FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 juni 2018

Meer details van Cyberpunk 2077

CD Project Red, de makers van The Witcher-games, delen de eerste officiële details van hun langverwachte Cyberpunk 2077.

Cyberpunk 2077 is een open, op verhalen gebaseerd rollenspel dat zich afspeelt in het universum van het klassieke pen&papier-RPG Cyberpunk 2020.

De game volgt het verhaal van V - een huurling die zich zelf omhoog werkt in Night City, de meest gewelddadige en gevaarlijke metropool in een door het bedrijfsleven geregeerde toekomst. Je mag je eigen versie van V maken in de character creation-scherm. Daarin kun je onder andere het geslacht, het uiterlijk, de personageklasse en de historische achtergrond van V te kiezen, wat de vorm van het spel beïnvloedt.

Met tientallen uren aan hoofdverhaallijnen en nog veel meer zij-activiteiten is er altijd wel iets te zien en te doen in Night City. Spelers zien alles door de ogen van V, de game is in firstperson-perspectief. Het spel bestaat ook uit keuzes, met bijvoorbeeld een interactief dialoogsysteem, en de gevolgen door de gemaakte beslissingen. In de straten van Night City en de wolkenkrabbers worden spelers geconfronteerd met moeilijke beslissingen die het hele spel beïnvloeden.

Cyberpunk 2077 verschijnt op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Treffer Martens in blessuretijd voorkomt blunder Oranje tegen Slowakije

De Oranjevrouwen zijn dinsdag ternauwernood aan puntenverlies ontsnapt in de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap met Slowakije. Lieke Martens schoot in Heerenveen in blessuretijd het enige doelpunt binnen: 1-0.

Oranje had het in het Abe Lenstra Stadion heel lang moeilijk met Slowakije. Keepster Maria Korenciova bleek een groot obstakel voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. Pas vlak voor tijd was de Slowaakse doelvrouw geklopt door Martens. Door de zege gaat Nederland nog altijd ruim aan kop in groep drie van de Europese kwalificatiezone. Oranje heeft negentien punten, vier punten meer dan Noorwegen, dat eerder op de avond met 1-0 won van Ierland. De Noren hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

Coach Sarina Wiegman moest nogal wat omzettingen plegen vanwege geblesseerde speelsters. Kika van Es (hamstring), Tessel Middag (knie) en Liza van der Most (ziek) haakten al eerder af. Vlak voor de wedstrijd kwam daar Daniëlle van de Donk bij met hamstringproblemen, zodat Jill Roord op het laatste moment in de basis begon. Door alle blessures stond Ajacied Desiree van Lunteren in de basis. Ook Stefanie van der Gragt deed weer mee. De centrale verdediger van Ajax (komend seizoen FC Barcelona) had vorige week tegen Noord-Ierland nog te veel last van een liesblessure.

Slowakije gooide vanaf het begin van de wedstrijd de figuurlijke deur dicht en de ploeg van bondscoach Ivan Hucko kwam naar Heerenveen om de deur dicht te houden. Oranje kwam er in de eerste helft ook niet doorheen. Sherida Spitse, die haar 150e interland speelde, was op slag van rust nog het dichtst bij de openingstreffer. De 28-jarige middenvelder mocht vanaf een meter of twintig vrij uithalen en zag haar poging net naast gaan. Het tempo was de laag en grote kansen kwamen er nauwelijks.

Na de rust ging Oranje nadrukkelijker op zoek ging naar de openingstreffer. De eerste kans was voor Jill Roord, die haar schot stijlvol gekeerd zag worden door Korenciova. Niet veel later liet Lineth Beerensteyn een riante mogelijkheid gekeerd. Roord raakte de paal en naarmate het eindsignaal dichterbij kwam nam de wanhoop toe. Verdedigster Stefanie van der Gragt werd als breekijzer naar voren gestuurd in het laatste kwartier om te proberen haar kopkracht uit te buiten. 

Het leek op 0-0 uit te draaien, maar Martens liet in de slotfase haar klasse zien. De wereldvoetbalster van 2017 krulde de bal van afstand voorbij Korenciova en zorgde voor feest in Heerenveen. 

Lieke Martens viert het doelpunt met Sherida Spitse. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Lieke Martens viert het doelpunt met Sherida Spitse. (PRO SHOTS/Remko Kool)

'Mohamed Bouchikhi slachtoffer van vergismoord'

Vrijdagavond 26 januari werd de 17-jarige Mohamed Bouchikhi doodgeschoten in een buurthuis aan de Kleine Wittenburgerstraat in Amsterdam. Mohamed was hoogstwaarschijnlijk niet het beoogde doelwit. De schutters hebben zich 'gruwelijk' vergist. Er is een beloning van 25.000 euro voor de tip die leidt tot aanhouding van de daders.

In Opsporing Verzocht werd de moord Bouchikhi gereconstrueerd. Kijk hieronder terug naar het fragment uit Opsporing Verzocht. 

Cricketers winnen knap van Ierland in eerste Tri-Nation Series

Het Nederlands cricketteam heeft knap Ierland verslagen in de eerste wedstrijd van de Tri-Nation Series. In Rotterdam wist het team voor het eerst onder leiding van aanvoerder Pieter Seelaar met vier runs te winnen. 

De Tri-Nation Series is een nieuwe Twenty20-competitie tussen Nederland, Ierland en Schotland in Rotterdam, Deventer en Amstelveen. Deze drie landen zijn aan elkaar gewaagd. Het is de bedoeling dat deze competitie jaarlijks gespeeld gaat worden. 

Nederland kwam goed uit de startblokken, maar nadat Saqib Zulfiqar uit ging kwam de runs minder snel op het bord. Oranje noteerde uiteindelijk 144 runs na 19.5 overs. Met nog één bal te gaan was het team klaar. Seelaar (36 runs) en Bas de Leede (33) brachten de meeste runs binnen. 

Ierland leek kansloos met nog zes runs te gaan. Ze stonden op 98 runs en op acht gevallen wickets. Simi Singh was namens Ierland goed bezig en noteerde tot aan de laatste bal 56 runs. Als Singh de bal rechtstreeks het stadion uit sloeg, dan had Ierland gewonnen. Het bleef echter bij één run, waardoor Ierland vier runs te kort kwam voor de overwinning. 

Donderdag treffen beide ploegen elkaar opnieuw in Rotterdam. 16 en 17 juni spelen Schotland en Ierland twee wedstrijden in Deventer tegen elkaar, waarna de Tri-Nations Series wordt afgesloten met Nederland tegen Schotland op 19 en 20 juni op de velden van VRA in Amstelveen. 

Bertens met veel moeite naar volgende ronde Rosmalen

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het grastoernooi van Rosmalen. De als derde geplaatste tennisster won in drie sets van de Russische Natalia Vikhlyantseva: 5-7, 6-3, 7-6 (5).

Bertens leek de eerste set te gaan winnen. De nummer 21 van de wereld kwam met 5-3 voor en kreeg zelfs drie setpunten, maar die waren niet aan Bertens besteed. Vikhlyantseva won vervolgens vier games op rij en pakte zo de eerste set. In set twee kon de Nederlandse wel de set naar haar toetrekken.

In de derde set leek een kopie van de eerste set te komen. Bertens kwam op een 5-2 voorsprong en kreeg meerdere wedstrijdpunten, maar kon het niet afmaken. Vikhlyantseva, nummer 85 van de wereld kwam terug tot 5-5, waarna Bertens wel haar eigen servicegame kon behouden, maar dat deed ook de Russische. In de spannende tiebreak won Bertens toch haar wedstrijd en dat was de eerste sinds 2015 in Rosmalen.

In de volgende ronde speelt Bertens tegen de Belgische Kirsten Flipkens. De twee spelen deze samen in het dubbelspel in Rosmalen.

Beloning uitgeloofd voor Ridouan Taghi en Saïd Razzouki

Zojuist werden in het tv-programma Opsporing Verzocht nieuwe foto's getoond van Ridouan Taghi en Said Razzouki. Het tweetal staat sinds 27 maart  op de nationale opsporingslijst. Volgens korpschef Erik Akerboom heeft de aanhouding van deze twee 'de hoogste prioriteit'. Ze worden er van verdacht dat ze opdracht hebben gegeven voor meerdere liquidaties. De gouden tip wordt beloond met 25.000 euro (per verdachte). 

Op de website van de politie staan ook enkele foto's waarvan de politie graag wil weten waar en wanneer ze precies zijn genomen. Ook willen ze graag informatie over graffiti die is aangebracht op een, inmiddels gesloten, shisha-lounga in Utrecht. 

Ridouan Taghi (Foto: Politie.nl)
Ridouan Taghi (Foto: Politie.nl)

Said Razzouki (Foto Politie.nl)
Said Razzouki (Foto Politie.nl)

Volleybalsters winnen in vijf sets van Turkije in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag in de Nations League een belangrijke zege geboekt op Turkije. Oranje won in Duitsland in vijf sets van Turkije: 3-2 (25-11, 31-29, 16-25, 20-25, 15-10).

Nederland begon sterk aan de wedstrijd tegen Turkije. In de eerste set had de ploeg van bondscoach Jamie Morrison geen moeite met de Turken. Ook in de tweede set zag het goed uit voor Oranje. De ploeg kwam halverwege de set met zeven punten voor, maar Turkije, de ploeg van voormalige Nederlandse bondscoach Giovanni Guidetti, kwam sterk terug in de set. De Turkse volleybalsters kregen twee setpunten, maar Nederland wist op hun derde setpunt toe te slaan.

Turkije kwam in set drie en vier steeds beter in de wedstrijd, terwijl oranje steeds meer fouten gingen. De beide sets gingen dan ook gemakkelijk naar de Turken. In set vijf ging het lange tijd gelijk tussen beide landen, maar op het eind van de wedstrijd trok Oranje toch aan het langste eind. Mede door de vele goede blocks aan Nederlandse kant.

Oranje is dankzij de overwinning nummer vier Turkije voorbij in de tussenstand. De beste vijf landen plaatsen zich samen met gastland China voor de eindfase van het toernooi.

De Nederlandse volleybalsters spelen in Stuttgart ook nog tegen China en Duitsland.

Van der Breggen niet van start in Giro Rosa

Wielrenster Anna van der Breggen gaat in juli niet van start in de Giro Rosa. De winnares van vorig jaar verkiest een andere opbouw richting het WK in Innsbruck boven de Italiaanse rittenkoers.

"Ik heb de ronde twee keer gewonnen en was sowieso niet van plan om de wedstrijd als kopvrouw te rijden.”, vertelt Van der Breggen aan Cycling Online. “Ik wil graag een ander pad kiezen en relatief fris aantreden bij het WK wielrennen in Inssbruck. Daar wacht een parcours dat me ligt. Als je de Giro dan in dienst van rijdt, is het maar de vraag hoeveel frisser je dan uit die ronde komt."

De 28-jarige wielrenster won dit seizoen al de klassiekers Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De Giro Rosa vindt plaats van 6 tot en met 15 juli.

Basacikoglu verlaat Feyenoord en strijkt neer in Turkije

Bilal Basacikoglu lijkt Feyenoord te gaan verlaten voor Kayserispor. De vleugelaanvaller is aangekomen in Turkije, waar hij dinsdag wordt gekeurd.

Zaakwaarnemer Yalcin Zöhre houdt nog wel een slag om de arm. Hij vertelt aan Voetbalzone dat er 'eerst nog wat gesprekken' moeten worden gevoerd. Als de medische keuring geen problemen oplevert, tekent de 23-jarige Basacikoglu deze week zijn contract. Welke transfersom Feyenoord ontvangt, is niet bekend.

Bilal Basacikoglu groeide bij het thuispubliek in De Kuip nooit echt uit tot een publiekslieveling. In 103 optredens voor de Rotterdammers scoorde hij slechts zeven keer. Negentien keer liet hij een teamgenoot scoren. Feyenoord nam hem in 2014 voor 3,5 miljoen euro over van sc Heerenveen.

Feyenoord nam onlangs al afscheid van de transfervrije Miquel Nelom, terwijl de aan Roda JC verhuurde Simon Gustafson naar FC Utrecht is vertrokken. Gustavo Hamer vertrok bovendien naar PEC Zwolle, terwijl huurling Kevin Diks aan het einde van deze maand lijkt terug te keren bij Fiorentina.

Defensie heeft burgers nodig!

Defensie zoekt personeel voor niet-militaire functies. Er komen meer dan 800 vacatures waarvan 650 in techniek, ICT en inkoop. Daarom start Defensie vandaag voor de eerste keer een wervingscampagne voor het vullen van burgerfuncties. Een speciale wervingscommercial laat zien dat je geen militair hoeft te zijn om belangrijk werk bij Defensie te verrichten.

Door de uitbreiding van Defensie, de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt loopt het aantal vacatures in de tweede helft van 2018 en de komende jaren op. In 2019 betekent dit dat er zo’n 1.500 niet-militaire vacatures zullen zijn. De komende maanden wordt personeel gezocht voor ongeveer 650 functies, in zogenoemde schaarstecategorieën ICT, inkoop en techniek.

Burgermedewerkers spelen een belangrijke rol in de Defensieorganisatie. Het ministerie kiest per opdracht voor het beste team en dat betekent een mix van militairen en burgermedewerkers. Of het nu gaat om uitgebreide missies, het aankopen van grote hoeveelheden materieel, om cybersecurity of onderhoudstechniek.

Al deze projecten hebben een belangrijke overeenkomst: ze worden aangepakt door militairen en burgers. Dat betekent specialisten op militair gebied, maar ook op veel andere gebieden. Want niet iedereen hoeft militair te zijn. Daarom zijn 17.000 van de 59.000 functies bij Defensie voor burgers. Zo werken de beste specialisten samen in het beste team om de moderne uitdagingen aan te kunnen.


(©Ministerie van Defensie) 

Lunchduels Eredivisie beginnen kwartier eerder

De vroege zondagwedstrijden in de Eredivisie beginnen voortaan niet om 12:30 uur, maar een kwartier eerder. Dat heeft te maken met de videoarbitrage.

Door de intrede van de videoscheidsrechter (VAR) kan het zijn dat een wedstrijd iets uitloopt in verband met gebeurtenissen waarbij de VAR wordt ingezet. Om te zorgen dat FOX Sports vervolgens nog op tijd kan overschakelen naar een wedstrijd van 14:30 uur, beginnen de lunchduels komend seizoen om 12:15 uur.

Eerder dit jaar gingen de clubs uit de Eredivisie unaniem akkoord met het plan van de KNVB om de VAR te introduceren. Onder andere in de KNVB Beker werd daar de afgelopen seizoenen al mee geëxperimenteerd.

Chaotische arcadeplatformer Killer Queen Black naar Nintendo Switch

Zojuist heeft Nintendo op de E3 de game Killer Queen Black aangekondigd. Dit belooft een chaotische actieplatformer te worden die je met maximaal zeven andere mensen speelt.

Killer Queen Black is een overzetting van de arcadehal-klassieker Killer Queen. In deze game strijd je in teams van ieder vier personen onder leiding van de koningin voor de overwinning. Er zijn drie verschillende manieren om te winnen: zorg dat je de “giant snail god” thuisbrengt, vul je korf volledig met nectar, of zorg dat je de koningin van de vijand drie keer vermoordt.

Hoe hectisch en kleurrijk dit eruitziet zie je in onderstaande trailer. Killer Queen Black komt deze winter uit voor Nintendo Switch en pc.

Xenoblade Chronicles 2: Torna ~ The Golden Country aangekondigd

Nintendo heeft een nieuwe verhaallijn voor Xenoblade Chronicles 2 aangekondigd. Torna ~ The Golden Country brengt ons naar een tijd 500 jaar voor de gebeurtenissen in Xenoblade Chronicles 2.

Je moet jezelf beschermen tegen Malos en zijn leger. Dit doe je met een herzien en verfijnd gevechtssysteem, dat je in staat stelt om te vechten als Drivers en hun Blades. De uitbreiding is vanaf 21 september beschikbaar.

Xenoblade Chronicles 2 Expansion Pass-bezitters krijgen ook toegang tot Xenoblade Chronicles 2: Torna - The Golden Country dat op 14 september wordt uitgebracht. Deze nieuwe verhaallijn zal ook als aparte, verpakte versie verkrijgbaar zijn vanaf 21 september.

Overcooked 2 aangekondigd

Nintendo heeft tijdens de Nintendo Direct E3 2018 Overcooked 2 aangekondigd. De game biedt meer chefs, meer keukens, meer recepten en meer co-op. Nieuws is online multiplayer voor tot vier chefs.

Overcooked 2 lanceert op 7 augustus voor Nintendo Switch. Deze versie van de game krijgt een exclusieve 'Platypus Chef'. Dit doet vermoeden dat de game ook naar andere platforms komt, maar welke en wanneer is nog niet bekendgemaakt.

Van Gaal gelinkt aan Turkse topclub

Louis van Gaal gaat mogelijk aan de slag bij Fenerbahçe. Verschillende Turkse media melden dat hij naar Istanbul is gevlogen.

Volgens Milliyet staat Van Gaal hoog op het lijstje van Ali Koç, de nieuwe voorzitter van Fenerbahçe die onlangs zei dat hij wellicht een nieuwe coach binnenhaalt. Aykut Kocaman, de huidige hoofdtrainer, moet dan zijn spullen pakken, ook al loopt zijn contract nog een jaar door.

Behalve Milliyet melden ook Fanatik en CNN Türk dat Van Gaal dinsdag op Schiphol een vlucht naar Istanbul heeft gepakt. Aan tafel bij RTL Late Night zei de voormalige Oranje-bondscoach vorige week dat hij een hele interessante aanbieding heeft gekregen. "Dat is zó op mijn lijf geschreven. Anders was ik de gesprekken ook niet aangegaan. Ik kan er ook wat mee winnen, dat gevoel heb ik."

Eerder gaf Van Gaal ook al aan dat hij over aanbiedingen niet te klagen heeft, maar dat hij het moeilijk vindt om een beslissing te nemen. De 66-jarige Amsterdammer benadrukte dat zijn carrière voorbij is als hij deze zomer geen nieuwe werkgever vindt.

NCTV keurt Mohammed-cartoon wedstrijd Wilders goed

De NCTV is akkoord gegaan met de Mohammed-cartoonwedstrijd die Geert Wilders in (een besloten pvv-deel van) de Tweede Kamer wil houden. Dat meldde Geert Wilders op Twitter vanmiddag. 

De vraag is hoeveel cartoons er daadwerkelijk getekend gaan worden en of die ooit openbaar gemaakt worden. 

Fortnite naar Nintendo Switch

Echt een verrassing kunnen we het niet noemen, want de geruchten hingen al geruime tijd in de lucht. Maar de razend populaire battle royale shooter Fortnite komt vandaag uit op Nintendo Switch.

“Bouw gigantische forten. Wees je tegenstanders te slim af. Verdien je overwinning. Vorm een team met vrienden in dezelfde kamer of over de hele wereld.” Fortnite heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Je downloadt de game vanaf elf uur vanavond gratis op Nintendo Switch. Mocht je geen idee hebben waar dit over gaat, hieronder volgt de trailer.

Macedonië krijgt nieuwe naam na ruzie met Griekenland

Jarenlang was er geruzie en gezeik tussen Macedonië en Griekenland. We bedoelen dan natuurlijk het land Macedonië, niet de Griekse provincie. De Grieken wilden namelijk dat hun noorderburen een andere naam zouden krijgen, omdat Griekenland zelf al sinds de oudheid een provincie met die naam heeft.

Officieel werd Macedonië doorgaans De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië genoemd, vaak ook wel in het Engels afgekort tot FYROM of FYR Macedonia. Premier Zoran Zaev heeft dinsdag na overleg met zijn Griekse collega Alexis Tsipras een nieuwe naam bekendgemaakt en daarmee lijkt de burenruzie voorbij.

Tsipras mocht aankondigen dat er een akkoord bereikt was, Zaev onthulde de nieuwe naam: De Republiek Noord-Macedonië. Vermoedelijk wordt het akkoord komend weekeinde getekend, waarna het Griekse parlement het nog goed moet keuren. De Macedonische grondwet moet dan ook nog worden aangepast, alvorens het dan echt zo ver is.

Het gemekker was een groot struikelblok voor de toetreding van Macedonië tot de NAVO, wat Griekenland nu er een akkoord is waarschijnlijk niet meer tegen zal houden.

Nieuwe demo voor Octopath Traveler op 14 juni

Nintendo heeft tijdens de Nintendo Direct E3 2018 een nieuwe demo voor Octopath Traveler aangekondigd. Deze demo is vanaf 14 juni te downloaden. Na het uitspelen van de demo kan je de save data gebruiken voor de uiteindelijke release van de game.

Daarnaast is er nog een trailer beschikbaar gemaakt, waarin alle acht de personages en hun persoonlijke verhaal nog eens wordt toegelicht. Deze kun je hieronder bekijken.

Octopath Traveler lanceert op 13 juli voor Nintendo Switch.

Trailer: de worstelvrouwen zijn terug in het tweede seizoen van GLOW

Gorgeous Ladies Of Wrestling was een worstelshow op de Amerikaanse tv in de jaren 80 en 90. De serie is zo legendarisch dat er een andere serie over werd gemaakt - GLOW - bij Netflix en die was zo succesvol dat het tweede seizoen aanstaande is. Hiervoor heeft de streamingboer nu een trailer vrijgegeven.

In de trailer is te zien dat de dames in populariteit stijgen, maar dat dat niet betekent dat hun problemen voorbij zijn. Verwacht weer veel kleurrijk drama en over-de-top worstelcomedy in GLOW.

GLOW, met Alison Brie, Betty Gilpin, Sydelle Noel, Marc Maron, Kate Nash en vele anderen, keert terug op Netflix op 29 juni.

Super Mario Party naar Nintendo Switch

De eerste Mario Party komt naar Nintendo Switch. Super Mario Party betekent een terugkeer naar de roots van de serie: losse movement van personages, dieper level design en natuurlijk minigames, veel minigames.

Elk personage in de game krijgt een eigen Dice Block, wat moet zorgen voor meer strategie. Daarnaast worden er Joy-Con minigames toegevoegd en nieuwe modi. Het wordt mogelijk om meerdere Switch-systemen te koppelen, wat voor weer andere gameplay moet zorgen zoals in de nieuwe 'Toad's Rec Room' modus.

Het belangrijkste voor veel fans is ongetwijfeld de boodschap dat Super Mario Party terugkeert naar zijn roots. De game lanceert 5 oktober voor Nintendo Switch.

Nederlandse Turk verkiesbaar voor Turks parlement

Eind juni mag Turkije naar de stembus om Erdogan te herkiezen als president, terwijl ook een parlement gekozen wordt. Zo'n vijf procent van de kiezers woont buiten Turkije, waaronder grofweg een kwart miljoen mensen in Nederland. Die mogen vrijdag al naar de stembus en wel in Amsterdam, Deventer of Den Haag.

Het is niet de bedoeling dat Turkse partijen in Nederland campagne komen voeren, maar een Nederlandse Turk is wel verkiesbaar voor het parlement aldaar: Arzu Özalp, voorzitter van de Nederlandse tak van oppositiepartij CHP, doet een gooi naar een stoeltje. Özalp heeft wél iemand uit Turkije gehaald om haar te helpen bij de campagne: samen met politicus Necati Yilmaz is ze heel Nederland afgereisd op zoek naar oppositiestemmen.

Özalp laat weten dat het in Turkije uiterst moeilijk is om als oppositie campagne te voeren. "Vlaggen en andere spullen worden door de AK-partij weggehaald en vervangen", laat ze tegenover de NOS weten. In Nederland is het niet altijd even makkelijk, want naar eigen zeggen is Özalp voor haar campagne ook niet welkom in moskeeën.

In april besloot Erdogan de verkiezingen van volgend jaar naar voren te halen. Hij wil graag snel overschakelen naar een nieuw politiek systeem, waarbij de president - Erdogan dus - nog meer macht krijgt. Mustafa Aslan van de Nederlandse tak van de AK-partij ziet dat graag gebeuren en is blij de vele AK-aanhangers in Nederland te vertegenwoordigen.

"Nederlandse partijen steun ik wel en ik stem ook, maar ik ben verder niet actief", zegt Aslan. "Ik wil dat niet vermengen met mijn werk voor de AK-partij." Özlap is in Nederland wél actief: de niet-fan van Erdogan zet zich in Nederland in voor de PvdA en de Partij voor de Dieren.

Daemon X Machina aangekondigd voor Nintendo Switch

Marvelous en First Studio werken aan Daemon X Machina voor Nintendo Switch. De game wordt ontwikkeld door de mensen achter God Eater 3 en Fate/Extella Link en belooft veel spektakel met mechs.

De producer is Kenichiro Tsukada, bekend van zijn werk aan de Armored Core-serie. Het is een mech-action game waarin je met diverse wapens de vijanden het leven zuur moet maken. Combat vindt vrij plaats op de grond en in de lucht.

De game lanceert in 2019 voor Nintendo Switch, de eerste trailer is hieronder te bekijken.

Hollow Knight nu beschikbaar voor Switch

We hebben er even op moeten wachten, maar de metroidvania Hollow Knight is nu dan toch beschikbaar voor Nintendo Switch.

Ruim een jaar geleden is Hollow Knight uitgekomen voor Windows en macOS, met de belofte dat de Nintendo Switch-versie snel zou komen. Aangezien ontwikkelaar Team Cherry nog erg onervaren is, was de game echter niet optimaal geprogrammeerd wat problemen opleverde op Nintendo’s hybride console. Na een flinke tijd herschrijven van de code is Hollow Knight nu echter klaar voor zijn consoledebuut.

In Hollow Knight speel je een heldhaftige insect die zich een weg baant door het ondergrondse Hallownest. Hier kom je vreemde insecten en vreemd ander gespuis tegen, waarvan de meeste niet al te vriendelijk zijn. Het spel bevat daarnaast ook de nodige lastige bossbattles.

De Nintendo Switch-versie bevat alle tot nog toe uitgekomen dlc en is vandaag uit voor 14,99 euro. Bekijk hieronder de trailer.

Nintendo kondigt Fire Emblem Three Houses aan

Fire Emblem Three Houses wordt de eerste mainline game van de serie voor Nintendo Switch. Nieuwe personages met een nieuw verhaal dat zich afspeelt in Fódlan.

In Fódlan staat de Church of Seiros dat veel kracht uitoefent op het land en zijn volk. Combat krijgt een overhaul, waarin formaties van troepen jouw individuele units bijstaan op het strijdveld. Meer informatie is nog niet bekend, de beelden vind je hieronder.

De game is wel uitgesteld. De game was gepland voor 2018, maar lanceert nu in de lente van 2019.

Twee nieuwkomers aangekondigd voor Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate is één grote ode aan alles wat Smash Bros. te bieden heeft, maar toch zijn er ook enkele nieuwkomers. Splatoon Girl en Boy wisten we al, maar er worden sowieso nog twee personages toegevoegd.

Klonen, personages met een nagenoeg zelfde moveset, worden voortaan 'Echo Fighters' genoemd. Daisy wordt toegevoegd als Echo Fighter van Peach. Ze eheft een soortgelijke moveset, maar haar aanvallen hebben een iets anders effect.

Daarnaast wordt een nieuwe personage toegevoegd waar fans al jaren om vragen. Ridley, de grote draak en supervillain van Metroid, is voor het eerst speelbaar. Sakurai heeft een manier gevonden om zijn grote fysiek te combineren met Super Smash Bros. Ultimate en het is een genot. Ridley kun je hieronder in actie zien.

Super Smash Bros. Ultimate lanceert 7 december voor Nintendo Switch.

Super Smash Bros. Ultimate aangekondigd

Nintendo heeft zoals beloofd veel, heel veel informatie gegeven over de volgende Smash Bros. De game heet officieel Super Smash Bros. Ultimate en komt met alle personages die ooit speelbaar zijn geweest.

Zo keren Ice Climbers, Pichu en Young Link uit Super Smash Bros. Melee terug, de Pokémon Trainer uit Brawl komt ook terug, maar ook third party karakters als Solid Snake, Bayonetta, Cloud. Alles betekent dan ook alles. Veel van de fan-favoriete stages keren ook terug. Uiteraard is ook de oude en vertrouwde GameCube-controller te gebruiken.

Naast alle terugkerende personages zijn er ook veel items, assist trophy's, nieuwe Pokémon en andere dingen toegevoegd. Veel van de Final Smashes zijn aangepast, zodat deze sneller uitgevoerd worden en de actie sneller weer verder gaat. Alle beelden zijn in onderstaande trailer, de lengte van een eigen Direct waardig, te bekijken.

Super Smash Bros. Ultimate lanceert 7 december voor Nintendo Switch.

Nederland op EK handbal tegen Hongarije, Spanje en Kroatië

Het Nederlandse vrouwenteam is bij het EK handbal in Frankrijk ingedeeld in een groep met Hongarije, Spanje en Kroatië. Dit wees de loting dinsdagmiddag uit in Parijs.

“De loting is oké voor ons, maar het zegt ook niet veel. Op het EK kunnen alle teams handballen en van elkaar winnen.”, vertelt bondscoach Helle Thomsen. ”Je kunt wel kijken naar landen in een andere poule, maar die zijn ook goed. Er zijn geen slechte teams. Het toernooi is niet te voorspellen. Bij het WK weet je dat je altijd twee à drie mindere tegenstanders treft. Als je dan niet goed speelt tegen bijvoorbeeld Kameroen, versla je ze nog. Nu moet je elke wedstrijd goed spelen om te kunnen winnen.”

Oranje speelt de groepswedstrijden in Montbéliard. Het EK wordt gehouden van 29 november tot en met 16 december 2018 in Brest, Nancy, Nantes, Montbéliard en Parijs. De eerste drie uit elke groep plaatsen zich voor de hoofdronde. Hierin spelen de teams uit de groepen A/B en C/D tegen elkaar. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor het finaleweekend in Parijs.

EHF Euro 2018 (Bron: Youtube)

Thomsen analyseert de tegenstanders. “Van Hongarije hebben we recentelijk gewonnen en verloren. Spanje heeft topspeelsters op alle posities. Kroatië heeft misschien wel de beste linkeropbouw van de wereld. Andrea Penezić kan in haar eentje een wedstrijd beslissen voor haar land. Het gaat een geweldig kampioenschap worden en het start eigenlijk vanaf vandaag. Nu ik weet wie onze tegenstanders zijn, ga ik nadenken over hoe we gaan spelen etc. Ik heb er zin in.”

De ploeg van bondscoach Helle Thomsen start het EK op zaterdag 1 december tegen Hongarije. Deze ploeg was afgelopen maart in de kwalificatie voor dit EK nog tweemaal de tegenstander van Oranje. Nederland won op 22 maart het eerste duel in Győr met 18-19, maar verloor drie dagen later in Eindhoven met 18-19. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen op een eindtoernooi was Nederland oppermachtig. Op 14 december 2010 won het Nederland tijdens de hoofdronde van het EK in het Noorse Lillehammer met 27-19.

Groepsindeling:
Groep A, Nantes: Denemarken, Servië, Zweden, Polen.
Groep B, Nancy: Frankrijk, Montenegro, Rusland, Slovenië.
Groep C, Montbéliard: Hongarije, Spanje, Nederland, Kroatië.
Groep D, Brest: Noorwegen, Roemenië, Duitsland, Tsjechië.

Programma Nederland in groepsfase EK:
Zaterdag 1 december 2018: Hongarije-Nederland.
Maandag 3 december 2018: Nederland-Spanje.
Woensdag 5 december 2018: Nederland-Kroatië.

'Doorbraak in transfersoap Dumfries, Lammers en Floranus'

De onderhandelingen tussen PSV en sc Heerenveen lijken toch positief te eindigen voor Denzel Dumfries en Sam Lammers. Ook Sherel Floranus profiteert.

De Friezen zijn al weken in gesprek met de landskampioen uit Eindhoven, die in Dumfries de opvolger van de waarschijnlijk vertrekkende Santiago Arias ziet. De clubs werden het steeds maar niet eens over de hoogte van de transfersom en de inmiddels vertrokken technisch directeur Marcel Brands stelde zelfs dat hij een deal niet meer zag gebeuren. Nu blijkt het toch mogelijk, aldus Voetbal International.

Het is nog onduidelijk om hoeveel transfervergoeding het gaat, maar vermoedelijk is Sam Lammers onderdeel van de deal. De Friezen wilden hem graag kopen, terwijl PSV de beloftevolle spits alleen wil verhuren. Die laatste optie gaat het volgens het weekblad uiteindelijk worden, wat waarschijnlijk betekent dat de Eindhovenaren water bij de wijn doen en een hogere transfersom neerleggen voor Dumfries.

Nu het toch tot een deal komt, is dat ook goed nieuws voor Sherel Floranus. De 22-jarige rechtsback van Sparta Rotterdam maakt in dat geval de overstap van Het Kasteel naar het Abe Lenstra Stadion. Die transfer zou al rond zijn en wordt volgens Voetbal International bekend gemaakt zodra de laatste plooien van de besprekingen om Dumfries en Lammers zijn gladgestreken.

Dat de 21-jarige Lammers naar Heerenveen verkast is een verrassing. Hij werd de laatste tijd in verband gebracht met Heracles Almelo, PEC Zwolle, VVV-Venlo en FC Emmen. De all time-topscorer van Jong PSV werd maandagavond zelfs gespot in het stadion van eerstgenoemde ploeg, maar lijkt het komende seizoen toch actief te zijn op het natuurgras van Heerenveen. Wordt vervolgd.

Juul-Jensen blijft peloton voor in vierde etappe Ronde van Zwitserland

Christopher Juul Jensen heeft de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Deen van Mitchelton-Scott maakte deel uit van een vroege ontsnapping en bleef het peloton net voor. Stefan Küng blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

In de vierde etappe moesten de de renners 189 kilometer afleggen van Gansingen naar Gstaad. Op het einde van de rit lag er nog een klim van tweede categorie van 8,1 kilometer aan een gemiddelde van 4,2%.

Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), Silvan Dillier, Nans Peters ( beiden AG2R La Mondiale), Nathan Brown (EF-Drapac), Mark Christian (Aqua Blue) en Paul Ouselin (Direct Energie) reden in het begin van de etappe weg en kregen zes minuten van het peloton.

In het peloton leiden Quick-Step Floors, BORA-hansgrohe en BMC de achtervolging en met nog twintig kilometer te gaan leek het peloton alles onder controle te hebben. Het verschil was nog maar anderhalve minuut.

Halverwege de klim reden Peters en Juul-Jensen weg bij de andere koplopers. Sunweb had op de klim de kop overgenomen en trok de kaart van sprinter Michael Matthews. Het peloton nadere op een kleine halve minuut van de leiders, waar Peters het gevaar zag. De jonge Fransman versnelde en liet de Deen achter, maar Juul-Jensen wist toch weer aan te sluiten.

In de natte en bochtige afdaling wist de renner van Mitchelton-Scott zelfs Peters te lossen. Juul-Jensen wist zijn voorsprong te behouden op het peloton en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen. Matthews wist de sprint voor de tweede plaats te winnen.

'Gewapende gijzeling gaande in Frankrijk'

In Parijs zou dinsdag een gijzeling gaande zijn. Naar verluidt heeft een man drie mensen gegijzeld en zou hij in contact willen komen met de Iraanse ambassade. De man heeft, zo zegt hij zelf in elk geval, een bom en een handvuurwapen bij zich.

Meneer heeft graag dat de ambassade van Iran een tekst doorgeeft aan de Franse regering, zo meldt Le Parisien. Onder meer een zwangere vrouw zou gegijzeld worden, terwijl een andere gegijzelde na een klap met een moersleutel zwaargewond zou zijn aan zijn gezicht.

Volgens de dader heeft hij overigens ook een handlanger. Die zou zich buiten het gebouw verstopt hebben, eveneens met een vuurwapen. De omgeving van het gebouw aan de Rue des Petites Écuries is door de politie afgesloten.

KNVB kiest bij stemming WK 2026 voor Marokko

De KNVB stemt woensdag voor Marokko om het wereldkampioenschap voetbal in 2026 te mogen organiseren. Dat heeft bondsvoorzitter Michael van Praag in Moskou bekendgemaakt.

De leden van de wereldvoetbalbond FIFA kiezen woensdag in Moskou de locatie voor 2026. Marokko neemt het op tegen het gecombineerde bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico. "We voelen ons verbonden met Afrika en Marokko'', aldus Van Praag, die samen met secretaris-generaal Gijs de Jong de KNVB vertegenwoordigt tijdens het 68ste FIFA Congres.

Van Praag: "We willen iets terugdoen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben. We tonen hiermee dankbaarheid voor wat Mike Obiku, Nwankwo Kanu, Kalusha Bwalya, Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech, Ibrahim Afellay en alle andere spelers met Afrikaanse roots in ons voetbal hebben laten zien."

Uit onderzoek blijkt dat het WK bid van de VS, Canada en Mexico een betere beoordeling krijgt. "Toch kiest de KNVB voor Marokko," aldus secretaris-generaal De Jong. "We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap. Die loyaliteit is een logisch gevolg van het streven van de KNVB naar diversiteit op alle fronten in onze samenleving. We zien het daarom naast een sportieve ook als een morele verplichting om voor Marokko te stemmen.’’

De KNVB heeft vooraf geen lobby gevoerd voor Marokko of anderszins bij andere landen steun gezocht voor een keus voor Afrika. "De KNVB kiest vanuit onze eigen kernwaarden, we kiezen vanuit Nederlandse invalshoek, de KNVB laat gewoon het eigen geluid horen van ons voetbal’’, vervolgt Gijs de Jong.

De KNVB wil benadrukken dat ook het WK in 'kleinere' landen ngeorganiseerd moet kunnen worden. "Voetbal moet bereikbaar zijn voor iedereen, voor alle landen en continenten", zegt Van Praag, "Ook letterlijk. Marokko is ook voor voetballiefhebbers eenvoudig bereikbaar vanuit ons land, ook de afstanden binnen Marokko zelf zijn eenvoudig berijdbaar.’’


Toch geen doodstraf voor dwalende koe

Koe Penka mag blijven leven! De Bulgaarse koe maakte onlangs een uitstapje naar een Servisch weiland en dat werd het zwangere dier bijna fataal. Doordat het dier van binnen naar buiten de EU wandelde moest Penka dood, want dieren mogen volgens EU-regels dan niet meer terug de EU in.

Het hele gebeuren zorgde voor de nodige ophef, van de Bulgaarse ministers tot aan Paul McCartney. Uiteindelijk werd een dierenarts erbij geroepen en deze bepaalde dat Penka in Servië geen ziekte op heeft gelopen. De rest van haar leven mag ze dus bij haar kleine kudde blijven, net als haar kalf.

Nederland levert Host Nation Support aan VS

In de periode 12 tot en met 25 juni 2018 levert Nederland Host Nation Support (HNS) aan de Verenigde Staten (VS). HNS houdt in dat bondgenoten elkaar gaststeun verlenen bij operaties op elkaars grondgebied. De VS hebben Nederland om hulp gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit de Rotterdamse haven naar Duitsland. Een deel van het materiaal gaat over de weg. Een deel vliegt via vliegbasis Eindhoven.

Helikopterbrigade
Het gaat om een 60-tal helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en ongeveer 1.100 voertuigen en containers afkomstig van 4th Combat Aviation Brigade. De 4th Combat Aviation Brigade wordt negen maanden lang in Europa gestationeerd. In het licht van de verslechterde veiligheidssituatie zijn er meer Amerikaanse militairen aanwezig in Europa voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.

“Meer militaire mobiliteit is meer afschrikking”
Militaire mobiliteit staat sinds kort weer hoog op de agenda van de NAVO en de EU. Snel kunnen reageren op een veranderende veiligheidssituatie door troepen te alarmeren en snel te verplaatsen richting een mogelijke conflicthaard is belangrijk. Je geeft daarmee aan potentiele tegenstanders een duidelijk signaal van saamhorigheid, vastberadenheid en militair vermogen. Minister van Defensie Ank Beijleveld zei daarom onlangs op de bijeenkomst van NAVO-ministers, dat lidstaten werk moeten maken van het verbeteren van militaire mobiliteit: “want meer mobiliteit is meer afschrikking”.

Gezamenlijke ondersteuning
Met onze havens, goede spoor- en wegennet en geografische ligging biedt Nederland de NAVO en EU een unieke logistieke capaciteit om snel grote hoeveelheden militair materieel van en naar het Europese vasteland te verplaatsen. Om de verplaatsing van het Amerikaanse materieel in goede banen te leiden leveren naast Defensie ook de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid en enkele zelfstandige bestuursorganen essentiële bijdrages.

Een dergelijke verplaatsing vraagt nu nog veel voorbereidingstijd en afstemming. De afgelopen maanden is er regelmatig overleg geweest tussen onder meer Defensie, de NCTV, Verkeercentrale Nederland, Luchtverkeersleiding Nederland, het Rotterdamse Havenbedrijf en de Nationale Politie. Daarnaast vraagt afstemming met de overige landen die het transport doorkruist ook tijd en papierwerk. De NAVO en EU landen willen deze ‘vertragingen’ aanpakken en zo een ‘militaire snelweg’ mogelijk te maken. Nederland vervult hierbij een voortrekkersrol.

2017
In 2017 leverde Nederland ook al HNS aan de VS. Toen betrof het materiaal van de 10th Combat Aviation Brigade wat onderweg naar de VS was na stationering in Oost-Europa.

Amerikaanse Chinooks op Vliegbasis Eindhoven (Archieffoto Ministerie van Defensie)
Amerikaanse Chinooks op Vliegbasis Eindhoven (Archieffoto Ministerie van Defensie)

Knokken in oktober met My Hero One's Justice

Bandia Namco laat weten dat My Hero One's Justice, het vechtspelgame gebaseerd op de Weekly Shonen Jump manga- en animereeks, in de maand oktober verschijnt op PlayStation 4, Xbox One, pc (Steam) en Nintendo Switch.

In My Hero One's Justice nemen teams van drie het tegen elkaar op in gevechten in een 3D-arena. Fans zullen veel personages herkennen, waaronder Izuku Midoriya, Katsuki Bakugo en Tsuyu Asui, naast Pro Heroes, All Might en Eraserhead en slechteriken als Stain, Dabi en Himiko Toga. Elk team bestaat uit één hoofdvechter en twee bondgenoten, vergelijkbaar met de Pro Hero-teams uit de anime.

Tijdens gevechten kunnen spelers hun bondgenoten inschakelen en gebruikmaken van hun Quirks, de superkracht van elke held en slechterik, om grotere combo’s te maken en het gevecht naar hun hand te zetten. De Quirk van elk personage is uniek en kan worden gebruikt op de grond, in de lucht en zelfs op gebouwen.

Na het uitspelen van het hoofdverhaal uit het standpunt van de helden is het mogelijk de Villain Mode vrij te spelen, waarbij je het verhaal kan ontdekken vanuit het standpunt van de schurken. Door missies te volbrengen, spelen gamers items vrij voor hun personages om ze nog sterker te maken. Vervolgens kan je het online tegen anderen opnemen en strijden om de beste held van de wereld te worden.

Eerste blik op Tom Clancy's Jack Ryan in officiële trailer

Na Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck en Chris Pine is het nu de beurt aan John Krasinski om de rol van Jack Ryan, het populaire personage uit de boeken van Tom Clancy en de vele verfilmingen, op zich te nemen. Deze versie is echter niet te zien op film, maar in een tv-serie, die te zien zal zijn bij Amazon Prime Video.

In de officiële trailer zien we hoe CIA-analyst Ryan 'het veld' in wordt getrokken en het tegen terroristen moet opnemen in Europa en het Midden-Oosten. De serie volgt hem terwijl hij een patroon blootlegt in terroristische communicatie. Hierdoor komt hij terecht in een wereld van een nieuw soort terrorisme dat dreigt met vernietiging op wereldwijde schaal.

Krasinski, bekend uit The Office en recentelijk te zien in A Quiet Place (dat hij ook regisseerde), wordt vergezeld door onder andere Abbie Cornish (Sucker Punch) en Wendell Pierce (Suits). De serie is ontwikkeld door Carlton Cuse, bekend van Lost en Colony, en Graham Roland, bekend van Fringe. De serie is in april van dit jaar, maanden voordat de eerste afleveringen op Prime Video te zien zijn, al door Amazon verlengd met een tweede seizoen. Vanaf 31 augustus zijn de eerste acht afleveringen te zien.

Carjacker dood na koppen trein

Tussen Zoetermeer en Den Haag is maandagavond een man om het leven gekomen nadat hij werd aangereden door een trein. Het was een heftig einde van een drukke dag voor de man, die in de uren voor zijn dood nog genoeg te doen had.

In Rotterdam begon meneer met een poging tot het jatten van een busje, maar dat lukte niet. In de buurt van het Kleinpolderplein hield hij een auto staande, waar hij de bestuurster uit sleurde. Met zijn nieuwe aanwinst ging hij er vandoor richting Den Haag, wat een politieachtervolging tot gevolg had.

Op de A13 en de A4 zorgde de carjacker voor een paar relatief kleine aanrijdingen, waarna hij de auto op de A12, in de buurt van Nootdorp, achter heeft gelaten. Hij rende er de spoorbaan op, waar een trein een einde maakte aan zijn avontuur. De ambulance werd nog opgeroepen, maar dat mocht niet meer baten.

Op de A12 vond ondertussen een aanrijding plaats, vermoedelijk doordat mensen iets afgeleid waren door het hele voorval. Na geruime tijd konden de treinen tussen Zoetermeer en Den Haag weer rijden.

The Sinking City komt in maart 2019 uit

Bigben en Frogwares delen een gameplayvideo en een cutscene uit The Sinking City en kondigen de releasedatum aan: 21 maart 2019.

The Sinking City stuurt spelers in de jaren 1920 op onderzoek in een open wereld, die is gebaseerd op het werk van de horrorauteur H.P. Lovecraft. De speler stapt in de schoenen van Charles, een privédetective die net is aangekomen in de stad Oakmont, Massachusetts, om te onderzoeken welke mysterieuze macht bezit heeft genomen van de stad en zijn inwoners.

The Sinking City komt 21 maart 2019 uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. In onze preview kijken we naar de drie kern-elementen van de game.

Kijk mee naar de Nintendo Direct E3 2018!

Nintendo is met haar presentatie als laatste aan de beurt. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is geworden, heeft Nintendo geen live-presentatie maar een vooraf opgenomen Nintendo Direct. Deze focust zich dit jaar op titels die in 2018 uitkomen.

Het is in het verleden niet ongewoon geweest dat er toch enkele teasers voor later werden getoond, maar het is het beste om rekening te houden met de focus van Nintendo. Sowieso krijgen we Super Smash Bros. uitgebreid te zien, komt Pokémon langs en is het de hoogste tijd dat Fire Emblem Switch getoond wordt. Meekijken kan hieronder via Twitch of hier via YouTube. Meepraten kan nog altijd op ons zeer gezellige Forum

Na de Nintendo Direct begint de Nintendo Treehouse, waarin live demonstraties worden gegeven van games, developers worden geïnterviewd en ook wel eens een game wordt aangekondigd.

Watch live video from Nintendo on www.twitch.tv

Spaanse bondscoach wordt trainer bij Real Madrid

Real Madrid heeft een opvolger gevonden voor Zinédine Zidane. Julen Lopetegui, de huidige bondscoach van Spanje, maakt na het WK de overstap.

De 51-jarige oefenmeester tekent voor drie jaar bij de Koninklijke, zo maakt de club via de officiële kanalen bekend. De Madrileense grootmacht was met spoed op zoek naar een nieuwe oefenmeester nadat succestrainer Zinédine Zidane vorige maand besloot om de club te verlaten. Hij won de Champions League drie keer op rij en kondigde enkele dagen later aan dat hij toe is aan rust.

Sindsdien passeerde allerlei namen de revue in de Spaanse media. Vooral Mauricio Pochettino, Maurizio Sarri, Massimiliano Allegri leken kandidaat te zijn voor de gewilde vacature. Ook oud-speler en jeugdtrainer Guti was één van de favorieten bij de bookmakers, maar Lopetegui werd niet of nauwelijks genoemd als kandidaat. De bondscoach van Spanje verlengde ondanks nog zijn contract tot 2020 leek goed te zitten bij de nationale ploeg.

De aankondiging van Lopetegui als coach komt dan ook voor velen als een verrassing. Hij is nu twee jaar in dienst als bondscoach en wordt geacht zijn land naar de wereldtitel te leiden in Rusland. Eerder was hij actief bij FC Porto, het tweede elftal van Real Madrid en Rayo Vallecano. Als doelman speelde hij zelf onder meer voor zijn nieuwe werkgever en FC Barcelona.

De Spaanse grootmacht lijkt voor een hete zomer te staan, want onder meer Cristiano Ronaldo, Gareth Bale en Mateo Kovacic worden gelinkt met een uitgaande transfer. Daarnaast worden ook diverse spelers al maandenlang in verband gebracht met een miljoenentransfer naar Real, zoals Robert Lewandowski, Neymar en Mohamed Salah.

Nederland verliest WK-finale 3x3-basketbal

De Nederlandse basketballers hebben zich geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap 3x3-basketbal. In de Filipijnen won Nederland dinsdagochtend (NL tijd) met 16-14 van Canada.

In de halve eindstrijd staan Jesper Jobse, Aron Roijé, Dimeo van der Horst en Sjoerd van Vilsteren tegenover Slovenië. De wedstrijd tegen het als tweede geplaatste team is op het moment van schrijven hieronder live te zien.

Nederland werd vorig jaar tweede op het WK, met naast Jobse en Van Vilsteren ook Bas Rozendaal en Joey Schelvis in het team. In de finale wacht regerend wereldkampioen Servië op de winnaar van Nederland - Slovenië.

Update 11.35 uur
Nederland staat voor het tweede jaar op rij in de WK-finale. De Slovenen begonnen sterk, maar Nederland vocht zich terug en nam een 18-16 voorsprong. Op 20-16 was het Roijé die nog een score liet noteren en door het bereiken van de 21 punten was het afgelopen: 21-16.

Vanaf 13.00 uur zijn de medaillewedstrijden in Manila te zien via onderstaande livestream.

Update 17.20 uur
In de finale tegen Servië ging het vanaf het begin gelijk op en na vier minuten stond het 4-4. De Serviërs maakten flink wat overtredingen en dat leverde Nederland al snel twee vrije worpen op: Van Vilsteren raakte ze allebei en schoot Nederland naar 6-4.

Met drie minuten te spelen stond het 8-6 voor Nederland, waarna Dejan Majstorovic de 8-7 maakte. 's Werelds beste 3x3-basketballer, Dusan Bulut, schoot ook raak en de Serviërs kwamen met 2:17 te gaan op gelijke hoogte: 8-8.

Een vrije worp van Van Vilsteren zorgde voor 9-8, maar Bulut schoot er gelijk een tweepunter in: 9-10, gevolgd door de 10-10 van Jobse. Via 11-11 kwam Servië op 13-11 door een heerlijke 'bom' van Stefan Stojacic, waarna Marko Savic voor een gat van vier zorgde: 15-11.

Dat was de genadeklap voor Nederland, zeker nadat Van der Horst twee afstandsschoten in een paar seconden op in plaats van in de basket zag eindigen. Bulut maakte het nog af door een afvallende bal op te pikken en voor de 16-13 eindstand te zorgen, de derde opeenvolgende wereldtitel voor Servië.

Volgend jaar wordt het WK in Amsterdam gespeeld, waar het voor eigen publiek drie keer scheepsrecht kan zijn voor Nederland.

OM Oost-Brabant kritisch over handelen in lekonderzoek

In het onderzoek naar het lek bij de burgemeestersbenoeming van ’s-Hertogenbosch heeft de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant onderzoek gedaan. Vorige week bracht het OM naar buiten dat daarbij de printgegevens van de telefoon van een journalist van het Brabants Dagblad zijn opgevraagd.

In ditzelfde onderzoek is ook geprobeerd een gesprek met een van de verdachten op te nemen in een horecagelegenheid. Dit gesprek zou hij gaan voeren met diezelfde journalist. De inzet van dit opsporingsmiddel heeft niet daadwerkelijk plaatsgevonden en het gesprek is dus ook niet opgenomen.

Volgens de wet moet bij de inzet van dit opsporingsmiddel, het opnemen van een vertrouwelijk gesprek, een rechtelijke machtiging zijn gegeven door een rechter-commissaris. Dat is in dit geval ook gebeurd. Het bevel was gericht op de verdachte van het lekken en niet op de journalist. Tegelijkertijd kan niet ontkend worden dat het bevel tegen de verdachte expliciet gericht was op een gesprek dat hij vermoedelijk zou gaan voeren met de journalist. Formeel is het daarmee geen dwangmiddel tegen een journalist om de identiteit van de bron te achterhalen, omdat deze al bekend was. Materieel beïnvloedt dit de journalistieke nieuwsgaring wel. In dat licht had het OM af moeten zien van dit opsporingsmiddel.

Het OM hecht groot belang aan vrije nieuwsgaring. Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Het OM constateert dat in de onderhavige zaak, in de hectiek van het moment, de verkeerde afweging is gemaakt.

De parketleiding van het OM Oost-Brabant heeft dit vanmorgen met hoofdredactie van het Brabants Dagblad besproken en de gang van zaken uitgelegd. De journalist is in het onderzoek nooit als verdachte aangemerkt.

Het OM-Oost Brabant bestudeert wat de gevolgen van het opvragen van de printgegevens kunnen zijn voor de strafzaak. De zaak zal op korte termijn ook intern binnen het OM worden besproken, met OM’ers van buiten het parket. Daarbij wordt vooral gekeken hoe de belangrijke uitgangspunten van bronbescherming en vrije nieuwsgaring beschermd moeten zijn in een strafrechtelijk onderzoek als deze.

Verder zal de Aanwijzing toepassing dwangmiddelen bij journalisten op verzoek van het College van procureurs-generaal worden aangescherpt en verduidelijkt, om elke interpretatieruimte in de Aanwijzing weg te nemen. Met als doel om voor iedereen duidelijk te maken hoe te oordelen en te handelen in dit soort situaties. Ook zal deze Aanwijzing, maar ook zeker de persvrijheid en de bronbescherming van een journalist, in de werkpraktijk en de opleiding tot officier een meer prominente plek krijgen.

Politie houdt verwarde vrouw aan

Bij een huisartsenpost in Hoensbroek (Heerlen) hield de politie dinsdagmiddag rond 14.20 uur een vrouw aan. De vrouw was eerder op de middag in verwarde toestand uit haar huis in de wijk Zeswegen vertrokken. Daarbij had ze een mes meegenomen en dreigde zichzelf en haar kind iets aan te zullen doen.

De politie nam de melding uiterst serieus en heeft daarom uit voorzorg enige tijd met enkele voertuigen bij de basisschool van het kind gesurveilleerd. Uiteindelijk is de vrouw daar niet geweest.

Er werd door de politie ook direct een zoektocht opgestart naar de vrouw. Zij werd echter niet aangetroffen totdat ze zichzelf meldde bij de huisartsenpost in Hoensbroek. Ze was niet gewond. De vrouw is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Ze zal zo snel mogelijk aan professionele hulpverleners worden overgedragen.

28 jaar cel en TBS geëist in zaak Anne Faber

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 28 jaar en de maatregel TBS met dwangverpleging. Die straf hoorde de 28-jarige Michael P. die ervan verdacht wordt Anne Faber op 29 september 2017 in Zeist te hebben verkracht en gedood vandaag tegen zich eisen.

Na de vermissing van Anne Faber startte een grootschalig onderzoek gericht op het vinden van de jonge vrouw, waarbij ook familie en vrienden zich tomeloos inzetten. Een vrijwilliger vond de jas van Anne; het NFI slaagde erin een DNA-profiel te verkrijgen dat leidde naar de verdachte. Zijn profiel zat na een eerdere veroordeling in de DNA-databank. Omdat Anne nog in leven zou kunnen zijn, werd de aanhouding uitgesteld en de verdachte in de gaten gehouden in de hoop zo achter de verblijfplaats van Anne te komen. Een dag later werd hij aangehouden. De eerste vraag bij zijn aanhouding, was ‘waar is Anne?’. Twee dagen zweeg de verdachte hierover. Op 11 oktober werd haar lichaam gevonden, begraven in Zeewolde.

Bij de politie legde de verdachte vervolgens een bekennende verklaring af. Hij had Anne verkracht, meegenomen, gedood en begraven. In zijn lezing was er een opeenvolging van oorzaken die voornamelijk buiten hemzelf lagen, waardoor hij tot zijn daden is gekomen. Er zou een botsing zijn geweest toen hij uit een ruiterpad kwam rijden op zijn scooter. Toen Anne de politie wilde bellen, dwong hij haar met een mes haar telefoon af te geven en het pad in te lopen. Daar verkrachtte hij haar meermalen. Anne wist zijn mes af te pakken en hem in zijn hand te steken. Dit maakte hem woedend. Hij mishandelde en knevelde haar en nam haar achterop zijn scooter mee naar een toegangshek bij de voormalige vliegbasis Soesterberg. Daar heeft hij haar over een hek getild en vervolgens gedood. Hij begroef haar verderop op de vliegbasis provisorisch – eerst onder bladeren en daarna in de aarde - en verstopte de spullen van Anne op verschillende plekken. De volgende dag bracht hij het lichaam met de auto van zijn moeder naar Zeewolde waar hij het begroef.

Of er een aanrijding tussen Anne en verdachte heeft plaatsgevonden zoals verdachte zegt, blijft de vraag. Ook op andere punten zijn er twijfels over de juistheid van zijn verklaring. Het Openbaar Ministerie vindt bewezen dat verdachte Anne Faber onder bedreiging met een mes heeft verkracht, mishandeld, gekneveld heeft meegenomen en op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg heeft gedood. Ondanks diverse aanwijzingen voor handelen met voorbedachte rade kan moord niet worden bewezen. Het Openbaar Ministerie vindt gekwalificeerde doodslag wel bewezen. Dat wil zeggen, doodslag met het doel de verkrachting en de vrijheidsberoving te verhullen en de straf te ontlopen.

De verdachte wordt ook vervolgd voor twee mishandelingen van twee medewerkers en drie beveiligers van het Pieter Baan Centrum. Op 8 februari tussen de middag werd hem gezegd dat hij moest stoppen met bellen omdat het de beurt was aan anderen. Hij mishandelde drie medewerkers en brak hierdoor zijn middenhandsbeentje . Toen hij daarna – hij had zijn arm in een mitella - in afzondering werd geplaatst en de mitella moest afgeven, reageerde hij weer agressief en sloeg toen zelfs twee medewerkers met de hand die in het gips zat. De betreffende medewerkers hebben aangifte gedaan van deze uitzonderlijke mishandelingen.

In het onderzoek in het Pieter Baan Centrum hebben de onderzoekers een ernstige persoonlijkheidsstoornis vastgesteld, die voortkomt uit een ontwikkelingsstoornis, en afhankelijkheid van Ritalin. Bij stress krijgt de verdachte paranoïde ideeën die aanleiding geven tot agressief handelen. Naast deze impulsieve kant heeft de verdachte ook een berekenende, antisociale kant: hij kan ook op een planmatige manier geweld gebruiken. Het recidiverisico wordt ingeschat als hoog tot zeer hoog. Al met al neemt het OM het advies over de verdachte als licht verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen.

Over de aanhouding merkten de officieren op dat dit vooraf was besproken en dat er opdracht was gegeven om de verdachte stevig vast te pakken en hem indringend te vragen waar Anne was zonder hem op zijn zwijgrecht te wijzen. “We gingen ervan uit dat Anne nog in leven kon zijn, het was een kwestie van leven of dood op dat moment”. Het OM en de politie hebben echter steeds gezegd dat mishandelingen niet mogen plaatsvinden.

Direct bij de aanhouding heeft de politie gedreigd met de hond en bij het vervoer is zijn schouder gebroken. Deze drukmiddelen, ingezet om Anne terug te vinden, zijn onderzocht door de Rijksrecherche, onder leiding van een officier van justitie van het parket Noord-Holland. De bevindingen van dit onderzoek zijn dat één politieambtenaar pijnprikkels heeft toegediend door met de handboeien te draaien. Ook is er gedreigd met inzet van een politiehond als verdachte niet zou vertellen waar Anne Faber zich bevond. De officier van parket Noord-Holland heeft geoordeeld dat de betrokken politiemedewerkers niet vervolgd worden. In de hectiek en onder de omstandigheden van deze uitzonderlijke zaak mochten zij veronderstellen dat het gebruikte geweld binnen hun taakomschrijving viel. Verder is niet te bewijzen dat het schouderletsel met opzet is veroorzaakt en hoe dit is ontstaan.

Voor de zaak van Midden-Nederland moet het niet geven van de cautie leiden tot bewijsuitsluiting van de verklaring die de verdachte heeft afgelegd tot aan het moment dat hij is gewezen op zijn zwijgrecht, vindt het Openbaar Ministerie. In die periode heeft hij niet verteld waar Anne was. De drukmiddelen leiden, gezien de omstandigheden en tijdsdruk niet tot strafvermindering. Niet is vast komen te staan dat de breuk aan de schouder opzettelijk is veroorzaakt en daarom moet dat letsel in deze strafzaak niet worden meegewogen. In hoeverre de cautie, drukmiddelen en de schouder meewegen is in het uiteindelijke vonnis is aan de rechter.

De officier van justitie sprak over ‘weerzinwekkende’ feiten. "De angst die Anne in de laatste momenten van haar leven moet hebben gevoeld, tart elke verbeelding’. Bovendien is hij ‘buitengewoon respectloos met haar lichaam omgegaan" en "heeft hij liever zelf de dans willen ontspringen dan de ouders van Anne uit de onmenselijke onzekerheid te verlossen". Uit de verklaringen die de familie ter zitting aflegde, werd het immense verdriet om het verlies van Anne voelbaar. De officieren van justitie legden uit waarom zij niet levenslang eisten. Dit zou er toe kunnen leiden dat de verdachte op enig moment onbehandeld terug zou keren in de maatschappij. Om deze maximaal te beveiligen moet de strafoplegging gericht zijn op behandeling van zijn stoornis. Alles overwegende eisten de officieren een gevangenisstraf voor de duur van 28 jaar en de maatregel tbs met dwangverpleging. Ook moeten de vorderingen van de nabestaanden worden toegewezen tot een bedrag van ca. anderhalve ton.

18 jaar cel geëist voor poging tot moord op zus en vriend

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag achttien jaar cel geëist tegen een 27-jarige inwoner van Lelystad. De man wordt er van verdacht dat hij geprobeerd heeft om in februari vorig jaar zijn zus en haar vriend te vermoorden.

De twee slachtoffers kregen op 7 februari vorig jaar de schrik van hun leven toen zij op straat bij de rechtbank in Lelystad plotseling worden beschoten. De vrouw was net in de rechtbank als getuige gehoord door de rechter-commissaris. Dit verhoor had betrekking op een strafzaak waarbij familieleden van de vrouw de woning van haar vriend hadden aangevallen.

Na beschoten te zijn, probeerden de twee slachtoffers aan hun belager te ontkomen. De vrouw kwam tijdens haar vlucht terecht in een ondiepe gracht. Het lukte de verdachte, die haar gevolgd was, niet zijn geblokkeerde wapen te herladen, waarna hij de vrouw in het water vast greep en haar onder water hield totdat ze niet meer bewoog.

Gealarmeerde politieagenten haalden de verdachte uit het water en hielden hem direct aan. De bewusteloze vrouw werd ter plekke en later in het ziekenhuis gereanimeerd en overleefde de aanval ternauwernood. De vriend van de vrouw raakt niet gewond tijdens de aanval.

De officier van justitie gaat er vanuit dat het motief gelegen is in het feit dat de vrouw een partner koos buiten de Yezidische gemeenschap waar de familie toe behoort. De vrouw en haar vriend kregen al vaker bedreigingen die eerder resulteerden in de gewelddadige bestorming van de woning van de vriend in april 2016.

Het Openbaar Ministerie ziet voorbedachte rade in het feit dat de verdachte urenlang op de uitkijk voor de rechtbank heeft gestaan. Hij wist dat zijn zus op dat moment bij de rechtbank zou zijn doordat haar oproep voor het getuigenverhoor in handen van de familie was. Ook schoot hij direct gericht op de slachtoffers nadat hij hen in het vizier had gekregen en had aangeroepen.

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met het feit dat de schietpartij en verdrinking plaats vonden op klaarlichte dag in een druk gebied. Veel omstanders zijn daarmee in gevaar gebracht, terwijl anderen tegen hun wil getuigen waren van een explosie van geweld. Ook het strafblad van de verdachte met veroordelingen voor eerdere geweldsdelicten, zijn ontkennende houding en de enorme blijvende impact op de slachtoffers rechtvaardigen een lange gevangenisstraf.

Om veiligheidsredenen vond de behandeling van de strafzaak plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

18 jaar cel geëist voor poging tot moord op zus (Foto: Rechtspraak.nl)
18 jaar cel geëist voor poging tot moord op zus en vriend (Foto: Rechtspraak.nl)

Titelverdedigster Kontaveit gelijk uitgeschakeld in Rosmalen

Tennisster Anett Kontaveit is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Rosmalen al uitgeschakeld. De Estse nummer 24 van de wereld, die op het Brabantse gras vorig jaar haar eerste en tot nog toe enige WTA-titel veroverde, ging onderuit tegen de Russische Veronika Kudermetova.

De qualifier, 170e op de wereldranglijst, won set één na een late break. In het tweede bedrijf werd Kontaveit weer laat gebroken, maar vervolgens werkte ze twee matchpoints weg en brak ze terug. In de tiebreak was de jonge Russische echter de baas en trok ze de wedstrijd naar zich toe: 6-4, 7-6 (4).

De Servische Aleksandra Krunic, als zevende geplaatst, kende bijzonder weinig moeite met Valentini Grammatikopolou. De Griekse won de eerste game van de wedstrijd...en daar bleef het bij: 6-1, 6-0. De Slowaakse Viktoria Kuzmova was ondertussen met 6-2, 6-2 te sterk voor Marina Melnikova uit Rusland.

Twente ontvangt Sparta in eerste speelronde Jupiler League

FC Twente begint het nieuwe seizoen in de Jupiler League met een thuiswedstrijd tegen Sparta. Beide teams degradeerden onlangs uit de Eredivisie.

Op vrijdag 17 augustus begint voor beide clubs de jacht op een terugkeer op het hoogste niveau. Alle duels op die vrijdagavond worden om 20:00 uur gespeeld. Roda JC, de derde degradant uit de Eredivisie, gaat van start met een thuiswedstrijd tegen kampioen Jong Ajax.

NEC greep in de play-offs naast promotie naar de Eredivisie en voor de Nijmegenaren staat in speelronde 1 een thuisduel met Cambuur op het programma. Op maandag 20 augustus sluiten Jong AZ en Almere City de eerste speelronde af. De andere negen duels zijn op vrijdagavond.

Eerste speelronde Jupiler League:

Vrijdag 17 augustus:
FC Volendam - FC Den Bosch
FC Dordrecht - Helmond Sport
RKC Waalwijk - Telstar
MVV - TOP Oss
Go Ahead Eagles - Jong FC Utrecht
NEC - Cambuur
Roda JC - Jong Ajax
FC Twente - Sparta
Jong PSV - FC Eindhoven

Maandag 20 augustus:
Jong AZ - Almere City

'Loesje maakt zich zorgen'

Iedereen kent Loesje. Loesje staat bekend om haar zwart-witte posters met scherpe oneliners die mensen aan het denken zetten. Loesje maakt zich zorgen over de verharding van de maatschappij en de vrijheid van meningsuiting. Daarom is Loesje nu een campagne gestart om de verruwing op straat én online tegen te gaan. Daarvoor is de tekst 'Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn' door illustrator Xaviera in een kleurrijke poster verwerkt. 

Loesje: "Nederland zie ik graag als een tolerant land, met het homohuwelijk, emancipatie van vrouwen, euthanasie, een liberaal drugsbeleid en, wat ik het meest belangrijk vind: vrijheid van meningsuiting. Je mag hier elke gedachte of mening die je hebt hardop uitspreken, zonder dat je daarvoor in de gevangenis belandt. Maar de laatste tijd maak ik me zorgen over hoe mensen met elkaar discussiëren. Iedereen mag zomaar wat roepen, maar waar ligt voor ons de grens van vrijheid van meningsuiting? Zomaar hard iets roepen is niet het toppunt van democratie. Iets met aandacht zeggen, levert wel een bijdrage. Daarom heb ik een nieuwe campagne; deze keer mét beeld voor extra zichtbaarheid en kleur. Laten we de vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om van de maatschappij juist een mooiere plek te maken."

In de webshop van Loesje zijn twee actiepakketen met daarin grote kleurenposters, stickers en ansichtkaarten van de illustratie gratis te bestellen (je betaalt alleen verzendkosten). Er zijn ook t-shirts, pins en gezeefdrukte draagtassen te bestellen. 

Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn (Foto: Loesje & Xaviera )
Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn (Foto: Loesje & Xaviera )

Zanglerares (35) geeft acht keer seks met jonge leerling toe

Als eerste: excuus, geen Djeez als redacteur. Op naar het volgende bericht: de 35-jarige getrouwde lerares Haley Reed is in de Verenigde Staten - in Oldham, Kentucky om precies te zijn - opgepakt wegens seks met een minderjarige leerling.

De zanglerares heeft tegenover de politie toegegeven dat ze de jongen tussen 1 april en 1 juni 'ongeveer acht keer' een praktijkles biologie gegeven heeft. De school liet weten dat mevrouw Reed de rest van het jaar geen contact meer zal hebben met leerlingen, in elk geval lopende het onderzoek.

Reed is vooralsnog op borgtocht vrijgelaten, maar moet later deze maand voor de rechter verschijnen. Ze wordt onder meer aangeklaagd wegens verkrachting, sodomie en seksueel contact met een minderjarige. Overigens is er schijnbaar ook een pornoster met de naam Haley Reed, maar dat is dan weer iemand anders.

PSV begint Eredivisie tegen Utrecht, Ajax tegen Heracles

De KNVB heeft dinsdag het concept naar buiten gebracht voor het programma van de Eredivisie. Het nieuwe seizoen begint op vrijdag 10 augustus.

PEC Zwolle en sc Heerenveen staan dan tegenover elkaar voor de eerste Eredivisie-wedstrijd van 2018/19. Een dag later krijgt Ajax om 18:30 uur bezoek van Heracles Almelo, terwijl landskampioen PSV om 20:45 uur van start gaat tegen FC Utrecht. Ook de Eindhovenaren spelen een thuisduel.

Voor Feyenoord staat in de eerste speelronde een uitwedstrijd op het programma tegen De Graafschap (zondag, 14:30 uur). Overigens worden de wedstrijden van Ajax en PSV verplaatst naar zondag 12 augustus als de Amsterdammers de donderdag ervoor in actie moeten komen in de voorronde van de Europa League.

De eerste echte topper staat gepland voor zondag 23 september, wanneer PSV in Eindhoven tegen Ajax speelt. De Jupiler League gaat een week later van start dan de Eredivisie. In het eerste weekend staan onder meer FC Twente - Sparta en Roda JC - Jong Ajax op het programma.

Eerste speelronde Eredivisie:

Vrijdag 10 augustus:
PEC Zwolle - sc Heerenveen

Zaterdag 11 augustus:
Willem II - VVV-Venlo
Ajax - Heracles Almelo
PSV - FC Utrecht
Excelsior - Fortuna Sittard

Zondag 12 augustus:
ADO Den Haag - FC Emmen
De Graafschap - Feyenoord
Vitesse - FC Groningen
AZ - NAC Breda

Politie zoekt getuigen schietincident Delft

De districtsrecherche in Delft is op zoek naar getuigen van een schietincident dinsdag 12 juni op de Beestenmarkt en de Molslaan. Omstreeks 04:30 uur kwam er een melding binnen bij de meldkamer dat er geschoten zou worden op de Beestenmarkt. De gewaarschuwde agenten troffen hulzen op straat aan. Verder zagen zij inslagen bij twee winkels in de Molslaan en de Beestenmarkt. De recherche startte direct een uitgebreid onderzoek. Het team Forensische Opsporing verricht ter plaatse een uitgebreid sporen onderzoek. Ook zullen buurtbewoners gehoord worden en zal er gekeken worden of er camerabeelden beschikbaar zijn. Voor zover nu bekend is zijn er geen gewonden gevallen. 

Vorige maand vond er een soortgelijk schietincident plaats. Op 8 mei werden toen in de Peperstraat twee winkels beschoten. Op 17 mei werden twee panden in de Breestraat en de Peperstraat beschadigd door een handgranaat die ontplofte. Daarbij raakte een voorbijganger gewond.

Ronald den Hertog, teamchef van Politie Delft, reageert: “Logischerwijs leiden incidenten als deze tot gevoelens van onrust. Als politie surveilleren we al enige tijd extra in de binnenstad. Ook onze wijkagenten staan in nauw contact met de bewoners en ondernemers. Inwoners en bezoekers van de binnenstad vragen we om alert te zijn en bij verdachte omstandigheden direct 112 te bellen. We nemen deze zaak hoog op en zijn volop met het onderzoek bezig. Of er een verband is met de eerdere incidenten in de Delftse binnenstad, maakt uiteraard deel uit van het onderzoek.”

Burgemeester Marja van Bijsterveldt is dinsdagochtend vroeg al op de Beestenmarkt en de Molslaan geweest om zich te laten informeren. Daarbij heeft ze gesproken met de eigenaren van de getroffen panden.

Politie zoekt getuigen schietincident Delft (Foto stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen schietincident Delft (Foto stockfoto politie.nl)

Boksster Fontijn naar EK-finale

Boksster Nouchka Fontijn heeft zich geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap in Sofia. In de klasse tot 75 kilogram was de regerend kampioene in de halve finales te sterk voor oude bekende Sarah Scheurich uit Duitsland: 5-0, zo wees de jury Fontijn unaniem als winnares aan.

Scheurich begon sterk en deelde flink wat tikken uit, maar Fontijn bleef overeind en nam het heft al snel in handen. In de tweede ronde werd twee keer tot acht geteld voor Scheurich, die in de derde ronde nog een paar keer op haar benen stond te wankelen. 

Enkele alles-of-nietsstoten kwamen nog wel door bij Fontijn, maar Scheurich kon bij lange na niet genoeg schade aanrichten. In de finale bokst Fontijn dinsdag tegen Mariya Borutsa uit Oekraïne, die op split decision won van Lauren Louise Price uit Wales.

De finalesessie in Sofia begint om 16.00 uur Nederlandse tijd. Fontijn komt in de achtste van in totaal tien gevechten de ring in, dus het is lastig te zeggen hoe laat dat precies zal zijn. Wel is duidelijk dat de hele finalesessie via onderstaande livestream te zien zal zijn.

Het hele programma van de finalesessie is hier te vinden.

De livestream van de finalesessie, met Fontijn in het achtste gevecht (Bron: YouTube)

'Cillessen staat open voor transfer'

Jasper Cillessen ziet het wel zitten om Barcelona deze zomer te verlaten voor een club waar hij meer speelminuten kan maken.

Dat meldt RAC1 maandagavond. Volgende de Catalaanse radiozender heeft Cillessen in zijn omgeving verteld dat hij weg wil. De 40-voudig international van Oranje is bij Barcelona nog steeds reserve achter Marc-André Ter Stegen, al maakte hij afgelopen seizoen wel een prima indruk in het gewonnen toernooi om de Copa del Rey.

Juist door die goede optredens in de Spaanse beker zouden onder meer Liverpool, Arsenal en Napoli een bod hebben uitgebracht. Cillessen liet onlangs weten dat hij van niets weet. "Het enige wat ik weet, is dat de club mij niet kwijt wil. Het balletje ligt bij de club, als clubs zich gaan melden."

Cillessen heeft in Camp Nou een contract tot medio 2021, waarin een gelimiteerde transfersom van zestig miljoen euro staat. Barça zou hem echter voor 45 miljoen euro willen laten gaan. De Spaanse kampioen betaalde zelf 'slechts' dertien miljoen euro om de keeper in augustus 2016 over te nemen van Ajax.

Esoccer League is een kijkcijfer-succes

De eerste editie van de Esoccer League was een groot succes. Regionale voetbalclubs leveren hierbij FIFA 18-spelers aan in vier leeftijdscategorieën. De afgelopen maanden is er ‘uit’ en ‘thuis’ gestreden. Afgelopen weekend was de bekroning van het toernooi met de Grande Finale in de koepels van Esports House 010.  

Esoccer League
Pim “Monkeloid” scout casting-talent

Esoccer League

De zes clubs TransvaliaZW, Spartaan’20, Blijdorp, Overmaas, XerxesDZB en VOC deden mee. Iedere club leverde vier teams in de categorieën tot 19, 17, 15 en 13 jaar. Teams, want er werd gespeeld met twee spelers en een eventuele coach die adviezen mocht geven. Dit gaf een extra element van samenwerking, waardoor er natuurlijk andere (communicatie)fouten gemaakt kunnen worden.

Esoccer League
Mathia interviewt

Voor de presentatie zijn ervaren casters gevraagd: René Treur, Mathia Koolhout en Pim van Valkengoed gaven de achtergrondinformatie en deden de sfeerimpressies. De (jonge) spelers mochten ook hun visie geven en meehelpen met casten. Hier blijkt weer dat een jonge leeftijd geen belemmering hoeft te zijn voor spelinzicht.

Esoccer League
René Treur, Mathia Koolhout en Pim van Valkengoed

Op Twitch werd de strijd gevolgd door meer dan 25.000 kijkers. Dat is indrukwekkend veel voor een regionale aangelegenheid van (jonge) amateur-esporters . De uitslag kun je hieronder zien.  

  Onder 13 Onder 15 Onder 17 Onder 19
1. XerxesDZB Overmaas  TransvaliaZW  Spartaan’20
2. Blijdorp Spartaan’20 XerxesDZB XerxesDZB
3. VOC VOC Overmaas  Overmaas 

Esoccer League

Het doel van de Esoccer League is, om esport in te zetten om de jongeren te bereiken (en om van Rotterdam dé esportsstad van Nederland te maken). De Esoccer League is een initiatief van Gamers First in samenwerking met Rotterdam Sportsupport en met steun van Citylab010 en de Gemeente Rotterdam. Daarnaast zijn de voetbalclubs natuurlijk er nauw bij betrokken. Hopelijk krijgt dit initiatief navolging in de rest van het land.

Esoccer League

The Sinking City

Frogwares is bij mij alleen bekend om hun Sherlock Holmes-games. De studio wil eens wat anders doen en is bezig met haar grootste project tot op heden: The Sinking City. Lovecraft, onderzoeken en open-wereld zijn de trefwoorden die bij deze game horen. Community manager Sergey Oganesyan laat me in een een-op-een demo zien hoe deze trefwoorden samen komen.

'Halbe Zijlstra naar VN'

Verschillende bronnen in Den Haag melden, volgens o.a. de Telegraaf en AD, dat Halbe Zijlstra in de race is voor een hoge positie bij de VN.

Het zou gaan om de functie van Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank. Deze VN-instelling verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden. De bewindvoerder is verantwoordelijk voor toezicht. 

Volgens bronnen zou Rutte voorstander zijn van de voordracht van Zijlstra voor die functie. Binnen diplomatiek en politiek Den Haag stuit dit echter op weerstand. Zo zou o.a. CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra tegen de voordracht zijn omdat Zijlstra niet voldoende ervaring heeft voor de beoogde functie.. 

Zijlstra moest 5 maanden geleden het veld ruimen als minister nadat hij had gelogen over zijn aanwezigheid in een dacha van Poetin. Beloning met een hoge VN functie na zo in opspraak gekomen te zijn valt niet overal goed.

Het Kabinet zou nog geen beslissing hebben genomen over de kandidatuur van Zijlstra.

Halbe Zijlstra (Wiki Commons)
Halbe Zijlstra (Wiki Commons)

'Dost de volgende die af wil van Sporting-contract'

Bas Dost heeft in navolging van enkele teamgenoten een verzoek ingediend om zijn contract bij Sporting Clube de Portugal te laten ontbinden.

Bruno Fernandes, William Carvalho, Gelson Martins, Rui Patrício en Daniel Podence dienden eerder al zo'n verzoek in en volgens de Portugese sportkrant Record is Dost de volgende. Volgens de 29-jarige spits zijn de 'condities' niet aanwezig om zijn carrière voort te zetten bij de club uit Lissabon.

Of de veelbesproken voorzitter Bruno De Carvalho aan al die verzoeken gehoor geeft, is nog maar de vraag. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunnen de spelers van Sporting naar sporttribunaal CAS stappen. Door het geweldsincident van vorige maand, toen de spelers op hun trainingscomplex werden aangevallen door vijftig gemaskerde hooligans, hebben ze een goede zaak.

Sporting Clube de Portugal nam Dost in de zomer van 2016 over van VfL Wolfsburg. In Portugal scoorde de Nederlander aan de lopende band, want in negentig officiële duels maakte hij liefst zeventig goals. In 2016/17 werd hij topscorer van de Primeira Liga (34 goals). Het contract van Dost verloopt in 2020.

Politie Rotterdam rolt inbrekersbende op

De politie in Rotterdam heeft na een 'langlopend en omvangrijk onderzoek' acht personen aangehouden die samen verantwoordelijk zouden zijn voor minimaal tien inbraken in Rotterdam-Zuid. Omstreeks maart was er in de wijken Zuidwijk en Pendrecht een piek aan woninginbraken, waarop de politie zichtbaar en onzichtbaar in de wijken post vatte. Ook werden er lokmiddelen ingezet. 

Tijdens dit onderzoek kreeg de politie zicht op een groep jongeren uit de omgeving. Nadat er begin april weer was ingebroken in een woning in Pendrecht, waarbij een grote verzameling sieren met een waarde van duizenden euro's werd buitgemaakt, leidde het onderzoek naar een opkoper in het centrum van Rotterdam. Hij had al eens eerder zaken gedaan met één van de verdachten, en het bleek dat de inbrekers een uur na de inbraak hun buit al hadden aangeboden aan de opkoper. 

Op beelden van een beveiligingscamera bleek de dader in het gezelschap van een andere jongen te zijn. De officier van justitie gaf toestemming om deze twee heren 'buiten heterdaad' van hun bed te lichten. Ook gaf hij een huiszoekingsbevel af. Bij het doorzoeken van woningen werden verschillende gestolen zaken aangetroffen, waaronder mobiele telefoons, sieraden en televisie's. 

Tussen begin mei en begin juni werden nog eens vijf verdachten in de leeftijd van 17 tot 24 jaar aangehouden. De politie houdt de bende verantwoordelijk voor ten minste tien inbraken, één auto-inbraak en de diefstal van een fiets. Volgens de politie is er een sterke daling van het aantal woninginbraken in de twee wijken sinds de groep is aangehouden. 

Politie Rotterdam rolt inbrekersbende op (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie Rotterdam rolt inbrekersbende op (Foto: stockfoto politie.nl)

Monster Hunter komt naar Final Fantasy XIV Online

Tijdens de E3 hebben Square Enix en Capcom een samenwerking bekendgemaakt tussen Final Fantasy XIV Online en Monster Hunter: World. Dit speciale samenwerkingsevenement levert spelers van Final Fantasy XIV Online nieuwe uitdagingen, waarbij personages uit Monster Hunter: World in de wereld van Hydaelyn verschijnen.

Heel veel is er nog niet bekend wat dit moet gaan voorstellen. Het enige dat vrij duidelijk in de trailer te zien is, is dat Rathalos uit Monster Hunter: World te bevechten is in Final Fantasy XIV Online. Vanavond zal er een speciaal event tijdens de Square Enix stream zijn waarin producer en director Naoki Yoshida bezoek krijgt van de speciale gast Ryozo Tsujimoto, producer van Monster Hunter: World, om de samenwerking verder te bespreken. De livestream staat gepland voor dinsdag 12 juni om 20:00 uur.

Voetganger overleden na aanrijding

Een 79-jarige Hagenaar overleed in de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 juni in het ziekenhuis nadat hij eerder in de nacht op de Hoefkade in Den Haag werd geschept door een personenauto. De afdeling Verkeers Ongevallen Analyse onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Omstreeks 01:20 uur kregen agenten de melding dat er op de kruising van de Hoefkade met de Vaillantlaan een voetganger was aangereden door een auto. Ter plaatse troffen zij de zwaargewonde Hagenaar aan. Ambulancepersoneel ontfermde zich over het slachtoffer, dat later in de nacht in het ziekenhuis overleed.

Onderzoekers van de afdeling Verkeers Ongevallen Analyse deden uitgebreid onderzoek. De bestuurder van de auto, een 19-jarige Hagenaar, werd op het bureau opgevangen. Het onderzoek naar de exacte toedracht van de aanrijding is in volle gang.

Anno 1800 getoond in nieuwe trailer

Tijdens de PC Gaming Show is Anno 1800 weer eens getoond. We zien geen gameplay, maar krijgen wel een sfeerimpressie van het tijdperk waarin de game dit keer afspeelt. De trailer is hieronder te zien.

Ubisoft kondigt daarnaast Anno Union aan, een platform waarin jij inspraak hebt in wat er wel en niet in de uiteindelijke game voorkomt. Momenteel is het mogelijk om te stemmen op welke boten jij graag in Anno 1800 ziet. Later volgt dan een proces voor het uiteindelijke ontwerp van de boten.

Dochtertje Robert Doornbos heeft kanker

Jada, Het dochtertje van voormalig auto-coureur Robert Doornbos en styliste Chantal Bles, heeft een kwaadaardige tumor met uitzaaiingen zo blijkt uit een emotionele post van Chantal op Instagram. Begin mei werd al bekend dat de 2,5 jaar oude Jada ziek was, maar er werden toen geen details bekendgemaakt. 

Chantal: "Helaas zijn de geruchten waar en is ons kleine prinsesje Jada erg ziek. Ongeveer 2 maanden geleden is er een grote tumor bij haar ontdekt met uitzaaiingen. Ondertussen zijn we in een rollercoaster beland van chemo therapieën en operaties. Jada is heel sterk en nog steeds zo vrolijk!"

Jada wordt behandeld in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. 

Instagram hieronder niet zichtbaar? Klik hier. 

Kabinet investeert in bestrijding kinderarbeid

Met het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK) gaan kabinet, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties kinderarbeid verder terug dringen. ‘Door voor deze gezamenlijke aanpak te kiezen moet het lukken om het aantal kinderen dat wordt gedwongen om te werken omlaag te krijgen. Gelukkig zien we al een dalende lijn. Maar het zijn er nog altijd veel te veel. Reden genoeg dus voor een extra inspanning,’ aldus minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op de jaarlijkse Internationale Dag tegen Kinderarbeid.

Samenwerken tegen kinderarbeid
Kinderarbeid loopt sinds de eeuwwisseling terug. Toch werken er vandaag de dag wereldwijd nog steeds 152 miljoen kinderen. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden, in de land- en mijnbouw, textielindustrie en andere sectoren. In VN-verband is vastgelegd dat er in 2025 een definitief einde komt aan alle vormen van kinderarbeid. In totaal stelt de minister voor het nieuwe FBK 35 miljoen euro beschikbaar, verdeeld over vijf jaar.

Voorwaarde is dat ondernemingen en maatschappelijke organisaties samenwerken. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of er kinderarbeid voorkomt in de productieketen van een bedrijf en wat daartegen gedaan kan worden. Of door het bieden van opleidingen aan ouders, waardoor deze hun inkomens kunnen vergroten en er geen economische noodzaak is om kinderen te laten werken.

Kaag: 'Kinderen zijn de toekomst'
Het FBK past in een reeks initiatieven die voortvloeien uit de nieuwe beleidsnota Investeren in Perspectief die minister Kaag vorige maand presenteerde. ‘Kinderen zijn de toekomst. Dus is het logisch dat we proberen ze ook daadwerkelijk kansen op een beter leven te bieden. Allereerst voor henzelf. Maar ook voor de samenleving waartoe ze behoren.’

Het fonds is de opvolger van een initiatief uit 2017, waarbij op verzoek van de Tweede Kamer eenmalig vijf miljoen euro werd vrijgemaakt. Op grond daarvan is besloten tot een structurele aanpak. Zo lopen er inmiddels projecten in onder meer de goudwinning in Oeganda en zadenteelt in India.

Man die poes in oven stopte heeft geen spijt

De Roemeen die vorige week poes Sprotje levend aan het braden was in een oven, heeft totaal geen spijt van wat hij geflikt heeft. Volgens hem was het beest vervelend. Waarom hij het arme beest in de oven stopte weet hij niet: "Wat ik wel weet, is dat de oven geen 200 graden warm was" aldus de psychopaat in spe. 

Sprotje bracht vorige week een kwartier lang door in een kokendhete oven tijdens een feestje. Nadat een van de feestgangers haar daar uit had gehaald, werd de poes ook nog gebruikt als voetbal volgens dierenarts Valérie Huvaere. Het beestje had zeer ernstige brandwonden en mogelijk ook interne bloedingen. 

De dader wacht mogelijk zes maanden gevangenisstraf, een boete van 16.000 euro en een levenslang verbod op het houden van dieren. Het lijkt hem echter niets uit te maken: "Wat gebeurd is, is gebeurd. Er bestaan veel ergere dingen, zoals een mens neersteken of neerschieten. Ik besef dat er een rechtszaak van komt. Ik zal mijn straf aanvaarden."

Inmiddels zijn er al 250 mensen uit onder andere Vlaanderen, Wallonië en Nederland die Sprotje willen adopteren. De crowdfundingsactie die werd opgezet, omdat verwacht werd dat de behandeling van sprotje meer dan 500 euro zou gaan kosten, heeft tot nu toe ruim 11.000 euro opgebracht. Dierenart Joshua Dutré: "We wachten nog enkele weken voor we beslissen naar welk gezin Sprotje gaat. Ze heeft eerst verdere verzorging van de brandwonden nodig. Ze stelt het goed. Ze eet, ze spint, ze geeft kopjes..."

Rose McGowan aangeklaagd om twee zakjes coke

De 44-jarige actrice Rose McGowan is aangeklaagd voor het bezit van verboden middelen zo meldt het AD. Toen ze vorig jaar naar de naar Womens March in Washington vloog vergat ze haar portemonnee in het vliegtuig. Daarin bleken twee zakjes cocaïne te zitten. Een jury in Virginia heeft gisteren besloten dat McGowan terecht moet staan. 

Volgens de advocaten die de actrice bijstaan, zijn de drugs mogelijk door toedoen van Harvey Weinstein tussen haar spullen belandt. Hun theorie is dat het een wraakactie zou zijn omdat McGowan één van de eerste vrouwen was die aangifte van seksueel misbruik deed tegen Weinstein. Dat vormde de aanleiding voor de #MeToo-beweging. 

Later vandaag wordt bekendgemaakt wanneer ze voor de rechter moet verschijnen. In Virginia kun je maximaal tien jaar de bak in draaien wanneer je cocaïne in je bezit hebt. 

Maneater laat je als haai alles opvreten

Tijdens de PC Gaming Show is de eerste 'SHARKPG' aangekondigd, een open-wereld actierpg waarin je speelt als een haai. Je bent een Bull Shark die uit de buik van zijn moeder is gesneden en voor dood is achtergelaten. Tijd voor wraak.

Je onderzoekt gezonken schepen, moerassen en de grote open oceaan in de game, op zoek naar voer. Mensen, walvissen, het maakt niet uit. De game komt volledig met stats en mogelijkheden om je haai aan te passen. De game wordt ontwikkeld door de mensen achter games als Depth en Killing Floor.

De aankondigingstrailer vind je hieronder. Maneater komt naar Steam, wanneer is nog niet bekendgemaakt.

34 miljoen voor restauratie rijksmonumenten

Minister Van Engelshoven trekt dit jaar €34 miljoen extra uit voor het restaureren van (grote) rijksmonumenten, voor restauratie en groot onderhoud van molens en voor de restauratie van mobiele erfgoederen. Door de investering kunnen deze monumenten doorgegeven worden aan toekomstige generaties.

Van Engelshoven: “Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht. Het is dan ook belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers.”

Monumenten
Minister Van Engelshoven investeert in 2018 € 29,5 miljoen in de restauratie, herbestemming en verduurzaming van erfgoed. De projecten die dit jaar geld krijgen zijn een mix van grote en kleine monumenten, verspreid over het hele land.

Zo krijgen grote monumenten als de Stevenskerk in Nijmegen (€5,5 miljoen), de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda (€ 4,9 miljoen), de Domkerk in Utrecht (2,1 miljoen) en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray (€ 3,5 miljoen) een impuls.

Kleine monumenten als buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis, boerderij De Haar in Ambt-Delden en Villa Alpha in Warnsveld kunnen dit jaar ook rekenen op geld voor restauratie.

In totaal gaat het om 27 projecten die onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden. De projecten ontvangen een tegemoetkoming van 70% van de totale restauratiekosten, als ze aan de criteria blijven voldoen. De andere 30% wordt betaald door de eigenaar.

Molens en mobiel erfgoed
Ook komt er extra geld voor de restauratie van molens. Met een budget van € 3,5 miljoen kunnen circa 50 molens gerestaureerd worden of van groot onderhoud voorzien worden.

Tot slot investeert de minister € 1 miljoen in mobiel erfgoed. Met dit geld kan mobiel erfgoed voor een groter publiek toegankelijk gemaakt worden. Nu is het zo dat historische (zweef)vliegtuigen, schepen, treinen en fietsen vaak alleen te bewonderen zijn voor hun eigenaren. Door deze financiële injectie krijgt dit bijzonder erfgoed meer gezicht en kan iedereen ervan genieten.

34 miljoen voor restauratie rijksmonumenten (Foto ter illustratie) (Foto: pxhere.com)
34 miljoen voor restauratie rijksmonumenten (Foto ter illustratie) (Foto: pxhere.com)

Hitman 2 toont meer van Miami-missie

Tijdens de PC Gaming Show is Hitman 2 nog een keer getoond. De trailer toont meer van Agent 47's missie die hij moet uitvoeren in Miami. Miami is één van zes stages die in de game voorkomen.

We zien Agent 47 dingen gooien, mensen slaan met een vis, veel vermommingen aandoen en zelfs het winnaarspodium van een race opblazen. Wat wil je nog meer.

Hitman 2 lanceert 13 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Historische ontmoeting Trump en Kim, document ondertekend

De Grote Leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten hebben elkaar dinsdag in Singapore ontmoet. Donald Trump en Kim Jong-un schudden elkaar de hand in een hotel in het Aziatische land, de eerste keer dat een zittend president van de VS en een Noord-Koreaanse leider elkaar ontmoetten.

De twee spraken geruime tijd samen en hadden het daarbij over zaken die te verwachten vielen, zoals de denuclearisatie van Noord-Korea. Beide heren lieten tegenover de pers weten tevreden te zijn en ze waren ook vol lof over elkaar. 

Na afloop werd een slotverklaring ondertekend. Daarin zijn onder meer afspraken te zien over 'de complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland', terwijl de VS de veiligheid van Kim en zijn land moet garanderen. 

Kim liet verder weten dat de wereld 'een grote verandering' tegemoet zal gaan. Zijn Amerikaanse evenknie nodigde de Noord-Koreaanse leider ondertussen uit voor een volgende ontmoeting en wel in het Witte Huis in Washington.

Kim is inmiddels alweer op weg naar huis, Trump zal later in de (Nederlandse) ochtend nog een uitgebreidere verklaring geven voor de pers.

Sega brengt Yakuza 0, Kiwami en Valkyria Chronicles naar pc

De Yakuza-franchise kent een sterke stijging in populariteit in het Westen en Sega speelt daar graag op in. Het bedrijf port Yakuza 0 en Yakuza Kiwami naar pc.

Ook Valkyria Chronicles 4 komt naar pc. De aankondigingen zijn gemaakt tijdens de PC Gaming Show op E3. De aankondigingstrailer van de drie games vind je hieronder.

Alleen van Yakuza 0 weten we wanneer deze beschikbaar komt: begin augustus.

Politiehond grijpt inbreker op de vlucht

De politie heeft dinsdagochtend rond 04.00 uur een 22-jarige man uit Bovenkarspel aangehouden. Dit gebeurde na een inbraakpoging aan de Kleingouw in Andijk.

Twee personen probeerden in te breken, maar werden betrapt door een getuige. Agenten waren snel op de locatie en kregen de op de vlucht geslagen inbrekers in het vizier. Het tweetal splitste en ging er vandoor. Dankzij politiehond Duco werd één van de inbrekers opgespoord. Bij zijn aanhouding werd de verdachte gebeten.

De andere inbreker werd, ondanks een zoekactie, niet meer aangetroffen. De verdachte is in het ziekenhuis aan zijn bijtwond behandeld en daarna meegenomen naar het politiebureau voor onderzoek.

Politiehond grijpt inbreker op de vlucht (Foto : stockfoto politie.nl)
Politiehond grijpt inbreker op de vlucht (Foto : stockfoto politie.nl)

Dochtertje Bode Miller verdronken in zwembad

Het 19-maanden oude dochtertje van voormalig olympische kampioen Bode Miller en zijn vrouw Morgan, die momenteel in verwachting is, is verdronken in een zwembad. Dat meldt de Daily Mail. Bode Miller postte op Instagram een foto van hun dochtertje met de tekst "in geen miljoen jaar hadden we verwacht met een dergelijke pijn te worden geconfronteerd." 

Het ongeluk gebeurde terwijl ze op bezoek waren bij de buren. Het meisje werd nog met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, maar dat mocht niet baten. De politie doet onderzoek naar het noodlottige ongeval aldus de Daily Mail. 

Instagramfoto hieronder niet zichtbaar? Klik hier. 

FOK! Wat een weer: koel

Af en toe zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar in het uiterste zuidoosten valt er mogelijk tot in de middag af en toe regen. Het wordt frisser dan de afgelopen dagen, de middagtemperaturen lopen uiteen van 16°C in het noordelijk kustgebied tot 20°C in het zuidoosten. De noordenwind is matig, aan de kust vrij krachtig.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en vooral in het zuiden komen er ook opklaringen voor. De minimumtemperatuur komt omstreeks 11°C uit en er staat een zwakke tot matige wind uit noord tot noordwest. Aan zee is de wind vooral langs de noordkust af en toe vrij krachtig.

Woensdag overdag overheerst aanvankelijk de bewolking. In de loop van de dag breekt de bewolking van het westen uit en komen er perioden met zon. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C aan zee tot 20°C lokaal landinwaarts. De noordwestelijke wind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

De dagen daarna, af en toe zon, vooral donderdag en tijdens het weekeinde kans op wat regen of een bui. De middagtemperaturen schommelen rond 20°C.

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Zonnig met wat wolkjes (Foto: Stephan5)
Een lief schattig wolkje. Stabiel weer dus. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Uit de file op de fiets'

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat 200.000 mensen uit de file op de fiets gaan. De Randstad groeit tot 2040 fors. “Het is mijn ambitie om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school, familie of vrienden kunnen. De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, de leefbaarheid en gezondheid. Het zorgt voor minder files en geeft ruimte aan mensen die geen keuze hebben. Daarom wil ik het fietsen stimuleren met als doel dat er 200.000 extra forensen uit de auto gaan en dat we samen 3 miljard meer fietskilometers gaan maken.” Aldus Van Veldhoven.

Woon-werkverkeer
Veel mensen pakken de auto naar hun werk. Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 km. “Een prima afstand om op de fiets af te leggen. Ik vind het belangrijk dat werknemers een keuze hebben in hoe ze naar hun werk gaan. Als het mooi weer is, is de fiets een prettig en snel vervoersmiddel. Dus uit de auto, op de fiets. Van de werknemers woont meer dan de helft binnen 15 km van het werk. Met de opmars van de elektrische fiets is dat een afstand die prima is af te leggen."

Om het fietsgebruik in het woon-werk verkeer te bevorderen gaat staatssecretaris Van Veldhoven o.a. met grote landelijke werkgevers en het MKB in gesprek hoe bestaande (fiscale) regelingen optimaal benut kunnen worden. Bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding van 19 cent per km die werknemers kunnen krijgen of het inzetten van de vergoeding voor een nieuwe fiets.

Kwart miljard voor investering in de fiets
Het kabinet heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor het versnellen van de aanleg van fietsroutes en het innoveren en vergroten van de stallingsmogelijkheden bij stations. De inzet is om in deze kabinetsperiode het beschikbare budget zo efficiënt mogelijk te besteden voor zoveel mogelijk projecten. Daarom wil de staatssecretaris dat de regio stevig bijdraagt aan de fietsstimulering en dus wil zij maximaal 40% van de projectkosten bijdragen. Hierdoor verwacht Van Veldhoven dat in totaal voor een kwart miljard euro wordt geïnvesteerd in de fiets.

Voor de aanpak van het tekort aan fietsenstallingen bij stations wordt 74 miljoen uitgetrokken. Bij het stallen moet rekening gehouden worden met het steeds meer bijzondere formaat fietsen zoals elektrische fietsen, speed-pedelecs en bakfietsen. Voor de aanleg van routes trekt Van Veldhoven 26 miljoen euro uit. Met deze verdeling wordt in deze kabinetsperiode doorgewerkt aan de verdere uitbouw van het netwerk van fietsroutes. Bij deze routes gaat het vaak om het oplossen van enkele resterende knelpunten.

Bij de selectie van de projecten wordt de voorkeur gegeven aan projecten die in deze kabinetsperiode gebouwd worden en die passen in een regionale aanpak van fietsstimulering waarbij werknemers betrokken zijn. Ook verwacht de staatssecretaris dat de projecten duurzaam worden gebouwd, bijvoorbeeld door circulair te bouwen. Verder wordt er gekeken de mogelijkheden voor de overstap van auto naar fiets of fiets+OV. Ook de inzet op een efficiëntere benutting van bestaande stallingcapaciteit is een belangrijk selectiecriterium.

Burenruzie eindigt in steek/schietpartij

Bij een uit de hand gelopen burenruzie in Venlo zijn maandagavond twee mannen gewond geraakt. Beide mannen zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de toedracht. Direct na het incident zijn door de politie twee personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

Rond 20.30 uur kreeg de politie de melding van een steekincident in de Pieter Breughelstraat. Een conflict tussen buren liep van een ruzie op straat uit in een steekincident waarbij de ene buur de andere buur verwondde met een mes. Het slachtoffer kwam vervolgens met een wapen naar buiten en loste een schot. Daarbij raakte de andere buurman gewond.

Beide mannen zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De gealarmeerde traumahelikopter is niet ingezet om slachtoffers te vervoeren. De politie is direct gestart met een onderzoek. Een vrouwelijke bewoonster en een jongen zijn op verdenking van betrokkenheid aangehouden en naar het politiebureau gebracht.

Bestrijd het bovennatuurlijke in Control

Remedy heeft vandaag Control onthuld, een third person actiegame waarbij je het bovennatuurlijke bestrijdt met het bovennatuurlijke. Remedy staat ook wel bekend voor zijn games met een vergelijkbare thema als Alan Wake en Quantum Break. Control wordt in samenwerking met 505 Games gemaakt.

Je speelt als Jesse Faden, momenteel directeur van de Bureau of Control. Jouw missie is om bovennatuurlijke vijanden die ons bestaan bedreigen te onderzoeken en te bestrijden. In de trailer kun je zien hoe onze hoofdpersonage vervlochten werkelijkheden verkent en haar vijanden met verschillende superkrachten bestrijdt.

Er is niet bekendgemaakt wanneer of op welke platforms de game uitkomt.

Destiny 2: Forsaken toont duistere kant

Destiny 2: Forsaken, de grote aankomende uitbreiding op Destiny 2, probeert een meer duister verhaal te vertellen. De toon van de nieuwe E3-trailer is in ieder geval niet helemaal wat we van Destiny gewend zijn. De uitbreiding gaat 40 euro kosten en voegt veel nieuwe content toe.

Naast nieuwe verhaalmissies is er ook een nieuwe locatie en natuurlijk ook een raid. Forsaken komt op 4 september uit voor PS4, Xbox One en pc.

From Software maakt Déraciné voor PlayStation VR

Déraciné is een verhalende adventure van From Software, de makers die bekend staan om de Souls-games en Bloodborne. Het spel komt alleen uit voor PlayStation VR.

Jij speelt een geest die is opgeroepen door een meisje in een kostschool. Je moet je bestaan bewijzen door met de bewoners interacties aan te gaan. Naarmate het verhaal vordert moet jij als geest het lot veranderen van de leerlingen.

Déraciné komt in 2018 uit.

Spider-Man diep in de problemen in E3-demo

Spider-Man werd uitgebreid getoond tijdens Sony's E3-persconferentie. De demo begint met een uitbraak in een gevangenis. De schurken die Spider-Man naar de bak heeft gestuurd zijn ontsnapt en werken vervolgens samen om Spidey neer te halen. We zien ook iets meer van het vechtsysteem, dat nog steeds aan de recente Batman-games doet denken.

Spider-Man komt op 7 september uit en is exclusief voor PS4.

Twaalf minuten gameplay van The Last of Us Part 2

Ellie gaat op overlevingstocht in de demo van The Last of Us Part 2. Dit is de eerste keer dat Naughty Dog gameplay laat zien. Er zijn geen zombies, maar de mensen die ze tegenkomt zijn niet echt heel erg vriendelijk te noemen.

In The Last of Us Part 2 is Ellie nu 19 en heeft in het dorpje Jackson schijnbaar rust gevonden. Ze heeft de kans om tiener te zijn. Wanneer die vrede wordt verstoord door een gewelddadige daad, wordt Ellie meegesleept in een reis van wraak, en gaat ze achter de mensen aan die haar onrecht hebben aangedaan. Dat ze dat prima kan zien we in onderstaande demo.

Helaas, nog steeds geen releasedatum.

Katana's en strohoeden in Ghost of Tsushima

Sucker Punch heeft tijdens de Sony persconferentie nieuwe beelden van Ghost of Tsushima getoond. Naast de indrukwekkende graphics en audiodesign hebben we ook voor het eerst een kijk genomen naar de gameplay.

De trailer begint met de hoofdpersonage die te paard door de open wereld reist. Later worden de combat- en stealth-systemen getoond. Verder zien we de hoofdpersonage een gebouw beklimmen om vervolgens zijn vijanden van boven te verrassen. Als laatste wordt er nog een een-op-een samoeraigevecht gehouden.

Er is geen releasedatum bekendgemaakt.

Death Stranding wordt vager en vager

Ontwikkelaar Kojima is er maar druk mee: trailers maken die zijn game Death Stranding steeds vager maakt. Dit keer zien we daadwerkelijke gameplay, maar het blijft gissen wat voor spul Kojima gebruikt om dit te verzinnen. Inclusief babies, het blijft natuurlijk wel Death Stranding.

Naast Norman Reedus en Mads Mikkelsen zijn nu ook Lea Seydoux en Lindsey Wagner voorgesteld als de actrices die model staan voor de hoofdrolspelers in Death Stranding.

Een releasedatum is net zo vaag als het spel zelf.

Sony laat Resident Evil 2 remake zien

Een geheim was het niet meer, maar vanacht liet Capcom dan toch Resident Evil 2 Remake zien tijdens de Sony persconferentie.

Resident Evil 2 is terug en compleet herbouwd om het verhaal verder uit te diepen. Capcom gebruikt hun RE Engine die we al met Resident Evil 7 aan de gang zagen. Of er een VR-modus komt is nog niet bekend. De remake krijgt in ieder geval met nieuwe graphics, nieuwe audio een ander camerastand en een nieuwe besturing.

In Resident Evil 2 speel je Leon Kennedy en Claire Redfield, terwijl er een uitbraak van zombies in Raccoon City begint. Leon en Claire hebben beiden hun eigen verhaal te spelen om zo twee verschillende kanten te zien van het verhaal.

Resident Evil 2 Remake komt 25 januari 2019 uit op PlayStation 4, met Pro-support.

DENK poogt reputatie Khadija Arib te besmeuren

De Turks-islamitische partij DENK heeft geprobeerd om Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib te betichten van VVD praktijken aangaande misbruik maken van belastinggeld. Volgens de Turkse Öztürk is Kamerleden een lift in de dienstwagen aanbieden een vorm van fraude.

Volgens de Nederlands-Marokkaanse Arib doet de Turk aan ‘vuilspuiterij’. Öztürk eiste tijdens een begrotingsdebat een lijst van alle Kamerleden die een lift hadden gehad. Voor alle zekerheid had hij ook foto’s gemaakt van Kamerleden die waren ingestapt bij Arib. Groot was zijn verbazing toen hij tijdens zijn paparazzipraktijken zag dat Arib heel tolerant onder andere ook PVV’er Martin Bosma liet meeliften. De PVV was fel tegen de benoeming van Arib wegens haar dubbele nationaliteit.

Arib zegt op haar beurt dat de Turk een ‘schimmig sfeertje’ creëert met zijn uitlatingen. "De dienstauto is voor woon-werkverkeer en het gaat om Kamerleden uit Amsterdam, ook van de PVV. Die neem ik mee en dat blijf ik doen." Öztürk ontkent het vuilspuiten en zegt deze vragen voor de transparantie te stellen. Arib is pas geneigd om het gevraagde overzicht te leveren als een meerderheid van de Tweede Kamer daar om vraagt. De Turk neemt daar geen genoegen mee en heeft aangekondigd om een plenair debat aan te vragen als hij zijn lijstje niet krijgt.

Karim poogde verstandelijk gehandicapte te bezwangeren voor verblijfsvergunning

Het leek Karim wel een goed idee om drie dagen lang een 19-jarig verstandelijk gehandicapt meisje proberen te bezwangeren door verkrachting voor een verblijfsvergunning. Karim was kennelijk veroordeeld en onderdeel van die veroordeling was dat hij gedurende zes jaar België niet meer in mocht.

De 19-jarige functioneert volgens deskundigen rond de leeftijd van de beroemde echtgenote van de profeet Mohammed, Aisha. Dit alles speelde rond 2014 in Luik. Karim schaakte de meisjesvrouw en bracht haar naar een krakershol waar hij haar drie dagen lang tot bloedens toe uitwoonde en verhinderde dat zij haar anticonceptiepil kon innemen. Vervolgens ging Karim met haar naar een centrum voor gezinsplanning en liet daar testen of zijn harde werken al beloond werd met nageslacht.

Eenmaal gesnaaid verklaarde Karim onmiddellijk dat hij nergens wat aan had kunnen doen en alles de schuld was van de kennis waar hij haar had ontmoet. Ook was er sprake van een complot om hem in de gevangenis te krijgen. De meisjesvrouw verklaarde echter dat ze klappen kon krijgen als ze niet met Karim zou paren. Ook trok hij haar aan de haren ter overtuiging om met hem te moeten paren.

De meisjesvrouw had al een eerdere ervaring met met ongewenste paringsdrang door een andere ‘man’, Karim mag nu toch nog vier jaar in zijn geliefde België verblijven, maar dan wel in een cel.

Grotere pieken in omzet hooikoortsmedicatie in 2018

Hooikoortspatiënten hebben in 2018 relatief laat in het jaar medicatie ingeslagen tegen hun pollenallergie. De verkoop van hooikoortsmedicijnen bij drogisterijen liet in april en mei wel hogere pieken zien dan in 2017 in dezelfde periode. Ook het aantal gemeten allergene pollen in de lucht was in deze maanden hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe, experimentele cijfers van het CBS over de wekelijkse omzetten van hooikoortsmedicatie bij drogisterijen.

Het gaat hier om medicatie in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels die zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar is. Pieken in omzetten volgen doorgaans op pieken in gemeten allergene pollen in de lucht. Half april 2018 bereikte het aantal allergene pollen in de lucht een eerste hoogtepunt. Dit was een paar weken later dan in 2017, maar de gemeten concentraties waren wel hoger.

Ook de verkoop van hooikoortsmedicatie kwam in 2018 enkele weken later op gang dan in 2017 en ook de piek in omzet was hoger. De tweede omzetpiek volgde dit jaar sneller op de eerste en was hoger dan vorig jaar.

Graspollen 
Elk jaar al vroeg in de lente, rond begin april, is een toename in de verkoop te zien. Dit is de periode wanneer pollen van bepaalde bomen, zoals berken, allergische reacties veroorzaken. Later in het seizoen, eind mei/begin juni, wanneer de graspollen aanwezig zijn, is jaarlijks de hoogste piek in verkopen te zien. Dit is waarschijnlijk omdat veel mensen met hooikoorts last hebben van graspollen. Wanneer de concentratie pollen in de lucht het hoogst is, hangt mede af van weersomstandigheden.

Nieuwe omzetindex hooikoortsmedicatie
De omzetindex van hooikoortsmedicatie is gebaseerd op wekelijkse verkoopcijfers van drogisterijen. Het gaat hier om zogeheten zelfzorgmedicatie die zonder voorschrift te kopen is bij een drogist. Het gaat hier om medicatie in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels die de allergische reactie remmen.

Deze wekelijkse data zijn door het CBS Center for Big Data Statistics (CBDS) bewerkt tot een wekelijkse omzetindex van hooikoortsmedicatie. De omzetindex beoogt niet de omvang van de totale verkopen van hooikoortsmedicatie in Nederland te geven, maar door de ontwikkelingen in de weekomzetten meer inzicht te geven in het verloop van het hooikoortsseizoen en de aankoopmomenten van consumenten. Lees meer over dit innovatieve project op de innovatiepagina.

Grotere pieken in omzet hooikoortsmedicatie in 2018 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Grotere pieken in omzet hooikoortsmedicatie in 2018 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

100 jaar Zuiderzeewet 1918-2018

Nieuw land: Wat de IJsselmeerpolders Nederland brachten

Het aannemen van de Zuiderzeewet in 1918 was het startschot voor “nieuw land”. De Afsluitdijk maakte van de Zuiderzee het IJsselmeer en tussen 1930 en 1968 werden vier polders drooggelegd.

Nu bestrijken de IJsselmeerpolders bijna 5 procent van de oppervlakte van Nederland. Verder zijn de polders goed voor bijna 6 procent van de landbouwgrond, woont 2,3 procent van de Nederlandse bevolking hier en draagt Flevoland 1,8 procent bij aan de economie.

De IJsselmeerpolders zorgen ook voor veiligheid. Een belangrijke reden voor inpoldering was het tegengaan van de vele overstromingen rondom de Zuiderzee. Daarnaast zou de nieuwe vruchtbare grond vooral bestemd zijn voor de landbouw om voedselschaarste –zoals in de Eerste Wereldoorlog tegen te gaan. De bouw van de Afsluitdijk en het inpolderen van de Wieringermeer begonnen in 1927. In 1930 was de Wieringermeer droog en twee jaar later werd de Afsluitdijk van Noord-Holland naar Friesland gesloten. De wat hoger gelegen Noordoostpolder slokte het eiland Urk op en viel midden in de Tweede Wereldoorlog droog (1942). Daarna volgden de Oostelijke Flevopolder (1957) en de Zuidelijke Flevopolder (1968). In de oorspronkelijke plannen waren ook deze Flevopolders bestemd voor landbouw.

Begin jaren zestig kwam daar verandering in en werden de Flevopolders betrokken in een landelijke ruimtelijke ordening. Deze polders, en dan vooral Almere en Lelystad, moesten de ‘verstedelijkingsdruk’ in de Randstad verlichten. De vijfde polder uit het oorspronkelijke plan was de Markerwaard. Hier werd van afgezien, omdat de andere vier polders al voldoende ruimte boden. Wel werd de Markerwaard in 1975 afgescheiden van het IJsselmeer door middel van de Houtribdijk en ontstond het Markermeer. In 2016 begon de aanleg van de Marker Wadden, een groot natuur- en recreatiegebied.

IJsselmeerpolders bijna 5 procent van Nederland
De totale landoppervlakte van de IJsselmeerpolders bedraagt 1.600 vierkante kilometer. Dat is bijna 5 procent van het totaal in Nederland. De Oostelijke Flevopolder is goed voor 35 procent van het totale polderoppervlak, de Noordoostpolder voor 29 procent, de Zuidelijke Flevopolder voor 23 procent en de Wieringermeer voor 13 procent.

In 2017 zijn de IJsselmeerpolders nog goed voor bijna 6 procent van alle landbouwgrond in ons land, 106 duizend hectare. Begin jaren tachtig was dit nog 113 duizend hectare. De onttrekking van landbouwgrond verloopt in de IJsselmeerpolders in een minder snel tempo dan elders in Nederland. Nog steeds wordt ongeveer 65 procent van het landoppervlakte in de IJsselmeerpolders bewerkt door landbouwers, tegen 55 procent in Nederland.

Grootste landbouwbedrijven in Zuidelijke Flevopolder
In de Zuidelijke Flevopolder zijn de landbouwbedrijven het grootst, met in 2017 gemiddeld 66,5 hectare grond per bedrijf. In de jaren tachtig waren de landbouwbedrijven echter nog veel groter: in 1984 gemiddeld 130,8 hectare. Terwijl in de andere polders de landbouwbedrijven langzaamaan steeds meer grond per bedrijf hadden, was in de Zuidelijke Flevopolder een tegengestelde ontwikkeling te zien. Dat de landbouwbedrijven in deze polder gemiddeld al zo groot waren, kwam doordat de beheerder van de landbouwgrond, de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders (RIJP), het grootste bedrijf was in deze regio met het merendeel van de landbouwgrond. Begin jaren tachtig gaf de Rijksdienst tientallen landbouwbedrijven uit en slonk de landbouwgrond die de dienst zelf in beheer had en daarmee het gemiddelde per bedrijf. In de andere polders zijn landbouwbedrijven gemiddeld tussen 1980 en nu altijd kleiner geweest dan die in de Zuidelijke Flevopolder, maar wel groter dan in de rest van Nederland. De gemiddelde grondoppervlakte van een landbouwbedrijf in de rest van het land was 31,9 hectare in 2017.

12 procent van de biologische boeren in Flevoland
Van alle biologische landbouwbedrijven is 12 procent gehuisvest in de provincie Flevoland. Alleen in Gelderland werd nog meer biologische landbouw bedreven (20 procent).
Deze provincie is ook een stuk groter. Daarmee rekening houdend wordt in Flevoland 14 procent van het landoppervlakte gebruikt door biologische boeren, terwijl dat in Gelderland met 6 procent een
stuk lager ligt.


Economie Flevopolders verdubbelt in twintig jaar tijd
Vergeleken met 1995 was de economie van de Zuidelijke en Oostelijke Flevopolders in 2017 twee keer zo groot: de economie van de Flevopolders groeide met 130 procent. Vooral in de periode 1996-2006 groeide de economie sterk. Daarna volgden jaren met aanzienlijk minder groei. Dit hangt samen met de economische crisis die liep van 2008 tot en met 2013. Tussen 2006 en 2017 was de economische groei van de Flevopolders dan ook vergelijkbaar met die van Nederland. De Nederlandse economie als geheel groeide in de periode 1995-2017 met ruim 50 procent. De economie van Noordoostpolder (met Urk) groeide in die periode net iets sterker dan die van Nederland.

IJsselmeervisserij sterk afgenomen
Met de drooglegging van de IJsselmeerpolders ging niet iedereen erop vooruit. Zo namen de opbrengsten uit visserij op het IJsselmeer sterk af nadat de Oostelijke Flevopolder werd ingepolderd. Alleen rond de Tweede Wereldoorlog waren de opbrengsten van de IJsselmeervisserij nog uitzonderlijk hoog. Begin jaren tachtig was de opbrengst nog maar 2 procent van de totale Nederlandse visserij.

Flevoland is een snelgroeiende regio
Net als de bevolkingsgroei en de economische groei steeg ook de werkgelegenheid in de Oostelijke en Zuidelijke Flevopolders flink in de periode 1995-2016. De Flevopolders groeiden op alle terreinen sneller dan Nederland als geheel. Ditzelfde geldt overigens ook voor de Noordoostpolder en Urk, maar daar is het verschil ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde minder groot. In eerder onderzoek van het CBS zijn regio’s met een bovengemiddelde groei van bevolking, economie en werkgelegenheid, zoals de Flevopolders en de Noordoostpolder en Urk, gedefinieerd als snelle groeiers.




Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.