FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 oktober 2019

MotoGP-kwalificatie afgeblazen door harde wind

Op het Australische Philip Island zou zaterdag de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië in de MotoGP verreden worden, maar dat ging niet door. Tijdens de eerste kwalificatiesessie werd de rode vlag gezwaaid en daar bleef het bij: het waaide nogal hard op het aan de kust van het eiland gelegen circuit, zo werd Miguel Oliveira op het rechte stuk simpelweg het gras in geblazen.

De kwalificatie in de andere klassen ging nog wel door, zij waren eerder aan de beurt. In de Moto3 ging de poleposition naar Marcos Ramirez, die zijn Spaanse landgenoten Aron Canet (+0,184) en Albert Arenas (+0,268) aftroefde. Ook hier werd nog een tijdje met rood gezwaaid: de lokale wildcardrijder Yanni Shaw, net als zijn Nieuw-Zeelandse teamgenoot véél te langzaam voor dit werk, kampte met een opgeblazen motor en trok een fors oliespoor op de baan.

In de Moto2 had Jorge Navarro de snelste tijd staan toen het vijf minuten voor tijd ging regenen. De poleposition ging dus naar de Spanjaard, 0,321 seconden voor de Zuid-Afrikaan Brad Binder en 0,369 tellen voor Luca Marini uit Italië. Bo Bendsneyder mag het zondag doen met een twintigste startplek.

De MotoGP-kwalificatie wordt nu op zondagochtend gereden, wat neerkomt op 01.20 uur Nederlandse tijd. Om 02.00 uur - wegens het verzetten van de klok dus ruim anderhalf uur later! - begint de Moto3-race, gevolgd door de Moto2 om 03.20 uur en de MotoGP om 05.00 uur.

Wereldtitel Supersport vergeven, Nederlands 1-2'tje in Supersport 300

Op het Losail International Circuit in Qatar is zaterdag het WK Supersport beslist. In de klasse onder het WK Superbikes werd de laatste race van het jaar verreden en de kansen lagen nog redelijk open.

Met nog één race te gaan konden drie man de titel nog pakken: Randy Krummenacher was de kampioenschapsleider, Federico Caricasulo volgde op niet al te grote afstand en Jules Cluzel moest eigenlijk gewoon winnen en dan hopen dat de andere twee geen punten zouden pakken. Bij de start nam Cluzel alvast de leiding, teamgenoot Corentin Perolari dook in zijn rug en teamgenoten/rivalen Krummenacher en Caricasulo volgden, hoewel Lucas Mahias zich tussen de twee voegde.

Isaac Viñales en Kyle Smith reden zich beiden voorbij de twee titelrivalen, terwijl Cluzel de kop hield. Viñales vond de aansluiting bij Cluzel, Perolari en Mahias, Smith werd weer voorbijgereden door Caricasulo en Krummenacher, die nog altijd virtueel de wereldtitel in handen had. Met zeven ronden te gaan reed Mahias voorbij Cluzel, die daarmee toch weer wat minder kans op de titel had en nog altijd moest hopen dat zijn concurrenten posities zouden verliezen.

Vier ronden voor het einde pakte Caricasulo de vierde plek over van Perolari, waardoor het gaatje naar Krummenacher in de stand nog kleiner werd. In de slotronde werd nog wel wat geprobeerd, maar er veranderde eigenlijk weinig meer. Mahias won de slotrace van het jaar, voor Cluzel en Viñales. Caricasulo en Krummenacher volgden de podiumplanten en dus mag de Zwitser Krummenacher zich wereldkampioen Supersport noemen.

Supersport 300
In Qatar werd ook de laatste race van het WK in de Supersport 300 verreden, de 'juniorenklasse'. De Spanjaard Manuel Gonzalez had een maand eerder de titel al veiliggesteld, uittredend kampioene Ana Carrasco wilde haar tweede plek nog wel verdedigen tegen Scott Deroue. Dat lukt echter niet, want na een fraaie race pakte de Nederlander de winst in Losail.

Het werd zelfs een Nederlandse 1-2'tje in Qatar: Koen Meuffels leek de winst te pakken, maar werd in de laatste meters op één honderdste gepasseerd door Deroue, terwijl de Italiaan Bruno Ieraci het podium completeerde.

Uitslag Heracles Almelo - PEC Zwolle

Heracles Almelo heeft zaterdagavond eenvoudig gewonnen van PEC Zwolle (4-0). De Almeloërs waren vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, al had PEC bij een 1-0 achterstand zelf ook voldoende kansen. PSV-huurling Mauro Júnior was met zijn dribbels en steekpasses een plaag voor de verdediging van de Blauwvingers en nam zelf het derde doelpunt voor zijn rekening.

Nadat Iliass Bel Hassani in de openingsfase een goede kans liet liggen, opende Heracles aan de andere kant de score. PEC-verdediger Daryl Lachman kopte de bal zomaar voor de voeten van Lennart Czyborra, die in één keer prachtig uithaalde: 1-0. Grote kansen bleven in het vervolg van de eerste helft uit, al was Heracles nog het dichtst bij. Mauro Júnior zag een schot vrij eenvoudig gekeerd worden door doelman Xavier Mous, terwijl Cyriel Dessers een voorzet van Navajo Bakboord verkeerd raakte.

Direct na rust werd PEC voor het eerst gevaarlijk. Kenneth Paal stuitte eerst op Janis Blaswich en kreeg de bal terug voor een rebound van dichtbij, maar nam te veel tijd en werd op het laatste moment van de bal gezet. Direct daarna stond Dessers aan de andere kant oog in oog met Mous, die knap redde. De rebound belandde bij Orestis Kiomourtzoglou die de bal in een leeg doel leek te schuiven, maar Yuta Nakayama stak daar op het laatste moment een stokje voor.

In de 65ste minuut sloeg Heracles alsnog toe. Een vlotlopende aanval eindigde via de uitblinkende Mauro en spits Dessers bij Silvester van de Water, die de bal tegen de touwen schoot: 2-0. In de tachtigste minuut maakte de thuisploeg er ook nog 3-0 van. Invaller Joey Konings raakte na een individuele actie de paal, waarna Mauro de bal voor de voeten kreeg en simpel kon binnen tikken. Konings tekende in de blessuretijd met buitenkant links voor 4-0.

Heracles Almelo

4 - 0

PEC Zwolle

 17' Czyborra
 65' v.d.Water
 80' Mauro Júnior
 90+1' Konings
   
 
 Gele kaart: , Clement, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.157
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Bakboord
Pröpper
Knoester
Czyborra
v.d.Water (Bijleveld/79)
Kiomourtzoglou
Mauro Júnior (Szöke/86)
Merkel
Dos Santos (Konings/66)
Dessers
  Mous
Bajselmani (Thy/71)
Lachman
Nakayama
Paal
Hamer
Bel Hassani
Clement
Saymak (Bruns/20)
Ghoochannejhad
v.Crooy

Verstappen: "De snelste te zijn is ongelofelijk"

In zijn geliefde Mexico heeft Max Verstappen zijn tweede pole position van het seizoen behaald. De Nederlander kijkt met veel vertrouwen uit naar de race van morgen.

"Het was een interessante dag, maar om uiteindelijk de snelste te zijn is ongelofelijk. De afgelopen races was Ferrari erg snel op de rechte stukken, maar dankzij het team zijn we teruggekomen en hebben we de pole positie te pakken. We geven niet op, blijven gewoon volop doorwerken en proberen er altijd het beste uit te halen. Dat heeft vandaag laten zien dat we erg snel zijn", zo vertelde de Red Bull-coureur aan Verstappen.nl.

"Stiekem hoop je dat altijd. Je blijft pushen en je probeert de goede balans in de auto te vinden. Dat hebben we ook gedaan en in Q3 kwam dat allemaal bij elkaar. Het gevoel was meteen goed", aldus Verstappen na afloop van de kwalificatie.

De Nederlander ziet de race van morgen vol vertrouwen tegemoet. "Het zal nu wat anders voor me zijn, omdat ik vanaf de eerste plek start in plaats van de tweede, maar we gaan alles geven. We hebben sowieso een goede auto voor de race. Mochten we bij de start een plek verliezen, zou dat geen groot probleem moeten zijn."

Verstappen: "De snelste te zijn is ongelofelijk" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "De snelste te zijn is ongelofelijk" (Pro Shots / Action Images)

F1: Poleposition Verstappen in Mexico

Max Verstappen heeft poleposition gepakt voor de Grand Prix van Mexico. De Nederlandse Formule 1-coureur snelde op het op grote hoogte gelegen circuit naar een tijd van 1.14,758 waarmee hij het polerecord van oud-teamgenoot Daniel Ricciardo met een duizendste verbeterde. Charles Leclerc kwam tot de tweede tijd, voor Sebastian Vettel.

In het eerste deel van de kwalificatie liet Verstappen meteen de snelste tijd noteren. Nodig was dat niet, want de Nederlander was ruim door. Dat gold niet voor de Williamsen van George Russell en Robert Kubica. Ook de Haas-rijders Kevin Magnussen en Romain Grosjean konden de snelheid door het gebrek aan neerwaartse druk niet vinden. Om plek vijftien werd flink gestreden en het was uiteindeilijk Lance Stroll die buiten de boot viel.

In Q2 gingen de top teams op de mediums naar buiten en lieten meteen supersnelle tijden noteren. Ook Toro Rosso probeerde het, maar slaagde er niet in, omdat Valtteri Bottas in zijn tweede poging sneller ging. In de slotfase ging iedereen buiten de top zes naar buiten op zacht rubber om de top tien maar te halen. Dit zorgde voor diverse positieverbeteringen en dat Sergio Perez, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi net buiten de boot vielen.

In het laatste deel leek Ferrari de beste papieren te hebben op de poleposition, maar de Italianen hadden buiten Verstappen gerekend die met een 1.14,910 de eerste snelle ronde als snelste afsloot, voor Leclerc en Vettel. In run twee kwamen Alexander Albon en Leclerc niet aan hun tijden, terwijl achter dit duo Valtteri Bottas te veel risico nam en al voor de laatste bocht de muur in ging. Lewis Hamilton en Vettel gingen van hun gas, waarna alleen Verstappen nog moest volgen. De Nederlander reed naar een tijd van 1.14,758 en pakte hiermee zijn tweede poleposition uit zijn carrière.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:15.949 1:16.136 1:14.758 16
2 C. Leclerc Ferrari 1:16.364 1:16.219 1:15.024 18
3 S. Vettel Ferrari 1:16.696 1:15.914 1:15.170 18
4 L. Hamilton Mercedes 1:16.424 1:15.721 1:15.262 20
5 A. Albon Red Bull 1:16.175 1:16.574 1:15.336 18
6 V. Bottas Mercedes 1:17.062 1:15.852 1:15.338 18
7 C. Sainz Jr. McLaren 1:17.044 1:16.267 1:16.014 19
8 L. Norris McLaren 1:17.092 1:16.447 1:16.322 20
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:17.041 1:16.657 1:16.469 22
10 P. Gasly Toro Rosso 1:17.065 1:16.679 1:16.586 22
11 S. Pérez Racing Point 1:17.465 1:16.687   14
12 N. Hulkenberg Renault 1:17.608 1:16.885   14
13 D. Ricciardo Renault 1:17.270 1:16.933   14
14 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:17.225 1:16.967   14
15 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:17.794 1:17.269   14
16 L. Stroll Racing Point 1:18.065     8
17 K. Magnussen Haas 1:18.436     9
18 R. Grosjean Haas 1:18.599     9
19 G. Russell Williams 1:18.823     10
20 R. Kubica Williams 1:20.179     9

Depay steelt de show als aanvoerder met solodoelpunt

Met Memphis Depay als aanvoerder heeft Olympique Lyon zaterdagavond drie broodnodige punten bijgeschreven in de Ligue 1.

Op eigen veld won het geplaagde elftal van trainer Rudi Garcia met 2-0 van Metz. Depay opende met een prachtige solotreffer de score en was vervolgens ook betrokken bij de 2-0 van Moussa Dembélé. Het betekende voor Lyon de eerste zege in de Ligue 1 sinds 16 september, toen Sylvinho nog de scepter zwaaide bij les Gones. Lyon heeft de zeventiende plaats op de ranglijst voorlopig achter zich gelaten en staat nu in de middenmoot.

Met zijn aanvoerderschap werd Depay belangrijker dan ooit gemaakt voor Lyon en de Oranje-international ging zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Depay was vanaf het eerste fluitsignaal de gevaarlijkste man aan de kant van Lyon en bracht zijn ploeg na een klein halfuur voetballen bijna hoogstpersoonlijk aan de leiding. De aanvaller pikte de bal op ongeveer veertig meter van het doel op en ging vervolgens aan de wandel met het leder. Depay passeerde diverse tegenstanders, alvorens hij doelman Alexandre Oukidja met een laag en krachtig schot verschalkte in de verre hoek: 1-0.

Depay had een vrije rol voorin, in de rug van de als centrumspits spelende Moussa Dembélé. Kort na zijn prachtige solotreffer was Depay opnieuw goud waard voor Lyon, ditmaal door een strafschop te forceren. Hij zocht in de zestien opzichtig contact met verdediger Manuel Frédéric Cabit, waarna scheidsrechter Johan Hamel een strafschop toekende aan Lyon. Die werd op overtuigende wijze benut door Dembélé, die er zo voor zorgde dat de ploeg van Garcia met een riante voorsprong aan de thee kon.

Kort na de onderbreking was voormalig NAC Breda-spits Thierry Ambrose namens Metz dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij stuitte op doelman Anthony Lopes, die afgelopen woensdag tijdens het Champions League-duel men Benfica (2-1 nederlaag) nog de aanvoerdersband droeg bij Lyon. Aan de overzijde werd een acrobatische inzet van Dembélé gekeerd door Oukidja, terwijl ook Lucas Tousart en Houssem Aouar de keeper van Metz op hun pad vonden.

Depay ondernam in de slotfase ook nog enkele doelpogingen, maar de uitblinker moest uiteindelijk genoegen nemen met één treffer. Wél kreeg hij in de laatste minuut van de officiële speeltijd nog een publiekswissel van Garcia. Kenny Tete ontbrak overigens in de wedstrijdselectie van Lyon.

Uitslag Fortuna Sittard - VVV-Venlo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Fortuna Sittard. Vooral dankzij drie goals van Mark Diemers boekte de thuisploeg zijn tweede zege van het seizoen, het versloeg VVV-Venlo met 4-1.

Fortuna Sittard

4 - 1

VVV-Venlo

 9' Diemers
 26' Diemers
 50' Ciss
 87' Diemers(pen)
   72' Opoku
 
 Gele kaart: Cattermole, Post, Pachonik, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.388
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Essers (Harries/46)
Angha
Ninaj
Cox
Passlack
Tekie
Ciss
Smeets
Sambou (Carbonell/ 80)
Diemers (Damascan/88)
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Schäfer
Scheimann
Post
Linthorst (Opoku/28)
Cattermole (v.Ooijen/78)
Neudecker
Soriano
Wright (Sinclair/78)

Uitslag Vitesse - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft zaterdagavond verrassend een einde gemaakt aan zijn serie van nederlagen. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk had vijf keer op rij verloren, maar wist op bezoek bij Vitesse eindelijk weer eens te winnen. Al na zes minuten stonden de Hagenaars met 0-2 voor; een stand die ADO tot het einde van het duel wist vast te houden.

Vitesse trad voor het eerst aan zonder Bazoer, die na een opstootje op de training met Jay-Roy Grot uit de selectie werd gezet. ADO kwam in de GelreDome flitsend uit de startblokken. Lex Immers zag in de tweede minuut doelman Remko Pasveer van dichtbij redding brengen op zijn halve omhaal, maar in de rebound liep Crysencio Summerville moeiteloos de 0-1 binnen. Vier minuten later maakte Immers er met een prachtig geplaatst schot in de kruising 0-2 van.

ADO beperkte zich vanaf dat moment voornamelijk tot verdedigen. Na een kwartier was Vitesse dicht bij de aansluitingstreffer, maar ADO-verdediger Shaquille Pinas kon de inzet van Tim Matavz na een halve redding van zijn doelman Luuk Koopmans van de lijn halen. Een harde knal van Vitesse-spits Nouha Dicko ketste in de 37ste minuut af op de lat, waardoor de Arnhemmers met een ruime achterstand de kleedkamers opzochten bij rust.

Vitesse zocht ook in de tweede helft de aanval, maar ADO kreeg de eerste goede mogelijkheid. Hooi werd door John Goossens in vrije positie aangespeeld, maar de aanvaller trapte half langs de bal en verprutste daarmee de megakans. Vitesse wisselde daarna aanvallend en leek te scoren, maar Matavz werd teruggefloten wegens buitenspel.

Vitesse-middenvelder Navarone Foor zag een poging uit kansrijke positie daarna voorlangs gaan, terwijl invaller Thomas Buitink in de blessuretijd op Koopmans stuitte.

Vitesse

0 - 2

ADO Den Haag

     2' Summerville
 6' Immers
 
 Gele kaart: Bero, Buitink, Linssen, (Vitesse), Malone, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 12.663
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Obispo
Clark
Grot
Foor (Darfalou/75)
Bero
Linssen
Matavz
Dicko (Buitink/64)
  Koopmans
Malone
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Goossens
Bakker
Immers
Summerville (Falkenburg/57)
Kramer (Necid/66)
Hooi (Polley/80)

Pulisic drukt met klinkende hattrick eindelijk stempel bij Chelsea

Chelsea heeft zaterdagavond de zege op Ajax in de Champions League een uitstekend vervolg gegeven. De ploeg van manager Frank Lampard won op bezoek bij Burnley verdiend met 2-4. Christian Pulisic, die de laatste weken onder vuur lag in Engeland en nog niet gescoord had voor Chelsea, was met drie doelpunten de absolute uitblinker.

Pulisic was de enige nieuweling in het basiselftal van Lampard ten opzichte wedstrijd tegen Ajax; de Amerikaan verving Callum Hudson-Odoi en betaalde dat vertrouwen binnen twintig minuten terug. Pulisic onderschepte de bal bij rechtsback Matthew Lowton, omspeelde James Tarkowski met een schaar en mikte de bal laag in de verre hoek: 0-1.

Enkele minuten later redde Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga knap op een dreigende poging van Erik Pieters, terwijl Pulisic bij zijn tweede grote kans van de wedstrijd gestuit werd door keeper Nick Pope. De ex-aanvaller van Borussia Dortmund sloeg vlak voor rust echter opnieuw toe. Opnieuw onderschepte Chelsea de bal in de opbouw van Burnley, waarna Pulisic Tarkowski wederom te snel af was en met een bekeken balletje raak schoot: 0-2.

Tien minuten na rust voltooide Pulisic zijn hattrick. Mason Mount legde de bal vanuit de hoek panklaar op het hoofd van zijn ploeggenoot, die achterwaarts binnen kopte: 0-3. Chelsea toonde zich uiterst effectief, want enkele minuten later maakte Willian er 0-4 van. De Braziliaan ging met een schaar om Pieters heen en verschalkte Pope in de verre hoek.

Invaller Hudson-Odoi leek een kwartier voor tijd een penalty te krijgen, maar de VAR draaide die beslissing terug vanwege een schwalbe van de aanvaller. De wedstrijd was op dat moment al lang en breed gespeeld, maar Burnley gaf het thuispubliek in de slotfase toch nog een reden tot juichen. Jay Rodriguez schoot de bal van grote afstand prachtig in de kruising: 1-4. Een van richting veranderd schot van Dwight McNeil leverde ook nog de 2-4 op voor Burnley.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Manchester City - Aston Villa 3-0
Brighton & Hove Albion - Everton 3-2
Watford - AFC Bournemouth 0-0
West Ham United - Sheffield United 1-1
Burnley - Chelsea 2-4

Uitslag Willem II - RKC Waalwijk

Willem II heeft de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk winnend weten af te sluiten. De Tilburgers versloegen RKC dat nog altijd op de eerste overwinning van dit seizoen wacht, met 2-1 na een boeiend begin van de eerste helft.

Willem II was de sterkere ploeg in het begin van de wedstrijd en de ploeg kwam in de elfde minuut verdiend op voorspong. Freek Heerkens verlengde knap met zijn hoofd de indraaiende vrije trap van Mike Trésor Ndayishimiye. Drie minuten later was de voorsprong verdubbeld. Pol Llonch draaide goed weg in de zestien meter en schoot de bal feilloos in de hoek van de goal. In de 20e minuut deed RKC iets terug: Stanley Elbers jaagde de bal hard in de korte hoek boven Timon Wellenreuther. In het vevolg van de eerste helft was het Willem II die het initiatief in handen had en RKC kwam een paar maal goed weg, maar gescoord werd er niet meer in de eerste helft.

Aan het begin van de tweede helft was het bijna 3-1. RKC-doelman Etienne Vaessen wist de inzet van Mike Trésor Ndayishimiye nog net te stoppen. Willem II controleerde ook nu de wedstrijd en was op jacht naar een derde treffer. RKC had juist moeite om de bal in de ploeg te houden. In de 62e minuut was het toch RKC met een grote kans op de gelijkmaker. Uit een hoekschop kopte Juriën Gaari echter over. Naarmate de tweede helft vorderde was het de thuisploeg die verslapte, terwijl RKC sterker werd. Zo kon Dylan Vente bijna de gelijkmaker scoren, maar zijn schot werd geblokt. In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.

Willem II

2 - 1

RKC Waalwijk

11' Heerkens
14' Llonch
  20' Elbers
 
Gele kaart: Elbers, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: Blom
Arbiter: 13.877
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Nieuwkoop (Quinónez/74)
Holmén
Peters
Heerkens
Saddiki
Ndayishimiye
Llonch
Nunnely (Dankerlui/66)
Pavlidis (Gladon/81)
Köhlert
  Vaessen
Gaari
H.Mulder
Delcroix
Bakari
Rienstra (Meulensteen/ 77)
Spierings
Leemans
Elbers (Maatsen/ 69)
Vente
Tahiri (Sow/63)

Slechts één tip na schietpartij Nieuwe Binnenweg Rotterdam

Slechts 1 tip leverde de uitzending van Opsporing Verzocht over de schietpartij aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam op. Terwijl het onderzoeksteam ervan overtuigd is dat er meer getuigen zijn én dat deze getuigen essentieel zijn om de zaak op te lossen. En niet alleen deze zaak. De schietpartij op de Nieuwe Binnenweg staat namelijk niet op zich.

Het aantal schietpartijen is dit jaar hoog. De politie doet er alles aan om het tij te keren. Preventief fouilleren, gericht surveilleren en controleren en onderzoeken naar schietpartijen krijgen hoogste prioriteit. Daarnaast worden ook onorthodoxe middelen ingezet; begin dit jaar mochten mensen hun wapen inleveren zonder straf, sinds oktober is de beloning voor het tippen van een vuurwapen verhoogd en binnenkort start een pilot met persoonsgericht fouilleren.

Samenhang
Op impactvolle schietpartijen wordt een groot onderzoeksteam gezet, een zogenaamd TGO. Ook op de schietpartij op de Nieuwe Binnenweg, waarbij zondag 29 september twee mannen gewond raakten, is een dergelijk team aan de slag met het onderzoeken van sporen, camerabeelden en getuigenissen. Op basis van eerste bevindingen kan worden gesteld dat de schietpartij aan de Nieuwe Binnenweg zeer waarschijnlijk samenhangt met een aantal andere schietpartijen in Rotterdam. “We kunnen op dit moment niet delen welke andere schietpartijen dat zijn, maar we willen het toch benoemen omdat het duidelijk maakt hoe belangrijk het is dat we de daders hiervan aanhouden. Het is niet de eerste schietpartij, maar waarschijnlijk ook niet de laatste. Als we het geweld dat gebruikt wordt door deze daders willen stoppen, moeten we ze nu aanhouden. Maar daar hebben we wel de hulp van getuigen bij nodig.”, zegt rechercheur Martin van ’t Hof.

Belangrijke getuigen
Even voor half tien 's avonds werd op de Nieuwe Binnenweg ter hoogte van café Roffa het vuur geopend, volgens getuigen vanuit een zwarte Volkwagen Golf die vanuit Rotterdam-Zuid het centrum is binnengereden. Die Golf werd rond twee uur ’s nachts in brand gestoken op het Henegouwerplein. “We zien op beeld dat er rond twee uur een auto stopt op de Graaf Florisstraat, daar stapt iemand uit. De kans is groot dat deze persoon zicht heeft gehad op de brand of misschien wel wat daar aan vooraf ging.” vertelt Martin. “Ook weten we dat er mensen aan het sporten of chillen waren op het sportveldje waar de auto aan geparkeerd stond. Ik snap dat het spannend kan zijn om in een schietpartij een verklaring af te leggen, maar er zijn ook mogelijkheden om jouw informatie anoniem of vertrouwelijk te delen.”

TCI
De politie heeft een afdeling Team Criminele Inlichtingen. Zij mogen hun bronnen afschermen. De informatie die zij krijgen wordt geanonimiseerd gedeeld met het onderzoeksteam. De identiteit van de melder wordt verder niet gedeeld, ook niet binnen de politie. Iedereen kan TCI benaderen om informatie te delen. TCI is ook de afdeling waar de vuurwapentips tegen de eerder genoemde financiële beloning van max. 750,- gedaan kunnen worden. TCI is op werkdagen onder kantoortijden bereikbaar op 079-3458 999.

Slechts één tip na schietpartij Nieuwe Binnenweg Rotterdam (Afbeelding: Politie)
Slechts één tip na schietpartij Nieuwe Binnenweg Rotterdam (Afbeelding: Politie)

Leclerc snelste op opdrogende baan

Charles Leclerc heeft de snelste tijd genoteerd in de derde vrije training voor de Grand Prix van Mexico. De Monegask was met de Ferrari op een opdrogende baan met een tijd van 1.16,415 nipt sneller dan teamgenoot Sebastian Vettel. Max Verstappen noteerde een zesde tijd.

De baan was nat aan het begin van de derde training, maar desondanks gingen verschillende rijders toch naar buiten. Op de intermediates maakte Alexander Albon in het begin veel meters, maar nadat iedereen weer naar binnen was prijkte de naam van Verstappen met een 1.26,188 bovenaan.

Langzaam maar zeker werd het asfalt droger en met nog twintig minuten te gaan werden de slicks uit de kast gehaald. Kimi Räikkönen haalde direct een flinke hap van de tijd van Verstappen af, maar de tijd van de Fin bleef niet lang staan. Richting het einde werd het asfalt droger en droger en was het Leclerc die Vettel nipt aftroefde, gevolgd door de Mercedessen. Verstappen had zich hier tussen kunnen rijden als hij zijn snelle ronde niet afgebroken had.

De niet fitte Pierre Gasly meldde zich pas twintig minuten voor het eind van de sessie in de pitbox, maar eindigde desondanks op plek zeven. De Renaults kwamen vanwege hydraulische problemen helemaal niet tot een tijd.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:16.145 14
2 S. Vettel Ferrari 1:16.172 11
3 V. Bottas Mercedes 1:16.259 18
4 L. Hamilton Mercedes 1:16.381 16
5 C. Sainz Jr. McLaren 1:16.638 14
6 M. Verstappen Red Bull 1:16.903 12
7 P. Gasly Toro Rosso 1:17.090 10
8 A. Albon Red Bull 1:17.094 19
9 L. Norris McLaren 1:17.146 11
10 S. Pérez Racing Point 1:17.207 10
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:17.528 14
12 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:17.740 19
13 L. Stroll Racing Point 1:17.866 8
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:17.881 8
15 K. Magnussen Haas 1:18.132 12
16 R. Grosjean Haas 1:18.527 14
17 G. Russell Williams 1:20.965 13
18 R. Kubica Williams 1:22.002 13
19 N. Hulkenberg Renault geen tijd 1
20 D. Ricciardo Renault geen tijd 0

Goud voor judoka Meyer bij Grand Slam in Abu Dhabi

Roy Meyer heeft de prestigieuze Grand Slam van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De 28-jarige Brabander versloeg Iakiv Khammo uit Oekraïne in de finale van de klasse boven 100 kilogram.

Meyer sloeg toe in de golden score. Hij versloeg zijn tegenstander op ippon. Meyer steekt in goede vorm op weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Zo veroverde hij eind augustus brons op het WK. Het is nog onduidelijk of hij ook naar de Spelen mag. Ieder land mag maar één judoka per gewichtsklasse afvaardigen. Meyer concurreert met Henk Grol om een ticket. 

Meyer opende het toernooi met een zege op de Turk Cemal Erdogan (waza-ari) en vervolgens versloeg hij de Pool Maciej Sarnacki op straffen. In de halve finale rekende de Brabander op ippon af met Iurii Krakovetskii uit Kirgizië. Meyer staat voorlopig hoger dan Grol op de wereldranglijst, maar uiteindelijk moet de Nederlandse judobond voor 31 mei 2020 laten weten welke judoka’s naar de Spelen in Tokio mogen. De stand is momenteel 3487-1925 in het voordeel van Meyer. Er zijn tot en met eind mei volgend jaar nog vijf Grand Slams, waar 1000 punten voor de winnaar klaar ligt. Ook is er in decemer nog de Masters met 1800 punten voor de winnaar. 

Guusje Steenhuis heeft in Abu Dhabi brons veroverd in de klasse tot 78 kilogram. Ze versloeg in de strijd om de derde plaats de Zuid-Koreaanse Lee Jeung-yun. Steenhuis zegevierde op ippon. In de kwartfinales verloor Steenhuis met waza-ari van de Sloveense Klara Apotekar. Daarna won Steenhuis in de herkansing van de Britse Natalie Powell op straffen. In dezelfde klasse ging Marhinde Verkerk er al in de tweede ronde uit. 

Tessie Savelkous werd in de zwaarste vrouwendivisie (+78) in de eerste ronde uitgeschakeld. Ook Michael Korrel (-100 kg) was al na zijn eerste partij klaar. Voor Jesper Smink (-90 kg) was de derde ronde het eindstation. Ook Simeon Catharina (-100 kg) redde het niet in de derde ronde.

Roy Meyer pakt goud in Abu Dhabi. (PRO SHOTS/Action Images)
Roy Meyer pakt goud in Abu Dhabi. (PRO SHOTS/Action Images)

Bayern tevreden na Revierderby; Schreuder dankt Locadia bij nieuw succes

Bayern München is voorlopig de nieuwe koploper in de Bundesliga. Het elftal van trainer Niko Kovac won zaterdagmiddag op eigen veld met 2-1 van promovendus Union Berlin en neemt de koppositie voorlopig over van Borussia Mönchengladbach, dat twee punten minder heeft en zondag nog op eigen veld tegen Eintracht Frankfurt speelt. Tegelijkertijd leverde de Revierderby tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund geen winnaar op (0-0) en boekte Alfred Schreuder nieuw succes met TSG Hoffenheim, door ten koste van Hertha Berlin de derde competitiezege op rij te boeken (2-3).

Bayern München - Union Berlin 2-1
Bayern kon een goed resultaat uitstekend gebruiken, nadat de laatste twee competitiewedstrijden slechts één punt opleverden. Tegen Union Berlin, waar voormalig ADO Den Haag-speler Sheraldo Becker op de reservebank begon, bezorgde Benjamin Pavard de Duitse recordkampioen een prima start. De Franse verdediger volleerde na een klein kwartier voetballen fraai raak vanbuiten de zestien en hielp Bayern daarmee aan een snelle voorsprong: 1-0. Het elftal van Kovac bleef daarna domineren, maar slaagde er niet meer in voor rust verder afstand te nemen van Union Berlin.

Na rust volgde via Lewandowski alsnog de 2-0. De Poolse spits kreeg de bal via een verdediger van Union Berlin mee, waarna hij doelman Rafal Gikiewicz vanaf ongeveer zestien meter naar de verkeerde hoek stuurde. Lewandowski groeide daarmee uit tot de eerste speler ooit die in elk van de eerste negen speelrondes van een Bundesliga-seizoen heeft gescoord. Kort erna keerde Manuel Neuer een strafschop van Sebastian Andersson, waardoor Bayern de overwinning eenvoudig over de streep leek te kunnen trekken. In de absolute slotfase werd het toch nog even spannend, doordat Senastian Polter vanaf de strafschop de 2-1 aantekende. Bayern wankelde, maar hield uiteindelijk toch stand.

Schalke 04 - Borussia Dortmund 0-0
Het dit seizoen prima presterende Schalke verweerde zich kranig tegen de buurman uit Dortmund en kreeg de beste kansen in de eerste helft. Salif Sané en Suat Serdar waren in de eerste 45 mintuten beiden dicht bij een doelpunt namens die Königsblauen , maar zij troffen het aluminium. Dortmund was met een vroege mogelijkheid voor Jadon Sancho prima aan de wedstrijd begonnen, maar wist Schalke voor rest verder amper te verontrusten. Kort na de onderbreking leek Sancho Dortmund op voorsprong te gaan schieten, maar het Engelse toptalent krulde de bal rakelings voorbij de verkeerde kant van de paal. Namens de thuisploeg stuitte Serdar op de sterk keepende Marwin Hitz. Dortmund was in de slotfase de meest dreigende ploeg, maar wist het verschil uiteindelijk niet meer te maken.

Hertha Berlin - TSG Hoffenheim 2-3
De ploeg van Schreuder leek voor rust de basis voor een eenvoudige zege te leggen. Na iets meer dan een uur spelen had Rune Jarstein geen antwoord op een schot van Jurgen Locadia, die vanaf de rand van het strafschopgebied zijn eerste van het seizoen maakte: 0-1. Vijf minuten later kopte Andrej Kramaric de bal uit een corner van Robert Skov binnen: 0-2. Een hard gelag voor Hertha, dat zelf tweemaal de paal raakte. De thuisploeg, met Karim Rekik in de basis en Javairo Dilrosun negentig minuten op de bank, beet na rust echter van zich af. Dodi Lukebakio tekende met een omhaal voor de 1-2 en een rake volley van invaller Salomon Kalou betekende de 2-2 na 69 minuten spelen. Tien minuten voor tijd kopte Benjamin Hübner uit een corner van Sebastian Rudy de winnende treffer binnen: 2-3. Luttele minuten later pakte Vladimir Darida zijn tweede gele kaart en was het verzet van Hertha over.

SC Freiburg - RB Leipzig 2-1
Het team van Julian Nagelsmann had in de eerste helft 61 procent balbezit, domineerde en ondernam twaalf doelpogingen. Het enige doelpunt voor rust viel echter aan de andere kant, in de blessuretijd. Na een aanval over diverse schijven was het uiteindelijk Nicolas Höfler die de bal van dichtbij achter Peter Gulacsi schoot: 1-0. Het venijn in de tweede helft zat in het slotkwartier. Gulacsi voorkwam met een fraaie redding een doelpunt van Christian Günter, maar moest in de slotminuut toch nog de 2-0 van Nils Petersen incasseren. Een belangrijke goal, daar Lukas Klostermann in de extra tijd uiteindelijk de eindstand bepaalde. Freiburg, dat aan de laatste twee duels slechts een punt had overgehouden, staat voorlopig tweede.

SC Paderborn - Fortuna Düsseldorf 2-0
Het eerste bedrijf leek in evenwicht te eindigen en dat zou een juiste weerspiegeling van de verhoudingen zijn geweest. Twee minuten voor rust viel uit het niets echter de openingsgoal en ook nog op fraaie wijze. Abdelhamid Sabiri overrompelde Zack Steffen met een schot vanaf 25 meter en zag de bal via de paal in het doel gaan: 1-0. Het team van trainer Steffen Baumgart sloeg na rust nog een keer toe. Na heerlijk voorbereidend werk van Kai Pröger kopte Sebastian Schonlau na 65 minuten spelen het leer achter Steffen: 2-0. Het is voor de hekkensluiter pas de eerste overwinning van het seizoen, na zeven nederlagen en een remise in de eerste acht competitieduels.

Hands van De Ligt wordt Juventus ditmaal wél fataal

Matthijs de Ligt heeft een zeer vervelende middag achter de rug met Juventus. De international van het Nederlands elftal gaf zaterdag een strafschop weg in de uitwedstrijd tegen laagvlieger Lecce en was er zo medeverantwoordelijk voor dat de Italiaanse titelverdediger twee punten morste: 1-1. Het betekende voor Juventus het eerste averij na zeven overwinningen op rij in alle competities. De ploeg van trainer Maurizio Sarri blijft met 23 punten uit 9 duels voorlopig koploper in de Serie A, maar dreigt zijn koppositie later dit weekeinde wel af te moeten staan aan Internazionale, dat 21 punten uit 8 wedstrijden heeft en later vandaag nog op eigen veld tegen Parma speelt.

Sarri voerde de nodige wijzigingen door ten opzichte van het Champions League-duel van afgelopen dinsdag met Lokomotiv Moskou (2-1 zege). De opvallendste afwezige in de selectie van Juventus was Cristiano Ronaldo: de Portugese vedette kreeg rust met het oog op het drukke programma van de komende weken. De Ligt begon wel gewoon in de basis en hij stond na twee minuten voetballen aan de basis van de eerste grote kans van de wedstrijd. De Oranje-international kopte de bal in de voeten van Lecce-middenvelders Zan Majer, wiens knal vanbuiten de zestien vervolgens gepareerd werd door Wojciech Szczesny.

Juventus kende zo een lastig begin in het Stadio Via del Mare, maar nam de wedstrijd al snel in handen. Emre Can claimde tevergeefs een strafschop na contact met Panagiotis Tachtsidis, terwijl een doelpunt van Gonzalo Higuaín werd afgekeurd vanwege buitenspel. Higuaín maakte sowieso een bedrijvige indruk en was halverwege de eerste helft opnieuw dicht bij een treffer: hij schoot voorlangs na voorbereidend werk van Can. In het restant van het eerste bedrijf schoot Paulo Dybala nog op doelman Gabriel, terwijl Tachtsidis namens Lecce van grote afstand naast schoot.

Juventus wist het verschil niet te maken in de eerste 45 minuten, maar kort na rust volgde alsnog de openingstreffer van la Vecchia Signora. Arbiter Paolo Valeri legde de bal, na tussenkomst van de videoscheidsrechter (VAR), op de strafschopstip vanwege een overtreding van Jacopo Petriccione, waarna het buitenkansje op overtuigende wijze werd benut door Dybala: 0-1. De voorsprong van Juventus hield echter slechts zes minuten stand. De Ligt kreeg de bal, niet voor het eerst dit seizoen, op de hand in het eigen strafschopgebied, waarna ook Lecce een penalty mocht nemen. Marco Mancosu stuurde Szczesny vanaf elf meter naar de verkeerde hoek en bracht de thuisploeg zo weer op gelijke hoogte.

Sarri antwoordde onmiddellijk met het inbrengen van Juan Cuadrado voor de offensief minder aanwezige Danilo. Na ruim een uur leek Federico Bernardeschi Juventus weer op voorsprong te gaan brengen, maar hij schoot na een fraaie pass van Alex Sandro op de paal. Kort erna moest de formatie uit Turijn een nieuwe tegenvaller verwerken, doordat Miralem Pjanic met een blessure moest afhaken. Via Leonardo Bonucci, Dybala en Higuaín kreeg Juventus in de slotfase nog goede kansen op de 1-2, maar zij konden uiteindelijk niet voorkomen dat De Ligt als schlemiel van het veld stapte. De voormalig Ajacied ligt in Italië al enige weken onder vuur vanwege diverse ongelukkige momenten en zal de hete adem van zijn concurrent Merih Demiral meer dan ooit in de nek voelen.

OKT Hockey: Apathisch Oranje blameert zich tegen verrassend Pakistan

Nederland-Pakistan was vooraf de wedstrijd die Oranje alleen maar kon verliezen, als grote favoriet. Dat een matig Oranje in het ‘Wonder van het Wagener’ gelijkspeelde tegen de sluwe Pakistanen kan in de boeken als een van de grootste verrassingen in het moderne hockey. Nederland heeft zondag nog zestig minuten om de vorm te vinden, anders is de olympische droom voor het eerst sinds 1936 voorbij.

De Pakistanen bewezen al bij de start van de confrontatie dat de Aziaten niet alleen baltovenaars zijn op het hockeyveld. Ook daarbuiten toverden ze deze week. Alles was voor de voormalige grootmacht Pakistan geoorloofd deze allesbeslissende 120 minuten om Tokio te halen: besloten wedstrijden tegen Duitsland, virtuele rookgordijnen met nieuwsberichten dat de Pakistaanse aanvoerder Muhammad Rizwan geblesseerd was en dat de ervaren Muhammad Irfan niet over een visum beschikte. Uiteindelijk deden ze allemaal mee tegen Nederland.

Voor deze confrontatie reageerden Pakistaanse supporters op social media over de uitkomst en de kansen vooral zo: ‘Insjallah’, als God het wil. De baltovenaars gingen God wél een handje helpen, niet alleen door fake news te verspreiden, maar vooral door in een vol Wagener Stadion met het hart aan de olympische kwalificatiewedstrijd te beginnen.

Oranje daarentegen leek met twintig kilo op de rug te hockeyen. Het gewicht van de do-or-die wedstrijden leek de Nederlandse ploeg lang te verlammen. Oranje rende naar achteren, keek apathisch naar de lichtgroene Pakistaanse shirts en hun felgele sokken, en leek in paniek toen het na vijf minuten simpel een strafcorner tegen kreeg. De onervaren Maurits Visser – vervanger van Pirmin Blaak en Sman van der Ven – mocht meteen vissen, toen Mubashar Ali netjes raak pushte.

Bondscoach Max Caldas stond al meteen op en paniek kroop in de ploeg. In plaats van naar voren te hockeyen en overtuigend druk te zetten, bleef Oranje een beetje hangen. Als los zand. Wachtend op een oplossing die er maar niet kwam.

Oranje had twee grove Pakistaanse fouten nodig om op gelijke hoogte komen. Eerst verdedigde Muhammad Irfan verkeerd uit, waarna keeper Amjad Ali onnodig hard inkwam op Terrance Pieters, die in een moeilijke hoek stond. Mink van der Weerden klaarde ze klus vanaf de strafbalstip en de opluchting was voelbaar in het Wagener Stadion. Want Oranje had 24 wedstrijden dit kalenderjaar gespeeld en Pakistan maar twee deze week, na tien maanden zonder wedstrijd. Het leek lange delen van de wedstrijd andersom. Zo onwennig en gespannen acteerde Oranje.

Oranje leek heel even los toen Bjorn Kellerman vlak na de 1-1 netjes de 1-2 binnensloeg met een goede individuele actie. Het publiek leek zich op te maken voor meer goals, maar het tegenovergestelde gebeurde. Pakistan kreeg na een lange videoreferrral een strafcorner, schakelde uitloper Sander Baart in de eerste poging uit, die het veld af moest, waarna Ali Ghazanfar netjes binnen tipte.

2-2 na dertig minuten. Wie dat had voorspeld, was van tevoren voor gek verklaard. Valentin Verga en Robbert Kemperman waren weer teruggehaald na tien maanden afwezigheid. Floris Wortelboer maakte zijn comeback en speelde zijn vijftigste interland. Oranje was bijna op volle oorlogssterkte, op het lastminute afhaken van de geblesseerde Jeroen Hertzberger na. Wat kon er misgaan?

Heel veel, bleek in Amstelveen. Dat de viervoudig wereldkampioen uit Azië zo sterk speelde, is een overwinning voor het hockey. Dat vice-wereldkampioen Oranje apathisch toekeek, was verrassend. Bij de vierde strafcorner van Pakistan – een harde bal die via de stick van Baart ongelukkig op de voet van Mink van der Weerden belandde – bleken de Pakistanen supereffectief.

De aanvoerder die niet zou spelen vanwege rugpijn, gaf de bal aan en kon geheel vrij met zijn backhand de 2-3 binnen tippen. Toen gingen de gedachten toch terug naar het mislukte EK in Antwerpen. Ook toen was Oranje in de halve finale onmachtig tegen Spanje en was het geen team. Hetzelfde gebeurde zaterdag in het Wagener Stadion, in een wedstrijd tussen de nummer drie en zeventien van de wereld.

Oranje kreeg kansen, zag Bjorn Kellerman voorlang schieten. Mirco Pruyser kon Bob de Voogd net niet vinden in de cirkel, terwijl hij alle tijd had. De tijd tikte hard weg richting het einde van de zestig minuten, toen de teruggekeerde Robbert Kemperman voor wat verlossing zorgde bij de tweede paal. Het Wagener Stadion werd wakker.

Toen Pakistan vlak voor tijd nog een strafcorner mocht nemen, hield het hele stadion zijn adem in. Maurits Visser redde met de klomp. Dat dit voor extatisch gejuich zorgde, vertelde veel over het spelbeeld. Even later was het alsnog Mubashwar Ali die zijn tweede sleep van de dag scoorde. Jip Janssen raakte nog de lat en elke beslissing van de scheidsrechter werd hevig betwist door de furieuze Pakistanen. Mink van der Weerden stond toen op, hij pushte de 4-4 binnen en vierde dat met een extatisch juichen. Zijn tweede van de dga.

De hockeywereld stond zaterdag even op zijn kop. Het scorebord loog niet: Nederland 4, Pakistan 4. Alsof we weer in de jaren negentig waren, toen wereldkampioen Shahbaz Ahmed – de Maradona van het hockey – de hockeyvelden betoverde met zijn solo’s. Tokio lijkt nog ver weg na deze vertoning in het Wagener Stadion en het is ook de vraag wat Oranje in deze vorm te zoeken heeft in de Japanse hoofdstad, als het zich plaatst.

Mink van der Weerden heeft Nederland met een benutte strafcorner in de laatste seconde behoed voor een sensationele nederlaag tegen Pakistan. Oranje had het zaterdagmiddag heel moeilijk met de verrassend sterke Pakistanen en mocht niet klagen met een 4-4 eindstand. Zondag is het tweede duel in de strijd om een olympisch ticket.

Nederland 4-4 Pakistan. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Nederland 4-4 Pakistan. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

2 doden in Groningse bioscoop

De politie in Groningen heeft twee lichamen aangetroffen in de Pathé-bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep, in de binnenstad.

De omgeving is afgezet en de politie onderzoekt de zaak. Op dit moment is er niet meer informatie bekend. Er is een persvoorlichter onderweg naar de bioscoop. 

Update 17:50 uur:
De politie vond de doden omstreeks 9:20 uur vanmorgen. Het is nog niet duidelijk wat er is gebeurd, maar de politie gaat uit van een misdrijf. De identiteit van de slachtoffers is bekend. Maar omdat nog niet alle nabestaanden ingelicht zijn, kan de politie de identiteit nog niet naar buiten brengen. Het team Grootschalige Opsporingen met politiemensen uit verschillende diensten onderzoekt de zaak.

Medievil livestream om 19:00

Vanavond is er een livestream van Medievil op het YouTube-kanaal van FOK!games. Sinds gisteren is de remake van de 1998-klassieker verkrijgbaar voor PlayStation 4-gamers. PoeHao was een fan van deze game en heeft deze meer dan 10 jaar terug uitgespeeld. Hoe het hem nu zal vergaan met zijn roestige reflexen is een raadsel.

Jij speelt als Sir Daniel Fortesque, een lompe held die door de tovenaar Zarok aan een treurig voortijdig einde kwam. Zarok is terug en wekt de doden tot leven voor zijn leger. Fortesque komt ook terug naar het oand van de levenden en wil Zarok op een heldhaftige wijze verslaan. Precies hetgeen je eerder dus niet lukte.

Stichting Bill Gates steunt Trump in strijd tegen HIV

In een tijd waarin de Amerikaanse president Donald Trump onder vuur ligt van zijn oppositie, krijgt hij steun in zijn eerder aangekondigde strijd om HIV-besmettingen binnen tien jaar tot nul te reduceren.

De Bill and Melinda Gates Foundation heeft woensdag laten weten dat zij meer dan honderd miljoen dollar gaat steken in de ontwikkeling van een medicijn tegen HIV en sikkelcelanemie. Het geld zal grootendeels gestopt worden in de ontwikkeling van goedkope gentherapiebehandelingen.

De aankondiging volgt op de belofte van Trump uit zijn befaamde troonrede van 2019 dat de Verenigde Staten binnen het volgende decennium HIV zal uitroeien. De Trump-regering heeft de afgelopen jaren ook geprobeerd meer aandacht te vestigen op sikkelcelziekte.

"Door de enorme vooruitgang in de genetica in het afgelopen decennium zijn effectieve, op genen gebaseerde, behandelingen een realiteit geworden. Toch zijn deze doorbraken grotendeels ontoegankelijk voor het grootste deel van de wereld vanwege de complexiteit en kosten van de behandeling", aldus een persbericht van het National Institute of Health (NIH) die samenwerkt met de Bill and Melinda Gates Foundation.

Het initiatief van NIH en de Bill and Melinda Gates Foundation is dus gericht op het identificeren van mogelijke geneeswijzen voor beide ziekten en op het samenwerken met groepen in Afrika om kandidaten te identificeren waarop deze nieuwe geneeswijzen kunnen worden getest.

MLB: één homerun en veel honkslagen in game 3 World Series

Houston Astros heeft de spanning teruggebracht in de World Series. Nadat ze de eerste twee wedstrijden verloren van de Washington Nationals werd de derde wedstrijd in de best-of-seven serie gewonnen. In Washington wonnen de Astros met 4-1.

Nadat topwerpers Gerrit Cole en Justin Verlander veel moeite hadden met de slagploeg was het afgelopen nacht de beurt aan Zack Greinke. De 36-jarige werper kreeg in de 4.2 innings die hij gooide zeven honkslagen tegen, maar alleen in de vierde inning wist de thuisploeg te scoren.

Op het moment dat de thuisploeg de eerste run scoorde stond het al 0-2 voor de Houston Astros. Zowel in de tweede als de derde inning hadden de Astros één run gescoord. Later in de wedstrijd wisten de Astros ook in de vijfde en zesde inning één run te scoren, met een homerun van Robinson Chirinos in de zesde inning. De bullpen van de Astros hield de de slagploeg van de Washington Nationals prima onder controle met maar twee honkslagen in iets meer dan vier innings. Alleen in zesde inning kwamen de Astros even in de problemen nadat Brad Peacock twee vrije lopen weggaf, maar zijn collega werper Will Harris loste dat vervolgens uitstekend op.

Door de overwinning van de Astros is de stand in de best-of-seven serie nu 2-1 in het voordeel van de Washington Nationals. Aankomende nacht staat de vierde wedstrijd op het programma in de World Series.

Kickbokser Eersel verslaat Holzken opnieuw

De Amsterdamse kickbokser Regian Eersel heeft Nieky Holzken verslagen in een titelstrijd in Jakarta, en behoudt hiermee zijn titel 'Lightweight Champion of the World' van de Aziatische vechtsportfederatie One Championship. Eersel, die in het dagelijks leven als kok kookt voor diverse kinderdagverblijven in Amsterdam, sleepte de titel hiermee voor een tweede keer in de wacht.

Eersel en Holzken, die zevenvoudig wereldkampioen is, stonden op 17 mei 2019 ook al tegenover elkaar in de ring voor het One Championship, toen in Singapore. Ook toen versloeg Eersel de Helmondse Holzken, waarmee hij voor het eerst kampioen lichtgewicht werd.

Toch ging Eersel er niet vanuit dat het dit keer weer zou lukken. "Holzken is een legende. Ik voel me geweldig. Het is als een droom die uitkomt. Ik ben gezegend", zei de kickbokser na afloop van de wedstrijd in een interview van One Championship. 

Hoewel Eersel meervoudig kampioen is, is hij in Nederland geen heel bekende kickbokser. Dit komt met name omdat hij bijna alleen in het buitenland vecht. Ook loopt hij niet met zijn titels te koop. "Heel veel mensen weten niet eens dat ik boks. Ik ben een hele rustige jongen, ze verwachten het niet", zei hij eerder tegen AT5. 

Holzken was na afloop eerlijk over zijn verlies. "Soms moet je gewoon toegeven dat de tegenstander beter is. Dat was nu ook het geval. Het vuurtje is gedoofd, dat gevoel heb ik nu", eindigde één van de beste kickboksers uit de vaderlandse geschiedenis het interview.

De spektaculaire partij is hieronder in zijn geheel te zien:
 


Kickboksporno tussen Eersel en Holzken (Bron: YouTube)

Manchester City wint en nadert koploper Liverpool tot op drie punten

Manchester City heeft de druk bij Liverpool neergelegd. De regerend landskampioen van Engeland had zaterdagmiddag weinig moeite met Aston Villa, dat het Etihad Stadium met een 3-0 nederlaag verliet. Door de overwinning komt het team van Josep Guardiola op drie punten van Liverpool te staan, al speelt de koploper zondag nog tegen Tottenham Hotspur. Aston Villa is op een dertiende plaats in de Premier League terug te vinden.

Manchester City en Aston Villa hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht. Het team van Guardiola, die zijn basiself op vijf posities wijzigde ten opzichte van de Champions League-wedstrijd tegen Atalanta (5-1), maakte in de eerste 45 minuten een betere indruk, maar dat resulteerde niet in een voorsprong.

Aston Villa, met Anwar El Ghazi op de bank, verdedigde goed en was sporadisch gevaarlijk rondom het doelgebied van Ederson. De thuisploeg trok het duel na rust naar zich toe en sloeg slechts twintig seconden na het startsignaal van de tweede helft toe. Via het hoofd van Gabriel Jesus, die een kopduel van Tyrone Mings won, kwam een lange bal terecht bij Sterling, die vaart maakte en het leer vervolgens door de benen van Tom Heaton tegen de touwen werkte: 1-0.

Halverwege de tweede helft sloeg Manchester City in vijf minuten tijd tweemaal toe. Na 65 minuten werkte David Silva een indraaiende voorzet van Kevin De Bruyne vanaf links binnen: 2-0. Luttele minuten later belandde de bal na een corner uiteindelijk voor de voeten van Ilkay Gündogan, die het leer met een dropkick achter Heaton schoot: 3-0.

Niet veel later maakte Benjamin Mendy plaats voor Angeliño en kwam ook nog Sergio Agüero binnen de lijnen, in de plaats van Sterling. El Ghazi completeerde als vervanger van Jack Grealish de laatste vijf minuten van de wedstrijd.

Manchester City maakte het duel niet met elf man af: Fernandinho kreeg enkele minuten voor het einde zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Keinan Davis.

Ajax gaat tijdens winterstop geld ophalen in Qatar

Ajax bereidt zich van 4 tot 12 januari 2020 in Qatar voor op de tweede seizoenshelft, zo bevestigt Ajax. De Amsterdammers plukken volgens De Telegraaf de vruchten van hun Europese succes van vorig seizoen. Zodoende kregen de Amsterdammers 'een eervolle en lucratieve uitnodiging' om de stadions van het WK 2022 te testen.

Ajax bereikte vorig seizoen de halve finale van de Champions League en dat is ook in het Midden-Oosten opgevallen. Ook Bayern München zal meedoen aan het lucratieve toernooi in Qatar, aldus het dagblad. "Met de derde en vierde deelnemer, waaronder een Turkse topclub, wordt op dit moment onderhandeld", zo klinkt het.

Ajax is gevraagd oefenwedstrijden te spelen tegen Europese topteams, zo melden de Amsterdammers. De tegenstanders en wedstrijddata worden later bekendgemaakt. "De reden waarom Ajax dit aanbod heeft geaccepteerd is omdat de faciliteiten uitstekend zijn, evenals de beoogde tegenstanders. De trip biedt Ajax eveneens kansen om deze regio op zakelijk gebied te verkennen", zo klinkt het.

Ajax gaat een aardig bedrag opstrijken met de deelname. Waar de trip in Qatar in 2015 nog 150.000 euro kostte, levert de reis nu naar verluidt 700.000 euro op. Bijna vijf jaar geleden trainde Ajax op de Aspire Academy en waren er ook andere clubs daar aanwezig. Ditmaal heeft de staf en selectie van de Amsterdammers 'exclusief' de beschikking over twee trainingsvelden.

De Telegraaf meldt daarnaast dat de spelers en de technische staf businessclass vliegen. "Het op een eiland op The Pearl gelegen spelershotel Marsa Malaz Kempinski is met een privé-strand, buitenzwembaden, een spa, een tennisbaan en elf(!) restaurants van alle luxe voorzien. De 'deluxe'-room met zeezicht kost in die periode ruim 400 euro per nacht", zo schrijft de krant.

Politie zoekt getuigen van schietincident in Zwolle

In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 oktober om ongeveer 02:15 uur kreeg de politie een melding van een schietincident aan de Klooienberglaan in Zwolle. Een man in een auto wordt hierbij beschoten en raakt gewond aan zijn schouder.

De politie zette de plaats delict af en deed vannacht direct onderzoek aan de Klooienberglaan. Op de plaats delict trof de politie kogelhulzen aan. Over de verdere toedracht van het incident is nog niets bekend. De politie zet het onderzoek hiernaar voort.  

Op de IJsselcentraleweg / Harculosepad in Zwolle trof de politie op zaterdagochtend een uitgebrande auto aan. De politie vermoedt dat deze auto mogelijk iets te maken heeft met het schietincident.    

De politie zoekt getuigen van het schietincident aan de Klooienberglaan en de uitgebrande auto aan de IJsselcentraleweg / Harculosepad. Getuigen en mensen met meer informatie wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844  of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Slachtoffer raakt tanden kwijt na mishandeling

Een 38-jarige man uit het Twentse Overdinkel heeft omstreeks 02.00 uur vannacht in Terneuzen aangifte gedaan van mishandeling. De man verklaarde dat hij in de Nieuwstraat per ongeluk tegen iemand aanliep en dat een andere persoon hem daarna mishandelde. Het slachtoffer mist een paar tanden als gevolg van de mishandeling.

Hij sprak hierop surveillerende politieagenten aan en die zijn op zoek gegaan naar de verdachte. Van camerabeelden werd de verdachte herkend en is hij even later in een café aan de Nieuwstraat in Terneuzen aangehouden. De verdachte, een 23-jarige inwoner van Terneuzen, is overgebracht naar een politiecellencomplex waar hij verder over de zaak werd gehoord. Na het afleggen van een verklaring is de verdachte vanmiddag weer in vrijheid gesteld. Er zal proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.

'Roda JC Kerkrade verkeert in acuut gevaar na tegenvaller'

Roda JC Kerkrade verkeert in acuut gevaar nu de onderhandelingen met Roland Hogenelst over een meerderheid van de aandelen zijn stukgelopen. Dat verzekert De Telegraaf haar lezers. De club dient uiterlijk maandag een bankgarantie van ruim negen ton te overleggen bij de KNVB om sancties te voorkomen. De horecaondernemer, onder meer eigenaar van de La Cubanita-restaurantketen, zag Roda vrijdagavond wel 'gewoon' vanaf de tribune een 4-2 zege op NAC Breda boeken.

Hogenelst onderhandelde de voorbije weken over een deel van het aandelenpakket van oud-eigenaar Frits Schrouff. Bij de beoogde afrondende besprekingen zou een kink in de kabel zijn gekomen en dat is bijzonder slecht nieuws voor de club.

Indien geen bankgarantie overlegd kan worden krijgt Roda JC voor de tweede keer dit seizoen drie punten in mindering. Bovendien volgt er een nieuwe, nog strakkere deadline, om alsnog de garantstelling rond te krijgen. Als ook dat niet lukt, is de volgende sanctie intrekking van de licentie, waarmee betaald voetbal in Kerkrade in acuut gevaar is. Schrouff zou volgens Voetbal International de afgelopen dagen een smeekbede voor nieuwe financiële steun hebben afgewezen.

De club staat momenteel elfde in de Keuken Kampioen Divisie, met zestien punten uit twaalf duels.

Nieuw-Zeelandse skiester Robinson (17) stunt met World Cup-zege

In het Oostenrijkse Sölden is het World Cup-seizoen in het alpineskiën dan eindelijk van start gegaan. De vrouwen kregen op de Rettenbachgletscher een reuzenslalom voor de kiezen en dat leverde gelijk mooie strijd op.

In de eerste run zette de al jaren dominante Amerikaanse Mikaela Shiffrin met afstand de snelste tijd neer, hoewel Alice Robinson niet veel later verrassend dicht in de buurt bleef. De pas 17-jarige Nieuw-Zeelandse stuntte tijdens de World Cup-finale vorig seizoen met een tweede plek en liet zien totaal geen eendagsvlieg te zijn: ze gaf slechts 0,14 tellen toe op Shiffrin, terwijl de Italiaanse Federica Brignone (+0,86) en de Sloveense Meta Hrovat (+0,95) de enige andere twee binnen een seconde waren.

In run twee kwamen vooral de Oostenrijkse Franziska Gritsch en Maria Therese Tviberg uit Noorwegen naar voren. Dankzij het warme weer en de langzamer wordende piste steeg het duo van de 28e en 26e naar de 7e en 6e stek. Tussendoor ging het nog helemaal fout voor Bernadette Schild: de Oostenrijkse ging onderuit en leek een zware knieblessure opgelopen te hebben, waarna ze per helikopter afgevoerd werd.

De Française Tessa Worley wist Tviberg's leidende tijd dan eindelijk te pakken, Mina Fürst Holtmann uit Noorwegen schoof vlak achter haar aan. Robinson hield vervolgens 0,36 seconden over en zag dat de grote Shiffrin haar voorsprong verloor en op 0,06 seconden als tweede eindigde. De tiener werd daarmee de eerste Nieuw-Zeelandse in 22 jaar die een World Cup-zege boekte.

Zonnig en vrij koud na ingaan wintertijd

Komende nacht is het weer zover. Om 3:00 uur wordt de klok een uur teruggezet en begint de wintertijd. Het verzetten van de klok gaat vannacht gepaard met regen. Nadat de regen is gepasseerd draait de wind naar het noordwesten en wordt koudere lucht aangevoerd met volgende week een grote kans op nachtvorst.

De overgang van zomer- naar wintertijd is dit jaar groot. Vandaag stijgt de temperatuur nog naar 16-20 graden. Daarbij zijn er wolkenvelden, maar ook perioden met zon. Tijdens het verzetten van de klok passeert een regengebied en na passage daarvan draait de wind naar het noordwesten en blaast vrij koude lucht naar onze streken. Morgen wordt het overdag niet warmer dan 12-13 graden.

Let op de laagstaande zon
Overdag is het geregeld zonnig. De zon komt maandagochtend in het midden van het land om 7:25 uur op. Onderweg naar school of werk schijnt dan ook al de zon. De zonsondergang is maandag al om 17:20 uur, precies tijdens de avondspits. Maandag en dinsdag moeten weggebruikers dan ook rekening houden met een laagstaande zon.

In de nacht van zondag op maandag kan de temperatuur voor het eerst in deze koelere periode lokaal onder nul komen. Vooral in Brabant en Limburg kan het hier en daar vriezen en moeten automobilisten rekening houden met ‘autoruitkrabvertragingstijd’. In de daaropvolgende nachten komt het op meerdere plaatsen tot vorst met minima tussen 0 en -2 graden. Ook in De Bilt kan de temperatuur beneden het vriespunt dalen en dat is dan de eerste keer dit najaar.

Verzet de tijd een half uur
Eerder deze week pleitte Weeronline voor het permanent verzetten van de klok en wel met een half uur. Deze zogenaamde vierseizoenentijd zorgt ervoor dat de avondspits minder gevaarlijk wordt door ongevallen en langere files. In de donkerste periode van het jaar valt de schemering bij de wintertijd namelijk precies tijdens de avondspits. De temperatuur kan dan juist dalen tot onder nul met gladheid tot gevolg. 

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Bertens met veel moeite naar finale Elite Trophy

Kiki Bertens heeft de finale van de WTA Elite Trophy in het Chinese Zhuhai bereikt. Bertens had in haar halve finales het moeilijk met de Chinese Zheng Saisai, maar won uiteindelijk in drie sets: 2-6, 6-3, 6-4.

Bertens begon matig aan haar wedstrijd tegen Zheng. De eerste set werd dan ook terecht verloren en keek in de tweede set vroeg tegen een break achterstand aan. Haar Chinese opponente ging vervolgens slordiger spelen, terwijl Bertens iets beter ging spelen, waardoor de tweede set naar de Nederlandse ging.

In de set drie leek Bertens op weg naar een simpele overwinning. Ze kwam een dubbele break voor in de beslissende set (4-1), maar Zheng kwam terug tot 4-4. Toch wist de Nederlandse alsnog de partij in haar voordeel te beslissen en maakte het in tiende game af op eigen service.

Bertens speelt de finale van de WTA Elite Trophy tegen Karolína Muchová of Aryna Sabalenka. Een overwinning levert haar 316.000 euro op.

Engeland is Nieuw-Zeeland de baas en staat in finale WK rugby

Engeland staat in de finale van het wereldkampioenschap rugby. In Yokohama werd Nieuw-Zeeland met 19-7 verslagen. Engeland treft in de finale Wales of Zuid-Afrika. 

Na 98 seconden had Engeland de eerste try al gemaakt. Manu Tuilagi brengt de bal over de achterlijn, waarna Owen Farrell de conversie binnen trapte. Het is de snelste try die Nieuw-Zeeland op een WK ooit tegen kreeg.

De suprematie van Engeland was opvallend, want het land had vijftien van de laatste zestien ontmoetingen met de Nieuw-Zeelanders verloren. Nieuw-Zeeland ging tijdens de laatste twee WK's met de wereldtitel aan de haal en de All Blacks waren ook in 1987 al eens de beste. Engeland mocht zich in 2003 wereldkampioen noemen en stond vier jaar later voor het laatst in de finale.

Nieuw-Zeeland kwam er bijna niet aan te pas. De voorsprong had nog groter kunnen zijn, ware het niet dat een tweede try werd afgekeurd omdat Sam Whitelock werd teruggefloten voor een block run. Hij hinderde een Nieuw-Zeelandse speler om te tackelen en dat mag niet. Het werd nog wel 10-0 omdat George Ford een penalty tussen de palen schoot. Het is tevens de ruststand.

57 minuten gespeeld en achterin bij Engeland ging het helemaal mis. Ardie Savea maakte de try van Nieuw-Zeeland en Richie Mounga ziet de bonus binnen (13-7). Het is uiteindelijk Ford die met twee penalties de marge boven één geconventeerde try zet. (19-7). 

Nieuw-Zeeland kan in de slotfase niet meer toeslaan en Engeland staat in de finale van het WK. De finale is volgende week zaterdag. Een dag eerder is de strijd om brons. 

 Maro Itoje (Eng) in duel met Nepo Laulala (NZ). Itoje is uitgeroepen tot MotM. (PRO SHOTS/Action Images)
Maro Itoje (Eng) in duel met Nepo Laulala (NZ). Itoje is uitgeroepen tot MotM. (PRO SHOTS/Action Images)

Zwaar mishandelde man knalt met auto tegen lichtmast

Vrijdagavond rond 21.05 uur zagen ambulancemedewerkers een eenzijdige aanrijding gebeuren op de Aanwas in Roosendaal. Een voertuig reed tegen een lichtmast aan en kwam meteen hierna tot stilstand. De ambulancemedewerkers ondernamen direct actie en gingen naar het voertuig toe. In de auto zat een man die ernstig gewond was. Bij de man is eerste hulp verleend en hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie is ter plaatse geroepen, omdat de verwondingen die de man had opgelopen niet overeenkwamen met verwondingen die iemand opgelopen zou kunnen hebben bij een aanrijding. De man bleek vermoedelijk zwaar mishandeld te zijn.

Medewerkers van Forensische Opsporing zijn ter plaatse gekomen om sporenonderzoek te doen en de plek van de aanrijding werd afgezet als ‘plaats delict’.

Tweede plaats delict
Tijdens het onderzoek dat plaatsvond kregen agenten informatie dat de eigenlijke mishandeling mogelijk elders had plaatsgevonden. Deze plek was op het industrieterrein De Borchwerf, in de nabijheid van de plaats waar het ongeval was gebeurd. Gedurende de nacht hebben medewerkers van Forensische Opsporing ook hier sporenonderzoek gedaan.

De auto waarin het slachtoffer, een 57-jarige man uit Sint Willebrord, had gereden, is weggesleept door een takelbedrijf en overgebracht naar een plaats waar de politie hem kan onderzoeken. Alle sporen die rechercheurs gedurende de avond en nacht hebben afgenomen worden onderzocht en met elkaar vergeleken. Ook zal een buurtonderzoek plaatsvinden en worden er getuigen gehoord. Vooralsnog is dit alle informatie die bekend is. Van het slachtoffer is nog geen verklaring opgenomen.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Annoniem of via WhatsApp.

Politie zoekt getuigen gewapende overval op avondwinkel Den Haag

Een avondwinkel aan de Valkenboslaan in Den Haag is vrijdagavond 25 oktober door twee gewapende mannen overvallen. De politie zoekt getuigen.

De mannen kwamen rond 21.45 uur de winkel binnen en bedreigde een medewerker met een wapen. De verdachten riepen dat ze geld wilden. Het tweetal sloeg uiteindelijk zonder buit op de vlucht in de richting van de Daltonstraat. Direct werd een groot onderzoek gestart naar de overval.

Een van de verdachten droeg een zwarte capuchon en een groene broek met daarop een wit vlak. De tweede verdachte droeg een bordeauxkleurig trainingspak en zwarte schoenen. Beiden worden rond de 25 jaar geschat. Getuigen of mensen met meer informatie wordt gevraagd om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Haarlemmer mishandeld na verkeersruzie, 2 mannen opgepakt

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een 46-jarige Haarlemmer mishandeld naar aanleiding van een verkeersconflict. De politie heeft twee Haarlemmers van 45 en 18 jaar oud aangehouden.

Rond 02.00 uur fietste het slachtoffer met zijn buurman door de Generaal Cronjéstraat in Haarlem. Op dat moment wilde een auto van achteren passeren. Toen dit niet lukte in verband met de smalle straat werd de bestuurder van de auto agressief. Bij het passeren sneed de bestuurder de fietsers af en werd het slachtoffer bedreigd. Op de hoek van de Rijkstraatweg en de Floresstraat stopte de auto en stapten de twee inzittenden uit.

De bestuurder gaf een trap tegen de fiets van het slachtoffer en de bijrijder gaf het slachtoffer een harde trap tegen zijn been. Hierna is het tweetal weer ingestapt en doorgereden de Floresstraat in. De politie heeft een zoekslag gemaakt in de omgeving en uiteindelijk de auto in de Timorstraat aangetroffen. Hier zijn de twee mannen van 45 en 18 jaar oud aangehouden voor openlijke geweldpleging. De twee Haarlemmers zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor onderzoek.

Autoverhuurbedrijven willen minderminderminder Marokkanen en Turken

Steeds minder autoverhuurbedrijven gaan in zee met huurders van Marokkaanse of Turkse afkomst. De schrik zit er bij de verhuurders goed in na een groot aantal negatieve berichten in de media over, inmiddels beruchte, trouwstoeten. Daarnaast lijken deelnemers aan de trouwstoeten steeds vaker betrokken bij ongelukken en verkeersovertredingen.

Een autoverhuurder uit Maasdijk zegt in dagblad AD zelf alleen maar ellende, gedoe en gezeur te krijgen en hij wil dan ook niet meer in zee gaan met dit soort gasten die auto's willen huren om te toeren tijdens een bruiloft.

"Levensgevaarlijk", vindt hij het weggedrag van de huurders. "Ze bepalen zelf de regels." Toch is er één voorwaarde waarop Marokkanen of Turken auto's bij hem mogen huren. "Alleen met onze eigen chauffeurs."

Een andere luxe-autoverhuurder denkt na over de gevolgen van zware blikschade aan zijn Rolls Royce of dure Mercedes. "Stel je voor dat de auto de volgende dag verhuurd is aan een ander bruidspaar. Een nachtmerrie."

In Rotterdam liep het te vaak uit de hand en geldt vanaf 2020 een meldplicht voor bruidsstoeten. Voorlopig is Rotterdam stad de enige in Nederland met een meldplicht. Den Haag denkt er over na, maar neemt nog geen beslissing.

Evans, Cross en Chisnall naar kwartfinales EK darts

Darter Ricky Evans heeft voor het eerst in zijn carrière de kwartfinale van een major bereikt. De Engelsman versloeg Ross Smith met 10-7 voor een plek bij de laatste acht op het EK. 

Smith zorgde donderdag voor een sensatie door Michael van Gerwen uit te schakelen. Hij kwam echter niet in de buurt van zijn niveau die hij tegen de wereldkampioen haalde. Evans maakte daarentegen een zeer degelijke indruk en nam al snel afstand van zijn landgenoot.

Ook Rob Cross staat in de kwartfinales. Hij won met 10-7 van Joe Cullen. Daryl Gurney won met dezelfde cijfers van Simon Whitlock. Ook Dave Chisnall haalde de laatste acht. Hij won met 10-4 van Jonny Clayton. 

Op zaterdagavond komen er nog drie Nederlanders in actie. Vincent van der Voort speelt tegen Chris Dobey en de avond wordt afgesloten met de Nederlandse kraker tussen Jeffrey de Zwaan en Jermaine Wattimena. 

EK Darts - Uitslagen

Donderdagavond - eerste ronde
Joe Cullen 6-2 Mervyn King
Dave Chisnall 6-3 Dimitri Van den Bergh
Ricky Evans 6-5 Glen Durrant
Simon Whitlock 6-1 Adrian Lewis
Rob Cross 6-3 Darren Webster
Jonny Clayton 6-0 James Wade
Ross Smith 6-5 Michael van Gerwen
Daryl Gurney 6-4 William O'Connor

Vrijdagmiddag - eerste ronde
Jermaine Wattimena 6-1 Jamie Hughes
Stephen Bunting 6-1 Keegan Brown
Chris Dobey 6-3 Krzysztof Ratajski
Nathan Aspinall 6-3 Steve Beaton
Vincent van der Voort 6-1 Mensur Suljovic
Michael Smith 6-1 Ian White
Jeffrey de Zwaan 6-4 Peter Wright
Gerwyn Price 6-4 Ted Evetts

Vrijdagavond - tweede ronde
Rob Cross 10-7 Joe Cullen
Daryl Gurney 10-7 Simon Whitlock
Dave Chisnall 10-4 Jonny Clayton
Ricky Evans 10-7 Ross Smith

Zaterdagavond - tweede ronde (vanaf 19.00 uur)
Vincent dan der Voort v Chris Dobey
Michael Smith v Stephen Bunting
Gerwyn Price v Nathan Aspinall
Jeffrey de Zwaan v Jermaine Wattimena

Zondagmiddag - kwartfinales (vanaf 12.45 uur)
Ricky Evans v Rob Cross
Dave Chisnall v Daryl Gurney
M Smith/Bunting v De Zwaan/Wattimena
Van der Voort/Dobey v Price/Aspinall

Avondsessie(1900 uur)
Semi-Finals & Final

Monumenten uit de Koude Oorlog open tijdens Open Monumentendag special

Verspreid over de provincie Utrecht staan nog allerlei gebouwen die zijn neergezet ‘voor als de Russen zouden komen’. Deze monumenten vertellen het verhaal van een periode waarin Europa in de greep was van een oorlog die nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Vandaag openen vier monumenten gratis hun deuren met allerlei activiteiten tijdens de Open Monumentendag Special Monumenten uit de Koude Oorlog.

Mobilisatiecomplex Zwijnsbergen in Elst, Vliegbasis Soesterberg, Fort Nieuwersluis en Fort Lunet I vertellen ieder hun eigen verhaal over de Koude Oorlog. De Open Monumentendag Special maakt deel uit van het programma dat de provincie Utrecht organiseert in het kader van het themajaar Koude Oorlog, waarin aandacht wordt gegeven aan erfgoed uit deze bijzonder periode uit onze geschiedenis.

Terwijl Vliegbasis Soesterberg grote bekendheid geniet, is Zwijnsbergen veel minder bekend onder het publiek. Dit mobilisatiecomplex uit de jaren vijftig diende als opslagplek van munitie, medicijnen en voedsel zodat een snelle mobilisatie mogelijk was bij een daadwerkelijke oorlogsdreiging. Fort Lunet I werd aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Na de Tweede Wereldoorlog werd hier het commandocentrum van de Bescherming Bevolking ondergebracht. Ook Fort Nieuwersluis was ingericht als commandopost van deze Bescherming Bevolking. Daarvoor werd de bomvrije kazerne ingrijpend omgebouwd tot een atoomkelder die bescherming kon bieden tijdens een kernaanval.

Vrijwilligers van de vereniging Dienstplicht Koude Oorlog geven rondleidingen over mobiliteitscomplex Zwijnsbergen en nemen bezoekers mee naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Op Vliegbasis Soesterberg wordt een fiets- en een wandeltocht over de basis georganiseerd en er is een zelf te lopen wandelroute langs indrukwekkende monumenten. Ook wordt hier een speciale theatervoorstelling opgevoerd, De Zaak Oppenheimer. In dit stuk over J.R. Oppenheimer, de “vader van de atoombom”, draait het om schuld, schaamte en verantwoordelijkheid.

Bij fort Lunet I is er een muzikaal programma waarin muzikant Mieke van Dam het comfort van Afstand, Afscherming en Afwachten onderzoekt en afsluit met een improvisatiesessie. Bij Fort Nieuwersluis ten slotte neemt een gids het publiek mee op ontdekkingstocht door de verschillende ruimtes van de commandopost.

Het volledige programma met openingstijden en locaties is te lezen in het programmaboekje.

Ilham Tohti winnaar van de 2019 Sacharovprijs

Ilham Tohti, een Oeigoerse econoom die strijdt voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China is de winnaar van de 2019 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De winnaar werd op 24 oktober 2019 verkozen door de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli en de fractieleiders.

Tijdens de aankondiging van de prijswinnaars, zei Parlementsvoorzitter David Sassoli: “Ik ben enorm tevreden dat het Europees Parlement Ilham Tohti als de winnaar van de 2019 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken verkozen heeft. Tohti heeft zijn leven toegewijd aan de strijd voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China. Ondanks het feit dat hij oproept tot gematigdheid en verzoening, werd hij in 2014 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Met deze uitreiking, dringen we er sterk op aan dat de Chinese regering Tohti vrijlaat en de rechten van minderheden in China respecteert”.

Ilham Tohti is een voorstander van dialoog en pleit voor de invoering van wetten inzake regionale autonomie in China. In 2014 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens separatisme. Desondanks blijft hij oproepen tot gematigdheid en verzoening. Sinds 2017 worden meer dan 1 miljoen Oeigoeren in China vastgehouden in een netwerk van interneringskampen.

De prijs - een certificaat en €50.000 – zal worden uitgereikt tijdens een ceremonie in het Parlement in Straatsburg op 18 december.

De finalisten
De finalisten van dit jaar waren Braziliaanse verdedigers van mensenrechten en Kenyaanse studenten. In dit artikel vind je meer informatie over de andere finalisten.

Elk jaar kent het Parlement de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toe om eer te bewijzen aan uitzonderlijke mensen en organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs werd opgericht in 1988 en werd genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov.

'Ridouan Taghi heeft vrij spel in Iran'

De geheime dienst van Iran houdt de meest gezochte crimineel van Nederland Ridouan Taghi de hand boven het hoofd. Volgens De Telegraaf reist Taghi geregeld van Iran naar Dubai.

Volgens Justitie zou Taghi gezien zijn in Iran en er ook meerdere schuiladressen hebben. Hij zou regelmatig met privéjachten tussen Dubai en verschillende havenplaatsen in Iran heen en weer reizen. 

Het landelijk parket van het OM wil de berichtgeving niet bevestigen, maar ontkent het ook niet aldus de Telegraaf. 

Ridouan Taghi (Afbeelding: Politie)
Ridouan Taghi (Afbeelding: Politie)

Leicester boekt grootste uitzege ooit in Premier League

Leicester City heeft vrijdagavond de grootste uitoverwinning in de historie van de Premier League geboekt. De ploeg van manager Brendan Rodgers won met maar liefst 0-9 van Southampton. Het is een evenaring van het Premier League-record van Manchester United, dat in 1995 thuis met 9-0 van Ipswich Town won.

Al in de tiende minuut kwam Leicester City op voorsprong via Benjamin Chilwell. Twee minuten na de openingsgoal moest Southampton met tien man verder na een rode kaart van Ryan Bertrand. Op advies van de VAR kreeg de verdediger een rode kaart na een sliding met gestrekt been.

Na de rode kaart liep de score snel op. Bij rust stond het al 5-0 voor de bezoekers via doelpunten van Youri Tielemans, twee keer Ayoze Pérez, Jamie Vardy. Na rust ging Leicester City vrolijk door met scoren. Pérez maakte zijn derde goal en ook Vardy wist drie te scoren deze wedstrijd. Ook James Maddison was trefzeker in de tweede helft voor the Foxes, waardoor de eindstand 0-9 was en daarmee de grootste uitoverwinning boekte in de Premier League.

Ayoze Perez scoort de 4-0. (PRO SHOTS/Action Images)
Ayoze Perez scoort de 4-0. (PRO SHOTS/Action Images)

FOK! Wat een weer: Code geel in het waddengebied

Met name in de noordwestelijke helft is veel bewolking aanwezig, in het uiterste noordwesten kan er lichte regen vallen. Elders is het droog en met name in het zuidoosten is de zon in de loop van de ochtend ook te zien. In de avond breidt een gebied met regen zich uit over de (noord)westelijke helft van het land. In het zuidoosten blijft het nog de hele avond droog.

Met maximumtemperaturen van 16°C op de Wadden tot 19°C in het zuidoosten wordt het zacht. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. Langs de noordwestkust kan de wind vanochtend nog stormachtig zijn, 8 Bft, met kans op zware windstoten rond 80 km/uur. Voor het waddengebied en de Noord-Hollandse kust is dan ook code geel afgegeven. In de loop van de ochtend gaat de wind liggen. 

Komende nacht nacht is er veel bewolking en trekt het gebied met regen van noordwest naar zuidoost over het land. In de loop van de nacht bereiken opklaringen het noordwesten. De minimumtemperatuur ligt tussen 8°C en 13°C, het warmst in het zuidoosten. De wind is aanvankelijk zuidwest en matig. In het westen is de wind noordwest en aan de kust vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de nacht draait de wind overal naar noordwest.

Morgenochtend is er in de zuidoostelijke helft van het land nog veel bewolking aanwezig en valt er in het zuidoosten nog regen. De regen trekt in de loop van de ochtend naar het oosten weg. In de middag is het overal wisselend bewolkt en droog. In de avond kan er op de Wadden een bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond de 12°C. De wind is west tot noordwest en matig, aan zee vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Het was grijs in Rotterdam vandaag  (Foto: FOK!)
Het was grijs in Rotterdam vandaag (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

5-jarig jongetje omgekomen bij verkeersongeval

Een vijfjarig jongetje is donderdagmiddag geschept door een bestelbusje op de Messchertstraat in Rotterdam en overleden. Het snelle ingrijpen van de hulpdiensten mocht helaas niet meer baten. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding. De 21-jarige bestuurder is na het ongeluk aangehouden en zit nog vast.

Donderdagmiddag iets na 16.00 uur reed de bestelbus door de Messchertstraat komend vanaf de Hooidrift. Het vijfjarige jongetje kwam vermoedelijk tussen de geparkeerde auto’s vandaan en klapte tegen de bestelbus. Meteen zijn de hulpdiensten gealarmeerd en hebben alles op alles gezet om het mannetje te redden. Helaas is dit niet gelukt. De politie heeft meteen de straat afgezet en onderzoek gedaan. De 21-jarige chauffeur uit Rotterdam is aangehouden en zit nog vast. Het team verkeer onderzoekt de zaak.

EU akkoord met Brexit-uitstel

De Europese Commissie wil akkoord gaan met een nieuw uitstel van de Brexit, nadat de Britse minister van Financiën Sajid Javid toegaf dat het voor de regering van het Verenigd Koninkrijk niet mogelijk zal zijn om de deadline van komende week, 31 oktober, in acht te nemen. EU-leiders willen echter officieel nog geen datum noemen, maar de Britse premier Boris Johnson mikt op 31 januari.

Johnson wil in dat geval op 12 december verkiezingen uitschrijven. Het lijkt erop dat hij dan campagne wil voeren op een 'het volk tegen de elite'-platform, met andere woorden, Johnson wil de EU en pro-EU-parlementariërs, met name de Labour-oppositie, de schuld geven van het uitstel. Daarmee wil Johnson een Conservatieve meerderheid in het parlement herstellen, een meerderheid die zijn voorganger Theresa May in 2017 vergokte waarna er onder Johnson zelf zelfs een minderheidsregering tot stand kwam.

De premier heeft echter een tweederde meerderheid nodig voor die verkiezingen, en het is onduidelijk hoe de Labour-Lagerhuisleden van plan zijn om te gaan stemmen. Labour is namelijk niet overtuigd dat een no-deal Brexit is uitgesloten ondanks recent aangenomen wetgeving die dit verbiedt.

Johnson heeft een akkoord met de EU gesloten om Noord-Ierland feitelijk in de douane-unie van de EU te houden, waarbij het met de nodige kwinkslagen juridisch onder die van de Britten zelf blijft. Daardoor kan de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open gehouden worden. In de deal van Theresa May werd dit punt opgelost met een vangnet waarbij het hele Verenigd Koninkrijk EU-regels zou blijven volgen tot er een handelsdeal is, maar daarmee wilde haar eigen Conservatieve Partij niet akkoord gaan. En van een eerder plan om enkel Noord-Ierland EU-regels te laten volgen wilde haar gedoogpartij, de Noord-Ierse Brits-gezinde partij de DUP, niets weten.

Johnson lijkt dit punt nu met de genoemde juridische kwinkslagen te hebben opgelost. Hij zou hebben willen proberen zijn akkoord door het parlement te loodsen, maar zijn belangrijkse adviseur, Dominic Cummings, zou op vervroegde verkiezingen hebben aangedrongen omdat er anders niet genoeg medestanders in het Lagerhuis zijn om de deal erdoor te persen.

Zowel bevolking als parlement blijven echter tot op het bot verdeeld over de Brexit, dus hoe die verkiezingen dan zouden uitpakken is ook weer allerminst zeker.

Vettel nipt sneller dan Verstappen in Mexico

Sebastian Vettel heeft met een 1.16,607 de snelste tijd laten noteren voor de Grand Prix van Mexico. De Duitser was hiermee een tiende sneler dan Max Verstappen. Diens Red Bull-teamgenoot Alexander Albon crashte al na tien minuten in de banden en veroorzaakte zo een rode vlag.

De baan was net als in de eerste sessie glad, waardoor meerdere rijders even buiten de ideale lijn kwamen of er even af schoten. Ferrari voerde de boventoon met Vettel als snelste, waarbij Verstappen de enige was die zich tussen de scharlakenrode bolides wist te wurmen. Daarachter, op gepaste afstand, volgden de Mercedessen, gevolgd door de Toro Rosso's. Aan het einde van de training schreef Charles Leclerc nog even een setje banden af nadat de Ferrari over de kerbstones begon te glijden en de Monegask het rempedaal intrapte om het glijden te stoppen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:16.607 35
2 M. Verstappen Red Bull 1:16.722 37
3 C. Leclerc Ferrari 1:17.072 34
4 V. Bottas Mercedes 1:17.221 39
5 L. Hamilton Mercedes 1:17.570 35
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:17.747 40
7 P. Gasly Toro Rosso 1:18.003 39
8 C. Sainz Jr. McLaren 1:18.079 38
9 N. Hulkenberg Renault 1:18.261 23
10 L. Norris McLaren 1:18.349 36
11 L. Stroll Racing Point 1:18.362 38
12 S. Pérez Racing Point 1:18.366 34
13 D. Ricciardo Renault 1:18.380 34
14 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:18.681 37
15 R. Grosjean Haas 1:18.766 37
16 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:18.889 46
17 K. Magnussen Haas 1:19.306 37
18 G. Russell Williams 1:19.968 36
19 R. Kubica Williams 1:20.180 37
20 A. Albon Red Bull 1:21.665 5
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.