FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 juli 2018

Stekelenburg verlengt contract bij Everton

Maarten Stekelenburg zien we, in ieder geval voorlopig, niet meer terug in de Eredivisie. Hij heeft zijn contract met één jaar verlengd bij Everton.

De 35-jarige Nederlander speelt sinds 2016 bij de Toffees en lijkt ook de komende jaren graag op Goodison Park te blijven. Zijn tot 2019 jaar lopende verbintenis is nu alvast met één jaar verlengd, zodat de doelman tot 2020 vastligt bij Everton. Dat meldt de club via de officiële kanalen.

Bij de Engelse subtopper ondervindt hij de hevige concurrentie van Jordan Pickford, die in no time uitgroeide tot eerste doelman van de club en ook van de Engelse nationale ploeg. "Jordan heeft een erg goed seizoen gedraaid en speelde ook geweldig voor Engeland op het WK", beaamt Stekelenburg, die er geen moeite mee heeft om tweede doelman te zijn. "Ik begrijp wat mijn rol zal zijn en ik zal proberen met Jordan te concurreren, terwijl ik hem tegelijkertijd ook beter wil maken",  legt hij zijn keuze uit.

"Voor mij persoonlijk was het een moeilijk seizoen omdat ik geblesseerd was en het kostte me een paar maanden om daar weer van terug te komen. Nu ben ik echter weer fit, heb ik in de voorbereiding een aantal wedstrijden gespeeld en kijk ik uit naar de terugkeer van Jordan, zodat we elkaar weer kunnen motiveren."

Wisselend Nederlands succes op eerste dag WK badminton

Bij de Wereldkampioenschappen Badminton in Nanjing zijn Soraya de Visch Eijbergen en de koppels Jacco Arends / Selena Piek, Jacco Arends / Ruben Jille en Jelle Maas / Robin Tabeling doorgedrongen tot de tweede ronde in China.

In het vrouwenenkelspel wist Soraya de Visch Eijbergen haar eerste ronde wedstrijd met twee keer 21-15 gewonnen van Mariya Ulitina uit Oekraïne. In de volgende ronde neemt de nummer 65 van de wereld het op tegen de als elfde geplaatste Thaise Nitchaon Jindapol. Voor Gayle Mahulette zit het toernooi er al op. De Nederlandse kampioene was in haar partij tegen Soniia Cheah kansloos. Ze verloor met 21-12, 21-13 van de Maleisische.

In het mannenenkelspel had Mark Caljouw geen gunstige loting. De nummer 31 van de wereld moest het opnemen tegen Lin Dan. De tweevoudig Olympisch en vijfvoudig wereldkampioen was duidelijk te sterk voor Caljouw. Binnen vijftig minuten stond 21-14, 21-14 op het scorebord voor de Chinees

Er was bij de mannen wel succes in het dubbelspel. Jacco Arends / Ruben Jille hadden in de eerste ronde geen enkele moeite met Fajar Alfian / Muhammad Rian Ardianto uit Indonesië. In tweede ronde nemen ze het op tegen Jordanese koppel Mohd Naser Mansour Nayef / Bahaedeen Ahmad Alshannik.

Ook Jelle Maas en Robin Tabeling wisten de tweede ronde te bereiken. Het Nederlandse koppel had in hun eerste ronde drie games nodig om het Amerikaanse koppel Phillip en Ryan Chew te verslaan: 21-13, 19-21, 21-15. In de tweede ronde spelen ze tegen Carsten Mogensen / Mathias Boe, als derde geplaatst in Nanjing.

Bij het gemengd dubbelspel wist Arends ook de tweede ronde te halen. Samen met zijn partner Selana Piek kregen ze maar tien punten tegen Mathew Fogarty en Isabel Zhong uit Amerika: 21-6-, 21-4. In de tweede ronde speelt het Nederlands koppel tegen het als zevende geplaatste Maleisische koppel Shevon Jemie Lai/ Goh Soon Huat. Arends/ Piek is zelf de nummer achttien van de wereld.

Voor Robin Tabeling en Cheryl Seinen zit het toernooi in het gemengd dubbelspel erop. Ze verloren met 21-16, 21-17 van het Japanse duo Yugo Kobayashi / Misaki Matsutomo. Seinen komt dinsdag nog in actie in de eerste ronde van het damesdubbel. Dan speelt ze samen met Piek. Ook Imke van der Aar / Debora Jille spelen dinsdag hun eerste ronde wedstrijd.

Jacht op duizenden planeten geopend

De Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) is begonnen aan een indrukwekkende planetenjacht. NASA's nieuwste 'planetenjager' is begonnen aan twee jaar lang speuren naar exoplaneten: planeten buiten ons zonnestelsel.

Er zijn welhaast bizarre hoeveelheden van dergelijke planeten, maar het is natuurlijk een uitdaging om ze te vinden. De verwachting is dat TESS er duizenden zal vinden, van aardachtige planeten - over het algemeen het meest interessant - tot gasreuzen die Jupiter doen verbleken.

TESS is met name gericht op sterren die relatief dicht in onze buurt staan. De satelliet heeft vier camera's, elk uitgerust met een 16,8 megapixel sensor, die bij elkaar 85 procent van de ruimte moeten gaan scannen. Dat is zo'n 350 keer meer dan de Keplermissie, waar al meer dan tweeduizend planeten mee gevonden zijn.

Het basisprincipe van het zoeken naar planeten is relatief simpel: men kijkt naar sterren en hoopt dat de helderheid dan af en toe een beetje afneemt. Zo'n dipje in de helderheid kan betekenen dat een planeet langs de ster beweegt, waardoor naar zo'n ster meer onderzoek gedaan kan worden om een en ander te bevestigen.

In principe zal TESS elke 13,5 dagen nieuwe gegevens sturen, op het moment dat de satelliet het dichts bij de aarde is, te beginnen in augustus. Na elke 27 dagen wordt een nieuw deel van de hemel afgezocht. "Nu we weten dat ons universum een enorme hoeveelheid planeten kent, kijk ik uit naar de vreemde en prachtige werelden die we zeker zullen ontdekken", aldus NASA-onderzoeker Paul Hertz.

 

Dit gaat TESS doen (Bron: YouTube)

Schansspringer Stoch oppermachtig in Duitsland

Schansspringer Kamil Stoch heeft in het Duitse Hinterzarten ook de tweede wedstrijd in de Zomer Grand Prix gewonnen. De olympisch kampioen uit Polen won een week eerder ook voor eigen publiek in Wisla al de openingswedstrijd.

Stoch nam in de eerste ronde al de leiding, maar vooral in de tweede ronde was hij een klap beter dan de rest. Hij won zo met een ruime voorsprong op de Duitser Karl Geiger, die ondanks een wat mindere tweede sprong zijn plek vast kon houden. Plek drie was voor de Zwitser Kilian Peier, die zo voor het eerst het podium mocht beklimmen in de Grand Prix of de World Cup.

Bij de vrouwen was de Japanse Sara Takanashi als vanouds oppermachtig, hoewel daarbij gezegd dient te worden dat de vorig jaar dominante Noorse Maren Lundby niet aanwezig was in Hinterzarten. Takanashi was er echter wel en dat leverde een ruime zege op, met landgenote Yuki Ito op plek twee. Ruim achter het Japanse duo completeerde thuisspringster Ramona Straub het podium.

Vuurwapens gestolen bij inbraak DVO

Er is een rechercheonderzoek gestart na een inbraak bij de Dienst Vervoer & Ondersteuning in Zutphen. In de nacht van zondag op maandag wisten de daders binnen te komen in het gebouw aan de Verlengde Ooyerhoekseweg. Bij de inbraak zijn onder meer vuurwapens buitgemaakt.

Vanochtend is er al uitgebreid sporenonderzoek in en rond het gebouw gedaan. Er zijn ook opnames met een drone gemaakt. Het rechercheteam doet verder een beroep op mensen die afgelopen nacht iets gezien hebben in de omgeving van de Verlengde Ooyerhoekseweg.

De Dienst Vervoer en Ondersteuning is een landelijke dienst van Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI) en verzorgt het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen. Medewerkers van de dienst hebben een wapen bij zich. Een tot nu toe onbekend aantal van deze dienstwapens is buitgemaakt. De politie wil op dit moment niet meer details geven over de buit.

Vuurwapens gestolen bij inbraak DVO (Foto: Stockfoto politie.nl)
Vuurwapens gestolen bij inbraak DVO (Foto: Stockfoto politie.nl)

Amsterdamse basketballers stunten op 3x3 World Tour

De Amsterdamse 3x3-basketballers hebben op de World Tour voor een flinke stunt gezorgd. Tijdens het tweede evenement van het seizoen, in het Japanse Utsunomiya, haalden de Amsterdammers de finale en dat was voor het eerst.

In de groepsfase werd het Zuid-Koreaanse Gangnam met 22-14 verslagen, waardoor de 14-15 nederlaag tegen het sterke Ljubljana een plek in de kwartfinales niet meer tegen kon houden. Het eveneens Sloveense Piran moest er in die kwartfinales aan geloven: 16-15 na een fenomenale buzzer beater van Aron Roijé (1:18.10 uur in onderstaande video).

In de halve finales stonden Roijé, Sjoerd van Vilsteren, Jesper Jobse en Dimeo van der Horst tegenover Zemun uit Servië. Niet zomaar een opponent, want vorig jaar pakte de ploeg de eindzege op de Tour. Dit keer gingen ze er achter met 16-14 aan tegen Amsterdam, dat zo voor het eerst een finale haalde. Daarin stonden ze tegenover nog een Servische topploeg, Liman. Onder leiding van Stefan Mr Robot Stojacic rekende de ploeg met 11-18 vrij overtuigend af met Amsterdam, dat toch tevreden terug mocht kijken.

Het verslag van de finaledag, met vanaf grofweg 3:50 uur de finale (Bron: YouTube)

Ajax op vingers getikt door spelersvakbond

De spelersvakbond FIFPro heeft haar zorgen geuit over het nu alweer in actie komen van verschillende WK-gangers. Ook bij Ajax gebeurde dit te snel.

Volgens de FIFPro hebben spelers minstens vier weken nodig om te herstellen na hun WK-deelname. Zeker vijftien spelers hebben al gespeeld voor hun club, onder wie Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Dusan Tadic en Nicolás Tagliafico. Alleen Tadic was geen basisspeler tegen Sturm Graz (2-0 winst). De Servisch international meldde zich vorige week maandag voor het eerst op de training bij Ajax en viel in de slotfase in.

De FIFPro meldt dat de belangen van de spelers op deze manier worden geschaad. "Het is in medisch opzicht herhaaldelijk aangetoond dat te weinig rust in de overvolle speelkalender zeer riskant is", klinkt het. "FIFPro begrijpt de financiële belangen voor de clubs, maar de gezondheid van de spelers wordt in gevaar gebracht door een dergelijk overbelast wedstrijdschema. Spelers komen onder een enorme druk te staan. Ze zitten gevangen tussen de behoeftes van de clubs en hun eigen gezondheid."

Agent pakt vrachtwagendief in vrije tijd

Een politieagent hield zondagavond in zijn vrije tijd op de Koningin Julianaweg in 's Gravenzande een 47-jarige man uit Ede aan die kort daarvoor een vrachtwagen had gestolen op de Edisonstraat. De man had zich met de vrachtwagen vastgereden op een rotonde en ging op de vlucht toen de agent zichzelf kenbaar maakte.

Rond 19.30 uur reed de agent, in burger gekleed omdat hij net terugkwam van vakantie, over de rotonde bij de Oudelandtstraat en Koningin Julianastraat. In het midden van de rotonde zag hij een vrachtwagen staan die dreigde om te vallen. De agent wilde de chauffeur te hulp schieten en het verkeer gaan regelen op de rotonde, in afwachting van zijn collega's die hij had gewaarschuwd. Plotseling zag hij de man weglopen van de vrachtwagen.

Achtervolging
De agent sprak de man daarop aan en vertelde dat hij van de politie was. Hierop besloot de man zich uit de voeten te maken. De agent aarzelde geen moment en zette direct de achtervolging in met zijn auto. Al snel wist hij de verdachte te achterhalen en op de grond onder controle te brengen.

'De verdachte was nogal bezweet en wilde zich losmaken toen hij op de grond lag', vertelt de agent. 'Gelukkig kon een omstander mij helpen met de aanhouding en na enig verzet kon ik hem overdragen aan de toegesnelde collega’s.' De verdachte is meegenomen naar het bureau en zit nog vast. Los van de aanhouding bleek de man al gesignaleerd te staan en moet hij nog 55 dagen gevangenisstraf uitzitten. De recherche onderzoekt de zaak.

Surfplank van Tesla snel uitverkocht

Electrische autoverkoper Tesla zit de laatste tijd enigszins in het verdomhoekje en Tesla's eigenaar, Elon Musk, durft het zelfs aan om geld terug te vragen van leveranciers om aan het eind van het jaar maar iets van winst te kunnen laten zien aan zijn investeerders.

En om het hoofd nog beter boven water te houden, heeft de inventieve Musk weer iets nieuws uitgevonden. Een Tesla Surfplank. Zaterdag gingen de planken in de verkoop voor 1500 dollar en alhoewel er maar 200 planken gemaakt zijn, was de hele collectie zondagmiddag alweer uitverkocht. inmiddels gaan ze voor het drievoudige over de virtuele toonbank van E-bay.

Volgens de site van Tesla, is het designteam van het automobielbedrijf een samenwerking aangegaan met de surfplankmakers Lost Surfboards en Matt 'Mayhem' Biolos, een gerenomeerd surfplankdesigner. De planken zijn van hetzelfde carbonfiber gemaakt als de binnenkant van de Tesla auto's.

"De kleuren van de surfplank bestaan uit een mix van hoge kwaliteit mat en hoogglans, die je ook herkent van onze auto's. De Model S, X en 3 kunnen alledrie de plank vervoeren, zoals gewenst aan de binnenkant of buitenkant", leggen de makers het unieke van de surfplank nog even uit.

Na het plaatsen van de bestelling zal het tussen de twee tot tien weken duren voordat de plank geleverd zal worden. Deze planken zijn uiteraard niet de enige niet-auto-artikelen die Tesla heeft uitgevonden. Het bedrijf vond naast de electrische auto's ondermeer petjes, shirts en mini-autootjes voor kinderen uit. The Boring Company, ook eigendom van Musk, verkocht laatst zelfontwikkelde vlammenwerpers die uiteraard allemaal binnen een aantal dagen waren uitverkocht.

Update 21:40
FOK!-broeder Aelse bracht een aantal hete nieuwtjes tot mijn attentie ter aanvulling en verbetering van bovenstaand artikel. Komen ze: naast The Boring Company, heeft Musk ook nog het bedrijf SpaceX uitgevonden. Verder is The Boring Company natuurlijk bekend van het op bijzondere wijze boren van tunnels en niet van de verkoop van vlammenwerpers, zoals in het artikel wordt gesuggereerd. Als laatste weet Aelse te melden dat Musk niets, maar dan ook niets met het uitvinden van petjes, shirts en electrische auto's voor kinderen van doen heeft. 

Alhoewel dat laatste mij gezien de reputatie van Musk stug lijkt, voelde uw redacteur zich toch geroepen om een update te publiceren.

Zaanstad bouwt woningen voor doven en slechthorenden

Er worden in Zaanstad ruim 9000 woningen gepland in gebieden waar tot voor kort nauwelijks gebouwd mocht worden in verband met de geluidscontouren van Schiphol. Omdat per 1 januari 2018 de wet is aangepast kunnen in plaats van het rijk, gemeenten en provincie nu zelf ontheffing verlenen om binnen die zones te bouwen.


Vliegtuigoverlast (Foto: gettyimages)

In Zaanstad gaat het om iets meer dan tweehonderd woningen binnen het LIB-4 ‘kerngebied’, waar ernstige hinder en slaapverstoring door vliegverkeer kan voorkomen en dus perfect lijken voor alleen doven en slechthorenden. Verder worden ruim zevenduizend woningen in het ruimere LIB-5-gebied gepland.

Volgens het rapport van Natuur en Milieu Noord-Holland lijkt het in Zaanstad vooral te gaan om woningen in Saendelft, Hembrugterrein en Achtersluispolder. In de Metropoolregio Amsterdam gaat het in totaal om 80.000 woningen voor 170.000 bewoners, die vooral binnen of net buiten de LiB-5 gebieden worden gebouwd.

Bewoners van deze woningen moeten volgens de wet gewaarschuwd worden voor eventuele geluidshinder. Schiphol en de luchtvaartsector zijn daarmee gevrijwaard van claims achteraf. Wat de gevolgen zullen zijn van een eventuele overschrijding van de grens van 500.000 vliegbewegingen waar Schiphol op aanstuurt, is niet bekend.

Doodeng magiemeisje maakt indruk bij America's Got Talent

America's Got Talent, het zal ook voor niet-kijkers in elk geval wel bekend in de oren klinken. De talentenjacht wordt dit jaar opgeleukt door een 26-jarige Indonesische, die zichzelf The Sacred Riana noemt.

Riana doet aan magie, en Riana is doodeng. Vorig jaar won ze Asia's Got Talent, nu doet ze mee in de VS en bij de audities joeg ze vooral jurylid Mel B. ernstig de stuipen op het lijf. Dat lukt ook weer in de volgende ronde, zoals hieronder te zien is. Kijk en huiver mee met de dame die ook buiten het podium vrijwel nooit uit haar rol stapt - nadat ze hoorde dat ze Asia's Got Talent won gaf ze nog altijd geen krimp.

Riana's nieuwste act, samen met haar denkbeeldige vriend (Bron: YouTube)

Riana's eerste act in America's Got Talent (Bron: YouTube)


Valpartijen door 'natte klotebrug'

De met grachtenwater natgespoten brug tussen de Hoofddorpweg en de Zeilstraat in Amsterdam-Zuid is volgens buurtbewoners spekglad geworden. Hierdoor zijn al meerdere fietsers en motorrijders gevallen, zo meldt AT5 op haar website. 

Ook vandaag was het, tijdens opnames van AT5, al twee keer raak. 'Ik reed vijf kilometer per uur maar begon weg te glippen. Ik zag het water vanaf de brug komen en hield mijn motor niet meer', zegt een gevallen motorrijder.

Hitte
De brug wordt, net als veel andere bruggen in de stad, gekoeld met grachtenwater. De gemeente vreest namelijk dat de bruggen door de hitte anders beschadigd raken. Dat dat geen onrealistisch scenario is bleek vorige week, toen een brug op de Marnixstraat plotseling omhoog schoot.

Maar het koelen blijkt dus ook niet ongevaarlijk. 'Volgens mij komt het door het olie dat in het water uit de grachten komt', stelt een voorbijganger. 'Dat olie zit in het grachtenwater door de boten en trekt weg en wordt glad.'

Gebroken voet
Bij apotheek Schinkel zien ze het vaak fout gaan. 'Meermaal daags gaat het mis. Van gewoon slippartijen tot lichtgewonden', zegt apotheker Taco van Witsen. 'En een paar keer hebben we ook wat zwaardere gewonden gehad: iemand met breuken in haar voet.'

Witsen vindt dat de gemeente iets moet doen. 'Blijkbaar is het flink noodzakelijk dat de bruggen continu gekoeld moeten worden. Maar belangrijk is het om de weggebruikers te waarschuwen dat de brug spiegelglad kan zijn. Ook in de zomer.'

Naast een motorrijder ging er vandaag ook een fietser onderuit. 'Het gaat, maar het is wel een klotebrug inderdaad', zei hij. 'Met zoveel water.' Een woordvoerder van de gemeente laat weten te onderzoeken hoe groot het aantal ongelukken op de natgespoten bruggen is.

Wielrenster overleden na botsing met tractor

Een 42-jarige vrouw uit de Duitse plaats Goch is zondagmiddag om het leven gekomen bij een verkeersongeval. De wielrenster kwam rond 15.30 uur in aanrijding met het landbouwvoertuig op de Hommerseweg in Heijen.

Ondanks de inspanningen van de hulpdiensten is het slachtoffer komen te overlijden. De politie is nog bezig met een onderzoek de precieze toedracht van de aanrijding.

Shadow of the Tomb Raider toont omgevingen

In een nieuwe, korte trailer zien we wat meer van de omgevingen van Shadow of the Tomb Raider. De jungle is natuurlijk schitterend om te zien. Een verborgen dorp, water, grotten en een mysterieuze flare in de achtergrond.

Eerder zagen we al hoe Lara zich moet verplaatsen door deze gevaarlijke omgevingen. Shadow of the Tomb Raider is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en lanceert op 14 september.

GotG-cast: 'Wij staan volledig achter James Gunn'

De cast van Guardians of the Galaxy heeft een opvallende stap gezet. Op de Instagram-accounts van onder andere Chris Pratt en Zoe Saldana is een getekende brief verschenen waarin de acteurs één ding duidelijk willen maken: wij staan volledig achter James Gunn.

De brief valt hieronder te bekijken, en als dat niet werkt is hier een linkje naar de desbetreffende brief.

In de brief betuigen de negen acteurs hun steun voor de regisseur die eerder door Disney de laan uit werd gestuurd nadat er tweets opdoken van tien jaar terug waarin Gunn grappen maakte over onder andere pedofilie en racisme. Alhoewel de brief geen eisen stelt, laten de twee hoofdrolspelers Pratt en Zaldana via hun Instagram wel weten dat ze graag zouden zien dat Gunn weer wordt ingehuurd als regisseur van Guardians of the Galaxy Volume 3. Een petitie online is al bijna 350.000 keer ondertekend. 

Nieuwe vorm ontdekt in 'bouwstenen' embryo's, Nederlandse naam gezocht

Zul je net zien: denk je eindelijk een beetje je vierkanten, driehoeken, cirkels en gedraaide dubbelverkleinde romboëdrische icosidodecaëders te kennen, komen ze met een nieuwe vorm op de proppen en als redacteur ben je dan ook gelijk de sjaak, want een Nederlands woord is er nog niet eens voor.

We beginnen bij het begin, namelijk epitheelcellen. Die zijn belangrijk bij de ontwikkeling van embryo's en vormen uiteindelijk onder meer delen van de huid en laagjes op de wanden van organen. Eigenlijk een soort bouwstenen voor het leven dus, maar opvallend genoeg wist nog niemand hoe ze er nou precies uit zagen. De beste gok kwam neer op een prisma-achtige vorm, of iets wat op een soort afgekapte piramide lijkt, maar niemand wist het zeker en het was een waar raadsel, want de cellen moeten wel in staat zijn om op een bepaalde manier te draaien.

Om erachter te komen hoe die cellen er nou uit zouden zien werd een knap staaltje wiskunde gebruikt, en wat hulp van computers. In het in Nature Communications gepubliceerde onderzoek kan de exacte methodologie gevonden worden, Ctrl+F dan even op 'Voronoi' et voila, een heel stuk over digitale morfogenese voor op de maandagavond.

Enfin, uiteindelijk komt het erop neer dat de computer met een vorm op de proppen kwam, wat op basis van de biofysieke data de meest logische en compacte vorm zou zijn. Vervolgens werden zebravissen en fruitvliegjes uitgebreid onder de loep genomen en wat bleek? Men zag zowaar precies de vorm die de computer uitgerekend had, wat volgens de onderzoekers naar alle waarschijnlijkheid ook bij mensen het geval is.

De onderzoekers wilden de vorm even opzoeken om te kijken wat het nou precies was, maar daar kwam de volgende ontdekking: die hele vorm had nog geen naam en dus mochten ze zelf een naam verzinnen. Het werd de naar het 'scutellum' (schildje) van een kever vernoemde scutoid, wat we het voor het gemak vertalen naar 'scutoïde' - suggesties voor een betere Nederlandse naam zijn zeer welkom. 

Uiteindelijk is het natuurlijk leuk en aardig om een nieuwe vorm te ontdekken, maar het is ook gewoon nuttig. De onderzoekers hopen dat het vooral kan helpen in biomedisch onderzoek en dan specifiek gericht op de ontwikkeling van organen en eventuele stoornissen daarin. Ook hoopt men dat de ontdekking kan helpen bij het maken van kunstmatig weefsel en kunstmatige organen.

De liefhebber kan de vorm in onderstaande tweet van hoofdonderzoeker Luisma Escudero zien:

Schuttingbrand veroorzaakt veel schade

Een schuttingbrand aan de Mijnsherenlaan in Rotterdam heeft flink wat schade veroorzaakt. Rond kwart voor drie werd de brand ontdekt. De brand sloeg echter al snel naar binnen toe en er werd opgeschaald naar middelbrand. 

De brandweer was ter plaatse met twee blusvoertuigen en een reddingsvoertuig zo meldt de kazerne op Twitter. Na circa een uur was de brand geblust en kon er gecontroleerd worden op onder andere koolmonoxide. Ook werd Salvage opgeroepen.

Nog geen aangifte tegen 'We Are Here' kraaksters

De eigenaar van het door vrouwelijke asielzoekers gekraakte pand aan de Reinier Engelmanstraat in Amsterdam-Slotervaart heeft nog geen aangifte gedaan, zo meldt AT5 op haar website. 

Dat meldt burgemeester Halsema na vragen van het CDA. Halsema bevestigt dat de eigenaar plannen heeft om op de plek van het pand 149 appartementen te bouwen. Wel moet het gebouw daarvoor eerst gesloopt worden. De eigenaar moet daarvoor een melding doen bij het stadsdeel, maar heeft dat niet gedaan.

Onwenselijk
Halsema noemt het trekken van kraakpand naar kraakpand door We Are Here, dat bestaat uit uitgeprocedeerde asielzoekers en linkse activisten die hen helpen, 'onwenselijk', maar ze wil niet direct ingrijpen.

'De groep vrouwen geeft aan dit te doen om aandacht te vragen voor hun situatie en in afwachting van een alternatief', stelt Halsema. 'Het college is druk bezig met het realiseren van een 24-uursopvang waarin deze mensen in rust kunnen werken aan hun toekomst.'

Geen meldingen
Alleen het Openbaar Ministerie kan volgens Halsema besluiten om het pand door de politie met spoed te laten ontruimen, maar is daar nog niet over nagedacht. Ze stelt verder dat er geen meldingen van overlast zijn gekomen van buurtbewoners.

De krakers worden op dit moment niet gezien als verdachten. 'Er is nog geen aangifte gedaan door de eigenaar. Het OM kan dan ook op dit moment nog niet beoordelen waarvan de personen in het pand worden verdacht.'


Verstappen maakt excuses na zeggen 'fuck'

Max Verstappen heeft maandag een soort van excuses gemaakt na zijn uitlatingen tijdens de Grand Prix van Hongarije. Hij zei namelijk een paar keer 'fuck' toen zijn materiaal het weer eens uit het niks begaf, zoals de Limburger en teamgenoot Daniel Ricciardo wel vaker overkomt, en 'fuck' zeggen is heel erg, zeker als het in Groot-Brittannië of de VS te horen is.

"Als ik terugkijk op zondag is de teleurstelling er nog. Ik had echter niet de woorden moeten gebruiken die ik op dat moment gebruikte. De emoties liepen hoog op na een goed begin van de race", schrijft Red Bull-coureur Verstappen, die bij de start al gelijk twee plaatsen wist te winnen. 

"De frustraties zijn er met een reden: nóg een onverwacht motorprobleem, zoals de afgelopen jaren te vaak gebeurt. We kwamen naar Boedapest met hoge verwachtingen en dat we dan niet competitief kunnen zijn is voor ons moeilijk. Ik ga de zomerpauze in en hoop dat we hierna sterker terug kunnen komen", besluit de Nederlander. 

Auschwitz-legende Lotty Huffener-Veffer overleden

De 97-jarige Amsterdamse Lotty Huffener-Veffer is afgelopen vrijdag in een joods hospice in de stad overleden. Ze overleefde als enige van haar familie de oorlog en kwam zelf uiteindelijk in het vernietigingskamp Auschwitz terecht. Dat meldt AT5 op haar website. 

Lotty Huffener-Veffer werd op 10 juli 1921 op de Tugelaweg in de Transvaalbuurt geboren. Op haar 19e brak de oorlog uit. Samen met haar verloofde wilde ze uit Nederland vluchtten, maar dat mislukte.

Ondanks dat er steeds meer maatregelen werden genomen tegen de Joden bleef Lotty optimistisch gestemd. Haar optimisme bleek alleen niet terecht. In 1943 werd Lotty en haar hele familie opgehaald en op transport gezet naar Kamp Vught, dat op dat moment nog helemaal niet klaar is. Bij aankomst is het dan ook één grote chaos in het kamp.

Kindertransporten
In de zomer van datzelfde jaar werden het zusje van Lotty en haar ouders overgebracht naar vernietigingskamp Sobibór in Polen. Ze worden meegenomen op de zogeheten kindertransporten. In Polen worden ze vergast.

Lotty Huffener-Veffer bleef achter in Vught. Een jaar na haar ouders en zusje werd ze alsnog op transport gezet naar Auschwitz. Na enkele dagen werd Lotty doorgestuurd naar Reichenbach, op een dag reizen van Auschwitz. Daar moet ze werken.

Tot januari 1945 moet Lotty daar blijven. Als de bevrijding in aantocht is, moeten Lotty en de andere de vrouwen weg uit Reichenbach. Lotty begint dan aan een vreselijke tocht door de kou, een van de zogenaamde dodenmarsen, die haar en de groep deels te voet en deels in open treinwagons langs dertien kampen voeren.

Reis terug naar Amsterdam
Op 4 mei 1945 werden de vrouwen door de nazi’s uitgewisseld tegen Duitse soldaten. Via Denemarken werd Lotty naar Zweden gebracht. Na ruim drie maanden reist ze met de trein naar Nederland, naar Amsterdam, naar huis.

Op 26 augustus 1945 kwam Lotty aan in Amsterdam, maar een thuis had ze niet meer. De eerste nacht in Amsterdam slapen zij en een vriendin op een bankje in de Apollolaan.

Na de oorlog bleef haar leven in het teken staan van de gruwelheden die hebben plaatsgevonden. Zo kwam er onder andere dankzij Lotty bij Kamp Vught het monument der verloren kinderen. Daarop staan de namen van alle 1269 gedeporteerde kinderen. Elk jaar vindt er een herdenking plaats.

Bankje op Apollolaan
Vorig jaar nog werd er op de Apollolaan een nieuw bankje neergezet om het leven van Lotty te eren. In haar eigen stad Amsterdam overleed ze afgelopen vrijdag op 97-jarige leeftijd.

In 2014 maakte AT5 een reportage met Lotty Huffener-Veffer. 

Medewerkers Wilhelmina Kinderziekenhuis voeren actie

Op dinsdag 31 juli luiden de werknemers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht samen met FNV-voorzitter Han Busker de noodklok om vijf voor twaalf. Ze houden een sit-in voor de ingang van het WKZ om letterlijk even bij te komen van de hoge werkdruk.

Ze voeren actie omdat ze van werkgeversvereniging NFU meer waardering en respect eisen in een goede cao. Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk, zowel fysiek als mentaal, niet meer aan kunnen. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzondering is geworden. De afgelopen periode zijn veel collega’s in het naastgelegen Prinses Máxima Centrum gaan werken en zijn er geen collega’s voor teruggekomen.

Roland Bosscha, psychiatrisch verpleegkundige en vakbondsfunctionaris FNV bij het UMC en WKZ in Utrecht: "Het is echt noodzakelijk dat NFU snel met een fatsoenlijke loonsverhoging komt en een concrete aanpak van de hoge werkdruk. Dat is de enige manier hoe we het huidige personeel kunnen behouden en nieuw personeel aan kunnen trekken. Daarnaast willen we een goede generatieregeling. Want er moet veel meer en jonger personeel bijkomen!"

Actie WKZ 
Tijdens de lunchpauze zullen minimaal 200 artsen, verpleegkundigen, administratief medewerkers en andere collega’s voor de ingang van het WKZ samen om 11:55 uur de noodklok luiden en hun werkgever oproepen om achter het eigen personeel te staan. De werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen. 

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn in mei vastgelopen. Ongeveer 60.000 mensen volgen deze cao.


Café in Zaandam dicht wegens illegaal gokken

Illegaal gokken, drugsgebruik en drugsbezit. Dat is wat een gezamenlijke actie van gemeente, politie en Kansspelautoriteit woensdagavond 25 juli aan het licht heeft gebracht in een café aan de Damkade in Zaandam. Het café is met onmiddellijke ingang gesloten op last van de burgemeester. De gemeente onderzoekt of dit gevolgen heeft voor de vergunning.


Illegaal gokcafé Zaandam gesloten (Bron: gettyimages)

In het café werd gelegenheid geboden tot het illegaal gokken op sportwedstrijden via een zogenoemde ‘gokzuil’. Gokzuilen zijn computers met een internetverbinding die zo zijn ingericht en ingesteld, dat een klant kan wedden op sportwedstrijden. Gokken via een gokzuil is in strijd met de Wet op de kansspelen. Het café aan de Damkade speelde een belangrijke rol in het illegale gokcircuit. De afgelopen weken is er voor ruim 25.000 euro omgezet met illegaal gokken.

Uit observaties is gebleken dat dit café een verzamelplek is voor overlastgevende jongeren met veelal drugs- en geweldantecedenten. Bij de controle werd bij alle bezoekers van het café drugs aangetroffen. Ook werden in het café softdrugs gebruikt en werd gelegenheid geboden om waterpijp te roken en lachgas te gebruiken.

"Dit is niet waar ik aan denk bij veilig en gezellig uitgaan in Zaanstad", aldus burgemeester Hamming. "Dit soort cafés waar jongeren in aanraking komen met illegaal gokken, drugs en aanverwante criminele zaken willen we niet en daar treden we tegen op."

Eiking wint derde etappe Tour de Wallonië, Wellens blijft leider

Odd Christian Eiking heeft de derde etappe in de Tour de Wallonie gewonnen. De renner van Wanty-Groupe Gobert reed in de finale weg uit een kopgroep en won met enkele secondes voorsprong. Tim Wellens blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Voor de renners stond er een etappe van 167,2 kilometer op het programma van Chimay naar La Roche-En-Ardenne, met daarbij zes beklimmingen. Het duurde even voordat een kopgroep wegreed uit het peloton, maar uiteidenlijk waren Alex Kirsch (WB Aqua Protect Veranclassic), Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Lionel Taminiaux (AGO-Aqua Service) de gelukkigen.

Taminiaux was de eerste afhaken bij de kopgroep. Later viel het tweetal ook terug, nadat Kirsch door de ploegleiderswagen van zijn medekoploper werd geraakt. Er ontstond een nieuwe kopgroep van zeven renners, maar die raakte op het heuvelachtige parcours niet ver en werden op 25 kilometer van de streep teruggepakt.

Op de voorlaatste beklimmingen waren er meerdere aanvallen, maar niemand kon het verschil maken. Op zeven kilometer van de streep lag de laatste beklimming van de dag en daar ontstond er een kopgroep van tien renners met daarbij als belangrijkste namen klassementsleider Wellens en Fabio Aru. Aru probeerde het nog wel, maar de Italiaan kreeg geen ruimte.

In de afdaling van de laatste beklimming, vier kilometer van de streep, versnelde Eikng. De Noor van Wanty - Groupe Gobert profiteerde ervan dat ze in de achtergrond naar elkaar keken en had zo snel een mooie voorsprong te pakken en hield dat tot de meet vol. Het peloton had de aansluiting weer gevonden bij de eerste achtervolgers, maar kon niet meer het gat dichten naar Eiking.

Daardoor pakte de Noor zijn eerste zege van het jaar. Quinten Hermans won de sprint van het peloton en finishte als tweede. Tim Wellens start morgen wederom in de leiderstrui.

Digimon Survive krijgt ook Westerse release voor consoles en pc

Gisteren kregen we al een eerste indruk te zien van Digimon Survive, een turn-based strategische RPG die wordt uitgegeven door Bandai Namco. Vandaag kondigt de Japanse uitgever aan dat de game ook naar het Westen komt, en naar meer platformen dan voorheen aangekondigd.

Voor de release in Europa en de Verenigde Staten wordt de game ook uitgegeven voor Xbox One en Steam, naast de eerder aangekondigde platformen PlayStation 4 en Nintendo Switch. In een korte beschrijving heeft Bandai Namco iets meer losgelaten over de game: ter viering van de 20e verjaardag van de Digimon anime, maakt Bandai Namco een gloednieuw avontuur in een mysterieuze wereld. Een nieuwe groep tieners voor het Digimon-universum, verdwaalt tijdens een schooluitje en komt terecht in een vreemde wereld vol monsters en gevaar. Tijdens hun terugweg naar huis zal de groep te maken krijgen met dodelijke gevechten en moeilijke beslissingen. Keuzes die onderweg worden gemaakt zullen het einde van het verhaal bepalen, en bovendien beïnvloedt het de manier waarop jouw Digimon zullen evolueren.

Zoals in de trailer is te zien zullen gevechten in 2D weergegeven worden, in een klassieke SRPG-stijl. De muziek zal worden verzorgd door Tomoki Miyoshi. Bandai Namco belooft ons verder snel met meer informatie te komen over Digimon Survive, dat in 2019 zou moeten uitkomen. De aankondiging gaat overigens gepaard met een Engels vertaalde trailer, wat het wellicht waard maakt om de trailer opnieuw te bekijken.

DEEN misleidt klant over dierenwelzijn

Supermarkt DEEN presenteert haar beleid op het gebied van dierenwelzijn gunstiger dan in werkelijkheid het geval is. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) na een klacht van Wakker Dier. DEEN zegt onder andere dat zij geen kiloknallers verkoopt, en dat haar assortiment kip- en varkensvlees optimaal verduurzaamd is. De RCC vindt die uitspraken misleidend. Wakker Dier is blij met de uitspraak van de Commissie: “Niet alleen kiloknalt DEEN er op los, ze liegen er ook nog over. Onsmakelijk en oneerlijk,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Radiospot aanleiding
DEEN deed de uitlatingen naar aanleiding van een radiospot van Wakker Dier. In de commercial waarschuwt Wakker Dier de klant van DEEN voor de kiloknallers van de supermarkt. DEEN werd aangesproken in de kiloknallercampagne omdat zij regelmatig bovenin de kiloknallerranglijst eindigt.

Driemaal onjuist
In een reactie op de radiospot zegt DEEN dat zij geen kiloknallers verkoopt, haar kip- en varkensvleesassortiment optimaal verduurzaamd is, en dat zij geen gebruik kan maken van het Beter Leven keurmerk alleen omdat zij een eigen slagerij heeft. Deze reactie van DEEN werd door diverse media opgepikt. Nu zijn alle drie de uitspraken door de RCC als onjuist beoordeeld. Hilhorst: ”We snappen dat DEEN liever ontkent dat ze stunt met dierenleed. Maar in plaats van haar klanten voor te liegen, kan ze er dan beter gewoon mee stoppen.”

Zwaargewonde bij schietpartij Amsterdam-Zuid

In de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid heeft vanmiddag een schietpartij plaatsgevonden. Dat bevestigt de politie. Meerdere hulpdiensten waaronder een medisch traumateam zijn naar de straat gestuurd.

Het zou ongeveer ter hoogte van de Jan van Eijckstraat gebeurd zijn. Het slachtoffer is ernstig gewond geraakt en onder begeleiding van politiemotoren naar het ziekenhuis overgebracht.

Er is inmiddels ook een Burgernet-melding verspreid om naar een man uit te kijken van 1.60 meter groot. Hij droeg een rood-zwart gestreepte korte broek, een blauw overhemd en had een zwart tasje bij zich. De politie benadrukt hem niet zelf te benaderen maar 112 te bellen.

De Beethovenstraat is vanwege de schietpartij afgezet. Tram 5 en 24 rijden daardoor ingekort tot het Haarlemmermeerstation.

De Zwaan stijgt met stip op ranking PDC

Jeffrey de Zwaan na zijn halve finale op de World Matchplay een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst van de PDC. The Black Cobra steeg van de 68ste plek naar de vijftigste plaats op de PDC Order of Merit. De Leidschendammer was de grote smaakmaker van het toernooi met overwinningen op Michael van Gerwen, Adrian Lewis en Dave Chisnall. De opmars van De Zwaan werd in de halve finale gestuit door Gary Anderson, de uiteindelijke winnaar.

Anderson bleef ondanks zijn eindzege steken op de vierde plek op de wereldranglijst. De achterstand op nummer drie Rob Cross is verkleind tot 67.000 pond. De nummer één positie van Michael van Gerwen is nog ver buiten bereik. Mighty Mike voert met 1.693.750 pond de ranking aan, ruim twee keer zo veel als nummer twee Peter Wright. De Schot verdiende 'slechts' 747.750 pond de afgelopen twee jaar met pijltjes gooien. 

Raymond van Barneveld en Jermaine Wattimena kenden ook een positieverbetering. Van Barneveld verruilde de dertiende plaats in voor de elfde plek. Wattimena steeg één plaats en is nu de nummer 33 van de wereld. Jelle Klaasen en Benito van de Pas, afwezig in Blackpool, bleven respectievelijk negentiende en twintigste plek staan.

Vincent van der Voort (35), Christian Kist (39), Jan Dekker (42), Ron Meulenkamp (48) en Jeffrey de Graaf (58) zijn de andere Nederlanders in de top-64 op de wereldranglijst.

Britse tabloids waarschuwen voor nachtleven A'dam

Terwijl Amsterdam haar hoofd breekt over de vraag hoe de toeristenstroom kan worden ingedamd, lijkt ombudsman Arre Zuurmond daar onbewust een flinke bijdrage aan te leveren. Zijn quotes hebben nu ook de Engelse media bereikt die er vervolgens nog een schepje bovenop doen.

Op basis van de verslagen van Zuurmond vanaf de Wallen, waar hij tijdelijk woont, schrijft de Britse tabloid Mirror dat toeristen de 'wetteloze jungle' na zonsondergang beter kunnen mijden. Amsterdam wordt een no-go-zone 'waar de politie de situatie niet langer onder controle heeft'.

'De stad wordt gevaarlijk 's nachts', schrijft de krant. 'Met groepen losgeslagen jongeren die rondsluipen, straatraces houden, stelen, schreeuwen en wildplassen.'

Ook The Daily Star schrijft op basis van de tweets van en interviews met ombudsman Zuurmond dat 'de Amsterdamse politie worstelt met straffeloosheid'. Lezers van de krant worden gewaarschuwd voor 'het broeinest van criminaliteit waar Amsterdam na zonsondergang in verandert'.

'Tekort aan dienders'
Burgemeester Halsema erkent in De Telegraaf van vandaag dat de stad 'écht een tekort aan dienders heeft', zeker als je hun aantal afzet tegen het aantal toeristen dat dagelijks door het centrum loopt, slentert of zwalkt.

Ezels breken rug door dikke toeristen op Grieks eiland

Het Griekse eiland Santorini is ontzettend populair onder toeristen, maar voor de lokale ezels is dat niet best. Vele toeristen zijn namelijk te besodemieterd om zelf even de berg of de steile stenen trapjes naar Fira op te lopen en gaan dus maar op de rug van een ezel.

Voor een ezel die grofweg een kilo of vijftig op gezonde wijze kan dragen is dat vaak geen pretje, zeker niet als je je bedenkt dat ook ranzigdikke toeristen gewoon op de rug van zo'n beest gezet worden. Het resultaat: gebroken ruggen en ingezakte ruggengraten.

Volgens Help the Santorini Donkeys zouden toeristen verplicht gewogen moeten worden. Eigenaren zien hun inkomsten natuurlijk verdwijnen en zijn het dan ook niet eens met maatregelen, maar ze ondernemen wel enige actie: de boeren fokken vooral door met grote ezels met sterke ruggen.

Die eigenaren staan dan ook niet echt aan de kant van hun ezels: hele dagen staan de dieren met veel te weinig water in de brandende zon, terwijl ze na hun sleurwerk met een toerist op de rug boven ook nog eens vracht moeten vervoeren in de steile straatjes.

Een lekker pensioen na een leven hard werken - waar ze vaak ernstige 'doorzitwonden' aan overhouden - zit er naar verluidt ook niet in. Oude ezels worden aan hun lot overgelaten of volgens dierenbeschermers zelfs 'gewoon' van de rotsen geduwd, linea recta de zee in.

FC Utrecht heeft transfervrije Bergström binnen

FC Utrecht heeft zich versterkt met Emil Bergström. De 25-jarige verdediger komt over van Rubin Kazan.

Bergström stond sinds februari 2016 bij die club onder contract. Omdat de Russen zich niet aan financiële afspraken hielden, liet de Zweed deze zomer zijn contract ontbinden. FC Utrecht kon hem daardoor transfervrij vastleggen. Bergström werd de laatste weken ook aan Racing Genk, Anderlecht, FC Basel en Udinese gelinkt.

Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam noemt de nieuwe aanwinst een 'intelligente speler'. "Emil is een echte verdediger en beschikt over veel duelkracht. Aan de bal neemt hij initiatief en hij heeft een goede passing. Voor zijn leeftijd heeft hij al heel veel ervaring", zegt Zuidam op de officiële website van FC Utrecht.

Emil Bergström debuteerde in april 2011 in de Zweedse competitie als speler van Djurgårdens IF. Na 144 duels in het eerste elftal maakte de drievoudig international de overstap naar Rubin Kazan. De laatste anderhalf jaar werd de centrumverdediger verhuurd aan Grasshoppers, waar hij net als bij Djurgårdens aanvoerder werd.

Fietsers Tadzjikistan bewust aangereden

De Tadzjiekse politie heeft maandagochtend bekend gemaakt dat de Tadzjiekse automobilist die zondagmiddag een Nederlandse fietser doodde en een ander verwondde, de groep toeristen opzettelijk heeft geramd. 

De 56-jarige René Wokke uit Amsterdam overleed bij de aanslag, zijn vriendin Kim Postma raakte gewond. Volgens een broer van René was het tweetal op weg van Thailand naar Iran, en wilden zij het 'onveilige' Afghanistan hierbij mijden. Tadzjikistan had de 'veilige route' moeten zijn. 

Een official gaf in Tadzjiekse nieuwskanalen bovendien aan dat de reizigers na de bewuste crash met een ‘scherp voorwerp’ zouden zijn aangevallen. Hij wilde nog niet stellen dat er sprake was van een terroristische aanslag. De politie houdt ook nog rekening met een roofoverval of een meervoudige moord. Bij de aanval kwamen ook een Zwitser en twee Amerikanen om het leven. De groep fietsers verkende gezamenlijk het land, dat erg populair is onder toeristen.

Een van de inzittenden van de auto, een 21-jarige Tadzjiek, werd na een klopjacht gearresteerd. Twee andere inzittenden die zich bij hun aanhouding verzetten, werden doodgeschoten. De autoriteiten zijn nog op zoek naar drie andere verdachten, die gewapend zouden zij met geweren en messen. Wat hun rol is, is nog niet duidelijk.

Een van de gewonde slachtoffers heeft in het ziekenhuis bovendien verklaard dat de groep ook is beschoten door de daders.

De minister van Binnenlandse Zaken in de voormalige Sovjet-Republiek, Ramazon Rahimzoda, verklaarde maandagochtend op een persconferentie dat het motief achter de aanval nog niet duidelijk was. President Emomalii Rahmon heeft persoonlijk de leiding over het onderzoek op zich genomen.

,,We moeten nu zo snel mogelijk helder krijgen of er daadwerkelijk sprake is van een terroristische aanslag”, gaf Rahimzoda aan.

 


No Man's Sky bestseller na 'Next'-update

No Man's Sky is typisch zo’n geval van een game die zo gehypet werd dat die alleen maar tegen kon vallen. Een groot succes bij de lancering, een net zo grote deceptie een minuut na het opstarten van de game. Ontwikkelaar Hello Games heeft het er echter niet bij laten zitten en sinds een paar dagen is de ‘Next’-update live. En deze lijkt zijn vruchten af te werpen.

De ‘Next’-update is een grote overhaul van de game en voegt veel verbeteringen toe. Er is nu onder andere co-op multiplayer, een verbeterde verhaalmodus en een third-person cameraperspectief. Dit samen met de 50 procent afprijzing heeft ervoor gezorgd dat No Man’s Sky momenteel de bestverkochte game is op Steam. In de Verenigde Staten staat die daarnaast ook in de top 5 bestverkochte games op Xbox One, een platform waar No Man’s Sky sinds 24 juli – met het uitkomen van de ‘Next’-Update – beschikbaar op is.

De ‘Next’-update heeft de twee jaar oude game nieuw leven ingeblazen. Waar de reacties twee jaar geleden echter vernietigend waren, zijn ze nu een stuk positiever. No Man’s Sky is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

No Man's Sky Steam

Orange is the New Black - seizoen 6

Eindelijk is het nieuwe seizoen van de Netflix-komedie Orange is the New Black verschenen op de populaire streamingdienst. Trouwe kijkers hebben er meer dan een jaar op moeten wachten, maar met weer dertien afleveringen in het vooruitzicht is er gelukkig niets te klagen. Onze eerste indruk? Na het iets te ambitieuze vorige seizoen waarin in dertien afleveringen de gebeurtenissen van een paar dagen verteld werden, gaat het zesde seizoen weer terug naar een soap-achtige verhaaltelling. Nieuwe personages maken hun intrede, en ook oude personages worden in de schijnwerpers geplaatst. Netflix levert weer een perfect seizoen af om binnen no-time te bingewatchen!

Ingevroren wormen na tienduizenden jaren weer wakker

Interessant of ietwat beangstigend nieuws, of wellicht allebei? Biologen in Rusland hebben namelijk rondwormen wakker kunnen maken en dat is op zich niet heel bijzonder, ware het niet dat de diertjes al enkele tienduizenden jaren ingevoren waren in een laag Siberische permafrost.

De onderzoekers namen meer dan driehonderd monsters permafrost, afkomstig uit diverse tijdperken en locaties. Twee van die monsters bleken levensvatbare rondwormen te bevatten en die wilde men maar wat graag opwarmen. Voor de rondwormenfans onder ons, het gaat hier om exemplaren van Panagrolaimus detritophagus en Plectus parvus.

De eerste werd dertig meter onder de grond gevonden in wat ooit een eekhoornhol was. Deze stortte grofweg 32.000 jaar geleden in en bevroor. Plectus werd slechts 3,5 meter onder de grond gevonden en het permafrostmonster waar de worm in was bevroren bleek na koolstofdatering maar liefst 42.000 jaar oud te zijn.

De wormen werden in petrischaaltjes gelegd en in een laboratorium enkele weken opgewarmd bij een temperatuur van een graad of twintig. Langzaam maar zeker begonnen de slaapkoppen rond te kruipen en wat voedsel te eten: ze waren eindelijk wakker en wel in een geheel nieuwe wereld dan waarin ze in 'slaap' gevallen waren. 

Overigens zijn de rondwormen niet de eerste organismen die uit de permafrost gehaald zijn. Zo werd enkele jaren geleden al eens een dertigduizend jaar oud virus 'tot leven gewekt' - want dat kán natuurlijk niet fout aflopen. Dat het nu ook met rondwormen gelukt is mag echter zeer bijzonder genoemd worden: "Dit kan van groot belang zijn voor bijvoorbeeld astro- of cryobiologie", aldus de onderzoekers.

Het goede nieuws is dat de rondwormen amper een millimeter groot zijn, dus een rondwormenmaal zullen wij niet snel worden. Het slechte nieuws is dat er in de Siberische permafrost mogelijk nog van alles ingevoren zit, wachtend om ook vrij te komen, zoals gevaarlijke virussen. Of vleesetende dinosaurussen en sabeltandkatten, maar die kans is dan weer niet zo groot.

De liefhebber van wetenschappelijke materie kan hier terecht voor het volledige onderzoeksverslag, wij houden het maar even iets luchtiger. Aangezien deze diertjes enkele tienduizenden jaren hebben 'geslapen' ligt de vraag van de dag natuurlijk voor de hand: hoe lang zou jij willen slapen, ingevroren of niet, als je mocht kiezen?

Natuurbrand Gilze onder controle

In Gilze (Noord-Brabant) zijn meerdere brandweerwagens aanwezig om een natuurbrand te blussen. De brandhaard aan het Geuzenpad is moeilijk bereikbaar volgens Omroep Brabant. 

De brand wordt bestreden met water en vuurzwepen. Dat is een soort bezem waarmee beginnende branden worden geblust. Er zijn drie blusvoertuigen en twee tankautospuiten aanwezig. Ook is er een politiehelikopter onderweg. 

Update 11:12 uur
De veiligheidsregio meldt dat de natuurbrand in Gilze onder controle is. Er is een gebied van circa honderd bij vijftig meter in de as gelegd. De komende uren is de brandweer nog zoet met het nablussen van de brand. 

MLB: 'No-hitter' op laatste moment verpest, rake klap Schoop

Honkballer Sean Newcomb was er zó dichtbij: een no-hitter, op de uitermate zeldzame perfect game na het hoogst haalbare voor een werper in één wedstrijd. Toch ging het nog fout voor de pitcher van de Atlanta Braves in het duel met de Los Angeles Dodgers.

Na acht innings hadden de Dodgers nog altijd geen enkele hit genoteerd. Newcomb werkte de eerste twee slagmannen in de negende inning ook weg, maar met nog één out te gaan raakte Chris Taylor de bal wél goed. De Dodgers kwamen zo alsnog op een hit, Newcomb's no-hitter was vernaggeld.

Newcomb werd gelijk naar de kant gehaald en Dan Winkler kwam de heuvel op om het karwei af te maken. Dat ging niet heel makkelijk en hij gaf nog een run weg, maar uiteindelijk klaarde hij de klus en wonnen de Braves met 4-1.

In Baltimore wonnen de Orioles met 11-5 van de Tampa Bay Rays en Jonathan Schoop had daar een prima aandeel in. De Nederlands international sloeg in de zevende inning een 3-run homerun - zijn 17e homerun van 2018 - en daarmee waren de Orioles definitief af van de Rays.

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 11-5
Boston Red Sox - Minnesota Twins 3-0
New York Yankees - Kansas City Royals 6-3
Cincinnati Reds - Philadelphia Phillies 4-0
Detroit Tigers - Cleveland Indians 1-8
Miami Marlins - Washington Nationals 5-0
Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers 4-1
Pittsburgh Pirates - New York Mets 0-1
Chicago White Sox - Toronto Blue Jays 4-7
Houston Astros - Texas Rangers 3-4
Colorado Rockies - Oakland Athletics 3-2
San Francisco Giants - Milwaukee Brewers 8-5
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 5-8
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 4-5
St.Louis Cardinals - Chicago Cubs 2-5

Net geen no-hitter voor Newcomb (Bron: YouTube)

70-jarige van fiets geduwd, dader spoorloos

Afgelopen zaterdag om ongeveer 17:30 uur, is een 70-jarige man uit Maassluis gewond geraakt nadat hij door een andere man van zijn fiets werd geduwd. Dit gebeurde op de Trekkade in Vlaardingen in de buurt van de houten fietsbrug over de Vlaardingse Vaart.

Het slachtoffer fietste op de Trekkade in de richting van Vlaardingen. Hij had zojuist een andere fietser ingehaald, maar die kwam hem toch weer voorbij rijden. Daarbij duwde hij de 70-jarige man van zijn fiets, die daardoor ten val kwam. Ook de ‘duwer’ zelf kwam ten val. De 70-jarige brak zijn been bij de val en kon niet meer opstaan. De veroorzaker van de val stond wel op en is verdwenen zonder zijn identiteit kenbaar te maken.

Enkele mensen zijn getuige geweest en hebben het slachtoffer ook geholpen. De man die de duw gaf is echter nog steeds niet bekend. De politie is op zoek naar de dader en vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad  Anoniem. 

PostNL mag tarieven in 2019 verder verhogen

PostNL mag de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2019 verhogen. De extra ruimte is 14,2%. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dat bepaald op basis van de wettelijke regels.

Het doel van deze wettelijke regels is dat consumenten en bedrijven niet teveel betalen voor de postbezorging, terwijl PostNL tegelijkertijd het basispakket aan postdiensten rendabel kan leveren. De extra tariefruimte houdt vooral verband met de verdere daling van het aantal poststukken. Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn.

Tariefvoorstel PostNL
Nu de ACM de tariefruimte heeft vastgesteld kan PostNL een tariefvoorstel doen voor de tarieven van 2019. De ACM beoordeelt vervolgens of deze tarieven voldoen aan de wettelijke eisen. Later dit jaar wordt dus pas duidelijk welke prijzen PostNL in het nieuwe jaar gaat hanteren voor bijvoorbeeld postzegels en frankeermachinepost.

PostNL slaagt er tot nu toe in om door jaarlijkse tariefsverhogingen en door kostenbesparingen het volumeverlies te compenseren en het basispakket winstgevend uit te voeren. In 2017 behaalde PostNL een omzetrendement van 6,49% op het basispakket.

PostNL als enige verantwoordelijk voor basispakket
De wet legt regels op aan PostNL omdat dit bedrijf als enige postvervoerder in Nederland verantwoordelijk is voor het verzorgen van een basispakket aan postdiensten (de universele postdienst). Het gaat daarbij onder andere om losse brieven en pakketten, aangetekende post en partijenpost (brieven en pakketten) van en naar het buitenland. De tarieven voor de losse brieven en pakketten binnen de universele postdienst zijn gereguleerd.

Met de opbrengst van de losse brieven en pakketten mag PostNL alleen de kosten terugverdienen die zij maakt om die post te verzamelen en te bezorgen, inclusief een rendement van maximaal 10% op de omzet. De ACM beoordeelt dit jaarlijks bij het bepalen van de tariefruimte en de tarieven.

Het ministerie van EZK publiceerde onlangs plannen om de wetgeving zo aan te passen dat postbezorging ook in de toekomst betaalbaar en betrouwbaar blijft.

Dronken vrouw knalt tegen boom

Zondagavond reed een bestuurster met een auto op de Frisostraat in Hulst tegen een boom. Het ongeluk gebeurde rond 20.00 uur. Politie en de ambulancedienst gingen naar het ongeval. De auto was dusdanig hard tegen de boom gereden, dat de boom op de plaats stond, waar eigenlijk het motorblok hoorde te zitten.

De vrouw (38) uit Hulst had teveel alcohol gedronken. Het resultaat van de ademtest was 1.200 ug/l, bijna zes keer de toegestane hoeveelheid. De bestuurster werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Omdat ze hierdoor geen uitgebreide ademanalyse op het politiebureau kon afleggen, nam een arts een bloedproef af.

Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. Het resultaat hiervan is over ongeveer twee weken bekend. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt. Een bergingsbedrijf heeft de zwaar beschadigde auto weggetakeld.

Sky grootverdiener in de Tour, Sunweb en LottoNL-Jumbo in top 3 geldklassement

Team Sky verdiende het meeste prijzengeld in de Tour de France. De Britse ploeg heeft dat vooral te danken aan de eindzege van Geraint Thomas wat goed is voor 500.000 Euro. Ook de derde plaats van Chris Froome levert de ploeg nog eens 100,000 euro op. Ook Sunweb en LottoNL-Jumbo staan in de top drie van het klassement.

Sunweb heeft de tweede plaats in het klassement te danken aan Tom Dumoulin. De 27-jarige Nederlander werd tweede in het algemeen klassement en dat is goed voor 200.000 euro. Ook kreeg hij nog 11.000 euro voor zijn etappezege in de tijdrit. Ook twee tweede plaatsen van Dumoulin leverde de ploeg nog eens 11.000 euro op.

LottoNL-Jumbo is goed voor een derde plaats in het geldklassement. De ploeg werd vierde en vijfde in het eindklassement wat goed is voor een totaalbedrag van 130.000 euro. Ook winst de Nederlandse ploeg drie etappes te winnen wat een bedrag op leverde van in totaal 33.000 euro.

Dimension Data, EF Education First-Drapac, Katusha - Alpecin en Lotto Soudal moeten het doen met een bedrag onder de 20.000 euro.

1. Team Sky €726,630
2. Team Sunweb €245,280
3. Lotto NL Jumbo €190,980
4. Quick-Step Floors €145,070
5. Bora-hansgrohe €125,900
6. Movistar Team €114,620
7. UAE Team Emirates €100,650
8. Bahrain-Merida €86,050
9. AG2R-La Mondiale €69,800
10. Trek-Segafredo €58,850
11. Wanty-Groupe Gobert €56,600
12. BMC Racing €54,340
13. Astana Pro Team €53,530
14. Groupama-FDJ €53,290
15. Direct Energie €40,850
16. Team Fortuneo-Samsic €36,590
17. Cofidis, Solutions Credit €25,780
18. Mitchelton-Scott €20,970
19. Team Katusha Alpecin €18,070
20. Lotto Soudal €16,750
21. Team Dimension Data €15,730
22. EF Education First-Drapac Cannondale €14,420

Onderzoek: seks maakt gelukkig

Als je dit als iemand met een FOK!account leest zul je het helaas niet weten, maar onderzoek zegt het dus is het zo: seks maakt je gelukkig! Dat is dus gebleken uit onderzoek en wel door de George Mason University onder 152 studenten, gemiddeld 24 jaren jong.

Omdat er nog niet genoeg onderzoek gedaan was naar het effect van seks op de mentale gesteldheid wilde men dat toch maar onderzoeken. De studenten werd gevraagd om drie weken lang een dagelijks dagboek bij te houden, met informatie als hoe betekenisvol hun leven voelde sinds het vorige dagboekmoment, de gemoedstoestand en elke seksuele activiteit, inclusief het niveau van genot en intimiteit.

In totaal gaf 63 procent van de deelnemers aan een monogame relatie te hebben, maar dat bleek weinig effect te hebben op de voordelen die men uit de seks haalde - in tegenstelling tot de 'sterkte' van de relatie. Na een potje seks voelde de studenten zich de volgende dag beduidend beter, en gaven ze meer betekenis aan hun leven. Hoe beter de seks was, hoe sterker de effecten waren.

De onderzoekers doken ook in de resultaten om te kijken of mensen misschien niet gewoon gelukkiger waren vóór ze seks zouden hebben, maar dat maakte geen verschil. "De gemoedstoestand had geen voorspellende werking over de seks van de volgende dag, of het genot en de intimiteit daarvan", aldus de onderzoekers. 

Grote Defensie-oefening Falcon Autumn in midden-, oost- en noord-Nederland

Defensie oefent van 17 september tot en met 12 oktober met diverse luchtmobiele grondeenheden, 16 helikopters, een C-130 transportvliegtuig, een Duits C-160 transportvliegtuig, twee Belgische F16 jachtvliegtuigen en twee Duitse Tornado gevechtsvliegtuigen in het midden, oosten en noorden van Nederland. Tijdens de jaarlijkse oefening Falcon Autumn wordt ook gebruik gemaakt van civiel grondgebied en vaak over bewoond gebied gevlogen.

Het programma start woensdag 26 september en duurt tot 10 oktober. Falcon Autumn wordt uitgevoerd door 11 Air Manoeuvre Brigade. Dat is een samenwerkingsverband tussen 11 Luchtmobiele Brigade (Koninklijke Landmacht), het Defensie Helikopter Commando en 336 Squadron (Koninklijke Luchtmacht). Grondeenheden van de luchtmobiele brigade – inclusief Duitse militairen van de partnereenheid Division Schnelle Kräfte – voeren tijdens Falcon Autumn diverse tactische opdrachten uit, ondersteund met transport- en gevechtshelikopters en enkele jachtvliegtuigen. De geïntegreerde lucht – en grondsamenwerking wordt hiermee getraind. Militair Luchtvaart Terrein (MLT) Deelen is de vaste uitvalsbasis voor alle oefenacties naar verschillende oefengebieden in Nederland.

Voor Falcon Autumn 2018 is MLT Deelen geopend voor militair vliegverkeer van 8.00 uur tot en met 23.00 uur. Op 2, 3, 4 en 8 oktober betreft het een openstelling tot 24.00 uur. Er wordt uitsluitend op doordeweekse dagen gevlogen. Falcon Autumn vindt plaats in de volgende gebieden: omgeving Deelen, de Veluwe, Assen, Twente, Terwolde, Coevorden, Vlasakkers en Leusderheide, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp Marnewaard en provincie Groningen.

Trainen
Militaire eenheden trainen zoveel mogelijk in samenstellingen waarmee zij ook tijdens missies optreden, dus ook als lucht- en landmacht samen (joint) en met internationale partners (combined). Falcon Autumn is de grootste jaarlijkse joint en combined oefening in Nederland. Naast de vaste oefenterreinen gebruikt Defensie ook graag civiele gebieden, om zoveel mogelijk reële scenario’s te kunnen simuleren.

Om veilig te kunnen opereren in een missiegebied trainen helikopterbemanningen van Defensie het hele jaar door. Een deel van hun training vindt plaats in simulatoren. Een deel zal echter altijd in de praktijk beoefend moeten worden. Het doel van deze trainingen is vliegers van de Apache, Cougar en Chinook helikopters 'onder hoge dreiging' voor te bereiden op een professionele inzet tijdens missies en operaties in binnen- en buitenland. Om operaties goed te volbrengen, is het noodzakelijk het vliegen op lage hoogte te beoefenen. Ook het uitvoeren van gezamenlijke missies in het donker wordt getraind. Hierdoor speelt een aantal scenario’s zich in de avonduren af.

Klachten
Een woordvoerder van Defensie: "Wij bereiden onze militaire oefeningen zorgvuldig voor en proberen, indien mogelijk, onze vliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden over de diverse oefengebieden in Nederland. Ook nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor de leefomgeving te spreiden."

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Via het twitteraccount van het Defensie Helikopter Commando (@dhcluchtmacht) wordt de omgeving met betrekking tot vliegbewegingen van de meest recente informatie en eventuele onvoorziene wijzigingen voorzien. Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.


Beelden van de oefening in 2011

Eerste ATP-titels voor Berrettini en Basilashvili

Tennissers Matteo Berrettini en Nikoloz Basilashvili hebben de eerste ATP-titel uit hun carrière te pakken. De Italiaan pakte de titel in het Zwitserse Gstaad, Basilashvili was de beste in Hamburg.

In de finale in Gstaad nam Berrettini het op tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut. Die liet twee setpoints liggen in de tiebreak van de eerste set, waarna een late break in het tweede bedrijf hem fataal werd: 7-6 (9), 6-4. Berrettini kon overigens dubbel feesten: met veteraan Daniele Bracciali, terug van een schorsing wegens matchfixing, won hij ook het dubbelspel in Gstaad en ook dat was een unicum voor Berrettini.

In Hamburg stond Basilashvili na Kitzbühel 2016 en Memphis 2017 voor de derde keer in een finale en dit keer was het wel raak. De Argentijn Leonardo Mayer, winnaar van het toernooi in 2014 en 2017, leek na een simpele tweede set de winst te pakken, maar in set drie draaide Basilashvili het toch weer knap om: 6-4, 0-6, 7-5.

Tot slot werd er ook in het Amerikaanse Atlanta nog gespeeld en dat leverde een feestje voor het thuispubliek op. In de geheel Amerikaanse finale rekende John Isner met een forse lading aces af met Ryan Harrison, die de eerste set nog had gewonnen: 5-7, 6-3, 6-4.

Politie vindt 13 kilo crystal meth in Rotterdam

Agenten van district Rotterdam-Zuid vertrouwden de situatie rond een appartement in Zuidwijk niet. Er stond niemand ingeschreven, maar er werd toch beweging waargenomen. Agenten besloten de woning te doorzoeken en met succes: ze vonden ruim 13 kilo van een stof, die crystal meth bleek te zijn, en een vuurwapen met geluiddemper en munitie. Een 52-jarige Colombiaan is aangehouden.

De woning viel op omdat er naast het vermoeden van spookbewoning ook aanwijzingen waren dat er mensen in en uit liepen met grote tassen. Een woordvoerder van de politie: "Omdat we vaker zien dat dit soort ‘onbewoonde’ appartementen worden gebruikt voor het opslaan en doorverkopen van drugs en/of wapens, met alle grote geldbedragen en gevaarlijke situaties die daarbij komen kijken, zorgde de optelsom voor toestemming om het pand binnen te gaan."

Ruim 2 miljoen
In de woning stond een 52-jarige Colombiaan, hij werd direct gearresteerd. Bij de doorzoeking die volgde vonden de agenten het vuurwapen en de koffer met drugs. Forensisch onderzoek wijst uit dat het inderdaad om crystal meth gaat. De straatwaarde is ruim 2 miljoen euro. Het onderzoek wordt voortgezet.

Spookbewoning
Criminaliteit rondom luxe appartementencomplexen en woontorens is geen nieuw fenomeen. Wel is er de afgelopen tijd veel meer aandacht voor gekomen waardoor de problematiek steeds zichtbaarder wordt. Dit zorgt ervoor dat er inmiddels veel expertise binnen de politie eenheid Rotterdam, gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie aanwezig is op het gebied van spookbewoning.

Het gaat veelal om dure luxe appartementen die via verhuurbemiddelingsbedrijven worden aangeboden. De huur van duizenden euro's wordt contant afgerekend. De werkelijke bewoner wordt niet aangemeld bij de gemeente zodat hij anoniem blijft. En vaak gaat het om appartementen in woontorens waar weinig sociale contacten zijn tussen bewoners.

Politie vindt 13 kilo Crystal Meth in Rotterdam (Foto: Politie.nl)
Politie vindt 13 kilo Crystal Meth in Rotterdam (Foto: Politie.nl)

'De Boer kandidaat bij FC Basel'

Frank de Boer is topkandidaat om de nieuwe hoofdcoach van FC Basel te worden. Dat meldt de Zwitserse krant TagesWoche.

FC Basel zoekt een nieuwe trainer, omdat donderdag de samenwerking met Raphael Wicky werd beëindigd. Onder zijn leiding slaagde Basel er afgelopen seizoen niet in om kampioen te worden. Inmiddels is het nieuwe seizoen in Zwitserland al begonnen en RotBlau pakte in twee duels slechts één punt.

"Er moet een trainer komen die meer ervaring heeft dan Wicky, die de rust terugbrengt binnen de club. We zullen niet opnieuw een nieuwkomer voor de groep zetten", wordt sportief directeur Marco Streller geciteerd. Totdat de nieuwe coach is gevonden, neemt oud-spits Alexander Frei tijdelijk de honneurs waar.

Frank de Boer werd een jaar geleden aangesteld als de nieuwe manager van Crystal Palace. Tien weken later was dat avontuur al voorbij, omdat de Londense club de eerste vier competitieduels allemaal verloor. Palace wist bovendien niet één keer te scoren. Met Roy Hodgson aan het roer wist de club vervolgens degradatie te voorkomen.

Guido Albers, de zaakwaarnemer van De Boer, is overigens niet bekend met de interesse vanuit Basel. "Ik heb met niemand van de club contact gehad", vertelt hij aan Voetbal International. "Zolang dat niet het geval is, gaan wij er ook niet over nadenken."

Topdrukte verwacht op Schiphol

Wie vandaag via Schiphol reist, is zeker niet de enige. Sterker nog: het wordt de drukste dag van het jaar op de luchthaven. Als er vandaag zoals verwacht 233.000 mensen via Schiphol reizen, boekt het vliegveld een nieuw record, zo meldt AT5 op haar website. 

Het vorige record werd op 31 juli 2017 gebroken. Die dag reisden er ruim 230.000 passagiers via de nationale luchthaven. Met 224.000 passagiers werd ruim een maand daarvoor (30 juni 2017) ook al een record geboekt.

Schiphol zelf spreekt van een 'piekdag' waarop de 'wachttijden oplopen'. Om tijd te besparen en stress te voorkomen krijgen passagiers het advies online in te checken, handbagage volgens de regels in te pakken en via de app de status van de vlucht te volgen.

Werkonderbreking
Zoals vaker de afgelopen tijd houden beveiligers ook vandaag korte werkonderbrekingen. In de vertrekhallen 2 en 3 legden beveiligingsmedewerkers het werk tussen 6.00 uur en 6.10 uur neer. Schiphol adviseerde rond die tijd rekening te houden met extra wachttijd, maar vanwege het vroege tijdstip heeft dat voor zover bekend niet tot extra vertraging geleid.

Wie binnen Europa vliegt wordt aangeraden om twee uur van te voren aanwezig te zijn. Voor intercontinentale vluchten is de richtlijn drie uur. Vanwege de drukte is het niet verstandig een strakker schema te volgen, maar tegelijker raadt Schiphol reizigers af om veel vroeger naar het vliegveld te komen.

Halsema: 'Tekort aan blauw is nijpend'

Burgemeester Halsema gaat er bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op aandringen meer geld vrij te maken voor extra agenten in Amsterdam. Volgens de kersverse burgemeester is er nu veel te weinig blauw op straat. Dat melt AT5 op haar website.

'We hebben op dit moment een aantal agenten, gemeten naar het aantal mensen dat hier woont', zegt ze in De Telegraaf. 'Maar we zijn een toeristische trekpleister en gemeten naar het aantal toeristen hebben we écht te weinig dienders.'

Halsema belooft daarom dat ze zich bij de minister en Tweede Kamer hard zal maken voor extra agenten. Onlangs maakte Grapperhaus ruimte voor zestig extra agenten, terwijl korpschef Aalbersberg herhaaldelijk had aangegeven vijfhonderd tot duizend extra agenten nodig te hebben.

'Probleem is dat er schaarste heerst in de handhaving bij politie en handhaving', zegt Halsema tegen de krant. 'Dat betekent dat er veel plekken in de stad zijn waar het heel goed zou zijn als erop toegezien wordt dat er niet wildgeplast en gekotst wordt, om maar wat te noemen.'

Auto ramt taxibusje, beide total loss

Op de A10 West bij Amsterdam is vannacht een automobilist door rood gereden en met hoge snelheid tegen een taxibusje aangeknald. De bestuurder reed vanaf de Bos en Lommerweg de snelweg op en zag het stoplicht over het hoofd. Niemand raakte gewond. Dat meldt AT5 op haar website. 

Het ongeluk gebeurde rond één uur vannacht. In het busje zaten zeven passagiers en volgens een getuige zijn zowel de passagiers als de bestuurder van de auto ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis.

Op de beelden is te zien dat de personenauto en de taxi veel schade opliepen. Beide voertuigen zijn total loss verklaard en afgevoerd.

FOK! Wat een weer: toch weer warm!

Welkom bij het weerbericht lieve kijkbuiskindertjes!

Oké, nu word ik flauw.  

Even terzake nu. Het was gisteren toch alweer een stuk warmer dan de dag er voor en vandaag komen daar nog een paar graden bij. Een hittegolf wordt het voorlopig niet, maar echt koele en frisse lucht eveneens niet. We schakelen over naar zomerweer dat meer bij ons past. Hoewel, het droogte-probleem is nijpend en wordt alleen maar erger.

Het is een consequente uitloper van het Azorenhogedrukgebied die nu weer een verbinding zoekt met een Fins hogedrukgebied en dat zorgt wederom voor een krachtige blokkade. Dit zien we al tijden. Sterker nog, er komt in ons land weer een aparte kern van hogedruk te liggen. Dus u begrijpt het al: neerslag van betekenis zit er absoluut niet in.

Gisteren viel er plaatselijk wat lichte regen, maar de sommen van 0,2 tot 2,1 mm maakte nu niet echt indruk. In het zuidoosten werd het trouwens gewoon weer 30 graden.

Dat gaat vandag ook gebeuren en dan op meer plaatsen. De maxima liggen morgen tussen de 27 graden aan zee tot 32 in Limburg en het oosten van het land. Dit is dan wel de hoogste temperatuur van deze week. Dat de zon morgen schijnt zal jullie niet verbazen. Toch sluit ik een enkele regen- of onweersbui in de avond niet uit. De grootste kans daarop is in het westen. Maar er zijn ook factoren die tegenwerken, dus ik hou het op een kleine kans.

Tot later!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Schotland van Spyla (Foto: spylacopa_68)
Inmiddels is Spylacopa_68 weer terug in Nederland, maar we hebben nog veel om van na te genieten van Schotland! ( Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kingdom Hearts III wordt geen korte game

Spelers kunnen in Kingdom Hearts III meer dan 80 uur aan content verwachten, waarvan ongeveer 40 tot 50 uur uit de main story bestaat. Dit heeft een Square Enix PR-vertegenwoordiger gedeeld met Geek.com tijdens een uur lange hands-on demo.

In deze demo werd de speler eerst naar Olympus gebracht. Deze wereld wordt gebruikt als een tutorial en biedt je de gelegenheid om gewend te raken aan de controls. Vervolgens bezoekt hij de wereld van Toy Story, waarin hij samen met Buzz en Woody tegen allerlei Heartless strijdt. Hij beschrijft verder veranderingen in de gameplay, zoals de mogelijkheid om drie keyblades tegelijk te kunnen equippen en de verbeterde movement van Sora. Ook valt er veel tijd te besteden aan minigames. Zo kun je weer verwachten dat je je eigen Gummi-schip gaat bouwen of juist een nieuwe minigame waarin je gaat koken met Remy uit Ratatouille.

Voor de volledige review van deze demo, klik dan hier.

kh3

Busch houdt Suarez van eerste Mexicaanse NASCAR-zege ooit

Kyle Busch heeft de tweede NASCAR Cup Series-race van het jaar op Pocono gewonnen. Kampioen Martin Truex Jr won de race op de Tricky Triangle in juni, dit keer stond er geen maat op Busch en zijn #18. Daniel Suarez reed heel lang mee om de zege, maar moet nog even wachten op de eerste Mexicaanse NASCAR-zege ooit. 

De eerste stage leverde weinig spektakel op. Danny Hamlin, Kurt Busch en Suarez hadden de leiding een tijdje in handen, maar Chase Elliott pakte de punten, voor Kevin Harvick, Hamlin en Kyle Busch. Met Erik Jones op kop werd het veld vervolgens weer op gang gevlagd voor de tweede stage. Daarin gebeurde ook weer niet veel: Corey Lajoie hing hem even voorzichtig in de muur, zonder grote schade, en Harvick pakte de stagewinst, voor Elliott, Clint Bowyer en Alex Bowman.

William Byron zat op een andere pitstopstrategie en vertrok zo met nog 55 van de 160 ronden te gaan als leider bij de herstart. Kyle Busch kwam naar voren en met 49 ronden te gaan pakte hij de leiding over van zijn protegé. Veertig ronden voor het einde ging het dan voor het eerst wat serieuzer fout: Brad Keselowski spinde in een bocht en ramde de muur, waarna hij na een mislukte poging verder te rijden definitief op moest geven.

Met 28 ronden te rijden konden we verder, met Kyle Busch, Suarez en Elliott in de voorste gelederen. Busch leek rustig op weg naar de zege, tot zes ronden voor het einde: Darrell Bubba Wallace ramde snoeihard de muur in, had even de tijd nodig om de auto uit te komen en wandelde vervolgens zichtbaar aangeslagen weg. 

Na de nodige opruimwerkzaamheden kon de boel verder, met Kyle Busch, Suarez, Jones en Elliott vooraan. Wederom leek Busch te winnen, maar weer moest hij geduld hebben: een ongeval met Aric Almirola liep allemaal wel goed af, maar zorgde wel voor een nieuwe caution. Met overtime ging men weer op pad en dit keer ging het allemaal goed. Spannend was het niet echt meer: Busch reed al gelijk weg en pakte zijn zesde zege van het jaar, voor Suarez, Bowman, Harvick en Jones.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.