FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 december 2018

Eerste nederlaag voor Keizer met Sporting Portugal

Marcel Keizer is tegen zijn eerste nederlaag als trainer van Sporting Portugal aangelopen. Zijn ploeg bleek niet opgewassen tegen Vítoria Guimarães.

Met Bas Dost en Nemanja Gudelj in de basis liep Sporting na een klein half uur voetballen achter de feiten aan in het Estádio Afonso Henriques. Middenvelder Tozé pikte een afvallende bal op na een hoekschop van Rafa Soares en zag zijn van richting veranderde schot vervolgens achter doelman Renan Ribeiro tegen de netten ploffen.

Sporting leek later met tien man verder te moeten: Renan haalde Alexandre Guedes naar de grond en kreeg rood, maar op advies van de videoscheidsrechter werd die kaart teruggedraaid. Renan hield Sporting vervolgens op de been met reddingen op inzetten van Tozé en Davidson en daardoor bleef het spannend. Sporting slaagde er echter niet in om nog te scoren.

"Vítória heeft dit resultaat verdiend. Zij waren vanavond beter dan wij", zei Keizer na afloop tegen de Portugese media. Keizer en consorten kunnen zich nu richten op de bekerwedstrijd van volgende week zaterdag tegen Feirense. Vijf dagen later staat het competitieduel met Belenenses op het programma. Sporting staat nu met 31 punten op de derde plaats en heeft vijf punten minder dan koploper FC Porto.

A. Lewis, Cross en Aspinall naar achtste finales WK

Adrian Lewis, Rob Cross en Nathan Aspinall staan in de achtste finales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Het trio won met grote cijfers van hun tegenstander. 

De avond werd geopend door Lewis tegen Darius Labanauskas. Lewis gaf slechts drie legs weg tegen de bedwinger van Raymond van Barneveld. Het werd 4-0. Lewis won met 97 gemiddeld en 52% op de dubbels. Labanauskas kwam niet verder dan 89 en 17%. Michael van Gerwen zal de volgende tegenstander van Lewis zijn. 

Aspinall kent een droomdebuut op het WK. Hij wist in de tweede ronde verrassend te winnen van Gerwyn Price en nu werd Kyle Anderson verslagen met 4-1. De Australiër moest achter de jongeling aan en kreeg gelijk een 120-finish in de vijfde leg om zijn oren. Een 148-finish en een dertiendarter zorgde al voor 2-0. Anderson won nog wel de derde set. Het verschil werd gemaakt in de derde leg van de vierde set. Anderson miste zes pijlen op dubbel twaalf, waarna Aspinall toesloeg. Hij won set vier, om vervolgens na een 0-2 achterstand set vijf met 3-2 te winnen. Aspinall treft na de kerst Devon Petersen of Steve West. 

Cross begon tegen Cristo Reyes zijn WK-vorm zien. Hij won met 4-0 van de Spanjaard. De titelverdediger gooide 102 gemiddeld en raakte ook 55% van zijn dubbels. Reyes kon met 96 gemiddeld en 36% met opgeheven hoofd afscheid nemen van het WK. Dimitri van den Bergh of Luke Humphries is vrijdag de volgende tegenstander van Cross. 

Het WK gaat na de kerst verder. Op 27 december worden de laatste partijen in de derde ronde gespeeld. Op die wordt ook al gestart met de achtste finales. Vrijdag zijn de overige zes partijen van de vierde ronde. Zaterdag zijn de kwartfinales en op zondag 30 december zijn vervolgens de halve finales. Op nieuwjaarsdag staat de finale van het WK gepland. 

Gråbak sprint Duitsers eruit op noordse combinatie

Jørgen Gråbak heeft de laatste World Cup-wedstrijd van 2018 op de noordse combinatie gewonnen. De Noor was in Ramsau de beste in de tweede wedstrijd van het weekeinde.

Szczepan Kupczak uit Polen won ietwat verrassend het schansspringen, maar bij het langlaufen werd hij zoals verwacht al vrij snel ingehaald door negen anderen, die hem ook al snel achter lieten.

De negen bleven vrijwel de hele wedstrijd samen, tot de Duitsers Fabian Rießle en Johannes Rydzek het tempo stevig opschroefden, met Gråbak die als enige kon volgen. De Noor zette in de slotmeters de sprint in en was daarin een maat te groot voor de om plek twee strijdende Duitser, waar Rydzek de snelste van bleek.

NBA: Wizards na driedubbele overtime langs Suns

De basketballers van de Washington Wizards hebben in eigen huis met behoorlijk veel moeite gewonnen van de Phoenix Suns. In de Capital One Arena werd maar liefst drie keer overtime gespeeld.

De Wizards hadden aan het einde van het eerste kwart even een kleine voorsprong, maar verder ging het vrijwel de gehele wedstrijd gelijk op. Bij 109-109 moest er verlengd worden, maar daarna stnod het 122-122. Via 132-132 was een derde overtime nodig en daarin pakten de Wizards dan eindelijk de winst: 149-146. Bradley Beal was goed voor zijn eerste triple double: 40 punten, 15 assists en 11 rebounds.

Uitslagen NBA zaterdag
Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 132-111
Washington Wizards - Phoenix Suns 149-146 3OT
Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 126-101
Houston Rockets - San Antonio Spurs 108-101
Miami Heat - Milwaukee Bucks 94-87
Golden State Warriors - Dallas Mavericks 120-116
Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 106-107

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Biatleet Bø regeert met ijzeren vuist, Slowaaks 1-2'tje bij de vrouwen

Biatleet Johannes Thingnes Bø gaat met een geweldig gevoel de Kerst in. De Noor won tijdens de World Cup in Nove Mesto na de sprint en achtervolging zondag ook de massastart, zijn zesde zege in acht individuele wedstrijden dit seizoen.

Bij de twee liggende schietbeurten nam Bø samen met oudere broer Tarjei de macht in handen, maar broerlief moest bij het staand schieten lossen en kwam er niet meer aan te pas. Johannes werd vanaf dat moment niet meer bedreigd: hij was weer duidelijk de snelste op de ski's én schoot foutloos. Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk werd met twee missers tweede op 46 seconden, door de foutloze Rus Evgeniy Garanichev van zich af te schudden.

Bij de vrouwen werd het een Slowaaks feestje. Lange tijd ging het tussen Anastasia Kuzmina en de Italiaanse Dorothea Wierer, maar laatstgenoemde ging bij haar laatste schietbeurt de fout in. Kuzmina kon zo met in totaal twee missers op weg naar de winst, daarachter werd fel gestreden. Even leek Wierer nog tweede te worden, tot Paulina Fialkova voorbij kwam razen, met Anaïs Chevalier in haar kielzog. Fialkova completeerde het Slowaakse 1-2'tje, Chevalier klopte de uitgebluste Wierer in de strijd om plek drie.

Afgewezen asielkinderen blijven massaal in Nederland

Slechts een klein deel van de kinderen die zijn afgewezen voor het kinderpardon vertrekken daadwerkelijk uit Nederland. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Van de 1400 gevallen is slechts 6% aantoonbaar vertrokken, dat zijn 80 kinderen. De groep die achterblijft valt uiteen in drie categorieën. Er is een groep die zonder vergunning in Nederland blijft, dat betreft 740 kinderen. Dan is er een groep van 400 minderjarigen die via een andere weg alsnog een verblijfsstatus krijgt. Van de restcategorie, 180 kinderen, is onduidelijk waar ze op dit moment verblijven.

De situatie van de grootste groep, de 740 zonder verblijfsvergunning, is vergelijkbaar met die van Howick en Lili. De twee Armeense pubers die eerder dit jaar in het nieuws kwamen omdat ze dreigden te worden uitgezet. Dat ging toen op het laatste moment niet door. Zij waren net als alle andere betrokkenen bij de kinderpardonregeling ten tijde van de aanvraag al minstens vijf jaar in Nederland. De meesten van hen zelfs al langer dan tien jaar.

Defence for Children is blij met de cijfers, op deze manier is er voor het eerst inzicht in de omvang van de groep. "Deze groep heeft hier een leven, ze gaan naar school en hebben hier vriendjes, daar moet een oplossing voor gevonden worden. We weten dat ze veel schade oplopen door de onzekerheid. Recent hebben wetenschappers dat ook onderschreven en ik zie dat met eigen ogen bij kinderen die ik al jaren ken", aldus woordvoerder Martine Goeman.

De groep van 400 die alsnog een vergunning hebben gekregen hebben die gekregen op humanitaire gronden (vaak medische redenen) of omdat een familielid alsnog een vergunning kreeg. Ook de groep die met behulp van de discretionaire bevoegdheid van de staatsecretaris verblijfsrecht verkreeg valt in deze categorie.

Van de derde groep weet het ministerie simpelweg niet waar ze zijn. Ze kunnen illegaal in Nederland zijn, maar ook zijn doorgereisd of teruggekeerd.

Slechts 6 procent van de afgewezen kinderen is dus daadwerkelijk teruggekeerd. "Veel te weinig", zegt verantwoordelijk staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid. "Voor mij geldt: als mensen geen vergunning krijgen, moeten ze terug naar hun land van herkomst." Wel erkent hij dat gedwongen uitzetten van minderjarigen erg lastig is: "Gedwongen terugkeer is moeilijk. Vrijwillige terugkeer kan altijd en ik stel vast dat de mensen om wie het gaat zich toch heel vaak in een uitzichtloze situatie bevinden, dus wil ik ook kijken naar de verantwoordelijkheid van de ouders."

"Ze kunnen beter zelf aan deze situatie een einde maken door terug te gaan en daarmee hun kinderen een perspectief te geven, dan te wachten op iets dat in Nederland toch vaak niet meer gaat gebeuren", aldus de staatsecretaris.

Cambuur-speler Kallon: "Ze maakten de hele tijd apengeluiden en scholden me uit voor inpakpiet"

SC Cambuur won zondagmiddag met 1-2 van MVV Maastricht, maar na afloop van het duel in Limburg ging het vooral over het gedrag van de MVV-fans.

De stadionspeaker verzocht de harde kern tijdens de wedstrijd, die even werd gestaakt, om te stoppen met de kwetsende liederen. Scheidsrechter Siemen Mulder en Issa Kallon werden aangepakt door de fans.

De moeder van Mulder zou een vrouw van lichte zeden zijn en Kallon werd ook uitgescholden, zo meldt de Leeuwarder Courant . "Ja, echt. Ze maakten ook de hele tijd apengeluiden en scholden me uit voor inpakpiet", stelt de aanvaller in gesprek met de lokale krant. Ook vorig jaar was Kallon het mikpunt van de supporters. "Tussen mij en MVV komt het niet meer goed.”

Toen Mulder de wedstrijd staakte, werd Kallon geknuffeld door zijn medespelers. "Ze zeiden dat ik er niet op moest reageren, maar het raakt me ook niet echt. Ik vind het heel erg vervelend, maar probeer me ervan af te schermen als ik voetbal. Ik vind het triest, want zij hebben ook donkere spelers in de selectie. Maar de drie punten zijn de beste sportieve revanche.”

Kallon had tijdens de wedstrijd voldoende kansen om te scoren. "Ik weet niet wat het is, hij wilde er gewoon niet in. Ik mis die kansen ook niet expres. Het geluk moet eens aan mijn kant komen. Valt die eerste goal, dan gaan er meer komen", besluit Kallon, die met de Friese club nu op de elfde plek in de Keuken Kampioen Divisie staat.

Tottenham profiteert van geklungel en haalt uit in spektakelstuk met acht goals

Tottenham Hotspur heeft zondag een ruime overwinning geboekt op bezoek bij Everton. De ploeg kwam achter, maar profiteerde dankbaar van geklungel: 2-6

Everton kwam in de eerste helft nog wel knap op voorsprong, maar na 45 minuten spelen zochten the Toffees de kleedkamer op met een 1-3 achterstand. Theo Walcott bracht zijn ploeg na twintig minuten spelen nog op 1-0 door een voorzet van Gylfi Sigurdsson op waarde te schatten en de bal binnen te schieten. Dominc Calvert-Lewin leek de voordelige marge daarna te verdubbelen, maar de aanvaller zou Davinson Sánchez hebben geduwd.

Even later was het Heung-Min Son die zijn ploeg op gelijke hoogte bracht en dat kon de Zuid-Koreaan doen door geklungel bij Everton. Na een lange bal van Harry Kane op Son ontstond er een miscommunicatie tussen doelman Jordan Pickford en verdediger Kurt Zouma, waarna de aanvaller kon profiteren en het knap afmaakte: 1-1. Dele Alli verdubbelde vervolgens het doelpuntenaantal van Tottenham door een rebound te benutten van het schot van Son richting Pickford: 1-2.

Kane bracht zijn ploeg voor rust nog op 1-3. De vrije trap van Christan Eriksen kwam via de paal weer terug het veld in en Kane was er als de kippen bij en profiteerde. Eriksen was na rust ook trefzeker door een rebound knap binnen te knallen, maar Sigurdsson had vervolgens een knappe loopactie in huis, met daarna een schot die Hugo Lloris te machtig bleek: 2-4. Tottenham maakte echter snel duidelijk aan Everton dat een of meerdere punten niet haalbaar zou zijn voor Everton.

Son bleef bij een uitbraak rustig tegenover Pickford en vergrootte de voorsprong, waarna even later ook Kane zijn tweede van de wedstrijd mocht maken. De Engelsman schatte een voorzet van Son goed in en gleed de bal in het net: 2-6. Door de overwinning blijft Tottenham in het spoor van Manchester City en Liverpool, terwijl Everton door de fikse nederlaag met 24 punten op de elfde plek in de Premier League blijft steken.

Twee doden bij ongeluk op de A10

Op de A10 bij Amsterdam-Noord zijn bij een ongeval twee doden gevallen. Dit bevestigt een politiewoordvoerder aan AT5. Het ernstige ongeluk gebeurde bij het knooppunt Coenplein.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet bekend. Door het ongeluk is een deel van de ringweg afgesloten. Naar verwachting is de snelweg nog dicht tot ongeveer 20.30 uur. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan door de politie. Ook de verbindingsweg van de A8 naar de A10 is dicht.

Het ongeluk gebeurde rond 16.45 uur. Er werd ook een traumateam opgeroepen. Verkeer dat richting Landsmeer moet, kan het beste omrijden via de A10 Zuid en A10 Oost. Verkeer richting Amersfoort kan omrijden via de A10 West en de A10 Zuid.

Uitslag FC Emmen - Willem II

Willem II heeft zondag een belangrijke overwinning behaald in Drenthe tegen FC Emmen. Voor Fran Sol was er ook een persoonlijk hoogtepunt te vieren.

De Tilburgse ploeg, die door schorsingen met een gehavend elftal aan de aftrap stond, kwam vlak voor het rustsignaal op voorsprong en bouwde de marge na de thee uit: 0-2. Door de zege passeert Willem II Emmen en staat het met negentien punten op de twaalfde plek in de Eredivisie.

Trainer Adrie Koster maakte vlak voor aanvang van de wedstrijd bekend dat vier spelers disciplinair geschorst zijn, namelijk doelman Timon Wellenreuther, verdediger Thomas Meissner, middenvelder Atakan Akkaynak en aanvaller Donis Avdijaj. Het Duitse viertal zou zaterdagavond naar discotheek Club Index in Schüttorf zijn geweest. Technisch directeur Joris Mathijsen heeft al aangegeven na het duel in Emmen met meer informatie te komen over de schorsing van de vier spelers.

Met een gehavend elftal trad Koster dus aan tegen de promovendus uit Drenthe. Beide ploegen probeerden door de defensie van de tegenstander heen te komen, maar de doelmannen hadden nauwelijks iets te doen. Mattijs Branderhorst, de vervanger van Wellenreuther onder de lat, keerde een inzet van Jafar Arias, terwijl Fran Sol aan de andere kant van het veld het vizier niet op scherp had staan.

Vlak voor het rustsignaal was het de uitploeg die uiteindelijk de ban brak via Aras Özbiliz, die een goede assist van Damil Dankerlui promoveerde tot doelpunt. Tien minuten na rust kwamen de Tilburgers op 0-2 door Sol, die zijn twintigste Eredivisie-doelpunt van 2018 maakte voor Willem II en zodoende het clubrecord pakte door op gelijke hoogte te komen met Mariano Bombarda (in 1999). Emmen zette daarna weer aan, met mogelijkheden voor onder anderen Anco Jansen en invaller Nicklas Pedersen, maar Branderhorst hield zijn doel schoon. Dankerlui kon er ook nog 0-3 van maken, maar hij trof het aluminium.

FC Emmen

0 - 2

Willem II

     42' özbiliz
 55' Sol
 
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.301
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Gronsveld
Veendorp
Bakker
Siekman
Cavlan
Niemeijer (Pedersen/56)
Bijl
Chacon
A.Jansen
Arias (Marinus/81)
  Branderhorst
Lewis
Heerkens
Peters
Palacios
Anita
Crowley (Kristinsson/90 1)
Llonch
özbiliz (Saddiki/85)
Sol
Dankerlui

Wade boekt succesvolle comeback tegen Brown; Dolan verslaat King

Darters Brendan Dolan en James Wade staan in de achtste finales van het WK. Dolan won van Mervyn King en Wade rekende na een succesvolle comeback af tegen Keegan Brown. 

Dolan begon goed aan de partij en stond vrij snel 2-0 voor. King had duidelijk weer last van zijn rug, wat hem vorig jaar ook al een goed WK kostte, en dus leek het een hele korte partij te worden. The King gaf zich echter nog niet gewonnen en bleef vechten. Met succes  hij kwma terug tot 2-2. 

Op 2-2 in set vijf opende beide darters met twee keer 140. King gooide vervolgens 60 en Dolan 180, om daarna de set te pakken. Ook de zesde set ging met 3-2 naar Dolan en daarmee voegt de Noord-Ier zich voor het eerst in zijn carriere bij de laatste zestien op het WK. The History Maker treft na de kerst of Toni Alcinas of Benito van de Pas. 

Wade kon op veel boe-geroep rekenen van het publiek in Ally Pakky na zijn gedrag tegen Asada. Brown zorgde voor nog wat meer irritatie bij The Machine. Brown vooral bezig met vertragen en het irriteren van tegenstanders. Het lukte hem tegen Jelle Klaasen en ook tegen Wade had het lange tijd effect. Twee keer won hij een vijfde leg (0-2), om de vierde set zelfs in drie legs te winnen (1-3). Vanaf set vijf was het Wade die het roer over nam en met een 72-finish was het 3-3. Een 76-finish en een dertiendarter bracht Wade op matchpoint, voor Brown nog een keer terugbrak. Wade sloeg zich langs Brown met een 101-finish. Wade speelt nu tegen Ryan Joyce, die eerder won van Alan Norris. 

Uitslag De Graafschap - Vitesse

Het Gelderse onderonsje tussen De Graafschap en Vitesse heeft geen winnaar opgeleverd. De thuisploeg kwam tot twee keer toe op voorsprong.

De Graafschap zag concurrent NAC Breda zaterdagavond met 4-2 winnen van sc Heerenveen, waardoor een driepunter tegen Vitesse nodig was om de aansluiting te houden. Met de Arnhemmers troffen de Superboeren niet bepaald een favoriete opponent, want in de laatste vijf Eredivisie-ontmoetingen wist de club uit Doetinchem slechts twee keer te scoren. Daarnaast wisten Vitesse zestig procent van zijn Eredivisie-wedstrijden tegen De Graafschap te winnen: dat percentage is tegen geen enkele andere club hoger.

Desondanks ging de thuisploeg uitstekend van start op De Vijverberg, want al na twaalf minuten resulteerde in de openingstreffer. Frank Olijve kreeg de ruimte om uit te halen en maakte daar dankbaar gebruik van, door de openingstreffer tegen de touwen te schieten. De Graafschap liet niet los, maar zag de bezoekers toch bijna scoren. Rasmus Thelander raakte met een kopbal de paal. Na een halfuur spelen kwam Vitesse beter in de wedstrijd en kregen de Arnhemmers kleine mogelijkheden, via Bryan Linssen, Martin Ödegaard en Matús Bero.

Op slag van rust brachten de bezoekers de gelijkmaker op het scorebord. Een weggekopte voorzet viel voor de voeten van Ödegaard, die doeltreffend uithaalde: 1-1. De Graafschap begon sterk na rust en had binnen tien minuten op voorsprong kunnen staan. Sven Nieuwpoort kreeg de bal in het strafschopgebied voor de voeten, maar kwam niet tot scoren. Een minuut later was het wel raak voor De Graafschap, toen Furdjel Narsingh oog-in-oog met Eduardo koel bleef. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten later was het alweer gelijk. Bero krulde de bal na een goede actie in de verre hoek.

In de slotfase hadden beide ploegen kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Aan de ene kant ging een pegel van Bryan Linssen via de lat en De Graafschap-doelman Agil Etemadi over, terwijl Delano Burgzorg net naast schoot. In de slotfase vielen er geen treffers meer, waardoor het duel tussen De Graafschap en Vitesse in een 2-2 gelijkspel eindigde. Door de puntendeling is de achterstand van de Superboeren op NAC Breda opgelopen tot drie punten.

De Graafschap

2 - 2

Vitesse

 12' Olijve
 58' Narsingh
   43' Ödegaard
 65' Bero
 
 Gele kaart: S. Nieuwpoort, Vet, (De Graafschap), Büttner, Linssen, Foor, Thelander, (Vitesse)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.600
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Etemadi
Owusu
S. Nieuwpoort
v.d. Pavert
Tutuarima
Bakker (Vet/39)
El Jebli
Olijve
Narsingh (Thomassen/72)
Serrarens
v. Mieghem (Burgzorg/54)
  Eduardo
Karavajev
Thelander
Clarke-Salter
Büttner
Serero
Bero
Foor
Ödegaard
Linssen
Beerens (Clark/68)

De Boer tekent 'multiyear contract' in Major League Soccer

Frank de Boer is de nieuwe manager van Atlanta United. De Nederlander heeft een 'multiyear contract' ondertekend.

Waarschijnlijk gaat het om een contract voor vier seizoenen. De Boer is in Atlanta de opvolger van Gerardo Martino. "De sportieve ambities van de club, die zijn vastgelegd in een langetermijnstrategie, passen bij mijn eigen ambities", reageert De Boer. "Ik wil op het huidige succes voortbouwen door een veilige en solide basis neer te leggen voor een club in de top van de Major League Soccer en daarbuiten. Naast de ambities van de club vormen de waarden, cultuur en filosofie van de gehele organisatie een belangrijk onderdeel in hoeverre dat succes kan worden bereikt."

"Dat is precies waar ik als mens en als trainer ook in geloof. Dit alles bij elkaar maakt dat ik erg verheugd ben om deel uit te maken van Atlanta United." Voorzitter Darren Eales vertelt dat De Boer een 'voorname achtergrond' heeft als coach en als verdediger: "Toen we onze zoektocht begonnen, wilden we iemand vinden die aan al onze criteria voldoet. Hij voldoet aan de kernwaarden van onze club en daarnaast sluiten de filosofische opvattingen van Frank over de manier van spelen aan bij de onze."

"De Boer heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om de ontwikkeling van jeugdspelers. Velen van hen schitteren nu bij de beste teams in Europa. Ten slotte spreekt hij meerdere talen, waaronder Spaans en Engeland, en dat zorgt voor een soepele overgang in de top van onze club." De 'manier van spelen' van De Boer was 'erg belangrijk' voor Atlanta, voegt vicevoorzitter annex technisch directeur Carlos Bocanegra toe: "Zijn tactiek kenmerkt zich door een aanvallende stijl met hoge intensiteit. Dat sluit aan bij hoe wij het spel zien."

"En zijn staat van dienst wat het ontwikkelen van spelers betreft spreekt voor zich", voegt de oud-verdediger toe. De Boer werd vier keer kampioen met Ajax en stond hierna voor de groep bij Internazionale en Crystal Palace, maar bij deze clubs werd hij na respectievelijk veertien en vijf wedstrijden ontslagen. De Boer zou ook in beeld zijn geweest bij Anderlecht, maar die club zou hij nul op het rekest hebben gegeven.

Rode Kruis staat slachtoffers van tsunami Indonesië bij

Het Rode Kruis verleent eerste hulp aan de slachtoffers van de tsunami in Indonesië. Bijna duizend mensen raakten gewond en er zijn 222 mensen omgekomen. In totaal werden 558 huizen, negen hotels, tientallen huizen en honderden auto's en boten zwaar beschadigd. De verwachting is dat het aantal slachtoffers verder zal oplopen. 3FM Serious Request: Lifeline zet zich juist deze week in voor het Rode Kruis om mensen beter voor te bereiden op natuurrampen.

Levens redden
Direct na de ramp zijn vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis gaan helpen in de getroffen gebieden. Eerste prioriteit van de hulpverleners is het redden van overlevenden, verlenen van eerste hulp, puin ruimen en bergen van lichamen. Vanuit de regionale opslagplaats in Banten distribueert het Rode Kruis drinkwater, dekzeilen, hygiënesets en schoppen en bijlen.

Veel toeristen
Naarmate een duidelijker beeld ontstaat van de omvang van de ramp in Indonesië wordt beoordeeld welke verdere hulp nodig is. De tsunami is veroorzaakt door een onderzeese landverschuiving als gevolg van verhoogde activiteit van vulkaan Anak Krakatau. Deze vulkaan ligt in de Straat van Soenda, de doorgang van de zee tussen de eilanden Java en Sumatra. Het zwaarst getroffen is de provincie Banten op Java. Voor de kerstperiode zijn hier veel toeristen neergestreken bij de populaire stranden aan de kust van west Java.

Bescherming tegen natuurgeweld
De ramp in Indonesië bevestigt het belang van het thema 'Bescherming tegen natuurgeweld', waarvoor het Rode Kruis deze week samen met #3FM Serious Request: Lifeline geld ophaalt. Het Rode Kruis wil meer mensen helpen die altijd in angst leven voor een volgende ramp en die zich niet kunnen beschermen tegen de gevolgen ervan.

De hulporganisatie wil meer evacuatie-oefeningen organiseren en speciale schuilplaatsen inrichten, zodat de inwoners zichzelf sneller en beter in veiligheid kunnen brengen. Daarnaast moeten waarschuwingssystemen zoals waterpeilmeters helpen bij het inschatten van overstromingsgevaar. Mensen ontvangen megafoons, waarmee ze zo nodig waarschuwingen snel en effectief kunnen verspreiden. Mede hierdoor kun ze helpen voorkomen dat mensen gewond raken en onnodig overlijden.

Reactie Koning
Inmiddels hebben ook Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hun medeleven betuigd in een officiële verklaring: "De tsunami die zaterdagavond de kustbewoners aan weerszijden van de Straat van Soenda overrompelde, heeft veel slachtoffers gemaakt. Wij leven mee met alle getroffen families en zijn in gedachten bij hen en bij de hulpverleners die levens trachten te redden.”

Rode Kruis staat slachtoffers van tsunami Indonesië bij (Foto: Red Cross International)
Rode Kruis staat slachtoffers van tsunami Indonesië bij (Foto: Red Cross International)

Rode Kruis staat slachtoffers van tsunami Indonesië bij (Foto: Red Cross International)
Rode Kruis staat slachtoffers van tsunami Indonesië bij (Foto: Red Cross International)

Van der Poel naar zege in Waalse modder

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Namen gewonnen. De Nederlander kwam met grote voorsprong solo over de finish. Wout van Aert en Toon Aerts werden tweede en derde.

Van Aert, winnaar van de wedstrijd in 2017, had een slechte start doordat hij uit zijn klikpedaal schoot en moest meteen in de achtervolging. Laurens Sweeck was na de start het beste weg en kreeg al snel gezelschap van Van der Poel, Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout en Aerts.

In de tweede ronde toonde Van der Poel op een modderige schuine strook zijn technische kwaliteiten en nam de leiding in de wedstrijd. Van Aert was inmiddels opgeklommen van de twintigste plaats naar de top vijf maar Van der Poel was niet meer binnen bereik.

Na ruim een uur wedstrijd boekte de Nederlander zijn vierde wereldbekerzege van het seizoen. Van Aert volgde op grote afstand als tweede. Op de derde plaats eindigde Aerts. Joris Nieuwenhuis van Team Sunweb finishte knap op de vierde plaats.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Joris Nieuwenhuis (NED)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Marcel Meisen (GER)
8. Laurens Sweeck (BEL)
9. Gianni Vermeersch (BEL)
10. Lars van der Haar (NED)

Ondanks overheidschaos blijft defensie VS Kerstman volgen

Alhoewel bijna het gehele Amerikaanse overheidsapparaat met Kerst werkeloos thuis zit, blijft het ministerie van defensie zijn ogen openhouden voor de komst van de Kerstman. Het North American Aerospace Defense Command (NORAD) blijft met vele vrijwilligers het bezoek van de Kerstman volgen.

"Ongeacht de shutdown, zal militair personeel zoals elk jaar, gesteund door 1500 vrijwilligers, de 63-jarige traditie van het volgen van de Kerstman weer mogelijk maken", meldt de defensie-tak van het Amerikaanse leger op Twitter. NORAD wordt betaald door het ministerie van defensie, een ministerie die niet wordt aangetast bij een overheids-shutdown.

NORAD's Santa Tracker volgt de Kerstman op zijn reis over de wereld om in zijn magische arreslee voortgetrokken door rendieren cadeautjes af te leveren. De tracker wordt op 24 december actief. Iedereen kan dan zien waar de Kerstman zijn volgende halte zal zijn en zelfs de verwachte aankomsttijd in elke willekeurige plaats. Verder is het mogelijk om het weer op de Noordpool af te lezen en zelfs de hoeveelheid cadeautjes die zijn afgeleverd door de oude baas.

Willem II schorst viertal spelers voor duel met Emmen

Willem II heeft een viertal spelers geschorst die zondag dus niet bij de wedstrijdselectie horen voor het uitduel met FC Emmen (16:45 uur).

Het gaat om Thomas Meissner, Donis Avdijaj, Atakan Akkaynak en doelman Timon Wellenreuther. Waarom zij niet bij de selectie zitten, is niet bekend. Behalve het genoemde viertal ontbreekt ook Dimitri Kolovos in de basiself en ook hij zit niet op de bank. De Griekse middenvelder is echter gewoon gepasseerd.

Willem II sluit de eerste seizoenshelft dus af tegen promovendus Emmen, dat één punt meer heeft dan de Tilburgers. Willem II is bezig aan een wisselvallig seizoen en de Tricolores presteren vooral in eigen stadion bijzonder matig. De vorige vier thuisduels in de Eredivisie gingen allemaal verloren. Tussendoor won de ploeg van coach Adrie Koster wel bij AZ en PEC Zwolle. FC Emmen pakte vorige week drie zeer belangrijke punten bij FC Groningen: 1-2.

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

Feyenoord heeft het jaar 2018 teleurstellend afgesloten. Na de 0-2 tegen Fortuna Sittard volgde zondag een 2-2 gelijkspel op bezoek bij ADO Den Haag.

Feyenoord kwam in het Cars Jeans Stadion terug van een 1-0 achterstand, maar in de slotfase van de wedstrijd kreeg Bart Nieuwkoop een rode kaart en maakte Nasser El Khayati zijn tweede doelpunt van de middag. Feyenoord staat op de derde plek, met tien punten minder dan nummer twee Ajax en acht punten voorsprong op nummer vier FC Utrecht.

Feyenoord hoopte de kater van vorige week weg te spoelen in Den Haag, maar dat was uit de eerste helft niet af te lezen. Het team van Giovanni van Bronckhorst speelde bijzonder stroef in Den Haag. Feyenoord, zonder de geblesseerde middenvelder Jordy Clasie, raakte de bal snel kwijt en kon daarom voor weinig gevaar zorgen. ADO wist zich wel raad met de eerste mogelijkheid: El Khayati schoot een vrije trap knap over de Rotterdamse muur en doelman Justin Bijlow kwam net tekort om de bal uit het doel te houden. Even daarna kwam Feyenoord goed weg: Melvyn Lorenzen kreeg zijn voet tegen een voorzet van Sheraldo Becker, maar schoot over.

Bij de eerste mogelijkheid voor Feyenoord controleerde Robin van Persie de bal niet goed, waarna Bijlow aan de overzijde redding bracht op een inzet van Becker. Feyenoord kwam iets beter in de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde. Renato Tapia, de vervanger van Clasie, probeerde het vanuit een moeilijke hoek; Steven Berghuis schoot op aangeven van Jens Toornstra net naast. Het spel bleef echter ondermaats en Feyenoord leek genoegen te moeten nemen met een achterstand bij rust. Dat wisten de bezoekers toch te voorkomen.

Kort voor de onderbreking lanceerde Feyenoord een pijlsnelle aanval: via Sam Larsson en Van Persie kwam de bal terecht bij Berghuis, die gedecideerd afrondde en doelman Robert Zwinkels kansloos liet. Het zorgde ervoor dat Feyenoord met meer vertrouwen begon aan de tweede helft en zowel Van Persie als Bart Nieuwkoop dwong Zwinkels al vroeg na rust tot een redding. Na het sterke begin zakten de Rotterdammers weer wat terug. Het aantal doelpogingen nam af en ADO was niet zo fel als het voor rust was. Na 66 minuten werd Bijlow door voormalig Feyenoorder Lex Immers weer eens op de proef gesteld.

De 1-2, halverwege de tweede helft, kwam dan ook vrij onverwacht: Larsson kreeg ruimte aan de rand van het strafschopgebied en krulde de bal knap in de verre hoek. Het was zijn vierde doelpunt in zijn laatste vijf competitieduels en bovendien de 4500ste Eredivisie-goal voor Feyenoord. Toch ging het nog mis voor de Rotterdammers. Nieuwkoop vergreep zich aan Tom Beugelsdijk, kreeg zijn tweede gele kaart van Kevin Blom en leidde een penalty in, die door El Khayati overtuigend werd benut: 2-2. Het tiental van Feyenoord kreeg via invaller Orkun Kökcü een grote kans om toch nog te winnen, maar met kunst- en vliegwerk bleef ADO overeind. In de blessuretijd was ADO als enige nog op zoek naar de winst, maar het bleef 2-2.

ADO Den Haag

2 - 2

Feyenoord

 3' El Khayati
 77' El Khayati(pen)
   45' Berghuis
 68' Larsson
 
 Gele kaart: Beugelsdijk, (ADO Den Haag), Berghuis, (Feyenoord)
 Rode kaart: , Nieuwkoop (74/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.851
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Troupée
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Becker
Falkenburg (Goppel/78)
Lorenzen (Zhang/78)
  Bijlow
Nieuwkoop
v. Beek
v.d. Heijden
Verdonk
Tapia
Toornstra (Kökcü/69)
Vilhena
Berghuis
v. Persie (Geertruida/78)
Larsson (El Hankouri/89)

Drie Nederlandse vrouwen op podium in wereldbekercross op Citadel van Namen

Veldrijdster Lucinda Brand heeft in Namen haar tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De overige twee plaatsen op het podium werden ingenomen door haar landgenoten Marianne Vos en Annemarie Worst.

In de eerste ronde nam Vos samen met Worst en Denise Betsema de leiding in de wedstrijd. Even later wisten ook Brand en de Britse Nikki Brammeier aan te sluiten. Na een tempoverhoging van Brand moest Betsema lossen. De overige drie medevluchters waren ook niet in staat om nog lang in het wiel te blijven. Na vijf ronden wedstrijd kwam Brand als winnares over de finish. Op bijna dertig seconden werd Vos tweede. Kort daarachter volgde Europees kampioene Worst als derde.

Uitslag
1. Lucinda Brand (NED)
2. Marianne Vos (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Nikki Brammeier (GBR)
5. Jolanda Nef (ZWI)
6. Eva Lechner (ITa)
7. Denise Betsema (NED)
8. Kaitlin Keough (USA)
9. Ceylin Del Carmen Alvarado (NED)
10. Loes Sels (BEL)

Eisenga uit frustratie over loting en thuisduels Feyenoord

SC Heerenveen is niet blij met de uitkomst van de bekerloting van zaterdagavond. De Friezen moeten in de kwartfinales op bezoek bij Ajax.

Het is, inclusief de voorgaande bekerseizoenen, de negende keer op rij dat Heerenveen een uitwedstrijd voor de kiezen krijgt. Algemeen directeur Luuc Eisenga uitte zijn frustraties op Twitter .

"Kan iemand met meer kennis van statistiek voor ons berekenen hoe groot de kans is dat wij wéér uit spelen en een andere club wéér thuis?", vraagt de directeur, van wie deze maand bekend werd dat hij gaat vertrekken, aan zijn volgers. Met 'een andere club' doelt hij vermoedelijk op Feyenoord, dat het voor eigen publiek mag opnemen tegen Fortuna Sittard. Feyenoord speelde vijftien van de laatste negentien bekerwedstrijden thuis.

Een van de 'uitwedstrijden' in die serie was de finale van vorig seizoen, die werd afgewerkt in De Kuip maar waarin Feyenoord formeel de uitspelende ploeg was. Dit seizoen begonnen de Rotterdammers het bekertoernooi met een bezoek aan VV Gemert (0-4), waarna thuiszeges volgden op ADO Den Haag en FC Utrecht. Heerenveen won bij VV Katwijk (0-1 n.v.), RKSV Groene Ster (1-3) en ODIN'59 (1-3).

Het is niet het enige dossier waar Eisenga via Twitter zijn bedenkingen over uit. "De VAR zou het allemaal eerlijker maken. Ik heb het vanavond met de beste wil niet herkend. Zonde", schrijft hij eveneens, doelend op de 4-2 nederlaag van Heerenveen bij NAC Breda. De bezoekers kregen drie rode kaarten, waaronder een voor trainer Jan Olde Riekerink, en Michel Vlap claimde tevergeefs een penalty na een duel met Menno Koch. Tot slot hoopte Heerenveen op een rode kaart voor Giovanni Korte, nadat hij na een luchtduel op de voet van doelman Warner Hahn landde, maar die kwam er niet.

Van der Voort uitgeschakeld op WK darts na spannende partij tegen Dobey

Vincent van der Voort is uitgeschakeld op het PDC World Darts Championship 2019, De Nederlander verloor in de derde ronde van de Engelsman Chris Dobey in zeven sets: 4-3.

Van der Voort keek twee keer tegen een achterstand aan, maar kwam steeds terug. In een sterke vijfde set kwam de Nederlander voor het eerst op voorsprong deze set en leek op weg naar een plek bij de laatste zestien in Londen.

Dorbey herpakte zich goed en won vervolgens de zesde set met 3-0. In de beslissende zevende set kreeg Van der Voort kansen om de eerste leg te winnen, maar de Nederlander miste zowel op Bulls-eye als twee pijlen op dubbel 8. In de tweede leg wist Van der Voort wel de leg te pakken na een finish van 108. De derde leg ging weer naar de Engelsman en kwam weer op voorsprong. In de vierde leg van de beslissende set kon Van der Voort niet in vijf beurten uit, waarna Dobey 74 uitgooide.

Dobey neemt het na de kerstdagen op tegen de Schot Gary Anderson voor een plaats in de kwartfinales.

Dronken taxichauffeur zonder rijbewijs met vuurwapen opgepakt

De politie heeft zondagochtend vroeg een 26-jarige man aangehouden in een parkeergarage aan de Amstelstraat in Amsterdam voor verboden vuurwapenbezit, het rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs.

Om 05.30 uur hoorden twee agenten geschreeuw uit een parkeergarage op de Amstelstraat. In de garage zagen de agenten een taxi staan die mogelijk betrokken zou zijn bij een ruzie. In de auto werd een vuurwapen gezien waarop de taxichauffeur meteen werd aangehouden. Tijdens de aanhouding is een van de agenten licht gewond geraakt. 

In de woning van de man is nog een man aangehouden tijdens de huiszoeking. Daar werd een vuurwapen aangetroffen, twee kogelwerende vesten en een plak hasj. Dit alles werd allemaal in beslag is genomen door de politie.

Dronken taxichauffeur zonder rijbewijs met vuurwapen opgepakt (Foto: Stockfoto politie.nl)
Dronken taxichauffeur zonder rijbewijs met vuurwapen opgepakt (Foto: Stockfoto politie.nl)

Voorlezen drag queens afgelast door aanwezigheid rechts-extremisten

Drag queens, extreem als vrouw uitgedoste mannen, zouden zaterdagmiddag in bibliotheek Mariënburg in Nijmegen uit boeken gaan voorlezen aan kinderen. Vanwege de veiligheid voor de kinderen werd dit festijn echter al snel afgelast.

Enkele jongeren van het Identitair Verzet, een extreem-rechtse groepering, liepen namelijk rond in de bibliotheek. Zij vonden het voorleesmiddagje geen goed idee. "Hier moet je kinderen niet aan blootstellen", aldus één van de demonstranten.

De bieb reageerde teleurgesteld. "Bij ons staat leesplezier centraal, en iedereen, vooral kinderen, moet zich veilig voelen in de bieb." 

De politie stond intussen buiten tegen de kerk gezellig te keuvelen, misschien over het voetbal van de dag ervoor, want waarom tegen dreiging van extreem-rechts optreden als je ook gewoon lekker buiten kan gaan staan.


Voorleesmiddag afgelast (Bron: Youtube)

Uitslag FC Utrecht - Ajax

Ajax heeft de moeilijke uitwedstrijd tegen FC Utrecht gewonnen. In de Galgenwaard wonnen de Amsterdammers met 1-3 van Utrecht. Door de winst van Ajax blijft het gat met PSV twee punten.

Ajax begon sterk aan het duel met FC Utrecht. Via een tegenaanval maakte Kasper Dolberg na een kwartier spelen op aangeven van Daley Blind de openingstreffer In de tweede helft wist Ajax op 0-2 te komen na een beslissing waarbij de VAR eraan te pas kwam. Dusan Tadic benutte de penalty nadat even daarvoor Dolberg werd vastgehouden door Willem Janssen.

Een kwartier voor tijd maakte FC Utrecht de aansluitingstreffer via een kopbal van Nick Venema. Verder kwam de ploeg niet en in de extra tijd wist Frenkie de Jong de 1-3 te scoren uit een assist van Hakim Ziyech. Ziyech had even daarvoor nog een grote kans gemist op de wedstrijd te beslissen.

FC Utrecht

1 - 3

AFC Ajax

 74' Venema    14' Dolberg
 60' Tadic (pen)
 90+5' De Jong
 
 Gele kaart: Tannane, Janssen, (FC Utrecht), Wöber, Onana, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 23.226
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory (Bahebeck/72)
Gustafson (v.d.Streek/73)
v.Overeem
Emanuelson
Kerk (v.d.Maarel/46)
Venema
Tannane
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Wöber (Sinkgraven/61)
Schöne
v.d.Beek
De Jong
Ziyech
Dolberg
Tadic

Marokkanen herdenken afgeslachte toeristes, roep om doodstraf wordt luider

Honderden Marokkanen hebben in de Marokkaanse hoofdstad Rabat een herdenkingsdienst ter ere van twee vermoorde Scandinavische vrouwen gehouden. De vrouwen, toeristen die in het land aan het backpacken waren, werden maandag op gruweljke wijze vermoord. Meerdere daders zijn opgepakt en op dit moment lijkt het erop dat de vrouwen met een islamitisch terroristisch motief zijn afgeslacht.

Bij de Noorse ambassade werden bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan de 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen uit Denemarken en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen. Ook werd een minuut stilte in acht genomen. Na deze herdenking vertrok de groep naar de Deense ambassade waar ook bloemen werden gelegd en kaarsen gebrand.

Lees ook: PVV wil negatief reisadvies voor Marokko na 'terreurmoord'

Een aantal aanwezigen droeg borden met zich mee met de tekst 'Sorry' of 'Ik heb heel veel gehuild.' In het dorpje Imlil, waar de vrouwen vlakbij zijn vermoord, werd ook een herdenking gehouden, net als in de toeristische trekpleister Marrakesh.

Inmiddels zijn vier verdachten opgepakt voor de moord, naast negen handlangers. In een video bekennen de vier dat de moorden zijn gepleegd als wraak voor de gebeurtenissen in Syrië. In diezelfde video zweren de mannen trouw aan islamitisch terreurorganisatie ISIS. De Noorse politie meldt dat een video van de moord, waar bij één van de vrouwen het hoofd wordt afgesneden terwijl ze om hulp roept, waarschijnlijk authentiek is.

Update 14:25
Inmiddels is de woede over de moord op beide dames in Marokko zo hoog opgelopen dat er hardop geroepen wordt om de doodstraf voor de daders. In het Noord-Afrikaanse land wordt de doodstraf nog wel opgelegd, maar eigenlijk nooit uitgevoerd, de laatste keer was vijfentwintig jaar geleden. De daders van deze recente moorden zullen, als het aan de vele petities op sociale media ligt, er niet zo gemakkelijk vanaf komen. Het volk eist actie van de regering.

De meeste kranten hebben ook wel door dat deze situatie een klap zou kunnen betekenen voor de toerisme in het land. Marokko is bijna net zo afhankelijk van toerisme als van de landbouw en het wegblijven van toeristen kan de economie flink schaden.

Denemarken: 'Naturaliseren? Dan ook handen schudden'

Nadat Denemarken al een verbod op het dragen van een gezichtsbedekkende kleding had ingesteld, gaat per 1 januari 2019 een andere controversiële wet in werking. In de nieuwe wet wordt vastgelegd dat iedereen die de Deense nationaliteit wil krijgen, bij de naturalisatieceremonie iedereen de hand moet schudden. Weigert iemand, dan kan die persoon fluiten naar zijn naturalisatie.


Kleffe handjes schudden met Denen hoort er nou eenmaal bij (Bron: Youtube)

Critici zijn boos en leggen de vinger al gauw op de zere plek. Conservatieve moslims worden hiermee namelijk benadeeld, aangezien deze groep weigert iemand van het andere geslacht de handen te schudden. Sommige orthodoxe Joden raken uit geloofsovertuiging ook liever geen persoon van het andere geslacht aan en leggen, net als moslims, hun hand op het hart.

Martin Henriksen, woordvoerder voor immigratie bij de Deense People's Party is blij met de wet. "Zodra je Denemarken binnenkomt, is het normaal dat je elkaar als groet de hand schudt. Weiger je dat, dan getuigt dat van weinig respect. Als je zoiets simpels als handen schudden al niet kan doen, dan verdien je het Deense burgerschap niet."

Sommige burgemeesters in Denemarken gaan deze wet 'weinig prioriteit geven'. Zo heeft de burgemeester van het Deense stadje Kerteminde al gezegd dat "het niet schudden van handen helemaal geen graadmeter is of iemand ingeburgerd is of niet. Ik zal die dag mijn loco-burgemeester de taak geven, ik vind wel een excuus om niet aanwezig te hoeven zijn."

Vrienden zoeken nog steeds naar Arjen Kamphuis

Eind augustus werd bekend dat Arjen Kamphuis, een 47-jarige cybersecurityspecialist, sinds 20 augustus vermist werd. Hij was op vakantie geweest in Noorwegen, en op 20 augustus checkte hij uit in zijn hotel in Bodø  om vervolgens van de aardbodem te verdwijnen. 12 en 13 september werden respectievelijk zijn identieitspapieren en kajak gevonden in de buurt van Rognan, zo'n 80 kilometer van Bodø verwijderd.  

Nu, vier maanden later, houden bekenden van Kamphuis er rekening mee dat Kamphuis vrijwillig van de radar verdwenen is, zoals volgens hen al eens eerder gebeurd is. Zijn vrienden onderzoeken onder meer een betaling aan de Deutsche Bahn, vlak voor hij op vakantie ging. Dat zou kunnen wijzen op een reis naar Duitsland. Eerder werd ook al bekend dat na zijn verdwijning zijn telefoon kort aan heeft gestaan, waarna er een Duitse simkaart in werd geplaatst. Kamphuis heeft jarenlang in Duitsland gewoond, dus een 'vlucht' daarheen zou niet uit te sluiten zijn. 

Hoewel ze, net als de politie in Noorwegen, een ongeluk of misdrijf niet uitsluiten, starten ze met kerst een nieuwe zoekactie. Dan vindt in Leipzig een groot hackerscongres plaats. Daar zullen ze 60.000 Find Arjen-stickers uitdelen. Inintiatiefnemer Jos Weyers, een vriend en collega-hacker van Kamphuis: "Blijf naar hem uitkijken, is onze boodschap. Wellicht bereiken we Arjen zelf. Als hij nog ergens rondhangt, dan is dat misschien onder gelijkgestemden. En daar komen er tussen kerst en oud en nieuw zo’n 17.000 van naar Leipzig.”

Corbyn: Brexit doorzetten om EU-verbod staatssteun

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft in een interview met de Britse krant The Guardian gezegd dat indien zijn Labourpartij vervroegde verkiezingen zou winnen, hij de Brexit op 29 maart door wil laten gaan. De socialist zegt dat dit onder meer is vanwege EU-regels tegen staatssteun. Die zouden het verbieden "om de industrie in dit land te ontwikkelen." Pro-EU partijleden noemen het interview deprimerend.

Het in het interview geschetste scenario is niet heel erg waarschijnlijk maar ook niet onmogelijk: medio januari verliest premier Theresa May de stemming over haar EU-deal in het Lagerhuis overweldigend. Daarop verliest haar regering een motie van wantrouwen en vinden er na een maand nieuwe verkiezingen plaats, die Labour vervolgens wint.

In dat geval zou Corbyn op de vooravond van de Brexit premier worden. Hij wil dan naar Brussel en een nieuwe deal sluiten over een douane-unie met de EU. De interne markt wil hij echter op afstand houden. De regels tegen staatssteun zijn immers onderdeel van de centrale architectuur van die gezamelijke EU-markt.

"Die staatssteunregels moeten tegen het licht worden gehouden, want het lijkt me duidelijk dat als je een economie nieuw leven wilt inblazen, zoals wij als regering willen doen, dan wil ik niet dat iemand zegt dat we geen staatssteun mogen gebruiken om de industrie in dit land te ontwikkelen", aldus Corbyn. Zo wil de partijleider onder meer de Britse spoorwegen nationaliseren.

Linkse activisten
Corbyn werd in 2015 partijleider in het kielzog van een machtsgreep in de Labourpartij door linkse activisten, die tegen het liberalisme van het zogeheten New Labour van oud-premier Tony Blair zijn. Dit werd al ingezet in 2010, toen de linksere Ed Miliband onverwacht de verkiezing om het partijleiderschap van zijn broer David won. Laatstgenoemde was minister onder Blair.

Nadat Miliband in 2015 de verkiezingen verloor van de Conservatieve David Cameron, werd de verlinksing met de partijleidersverkiezing van de socialist Corbyn doorgezet. Bij de daaropvolgende Brexitcampagne toonde Corbyn zich reeds een nogal onwillige Remainer, wat wordt gezien als een van de redenen dat Leave uiteindelijk won.

Tweede referendum
Veel Labourpartij- en parlementsleden willen een tweede referendum als Theresa May straks inderdaad zoals verwacht de Lagerhuisstemming over haar overeenkomst met de EU verliest. Mocht het daarop aankomen dan zegt Corbyn de beslissing over het partijstandpunt hierover aan de partijleden over te zullen laten.

Hoewel allerminst zeker dat Remain zo'n tweede referendum zou winnen, wordt steun hieraan toch gezien als steun voor de EU en tegen de Brexit. Volgens analisten wil Corbyn hier zo lang mogelijk mee wachten, omdat in 2016 tweederde van de kiesdistricten waar Labour de scepter zwaait, voor de Brexit stemden. En die berekening weegt zwaarder dan peilingen dat tweederde van de Labour-kiezers tegen de Brexit zouden zijn.

Corbyn sluit overigens niet uit dat zijn partij Theresa Mays deal alsnog steunt. Maar dan zou ze bovenop de bestaande exitovereenkomst tevens een permanente douane-unie met de EU moeten afspreken, en daarbij sterkere zekerheden omtrent arbeidsrechten en het milieu. De huidige afspraken over een tijdelijke douane-unie vanwege de Ierse grens zijn veel Brexiteers in Mays eigen partij echter al een doorn in het oog, dus dat ze akkoord zou gaan met Corbyns voorstel is zo goed als uitgesloten.

Politie houdt man aan voor bedreiging met mes

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 23 december een 31-jarige man uit Kampen aangehouden voor bedreiging. De aanhouding vond plaats in het uitgaansgebied van Kampen en zag er mogelijk heftig uit voor omstanders.

Rond 04:00 uur kreeg de politie een melding van een vrouw uit Kampen die in haar woning werd bedreigd door een bekende van haar. Hij bedreigde haar met de dood en zou hierbij ook een mes hebben gebruikt. Toen agenten bij de woning kwamen, was de man net vertrokken. Direct is er in de omgeving naar hem gezocht. Nabij het centrum troffen agenten een man aan die aan het signalement voldeed.

De politie had informatie gekregen dat deze verdachte mogelijk een vuurwapen zou hebben. Daarom werd een de aanhoudingsprocedure voor die situaties gebruikt. Agenten hebben de man met getrokken wapens vanaf een afstandje geroepen en gemaand zijn handen te laten zien en op zijn knieen te gaan zitten. Toen zij hem wilden aanhouden, bleek het niet om de gezochte verdachte te gaan. De man kreeg excuses van de agenten.

Niet veel later troffen agenten de juiste verdachte aan nabij het uitgaansgebied van Kampen. Met dezelfde procedure werd hij aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader verhoor ingesloten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bosz nieuwe trainer van Bayer Leverkusen

Peter Bosz is de nieuwe trainer van Bayer Leverkusen. De 55-jarige Nederlandse trainer heeft een contract tot medio 2020 getekend bij de Duitse club, die op dit moment op negende plaats staat in de Bundesliga.

Bosz is de opvolger van Heiko Herrlich, die kort voordat Leverkusen het vastleggen van zijn nieuwe trainer bekendmaakte op straat werd gezet. Herrlich won zijn twee laatste wedstrijden van Schalke 04 en Hertha BSC, maar dat was niet voldoende om zijn ontslag te voorkomen.

Leverkusen is de tweede Duitse club voor Bosz. Vorig jaar werd de Nederlandse trainer in december ontslagen bij Borussia Dortmund, de huidig koploper in de Bundesliga. Bosz neemt Hendrie Krüzen mee als vaste assistent en begint op 4 januari bij zijn nieuwe werkgever.

Fun met Funda #131 - De jaren 70 belden...

Mocht je goedkoop een huis willen hebben in Den Helder, grijp dan je kans. Het is wel een huis voor de klusser, maar in K&W op het forum kun je altijd terecht voor nuttige tips. Overigens is dit huis uit 1899 ergens in de jaren 70 (of was het 60?) al grondig gerenoveerd. De handel in schrootjes en psychedelisch behang tierde welig en dat is in deze woning goed te zien. Die Ludolfs, wie kent deze autoslopende broers uit Duitsland nog, zouden het behang vast graag van de muur halen om er hun eigen muren mee te verfraaien. Duur is het in elk geval niet, voor 79.500 euro heb je een lollige kluswoning, waarbij een goede test voor je relatie (indien je die hebt) inbegrepen is.

Wil je alle foto's op 1 pagina zien en erop reageren (en natuurlijk wil je dat) kijk dan op de laatste pagina.

Spaans reddingsschip nergens welkom

De Spaanse Hulporganisatie Open Arms heeft afgelopen vrijdagavond rond de 300 mensen gered voor de Libische kust. Sindsdien zwerft het reddingsschip hulpeloos op open zee rond, aangezien zowel Italië als Malta weigeren om het schip toe te laten. 

Aan boord van het schip bevinden onder meer drie zwangere vrouwen en zes kinderen. Malta heeft wel een uitzondering gemaakt voor een baby van enkele dagen oud en haar moeder. De rest van de opvarenden zijn vooralsnog nergens welkom. 

Honderden doden en gewonden bij Tsunami Indonesië

Bij een onverwachte Tsunami in Indonesië zijn afgelopen nacht minimaal 168 mensen om het leven gekomen. Daarnaast vielen er ruim 700 gewonden. Er worden nog minimaal 30 mensen vermist volgens de Indonesische burgerbeschermingsdienst. 

Om 21:30 uur (lokale tijd) werden de regio's Pandeglang en Serang op Java, en de regio Zuid Lampung op Sumatra getroffen door de 19-meter hoge vloedgolf. Het is nog niet bekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. 

29-jarige man opgepakt voor doorrijden na ongeval

Bij een ongeval op de Secretaris Verhoeffweg in Naaldwijk raakte zaterdagavond een fietser zwaargewond. Hij werd met hoofdletsel en diverse botbreuken overgebracht naar het ziekenhuis. Getuigen zagen hoe de fietser werd aangereden door een automobilist die er vervolgens vandoor ging. Ze konden de politie een goede omschrijving van de auto en de bestuurder geven. 

De opgeroepen politie trof de auto aan in de Meloenstraat. Deze werd in beslag genomen. Omstreeks 21:15 zagen agenten de bewuste bestuurder in een andere auto rijden op de Galgeweg en hielden hem aan. Een speekseltest gaf een positief resultaat waarna er op het bureau een bloedtest werd afgenomen. 

De afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) heeft op de Secretaris Verhoeffweg uitgebreid sporenonderzoek naar de toedracht van het ongeval gedaan. De 29-jarige bestuurder is zijn rijbewijs kwijt en kan een proces-verbaal tegemoet zien. 

29-jarige man opgepakt voor doorrijden na ongeval (Foto: stockfoto Politie)
29-jarige man opgepakt voor doorrijden na ongeval (Foto: stockfoto Politie)

Man aangehouden na mishandeling in sporthal

De politie hield zaterdagmiddag een 46-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aan. Hij wordt verdacht van mishandeling van een 59-jarige man en een 57-jarige vrouw uit Zwijndrecht in sportcomplex De Develhal aan de Parklaan in Zwijndrecht.

Tegen 15.00 uur kwam bij de politie de melding van de mishandeling binnen. Agenten gingen er direct naartoe. Buiten het sportcomplex zagen ze een man, die voldeed aan het door getuigen opgegeven signalement. Ze hielden de 46-jarige man aan.

Kort daarvoor zou hij in het sportcomplex eerst de man hebben mishandeld en daarna de vrouw hebben geslagen. Het mannelijke slachtoffer, de voorzitter van de Jeugdcommissie Gezamenlijke Zwijndrechtse Voetbalverenigingen (JGZV), raakte buiten bewustzijn en moest met de ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. De vrouw raakte lichtgewond.

In de sporthal was zaterdagmiddag een voetbaltoernooi voor jeugdspelers aan de gang. Op Facebook laat de vereniging weten geweld niet te tolereren en dat sportiviteit prioriteit heeft. Het toernooi zal maandag worden voortgezet. 

Rechercheurs onderzoeken de exacte toedracht van de mishandeling. Vermoedelijk ging er een conflict diezelfde middag aan vooraf.

Trump zorgt voor Kerstchaos in VS

Voor de derde keer in één jaar ligt het Amerikaanse ambtenaarstelsel op zijn gat. Amerikaans president Trump is de eerste president in de geschiedenis die het voor elkaar krijgt om binnen één kalenderjaar drie van deze zogenaamde 'gedeeltelijke shutdowns' het land te laten teisteren, een situatie waarin bijna alle overheidsdiensten worden stilgelegd. Dit, omdat er geen overeenstemming bereikt kan worden over een begroting.

In dit geval is er één grote spelbreker, de financiering van de welbekende Muur van Trump. De Democraten willen niet dat de kosten van de bouw van de muur in de komende begroting wordt opgenomen, het zou dan in beginsel om meer dan 5 miljard dollar gaan. Trump wil deze muur wel graag gebouwd zien en kiest ervoor om zijn hakken in het zand te zetten om toch goedkeuring te krijgen, waarbij hij ook de hulp van een aantal Democraten nodig heeft.

Politiek leider van de Democraten Chuck Schumer riep Trump zaterdag op om 'de muur te vergeten' om de overheid weer op gang te helpen. Schumer herinnerde Trump er nog maar even aan dat er geen meerderheid in de Senaat is om het plan goed te keuren. Niet zomaar een plan, maar een verkiezingbelofte van de geplaagde president.

"ONS FANTASTISCHE LAND HEEFT GRENSBEWAKING NODIG!", aldus Trump vrijdag via Twitter, terwijl duizenden ambtenaren met Kerst thuiszitten en niet weten wanneer ze hun salaris zullen krijgen.

Trump's Decemberdepressie
December is een zware maand voor Trump. In zijn eentje leek hij te beslissen dat de Amerikaanse militaire troepen zich terug zouden trekken uit Syrië en Afghanistan. Dat was een flinke trap tegen het zere been van minister van defensie James Mattis, die dan ook prompt zijn ontslagbrief inleverde. Daaropvolgend deed de belangrijke Amerikaans gezant in de strijd tegen ISIS, Brett McGurk, hetzelfde.

Daarnaast laat Trump onderzoeken of hij de directeur van de centrale bank Jerome Powell niet kan ontslaan. Trump is namelijk de constante renteverhogingen beu en in oktober zei de president al dat 'de FED gek is geworden.' Powell zit nog geen jaar aan het hoofd van de koepel van centrale banken. Een vroeg ontslag zou het vertrouwen in de Amerikaanse bankensysteem een flinke deuk toedienen en Trump's bemoeienis hierbij zou de onafhankelijkheid van de FED ongeloofwaardig maken.

Trump heeft in ieder geval zijn geplande Kerstvakantie even afgezegd. Hij blijft in Washington DC.

FOK! Wat een weer: bewolkt, regen

De dag begint droog, maar de bewolking wordt dikker en in de loop van de ochtend gaat het in het zuidwesten regenen. De regen, die soms wat buiig van karakter is, breidt zich verder over het land uit. De temperatuur blijft rond 8°C steken. Er staat een matige zuidwestenwind, maar in de middag wordt de wind in het midden en zuiden van het land zwak en veranderlijk. In de loop van de avond wordt de wind overal zwak noord tot noordwest.

Vanavond en komende nacht trekt de neerslag geleidelijk zuidwaarts weg. Van het noorden uit breiden enkele opklaringen zich uit over het land, maar in de kustprovincies kan dan nog wel een enkele losse bui van zee binnendrijven. De minima komen uit op ca. 3°C. Er staat een zwakke noordelijke wind.

Maandag overdag zijn er wolkenvelden maar is er ook ruimte voor de zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maxima lopen uiteen van 6°C in het noordoosten tot 9°C in het zuidwesten. De wind is zwak en komt meest uit een noordelijke richting. (Bron: KNMI)

Besneeuwde bergtoppen in de verte in Spanje (Foto: Kroezel)
Besneeuwde bergtoppen in de verte in Spanje (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bas (12) vestigt nieuw record stationspianospelen

De 12-jarige Bas Schipper heeft dit weekend een nieuw record gevestigd door achtereenvolgens op alle 16 stationspiano’s van NS te spelen in 18 uur en 10 minuten. De vorige recordhouder is Ernesto Dennis uit Hilversum. Hij deed er 19 uur en 15 minuten over.

Bas haalde met zijn actie 33.827 euro op voor het Diabetes Fonds. Bas is blij met het ingezamelde bedrag. Hij vertelt: "Mijn streven was 5.000 euro, dit had ik nooit verwacht. Ik hoop voor mijn zus, en iedereen met diabetes, dat in de toekomst deze ziekte genezen kan worden. Met mijn actie hoop ik daar een klein beetje aan bij te hebben gedragen." Doneren is nog steeds mogelijk via de actiepagina van Bas.

Tete met assist van waarde voor Olympique Lyon; PSG zet nieuw record neer

Het Olympique Lyon van Kenny Tete en Memphis Depay is zaterdagavond blijven steken op een 1-1 gelijkspel tegen Montpellier.

Tete was met een assist op doelpuntenmaker Nabil Fekir van grote waarde voor les Gones. Paris Saint-Germain wist voor de veertiende opeenvolgende keer van FC Nantes te winnen (1-0), waarmee les Parisiens een record neerzetten. Olympique Marseille kwam op bezoek bij Angers niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Montpellier - Olympique Lyon 1-1
Bij Olympique Lyon hadden Kenny Tete en Memphis Depay een basisplaats. In de beginfase vielen er over en weer kansen te noteren, voor onder meer Houssem Aouar, Gaëtan Laborde en Florent Mollet. Toch vielen er in de eerste helft nog geen doelpunten in het duel tussen de nummer drie en nummer vier van de Ligue 1. Montpellier presteert dit seizoen uitstekend en vindt zichzelf daardoor terug in de bovenste helft van de ranglijst. De toeschouwers in het Stade de la Mosson moesten tot de 67e minuut wachten op een treffer.

Kenny Tete bediende Nabil Fekir, die zich knap vrij draaide in het strafschopgebied en de bal op zeer fraaie wijze achter Montpellier-doelman Benjamin Lecomte. Tien minuten voor tijd kwam de thuisploeg op gelijke hoogte, toen Ruben Aguilar de bal voor de voeten kreeg en op een verwoestende wijze de 1-1 binnen schoot. Ondanks kansen over en weer in de slotfase eindigde de ontmoeting tussen Montpellier en Olympique Lyon in een gelijkspel. Daardoor houden les Gones Montpellier voorlopig onder zich.

Paris Saint-Germain - Nantes FC 1-0
Paris Saint-Germain verloor dit seizoen nog steeds geen enkele competitiewedstrijd. Les Parisiens zijn oppermachtig in de Ligue 1, maar kwamen in de eerste helft tegen Nantes nog niet tot scoren. Via Julian Draxler en Ángel Di Maria kreeg de thuisploeg mogelijkheden, maar de openingstreffer leverde dat in de eerste 45 minuten nog niet op. Het duurde ook in de tweede helft lang voordat de thuisploeg tot scoren kwam.

Twintig minuten voor tijd ging een hoekschop van Di Maria aan alles en iedereen voorbij, waarna Kylian Mbappé de bal bij de tweede paal tegen de touwen gleed. Ondanks dat Di Maria nog een mogelijkheid liet liggen, bleef het voor Paris Saint-Germain bij een minimale overwinning. Het was de veertiende keer op rij dat les Parisiens Nantes wisten te verslaan, wat een record betekent. Nooit won een Franse club zo vaak op rij van een specifieke tegenstander.

Angers - Olympique Marseille 1-1
Het seizoen verloopt tot dusver nog enigszins teleurstellend voor Olympique Marseille. L'OM, waar Kevin Strootman op de bank zat, bezet de zevende plaats in de Ligue 1 en kende ook op bezoek bij laagvlieger Angers een moeizame start. Stéphane Bahoken was na 36 minuten spelen het eindstation van een vlotlopende aanval van de thuisploeg en kopte op aangeven van Abdoulaye Bamba de openingstreffer binnen. Het duurde lang voordat Olympique Marseille op gelijke hoogte kwam. Vijf minuten voor het einde bepaalde Bouna Sarr de eindstand op 1-1, waardoor L'OM met een punt terugkeert naar Zuid-Frankrijk.

Juventus wint en zet AS Roma op 25 punten achterstand

Juventus heeft zaterdagavond uitstekende zaken in de Serie A gedaan.

Het team van Massimiliano Allegri had uiteindelijk aan een doelpunt voldoende om AS Roma te verslaan. De winnende treffer in Turijn kwam op naam van Mario Mandzukic. Juventus heeft acht punten meer dan Napoli en zelfs 25 punten meer dan AS Roma, dat zichzelf op een teleurstellende tiende plaats in de Serie A terugvindt.

Juventus liet in de eerste 45 minuten na om het duel reeds in het slot te gooien. Het team van Allegri had na het rustsignaal eigenlijk met twee of drie doelpunten voor moeten staan, maar alleen een treffer van Mandzukic zorgde voor het verschil. Na voorbereidend werk van Mattia De Sciglio was de Kroaat alerter dan Davide Santon en kopte hij het leer achter Robin Olsen: 1-0. Het was voor Mandzukic alweer zijn achtste Serie A-goal van het seizoen.

Juventus was daarvoor al via enkele pogingen van Alex Sandro dicht bij een doelpunt geweest, Kostas Manolas haalde in de eerste minuut een inzet van Mandzukic van de doellijn, terwijl Cristiano Ronaldo op slag van rust niet erin slaagde om Olsen te passeren. Ondanks dat AS Roma het in de eerste 45 minuten zichtbaar moeilijk had, bleef het team van Eusebio Di Francensco door de gemiste kansen van Juventus toch in de wedstrijd.

Na de onderbreking maakte Justin Kluivert zijn rentree, in de plaats van Alessandro Florenzi, maar ook hij kon niet voorkomen dat de Romeinen met een nederlaag uit Turijn vertrokken. Het was aan Olsen te danken dat Ronaldo niet minimaal een keer op het scorebord verscheen. Een treffer van Giorgio Chiellini werd afgekeurd vanwege een overtreding en ook een treffer van Douglas Costa werd ongeldig verklaard vanwege een eerdere overtreding op Nicolò Zaniolo.

Van Gerwen haalt de kerst na zege op Hopp

Michael van Gerwen staat in de vierde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij won met 4-1 van Max Hopp. 

De Brabander liep tegen Max Hopp snel naar een 3-0-voorsprong. Hopp pakte zijn eigen leg met een 64-finish en zag Van Gerwen in de vierde leg twee pijlen op tops missen. De Duitser gooide nogmaals een 64-finish en pakte de set met een 148-finish.

In de vijfde set opende Van Gerwen gelijk weer met een 180’er, maar de dubbels gingen weer moeizaam. Hopp strafte het af en kwam op 0-2. Van Gerwen hield vervolgens zijn eigen leg. Één misser van Hopp vanaf 148 bracht Van Gerwen met een 98-finish gelijk. Zo kwam er toch een vijfde leg en daarin pakte Van Gerwen de zege. In de vierde ronde speelt Mighty Mike na de kerstdagen tegen Adrian Lewis of Darius Labanauskas.

FOK!Kerstprijsvraag: 23 december

Vandaag gaan we op de shooter tour in de FOK!Kerstprijsvraag! Je maakt vandaag kans op een pakket van dirie games met, Middle-earth: Shadow en War Halo 5 en Star Wars Battlefront 5.

Halo is uiteraard een hele bekende franchise en Halo 5 scoorde ook een prima 8 op FOK!. De andere shooter van vandaag kreeg te maken met hele andere problemen. De storm van kritiek die los kwam op dat spel was ongekend en zorgde voor een hoop problemen bij EA en DICE. EA besloot zelfs alle microtransacties uit het spel te halen.

Om kans te maken op de games moet je de volgende vraag goed beantwoorden. Wat was volgens redacteur Noppie2000 beter dan ooit in Halo 5?  

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.