FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 maart 2019

NHL: Perlini velt oude ploeg met eerste hattrick

De ijshockeyers van de Chicago Blackhawks hebben in de NHL een ruime thuiszege geboekt. De Arizona Coyotes werden in het United Center in Chicago met 7-1 opgerold, vooral dankzij uitgerekend Brendan Perlini, die in november van de Coyotes naar de Blackhawks kwam.

Richard Panik opende de score voor de Coyotes, maar nog geen vier minuten later stonden de bezoekers dankzij Perlini en Brandon Saad alsnog achter. Perlini was vroeg in de tweede periode nog eens trefzeker en zag teamgenoten Chris Kunitz, Patrick Kane en Jonathan Toews ook tot scoren komen.

Met vier seconden op de klok maakte Perlini zijn eerste NHL-hattrick af, waarmee hij de Blackhawks een 7-1 overwinning bezorgde.

Uitslagen NHL maandag
New York Islanders - Columbus Blue Jackets 2-0
Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 3-2
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 2-6
Minnesota Wild - San Jose Sharks 0-3
Chicago Blackhawks - Arizona Coyotes 7-1
Colorado Avalanche - Carolina Hurricanes  0-3
Edmonton Oilers - New York Rangers 3-2 OT

Perlini met zijn eerste hattrick (Bron: YouTube)

NBA: Rockets drukken Hornets in problemen

De basketballers van de Charlotte Hornets zitten alsmaar meer in de problemen. De ploeg verloor op bezoek bij de Houston Rockets met 118-106 en lijkt per dag minder kans te hebben om de play-offs nog te halen, wat er een kleine twee maanden geleden prima uit leek te zien.

De Rockets waren vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, alleen in de slotfase wisten de Hornets het gat nog weer even terug te brengen naar een wat meer respectabel verschil. Kemba Walker's 40 punten waren niet genoeg om de Rockets te vloeren, terwijl James Harden bij de thuisploeg met 28 punten zijn steentje weer bij kon dragen aan de negende zege op rij.

Uitslagen NBA maandag
Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 126-101
Washington Wizards - Sacramento Kings 121-115
Brooklyn Nets - Detroit Pistons 103-75
Houston Rockets - Charlotte Hornets 118-106
Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 89-98
Los Angeles Clippers - Boston Celtics 140-115

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Biatlete Öberg slaat ook voor eigen publiek toe met WK-goud

Biatlete Hanna Öberg heeft op het wereldkampioenschap wederom toegeslagen op de individuele wedstrijd over vijftien kilometer. De 23-jarige Zweedse won vorig jaar verrassend olympisch goud op die afstand, dit keer pakte ze nota bene in haar eigen Östersund de wereldtitel.

De Slowaakse Paulina Fialkova leek hard op weg naar goud. Ze vertrok als vierde, maar was snel en schoot foutloos...tot haar twintigste en laatste schot. Die ging mis, waardoor het ineens toch spannend werd. Het duurde even, maar Öberg was de eerste die Fialkova aan wist te vallen. Bij de laatste schietbeurt was ze nog altijd foutloos en na nog eens vijf treffers was het duidelijk: Öberg zou de snelste tijd neerzetten.

Justina Braisaz deed een late aanval, maar bij de derde keer schieten ging de Française één keer de mist in. Het bleef wel bij die misser en zo wist Braisaz zich op 32 seconden naar het brons te knokken, achter World Cup-leidster Lisa Vittozzi. De Italiaanse was ook foutloos en leverde op snelheid 23 seconden in op Öberg. Fialkova eindigde uiteindelijk als vijfde, nog een paar seconden achter de Duitse Laura Dahlmeier.

May verliest opnieuw Brexitstemming

De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond de stemming over haar exitdeal met de EU met 391 tegen 242 stemmen verloren. Ze probeerde tevergeefs om de exitdeal die in januari met een historische meerderheid van 230 stemmen werd afgewezen, er alsnog doorheen te persen met nog maar 17 dagen te gaan. Dit verlies is met 149 stemmen weliswaar kleiner, maar blijft aanzienlijk. Vantevoren waarschuwde ze dat het een no-deal Brexit of helemaal geen Brexit kan betekenen.

Er is veel weerstand binnen Mays Conservatieve Partij tegen de vangnetregeling uit de exitdeal. Daarmee moet een harde Ierse grens worden voorkomen. May peuterde maandag nog een verduidelijking los van Europese Commissie-voorzitter Jean Claude-Juncker, waarin wordt gesteld dat de EU dit niet mag misbruiken om de Britten aan EU-regels gebonden te gehouden.

Procureur-generaal en regeringslid Geoffrey Cox zei dinsdagmiddag echter dat deze toezegging het risico niet verkleint dat de EU Groot-Brittannië via het vangnet aan EU-regels gebonden houdt. Dit was een grote klap voor May, want ze wilde partijleden in de harde Brexitvleugel over de streep te trekken. Die eisten dat Londen het vangnet eenzijdig kan opzeggen.

Oppositie
Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn, die ook tegen was, zei voorafgaand aan de stemming ook dat de toezegging niets verandert aan de exitdeal. Hij uitte daarnaast kritiek op de 'alternatieve regelingen' waarmee de Britten het vangnet, dat de vorm van een tijdelijke douane-unie zou krijgen, eventueel mogen vervangen. Veel Conservatieven willen een op technologie gebaseerde onzichtbare grens, maar volgens Corbyn bestaat die technologie niet.

Volgens May, die de afgelopen dagen haar stem zowat kwijtraakte, verdiende haar exitdeal echter de steun van alle parlementariërs. Maar ondertussen hoopte tevergeefs ze dat voldoende Lagerhuisleden in hemelsnaam maar zouden voorstemmen, uit angst voor een no-deal Brexit of uitstel. Over die onderwerpen wordt later in de week nog gestemd.

Een grote klap voor May was dat de Noord-Ierse unionistische DUP, tegen de deal stemde. Van deze partij werd ze afhankelijk nadat ze in 2017 met vervroegde verkiezingen haar meerderheid vergokte.

Update 20.42 uur
Woensdagavond stemt het Lagerhuis over de vraag of het Verenigd Koninkrijk de EU zonder deal verlaat. Volgens May is die stemming vrij, de regering vraagt partijleden dus niet in deze of gene richting te stemmen. Niet dat dit vanavond veel had uitgemaakt, maar het betekent ook dat de oppositie net zo vrij is om niet tegen de regering te stemmen. Hiermee zegt de premier dus dat ze het niet meer weet, en vraagt ze advies aan het parlement.

Indien het Lagerhuis tegen een no-deal stemt, wordt er donderdag gestemd of er uitstel van artikel 50 van het verdrag van Lissabon wordt gevraagd. Oftewel, uitstel van de Brexit. Dit moeten de EU-regeringshoofden wel unaniem goedkeuren. Die zeggen dat te willen doen mits er uitzicht op een oplossing is, en niet alleen maar meer onzekerheid. En dan is de vraag hoe lang, want in mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement, en de bereidheid om daar voorbij uitstel te verlenen zou gering zijn.

Update 22.28 uur
Premier Mark Rutte heeft teleurgesteld op de uitslag gereageerd. Het kabinet zou "keihard aan het werk" zijn om de schade van een eventuele no-deal Brexit voor Nederland beperkt te houden. Hij wil niet akkoord gaan met uitstel zonder dat de Britten een duidelijk plan hebben. Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn zeggen Europese diplomaten dat het vertrouwen in de Britse politiek op is. Over een no-deal Brexit zou de stemming in Brussel aan het omslaan zijn, men wil er niet meer alles aan doen om dat te voorkomen.

May was er vanavond expliciet over dat het Lagerhuis nu aan zet is. "Willen jullie dat artikel 50 wordt ingetrokken, willen jullie een tweede referendum, of willen jullie de EU verlaten met een deal maar niet deze deal? Dit zijn geen benijdenswaardige keuzes", aldus de Britse premier.

Labourleider Corbyn zei dat de regering maar beter kan opstappen en de weg vrij kan maken voor nieuwe verkiezingen. Veel van zijn partijleden willen een nieuw referendum, maar een eerder plan voorzag erin om Mays exitdeal inzet van een referendum te maken, met in de EU blijven als tweede optie. Maar omdat Mays deal nu tweemaal met grote meerderheid is verworpen is er eigenlijk al niet eens meer een Brexitdeal om aan de bevolking voor te leggen.

Halo: Master Chief Collection naar pc, wordt aangevuld met Reach

Microsoft en 343 Industries hebben fans lang laten wachten, maar komen eindelijk met het nieuws dat Halo: Master Chief Collection een pc-versie krijgt. Ook worden beide versies uitgebreid met Halo: Reach.

De pc-versie krijgt alle pc-functies die je mag verwachten (opties voor onder andere FoV, Ultrawide en meer) en de game krijgt een custom games browser. Minder nieuws is dat de pc-versie een staggered release betreft, wat inhoudt dat de games één voor één beschikbaar worden gemaakt. De eerste game wordt Halo: Reach, die ook komt naar de Xbox One-versie.

De multiplayer hiervan wordt gratis, maar wil je de campagne spelen zul je moeten betalen. Release dates en prijzen zijn nog niet gegeven, dus ongetwijfeld duurt dat nog wel even.

Halo: MCC pc

Minecraft naar Xbox Game Pass

Tijdens een nieuwe editie van Inside Xbox heeft Microsoft aangekondigd dat Minecraft binnenkort wordt toegevoegd aan Xbox Game Pass. De game wordt toegevoegd op 4 april. Abonnee's van Xbox Game Pass kunnen dan zonder extra kosten aan de slag met de game.

Bertens in drie sets onderuit tegen Muguruza op Indian Wells

Kiki Bertens heeft zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Indian Wells. De 27-jarige Nederlandse verloor in de vierde ronde in drie sets van de Spaanse Garbiñe Muguruza: 7-5, 1-6, 4-6.

Bertens begon moeizaam aan haar partij tegen de voormalig nummer één van de wereld. Mugurza kwam al snel een break voor en bij 5-4 mocht ze voor de set serveren, maar door de nodige fouten van de Spaanse kwam ze terug in de set. Bertens drukte door en won vervolgens de set met 7-5.

In de tweede set begon de Nederlandse goed. Ze behield eenvoudig haar service en in de tweede game kreeg ze breakpunten, maar die waren niet aan haar besteed. Muguruza was het dipje aan het eind van de eerste set te boven en ging steeds beter spelen. Ze nam steeds het initiatief in de rally's en won pakte eenvoudig de tweede set.

Bertens wist in het begin van de derde set goed de Spaanse bij te houden en kwam zelfs een break voor, maar leverde die in de volgende servicegame alweer in. Daarna waren er geen breaks tot 4-5 in het voordeel van Mugurza. In de tiende game kwam Bertens op haar service in problemen. Na een lange rally op het eerste wedstrijdpunt van Mugurza maakte Bertens met een mislukt dropshot de fout en staat de 25-jarige Spaanse in de kwartfinales van Indian Wells. Daarin speelt de voormalig nummer één van de wereld tegen de 18-jarige Canadese talent Bianca Andreescu.

Lesbisch koppel heeft kwakkie van Bruins toch niet nodig

Zorgverzekaar CZ gaat kunstmatige inseminatie voor lesbische en alleenstaande vrouwen voorlopig toch vergoeden. Zorgverzekeraars mogen de vergoeding van minister Bruno Bruins weigeren, omdat er bij gezonde vrouwen geen medische noodzaak voor zou zijn. Toch wil CZ vanwege de ontstane ongerustheid en onzekerheid over de kwestie nu wel 'coulant' met de vergoedingen omgaan.

Lees ook: Lesbisch koppel: 'Mag ik je kwakkie dan?' 

Dat is goed nieuws voor de Amsterdamse Mirjam en Claire, die met een liedje campagne voerden om de vruchtbaarheidsbehandeling vergoed te krijgen. 'Ik word hier heel verdrietig van en ik maak me er ook boos over want ik heb een hele grote kinderwens', zei Mirjam tegen AT5. 'Omdat ik geen man heb moet ik nu een enorme kosten maken voor een kindje.'

Door het besluit van de zorgverzekaar kunnen de al gestarte trajecten of trajecten die starten voor 1 juli 2019 worden voortgezet tot uiterlijk 1 januari 2020.

Nieuwe tegenslag voor St. Juste

Feyenoord moet de komende weken de derde plaats in de Eredivisie zien veilig te stellen zonder Jeremiah St. Juste. De rechtsback viel afgelopen zondag op bezoek bij Vitesse uit met een liesblessure en mist de komende wedstrijden van de Rotterdammers. Voor de camera’s van Feyenoord TV gaat trainer Giovanni van Bronckhorst in op de nieuwe tegenslag voor zijn speler, die vorig seizoen al een tijdje afwezig was door een schouderblessure. "Hij moet nu al zijn energie in zijn herstel steken", vertelt de vertrekkende oefenmeester.

St. Juste ging in het GelreDome na 69 minuten naar de kant en werd vervangen door Eric Botteghin. Dinsdag was hij niet van de partij tijdens de training van Feyenoord. "Hij is zaterdag tegen Willem II zeker niet inzetbaar. We moeten kijken hoe dit zich ontwikkelt. Maar dat zal een aantal weken duren", stelt Van Bronckhorst over de kwetsuur van zijn verdediger. In tegenstelling tot St. Juste verschenen Kenneth Vermeer en Tonny Vilhena wel weer op het trainingsveld.

Van Bronckhorst vertrekt aan het einde van dit seizoen bij Feyenoord, maar hoorde dinsdag dat de Rotterdammers Orkun Kökçü wel binnenboord houden. "Orkun is op dit moment heel goed bezig. Hij kan in de toekomst een belangrijke speler voor Feyenoord worden, wij zien veel potentie in hem. Ik ben blij dat hij dat zelf ook inziet en zijn toekomst daarom aan Feyenoord verbindt", aldus de coach over Kökçü, die in Arnhem voor de Rotterdamse treffer zorgde.

Inmiddels heeft Van Bronckhorst zijn pijlen alweer gericht op Willem II. Zaterdagavond komen de Tilburgers op bezoek in de Kuip. "Willem II zit in een goede fase. Ze hebben zich natuurlijk geplaatst voor de bekerfinale, dus er is vertrouwen in het team. Voor ons is het zaak om zaterdag om te zetten in drie punten." Feyenoord verdedigt een voorsprong van drie punten op achtervolger AZ, dat zondag Ajax ontvangt in Alkmaar.

Vraag het FOK!: Buren wakker door herriedouche, wat nu?

FOK!ker Zolder zit met een probleem: hij heeft sinds kort een nieuwe douchekop en daar worden zijn (gepensioneerde) buren 's ochtends wakker van als hij staat te douchen. Zolder wil natuurlijk lekker fris gedoucht richting werk blijven gaan, maar hij houdt ook graag een goede relatie met de buren. Alle details die je verder nog nodig hebt staan in zijn topic op het forum, dus aan FOK! de vraag: hoe is dit het beste op te lossen?

Als je zelf ergens mee zit kun je het natuurlijk ook eens aan je medeFOK!kers vragen. Dat kan via een forumtopic, maar ook via vraaghet@fok.nl, wie weet levert het ineens wel een perfect antwoord op

Zwemster Toussaint gaat vrijuit in dopingzaak

Kira Toussaint is door de internationale zwemfederatie FINA vrijgesproken van dopinggebruik. De zwemster testte op 2 november bij een dopingcontrole positief op het astmamedicijn tulobuterol. Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij de controle verwarring is ontstaan met een ander toegestaan medicijn dat de Amstelveense gebruikt.

Bij de controle werd het verboden middel in een zeer kleine hoeveelheid aangetroffen. Nu heeft onderzoek duidelijk gemaakt dat bij de test een fout is gemaakt.

“De chemische structuur van het middel [dat Toussaint gebruikt, red] lijkt heel erg op tulobuterol”, vertelt Toussaint. ”Daardoor is bij de test in Peking een fout gemaakt, waardoor de medicatie zich heeft voorgedaan als tulobuterol. Daar zijn ze gelukkig achter gekomen. De test is daarna opnieuw gedaan, met een andere methode, en daaruit is gebleken dat er geen tulobuterol gevonden is.”

Toussaint is opgelucht en blij dat ze vrijgesproken is: “Ik heb lopen springen en gehuild, ik vond het zo bizar. We zouden morgen naar Lausanne gaan voor de zitting, maar die gaat gelukkig niet door. Het is onwerkelijk dat de nachtmerrie voorbij is. In de sport is het woord doping echt dodelijk. Als je beschuldigd wordt, terwijl je weet dat je niks gedaan hebt, is heel moeilijk om mensen daarvan te overtuigen. Ik ben onschuldig en kan dat nu ook bewijzen, dat is heel fijn.”

Toussaint overweegt om stappen te ondernemen tegen de FINA. “Zij hebben mij beschuldigd van iets wat ik niet gedaan heb en waar best wat consequenties aan zitten. We zijn daarmee bezig, maar het is voor later zorg. Ik ben nu vooral blij dat alles afgelopen is”, aldus de 24-jarige zwemster.

Verspringtalent Echevarria benadert legende Powell

Hij is pas 20 jaren jong, maar Juan Miguel Echevarria kan godsallemachtig goed verspringen. De Cubaan, bij de jeugd en junioren al zeer veelbelovend, sprong in hoofdstad Havana naar een fenomenale 8,92 meter.

Helaas werd Echevarria bij zijn sprong wel geholpen door iets teveel rugwind: 3,3 meter per seconde, 1,3 meer dan toegestaan om in de boeken opgenomen te worden. Dat nam echter niet weg dat zijn prestatie uitermate bijzonder is, want ook mét teveel rugwind is er maar één man die het ooit beter deed.

Mike Powell sprong in 1991 in Tokyo naar het wereldrecord van 8,95 meter, waarmee hij Bob Beamon's legendarische 8,90 meter uit 1968 eindelijk uit de boeken sprong. Een jaar later werd Powell met 4,4 meter rugwind per seconde nog eens naar 8,99 meter geblazen en in 1994 kwam hij nog eens tot 8,95m (+3,9m/s).

Daar houdt het echter op, dus ook met rugwind heeft sinds 1994 niemand meer verder gesprongen dan 8,90 meter, tot de jonge Echevarria dit weekeinde dus. Vorig jaar sprong hij tijdens de Diamond League in Stockholm overigens al 8,83 meter, helaas ook met iets teveel rugwind.

Update 20.12 uur
De vlijmscherpe user Dierckxsens wees ons erop dat een en ander niet helemaal juist is. Echevarria's landgenoot Iván Pedroso sprong in 1996 in Sestrière - waar Powell tot zijn 8,95 en 8,99 meter met hulp van de wind kwam - naar 8,96 meter. 

Bij Pedroso's sprong werd een windsnelheid van 1,2 meter per seconde aangegeven, prima binnen de grenzen. De Italiaanse atletiekfederatie stuurde het resultaat echter niet door naar wereldatletiekfederatie IAAF, want een official stond voor de windmeter.

Echevarria's prestatie wordt er uiteraard niet minder knap op: hij is nog altijd de man met de verste sprong op aarde in de afgelopen bijna 23 jaar.

18-jarige gearresteerd voor mishandeling Soufyan

De politie heeft een 18-jarige man uit Urk aangehouden voor betrokkenheid bij de mishandeling van Soufyan Boukhizzou in zijn woning aan de Noorderpalen in Urk. Een grote groep jongeren verzamelde zich maandagavond bij een horecagelegenheid aan de Richel en later bij een woning aan de Noorderpalen. Een conflict in de relationele sfeer was de aanleiding.

Lees ook: 100 Urkse jongeren belagen Marokkaans gezin

Een aantal jongeren drong de bewuste woning binnen en raakte in gevecht met de bewoners. Hierbij raakte een 36-jarige vrouw lichtgewond. Zij hoefde niet naar het ziekenhuis. De vrouw heeft samen met haar kinderen aangifte gedaan van mishandeling. De 18-jarige Urker heeft zich eind van de middag bij de politie gemeld en is aangehouden.  De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

'Bayern München is overtuigd en klopt bij Ajax aan voor Hakim Ziyech'

Bayern München wil komende zomer flink gaan investeren en is in de zoektocht naar nieuwe spelers naar verluidt uitgekomen bij Ajax. De Duitse topclub is volgens Marcazeer geïnteresseerd in Hakim Ziyech. De Marokkaans international speelde in de groepsfase van de Champions League twee keer tegen Bayern en wist de clubleiding van der Rekordmeister met zijn optreden tegen Real Madrid definitief te overtuigen.

Naar verluidt heeft Bayern zelfs al contact gezocht met de Amsterdammers om te praten over een eventuele transfer. Het zal voor Bayern echter geen gemakkelijke klus worden om Ziyech naar de Allianz Arena te halen. De aanvallend ingestelde middenvelder ligt nog tot de zomer van 2021 vast in de Johan Cruijff ArenA en zijn marktwaarde wordt door de Spaanse krant geschat op een slordige 35 miljoen euro.

Het lijkt erop dat Ajax nog meer geld wil zien voor de smaakmaker. Ziyech speelde dit seizoen al 36 wedstrijden voor de ploeg van trainer Erik ten Hag en is onmisbaar in de Amsterdamse opstelling. Met achttien doelpunten en zeventien assists is de Drontenaar mede verantwoordelijk voor de uitstekende prestaties van Ajax. De Amsterdammers zijn nog in de race voor de landstitel, spelen de bekerfinale en wisten zich te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League.

In de groepsfase van dat toernooi speelde Ziyech al twee keer tegen Bayern. In München hield Ajax de Duitse club op 1-1, terwijl in Amsterdam met 3-3 gelijk werd gespeeld. Ziyech speelde in zijn geboorteplaats bij Reaal Dronten en ASV Dronten, voordat hij in 2007 overstapte naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Daar debuteerde hij in het betaald voetbal en via FC Twente kwam de linkspoot in 2016 bij Ajax terecht.

EASA sluit Europees luchtruim voor rampboeing 737 MAX

Steeds meer landen sluiten hun luchtruim voor de Boeing 737 MAX, onder die landen schaart Nederland zich vandaag ook. 

Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur bepaald. Dat gebeurde op advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Nederland is niet het enige land dat de toestellen voorlopig aan de grond houdt. Ook Duitsland, Frankrijk en het VK laten het toestel niet meer toe in hun luchtruim. Ook niet-Europese landen als China, Indonesië, Australië, Singapore en Zuid-Korea weigeren het toestel nog langer toe te laten.

Ondertussen weigert Boeing om iets te doen aan de situatie. Het bedrijf gelooft nog steeds dat het toestel, waarvan recent de tweede neerstortte, veilig is. Het wordt daarin gesteund door de Amerikaanse toezichthouder FAA. 

Het enige Nederlandse bedrijf dat met de 737 MAX vliegt, TUI, had al voor de aankondiging van minister van Nieuwenhuizen besloten voorlopig niet meer te vliegen met de toestellen.

Update 19:37 uur
Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft vandaag besloten dat het Nederlandse luchtruim gesloten wordt voor de Boeing toestellen van het type 737 MAX. De regeling gaat vanavond in vanaf 20.00 uur lokale tijd en geldt voor onbepaalde tijd. Dit besluit de minister op advies van de Nederlandse luchtvaartautoriteit (Inspectie Leefomgeving en Transport ILT) en de Europese luchtvaartautoriteit EASA. EASA heeft vanavond aangekondigd om alle operaties met de Boeing toestellen in Europa te schorsen.

De sluiting van het luchtruim betreft de Boeing 737-8 MAX en 737-9 MAX. De luchtruimsluiting geldt voor bestemmingen naar of vertrek vanuit Nederland als eventueel overvliegend luchtverkeer. EASA is tot het besluit gekomen om de veiligheid van de passagiers te verzekeren.

In Nederland heeft luchtvaartmaatschappij TUI 3 Boeings van dit type in gebruik. De ILT heeft van TUI begrepen dat een toestel al op Schiphol aan de grond staat. De twee toestellen die vanavond naar Nederland onderweg zijn, wijken, volgens TUI, uit naar een Zuid-Europese luchthaven, zodat de toestellen voor acht uur zijn geland. Volgens LVNL zijn er geen andere toestellen van dit 737 type Boeings onderweg naar een Nederlandse luchthaven.

Ferrari wijzigt livery voor GP van Australië

Ferrari gaat tijdens de Grand Prix van Australië met een gewijzigde livery van start. De logo's van Mission Winnow, een initiatief van tabaksproducent Philip Morris, zijn niet langer aanwezig.

De Australische overheid onderzoekt of Mission Winnow wel voldoet aan de regels met betrekking tot tabaksreclame. Het Italiaanse team heeft het resultaat niet afgewacht en de logo's vervangen door de tekst '90 years', verwijzend naar de het 90-jarige bestaan van Ferrari.

Naar verwachting zullen de Mission Winnow logo's tijdens de tweede race in Bahrein terugkeren.

'Publiekslieveling' Patty terug naar SBS

Patty Brard heeft een vierjarig exclusief contract met Talpa Network getekend. Binnenkort keert ze terug bij SBS6, de zender waar zij eerder succesvol was. Vanaf maandag 18 maart is Patty al een week lang te zien bij 6 Inside als vervangster van Albert tijdens zijn vakantie en over enkele weken verschijnt ze ook bij Shownieuws. Later dit jaar krijgt ze bij SBS6 een nieuw programma en mogelijk is ze in de toekomst ook nog bij Net5 te zien.

Patty over haar verbintenis met Talpa Network: “Ik ben hier zo ontzettend blij mee. Dit voelt op alle fronten als thuiskomen! Onlangs heb ik eenmalig Albert Verlinde vervangen in 6 Inside. Dat beviel goed en daarna ben ik door Talpa benaderd met als gevolg dat ik nu bij SBS6 een mooi scala aan mogelijkheden krijg. Hieruit blijkt dat de zender een grote waardering voor mij heeft. Ik ben enorm dankbaar voor de mogelijkheden die mij bij Talpa geboden worden en heb ongelooflijk veel zin om binnenkort weer volop voor SBS6 aan de slag te gaan. Het wordt een mooie samenwerking, daar heb ik alle vertrouwen in.”

Directeur Televisie Marco Louwerens over de nieuwe samenwerking met Patty: “Patty is een creatief multitalent met een ongekende dosis televisie ervaring en een groot hart voor de medemens. Ik verwacht dat de kijkers van SBS6 haar weer omarmen, om te beginnen bij 6 Inside en Shownieuws. Later dit jaar is ze ook te zien in een heel nieuw ‘human interest’ programma dat we voor haarontwikkelen. Patty is een publiekslieveling die de SBS6-kijkers feilloos aanvoelt en daarom echt bij deze zender hoort.”

'Publiekslieveling' Patty terug naar SBS (Foto: Talpa Network)
'Publiekslieveling' Patty terug naar SBS (Foto: Talpa Network)

City gaat door het stof en betaalt miljoenen aan slachtoffers kindermisbruik

Manchester City gaat slachtoffers van kindermisbruik dat in het verleden plaatsvond bij de Engelse club compenseren. Voormalig jeugdtrainer Barry Bennell werd in 2018 veroordeeld tot dertig jaar celstraf vanwege seksueel misbruik, terwijl ook John Broome werd verdacht van het misbruiken van kinderen. Laatstgenoemde oud-jeugdtrainer overleed in 2010.

De Engelse topclub is ernstig in verlegenheid gebracht door de kwestie. Bennell werd vorig jaar veroordeeld na 43 aantijgingen. Hij zou tussen 1979 en 1990 verschillende jeugdspelers van City en Crewe Alexandra hebben misbruikt. In totaal hebben 86 personen aangegeven te zijn misbruikt door Bennell. Ook Broome werd in verband gebracht met kindermisbruik, maar wanpraktijken van Broome zijn nooit bewezen.

City heeft nu een compensatieregeling opgesteld om de slachtoffers te steunen, zo meldt de club. De slachtoffers van het duo komen volgens City in aanmerking voor een financiële compensatie, maar de club maakt niet bekend hoe hoog de bedragen zijn. Volgens verschillende Engelse media, waaronder de BBC , gaat het om miljoenen euro's schadevergoeding.

"We herhalen ons oprechte medeleven aan alle slachtoffers die deze onvoorstelbare traumatische ervaringen hebben moeten doorstaan. Alle slachtoffers hadden het recht om een volledige bescherming te verwachten tegen het leed dat is veroorzaakt door het kindermisbruik", aldus de landskampioen van Engeland dinsdagochtend in een statement.

'Rutten na half jaar al weg bij Anderlecht'

Anderlecht gaat mogelijk komende zomer alweer op zoek naar een nieuwe trainer. De samenwerking met Fred Rutten lijkt te worden beëindigd. Dat schrijft Het Nieuwsblad dinsdag. Volgens de krant stond Rutten 'niet te popelen' om bij de club uit Brussel aan de slag te gaan en andersom lijkt Anderlecht ook niet overtuigd van zijn kwaliteiten. Paars-Wit ging begin januari met Rutten in zee, enkele weken na het ontslag van Hein Vanhaezebrouck.

Rutten kreeg bij zijn nieuwe club een contract voor onbepaalde tijd en daardoor kan Anderlecht relatief eenvoudig onder dat contract uit. Onder leiding van de 56-jarige trainer won de Belgische topclub vier van de acht competitieduels. De laatste twee wedstrijden werden allebei gewonnen.

Anderlecht pakte zondag drie punten tegen Kortrijk (2-0), waardoor men zich plaatste voor de play-offs om het kampioenschap. Het gat met koploper Racing Genk is veertien punten, maar bij het begin van de play-offs worden de punten gehalveerd. Als Rutten na dit seizoen niet verdergaat, zijn naar verluidt Kasper Hjulmand (FC Nordsjaelland) en Bernd Storck (Royal Excel Moeskroen) in beeld om hem op te volgen.

Feyenoord meldt principeakkoord met Kökcü over nieuw contract

Feyenoord heeft met Orkun Kökcü een principeakkoord bereikt over een nieuw contract, zo maakt de club via de officiële kanalen wereldkundig. De huidige verbintenis van de achttienjarige middenvelder loopt nog tot medio 2020, maar hij ligt nu drie jaar langer vast bij de Rotterdammers. Het hing al een tijdje in de lucht dat Kökcü zijn handtekening zou gaan zetten onder een nieuw contract bij Feyenoord.

Kökcü werd afgelopen zomer door trainer Giovanni van Bronckhorst definitief bij de eerste selectie gehaald. In december 2018 maakte de aanvallend ingestelde middenvelder zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord, waarin hij tegen FC Emmen direct van zich deed spreken met een doelpunt en een assist. Tot dusver speelde hij zeven wedstrijden in het eerste elftal van de Rotterdammers en afgelopen zondag was hij tevens trefzeker tegen Vitesse.

"Dat ik nog geen twee jaar nadat ik hier mijn eerste profcontract heb getekend alweer mijn handtekening mag zetten onder een nieuw contract maakt mij ongelooflijk trots. Met de ontwikkeling die ik dit jaar heb doorgemaakt, heb ik dit af kunnen dwingen. Het motiveert mij alleen maar nog meer om de volgende stappen te zetten. Ik heb uitgebreid met de club gesproken over de plannen met mij en voel het vertrouwen dat ik hier bij Feyenoord de komende jaren kan uitgroeien tot een vaste waarde", vertelt Kökcü op de website van Feyenoord.

Zijn ontwikkeling bleef in het buitenland niet onopgemerkt en Kökcü werd de afgelopen tijd meer dan eens in verband gebracht met een vertrek bij Feyenoord, mede vanwege zijn tot 2020 lopende contract. Besiktas zou nadrukkelijk geïnteresseerd zijn geweest in de diensten van de middenvelder, maar hij heeft nu dus voorlopig zijn nabije toekomst aan Feyenoord verbonden. Martin van Geel, technisch directeur in De Kuip, toont zich content met de contractverlenging van Kökcü.

"Orkun heeft alles wat een moderne creatieve middenvelder nodig heeft en daarmee de potentie om hier de komende jaren ontzettend belangrijk te worden. Bovendien is hij tweebenig, wat hem nóg completer maakt. Naast al zijn voetballende kwaliteiten beschikt hij ook over de juiste mentaliteit om die potentie waar te maken. Hier gaan we veel plezier aan beleven", zo laat Van Geel weten. Kökcü speelde voor Stormvogels en FC Groningen, alvorens hij in 2014 in de jeugdopleiding van Feyenoord terechtkwam.

Geen nieuwe ritzege voor Groenewegen, Bennett ditmaal de snelste

Sam Bennett heeft de derde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Ierse sprinter was na etappe van 200 kilometer de snelste. Caleb Ewan werd tweede, voor de Nederlander Fabio Jakobsen. Dylan Groenewegen, die de eerste twee etappes won, kwam ditmaal niet verder dan een negende plaats, maar blijft wel leider in het algemeen klassement.

Waar de eerste twee etappes vooral waaierrijden was het ditmaal een rustige etappe in Parijs-Nice. Lang reed er een tweetal van Delko-Marseille op kop, maar was al snel duidelijk dat Ramunas Navardauskas en Alessandro Fedeli werden teruggepakt door het peloton, dat was op veertig kilometer van de streep.

De ploegen deden het rustig aan tot aan de laatste tien kilometer. In het slot trok team Sky het toch nog op de kant. Het zorgde voor enige verschillen in het peloton, maar op twee kilometer kwam alles weer bij elkaar. De lang verwachte massasprint zou er dan ook komen en daar was de Ier Bennett de snelste. De snelle man van BORA-hansgrohe won voor de Australiër Ewan en de Nederlander Jakobsen.

Nieuwe trailer Aladdin toont iets minder van Will Smith

Na de controverse over hoe Will Smith eruit ziet in de eerdere trailer voor de live-action-remake van Aladdin heeft de nieuwe trailer, die vandaag is verschenen, wat minder beelden van zijn Genie.

De eerste beelden van een blauwe Will Smith met het kapsel van Robin Williams' Genie zorgde voor memes en een algehele slechte indruk van de zoveelste Disney-remake. De nieuwe trailer toont echter wat meer verhaalelementen, castleden en laat een stukje van A Whole New World horen, waarmee de film een nieuwe kans krijgt.

Aladdin, een film van Guy Ritchie op basis van een scenario van hemzelf met John August, heeft Mena Massoud als Aladdin, Naomi Scott als Jasmine en Marwan Kenzari als Jafar. De film is te zien vanaf 22 mei.

MMA-ster McGregor gearresteerd vanwege vernieling

De Ierse kooivechter Conor McGregor heeft zichzelf weer eens in de nesten gewerkt. De voormalige UFC-kampioen werd maandag in Miami gearresteerd op verdenking van vernieling en diefstal van een mobiele telefoon.

Bij het Fontainebleau Miami Beach hotel maakte een man foto's van de steenrijke vechtsporter en blijkbaar kon McGregor dat niet waarderen. Hij rukte de telefoon uit de handen van de man en gooide deze op de grond waarna hij er nog een aantal keer op stampte. Daarna pakte Notorious de telefoon op en liep er mee weg.

De politie werd gebeld en McGregor werd gearresteerd. Later op de dag kwam hij na betaling van 12.500 dollar borgtocht weer vrij. Via Instagram gaf McGregor een boodschap aan zijn fans. "In deze wereld is geduld hebben een deugd waar ik constant aan werk. Ik hou van al mijn fans. Dank aan allen."

Voor een ieder die onderstaande Instagram niet kunnen zien, klik hier.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Patience in this world is a virtue I continue to work on. I love my fans dearly. Thank you all ❤️

Een bericht gedeeld door Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) op12 Mrt 2019 om 12:22 (PDT)

100 Urkse jongeren belagen Marokkaans gezin

Een incident in de relationele sfeer heeft 100 Urker jongeren op de been gebracht die verhaal kwamen halen bij de 18-jarige Soufyan Boukhizzou. Zijn moeder en zus trachtten hem te beschermen en raakten daarbij gewond. Zelf kreeg Soufyan ook klappen.

Soufyan, geboren op Urk, zegt zelf dat wraak de aanleiding is dat de Urker jongeren hem een les kwamen leren. De politie van Urk en diverse omliggende korpsen moesten met veel mankracht en inzet van de politie te paard de rust weer afdwingen. Tijdens het incident schijnt er ook “Geertje Wilders” geroepen te zijn. Waarom is niet geheel duidelijk. Tevens werd er met vuurwerk en stenen gegooid.

Volgens Soufyan was het een wraakactie, volgens buurtbewoners zou hij zich ‘vervelend’ hebben gedragen naar een vrouw of meisje. Een buurtbewoonster verklaarde dat je dat soort zaken niet moet doen in Urk als Marokkaan omdat dit dan het resultaat is.

Inmiddels is het nu rustig maar is onduidelijk voor hoelang. Marokkanen uit Amsterdam hebben al gedreigd met vergeldingsacties aanstaande woensdagavond. De burgemeester van Urk laat weten dat dit soort toestanden niet kunnen maar wil hangende het politieonderzoek geen verdere mededelingen doen over dit incident.

Bedreiger Geert Wilders blijft 2 weken in bewaring

De 61-jarige man die op zaterdag 9 maart jl. in Heerlen is aangehouden op verdenking van bedreiging van Geert Wilders, is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris besloot om de verdachte voor twee weken in bewaring te stellen.

De man werd zaterdag door de politie aangesproken. Hij gaf aan op weg te zijn naar de heer Wilders die in Heerlen was om campagne te voeren. Bij de aanhouding trof de politie twee messen en een bijl aan.

Nicky Haydens laatste superbike in de verkoop

Ten Kate Racing biedt de laatste superbike van overleden motorcoureur Nicky Hayden te koop aan. Op de Honda CBR1000RR SP2 reed de Amerikaan in 2017 zijn laatste World-Superbikeraces. 

In 2016 en 2017 reed The Kentucky Kid voor de Nederlandse fabriek in het WK superbikes voordat hij betrokken raakte bij een noodlottig ongeval in Italië. De toen 35-jarige Hayden werd in de omgeving van Rimini tijdens een trainingsrit op zijn mountainbike aangereden door een auto. De voormalig MotoGP-wereldkampioen werd met ernstig hersenletsel en meerdere botbreuken overgebracht naar een ziekenhuis in de regio. Nadat hij tevergeefs werd verplaatst naar een ander ziekenhuis, overleed hij vijf dagen later op 22 mei 2017. 

De te koop aangeboden motor is nog in originele staat en volgens Ten Kate 'volledig operationeel'. Daarnaast staat deze afgesteld zoals Hayden er mee reed en dus voorzien van onderstaande 2017 specs uit de World Superbikes. Uiteraard levert het motorsportteam een certificaat van authenticiteit. Wel dien je diep in de buidel te tasten: voor zo'n € 95.000 heb je Nicky Haydens laatste racemachine in je garage staan. 

76 gemeenten gaan stemmen centraal tellen

76 van de 355 gemeenten gaan bij de komende verkiezingen experimenteren met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dat vandaag besloten.

De experimenten vinden plaats tijdens de gecombineerde provinciale staten- en waterschapsverkiezingen van 20 maart aanstaande. In de 76 experimenteergemeenten tellen de leden van de stembureaus op 20 maart na het sluiten van de stembussen om 21 uur de stembiljetten voor beide verkiezingen alleen op partijniveau.

Op basis daarvan kan op de avond van de stemming voor elke gemeente een voorlopige uitslag worden bepaald. De stembureaus tellen dus niet hoeveel stemmen op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt de volgende dag, donderdag 21 maart, op een centrale locatie, door uitgeruste tellers. Deze tellers werken onder verantwoordelijkheid van een gemeentelijk stembureau.

Doel van de experimenten is het telproces betrouwbaarder en transparanter maken. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd. De experimenten vinden plaats op grond van de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming uit 2013. Minister Ollongren werkt aan een wetswijziging die centraal tellen in de Kieswet regelt.

Op Rijksoverheid is de lijst met gemeenten te vinden die meedoen aan het experiment. 

76 gemeenten gaan stemmen centraal tellen  (Foto: FOK!)
76 gemeenten gaan stemmen centraal tellen (Foto: FOK!)

Nederlandse jongen Charly T. vrijgelaten in Spanje

De 17-jarige Nederlander Charly T. is per direct op vrije voeten gesteld door een Spaanse rechter.

Lees ook: 17-jarige Nederlander op dubieuze gronden vast in Spanje

De rechter, María Amor Martínez Atienza, heeft die beslissing genomen als voorschot op haar uitspraak die over enkele dagen wordt verwacht. 

Er zouden volgens de rechter onvoldoende gronden zijn om T. nog langer in voorarrest te houden. De zaak tegen hem, was vrijwel uitsluitend gebaseerd op twee dubieuze getuigenverklaringen van Britse meisjes. T. wordt verdacht van het misbruiken van die meisjes bij het zwembad van zijn hotel. Zelf heeft T. altijd ontkend schuldig te zijn. 

T. heeft een halfjaar lang vastgezeten in een cel in een Spaanse jeugdinrichting.

9 maanden cel voor grootschalige merkfraude

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 33-jarige man uit Eindhoven voor grootschalige merkfraude tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zijn 31-jarige broer uit Nuenen krijgt voor zijn aandeel een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De mannen handelden van september tot en met november 2016 in vervalste kleding, accessoires en horloges. Ze verkochten onder meer truien, broeken, jassen en riemen vanuit gehuurde opslagboxen aan klanten. Deze artikelen waren voorzien van valse of vervalste merktekens. De rechtbank oordeelt op basis van de bewijzen dat de mannen wisten dat het geen originele merkartikelen waren en dat ze dus vervalst waren.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de broers zowel de reputatie, exclusiviteit en werfkracht van de originele merken hebben geschonden, maar ook het vertrouwen dat de consument moet kunnen hebben in de juistheid van merkaanduidingen. Bovendien maakten ze inbreuk op het exclusieve intellectuele eigendomsrecht dat de rechthebbenden hebben op hun merk. Door de vervalste merkartikelen tegen spotprijzen aan te bieden, werd de markt verstoord.

De rechtbank legt de 33-jarige man een aanzienlijk zwaardere straf op, omdat het initiatief van hem uitging en hij een leidinggevende rol had. Bovendien is hij in 2015 ook veroordeeld voor merkfraude en accepteerde hij in datzelfde jaar een transactievoorstel dat zag op verdenking van merkfraude. De handel in vervalste merkartikelen maakt kennelijk deel uit van het gedragspatroon van de man, aldus de rechtbank. Met een gevangenisstraf wil de rechtbank proberen dit patroon te doorbreken.

De jongste broer krijgt een lagere straf omdat hij niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten. Ook speelde hij een ondergeschikte rol in het geheel. Hij ontving onder meer klanten, maakte prijsafspraken en verplaatste de artikelen tussen verschillende locaties. In het voordeel van beide broers houdt de rechtbank er tot slot rekening mee dat het Openbaar Ministerie deze zaken niet binnen een redelijke termijn aan de rechter voorgelegd heeft.

Messentrekker Etten-Leur overleden

Even voor 08.00 uur op dinsdagmorgen werd bij de politiemeldkamer melding gemaakt dat een (mogelijk) verwarde man met een hakmes rondliep in de buurt van de Geerkade in Etten-Leur. Deze man zou mensen op een agressieve manier benaderd hebben en het verzoek was of de politie een kijkje kon nemen.

Agenten zijn hierop ter plaatse gegaan en zagen de man, die aan de beschrijving van de eerdere melding voldeed, lopen op de Muldersweg in Etten-Leur. De man had inderdaad een soort hakmes bij zich. Hiermee kwam hij op een agressieve manier op de agenten af. Die gaven hem een aantal malen het bevel het mes weg te doen. Hier reageerde de man niet op. De man bleef op hen af komen en de agenten zagen zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. Ook hier reageerde de man niet op. Hierna is gericht op de man geschoten door de agenten. De man werd in zijn romp geraakt.

Meteen hierna zijn een ambulance en een traumahelikopter ter plaatse gekomen. De man, wiens identiteit nog altijd niet bekend is bij de politie, is met de ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Hij was aanspreekbaar.

Getuigen gezocht
De politie is op zoek naar getuigen van het gebeuren. Mensen die de (mogelijk verwarde) man eerder hebben zien lopen, of die door hem benaderd zijn, worden verzocht zich te melden. Dat kan via het algemene telefoonnummer van de politie (0900-8844) of via What’s App (06-1220 7006).

Omdat er geschoten is door de agenten is de rijksrecherche in kennis gesteld van het incident. Zij gaan onderzoek doen of de politie gerechtigd was het vuurwapen te gebruiken. Ook wordt het incident zelf onderzocht door rechercheurs.

Update 14:25 uur
De politie meldt op Twitter dat de man is overleden. 

OM eist cel voor leveren munitie aan Franse terreurcel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen van 24 en 30 maanden geëist tegen vijf mannen die Franse terroristen zouden hebben geholpen aan een grote partij Kalasjnikov munitie. Voor een zesde verdachte vroeg het OM vrijspraak.

De partij van 45 kilo zware munitie werd op Eerste Paasdag 2016 aangetroffen in een kelderbox in Rotterdam-West. Dat gebeurde na de aanhouding van Anis B., een door Frankrijk gezocht terrorismeverdachte, die aan de gewapende strijd van IS in Syrië zou hebben deelgenomen.

Duidelijke link
Bij het oprollen van de terreurcel, waarvan B. vermoedelijk deel uitmaakte, ontdekte de politie op 24 maart 2016 een appartement van IS in Argenteuil. In deze schuilplaats werden vijf Kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften gevonden.

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket was de in Rotterdam gevonden munitie bedoeld om met het wapenarsenaal in Argenteuil gebruikt te worden bij een terroristische aanslag. "Het onderzoek heeft een duidelijke link opgeleverd tussen de Nederlandse wapenhandel en de voorbereiding van aanslagen in Frankrijk", aldus de officier van justitie.

Na de munitievondst hebben politie en justitie de stukjes gelegd van een puzzel die zicht gaf op contacten en afspraken tussen de Franse terreurverdachten en de Nederlandse verdachten. Een belangrijke vraag daarbij was of de Franse terreurcel vertakkingen had in Nederland. Daarvan is niets gebleken.

De munitie was verpakt in plastic tassen waarop van drie verdachten vingerafdrukken zijn aangetroffen. Deze vingerafdrukken zaten niet op het hengsel, maar midden op een plastic boodschappentas met munitie.

Boze opzet
Uit het onderzoek is niet gebleken dat de verdachten in Rotterdam wisten dat de munitie bedoeld was voor het plegen van een grote terroristische aanslag. Daarmee ontbrak bij hen boze opzet, maar zijn zij de terreurverdachten wel behulpzaam geweest, aldus het OM. Volgens de officier van justitie waren de verdachten medeplichtig aan een terroristische organisatie, die de bedoeling had een dodelijke aanslag te plegen.

"Dat deze verdachten uiteindelijk geen bloed aan hun handen hebben is niet aan henzelf te danken. De gevolgen zouden niet zijn te overzien geweest wanneer in Frankrijk, België of Nederland niet tijdig ingegrepen zou zijn", benadrukte de officier van justitie. Hij verweet het criminele milieu schaamteloos de schouders op te halen voor het terroristische leed waarvoor het ook verantwoordelijk is.

Vrijspraak
Het minste licht is gevallen op de rol van de verdachte in wiens kelderbox de munitie is ontdekt. Hij heeft steeds gezegd niet beter te weten dan dat de Franse terreurverdachten zakken met kleren bij hem in berging gezet hebben. Ook volgens de verklaringen van de Fransen zou de bewoner van niets hebben geweten. Tegenover deze ontlastende verklaringen zijn geen puzzelstukjes gevonden die een ander beeld geven. Alles bij elkaar bracht het de officier van justitie tot het vragen om vrijspraak.

Het proces wordt donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten.

Bedrijven voor ruim 2 miljoen euro opgelicht: 4,5 jaar cel

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 47-jarige man uit Moergestel tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor flessentrekkerij. De man bestelde meer dan 3 jaar lang goederen bij verschillende bedrijven, maar hier werd niet of slechts gedeeltelijk voor betaald.  In totaal leden de gedupeerden daardoor ruim 2 miljoen euro schade. Zijn 47-jarige vrouw wordt vrijgesproken van betrokkenheid. Wel krijgt zij een taakstraf van 72 uur omdat ze de curator geen toegang tot de boekhouding van haar failliete bedrijf gaf terwijl ze daartoe wel verplicht was.

De man bestelde in een periode van ruim 3 jaar (maart 2013 - juni 2016) bij 14 verschillende bedrijven grote partijen goederen. Hij nam steeds telefonisch, per e-mail en soms in persoon contact op met het bedrijf en maakte zijn belangstelling kenbaar voor onder meer zeep, koffie, handschoenen, naaimachines, energiedrankjes en kaarsen. Vervolgens sprak de man een verkoopprijs af.  De goederen die de man had afgenomen werden helemaal niet of slechts voor een deel betaald. 

De rechtbank veroordeelt de man ook voor valsheid in geschrifte. Zo vervalste hij op grote schaal betalingsbewijzen die hij vervolgens gebruikte om bij zijn leveranciers de indruk te wekken dat hij voor de bestelde goederen had betaald. Hij maakte eveneens 3 fictieve overeenkomsten op tussen hemzelf en het Openbaar Ministerie waarin wordt vermeld dat er een vergoeding is vastgesteld. De man is met zo'n overeenkomst naar de bank gegaan. Bovendien vervalste hij een aantal medische stukken en gaf hij deze aan zijn advocaat om een verzoek tot schorsing van zijn voorlopige hechtenis in deze strafzaak te onderbouwen.
De rechtbank heeft de man vrijgesproken van oplichting van een viertal bedrijven.

Partner
Volgens de officieren van justitie was de vrouw van de verdachte medeplichtig aan flessentrekkerij. Zij zou haar man hebben geholpen door bedrijven op haar naam te zetten en bankrekeningen te openen. Ook zou zij volgens de officieren ruim 92.000 euro hebben witgewassen en voldeed zij niet aan de boekhoudplicht en de inlichtingenverplichtingen toen een van de bedrijven failliet ging waarvan zij op papier bestuurder was.

Volgens de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie niet het bewijs geleverd dat de vrouw wist dat haar partner strafbare feiten aan het plegen was. Ook is niet bewezen dat zij wist dat de 92.000 euro crimineel geld was. De rechtbank spreekt haar daarom vrij van beide verwijten. Wel had zij de curator de boekhouding van haar bedrijf moeten geven voor de afwikkeling van het faillissement. Dat is een strafbaar feit en daar veroordeelt de rechtbank haar voor.

Brutaal en gewetenloos
Bij het bepalen van de straf van de man houdt de rechtbank rekening met het raffinement en de brutaliteit waarmee hij te werk ging en met zijn gewetenloosheid en onverbeterlijkheid. De rechtbank rekent het hem zeer aan dat hij steeds alleen oog had voor zijn eigen belangen.
De man bracht de gedupeerde bedrijven ernstige financiële schade toe. De geleden schade bedraagt in totaal ruim 2 miljoen euro, en het is maar zeer de vraag of de bedrijven deze schade ooit volledig vergoed zullen krijgen.
Al met al vindt de rechtbank een lange vrijheidsstraf op z'n plaats. Wel houdt de rechtbank er rekening mee dat de man volgens een psychiater en een psycholoog aan een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens lijdt.
De gedupeerde bedrijven dienden bij de strafrechter verzoeken in voor een schadevergoeding. Maar omdat de behandeling van die vorderingen te complex is voor een strafprocedure, verwijst de rechtbank de bedrijven door naar de burgerlijke rechter.

24 jaar en tbs voor dubbele moord en mishandelingen

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 38-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar en tbs met dwangverpleging. De man heeft in de avond van 14 december 2017 2 mensen van het leven beroofd en geprobeerd om 2 anderen te doden. Eerder die avond had hij ook al een man mishandeld. Ook is de man veroordeeld voor een mishandeling op 12 december 2017 en een zware mishandeling op 20 januari 2017.

Toerekeningsvatbaar ondanks psychose
Tijdens de feiten van 14 december 2017 verkeerde de man in een psychose. Dat was voor het Pieter Baan Centrum reden de rechtbank te adviseren de man voor die feiten ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Dat advies volgt de rechtbank niet. De rechtbank is namelijk van oordeel dat de man de psychotische toestand mede aan zichzelf te wijten heeft door het gebruik van cannabis en pillen. Deze pillen zijn door de man beschreven als “hallucinogene pillen” en “illusietabletten”.

Hogere straf dan geëist
De officier van justitie had geëist om, naast de oplegging van de tbs-maatregel, aan de verdachte 18 jaren gevangenisstraf op te leggen. De rechtbank legt echter een hogere straf op, gelet op het aantal ernstige strafbare feiten en het schokkende, gruwelijke karakter van de daden, het leed dat de verdachte daarmee heeft aangericht, zijn persoonlijke omstandigheden en zijn proceshouding.

Schadevergoeding
19 personen wensten een schadevergoeding van de man voor het leed dat hen bij de diverse strafbare feiten overkomen is. Zij vorderden in totaal een bedrag van meer dan 654.000 euro. Aan 13 personen heeft de rechtbank een schadevergoeding toegekend. Het totaalbedrag van die vergoedingen bedraagt 156.110,29 euro.

Ook Rijksmuseum wil koloniale roofkunst teruggeven

Na het Tropenmuseum, wil ook het Rijksmuseum roofkunst retourneren naar landen van herkomst. Het museum gaat zelf op zoek naar de rechtmatige eigenaren.

Daarom opent het Rijksmuseum de dialoog met Sri Lanka en Indonesië, meldt Trouw. 'Het is schandalig dat Nederland zich nu pas met teruggave van koloniaal erfgoed bezighoudt. We hadden het veel eerder moeten doen, daar is geen excuus voor', zegt directeur Taco Dibbits in de krant.

Indonesië kan bijvoorbeeld De diamant van Banjarmasin terug verwachten. De steen werd in de negentiende eeuw met geweld gestolen op Borneo. Sri Lanka maakt weer aanspraak op een kanon dat oorspronkelijk van de Singalese koning Kandy was. Tijdens een militaire campagne in 1765 namen de Nederlanders het mee.

In totaal staat de herkomst van ongeveer duizend stukken van het Rijksmuseum ter discussie. Dat is een kwart van alle koloniale stukken in de collectie.

Binnenkort je eigen persoonlijke gezondheidsomgeving

Vandaag heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een regeling aangekondigd, waarmee het voor iedere Nederlander mogelijk is om de komende jaren kosteloos gebruik te maken van een digitale persoonlijke gezondheidsomgeving. Hiermee kun je als patiënt zelf bepalen of en met welke zorgverleners je jouw medische gegevens deelt.

Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)
Een PGO is een digitaal hulpmiddel, bijvoorbeeld een website of app, waarmee je toegang hebt tot je eigen gezondheidsgegevens. Met een PGO krijgen patiënten meer regie over de eigen gezondheidsgegevens. In een gezondheidsomgeving kan iedereen dus straks de gegevens zien die bijvoorbeeld jouw huisarts, apotheek en ziekenhuis over jou hebben verzameld. Daarnaast bieden de PGO’s allerlei mogelijkheden tot ondersteuning van een gezonde leefstijl, zoals bijvoorbeeld het thuis meten en vastleggen van je hartslag.

Gebruikersregeling
De gebruikersregeling is een tijdelijke financieringsregeling voor de leveranciers van de persoonlijke gezondheidsomgeving. De gebruikersregeling is geen subsidie, iedere leverancier kan zich inschrijven en er zit geen limiet aan het aantal gebruikers. De leveranciers dienen te voldoen aan het MedMij-label waardoor gezondheidsgegevens veilig uitgewisseld kunnen worden.

Planning
Binnenkort maakt de Patiëntenfederatie een PGO-keuzehulp beschikbaar, die mensen kan helpen bij het kiezen van de PGO die het beste bij hun wensen en gezondheidssituatie past. De eerste regeling loopt van 1 oktober 2019 tot eind 2020.

Stephen Hawking geëerd met zwartegatmunt

De vorig jaar overleden natuurkundige Stephen Hawking wordt in Groot-Brittannië geëerd met een heuse munt. De Royal Mint heeft een munt van 50 pence uitgebracht met daarop een weergave van een zwart gat, een astrofysisch fenomeen waar Hawking vele jaren onderzoek naar heeft gedaan.

Hawking, algemeen gezien als een van de meest briljante mensen ooit, overleed vorig jaar op 76-jarige leeftijd. Hij zat al decennia in een rolstoel en kon alleen met behulp van een spraakcomputer praten wegens een zeldzame ziekte, maar bleef onderwijzen en onderzoeken.

In de zomer wordt een beslissing genomen over wie er op het nieuwe Britse biljet van 50 pond komt te staan. Dat wordt in elk geval een wetenschapper, maar wie is nog niet bekend. Naast Hawking kregen ook baanbrekende wetenschappers als Isaac Newton en Charles Darwin een 'eigen munt'.

Van Barneveld en Sylvia gaan scheiden, darter zoenend gespot met 'mysterieuze vrouw'

Tijd om eens even lekker te roddelen. Dartend bakt hij er bijzonder weinig meer van, dus vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld komt op een andere manier in het nieuws: de Hagenaar en vrouw Sylvia gaan na zo'n 25 jaar huwelijk scheiden.

Wat de precieze oorzaak is boeit natuurlijk niet zo, maar feit is dat Van Barneveld onlangs al zoenend gesnapt is met een mysterieuze jongedame, te zien op beelden in de Britse rioolpers. Dat zou gebeurd zijn in een hotel in Exeter, nadat hij enkele weken geleden in de Premier League van Michael Smith had verloren.

Van Barneveld's manager Jaco van Bodegom heeft al laten weten dat de beelden echt zijn en dat de dame waar de pijlen op gericht zijn vermoedelijk Barney's nieuwe vriendin is, waarmee hij een jongedame aan de haak heeft geslagen die amper ouder is dan zijn kleinzoon Mason.

Barney en Sylvia zijn nog wel getrouwd, maar het management heeft laten weten dat het niet lang gaat duren: "De echtscheiding is in gang gezet."

24 jaar gevangenisstraf en tbs voor doodslag en gekwalificeerde doodslag

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een 43-jarige man veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf en tbs met bevel tot verpleging. De man heeft op 18 januari 2013 opzettelijk een 66-jarige vrouw en een 71-jarige man op gruwelijke en gewelddadige wijze elk in hun eigen woning in Groningen van het leven beroofd. Beide slachtoffers hebben eerder onderdak aan hem geboden.

De uitspraak van de rechtbank
De rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de verdachte eerder voor dubbele doodslag tot 20 jaar gevangenisstraf (ECLI:NL:RBNNE:2016:2607). Tegen deze uitspraak is door het openbaar ministerie en de verdachte hoger beroep ingesteld.

Hogere gevangenisstraf
Het gerechtshof komt tot een hogere straf dan de rechtbank. In de zaak van de vrouw acht het gerechtshof doodslag bewezen. In de zaak van de man komt het hof tot een bewezenverklaring van gekwalificeerde doodslag. Ten tijde van de tweede doodslag heeft financieel gewin een rol gespeeld.

Gekwalificeerde doodslag is een doodslag die onder (straf)verzwarende omstandigheden is gepleegd en behoort tot de ernstigste misdrijven die het Wetboek van Strafrecht kent.

Tbs met dwangverpleging
Daarnaast legt het hof de maatregel van terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging op. Bij de verdachte is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en wel zodanig dat er tevens gesproken kan worden van psychopathie. Deze stoornis bestond ook ten tijde van de bewezenverklaarde feiten. Het hof is van oordeel dat sprake is van zodanig recidivegevaar dat voor de bescherming van de samenleving de oplegging van deze maatregel vereist is.

The Baller komt naar Fortnite

Epic Games heeft bekendgemaakt dat Fortnite een nieuw voertuig krijgt. Het nieuwe voertuig heet The Baller en doet denken aan de hamsterbal uit Jurassic Park. The Baller is als het goed is vanaf vandaag beschikbaar met de komst van patch v8.10.

Naast een nieuw voertuig krijgt Fortnite ook een knop om aankopen te annuleren. Spelers krijgen vijf minuten de tijd zich te bedenken. Naast dat je dus maar vijf minuten hebt mag je ook niet een game starten. Doe je dat wel dan is je aankoop gewoon blijven.

Fortnite The Baller

Herlings zet streep door wereldtitel, Amerika alternatief?

Regerend wereldkampioen Jeffrey Herlings zal zijn titel in de MXGP niet kunnen prolongeren. Eind januari brak de motocrosser zijn voet tijdens een trainingskamp in Spanje en de Brabander moet zeker nog tot eind april revalideren. "Daardoor kan een groot kruis door de wereldtitel", zei Herlings maandag in gesprek met de NOS

De breuk in zijn voet is complex, maar opluchting heerst nu duidelijk is geworden dat de racer geen blijvende schade heeft opgelopen. "Het was echt lelijk gebroken. Zo erg dat het maar de vraag was of het wel helemaal goed ging komen. Voor mij is het nu dus het belangrijkste dat het goed herstelt, want ik wil mijn voet nog langer gebruiken." Mogelijk kan de 24-jarige Nederlander pas in mei zijn rentree maken in de MXGP van Lombardijen. "Het is lastig om te accepteren dat ik straks alleen maar meedoe voor dagsuccessen. Het wordt moeilijk me te motiveren voor races zonder hoofddoel." 

Het op voorhand verliezen van het kampioenschap voelt voor de kritische coureur als zijn eigen schuld: "Het was mijn eigen fout. Ik ben zelf gevallen en kan niemand wat verwijten." Het advies van de mensen om hem heen, om minder hard te trainen, sloeg Herlings in de wind. "Maar het is nu alsof ik de sinaasappel helemaal heb uitgeperst en daardoor weer een wereldtitel heb vergooid. Dat voelt als falen", besluit hij teleurgesteld. 

Amerika
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en de racer uit Geldrop heeft zijn zinnen gezet op een alternatief kampioenschap, de AMA Nationals. De Amerikaanse tegenhanger van de MXGP is sportief en commercieel interessant maar gaat, misschien nog wel belangrijker, pas op 18 mei van start. "Ik sta er zeker voor open. Maar alleen als ik dan weer helemaal fit ben, me goed kan voorbereiden én in staat ben om voor de titel te rijden," geeft Herlings toe. Daarnaast ligt een mogelijke deelname grotendeels in handen van zijn werkgever. Het Oostenrijkse KTM moet de wereldkampioen toestemming verlenen en dat is niet zo vanzelfsprekend. Zij hebben al twee titelkandidaten die van start gaan in het Amerikaanse kampioenschap en die zitten waarschijnlijk niet op meer concurrentie te wachten. "Komende week hebben we in Oostenrijk gesprekken met het team. Dit is een van de scenario's die besproken zal worden. Maar pas later hakken we de knoop door", aldus de coureur. 

Wereldkampioen
Vorig jaar werd Jeffrey Herlings op Assen met overmacht de eerste Nederlandse motocrosswereldkampioen in de geschiedenis. Van de negentien grand prixs won hij er zeventien. In januari werd Herlings tijdens het KNMV Motorsportgala nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Inbreker mishandelt bewoner

Vanochtend vroeg is een man mishandeld nadat hij een inbreker had betrapt. De inbreker werd overlopen door een bewoner van een studentenhuis aan de Groesbeeksedwarsweg in Nijmegen.

Het slachtoffer werd mishandeld met een vuurwapen of iets wat daarop leek. Bij de mishandeling raakte het slachtoffer lichtgewond, hij moest behandeld worden aan zijn verwondingen. De politie is meteen een onderzoek gestart naar de inbreker. Het gaat om een man van ongeveer 30 jaar oud. Hij is lichtgetint en ongeveer 1.85m lang. Bij zijn vlucht had hij een korte donkere gewatteerde jas aan. Heeft u wat gezien dat hiermee te maken kan hebben? Bel dan de politie vandaag nog via 0900-8844.

Vakbonden boos op D66 om verkiezingsposter bij Hemwegcentrale

De regering sluit de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam jaren eerder dan tot nu toe aangenomen werd. En daar is coalitiepartij D66 zo trots op, dat er naast de centrale nu een verkiezingsposter van de partij hangt. Maar de vakbonden en het energiebedrijf zijn boos.

"Een beetje laag om over de rug van werknemers die hun baan dreigen te verliezen een politiek puntje te scoren", zegt FNV-bestuurder Ruud Cornelisse vandaag in De Telegraaf. D66 onthulde de enorme verkiezingsposter op het moment dat de werknemers hoorden dat zij veel eerder dan gedacht hun baan kunnen verliezen. D66-leider Rob Jetten kwam zelfs lachend poseren bij de poster.

"Wat mij betreft past het niet om daar breed lachend te gaan staan", zegt Cornelisse die spreekt van een ongepaste, polariserende provocatie. Ook Reinier Castelein van vakbond De Unie is boos. "Dit is een klap in het gezicht van de medewerkers', zegt hij in de krant. 'Hiermee worden tweehonderd mensen weggezet. Dit kan gewoon niet. En het is bovendien erg kinderachtig."

Eigenaar Vattenfall (voorheen Nuon) heeft D66 gevraagd de poster te verwijderen, om zo rekening te houden met de werknemers. Maar D66-campagneleider Jan Paternotte wil dit niet doen. "Het bord blijft staan tot 23 maart. Het is van groot belang voor ons allemaal dat we stoppen met het verbranden van kolen. Wij willen daarom al langer dat we de Hemwegcentrale gaan sluiten. Hoe eerder hoe beter", aldus de politicus.

Hof wil verdachte niet vrijlaten wegens aanstaande Brexit

Het Amsterdamse gerechtshof heeft een opvallend argument om het verzoek van een verdachte niet in te willigen. De naderende Brexit zou een van de belangrijkste redenen zijn om zijn voorlopige hechtenis niet te schorsen.

Momenteel zit de man vast in Alphen aan den Rijn, nadat de rechtbank eerder al een verzoek tot schorsing van zijn voorlopige hechtenis had afgewezen. Zijn advocaat ging tegen dat besluit in hoger beroep, maar daar gaat het hof niet in mee.

Dat verzoek wordt niet ingewilligd, maakt het hof nu bekend. Zo waren de nieuwe bewijsstukken onvoldoende. Maar wat vooral meeweegt, is dat de verdachte een Britse burger is. Hij heeft bovendien een woning in het Verenigd Koninkrijk.

Bij schorsing zou de kans dat de verdachte vlucht daarom te groot zijn, denkt het hof. 'Gelet op de naderende Brexit is het onduidelijk of de verdachte voor de Nederlandse justitie nog traceerbaar of beschikbaar zal zijn.'

Islamitische organisaties: 'SIO, neem uw verantwoordelijkheid'

Zeven islamitische organisaties roepen het bestuur van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op om op te stappen, zodat het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam Sloterdijk kan blijven voortbestaan. Dat schrijven de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO), de Unie van Marokkaanse Moskeeorganisaties in Nederland (Ummon), het Breed Interreligieus Intercultureel Overleg, Stichting Home Empowerment, het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMEMO) en het Inspraakorgaan Marrokanen Amsterdam (IMA) gezamelijk in een persbericht.

Kwaliteit islamitisch onderwijs
Volgens de zeven islamitische instellingen zouden in de discussie die is losgebarsten rondom het Cornelius Haga Lyceum 'individuele belangen prevaleren boven het algemeen belang van goed islamitisch voortgezet onderwijs'.

Om die reden roepen de zeven koepelorganisaties het SIO op om hun persoonlijk belang opzij te zetten en hun verantwoordelijkheid te nemen, 'zodat het Cornelius Haga kan blijven voorbestaan en we met de opgedane kennis en ervaring en de betrokenheid van de lokale moslimgemeenschap de school verder kunnen ontwikkelen'.

Cornelius Haga onder vuur
Het Cornelius Haga Lyceum ligt onder vuur nadat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid 'zeer verontrustende signalen' had ontvangen over de islamitische school. Zo zouden er 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat.

Daarop wilde burgemeester Halsema dat het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum op zou stappen. Ook werd de subsidie bevroren. De voorzitter van het SIO, Sonar Atasoy, reageerde woedend op de gemeente en noemde het een 'hetze tegen de school'.

FOK! Wat een weer: Bewolkt, af en toe regen en toenemende wind

Het is overwegend bewolkt en er valt af en toe lichte regen, vooral in het westen en noorden van het land. Aan het eind van de middag en in de avond gaat het van het westen uit enkele uren harder regenen. In de loop van de avond trekt de regen naar het oosten weg. De middagtemperatuur komt op 8 à 9°C uit. De zuidelijke wind neemt toe van matig naar overwegend vrij krachtig boven land en naar hard of stormachtig, 7 à 8 Bft vlak aan zee. In de avond draait de wind naar west tot noordwest en zijn er tijdelijk (zware) windstoten van 70-80 km/uur mogelijk.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en kan er een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De wind wordt zuidwest, matig tot vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust.

Overdag overheerst de bewolking en in het noorden regent het van tijd tot tijd. Elders komen enkele opklaringen voor, afgewisseld door buien, mogelijk met hagel en kans op onweer. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De zuidwest- tot westenwind wordt (vrij) krachtig, aan de kust hard tot stormachtig. Met name in de kustgebieden kunnen er opnieuw zware windstoten voorkomen. (Bron: KNMI)


Uitzicht op Torrox Costa (Spanje) (Foto: Kroezel)
Uitzicht op Torrox Costa (Spanje) (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

May en Juncker sluiten Brexitakkoord

Op de valreep is er volgens de Britse premier Theresa May een akkoord met de EU dat tegemoetkomt aan de rebellen in haar Conservatieve Partij. Die zijn bang dat de vangnetregeling voor de Ierse grens het land eindeloos aan EU-regels bindt. Volgens May en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker kan dit worden vermeden via gezamelijke arbitrage, maar feitelijk was dat al geregeld in de in januari verworpen exitdeal. Dinsdagavond wordt daar in het Lagerhuis opnieuw over gestemd.

May vloog maandag naar Straatsburg voor overleg met Juncker over het vangnet. Dat moet te allen tijden voorkomen dat er tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek een harde grens komt. Die is open sinds er met het Goede Vrijdagakkoord in 1998 een einde kwam aan decennialang geweld tussen Britse unionisten en Ierse republikeinen. Eerder wekte EU-onderhandelaar Michel Barnier wrevel met de suggestie dat als de Britten van het vangnet afwillen, ze het land er met uitzondering van Noord-Ierland uit terug kunnen trekken.

Tegen het openbreken van de exitdeal zelf heeft Ierland zich altijd verzet, en dit is dan ook niet gebeurd. Het akkoord bestaat uit een speciale verklaring die bij de exitdeal wordt gevoegd. Daarin belooft de EU nogmaals zich in te spannen om zo spoedig mogelijk een handelsovereenkomst met Groot-Brittannië te sluiten, waarmee de Ierse grens ook open kan blijven en die het vangnet dus overbodig maakt.

Arbitragepanel
Is het vangnet toch nodig dan kan Londen een arbitragepanel om opschorting ervan vragen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer de Britten vinden dat het bereiken van een handelsovereenkomst vanuit de EU wordt tegengewerkt.

De verklaring verduidelijkt dus dat de EU het Verenigd Koninkrijk niet te kwader trouw in het vangnet mag houden. Verder wordt het streven genoemd om het vangnet uiterlijk in december 2020 door een 'alternatieve regeling' te vervangen. Dat kan een handelsdeal zijn, maar bijvoorbeeld ook een op technologie gebaseerde 'onzichtbare' grens. In dat laatste geval moeten de Britten aantonen dat dit een werkende en aanvaardbare oplossing vormt voordat het vangnet kan worden opgezegd.

Over de streep
In januari werd Mays exitdeal met 230 stemmen verworpen, de grootste nederlaag van een regering uit de Britse parlementaire geschiedenis. Of May de overeenkomst nu wel over de streep krijgt hangt enerzijds af van de vraag of ze de rebellen in haar partij - en haar gedoogpartner, de Noord-Ierse unionistische DUP - weet te overtuigen dat er ten opzichte van januari daadwerkelijk iets is veranderd. Anderzijds hangt het af van de vraag hoeveel parlementsleden die eigenlijk tegen zijn, nu toch voorstemmen uit angst voor een chaotische no-deal Brexit, of uit angst dat de Brexit anders wordt uitgesteld.

Als de exitdeal het weer niet haalt, en die kans lijkt nog steeds aanzienlijk, krijgen de Lagerhuisleden later deze week eerst de gelegenheid om voor of tegen een no-deal Brexit te stemmen. Doen ze het laatste dan wordt er ook gestemd over uitstel van de Brexit, momenteel gepland voor 29 maart. Veel Conservatieve parlementariërs vrezen echter dat van uitstel afstel komt. Er wordt immers ook een amendement voorbereid om de exitdeal goed te keuren op voorwaarde dat die in een nieuw referendum aan de bevolking wordt voorgelegd.

De Britse regering komt dinsdag overigens nog met een extra verklaring, waarin het standpunt uiteen wordt gezet dat het Verenigd Koninkrijk zich eenzijdig uit het vangnet zal terugtrekken indien de handelsbesprekingen met de EU stuklopen, en er geen zicht is op een overeenkomst. Daarmee wordt gepoogd om nog een aantal harde Brexiteers te overtuigen.

'Vertrouwen in Europa en politiek stijgt'

Althans, als we het CBS mogen geloven. Volgens het CBS geven ruim zes op de tien 15-plussers in 2018 aan vertrouwen in de medemens te hebben, net zoveel als in 2017. Het vertrouwen in de pers, banken, ambtenaren, politie, Tweede Kamer en de Europese Unie is in de afgelopen twee jaar licht gestegen, terwijl het vertrouwen in rechters, leger, grote bedrijven en kerken vrijwel gelijk is gebleven. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het vertrouwen in de samenleving.

In zowel 2017 als in 2018 meldt 62 procent de medemens te vertrouwen. In de periode 2012–2014 was dat 58 procent, en 60 procent in 2015–2016. Ook zegt een duidelijke meerderheid gezaghebbende instituties te vertrouwen. Zo heeft in de periode 2017–2018 driekwart vertrouwen in de politie, krap driekwart in rechters, en 64 procent in het leger.

Ook dit vertrouwen is sinds 2012 iets toegenomen. Het vertrouwen in de Tweede Kamer (42 procent) en in de Europese Unie (54 procent) is aanmerkelijk lager, maar is de afgelopen jaren wel gegroeid. Tevens is in 2018 sprake van een toename van het vertrouwen in de pers en in banken.

Vertrouwen groeit met opleidingsniveau
Het vertrouwen neemt toe met het niveau van de opleiding. Dat is sinds 2012 niet veranderd. In 2018 heeft 43 procent van de mensen met alleen basisonderwijs vertrouwen in de medemens. Dat vertrouwen loopt op tot 84 procent bij de groep met een universitaire opleiding. Hoger opgeleiden hebben doorgaans ook meer vertrouwen in (politieke) instituties dan lager opgeleiden.

De verschillen zijn echter minder geprononceerd dan bij het onderlinge vertrouwen. Een duidelijke uitzondering is het vertrouwen in banken, dat neemt af van 51 procent bij de laagst opgeleiden tot 36 procent bij de hoogst opgeleiden. Bij het vertrouwen in grote bedrijven en kerken zijn er geen verschillen tussen de opleidingsniveaus.

Minste sociale vertrouwen in de polder
Het vertrouwen verschilt tussen provincies. Zo is het onderlinge vertrouwen het laagst in Flevoland (55 procent) en het hoogst in Utrecht (68 procent). Andere provincies met een betrekkelijk laag vertrouwen in de medemens (minder dan 60 procent) zijn Limburg, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Naast Utrecht heeft minsten 65 procent van de inwoners van Overijssel en Noord-Holland vertrouwen in de medeburger.

Voor een deel worden deze regionale verschillen weerspiegeld in het vertrouwen in de Tweede Kamer. Utrecht, Noord-Holland en Overijssel vormen de top drie, maar ook daar wantrouwt een meerderheid de politiek. Nog minder fiducie in de Tweede Kamer is er in Limburg, Zeeland, Drenthe en Groningen.

Vertrouwen in Europa en politiek stijgt (Foto ter illustratie: Pixabay)
Vertrouwen in Europa en politiek stijgt (Foto ter illustratie: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.