FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 april 2019

Uitslag Fortuna Sittard - VVV-Venlo

De Limburgse derby in de Eredivisie tussen Fortuna Sittard en VVV-Venlo is in 1-1 geëindigd. Op de ranglijst schieten beide ploegen er weinig mee op, want VVV is de nummer dertien met 34 punten uit dertig duels, Fortuna staat een plek lager met drie punten minder.

Fortuna schoot in eigen huis uit de startblokken en het was aan VVV-doelman Unnerstall te danken dat de bezoekers op de been bleven. Eerst werd een schot van Diemers gekeerd en vervolgens de rebound van Balic. Daarna werd een inzet van Balic opnieuw gekeerd, maar op de rebound van Novakovich leverde wel een goal op. Fortuna bleef de bovenliggende partij, al was VVV via een inzet van Post nog dichtbij de gelijkmaker.

Na de pauze waren de rollen omgedraaid en nam VVV het initiatief. Mlapa wist Koselev niet te passeren en Opoku raakte vanuit buitenspelpositie de paal. Fortuna loerde op de counter en leek via Lamprou in veilige haven te komen, maar de treffer werd geannuleerd vanwege buitenspel. In plaats daarvan werd het 1-1 nadat een schot van Grot van richting werd veranderd.

Fortuna Sittard

1 - 1

VVV-Venlo

11' Novakovich   81' Grot
 
Gele kaart: Ramírez, Smeets (Fortuna Sittard), Post (VVV-Venlo)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 9.511
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Mac-Intosch
Ramírez
Heerings
Pinto
Lamprou (Dianessy/86)
El Messaoudi
Balic
Smeets
Diemers
Novakovich
  Unnerstall
Rutten
Lima (Van Bruggen/80)
Röseler
R.Janssen
Linthorst (Grot/71)
Post
Susic (Seuntjens/63)
Opoku
Mlapa
Joosten

Uitslag Feyenoord - Heracles

Feyenoord heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in de strijd om de derde plek. De Rotterdammers wonnen met z'n tienen van Heracles Almelo. Nicolai Jörgensen leek door zijn rode kaart wegens natrappen de schlemiel van de avond te worden, maar hij zag vanuit de catacomben hoe Steven Berghuis zijn ploeg toch nog naar een overwinning schoot. Feyenoord heeft de marge met de concurrent uit Alkmaar nu vergroot tot vier punten en krijgt de ploeg van John van den Brom volgende week zaterdag op bezoek in De Kuip.

Robin van Persie was weer fit genoeg om op de bank plaats te kunnen nemen en hij keek toe hoe zijn ploeg met aanvallende intenties aan de wedstrijd begon. Cuco Martina en Tyrell Malacia stoomden in de eerste paar minuten al op over de zijkanten, terwijl Jordy Clasie met een schot van afstand voor het eerste doelgevaar zorgde. De eerste grote kans kwam echter op naam te staan van de bezoekers, die er via een kopbal van Jesper Drost bijna in slaagden om Kenneth Vermeer te verrassen. Feyenoord bleef hierna de weg naar voren zoeken, al scheelde het met twintig minuten op de klok weinig of Sven van Beek had voor een nieuw eigen doelpunt getekend.

Eric Botteghin werd niet veel later door een goede reflex van Janis Blaswich van het scoren af gehouden en de doelman had ook het antwoord op inzetten van Jens Toornstra en Tonny Vilhena. Een minuut later was het echter alsnog raak toen Jörgensen Berghuis alleen voor de doelman zette en de aanvaller via Blaswich raak schoot. Feyenoord kon zodoende met een voorsprong aan de thee, maar de Rotterdammers slaagden er niet in om die marge lang vast te houden. Twee minuten na de onderbreking was het Kristoffer Peterson die Martina doldraaide aan de rechterkant, waarna zijn voorzet van dichtbij binnen gewerkt kon worden door Drost.

Martina was een minuut of tien later opnieuw onderwerp van gesprek toen bleek dat hij vanwege fysieke klachten niet verder kon en zo de defensieve zorgen bij Giovanni van Bronckhorst vergrootte. De thuisploeg had daarna zijn handen vol aan de bezoekers uit Almelo en in een fase waarin Feyenoord het initiatief weer naar zich toe leek te trekken moest het een volgende dreun incasseren. Een natrappende beweging van Jörgensen werd in eerste instantie gemist door Jochem Kamphuis, maar na raadpleging van de VAR trok de arbiter gedecideerd de rode kaart voor de Deen.

Feyenoord liet zich echter niet uit het veld slaan door deze tegenslag en ging met een man minder, en Van Persie binnen de lijnen voor een gefrustreerde Clasie, alsnog op zoek naar de winnende goal. Nadat Berghuis en Botteghin er eerder al dichtbij waren, bood een overtreding van Maximilian Rossmann op Botteghin uiteindelijk uitkomst. Berghuis mocht na deze actie in de zestien aanleggen voor een strafschop en faalde niet. Adrián Dalmau kreeg vlak daarna nog een enorme kans op de gelijkmaker, terwijl een botsing tussen de aanvaller en Vermeer een paar minuten voor tijd tot veel consternatie leidde. Het aangeslagen duo kon de wedstrijd echter gewoon uitspelen.

Feyenoord

2 - 1

Heracles Almelo

 33' Berghuis
 82' Berghuis(pen)
   47' Drost
 
 Gele kaart: Malacia, (Feyenoord), Breukers,Dalmau, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Jorgensen (65) (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Martina (Nieuwkoop/ 57)
Botteghin
v.Beek
Malacia
Clasie (v.Persie/76)
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson
  Blaswich
Breukers
Rossmann (Konings/90)
v.Hintum
Czyborra
Osman
Merkel
Drost
Dos Santos
Kuwas (v.d.Water/76)
Peterson (Dalmau/ 58)

Star Wars Jedi: Fallen Order onthuld in trailer

Zoals beloofd heeft EA vanavond Star Wars Jedi: Fallen Order officieel onthuld. Tijdens de aankondiging zagen we een trailer en is er ook een releasedatum bekendgemaakt.

Na Order 66, dat plaatsvindt tijdens de film Episode 3: Revenge of the Sith, zijn de Jedi verslagen. In Star Wars Jedi: Fallen Order speel je als de beginnende, en ondergedoken, Jedi Cal Kestis. De Jedi zal uiteindelijk toch gedwongen worden om zijn Force-krachten te gebruiken en het gevecht aan te gaan met The Empire.

De game wordt beschreven als een 'melee action-adventure', maar helaas kunnen we in de uitgebrachte trailer nog geen gameplaybeelden zien. Wel geeft de trailer een sfeerimpressie van de singleplayergame die geen microtransacties zal bevatten. Respawn Entertainment, bekend van de Titanfall-serie en Apex Legends, benadrukt daarmee dat het niet in dezelfde valkuil als eerdere Star Wars-games van EA zal lopen.

Star Wars Jedi: Fallen Order komt 15 november naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Darter Wade boekt tweede toernooizege in een week

James Wade heeft voor de tweede keer keer in één week een Players Championship op zijn naam te geschreven. Jelle Klaasen haalde tijdens PC 11 de kwartfinale en Harry Ward gooide een negendarter.

Net zoals zeven dagen geleden stonden James Wade en Michael Smith in de finale. Vorige week was de linkshander veel te sterk, nu was het close. Uiteindelijk won Wade met 8-6. “Ik ben blij met de zege, maar Michael speelde niet zoals hij kan. Hij heeft nog veel te leren, maar heeft de sport toch al zoveel te geven. Vorige week speelde ik beter, nu was ik wat gelukkig”, aldus Wade na afloop.

Op weg naar de finale won Wade ook van Eddie Dootson, Joe Murnan (in een beslissende leg), Vincent van der Voort, Krzysztof Ratajski, Jonny Clayton en Ian White. The Diamond had de kans om Wade uit te schakelen, maar The Machine boog de partij nog om voor de 7-5-zege.

Beste Nederlander zaterdag was Jelle Klaasen. The Cobra gooide vrijdag al een aantal goede partijen in de Euro Tour qualifiers, maar dat bracht hem geen succes. Nu won hij van Davy van Baelen, Josh Payne, Christian Bunse en Max Hopp. In de kwartfinale was Steve West te sterk met 6-2. Yordi Meeuwisse, Vincent van der Voort en Jermaine Wattimena haalden de derde ronde. Voor Raymond van Barneveld zat het toernooi er alweer na twee rondes op, hij won van Brendan Dolan om te verliezen van Darren Webster. 

Zondag is het de beurt aan Players Championship 12. 128 darters verschijnen aan de oche voor de hoofdprijs van 10.000 pond. 

Players Championship 11 - Laatste zestien
Ian White 6-5 Ronny Huybrechts
Andy Boulton 6-4 Cristo Reyes
James Wade 6-3 Krzysztof Ratajski
Jonny Clayton 6-4 Ricky Evans
Glen Durrant 6-4 Kim Huybrechts
Michael Smith 6-5 Peter Wright
Jelle Klaasen 6-2 Max Hopp
Steve West 6-5 Daryl Gurney

Kwartfinales
Ian White 6-1 Andy Boulton
James Wade 6-3 Jonny Clayton
Michael Smith 6-5 Glen Durrant
Steve West 6-2 Jelle Klaasen

Halve ifnales
James Wade 7-5 Ian White
Michael Smith 7-4 Steve West

Finale
James Wade 8-6 Michael Smith

Uitslag Ajax - Excelsior

Ajax heeft zaterdagavond geen fout gemaakt in de Eredivisie. Het team van Erik ten Hag won in de eigen Johan Cruijff ArenA met 6-2 van Excelsior. De Amsterdammers verstevigen zo hun koppositie op de ranglijst. Ajax komt na 30 competitiewedstrijden op 74 punten en heeft een doelsaldo van +78. Achtervolger PSV heeft drie punten minder en komt zondagmiddag nog in actie tegen De Graafschap; de Eindhovenaren hebben een doelsaldo van +65. Ajax beleefde zo een prima generale voor de return van dinsdag tegen Juventus in de kwartfinales van de Champions League, al zullen er zorgen bestaan over het uitvallen van Frenkie de Jong in de eerste helft.

Ten Hag voerde ten opzichte van het duel van afgelopen woensdag met Juventus (1-1) twee wijzigingen door in zijn basiself: de van een schorsing teruggekeerde Noussair Mazraoui verving Joël Veltman op de rechtsbackpositie, terwijl Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval kon rekenen op een basisplaats, doordat Lasse Schöne rust kreeg. Huntelaar maakte een gretige indruk en bracht Ajax al na tien minuten voetballen aan de leiding. De veteraan werd in de diepte bereikt door Donny van de Beek, waarna hij oog in oog met doelman Alessandro Damen een fraaie stift in huis had: 1-0. Ricardo Moniz opteerde bij zijn debuut als trainer van Excelsior voor een 4-4-2-systeem, maar de geboren Rotterdammer beleefde door het vroege doelpunt van Huntelaar dus niet het begin waar hij op had gehoopt.

Ajax leek voornemens de overwinning snel veilig te willen stellen. Hakim Ziyech beproefde na ruim een kwartier zijn geluk van afstand, maar zijn schot scheerde uiteindelijk via het lichaam van een verdediger van Excelsior rakelings naast. Even later had Damen moeite met een schuiver van Mazraoui. In minuut 28 volgde een onaangename onderbreking voor Ajax, doordat De Jong met een ogenschijnlijk lichte hamstringblessure van het veld moest. Het elftal van Ten Hag pakte de draad echter snel op en wist in de slotfase van de eerste helft verder weg te lopen van Excelsior. Dusan Tadic tekende voor de 2-0 nadat hij de bal met enig fortuin in de voeten had gekregen, alvorens Huntelaar na een voorzet van Ziyech de 3-0 tegen de touwen gleed.

Ajax leek zo met een bijzonder comfortabele voorsprong aan de thee te kunnen, maar drie minuten voor rust wist Excelsior toch nog wat terug te doen. Daley Blind ging voorbij aan een voorzet van Siebe Horemans, waarna Mounir El Hamdaoui in balbezit kwam en André Onana verschalkte met een fraai schot: 3-1. Het bezoek begon zodoende nog met enig perspectief aan de tweede helft en kreeg al snel na de onderbreking een goede kans op aansluitingstreffer. Ryan Koolwijk nam een voorzet van Luigi Bruins in één keer op de pantoffel, maar de poging van de middenvelder miste uiteindelijk richting. Ajax kwam zo even onder druk te staan, maar de ploeg van Ten Hag wist zijn voordelige marge van drie rond het uur toch weer in ere te herstellen.

Tadic maakte vanaf de strafschopstip zijn tweede doelpunt van de avond, nadat arbiter Pol van Boekel na raadpleging van de videoscheidsrechter (VAR) een overtreding van Koolwijk op Matthijs de Ligt had waargenomen. Het verzet van Excelsior was daarmee wel gebroken, waardoor Ajax aan het doelsaldo kon gaan werken. Huntelaar completeerde met een schot in de korte hoek zijn hattrick, voordat invaller Kasper Dolberg een kwartier voor tijd op schitterende wijze de 6-1 verzorgde. De Deense spits controleerde de bal na een vrije trap van Ziyech met de borst en volleerde vervolgens fraai raak. Ajax drong in de slotfase nog wel aan, maar het was uiteindelijk Jeffry Fortes die in voorlaatste minuut van de officiële speeltijd met het hoofd de eindstand bepaalde. Voor Excelsior betekende het evenwel de zevende nederlaag op rij in de competitie; de Kralingers staan nu nog maar vier punten boven hekkensluiter NAC Breda.

Hattrick Huntelaar. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Hattrick Huntelaar. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

6 - 2

Excelsior

 10' Huntelaar
 37' Tadic
 40' Huntelaar
 60' Tadic(pen)
 65' Huntelaar
 75' Dolberg
   42' El Hamdaoui
 89' Fortes
 
 Gele kaart: Mazraoui, Ekkelenkamp, (AFC Ajax), Fortes,Koolwijk, El Hamdaoui, (Excelsior)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.664
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
v.d.Beek
Tadic (Veltman/73)
De Jong (Ekkelenkamp/28)
Ziyech
Huntelaar (Dolberg/73)
Neres
  Damen
Horemans
Mattheij
Oude Kotte
Matthys
Fortes
Schouten
Koolwijk
Bruins (Anderson/63)
Eckert (Messaoud/46)
El Hamdaoui (Haspolat/ 87)

Hockeyers boeken broodnodige overwinning in Pro League

Het Nederlands hockeyelftal heeft zich zaterdagavond langs Spanje geworsteld. Na een 0-0 stand bij rust werd het uiteindelijk 4-0. De gevierde man aan de kant van Oranje was aanvaller Mirco Pruyser, die een grote hand had in de Nederlandse productie.

Dat Pruyser Oranje weer eens bij de hand nam, was hard nodig. Nederland had het zaterdag in een volgepakt stadion in Rotterdam namelijk lange tijd knap lastig met de stugge Spanjaarden. In de eerste twee kwarten hadden de Spanjaarden met 60 tegen 40 procent zelfs het meeste balbezit. Pas nadat Roel Bovendeert, na een assist van Pruyser, Nederland op 1-0 zette, was het verzet van de Spanjaarden gebroken en kon Nederland eenvoudig uitlopen naar 4-0.

‘De eerste helft gaven we Spanje te veel ruimte’, analyseerde Caldas na afloop. "Als je dat doet, kunnen zij de bal lang in balbezit houden. Na rust zaten we er direct korter bovenop, gingen zij fouten maken en konden wij daarvan profiteren." In de eerste wedstrijd tegen Spanje stond Nederland met 3-0 voor en kwam Spanje nog terug tot 3-3 en won zelfs de shoot-out. Die vrees had Caldas zaterdag niet. "Ik heb in de slotfase een stuk rustiger op de bank gezeten."

Pro League-ranking
Door de overwinning steeg Oranje op de Pro League-ranking en verkleinde de achterstand op de top-vier plekken. Bondscoach Max Caldas riep voor het duel tegen Spanje dat de uitslag niet belangrijk is. In juni – als Oranje zeven wedstrijden speelt – worden de prijzen verdeeld, sprak Caldas geruststellend. De bondscoach zegt zich geen enkele zorgen te maken dat Nederland eind juni in de Grand Final in het Wagener Stadion staat.

Op papier is dat misschien ook zo. Nederland heeft nog acht wedstrijden voor de boeg in de Pro League en kan dus nog punten genoeg halen. Maar de volgende wedstrijd (26 aril) is uit tegen Duitsland. Dat is al bepaald geen makkie. En in juni moet Nederland het onder meer nog opnemen tegen wereldkampioen België (twee keer), Argentinië en Australië. Stuk voor stuk pittige tegenstanders.

Moeizaam
Het is voor Caldas te hopen dat zijn ploeg dan ook beter voor de dag komt dan met name in de eerste heft zaterdagavond tegen Spanje. Oranje was na de thuisnederlaag tegen Duitsland een maand niet bij elkaar geweest en dat was duidelijk te zien. Het spel van Oranje was stroperig en de ploeg leek als los zand aan elkaar te hangen.

Het gevolg was heel rommelig spel met amper kansen. De eerste was overigens al na twee minuten. Diede van Puffelen kreeg de bal van Pruyser. De middenvelder bleef rustig, maar pushte de bal naast het doel. De assist van Pruyser was een van de weinige keren dat de aanvaller de bal in de cirkel kreeg. Terwijl dat juist de plek is waar de aanvaller van Amsterdam een van de gevaarlijkste ter wereld is. Ondanks zijn lange lichaam kan hij snel draaiden en dan genadeloos uithalen.

Dat liet Pruyser in het derde kwart bij de 2-0 zien. Hij kreeg de bal in de cirkel, zocht de ruimte en zijn voorhand en doelman Cortes hoorde daarna alleen nog de klap op de plank. Zijn 57ste goal in 98 interlands. Zeven minuten voor tijd, bij een 3-0 stand (treffer Lars Balk), leek hij nummer 58 aan te tekenen. Nu draaide Pruyser naar zijn backhand en sloeg hij over.

Afstraffing
Die vierde treffer werd later nog gemaakt door Arjen Lodewijks (zijn eerste treffer voor Oranje). Dat het daarbij bleef, was ook wel terecht. Een grotere afstraffing was ook niet verdiend voor de Spanjaarden, die afgelopen week al waren gedeclasseerd door België (7-3). De Spaanse ploeg begon door die zeperd zeer behoudend aan het duel, maar omdat Nederland verre van geweldig speelde voor de rust, kropen de gasten steeds vaker uit hun schulp. Via Enrique Gonzalez werden de Spanjaarden ook nog gevaarlijk. In het tweede kwart speelde Gonzalez zich knap vrij, sloeg hard in, maar doelman Sam van der Ven redde bekwaam. Omdat Bob de Voogd zijn backhand zag stranden op Cortes, bleef het bij 0-0 na twee kwarten.

Na de rust startte Oranje wederom sterk en ditmaal leverde dat wel de treffer van Bovendeert op. Pruyser leek hem na een pass van Lars Balk te scoren, maar Bovendeert gaf het laatste tikje. Bij de 2-0 had Pruyser die hulp niet nodig door met een droge knal te scoren. Met die goal knakte Pruyser de Spanjaarden definitief.

De ploeg van coach Frederic Soyez verliet nog slechts sporadisch de verdedigende stellingen, waardoor Nederland geen moment meer in gevaar kwam. Een scenario zoals in de eerste wedstrijd in Valencia zat er daardoor zaterdag geen moment in. In plaats daarvan kon Nederland eenvoudig uitlopen naar 4-0 en daar leken zelfs de Spanjaarden na afloop wel tevreden mee.

Mirco Pruyser is de man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)
Mirco Pruyser is de man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)

Uitslag AZ - ADO

ADO Den Haag heeft een week na de 5-0 overwinning op FC Utrecht opnieuw een knap resultaat weten te boeken. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk was zaterdagavond in een duel dat een enerverende slotfase kende met 2-3 te sterk voor AZ. De Alkmaarders lopen door de nederlaag averij op in de strijd om de derde plaats met Feyenoord, dat het gat later op de zaterdag tegen Heracles Almelo uit kan breiden tot vier punten. ADO vergroot de marge met nummer zestien De Graafschap door de driepunter in het AFAS Stadion tot tien punten en lijkt niet langer achterom te hoeven kijken.

ADO liet zich in de beginfase al loerend op de counter terugzakken en dat leidde na een minuut of vijf al tot een aardige kans voor Sheraldo Becker, die Ron Vlaar eruit sprintte en de bal vervolgens voor het doel van Marco Bizot langs schoot. AZ werd in de fase daarop succesvoller in zijn pogingen om een gat in de Haagse defensie te vinden en een fout van Dion Malone bood Oussama Idrissi een grote kans op de openingstreffer. Robert Zwinkels wist die inzet echter te pareren en dat gold ook voor een grote kans voor Guus Til, die tijdens een uitbraak beter Idrissi had kunnen bedienen dan voor eigen succes te gaan.

Via Mats Seuntjens kreeg AZ vervolgens nog een goede mogelijkheid voordat het het deksel op de neus kreeg na een aantal grote gemiste kansen. Met een ruim halfuur op de klok kon Erik Falkenburg namelijk vrij in koppen uit een corner en twee minuten later scoorde de middenvelder bijna voor de tweede keer tegen zijn voormalige werkgever. Til kreeg daarop nog een goede mogelijkheid op de gelijkmaker, maar hij stuitte opnieuw op Zwinkels. De teller voor AZ kwam daarmee in de eerste helft op maar liefst twintig schoten te staan, het hoogste aantal van een Eredivisie-ploeg in een eerste helft dit seizoen.

Een doelpunt leverde dit echter niet op voor de Alkmaarders en een paar minuten na rust namen de problemen nog verder toe voor de manschappen van trainer John van den Brom toen Falkenburg zijn tweede treffer van de avond erin kopte. Zwinkels vervulde in de eerste helft al een hoofdrol met een aantal goede reddingen en in de fase na de 0-2 hield hij met goede ingrepen op pogingen van Calvin Stengs en Jonas Svensson opnieuw zijn doel schoon. Van den Brom greep vervolgens in door Björn Johnsen in te brengen voor Stengs en de lange spits leek zijn voormalige werkgever meteen pijn te doen.

Een goal met het hoofd van de Noor werd een halfuur voor tijd echter afgekeurd omdat hij in de aanloop naar zijn treffer Tom Beugelsdijk even vasthield. Vier minuten voor het einde van de officiële speeltijd kwam de aansluitingstreffer er toch nog via invaller Albert Gudmundsson en de IJslander leek met een tweede goal in de blessuretijd een punt te redden voor de thuisploeg. In de absolute slotfase maakte Becker echter alsnog de winnende treffer namens ADO.

AZ

2 - 3

ADO Den Haag

 85' Gudmundsson
 90+1' Gudmundsson
   32' Falkenburg
 47' Falkenburg
 90+5' Becker
 
 Gele kaart: Midtsjö, (AZ), Beugelsdijk, (ADO Den Haag)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.034
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö (Gudmundsson/66)
Til
Maher
Stengs (Johnsen/55)
Seuntjens
Idrissi (Helmer/88)
  Zwinkels
Malone
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Bakker (Kanon/84)
El Khayati (Necid/82)
Goossens
Becker
Immers
Falkenburg (Lorenzen/67)

'We leven waarschijnlijk in computersimulatie'

Het is een steeds vaker geopperde hypothese: we leven met z'n allen in een computersimulatie. Onder meer Elon Musk heeft al eens gezegd dit als waarschijnlijk te zien en MIT-computerwetenschapper Rizwan Virk lijkt zich ook achter het idee te scharen.

De hypothese is grotendeels gebaseerd op de enorme vooruitgang in technologie. Of, zoals Musk het eens uitlegde: "Veertig jaar geleden hadden we Pong, twee rechthoekjes en een punt. Nu hebben we enorm realistische 3D-simulaties die dagelijks door miljoenen mensen op aarde gespeeld worden."

Virk onderzocht de theorie voor zijn nieuwe boek en wijst ook op een stukje statistiek, waar Oxford-professor Nick Bostrom in 2003 al eens mee kwam. Een samenleving zal volgens hem op een bepaald moment zogenaamde 'vooroudersimulaties' genereren, met op elke server miljoenen of triljoenen 'wezens'.

Zo ontstaan er zoveel gesimuleerde wezens, dat het aantal biologische wezens sterk in de minderheid komt. "Als één samenleving ooit begint met zullke simulaties, is het waarschijnlijker dat je een gesimuleerd wezen bent, want daar zijn er veel meer van", zegt Virk.

Natuurlijk is de vraag waarom een samenleving met zo'n simulatie op de proppen zou komen: "Mogelijk willen ze weten hoe het gaat als een samenleving zelf keuzes kan maken. Vernietigen we onszelf, ontwikkelen we kernwapens? Maken we misschien zelfs onze eigen simulatie?"

Een uitgebreidere uitleg is onder meer hier te vinden, maar de conclusie van Virk kunnen we wel verraden: "Ik denk dat het waarschijnlijker is dat we wél een simulatie zijn dan dat we dat niet zijn", aldus de wetenschapper, die de kans op '50 tot 100 procent' schat.

Entrada voor Halsema blijkt flauwe grap F-Side te zijn

Bij de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema op de Herengracht hebben zich vanmiddag een paar ME-busjes verzameld. Aanleiding was de oproep van Ajax-supporters om bij de woning een 'entrada' te houden. Ze zouden daarmee willen protesteren tegen het ingrijpen van de politie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Juventus afgelopen woensdag.

Grap
De oproep werd door verschillende supportersgroepen op sociale media gedeeld, maar de F-side liet vanmiddag via Instagram weten dat het om een 'ludieke grap' ging. 'We zijn nog altijd pissig en nog niet klaar met de politie en gemeente, echter gaat het seizoen gewoon door, vandaag zetten we weer de volle focus op het aankomende kampioenschap.'

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Mooi om te zien hoeveel een Entrada keer op keer los maakt bij de supporters. Het is een unieke traditie wat de wereld overgaat en nu kapot wordt gemaakt door de gemeente en politie. Natuurlijk was de ‘Entrada’ van vandaag bij de ambtswoning een ludieke grap, goed om te zien hoeveel dit weer losmaakt. Wij zijn nog altijd pissig hierover en nog niet klaar met de gemeente en politie, echter gaat het seizoen gewoon door, vandaag zetten we weer de volle focus op het aankomende kampioenschap. Kom vroeg naar het stadion en wissel jouw kaart voor Juventus om als je dat nog niet hebt gedaan. Neem een kijkje op De Toekomst om 14:30 uur, waar Ajax O19 het tegen hun leeftijdsgenoten van PSV opneemt. Drink je biertje in het honk en schreeuw Ajax naar een ruime overwinning. Tot straks.

Een bericht gedeeld door F-SIDE (@fside) op13 Apr 2019 om 3:57 (PDT)

Doelpunt en assist voor Babel bij winst op Everton

Fulham heeft zaterdag op Craven Cottage verrassend met 2-0 gewonnen van Everton. In het begin van de tweede helft speelde Ryan Babel de bal naar Tom Cairney. De Engelsman scoorde vervolgens via een laag schot de 1-0. Twintig minuten voor het laatste fluitsignaal zorgde Babel zelf voor de eindstand van 2-0.

Uitslagen Premier League zaterdag
Leicester City - Newcastle United 0-1 (vrijdag)
Tottenham Hotspur - Huddersfield Town 4-0
Brighton & Hove Albion - AFC Bournemouth 0-5
Burnley - Cardiff City 2-0
Fulham - Everton 2-0
Southampton - Wolverhampton Wanderers 3-1
Manchester United - West Ham United 2-1

Na drie nederlagen weer winst voor Bosz; Klaassen trefzeker voor Bremen

Bayer Leverkusen heeft zaterdagmiddag gewonnen van degradatiekandidaat VfB Stuttgart. Na drie nederlagen op een rij boekte de ploeg van trainer Peter Bosz een 1-0 overwinning. Werder Bremen was in eigen huis met 2-1 te sterk voor SC Freiburg. Davy Klaassen scoorde voor Bremen de openingstreffer.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
1. FC Nürnberg - Schalke 04 1-1 (vrijdag)
Hannover 96 - Borussia Mönchengladbach 0-1
RB Leipzig - VfL Wolfsburg 2-0
VfB Stuttgart - Bayer Leverkusen 0-1
Werder Bremen - SC Freiburg 2-1
Borussia Dortmund - FSV Mainz 05 2-1

Korfballers Fortuna voor het eerst in vijftien jaar landskampioen

De korfballers van Fortuna zijn voor het eerst in vijftien jaar landskampioen. In de Ziggo Dome werd medefinalist PKC in een bloedstollende finale met 21-19 verslagen. Vorig jaar stond Fortuna ook in de finale, maar toen moest het de titel aan het Sassenheimse TOP laten.

De eerste helft ging erg gelijk op. PKC had een licht overwicht, maar kon dat niet uitdrukken in de stand. In de slotseconde van de eerste helft verkleinde Fortuna de achterstand tot 10-11. Na rust kwam de club uit Delft al snel langszij en nam het zelfs, met nog tien minuten te spelen, een voorsprong van twee punten (16-14).

PKC herstelde zich en kwam terug tot 16-16, maar daarna liep Fortuna uit naar 21-19 en kon het niet meer mis gaan. Het behalen van het landskampioenschap is een knappe prestatie van Fortuna, een stunt. De afgelopen drie jaar ging de titel naar TOP. 

De korfballers uit Delft mogen zich nu voor de vijfde keer kampioen van Nederland noemen. De voorgaande twee keer, in 2003 en 2004, was Fortuna in de finale ook te sterk voor PKC. De twee clubs kwamen elkaar in 2013 eveneens tegen in de finale, toen met de club uit Papendrecht als winnaar. PKC heeft negen titels in de zaal op zak.

Fortuna uit Delft is landskampioen korfbal. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Fortuna uit Delft is landskampioen korfbal. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)

Izagirre wint eindklassement Ronde van Baskenland, Yates wint slotetappe

In de laatste etappe van de Ronde van het Baskenland heeft Ion Izagirre Emanuel Buchmann uit de leiderstrui gereden. De Bask pakte daarmee zijn eerste eindzege in zijn thuisronde, in het verleden stond Izagirre wel driemaal op het eindpodium. De laatste etappe ging naar Adam Yates.

De Baskische rittenkoers werd afgesloten met een zware etappe, ondanks de korte etappe. De etappe was maar 118 kilometer lang, maar met zes beklimmingen, waarvan er twee van de eerste categorie beloofde het een zware koers te worden.

Op de eerste klim, de San Miguel, werd er volop aangevallen, maar pas in de afdaling reed er een kopgroep weg. Daarin was met Bauke Mollema een Nederlander aanwezig. Ondanks dat niemand een bedreiging vormde voor het eindklassement kreeg de kopgroep nooit een grote voorsprong.

Op zeventig kilometer trok Astana alles op het lint in dienst voor hun kopmannen Jakob Fuglsang en Izagirre. Op de eerste beklimming van de eerste categorie was Fuglsang die het eerst ten aanval trok. Al snel werd duidelijk dat klassementsleider Buchmann Fuglsang niet kon volgen, waarna de Duitser ook Izagirre, Adam Yates, Daniel Martin en Tadej Pogačar moesten laten gaan. Dat viertal maakte wel snel de aansluiting, waardoor de Duitse klassementsleider in een moeilijke situatie zat. Buchmann probeerde het in de afdaling nog dicht te rijden. Hij kwam tot op tien seconden, maar dichter kwam hij niet.

Buchmann zag het verschil langzaam oplopen en besloot te wachten op zijn ploeggenoten om het verschil dicht te rijden. Door het wachten was het verschil opgelopen naar de minuut. Ook zijn ploeggenoten kregen het verschil niet dicht, het verschil liep zelfs op naar de twee minuten. Movistar bood de helpende hand, maar ook dat was niet voldoende. Voor Buchmann zat er niks anders op om alles te geven op de laatste beklimming, op vijftien kilometer van de streep. Hij bracht het verschil terug naar de anderhalve minuut en leek zo nog op het eindpodium te komen.

Ook dat zat er niet in. In de slotkilometer reed Buchmann verkeerd en verspeelde zo ook zijn tweede plaats en werd uiteindelijk vierde in het eindklassement. De eindzege ging naar Izagirre, al kon de Bask geen rol van betekenis volgen in de etappezege. In slotkilometer reed Adam Yates weg bij zijn medevluchters en pakte zo de etappezege. Daniel Martin reed naar de tweede plaats, voor Jakob Fuglsang. Die twee werden door het verkeerd rijden van Buchmann ook tweede en derde in het eindklassement.

Speedklimmers Mawem en Song sprinten naar World Cup-winst

In Moskou is het World Cup-seizoen voor de klimmers op het onderdeel speed geopend. De naam van die discipline geeft eigenlijk wel aan waar het om gaat: pure snelheid. Een overal op de wereld identieke klimwand moet zo snel mogelijk bedwongen worden en als je wint ga je naar de volgende ronde.

Bij de mannen was de Fransman Bassa Mawem ongenaakbaar. In de halve finale zag hij de Indonesiër Aspar Jaelolo van de muur vallen, hoewel hij juist in die race de snelste tijd van de hele dag noteerde. De Chinees Cao Long leek tegen Vladislav Deulin op weg naar de winst, maar greep mis en gleed weg, waardoor de Rus de finale haalde.

In die eindstrijd was Mawem weer bloedsnel en zeker na een flinke misser was Deulin kansloos. Jaelolo hield de Chinese World Cup-debutant Cao van het podium af, doordat de jongeling wederom na een snelle start de fout in ging. Jules Kluwer (75e) en boulderspecialist Tim Reuser (89e) kwamen er in de kwalificaties niet aan te pas.

Bij de vrouwen ging de finale tussen Song Yiling uit China en de Française Anouck Jaubert. De twee schakelden in de halve finales allebei een Russische uit: Song was Iuliia Kaplina met 7,43 tegen 7,44 seconden nipt de baas, Anna Tsyganova ging tegen Jaubert tot twee keer toe de mist in viel uiteindelijk van de muur.

Tsyganova ging in de strijd om het brons tegen Kaplina weer de fout in, Song won een fraaie finale tegen de ervaren Jaubert in een strakke tijd van 7,389 seconden, de snelste tijd van de hele wedstrijd. Nikki van Bergen eindigde in de kwalificaties als 75e.

De knock-outfase in Moskou, met vanaf zo'n veertig minuten de finales (Bron: YouTube)

Zeven races, zeven winnaars in Formule E

Mitch Evans heeft zijn eerste overwinning in de Formule E te pakken. De Nieuw-Zeelander was de beste tijdens de ePrix van Rome, waar de boel wegens een rode vlag een tijd stil lag, en bezorgde zo ook zijn Jaguar-team de eerste zege. Evans is alweer de zevende winnaar in het zeven races tellende seizoen.

André Lotterer vertrok vanaf poleposition. De Duitser ging in zijn kwalificatieronde in de fout en het Jaguar-team van Evans stond al te juichen, maar op de opdrogende Romeinse straten maakte Lotterer zijn fout razendsnel goed en pakte hij alsnog de poleposition.

Lotterer verzilverde zijn plek bij de start en nam de leiding, voor Evans, Stoffel Vandoorne, Sebastien Buemi, Maximilian Günther en Robin Frijns, die al twee plekken gewonnen had. De Nederlander pakte snel nog een plek, want Günther kwam in een joekel van een drift terecht en liep de nodige schade op.

Nog voor de eerste ronde goed en wel voorbij was werd Bird hard tegen een muur geduwd en de Brit leek niet verder te kunnen, maar amper een minuut later werd de rode vlag gezwaaid: José Maria Lopez maakte een foutje en stuurde de muur in, Gary Paffett reed er achterop en kreeg Jean-Eric Vergne in z'n achterkant.

Het gevolg van dat alles was dat niemand er meer langs kon en er acht auto's vast stonden, waardoor de rode vlag uiteraard de enige juiste keuze was. De schade leek overigens allemaal wel mee te vallen, het was vooral een kwestie van het bevrijden van de auto's.

Na een schier oneindigde onderbreking kon men éindelijk weer verder, aanvankelijk achter de safety car. Lotterer had bij de herstart nog altijd de leiding, voor Evans, Vandoorne, Buemi en Frijns, die de hoogstgeklasseerde coureur was die al gebruik maakte van de Attack Mode.

Frijns deed een bijna succesvolle poging om Buemi te pakken, maar de Zwitser sloeg de aanval af. Felipe Massa kwam met 24 minuten te gaan stil te staan op de baan, waardoor de race weer werd geneutraliseerd. Voor Massa's Venturi-team was het geen beste dag: een paar minuten eerder moest Edoardo Mortara de race staken.

Na de herstart probeerde Evans met de Attack Mode uit alle macht de leiding te pakken, met ietwat gewelddadig succes, waardoor Lotterer gelijk Vandoorne in de nek had. De Duitser probeerde vervolgens zelf met de Attack Mode voorbij Evans te komen, maar dat kreeg hij niet voor elkaar.

Zeven minuten voor het einde ging Evans de fout in: hij probeerde de Attack Mode voor de tweede keer te activeren, zoals verplicht is, maar stuurde te vroeg weer de racelijn op en verloor zo dus kostbare tijd, want een ronde later moest hij het nog eens proberen, terwijl Lotterer na zijn tweede Attack Mode-sessie vol in zijn achterkant zat.

Op ruime afstand werd ook nog wat geknokt en dat leverde voor Frijns zowaar de vierde plek op, want hij passeerde Buemi dan toch. Evans pakte voorin met succes zijn tweede Attack Mode en hij hield Lotterer achter zich, maar een nieuw probleem dook de kop op: de teams van de twee koplopers vroegen hen rustiger te rijden, want de accu was bijna leeg.

Met zo'n anderhalve procent aan stroom kwamen de twee over de finish, met Evans die zijn eerste zege pakte in de Formule E. Vandoorne eindigde als derde, voor Frijns en Buemi.

Windsurfers Badloe en De Geus Europees kampioen

Windsurfers Kiran Badloe en Lilian de Geus hebben bij het EK in Palma de Mallorca goud gewonnen in de RS:X-klasse.

Bij de mannen begon Badloe als koploper aan de medalrace. De pas 22-jarige windsurfer was al verzekerd van een zilveren medaille en alleen olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe kon zijn landgenoot van het goud afhouden. De Europese titel van Badloe kwam op geen enkel moment in gevaar en de trainingsgenootjes kwamen in de medalrace samen over de finish. Van Rijselberghe won het zilver.

Bij de vrouwen ging De Geus als tweede. De Nederlandse, die in zomer al wereldkampioene werd op dit onderdeel, had een achterstand van 1,8 punt, maar maakte dat in de medalrace. Ze won de medalrace en zo pakte ze het goud in Mallorca.

Auto Rijkswaterstaat tijdens beveiligen van berger aangereden op de A10

Een automobilist is vanochtend op de A10 Zuid bij Amsterdam vol op een auto van Rijkswaterstaat geknald. De weginspecteur had de wagen daar juist neergezet om de afhandeling van een ander ongeval te beveiligen.

Rond 06:15u werd de politie gealarmeerd over een eenzijdig ongeval op de buitenring van de A10 Zuid ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.

De rijstrook werd met rode kruizen afgezet. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat kwam ter plaatse om de plek van het ongeval te beveiligen, zodat een ingeschakeld takelbedrijf de kapotte auto kon wegtakelen.

Terwijl het bergingsbedrijf bezig was met die werkzaamheden, reed een andere auto de auto van Rijkswaterstaat aan. De weginspecteur zat op dat moment niet in het voertuig. De automobilist is nagekeken door ambulancepersoneel.

De politie onderzoekt hoe beide ongevallen konden gebeuren. "Het is opvallend dat die auto van Rijkswaterstaat werd aangereden, omdat er boven de rijstrook rode kruizen stonden", aldus een politiewoordvoerder. "Het laat maar weer eens zien hoe gevaarlijk het werken op de snelweg is. We zeggen niet voor niets dat je bij pech altijd achter de vangrail moet wachten op hulp."

Update 16:31 uur:
De politie meldt op Twitter dat er tegen de bestuurder proces-verbaal zal worden opgemaakt en dat het CBR gaat onderzoeken of hij zijn rijbewijs mag houden.

'Weg met Femke'

Een petitie om Femke Halsema af te (laten) zetten als burgemeester van Amsterdam heeft binnen een dag meer dan 7000 handtekeningen opgehaald. Op het moment van schrijven staat de teller op ruim 7.500 ondertekeningen.

Volgens de initiatiefnemer van de petitie, ene Arthur, wordt Femke "niet langer in staat geacht om kundig haar bestuurlijke taken uit te voeren in het belang van Amsterdam. Tevens is er een verstoorde verhouding in de gemeenteraad."

Verder luidt de constatering dat Femke sinds haar uittreden in de politiek in 2011 geen bestuurlijke ervaring heeft opgedaan in de (gemeente)politiek. Ook zou het onjuist zijn dat bij er een links bestuur van Amsterdam een links progressieve burgemeester is gekozen. Haar objectiviteit bij het prioriteren van belangen wordt ernstig in twijfel getrokken.

Het verzoek is dan ook of het parlement aan de Kroon het verzoek wil doen om Femke Halsema ongevraagd te ontslaan uit haar functie als burgemeester van Amsterdam. 

Update 16:00 uur:
Intussen is de petitie al ruim 10.000 keer getekend.

Baljakin opnieuw Nederlands kampioen dammen

Alexander Baljakin is Nederlands kampioen dammen geworden. Voor de 58-jarige speler is dit zijn achtste nationale titel.

Op weg naar zijn nationale titel won Baljakin vijf partijen en speelde zes keer remise. Door zijn achtste titel komt hij op gelijke hoogte met Piet Roozenburg, Harm Wiersma en Rob Clerc. Het record is in handen van Reinier Keller en staat op dertien nationale titels.

Aanhouding van mogelijke plofkrakers bij Duiven

De politie heeft vrijdag 12 april in de omgeving van een tankstation aan de A12 bij Duiven na een korte achtervolging drie mannen uit Utrecht en IJsselstein aangehouden. De mannen worden verdacht van de voorbereiding van een plofkraak.

Omstreeks 20.00 zagen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid bij het tankstation aan de A12 bij Duiven een auto staan die na een check in het politiesysteem een huurauto bleek te zijn die al eens eerder onder verdachte omstandigheden was opgevallen. De agenten besloten hierop de auto en de drie inzittenden te controleren. Het waren twee inwoners uit Utrecht van 18 en 21 jaar en een 22-jarige inwoner uit IJsselstein. Tijdens de controle troffen de agenten op de achterbank van de auto diverse vuilniszakken aan. In een van de zakken zat een gasfles met gasslangen. Toen de inzittenden zagen dat de gasfles ontdekt was, zetten ze het op een lopen. Ze vluchtten de de omliggende weilanden in.

Politiehelikopter
Na een korte achtervolging konden de mannen met behulp van versterking van eenheden van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Oost-Nederland in de weilanden worden aangehouden. Een van hen is in door een politiehond in een sloot aangetroffen. Ook de politieheli is nog ter ondersteuning ter plaatse geweest. In de auto zijn later nog meer spullen aangetroffen die erop duiden dat de mannen voorbereidingen troffen tot het plegen van een plofkraak. De auto is in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek.

Sneeuw en vrieskou in Assen, World Superbikes-race afgelast

Motorcoureur Michael van der Mark vertrekt zaterdagmiddag als tweede tijdens de eerste van drie World Superbikes-races op het TT Circuit Assen. De Nederlander was op zijn Yamaha mogelijk zelfs op weg naar de poleposition, maar een rode vlag gooide roet in het eten.

Van der Mark ging lang aan de leiding, maar in de slotfase dook de dit seizoen zo dominante Alvaro Bautista met zijn Ducati 0,082 seconden onder de tijd van de Rotterdammer. Die was op zijn beurt op weg naar een verbetering van de tijd, tot Toprak Razgatlioglu zijn Kawasaki hard onderuit schoof en de rode vlag gezwaaid werd, tot frustratie van Van der Mark.

De Nederlander hield de tweede plek wel vast en start op de eerste rij tusse Bautista en de verrassende Duitser Markus Reiterberger (BMW). Vijf Britten volgen de eerste rij: Alex Lowes, Leon Haslam, Tom Sykes, Chaz Davies en wereldkampioen Jonathan Rea.

De zaterdagrace gaat om 14.00 uur van start.

Update 14.50 uur
De race is om 14.00 uur niet van start gegaan. Sterker nog, de zaterdagrace is volledig geannuleerd: het is vreselijk koud in Assen, relatief gezien in elk geval, in met name vanwege de veiligheid is besloten om de race af te gelasten.

Onder de omstandigheden - de temperatuur ligt rond het vriespunt en zo nu en dan sneeuwt het zelfs - zouden de banden dusdanig snel slijten dat het voor de coureurs simpelweg te gevaarlijk wordt.

Hoe het programma er zondag uit zal zien is nog niet bekend, net als wat er met de uitslag van de kwalificatie gaat gebeuren. De zondag zou in principe beginnen met een superpolerace om de startgrid voor de derde race te bepalen.

Excelsior denkt aan Zwarts als versterking voor komend seizoen

Excelsior hoopt zich komende zomer te versterken met Joël Zwarts. De negentienjarige spits van Feyenoord kreeg deze week te horen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd. Na dit seizoen kan hij derhalve transfervrij terugkeren bij de club waar hij eerder al in de jeugdopleiding speelde. Zwarts maakt zijn minuten dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie op huurbasis bij FC Dordrecht.

Zwarts speelde tot medio 2017 bij Excelsior en maakte toen de overstap naar Feyenoord. "Ik denk dat hij kwaliteiten heeft die zouden passen in de Eredivisie", laat algemeen directeur Ferry de Haan weten bij FC Rijnmond . "Of hij interessant is voor Excelsior? Hij heeft bij ons gezeten. Wij wilden hem een contract aanbieden, maar hij ging naar Feyenoord. Dat is drie jaar geleden. Ik denk dat hij kwaliteiten heeft die wij op dit moment niet hebben. Dat maakt het interessant."

"Mijn zaakwaarnemer en mijn vader kregen twee weken geleden te horen dat de optie van Feyenoord om mijn contract te verlengen sowieso gelicht zou worden", zei Zwarts deze week in het Algemeen Dagblad . "Ik zou onder contract blijven bij Feyenoord. Technisch directeur Martin van Geel zei dat ik mij daar helemaal geen zorgen om hoefde te maken. Maar nu opeens kreeg ik te horen dat ze toch op hun woorden terug moesten komen. Feyenoord laat me na dit seizoen niet meer terugkeren."

Zwarts laat zich niet uit het veld slaan door het slechte nieuws uit De Kuip. "Ik ben teleurgesteld, maar niet uit het veld geslagen. Dat laatste ben ik nooit. De voetballerij is nog niet van Joël Zwarts af. Ik denk weleens aan Garry Mendes Rodrigues. Die kreeg ook nauwelijks een kans en via Dordrecht kwam hij toch verder. Tot zelfs een mooie stap naar Galatasaray."

Verstappen over kwalificatie: "We hadden voor de derde plek kunnen vechten"

Max Verstappen heeft zich zaterdag als vijfde gekwalificeerd voor de Grand Prix van China. Na in het eerste deel van Q3 een snelle ronde op de klokken te hebben gezet kwam de Red Bull-coureur niet aan een tweede poging toe omdat hij te laat over de startlijn kwam.

“We bleven allemaal netjes achter elkaar rijden, maar toen kwamen Vettel en beide Renaults ineens voorbij. Ze verknoeiden zo mijn hele aanloop”, aldus Verstappen. “Het is een ongeschreven regel dat je elkaar volgt, maar goed. Ik ben er niet blij mee, maar dit zal waarschijnlijk ook nog wel bij anderen gebeuren. Het is gewoon vervelend, want we hadden voor de derde plek kunnen vechten.”

Over de race zegt Verstappen: “Degenen voor me starten ook op de mediums, dus we moeten afwachten hoe het zal gaan. Of we voor de overwinning kunnen gaan weet ik niet, maar we gaan sowieso proberen om het podium te halen. Het wordt een interessante zondag.”

NHL: Blue Jackets stunten opnieuw, goalfestijn bij Sharks en Golden Knights

In de play-offs van de NHL hebben de ijshockeyers van de Columbus Blue Jackets opnieuw gestunt. In de eerste ronde opende de ploeg al met een 3-4 zege bij de Tampa Bay Lightning, ook de tweede wedstrijd tegen dé ploeg van het reguliere seizoen werd gewonnen.

In de eerste periode zorgden Cam Atkinson en Zach Werenski al voor de 0-2 voorsprong, Matt Duchene tekende voor 0-3. Dankzij Mikhail Sergachev deed Tampa Bay nog iets terug, maar goals van Riley Nash en Artemi Panarin gooiden roet in het eten van de thuisfans: 1-5.

In San Jose was het spektakel troef in het duel tussen de Sharks en de Vegas Golden Knights. De bezoekers stonden na ruim zes minuten al op 0-3, maar in welgeteld twee minuten en negen seconden tijd brachten Logan Couture, Tomas Hertl en Joe Thornton de Sharks op gelijke hoogte. Het mocht niet baten, want Mark Stone en William Karlsson scoorden namens Vegas alsnog en dus staat het 1-1 in het onderlinge duel.

De St Louis Blues zagen een 0-1 voorsprong bij de Winnipeg Jets omgebogen worden naar 2-1, maar Patrick Maroon en Oskar Sundqvist - die ook de openingsgoal scoorde - waren in een minuut of drie goed voor twee goals: 2-3. Mark Scheifele bracht de Jets nog wel langszij, maar Ryan O'Reilly schoot de 3-4 binnen en goalie Jordan Binnington trok de winst over de streep, waardoor ook de Blues op 2-0 staan.

De New York Islanders staan eveneens op 2-0 in hun serie, nadat de Pittsburgh Penguins opnieuw geklopt werden. De bezoekers kwamen nog wel op 0-1, maar Anthony Beauvillier, Jordan Eberle en Josh Bailey brachten New York alsnog de winst.

De laatste keer dat de Islanders na twee wedstrijden op 2-0 stonden in een play-offserie is al even geleden: in 1983 kwam de ploeg tegen de Edmonton Oilers op 2-0 in de Stanley Cup-finale, die ze met 4-0 wonnen.

NHL play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes, East 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Washington)
00.00 Nashville Predators - Dallas Stars, West 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Dallas)
02.00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs, East 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Toronto)
04.30 Calgary Flames - Colorado Avalanche, West 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Calgary)

Sharks - Golden Knights (Bron: YouTube)

MLB: Giants pakken de winst na achttien innings

San Francisco Giants hebben tot nu de langste wedstrijd van het seizoen gewonnen. Pas na achttien innings viel de beslissing in het AT&T Park, het thuis stadion van de Giants. De wonnen San Francisco Giants wonnen met 3-2 van de Colorado Rockies.

De wedstrijd kende in het begin normaal verloop. Na zes innings stond het 2-2. Daarna was het lang wachten tot de volgende run werd gescoord. Dat zou pas gebeuren in de achttiende inning. Met alle honken bezet en één man uit was het de beurt aan Erik Kratz. De catcher van de Giants was toe aan zijn zesde slagbeurt van de avond en kreeg de bal in het veld. Ian Desmond, die begon als outfielder, werd voor deze slagbeurt naar het infield gehaald en pikte de bal op en had een perfecte aangooi op zijn catcher, maar Chris Iannetta had zijn voet niet op de thuisplaat, waardoor Brandon Belt kon scoren. De Rockies waren het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter, maar in de review werd duidelijk dat Belt save was en zo pakte de Giants de overwinning in de achttiende inning.

Kratz slaat het beslissende punt binnen voor de Giants (Bron: Youtube.com)

 De achttien innings is een evenaring van het record van de Giants in het thuisstadion. In 2001 werden ook achttien innings gespeeld in het AT&T Park, maar toen verloor de ploeg met 1-0 van de Arizona Diamondbacks.

De Houston Astros hebben alweer hun zevende overwinning op rij geboekt. Ditmaal wonnen de Astros met 10-6 van de Seattle Mariners dankzij twee grandslams van de Astros. José Altuve sloeg in de zesde inning de eerste grandslam en later volgde ook Yuli Gurriel met een grandslam. In de AL West gaan de Mariners nog wel steeds aan kop. De ploeg uit Seattle heeft nog een voorsprong van drie wedstrijden op de Houston Astros.

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - Los Angeles Angels 5-1
Washington Nationals - Pittsburgh Pirates 3-6
New York Yankees - Chicago White Sox 6-9
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 7-11
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 6-4
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 1-9
Atalanta Braves - New York Mets 2-6
Texas Rangers - Oakland Athletics 6-8
Kansas City Royals - Cleveland Indians 8-1
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 1-2
Seattle Mariners - Houston Astros 6-10
La Dodgers - Milwaukee Brewers 5-8
San Francisco Giants - Colorado Rockies 3-2 na achttien innings.

Kane richt pijlen op duel met Oranje: "Het is zoals het is"

Harry Kane komt dit seizoen door een blessure waarschijnlijk niet meer in actie voor Tottenham Hotspur. De spits raakte afgelopen dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen Manchester City (1-0 winst) geblesseerd aan zijn enkel en staat voorlopig aan de kant. Mocht hij the Spurs deze voetbaljaargang niet meer van dienst te kunnen zijn, dan zet de aanvoerder zijn zinnen op de wedstrijd tegen het Nederlands elftal in de Nations League.

In een duel aan de zijlijn met Manchester City-middenvelder Fapian Delph liep Kane de blessure op. De spits ging het duel op het middenveld aan en Pochettino is van mening dat de aanvaller de strijd om de bal op die plek wellicht beter had kunnen laten lopen. "We kunnen een mening hebben over de vraag of het nodig was om daar het duel aan te gaan, maar het is zoals het is. Hij is sterk en gaat voor iedere bal. Als je het terugziet denk je: 'Harry, waarom stop je niet eerder?' Er valt op die plek niets te winnen, halverwege op het veld. Maar het is nu eenmaal zo. Hij zit zo in elkaar."

Het is de tweede keer dat Kane dit seizoen geruime tijd aan de kant staat. Direct na afloop gaf manager Mauricio Pochettino al aan dat hij vreesde voor het einde van het seizoen voor zijn aanvalsleider. Hoe lang het herstel van Kane exact in beslag gaat nemen is vooralsnog niet bekend. "Harry hoopt eerst ook Tottenham dit seizoen nog van dienst te kunnen zijn. Maar als dat niet lukt, wil hij de nationale ploeg helpen", aldus Pochettino tegenover Engelse media.

Tottenham heeft nog zicht op het bereiken van de halve finale van de Champions League en moet in de competitie nog zes wedstrijden spelen. De club uit Londen staat momenteel op de vierde plaats in de Premier League, een positie die recht geeft op kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League. De laatste competitiewedstrijd speelt Tottenham op 12 mei. Op 6 juni staat Engeland in Portugal in de Nations League tegenover het Nederlands elftal van bondscoach Ronald Koeman.

Alcoholvrij bier bezig met flinke opmars

De verkoop van alcoholvrij bier is met ruim 30 procent in 2018 nog veel harder gestegen dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarlijkse bierconsumptiecijfers van Nederlandse Brouwers. Speciaalbier zit ook nog altijd in de lift en liet vorig jaar eveneens dubbele cijfers groei zien. Opvallend daarbij is het snel toenemende aanbod van laag-alcoholische speciaalbieren. Deze groei van speciaalbieren en 0.0 zijn de belangrijkste drijvers van de met bijna 3 procent gestegen bierconsumptie in Nederland.

Groei 0.0 bier in volgende versnelling
Afgelopen jaren konden met 17,9 procent (2016), 24,7 procent (2017) al spectaculaire groeipercentages van alcoholvrij bier worden gerapporteerd. In 2018 heeft deze trend een substantiële versnelling ingezet. Sinds 2010 is de consumptie van 0.0 bier ruim vervijfvoudigd. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: “Na al een aantal jaren dubbele cijfers in de plus zou je misschien denken dat de groei wel een keer wat stabiliseert, maar we zien juist een ongekende versnelling met deze stijging van 32,4 procent.” Inmiddels is 1 op de 20 genuttigde biertjes al alcoholvrij.

Ook laag-alcoholische speciaalbieren in opkomst
Nederlandse Brouwers voorspelt dat de trend van bewust genieten hard gaat doorzetten en zich zal vertalen in verdere groei en verbreding van 0.0. Adema: “We zien ook steeds meer aanbod van alcoholvrije en laag-alcoholische speciaalbieren. Van 0.0 bockbier en IPA, tot weizeners en session IPA rond de 3%. Het wordt voor de consument steeds leuker en gemakkelijker om in die categorie lekkere bieren te proeven. Dit sluit aan bij zowel de trend van het steeds verantwoorder omgaan met alcohol en de dalende alcoholconsumptie, als de populariteit van speciaalbier.”

Consumptie speciaalbier gestegen
De alsmaar toenemende populariteit van speciaalbier komt tot uitdrukking in een met 10,2 procent gestegen consumptie over 2018. “Steeds meer keuzemogelijkheid in smaak en alcoholpercentage zijn belangrijke drijvers. Speciaalbieren zijn vaak bijzondere streekproducten en ook dat wordt gewaardeerd. Verder is foodpairing met bier in zwang, want daarvoor is het brede smakenpallet van speciaalbieren uitermate geschikt. Allemaal factoren die deze categorie verder doen groeien.”, aldus Adema.

Totale biermarkt in de plus
De totale Nederlandse biermarkt stijgt met 2,8 procent. Deze groei is vooral toe te schrijven aan de hiervoor genoemde plussen die 0.0 en (laag-alcoholische) speciaalbieren laten zien. Ook de export nam toe en overstijgt met een aandeel van 60 procent van de totale productie ruimschoots de binnenlandse consumptie. Cees-Jan Adema: “Ons bier wordt ook in het buitenland gewaardeerd. Van oudsher, als typisch Nederlands, hoogwaardig product. Maar ook als toonbeeld van innovatie en nieuwe smaken. Een combinatie die past bij mondiaal toenemende belangstelling voor speciaalbier.”

Alcoholvrij bier bezig met flinke opmars (Foto ter illustratie: Pixabay)
Alcoholvrij bier bezig met flinke opmars (Foto ter illustratie: Pixabay)

Waterlekkage verraadt hennepkwekerij

Agenten ontdekten vrijdag in een woning aan de Anna Polaktuin in Heerhugowaard een flinke hennepkwekerij, na een melding van waterlekkage. 

In de woning werden bijna 700 platen aangetroffen. Ook was er sprake van diefstal van stroom en water. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de hennepkwekerij. De kwekerij is door een gespecialiseerd bedrijf ontruimd.

Waterlekkage verraadt hennepkwekerij (Stockfoto Politie)
Waterlekkage verraadt hennepkwekerij (Stockfoto Politie)

Politie zoekt getuigen kermisincident

In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg de politie meerdere meldingen van een vechtincident op de kermis aan het Malieveld in Den Haag. Hierbij sprak een melder ook nog over een mogelijk steekincident. Op de kermis trof de politie vervolgens geen gewonden aan. In de omgeving hielden agenten vijf minderjarige verdachten aan voor het in bezit hebben van een stroomstootwapen. Twee van hen zitten nog vast.

Bij het vechtincident zou een grote groep personen betrokken zijn. Omdat getuigen meldden dat een groep personen wegliep richting Centraal Station controleerden agenten op de Rijnstraat een groep van vijf jongens. Hierbij vonden agenten een stroomstootwapen en daarom hielden zij de vijf minderjarigen aan. Aan het politiebureau zijn drie van hen als betrokkenen naar huis gestuurd. Twee jongens van 16 en 17 uit Delft worden als verdachten gehoord voor verboden wapenbezit.

Mensen die getuige waren van het incident wordt verzocht om zich te melden bij Team Overbosch via het nummer 0900-8844. 

Haga Lyceum sleept gemeente voor de rechter

Het Cornelius Haga Lyceum sleept de gemeente Amsterdam voor de rechter, zegt bestuursvoorzitter Söner Atasoy tegen dagblad Trouw. Hij wil grotere huisvesting voor de islamitische school, die volgend schooljaar een flink aantal nieuwe leerlingen krijgt.

Het bestuur van het in opspraak geraakte lyceum maakte vorige week bekend dat er 135 nieuwe nieuwe aanmeldingen zijn. De school heeft nu 178 leerlingen. Daarom heeft de school volgens Atasoy extra ruimte nodig.

Maar daar zal de gemeente voorlopig niet aan meewerken, zo zei onderwijswethouder Marjolein Moorman gisteravond tegen AT5. 'We hebben een stop gezet op alle mogelijke subsidies, met name huisvestingssubsidies zijn daar belangrijk in, dus als er een aanvraag komt voor uitbreiding van het gebouw dan zullen we dat niet honoreren.'

'Er zullen ouders zeggen: "Maar onze kinderen hebben dat nodig". Ik geef het ook heel graag aan de kinderen, maar niet voordat het bestuur is weggegaan', aldus Moorman. De gemeente heeft een subsidiestop aangekondigd nadat burgemeester Halsema de gemeenteraad informeerde dat zij van de AIVD 'zeer verontrustende signalen' heeft gekregen over mensen die op de school werkzaam zijn. Zij zouden banden hebben onderhouden met de terreurorganisatie het Kaukasus Emiraat.

De schoolbestuurder ontkent alle aantijgingen en stapt daarom naar de rechter om de gemeente te dwingen de uitbreiding van de school mogelijk te maken, aldus Trouw. De onderwijsinspectie komt naar alle waarschijnlijkheid in juni met de conclusies van een onderzoek naar de onderwijskwaliteit van de school.

Vijf koplopers halverwege The Masters, Woods niet ver achter

Na de tweede dag van The Masters, het eerste major van het jaar, staan vijf golfers aan de leiding. De Australiërs Adam Scott en Jason Day, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, de Italiaan Francesco Molinari en de Amerikaan Brooks Koepka staan na 36 holes op zeven onder par.

De vijf hebben één slag voorsprong op vier andere golfers met daarbij Tiger Woods. De veertienvoudig majorwinnaar, die in 2008 zijn laatste titel pakte, eindigde sterk in zijn tweede ronde. Hij maakte vier birdies op de laatste tien holes en maakte daarbij geen bogeys. Op de zeventiende en achttiende hole kreeg Woods nog een mooie kans om zich bij de leiders toe te voegen, maar zijn putts over korte afstand deze ronde waren niet goed. Toch keek Woods tevreden terug op zijn tweede ronde. "Ik heb hier en daar een paar putts gemist, maar ik heb ook een paar lange putts gemaakt, zoals op negen, veertien en vijftien. Als ik de kortere putts gewoon op lijn blijf spelen zullen ze uiteindelijk gaan vallen", aldus Woods die nog bijna geblesseerd raakte aan zijn enkel toen een beveiliger uitgleed in zijn poging het publiek op afstand te houden.

Voor Sergio Garcia, winnaar in 2017, de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel, de Engelsman Danny Willett, winnaar in 2016, en diens landgenoot Justin Rose, nummer één van de wereld, is het toernooi al voorbij. Alle vier de golfers misten de cut.

Patrick Reed zit er nog wel in. De Amerikaanse titelverdediger staat op een gedeelde 29ste plaats, maar heeft wel al een achterstand van zes slagen op de leiders.

Vrouwen Ajax naar zesde bekerfinale op rij na spannende ontknoping

De vrouwen van Ajax hebben zich voor het zesde jaar op rij geplaatst voor de finale van de KNVB Beker. De ploeg rekende in eigen huis af met FC Twente en kan de derde opeenvolgende bekerwinst pakken.

Het duurde een tijd voor het op gang kwam op De Toekomst, maar na 52 minuten was het raak: Joëlle Smits tekende voor 0-1 en de jonge aanvalster was een kwartier later ook goed voor de 0-2.

Ruim tien minuten voor tijd schoot Ellen Jansen Ajax naar 1-2, Linda Bakker was een paar minuten later goed voor de gelijkmaker. Daar bleef het bij en dus moest er verlengd worden, waarin Bakker Ajax de 3-2 winst bezorgde.

De andere halve finale ging tussen PEC Zwolle en ADO Den Haag. Zelfs na twee uur voetballen was er nog altijd niet gescoord en dus moesten penalty's uitkomst bieden: 4-2 voor PEC.

Weer pijnlijke nederlaag Lyon, Depay 'gestraft'

Na de thuisnederlaag tegen laagvlieger Dijon heeft Olympique Lyon in de Franse Ligue 1 opnieuw een pijnlijke nederlaag geleden. Op bezoek bij degradatiekandidaat Nantes ging de ploeg met 2-1 onderuit.

Memphis Depay begon op de bank en volgens Franse media was dat een straf: eerder in de week zou hij het op de training aan de stok gekregen hebben met linksback Ferland Mendy. Na een dik half uur kwam Depay het veld in, dankzij Kalifa Coulibaly stond het op dat moment al 1-0.

Martin Terrier bracht Lyon kort voor rust weer op gelijke hoogte, maar Anthony Limbombe - voormalig speler van N.E.C. - werkte tien minuten voor tijd een vrije trap in het doel: 2-1.

Het andere duel van de avond ging tussen degradatieklanten Dijon en Amiens en werd enige tijd onderbroken wegens racistische spreekkoren. Amiens-aanvoerder Prince Gouano was het slachtoffer van de eencelligen op de tribune, wat ervoor zorgde dat de uiteindelijk doelpuntloze wedstrijd vijf minuten stil werd gelegd.

Mmmetaal in Mora kipkorn

Mora heeft besloten om Mora Kipkorn uit de markt te halen. Door een fout in de productie heeft de metaaldetectie niet goed gefunctioneerd, waardoor het mogelijk is dat een kleine partij van dit product in de markt metaaldeeltjes bevat. Het gaat om Mora Kipkorn 5x60 gram met lotcode 9067 en EAN code 8710861994500.

De lotcode is vermeld aan de bovenzijde van de verpakking. Mora verzoekt consumenten die in het bezit zijn van een verpakking Mora Kipkorn met genoemde lotcode, dringend deze niet te consumeren en direct weg te gooien.

Consumenten kunnen hun geld terug krijgen door de lotcode uit de verpakking te knippen en op te sturen onder vermelding van naam, adres en IBAN-rekeningnummer. Zij krijgen dan het aankoopbedrag plus de portokosten vergoed. Het adres staat op de website van Mora. 

F1: Bottas grijpt poleposition in China, Verstappen vijfde

Valtteri Bottas heeft de poleposition voor de Grand Prix van China gegrepen. De Fin snelde in Shanghai met de Mercedes naar een tijd van 1.31,547 waarmee hij teamgenoot Lewis Hamilton aftroefde. Sebastian Vettel reed met de Ferrari naar de derde tijd in een rommelige Q3 waar Max Verstappen de vijfde tijd noteerde.

In de derde vrije training schreef Alexander Albon zijn Toro Rosso af bij een crash, waardoor hij niet in actie kon komen in de kwalificatie. Ook Antonio Giovinazzi liet door problemen geen tijd noteren, waardoor er naast de Williams-coureurs nog een andere rijder af moest vallen. Dat werd Lance Stroll die buiten de boot viel.

In het tweede deel toonde Bottas zijn snelheid door op de mediumbanden een zeer rappe tijd te rijden, voor de Ferrari's, Verstappen en Hamilton die na een tweede run toch nog de snelste tijd noteerde. Bij het vallen van de vlag was de strijd om plek tien heftig, waarbij Daniil Kvyat, Sergio Perez en Kimi Räikkönen net buiten de boot vielen. Ook de McLarens van Carlos Sainz en Lando Norris vielen tegen.

Bottas greep in Q3 meteen de eerste plek, vlak voor Hamilton. Vettel noteerde de derde tijd, vlak voor Verstappen en Charles Leclerc. Opvallend was dat de Haas-coureurs geen tijd lieten noteren in hun eerste run. Voor run twee gingen alle coureurs vrijwel tegelijkertijd naar buiten. Bottas verbeterde zijn tijd, terwijl Leclerc de vierde stek van Verstappen afpakte. De Nederlander liet zich voor het oplijnen van de tweede run ringeloren waardoor hij de finishvlag kreeg, net als teamgenoot Pierre Gasly die de zesde tijd noteerde. De Renaults haalden het net wel en Daniel Ricciardo pakte op het laatste moment plek zeven, voor Nico Hülkenberg. Kevin Magnussen en Romain Grosjean waren te laat en lieten geen tijd noteren.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:32.658 1:31.728 1:31.547 16
2 L. Hamilton Mercedes 1:33.225 1:31.637 1:31.570 16
3 S. Vettel Ferrari 1:33.557 1:32.232 1:31.846 17
4 C. Leclerc Ferrari 1:32.712 1:32.324 1:31.865 16
5 M. Verstappen Red Bull 1:33.274 1:32.369 1:32.089 14
6 P. Gasly Red Bull 1:33.863 1:32.948 1:32.930 14
7 D. Ricciardo Renault 1:33.709 1:33.214 1:32.958 18
8 N. Hulkenberg Renault 1:33.644 1:32.968 1:32.962 15
9 K. Magnussen Haas 1:34.036 1:33.150 geen tijd 16
10 R. Grosjean Haas 1:33.752 1:33.156 geen tijd 15
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:33.783 1:33.236   12
12 S. Pérez Racing Point 1:34.026 1:33.299   12
13 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:34.125 1:33.419   12
14 C. Sainz Jr. McLaren 1:33.686 1:33.523   12
15 L. Norris McLaren 1:34.148 1:33.967   12
16 L. Stroll Racing Point 1:34.292     6
17 G. Russell Williams 1:35.253     9
18 R. Kubica Williams 1:35.281     9
19 A. Giovinazzi Alfa Romeo geen tijd     2
20 A. Albon Toro Rosso geen tijd     0

Mogelijk vijf partijen-coalitie in provincie Utrecht

Informateur Bram van Ojik adviseert Provinciale Staten van Utrecht om een mogelijke coalitie tussen GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie verder te verkennen. Volgens Van Ojik staan deze vijf partijen inhoudelijk het dichtst bij elkaar. Zij delen bovendien het gevoel dat bestuurscultuur en –stijl anders moeten en vormen gezamenlijk een goede afspiegeling van de stemverhoudingen in de gehele provincie.

Van Ojik komt tot deze conclusie na het uitvoeren van een brede verkenning de afgelopen weken onder alle politieke partijen die in Provinciale Staten zijn vertegenwoordigd. Hierbij heeft de informateur, op initiatief van GroenLinks, gekeken naar verschillende mogelijkheden voor het vormen van een nieuwe coalitie na de verkiezingen van 20 maart. Volgens Van Ojik kan echter met zijn aanbeveling, de informatiefase nog niet worden afgesloten. “Er bestaat nog niet in voldoende mate overeenstemming over de vraag uit welke partijen de nieuwe coalitie moet bestaan”, legt de informateur uit.

In de rapportage van de informateur aan Provinciale Staten (pdf, 325 kB) schrijft hij dat GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie een college van Gedeputeerde Staten willen met een groene, progressieve signatuur. Daarnaast is er bij deze partijen de wens een start te maken met een meer open bestuurscultuur (wars van te voren volledig dichtgetimmerde afspraken, met oog voor wat partijen bindt, ongeacht of ze tot oppositie of tot coalitie behoren). Het vormen van een nieuwe coalitie tussen deze vier partijen acht de informateur kansrijk.

Om een meerderheidscoalitie te kunnen vormen, heeft Van Ojik gekeken naar een mogelijke samenwerking van deze vier partijen met het CDA en de VVD. De voorkeur van de vier partijen gaat niet uit naar een zes partijen coalitie en zij willen daarom in eerste instantie een mogelijke coalitie met het CDA verkennen. Het CDA heeft echter aangegeven graag met de VVD in een coalitie te willen. Volgens Van Ojik zal er dus specifiek moeten worden onderzocht onder welke voorwaarden het CDA bereid is mee te werken aan een inhoudelijke verkenning naar de mogelijkheid om een college te vormen met GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie.

Het CDA gaf vrijdagavond tijdens de vergadering over de rapportage van de informateur aan dat zij hun vraagtekens hebben of een coalitie met deze vijf partijen een werkelijke afspiegeling is van de verkiezingsuitslag. Daarentegen voelen zij zich wel getriggerd door het appèl van de andere vier partijen om verder met hen te praten over het vormen van een mogelijke coalitie. Het CDA laat weten dat zij voor het weekend aangeven of zij op dit verzoek ingaan. Als het CDA positief reageert zullen de vijf partijen, begeleidt door Van Ojik, de inhoudelijke verkenning aangaan.

Mocht het CDA afzien van een verdere inhoudelijke verkenning met de vier partijen dan volgt er volgende week een gesprek met alle fractievoorzitters, eveneens onder begeleiding van Van Ojik.

14-jarige opgepakt voor neersteken 17-jarige

Bij een steekincident in een woning aan de Werfblok in Breda is rond middernacht een 17-jarige jongeman uit Breda ernstig gewond geraakt. De verdachte, een 14-jarige jongen uit Breda, is kort daarop in de omgeving aangehouden.

Om 23.50 uur kwam de melding binnen van een steekincident in de woning. Politie en ambulance spoedden zich naar de plaats van het incident. Ambulancepersoneel ontfermde zich over het gewonde slachtoffer dat op straat lag. De agenten probeerden door het horen van getuigen een beeld te krijgen van wat er gebeurd was.

Het bleek dat in een woning enkele jongeren binnen waren. Op een gegeven moment zou ruzie zijn ontstaan tussen het slachtoffer en de verdachte. De verdachte heeft toen op het slachtoffer ingestoken. De identiteit van de verdachte was snel bekend en hij kon in de omgeving van de woning aangehouden worden.

De politie zette de omgeving af en startte een onderzoek. Forensische rechercheurs kwamen ter plaatse voor onderzoek. Het slachtoffer is met de ambulance onder begeleiding van de politie naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Familie van het slachtoffer is door de politie ook naar het ziekenhuis gebracht. Het onderzoek zal zaterdag voortgezet worden.

Albon crasht en mist kwalificatie GP van China

De derde vrije training voor de Grand Prix van China is voor Alexander Albon niet best geëindigd. De Thaise Brit stuurde zijn Toro Rosso kort voor het einde met het nodige geweld tegen de omheining en zal wegens de opgelopen schade aan de auto de kwalificatie moeten missen. Met de coureur zelf gaat het gelukkig een stuk beter dan met de auto.

De snelste tijd op de zaterdagochtend werd gereden door Valtteri Bottas. De Fin was een paar tienden sneller dan de twee Ferrari's, terwijl teamgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton de vierde tijd liet noteren. Max Verstappen moest genoegen nemen met een zevende plek, ook nog achter Nico Hülkenberg en Kimi Räikkönen.

De kwalificatie op het circuit van Shanghai is om 08.00 uur Nederlandse tijd begonnen.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van China

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   V. Bottas Mercedes 1:32.830 11
2.   S. Vettel Ferrari 1:32.222 12
3.   C. Leclerc Ferrari 1:33.248 10
4.   L. Hamilton Mercedes 1:33.689 10
5.   N. Hulkenberg Renault 1:33.974 11
6.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:34.246 14
7.   M. Verstappen Red Bull 1:34.447 5
8.   C. Sainz Jr. McLaren 1:34.510 9
9.   A. Albon Toro Rosso 1:34.600 11
10.   D. Kvyat Toro Rosso 1:34.783 10
11.   L. Norris McLaren 1:34.938 11
12.   S. Pérez Racing Point 1:35.078 9
13.   D. Ricciardo Renault 1:35.142 11
14.   L. Stroll Racing Point 1:35.223 10
15.   P. Gasly Red Bull 1:35.326 8
16.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:35.726 12
17.   R. Grosjean Haas 1:35.771 14
18.   K. Magnussen Haas 1:35.998 15
19.   G. Russell Williams 1:36.124 10
20.   R. Kubica Williams 1:36.176 11

Vier mannen op heterdaad aangehouden voor plofkraak in Duitse Heiligenhaus

In de vroege ochtend van vrijdag 12 april werden in het Duitse Heiligenhaus twee mannen op heterdaad aangehouden toen ze probeerden een plofkraak te plegen bij een geldautomaat in een bank. Het betreft twee mannen uit Utrecht van 19 en 22 jaar oud. Later werden in Ratingen (D) twee mannen van 19 en 20 jaar uit Utrecht en Zoetermeer aangehouden. Ze worden verdacht van medeplichtigheid bij de poging tot plofkraak.

Politie en justitie in Duitsland en Nederland werken al geruime tijd intensief samen in een omvangrijk onderzoek naar een zeer professionele groep plofkrakers. De uit Nederland afkomstige mannen, hadden, voor zover nu bekend, als taak geldautomaten op te blazen om zo toegang te verkrijgen tot het contante geld dat zich in de automaten bevindt. De groepering had afgelopen nacht echter niet in de gaten dat de samenwerkende Duitse en Nederlandse politie hen reeds op het spoor waren.

Daarbij werd gezien dat één duo vertrok op een scooter naar de bank in Heiligenhaus. Daar aangekomen vernielden ze de toegangsdeur van het bankfiliaal met een moker. Hierop werden de mannen op heterdaad aangehouden door de politie. Het andere duo bleef achter in een fastfoodrestaurant in Ratingen en kon daar worden aangehouden.

“Wij gaan er momenteel van uit dat de aangehouden personen voor minstens acht plofkraken als verdachten in aanmerking komen. Op dit moment doorzoeken onze collega’s van de Nederlandse politie de woningen van de verdachten”, aldus Frank Hoever, directeur van het Landeskriminalamt Noordrijn-Westfalen. De Nederlandse verdachten worden, naar verwachting, morgen bij de rechter-commissaris voorgeleid.

Overvaller pizzeria IJmuiden meldt zich

Een 22-jarige man uit IJmuiden heeft zich donderdagavond op een politiebureau gemeld. De man wordt ervan verdacht op 3 november 2018 een pizzeria aan de Kennemerlaan in IJmuiden te hebben overvallen.

De overvaller kwam rond 21.00 uur de pizzeria binnen en eiste onder bedreiging van een wapen geld. Nadat de man geld had buitgemaakt vluchtte hij in de richting van de Jan Pieterszoon Coenstraat. De verdachte is op het politiebureau aangehouden en is ingesloten voor verder onderzoek.

FOK! Wat een weer: fris voor april

De ochtend begint vrijwel overal onbewolkt met op veel plaatsen lichte vorst, tot -3°C in het oosten. In het noordelijk kustgebied is er meer bewolking en komen er enkele winterse buien voor. Overdag zijn er perioden met zon en ontstaan er ook boven land enkele (winterse) buien, vooral in de oostelijke helft. In de avond sterven de meeste buien uit. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C, maar tijdens een bui kan de temperatuur kortstondig dalen naar een graad of 3. De noordoostelijke wind neemt toe naar matig, aan de kust wordt de wind vrij krachtig en in het Waddengebied in de avond mogelijk krachtig.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er brede opklaringen, in het Waddengebied is er meer bewolking en kan er nog een enkele (winterse) bui voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2˚C plaatselijk landinwaarts tot net boven nul aan zee. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Zondag overdag ontstaan er geleidelijk stapelwolken. In de middag en avond trekt er bovendien van het oosten uit bewolking binnen, waaruit vooral in de avond plaatselijk een beetje regen kan vallen. De middagtemperatuur ligt rond 10˚C. De wind komt uit oost tot noordoost en neemt toe naar matig. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Mooi hoor, bomen in bloei. Ook goed voor bijen.  (Foto: Interpretatie)
Mooi hoor, bomen in bloei. Ook goed voor bijen. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.