FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 september 2019

AZ sleept met tien man gelijkspel weg bij Partizan Belgrado

AZ heeft met hangen en wurgen een punt overgehouden aan het uitduel bij Partizan Belgrado. De ploeg van trainer Arne Slot begon voortvarend aan de wedstrijd en kwam verdiend op voorsprong via Calvin Stengs, maar na een oliedomme rode kaart van Jonas Svensson kwamen de Alkmaarders in de problemen. Myron Boadu werd met een knappe gelijkmaker de held van de avond: 2-2.

Na wat speldenprikjes van Partizan kreeg Boadu in de zesde minuut een enorme kans op de openingstreffer. De achttienjarige AZ-spits mikte in vrije positie echter voorlangs. Even later sloegen de Alkmaarders op de counter alsnog toe. Een lange bal belandde bij Oussama Idrissi, die Boadu bereikte, waarna de bal door Stengs eenvoudig kon worden binnengelopen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor AZ, totdat Jonas Svensson in de 27ste minuut vanwege het neerhalen van de doorgebroken Takuma Asano met rood kon inrukken. Vlak voor rust kreeg AZ alsnog het deksel op de neus. Zeer licht vasthouden van Stijn Wuytens werd bestraft met een penalty voor Partizan. Bibras Natcho bleef vanaf elf meter ijzig kalm en zette Partizan op gelijke hoogte.

Na de pauze ging de thuisploeg vol op zoek naar de voorsprong, waarvoor Partizan ook al snel goede kansen kreeg. Zo stond Asano enkele minuten na rust oog in oog met doelman Marco Bizot, maar de goalie redde knap. Een half uur voor tijd werd de Alkmaarse defensie alsnog geklopt: Umar Sadiq zag zijn inzet tegen de paal belanden, waarna zijn ploeggenoot Natcho wél raak mikte: 2-1.

AZ had met tien man weinig meer in te brengen, maar slaagde er toch in om zes minuten later terug te komen. Boadu werd gelanceerd door Stengs, waarna de jonge aanvaller aan een lange rush begon en uiteindelijk knap afrondde: 2-2. Partizan liet het er niet bij zitten en kreeg via Seydouba Soumah en Lazar Markovic enorme mogelijkheden, maar de invallers mikten respectievelijk net naast en over.

Feyenoord verliest bij Rangers

Feyenoord heeft geen goed resultaat overgehouden aan de eerste wedstrijd van het seizoen in de Europa League. Op bezoek bij Rangers FC verloren de Rotterdammers donderdagavond met 1-0 door een doelpunt van Sheyi Ojo in de eerste helft. Het betekende voor Feyenoord de eerste officiële nederlaag van het seizoen. Feyenoord speelde een uitermate zwakke helft op Ibrox en herpakte zich na rust, maar serieuze kansen waren bijzonder spaarzaam voor de bezoekers.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen voor Fernando Ricksen, die zes seizoenen uitkwam voor Rangers. Nadat de wedstrijd van start ging, trok Feyenoord fel ten strijde. De eerste mogelijkheden van de wedstrijd waren voor de bezoekers: een schot van Orkun Kökcü werd in de korte hoek gepareerd door Allan McGregor, waarna Sam Larsson in de rebound van dichtbij in het zijnet schoot. Maar na negen minuten leek dat allemaal niets waard, toen Rangers mocht aanleggen voor een strafschop Edgar Ié toucheerde de bal met de hand na een luchtduel, waarna James Tavernier zich over de penalty ontfermde.

Kenneth Vermeer koos de goede hoek, maar zag de bal uiteindelijk via de buitenkant van de paal naast gaan. Het was een grote opluchting voor Feyenoord, hoewel Rangers na de gemiste strafschop het initiatief in handen had. Het leidde na achttien minuten opnieuw tot een gigantische kans. De spelers van Rangers kregen veel ruimte in het strafschopgebied van Feyenoord en uitendelijk wilde Scott Arfield de trekker overhalen. Zijn inzet was buiten bereik van Vermeer, maar spatte uiteen op de paal. Halverwege de eerste helft was het geluk van de bezoekers op. Kökcü verloor de bal op het middenveld, waarna Liverpool-huurling Ojo Rick Karsdorp aftroefde in een duel en van afstand raak vuurde in de linkerhoek.

Tot tweemaal toe moest Vermeer vervolgens voorkomen dat Alfredo Morelos er 2-0 van maakte. Feyenoord beleefde een zware fase en werd pas in de laatste tien minuten van de eerste helft zelf dreigend. Grote kansen creëerde de ploeg van Jaap Stam niet. Rangers hield Feyenoord in leven, doordat Ojo hard tegen de paal schoot nadat Vermeer al was geklopt. Na de rust werd Feyenoord dreigend uit enkele opeenvolgende hoekschoppen, dwong Steven Berghuis doelman McGregor tot een redding met een schot uit een lastige hoek en kopte Leroy Fer maar net over. Slordig balverlies van Feyenoord bleef een probleem en leidde nog meermaals tot hachelijke momenten.

Feyenoord had in de tweede helft een groot overwicht aan balbezit, maar wist de achterhoede van Rangers zelden te doordringen. In de eindfase van aanvallen liep het samenspel niet soepel, waardoor er geen grote kansen ontstonden. Luciano Narsingh en Nicolai Jörgensen werden in de tweede helft ingebracht, respectievelijk na 64 en 77 minuten, in de hoop een gelijkmaker te forceren. De grootste kans voor Feyenoord in de tweede helft kwam voor Narsingh, die toch nog achter de defensie wist op te duiken na een splijtende pass van Fer, maar het schot van Narsingh werd gekeerd door McGregor.

DTM ook in 2020 naar Assen

De Deutsche Tourenwagen Masters oftewel DTM keert in 2020 terug naar het TT Circuit in Assen. Nieuw op de kalender zijn Anderstorp en Monza.

Jarenlang vormde de Hockenheimring het begin en einde van het DTM-seizoen. Vanaf volgend jaar wordt er nog maar één race op het Duitse circuit gehouden en is het circuit van Zolder in België het toneel voor de eerste race van het seizoen.

De race op het TT Circuit Assen verhuist vergeleken met dit jaar van juli naar begin september. Het Duitse kampioenschap keert ook terug naar Italië. Voor 2020 heeft men gekozen voor Monza in plaats van Misano. Nooit eerder was het DTM te gast op het snelle Italiaanse circuit. Nieuw is verder ook het Zweedse Anderstorp.

Kalender 20202

  • 24-26 april - Circuit Zolder, België
  • 15-17 mei - Lausitzring, Duitsland
  • 29-31 mei - TBA
  • 12-14 juni - Scandinavian Raceway Anderstorp, Zweden
  • 26-28 juni - Autodromo Nazionale Monza, Italië
  • 10-12 juli - Norisring, Duitsland
  • 21-23 augustus - Circuit Brands Hatch, Groot-Brittannië
  • 4-6 september - TT Circuit Assen, Nederland
  • 11-13 september - Nürburgring, Duitsland
  • 2-4 oktober - Hockenheimring, Duitsland

'Ambtenaren werken dag en nacht aan oplossing voor AEB'

Is 65 miljoen in de begroting voldoende voor de problemen bij het Afval Energie Bedrijf? De Amsteramse wethouder Rutger Groot Wassink kon dat vanmorgen nog niet zeggen.

Groot Wassink, die nu waarnemend wethouder Financiën is, presenteerde de begroting van Amsterdam vanmorgen. Over het AEB zei hij na afloop: "Ik denk dat we met zijn allen weten dat, wat de toekomst van het AEB ook is, dat daar een prijskaartje aan hangt. En als college hebben we gemeend om bij deze begroting alvast wat geld achter de hand te houden om dat mogelijk te gebruiken voor tegenvallers."

Die tegenvallers zijn er al. Met de 145 miljoen euro waarvoor het AEB op de balans staat en de 114 miljoen euro aan uitstaande leningen werpt de vraag zich op of 65 miljoen euro genoeg is. "Ik weet het niet en ik ga er ook niet op speculeren", zei Groot Wassink.

Hij erkent dat het bedrag dat nodig is stijgt zolang de oplossing op zich laat wachten. "Daarom zijn veel van mijn collega's en heel veel ambtenaren zo ongeveer dag en nacht aan het werk om die oplossing dichterbij te brengen."

De oplossing die de vertrokken wethouder Udo Kock voorstelde, een overname van het AEB door recyclebedrijf Beelen, was volgens Groot Wassink nog geen deal die er al had kunnen liggen. "Zoals u gisteren in de gemeenteraadsvergadering gehoord heeft waren er grote bezwaren van onder andere de landsadvocaat, maar ook van de banken, tegen een deal met één partij."

PSV thuis Sporting de baas

PSV heeft zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League gewonnen. Thuis in Eindhoven werd het 3-2 tegen Sporting Portugal.

Yannick Bolasie leek direct dreigend te kunnen worden, maar Timo Baumgartl voorkwam dat. In de beginfase tastten beide ploegen af. Sporting had wel wat meer balbezit. In de 20e minuut kwam PSV op voorsprong nadat Donyell Malen in kansrijke positie kwam na een pass met buitenkant voet van Mohamed Ihattaren. Malen had twee tegenstanders voor zich, maar vond toch de ruimte om de bal diagonaal in het doel te werken. Vijf minuten later kwamen de Eindhovenaren op 2-0 door een eigen doelpunt van Sebastián Coates. De verdediger gleed een voorzet van Bruma achter zijn eigen doelman.

In de 39e minuut kreeg Sporting een penalty na een onhandige sliding van Jorrit Hendrix. Bruno Fernandez schoot de bal van de penaltystip feilloos in het doel: 1-2. Dit was ook de ruststand.

Net na rust kwam de thuisploeg op 3-1.  Een hoekschop van Mohamed Ihattaren werd net gemist door Nick Viergever, maar Timo Baumgartl raakte de bal wel en schiet zuiver binnen. Bij Sporting was het vooral Bruno Hernandez die voor het gevaar zorgde. In de 54e minuut was hij dicht bij de 3-2 hij kopte de bal via de paal naast. Een paar minuten later was er weer een kans voor PSV. Denzel Dumfries kan van dichtbij op doel koppen maar zijn inzet ging recht op de doelman van Sporting af.

Daarna ging het tempo in de wedstrijd er wat uit. Fernandez bleef echter kansen krijgen voor Sporting. Zo redde Jeroen Zoet in de 75e minuut voor PSV op een hard schot van de aanvaller. Een paar minuten later wederom een kans voor de Portugezen: Na een hoekschop kreeg invaller Jovane Cabral de bal voor zijn voeten. Zijn poging ging echter recht op Zoet af. In de 82e minuut kwam Sporting alsnog op 3-2 via Pedro Mendes. Mendes verschalkte Zoet met een schot uit de draai. Sporting bleef wel aandringen maar kansen kwamen er niet meer.

PSV

3 - 2

Sporting P.

20' Malen
25' Coates e.d.
48' Baumgartl
  39' B.Fernandes (pen)
82' Mendes
 
Gele kaart: Rosario, (PSV), Doumbia, Acuna, B.Fernandes, Neto, Cabral, (Sporting P.)
 

Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Kruzliak (Slw)

 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Viergever
Baumgartl
Boscagli
Rosario
Ihattaren (Gakpo/64)
Hendrix
Bergwijn
Malen (Sadílek/84)
Bruma (Doan/78)
  Ribeiro
Rosier
Coates
Neto
Acuna
M.Luís (Mendes/81)
Wendel (Camacho/90 1)
B.Fernandes
Doumbia
Vietto (Cabral/64)
Bolasie

Hazes Jr. is geroddel spuugzat

André Hazes is de roddels rond zijn relatiecrisis spuugzat. Hij reageert op Instagram fel op de verhalen over vreemdgaan die de boulevardbladen de afgelopen weken brengen. ‘Mijn zoon leest later dingen over zijn vader die niet waar zijn, en niet eens in de buurt van de waarheid liggen.’

Dat meldt het AD. Goed moment voor een mooi nummer van Hazes Jr.  

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Ik heb tijden mijn mond gehouden omdat het mij weinig interesseert wat er over mij word geschreven. Ik weet dat @moniquenoell sterk in haar schoenen staat en als er iets is wat wij altijd zullen hebben is dat vertrouwen in elkaar. Maar het loopt uit de hand. Mensen worden meegenomen in verhalen door bladen als de @storynl ( die blijkbaar of een tering hekel aan mij heeft of geobsedeerd is door mij ) waardoor het leven van die mensen op de kop staan. Ik vraag deze bladen eens na te denken aan de consequenties die deze Woensdagen, want dan komen de boekjes uit, met zich meebrengen. Mijn zoon leest later dingen over zijn vader die niet waar zijn, en niet eens in de buurt van de waarheid liggen. Ik heb Monique nooit bedrogen. Ik ben een amicale gozer, ik sla snel een arm om je heen, ik kan een hand pakken, ik kan close zijn met iemand. Maar ik ken mijn grenzen en dat vertrouwen heb ik ook nooit beschaamd van Monique. Ik heb nooit staan zoenen met Nikkie Plessen in een Palladium. Ik heb nooit een date gehad met Imanuelle, ik heb Jamie Been nog nooit in mijn leven ontmoet en ik ben benieuwd naar wat er nu weer staat over mij en ene Romy. Doei.

Een bericht gedeeld door Andre Hazes (@andrehazes) op18 Sep 2019 om 2:02 (PDT)

Runescape-speler geeft 62.000 dollar uit, community is microtransacties zat

De MMO Runescape staat momenteel in het middelpunt van een controverse. Uit een rapport dat gestuurd is naar het Britse lagerhuis blijkt dat een van de spelers maar liefst 62.000 dollar aan schuld heeft door het spel. In het rapport wordt Runescape specifiek uitgelicht als een game waarin microtransacties zoals lootboxes te ver gaan en spelers in de community zijn het daar mee eens.

Runescape begon met microtransacties toen het de "Squeal of Fortune" introduceerde aan spelers in 2012, waarbij spelers elke dag aan een rad konden draaien en ook extra draaien aan het rad konden kopen. Squeal of Fortune werd later vervangen door Treasure Hunter, waarbij spelers random lootboxes openen met sleutels die ze verdiend of gekocht hebben. Jagex kwam al eerder onder vuur te liggen voor een "Prize Pool"-Mechanic dat in treasure hunter zat: spelers konden dan hun gewonnen items inzetten voor betere beloningen, met het risico alles te verliezen.

Spelers geven aan dat het rapport een aardschok heeft veroorzaakt in de Runescape-community: in een interview met Kotaku geven spelers aan dat Jagex agressief microtransacties en promoties pusht, ook al is er herhaaldelijk door spelers gevraagd om daarmee te stoppen. Ook is het zogenaamde Skilling - waarbij mensen de vele skills die Runescape kent grinden voor xp - een aantal jaar geleden generfd en vervangen door boosts die de spelers kunnen kopen. Het rapport wordt door velen gezien als het bewijs dat Jagex te veel mikt op de zogenaamde "whales", spelers die obsceen veel geld uitgeven aan de game. Veel spelers geven aan nu Old School Runescape te spelen omdat die game minder microtransacties heeft en daardoor eerlijker aanvoelt.

Naast de membership die veel Runescape-spelers uit hun oude dagen nog kennen heeft ontwikkelaar Jagex ook Bonds, een event dat RunePass heette, en Runemetrics waarmee spelers hun statistieken konden zien te koop aangeboden. De bewering van de spelers dat Jagex mikt op whales lijkt niet onwaarschijnlijk: Jagex rapporteerde dat het maar liefst een derde van hun omzet haalt uit tien procent van de spelerbase.

Runescape
Runescape-speler geeft 62.000 dollar uit, community is microtransacties zat

Bayern-top haalt uit naar Ter Stegen: "Hij heeft geen recht van spreken"

Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge hebben in de Duitse media uitgehaald naar Marc-André ter Stegen. De Duitse keeper van Barcelona uitte onlangs zijn ovrede over zijn reserverol bij de nationale ploeg achter eerste keus Manuel Neuer. De beleidsbepalers van Bayern München vinden dat Ter Stegen geen recht van spreken heeft en nemen het op voor Neuer.

Neuer is al jarenlang de eerste keus van bondscoach Joachim Löw. Ter Stegen is op zijn beurt al lange tijd eerste keeper van Barcelona, maar moet bij Die Mannschaft de sluitpost van Bayern München voor zich dulden. Tijdens de afgelopen interlandperiode gaf Ter Stegen aan dat hij allesbehalve blij is met zijn rol als tweede keeper. Neuer liet zich in de media uit over de woorden van zijn collega en gaf na afloop van de 2-4 nederlaag tegen Nederland in de EK-kwalificatie aan de uitspraken van de Barcelona-keeper niet handig te vinden. Ter Stegen reageerde op de persconferentie in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund geprikkeld.

In gesprek met Sport1 mengen Hoeness en Rummenigge zich in de discussie. "Het is een grap", begint Hoeness fel. "Ter Stegen heeft geen recht van spreken. De West-Duitse pers steunt hem op extreme wijze. Er wordt gedaan alsof hij al zeventien keer wereldkampioen is geworden. Er bestaat geen discussie en we zien niet graag dat onze spelers beschadigd worden. Ter Stegen is een goede keeper, maar Manuel is veel beter en hij heeft veel meer ervaring. Zolang hij fit blijft, is hij de beste. Er bestaat geen twijfel, Neuer is de nummer één."

"Wat mij niet bevalt aan deze hele kwestie, is dat niemand bij de DFB zich uitgesproken heeft", vult Bayern-voorzitter Rummenigge aan. "Zo blijft het onderwerp leven en dat gebeurt deels achter de rug van Manuel om. Dat is oneerlijk."

Ook Bayern-trainer Niko Kovac spreekt zich uit: "Ik sta absoluut aan de kant van mijn bazen. Ik sta achter mijn aanvoerder, hij is de nummer één van Duitsland. Dat zal zo blijven zolang hij door blijft gaan." Neuer probeert zelf weg te blijven van de discussie. "Het gaat mij erom dat ik mijn ding blijf doen. Ik ga niet mee in het debat. We zijn een team."

Kubica vertrekt na dit seizoen bij Formule 1-team Williams

Na een teleurstellend seizoen vertrekt Robert Kubica na dit seizoen bij het Formule 1-team van Williams.

Na zeven jaar afwezigheid maakte Kubica in 2018 zijn rentree in de F1-wereld. Vorig seizoen was de 34-jarige Pool testcoureur bij Williams. Dit seizoen is hij samen met George Russell de vaste coureur bij het Britse team. De rentree in de koningsklasse is echter geen succes geworden.

“Ik wil het team bedanken dat ze me hebben geholpen bij het maken van mijn comeback in de Formule 1”, aldus Kubica. “Ik heb genoten van mijn twee jaar bij Williams, maar ik heb het gevoel dat de tijd nu rijp is om door te gaan naar het volgende hoofdstuk in mijn carrière.”

Wie volgend seizoen de opvolger wordt van Kubica is nog niet bekend.

Tot 10 jaar celstraf geëist tegen verdachten van criminele organisatie

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord Holland heeft vandaag de strafeisen uitgesproken tegen drie verdachten van deelname aan een criminele organisatie, witwassen, handel in verdovende middelen en verboden wapenbezit. Het betreft een 46-jarige man uit de Dominicaanse Republiek, een 40-jarige man woonachtig in Hoofddorp en een 26-jarige man uit Bunschoten.

Geld op zak
In april vorig jaar komt de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) de oudste verdachte op het spoor, nadat op de luchthaven Schiphol door de Douane bij hem 50.000 euro in contanten is aangetroffen. Het witwasonderzoek naar de herkomst van dat geld leidt tot een huiszoeking in Hoofddorp en de uiteindelijke aanhouding van de verdachten. Twee van hen zitten sindsdien in voorlopige hechtenis, de derde verdachte staat internationaal gesignaleerd.

Designgarderobe
Bij de huiszoeking is nog meer geld aangetroffen, maar ook een designgarderobe ter waarde van 20.000 euro, Rolex horloges en een vuurwapen. De woning staat op naam van iemand anders, net als een auto waarin de FIOD twee koffers met verborgen compartimenten vindt, met daarin ruim vijftien kilo XTC pillen.

Criminele organisatie
Verdachten wordt verweten samen plannen te hebben gemaakt om een grote hoeveelheid cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Toronto te smokkelen. Ook zijn ze volgens het OM bezig geweest met het ronselen van vrouwen, vermoedelijk om via hen drugs en geld in en uit Nederland te vervoeren. Zelfs nadat er twee aanhoudingen waren verricht bleef de criminele organisatie actief, vanuit het Huis van Bewaring werden er plannen gemaakt voor de handel en smokkel van diverse verdovende middelen.

Het onderzoek geeft volgens de officier van justitie een goed inzicht in de veelomvattendheid van de internationale handel in drugs. ‘’Vraag en aanbod vinden elkaar schijnbaar moeiteloos en er ontstaan bijzondere criminele samenwerkingsverbanden. In dit geval tussen de drie verdachten. Met elkaar regelen zij de handel in uiteenlopende harddrugs, waaronder cocaïne, MDMA, LSD en Fentanyl’’ aldus de officier in zijn requisitoir.

‘’Kennelijk beschikt de organisatie over contacten en kennis, waardoor het voor hen mogelijk is grote hoeveelheden drugs van de ene kant van de wereld naar de andere te laten smokkelen. Zowel een corrupte douanier in Canada als de baas van een Braziliaanse favela kan de organisatie tot de vaste contacten rekenen.’’

Strafeis
De officier van justitie eist onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. De 40-jarige man uit Hoofddorp hoort tien jaar tegen zich eisen. Tegen de jongste verdachte eist de officier zes jaar. De man uit de Dominicaanse Republiek is vijf jaar geëist.

De rechtbank doet vermoedelijk over twee weken uitspraak.

Doodgeschoten Kelvin Maynard werd achtervolgd

De gisteravond doodgeschoten oud-profvoetballer Kelvin Maynard (32) werd al vanaf het Wethouder de Roosplein in Zuidoost achtervolgd.

Dat meldt de politie. Maynard zou via de Valburgdreef de Langbroekdreef zijn opgereden. Bij de brandweerkazerne aan de Langbroekdreef werd hij, terwijl hij in de auto zat, onder vuur genomen. Maynard botste daarna tegen de kazerne. Hij werd door brandweermensen gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

De schutter zat samen met een ander persoon op een zwart tweewielig of driewielig motorvoertuig. De twee waren in het zwart gekleed en zijn vermoedelijk richting de Gooiseweg gereden. Ze zijn nog voortvluchtig.

'Lyon en Memphis Depay weigerden last-minute transfer'

Memphis Depay had deze zomer wellicht een transfer naar AS Roma kunnen maken. L'Équipe meldt dat AS Roma vlak voor het einde van de zomerse transferwindow zich had gemeld bij Olympique Lyon in een poging de 25-jarige aanvaller te strikken. Zowel Lyon als Depay stelden de Italiaanse club echter teleur, aldus de Franse sportkrant.

De Oranje-international werd de afgelopen transferperiodes steevast gelinkt aan een vertrek bij les Gones , waarbij de Italiaanse competitie vaak werd genoemd als vervolgstap. Deze zomer leek vooral AC Milan interesse te hebben in de diensten van Depay. De Italiaanse club had naar verluidt ook pogingen ondernomen om de Nederlander over te nemen, maar zonder succes.

L'Équipe komt donderdag met het bericht dat AS Roma erg veel belangstelling had in Depay. De club uit de Italiaanse hoofdstad werd al vaker in verband gebracht met de aanvaller en afgelopen zomer zou de werkgever van Justin Kluivert concreet zijn geworden. AS Roma werd naar verluidt echter al snel met een afwijzing geconfronteerd.

Lyon was bereid te luisteren naar aanbiedingen voor Depay, maar weigerde het bod van AS Roma uiteindelijk. De Franse club vond naar verluidt dat de aanbieding niet voldoende was.

Naast het verhaal dat Lyon het bod weigerde, was ook Depay gedecideerd in zijn besluitvorming. Via zijn zaakwaarnemer heeft de aanvaller laten weten dat hij geen interesse had in de overstap.

Ritzege Grosu in Slowakije

De derde etappe in de Ronde van Slowakije is gewonnen door Eduard Michael Grosu. De Roemeen was na 226,6 kilometer koersen,van Bardejov naar Ru¸omberok, sneller dan dan klassementsleider Yves Lampaert en Arnaud Démare.

Rémy Rochas, Martin Salmon (die volgend jaar voor Team Sunweb gaat rijden) en Idar Andersen zorgden voor de vlucht van de dag. Hun voorsprong was maximaal zeven minuten, maar op 20 kilometer voor de meet werd het trio weer ingerekend door het peloton. Het was een lastige finale met enkele oplopende stroken. Dat het geen typische massasprint was, was koren op de molen voor Grosu die Lampaert en Démare, wiens ploeg veel werk deed, voor wist te blijven.

Nederland stijgt drie plekken op FIFA-ranking en is Duitsland voorbij

Nederland is de nieuwe nummer dertien op de wereldranglijst van de FIFA. Na de overwinningen van Oranje op Duitsland en Estland in de EK-kwalificatie is het team van bondscoach Ronald Koeman met drie plekken gestegen op de ranking. België blijft koploper, terwijl wereldkampioen Frankrijk de nieuwe nummer twee is. Brazilië zakt een positie naar de derde plaats.

Nederland stond op een gedeelde zestiende plaats met Italië, dat eveneens op 1569 punten stond. Duitsland stond een plaats hoger, maar inmiddels is Oranje Die Mannschaft voorbij. Oranje was in de EK-kwalificatie met 2-4 te sterk voor de ploeg van bondscoach Joachim Löw. Een paar dagen later werd Estland met 0-4 opzij gezet. De twee overwinningen zijn van positieve invloed op positie op de wereldranglijst.

In oktober komt het Nederlands elftal weer in actie. Op 10 oktober staat om 20.45 uur de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland op het programma. Drie dagen later volgt de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland.

Stand FIFA-ranking per 19 september
Positie Land Punten +-
1 België 1752 0
2 Frankrijk 1725 +1
3 Brazilië 1719 -1
4 Engeland 1662 0
5 Portugal 1643 +1
6 Uruguay 1639 -1
7 Spanje 1631 +2
8 Kroatië 1625 -1
9 Colombia 1622 -1
10 Argentinië 1614 0
11 Zwitserland 1604 0
12 Mexico 1603 0
13 Nederland 1586 +3
14 Denemarken 1584 -1
15 Italië 1583 +1
16 Duitsland 1580 -1
17 Chili 1576 -3
18 Zweden 1560 0
19 Peru 1551 0
20 Senegal 1546 0

Bertens opnieuw vroeg uitgeschakeld in Azië

Kiki Bertens heeft de goede vorm nog niet te pakken. De Nederlandse verloor net zoals in Zhengzhou haar eerste partij. In het Japanse Osaka verloor ze dit keer met twee sets van de Russische Anastasia Pavlyuchenkova: 1-6, 5-7.

Bertens keek in de openingsset al snel tegen een 4-0 achterstand aan. Dat was mede te danken aan het slecht serveren van de Nederlandse. In de eerste twee servicegames sloeg ze maar liefst vijf dubbele fouten. De achterstand kon ze in de eerste set niet meer goed maken en ging dan ook verloren met 6-1.

In de tweede set ging het gelijk op tussen de Nederlandse en de Russische. Bij 5-4 kreeg
Pavlyuchenkova haar eerste wedstrijdpunt, maar die wist Bertens nog weg te werken, maar twee games later maakte de Russische het wel af op haar de derde wedstrijdpunt.

Volleybalsters verliezen in vijf sets van wereldkampioen Servië op World Cup

De Nederlandse volleybalsters hebben bij het toernooi om de World Cup een tweede nederlaag geleden. In Japan was Oranje dichtbij een zege tegen wereldkampioen Servië, maar uiteindelijk werd er 3-2 (18-25, 23-25, 25-19, 26-24, 15-9) verloren van Servië.

Nederland begon ijzersterk aan de wedstrijd tegen Servië en dat vooral te danken aan de aanvalsters Lonneke Slöetjes en Anne Buijs. Na de 2-0 voorsprong in sets liet Servië toch hun klasse zien.

De Europees én wereldkampioen kwam terug in de wedstrijd, al stond Nederland in de derde set nog wel met 11-10 voor, maar uiteindelijk ging de set naar Servië. In de vierde set kreeg Oranje enkele kansjes om de wedstrijd te pakken, maar uiteindelijk ging die set ook naar de Servische volleybalsters. In de vijfde set liep Servië snel weg bij het Nederlands team en werd de vijfde set makkelijk binnengehaald.

Chinese bond hekelt houding en breekt met Hiddink

Guus Hiddink is niet langer de trainer van het olympisch team van China, zo melden media in het Aziatische land donderdag. Naar verluidt zou de Chinese voetbalbond niet tevreden zijn over de instelling van de Nederlander. Ook zou Hiddink met interviews de bond hebben geïrriteerd. De recente 2-0 nederlaag tegen Vietnam zou de coach nu fataal zijn geworden.

Hiddink bereidde zijn ploeg voor op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Op 8 september speelden de pupillen van de Nederlander tegen leeftijdsgenoten van Vietnam. De formatie van Hiddink verloor met 2-0. De Chinese bond zou het niet meer in Hiddink zien zitten in aanloop naar het belangrijke toernooi in Japan.

De voormalig bondscoach van onder meer Nederland, Zuid-Korea en Rusland verdiende volgens Chinese media een jaarsalaris van vier miljoen euro met zijn baan als coach van het beloftenteam.

"Ik ga daar aan de slag als manager volgens het Engelse model. Ik was bijna met pensioen, maar dit is een mooie klus", zei Hiddink vorig jaar september nog. Hao Wei, voormalig hoofdtrainer van de vrouwenploeg van China, neemt de taken van Hiddink over.

Vijfde ritwinst én eindzege Vos in Ardèche

Marianne Vos heeft de Ronde van de Ardèche op haar naam geschreven. De Nederlandse, die voorafgaand deze etappe al aan de leiding ging in het algemeen klassement, won vanmiddag de slotetappe nadat zij eerder deze ronde al vier ritten won.

De laatste etappe was maar 88 kilometer met onderweg drie flinke cols. De Tsjechische Nikola Nosková ging alleen op avontuur,maar werd op de slotklim bijgehaald door Vos. Op de top had het duo ruim een minuut op het eerste peloton.  In de eindsprint die volgde was Nosková kansloos.

FIOD doet onderzoek naar belastingfraude met e-commerce

De FIOD heeft op woensdag 18 september een pand in de omgeving van Drachten en twee panden in de omgeving van Amsterdam doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrift bij de invoer van goederen uit China.

Bij het onderzoek zijn meerdere verdachten betrokken. Zij maken bij de invoer van goederen uit China vermoedelijk ten onrechte gebruik van de zogenoemde ‘verleggingsregeling’. Bij deze regeling betaal je de btw niet bij invoer van goederen maar bij de uiteindelijke maand- of kwartaalaangifte. Verdachten geven de verschoven btw echter in het geheel niet aan op hun btw-aangifte. Hierdoor plegen zij btw-fraude voor bijna 1,1 miljoen euro.

Naast het doen van onjuiste aangiften bij invoer en de reguliere btw-aangifte, is vermoedelijk ook sprake van valsheid in geschrift.

Bij de doorzoeking van de diverse panden is fysieke en digitale administratie in beslaggenomen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak fraude met e-commerce
Steeds meer goederen en diensten worden online verkocht en komen vaak uit het buitenland. Daarmee neemt e-commerce een steeds prominentere plaats in onze samenleving in. Uit controles van de Douane en de Belastingdienst alsmede uit diverse berichten vanuit het buitenland blijkt dat deze handel gevoelig is voor fraude, met name op het terrein van het bewust omzeilen van de omzetbelasting en invoerrechten. Deze fraude zorgt ervoor dat producten goedkoop kunnen worden aangeboden, goedkoper dan door bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket besteden hier gezamenlijk aandacht aan.

Drie verdachten aangehouden na inbraakpoging

De politie hield in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 september op de Buitensingel in Rijswijk drie mannen aan op verdenking van een inbraakpoging. Omdat de verdachten niet meewerkten, zijn bij de aanhouding politiehonden ingezet.

Rond 00.30 uur ontving de politie de melding van een mogelijke inbraak op een bouwterrein aan de Buitensingel. Daar zouden spullen zijn gestolen van een bouwterrein. Toen agenten op de locatie arriveerden, zagen zij drie mannen. De verdachten renden vervolgens weg, waarop de agenten de achtervolging inzetten. Een van de verdachten verstopte zich in de struiken, waarop een politiehond hem beet. Na korte tijd konden de drie mannen worden aangehouden. Het gaat om een 44-jarige man uit Delft en twee mannen van 34 en 32 jaar uit Spijkenisse. Zij zitten op dit moment vast op het politiebureau. De gebeten 32-jarige verdachte is op het bureau nagekeken voor zijn verwondingen.

Bahama's gaan verder met wederopbouw, noodhulp afgerond

Na de eerste nood gaan de Bahama’s, tien dagen na de verwoesting door orkaan Dorian, verder met de wederopbouw op de eilandengroep. De inzet van noodhulp door Nederlandse, Franse en Duitse militairen wordt daarom afgerond. Gisteren is vanwege verslechterende weersomstandigheden begonnen met militairen en middelen terugbrengen naar Zr.Ms. Johan de Witt vanaf Abaco. Zr.Ms. Snellius is al op weg terug naar Curaçao.

De afgelopen week hebben de 550 Nederlandse, 50 Duitse en 50 Franse militairen zich met man en macht ingezet. Ze boden noodhulp en voorzagen in de eerste levensbehoeftes aan de inwoners van Abaco, die hard werden getroffen door orkaan Dorian. Majoor der mariniers Dennis Borst spreekt zijn mensen toe: ‘We gaan nu onze taken afronden. We hebben ontzettend veel gedaan en bereikt.’ In een aantal dagen zijn er legio resultaten geboekt. De militairen bouwden een brug die het noorden met het zuiden van het eiland verbindt. De haven is opgeruimd en het hospitaal is voorzien van elektriciteit en stromend water. Het personeel van het ziekenhuis kreeg bijstand van militaire medici om weer op gang te komen na de tropische storm. Wegen zijn vrijgemaakt. Hierdoor kan er begonnen worden met de wederopbouw. ‘De mensen hier beginnen zaken op te bouwen. Onze noodhulp is niet echt meer nodig, dus we kunnen gaan.’

Werk voortzetten
Dat betekent niet dat de militairen zomaar vertrekken. Gedurende de missie hebben de militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee nauw samengewerkt met lokale autoriteiten en hulporganisaties. ‘We hebben enorm hard gewerkt de afgelopen dagen. Ik kreeg echt het gevoel dat de regering ‘in control’ aan het raken is over de situatie op Abaco’, vertelt kapitein Roland van den Akker, van het Civiel Militair Interactie Commando. Hij fungeert als de spin in het web in het ‘Emergency Operations Centre’ waar de lokale overheid, hulpverleners en krijgsmacht hun activiteiten coördineren. ‘We laten als militairen echt iets goeds achter, waar de lokale autoriteiten en bevolking van Abaco verder aan kunnen bouwen.’

Weersomstandigheden
De orkaan Humberto zorgde voor uitdagingen bij het terugbrengen van alle militairen en voertuigen naar de Johan de Witt.

De orkaan beweegt zich nu in de buurt van Bermuda, maar zorgt ook voor een groeiende oceaandeining rondom de Bahama’s. In de afgelopen dagen zijn er vele trucks en terreinvoertuigen naar de wal gebracht voor noodhulp. Deze voertuigen moeten na de missie terug naar Zr.Ms. Johan de Witt. Dit transport gebeurt met landingsvaartuigen, maar door een te sterke oceaandeining, wordt dit de komende dagen bemoeilijkt.

Daarom heeft Zr.Ms. Snellius de zeebodem rond het zuiden van Abaco in kaart gebracht. Het doel was om een locatie te vinden waar veilig met de landingsvaartuigen gewerkt kon worden. Het hydrografische opnemingsvaartuig is hier succesvol in geweest. Met het oog op de komende weersverwachtingen, het vinden van een veilige landingsplek en de behaalde resultaten, is het terugbrengen van militairen en middelen daarom gisteren begonnen.

Roterende kentekenplaten bij criminaliteitscontrole

De politie hield woensdag 18 september, samen met de Belastingdienst, een criminaliteitscontrole op een parkeerplaats langs de A13 bij Delfgauw. De controle was vooral gericht op mobiel banditisme, transportcriminaliteit en andere facetten van ondermijning.

Tijdens de controle van een huurauto trof de politie een verborgen ruimte aan met daarin een zogenaamde 'sweeper'. Dat is een professioneel apparaat waarmee afluisterapparatuur en zendapparatuur kan worden opgespoord. De 26-jarige man uit Albanië zonder vaste woon- of verblijfplaats, verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de verborgen ruimte met de 'sweeper'. Hij deed vrijwillig afstand van het apparaat. De auto is in beslag genomen.

Kentekens
Bij de controle van een andere auto troffen de agenten een systeem aan waarmee elektronisch de originele kentekenplaten kunnen worden verwisseld met valse kentekenplaten. De 29-jarige bestuurder uit Amsterdam was niet de eigenaar van de auto en zei niets te weten van het systeem. De auto is in beslag genomen en verder onderzoek volgt.

Verder werd 22 keer proces-verbaal opgemaakt voor onder meer het rijden onder invloed van drugs, rijden zonder rijbewijs, opgeven valse naam, gladde banden en onverzekerd rijden. Voor bijna 2800 euro aan openstaande boetes werden geïnd.

De Belastingdienst liet 23 auto’s afslepen in verband met fiscale schulden en inde 62.744 euro aan aanslagen direct, waarvan 24.973,euro het grootse bedrag in één keer.

Korendag Scheveningen: 'Terug naar de kust'

Op zaterdag 28 september 2019 van 11:30 tot 18:00 uur vindt het grootste GRATIS Korenfestival van de regio Den Haag weer plaats: ‘Terug naar de Kust’. Na 3 succesvolle edities zal dit Korenfestival ook in 2019 in volle hevigheid losbarsten. Zo’n 1800 koorleden zullen hun talent laten horen en iedereen is welkom om te kijken, luisteren én mee te zingen! De inzing-opening bij het hoofdpodium onder leiding van Gregor Bak, zet gelijk de goede toon.

Terug naar de Kust
Op 8 binnen- en buitenpodia in het hart van Scheveningen - Keizerstraat, Prins Willemplein en het strand - brengen maar liefst 45 koren met leden van verschillende leeftijden een uniek zangspektakel ten gehore. De koren van Terug naar de Kust komen uit de regio Den Haag en verder uit heel Nederland en Engeland.

Toeschouwers gaan genieten van gezang in vele genres. Van pop tot musical, van rock tot theater, jazz, klassiek, gospel, shanty, smartlappen, close harmony en chanson. De Scheveningse inbreng bestaat uit onder andere het YMCA Popkoor (organisator en initiatiefnemer van het festival en het Schevenings Vissersvrouwenkoor. 

Speciale gasten en historische cultuurmarkt
Het festival start met een massale ‘Inzing-oefening’ op het hoofdpodium bij de Oude Kerk in de Keizerstraat, onder leiding van televisiepresentator en koordirigent Gregor Bak, ondersteund door het bekende dweilorkest Foutje Bedankt. Andere speciale gasten voor editie 2019 zijn sopraan-comédienne Francis van Broekhuizen en Decibelles, een Engels koor dat een Award heeft gekregen voor het beste a capella vrouwenkoor van de regio Blackburn. Uniek in de programmering van het festival zijn een kozakkenkoor, twee politiekoren, het koor Re-Flax, finalist van Korenslag en één van Nederlands beste gospelkoren: BlackGospel Experience Community Choir.

Voorts zijn er gratis zangworkshops voor de bezoekers onder leiding van Gregor Bak en Francis van Broekhuizen. Terug naar de Kust biedt ook een Scheveningse cultuurhistorische markt en speciaal voor het korenfestival in de tuin van De Oude Kerk (o.a. netten boeten/breien, mutsen plooien, doeken knopen, Schiemanswerk en historische foto’s) zal de Scheveningse klederdracht weer te zien zijn. Natuurlijk kan de festivalganger genieten van heel veel hapjes, drankjes en aanbiedingen van de plaatselijke ondernemers. Het korenfestival wordt met een bijzonder ‘mooi moment’ gezamenlijk afgesloten.

Het volledige programma is te vinden  op www.terugnaardekust.com.

Amerikaanse marine bevestigt UFO-beelden

De Amerikaanse marine heeft bevestigd dat in 2015 gemaakte UFO-beelden authentiek zijn. Marinepiloten maakten de opnamen, die bijna twee jaar geleden door To The Stars Academy of Arts & Sciences werden gepubliceerd.

Op de beelden zijn langwerpige objecten te zien, die zich snel lijken te bewegen. Ze zijn vastgelegd door geavanceerde infraroodsensoren en zijn, zo zegt marinewoordvoerder Joe Gradisher, 'niet geïdentificeerde vliegende objecten', UFO's dus.

We kunnen op basis van de beelden en de verklaring uiteraard niet de conclusie trekken dat het aliens zijn, maar zoals een wijs man daar ooit op zei: het zijn aliens.

UFO's, ze zijn er (Bron: YouTube)

RIVM: weeg kosteneffectiviteit mee bij keuze voor implantaten

Het kost vaak veel geld om nieuwe medische hulpmiddelen, zoals implantaten, te ontwikkelen. Informatie over hoe de kosten zich verhouden tot de mate waarin ze de gezondheid en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren, is daarom van belang. Verzekeraars, artsen en instanties die beoordelen of een implantaat wordt vergoed, besteden echter weinig aandacht aan de kosteneffectiviteit van implantaten. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM adviseert om bij de zorginkoop van implantaten informatie over kosteneffectiviteit mee te laten wegen. Ook bij andere afwegingen zou kosteneffectiviteit meer betrokken kunnen worden. Bijvoorbeeld bij de afweging of de zorgverzekering een product vergoedt. Verder kan transparanter worden welke factoren nu meewegen bij het besluit om implantaten te vergoeden. Om medicijnen vergoed te krijgen, moeten fabrikanten uitgebreide studies doen naar de kosteneffectiviteit. Bij implantaten is geen informatie over kosteneffectiviteit vereist. Daarnaast is vaak onduidelijk wat een (nieuw) implantaat precies kost.

Drie implantaten bekeken
Voor dit onderzoek bekeek het RIVM in de wetenschappelijke literatuur de kosteneffectiviteit van drie implantaten: heupprothesen, de sterilisatiemethode Essure en bekkenbodemmatjes. De economische evaluaties in de wetenschappelijke literatuur zijn niet altijd compleet en kwalitatief niet goed. Bijwerkingen worden erin onderschat of komen niet aan bod. En als er aandacht voor is, is dat vaak alleen voor de bijwerkingen op korte termijn. Hierdoor kan een te rooskleurig beeld ontstaan van de kosteneffectiviteit van het desbetreffende implantaat.

Medewerker (52) drogist zwaargewond na overval

Woensdagmiddag is een drogist aan de Langeweide in Zaandam overvallen door twee personen. Een 52-jarige medewerker uit Velserbroek raakte daarbij zwaargewond.

Rond 17.15 uur kwamen twee personen geheel in het donker gekleed de winkel binnen. Ook hadden beide een helm op. Het tweetal liep direct naar het slachtoffer en één van hen sloeg de man met iets op het hoofd. De ander had een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich.

Het tweetal spoedde zich daarna naar de kassa en deed hier een greep uit. De overvallers gingen er daarna op een snor- of bromfiets over de Volendamstraat vandoor in de richting van Westzaan. De politie heeft nog gezocht naar de daders, maar deze werden niet meer aangetroffen.

De politie vraagt getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man bedreigt buurtbewoners en agenten met hamer

Woensdagavond rond 23.30 uur meldden inwoners van de Beatrixstraat in Zonnemaire dat er een man (ook een bewoner van de straat) helemaal door het lint ging. Hij zou goederen vernielen met een hamer en mensen bedreigen met diezelfde hamer.

Agenten zijn ter plaatse gegaan en troffen de man aan. Ook de agenten bedreigde hij met de hamer. De man werd onder controle gebracht met pepperspray en kon toen worden aangehouden. Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex.

Bij een woning in de straat bleek de man een ruit te hebben vernield en een spiegel te hebben kapotgeslagen. Ook zouden bewoners zijn bedreigd. Van deze vernieling en bedreiging wordt aangifte gedaan. Ook de agenten die bedreigd zijn hebben aangifte gedaan.

Bij zijn insluiting gaf de man aan dat hij harddrugs in zijn woning had liggen. De politie is vervolgens weer naar de woning gegaan, heeft de harddrugs (ongeveer 75 gram speed) opgezocht en in beslag genomen. De man zal vandaag gehoord worden.

Overvallen Zwijndrechtenaar heeft 4 ton cash in huis

De politie heeft naar aanleiding van een woningoverval in Zwijndrecht een verhuisdoos met bijna 4 ton en vier rolexen gevonden. Het geld en de horloges zijn in beslag genomen. De vondst wordt nu bekendgemaakt, omdat er mogelijk mensen op zoek zijn naar het geld.

De woningoverval vond plaats in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 september in een woning aan de Langeweg in Zwijndrecht. Een van de bewoners werd opgesloten in de kelder en drie overvallers doorzochten het huis. Toen ze weg waren wist de bewoner zich te bevrijden en de politie te waarschuwen.

500 euro biljetten
De politie startte een onderzoek na de melding. Bij het onderzoek in de woning stuitte de politie vervolgens op de doos met geld en de zeer waardevolle horloges. Een deel van het geld bleek te bestaan uit 500 euro biljetten. Die worden inmiddels algemeen erkend als belangrijk signaal voor ondermijnende criminaliteit als witwassen.

Georganiseerde criminaliteit
Inmiddels wordt het onderzoek naar de herkomst van het geld gedaan door de Landelijke Recherche. Onderzocht wordt onder andere of het geld afkomstig is van zware georganiseerde criminaliteit. Er zijn – nog – geen aanhoudingen verricht. In het onderzoek werken regionale en landelijke eenheid van de politie en OM (Rotterdam, Functioneel en Landelijk Parket) samen. Het is niet duidelijk wat de bewoner heeft verklaard over de herkomst van het geld, aldus het Algemeen Dagblad. 

Wie mist er 400.000 euro? (Afbeelding: Openbaar Ministerie)
Wie mist er 400.000 euro? (Afbeelding: Openbaar Ministerie)

Slachtoffer liquidatie is oud-profvoetballer Kelvin Maynard

Bij de beschieting van een auto in Amsterdam Zuidoost is gisteravond een dode gevallen. Het blijkt nu te gaan om de Surinaams-Nederlandse oud-profvoetballer Kelvin Maynard. Dat bevestigt de politie.

De 32-jarige voetballer begon zijn carrière bij FC Volendam en speelde daarna onder meer voor FC Emmen. Zijn laatste seizoen speelde Maynard bij Quick Boys.

Gisteravond werd hij onder vuur genomen in de buurt van de Langbroekdreef. Maynard werd door hulpdiensten gereanimeerd, maar dat heeft niet mogen baten. De voetballer is overleden aan zijn verwondingen.

Brandweerkazerne
Op foto's is te zien dat zijn auto bij brandweerkarzerne Anton staat. De politie houdt er rekening mee dat Maynard na de beschieting wilde wegrijden en daarna tegen de gevel van brandweerkazerne Anton gebotst is.

Er is nog geen verdachte aangehouden. In een Burgernetmelding wordt opgeroepen om uit te kijken naar een zwarte motorscooter met drie wielen, met daarop twee in het donker geklede mensen.

Twee schietpartijen
Eerder op de dag werd advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. 'We krijgen veel vragen over de link tussen de moord van vanochtend en het schietincident zojuist op de Langbroekdreef', liet de politie weten op Twitter. 'We nemen dit uiteraard mee in het onderzoek, maar gaan er vooralsnog vanuit dat dit schietincident hier los van staat.'

26 meldingen van discriminatie na Pride

Na de Pride in Amsterdam zijn er 26 meldingen binnengekomen van discriminatie. Dat laat het college weten. Daarnaast zijn er zeven klachten bekend over discriminatie door taxichauffeurs. Dertien van de 26 meldingen zouden daadwerkelijk te relateren zijn aan de Pride. In tien gevallen werd er uiteindelijk ook echt aangifte gedaan. Daarvan wordt nog onderzocht wat er precies is gebeurd.

Dat schrijft het college, naar aanleiding van vragen die D66-raadslid Jan-Bert Vroege eerder stelde. Hij liet daarbij weten zich zorgen te maken om het aantal geweldsincidenten tegen lhbti'ers. 'Het is pijnlijk te constateren dat er weinig stappen vooruit gezet lijken te worden en dat incidenten schering en inslag blijven.'

Taxi
Aanleiding was voor hem vooral de berichtgeving over Jennifer Hopelezz. De dragqueen werd meerdere keren geweigerd door taxichauffeurs. Nadat ze een promotiefilm had opgenomen voor de Pride, was het opnieuw raak. Opvallend, aangezien er net de intentieverklaring 'discriminatievrije taximarkt' was getekend door alle Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's), Uber, ViaVan en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

En Hopelezz was niet het enige slachtoffer. Haar collega Lady Galore bleek na afloop van de botenparade eveneens te zijn geweigerd. Bovendien werden twee mannen uit een taxi gezet en bespuugd, nadat ze elkaar een zoen gaven.

Vier andere klachten
D66'er Vroege wilde daarom weten of er nog meer klachten waren binnengekomen over taxichauffeurs. Het college zegt op de hoogte te zijn van vier andere meldingen. Zo heeft het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) heeft twee klachten ontvangen, waar Taxiklacht één melding binnen kreeg.

Na een rondgang bij de TTO's bleek er nog een klacht binnengekomen te zijn. Daarbij werden de klanten weliswaar niet zelf gediscrimineerd, maar zouden ze er getuige van zijn geweest dat iemand anders een discriminerende opmerking kreeg.

Maatregelen
Het raadslid vroeg zich bovendien af of er maatregelen getroffen worden tegen de taxichauffeurs die zich schuldig maken aan discriminatie. Het college geeft aan dat chauffeurs die zich niet aan de intentieverklaring houden, op verschillende manieren gestraft kunnen worden.

Maatregelen lopen uiteen van een voorwaardelijke schorsing tot het intrekken van een vergunning. Al moet daar een kanttekening bij geplaatst worden. 'Als de vergunning wordt ingetrokken kan de chauffeur wel werkzaamheden blijven verrichten in Amsterdam voor platformaanbieders zoals Uber of ander besteld vervoer.'

Politie en OM
Het college benadrukt nog wel dat discriminatie een strafbaar feit is. 'Vervolging, veroordeling en sanctionering ligt bij politie en het Openbaar Ministerie (OM).'

De Canal Parade in beeld  (Foto: Ronald Huiberse)
De Canal Parade in beeld (Foto: Ronald Huiberse)

Beachvolleyballers naar volgende ronde op OKT

Op het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Haiyang hebben de twee Nederlandse beachvolleybalduo's zich beiden geplaatst voor de tweede groepsfase. De vrouwen deden dat met twee zeges, de mannen wonnen één van hun twee groepswedstrijden.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink openden met een vrij simpele 21-16, 21-14 overwinning op het Poolse duo Kinga Wojtasik/Katarzyna Kociolek. Anniina Parkkinen en Taru Lahti-Luikkonen uit Finland boden een stuk meer weerstand, maar na de eerste set sloegen Keizer en Meppelink alsnog toe: 18-21, 21-19, 15-13.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren in hun openingsduel met twee keer 21-17 te sterk voor de Letten Martins Plavins en Edgars Tocs, maar het tweede duel ging verloren. De in topvorm verkerende Russen Ilya Leshukov en Konstantin Semenov waren met twee keer 18-21 een maatje te groot, maar het Nederlandse duo staat wel in de volgende ronde.

De tweede groepsfase bestaat uit vier groepen van drie duo's, waar de beste twee zich plaatsen voor nóg een groepsfase. Die bestaat uit twee groepen van vier, de top-2 van elke groep gaat dan naar de halve finales en de twee winnaars daarvan verdienen voor hun land - niet zichzelf - een olympisch startbewijs.

Man City start CL-seizoen uitstekend; De Roon en Hateboer hard onderuit

Manchester City heeft woensdagavond eenvoudig afgerekend met Shakhtar Donetsk in de eerste speelronde van de Champions League. De Engelse grootmacht hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om er met een overwinning vandoor te gaan in Oekraine door treffers van Riyad Mahrez, Ilkay Gündogan en Gabriel Jesus: 0-3. Tegelijkertijd verloren Marten de Roon en Hans Hateboer tijdens het Champions League-debuut met Atalanta in groep C met ruime cijfers van Dinamo Zagreb: 4-0.

Shakhtar Donetsk - Manchester City 0-3
Manchester City stichtte in de beginfase het meeste gevaar en uiteindelijk kwam de ploeg van Josep Guardiola ook op voorsprong. Halverwege de eerste helft mocht Gündogan vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen. De poging van de middenvelder trof de lat, waarna de rebound een prooi was voor Mahrez, die geen buitenspel stond: 0-1. Even voor de onderbreking verdubbelde Gündogan de voorsprong. De middenvelder was het eindstation van een mooie aanval van Manchester City en rondde van dichtbij knap af: 0-2.

In de tweede helft had de formatie van Guardiola weinig meer te duchten van de thuisploeg. Een kwartier voor tijd gooide Gabriel Jesus het duel definitief in het slot. Bij een rappe counter bleef de Braziliaanse aanvaller na een pass van Kevin De Bruyne rustig genoeg en zette hij de 0-3 op het scorebord. Vervolgens voerde Guardiola drie wissels door en speelde de Engelse topclub het duel professioneel uit.

Dinamo Zagreb - Atalanta 4-0
Nog voor het rustsignaal werd al duidelijk dat het debuut van Atalanta in de Champions League in een fiasco zou uitmonden. In de tiende minuut werden diverse pogingen van Dinamo geblokt, maar uiteindelijk rondde Marin Leovac van dichtbij een pass van Peter Stojanovic af: 1-0. Atalanta, met Marten de Roon, Robin Gosens en Hans Hateboer in de basis, had moeite om in het duel te komen en kreeg nog voor rust de 2-0 en 3-0 van Mislav Orsic om de oren. De spelmaker schoof het leer na een half uur vanaf de rand van het strafschopgebied in de verste hoek en vlak voor rust kopte hij de bal in het doel van Pierluigi Gollini.

Een monsternederlaag in het Stadion Maksimir bleef de ploeg van trainer Gian Gasperini uiteindelijk bespaard. In een rommelige tweede helft waren de beste kansen voor Dinamo Zagreb en in de 68e minuut completeerde Orsic zijn hattrick. De defensie van Atalanta verkeek zich op een hoge bal van Kévin Théophile-Catherine, waarna de vrijstaande Orsic de bal diagonaal afrondde: 4-0. Atalanta wacht begin volgende maand een thuisduel (in Milaan) met Shakhtar Donetsk, terwijl Dinamo Zagreb uit bij Manchester City zal aantreden.

Groep D
In een vermakelijke wedstrijd hebben Atlético Madrid en Juventus elkaar woensdagavond in evenwicht gehouden in groep D van de Champions League. Matthijs de Ligt en consorten grepen een 0-2 voorsprong in het Wanda Metropolitano, maar in het tweede bedrijf kwam Atlético terug tot 2-2. Héctor Herrera bepaalde de eindstand in de laatste minuut van de reguliere speeltijd. Voor het Bayer Leverkusen van Peter Bosz liep de eerste groepswedstrijd van de Champions League uit op een teleurstelling: Lokomotiv Moskou won verrassenderwijs met 1-2 in Duitsland.

Atlético Madrid - Juventus 2-2
In de eerste tien minuten dicteerde Juventus het tempo, maar de ploeg van Maurizio Sarri vond geen weg door de achterhoede van Atlético. In de tegenaanval werd de thuisploeg juist wel tweemaal dreigend in de openingsfase. Beide keren kwam het gevaar van João Félix, die in de elfde minuut veel meters maakte op de vijandelijke helft, De Ligt van zich afhield en een laag schot afvuurde. Wojciech Szczesny hield de bal uit de hoek. Kort daarna kende de doelman weinig moeite met een kopbal van de frivole Portugees. Zijn ervaren landgenoot Ronaldo zorgde halverwege de eerste helft met een afstandsschot voor het eerste doelgevaar van Juventus. De bal van Ronaldo had een lastige stuit, maar leverde uiteindelijk geen problemen op voor Jan Oblak.

In het restant van de eerste helft kwam het tempo steeds lager te liggen. Serieuze kansen waren er niet meer, al probeerde Atlético wel met ressie te spelen. In de tweede helft trok Juventus de wedstrijd echter naar zich toe. Het was Juan Cuadrado, de enige nieuweling in de basis ten opzichte van het competitieduel met Fiorentina (0-0), die op prachtige wijze de score opende. De Colombiaan ontving de bal in de hoek van het strafschopgebied van Gonzalo Higuaín, trok naar binnen en krulde het leer prachtig in de kruising: 0-1. Atlético stelde er na een uur een vlotte aanval tegenover, die eindigde met een schot van José Giménez, voordat Juventus de marge verdubbelde.

Opnieuw counterden de bezoekers met succes; ditmaal stoomde Alex Sandro op en legde hij de bal panklaar voor Blaise Matuidi, die de 0-2 binnenknikte. Toch was het duel daarmee nog niet gespeeld. Twintig minuten voor tijd vond Atlético de aansluiting via Stefan Savic, die van dichtbij raak kopte nadat Giménez een vrije trap had verlengd met het hoofd. Zeven minuten voor tijd schreeuwde heel het Wanda Metropolitano om een penalty nadat De Ligt de bal tegen de hand van Leonardo Bonucci schoot, maar Danny Makkelie en de VAR wilden er niet aan. Juventus leek dus met de schrik vrij te komen, maar in de laatste minuut kopte invaller Herrera de bal buiten bereik van Szczesny na een corner van Kieran Trippier: 2-2. In de blessuretijd schoot Cristiano Ronaldo maar net voorlangs na een fraaie solo.

Bayer Leverkusen - Lokomotiv Moskou 1-2
Het team van Bosz had in de eerste vijftien minuten duidelijk meer balbezit en maakte het spel, maar het was Lokomotiv dat daarna profiteerde van een complete wanorde in defensie van Bayer. Het was Grzegorz Krychowiak die Lukas Hradecky diagonaal verschalkte: 0-1. Een eigen doelpunt van Benedikt Höwedes nivelleerde tien minuten later de tussenstand: 1-1. In het restant van de eerste helft hielden de teams elkaar in evenwicht, al speelde Bayer slordig en was dat ook de aanleiding voor de 1-2. Na een foute pass van Hradecky werkte Dmitri Barinov de bal van afstand in een keer in het lege doel van Bayer.

Bayer was in de tweede helft niet in staat om een nederlaag te voorkomen, al zocht men regelmatig het doel van Guilherme op en kreeg men ook kansen op een doelpunt. Kai Havertz kopte enkele minuten na rust over en een vrije trap van Kevin Volland ging maar net naast. Bosz zag echter lijdzaam toe hoe de vele foute passes, met name in de laatste meters, niet bevorderlijk waren voor de continuïteit van het spel van zijn ploeg, ondanks ruim 75 procent aan balbezit. In de slotfase voorkwam Hradecky een tweede doelpunt van Krychowiak.

Overige uitslagen Champions League woensdag
A: Club Brugge - Galatasaray 0-0
A: Paris Saint-Germain - Real Madrid 3-0
B: Bayern München - Crvena zvezda 3-0
B: Olympiakos - Tottenham Hotspur 2-2

Consument opnieuw negatief

De stemming onder consumenten is opnieuw negatief. Het consumentenvertrouwen komt in september 2019 uit op -2. In augustus was dat 0. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechtert iets.

Met -2 ligt het consumentenvertrouwen in september boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Oordeel over economisch klimaat en koopbereidheid verslechtert iets
Consumenten oordelen in september negatiever over de economie dan in augustus. De deelindicator Economisch klimaat daalt van -1 naar -3. Dat komt vooral doordat consumenten pessimistischer zijn over de economie in de komende twaalf maanden.

De koopbereidheid verslechtert een fractie in september. Deze deelindicator staat op -1, tegen 0 in augustus. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden is iets negatiever. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat minder gunstig.

Werkloosheid gestegen naar 3,5 procent

Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7.000 per maand gestegen naar 321.000 in augustus 2019. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. In juli was dat 3,4 procent. De stijging van het aantal werklozen deed zich voor in de leeftijdsgroepen tot 45 jaar. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind augustus 237.000 lopende WW-uitkeringen.

Het aantal mensen met betaald werk nam in dezelfde periode eveneens met gemiddeld 7.000 per maand toe tot 9,0 miljoen in augustus. 4,1 miljoen mensen hadden in augustus 2019 om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 5.000 per maand afgenomen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In augustus waren er 321.000 werklozen. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking werkloos.

UWV: lichte stijging WW-uitkeringen in augustus
UWV verstrekte 237.000 WW-uitkeringen eind augustus 2019. Dat zijn er 41.500 minder dan een jaar eerder. Dat komt neer op een daling van 14,9 procent. Vergeleken met juli 2019 ligt het aantal lopende WW-uitkeringen in augustus 1,1 procent hoger (+2.700).

UWV: zomerpiek WW in het onderwijs
De toename van het aantal WW-uitkeringen in augustus zit vooral bij de pedagogische beroepen. Dit is een terugkerend fenomeen. Elk jaar is er in de zomermaanden een piek van het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit het onderwijs. Tijdelijke contracten worden beëindigd omdat het werk afloopt en niet voldoende vakantiedagen zijn opgebouwd om de hele zomer doorbetaald te krijgen. Deze zomerpiek geldt vooral voor regio’s waar de krapte op de arbeidsmarkt minder groot is.

Record aantal mensen op de arbeidsmarkt
In augustus 2019 waren er 9,0 miljoen werkenden en 321.000 werklozen. Samen is dat 71,2 procent van de 15- tot 75-jarigen. Deze brutoarbeidsparticipatie piekte voor het laatst in maart 2009 (71,0 procent). Het ging destijds om 8,4 miljoen werkenden en 342.000 werklozen.

Vooral 45-plussers zijn steeds vaker op de arbeidsmarkt: in maart 2009 werkte 56,7 procent of was op zoek naar werk en beschikbaar daarvoor. In augustus 2019 was dat 60,9 procent. Vooral het aantal werkenden in deze groep nam sterk toe met 736.000 .

De 45-minners zijn minder vaak op de arbeidsmarkt. Bij de 15-tot 25-jarigen was de brutoarbeidsparticipatie in maart 2009 70,9 procent en in augustus 2019 69,9 procent. Bij de 25- tot 45-jarigen ging het ruim tien jaar geleden om 89,8 procent en vorige maand was dat 88,2 procent.

FOK! Wat een weer: tussenseizoen

Welkom!

We zitten momenteel echt in een tussenfase. Het is eigenlijk net te fris voor een terrasje of andere buitenactiviteiten, maar echt slecht is het weer ook nog niet. Ook in Europa zien we dat. De dagelijkse donderbuien zijn op Spanje na vrijwel verdwenen en in een groot deel van Europa is het rustig weer. Langzaamaan komt de herfst er nu toch echt aan. Ook bij ons neemt vanaf zondag de kans op regen toe.

Vanaf vrijdag t/m zondag komt het kwik wel boven de 20 graden uit, maar de zomerse temperaturen die eerst in de kaarten stonden lijken niet meer aan de orde. Ik verwacht zondag maximaal 23 graden. Dan moet het ook meezitten met de zon, want in de loop van die dag neemt namelijk de kans op een bui toe. Vrijdag en zaterdag is er redelijk veel ruimte voor de zon en wordt het 18 tot 22 graden. Prima weer dus.

Vandaag  is het nog vrij fris met 17 graden. De zon schijnt vooral in het zuiden. In het noorden en westen is er meer bewolking en is een spatje regen niet uitgesloten. Later op de dag breiden de opklaringen zich verder uit en zien we overal de zon nog even. Er is weinig wind.

Tot ziens!  


Meer weer op FOK!

Amsterdam in het donker (Foto: FOK!)
Amsterdam in het donker (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rechters en officieren in zaak Taghi krijgen extra bescherming

Na de moord op advocaat Derk Wiersum zijn er aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Officieren van justitie en rechters die werken aan het liquidatieproces Marengo, de zaak tegen kopstuk Ridouan Taghi, worden extra beschermd. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, woensdagavond bij Nieuwsuur.

Westerbeke vertelde dat er ook met Wiersum was gesproken over zijn veiligheid. Maar er waren geen aanwijzingen dat er een moordaanslag op hem gepleegd zou worden. 'Er was geen zodanige informatie dat dit zich zou kunnen voordoen', aldus Westerbeke. Er waren daarom geen aanvullende maatregelen genomen bovenop de bescherming die betrokkenen in de zaak al kregen.

Dat de bende van Taghi betrokken is bij de aanslag op Wiersum is volgens Westerbeke 'het belangrijkste scenario' voor het Openbaar Ministerie. Wiersum was advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces.

Seriefapper krijgt half jaar voorwaardelijk: 'Kon het niet laten'

Een 44-jarige Australiër heeft een half jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. Beveiliger Benjamin Moran stond tussen januari 2015 en begin dit jaar ruim dertig keer in het openbaar aan z'n leuter te trekken, tot hij in januari op heterdaad werd betrapt.

Moran werd opgepakt en werkte verder keurig mee met de politie. Zo kruiste hij op een plattegrond van Brisbane allerlei plekken aan waar hij de handkar aan had geslingerd, waarna de politie die kaart deelde met het publiek. Dat leverde uiteindelijk 33 aanklachten op van mensen die hem hadden zien staan, soms naakt, soms 'een beetje bloot'.

De beste man werd uiteraard psychologisch onderzocht en daaruit bleek dat het hem puur op het exhibitionsme gericht was, fysiek contact met toekijkende vrouwen was zeker niet zijn bedoeling. In de aanklacht wordt hij een seriële bevrediger genoemd, een op sensatie beluste man die het niet kon laten, iets wat Moran met de nodige schaamte toegaf.

De rechter noemt het een verzachtende omstandigheid dat Moran altijd veel moeite deed om zijn derde been wel enigszins buiten het zicht af te stellen. "Vrijwel altijd stond je achter een boom of een constructie, en begon je nadat je even tevoorschijn kwam", aldus rechter Belinda Merrin. De dader stond altijd met een hoed en bril op te sjorren, waarbij hij ook de bedrijfsnaam op zijn busje afplakte.

Het feit dat er geen enkel fysiek contact is geweest met de vrouwen, en dat hij daar ook geen poging toe deed, heeft ervoor gezorgd dat Moran weg is gekomen met een half jaar voorwaardelijk. Hij heeft een proeftijd van twee jaar, als hij hem in die periode niet in de broek kan houden moet hij alsnog de bak in.

Beschoten automobilist knalt tegen brandweerkazerne in Amsterdam

In de buurt van de Langbroekdreef in Amsterdam Zuidoost is vanavond een auto beschoten. Bij de schietpartij is een gewonde gevallen, meldt de politie.

Op foto's is te zien hoe een auto staat bij brandweerkarzerne Anton. De politie houdt er rekening mee dat de automobilist na de beschieting wilde wegrijden en daarna tegen de gevel van brandweerkazerne Anton gebotst is.

De politie heeft ook een Burgernet-melding uitgestuurd. Daarin wordt opgeroepen om uit te kijken naar een zwarte motorscooter met drie wielen, met daarop twee in het donker geklede mensen.

Update 19 september 06:51 uur:
Het slachtoffer is nog gereanimeerd door de brandweer, maar is na korte tijd overleden. De politie doet onderzoek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.