FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 oktober 2019

Bosz verliest dik van Eintracht Frankfurt en loopt koppositie in Bundesliga mis

Bayer Leverkusen is er vrijdag niet in geslaagd de koppositie in de Bundesliga te pakken. De formatie van Peter Bosz zou op de eerste plek komen als er werd gewonnen van Eintracht Frankfurt, maar laatstgenoemde club was in eigen huis te sterk: 3-0. Gonçalo Paciencia was de grote man aan de kant van die Adler, aangezien de aanvaller twee doelpunten maakte. Bas Dost verzorgde het slotakkoord: 3-0.

Leverkusen stond voorafgaand aan het treffen in het Commerzbank-Arena op veertien punten en kon bij een zege de concurrentie, in ieder geval voor een dag, achter zich laten op de ranglijst.

Al snel in de wedstrijd werd echter duidelijk dat het bezoek veel moeite moest doen om een resultaat te halen. Paciencia zorgde in de vierde minuut al voor gejuich bij het thuispubliek. Danny da Costa had een heerlijke pass in huis, waarna Pacienca, opgejaagd door twee verdedigers, koel bleef en de bal achter doelman Lukas Hradecky schoot: 1-0.

Na ruim een kwartier spelen maakte de Portugese aanvaller de 2-0 vanaf de strafschopstip. Aleksandar Dragovic maakte bij een sliding een handsbal in het strafschopgebied en moest daarna toekijken hoe Paciencia de voordelige marge van de thuisploeg verdubbelde.

De ploeg van Bosz had veel balbezit en ook aardig wat kansen tegen Eintracht Frankfurt, dat tien minuten voor tijd via Dost de genadeklap uitdeelde. De Nederlander wurmde zich tussen drie verdedigers richting de bal en tikte het leer met veel moeite in het doel.

Door de riante overwinning stijgt Eintracht Frankfurt met veertien punten naar de zevende plek en passeert de club Leverkusen, dat op de achtste positie blijft steken.

Hoogland verslaat Lavreysen in sprintfinale en wint prolongeert Europese titel baanwielrennen

Jeffrey Hoogland heeft de Europese titel veroverd op de EK baanwielrennen in Apeldoorn op het onderdeel sprint. De 26-jarige Nederlander was in de finale te snel voor zijn landgenoot en wereldkampioen Harrie Lavreysen.

Hoogland en Lavreysen waren vooraf beide de grote favorieten voor de Europese titel en beide sprinters maakte het dan ook waar. Net zoals vorig jaar op het WK was er weer een Nederlandse finale tussen de twee snelle Nederlanders. Hoogland bleek in Apeldoorn de beste van de twee. Hij won de beide sprints van Lavreysen en prolongeerde zijn Europese titel op de sprint.

Eerder dit toernooi wonnen beide Nederlanders samen met Roy van den Berg de Europese titel op de teamsprint.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Russische Anastasiia Voinova. Ze won de beide heats van de Oekraïense Olena Starikova. De Nederlandse sprintsters waren al in de kwartfinales of eerder uitgeschakeld.

Oranje boven bij de sprint. (PRO SHOTS/Paul Meima)
Oranje boven bij de sprint. (PRO SHOTS/Paul Meima)

Cambuur nieuwe koploper in Keuken Kampioen Divisie na ruime winst tegen Top Oss

SC Cambuur gaat na vrijdagavond alleen aan kop in de Keuken Kampioen Divisie. De Friezen vernederden TOP Oss met 5-1, mede door vier doelpunten van Issa Kallon, die hiervoor in 68 duels voor Cambuur nog maar 2 keer had gescoord.

NAC Breda, dat evenveel punten had als Cambuur, remiseerde met 2-2 bij FC Eindhoven en staat nu op twee punten achterstand. De Graafschap en Excelsior volgen met drie punten achterstand op NAC. Jong Ajax verloor met 3-2 van Jong AZ.

SC Cambuur - TOP Oss 5-1
Voor eigen publiek had Cambuur nog geen tien minuten nodig om de score te openen. Kallon brak de ban met een knap afstandsschot en maakte zijn eerste treffer van het seizoen. Robin Maulun liet een paar minuten later een grote mogelijkheid liggen om de marge te verdubbelen. Cambuur was op jacht naar meer en dwong Oss terug op de eigen helft, maar de bezoekers hielden de ruimtes achterin kwijt.

Tot grote opluchting bij de bezoekers leidde een scrimmage in het slot van de eerste helft niet tot de 2-0. Die viel alsnog in de blessuretijd van de eerste helft, door toedoen van Robert Mühren, die profiteerde van een enorme verdedigende fout bij Oss. In het tweede bedrijf prikte Kallon nog drie doelpunten binnen en nam Lars Huten de eretreffer voor zijn rekening.

FC Eindhoven - NAC Breda 2-2
In de openingsfase was het NAC dat het meest nadrukkelijk zocht naar het openingsdoelpunt. Tot veel gevaar leidde dat echter niet. Eindhoven zag zelf mogelijkheid om zich gaandeweg de eerste helft wat meer te begeven op de vijandelijke helft, ook zonder grote kansen te creëren. De tweede helft was wat dat betreft een stuk aantrekkelijker. Eindhoven zocht meteen de aanval en kwam op voorsprong via Joey Seegers, die Nick Olij kansloos liet met een venijnig schot in de kruising.

Na een grote kans voor Marcelo Lopes op de 2-0 was het raak aan de andere kant, toen Sydney van Hooijdonk doelman Ruud Swinkels kansloos liet. Beide keepers verrichten daarna nog een redding, alvorens Samy Bourard uit de draai zorgde voor de 2-1. NAC leek een dure nederlaag te gaan leiden, maar Roger Riera redde de meubelen.

Jong AZ - Jong Ajax 3-2
Ajax leek goed te beginnen aan de wedstrijd, maar AZ liet die goede fase niet te lang duren. Na een vroege uitbraak, die volgde op balverlies van Kik Pierie, trof Mohamed Taabouni de paal; even daarna opende AZ de score via een inzet van Thijs Oosting in de korte hoek. Pierie speelde geen gelukkige wedstrijd en werd al na een halfuur gewisseld, al leek dat te maken te hebben met fysieke klachten bij de verdediger. Niet lang na de wissel verdubbelde AZ de marge: in de counter bereidde Oosting een treffer van Des Kunst voor.

Ajax deed voetballend niet onder voor AZ en wist de achterstand voor de rust nog te verkleinen: Noa Lang vond Lassina Traoré, die er 2-1 van maakte. Een paar minuten na de pauze maakte Kunst echter zijn tweede doelpunt van de avond. Het werd een aantrekkelijke tweede helft, waarin AZ de paal nog trof en Kühn de eindstand op 3-2 bepaalde met een schot in de verre hoek.

Jong FC Utrecht - De Graafschap 2-2
De thuisploeg kon met een 1-0 voorsprong de kleedkamer opzoeken dankzij Jonas Arweiler. Ted van de Pavert beging een overtreding in het strafschopgebied, waarna Arweiler vanaf elf meter het net mocht vinden: 1-0. De Graafschap had mogelijkheden om eveneens tot scoren te komen, maar Fabian de Keijzer hoefde geen goal te incasseren. De Doetinchemmers wisten na de thee wel op gelijke hoogte te komen.

Mohamed Hamdaoui schoot feilloos raak en liet De Keijzer kansloos: 1-1. In de absolute slotfase wisten de Domstedelingen alsnog de voorsprong te pakken met een heerlijk schot van Arweiler, maar in extremis maakte De Graafschap nog de 2-2 met een bekeken schot van Branco van den Boomen.

MVV Maastricht - Excelsior 0-0
Excelsior was de favoriet bij dit treffen, aangezien de Rotterdammers bovenin de Keuken Kampioen Divisie meedoet, terwijl MVV onderin de ranglijst is terug te vinden. De Kralingers kregen in de eerste helft echter veel kansen tegen te verwerken, terwijl de bezoekers slechts af en toe gevaarlijk waren.

Door de tweede gele kaart van Shermar Martina kon Excelsior met een man meer op zoek naar de winst, maar MVV hield stand. Ahmad Mendes Moreira was nog het dichtst bij de 0-1, maar de middenvelder trof de paal.

Go Ahead Eagles - FC Volendam 3-0
Halverwege de eerste helft greep Go Ahead, dat de voorgaande vier wedstrijden allemaal gelijkspeelde, de leiding. Na een corner van Richard van der Venne kopte Elmo Lieftink raak in de verre hoek. Al gauw kreeg Martijn Berden een gouden mogelijkheid op de 2-0, maar hij raakte de bal verkeerd en schoot uit kansrijke positie over. Bij een andere kans, uit de draai, was Berden evenmin succesvol.

In de tweede helft hoefde Go Ahead niet lang te wachten op de margeverdubbeling: Maecky Ngombo knikte de 2-0 binnen uit een voorzet van Jaroslav Navrátil. Ook Berden zette zijn naam op het scoreformulier. Het vierde doelpunt hing in de lucht, maar kwam er ondanks een reeks aan kansen niet voor Go Ahead.

Telstar - Almere City FC 1-0
In een weinig enerverende eerste helft mocht Telstar na 45 minuten met een voorsprong rusten. Een razendsnel doelpunt bracht Almere City in de problemen. Reda Kharchouch bracht zijn team rap op 1-0, maar daarna kon de thuisploeg niet doordrukken. Het bezoek uit Almere had meerdere kansen om op 1-1 te komen, maar ondanks onder meer een scrimmage kon de uitploeg geen doelpunt produceren, mede door het puike keeperswerk van Anthony Swolfs. Na negentig minuten spelen haalde het thuispubliek opgelucht adem met een nipte 1-0 zege.

NEC - Jong PSV 1-0
In het eerste gedeelte van de eerste helft vielen er weinig mogelijkheden te noteren, maar in de loop van de wedstrijd kwam NEC tot goede kansen. Onder anderen Jonathan Okita en Josef Kvida konden hun team op voorsprong zetten, maar Jong PSV hield stand, mede door toedoen van doelman Mike van de Meulenhof. Na de onderbreking kwam NEC alsnog op 1-0, aangezien Zian Flemming een mooie aanval goed kon afronden. In de slotfase kregen de Nijmegenaren grote kansen om de voorsprong verder uit te breiden, maar het bleef uiteindelijk bij een nipte zege.

FC Den Bosch - Roda JC Kerkrade 0-0
Den Bosch begon zwak aan het seizoen, maar pakte acht punten uit de laatste vier duels van de interlandperiode. De ploeg van Erik van der Ven hoopte die vorm door te trekken tegen Roda JC. In de negende minuut kwam de gastheer al bijna op voorsprong: na een prachtige steekpass van Paco van Moorsel stuitte Ryan Trotman op doelman Tom Muyters.

In de rebound trof Trotman bovendien de paal. Zelf tikte Van Moorsel van dichtbij over na een corner van Alexander Laukart. Na een klein uur mikte Trotman uit kansrijke positie voorlangs, terwijl Roda JC aan de overzijde de paal trof en doelman Wouter van der Steen moest ingrijpen. Het spel ging op en neer, maar doelpunten vielen er niet.

FC Dordrecht - Helmond Sport 0-2
Dordrecht kwam na zeventien minuten met de schrik vrij, toen Tibeau Swinnen van afstand op de lat schoot. Het was het eerste serieuze doelgevaar van de wedstrijd. Daarna meldde Dordrecht zich: Anass Achahbar schoot net naast na voorbereidend werk van Jari Schuurman. Thomas Schalekamp en Renny Smith hadden het vizier niet op scherp staan bij goede kansen en doelman Stijn van Gassel lette goed op.

De grootste kans tot dan toe was na 47 minuten voor Savvas Mourgas: vanaf de rand van het strafschopgebied dwong hij Van Gassel tot een knappe redding. Het was een zeer belangrijke ingreep, want later in de tweede helft trok Helmond Sport de wedstrijd naar zich toe. Een treffer van Dean Koolhof telde ondanks een luchtje van buitenspel en Thomas Kok zorgde met een eigen doelpunt voor de 0-2. Helmond won voor het eerst sinds 9 maart 2018 weer een uitwedstrijd.

 

Wild prolongeert Europese titel omnium

Kirsten Wild heeft haar Europese titel op het onderdeel omnium geprolongeerd. Bij het EK baanwielrennen in Apeldoorn werd het een strijd tussen de Nederlandse en de Britse Laura Kenny, waarin Wild net iets sterker was dan Kenny. Voor Wild is het haar tweede Europese titel op twee dagen tijd. Donderdag won ze de afvalkoers.

Na drie van de vier onderdelen had Wild de leiding in het omnium. Ze werd vierde op scratch, zevende op de temporace, maar won de afvalkoers en stond daarmee eerste met 102 punten. Het verschil met Kenny was niet ook veel en ook de Italiaanse Letizia Paternoster was niet ver achter.

In de puntenkoers het laatste onderdeel van het omnium bleef het tot de slotronde spannend. In de laatste sprint van de puntenkoers werd Wild derde, maar doordat Kenny achter haar vierde werd ging de Europese titel naar de 39-jarige Nederlandse. Voor Wild was het alweer haar achtste gouden EK-medaille. Tatsiana Sharakova won de slotsprint in de puntenkoers en de Wit-Russische won het brons achter Wild en Kenny.

Voor Jan-Willem van Schip zat er geen medaille in bij de mannen op het omnium. De wereldkampioen stond na drie van de vier races op een tweede plaats. Op de afsluitende puntenkoers scoorde Van Schip niet voldoende punten om in aanmerking te komen voor een medaille. Hij kwam vijf punten te kort voor het brons dat ging naar de Brit Oliver Wood. De Europese titel was er voor de Fransman Benjamin Thomas die ruim won voor de Deen Lasse Norman Hansen. In 2017 werd Thomas ook al wereldkampioen op dit onderdeel.

Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten.

Blokhuis: “De uitspraak van de rechter zette een streep door de afspraken die ik met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heb gemaakt over het sluiten van rookruimtes in de horeca in 2022. Ik wil graag dat er een eind komt aan alle rookruimtes, hoe eerder hoe beter, maar ik wil dit ook goed regelen met horecaondernemers en gemeenten. Ik heb gesproken met de Koninklijke Horeca Nederland, VNO-NCW en de NVWA en heb in mijn besluitvorming signalen vanuit gemeenten meegenomen. Na een zorgvuldige afweging heb ik gekozen voor 1 april als startdatum voor de handhaving. Horecaondernemers hebben daarmee de tijd om de nodige aanpassingen te maken en afspraken te maken met gemeenten over eventuele overlast van rokers op straat.”

Heldere communicatie
Onder sommige horecaondernemers heerst er onduidelijkheid over wat het verbod voor hen betekent en wat de gevolgen zijn. Blokhuis vraagt de NVWA om de komende tijd te gebruiken om de ondernemers te informeren, onder andere door het uitreiken van een flyer met daarin vragen en antwoorden. Ook KHN en andere brancheorganisaties gaan deze flyer verspreiden.

Daarnaast zal de NVWA de komende tijd bij reguliere controles ondernemers aanspreken die nog een rookruimte hebben. “Heldere communicatie naar de horecaondernemers over de uitspraak is van groot belang. Ik wil dat zij zo goed mogelijk begrijpen wat de uitspraak voor ze betekent,” zegt Blokhuis.

Rookruimtes op de werkplek
Ook de rookruimtes op de werkplek gaan verdwijnen. Blokhuis verkent of wetgeving hierover in 2022 in kan gaan. In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat het bedrijfsleven een convenant zou sluiten waarmee rookruimtes op de werkplek voor 2023 verleden tijd zouden zijn. Als dat niet zou lukken is afgesproken dat Blokhuis tot wetgeving over zou gaan. Ondernemersorganisatie VNO-NCW heeft laten weten geen heil te zien in een convenant.

“Het is onwenselijk dat er veel tijd zit tussen het moment waarop verschillende sectoren rookruimtes afschaffen. In dat licht zou het mooi zijn dat rookruimtes op de werkplek in 2022 verdwijnen. Ik ga verkennen of dat mogelijk is”, zegt Blokhuis. De staatssecretaris verkent naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad ook of het sluiten van rookruimtes in (semi-)overheidsgebouwen en openbare gebouwen kan worden vervroegd naar 2021. Voor het kerstreces verwacht hij de Tweede Kamer hierover te kunnen informeren.

Breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit

Het kabinet zet een breed offensief in tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Er wordt ingezet op versterking van de aanpak van de criminele (drugs)industrie en het weerbaarder maken van de samenleving tegen het gif van crimineel geld, bedreigingen, intimidaties en liquidaties waardoor ondermijning dreigt. Met de recente moord op de advocaat Wiersum is wederom een grens overschreden. We moeten opkomen voor onze rechtsstaat en de integriteit van onze open samenleving.

Het kabinet heeft bij zijn aantreden de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit geïntensiveerd met onder meer de 100 miljoen euro in het anti-ondermijningsfonds en wetgeving. Het offensief wordt nu verbreed en versterkt met een combinatie van repressieve en preventieve maatregelen en extra investeringen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt in het voorjaar van 2020 met een uitgewerkt plan met focus op: oprollen, afpakken en voorkomen.

Oprollen
Er wordt gewerkt aan de inrichting van een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) bij de landelijke eenheid van de politie dat kan schakelen op verschillende niveaus: lokaal, regionaal, landelijk, verder binnen ons Koninkrijk en internationaal. Het interventieteam bestaat uit verschillende specialisten op het gebied van intelligence en digitale, internationale en financiële opsporing van onder meer de politie, FIOD en Koninklijke Marechaussee. Hierbij worden de mogelijkheden van informatiedeling waar nodig vergroot.

Afpakken
Het MIT zet in op het afbreken van machtsposities van criminele kopstukken en hun facilitators, het verstoren van ondermijnende bedrijfsprocessen en opwerpen van barrières voor misbruik van de legale economie en infrastructuur. De aanpak is intelligence gedreven en gericht op het blootleggen van criminele geldstromen en het afpakken van crimineel vermogen. Hierbij wordt meer samengewerkt met private partijen, zoals branches en bedrijven. Voor het operationeel krijgen van het team specialisten wordt ingezet op versnelde opleiding en werving.

Voorkomen
Er wordt geïnvesteerd in bewaken en beveiligen. Vertegenwoordigers van de rechtsstaat - rechters, officieren van justitie en advocaten – moeten hun werk zonder beperking of angst kunnen blijven doen. Hierbij is ook een weerbaar (lokaal) bestuur nodig. Een stevige aanpak van nietsontziende criminelen roept weerstand op. Voor de weerbaarheid van kwetsbare beroepsgroepen moet daarom structureel aandacht zijn.

Om te verhinderen dat kwetsbare personen worden geïntimideerd en/of verleid om af te glijden naar criminaliteit, werkt minister Grapperhaus samen met betrokken ambtscollega’s van BZK, OCW, VWS en SZW. In de preventieve aanpak wordt gebiedsgericht gewerkt langs de sporen onderwijs, werken, wonen en veiligheid, zoals afgelopen jaren ook in Rotterdam-Zuid is gebeurd. De departementen en lokale partijen werken samen om onze economie en wijken weerbaarder te maken en kwetsbare jongeren te behoeden voor het criminele pad.

Vonnissen tot 6 jaar en 9 maanden cel tegen 'handelaren groter dan Escobar'

"Die Nederlanders doen niet onder voor Escobar", zo vertelde een Poolse verdachte aan een andere toen die vroeg waar enorme hoeveelheden chemicaliën naartoe gingen. En dat gesprek ging over drugs, zo zei de Pool later. Hij had het over een groep Nederlanders die tussen eind 2017 en april 2018 tonnen aan chemicaliën uit Polen invoerde. De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch legde gisteren gevangenisstraffen op tot 6 jaar en 9 maanden.

De rechtbank vonniste 6 jaar en 9 maanden gevangenisstraf tegen de hoofdverdachte uit Eindhoven, tegen wie het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie op 11 september 7 jaar cel eiste. Zijn handlanger kreeg, conform de strafeis, 5 jaren gevangenisstraf opgelegd. Een derde verdachte moet 4 jaren achter de tralies, een jaar korter dan wat het OM eiste.

De rechtbank sprak drie verdachten vrij en veroordeelde vijf anderen tot gevangenisstraffen tussen 6 en 18 maanden voor overtreding van wetsartikel 10a Opiumwet.

De elf verdachten die terechtstonden zijn tussen 26 tot 60 jaar oud en afkomstig uit Eindhoven, Venlo, Valkenswaard, Spijkenisse en Maasdriel.

Chemicaliën in drugslab
Het onderzoek naar de mannen startte op basis van informatie die eind 2017 uit Polen kwam. Daar was geconstateerd dat een bedrijf en transportfirma op grote schaal allerlei soorten chemicaliën naar Nederland vervoerde. ,,Het was een komen en gaan van Poolse vrachtwagen”, zo bleek vervolgens uit het onderzoek, aldus de officier van het LP in haar requisitoir voor de rechtbank in Den Bosch. Dat de chemicaliën gebruikt werden voor de productie van synthetische drugs, bleek toen een deel van een transport opdook in een drugslab. De mannen worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie en (de betrokkenheid bij) de productie van synthetische drugs.

Duizenden liters fosforzuur en zoutzuur
Als hoofdverdachte ziet de officier een 38-jarige man uit Eindhoven. Aanvankelijk liet hij de transportbusjes naar een bedrijventerrein in Son en Breugel komen, maar later reden de busjes naar Den Bosch, Venlo, Nuenen, Zaltbommel en Odiliapeel. In Odiliapeel constateerde de recherche van de Landelijke Eenheid tijdens een observatie dat er liefst 327 blauwe jerrycans en 174 rode werden uitgeladen.

Bij doorzoekingen in Venlo en Nuenen alleen al werden duizenden liters forsforzuur, zoutzuur, aceton, methanol, methylamine, zwavelzuur en ammoniakgas gevonden. Volgens het Landelijk Parket bracht de groep de grote hoeveelheden naar zogenoemde stashlocaties, waarvandaan ze vervolgens naar drugslabs werden vervoerd. Op een stashlocatie in Echt lag zo veel troep dat alleen al het vernietigen 100.000 euro kostte. In Zaltbommel moest de locatie ’s nachts bewaakt worden omdat er zoveel chemische stoffen lagen dat het niet in één dag opgeruimd kon worden.

Wapens, PGP's en cash geld
Op 16 en 17 april in 2018 werden de doorzoekingen gedaan in de opslag- en productielocaties, en de verdachten aangehouden. Bij de doorzoekingen werden drugslabs gevonden en verder wapens, waaronder een pistoolmitrailleur, en pgp-telefoons. In woonhuizen van de verdachten werd onder andere cash geld in beslag genomen.

Aanrijding Transvaalbuurt Amsterdam; 56-jarig slachtoffer overleden

Een man die vanmiddag werd aangereden op de Schalk Burgerstraat in Amsterdam is overleden. Het gaat om een 56-jarige man. Hij werd rond 14.30 uur geschept door een automobilist die er daarna vandoor ging.

Door de klap van de aanrijding kwam het slachtoffer onder een andere auto terecht.

De politie stuurde direct een Burgernetmelding uit om de betrokken automobilist op te sporen. Ongeveer twee uur na het ongeluk werd de auto gevonden. Bij het ongeluk was de auto een kentekenplaat verloren. De politie is nog steeds op zoek naar de bestuurder en heeft nog niemand kunnen aanhouden.

Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren is niet bekend. De politie doet daar onderzoek naar. Mensen die meer informatie hebben over het ongeluk en de doorgereden bestuurder kunnen contact opnemen met de politie.

Amsterdam verplaatst demonstratie Koerden vanwege tweede demonstratie

Amsterdam heeft de locatie van de Koerdische demonstratie die zaterdag gepland staat gewijzigd van het plein voor de Stopera naar het Vondelpark. De Koerden demonstreren tegen de Turkse inval in Noord-Syrië.

Vanaf 14.00 uur mogen de demonstranten vanuit het Vondelpark naar het Museumplein lopen. De oorspronkelijke tocht zou eigenlijk beginnen bij de Stopera. Maar tegelijk met de Koerdische demonstratie is er ook een protest van Amsterdam Danst Ergens Voor (ADEV). De groepen zouden een gedeelte van de route delen en dat wil de gemeente niet.

'Niet zelfde route'
"De Koerden zijn in Amsterdam welkom om op vreedzame wijze hun politiek protest te uiten", laat burgemeester Femke Halsema weten. "Maar twee demonstraties kunnen niet gelijktijdig op dezelfde route plaatsvinden, daarom is de Koerdische demonstratie aangeboden om te starten in het Vondelpark en vanaf daar naar het Museumplein te lopen."

'Paar duizend demonstranten'
De Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (DemNed) verwacht dat een paar duizend mensen op de demonstratie af komen.

Protest Rotterdam
Afgelopen zondag demonstreerden de Koerden ook in de stad. Bij dat protest waren ongeveer 75 mensen aanwezig. Twee dagen geleden liep een Koerdisch protest in Rotterdam volledig uit de hand, nadat een groep Turkse jongeren een tegenprotest organiseerde.

Nieuwe Amsterdamse D66-wethouder Everhardt wil duurzame groei Schiphol

Victor Everhardt, de aanstaande Amsterdamse wethouder van Financiën en Economische Zaken en opvolger van Udo Kock, ziet Schiphol graag groeien, mits duurzaam: "Ik daag ze uit."

Deze week nog lekte uit dat het kabinet in de nieuwe Luchtvaartnota graag ziet dat Schiphol verder groeit, het liefst vanaf volgend jaar al. In Amsterdam is in het coalitieakkoord opgenomen dat groei van de luchthaven tot 2023 uit den boze is. Als Den Haag toch wil dat Schiphol eerder groeit, wil GroenLinks dat Amsterdam naar de rechter stapt.

Net als Udo Kock ziet Everhardt juridische stappen tegenover Schiphol niet zitten: "Ik zie ze vooral als partner". Maar dat Schiphol al eerder uitbreidt van de huidige 500 duizend starts en landingen per jaar naar 40 duizend meer, sluit de nieuwe wethouder Deelnemingen niet op voorhand uit.

"Laten we vooral eerst het gesprek met elkaar aangaan en ik heb er vertrouwen in dat zeker zo'n belangrijk bedrijf als Schiphol, belangrijk voor de economie, dat wil ik nog een keer benadrukken, ook wel zijn verantwoordelijkheid gaat nemen om op duurzaamheid en geluidsoverlast echt stappen te maken, die passen bij deze tijd. En daarop daag ik ze uit en dan zie ik wat er vervolgens op tafel ligt."

Schadebeperking bij AEB
Over het Afval Energie Bedrijf (AEB) is de kersverse Amsterdamse politicus voorzichtig. Schadebeperking staat in zijn visie centraal, zoals ook het geval bij de raad en het huidige college. "We gaan een derde partij verleiden om met een goede prijs de schade te beperken. In die wedstrijd komen we nu weer te zitten."

Over andere scenario's wil Everhardt zich niet uitlaten, behalve dat hij vindt dat je nooit iets moet uitsluiten. "Dit is de hoofdweg die we gaan aflopen. En dan gaan we bepalen of dat een acceptabel bod is of niet."

'Ajax-hart'
Ondanks zijn belangrijke rol als wethouder in de stad, zal Everhardt vanuit een andere provincie dagelijks op en neer reizen. De wethouder woont namelijk in Utrecht en is niet van plan te verhuizen. "Ik ben vader van drie kinderen, twee daarvan zitten op de middelbare school. Voor tweeënhalf jaar dat helemaal oppakken en te verhuizen, die stap zet ik niet."

Toch voelt Everhardt vanuit iets onverwachtere hoek een sterke band met de stad: "Ik heb me negen en een half jaar toch een beetje moeten inhouden. Ik ben een voorstander van heel mooi voetbal, dus ik kan eindelijk mijn Ajax hart weer laten kloppen. In Utrecht ligt dat zeer gevoelig."

Rusland legt hernieuwde claim op Noordelijke IJszee, inclusief Noordpool

Aanvullend onderzoek en akoestische bodemprofilering, uitgevoerd door het Russische leger, heeft nieuwe gegevens opgeleverd die de claim van Moskou op het continentale plat in de Noordelijke IJszee zonder enige twijfel vaststelt. Dit bracht Russisch vice-premier Yury Borisov na een vergadering met de Russische maritieme raad op vrijdag naar buiten.

Het ministerie van Defensie heeft 'een grote hoeveelheid gegevens' verzameld, die openbaar zullen worden gemaakt tijdens een vergadering van de VN-commissie in februari 2020. Het VN-orgaan heeft inmiddels al 11 vergaderingen gehouden om de Russische aanspraak op het Noordpoolgebied te overwegen.

Eerder dit jaar eiste de VN-commissie van Rusland "aanvullende bewijzen om de continentale aard van de individuele structurele elementen van het Noordpoolbekken te rechtvaardigen, inclusief bewijs over de geologische geschiedenis van de vorming van de Lomonosov-bergrug", zei de vice-premier.

De Lomonosov-bergrug is een onderzeese bergketen die zich uitstrekt van Groenland tot Siberië. Borisov zei dat Moskou al in 2015 een aanvraag heeft ingediend om de grenzen van zijn continentaal plat richting het Noordpoolgebied uit te breiden.

Rusland handelt in overeenstemming met het VN-Zeerechtverdrag uit 1982, dat een land in staat stelt om langs zijn kusten een exclusieve economische zone van 200 zeemijl over het continentale plat aan te leggen. In het geval dat het continentale plat groter is dan die limiet, kan de economische zone worden uitgebreid tot 350 zeemijl, inclusief volledige controle over de daar aanwezige natuurlijke hulpbronnen.

Als de Russische claim wordt toegewezen, krijgt het land toegang tot ongeveer 5 miljard ton ongebruikte olie- en aardgasreserves, ter waarde van maar liefst dertig triljard dollar.

Het is overigens niet alleen Rusland die deze regio graag wil beheren. Andere regionale spelers zoals Canada, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten zijn actief op zoek naar claims in het Noordpoolgebied, juist vanwege zijn rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen en de strategische geografische ligging.

Chinese economie lijdt zwaar onder sancties VS

De economische groei van China zakt naar het laagste niveau in 26 jaar, vooral, omdat de op één na grootste economie van de wereld verwikkeld blijft in een handelsoorlog met de grootste economie van de wereld, de Verenigde Staten.

De economische groei van China zakte volgens The Associated Press (AP) in het laatste kwartaal, dat eindigde in september, tot een historisch lage 6 procent.  In het vorige kwartaal was de economische groei nog 6,2 procent.

De verdere afname van de groei komt op een moment dat China en de VS in een patstelling staan in een handelsoorlog die nu al vijftien maanden aanhoudt. President Donald Trump heft importtarieven op Chinese goederen, omdat de leiders van beide landen geen handelsovereenkomst bereiken.

De Chinese export naar de VS daalde in september met bijna 22 procent ten opzichte van een jaar eerder en de invoer van Amerikaanse goederen zakte volgens het AP met 15,7 procent. Groei van de detailhandelsverkopen in China daalde tot 8,2 procent en de autoverkoop daalde met 11,7 procent.

Experts verwachten dat de impasse gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds haalde de tariefoorlog aan in haar besluit deze week om de economische groeiverwachting te verlagen van 3,2 procent naar 3 procent.

Consumentenuitgaven in de VS zakten in september naar het laagste percentage in zeven maanden. De VS heeft echter het laagste werkloosheidspercentage van de afgelopen 50 jaar en het Amerikaanse economische optimisme steeg begin oktober met 3 procent, waardoor Trump voorlopig aan het langste eind lijkt te trekken in deze handelsoorlog.

'Turken breken binnen dag wapenstilstand'

Turkse troepen hebben naar verluidt de noordoostelijke Syrische grensstad Ras al-Ayn beschoten, ondanks een wapenstilstand van vijf dagen die donderdag overeengekomen was door Ankara en Washington. De wapenstilstand was bedoeld om Koerdische strijders in staat te stellen zich terug te trekken uit een 'veilige zone', die Turkije wil instellen om Syrische vluchtelingen terug te laten keren naar hun eigen land.

De gevechten werden vrijdag voortgezet in het Syrisch grensstadje dat in het centrum van de strijd tussen Turkije en Koerdische strijdkrachten staat.

Een woordvoerder van de door Koerden geleide militiealliantie zei dat Ras al-Ayn belegerd bleef en werd beschoten door Turkije en zijn geallieerde rebellen. "Ondanks de overeenkomst om de gevechten te stoppen, blijven [Turkse] lucht- en artillerieaanvallen gericht op de posities van jagers [en] civiele nederzettingen," zei Mustafa Bali, woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Lees ook: VS overtuigt Erdogan van tijdelijke wapenstilstand in Syrië

De SDF beweerde ook dat burgers het doelwit waren, terwijl lokale activisten een nieuwe uittocht van bewoners uit nabijgelegen dorpen meldden.
Het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens, een oorlogsmonitor, meldde ook gevechten in de stad en voegde eraan toe dat ten minste vijf mensen werden gedood en 14 gewond.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan betwistte later de rapporten en meldde dat er geen gevechten waren. Eerder zei Mevlüt Çavuşoğlu, Turks minister van Buitenlandse Zaken, dat er geen sprake was van een wapenstilstand. "De pauze in de operatie van Turkije in Syrië is geen wapenstilstand, een wapenstilstand kan alleen plaatsvinden tussen twee legitieme partijen."

Update 19:00 uur: Andere bronnen schetsen enigszins een ander beeld van de resterende onrust in de Noord-Syrische regio

Volgens The Telegraph: De rest van de Syrisch-Turkse grens leek echter stil en zowel Koerdische als Turkse functionarissen zeiden dat ze geloofden dat de overeenkomst grotendeels van kracht bleef. "De gevechten zijn op bijna alle plaatsen gestopt", zegt Kino Gabriel, een woordvoerder van de SDF.

Ilnur Cevik, adviseur van president Erdogan zei tegen de BBC: "[De Koerden] gooien nog steeds enkele raketten naar Turkije, maar over het algemeen houdt het staakt-het-vuren."

McLay sprint verrassend naar zege in tweede etappe Tour of Guangxi

Daniel McLay heeft verrassend de tweede etappe in de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. De Brit van EF Education First was in de massasprint te snel voor Pascal Ackermann, die opnieuw genoegen moest nemen met een tweede plaats. Met twee tweede plaatsen neemt de Duitser wel de leiderstrui over van Fernando Gaviria, die dit keer niet verder kwam dan een achtste plaats.

De traditionele vroege vlucht van vandaag bestond uit drie renners. Ditmaal waren Jérôme Cousin, Sep Vanmarcke en Laurens De Vreese de gelukkigen in de vroege vlucht, maar zoals zo vaak werden ze in de laatste tien kilometer ingerekend door het peloton.

Op het vlakke parcours was een massasprint een logisch gevolg. Daarin moest Ackermann net zoals donderdag genoegen nemen met een tweede plaats. Na afloop was de Duitser boos op zijn landgenoot Phil Bauhaus. De renner van Bahrain Merida reed Ackermann bijna de hekken. McLay had daar geen last van en sprintte naar de overwinning, zijn eerste sinds januari toen hij een rit in de Herald Sun Tour won.

Bertens uitgeschakeld in Moskou, plaatsing WTA Finals hoogst onzeker

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om op eigen kracht zich te plaatsen voor de WTA Finals. De Nederlandse moest daarvoor de finale halen in Moskou, maar ze verloor in de kwartfinale van de Française Kristina Mladenovic: 4-6, 6-2, 1-6.

Bertens is vooralsnog de eerste reserve bij de WTA Finals in Shenzhen. Bij dat toernooi zijn de beste acht tennissters uitgenodigd voor het eindejaarstoernooi. In die ranking staat de 27-jarige Nederlandse op een voorlopige negende plaats, maar mocht Belinda Bencic de finale halen dan gaat ze over Bertens heen en ook over Serena Williams, die voorlopig op de achtste plaats staat.

Bertens had vandaag zichzelf een dienst kunnen bewijzen door te winnen tegen Mladenovic, want dan had ze in de halve finales opgenomen tegen Bencic, alleen zover kwam het niet. Bertens verloor de eerste set, waarna de tweede set overtuigend gewonnen werd. Toch moest ze haar meerdere erkennen in de Française na een hele slechte derde set van Bertens, waar de Nederlandse fout op fout maakte.

Barcelona en Real Madrid zijn het eens over nieuwe datum El Clásico

Barcelona en Real Madrid hebben in onderling overleg besloten om El Clásico op woensdag 18 december te spelen. Zowel Barça als de Koninklijke heeft in een 'comunicado oficial' laten weten dat die datum de voorkeur geniet. De beslissing moet nog goedgekeurd worden door de Spaanse voetbalbond (RFEF), maar dat lijkt slechts een formaliteit.

De competitiewedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid stond aanvankelijk op zaterdag 26 oktober gepland in het Camp Nou. Dat duel vond echter geen doorgang, vanwege de politieke onrust in Barcelona die is ontstaan na de veroordeling van negen Catalaanse separatisten. Er zijn al verschillende protesten geweest en er volgt een grote demonstratie in Barcelona op 26 oktober, de oorspronkelijke speeldatum van El Clásico.

LaLiga kwam aanvankelijk met het voorstel om de kraker tussen Barça en Real in het Estádio Santiago Bernabéu in Madrid te spelen en El Clásico van 1 maart in Camp Nou. Daar gingen beide clubs echter niet mee akkoord. LaLiga opperde ook nog om de topper te verplaatsen naar zaterdag 7 december, maar in dat weekend staan Real Madrid-Espanyol en Barcelona-Real Mallorca al op de rol. Daarom ging het comité van de Spaanse voetbalbond daar niet mee akkoord.

Barcelona en Real Madrid kregen vervolgens tot 21 oktober de tijd om het eens te worden over een nieuwe speeldatum. Die deadline werd ruimschoots gehaald door de Spaanse grootmachten, want inmiddels hebben de clubs een verzoek ingediend om de wedstrijd op 18 december te spelen.

PVV: Nederland moet weten wat massa-immigratie kost

10 jaar geleden stelde PVV Kamerlid Sietse Fritsma schriftelijke vragen aan het toenmalige kabinet om te achterhalen wat de onbegrensde massa-immigratie ons land kost. Zoals bekend weigerde het kabinet toen duidelijkheid te verschaffen.

Recentelijk hebben PVV’ers Geert Wilders, Sietse Fritsma en Emiel van Dijk dezelfde vragen opnieuw gesteld, in de hoop dat het huidige kabinet bereid is om het taboe op dit onderwerp (wel) te doorbreken.

De PVV: "Nu, na 3 maanden te hebben moeten wachten op de antwoorden, heeft de Kamer een stel flutbrieven ontvangen waaruit blijkt dat ook het huidige kabinet niet bereid is om de Nederlandse belastingbetaler inzicht te geven in de rekening van de massa-immigratie.Het kabinet stelt zelfs dat het berekenen van de gevraagde informatie niet wenselijk is. Dit is natuurlijk onacceptabel. 

De partij vervolgt: "Daarom zal de PVV een debat aanvragen met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Waarom word de gevraagde informatie niet verstrekt? Wat heeft het kabinet te verbergen? Is de staatssecretarisbang dat, als de hardwerkende Nederlander te horen krijgt wat de gevolgen en kosten van de massa-immigratie zijn, de VVD geen zetel meer overhoudt? Nederland heeft recht op antwoorden!"

Daklozen kunnen hele jaar terecht in 24-uursopvang, winteropvang verdwijnt

Iets meer dan honderd daklozen kunnen straks het hele jaar terecht in een 24-uursopvang van de gemeente Amsterdam. Wel verdwijnt de winteropvang, waar daklozen in de wintermaanden 's avonds en 's nachts mochten slapen.

Dat heeft wethouder Simone Kukenheim (Zorg) vandaag bekendgemaakt. De nieuwe opvang zit in het voormalige 'aso-azc' aan de Transformatorweg, waar deze winter ook voor het laatst de winteropvang zit.

Springplank naar herstel
De 104 plekken in de permanente opvang zijn bedoeld voor daklozen die zorg nodig hebben. Kukenheim: "Zij worden gericht begeleid om blijvend uit hun situatie van dakloosheid te raken. Zo bieden we mensen een springplank naar herstel en weer een zelfstandig bestaan."

In de nieuwe situatie vindt er eerst een screening plaats, waarna een passend traject wordt gestart. Voor Nederlandse daklozen gaat het dan bijvoorbeeld om het opstarten van zaken als de uitkering, een briefadres en zorgverzekering, plaatsing op de wachtlijst voor een voorziening of een overdracht naar de gemeente waar men binding mee heeft.

Twee locaties
De winteropvang had vorig jaar twee locaties. Op de Contactweg konden 260 daklozen terecht en op de Nieuwe Looiersstraat was plek voor 75 daklozen. De locaties waren van december tot april tussen half vijf 's middags en half tien 's ochtends open.

Straks zijn er alleen dus nog maar 104 plekken die het hele jaar door en 24 uur per dag open zijn. Toch verwacht de gemeente dat dat, dankzij de doorstroming van de daklozen naar andere woonruimte, genoeg is.

Mocht het meerdere nachten vriezen, dan geldt net als elk jaar nog wel de zogenoemde winterkouderegeling. Agenten en personeel van de GGD halen alle daklozen dan van straat, waarna ze in verschillende opvanglocaties kunnen slapen.

Uit cijfers van de gemeente bleek dat er in januari van dit jaar elke nacht gemiddeld 105 daklozen op straat sliepen.

Plants vs Zombies zijn klaar voor de strijd

Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville is vanaf nu in winkels verkrijgbaar is en digitaal is te downloaden op PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin. En dat vieren ze natuurlijk met een launchtrailer.

Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville speelt zich af in het grote Neighborville, een gebied waarin een nieuw conflict tussen flora en de ondoden op het punt staat om uit te breken. Het gevecht staat in volle bloei in drie vrij verkenbare regio's waarin spelers een slagveld van het grasveld kunnen maken. Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville bevat 20 volledig aanpasbare klassen, zes glorieuze multiplayer-modi en Prettig Park, de nieuwe sociale regio.

Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville bevat zes online multiplayer-modi, waaronder de nieuwe en chaotische 4v4 Gevechtsarena in de Lolerdome. Naast terugkerende favorieten zoals de Erwtenschieter, Zonnebloem, Imp en Mech en de Soldaat kunnen spelers nu nóg andere strategieën ontwikkelen dankzij zes nieuwe gezichten, waaronder de vlammen schietende Hapdraak en een nieuwe zombie van weinig woorden en nog minder gedachten, de Jaren 80 Actieheld. Ook nieuw in de opstelling zijn de teamspel-klassen (de Eik en Eikel voor de planten en de Ruimte-cadetten voor de zombies) waarmee jij en maximaal drie andere spelers samen kunnen werken. Alle personages kunnen uit worden gerust met de krankzinnigste aanpassingen tot nu toe.

Spelers kunnen bijkomen in Prettig Park, de nieuwe sociale regio. Hier kan je ontspannen multiplayer-gevechten vanaf verschillende attracties houden of het sociale bord gebruiken om met andere spelers in contact te komen en samen te spelen. Er is ook een schietbaan in Prettig Park waarop je alle uiteenlopende vaardigheden van alle personages kan uitproberen, en er staat een enorme piano waarop je een liedje kan spelen. Tijdens transformerende maandelijkse evenementen, zoals het Gazon der Verdoemenis in oktober, kunnen spelers seizoensgebonden cosmetische voorwerpen en uitdagingen ontgrendelen.

De Standard Edition van Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville bevat het volledige basisspel voor € 39,99. De Deluxe Edition bevat 2 legendarische kostuums voor de Erwtenschieter en de Jaren 80 Actieheld, een exclusieve digitale strip van De strijd om Neighborville en 5 emoji's voor € 49,99. Fans die de Founder's Edition hebben gekocht, een vroege editie van het spel met exclusieve cosmetische beloningen, hoeven niks te missen. Want al hun spelvoortgang wordt vandaag naar de Standard Edition overgedragen. Degenen die de Founder's Edition of de Standard Edition hebben gekocht, kunnen vanaf vandaag voor € 9,99 upgraden naar de digitale Deluxe Edition.

Vrouw ondanks reanimatiepoging overleden

Een 37-jarige vrouw uit Amsterdam is vrijdagochtend 18 oktober 2019 ondanks reanimatiepogingen door hulpdiensten uiteindelijk overleden. Om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen, heeft de officier van justitie een sectie op haar lichaam gelast. Binnen het onderzoek wordt ook gekeken in hoeverre drugsgebruik verband houdt met het overlijden van de vrouw.

Rond 7.30 uur kwam op de meldkamer van de politie een melding binnen van een onwel geworden vrouw in haar woning in Bos en Lommer. De vrouw is gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij in de loop van de ochtend overleed. Haar familie is in kennis gesteld. De recherche heeft in de woning van de vrouw een onderzoek ingesteld. Een 25-jarige man heeft inmiddels als getuige een verklaring afgelegd. Rechercheurs spreken in het kader van feitenonderzoek momenteel met meer getuigen.

Douane vindt 800 kilo cocaïne tussen bananen

De Douane heeft woensdag 16 oktober tijdens een controle in de Rotterdamse haven 800 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container tussen bananen.

De container was afkomstig uit Ecuador en bestemt voor een bedrijf in Vlissingen. Dat bedrijf lijkt niets te maken te hebben met de vondst. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek, er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Cornald Maas duikt voor documentaire in Songfestivalhistorie

Hoe is het Nederland gelukt om 44 jaar na ‘Ding-a-Dong’ eindelijk weer het Eurovisie Songfestival te winnen in 2019? En dat ons land nu zelfs andere landen tot voorbeeld strekt, terwijl we eerder jarenlang de finale niet eens haalden?

Cornald Maas duikt in de archieven en brengt een documentaire over Nederland en het Songfestival. Over de lange weg die ons land te gaan had voor het eindelijk weer tot de winnaar van ’s werelds grootste liedjeswedstrijd werd gekroond.

Wat zag Nederland over het hoofd in de tijd dat Oost-Europese landen aan het festival begonnen deel te nemen? En in hoeverre is het Songfestival veranderd sinds de gloriejaren waarin de winnende liedjes moeiteloos grote hits werden in heel Europa? Kon Nederland die veranderingen bijbenen?

Cornald Maas, sinds jaar en dag commentator, kenner en groot Songfestival-liefhebber, haalt herinneringen op aan het Eurovisie Songfestival en toont uniek en soms hilarisch archiefmateriaal. Ook spreekt Maas met Nederlandse deelnemers die het verschil maakten en een sleutelpositie bekleden in de Nederlandse Songfestivalhistorie, onder wie Duncan Laurence, Ilse DeLange, Ruth Jacott, Edsilia Rombley en Getty Kaspers, leadzangeres van Teach-In en de laatste Nederlandse winnaar voordat Laurence met de trofee naar huis ging.

De documentaire Op weg naar de winst wordt in mei uitgezonden bij AVROTROS.

Releasetrailer The Outer Worlds

Private Division en Obsidian Entertainment hebben vandaag de officiële lanceertrailer voor The Outer Worlds vrijgegeven. Hierdoor kan je nog meer van de game zien, voordat de hele wereld naar Halcyon gaat als de game op 25 oktober uitkomt.

In The Outer Worlds word je wakker uit een winterslaap op een kolonistisch schip dat verloren was op doorreis naar Halcyon, de verste kolonie van de aarde aan de rand van de Melkweg. Terwijl je de verste uithoeken van de ruimte verkent en verschillende facties tegenkomt, allemaal strijdend om macht, zal het personage dat je besluit te worden, bepalen hoe dit spelersgedreven verhaal zich ontvouwt.

The Outer Worlds komt 25 oktober 2019 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc (via de Microsoft Windows Store en Epic Games Store). De game zal ook worden uitgebracht voor Nintendo Switch, maar op dit moment is daar nog geen releasedatum voor bekendgemaakt.

Redder in nood blijkt fietsendief

Een opmerkelijk voorval in Amersfoort; een jongeman die een vallende vrouw te hulp lijkt te schieten gaat er daarna met haar fiets vandoor. Het gebeurt allemaal op een regenachtige avond in oktober.

Het is al laat, rond half één in de nacht van 4 op 5 oktober, als over de Hendrik van Viandenstraat een vrouw zich op haar fiets door de plenzende regen worstelt. Het is donker en nat maar gelukkig brandt de straatverlichting en ook het licht van haar fiets. Dan gebeurt er iets onverwachts. Waardoor weet ze niet maar plotseling ligt ze languit met haar fiets op de grond.

Er staat al snel iemand bij haar die haar overeind helpt. Ze ziet ook een tweede persoon haar fiets overeind zetten en in eerste instantie denkt ze dat ook deze man haar probeert te helpen. Maar als ze de tweede man op haar fiets ziet stappen en weg ziet rijden beseft ze dat haar fiets wordt gestolen.

De eerste man blijft ondertussen bij haar en vraagt hoe het met haar gaat. De vrouw gaat uiteindelijk lopend naar huis.

De politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek en wil weten wie de twee mannen zijn. Het is overigens onduidelijk of de mannen elkaar kennen. De man die de fiets heeft meegenomen is ongeveer 1.80 meter lang, donker naar achter gekamd haar tot in zijn nek, is blank en heeft een normaal postuur. De andere man is met 1.60 meter wat korter, hij heeft blond haar en heeft een mager postuur.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844  of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man zwaargewond bij vechtpartij op AZC

Bij een incident op het AZC in Budel is donderdagavond een 24-jarige man uit Libië aangehouden. Hij zou een landgenoot diverse malen tegen het hoofd hebben geschopt.

Door nog onduidelijke redenen brak er ruzie uit tussen de mannen op het AZC. Daarbij werden over en weer wat klappen en trappen uitgedeeld. Uiteindelijk belandde een man uit Libië (leeftijd onbekend) op de grond en raakte bewusteloos. De 24-jarige man zou daarna nog diverse malen op zijn hoofd hebben getrapt.

De gealarmeerde politie kon de verdachte aanhouden. Hij is eerst naar het ziekenhuis gebracht voor verwondingen aan zijn arm. Daarna werd hij in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Politie zoek specifieke getuigen van plofkraak in Amsterdam

In de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 oktober heeft op de Haarlemmermeerstraat in Amsterdam-Zuid een plofkraak plaatsgevonden op een geldautomaat. De politie doet uitgebreid onderzoek naar deze plofkraak en spreekt graag met (een aantal specifieke) getuigen.

Iets na 03.00 uur kreeg de meldkamer verschillende belletjes van bewoners in de omgeving van de Haarlemmermeerstraat dat zij zeer harde knallen hadden gehoord. Politie-eenheden snellen zich naar de locatie en treffen daar een ravage aan. Er blijkt een plofkraak te hebben plaatsgevonden op een geldautomaat. De schade aan het geldautomaat is enorm en ook in de omgeving hebben verschillende panden schade opgelopen.

Direct na de plofkraak is de politie een groot (sporen)onderzoek gestart. Uit dit onderzoek is onder andere naar voren gekomen dat vermoedelijk twee daders op een scooter of motorscooter via het Hoofddorpplein in de richting van de Heemstedestraat zijn gevlucht.

Getuigenoproep: taxichauffeur en personen met kinderwagen
De recherche is op zoek naar mensen die meer informatie hebben over de plofkraak en de (vluchtende) verdachten. Uit het onderzoek is gebleken dat de bestuurder van een taxi waarschijnlijk getuige is geweest van het hele incident: de recherche komt graag in contact met deze taxichauffeur. Ook zouden de vermoedelijke daders op hun vlucht mogelijk gezien zijn door twee personen met een kinderwagen. Deze personen heeft de recherche helaas nog niet gesproken.

Deze personen, en andere getuigen, worden verzocht contact op nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vaandelopschrift Uruzgan voor 18 eenheden

Niet minder dan 18 eenheden van de krijgsmacht mogen op hun vaandel vermelden dat zij in Afghanistan vochten. Het Staatsblad publiceerde vandaag de Koninklijke Besluiten. Koning Willem-Alexander zette onlangs zijn handtekening onder de voordrachten, gemaakt door Traditiecommissie Krijgsmacht.

De laatstgenoemde instelling onderzocht 3 jaar wat de eenheden deden. Hun optreden werd getoetst aan de criteria moed, beleidvol en dapper optreden en of zij zich aan de wettelijke grenzen hielden.

Nederlandse eenheden krijgen sinds het einde van de 19e eeuw eervolle vermeldingen op hun vaandel of standaard. Er zijn ruwweg 3 perioden aan te wijzen waarin deze vaandelopschriften werden toegekend. Dat gebeurde voor de gevechten bij Quatre Bras (Waterloo) in 1815 voor het eerst. Na de Belgische Opstand in 1831 ook, na de Tweede Wereldoorlog weer en ook na de periode 1945 – 1950 (Nederlands-Indië).

Kijk voor een overzicht van de eenheden op de website van Defensie

Tientallen telefoons buitgemaakt bij gewapende overval telefoonwinkel

Een telefoonwinkel in winkelcentrum Passage in Schiedam werd gisteravond kort voor sluitingstijd overvallen door een man met een klein zwart vuurwapen. Hij nam tientallen telefoons mee.

De overvaller kwam rond negen uur de winkel binnenlopen, waar op dat moment nog twee mensen aan het werk waren. Onder bedreiging van een vuurwapen dwong hij ze om telefoons af te geven. Een van de medewerkers kreeg meerdere klappen op zijn hoofd van de overvaller.

Na de overval is onder meer via burgernet een getuigenoproep gedaan. De politie gaat vandaag verder met het onderzoek. De politie komt graag in contact met mensen die gisteravond rond negen uur in het winkelcentrum Passage of in de buurt daarvan iets verdachts hebben gezien. Zij kunnen contact opnemen via 09000-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man gewond na botsing met politieauto

Donderdagavond is in Amersfoort aanrijding geweest tussen een politiewagen en een personenauto. De bestuurder van de personenauto raakte hierbij gewond. Het opsporingsteam verkeer onderzoekt de aanrijding.

De politiewagen reed om 22:00 uur op de Utrechtseweg (N237) in Amersfoort. De politieagent in de wagen was onderweg naar een melding. Toen de inzet van deze agent bij de melding niet meer nodig was, keerde hij zijn voertuig. Op hetzelfde moment kwam er een auto aanrijden op dezelfde weg vanuit de andere richting. Hierbij ontstond de aanrijding.

De bestuurder van deze auto, raakte gewond. De 44-jarige man uit Zeist werd ter plaatse nagekeken door het ambulancepersoneel. Hij moest zich onder doktersbehandeling laten stellen, maar vervoer per ambulance was daarvoor niet nodig. De 43-jarige politieagent raakte niet gewond. De beide voertuigen die bij het ongeluk betrokken raakten, zijn beschadigd.

Het opsporingsteam verkeer van de politie doet onderzoek naar de aanrijding.

7 procent bedrijven gebruikt robots

In 2018 gebruikte 7 procent van de bedrijven robots. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen maakten gebruik van bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen. Ook andere relatief nieuwe ICT-toepassingen als cloud-computing en 3D-printing hebben hun weg gevonden in het Nederlandse bedrijfsleven. Dit meldt het CBS in de publicatie ‘ICT, kennis en economie 2019’.

De cijfers komen uit een enquête onder bedrijven met tien of meer werkzame personen. Niet alle bedrijfstakken behoren tot de onderzoekspopulatie; de landbouw valt hier bijvoorbeeld niet onder.

Industrie: 3 op de 10 bedrijven zetten robots in
In de industrie zette 29 procent van de bedrijven een industriële of service robot in. Ook researchinstellingen gebruikten relatief vaak robots (13 procent). In andere bedrijfstakken zoals in de onroerend goed branche, horeca en ICT-gerelateerde bedrijfstakken werd maar zeer beperkt gebruikgemaakt van robots in het bedrijfsproces.

In de industrie, de bedrijfstak waarin robots het meest werden ingezet, had de ingebruikname ervan vaak geen effect op het aantal banen. Desalniettemin hadden robots bij een kwart van de industriële bedrijven die robotica gebruikten gevolgen voor het aantal banen. Bij researchinstellingen (onderdeel van de bedrijfstak Advies en onderzoek) zorgde het gebruik van robots ervoor dat er meer banen bij kwamen dan er verdwenen.

Bij middelgrote bedrijven – met 100 tot 250 werkzame personen - kwam robotica het vaakst voor (18 procent). Van de bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen zette 4 procent een industriële of service robot in.

Helft bedrijven maakt gebruik van cloud
In 2018 maakte 49 procent van de bedrijven gebruik van de cloud. Twee jaar eerder gold dit voor 35 procent van de bedrijven. De meest gebruikte vormen van cloud-computing zijn database hosting en opslag van bestanden (als cloud-dienst). Beide cloud-diensten werden in 2018 door 35 procent van de bedrijven gebruikt. Het gebruik van rekenkracht voor software van het bedrijf in de cloud kwam het minst vaak voor.

Grotere bedrijven maken verhoudingsgewijs vaker gebruik van de cloud dan kleinere bedrijven. Van de bedrijven met meer dan 250 werkzame personen gebruikte 78 procent cloud-diensten. Bij 46 procent van de bedrijven van tien tot vijftig werkzame personen was dat het geval. Vooral bedrijven in de bedrijfstak informatie en communicatie gebruikten cloud-diensten. In de horeca maakten veel minder bedrijven gebruik van cloud-computing: 1 op de 3 bedrijven.

3D-printing bij 5 procent bedrijven
In 2017 werd door 5 procent van de bedrijven gebruikgemaakt van 3D-printen. Met name researchinstellingen gebruikten 3D-printing. Bijna 1 op de 5 bedrijven zette 3D-printers in. Ook bij bedrijven in de industrie werd relatief veel aan 3D-printing gedaan (11 procent van de bedrijven). Bij grote bedrijven – met meer dan 500 werkzame personen – maakte 1 op de 10 bedrijven gebruik van een 3D-printer, terwijl dit 3 procent bedroeg bij bedrijven met tien tot twintig werkzame personen.

Het merendeel van de bedrijven dat gebruikmaakte van 3D-printing deed dat om prototypes of modellen te maken. Het maken van modellen voor intern gebruik met behulp van een 3D-printer komt vooral voor bij researchinstellingen. Voor 17 procent van alle researchinstellingen was dit de reden om gebruik te maken van een 3D-printer.

Haar over Maher: "Ik heb hem altijd een Ajax-speler gevonden en dat vind ik nog steeds"

Adam Maher neemt het aanstaande zaterdag met FC Utrecht op tegen zijn voormalige werkgever PSV. Martin Haar zag de middenvelder doorbreken bij AZ toen hij nog assistent-trainer was in Alkmaar. Hij heeft veel vertrouwen in Maher en ziet hem uiteindelijk alsnog de top bereiken, zo laat hij weten in een interview met De Telegraaf. Haar had niet verwacht dat Maher het niet zou redden in Eindhoven.

De inmiddels 26-jarige Maher maakte in de zomer van 2013 voor circa acht miljoen euro de overstap van AZ naar PSV. "In het seizoen dat Adam onder Gertjan Verbeek zijn debuut maakte, behoorde hij tot de absolute toptalenten van Nederland", zegt Haar in de krant. "Naar hem werd op dezelfde manier gekeken als nu naar Calvin Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners."

Haar sluit niet uit dat Maher via FC Utrecht alsnog een stap hogerop maakt. "Bij AZ heeft hij daar vorig jaar een heel goed begin mee gemaakt en die lijn moet hij nu doortrekken bij FC Utrecht", aldus Haar. "Het blijft toch een speler die technisch vaardig is en het spel goed ziet. Spelers zijn op hun 28e op hun best, dus hij heeft nog goede jaren voor zich. Waar hij het beste zou passen? Ik heb hem altijd een typische Ajax-speler gevonden en dat vind ik nog steeds."

Blizzard schorst alsnog protesterend Hearthstone team

Blizzard heeft het zwaar, maar dat betekent niet dat ze toegeven. Ze hebben namelijk alsnog actie ondernomen tegen het  American University team dat tijdens een officiële Hearthstone livestream had geprotesteerd tegen de aanpak van Blizzard. 

Eerder had Blizzard geen actie ondernomen, maar daar was het team het zelf niet mee eens en stapte uit het toernooi. Nu heeft Blizzard alsnog een schorsing van 6 maanden uitgedeeld. Het American University team heeft laten weten blij te zijn met de schorsing omdat nu tenminste iedereen gelijk behandeld wordt.

Blizzard

Auto ramt politiebureau Kerkrade, brandstichting mislukt

In Kerkrade heeft iemand geprobeerd om het politiebureau in de hens te steken. Dat gebeurde door met een auto het bureau binnen te rijden en daarna de auto in de fik te zetten. In de auto lagen jeyyrcans gevuld met vloeistof. 

Dit mislukte echter, er ontstond slechts een klein brandje. Er vielen geen gewonden. Inmiddels is er een verdachte aangehouden zo meldt de politie. Het bureau blijft voorlopig afgezet en het voorval wordt verder onderzocht. 

2 jongeren neergestoken bij vechtpartijen in Rotterdam

Donderdagavond was het onrustig in Rotterdam Charlois. Groepen jongeren zochten elkaar op en zaten elkaar achterna. Op de Slinge, Asterlo en Schere vonden diverse vechtpartijen plaats. Op de Diepenhorst werd een jongen met een steekwond aangetroffen. Later meldde een andere jongen zichzelf met een steekwond bij een ziekenhuis. Voor de vechtpartijen zijn zes aanhoudingen verricht.

Groepen jongeren uit Charlois en IJsselmonde zochten elkaar donderdagavond meerdere keren op. Er werd gevochten in een tram en in een bus. In deze bus werd een bivakmuts, een mes en een hamer gevonden. Agenten die op de vechtpartijen afkwamen, hielden zes jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar aan.

Even later kwam de melding dat er op de Diepenhorst een jongen met een steekwond zou zitten. Een Mobiel Medisch Team kwam met de traumaheli om deze jongen te behandelen. Hij is daarna overgebracht naar het ziekenhuis. Nog later bleek zich een tweede jongen met een steekwond zich zelf gemeld te hebben in het ziekenhuis.

De politie onderzoekt hoe de jongens aan hun steekwonden zijn gekomen en sluit meer aanhoudingen niet uit. Het conflict tussen de jongeren uit Charlois en IJsselmonde is al langer gaande en bij politie bekend. Om die reden hebben agenten de afgelopen weken meerdere preventief fouilleeracties uitgevoerd. Daar zijn al meerdere keren messen bij gevonden. De politie is samen met het OM en gemeente in gesprek met ouders en scholen om de angel uit het conflict te krijgen.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Een deel van de aangetroffen wapens (Afbeelding: Politie IJsselmonde)
Een deel van de aangetroffen wapens (Afbeelding: Politie IJsselmonde)

FOK! Wat een weer: komen en gaan van buien

Goeiedag!  

Op de satellietbeelden zagen we een prachtige depressie liggen nabij Ierland. Daar omheen circuleerden allerlei storingen. Eén daarvan trok in de nacht naar donderdag over en leverde 10 tot 15 millimeter regen op. In Spanje viel echter veel meer. In het noordwesten viel daar 150 tot 180 mm. Daar was het front beduidend actiever, en dat komt omdat in het oosten en zuiden van Spanje nog veel warmere lucht zit. In de provincie Valencia en omstreken liep het kwik op tot ruim boven de 25 graden. En daardoor viel er zo'n klets water op dat front, want daarachter was het maar 17 graden.

Het leek er eerst op dat ook delen van ons land vandaag met regen te maken zou krijgen, maar in de praktijk viel dat wel mee. Datzelfde front golfde namelijk wat meer ten zuiden van ons land over Belgie en Luxemburg, en dan zo naar Duitsland toe. Alleen in Limburg en langs de oostgrens kan nog even wat regen vallen. Elders is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De meeste opklaringen in het westen.

Afgellopen avond en nacht konden er in het westen al een paar buien vallen. In het binnenland klaadet het wat breder op. Vanochtend komt dan zo'n buienstoring op visite en die trekt van zuidwest naar noordoost. Kunnen pittige buien zijn met kans op onweer en windstoten. Daarachter klaart het een paar uur op, maar de volgende buienstoring dient zich s'avonds alweer aan in het westen, en ook dan zijn dat pittige buien met kans op onweer. Deze buien lijken het oosten en zuiden niet te bereiken. Het wordt hierbij een graad of 16 en er staat een stevig doorstaande zuidwestelijke wind.

Veel plezier!  


Meer weer op FOK!

Wolken in Portugal
Wolken in Portugal

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

The making of Final Fantasy VIII

Square Enix presenteert een nieuwe aflevering in de videoserie 'Inside Final Fantasy', waarin kijkers dit keer een blik achter de schermen krijgen bij de creatie van Final Fantasy VIII, die onlangs terugkeerde naar moderne platformen met de release van de remastered versie op Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc.

De ontwikkelaar-featurette 'Inside Final Fantasy VIII Remastered' biedt een blik op de geheimen achter de creatie van dit avontuur, inclusief de bronnen die inspireerden tot de fantasiewereld van de game, inzicht in de creatie van iconische scenes en meer. Er zijn interviews met diverse van de originele makers, artists en ontwikkelaars, inclusief:

  • Yoshinori Kitase (Final Fantasy VIII director)
  • Shinji Hashimoto (Final Fantasy VIII producer)
  • Yusuke Naora (Final Fantasy VIII Art director)

Mortal Kombat 11 doet aan Halloween

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben een gratis Halloween-evenement voor Mortal Kombat 11 aangekondigd, dat van 25 oktober tot en met 1 november zal plaatsvinden.

Dit bloedstollende seizoensevenement hult Mortal Kombat 11 volledig in spooksfeer met allerlei content voor deze gelegenheid, waaronder vier nieuwe boss fights met verschillende wijzigingsfactoren in het Halloween-thema, zoals vliegende heksen, vleermuizen, vallende pompoenen, rijzende grafstenen en rennende zwarte katten. Spelers kunnen ook nieuwe Brutalities, Halloween-gebruiksvoorwerpen, onderdelen voor spelersmodules en andere beloningen in het spel verdienen.

Daarnaast kunnen spelers vanaf vandaag (17 oktober) het nieuwe Maskerade-skinpakket kopen voor € 5,99. Dit pakket bevat themaskins voor de personages Jade (‘Wicked Witch Jade’), Kabal (‘Psyko Killer Kabal’) en Liu Kang (‘Calavera Liu Kang’).

Tot slot kunnen spelers de nieuwe Team Raid-multiplayermodus ontdekken die vanaf morgen (18 oktober) als gratis update beschikbaar is voor alle eigenaren van Mortal Kombat 11. Team Raid brengt een nieuwe multiplayertoren naar de Towers of Time-modus, waarin twee tot drie spelers als team moeten samenwerken om groepsuitdagingen te voltooien en gelijktijdig een krachtige baas te verslaan, om unieke beloningen in het spel te verdienen.

Halloween in For Honor

‘Fangs of the Otherworld’ is een speciaal in-game Halloween-event in For Honor. Dit event is tot 1 november gratis speelbaar voor alle spelers op PlayStation 4, Xbox One en pc. Het griezelige event bevat een nieuwe gamemodus, exclusieve Halloweenloot, nieuwe executies en meer.

Fangs of the Otherworld bevat een nieuwe gamemodus genaamd Spooky Slashers, een tijdelijke variant van Dominion. Spelers veroveren zones om een speciale boost te verkrijgen waarmee ze mysterieuze wezens slachten. Spelers moeten echter blijven oppassen, want hun boost kan ook gestolen worden wanneer zij gedood worden.

Daarnaast wordt er door spelers willekeurige Halloweenloot verdiend aan het einde van alle online wedstrijden die gedurende het event worden gespeeld. Spelers passen hun favoriete Helden aan met vele items die voor een beperkte tijd beschikbaar zijn, waaronder spookachtige Battle Outfits, schrikbarende effecten en gruwelijke wapens. Ook bevat dit event vier nieuwe tijdelijke executies en meerdere Illustrious Outfits. Spelers hebben daarnaast tot 1 november de kans om exclusieve beloningen te verdienen door met andere krijgers te spelen en deel te nemen aan de Faction Race Order.

For Honor is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Hengelen in The Fisherman: Fishing Planet

Bigben Interactive en Fishing Planet LLC studios hebben The Fisherman: Fishing Planet losgelaten voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Fisherman: Fishing Planet is de premiumversie van Fishing Planet, die al eerder voor smartphones is verschenen. In deze versie zit alle content die tot nu toe is verschenen in één pakket: het equivalent van meer dan 35 DLC’s, plus functies die exclusief in deze versie van de game verschijnen. Door van een free-to-play-model met betaalde content op mobiel naar een premiummodel over te stappen hoef je in deze versie niet naar een microtransactie-shop te zoeken.

The Fisherman: Fishing Planet bevat:

  • 143 soorten vissen met realistisch gedrag
  • 19 prachtige waterlocaties met authentieke achtergronden en vegetatie
  • Duizenden mogelijke vistuigcombinaties, elk met unieke eigenschappen
  • Dynamische weersomstandigheden, een dag/nacht-cyclus en verschillende seizoenen
  • Online-competities voor solo- of coöpspelers, inclusief trophies en klassement

Exclusieve content:

  • 1 nieuwe waterlocatie: La Creuse, in Frankrijk
  • 1 nieuwe vistechniek: trolling (sleepvissen)
  • 4 nieuwe vissoorten om te vangen
  • 2 nieuwe motorboten

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.