FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 oktober 2018

NFL: Rams niet te stoppen, Bears komen 1 yard tekort

De Los Angeles Rams zijn dit seizoen simpelweg niet te stoppen in de NFL. De ploeg won onder leiding van quarterback Jared Goff op bezoek bij de San Francisco 49ers met ruime cijfers: 10-38. Todd Gurley stal dit keer de show met drie touchdowns namens de Rams, die alle zeven duels tot nu toe gewonnen hebben.

De Cleveland Browns gaven ondertussen bepaald niet voor het eerst dit jaar een overwinning uit handen. De ploeg verloor vorig jaar nog alle zestien wedstrijden, maar met rookie Baker Mayfield als quarterback gaat het dit jaar eigenlijk best aardig. Er werd al twee keer gewonnen, maar dat had nog beter kunnen zijn.

Op bezoek bij de Tampa Bay Buccanneers lukte het weer niet: opnieuw verloren de Browns na overtime en ook dit keer hadden ze daarin genoeg kansen om te winnen. Uiteindelijk was het Chandler Catanzaro die namens de Buccanneers in de slotfase de winst binnentrapte met een field goal van maar liefst 59 yards, de langste ooit in overtime in de NFL.

In Chicago gingen de Bears onderuit tegen de New England Patriots, maar in het vierde kwart was de thuisploeg bijzonder dicht bij een kans op de winst. Quarterback Mitchell Trubisky overbrugde 54 yards naar Kevin White, maar de wide receiver kwam één yard tekort om de endzone te bereiken bij een 31-38 stand. De kans op overtime of - met een 2-point conversion - zelfs de winst werd zo tenietgedaan.

De Bears komen één yard tekort (Bron: YouTube)

Uitslagen NFL zondag
Los Angeles Chargers - Tennessee Titans 20-19
Chicago Bears - New England Patriots 31-38
Indianapolis Colts - Buffalo Bills 37-5
Jacksonville Jaguars - Houston Texans 7-20
Miami Dolphins - Detroit Lions 21-32
New York Jets - Minnesota Vikings 17-37
Philadelphia Eagles - Carolina Panthers 17-21
Tampa Bay Buccaneers - Cleveland Browns 26-23 OT
Baltimore Ravens - New Orleans Saints 23-24
San Francisco 49ers - Los Angeles Rams 10-39
Washington Redskins - Dallas Cowboys 20-17
Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals 45-10

Buccanneers - Browns (Bron: YouTube)

Golfer Luiten maakt knappe rentree na polsoperatie

Golfer Joost Luiten heeft een prima comeback achter de rug. De Nederlander lag er bijna vijf maanden uit wegens een polsblessure- en operatie, maar kwam in Spanje weer in actie op de Europese Tour. 

De Valderrama Masters in Andalusië werd door slecht weer ingekort 54 holes, terwijl de wedstrijd niet op zondag, maar op maandag tot een einde kwam. Luiten ging maandag rond in 67 slagen, vier onder par, en kwam zo uit op een eindscore van twee onder par, goed voor de gedeeld elfde plek.

De toernooiwinst was voor de Spanjaard Sergio Garcia, net als vorig jaar en in 2011. Met twaalf slagen onder par bleef hij de Ier Shane Lowry vier slagen voor, terwijl de Fin Mikko Korhonen op zes slagen als derde eindigde.

Door zijn gedeeld elfde plek stijgt Luiten in de Race to Dubai van de 64e naar de 61e plaats. Daar moet in de komende weken nog één plek verbetering in komen, dan mag hij van 15 tot en met 18 november in Dubai meespelen in het DP World Tour Championship, het afsluitende toernooi van de Europese Tour.

Derde NASCAR-zege Elliott, acht coureurs over in titelstrijd

Chase Elliott heeft de Hollywood Casino 400 op de Kansas Speedway gewonnen, de 32e race van het seizoen in de NASCAR Cup Series en de derde en laatste race van de round of 12 in de play-offs: twaalf coureurs deden nog mee in de titelstrijd, waarvan er vier na Kansas af zouden vallen. 

Al na drie ronden was het bijna klaar voor play-offcoureur Alex Bowman, die moest winnen om naar de laatste acht te mogen. Daniel Suarez kwam in aanraking met de muur en tikte Bowman aan, maar die leek er zonder schade vanaf te komen. Na een kleine zestig ronden kwam dan de eerste caution: bij William Byron plofte er iets, waardoor hij een stevig spoor over de baan trok. In de eerste stage gebeurde verder niet heel veel: Joey Logano was duidelijk de sterkste en won voor Kevin Harvick, Ryan Blaney en Kyle Busch.

Het ging al vroeg bijna fout voor Bowman (Bron: YouTube)

Ook in stage twee gebeurde weinig schokkends, hoewel play-offcoureur Kurt Busch nog even flink wat plaatsen verloor wegens een drive through penalty: bij een pitstop rolde een band even weg. Harvick domineerde de stage en won voor Blaney en Logano. Na de pitstops tijdens de caution kon de boel weer op gang gevlagd worden, met honderd ronden te gaan en Harvick op kop, voor Chase Elliott, Blaney en Kyle Larson, stuk voor stuk play-offcoureurs.

Met name dat Larson daar reed was belangrijk: op punten ging hij de laatste acht vrijwel zeker niet meer halen, maar met een zege zou hij dat wél halen. Met ruim vijftig ronden te rijden kwam de hele meute één voor één binnen en daar ging het fout voor de vrij dominante leider Harvick: hij reed te snel in de pitstraat en kreeg een drive through penalty. Brad Keselowski kwam van alle toppers het laatst binnen: tien ronden later dan de rest, wat hem in de slotfase mogelijk een voordeel kon geven dankzij versere banden.

Straf voor Harvick (Bron: YouTube)

Met nog twintig ronden te gaan was het wachten tot de boel echt zou ontbranden. Elliott reed op kop, Kyle Busch en Larson reden er een stukje achter, maar vooral Busch kwam in razend tempo dichterbij. Ook Larson begon het gat naar Elliott en Busch te dichten, maar dat was niet genoeg: hij móest winnen om zijn titelkansen in leven te houden. Dat lukte echter niet, want Elliott maakte geen fout en won voor alweer de derde keer dit jaar, het jaar waarin hij zijn eerste zege boekte. Kyle Busch werd tweede, Larson derde.

Larson ligt zo uit de titelstrijd, net als Bowman. Ook voor Blaney is het doek net gevallen: Kurt Busch hield hem van de laatste beschikbare plek voor de round of 8 af. Ook Brad Keselowsi, die nog niet zo gek lang geleden drie races achter elkaar won, ligt eruit. De onderstaande acht coureurs strijden in de komende drie races om een plekje in de Championship Four, de vier coureurs die in de laatste race beslissen wie de titel pakt.

Coureurs in round of 8
Kyle Busch
Kevin Harvick
Martin Truex Jr
Chase Elliott
Clint Bowyer
Joey Logano
Kurt Busch
Aric Almirola

Uitgeschakeld in round of 12
Ryan Blaney
Brad Keselowski
Kyle Larson
Alex Bowman

Uitgeschakeld in round of 16
Denny Hamlin
Austin Dillon
Erik Jones
Jimmy Johnson

Trainer Lokeren opgepakt in Belgisch voetbalschandaal

Lokeren-coach Peter Maes is gearresteerd naar aanleiding van het grote onderzoek in België naar fraude en matchfixing. Dat melden verschillenden Belgische media.

Dinsdag moet Maes hij voor de onderzoeksrechter verschijnen. De rol van de 54-jarige trainer is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met zijn manager Dejan Veljkovic, die al een tijdje in de cel zit voor zijn rol in het schandaal.

Ook sportief gaat het niet goed voor Maes. Zijn ploeg staat voorlaatste in de Belgische competitie met vijf punten uit elf wedstrijden. Alleen Zulte Waregem staat nog onder Lokeren, ook met vijf punten.

Het federaal parket in België pakte begin deze maand in het kader van de operatie ‘Propere Handen’ 29 personen op. Het ging om onder anderen scheidsrechters, makelaars en (ex-)bestuursleden.

FC Twente eenvoudig langs Jong FC Utrecht

FC Twente heeft op bezoek bij Jong FC Utrecht hard uitgehaald. Na een vroege rode kaart voor Mokono eindigde het duel in 1-6.

De negentienjarige verdediger kreeg in de 26e minuut al zijn tweede gele kaart en bezorgde zijn teamgenoten zo een bijzonder lastige avond. De thuisploeg keek al tegen een 0-2 achterstand aan dankzij vroege doelpunten van Tom Boere (penalty) en Javier Espinosa. Na goed voorbereidend werk kreeg hij de bal voor de voeten en de Spanjaard had geen moeite om doelman Nijhuis te passeren.

Met een man meer hadden de Tukkers het helemaal lastig en was het voor de meegereisde supporters slechts afwachten tot de volgende treffer zou vallen. Uiteindelijk kwam die er vlak voor rust, dankzij Rafik Zekhnini. De Noor maakte alweer zijn derde doelpunt van het seizoen en was constant dreigend. Na rust liep de teller verder op dankzij wederom Espinosa en Jari Oosterwijk, die de verre hoek vond. Nick Venema maakte tussen die doelpunten door een eretreffer. Het laatste woord was echter weer aan Oosterwijk, die de eindstand op 1-6 bepaalde.

Dankzij de overtuigende zege stoomt Twente op naar de derde plaats op de ranglijst. Alleen koploper Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam gaan nog voor. In de strijd om de periodetitel maakt de ploeg van Marino Pusic ook nog een theoretisch kansje op de winst, maar daarvoor is het vermoedelijk te laat, aangezien dan zowel Sparta, Kowet en Almere City punten moeten verspelen.

Bloemendaal wint hockeytopper, eerste zege SCHC

De eerste seizoenshelft voor de hockeyers in de Hoofdklasse Heren zit erop. Op de elfde speeldag won koploper Bloemendaal in de topper met 2-1 van HGC. SCHC boekte de eerste overwinning van het seizoen. Dankzij de 2-0 zege op Almere verliet de ploeg de laatste plaats in de Hoofdklasse. Tilburg is de nieuwe hekkensluiter na de 1-4 nederlaag tegen Rotterdam. Amsterdam liet punten liggen bij buurman Pinoké: het werd 2-2.

Kampong - Klein Zwitserland (1-0)
17' 1-0 (sc) Martijn Havenga
Met het kleinste verschil pakte Kampong de volle buit. De enige treffer van het duel werd gemaakt door Martijn Havenga uit een strafcorner. Derck de Vilder kreeg nog een goede kans op de 2-0, maar zijn inzet trof de paal. Beide ploegen werden geplaagd door blessures. Klein Zwitserland moest daarom een beroep doen op een aantal A-junioren. Bij Kampong keerden Sjoerd de Wert en Philip Meulenbroek terug in het team. Beide spelers hadden vorig seizoen nog afscheid genomen van het tophockey.

HC Tilburg - Rotterdam (1-4)
9' 0-1 (sc) Jeroen Hertzberger
33' 0-2 (sb) Jeroen Hertzberger
40' 1-2 (sc) Gareth Furlong
59' 1-3 (sc) Jeroen Hertzberger
61' 1-4 (sc) Tristan Algera
Door de nederlaag tegen Rotterdam is Tilburg de nieuwe hekkensluiter in de Hoofdklasse Heren. De ploeg zal tot na de winterstop moeten wachten op de eerste zege van het seizoen. Tegen Rotterdam konden de Tilburgers geen aanspraak maken op een overwinning. Met drie doelpunten had Jeroen Hertzberger een groot aandeel in de Rotterdamse zege. De international schoot twee keer raak uit een strafcorner en benutte een strafbal. Tristan Algera bepaalde uit een corner de eindstand op 1-4. Ook Tilburg was succesvol uit de strafcorner. De treffer kwam op naam van Gareth Furlong.

Oranje-Rood - Den Bosch (2-2)
1' 0-1 (sc) Nicolas Della Torre
17' 1-1 Thomas Briels
40' 2-1 Thomas Briels
48' 2-2 (sc) Jelle Galema
Na de 4-3 winst vrijdag op Amsterdam moest Oranje-Rood zondag genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel tegen Den Bosch. Het puntenverlies zorgde ervoor dat de achterstand van de Eindhovenaren op koploper Bloemendaal opliep naar vijf punten. Den Bosch nam na een minuut spelen de leiding via Nicolas Della Torre. Thomas Briels draaide met twee treffers eigenhandig de achterstand om in een voorsprong. Jelle Galema bezorgde Den Bosch een punt en deed daarmee zijn oude ploeg Oranje-Rood pijn.

Bloemendaal - HGC (2-1)
10' 1-0 Florian Fuchs
42' 2-0 (sc) Floris Wortelboer
60' 2-1 Floris van der Kroon
Met 29 punten uit elf wedstrijden sluit Bloemendaal de eerste competitiehelft af. Ook de topper tegen HGC werd in het voordeel van de heren van coach Michel van den Heuvel beslist: 2-1. Florian Fuchs zette de onbetwiste koploper na tien minuten op het spoor van de zege. Floris Wortelboer, die volledig lijkt te zijn hersteld van zijn schouderblessure, verdubbelde de voorsprong uit een strafcorner, waarna Floris van der Kroon tien minuten voor tijd nog iets terugdeed voor HGC

SCHC - Almere (2-0)
33' 1-0 Thijs van Pelt
62' 2-0 Bram Weers
SCHC deed zichzelf een enorm plezier door op de laatste speeldag voor de winterstop de eerste overwinning van het seizoen te boeken. In eigen huis werd directe concurrent Almere met 2-0 verslagen. Treffers van Thijs van Pelt en Bram Weers zorgden er bovendien voor dat SCHC niet meer op de laatste plaats staat.

Pinoké - Amsterdam (2-2)
27' 0-1 Jan-Willem Buissant
30' 1-1 (sc) Alex Hendrickx
45' 2-1 Matis Papa
57' 2-2 (sc) Justin Reid-Ross
De Bosderby kende geen winnaar. Pinoké en Amsterdam bleven steken op een 2-2 gelijkspel. Na een doelpuntloos eerste kwart nam Amsterdam de leiding via een doelpunt van Jan Willem Buissant. Drie minuten later maakte Alexander Hendrickx uit een strafcorner gelijk. Na rust zette Matis Papa de Steekneuzen op voorsprong, maar Justin Reid-Ross voorkwam met een rake strafcorner een tweede nederlaag op rij voor Amsterdam.

Hockeysters Kampong verrassen Amsterdam in eigen huis

Op de tiende speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames heeft Kampong voor een verrassing gezorgd door in het Wagener Stadion met 1-0 te winnen van Amsterdam. Koploper Den Bosch versloeg op ‘t Kopje Bloemendaal met 2-0 en achtervolger SCHC was met 6-1 te sterk voor promovendus Pinoké.

Amsterdam - Kampong (0-1)
58' 0-1 (sb) Georgina Oliva
Het was in het Wagener Stadion lang wachten op een doelpunt. Twaalf minuten voor tijd pakte Kampong de overwinning, nadat Georgina Oliva vanaf de strafbalstip raak pushte. De strafbal werd toegekend nadat Maria Verschoor een overtreding had gemaakt op Elsie Nix. Met de zege maakte Kampong een einde aan de serie van vijf duels waarin geen overwinning werd geboekt. 

Hurley - Groningen (5-2)
11' 1-0 Senna Bombach
16' 2-0 (sc) Gitte Michels
18' 3-0 Teuntje Horn
28' 3-1 Fieke Hoff
43' 3-2 Noor Hakker
58' 4-2 (sc) Gitte Michels
65' 5-2 Senna Bombach
Hurley boekte de derde zege van het seizoen door hekkensluiter Groningen met 5-2 te verslaan. Senna Bombach opende na elf minuten de score, waarna Hurley vervolgens binnen zeven minuten naar 3-0 uitliep. Groningen knokte zich terug dankzij doelpunten van Fieke Hoff en Noor Hakker, maar daarna was het weer de beurt aan Hurley dat in het slot de drie punten definitief veiligstelde

Oranje-Rood - hdm (3-0)
11' 1-0 (sc) Valerie Magis
52' 2-0 (sc) Yibbi Jansen
57' 3-0 Maria Jose Granatto
Oranje-Rood boekte de tweede zege op rij en hield ook voor de tweede maal op rij de nul. Dit keer werd hdm met 3-0 verslagen. Valerie Magis zette de Eindhovense ploeg na elf minuten spelen uit een strafcorner op voorsprong. Lang bleef die 1-0 stand op het bord staan. Na rust verdubbelde Yibbi Jansen, uit een corner, de score en bepaalde Maria Granatto vijf minuten daarna de eindstand.

Huizen - Laren (1-3)
4' 0-1 Lisanne de Lange
9' 1-1 Vera van Schagen
58' 1-2 Maxime Kerstholt
70' 1-3 Joëlle Ketting
Laren blijft in de top meedraaien na de 3-1 zege in en op Huizen. Na vier minuten kwam de Larense ploeg aan de leiding via Lisanne de Lange. Vijf minuten later maakte Vera van Schagen gelijk. Het bleef lang 1-1, maar Laren trok vervolgens aan het langste eind. Maxime Kerstholt zette Laren twaalf minuten voor tijd opnieuw op voorsprong waarna Joëlle Ketting de eindstand op het bord zette. Dankzij de zege is Laren alweer acht wedstrijden ongeslagen.

SCHC - Pinoké (6-1)
17' 1-0 Delfina Merino
28' 2-0 Ginella Zerbo
37' 3-0 Ginella Zerbo
45' 4-0 (sc) Suzanne Homma
51' 4-1 Anna O'Flanagan
53' 5-1 (sb) Ginella Zerbo
63' 6-1 Julie Brinkman
Pinoké incasseerde de grootste nederlaag van het seizoen. In Bilthoven was SCHC, dat Caia van Maasakker miste vanwege een migraine-aanval, met liefst 6-1 te sterk. Ginella Zerbo was weer op schot. Ze maakte drie doelpunten, waarvan een vanaf de strafbalstip. De andere treffer kwamen op naam van Delfina Merino, Suzanne Homma en Julie Brinkman. Bij een 4-0 achterstand deed Anna O’Flanagan iets terug voor de promovendus. SCHC blijft door de zege de enige ploeg zonder nederlaag in de Livera Hoofdklasse Dames.

Bloemendaal - Den Bosch (0-2)
26' 0-1 (sc) Julia van den Heuvel
67' 0-2 Frédérique Matla
Den Bosch blijft aan kop in de Livera Hoofdklasse Dames. Op ‘t Kopje werd Bloemendaal met 2-0 verslagen Na een doelpuntloos eerste kwart zette Julia van den Heuvel de landskampioen uit een strafcorner op voorsprong. Vlak voor het eindsignaal maakte Frédérique Matla er 0-2 van.

Ajax verlengt contract Dolberg tot medio 2022

Kasper Dolberg heeft zijn contract bij Ajax met één jaar verlengd. De Deense spits staat nu tot de zomer van 2022 onder contract bij de Amsterdamse club.

De 21-jarige spits verhuisde in 2015 van het Deense Silkeborg naar Ajax. Sindsdien speelde hij 85 wedstrijden in de hoofdmacht. Daarin was hij 36 keer trefzeker.

Dolberg miste de start van het huidige seizoen vanwege een buikblessure, maar inmiddels staat hij weer in de basis bij Ajax. Dolberg scoorde in de laatste drie eredivisiewedstrijden. "We spraken al een tijdje over een nieuw contract en ik ben blij dat het rond is", vertelt Dolberg op de website van Ajax. "Ik ben heel erg gelukkig bij Ajax."

Roemenen dragen overvaller over aan de politie

Twee mannen hebben op zondagmiddag 21 oktober een wegvluchtende overvaller in de kladden gegrepen en aan de politie overgedragen. Rond 15.45 uur kwam een 28-jarige man een supermarkt aan het Plein 1953 in Rotterdam binnen en liep naar de achterkant van de servicebalie.

Toen een van de personeelsleden hem erop aansprak dat hij daar niet mocht komen, sloeg hij meteen om zich heen en bedreigde hij haar met een mes. De vrouw zette het op een gillen en rende de winkel uit, met de overvaller achter haar aan.

Buiten zagen twee mannen de dader met het mes rennen en grepen meteen in. Eén van hen ging een worsteling met hem aan, de ander hielp zijn maat mee om de verdachte onder controle te houden. Toegesnelde agenten kregen de verdachte kort daarna op een presenteerblaadje aangeboden. Onder dankzegging aan deze twee Roemenen namen de agenten de verdachte over en sloten hem in het politiebureau in.

Roemenen dragen overvaller over aan de politie (Foto: stockfoto politie.nl)
Roemenen dragen overvaller over aan de politie (Foto: stockfoto politie.nl)

Bertens verslaat Kerber tijdens WTA Finals

Kiki Bertens heeft maandag voor een daverende verrassing gezorgd. De Nederlandse was tijdens de WTA Finals in Singapore te sterk voor Angelique Kerber, die als eerste geplaatst is: 1-6, 6-3 en 6-4.

De eerste set was nog een prooi voor Kerber, aangezien Bertens niet haar beste spel liet zien. Ze was slordig en oogde enigszins vermoeid. Toch wist ze haar eerste servicegame te winnen, maar daarna walste Kerber over haar heen.

Ook in de tweede set leek Bertens aanvankelijk niet goed in haar spel te zitten. Bij een stand van 2-1 in het voordeel van Kerber sprak coach Raemon Sluiter haar wat bemoedigende woorden toe en dat leek te helpen. Bovendien begon de Duitse fouten te maken, waarvan de onze landgenote wist te profiteren.

In de derde set was het vervolgens lang wachten op een speelster, die haar service wist te verzilveren. Dat gebeurde uiteindelijk pas in de achtste game, toen Bertens van een 0-40 achterstand terug wist te komen. Kerber won vervolgens nog wel op 'love', maar de Nederlandse pakte de partij uiteindelijk met een harde smash.

'Politie verhoort niet goed'

Volgens politieman en promovendus Koen Geijsen stellen politiemensen te vaak suggestieve of gesloten vragen tijdens verhoren. Daarmee zou de kans op valse bekentenissen toenemen, zo stelt Geijsen in zijn proefschrift waarop hij volgende maand hoopt te promoveren. De Nederlandse politie zou volgens hem de bij hun Britse collega's als investigative interviewing bekendstaande techniek moeten overnemen, aldus de NOS. Verhoren zouden bovendien altijd moeten worden opgenomen.

Geijsens proefschrift heet Persons at risk during interrogations in police custody, en richt zich met name op zogeheten kwetsbare verdachten, zoals mensen met psychische problemen of een cognitieve achterstand. Volgens de politie-onderzoeker hebben agenten lang niet altijd in de gaten wanneer ze met dergelijke verdachten te maken hebben.

"Dat is op zich niet vreemd, omdat een psychiater of psycholoog vaak meerdere gesprekken en assessments nodig heeft om tot die conclusie te komen", zegt Geijsens. "Maar het gaat juist om de rechtsbescherming van deze kwetsbare verdachten."

De onderzoeker stelde na een analyse van 25 verhoren met dergelijke verdachten vast dat er 21 niet naar behoren waren uitgevoerd. De verhoren zouden door middel van suggestieve vragen zijn gestuurd, en bovendien werden er vaak meerdere vragen tegelijk gesteld. "De rechercheur is op zoek naar bevestiging, niet naar waarheidsvinding", luidt de hoofdklacht van de promovendus.

Bij investigative interviewing wordt meer gebruikgemaakt van open vraagstellingen, zoals "Leg uit wat er die avond gebeurde." Dat levert volgens Geijsen de meeste informatie op. In de onderzochte verhoren was slechts een op de twintig vragen open. Als er gesloten vragen worden gesteld kan dat beter iets zijn als "Wat voor een auto reed hij in?" dan "Was het een sedan of een stationwagen?" Met het laatste soort vraag, net als bij ja/nee vragen, zou de verdachte zich vaak gedwongen voelen om een keuze te maken. Dat zou onbetrouwbare informatie of in het ergste geval valse bekentenissen opleveren.

Stress
Volgens Geijsens worden verdachten bovendien vaak onder druk gezet, maar dat zou niet werken. "Uit heel veel onderzoek blijkt dat wanneer je stress veroorzaakt, het voor mensen een probleem wordt om informatie uit het geheugen op te diepen."

Geijsens wijst erop dat in driekwart van de door hem onderzochte gevallen de verhoorders alleen een basiscursus of zelfs helemaal geen verhoorcursus hadden gevolgd. Ook stelt hij dat omstandigheden op het bureau zoals slaapgebrek doordat er in een arrestantencel moet worden geslapen, verdachten kwetsbaar en beïnvloedbaar kunnen maken. Hij pleit daarom niet alleen voor een betere opleiding voor politiemensen en het opnemen van verhoren, maar ook voor een 'mensvriendelijkere' inrichting van de cellen.

Er zijn verschillende voorbeelden van valse bekentenissen in Nederland. Een berucht geval is verzorgster Ina Post die werd veroordeeld wegens het wurgen van een bejaarde vrouw, maar pas na het uitzitten van haar straf werd vrijgesproken. Ze had onder druk bekend, maar haar bekentenis bleek niet te stroken met de feiten uit de sectie op het lichaam.

Ook bij de zogeheten Schiedammer parkmoord ging het mis. Kees B. zat al een aantal jaar vast wegens moord op een 10-jarig meisje, toen een ander een bekentenis aflegde. Hier zou sprake zijn geweest van tunnelvisie bij de verhorende rechercheurs.

Agenten doen aangifte tegen hooligans

De politie werd afgelopen weekeinde na afloop van de wedstrijd NAC-Willem II in Breda geconfronteerd met extreem geweld. Een aantal van hen heeft aangifte gedaan.

Op camerabeelden is duidelijk te zien hoe politieagenten door een grote groep hooligans in het nauw worden gedreven. Door inzet van de Mobiele Eenheid werd een confrontatie tussen NAC- en Willem II supporters grotendeels voorkomen, maar daarna richtte het explosieve geweld zich tegen de politie. Volgens ooggetuigen werd er getrapt en met riemen en kettingen geslagen. Er werden vijf aanhoudingen verricht , twee agenten raakten gewond.


Debielen vallen politie aan (Bron: Youtube)

In 2017 kregen politieagenten 9500 keer met agressie en geweld te maken. Ruud Verkuijlen , die zich bij de politie bezighoudt met Geweld tegen Politieambtenaren, benadrukt dat het vertoonde geweld onaanvaardbaar is. "Met de grote groep voetbalsupporters gaat het gelukkig goed maar er is een kleine groep relschoppers die het voor de rest verpest. Daarnaast gaat het om geweld tegen politieagenten die gewoon hun werk doen. Dat maakt het dubbel onacceptabel."

Oudste vrouwelijke veteraan van Nederland overleden

Antonia Krijgsman-Van den Hurk, de oudste vrouwelijke veteraan van Nederland, overleed maandagochtend op 100-jarige leeftijd. Ze ging vreedzaam, te midden van haar geliefden heen. Dat heeft haar familie bekend gemaakt.

Mevrouw Krijgsman
Mevrouw Krijgsman samen met minister Bijleveld-Schouten (Foto: Defensie)

Mevrouw Krijgsman werd in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog geboren en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet. Na de bevrijding diende ze in het voormalig Nederlands-Indië als verpleegster bij het KNIL. Ze werkte onder meer in een militair hospitaal in Padang op West-Sumatra. Uiteindelijk bracht de diensttijd haar ook een levenspartner in de persoon van Wilhelmus Jacobus Krijgsman. Ze trouwden in januari 1947.

Mevrouw Krijgsman moest vanwege haar huwelijk de dienst verlaten. Ze werd hoofd van het plaatselijke Rode Kruis en ging met haar man op patrouilles. In 1948 ging het echtpaar Krijgsman op verlof naar Nederland, maar kon niet meer terugkeren.

Op 30 april werd mevrouw Krijgsman 100 en kreeg zij bezoek van minister Bijleveld-Schouten. Bij die gelegenheid ontving zij nog het draaginsigne Veteranen. Mevrouw Krijgsman was al wel in het bezit van het Ereteken voor Orde en Vrede. Dat kreeg zij op 12 februari 1949.


Tunnel van Musk bijna klaar

Nog even en het is af. De tunnel van Musk, een ondergrondse verbinding van een kleine zes kilometer in zuidelijk Los Angeles en lopend van het parkeerterrein van het hoofdkantoor van SpaceX naar het stadion van de L.A. Dodgers.

Hoe anders dan via een tweet maakte Musk de aanstaande opening bekend. "De eerste tunnel is bijna klaar", en "Opent 10 december", waren de niet mis te verstane tweets van het nog immer populaire genie.

Musk's bedrijf The Boring Company werd in 2016 opgericht nadat de ondernemer zich enorm had opgewonden over het megadrukke verkeer in Los Angeles. Het idee is dat consumenten mét hun auto kunnen afdalen in een tunnel, om dan op speciale karretjes met ongeveer 200 kilometer per uur door de tunnel getransporteerd te worden naar een plek vlakbij hun eindbestemming.

Op de site van het bedrijf staan inmiddels wat foto's van de tunnel in aanbouw en in mei werd al een kort filmpje getoond.


Voorproefje tunnel van Musk (Bron: Youtube)

Uiteindelijk zal Musk een tunnel willen maken die van Washington D.C. tot aan New York zal lopen. Dit zal dan een echte Hyperloop worden, een tunnel die in een bijna-vacuum zal opereren en die nog veel hogere snelheden kan garanderen, waardoor een tripje tussen bovenstaande steden minder dan dertig minuten zal duren.

Fortnite: Save the World niet meer gratis in 2018

De meeste mensen kennen Fortnite vanwege de Battle Royale-modus, maar de game begon ooit als co-op ervaring in Save the World. Het doel van Epic was om Save the World in 2018 nog free to play te maken, maar die plannen zijn uitgesteld.

In een nieuwe developers update geeft Epic aan dat voordat Fortnite: Save the World free to play kan gaan er meer werk nodig is aan features, reworks en de backend systemen. Als goedmakertje, en om nieuwe mensen te lokken uiteraard, is de game deze week met vijftig procent korting aan te schaffen.

Dit is op tijd voor het terugkerende Fortnitemares Event. Wie inlogt en speelt tijdens dit evenement ontvangt gratis twee nieuwe heroes: Brainiac Jonesy en Skull Ranger Ramirez. Daarnaast voert Epic binnenkort enkele wijzigingen door hoe het Hero-systeem werkt en komen ze met een nieuwe UI.

Save the World is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Apen gooien man (72) dood met bakstenen

De 72-jarige Dharampal Singh uit het Indiase Tikri, in de deelstaat Uttar Pradesh, is om het leven gekomen door een stel apen. De beesten bekogelden de man vanuit hun boom met bakstenen, waarbij hij onder meer op zijn hoofd en borststreek geraakt werd.

Volgens de politie trokken de apen de stenen uit een vervallen gebouw in de buurt. Het slachtoffer was nabij de bewuste boom stukken brandhout aan het verzamelen toen hij werd aangevallen, waarbij de apen volgens zijn broer meer dan twintig stenen naar hem gooiden.

Dorpelingen hebben de laatste tijd al vaker geklaagd over agressieve apen in het gebied, maar er kan weinig aan gedaan worden: het gaat om een beschermde diersoort. De broer van het slachtoffer heeft daar schijt aan: "Deze losgeslagen apen moeten gestraft worden."

Chitwan Singh, de baas van het lokale politiestation, straalt ook weinig vertrouwen uit: "Hoe kunnen we een zaak beginnen tegen apen? Dan worden we vierkant uitgelachen." Het is onduidelijk welke apensoort hier precies de dader was, maar bij dergelijke aanvallen in India gaat het vaak om resusapen.

Khashoggi-dubbelganger verliet consulaat kort na moord

Op camerabeelden die in handen zijn van CNN is te zien dat een man in de kleding van Jamal Khashoggi het consulaat verlaat kort nadat Khashoggi daar was omgebracht. CNN kreeg de beelden in handen via een hoge Turkse ambtenaar.

Het is de zoveelste bizarre wending in de zaak die maar geen einde lijkt te kennen. Op de beelden is te zien hoe een lid van het 15-koppige team dat speciaal was ingevlogen voor de moord op de journalist kort na de moord via de achterdeur naar buiten loopt. De man, Mustafa Al-Madani, droeg de kleding van Khashoggi. Ook had Al-Madani een valse baard en een bril op. Het enige verschil was de schoenen. 

De dubbelganger past goed in het verhaal dat Khashoggi levend het consulaat zou hebben verlaten, een versie die Saoedi-Arabië lang heeft volgehouden. In de nieuwste versie, een uit de hand gelopen vechtpartij, past hij echter totaal niet. Daarmee is ook dat verhaal in een klap ongeloofwaardig geworden. Of zoals de bron van CNN het zegt: "Je hebt geen dubbelganger nodig voor een ontvoering of een ondervraging. Ons oordeel is niet veranderd sinds 6 oktober. Dit was een moord met voorbedachten rade en het lijk werd uit het consulaat gebracht."

 

Zwolse basketballers kloppen Donar en pakken koppositie DBL

Landstede Basketbal heeft de leiding overgenomen in de Dutch Basketball League. De Zwollenaren wonnen in eigen huis van het Groningse Donar, vooral dankzij een geweldig eindschot van de thuisploeg.

Na een ruststand van 45-49 nam Donar het heft in het derde kwart in handen: 57-70. Dankzij onder meer twee drietjes van Mike Schilder kwam Landstede toch weer in de buurt, waarna Kaza Kajami-Keane de ploeg op gelijke hoogte bracht. Vooral Jordan Callahan strubbelde nog tegen, maar Franko House maakte het voor Zwolle af: 88-81, met Sherron Dorsey-Walker (20 punten) en Kajami-Keane (19) als topscorers.

New Heroes Den Bosch ging op bezoek bij Apollo Amsterdam en had het daar niet heel moeilijk: via een duidelijke ruststand van 29-60 liepen de Brabanders uiteindelijk weg naar een 63-106 zege. Aris Leeuwarden had het thuis wel lastig met Basketball Academie Limburg uit Weert, maar een sterke tweede helft van Nick Masterson, goed voor 25 punten, hielp de Friese ploeg aan de winst: 75-69.

ZZ Leiden had thuis geen kind aan Feyenoord Rotterdam. De bezoekers stonden na één kwart nog voor, maar Leiden nam de regie in handen en speelde zich met onder meer 24 punten van Darius Thompson naar een 88-64 zege. De Dutch Windmills wonnen thuis in Dordrecht weliswaar zeer ruim van de Den Helder Suns (73-46), vreugde was er nauwelijks.

Windmills-topschutter en leider Alec Wintering kwam vroeg in de tweede helft compleet verkeerd op zijn been terecht en werd per ambulance afgevoerd. Aan beide kanten waren spelers duidelijk flink geschrokken van de blessure. Pas na een ruime onderbreking en een nieuwe warm-up werd de wedstrijd hervat.

NHL: Lighting langs Blackhawks, Flames kloppen Rangers

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben zondagavond een doelpuntrijk duel bij de Chicago Blackhawks gewonnen. Onder meer dankzij een goal en twee assists van Brayden Point won de ploeg met 3-6, waardoor de tweede plek in de Eastern Conference verstevigd werd.

De Calgary Flames wonnen in Madison Square Garden van de New York Rangers dankzij twee goals van zowel Garnet Hathaway als Johnny Gaudreau: 1-4. De Buffalo Sabres draaien in Anaheim een 2-0 achterstand tegen de Ducks om in een 2-4 zege dankzij vier goals in de laatste 25 minuten.

Blackhawks - Lightning (Bron: YouTube)

Nieuwste Tomb Raider 'review-bombed' wegens prijsverlaging

Een schare Tomb Raider-fans is niet bepaald te spreken over de recente prijsverlagingen die zijn doorgevoerd voor de nieuwste Tomb Raider-game, Shadow of the Tomb Raider. Amper een maand na de officiële release is de game al 20 euro afgeprijsd op Steam, en dat heeft de voorgenoemde groep ertoe bewogen hun onvrede te uiten middels het beoordelingssysteem van Steam, de zogenaamde review-bombing.

Voor wie niet bekend is met dit fenomeen kan zich hier even inlezen, maar het is inmiddels een populair middel onder gamers om hun frustratie te uiten over beslissingen van gameontwikkelaars of uitgevers. Hetzelfde zagen we bijvoorbeeld in 2017, toen Take-Two besloot om een groot deel van de GTA V modding community de nek om te draaien. 

Ergens is het natuurlijk wel begrijpelijk dat je je genaaid voelt als je ziet dat een game al binnen een maand met ruim 30% afgeprijsd wordt terwijl jij daar de volle mep van 60 euro of meer voor hebt neergelegd, maar aan de andere kant is het een risico dat je loopt als je op releasedag een game in huis wilt halen.

Momenteel is Shadow of the Tomb Raider met 34% afgeprijsd, van €59,99 voor €39,59, en is de Croft Edition met 47% afgeprijsd, van €109,96 voor €58,78. Klik hier voor een overzicht van de verschillende edities en prijzen.

Wat overigens wel grappig is om op te merken is dat Steam sinds een tijdje een kanttekening bij de reviewpagina's zet zodra blijkt dat er in korte tijd rigoureuze veranderingen in het ratingsysteem waargenomen worden, en je de mogelijkheid geeft om deze periode eruit te filteren:

Wat vind jij? Terechte klacht of gezeik in de marge? En is een review-bomb dan de juiste reactie? Volgens Steam Spy haalt het 'review-bombing' uiteindelijk weinig uit, maar misschien is het goed dat gamers daar een uitlaatklep kunnen vinden voor hun frustratie. Shadow of the Tomb Raider kwam op 14 september uit en haalde gemiddeld keurige cijfers, zo ook bij ons

Eerste ATP-titels voor Tsitsipas en Edmund

Tennissers Stefanos Tsitsipas en Kyle Edmund hebben hun eerste ATP-titel te pakken. Ook Karen Khachanov boekte een zege, de tweede in zijn loopbaan. De Rus was in Moskou voor eigen publiek met 6-2, 6-2 veel te sterk voor Adrian Mannarino uit Frankrijk.

In Stockholm stond de 20-jarige Griek Tsitsipas in de eindstrijd tegenover Ernests Gulbis. De Let kon een beetje partij bieden, maar het was niet genoeg: 6-4, 6-4 en dus won Tsitsipas na twee verloren finales dit jaar - beiden tegen Rafael Nadal - dan toch zijn eerste ATP-toernooi.

Edmund schopte het in Antwerpen tot de finale, de tweede uit zijn loopbaan. Gaël Monfils was de tegenstander van de Brit en dat werd een prima partij. Pas na 2,5 uur viel de beslissing in de tiebreak van de derde set: 3-6, 7-6 (2), 7-6 (4).

'Melk drinken is racisme'

Tik jij ook wel eens een lekkere beker melk weg? Dan ben je een vuige racist, want melk drinken is racistisch, aldus dierenrechtenorganisatie PETA. Volgens hen is het drinken van melk een symbool van blanke overheersing.

Het heeft er met name mee te maken dat in bepaalde delen van de wereld veel minder mensen tegen melk kunnen. Dat is dan weer gebruikt voor extreemrechtse slogans en dergelijken, die mensen uit die delen van de wereld natuurlijk als inferieur zien.

Hoe serieus PETA met hun racismeclaim is valt overigens te betwijfelen, vermoedelijk wil men het gewoon gebruiken om minder mensen melk te laten drinken. We moeten volgens hen eigenlijk overstappen op bijvoorbeeld plantaardige sojamelk, want de zuivelindustrie gebruikt veel te veel geweld op dieren, zo stelt PETA.

Verdacht pakket bij provinciehuis Lelystad

De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van een verdacht pakket dat maandagochtend gevonden werd bij het provinciehuis in Lelystad.

In de nacht van zondag 21 op maandag 22 oktober heeft de politie op verschillende plekken in Lelystad spandoeken aangetroffen met teksten met verwijzingen naar de Oostvaardersplassen. Bij het provinciehuis troffen agenten ook een verdacht pakket aan. Zij vertrouwden het niet en na overleg met een expert is besloten de Explosieven Opruimingsdienst in te schakelen.

In verband met de veiligheid is rond het Provinciehuis het gebied ruim 2 uur afgezet geweest. Rond 08.30 uur heeft de EOD vastgesteld dat er geen explosieven in het pakket zaten en is het gebied direct vrijgegeven. Forensische rechercheurs hebben ter plaatse onderzoek gedaan en sporen veiliggesteld.

De politie doet onderzoek naar de herkomst van het pakket en vraagt mensen die gezien hebben wie dit heeft neergelegd, zich te melden. Ook mensen die getuige geweest van het ophangen van spandoeken bij het gemeentehuis en de fietsbrug bij de Gordiaandreef, wordt gevraagd om zich te melden.

Holocaustontkenner Faurisson (89) overleden

De Franse oud-hoogleraar letterkunde Robert Faurisson is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als fervent ontkenner van de Holocaust, waarbij hij zich met name op de gaskamers richtte: die hadden volgens hem niet bestaan en er werden dan ook zeker geen Joden in gedood.

Faurisson zei aan het eind van de jaren zeventig na lang studeren tot de conclusie gekomen te zijn dat het hele gebeuren rondom de gaskamers in concentratiekampen slechts een verzinsel was. Sindsdien publiceerde hij boeken, artikelen in Holocaustontkennersgezinde tijdschriften en brieven naar grote kranten.

Onder Faurisson's vrienden bevonden zich bekende ontkenners als Ernst Zündel en Ditlieb Felderer, maar ook de altijd gezellige Nederlandse Florrie Rost van Tonningen-Heubel. De 'zogenaamde Holocaust' is volgens Faurisson niet meer dan 'het zwaard en schild van de Joodse tirannie over de gehele wereld', en zijn oproep was dan ook duidelijk: 'Vernietig het!'

NBA: Nuggets houden stand en dienen Warriors eerste nederlaag toe

De basketballers van de Denver Nuggets zijn lekker bezig in de NBA. De ploeg won de eerste twee wedstrijden en rekende zondagavond thuis ook af met de regerend kampioen, de Golden State Warriors: 100-98.

Gary Harris was met 28 punten op dreef bij Denver, maar vooral Juancho Hernangomez redde de boel: de Warriors kwamen bijna op gelijke hoogte, maar de Spanjaard blokkeerde de gelijkmakende lay-up in de slotseconde.

Oklahoma City Thunder is juist slecht aan het seizoen begonnen. In Oklahoma waren de Sacramento Kings met 120-131 te sterk, waardoor OKC ook na drie wedstrijden nog op nul overwinningen staat.

Rookie Trae Young maakte grote indruk namens de Atlanta Hawks. De in de draft afgelopen zomer als vijfde gekozen speler was goed voor maar liefst 35 punten en leidde zijn nieuwe ploeg zo langs de Cleveland Cavaliers: 111-133.

Uitslagen NBA zondag
Denver Nuggets - Golden State Warriors 100-98
Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 120-131
Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 111-133
Los Angeles Clippers - Houston Rockets 115-112

Rookie Young was lekker op dreef (Bron: YouTube)

Ibrahimovic houdt hoop Galaxy op play-offs in leven

In de Noord-Amerikaanse voetbalcompetitie MLS zijn bijna alle plekken voor de play-offs inmiddels vergeven. Zowel in de Western als in de Eastern Conference strijden nog twee teams om het zesde en laatste beschikbare startbewijs.

In het oosten is de indeling al voor een groot deel duidelijk. Koplopers Atlanta United en New York Red Bulls zijn al zeker van een plekje in de halve finales van de conference - en dus de kwartfinales van de play-offs. New York City, Philadelphia Union en DC United zijn verder zeker van deelname aan de play-offs, dus is er nog één plek open. Die gaat tussen Columbus Crew (48 punten) en Montreal Impact (46 punten), die komende zondag tegen respectievelijk Minnesota en New England Revolution spelen, beiden al uitgeschakeld.

In het westen won Los Angeles Galaxy zondag met 1-3 van Minnesota. Zlatan Ibrahimovic opende de score en gaf later ook nog een assist, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde. Galaxy staat met alleen de thuiswedstrijd tegen het uitgeschakelde Houston Dynamo nog te gaan op de zevende plek, één punt achter Real Salt Lake. Die ploeg heeft als enige MLS-team alle 34 wedstrijden al gespeeld en dus moet LA zondag gelijkspelen om de play-offs te halen.

Sporting Kansas City en Los Angeles FC, de nummers één en twee, maken zondag onderling uit wie het reguliere seizoen in het westen wint. FC Dallas, de Seattle Sounders en de Portland Timbers zijn allemaal ook al geplaatst voor de play-offs, maar gaan met Kansas en LA FC onderling nog bepalen wie de eerste play-offronde over mag slaan.

Veel MLS-wedstrijden zijn voor de liefhebber overigens live te zien op Eurosport.

Zwartrijder opgepakt voor heling

In de nacht van zondag op maandag, omstreeks 00.50 uur, vroegen NS-medewerkers in Roosendaal om assistentie van de politie omdat zij een passagier zonder vervoersbewijs hadden betrapt. De man had geen identiteitsbewijs bij zich.

De man zat te roken in de trein en had daarvoor over het spoor gelopen. De NS-medewerkers wilden hem bekeuren. Omdat de man geen legitimatie bij zich had werd de politie gewaarschuwd. De man is mee naar het bureau genomen en daar bleek dat het ging om een man van 20 zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Hij had een telefoon bij zich en een duur horloge. De agenten hebben een onderzoek ingesteld en hieruit bleek dat deze telefoon eerder op de avond gestolen was bij een insluiping in een woning in Breda. Ook het horloge was mogelijk van diefstal afkomstig. Die goederen zijn in beslag genomen en worden verder door de politie onderzocht.

De man wordt vooralsnog verdacht van heling. Hij zal vandaag door de recherche gehoord worden in het politiecellencomplex waar hij nog vast zit. De politie onderzoekt de zaak verder.

Catalonië en Baskenland bovenaan in Spaanse LaLiga

Espanyol heeft de uitstekende seizoensstart in de Spaanse LaLiga zondagavond door kunnen zetten. Op bezoek bij debutant SD Huesca won de ploeg van de dit seizoen nieuwe trainer Rubi met 0-2, waardoor Espanyol de tweede plek op de ranglijst inneemt.

Borja Iglesias was de grote man bij de Catalanen: kort voor rust opende hij de score, halverwege de tweede helft zette hij de eindstand op de borden. Espanyol is nu al sinds 22 september ongeslagen, destijds was Real Madrid met 1-0 te sterk.

In de Spaanse competitie is het nu een gevalletje 'Visca Catalunya!': FC Barcelona staat na negentien duels bovenaan met achttien punten, Espanyol volgt met zeventien. Het Baskische Alavés heeft er eveneens zeventien, één meer dan Sevilla en Atletico Madrid.

Uitslagen LaLiga zondag
SC Huesca - Espanyol 0-2
Rayo Vallecano - Getafe 1-2
Eibar - Athletic de Bilbao 1-1
Real Betis - Valladolid 0-1

10 jaar cel en tbs voor Korrewegschutter

De Rechtbank in Groningen heeft de hoofdverdachte in de zaak rond de Korrewegschutter 10 jaar gevangenisstraf opgelegd en heeft hem tevens de maatregel tbs met dwangverpleging opgelegd. Twee medeverdachten zijn voor openlijke geweldpleging en verboden wapenbezit veroordeeld. Van twee andere medeverdachten, die werden verdacht van het verbergen van de hoofdverdachte en verboden wapenbezit, werd er één vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De ander werd wel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. De hoofdverdachte is tevens veroordeeld voor bedreiging en geweld tegen zijn voormalige vriendin, een ramkraak in Zuidlaren en voor verboden wapenbezit.

De schietpartij
Op 15 oktober 2017 sprak verdachte samen met twee medeverdachten verschillende fietsers op de Korreweg in Groningen aan, waaronder het slachtoffer. Nadat het slachtoffer weigerde ‘iets te gaan drinken’ met de verdachte, begonnen ze aan zijn fiets te trekken en hem te duwen en te slaan. Naar aanleiding daarvan heeft het slachtoffer de hoofdverdachte bij zijn revers gepakt.

In een reactie hierop heeft hoofdverdachte zijn revolver gepakt, meermalen op het slachtoffer geschoten en hem vervolgens zwaar gewond op het asfalt van de Korreweg achtergelaten. Het slachtoffer heeft aan de schietpartij onder meer ernstig blijvend letsel, te weten een hoge dwarslaesie, overgehouden. De vordering benadeelde partijen, die het slachtoffer had ingediend, is voor een groot deel toegewezen, tot € 369.344,70.

Strafmotivering
Naar het oordeel van de rechtbank zijn er in de zaak van de hoofdverdachte een aantal zwaarwegende factoren die de strafoplegging rechtvaardigen. De rechtbank neemt in het bijzonder in aanmerking dat het leven van het slachtoffer van de schietpartij ingrijpend en verstrekkend is veranderd. Hij is voor de rest van zijn leven gebonden aan een rolstoel en ervaart nog iedere dag angst, onzekerheid en andere psychische gevolgen. De lichamelijke integriteit en persoonlijke vrijheid van een volkomen willekeurig slachtoffer zijn op grove wijze geschonden. Dit rekent de rechtbank verdachte zwaar aan. Het gebeurde heeft ook voor grote ophef in de buurt en in de maatschappij gezorgd.

Met name het feit dat het gaat om een willekeurig slachtoffer heeft mensen veel schrik aangejaagd en zorgt tot op de dag van vandaag voor gevoelens van angst en onveiligheid. Hoofdverdachte heeft zich schuilgehouden en beroepen op zijn zwijgrecht. Hij heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen. De twee medeverdachten die bij het incident aanwezig waren zijn naar het oordeel van de rechtbank overvallen door het schieten van de hoofdverdachte.

Desalniettemin hebben zij door samen met hoofdverdachte openlijk geweld te plegen een voedingsbodem gecreëerd voor het buitensporige geweld van de hoofdverdachte. Eén van hen werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 160 uur, de ander tot 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Veroordeling in meerdere zaken
De rechtbank veroordeelt de hoofdverdachte in deze omvangrijke rechtszaak ook voor meerdere feiten in andere zaken. Zo heeft hij in 2016 zijn toenmalige vriendin bedreigd met misdrijf tegen het leven en mishandeld. Daarmee heeft hij haar lichamelijke integriteit aangetast en het gevoel bij haar opgewekt dat hij haar daadwerkelijk iets aan zou doen.

Tevens was hij in dat jaar samen met anderen betrokken bij een ramkraak op een telefoonwinkel in Zuidlaren. Daarbij hebben zij enkel uit financieel gewin gehandeld en niet nagedacht over de gevolgen en schade die ze zouden aanrichten. Verder heeft hij veelvuldig wapens, waaronder dus vuurwapens, voorhanden gehad.

TBS met dwangverpleging
De hoofdverdachte heeft niet meegewerkt aan het onderzoek naar zijn persoon door het Pieter Baan Centrum (PBC). Uit het rapport van het PBC blijkt echter toch dat sinds de kindertijd van hoofdverdachte meermaals sprake is geweest van contact met justitie, agressieve incidenten en een gebrek aan berouw daarover. Volgens de gedragsdeskundigen duidt dit op een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank neemt dit oordeel over.

Doordat de dynamiek achter het gedrag niet kon worden onderzocht, kon door de deskundigen geen oordeel worden gegeven over de doorwerking van deze gebrekkige ontwikkeling van de persoonlijkheid in het ten laste gelegde. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat verdachte volledig toerekeningsvatbaar is. Naar het oordeel van de rechtbank is er sprake van recidivegevaar. Zij vindt het daarom nodig om naast de gevangenisstraf van 10 jaar de maatregel tbs met dwangverpleging op te leggen.

Twee andere medeverdachten werd onder andere ten laste gelegd dat zij zouden hebben geholpen de hoofdverdachte te verbergen na het schietincident. Voor dat feit, en voor het wapenbezit, is één van hen veroordeeld tot een taakstraf van 120 uren. De andere medeverdachte werd er tevens van verdacht een getuige in het proces te hebben bedreigd. Daarvan is hij wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

23-jarige aangehouden na inrijden op agent

De politie heeft een 23-jarige man uit Spijkenisse aangehouden voor poging doodslag/zware mishandeling in de nacht van zondag op maandag.

Rond 04:00 uur wilden agenten een auto controleren die op een parkeerplaats stond op de N281. Dat wilden ze omdat de bestuurder namelijk voorover hing in de auto. Nadat ze de man aansproken gaf deze plotseling gas en moest een van de agenten aan de kant springen om te voorkomen dat hij geraakt werd. De agent gooide hierbij zijn Maglite op de wegrijdende auto waarbij de voorruit kapot ging.

De automobilist reed echter zonder verlichting aan verder in de richting van de A79. Na een achtervolging hielden de agenten de man aan op de Welterbaan. Hij had een kleine hoeveelheid soft- en harddrugs bij zich en een hoeveelheid contant geld. De politie stelt een onderzoek in.

Speel als de Duitsers in Battlefield V

In de nieuwste Battlefield-game, die zich weer afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, zit ook een campaign waarin je als de Duitsers kunt spelen. In de Duitse campaign genaamd "The Last Tiger" wordt het verhaal verteld van een verlaten tankbataljon dat met een legendarische Tiger-tank probeert te overleven.

In een interview met Eurogamer geeft lead designer Daniel Berlin aan dat er vanuit Battlefield 1 veel feedback kwam van mensen die graag een singleplayer-campaign zouden willen zien vanuit het perspectief van de Duitsers. "Daarnaast was de best beoordeelde 'War Story' (campaign, red.) uit Battlefield 1 degene met de tank, dus de keuze was snel gemaakt", vertelt Berlin.

De keuze voor de Tiger was simpel. "Er is veel keuze qua tanks maar er is maar één die voor tanks is wat de Spitfire voor vliegtuigen is: de Tiger. Het is bijna een legende, er zijn verhalen van geallieerden die standaard als bevel kregen om terug te trekken zodra ze een Tiger-tank van de Duitsers tegenkwamen, vanwege zijn ongeëvenaarde slagkracht en bepantsering". Berlin vertelt er nog wel ten overvloede bij dat het verhaal van de Duitsers in Battlefield V geen typisch heldenverhaal is.

Battlefield V komt op 20 november uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Inter wint Milanese derby in blessuretijd, De Roon helpt Atalanta naar winst

Internazionale heeft zondagavond de Derby della Madonnina gewonnen, de Milanese stadsderby tegen AC Milan. Met Stefan de Vrij binnen de lijnen domineerde Inter, maar pas in blessuretijd kon dat omgezet worden in winst: Mauro Icardo kopte in de 92e minuut de enige treffer tegen de touwen.

Een echte topper in de Serie A is de derby tegenwoordig even niet, maar het is natuurlijk nog wel een fraaie onderlinge strijd. Inter sluit dankzij de zege aan bij de Italiaanse top: met negentien punten staat de ploeg er twee achter op Napoli en zes op koploper Juventus. Met twaalf punten staat AC Milan slechts twaalfde, hoewel het gat naar plek vijf slechts twee punten bedraagt.

Atalanta boekte een 1-5 zege bij Chievo, dat niet alleen hekkensluiter is, maar zelfs op een negatief puntentotaal staat: -1, omdat de ploeg drie punten aftrek kreeg wegens fraude. Marten de Roon opende de score voor de bezoekers, Josip Ilicic kwam daar met een hattrick nog achteraan.

Uitslagen Serie A zondag
Internazionale - AC Milan 1-0
Chievo - Atalanta 1-5
Frosinone - Empoli 3-3
Bologna - Torino 2-2
Parma - Lazio 0-2
Fiorentina - Cagliari 1-1

Vijf man opgepakt na voetbalrellen Breda

De trieste voorlopige balans van de voetbalrellen na de wedstrijd NAC – Willem II is: vijf aanhoudingen, twee lichtgewonde agenten, vooralsnog drie aangiftes van agenten ten opzichte van hooligans en de start van een onderzoek naar meer verdachten.

Wat een mooie voetbalmiddag had moeten worden eindigde zondag in rellen waarbij vooral de NAC supporters het erg bont maakten. Na de wedstrijd probeerden zij de confrontatie op te zoeken met Willem II supporters. Door direct de Mobiele Eenheid en politie te paard in te zetten werd dit grotendeels voorkomen.

Het explosieve geweld richtte zich hierna tegen de politie. Er werd met stenen gegooid, agenten werden bedreigd, mishandeld en gediscrimineerd. Enkele hooligans sloegen met broekriemen en kettingen naar de paarden en agenten. Hierbij raakten twee agenten lichtgewond.

Aanhoudingen
Toen de Mobiele Eenheid de rust had weten terug te brengen startte een aanhoudingseenheid direct met het oppakken van relschoppers. Er werden in de loop van de avond vijf mannen aangehouden, drie uit Breda, één uit Roosendaal en één uit Oosterhout. Ze variëren in de leeftijd tussen 17 en 39 jaar.

In het stadion zijn camerabeelden veiliggesteld en ook buiten het stadion zijn opnames gemaakt. Deze beelden worden bekeken en de relschoppers die daarop te zien zijn zullen worden aangehouden. De politie doet een dringende oproep aan de relschoppers om zich te komen melden.

In een later stadium van het onderzoek bekijkt de politie samen met justitie of het noodzakelijk is om de camerabeelden eventueel online te plaatsen ter opsporing van de verdachten die niet herkend zijn. 

HET IS CAPS LOCK-DAG

OM DE WEEK MAAR EVEN GOED AF TE TRAPPEN: EEN FIJNE 22 OKTOBER VOOR IEDEREEN! 'EEN FIJNE 22 OKTOBER?', HOREN WE JE DENKEN? JA! HET IS NATUURLIJK INTERNATIONALE CAPS LOCK-DAG!

DEZE HEUGLIJKE EN ONGETWIJFELD OOK SCHIJTIRRITANTE DAG WERD IN 2000 GEÏNTRODUCEERD DOOR LOLBROEK DEREK ARNOLD, DIE VOND DAT MENSEN ONLINE TEVEEL GEBRUIK MAAKTEN VAN HOOFDLETTERS. VEEL MENSEN LEZEN DAT NAMELIJK ALS SCHREEUWEN EN ALS JE EEN GROOT STUK SCHREEUWERIGE TEKST LEEST WORDT DAT OP EEN GEGEVEN MOMENT VRIJ IRRITANT, ZO DENKEN VEEL MENSEN - INCLUSIEF ARNOLD DUS.

CAPS LOCK-DAG IS NATUURLIJK NIET COMPLEET ZONDER EEN STUKJE GESCHIEDENIS, DUS BIJ DEZEN: OP TYPMACHINES KWAM MEN AL SNEL MET HET IDEE OM TOETSEN EEN DUBBELE FUNCTIE TE GEVEN, ZOALS EEN HOOFDLETTER. DIE KON DAN GETYPT WORDEN DOOR DE SHIFT-TOETS IN TE DRUKKEN, WAARDOOR HET HELE MECHANISME VERSCHOOF EN DE ANDERE LETTER VAN DE TOETS GEBRUIKT KON WORDEN.

NOU WERD HET OP EEN GEGEVEN MOMENT WAT STOREND OM ELKE KEER DIE SHIFT-TOETS INGEDRUKT TE HOUDEN, ZEKER ALS DAT LANGER DAN TWEE OF DRIE LETTERS ACHTER ELKAAR MOEST GEBEUREN. TYPEAIDS, VINGERPIJN, JE KENT HET WEL. ZO KWAM MEN DUS MET EEN SHIFT LOCK-TOETS, WAT DAN UITEINDELIJK WEER EVOLUEERDE NAAR DE CAPS LOCK-TOETS ZOALS WIJ DIE TEGENWOORDIG OP ONZE COMPUTERS KENNEN.

WAAROM ARNOLD PRECIES VOOR 22 OKTOBER HEEFT GEKOZEN IS SCHIJNBAAR NIET BEKEND, MAAR DAT MAAKT EIGENLIJK OOK HELEMAAL NIKS UIT NATUURLIJK. ER IS OOK NOG EEN TWEEDE CAPS LOCK-DAG, SINDS EEN KLEINE TIEN JAAR: 28 JUNI, DE DAG WAAROP TV-VERKOPER BILLY MAYS - BEKEND VAN SOUTH PARK EN EEN WAT SCHREEUWERIG TOONTJE - OVERLEED, ALS EERBETOON AAN DE BESTE MAN.

VEEL MEER VALT ER WELLICHT NIET TE VERTELLEN OVER DE CAPS LOCK-TOETS, MAAR LAAT HET NATUURLIJK VOORAL EVEN WETEN ALS JE ER NOG LEUKE FEITJES, VERHAALTJES EN ANDERE ZAKEN OVER WEET.

Caps-lock day

Hattrick Hofmann houdt Mönchengladbach in spoor koppositie

Borussia Mönchengladbach doet nog volop mee in de strijd om de eerste plek in de Bundesliga. De ploeg won met 4-0 van FSV Mainz en staat na acht wedstrijden op zeventien punten, net als Werder Bremen. Borussia Dortmund heeft er twintig.

De winst van BMG kwam vooral tot stand dankzij Jonas Hofmann. De middenvelder kwam in zijn vorige 105 Bundesliga-duels tot zeven goals, maar deed daar een stevige schep bovenop met een hattrick. Thorgan Hazard scoorde de andere goal tegen Mainz, waar Jean-Paul Boëtius de hele wedstrijd speelde.

Met Javairo Dilrosun en Derrick Luckassen in de basis speelde Hertha BSC in de andere zondagwedstrijd thuis met 1-1 gelijk tegen SC Freiburg, waardoor de Berlijners zesde staan met vijftien punten.

Generaal Smiley gewond bij Afghaanse aanslag

De Amerikaanse generaal Jeffrey Smiley is bij de aanslag van de Taliban op Afghaanse veiligheidsfunctionarissen van afgelopen donderdag gewond geraakt. Hij werd door minimaal één kogel geraakt meldt de NOS. Hij herstelt op dit moment in het ziekenhuis, details zijn er niet bekendgemaakt. 

Bij de aanslag in Kandahar kwamen het hoofd van de politie en de chef van de inlichtingendienst om het leven. Er zouden drie Amerikaanse slachtoffers zijn: een militair, een burger en een onderaannemer. Achteraf blijkt dus dat de gewonde militair generaal Smiley is. Volgens een woordvoerder is er geen sprake van een doofpot, maar is het uit privacyoverwegingen gebruikelijk dat er geen namen worden vrijgegeven. 

Rolstoel van Stephen Hawking te koop

Begin volgende maand worden een rolstoel en nog 22 andere persoonlijke bezittingen van de in maart overleden Stephen Hawking geveild in Londen. Behalve de rolstoel, waarvan Veilinghuis Christie's verwacht dat deze tussen de 11.000 en 17.000 euro op gaat brengen, worden er een exemplaar van zijn proefschrift Properties of Expanding Universes' uit 1965 en een exemplaar van zijn boek A Brief History of Time aangeboden. 

Het proefschrift is ondertekend met een bibberig handschrift omdat rond die tijd Hawkings'  spieren al begonnen uit te vallen. Het boek is gesigneerd met een duimafdruk. De opbrengst van de veiling gaat naar twee goede doelen, die zich inzetten tegen ALS. Dochter Lucy verklaart: "Door een selectie  aansprekende en fascinerende objecten te verkopen bieden we fans van zijn werk de kans een aandenken te kopen aan het uitzonderlijke leven van onze vader."

Diskwalificatie voor Ocon en Magnussen

Esteban Ocon en Kevin Magnussen zijn uit de uitslag van de Grand Prix van de Verenigde Staten geschrapt. Het duo dat als achtste en negende eindigde hield zich niet aan de brandstofregels die in de Formule 1 zijn opgelegd.

Bij Force India-coureur Ocon ging het al in de eerste ronde mis omdat hij daar de limiet van de stroomsnelheid van de brandstof overschreden had. Deze is vastgesteld op 100 kilogram per uur en wordt door middel van sensoren gemeten. Volgens FIA-directeur Charlie Whiting was Ocon gedurende een groot deel van de eerste ronde in overtreding.

Magnussen werd voor een heel ander vergrijp gediskwalificeerd. Bij de Haas van de Deen werd gemeten dat hij meer brandstof had verbruikt dan de limiet van 105 kilogram die geldt voor de gehele race. In de slotronde werd de opgelegde limiet overschreden.

Het betekent dat de als tiende geëindigde Sergio Perez doorgeschoven is naar plaats acht. Brendon Hartley en Marcus Ericsson vielen buiten de punten, maar zijn zijn nu als negende en tiende geklasseerd.

FOK! Wat een weer: opklaringen, maar wel meer wind

Goeiedag!  

Ook gisteren was het nog altijd rustig weer. Op veel plaatsen was het wel redelijk bewolkt, maar in het zuiden van het land brak de zon nog geregeld door. Het was prima doe-weer om buiten te zijn met maxima van 15 tot 17 graden. De bewolking werd echter in de loop van de middag steeds dikker en in de avond en afgelopen nacht passeerde er zowaar een gebiedje met wat lichte regen- en motregen. Meer dan een paar millimeter zal dit zeker niet zijn geweest.

Vandaag trekt de zwakke storing van vannacht naar het zuiden toe weg. In Brabant en Limburg is het eerst nog bewolkt, maar ook daar breekt in de loop van de ochtend of begin van de middag de zon door. Wel staat er duidelijk meer wind uit een noordelijke richting. Langs de kust komt er zelfs een vrij krachtige wind te staan, maar ook in het binnenland zal deze goed voelbaar zijn. Het wordt al iets koeler met 14 graden.

Ik had het er al over dat er mogelijk een echte weersverandering aan zit te komen. Wel, dat zit nog steeds in de verwachtingen. Een diepe noordelijke stroming met aanvoer van buien en koude lucht. Ik kom hier later in de week op terug.

Tot die tijd zijn er vrij veel wolkenvelden en kan er zo her en der wat lichte regen vallen. De zon lijkt slechts een bescheiden rol te gaan spelen komende dagen, en dat zijn we niet meer gewend. Tot vrijdag ligt het kwik rond de 14 graden, daarna waarschijnlijk dus flink zakkend. 

Wordt vervolgd! 

Zonkracht  

Nederland

Mooie lucht onderweg (Foto: DJMO)
DJMO was dit weekend ook op pad en zag onderweg deze fraaie lucht. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Strootman en Marseille houden aansluiting Franse top

Olympique Marseille heeft zondag in de Franse Ligue 1 een belangrijke zege geboekt op OGC Nice. Met Kevin Strootman de hele wedstrijd op het veld zegevierde Marseille in de uitwedstrijd met 0-1, dankzij een goal van Morgan Sanson kort voor rust.

Marseille staat nu met negentien punten uit tien wedstrijden op de vierde plek. Montpellier staat derde, nadat het zondag eveneens drie punten pakte: Girondins de Bordeaux werd met 2-0 verslagen. Lille staat op twee met 22 punten, Paris Saint-Germain is met dertig punten onaantastbaar, terwijl het Lyon van Memphis Depay en Kenny Tete met zeventien punten op plek vijf staat.

Uitslagen Ligue 1 zondag
OGC Nice - Olympique Marseille 0-1
Montpellier - Girondins de Bordeaux 2-0
St Etienne - Rennes 1-1

Simpele zege vrouwen Ajax, weer hattrick Miedema voor Arsenal

De voetbalsters van Ajax hebben in de Eredivisie een simpele thuiszege geboekt. De regerend kampioen zette Excelsior Barendrecht met 5-0 opzij, onder meer dankzij twee goals van Marjolijn van den Bighelaar. 

Ook Iina Salmi, Vanity Lewerissa en Ellen Jansen kwamen tot scoren namens de thuisploeg. Ajax heeft na zes wedstrijden nu twaalf punten, net zoveel als koploper PSV. De Eindhovenaren hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld.

Bij Arsenal was het weer eens raak voor Vivianne Miedema. Met al haar tweede hattrick van het Women's Super League-seizoen hielp ze de Londense ploeg - waar ook Daniëlle van de Donk tot scoren kwam - met 6-0 langs Reading. Miedema is met negen goals uit vijf duels topscorer in de WSL.

Meer dan de helft Nederlanders gelooft niet

Voor het eerst rekent een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich niet tot een religieuze groepering. In 2017 gaf minder dan de helft (49 procent) van de bevolking van 15 jaar of ouder aan tot een religieuze groep te behoren. Een jaar eerder was dat nog de helft en in 2012 behoorde nog ruim de helft (54 procent) tot een religieuze groepering. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.

In 2017 was 24 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder Rooms-Katholiek. Verder was 15 procent protestant: 6 procent gaf aan Nederlands Hervormd te zijn, 3 procent gereformeerd en 6 procent zei te behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daarnaast was 5 procent vorig jaar moslim en gaf 6 procent aan tot een ‘andere’ religieuze groep te behoren, zoals de joodse of boeddhistische.

Bezoek religieuze bijeenkomsten daalt weinig vanaf 2012
De deelname aan religieuze diensten is in de loop van de tijd teruggelopen, al gaat de daling de laatste jaren niet meer zo snel. Ging in 1971 nog 37 procent van de bevolking regelmatig (minstens 1 keer per maand) naar een religieuze dienst, in 2012 was dit gedaald tot 17 procent en in 2017 is de kerkgang verder gezakt naar 16 procent. Van de 15-plussers ging vorig jaar 10 procent wekelijks, 3 procent ging 2 tot 3 keer per maand en eenzelfde percentage ging 1 keer per maand naar een religieuze bijeenkomst.

Verder ging 7 procent minder dan 1 keer per maand. Ruim drie kwart van de bevolking (78 procent) ging zelden of nooit naar een religieuze dienst. De lichte daling van de kerkgang sinds 2012 komt geheel voor rekening van de katholieken. Bij zowel protestanten als moslims is het bezoek aan de kerk of de moskee niet afgenomen.

Vrouwen meer religieus en betrokken
Van de mannen en vrouwen behoorde in 2017 achtereenvolgens 46 procent en 52 procent tot een religieuze groepering. Van de vrouwen ging 17 procent regelmatig naar een dienst, van de mannen 14 procent. Veruit het minst religieus betrokken zijn jongeren van 18 tot 25 jaar: één op de drie behoorde tot een religieuze groepering. Van deze jongeren gaf 13 procent vorig jaar aan regelmatig naar een religieuze dienst te gaan.

Ouderen zijn het meest religieus en betrokken
Van de 75-plussers zei 71 procent godsdienstig te zijn, 34 procent bezocht regelmatig een dienst. Academici kerken het minst. Van de groep met uitsluitend basisonderwijs behoorde 64 procent tot een religieuze groep en 20 procent kerkte regelmatig. Van de academici was dat 37 procent en 12 procent.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.