FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 oktober 2019

Renault gediskwalificeerd na GP van Japan

Het Formule 1-team Renault is uit de uitslag van de Grand Prix van Japan geschrapt. Autosportfederatie FIA heeft het beroep dat Racing Point had ingediend tegen de Franse renstal over de rembalans van de bolides gegrond verklaard. Dit betekent dat Daniel Ricciardo zijn zesde plaats in moet leveren en Nico Hülkenberg zijn tiende stek.

Racing Point diende op 13 oktober na de race in Japan uitgebreide documetatie in waaruit zou blijken dat Renault de rembalans van beide auto's automatisch aan zou passen gedurende een ronde, volgens vooraf ingestelde waarden. De stewards wilden dieper in deze materie duiken en lieten vanuit Suzuka al weten dat er niet dezelfde dag nog een uitspraak zou volgen.

Normaal gesproken moeten coureurs zelf de rembalans op het stuur aanpassen, maar Renault zou dit al voor de rijders gedaan hebben, waardoor regel 27.1 van het sportief reglement gebroken zou worden, luidend dat een coureur zonder hulpmiddelen de auto moet besturen. Dit wordt verder in het technisch reglement uitgediept, zodanig dat duidelijk is dat coureurs de rembalans van de auto zelf op het stuur aan moeten passen. Dit bleek bij Renault anders te liggen, zo lieten videobeelden volgens Racing Point zien. Het systeem zou met vooraf ingestelde waarden werken.

Renault verweerde zich door te stellen dat de videobeelden niet duidelijk genoeg waren en dat door het door Renault gebruikte systeem kon lijken alsof de rembalans aangepast werd. Van een automatisch systeem was volgens de Fransen geen sprake.

De stewards van de FIA concludeerden dat de software die Renault voor het remsysteem gebruikt gewoon toegestaan is en dat het systeem niet met vooraf ingestelde waarden werd. Omdat de coureurs vanaf het stuur de rembalans aanpassen voldoet de auto aan het technisch reglement. Aan regel 27.1 van het sportief reglement wordt echter niet voldaan, omdat het remsysteem van Renault de coureurs onderweg hier en daar een handje helpt door kleine aanpassingen te maken. Dit is tegen de regels, waardoor Renault voor de race in Japan gediskwalificeerd is.

Door de diskwalificatie schuift Charles Leclerc door naar plek zes, voor Pierre Gasly, Sergio Perez, Lance Stroll en Daniil Kvyat.

Politie zoekt getuigen van dodelijk schietincident Amsterdam

Vanmiddag om 15.45 uur heeft er een ernstig schietincident plaatsgevonden in een pizzeria aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West. Daarbij zijn in de eerste instantie twee personen ernstig gewond geraakt. Eén van de slachtoffers is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Het andere slachtoffer, de uitbater van het restaurant, is ondanks een reanimatiepoging ter plaatse overleden aan zijn verwondingen. Het betreft hier de 49-jarige Goran Savic. De recherche doet ter plaatse onderzoek en is bezig met het veilig stellen van eventuele sporen en het horen van de eerste getuigen.

Op de Admiraal de Ruijterweg is het vermoedelijke vluchtvoertuig aan de kant gezet door de politie. Daarbij heeft een politieagent een waarschuwingsschot gelost. Bij deze actie is één verdachte aangehouden. Zijn betrokkenheid bij het schietincident  wordt onderzocht.

Op het moment van het dodelijke schietincident waren er veel mensen aanwezig op het Hugo de Grootplein. De recherche is dan ook dringend op zoek naar getuigen die iets gezien of gehoord hebben. Ook wanneer mensen beelden hebben van voor, tijdens of na het schietincident ontvangt de politie die graag. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Batshuayi bezorgt Ajax in slotfase eerste nederlaag van het seizoen

Ajax heeft tegen Chelsea zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. The Blues waren in het derde groepsduel van de Champions League met 0-1 te sterk voor de Amsterdammers, door een doelpunt van invaller Michy Batshuayi in de slotfase. Chelsea komt zodoende in punten gelijk met Ajax in Groep H van het miljardenbal: beide ploegen hebben nu zes punten.

Ten Hag koos in de thuiswedstrijd tegen Chelsea voor hetzelfde elftal dat in het tweede groepsduel met 0-3 te sterk was voor Valencia. Het betekende dat Dusan Tadic weer in de punt van de aanval speelde, terwijl Quincy Promes op de linkerflank geposteerd werd. Al razendsnel in de wedstrijd liet Ajax zich zien in het strafschopgebied van Chelsea. Promes legde de bal af op Donny van de Beek, die Marcos Alonso zijn schot zag keren met een hand. Scheidsrechter Ovidiu Hategan floot de aanval echter af, omdat er eerder sprake was geweest van buitenspel. Ajax pakte in de beginfase het initiatief, wat resulteerde in gevaarlijke schoten van Joël Veltman en Van de Beek.

Het eerste gevaar van Chelsea kwam uit hoekschoppen, maar gaandeweg de eerste helft werden de bezoekers steeds dreigender. Ajax-doelman André Onana moest voor het eerst reddend optreden na een schot van Mason Mount in de korte hoek. Callum Hudson-Odoi kreeg vervolgens een grote schietkans, nadat Lisandro Martínez de bal verkeerd wegkopte. De jonge vleugelaanvaller van Chelsea schoot echter naast. Tien minuten voor rust leek Ajax op voorsprong te komen. Hakim Ziyech leverde de bal af voor het doel, waar Promes bij de tweede paal stond om het leer tegen de touwen te werken. Na inmenging van de VAR zette scheidsrechter Hategan een streep door de treffer, omdat Promes nipt buitenspel stond.

Promes ontsnapte kort daarna opnieuw aan de aandacht van de Chelsea-defensie, maar César Azpilicueta kon met een sterke verdedigende actie voorkomen dat zijn doelman Kepa Arrizabalaga in de problemen kwam. Op slag van rust dook Azpilicueta aan de andere kant op, met veel ruimte op de rechterflank. De Spaanse verdediger schoot echter te gehaast en zag zijn schot zo naast gaan. Het eerste gevaar in de tweede helft viel na 58 minuten spelen te noteren. Edson Álvarez kopte na een hoekschop van Promes op de paal. Daley Blind dwong vervolgens Kepa met een gevaarlijk schot tot een redding.

Nadat Chelsea met het inbrengen van Christian Pulisic voor het eerst had gewisseld, nam Sergiño Dest het doel van de bezoekers onder vuur met een ongevaarlijk schot. Michy Batshuayi kwam vervolgens in het veld voor Tammy Abraham en kreeg al snel een levensgrote kans, maar de Belgische spits schoot van dichtbij hoog over. Voor het laatste kwartier bracht Ten Hag David Neres binnen de lijnen, ten koste van Promes. Nadat een gevaarlijk schot van Pulisic nog naast ging, was het vier minuten voor tijd raak.

Pulisic bereikte Batshuayi, na een slim overstapje van Alonso. De Belgische spits schoot via de onderkant van de lat raak en dompelde Ajax daarmee in rouw. Met het inbrengen van Siem de Jong en Klaas-Jan Huntelaar hoopte Ten Hag in de absolute slotfase nog de gelijkmaker te forceren. Daar kwam het echter niet meer van, waardoor Ajax voor het eerst sinds mei weer eens een wedstrijd verliest. Het is tevens voor het eerst sinds november 2014 dat Ajax niet weet te scoren in een Champions League-wedstrijd, toen er met 2-0 verloren werd op bezoek bij Barcelona. In de zestien daaropvolgende duels in het miljardenbal wisten de Amsterdammers steevast het net te vinden, tot dit treffen met Chelsea.

Opwarming verkleint gat in ozonlaag supersnel

Het gat in de ozonlaag nabij de Zuidpool is dit jaar het kleinst sinds de ontdekking van het gat in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dit lijkt echter te wijten aan het grillige Antarctische weer, in plaats van inspanningen om de vervuiling te verminderen, zo leert NASA ons.

Deze herfst is de gemiddelde grootte van het gat 9,3 miljoen vierkante kilometer. Dat is een stuk minder dan de piek van 26,6 miljoen vierkante kilometer in 2006. Het gat van dit jaar is zelfs nog kleiner dan toen het voor het eerst werd ontdekt in 1985.


Ozongat verdwijnt (Bron: YouTube)

"Dat is echt goed nieuws," zei NASA-wetenschapper Paul Newman dinsdag. "Dat betekent meer ozon boven het halfrond, minder ultraviolette straling aan het oppervlak."

De ozonlaag van de aarde beschermt het leven aan het oppervlak tegen schadelijke zonnestraling, maar door de mens gemaakte chloorverbindingen die onder ander in spuitbussen gebruikt werden en soms wel honderd jaar in de lucht kunnen blijven rondzweven, gaan verbindingen aan met de ozon. Zodoende verdwijnt de ozon, waardoor deze laag dunner wordt en er inmiddels een gat boven het zuidelijk halfrond bestaat.

Het internationale Montreal Protocol van 1987, het enige verdrag van de Verenigde Naties dat door elk land op aarde is geratificeerd, verbood veel van de chloorverbindingen die in koelmiddelen en spuitbussen worden gebruikt. Het verbod resulteerde in een iets kleiner ozongat in de afgelopen jaren, maar de dramatische inkrimping van dit jaar komt niet door die inspanningen, zei Newman.

"Het is gewoon een toevalstreffer", zei Brian Toon, atmosferische wetenschapper aan de Universiteit van Colorado.

"Chloor in de lucht heeft koude temperaturen in de stratosfeer en de wolken nodig om omgezet te worden in de vorm die ozon eet", zei Newman. De wolken verdwijnen echter zodra het opwarmt.

In september en oktober begonnen de zuidelijke hogesnelheidswinden rond de Zuidpool af te nemen. Met een luchttemperatuur die op 20 kilometer hoogte 16 graden Celsius warmer was dan gemiddeld. De snelheid van de wind daalde van een normale 259 kilometer per uur naar 108 kilometer per uur, meldde NASA.

"Dit is iets dat af en toe gebeurt, in 1988 en 2002 bijvoorbeeld, maar niet zo extreem", zei Newman.

MLB: Homeruns en veel honkslagen in eerste wedstrijd World Series

Washington Nationals hebben de eerste game in de World Series gewonnen. Houston Astros begon thuis uitstekend aan de wedstrijd tegen de Washington Nationals, maar uiteindelijk trokken de Nationals in het Minute Maid Park aan het langste eind. Het werd 5-4 voor de Nationals.

Met starters Gerrit Cole voor de Houston Astros en Max Scherzer bij de Washington Nationals werd een pitcher's duel verwacht, maar vanaf het begin hadden ze het moeilijk. In de eerste inning kreeg Cole meteen een honkslag tegen en later via een steal kwam Trea Turner meteen in scoringspositie, maar Cole wist zich uit de openingsinning te redden.

Waar Cole uiteindelijk schadevrij de eerste inning kon doorkomen was dat niet het geval bij Scherzer. De 35-jarige ace van de Nationals begon met een walk en later wist José Altuve via een honkslag op te honken te komen, waarmee de eerste twee honken meteen bezet waren. Via een wildpitch ging George Springer naar het derde honk en Altuve wist het tweede honk te stelen. Daarna was het de beurt aan Yuli Gurriel. De Cubaan sloeg een tweehonkslag, waardoor de eerste twee runs op het scorebord kwamen voor de Houston Astros.

Met een vroege voorsprong en werper Cole op de heuvel leken de Nationals een kansloze nederlaag tegemoet te zien, maar niks was minder waar. De sterwerper van de Astros moest in de tweede en de vierde inning een homerun toestaan, waardoor de stand weer in evenwicht was.

Cole maakte geen sterke indruk en in de vijfde inning ging het mis voor de ace van de Astros. Kurt Suzuki kreeg een vrije loop, daarna sloeg Victor Robles een honkslag, waardoor de eerste twee honken bezet waren. Via een nieuwe honkslag van Adam Eaton wist catcher Suzuki de 3-2 op het scorebord te zetten.

De Washington Nationals namen geen genoegen met de kleine voorsprong en met Cole in de problemen in de vijfde inning was het Juan Soto die via een double Robles en Eaton over de thuisplaat sloeg en de Nationals een 5-2 voorsprong pakte.

Scherzer mocht na vier moeilijke innings ook de vijfde starten en slaagde voor het eerst deze wedstrijd liet hoe niemand toe op de honken. Daarna was de avond voor Mad Max voorbij en moest de bullpen het afmaken voor de Washington Nationals.

Patrick Corbin was als eerste aan de beurt. Corbin, normaal starter, bij de Nationals liet Houston Astros geen kans. In de zevende inning toen het de beurt was aan Tanner Rainey en de reliever kreeg direct een homerun tegen van Springer. Rainey mocht blijven en in eerste instantie leek dat een goede keuze, want Altuve kreeg drie slag. Daarna leek het mis te gaan voor de Nationals, want Rainey gaf twee keer een vrije loop weg. Rainey werd bedankt en Daniel Hudson mocht de problemen oplossen.

Hudson begon goed en zorgde voor de tweede out, maar na hit van Carlos Correa liepen alle honken vol. Yordan Alvarez moest het doen voor de Astros. De rookie had een goede avond met twee honkslagen, maar op het beslissende moment faalde hij met drieslag.

Met die strikeout was het gevaar in de zevende inning weg, maar een inning later zou Hudson weer in de problemen raken. Pinch hitter Kyle Tucker kwam op de honken via een single. Na een tweehonkslag van Springer waarop Tucker wist te scoren werd het gevaarlijk voor de Washington Nationals in de slotfase. Closer Sean Doolittle moest het oplossen voor de uitploeg en slaagde daar in. Hij kwam zowel in de achtste inning als in de negende inning niet in de problemen en zo wonnen de Nationals de eerste wedstrijd in de World Series.

Komende nacht staat de tweede wedstrijd gepland. Opnieuw spelen de Houston Astros thuis waar Justin Verlander zal beginnen, terwijl Stephen Strasburg het moet doen voor de Washington Nationals.

Bloederige strijd in Battlefield V: Pacific War

In de eerstvolgende (gratis) update voor Battlefield V verhuist het strijdtoneel naar de Stille Oceaan, waar de Verenigde Staten en het Japanse Keizerrijk het uitvechten op twee gloednieuwe maps. De update, genaamd Chapter V: War in the Pacific, verschijnt op 31 oktober voor alle platforms.

De eerste nieuwe map is Iwo Jima, het Japanse eiland waar in 1945 een landingsoperatie van de Amerikanen werd uitgevoerd. De tweede map heet Pacific Storm en speelt zich vooral ter lucht en ter zee af terwijl spelers verschillende eilandjes moeten zien te veroveren. Bekijk de uitgebreide trailer hieronder.

Dokters vloeken tijdens Halloween in Rainbow Six Siege

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege introduceert vandaag een tijdelijk Halloween-event genaamd Doktor’s Curse. Dit event bevat een compleet nieuwe gamemodus in een spookachtige Frankenstein-versie van de map Theme Park, waar Operator Doc zijn kwaadaardige experimenten uitoefent.

Het Halloween-event van dit jaar duurt twee weken, start vandaag en eindigt op woensdag 6 november. In de 5 tegen 5 Monster Hunt-modus kiezen spelers tussen het bestrijden of het omhelzen van de duisternis: de Exterminators nemen het op tegen de Monsters. De Exterminators bestaan uit vijf Sledges met drie unieke hamers en een selectie gadgets: Eyenox Model III (Jackal), Heartbeat sensor (Pulse) en de EE-ONE-D (Lion). De Monsters bestaan uit Lesion, Frost, Kapkan, Smoke en Ela, hebben geen wapens. In plaats daarvan maken ze gebruik van vallen en hebben een unieke vaardigheid voor deze modus: ze maken zichzelf tijdelijk onzichtbaar en rennen sneller om te ontsnappen. Het doel van de Exterminators is om alle monsters te doden, terwijl de Monsters de ronde juist proberen te overleven.

Naast de nieuwe, tijdelijke modus wordt ook de Doktor’s Curse-collectie geïntroduceerd met nieuwe skins voor zeven Operators. Doc, Smoke, Kapkan, Frost, Lesion, Ela en Bandit krijgen elk hun eigen set van vier items. Ook zijn de klassieke Halloweenskins uit 2018 voor een beperkte tijd opnieuw beschikbaar.

Doktor’s Curse bevat ook nieuwe Ubisoft Club Uitdagingen. Spelers verdienen één van de 28 packs wanneer ze 20 kills maken op de Doktor’s Curse-map en een tweede pack als ze 13 rondes weten te winnen in de Doktor’s Curse-afspeellijst. Ook ontvangt iedereen die inlogt tussen 23 oktober en 6 november een gratis pack. Als spelers na deze drie gratis te verdienen packs meer Doktor’s Curse-packs willen verzamelen, zijn deze verkrijgbaar voor 300 R6 Credits of 12.500 Renown per pack, waarbij spelers met de Year 4 Pass nog eens 10% extra korting krijgen.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bazoer van trainingsveld gestuurd na 'handgemeen': "Ik pak jou nog wel"

Riechedly Bazoer heeft het woensdag op de training aan de stok gekregen met Jay-Roy Grot, zo bevestigt Vitesse tegenover Omroep Gelderland. De regionale omroep spreekt zelf van een 'handgemeen'. De twee zouden elkaar in de haren zijn gevlogen tijdens een partijspel, waarna de middenvelder en de aanvaller door ploeggenoten uit elkaar zijn gehouden.

Bazoer liet zich daarna ook verbaal gelden tegenover Grot en werd daarop door de technische staf van het veld gestuurd. "Ik pak jou nog wel in de kleedkamer", zou Bazoer volgens toeschouwers bij de training daarna nog in de richting van Grot geroepen hebben.

Nadat hij door de staf werd gesommeerd het trainingsveld te verlaten, heeft Bazoer zich naar verluidt ook nog tegen trainer Leonid Slutsky gekeerd. "Fuck off, I don't want to play for your team" , zou hij de oefenmeester toegebeten hebben. Vitesse heeft het incident bevestigd, maar kan er verder nog niets over zeggen. Het is daarom niet bekend of de spelers bestraft gaan worden voor het opstootje.

Bazoer speelt sinds afgelopen zomer voor Vitesse, dat hem destijds overnam van VfL Wolfsburg. In de tweede helft van het afgelopen seizoen was hij in dienst van FC Utrecht ook al op huurbasis actief in de Eredivisie.

De 23-jarige middenvelder speelde vooralsnog negen wedstrijden voor de Arnhemmers, waarin hij tweemaal trefzeker was.

Dreigbrief KOZP heeft effect, geldkraan Sintfeest dicht

Het, vroeger gezellige, kinderfeest Sinterklaas in Den Haag wordt niet meer zo leuk als vorige jaren. Na een 'dreigbrief' van de extremen uit de Kick Out Zwarte Piet organisatie (KOZP) hebben een aantal sponsoren zich lafjes teruggetrokken waardoor de organisatie bijna op zwart zaad zit.


5 december, vroegâh (Foto: Yuriko Nakao/Getty Images)

Geen zakjes met snoep of speelgoed meer voor de kinderen langs de route. Organisator Peter Boelhouwer weet niet goed waar hij dit aan te danken heeft en ziet het zwart in.

"Ik wist niet dat deze brief gestuurd werd. We proberen een positief feest te organiseren, dit jaar met roetveegpieten en Zwarte Pieten. Vanaf volgend jaar met alleen roetveegpieten. Sommige sponsoren hebben de brief als intimiderend ervaren, ik begrijp wel dat ze zich nu terugtrekken. Ook een aantal vrijwilligers is afgehaakt. Niemand zit te wachten op dit soort negativiteit."

De namen van de sponsoren van het intochtsfeest waren te vinden op de website van 'De Vrienden van Sinterklaas'. Al die zwarte schapen kregen een brief van KOZP. "We zullen binnenkort actie gaan voeren tegen Zwarte Piet in de Haagse intocht. Daarbij zullen we speciale aandacht schenken aan de sponsoren van het feest in deze achterhaalde vorm", aldus een als dreigend ervaren stukje uit de brief.


HaHa, opzouten met je bord (Foto: Nacho Calonge/NurPhoto via Getty Images)

Sponsoren kregen zwart op wit te horen dat ze moesten stoppen met het sponsoren van "het kopen van zwarte schmink en kroespruiken waar mensen van kleur belachelijk mee worden gemaakt".

Na deze dreiging trokken een aantal sponsoren zich terug. Boelhouwer probeert het kinderfeest toch door te laten gaan, maar geeft aan dat het organiseren van een kinderfeest lastig betaalbaar te houden is. "Er zijn bijvoorbeeld terecht strenge eisen qua veiligheid. Nu is er een financieel gat ontstaan en moet ik heel scherp gaan kijken wat we nog kunnen doen."

Mark Giling van het Sint en Pietengilde is woest over de brievenactie en wordt het bijna zwart voor de ogen. "Dit is drammen om je zin te krijgen. Als Zwarte Piet racistisch was geweest, was de figuur al lang verboden. Dat is dus niet het geval. Het is schandalig dat ze proberen hun zin door te drijven." Ook liet hij weten niet tegen verandering te zijn, maar dat is beter te behappen als het uit de bevolking zelf zou komen.

KOZP laat weten dat de actie helemaal niet intimiderend was bedoeld en dat de inhoud niet zo zwart-wit bekeken moet worden. "Het is jammer dat de brief door sommigen zo is ervaren", zegt zwartmaker Mariam El Maslouhi.


'Gezellig' zeurpiet (Foto: Abdullah Asiran/Anadolu Agency/Getty Images)

Veelpleger door beveiliger in school aangetroffen

Een alerte beveiliger heeft afgelopen nacht omstreeks 01.35 uur een indringer betrapt in een school aan de Kraanvogel in Etten-Leur. Het gaat om een 37-jarige Bredanaar. Hij wordt verdacht van inbraak dan wel huisvredebreuk. Hij staat bij de politie geregistreerd als een zeer actieve veelpleger.

Een beveiliger was afgelopen nacht als eerste ter plaatse vanwege een inbraakalarm. Hij ging naar binnen via een niet-afgesloten deur en trof in het complex een man aan die op de grond zat. De beveiliger zei tegen de insluiper dat hij was aangehouden en dat hij de politie ging waarschuwen: De man antwoordde: "Oké, is goed. Ik wacht wel." Aan het bureau verklaarde hij dat hij het koud had en dat hij daarom via een niet-afgesloten deur naar binnen was gegaan. Hij was onder invloed van alcohol, speed en coke.

Chirurgische ondersteuning voor special forces

Het Korps Commando Troepen en de Maritime Special Operations Forces zijn bij hun (heimelijke) operaties vaak volledig op zichzelf aangewezen. Dat geldt ook voor de medische zorg. Daarom hebben de special operations forces (SOF) bij bepaalde operaties behoefte aan een medisch team dat met ze meegaat. De inzet van zo’n team wordt nu getest tijdens een pilot.

Onder meer door de (zeer) korte reactietijd, de korte duur en primitieve inzetomstandigheden is de normale medische keten niet uitvoerbaar bij bepaalde SOF-operaties. Dit hiaat vraagt om een oplossing. In navolging van andere landen test Nederland daarom de inzet van een Special Operations Surgical Team (SOST).

Een IDR-projectteam (Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen) bouwt de SOST-pilot vanaf scratch op. Daarbij kijken medici en SOF-operators samen naar wat nodig is. Zij brengen inzetopties en het benodigde personeel, materieel en procedures in kaart. Afgelopen week trainden 2 chirurgische teams in het Erasmus MC voor het eerst de specifieke medische en teamvaardigheden.

Geen operators
Commandant Nederlands Special Operations Command generaal-majoor vlieger Theo ten Haaf benadrukte dat het SOST onmisbaar is voor de SOF-inzet van de toekomst. Ook legde hij uit dat het SOST een medische capaciteit is en dat de teamleden geen operators worden. “De verschillende expertises moeten bij de teamleden blijven met de bijbehorende achtergrond.”

Militaire basisvaardigheden
Een SOST bestaat uit 6 personen, met damage control surgery als core business. Zij oefenen met de verschillende SOF om inzicht te krijgen in hun optreden. Zij moeten dus sowieso de militaire basisvaardigheden op orde hebben. Denk aan schietvaardigheid en het (over)leven in primitieve omstandigheden. De leden zullen bewapend zijn voor zelfbescherming en voor bescherming van patiënten, maar de force protection wordt gedaan door SOF of conventionele eenheden.

De komende periode wordt verder getraind met de juiste uitrusting en de samenwerking met SOF-eenheden. Begin 2020 komt met de beproeving van het SOST tijdens de internationale oefening Flintlock een einde aan de pilot. Deze wordt betaald met de extra gelden voor Defensie en is een 1e aanzet om de ondersteuning van special forces te versterken.

Chirurgische ondersteuning voor special forces (Afbeelding: Defensie)
Chirurgische ondersteuning voor special forces (Afbeelding: Defensie)

Veroordeelde mensenhandelaar naar Nederland die nog 1260 dagen cel in moet

De Duitse autoriteiten hebben woensdag een 45-jarige veroordeelde Turk overgeleverd aan Nederland. De man moet nog 1260 dagen, oftewel de volledige 42 maanden, gevangenisstraf uitzitten die hem zijn opgelegd. Hij is bij een controle op het vliegveld in Düsseldorf aangehouden op grond van een door het Fugitive Active Search Team Nederland (FASTNL) uitgevaardigd Europees Arrestatiebevel (EAB).

De man is bij arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 8 september 2015 onherroepelijk veroordeeld voor een reeks misdrijven: mensenhandel, afpersing, mishandeling, het voorhanden hebben van steek- dan wel vuurwapens en bedreiging met de dood en met zware mishandeling. Hij is nooit op een van de tientallen terechtzittingen in zijn zaak verschenen, maar bleek al gauw voortvluchtig.

Lijfsdwang
De veroordeelde moet naast de 1260 dagen gevangenisstraf ook nog 540 dagen lijfsdwang ondergaan. De Turkse veroordeelde moet het cjib (de Nederlandse Staat dus) een bedrag van bijna 260.000 euro betalen. Dit bedrag is door het Hof vastgesteld als wederrechtelijk verkregen voordeel van de door hem gepleegde misdrijven. Omdat hij tot nu toe geen betalingen heeft verricht, is er door het Hof 540 dagen lijfsdwang opgelegd. Het ondergaan van de lijfsdwang ontheft de veroordeelde niet van de verplichting tot betaling.

Groep van Saban B.
Van januari 2002 tot en met 30 april 2006 heeft de man deelgenomen aan een organisatie van mensenhandelaren die tot oogmerk het plegen van misdrijven had. De groep, waarvan ook de veroordeelde mensenhandelaar Saban B. deel uitmaakte, heeft zich schuldig gemaakt aan mensenhandel, afpersing, mishandeling, het voorhanden hebben van steek- dan wel vuurwapens en bedreiging.

Betrokkene heeft zich tussen januari 2005 en september 2007, deels tezamen en in vereniging met anderen, schuldig gemaakt aan mensenhandel met betrekking tot een vrouw met wie hij een liefdesrelatie onderhield. Zij werd gedwongen in de prostitutie te werken en mishandeld onder bedreiging met de dood. Ook een familielid van haar is bedreigd en het hondje van de vrouw is door de man mishandeld.

De veroordeling ziet tot slot op een mishandeling van een persoon op 11 mei 2006 in Amsterdam door de man en anderen.

Voortvluchtigen
Het Fugitive Active Search Team NL lokaliseert voortvluchtigen die staan gesignaleerd. Het gaat om veroordeelden, ontsnapte criminelen of (jeugd)TBS’ers. Binnen het ENFAST netwerk wordt samengewerkt met de FAST-teams van andere landen. Vaak volgt opsporing na het uitsturen van een EAB of ander rechtshulpverzoek.

Politie waarschuwt voor babbeltruc door 'verpleegkundigen'

In verschillende steden zijn mensen slachtoffer geworden van een nieuw soort babbeltruc. De daders doen zich voor als verpleegkundigen die via een vingerprik bloed komen afnemen. Ze hebben intussen in verschillende steden toegeslagen.

Vorige week werden meerdere oudere bewoners in de Utrechtse wijk Overvecht slachtoffer van een nieuwe babbeltruc waarbij de daders zich voordoen als verpleegkundigen. Terwijl de ene ‘verpleegkundige’ via een vingerprik echt bloed afneemt, gaat de andere op zoek naar waardevolle spullen en geld. Naast Utrecht zijn er intussen ook meldingen gekomen uit Eindhoven.

Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie: ‘We hebben hier niet te maken met losstaande incidenten. Er lijken groepen aan het werk die het land intrekken en steeds met dezelfde methode proberen bij oudere bewoners binnen te komen. Wij raden ouderen aan alert te zijn op deze nieuwe vorm van babbeltrucs. Vraag altijd naar een legitimatie of neem contact op met de zorginstantie waarvoor zorgverleners zeggen te komen.’

OM eist tot twee jaar cel voor plaatsen handgranaat bij ADO-honk

De drie Amsterdammers die ervan verdacht worden op 8 april 2019 een handgranaat geplaatst te hebben bij het supportershonk van voetbalclub ADO Den Haag, stonden vandaag voor de rechter. De officier van justitie eiste tegen hen celstraffen tot twee jaar.

Van je vrienden moet je het hebben. Een van de mannen – de 21-jarige chauffeur – gaf toe dat hij die avond ter plekke was geweest met twee mannen. “Maar om veiligheidsredenen kan ik niet zeggen wie dat waren. Ik heb alleen gereden en wist van tevoren niet waarheen en waarom.” Een van de 18-jarigen praatte wat makkelijker. “Ja, ik was daar die avond met hem. Maar ik heb alleen op de achterbank gezeten. Hij reed en had de bestemming al ingevoerd op de routeplanner toen ik instapte.” De derde beweerde bij hoog en bij laag dat hij überhaupt niet in Den Haag was geweest en een romantisch avondje had met zijn vriendin. “Ik lag dronken en stoned in een hotel langs de A4.”

Maar wat het OM betreft, spreekt het bewijs voor zich. Dinsdagochtend 9 april zag een getuige vanuit zijn raam iets vreemds hangen aan de muur van het supportershome aan de overkant. Hij besloot een kijkje te nemen en zag een kleine, groene bol die met duct-tape aan de muur was geplakt. Daarnaast waren op de muur onder elkaar drie rode X’en geverfd, ook wel bekend als de Andreas-kruizen uit het Amsterdamse stadswapen.

Joegoslavisch
De politie werd gewaarschuwd en die stelde vast dat de groene bol een echte, op scherp staande handgranaat was, zoals die vroeger gebruikt werd door het Joegoslavische leger. Door de harde wind en het gewicht dreigde het ding los te komen en op de grond te vallen. Een levensgevaarlijke situatie die door de Explosieve Opruimingsdienst moest worden opgelost.

De politie startte een onderzoek. Op camerabeelden was te zien hoe maandagavond 8 april rond half elf een zwarte Mercedes stopte bij het supportershonk op het verlaten bedrijventerrein. Een man stapte uit de auto van de bijrijdersstoel, liep naar de muur en was daar even bezig. Hij stapte daarna weer in de auto die intussen een rondje had gereden. Daarna stapte er vermoedelijk een andere man uit de auto. Ook hij liep naar de muur en was daar even bezig. Vervolgens liep hij terug naar de auto, stapte in achter de bestuurder waarop de auto wegreed.

Spuitbus
De auto bleek op naam te staan van de vader van de 21-jarige Amsterdammer. En was toevallig rond kwart voor elf die avond op de A4 richting Amsterdam gecontroleerd door de politie. Achter het stuur zat de 21-jarige man en naast hem en achterin de andere twee 18-jarige verdachten. Onder de bijrijdersstoel werd een plastic zak aangetroffen met daarin duct-tape en een spuitbus met verf.

Uit de telefoongegevens van de 21-jarige chauffeur blijkt dat hij die avond bij het ADO-stadion is geweest. De politie meent aan hun postuur ook de andere twee verdachten te herkennen op de camerabeelden. Bovendien waren de twee 18-jarigen ook al in de nacht van 24 februari gecontroleerd in de buurt van het ADO-stadion. Mogelijk hebben ze een ‘voorverkenning’ uitgevoerd die verband hield met het bekladden van het Amsterdamse beeld van De Dokwerker met groen-gele verf twee dagen daarvoor.

Gevaar
De officier is ervan overtuigd dat het deze mannen waren die de handgranaat hebben geplaatst. Zij benadrukte hoe verkeerd dat had kunnen aflopen als niet de oplettende getuige de handgranaat op tijd had gevonden: “Stel dat het in plaats daarvan kinderen waren geweest of dat de granaat van de wand was gewaaid.” Celstraffen zijn dan ook op hun plaats, vond zij. Zij eiste tegen de twee 18-jarigen 24 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en tegen de 21-jarige chauffeur 18 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk).

De uitspraak is over twee weken.

2 arrestaties in onderzoek naar illegale waterpijptabak

Op 23 oktober 2019 heeft de FIOD een 50-jarige man uit Duitsland en een 41-jarige vrouw uit Emmen aangehouden. Beide personen worden verdacht van accijnsfraude met waterpijptabak en merkvervalsing. Er hebben doorzoekingen plaatsgevonden in een woning in Emmen en een loods en garageboxen in Klazienaveen.

In de loods stonden naar schatting enkele duizenden kilo’s watertabak, machines en ingrediënten om waterpijptabak te maken. Daarnaast zijn vele duizenden lege merkvervalste verpakkingen aangetroffen. In een auto werd 21.500 euro contant geld gevonden. Alle machines, tabak en toebehoren zijn afgevoerd en vernietigd.

Het onderzoek is gestart na diverse meldingen. Het vermoeden is dat de man illegale waterpijptabak produceert en verhandelt. Daarnaast zou hij zich bezighouden met de handel in illegale sigaretten. Waterpijptabak is een product dat zonder vergunning en accijnsafdracht niet mag worden geproduceerd of voorradig mag zijn.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en de actie is ondersteund door de Douane en de politie.

2 arrestaties in onderzoek naar illegale waterpijptabak (Foto: FIOD)
2 arrestaties in onderzoek naar illegale waterpijptabak (Foto: FIOD)

Schaatsers Nuis, Roest langer bij Jumbo-Visma

Kjeld Nuis en Patrick Roest hebben allebei hun contract bij de schaatsploeg van Jumbo-Visma verlengd. Roest verlengde tot 2022, Nuis een jaar langer.

"Ik ben erg blij dat ik de komende drieënhalf jaar bij Jumbo-Visma blijf. Als ik naar de toekomst kijk, dan zie ik op sportief vlak geen betere plek dan hier. Het geeft heel veel zekerheid naar de toekomst om nu voor zo veel jaar te tekenen en te weten dat je een goed en warm nest hebt. Daarnaast heb ik geen zin meer om in een olympisch seizoen bezig te zijn met wat erna komt. Ik zit hier helemaal op mijn plek”, aldus de tweevoudig olympisch- en wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter.

Roest, tweevoudig wereldkampioen allround, is ook tevreden met zijn nieuwe contract. "De vorm is goed en dat heb ik ook te danken aan de ploeg.”

Pakketbezorger bij overval in knie gestoken

Een pakketbezorger moest het afleveren van een pakje dinsdag in de Tulpstraat in Dordrecht bekopen met een mes in zijn knie. Een man ging er met het pakketje vandoor en is tot op heden spoorloos. 

De pakketbezorger moest zijn pakje dinsdagmiddag 22 oktober rond 15:00 uur afleveren bij een adres in de Tulpstraat, maar daar bleek niemand thuis. Terwijl hij het pakket terug wilde zetten in zijn bus, werd hij benaderd door een man. Die beet hem in niet misverstane bewoordingen toe dat hij zijn pakket moest inleveren, en plantte een mes in de knie van de bezorger. Hij rende vervolgens met het pakket weg richting de Leliestraat. Het slachtoffer is, ondanks zijn verwonding, nog achter de dader aangerend over de Dubbeldamseweg Zuid en de Emmaweg, maar raakte de verdachte kwijt in de Alexanderstraat. Het mes werd op straat aangetroffen. De knie van het slachtoffer is later door de huisarts gehecht.

Het slachtoffer heeft een duidelijk signalement kunnen geven van de dader. Het gaat om een man, van tussen de 1.80 en 1.85. Hij heeft een tenger/normaal postuur, een getinte huidskleur en is tussen de 15 en 25 jaar. Hij heeft lichte gezichtsbeharing een snorretje. De man droeg een grijze gewatteerde jas tot aan de heup, met capuchon, een donkerkleurige broek en een donker petje. Hij droeg zijn capuchon over het petje. De man sprak Nederlands.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844  of* 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

BD-1 helpt mee in Star Wars Jedi: Fallen Order

Vandaag hebben EA en Respawn een nieuwe video uitgebracht van Star Wars Jedi: Fallen Order waarin wordt gekeken naar het ontwerp van BD-1, de handige en schattige droid-metgezel van Cal.

Cal Kestis is een jonge Jedi op de vlucht en op zoek naar de Jedi Order met zijn droid BD-1. BD-1 is ontworpen om te helpen bij missies op afgelegen of gevaarlijke locaties in de Melkweg. Hij was geprogrammeerd om de ideale assistent te zijn voor een onderzoeker of ontdekkingsreiziger die alleen in het veld opereert met zijn vermogen om alle soorten terrein te doorkruisen. In de video zien we hoe de artiesten, animators en geluidsontwerpers van Respawn Cal's droid tot leven brachten.

Star Wars Jedi: Fallen Order komt 15 november uit op PlayStation 4, XBox One en pc.

De Sims 4 Studentenleven aangekondigd

Electronic Arts heeft de uitbreiding De Sims 4 Studentenleven aangekondigd. Deze uitbreiding komt 15 november naar pc en Mac komt en op 17 december naar PlayStation 4 en Xbox One.

Het uitbreidingspakket laat Sims kennismaken met het studentenleven. Zo kunnen ze zich inschrijven aan hun droomschool om vakken als techniek, onderwijs, rechten of schurkerigheid te volgen, hun studentenkamer gezellig inrichten, aan buitenschoolse activiteiten deelnemen en herinneringen maken met nieuwe vrienden.

De Sims 4 Studentenleven laat je kennismaken met de nieuwe wereld van Britechester en twee scholen voor Sims om hun hoger onderwijs aan voort te zetten: de historische Universiteit van Britechester voor kunst en geesteswetenschappen en het moderne Foxbury Instituut voor een carrière in wetenschap of technologie. Beide campussen bieden verschillende ervaringen die Sims op de echte wereld voor zullen bereiden met nieuwe carrières in onderwijs, rechten en techniek. Daarnaast krijgen ze ook de hulpmiddelen aangereikt om uit te blinken in hun bestaande carrière. Spelers kunnen kiezen hoe hun Sims van het studentenleven genieten. Of ze nu vooraan in de klas zitten tijdens een college en keihard blokken om die cijfers op peil te houden of een paar lessen spijbelen om wat extra uurtjes slaap te pakken.

Het uitbreidingspakket introduceert ook een aantal nieuwe activiteiten en voorwerpen om Sims aan hun nieuwe leven als student te helpen wennen. Sims kunnen studiesessies in de bibliotheek houden of even een pauze inlassen en met vrienden in de studentenruimte chillen, sap-pong spelen, fietsend de campus verkennen of geintjes met een rivaliserende universiteit uithalen. Daarnaast kunnen Sims lid worden van robotica-, debat- of kunstverenigingen, zich aansluiten bij een mysterieus geheim genootschap en de schoolkleuren dragen tijdens een gezamenlijk evenement. Spelers kunnen de nieuwe onderkomens van hun Sims aanpassen, of ze nu op of buiten de campus wonen, met nieuwe decoraties zoals posters en een minikoelkast om een persoonlijk tintje aan hun studentenkamers te geven. Sims kunnen ook hun persoonlijke stijl ontwikkelen met nieuwe kledingvoorwerpen geïnspireerd op de nieuwst trends, waaronder schiet-even-snel-wat-aan outfits, professionele ensembles of nieuwe setjes met hun schoolkleuren.

Twee drugslabs gevonden tijdens integrale controle, één arrestatie

Bij de inval in twee draaiende synthetische drugslabs aan de Rugdijk in Tilburg heeft de politie dinsdag 1 persoon aangehouden. Een andere verdachte is gevlucht.

Rond 13.50 uur hielden agenten een integrale controle op de Rugdijk, in samenwerking met de gemeente Tilburg en een energiebedrijf. Naar aanleiding van diverse meldingen over een chemische lucht, besloten zij een kijkje te gaan nemen. Toen zij daar aankwamen zagen agenten een 47-jarige Tilburger uit de bosjes komen. Deze man is aangehouden en bleek de bewoner te zijn van een van de woningen.

Bij controle van zijn woning vonden agenten een werkend amfetaminelab met diverse jerrycans en roken zij een chemische lucht. Bij controle van een naastgelegen woning werd er een tweede drugslab gevonden. Ook dit lab was nog in werking.

Vanwege de gevaren van een werkend lab is besloten om de omliggende woningen te ontruimen. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) is opgeroepen om de werkende labs te ontmantelen. Een specialistisch bedrijf zal op een later moment de spullen vervoeren naar een opslag locatie. 

Recherche spoort verdachte grafschennissen op

Na een maandenlang onderzoek is het de Eindhovense recherche gelukt dinsdag een verdachte aan te houden die verantwoordelijk wordt gehouden voor meerdere grafschennissen en diefstallen vanaf begraafplaatsen. Het gaat om een 22-jarige man uit Eindhoven

Een woordvoerder van de politie: "Het onderzoek naar de grafschennissen startte begin juni, nadat wij werden geconfronteerd met twee gevallen van grafschennis op dezelfde begraafplaats in Veldhoven. In één van deze gevallen was een kindergraf geheel geopend. In het andere geval werd in het graf gegraven. De graven leken min of meer willekeurig gekozen doelwitten te zijn. Tijdens het onderzoek kreeg het team er ook zicht op, dat vermoedelijk dezelfde verdachte bij meerdere vernielingen en diefstallen van urnen, onder andere vanaf een begraafplaats aan de Anthony Fokkerweg in Eindhoven betrokken was. Onderzoek naar deze, eveneens ogenschijnlijk willekeurige, diefstallen had tot op dat moment niets opgeleverd. De recherche doet nu onderzoek naar totaal tien concrete zaken van diefstallen vanaf en vernielingen op begraaflocaties in de regio."

Asresten aangetroffen
In de loop van het onderzoek kwam bij de recherche, door onder andere enkele goede tips, de dinsdag aangehouden verdachte in beeld. De man zit vast en wordt uitgebreid gehoord. Over zijn beweegredenen is vooralsnog geen duidelijkheid. De recherche deed ook onderzoek in de woning van de verdachte en op locaties in Veldhoven. Bij deze onderzoeken werden asresten aangetroffen, waarschijnlijk afkomstig van diefstallen bij crematoria en begraafplaatsen. De recherche stelt alles in het werk om te proberen vast te stellen van wie deze resten zijn.

Slachtoffers geïnformeerd
De woordvoerder: "De nabestaanden van de kinderen in de getroffen graven, de eigenaren van de gestolen urnen en de beheerders van de begraafplaatsen zijn inmiddels persoonlijk over deze aanhouding geïnformeerd of worden daarover de komende dagen geïnformeerd. We kunnen echter niet uitsluiten dat er mogelijk meer, soortgelijke diefstallen in de regio zijn geweest waar de politie nog geen weet van heeft. We vragen die slachtoffers om deze informatie alsnog ten behoeve van het verdere onderzoek met de districtsrecherche in Eindhoven te delen. Bel daarvoor met het landelijke politienummer 0900-8844."

NASCAR: zware crashes en zinderende strijd om titelkansen

Het is de hoogste tijd voor uitgebreide een update in het NASCAR-circus: de 30e race van het jaar werd verreden in Dover, waar twaalf man nog kans maakten op de titel. Inmiddels zijn er nog twee races verreden, die op de Talladega Superspeedway en de Kansas Speedway, waar weer vier titelkanshebbers afgevallen zijn. We gaan er even goed voor zitten, want er gebeurde nogal wat.

Crashes op de Home of The Big One
We beginnen op het machtige Talladega, waar Chase Elliott en Alex Bowman de voorste startrij in beslag namen en één man werkelijk geweldig onderweg was: Denny Hamlin, die achteraan moest starten, had na vier ronden al 32 (!) plekken gewonnen. In de eerste stage spinde Ryan Blaney bij het inkomen van de pitstraat, terwijl hij ook nog eens een straf kreeg voor het te hard rijden aldaar, maar dankzij een spin van Spencer Boyd en de daaropvolgende caution kon hij keurig achteraan aansluiten.

Blaney spint bij de pitstraat (Bron: YouTube)

Even later werd flink geknokt om de stagewinst en die ging naar William Byron, de jongste play-offcoureur, voor Joey Logano, Bowman, Ricky Stenhouse Jr en Brad Keselowski. Op dat moment begon het te regenen en dat hield ook even niet op, wat er uiteindelijk in resulteerde dat men pas een dag later kon beginnen met stage twee, met de geplaagde Blaney weer op kop. Aan het einde van de stage had Bowman de leiding, maar na een tikje van Logano spinde hij de muur in, waarbij hij vooral Jimmie Johnson en Kyle Larson meenam.

Bowman zorgt voor een Big One (Bron: YouTube)

Ook onder meer Kurt Busch en Martin Truex Jr liepen forse schade op, terwijl ook Elliott getroffen werd. In totaal was er in meer of mindere mate schade voor zeven van de twaalf play-offcoureurs, terwijl Clint Bowyer achter de pacecar de stage won, zijn eerste van het jaar. Met 26 ronden te gaan was het weer raak en flink ook: Byron kreeg van achteren een duw van een treintje auto's, waardoor hij in de auto van Logano draaide. Dat resulteerde in stevige klappen hier en daar, vooral voor Byron, en een behoorlijke hoeveelheid schade bij onder meer Logano.

Byron krijgt een tik; Big One nummer twee (Bron: YouTube)

Kurt Busch had tien ronden voor het einde de leiding met de verrassende Matt DiBenedetto en Stenhouse vlak achter zich, maar het was Talladega en dus zei dat allemaal nog niks. Kyle Busch opende een derde treintje en viel zijn oudere broer aan, wat niet helemaal goed ging: Kyle kreeg een klein tikje en een enorme crash was het gevolg, waarbij Brendan Gaughan over de kop door de lucht vloog en onder meer Keselowski en Kyle Busch zware schade opliepen. Ook Kevin Harvick was er weer bij, waardoor alle twaalf play-offcoureurs in Talladega minstens één keer bij een crash betrokken waren.

Gaughan vliegt door de lucht in de derde Big One (Bron: YouTube)

Met verrassende namen als Ty en Austin Dillon en Matt Tift in de voorste regionen werd het veld met drie ronden te gaan weer op gang gevlagd, maar Blaney en Aric Almirola namen het heft in handen, gevolgd door de ook al verrassende Michael McDowell. Geduwd door Denny Hamlin kwam veteraan Ryan Newman naar de leiding, maar in een zinderende laatste paar meters - waarbij nog twee man tegen de muur knalden - kwam Blaney er alsnog met een paar centimeter voorbij en dus mocht hij zich alvast zeker wanen van een plek bij de laatste acht titelkandidaten.

Zinderende finish op Talladega (Bron: YouTube)

Zinderend slot op Kansas
Op de Kansas International Speedway ging het los met de zeer verrassende Daniel Hemric en David Ragan op front row en Alex Bowman, Chase Elliott, Clint Bowyer en William Byron als play-offcoureurs in de gevarenzone, met Joey Logano en Brad Keselowski als voornaamste mannen doelwitten voor die vier. Kyle Larson domineerde de eerste stage, maar kende kort voor het einde een matige pitstop. Logano kwam tijdens een korte caution níet naar binnen en won de stage en daarbijbehorende uiterst belangrijke punten, voor Elliott en Daniel Suarez.

In de tweede stage gebeurde niet al te veel; Hamlin domineerde en pakte de punten, voor Blaney en Truex, waarna de laatste honderd ronden konden beginnen. Hamlin bleef de touwtjes in handen houden en met veertig ronden te gaan zette hij de matig rijdende Keselowski op een ronde, die daarmee flink in de problemen kwam met het oog op zijn plek in de play-offs; Elliott had virtueel nog een kleine achterstand, maar kon in tegenstelling tot Keselowski relatief makkelijk naar de mannen voor hem kijken om zo plekken - en dus punten - te winnen.

Mechanische problemen voor Logano (Bron: YouTube)

Voor Hamlin was er weinig aan de hand, hoewel Kyle Busch in de buurt kwam, maar met vijftien ronden te gaan kwam de caution: Blaney schampte de muur en liep een klapband op. Met negen ronden te gaan ging het uiteraard om de racewinst, maar ook om de play-offs en vooral Keselowski en Elliott streden nog om één plek; Byron, Bowyer en Bowman waren zo goed als kansloos, Logano, Harvick en Larson waren in meer of mindere mate safe. Voorin had Hamlin wederom de leiding, terwijl Larson, Erik Jones en Kyle Busch zich kwamen melden, net als de zo hard vechtende Elliott.

Elliott schoof op naar plek drie en met vijf ronden te gaan stonden hij en Keselowski exact gelijk in de stand, maar met een geslaagde move op Kyle Busch pakte hij het virtuele ticket...tot de volgende caution: Bubba Wallace en Matt Tift hingen in de muur. Tijdens de pitstops nam Keselowski het virtuele plekje van Elliott weer over, terwijl Elliott weinig winst meer kon pakken: hij begon aan de overtime vanaf de tweede plek, achter leider Hamlin. In het middenveld ging het echter weer eens fout en daarbij was onder meer Logano betrokken, wat hem van een veilige positie wel eens in de problemen kon brengen.

Wallace crasht (Bron: YouTube)

De timing van de caution kwam behoorlijk nauw: als leider Hamlin start/finish had gepasseerd onder groen zou de race klaar zijn, maar de gele lampen gingen aan toen hij amper één autolengte vóór de streep reed en dus kwam er nog een overtime, dit keer met Keselowski én Logano nipt aan de goede kant van de streep en Elliott aan de verkeerde kant. Een prachtige eindsprint bezorgde Hamlin alsnog de winst, terwijl Elliott's tweede plek precies genoeg bleek: Keselowski viel terug en de oud-kampioen ligt uit de play-offs, terwijl Logano zich al snel naar een veilige plek reed.

Round of 8
Keselowski, Byron, Bowman en Bowyer liggen uit de play-offs. Hamlin, Larson, Blaney, Truex, Kyle Busch, Harvick, Logano en Elliott zijn de acht die in elk geval de komende drie races nog kans maken op de titel.

Overtimecrash (Bron: YouTube)

Opschorten beslissingen rondom asiel voor Libiërs rechtmatig

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mocht in juli 2019 een besluitmoratorium van een half jaar instellen voor asielzoekers uit Libië. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag. Het moratorium houdt in dat de procedures van alle asielaanvragen van asielzoekers afkomstig uit Libië tijdelijk zijn 'bevroren'. Er worden geen beslissingen genomen over asielaanvragen en asielzoekers worden niet uitgezet naar Libië.

Aanleiding voor de uitspraak is een beroep van een Libische asielzoeker met een 'lopende' asielaanvraag. Hij vindt dat een beslissing daarop door het moratorium te lang op zich laat wachten. Bovendien is de gevaarlijke situatie in Libië volgens hem niet tijdelijk en is een tijdelijk moratorium dus niet voldoende.

Onzekere veiligheidssituatie
Het moratorium heeft betrekking op alle Libische asielzoekers die een aanvraag om een asielvergunning hebben lopen waarop de staatssecretaris nog niet heeft beslist. Het is ingesteld omdat de veiligheidssituatie in Libië naar verwachting voor korte tijd onzeker is. Aanleiding voor het moratorium was een offensief van een strijdgroep in de richting van de Libische hoofdstad Tripoli. Op het moment van het instellen daarvan in juli 2019 was het onduidelijk hoe de veiligheidssituatie zich verder zou ontwikkelen.

Besluitmoratorium is goed onderbouwd
In het besluitmoratorium staat duidelijk dat de beslistermijnen in alle lopende zaken met een jaar zijn verlengd en wat daarvoor de redenen zijn. De staatssecretaris heeft in haar besluit goed uitgelegd dat er een onzekere situatie in Libië is, die op het moment van het instellen van het moratorium naar verwachting tijdelijk is. Daarom is het moratorium volgens de Afdeling bestuursrechtspraak rechtmatig en kan het in stand blijven. Na afloop van het moratorium zal de staatssecretaris weer op asielverzoeken van Libiërs moeten beslissen. Tegen die beslissing kunnen zij dan eventueel in beroep bij de rechter.

Man onder verzet aangehouden voor drugsbezit

De politie heeft dinsdag 22 oktober 2019 omstreeks 19.00 uur in het winkelcentrum Eikenbosch in Berkel-Enschot een 18-jarige man onder verzet aangehouden als verdachte ter zake de Opiumwet. Hij had hennep en hasj bij zich.

Twee agenten fietsten dinsdagavond door het winkelcentrum Eikenbosch. Ze zagen drie personen op een bankje zitten tegenover de ingang van een supermarkt. Ze besloten het drietal te controleren omdat er bij de wijkagenten diverse meldingen waren binnen gekomen dat er ter plaatse regelmatig sprake is van overlast, bestaande uit drugsgebruik, het achterlaten van afval, het veroorzaken van lawaai en het plegen van vernielingen.

Een van de jongens, een bekende van de politie, had een schoudertasje om. Op de vraag van de politiebikers of ze daar even in mochten kijken, kwam geen antwoord. De agenten zagen dat hij wat rommelde in dat tasje en daarna probeerde een doorzichtig plastic zakje met daarin kennelijk hennep in zijn linkerhand te verbergen en naar de grond te brengen.

Een van de agenten pakte hem daarop bij de rechterschouder vast om dat te voorkomen. Hierna probeerde de knul op te staan en te vluchten. Dit werd voorkomen. Agenten hebben hem onder verzet aangehouden. Tijdens de worsteling gooide de verdachte nog een zakje met hennep weg. Aan het bureau werd ook nog een zakje met hasj bij hem aangetroffen. Bij elkaar gaat het om circa 18 gram. Tijdens de schermutseling liep een van de agenten enkele schrammen op, ook werd zijn bril beschadigd.

Belastingdienst krijgt meer ruimte voor maatwerk bij toeslagen

De Belastingdienst/Toeslagen krijgt van de rechter meer ruimte om maatwerk te leveren bij het bepalen van het recht op kinderopvangtoeslag én het terugvorderen van toeslagen.

Dat betekent dat de Belastingdienst/Toeslagen er in sommige gevallen voor kan kiezen het bedrag aan kinderopvangtoeslag niet op nul te stellen, maar alleen te verlagen of minder geld terug te vorderen. Dit staat in twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag. De Afdeling bestuursrechtspraak zet hiermee nieuwe lijnen uit in de rechtspraak over dit soort zaken.

De lijn was alles of niets…
Tot nu toe heeft de Afdeling bestuursrechtspraak altijd geoordeeld dat de wet eist dat de Belastingdienst/Toeslagen streng optreedt. Bijvoorbeeld als de ontvanger van een toeslag niet alle kosten voor de kinderopvang voor dat jaar heeft betaald. Dan verviel tot nu toe in beginsel het volledige recht op kinderopvangtoeslag en moest de ontvanger alle voorschotten terugbetalen.

Ook moest de Belastingdienst/Toeslagen altijd het volledige bedrag terugvorderen, als er een te hoog voorschot was betaald. Daardoor kon hij geen rekening houden met bijzondere omstandigheden van het concrete geval.

…maar is nu maatwerk
In de praktijk blijkt dat de gevolgen van deze strenge uitleg van de wet voor gezinnen ernstig kunnen zijn. Dat is duidelijk geworden uit de vele rechtszaken die de Afdeling bestuursrechtspraak de afgelopen jaren heeft behandeld. Daarnaast zijn de afgelopen jaren over dit onderwerp verschillende rapporten verschenen van onder meer de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Nationale ombudsman. Grote gevolgen deden zich ook voor in gevallen waarin ontvangers van kinderopvangtoeslag zelf slachtoffer zijn geworden van fraude van anderen, zoals gastouderbureaus, of waarin zij een groot deel van het vooraf opgegeven bedrag wel degelijk aan kinderopvang hadden besteed.

Daarom komt de Afdeling bestuursrechtspraak nu tot een minder strenge uitleg van de wet. De Belastingdienst/Toeslagen heeft voortaan ruimte om ook een recht op kinderopvangtoeslag te bepalen als de aanvrager niet alle kosten voor kinderopvang heeft betaald die hem voor dat jaar in rekening zijn gebracht. En de Belastingdienst/Toeslagen kan voortaan onder bijzondere omstandigheden helemaal of gedeeltelijk afzien van terugvordering. Deze wijzigingen brengen het belang van het voorkomen van fraude en de belangen van de burger meer met elkaar in evenwicht.

Gevolgen van de uitspraken
Door de ruimte die de Afdeling bestuursrechtspraak de Belastingdienst nu biedt, zal de Belastingdienst/Toeslagen zich moeten beraden op een nieuwe werkwijze. De uitspraken kunnen gevolgen hebben voor lopende, oude en nieuwe zaken.

Asielzoekers pas naar Griekenland sturen als rechtsbijstand daar in orde is

Voordat vreemdelingen kunnen worden teruggestuurd naar Griekenland om daar hun asielprocedure af te wachten, moet de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid eerst onderzoek doen naar de toegang van asielzoekers tot rechtsbijstand in Griekenland. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

Dublinverordening
De Afdeling bestuursrechtspraak komt tot dit oordeel in een rechtszaak van twee vreemdelingen die eerder al in Griekenland een asielaanvraag hadden gedaan. De staatssecretaris wilde daarom hun asielaanvragen niet in behandeling nemen. Volgens de zogenoemde Dublinverordening is Griekenland in dit geval namelijk verantwoordelijk voor de behandeling van de asielaanvraag. De vreemdelingen zeggen echter dat de opvang en asielprocedure in Griekenland zo gebrekkig zijn dat zij niet naar Griekenland terug kunnen.

Functioneren van asielprocedure Griekenland is verbeterd…
Er zijn al jaren zorgen over de kwaliteit van opvang van asielzoekers en van de asielprocedures in Griekenland. Die leidden er zelfs toe dat het uitzetten van asielzoekers naar Griekenland na 2011 juridisch niet meer mocht. Maar de situatie in Griekenland is verbeterd. De Europese Commissie geeft de lidstaten in overweging om de overdracht van asielzoekers naar Griekenland geleidelijk weer te hervatten.

…maar er zijn nog wel serieuze aandachtspunten
Tegelijkertijd zijn er nog wel aandachtspunten in de Griekse asielprocedure. De opvanglocatie waar de vreemdelingen in deze zaken naar terug zouden moeten is op voldoende niveau gebracht, maar een belangrijk aandachtspunt is de zeer beperkte toegang van asielzoekers tot gratis rechtsbijstand tijdens hun beroepsprocedure. Ook de staatssecretaris kan dit voor de vreemdelingen niet garanderen. Daarom moet zij eerst onderzoek hiernaar doen, voordat zij vreemdelingen aan Griekenland mag overdragen.

De staatssecretaris zou ook van de Griekse autoriteiten de individuele garantie kunnen vragen dat een vreemdeling een rechtsbijstandsverlener krijgt toegewezen. Pas als uit dat onderzoek of die garanties blijkt dat de vreemdelingen toegang krijgen tot rechtsbijstand, mag de staatssecretaris weer vreemdelingen naar Griekenland terugsturen.

Overheid gaat overheidstaal begrijpelijker maken

Taalcoaches die het land intrekken, trainingen voor ambtenaren om duidelijker te schrijven en praktische hulpmiddelen om communicatie met mensen te verbeteren. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) stelt meer mensen en middelen beschikbaar voor het begrijpelijker maken van overheidstaal. Om overheidscommunicatie te verbeteren stuurt hij de nieuw opgerichte Direct Duidelijk Brigade het land in om ambtenaren te helpen bij het verbeteren en begrijpelijker maken van teksten.

Staatssecretaris Knops: “Wij doen al veel, maar het is nog niet genoeg. De Direct Duidelijk Brigade gaat medewerkers van overheidsorganisaties zoals gemeentes en provincies helpen bij het begrijpelijk maken van teksten. Wij willen ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan”.

De Direct Duidelijk Brigade bestaat uit een groep experts, taalcoaches en taalambassadeurs. Het streven is dat de brigade in 2020 uit 100 leden bestaat. De brigadeleden helpen bij het herschrijven van teksten en adviseren over begrijpelijk communiceren. Ook organiseert de brigade ook trainingen en zijn er taalcoaches beschikbaar die ingezet kunnen worden bij overheidsorganisaties om samen te werken aan heldere teksten. Het doel is om in 2019 de 100 meest verstuurde teksten te verbeteren zoals brieven, formulieren, folders of webteksten.

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties gaat ook een groep medewerkers aan de slag om daar de communicatie te verbeteren. De Direct Duidelijk Brigade is een uitbreiding van de Direct Duidelijk-campagne van het ministerie van BZK en de Nederlandse Taalunie.

Overlast door bladval verwacht

Komende weken piekt de bladval en dat leidt tot overlast op het spoor en de weg. Vooral in en na het weekend vallen de bladeren massaal en de toenemende wind helpt daarbij een handje. Tot die tijd is het nog prima weer om in de bossen een heerlijke wandeling te maken en te genieten van de fraaie kleuren.

Het was de laatste tijd behoorlijk nat en het waaide soms ook flink. Menig blad viel al van de bomen, maar de echte bladvalperiode vindt komende tijd plaats. Vandaag en donderdag is het nog vrij rustig en ook zeer zacht herfstweer met vooral in de middag op veel plaatsen zon. De temperatuur stijgt vandaag naar 14-18 graden en morgen naar 16-21 graden. Prima weer om in deze herfstvakantie voor de regio’s noord en midden een boswandeling te maken en te genieten van alle fraaie kleuren.

Flinke bladval en gladheid op het spoor verwacht
Vanaf vrijdag neemt de kans op regen weer toe en ook schakelt de wind een tandje bij. Vooral vrijdagavond neemt de zuiden- tot zuidwesten toe naar (vrij) krachtig boven land en naar hard tot stormachtig aan zee, windkracht 7-8. De bladeren krijgen het dan ook moeilijk en zullen uiteindelijk massaal vallen. Ook in het weekend is de wind duidelijk aanwezig en valt dikwijls regen. Door de wind kan veel blad ineens van de bomen vallen en leiden tot overlast op de weg en op het spoor.

Vooral Sprinters hebben last van de bladeren op de rails, omdat deze treinen vaker moeten remmen en optrekken. De wielen van de trein malen de gevallen bladeren fijn en kunnen in combinatie met vocht en roest een dunne, gladde laag op de rails vormen. De treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen. Als maatregel rijden de treinen dan vaak langzamer en dat leidt tot vertraging en uitvallende treinen in de dienstregeling. Ook blijven spoorwegovergangen bij stations soms langer dicht als veiligheidsmaatregel.

Vanaf zondag duidelijk kouder
Vanaf zondag breekt een duidelijk koudere periode aan. Met een noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd. De temperatuur wordt overdag niet hoger dan 10 graden en op sommige dagen wordt de 10 graden regionaal niet eens gehaald. Ook de nachten worden flink kouder en de kans op grootschalige nachtvorst neemt toe. Door de vrieskou gaat het helemaal hard met de bladval.

Herfst (Foto: FOK!)
Herfst (Foto: FOK!)

Faillissementen kondigen zich 4 jaar van tevoren aan

Faillissementen zijn zelden een verrassing. Vier jaar voor de feitelijke ondergang rinkelen er al alarmbellen. “Als een bedrijf failliet gaat, krijgen ook andere bedrijven een klap. Soms worden ze meegesleurd de afgrond in. Ik vind het onbegrijpelijk dat de meeste bedrijven zich hier niet tijdig tegen beschermen. Ondernemers trappen in een valkuil die al vier jaar zichtbaar is.” Dat zegt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland.

De grootste kredietverzekeraar ter wereld hanteert drie indicatoren die in een vroeg stadium aanstaande faillissementen ‘onthullen’.
“Ondernemers hebben de neiging zich te laten verblinden door succes en mooie opdrachten. Zelfs de beste klanten kunnen failliet gaan. De tijd dat van ‘to big to fail’ is al lang voorbij. Als een bedrijf er goed voorstaat is dat geen garantie dat dat jaren zo blijft. Elke ondernemer met behoorlijk grote opdrachten, zou de moeite moeten nemen om de financiële achtergrond van zijn klanten te beoordelen. Die gegevens zijn eenvoudigweg beschikbaar. Wij hebben die bijvoorbeeld en die delen we graag."

Kwakkelen
Volgens Euler Hermes verlopen faillissementen van Europese mkb-bedrijven volgens vaste patronen. Drie fasen zijn te onderscheiden: de strategiecrisis, de winstgevendheidcrisis en de solvabiliteitscrisis. Vanaf de 2e fase is goed te zien dat een bedrijf in nood is. Geeroms: “Op het moment dat een bedrijf in de gaten heeft dat zijn klant aan het kwakkelen is, kan hij maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door de leverings- en betalingsvoorwaarden aan te scherpen of afscheid te nemen.”

Waarschuwing: 3 indicatoren
Waaraan is vroegtijdig te zien dat een bedrijf aan het kwakkelen raakt? Geeroms: “Algemeen wordt gekeken naar de omzet. Als die daalt roept dat vragen op. Euler Hermes vindt dat geen robuuste indicator. Wij kijken naar winstgevendheid (ROI, Return on Investment), kapitalisatie (Equity Ratio) en rentedekking (Interest coverage Ratio). Oftewel: als de neergang inzet, daalt het gemiddelde rendement op geïnvesteerd vermogen. Vervolgens zie je dat het bedrijf steeds meer schulden op zich laadt en tot slot heeft het bedrijf steeds meer moeite om aan de verplichtingen te voldoen.”

Durven afwijken
Een extra reden voor bedrijven om zich goed te informeren over de financiële achtergrond van hun klanten is volgens Geeroms de disruptie die in nagenoeg alle sectoren gaande is. “Dat zien we in de strategiecrisis: bedrijven die lange tijd floreerden dreigen hun succesfactoren te verliezen. De filosoof Joseph Schumpeter noemt dat ‘creative destruction’ die noodzakelijk is om tot vernieuwing te komen. Dat gaat tegenwoordig sneller en sneller. Durven afwijken van platgereden paden is een must . Niets is funester dan de instelling van ‘we hebben het altijd zo gedaan.”

Blizzard maakt schema Blizzcon bekend

Blizzard heeft het schema voor Blizzcon 2019 bekendgemaakt. Het jaarlijkse evenement vindt volgende week vrijdag en zaterdag plaats. Wie fysiek niet aanwezig kan zijn, ik gok de meeste van ons, kan online meekijken.

Vrijdagavond 19:00 uur Nederlandse tijd begint de openingsceremonie, waar traditioneel de meeste (grote) aankondigingen plaatsvinden. Geruchten spreken over Diablo IV, Overwatch 2 en meer. Hierna volgen op de Mythic Stage meerdere gebeurtenissen van drie kwartier waar we vooralsnog 'Coming Soon!' kunnen lezen. Vermoedelijk zijn dit panels voor games die tijdens de openingsceremonie worden aangekondigd.

Daarbuiten is er veel plaats voor esports. Kort na de openingsceremonie begint de Overwatch World Cup, de Hearthstone Global Finals, de World of Warcraft Mythic Dungeon Invitationals en de StarCraft World Championship Global Finals. Het complete schema kun je hier rustig nog eens bekijken.

Blizzcon 2019 Keyart

Elizabeth Dizon Honrada (57) eerste vrouw op de Nationale Opsporingslijst

De 57-jarige Elizabeth Dizon Honrada is tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor grootschalige drugssmokkel, maar heeft daarvan nog niet één dag gezeten. Tot op heden is Honrada voortvluchtig. De van oorsprong Filippijnse is op 22 oktober 2019 als eerste vrouw op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Ze werd in 2006 onherroepelijk veroordeeld voor betrokkenheid bij twee drugstransporten vanuit Suriname.

Tot op heden is Honrada voortvluchtig. Haar laatst bekende verblijfplaats was, in 2014, in Saoedi-Arabië – vermoedelijk in Riyad. Zij heeft familie in Nederland, waardoor het mogelijk is dat iemand hier de vrouw heeft gezien of informatie over haar heeft. De politie vraagt mensen die informatie over hebben of haar gezien hebben contact op te nemen via de gratis opsporingslijn 0800-6070.

Deathwing komt naar Heroes of the Storm

Heroes of the Storm krijgt een nieuwe held om mee te spelen. Deathwing uit de World of Warcraft Cataclysm expansion zal zijn opwachting gaan maken in de game. Volgens game designer Adam Jackson zal Deathwing een stuk groter zijn dan de andere draken in het spel. 

Heroes of the Storm is een MOBA-spel ontwikkeld door Blizzard Entertainment. Het spel bevat personages uit de verschillende franchises van Blizzard, te weten Warcraft, Diablo, StarCraft, Overwatch en The Lost Vikings. Het kwam in 2015 uit.

 

 

GO Battle League komt voor Pokémon GO

De hype rond de game Pokémon Go is al enige tijd verdwenen, maar dat betekent niet dat Niantic stil zit. In 2020 willen ze namelijk GO Battle League introduceren. Met deze league willen zo gevechten tussen spelers zelf weer wat leven inblazen. De precieze details zijn nog niet bekend. 

In Pokémon GO kunnen spelers de beestjes vangen, ruilen en vechten in de echte wereld door gebruik te maken van locatiegegevens. In-app aankopen zijn aanwezig. Het spel kwam in 2016 uit en werd een gigantische hype.


pokemon

Drugsafval gedumpt in Oud Gastel, politie zoekt getuigen

Dinsdagavond werden op de Bredestraat in Oud-Gastel bijna twintig vaten aangetroffen. In de vaten zat vermoedelijk afval van een drugslaboratorium. Enkele voorbijgangers troffen rond 18.30 uur een reeks grotere en kleinere vaten op de weg aan.

Doordat enkele vaten lekten, ontstond een hoop stoom. De hulpdiensten werden gewaarschuwd. De omgeving werd afgezet. Uit metingen bleek dat vermoedelijk sprake was van afval van een drugslab. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de vaten opgeruimd.

De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de vaten en zoekt mensen, die meer over dit incident weten. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, via WhatsApp of via het tipformulier op de website. 

Man door geweld om het leven gebracht, 33-jarige man opgepakt

Maandagochtend 21 oktober werd in een woning aan de Burgemeester D. Kooimanweg in Purmerend een overleden man aangetroffen. De politie stelde een onderzoek in, waaruit al snel duidelijk werd dat de omstandigheden waaronder de dode man werd aangetroffen verdacht waren. Na onderzoek kon worden vastgesteld dat de 30-jarige man door een misdrijf om het leven was gekomen.

De politie heeft maandag een 33-jarige inwoner van Purmerend aangehouden als verdachte: zijn rol wordt onderzocht. De recherche onderzoekt wat zich in de woning heeft afgespeeld en hoe de 30-jarige man uit Purmerend om het leven is gekomen. De 33-jarige verdachte is ingesloten en wordt door de recherche verhoord. De verdachte zal vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tieners doen zich voor als leraar om naaktfoto's van leerlingen te ontfutselen

Via social media vroeg een leraar van een middelbare school in Schagen zijn leerlingen om naaktfoto's op te sturen. Tenminste, daar leek het even op. Het bleek dat drie (oud)leerlingen van 16 en 17 jaar een nepaccount hadden gemaakt waarmee zij in naam van de leraar om naaktfoto's vroegen.

Deze prank had echter weinig succes. De leerlingen kregen geen naaktfoto's van andere leerlingen, maar wel de politie op visite. Ontkennen hielp niet, het bewijs was overduidelijk volgens de politie. Twee knullen kregen een HALT-straf, de derde had al een keer zo'n straf gehad en moet nu voor de rechter verschijnen.

'Boeren praten met Halsema over demonstratie op Dam'

Boeren die willen protesteren tegen de stikstofberekeningen van het RIVM, zouden overwegen naar de Dam in Amsterdam te gaan. Dat meldt De Telegraaf. De boeren zouden volgens de krant dit weekend al hebben gesproken met burgemeester Femke Halsema. Daarnaast zou er overleg zijn geweest met ambtenaren op de Stopera.

De boeren protesteerden de afgelopen weken al bij meerdere provinciehuizen en twee keer op het Malieveld in Den Haag. Na de laatste grote demonstratie daar, gaven ze de volgende dag een gratis ontbijt weg.

Over de vorm van het mogelijke protest op de Dam, of ergens anders in de stad, is nog weinig duidelijk. 'Wij hebben een mooi idee voor een burgervriendelijke actie', zegt een van de organisatoren van een eerdere demonstratie.

Wakker Dier gaat Albert Heijn letterlijk achtervolgen

Wakker Dier rijdt komende tijd in verschillende steden achter de blauwe bezorgwagens van Albert Heijn aan. De wagen van Wakker Dier heeft een groot billboard met daarop de tekst: Wij achtervolgen Albert Heijn net zo lang, tot ze de AH kip niet meer bezorgen. “Ook wij brengen onze boodschap nu tot op de stoep,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De actie is een vervolg op de campagne die Wakker Dier voert om Albert Heijn te bewegen zijn kippen een beter leven te geven. Daarvoor moet de multinational uit Zaandam minimaal voldoen aan één ster Beter Leven keurmerk van Dierenbescherming. Albert Heijn hanteert de laagste welzijnsstandaard voor zijn kip. Veel andere supermarkten zoals Jumbo zorgen beter voor hun kippen.

Ruimte en zweren
Er zijn geen supermarkten waar kippen minder ruimte krijgen dan de AH kip, die leeft met 16 op een vierkante meter. Ter vergelijking: bij Jumbo-kippen is dat 13 à 14 en bij biologisch 10 per vierkante meter. Door een gebrek aan ruimte raken de dieren gestrest. Soms lopen ze zelfs over elkaar heen, omdat ze geen kant op kunnen. Daarbij bekrassen ze elkaar. Zoveel kippen op een vierkante meter verhoogt bovendien de kans op pijnlijke voetzweren.

Stunten
Ondanks het ongezonde leven van de AH kip, drijft de grootgrutter de vraag ernaar op met veel aanbiedingen. Het gemiddeld aantal kipstunts bij de twaalf grootste supermarkten lag in het eerste half jaar van 2019 op 86. Albert Heijn presteerde het om in deze periode 232 keer kip zonder keurmerk in de aanbieding te doen. “Wij vinden het niet te verteren dat de marktleider de kippen zo laat stikken.”, aldus Hilhorst.

Vandaag rijdt de wagen van Wakker Dier in de buurt van Eindhoven, overige data en plaatsen zijn nog niet bekend. 

Wakker Dier achtervolgt Albert Heijnwagens (Foto: Wakker Dier)
Wakker Dier achtervolgt Albert Heijnwagens (Foto: Wakker Dier)

Doelstelling nieuwe woningen in 2018 gehaald

Het doel om in 2018 75.000 nieuwe woningen te realiseren is gehaald. In totaal zijn er 79.585 nieuwe woningen bijgekomen. Dit blijkt uit de door het CBS gepubliceerde rapport “Transformaties op de woningmarkt”. Vorig jaar zijn er 13.000 getransformeerde woningen gerealiseerd. Het CBS maakte eerder bekend dat er in 2018 66.585 nieuwbouwwoningen zijn gebouwd, daar komen de 13.000 transformatiewoningen bij.

Lees ook: 13.000 woningen door transformatie van gebouwen

Bij de Nationale Woonagenda is afgesproken om in de periode van 2018-2021 jaarlijks 75.000 nieuwe woningen te realiseren. Dit kunnen nieuwgebouwde woningen zijn of getransformeerde woningen. Getransformeerde woningen ontstaan door bijvoorbeeld het aanpassen van kantoorgebouwen of maatschappelijk vastgoed zoals oude schoolgebouwen of een kerk.

Vooruitzichten
De afgelopen twee jaar is er, onder andere door het sluiten van woondeals, gewerkt aan een fundament om voldoende woningen te bouwen. Voor 2019 is de verwachting dat de doelstelling van minimaal 75.000 woningen ook gehaald wordt. Vanaf 2020 is extra inzet nodig om de bouwproductie hoog te houden. Daarom heeft het kabinet 2 miljard euro beschikbaar gesteld om de woningmarkt aan te jagen en de bouwproductie op peil te houden (link naar Prinsjesdagbrief, nationale woonagenda).

Investeringen fractie hoger in augustus

In augustus was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 0,2 procent groter dan in augustus 2018, meldt het CBS. Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in machines en personenauto’s. In vliegtuigen is daarentegen een stuk minder geïnvesteerd dan een jaar eerder.
De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Augustus heeft een werkdag minder dan augustus 2018. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in oktober gunstiger dan in augustus.

Omstandigheden investeringen in oktober gunstiger dan in augustus
Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de investeringen.

De omstandigheden voor investeringen zijn in oktober gunstiger dan in augustus volgens de CBS Investeringsradar. Dat komt vooral doordat de daling van de beurskoersen ten opzichte van een jaar eerder omsloeg in een stijging en de jaar-op-jaargroei van de export groter was.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld, zo benadrukt het CBS.

Tiener aangehouden voor steekincident bij metrostation in Rotterdam

Naast metrostation Hesseplaats in Rotterdam, aan de Spittelerplaats, is zondagavond een 16-jarige jongen gewond geraakt bij een steekpartij. Maandagavond hielden agenten een 16-jarige verdachte uit Rotterdam aan.

Zondag rond 22.15 uur kreeg de politie een melding over een vechtpartij tussen meerdere jongens. Ter plaatste trof de politie een 16-jarig slachtoffer aan met een snijwond. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht en is buiten levensgevaar.

Het politiebericht verscheen maandag in de media en leverde een aantal telefoontjes van getuigen op. Via hen is het team van rechercheurs bij de 16-jarige verdachte uitgekomen. Hij is maandagavond in zijn woning in Rotterdam aangehouden.

13.000 woningen door transformatie van gebouwen

In 2018 zijn er 13.000 woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, scholen en winkels. Het zijn vooral kleinere woningen, met een gebruiksoppervlak tot 50 vierkante meter. Bewoners van de gecreëerde woningen zijn doorgaans jong en alleenstaand. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, bekostigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De 13.000 nieuwe woningen op de Nederlandse markt uit transformaties van bestaande panden vormen bijna 14 procent van alle woningen, die in 2018 aan de woningvoorraad werden toegevoegd. Het gaat om zelfstandige woonruimtes met aparte toegang en eigen voorzieningen, zoals een keuken en een badkamer. Overigens is nieuwbouw, met bijna 67.000 woningen in 2018, nog altijd de belangrijkste factor voor groei van het aantal woningen.

Ruim 4 op de 10 nieuwe woningen uit transformatie kantoren
Ook in 2018 werden de meeste woningen uit transformatie gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen. In totaal ging het om bijna 5,5 duizend nieuwe woningen; 42 procent van alle woningtransformaties in dat jaar. Circa 21 procent van de transformatiewoningen werd gevestigd in voormalig maatschappelijk vastgoed, zoals voormalige ziekenhuizen of scholen.

Transformatie levert vaak kleine woningen op
De uit transformatie ontstane woningen hebben doorgaans een relatief kleine oppervlakte. Bij 43 procent was die minder dan 50 vierkante meter in 2018, terwijl ruim een kwart een oppervlakte van 50 tot 75 vierkante meter had. Het overgrote deel van de getransformeerde woningen betreft huurwoningen. Van de woningen waarvan het eigendom bekend was in 2017, was 10 procent in handen van woningcorporaties en 78 procent eigendom van verhuurders anders dan corporaties. De rest zijn koopwoningen. Van 1 op de 5 woningen was de eigendomssituatie na transformatie nog onbekend.

Bewoners meestal jong en alleenstaand
Van de transformatiewoningen in 2018 is 59 procent bewoond. Het gaat in deze gevallen vooral om eenpersoonshuishoudens (61 procent) en paren zonder thuiswonende kinderen (27 procent). In tegenstelling tot andere huishoudtypen steeg het aandeel paren zonder thuiswonende kinderen. Dit was in 2017 nog 23 procent. De meeste hoofdbewoners van transformatiewoningen zijn jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar (47 procent). Ongeveer een derde van de bewoners is tussen 28 en 45 jaar. Ouderen vanaf 67 jaar wonen aanzienlijk minder vaak in transformatiewoningen (6 procent).

Na Amsterdam meeste transformaties in Eindhoven en Den Haag
In Amsterdam zijn in de periode 2012-2018 de meeste woningen (6 835) ontstaan uit het verbouwen van onder andere kantoren en winkels. In zowel Eindhoven als Den Haag zijn in deze periode meer dan 4 duizend woningen voortgekomen uit transformatie. Het feit dat getransformeerde woningen vooral in (middel)grote steden zijn te vinden en met name jongeren en alleenstaanden aantrekken, past in het beeld dat veel jongvolwassenen naar steden komen voor opleiding, werk of stedelijke voorzieningen.

Ook in 2018 zijn in Amsterdam met 1.535 woningen de meeste transformaties gerealiseerd. Dit is 15 procent van het totaal aantal toegevoegde woningen in Amsterdam in dit jaar, iets boven het landelijk gemiddelde (14 procent). In Maastricht waren getransformeerde woningen goed voor bijna 32 procent van alle woningen die in 2018 bij de woningvoorraad kwamen. Dit is het grootste aandeel onder de tien steden met de meeste transformatiewoningen in de periode 2012-2018.

FOK! Wat een weer: code geel: dichte mist in Friesland en Noord-Holland

In de Kop van Noord-Holland en het zuidwesten van Friesland komt momenteel plaatselijk dichte mist voor met een zicht van minder dan 200 meter. In de loop van de ochtend lost de mist op. In het midden en zuiden van het land is het bewolkt en nevelig en in het zuiden valt lokaal lichte regen. In het noorden van het land zijn er opklaringen en komt lokaal (dichte) mist voor. De temperatuur loopt uiteen van 4°C lokaal in het noorden tot 10°C in het zuiden en zuidoosten onder de bewolking. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.

Overdag kan er in het noorden tot het einde van de ochtend (dichte) mist voorkomen. Verder zijn er nog enkele wolkenvelden, maar in de loop van de dag komt van het zuiden uit de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. De maxima lopen uiteen van 14°C op de wadden tot lokaal 19°C in Limburg. De matige wind komt eerst uit oost tot noordoost, maar draait in de loop van de dag naar oost tot zuidoost.

In de nacht naar donderdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en blijft het zo goed als droog. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 12°C bij een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Donderdag overdag zijn er perioden met zon, maar ook velden met hoge bewolking. In de loop van de dag neemt de bewolking van het westen uit toe, maar waarschijnlijk kan pas in de avond wat regen vallen. Het wordt erg zacht voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 16°C in het noorden tot 20°C in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag van zuid naar zuidwest en neemt dan toe naar matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

De lucht gisteravond boven Purmerend. (Foto: spylacopa_68 )
De lucht eergisteravond boven Purmerend. (Foto: spylacopa_68 )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.