FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 september 2019

Rehrl wint Zomer Grand Prix noordse combinatie, Riiber wint in Planica

De Noor Jarl Magnus Riiber heeft alweer de voorlaatste wedstrijd van de Zomer Grand Prix in de noordse combinatie gewonnen. De 21-jarige Noor, dé grote man van vorig winterseizoen, was in het Sloveense Planica in de eindsprint de beste.

De Oostenrijkse Grand Prix-leider Franz-Josef Rehrl won het schansspringen en mocht dus als eerste vertrekken aan de tien kilometer rollerskiën. Riiber ging vijftien tellen later van start, maar haalde Rehrl op de rollerski's bij en vormde een kopgroep met diens ervaren landgenoot Bernhard Gruber, de Noor Espen Andersen en het Japanse supertalent Kodai Kimura.

Gruber was 34 seconden na Rehrl vertrokken en leek de beste skisnelheid te hebben, maar in de slotfase ging Riiber er vandoor en sprintte hij naar de winst, twee tellen voor Rehrl. Gruber hield Andersen en de pas 18-jarige Kimura van het lijf en werd derde.

In het klassement is Rehrl inmiddels zeker van de eindwinst, met de wedstrijd van zondag nog te gaan. De Japanner Akito Watabe had hem kunnen bedreigen, maar hield het na de vierde van zeven wedstrijden voor gezien en was er deze week in Tschagguns en nu ook in Planica niet bij.

Oud-directeur Slotervaartziekenhuis gaat schulden 'nooit van mijn leven betalen'

Aysel Erbudak, voormalig directeur van het Slotervaartziekenhuis, is alles behalve van plan om de schuldeisers terug te betalen. Ze zou in totaal een schuldenlast van 5,6 miljoen euro hebben.

Een van de schuldeisers is het inmiddels failliete Slotervaartziekenhuis. Daar was zij van 2006 tot 2013 directeur. Erbudak staat vanaf maandag voor de rechter voor verduistering en valsheid in geschrifte.

Zelf ontkent ze deze aantijgingen. Ze is dan ook niet van plan de 1,2 miljoen aan het ziekenhuis terug te gaan betalen.

"Ik heb vier à vijf schuldeisers, waaronder het Slotervaart, mijn voormalige callcenter dat ik zelf heb opgezet, de Belastingdienst en de Rabobank die mijn huis heeft moeten veilen", zo somt Erbudak op in een interview met het NRC. "Die schulden zijn grotendeels ten onrechte ontstaan en ik ga ze nooit van mijn leven betalen. Uit principe. Ik mag het niet zeggen, maar het zijn toch allemaal zakelijke crediteuren, geen personen."

Van der Mark pakt 6e World Superbikes-podium van het jaar

World Superbikes-coureur Michael van der Mark heeft zijn zesde podiumplek van het seizoen binnen. De Nederlandse Yamaha-coureur eindigde als derde op het Portugese circuit van Portimão, waar zondag de superpolerace (12.00 uur) en 'tweede' race (15.00 uur) nog gereden worden.

Polesitter Jonathan Rea behield bij de start de leiding, titelconcurrent Alvaro Bautista ging vanaf de zesde plek in de aanval, maar dat mislukte en de Spaanse Ducati-coureur viel terug naar een van de laatste plekken. Achter Rea volgde Tom Sykes, Leon Haslam, Chaz Davies, Sandro Cortese en Michael van der Mark, die met zijn Yamaha vier plekken op was geschoven.

Van der Mark was lekker bezig en via Cortese en Haslam werkte hij zich al rap naar de vierde plek. Sykes begon ook vrij snel terug te vallen en dat leverde Van der Mark de derde plek op, achter Rea en Davies. Rea's enige overgebleven titelconcurrent Bautista had het tempo wel weer aardig te pakken en schoof al na een handvol ronden door naar de negende plek.

In de zesde ronde ging Sykes onderuit, terwijl Van der Mark de aanval op Davies volle bak opende. Met een geweldige actie buitenom in de bloedsnelle laatste bocht van het circuit verschalkte hij de Welshman, die wel snel weer terug kon slaan. Daarmee was het eigenlijk ook wel gedaan en de ogen werden verder vooral op Bautista gericht, die zijn knappe race afsloot op plek vier.

Rea reed weer eens onbedreigd naar de winst, Davies en Van der Mark raakten niet meer met elkaar in de clinch en completeerden het podium.

Servië en Turkije naar finale EK volleybal

In het Turkse Ankara hebben Servië en het thuisland zich geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen. Servië rekende af met Italië, waarna Turkije in een kolkend stadion Polen klopte.

Servië begon overtuigend, hoewel het afmaken van de eerste twee sets wat moeite kostte. De derde set ging naar Italië, maar in het vierde bedrijf leidde Tijana Boskovic de regerend Europees en wereldkampioen weer naar de finale: 25-22, 25-21, 21-25, 25-20.

Het Turkije van bondscoach Giovanni Guidetti, die in 2015 met Nederland de EK-finale al haalde, speelde tegen Polen en domineerde in de eerste twee sets. De Poolse dames kwamen in set drie op voorsprong en 'mochten' de set dan ook winnen, maar vervolgens sloeg Turkije terug en plaatste het zich na 2003 - destijds ook in Turkije - voor de tweede keer in veertien EK-deelnames voor de finale: 25-17, 25-16, 14-25, 25-18.

De finale begint zondag om 18.30 uur en is wederom live te zien op Ziggo Sport.

Titel voor Murray/Mattek-Sands op US Open

Voor de derde maal op rij heeft Jamie Murray de US Open-titel veroverd in het  gemengd dubbelspel. Net als vorig jaar was dit met Bethanie Mattek-Sands als zijn partner. In de finale vandaag in New York versloeg het Schots/Amerikaanse duo Michael Venus/Chan Hao-ching met 6-2 en 6-3.

Venus en Chan werden in de eerste set allebei een keer gebroken. Venus wist in het tweede bedrijf als enige van het verliezende koppel eenmaal zijn service te behouden.

Verstappen: "Doel is nog steeds om top vijf te halen"

Er stond niet direct veel op het spel voor Max Verstappen tijdens de kwalificatie, toch was het vervelend dat hij niet eens een tijd neer kon zetten door motorproblemen.

"We wilden naar buiten gaan en proberen een ronde neer te zetten, maar dat is er helaas niet van gekomen. Ik verloor vermogen en moest daardoor mijn ronde afbreken. Het was niet hetzelfde probleem als in Spa, maar het had uiteindelijk wel hetzelfde effect", zo vertelde de Nederlander op Verstappen.nl.

Verstappen verwacht morgen geen motorproblemen. "Het zou in ieder geval niet in de race moeten gebeuren, omdat we dan met andere instellingen wat betreft het vermogen rijden. Ik ben er dus vrij zeker van dat het morgen in orde is."

"Alles voelt op zich wel goed aan, dus ik heb er vertrouwen in. We gaan proberen zo ver mogelijk naar voren te komen, al ligt het er natuurlijk een beetje aan hoe snel je door het verkeer komt. Er zijn hier veel auto’s competitief, waardoor het wat lastiger is vergeleken met andere circuits waar de onderlinge verschillen groter zijn. Het doel is echter nog steeds om de top vijf te halen", zo blikt de Red Bull-coureur vooruit naar morgen.

Verstappen: "Doel is nog steeds om top vijf te halen" (Pro Shots / Kay Int Veen)
Verstappen: "Doel is nog steeds om top vijf te halen" (Pro Shots / Kay Int Veen)

FOK! sportfoto-onderschrift week 36

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Wazaa met het volgende onderschrift: "Serena gaat gebukt onder de hoge verwachtingen van het eigen publiek"

De opgave van deze week:

 Wat is er gaande met Jasper Cillessen tijdens de training van het Nederlands elftal? (Pro Shots / Joep Leenen)
Wat is er gaande met Jasper Cillessen tijdens de training van het Nederlands elftal? (Pro Shots / Joep Leenen)

Arrestatie in Den Haag na melding vuurwapenbezit

De politie kreeg vrijdagavond een melding dat er twee personen met een vuurwapen liepen op de Van der Vennenstraat in Den Haag. Toegesnelde agenten hielden er vervolgens twee mannen, een 30-jarige zonder vaste woonplaats en een 36 jarige Hagenaar, aan. Een van hen bleek een nepvuurwapen bij zich te dragen.

De melder vertelde dat hij de twee met een vuurwapen op straat zag lopen en gaf duidelijke signalementen op. Op het moment dat agenten de twee zagen, werd direct de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BTGV) ingezet. De verdachten zijn hierbij met een dienstwapen benaderd. De verdachten volgden daarbij de duidelijke aanwijzingen van de agenten op en zijn gecontroleerd aangehouden.

Omdat aan het politiebureau bleek dat de 30-jarige een op een echt lijkend vuurwapen bij zich droeg, is de 36-jarige direct in vrijheid gesteld. Het vuurwapen is in beslag genomen, onderzocht en bleek nep te zijn. De verdachte zit nog vast en wordt gehoord. Er wordt een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Verdachte overval dankzij alerte getuigen snel aangehouden

Even na 16.45 uur ontving de politie zaterdagmiddag melding van een gewapende overval op een postkantoor in Maastricht. Dankzij alerte getuigen kon de verdachte enige minuten later al worden ingerekend door de toegesnelde politie.

Onder dreiging van een steekwapen veroverde de verdachte een onbekende buit. Daarbij raakte niemand gewond. Hij ging er vervolgens te voet vandoor. Alerte getuigen belden de politie en volgden de verdachte. Deze kon even later worden aangehouden op de Heugemerkerkstraat.

De Vries van 17e startplek naar F2-podium in Monza

Nyck de Vries heeft in de Formule 2-hoofdrace in Monza een dijk van een race op het Italiaanse asfalt gelegd. De Nederlander moest helemaal achteraan starten, maar eindigde zowaar met de derde plek op het podium.

Polesitter Callum Ilott behield zijn positie bij de start, voor Zhou Guanyu en Nobuharu Matsushita, die Nikita Mazepin en Sergio Sette Camara te grazen nam. Nyck de Vries vertrok wegens zijn diskwalificatie in de kwalificatie als zeventiende en laatste, maar pakte wel gelijk een paar plekken.

Al in de tweede ronde schoot Zhou rechtdoor, waardoor Matsushita en Sette Camara op konden schuiven. De Japanner was lekker bezig en niet snel daarna nam hij de leiding over van Ilott, die al vroeg zijn verplichte pitstop kwam maken. Matsushita kwam iets later naar binnen en betrad de baan vóór Ilott, terwijl Zhou achter de Brit, maar voor DAMS-duo Nicholas Latifi en Sette Camara terecht kwam.

De sterk rijdende Luca Ghiotto nam voorlopig de leiding, met Mick Schumacher en Jordan King op enige afstand. Voor Zhou ging het kort voor de helft van de race fout: Latifi probeerde de Chinees in te halen en dat resulteerde erin dat de Canadees Zhou's achterband lek tikte met de voorvleugel. Beiden liepen forse schade op en konden wat de strijd om het podium betreft inpakken.

Ook Schumacher ging het podium niet halen: de Duitser kreeg te maken met technische problemen en was gezien. Ghiotto kwam tien ronden voor het einde binnen, maar dat ging niet zo best en de Italiaan kwam tien tellen achter Sette Camara de baan weer op. Als laatste kwam ook King naar binnen en zo reed Matsushita weer op kop, voor Ilott en...De Vries, die een dijk van een race reed en zich al ver naar voren gereden had.

De Vries reed in rap tempo naar de op plek twee rijdende Ilott en ook de Brit moest eraan geloven. Met nog twee ronden te gaan moest de Nederlander zelf behoorlijk op gaan letten: Ghiotto kwam met rasse schreden dichterbij en passeerde hem ook al snel. Matsushita reed ondertussen naar de zege, voor Ghiotto en De Vries.

F1: Pole Leclerc in kwalificatiechaos, Verstappen laatste

Charles Leclerc heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Italië. De Ferrari-coureur kwam op Monza tot een tijd van 1.19,307 in een kwalificatie die dankzij de coureurs en teams behoorlijk chaotisch verliep. Max Verstappen kampte met een motorisch probleem en zette geen tijd neer.

In het eerste deel van de kwalificatie verliep voor bijna iedereen alles volgens plan. Opvallend hierin was dat de Renaults de snelheid goed te pakken hadden, terwijl achteraan de Williams-coureurs het tempo nog steeds niet konden volgen. De enige die lang binnenbleef was Verstappen. De Nederlander kon nog wat langer wachten, want de training werd stilgelegd na motorische pech voor Sergio Perez. De Mexicaan viel buiten de boot, net als later Verstappen die na een probleem met de Honda geen tijd liet noteren. De vijfde afvaller was Romain Grosjean die in het erg dicht bij elkaar zittende veld nipt tekort kwam.

In Q2 ging Kimi Räikkönen even door de grindbak, maar de Fin ging wel door naar het derde deel. Dat gold niet voor Alfa-teamgenoot Antonio Giovinazzi die enkele duizendsten tekort kwam. Toro Rosso wilde met Pierre Gasly en Daniil Kvyat een slipstream opzetten, maar in de chaos van de laatste minuten mislukte dit en beiden konden uitstappen. Dit gold ook voor Kevin Magnussen en Lando Norris.

Het laatste deel beloofde een mooie strijd om poleposition te worden, maar draaide uit op een farce. Geen van de coureurs wilde de leidende man zijn en iedereen wachtte op een slipstream. Dit zorgde ervoor dat de gehele groep vrijwel tegelijkertijd naar buiten ging en de rijders zoveel mogelijk remden om maar niet de voorste te zijn. In die chaos noteerde Leclerc met 1.19,307 de snelste tijd voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Räikkönen gleed in Parabolica weg en ging achterwaarts de banden in en veroorzaakte een rode vlag. Alexander Albon kon hierdoor geen tijd neerzetten.

De tweede run van de coureurs was nog een grotere farce dan de eerste. De teams wachtten extreem lang met het naar buiten sturen van hun rijders en al voor het vallen van de vlag was duidelijk dat een aantal van hun geen tijd neer kon zetten. De rijders hielden elkaar zodanig op dat alleen Carlos Sainz en Leclerc op tijd waren voor de vlag. De wedstrijdleiding stelde naar aanleiding van de chaos een onderzoek in.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:20.126 1:19.553 1:19.307 15
2 L. Hamilton Mercedes 1:20.272 1:19.464 1:19.346 13
3 V. Bottas Mercedes 1:20.156 1:20.018 1:19.354 13
4 S. Vettel Ferrari 1:20.378 1:19.715 1:19.457 15
5 D. Ricciardo Renault 1:20.374 1:19.833 1:19.839 11
6 N. Hulkenberg Renault 1:20.155 1:20.275 1:20.049 12
7 C. Sainz Jr. McLaren 1:20.413 1:20.202 1:20.909 17
8 A. Albon Red Bull 1:20.382 1:20.021 geen tijd 13
9 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:20.634 1:20.515 geen tijd 16
10 L. Stroll Racing Point 1:20.643 1:20.498 geen tijd 17
11 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:20.657 1:20.517   15
12 K. Magnussen Haas 1:20.616 1:20.615   14
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.723 1:20.630   17
14 L. Norris McLaren 1:20.646 1:21.068   15
15 P. Gasly Toro Rosso 1:20.508 1:21.125   15
16 R. Grosjean Haas 1:20.784     8
17 S. Pérez Racing Point 1:20.291     5
18 G. Russell Williams 1:21.800     8
19 R. Kubica Williams 1:22.356     9
DNC M. Verstappen Red Bull geen tijd     3

Wederom ritzege Vuelta voor Bennett

De veertiende etappe in de Ronde van Spanje, van San Vicente de la Barquera naar Oviedo, over 188 kilometer, is gewonnen door Sam Bennett. De sprinter sprong vlak voor de meet weg en kwam als eerste over de meet. Primoz Roglic behield de rode leiderstrui.

Vanuit de start volgde de ene aanval na de andere. Een zestal renners wist wel een gaatje te slaan: Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Luka Pibernik (Bahrain-Merida), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Salvatore Puccio (Ineos), Diego Rubio (Burgos-BH) en Stéphane Rossetto (Cofidis). De sprintersploegen controleerden in het peloton, waardoor de voorsprong van de zes koplopers maximaal een kleine twee minuten was.

Op zon 63 kilometer voor de meet liet Rossetto zich lossen en opslokken door het peloton. Hierdoor waren er nog maar vijf koplopers over. Op 29 kilometer van de streep was het enige echte klimmetje van de dag, de Alto la Medera, 8 kilometer à 3,5 procent. De voorsprong van de kopgroep was een minuut. Vanhoucke was als eerste boven op de Alto la Madera en pakte drie bergpuntjes.

De voorsprong van de koplopers, waaruit Rubio zich liet terugzakken, liep langzaam terug. De sprintersploegen namen inmiddels stelling. Met nog ruim vier kilometer te gaan, werd de kopgroep ingerekend. Het draaide uit op een massasprint. In de laatste kilometer vond er nog een valpartij plaats in het peloton, onder meer Valverde en Roglic waren daarbij betrokken. Net voor de meet sprong Bennett weg uit het peloton en hij behield de voorsprong.

Verslag van de Mars voor de 1500 apen in Apenhel Rijswijk

Vanmorgen vroeg ging uw redacteur op pad om verslag te doen voor jullie van de Animal Rights mars 'Red de Damherten' in Zandvoort. Omdat ik gisteren al gezien had dat ik moest omreizen via Hoorn of met een bus moest vanwege werkzaamheden tussen Alkmaar en Uitgeest, besloot ik exrtra vroeg op pad te gaan. "Huh, Red de Damherten? Je was toch in Rijswijk bij die apenhel?" Ja, dat klopt, laat me even verder vertellen. 

Zelfs nog een trein eerder dan gepland vertrok ik naar Hoorn, om daar nog meer mazzel te hebben: de machinist van de intercity naar Amsterdam besloot een paar minuten op ons te wachten zodat we gelijk verder konden inplaats van een half uur te moeten wachten. Half uur tijdwinst dus. Eenmaal op Sloterdijk moest ik dan wel 24 minuten wachten op de sprinter naar Zandvoort, maar soit, ik had al met al al bijna een uur tijdwinst. 

Eenmaal in de sprinter naar Zandvoort besloot ik even snel mijn mail te controleren want je weet maar nooit. En jawel, een persbericht van Animal Rights; over de Mars voor de 1500 apen in Rijswijk (zie ook dit nieuwsbericht). Ik wilde al terugmailen dat ik onderweg was naar hun andere demonstratie, maar voor de zekerheid toch even controleren of die mars voor de damherten wel vandaag was ... Niet dus. Die is pas op 5 oktober. F*ck. Stond ik daar om tien voor half elf in Zandvoort, terwijl ik naar Rijswijk had gemoeten voor jullie vermaeck. 

Afijn, dankzij het uur tijdwinst en m'n vroege vertrek, landde ik alsnog om half twaalf in Rijswijk om me vervolgens naar het Boogerdplein te begeven. Al in de trein naar Den Haag kwam ik verschillende actievoerders tegen die elkaar herkenden van eerdere demonstraties en elkaar begroetten met: "he, volgens mij zie ik een collega". 

Eenmaal op de plaats van bestemming gekomen, was het nog vrij rustig. Rond half één begon het dan toch wat drukker te worden en werden er flyers met leuzen uitgedeeld door vrijwilligers activisten van Animal Rights. Een van hen wilde ook mijn richting oplopen om me zo'n ding te overhandigen, maar toen ik nadrukkelijk nee schudde besloot ze toch maar een andere kant op te lopen. 

Uiteindelijk ging de boel van start, en maakte ik van begin tot eind de volgende video-reportage voor jullie. Hoe het uiteindelijk is afgelopen, weet ik niet, want na de laatste video heb ik me uit de voeten gemaakt om naar de vuurwerkshow bij de Wereldhavendagen in Rotterdam te gaan, waarvan morgen ergens wel een video verschijnt. 

Groenewegen de snelste in openingsrit Tour of Britain

Dylan Groenewegen heeft de openingsrit in de OVO Energy Tour of Britain gewonnen. De Nederlandse sprinter was na een rit van iets meer tweehonderd kilometer de snelste in het Schotse Kirkcudbright. Groenewegen is de ook de eerste leider in de Tour of Britain.

Het was lang wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Pas na een goed uur koersen reed er een kopgroep van zes weg. De voorsprong liep op naar de twee minuten, waarna Jumbo-Visma op het heuvelachtige parcours de achtervolging inzette op de kopgroep voor Dylan Groenewegen.

De Nederlandse ploeg zorgde er uiteindelijk voor dat alles weer samen kwam voor de eerste sprint in de Tour of Britain. Ook Mathieu van der Poel liet zich in de laatste vijf kilometer van voren zien in het peloton.

Jumbo-Visma trok de sprint aan voor Groenewegen. De Nederlandse ploeg kwam echter iets te vroeg op kop, waardoor Groenewegen het wiel koos voor Matteo Trentin en vervolgens makkelijk uit het wiel kwam van de Italiaan. De Nederlandse topsprinter won vervolgens de sprint met overmacht voor Davide Cimolai en Trentin. Van der Poel sprintte ook mee in de openingsrit, maar dit keer kwam de Nederlandse alleskunner op de fiets niet verder dan een vierde plaats.

Ewan net te snel voor Ackermann in Brussels Cycling Classic

Caleb Ewan heeft de 99ste editie van Brussels Cycling Classic gewonnen. De rappe Australiër van Lotto Soudal was in de massasprint net te snel voor Pascal Ackermann en Jasper Philipsen.

De Brussels Cycling Classic, vroeger bekend als Parijs-Brussel, werd voor de 99ste keer verreden en bij de start was het nog prachtig weer, maar dat zou later veranderen in zeer slecht weer. Toen de zon nog scheen reden zeven renners weg. Veel ruimte kreeg de kopgroep echter niet en het peloton hield de voorsprong op maximaal drie minuten.

Ondanks dat de voorsprong nooit groot werd hield de kopgroep het wel goed vol, al moesten twee renners passen in de kopgroep. Later sloten vijf renners aan, waardoor de kopgroep groeide na tien man, maar het peloton hield alles onder controle in het slechte weer en vlak voor het ingaan van de laatste tien kilometer werden ze weer gegrepen door het peloton, wat ondertussen al stevig werd uitgedund.

Deceuninck - Quick Step was een van de ploegen die het vele werk in het peloton opknapte, maar in de laatste vijf kilometer kreeg de Belgische ploeg een flinke tegenslag te verwerken doordat hun sprinter Álvaro José Hodeg te maken kreeg met pech. Deceuninck - Quick Step zou daardoor ook geen rol meer spelen in de massasprint.

Voor Pascal Ackermann en Caleb Ewan verliep de wedstrijd wel goed. De twee werden perfect van voren gehouden door hun ploeg en was het aan hun om het af te maken in de sprint. Ackermann ging de sprint in Brussel als eerste aan, maar in de laatste vijftig meter werd de Duitser nog voorbij gesprint door Ewan en boekte zijn tiende overwinning van het jaar. Jasper Philipsen werd derde.

Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen

Vanmiddag om 12 uur worden er 200 activisten in Rijswijk verwacht. Animal Rights en Een DIER Een VRIEND houden dan een mars vanaf het Bogaardplein naar het apentestcentrum BPRC aan de Lange Kleiweg 161 in Rijswijk. De dierenrechtenorganisaties zijn woedend over de Parkinsonproeven op penseelapen die nu plaatsvinden in het apenlaboratorium.

Het gaat, volgens de organisatoren, om gezonde penseelapen die meerdere malen per week met synthetische drugs in de buik geïnjecteerd worden om de symptomen van Parkinson op te wekken. “De dieren verliezen gewicht, worden apathisch en zitten trillend in hun kooi. Dit kan echt niet meer,” aldus Robert Molenaar van Animal Rights.

De apen maken dagenlang ongecontroleerde bewegingen die ze niet kunnen stoppen. Hierdoor knallen ze in de hoeken van de metalen kooi waardoor ze zich kunnen verwonden. Het gaat in totaal om 137 penseelapen in 4 jaar tijd.

Minder testen
Eerder dit jaar besloot Minister van Engelshoven dat vanaf 1 januari 2020 het apentestcentrum BPRC het aantal dierproeven op apen stapsgewijs moet verminderen. Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn blij dat er eindelijk stappen worden gezet maar zien liever dat het BPRC zo snel mogelijk sluit.

Update 11:58 uur:
De opkomst is bij lange na nog geen 200 mensen. Maar wie weet komen ze nog.

Update 16:13 uur:
De opkomst van 200 personen is toch nog gehaald. Volgens onze redacteur waren het er tussen de 200 en 250. Om 17:00 uur komt er een sfeerverslag met video online.

De opkomst net voor 12 uur...  (Foto: FOK!)
De opkomst net voor 12 uur... (Foto: FOK!)

Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen (Foto:FOK!)
Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen (Foto:FOK!)

Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen (Foto:FOK!)
Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen (Foto:FOK!)

Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen (Foto:FOK!)
Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen (Foto:FOK!)

Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen (Foto:FOK!)
Animal Rights protesteert tegen Parkinsonproeven op penseelapen (Foto:FOK!)

Staking grondpersoneel KLM zondag gaat niet door

De vier uur durende staking van het grondpersoneel van KLM die zondag om 13.00 uur zou plaatsvinden, is afgelast. Vakbond FNV heeft vanmiddag laten weten dat de vliegmaatschappij weer openstaat voor onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden.

Eerder deze maand legde het grondpersoneel al tot tweemaal toe de werkzaamheden voor enkele uren naast zich neer. Hiermee hoopte het personeel een betere cao af te dwingen.

Een derde staking blijkt op het laatste moment niet nodig. "Directe aanleiding zijn tekenen die we hebben ontvangen dat KLM op voor ons belangrijke punten stappen te willen zetten", alsdus FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Wel geeft de vakbond aan dat het snel resultaat hoopt te zien. "KLM krijgt van ons tot het einde van volgende week om tot een onderhandelingsresultaat op hoofdlijnen te komen. Anders gaan we verder met de werkonderbrekingen."

Onderhandelingen
De cao-onderhandeling tussen FNV en de KLM startte in mei. De vakbond pleit voor betere roosters, meer mensen in vaste dienst en een loonsverhoging van vier procent. Eerder gaf KLM aan niets aan de verhouding tussen vast en flexibel personeel te zullen veranderen en de salarissen met slechts twee procent te zullen verhogen.

Staking grondpersoneel KLM gaat niet door (Stockfoto: Pixabay)
Staking grondpersoneel KLM gaat niet door (Stockfoto: Pixabay)

Ritzege Koch in Boels Ladies Tour, Van Dijk mist WK na harde val

Franziska Koch heeft de vierde etappe in de Boels Ladies Tour gewonnen. De Duitse was in de rit over 135,6 kilometer koersen medevluchtsters Christine Majerus en Riejanne Markus te snel af. Majerus neemt wel de leiding in het algemeen klassement over van Lisa Klein.

Ellen van Dijk kwam hard ten val. De Trek-renster liep daarbij een gebroken bekken en een gebroken bovenarm op. Voor de breuk in haar bovenarm zal Van Dijk geopereerd moeten worden.

Het WK wielrennen over twee weken kan de viervoudig Europees kampioen tijdrijden nu op haar buik schrijven. In 2013 greep ze WK-goud op de tijdrit en in 2016 won ze zilver.
                                       

Beachvolleyballers Varenhorst/Van de Velde in kwartfinales World Tour Finals

Beachvolleyballers Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de World Tour Finals in Rome. Daarin neemt het duo het zaterdag op tegen de Russen Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovskiy.

In de groepsfase boekte het duo overwinningen in straight sets op de Amerikanen Nick Lucena/Phil Dahlausser en de Brazilianen André en George. In de achtste finales wonnen ze vervolgens van het andere Nederlandse duo, Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen: 21-18, 17-21, 15-13.

Brouwer en Meeuwsen hadden op hun beurt in de groepsfase gewonnen van de Oostenrijkers Martin Ermacora en Moritz Pristauz, maar Evandro en Bruno Schmidt uit Brazilië bleken te sterk na een spannende derde set. In een spannende wedstrijd in de tussenronde werden Nikita Liamin en Taras Myskiv uit Rusland nog geklopt, maar Varenhorst en Van de Velde waren dus te sterk.

Bij de vrouwen openden Sanne Keizer en Madelein Meppelink met een nederlaag tegen Liliana Steiner en Elsa McMillan uit Spanje, waarna ze het Russische duo Ksenia Dabizha/Daria Rudykh klopten. In de tussenronde gaven ze de Duitse dames Julia Sude en Karla Borger het nakijken, maar in de achtste finales waren Ana Patricia en Rebcca uit Brazilië met 17-21, 13-21 te sterk.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel begonnen met een nederlaag tegen Kelley Larsen en Emily Stockman uit de VS, waarna de Italiaanse dames Claudia Puccinelli en Claudia Scampoli geklopt werden. In een ware thriller in de tussenronde weigerden Stubbe en Van Iersel zich gewonnen te geven tegen Isabel Schneider en Victoria Bieneck, maar na een heuse marathon en bijna een dubbele tweede set was het toch gedaan: 23-25, 35-37.

Vrouwen PSV winnen ook tweede Eredivisieduel met ruime cijfers

De vrouwen van PSV hebben ook hun tweede Eredivisiewedstrijd van het seizoen zonder grote moeite gewonnen. In eigen huis werd PEC Zwolle met 4-0 geklopt, hoewel het wel even duurde voor de Eindhovense dames op gang kwamen: Joëlle Smits opende in de 69e minuut de score, Katja Snoeijs trof vervolgens twee keer doel en Aniek Nouwen werkte de laatste goal tegen de touwen.

Excelsior Barendrecht kwam dankzij Sherallin Henriquez na een half uur op 1-0 tegen VV Alkmaar, al snel gevolgd door de 2-0 van Ndia Bos. In het eerste kwartier na rust trok Alkmaar de stand dankzij Chanté Dompig en Kim van Velzen gelijk, waarna Samya Hassani in de 86e minuut zelfs voor 2-3 zorgde. Toch kon de thuisploeg nog wel een puntje in de zak steken: Sophie Cobussen was in de blessuretijd goed voor de gelijkmaker.

ADO Den Haag ging in eigen huis onderuit tegen landskampioen FC Twente. Na 36 minuten opende Fenna Kalma de score voor de Tukkers en daar bleef het bij.

Mountainbiker Schurter pakt 7e World Cup-titel dankzij eerste shorttrackzege

In het Amerikaanse skiresort Snowshoe is de laatste World Cup van het jaar voor de mountainbikers van start gegaan. Op vrijdagavond werden de shorttrackwedstrijden verreden, zaterdagavond staat de downhill op het programma en zondagavond (Nederlandse tijd) volgt de cross-country.

Bij de vrouwen plaatsten Jenny Rissveds en Kate Courtney halverwege een aanval, waarbij kersvers wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot met moeite aan wist te sluiten. Een ronde later kwam ook de Australische Rebecca McConnell erbij, maar in de laatste ronde kon niemand de verwoestende aanval van Rissveds pareren.

De olympisch kampioene uit Zweden trok een beslissend gat en won voor het eerst in haar loopbaan een shorttrackrace, voor Ferrand-Prevot en Courtney. Anne Terpstra en Anne Tauber kwamen met een vijfde en negende plek net wat tekort om voor het podium te vechten.

Bij de mannen bleef het veld lang bijeen, tot wereldkampioen Nino Schurter in de slotronde de aanval opende. Alleen de Braziliaan Henrique Avancini kon goed volgen, maar hij ging al snel onderuit. Schurter, achtvoudig wereldkampioen, had opvallend genoeg nog nooit een shorttrackrace gewonnen en deed dat nu dus voor het eerst, voor de Fransen Titouan Carod en Jordan Sarrou.

Schurter pakte met zijn zege ook definitief zijn zevende World Cup-titel, bij de vrouwen is de strijd nog spannend: Courtney staat nog vlak achter Jolanda Neff, die slechts zestiende werd, en in principe gaat de titel zondag naar degene die het meest vooraan eindigt.

Tientallen klimaatactivisten houden 'die-in' op Schiphol

Zo'n tachtig leden van actiegroep Extinction Rebellion verzamelden zich vandaag om 12.00 uur op Schiphol voor een 'die-in', waarmee zij aandacht willen vragen voor de negatieve impact die de groeiende luchtvaart heeft op het milieu.

Een 'die-in' is een vreedzaam protest waarbij mensen op de grond gaan liggen waardoor het lijkt alsof zij dood zijn. Hiermee willen de leden van Extinction Rebellion duidelijk maken waar de groeiende luchtvaart volgens hen uiteindelijk toe zal leiden: het massaal uitsterven van mens en dier.

De stad Amsterdam riep onlangs als eerste Nederlandse stad de klimaatcrisis uit. De actiegroep vindt dit onverenigbaar met het groeiende aantal vliegtuigen dat jaarlijks vanaf Schiphol vertrekt.

"We zien overal ter wereld bossen in brand vliegen, oceanen die verzuren en koraalriffen die afsterven. We weten dat dit veroorzaakt wordt door CO2-uitstoot, en we weten dat de luchtvaart hier een grote bijdrage aan levert. Laten we ons verenigen achter deze wetenschap en voorkomen dat Schiphol verder zal groeien", aldus de protestanten.

'Rebel Without Borders'
Het protest vond plaats in aanloop naar de internationale 'Rebel Without Borders-Actie' die begint op 6 oktober. Tijdens deze week zullen de klimaatactivisten in vele steden wereldwijd, waaronder Amsterdam, actievoeren om aandacht te vragen voor het klimaat.

Pool zwaar in de fout na aanrijding

Een 25-jarige Pool is vrijdag 6 september 2019 omstreeks 23.50 uur op het NS-Plein aangehouden. Hij wordt verdacht van het doorrijden na een aanrijding, het veroorzaken van opzettelijke schade aan de auto van de tegenpartij, het dreigen met een ploertendoder en het rijden zonder rijbewijs. Ook zou hij tijdens de achtervolging door tegenpartij diverse verkeersovertredingen hebben gemaakt, zoals het rijden door rood licht.

De politie kreeg omstreeks 23.30 uur een melding dat in Tilburg op de Ringbaan West een aanrijding was gebeurd en dat de veroorzaker was doorgereden. De melder reed in zijn eigen auto achter de dader aan en gaf steeds zijn positie door. Agenten zagen de twee bedoelde auto’s op een kruising door het rode licht links af slaan richting het NS-Plein.

Stopteken
De agenten gaven een stopteken en hielden beide automobilisten ter hoogte van de kruising met de Burgemeester Broxlaan staande. De voorste auto, een Alfa Romeo met Pools kenteken met vier inzittenden was rondom zwaar beschadigd. In de Seat die daar achter stond, stapten twee mannen uit die vertelden dat de bestuurder van de Alfa op de Ringbaan West ter hoogte van de moskee plotseling naar links was uitgeweken en hun auto had aangereden. Ze waren op de Wandelboslaan gestopt om de schade te regelen. De bestuurder van die auto had hen daar vanuit zijn auto bedreigd met een ploertendoder en was daarna hard weggereden. De aangever en zijn broer hadden hem daarna achtervolgd en de politie ingeschakeld. In een doodlopend straatje reed de doorrijder zich klem waarna hij achteruit de voorzijde van de auto van zijn achtervolgers ramde en er weer tussenuit ging. Hun auto was inderdaad aan de voorzijde zwaar beschadigd.

Geen rijbewijs
De agenten troffen in de auto van de Pool een ploertendoder, een klapmes en een multitool aan. De bestuurder werd aangehouden. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Man in Leidschendam overleden: doodsoorzaak onderzocht

Een 22-jarige man die maandag in Leidschendam werd aangehouden, is vanmorgen overleden. Onderzoek naar de doodsoorzaak loopt. Hierbij wordt onderzocht of er een verband is met de aanhouding, of dat er een andere doodsoorzaak is.

De man bevond zich maandag in verwarde toestand in een Leidschendamse woning. Daarop besloot zijn familie om de politie te bellen. Ter plaatse gekomen hield de politie de man - die zich verzette - aan.

Na insluiting op het politiebureau werd geconstateerd dat de verdachte in een zorgelijke toestand verkeerde en is een ambulance gewaarschuwd. Die bracht hem over naar het ziekenhuis.

Het Openbaar Ministerie heeft op 3 september de Rijksrecherche gevraagd om te onderzoeken of de aanhouding volgens de regels is gelopen. Daar komt nu het onderzoek naar de oorzaak van overlijden bij.

Jerrycan aangetroffen op brandende auto in Amsterdam

Opnieuw is vannacht een auto uitgebrand in Amsterdam Noord. Op de motorkap van de brandende auto werd een jerrycan aangetroffen.

De hulpdiensten werden rond 05.00 uur gealarmeerd over de brand in de Ponserstraat. Toen de brandweer ter plaatse kwam stonden de rechter voor- en achterkant van de geparkeerde wagen in brand.

Tot verbazing van omstanders werd er ook een jerrycan op de motorkap aangetroffen. Er wordt dan ook uit gegaan van brandstichting. De politie heeft zowel de auto als de jerrycan in beslag genomen voor onderzoek.

Vettel nipt sneller dan Verstappen in derde vrije training

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd laten noteren in de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Duitser ging op het circuit van Monza met de Ferrari naar een tijd van 1.20,294 waarmee hij nipt sneller was dan Max Verstappen. De Nederlander zal morgen in de race evenwel achteraan moeten starten na een motorwissel.

De vrije training begon tien minuten later dan gepland omdat de organisatie in de Parabolica nog druk bezig was een kerbstone weg te halen. Die was er neergelegd om de baanlimieten te handhaven, maar in de Formule 3 reed coureur Alexander Peroni er hard overheen om zo na een vlucht ondersteboven op de bandenstapels te belanden. Omdat de situatie niet veilig bleek werd besloten om het 'broodje', zoals coureurs het noemen, weg te halen.

In het begin van de sessie was het Charles Leclerc die met 1.20,452 de snelste tijd liet noteren, maar tegen het einde van de sessie gingen er nog vele coureurs onderdoor. Vettel bleek de snelste, voor Verstappen, Valtteri Bottas, Leclerc en de verrassend snelle Daniel Ricciardo met de Renault.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:20.294 14
2 M. Verstappen Red Bull 1:20.326 11
3 V. Bottas Mercedes 1:20.403 23
4 C. Leclerc Ferrari 1:20.403 14
5 D. Ricciardo Renault 1:20.564 11
6 L. Hamilton Mercedes 1:20.595 21
7 N. Hulkenberg Renault 1:20.752 13
8 A. Albon Red Bull 1:20.827 17
9 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:20.881 15
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.945 20
11 C. Sainz Jr. McLaren 1:21.949 21
12 S. Pérez Racing Point 1:21.003 15
13 P. Gasly Toro Rosso 1:21.073 22
14 L. Norris McLaren 1:21.292 21
15 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:21.325 19
16 K. Magnussen Haas 1:21.336 16
17 R. Grosjean Haas 1:21.621 16
18 L. Stroll Racing Point 1:21.639 17
19 G. Russell Williams 1:22.374 22
20 R. Kubica Williams 1:22.758 21

Servische basketballers maken indruk in tweede ronde WK

Op het wereldkampioenschap basketbal in China is de tweede groepsfase begonnen en Servië, misschien wel de favoriet voor de titel, maakte gelijk weer een sterke indruk. De ploeg won met 90-47 van het toch niet al te zwakke Puerto Rico, onder meer dankzij 18 punten van Nemanja Bjelica en 14 punten en 10 rebounds van Nikola Jokic.

In dezelfde groep won het nog bepaald niet imponerende Spanje met 67-60 van Italië, grotendeels geholpen door de 15 punten van Ricky Rubio. Zondag spelen de Spanjaarden en Serviërs tegen elkaar om de groepswinst, beiden moeten wel in staat zijn om zich voor de kwartfinales te plaatsen.

Argentinië begon de tweede ronde met een 87-67 zege op Venezuela, waarbij Gabriel Deck tekende voor 25 punten. Polen, na 1967 weer terug op het WK, blijft een prima indruk maken en won met 79-74 van het weinig indrukwekkende Rusland. Zondag strijden Argentinië en Polen tegen elkaar om de groepswinst.

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

F3-coureur Peroni vliegt hoog door de lucht in Monza, Shwartzman wint

Robert Shwartzman heeft de eerste van twee Formule 3-races op het circuit van Monza gewonnen. De Russische Prema-coureur verstevigde daarmee zijn leidende positie in het kampioenschap.

De kwalificatie was nogal chaotisch verlopen: de één na de ander reed uiterst langzaam, om zo te proberen in een slipstream het rechte stuk op te rijden en met extra snelheid aan de ronde te beginnen. Dat leverde een rode vlag en uiteindelijk flink wat straffen op, hoewel Christian Lundgaard nog wel op poleposition bleef. Richard Verschoor kreeg géén straf en schoof van de achtste plek op naar de derde startpositie.

De van plek vijf naar twee doorgeschoven Lirim Zendeli pakte bij de start de leiding, voor Lundgaard en Verschoor, die heel even zelfs de leiding leek te pakken. Max Fewtrell volgde op plek vier, maar werd al snel verschalkt door Marcus Armstrong en diens fraaie actie voor de Parabolica, waarna de Nieuw-Zeelander ook Verschoor te grazen nam.

Vooraan werd flink geknokt en Zendeli werd het slachtoffer: hij werd in de Parabolica naar buiten gedrukt en viel met schade terug tot in het achterveld, terwijl Verschoor - die als vierde de Parabolica in dook - de leiding ineens pakte, tot Armstrong die een paar bochten later overnam. Lundgaard moest met schade aan zijn neus afhaken en zelfs naar binnen, Shwartzman en Jehan Daruvala schoven zo door naar plek drie en vier, achter Verschoor.

Na acht ronden werd Verschoor gepakt door Shwartzman, wiens titelrivaal Jüri Vips zichzelf via de auto van Keyvan Andres Soori lanceerde en zich dus uitschakelde. Dat zorgde weinig verrassend voor de safety car, want er moest wat losse rommel opgeruimd worden. Uiteraard kwam de safety car ook weer naar binnen en bij de herstart en dat ging niet soepel voor Verschoor: Daruvala passeerde hem en ook Yuki Tsunoda kwam er langszij.

Niet veel later opende Shwartzman met succes de aanval op teamgenoot Armstrong en met drie ronden te gaan kwam de safety car de baan weer op: Alex Peroni stond met auto en al bovenop de boarding in de Parabolica. Na enig wachten bleek uit de herhaling hoe dat zo tot stand was gekomen: de Australiër kwam buiten de baan terecht, reed over een vreemd soort obstakel aan de buitenkant van de bocht en maakte een joekel van een vlucht, recht de hekken in.

De safety car kwam de baan niet meer af en dus pakte Shwartzman de winst, voor Armstrong en Daruvala.

Man beschoten voor woning, politie zoekt getuigen

Afgelopen nacht is een man beschoten voor zijn woning in de Academielaan in Raamsdonkveer. De vermoedelijke dader is weggevlucht. Rond 00.00 uur kwam er een melding binnen bij de meldkamer dat een man voor zijn woning beschoten zou zijn. De man liep van zijn auto naar de woning en hoorde iemand lopen. Vervolgens hoorde hij enkele knallen en bleken dit schoten te zijn. De man is hierbij gewond geraakt en is behandeld aan zijn verwondingen.

Agenten ter plaatse troffen inderdaad hulzen aan op de oprit van de woning. De omgeving is afgezet en meerdere eenheden zijn op zoek gegaan naar de schutter, hierbij is ook een speurhond ingezet. De schutter is echter niet aangetroffen. Ook is er buurtonderzoek gedaan en worden camerabeelden veiliggesteld voor verder onderzoek. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

2 gewonden bij steekincident, 3 arrestaties

Bij een conflict tussen drie personen zijn vrijdagavond 6 september twee mannen geraakt met een mes. Bij het incident was ook een 37-jarige vrouw betrokken. Het drietal werd aangehouden. Het is nog niet duidelijk wie er met het mes gestoken heeft.

Nadat een conflict in het Wilhelminapark in Tilburg rond 18.00 uur uit de hand liep, zou er een mes getrokken zijn. Hierbij zijn een 40-jarige Tilburger en een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gewond geraakt. Beide zijn overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling.

Ook een 37-jarige vrouw uit Tilburg die betrokken was bij het conflict is aangehouden voor openlijke geweldpleging. Agenten hebben ter plaatse nog gezocht naar het gebruikte mes, dat werd echter niet gevonden. In het ziekenhuis is later bij een van de verdachten wel een mes aangetroffen en in beslag genomen Uit onderzoek moet nog blijken of dit mes gebruikt is en wat de toedracht is van het incident.

Bijrijder om het leven gekomen bij eenzijdig ongeval

Vrijdagavond omstreeks 21.50 uur zijn bij een eenzijdige ongeval op de Uddelerveen in Uddel, twee personen zwaargewond geraakt toen zij door nog onbekende oorzaak met hun auto van de weg raakten en tegen een boom tot stilstand kwamen. Het betrof een 17-jarige bestuurder en een 26-jarige bijrijder uit Uddel. De 26-jarige bijrijder is gisterenavond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Alle hulpdiensten waren vrij snel ter plaatse. Ook de traumaheli werd ingezet. Beide slachtoffers werden uit hun auto bevrijd en overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht. Verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Hoe het met de bestuurder is, is op  dit moment niet bekend.

Man mishandelt ex en vlucht voor politie

Na een korte achtervolging door de politie is zaterdagnacht 7 september een 34-jarige man aangehouden nadat hij zijn ex had mishandeld. De Bredanaar zou rond 01.00 uur ruzie hebben gekregen met zijn ex in Oosterhout en haar hierbij mishandeld hebben. De vrouw is gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

De verdachte is vervolgens weggereden waarna er een korte achtervolging met de politie ontstond. Hij negeerde een stopteken en reed met hoge snelheid door een woonwijk. Toen hij zichzelf klem reed in de Kevelaar stapte hij uit en begon te rennen. Een agent heeft zijn wapenstok gebruikt om de man tot stoppen te brengen. De man is aangehouden voor zware mishandeling en overgebracht naar het cellencomplex.

15-jarige zwaargewond na aanrijding, automobilist spoorloos

Een 15-jarige fietser uit Helmond liep vrijdagavond ernstig hoofdletsel op nadat hij op de parallelweg van de Deurneseweg in Helmond aangereden werd door een, vooralsnog onbekende, automobilist. De bestuurder ging er namelijk na het ongeval direct vandoor. De politie is naar hem op zoek en roept getuigen op zich te melden.

De jongen fietste richting Brouwhuis en werd nabij de McDonalds op de kruising geschept door de auto. Een woordvoerder van de politie: "We onderzoeken wat er precies is gebeurd, maar dat laat onverlet dat de bestuurder van de auto de verplichting had om te stoppen omdat hij bij het ongeval betrokken was. Onze verkeersspecialisten deden uitgebreid onderzoek op de plaats van de aanrijding en ze hoorden inmiddels meerdere getuigen. We stelden diverse technische sporen veilig, waarvan we hopen dat ze ons na onderzoek op het spoor van de bestuurder kunnen zetten. Maar we hebben nog veel onbeantwoorde vragen."

Hij vervolgt: "Natuurlijk roepen we de bestuurder met klem op zich te melden. Maar mogelijk zaten er meer personen in de betreffende auto. Was jij dat? Neem je verantwoordelijkheid, doe je verhaal of probeer de bestuurder te overtuigen dat hij zich meldt. De auto is een klein model personenauto, blauw van kleur en waarschijnlijk van het merk Citroën of Peugeot. Deze auto zou dus aan de voorkant flink beschadigd kunnen zijn. Wie kent iemand met zo’n auto die vandaag schade heeft die er gisteren nog niet op zat?"

De woordvoerder besluit met: "Verder zoeken we nog een automobilist die direct na de aanrijding gestopt is om hulp te verlenen. Hij is vertrokken toen de hulpdiensten arriveerden, maar helaas weten we niet wie hij is. Omdat we denken dat hij de aanrijding mogelijk heeft zien gebeuren, kan hij een belangrijke getuige voor ons zijn. We vragen hem nadrukkelijk om zich te melden. Deze en eventueel andere getuigen kunnen bellen met het landelijk politienummer 0900-8844. Heeft u informatie over de bestuurder of de auto, maar wilt u liever uw naam niet noemen? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000."

Eto'o (38) beëindigt loopbaan.

Samuel Eto'o is gestopt met voetballen. Afgelopen seizoen speelde de 38-jarige spits in Qatar.

In zijn loopbaan kwam de Kameroener onder meer uit voor Real Madrid,FC Barcelona,Internazionale en Chelsea. Hij won driemaal de Champions League, twee keer met Barça en één keer met Inter. Met de Italianen veroverde hij tevens de wereldbeker. Hij werd in totaal vier keer landskampioen en won vier keer de beker.

Voor Kameroen speelde hij 118 interlands waarin hij 56 maal het net wist te vinden. Bovendien won hij met Kameroen in 2000 en 2002 de Afrika Cup en in 2000 de Olympische titel.

Extra militairen naar Caribisch Gebied voor noodhulp na Dorian

Nederland stuurt extra militairen naar het Caribisch Gebied ter ondersteuning van de noodhulp aan de Bahama’s. Vanmiddag vliegen 84 mariniers vanaf Vliegbasis Eindhoven met een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht naar Sint Maarten.

De mariniers maken deel uit van het 21e Raiding Squadron van het Korps Mariniers. Zij staan momenteel als Marine Spearhead Task Unit permanent standby voor spoedinzet in binnen- of buitenland. De militairen stappen op Sint Maarten aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt, die samen met Zr.Ms. Snellius gereed wordt gemaakt voor noodhulp.

In totaal zijn er met de extra mariniers straks circa 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee ingezet voor noodhulp aan de Bahama’s. Daarnaast zijn er nog 50 Franse en 50 Duitse militairen aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt. Zij waren al aan boord in verband met de noodhulpoefening Caribbean Coast, die nu plaatsmaakt voor daadwerkelijke noodhulp.

Zr.Ms. Johan de Witt is een amfibisch transportschip. Het schip is haven, vliegveld en opslagplaats in één. Ze beschikt over een groot dek voor voertuigen en hulpgoederen, medisch personeel van de landmacht en een inwendig dok waar boten in en uit kunnen varen. Aan boord zijn daarnaast 2 Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando, een marinierseenheid met 2 FRISC-boten en 4 landingsvaartuigen, landmachtmilitairen van de genie, een landmachteenheid die gespecialiseerd is in civiel-militair optreden en 2 specialistische duikteams.

Zr.Ms. Snellius is een hydrografisch opnemingsvaartuig uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade en scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Daarmee kan het een rol vervullen in het weer toegankelijk te krijgen de havens op de Bahamas.

België boekt 'magere' zege op San Marino

België is ook na zijn vijfde EK-kwalificatiewedstrijd in Groep I nog altijd foutloos. Het chagrijn in de selectie van bondscoach Roberto Martínez zal echter ongetwijfeld groot zijn na het bezoek van vrijdagavond aan San Marino. Diverse Rode Duivels, waaronder Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne, hadden vooraf aangegeven voor een monsterscore te zijn afgereisd naar het Olympisch Stadion Serravalle, maar dat viel in de praktijk vies tegen: 0-4.

San Marino had eerder deze kwalificatiereeks al met 9-0 verloren van Rusland en met 4-0 van Kazachstan, maar het nietige elftal van bondscoach Franco Varrella hield het vrijdagavond tegen België een stuk beter dicht achterin. De Belgen waren weliswaar de bovenliggende partij vanaf het eerste fluitsignaal, maar hadden uiteindelijk een strafschop nodig om op voorsprong te komen.

Mirko Palazzi maakte in de slotfase van de eerste helft een handsbal, waarna Michy Batshuayi de strafschop die volgde benutte: 0-1. In de eerste twiting minuten liep België via doelpunten van Dries Mertens en Nacer Chadli snel weg van San Marino, maar een monsterscore kwam er uiteindelijk nooit. De 0-4 van Batshuayi viel pas in de tweede minuut van de blessure.

Uitslagen EK-kwalificatie vrijdag
C: Estland - Wit-Rusland 1-2
C: Duitsland - Nederland 2-4
E: Slowakije - Kroatië 0-4
E: Wales - Azerbeidzjan 2-1
G: Oostenrijk - Letland 6-0
I: San Marino - België 0-4
I: Schotland - Rusland 1-2
I: Cyprus - Kazachstan 1-1
G: Slovenië - Polen 2-0

"Misschien was het geen toeval dat de 1-1 viel na de wissel van Dumfries"

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt op weg naar het EK van volgend jaar. In Hamburg won de ploeg van bondscoach Ronald Koeman met 2-4. In een weergaloze tweede helft wist Oranje een 1-0 achterstand om te buigen in een uiteindelijk verdiende zege. De Nederlandse kranten zijn lovend over het tweede bedrijf en lichten de uitblinkers uit.

Hamburg weer van Oranje prijkt op de voorpagina van Telesport . Volgens de verslaggever van De Telegraaf heeft Oranje de groepswinst 'voor het oprapen' omdat het onderling resultaat met die Mannschaft beter is. De krant licht het tactische steekspel tussen Joachim Löw en Koeman uit. "Löw kreeg in de 58e minuut een koekje van eigen deeg toen Koeman hem op het verkeerde been zette. Om de 1-0 achterstand goed te maken durfde de Nederlandse bondscoach het met een dubbele wissel aan om achterin met drie verdedigers te spelen. Hij besloot tot een offensieve boost met debutant Donyell Malen en Davy Pröpper voor Marten de Roon en Denzel Dumfries. Een minuut later viel de gelijkmaker van Frenkie de Jong op aangeven van Ryan Babel, die op links beter uit de verf kwam dan op rechts."

Oranje won door doelpunten van De Jong, Jonathan Tah (eigen doelpunt), Malen en Georginio Wijnaldum. "Zo kregen Koeman en zijn mannen wat ze verdienden. Oranje had meer inhoud, meer creativiteit en durfde dominant te spelen, waar de Duitsers zich presenteerden als een stel angsthazen. Uiteindelijk kregen die het loon van de angst en Nederland drie punten en een prachtig uitzicht op deelname aan EURO 2020. En dat vijf duels voor het einde van de kwalificatiereeks in Groep E", aldus De Telegraaf .

Het Algemeen Dagblad licht vooral de heldenrol van Malen uit. De PSV-aanvaller kwam als invaller binnen de lijnen en scoorde niet veel later de 2-3. Debutant Malen de held van Hamburg kopt het dagblad. "Aan 21 juni 1988 kan het niet direct tippen, maar opnieuw is Duitsland-Nederland in het Volksparkstadion van Hamburg een memorabele wedstrijd", verwijst de verslaggever naar de halve finale van het EK, die Oranje met 1-2 won van West-Duitsland. "Een zinderende burenruzie die gekleurd wordt door opstootjes, fouten en meeslepend voetbal, resulterend in een dik verdiende zege voor Oranje: 2-4."

Nederland staat er door de zege uitstekend voor in de poule. "Maar minstens zo belangrijk: Oranje toont zich in Hamburg als een elftal dat weer serieus meetelt in Europa. Een team dat niet alleen beter speelt dan de kwalitatief ijzersterke tegenstander, in Duitsland nota bene, maar dat ook vechtlust en veerkracht toont", vervolgt het AD . De krant stipt de spanning aan na de 2-2 van Toni Kroos. "Maar dan is daar Malen, als eindstation van een prachtige aanval. Technisch perfect tikt de PSV'er een subtiele voorzet van Wijnaldum binnen, 2-3, zijn ploeg op weg helpend naar een cruciale zege. Dansend stapt Oranje - net als toen - van het veld af in Hamburg."

In de Volkskrant wordt aangestipt dat er niet voorbij moet worden gegaan aan de eerste helft, waarin Oranje moeizaam tot kansen kwam en verdedigend bij vlagen kwetsbaar oogde. "Geregeld is de laatste tijd de rijkdom van het Nederlandse voetbal bezongen: Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt. Vrijdag was het woord lange tijd aan de armoede. Oranje was te lang de onbeholpenheid van Dumfries. Ballen van de voet laten stuiten, moeite hebben met een korte dribbel. Het was soms pijnlijk om te aanschouwen. Misschien was het geen toeval dat de 1-1 viel in de minuut na de wissel van Dumfries", schrijft Willem Vissers, die ook positief is. "Nederland was ook Frenkie de Jong met zijn spelverdeling, Depay met zijn onverwachte acties, de nooit opgevende Ryan Babel, de strijd. En het was vooral het initiatief van Oranje contra het afwachten van Duitsland."

Net als het Algemeen Dagblad verwijst ook Trouw naar 1988. "Een historische avond als die van 1988 kon het natuurlijk niet worden, maar een mooie en opnieuw wonderbaarlijke avond werd het wel. Destijds had Oranje (toen nog) West-Duitsland in het Volksparkstadion van Hamburg overmeesterd op weg naar de finale van het (ook nog gewonnen) EK. Nu troffen Duitsland en Nederland elkaar halverwege de kwalificatiereeks voor dat toernooi, of nog niet eens: geen stadium voor roem. Wel, zo bleek, voor een bonus voor Oranje, en een vette ook."

Vuelta: Etappe 14 - Sprinten, of toch niet?

Na het monsterlijke klimgeweld van gisteren hebben de klassementsrenners vandaag even een in principe wat meer rustige dag. We gaan naar Oviedo, natuurlijk bekend als de stad van Fernando Alonso, en dat zou wel eens een sprintersritje kunnen worden.

De rit vertrekt in San Vicente de la Barquera en gaat dus naar Oviedo, 188 kilometer verderop. Het is een goede 150 kilometer Spaans vlak, dus niet vlak, waarna het enige gecategoriseerde klimmetje volgt. Dan is het nog een stukje afdalen, een stuk vlak en in Oviedo krijgen de renners nog een lastig oplopende aankomst voor de kiezen.

Voor een gedetailleerde blik op het parcours, en alle toeristische info, verwijzen we weer door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier. De heren starten om kwart voor één, Eurosport is er om 15.00 uur bij en Sporza schakelt in na de niet zo klassieke Brussels Cycling Classic. De finish staat wederom tussen 17.20 en 17.50 op de planning, neem dat met een kilootje zout.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Debuut om snel te vergeten voor Dest tegen Mexico

Mexico heeft vrijdagnacht simpel afgerekend met de Verenigde Staten. In New Jersey was het team uit Midden-Amerika met 0-3 te sterk voor Team USA. Sergiño Dest maakte zijn debuut voor de nationale ploeg. Het Ajax-talent begon als linksback en speelde een ongelukkige rol bij het openingsdoelpunt van Javier Hernández. PSV-middenvelder Érick Guttiérrez was trefzeker namens Mexico.

Dest werkte zijn interlands als jeugdinternational af namens de Verenigde Staten en werd door bondscoach Gregg Berhalter voor het eerst bij de nationale ploeg gehaald. Een dag voor de wedstrijd kreeg de Ajacied te horen dat hij mocht starten tegen Mexico. Het team van Berhalter begon goed aan de wedstrijd en kwam de eerste twintig minuten goed door. Maar na de 1-0 van Chicharito was het eenrichtingsverkeer. In de 21ste minuut werd Dest de bal door zijn benen gespeeld door Jesus Corona, waarna de spits van Sevilla de 1-0 maakte. Even daarvoor had de Ajacied zich wel positief laten gelden. Hij probeerde het met een afstandschot en stuitte op de Mexicaanse sluitpost Jonathan Orozco.

Op slag van rust kreeg Mexico, waar Ajacied Edson Álvarez de gehele wedstrijd op de bank bleef, een goede kans om de score verder uit te breiden. Corona weigerde echter de trekker over te halen. Dest was al naar de kant gehaald toen Guttiérrez in de 78ste minuut de bal oppikte op de rand van het strafschopgebied en doelman Zackary Steffen kansloos liet. Een paar minuten later werd de einstand bepaald door Carlos Antuna. Op aangeven van invaller Hirving Lozano schoof hij de 0-3 langs Steffen. In de absolute slotfase kreeg Team USA nog een grote kans om de eer te redden, maar Joshua Sargent wist de strafschop niet te verzilveren. Zijn inzet werd gekeerd door Orozco. Beide landen komen dinsdag opnieuw in actie. De Verenigde Staten staan in St Louis dan tegenover Uruguay, terwijl Mexico het opneemt tegen Argentinië.

MLB: Oakland Athletics boekt uitzege in eigen stadion na 110 dagen

Oakland Athletics heeft de uitwedstrijd tegen de Detroit Tigers gewonnen. Op zich niet heel bijzonder, want de A's zijn het betere team dan de Tigers, maar het laatste deel van de wedstrijd werd afgewerkt in het stadion van Oakland Athletics.

110 dagen geleden werd de wedstrijd tussen de A's en de Tigers gespeeld in Detroit, alleen door regen werd de wedstrijd in de tweede helft van de zevende inning gestaakt. Doordat vannacht een wedstrijd tussen de Oakland Athletics en de Detroit Tigers op het programma stond werd de wedstrijd van 110 dagen geleden uitgespeeld, alleen dan wel in Oakland.

Toen de wedstrijd in Detroit werd gestaakt stonden de A's met 5-3 voor in de tweede helft van de zevende inning. De ploeg die in de race is voor een wildcard-ticket gaf de zege niet meer weg, waardoor de A's een uitoverwinning boekte in eigen stadion. Uiteindelijk won de uitploeg met 7-3.

De tweede wedstrijd, dat wel een thuiswedstrijd was voor de A's, ging verloren met 5-4 na elf innings. Door de nederlaag blijft het wel spannend in de wildcardrace in de American League. Met nog een kleine maand te honkballen in de MLB staan Tampa Bay Rays, Oakland Athletics en de Cleveland Indians heel dicht bij elkaar, terwijl er maar plaats is voor twee tickets. Ook de Boston Red Sox hebben nog een kleine kans op een wildcard-ticket. De regerend kampioen heeft een achterstand van zes games.

Uitslagen MLB vrijdag:
Baltimore Orioles - Texas Rangers 6-7
Pittsburgh Pirates - St. Louis Cardinals 9-3
Boston Red Sox - New York Yankees 6-1
Cincinnati Reds - Arizona Diamondbacks 5-7
New York Mets - Philadelphia Phillies 5-4
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 5-0
Miami Marlins - Kansas City Royals 0-3
Atlanta Braves - Washington Nationals 4-3
Houston Astros - Seatlle Mariners 7-4
Minnesota Twins - Cleveland Indians 2-6 (elf innings)
Chicago White Sox - Los Angeles Angels 4-5
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 7-1
Detroit Tigers - Oakland Athletics 3-7
Oakland Athletics - Detroit Tigers 4-5 (elf innings)
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 4-5
San Diego Padres - Colorado Rockies 2-3

Nadal na zware start naar finale US Open, Medvedev in eerste Slam-finale

Tennisser Rafael Nadal heeft zich voor de vijfde keer in zijn carrière geplaatst voor de finale van de US Open. De drievoudig kampioen, als tweede geplaatst, rekende in New York af met de Italiaan Matteo Berrettini (24), die zijn eerste halve finale op een Grand Slam speelde.

Berrettini kon in de eerste set aardig mee met Nadal, hoewel hij tot drie keer toe wel flink moest vechten voor zijn servicegames. In de tiebreak nam de Italiaan zowaar een 4-0 voorsprong, maar die gaf hij uit handen. Hij verloor onder meer een heerlijke rally en sloeg een paar ballen in het net, waarmee hij twee setpoints weggaf. Op 6-7 knalde hij de bal hard buiten de lijnen en dus pakte Nadal de set.

In het tweede bedrijf kon Nadal op 3-3 toeslaan met een break, waarna het Italiaanse verzet toch wel definitief was gebroken. Drie breaks in de derde set betekenden het einde van de droom van Berrettini, die met 7-6 (6), 6-4, 6-1 zijn meerdere moest erkennen in de Spanjaard.

Nadal speelt in de finale tegen de als vijfde geplaatste Rus Daniil Medvedev, die zijn eerste Grand Slam-finale speelt. Tggen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP-78) had Medvedev in de eerste set een tiebreak nodig waarin de heren vooral elkaars service afpakten, iets wat vroeg in de tweede set door bleef gaan.

Medvedev kreeg vervolgens meer en meer de controle over het duel, plaatste op 2-1 een break in de derde set en kreeg op Dimitrov's service op 5-3 al twee matchpoints. Die leverden nog niks op, maar op zijn eigen opslag kon de Rus het vervolgens afmaken: 7-6 (5), 6-4, 6-3.

Wikipedia ligt plat

Ja, de titel spreekt toch redelijk voor zichzelf: Wikipedia ligt dus plat. Op social media is het chaos, hoe moeten mensen nu bijvoorbeeld hun huiswerk maken en hun scripties schrijven? Oplossingen zijn van harte welkom, voor de hele boel aan puin gaat.

Wat de storing veroorzaakt is nog niet duidelijk, maar iedereen heeft er last van: van studenten tot mensen die het een en ander over sport proberen te schrijven, maar nu niet bij handige lijstjes kunnen komen.

Heel vervelend allemaal natuurlijk, en de vraag van de dag is dan ook hoe jij deze Wikipedialoze tijd denkt te kunnen overleven. Heb je tips? Deel ze en help ons!

Update 20.45 uur
Je wacht een half uurtje af, besluit dan toch maar even iets te schrijven en binnen enkele minuten werkt het uiteraard weer, het zal ook eens niet. Enfin, Wikipedia doet dus weer mee, geniet ervan!

Update 09.08 uur
Daar gaan we weer: de boel ligt weer plat. We hebben deze ellende allemaal te danken aan een stelletje Britse kleutertjes, zo blijkt uit hun Twitteraccount. Ook Twitch wordt flink te grazen genomen, maar dat is toch wat minder vervelend: dan kunnen mensen gewoon zelf hun spelletjes spelen in plaats van kijken naar anderen die dat doen.

Vandaag is Wereld Baarddag

Vandaag, de eerste zaterdag van september markeert World Beard Day, hierbij vieren we het bestaan van de baard én leggen we mannen met een baard extra in de watten (noot van redactie: ook uw redacteur heeft een baard). Waar zo’n vijf à zes jaar geleden een gladgeschoren gezicht de norm was, is nu de baard al een aantal jaar helemaal hot. Zelfs koning Willem-Alexander is deze week gespot met baard tijdens een officieel bezoek. Het lijkt erop dat de baardtrend zal doorzetten, waarbij steeds meer mannen hun innerlijke ‘oerman’ omarmen, het scheermes weggooien en hun baardharen vrijlaten.

Scheren = uit
Door deze harige rage ziet Beslist.nl een verschuiving in de online zoektocht naar ontharingsmanieren voor mannen, de populariteit van traditionele scheermesjes nam met vijf procent af de afgelopen vijf jaar. De ‘stenen’ supermarkten en drogisterijen melden een daling van zes procent in de aanschaf van scheermesjes ten opzichte van 2015, zij schrijven dit deels toe aan de populariteit van de baard maar ook aan een omzet verschuiving van offline naar online aankopen van scheermesjes.

Daarentegen is de online populariteit van baardtrimmers gestegen met 6 procent. Waar de Nederlandse man vijf jaar geleden nog amper hadden gehoord van baardolie, heeft baardolie flink populariteit gewonnen in Nederland met een online groei van maar liefst 277 procent.

Haarfijne feitjes

  • De exacte oorsprong van Wereld Baarddag is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat Deense Vikingen een speciale dag hadden gewijd aan de verheerlijking van baarden al in 800 na Christus. Het evenement werd niet op een vaste datum gehouden en werd vaak honderden keren per jaar gevierd. Deze vroege incarnatie van wat ooit Internationale Baarddag zou worden, omvatte meestal het plunderen van buurtsteden, dorpen en landen door grote groepen zwaarbewapende bebaarde mannen.
  • 18 oktober is nationale Géén Baarddag.
  • De populariteit van de baard heeft de traditionele scheermesindustrie hard getroffen, Gillette scheermesjes en scheersystemen zijn steeds minder populair. Procter & Gamble, moederbedrijf van Gillette, rapporteerde een verlies in het vierde kwartaal van 2018 van maar liefst 8 miljard dollar. Voor een deel schrijven ze dit toe aan de populariteit van baarden.
  • Koning Willem-Alexander is ook fan van de baard, hij is deze week gespot tijdens met een baard. Doordat Willem-Alexander nu tijdens een officieel bezoek met baard gezien is wordt er gedacht dat de koning zijn baard deze keer een tijd laat staan. Op twitter is men positief over de baard van de koning.
  • Uit Zwitsers onderzoek is gebleken dat er in baarden meer bacteriën zitten dan in hondenvachten. Wat bleek: in de baarden van alle mannen werden hoge concentraties bacteriën gevonden. Bij zeven van de dertig mannen werden ook bacteriën gevonden waar je ziek van kan worden, tegenover vier van de dertig onderzochte honden. Maar moet je als bebaarde man meteen in paniek raken en je baard afscheren? Dat is waarschijnlijk niet nodig, het onderzoek geeft namelijk geen antwoord op de vraag hoe vies baarden zijn en of je er ziek van wordt. Het onderzoek vergelijkt alleen maar baarden met de vachten van honden. En die zijn dus niet zo vies als je misschien denkt.
  • Ga je op vakantie zonder ruimbagage maar wil je wel je baard bijwerken zonder een zware baardtrimmer mee te nemen? Een wegwerpscheermesje mag mee in de handbagage!

Speciaal voor Wereld Baarddag... (foto: Pro Shots/Toin Damen)
Speciaal voor Wereld Baarddag... (foto: Pro Shots/Toin Damen)


Snelle aanhouding na steekincident in Landgraaf

Even na 21:15 uur ontving de politie vrijdagavond melding van een steekincident in een woning op de Beethovensingel. De verdachte, een 37-jarige man uit Landgraaf, kon een kwartier later verderop worden aangehouden.

Medische zorg
Het slachtoffer van het steekincident, de bewoner van de woning op de Beethovensingel, raakte als gevolg van het steekincident gewond. De toegesnelde ambulance heeft hem van de benodigde medische hulp voorzien en meegenomen naar het ziekenhuis. De verdachte kon een kwartier na het steekincident in de nabije omgeving worden aangehouden.

Onderzoek
De politie onderzoekt de toedracht van het incident. Daarnaast stellen de specialisten van Forensische Opsporing sporen veilig in de woning en de omgeving van de plaats delict.

Staatssecretaris Blokhuis: nieuw onderzoek naar e-sigaret

Onder druk van de Tweede Kamer laat staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) het RIVM opnieuw onderzoek doen naar de elektronische sigaret. Blokhuis bevestigde tijdens het debat over het Preventieakkoord dat het laatste onderzoek in Nederland van het RIVM uit 2014 dateert en daarmee achterhaald is. Volgens hem zijn er inmiddels nieuwe inzichten en is de tijd - vijf jaar na dato - wel rijp voor een nieuw rapport. Branchevereniging Esigbond en consumentenorganisatie Acvoda juichen de beslissing van de staatssecretaris toe. Zij wijzen al langer op de mogelijkheden van de elektronische sigaret voor volwassen rokers op zoek naar een minder schadelijk alternatief.

Emil ’t Hart, voorzitter Esigbond: “Wij vinden de beslissing om opnieuw onderzoek te doen zeer verstandig. Een groeiende groep gezondheidswetenschappers en buitenlandse overheidsorganisaties hebben in verschillende onderzoeken geconcludeerd dat de elektronische sigaret veel minder schadelijk is dan traditionele sigaretten. In landen waar de e-sigaret onderdeel is van het anti-rookbeleid, zien het aantal rokers heel snel teruglopen. Nederlandse beleidsmakers mogen hun ogen niet sluiten voor de e-sigaret.”

Sander Aspers, voorzitter Acvoda: “Wij zouden graag zien dat binnen het nieuwe onderzoek ruimte is om te onderzoeken hoe efficiënt en kosteneffectief de e-sigaret werkt als ‘harm reduction’-middel. Recent onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk toont aan dat de e-sigaret bijna twee keer zo effectief is als de overige middelen die gebruikt worden om te helpen met het stoppen met roken en dat tegen een veel lagere kostprijs. Dit lijkt ons ook zeer relevant voor de zorgverzekeraars in Nederland aangezien de vergoedingen voor stoppen-met-roken-programma’s inclusief de daarbij gebruikte middelen vanaf 2020 volledig vergoed gaan worden uit de basisverzekering en dus niet meer valt onder het eigen risico.”

In diverse landen wordt de e-sigaret al gestimuleerd als een alternatief voor roken. Het Verenigd Koninkrijk heeft mede dankzij de e-sigaret het aantal rokers in zes jaar tijd met 25 procent weten terug te dringen. De Esigbond en Acvoda pleiten er dan ook voor om de elektronische sigaret anders te behandelen dan de traditionele sigaret. Het is juist belangrijk om rokers, die echt niet kunnen stoppen, actief voor te lichten over de e-sigaret als minder schadelijk alternatief.

De organisaties stuurden hierover al een brandbrief naar de leden van de Tweede Kamer en begonnen een online petitie, die in nog geen week tijd bijna tweeduizend keer is ondertekend. Het is in ieder geval bemoedigend dat de staatssecretaris tijdens het debat heeft toegezegd rokers beter te zullen informeren over de elektronische sigaret. Beide organisaties roepen de bewindsman op tot een constructieve samenwerking om dit tot stand te brengen en treden hierover graag zo spoedig mogelijk in contact.

Doom Eternal

Normaal gesproken ben ik niet zo van de shooters, maar de Doom­-reboot was een uitzondering: lekker op een scheurende metaltrack monsters uit elkaar leggen op een moordend (pun intended) tempo, en de doom guy in een serieus verhaal waarin hij de memo niet had gekregen dat de situatie op Mars en in de hel behoorlijk ernstig is. Het vervolg Doom Eternal is dan ook een game waar ik benieuwd naar ben en daarom ging ik naar de Bethesda-stand op Gamescom voor een uur met de demo.

FOK! Wat een weer: herfstbuien en fris

Dag mensen!  

Ik moet er behoorlijk aan wennen. Het is in mijn huis na wekenlang 25 tot 30 graden te zijn geweest inmiddels afgekoeld naar 19 graden, en ik had het gewoon koud gistermiddag. De kachel gaat echter nog niet aan. Dat doe ik pas als het 15 graden of lager is. 

Het was gisteren op veel plaatsen redelijk bewolkt. Er waren toch wel een paar opklaringen, en dat vooral in het zuiden. In het noorden ging het regenen en dat doet het daar momenteel nog steeds. Echter zit er door de stroming geen progressie naar het zuiden in. In het midden van het land vielen een paar buien. Onweer kwam er ook voor. Wederom in het noorden, alsmede op zee. 

Morgen breiden de buien zich over het hele land uit, al denk ik dat de meeste activiteit zich morgenmiddag in het binnenland bevind. Ook nu is er weer kans op onweer. Mogelijk ook hagel. Er staat een frisse westelijke wind en het wordt hierbij maximaal 17 graden. Bijna koud dus.

Zondag zijn er minder buien en is er meer ruimte voor de zon. 

Op de foto: Vorig weekend trokken, waarschijnlijk voor de laatste keer dit seizoen, diverse pittige onweersbuien over vooral de oostelijke helft. Erwin Klein was erbij en maakt deze schitterende bliksemfoto nabij Doesburg. 

Fijn weekend.  

Onweer nabij Doesburg (Foto: Erwin Klein)
Een prachtige blikseminslag nabij Doesburg van afgelopen weekend. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Taserwapens verkeerde oplossing voor Nationale Politie

Erik Akerboom wil de politie uitrusten met Taserwapens, bodycams en een veel repressiever beleid gaan inzetten. Reden is een actie tegen een agent bij een trouwstoet. Daarnaast wordt ook de drugsoorlog in Amsterdam en Brabant genoemd als reden om harder op te treden door de politie. Hiervoor moet een soort elite-eenheid worden opgezet conform Amerikaans voorbeeld.

F2-coureur De Vries gediskwalificeerd na kwalificatie

Formule 2-coureur Nyck de Vries leek zaterdag als vierde te mogen vertrekken tijdens de hoofdrace op het circuit van Monza, maar dat zit er niet in: na afloop van de kwalificatie had de Nederlander door een rekenfout van zijn team niet genoeg brandstof meer aan boord om de nodige tests uit te voeren en daar werd hij voor bestraft.

Alle tijden van De Vries werden geschrapt en hij zal vermoedelijk achteraan moeten starten. De poleposition ging naar Callum Ilott, die een kleine anderhalve tiende sneller was dan Zhou Guanyu. De Vries' teamgenoot Nikita Mazepin start vanaf de derde plek, met in principe Sergio Sette Câmara naast zich. Nicholas Latifi, de voornaamste titelconcurrent van De Vries, noteerde de zevende tijd.

In de Formule 3 ging de poleposition naar de Deen Christian Lundgaard, van het ART-team waar ook De Vries voor rijdt. Lundgaard bleef het Prema-trio Marcus Armstrong, Robert Shwartzman en Jehan Daruvala voor, terwijl Richard Verschoor het met een achtste plek prima deed. Bent Viscaal begint op de 21e plek aan de eerste race van het weekeinde.

De F3 begint zaterdag om 10.30 uur, de F2 gaat na de Formule 1-kwalificatie van start, om 16.45 uur.

Baanwielrenners verpletteren wereldrecords op grote hoogte

In het Boliviaanse Cochabamba worden deze week de Pan-Amerikaanse kampioenschappen baanwielrennen gehouden. Dat is leuk voor de baanwielrenfans onder ons, maar er is iets bijzonders aan: Cochabamba ligt op ruim 2,5 kilometer hoogte en dus is de baan bloedsnel.

In 2013 reed de inmiddels helaas verlamde Duitse Kristina Vogel het wereldrecord op de 200 meter met vliegende start, de kwalificatie voor de individuele sprint. Vogel noteerde destijds 10,384 seconden en deed dat in het Mexicaanse Aguascalientes, een bloedsnelle baan...en niet geheel ontoevallig op dik anderhalve kilometer hoogte gelegen.

Vogel's tijd ging er aan dankzij de Colombiaanse Martha Bayona, die 10,360 op de klokken zetten. Lang duurde haar record niet: Daniela Gaxiola uit Mexico, eerder dit jaar nog 15e op het WK, klokte 10,344 seconden, waarna de Canadese Kelsey Mitchell - die nog maar sinds kort aan baanwielrennen doet - het record met 10,154 seconden aan gort reed.

Bij de mannen een vergelijkbaar verhaal: de Fransman François Pervis snelde in 2013 in Aguascalientes naar 9,347 seconden, maar op de Boliviaanse hoogte ging de Surinamer Jair Tjon En Fan - doorgaans niet echt een hoogvlieger - er met 9,249 dik onderdoor. Daar bleef het niet bij, want het record staat nu op naam van de in elk geval wel zeer talentvolle Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago: 9,100 tellen.

Vorig jaar verraste de relatief onbekende Ashton Lambie vriend en vijand al op het Pan-Amerikaans kampioenschap in, uiteraard, Aguascalientes, waar hij met 4:07,251 het wereldrecord op de individuele achtervolging verpulverde. Dat record is er nu ook al aan: Lambie reed na 4:06,407 minuten over de streep.

Op de teamsprint bij de mannen bleef het record van de Duitsers uit 2013 (41,871) nét overeind: Keron Bramble, Njisane Phillip en de eerdergenoemde Nicholas Paul kwamen tot 41,938 seconden. Ietwat gevaarlijk voor de lokale sportfans, want media in Trinidad doet alsof men grote favorieten voor olympisch goud heeft, maar dat is realistisch gezien niet echt het geval.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.