FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 oktober 2019

Kamaanval op Amsterdam Centraal

Op Amsterdam Centraal heeft dinsdagavond een heuse steekpartij plaatsgevonden. Een informatiemedewerkster van vervoersbedrijf GVB werd door vijf vrouwen belaagd, waarna ze werd gestoken met een kam.

De medewerkster raakte lichtgewond, maar een bezoekje aan het ziekenhuis was gelukkig niet nodig. De vijf vrouwen zijn aangehouden en naar het politiebureau gebracht, de politie doet onderzoek naar de situatie.

Politie op zoek naar levensgevaarlijke Schotse criminelen

De Schotse politie is op zoek naar vijf Schotse criminelen. Ze maken deel uit van een grote criminele organisatie en worden gezocht voor zware vergrijpen, waaronder ontvoeringen, martelingen en moorden. Voor alle vijf afzonderlijk is een beloning uitgeloofd van 5.000 pond.

De vijf mannen houden zich mogelijk elders in Europa schuil. Daarom wordt inmiddels ook internationaal op ze gejaagd door Europol, dat in dit kader met diverse landen samenwerkt onder de naam ‘Escalade’.

Er is een reële kans dat het vijftal geregeld in Nederland verblijft, met name in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Een aantal van hen zou zelfs in Amsterdam wonen of daar langere tijd verblijven.

Aan het hoofd van de criminele groep staan de broers James en Barry Gillespie. Zij groeiden op in Ruthersglen, een ruige buitenwijk van Glasgow. De mannen hebben zich opgewerkt van straatdealers tot Schotlands meest gezochte criminelen. Ze worden gezocht voor onder meer ontvoering, poging tot moord en het leiding geven aan een criminele organisatie.

James Gillespie
Alias: ‘James Gardener’
Geboren op 16-05-1973 (nu 46 jaar oud)
1.80 - 1.85 meter lang
Normaal postuur

Barry Gillespie
Alias: ‘Eamon Fitzpatrick’
Geboren op 06-05-1977 (nu 42 jaar oud)
1.75 - 1.80 meter lang
Gedrongen postuur
Littekens op kin & hals.

De andere drie mannen worden gezien als handlangers die vaak het vuile werk opknappen.

Jordan Owen
Geboren op 06-06-1994 (nu 25 jaar oud)
1.70 - 1.75 meter lang
Slank postuur
Jordan Owen wordt verdacht van onder meer de moord op de 23-jarige Jamie Lee, een Engelsman die drie weken daarvoor vader was geworden.

Christopher Hughes
Geboren op 12-01-1989 (nu 30 jaar)
1.80 - 1.85 meter lang
Wijkende haargrens
Litteken op linker wenkbrauw.
Christopher Hughes was bij de Nederlandse misdaadblogger Martin Kok op de avond dat Kok in Laren werd geliquideerd. Hughes wordt gezocht voor onder andere betrokkenheid bij die moord en ook voor drugshandel.

James White
alias: ‘Jamie Smith’ / ‘Don’
geboren op 03-08-1977 (42 jaar oud)
1.85 - 1.90 meter lang
Litteken op buik
Spreekt vloeiend Spaans.
James White wordt verdacht van onder meer drugshandel.

Herkenbare figuren
De uiterst gevaarlijke mannen kunnen opvallen door hun zwaar Schotse accent. Ze zijn in de achterstandswijken van Glasgow opgegroeid tot keiharde straatvechters. Volgens de Schotse politie staat het vijftal bekend om hun extreem korte lontjes; ook dat zou mensen kunnen opvallen, bijvoorbeeld in het uitgaansleven.

Mogelijk contact
Mogelijk hebben de mannen om onderdak te regelen contact gehad met makelaars of verhuurders. Ook kunnen zij bijvoorbeeld tandartsen, huisartsen of apothekers hebben bezocht. Herinnert u zich hier iets van, neem contact op met de politie.

Vragen
Behalve met Nederland hebben de vijf Schotten ook banden met België, Frankrijk, Portugal en Spanje – inclusief Tenerife. Heeft u de mannen ergens gezien, weet u waar ze nu zijn of heeft u informatie over hen? Benader de mannen niet zelf, maar waarschuw direct de politie.

Politie zoekt levensgevaarlijke Schotse criminelen (Afbeelding: Politie)
Politie zoekt levensgevaarlijke Schotse criminelen (Afbeelding: Politie)

Bertens begint met zege op WTA Elite Trophy

Kiki Bertens heeft haar eerste partij in groep A van de WTA Elite Trophy in Zhuhai gewonnen. Nadat Bertens in de eerste set in de tiebreak had gewonnen werd de tweede set makkelijk met 6-2 gewonnen van de Kroatische Donna Vekic.

Volgende week is Bertens reserve bij de WTA Finals in Zhenzhen. De beste twaalf speelsters die dat prestigieuze eindejaarstoernooi niet haalden, doen deze week mee om de 'troostprijs', de Elite Trophy.

Bertens begon moeizaam aan het duel tegen Vekic. De Nederlandse had vooral veel moeite met haar service, in de eerste vier servicegames sloeg ze maar liefst zes dubbele fouten. Later herpakte de Nederlandse zich goed en won de eerste set uiteindelijk in de tiebreak.

In de tweede set liep Bertens vervolgens uit naar een 5-0 voorsprong. Vekic, die in de tweede set last had van haar rug, kwam nog terug tot 5-2. In de achtste game van de tweede set maakte Bertens het af.

Bertens zit in een groep met Vekic en de Oekraïense Dayana Yastremska, tegen wie ze het donderdag opneemt. In totaal zijn er vier poules met ieder drie speelsters. De groepswinnaressen plaatsen zich voor de halve finales.

Revolutie op komst: "De BeNeLiga is er binnen drie seizoenen tijd"

De BeNeLiga gaat er wel komen, zo verzekert Bart Verhaeghe dinsdag in gesprek met Le Monde. Het idee van de grensoverschrijdende competitie met Belgische en Nederlandse deelnemers is al jarenlang onderwerp van gesprek, maar volgens de voorzitter van Club Brugge heerst er nu heel veel optimisme over het ambitieuze project.

"België is een klein voetballand met beperkte budgetten", stelt Verhaeghe in een interview met de Franse krant. "We zouden graag het belangrijkste land willen worden na de vijf grote Europese competities, maar om in deze wereld te kunnen floreren, moeten we efficiënter en economischer handelen met ons geld", zo klinkt het.

"We zijn daarom met Nederland een competitie aan het uitwerken dat het verschil met de big five (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk, red.) kleiner moet maken", vervolgt de preses van Club Brugge. "Een competitie die een markt met 28 miljoen consumenten aanboort. Deze week staat er een nieuwe vergadering gepland."

"De competitie zou uit achttien clubs bestaan, waarvan er acht uit België komen. Het zou allemaal heel snel kunnen gaan. Als het niet voor volgend seizoen is, dan zonder twijfel in de volgende twee seizoenen."

Eind vorig jaar vond er ook al een groot overleg plaats inzake de BeNeLiga. Destijds waren Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht erbij betrokken.

Ten Hag: "Ajax is geen favoriet tegen clubs uit de Premier League"

Erik ten Hag ziet Ajax niet als favoriet als Chelsea woensdagavond op bezoek komt in de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers gaan na twee groepswedstrijden zonder puntverlies aan kop. Dat Chelsea-manager Frank Lampard de rol van underdog probeert aan te nemen doet Ten Hag niets.

"Daar vind ik niks van. Ik bereid mijn team zo goed mogelijk voor, wat er omheen gebeurt is voor mij niet belangrijk", aldus de Ajax-trainer tegenover de aanwezige media.

Ajax won afgelopen zaterdag met moeite met 1-2 van RKC Waalwijk. "Ik hoef geen reactie te zien", stelde Ten Hag dinsdagmiddag op de persconferentie in aanloop naar het duel van woensdag. "We moeten gewoon ons spel spelen."

"Het is een andere competitie en morgenavond moet het goed zijn, dat weten de spelers ook. Of wij de favoriet zijn? Ik kan niet zoveel met al die bespiegelingen. We zijn zelfbewust, moedig en hebben vertrouwen. Maar Ajax is geen favoriet als we tegen clubs uit de Premier League spelen."

De aanwezige Engelse media waren vooral benieuwd hoe Ten Hag zijn huidige team vergelijkt met de ploeg van vorig seizoen. Daar wilde de coach niet al te diep op ingaan. "Vorig seizoen was vorig seizoen. We leven in het nu en kijken vooruit", reageerde hij stellig.

Over zijn basisteam voor de confrontatie met the Blues liet Ten Hag ook weinig los. "We zijn er wel uit ja, maar dat vertel ik eerst aan mijn spelers." Ten Hag beschikt over een fitte selectie. Ook van Hakim Ziyech, die niet helemaal fris was na het duel met RKC, verwacht de trainer dat het licht op groen gaat.

Nicolás Tagliafico is woensdag weer beschikbaar, nadat hij tegen RKC geschorst was. Of zijn afwezigheid te maken had met het zwakke spel van Ajax? "Dat hij een bepaald gif en bewustzijn in de ploeg brengt is helder. Maar ik zie er geen direct verband in. De spelers die er zaterdag stonden kunnen dat ook."

"Sterker nog: de tweede helft heb ik wel een team gezien met de juiste mentaliteit", aldus Ten Hag, die woensdag op drie punten hoopt. "Winnen is altijd ons uitgangspunt. Maar als uiteindelijk blijkt dat een gelijkspel het maximaal haalbare is, dan halen we dat eruit."

Luigi geeft feestje in Luigi's Mansion 3

Om even bij te komen van het enge avontuur is er in Luigi's Mansion 3 een modus te vinden genaamd 'ScreamPark'. Deze multiplayer-modus bevat drie minigames waarin twee tot acht spelers het tegen elkaar kunnen opnemen.

In één van de minigames moet je spoken vangen en opzuigen om punten te verdienen. In een andere minigame moet je met kanonnen doelwitten uitschakelen door eerst kanonskogels verzamelen, die het andere team juist weer kan stelen. In de laatste minigame moet je in een zwembad coins verzamelen door je te manouvreren met je stofzuiger.

De drie minigames zie je hieronder in actie. Luigi's Mansion 3 komt volgende week vrijdag uit voor Nintendo Switch.


Hosking wint slotrace in WorldTour, Vos derde en wint het eindklassement

De Australische Chloe Hosking heeft de Tour of Guangxi op haar palmares gezet. Bij de mannen is deze Chinese wedstrijd een rittenwedstrijd, maar voor de vrouwen is het een eendagskoers.

Lange tijd reed Yixian Pu voorop. De Chinese nam een voorsprong van vijf minuten, maar nadat het peloton versnelde werd ze al snel teruggehaald door het peloton. In de wedstrijd van 145 zat op veertig kilometer van het eind ook nog helling in het parcours en daar probeerde Ashleigh Moolman in dienst voor kopvrouw Marianne Vos om het peloton flink uit te dunnen. Daar slaagde de Zuid-Afrikaanse ook in, maar door het vlakke stuk daarna wisten een hoop rensters terug te keren.

De wedstrijd werd dan ook beslist in een massasprint en daarin ging Vos al vroeg aan. De Nederlandse moest bij de vijftien eindigen om de WorldTour bij de vrouwen op haar naam te schrijven en daar slaagde de Nederlandse van CCC - Liv ruim in. Ze werd uiteindelijk derde.

De winst in China ging naar de snelle Australische Chloe Hosking. Ze won de sprint voor de Canadese Alison Jackson. Voor Hosking was het haar vijfde zege van het seizoen, maar komt ze niet in de buurt van Marianne Vos, die dit seizoen negentien zeges boekte dit jaar en daarmee de zegekoning is bij de vrouwen.

Ackermann sluit seizoen af met zege in slotetappe Tour of Guangxi; Mas eindwinnaar

Pascal Ackermann heeft de slotetappe in de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. De snelle Duitser van Bora hansgrohe was na een etappe van 168 kilometer de snelste. De eindzege in China ging naar de Spanjaard Enric Mas.

Opnieuw stond er een vlakke rit in de Tour of Guangxi op het programma. Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van vijf weg, waarna de sprintersploegen samen met de ploeg van de klassementsleider de wedstrijd controleerde.

Het peloton had het perfect uitgekiend en met nog vijf kilometer te gaan in de Chinese WorldTour-wedstrijd werden ze ingelopen. Voor de vijfde keer in zes etappes moest een massasprint de beslissing brengen. Enkele sprinters werden gehinderd door een valpartij, onder meer tweevoudig ritwinnaar Fernando Gaviria. Pascal Ackermann had geen last van de valpartij en sprintte met overmacht naar zijn dertiende overwinning van het seizoen en zijn tweede in deze ronde. Timo Roosen werd nog derde in de slotetappe.

De eindzege van Enric Mas kwam niet in de problemen ondanks een val in de laatste kilometer. Voor de Spanjaard die op het einde van het jaar Deceuninck - Quick Step verlaat voor Movistar was de drie kilometer-regel, waardoor hij dezelfde tijd kreeg als de winnaar.

Winnaars Batman Arkham Collection

Om het 80-jarig bestaan van Batman te vieren, is er een nieuwe editie gemaakt van de Batman Arkham-trilogie van Rocksteady. En wij mochten deze twee keer vergeven: 1x voor PlayStation 4, 1x voor Xbox One. Het antwoord op de vraag in welk jaar Batman Arkham Asylum oorspronkelijk uit kwam is het antwoord 2009, tien jaar geleden. Ja, we worden oud.

De winnaars zijn Just22 and DutchNL. Proficiat en veel plezier met de ontvangen game! 

Batman Arkham Collection - Xbox One (Foto: Warner Bros. Interactive) Batman Arkham Collection - PS4 (Foto: Warner Bros. Interactive)

Vlogcursussen ongedocumenteerden kosten Amsterdam duizenden euro's

Het aanbieden van vlogcursussen aan ongedocumenteerden illegalen, veelal uitgeprocedeerde asielzoekers zonder verblijfsvergunning, kost Amsterdam 7776 euro. Er doen enkele tientallen illegalen aan de cursussen mee.

Dat heeft het stadsbestuur laten weten in antwoord op vragen van VVD-raadslid Marianne Poot. Zij stelde de vragen nadat duidelijk werd dat de gemeente dit jaar ruim vijf miljoen euro kwijt is aan subsidies voor projecten voor de ongedocumenteerden illegalen. Dagblad De Telegraaf liet eerder al weten dat de subsidiepot onder meer wordt gebruikt om ongedocumenteerden illegalen een tweede asielaanvraag te laten doen in Nederland.

"De fractie van de VVD wil op korte termijn weten of het klopt dat de gemeente tegen beter weten in valse hoop biedt aan deze groep mensen door hen deze begeleiding aan te bieden", schreef Poot. Ze stelde dat opvang gericht moet zijn op terugkeer naar het land van herkomst.

Het stadsbestuur antwoordde gisteren dat uit onderzoek is gebleken dat ongedocumenteerden illegalen beter aan hun toekomstperspectief kunnen werken als er sprake is van 'een stabiele leefsituatie, begeleiding en activering'. De zogenoemde participatie-activiteiten zouden een 'essentieel onderdeel van de perspectiefplannen die de ongedocumenteerde samen met de casemanager opstelt' zijn.

De cursus vloggen wordt aangeboden door het door de gemeente gesubsidieerde Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen (ASKV). Het ASKV krijgt in totaal zo'n 325.000 euro voor het aanbieden van participatie-activiteiten, waarvan 7776 euro voor de vlogcursussen bestemd is. Er doen 36 uitgeprocedeerde asielzoekers illegalen mee aan de cursussen.

"De vlogcursus bestaat uit de basisprincipes van het vloggen", schrijft het stadsbestuur. "In de videobeelden (vlog) kan men vertellen wat ze hebben meegemaakt. De deelnemers krijgen de mogelijkheid om hun ervaringen en levensverhaal over te brengen of onderwerpen naar keuze aan de kaak te stellen."

De gemeente vangt zo'n 500 uitgeprocedeerde asielzoekers illegalen op verschillende plekken in de stad op.

Baby zwaargewond door hondenbeet in Diemen

Een baby is vanmiddag in Diemen zwaargewond geraakt door de beet van een hond. Het kind, dat nog geen jaar oud is, werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Het bijtincident gebeurde rond 14.45 uur aan de Roggekamp. De hond is van de ouders van het kind.

Volgens de politie waren meerdere mensen, waaronder de ouders van de baby, getuige van het incident.

Meerdere hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, waren ter plaatse. Het kind is in kritieke toestand. De hond is in beslag genomen.

Internationaal schaatsen langer bij de NOS

Ook de komende vier seizoenen zijn alle internationale schaatswedstrijden te zien bij de NOS. De samenwerking met de internationale schaatsunie ISU is verlengd tot en met het seizoen 2022/2023.

De overeenkomst betreft de rechten voor alle Europese- en wereldkampioenschappen langebaanschaatsen en shorttrack, alle wereldbekerwedstrijden in die disciplines. Daarnaast geldt dit ook voor de samenvattingsrechten van de EK's en WK's kunstrijden.

De NOS verlengde vorig seizoen ook al de samenwerking met de Nederlandse schaatsbond met vier jaar.

Op vrijdag 1 november start het nieuwe schaatsseizoen met kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker in het Thialf in Heerenveen.

Boskamp: "Van wat ik gezien heb, schrok ik me helemaal te pletter"

Marcos Senesi maakte afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Heracles Almelo (1-1) zijn basisdebuut bij Feyenoord. De Argentijnse verdediger, die afgelopen zomer werd overgenomen van San Lorenzo, maakte geen verpletterende indruk. Jan Boskamp is voorlopig niet onder de indruk van Senesi, zo vertelt hij tegenover Veronica Inside.

"Nou, die speelde de sterren van het dak. Maar er zit geen dak op De Kuip", zo begint Boskamp op cynische wijze. "Nee, ik geloof dat het wennen was voor die jongen. Van wat ik gezien heb, schrok ik me helemaal te pletter. Het is moeilijk om te zeggen, maar in deze wedstrijd zie je niet dat het lekker wordt. Een matige inspeelpass, een hele trage opbouw. Dat begint al bij de keeper. Het duurt zo lang en het is risicoloos. Ik moet zeggen dat de andere tien ook niet best waren."

"Ik vraag me af wie hem gezien heeft. Ik weet dat de scouting er niks mee te maken heeft. Dan moeten de makelaar die hem gebracht heeft en Stam de beslissing hebben genomen, denk ik. Maar je geeft zeven miljoen weg. Als hij zoals tegen Heracles speelt, is hij geen zeven miljoen waard", gaat de analist verder.

Boskamp is weinig positief over het spel van Feyenoord tot dusver. "Het is Feyenoord-onwaardig. Dat komt door kwaliteit. De eerste helft tegen Porto was ook niet best, maar ze hebben voor iedere meter gevochten. Tegen Heracles was het verschrikkelijk."

"Als trainer kan je zeggen: 'Jongens, ga vanuit je positie spelen en bij balverlies moet je dicht bij elkaar komen'", zo tipt Boskamp trainer Jaap Stam. Voor Feyenoord wachten nu uitwedstrijden tegen achtereenvolgens Young Boys (donderdag) en Ajax (zondag). Boskamp vreest het uitduel in de Johan Cruijff ArenA. "Ajax heeft niet lekker gespeeld tegen RKC, maar ze hebben meer kwaliteiten. Dan moet je je instelling veranderen en dat is aan Jaap."

Boskamp: "Van wat ik gezien heb, schrok ik me helemaal te pletter" (Pro Shots / Stanley Gontha)
Boskamp: "Van wat ik gezien heb, schrok ik me helemaal te pletter" (Pro Shots / Stanley Gontha)

Onana verklaart afwijzen Europese topclubs: "Niet het juiste moment"

André Onana stond in de afgelopen transferperiode in de nadrukkelijke belangstelling van Paris Saint-Germain. Dat vertelt de doelman van Ajax dinsdag in een interview met RMC Sport. Een definitieve transfer kwam echter nooit van de grond, want PSG koos er uiteindelijk voor om met de van Real Madrid afkomstige Keylor Navas in zee te gaan.

"Er is inderdaad interesse geweest van PSG", erkent de sluitpost uit Kameroen. "Ik heb erover gesproken met mijn zaakwaarnemer. Hij vertelde mij over de belangstelling van PSG en wat zijn plannen waren."

Onana wil niet zeggen of een mogelijke ruil met Alphonse Aréola tot de mogelijkheden behoorde. "Dat blijft een zakelijke aangelegenheid, dat zijn dingen die mijn zaakwaarnemer regelt. Er is in ieder geval meerdere keren over gepraat, de interesse vanuit Parijs was concreet."

Aréola vertrok uiteindelijk naar Real, terwijl Navas de omgekeerde weg bewandelde richting PSG. Onana zag er geen heil in om afgelopen zomer terug te keren bij Barcelona, de club die hij in 2015 inruilde voor Ajax.

"Ze wilden mij terughalen", blikt de 23-jarige Ajacied terug op de belangstelling vanuit Spanje van enkele maanden geleden. "Het is mijn huis, ik ben onderdeel geweest van die club, dat blijf je dan ook de rest van je leven."

"Maar het was niet het goede moment om terug te keren, misschien gebeurt het wel nooit. Maar deze zomer zag ik er geen heil in." Onana verlengde afgelopen seizoen zijn contract bij Ajax tot medio 2022

De doelman van de Eredivisie-koploper werd maandag met nog negen anderen genomineerd voor de Yachine Trophy, waardoor Onana op 2 december kans maakt om op het Ballon D'Or-gala te worden uitgeroepen tot beste keeper ter wereld.

De Ajax-sluitpost heeft concurrentie van onder meer Manuel Neuer, Marc-André ter Stegen en Alisson Becker. De international van Kameroen is momenteel in voorbereiding op het Champions League-duel van Ajax met Chelsea van woensdagavond.

Verstappen kijkt uit naar GP van Mexico

Komend weekend staat de Grand Prix van Mexico op een programma, een race waar Max Verstappen goede herinneringen aan heeft. De Red Bull-coureur wist de afgelopen twee jaar te winnen en kijkt daarom uit naar wedstrijd in Mexico-Stad.

"Ik kijk ernaar uit om naar Mexico te gaan, want de laatste twee jaren waren erg speciaal met twee keer een zege. De Mexicaanse Grand Prix is een geweldig evenement en de fans zijn er erg gepassioneerd over Formule 1. De bevolking is erg vriendelijk en ze zijn relaxed, wat ik waardeer, plus de keuken is er erg goed. Er komt enorm veel publiek naar de race en de sfeer op het circuit, met de mariachi bands, DJ’s op het podium en al het andere dat georganiseerd wordt, is erg gaaf", zo vertelt de Nederlander op Verstappen.nl.

"Ik geniet ervan om er te rijden, omdat het circuit erg anders is. Het ligt op grote hoogte waardoor er weinig grip is. De bochten zijn ook erg technisch, dus je moet goed je beste doen om ervoor te zorgen daar het beste uit te halen. Normaal gesproken is het een goede baan voor ons. Ik verwacht dat het dit jaar wat moeilijker gaat worden, vanwege de snelheid van Ferrari, maar ik denk dat we een erg goede race kunnen hebben", aldus Verstappen vooruitblikkend uit de wedstrijd.

Verstappen kijkt uit naar GP van Mexico (Pro Shots / Action Images)
Verstappen kijkt uit naar GP van Mexico (Pro Shots / Action Images)

Snelste en domste rode kaart ooit in Turks voetbal

Je ziet ze wel vaker: gekke rode kaarten maar nog nooit zo snel en zo dom als deze. Gisteren speelden Konyaspor en Yeni Malatyaspor tegen elkaar in de hoogste Turkse divisie en daar ging het al na 15 seconde mis voor Serkan Kırıntılı.

Na de aftrap van Konyaspor verloren ze al snel de bal waarna Yeni de bal naar voren roste, maar gelukkig was daar keeper Kırıntılı die de aanval onschadelijk maakte door de bal uit de lucht te plukken. Eén klein detail, hij was bij het vangen van de bal ruimschoots buiten zijn eigen strafschopgebied. De Turkse keeper wist hoe laat was en maakte meteen aanstalten om het veld te verlaten, nog voor hij de rode kaart te zien kreeg.

Politie vindt doorgeladen vuurwapen na lossen waarschuwingsschoten

Agenten stelden maandag na een anonieme melding een onderzoek in op de Wijnhaven in Rotterdam. Bij controle van twee mannen op vuurwapenbezit, zette één van hen het op een lopen. De politie heeft toen enkele waarschuwingsschoten gelost. Niemand raakte door de schoten gewond.

De twee verdachten zijn aangehouden. Het gaat om twee mannen van 25 en 27 jaar uit België. Ze zitten vast en worden verhoord. Na de ontsnappingspoging en aanhouding werd in de buurt van de verdachte een doorgeladen vuurwapen gevonden. De politie onderzoekt of deze van de verdachte is.

HARTELIJKE CAPS LOCK DAG

TWEEMAAL PER JAAR IS HET FEEST VOOR DE LIEFHEBBERS VAN CAPS LOCK EN VANDAAG IS ÉÉN VAN DIE DAGEN. OP 28 JUNI EN 22 OKTOBER VIEREN WE CAPS LOCK DAG EN KRIJG JE DIT SOORT PRACHTIGE TEKSTEN VOL HOOFDLETTERS. DE DAG IS BEDACHT DOOR SOFTWAREONTWIKKELAAR DEREK ARNOLD. ÉÉN DING BLIJFT EEN RAADSEL, WAAROM 'CAPS LOCK' NIET IN HOOFDLETTERS OP DE TOETS STAAT.

HARTELIJK CAPS LOCK DAG (WIKICOMMONS/BÜSRA ÖZCOŞKUN)
HARTELIJKE CAPS LOCK DAG (WIKICOMMONS/BÜSRA ÖZCOŞKUN)

Moeder en pasgeboren baby overleden in Diemen, vermoedelijk door misdrijf

De  politie doet onderzoek naar de dood van een moeder en een pasgeboren baby in een woning aan de Martin Luther Kinglaan in Diemen. Er is een verdachte opgepakt.

Beide lichamen werden afgelopen vrijdag aangetroffen. In eerste instantie ging de politie niet uit van een misdrijf, maar er werd uit voorzorg wel onderzoek gedaan. Voor de deur van het appartementencomplex stonden lange tijd meerdere politiewagens.

Inmiddels lijken er toch sterke aanwijzingen voor een misdrijf. Het Openbaar Ministerie laat namelijk vandaag weten dat de 48-jarige man, die vrijdag werd opgepakt, gisteren is voorgeleid en twee weken langer blijft vastzitten.

Deze verdachte zit in volledige beperkingen, dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat mag praten.

Politie onderzoekt gewapende overval op geldloper in Den Haag

De recherche onderzoekt een gewapende overval op een geldloper van een waardetransport en zoekt getuigen. De overval gebeurde maandag 21 oktober even voor 09.00 uur bij de ING automaat in de Albert Heijn op de De Stede in Den Haag. 

De geldloper was net bij de automaat toen drie gemaskerde mannen naar hem renden. Een van de mannen dreigde met een vuurwapen en daarna namen de overvallers de geldkoffers mee. De mannen vluchtten daarna weg met een auto. Deze auto werd korte tijd later op de Zuidwoldestraat aangetroffen. De kentekenplaten bleken vals te zijn. Het is onbekend hoe de verdachten hierna zijn ontkomen.

De auto is in beslaggenomen en de recherche doet verder onderzoek naar de zaak. Getuigen wordt gevraagd zich te melden bij de recherche van Den Haag-Zuid. Mogelijk hebben verdachte personen zich enkele dagen voor de overval al opgehouden in de buurt en is dat anderen opgevallen.

3 minderjarigen opgepakt voor steekincident Purmerend

Op maandagmiddag heeft er een steekincident plaatsgevonden bij een garagebox in de Spinetstraat in Purmerend. Hierbij zijn twee jongens van 16 en 18 jaar oud uit Purmerend gewond geraakt. De politie heeft drie minderjarige jongens aangehouden.

Rond 15.10 uur kreeg de politie een melding dat twee gewonde jongens zich in het ziekenhuis hadden gemeld. Het tweetal van 16 en 18 jaar oud had steekwonden opgelopen bij een conflict dat eerder had plaatsgevonden in een garagebox in de Spinetstraat. De politie heeft drie minderjarige jongens aangehouden en onderzoekt wat er zich heeft afgespeeld.

Hoogbejaarde man jaagt overvaller weg met schoen

Afgelopen zondag heeft de politie een man aangehouden die een hoogbejaarde man in zijn woning probeerde te overvallen.

De verdachte, een 52-jarige Utrechter, probeerde rond 15.40 uur een bewoner van de Van der Pekstraat in Utrecht te overvallen in zijn woning. Het slachtoffer wist dat te voorkomen door de overvaller met zijn eigen schoen te slaan.

De overvaller - een bekende van het slachtoffer - vluchtte naar huis, waar hij door agenten aangehouden kon worden. Hij heeft niks buit kunnen maken.

Feyenoord-supporter opgepakt voor mishandelen Fortuna-aanhanger

Een 32-jarige man uit Schinveld is door de politie aangehouden. Hij is Feyenoord-supporter en wordt ervan verdacht na de thuiswedstrijd van Fortuna Sittard tegen Feyenoord, op zondag 6 oktober jl., een Fortuna-aanhanger te hebben mishandeld.

De man is opgepakt na het horen van diverse getuigen en het zien van camerabeelden. De Schinveldenaar had zich tijdens de door Feyenoord met 4-2 verloren wedstrijd in het zogeheten ‘thuisvak’ geposteerd. Na het laatste fluitsignaal begon de man om zich heen te meppen.

Eén van de rond om hem heen aanwezige Fortuna-supporters kreeg dusdanige klappen dat de politie de man uit Schinveld verdenkt van mishandeling. Het incident is ook gemeld bij de KNVB, die zich vanuit die organisatie ook zullen bezinnen op passende maatregelen.

'Diëtisten gesponsord door suikerlobby'

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de diëtistenbranche vergeven is van sponsoring door de voedingsindustrie. Hierdoor loopt de onafhankelijke advisering door diëtisten gevaar. foodwatch roept de sector op haar banden met de voedingsindustrie te verbreken. De branchevereniging van diëtisten (NVD) laat zich sponsoren door bedrijven als Unilever, Nestlé en Friesland Campina.

In plaats van te waarschuwen voor lobby van junkfoodproducenten, geeft de brancheorganisatie juist studiepunten aan diëtisten die suikerlobby-bijeenkomsten bezoeken; de omgekeerde wereld. De oud-voorzitter van NVD - momenteel erevoorzitter van de Europese diëtistenorganisatie EFAD - is tevens vicevoorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de suiker lobbyorganisatie KSV. Maandagavond reageerden diëtisten bij het consumentenprogramma Radar over deze ongewenste belangenverstrengeling.

Foodwatch: “Het voedingsadvies van een diëtist moet onmiskenbaar in het belang zijn van degene die het advies heeft gevraagd. Als je ondertussen samenwerkt met de suikerindustrie en je laat sponsoren door pizza-, ijs- en mayonaisefabrikanten, dan heeft dat bewust of onbewust al snel invloed op het advies van diëtisten. Bedrijven stoppen er simpelweg niet zoveel geld in als het geen effect heeft. Dit moet je dus nooit willen als branche.”

Sponsoring door pizza-, ijs- en mayonaisefabrikanten
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) wordt gesponsord door fabrikanten van mayonaise, ijs en frisdrank (Unilever), Pizza (Nestlé/Wagner) en slagroom (Friesland Campina). Hierdoor kan bewust of onbewust het voedingsadvies van de diëtist beïnvloed worden. Maar ook bij het politieke lobbywerk van de branche ontstaan belangenconflicten. Zo is de diëtistenvereniging aangesloten bij de Alliantie Stop Kindermarketing terwijl haar sponsoren Unilever en Friesland Campina juist veelvuldig worden genoemd bij onderzoek rond kindermarketing en o.a. partners zijn rond de kindermarketing in sprookjespretpark de Efteling. De diëtistenvereniging heeft zelfs een 'gesprekskaart' van Coca-Cola via haar lijfblad naar alle aangesloten diëtisten gestuurd: hoe patiënten moeten omgaan met frisdrankconsumptie. Hiervoor is ondertussen excuses aangeboden na klachten van geschrokken diëtisten.

Accreditatiepunten voor bezoek aan suikerlobbycongres
Voedingsbedrijven proberen diëtisten ook voor hun karretje te spannen middels het organiseren van congressen. Dergelijke congressen worden onder meer georganiseerd door het Kenniscentrum Suiker en Voeding, de lobbyclub van de Suiker Unie. Waar je zou mogen verwachten dat de diëtistenverenigingen hun leden waarschuwen voor dergelijke congressen van de industrie, worden diëtisten er juist naar toe gelokt. Bij deelname kregen ze ‘accreditatiepunten’, in het kader van verplichte bij- en nascholing.

Wat wil foodwatch
Foodwatch roept de diëtisten daarom op om niet meer recht te praten wat krom is maar daadwerkelijk dit kromme beleid recht te zetten: "We weten dat veel diëtisten het hart op de goede plek hebben en integer te werk gaan. foodwatch roept juist hen op tegen dit beleid in verzet te komen en van binnenuit dit probleem aan te pakken. Stop de sponsoring van voedingsbedrijven, stop de accreditatiepunten voor lobbycongressen, stop de (schijn van) belangenverstrengeling, wees transparant, ook over nevenfuncties en baseer je op onafhankelijke bronnen."

Reactie van een (kinder)diëtist
FOK! zocht ook contact met een onafhankelijke (kinder)diëtist. Hij onderstreept de bevindingen van foodwatch: "De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is een schoolvoorbeeld: al sinds haar bestaan is de babyzuivelindustrie hoofdsponsor. Voort wat hoort wat en het sponsoren heeft slechts één doel: de diëtisten in Nederland brainwashen en merkbekendheid vergroten via het kanaal van professionals. De vinger in de pap is groot en veel diëtisten in Nederland doen niet veel meer dan de kunstvoedingsindustrie napraten."

Hij vervolgt: "De invloed van de kunstvoedingsindustrie en al die andere voedingsinsdustrieen is enorm. Niet alleen op de opleiding voor dietist, ook artsen worden geschoold door de (baby)voedingsindustrie. Er wordt zelfs geld bijgelegd en de ziekenhuizen zijn er blij mee. Het is één van de belangrijkste reden dat ik, ik ben kinderdietist, geen bijscholingen meer volg, want de invloed van de industrie is te groot. Het is ook de belangrijkste reden dat ik geen contracten meer heb met zorgverzekeraars, want ook hun invloed op de kwaliteit van het werk is te groot geworden."

Hij besluit met: "Een dietist is geen vrij beroep meer: je kunt je geld alleen nog maar verdienen als je danst naar de pijpen van de (baby)(kunst)voedingsindustrie. Zolang diëtisten dat niet doorhebben, zal er weinig veranderen."

Elder Scrolls Online krijgt Dragonhold en Update 24

Dragonhold, het hoogtepunt van het Season of the Dragon, het eerste jaarlange verbonden avontuur van The Elder Scrolls Online is nu live op pc en Mac. Xbox One- en PlayStation 4-spelers kunnen vanaf 5 november aan de gang met Southern Elsweyr.

Dragonhold bevat Southern Elsweyr, een nieuw verhaalgebied met drie unieke ecosystemen dat vol zit met delves, wereldbazen, quests, Dragon hunts en nog veel meer. Spelers kunnen Dragonhold kopen voor 2.000 crowns van de in-game currency of door een ESO Plus-lid te worden (dat spelers bijkomende voordelen geeft). Spelers kunnen ook de Dragonhold Collectors-bundel voor 4.000 crowns ontgrendelen en de legendarische Dragon Hunter-mount, het Dragon Hunter huisdier en een aantal Experience Scrolls ontvangen.

Daarnaast is er de gratis Update 24. De wijzigingen bevatten een revisie van het geheugenbeheer, de eerste fase van prestatieverbeteringen in gevechten en een volledig herontwerp van het Looking for Group-systeem.

Bodemprocedure tegen sleepnetmethode SyRI

Dinsdag 29 oktober om 9.30 uur vindt in de Rechtbank Den Haag de rechtszitting plaats in de bodemprocedure van een brede coalitie van maatschappelijke organisaties tegen het Systeem Risico Indicatie (SyRI). SyRI licht met geheime algoritmen complete woonwijken door om burgers te profileren op het risico dat ze frauderen met sociale voorzieningen. Volgens de coalitie van eisers vormt dit systeem een bedreiging voor de rechtsstaat en moet SyRI onrechtmatig worden verklaard.

De groep eisers, bestaand uit de Stichting Platform Bescherming Burgerrechten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Stichting Privacy First, Stichting KDVP en de Landelijke Cliëntenraad, daagde in maart 2018 het Ministerie van Sociale Zaken voor de rechter. Auteurs Tommy Wieringa en Maxim Februari, die zich eerder zeer kritisch uitspraken over SyRI, sloten zich op persoonlijke titel bij de procedure aan. In juli 2018 voegde ook FNV zich bij de coalitie.

De partijen laten zich vertegenwoordigen door Anton Ekker (Ekker Advocatuur) en Douwe Linders (SOLV Advocaten). De zaak wordt gecoördineerd door het Public Interest Litigation Project (PILP) van het NJCM.

Sleepnetmethode op onverdachte burgers
SyRI koppelt op grote schaal persoonsgegevens van burgers uit overheidsdatabases. De centraal bijeengebrachte gegevens worden geanalyseerd met geheime algoritmen. Dit moet uitwijzen of burgers een risico vormen om zich schuldig te maken aan één van de vele fraudevormen en overtredingen die het systeem omvat. Leidt de analyse van SyRI tot een risicomelding, dan wordt een burger opgenomen in het zogeheten Register Risicomeldingen, dat inzichtelijk is voor overheidsinstanties.

Met deze sleepnetmethode licht SyRI alle inwoners van een wijk of gebied door. Hiervoor gebruikt het systeem vrijwel alle gegevens die overheden over burgers bewaren. Het gaat om 17 datacategorieën, die tezamen een zeer indringend en volledig beeld geven van iemands privéleven. Op dit moment beslaat SyRI de databases van de Belastingdienst, de Inspectie SZW, UWV, SVB, gemeenten en IND. Volgens de Raad van State, dat een negatief advies gaf over het SyRI-wetsvoorstel, viel er nauwelijks een gegeven te bedenken dat niet binnen de reikwijdte van het systeem valt. Voormalig voorzitter Kohnstamm van de Autoriteit Persoonsgegevens, die eveneens negatief advies over het systeem uitbracht, noemde de aanname van de SyRI-wetgeving destijds “dramatisch”.

Bedreiging voor de rechtsstaat
SyRI is volgens de eisende partijen een black box met grote risico’s voor de democratische rechtsstaat. Het is voor een burger die zonder aanleiding door SyRI kan worden doorgelicht volstrekt onduidelijk welke gegevens daarvoor worden gebruikt, welke analyses daarmee worden uitgevoerd en wat hem of haar al dan niet tot risico maakt. Bovendien zijn burgers door de heimelijke werking van SyRI ook niet in staat om een onjuiste risicomelding te weerleggen. De rechtsgang en de daarbij horende procedures worden met de inzet van SyRI ondoorzichtig.

SyRI ondermijnt daarmee de vertrouwensrelatie tussen de overheid en haar burgers; deze burgers zijn in feite bij voorbaat verdacht. Vrijwel alle informatie die ze delen met de overheid, vaak om in aanmerking te komen voor basale voorzieningen, kan zonder verdachtmaking of voorafgaand vermoeden op heimelijke wijze tegen hen worden gebruikt.

De partijen bij deze procedure zijn niet tegen het bestrijden van fraude door de overheid. Zij vinden alleen dat dit op grond van een concrete verdenking dient te gebeuren. Er mag niet middels sleepnetacties in het privéleven van niet-verdachte Nederlandse burgers worden gezocht naar mogelijke risico's op fraude. Deze disproportionele methode doet volgens de eisende partijen meer kwaad dan goed. Er bestaan betere en minder ingrijpende vormen van fraudebestrijding dan SyRI.

Nog niet één fraudeur opgespoord
De in totaal vijf SyRI-onderzoeken die sinds de wettelijke invoering werden aangekondigd, hebben inmiddels tienduizenden burgers binnenstebuiten gekeerd, maar spoorden tot nu toe nog niet één fraudeur op. Dit werd eind juni 2019 onthuld door de Volkskrant, die de hand wist te leggen op evaluaties van SyRI-onderzoeken. De onderzoeken mislukten doordat de analyses niet klopten, door gebrek aan capaciteit en tijd bij de uitvoerende instanties, maar ook omdat er binnen de overheid onenigheid is over SyRI.

Zo trok burgemeester Aboutaleb van Rotterdam afgelopen zomer de stekker uit het SyRI-onderzoek in twee wijken in Rotterdam-Zuid, omdat het Ministerie in tegenstelling tot de gemeente ook politiegegevens en zorggegevens wilde gebruiken bij het onderzoek. De inzet van SyRI leidde eveneens tot protest onder de inwoners van de wijken, die duidelijk lieten merken zich beledigd en oneerlijk behandeld te voelen.

VN uit zorgen over SyRI
De VN-rapporteur op het gebied van extreme armoede en mensenrechten Philip Alston schreef de rechtbank eerder deze maand aan over zijn zorgen omtrent SyRI en verzocht de rechters met klem de zaak grondig te beoordelen. Volgens de rapporteur zijn er meerdere fundamentele rechten in het geding. SyRI wordt in de brief beschreven als een digitaal equivalent van een sociaal rechercheur die elk huishouden in een gebied zonder toestemming bezoekt en doorzoekt op frauduleuze zaken; in de analoge wereld zou zo’n massale klopjacht direct tot grote weerstand leiden, maar bij een digitaal instrument als SyRI wordt ten onrechte een ‘wat niet weet, wat niet deert’ instelling gehanteerd.

'Vrouwen poepen liever thuis dan op het werk'

Maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders maakt onder werktijd het liefst geen gebruik van het toilet. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.086 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Bijna de helft (48 procent) van de vrouwelijke respondenten houdt hun grote boodschap zelfs het liefst op totdat ze thuis zijn.

Een belangrijke reden voor deze ‘toiletangst’ onder werkenden lijkt de algehele hygiëne van het ‘werkcloset’. Maar liefst 58 procent van de respondenten zegt zich hieraan te ergeren. “Ik vind het onbegrijpelijk dat een groot gedeelte van de werkgevers hun toilethygiëne niet op orde heeft”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “De WC vervult niet alleen een noodzakelijke functie, het doet tot op een bepaalde hoogte ook dienst als uithangbord richting (potentiële) klanten, relaties en sollicitanten.”

Toiletiquette
Een groot gedeelte van de ondervraagden ziet voor de werkgever een belangrijke rol weggelegd bij het schoonhouden van het werktoilet. Zo vindt 31 procent van de werkende Nederlanders dat hun werkgever algehele regels moet opstellen voor WC-gebruik op het werk; een zogenaamde ‘toiletiquette’. Wanneer het aankomt op de handhaving van een dergelijk beleid, durft het grootste gedeelte van de respondenten (57 procent) collega’s die het toilet niet netjes achterlaten daarop aan te spreken. Franke: “Als werkgever wil ik niet teveel doorslaan in allemaal soorten regeltjes en protocollen. Zeker bij gevoelige thema’s als het toiletgebruik denk ik dat je met ongeschreven regels en onderlinge afspraken al heel ver komt. Ik kan me echter voorstellen dat in sommige schrijnende gevallen, een ‘toiletiquette’ uitkomst biedt.”

Handen wassen
Uit het onderzoek blijkt dat er ook op persoonlijk vlak nog veel winst te behalen valt. Zo verdenken maar liefst zes op de tien ondervraagden, één of meerdere collega’s ervan hun handen niet te wassen na afloop van een grote- en/of kleine boodschap. Zeventien procent zegt bij sommige toiletbezoekjes precies te weten welke collega hen is voorgegaan en bijna één op de drie respondenten verdenkt collega’s ervan weleens langer op de WC te zitten dan nodig is. Franke: “Ik heb in het verleden meegemaakt dat een medewerker meerdere keren per dag, gemiddeld vijftien minuten naar de WC ging. Na lang wikken en wegen, is er toen besloten iets van te zeggen. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat er zich op dat toilet heeft afgespeeld. Misschien wil ik het ook liever niet weten…”

'Vrouwen poepen liever thuis dan op het werk' (Foto: Acties.nl)
'Vrouwen poepen liever thuis dan op het werk' (Foto: Acties.nl)

Dieven op de vlucht aangehouden op veerboot

De politie heeft maandagavond twee mannen aangehouden vanwege een diefstal uit een woning in De Cocksdorp op Texel. Rond 19.40 uur werd de bewoner bedreigd door twee personen.

Dit tweetal ging er vandoor met een aantal persoonlijke eigendommen van het slachtoffer. Direct werd er een zoekactie gestart en werd Burgernet ingezet. Uiteindelijk wist de politie twee verdachten aan te houden op de boot Texel – Den Helder. Het gaat om twee mannen van 22 en 25 jaar uit Den Helder. Politie onderzoekt de rol van de twee verdachten. Het tweetal is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Politie geeft beelden overval op pizzeria Zoetermeer vrij

Op donderdag 5 september rond 22.58 uur, vond er een gewapende overval plaats op de Domino's Pizza aan de Westerschelde in Zoetermeer. Op camerabeelden worden de drie overvallers getoond. Twee overvallers hebben een wapen bij zich.

De overvallers gaan er na de overval met de buit vandoor. Buiten proberen de overvallers ook nog een maaltijdbezorger van zijn brommer te beroven maar dat lukt niet. De overvallers gaan er rennend vandoor in de richting van het Zanzibarplein.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via het tipformulier op de website kan informatie worden achtergelaten. 

Politie geeft beelden overval op pizzeria Zoetermeer vrij (Foto: Politie)
Politie geeft beelden overval op pizzeria Zoetermeer vrij (Foto: Politie)

'Barbaarse' schooljuf op non-actief gesteld na klachten

Ophef in Zaandam: op basisschool De Voorzaan is een docente op non-actief gesteld nadat ze kinderen van groep 3-c 'barbaars' zou hebben behandeld begin dit schooljaar. Ze zou de kinderen met stokken hebben geslagen; van de vloer laten eten of anderzins gekleineerd hebben. De juf zou al jarenlang les geven aan verschillende groepen op de school. 

Daags nadat het nieuws door het Noord-Hollands dagblad naar buiten werd gebracht werd het artikel 'boze juf, bange kinderen' weer offlne gehaald zo meldt NH Nieuws. Dit zou gebeurd zijn omdat de bewuste verslaggever geïntimideerd zou zijn door ouders die achter de juf staan. Volgens de reactie van het NHD is het artikel echter offline gehaald "omdat er in de reactiesfeer op onze platformen een bijzonder onprettig discussieklimaat ontstond."

De directeur van de basisschool is drie dagen nadat de eerste klachten over de juf binnenkwamen, voor onbepaalde tijd met ziekteverlof gegaan. Inmiddels is er een interim-directeur aangesteld, op verzoek van het schoolbestuur. In een bericht op de website laat de school weten dat er een extern onderzoeksbureau is ingeschakeld en dat de resultaten daarvan binnen twee weken na de herfstvakantie aan het bestuur van onderwijsorganisatie Zaan Primair gepresenteerd worden. 

Vertrouwen consument verandert nauwelijks

De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Het consumentenvertrouwen komt in oktober uit op -1. In september was dat -2. De koopbereidheid verbetert iets, terwijl het oordeel over het economisch klimaat nauwelijks verandert, zo meldt het CBS. 

Met -1 ligt het consumentenvertrouwen in oktober boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Koopbereidheid verbetert iets, oordeel over economisch klimaat nagenoeg hetzelfde
De koopbereidheid verbetert iets in oktober. Deze deelindicator staat op 1, tegen -1 in september. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden is een fractie minder negatief en het oordeel over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden een fractie positiever. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat gunstiger.

Consumenten oordelen in oktober nauwelijks anders over de economie dan in september. De deelindicator Economisch klimaat gaat van -3 naar -4. Dat komt doordat consumenten een fractie minder positief zijn over de economie in de afgelopen twaalf maanden.

Minder positief over toekomstige werkloosheid
De verwachting van consumenten over de toekomstige werkloosheid verslechtert. Een kwart van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden zal stijgen, 30 procent verwacht een daling. Het saldo komt uit op 5, tegen 11 in de vorige maand. De werkloosheid volgens de internationale definitie (ILO) is de afgelopen maanden opgelopen.

Auto rijdt in op andere auto, man (70) aangehouden

In de Hertog Jan van Beierenlaan in Nieuwe Tonge is maandagmiddag een auto frontaal op een stilstaande auto gereden. Drie mensen, onder wie een jong meisje, raakten licht gewond. Een man van zeventig jaar oud is aangehouden. De politie onderzoekt of er opzet in het spel was.

Terwijl een man net zijn auto had ingeparkeerd, werd deze aan de voorkant geramd door een ander voertuig. Een vrouw en vijfjarig kind stonden op dat moment naast de auto. Zij werden omver gereden door een van de voertuigen. Ook de man die nog in de auto zat, liep lichte verwondingen op.

Een traumahelikopter werd opgeroepen om hulp te verlenen, maar was uiteindelijk niet nodig. De slachtoffers zijn nagekeken door ambulancepersoneel en konden daarna naar huis. De politie onderzoekt de zaak. De man is aangehouden en wordt verdacht van poging tot doodslag, dan wel poging tot moord.

FOK! Wat een weer: opklaringen?

Vanmorgen is er veel bewolking en in de noordwestelijke helft van het land is het aanvankelijk nevelig. Verder valt er af en toe wat lichte regen of een bui, maar soms is er ook ruimte voor de zon. In de loop van de middag kan de zon op meerdere plaatsen doorbreken. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig, vlak langs de westkust is de wind west- tot noordwest. Vanavond wordt de wind overal zwak uit uiteenlopende richtingen.

In de avond en in de nacht naar woensdag zijn er opklaringen en wordt het nevelig. Met name in het noordoosten is er kans op (dichte) mist. In het zuiden en westen is er meer bewolking en kan er mogelijk lichte regen vallen. De minima lopen uiteen van 6°C in het noordoosten en oosten tot 10°C in Zeeland. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen, later in de nacht wordt de wind oost tot noordoost.

Woensdag zijn er aanvankelijk wolkenvelden en kan er in het noordwesten mogelijk nog wat lichte regen vallen. In het noordoosten kan er tot het einde van de ochtend (dichte) mist voorkomen. In de loop van de dag komt van het zuiden uit de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Het wordt zacht met maxima van 14°C op de wadden tot lokaal 19°C in Limburg. De matige wind is eerst uit oost tot noordoost, maar draait in de loop van de dag naar oost tot zuidoost. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

De lucht gisteravond boven Purmerend. (Foto: spylacopa_68 )
De lucht gisteravond boven Purmerend. (Foto: spylacopa_68 )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.