FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 juli 2018

Haase onderuit in dubbelspel Wimbledon, Rojer/Schuurs dubbelen verder

Voor tennisser Robin Haase is het mannendubbelspel op Wimbledon voorbij. Samen met de Zweedse veteraan Robert Lindstedt werd de Nederlander dinsdag in de kwartfinales uitgeschakeld.

Het Nederlands/Zweedse duo nam het op tegen de Kroaat Franko Skugor en de Brit Dominic Inglot en vooral de nationaliteit van Skugor zorgde voor wat extra interesse: in hun voorgaande drie duels hadden Haase en Lindstedt al telkens een Kroaat naar huis gestuurd.

Skugor had daar geen zin in en samen met Inglot won hij de eerste set. Het tweede bedrijf ging na een ijzersterke tiebreak naar Haase en Lindstedt, maar in set drie ging het in de tiebreak fout: Haase dumpte onder meer twee relatief makkelijke ballen in het net en dat kostte hen de kop.

In de vierde set leverden Haase en Lindstedt hun service al in de eerste game in en daar kwamen ze niet meer van terug. Na een kleine drie uur was het gedaan: 3-6, 7-6 (2), 6-7 (1), 4-6. Haase staat met de Belgische Kirsten Flipkens nog wel in de achtste finales van het gemengd dubbelspel.

In het dubbelspel bij de mannen viel ondertussen ook een ware marathon te noteren, die pas laat op de avond beslecht werd. Thuisheld Jamie Murray speelde met Bruno Soares (BRA) tegen Raven Klaasen (RSA) en Michael Venus (NZL) en pas na bijna 4,5 uur was het klaar, nadat Soares zijn service met een lovegame gebroken zag worden, gelijk na een knappe rebreak: 6-7 (5), 7-6 (5), 5-7, 7-6 (4), 6-4.

Jean-Julien Rojer en Demi Schuurs waren in het gemengd dubbelspel lekker bezig. Het Nederlandse duo won vrij simpel van de Japanners Ben McLachlan en Eri Hozumi: 6-4, 6-1. In de kwartfinales nemen ze het op tegen de winnaars van het duel tussen Matwé Middelkoop (NED)/Johanna Larsson (ZWE) en Jamie Murray (GBR)/Viktoria Azarenka (BLR).

Frankrijk naar WK-finale na winst op België

Frankrijk staat in de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. In Sint-Petersburg waren Les Bleus in de halve finales te sterk voor België, dat na 1986 voor de tweede keer in de geschiedenis in de halve eindstrijd stond. Frankrijk won met 1-0 door een goal van Samuel Umtiti.

Bondscoach Didier Deschamps stuurde een verdedigend Frankrijk het veld op, hoewel de eerste goede kans voor de Fransen was. België nam het initiatief vervolgens rap over en opende dan ook gelijk de aanval. Eden Hazard schoot voorlangs, niet veel later ging een poging via het hoofd van Raphaël Varane over. Toby Alderweireld haalde fraai uit, maar doelman Hugo Lloris zorgde weer voor een heerlijke redding.

Na een half uur kwam Frankrijk er beter in en dat leverde een kans op voor Benjamin Pavard, die tegen Argentinië nog een weergaloze goal tussen de touwen ramde. Dat lukte nu niet: de voet van doelman Thibaut Courtois zat in de weg en dus was er bij rust nog altijd geen enkele goal te noteren.

Dat veranderde kort na rust dan toch: Antoine Griezmann gaf vanuit een corner voor en verdediger Umtiti kopte raak. Frankrijk had de score nog flink uit kunnen breiden, maar kansen van Kylian Mbappé kwamen net niet goed uit en spits Olivier Giroud spoelde werkelijk elke kans vakkundig door het putje.

De Belgen probeerden meer aanvallend te spelen door Dries Mertens in te laten vallen op de plaats van Mousa Dembélé, waarna Mertens zijn assist net naast geschoten zag worden door Marouane Fellaini. Axel Witsel had nog een dot van een schot in huis, maar Lloris ramde de bal er met zijn vuisten alsnog uit.

Blaise Matuidi kwam nog hard in botsing met Hazard en Mbappé liep tegen een oerstomme gele kaart aan wegens irritant doen bij een inworp, maar verder was het gedaan met de strijd. Frankrijk won met 1-0 en mag zich opmaken voor een WK-finale tegen Engeland of Kroatië.

Van Ginkel acht maanden uitgeschakeld na knieoperatie

Marco van Ginkel is dinsdag met succes geopereerd aan zijn knie. Zijn club Chelsea meldt dat hij zo'n acht maanden moet herstellen van de ingreep.

De Oranje-international had al langer last van zijn kniegewricht en moest beslissen of hij met spuiten door zou blijven spelen of onder het mes zou gaan. Dat laatste bleek na overleg met de medische staf van Chelsea de beste optie en inmiddels is zijn operatie achter de rug. Zijn herstelperiode gaat tot minimaal volgend jaar maart duren.

Van Ginkel kampt al jaren met knieklachten en aan het einde van vorig seizoen speelden deze klachten opnieuw op toen hij als huurspeler en aanvoerder van PSV in actie kwam in de Eredivisie. In de slotfase van het afgelopen seizoen moest hij hierdoor al verstek laten gaan. Ook de interlands van Oranje tegen Slowakije en Italië liet hij in mei al aan zich voorbij gaan. Het was al bekend dat hij geruime tijd niet inzetbaar zou zijn en daarom besloot PSV om hem niet voor een vierde keer te huren.

Van Ginkel werd onlangs nog in verband gebracht met een overstap naar Fenerbahçe, maar na zijn operatie zal de middenvelder een transfer voorlopig uit zijn hoofd moeten zetten. Zijn contract op Stamford Bridge loopt door tot medio 2020. Hij mag zich al sinds 2013 speler van the Blues noemen, maar wist het vooralsnog niet te maken in het shirt van Chelsea. Hij werd de afgelopen jaren uitgeleend aan AC Milan, Stoke City en tot drie keer toe aan PSV.

'Stekelenburg kan terug naar Ligue 1'

Maarten Stekelenburg wordt gelinkt aan het Franse Lille. De 35-jarige keeper was in het seizoen 2014/15 ook in Ligue 1 actief.

Stekelenburg werd toen door AS Monaco gehuurd van Fulham, waarmee de routinier was gedegradeerd uit de Premier League. Via een tweede huurperiode, bij Southampton, kwam de oud-Ajacied in 2016 bij zijn huidige club Everton terecht. Volgens France Football is hij nu in beeld bij Lille.

Luis Campos, de technisch directeur van Lille, wil graag opnieuw met Stekelenburg samenwerken. Hij was immers bij Monaco werkzaam toen de keeper daar een jaartje onder de lat stond. Ondanks dat hij slechts acht duels speelde voor de Monegasken, heeft de routinier daar blijkbaar toch een goede indruk achtergelaten.

Maarten Stekelenburg was afgelopen seizoen tweede keeper bij Everton achter Engels international Jordan Pickford. Zijn contract op Goodison Park verloopt over een jaar. De Steek debuteerde in augustus 2002 in het profvoetbal bij Ajax, waar hij tot 2011 onder contract stond. Via twee jaar AS Roma kwam de ervaren sluitpost vervolgens in Engeland terecht.

Fabrikant neemt 'seksistische' kinderpyama uit handel

In Australië is weer eens een fabrikant gezwicht voor mensen die om volstrekt onnozele en onzinnige reden met 'ismes' gooien. Dit keer: seksisme. Wat is er aan de hand? Op een pyjama stond de tekst 'Boys will be boys' en dát beste mensen is volgens een moeder 'seksistisch'.

Peter Alexander Sleepwear struikelde bijna over zichzelf, deed de broek omlaag en bukte diep om te zeggen dat ze 'na de feedback' de verkoop van de jumper zouden staken.

Ja mensen, schokkend seksisme anno 2018 ziet er als volgt uit: 

Schokkend seksisme anno 2018!
Schokkend seksisme anno 2018!

Winnaars Ubi Summer Camp 2018

De Ubisoft Summer Camp prijsvraag is afgelopen. Je kon twee tickets winnen om een avondje te gamen bij Ubisoft Nederland. Naast games is er ook voor eten, drinken en goodies gezorgd. En natuurlijk is er een game-wedstrijd om nog meer te winnen.

Het antwoord op de vraag hoe het konijn heet dat gefuseerd is met Cranky Kong in Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure is Rabbid Cranky.

De winnaars zijn Kapitein_Pron en MakuMaku. Gefeliciteerd en heel veel plezier gewenst!

Ubi Summer Camp 2018 (Foto: Ubisoft)

Mijn houten hart, want het gouden is al gejat....

Ondanks alle negatieve berichten rondt multicul en het misbruik daarvan door extremistische egocentrische deugsmurfjes, verbinden kán écht. Vooral door muziek, mits men valse (geo)politieke of egocentrisch gedreven belangen achterwege laat en het echt puur is.

Klinkt raar misschien uit de mond van een figuur als ik die als ‘racist’ wordt beschouwd. Maar zo heel ‘racistisch’ ben ik niet. Ik erken o.a. dat zonder negers de rock’n roll van o.a. Elvis en Michael Jackson niet mogelijk was geweest. Wat ik echter weiger is de acceptatie van ‘klaagnegers’ die zonder een druppel zweet vergoten of werk verzetten menen recht te hebben op ‘nabetaling’.

Ik presenteer vol trots het fenomeen ‘song around the world’

In augustus aanval op werelduurrecord door Beukeboom

Wielrenner Dion Beukeboom gaat op 22 augustus een poging doen om het werelduurrecord te verbeteren. Een kleine maand eerder op 26 juli is het eerst de beurt aan de Deen Martin Toft Madsen.

Het huidige record stamt uit 2015 en staat met 54,526 kilometer op naam van Bradley Wiggins. De Brit vestigde zijn record op de wielerbaan in London. Beukeboom en Madsen gaan voor de recordpoging naar het Mexicaanse Aguascalientes. Deze wielerbaan ligt op een hoogte van 1800 meter.

Torres vervolgt loopbaan in Japanse J1 League

Fernando Torres vervolgt zijn loopbaan bij Sagan Tosu in de Japanse J1League. De spits was transfervrij na zijn vertrek bij Atlético Madrid.

Torres was sinds het begin van de maand in onderhandeling met Sagan Tosu, waar de geruchten gingen dat de gesprekken op niets uit zouden lopen. Een doorbraak in de onderhandelingen hebben voor een akkoord gezorgd en de 34-jarige Spanjaard verhuist nu naar Japan.

De club staat momenteel zeventiende op het hoogste Japanse niveau, slechts één plek boven de hekkensluiter. De ploeg won slechts drie van hun vijftien wedstrijden dit seizoen. Victor Ibarbo is de bekendste speler in de selectie van Sagan Tosu. De Colombiaanse aanvaller kwam in maart over van Cagliari.

Torres was tien keer trefzeker in zijn laatste seizoen voor Atlético en scoorde tweemaal tegen Eibar in zijn laatste wedstrijd ooit in LaLiga. De spits won de Europa League met Atlético afgelopen seizoen en won met Chelsea ook de Europa League en veroverderde ook de FA Cup en Champions League.

De 34-jarige aanvaller kwam tot 110 interlands voor Spanje en werd in 2008 en 2012 Europees kampioen en veroverde in 2010 de Wereldbeker.

Win een betakey voor World of Warcraft: Battle for Azeroth

Na de Burning Legion te hebben verslagen staan de Alliance en de Horde weer lijnrecht tegenover elkaar in World of Warcraft: Battle for Azeroth. Over ter wereld duikt het mysterieuze mineraal Azerite op, met enorme krachten dat de langdurige factiestrijd na al die jaren kan beslissen.

Zowel de Alliance als de Horde kunnen alle hulp gebruiken die ze kunnen vinden en daarom reist de Alliance af naar Kul'Tiras, terwijl de Horde probeert de loyaliteit van het Zandalari-rijk voor zich te winnen. Ook krijgt elk factie vier speelbare allied races, is er nieuwe PvE content in de vorm van island expeditions en grootschalige warfronts, en kunnen PvPers bloed laten vloeien in de nieuwe war mode. Ook kunnen spelers weer hun skills testen in nieuwe dungeons en raids, en krijgen een aantal classes een flink aantal tweaks.

De oorlog tussen de Alliance en Horde nadert in ieder geval snel, want World of Warcraft: Battle for Azeroth is 14 augustus uit op pc. Wil je niet zo lang wachten en wil je de Allicance of de Horde nu al een pak slaag geven? Dat kan! De closed beta van World of Warcraft: Battle for Azeroth is net begonnen. Nu kun je hopen op een key van Blizzard door mee te doen in hun opt-in programma, of meedoen met deze prijsvraag en een enorme kans maken op een key. Wij mogen namelijk in samenwerking met Blizzard Entertainment 100 betakeys vergeven.

Wat moet je er voor doen? Heel simpel, geef op de volgende pagina aan met wie jij speelt: de Alliance of de Horde. Uit de deelnemers krijgen 50 Alliance-spelers en 50 Horde-spelers een key. Meedoen kan tot en met 10 juli. Deelnemers krijgen persoonlijk bericht per mail en pm.

Fortuna Sittard haalt keeper uit Moldavië

Fortuna Sittard heeft zich versterkt met Alexei Koșelev, een 24-jarige keeper die international is van Moldavië.

De nieuweling heeft in Sittard een contract gekregen voor drie seizoenen. Koșelev speelde in eigen land voor CF Gägäuzia, Dacia-2 Buiucani, Real-Succes, Saxan Gagauz Yeri, FC Tiraspol en Sheriff Tiraspol. Afgelopen seizoen verdedigde hij het doel van CSM Politehnica Iasi uit Roemenië, het land waarvan hij ook een paspoort heeft.

"We hebben Alexei een lange periode intensief bekeken en vanaf de eerste dag ben ik overtuigd van zijn kwaliteiten. Tijdens de eerste ontmoeting zag ik een sterk karakter en daarnaast wilde hij zelf erg graag naar Fortuna Sittard komen", vertelt technisch directeur Mustafa Aztopal over de nieuwe keeper.

Koșelev is zelf ook erg blij met zijn transfer naar de Nederlandse promovendus. "Ik heb beelden gezien van de fans van Fortuna Sittard en ik ben onder de indruk van de liefde die zij tonen voor de club. Ik ben dan ook ontzettend trots dat ik onderdeel mag zijn van deze mooie familie. Voor mij is het een droom die uitkomt."

Defensie wist van bodemvervuiling Vlissingen

De vervuiling van het terrein van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen is altijd bekend geweest bij Defensie. Al bij de plannen in 2012 werd daarmee rekening gehouden. De afgelopen jaren zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de vervuiling die met de gemeente Vlissingen en de provincie Zeeland gedeeld zijn.

Uit onderzoek naar de bodemkwaliteit bleken destijds delen van het terrein verontreinigd met zware metalen, PAK’s, minerale olie, pcb’s en asbest. Er waren echter geen belemmeringen een kazerne te bouwen.

Van het 70 hectare grote terrein wordt 3 hectare schoongemaakt. Dat gebeurt op een paar verschillende plekken, waarbij een deel van de grond wordt vervangen. Verder wordt op sommige stukken ter bescherming een afdeklaag aangebracht. Defensie voldoet daarmee aan de wet- en regelgeving op dit gebied. Pas na sanering draag het Rijksvastgoedbedrijf het terrein over aan het consortium dat zorgdraagt voor de bouw.

Defensie wist van bodemvervuiling Vlissingen (Foto: Defensie.nl)
Defensie wist van bodemvervuiling Vlissingen (Foto: Defensie.nl)

Netflix werkt aan animatieserie Ingress

Netflix is bezig met het maken van een animatieserie, gebaseerd op locatiegames Ingress en Ingress Prime. De oprichter van Pokémon Go-ontwikkelaar Niantic, John Hanke, heeft dat tegenover Variety bevestigd.

Ingress: The Animation gaat de verhalen van Ingress en het nieuwere Ingress Prime aan elkaar breien. In het spel maken spelers deel uit van een team: de Resistance of de Enlightened. De bedoeling is om portalen in te nemen, wat men op fysieke locaties dient te doen. 

Dergelijke portalen zijn bijvoorbeeld te vinden rond bekende kunstwerken en andere bezienswaardigheden, vergelijkbaar met de Pokéstops en Gyms in Pokémon Go. De Japanse animatiestudio Crafter ontwikkelt de animatieserie, die draait om personages Makoto en Sarah. Die hebben bovennatuurlijke krachten, want 'exotisch materiaal' lekt hun wereld in. Ook Jack wordt gepresenteerd, een slechterik uit Ingress Prime.

Vanaf oktober zal Ingress: The Animation wereldwijd op Netflix te zien zijn.

Britse dood door Russisch zenuwgif, man bij bewustzijn

Een 44-jarige Britse vrouw is overleden na blootstelling aan het zenuwgif Novichok. Haar 45-jarige partner is in kritieke toestand maar wel bij bewustzijn. Het tweetal kwam met dezelfde stof in aanraking als de Russische dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter eerder dit jaar. Dat leidde tot een diplomatieke rel met Rusland, dat elke betrokkenheid ontkent.

Omdat de vrouw en de man, Dawn Sturgess en Charlie Rowley, nabij de stad Salisbury ziek werden - waar ook de Skripals werden getroffen - is het vermoeden dat ze via een rondslingerend voorwerp besmet zijn geraakt. De Russische vader en zijn dochter overleefden het incident tenauwernood, maar Sturgess had dus minder geluk.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid is er nu sprake van een moordzaak. Javid noemt Rusland als bron van de besmetting, wat niet zo vreemd is aangezien het spul daar is ontwikkeld. Toch wil hij niet te snel conclusies trekken door de Russische regering direct te beschuldigen.

De zaak-Skripal doet veel Britten terugdenken aan Aleksander Litvinenko, die in 2006 stierf na blootstelling aan het radioactieve polonium. Dit zou door Russische agenten in zijn thee zijn gedaan.

Sturgess laat drie kinderen achter. De politie adviseert mensen in en rond Salisbury om geen voorwerpen van de grond op te rapen.

Ajax kan komst Magallán vergeten

Lisandro Magallán komt niet naar Ajax. De Argentijn was allang rond met de Amsterdammers, maar zijn club Boca Juniors laat hem definitief niet gaan.

De Argentijnse verdediger werd in mei al medisch gekeurd door Ajax en hij had een persoonlijk akkoord met de club. De Amsterdammers hadden ook een overeenstemming met Boca Juniors, maar er werd gezegd dat Magallán pas mocht gaan als de Argentijnse club een vervanger in huis konden halen.

Nu geeft voorzitter Daniel Angelici aan dat een zomerse overgang er niet meer gaat komen. "Ja, hij blijft", stelt de beleidsbepaler tegenover ESPN. "Het voorstel van Ajax was erg goed, maar we hebben de voorkeur gegeven aan het sportieve. Magallán blijft nog zes maanden hier”, belooft Angelici, die weet dat zijn club in de competitie een voorsprong van twee punten verdedigt ten opzichte van de naaste titelconcurrent Godoy Cruz.

Namens Ajax gaf trainer Erik ten Hag afgelopen zaterdag al aan dat het of Magallán of Daley Blind zou worden. Nu lijkt het er dus op dat de Amsterdammers alles op alles gaan zetten om de oud-speler te verleiden tot een terugkeer. Blind kende een minder seizoen bij Manchester United, waar hij meer en meer op een zijspoor raakt. Bij Ajax kan hij in beeld blijven voor het Nederlands elftal en als voormalig jeugdspeler kent hij de club door en door.

Russische ruimtecapsule in recordtijd naar ISS

Rusland heeft een nieuw ruimterecord gevestigd: vrachtcapsule Progress MS-09 werd maandag gelanceerd vanaf het Kosmodroom in het Kazachse Baikonur en al na 3:40 uur werd de capsule aan het International Space Station gekoppeld.

Het ISS bevond zich op het moment van de lancering boven een punt op 595 kilometer afstand van Baikonur, waardoor een minder grote afstand afgelegd hoefde te worden. De reis duurde uiteindelijk zelfs nog acht minuten minder dan gepland, waarbij twee keer een baan om de aarde is gemaakt.

Na een kleine drie kwartier werden de eigen motoren van de capsule gelanceerd, om zo in het pad van het ISS te komen. Aan boord van de capsule vinden de ISS-astronauten 530kg raketbrandstof, 51kg zuurstof en lucht, 420kg water en 1565kg aan ander spul, zoals voedsel. De sonde wordt in januari weer losgekoppeld en zal dan, samen met ISS-afval, opbranden in de atmosfeer.

De Russische missies deden er tot 2012 twee dagen over om het ISS te bereiken. Vanaf de lancering van de Progress-capsules is dat gereduceerd tot zo'n zes uur, met vier rondjes om de aarde. Ook bemande Soyuz-capsules herhaalden dat traject later. Capsules van onder meer SpaceX, of de Amerikaanse Cygnus-vrachtschepen, doen er doorgaans een paar dagen over.

Cristiano Ronaldo verruilt Real Madrid voor Juventus

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Cristiano Ronaldo speelt met ingang van het nieuwe seizoen voor Juventus. Na negen seizoenen komt er dus een einde aan de samenwerking tussen de Portugese aanvaller en Real Madrid.

Na afloop van de gewonnen Champions League-finale tegen Liverpool wakkerde Ronaldo de geruchten met een uitspraak: "Het was mooi om voor Real Madrid te spelen", liet hij destijds weten. Later kwam hij hier nog wel op terug, maar de geruchten bleven aanhouden.

Begin juni werd duidelijk dat Ronaldo echt weg wilde, waarna het bericht volgde dat de clausule in zijn contract tot twee keer toe was verlaagd. Hierdoor werd de Portugees uiteindelijk interessant voor veel Europese topclubs, waaronder Juventus. Aanvankelijk stond die clausule vast op 1 miljard euro, maar na de verlagingen werd dit 'slechts' 120 miljoen euro voor ploegen buiten Spanje. Ook Paris Saint Germain mocht niet meedingen naar de diensten van de aanvaller.

Ronaldo speelde in Madrid maar liefst 438 officiële wedstrijden en was daarin goed voor 450 doelpunten. Bovendien won hij met De Koninklijke onder meer vier keer de Champions League, twee keer de Spaanse landstitel, twee keer de Copa del Rey en drie keer het WK voor clubteams.

Naar Mars in Far Cry 5

De tweede downloadbare content voor Far Cry 5, Lost on Mars, is vanaf 17 juli beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

In Lost on Mars verplaatst de waanzin van Hope County naar de rode planeet, waar Nick Rye zijn maatje Hurk helpt om een buitenaardse alieninvasie tegen te houden. Lost on Mars bevat een nieuw arsenaal aan buitenaardse wapens, zoals de Blaster of Disaster, Hellfire en Morphinator, en introduceert een nieuw vervoersmiddel met Space Jets. Tevens hebben Lost on Mars-bezitters toegang tot nieuwe wapens in Hope County: de Obliteratorrrr, Taser Phazer Annihilazer, Nerve Reaper, Grape Popper en Hellfire.

Far Cry 5 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Lost on Mars is los verkrijgbaar voor €9,99, als onderdeel van de Season Pass voor €29,99 en als onderdeel van de Gold Edition voor €89,99. Daarnaast hebben alle spelers nu toegang tot nieuwe Mars-thema's in Far Cry Arcade. Er komt nog de uitbreiding Dead Living Zombies, die verkrijgbaar is in augustus van dit jaar.

Bertens sneuvelt in kwartfinales Wimbledon, S Williams ontsnapt

Voor tennisster Kiki Bertens is de Wimbledon-droom weer voorbij. De 26-jarige Wateringse speelde een bijzonder indrukwekkend toernooi, maar tegen de Duitse Julia Görges sneuvelde de nummer twintig van de wereld.

Bertens begon heel sterk tegen de mondiale nummer dertien, die haar eerste kwartfinale op een Grand Slam speelde. De Nederlandse won set één en maakte in de tweede set een mooie comeback: van 1-4 en 0-30 kwam ze terug naar 4-4.

Toch ging het op eigen service alsnog fout, want Bertens leverde haar opslag op 6-5 in. In set drie werd Bertens op 1-1 al gebroken en daarmee was het gedaan. Ze kwam er in de laatste games niet meer aan te pas en met een lovegame maakte Görges het af: 6-3, 5-7, 1-6.

Görges speelt tegen meervoudig kampioene Serena Williams. De Amerikaanse speelde uitermate slecht tegen Camila Giorgi, maar de Italiaanse moest toezien hoe Williams na het verlies van set één toch beter op stoom raakte: 3-6, 6-3, 6-4.

Tweede ritzege Gaviria, Van Avermaet behoudt geel

Fernando Gaviria heeft de vierde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 195 kilometer koersen, van La Baule naar Sarzeau, was de renner van Quick-Step wederom de snelste in de massassprint. Hij won zaterdag ook al de eerste etappe. Greg van Avermaet start ook morgen in de gele leiderstrui.

De twee Fransen Jerôme Cousin (Direct Energie) en Anthony Perez (Cofidis) en de Belgen Dimitri Claeys (Cofidis) en Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) reden direct vanuit de start weg uit het peloton dat hun zegen gaf. Hun maximale voorsprong was een kleine acht minuten.

Vanaf zo'n 100 kilometer voor de streep begonnen in het peloton de sprintersploegen zich te organiseren. Hierdoor liep de voorsprong van de kopgroep langzaam terug tot twee minuten vijftig kilometer tot de finish. Achter in het peloton kwamen verschillende renners ten val waaronder Jakob Fuglsang, Mikel Landa en Robert Gesink. Ze konden allen weer op de fiets stappen.

De voorsprong van de kopgroep liep vervolgens weer op naar een kleine drie minuten. 25 kilometer voor de finish begon het peloton weer op stoom te komen, met Quick-Step vooraan. Hierdoor liep het weer in op de vier koplopers. Tien kilometer voor de streep was het nog iets meer dan een minuut. Zes kilometer voor de streep vond er weer een valpartij plaats in het peloton, ditmaal voorin. Hierdoor kwamen verschillende renners op achterstand onder wie Uran die wel weer wist aan te sluiten.

Ondanks de valpartij kwam het peloton steeds dichter bij de twee Belgen en twee Fransen. Met nog een kilometer te gaan werden de vier bijgehaald, waardoor een massasprint de etappe weer zou beslissen. Het werd een spannende sprint tussen Sagan, Greipel en Fernando Gaviria waarbij de laatste weer de snelste was. Dylan Groenewegen werd vierde.

Jongen (13) duwt USB-kabel in piemel, kabel zit vast

Een 13-jarige Chinese jongen was nieuwsgierig. Niks mis mee, dat zijn we allemaal wel eens, maar de jongeman was nieuwsgierig hoe het zou voelen om een USB-kabel zijn piemel in te duwen. Ieder z'n ding, maar zonder het ooit te proberen heeft uw redacteur een sterk vermoeden dat het geen prettige ervaring is.

De betreffende jongeman kwam tot dezelfde conclusie, vooral toen hij twintig centimeter kabel zijn jongeheer in had gewerkt en zijn telefoonlader weer terug wilde trekken. Dat ging namelijk niet, want, zo bleek later in het ziekenhuis, bij zijn blaas was de kabel in de knoop geraakt en dus kwam hij er niet meer uit.

De jongen ging met zijn lichtelijk ongemakkelijke situatie naar zijn ouders, die hem naar het ziekenhuis brachten. Daar werd eerst met flink wat glijmiddel geprobeerd om de kabel tevoorschijn te toveren, maar helaas, dat leverde geen succes - en wel stevig wat pijn - op. Voor poging twee werd handige Harrie doorverwezen naar een kinderziekenhuis, waar de uroloog van dienst er eens naar kwam kijken.

"Hij had een uiteinde van de kabel van zijn telefoonlader afgeknipt en in zijn penis gestopt", aldus de uroloog, Xu Liyan, die ook uitlegde dat de kabel bij de blaas in de knoop raakte. Uiteindelijk moest er geopereerd worden: Xu en haar team kwamen via een incisie bij de blaas, waar ze de knoop doorknipten. Een deel ging er via de incisie weer uit, de rest werd er door de urinebuis uitgetrokken.

Na een kleine twee weken mocht de jongen weer naar huis, met de nieuw opgedane kennis dat zijn jongeheer beter niet via USB opgeladen kan worden.

Ronda Rousey vecht een robbertje mee in WWE 2K19

De geruchten hingen al langere tijd in de lucht, maar uitgever 2K heeft nu officieel bekendgemaakt dat Ronda Rousey haar digitale debuut zal maken in WWE 2K19.

Na Rey Mysterio is ‘Rowdy’ Ronda Rousey het tweede personage dat speelbaar zal zijn als pre-orderbonus bij WWE 2K19. Rousey zal in de ring verschijnen in een outfit geïnspireerd op wat ze aan had bij haar debuut op het 34ste WrestleMania-evenement. In onderstaande trailer zie je alvast een voorproefje hiervan.

WWE 2K19 komt op 9 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Raadgevend referendum afgeschaft

De Eerste Kamer heeft dinsdag gestemd om het raadgevend referendum af te schaffen. Eerder dit jaar deed een krappe meerderheid van de Tweede kamer dat al.

Ook in de senaat was de meerderheid nipt: 38 Kamerleden van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, plus 2 van de SGP stemden voor.

Dat uiteindelijk de hele D66-fractie overstag ging, kwam de partij in een eerder debat op veel kritiek te staan, aldus de NOS. De oppositie wees erop dat D66 ontstond als pleitbezorger van democratische vernieuwing. Het referendum behoorde traditioneel tot de zogeheten kroonjuwelen van de partij.

Het raadgevend referendum werd in 2015 ingevoerd. Er werden twee referenda gehouden: over het EU-verdrag met Oekraïne, en over de Inlichtingenwet. Een referendum over de Donorwet haalde het niet.

Eerder bestonden zelfs plannen voor een bindend referendum. Die heeft het kabinet vanzelfsprekend niet doorgezet.

Kuzu doet boehoe en Ismail wil liever geen Nederlander zijn

Volgens de Turkse Tweede Kamer trol Kuzu ligt het mislukken van de integratie aan iedereen en vooral Wilders maar nooit aan Turken. Tevens zegt de beruchte treiterturk Ismail Ilgun dat hij liever geen Nederlander is. In dit stukje zit ook de spraakmakende uitspraak van Kuzu dat kritische Nederlanders dan maar moeten oprotten. Vanaf 10.00 zodat Kuzu niet kan zeggen dat de context ontbreekt.

Kerber en Ostapenko naar halve finales Wimbledon

Tennissters Angelique Kerber en Jelena Ostapenko hebben zich dinsdagmiddag op het heilige gras van Wimbledon geplaatst voor de halve finales, waarin ze het tegen elkaar op zullen nemen. Kerber was te sterk voor de Russische Daria Kasatkina, Ostapenko maakte een einde aan de opmars van de Slowaakse Dominika Cibulkova.

Kerber, verliezend finaliste in 2016, is in Londen als elfde geplaatst. Ze nam het op tegen Kasatkina, de jonge nummer veertien van de wereld. Die had weinig kans in set één, waarna set twee wat meer gelijk op ging. Er werd vooral over en weer gebroken, maar op 6-5 was het dan toch Kerber die het, op haar zevende matchpoint in één game, af kon maken: 6-3, 7-5.

De als twaalfde geplaatste Ostapenko had Cibulkova tegenover zich, op basis van haar 33e plek op de wereldranglijst in principe geplaatst, ware het niet dat Serena Williams van de Wimbledon-organisatie een plek op de plaatsingslijst kreeg. Ostapenko brak in beide sets als eerste en leverde haar service ook twee keer weer in, maar uiteindelijk sloeg ze toch nog eens door Cibulkova's opslag heen: 7-5, 6-4.

Del Potro na nachtelijke onderbreking naar kwartfinales Wimbledon

Tennisser Juan Martin Del Potro staat in de kwartfinales op Wimbledon. De als vijfde geplaatste Argentijn zag zijn partij tegen Gilles Simon, de mondiale nummer 53, maandagavond wegens het late tijdstip onderbroken worden nadat Simon de derde set won.

Del Potro begon de nieuwe dag met een 2-1 voorsprong, maar was wel de eerste die zijn service inleverde. Die pakte hij echter terug, waarna hij Simon zelf brak. Op eigen service wist Delpo echter tot vier keer toe een matchpoint niet af te maken en op zijn beurt werd hij dan teruggebroken.

Zo werd er een tiebreak gespeeld en op 6-5 sloeg Del Potro op zijn vijfde matchpoint dan alsnog toe: 7-6 (1), 7-6 (5), 5-7, 7-6 (5). In de kwartfinales speelt hij woensdag tegen de als tweede geplaatste Rafael Nadal.

Twee grote Warframe-uitbreidingen op komst

Uitgever Digital Extremes is voorlopig nog niet klaar met het free-to-play online schietspel Warframe. Na de aankondiging dat de game naar Nintendo Switch komt, zijn er nu twee grote uitbreidingen onthuld, getiteld Fortuna en Codename: Railjack.

Fortuna komt nog dit jaar uit en borduurt voort op de grote Plains of Eidolon-update van afgelopen november. Deze uitbreiding voegt een nieuwe factie toe genaamd Solaris United, die bestaat uit cyborgs die in de kolonie Fortuna op Venus leven. Bekijk de trailer hieronder.

Codename: Railjack komt ergens volgend jaar uit en richt zich op ruimtegevechten. À la Sea of Thieves zullen spelers moeten samenwerken om een ruimteschip te besturen. Hierin vervult ieder zijn eigen rol, van het besturen van het ruimteschip, tot het bemannen van de wapens en het repareren en onderhouden van de schilden. Een voorproefje hiervan krijg je alvast in onderstaande video van elf minuten.

Warframe is verkrijgbaar op PlayStation 4, pc en Xbox One. En binnenkort dus ook op Nintendo Switch, al is nog niet precies bekend wanneer.

Twintig tot dertig Nindies per week naar Switch

Als onderdeel van de 78ste jaarlijkse aandeelhoudersbijeenkomst, heeft Nintendo gesproken over indiegames op de Nintendo Switch. De eShop staat er vol mee en Nintendo zal in de toekomst de zogeheten ‘Nindies’ blijven stimuleren.

Tijdens de bijeenkomst merkte voormalig Nintendo-CEO Tatsumi Kimishima op dat de ondersteuning van Unity een grote rol speelt bij de groei van Nintendo. Deze engine stelt ontwikkelaars in staat om hun games gemakkelijk naar de Switch te exporteren. "Het aanbieden van leuke first-party games zal altijd een van onze krachten zijn, maar het verhogen van het aantal mensen dat games maakt voor Nintendo-platformen is ook erg belangrijk voor onze groei," aldus Kimishima. "Daarom maken wij het ontwikkelen en uitbrengen van games op Nintendo Switch zo makkelijk mogelijk. Dit heeft ertoe geleid dat een grote groep mensen indiegames op Nintendo Switch spelen."

Indiegames zijn erg succesvol op Nintendo’s hybride console. Sommige zijn al miljoenen keren verkocht en Nintendo wil volgens senior executive officer Susumu Tanaka “in de toekomst zo’n twintig tot dertig indiegames per week uitbrengen”. “We zijn momenteel op weg naar de vijftienhonderd titels die met Unity ontwikkeld zijn voor Nintendo-platformen,” voegt Kimishima hier aan toe.

General manager Shinya Takahashi verwacht niet dat deze enorme toestroom aan indiegames Nintendo’s eigen releases in de weg zal staan. "We zien indiegames niet als competitie voor de grote games die we zelf ontwikkelen. Sterker nog, ik denk dat deze indiegames Nintendo Switch juist versterken."

Nintendo Switch

Trump nomineert rechtse opperrechter

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de conservatieve 53-jarige Brett Kavanaugh genomineerd voor het Hooggerechtshof. Twintig jaar geleden assisteerde Kavanaugh bij het onderzoek naar toenmalig president Bill Clinton, maar zei later dat presidenten eigenlijk vrijgesteld moeten zijn van zulke onderzoeken. De aanstelling kan van belang zijn in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens Trumps verkiezingscampagne.

"Kavanaugh is een absolute conservatief waarmee het Hooggerechtshof onherroepelijk naar rechts zal opschuiven", zegt NOS-correspondent Wouter Zwart. Het is de bedoeling dat Kavanaugh de 81-jarige Anthony Kennedy opvolgt, die onlangs liet weten met pensioen te gaan. Hoewel aangesteld door Ronald Reagan, was diens stem soms doorslaggevend bij progressieve onderwerpen zoals homorechten en abortus. Daaraan zal met Kavanaugh een einde komen.

Indien Trump wordt gedagvaard om te getuigen in het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, moet het Hooggerechtshof beslissen of hij dat moet doen. Omdat Kavanaugh een tegenstander is van dergelijke onderzoeken naar een president, is de kans groter dat Trump in dat geval geen getuigenis onder ede zal hoeven afleggen.

Maar allereerst moet de Senaat instemmen met de nominatie. Daar was in het verleden altijd een tweederde meerderheid voor nodig, maar na het Democratische verzet vorig jaar tegen rechter Neil Gorsuch, veranderden de Republikeinen dit in een simpele meerderheid.

Toch is het ook daarmee nog geen gelopen race. Kavanaugh is namelijk tegenstander van het recht op abortus, en heeft gezegd dat hij dit wil inperken. Dat gaat sommige gematigde Republikeinse senatoren te ver, dus die zullen eerst het naadje van de kous willen weten over Kavanaughs standpunten, voordat ze zullen overwegen voor hem te stemmen.

Democraten hebben al aangegeven Kavanaugh nooit te zullen accepteren. Voor hen is het doemscenario het terugdraaien van de zaak Roe vs. Wade uit 1973, waarmee het recht op abortus in de VS werd gewaarborgd.

MetaArcade flirt met Cthulhu

Het gamesplatform MetaArcade gaat de horror-kant op. Na de dungeon-crawler avonturen is het nu tijd voor Lovecraftian lore. Je kan MetaArcade installeren op je smartphone en vanaf vandaag de Cthulhu Chronicles kopen en installeren. Er is deze week 10% korting op de game.

Cthulhu Chronicles is gebaseerd op de tabletop RPG Call of Cthulhu. Je kiest dus niet een krijger, maar een onderzoeker aan het begin van je lijdensweg. Iedere detective heeft zijn of haar eigen sterke en zwakke punten. Vervolgens verzamel je hints, maak je belangrijke keuzes en kun je nieuwe verhaallijnen vrijspelen. Elk verhaal heeft meerdere eindes, maar de kans dat je doodgaat is natuurlijk groot.

Cthulhu Chronicles MetaArcade

Mocht je niet meteen Cthulhu Chronicleswillen aanschaffen, dan kun je ook een demo spelen. Iedere dag mag je een verhaal vijf keer proberen om jezelf te laten verrassen (of verassen). Onderstaande vijf scenario’s zijn meteen beschikbaar vanaf vandaag. Er komen er meer, maar zoals je gewend bent van MetaArcade mogen gamers ook hun eigen avonturen maken en delen met elkaar.

Cthulhu Chronicles MetaArcade

Alle jongens en coach gered uit grot

Nadat de afgelopen dagen al 8 jongens gered waren uit de grot in Thailand waar ze sinds 23 juni vast zaten, zijn vandaag de laatste 4 jongens en hun coach uit de grot gered. Dit heeft de Thaise marine bevestigd.

Zover als hun toestand het toelaat worden ze naar het ziekenhuis in Chiang Rai gebracht, ongeveer 60 kilometer van de grot. Hiervoor worden ambulances en helicopters ingezet. De politie blokkeert de wegen waar de ambulances over moeten zodat ze niet gehinderd worden. Er zijn wel geruchten dat de toestand van een paar van de jongens het niet toelaat om ze te vervoeren, daarom worden ze in een veldhospitaal ter plaatse behandeld.

Wel moeten er nog 4 duikers en een arts uit de grot komen, volgens de Thaise marine. Ze hebben geholpen bij de reddingsactie.

Update 14:15 uur:
Volgens Marieke de Vries van de NOS zijn ook de duikers en arts uit de grot gekomen.

The Boomsday Project is volgende Hearthstone-uitbreiding

De volgende uitbreiding van Hearthstone is per ongeluk bekendgemaakt. Blizzard heeft de aankondigingstrailer al geüpload op YouTube en hoewel hij nog niet publiekelijk beschikbaar is, hebben mensen hem toch weten te achterhalen.

De volgende uitbreiding heet The Boomsday Project en brengt ons naar de Netherstorm. Mechs krijgen een grotere rol in deze uitbreiding voor het eerst sinds Goblins & Gnomes. Ze krijgen zelfs een nieuw keyword: Magnetic. Magnetic laat je een minion met dit keyword aan een mech op het veld plakken. Deze minion krijgt vervolgens de stats en het effect van de mech die je eraan plakt.

Ook komen er voor het eerst Legendary Spells. De eerste daarvan is getoond voor Rogue. De spell kost vijf mana en laat je elke kaart uit je deck trekken. Ook is een Legendary Hero voor Warrior geteaset, maar nog niet getoond. Tot slot zijn er ook 'Projecten', kaarten die een efffect hebben op beide spelers, en kaarten die een extra effect krijgen als je tien mana tot je beschikking hebt.

Binnenkort wordt het mogelijk om een pre-order te plaatsen. Deze bevat 50 card packs, een willekeurige Golden Legendary van de nieuwe uitbreiding en de Mecha-Jaraxxus card back. Voor het eerst is er ook een Mega Bundel. Deze bevat 80 card packs, de Golden Legendary en de card back, maar ook een nieuwe Warlock Hero: Mecha Jaraxxus zelf.

De aankondiging vind je hieronder. Vanaf 23 juli worden er dagelijks nieuwe kaarten onthuld. De uitbreiding lanceert op 7 augustus.

Frankrijk - België: de Belgen in de WK-finale?

Om 20.00 uur is het zover: de eerste halve finale van het WK voetbal in Rusland. Frankrijk tegen België, gespeeld in Sint Petersburg. De Fransen kennen het natuurlijk al, want ze werden ooit wereldkampioen, voor de Belgen is het allemaal nieuw.

België
Het grote, volgens velen vervelende Brazilië moest op wonderbaarlijke wijze het onderspit delven. België is door naar de halve finales, zegt het voort. Het ene na het andere schot werd afgevuurd op Courtois. Hij gaf echter geen krimp. Omdat Brazilië zichzelf in de voet schoot met de eigen goal van Fernandinho, moest het gameplan gewijzigd worden. Dat zorgde ervoor dat De Bruyne op de counter kon toeslaan en de 0-2 binnenpoeierde. Daarna was het aan Brazilië, maar de comeback werd niet gerealiseerd. Zodoende is België niet meer te houden. De emmers vol kwijl zijn onder de tafel van Villa Sporza terug te vinden, Jan Mulder wordt nog senieler van al het succes, opeens weten Walen en Vlamingen elkaar te vinden. Het wordt erg serieus allemaal.

Frankrijk
Frankrijk blinkt uit in zakelijkheid. Dat klinkt vies, maar dat is het niet. Spelen om te winnen is iets doodgewoons. Kijk naar Frankrijk en je houdt je ogen moeilijk open. Alleen als Mbappé en Griezmann in stelling komen, schuif je naar het puntje van je stoel. Soms zijn er standaardsituaties die je doen opveren, soms zie je de kleine Kanté als een duracelkonijntje door je beeld scheuren en de bal afpakken, soms zie je Pogba erin kleunen. Het is allemaal soms, maar dat maakt ook geen moer uit. Als je verdedigend fantastisch staat en voorin zoveel individuele kwaliteiten hebt..?

Conclusie
Het aanvallende, soms naïeve België tegen het counterpact Frankrijk. Martinez is er niet vies van om zich ook eens aan te passen aan de tegenstander, zoals Deschamps dat als zijn core business beschouwt. Niemand zal te aanvallend willen beginnen, niemand wil alle registers opentrekken. Beide landen weten dat het land die de eerste treffer maakt, spekkoper is. Gaan we voor het wonder van België? Stuitert Karl Vannieuwkerke door de VRT-studio? Gaat Titi Henry zijn moederland verslaan? Of gaat Frankrijk er gewoon zakelijk mee vandoor? De tergende spanning doet wat met me. Iedere minuut kijk ik naar de klok en vraag me af of het al dinsdag 20:00 is. Dat is het nog niet. Daar baal ik van. Laat het zover zijn.

'Voedselschandalen zullen zich blijven voordoen'

Uit een analyse van de Europese consumentenorganisatie foodwatch blijkt dat het huidige hervormingsvoorstel van de Europese Commissie tot wijziging van de Europese levensmiddelenwetgeving volstrekt ontoereikend is. Komende maanden worden hierover knopen doorgehakt. Belangrijke hiaten in de wetgeving die de recente voedselschandalen mogelijk maakten, worden in het hervormingsvoorstel niet aangepakt. Recente voedselschandalen, zoals de met fipronil besmette eieren, hebben bijvoorbeeld aangetoond dat de traceerbaarheid in de voedselketen niet consequent wordt gehandhaafd. Bovendien zijn de autoriteiten nog steeds niet verplicht de consumenten snel en volledig te informeren over gezondheidsrisico's van levensmiddelen.

In gevallen van fraude of misleiding legt de EU-wetgeving de autoriteiten zelfs geen enkele verplichting op om het publiek te informeren. Om ervoor te zorgen dat de bepalingen van de levensmiddelenwetgeving effectief worden uitgevoerd, moeten Europese consumentenorganisaties bovendien collectieve rechten krijgen om dit desnoods via de rechter af te dwingen - vergelijkbaar met wat in de EU-wetgeving voor milieuorganisaties is vastgelegd. Deze zwakke punten moeten dringend worden weggewerkt, eiste foodwatch dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel. De plannen van de Europese Commissie voor een hervorming van de Europese levensmiddelenwetgeving voorzien tot nu toe alleen in verbeteringen in de risicobeoordeling van schadelijke stoffen, bijvoorbeeld in de toelating van bestrijdingsmiddelen.

"Of het nu gaat om fipronil in eieren, besmette Lactalis-babyvoeding of paardenvlees in runderlasagne: de steeds terugkerende schandalen tonen de fundamentele zwaktes van de EU-levensmiddelenwetgeving aan. Onveilig voedsel is miljoenen keren verkocht aan nietsvermoedende consumenten, de industrie en autoriteiten zijn niet in staat geweest om de distributie van de betreffende producten volledig te traceren, en zelfs als ze de namen van frauduleuze of potentieel schadelijke producten en hun fabrikanten kenden, informeerden ze de burgers niet altijd onmiddellijk - dit moet veranderen," zei Thilo Bode, directeur van foodwatch International. Bode betoogde dat het niet voldoende is om alleen de risicobeoordeling te verbeteren, zoals de Europese Commissie van plan is. "Het is hoog tijd dat de EU de naleving van de levensmiddelenwetgeving daadwerkelijk handhaaft en de mazen in de wetgeving wegwerkt. Anders is het volgende voedselschandaal slechts een kwestie van tijd."

foodwatch bekritiseerde met name dat de bepalingen van de EU-levensmiddelenwetgeving die volledige traceerbaarheid in de voedselketen voorschrijven, nooit zijn gehandhaafd. Zo hebben alle grote voedselschandalen van de afgelopen jaren - waaronder salmonella in babymelk van de Franse fabrikant Lactalis, eieren die zijn verontreinigd met het insecticide fipronil en paardenvlees in runderlasagneproducten - geleid tot situaties waarin miljoenen onveilige of frauduleuze producten op de markt werden verkocht voordat de bedrijven en autoriteiten in staat waren deze producten in de toeleveringsketen op te sporen en uit de winkelschappen te halen. Bovendien werden de consumenten niet voldoende gewaarschuwd. De levensmiddelenwetgeving van de EU zou daarom duidelijk moeten voorschrijven dat de autoriteiten het publiek snel en volledig moeten informeren - door de namen van fabrikanten en producten vrij te geven, zowel in geval van gezondheidsrisico's als in geval van fraude. Alleen op die manier kunnen deze organisaties het hefboomeffect krijgen dat ze nodig hebben om de rechten van de consument effectief te verdedigen.

De Algemene Levensmiddelenverordening van de EU (Verordening (EG) nr. 178/2002) is in 2001 goedgekeurd als reactie op de BSE-crisis ("gekkekoeienziekte"). Het wordt nu herzien als onderdeel van het "REFIT-proces" (Regulatory Fitness and Performance Programme) van de Europese Commissie. In april 2018 diende de Europese Commissie een hervormingsvoorstel in om de risicobeoordeling te verbeteren. Zo zullen studies over de veiligheid van bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat, in de toekomst meer openbaar worden gemaakt. foodwatch bekritiseerde het voorstel als onvoldoende. De fundamentele zwakheden van de levensmiddelenwetgeving van de EU moeten worden weggewerkt, eiste foodwatch. De consumentenorganisatie heeft acht specifieke eisen ingediend.

Thilo Bode van foodwatch: "De EU is er niet in geslaagd 500 miljoen consumenten in Europa te beschermen tegen gezondheidsrisico's en misleiding op de voedselmarkt. Erger nog, de Europese Unie doet niets om de situatie te verbeteren, maar blijft in plaats daarvan de belangen van grote voedselconcerns dienen.”

Familie Marokkaanse overvaller zint op wraak

Vrienden van de 23-jarige Marokkaanse overvaller Hasan L. uit Gent vrezen dat zijn familie wraak gaat nemen op de juwelier die hem neerschoot. De overval op 7 juli dit jaar ging gepaard met extreem veel zinloos geweld tegen onder andere de 88-jarige vader van de juwelier. De juweliersfamilie heeft nu politiebescherming.

Afgelopen zaterdag 7 juli is Hassan met een tot nu toe onbekende vriend de juwelierszaak binnen gegaan en werd bedrijfsleider Filip M. een AK-47 tegen het hoofd gehouden. Ondertussen kregen Filip, de zus en 88-jarige vader schoppen en klappen over het hele lichaam. De 88-jarige vader dreigde te bezwijken onder dit excessieve geweld. Toen zijn kinderen hem wilden helpen werd dit door de overvallers verhinderd. “Laat hem sterven”, werd hun gezegd.

Daarna gingen zij naar de motor en sloegen op de vlucht terwijl zij ‘Tirez!’ schreeuwden, wat Frans is voor afschieten. De juwelier pakte zijn wapen en schoot Hassan, die kennelijk achterop zat, in de rug. Na twee kilometer viel Hassan dood van de motor. Voor advocaat Walter van Steenbrugge is het een duidelijk verhaal. De juwelier die eerst een aanvalsgeweer tegen het hoofd kreeg en vervolgens machteloos moest toezien hoe onder andere zijn bejaarde vader bijna werd doodgeslagen en geschopt, voelde zich opnieuw bedreigd en schoot daarom op de overvallers.

Zijn goede school en kickboksvriend Sabri Bhenia herkent het onnodige onmenselijke gepleegde geweld niet en omschrijft Hassan als een ’vriendelijke bescheiden jongen’. Sabri keurt de overval wel af maar vindt het wel laf van de juwelier om Hassan in de rug te schieten.

Andere vrienden en kennissen van de Marokkaan wisten al wel direct dat Hassan bij deze brute overval betrokken moest zijn. Het was niet de eerste keer dat Hassan een misdaad pleegde. Eerder had hij al politieagenten aangevallen, inbraken, diefstallen en een gewapende overval op een Aldi op zijn kerfstok. Het lijkt ook in de familie te zitten weten de kennissen want een deel van Hassan zijn familie heeft een zeer uitgebreid strafblad.

Het parket Oost-Vlaanderen te Gent onthoudt zich van ieder commentaar gaande het onderzoek. Naar de tweede overvaller wordt nog gezocht.

'Vrouwen vinden ballenknijpers kut'

Heb je zin om vrouwen het hof te maken op het strand? Dat kan, maar doe dat dan maar niet met zo'n strak Speedo-zwembroekje om de kont. Uit een (kleinschalig) onderzoek van een Brits reisbureau blijkt namelijk dat vrouwen daar geenszins wild van worden.

Men ondervroeg honderd willekeurige dames en welgeteld één van hen zou haar partner wel mét zo een ballenknijper - die voor de gemiddelde FOK!ker toch véél te klein is - op het strand willen zien, terwijl de rest zich dan eerder zou schamen voor hun geliefde.

Speedo reageerde een tikkeltje te serieus op het niet al te serieuze onderzoek en noemt haar zwembroek(je) een 'icoon dat boven de sport- en modewereld uitsteekt', waarbij men zegt ook nog andere, meer bedekkende zwemkleding aan te bieden.

Resteert ons nog de vraag van de dag, dit keer toch met name op de dames gericht: je gaat met je partner naar het strand...wel of geen ballenknijper?

Tour: Etappe 4 - Met Gele Greg sprinten op een viaduct

Dag vier van de Tour de France en we mogen ons weer op gaan maken voor een massasprint. Dit keer wel eentje met alweer de derde geletruidrager van de Tour: Fernando Gaviria raakte hem kwijt aan Peter Sagan, die in de ploegentijdrit geen schijn van kans had om de trui te behouden.

Greg van Avermaet is de nieuwe leider en onze Belgische vriend heeft al eens laten zien dat hij het Tour de France-geel tot het uiterste wil verdedigen. Of hij mee gaat sprinten om de winst valt te betwijfelen, hoewel de licht stijgende aankomst zeker geen nadeel is, in Sarzeau is het na bijna tweehonderd kilometer waarschijnlijk eerder de beurt aan de echte sprintbommen.

Overigens finishen we dus in Sarzeau, waar niemand minder dan UCI-president David Lappartient de burgemeester is. Overigens finishen we niet in Sarzeau, maar even daarbuiten....op een viaduct. In de dagelijkse voorbeschouwing in het TDF-forum is daar weer meer over te lezen, inclusief weetjes en dingen over de route van de dag.

Kort na één uur begint de etappe en ook de uitzending van Eurosport, hoewel men aan mag nemen dat die tijdens deze wat muffe rit ook een tijdje overschakelen naar de kwartfinales van de vrouwen op Wimbledon. Een uur na Eurosport beginnen de NOS en Sporza er ook aan, de finish ligt vermoedelijk ergens tussen half zes en kwart over zes.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Gewichtheffen overhoop gegooid, klassen opnieuw ingedeeld

In weinig sporten wordt zo hard tegen doping gevochten als in het gewichtheffen, wat er dan ook voor zorgt dat er veel sporters gepakt worden. Meer dan eens zijn de gewichtsklassen in de sport opnieuw ingedeeld, zodat de wereldrecords weer op nul begonnen, en dat is nu weer het geval.

Wereldgewichthefbond IWF heeft aangekondigd dat de klassen allemaal overhoop gegooid zijn. Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo hebben de vrouwen nog steeds zeven gewichtsklassen, de mannen hebben er dan ook zeven in plaats van acht. Dat moet voor meer gelijkheid zorgen, hoewel zeker de nieuwe klassen bij de vrouwen doorgaans beduidend minder competitief zijn.

De lichtste gewichtklassen bij de mannen waren de klassen tot 56 en 62 kilogram, nu begint het bij 61 en 67 kilogram. De zwaarste klassen waren voor atleten tot 94kg en 105kg, plus de zwaargewichten boven de 105kg. Dat worden nu 96 en 109 kilo, plus de atleten zwaarder dan 109 kilogram.

Van 48 en 53 kilo gaan de lichtste vrouwen naar 49 en 55 kilo, maar vooral bovenin wordt een groot verschil gemaakt. Van 69, 75 en 75+ kilogram gaat het nu naar 76, 87 en 87+ kilo. Dat geeft vooral meer kans aan vrouwen die in de klasse boven 75 aan de lichte kant zaten en daardoor nauwelijks kans maakten.

Niet iedereen is er overigens even blij mee, vooral wat betreft de indeling van de olympische klassen - van de tien gewichtsklassen voor mannen en vrouwen zijn er zeven olympisch. De 20-jarige Sara Ahmed schreef in Rio bijvoorbeeld geschiedenis door brons te pakken in de klasse tot 69 kilogram, de eerste olympische medaille ooit voor een Egyptische vrouw. Om überhaupt aan Tokyo 2020 mee te kunnen doen zal ze nu echter ruim vijf kilo af moeten vallen of zeven kilo aan moeten komen, want haar klasse - die van 69 naar 71 kilo gaat - is niet meer olympisch.

De volledige indeling van de klassen is hier te vinden.

Dode tiener bij afscheidsdienst op stoel gezet met TV en PlayStation

Een opmerkelijk plaatje uit het Amerikaanse New Orleans. Een jongeman zit er op een stoel, gekleed in een shirt van zijn favoriete basketbalteam, de Boston Celtics, met een PlayStation-controller in de hand en Doritos en cola op een tafeltje naast zich.

Allemaal niet zo bijzonder natuurlijk, ware het niet dat de 18-jarige Renard Matthews dood is. De jongeman was zijn hond aan het uitlaten toen hij werd overvallen en doodgeschoten. Zijn familie zorgde voor een opmerkelijke afscheidsdienst op een, zo zegt men, voor hem typische manier.

De uitvaartondernemer die het regelde is wel bekend met ongebruikelijke verzoeken. Zo werd enkele jaren geleden ook al een dame aan een tafel gezet, met een sigaret in d'r mond, een biertje voor zich en haar nagels geverfd, alsof ze gezellig mee zat te eten.

Pitstopblunder Newgarden levert Hinchcliffe IndyCar-winst op in Iowa

We keren nog even terug naar zondagavond, want er stond weer een race in de IndyCar Series op het programma. Dit was het tijd voor de Iowa Corn 300 op de korte oval van Newton in Iowa, ook wel de Neverending Corner genoemd.

Josef Newgarden nam de leiding vroeg in de race over van polesitter Will Power en de regerend kampioen had de touwtjes vanaf dat moment strak in handen. Op de rest van de top-5 na werd iedereen op het grofweg zeventien seconden durende rondje op een ronde gezet door Newgarden.

In de laatste vijftig ronden kwam James Hinchcliffe, die lang op plek drie reed, zich na het passeren van Spencer Pigot serieus melden in de strijd om de winst. De Canadees pakte de leiding over van Newgarden en was hard op weg naar de winst toen de race door een probleem van Ed Carpenter geneutraliseerd werd, met zeven ronden te gaan.

Onder meer Newgarden kwam tijdens de neutralisatie naar binnen, zodat men na de herstart op verse banden nog volle bak aan kon vallen tot de finish. Dat bleek echter een blunder van jewelste, want er kwam geen herstart meer: de race finishte onder geel en Hinchcliffe pakte de zege.

Een korte samenvatting van de race (Bron: YouTube)

Hand of Fate 2 naar Switch

Ontwikkelaars lijken langzaam maar zeker warm te lopen voor Switch. Defiant Development heeft aangekondigd dat action RPG Hand of Fate 2 naar Nintendo Switch komt. Om het nog leuker te maken: de game lanceert al over een week.

In Hand of Fate 2 moeten spelers een deck kaarten samenstellen, bestaande uit uitrusting, vijanden, encounters, loot en verrassingen. Ook schud antagonist 'The Dealer' zijn eigen uitdagingen in dit deck. Vervolgens worden deze verspreid over het speelveld en moet de speler een kerker onderzoeken, waarbij elke kaart die je tegenkomt een evenement triggert.

Op 17 juli lanceert de game in de Nintendo eShop, de trailer is hieronder te bekijken.

Eerste beelden Wasteland 2: Director's Cut voor Switch

Nintendo heeft een Annoucement Trailer online gezet van Wasteland 2: Director's Cut voor Nintendo Switch. Hoewel we al wisten dat de game in ontwikkeling was voor de console, zijn dit de eerste beelden voor deze versie.

Volgens ontwikkelaar inXile Entertainment is de ontwikkeling momenteel aangekomen in de laatste fase van Quality Assurance. De ontwikkeling is dus bijna afgerond en binnenkort moet de release date bekend worden gemaakt. De CRPG is het liefdesproject van de producer van de eerste Fallout en kwam eerder al uit voor pc en de overige consoles.

MLB: Yankees winnen en verliezen in double-header tegen Orioles

De honkballers van de Baltimore Orioles hebben maandag op eigen grond twee wedstrijden gespeeld tegen de New York Yankees. Voor beide ploegen leverde het een zege op, te beginnen met de Orioles.

In wedstrijd één van de dag namen de Yankees onder meer dankzij Didi Gregorius een 0-3 voorsprong. Mark Trumbo hielp de thuisploeg met een 2-run homerun naar 2-3 en in de zesde inning kwam de beslissing: Danny Valencia mepte Trumbo en Jonathan Schoop binnen, wat de 5-4 eindstand opleverde.

In de tweede wedstrijd waren de Yankees een stuk beter. Gregorius opende de score en na vijf innings stond het 0-4. Daar kwamen in de achtste inning nog eens vier runs bij en dat was de genadeklap voor de Orioles, die uiteindelijk met een 2-10 nederlaag af moesten druipen.

Uitslagen MLB maandag
Baltimore Orioles - New York Yankees 5-4
New York Mets - Philadelphia Phillies 4-3 (1 extra inning)
Pittsburgh Pirates - Washington Nationals 6-3
Boston Red Sox - Texas Rangers 5-0
Cleveland Indians - Cincinnati Reds 5-7
Miami Marlins - Milwaukee Brewers 4-3 (1 extra inning)
Tampa Bay Rays - Detroit Tigers 10-9 (1 extra inning)
Baltimore Orioles - New York Yankees 2-10
New York Mets - Philadelphia Phillies 1-3
Houston Astros - Oakland Athletics 0-2
Minnesota Twins - Kansas City Royals 3-1
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 2-8
San Francisco Giants - Chicago Cubs 2-1 (2 extra innings)

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Helderheid over schoolkosten mbo

Moet een student zelf een koksmes of kappersschaar kopen, of kan de student daarvoor bij de onderwijsinstelling terecht? Dit soort vragen behoren voortaan tot het verleden. MBO-instellingen stellen aan studenten dit type middelen ter beschikking die nodig zijn om onderwijs te volgen, examens te doen en zo het diploma te behalen. Deze spullen blijven eigendom van de onderwijsinstellingen. Dat is de uitkomst van overleg tussen JOB, de MBO Raad en het ministerie van Onderwijs. Onderwijsbenodigdheden die het eigendom zijn van studenten, zoals boeken en een laptop, schaffen studenten in principe zelf aan. Door deze uitkomst komt er voor iedereen helderheid over schoolkosten in het mbo. Studenten weten voortaan waar ze aan toe zijn en onderwijsinstellingen weten wat er van hen verwacht wordt.

Minister van Onderwijs Van Engelshoven reageert verheugd: “Het is goed dat er duidelijkheid is. Want door die duidelijkheid maken we het mbo nog toegankelijker. Iedereen moet onderwijs kunnen volgen. Ook als je portemonnee minder goed gevuld is.”

Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad: “Deze afspraken zijn een aanvulling op de acties die scholen jaarlijks al ondernemen met de studentenraden om de schoolkosten voor iedereen steeds zo laag mogelijk te houden. Als student mag je nog steeds je eigen benodigdheden aanschaffen, van koksmessen tot specifieke licenties voor creatieve opleidingen. Wil je dat niet, dan helpt de school je.”

Timon van Engen, voorzitter JOB: “JOB is erg blij met de overeenkomst waarin scholen de verantwoordelijkheid nemen voor de lesmaterialen die de student nodig heeft om zijn opleiding te volgen. Dit maakt het mbo toegankelijker. Iedereen zou moeten kunnen studeren en geld zou daarbij geen rol mogen spelen.”

Ook tijdens stage
De benodigdheden die een student tijdens een stage nodig heeft, worden in een leerbedrijf beschikbaar gesteld aan de student. Het leerbedrijf heeft vaak al veel gereedschap en dergelijke liggen. Mocht dat niet zo zijn, dan gaan het leerbedrijf, de onderwijsinstelling en de student in gesprek. Komen ze er niet uit, dan is de school verantwoordelijk om de student te begeleiden naar een andere stageplek.

Laptop en boeken
Daarnaast blijven er onderwijsbenodigdheden die de student zelf moet aanschaffen. Die spullen zijn eigendom van de student. Welke benodigdheden dat precies zijn is afhankelijk van de opleiding, maar hier vallen bijvoorbeeld een laptop en boeken onder. Het is belangrijk dat studenten niet op kosten worden gejaagd. Daarom bepalen onderwijsinstellingen samen met de studentenraad welke spullen nodig zijn. Dat kan en mag betekenen dat er verschillen zijn tussen mbo’s. De student kiest zelf waar hij de benodigdheden koopt. Studenten mogen niet onder druk gezet voelen om toch extra benodigdheden te kopen.

Voor sommige gezinnen zijn de kosten van deze onderwijsbenodigdheden te hoog. Daarom hebben onderwijsinstellingen voor minima-gezinnen een apart potje. Daardoor is het voor studenten financieel altijd mogelijk om een opleiding te volgen.

Bovendien hebben JOB, de MBO Raad en het ministerie van OCW nog eens bevestigd dat evenementen die geld kosten geen verplicht onderdeel mogen zijn van de opleiding. Bijvoorbeeld een excursie waarvoor kosten gerekend worden.

Periodieke evaluatie
Onderwijsinstellingen kijken periodiek of alle benodigdheden nog wel echt nodig zijn. Zij passen de lijsten wat studenten nodig hebben daarop aan. Zo wordt voorkomen dat studenten zaken moeten aanschaffen die ze niet gebruiken.

FOK! Wat een weer: kansje op regen

De ochtend verloopt bewolkt met plaatselijk af en toe regen of een bui. In de loop van de middag en avond breekt de zon van het noorden uit steeds vaker door, maar trekken er ook enkele buien over met name het oosten van het land. In totaal wordt 1 tot 5 mm regen verwacht, het minst in Zeeland en het meest in het uiterste oosten. Het wordt vanmiddag 18 tot 21°C. De noordwestelijke wind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de middag draait de wind naar het noorden en neemt vooral landinwaarts wat in kracht af.

Komende nacht verloopt droog met brede opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C, vlak aan zee wat hoger. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en kan er in het oosten van het land nog een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C vlak langs de kust tot lokaal 24°C in het oosten en zuidoosten. De wind is noord tot noordwest en is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

DJMO zag grote en kleine zwanen
DJMO zag grote en kleine zwanen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kanker oorzaak bij 31 procent van de sterfgevallen

In 2017 overleden ruim 150 duizend inwoners van Nederland. Met 47 duizend sterfgevallen (31 procent) was kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Aan hart- en vaatziekten overleed ongeveer 25 procent. Vooral ouderen overlijden aan kanker en hart- en vaatziekten. Bij jongeren (15 tot 30 jaar) was een niet-natuurlijke dood met 53 procent de meest voorkomende doodsoorzaak. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De doodsoorzaken verschillen sterk per leeftijdsgroep. Van de overleden kinderen jonger dan 1 jaar stierf 62 procent in 2017 aan een aandoening van de perinatale periode, zoals infecties en longproblemen. Kinderen (1 tot 15 jaar) overleden voornamelijk aan kanker of door een niet-natuurlijke oorzaak. In beide gevallen ging het om iets meer dan 20 procent van de sterfgevallen. Personen tussen 15 en 30 jaar stierven veel vaker dan jonge kinderen een niet-natuurlijke dood (zoals zelfdoding, ongevallen). Van de overledenen in deze groep betreft dit 53 procent.

Bij 30- tot 80-jarigen is kanker het vaakst de doodsoorzaak. Ook hart- en vaatziekten komen in die groep veel voor als doodsoorzaken. Bij personen vanaf 80 jaar zijn hart- en vaatziekten met 30 procent de belangrijkste oorzaak van sterfte.

Meer mannen dan vrouwen overlijden aan kanker
Mannen overlijden meer dan vrouwen aan kanker. In 2017 was kanker bij mannen in 35 procent van de sterfgevallen de oorzaak, bij vrouwen was dat 27 procent. Psychische en gedragsstoornissen (met name dementie) zijn bij vrouwen vaker dan bij mannen de doodsoorzaak. In 2017 ging het om respectievelijk 11 procent en 6 procent van de totale sterfte. Bij andere doodsoorzaken zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen minder groot.
Kanker oorzaak bij 31 procent van de sterfgevallen
Kanker oorzaak bij 31 procent van de sterfgevallen

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.