FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 oktober 2018

PSV pakt eerste punt in Champions League na gelijkspel tegen Tottenham

PSV heeft woensdagavond het eerste Champions League-punt gepakt. In het Philips Stadion werd het 2-2 tegen Tottenham Hotspur, dat de wedstrijd eindigde met tien man na een rode kaart van doelman Hugo Lloris. Na drie groepswedstrijden in de Champions League staat zowel PSV als Tottenham op één punt uit drie wedstrijden.

Met Donyell Malen als vervanger van de geblesseerde Steven Bergwijn moest PSV het initiatief laten aan de Spurs. In de beginfase was Harry Kane ook dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot uit de draai en zijn kopbal op de kruising was niet goed voor een doelpunt.

Na twintig minuten kwam PSV wat beter in de wedstrijd. Gastón Pereiro was uit een vrije trap dicht bij een doelpunt, maar zijn inzet ging net naast. Ook Luuk de Jong was dicht bij een doelpunt. Na een half uur spelen kwamen de Eindhovenaren toch op 1-0 voorsprong. Hirving Lozano joeg goed door op Toby Alderweireld, die de bal kwijtraakte aan de Mexicaan. De inzet van Lozano werd nog van richting veranderd door de Belgische verdediger, waardoor de bal over de keeper van de Spurs heen ging.

Lang kon PSV niet genieten van de voorsprong. In de 34ste minuut leek het al 1-1 te worden, maar werd een doelpunt van ex-Ajacied Davinson Sánchez afgekeurd omdat Kane hinderlijk buitenspel stond. Niet veel later viel de gelijkmaker toch. Na een langdurige aanval van Tottenham Hotspur wist Lucas Moura de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Bijna ging PSV nog rusten met een 2-1 voorsprong, maar Pereiro schoot op de lat.

In de tweede helft had PSV lang niets te vertellen tegen de Spurs. Na negen minuten in de tweede helft kwam de Engelse ploeg dan ook terecht op voorsprong. Kane kopte de 1-2 binnen na een perfecte voorzet van Christian Eriksen. Tottenham Hotspur combineerde vrolijk verder en PSV kwam niet meer aan te pas. Jeroen Zoet voorkwam erger met een knappe redding op een kopbal van Kane en een inzet van Érik Lamela eindigde op de lat.

Het was wachten op de 1-3, maar na dom balverlies van de Spurs stuurde Pablo Rosario de bal diep richting Lozano. De Mexicaan werd hard onderuitgehaald door Lloris en moest dan ook terecht eraf met een rode kaart, Michel Vorm was zijn vervanger. De Nederlandse keeper was meteen scherp op de vrije trap van De Jong.

Met nog tien minuten te spelen nam PSV wat meer risico en dat betaalde zich uiteindelijk uit via een treffer van De Jong. Rosario kreeg een afgeslagen bal op de rand van het zestienmetergebied voor zijn voeten, maar miste half. De bal kwam vervolgens voor de voeten van De Jong en de spits wist daar wel raad mee. Na de gelijkmaker van PSV kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, waardoor de 2-2 op het scorebord bleef staan.

PSV - Spurs 2-2. (PRO SHOTS/Thomas Bakker)
PSV - Spurs 2-2. (PRO SHOTS/Thomas Bakker)

David Schwimmer #itwasntme

De politie van Blackpool, Engeland had het er maar moeilijk mee. Wie is toch die man die een tray bier uit een restaurant steelt op 20 september 2018? Nou daar had men op facebook wel een idee over. Dat is Ross uit 'Friends' . 

 

Uiteraard ging bromsnor met deze informatie op onderzoek uit, immers, een beetje gratis hulp van internetdetectives kan nooit kwaad. 

Even later kwamen ze met de volgende statement. 

Update 21.16 uur
David Schwimmer heeft op Instagram gereageerd middels een filmpje........ hij lijkt te willen zeggen, #itwasntme

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Officers, I swear it wasn't me. As you can see, I was in New York. To the hardworking Blackpool Police, good luck with the investigation. #itwasntme

Een bericht gedeeld door David Schwimmer (@_schwim_) op24 Okt 2018 om 8:45 (PDT)

NHL: Crosby schiet Penguins in OT langs Oilers, mooie comeback Sharks

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben een felbevochten zege behaald op de Edmonton Oilers. In Canada speelde Daniël Sprong een paar minuten mee bij de Penguins, waar Sidney Crosby uiteindelijk de grote man was: nadat hij de score eerder al opende schoot hij de Penguins in overtime met 5-6 naar de winst.

De San Jose Sharks wonnen hun uitwedstrijd bij de Nashville Predators en ook dat ging allesbehalve makkelijk. De Sharks kwamen op 0-1, maar dankzij onder meer twee goals van Viktor Arvidsson draaiden de Predators het om naar een 4-2 voorsprong. Brenden Dillon tekende met een shorthanded goal tien minuten voor tijd voor de 4-3, Joe Pavelski werkte kort daarop de gelijkmaker binnen en Brent Burns schoot de Sharks alsnog naar de winst: 4-5.

Uitslagen NHL dinsdag
Columbus Blue Jackets - Arizona Coyotes 1-4
New York Rangers - Florida Panthers 5-2
Montreal Canadiens - Calgary Flames 3-2
Ottawa Senators - Boston Bruins 1-4
Nashville Predators - San Jose Sharks 4-5
Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks 3-1
Dallas Stars - Los Angeles Kings 4-2
Edmonton Oilers - Pittsburgh Penguins 5-6 OT

Heerlijke OT-winner voor Crosby (Bron: YouTube)

Rutte onderweg naar Canada

Minister-president Rutte is onderweg naar Canada voor een eendaags officieel bezoek op uitnodiging van minister-president Trudeau van Canada. Lees hieronder zijn verklaring.

Mark Rutte: "Ik ben onderweg naar Ottawa voor een officieel bezoek aan Canada. Het is een eendaags bezoek, maar het programma is zeer uitgebreid. Canada en Nederland zijn natuurlijke partners die over veel onderwerpen hetzelfde denken en die een speciale geschiedenis hebben. Nederland is nog steeds dankbaar voor de offers die de Canadezen hebben gebracht voor de bevrijding van ons land. Daar zullen we tijdens het bezoek ook bij stilstaan."

"Canada is een belangrijke bondgenoot op het wereldtoneel. Of het nu gaat om vrede en veiligheid, vrijhandel of klimaat. We werken nauw samen binnen de NAVO en de VN, en we werken beiden hard aan het tegengaan van klimaatverandering en aan klimaatadaptatie. Internationale samenwerking staat voor onze beide landen hoog in het vaandel."

"Canada en Nederland hebben ook een intensieve handelsrelatie. In de laatste tien jaar is de handelsstroom tussen onze landen verdriedubbeld. Bovendien geeft handelsverdrag CETA veel mogelijkheden om de onderlinge handel verder uit te breiden. Daarom is het belangrijk om verder te werken aan de ratificatie en om bedrijven te wijzen op de mogelijkheden. Een deel van het programma zal daar aan gewijd zijn. Want we delen niet alleen een bijzonder verleden, maar ook een mooie toekomst."

Bertens moet haar meerdere erkennen in Stephens

Kiki Bertens is er bij de WTA Finals niet in geslaagd om te winnen van Sloane Stephens. De tennisster verloor in drie sets van de Amerikaanse.

Bertens begon moeizaam aan de wedstrijd. Na een 0-3 achterstand kwam ze weliswaar terug tot 4-4 maar moest toen de set toch aan Stephens laten: 6-7.

In de tweede set speelde de Nederlandse beduidend beter en nam een 5-1 voorsprong. Vervolgens miste ze vier setpunten. Bertens herpakte zich en won met 6-2.

De derde set moest de beslissing brengen. Bertens begon goed en nam een 2-0 voorsprong. Waar er daarna bij de Nederlandse echter slordigheidjes in het spel begonnen te sluipen, ging het bij Stephens ineens voorspoedig. De Amerikaanse won vier games op een rij en eiste de set op met 3-6.

Bertens speelt vrijdag haar laatste wedstrijd in de groepsfase. De Japanse Naomi Osaka is dan haar tegenstandster.

Bertens moet haar meerdere erkennen in Stephens (Pro Shots / Action Images)
Bertens moet haar meerdere erkennen in Stephens (Pro Shots / Action Images)

PSV met Malen in de basis tegen Spurs

Steven Bergwijn mist de Champions League-wedstrijd tussen PSV en Tottenham Hotspur. De vleugelaanvaller miste gisteren de laatste training al vanwege een blessure. Donyell Malen maakt daarom zijn basisdebuut in de Champions League.

Malen viel dit jaar al meerdere keren in bij PSV en kwam in de Eredivisie tot één doelpunt. Ook Europees scoorde de snelle vleugelspeler. In het kwalificatieduel met BATE Borisov tekende hij in Wit-Rusland voor de 2-3. Verder wijzigt hoofdcoach Mark van Bommel zijn team niet. Zodoende staan om 18.55 uur onderstaande elf namen aan de aftrap.

Opstelling PSV
Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño; Rosario, Hendrix, Pereiro; Malen, De Jong, Lozano.

Opstelling Tottenham Hotspur
Lloris, Trippier, Alderweireld, Sanchez, Davies, Dier, Dembele, Eriksen, Lucas, Son, Kane.

Kerber wint van Osaka op WTA Finals

Angelique Kerber heeft haar tweede wedstrijd op de WTA Finals in Singapore gewonnen. Ze versloeg Naomi Osaka met 6-4, 5-7 en 6-4. Maandag verloor de Duitse nog van Kiki Bertens.

Na bijna anderhalf uur wedstrijd kreeg Kerber bij een stand van 6-4 en 5-4 een matchbal maar wist die echter niet te verzilveren. Vervolgens won de Japanse drie games achter elkaar. In de beslissende derde set toonde Kerber veerkracht en profiteerde bovendien van slordigheid bij Osaka.

Kiki Bertens speelt momenteel haar tweede partij tegen de Amerikaanse Sloane Stephens. Bij winst is de Nederlandse groepswinnaar.

Loslopende hond doodt twee schapen

De politie is op zoek naar de eigenares van de hond die donderdagochtend twee schapen doodde en twee andere schapen ernstig verwondde in een weiland aan de Geniedijk in Hoofddorp. Omstreeks 10.45 uur kreeg de politie een melding binnen dat er een hond tussen de schapen had rondgelopen. Ter plaatse bleken omstanders twee schapen uit een sloot te hebben gehaald.

Deze dieren waren inmiddels aan hun verwondingen overleden. Twee andere zwaargewonde dieren werden door de eigenaar naar een dierenarts gebracht. De andere dieren in het weiland waren nog erg in paniek. De herdershond die losliep, was na zijn/haar actie in het weiland teruggerend naar de eigenares. Hoewel zij door een omstander werd aangesproken op het gedrag van haar hond, liep de vrouw verder. Haar identiteit is niet bekend.

De politie is op zoek naar de bewuste vrouw en vraagt haar om zich te melden bij de politie. Ook andere mensen die iets gezien hebben kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Bommen aangetroffen in post voor Clinton, Obama, Witte Huis en CNN

De Secret Service heeft poststukken onderschept die geadresseerd waren aan Obama en Hillary Clinton. In de poststukken zijn explosieven aangetroffen.

Het pakket dat bestemd was voor Clinton werd gestuurd naar haar huisadres in een voorstad van New York. Het explosief dat aan Obama gericht was werd gestuurd naar zijn woning in Washington DC.

De Secret Service laat weten dat Obama en Clinton nooit daadwerkelijk in gevaar zijn geweest, alle post aan hen wordt namelijk gecontroleerd voordat zij het ontvangen. Wel is de Secret Service een onderzoek gestart. Volgens de dienst worden daarbij alle middelen die de overheid, federaal en lokaal, ter beschikking staan ingezet.

Maandag ontving de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros ook een explosief via de post.  Een medewerker vond toen een explosief in de brievenbus, Soros zelf was op dat moment niet thuis. Het is nog onduidelijk of de zaken verband houden met elkaar. 

Update 16.40 uur

Inmiddels is ook bompost aangetroffen bestemd voor het Witte Huis en CNN, zo bevestigt de FBI aan CNN. President Trump veroordeelt in een eerste reactie de acties:"Deze terreurdaden zijn verachtelijk".

Schwaab verklaart succes: "Er wordt niet meer gejammerd"

Daniël Schwaab stipte in zijn eerste jaar bij PSV vaak aan dat de mentaliteit niet altijd goed was en juist dat is nu de grote kracht van de ploeg.

De robuuste Duitser geldt na een weifelend begin inmiddels zelf ook als sterkhouder in de Eindhovense defensie en hij heeft de ploeg zien groeien. Er heerst een andere opvatting bij de spelers, constateert hij tevreden in gesprek met De Volkskrant. “We hebben een andere mentaliteit gekregen. Die klopte niet echt in mijn eerste seizoen.”

De verdediger zag veel spelers om hem heen vertrekken en nieuwelingen opstaan en zij brengen wel het juiste gevoel over, meent Schwaab. “Als de leiders klagen over trainingsarbeid of wat dan ook, dan klagen er altijd spelers mee. Als de leiders niet klagen, kom je op een hoger niveau, want dan trek je iedereen mee, dus ook spelers die het verschil maken als Pereiro, Bergwijn en Lozano.”

Hun voorbeeld doet volgens de Duitser goed volgen en ook de technische staf speelt een duidelijke rol. “Er wordt niet meer gejammerd, er wordt gas gegeven. Qua fitheid zitten we dichtbij de Bundesliga, ook dankzij Mark van Bommel en Egid Kiesouw (conditietrainer, red.) die ervaring hebben in Duitsland.”

Schwaab, door zijn tips aan jonge spelers vaak Papa genoemd, probeert zelf ook het juiste voorbeeld te geven aan zijn ploeggenoten. “Ik ben altijd bezig sterker te worden, voor en na de training zit ik in de gym. Ik neem trouw de eiwit- en proteïnenshakes, heb altijd gezond, biologisch gegeten”, aldus Schwaab, die het woensdagavond met PSV opneemt tegen Tottenham Hotspur in de Champions League.

Napoli-voorzitter: "We vernietigen het voetbal met die lange en saaie wedstrijden"

Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis is van mening dat voetbal achterhaald dreigt te worden en pleit voor stappen om het spannender te maken.

De excentrieke beleidsbepaler, nooit verlegen om een scherpe discussie, stelt dat de bepalende figuren bij de UEFA en de FIFA te weinig doen om met de tijd mee te gaan en dat heeft volgens hem als resultaat dat jongere generaties zich over enkele jaren niet meer interesseren in het voetbal.

Hij ziet veel saaie wedstrijden en de Italiaan denkt dat fans zich makkelijker aan de sport blijven hechten als de voetbalbonden drastische maatregelen durven te nemen. "We zijn het voetbal nu aan het vernietigen", begint hij zijn opvallende relaas in gesprek met Le Parisien. "We moeten naar de toekomst kijken omdat jonge mensen nu allemaal videospellen spelen. De sport is aan het zinken", meent hij.

De Italiaan ziet een doemscenario opdoemen en hoopt dat zijn eigen voorstel gehoor krijgt. "Je zult zien dat kinderen die nu geboren worden over een jaar of acht totaal niet geven om voetbal. Voetbal is een belangrijke industrie en zonder veranderingen koersen we af op verloedering, terwijl het voetbal juist nog meer waarde kan krijgen", introduceert hij zijn plan. "Wij zijn oude idioten en er zijn saaie wedstrijden. Wedstrijden duren zo lang dat je erbij in slaap valt. Je moet twee helften van dertig minuten spelen waarin een korte pauze mogelijk is. Waar zijn trainers anders voor?"

Ook het Europese clubvoetbal is wat De Laurentiis betreft aan vernieuwing toe. Hij heeft een plan ontwikkeld voor een nieuwe Europese competitie waarin slechts twintig teams mee mogen doen en wat in zijn optiek veel meer geld oplevert dan de huidige opzet. "We moeten alles veranderen. Waarom werken Europese toernooien niet? Het zou een Europa moeten zijn van Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Een competitie met de beste vier beste teams uit die landen levert een topcompetitie met twintig teams op", rekent hij voor.

"Op dinsdag, woensdag en donderdag zou je dan spelen in deze nieuwe competitie. Zaterdag, zondag en maandag houd je over voor de nationale competities", legt hij zijn voorstel uit. Die opzet brengt volgens hem jaarlijks tien miljard euro in het laatje, zonder uit te leggen waar dat geld dan vandaan komt en wat er dan met de andere clubs buiten de topcompetities moet gebeuren die nu in jaarlijks Europa actief zijn. Woensdagavond neemt Napoli het in de Champions League op tegen Paris Saint-Germain.

Trailer: Julia Roberts twijfelt aan haar werkelijkheid in Homecoming

Voor de nieuwe Amazon Prime Video-serie Homecoming heeft de webwinkel annex streamingdienst de tweede trailer vrijgegeven.

Homecoming vertelt over een faciliteit waar veteranen na thuiskomst worden voorbereid op herintrede op het normale leven. Wanneer Heidi Bergman (Julia Roberts), jaren na haar vertrek als medewerker bij de faciliteit, hoort over een klacht die is binnengekomen over een incident tijdens haar werk, begint ze te twijfelen aan de werkelijkheid.

Homecoming is gebaseerd op de gelijknamige podcast en geregisseerd door Sam Esmail, bedenker van Mr. Robot. De serie kent afleveringen van een half uurtje per stuk en is te zien vanaf 2 november.

Bondscoach Annan maakt selectie Champions Trophy bekend

Bondscoach Alyson Annan heeft de namen van de achttien hockeyspeelsters bekend gemaakt die deel uitmaken van de selectie voor de Champions Trophy, die van 17 tot en met 25 november wordt gespeeld in China. Yibbi Jansen (Oranje-Rood), Maxime Kerstholt (Laren), Marijn Veen (Amsterdam), Renée van Laarhoven en Margot Zuidhof (beiden Kampong) spelen in Changzhou hun eerste grote toernooi met Oranje. Ook Ginella Zerbo (SCHC), die onder meer al het EK van 2015 op haar naam heeft staan, is geselecteerd.

In vergelijking met de selectie die afgelopen zomer tijdens het WK in Londen goud veroverde, ontbreken negen van de achttien speelsters: aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Kelly Jonker (Amsterdam), Ireen van den Assem, Frédérique Matla, Sanne Koolen (Den Bosch), Malou Pheninckx (Kampong) en de gestopte Kitty van Male (Amsterdam). Lidewij Welten en Marloes Keetels (Den Bosch) zijn geblesseerd.

Pien Sanders (Den Bosch), die het WK vanwege een hersenschudding miste, keert terug in de selectie, net als Maartje Krekelaar (Den Bosch) en Maria Verschoor (Amsterdam). Keepster Julia Remmerswaal (hdm), reserve tijdens het WK, ontbreekt. Ook Lisanne de Lange (Laren) is niet geselecteerd, net als Lieke Hulsen (Den Bosch).

Selectie
Margot van Geffen Den Bosch
Eva de Goede Amsterdam
Yibbi Jansen Oranje-Rood
Maxime Kerstholt Laren
Josine Koning (K) Den Bosch
Maartje Krekelaar Den Bosch
Renée van Laarhoven Kampong
Lauien Leurink SCHC
Caia van Maasakker SCHC
Laura Nunnink Oranje-Rood
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Marijn Veen Amsterdam
Anne Veenendaal (K) Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Xan de Waard SCHC
Ginella Zerbo SCHC
Margot Zuidhof Kampong

Reserves: Sanne Koolen (Den Bosch), Felice Albers (Amsterdam), Fay van der Elst (hdm) en keepster Alexandra Heerbaart (Kampong).

Alyson Annan: “Bij het samenstellen van deze toernooiselectie hebben wij rekening gehouden met een aantal facetten om optimaal voorbereid te zijn op de FIH Pro League die volgend jaar van start gaat. Zo vinden wij het belangrijk dat een aantal speelsters rust krijgt en tegelijkertijd willen wij nieuwe speelsters op internationaal niveau zien spelen. Na de Champions Trophy maken wij een keuze welke dames uit de eerder samengestelde trainingsgroep de FIH Pro League gaan spelen.”

Programma Champions Trophy
Oranje speelt op de Champions Trophy in een groep van zes tegen Argentinië, Australië, China, Groot-Brittannië en Japan.

17 november 2018 12.00 uur* Nederland – Japan
18 november 2018 12.00 uur* Nederland – Argentinië
20 november 2018 08.00 uur* Australië – Nederland
22 november 2018 12.00 uur* Engeland – Nederland
24 november 2018 10.00 uur* Nederland – China
*De genoemde tijden zijn Nederlandse tijden. In Changzhou is het zes uur later.

Op 25 november wordt de finale gespeeld, net als de bronzen finale en de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats. Het volledige programma is hier te vinden.

Track and Trace helpt bij aanhouding van verdachten

Afgelopen weekend heeft de politie drie mannen aangehouden op verdenking van diefstal van gasflessen bij een bedrijf op Goeree-Overflakkee. De mannen zijn gevonden met behulp van een Track and Trace-code.

Begin deze maand hield de politie ook al een verdachte aan voor hetzelfde feit. Ook hij werd gevonden met behulp van Track and Trace. Dat betrof een 36-jarige man die vermoedelijk diverse keren heeft ingebroken bij een bedrijf in Middelharnis. Hij had het gemunt op gasflessen gevuld met koudemiddel.

Diefstallen
Al geruime tijd werd het bedrijf geplaagd door inbraken. Flessen koudemiddel, een waardevol gas dat onder andere gebruikt wordt voor koelkasten en airco’s, werden vanaf het terrein gestolen. Diverse mogelijkheden om de dieven te pakken werden ingezet. Uiteindelijk werden in overleg met het Openbaar Ministerie de flessen voorzien van een Track en Trace-code. Op donderdag 11 oktober werd weer ingebroken, 26 flessen werden meegenomen.

Track en Trace
De Track en Trace bracht agenten bij een woning in ’s-Hertogenbosch (hier zou de verdachte regelmatig verblijven). Hier werd van de gestolen partij een groot deel teruggevonden. Een 36-jarige man die regelmatig in de woning verblijft is aangehouden. Zijn vriendin, de 29-jarige bewoonster van de woning is ontboden op het bureau. Beiden zijn na verhoor heengezonden maar blijven wel verdachten in het onderzoek.

Aanhouding
Afgelopen weekend was het dus weer raak bij het bedrijf. Ook deze gasflessen waren voorzien van een Track and Trace-systeem, waardoor de politie de betrokkenen snel wist op te sporen. Bij de aanhouding in de nacht van zaterdag op zondag waren een 22-jarige en een 23-jarige man uit Tilburg betrokken. De derde verdachte is een 23-jarige Capellenaar.

Veel openstaande belastingschulden geïnd tijdens grote controle

Gisteren vond er een grote controle plaats aan het Dr. Jan Ingen Houszplein in Breda.  Onder andere de Belastingdienst, de Belastingsamenwerking West Brabant, de gemeente Breda, de Vreemdelingenpolitie, de Verkeerspolitie en het politieteam Markdal en Dongemond namen deel aan deze controle. Er werd onder meer ruim 67.000 euro aan openstaande belastingschulden geïncasseerd.

Resultaten
Tussen 14:30 uur en 21:30 uur werden er 192 voertuigen gecontroleerd. Deze werden geselecteerd door zowel de ANPR kentekenregistratie als door diverse motorrijders van de politie.

Een greep uit de resultaten:

- De Belastingdienst inde voor ruim 67.000 euro aan openstaande belastingschuld. Ook werd er op auto's beslag gelegd en werden 25 auto’s afgevoerd;
- De Belastingsamenwerking West Brabant inde voor 10.000 euro aan openstaande belastingschuld;
- De Vreemdelingenpolitie controleerde 18 vreemdelingen;
- De gemeente Breda controleerde o.a. op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en op zwartwerken;
- De politie inde diverse openstaande boetes en schreef diverse bekeuringen voor o.a. rijden zonder rijbewijs, overschrijding van de maximum snelheid, niet dragen van de gordel, gladde banden, constructiesnelheid van bromfietsen, en WOK-meldingen.

Ronaldo dankbaar voor warme ontvangst op Old Trafford

De superster van Juventus hielp zijn ploeg aan een 1-0 zege, maar kon desondanks nog als vanouds op de liefde van de Manchester United-fans rekenen.

Ronaldo won in het verleden driemaal de Premier League en één keer de Champions League met de Engelse club en keerde na tien jaar weer even terug op het oude nest. Met een individuele actie stond hij aan de basis van de treffer van Paulo Dybala en zelf scoorde hij ook nog bijna, ware het niet dat David de Gea zijn schot in de bovenhoek met een fantastische redding kon pareren.

Het publiek werd stil van de masterclass die Juventus gaf en baalde dat Manchester helemaal niets uit kon richten, maar na afloop toonden de Engelse voetbalfans zich van hun goede kant door hun oude held een staande ovatie te geven toen Ronaldo van het veld liep. Dat gebaar werd logischerwijs enorm gewaardeerd, liet de Portugees, die tussen 2002 en 2009 uiterst succesvolle jaren kende in Manchester, via Instagram weten.

"Dit is een belangrijke overwinning in een erg emotionele wedstrijd. Het was geweldig om weer op Old Trafford te mogen spelen. Bedankt allemaal voor de prachtige ontvangst en de steun", schreef hij. Door de derde zege in evenzoveel wedstrijden staat Juventus nu ruim bovenaan in Groep H. De ploeg heeft negen punten en dat zijn er vijf meer dan Manchester United, wat met de tweede plaats wel op koers ligt voor overwintering in de Champions League. Op 7 november treffen beide ploegen elkaar in Turijn.

Matchwinnaar Mazraoui: "Deze was mooier dan tegen Bayern"

Noussair Mazraoui zorgde dinsdagavond in de blessuretijd voor een orkaan van vreugde in de Johan Cruijff ArenA. Alweer was de rechtsback beslissend.

Met doelgerichte ploeggenoten als Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Kasper Dolberg, David Neres en Lasse Schöne gaan de vragende ogen van het publiek meestal niet naar rechtsback Mazraoui, maar toch was het juist hij die in de blessuretijd een van richting veranderd schot achter de tot dan toe onklopbare doelman van Benfica zag belanden. Zijn tweede goal in de Champions League, want tegen Bayern München was het ook 'Noes' die de trekker overhaalde.

"Deze is mooier", beoordeelde hij direct na afloop van de wedstrijd in gesprek met de NOS. Niet dat het nu zo'n fabelachtig mooie trap was, maar vanwege de directe gevolgen van zijn goal. "Tegen Bayern was het de 1-1. Dit is de winnende in minuut negentig plus", aldus de rechtsback, die over mazzel niets te klagen had. "Maar een beetje geluk hoort erbij."

Toch noemt de rechtsback het een terechte overwinning, al kregen de Portugezen vooral in de openingsfase goede mogelijkheden. Zij kwamen beter voor de dag dan Mazraoui voor aanvang had verwacht. "Dat zei Hakim Ziyech ook al tegen mij. Ze waren echt goed in hun positiespel en ze jaagden goed", stelde hij bewonderend. Toch gaat Ajax nu samen met Bayern aan de leiding met 7 punten. Benfica staat op drie en AEK Athene nog op nul.

De Marokkaans international werd na afloop bedolven onder de aandacht, maar had toch aandacht voor iets heel belangrijks. "Mama, I love you", stamelde hij na afloop. "Ze is voor de tweede keer in mijn leven naar mijn wedstrijd komen kijken. Normaal is het te spannend voor haar. Als ik op de grond lig, wordt ze helemaal gek. Ik weet wel dat ze drie weken geleden gehuild heeft toen ik tegen Bayern scoorde. Nu heeft ze het zeker ook niet drooggehouden."

Invictus Games in volle gang

Alsof ze een wereldrecord bankdrukken had gehaald. Zo stapte Alina Zoet vandaag de arena uit van de Invictus Games op het Olympisch Park in Sydney uit. Iedereen kwam de oud-landmachtmilitair complimenteren met haar prestatie, die niet naar het erepodium leidde.

“Het gaat hier niet om winnen van prijzen, maar om de overwinning op jezelf. Dat is de sfeer van deze spelen en daar zetten we als team vol op in”, vindt chef de mission luitenant-kolonel Marcel Spaans. Halverwege de 4e editie van de Invictus Games, ligt de Nederlandse ploeg wat dat betreft goed op koers.

“Meedoen aan deze spelen voor lichamelijk en mentaal gewonde militairen motiveert me om nog meer stappen te maken”, zegt wachtmeester 1 (marechaussee) Wouter Bakker. In zijn geval is dat gezien zijn letsel, een verbrijzelde enkel na een dienstongeval, niet alleen letterlijk te nemen. “Je weet echt niet wat je meemaakt hier. Het gaat erom de doelen te halen die je jezelf stelt. Dan ben je zoals ik tevreden met de 32e plek bij het wielrennen.”

Grote vreugde
Edwin de Wolf sluit deze Invictus Games een periode van zijn leven af. 24 jaar geleden verloor hij zijn linkerbeen toen hij in Bosnie op een mijn stapte. “Ik ben 48, dus ik leef nu even lang zonder als met die handicap.” Tot zijn grote vreugde reikte zijn toenmalige compagniescommandant, kolonel Ludy de Vos, hem de bronzen medaille voor de tijdrit uit in Sydney. Ook bij de wegwedstrijd werd De Wolf derde. Stephanie Verhoef kan haar prijzenkast ook gaan aanpassen. Na goud in Londen en zilver in Toronto was er nogmaals een tweede plek voor haar bij de tijdrit.

Doel gehaald
Bijzonder was ook de bronzen plak voor de zeilers (Marc van de Kuilen, Luuk Veltink, Edwin Vermetten en Jeroen Lunsingh) op het water bij het iconische Opera House en Harbour Bridge. Niet op het water, maar indoorroeien verraste Luuk Veltink zichzelf nogmaals met een zilveren medaille in de 4-minutenrace. “Ik heb hier weer een doel gehaald en dat smaakt naar meer in de toekomst. Ik wil me nu op het water zien te kwalificeren voor de Paralympics”, aldus de Zwollenaar. Succes was er eveneens voor alle Nederlandse tennissers. Jelle van der Steen en Ronald van Dort versloegen in de finale van het rolstoeltennis de Nederlands-Britse combinatie Edwin Vermetten en Paul Guest.

De komende dagen blijft het druk voor de Nederlandse sporters. Vanavond zijn de finales zwemmen, morgen boogschieten en atletiek en vrijdag volgt het rolstoelbasketbal. Zaterdag is de afsluiting van de Invictus Games. In mei 2020 is Den Haag gastheer van de vijfde Invictus Games.

Handgranaat naar hotel bij Vondelpark gegooid

Afgelopen nacht heeft de politie een handgranaat aangetroffen voor een hotel aan de Korte van Eeghenstraat, nabij één van de zuidelijke ingangen van het Vondelpark in Amsterdam.

Een medewerker van het hotel hoorde even voor 02:30 uur gerommel bij de voordeur. Eenmaal buiten zag hij een voorwerp liggen, dat later een niet ontplofte handgranaat bleek te zijn. Ter plaatse heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het voorwerp ontmanteld en verwijderd. De recherche doet onderzoek naar de toedracht van het voorval. 

Het vermoeden bestaat dat de handgranaat is gegooid door één persoon. Deze persoon vertrok vervolgens op een donkerkleurige snorfiets of scooter over de Van Eeghenstraat richting de Jacob Obrechtstraat. Het gaat om een man met licht getinte huidskleur en een slank postuur. Hij droeg een donker jack met een witte rand in het midden, donkere broek en een petje. 

Afgelopen nacht is aan de Lemelerbergweg in Amsterdam Zuidoost ook een explosief aangetroffen. De recherche gaat op dit moment niet uit van een verband.

Lees ook: Explosief aangetroffen in Amsterdam Zuidoost


De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kun je gebruik maken van het tipformulier op de website, of van de vernieuwde politie-app. 

Handgranaat naar hotel bij Vondelpark gegooid (Foto: Stockfoto Politie)
Handgranaat naar hotel bij Vondelpark gegooid (Foto: Stockfoto Politie)

19-jarige door het lint omdat ouders huis verkocht hebben

Een conflict tussen een 19-jarige Tilburger en zijn moeder (48) en stiefvader (54) is dinsdagmiddag in een woning in de wijk Trouwlaan in Tilburg uitgelopen op een vechtpartij. De politie arresteerde het drietal ter zake mishandeling.

De politie kreeg dinsdag 23 oktober 2018 omstreeks 14.50 uur een melding dat er een vechtpartij gaande was in een woning in de wijk Trouwlaan. Bij deze ruzie zou iemand dreigen met een mes. De agenten zagen buiten een man en een vrouw staan. Zij riepen “Hij is nog binnen.” De dienders zagen binnen een man met ontbloot bovenlijf die diverse striemen en sneden op zijn bovenlijf had.

In de woning lagen een flatscreen TV en twee stoelen op de grond. Er zat een groot gat in de deur van een inbouwkast. Er werd geen mes aangetroffen. Uit het relaas van de jongeman bleek dat hij ruzie had gehad met zijn moeder en haar vriend omdat de woning verkocht was en hij daarom een ander onderkomen moest zoeken. Hij werd zo boos dat hij een deur vernielde.

Daarop zou hij door zijn moeder en stiefvader met een voorwerp geslagen zijn. Ook zou hij door zijn stiefvader in zijn borst gebeten zijn. De 54-jarige man bleek zelf ook letsel te hebben. Hij had verwondingen op zijn rechterhand en in zijn linkerwang. Hierop zijn alle drie de betrokkenen aangehouden op de verdenking van mishandeling. Zij werden na verhoor in vrijheid gesteld.

Red Dead Redemption 2 krijgt Companion App

Nog even en het wachten is voorbij. Red Dead Redemption 2 komt eraan en het is al bekend dat de wereld in het spel enorm is. Om dit een beetje makkelijker te maken is Rockstar bezig met een companion app. Deze app kan gebruikt worden om in en uit te zoomen en waypoints te plaatsen op de map.

Doordat de app realtime werkt kunnen spelers de HUD volledig verwijderen in-game en dit allemaal regelen via de companion app. De app zal op de releasedag van het spel op 26 oktober beschikbaar zijn op iOS en Android.

RDR2 APP

NBA: Griffin schittert met 50 punten in nipte zege Pistons

De basketballers van de Detroit Pistons hebben in de NBA in eigen huis een nipte zege geboekt op de Philadelphia 76ers. Pas na overtime werden de bezoekers verslagen en ook dat scheelde niet veel: 133-132.

Na een gelijkopgaand eerste kwart keken de Pistons in het tweede en derde kwart grotendeels tegen een kleine achterstand aan. Toch konden ze de schade beperkt houden en met 34 seconden op de klok maakte Blake Griffin de gelijkmakende score: 120-120.

Daar bleef het ook bij en dus moest er overtime gespeeld worden. Griffin begon daarin met een driepunter, maar de Sixers vochten zich terug naar 130-128. Op dat moment sloeg JJ Redick toe met 5,6 seconden te spelen: een driepunter werd gevolgd door een rake vrije worp, 130-132.

Dat Griffin de man van de avond was werd met 1,8 seconden op de klok definitief: hij legde de bal op acrobatische wijze in het netje voor 132-132 en kreeg ook nog eens een overtreding mee, waardoor hij een vrije worp mocht nemen. Die ging raak en de Pistons wonnen: 133-132.

Voor Griffin zorgde die laatste vrije worp ervoor dat hij een mooie grens voor een NBA-speler haalde. Hij kwam zo namelijk precies uit op 50 punten, na enkele malen in de 40 gescoord te hebben - met 47 als hoogtepunt - een unicum voor de 29-jarige power forward.

Uitslagen NBA dinsdag
Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 133-132 OT
New Orleans Pelicans - Los Angeles Clippers 116-109
Denver Nuggets - Sacramento Kings 126-112

Griffin kende een geweldige avond (Bron: YouTube)

Waterpoloërs beginnen World League-kwalificaties met ruime winst

De Nederlandse waterpoloërs zijn prima begonnen aan de Europese voorrondes van de World League. In de Utrechtse Krommerijn werd Oekraïne min of meer zoals verwacht vrij simpel geklopt door de ploeg van bondscoach Robin van Galen: 15-5.

Halverwege de tweede periode viel het nog mee met de score: 4-0, waarna Oekraïne zelfs drie keer scoorde om zo halverwege tot 4-3 terug te komen. In de derde periode raakte Oranje prima op dreef met vijf goals en een 9-4 tussenstand, Oekraïne werd in de vierde periode definitief afgedroogd: 15-5.

Bij Nederland was Robin Lindhout goed voor vier goals, terwijl Thomas Lucas er drie in wist te leggen. Jorn Muller en Milos Filipovic waren beiden goed voor twee treffers, Jesse Koopman, Pascal Janssen, Guus van Yperen en Bilal Gbadamassi scoorden de overige goals.

Nederland speelt in de groep ook nog tegen Griekenland en Spanje. Op 13 november is de volgende wedstrijd, Van Galen en zijn mannen gaan dan op bezoek in Griekenland.

MLB: Red Sox beginnen World Series met winst

De honkballers van de Boston Red Sox zijn de World Series prima begonnen. Op het eigen Fenway Park won de ploeg de eerste van maximaal zeven wedstrijden tegen de Los Angeles Dodgers met 8-4.

Al in de eerste inning moest Dodgers-werper Clayton Kershaw twee runs toestaan: Mookie Betts werd door Andrew Benintendi over de thuisplaat geslagen, waarna Benintendi zelf dankzij een rake klap van JD Martinez de tweede run kon scoren. De Dodgers sloegen wel terug in de tweede inning: Tony Kemp sloeg een bal van Red Sox-werper Chris Sale over The Green Monster: 2-1.

In de derde inning moest Sale toekijken hoe Manny Machado de bal lekker raakte, waardoor Justin Turner het thuishonk kon bereiken en de stand gelijk kon trekken. JD Martinez hielp Boston echter weer aan een voorsprong, door Steve Pearce binnen te slaan, alvorens Brian Dozier op zijn beurt dan weer door Machado aan een run geholpen werd: 3-3.

Met alle honken bezet kwam Xander Bogaerts in de vijfde inning aan slag en dat leverde weer een run op voor de thuisploeg: de Nederlander sloeg een single en hielp Betts naar de thuisplaat. Rafael Devers mepte de bal vervolgens een eind weg en sloeg Benintendi binnen: 5-4. In de zevende inning toonden de Dodgers weer een teken van leven: Max Muncy werd door Machado binnen geslagen.

Die zevende inning kon flink wat problemen opleveren voor de Red Sox. Werper Ryan Brasier moest toezien hoe de honken bezet werden door LA, maar hij werd naar de kant gehaald door Eduardo Rodriguez en die wist de inning netjes uit te gooien. In de slagbeurt van de Red Sox sloeg Eduardo Nuñez hard toe: op pas de tweede worp van Dodgers-werper Alex Wood mepte hij de bal met twee honken bezet het Green Monster op, 8-4 Boston.

Red Sox-closer Craig Kimbrel kwam in de negende inning de werpheuvel op om het klusje af te maken en dat is precies wat hij deed. Justin Turner kreeg drie strikes te verwerken en de derde out voor de Dodgers was een feit, waardoor de Red Sox met 8-4 wonnen.

Woensdagnacht spelen de Red Sox en de Dodgers de tweede wedstrijd in de World Series, wederom op Fenway Park. Die wedstrijd gaat rond twee uur Nederlandse tijd van start en zal wederom live te zien zijn op FOX Sports.

Red Sox - Dodgers (Bron: YouTube)

Groothandel roept vervalst kankermedicijn terug

Een beperkte partij van het middel Jakavi (15 milligram) wordt tot op patiëntniveau teruggeroepen. Dat heeft groothandel Fisher Farma besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Een andere groothandel in Duitsland heeft ontdekt dat er vervalsingen van Jakavi in omloop zijn. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij Nederlandse patiënten terechtgekomen.

Het is met zekerheid vastgesteld dat het doosje en de blister vervalst is. Het is nog niet duidelijk of ook de tabletten vervalst zijn. Daarvoor is nader onderzoek nodig. Maar de kwaliteit en veiligheid van het geneesmiddel kan niet meer gegarandeerd worden. Daarom is besloten een partij van het middel Jakavi terug te roepen. Daarmee zijn de risico’s voor de patiënten weggenomen.

Jakavi een geneesmiddel dat gebruikt wordt door mensen met een zeldzame vorm van beenmergkanker, myelofibrose. Het gaat om een beperkte groep patiënten. Jakavi wordt alleen op recept verstrekt, via apotheken in het ziekenhuis. Patiënten krijgen het middel vaak mee naar huis.

Jakavi is verkrijgbaar in tabletten van 5, 10, 15 en 20 milligram. Er zijn alleen vervalste verpakkingen van 15 milligram aangetroffen. Bovendien zijn er voldoende andere partijen van Jakavi 15 mg beschikbaar. De inspectie verwacht dan ook niet dat er een tekort zal ontstaan. 

De terugroepactie gaat om de volgende partij, met een van de volgende partijnummers: SM018/BA; SM018/BB; SM018/BC; SM018/BD; SM018/BE; SM018/BF en SM018/BG. Patiënten die een verpakking met een van deze partijnummers in bezit hebben kunnen het middel omruilen bij de apotheek. 

Het is voor het eerst dat de inspectie tot op patiëntniveau geneesmiddelen terugroept vanwege een vervalsing. Het komt dus niet vaak voor. Toch komt er binnenkort een nog strengere controle op vervalste geneesmiddelen. Vanaf 9 februari moet van de meeste geneesmiddelen ieder doosje een unieke code hebben. In een Europese databank kan dan op ieder moment de echtheid van het product gecontroleerd worden.

NFL: Zesde nederlaag in zeven wedstrijden voor Giants bij Falcons

Iets later dan gebruikelijk keren we nog even terug naar Monday Night Football en het oordeel is duidelijk: de New York Giants blijven dramatisch bezig in de NFL. De ploeg verloor op bezoek bij de Atlanta Falcons al voor de zesde keer in zeven wedstrijden dit seizoen.

De ellende voor de Giants begon met een touchdown pass van Matt Ryan naar Marvin Hall over 47 yards in het tweede kwart. Veel gebeurde er vervolgens lange tijd niet, behalve twee field goals voor beide ploegen, met 13-6 voor de Falcons als tussenstand, acht minuten voor tijd.

Tevin Coleman rende namens de Falcons over 30 yards een touchdown binnen, maar Giants-rookie Saquon Barkley deed met vijf minuten te gaan wat terug met een 2-yard touchdown. De 2-point conversion ging vervolgens mis, waardoor de Giants acht punten achterstand hadden: 20-12.

Giorgio Tavecchio trapte minder dan twee minuten voor tijd vanaf maar liefst 56 yards een field goal binnen voor de Falcons, waarmee de Giants-hoop toch wel definitief gevlogen was. Quarterback Eli Manning bereikte Odell Beckham Jr nog in de endzone, maar dat mocht niet meer baten: 23-20.

Falcons - Giants (Bron: YouTube)

Art Rooijackers naait Dennis Weening uit Expeditie Robinson

Dat collega's elkaar naaien is in geen enkele beroepsgroep een uitzondering maar in Hilversum spant het toch wel de kroon. Mediacourant meldt dat Art Rooijackers met zijn transfer van de publieke omroep heeft bedongen dat hij Expeditie Robinson mag doen. Daarmee naait hij vaste presentator Dennis Weening eruit.

De molllenactie van Rooijackers kwam aan het licht toen Coen en Sander afgelopen week belden met Dennis Weening. Zij hadden een gerucht gehoord dat Rooijackers het programma ging doen. Weening zei toen dat hij dat niet hoopte, dat hij er veel plezier in had dat programma te presenteren en dat hij dat nog lang hoopte te doen.

Het was dan ook bizar dat RTL een dag later meldde dat Dennis Weening zelf ontslag had genomen omdat hij het te druk heeft met het opzetten van een eigen mediabedrijf. Alsof je dan geen maand opnames kunt inpassen! Verder meldde RTL dat er met meerdere mogelijke presentatoren worden gepraat. Maar, zo weten ingewijden, het wordt Rooijackers die Dennis aan de kant schuift. Britt Dekker op Twitter benoemt de naaistreek van Art Rooijackers en RTL.

Goal Depay niet genoeg voor zege Lyon, Real en Roma grijpen macht

Manchester City heeft de koppositie overgenomen in Groep F van de Champions League. Olympique Lyon liet de zege op Hoffenheim in de slotminuut glippen.

De ontmoeting tussen de Duitsers en de Fransen werd een heel aangename wedstrijd in de Wirsol Rhein-Neckar-Arena. Lyon had de overhand en de ploeg van de in de basis gestarte Memphis Depay en Kenny Tete kwam iets voor het halfuur op voorsprong dankzij oud-Ajacied Bertrand Traoré. De spits kreeg de bal voor de voeten na een missertje en rondde moeiteloos af. Aan de overzijde deed Andrej Kramaric dat vijf minuten later ook na een mooie aanval.De ploeg van Julian Nagelsmann nam het initiatief over en loerde op een voorsprong, maar kwam daar voor rust niet aan toe.

Dit gebeurde na de thee wel, want het was opnieuw Kramaric die scoorde. Hij nam de bal fraai met de borst aan en knalde de bal vervolgens kiezelhard in het doel. Een Duitse zege leek in de maak, ware het niet dat het duel nogmaals kantelde via Tanguy Ndombelé en Memphis. De Nederlander kon na een missertje aanleggen en faalde niet, nadat zijn Franse collega even daarvoor mazzelde met een trage reflex van de doelman. Het laatste woord was echter voor Joelinton, die in de blessuretijd voor de 3-3 zorgde.

De Engelse kampioen had zich wellicht ingesteld op een lastige avond tegen het vaak zo stugge Shakhtar, maar na exact een half uur spelen vond men een gaatje in de defensie. David Silva kreeg een afvallende bal voor de voeten en nam hem direct op de slof, waarmee hij voor de openingstreffer zorgde. Binnen vijf minuten werd het zelfs 0-2 en was de buit eigenlijk al binnen voor de ploeg van Pep Guardiola. Aymeric Laporte stond op de juiste plek om de corner van de van een blessure teruggekeerde Kevin De Bruyne binnen te knikken.

Na rust ging het tempo omlaag en bleef Manchester City geduldig zoeken naar een derde treffer. Die kwam er twintig minuten voor het einde via Bernardo Silva. Hij stoomde op van achteruit, gaf meerdere verdedigers het nakijken en schoot vervolgens van afstand raak. Zijn schot gaf de paal nog een klein kusje en verdween toen in het doel. Shakhtar zette nog wel even aan voor eigen publiek, maar kon de Oekraïense fans niet op een eretreffer trakteren. City heeft nu zes punten, Lyon vijf, Hoffenheim en Sjakhtar twee.

Real Madrid en AS Roma grijpen de macht
Met overtuigende zeges hebben Real Madrid en AS Roma zich aan kop van Groep G genesteld. CSKA en Viktoria Plzen zijn de verliezers.

Bij Real Madrid leek een overwinning hard nodig voor Julen Lopetegui om in ieder geval voorlopig nog in het zadel te blijven zitten bij de zwalkende Spaanse grootmacht. Tegen Viktoria Plzen was er van de matige vorm weinig te merken, al werden ook nu talloze kansen gemist. Voor rust slaagde alleen Karim Benzema erin om de doelman te passeren en dat is het veertiende seizoen op rij dat hij scoort in de Champions League. Alleen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo kunnen dat ook zeggen.

Lucas Vazquez zette goed voor en de Fransman kopte gedecideerd binnen. Bij de spaarzame tegenaanvallen was het echter oppassen geblazen, want de Tsjechen lieten zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. Patrik Hrosovsky had de bal voor het inschieten toen hij oog in oog met doelman Keylor Navas kwam te staan, maar hij liet de kans op de gelijkmaker liggen. Na rust bleek dat een fatale misser te zijn geweest, want Marcelo verdubbelde de marge en Hrosovsky maakte in de tweede helft wel een doelpunt, waardoor Plzen uiteindelijk slechts een goal tekort kwam om een stunt te bewerkstelligen.

De andere wedstrijd in de poule ging tussen AS Roma en CSKA Moskou en laatstgenoemde ploeg was voor aanvang van de derde speelronde de verrassende koploper. In Italië maakten de Russen echter geen moment aanspraak op een goed resultaat. Een kwartier voor rust maakte Edin Dzeko de openingstreffer en dat was al de vierde grote kans. Kort voor rust werd het 2-0 dankzij Dzeko, die de doelman met een schot in tegengestelde richting verraste.

Na de pauze volgde de genadeklap en opnieuw had de Bosnische spits een hoofdrol. Een prima voorassist van Alessandro Florenzi verlengde hij met het hoofd tot bij Cengiz Ünder, die de bal vervolgens onhoudbaar in het dak van het doel schoot. Dzeko had kansen om net als vorige speeldag een hattrick te maken, maar CSKA liet het niet zo ver komen. In de nieuwe tussenstand heeft Real Madrid de leiding met zes punten overgenomen en volgt AS Roma met evenveel punten op plaats twee.

Uitslagen Champions League dinsdag
E: AEK Athens - Bayern München 0-2
E: Ajax - Benfica 1-0
F: 1899 Hoffenheim - Olympique Lyonnais 3-3
F: Shakhtar Donetsk - Manchester City 0-3
G: AS Roma - CSKA Moskou 3-0
G: Real Madrid - Viktoria Plzen 2-1
H: BSC Young Boys - Valencia 1-1
H: Manchester United - Juventus 0-1

Explosief aangetroffen in Amsterdam Zuidoost

Aan de Lemelerbergweg in Amsterdam-Zuidoost is in de nacht van dinsdag op woensdag een explosief aangetroffen bij een bedrijfspand. De recherche is op zoek naar getuigen.

Even voor 03:00 uur ’s nachts kreeg de politie melding dat er een explosief zou liggen bij een pand aan de Lemelerbergweg. Ter plaatse troffen agenten inderdaad een explosief aan. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft het explosief veiliggesteld. Rechercheurs van de Forensische Opsporing hebben ter plaatse sporenonderzoek verricht.

De recherche is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben. Ook mensen die andere informatie hebben die van belang kan zijn in het onderzoek worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Drinkende co-piloot terecht ontslagen door KLM

KLM mag een jonge copiloot ontslaan omdat hij voor vertrek van een vlucht van Oslo naar Schiphol te veel alcohol in zijn bloed bleek te hebben. Dat schrijft AT5 op haar website. 

De piloot had in de nacht van 24 op 25 mei gedronken met collega's in een hotel, meldt De Telegraaf. De man had 0,27 promille alcohol in zijn bloed. Dat is ongeveer een anderhalf glas drank. Het toegestane maximum is 0,22 promille. De piloot had het maximum dus nipt overschreden.

Lees ook: KLM-Piloot vast in Oslo na alcoholcontrole

De rechter geeft KLM volledig gelijk. De piloot wordt beschuldigd van ernstig plichtsverzuim, nalatigheid en in gevaar brengen van de vliegveiligheid.

Vaker dronken piloten gepakt
Het is niet de eerste keer dat een piloot een glaasje te veel op heeft. In augustus werd er nog een 46-jarige piloot van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij op Schiphol staande gehouden nadat hij te veel had gedronken. De man liep tegen de lamp nadat het grondpersoneel van de betreffende maatschappij bij de autoriteiten het vermoeden hadden uitgesproken dat hij onder invloed zou zijn.

Drinkende co-piloot terecht ontslagen door KLM (Foto ©Pxhere)
Drinkende co-piloot terecht ontslagen door KLM (Foto ©Pxhere)

Het gaat sneeuwen!

Dit weekend lijkt het wel even winter in de Alpen. Koude lucht uit Scandinavië bereikt het westen en noorden van de Alpen en zorgt voor de eerste sneeuwdump van de herfst in Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland en Noord-Oostenrijk. Boven 1500 meter hoogte worden enkele tientallen centimeters sneeuw verwacht. Er valt circa 50 mm neerslag en dat is goed nieuws voor de waterstand in de Rijn. Deze zal na het weekend niet verder dalen en stijgt mogelijk zelfs een beetje. Op dit moment is het waterpeil bij Lobith historisch laag.

In het stroomgebied van de Donau en de Po valt veel meer neerslag. Vooral in de Zuidalpen kan meer dan 200 mm neerslag vallen! Helaas profiteert de Rijn hier niet van, een deel van het water stroomt de Donau in en de rest stroomt zuidwaarts. Zoveel regen in korte tijd kan grote problemen veroorzaken. Omdat een groot deel van Oostenrijk zich in zachte lucht bevindt ligt de sneeuwgrens tussen 2000 en 3000 meter hoogte. Daarboven kan meer dan een meter sneeuw vallen.

Sneeuwdump in westelijke en noordelijke Alpen
In de westelijke en noordelijke Alpen is de lucht dit weekend veel kouder. De temperatuur daalt naar waarden rondom het vriespunt en vanaf 1500 meter hoogte valt op grote schaal enkele tientallen centimeters sneeuw. Lokaal valt ruim een halve meter! Zoveel sneeuw is deze herfst zo laag in de Alpen nog niet gevallen. Zo ligt op dit moment in het Franse skigebied Les Trois Vallées geen sneeuw. Het is volop zonnig bij 8-11 graden. Dit weekend keldert de temperatuur en maandag wordt het niet warmer dan -6 graden. Daarbij sneeuwt het flink. Ook in het Zwitserse Davos is het nu nog zonnig en zelfs 13 graden. Vanaf zondag ligt het kwik een aantal dagen rond het vriespunt en valt flink wat sneeuw.

Helaas wordt het in de tweede helft van de week alweer flink zachter. Dat betekent dat een groot deel van de sneeuw snel zal verdwijnen. Voorlopig zijn de skigebieden nog gesloten.

Ook dicht bij huis kans op (smeltende) sneeuw
In West-Europa is de aangevoerde lucht zondag en maandag nog wat kouder dan in de Alpen. Zo daalt de sneeuwgrens naar 500 meter hoogte. In de Ardennen, de Eifel en het Sauerland gaan buien gepaard met smeltende sneeuw. Deze ‘natte’ sneeuw kan tijdens de nachtelijke uren overgaan in ‘droge’ sneeuw. Vooral in de hoogste gebieden, zoals de Hoge Venen en Winterberg, kan het even wit worden.

Het gaat sneeuwen! (foto ter illustratie ©Pxhere)
Het gaat sneeuwen! (foto ter illustratie ©Pxhere)

16-jarige opgepakt om 69 kilo illegaal vuurwerk

In een woning aan de Dorpsstraat in Warmenhuizen heeft de politie dinsdag vuurwerk en (hard)drugs aangetroffen. Bij de politie was informatie binnen gekomen over de aanwezigheid van illegaal vuurwerk.

Op basis van deze informatie besloot de politie over te gaan tot actie. Bij een doorzoeking werd het illegale spul aangetroffen. Een 16-jarige jongen uit Warmenhuizen is door de politie als verdachte aangehouden. De politie heeft 69 kilo vuurwerk in beslag genomen.

16-jarige opgepakt om 69 kilo illegaal vuurwerk (Foto: Politie.nl)
16-jarige opgepakt om 69 kilo illegaal vuurwerk (Foto: Politie.nl)

Artis wordt naast rook- ook vleesvrij

In tegenstelling tot de dieren, kunnen bezoekers van Artis in de toekomst geen vlees meer eten in de dierentuin. Dat meldt AT5 op haar website. 

Artis trekt 160 miljoen euro uit om de dierentuin duurzamer en diervriendelijker te maken. En één van de plannen is een volledig vegetarische menukaart. 'We zorgen voor alternatieven voor vlees, zoals onze hamburgers die voor de helft bestaan uit oesterzwammen', legt Artis-directeur Rembrandt Sutorius uit aan Het Parool.

Daarmee wil de dierentuin het goede voorbeeld geven. Ook het rookvrij maken van het park en het weren van petflessen hoort bij de plannen. Onlangs ontstond er grote druk vanuit de politiek voor een rookvrije dierentuin. 'Dat doen we stap voor stap', zegt Sutorius.

Afscheid van dierensoorten
Daarnaast moeten ook nog de verblijven voor de dieren worden verbeterd. Zo wordt er nagedacht over een nieuwe huisvesting voor de uilen, de zeeleeuwen en de gorilla's.

Van sommige soorten wordt zelfs helemaal afscheid genomen, zodat er minder dieren in het park gehuisvest worden. De dierentuin heeft dan vervolgens meer plek om onderdak te bieden aan organisaties die zich bezighouden met natuur en milieu. Met de veranderingen hoopt de dierentuin een internationale voorloper te worden op het gebied van dierenwelzijn, natuurbehoud en duurzaamheid. 

Fors meer opbrengst belasting over autoverkopen

De opbrengst van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) is in 2017 met bijna 30 procent toegenomen naar 2 miljard euro. Dat is 449 miljoen meer dan een jaar eerder. De toename hangt samen met stijgende autoverkopen, een toename van het gemiddelde bpm-bedrag per verkochte auto en een groei van de import van gebruikte auto’s. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

In 2017 werden in Nederland 416.000 nieuwe personenauto’s verkocht, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder, toen 383.000 nieuwe personenauto’s een eigenaar kregen. Het aantal autoverkopen schommelt de laatste jaren, mede onder invloed van de economische conjunctuur en overheidsbeleid. Zo waren er in 2011 en 2015 pieken in de verkoopaantallen, die onder andere samenhingen met fiscale stimuleringen.

De verandering in de belastingwetgeving per 1 januari 2016 vormde een prikkel om nog in 2015 een nieuwe auto te kopen. In 2016 lag het verkoopaantal vervolgens relatief laag. In 2017 trokken de autoverkopen weer aan, maar ze bleven onder de gemiddelden van de periode voor 2009.

Stijging gemiddelde belastingopbrengst per auto
Niet alleen steeg het aantal nieuw verkochte personenauto’s, de gemiddelde bpm-opbrengst per nieuw verkochte auto was ook hoger. In 2017 werd gemiddeld per nieuw verkochte auto 4.652 euro afgedragen, tegenover 3.957 euro het jaar daarvoor. De stijging komt mede door gewijzigde bpm-tarieven en consumentenvoorkeuren. Sinds 2013 wordt de bpm-waarde geheel bepaald op basis van de brandstofsoort en de CO2-uitstoot, waarbij een hogere CO2-uitstoot meer belast wordt. In 2017 werden de bpm-tarieven verder bijgesteld. Voor auto’s met een hogere uitstoot moet daardoor nog meer worden afgedragen.

Daarnaast werden plug-inhybrides (PHEV) zwaarder belast. Mede hierdoor stortte de verkoop van deze voertuigen in van 18.000 stuks in 2016 tot 1800 in 2017. De verkoop van hybrides zonder stekker (HEV) nam daarentegen flink toe, van ruim 11.000 in 2016 naar bijna 19.000 een jaar later.

Geen bpm voor volledig elektrische auto’s
Om de verkoop van milieuvriendelijke auto’s te stimuleren, zijn volledig elektrische auto’s (FEV) vrijgesteld van bpm. De verkoop van deze personenauto’s nam flink toe, van 4.000 in 2016 naar 8.000 in 2017. Het aandeel volledig elektrische auto’s in de nieuwe verkopen is echter met minder dan 2 procent nog altijd klein.

Grootste aantal nieuw verkochte auto’s nog altijd benzine- en dieselauto’s
Het aantal nieuw verkochte benzineauto’s steeg het laatste jaar van 276.000 in 2016 naar bijna 312.000 vorig jaar. Het aantal verkochte diesels bleef met 72.000 stuks nagenoeg gelijk. De gemiddelde CO2-uitstoot per nieuw verkochte benzine- en dieselauto lag in 2017 hoger dan in 2016. In combinatie met de bijstelling van de bpm-tarieven vorig jaar leidde dit tot een toename van de bpm-ontvangsten.

Import gebruikte auto’s steeds populairder
De ontwikkelingen in de verkoop van nieuwe personenauto’s verklaren ruim 90 procent van de stijging van de bpm-opbrengst in 2017. Het overige deel komt vooral door een toename in het saldo van ontvangsten en teruggaven bij het in- en uitvoeren van gebruikte auto’s door handelaren of particulieren. Bij deze zogenoemde parallelimport is slechts gedeeltelijk bpm verschuldigd, voornamelijk afhankelijk van de leeftijd van het voertuig.

De parallelimport is sinds 2012 ieder jaar gegroeid. Waar in 2016 bijna 175.000 personenauto’s werden geïmporteerd, steeg dit aantal in 2017 tot bijna 205.000. In vergelijking met 10 jaar eerder is de parallelimport zelfs bijna verdrievoudigd.

Bpm-teruggaafregeling export EU
Sinds 2007 bestaat er ook een bpm-teruggaafregeling bij export binnen de Europese Unie, waarbij een deel van de afgedragen bpm weer uit de opbrengst wegvalt. Vanaf 2012 is het aantal geëxporteerde personenauto’s sterk gedaald, van bijna 325.000 in 2012 naar bijna 232.000 in 2017. Ten opzichte van 2016 nam het aantal geëxporteerde auto’s met bijna 3.000 stuks wel licht toe.

Naast personenauto’s moet ook bpm worden betaald over motorvoertuigen zoals motorfietsen en campers. De invloed hiervan op de ontwikkeling van de bpm-ontvangsten was in 2017 echter minimaal.

FOK! Wat een weer: grijs

Het is vandaag bewolkt en er kan lokaal lichte regen of motregen vallen. De kans daarop is het grootst in het noorden en oosten van het land. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 14°C in het noordoosten tot lokaal 17°C in het zuiden. De noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, eerst af en toe krachtig.

Komende nacht is er veel bewolking en valt er soms lichte regen of motregen. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De westelijke wind is matig, langs de kust vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied soms krachtig, 6 Bft.

Ook donderdag overdag is het zwaar bewolkt en vooral in het noorden kan er soms nog wat lichte regen of motregen vallen. De maximumtemperatuur is ongeveer 14°C. De wind is matig uit een westelijke richting.

Wisselvallig en temperaturen (ruim) onder het langjarig gemiddelde. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Dreigend luchtje boven Heerlen (Foto: Luuntje)
Dreigend luchtje boven Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Megaverplaatsing naar Noorwegen bijna klaar

De verplaatsing van honderden militaire voertuigen naar Noorwegen is zo goed als afgerond. Een Deens schip zette gisteren de laatste Nederlandse voertuigen af in Fredrikstad. Marineschepen verzamelden zich afgelopen weekend al in Trondheim. Het militaire materieel wordt ingezet voor de NAVO-oefening Trident Juncture.

Eenmaal aangemeerd verlaten de voertuigen, al snel zo'n 280 stuks, 's middags het laadruim. Ze komen uit Luxemburg, Tsjechië en, voor het merendeel, uit Nederland. Daarnaast takelen Duitse militairen 55 Nederlandse containers van boord. Een Noorse collega controleert of alle items vrij zijn van dierziektes.

Het schip ARK GERMANIA voer maandagmiddag de haven binnen. “Het had enige vertraging door de sterke wind”, vertelt adjudant Ron Bakker van de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie en de leiding heeft over de losoperatie. Samen met 2 collega’s van het movement control team (movcon) draait hij de procedures van 2 dagen eerder in omgekeerde volgorde af. Toen stonden ze het schip te laden in de Eemshaven. (tekst gaat verder onder foto)

Leopard 2-bergingstanks rijden schip af in Noorse Frederikstad. (Foto: Ministerie van Defensie)
Leopard 2-bergingstanks rijden schip af in Noorse Fredrikstad. (Foto: Ministerie van Defensie)

Voertuigen naar oefengebied
Bakker: “Om 19.00 uur was alles van boord. De containers gingen vannacht al door naar de eindlocaties, en op dit moment rijdt een aantal voertuigen het oefengebied in. De rups- en verkenningsvoertuigen volgen morgen. Daarmee is het grootste transport vanuit Nederland voor deze oefening klaar.”

Marine vanuit Trondheim
De marine houdt haar voertuigen nog een paar dagen aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt. Daarna mogen de amfibische landingsvaartuigen en -rupsvoertuigen vanaf zee het strand op. De marineschepen zetten na een weekend in Trondheim koers naar de wateren van Midden-Noorwegen. Voor Nederland zijn dat naast de Johan de Witt: Zr. Ms. Karel Doorman, Zr. Ms. De Ruyter en Zr. Ms. Makkum.

Klaar voor het gevecht
“We zijn grootschalige internationale verplaatsingen met z’n allen aardig verleerd”, vertelt majoor Erik die als de spin in het web zit van de hele verplaatsing vanuit Nederland. Met Trident Juncture groeit die kennis op logistiek gebied weer. Het is dan ook een van de oefendoelen tijdens deze grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. En het lukt Nederland. De eenheden, voertuigen en tonnen aan materiaal staan 25 oktober klaar. Klaar om Noorwegen te verdedigen.

Zr. Ms. De Ruyter samen met andere marineschepen in de haven van Trondheim. (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. De Ruyter samen met andere marineschepen in de haven van Trondheim. (Foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.