FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 oktober 2019

FOK! sportfoto-onderschrift week 42

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is BB-King met het volgende onderschrift: "Leren pijpen nu ook een onderdeel van het speerwerpen."

De opgave van deze week:

Valtteri Bottas vierde zijn overwinning in Japan op een wel heel bijzondere manier, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
Valtteri Bottas vierde zijn overwinning in Japan op een wel heel bijzondere manier, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Honderden demonstranten tegen vrijlating handlanger Marc Dutroux

Ruim vierhonderd mensen liepen vandaag in Brussel mee in een demonstratie tegen de vrijlating van Michel Lelièvre, de handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux. Zij liepen in een zogenaamde ‘zwarte mars’. De rechtbank besloot onlangs dat Lelièvre vervroegd vrij kan komen als hij een woning kan vinden.

Volgens het AD zijn de demonstranten ook bezorgd over de mogelijke vrijlating van Dutroux.

Scooterrijder omgekomen bij verkeersongeval in Zeist

Op zondag 20 oktober vond op de Arnhemse Bovenweg in Zeist een ongeval plaats. De bestuurder van een scooter kwam hierbij om het leven.

Rond 03:30 uur reed een 21-jarige inwoner van Nieuwegein met zijn scooter over de Arnhemse Bovenweg in de richting van Driebergen. Ter hoogte van de Amandelhof kwam de bestuurder door nog onbekende oorzaak ten val. Hierbij raakte hij een lichtmast en overleed, ondanks een reanimatiepoging, vrijwel direct. Een 19-jarige passagier, eveneens een inwoner van Nieuwegein, raakte gewond.

Het Opsporingsteam Verkeer kwam ter plaatse en doet onderzoek naar de toedracht rond het ongeval.

Aanhouding na schietincident Grote Marktstraat Den Haag

Op zondag 20 oktober 2019 werd rond 03:05 uur, voor een horecagelegenheid in de Grote Marktstraat, een 49-jarige man door een persoon beschoten. Na kort onderzoek bleek dit te gaan om een 21-jarige man uit Den Haag. Hij werd vanochtend aangehouden en zijn betrokkenheid wordt onderzocht. Het slachtoffer raakte bij het incident niet gewond. De recherche zoekt getuigen die mogelijk meer weten over het incident.

Rond 03:05 uur kwam de melding binnen dat er voor een horecagelegenheid in de Grote Marktstraat een schietincident had plaatsgevonden. Toen de agenten aankwamen was de verdachte er al vandoor gegaan. Het slachtoffer is bij het incident wonder boven wonder niet gewond geraakt. Op basis van getuigenverklaringen kon de 21-jarige Hagenaar later in de ochtend worden aangehouden.

Getuigen gezocht
Ondanks dat er een verdachte is aangehouden komt de recherche nog graag in contact met getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben dat te maken kan hebben met dit incident. Mogelijk weet u bijvoorbeeld iets over de aanleiding van dit incident? Was u toevallig rond dat tijdstip in de buurt van de betreffende horecagelegenheid? Uw informatie kan mogelijk nuttig zijn voor het onderzoek. Bel met uw tips naar 0900-8844. Wilt u liever anoniem uw informatie delen? Bel dan met M. 0800-7000. Daarnaast kunt u gebruikmaken van het onderstaande tipformulier.

Hockey Hoofdklasse: Victoria wint kelderkraker, Oranje-Rood onderuit tegen Kampong

In de strijd om degradatie heeft Victoria een belangrijke overwinning geboekt. De Rotterdamse ploeg won in Wassenaar met 2-0 van HGC dat ook na zeven speeldagen nog geen punt heeft gepakt. Oranje-Rood verloor in eigen huis met 2-1 van Kampong. Koploper Den Bosch had weinig moeite met Bloemendaal. Aan de Oosterplas werd het 3-0.

HGC - Victoria (0-2)
58' 0-1 (sc) Victoria Roos Heimel
68' 0-2 Victoria Danielle Jordan
De strijd tussen twee gepromoveerde ploegen werd gewonnen door Victoria. De Rotterdammers slaagden er pas in het slot van het duel in om de zege te forceren. In Wassenaar zette Roos Heimel Victoria pas in de 58ste minuut op voorsprong. Twee minuten voor tijd besliste Danni Jordan het duel definitief in het voordeel van Victoria, dat de eerste zege van het seizoen boekte en nu vier punten uit zeven duels heeft. HGC blijft ook na de zevende speeldag met lege handen achter.

Oranje-Rood - Kampong (1-2)
10' 0-1 (sc) Kampong Tessa Schoenaker
28' 1-1 (sc) Oranje-Rood Manuela Urroz
52' 1-2 (sc) Kampong Margot Zuidhof
Oranje-Rood zit even in een mindere fase van het seizoen. De Eindhovense formatie leed de tweede nederlaag in drie wedstrijden. Tegenstander Kampong lijkt na een slechte start van het seizoen juist de weg weer naar boven te hebben gevonden. De ploeg van coach Michiel van der Struijk boekte de derde overwinning in de laatste vier duels. Margot Zuidhof besliste na rust het duel. In uitwedstrijden is Kampong met drie zeges en een gelijkspel nog ongeslagen.

SCHC - HDM (4-0)
31' 1-0 SCHC Laurien Leurink
43' 2-0 (sc) SCHC Yibbi Jansen
54' 3-0 SCHC Ginella Zerbo
66' 4-0 SCHC Pien Dicke
SCHC profiteerde van de nederlaag van Oranje-Rood en steeg dankzij een 4-0 zege op hdm naar een tweede plaats op de ranglijst. De achterstand op koploper Den Bosch bedraagt twee punten. Het duurde tot vlak voor rust voordat SCHC een bres in de verdediging van hdm had geslagen. Laurien Leurink zette de Bilthovense ploeg op voorsprong. Daar kwamen na rust doelpunten van Yibbi Jansen, uit een strafcorner, Ginella Zerbo en Pien Dicke bij. Met tien uit zeven sluit hdm het rechterrijtje op de ranglijst af.

Amsterdam - Laren (3-0)
23' 1-0 Amsterdam Eva de Goede
33' 2-0 Amsterdam Charlotte Vega
35' 3-0 (sc) Amsterdam Michelle Fillet
Het nog steeds door blessures geplaagde Amsterdam boekte de tweede overwinning op rij door Laren met 3-0 te verslaan. Die eindstand was al bij rust bereikt. Na een doelpuntloos eerste kwart opende Eva de Goede de score voor de landskampioen. Vlak voor pauze verdubbelde Charlotte Vega deze stand, waarna Michelle Fillet uit een strafcorner de eindstand bepaalde op 3-0. Door de zege klimt Amsterdam naar de vierde plaats op de ranglijst. Laren is terug te vinden op een tiende plaats met zes punten uit zeven wedstrijden.

Den Bosch - Bloemendaal (3-0)
6' 1-0 (sc) Den Bosch Frédérique Matla
7' 2-0 Den Bosch Noor Omrani
49' 3-0 Den Bosch Frédérique Matla
Den Bosch had weinig problemen met Bloemendaal. Aan de Oosterplas won de koploper in de Livera Hoofdklasse Dames met 3-0 van de ploeg die het seizoen zo goed begon, maar nu al vier duels zonder overwinning is. Voor de Bossche formatie scoorde Frédérique Matla twee keer. Haar tweede treffer betekende het honderdste doelpunt in haar loopbaan. De 2-0 kwam op naam van Noor Omrani, die daarmee de 2000ste treffer van Den Bosch in de Hoofdklasse maakte. Bloemendaal staat na de nederlaag nog steeds in het rechterrijtje, op de vijfde plaats.

Hurley - Pinoké (4-1)
5' 0-1 Pinoké Sian Keil
6' 1-1 Hurley Roos Drost
10' 2-1 Hurley Fleur Loomans
21' 3-1 Hurley Elke Boers
35' 4-1 (sc) Hurley Lieke van Wijk
De burenruzie in het Amsterdamse Bos werd in het voordeel van Hurley beslecht. Het was voor het eerst sinds 22 november 2015 dat Hurley de buren van Pinoké wist te verslaan. Bovendien bleef Hurley ook in het vierde thuisduel van het seizoen zonder nederlaag. Pinoké kwam nog wel aan de leiding toen Sian Keil al na vijf minuten de score opende. Een minuut later maakte Roos Drost alweer gelijk. Nog in het eerste kwart zette Fleur Loomans Hurley op voorsprong. Daarna tilden nog voor rust Elke Boers en Lieke van Wijk, uit een strafcorner, de stand naar 4-1.

Murray maakt comeback compleet met titel in Antwerpen

Andy Murray heeft voor het eerst in twee jaar en acht maanden weer een ATP-titel veroverd. In Atwerpen won de 32-jarige Schot het European Open door in de finale in drie sets te winnen van Stan Wawrinka: 3-6, 6-4, 6-4.

De twintigste editie van Murray - Wawrinka leek eenvoudig te gaan naar de Zwitser. Wawrinka kwam met 6-3, 3-1 voor en leek hard op weg naar de zege in Antwerpen. Murray knokte zich echter weer terug in de wedstrijd, mede doordat Wawrinka slechter ging serveren.

De Schot won de tweede set met 6-4, maar in de derde set keek Murray tot tweemaal toe tegen een break achterstand aan. Ook nu kwam hij weer terug in de set en in de tiende game brak hij voor derde keer deze set door de service van Wawrinka heen en won zo het toernooi in Antwerpen.

Begin 2019 hing de carrière van Murray aan een zijden draadje, maar na een heupoperatie knoopt hij nu weer aan met toernooiwinst. Zijn laatste zege was van begin 2017 in Dubai. Door de zege stijgt Murray een kleine 200 plaatsen op de wereldranglijst en is nu de nieuwe nummer 127 van de wereld.

Manchester United maakt einde aan reeks van Liverpool

Liverpool heeft na acht zeges op rij voor het eerst punten laten liggen in de Premier League. De koploper speelde zondag op bezoek bij Manchester United een matige wedstrijd en stapte uiteindelijk met een remise van het veld: 1-1. Toch zal bij Liverpool vermoedelijk vooral opluchting overheersen, want de gelijkmaker van Adam Lallana viel pas vijf minuten voor tijd. Door het puntverlies is de voorsprong van Liverpool op achtervolger Manchester City teruggelopen tot zes punten. United blijft met slechts tien punten uit negen duels teleurstellend dertiende staan.

Beide teams kampten in aanloop naar het duel op Old Trafford met wat personele problemen. United moest het stellen zonder onder anderen Paul Pogba, terwijl bij Liverpool Mohamed Salah de opvallendste afwezige was. De thuisploeg begon fel aan de wedstrijd, maar de eerste serieuze doelpoging was na een klein kwartier voetballen voor de bezoekers. Georginio Wijnaldum creëerde fraai ruimte voor zichzelf met een individuele actie, maar het afstandsschot van de Oranje-international kon David de Gea vervolgens niet verontrusten.

In het restant van de eerste helft waren de kansen schaars, maar op slag van rust ontbrandde de wedstrijd volledig. Divock Origi werd in de 36ste minuut van de bal gezet door Victor Lindelöf waarna United kon counteren. Daniel James leverde vervolgens een scherpe voorzet af op Marcus Rashford, die was ontsnapt aan de aandacht van Joël Matip en uiteindelijk van dichtbij eenvoudig kon scoren: 1-0. Bij Liverpool was de woede groot vanwege een vermeende overtreding van Lindelöf, maar arbiter Martin Atkinson besloot de treffer, na raadpleging van de videoscheidrechter (VAR), gewoon goed te keuren.

Luttele minuten later was de VAR Liverpool opnieuw niet goedgezind. Sadio Mané profiteerde van gestuntel van Lindelöf en leek de gelijkmaker op het scorebord te brengen, maar ditmaal besloot de VAR wél in te grijpen en het doelpunt te annuleren. Daardoor leidde United bij rust nipt. Het team van Solskjaer kon in de tweede helft terugplooien op eigen helft en ontregelde het aanvalsspel van Liverpool zeer behoorlijk: the Reds kwamen in het eerste kwartier na de onderbreking nauwelijks tot kansen. Klopp bracht na precies een uur Alex Oxlade-Chamberlain voor Origi en voerde daarmee zijn eerste wissel van de wedstrijd door.

Even later was Rashford aan de overzijde dicht bij de 2-0, maar zijn schot scheerde rakelings voorbij het doel van Alisson Becker. Ondertussen nam de wanhoop bij Liverpool toe. Het elftal van Klopp creëerde nauwelijks kansen en leek roemloos ten onder te gaan. Toch wist de koploper vijf minuten voor tijd plots langszij te komen. Een voorzet vanaf de linkerflank van Andy Robertson ging aan iedereen voorbij, waarna de ingevallen Lallana bij de tweede paal kon scoren. Liverpool zocht in de absolute slotfase nog nadrukkelijk naar een winnende treffer, maar die bleef uiteindelijk uit, ondanks kansen voor Trent Alexander-Arnold en Oxlade-Chamberlain.

Liverpool laat na lange tijd weer eens punten liggen. (PRO SHOTS/Action Images)
Liverpool laat na lange tijd weer eens punten liggen. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag Feyenoord - Heracles Almelo

Feyenoord heeft zondag wederom punten verspeeld in de Eredivisie. De ploeg van trainer Jaap Stam speelde zondag in De Kuip met 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo, dat in de tweede helft de 1-0 achterstand wegwerkte door slap optreden van de defensie van de thuisploeg. Door de puntendeling blijft Feyenoord in de middenmoot van de Eredivisie steken en moet het onder meer Heracles voor zich dulden op de ranglijst.

Feyenoord, met Marcos Senesi en Nicolai Jörgensen in de basis, was naarstig op zoek naar drie punten, na diverse tegenvallende prestaties eerder dit seizoen. De Rotterdammers moesten winnen om aan te haken bij de subtop en na een kwartier spelen werd de eerste stap naar een zege gezet. Ridgeciano Haps stoomde op, maar verspeelde de bal op de rand van het strafschopgebied. Het leer kwam echter perfect voor de voeten van de inlopende Jens Toornstra, die met een heerlijke knal De Kuip liet juichen: 1-0.

Heracles bleek een makke tegenstander voor Feyenoord, maar pas aan het einde van de eerste helft stapelden de kansen zich op voor de thuisploeg. Onder anderen Luis Sinisterra en Steven Berghuis hadden grote kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar Janis Blaswich hield zijn doel bij het restant van het eerste bedrijf schoon. Heracles werd slechts sporadisch gevaarlijk, maar Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer hoefde weinig te vrezen bij de pogingen van de bezoekers.

Na de onderbreking waren de rollen omgedraaid in De Kuip. Feyenoord vertoonde zwak spel, terwijl Heracles aandrong en meerdere keren gevaarlijk voor het doel van Vermeer opdook. Orestis Kiomourtzoglou zorgde voor de verdiende gelijkmaker. De middenvelder dribbelde in het vijandelijke strafschopgebied tussen diverse spelers van Feyenoord door en schoot vervolgens bekeken raak: 1-1. Mauro Junior had even later de voorsprong op de schoen, maar het schot van de aanvaller werd gepareerd door Vermeer.

Wanhopig ging Feyenoord op zoek naar een nieuwe voorsprong, maar de thuisploeg kon geen vuist maken. Pas in de slotfase braken de Rotterdammers vaker door. Haps was tien minuten voor tijd zeer dicht bij de 2-1, maar de poging van de back werd met een uiterste krachtsinspanning van de lijn gehaald door Lennart Czyborra. Daarna leek Luciano Narsingh de winnende treffer te maken, maar Blaswich en Mats Knoester, voormalig Feyenoorder, zaten een goal in de weg.

Joey Konings in duel met Luis Sinisterra. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
Joey Konings in duel met Luis Sinisterra. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

Feyenoord

1 - 1

Heracles Almelo

 14' Toornstra    63' Kiomourtzoglou
 
 Gele kaart: Fer,Senesi, Ié, (Feyenoord), Kiomourtzoglou, v.d.Buijs,Jakubiak, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 37.000
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp

Senesi
Haps
Toornstra (Narsingh/84)
Kökcü (Burger/62)
Fer
Berghuis
Jörgensen
Sinisterra
  Blaswich
Bakboord (Breukers/90 2)
v.d.Buijs
Knoester
Czyborra
Merkel
Mauro Júnior (Cijntje/ 85)
Kiomourtzoglou
Konings
Dessers
Dos Santos (Jakubiak/79)

Koeman heeft Barça-clausule staan in zijn contract bij KNVB

De KNVB hoopt ook na het EK 2020 te blijven samenwerken met Ronald Koeman. De bondscoach koestert de ambitie om ooit aan de slag te gaan bij zijn oude liefde Barcelona, maar stelde afgelopen zomer dat het nu 'niet het moment' is om Oranje te verlaten. Er blijft echter gespeculeerd worden over de toekomst van Koeman ná het EK.

Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma van de KNVB beaamt dat er afspraken met de bondscoach zijn gemaakt. "Ik hoop het niet", reageert Hoogma zondagochtend bij Goedemorgen Eredivisie op de vraag of Koeman na het EK naar Barcelona zal gaan. "Ik hoop dat wij nog heel lang samen kunnen werken, want ik vind dat het uitstekend gaat. Maar Ronald heeft al heel lang te kennen gegeven dat hij ooit trainer wil zijn van Barcelona. Laten we zien wat er gaat gebeuren."

"Succes bij Oranje zal hem zeker helpen, zoals dat iedereen helpt bij ons. Maar nogmaals: ik hoop dat het traject doorgaat tot en met het WK in Qatar", aldus Hoogma, die echter lijkt te beamen dat Koeman een speciale clausule in zijn contract heeft die het voor de keuzeheer vergemakkelijkt om naar Barcelona te gaan.

Momenteel is Ernesto Valverde de trainer van de grootmacht; zijn contract loopt volgend jaar af. "Er zijn afspraken over gemaakt", geeft Hoogma toe. "Ze zullen er wat voor moeten betalen. Hoeveel? Daar praat ik niet over." Koeman heeft een contract als bondscoach tot en met het WK 2022. In juni zei hij soms 'moe' te worden van de link met Barcelona.

"Als je na één seizoen nog een jaar te gaan hebt tot het EK, is dit niet het moment. Hoe ik ook reageer, er zullen altijd mensen zijn die zeggen: 'Zie je nou wel. Als ze komen gaat hij toch", zei hij toen.

Van Gerwen zet ook Anderson aan de kant op Champions League of Darts

Michael van Gerwen heeft zondag ook zijn laatste groepswedstrijd in de Champions League of Darts gewonnen. De regerend wereldkampioen was met 10-4 te sterk voor de Schot Gary Anderson.

Door de overwinning werd Van Gerwen groepswinnaar van groep A. De Nederlander speelt in de halve finales tegen Gerwyn Price, die als tweede eindigde in groep B. Van Gerwen knokte zich tegen Anderson terug van een vroege break achterstand. Vanaf 0-2 won de nummer één van de wereld vijf games op rij en die voorsprong gaf hij niet meer weg.

De andere halve finale gaat tussen Peter Wright en Michael Smith. Wright eindigde als eerste in groep B en Smith werd achter Van Gerwen tweede in groep A. De halve finales worden zondagavond gespeeld.

Uitslagen - derde groepsronde
Peter Wright 10-8 Rob Cross (Group B)
Gerwyn Price 10-6 Daryl Gurney (Group B)
Michael van Gerwen 10-4 Gary Anderson (Group A)
Michael Smith 10-8 James Wade (Group A)

Halve finales - zondagavond vanaf 19.30 uur live op de BBC
Peter Wright v Michael Smith
Michael van Gerwen v Gerwyn Price
Final

Dubbele bogey zet Luiten net buiten top tien in Parijs; Colsaerts boekt eerste zege in zeven jaar

Dankzij een sterk optreden in het weekeinde is Joost Luiten tijdens het Frans Open toch nog in de subtop geëindigd. De Nederlandse golfer steeg met een slotronde van 68 slagen naar de gedeelde elfde plek in het klassement, dat door de Belg Nicolas Colsaerts werd gewonnen. Luiten verspeelde in Parijs op de achttiende hole met een dubbele bogey nog een plaats in de top vijf.

De 33-jarige geboren Bleiswijker had vrijdag met zijn tweede ronde van 76 slagen ternauwernood de cut gehaald. Een dag later herstelde hij zich echter sterk met ronde van 65 slagen. Luiten leek zondag met vijf birdies op weg naar een hoge klassering. Op de laatste hole leverde hij echter twee slagen in, waardoor hij met een score van 278 slagen alsnog net buiten de top tien viel.

Colsaerts kwam vrijdag aan kop en hield in het weekeinde goed stand. Hij stelde zondag met een modaal rondje van 72 slagen zijn derde titel op de Europese Tour veilig. De 36-jarige Belg eindigde op een totaal van 272, gevolgd door de Deen Joachim B. Hansen (273) en de Zuid-Afrikaan George Coetzee (274). 

Colsaerts hield zijn zenuwen onder controle en mocht zo voor het eerst sinds zijn wonderjaar in 2012 opnieuw een trofee in de lucht steken. Hij kon zijn tranen met moeite bedwingen. "Dit is een heel speciaal moment", zei Colsaerts met een krop in de keel. "Ik heb hoogtes en laagtes beleefd de afgelopen jaren. Daarom ben ik zo emotioneel."

Van Emden sluit seizoen af met winst in Chrono des Nations

Jos van Emden heeft in Frankrijk de eendagstijdrit Chrono des Nations gewonnen. De Nederlands kampioen tijdrijden van Jumbo-Visma was na een afstand van 46,3 kilometer elf seconden sneller dan Italiaans kampioen Filippo Ganna. Primoz Roglic legde beslag op de derde plaats. Hij was zestien seconden langzamer dan zijn ploeggenoot.

Jos van Emden had de snelste tijd aan het eerste tussenpunt. Ook Filippo Ganna en Primoz Roglic waren niet ver achter. Bij het tweede tussenpunt was het vervolgens Rasmus Quaade die de snelste tijd had neergezet. Hij was maar liefst dertien seconden sneller dan Van Emden. Ganna en Roglic volgde al op een halve minuut van de Deense tijdritspecialist.

Quaade zakte bij de volgende tussentijden weer wat weg, waardoor het toch een strijd zou gaan worden tussen Van Emden, Ganna en Roglic. Bij het derde en laatste tussenpunt had de Nederlands kampioen een mooie voorsprong van twintig seconden op Ganna, maar in het laatste deel dat de Italiaans tijdritkampioen daar nog negen seconden vanaf. Alleen Roglic kon zijn ploeggenoot nog van de zege afhouden, maar de Sloveense nummer één van de wereld moest ditmaal genoegen nemen met een derde plaats op zestien seconden van zijn ploeggenoot. Daarmee volgt Van Emden Stef Clement op als laatste Nederlandse winnaar. Clement won deze race in 2005.

EK baanwielrennen: Denemarken heerst in de koppelkoers; zilver en brons voor Nederland

De Deense baanwielrenners hebben de laatste twee onderdelen op het EK baanwielrennen gewonnen. Zowel de Deense mannen als de vrouwen wonnen de koppelkoers. Nederland moest bij de mannen genoegen nemen met het zilver en bij de vrouwen won de Nederlandse ploeg het brons.

Vrouwen koppelkoers
Baanrenster Kirsten Wild heeft samen met Amy Pieters de EK in Apeldoorn afgesloten met een bronzen medaille op de koppelkoers. De hele wedstrijd kon niemand een ronde voorsprong nemen, waardoor alle punten werden verdiend in de tussensprinten. Halverwege de wedstrijd stonden wereldkampioenen Wild en Pieters er goed voor. Een valpartij van Wild zorgde ervoor dat Nederland niet volledig kon meesprinten in een paar sprints en daar profiteerde de Deense dames Julie Leth en Amalie Dideriksen optimaal van. Ze sloegen op dat een mooi gat wat niet meer goed kon worden gemaakt door de Nederlandse dames. In de laatste sprint ging ook de Britsen dames voorbij Nederland, waardoor een bronzen medaille overbleef.

Mannen koppelkoers
De tittel bij de mannen ging ook naar Denemarken. Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv controleerde de gehele koers en wonnen met maar liefst vijftien punten voorsprong op Nederland, die in de laatste sprint nog over Duitsland ging. De Duitsers hadden als enige land een bonusronde te pakken, maar met de tussensprints ging Nederland toch weer voorbij Duitsland en pakte Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik het zilver in het laatste onderdeel van het EK baanwielrennen in Apeldoorn.

Uitslag FC Groningen - Sparta Rotterdam

FC Groningen heeft zondag de vierde overwinning van het seizoen bijgeschreven. In een gezapige wedstrijd tegen Sparta Rotterdam mazzelden de noorderlingen na een gemiste strafschop van Bryan Smeets, waarna Kaj Sierhuis en Charlison Benschop wisten de scoren in de slotfase: 2-0. Sierhuis, die na blessureleed voor het eerst sinds 14 september weer een competitieduel speelde, was cruciaal: de invaller toonde zich direct gretig op het veld zorgde voor nieuwe inspiratie toen het bijzonder moeizaam liep bij Groningen.

Voor eigen publiek had Groningen in de eerste helft een overwicht aan balbezit, maar het spel van de ploeg van Danny Buijs was allesbehalve overtuigend. Het spel speelde zich vooral af op het middenveld. Als een van beide ploegen wat dichter in de buurt van het vijandelijke doel kwam, ging het vaak mis in de passing. Bovendien hadden Groningen en Sparta veel overtredingen nodig. Een van de weinige kansen was in de tweede minuut voor Sparta, toen Mohamed Rayhi na goed voorbereidend werk van Halil Dervisoglu op Sergio Padt af kopte.

In de tweede helft leek het mis te gaan voor Groningen. Na een duw van Deyovaisio Zeefuik ontstond een pijnlijke botsing tussen Django Warmerdam en Adil Auassar; op advies van de VAR en na het zien van de beelden concludeerde arbiter Kevin Blom dat er sprake was van een overtreding van Zeefuik. Smeets kreeg vanaf elf meter de kans om Sparta op voorsprong te schieten, maar zijn te zwakke penalty was een prooi voor Padt. De bezoekers waren na de rust wel wat sterker dan Groningen en drong langzaam aan richting het doel van Padt.

Het ging bij Groningen pas beter lopen toen Sierhuis halverwege de tweede helft zijn entree maakte. Zijn komst bracht meer dreiging en diepgang bij de thuisploeg. Groningen hengelde in het slot van de wedstrijd het meest nadrukkelijk naar het openingsdoelpunt. Ahmed El Messaoudi en Mo El Hankouri combineerden, waarna eerstgenoemde de paal trof. Uit de daaropvolgende corner schoot Mike te Wierik over; een poging van Zeefuik trof vanuit kansrijke positie hetzelfde lot. Vijf minuten voor tijd leverde de zoektocht van Groningen het gewenste resultaat op.

Sierhuis werd in het strafschopgebied gevonden door Warmerdam, won het duel van Bart Vriends en schoot raak uit de draai: 1-0. Sparta wist het vervolgens niet meer spannend te maken. Integendeel: een bizar moment in de blessuretijd resulteerde in de 2-0 van Groningen. Doelman Tim Coremans werd, toen hij het spel snel wilde hervatten, even lastiggevallen door Sierhuis. Hij reageerde woedend, deelde en kopstoot uit en mocht inrukken. Sparta had geen wissels meer, waardoor rechtsback Dirk Abels de keepershandschoenen aantrok. Hij wist de strafschop van Charlison Benschop niet te keren.

FC Groningen

2 - 0

Sparta Rotterdam

 85' Sierhuis
 90+4' Benschop
   
 
 Gele kaart: , Auassar,Dervisoglu, Rayhi, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: , Coremans (90 2) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.852
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Smeets mist strafschop (56)
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Itakura
v.Hintum (v.Kaam/59)
Hrustic (Sierhuis/68)
Matusiwa (Gudmundsson/ 81)
El Hankouri
El Messaoudi
Warmerdam
Benschop
  Coremans
Abels
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui
Auassar
Smeets (D.Duarte/86)
Rayhi
Ache (Piroe/72)
Dervisoglu (Veldwijk/60)

Uitslag FC Emmen - Fortuna Sittard

FC Emmen heeft zondagmiddag de spannende degradatiekraker gewonnen van Fortuna Sittard.

In een onderling duel in De Oude Meerdijk kwamen de bezoekers in de eerste helft verdiend op voorsprong. De formatie van Dick Lukkien onderging in de rust echter een transformatie en wist na de thee aanspraak te maken op de overwinning: 2-1. Door de zege stijgt FC Emmen naar de veertiende plek in de Eredivisie, terwijl Fortuna op de zeventiende positie blijft steken.

Voor beide teams was een overwinning welkom gezien de mogelijke degradatie. Fortuna was in zeven van de laatste acht duels met de club uit Drenthe ongeslagen en ook deze wedstrijd begon goed voor de ploeg van trainer Sjors Ultee. Na een kwartier spelen bracht Bassala Sambou de bezoekers op voorsprong. De aanvaller brak door vanaf de linkerkant, kapte naar binnen en krulde het leer op knappe wijze in de verre hoek, buiten bereik van doelman Dennis Telgenkamp: 0-1.

Fortuna had de wedstrijd onder controle en speelde een van de betere helften van dit seizoen, terwijl FC Emmen moeite had om het de uitploeg lastig te maken. Fortuna ging geduldig op zoek naar de verdubbeling van de marge, maar moest na 45 minuten ietwat gefrustreerd de kleedkamer opzoeken. De Limburgers creeerden namelijk aardig wat kansen op de 0-2, maar Telgenkamp reageerde vaak alert. Vlak voor rust kreeg Sambou de uitgelezen mogelijkheid op een doelpunt, maar bij een uitbraak schoot de jongeling in het zijnet.

FC Emmen speelde een uiterst zwakke eerste helft, maar leek na de thee een compleet andere ploeg. Waar invaller Jafar Arias bij een schermutseling nog niet kon profiteren, was het Michael de Leeuw die even later wel scoorde. Lorenzo Burnet had een harde voorzet vanaf links in huis en vond de geheel vrijgelaten De Leeuw, die simpel kon binnenkoppen: 1-1. FC Emmen was tijdens de rust een ware transferformatie, want de thuisploeg leek door te stomen naar een overwinning. Arias en De Leeuw verzuimden echter de 2-1 op het scorebord te zetten.

FC Emmen bleef aanzetten, waarbij de 2-1 pas een kwartier voor tijd viel. Sergio Peña werd de matchwinner door de bal vanaf de rand van het strafschopgebied prachtig in de verre hoek te gidsen: 2-1. Fortuna ging daarna nog op zoek naar de gelijkmaker, maar Amadou Ciss en consorten kwamen niet meer tot scoren. De aanvaller had in de slotfase meerdere mogelijkheden om de 2-2 tegen de touwen te werken, net als Felix Passlack, maar beiden faalden bij hun pogingen.

FC Emmen

2 - 1

Fortuna Sittard

 53' De Leeuw
 82' Pena
   16' Sambou
 
 Gele kaart: Bijl, Gorgulu, (FC Emmen), Sambou, Sambou, Koselev, Ninaj, Smeets, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.130
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Heylen
Gorgulu
Burnet
Laursen (Kolar/80)
Chacón
Pena (Beste/90)
Hiariej
Slagveer (Arias/ 46)
De Leeuw
  Koselev
Essers (Karjalainen/85)
Angha (Harries/60)
Ninaj
Cox
Passlack
Smeets
Tekie
Ciss
Sambou (Damascan/71)
Diemers

Maandverbandverkoper zit tussen twee vuren

Maandverbandverkoper Always heeft een enorm en onoplosbaar dilemma. Naar wie moet het bedrijf luisteren: de minderbedeelde feministen, of de minderbedeelde transmannen? Komt het bedrijf met genderneutrale verpakking? Het lijkt er wel op.


Vrouwen (Foto: Cindy Ord/Getty Images voor Procter & Gamble)

"'Mannen' menstrueren namelijk ook!", volgens de transgemeenschap. "Vrouwen verliezen hun identiteit!", aldus de feministen. Het is allemaal zo enorm vervelend en lastig.

De feministen, die zo graag willen dat man en vrouw gelijk zijn, steken nu een mes in hun eigen overtuiging. Transmannen, vrouwen die liever man zijn, hebben zich in een moeilijke positie verwikkeld, want volgens de feministen zijn zij nu ook onderdeel van het probleem 'patriarchale samenleving', een vrouwonvriendelijke samenleving gedomineerd door mannen.

Transmannen willen graag vrouw zijn, maar uiteindelijk dus niet verenigd worden met symbolen die vrouwen karakteriseren. Of willen ze gewoon 'speciaal' gevonden worden en dus ook zo behandeld worden? Onduidelijk allemaal.

Boycot
Verbolgen vrouwen boycotten nu het toonaangevende merk na de beslissing van het Amerikaanse bedrijf dat het merk Always bezit, Procter & Gamble (P&G), om transactivisten die vrouwelijk zijn geboren en nog steeds sanitaire producten gebruiken, te erkennen.

Een transactivist die het pseudoniem ‘Melly Boom’ gebruikte, had in juli getweet dat zij zich afvroeg waarom het ‘absoluut noodzakelijk’ was om het Venus-symbool op hun sanitaire producten te zetten. "Er zijn niet-binaire en transmensen die jullie producten nog steeds moeten gebruiken, weet je!"

Een andere activist en maker van een documentaire over transgenders, Ben Saunders [huh? red.], nam in juni contact op met de fabrikanten van maandverband met een soortgelijke klacht. Het Always marketing-team antwoordde: "We zijn blij jullie te kunnen informeren dat we vanaf december een wrapper-ontwerp zonder het vrouwelijke symbool zullen gebruiken."

'How dare you'
Hiermee verging blijkbaar de wereld van de feministen. De Britse radicaalfeministische Julie Bindel zei zondag tegen The Mail: "Het verwijderen van het vrouwelijke symbool uit de verpakking van maandverband ontkent feitelijk het bestaan van vrouwen."

Als een volleerd feministenversie van Greta Thunberg ging Bindel volledig 'mental'. "We gaan nu naar de volledige eliminatie van de biologie van vrouwen. Het symbool van de vrouw wordt al decennia lang door feministen gebruikt. Dit is pure lafheid en deugd die wijzen op deze grote bedrijfsmerken die capituleren voor de transagenda."

Reactie Procter & Gamble
P&G heeft bevestigd dat de nieuwe maandverbandverpakking zonder het venus-symbool in heel Europa zal worden geïntroduceerd.

Een woordvoerder van het bedrijf zei: "Al meer dan 35 jaar verdedigt Always meisjes en vrouwen, en dat zullen we blijven doen. We zijn ook toegewijd aan diversiteit en inclusie, en we realiseren ons dat niet iedereen die een menstruatie heeft en een pad moet gebruiken, zich als vrouwelijk identificeert. Daarom wilden we ervoor zorgen dat iedereen die een periodeproduct moet gebruiken, zich comfortabel bij ons voelt."

Boze vrouwen uitten op sociale mediasites ook hun woede over het besluit van P&G.

EK baanwielrennen: Zilver voor 'veteraan' Bos op kilometer

Theo Bos heeft in Apeldoorn op het EK baanwielrennen zilver gewonnen op de kilometer. Alleen de Franse wereldkampioen Quentin Lafargue was sneller dan de 36-jarige Nederlander.

Bos had zijn tijdrit op de kilometer goed ingedeeld. Halverwege de 1000 meter leek er nog geen toptijd erin te zetten, maar door een zeer sterk eindstuk pakte Bos alsnog het zilver in Apeldoorn. Lafargue had ook zijn kilometer ingedeeld en won uiteindelijk in een tijd van 1.00,289 en was daarmee 0,120 sneller dan Bos.

Met Sam Ligtlee kwam er nog een Nederlander in actie in de finale van de kilometer. De 21-jarige baanwielrenner had zich als tweede gekwalificeerd op dit niet niet-olympische onderdeel en leek op weg naar een snelle eindtijd, maar had zich licht opgeblazen en moest het uiteindelijk doen met een vierde plaats.

500 meter vrouwen
Anastasiia Voinova heeft haar derde Europese titel gewonnen. Op de 500 meter tijdrit was de snelle Russische nipt de snelste voor haar landgenote en wereldkampioene Daria Shmeleva. Het brons ging naar de Oekraïense Olena Starikova.  De Nederlandse Kyra Lamberink klokte een zevende tijd.

Theo Bos moet genoegen nemen met zilver. (PRO SHOTS/Michael Bulder)
Theo Bos moet genoegen nemen met zilver. (PRO SHOTS/Michael Bulder)

Zuid-Afrika beëindigt rugbydroom van gastland Japan

De rugbyers van Zuid-Afrika staan in de halve finale van het WK. Ze waren in een volgepakt stadion in Chofu veel te sterk voor gastland Japan (26-3). Zuid-Afrika maakte een einde aan een prachtig WK voor Japan, dat de afgelopen weken verraste met overwinningen op Ierland en Schotland. Zuid-Afrika nam ook revanche voor de verrassende nederlaag tegen Japan van vier jaar geleden in de groepsfase van het vorige WK.

Een nieuwe stunt leek bij rust nog mogelijk, toen Zuid-Afrika met slechts 5-3 aan de leiding ging. In de tweede helft vloeiden de krachten weg bij Japan, dat voor het eerst in de historie de kwartfinales had bereikt. Alleen met overtredingen kon het gastland de sterkere opponent nog tegenhouden. Dat leverde Zuid-Afrika drie penalty's op. Faf De Klerk en Makazole Mapimpi waren in de slotfase nog goed voor een try voor de Zuid-Afrikanen.

Zuid-Afrika stuit komende zondag in de halve eindstrijd op Wales, dat Frankrijk in een spannend duel versloeg (20-19). De andere halve finale gaat tussen Nieuw-Zeeland en Engeland.

Zuid-Afrika naar halve finales WK. (PRO SHOTS/Action Images)
Zuid-Afrika naar halve finales WK. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag PEC Zwolle - ADO Den Haag

PEC Zwolle heeft ADO Den Haag zondagmiddag de vijfde opeenvolgende nederlaag in de Eredivisie toegediend. In een weinig hoogstaande wedstrijd zegevierden de Blauwvingers met 3-1, waardoor PEC stijgt naar de veertiende plek. Het team van John Stegeman beëindigde een negatieve reeks van drie nederlagen op rij.

ADO blijft op de zestiende plek staan en is in afwachting van het resultaat van de wedstrijd tussen FC Emmen en Fortuna Sittard, respectievelijk de nummers vijftien en zeventien.

PEC kende voor eigen publiek een rampzalige start. Na zeven minuten wist Michiel Kramer een lage voorzet van Dion Malone af te ronden: de spits kwam voor verdediger Yuta Nakayama en schoot van dichtbij raak. Even later haakte Sai van Wermeskerken geblesseerd af, terwijl Tom Beugelsdijk er bijna 0-2 van maakte uit een kopbal.

PEC was de weg kwijt: de ploeg van Stegeman opereerde slordig en oogde achterin erg kwetsbaar. ADO voetbalde zo nu en dan bijzonder eenvoudig en de trainer van PEC zag zich genoodzaakt om hevig te coachen langs de zijlijn.

Na ruim een halfuur ontstond desondanks een grote kans op de gelijkmaker voor PEC. Na een scherpe steekpass van Nakayama gleed Milan van Ewijk weg en dook Vito van Crooij op in het strafschopgebied. Met een hard schot dwong hij Luuk Koopmans tot een redding.

Tom Beugelsdijk gleed door in een verlate poging om zijn schot te voorkomen en raakte Van Crooij. Stegeman vroeg tevergeefs om een strafschop. De kans gaf PEC in ieder geval goede moed en het spel van de thuisploeg werd beter.

Het duurde niet lang voordat dat alsnog resulteerde in de 1-1. Zeven minuten voor de rust leverde Mustafa Saymak een afgemeten voorzet op Ilias Bel Hassani, die feilloos werd binnengekopt door de vrijstaande aanvaller.

ADO riep het doelpunt over zich af: de bezoekers hadden aanvankelijk de controle, maar kon of wilde niet het spel blijven maken. Op slag van rust knikte Kenneth Paal uit kansrijke positie naast en dus bleef ADO erger leed bespaard. De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk en geen van beide ploegen maakte echt aanspraak op de zege.

Toch kwam er wel een winnaar. En kwartier voor tijd werkte Reza Ghoochannejhad de bal van dichtbij binnen; het doelpunt werd eerst afgekeurd, maar na het bekijken van de beelden toegekend. In de slotfase besliste Pelle Clement het duel definitief, door behendig langs Koopmans te gaan en in een leeg doel af te ronden.

PEC Zwolle

3 - 1

ADO Den Haag

 38' Bel Hassani
 74' Ghoochannejhad
 89' Clement
   8' Kramer
 
 Gele kaart: Paal,Clement, Johnsen, (PEC Zwolle), Beugelsdijk, Ould-Chikh, (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.943
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Wermeskerken (Bajselmani/13)
Lachman
Nakayama
Paal
Hamer
Bel Hassani (Johnsen/77)
Clement
Saymak
Ghoochannejhad (Kersten/90)
v.Crooy
  Koopmans
v.Ewijk
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Malone
Immers (Haye/80)
Bakker (Necid/77)
Summerville
Kramer
Goossens (Ould-Chikh/64)

2 slachtoffers aangehouden na schietpartij Sliedrecht

De Sperwerstraat en de Lijsterweg in Sliedrecht waren zaterdagavond het toneel van een schietincident. Twee gewonde mannelijke slachtoffers zijn tegelijkertijd aangehouden als verdachten. De politie onderzoekt de zaak. H

Rond half negen gisteravond kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen van mensen die flink wat schoten hoorden. De politie haastte zich naar Lijsterweg in Sliedrecht en trof na kort onderzoek op de Sperwerstraat twee gewonden mannen aan. Er zijn twee traumahelikopters ingezet om de mannen met een spoedtransport naar het ziekenhuis te brengen. De twee mannen zijn in het ziekenhuis aangehouden. Hun betrokkenheid bij het schietincident wordt onderzocht.

Gisteravond is er direct gestart met het onderzoek. In de omgeving van het incident is een vuurwapen aangetroffen. Halverwege de Lijsterweg zijn meerdere hulzen aangetroffen. Vandaag gaat een team grootschalig onderzoek (TGO) met de zaak verder. Er wordt forensisch en tactisch onderzoek gedaan. Er wordt buurtonderzoek gedaan en agenten gaan met getuigen in gesprek. Meerdere straten zijn afgezet om sporen veilig te stellen.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

2 slachtoffers aangehouden na schietpartij Sliedrecht (Afbeelding: Politie)
2 slachtoffers aangehouden na schietpartij Sliedrecht (Afbeelding: Politie)

Gluurder krijgt passende hulp aangeboden

De politie heeft zaterdag een 38-jarige man uit Goes aangehouden op verdenking van stalking. De man wordt ervan verdacht al langere tijd actief te zijn geweest in de wijk Goes-Oost en bij diverse mensen naar binnen te hebben gegluurd.

De politie ontving de afgelopen maanden diverse meldingen over een man die bij woningen naar binnen zou gluren. De man zou vooral in de avonduren actief zijn in de wijk Goes-Oost en daarbij ook op daken klimmen. De politie stelde een onderzoek in en had dankzij buurtonderzoeken een signalement van de gluurder.

Afgelopen woensdag, 16 oktober, wist een omstander de man op heterdaad te betrappen, maar kon hij wegkomen. Het onderzoek kwam hierna in een stroomversnelling en leidde naar een 38-jarige inwoner van Goes. Hij is zaterdag buiten heterdaad aangehouden en werkt volledig mee aan het onderzoek. De man krijgt hulp aangeboden en is na verhoor in vrijheid gesteld.

Vijf gewonden nadat auto inrijdt op terras in Deventer

Vanmorgen vroeg is na een ruzie, een auto ingereden op de terrassen van kebabzaak Ayf en restaurant De Keizer in Deventer. Daarbij raakten vijf personen gewond van wie er twee zijn overgebracht naar het ziekenhuis. 

Inmiddels is er één persoon aangehouden, naar de auto en bestuurder is de politie nog op zoek. De politie weet om wie het gaat en doet op Twitter een dringende oproep aan de bestuurder om zichzelf zo snel mogelijk te melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau. 

Update 13:35 uur
De verdachte, een 37 -jarige man, heeft zich volgens de politie aan het eind van de ochtend 'elders in Nederland' gemeld op een politiebureau. Hij is aangehouden en ingesloten voor verhoor.  

'Eigenaars van Manchester United wijzen bod van 3,5 miljard euro af'

Manchester United is sinds 2005 in handen van de Amerikaanse Glazer-familie. Als het aan de Saoedische koninklijke familie ligt komt hier echter spoedig verandering in. Verschillende Engelse media berichten dit weekend over de overnamepogingen van kroonprins Mohammed Bin Salman, die naar verluidt inmiddels al twee aanbiedingen heeft uitgebracht op the Red Devils.

Bin Salman heeft volgens de geruchten onlangs een tweede bod, dat ongeveer 3,5 miljard euro bedroeg, neergelegd bij de Glazers. De huidige eigenaren van Manchester United zijn voorlopig echter niet van plan om de club van de hand te doen, al beginnen zich wel scheurtjes voor te doen in het front dat de familie vormt.

De waarde van de worstelende grootmacht is in de afgelopen tijd wat afgenomen en Kevin Glazer lijkt van plan om op korte termijn afscheid te nemen van zijn aandeel in de club. De mede-eigenaar heeft de dertien procent van de aandelen die hij in handen heeft onlangs naar de beurs van New York gebracht.

De waarde van zijn deel wordt geschat op 314 miljoen euro en volgens sommige bronnen zou dit erop kunnen wijzen dat de Glazers van plan zijn om hun standpunt te wijzigen, waardoor Bin Salman opnieuw aan zou kunnen kloppen op Old Trafford.

Manchester United heeft al langer belangen in Saoedi-Arabië, aangezien het vorig jaar al een overeenkomst met het land sloot om het voetbal daar verder te ontwikkelen. Saudi Telecom is bovendien de officiële 'telecommunicatie-partner' en die banden maken het voor de kroonprins extra aantrekkelijk wordt om veel geld in de club te steken.

De kroonprins lijkt er echter nog wel een flinke schep bovenop te moeten doen als hij Manchester United daadwerkelijk over wil nemen. De Daily Mirror citeert namelijk een Londense beursexpert die verwacht dat de Glazers niet met 3,5 miljard euro genoegen zullen nemen.

"Als United op basis van de huidige koers 3 miljard waard is, zal het minstens 4,7 miljard kosten om de Glazers uit te kopen."

Weeronline blikt vooruit op de winter

Nog ruim een maand en dan begint de meteorologische winter. Bij de winter denken veel mensen al snel aan sneeuw- en ijspret, maar de Nederlandse winters verlopen meestal zacht en nat. Ook dit jaar is de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter groot. Met overheersende zuidwestenwinden zal het op de meeste dagen zachter zijn dan normaal.

Voor zowel december, januari als februari zijn de computermodellen unaniem: de kans op zachter weer dan normaal is groot. Meestal waait de wind uit het zuidwesten en daarmee wordt zachte oceaanlucht aangevoerd. Daardoor is de kans op vorst en sneeuw kleiner dan gebruikelijk en zal de temperatuur regelmatig oplopen tot in de dubbele cijfers.

Gemiddeld wordt door de seizoensmodellen een winter verwacht die zo’n anderhalve graad warmer verloopt dan de normaal van 3,4 graden. Overdag is het in een normale winter gemiddeld 6 graden en ’s nachts ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt. Deze winter ligt de temperatuur in veel nachten ruim boven nul en is het overdag vaak zacht tot zeer zacht.

Minder vorst, ijs en sneeuw dan normaal
Een normale winter telt 38 dagen met vorst in de nachten en zeven ijsdagen waarop het ook overdag blijft vriezen. Dit jaar valt dit aantal beduidend lager uit. Daarmee neemt de kans op schaatsijs af en is de kans op een Elfstedentocht nog kleiner dan gemiddeld. Door het opwarmende klimaat is de kans op de Tocht der Tochten afgenomen van twintig procent aan het begin van de vorige eeuw naar acht procent nu. Voor komende winter is de kans kleiner dan vijf procent.

Betekent dit dan dat we helemaal geen winterweer krijgen? Nee, zeker niet. Ook in een zachte winter komt vaak een aantal heldere en windstille nachten voor met vorst. Bovendien waait de wind nooit een hele winter uit één en dezelfde richting. Er mag dus nog gehoopt worden op korte perioden met koude oosten- tot noordenwinden, waardoor het wel tot sneeuw- of schaatspret kan komen. Maar een ouderwetse Hollandse winter met veel sneeuw en kou zit er volgens de seizoensmodellen absoluut niet in.

Hoe nat wordt deze winter?
Zuidwestenwinden brengen meestal niet alleen zachte oceaanlucht met zich mee, maar ook regenzones. De meeste modellen zinspelen dan ook op bovennormale hoeveelheden neerslag. Landelijk gemiddeld valt in een normale winter ruim 207 mm regen. Nu wordt zo’n 250 mm berekend.

Met het oog op het volgende groeiseizoen en de nog altijd lage grondwaterstanden in het oosten en zuiden zou het goed zijn als beduidend meer neerslag valt dan gebruikelijk. In december lijkt de neerslaghoeveelheid het dichtst in de buurt van normaal uit te komen en zijn er nog redelijk wat droge dagen te verwachten. In januari en februari wordt het natter.

Van Bommel: "Dit neem ik Viergever en Hendrix zeker kwalijk"

Het gezicht van Mark van Bommel stond op onweer na de pijnlijke 3-0 nederlaag van PSV op bezoek bij FC Utrecht. De trainer was vooral niet te spreken over de rode kaarten die Nick Viergever en Jorrit Hendrix pakten bij een 1-0 achterstand.

"Woede is denk ik niet het juiste woord. Er was eigenlijk niets aan de hand. Zij maakten de 1-0 na een ingooi en uitgerekend in een fase waarin wij een doelpunt hadden kunnen maken. Daarna gaven we de wedstrijd zelf weg door twee domme rode kaarten te krijgen. Dan wordt het wel heel moeilijk. Ik heb de beelden nog niet teruggezien, maar als de scheidsrechter zo snel en zo duidelijk rood trekt, zegt dat wel wat", bromde Van Bommel tegenover FOX Sports.

Later probeerde Van Bommel zijn spelers toch weer te beschermen. "Misschien is dom niet het juiste woord, maar als je op een 1-0 achterstand staat kun je gewoon geen rode kaart krijgen. Hoe je dat voor elkaar krijgt, maakt me niet uit. Maar je moet gewoon geen rood krijgen. Dat neem ik die twee zeker kwalijk, het zijn ervaren jongens. Al doen ze het natuurlijk niet expres."

Van Bommel had na de ongelukkige 1-0, een van richting veranderd schot, nog alle vertrouwen in een goed resultaat. "Er was na de 1-0 nog niets aan de hand, maar dan moet je wel in de wedstrijd blijven. Als de 1-1 valt, ben je helemaal terug. Met tien of zelfs negen wordt het heel moeilijk. Ik vind niet dat ze hun hoofd verloren, het zijn gewoon ongelukkige momenten. Maar nogmaals: je moet als speler gewoon niet in die situatie komen op zo'n moment. Met tien man geloofde ik er nog wel in en zelfs met negen man hebben we Utrecht nog onder druk gezet. Wat dat betreft kan ik de jongens niets verwijten, iedereen heeft gevochten tot het einde."

Volgende week krijgt PSV AZ op bezoek. Van Bommel verwacht dat Viergever en Hendrix er dan sowieso niet bij zijn. "Het is nu afwachten wat het voor schorsingen worden. Dat ze er tegen AZ niet bij zijn, is duidelijk. Maar het is niet dat het nu zuurder is omdat je verliest én twee keer rood krijgt, zo werkt dat niet. Dit hoort er ook bij. Een wijze les? Nee, een wijze les krijg je als je iets heel doms hebt gedaan, maar dat hebben wij niet gedaan."

Jan Dekker geplaatst voor PDC WK na winst op kwalificatietoernooi in Leeuwarden

Darter Jan Dekker is er weer bij als in december het wereldkampioenschap darts losbarst in Alexandra Palace in Londen. De geboren en getogen Drent plaatste zich dit weekend voor de eindronde tijdens een kwalificatietoernooi voor darters uit Noordwest-Europa, dat werd gehouden in Leeuwarden.

De tweevoudig Lakeside-halvefinalist won in de finale met 6-5 van Derk Telnekes. Laatstgenoemde miste in de tiende leg drie matchdarts, waarna Dekker 117 uitgooide om een beslissende leg af te dwingen. Dekker wierp vervolgens twee 180’ers in de laatste leg en bemachtigde zijn deelname aan het WK met een elfdarter.

Double Dekker mag in december voor de vierde maal meedoen in Alexandra Palace. Hij boekte zijn beste resultaat op het WK tijdens de editie van 2018, toen hij de laatste 32 haalde.

Dekker staat op dit moment op de vijftigste plaats van de wereldranglijst en had tot dusver geen goed seizoen, mede ingegeven door ziekte en het verlies van een goede vriend eerder dit jaar. "Ik ben opgelucht", laat Dekker weten. "Mijn negende WK is een feit. Het was een zeer zware dag in Leeuwarden, maar na een jaar met tegenslagen viel het toch mijn kant op met het grijpen van deze West-Europese qualifier."

Kwartfinales
Jeffrey de Graaf 6-2 Jerry Hendriks
Jan Dekker 6-4 Geert Nentjes
Benito van de Pas 6-4 Ronny Huybrechts
Derk Telnekes 6-4 Wesley Plaisier

Halve finales
Jan Dekker 6-4 Jeffrey de Graaf
Derk Telnekes 6-2 Benito van de Pas

Finale
Jan Dekker 6-5 Derk Telnekes


Wales vecht zich langs Frankrijk naar halve finales op WK rugby

De rugbyers van Wales hebben de halve finale van het wereldkampioenschap bereikt. Ze waren in de kwartfinale te sterk voor Frankrijk. Het werd 20-19. Frankrijk leidde bij rust nog met 10-19 in het Japanse Oita. De Fransen speelden het laatste half uur met een man minder na een rode kaart voor Sebastien Vahaamahina, die werd bestraft voor een elleboogstoot. Ross Moriarty bezorgde Wales in de slotfase de winst met een try.

De rode kaart voor deze elleboogstoot betekende de kanteling in de wedstrijd. Al begonnen de Fransen goed. Binnen acht minuten waren er al twee try's binnen. Wales bleef in de wedstrijd door snel een try te scoren en door een penalty te benutten (12-10). Virimi Vakatawa bracht Frankrijk na een half uur alsnog op 19-12.  DIt is inclusief de conversie van Romain Ntamack. De fly half had Frankrijk nog meer punten kunnen bezorgen, maar miste twee keer tussen de palen.  

In de 48e minuut volgde de rode kaart voor Vahaamahina, waarna Wales ook nog een penalty raak schoot. Zes minuten voor tijd kwam de beslissing door de try van Ross Moriarty. Dan Biggar deed de rest en bracht Wales in extase. 

In 2011 stonden Wales en Frankrijk ook tegenover elkaar in de kwartfinales van het WK en ook toen was het verschil miniem en werd er rood uitgedeeld. Destijds was het echter Frankrijk dat aan het langste eind trok, nadat Sam Warburton met rood van het veld was gestuurd. Deze keer waren de rollen dus omgedraaid. Het was voor Wales de achtste overwinning in negen duels met Frankrijk.

De voorsprong kwam niet meer in gevaar. Wales stuit in de halve eindstrijd op de winnaar van de laatste kwartfinale tussen gastland Japan en Zuid-Afrika. De andere halve finale gaat tussen Nieuw-Zeeland en Engeland. Nieuw-Zeeland rekende zaterdag af met Ierland: 46-14. Engeland versloeg Australië: 40-16.

Rode kaart voor Vahaamahina. (PRO SHOTS/Action Images)
Rode kaart voor Vahaamahina. Wedstrijd draaide daarmee om. (PRO SHOTS/Action Images)

Militaire Wereldspelen China van start

Onder het oog van president Xi Jinping zijn in de Chinese miljoenenstad Wuhan de Militaire Wereldspelen uit de startblokken geschoten. Aan deze variant op de Olympische Spelen doen circa tienduizend topsporters uit 105 landen mee, onder wie circa 160 Nederlanders.

Zoals van China verwacht mag worden, was de openingsceremonie met microscopische precisie geregisseerd. Muziek, dans, parades, lichtshows, toespraken: het publiek werd onder het bijzondere motto Military Glory, World Peace getrakteerd op een even wervelende als kleurrijke show.


Feestelijke opening Militaire Wereldspelen (Bron: YouTube)

Indringend
China spaart kosten noch moeite om de eens in de 4 jaar te houden Wereldspelen tot een succes te maken. Kris kras door de smetteloze metropool Wuhan verrezen sportcomplexen met daarbuiten een 4-sterren atletendorp. Opvallen doen ook de veiligheidsmaatregelen. Die mogen 'indringend' heten.

'Alles gegeven'
Ook wielrenner sergeant 1 Jeroen Koorn van het Commando Landstrijdkrachten liet zich van zijn goede kant zien. In een ijzersterk veld met internationale toppers trapte hij zich in de individuele tijdrit van 32 kilometer, met een gemiddelde snelheid van 46 km/uur, in de top twintig. Koorn: "Ik heb in de warmte alles gegeven, maar een hogere plaats zat er niet in."

Kapitein Luuk Nissen van de landmacht besloot de tijdrit met een 27ste plaats. Volgens Hoedemakers voor hem het maximaal haalbare. "Ik hoop dat de Nederlandse ploeg zijn  niveau in de wegwedstrijden van komende week kan handhaven."

Fanatiek en enthousiast
De start van de Nederlandse atleten was allesbehalve vals. De wielrensters luitenant-ter-zee Alicia Verhagen en landmachtluitenant Wenda Zuidam finishten als respectievelijk 12de en 16de op de tijdrit, geen gek resultaat volgens teammanager kapitein Berry Hoedemakers.

"Alicia en Wenda zijn niet van het niveau Marianne Vos, maar zijn wel fanatiek en enthousiast. Bovendien doen ze wekelijks aan wedstrijden mee. Hun concurrenten zijn echter in dienst van commerciële wielerploegen, terwijl Alicia en Wenda gewoon bij Defensie werken en zijn niet gevrijwaard van uitzendingen. Toch horen ze vanwege hun niveau thuis op de Wereldspelen. Bovendien zijn ze militair. Dat ze op de tijdrit geen medaille hebben behaald, is geen teleurstelling."

De Wereldspelen duren nog tot 29 oktober.


Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam

Vincent Kipchumba heeft de 44ste marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 29-jarige Keniaan klokte na 42 kilometer en 195 meter een tijd van 2 uur, 5 minuten en 8 seconden. Hij kwam echter wel meer dan één minuut te kort op het parcoursrecord van Lawrence Cherono. Bij de vrouwen was er wel een parcoursrecord voor Ethiopische Degitu Azimeraw. Ze liep een tijd van 2.19.26.

Kipchumba won de marathon van Amsterdam voor de Ethiopiër Solomon Deksisa (2.05.15) en de Keniaan Elisha Rotich (2.05.20) voor.

Vooraf had de Nederlander Abdi Nageeye aangekondigd dat hij voor het podium mee wilde doen in Amsterdam en voor het Nederlands record ging. Aan die verwachtingen kon Nageeye niet voldoen. De 30-jarige marathonloper ging de eerste twintig kilometer mee met de kopgroep, maar moest ze daarna laten gaan. Hij kwam tot een tijd van 2.07.38, als troost won hij wel de Nederlandse titel.

Mollema sluit seizoen geweldig af met winst in de Japan Cup

Bauke Mollema heeft zijn seizoen enorm goed afgesloten. De Nederlander die vorige week nog de Ronde van Lombardije gewonnen en vandaag sloot hij zijn seizoen af met winst in de Japan Cup.

Mollema was samen met Michael Woods uit een sterke kopgroep weggereden, met daarin drie renners van Jumbo-Visma, maar de Nederlandse ploeg had geen antwoord op de versnelling van Mollema en Woods. Op het laatste stuk vals plat schudde de Nederlander van Trek-Segafredo ook Woods af, waardoor hij zijn tweede zege in één week boekte. De twee zeges waren ook de enige van het jaar, al werd Mollema ook nog Europees en wereldkampioen in mixed teamrelay.

MLB: Altuve slaat Houston Astros in negende inning naar World Series

Houston Astros hebben de World Series bereikt. In game 6 wonnen ze met 6-4 van de New York Yankees, waardoor ze de best-of-seven serie met 4-2 winnen. De held van Houston Astros werd José Altuve. De kleine tweede honkman sloeg in de negende inning de beslissende runs binnen via een homerun.

Zoals vooraf werd verwacht zou het een bullpen game worden. Brad Peacock van de Houston Astros kwam de eerste inning goed door, waarna het aan Chad Green was voor de New York Yankees. De reliever opende nog wel met drie slag, maar daarna ging het mis voor Green. José Altuve sloeg een tweehonkslag en later in de inning met twee out gaf hij een vrije loop weg. Yuli Gurriel was de volgende slagman en hij zorgde voor een droomstart voor de Houston Astros door een homerun te slaan en zo kwam de thuisploeg op 3-0.

In de volgende innings die zou volgen kregen de New York Yankees steeds meer grip op de pitchers en in elke inning lagen er kansen voor de Yankees. Didi Gregorius kwam via een double op de honken, waarna Gary Sanchez de Nederlander over de thuisplaat sloeg. In de vierde inning kwam de uitploeg terug tot 3-2 na een homerun van Gio Urshela.

De Yankees bleven de kansen krijgen maar de Astros liepen uit naar een 4-2 voorsprong en tot en met de achtste inning bleef die voorsprong staan, waardoor de Astros wel heel dicht bij de World Series waren. Toch gaven de Yankees niet op en in de negende inning kwamen ze op gelijke hoogte via een homerun van DJ LeMahieu met Urshela.

Het publiek werd stil in Minute Maid Park, maar konden even lateralsnog volledig uit hun dak gaan, nadat Altuve in het slot van de negende inning de bal eruit sloeg en zo de Astros zeker van de World Series zijn.

15-jarige neergestoken in Amsterdam tijdens kopen telefoon

Een 15-jarige jongen uit Winschoten is zaterdag omstreeks 19.30 uur gewond geraakt bij een steekincident op de Gravestein in Amsterdam-Zuidoost. Hij was aanspreekbaar en is overgebracht naar het ziekenhuis, dat hij naar verwachting vandaag weer zal verlaten.

De jongen was samen met een 16-jarige jongen uit Beerta naar Amsterdam-Zuidoost afgereisd om een telefoon te kopen. Tijdens de overdracht kwam het tot een handgemeen en is de jongen uit Winschoten gestoken. De daders zijn gevlucht en niet meer aangetroffen. Meerdere getuigen zijn gehoord. De recherche stelt een onderzoek in.

Politie onderzoekt gewapende overval op pizzeria in Alkmaar

Een pizzeria aan de Vondelstraat in Alkmaar is zaterdagavond door twee mannen overvallen. De politie is op zoek naar getuigen. Rond 23.50 uur stapte een man de zaak binnen en richtte een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op een medewerker. Even later kwam een tweede man de pizzeria binnen die ook een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich had.

De man die als eerste binnen kwam, deed vervolgens de deur dicht en de tweede overvaller klom over de balie en wees naar de kassa. De medewerker opende hierop de kassa. De man stopte een nog onbekend geldbedrag uit de kassalade in een tas en sprong daarna weer over de balie. Hierop sloegen beide overvallers op de vlucht in de richting van het Ruusbroechof. Daarna schakelde het slachtoffer de politie in en een zoekslag werd gemaakt. Het tweetal werd echter niet meer aangetroffen.

Dader één is een man met een normaal postuur, tussen de 1,70 en 1,80 meter lang, donkere huidskleur en hij was geheel in het donker gekleed, Dader twee was kleiner dan dader één, had een licht getinte huidskleur, is mogelijk van Aziatische afkomst en ook hij was geheel in het donker gekleed. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top

Op ons onvolprezen forum werd ik gewezen op dit appartement in Amsterdam. Met de gevel van het pand is niets mis, en het complex heeft dan ook een statige uitstraling. Maar eenmaal binnen wordt je overvallen door de wanstaltigheid. Voor een slordige 1,9 miljoen euro kun jij de eigenaar van dit appartement worden. Kleine kanttekening: de twee bijbehorende inpandige parkeerplaatsen kun je er los bijkopen voor 150.000 euro per stuk. Kijken jullie even mee? 

Liever alle foto's onder elkaar? Check dan snel de laatste pagina! 

Wanstaltigheid ten top in Amsterdam  (Foto: Funda)
Wanstaltigheid ten top in Amsterdam (Foto: Funda)

Agenten mishandeld in Haarlem en Zaandijk

Dit weekend raakten twee politieagenten van de politie-eenheid Noord-Holland gewond nadat zij werden mishandeld tijdens hun dienst. Op zaterdagochtend gebeurde dit in Zaandijk en op zondagochtend in Haarlem.

Zaterdagochtend rond 05.45 uur werd een agent het slachtoffer van mishandeling. Dit gebeurde op het politiebureau in Zaandijk. De agent hielp zijn collega´s met de insluiting van een 50-jarige man uit Zaandam. De verdachte zat op een stoel waaruit hij ineens opstond en de agent op zijn hoofd sloeg. De agent heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Op zondagochtend rond 02.50 uur zagen twee agenten dat de portier van een horecagelegenheid aan de Riviervismarkt, een man buiten de zaak zette. De agenten vroegen de manwat er aan de hand was maar hij verwees hen door naar de portier. Eén van de politieagenten liep vervolgens naar de portier en liep daarna weer in de richting van zijn collega en de Haarlemmer die het café was uitgezet. Vanuit het niets haalde de man uit naar de agent die had gesproken met de portier en de agent moest een flinke vuistslag in zijn gezicht incasseren. De Haarlemmer rende daarna weg en de andere agent ging direct achter de verdachte aan. Na een korte achtervolging kon de man in de kraag gevat worden en na enige moeite in de boeien worden geslagen. Ook deze agent heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Politie onderzoekt steekincident in Dokkum

Zaterdagavond is een 23-jarige man uit Leeuwarden gewond aangetroffen in de Grote Breedstraat in Dokkum. Hij was kort daarvoor in de omgeving van de Aalsumerpoort aangevallen door twee mannen, waarbij hij gewond raakte doordat hij met een scherp voorwerp werd gestoken.

Dit gebeurde tussen 20.45 en 21.10 uur. De daders vluchtten daarna in de richting van de Stationsweg; het slachtoffer liep door, het centrum in. Daar liep hij in de Grote Breedstraat een café binnen, waar duidelijk werd dat hij gewond was. Daarop werd 112 gebeld.

Aan het slachtoffer is eerste hulp verleend en hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Naar de daders, twee blanke mannen van rond de 1.90 m, is direct een zoekactie gestart. Ook is er via Burgernet een melding uitgegaan. Tot nu toe zijn er geen verdachten aangehouden.

Er is onderzoek gedaan in de omgeving van de Aalsumerpoort en er is een buurtonderzoek gestart. Het onderzoek gaat vandaag verder; ook wordt vandaag de aangifte opgenomen.

De politie heeft zaterdagavond al met een aantal mensen in het centrum van Dokkum gesproken, maar is nog op zoek naar informatie. Ook hoopt de politie dat er mensen zijn met beelden van het incident.  Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844. 

Dubbelslag voor Mas in Tour of Guangxi; Tolhoek vierde

Enric Mas heeft de koninginnenrit gewonnen in de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. Op de aankomst bergop naar Nongla was de Spanjaard van Deceuninck - Quick Step de beste voor Daniel Felipe Martínez. Antwan Tolhoek kon lang mee met het duo, maar moest in de laatste honderden meters het tweetal laten gaan en werd uiteindelijk vierde.

De vierde rit in de Ronde van Guangxi was de rit voor de klassementsrenners. De ploegen met de klassementsrenners in de ploeg controleerde dan ook heel de etappe, waardoor een voltallig peloton opdraaide voor de slotklim naar Nongla.

Rémi Cavagna opende de aanval in dienst voor zijn kopman Mas. Nadat de Fransman werd teruggepakt door de eersten opende Tolhoek de aanval. De Nederlander kreeg Martinez en Mas mee in zijn wiel en het werd duidelijk dat het tussen deze drie voor de etappe. Na een versnelling van Martinez moest Tolhoek passen, maar Mas ging makkelijk mee in het wiel. De Spanjaard was duidelijk de beste en won zo de koninginnenrit en is daarmee ook de nieuwe leider in de Chinese WorldTour-koers. Tolhoek werd in het slot van de beklimming nog voorbij gereden door Diego Rosa, waardoor Tolhoek genoegen met een vierde plaats.

Mas neemt door de zege de leiderstrui over van Pascal Ackermann, die sinds de tweede etappe aan de leiding ging. Martinez is de nieuwe nummer twee en hij heeft een achterstand van vijf seconden op de Spanjaard. Met nog twee vlakke etappes te gaan lijkt Mas de eindzege bijna zeker.

Van Gerwen al zeker van halve finales in Champions League of Darts

Michael van Gerwen zich al verzekerd van de halve finales op de Champions League of Darts. De nummer één van de wereld versloeg James Wade en Michael Smith in zijn eerste twee groepswedstrijden. 

James Wade werd met 10-8 verslagen en Michael Smith ging er met 10-6 af. Zondagmiddag volgt nog een duel tegen Gary Anderson, die zaterdag beide partijen verloor. HIj is al uitgeschakeld. Dit toernooi is te volgen op de BBC en RTL7. 

Mighty Mike jaagt op zijn eerste titel bij de Champions League of Darts, het toernooi dat in voorgaande jaren werd gewonnen door de inmiddels gestopte Phil Taylor (2016), Mensur Suljovic (2017) en Gary Anderson (2018).

2019 Champions League of Darts Speelronde I
Peter Wright 10-7 Daryl Gurney(Group B)
Gerwyn Price 10-5 Rob Cross (Group B)
Michael Smith 10-7 Gary Anderson (Group A)
Michael van Gerwen 10-8 James Wade (Group A)

Avondsessie - Speelronde II
Daryl Gurney 10-6 Rob Cross (Group B)
Peter Wright 10-8 Gerwyn Price (Group B)
James Wade 10-9 Gary Anderson (Group A)
Michael van Gerwen 10-6 Michael Smith (Group A)

Zondag - groepsronde - Speelronde III (vanaf 14.15 uur BBC)
Rob Cross v Peter Wright (Group B)
Daryl Gurney v Gerwyn Price (Group B)
Michael van Gerwen v Gary Anderson (Group A)
Michael Smith v James Wade (Group A)

Halve finales vanaf 19.30 uur
Winner Group B v Runner-Up Group A
Winner Group A v Runner-Up Group B
Final

Format
Group stage matches - Best of 19 legs
Semi-Finals and Final - Best of 21 legs

Cricketers ook te sterk voor Namibië

Nederland heeft ook het tweede duel in van het kwalificatietoernooi voor het WK cricket Twenty20 gewonnen. In Dubai werd na Kenia ook Namibië verslagen. 

Nederland begon met batten, maar had moeite om de runs te maken. Ryan ten Doeschate ging echter in de tegenaanval en liet zijn ervaring spreken. In slechts dertig ballen bereikte hij zijn fifty om pas op de laatste bal van de innings uit te gaan. Goed gesteund door Scott Edwards in de laatste overs bracht hij het Nederlandse totaal naar 140/6. Dit bleek uiteindelijk ruim voldoende voor de winst.

Het bowlen bij Nederland ging superieur. Na tien waren al zeven wickets gepakt. Paul van Meekeren ruimde de staart effectief op waardoor Namibië niet verder kwam dan 96 runs all out in precies negentien overs. Over twee dagen is Singapore de derde tegenstander. Daarna volgen nog duels met Bermuda, PNG en de kraker tegen Schotland. 

2019 een van de zonnigste jaren ooit en natter dan normaal

Dit jaar is hard op weg om een van de warmste jaren uit de meetgeschiedenis te worden. Met gemiddeld 12,3 graden in De Bilt staat 2019 op een vierde plaats in de ranglijst van warmste jaren sinds 1901. Normaal is het van 1 januari tot vandaag gemiddeld 11,2 graden. Met 1752 uur tegen 1639 normaal is het tot nu toe ook het op drie na zonnigste jaar ooit gemeten en verrassend genoeg is het ook natter dan normaal.

Opvallend is het hoge aantal tropische dagen. In De Bilt werd de grens van 30 graden op maar liefst elf dagen overschreden. Dat is zelfs meer dan in het bijzonder warme jaar 2018, toen negen tropische dagen werden genoteerd. Slechts in twee andere jaren behaalde De Bilt meer tropische dagen dan dit jaar. Recordhouder is 1976 met veertien tropische dagen, gevolgd door 2006 met dertien.

De slotweken van juni, juli en augustus hadden een groot aandeel in het hoge aantal dertigers. In de laatste week van juli beleefde Nederland een ongeëvenaarde hittegolf en werden warmterecords verpulverd. In De Bilt was het sinds het begin van de metingen nog nooit zo warm met 37,5 graden op 25 juli. Die dag werd het in Gilze-Rijen maar liefst 40,7 graden en ook dat was een absoluut record.

Recordlate hittegolf
Van 23 tot en met 28 augustus kwam het opnieuw tot een officiële hittegolf in De Bilt. Nog nooit vond een hittegolf op het hoofdstation zo laat in het seizoen plaats.

Ondanks het hoge aantal tropische dagen was het aantal zomerse dagen in De Bilt vrij beperkt. Op 26 dagen werd de grens van 25 graden overschreden en dat is exact gelijk aan de normaal van 26. Het aantal warme dagen (20 graden of meer) is wel groot met tot nu toe 99. Komende weken is het niet uitgesloten dat het nog één keer 20 graden wordt. Mocht dat gebeuren dan komt 2019 in een select rijtje jaren met 100 warme dagen of meer. Een normaal jaar kent 85 warme dagen.

Ook het aantal mooi-weerdagen is met 67 goed voor een top-10-notering. Op een mooi-weerdag is de zon minstens 50% van de tijd te zien, valt hooguit 0,2 mm regen en ligt de daggemiddelde temperatuur boven normaal. Normaal is het aantal mooi-weerdagen in een heel jaar 49. Nu zitten we daar al ver boven.

2019 tot nu toe natter dan normaal
Het klinkt misschien verrassend, maar 2019 is tot nu toe natter dan normaal. Gemiddeld over het land viel sinds 1 januari 680 mm. Normaal is dat in deze fase van oktober 655 mm. Er waren grote regionale verschillen. Zo was het noordwesten veel natter dan het zuiden en oosten. In Noord-Holland viel regionaal al bijna 750 mm, terwijl in Noord-Brabant slechts 430 mm werd afgetapt.

Vanwege de extreme hitte en grote hoeveelheid zon in de zomer, was de verdamping groot. In combinatie met weinig regen en de nog voortdurende gevolgen van de extreem droge zomer van 2018 leidde dat tot ernstige droogte. Zelfs nu nog zijn de gevolgen van de droogte merkbaar. In vennen en sloten in het oosten en zuiden van het land staat nog steeds nauwelijks water en veel bomen hebben het loodje gelegd.

Een van de zonnigste jaren ooit
Dit jaar scheen de zon maar liefst 1752 uur en daarmee staat 2019 tot nu toe op een vierde plaats in de ranglijst van zonnigste jaren. Daarmee scheen de zon nu al meer uren dan normaal in een heel jaar. Gemiddeld telt een heel jaar 1639 zonuren.

Ik bracht heel wat uurtjes in Zandvoort door deze zomer  (Foto: FOK!/DJMO)
Ik bracht heel wat uurtjes in Zandvoort door deze zomer (Foto: FOK!/DJMO)

Winkeldievegge bedreigt personeel met een mes

Een winkeldievegge heeft vrijdag kort na het middaguur op straat personeelsleden van een winkel aan de Rucphensebaan in Roosendaal bedreigd met een mes, nadat ze betrapt was op winkeldiefstal. Ze is korte tijd later aangehouden door de politie.

De vrouw, een 30-jarige Litouwse, rende kort na het middaguur met een volle tas spullen de winkel aan de Rucphensebaan uit. Enkele personeelsleden zetten daarop de achtervolging in. Toen de winkeldievegge zich na een korte achtervolging probeerde te verstoppen in de bosjes, lukte het de personeelsleden de spullen van de vrouw af te nemen

Toen ze haar vertelden dat ze de politie hadden gebeld, pakte de winkeldievegge volgens de winkelmedewerkers een mes en dreigde hiermee. Daarna liep ze weg in de richting van de Bredaseweg, waar ze even later door agenten is aangehouden. Het mes werd echter niet aangetroffen. De vrouw is meegenomen naar het bureau en in de cel gezet. Ze wordt morgen voorgeleid.

Man aangehouden op verdenking van zware mishandeling en bedreiging

Politiemensen hebben zaterdag 19 oktober 2019 rond het middaguur een 36-jarige man uit Roosendaal aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man wordt er van verdacht in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 oktober 2019 tussen 02.45 uur en 03.10 uur in een café aan de Bredaseweg in Roosendaal een 47-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Roosendaal te hebben bedreigd en mishandeld. Beiden deden hiervan aangifte.

De verdachte zou het café rond sluitingstijd niet hebben willen verlaten en zijn rekening nog niet hebben betaald, waarop een 25-jarige horecamedewerkster de hulp in riep van een 47-jarige kennis. De verdachte zou agressief hebben gereageerd op de komst van de 47-jarige man en zou hem en de horecamedewerkster vervolgens met de dood hebben bedreigd. Toen hij merkte dat hij het café niet uit kon, zou hij met een scherp voorwerp (mogelijk een stuk gereedschap) stekende bewegingen richting zijn slachtoffers hebben gemaakt.

De 47-jarige man raakte hierbij gewond. De verdachte wist het café te verlaten en wilde in een auto stappen. Op dat moment arriveerde de politie, waarop de verdachte er te voet vandoor ging. Omdat hij de auto en enkele persoonlijke spullen achterliet, kon de politie achterhalen om wie het ging. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek en verhoor in de cel gezet.

17-jarige neergeschoten in Dordrecht, politie zoekt getuigen

Een jongen van 17 jaar is vrijdagavond op de Zuilenburg in Dordrecht neergeschoten. Inmiddels is hij buiten levensgevaar. De politie roept getuigen op, die nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen. 

Het was rond 22.30 uur dat de jongen met een vriend op de Zuilenburg liep toen hij werd beschoten. De schutter of schutters gingen er vandoor en lieten het slachtoffer met zijn verwondingen achter. De 17-jarige jongen uit Dordrecht is in het ziekenhuis behandeld.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem  of via het tipformulier op de website. 

FOK! Wat een weer: regen in het zuidoosten

Welkom!  

Er lijkt nu toch echt een periode aan te komen waarin de neerslag verdwijnt, de zon meer ruimte krijgt en het vooral wat droger gaat worden. Er is nogal wat regen gevallen de laatste weken. Noord-Holland spant daarbij de kroon. Daar is de magische 200 mm overschreden. Eigenlijk is er in een groot deel van het land wel tegen de 100 mm gevallen, behalve in het zuidoosten. Kletsnat dus. Daar gaat dus verandering in komen.

Niet meteen vandaag en rmorgen. Een golvende storing trekt dan vanuit Frankrijk naar Duitsland toe en die zal een deel van ons land zeker een nat pak gaan bezorgen. In het noordwesten kunnen ze even gaan bijkomen na de waterval van de laatste weken.

Regen dus in het zuidoosten en die breid zich ook nog wat verder uit. Alleen de kustprovincies lijken (ik dus ook sakkerloot) droog te blijven. Ik heb eigenlijk nooit genoeg aan regen, dus ik zal moeten toekijken.   En daar baal ik dus best van. Bij dit alles wordt het een graad of 14. De wind draait naar het noordoosten toe, maar is niet sterk.

Maandag ook nog een grote regenkans, maar daarna is het helaas afgelopen met het feest.  

Fijne zondag!  


Meer weer op FOK!

De skyline van Rotterdam  (Foto: FOK! )
De skyline van Rotterdam (Foto: FOK! )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.