FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 september 2019

NFL: Buccaneers houden Panthers en Newton in bedwang

De Tampa Bay Buccaneers hebben hun eerste overwinning van het nieuwe jaar in de NFL te pakken. Op bezoek bij de Carolina Panthers van quarterback Cam Newton wist coach Bruce Arians zijn ploeg voor het eerst naar een zege te leiden.

In het eerste kwart bleef het bij een field goal voor beide teams, waarna Joey Slye de Panthers in het tweede kwart vanaf 37 yard op voorsprong trapte. Chris Godwin werd een dikke minuut voor rust bereikt door Buccaneers-quarterback Jameis Winston en tekende zo voor de voorsprong.

Dankzij indrukwekkende field goals van Slye, die van 54 en 51 yards raak trapte, kwamen de Panthers weer langszij, maar Peyton Barber brak ineens door de verdediging en zette de Buccaneers weer op voorsprong. Diezelfde Barber werd in het vierde kwart in de endzone neergehaald door Luke Kuechly voor een safety, maar Tampa Bay hield in de slotminuten op de goal line knap stand en won met 14-20.

Panthers - Buccaneers (Bron: YouTube)

Bokser James naar tweede ronde WK

Bokser Delano James heeft zich op het WK in het Russische Ekaterinburg geplaatst voor de tweede ronde van het weltergewicht, de klasse tot 69 kilogram.

James opende zijn toernooi tegen de Turkmeen Serdar Amangeldiyev en dat leek een redelijk gelijkopgaand gevecht te zijn. Amangeldiyev leek wat vaker uit te delen, terwijl de stoten van James harder door leken te komen.

Na drie ronden bleek dat drie juryleden het duel met 30-27 aan James gaven, één ging voor 29-28 en de vijfde wees de Turkmeen met 28-29 aan, wat betekende dat James met 4-1 won. In de tweede ronde vecht de Nederlander tegen de Turk Necat Ekinci.

Volleyballers zetten eenvoudig Montenegro aan de kant op EK

De Nederlandse volleyballers zijn het EK in eigen land goed gestart. In Ahoy won de Nederlandse ploeg met 3-0 (25-13, 25-17, 25-15).

De Nederlandse ploeg onder leiding van de Italiaan Roberto Piazza kwam in geen enkele set in de problemen tegen Montenegro. Grote man aan Nederlandse kant was Nimir Abdelaziz. De diagonaalspeler sloeg maar liefst 27 binnen voor Oranje.

Ook de volgende twee wedstrijden van Nederland, tegen Oekraïne en wereldkampioen Polen, worden gespeeld in het Rotterdamse Ahoy. Daarna speelt Oranje de groepswedstrijden in Amsterdam tegen Estland en Tsjechië in de sporthallen Zuid.

De eerste vier van de groepsfase gaan naar de achtste finales en die wedstrijden worden dan weer gespeeld in Apeldoorn.

Matthews voor het tweede jaar op rij de beste in Québec

Michael Matthews heeft net zoals vorig jaar de Grand Prix Cycliste de Québec op zijn geschreven. De Australiër van Sunweb was in de Canadese plaats in een sprint heuvel op de snelste van een uitgedund peloton. Hij won voor Peter Sagan en Greg van Avermaet. Tom-Jelte Slagter was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Vandaag stond de eerste van de twee Canadese WorldTour-wedstrijden op het programma. De renners moesten zestien rondes afleggen van dertien kilometer afleggen met daarin de klim van Côte de la Potasse. Lange tijd reden er zes renners vooruit die een maximale voorsprong van acht minuten kreeg op het peloton, waar vooral Sunweb de achtervolging leidde.

Uiteindelijk bleef de Amerikaan Gavin Mannion het langst voorop, maar op 26 kilometer van de streep was het avontuur voorbij. Daarna volgde nog verschillende aanvallen van meerdere renners, maar niemand raakte weg.

Bij het ingaan van de slotronde in Québec was het peloton al wat uitgedund, maar op drie kilometer plaatste Julian Alaphilippe zijn aanval. Hij trok het peloton uit elkaar en alleen Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Diego Ulissi en Jack Haig konden de Fransman volgen.

Het vijftal keek vooral naar elkaar en in de laatste kilometer kwam het eerste deel van het peloton weer aansluiten, doordat ze vooral naar elkaar keken. Toch ging Alaphilippe als eerste de sprint aan, maar hij werd snel gepasseerd en won nog vrij makkelijk. Voor het tweede jaar op rij heeft Matthews de Grand Prix Cycliste de Québec gewonnen. Sagan werd nog net tweede, voor Van Avermaet.

Van de Nederlanders was Tom-Jelte Slagter de beste met een zesde plaats en daarmee deed hij twee plaatsen beter dan Timo Roosen, die met een achtste plaats de tweede Nederlander was in de top tien.

De Graafschap buigt tegen Jong Ajax achterstand om in winst en blijft koploper

De Graafschap heeft vrijdagavond met 3-2 gewonnen van Jong Ajax. De Amsterdammers kwamen in de eerste helft op een 0-2 voorsprong. Na rust moest Jong Ajax met tien man verder na een rode kaart voor Quinten Timber. Via doelpunten van Jasper van Heertum, Branco van den Boomen en Ralf Seuntjens waren de drie punten alsnog voor De Graafschap. Door de winst blijven de Superboeren koploper in de Keuken Kampioen Divisie.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie
De Graafschap - Jong Ajax 3-2
Excelsior - Almere City FC 4-2
FC Den Bosch - N.E.C. 2-2
FC Eindhoven - Roda JC Kerkrade 1-1
FC Volendam - FC Dordrecht 1-1
Jong PSV - Jong AZ 3-2
MVV Maastricht - Telstar 1-2
NAC Breda - Jong FC Utrecht 0-0
SC Cambuur - Helmond Sport 5-1
TOP Oss - Go Ahead Eagles zaterdag 19.45 uur

Vier Nederlanders in subtop na tweede dag KLM Open

De Nederlanders doen het voorlopig goed op de honderdste editie van de KLM Open. Rowin Caron staat gedeeld achtste in de tussenstand met -7. Joost Luiten, Koen Kouwenaar en de Nederlandse verrassing van de tweede dag Will Besseling (-6) staan gedeeld zeventiende. In totaal hebben zes landgenoten het weekend gehaald. 

Luiten sloot vrijdag af met een totaal van 69 slagen, drie onder par. Dezelfde score als een dag eerder. Maar de manier waarop de 33-jarige Bleiswijker speelde, stemde hem veel meer tevreden dan op de openingsdag. "Ik ben hele weinig in de problemen gekomen. Het was een solide ronde. Drie onder is zeker niet slecht, maar het hadden er ook vier of vijf kunnen zijn. Het is jammer dat dat niet is gelukt, maar die is een mooie positie om morgen mee verder te gaan. Drie slagen op de nummer één is te overbruggen in het weekeinde. Ik moet morgen de aansluiting verkleinen’’, aldus Luiten na afloop van dag twee in Amsterdam.

Voor het eerst in heel lange tijd in de historie van het Dutch Open hebben flink wat Nederlandse golfers de cut overleefd. Behalve Caron en Luiten komen ook Wil Besseling (-6), amateurspeler Koen Kouwenaar (-6), Reinier Saxton en Sven Maurits (beiden -2) dit weekeinde nog in actie op de baan van The International bij Amsterdam.

Golfers die dit weekend geen geld gana verdienen zijn onder meer de oud-winnaars Martin Kaymer (-1), Gonzalo Castano (-1), Lee Westwood (+1), Romain Wattel (par), Maarten Lafeber (+2) en José Maria Olazabal (+5). Een andere topfavoriet voor de eindzege, Masters-winnaar Sergio Garcia, staat op een gedeelde tweede plaats met een totaal van 135 slagen (-9). Het klassement wordt aangevoerd door de Schot Scott Jamieson met -11.

Burgemeester Halsema vindt aanpak salafistisch onderwijs ingewikkeld

Burgemeester Halsema uit in AT5's 'Het Gesprek met de Burgemeester' haar zorgen over salafistische invloeden waarvan sprake zou zijn op zeker negen Amsterdamse islamitische onderwijsinstellingen. Halsema zegt het lastig te vinden dat de gemeente weinig mogelijkheden heeft om op te treden. "Daar zijn we af en toe gefrustreerd over."

Dinsdag kwam uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad naar voren dat bij zeker negen Amsterdamse onderwijsinstanties sprake is van sterke salafistische invloeden. Bij deze instellingen zou aan kinderen onder meer worden geleerd zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid.

Geen complete verrassing
De burgemeester zegt dat de resultaten van het onderzoek niet als een donderslag bij heldere hemel komen. "We zijn ons al langer bewust van het gevaar dat uit kan gaan van anti-democratische sentimenten, anti-rechtsstatelijke sentimenten, waarbij homoseksuelen en vrouwen vernederd worden. Ik heb daar ook in het anti-radicaliseringsbeleid al een aantal keer op gewezen. Dus een complete verrassing was het niet."

"De omvang ervan was wel een verrassing", aldus Halsema. "We hebben, ook naar aanleiding van de situatie op het Haga Lyceum, op dit moment heel veel contact met de islamitische gemeenschap. Wat ik weet vanuit die gemeenschap, is dat het daar ook als een bom is ingeslagen."

Stappen zetten binnen islamitische gemeenschap
Volgens Halsema is het van belang dat met name in de islamitische gemeenschap zelf stappen worden ondernomen, om ervoor te zorgen dat het onderwijs in overeenstemming is met de Amsterdamse waarden van tolerantie en gelijkwaardigheid.

Toch kan het voor moslims moeilijk zijn om zich uit te spreken, meent de burgemeester. "We weten al heel lang dat met name de meer extremistische, fundamentalistische richting intimiderend kan zijn voor de eigen gemeenschap. Het kost dus veel kracht en weerbaarheid van moslims in Amsterdam om zich daartegen te verzetten. Wij proberen daar als gemeente ook zoveel mogelijk behulpzaam in te zijn."

Veroordelen
Concrete maatregelen blijven in veel gevallen echter lastig, legt Halsema uit. "De vraag is of je kan optreden zolang het binnen de grenzen van de rechtstaat is. Je kunt het wel veroordelen en veroordelen doen wij. De gemeente gaat niet over de inhoud van het onderwijs, daar gaat het Rijk over."

Dat het Rijk mogelijkheden heeft, die de gemeente niet heeft, kan soms tot frustratie leiden, geeft de burgemeester toe. "Wij hebben als gemeente weinig mogelijkheden, behalve het voeren van gesprekken, het veroordelen en kijken naar manieren die je hebt zoals we bij het Haga hebben gedaan, om te laten zien dat er wel een grens is. Dat gaat uiterst moeizaam en daar zijn we af en toe ook gefrustreerd over."

Spoeddebat
Zeven partijen in de Amsterdamse raad hebben inmiddels een spoeddebat aangevraagd over de resultaten van het onderzoek. "Dat vind ik logisch. Natuurlijk maken de raadsleden zich hier ook zorgen over en ze hebben gelijk. Ik denk dat we er heel goed over na moeten denken hoe we tegelijkertijd duidelijk maken dat extremisme en fundamentalisme in onze stad niet welkom zijn, maar dat de islam bij Amsterdam hoort en dat moslims bij Amsterdam horen."

'Oude' Scola leidt Argentijnse basketballers naar WK-finale

Op het wereldkampioenschap basketbal in China hebben de Argentijnen zich geplaatst voor de finale. In de halve eindstrijd in Beijing werd Frankrijk met 80-66 verslagen, waardoor Argentinië het in de finale op mag nemen tegen Spanje.

Argentinië begon ijzersterk, vooral dankzij de inmiddels 39-jarige captain Luis Scola, die al twintig jaar in het nationale team speelt. De Fransen hielden de schade in het restant van de eerste helft beperkt, maar in de tweede helft was Argentinië gewoon telkens weer beter.

Franse drietjes landden niet, Argentinië bleef lekker scoren en Rudy Gobert, de spil van de Franse verdediging, leek ondanks elf rebounds nauwelijks in de wedstrijd te zitten. Scola tekende voor 28 punten en 13 rebounds en hij leidde zijn ploeg op indrukwekkende wijze naar de eindstrijd, die zondag vanaf 14.00 uur live te zien is op Ziggo Sport.

Argentinië won in 1950 het eerste WK en bereikte daarna pas in 2002 weer de finale, waarin Joegoslavië te sterk was. Twee jaar later won de legendarische ploeg van 2004 olympisch goud in Athene, daar was Scola ook al van de partij, net als op het WK twee jaar eerder.

Frankrijk - Argentinië (Bron: YouTube)

Maatschappelijke diensttijd februari 2020 officieel van start

Sinds de zomer van 2018 zijn door heel Nederland 75 MDT-projecten (maatschappelijke diensttijd) gestart waarvoor tot nu toe bijna 10.000 jongeren zijn geworven. Op basis van de praktijkervaringen en resultaten van deze proeftuinen en in overleg met onder meer jongeren, (vrijwilligers)organisaties en gemeenten heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een aantal kaders geschetst om de maatschappelijke diensttijd zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van jongeren en organisaties.

De maatschappelijke diensttijd gaat zich richten op jongeren tussen 14 en 27 jaar. Het is de bedoeling dat zij daar minimaal 80 uur aan besteden binnen 6 maanden. Nieuwe projecten op basis van deze kaders starten vanaf februari 2020. Daarmee start de maatschappelijke diensttijd officieel.

Potentieel van bijna 600.000 jongeren
Jongeren zijn in de praktijk van het afgelopen jaar op verschillende manieren met MDT-projecten in aanraking gekomen. Tot nu toe werkt de werving via school of opleiding het best: 38% van de deelnemers startte zo met hun maatschappelijke diensttijd. Jongeren noemen als belangrijkste motivatie om mee te doen dat ze anderen willen helpen en daarvoor erkenning willen krijgen. Ze willen vaardigheden ontwikkelen en zinvol werk doen, hun leven weer op de rit krijgen, grip krijgen op baan of studiekeuze en de kans op succes daarin vergroten. Als het organisaties lukt om bij deze motivaties aan te sluiten, spreekt dit volgens onderzoek een potentieel van bijna 600.000 jongeren aan.

Ontdekkingsreis
Staatssecretaris Blokhuis: "De maatschappelijke diensttijd kun je zien als een soort ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Ik heb verschillende MDT-projecten bezocht en veel jongeren gesproken. Het valt me op dat zij het vooral ook heel erg leuk vinden. Niemand kan zo enthousiast vertellen over de maatschappelijke diensttijd als de deelnemende jongeren zelf."

Landelijk erkende waardering
Samen met jongeren, gemeenten, werkgevers, (maatschappelijke) organisaties en scholen wordt in de komende periode in de praktijk verkend of er een landelijk certificaat kan komen. Daarmee zouden de vaardigheden en kennis die jongeren ontwikkelen tijdens hun maatschappelijke diensttijd op een heldere manier gewaardeerd kunnen worden. Een financiële vergoeding wordt in de praktijk van de proeftuinen gezien als de minst motiverende beloning. Voor sommige jongeren kan het wel een noodzakelijke randvoorwaarde zijn omdat ze in hun eigen levensonderhoud moeten voorzien. Om de maatschappelijke diensttijd ook voor deze jongeren toegankelijk te houden zal daarmee rekening gehouden worden met de verdere uitwerking.

Verdringing voorkomen
De maatschappelijke diensttijd moet een combinatie zijn van maatschappelijke impact van jongeren, talentontwikkeling voor jongeren en ontmoeting tussen jongeren en anderen, vooral tussen jongeren met verschillende achtergronden. Daarmee onderscheidt het zich van een stage, betaald werk of vrijwilligerswerk. Uiteraard is de scheidslijn soms dun en moet er aandacht zijn om verdringing te voorkomen. Een MDT-project mag niet ten koste gaan van bestaande arbeidsplaatsen, stages of vrijwilligersfuncties. Staatssecretaris Blokhuis heeft CNV Jongeren en FNV Jong ook uitgenodigd om hem hierop alert te houden en met hem mee te denken hoe verdringing kan worden voorkomen.

Het ontwerp voor de maatschappelijke diensttijd dat nu is geschetst door staatssecretaris Blokhuis, in afstemming met minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, betekent niet dat precies in steen is gebeiteld hoe alles moet en zal werken. De nieuwe kaders vormen de basis voor verdere ontwikkeling op grotere schaal vanaf de officiële start van de maatschappelijke diensttijd in februari 2020.

Golfster Van Dam wint bij debuut op Solheim Cup

Op de eerste dag van de Solheim Cup op Gleneagles maakte Anne van Dam een droomdebuut: de Nederlandse nam in de fourballs routinier Suzann Pettersen op sleeptouw naar een 4&2 zege op Danielle Kang en Lizette Salas. Europa staat na de eerste dag van de Solheim Cup op voorsprong. Het staat 4,5-3,5

De Solheim Cup is de vrouwelijke variant van de Ryder Cup, waar de twaalf beste golfers van Europa en Amerika tegen elkaar strijden. In de ochtendsessie (foursomes) moest de 23-jarige professional nog even wachten. De eerste sessie werd met 2,5-1,5 gewonnen door Europa. 

Tijdens de fourballs mocht Van Dam wel in actie komen. Met de ervaren Pettersen, die bezig is aan haar negende Solheim Cup, aan haar zijde speelde ze tegen de Amerikaanse Kang en Salas. Met een par op de eerste holes speelde ze de zenuwen meteen weg en het was voldoende om Europa op voorsprong te brengen. Vervolgens maakte de Nederlandse birdies op zes, zeven en negen, zodat het Europese duo halverwege een comfortabele voorsprong van vier up had.

De Amerikaanse dames beten zich echter vast in de wedstrijd. Op de zestiende hole wisten het Van Dam en Pettersen toch de partij te beslissen. De partij werd met 4&2 gewonnen. 

De Amerikaanse dames Ally McDonald en Angel Yin maakten met 7&5 gehakt van Anna Nordqvist en Caroline Hedwall, een record in de Solheim Cup, waardoor de voorsprong beperkt bleef tot één punt. In de twee andere flights wist Europa een comfortabele voorsprong op te bouwen, maar beide partijen eindigden in een gelijkspel. 

Zaterdag gaat de Solheim Cup verder met een nieuwe serie foursomes en fourballs. Zondag wordt het toernooi afgesloten met een individuele partij.

Onderzoek naar misstanden bij Team Hoefkade Den Haag

Naar aanleiding van meldingen van politiemedewerkers is begin dit jaar een onderzoek gestart naar mogelijke misstanden binnen het politieteam Hoefkade in Den Haag. Het onderzoek richt zich op ontoelaatbaar gedrag richting burgers en tussen collega’s onderling.

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) begon op basis van de meldingen eerst een oriënterend onderzoek. In een dergelijk vooronderzoek werd een eerste toets op de signalen gedaan. Op basis van de uitkomsten van dit oriënterend onderzoek startte VIK een intern onderzoek naar vier medewerkers van het team Hoefkade. Zij zijn onder meer betrokken bij de aanhouding van een verdachte eind vorig jaar. Bij de aanhouding is geweld gebruikt. VIK onderzoekt of dit geweld rechtmatig en proportioneel was. Het interne onderzoek bevindt zich in een afrondende fase.

Ongewenst gedrag niet getolereerd
‘Binnen onze eenheid wordt niets onder het tapijt geveegd’, reageert politiechef Paul van Musscher van de Eenheid Den Haag op de berichtgeving over de misstanden. ‘De norm binnen onze eenheid is helder. Ongepast gedrag, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd. Wij nemen alle signalen over bijvoorbeeld ongewenste omgangsvormen en buitensporige geweldstoepassing uitermate serieus. De suggestie dat wij dit niet doen, is volstrekte onzin.’

Misstanden aankaarten
‘Wij verwachten van onze collega’s dat zij het melden als zij kennis dragen van misstanden binnen de organisatie. Ik ben dan ook blij dat de cultuur binnen onze eenheid zodanig is dat collega’s dat ook daadwerkelijk doen. Vanuit de leiding hebben wij veel aandacht gehad voor de collega’s die de moed hebben gehad om naar voren te stappen en deze misstanden aan te kaarten.’

Goed politiewerk
‘Laat één ding duidelijk zijn: we hebben het hier over enkele medewerkers die over de schreef zijn gegaan. Het overgrote deel van onze mensen verricht dagelijks goed politiewerk, waarbij wij ons te allen tijde aan de wet houden en onze professionaliteit bewaken.’

Vos wint eerste etappe Ronde van Ardèche

De eerste etappe in de Ronde van de Ardèche is gewonnen door Marianne Vos. De Nederlandse wielrenster van CCC-Liv kwam na 126,4 kilometer koersen, van Saint-Paul-le-Jeune naar Aubenas, alleen over de finish.

De rensters moesten na veertig kilometer koersen de Col de Peyre op,een 15 km lange klim van de eerste categorie. In de afdaling bleek er een kopgroep te zijn ontstaan van 25 vrouwen. Oud-wereldkampioene Tatiana Guderzo wist uit de kopgroep weg te springen, waarna Vos de achtervolging inzette. Ze wist bij Guderzo aan te sluiten en de twee wisten een voorsprong van twee minuten op te bouwen. Op 1,5 kilometer van de streep demarreerde Vos en Guderzo kon geen antwoord geven.

Plofkraakexplosieven gevonden in huis in Amsterdam

Aan het Ochtenhof in Amsterdam is vanmiddag een woning gesloten op last van de burgemeester. In de berging van de woning werden materialen gevonden waarmee explosieven gemaakt kunnen worden voor plofkraken.

De politie doorzocht naar aanleiding van een plofkraak in Duitsland meerdere woningen. De woning aan de Ochtenhof was er daar een van. Omliggende woningen werden tijdens de doorzoeking ontruimd wegens explosiegevaar.

De woning is voor ten minste drie maanden gesloten. Volgens de gemeente leverde de aanwezigheid van de materialen 'een ernstige verstoring op van de openbare orde' op.

Vier jaar cel geëist voor inrijden op motoragenten

"Een stevige straf is op zijn plaats voor het inrijden op twee motoragenten op Tweede Kerstdag 2018 in Twente. De verdachte heeft zijn auto ingezet als wapen in de strijd om niet gepakt te worden."

Dat zei de officier van justitie vrijdag 13 september voor de rechtbank in Almelo, waar een 27-jarige man uit het Overijsselse Geesteren terecht stond voor een poging tot doodslag op en zware mishandeling (met voorbedachten rade) van twee motoragenten.

De officier eiste een gevangenisstraf van vier jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor zes jaar. “Er zal paal en perk moeten worden gesteld aan gedrag zoals de verdachte dat heeft vertoond, waarbij sprake is van een totaal gebrek aan ontzag en respect voor de politie.” Het incident heeft veel impact gehad op de agenten, volgens de officier.

De verdachte zou er vandoor zijn gegaan bij een politiecontrole in Borne. Toen de agenten de man verderop staande hielden, ging hij er ‘vol gas en met spinnende banden’ vandoor. Daarbij raakte hij een stilstaande politiemotor. Een van de agenten loste een schot.

Tijdens de vlucht en achtervolging die daarop volgden, via Zenderen richting Albergen en daarna Almelo, zou de verdachte plotseling zo hard hebben geremd dat een van de motoragenten op de auto botste. “Het gedrag van de verdachte was erop gericht om een fataal ongeval te veroorzaken”, aldus de officier.

Bij de verdere achtervolging zou de verdachte (achteruitrijdend) op deze motoragent zijn ingereden. De agent had op dat moment zijn motor in de berm geparkeerd. Ook toen is er door de politie geschoten. Daarna zou de 27-jarige nog een keer achteruitrijdend zijn ingereden op de motor van de andere agent.

De officier vindt dat bij het inrijden op deze agent sprake is van zware mishandeling met voorbedachten rade. “De verdachte heeft gedurende de hele achtervolging genoeg tijd gehad zich te beraden. Bij het laatste incident stuurt hij recht op de agent af.”

De officier is ervan overtuigd dat de 27-jarige man de auto heeft bestuurd, ook al ontkent de verdachte dat. Getuigenverklaringen en zendmastgegevens weerspreken zijn opgegeven alibi; de 27-jarige zelf zegt dat hij rond die tijd zou hebben rondgelopen in Almelo.

De auto is niet van de verdachte zelf, maar de 27-jarige had toegang tot de woning van de eigenaar van de auto. De autosleutels hangen daar aan een haakje in de hal. Getuigen hebben verklaard dat verdachte regelmatig in de bewuste auto reed.

Tegen de eigenaar van de auto zou de 27-jarige hebben gezegd dat hij tijdens een politiecontrole is weggereden. De man zou bang zijn geweest om zijn rijbewijs voorgoed kwijt te raken. Hij zou tegen de eigenaar ook hebben verteld dat hij is achtervolgd door agenten en dat hij ze daarbij heeft aangereden, dat hij daarna de auto heeft verlaten en toen is weggerend.

Ontvluchte tbs'er aangehouden

De 42-jarige tbs'er die zich gisteren tijdens een fietstocht onttrok aan het toezicht, is vrijdagmiddag aangehouden in Rilland. In het begin van de middag werd van de man, die verbleef in de Pompekliniek in Nijmegen, een opsporingsbericht met foto verspreid, en hij werd mede daardoor herkend.

De man fietste donderdagmiddag in het buitengebied van Malden even na 15 uur weg bij zijn begeleider. Om half 4 was hij nog gezien bij een pinautomaat in Gennep. Daarna ontbrak van hem ieder spoor.

De man werd in 2013 veroordeeld tot onder andere een tbs-maatregel vanwege het misbruik van minderjarige meisjes. Toen hij ontsnapte zijn de slachtoffers gewaarschuwd en startte het speciale opsporingsteam van de politie FastNl een onderzoek naar zijn verblijfplaats. Vrijdagochtend werd besloten van de man een opsporingsbericht met foto te verspreiden.

MLB: Opnieuw mijlpaal voor Bogaerts

Xander Bogaerts heeft een nieuwe mijlpaal in zijn carriere bereikt. Afgelopen zondag sloeg de kortestop van de Boston Red Sox zijn 1000ste honkslag en afgelopen nacht sloeg hij zijn vijftigste tweehonkslag van dit seizoen.

Bogaerts is nu de tweede speler ooit van Boston met minstens dertig homeruns en vijftig tweehonkslagen in één jaar. Alleen Red Sox-legende David Ortiz ging hem in 2007 voor. De 26-jarige Arubaan is daarmee de tweede kortestop die daarin slaagt. Alleen Alex Rodriguez in 1996 ging hem voor.

Ook zijn ploeggenoot Rafael Devers lijkt erin te slagen om minstens dertig homeruns en vijftig tweehonkslagen in een seizoen te slaan. De derde honkman staat voorlopig op 29 homeruns en vijftig tweehonkslagen. Ondanks het succes van Bogaerts en Devers lijken de Boston Red Sox de play-offs te moeten missen. Met nog maar een paar weken te honkballen staan de Red Sox op ruime achterstand om daar een serieuze kans op te maken.

Uitslagen donderdag MLB:
Detroit Tigers - New York Yankees 4-10 (game 1)
Detroit Tigers - New York Yankees 4-6 (game 2)
New York Mets - Arizona Diamondbacks 11-1
Miami Marlins - Milwaukee Brewers 2-3
Chicago White Sox - Kansas City Royals 3-6
Colorado Rockies - St. Louis Cardinals 3-10
San Diego Padres - Chicago Cubs 1-4
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 4-7
Baltimore Orioles - Los Angeles Dodgers 2-4
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 9-5
Minnesota Twins - Washington Nationals 6-12
Texas Rangers - Tampa Bay Rays 6-4
Houston Astros - Oakland Athletics 2-3
Seatlle Mariners - Cincinnati Reds 5-11

Nederlandse honkballers bereiken halve finales na monsterzege tegen België

De Nederlandse honkballers hebben zich met eenvoudig gemak geplaatst voor de halve finales van het EK. In Duitsland won Oranje met maar liefst 17-2 van België. Door de overwinning heeft Nederland zich ook geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi, dat van 18 tot en met 22 september in Italië wordt gehouden.

In de eerste helft van de eerste inning kwam Nederland nog in de problemen tegen het Belgische team. Werper Orlando Yntema kreeg twee runs tegen, maar Nederland herstelde zich snel tegen België. Dankzij homeruns in de tweede helft van de eerste inning door Curt Smith, Ademar Rifaela en Hendrik Clementina.

Ook in de andere innings had Nederland greep op de Belgische werpers. In iedere inning werd gescoord met als uitschieter de vijfde inning waar Nederland maar liefst zeven runs wist te scoren. Daarna werd de wedstrijd ook beëindigd door de 'mercy rule' (wedstrijd wordt vroegtijdig beëindigd bij een te groot verschil).

Nederland speelt zaterdag om 15.00 de halve finale op het EK.

Cavagna wint negentiende rit Vuelta, Movistar kiest even voor de aanval na valpartij Roglic

Rémi Cavagna heeft de negentiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman van Deceuninck-QuickStep reed op 25 kilometer weg uit de kopgroep en hield net voldoende voorsprong over op de lastige aankomst in Toledo. Primoz Roglic behield ondanks een valpartij halverwege de rit de leiding in het klassement.

Elf renners reden vanuit de start al vroeg weg van het peloton, maar al snel liet de Nieuw-Zeelander Shane Archbold zich terugzakken tot het peloton, waar hij kon werken voor zijn sprinter Sam Bennett. De voorsprong van de kopgroep zou ook niet meer dan drie minuten bedragen.

Toch was het nerveus koersen in het peloton doordat er constante bedreiging was van de waaiers. Door het nerveuze gedoe zou er ook een grote valpartij ontstaan en daarbij was klassementsleider Primoz Roglic bij betrokken. De Sloveen van Jumbo-Visma was samen met onder meer Miguel Angel Lopez bij betrokken. Ook Tony Martin was betrokken bij die val en de Duitser en een belangrijke ploegmaat van Roglic moest opgeven, na verluid met ernstige verwondingen.

Net na de valpartij trok Movistar opeens vol door en zo brak het peloton in waaiers. Mede door de valpartij reed Roglic opeens op één minuut achterstand op Alejandro Valverde en Nairo Quintana. Toch duurde de actie niet lang en hielden ze in de groep van Valverde de benen stil, waardoor de groep van Roglic en López weer konden terugkeren. Later trok Movistar het nogmaals in waaiers, maar ook ditmaal zou de actie niet lang duren.

Vooraan demarreerde Remi Cavagna op 25 kilometer van de finish. De Fransman die niet al te veel kopwerk deed in de kopgroep reed direct weg bij zijn medevluchters en zou zijn voorsprong stelselmatig uitbouwen. Ook het peloton wist het gat naar Cavagna niet te dichten, waardoor Deceuninck-QuickStep voor de vierde maal een etappe wist te boeken deze Ronde van Spanje.

Bennett won het sprintje voor de tweede plaats op vijf seconden van Cavagna. Ook Valverde plaatste zich goed van voren, waardoor de wereldkampioen drie seconden inliep op Roglic, maar de Sloveen heeft nog altijd een voorsprong van een kleine drie minuten op Valverde. Zaterdag staat de laatste bergrit op het programma in de Ronde van Spanje.

Neymar staat voor rentree bij PSG: "We hebben hem nodig"

Neymar kan zaterdag tegen Strasbourg na een tumultueuze transferzomer zijn rentree maken bij Paris Saint-Germain. Trainer Thomas Tüchel bevestigde vrijdag op de voorafgaande persconferentie dat de Braziliaan klaar is om in actie te komen en hoopt dat de fanatieke supporters van PSG de aanvaller zullen steunen.

Neymar flirtte maandenlang met een vertrek naar Barcelona of Real Madrid, maar een definitieve overgang kwam uiteindelijk niet van de grond. "Dat is nu afgesloten", zegt Tüchel over de transfersoap. "Ik ben blij met onze groep, die bestaat uit veel spelers met persoonlijkheid, karakter en ervaring. Ook Neymar maakt daar onderdeel van uit, dat is zeker. Hij kan zich nu volledig concentreren op PSG."

Door de blessures van Kylian Mbappé, Edinson Cavani en Julian Draxler komt de terugkeer van Neymar zeer gelegen. "Het is noodzakelijk dat hij terugkeert. Hij is nog steeds een PSG-speler en hij is beschikbaar voor morgen. Hij heeft donderdag weer meegetraind, dat ging goed. Hij is klaar om te spelen. De laatste weken waren niet makkelijk voor hem, maar dat is nu voorbij. Zo is het leven."

Tüchel hoopt dat de harde kern van zijn club Neymar weer in de armen sluit. "Ik begrijp dat niet alle fans blij zijn met de situatie, met wat er is gebeurd. Maar ik heb geen controle over de supporters. Het enige dat ik kan controleren, is er wat er in mijn team gebeurt. Neymar is een speler van ons en ik weet zeker dat hij er alles aan gaat doen om onze doelen te bereiken, waarvan het eerste is om te winnen tegen Strasbourg."

Ajax beloont Dest met nieuw contract

Sergiño Dest heeft zijn contract bij Ajax verlengd, zo maakt de club uit Amsterdam vrijdagmiddag bekend. Het vorige contract van de verdediger liep tot medio 2021 en is met een jaar verlengd. In zijn verbintenis is een optie opgenomen voor nog een seizoen.

Dest speelt sinds 2012 in de jeugdopleiding van Ajax en maakte dit seizoen onder trainer Erik ten Hag zijn debuut in het eerste elftal. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal maakte de rechtsback, die ook als linksback uit de voeten kan, voor het eerste minuten in de hoofdmacht. Tot dusver speele hij zeven wedstrijden in het team van Ten Hag.

Zijn stormachtige ontwikkeling was de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter niet onopgemerkt gebleven. Tegen Mexico (0-3) en Uruguay (1-1) begon Dest vanuit de basis. Omdat het nog geen officiële interlands betrof, mag Dest nog voor Nederland uitkomen.

De KNVB wil graag met het achttienjarige talent in gesprek, in de hoop dat hij voor een interlandloopbaan in het shirt van Oranje kiest.

Wederom ritzege Van der Poel in Groot-Brittannië

Mathieu van der Poel behoudt na vandaag ook de leidende positie in de Ronde van Groot-Brittannië. De Nederlander won vandaag de zevende etappe door Matteo Trentin in de eindsprint op overtuigende wijze te verslaan.

Dylan van Baarle (Team Ineos), die de rittenkoers in 2014 won, en Cameron Meyer (Mitchelton Scott) zagen een vluchtpoging in de laatste twaalf kilometer van de etappe stranden. Vervolgens hield Ben Swift het van vijf vluchters lang stand, maar ook hij werd in het zicht van de haven bijgehaald.

Morgen wordt de Ronde van Groot-Brittannië afgesloten met de achtste en laatste etappe.

KLM verlegt grens met vervangen vliegtuig door trein

KLM vervangt met ingang van 29 maart 2020 één dagelijkse vlucht tussen Schiphol en Brussel door stoelcapaciteit op de hogesnelheidstrein Thalys. Dit maakt KLM vandaag bekend. KLM, Thalys en NS hebben de afgelopen maanden intensief samengewerkt om dit mogelijk te maken. Roger van Boxtel, president directeur van NS, noemt de stap van KLM grensverleggend en een opmaat naar meer. Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, noemt de trein op korte afstanden binnen Europa niet alleen de meest duurzame, maar ook een comfortabele en snelle optie voor reizigers.

Stientje van Veldhoven: "Dat een spoorvervoerder en vliegmaatschappij de handen ineen slaan om reizigers tussen Schiphol en Brussel te verleiden om te kiezen voor de trein is een mooie stap in de goede richting. Want de trein is op korte afstanden binnen Europa niet alleen de meest duurzame, maar ook een comfortabele en snelle optie voor reizigers. De stap die NS en KLM nu zetten smaakt wat mij betreft naar meer. Met elkaar zetten we ons daarom maximaal in om de trein op meer korte afstanden de beste keuze voor reizigers te laten zijn.”

Roger van Boxtel: “Op afstanden tot 700 kilometer wil NS met de trein een duurzaam alternatief zijn voor auto en vliegtuig. Dat luchtvaart en trein elkaar vinden in dit doel is grensverleggend en wat NS betreft een opmaat naar meer. We werken met KLM graag verder aan een overstap van vliegtuig naar trein die voor de reiziger volstrekt logisch is.

Op bestemmingen als Brussel, Parijs, Londen en Berlijn, kan de trein de auto en het vliegtuig overstijgen. Om op meer bestemmingen een duurzame vervanger van vliegen te worden, is er meer actie nodig. Dit vraagt om hogere frequenties, meer capaciteit, kortere reistijden en concurrerende tarieven.

Samenwerken is essentieel om het internationale treinnetwerk naar zo’n hoger plan te tillen. Politieke en bestuurlijke afstemming is nodig binnen Nederland en in Europa. Maar het begint bij ambitie en die wint vandaag aan kracht dankzij partners KLM en Thalys.”

Grote doorzoekingsactie in Beverwijk

Administraties, ook van ondergronds bankieren, geldtelmachines, vervalste merkproducten van grote telefoonmerken, 262.000 euro en een lading gestolen lampen. Dat is de opbrengst van een grote actie die donderdag in Beverwijk werd gehouden op een bedrijventerrein. Aan de actie onder leiding van het Landelijk Parket werkten Functioneel Parket, politiemensen van Landelijke Eenheid en Noord-Holland, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), en de Belastingdienst mee. In totaal waren ruim 250 mensen en geldhonden actief.

Telecombedrijven
De actie startte om 12 uur donderdagmiddag en liep tot in de late avond door. Op het bedrijventerrein is ruimte voor zo’n 50 units, en daarvan zijn er ruim 40 in bedrijf als telecombedrijfje. Bij politie, FIOD en OM waren de afgelopen periode diverse signalen binnengekomen dat deze telecombedrijven zich, bewust of onbewust, meer met 'underground banking' dan met telecommunicatie zouden bezig houden. Het vermoeden ontstond daarmee dat de telecomhandel slechts een façade was om het verplaatsen van grote geldbedragen mogelijk te maken en te verhullen. Door de jaren heen zijn er op deze wijze vermoedelijk miljoenen euro’s verplaatst via telecombedrijven op het terrein.

Geldkoeriers
Zo zijn in het verleden al bij enkele bedrijven grote geldbedragen in beslag genomen. Vanuit eerdere onderzoeken is verder gezien dat het bedrijventerrein frequent wordt bezocht door vermoedelijke geldkoeriers en ondergronds bankiers. Voorts waren er signalen dat er dubieus contant geld werd ingebracht bij een onderneming en dat dit geldbedrag vervolgens werd rondgepompt. Niet alleen tussen Nederlandse bedrijven, maar ook naar landen in Oost-Europa en Dubai. Op deze manier wordt de herkomst van dit geld verdoezeld en kan nauwelijks worden vastgesteld wie het geld oorspronkelijk heeft ingebracht. Het vermoeden bestond dat op deze manier op crimineel geld wordt witgewassen. Het bedrijventerrein zou daarmee een essentiële schakel zijn om crimineel geld vanuit de onderwereld naar de bovenwereld over te hevelen.

Verdachte witwassen en underground banking
Onder leiding van het LP werd besloten alle bedrijven te doorzoeken. Vier van de bedrijven zijn ook daadwerkelijk aangemerkt als verdachte van witwassen en undergrond banking. De overige bedrijven werden doorzocht om bewijsmateriaal veilig te stellen.

Het gevonden geld bevond zich deels in een verborgen ruimte boven een systeemplafond.  Onder het in beslag genomen geld bevonden zich ook 500 euro biljetten. Die worden veelal gezien als een signaal van criminaliteit en witwassen. In een auto is eveneens een verborgen ruimte gevonden.

Samenwerking
In de voorbereiding is samengewerkt met de gemeente Beverwijk en het Regionaal Inlichtingen- en Expertisecentrum, een samenwerkingsverband van gemeenten en overheidsdiensten. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Underground banking heeft de warme aandacht van opsporingsdiensten en OM. Het recente rapport ‘De achterkant van Amsterdam’ onderstreept nog maar eens dat Nederland in het algemeen en de regio ‘groot Amsterdam’ in het bijzonder, een centrum is van ondergronds bankieren. Via dit systeem worden jaarlijks miljarden euro’s nagenoeg onzichtbaar en ontraceerbaar verplaatst. Er wordt nog wel eens gedacht dat dit zogenoemde ‘hawala-bankieren’ vooral draait om het overmaken van kleine geldbedragen door bijvoorbeeld arbeidsmigranten naar landen zonder goedwerkende traditionele banken. Dit traditionele hawala-bankieren beslaat maar een klein deel van het ondergronds bankieren. Het leeuwendeel betreft crimineel geld dat snel en efficiënt kan worden witgewassen via de structuur van het hawala bankieren.

Administratie, geld, valse merktelefoons in beslag bij grootschalige zoekingen bedrijventerrein (Foto: Openbaar Ministerie)
Administratie, geld, valse merktelefoons in beslag bij grootschalige zoekingen bedrijventerrein (Foto: Openbaar Ministerie)

Recalcitrante winkeldief met geweld aangehouden

Een door de beveiliging van een winkel aangehouden dief heeft zich hevig verzet toen hij door de politie overgenomen werd. Hij werd met gebruik van een schild benaderd door de agenten. De verdachte had vermoedelijk GHB en andere middelen gebruikt.

Donderdagavond om 21.00 uur kwam de melding binnen vanuit een witgoed- en elektronica winkel aan de Kruisvoort in Breda. De beveiliging van de winkel belde dat ze een zeer agressieve arrestant hadden. Omdat ze dat niet snel zeggen werden er direct verschillende politie-eenheden naar de winkel gestuurd. Daar troffen ze een bekende verdachte. Op het moment dat ze hem wilden aanhouden sloeg hij een ruit kapot in het kantoor.

De agenten namen geen risico en pakten een schild uit de auto die onder andere gebruikt wordt om gevaarlijke verdachten te benaderen en onder controle te brengen. Zo lukte het de verdachte niet om de agenten te raken en konden de agenten gebruikmakend van het schild en hun wapenstok de verdachte onder controle krijgen. De verdachte, 35 jaar uit Breda, werd vervoerd naar het cellencomplex aan de Mijkenbroek. Tot aan zijn insluiting in een cel bleef de man zich verzetten en moesten de agenten geweld gebruiken om hem de cel in te krijgen.

Knot niet eens met ECB-maatregel

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank heeft gisteren een breed pakket aan monetairbeleidsmaatregelen aangekondigd. Dit pakket bestaat onder meer uit het verlagen van de depositorente, maatregelen om meer onderscheid te maken tussen verschillende rentetarieven voor banken en het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties. De ECB is van mening dat exceptionele beleidsmaatregelen nodig zijn omdat zij zich zorgen maakt om de inflatievooruitzichten voor het eurogebied.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en lid van de Raad van Bestuur van de ECB, spreekt zich tegen het pakket uit. "Dit brede pakket aan maatregelen, en met name het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden, en er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken. De economie in het eurogebied draait op volledige bezetting, en de lonen stijgen. Financieringscondities voor burgers, bedrijven en overheden zijn ongekend ruim, en vormen geen obstakel voor kredietverlening, consumptie en investeringen. Tegelijkertijd zijn er toenemende signalen van een gebrek aan investeringen met een laag risicoprofiel, verstoorde prijsvorming op financiële markten en overmatig risicozoekend gedrag op huizenmarkten."

"Door de economische vertraging is het onvermijdelijk dat het langer duurt voordat de ECB haar inflatiestreven van beneden maar dicht bij de 2% behaalt, maar dat wil niet zeggen dat het streven uit beeld is geraakt. Er is ook geen sprake van deflatierisico, noch zijn er aanwijzingen voor een eurogebied-brede recessie. Het enige wat op dit moment waarneembaar is, is dat de inflatievooruitzichten achterblijven bij het ECB-streven. Dat is zorgwekkend, maar betekent niet dat het opnieuw opstarten van een zwaar middel zoals het aankoopprogramma het geëigende instrument is."

Buu-saga in Dragon Ball Z: Kakarot

Het was eigenlijk wel te verwachten, maar nu is het officieel: Dragon Ball Z: Kakarot zal de Buu-saga bevatten. We gaan dus tegen de Evil Buu vechten en we gaan vast de Fusion-dance zien van Goku en Vegeta.

In deze saga spelen we als onder andere als Goku, Gohan, Vegeta en Piccolo en vechten tegen eerst Majin Buu, maar Evil Buu . Dragon Ball Z: Kakarot neemt spelers mee naar hun favoriete Dragon Ball Z-verhaallijnen, laat ze hun geliefde vrienden ontmoeten, vechten tegen hun krachtigste vijanden, en onthult enkele langlopende mysteries in de meest uitgebreide en nauwkeurige vertelling van het leven van Goku (de Saiyan bekend als Kakarot).

Dragon Ball Z: Kakarot komt in 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game zal verkrijgbaar zijn in Standaard, Deluxe, Ultimate en een Collector’s Edition met een pre-order bonus.

Dragon Ball Z: Kakarot - Preorder bonus (Foto: Bandai Namco)

Dragon Ball Z: Kakarot - Collectors Edition (Foto: Bandai Namco)

Het verhaal van The Surge 2

Koch Media en Deck13 hebben een verhaaltrailer gepubliceerd voor de The Surge 2. Zoals we ondertussen gewend zijn komt het leven op aarde zoals we dat kennen ten einde.

Een Utopia-raket is gelanceerd en het deFrag-nanovirus is uitgebroken. In Jericho City moet een eenzame strijder – jij – dealen met helse omstandigheden en geheugenverlies om de waarheid te ontdekken achter het virus, de stad, en veel meer.

In de trailer zien we onze held en vele inwoners van Jericho City, zoals de Nano-cultists die de straten onveilig maken en voor hun dubieuze doeleinden verzamelen wat ze maar kunnen. Ondertussen proberen de regeringstroepen van A.I.D met geweld de stad in hun greep te houden. Tegen deze achtergrond word je door Athena, een meisje waarmee je een speciale band hebt, door de straten naar een onbekende bestemming geleid.

The Surge 2 heeft onder andere nieuwe wapens, nieuwe gadgets, verbeterde gevechten op afstand, extra implantaten. Het richten op, en afhakken van, ledematen voor je loot en loadout vormt nog steeds de ruggengraat van je vechtstijl, maar dit keer met meer opties.

The Surge 2 verschijnt op 24 september. Pre-orders zijn nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc, waarbij je als bonus het URBN Gear Pack krijgt, met daarin een nieuwe pantserset, twee nieuwe wapens en andere cosmetics en uitrustings-items.

Williams F1-team tot en met 2025 met Mercedes-motoren

Williams heeft het contract met Mercedes tot en met 2025 verlengd. Het Britse Formule 1-team rijdt al sinds 2014 met motoren van de Duitse fabrikant.

In de eerste twee seizoenen met Mercedes werd Williams derde in het kampioenschap voor constructeurs. In de jaren daarna zakte het ooit zo roemruchte team langzaam af naar de achterhoede van de grid. Robert Kubica scoorde in de Grand Prix van Duitsland tot nu toe het enige punt. Het huidige contract tussen Williams en Mercedes liep tot en met het seizoen 2020.

Spanje na overtimethriller naar finale WK basketbal

De Spaanse basketballers hebben zich in China geplaats voor de finale van het WK. In Beijing werd Australië uitgeschakeld in een zinderende halve finale, waarin dubbele overtime nodig was. Spanje haalde in 2006 voor het laatst de WK-finale en pakte toen ook de titel.

Het ging aanvankelijk prima gelijk op, hoewel Australië halverwege de leiding nam. De ploeg kwam in de tweede helft zelfs ruim tien punten voorsprong en was hard op weg naar een eerste WK-finale ooit, maar Spanje kwam terug en zo ontpopte zich een bijzonder spannende strijd.

Met 28 seconden te gaan en 70-69 voor Australië sneed Rudy Fernandez Patty Mills de pas af, waardoor de Spanjaarden uiterst belangrijk balbezet veroverden. Binnen twintig seconden kreeg Spanje vrije worpen en Marc Gasol profiteerde: ze gingen allebei raak en Spanje kwam op 71-70.

Mills probeerde het namens Australië en wist twee vrije worpen te pakken, waardoor hij - de man die het in de olympische halve finale met vrije worpen tégen vergooide tegen Spanje - het mogelijk kon beslissen. De eerste ging raak (71-71), maar de tweede ging er nét naast.

Spanje kwam nog met een aanval en Ricky Rubio deed in de laatste seconde een alles-of-niets-poging. Hij schoot vanaf de middellijn nog bijna raak, maar zag de bal de basket uit stuiteren en dus moest overtime gespeeld worden.

Gasol begon heerlijk aan de verlenging met een 5-0 run, maar Mills sloeg terug met een drietje en met een ruime minuut te gaan stond het met 78-78 gewoon weer gelijk, wat ook met zestien tellen op de klok nog het geval was. Mills versierde vervolgens weer vrije worpen en die gingen allebei raak: 80-78.

Dit keer volgde met minder dan vijf seconden te spelen een Spaanse kans om het gelijk te trekken: Gasol mocht aanleggen voor twee vrije worpen. Nummer één was raak (80-79), nummer twee ging er ook in: 80-80 met 4,6 seconden op de klok en de bal voor Australië.

Matthew Dellavedova kreeg in de laatste seconde een kans, maar zijn schot stuiterde van de ring af en dus volgde een tweede overtime. Daarin was Australië gebroken, vooral dankzij twee drietjes van Sergio Llull. Gasol tekende voor 33 punten, Mills kwam tot 32 stuks, maaR Spanje won met 95-88.

Om 14.00 uur beginnen Argentinië en Frankrijk aan de andere halve finale, die ook live te zien zal zijn op Ziggo Sport.

WOZ-waarde naar record, hoogste stijging sinds jaren

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2019 voor het vierde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248.000 euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging sinds jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In Rotterdam steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 16 procent het hardst. De gemiddelde WOZ-waarde steeg daar van 166.000 euro per woning in 2018 naar 192.000 euro in 2019. In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde met ruim 11 procent tot 378.000 euro per woning. Sinds 2014 is de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam met 64 procent toegenomen. In Bloemendaal hebben woningen met 695.000 euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde, in Delfzijl de laagste met 127.000 euro.

De stijging van de gemiddelde WOZ-waarde was in Noord-Holland en Zuid-Holland het hoogst. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met ruim 10 procent naar 318.000 euro per woning, de hoogste gemiddelde woningwaarde van alle provincies. In Zuid-Holland nam de gemiddelde WOZ-waarde bijna 11 procent toe tot 237.000 euro per woning. In de provincie Groningen is de gemiddelde woningwaarde met 166.000 euro het laagst.

WOZ-waarde volgt huizenprijs
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al vanaf 2014, terwijl de WOZ-waarde na 2015 een stijging laat zien.

Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Bovendien verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

ANWB voert koerswijziging door, merknamen FOX en Pharos verdwijnen

De ANWB heeft gisteren haar personeel geïnformeerd over een op handen zijnde samenvoeging van een deel van haar reisorganisaties. FOX Verre Reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen en ANWB Kampeerreizen worden ondergebracht in ANWB Reizen Beheer BV. Daarbij gaat de ANWB fors investeren in de reizenpoot.

De samenvoeging voorziet in een efficiencyslag waarbij alle afdelingen binnen FOX, Pharos, ANWB Ledenreizen en ANWB Kampeerreizen worden gecentraliseerd binnen één ANWB Reizen-organisatie. Het reisaanbod verandert niet, maar wordt op termijn onder ANWB-label aangeboden. De merknamen FOX en Pharos verdwijnen. Reeds geboekte reizen bij de afzonderlijke reisorganisaties en nog te boeken reizen in 2020 worden nog onder de huidige merknamen uitgevoerd. Camperspecialist Travelhome en SNP Natuurreizen blijven zelfstandig en zullen dus ook onder eigen naam actief blijven.

Meer voordeel voor leden
Met de samenvoeging van de verschillende labels wil de ANWB voortborduren op het succes van ANWB Ledenreizen. Onder die naam worden sinds 2014 reizen van de verschillende eigen touroperators aangeboden met extra voordelen voor leden volgens het principe ‘hoe langer lid, hoe meer voordeel’. Door te investeren in technologische aanpassingen in de boekingssystemen, worden deze voordelen in de toekomst uitgebreid. Het bieden van gepersonaliseerd aanbod, meer keuzevrijheid en extra belevenissen zorgt voor meer relevantie voor de leden.
De ANWB verwacht dankzij de samenvoeging nog meer leden te kunnen bedienen en een significante omzetgroei en stabiele winstontwikkeling te bereiken, waarmee de continuïteit van haar reisactiviteiten wordt geborgd.

Bij de reisorganisaties van de ANWB werken in totaal ongeveer 350 mensen. Er wordt naar gestreefd om alle medewerkers binnen de organisatie te plaatsen. De medezeggenschap van ANWB Reizen is sinds de start van de strategievorming betrokken.

2 doden, 2 gewonden bij eenzijdig ongeval

Bij een ongeval op de H.J. Kniggestraat in Stadskanaal zijn donderdagavond twee inzittenden van een personenauto om het leven gekomen. Twee andere inzittenden raakten zwaar gewond.

De bestuurder, een 23-jarige man uit Borger, een van de dodelijke slachtoffers, raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en botste tegen een boom. Het tweede dodelijke slachtoffer is een 23-jarige man uit Buinen. Een 21-jarige man en een 17-jarige jongen, beide uit Borger, raakten zwaar gewond. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van dit ongeval.

Dodelijk ongeval op de A73

Bij een eenzijdig verkeersongeval op de A73 zijn vrijdagochtend twee dodelijke slachtoffers gevallen. Daarnaast zijn er drie personen gewond geraakt. Vrijdagochtend kort na 08.00 uur ontving de politie melding van een ongeval op de A73. In noordelijke richting, ter hoogte van Belfeld, zou een bestelbusje tegen een paal zijn gereden. Brandweer, ambulance en politie zijn daarop ter plaatse gegaan.

Traumahelikopters
Al snel werd besloten om de A73 vanaf Beesel af te sluiten voor verkeer. Dit om de hulpdiensten optimaal doorgang te bieden. Om de slachtoffers van de benodigde medische zorg te kunnen voorzien, werd de hulp van twee traumahelikopters ingeroepen. De bestuurder van het voertuig en één van de passagiers zijn als gevolg van het ongeval overleden. De drie andere inzittenden raakten zwaargewond. Eén inzittende is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd en de twee anderen zijn met ambulances vervoerd.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Hierover is nu nog niets bekend. De A73 is ten behoeve van het onderzoek nog altijd afgezet voor verkeer.

Eigenaar camping Wildzicht moet ontruimingskosten zelf betalen

De gemeente Utrechtse Heuvelrug mag de kosten die zijn gemaakt bij de ontruiming van camping Wildzicht in Leersum verhalen op de campingeigenaar. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. De eigenaar vond het onterecht dat de gemeente de ontruimingskosten bij hem neerlegde en stapte naar de rechter.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is al jaren in gesprek met de campingeigenaar in Leersum. Meerdere keren kreeg hij de opdracht om de rommel op zijn terrein, die voor onveilige situaties zorgde, op te ruimen. Ook moest hij een eind maken aan de permanente bewoning op zijn terrein. De gemeente stelde een ultimatum, maar gaf de eigenaar daarop ook verschillende keren uitstel. Ook van de rechtbank kreeg de eigenaar in een eerdere procedure langer de tijd om zijn terrein op te ruimen. Toch lukte het de campingeigenaar niet om aan de eis van de gemeente te voldoen. De gemeente besloot daarop zelf de camping te ontruimen. De kosten, ruim 12.000 euro, werden vervolgens bij de eigenaar in rekening gebracht.

De eigenaar van het terrein stelde op de zitting dat Utrechtse Heuvelrug de ontruimingskosten ten onrechte bij hem neerlegt. Bovendien trok hij sommige gemaakte kosten in twijfel. De rechtbank gaat hier niet in mee. Volgens de bestuursrechter heeft de gemeente de controles op het terrein en de ontruiming uitvoerig en zorgvuldig met behulp van foto’s gedocumenteerd. Verder vindt de rechter dat de eigenaar van het terrein genoeg tijd heeft gehad om aan de eis van de gemeente te voldoen. Daarnaast is de gemeente, door meerdere keren uitstel te verlenen, meer dan voldoende coulant geweest richting de campingeigenaar.

Zidane in het nauw bij Real Madrid

Het krediet van Zinédine Zidane is 'niet eindeloos', zo verzekert AS in een uiteenzetting over de stand van zaken bij Real Madrid. In maart keerde de oefenmeester terug in het Santiago Bernabéu om een 'wanhopige situatie' op te lossen en Zidane leek goed van start te gaan. Naarmate het einde van het seizoen dichterbij kwam, werden de resultaten echter steeds slechter. Nu Real Madrid ook zwak is begonnen aan de nieuwe jaargang, doemen sterke twijfels op.

Het vertrouwen dat de supporters en de beleidsbepalers ooit hadden in Zidane, begint volgens AS af te nemen. Daar zijn zes redenen voor, zo somt de krant op. Allereerst heeft Zidane sinds zijn rentree maar iets meer punten gepakt dan verloren. Met zes zeges, vier remises en vier nederlagen komt de balans neer op twintig verliespunten en slechts achttien gepakte punten. Het nieuwe seizoen begon met een 1-3 overwinning op Celta de Vigo, waarna remises volgden tegen Real Valladolid (1-1) en Villarreal (2-2). Zaterdag hervat Real Madrid de competitie met een thuiswedstrijd tegen Levante.

De 'echte tests' vinden in de komende drie weken plaats voor Zidane: daarin staan zeven wedstrijden te wachten, waaronder krachtmetingen met Paris Saint-Germain, Sevilla en Atlético Madrid. Laatstgenoemde club won in de voorbereiding met 3-7 van Real Madrid in New Jersey en dat resultaat ettert nog na in het Santiago Bernabéu, aldus AS. "Het deed pijn, ondanks dat de bestuursleden het verlies probeerden te bagatelliseren. Intern waren ze boos op de spelers en op Zidane. Het resultaat was dat het bestuur aan James Rodríguez vertelde dat hij moest blijven, tegen de wensen van Zidane in."

De derde reden die wordt opgevoerd voor het tanende vertrouwen in Zidane, is het vertrek van relatief jonge spelers als Marcos Llorente, Sergio Reguilón en Dani Ceballos. "De linksback (Reguilón, red.) is momenteel een van de beste spelers van Sevilla. De middenvelder uit Andalusië (Ceballos) laat zich al meteen gelden bij Arsenal. Zidane geeft de voorkeur aan de 'oude garde' en dat zorgt voor twijfels."

Maar ook het vertrek van Keylor Navas, die naar Paris Saint-Germain verkaste, valt niet bij iedereen in goede aarde. "De fans hadden hem enorm hoog zitten na de successen in de Champions League. Maar Zidane sloot de deur meteen voor de Costa Ricaan: hij liet duidelijk weten dat Thibaut Courtois zijn doelman was."

Reden vijf: Zidane zou Vinícius Júnior niet genoeg vertrouwen geven. De Braziliaan was 'een van de lichtpunten in een verder zwarte tweede seizoenshelft', maar moest het in de laatste twee duels van het huidige seizoen doen met een invalbeurt. "Zidane liet zelfs twee spelers die hij ervoor nog had afgeschreven, James Rodríguez en Gareth Bale, spelen in plaats van de negentienjarige Vinícius, die daardoor het vertrouwen kwijtraakt in zichzelf en zijn plek in de ploeg."

Vinícius Júnior deed 68 minuten mee in de seizoensouverture tegen Celta de Vigo; daarna kwam hij voor 34 minuten het veld in tegen Real Valladolid en voor 17 minuten tegen Villarreal. Scoren deed de jongeling niet. De zesde en laatste reden die wordt opgevoerd is het gebrek aan vastigheid in de tactiek die Zidane hanteert. In de eerste drie duels speelde Real Madrid met drie verschillende systemen, waarbij de trainer 'meer dacht aan de tegenstander dan aan zijn eigen team'.

"Hij begon met 4-3-3, met Bale en Vinicius op de vleugels. In de tweede wedstrijd veranderde hij zijn tactiek, met James als derde middenvelder en Isco als linksbuiten. Tegen Villarreal volgde een 4-4-2-systeem, met Lucas Vázquez en Bale op de vleugels en met twee spitsen. De vele veranderingen, en het feit dat hij twijfelt aan zijn eigen tactiek, hebben de afname van zijn krediet niet bepaald verholpen."

Bertens direct uitgeschakeld op WTA-toernooi van Zhengzhou

Kiki Bertens heeft haar eerste partij op het WTA-toernooi van Zhengzhou verloren. De nummer acht van de wereldranglijst verloor met 4-6 en 6-7 (1) van Ajla Tomljanovic. Voor Bertens was dit het eerste toernooi zonder haar vaste coach Raemon Sluiter.

Bertens had in Zhengzhou voor de eerste ronde een bye. In de tweede ronde was Tomljanovic (WTA-46) uit Australië in twee sets te sterk. In de eerste set gaf Bertens een 4-1 voorsprong uit handen. In de tiebreak verloor de 27-jarige tennisster bij 1-0 zeven punten op een rij.

Vanwege tegenvallende resultaten hebben Bertens en Sluiter besloten om hun samenwerking tijdelijk stop te zetten. Tijdens vier toernooien in Azie krijgt ze nu coaching van Elise Tamaëla.

Bokser Lacruz naar tweede ronde WK

Bokser Enrico Lacruz heeft zich op het wereldkampioenschap in Ekaterinburg geplaatst voor de tweede ronde van het lichtgewicht, de klasse tot 63 kilogram. De Nederlander stuurde de Pool Mateusz Polski op punten naar huis.

Polski was in de eerste ronde nog wel de betere van de twee, maar naarmate het gevecht vorderde werd alsmaar duidelijker dat hij zijn kruit toch wel verschoten had. Lacruz kon nog prima doorboksen en trok de volgende twee ronden naar zich toe, zo bleek ook uit de jurywaarderingen: één jurylid ging voor 28-29 voor Polski, de andere vier riepen Lacruz met 29-28 tot winnaar uit.

In de tweede ronde vecht Lacruz, tweevoudig winnaar van EK-brons, tegen de Indiër Manish Kaushik.

Recherche onderzoekt schietincident bij horecagelegenheid

In de nacht van donderdag op vrijdag vond er bij een horecagelegenheid aan de Van der Hagenstraat in Zoetermeer een schietincident plaats. Niemand raakte daarbij gewond. De districtsrecherche is een uitgebreid onderzoek gestart.

Rond 02:50 uur zagen beveiligers dat er een kleine lichtgekleurde auto met een donker dak stopte bij de horecagelegenheid. Er stapte een man uit het voertuig die vervolgens meerdere schoten loste. Daarna stapte de man weer in de auto en reed met hoge snelheid weg. De beveiligers van de horecagelegenheid belden direct 112. Er kwamen direct meerdere politie-eenheden ter plaatse. Er werd een plaats delict ingericht en er is een uitgebreid onderzoek gestart. Er zijn meerdere kogelinslagen en -hulzen aangetroffen.

De horecagelegenheid waarbij geschoten werd was gesloten op het moment van het incident. Een andere nabij gelegen horecagelegenheid was nog wel geopend. Niemand van de aanwezigen raakte gewond. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Adviesorgaan hoogste rechter eens met Urgendauitspraak

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag dat de Nederlandse Staat de uitstoot van broeikasgassen vóór het einde van 2020 met tenminste 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990, kan in stand blijven. Dat adviseren plv. procureur-generaal Langemeijer en advocaat-generaal Wissink de Hoge Raad in hun conclusie van vandaag.

Een belangrijke oorzaak van de snelle opwarming van de aarde is de uitstoot in de atmosfeer van CO2 en andere broeikasgassen. Dit brengt grote gevaren mee voor het leven op aarde. De Stichting Urgenda en de Staat vinden allebei dat de uitstoot van broeikasgassen moet worden verminderd, maar verschillen van mening over het tempo. De Staat heeft voor 2020 een doelstelling in EU-verband van vermindering met 20 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990. Urgenda daarentegen is van mening dat, gelet op de ernstige risico’s van klimaatverandering, de Staat niet met deze doelstelling mag volstaan. Urgenda eist beperking van de Nederlandse uitstoot in 2020 met ten minste 25 procent ten opzichte van die in 1990.

Het hof heeft het standpunt van Urgenda gevolgd. Volgens de vandaag genomen conclusie had het hof daarvoor voldoende aanknopingspunten. Het hof baseerde zijn oordeel op de rechtsplichten van de Staat tot bescherming van het leven en het gezinsleven van burgers in Nederland. Die verplichtingen zijn verankerd in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.

De Staat betwist dat een rechtsregel bestaat die hem verplicht tot de voor 2020 gevorderde uitstootbeperking. Bovendien is de Staat van mening dat dit typisch een vraagstuk is, waarover beter door de politiek (de wetgever) dan door de burgerlijke rechter kan worden beslist.

Ook al heeft dit onderwerp de aandacht van de politiek, het hof vindt dat de rechter kan bepalen hoe ver de mensenrechtelijke verplichtingen van de Staat reiken. De rechter moet rechtsbescherming bieden, ook in zaken tegen de overheid, en moet daarbij rechtstreeks werkende bepalingen van verdragen waarbij Nederland partij is, toepassen. Langemeijer en Wissink achten dat uitgangspunt van het hof correct.

Voorlopig is de uitspraak van de Hoge Raad bepaald op 20 december 2019.

De conclusie van de procureur-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De opstellers van de conclusie zijn lid van het parket bij de Hoge Raad. Dit parket behoort niet tot het Openbaar Ministerie, maar is een zelfstandig, onafhankelijk deel van de rechterlijke organisatie in Nederland.

Nederlanders benoemen bovengemiddeld veel talen op cv

In Nederland benoemen werkzoekenden bovengemiddeld veel talen op het cv. Naast de moedertaal vermelden Nederlanders namelijk 22,9% meer talen dan wereldwijd gemiddeld. Dit en meer blijkt uit onderzoek van dienstverlener CVster, dat ruim honderdduizend cv’s uit 39 landen analyseerde.

Europeanen claimen talenknobbel
Vooral sollicitanten uit Europa beheersen de meeste talen buiten de moedertaal, zo laat het onderzoek zien. De wereldwijde top 10 van landen met het hoogste aantal gesproken talen bestaat volledig uit Europese landen. Gemiddeld worden er door Europese sollicitanten 22% meer talen vermeld dan door werkzoekenden uit andere landen.

Belgische werkzoekenden hebben volgens hun cv de grootste talenknobbel: sollicitanten vermelden hier 73,5% meer talen dan gemiddeld. Na België scoren ook -het meertalige- Zwitserland (+67,4%) en Finland (+52,8%) hoog. Nederlandse sollicitanten staan tevens in de wereldwijde top tien (+22,9%).

Engelstalige landen scoren slecht
Het laagste aantal talen dat beheerst wordt, blijkt te worden vermeld op de cv’s van werkzoekenden uit landen waar Engels een officiële taal is. Zo benoemen sollicitanten uit Nieuw-Zeeland 60,1% minder talen dan wereldwijd gemiddeld. Ook in Nigeria (-58,3%), Australië (-53,4%), Canada (-45,4%), en Ierland (-36,7%) gebeurt dit weinig.

Ondanks het gedachtegoed dat er van Duitsers en Fransen vaak wordt uitgegaan dat zij enkel hun eigen taal spreken, scoren zij bovengemiddeld op de internationale ranglijst. Duitse werkzoekenden vermelden namelijk gemiddeld juist 44,9% meer talen naast de eigen moedertaal dan gemiddeld. Ze staan hiermee wereldwijd op een vierde plaats. Ook Fransen benoemen relatief veel talen op hun cv (+18,2%).

Nu vragen wij ons af: hoeveel talen spreken jullie? 

Dag van de Scheiding: Aandeel gescheiden Nederlanders in 10 jaar met 18 procent gestegen

Het aandeel gescheiden inwoners in Nederland steeg in tien jaar tijd met bijna 18%. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het onderzoek laat ook het percentage gescheiden inwoners per gemeente en provincie zien. De verschillen zijn groot. Independer bracht alle cijfers en de verschillen met 10 jaar geleden in kaart. Een van de meest opvallende conclusies: in slechts drie gemeenten daalde het aandeel gescheiden inwoners.

Grote provinciale verschillen
Flevoland spant de kroon en heeft, met een percentage van 10,2%, het hoogste percentage gescheiden inwoners binnen de provinciegrenzen. Overijssel kent het laagste percentage gescheiden inwoners (7,9%).

Opvallend genoeg nam het aandeel gescheiden inwoners het sterkst toe in de noordelijke provincies. In Friesland met 36,4% en in Drenthe met zelfs 38,8%. Een behoorlijk verschil met Noord-Holland, waar de toename van gescheiden inwoners op 7,6% ligt.

Percentage gescheiden inwoners daalt in slechts 3 gemeenten
In slechts drie gemeenten; Amsterdam, Diemen en Vlieland, daalde het aandeel gescheiden inwoners. In de rest van Nederland nam het percentage toe. Vooral in de noordelijke gemeenten, zoals Emmen. 

Guido Rodenburg, expert inkomen en vermogen bij Independer: “Vaak hebben belangrijke gebeurtenissen in je leven ook een flinke financiële impact. Dat geldt voor een huis kopen, met pensioen gaan en ook voor een vervelende gebeurtenis zoals scheiden. We merken dat veel mensen na een scheiding vastlopen in de fiscale regelgeving rondom een hypotheek. Of dat slechts een van de twee de opgebouwde schadevrije jaren voor de autoverzekering mag meenemen, waardoor de andere partner ineens fors meer autopremie betaalt. Er komen veel financiële beslissingen op je af in een periode dat je hoofd daar waarschijnlijk niet naar staat, laat je dus goed informeren.”

Vuelta: Etappe 19 - Stilte voor de kasseienmuur

Primoz Roglic heeft weer een potentieel zware dag nagenoeg probleemloos achter de rug, nog maar twee te gaan en hij wint de Vuelta namens Jumbo-Visma. Helaas zijn we wel Amanuel Gebreigzhabier kwijt: de Eritreeër was heel hard op weg om de eerste donkere Afrikaan ooit in de top-20 van een grote ronde te worden, maar schoot rechtdoor en stuiterde kneiterhard tegen een verkeersbord, gelukkig zonder grote schade - behalve aan het verkeersbord.

Vandaag is het in principe niet al te ingewikkeld, in theorie dan. Eerst een klein klimmetje vanuit de start in Ávila, daarna een flink stuk dalen, gevolg door zo'n 140 kilometer min of meer vlak, voor zover dat in Spanje kan. De finish ligt na 165km in Toledo, maar die is pittig: de heren mogen een muurtje met kasseien op gaan sprinten en daar lopen de percentages weer behoorlijk op, toch wel weer de dubbele cijfers in.

Voor de uitgebreide details over dit alles verwijzen we natuurlijk gewoon weer door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier. Daar zien we dat de wind en mogelijk ook regen het wel weer eens verrassend moeilijk kunnen maken, we gaan het op Eurosport en Sporza zien vanaf 15.00 uur, de rit is dan anderhalf uur bezig. De finish staat weer gepland tussen 17.20 en 17.50 uur, maar dat blijkt deze Vuelta vrij nutteloze informatie.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Speelt je paraskevidekatriafobie al op?!

Je wordt wakker, kijkt eens op je telefoon, kalender, laptop, horloge of het aantal krijtstreepjes op je muur en ineens slaat de angst je om de oren van hier tot ginder: het is vrijdag de dertiende, kut! Zo gaat dat, als je last hebt van paraskevidekatriafobie, het woord voor 'angst voor vrijdag de dertiende'.

Als je bij het lezen van de vorige alinea spontaan hevig begon te zweten zit je wellicht met hippopotomonstrosesquippedaliofobie, dat is dan weer de angst voor lange woorden. Pikken we allemaal even mee, zo op de vrijdagochtend, zo ongelukkig is vandaag nog niet dus.

Nou kunnen we wel van alles gaan vertellen over de geschiedenis van vrijdag de dertiende en het bijbehorende bijgeloof - als het al bijgeloof is, misschien is het echt! - maar dat hebben anderen al honderdmiljoenmiljard keer gedaan.

Gemak dient de mens, zeker op een dag als vandaag, en dus verwijzen we de lezer met interesse in dit hele fenomeen - inclusief paraskevidekatriafobie - gewoon door naar het altijd uitstekende Historiek en hun prima artikel, hier te vinden.

De vraag, of eigenlijk de opdracht van de dag moge duidelijk zijn: laat vooral weten welk ongeluk je allemaal al gehad hebt op deze potentieel gitzwarte dag.

1e Europees gebouwde F-35 voor Nederland gepresenteerd

De 1e F-35 (009) die vanaf dit najaar Nederland als thuisbasis krijgt, werd donderdag gepresenteerd in Cameri, Italië. Daar bouwt het Italiaanse Leonardo voor fabrikant Lockheed Martin aan het nieuwe gevechtsvliegtuig. De Italiaanse vliegtuigbouwer heeft een productielijn voor vleugels en een assemblagelijn waarop het de toestellen in elkaar zet. Onder andere staatssecretaris Barbara Visser en haar collega Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat waren bij de ceremonie aanwezig.

Visser: “Met de F-35 en straks ook de MQ-9 Reaper, krijgt de luchtmacht de mooiste spullen waar anderen verlekkerd naar kijken. En voor Leeuwarden wordt het een machtig mooi jaar. Over 49 dagen, op 31 oktober, neemt de luchtmacht het toestel daar in ontvangst. Het is fantastisch dat we in Europa zo samenwerken om de vliegtuigen te bouwen, maar later ook te onderhouden.”

“Een perfect voorbeeld van hoe nationale veiligheid en economische zaken samengaan”, reageert Keijzer. “De F-35 brengt Nederland voorspoed in Defensie, economische groei en de innovatie in het bedrijfsleven.”

Testvluchten
De ‘009’ blijft nog een paar weken in Italië, onder meer voor enkele testvluchten. Directeur Defensie Materieelorganisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard. “Wij accepteren het toestel en dragen het dan zo snel mogelijk over aan de luchtmacht. Hoe korter bij ons, des te eerder de gebruiker ermee aan de slag kan.”

In Cameri bouwt Leonardo de F-35A voor zowel de eigen luchtmacht als 29 stuks voor Nederland. Bij de verdeling van de grootste opdrachten zo’n 10 jaar geleden, is overeengekomen dat Italië de toestellen afbouwt. Nederland doet het motorenonderhoud van in ieder geval de Italiaanse en Nederlandse F-35’s. Dat gebeurt bij het Logistiek Centrum Woensdrecht. Daar komt ook het Europese ‘warehouse’, de voorraadplek van onderdelen van de F-35.

Componenten samenvoegen
In Cameri worden de 4 hoofdcomponenten van een F-35 samengevoegd. 1 van die componenten, de vleugelsectie, bouwt Leonardo er zelf. Een deel daarvan wordt gebruikt voor het bouwproces ter plekke. Maar het overgrote deel gaat naar de Lockheed Martin-fabriek in de Verenigde Staten. Daar worden ze gebruikt voor toestellen van bijvoorbeeld Amerika, Australië, Denemarken, Noorwegen en Zuid-Korea.

Voor Nederland staan op dit moment nog andere F-35’s in verschillende stadia op de productielijn in Italië. Naar verwachting komt de eerstvolgende, de F-010, ook dit jaar nog naar Nederland. De aflevering van de laatste is nu voorzien voor halverwege 2023. Nederland heeft dan 37 toestellen.

Vermissingszaak na 22 jaar opgelost dankzij Google Earth

Als we ergens naar op zoek zijn, raadplegen we tegenwoordig vaak even snel Google. Google weet immers alles? Maar zelfs zonder dat men specifiek ergens naar op zoek is, zorgt Google soms voor verrassingen. Zo ook in Wellington, Florida. Afgelopen maand besloot een oud-inwoner van Wellington zijn oude buurt, Grand Isles, nog eens te bekijken via Google Earth. 

En hij deed een bizarre ontdekking: in een van de meertjes leek een auto in het water te liggen. Hij besloot een vriend te bellen die er nog in de buurt woonde en die ging de bewuste plaats met een drone inspecteren. Daaruit bleek dat er inderdaad een auto in het water lag. De twee schakelden de politie in, die een witte, zwaar aangetaste auto uit het water takelden. 

In de auto werden vervolgens menselijke resten aangetroffen. Na een kort onderzoek bleek het te gaan om de resten van de 40-jarige William Moldt die in november 1997 spoorloos verdwenen was na een bezoek aan een nachtclub. Op het moment dat Moldt vermist raakte was de bewuste buurt nog in aanbouw, maar het meer lag er al. Inmiddels zijn de nabestaanden van Moldt op de hoogte gebracht. 

Vermissingszaak na 22 jaar opgelost dankzij Google Earth (Foto: Google Maps )
Vermissingszaak na 22 jaar opgelost dankzij Google Earth (Foto: Google Maps )

Last onder dwangsom voor curatoren MC IJsselmeerziekenhuizen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de curatoren van MC IJsselmeerziekenhuizen B.V. een last onder dwangsom opgelegd. De curatoren hebben informatie die door de inspectie is gevorderd niet verstrekt. De last onder dwangsom bedraagt 5.000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro.

De inspectie onderzoekt of er gebruik is gemaakt van onbehoorlijke financiële constructies bij MC IJsselmeerziekenhuizen. Het faillissement van het ziekenhuis is de aanleiding van dit onderzoek. Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, heeft de inspectie informatie nodig. De inspectie mag zulke informatie opvragen en desnoods vorderen. Dat laatste betekent dat de curatoren verplicht zijn om de gevraagde gegevens te verstrekken.

De curatoren hebben laten weten niet mee te zullen werken aan de vordering. Daarom legt de inspectie een last onder dwangsom op.

OM eist gevangenisstraf tegen eigenaar bouwbedrijf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen tot 20 maanden geëist tegen de voormalig eigenaar van een bouwbedrijf, zijn vrouw en zijn ex-vrouw. Het OM verwijt de voormalig eigenaar het boeken van prive-kosten op de zaak, valsheid in geschrift en omzetbelastingfraude. De vrouwen zouden hebben geholpen om de fraude te plegen en gelden wit te wassen. De schatkist is benadeeld voor circa 900.000 euro.

Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van informatie van de Belastingdienst. Uit een boekencontrole rees het vermoeden van een forse fraude, maar er waren nog veel onduidelijkheden: “De vraag was: wie heeft er nu gefraudeerd, hoe is er gefraudeerd en wie heeft er nu voordeel aan deze fraude gehad?” zei de officier van justitie. Het voordeel van de Omzetbelastingfraude komt doorgaans bij de onderneming terecht. Maar wat als de onderneming op naam staat van iemand die als katvanger moet worden gezien en de gelden via andere rekeningen lopen? “In dit dossier wezen alle verdachten naar elkaar,” zei de officier.

Volgens het OM kunnen het bouwbedrijf en de voormalig eigenaar uiteindelijk worden gezien als de vermoedelijke hoofdverdachten. “De vrouwen hebben een meer ondergeschikte rol in het geheel gespeeld,” zei de officier. Uit het dossier komen vier methoden naar voren waarop vermoedelijk gefraudeerd werd. De voormalig eigenaar van het bedrijf zou voor tienduizenden euro’s aan privé uitgaven hebben geboekt op de zaak. Het ging bijvoorbeeld om onderhoud van de tuin bij drie woningen en de aankoop van een koelkast bij de MediaMarkt. “De fiscus is hierdoor circa 11.000 euro aan inkomsten misgelopen,” zei de officier. Vermoedelijk is daarnaast voor tonnen aan valse facturen in de bedrijfsadministratie geboekt. Ook zou er gedaan zijn of er geen btw afgedragen hoefde te worden door te doen lijken of spullen werden doorverkocht aan andere ondernemers. Tot slot heeft de verdachte grote bedragen aan omzet via privérekeningen laten lopen. Hij gebruikte hiervoor de rekeningen van zijn vrouw en zijn ex. De vrouwen wisten dit, maar deden er niets aan om dit te stoppen. Sterker nog, ze wisten ook van de werkelijke reden, namelijk het afdragen van minder belasting, aldus het OM. Het totaal aan belastingnadeel is berekend op 904.027,94 euro.

Ernstige feiten
“En zo zijn de kluwen ontward,” zei de officier van justitie op zitting. “Uiteindelijk ontstaat een beeld dat het bedrijf er alles aan gelegen is om zo weinig mogelijk omzetbelasting af te dragen,” vervolgde hij. De voormalig eigenaar van het bedrijf profiteerde hier van met zijn gezin. “Voor een juiste belastinginning is het van belang dat de Belastingdienst moet kunnen beschikken over een juiste administratie. Het gaat wel om geld dat de maatschappij toebehoort,” zei de officier: “De fraude heeft daarnaast lange tijd voortgeduurd. De verdachte is bovendien zeer hardleers.” Voorafgaand aan het FIOD-onderzoek had de Belastingdienst al twee maal malversaties aangetroffen. “Strafverzwarend acht ik de geslepenheid van de fraude,” vervolgde de officier: “Het betreft niet ‘enkel’ het buiten de boeken houden van omzet of het onterecht ophogen van de voorbelasting. De administratieve verwerking lijkt er bijna op te zijn gericht om fraude te plegen.”

Mede daarom acht hij een gevangenisstraf van 20 maanden voor de hoofdverdachte op de plaats. Tegen de vrouwen eiste de officier ieder 12 maanden gevangenisstraf. Het bedrijf hoorde een boete van 400.000 euro - waarvan 150.000 euro voorwaardelijk - tegen zich eisen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

FOK! Wat een weer: badpak mag thuis blijven

Jooo!  

Voordat we naar ons eigen land gaan kijken wil ik eerst even aandacht voor een ware zondvloed. Het zuidoosten van Spanje en delen van de Balearen stonden onder invloed van een hoogtetrog. Dit in combinatie met erg warm zeewater, dan is dat vragen om moeilijkheden. En die zijn er ook gekomen. En hoe! De regio's Alicante, Albacete, Valencia en Murcia ontvingen ruim 100 mm. De echter topper was een plaatsje in de provincie Valencia. Daar viel bijna 300 mm in een paar uur. Dat is echt onvoorstelbaar veel, daar kunnen wij ons geen voorstelling van maken. In ons land valt 300 mm in een half jaar als het meezit, en niet in een paar uur. De schade is groot en er zijn helaas ook twee mensen om het leven gekomen.

Vandaag trekken bewolking en lichte neerslag naar het zuidoosten toe weg, en dan klaart  het vanuit het noordwesten op. Zeker in de kustprovincies zal de zon goede zaken gaan doen. Elders in het land moet men even geduld hebben. In Limburg zelfs tot het einde van de dag voordat daar de zon nog even komt kijken.

Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind, maar die draait later naar noordwest. Het wordt hierbij zo'n 20 graden.

Het weekend wordt wel heel mooi, maar de badpak mag wel thuis blijven. De echt warmere lucht lijkt ons niet te gaan bereiken. De maxima liggen tussen de 18 en 23 graden. Het warmst in het zuiden. 

Tot sinas!  

Sprinkhaan in Portugal (Foto: KlapMongeaul)
Een prachtige sprinkhaan. Let eens op de schutkleur! KlapMongeaul maakte deze prachtige kiek op vakantie in Portugal. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Deskundigen: 'Albert Cuyp-steker ontoerekeningsvatbaar door psychose'

Taha E., de 46-jarige man die in maart van dit jaar marktkoopman Martin Colmans en zijn zoon Sharon neerstak, zou tijdens het incident in een psychose hebben verkeerd. Deskundigen stellen dat hij ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de steekpartij.

Dat werd donderdagmorgen duidelijk tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt E. ervan dat hij de twee marktkoopmannen, Martin en Sharon, opzettelijk van het leven heeft geprobeerd te beroven met een mes. Ook zou hij een derde persoon met het mes hebben bedreigd. Bij de steekpartij raakten de twee slachtoffers ernstig gewond.

'Ik doe dit niet'
E., van Egyptische komaf en zelf ook ondernemer op de Albert Cuyp, kan zich niets herinneren van het incident. 'Ik doe dit soort dingen niet. Dit was een heel ander persoon. Nu voel ik mij normaal', verklaart hij tegenover de rechtbank.

'Vreemde geur'
'Waarom heeft u gestoken?' Die vraagt krijgt E. door zowel de rechtbank als de officier van justitie verschillende keren voorgeschoteld. Het antwoord blijft uit. E. stelt dat hij 'een vreemde geur' rook, die hem 'gek' maakte. 'Ik voelde dat ik van binnen aan het branden was. Ik dacht dat ik doodging. Soms, als ik deze geur waarneem, heb ik de neiging om mezelf van de zesde verdieping naar beneden te gooien', vertelt E.

Terugkerende psychoses
Volgens de deskundigen kampt E. met psychotische episodes. 'Het is niet iets doorlopends, maar wel iets dat terugkeert. In de loop der jaren zijn de psychoses toegenomen. Hij kon dat onderdrukken door naar Egypte af te reizen om tot rust te komen. De laatste keer is dat niet gelukt en is het geëscaleerd', verklaart de psychiater.

'TBS-maatregel niet strikt noodzakelijk'
De deskundigen, een psycholoog en een psychiater, vinden het belangrijk dat E. behandeld wordt, maar volgens hen is tbs 'niet strikt noodzakelijk'. 'Als je binnen een jaar niet bereikt met deze man wat je wil bereiken, lukt dat ook niet binnen tien jaar', stelt de psychiater. 'Zonder behandeling is de kans op herhaling hoog, maar niet accuut', vult de psycholoog haar aan. Het leidt tot zichtbare onvrede bij de slachtoffers en hun familie.

OM neigt wel naar TBS
Het OM komt later vandaag met de strafeis tegen Taha E. Officier van justitie Bas van de Vliet liet vanmorgen, na de verklaringen van de deskundigen, al direct doorschemeren wel te denken aan een tbs-maatregel. 'Er zitten hier twee mensen in de zaal die er ook niet meer hadden kunnen zitten. Ik wil dat dit niet nog een keer gebeurt', aldus de officier van justitie.

Amsterdam Museum doet term 'Gouden Eeuw' in de ban

Het Amsterdam Museum zal de periode uit de 17e eeuw van de Nederlandse geschiedenis voortaan niet meer omschrijven als de Gouden Eeuw. De term dekt volgens het museum de lading van de periode niet.

De term Gouden Eeuw wordt gebruikt voor de periode waarin Nederland een wereldmacht was en waarin kunst en handel een bloeiperiode kenden. Maar aan die handel zat een schaduwkant, die van dwangarbeid en mensenhandel.

'Dekt de lading niet'
'In de westerse geschiedschrijving neemt de Gouden Eeuw een belangrijke plek in die sterk gekoppeld is aan nationale trots, maar positieve associaties met de term zoals voorspoed, vrede, weelde en onschuld dekken de lading van de historische werkelijkheid in deze periode niet', zegt een conservator van het museum.

Met het afstand nemen van de term Gouden Eeuw wil het Amsterdam Museum 'meerstemmig en inclusief' worden. 'Het museum wil een plek zijn die voor iedereen relevant is en waar alle mensen zich welkom voelen. Daarom geeft het Amsterdam Museum ruimte aan mensen en verhalen die nog niet of onvoldoende gehoord worden', schrijft de instelling op haar site.

Bezoekers van kleur
Op 29 september organiseert het museum een symposium over welke verhalen uit de 17e eeuw vertelt zouden moeten worden en op welke manier dat moet gebeuren. Ook opent dan de tentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien, waarin portretten getoond worden van Amsterdamse 'bewoners en bezoekers van kleur' uit de 17e en 18e eeuw.

Directeur van het Amsterdam Museum, Judikje Kiers: 'Dit zijn belangrijke stappen in een lang proces. Maar we zijn er nog niet. Samen met mensen in de stad zullen we blijven werken om onderbelichte verhalen en perspectieven van onze gedeelde geschiedenis aan het licht brengen.'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.