FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 oktober 2018

Promes: "Ik ben niet verrast dat ik bij het Nederlands elftal zit"

Quincy Promes is niet verrast dat hij door bondscoach Ronald Koeman is opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal.

De 26-jarige aanvaller maakte deze zomer de overstap van Spartak Moskou naar Sevilla, maar hij heeft nog niet kunnen overtuigen voor de Andalusiërs. In acht wedstrijden wist hij nog niet te scoren en bovendien was hij slechts twee keer basisspeler.

"Verrast? Waarom zou ik verrast moeten zijn?", stelt Promes in gesprek met Veronica Inside. "Ik ben niet verrast dat ik bij het Nederlands elftal zit. Ik denk sowieso dat we met het Nederlands elftal naar een vaste groep moeten toewerken."

"Ik heb een slome start, maar elke wedstrijd val ik wel in en ik heb in de Europa League gespeeld. Ik had gehoopt op meer minuten, maar ik maak wel gewoon minuten. De trainer weet dat ik gehaald ben om te spelen, maar ik ben er later bijgekomen en het elftal draait. We staan momenteel eerste. Ik wacht op mijn kans", aldus Promes.

Bertens in Linz eenvoudig langs Haas

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de tweede toernooi van het WTA-toernooi in Linz. In de eerste ronde won ze woensdagavond simpel van de Oostenrijkse thuisfavoriete Barbara Haas. Het werd 6-2 en 6-1. 

Bertens had geen enkele moeite met de 22-jarige Haas, die een wildcard had gekregen voor het toernooi in haar thuisland. In de eerste set brak de als tweede geplaatste Nederlandse op 2-1 én 5-2 de service van de Oostenrijkste, in het tweede bedrijf gaf Bertens zelfs maar één game uit handen. 

Deze winst is belangrijk met het oog op de WTA Finals in Singapore, het eindejaarstoernooi voor de beste acht speelsters van het kalenderjaar 2018. Op die ranking neemt ze nu de negende plek in, met tien punten minder dan haar belangrijkste concurrente Karolina Pliskova. De Tsjechische speelt momenteel een toernooi in China. Daar staat ze in de kwartfinale.

Simona Halep, Angelique Kerber, Caroline Wozniacki, Naomi Osaka en Petra Kvitova zijn al zeker van de WTA Finals. Het is onzeker of Halep het toernooi haalt, vanwege een rugblessure. Mocht zij zich afmelden dan gaat Bertens zo goed als zeker naar Singapore. De voorsprong van Bertens op nummer tien van de ranking Aryna Sabalenka is zeer groot. De Wit-Russische speelt evenals Pliskova in Tianjin. 

De als tweede geplaatste Bertens speelt in de tweede ronde tegen de Russin Margarita Gasparian, de mondiale nummer 137. "Het viel niet mee om op deze zachte baan agressief te spelen", liet de winnares na afloop bij Eurosport weten. "Hopelijk gaat dat in mijn volgende partij wat beter. Niettemin ben ik blij met de manier waarop ik heb gespeeld."

Bertens in Linz eenvoudig langs Haas (Pro Shots / Action Images)
Bertens in Linz eenvoudig langs Haas (Pro Shots / Action Images)

Grote onrust bij Fenerbahçe; Cocu werd gesaboteerd door assistenten

Het huwelijk tussen voormalig PSV-coach Phillip Cocu en Fenerbahçe is tot dusver geen succes. Woensdag kwamen in de Turkse media meer details naar buiten; daar lusten zelfs de honden geen brood van.

Cocu zou bij Fenerbahçe zijn gesaboteerd door zijn eigen assistenten. Zo gaan geruchten dat veldtrainer Turgay Altay zo boos zou zijn om het feit dat hij een deel van zijn taken af moest staan aan Erwin Koeman - die kwam met Cocu mee - dat hij ervoor koos om het verblijf van het Nederlandse tweetal te verzieken.

Altay zou in samenspraak met twee andere coaches, die eveneens buitenspel werden gezet, informatie over spelers middels videobeelden van trainingen en wedstrijden gelekt hebben naar derde partijen. Zo wordt onder meer het doorgeven van de opstelling van Fenerbahçe richting de aanstaande tegenstander genoemd. Deze claim werd op de Turkse televisie gedaan door de voorzitter van Fenerbahçe, Ali Koç. Het trio is inmiddels op staande voet ontslagen.

Volgens Koç is ook doelman Volkan Demirel met onmiddellijke ingang uit de selectie verbannen, nadat hij op een vreselijke manier tekeer ging tegen onder meer Koeman en een ander bestuurslid. Ook Nabil Dirar en Aatif Chahechouhe zijn niet meer welkom. Koç "Aatif Chahechouhe en Nabil Dirar waren continu vrolijk, hoe slecht het ook ging. Aatif heeft ook bij spelers en trainers een soort lobby gehouden voor Dirar, die volgens hem moest spelen. Cocu maakte een andere keuze en toen begon Aatif de sfeer te verpesten. Daarom hebben wij ook Aatif en Dirar uit de selectie gezet."

Maar dat is nog niet het topje van de ijsberg. Het meest bizarre verhaal, dat momenteel rond gaat over de rebellerende veldtrainers, is dat zij een kleed mee naar de kleedkamer hadden genomen. Dit gebeurde rondom de Europa League-wedstrijd tegen Spartak Trnava en de topper tegen Besiktas. Toen men vroeg waarom dat kleed er lag werd het volgende geantwoord: "Als we verliezen wordt Cocu na de wedstrijd hierin opgerold en ontslagen."

800 kg coke tussen bananen

De Douane heeft deze week in Vlissingen twee bevindingen van 400 kilo cocaïne gedaan in een lading bananen. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd. Op maandag 8 oktober heeft de Douane in de haven van Vlissingen in een container met bananen een partij van 400 kilo cocaïne aangetroffen.

Bij een controle van een aantal pallets door de Douane bij een bedrijf in Vlissingen is op woensdag 10 oktober eveneens een partij van 400 kilo cocaïne aangetroffen. De bananen waren afkomstig van het zelfde schip dat uit Zuid-Amerika kwam. Beide partijen zijn intussen vernietigd. De politie onderzoekt de herkomst.

800 kg coke tussen de bananen (Foto: Politie.nl)
800 kg coke tussen de bananen (Foto: Politie.nl)

Exploderende schedels en verdampt bloed in Herculaneum

Toen de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 uitbarstte, zorgde de hete vulkanische as er voor dat de schedels van inwoners van het stadje Herculaneum explodeerden en hun bloed spontaan verdampte.

In een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One beschrijft het onderzoeksteam het lot van driehonderd inwoners van Herculaneum, vlakbij het beroemdere Pompeii, op het moment dat de stad bedolven werd door de gevolgen van de vulkaanuitbarsting. De uitbarsting was enorm en de slachtoffers in zowel Pompeii als Herculeneum lagen zestienhonderd jaar lang bedolven onder lava en vulkanische as. 

In dit laatste onderzoek zocht het team onder leiding van Pierpaolo Petrone de afzettingen op de botten van de slachtoffers. Ze onderzochten het as in de schedels en hoe de as de slachtoffers bedekte. Uit de bevindingen leidden ze af dat de kamers waarin de slachtoffers beschutting zochten razendsnel in een oven veranderde.

"We vonden schedels gevuld met as, wat betekent dat na het verdampen van de organische vloeistoffen de ruimte werd ingenomen door het as", aldus Petrone. "Onze bevindingen laten verder zien dat de slachtoffers overleden aan blootstelling aan extreme hitte die voor bloedingen zorgde en enorme druk op de binnenkant van de schedel waardoor deze brak." 

De hoge concentratie ijzer in de asafzettingen in de botten kan alleen maar uit het bloed van het slachtoffer komen, wat wordt bevestigd door de aanwezigheid van het eiwit dat ijzer in rode bloedcellen met zich meedraagt.

De inwoners van Herculaneum kregen de volle hete laag van de Vesuvius, waardoor het vlees van het lichaam af verdampte, terwijl de inwoners in Pompeii een iets afgekoelde asstroom over zich heen kregen. "In Pompeii werden de inwoners ook bedolven onder een dodelijke laag as, maar doordat deze niet zo heet was bleven de lichamen intact. Doordat het organische materiaal in de loop der tijd verging, bleef een mal van het lichaam over. Die ruimtes kunnen gevuld worden met gips en zodoende hebben we nu een beeld van de verschrikkingen."


Olympische tijdrit over heuvelachtig parcours rondom Fuji International Speedway

De UCI heeft het parcours bekendgemaakt voor de individuele tijdritten van de Olympische Spelen van Tokio 2020. De start en finishis rondom Fuji International Speedway, waar ook de wegwedstrijden plaatsvinden. In het parcours zijn twee beklimmingen opgenomen.

De mannen rijden twee ronden van 22,1 kilometer met daarin 846 hoogtemeters. De vrouwen rijden één ronde van 22,1 kilometer met daarin 423 hoogtemeters. "Het is een uitdagend parcours'', vindt Thomas Rohregger, oud-renner en technisch adviseur van de internationale wielrenunie UCI. "Renners die een rol van betekenis willen spelen, zullen van alle markten thuis moeten zijn.''

Verkleed je om in Resident Evil 2 Remake

De lang verwachte Resident Evil 2 Remake komt er begin volgend jaar aan en natuurlijk teased Capcom nu al wat je kunt verwachten in de Deluxe Edition. 

Zo zal de Deluxe Edition een ‘reversible cover’ bevatten. Aan de ene kant is Leon te zien en andere kant staat Claire te poseren. Naast de originele soundtrack zitten er ook leuke pakjes bij inbegrepen, voor zowel hem als voor haar. Verder zit er maar één pistooltje bij. 

Resident Evil 2 Remake staat gepland voor 25 Januari 2019.

 

Volleybalsters lijden eerste nederlaag op WK en zijn nog niet zeker van Final Six

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan hun eerste nederlaag geleden. In Nagoya was Brazilië met 2-3 (25-21, 18-25, 27-25, 19-25, 7-15) te sterk voor Oranje.

Doordat Servië verrassend met 3-1 verloor van Japan is Nederland nog niet zeker van een plaats in de Final Six. Als Oranje donderdag één set wint tegen Servië gaat Nederland alsnog door naar de volgende ronde. Mocht Brazilië met 3-0 van Japan winnen en Oranje verliest van Servië met 3-0 zijn de Nederlandse volleybalsters uitgeschakeld.

Nederland begon in de wedstrijd tegen Brazilië goed aan de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison pakte meteen een 4-0 voorsprong. Brazilië kwam langzaam aan beter in de set en bij een stand van 18-17 leek Brazilië de aansluiting te vinden met Nederland. Mede dankzij een goede servicebeurt van Juliët Lohuis pakte Oranje alsnog de eerste set.

In de tweede set kwam Nederland er niet aan te pas en ging de set overtuigend naar de Braziliaanse dames. Ook in set drie had Oranje in de beginfase geen antwoord op het spel van Brazilië. Brazilië liep zelfs uit naar een 2-9 voorsprong, maar Nederland gaf niet op en bij 16-16 had Oranje de stand weer gelijk getrokken. In een spannende slotfase van de derde set nam Brazilië toch weer de leiding: 20-23. Oranje knokte zich opnieuw terug en won de set alsnog met 27-25.

In de vierde set bleef het tot 15-15 gelijk opgaan tussen de beide landen, maar aan het einde van de vierde set liepen de Braziliaanse volleybalsters weg bij Oranje en won de set eenvoudig met 19-25. In de beslissende vijfde set was het verzet van de Nederlandse volleybalsters gebroken en liep Brazilië makkelijk weg bij Oranje en won de set met 15-7.

 Samenvatting  Nederland - Brazilië (Bron: YouTube)

Meunier luidt noodklok over volle voetbalkalender

Thomas Meunier vindt dat de FIFA en de UEFA iets moeten doen aan de overvolle voetbalkalender. De Belg van PSG is vermoeid.

Meunier bereidt zich momenteel met de Rode Duivels voor op de interlands tegen Zwitserland en Oranje. "De Nations League brengt misschien wat meer peper en zout in de internationale wedstrijden, omdat er toch een halve finale en finale gepland staan in juni. Maar voor mij verandert dat totaal niets. Ik denk dat de FIFA moet nadenken over een lichtere kalender", stelt de verdediger in Het Laatste Nieuws.

"Wij moeten zowel in oktober als november internationaal spelen, dat lijkt me onnodig. Met de groepsfases van de Champions League en de Europa League, maar ook met de nationale bekers die er nu aankomen wordt het wel heel druk voor ons", aldus Meunier. "Als je dan weet dat we na het WK maar twee à drie weken rust gehad hebben... Dat was veel te weinig."

De 27-jarige rechtsback vindt dat hij amper is hersteld van het vorige seizoen en het WK. "Ik blijf me maar vermoeid voelen, die vermoeidheid wordt stilaan chronisch. We kunnen niet recupereren en het stapelt zich allemaal op. We kennen natuurlijk het liedje: het gaat over televisierechten en geld. Maar ik zou liever wat extra rust hebben om beter te kunnen presteren in de Champions League en de competitiewedstrijden bij PSG."

Ook computers discrimineren vrouwen

Tegenwoordig pas je wel op je woorden want voor je het weet heb je iemand beledigd. Je zou daarom misschien denken dat een computer, die alleen denkt in enen en nullen, één van de weinige dingen zou zijn die geen onderscheid maakt tussen mensen. Maar ook computers hebben tegenwoordig schijnbaar een mening.

Webwinkelgigant Amazon besloot in 2014 om te beginnen met een zelflerend computerprogramma om de sollicitaties te automatiseren. Het systeem bekeek alle binnenkomende cv's en filterde die op bepaalde termen zoals opleiding of eerdere werkervaring. In theorie gaf de computer zo een lijst met kandidaten die net als de producten op de website een score tussen 1 en 5 sterren kregen. Het idee achter het systeem was dat je er 100 cv's in zou stoppen en je automatisch de 5 geschiktste kandidaten te zien kreeg.

Dat klinkt in eerste instantie als een vrij eenvoudig en bruikbaar systeem. De computer besloot echter dat cv's met het woord "women's" een sterretje minder verdienden. Die term wordt gebruikt in de naam van sommige universiteiten en hogescholen in de Verenigde Staten en staat dus zodoende ook op de cv's van solliciterende dames. Het systeem maakt gebruik van personeelsdata van de afgelopen 10 jaar. Doordat er in de tech-industrie met name mannen werken bedacht het systeem dat het woord "women's" een slechte parameter was gezien dat niet op mannelijke cv's voorkomt.

Er is nog geprobeerd het systeem wat bij te sturen door de term 'woman' niet mee te laten wegen in het rekenproces. Uiteindelijk heeft Amazon besloten om de stekker dan maar uit het project te trekken omdat de kans groot was dat het systeem dan wel een ander punt zou vinden om op te discrimineren.

El Khayati: "Als Oranje eerder belt, graag"

Nasser El Khayati wacht nog op een oproep voor de nationale ploeg van Marokko en hij staat daarom ook open voor het Nederlands elftal.

Dat vertelt de sleutelspeler van ADO Den Haag in een interview met Voetbal International. El Khayati sprak het afgelopen jaar zijn ambitie uit om voor Marokko uit te komen. "Vorige week werd de selectie bekend, ik zat er weer niet tussen. Weer niet. Terwijl ik toch niet veel meer kan laten zien dan dit, ik ben een van de topscorers van de Eredivisie!"

"Ik moet keihard mijn best blijven doen, maar het lastige is dat ik op een positie speel met heel veel concurrentie", aldus de 29-jarige speler, die dit seizoen zeven keer scoorde in de Eredivisie. Alleen Kristoffer Peterson (Heracles Almelo) maakte er eentje meer. El Khayati heeft er wel begrip voor dat hij niet wordt geselecteerd. "Ik kreeg laatst een berichtje van Mark Wotte, die al heel lang de Onder-23 van Marokko traint. Hij zei dat hij het met de staf van het Marokkaanse elftal over me gehad had, dat ze van me gecharmeerd zijn, maar dat er gewoon heel veel goede spelers rondlopen op mijn plek."

"Dan heb je het over Younès Belhanda, die Champions League speelt met Galatasaray, Hakim Ziyech die het geweldig doet bij Ajax en Mbark Boussoufa die terecht heel veel krediet heeft. De bondscoach moet dus keuzes maken en daarbij mensen teleurstellen."

"Kijk, ik heb het afgelopen jaar altijd gezegd dat ik graag voor Marokko wilde uitkomen, daar ligt mijn eerste keuze", aldus de topschutter. "Maar als Nederland mij eerder belt, graag. Dat zou voor mij ook een enorme eer zijn. Ik wil gewoon graag een interlandcarrière. Als ik daarin een keuze moet maken, dan kies ik simpelweg voor het land dat mij als eerste belt."

Nedersaksische taal erkend

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regionale bestuurders van Noordoost Nederland hebben vandaag een convenant ondertekend waarin ze afspreken samen te werken aan het behoud van de Nedersaksische taal. Het Nedersaksisch is een volwaardig en zelfstandig onderdeel van de taalsystematiek in Nederland en kent 7 hoofdvarianten, waaronder het Twents, Sallands en Gronings, en heeft in Nederland naar schatting anderhalf miljoen sprekers.

“Eigen taal heeft waarde voor mensen”, vindt minister Ollongren. “Zo bindt het Nedersaksisch mensen in de diverse regio’s: van Zwolle tot Doetinchem, van Stellingwerf tot Almelo. Vandaag zeggen wij tegen hen: we vinden het behoud van jullie streektaal belangrijk.” Het Nedersaksisch wordt gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noordoost Veluwe, de Achterhoek en in de gemeenten Oost- en Weststellingwerf (provincie Friesland).

Overheden zullen voortaan hun inzet op de streektaal meer op elkaar afstemmen om zo van elkaars goede voorbeelden te leren. Ook gaan de overheden kijken hoe ze samen kunnen optrekken richting de Nedersaksisch sprekende regio’s in Noordwest Duitsland en de Europese Unie.

Pinot profiteert van valpartij en wint Milaan-Turijn, Kelderman zesde

Thibaut Pinot heeft Milaan-Turijn op zijn naam geschreven. De 28-jarige Fransman van Groupama-FDJ was op de steile slotklim, de Superga de meest gelukkige. Pinot had het geluk dat Miguel Ángel López op 1,2 van de streep ten val kwam, waardoor hij niet verder kwam dan een tweede plaats. Wereldkampioen Alejandro Valverde kwam als derde over de streep.

Milaan-Turijn is de oudste wielerwedstrijd die nog verreden wordt. In 1876 stond hij voor het eerst op de kalender. De Italiaanse klassieker stond enkele jaren niet op de kalender, maar vanaf 2012 heeft het weer een vaste plaats op de wielerkalender.

Vandaag stond de 99ste editie op het programma. De wedstrijd over 200 kilometer kent een lange vlakke aanloop, waarna in de finale twee keer de klim van de Superga (4,9 kilometer à 9,1 procent) beklommen moest worden.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Umberto Orsini (Bardiani-CSF), Krists Neilands (Israel Cycling Academy) en Willie Smit (Katusha-Alpecin) kozen vroeg in de wedstrijd de aanval. Het viertal wist meer dan vijf minuten voorsprong bij elkaar te fietsen, waarna het peloton in gang kwam.

Met nog dertig kilometer te gaan, aan de voet van de eerste beklimming de Superga, had de kopgroep nog een voorsprong van een goede minuut, waar Smit niet meer in de kopgroep aanwezig was. Valverde liet zich al een eerste keer zien en hij zorgde ervoor dat er nog maar een klein groepje overbleef op de eerste beklimming.

Bij het opdraaien van de tweede klim was de groep weer wat aangedikt en Jakob Fuglsang, David Gaudu en Daniel Felipe Martínez zagen hun kans. Adam Yates maakte de oversteek naar het drietal, waarna ook Pinot de sprong naar voren maakte. Gaudu, ploeggenoot van Pinot, zorgde ervoor dat het tempo sterk de hoogte inging, waardoor alleen Valverde en López de sprong nog naar voren kon maken. Fuglsang, Martínez en Yates hadden ondertussen de rol moeten lossen in de kopgroep.

Gaudu bleef indruk maken en met anderhalve kilometer te gaan moest ook Valverde passen. Niet veel later wou López zijn aanval plaatsen, maar op dat moment stuurde Gaudu net naar rechts, waardoor de twee in botsing met elkaar kwamen. Pinot profiteerde daar optimaal van en kon zo onbedreigd naar de overwinning fietsen in Turijn.

Wilco Kelderman werd zesde op 36 seconden van de Fransman en was daarmee de beste Nederlander in de Italiaanse klassieker.

Neger als babysitter is verdacht

Een vrouw uit het Amerikaanse stadje Marietta in de staat Georgia is aangeklaagd voor vermeend racisme. Zondag volgde ze Corey Lewis namelijk de hele middag terwijl hij op twee kinderen aan het babysitten was.

Lewis is neger en de kinderen zijn blank, dus dat vond de dame zeer verdacht. Nadat Lewis de kinderen na een bezoekje aan het fastfoodrestaurant Subway's weer terug in zijn auto mee naar huis nam, kwam de dame naast de auto staan en vroeg of de kinderen 'okay' waren.

"Waarom zouden ze niet 'okay' zijn", vroeg Lewis, maar de vrouw vertrouwde het allemaal niet. Na een tijdje rijden kwam ze weer langszij en vroeg of ze de oudste van de twee kinderen alleen kon spreken. Lewis weigerde uiteraard en de vrouw werd toen nijdig. "Okay, dan noteer ik nu je nummerplaat", aldus het dametje die Lewis toen maar tot aan zijn huis volgde, waar de politie hen al opwachtte.

"Ik heb me nooit gerealiseerd dat mensen dit zo uit zijn context kunnen halen", aldus een verbaasde babysitter. "Mensen hebben nog steeds vooroordelen en we worden nog steeds gediscrimineerd", zo doelde Lewis, vast niet op babysitters in het algemeen.

De ouders van de twee blanke kindjes stonden ook perplex en ze twijfelt of de dame echt bezorgd was om de kinderen. "Ze waren namelijk helemaal niet bang of aan het huilen", aldus Dana Mango, de moeder van de kinderen. De politie moest beschaamd toegeven dat ze door de vrouw voor een vreemde situatie waren opgeroepen.

"Het enige wat zij zag was een zwarte man die omging met twee blanke kinderen en dat vond zij raar. Dat is etnisch profileren", aldus Mango.


Iets met babysittten (Bron: Youtube)

Belevingsonderzoek Rotterdamse horeca geeft divers beeld

Uit een belevingsonderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag in de Rotterdamse horeca blijkt dat tweederde van de ondervraagden met dit gedrag te maken heeft. Tegelijkertijd beoordeelt dezelfde groep het veiligheidsgevoel tijdens het uitgaan met het rapportcijfer 8,9.

Het Rotterdamse college gaat naar aanleiding van deze cijfers het gesprek aan met de Rotterdamse horeca om samen tot maatregelen te komen die grensoverschrijdend seksueel gedrag tijdens het uitgaan moeten beperken. De cijfers komen uit een onderzoek van het Risbo instituut (Erasmus Universiteit Rotterdam), dat burgemeester Aboutaleb afgelopen maanden heeft laten uitvoeren.

Wethouder Wijbenga (o.a. Handhaving): "Het onderzoek laat zien dat het uitgaanspubliek in Rotterdam zich veilig voelt. Tegelijkertijd zien we ook dat tweederde van de ondervraagden seksueel grensoverschrijdend gedrag ondervindt. Dat is niet acceptabel en voor het college dan ook reden om dit aan te pakken. Rotterdam moet een veilige en ontspannen stad zijn voor iedereen."

Belevingsonderzoek
In het belevingsonderzoek onder 580 respondenten geeft 77% van de vrouwelijke en 46% van de mannelijke uitgaanders aan dat zij in het afgelopen jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren in de Rotterdamse horeca. Ook professionals zoals politie en beveiliging in het nachtleven geven aan dat het onderdeel is van de dagelijkse praktijk. Met name het jongere vrouwelijke publiek begeeft zich vaak in een kwetsbare positie, waarbij het zwaartepunt ná het uitgaan op straat ligt.

Desalniettemin hebben de respondenten Rotterdam het algemene veiligheidsgevoel tijdens het uitgaan beoordeeld met een 8,9. Dit hoge cijfer laat zien dat Rotterdam een levendige stad is waar het publiek met plezier uitgaat.

Om dit gevoel te versterken, gaat de gemeente aan de slag om de normalisatie van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan en de bewustwording bij zowel het publiek als professionals te vergroten. Zo zal het onderwerp onderdeel uit kunnen maken van trainingen voor het barpersoneel en zal aansluiting worden gezocht bij de bestaande StopApp, waarop meldingen van straatintimidatie kunnen worden gemeld.

Ook biedt de deze week gestarte landelijke campagne ‘Ben je oké?’ van de Rutgers Stichting ondersteuning aan zowel het publiek als de horecagelegenheden. Bovendien worden er sinds begin dit jaar vrouwelijke horecastewards ingezet en zijn de eerste stappen gezet om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan.

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Om seksueel grensoverschrijdend gedrag te definiëren, is gekeken naar handelingen die men ook als dusdanig ervaart. Denk hierbij aan seksueel beledigend toegeroepen worden, in het nauw gedreven worden, om seks te worden gevraagd en ongewenst aangeraakt te worden. Deze gedragingen leiden vooral tot irritatie, boosheid en een ongemakkelijk gevoel. Een kwart van de respondenten zoekt andere mensen op wanneer zij hiermee te maken krijgen en slechts een heel klein deel maakt hier melding van bij barpersoneel, beveiliging, horecastewards of politie. 6 op de 10 vrouwen en 1 op de 3 mannen passen hun eigen gedrag aan om het grensoverschrijdende gedrag te voorkomen. Zo worden oogcontact en groepen gemeden en wordt soms gedaan alsof men aan het bellen is met iemand anders wanneer men naar huis gaat.

Middelengebruik en de relatief lage sociale controle op straat verhogen het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag, met name ná het uitgaan. Door (overmatig) alcohol- en drugsgebruik, vervagen de grenzen van de slachtoffers en bestaat de kans dat zij zich alleen en met verminderde zelfcontrole op straat begeven.

The Legend of Zelda: Easy Mode naar Switch Online

Behalve Solomon’s Key, NES Open Tournament Golf en Super Dodge Ball heeft Nintendo vandaag nog een vierde NES-game toegevoegd voor abonnees op Nintendo Switch Online. Het gaat om The Legend of Zelda SP. SP staat in deze voor special en betreft eigenlijk gewoon een ROM-hack die de game makkelijker maakt.

In deze versie wordt Link niet in een gevaarlijke wereld gedropt met alleen een zwaard dat hij krijgt van een oude man en zoek het verder maar uit. Nee, hij heeft direct een schild, goedgevulde portemonnee en de nodige items op zak om het zijn leven gemakkelijker te maken. Dit maakt de game zeker voor nieuwe spelers wat toegankelijker. De originele The Legend of Zelda is overigens ook nog beschikbaar.

Dit is niet de enige “game met zijwieltjes” die Nintendo in de online NES-bibliotheek gaat zetten. Zo zijn er ook al plannen voor Double Dragon SP, Dr. Mario SP, Gradius SP, Metroid SP, Super Mario Bros. SP en Super Mario Bros. 3 SP. Een uitkomst voor wie graag de klassiekers speelt, maar dan zonder die klassieke hoge moeilijkheidsgraad.

legend of Zelda easy mode

Bennett sprint naar winst in tweede etappe Ronde van Turkije

Sam Bennett heeft de tweede etappe in de Presidential Cycling Tour of Turkey gewonnen. De Ierse sprinter van BORA-hansgrohe was in een etappe van 154,1 kilometer de snelste in een massasprint in Antalya. Door de bonificatieseconden neemt hij ook de leiderstrui over van Maximiliano Richeze.

De rit van Alanya naar Antalya over 154,1 kilometer was er een voor de sprinters. Ondanks de vlakke rit kozen toch vier renners voor de aanval: Onür Balkan, Thomas Sprengers, Orjuela Gutierrez en Josu Zabala. Het viertal wist een maximale voorsprong van twee minuten te pakken, maar het peloton had alles onder controle.

Op twaalf kilometer van de streep werd Sprengers als laatste van de vluchters ingerekend door het peloton. In de voorbereiding op de sprint waren verschillende ploegen aan het werk, maar in de laatste kilometer had Quick-Step Floors het beste voor elkaar. Klassementsleider Richeze trok de sprint perfect aan voor zijn jonge ploeggenoot Álvaro José Hodeg, maar hij kon het niet afmaken. Bennett die in het wiel van Hodeg zat ging hem voorbij en pakte de zege in Turkije. Door de winst is hij ook de nieuwe leider in Turkse rittenkoers.

NHL: Achtklapper voor Sharks bij Flyers

De ijshockeyers van de San Jose Sharks hebben in de NHL flink uitgehaald. In het Wells Fargo Center in Philadelphia zakten de Flyers voor eigen publiek stevig door het ijs: 2-8.

Logan Couture opende de score na drie minuten en Joe Pavelski verdubbelde de voorsprong al elf seconden later. Dankzij nog eens Pavelski en een goal van Evander Kane stond het na de eerste periode al 0-4. Shane Gostisbehere deed wat terug, maar de tweede van Kane zorgde voor 1-5.

Tomas Hertl en Timo Meier waren in de derde periode trefzeker, waarmee de hoop van de Flyers wel definitief weg was. Zelfs met de powerplay lukte het de Flyers niet: sterker nog, Barclay Goodrow scoorde een shorthanded goal voor de Sharks, 1-8. Wayne Simmonds was dan nog goed voor 2-8 in het duel waarin Kevin Labanc bij de helft van de Sharks-goals een assist gaf.

Uitslagen NHL dinsdag
Carolina Hurricanes - Vancouver Canucks 5-3
Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche 5-2
Philadelphia Flyers - San Jose Sharks 2-8
Nashville Predators - Calgary Flames 0-3
Winnipeg Jets - Los Angeles Kings 2-1
Dallas Stars - Toronto Maple Leafs 4-7

Flyers - Sharks (Bron: YouTube)

Beslag gelegd op boot en Spaans appartement in witwasonderzoek

Een 38-jarige man en 37-jarige vrouw uit de gemeente Enkhuizen zijn op dinsdag 9 oktober aangehouden op verdenking van witwassen. Meerdere spullen, waaronder drie auto’s, een luxe boot, cashgeld en de boekhouding werden in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op vijf panden en een appartement in Spanje.

De politie ontving eerder dit jaar signalen dat een 38-jarige man zich bezig zou houden met illegale activiteiten. Een onderzoek van financiële experts van de politie leidde tot een doorzoeking van de woning en een aantal loodsen van de verdachte. Daar werd een geldbedrag van 15.000 euro, en een luxe boot aangetroffen. Het papierwerk, dat in beslag is genomen, waaronder de boekhouding is voor het verdere witwasonderzoek van belang. De vrouw en de man zitten vast onder beperkende voorwaarden.

Beslag gelegd op boot en Spaans appartement in witwasonderzoek (Foto: Politie.nl)
Beslag gelegd op boot en Spaans appartement in witwasonderzoek (Foto: Politie.nl)

Sony maakt naamswijzigingen van PlayStation online ID mogelijk

Heb jij vroeger een PSN online ID aangemaakt waar je nu spijt van hebt? Sta je bekend als Granny_Lover_420 of misschien wel als xXx69XxXLove_GodXxX of heb je simpelweg zin in iets nieuws? Dan heeft Sony goed nieuws voor je.

De langverwachte feature om jouw PSN online ID te veranderen is officieel aangekondigd. De bedoeling is om deze feature eerst in het Preview Programma te testen, waarna begin 2019 een complete rollout volgt. De eerste naamswijziging is gratis, daarna kost een naamswijziging 9,99 euro (4,99 voor PlayStation Plus-abonnee's). Tijdens het wijzigen van je naam kun je kiezen je oude naam zichtbaar te houden of niet. Deze beslissing is definitief en kan later niet meer worden aangepast.

Sony waarschuwt dat de naamswijziging niet voor alle titels functioneert. Titels na 1 april 2018 en een groot deel van de meest gespeelde titels daarvoor ondersteunen de feature, maar daarbuiten kunnen er foutmeldingen optreden. Het is mogelijk om je nieuwe naam gratis terug te zetten naar je originele naam indien je foutmeldingen tegenkomt. Sony maakt nog een lijst met compatibele titels beschikbaar.

Onderzoek naar verstoren Pegida-demonstratie

De politie heeft beelden veiliggesteld in het onderzoek naar strafbare feiten rond de demonstratie van Pegida op vrijdag 5 oktober in Utrecht. Het gaat onder meer om beelden van cameratoezicht. De demonstranten werden tijdens de bijeenkomst met voorwerpen en vuurwerk bekogeld. De politie vraagt getuigen zich te melden.

Op vrijdagavond 5 oktober was er een demonstratie gaande van Pegida. Tijdens de demonstratie werden er vanuit het publiek spullen gegooid, waaronder vuurwerk. Door de politie te paard zijn charges uitgevoerd. Er raakte niemand gewond. Rond 20.15 uur werd door de burgemeester besloten de demonstratie te beëindigen.

Onderzoek naar verstoren Pegida-demonstratie (Foto: Stockfoto politie.nl)
Onderzoek naar verstoren Pegida-demonstratie (Foto: Stockfoto politie.nl)

Zwaargewonde bij schietpartij Amsterdam Zuidoost

Op de Dostojevskisingel in Amsterdam-Zuidoost heeft vanmiddag rond 15.25 uur een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij is een zwaargewonde gevallen, zo meldt AT5. 

De politie meldt dat de dader nog voortvluchtig is. De politie doet ter plaatse onderzoek. 

GroenLinks: 'I amsterdam' is te individualistisch en moet weg

Nee, het is nog geen 1 april. Toch heeft Femke Roosma van de GroenLinks-fractie in Amsterdam laten weten dat de letters 'I amsterdam' moeten verdwijnen.

De letters zijn 'te individualistisch' terwijl men in Amsterdam 'solidair en divers' wil zijn, zo beweert Roosma. In november wordt gestemd over het plan, wat naar verluidt door een meerderheid van de raad wordt gesteund.

Zeg het maar: weghalen, laten staan? 'We aresterdam' of een grammaticaal onzinnige 'We amsterdam' van maken?

MLB: Red Sox schakelen Yankees uit in play-offs, laatste vier teams bekend

De honkballers van de Boston Red Sox staan in de American League Championship Series, de 'halve finales' van de play-offs in de MLB. De New York Yankees werden in het eigen Yankee Stadium met 3-4 geklopt, waardoor Boston de onderlinge strijd met 3-1 won.

Het duel begon relatief rustig, hoewel Yankees-werper CC Sabathia al een paar keer in de problemen kwam. In de derde inning ging het fout voor hem: hij gaf drie runs weg uit drie hits, waarna vervanger Zach Britton ook nog eens een homerun van Christian Vazquez toe moest staan.

Een sacrifice fly van Brett Gardner in de vijfde bracht de Yankees op het scorebord en in de negende inning kwamen ze nog langszij, maar Red Sox-closer Craig Kimbrel hield stand en wierp de wedstrijd uit.

Vrijdagnacht om 02.10 uur beginnen de Milwaukee Brewers met Jonathan Schoop en de Los Angeles Dodgers met Kenley Jansen aan de National League Championship Series, een dag later is het om dezelfde tijd de beurt aan wedstrijd één voor de Red Sox met Xander Bogaerts en de Houston Astros.

Yankees - Red Sox (Bron: YouTube)

Cannabis vanaf volgende week legaal in Canada

Vroeger was Nederland hét land als het ging om vooruitstrevende wetgeving omtrent softdrugs al cannabis. Tegenwoordig worden we aan alle kanten voorbij gestreefd door landen die met een stuk logischere wetten komen dan het zogenaamde gedoogbeleid. Nieuwste in deze steeds langer wordende lijst is Canada.

Vanaf 17 oktober start het land namelijk met een nieuwe wet die gebruik, bezit én distributie legaliseert en er zo ook voor zorgt dat er belasting op kan worden geheven. Voor de verkoop worden er vergunningen uitgegeven en voor wie liever lui dan moe is mag het ook gewoon met de post laten thuisbezorgen. Er zijn wel kleine verschillen tussen de staten, zo kun je in de ene staat voor nu alleen maar via internet bestellen en in een andere is het weer alleen te koop bij staatswinkels. Ook kunnen staten er voor kiezen om de groothandel ervan in eigen hand te houden om zo qua prijs te concurreren met de zwarte markt.

Er wordt ook gekeken naar een zo breed mogelijke productie, dus naast de grote verbouwers die een miljardenbudget hebben is er ook ruimte voor kleine lokale kwekers. Momenteel zijn er landelijk 120 vergunningen uitgegeven voor gereguleerde kwekers, op lokaal niveau kunnen provincies ook nog vergunningen verstrekken aan 'micro-kwekers'. Doordat de wet er vrij soepel doorheen is gekomen zijn er volgende week nog niet overal al verkooppunten. Zo openen er in de staat Alberta er 17 winkels bij het ingaan van de wet, maar staan er nog eens 250 gepland voor het komende jaar.

Naast dat er een hele hoop regeltjes voor kwaliteitscontrole en gemak voor de gebruiker komen, is er nog een veel belangrijkere reden voor de overheid, belastinginkomsten. Per verkochte gram bedraagt de belasting momenteel $1 of 10 procent van de prijs, afhankelijk welke van de twee hoger is. Van die inkomsten blijft een kwart in de staatksas achter en zijn de overige inkomsten voor de staten zelf om hun begroting mee aan te vullen.

Wikipedia: Oren neu dag
Wikipedia: Oren neu dag

Nieuwe raceklasse voor vrouwen om doorstroom naar F1 te bevorderen

In 2019 gaat een nieuwe raceklasse voor vrouwelijke coureurs van start. Het nieuwe kampioenschap krijgt de naam W Series en moet zorgen dat vrouwen betere kansen krijgen op een autosportcarrière met als ultieme doel het bereiken van de Formule 1.

“Wij van W Series geloven er stellig in dat vrouwelijke en mannelijke coureurs onder gelijke voorwaarden met elkaar de strijd kunnen aangaan.”, vertelt David Coulthard. “Op dit moment lijken vrouwen op het niveau van de GP3/Formule 3 tegen het ‘glazen plafond’ van hun leercurve aan te lopen. Dat komt vaak door een gebrek aan budget, niet door een gebrek aan talent. Daarom is een gloednieuwe formuleklasse enkel voor vrouwen noodzakelijk.”

In de W Series gaat gereden worden met een Tatuus Formule 3-wagen. Het eerste seizoen bestaat uit zes ronden op Europese circuits met races van 30 minuten. In de toekomst wil men uitbreiden naar Azië, Australië en Amerika. De winnaar van het kampioenschap krijgt 500,000 dollar, de totale prijzenpot is anderhalf miljoen dollar.

Coureurs die willen deelnemen hoeven geen geld mee te brengen maar worden via een selectieprocedure beoordeeld op hun talent. De jury zal onder meer bestaan uit David Coulthard en Red Bull Racing-ontwerper Adrian Newey.

“De reden dat er zo weinig vrouwen succesvol op het hoogste niveau hebben gestreden tegen mannen komt vooral door een gebrek aan kansen, niet door een gebrek aan vaardigheden.”, aldus Adrian Newey. “Daarom ben ik blij betrokken te zijn bij de W Series. Dit creëert een platform waar vrouwelijke rijders zich kunnen verbeteren door tegen elkaar te racen en dat kan als springplank dienen voor hun verdere carrière.”

Kuipers blijft volhouden: "Het was wel een penalty"

Björn Kuipers heeft gereageerd op alle commotie die is ontstaan naar aanleiding van zijn optreden tijdens FC Utrecht - NAC Breda, afgelopen vrijdag.

Kuipers gaf de thuisploeg een strafschop toen Simon Gustafson, zo leek het, naar de grond werd getrokken door Menno koch. Op videobeelden werd echter duidelijk dat de speler van FC Utrecht makkelijk naar de grond ging. Scheidsrechter Kuipers kreeg daarom veel kritiek over zich heen, onder meer van Pierre van Hooijdonk en Sjoerd Mossou, die allebei NAC een warm hart toedragen.

"Het zijn nogal uitspraken, moet ik zeggen", reageert Kuipers woensdag in de ochtendshow van Giel Beelen op Veronica. "Blijkbaar heb je er als scheidsrechter mee te dealen, want je kunt er niet zoveel aan doen. Ik snap dat er wat commotie is over deze penalty, omdat er televisiebeelden zijn getoond waarop te zien is dat het wel een heel makkelijke strafschop was."

De 45-jarige arbiter benadrukt dat hij beelden vanuit een andere positie kon bekijken. "Niemand heeft de beelden gezien die ik heb gezien op mijn scherm. Op basis daarvan heb ik vastgehouden aan de penalty. Op basis van mijn positie en de camera vanaf de andere kant van de goal zie je toch echt wel dat er sprake is van een terugtrekkende beweging van de speler van NAC op Gustafson. Ik heb de goede beelden wel gezien."

Plan voor inkrimping Eredivisie stuit op weerstand

Het Algemeen Dagblad schreef dinsdag over een plan van de top 3 over kunstgras en een andere competitieopzet. Dat laatste stuit op weerstand.

De krant meldde dat Ajax, PSV en Feyenoord bereid zijn om tien procent van hun inkomsten uit Europees voetbal te delen met de andere clubs in de Eredivisie en in ruil daarvoor moet de rest afstappen van kunstgras. Ook een nieuwe competitieopzet is een wens van de traditionele top 3, die zou inzetten op play-offs en een mogelijke inkrimping naar zestien clubs, al wordt daar nog over gestudeerd.

Die laatste eis blijft een 'heikel punt', aldus het Algemeen Dagblad van woensdagochtend. Marco Bogers wordt als algemeen directeur van VVV-Venlo geciteerd: "Een Eredivisie van zestien clubs kan de continuïteit van VVV in gevaar brengen. Nog los van het feit dat je twee thuisduels minder speelt en daardoor inkomsten mist, is de kans groter dat je degradeert. Ik denk dat de meeste clubs onder de top er zo in staan. Het lijkt me dus logisch dat wij daarvan geen voorstander zijn. Tenzij er aantrekkelijke voorwaarden tegenover staan. Veel ruimere promotieregelingen bijvoorbeeld.”

Ook Heracles Almelo heeft zich al tegen de plannen uitgesproken, terwijl men bij ADO Den Haag wel nadenkt over het afschaffen van kunstgras. NAC Breda speelt al op natuurgras en houdt zich verder op de vlakte, nadat men eerder aangaf dat het soms lastig is als je het belang van de club en het belang van het Nederlands voetbal afweegt. In november wordt er gestemd over het voorstel. Het nieuwsblad verwacht dat de regeling omtrent kunstgras er wel doorheen komt en de inkrimping ligt gevoelig. Bij een akkoord kan de nieuwe opzet in seizoen 2021/22 worden ingevoerd.

15 maanden cel geëist voor ontucht met 12-jarig meisje

Een paar dagen was Nederland in de ban van de vermissing van een 12-jarig meisje uit de provincie Groningen, tot zij werd teruggevonden in Den Haag op 2 november 2016. Ze was door een toen 18-jarige man met de trein opgehaald om seks te kunnen hebben. Dinsdag stond de inmiddels 19-jarige verdachte voor de rechter.

De pleegouders van het meisje sloegen op 31 oktober 2016 aan het begin van de avond alarm, toen zij niet uit school was thuisgekomen. Haar telefoon was niet te bereiken en niemand wist waar zij was. Via een burgernetmelding en sociale media was al snel het hele land van de vermissing op de hoogte.

Een klasgenootje meldde dat ze het meisje die middag met een jongen bij een bushalte had gezien. Via camerabeelden en met technische hulpmiddelen kon worden achterhaald dat ze met een 18-jarige man was meegegaan naar het station, om af te reizen naar Den Haag. Na anderhalve dag wist de politie haar daar midden in de nacht in een huis op te sporen.

De twee bleken al enkele maanden via Instagram en Whatsapp contact te hebben. In die gesprekken maakte de verdachte al duidelijk dat hij uit was op seks. Dat hij haar vervolgens per trein heeft opgehaald in Groningen en meegenomen naar de verlaten woning van zijn broer om ongestoord zijn gang te gaan, maakt op het Openbaar Ministerie een nogal uitgekookte en berekenende indruk.

De verdachte had toegezegd dat ze dat weekend buiten leuke dingen zouden gaan doen. In werkelijkheid is het meisje het huis niet uit geweest, liet hij haar moederziel alleen achter als hij de deur uit ging en moest ze zich verstoppen als anderen op bezoek kwamen. Terwijl het land in rep en roer was, op zoek naar het meisje, hield de verdachte haar verborgen en drong aan op seks. Terwijl hij wist dat ze in elk geval pas 13 jaar was - het meisje had zichzelf in de gesprekken een jaartje ouder gelogen.

Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachte erg kwalijk dat hij een zeer jong meisje in deze positie heeft gebracht. Hij had daarbij alleen oog voor zijn eigen seksuele behoeftes en totaal niet voor haar jeugdige gevoelens en lichamelijke integriteit.

De officier van justitie eiste op de zitting 15 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk voor onttrekking aan het ouderlijk gezag en ontucht. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Duitsers kampen met blessuregolf voor duel met Oranje

Nederland treft zaterdag niet het sterkst mogelijke Duitsland in de Nations League. Bondscoach Joachim Löw heeft al zeven afmeldingen ontvangen.

Na eerdere afzeggingen van Marco Reus (Borussia Dortmund), Ilkay Gündogan (Manchester City), Nils Petersen (SC Freiburg), Kai Havertz (Bayer Leverkusen) en Antonio Rüdiger (Chelsea) hebben nu ook reservedoelman Kevin Trapp (Frankfurt) en en middenvelder Leon Goretzka (Bayern München) zich afgemeld met blessures. Emre Can (Juventus), Bernd Leno (Arsenal) en Serge Gnabry (Bayern München) zijn als vervangers opgeroepen door de Duitse keuzeheer.

Leroy Sané zit ook bij de groep van Löw. De aanvaller van Manchester City werd niet uitgenodigd voor het WK, maar wordt wel gezien als een belangrijke schakel om kwalificatie voor het EK van 2020 af te dwingen. Het winnen van de Nations League is daarvoor een mogelijkheid, dus treedt Duitsland met een zo sterk mogelijke selectie aan tegen Nederland.

Mark Uth is eveneens van de partij. De voormalig speler van sc Heerenveen maakt tegenwoordig furore bij Schalke 04 en is voor het eerst opgeroepen. Hij maakte vorig seizoen veertien treffers in de Bundesliga en hoopt nu ook Nederland pijn te doen. Op dinsdag 16 oktober komen de Duitsers opnieuw in actie tegen Frankrijk. Het eerdere duel tussen de twee eindigde in een gelijkspel, terwijl Nederland met 2-1 verloor van Les Bleus.

Paus: 'Abortus is gelijk aan een huurmoordenaar inhuren'

Paus Franciscus heeft tijdens zijn wekelijkse preek op het Vaticaan gezegd dat het laten plegen van een abortus hetzelfde is als een huurmoordenaar inhuren om een probleem op te lossen.

De uitspraak kwam in navolging van zijn preek over de 'waardevermindering van een menselijk leven'. Daarin had hij het onder andere over oorlogen, verspilling en uitbuiting, maar voegde daar dus ook abortus aan toe. Hij vroeg zich daarbij hardop af hoe het verspillen van onschuldig leven beschaafd of zelfs menselijk kon zijn.

In zijn geboorteland Argentinië heeft de paus zich overigens al succesvol uitgesproken tegen een wet die abortus niet langer illegaal zou maken. Eerder vergelijk de paus abortus ook al met het eugenetica-programma tijdens het Nazi-regime halverwege de 20e eeuw.

Sterke toename aantal zomerse dagen

Het aantal officiële zomerse dagen in ons land is sinds het begin van de vorige eeuw sterk toegenomen. Gemiddeld over de periode 1901-1930 werd het op 13 dagen per jaar 25 graden of meer in De Bilt. In de huidige klimaatperiode van 1981-2010 is dit toegenomen naar 26 dagen en over de periode 1989-2018 telt De Bilt zelfs 29 zomerse dagen per jaar. Ons land kent dus 16 officiële zomerse dagen meer dan aan het begin van de 20e eeuw. Dat is meer dan een verdubbeling.

2018 is recordhouder met maar liefst 54 zomerse dagen in De Bilt. Het oude record uit 2006 stond op 51 dagen met maxima van 25 graden of meer. Ook het record over alle stations is dit jaar gebroken. Het record stond op 73 zomerse dagen, die in 1947 te Venlo werden geregistreerd. Arcen (Noord-Limburg) telt dit jaar tot dusver een ongekend hoog aantal van 84 zomerse dagen. Afgelopen zaterdag werd op dit weerstation een bijzonder late zomerse dag genoteerd.

Mogelijk wordt het deze week nog één keer of zelfs nog een paar keer 25 graden of meer in het oosten en zuidoosten van het land. Het is zelfs niet uitgesloten dat De Bilt zaterdag (13 oktober) een recordlate zomerse dag noteert. Het record staat nu op 10 oktober 1921 met 25,8 graden. Komende zaterdag is 50% kans op een temperatuur van 25 graden in De Bilt.

Sterke stijging aantal zomerse dagen door opwarmend klimaat
Dat het aantal zomerse dagen zo sterk is gestegen komt door het opwarmende klimaat. Doordat de standaardtemperatuur hoger ligt wordt in combinatie met een normale variatie van het weer de grens van 25 graden vaker gepasseerd. In juli ligt de maximumtemperatuur in het huidige klimaat gemiddeld rond 23 graden. Begin vorig eeuw lag die normaal rond 21 graden. Als de aangevoerde lucht vroeger twee graden warmer was dan normaal werd er geen zomerse dag genoteerd, terwijl dat nu wel het geval is.

Volgens de KNMI-klimaatscenario’s kan het aantal zomerse dagen in De Bilt verder toenemen naar 35-60 per jaar! Dit hangt af van hoe sterk de opwarming doorzet en welke maatregelen wij nemen om de CO2-uitstoot te beperken.

Sterke toename aantal zomerse dagen (Afbeelding: Weeronline.nl)
Sterke toename aantal zomerse dagen (Afbeelding: Weeronline.nl)

Groot matchfixingschandaal in Belgie, scheidsrechters en coaches opgepakt

In België zijn diverse prominenten uit de voetballerij opgepakt door de politie. Het federaal parket is bezig met twee onderzoeken, één naar witwassen en één naar matchfixing in de hoogste Belgische profcompetitie.

De bekende voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic zijn opgepakt in het kader van het witwasonderzoek. Via dit onderzoek is het parket waarschijnlijk de matchfixingaffaire op het spoor gekomen.


Ook Club Brugge-trainer Leko en oud-Anderlecht manager Van Holsbeeck zijn opgepakt voor verhoor. Ook scheidsrechters Vertenten en Delferière zijn meegenomen. De scheidsrechters zouden goede vrienden zijn van Veljkovic, de makelaar die verdacht wordt van matchfixing.

Cryptodief loopt tegen de lamp

In een onderzoek van de financiële recherche is maandag 1 oktober een 22-jarige man uit Ossendrecht aangehouden. Hij zou cryptocurrency ter waarde van bijna €70.000,= (op de dag van de diefstal) hebben gestolen. De verdachte heeft de diefstal bekend.

De politie startte een onderzoek nadat de benadeelde, een man (23) uit Bergen op Zoom aangifte van de diefstal had gedaan. Het slachtoffer en de cryptodief zijn bekenden van elkaar. Zij deelden onder andere een of meer crypto-accounts. Tijdens het onderzoek naar de diefstal heeft de politie beslag gelegd op cryptogeld ter waarde van ongeveer € 13.000,=.

Ook werden een auto, een computer, een grote hoeveelheid krasloten en een dure tas in beslag genomen. De financiële rechercheurs doen verder onderzoek hoe de diefstal precies is gedaan. De verdachte is verhoord en in afwachting van de vervolging in vrijheid gesteld.

Jeugdspelen: Nacra-zeilers op medaillekoers, strandhandbalsters blijven winnen

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires is ook de derde competitiedag afgesloten. We blikken weer terug op de Nederlanders en andere opmerkelijke zaken van de dag in de Argentijnse hoofdstad, waar vandaan je de actie allemaal kunt volgen op het FOK!forum.

Zeilen
Het zeilen had wederom te kampen met lastig weer, waardoor de vijfde race van de windsurfers onderbroken werd. Luc Schmitz had race vier eerder als vijfde afgesloten en eindigde als tiende in de zesde race, waardoor hij nu op de elfde plek staat.

De Nacra-zeilers hadden vier races op het programma staan, met Laila van der Meer en Bjarne Bouwer voor Nederland. Het was een goede dag voor het duo, met één tweede en drie derde plekken, wat ze voorlopig de derde plek in het klassement oplevert.

Zwemmen
Sprinter Kenzo Simons kwam twee keer in actie en vooral op de 50 meter rugslag maakte hij indruk: achter de ongenaakbare wereldrecordhouder Kliment Kolesnikov tikte de Nederlander in 25,81 seconden als derde aan, wat ook de derde tijd van de halve finales bleek. Een finaleplek zat er op de 50 vrij niet in voor Simons, die met 23,18 de dertiende tijd liet noteren.

Op de 100 meter vlinderslag werd Kristof Milak zowaar verslagen. De Rus Andrei Minakov was de beste, voor het Hongaarse megatalent, die de 200 en 400 vrij al had gewonnen en juist op de vlinderslag uit hoopte te halen. 

De 200m rugslag bij de dames kende geen Nederlandse deelname, maar leverde wel wat moois op: goud voor Moldavië, dat zien we ook niet elke dag. Nu wel, want na een zinderende strijd ging het goud naar Tatiana Salcutan.

Op de 4x100 meter vrije slag bij de heren maakte rugslagfenomeen Kolesnikov weer grote indruk. Als startzwemmer voor de Russen noteerde hij een tijd van 48,04 seconden, twee seconden sneller dan de rest en een tijd waarmee hij op het WK van 2017 en de Spelen van 2016 respectievelijk vijfde en zevende geworden zou zijn op het koningsnummer van het zwemmen. Rusland hield de voorsprong vast en won het goud.

Zwemfenomeen Kolesnikov gaat van start op de 100 meter rugslag (Joel Marklund for OIS/IOC)
Zwemfenomeen Kolesnikov gaat van start op de 100 meter rugslag (Joel Marklund for OIS/IOC)

Golf
Golfer Jerry Ji begon wat lastig aan zijn openingsronde van het drie dagen durende individuele toernooi: na acht holes had hij al drie bogeys en een double bogey te pakken. Daarna ging het echter beter, met onder meer drie birdies in vier holes. Ji kwam uit op een score van 72 slagen, twee boven par, goed voor de gedeeld negende plek.

Lauren Holmey begon met een birdie op de allereerste hole nog uitstekend, maar dat kon ze geen enkele keer meer herhalen. Met vijf bogeys en twee double bogeys eindigde de Nederlandse op 81 slagen, elf boven par en dertien slagen verwijderd van de eerste plek. Holmey staat op de gedeeld 25e plek in het veld van 32 dames.

Tennis
Tennisser Jesper de Jong sneuvelde in het herenenkelspel in de achtste finales. Hij nam het op tegen Facundo Diaz Acosta en won de eerste set, maar daarna nam de als achtste geplaatste Argentijn het stokje over en een kleine anderhalf uur later was het gedaan: 6-4, 4-6, 3-6.

In het gemengd dubbelspel ging het beter voor De Jong, die speelt met de Luxemburgse Eleonora Molinaro. Het duo domineerde set één tegen de Turk Yanki Erel en de Oekraïnse Margaryta Bilokin, waarna ze set twee via de tiebreak wonnen: 6-1, 7-6 (3).

Roeien
Roeisters Iris Klok en Jessy Vermeer eindigden ietwat teleurstellend als zevende in de twee-zonder. Na een sterk begin van de competitie eindigden ze in de halve finales als derde, waardoor het duo genoegen moest nemen met een optreden in de B-finale. Daarin finishten ze als derde, wat een zevende plek in de wedstrijd betekende.

Roeisters Iris Klok en Jesy Vermeer eindigden buiten de medailles (Ivo Gonzalez for OIS/IOC)
Roeisters Iris Klok en Jesy Vermeer eindigden buiten de medailles (Ivo Gonzalez for OIS/IOC)

Badminton
Badmintonner Dennis Koppen sloot de groepsfase af met een duel tegen de sterke Indonesiër Ikhsan Rumbay, in de gemengde teamcompetitie een van zijn teamgenoten. In een onderling duel bleek dat Rumbay simpelweg een maatje te sterk was: 11-21, 12-21 en daarmee is Koppen uitgeschakeld.

Madouc Linders was al uitgeschakeld na twee nederlagen in de groepsfase en daar kwam nog een derde bij: Zecily Fung uit Australië was met 21-23, 19-21 ook weer net te sterk voor de Nederlandse.

Namens team Sigma won Koppen met 11-1 van Kim Chang-ho uit Fiji, waarna hij samen met de Duitse Ann-Kathrin Spöri van een Nieuw-Zeelands/Vietnamees duo verloor. Samen met de Britse Grace King ging Koppen vervolgens onderuit tegen een Thais/Oekraïns duo, waardoor Sigma verloor.

Ook team Delta van Linders ging onderuit, zij het nipt. Aan de Nederlandse lag het in elk geval niet: met de Spaanse Elena Andreu klopte ze een Maleisisch/Moldavisch duo, met de Kazach Dmitriy Panarin was Linders een Vietnamees/Maleisisch koppel de baas. Alle acht teams staan overigens in de kwartfinales, die woensdag beginnen.

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters speelden Turkije van het zand in de derde groepswedstrijd. Set één was met 13-9 nog een beetje spannend, de 25-12 in set twee was duidelijker. Amber van der Meij trof vijf keer doel, Lynn Klesser legde er vier in.

Venezuela wist zowaar als eerste land een set van Nederland af te pakken. Oranje won set één met 22-9 duidelijk, maar de tweede set ging met 21-20 naar de Venezolaanse dames, waarna Nederland in de shoot-outs alsnog nipt orde op zaken stelde: 7-6. Vooral Van der Meij was met zeven goals weer op dreef, maar ook de zes treffers van Marit van Ede mochten er zijn.

Paardensport
In het springen in de paardensport werd de gemengde teamwedstrijd beslist en dat leverde deels Nederlands zilver op. Rowen van de Mheen en zijn paard Walterstown bleven in alle ronden foutloos namens team Europa, maar in de finale was Noord-Amerika op tijd net iets beter. Afrika pakte het brons, voor Zuid-Amerika.

Het strandhandbal is populair bij de fans in Buenos Aires (Florian Eisele for OIS/IOC)
Het strandhandbal is populair bij de fans in Buenos Aires (Florian Eisele for OIS/IOC)

29-jarige aangehouden om fraude met luxe auto's

De politie heeft op verzoek van de FIOD op dinsdag 9 oktober een 29-jarige man uit de buurt Het Zand in Tilburg-West aangehouden. De man is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek van de FIOD. Het onderzoek gaat om belastingfraude bij de import en verkoop van exclusieve auto’s en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdachte houdt zich bezig met de import van auto’s uit Duitsland. Het gaat om exclusieve auto’s in de prijsklasse van rond de 100.000 euro. Bij de vermoedelijke verkoop van de auto’s in Nederland zou verdachte BTW moeten afdragen aan de fiscus, maar dat doet hij niet. De Nederlandse schatkist zou hierdoor over 2017 minimaal 123.000 euro zijn misgelopen.

Productie industrie ruim 3 procent hoger in augustus

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 3,1 procent hoger dan in augustus 2017, maakt het CBS bekend. De stijging is groter dan in juli. Al drie jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide in augustus 2018 het sterkst.

Transportmiddelenindustrie groeide het sterkst
De transportmiddelenindustrie produceerde in augustus bijna 14 procent meer dan in augustus 2017. Ook de productie van de machine- en de metaalproductenindustrie groeide sterker dan gemiddeld in de totale industrie.

Trend productie industrie positief
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus 2018 steeg de productie met 1,3 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Vertrouwen producenten nagenoeg onveranderd
Het producentenvertrouwen industrie veranderde in september 2018 nauwelijks. Producenten waren wel minder positief over de verwachte bedrijvigheid. De trend van het producentenvertrouwen is sinds het begin van dit jaar dalend, maar het vertrouwen ligt nog ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in september. De indicator ligt echter ruim boven het langjarig gemiddelde. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in augustus bijna 1 procent lager dan een jaar eerder.

Het CBS benadrukt dat de cijfers in dit bericht voorlopig zijn en nog kunnen worden bijgesteld.

Orkaan Michael opgeschaald naar categorie 4

De oostkust van de Verenigde Staten zet zich schrap voor de zwaarste storm die het gebied in jaren heeft getroffen. Het National Hurricane Center (NHC) heeft de schaal van de storm opgeschaald naar de 4e categorie.

Het NHC geeft een waarschuwing af voor winden van meer dan 200 kilometer per uur langs de oostkust. Verwacht wordt dat de storm vandaag aan land komt in het westen van de staat Florida ter hoogte van de stad Tallahassee. Verwacht wordt dat de storm noordoostelijk wegtrekt richting de Atlantische oceaan, ook is er een waarschuwing afgegeven voor de staten Alabama en Georgia.

Volgens de gouverneur Rick Scott is de verwachting dat orkaan Michael mogelijk de gevaarlijkste en dodelijkste storm kan worden die het gebied in jaren heeft getroffen. De laatste grote orkaan in het westen van Florida was in 2005 met orkaan Dennis. Die orkaan zorgde destijds voor miljarden aan schade en kostte tientallen mensen het leven in het orkaangebied.

De storm wordt in de vroege ochtend (lokale tijd) van woensdag aan land verwacht en zal mogelijk huishouden tot en met donderdag.

Korting op warme dranken met eigen beker op treinstations

Vanaf woensdag krijg je ook 25 eurocent korting bij Julia’s, AH to go en Railcatering als je koffie, thee of warme chocolademelk bestelt en je eigen herbruikbare beker meeneemt. Jaarlijks bestellen we op treinstations meer dan dertig miljoen warme dranken. De meesten daarvan zitten in wegwerpbekers. Al die bekers zorgen samen voor veel afval. Door een eigen beker mee te nemen, wordt de hoeveelheid afval verminderd en krijg je korting.

Op dit moment kunnen de wegwerpbekers die gebruikt worden nog niet gerecycled worden. De bekers belanden bij het restafval en worden verbrand. Dat is zonde. Door het meenemen van een eigen beker te stimuleren wil de NS de hoeveelheid afval verminderen en daarmee het verlies van waardevolle grondstoffen tegengaan. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om de huidige wegwerpbekers te recyclen tot bijvoorbeeld wc-papier.

Groener en goedkoper
Anita Wetterhahn-Reijnen, directeur Retail NS Stations, vertelt: “Door het meebrengen van je eigen beker verminder je niet alleen afval, je voorkomt ook zwerfafval. Denk aan rondslingerende wegwerpbekers of losse plastic deksels op straat.” Bij steeds meer winkels op stations geldt een korting als je zelf een beker meeneemt. Onder andere Kiosk, StationsHuiskamer, Starbucks, Pret A Manger en LEON bieden al langer deze mogelijkheid. Ze vervolgt: “Ik hoop en verwacht dat meer winkels zich aansluiten bij de kortingsactie. Hoe meer winkels meedoen, hoe groter de impact.”

Pop-up Utrecht Centraal
Op 10 oktober opent de pop-up winkel ‘Af van afval’ op station Utrecht Centraal. Tot en met 15 oktober zijn hier producten te koop die gemaakt zijn van gebruikt NS-materiaal. Denk aan tassen van vervangen treinstoelbekleding of dienbladen en vogelhuisjes van voormalige informatieborden. Om het gebruik van een eigen beker te stimuleren en bekender te maken onder reizigers, zijn er in de pop-up ook herbruikbare bekers te koop. Daarnaast worden reizigers via onder andere Facebook, op locatie via de deelnemende winkels en in de trein geïnformeerd over de korting.

F-35 test snelvuurkanon

Een Nederlandse F-35 heeft voor het eerst geschoten met het snelvuurkanon. Dit gebeurde afgelopen week op de schietrange van de Amerikaanse vliegbasis Edwards Air Force Base. Hier neemt 323 TE-squadron met 2 F-35’s deel aan de operationele test- en evaluatiefase.

Het 25mm-snelvuurkanon, de GAU-22, is geïntegreerd in de F-35A. Bij gebruik van het kanon opent de ‘door’ op de linkervleugel. De patronen verlaten het toestel aan de onderkant van de vleugel. Uit de 1e tests blijkt dat het vuren zeer nauwkeurig gebeurt. F-35 vlieger majoor Pascal schoot met het wapen: “Het ging goed, succesvol. Het is een indrukwekkend wapen.”

Komst 1e toestel
De 1e F-35 die eind 2019 op Vliegbasis Leeuwarden arriveert, komt uit de Italiaanse F-35-fabriek in Cameri. In totaal krijgt Nederland zeker 37 toestellen waarvan er 29 worden gebouwd in Italië.

De overige 8 vliegtuigen worden gemaakt in het Amerikaanse Fort Worth. Deze worden op termijn ingezet voor opleidings- en trainingsdoeleinden op de Amerikaanse vliegbasis Luke Air Force Base.

Integrale controle levert 13.000 euro achterstallige betalingen op

Maandag werd een integrale transportcontrole gehouden op de Duitslandweg in Ritthem. De controle vond plaats tussen 08.30 en 15.00 uur en er waren controleurs aanwezig van verschillende disciplines. Verschillende teams van de politie (Team Verkeer, de basisteams Oosterscheldebekken, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen, het Haventeam), de Dienst Milieu- en Transportcontrole van de Landelijke Eenheid, Landelijke Coördinatie Autoheffingen, Regionale Uitvoeringsdienst, Belastingdienst, Inspectie Leefomgeving en Transport en de Douane participeerden in de controle.

In totaal werden 28 vrachtwagens, 16 bestelauto’s en 16 personenauto’s gecontroleerd. Er werden verschillende overtredingen geconstateerd door de politie: Een bestelauto was niet verzekerd, twee vrachtwagens hadden te gladde banden, een chauffeur had geen begeleidingsbrief bij zich voor een lading afval, een vrachtwagen had een scherp uitstekend deel aan de achterzijde van het voertuig, een vervoersvergunning ontbrak en er was een vrachtauto te hoog voor het gebied waar hij reed. Voor deze overtredingen werden bekeuringen uitgeschreven.

Door de Belastingdienst werd 13.000 euro aan achterstallige betalingen geïnd en er werd een chauffeur bekeurd die ten onrechte in een Roemeense vrachtwagen reed. Ook is deze dienst een onderzoek gestart naar mogelijke uitkeringsfraude bij een betrokkene.

Door de Douane werd een chauffeur betrapt die benzine in zijn vrachtwagen vervoerde zonder dat hij daar de vereiste documenten voor bij zich had. De vrachtwagenchauffeur moest blijven wachten tot die papieren gebracht waren door een medewerker van zijn bedrijf en toen pas mocht de man weer verder rijden.

Eerste Nationale Toerisme Top

Hoe laten we heel Nederland profiteren van het toerisme én houden we tegelijkertijd rekening met onze leefomgeving. Dat is het centrale thema op de eerste Toerisme Top die vandaag plaatsvindt. De top is een initiatief van de provincie Overijssel en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tijdens deze Top richten overheden, bedrijfsleven en toeristische organisaties zich op de uitdagingen en kansen voor Nederland in 2030. Het doel is om tot een gezamenlijke aanpak te komen, zodat zo veel mogelijk steden en regio's kunnen profiteren van het groeiende toerisme, nationaal en internationaal.

Groei toerisme biedt kansen
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken & Klimaat): “De aanhoudende groei van het toerisme biedt kansen voor alle ondernemers in dit land. Bij het benutten van die kansen moeten we rekening houden met de bewoners en hun omgeving. We kunnen de 17,9 miljoen buitenlandse toeristen en 24 miljoen Nederlandse toeristen echter niet zomaar herverdelen, of voorkomen dat ze Amsterdam willen zien. We kunnen ze wel verleiden om naar andere plekken te gaan, die minstens even mooi zijn. Deze Nationale Toerisme Top is een belangrijk startpunt en nu is het aan ondernemers, gemeenten en provincies om in actie te komen om iedereen te laten profiteren van deze bloeiende sector.”

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van provincie Overijssel: “Er is een uitgebalanceerde strategie nodig voor de kwalitatieve ontwikkeling van de vrijetijdseconomie. Daarin moeten we samen optrekken en ook grenzen durven stellen zodat de leefbaarheid en onze kernwaarden zoals ruimte, schone lucht, prachtige landschappen, historische steden niet verder onder druk komen te staan.”

Groei internationaal toerisme vraagt om aanpak
Jos Vranken, directeur NBTC Holland Marketing: “Nederland verwacht richting 2030 in potentie een groei van 50% van het aantal internationale toeristen. Vanuit deze gedachte hebben wij met 120 experts uit verschillende sectoren een eerste aanzet gemaakt op een nieuwe visie op de bestemming Nederland, het zogenaamde Perspectief 2030. Deze visie moet een keerpunt worden voor toeristisch Nederland waarin de focus ligt op balans en bewoners. Bedrijven, bewoners en bestuurders moeten samen aan de slag en investeren in projecten met een gedeeld belang. Zo draagt toerisme bij aan uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken en hebben alle Nederlanders in 2030 profijt van toerisme.”


Guardians-regisseur pakt Suicide Squad aan

Het is nog steeds eeuwig zonde: het onterechte ontslag van James Gunn door Disney. De regisseur, verantwoordelijk voor de twee Guardians of the Galaxy-films en druk bezig met de derde, werd afgelopen zomer ontslagen omdat de filmstudio was gewezen op een aantal oude, misplaatste tweets van de hand van Gunn.

De vele ophef van fans en Marvel-acteurs heeft tot nog toe niet mogen baten; Disney houdt nog steeds haar poot stijf. De toekomst van de derde Guardians of the Galaxy-film is onzeker. Maar Gunn zelf zit niet stil. Hij heeft nieuw werk gevonden bij Warner Bros.' DC Films als schrijver van de tweede Suicide Squad-film.

Een opvallende stap: niet alleen is DC de directe concurrent van Marvel, ook werd van David Ayers Suicide Squad in 2016 gedacht dat het een soort Guardians of the Galaxy-achtige toon zou hebben, toen diverse trailers voor de film die indruk wekten. Dat bleek uiteindelijk niet te kloppen, maar met Gunn als schrijver kunnen we voor Suicide Squad 2 in ieder geval verwachten dat hij zijn ervaring met het samen laten spelen van een diverse groep personages zal inzetten om de film een stuk interessanter te maken dan de eerste.

Het is nog niet zeker wie Suicide Squad 2 zal regisseren; Warner Bros. heeft de afgelopen jaren verschillende namen genoemd en Gunn zelf zou ook een optie kunnen zijn. Op dit moment is daar dus niets over zeker, net zoals er nog geen releasedatum voor de film gepland is.

Drugsafval geloosd over 9 km lengte

De politie doet onderzoek na een drugslozing aan de Weezenhof in Nijmegen. Mensen die informatie hebben die van belang kan zijn voor het onderzoek worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Vreemde geur
Rond 22.00 uur kreeg de politie de melding van een vreemde geur. Agenten die op onderzoek uitgingen ontdekten op de parkeerplaats een kleine vrachtwagen waar een chemische stof uit lekte. Na onderzoek van de brandweer bleek het te gaan om een zuur. Het gaat waarschijnlijk om restafval van een drugslab. Er zijn vaten aangetroffen waar zo’n 4500 liter afval in kan. Een groot deel was inmiddels leeg. De vrachtwagen bleek niet de enige plek te zijn waar het drugsafval was gedumpt. De parkeerplaats bleek het eindpunt te zijn van een een ruim 9 kilometer lange lozing.

Onderzoek
Een woordvoerder van de politie "De politie is een onderzoek gestart. Er wordt met getuigen gesproken. Ook wordt onderzoek aan het voertuig gedaan. Getuigen hebben verteld dat zij twee mannen hebben zien wegrennen bij de vrachtwagen. De politie hoopt dat meer mensen informatie hebben of wellicht camera’s langs te route, dan horen wij dat graag."

Reiniging
De brandweer en de omgevingsdienst is al uren bezig om alles op te ruimen en zal nog enige tijd nodig hebben om alles op te ruimen. Uit onderzoek van de brandweer bleek het te gaan om een bijtende stof die bij aanraking een branderig gevoel kan geven. Ook kunnen voertuigen beschadigd raken, wanneer zij door de stof hebben gereden. Het advies is om goed te spoelen. Mensen die schade hebben of letsel worden verzocht te bellen met 0900 8844.

FOK! Wat een weer: Code geel om dichte mist

Vanochtend zijn er vooral in het zuiden (lokaal dichte) mistbanken aanwezig. Deze lossen in de loop van de ochtend op en dan volgt een zonnige en warme dag. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot lokaal 24°C in het zuidoosten. De oostelijke wind is overal matig.

In de nacht naar donderdag is het vrijwel onbewolkt en blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C plaatselijk landinwaarts tot 16°C langs de Zeeuwse kust. Er staat een zwakke tot matige oost- tot zuidoostenwind, in het Waddengebied is de wind af en toe vrij krachtig.

Donderdag overdag zijn er naast zonnige perioden ook enkele wolkenvelden. In het zuidwesten kan in de ochtend lokaal wat lichte regen vallen, verder blijft het waarschijnlijk droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot plaatselijk 24°C in het zuidoosten. Er staat een overwegend matige zuid- tot zuidoostenwind. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Ondergaand zonnetje in Alkmaar (Foto: DJMO)
Ondergaand zonnetje in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bierexport gedaald in 2017

De export van bier is in 2017 met ruim 2 procent gedaald. Afgerond kwam de bierexport in 2017 uit op 1,9 miljard liter, 43 miljoen liter minder dan in 2016. Tegelijkertijd steeg de bierimport met 15 procent naar 515 miljoen liter. Dat meldt het CBS naar aanleiding van vragen van omroep WNL.

De productie van bier in Nederland nam in 2017 toe met 1,5 procent, naar 2,7 miljard liter. Ervan uitgaande dat de hoeveelheid die producenten in voorraad houden niet is veranderd, is er in Nederland ongeveer 150 miljoen liter bier meer geconsumeerd dan een jaar eerder. De bierconsumptie bedroeg in 2017 ongeveer 1,3 miljard liter. Dit is exclusief alcoholvrij bier.

Nederland vijfde bierproducent van Europa
Met een verkoopwaarde van 2,5 miljard euro in 2017 is Nederland de vijfde bierproducent van de Europese Unie. Daarmee is Nederland een plaatsje gezakt in de ranglijst en is België Nederland voorbijgestreefd. Duitsland staat bovenaan met 5,6 miljard euro, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 4,2 miljard euro. In vrijwel alle grote bierproducerende EU-landen lag de verkoopwaarde in 2017 hoger dan een jaar eerder. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België steeg de verkoopwaarde sterk. De verkoopwaarde wordt niet alleen bepaald door veranderingen in de productie, maar ook door de prijsontwikkeling. Bij het Verenigd Koninkrijk wordt de verkoopwaarde (in euro’s) bovendien mede bepaald door de koers van het Britse pond ten opzichte van de euro.

Verenigde Staten belangrijkste exportmarkt
De Nederlandse exportwaarde van bier is in 2017 met 2,2 procent gedaald naar 1,7 miljard euro. De Verenigde Staten vormen veruit de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor in Nederland gebrouwen bier. In 2017 werd voor ongeveer 680 miljoen euro aan bier naar de VS uitgevoerd, bijna 40 procent van de totale bierexport. Na de VS volgden in 2017 Frankrijk (150 miljoen), Taiwan (80 miljoen) en Canada (73 miljoen) als grootste bestemmingen van Nederlands bier. Vergeleken met een jaar eerder is er vooral meer bier uitgevoerd naar Frankrijk, Canada, Zuid-Korea en Singapore.

De waarde van de Nederlandse bierexport is bijna vijf keer zo groot als die van de bierimport. De invoerwaarde van bier bedroeg in 2017 bijna 360 miljoen euro. Ten opzichte van een jaar eerder nam deze met 13 procent toe. Onze zuiderburen zijn hoofdleverancier. In 2017 kwam ongeveer 53 procent van al het ingevoerde bier uit België. In waarde ging het om ruim 190 miljoen euro. Duitsland is met 72 miljoen euro nummer twee. Op ruime afstand volgen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Bierexport gedaald in 2017 (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Bierexport gedaald in 2017 (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Tennisster Kerkhove klopt Schoofs in Hong Kong

Tennisster Lesley Kerkhove heeft zich op het WTA-toernooi van Hong Kong geplaatst voor de tweede ronde. Daarvoor moest de Nederlandse nummer 200 van de wereld wel langs een landgenote: de drie plekken hoger gerangschikte Bibiane Schoofs.

De twee qualifiers maakten er aanvankelijk een strijd met lange games van, maar vanaf 4-4 in set één sloeg Kerkhove toe. Het verzet van Schoofs was gebroken en in een goede twintig minuten maakte Kerkhove het in de tweede set af: 6-4, 6-0.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.