FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 september 2019

Sprinter Burnet naar halve finales 100m op WK

Sprinter Taymir Burnet heeft op de eerste dag van het wereldkampioenschap atletiek in Doha een uitstekende indruk gemaakt. De 26-jarige Nederlander plaatste zich ietwat verrassend voor de halve finales op de 100 meter.

Burnet moest aantreden in de voorrondes en pakte daarin simpel de winst in 10,23 seconden. In de series kwam hij met 10,21 tot de vierde tijd van zijn heat, achter onder meer de Zuid-Afrikaan Akani Simbine en diens 10,01 seconden. Het bleek genoeg voor Burnet om als een van de tijdsnelsten naar de halve finales van zaterdag te mogen, waar hij het onder meer opneemt tegen Christian Coleman, de snelste man ter wereld. De Amerikaan Christopher Belcher en de Zuid-Afrikaan Simon Magakwe waren de grootste slachtoffers en liggen er al uit.

Op de 400 meter horden kwam Nick Smidt niet in de buurt bij zijn topniveau. Met 50,54 seconden bleef hij meer dan een seconde boven zijn dit jaar gelopen persoonlijk record, waardoor hij als vijfde eindigde in zijn serie en ook niet als een van de tijdsnelsten door mocht. De grote drie van het onderdeel lijken allemaal in orde: Karsten Warholm, Abderrahman Samba en Rai Benjamin wonnen hun serie allemaal zonder overdreven veel inspanning.

Het polsstokhoogspringen werd voor Killiana Heymans niet echt een succes. De 22-jarige Nederlandse kwam wel over haar openingshoogte van 4,20 meter, maar bij 4,35 meter ging ze drie keer de fout in en daarmee slaagde ze er bij lange na niet in de finale te halen.

Bij het verspringen maakte de jonge Cubaan Juan Miguel Echevarria met 8,40 meter in zijn eerste poging van de kwalificatie gelijk al een sterke indruk, terwijl de Amerikaan Omar Craddock in het hinkstapspringen met een dertiende plek verrassend op één centimeter naast de finale greep.

Op de 800 meter bij de vrouwen viel het doek al voor de Britse Lynsey Sharp, die al jarenlang een strijd voert tegen het deelnemen van onder meer Caster Semenya. De Zuid-Afrikaanse is er dit keer niet bij en dus kon Sharp laten zien dat ze nu dan wél kan winnen...maar dat bleek toch niet het geval en ze werd kansloos uitgeschakeld. Ook de Amerikaanse Hanna Green ligt er al verrassend uit.

De nog altijd piepjonge Noor Jakob Ingebrigtsen leek op de 5000 meter een kans te maken, maar de Europees kampioen stapte buiten de baan en werd na afloop gediskwalificeerd.

Disney en Sony zijn het eens: Spider-Man hoort in de MCU

Dat duurde niet lang. Weken nadat filmstudio's Sony en Disney bekend maakten dat Marvel-guru Kevin Feige niet langer zijn tijd kon steken in de Spider-Man films van Sony, met als bijeffect dat die films niet meer konden aansluiten op het Marvel Cinematic Universe, zijn de studio's het alsnog eens geworden.

De studio's maakten vandaag bekend alsnog een deal te hebben gesloten: Sony maakt de volgende Spider-Man-film, net zoals bij Homecoming en Far From Home, samen met Disney. Hierin verzorgt Disney, wiens dochteronderneming (Marvel, dus, duh) ooit de filmrechten van Spider-Man aan Sony verkocht, 25% van de financiering en krijgen ze ook datzelfde aandeel van de winst. Bovendien kan Spider-Man verschijnen in nog een non-Sony Marvel-film.

De deal is een belangrijke voor beide studio's. De connectie met het MCU maakt de Spider-Man-films meer relevant voor fans en dus heeft deze een grotere kans op slagen. Dat geldt ook voor de betrokkenheid van Kevin Feige, wiens inzicht en bemoeienis met de Sony-films deze tot een hoger niveau heeft getild.

De derde film in deze Spider-Man-serie, waarin Tom Holland de rol van Peter Parker/Spider-Man speelt, zal verschijnen op 16 juli 2021. Hiermee valt de film ergens tussen Doctor Strange in the Multiverse of Madness en de Disney+-series Loki en What If?. De tweede Doctor Strange-film komt uit in mei dat jaar, terwijl de data voor de series nog niet bekend zijn. Hoe dan ook valt de derde Spider-Man in de Homecoming-serie alsnog in het onlangs volledig zonder Spider-Man aangekondigde Phase 4.

Regisseur Jon Watts, verantwoordelijk voor de laatste twee films met Tom Holland, is momenteel in gesprekken om ook de derde film voor zijn rekening te nemen.

Spider-Man: Far From Home: Zendaya en Tom Holland

NAC Breda dicht bij periodetitel, gelijkspel voor concurrent De Graafschap

In de strijd om de eerste periodetitel heeft koploper De Graafschap met 1-1 gelijkgespeeld tegen Roda JC. Concurrent NAC Breda maakte op bezoek bij TOP Oss in de slotfase de 0-1. Door de winst nemen de Brabanders de koppositie over van de Superboeren en kunnen volgende week tegen NEC de eerste periodetitel pakken.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie
Almere City FC - FC Dordrecht 3-2
Excelsior - Jong PSV 5-2
FC Eindhoven - Telstar 4-1
FC Volendam - SC Cambuur 0-4
MVV Maastricht - Jong Ajax 1-4
N.E.C. - Go Ahead Eagles 3-3
Roda JC Kerkrade - De Graafschap 1-1
TOP Oss - NAC Breda 0-1
Jong Az - FC Den Bosch maandag 20.00
Jong FC Utrecht - Helmond Sport maandag 20.00

Geldschieter Roda stadion uit gezet door fans

De supporters van Roda JC hebben het helemaal gehad met de Mexicaanse geldschieter van de club Mauricio de la Vega. 

Tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap kwam die woede tot een uitbarsting. In de rust van de wedstrijd werd de Mexicaan door een groepje supporters naar de uitgang gedirigeerd en het stadion uit gezet. 

Opvallend detail daarbij was dat de beveiliging van de club niet ingreep. Naar verluidt was de actie dan ook van tevoren afgestemd met de club. Pas buiten het stadion greep de politie in. De la Vega werd in een politieauto afgevoerd.

De supporters zijn klaar met de Mexicaan omdat hij middels een reeks dubieuze acties en transacties de club zou leegzuigen in plaats van er in te investeren. Ook heeft hij bij een aantal buitenlandse clubs dubieus gehandeld.

OM eist cel voor wapenhandel via Snapchat en Whatsapp

Tegen een 25-jarige Schiedamse die verdacht wordt van wapen- en drugshandel, eiste de officier van justitie vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. Daarnaast wordt zij ook verdacht van het in bezit hebben van harddrugs; MDMA en cocaïne. Bijzonder aan deze zaak is dat de wapenhandel waar de vrouw van wordt verdacht zich voornamelijk online afspeelde, via verschillende social media.

Anonieme tip
De politie kwam de vrouw op het spoor na een anonieme tip dat er een wapen in haar woning zou zijn. Tijdens de doorzoeking werden echter geen wapens aangetroffen. Op de telefoon van de vrouw vond de politie tientallen foto’s in chatgesprekken die duidden op de verkoop van de wapens op de afbeeldingen. De verdachte stuurde de afbeeldingen met wapens door, sprak over prijzen en deed potentiële kopers het aanbod om de wapens te komen bekijken en te testen. Onduidelijk is of het ooit tot een daadwerkelijke overdracht is gekomen.

Wapenarsenaal
De officier van justitie sprak op de zitting van handel met een behoorlijke intensiteit: “de hoeveelheid foto’s die zijn aangetroffen op de telefoon van de verdachte bewijst –samen met de inhoud van de gesprekken- dat er hier sprake is van handel.” Naast de diverse foto’s werd er door de politie ook een filmpje gevonden waarop te zien is dat er een onbekend persoon met een wapen met geluidsdemper uit een auto schiet. De officier van justitie gaf aan geschokt te zijn door dit gegeven: ‘dat er op klaarlichte dag met een wapen lukraak uit een auto wordt geschoten is ongelooflijk.”

Drugs
Naast de foto’s van wapens werden er bij de doorzoeking ook verschillende drugs aangetroffen. “Gezien de hoeveelheid van de drugs, bijna een halve kilo, ga ik er niet van uit dat mevrouw dat in huis had voor eigen gebruik. Dus ook hier is er naar de mening van het Openbaar Ministerie sprake van handel,” aldus de officier. Voor zowel de drugs- als wapenhandel eiste de officier op zitting vandaag een gevangenisstraf van vier jaar cel.

Het Openbaar Ministerie maakt prioriteit van het terugdringen van wapengeweld in onze regio. Per 1 oktober is er een Rotterdamse beloning van maximaal €750,- beschikbaar voor de tip die leidt naar een vuurwapen. Wie weet heeft van een vuurwapen kan de politie tippen op 0900 – 8844.

Rechercheurs vangen grote vis

Op woensdag 4 september 2019 heeft de politie Amsterdam vloeibare cocaïne aangetroffen bij een lading levende vissen. In het onderzoek zijn meerdere verdachten aangehouden waarvan er nu nog vier in hechtenis zitten.

Tijdens een observatie in een lopend onderzoek zien politiemensen bij het dierenvervoer vanuit de luchthaven Schiphol dat er tientallen dozen worden ingeladen in bestelbussen. De bussen rijden richting een opslag in Amsterdam waar de inzittenden de dozen uitladen. Het arrestatie team van de politie Amsterdam grijpt in en houdt vier verdachten aan. Het gaat om een 31-jarige man uit Alkmaar en een 61-jarige vrouw, 60-jarige man en 43-jarige man uit Beverwijk. Later die avond wordt ook een 46-jarige man uit Diemen aangehouden.

Als de politie de inbeslaggenomen dozen opent treffen zij tot hun verbazing grote plastic zakken aan gevuld met water en levende vissen. Onderin de zakken met levende vissen zitten gesealde compartimenten met een vloeistof waarvan het forensisch team later constateert dat het vloeibare cocaïne is.

Naar aanleiding van de vondst heeft de politie een vervolgonderzoek verricht waarbij meerdere woningen zijn doorzocht in Alkmaar, Beverwijk en Diemen waar onder andere verdovende middelen, versnijdingsmiddelen, een vuurwapen en mobiele telefoons zijn aangetroffen. Er zijn daarbij meerdere verdachten op verschillende plaatsen in het land aangehouden. De aangetroffen goederen zijn door de politie in beslag genomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Vloeibare coke tussen levende vissen (Afbeelding: Politie)
Vloeibare coke tussen levende vissen (Afbeelding: Politie)

Uitslag FC Emmen - ADO Den Haag

FC Emmen heeft in eigen huis een riante overwinning geboekt op ADO Den Haag. De eindstand was 3-0. Voor de Emmenaren is dit de tweede overwinning van het seizoen.

Het openingsdoelpunt was een eigen doelpunt van Goossens. De ADO-speler gleed de bal over de eigen doellijn na een doelpoging van De Leeuw. Op het einde van de eerste helft kreeg ADO pas de eerste kansen van de wedstrijd. Na rust scoorde De Leeuw uit een voorzet van Slagveer. Die zelfde Slagveer bepaalde de eindstand op 3-0.

FC Emmen

3 - 0

ADO Den Haag

 16' Goossens (ed)
 69' De Leeuw
 74' Slagveer
   
 
 Gele kaart: Bakker, Beste, Slagveer, Burnet, (FC Emmen), Beugelsdijk, Meijers, Kramer, Malone, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.002
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Veendorp
Bakker (Gorgulu/29)
Beste (Burnet/49)
Slagveer (Ugrinic/90 1)
Hiariej
Pena
Chacón
De Vos
De Leeuw
  Koopmans
v. Ewijk
Beugelsdijk (Bakker/82)
Pinas
Meijers
Goossens (Haye/79)
Immers
Malone
Summerville
Kramer
Cibicki (Hooi/60)

Ministerraad stemt in met wetsvoorstel huur en inkomensgrenzen

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel huur en inkomensgrenzen. In het wetsvoorstel staan vier maatregelen om de kansen op een betaalbare woning voor starters, kwetsbare groepen en lage en middeninkomens te vergroten. Zodat ook zij prettig kunnen wonen binnen hun financiële mogelijkheden. Deze maatregelen zijn op Prinsjesdag aangekondigd als onderdeel van een breder pakket maatregelen om de woningmarkt vlot te trekken.

De inkomensgrens van een meerpersoonshuishouden om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning wordt verhoogd naar 42.000 euro, de grens voor een eenpersoonshuishouden gaat omlaag naar 35.000 euro (in de huidige situatie is er een inkomensgrens van 38.035 euro). Gezinnen met een laag middeninkomen komen zo sneller in aanmerking voor een betaalbare woning. Het wordt daarbij mogelijk gemaakt voor woningcorporaties, gemeenten en huurders om lokaal beleid te maken om maatwerk toe te passen. Ze kunnen de lokale vrije toewijzingsruimte anders inrichten als hier lokaal behoefte aan is (naar maximaal 15%). De vrije toewijzingsruimte was standaard 10%. Als er geen aanleiding of wens is om lokaal beleid te maken dan is de vrije toewijzingsruimte 7,5%.

Huurkorting
Verhuurders kunnen bijvoorbeeld een tijdelijke huurkorting geven aan huurders die recht hebben op huurtoeslag en een dure woning hebben. Deze tijdelijke huurkorting (maximaal drie jaar) geeft huurders de gelegenheid om te zoeken naar een passende en betaalbaardere woning.

Betere doorstroming
Woningcorporaties kunnen in de toekomst de huur van mensen met een hoog (midden)inkomen maandelijks met maximaal 50 of 100 euro verhogen. Zo draagt deze groep huurders bij aan het verbeteren, verduurzamen of betaalbaar houden van de huren voor mensen met een laag inkomen. Ze kunnen er ook voor kiezen om door te stromen naar een woning die beter bij hun inkomen past. Zo komen er eerder woningen vrij voor huizenzoekers die nu op de wachtlijst staan.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Vijf jaar cel en tbs geëist in zedenzaak Alem

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vrijdag 27 september een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden geëist tegen een 46-jarige inwoner van Alem. Het OM verdenkt hem van ontucht met acht meisjes. Ook is hem seksueel binnendringen, heimelijk filmen en het vervaardigen en bezitten van kinderporno ten laste gelegd. Hij zou onder anderen logeetjes van zijn kinderen hebben aangeraakt en gefotografeerd terwijl ze sliepen.

Het misbruik kwam op 25 juli 2018 aan het licht. Een destijds tienjarig meisje dat bij een dochter van de verdachte logeerde, merkte ’s nachts dat de verdachte de slaapkamer binnenkwam. Terwijl zij deed alsof ze sliep, zou hij ondergoed opzij hebben geschoven. Ze hoorde een camera klikken en zag flitsen. Ze vertelde dat thuis aan haar moeder, die daarop de politie informeerde.

Op 26 juli 2018 is de man aangehouden. Op een mobiele telefoon van de verdachte zijn twintig afbeeldingen van het meisje aangetroffen waarop ontuchtige handelingen te zien zouden zijn. Het onderzoek naar de ruim zestig gegevensdragers die in beslag zijn genomen, hebben geleid tot de identificatie van 24 slachtoffers.

Bij acht van hen is sprake van ontuchtige handelingen tijdens het logeren. Andere slachtoffers zijn (heimelijk) gefotografeerd of gefilmd bij de verdachte thuis of elders. Sommige afbeeldingen zouden door de 46-jarige zo zijn bewerkt dat ze een seksuele lading hebben gekregen. Behalve over ‘eigen’ materiaal zou hij ook hebben beschikt over een ‘ruime collectie’ gedownloade kinderporno.

De zaak heeft enorm veel impact in het Gelderse dorp Alem, stelde de officier. Niet alleen op de ouders en de kinderen die het betreft, maar ook op ouders en kinderen die wellicht ook bij de verdachte over de vloer kwamen en niet weten of hun kind is gefilmd. Alle inwoners kennen wel iemand die getroffen is, volgens haar.

“Waar eerst een vredig en sociaal saamhorig dorp kon rekenen op de gastvrijheid en hulpvaardigheid van de verdachte, kijkt men vanaf juli 2018 met een heel andere blik terug op alles wat hij voor zijn dorpsgenoten en hun kinderen heeft gedaan. Als vrijwilliger, als vriend, als buurman, als vader van de vriendinnen van hun dochters. De verdachte heeft het vertrouwen geschonden dat ouders en kinderen in hem hadden”, zei de officier.

Tijdens de rechtszaak in Zutphen, die twee dagen duurde, kwamen achter gesloten deuren ook de slachtoffers en ouders zelf aan het woord. “De zaak kent alleen maar verliezers”, aldus de officier in haar requisitoir. “Maar wat we met de strafzaak wel kunnen bereiken is dat de verdachte zulke gevolgen nooit meer veroorzaakt, dat hij straf krijgt en wordt behandeld voor zijn stoornis(sen).” Behalve een celstraf en tbs met voorwaarden heeft het OM ook om een locatie- en contactverbod gevraagd.

PostNl mag Sandd overnemen, mits postzegels niet te duur worden

Onder strenge voorwaarden staat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) de overname van Sandd door PostNL toe. De toestemming is verleend om te zorgen dat postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een sterk krimpende markt. In dit besluit beperkt de staatssecretaris de prijs die PostNL mag rekenen aan klanten en consumenten, en legt aan het bedrijf gegarandeerde netwerktoegang voor andere postbedrijven op.

Het vandaag genomen besluit volgt op een aanvraag van PostNL inzake artikel 47 van de Mededingingswet. Dit artikel geeft de staatssecretaris de mogelijkheid, als toezichthouder ACM een vergunning heeft geweigerd, om wel toestemming te verlenen als er redenen van algemeen belang zijn die zwaarder wegen dan de te verwachten belemmering van de mededinging.

In haar besluit concludeert de staatssecretaris dat hiervan inderdaad sprake is, nadat de ACM op 5 september besloot geen vergunning voor deze overname te verlenen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Ook de toezichthouder ziet de efficiëntievoordelen van een overname. Tegelijkertijd stelt de ACM dat ‘de overname kan leiden tot onnodig stijgende tarieven voor zakelijke klanten en consumenten’. Dat wil ik ook voorkomen. De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijke hiervoor gemaakte kosten. Ook mag PostNL de toegang tot haar netwerk aan andere postbedrijven niet weigeren. Vandaar dat ik de overname alleen met voorschriften toesta. Daardoor kan ik ook de prijsstijging van zakelijke brieven beperken.”

Uniek besluit in algemeen belang op weg naar bredere bezorgmarkt
De toestemming in het kader van artikel 47 is een uniek besluit voor een unieke situatie. Het kabinet wil de kwaliteit van de postvoorziening hoog houden: tegen een reële prijs en met goede arbeidsvoorwaarden voor de bezorger. Dat is geen eenvoudige opgave.

De zeer sterke daling – meer dan een halvering in tien jaar - van het aantal verzonden poststukken, maakt het versturen van een brief steeds duurder. De krimp leidt er toe dat post uiteindelijk opgaat in een bredere bezorgmarkt. Het besluit van de staatssecretaris om de overname van Sandd door PostNL toe te staan, maakt die overgang naar een andere markt mogelijk voor de bedrijven en hun werknemers, borgt de continuïteit van de bezorging, laat de bedrijfskosten dalen en zorgt tegelijkertijd dat de prijzen niet uit de hand lopen.

Strenge voorwaarden om consumenten, bedrijven en marktpartijen te beschermen
Voorwaarden voor de overname zijn onder meer een rendementsplafond van 9 procent op de Nederlandse postdienstverlening, inclusief de zakelijke activiteiten. Zo worden overwinsten voorkomen en blijven de tarieven – waaronder de postzegelprijs – de daadwerkelijke kosten volgen.

Ook gaat de staatssecretaris de regelgeving wijzigen, zodat PostNL de kosten van de integratie van Sandd niet kan toerekenen aan de basispostvoorziening (UPD). Daarmee wordt voorkomen dat consumenten om die reden meer moeten gaan betalen voor het sturen van een brief.

Een andere voorwaarde bij het besluit is dat PostNL toegang moet bieden tot haar landelijke netwerk voor andere regionale postvervoerbedrijven, waaronder bestaande bedrijven die actief zijn op het gebied van sociaal werk.

Ajax presenteert indrukwekkende jaarcijfers

Ajax heeft net zoals PSV vrijdagmiddag zijn jaarcijfers gepresenteerd over het seizoen 2018/19 en de Amsterdammers heeft het boekjaar 2018/19 afgesloten met een winst van bijna 52 miljoen euro.

Ajax zag de omzet meer dan verdubbelen tot bijna tweehonderd miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de inkomsten via de Champions League. Aan premies in de Champions League verdiende de Amsterdammers bijna 78 miljoen. Vorig jaar was dat nog 1,1 miljoen euro.

Tegenover deze nieuwe inkomsten staat ook een forse stijging van de kosten. Terwijl het jaar ervoor nog voor 60 miljoen aan kosten werd gemaakt, werd er afgelopen seizoen 165,2 miljoen uitgegeven. Ajax laat weten dat dit grotendeels te maken heeft met de stijging van de salariskosten, waaronder spelerspremies, en wedstrijdkosten.

De transferbalans leverde Ajax ook een plus op van 72 miljoen euro. Onder meer de overgangen van Frenkie de Jong, Daley Sinkgraven en Justin Kluivert hebben daaraan bijgedragen. De transfer van Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg behoren niet tot het boekjaar 2018/19. Het eigen vermogen is gegroeid tot 210 miljoen euro. Ajax verwacht ook volgend jaar weer zwarte cijfers te schrijven.

Kroongetuige Nabil B. heeft nieuwe advocaat

Kroongetuige Nabil B. heeft een nieuwe advocaat. Dat zegt Simeon Burmeister, plaatsvervangend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, in het AT5-programma Park Politiek.

De vorige advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, werd vorige week voor zijn woning in Buitenveldert doodgeschoten. Die moord ging als een schok door Nederland. De rechtbank is volgens Burmeister op de hoogte van wie de advocaat is.

Burmeister gaat verder niet in op de identiteit van de advocaat, maar zegt wel dat het niet gaat om Peter Schouten, die enkele dagen na de moord aangaf zich beschikbaar te stellen. Eerder zei Burmeister tegen AT5 dat de nieuwe advocaat van B. mogelijk anoniem zou blijven. Of de identiteit van de nieuwe advocaat van B. nog bekend wordt gemaakt is nog niet duidelijk.

'Voor het eerst onveilig gevoeld'
Burmeister, zelf ook strafpleiter, zegt verder dat de moord op Wiersum hem voor het eerst echt heeft laten nadenken over zijn eigen veiligheid. 'In principe wordt een advocaat nooit bedreigd. Ze hebben ons ook echt heel hard nodig. Ik heb me nog nooit bedreigd gevoeld, dus dit is wel een uitzonderlijke situatie.'

Een andere beroepsgroep die gevolgen ervaart van de moord op Wiersum is die van de journalistiek, legt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten uit.

'Het is natuurlijk anders omdat het niet de beroepsgroep is die je vertegenwoordigt. Maar je merkte ook meteen dat dezelfde groep die een deel van onze collega's bedreigt, zoals John van den Heuvel, Paul Vugts en Mick van Wely, hier dus echt laat zien dat het niet bij bedreigingen blijft, maar dat ze ook bereid zijn om in de groep rondom dat interne circuitje heen dit soort absurde moorden te plegen.'

Nederlander Eekhoff wint wereldtitel bij WK wielrennen, maar verliest wereldtitel na ingreep wedstrijdjury

Nils Eekhoff is niet langer de wereldkampioen bij de beloften. De wedstrijdjury diskwalificeerde de Nederlander omdat hij na een crash vroeg in de wedstrijd achter de volgauto’s was teruggekeerd. De titel ging nu naar de Italiaan Samuele Battistella, die als tweede over de finish kwam.

De koers werd geopend met verschillende aanvallen, maar uiteindelijk reed er een kopgroep van dertien renners weg, met daarbij één Nederlander. Het Amerikaans team had de slag gemist en zorgde voor de achtervolging in het peloton. Toch liep de voorsprong naar de minuut.

De wind en de regen speelde net als de voorbije dagen weer een hoofdrol. De beklimming van Greenhow Summit, op vijftig kilometer moest voor verschil zorgen, maar het was op het plateau waar het gebeurde. Dankzij de felle zijwind werd het peloton in waaiers getrokken en in het voorste peloton zaten drie Nederlanders mee.

De Belgische topfavoriet Jasper Philipsen had de slag gemist en zou nooit meer vooraan komen in de koers. Uiteindelijk werd het een afvallingsrace in de lokale rondes. In eerste instantie reden de Pool Sajnok en de Noor Andersen weg, waarna thuisfavoriet Pidcock samen met de Italiaan Battistella en de Zwitser Bissegger ernaar toe reden. Het zestal leek uit te maken wie de nieuwe wereldkampioen werd bij de beloften, maar bij het ingaan van de slotronde moest Andersen afhaken met materiaalpech, terwijl Sajnok op een strook bergop moest passen.

Toch wisten drie renners nog de oversteek te maken met een halve minuut achterstand. Eekhof reed samen met de Colombiaan Higuita en de Deen Kron een halve minuut dicht en sloten in de laatste kilometer aan.

Eekhoff nam de kop in de sprint en nadat Higuita de sprint aanging, reageerde attent. Hij zette vervolgens zelf de sprint in en pakte de wereldtitel in de onder 23 categorie. Hij won voor de Italiaan Battistella, die nog sterk kwam opzetten. Bissegger wist het brons te pakken in Harrogate.

Na afloop duurde het lang voordat de uitslag werd bevestigd en het duurde een half uur voordat de wedstrijdjury met een beslissing kwam. Daarin werd duidelijk dat Eekhoff werd gediskwalificeerd nadat hij vroeg in de wedstrijd na een valpartij dankzij de hulp van de ploegleiderswagen was teruggekeerd. De titel ging nu naar de Italiaan Battistella. Het zilver was nu voor Bissegger en Pidcock pakt voor het thuispubliek het brons.

WK junioren dames

Lieke Nooijen heeft Nederland de zesde medaille bezorgd op het WK wielrennen in het Yorkshire. De wielrenster uit Coevorden eindigde in de wegwedstrijd voor junioren als derde. Megan Jastrab uit Amerika en de Belgische Julie Van de Velde waren in de sprint nipt sneller in de Engelse regen.

Fans van Juventus zijn helemaal klaar met vrije trappen Ronaldo

Cristiano Ronaldo breekt al jaren record na record, maar nu is hij op weg om de slechtste vrije trappen-nemer ooit in de Serie A te worden. Camillo Ciano scoorde vorig seizoen in het tenue van Frosinone niet één keer uit 21 vrije trappen, een heus record in de geschiedenis van de hoogste klasse van Italië, en het moet raar lopen als de sterspeler van Juventus dat aantal niet gaat overtreffen.

In zijn tweede seizoen als speler van Juventus nam Ronaldo al achttien vrije trappen gericht op doel voor zijn rekening in de Serie A. Niet één daarvan eindigde in een doelpunt. In alle competities staat de teller dit seizoen op 24 vrije trappen. Vijftien pogingen eindigden in de muur, twee gingen over of naast en zeven werden door de doelman gekeerd.

De reeks van Ronaldo zorgt voor de nodige commotie onder de fans van Juventus. Hoewel het merendeel van de supporters wegloopt met de 34-jarige Portugees, uit men op sociale media massaal kritiek op de beslissing van Ronaldo zelf én de rest van de spelers om de Portugees keer op keer de directe vrije trappen te (laten) nemen.

De fans pleiten voor een promintere rol voor Miralem Pjanic en Paulo Dybala, die vorig seizoen bij de onbetwistbare vrije trappen-nemers van Juventus zaten. Dybala scoorde tot op heden negen keer uit een vrije trap voor la Vecchia Signora , terwijl Pjanic op zeven treffers uit een directe vrije trap staat. Het tweetal nam in het midweekse duel met Brescia (1-2) de vrije trappen voor hun rekening, daar Ronaldo door blessureleed ontbrak.

Clasie schrikt in De Kuip van oude liefde Feyenoord

Jordy Clasie keerde donderdag terug in De Kuip. De middenvelder viel in de tweede helft in en won met AZ met 0-3 van Feyenoord. Clasie erkent in gesprek met RTV Rijnmond dat hij schrok van de tegenstander. "Ja, dat is logisch", geeft hij na de wedstrijd aan.

"Ik ken Feyenoord natuurlijk door en door. Ik heb hier lang gespeeld en dan schrik je natuurlijk wel hoe makkelijk het eigenlijk ging", beaamt Clasie. "Voor ons is dat fantastisch en voor hen is dat minder." Feyenoord zit volgens Clasie in de hoek waar de klappen vallen. Bij AZ gaat het juist 'heel goed'. "Dat zag je ook aan het spel. We bouwden heel makkelijk op en konden heel vaak de vrije man vinden op het middenveld en dan kan je er vrij makkelijk doorheen spelen."

Ook Steven Berghuis merkte een groot kwaliteitsverschil op het veld. Volgens de aanvaller van Feyenoord zijn complimenten voor AZ op zijn plaats. "We worden weggespeeld in eigen huis. Ze waren over de gehele wedstrijd beter dan wij, dan wordt het 0-3. In de wedstrijd voel je dan dat AZ makkelijker voetbalt, beter aan de bal is. Ze deden ons constant pijn met lopende mensen. Op een gegeven moment levert dat gewoon doelpunten op."

Berghuis mocht zelf van geluk spreken dat hij de wedstrijd afmaakte. In de slotfase van de eerste helft ontsnapte hij aan een rode kaart na een venijnige charge van achteren op Teun Koopmeiners. "Het was niet bedoeld om de toon te zetten. Ik zet gewoon een tackle in, die was op het randje", stelt Berghuis. "Maar de scheidsrechter en de VAR beoordelen 'm met geel. Rood had gekund. Ik raak hem van achter, dat is niet het moment om een tackle in te zetten. Het gebeurt binnen één seconde, ik was te laat en geel."

Trots PSV presenteert hoogste nettowinst in tien jaar tijd

PSV heeft vrijdagochtend de jaarcijfers voor het boekjaar 2018/19 gepresenteerd en de Eindhovenaren komen met goede resultaten. De club laat weten dat er voor het achtste jaar op rij een positief resultaat heeft behaald en presenteert bovendien de hoogste nettowinst in tien jaar, de verkoop van de grond onder het stadion in het jaar 2011/12 buiten beschouwing latende. Na aftrek van belasting houdt de club namelijk 4,6 miljoen euro over.

PSV zette in het afgelopen boekjaar 96,6 miljoen om en de Champions League had daar een groot aandeel in. De club incasseerde 29,3 miljoen vanwege zijn deelname aan het miljardenbal. Doordat er ook, onder meer, om en nabij de 29 miljoen binnenkwam uit sponsoring, 15,6 miljoen uit toegangskaarten en 9 miljoen uit media-gelden, steeg de omzet met 35 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar. Met commerciële activiteiten werd ook tien procent meer binnengehaald dan in het voorgaande jaar.

Ondanks deze positieve cijfers overlegt PSV wel een negatieve transferbalans van vijf miljoen. De Eindhovenaren investeerden het afgelopen jaar fors in de selectie met de komst van onder meer Angeliño, Denzel Dumfries, Érick Gutiérrez en Bruma. Daartegenover staan de verkopen van onder meer Santiago Arias, Joshua Brenet, diezelfde Angeliño en Luuk de Jong.

PSV voegt toe ook in het afgelopen jaar verder te zijn gegaan met het aflossen van rentedragende schulden en inmiddels is er in de afgelopen vier seizoenen meer dan dertig miljoen afgelost. De club verwacht voor het aankomende seizoen opnieuw een positief nettoresultaat te kunnen overleggen en denkt dan ook een positief transferresultaat te kunnen boeken. De transfer van Hirving Lozano, die voor een kleine veertig miljoen naar Napoli is vertrokken, is namelijk nog niet meegenomen in het voorbije boekjaar.

'Van de Beek tekent spoedig nieuw contract bij Ajax'

Donny van de Beek zal spoedig een nieuw contract tekenen bij Ajax, zo melden Voetbal International en het Algemeen Dagblad vrijdagmiddag. De huidige verbintenis van de middenvelder loopt tot medio 2022 en er zal geen verandering komen in de beoogde einddatum van de samenwerking.

De Amsterdammers willen Van de Beek echter wel belonen voor zijn prestaties en gaan hem daarom een financiële opwaardering geven. Van de Beek tekende begin vorig jaar voor het laatst een nieuw contract bij Ajax, waardoor hij nu nog een kleine drie jaar vastligt.

De kans dat hij zijn nieuwe verbintenis uit gaan dienen lijkt klein, aangezien de Oranje-international afgelopen zomer al nadrukkelijk in verband werd gebracht met een transfer naar Real Madrid.

De Koninklijke zou Van de Beek gezien hebben als een alternatief voor Paul Pogba, maar slaagde er uiteindelijk niet in om een van deze twee middenvelders naar het Santiago Bernabéu te halen.

Het is echter niet onwaarschijnlijk dat de Spaanse grootmacht aankomende zomer een nieuwe poging gaat wagen om de 22-jarige Van de Beek alsnog binnen te hengelen.

De zevenvoudig international van het Nederlands elftal maakte in november 2015 zijn officiële debuut namens Ajax en groeide in de afgelopen seizoenen uit tot een belangrijke speler.

Vooralsnog mocht hij een landstitel, de TOTO KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal in zijn prijzenkast zetten. Al deze trofeeën werden dit kalenderjaar gewonnen. Ook was hij een belangrijke schakel in het elftal dat vorig seizoen de halve finales van de Champions League bereikte.

Klimaatstaking Den Haag trekt tienduizenden mensen

De klimaatstaking in Den haag heeft tienduizenden mensen op de been gebracht. Op het aangemaakte Facebook-evenement hadden ruim 20.000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn, danwel daadwerkelijk te gaan. De werkelijkheid overtrof de verwachtingen: ik was erbij aanwezig en ik schat dat er zo'n 40- tot 45.000 mensen op de been waren. 

Het was de bedoeling dat er vanaf 13:00 uur verzameld zou worden op de Koekamp (pal naast Den Haag Centraal Station) en dat de staking om 13:45 uur van start zou gaan. Er waren om 12:00 uur echter al zóveel mensen aanwezig dat er verzocht werd om ruimte te maken voor mensen die nog moesten arriveren. Hierdoor ging de mars al om 13:00 uur van start, om ruimte te creëren voor nieuwe stakers. 

De mars ging door de binnenstad van Den Haag, met als einddoel wederom de Koekamp, echter hier stak de politie een stokje voor. Rond drie uur werd de Koekamp hermetisch vergrendeld en werden de stakers doorverwezen naar het Malieveld, aangezien daar meer ruimte is. De politie was in grote getale aanwezig om de demonstratie in goede banen te leiden. 

De Spar die pal naast de Koekamp zit, liet aan FOK! weten vandaag goede zaken te doen. Een fotoverslag van de staking, alsmede de ruim een uur durende video die ik opnam, volgen op een later moment. 

Eredivisie-clubs willen duels verplaatsen wegens Grand Prix

De clubs in de Nederlandse hoogste afdeling hebben de Eredivisie CV en de KNVB verzocht de voorlaatste speeldag van dit seizoen geheel te verplaatsen.

De duels in die ronde staan nu nog voor zondag 3 mei 2020 op het programma, dezelfde dag dat volgens de huidige planning de Grand Prix van Zandvoort verreden zal worden. Op die voorlaatste speeldag worden alle duels tegelijkertijd afgewerkt en staan onder meer thuiswedstrijden van Ajax en AZ tegen respectievelijk VVV-Venlo en FC Utrecht op het programma. Omdat er in Noord-Holland vanwege de Formule 1 echter enorme drukte wordt verwacht, en er landelijk ook veel aandacht naar de race uit zal gaan, hebben de clubs deze week het verzoek ingediend of de duels ook op de avond van zaterdag 2 mei afgewerkt kunnen worden.

Een verplaatsing van deze wedstrijden zou theoretisch gezien lastig kunnen worden als een Nederlandse club het ver schopt in de Europa League. De heenwedstrijd van de halve finales van dat toernooi staat namelijk op de avond van donderdag 30 april op het programma, waardoor er net twee dagen tussen deze duels zouden zitten.

Het verplaatsen van Eredivisie-wedstrijden komt sinds vorig seizoen vaker voor, al wordt dit meestal gedaan om Nederlandse deelnemers aan de Europese toernooien meer rust te gunnen.

Ajax, PSV, Feyenoord en AZ speelden in de afgelopen dagen nog inhaalwedstrijden nadat hun duels in eerste instantie verplaatst waren.

Volleybalsters spelen OKT in Apeldoorn

De Nederlandse volleybalsters mogen in eigen land gaan proberen zich te gaan plaatsen voor de Olympische Spelen. Het beslissende olympisch kwalificatietoernooi wordt van 7 t/m 12 januari 2020 gehouden in Apeldoorn.

De Nederlandse volleyblavrouwen slaagden er afgelopen augustus niet in zich te kwalificeren. De acht beste Europese landen die nog niet gekwalificeerd zijn gaan in Apeldoorn strijden voor één olympisch ticket. Naast Nederland zijn dit Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan.

Ook de Nederlandse mannen hebben nog één kans op kwalificatie. Zij spelen hun OKT van 5 t/m 10 januari in Berlijn.

Politie zoekt getuige van beschieting touringcar

Een buitenlandse touringcar is begin vorig jaar beschoten in de omgeving van het Bos en Lommerplein in Amsterdam. De politie heeft al eerder een verdachte aangehouden, maar is nog op zoek naar een belangrijke getuige, die de schutter die avond is gevolgd.

Vlak nadat de buschauffeur zijn touringcar parkeert aan de Leeuwendalersweg in Bos en Lommer, wordt de bus beschoten. Dat gebeurt op 23 maart vorig jaar. Het is rond 18.30 uur als de chauffeur ter hoogte van een hotel stopt om toeristen af te zetten.

Geen gewonden
Op een gegeven moment opent een automobilist het vuur op de touringcar. De chauffeur weet net op tijd weg te duiken en wordt niet geraakt. Ook de tientallen passagiers die in de bus zitten, raken niet gewond. De politie houdt rekening met verschillende scenario's.

'Het slachtoffer was ontzettend geschrokken en ontdaan. Hij heeft op dat moment ook echt voor zijn leven gevreesd. Dit is iets wat je niet meer vergeet', aldus een politiewoordvoerder in het AT5-programma Bureau 020.

Er is geschoten vanuit een auto. Uit onderzoek blijkt dat het vermoedelijk gaat om een huurauto. De huurder van deze auto is destijds aangehouden en zijn betrokkenheid wordt in het onderzoek meegenomen.

Witte BMW
De politie is op dit moment op zoek naar een belangrijke getuige. Hij zou na de beschieting de schutter zijn gevolgd in een witte BMW. Het gaat om een man van rond de 30 jaar. Mensen die meer informatie hebben over deze zaak kunnen zich melden bij de politie.

Montessori-school in Amsterdam sluit vanwege lerarentekort

Vanwege een lerarentekort maakte basisschool het 16e Montessori in Amsterdam gisteren bekend de deuren te sluiten. Volgens Hubert de Waard, bestuurder van overkoepelende organisatie Sirius, was het de enige overgebleven optie. 'Kinderen verdienen goed onderwijs en daar konden we nu niet meer voor garant staan.'

'De situatie was heel nijpend', zegt De Waard. 'We zouden kinderen tekortdoen als we het zo door zouden blijven organiseren. Er waren voldoende aanknopingspunten die ons vertrouwen gaven dat we het toch zouden redden. Dat is helaas niet gelukt.'

Geen bestaansrecht
De Waard wijt het sluiten van de school aan een tekort aan leraren, minister Arie Slob (Onderwijs) zegt vandaag dat de school eigenlijk geen bestaansrecht meer had. Dit naar aanleiding van een kritisch inspectierapport, waaruit naar voren komt dat het niveau van de school al een paar jaar ondermaats is. De minister vraagt zich dan ook af waarom de het bestuur nu met het besluit komt de school te sluiten en niet aan het begin van het schooljaar.

De Waard meent echter dat het rapport niet zo kritisch is als gesuggereerd wordt. 'In het rapport stonden ook veel goede dingen. Het ging er alleen om dat er te weinig gekwalificeerde leraren waren om te laten zien dat het didactisch handelen naar kinderen toe voldoende was. Dat is het enige aspect waardoor we een onvoldoende hebben gekregen.'

'Al bijna verzopen'
Ook heeft De Waard nog een boodschap aan Den Haag. 'Neem het onderwijs serieus. Het draait hier om geld. Er moet geld beschikbaar komen voor deze sector, die dat hard nodig heeft. Dit is nu een begin misschien wel van meerdere besluiten in Nederland. Het water staat ons niet aan de lippen, nee, we zijn al bijna verzopen.'

Tong's WK-Atletiek 2019 column #2

De grote dag is aangebroken. Het WK begint. Vandaag meteen het begin van het koningsnummer; de 100 meter sprint. Helaas voor Nederland heeft Churandy Martina zich niet weten te plaatsen. Al zou-ie worden uitgeschakeld in de voorronde, het interview achteraf met deze held zou al een hoogtepunt zijn geweest. Gelukkig neemt hij wel deel aan de 4 x 100 meter estafette. Hij praat als Brugman, en heeft praatjes voor vier.

Half miljoen euro en grote hoeveel drugs aangetroffen bij bestuurlijke controle

Bij een gezamenlijke bestuurlijke controle van de gemeente Tilburg en politie is men woensdagochtend gestuit op een grote hoeveelheid softdrugs en twee kluizen waar enkele honderden duizenden euro’s, sieraden en horloges in lagen. Er zijn twee verdachten aangehouden.

Vanuit de gemeente Tilburg is al enkele weken een handhavingsactie bezig speciaal gericht op controle van opslaglocaties en bedrijfspanden. In samenwerking met de politie wordt gecontroleerd op strafbare en ongewenste feiten.

Piusstraat
Op woensdag 25 september 2019 om 10.30 uur werd een perceel in de Piusstraat geopend waarin twee loodsen gevestigd waren. In een van de loodsen werd een grote hoeveelheid joints, hennep en hash gevonden. De huurder van die locatie, een 48-jarige Tilburger, werd aangehouden voor het bezit van de hennep en hash. Ook stond er een kluis. De eigenaar, de aangehouden verdachte, weigerde zijn medewerking om deze te openen. De joints (bijna 30.000), de hennep (70 kg) en de hash (20 kg) zijn in beslag genomen en afgevoerd. In de andere ruimte troffen de agenten een andere kluis. Daar lagen een hoeveelheid, zo op het oog dure, sieraden en horloges in. In de boxen stonden ook nog vier motoren en een jetski. Ook is er een vuurwapen gevonden. Ook die zijn allemaal in beslag genomen.

Geld 
De ongeopende kluis is in de loods achtergebleven onder bewaking. In de loop van woensdagnacht is een 44-jarige Tilburger aangehouden omdat hij zich verdacht gedroeg in de nabijheid van de opslaglocaties. Hij bleek de huurder van de andere loods te zijn. De afgesloten kluis is donderdagavond geopend door specialisten. Daar bleek een geldbedrag van meer dan 550.000 euro te zitten en nog eens 25 kilo hash. Er kon zo geen deugdelijke verklaring gegeven worden over die hoeveelheid geld. De 48-jarige Tilburgers wordt niet alleen verdacht van het bezit van grote hoeveelheden drugs maar ook van het witwassen. Ook de 44-jarige verdachte wordt verdacht van het bezitten van drugs. De recherche, waaronder financieel specialisten, gaan de zaak verder onderzoeken.

Twee vrouwen gewond bij ernstige aanrijding

Donderdagmiddag vond er een ernstig verkeersongeval plaats op de kruising van de Drechterlandseweg en de Markerwaardweg in Zwaagdijk-Oost. Bij de aanrijding raakten twee vrouwen van 75 en 77 jaar oud uit Enkhuizen gewond.

Omstreeks 13.25 uur reed de 75-jarige vrouw in haar auto over de Markerwaardweg. Naast haar zat haar 77-jarige zuster. Zij kwamen vanuit de richting Medemblik. Op dat moment kwam vanuit de richting Enkhuizen over de Drechterlandseweg een 59-jarige Amsterdammer in een personenauto aangereden. Op de kruising van de wegen ontstond een aanrijding.

Door de klap raakte de auto van de dames in een slip en kwam tegen een verkeerslicht tot stilstand. De brandweer moest ter plaatse komen en het dak van de auto knippen om de slachtoffers uit de auto te kunnen halen. Beide dames werden voor behandeling van hun verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De Amsterdammer liep geen letsel op.

De politie stelt een (technisch) onderzoek in naar de aanrijding. Hierbij zal ondermeer gekeken worden naar wie er een rood of groen verkeerslicht heeft gehad.

Tieners meppen en bedreigen groepje kinderen

Op de Berkhouterweg in Hoorn, nabij de McDonalds, is donderdagavond een groepje twaalfjarige jongens en meisjes lastig gevallen door twee oudere jongens.

Het groepje werd rond 18.00 uur op de fiets tegengehouden en meerdere keren door de twee ongeveer 15 jaar oude jongens geslagen. Het groepje werd ook bedreigd om geld af te geven. Er is sprake van gering letsel, maar de kinderen hoefden zich niet onder medische behandeling te stellen.

De politie heeft twee aangiften opgenomen, er worden meer aangiften verwacht. De slachtoffers worden in contact gebracht met slachtofferzorg en de ouders zijn geïnformeerd. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachten. Eventuele getuigen wordt verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Rookruimtes in horeca definitief verboden

De uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen is ongeldig. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Eerder was dit al beslist door het Haagse gerechtshof.

Vanaf 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod van kracht voor de horeca. Op dat verbod geldt een uitzondering voor daarvoor aangewezen rookruimtes. De belangenvereniging Nederlandse Niet-rokersvereniging CAN heeft een procedure tegen de Staat aangespannen om deze uitzondering ongedaan te maken. CAN is van mening dat de uitzondering in strijd is met de Kaderovereenkomst voor de bestrijding van tabaksgebruik van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (het WHO-Kaderverdrag). Dat is een verdrag waarbij Nederland partij is.

Het hof stelde CAN in het gelijk. Art. 8 van het WHO-Kaderverdrag houdt in dat de verdragspartijen effectieve maatregelen moeten nemen tegen blootstelling aan tabaksrook in ‘indoor public places’. Daaronder vallen ook rookruimtes in horeca-instellingen. Niet-rokers en werknemers kunnen die ruimtes betreden en daar aan tabaksrook worden blootgesteld. Het hof heeft daarom geoordeeld dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes onverbindend is.

De Hoge Raad heeft vandaag beslist dat de uitspraak van het hof juist is. Daarvoor verwijst de Hoge Raad naar zijn uitspraak tussen de Staat en CAN uit 2014. In die uitspraak heeft de Hoge Raad beslist dat de destijds gemaakte uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés onverbindend was wegens strijd met art. 8 van het WHO-Kaderverdrag. Voor rookruimtes in horeca-instellingen geldt volgens de Hoge Raad hetzelfde.

De uitspraak van de Hoge Raad betekent dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen definitief ongeldig is.

RIVM & Mesdag Zuivelfonds met elkaar in de clinch over stikstofmodel

Het Mesdag Zuivelfonds en het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) liggen met elkaar in de clinch over het stikstofmodel van de RIVM. Het Mesdag Zuivelfonds eist inzage in het stikstofmodel van het RIVM, nu de stikstofwetgeving onderuit is gegaan.

Volgens Mesdag wil het RIVM die transparantie niet  geven. Daarom is Mesdag Zuivelfonds een procedure gestart tegen het rijksinstituut om inzage af te dwingen. “De schade voor de landbouw, de bouwsector en andere projecten is enorm en dat mede doordat het stikstofmodel fouten lijkt te bevatten”, verklaart Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het fonds. Volgens Mesdag mogen wetenschappers die het model willen controleren, het model niet inzien. Het RIVM stelt  volgens Mesdag ‘het niet nodig te vinden’ en ‘de toegevoegde waarde er niet van te zien’ dat externe wetenschappers onder de motorkap van het model kijken.

Echter, Het RIVM kijkt hier heel anders tegenaan en stelt in een verklaring op de website dat externe partijen het model rustig in mogen zien, maar dat dat niet mogelijk is via een 'externe inlog' en dat de onderzoekers daarom zijn uitgenodigd om op het kantoor van het RIVM het model te bekijken. Daarvoor zou in januari 2019 zelfs al een afspraak zijn gemaakt die door de externe wetenschappers zou zijn afgezegd. 

Het RIVM heeft in mei de onderzoekers verzocht om een nadere toelichting op het onderzoek zodat de inzage in het model en de data voorbereid kan worden. De onderzoekers zijn niet op ingegaan op deze uitnodiging van het RIVM. Vanaf vorige week zijn er weer contacten en is het Mesdag Zuivelfonds wederom uitgenodigd bij het RIVM. Daar is het Mesdag Zuivelfonds tot nu toe niet op ingegaan. Wel is op 26 september een brief van de advocaat van het Mesdagzuivelfonds ontvangen. Daar is door het RIVM op 27 september op gereageerd met een herhaling van die uitnodiging.

Mogelijk al in 2021 statiegeld op kleine frisdrankflesjes

In een brief aan de Tweede Kamer laat Stientje van Veldhoven (Staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat) weten zich ernstig zorgen te maken over het feit dat het aantal kleine plastic flessen in het zwerfafval een stijgende lijn in plaats van een dalende lijn laat zien. Ook voor blikafval geldt dat er geen neerwaartse lijn te zien valt. 

Van Veldhoven is daarom voornemens om het besluit over het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes al in het voorjaar van 2020 te nemen. In februari 2020 worden de meetresultaten over de tweede helft van 2019 bekend, en die cijfers zullen doorslaggevend zijn voor het besluit van de Staatssecretaris. Indien er een positief besluit valt, zal het statiegeldsysteem begin 2021 in werking treden. 

Mogelijk al in 2021 statiegeld op kleine frisdrankflesjes (Afbeelding: Pixabay)
Mogelijk al in 2021 statiegeld op kleine frisdrankflesjes (Afbeelding: Pixabay)

Potentiële witwasser betrapt op drugsgebruik

Vrijdag 27 september 2019 om 1.00 uur controleerde surveillerende agenten een bestuurder van een auto in de Heuvelstraat in Breda. De man had geen rijbewijs bij zich en geen identiteitsbewijs. Om toch achter zijn identiteit te komen doorzochten de agenten de kleding van de man. Ze vonden een geldbedrag van 3.600 euro in zijn kleding in kleinere coupures.

De man, op dat moment verdacht van witwassen, werd meegenomen naar het bureau. Daar bleek het te gaan om een 30-jarige Belg. De verdachte kon verder geen plausibele en bewijsbare verklaring geven over het geldbedrag wat hij bij zich had. Na overleg met de Officier van Justitie werd het geld in beslag genomen. Door afstand te doen van het geld voorkwam de verdachte dat hij verder strafrechtelijk vervolgt werd. Hij kon het bureau weer verlaten.

Later die nacht kwamen de agenten de man weer tegen in zijn stilstaande auto. Hij bleek op dat moment drugs gebruikt te hebben wat bleek uit een speekseltest. Na overleg met de eigenaar van de auto werd besloten de contactsleutels af te nemen zodat de man niet meer kon rijden.

Blokhuis: Jongens krijgen ook vaccin tegen HPV-kanker

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft besloten dat het vaccin tegen het HPV-virus ook beschikbaar wordt voor jongens. Vanaf 2021 wordt de uitbreiding opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Jaarlijks krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Het vaccin beschermt hiertegen.

Jongens die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen daardoor mond-, keel, anus en peniskanker krijgen. “Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden slaan we twee vliegen in één klap. Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes zoals keelkanker. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door groepsbescherming”, zegt Staatssecretaris Blokhuis.

Hoogste opkomst
Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt tegen het virus omdat het onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nog nooit was de opkomst zo hoog als dit jaar; 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft de eerste prik gehaald. Voor de meisjes geboren in 2004 lag dit op iets meer dan 48% voor beide vaccins.

2021
Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens. “De tussentijd hebben we nodig om het vaccin in te kopen en de uitvoering te organiseren”, zegt Blokhuis. “Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes dan nog beter kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker.”

Een andere maatregel die Blokhuis neemt, is dat kinderen eerder gevaccineerd worden tegen HPV. Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt Blokhuis de leeftijd waarop alle kinderen het vaccin krijgen naar 9 jaar. Dit kan ook goed ingepast worden met andere vaccinaties die kinderen op die leeftijd krijgen. Degenen die het vaccin hebben gemist krijgen nogmaals de kans om de prik op te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn.

Update 09:25 uur:
Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden is blij met de beslissing van staatssecretaris Blokhuis om ook jongens te vaccineren tegen HPV, en om het moment van de prik voor alle kinderen te vervroegen naar 9 jaar: 'Om de verspreiding van HPV tegen te gaan en het aantal gevallen van kanker zoals baarmoederhalskanker terug te dringen, zijn dit belangrijke maatregelen. Door ook jongens te vaccineren zijn zij beschermd tegen verschillende soorten kanker veroorzaakt door HPV. En bovendien neemt de bescherming voor meisjes en vrouwen toe. Omdat jongens het virus niet meer kunnen overbrengen. Zo kunnen we veel gevallen van kanker voorkomen.'

Met de vervroeging van de vaccinatie naar 9 jaar, zijn kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium beschermd en is de effectiviteit het grootst.

Cijfers
Een infectie met HPV kan niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaken. Het virus draagt ook bij aan het ontstaan van kanker aan anus, penis, vagina, schaamlippen en mond- en keelholte. Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 480 mannen HPV-gerelateerde kanker. Meer dan 750 vrouwen krijgen elk jaar de diagnose baarmoederhalskanker en 200 vrouwen sterven aan de gevolgen hiervan. Bij vrouwen verkleint de prik de kans op baarmoederhalskanker met 75%.

Luister naar Command & Conquer Remastered soundtrack

Vorig jaar werd er aangekondigd dat er remasters komen van de Command & Conquer games. De eerste remasters zijn Command & Conquer: Tiberian Dawn, de eerste game in de reeks, en Command & Conquer: Red Alert. Naast dat grafisch alles opgepoetst wordt, krijgt ook het geluid een flinke beurt. De ontwikkelaars hebben een video online gezet waarin we wat voorbeelden krijgen.

De release date van de games is nog niet bekend gemaakt. in juli was het spel pas een alpha versie dus het lijkt er op dat we nog even geduld moeten hebben.


Stardew Valley PS4-versie heeft multiplayer

Stardew Valley spelers op pc en Nintendo Switch konden sinds vorig jaar al multiplayer spelen, maar dit was niet het geval voor PlayStation 4 eigenaren. Daar is nu verandering in gekomen en kunnen PlayStation 4 spelers ook multiplayer. Xbox One moet de update snel krijgen, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Stardew Valley is vergelijkbaar met games zoals Harvest Moon en Animal Crossing, waarbij spelers hun dagen doorbrengen in een vredig plattelandsdorpje en hun geld moeten zien te verdienen met onder andere boeren, mijnbouw en vissen.


Verdachte gewapende overval op casino aangehouden

In de nacht van maandag op dinsdag 12 maart werd een casino aan het Stationsplein in Zwolle overvallen. Hierbij werd een medewerkster van het casino bedreigd met een vuurwapen. Er werd niets buit gemaakt. Woensdag 25 september werd een 21-jarige man uit Zwolle aangehouden als verdachte in deze zaak.

Na de overval werd direct een onderzoek gestart en de politie sprak met verschillende getuigen. Camerabeelden van de overval werden op 21 maart getoond in het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost.

Naar aanleiding van tips die na deze uitzending binnenkwamen verder onderzoek kon de 21-jarige man woensdagochtend 25 september worden aangehouden. Hij wordt vrijdag 27 september voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.

Meer geld huishoudens naar sportgoederen en -diensten

In 2015 gaven Nederlandse huishoudens 9,1 miljard euro uit aan sportgoederen en -diensten, 8 procent meer dan drie jaar eerder. Per huishouden werd voor bijna 1200 euro besteed aan sportgoederen en -diensten. Vooral de uitgaven aan sportbenodigdheden namen toe (21 procent). Dit blijkt uit de cijfers over de sporteconomie die het CBS op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport periodiek samenstelt.

Het CBS heeft becijferd hoeveel geld er wordt besteed aan sport. Het gaat om het aanbod en het gebruik van sportgoederen en -diensten zoals sportkleding en -artikelen, het bezoeken van wedstrijden, het kijken naar sportwedstrijden op tv of internet, aan sport gerelateerde horecadiensten en natuurlijk het sporten zelf, uitgedrukt in geld.

Sport: 1 procent van het bbp
De bruto toegevoegde waarde van de Nederlandse sporteconomie in 2015 bedroeg 6,2 miljard euro. Dat is 3,5 procent meer dan in 2012. De toegevoegde waarde van de sporteconomie was daarmee goed voor 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ter vergelijking: uit andere CBS-cijfers blijkt dat cultuur en media 3,7 procent bijdraagt aan het bbp en toerisme 4,0 procent.

In 2015 waren 130 duizend personen werkzaam in de sporteconomie, 1,4 procent van het totaal aantal werkzame personen in Nederland. Het aandeel werknemers in de sport is de laatste jaren iets afgenomen, terwijl dat van de zelfstandigen iets toenam.

Uitgaven huishoudens grootste bestedingscategorie sporteconomie
Het totale gebruik van sportgoederen en -diensten in 2015 bedroeg 15,5 miljard euro. Dit gebruik bestaat voor 59 procent uit uitgaven van huishoudens. De overheid is met 23 procent ook een grote gebruiker van sportgoederen en -diensten, met name door het gesubsidieerd onderwijs (gymnastiek).

De andere, minder grote bestedingscategorieën, zijn de uitvoer (17 procent) en de investeringen (inclusief voorraadverandering) (2 procent).

Toename bestedingen huishoudens aan sportgoederen en -diensten
In 2015 gaven Nederlandse huishoudens 9,1 miljard euro uit aan sportgoederen en -diensten, 8 procent meer dan in 2012. Het aandeel sport in de consumptieve bestedingen van huishoudens schommelt al jaren rond de 3 procent. De consumptie van sportgoederen en -diensten houdt dus gelijke tred met de totale consumptieve bestedingen.

In 2015 gaven huishoudens gemiddeld bijna 1200 euro uit aan sportgoederen en -diensten. In 2012 was dit net iets meer dan 1100 euro en in 2006 net iets minder dan 1100 euro.

Stagnatie consumptie sport- en fitnessdiensten door huishoudens
De uitgaven van huishoudens aan sportgoederen en -diensten waren voor het belangrijkste deel (35 procent) voor sport- en fitnessdiensten. In 2015 werd hier 3,1 miljard euro aan uitgegeven. Dit is vergelijkbaar met 2012. Gemiddeld werd in 2015 per huishouden 408 euro per jaar aan sport- en fitnessdiensten besteed.

In 2015 gaf de Nederlandse consument 2,2 miljard euro uit aan sportbenodigdheden. Dat is beduidend meer (21 procent) dan in de voorgaande jaren toen hieraan gemiddeld rond de 1,8 miljard euro werd uitgegeven. Deze post bevat onder andere de uitgaven aan sportkleding en -schoenen (830 miljoen euro), sportartikelen zoals voetballen, golfclubs en ski’s (730 miljoen euro) en racefietsen en mountainbikes (270 miljoen euro).

Omgerekend betekent dit dat een huishouden in 2015 gemiddeld 291 euro per jaar uitgaf aan sportbenodigdheden.

Toename consumptie sportgerelateerde goederen en diensten
Naast de uitgaven aan sport- en fitnessdiensten en sportbenodigdheden, geven huishoudens ook geld uit aan sportgerelateerde goederen en diensten zoals horeca, vervoer en sporttoerisme. Het gaat dan om eten, drinken en uitgaven aan accommodaties voor overnachtingen, vervoer van en naar sportevenementen en uitgaven aan bijvoorbeeld skivakanties. In 2015 werd hieraan 2,6 miljard euro besteed, 13 procent meer dan in 2012. Per huishouden werd gemiddeld 333 euro uitgegeven aan dit soort sportgerelateerde goederen en diensten.

Groei aantal passagiers nationale luchthavens vlakt af

In het tweede kwartaal van 2019 vlogen er 21,8 miljoen passagiers van en naar Nederland, 2,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2018. Het totale gewicht van vervoerde goederen lag 9,4 procent lager dan een jaar eerder. Het totaal aantal vliegbewegingen van en naar de vijf nationale luchthavens lag in het tweede kwartaal met 175.000 bewegingen op nagenoeg hetzelfde niveau als een jaar eerder. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Luchtvaart.

Amsterdam Schiphol trok in het tweede kwartaal ruim 19 miljoen aankomende en vertrekkende passagiers, 1,4 procent meer dan in 2018. Sinds het tweede kwartaal van 2018 vlakt de groei in aantal passagiers af. Deze afnemende groei in het aantal vervoerde passagiers hangt samen met de limiet van 500.000 vliegbewegingen per jaar, zoals vastgelegd in het Aldersakkoord uit 2008. In 2018 werd dit maximumaantal bijna gehaald. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er op Amsterdam Schiphol Airport ruim 240.000 vliegbewegingen in het handelsverkeer, iets minder dan in het eerste halfjaar van 2018.

Maastricht opnieuw sterkste relatieve groei
Van de bijna 21,8 miljoen luchtpassagiers die in de maanden april, mei en juni van dit jaar van en naar Nederland reisden, kwam 87 procent via Amsterdam Schiphol. Luchthaven Eindhoven, Nederlands tweede nationale luchthaven als het gaat om aankomende en vertrekkende passagiers, verwerkte 1,9 miljoen reizigers, 12,5 procent meer ten opzichte van het tweede kwartaal in 2018. Via Rotterdam The Hague reisden bijna 640.000 passagiers; een stijging van ruim 9 procent. Op Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde worden de minste aantallen passagiers afgewikkeld, waarbij het aantal reizigers op Groningen in het tweede kwartaal van 2019 met ruim 12 procent daalde tot 57 duizend.

Omdat het aantal passagiers via Maastricht Aachen Airport bescheiden is, 128.000 in het tweede kwartaal van 2019, is de relatieve passagiersgroei op dit vliegveld al een aantal kwartalen het hoogste van alle nationale vliegvelden in ons land.

Afname vervoerd gewicht van goederen door de lucht
In het tweede kwartaal van 2019 bedroeg het totaal vervoerde gewicht aan goederen van en naar Nederland bijna 414.000 ton, dit is 9,4 procent minder dan een jaar geleden.

De meeste vracht wordt met Azië afgehandeld. In het tweede kwartaal van 2019 was dit 184.000 ton, ruim 13 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het vervoerde vrachtgewicht van en naar Amerika bedroeg in dezelfde periode bijna 120.000 ton en lag 7 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2018. Binnen Europa daalde het via de lucht vervoerde vrachtgewicht, in vergelijking met het tweede kwartaal van 2018, met bijna 9 procent tot 65.000 ton. Alleen het vrachtvervoer van en naar Afrika was in het tweede kwartaal, zowel in 2018 als in 2019, met 44 ton gelijk.

Groei aantal passagiers nationale luchthavens vlakt af (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Groei aantal passagiers nationale luchthavens vlakt af (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Belastingdienst neemt 22 auto's in beslag

De Belastingdienst heeft vandaag samen met de politie een grote controle gehouden in de buurt van de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Uiteindelijk zijn er 22 auto's in beslag genomen.

Dashboardcamera's scanden kentekens van voorbijrijdende auto's. Deze kentekens werden vergeleken met de database met openstaande belastingschulden. Automobilisten die nog geld moesten betalen aan de Belastingdienst, werden door motoragenten meegenomen.

Ter plekke betalen
Zeventig auto's werden langs de kant van de weg gezet. Vijftig automobilisten kozen ervoor om hun schuld ter plekke te betalen. Op deze manier werd er vandaag ruim 55.000 euro geind. De eigenaren van in beslag genomen auto's hebben nog vier weken om hun schuld te betalen, anders wordt hun auto verkocht.

Volgens Wim Cornelissen, Specialist Invordering bij de Belastingdienst, waren de reacties desondanks overwegend positief. 'Mensen weten dat ze moeten betalen dus ze zijn niet echt boos of teleurgesteld. Ze weten dat en dit is het risico van niet betalen. Het is all in the game. Als je niet betaalt, mag dat niet lonen.'

Röntgenscanner
De politie controleerde daarnaast op zaken als openstaande boetes, zoals rijden zonder een geldig kentekenbewijs of rijden onder invloed. De Douane was aanwezig met een speciaal voertuig met een röntgenscanner die auto’s kan controleren op eventuele verborgen ruimten en andere opvallende zaken.

In totaal zijn er dit jaar al achttien van dit soort controles gehouden. Daarbij zijn 22 auto's afgevoerd en is ruim 850.000 euro aan belastingschuld geïnd.

FOK! Wat een weer: herfst

Het is wisselend bewolkt en in de kustprovincies komen enkele buien voor. In de middag en avond breiden de buien zich verder landinwaarts uit. Met name In het westen en noorden kan er bij buien dan ook onweer en korrelhagel voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De zuidwestelijke wind is meest matig, aan de westkust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, later hard, 7 Bft. In de avond is er langs de westkust bij buien kans op (zware) windstoten rond 75 km/uur.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er enkele buien van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C en overdag wordt het ca. 18°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Bear Mountain (Foto: Kroezel)
Het uitzicht vanaf Bear Mountain in Amerika. De Hudson is de rivier die we zien. (Foto:Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.