FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 januari 2019

Trump: geheime dienst, ga terug naar school!

De Amerikaanse president Donald Trump ligt in de clinch met zijn inlichtingendiensten. Die schrijven dat Iran geen kernwapens maakt, terwijl Noord-Korea zijn wapenarsenaal vermoedelijk niet op zal geven. Ook uiten ze zorgen over pogingen van Rusland en China om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

"Wees voorzichtig met Iran. Misschien moeten de inlichtingendiensten wel terug naar school!", tweette Trump woensdag na de verschijning van het rapport. Het opzeggen van de Iran-deal met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China) plus Duitsland en de EU, was een van de speerpunten van Trumps verkiezingscampagne. In ruil voor het beëindigen van sancties en het instellen van inspecties zou Iran onder meer stoppen met het verrijken van uranium.

Maar nadat Trump de overeenkomst opzegde zou Teheran zich volgens de Amerikaanse diensten niettemin aan de voorwaarden van de deal houden, ondanks dat Washington nieuwe sancties instelde. Het opzeggen gebeurde volgens critici voornamelijk onder druk van Israël, dat ontstemd is over het idee dat Iran na 2030 weer uranium zou kunnen verrijken.

Het rapport is daarnaast kritisch over Noord-Korea. Dat land zou het bezit van kernwapens ondanks de toenaderingen van Trump met leider Kim Jong-un nog steeds zien als kritieke voorwaarde voor het regime om te kunnen overleven. Dit ondanks een ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president waarbij een verdrag werd getekend dat zei dat er zou worden toegewerkt naar "volledige denuclearisatie". Volgens de geheime diensten is hieromtrent nauwelijks voortgang geboekt, en dat is ook niet zo vreemd, want in het verdrag worden geen deadlines genoemd.

Presidentsverkiezingen
Het rapport noemt verder de toenadering tussen Rusland en China. Vanuit die landen zouden toenemende cyberdreigingen uitgaan. Beide landen zouden volgens de inlichtingendiensten aan plannen werken om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden.

Met name over Iran hebben de geheime diensten het volgens Trump bij het verkeerde eind. Volgens hem zijn ze "heel erg passief en naïef als het gaat om het gevaar vanuit Iran. Ze hebben het mis!", aldus de president. Het land blijft volgens hem een bron van gevaar en conflict. Hij wijst daarbij onder meer naar recente Iraanse rakettesten.

Bij een recente hoorzitting van de senaat zei CIA-baas Gina Haspel dat Iran "technisch aan de voorwaarden van de deal blijft voldoen", ondanks het opnieuw instellen van Amerikaanse sancties.

Heldenrol Cillessen bij sterk Barcelona

Barcelona is er ondanks de 2-0 nederlaag in het eerste duel met Sevilla toch in geslaagd om door te bekeren in de Copa del Rey. Nu won men met 6-1.

De Catalaanse grootmacht trad in tegenstelling tot de ontmoeting van vorige week nu wel op volle sterkte aan en dat betaalde zich al snel uit voor de formatie van Ernesto Valverde. In de dertiende minuut werd Lionel Messi neergelegd door Quincy Promes en mocht Philippe Coutinho aanleggen voor een strafschop. De Braziliaan pakte dat cadeautje dankbaar uit en zette zijn goed spelende ploeg verdiend op voorsprong.

Een kwartier later mocht Ever Banega aan de overzijde ook van elf meter aanleggen, maar hij moest zijn meerdere erkennen in Jasper Cillessen, die de inzet wist te pareren en zijn ploeg daarmee een boost gaf. Even daarvoor was de Nederlander ook al van grote waarde met een knappe redding en luttele minuten later was het de met een uitgaande transfer in verband gebrachte Ivan Rakitic die zijn waarde voor de ploeg bewees met een treffer.

Daarmee herstelde Barcelona het evenwicht en met twee doelpunten in twee minuten tijd nam men na rust afstand van de Andalusiérs. Eerst was het weer de beurt aan Coutinho en kort daarna mocht ook Sergi Roberto zich toe laten juichen na een fraaie actie van Messi. Sevilla slaagde er echter toch nog even in om het spannend te maken dankzij Guilherme Arana, maar verder dan zijn ene goal liet de prima spelende Cillessen het niet komen.

In de absolute slotfase maakten Luis Suarez en Messi aan alle onzekerheid een einde door de vijfde en zesde Barça-treffer aan te tekenen. Sevilla werd gedwongen om veel ruimte weg te geven en voor het Catalaanse aanvalsduo was het een koud kunstje om het pleit te beslechten. Barcelona voegt zich dankzij de zege bij Valencia en Real Betis, die zich eerder deze week al plaatsten voor de halve eindstrijd. Donderdag maakt Real Madrid of Girona het viertal vol. De Koninklijke verdedigt op vreemde bodem een voorsprong van 4-2.

Liverpool profiteert nauwelijks van nederlaag Manchester City

In navolging van de titelconcurrenten heeft ook koploper Liverpool in de midweekse speelronde in de Premier League niet weten te winnen. De ploeg van manager Jürgen Klopp kwam voor eigen publiek niet langs Leicester City (1-1). Daarmee weigeren the Reds optimaal te profiteren, want de nummers twee en drie gingen deze speelronde onderuit. Dinsdag verloor titelconcurrent Manchester City op verrassende wijze met 2-1 van Newcastle United, terwijl Chelsea eerder op de woensdagavond met liefst 4-0 van Bournemouth verloor. Tottenham Hotspur poetste op een slecht gevuld Wembley een achterstand weg en met 2-1 won van Watford.

Liverpool - Leicester City 1-1
Bij Liverpool begon Virgil van Dijk gewoon in de basis. De Oranje-international was eerder deze week nog ziek, maar was woensdag fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Ook Georginio Wijnaldum begon vanaf het eerste fluitsignaal en zag hoe Sadio Mané de bal al in de derde minuut achter doelman Kasper Schmeichel schoot.

De aanvaller kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied en liet de Deense sluitpost kansloos. Roberto Firmino kreeg vervolgens een goede kans op de 2-0, maar stuitte op Schmeichel. Op slag van rust schoot Harry Maguire de gelijkmaker binnen. De fans van Liverpool waren furieus, want vlak voor zijn doelpunt kreeg Maguire een gele kaart, daar waar rood wellicht op zijn plaats was geweest.

In de tweede helft ontsnapte Liverpool aan een achterstand. James Maddison kreeg een grote kans, maar wist het verschil niet te maken. De ploeg van Klopp begon bijzonder zwak aan de tweede helft. Want vlak na de kans van Maddison was het Maguire die geheel vrijstaand in kon koppen. Firmino wist een eigen doelpunt maar net te voorkomen, waarna de bal werd weggewerkt.

Liverpool zette aan en de jacht naar de voorsprong werd geopend. Na een overtreding op Naby Keïta dacht iedereen op het veld aan een strafschop, behalve de scheidsrechter. In de slotfase waren de beste kansen voor de thuisploeg, maar een overwinning zat er niet in voor Liverpool. Zodoende staan de Reds nu vijf punten los, in plaats van de gehoopte zeven.

AFC Bournemouth - Chelsea 4-0
Chelsea heeft woensdagavond de tweede opeenvolgende nederlaag in de Premier League geleden tijdens het debuut van de nieuwe spits Gonzalo Higuain.
De bezoekers hadden in de eerste 45 minuten bijna zeventig procent balbezit. Op een kopbal van Mateo Kovacic tegen de lat in de zevende minuut na, had het team van Sarri echter amper uitzicht op een doelpunt. Debutant Gonzalo Higuain zat in de tang bij Nathan Aké en Lewis Cook en kon niet het verschil maken. Bournemouth stond in de eerste dertig minuten vooral op de eigen helft, maar kwam desondanks in de eerste helft tot enkele goede counters via de razendsnelle Joshua King en David Brooks.

Bournemouth nam anderhalve minuut na de rust de leiding. Brooks ontving de bal uit een ingooi en leverde het leer in bij King, die alle tijd had om Kepa Arrizabalaga te verschalken: 1-0. Ngolo Kanté had na nog geen uur spelen een dot van een kans op de 1-1, maar zijn balbehandeling liet hem in de steek. Een dure misser, daar Brooks via een één-twee met King profiteerde van balverlies van David Luiz: 2-0.

Een kwartier voor tijd pikte ook King zijn goal mee, na goed voorbereidend werk van Junior Stanislas en Nathaniel Clyne. Higuain stond toen al niet meer op het veld: hij was in de 65e minuut vervangen door Olivier Giroud. De Argentijn zag vanaf de zijkant hoe in de laatste minuten ook nog de 4-0 viel: Charlie Daniels rondde af op aangeven van Jordon Ibe.

Tottenham Hotspur - Watford 2-1
De ploeg van manager Mauricio Pochettino, die het zonder de geblesseerden Harry Kane en Dele Alli moest doen, ging rusten met een 0-1 achterstand. De bezoekers waren namelijk na 35 minuten spelen op een 0-1 voorsprong gekomen via Craig Cathcart. Hij sprong het hoogst bij een hoekschop en werkte het openingsdoelpunt achter doelman Hugo Lloris. Lang leek het erop dat the Spurs tegen puntenverlies op zouden gaan lopen. Maar in de slotfase draaiden Heung-Min Son en Fernando Llorente de wedstrijd om.

Son, nog maar net terug van de Azië Cup, kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied. De Zuid-Korean dacht niet na en schoot de bal onhoudbaar raak. Tottenham nam geen genoegen met een gelijkspel en maakte jacht op meer. Dit resulteerde in het winnende doelpunt van Llorente vlak voor tijd. Danny Rose bracht de bal het strafschopgebied en het was de Spanjaard die de bal in de verre hoek kopte. Door de overwinning kruipt Tottenham dichter naar Manchester City toe. Het gat tussen de nummers twee en drie bedraagt twee punten.

Ook Juventus voortijdig uitgeschakeld in bekertoernooi

In navolging van AS Roma heeft ook Juventus de kwartfinales van de Coppa Italia niet overleefd. Atalanta Bergamo won verrassend met 2-0.

Ofschoon La Vecchia Signora met een sterke opstelling aantrad, had de thuisploeg, met Marten de Roon in de basis, het beste van het spel. Atalanta nam het doel van Wojciech Szszescny geregeld onder vuur en Juventus stelde daar voor rust maar bar weinig tegenover. De 2-0 ruststand was dan ook niet onverdiend te noemen.

Rechtsback Timothy Castagne zorgde na iets meer dan een half uur spelen voor de openingstreffer en de Belg kon twee minuten later weer juichen toen ook clubtopscorer Duvan Zapata het net vond. De afgelopen zomer van Napoli overgenomen spits schiet in de Serie A de laatste weken met scherp en de gedeelde topscorer van de competitie kon ook in het bekertoernooi scoren dankzij een prima voorzet van Mario Pasalic.

Cristiano Ronaldo had kort voor rust nog iets terug kunnen doen, maar de steraanvaller van Juventus liet een vrije trap op een kansrijke positie onbenut. Juventus drong na rust meer aan en had wel een doelpuntje verdiend. Dat kwam er echter niet en als extra smet op de uitschakeling volgde ook een derde treffer voor de thuisploeg, dankzij wederom Zapata.

Zodoende bekert Atalanta verder en droop Juventus met het schaamrood op de kaken af. De club vervolgt haar weg nog wel in de Serie A en de Champions League, maar moet dat vermoedelijk enige tijd doen zonder Paulo Dybala. De Argentijn raakte in de tweede helft geblesseerd en werd vervangen door Douglas Costa, die ook enige tijd op de grond lag na een stevig duel. Trainer Massimiliano Allegri werd voor rust al naar de tribune gestuurd.

'Veel onjuistheden in persconferentie KPN'

Bij de persconferentie over de jaarcijfers van KPN over 2018 werden zowel aan financiële topman Jan Kees de Jager als aan CEO Maximo Ibarra veel vragen gesteld over XS4ALL. Hun antwoorden waren in een aantal gevallen aantoonbaar onjuist.

Zo meldde Jan Kees de Jager aan BNR dat het aantal XS4ALL-klanten onder druk is komen te staan doordat klanten steeds vaker vast en mobiel willen. Deze bewering is echter onjuist: het aantal XS4ALL-klanten is al jaren min of meer stabiel. Klanten die in het verleden weg zijn gegaan, deden dit voornamelijk omdat de snelheid die XS4ALL in veel gebieden kan bieden te laag is, of omdat de prijs te hoog is. In beide gevallen ligt de oorzaak daarvan bij KPN, niet bij XS4ALL. Het actiecomité ‘XS4ALL moet blijven’ heeft niet voor niets aangegeven dat het op afstand zetten van XS4ALL door KPN een slimme strategie zou zijn. XS4ALL kan dan snelle verbindingen aanbieden via de kabelmarkt, kan de prijs verlagen, en zo juist klanten terugwinnen. Dit kan niet op het moment dat XS4ALL juist wordt opgeheven. Overigens: klanten kunnen bij XS4ALL gewoon ook vast en mobiel combineren. Daar wordt momenteel ook veel reclame voor gemaakt op tv en radio. Dat roept de vraag op of De Jager voldoende bekend is met het huidige portfolio van XS4ALL.

Ook beloofde Jan Kees de Jager op BNR dat KPN-klanten optioneel óók toegang krijgen tot de 'premium dienstverlening van XS4ALL.' Het is niet duidelijk hoe De Jager deze belofte waar denkt te kunnen maken, daar het overgrote deel van de mensen die momenteel die dienstverlening bij XS4ALL doen hebben aangegeven niet bij KPN te willen werken.

Tevens stelde De Jager dat XS4ALL-klanten die willen dat XS4ALL blijft dat 'vooral willen omdat ze bang zijn dat de dienstverlening slechter wordt'. Ook deze weergave is onjuist: klanten willen dat XS4ALL blijft omdat ze de combinatie van service, dienstverlening, techniek, producten, cultuur en maatschappelijk activisme zoals bijvoorbeeld de strijd voor privacy en veiligheid waarderen. Het gaat dus om veel meer dan alleen producten en support.

KPN CEO Maximo Ibarra herhaalde in zijn introductie bij de persconferentie dat het besluit om te stoppen met XS4ALL niet wordt teruggedraaid. Net als De Jager eerder op de ochtend gaf hij aan de ‘emoties’ van XS4ALL-sympathisanten te begrijpen en herhaalde hij dat klanten van XS4ALL de ‘same high quality services’ zullen houden. Het benoemen van ‘emoties’ is een bewuste woordvoeringslijn van KPN die al een week wordt gehanteerd. ‘XS4ALL moet blijven’ betreurt het dat KPN betrokkenheid afdoet als emoties: XS4ALL-klanten maken een zeer rationele afweging over privacy, security, bedrijfscultuur en producten. Ook stelt het actieomité dat het niet realistisch is dat XS4ALL-klanten de kwaliteit zullen behouden die ze nu hebben: personeel van XS4ALL wil niet naar KPN, systemen zijn zeer lastig te migreren (dat lukt al twintig jaar niet, waarom zou dat nu ineens wel lukken) en -het belangrijkste-: het gaat zoals eerder gesteld om veel meer dan alleen de producten.

Tot slot vroeg Ibarra zich af of niet het grootste deel van de -sinds vandaag meer dan 50.000- petitie-ondertekenaars eigenlijk alleen maar sympathisant is van XS4ALL, in plaats van klant. ‘XS4ALL moet blijven’ heeft dit onderzocht: uit analyse van de mailadressen en IP-adressen van ondertekenaars blijkt dat minstens 70% van de ondertekenaars klant is van XS4ALL. Hierbij wordt nog buiten beschouwing gelaten dat er veel mensen zijn die op hun werk hebben getekend, met bijvoorbeeld een hotmail- of bedrijfsadres, terwijl ze wel XS4ALL-klant zijn.

‘XS4ALL moet blijven’ werd gisteren getipt dat de merkenstrategie van KPN een rommeltje lijkt te zijn: Solcon en Simyo blijven wél gewoon als merk bestaan, zo meldde KPN op vragen van een journalist. Dit lijkt onuitlegbaar, daar Solcon bijvoorbeeld vijf keer zo klein is als XS4ALL.

Americain wordt Hard Rock Hotel

Geen Americain Hotel meer op het Leidseplein in Amsterdam, maar wel een Hard Rock Hotel. De naamsverandering werd vanochtend wereldkundig gemaakt. Maar of de vaste bezoekers nu zo blij zijn met de verandering?

'Misplaatst' is een woord dat valt, want hardrock past niet bij het Jugendstil-hotel, vindt een bezoeker. Toch denkt de eigenaar dat de koerswijziging voor een flinke verbetering voor zijn gasten gaat zorgen.

Vanaf 2020 zal het Americain worden omgedoopt tot Hard Rock Hotel Amsterdam Americain. Het hotel blijft in Nederlandse handen maar wordt een franchise van de Amerikaanse keten. Er wordt samengewerkt op het gebied van marketing en reserveringen.

Coca Cola of Walt Disney
'Wat zij toevoegen is het merk', vertelt directeur Leon Dijkstra. 'Ze schuren aan tegen merken als Coca Cola of Walt Disney. Wij denken dat we - zeker met onze muzikale geschiedenis - daarmee een duidelijker beeld neer kunnen zetten van ons hotel.'

Maar niet alle bezoekers zien dat zo. Een man die al vijftig jaar regelmatig bij het Americain komt, vindt het zonde. 'Dit is het mooiste hotel van Amsterdam en ik zal met groot verdriet aanhoren dat zoiets zomaar kan.' Een andere man noemt het 'tamelijk misplaatst' en vindt het niet passen bij de stijl van het hotel.

Kamers gerenoveerd
Volgens Dijkstra gaat een Hard Rock Hotel - ondanks de naam en het logo met een gitaar - om veel meer dan hardrock: 'Het gaat om creativiteit, muziek en een gevoel', licht hij toe. 'Die boodschap willen we zeker in Amsterdam graag overbrengen.' Dat is gezien de vele reacties op twitter nog niet helemaal gelukt.

Inmiddels is al een groot deel van de kamers gerenoveerd in 'hardrockstijl'. De overige kamers moeten nog gedaan worden, net als de bar en lobby. 'Je moet compleet ondergedompeld worden in de hardrockvibe en eigenlijk niet meer naar buiten willen', vertelt Dijkstra over het gewenste eindresultaat.

'Geen zin in'
Een troost misschien voor mensen die niet per se op die vibe ztten te wachten: Café Americain blijft precies hetzelfde. Ook zal de leestafel na renovatie terugkeren. Voor sommigen een reden toch te blijven komen, voor anderen is het met de komst van het Hard Rock Hotel echt gedaan. Zoals voor de man die al vijftig jaar komt: 'Als ik daar allemaal van die types zie rondlopen die op een Hard Rock Hotel afkomen, nee, daar heb ik geen zin in.'

AS Roma ligt uit Coppa Italia na vernederende 7-1 nederlaag

AS Roma ligt uit het toernooi om de Coppa Italia. Het team van Eusebio Di Francesco verloor woensdag in de kwartfinale van Fiorentina met liefst 7-1.

De blamage in Florence komt op een vervelend moment voor AS Roma, dat afgelopen weekeinde bij Atalanta (3-3) in de Serie A een 0-3 voorsprong weggaf. De eerste kans van de wedstrijd was voor Federico Chiesa: hij raakte de buitenkant van de paal. De aanvaller zou echter toch nog drie keer juichen. Chiesa maakte de openingstreffer op aangeven van Cristiani Biraghi en scoorde ook in de achttiende minuut, toen hij Aleksandar Kolarov te slim af was en het leer over doelman Robin Olsen heenwerkte; 1-0 en 2-0.

Met een ferm schot zette Kolarov na nog geen half uur spelen de 2-1 op het scorebord, maar Fiorentina vergrootte al snel de voordelige marge: een schot van Luis Muriel ging via de enkel van Steven Nzonzi tegen de touwen. Het duel ging tot aan de rust op en neer, met kansen voor weer Chiesa en Patrik Schick. Na rust maakten Edin Dzeko en Lorenzo Pellegrini hun opwachting bij AS Roma, dat het tweede bedrijf sterk begon. Marco Benassi ontsnapte echter aan de buitenspelval en mikte het leer tussen de benen van Olsen.

Dat was de genadeklap voor Roma, dat bovendien met tien man kwam te staan. Dzeko kreeg een rode kaart voor zijn geklaag richting de arbiter, die een charge van Jordan Veretout op Pellegrini geen vrije trap waard vond. Fiorentina, waar ook Kevin Diks geen speeltijd kreeg, liep vervolgens nog verder uit. Chiesa completeerde zijn hattrick op aangeven van Benassi en daarna nam invaller Giovanni Simeone de 6-1 en 7-1 voor zijn rekening. Justin Kluivert en Rick Karsdorp bleven overigens negentig minuten op de bank bij de Romeinen.

'Ajax-talent Bakker in verregaande onderhandelingen met PSG'

Mitchel Bakker gaat Ajax verlaten voor Paris Saint-Germain. De linksachter van Jong Ajax kan voor een bescheiden transfersom overstappen.

Volgens Voetbal International is de 18-jarige back, die wordt vertegenwoordigd door Mino Raiola, in verregaande onderhandelingen met de Franse grootmacht. De verwachting is dat Bakker zijn overstap naar PSG op korte termijn zal afronden. Behalve Paris Saint-Germain toonde ook AC Milan belangstelling voor de jeugdinternational. Bakker werkte zijn wedstrijden dit seizoen doorgaans af bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie en Ajax Onder-19 in de UEFA Youth League.

Begin dit seizoen debuteerde Bakker in de hoofdmacht en kwam hij in actie in de TOTO KNVB Beker tegen Te Werve en Go Ahead Eagles. Trainer Erik ten Hag nam de verdediger eerder deze maand nog mee op trainingskamp naar Florida. Een basisplaats in het eerste elftal is ver weg voor Bakker. Met Nicolás Tagliafico, Daley Sinkgraven en Daley Blind heeft Ten Hag voldoende opties.

Met een aflopend contract bij Ajax lijkt de club genoegen te moeten nemen met een relatief lage transfersom. Diverse Nederlandse clubs hoopten hem deze maand op huurbasis aan te trekken, maar zover kwam het niet. Bakker is de tweede Nederlander die deze week zijn handtekening zet onder een contract bij PSG. Dinsdag werd namelijk bekend dat Levi Opdam een contract tot aan het einde van het seizoen heeft getekend.

Gaviria sprint naar tweede dagzege in Vuelta a San Juan

Fernando Gaviria heeft na de eerste etappe ook de vierde etappe op zijn naam geschreven in de Vuelta a San Juan. De snelle Colombiaan van UAE-Team Emirates was in een massasprint te snel voor Peter Sagan en Álvaro José Hodeg.

In een etappe van 185 kilometer van San José de Jáchal - Valle Fértil naar Villa San Agustín reed er lang een kopgroep van zes renners voorop. Pas in de laatste drie kilometer werden de laatste vluchters teruggehaald, waarna een massasprint de beslissing moest brengen. Gaviria werd perfect afgezet door zijn ploeggenoot Simone Consonni en won vervolgens voor Sagan en Hodeg.

In het algemeen klassement blijft Julian Alaphilippe aan de leiding staan in de Argentijnse rittenkoers. De 26-jarige Fransman van Deceuninck - Quick Step heeft nog een voorsprong van acht seconden op Gaviria. Donderdag is het een rustdag in de Vuelta a San Juan, waarna vrijdag de koninginnenrit naar de Alto Colorado op het programma staat in Argentinië.

Xbox Live update geeft problemen

Er zijn wat problemen omtrent Xbox Live voor onder andere de Xbox One. Microsoft lijkt een nieuwe update te hebben gepushed en nu probeert iedereen als een gek zijn of haar Xbox One te starten, maar komt niet verder dan een zwart scherm.


Allerlei methodes worden op de sociale media besproken. Uit- en aandrukken, harde en software resets, niets lijkt te helpen. Zelf onze oud redacteur Wesley lukt het niet om zijn Xbox One aan de praat te krijgen. De support van Microsoft is momenteel druk om het probleem te onderzoeken en zal vast met een oplossing komen.

Wij raden aan om je Xbox One offline te houden en wachten op nadere instructies.

Edit: Opgelost. slotje

Zitskifenomeneen Kampschreur (19) wint zesde wereldtitel

Zitskiër Jeroen Kampschreur wordt alsmaar beter. De pas 19-jarige Nederlander won twee jaar geleden al WK-goud op de slalom, reuzenslalom en supercombinatie - het onderdeel waarop hij sinds een klein jaar paralympisch kampioen is - en woensdag kwam daar nog een titel bij


In Kranjska Gora in Kroatië won Kampschreur afgelopen week opnieuw goud op de slalom en reuzenslalom, waarna de boel zich voor de snelle onderdelen verplaatst heeft naar Sella Nevea in Italië. Daar liet Kampschreur zien zich ook op snelheid enorm ontwikkeld te hebben. Bij het eerste tussenpunt had hij een kleine achterstand, op het middenstuk was hij véél beter dan wie dan ook.

Het leverde Kampschreur uiteindelijk zijn zesde wereldtitel op, 0,63 seconden voor de Canadees Kurt Oatway, de paralympisch kampioen op de super-G. Dat onderdeel en de supercombinatie staan nog op het programma en het lijkt erop dat Kampschreur alleen zichzelf kan stoppen. Niels de Langen haalde de finish niet, Floris Meijer werd achtste.

Kampschreur's winnende run (Bron: YouTube)

Judith Sargetini eist maatregelen tegen Orbán

“Het wordt hoog tijd dat de Europese ministers aan de slag gaan met de Hongarije-resolutie van het Europees Parlement." Dat zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “Er zijn nu maanden verstreken en de situatie in Hongarije verslechtert iedere dag. Hoewel de EU verplicht is de rechten van mensen te beschermen, ontbreekt het aan concrete maatregelen tegen de Hongaarse regering. Daarom roep ik de nieuwe Roemeense voorzitter op zijn verantwoordelijkheid te nemen en met spoed Hongarije op de agenda te zetten.” 

Vandaag bespreekt het Europees Parlement de ontwikkelingen in Hongarije sinds de stemming over het rapport van Sargentini in september. Toen stemde een tweederde meerderheid van het Parlement in met het activeren van de artikel 7-procedure. Daarmee kan het stemrecht van Hongarije in de Europese besluitvorming ontnomen worden.

Sargentini: “Fundamentele rechten van mensen staan onder druk in Hongarije. Steeds meer mensen worden slachtoffer van de maatregelen van Viktor Orbán. Maar ook steeds meer mensen maken een vuist tegen Orbán en gaan de straat op. Zoals door de invoering van de “slavenwet” waardoor werknemers meer overuren moeten werken en daarvoor jaren op hun geld moeten wachten. De EU kan en mag hier niet blijven toekijken.”

Ondertussen holt de Hongaarse regering de democratie, rechtsstaat en grondrechten steeds verder uit. Leven op straat is strafbaar. De Verenigde Naties mochten geen onderzoek doen naar de leefomstandigheden in een asielzoekerscentrum. En de Centrale Europese Universiteit is uitgeweken naar Wenen, omdat het werken ze onmogelijk is gemaakt door de Hongaarse regering. “De zogenaamde rode lijn van de Christendemocraten in het Parlement zou daarmee overschreden zijn. Helaas blijft het tot nu toe stil aan de overkant”, aldus Sargentini.

“Het is ook onbegrijpelijk dat Viktor Orbán corrupte en veroordeelde vrienden de hand boven het hoofd kan houden. Zoals bij de voormalige, en veroordeelde, premier van Macedonië die een vluchtelingenstatus heeft gekregen in Hongarije om zijn straf in Macedonië te kunnen ontlopen. Hypocriet, omdat Orbán juist zogenaamde criminelen buiten de deur zegt te willen houden”, aldus Sargentini.

Twee interne memo’s van de Hongaarse regering die gisteren openbaar zijn geworden, laten zien wat Sargentini al lang weet. De tactiek om middels loyale samenwerking een debat over artikel 7 in de Raad van Ministers te verhinderen. Zo zijn Hongarije en Polen overeengekomen elkaar te helpen in hun rechtszaken bij het Europees Hof van Justitie.

“Wij kunnen niet langer wachten met het herstellen van onze gezamenlijke Europese waarden in Hongarije én Polen. Een Europese Unie waarin regeringspartijen hun eigen democratie en rechtstaat afbreken ten gunste van zichzelf; dat is niet de gemeenschap waar we voor hebben gekozen, waaraan we decennialang hebben gewerkt en nog steeds werken, en waar we naartoe willen."

Judith Sargentini heeft als opsteller van het Hongarije-rapport al eerder aangeboden de ministers en regeringsleiders te informeren over haar bevindingen en een verdere toelichting te geven op haar rapport. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Europa dat het Europarlement de zogenoemde Artikel 7-procedure inzet om daarmee een land tot de orde te roepen en af te dwingen dat het zich houdt aan de Europese normen en waarden.

Overdracht F-35 levert Nederlandse economie miljarden op

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag namens het kabinet in het Amerikaanse Fort Worth het eerste Nederlandse F-35 vliegtuig in ontvangst genomen. De Nederlandse Luchtmacht kreeg in 2012 al twee testversies en heeft in totaal 37 toestellen besteld. De productie en het onderhoud van de F-35 heeft Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen nu al €1,4 miljard opgeleverd aan contracten en omzet.

De komende jaren bedraagt de nog te realiseren productieomzet naar schatting nog eens negen miljard euro. Ook zorgt de F-35 in de toekomst naar verwachting in Nederland voor een extra 15 à 20 miljard euro aan onderhoudscontracten en meer dan 1.600 vaste banen. Ook opent dit jaar het Europees logistiek centrum OneLogistics in Woensdrecht waar ruim zeventig Nederlandse bedrijven aan meewerken.

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “De door producent Lockheed Martin aangeboden overdracht is een mijlpaal voor defensie. Tegelijkertijd markeert dit moment een miljarden impuls voor onze economie en werkgelegenheid. Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen van MKB tot grootbedrijf maken hightech onderdelen en systemen voor de F-35 of nemen straks het onderhoud op zich. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe internationale samenwerking bijdraagt aan onze eigen economie.”

Na afloop van de officiële ceremonie werd de toegevoegde economische waarde van de F-35 voor Nederland direct zichtbaar. Twee Amerikaanse bedrijven – producent Lockheed Martin en vliegtuigmotorenbouwer Pratt & Whitney – tekenden in aanwezigheid van de staatssecretaris met GKN Fokker miljoenencontracten. Het Nederlandse bedrijf gaat elektrische bekabeling maken voor de F-35’s en composieten leveren voor de bekleding van de zogenoemde turbofan, de straalmotor van het toestel.

Overdracht F-35: mijlpaal defensie levert Nederlandse economie miljarden op (Afbeelding: Rijksoverheid)
Overdracht F-35 levert Nederlandse economie miljarden op (Afbeelding: Rijksoverheid)

Oppositie stapt op, klimaatdebat afgelast

Het debat in de Tweede Kamer over het klimaatbeleid en de uitspraken daarover van VVD-kopstuk Dijkhoff ging vanmiddag niet door.

De reden daarvoor is dat fractievoorzitters Dijkhoff (VVD) en Buma (CDA) niet verschenen. De oppositie besloot om dan maar weg te gaan. 

PvdA-leider Asscher ging voorop in de strijd: "Klaas Dijkhoff hoort hier het debat te voeren over de schade die hij zelf heeft aangericht." PVV-leider Wilders vindt dat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen bij de belangrijke debatten over het kinderpardon en het klimaat hadden moeten zijn. "Twee debatten achter elkaar zijn ze er niet. We moeten onszelf als Kamer ook serieus nemen."

Zowel GroenLinks-leider Klaver als FvD-leider Baudet vinden dat de coalitie "duikt" door niet hun kopstukken naar dit debat te sturen. Ook DENK, 50PLUS en de SP zijn daar boos over.

Na deze discussie werd de plenaire vergadering voor tien minuten geschorst, Asscher heeft geprobeerd om Dijkhoff alsnog naar de Kamer te krijgen. Dat lukte niet.

Daarop besloten de oppositiepartijen het debat niet op deze manier te willen voeren en daarom maar te vertrekken. De coalitie besloot daarop dat een debat geen zin meer had.

De reeds aanwezige ministers Wiebes en Rutte konden dus binnen twintig minuten weer retour naar hun ministerie.

'Zitkussens van vliegtuig Sala aangetroffen aan Franse kust'

Onderdelen van het privévliegtuig waarin Emiliano Sala en piloot David Ibbotson van Nantes naar Cardiff wilden reizen, zijn vermoedelijk aangetroffen. Onderzoekers van de Engelse Air Accidents Investigation Branch (AAIB) melden dat hun Franse collega's twee zitkussens hebben aangetroffen op een strand in Surtainville, in het noordwesten van Frankrijk.

Het gaat waarschijnlijk om kussens uit het vliegtuig van Sala, al is daar nog geen definitieve bevestiging van. Van Sala en zijn piloot Ibbotson is niets meer vernomen nadat ze vorige week maandag vanaf Nantes opstegen en hun vliegtuig in de avond van de radar verdween. De officiële zoektocht werd donderdag beëindigd, omdat de kans klein werd geacht dat Sala en zijn piloot nog in leven waren.

Met ingezameld geld zette de familie van de voetballer de zoektocht zelf voort in Het Kanaal. Dat lijkt effect te hebben gehad, met de vondst van twee zitkussens op maandagochtend. Later deze week wordt onderwater gezocht naar andere overblijfselen van het vliegtuig. Sala zou deze maand voor circa twintig miljoen euro overstappen van Nantes naar Cardiff. Hij werd daarmee de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis van de Welshe vereniging.

Amstelveense sportschool wordt tijdelijk gesloten na explosie

Sportschool Gym3 wordt door de burgemeester van Amstelveen tijdelijk gesloten, zo meldt AT5. Vorige week vrijdag ging er een explosief af voor de deur.

De sluiting gaat morgen in en zal volgens een woordvoerder van de Amstelveense burgemeester Bas Eenhoorn tijdelijk zijn. Het explosief dat vrijdagnacht om 02.30 uur afging, zorgde voor veel schade bij de sportschool. De zwaarteleurgestelde eigenaar gaf vorige week tegen AT5 nog aan, dat hij niet zou weten wie het explosief voor zijn sportschool heeft neergelegd.

De lessen op de bovenverdieping van het pand aan de straat Zetterij gingen in eerste instantie nog gewoon door, maar dat zal morgen ook niet meer gaan. De burgemeester geeft in een brief aan de Amstelveense gemeenteraad aan dat het een geluk is dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de explosie. De politie doet onderzoek naar de explosie.

De kans op een nieuw incident is volgens de burgemeester aanwezig en dus kan het openhouden van de sportschool een gevaar voor de openbare orde kunnen zijn. Wanneer de sportschool weer open mag is niet bekend.

OM eist in hoger beroep 13 maanden cel voor frauderende rijexaminator

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag eiste woensdagmiddag 30 januari 2019 een celstraf van 13 maanden tegen een voormalig CBR-examinator. De man wordt ervan verdacht tegen betaling kandidaten voor hun rijexamen te hebben laten slagen. Tegen drie voormalige rijschoolhouders die volgens het OM met hem in het complot zaten (een Amsterdammer, een Diemenaar en een inwoner van Den Helder) eiste de advocaat-generaal gevangenisstraffen van acht maanden. Ook eiste het OM dat de vier verdachten gedurende vijf jaar niet het beroep van rijschoolhouder, rijinstructeur en rijexaminator mogen uitvoeren.

De fraude speelde zich af in de periode 2011-2014. In dat laatste jaar deed het CBR aangifte tegen de examinator. De politie heeft gereconstrueerd dat zo’n tweehonderd kandidaten een rijexamen ‘gekocht’ hebben bij de mannen. Ze betaalden daarvoor soms tot wel 3.000 euro. Dat geld werd verdeeld tussen de rijschoolhouder en de CBR-examinator. Alle ‘geslaagden’ hebben van het CBR – toen de feiten aan het licht kwamen – hun rijbewijs moeten inleveren. Een deel van hen ging tegen die beslissing in beroep en hebben het rijbewijs mogen houden na het halen van een rijtest.

De fraude was mogelijk doordat de examinator – die gespecialiseerd was in zogeheten faalangst- en nader-onderzoek-examens - op twee locaties soms als enige CBR-medewerker rijexamens afnam. Stond hij voor die locaties ingeroosterd, dan was er een grote kans dat hij de examinator zou zijn. Hij gaf die data dan door aan de rijschoolhouders. Die planden vervolgens hun klanten ‘met garantiepakket’ (zoals zij het zelf noemden) op deze dagen in voor het praktijkexamen.

Volgens de advocaat-generaal is er voldoende bewijs van de fraude. Zo zijn er SMS’jes van de examinator aan de rijschoolhouders waarin hij meldt: ‘Weer prettig samengewerkt. Zonder garantie was het niet gelukt voor ze’. Uit het onderzoek is ook gebleken dat het slagingspercentage bij deze examinator voor de verdachte rijscholen minimaal tweemaal zo hoog lag als zijn gemiddelde.

De rechtbank veroordeelde de CBR-examinator in 2016 tot een gevangenisstraf van negen maanden. De rijschoolhouders kregen taakstraffen opgelegd. Drie van de vier verdachten zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Het OM diende in alle vier de zaken hoger beroep in. De advocaat-generaal neemt het de verdachten zeer kwalijk, niet alleen dat zij fraude hebben gepleegd, maar ook dat zij dit gedaan hebben ten koste van de verkeersveiligheid en meent daarom dat celstraffen op hun plaats zijn.

'Zorgwekkend dat 15-jarige al zo jong geradicaliseerd is'

Gedurende een lange tijd heeft een nu 16-jarige verdachte opruiende filmpjes en afbeeldingen gedeeld met de volgers van zijn Telegram kanaal ‘Islam4Holland’. De inhoud van de gedeelde filmpjes en afbeeldingen is volgens het Openbaar Ministerie gewelddadig, verheerlijkt de strijd van IS en zet aan tot haat en geweld. Dat bleek bij de kinderrechter in Amsterdam bij de inhoudelijke behandeling van de stafzaak tegen de 16-jarige jongen.

Naar de 16-jarige jongen uit Amsterdam was begin 2017 al onderzoek gedaan op basis van twee ambtsberichten van de AIVD. Dit onderzoek heeft niet tot strafrechtelijk ingrijpen geleid, maar verdachte is in een hulpverleningstraject terecht gekomen. In september 2017 kwam hij weer in beeld toen hij samen met twee andere mannen afwijkend gedrag vertoonde op Amsterdam Centraal Station. Zij waren daar kennelijk zonder duidelijk doel aanwezig. Een van de mannen bleek in België een poging te hebben ondernomen uit te reizen richting het strijdgebied in Syrië/Irak.

Maker en beheerder

In november 2017 volgde een derde ambtsbericht van de AIVD. De toen 15-jarige verdachte zou een kanaal op social media beheren waarop afbeeldingen, geschriften en video’s werden gedeeld waarin opgeroepen werd tot gewelddadig optreden tegen het gezag en de verheerlijking van IS. De politie stelde in het strafrechtelijk onderzoek vast dat de jongen de maker en beheerder is van het kanaal. Dit heeft hij ook bekend.

Propaganda

De officieren van justitie zijn van mening dat de jongen een aanmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het uitdragen van de Islamitische Staat (IS). “Aan opruiing is vooral kwalijk dat kwetsbare en beïnvloedbare jongeren gaan kiezen voor de gewelddadige jihad, die als heroïsch wordt neergezet. Nu verdachte deze filmpjes heeft gedeeld en heeft geprobeerd deze filmpjes onder de aandacht te brengen bij een zo groot mogelijke groep gelijkgestemden, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de propagandamachine van IS.”

Zorgwekkend

Zeer zorgwekkend noemen de officieren van justitie het feit dat de 16-jarige jongen op zo’n jonge leeftijd al zo geradicaliseerd is. “Het is niet de geloofsovertuiging van verdachte die vandaag ter discussie staat, maar wel de wijze waarop in uitingen van verdachte de gewelddadige ideologie van terreurgroepen werd uitgedragen”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir.

Eis: 9 maanden voorwaardelijk

Hoewel de ernst van de feiten tot een lange onvoorwaardelijke jeugddetentie zou moeten leiden, en dat heeft het OM ook ernstig overwogen te eisen, ziet het OM hier vanaf vanwege de zeer jeugdige leeftijd van de verdachte. Een forse voorwaardelijke jeugddetentie, conform advies van deskundigen, vinden de officieren van justitie wel noodzakelijk en daarom eisen zij jeugddetentie voor de duur van 76 dagen met aftrek voorarrest en voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van 9 maanden met een proeftijd van 2 jaar en daaraan gekoppeld diverse bijzondere voorwaarden.

Wakker Dier waarschuwt voor falende inspecties NVWA

De beoordeling van het klimaat in varkensstallen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ontoereikend. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier van 23 gewobde NVWA-verslagen. De inspectiedienst grijpt nauwelijks in bij ernstige signalen waaronder extreem hoge ammoniakconcentraties. “Te veel varkens lijden aan pijnlijke borstvliesontstekingen. Het is aan de handhavers om hier iets aan te doen,” aldus Wakker Dier.

Gezondheidsproblemen
Bij ruim één op de drie door de NVWA bezochte stallen bleek iets mis te zijn met het stalklimaat. Een slecht stalklimaat verhoogt het risico op pijnlijke longaandoeningen; het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij varkens. Slachtgegevens laten zien dat zeventien procent van de varkens te maken krijgt met borstvliesontsteking. En zo’n vijf procent met longontsteking.

Rode ogen
Bij 74 procent van de varkensbedrijven sloeg de ammoniakconcentratie in de stallucht veel te hoog uit. Ook had bijna veertig procent van de bedrijven ten minste één hok met zowel een te hoge ammoniakwaarde als zichtbare afwijkingen bij de dieren, zoals rode ogen. Samen duiden ze op een slecht stalklimaat. Ondanks deze alarmbellen, deelde de NVWA slechts één officiële waarschuwing uit.

Brandbrief
De NVWA spreekt van een ‘vermoeden van slecht stalklimaat’ wanneer in meerdere hokken iets niet in orde blijkt. Wakker Dier wil dat deze richtlijn wordt aangepast. Vorige week waarschuwde ze in een brandbrief aan minister Schouten (Landbouw) dat als de NVWA zo doorgaat, er miljoenen varkens in ongezonde lucht blijven leven. “Het kan niet zo zijn dat de NVWA een groep varkens in een schadelijk klimaat laat zitten, omdat de buurvarkens wél in een acceptabel klimaat leven,” aldus Wakker Dier.

Wakker Dier waarschuwt voor falende inspecties NVWA (Foto: Pxhere)
Wakker Dier waarschuwt voor falende inspecties NVWA (Foto: Pxhere)

Familiebedrijf blijkt dekmantel voor heroïnelab te zijn

Grote tuinderijen kunnen de ideale dekmantel voor professionele drugshandel vormen. Een familiebedrijf was het zeker, maar dan wel eentje dat zich richtte op de grootschalige productie van heroïne. Niet eerder werden in ons land verdachten voor een dergelijk heroïnelab vervolgd. Vanwege het zeer schadelijke karakter van juist deze drug eiste het Openbaar Ministerie jarenlange celstraffen.

Vier broers, hun zwager en neefje en nog zes verdachten staan deze week terecht. Ze gebruikten in 2017 een tuinbouwbedrijf als dekmantel om stiekem drugs te produceren. In een klein lab tussen de paprika's werd meerdere nachten 'gekookt'. In het bedrijf hadden de broers maar zijdelings interesse, blijkt ook uit eigen woorden. De levering van grondstoffen was 'belangrijker dan de hele toko'.

Een van die grondstoffen was azijnzuuranhydride, een belangrijk bestanddeel om heroïne te kunnen produceren. Op de Nederlandse markt wordt het weinig verhandeld, zeker niet in grote hoeveelheden. Maar als tuinbouwbedrijf konden de broers met een smoes het relatief onopvallend bestellen.

Locaties
Ze lieten de grondstoffen afleveren bij een kwekerij in Berkel en Rodenrijs. De productie van de drugs gebeurde ergens anders, namelijk op een kwekerij in Bergschenhoek. Iedere avond werden de grondstoffen heen en weer gereden. In grote vaten werd het aangeleverd, 3800 liter in totaal. Een deel hiervan wordt doorverkocht aan derden, die er zelf minder makkelijk aan kunnen komen.

Koken
Het kookproces kwam in de avond op gang. Als het gewone personeel naar huis was, arriveerde bij de tuinderij een groep mannen die pas in de vroege ochtend weer vertrok. Dat past precies bij het productieproces van heroïne, wat enkele uren in beslag neemt. Verborgen politiecamera's registreerden ondertussen hoe soms iemand in een beschermend pak naar buiten kwam, of met een mondkapje voor, of wrijvend in kennelijk geïrriteerde ogen.

Inval
Op 17 augustus 2017 deed de politie uiteindelijk een inval bij het bedrijf. Er werd op dat moment niemand aangetroffen of aangehouden. Wel kon het laboratorium worden ontmanteld. Er lagen spullen die waren gebruikt bij het produceren van heroïne. Gelaatsmaskers, zakken -sommige aangebroken - met grondstoffen, 150-literpannen, een pers. Op allerlei spullen werden ook sporen van heroïne gevonden.

Na de inval vielen de nachtelijke activiteiten op de kwekerij ook stil. Dat maakt mede dat de verklaringen van de verdachten ongeloofwaardig zijn. Kennelijk was het na het oprollen van het drugslab ook plots niet meer nodig om 's nachts nog "paprika's te draaien", "planten te bespuiten" of "groenten te sorteren en inpakken".

Aanhoudingen
Begin oktober 2017 was het onderzoek zo ver gevorderd dat de verdachten konden worden aangehouden. Verontrustend is dat ze sinds de inval in augustus blijkbaar alweer druk doende waren opnieuw grondstoffen te verwerven. Er was een nieuw bedrijfje opgezet, met een nieuwe directeur. En vanuit de bouwmarkt belden ze elkaar om te vragen welke kookpit ze precies moesten hebben, of waar ze gasslangen konden halen.

Hoeveel drugs de groep precies heeft geproduceerd is moeilijk te zeggen. Op basis van de aangetroffen spullen in het lab wordt geschat dat per nacht er zeker tweemaal 40 kilo is geproduceerd, met een straatwaarde van rond de 2 miljoen euro.

Eerste heroïnelab
De officier van justitie hield de rechtbank woensdag op zitting voor dat niet eerder in Nederland een heroïnelab tot vervolging heeft geleid. Daarom zijn er geen vergelijkbare zaken om een strafmaat aan af te meten. Het zou verleidelijk zijn de zaak te vergelijken met die van een xtc-lab. Daarvoor worden straffen tot 6 jaar cel opgelegd. Mede omdat enkele hoofdverdachten eerder al lange gevangenisstraffen hadden uitgezeten voor soortgelijke feiten, meent de officier van justitie dat hier forse hogere straffen gerechtvaardigd zijn.

Het RIVM benoemde heroïne eerder al als 'meest schadelijke drug'. De officier van justitie voegde daaraan toe: 'Heroïne kent de meeste fatale overdoseringen. Door vieze spuiten brengt de verslaving vaak ook een groot scala andere ziektes met zich. En heroïne is in Europa "goed" voor 80 procent van de drugsdoden.' De officier wees ook nog op de grote problematiek die gepaard gaat met drugsverslaving.

Strafeisen
Volgens het Openbaar Ministerie vormen tien van de twaalf verdachten samen een criminele organisatie, gericht op het produceren van heroïne en het doorverkopen van grondstoffen. Tegen twee van de broers, die worden gezien als aanstuurders, eiste de officier van justitie 9 en 8 jaar cel.

Drie mannen die zouden hebben 'gekookt' hoorden 6 jaar cel tegen zich eisen. De overige verdachten waren op verschillende manieren ondersteunend. Tegen twee van hen werd 4 jaar cel geëist, tegen de anderen 3 jaar, 2 jaar, twee keer 1 jaar en tot slot 6 maanden.

Familiebedrijf blijkt dekmantel voor heroïnelab te zijn (Foto: Openbaar Ministerie)
Familiebedrijf blijkt dekmantel voor heroïnelab te zijn (Foto: Openbaar Ministerie)

Uitgezet gezin wil terug na kinderpardon: 'De nieuwe regels geven ook ons hoop'

Het verruimde kinderpardon is nog niet rond of het volgende product van de zieligheidsindustrie heeft zich alweer gemeld.

Ditmaal gaat het om het gezin Grigoryan, dat is vorige week uitgezet naar Armenië. Zij vinden dat ook zij nu recht hebben op een verblijfsstatus in Nederland en hebben reeds een advocaat in de arm genomen.  "Dat wij zijn uitgezet is zuur en oneerlijk. De nieuwe regels geven ook ons hoop", aldus vader Hovik.

"Dit akkoord is zo mooi nieuws. Ik ben zo blij met dit nieuws. En dit betekent ook hoop voor ons", zegt vader Hovik tegen RTL nieuws vanuit de Armeense hoofdstad Jerevan waar het gezin momenteel woont. Afgelopen maandag werd het gezin daarnaartoe uitgezet. Te laat om te profiteren van de verruimde pardonregeling dus. Dikke pech zou je zeggen, maar nee. Hun Nederlandse advocaat is inmiddels een procedure gestart om het gezin terug te halen.“Het is ontzettend zuur dat het akkoord anderhalve week na de uitzetting van dit gezin komt. Dit gezin komt zeker in aanmerking voor een verblijfsvergunning", zegt de advocaat.

De argumenten? Het klassieke zieligheidsverhaal: "We wonen nu in Jerevan. In een klein flatje. We slapen met zijn vijven op matrassen op de grond. Het is koud en we hebben niets. Het gaat niet goed met de kinderen. Ze spreken de taal niet. Ze zijn van slag en missen Nederland, hun huis." 

Het gezin, met kinderen van 3, 5 en 8 heeft nog een ander argument. Twee jaar geleden werd hun dochter aangereden. "Mijn dochter krijgt in Armenië niet de juiste zorg. Daarom willen we terug naar Nederland."

Hun advocaat laat weten alles op alles te gaan zetten voor het gezin: "Ze hebben 9 jaar lang onder toezicht gestaan. Onder de nieuwe regels zouden ze absoluut mogen blijven. Dat de nieuwe regels voor hen te laat komen, is vreselijk zuur en hard voor ze. Ik ben heel blij met het akkoord en ik ga nu keihard mijn best doen om dit gezin terug te halen naar Nederland. Ze horen hier."

 

28-jarige man aangehouden voor dood moeder (64)

Aan de Jan de Rooijstraat in Kaatsheuvel is woensdagochtend vroeg een 64-jarige vrouw door geweld om het leven gekomen. De 28-jarige zoon van het slachtoffer is als verdachte aangehouden. De politie stelt een uitgebreid onderzoek in. Burgemeester Van Aart deelt haar medeleven met de nabestaanden.

De politie kreeg omstreeks 04.00 uur een melding dat er een conflict gaande zou zijn in een woning aan de Jan de Rooijstraat. Vanuit het Operationeel Centrum werden meerdere eenheden ter plaatse gestuurd. Onderweg werden meer bijzonderheden bekend, er zou een man, een familielid, het huis zijn binnen gedrongen.

De agenten zagen dat bij de bedoelde woning, in de voortuin, een vrouw met zware verwondingen op de grond lag. Ze bleek te zijn overleden. De politie gaat er vanuit dat het om de 64-jarige bewoonster gaat. Een officiële confrontatie heeft echter nog niet plaats gevonden.

In de woning verbleef ook een 25-jarige vrouw met haar zoontje van zes maanden. De dader bleek kort voor de komst van de politie in een auto te zijn weggereden. Uit het onderzoek ter plaatse bleek dat de (ex) partner van die 25-jarige vrouw, de 28-jarige zoon van het slachtoffer, als verdachte kon worden aangemerkt. Hij werd omstreeks 04.40 uur op de Burg. Van der Heijdenlaan in Kaatsheuvel aangehouden.

Update 16:03 uur
Onze collega's van Boevennieuws melden dat het slachtoffer de 64-jarige Cory is. Haar 28-jarige zoon Michael zou in een psychose hebben verkeerd toen hij de moord pleegde. 

Penningmeester vrijwilligersorganisaties drukt 100.000 euro achterover

Een penningmeester van diverse maatschappelijke organisaties uit Velsen en omgeving heeft ruim 100.000 euro verduisterd.

De organisaties die de dupe zijn van de 56-jarige Velsenaar zijn de Oranjevereniging Santpoort, RTV Seaport en de Rotary Velsen. De fraude heeft volgens de slachtoffers meerdere jaren geduurd.

De misstanden kwamen boven water toen de kas van de clubs ineens leeg was. Toen werden "dubieuze overboekingen" geconstateerd. De man maakte onder meer geld over naar zijn eigen bedrijf en nam bedragen contant op.

Bij twee organisaties is de omvang van de schade inmiddels duidelijk. Bij een derde loopt het onderzoek nog. Het bedrag kan dus nog verder oplopen. De drie clubs bereiden inmiddels een aangifte voor. De verdachte zelf laat weten "de intentie" te hebben zoveel mogelijk terug te betalen.

Poepluiers met vrachtwagen naar Italië voor recycling

Bewoners in Amsterdam-Oost kunnen sinds kort de poepluiers van hun kindjes in een speciale afvalbak gooien. De luiers worden dan gerecycled en dat is duurzaam. Maar om gercycled te worden moeten ze wel eerst per vrachtwagen naar Italië. Dat meldt AT5 op haar website. 

Dat ontdekte Napnieuws.nl, de Amsterdamse nieuwswebsite van studenten journalistiek aan de UvA. De poepluiers van Olivier en Olivia maken een reis van 1244 kilometer voordat zij gerecycled kunnen worden tot grondstoffen voor wasknijpers, tassen en mest.

Er is namelijk geen Amsterdamse luierrecyclingfabriek. In Italië staat die van Proctor & Gamble, het bedrijf achter Pampers en aanjager van het initiatief. 'We zijn ons bewust van het feit dat er een ecologische voetafdruk zal zijn door de logistiek', zegt een woordvoerder van P&G tegen Napnieuws.nl. 'We bestuderen manieren van transport met een lage uitstoot.'

Toch zou de flinke trip naar Italië nog altijd milieuvriendelijker zijn dan de luiers in Nederland verbranden. Afvalenergiebedrijf AEB, de andere partij achter het initiatief, onderzoekt samen met P&G of het zin heeft om een recyclingsfabriek in Amsterdam te bouwen. De luiercontainers in Oost zijn nog een proef.

Fred Friday nieuwe spits FC Twente

FC Twente heeft Fred Friday voor een halfjaar gehuurd van AZ.

De 23-jarige spits was in Alkmaar, na een veelbelovende start, op een zijspoor beland. Nu mag hij het dus gaan laten zien bij FC Twente waar hij de concurrentie aan zal moeten gaan met Tom Boere en Jari Oosterwijk. Alhoewel Boere in de belangstelling staat van de Turkse club Sivasspor en dus mogelijk nog vertrekt uit Enschede.

“Fred wil de wereld laten zien dat hij nog niet is afgeschreven en FC Twente biedt hem een uitstekend podium”, reageert technisch directeur Ted van Leeuwen op de clubsite. “We kennen Fred al sinds zijn tijd in Noorwegen en weten dat hij in zowel 4-3-3 als 4-4-2 uit de voeten kan.”

Aanstaande vrijdag, wanneer Twente tegen Helmond Sport speelt is Friday nog niet speelgerechtigd. Waarschijnlijk maakt hij zijn debuut tegen zijn oude club Sparta.

 

IJsselmeervisser betrapt op visstroperij

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in samenwerking met de waterpolitie Lelystad een beroepsvisser uit Urk betrapt op visstroperij. De IJsselmeervisser is aangehouden omdat hij er van wordt verdacht de eigenaar te zijn van illegale netten die regelmatig werden uitgezet in het IJsselmeer. Het strafrechtelijk onderzoek naar de visser staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

De opsporingsambtenaren hebben de visser opgewacht in de haven van Urk. Daar bleek dat hij vis bij zich had die vermoedelijk afkomstig is uit netten die zonder de verplichte merken en jonen waren uitgezet in het IJsselmeer. De visser wordt er van verdacht dat hij de netten regelmatig meerdere dagen (in het weekend) in het water heeft laten staan.

Het vissen met staande netten of fuiken zonder de verplichte vismerken of jonen wordt gezien als illegale visserij omdat niet te controleren is of degene die de netten heeft uitgezet daar de benodigde toestemming voor heeft. Visstroperij is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij. De NVWA pakt samen met andere overheidsorganisaties visstroperij dan ook stevig aan.

Het vissen zonder vergunning of het niet voldoen aan de voorwaarden hiervan wordt gezien als een economisch misdrijf, met een maximale straf van 6 jaar gevangenis.

Pedofiele huisarts Maarten B. krijgt 5,5 jaar en TBS

De rechtbank Den Haag heeft vandaag de 38-jarige huisarts Maarten B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 66 maanden en tbs met dwangverpleging. Ook wordt aan hem een beroepsverbod opgelegd. De man heeft zijn zevenjarige dochtertje en twee vriendinnetjes seksueel misbruikt. Van zijn dochtertje en een ander vriendinnetje heeft hij ook kinderpornografische foto’s gemaakt. Daarnaast had hij een grote hoeveelheid kinderporno in bezit.

Lees ook: Huisarts Maarten B. hoort 6 jaar cel en TBS eisen om ontucht en kinderporno

Waarnemend huisarts
De man heeft ook ontucht gepleegd met minderjarige meisjes die hij als (waarnemend) huisarts behandelde door intieme lichaamsdelen te betasten terwijl dit medisch onnodig was. Daarnaast heeft de man stiekem tientallen video-opnames gemaakt van meisjes en jonge vrouwen die bij hem in de huisartsenpraktijk kwamen. Een deel van deze opnames wordt als kinderpornografisch materiaal aangemerkt.

Ernstige misdrijven
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het vertrouwen dat anderen in hem stelden op grove wijze heeft geschonden. Zowel als vader, als ouder aan wie de zorg voor de minderjarige vriendinnetjes van zijn dochter was toevertrouwd, en als huisarts heeft hij telkens zijn eigen behoefte boven het welzijn van anderen gesteld.

Pedofiele stoornis
Hoewel de man heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, kan toch vastgesteld worden dat bij de man sprake is van een pedofiele stoornis. Omdat het onverantwoord is om de man onbehandeld terug te laten keren in de samenleving, legt de rechtbank ter bescherming van die samenleving naast de gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op.

Schadevergoeding voor de slachtoffers
De door de slachtoffers gevraagde schadevergoeding wordt deels toegewezen.

Trump geeft negatief reisadvies voor Venezuela

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter een negatief reisadvies uitgegeven voor Venezuela.

Het is een nieuwe stap in het al dagen durende conflict in Venezuela. De zelfbenoemd interim-leider Juan Guaidó heeft daar in de steun van onder meer de VS en Canada. Terwijl de zittende dictator Maduro zich gesteund weet door onder meer Rusland en China. Beide partijen beschouwen zichzelf als staatshoofd.

Het conflict heeft de potentie om flink te escaleren. Zo sluiten de Amerikanen een militaire interventie niet uit. Dat terwijl Rusland ook militaire belangen heeft in het Zuid-Amerikaanse olieland. 

78-jarige komt onder tractor en overlijdt

Vanmorgen rond 11.50 uur ontving de politie melding van een beknelling onder een tractor op de Honthem in Margraten. Het slachtoffer, de bestuurder van de tractor, was onder het voertuig terecht gekomen. Ondanks de inzet van toegesnelde hulpdiensten (ambulance, brandweer en politie) is de 78-jarige man komen te overlijden.

De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Dit onderzoek moet duidelijkheid verschaffen hoe een en ander heeft kunnen plaatsvinden. De aanwezigheden die het ongeval zagen gebeuren zijn opgevangen en worden in contact gebracht met slachtofferhulp.

Vreugdenhil wint Alternatieve Elfstedentocht op Weissensee

Frank Vreugdenhil heeft de 31ste editie van de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De 34-jarige schaatser van AB vakwerk versloeg in de sprint Crispijn Ariëns en Jordy Harink.

Niels Overvoorde had lange tijd aan de leiding gelegen van de wedstrijd over 200 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee. Vijftig kilometer voor het einde werd hij ingelopen. In de laatste ronde vormde zich een kopgroep van zeventien schaatsers. In de sprint bleek Vreugdenhil over de beste benen te beschikken. Na twee tweede plaatsen (2013, 2017) en een derde plaats (2018) is dit zijn eerste zege in de Alternatieve Elfstedentocht.

Arnhemmer de cel in om mishandelen ex-vrouw en kinderen

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Arnhem voor het mishandelen en bedreigen van zijn ex-vrouw en zijn 5 kinderen. Ook had hij verschillende (imitatie)wapens in bezit. De man krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Veilig thuis
De man heeft zijn ex-vrouw en kinderen thuis - waar zij zich veilig moeten voelen - verwond, pijn gedaan en ook angst aangejaagd. De gezinsleden zijn een langere periode mishandeld en hebben gezien dat hun partner/vader andere gezinsleden mishandelde. Vooral voor kinderen zijn dit ingrijpende gebeurtenissen. Zij kunnen hier nog lang last van hebben. Dit neemt de rechtbank de man kwalijk.

Contact- en locatieverbod
Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich verplicht melden en een behandeling ondergaan. Daarnaast legt de rechtbank een contactverbod en een locatieverbod van 3 jaar op voor de woning van de ex-vrouw. Mocht de man in de proeftijd opnieuw in de fout gaan, dan moet hij 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf alsnog uitzitten.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man zijn ex-vrouw en zijn kinderen ruim 10.000 euro aan schadevergoeding betalen.

Boksers Thurman en Munguia verdedigen wereldtitels

Voor het boksen keren we wederom even terug naar het weekeinde en dan zien we dat Keith Thurman in het Barclays Center in New York met succes zijn WBA-superwereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) heeft verdedigd. De 30-jarige One Time (28-0) won op punten van de 34-jarige Josesito Riverside Rocky Lopez (36-7).

Thurman won in maart 2017 de WBC-wereldtitel in het weltergewicht na winst op Danny Garcia, maar door blessureleed kwam hij sindsdien niet meer in actie en besloot hij vorig jaar al om de WBC-titel op te geven. Hij kreeg bij zijn comeback wel gelijk de kans om voor de WBA-supertitel te vechten en dat ging goed: Lopez deelde in de zevende ronde wel een rake klap uit, maar het was niet genoeg om Thurman te verslaan. De reguliere WBA-kampioen in het weltergewicht is overigens niemand minder dan Manny Pacquiao.

De ongeslagen Mongoliër Tugstsogt Nyambayar (10-0) vocht in hetzelfde stadion voor het eerst om een wereldtitel: de vacante IBO-titel in het vedergewicht (-57,2kg). Daarin pakte King Tug in 2012 olympisch zilver en via winst op punten op de Dominicaan Claudio Marrero (23-2) mag hij zich nu de regerend IBO-kampioen noemen.

In Montreal stond Sadriddin Akhmedov (6-0) uit Kazachstan tegenover Abraham Juarez (13-1), met als inzet de WBC-jeugdwereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg). De 20-jarige Soldier of Q sloeg in de vierde ronde toe: Juarez kreeg een harde klap op het gezicht en daarmee was het einde gevecht.

Akhmedov slaat na zo'n 7:30 minuten toe (Bron: YouTube)

In Houston stonden tot slot nog twee wereldtitels op het spel, te beginnen met de WBA-titel in het vedergewicht. De 24-jarige Chinees Xu Can (15-2) vocht voor het eerst om een wereldtitel en werd na twaalf ronden tegen Jesus Rojas uit Puerto Rico (26-2) als winnaar aangewezen door alle drie juryleden.

Jaime Munguia (31-0, 26 KO's) won voor de verandering eens op punten, waarmee hij zijn WBO-wereldtitel in het superweltergewicht wel verdedigde. De Japanner Takeshi Inoue (13-0) vocht voor het eerst buiten Azië, maar was volstrekt kansloos tegen zijn 22-jarige opponent, die van twee juryleden zelfs alle twaalf ronden toegewezen kreeg.

Neymar is maanden uitgeschakeld door blessure

Paris Saint-Germain kan voorlopig geen beroep doen op Neymar. De Braziliaan van Paris Saint-Germain heeft een blessure aan zijn middenvoetsbeentje. De Franse grootmacht maakt woensdag via de officiële kanalen bekend dat Neymar naar verwachting tien weken aan de kant zal staan. De sterspeler van les Parisiens mist daardoor onder meer het tweeluik met Manchester United in de Champions League.

Neymar liep de blessure een week geleden op tijdens de Coupe de France-wedstrijd tegen Racing Strasbourg en PSG meldt dat de dribbelaar de afgelopen dagen intensief onderzocht is. Na een onderhoud met een groep medische experts op dinsdagavond is besloten om hem niet te opereren en de kwetsuur op natuurlijke wijze te laten genezen. Neymar staat daardoor waarschijnlijk tweeënhalve maand aan de kant en mist zodoende een cruciaal deel van het seizoen.

Voor de 96-voudig Braziliaans international is het het tweede seizoen op rij dat hij met een ernstige voetblessure te maken krijgt. In de afgelopen voetbaljaargang ontbrak hij tussen eind februari en halverwege mei wegens een soortgelijke blessure en was hij net op tijd fit voor het WK in Rusland. De aanvaller miste destijds in totaal vijftien wedstrijden en de kans is aanwezig dat hij dit seizoen een soortgelijk aantal duels aan zich voorbij zal moeten laten gaan.

Met een voorsprong van dertien punten op nummer twee Lille OSC zal PSG zich in de competitie niet zo druk maken om het ontbreken van Neymar. De Champions League is dit seizoen echter een grote ambitie voor de Franse grootmacht en de blessure van een van zijn sterren komt daardoor als een flinke dreun. PSG treft in de achtste finales van het miljardenbal Manchester United op 12 februari eerst op Old Trafford, waarna de return op 6 maart plaatsvindt in Parijs.

Politie vindt 23 kg drugs in Rotterdamse woning

De politie heeft een voorraad drugs gevonden, opgeslagen in een woning aan de Beukelsdijk in Rotterdam. Buiten hielden agenten een 30-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel aan die net uit het pand kwam. De vondst en aanhouding gebeurden op dinsdagmorgen.

Bij de politie kwam een tip binnen over het pand. Binnen zou drugs opgeslagen liggen. Agenten gingen kijken op de Beukelsdijk en zagen de verdachte het pand verlaten. Bij controle van de man bleek dat hij wat joints en hennep bij zich had. In de woning vonden agenten nog veel meer drugs, namelijk ruim 23 kilo.

Het ging daarbij om hasj, hennep en een enorme hoeveelheid voorgedraaide joints. Dat waren er ongeveer 12.000. De politie nam alles in beslag en nam de 30-jarige man mee naar het bureau. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de verdachte bij de gevonden drugs.

Politie vindt 23 kg drugs in Rotterdamse woning (Foto: Politie.nl)
Politie vindt 23 kg drugs in Rotterdamse woning (Foto: Politie.nl)

EU: Brexitdeal ligt vast

Het Britse Lagerhuis gaf premier Theresa May dinsdagavond opdracht terug naar Brussel te gaan om opnieuw over de Ierse grens te onderhandelen. Het was de eerste keer dat er een meerderheid was voor 'een Brexitdeal'. Het probleem is wel dat onduidelijk is 'welke Brexitdeal', behalve dat de Ierse vangnetregeling eruit moet. Maar daar voelen Ierland en de andere EU-lidstaten niets voor. May en haar Ierse evenknie Leo Varadkar gaan wel met elkaar praten.

Na het debacle van twee weken geleden waarbij Mays EU-exitdeal met de grootste meerderheid in de parlementaire geschiedenis werd weggestemd, zijn de Britse tabloids nu lyrisch over de 'triomf' van de premier. Ze wist via een amendement aan te tonen dat haar deal op een meerderheid kan rekenen mits de zogeheten Ierse backstop wordt aangepast. Maar tegelijkertijd sprak het Lagerhuis zich met een ander amendement uit tegen een Brexit zonder deal, en dat is een dreigement waarmee de premier graag in Brussel wil blijven zwaaien.

In Dublin wordt over dat tweede amendement voorzichtig opgelucht ademgehaald. Een harde Brexit zou immers een fors probleem betekenen voor de grens met Noord-Ierland. Die was in de tweede helft van de vorige eeuw onderwerp van een bloedige strijd tussen republikeinen en unionisten; een voortzetting van de Ierse onafhankelijkheidsstrijd van een halve eeuw eerder. Totdat het Goede Vrijdag-vredesakkoord een einde maakte aan deze zogeheten Troubles met de garantie van een open grens.

Het vangnet moet garanderen dat die grens na de Brexit onder alle omstandigheden openblijft. Er is anderhalf jaar over onderhandeld, maar dinsdag maakte het Britse parlement met 317 tegen 301 stemmen duidelijk dat het uit de exitdeal moet worden verwijderd. En dat maakt de Ieren nerveus.

Open grens en onzichtbare grens
Het venijn zit hem in het onderscheid tussen open grens en onzichtbare grens. Bij een gezamelijke douane-unie zoals die er tussen EU-lidstaten onderling plus een aantal andere landen is, kunnen grenzen open zijn doordat regelgeving op elkaar wordt afgestemd. De Brexiteers in Mays Conservatieve Partij willen echter geen douane-unie met de EU, omdat dit de Britten beperkt bij het sluiten van hun eigen handelsakkoorden.

Brexit op de Ierse grensVoor de Ierse vangnetregeling was met de Britse regering afgesproken dat zolang er nog geen handelsakkoord met de EU is, het Verenigd Koninkrijk EU-regels blijft volgen: feitelijk een soort tijdelijke douane-unie. Maar de Brexiteers verzetten zich ertegen dat de Britten deze niet eenzijdig kan opzeggen. Dublin zegt echter dat een vangnet dat kan worden opgezegd niet de garantie biedt die nou juist de bedoeling van de regeling is.

Uiteindelijk zou een handelsakkoord dan een einde aan de backstop moeten maken, en mogelijk wil de Britse regering nu al op iets in die richting gaan aansturen, in plaats van de backstop. De grens met de Ierse Republiek zou dan niet echt open zijn, maar slechts onzichtbaar. Er vinden dan douanecontroles plaats bij bedrijven die over de grens opereren.

Dit idee werd echter al vroeg door Dublin van de hand gewezen, niet alleen omdat er dan vooruit wordt gelopen op zo'n handelsakkoord, maar ook omdat het Goede Vrijdagakkoord dan wordt gereduceerd tot een soort wisselgeld. Ierland, en dus de EU, zou zich dan feitelijk richting Britse regels moeten bewegen om grenscontroles tot een minimum te beperken danwel geheel te voorkomen. En het voorkomen ervan is voor Ierland van groot belang, omdat grens-infrastructuur tijdens de Troubles geregeld doelwit was van aanslagen.

Alleen over Noord-Ierland
Een eerdere variant van de vangnetregeling ging alleen over Noord-Ierland, maar die moest worden geschrapt omdat Theresa May door vervroegde verkiezingen haar meerderheid had vergokt en afhankelijk werd van de Noord-Ierse unionistische partij DUP. Die is mordicus tegen een verschil in regelgeving tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Maar twee weken geleden stemde zelfs deze partij Mays deal weg. En dinsdagavond schaarde de DUP zich achter het schrappen van de backstop uit de exitdeal.

Brexit-flessenpostIn de Ierse Republiek begint men nu te vrezen dat het Goede Vrijdagakkoord moet worden opengebroken om de Brexit te faciliteren, en daar zitten ze in Dublin niet op te wachten. De DUP, die tijdens de Troubles aan een van de strijdende partijen was gelieerd, heeft het Goede Vrijdagakkoord namelijk nooit erkend. Omdat ze nu gedoogpartner van Theresa May zijn, zou deze partij er ineens zijn stempel op kunnen drukken. Dit terwijl de DUP eigenlijk geen echte open grens wil, maar als 'Britser-dan-de-Britten' het liefst zo min mogelijk met Ierland te maken wil hebben.

De Ierse premier Leo Varadkar benadrukte woensdag weer dat er over vangnetregeling niet opnieuw kan worden onderhandeld. Europese Raad-voorzitter Donald Tusk en andere EU-leiders lieten zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Hoe Mays pogingen om dit toch te proberen gaan uitpakken moet worden afgewacht, maar met de parlementsmotie tegen een no-deal Brexit lijkt de speelruimte voor de Britse premier beperkt. In de loop van woensdag spreken May en Varadkar met elkaar, aldus de BBC.

Advocaat zegt 'zeker geen nee' tegen contract bij Feyenoord

Dick Advocaat lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn om Giovanni van Bronckhorst na dit seizoen op te volgen als trainer van Feyenoord. De Telegraaf schrijft dat de 71-jarige Hagenaar nog 'de energie' heeft om aan de slag te gaan in De Kuip en 'zeker geen nee' zal zeggen tegen een dienstverband bij Feyenoord.

De krant meldt dat Advocaat in het verleden een paar keer dicht bij een samenwerking met Feyenoord is geweest, maar dat het om uiteenlopende redenen nooit is doorgegaan. In het voorjaar van 2016 ging Advocaat als adviseur aan de slag bij Feyenoord. In die functie ging hij de technische staf van hoofdcoach Van Bronckhorst ondersteunen.

Advocaat maakte drie weken geleden bekend dat hij in de zomer stopt bij FC Utrecht. "Ik heb aangegeven dat het voor FC Utrecht beter zou zijn als de club kiest voor een langetermijnstrategie. Verder weet ik nog niet precies wat ik in de toekomst ga doen. Daar wil ik in april of mei over na gaan denken", sprak De Kleine Generaal .

Van den Brom tekent voor drie jaar bij FC Utrecht

John van den Brom heeft zijn handtekening gezet onder een driejarig contract bij FC Utrecht. De verbintenis gaat komende zomer in.

De 52-jarige trainer is momenteel bezig aan zijn laatste maanden bij AZ, waar hij eerder al kennen gaf te zullen vertrekken. Van den Brom was sinds 2014 werkzaam in Alkmaar, waarmee hij zich drie keer plaatste voor Europees voetbal. Hij volgt bij FC Utrecht Dick Advocaat op, die drie weken geleden zijn afscheid aankondigde.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

John van den Brom is vanaf komende zomer voor drie seizoenen trainer van FC Utrecht. #VandenBrom #FCUtrecht #Utrecht #Eredivisie

Een bericht gedeeld door Goal Nederland (@instagoalnederland) op30 Jan 2019 om 1:06 (PST)

"We zijn erg verheugd met de aanstaande komst van John van den Brom naar FC Utrecht", vertelt directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op de officiële clubwebsite van Utrecht. "In de persoon van John halen we een winnaar in huis, met ervaring in binnen- en buitenland. Iemand die overal waar hij heeft gewerkt als oefenmeester voor sportieve successen heeft gezorgd met een aanvallende speelwijze."

"John is erg ambitieus en omarmt de langetermijnvisie van FC Utrecht. Hij heeft bewezen naast teams ook individuele spelers te kunnen ontwikkelen en verbeteren. John komt uit de provincie Utrecht en staat er bekend om oog te hebben voor spelers uit de eigen opleiding, hetgeen we bij FC Utrecht erg belangrijk vinden."

Van den Brom geeft aan de voorbij periode 'uitvoerig' met de club gesproken te hebben. "Die gesprekken hebben ervoor gezorgd dat ik een helder beeld heb van de huidige stand van zaken en de ambities. Ik zie FC Utrecht als een club met enorm veel potentie en geloof in de visie zoals die door de club de voorbije jaren is neergezet en uitgedragen."

"Ik zie kansen om met FC Utrecht volgende stappen te maken en vind dat er een goede selectie staat, met daarin veel spelers met langdurige contracten. Dat vormt een goede, stabiele basis om in te stappen. Ik kijk ernaar uit samen met de club de ambities te realiseren en samen successen te hebben."

Zes verdachten opgepakt voor valsemunterij

In een groot rechercheonderzoek naar de productie, handel en distributie van valse bankbiljetten zijn woensdagmorgen 30 januari zes verdachten aangehouden. De recherche zet het onderzoek voort.

In het onderzoek dat sinds juni 2018 gaande is, werkt de recherche nauw samen met Europol, de Marechaussee en de Nederlandse Bank. Het gaat hier specifiek om de vervaardiging van valse bankbiljetten van onder andere 20 en 50 euro. Het onderzoek leidde naar deze zes verdachten uit Almere die woensdag in de vroege ochtend werden aangehouden.

De recherche viel in totaal acht woningen in Almere binnen. Bij de invallen werden er valse biljetten aangetroffen en middelen ten behoeve van de productie en distributie ervan. Bij het onderzoek werd ook een geldhond ingezet die speciaal getraind is om echt en vals geld te onderscheiden.

Zes verdachten opgepakt voor valsemunterij (Foto ter illustratie: pxhere)
Zes verdachten opgepakt voor valsemunterij (Foto ter illustratie: pxhere)

Winkelinbrekers opgepakt na achtervolging

Agenten van het politieteam Alphen aan den Rijn hebben woensdagochtend 30 januari twee verdachten aangehouden voor een inbraak in een telefoonwinkel aan de Tjalk in Bodegraven. Rond 01:00 uur zagen agenten op de Tjalk een auto rijden waarvan de nummerplaten waren afgeplakt.

Omdat de auto een stopteken negeerde werd een achtervolging ingezet. Deze verliep via de N11 en eindigde uiteindelijk op de Zinkeling in Boskoop. Drie of vier personen probeerden vervolgens weg te vluchten. De agenten wisten twee van de inzittenden aan te houden, naar de andere verdachte(n) is de politie nog op zoek.

Later bleek dat er rond hetzelfde tijdstip was ingebroken bij een telefoonwinkel op de Tjalk. Een deel van de gestolen goederen werd aangetroffen in de auto van de verdachten. 

Loekie de leeuw (eenmalig) terug op TV

Loekie de Leeuw keert vanavond eenmalig terug op televisie. Het icoon zal dan voor het eerst in 15 jaar weer te zien zijn, dat meldt de STER op Radio 2 in het programma Jan-Willem Start Op! Loekie zal te zien zijn voor het journaal van 20:00 uur op NPO 1.

 Het gaat om een reproductie van het oranje beestje onder leiding van de dochter van de bedenker van Loekie, Louise Geesink. Loekie blijft wel de oude Loekie, zoals we hem kennen: "Loekie moet blijven zoals hij is, namelijk aaibaar, tastbaar en pluche", aldus de zegsvrouw.

Lees ook: Breng Loekie terug op TV!

De STER benadrukt dat het om een eenmalig filmpje gaat. Of hij vaker terugkeert moet het bestuur van de STER bepalen. "De petitie van Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte heeft wel extra aandacht gegeven Maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat mensen nog opvallend vaak bellen en mailen over Loeki. Zijn populariteit is nooit echt verdwenen.”

Toch lijkt er nieuw leven voor Loekie; de petitie die zij zijn gestart heeft 20.000 handtekeningen gekregen. Bij 10.000 zou de STER nadenken over een terugkeer van de leeuw. Ook de kreet 'Asjemenou' zal te horen zijn van de nieuwe Loekie maar wel zoals we hem kennen: hiervoor wordt oud audio-materiaal van Joop Geesink gebruikt. 

Wat vind jij: Moet Loekie terug op TV? 

Loekie de Leeuw onderbrak tussen 1972 en 2004 de STER reclames met filmpjes waarin altijd wel iets fout in ging waarna de kreet asjemenou volgde. In totaal zijn er meer dan 7000 filmpjes gemaakt. De STER is met Loekie gestopt omdat het te duur werd om deze te maken. In de jaren '80 was Loekie ongekend populair; hij had zijn eigen cassettebandjes waarop hij zijn avondturen beleefde. Toch bleef Loekie na 2004 leven, hij is namelijk de naamgever voor de Gouden Loekie, de prijs voor de beste reclame van het jaar. Wil je Loekie in het echt zien? Een aantal originele Loekie-poppen is te zien in Beeld en Geluid in Hilversum. 

Skiër Hirscher deklasseert concurrentie bij avondslalom Schladming

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft in het Oostenrijkse Schladming voor eigen publiek The Nightrace gewonnen, de jaarlijkse World Cup-wedstrijd die in de avond afgewerkt wordt op de Planai in Schladming.

In de eerste run sloeg Hirscher al stevig toe: hij bouwde 0,99 seconden voorsprong op ten opzichte van de Zwitser Daniel Yule, die op één honderdste werd gevolgd door Alexis Pinturault uit Frankrijk. De Zwitser Ramon Zenhäusern (+1,09) stond nog prima binnen bereik van het podium, net als de Noor Henrik Kristoffersen (+1,15).

Kristoffersen viel in de tweede run weg, de brullende Zenhäusern verdedigde zijn vierde plek. Pinturault ging rap naar beneden en zag dat hij Yule zo passeerde, maar op Hirscher stond geen maat: de Oostenrijker won met 1,21 seconden voorsprong op de Fransman, met de derde plek op 1,60 seconden voor Yule.

Een speciale vermelding is er voor de pas 21-jarige Bulgaar Albert Popov. In het weekeinde werd hij in Kitzbühel al zeer knap negende, in Schladming pakte hij de zesde plek: de eerste Bulgaar in de top-6 in de World Cup sinds Bulgarije's beste skiër ooit - Peter Popangelov, goed voor elf podia - dat in 1985 deed.

Team NL pakt alsnog zilver Motocross of Nations na diskwalificatie Italië

Het Nederlandse team in Motocross of Nations heeft na een kleine drie maanden alsnog de zilveren plak binnengesleept nadat Italië is gediskwalificeerd. Naar nu blijkt voldeed de benzine van een van de crossers van het Zuid-Europese team niet aan de reglementen. Dit maakte MXGP-promotor Youthstream dinsdag bekend.

Bij de afsluitende landenwedstrijd van het MXGP-wereldkampioenschap Motocross of Nations behaalden Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff afgelopen oktober in de Verenigde Staten de derde podiumplaats als Team NL. Helaas raakte hun teamgenoot, de Zuid-Afrikaans-Nederlandse Calvin Vlaanderen, geblesseerd tijdens de eerste race waardoor met één man minder de kans op een podiumplaats voor Oranje verkeken leek. Herlings en Coldenhoff bewezen echter het tegendeel met hun magnifieke manches.

Overkoepelende organisatie FIM nam tijdens het grootse evenement van verschillende coureurs benzine-samples af. Deze proefjes zijn inmiddels gecontroleerd en na uitvoerig onderzoek is gebleken dat de brandstof van Team Italië-rijder Michele Cervellin niet voldeed aan de reglementen. Youthstream liet dit dinsdag in een verklaring weten: “Tijdens de brandstoftests van Nr. 20 Michele Cervellin is een non-conformiteit geconstateerd ten opzichte van Art. 63.01.2 van de 2018-1 FIM Technische Reglementen Motocross betreffende de eigenschappen van loodvrije brandstof.” Als gevolg is het gehele Italiaanse team gediskwalificeerd. Zij hebben hiertegen geen beroep aangetekend.

MXoN vindt op 28 en 29 september 2019 in Assen plaats.

Efteling gaat Carnaval Festival opknappen: neusringen in de ban

De bekende attractie Carnaval Festival bestaat dit jaar 35 jaar. Van maart tot en met mei gaat de attractie in onderhoud, waarbij de vrolijke rit om de wereld op het gebied van techniek, thematisering en duurzaamheid wordt klaargemaakt voor de komende tien jaar. De techniek wordt geüpdatet, in een aantal scènes worden esthetische aanpassingen aan de poppen gedaan en de totale showverlichting wordt vervangen door duurzame led lampen. Het totale onderhoud kost 3 miljoen euro, zo meldt de Efteling in een persbericht. 

De populaire ‘rode neuzen show’ met de overbekende oorwurm van Toon Hermans en Ruud Bos krijgt een grote opknapbeurt. “De attractie is technisch gezien toe aan onderhoud”, legt Fons Jurgens, Algemeen Directeur van de Efteling, uit. “We investeren niet alleen in nieuwe attracties, maar houden ook de wat oudere attracties graag up to date. Het geplande onderhoud is een logisch moment om ook aanpassingen op gebied van thematisering en duurzaamheid te doen. De dark ride attractie blijft herkenbaar voor iedereen. Het wordt nog meer een feestje, alleen dan van deze tijd.”

De komende drie maanden wordt qua techniek de systeembesturing geüpdatet, worden de motoren die de gondels aandrijven vervangen en gaan de 118 gondels gefaseerd in onderhoud. Het renoveren van alle gondels neemt een jaar in beslag. Op het gebied van thematisering wordt al het schilderwerk opgefrist en sluit een aantal scènes straks beter aan bij het oorspronkelijke thema: feestvieren door verschillende culturen over de hele wereld. De poppen in die scènes krijgen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld, traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen bijvoorbeeld. Als laatste wordt de attractie duurzamer gemaakt. Door het vervangen van de halogeen showverlichting door ledverlichting wordt op jaarbasis 160 huishoudens aan stroom bespaard.

Geniet hieronder nog even mee van Carnaval Festial oude stijl! 

'Amsterdam heeft minst betaalbare huizen ter wereld'

Wonen in Amsterdam is steeds duurder, dat merkt iedereen. De afgelopen jaren werd er al vaak gewaarschuwd voor 'Londense toestanden'. Onterecht, blijkt nu. Amsterdam is Londen en andere wereldsteden al lang voorbij als het gaat om onbetaalbaar wonen.

Dat blijkt uit een rapport van het Britse consultancybureau Knight Frank, waar Yahoo! Finance over bericht. De afgelopen vijf jaar werd wonen in Amsterdam 63,6 procent duurder, terwijl het inkomen van Amsterdammers maar met 4,4 procent toenam. In geen enkele andere wereldstad was die verhouding zo scheef, volgens Knight Frank.

Samen met steden als Hong Kong en Los Angeles is Amsterdam uitgeroepen als 'minst betaalbaar'. Daarmee laat de stad metropolen als Londen, New York, Moskou, Parijs, Brussel en Dubai achter zich. Het is niet alleen gebaseerd op de buitenproportionele stijging van woonlasten, maar bijvoorbeeld ook het aandeel van hun salaris dat Amsterdammers moeten besteden aan huur.

In totaal werd er voor de Global Affordability Monitor gekeken naar 32 wereldsteden.

'Amsterdam heeft minst betaalbare huizen ter wereld' (Foto: DJMO)
'Amsterdam heeft minst betaalbare huizen ter wereld' (Foto: DJMO)

Het leed dat Slowchat heet

Iedere ochtend is er vast wel iets waar jij je aan ergert, of wil je gewoon even de laatste roddels met de wereld delen. Misschien heb je wel een grandioos idee om het klimaatprobleem op te lossen of heb je een geniale uitvinding gedaan. 

Wil je gewoon ergens over klagen, of dat nou over het weer is, of over die collega die jou steeds probeert te verleiden, of over de vis die je vanmorgen dood in je auquarium vond: schuif aan, neem een bak koffie en brand los! 

Het leed dat Slowchat heet  (Foto: Pxhere)
Het leed dat Slowchat heet (Foto: Pxhere)

Trump over kou: global warming, kom terug!

In het noorden van de VS is het door het zakken van de poolwervel steenkoud met temperaturen die tot tientallen graden onder nul kunnen zakken. President Donald Trump deed een tweet uitgaan waarin hij global warming smeekte om alsjeblieft terug te keren.

De kou beweegt zich over het midwesten richting de oostkust, en in Chicago werden vannacht temperaturen gemeten van tegen de -30 graden celsius. Dat gaat gepaard met flinke sneeuwval en een straffe wind, waardoor het met de chill factor meegerekend nog zo'n 15 graden kouder aan kan voelen.

Trump heeft het over recordkou in zijn tweet, waarbij je het buiten maar een paar minuten uithoudt. "Wat is er nou toch aan de hand met die opwarming van de aarde? Kom snel terug, we hebben je nodig!", aldus de president.

Vermoedelijk zal hij op zijn wenken worden bediend. Terwijl het woensdagochtend nog -27 graden celsius was in Chicago, zal dat zaterdagochtend naar verwachting alweer +7 graden zijn.

Onderzoek PGP-servers levert meer dan miljoen nieuwe berichten op

De onderzoeken in de servers waarop informatie van zogenoemde PGP-telefoons stond, hebben meer dan een miljoen nieuwe berichten opgeleverd. Dat betekent dat er in tientallen strafrechtelijke onderzoeken nieuwe informatie dan wel aanvullende informatie is gevonden. Het zou bovendien zo kunnen zijn dat er alsnog informatie is in onderzoeken waarin eerder geen informatie was. Binnen het Openbaar Ministerie en de politie is nu bekendgemaakt dat er nieuwe gegevens zijn.

PGP staat voor Pretty Good Privacy. Met de zogenoemde cryptotelefoons, meestal blackberry’s en sommige Android-telefoons, kan niet gebeld worden maar er worden versleutelde (mail)berichten mee verstuurd. De telefoons waren zeer gewild in vooral criminele kringen omdat er werd voorgespiegeld dat de gegevens die ermee verstuurd werden, dusdanig versleuteld werden dat de onderlinge communicatie niet kon worden gevolgd. De telefoons werden met enige regelmaat door politie en OM in beslag genomen, maar werden inderdaad niet “gekraakt”.

Dat veranderde nadat in Canada en Costa Rica in twee verschillende onderzoeken de servers waarop het berichtenverkeer draaide, in beslag genomen werden. In eerste instantie leverde dat al, overigens na een uitgebreid onderzoek van het Team High Tech Crime (THTC) van de Landelijke Recherche van de politie, gegevens over een aantal onderzoeken op. Zo vraagt in een onderzoek een verdachte aan een mogelijk corrupte beambte: “Kan jij zien in jouw systeem of er een bak is gepakt of dat de fiod er op zit”.

Maar inmiddels heeft speurwerk van het THTC veel meer gegevens opgeleverd. Er zijn bijvoorbeeld ook gegevens gevonden in back-upsystemen van de servers. “We hebben honderdduizenden nieuwe gegevens, in totaal meer dan een miljoen”, aldus cyber-officier van justitie Martijn Egberts.

Onder andere in de zaak Willemsbos, waarin eind 2018 in Amsterdam tot 10 jaar cel is geëist waren in eerste instantie geen berichten te vinden. Maar in de aanvullende gegevens zaten ze wel. In de back-upberichten is onder andere te vinden: “Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door de politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd….Ik dacht dat we professionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!!!”. In een moord-onderzoek vraagt de opdrachtgever: “Als jullie hem op klaarlichte dag doen, worden jullie allemaal goed beloond”.

Twee gewonden bij zware aanrijding op A10

Bij een zwaar ongeluk op de A10 in Amsterdam zijn vanochtend twee gewonden gevallen. Er ontstond de nodige file door het ongeval. Rond zes uur vanochtend was er een aanrijding met meerdere voertuigen ter hoogte van knooppunt Amstel.

De schade aan de auto's was groot. Er vielen twee gewonden. Vanwege het ongeluk werden twee rijbanen gesloten. Dat leverde al vroeg flink wat file op. Rond acht uur stond er op de A4 al een file van 6 kilometer.

Dief steelt na aanhouding nog even telefoon

Een winkeldief is gisteren na zijn aanhouding opnieuw in de fout gegaan. De man was door de beveiliging meegenomen naar de kantine, waar hij later door de politie werd opgehaald. In de kantine wist hij echter de telefoon van een medewerker te stelen.

Die medewerker kwam daar later achter en belde de politie. Agenten gingen terug naar de verdachte, die inmiddels in de cel zat. Hij bleek de telefoon mee naar het cellencomplex te hebben gebracht.

Nadat de medewerker aangifte had gedaan, is door de officier van justitie besloten dat zij de telefoon direct terug kon krijgen.

Nacon Revolution Unlimited Pro krijgt verwisselbare joystickheads

Nacon heeft meer informatie over de nog uit te brengen Revolution Unlimited Pro Controller onthuld. Dit is een gelicenseerde draadloze controller voor PlayStation 4.

De Revolution Unlimited Pro Controller wordt geleverd met verwisselbare joystick-heads en –shafts, zodat spelers zelf kunnen kiezen uit concaaf (hol) of convex (bol) heads en dikkere shafts. Daarnaast bevindt zich in elk handvat een afgedekt compartiment voor gewichten om de balans van de controller mee af te stellen.

Elke controller wordt geleverd met twee paar joystick heads (concaaf & convex), 3 paar shafts (30°, 38° & 46°) en 3 paar gewichten (2 x 10 gram / 2 x 14 gram / 2 x 16 gram). Om alles netjes op te kunnen bergen, is ook een harde EVA-opberghoes met rits inbegrepen.

Alle features op een rijtje:

  • Draadloze Bluetooth®-verbinding via USB-dongle (7 meter bereik)
  • Bedrade verbinding via USB-C-kabel (3 meter lang)
  • PS-, SHARE- en OPTIONS-knoppen
  • Volledig functionerend touchpad
  • 4 shortcut-knoppen (M1/M2/M3/M4)
  • 3,5 mm headset-aansluiting voor audio en chat
  • Twee interne compartimenten en zes aanvullende gewichten om de balans mee aan te passen (2 x 10 gram / 2 x 14 gram / 2 x 16 gram)
  • Behuizing van de controller voorzien van soft-touch finish
  • EVA-opberghoes inbegrepen
  • Compatibel met alle PS4™-systemen en pc-games*

Op het controlepaneel aan de achterkant vind je:

  • Handmatig besturing voor het volume van de headset en mute-knop
  • Gamemode-keuzeknop (1-PS4 / 2-PS4 Advanced / 3-PC Advanced*)
  • Platformkeuzeknop (PS4/pc*)

De controller is in het eerste kwartaal van 2019 verkrijgbaar voor de verkoopadviesprijs van 169,90 euro. Meer informatie over de Revolution Unlimited Pro Controller-functies, inclusief de interface van de aanpassingssoftware, wordt binnenkort onthuld.

Nacon Revolution Unlimited Pro Controller (Foto: Nacon)

Producenten industrie minder positief

Het producentenvertrouwen industrie daalde in januari 2019. Het vertrouwen ging van 7,5 in december 2018 naar 5,8 in januari 2019, maakt het CBS bekend. Producenten waren vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,9. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Minder positief over verwachte bedrijvigheid
Producenten in de industrie waren in januari minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde echter.

Twee van de drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Daarentegen is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie opnieuw meest positief
De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in januari voor de elfde maand op rij het meest optimistisch. Het vertrouwen van de (basis)metaalproducenten nam het sterkst af.

Bezettingsgraad iets lager
De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het eerste kwartaal 2019 uitgekomen op 83,9 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark een fractie lager dan een kwartaal eerder.

Productie industrie ruim 2 procent hoger in november
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,1 procent hoger dan in november 2017. De stijging is kleiner dan in oktober. De productie van de metaalproductenindustrie groeide het sterkst.

Vertrouwen Duitse ondernemers daalt verder
Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde tot het laagste niveau sinds september 2016. De producenten zijn vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in november met bijna 5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Producenten industrie minder positief (Foto: CBS)
Producenten industrie minder positief (Foto: CBS)

Snow Villiers in Dissidia Final Fantasy NT

Square Enix heeft tijdens een online presentatie laten weten dat Snow Villiers uit Final Fantasy XIII gaat meevechten als DLC-personage in Dissidia Final Fantasy NT. In februari moet hij beschikbaar zijn.

Square Enix heeft nog meer toekomstplannen. Eind februari worden de Summons veranderd en eind maart komt er nog een nieuw personage. Extra derde vormen, meer wapens en balans-issues worden ook nog aangepakt in maart.

Dissidia Final Fantasy NT is al een tijd beschikbaar voor PlayStation 4.

9 maanden cel voor beperkte rol in cocaïnesmokkel

Een 41-jarige man uit Breda en een 57-jarige man uit Oosterhout zijn voor hun beperkte rol in de smokkel van een partij cocaïne veroordeeld tot een celstraf van 9 maanden, waarvan 4 maanden en 4 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. In de haven van Antwerpen vond de douane op 15 september 2017 zo’n 3.800 kilo cocaïne in een container. Dat leidde tot de arrestatie van de 2 mannen.

Vrachtwagenchauffeur
De 41-jarige reed als vrachtwagenchauffeur een klein deel van de cocaïne, 500 gram, van de haven in Antwerpen naar een loods in Breda. De 57-jarige man was de eigenaar van de loods. De rechtbank spreekt de mannen vrij van het zwaardere feit van medeplegen van de cocaïnesmokkel. Daarvoor is hun rol veel te beperkt, zo blijkt uit het dossier.

Lagere straf
Vanwege hun kleinere aandeel in het geheel en omdat zij nog nooit eerder zijn veroordeeld, vallen hun straffen fors lager uit dan geëist was door de officier van justitie. Die ging uit van medeplegen en vroeg om celstraffen van 9 jaar voor de chauffeur en 6 jaar voor de 57-jarige.

FOK! Wat een weer: code geel! sneeuw!

Het sneeuwt inmiddels in Zeeland en later wordt het in de zuidelijke provincies regionaal wit. De sneeuwzone trekt met name over het zuidwesten en de oostelijke helft van het land en dat betekent dat het midden, westen en noordwesten niet of nauwelijks met neerslag te maken krijgen. De sneeuw breidt langzaam uit waardoor het in Groningen tot laat in de middag kan duren voordat het sneeuwt. Tijdens de avondspits zal het op veel meer plaatsen sneeuwen dan vanochtend en ook vanavond wordt sneeuw verwacht. Uiteindelijk valt in de oostelijke helft 1-3 cm en in het zuidoosten 5-7 cm. In Zuid-Limburg kan lokaal nog wat meer vallen.

In Zeeland is het vannacht begonnen met sneeuwen en op de straatstenen ligt een dun poederlaagje. Al snel krijgt ook Zuid-Limburg met de sneeuw te maken en in de loop van de ochtend ook Zuidoost-Brabant. De sneeuw bereikt het zuiden van Gelderland waarschijnlijk tegen het middaguur en breidt gedurende de middag over de rest van de oostelijke provincies uit. Het sneeuwt niet hard, maar de sneeuw kan wel extra drukte veroorzaken.

Sneeuw ochtendspits valt mee
In het zuiden van het land neemt de sneeuwval iets toe en aan het eind van de ochtend ligt in delen van Limburg 3 tot lokaal 5 cm sneeuw. Wat verder naar het noorden ligt op veel plaatsen hooguit een dun vliesje van een centimeter. De Randstad blijft tijdens de ochtendspits gespaard van sneeuwval.

In Zeeland gaat de sneeuw in de loop van de ochtend over in natte sneeuw en begint het te dooien. Ook in het westen van Brabant en het zuiden van Zuid-Holland dooit het 1-2 graden. Elders ligt de temperatuur tijdens sneeuwval rond het vriespunt.

Sneeuwdek van 10 cm lokaal
Tijdens de avondspits sneeuwt het met name in de oostelijke helft, maar ook het zuiden van de Randstad kan met sneeuw te maken krijgen. Tijdens de avondspits heeft het verkeer dan ook veel meer last van sneeuw en gladheid dan tijdens de ochtendspits.

Ook vanavond sneeuwt het op veel plaatsen nog een tijd. In de oostelijke provincies valt 1 tot 3 centimeter sneeuw. Lokaal valt 4 cm. Dat is minder dan vorige week. Vandaag kan door aanhoudende sneeuwval in het zuiden van het land 5-7 cm vallen. In Zuid-Limburg ontstaat mogelijk een pak van 10 cm. Vorige week viel in het noorden van Gelderland op een paar plekken zoveel sneeuw. In het midden, westen en noordwesten dwarrelen hooguit een paar vlokken naar beneden, maar de kans op een sneeuwdek is klein.

In de nacht naar donderdag is er veel bewolking en in het midden en noorden sneeuwt het soms. Elders valt soms regen of natte sneeuw. De temperaturen dalen tot rond het vriespunt en als gevolg van sneeuw(resten) of bevriezing van natte weggedeelten is het lokaal glad. De wind is meest matig en komt eerst uit uiteenlopende richten, later wordt de wind zuidelijk.

Donderdagochtend kan vooral in het noorden nog (natte) sneeuw vallen. In de loop van de dag wordt het droog en van het zuiden uit gaat de bewolking breken. De middagtemperatuur wordt ongeveer 3°C. De wind wordt geleidelijk zuidoost en is meest matig

(Bron:Weeronline/KNMI)

Het is best mooi weer in Zuid-Afrika (Foto: Interpretatie)
Het is best mooi weer in Zuid-Afrika (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Boruto, Dai en meer Naruto in Jump Force

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Jump Force waarin we de nieuwe personages Boruto Uzumaki uit Naruto/Boruto en Dai uit Dragon Quest: The Adventures of Dai bezig zien.

Het is vrij dichtbij de release, maar de uitgever blijft maar personages bekendmaken. Naast deze twee zijn ook Gaara, Kaguya Ootsutsuki en Kakashi Hatake uit Naruto speelbaar. In Jump Force komen personages uit de manga's die verschenen zijn onder het label Weekly Shonen Jump bij elkaar om de wereld te redden. Denk daarbij aan One Piece, Naruto, Dragon ball, Bleach en meer. Officieel is JoJo's Bizarre Adventures nog de grote afwezige in Jump Force, maar ondertussen is Jotaro Kujo uit de serie gelekt door een reclamebanner. Of deze meteen aanwezig is of DLC wordt is nog onbekend.

Jump Force komt 15 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Resident Evil 2 krijgt gratis DLC scenario's

De Resident Evil 2 remake krijgt vanaf februari gratis DLC, dat heeft Capcom aangekondigd. 'The Ghost Survivors' bestaat uit drie korte afzonderlijke verhalen die het verhaal volgen van drie andere overlevenden in Raccoon City. De scenario's heten 'No Time to Mourn', 'Runaway' en 'Forgotten Soldier'. De eerstgenoemde is al vanaf 15 februari beschikbaar.

Resident Evil 2 kwam op 25 januari uit voor PS4, Xbox One en pc.

Boom Boom komt volgende maand naar Mario Tennis Aces

Mario Tennis Aces voegt elke maand een nieuw personage toe. In februari wordt Boom Boom beschikbaar. Deze schildpad is een van de handlagers van Bowser en verscheen voor het eerst in NES-klassieker Super Mario Bros. 3. Hij zit ook in de recente port van Super Mario Bros. U Deluxe.

In Mario Tennis Aces is Boom Boom een 'defensive' type. Dat betekent dat hij veel ballen makkelijker terug kan halen. Bekijk hoe hij speelt hieronder.

Super Smash Bros. Ultimate 2.0 patch voegt Piranha Plant toe

Nintendo heeft Super Smash Bros. Ultimate vandaag naar versie 2.0 geüpdatet. De grootste toevoeging is een nieuwe vechter: Piranha Plant. Dit is het eerste DLC-personage en is gratis voor iedereen die de game heeft gekocht en geregistreerd voor 31 januari. De update voegt verder een paar nieuwe spirits toe en balanceert een paar moves van de oude personages.

Lees de volledige patch notes hieronder.

Patch notes:

OFFLINE
・You can now play Spirit Board with up to four players.
Select the Spirit you want to challenge on the Spirit Board, and then go to Party → Fighter to select the number of people who will play. When playing with multiple people, you will lose the battle if any player is KO'd.

・The below Spirits will now appear in the Shop.
 ・Partner Pikachu
 ・Partner Eevee
 ・Dice Block
 ・River Survival
 ・Golden Dash Mushroom

ONLINE
・Adjusted the calculation method for Global Smash Power.

GENERAL
・Added the DLC fighter Piranha Plant.
*Piranha Plant will become available for purchase as DLC at a later date.
・Pressing both jump buttons at the same time will now cause you to Short Hop.
・Fixed the issue where the KO score included your teammates' KOs when Team Attack was On.
・Game-balance adjustments. You can see which fighters had specific adjustments on the official website.
・Various gameplay fixes.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.