FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 juni 2018

Man in Rotterdam achternagezeten en beschoten

Na een ruzie op straat is een man in Rotterdam beschoten. Politiemensen troffen de man aan met enkele schotwonden in zijn been.

Het conflict ontstond op de Essenburgsingel waarna de man door meerdere mensen achterna zou zijn gezeten. In de Weizichtstraat is op hem geschoten.

Een aantal mensen is weggevlucht in een auto. De politie onderzoekt wat er is gebeurd. De gewonde man, 27 jaar en uit Rotterdam, is naar het ziekenhuis gebracht.

Man in Rotterdam achternagezeten en beschoten
Man in Rotterdam achternagezeten en beschoten (Foto: ANP)

Ismail slaat terug naar Qmusic-dj Igmar

'Treitervlogger' Ismail Ilgun haalt op Instagram uit naar Qmusic-dj Igmar Felicia, nadat die hem vrijdag had weggestuurd toen hij onverwacht voor de studio stond. Eerder had Ilgun nog geen probleem met die beslissing.

De vlogger was eerder in de week tot twee keer toe niet komen opdagen. Hij zou in de show van Igmar komen praten over zijn deelname aan het tv-programma In Therapie. Voor zijn wegblijven had Ilgun geen geldig excuus, gaf hij toe.

Nadat hij vrijdag was weggestuurd, schrijft hij op Instagram daar geen waardering voor te hebben. "Kijk alleen hun blik op deze foto's, viezeriken. Ik ga geen vuile woorden meer dan dat gebruiken, ze nodigen mij 2 x uit", schrijft Ilgun. "Ik doe elke dag vasten met gasten, na iftar ga ik naar huis en bewerk ik alles zelf. Ik heb het 2 x niet gehaald en dan komt deze man zulke vieze spelletjes spelen. De 3e x zou ik m'n excuses aanbieden omdat het eerlijk gezegd niet netjes is"

DJ Igmar Felicia laat in een reactie weten dat de vlogger 5 minuten voor het eind van de ochtendshow voor de deur stond en dat hij niet op de hoogte was van zijn komst. "Je reactie: 'Ik heb niet echt een excuus en geen discipline. Ik ben niet haatdragend en het maakt me niet uit of je paars, zwart, geel of blauw bent. Je komt tot 2x toe niet opdagen en hebt er niet echt een excuus voor", schrijft Felicia op Instagram aan Ilgun.

Toch is de dj nog bereid om het 1 op 1 uit te praten met de vlogger. "Wil je het erover hebben? Stuur me gewoon een DM", aldus Igmar.

Ismail slaat terug naar Qmusic-dj Igmar
Ismail slaat terug naar Qmusic-dj Igmar (Foto: BuzzE)

Moto2-coureur Barbera ontslagen na dronkemansrit

Motorcoureur Hector Barbera mag wat anders gaan zoeken. De Moto2-coureur is door zijn team, Pons Racing, op staande voet ontslagen: de knuppel werd opgepakt en aangeklaagd wegens het dronken achter het stuur van zijn Audi zitten.

De 31-jarige Barbera werd door de politie in Valencia staande gehouden. Bij een blaastest produceerde hij een promille van 0,67, bijna drie keer de toegestane hoeveelheid. Het leverde hem 22 dagen taakstraf en inlevering van zijn rijbewijs voor een jaar op. 

Pons Racing liet niet lang op zich wachten en maakte snel bekend dat men Barbera buiten de deur had gezet. "Ik wil iedereen mijn excuses aanbieden", reageerde Barbera, terwijl het team liet weten hem te bedanken voor de bewezen diensten.

Voor Barbera is het allemaal niet zo nieuw: in 2014 werd hij gearresteerd terwijl hij in een Maserati reed...zonder zijn op dat moment al ingevorderde rijbewijs. Een jaar eerder mocht hij zes maanden brommen wegens het mishandelen van zijn vriendin, hoewel hij de straf ontliep door een forse taakstraf uit te voeren. 

In 2012 kwam de hardleerse Spanjaard ook al in aanraking met Oom Agent. Hij reed meerdere keren door rood, ging veel te hard en bleek, verrassend, teveel gedronken te hebben. Een openbare verontschuldiging leverde hem destijds een milde straf op: een waarschuwing.

Vroegere Fleetwood Mac-gitarist Kirwan dood

Danny Kirwan, voormalig gitarist van Fleetwood Mac, is op 68-jarige leeftijd overleden. Mick Fleetwood, drummer en medeoprichter van Fleetwood Mac, heeft dat via Facebook bekendgemaakt.

Kirwan is in Londen overleden. Over de doodsoorzaak heeft Fleetwood geen mededelingen gedaan.

Kirwan voegde zich in 1968 als 18-jarige bij de van oorsprong Britse bluesband. "Door zijn liefde voor de blues werd hij bij Fleetwood Mac gevraagd", schrijft Fleetwood op Facebook.

Het eerste nummer waarop Kirwan meespeelde was de megahit Albatross. Kirwan speelde mee op vijf platen van de band. Fleetwood Mac ontsloeg Kirwan in 1973 omdat hij alcoholproblemen had.

Vroegere Fleetwood Mac-gitarist Kirwan dood
Vroegere Fleetwood Mac-gitarist Kirwan dood (Foto: BuzzE)

Franse dubbelaars winnen titel op Roland Garros

Tennissers Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert hebben zaterdag de titel in het mannendubelspel veroverd op Roland Garros. Na de US Open 2015 en Wimbledon 2016 is het voor de twee Fransen de derde Grand Slam-titel.

Het als zesde geplaatste duo stond in de eindstrijd tegenover Oliver Marach en Mate Pavic. Het als tweede geplaatste Oostenrijkse/Kroatische duo kon alleen in set twee partij bieden, maar Herbert en Mahut waren in de tiebreak te sterk: 6-2, 7-6 (4).

Pavic behoudt wel de leiding op de wereldranglijst bij de dubbelaars.

Engelse voetballers winnen prestigieus toernooi Toulon opnieuw

De Engelse voetballers tot 20 jaar hebben voor de derde keer op rij het prestigieuze toernooi van Toulon in Frankrijk gewonnen, al sinds jaar en dag het meest aansprekende toernooi buiten het WK in die leeftijdscategorie.

In de finale waren de Engelsen zaterdag met 2-1 te sterk voor Mexico. Roberto Alvarado opende de score namens de Mexicanen al na twee minuten, maar Dael Fry van Middlesbrough tekende een half uur later voor de gelijkmaker. Everton-speler Kieran Dowell bracht vier minuten later de beslissende score op het bord.

De 19-jarige Eduardo Aguirre werd met zeven goals topscorer van het toernooi en ruim ook: Alvarado volgde met drie stuks. Mexicaan Aguirre, uitkomend voor Santos Laguna en uitgehuurd aan Tampico in eigen land, was onder meer goed voor een hattrick in de halve finale tegen Turkije.

Wereldtitel BMX voor Laura Smulders, podium Oranje

Laura Smulders is in Baku wereldkampioen BMX geworden. Het feest werd compleet gemaakt haar jongere zus Merel die tweede werd en Judy Baauw die derde werd, waardoor het podium geheel oranje was.

De zusjes Smulder hadden een goede start en lagen na de eerste bocht tweede en derde achter de Australische titelverdedigster Alise Willoughby. Baauw had een mindere start en kwam als achtste door de eerste bocht. even later passeerde Laura Smulders Willoughby die daarna ook nog eens onderuit ging. De zusjes reden zo onbedreigd naar de eerste twee plaatsen. Baauw reed een knappe inhaalrace en kwam als derde over de finish.

Laura Smulders won eerder in 2012 in Londen brons op de Olympische Spelen en in 2014 brons op het WK. Nu heeft ze dus haar eerste wereldtitel beet. "Ik had echt een superdag. In de finale was ik niet als beste weg. Ik wist dat ik Willoughby ergens moest passeren. In de bocht zag ik mijn kans en die moest ik grijpen. Toen ik over de finish kwam hoorde ik Merel schreeuwen: tweede! En Judy als derde. Te gek natuurlijk. Wat een supervet podium."


Voor Nederlandse mannen verliep het WK een stuk minder succesvol. Twan van Gendt ging in de eerste run van de kwalificatie onderuit en kwam de rest van het toernooi niet meer in actie. Niek Kimmann, leider in de wereldbeker en daardoor gezien als een van de favorieten, mistte zijn start in de halve finale en was daardoor op slag kansloos. Joris Harmsen Dave van der Burg haalden wel de finale. Daarin ging Van der Burg echter al snel onderuit en ook Harmsen kwam tekort om zich in de strijd om de medailles te mengen. De wereldtitel ging daar naar Fransman Sylvain André, maar pas nadat op de finishfoto bleek dat hij zijn landgenoot Joris Daudet net voor bleef.

Nederlandse tennissers verdacht van matchfixing

Tennissers Antal van der Duim en Boy Westerhof worden naar verluidt gezien als verdachten in een onderzoek naar een Armeens-Belgisch matchfixingsyndicaat. Het Belgisch Federaal Parket bevestigt de door de Volkskrant genoemde namen niet, maar zegt wel dat er inderdaad twee Nederlandse spelers onderzocht worden.

Westerhof en Van der Duim, op en buiten de tennisbaan goede vrienden, werden in 2014 al eens verdacht naar aanleiding van een wedstrijd op het challengertoernooi van het Duitse Meerbusch. Van der Duim werd ogenschijnlijk in de pan gehakt, maar wedders bleven als een dolle inzetten op hem, en niet op Westerhof. Bij de wedkantoren gingen de alarmbellen rinkelen toen er al bijna driekwart miljoen euro was ingezet op het duel, veel meer dan gebruikelijk op een challenger.

De twee Nederlanders zijn (nog) niet opgepakt, maar mogen zich wel gaan voorbereiden op een verhoor. Dat zal gebeuren in Nederland, maar in het bijzijn van de Vlaamse politie. In België zijn dertien andere verdachten, waaronder veel Belgische Armeniërs, wel opgepakt.

F1: Poleposition Vettel, Verstappen derde

Sebastian Vettel heeft de poleposition geclaimd voor de Grand Prix van Canada. De Duitser snelde op circuit Gilles Villeneuve met de Ferrari naar een tijd van 1.10,764 waarmee hij nipt sneller was dan Mercedes-coureur Valtteri Bottas en de Red Bull van Max Verstappen.

De kwalificatie begon gelijk slecht voor Romain Grosjean, want direct bij het uitrijden van de pitbox plofte waarschijnlijk de turbo van zijn Haas. De Fransman parkeerde zijn bolide nog in de pits, waarna zijn training voorbij was. Ook Marcus Ericsson had een probleem, want de Zweed reed bij het uitkomen van bocht negen tegen de muur op. Hij stuurde weer de baan op en ontweek hierbij net de langzaam rijdende Verstappen. Williams deed het iets beter, maar Lance Stroll en Sergey Sirotkin kwamen niet verder dan de plekken zeventien en achttien. Voor hen eindigde Pierre Gasly met de Toro Rosso. Vanwege een probleem moet de Fransman het de rest van het weekend stellen met de oudere Honda-motor. Dit in tegenstelling tot teamgenoot Brendon Hartley.

In Q2 kwamen de verschillende strategieën bovendrijven. Ferrari en Mercedes starten morgen op de ultrazachte band, terwijl de Red Bulls voor de hypersofts zijn gegaan. Kevin Magnussen (Haas) viel buiten de boot, evenals Hartley (Toro Rosso), Charles Leclerc (Sauber) en de McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne.

Het laatste deel van de kwalificatie bracht veel spanning met zich mee. Lewis Hamilton maakte in zijn eerste run wat remfoutjes en stond nadat de toppers hadden gereden vijfde. Hiermee eindigde de kampioenschapsleider ver achter teamgenoot Bottas die met 1.10,8 de eerste was die onder de 1.11 minuten dook. Vettel kwam hier nipt onder, terwijl Räikkönen de derde tijd noteerde, een duizendste voor Verstappen.

In de tweede run was Räikkönen de eerste die een tijd kon noteren, maar de Fin ging in de tweede bocht al in de fout. Hamilton had opnieuw foutjes, maar schoof wel door naar plek drie. Bottas kwam niet meer aan zijn tijd, terwijl Daniel Ricciardo niet verder kwam dan plek zes. Verstappen was de laatste die een tijd kon zetten en de Nederlander perste met een 1.10,9 alles uit de Red Bull en pakte op de valreep de derde stek van Hamilton af.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:11.710 1:11.524 1:10.764 18
2 V. Bottas Mercedes 1:11.950 1:11.514 1:10.857 20
3 M. Verstappen Red Bull 1:12.008 1:11.472 1:10.937 16
4 L. Hamilton Mercedes 1:11.835 1:11.740 1:10.996 21
5 K. Räikkönen Ferrari 1:11.725 1:11.620 1:11.095 20
6 D. Ricciardo Red Bull 1:12.459 1:11.434 1:11.116 18
7 N. Hulkenberg Renault 1:12.795 1:11.916 1:11.973 15
8 E. Ocon Force India 1:12.577 1:12.141 1:12.084 14
9 C. Sainz Jr. Renault 1:12.689 1:12.097 1:12.168 15
10 S. Pérez Force India 1:12.702 1:12.395 1:12.671 13
11 K. Magnussen Haas 1:12.680 1:12.606   22
12 B. Hartley Toro Rosso 1:12.587 1:12.635   17
13 C. Leclerc Sauber 1:12.945 1:12.661   22
14 F. Alonso McLaren 1:12.979 1:12.856   14
15 S. Vandoorne McLaren 1:12.998 1:12.865   14
16 P. Gasly Toro Rosso 1:13.047     8
17 L. Stroll Williams 1:13.590     8
18 S. Sirotkin Williams 1:13.643     10
19 M. Ericsson Sauber 1:14.593     6
20 R. Grosjean Haas geen tijd     0

EA komt met Origin Access Premier

EA heeft Origin Access Premier aangekondigd, een deluxe versie van de huidige Origin Access. Het voordeel aan Premier is dat je ook nieuwe games al voor release krijgt.

Onder Premier vallen dus onder andere games als Battlefield V, Anthem en FIFA 19. Dit komt bovenop de 'normale' games die ook vallen onder Origin Access. Een prijs voor de service is nog niet gegeven. De service lanceert deze zomer.

Update: EA Origin Access Premier gaat 14,99 euro per maand kosten of 99,99 euro per jaar. Met de dienst kun je Madden NFL 19 al spelen vanaf 2 augustus, FIFA 19 vanaf 20 september, Battlefield V vanaf 11 oktober en Anthem vanaf 15 februari. Ook behoort De Sims 4 tot Premier.

Anthem verschijnt in februari 2019

BioWares actie-RPG Anthem verschijnt op 22 februari volgend jaar. Die mededeling deed EA tijdens E3, vergezeld met een aantal minuten gameplaybeelden van de nieuwe titel. 

In de beelden zien we wat meer van de verschillende exosuits die de speler aan kan trekken, de zogenaamde Javelins, die ieder hun eigen unieke vaardigheden hebben. Bekijk hieronder de E3-trailer, gameplaybeelden volgen later.

EA heeft verder nog gezegd dat er weliswaar cosmetische items aanwezig zijn die spelers kunnen aanschaffen, maar er zullen geen loot boxes of soortgelijke vormen van premium content aanwezig zijn.

Ga eenzaamheid te lijf in Sea of Solitude

Uitgever Electronic Arts is er niet vies van om interessante titels van (kleine) indie-ontwikkelaars op te pakken en uit te brengen onder de noemer EA Originals. Denk aan Fe, of het recent nog erg succesvolle A Way Out. Zojuist is Sea of Solitude aangekondigd tijdens de presentatie van EA, afkomstig van de Duitse ontwikkelaar Jo-Mei.

“Sea of Solitude is verreweg het meest artistieke en persoonlijke project dat ik ooit heb gecreëerd,” aldus Cornelia Geppert, de schrijfster en creative director van de game. En artistiek is de game zeker. Wanneer mensen te eenzaam worden, veranderen zij in monsters. Zo ook Kay, al is zij niet alleen in de wereld. In de oceaan zijn namelijk nog meer monsters zoals zij te vinden. Het vinden van deze monsters is misschien wel de manier voor haar om weer zichzelf te worden.

Sea of Solitude is een derdepersoons exploratiegame die begin 2019 uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Bekijk hieronder de trailer.

Champions League naar FIFA 19

Elk jaar op E3 behandelt EA ook haar sport-titels. FIFA 19 is officieel getoond en komt, zoals verwacht, voor het eerst met de officiële Champions League-licentie.

UEFA werkte jarenlang samen met Pro Evolution Soccer, waardoor de Champions League niet gebruikt mocht worden in andere games. Aan die samenwerking kwam eerder dit jaar een einde en EA heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. De competitie dient als nieuwe modus in aanvullen op bekende elementen als Career Mode en FUT.

Nieuwe functies zijn het 'Actief aanrakingssysteem', dat de manier waarop spelers de bal aanneemt en schieten verandert en 50/50 Battles, waarbij reacties en speler-eigenschappen bepalen wie vrije ballen op het veld verovert. Ook is er een Dynamisch tactieken-systeem dat spelers meer opties biedt om hun selecties samen te stellen en hun tactiek te bepalen.

Daarnaast heeft EA aangekondigd een update beschikbaar te hebben gemaakt voor FIFA 18 met de Wereldkampioenschappen als focus punt. Het is vanaf nu mogelijk om zelf, met elk land, mee te doen aan het kampioenschap.

FIFA 19 lanceert op 28 september voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wanneer je de 'Champions Edition' pre-ordert dan ontvang je 20 Jumbo Premium Gouden FUT-pakketten, FUT-leenitems van Ronaldo en Neymar Jr. voor zeven wedstrijden en meer. In de 'Ultimate Edition' zitten 40 Jumbo pakketten.

Command and Conquer: Rivals brengt klassieker naar mobiel

EA heeft vandaag de eerste mobiele versie van de Command & Conquer-serie aangekondigd, genaamd Rivals. In Command & Conquer: Rivals vechten spelers snelle potjes tegen elkaar van een tegen een.

In Rivals is het de bedoeling dat je de basis van de tegenstander vernietigt door middel van kernwapens: in de demo die EA op het podium liet zien waren twee voldoende om het spel te winnen. Je kan kiezen uit de Global Defense Initiative of de Brotherhood of Nod, waarbij je units spawnt vanuit je basis en een aantal controlepunten moet zien vast te houden om de nuke te lanceren.

Command & Conquer: Rivals komt uit voor zowel iOS als Android, maar bezitters van een Androidtelefoon kunnen de pre-alpha nu al downloaden in de Google Play-store.

Command and Conquer: Rivals brengt klassieker naar mobiel

Trump wil einde 'oneerlijke handelsrelaties'

Kort voor zijn vertrek van de G7-top in het Canadese La Malbaia heeft de Amerikaanse president Donald Trump geëist dat er een eind komt aan oneerlijke handelspraktijken. Hij zei dat andere landen al tientallen jaren profiteren van die oneerlijke praktijken, maar dat hij de schuld daarvoor niet legt bij de leiders van de andere leden van de G7.

Trump zei dat zijn voorgangers in het Witte Huis er verantwoordelijk voor zijn dat andere landen ten koste van de VS gunstige handelsakkoorden hebben kunnen sluiten.De groep van invloedrijkste industrielanden bestaat naast de VS uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan. Trump zei dat hij niet in een sfeer van ruzie met de andere G7-leiders had gesproken. "De betrekkingen zijn erg goed."

Wel waarschuwde hij de andere landen dat ze een fout maken als ze vergeldingsmaatregelen instellen voor de recente Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Trump zei dat met de andere G7-leiders niet alleen over handel is gesproken. Ook het milieu en defensie zijn aan bod gekomen. "De G7-landen delen dezelfde waarden en overtuigingen", aldus de president. Hij noemde de top "zeer succesvol".

Trump wil einde 'oneerlijke handelsrelaties'
Trump wil einde 'oneerlijke handelsrelaties' (Foto: ANP)

Kans op 'lichtende' nachtwolken

Komende nachten hebben we kans om lichtende nachtwolken te zien. Nadat de zon om 10 uur is ondergegaan kan het zilverblauwe schijnsel zichtbaar worden. Om ze te kunnen zien mag er niet veel andere bewolking zijn. Tot zo’n anderhalf uur na zonsondergang kunnen deze wolken aan de noordwestelijke hemel zichtbaar zijn. Ook voor zonsopkomst is er kans om deze ‘lichtgevende’ wolken te zien, maar dan aan de noordoostelijke hemel.

Of dit natuurfenomeen daadwerkelijk optreedt is altijd afwachten. Sinds afgelopen donderdag zijn de condities op onze breedte, volgens metingen in Noord-Duitsland, ideaal. Het moet dan wel helder zijn en dit is komende nacht waarschijnlijk nog niet het geval.

Zondagavond en in de nacht naar maandag is de kans op helder weer een stuk groter, vooral in het noorden van het land. In de avond zijn de wolken aan de noordwestelijke hemel zichtbaar en in de nacht juist in het noordoosten. De lichtende nachtwolken voor zonsopkomst verschijnen erg vroeg, want voor half zes is het al licht.

Dinsdag tot en met donderdag zijn er meer wolkenvelden en is de kans op een heldere nacht erg klein. Richting het volgende weekend worden de weersomstandigheden weer gunstiger. Lichtende nachtwolken kunnen in de weken rond de langste dag in ons land zichtbaar zijn. Verder naar het noorden zijn deze wolken veel gebruikelijker, maar het moet wel donker worden om ze te kunnen zien.

Allerhoogste bewolking
Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Het komt voor op een hoogte van 85 km. Dit is veel hoger dan de 10 km tot waar de meeste sluierbewolking zit. Daarboven neemt de sluierbewolking af. Alleen zware onweersbuien komen nog wel eens tot 15 km hoogte. Ook verkeersvliegtuigen komen niet hoger.

Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen zijn ze waar te nemen. Wanneer de zon verder onder de horizon zakt treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Bij goede condities is dit een uur tot anderhalf uur na zonsondergang.

Het stof dat nodig is voor het ontstaan van de lichtende nachtwolken is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken. Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer.

Als de temperatuur laag genoeg is (-90 tot -145 graden) kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen. Juist rond 85 km hoogte kan de temperatuur zo laag worden. Op lagere hoogte is de atmosfeer veel dichter, met een hogere temperatuur als gevolg. Ook op grotere hoogte is sprake van een hogere temperatuur. Dit komt doordat het sterke ultraviolette licht en de röntgenstraling van de zon door de lucht wordt geabsorbeerd.

Unravel Two aangekondigd en meteen uitgebracht

Dat Unravel Two eraan zou komen wisten we al naar een lek bij de ESRB, die de ratings voor leeftijden maakt. EA heeft vanavond de game getoond, maar laat ook meteen de releasedatum weten: vandaag.

Jawel, Unravel Two is vandaag uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Het vervolg is een puzzelplatformer, met het grote verschil dat je met twee personages speelt. Je maakt je eigen twee Yarny's of je laat iemand meespelen in naadloze co-op. Dus mocht je al aan het spelen zijn, dan kan iemand zo meedoen en ga je verder met z'n tweeen waar je gebleven bent.

Unravel Two borduurt verder op het oorspronkelijke spel en concentreert zich op de band tussen twee Yarny's. De twee Yarny's moeten elkaar helpen terwijl ze beproevingen doorstaan die in de natuurlijke landschappen en stedelijke omgevingen doorkruisen in een omgeving die continu nieuw leven voortbrengt. Spelers kunnen hun eigen Yarny's aanpassen door anderen te helpen terwijl ze zij aan zij of voor altijd verenigd door het avontuur springen, glijden, zwaaien en rennen.

"Unravel Two draait om de nieuwe banden die worden gevormd als we de banden met het verleden verbreken", aldus Martin Sahlin, Creative Director bij Coldwood. "Net als Unravel is het een zeer persoonlijk spel voor de studio, en onze passie en levenservaringen zijn verwoven in de structuur van de reis die de spelers en hun Yarny's maken. Unravel Two draait om de hechte band tussen vrienden en de vraag hoe hoop en liefde de wereld rondom beter kunnen maken."

Unravel Two kost 19,99 euro en is verkrijgbaar via Xbox Live, PSN en Origin.

'Meeste virtuele munten verdwijnen'

Negen op de tien virtuele munten zullen in de komende jaren verdwijnen. Dat voorspelt Derek Capo, topman van TokenPay, een dienst die mensen helpt om met digitaal geld te betalen, een soort PayPal voor cryptocurrency. De reden voor de naderende slachting: veel munten hebben te weinig substantie, geen fundament.

Wie die zwakke broeders zijn, wil Capo niet zeggen. "Wie vandaag sterk is, kan morgen zwak zijn, en andersom. De schoonmaak van de markt kost tijd, het kan een paar jaar duren, maar we zien dat het begint. Er is heel veel dat nergens op slaat."

Zeepbel
Capo vergelijkt het met de dotcom-zeepbel. Eind jaren negentig reikten de tech-bomen tot in de hemel, vage plannen waren genoeg om mensen schatrijk te maken, maar rond de eeuwwisseling ging ineens het ene na het andere bedrijf failliet. Een paar reuzen waren sterk genoeg om dat te overleven, zoals Amazon. In de leegte die achterbleef kregen zij gezelschap van nieuwkomers als Facebook.

Capo is in Nederland met zijn vriend Justin Sunerok, de man achter één van die virtuele munten, de Verge Currency. Die munt heeft een paar roerige maanden achter de rug. Net als bij de bitcoin worden transacties verwerkt door complexe formules op te lossen. De gebruiker die als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning. Delven of minen, heet dat. Een paar mensen ontdekten een zwakke plek en wisten het systeem te bedotten. Zo streken ze ten onrechte de beloningen op. Volgens Sunerok zijn ongeveer 17 miljoen Verge-munten terechtgekomen bij mensen die dit eigenlijk niet verdienden. Bij de huidige koers komt dat neer op ruim een half miljoen euro. Om herhaling te voorkomen, is de code achter de Verge de afgelopen tijd volledig herschreven.

Betaalkaart
Bovendien willen Capo (TokenPay) en Sunerok (Verge) over een paar maanden een eigen betaalkaart op de markt brengen. Mensen zetten er Verge-munten op en bij de kassa worden die omgezet in bijvoorbeeld euro's, zodat mensen ermee kunnen betalen bij winkels, benzinestations en kassa's. Om dat mogelijk te maken heeft TokenPay zelfs een belang gekocht in een Duitse bank. Capo: "We willen dat mensen hun virtuele geld in de echte wereld kunnen gebruiken. We brengen de oude en de nieuwe wereld samen."

'Meeste virtuele munten verdwijnen'
'Meeste virtuele munten verdwijnen' (Foto: BuzzT)

Star Wars-game van Respawn heet Jedi: Fallen Order

De nieuwe Star Wars-game waar Titanfall-ontwikkelaar Respawn Entertainment al enige tijd aan werkt heet Jedi: Fallen Order. Dat maakte studio-topman Vince Zampella bekend tijdens de EA-persconferentie op E3.

Later op E3 krijgen we meer te zien en te horen over Jedi: Fallen Order, tijdens de presentatie van Microsoft. Er is al wel vast verklapt dat de game gepland staat voor release in de zomer van volgend jaar. Volgens Zampella speelt de game zich af in 'duistere tijden', waarin de Jedi worden opgejaagd. Hopen is natuurlijk op gameplaybeelden tijdens Microsofts persconferentie, houd daarvoor FOK! in de gaten!

Ziyech trefzeker bij oefenzege Marokko

Marokko lijkt klaar voor het WK. De ploeg besloot de voorbereiding op het mondiale eindtoernooi met een overwinning in en tegen Estland.

Marokko, met Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat en Hakim Ziyech in de basis, nam in Tallinn na elf minuten de leiding. Vanuit een aanval via de rechterflank wist Younès Belhanda de bal uiteindelijk met buitenkant rechts in het doel te krijgen. De Marokkanen waren duidelijk de bovenliggende partij en ze kregen mogelijkheden om de score uit te breiden.

Dat lukte na 38 minuten toen de bal na een overtreding op Amine Harit op de stip ging. Ziyech maakte van elf meter geen fout; de Ajax-speler schoot door het midden raak. Bondscoach Hervé Renard paste halverwege het duel drie wissels toe en Ziyech was één van de spelers die in de kleedkamer achterbleef.

Na de pauze zou Marokko nog één keer scoren. Belhanda bediende Youssef En-Nesyri, die van dichtbij scoorde. Enkele minuten eerder was Sofyan Amrabat ingevallen voor zijn broer Nordin. Estland redde kort na de derde treffer de eer via Ats Purje, waardoor het 1-3 werd.

In de aanloop naar het WK won Marokko maandag al van Slowakije (2-1) en werd er enkele dagen eerder 0-0 gespeeld tegen Oekraïne. De ploeg van Renard start het WK komende vrijdag tegen Iran. Daarna zijn Portugal en Spanje de volgende opponenten in de groepsfase.

Overige uitslagen oefenwedstrijden
Letland - Azerbeidzjan 1-3
Hongarije - Australië 1-2
Estland - Marokko 1-3
Finland - Wit-Rusland 2-0
Servië - Bolivia 5-1
Zweden - Peru 0-0
Denemarken - Mexico 2-0
Tunesië - Spanje 0-1
Frankrijk - Verenigde Staten 1-1

Battlefield V komt met eigen Battle Royale-modus

EA is momenteel bezig met hun E3-persconferentie en begon met Battlefield V. EA toonde een multiplayer trailer, gaf wat nieuwe details over de multiplayer en kondigde de langverwachte 'Royale'-modus aan.

De multiplayer van de game biedt hetzelfde grootschalige ter land, ter zee en in de lucht-geweld dat je mag verwachten, maar komt wel met wat extra's. Zo is het mogelijk om diverse kanonnen en andere wapens te verplaatsen met tanks en andere voertuigen.

Het grootste nieuws is natuurlijk de Battle Royale-modus, zoals we die kennen van PlayerUnknown's Battlegrounds en Fortnite. Er werden geen details gegeven, ook geen gameplay getoond, maar de modus komt dus wel naar de Battlefield-serie. De release hiervan volgt na de release van de game. Morgen tijdens de Microsoft-persconferentie wordt Battlefield V uitgebreider behandeld.

Battlefield V lanceert op 19 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Van Marwijk en Australië winnen laatste oefenpot voor WK

Australië heeft de voorbereiding op het WK afgesloten met een kleine oefenzege op Hongarije.

Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk wist vorige week vrijdag nog met 4-0 van Tsjechië te winnen. In Boedapest ging het zaterdagavond echter allemaal wat moeizamer. Australië had wat meer balbezit dan de Hongaren, maar grote kansen werden nauwelijks gecreëerd.

In het laatste kwartier wist Australië toch een voorsprong te nemen toen invaller Daniël Arzani van buiten het strafschopgebied uithaalde. Zijn schot was houdbaar, maar doelman Péter Gulácsi liet de bal knullig door zijn handen glippen. De 19-jarige Arzani, die pas een minuut op het veld stond, is deze zomer de jongste speler op het WK.

Door een misverstand tussen Trent Sainsbury en keeper Brad Jones kopte eerstgenoemde de bal na 88 in eigen doel, waardoor Van Marwijk genoegen leek te moeten nemen met een remise. In blessuretijd pakte Australië alsnog de zege, want ook Tamás Kádár werkte de bal in eigen doel.

Voor Australië begint het WK volgende week zaterdag met de eerste groepswedstrijd tegen Frankrijk. Vijf dagen later is Denemarken de volgende tegenstander en het laatste pouleduel is op 26 juni tegen Peru. The Socceroos wisten op de vorige twee WK's niet door te dringen tot de tweede ronde.

Bosz gelinkt aan Turkse topclub Fenerbahçe

Peter Bosz is naar verluidt één van de kandidaten om de nieuwe hoofdtrainer van Fenerbahçe te worden.

De voormalige trainer van Ajax, die in december zijn spullen moest pakken bij Borussia Dortmund, werd recent al in verband gebracht met Sporting Clube de Portugal en FC Nantes. Volgens het Turkse Hurriyet is hij nu dus in beeld bij Fenerbahçe. Die club zoekt mogelijk een opvolger voor hoofdcoach Aykut Kocaman.

Bosz is echter niet de enige kanshebber. Technisch directeur Damien Comolli zou namelijk ook Laurent Blanc, Luis Enrique, Luiz Felipe Scolari en zelfs Arsène Wenger op zijn lijstje hebben staan. Maar Zeljko Buvac lijkt de meeste kans te maken. De voormalige assistent van Jürgen Klopp zou al een gesprek met Comolli hebben gehad.

Fenerbahçe eindigde onder leiding van Aykut Kocaman afgelopen seizoen op de tweede plaats in de Turkse competitie. De 53-jarige oud-speler van de club uit Istanbul nam vorig jaar zomer het stokje over van Dick Advocaat. Fener werd in het seizoen 2013/14 voor het laatst landskampioen.

Alimentatieduur alsnog omlaag naar vijf jaar

VVD, D66 en PvdA willen de partneralimentatie na een echtscheiding alsnog verkorten tot maximaal vijf jaar. Alleen als er jonge kinderen in het spel zijn, of als iemand zo dicht tegen de AOW-leeftijd aanzit dat een baan vinden erg moeilijk wordt, moet langer alimentatie worden betaald.

De drie partijen wilden de alimentatieduur al eerder verkorten. Een voorstel dat zij drie jaar geleden indienden, werd evenwel gekraakt door de Raad van State. Die vond dat het plan er onvoldoende rekening mee hield dat sommige vrouwen op het moment van echtscheiding een grote achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

Daarom worden nu uitzonderingen gemaakt. Bij huwelijken langer dan vijftien jaar, waarbij degene die recht heeft op alimentatie korter dan tien jaar voor zijn of haar pensioen zit, geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Als er kinderen onder de 12 jaar zijn, is dat maximaal twaalf jaar.

Alimentatieduur alsnog omlaag naar vijf jaar
Alimentatieduur alsnog omlaag naar vijf jaar (Foto: ANP)

Parachutist zwaargewond na mislukte landing

Een parachutist is zaterdagmiddag zwaargewond geraakt na een mislukte landing bij vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Directeur Simon Woerlee van Nationaal Paracentrum Teuge bevestigt berichtgeving hierover door Omroep Gelderland.

De parachutist is een sportspringer die bekend is bij het Paracentrum. Woerlee wilde niet zeggen of het een man of een vrouw is. Het ongeluk gebeurde in een weiland aan de Zandenallee, op ongeveer een kilometer afstand van het vliegveld. Over de oorzaak van de mislukte landing is nog niets bekend.

De gewonde parachutist was niet bij bewustzijn en is per traumahelikopter naar het ziekenhuis overgebracht. Een ambulance kon niet gemakkelijk ter plekke komen. De luchtvaartpolitie doet onderzoek naar het incident.

Parachutist zwaargewond na mislukte landing
Parachutist zwaargewond na mislukte landing (Foto: ANP)

Kijk mee naar de E3-persconferentie van EA!

Om 20:00 uur Nederlandse tijd heeft Electronic Arts de eer om E3, de Electronic Entertainment Expo, van 2018 af te trappen. Ze doen dit op hun eigen EA Play-evenement. Officieel begint E3 pas op dinsdag.

EA komt uiteraard met hun sport-titels, Battlefield V en Anthem. Of ze verder nog verrassingen in petto hebben, gaan we over een half uur meemaken. Je kunt hieronder meekijken met hun stream via Twitch of hier via de stream op YouTube. Kun je het niet live meekijken, dan vind je uiteraard alle nieuwtjes hier terug op FOK!Games. Op het forum hebben we ons eigen E3-topic, dus ook daar vind je genoeg gezelligheid.

Wat zijn jouw verwachtingen van EA?

Verstappen blijft de snelste in Canada

Max Verstappen heeft ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd gereden. Op het circuit Gilles Villeneuve in Montreal ging de Nederlander rond in een tijd van 1.11,599 waarmee hij nipt sneller was dan de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen.

Gisteren was Verstappen al tweemaal de snelste en ook vandaag liet hij op het semi-stratencircuit zien bloedsnel te zijn. De Nederlander bleef met de Red Bull lang binnen staan, maar toen hij eenmaal op de baan was ging hij vrijwel direct onder de snelste tijden van de Ferrari's door. Stoffel Vandoorne heeft het nog niet naar zijn zin in Canada, want de Belg maakte bij bocht drie gebruik van de uitloopstrook. Na enkele keren steken kon de Belg verder rijden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:11.599 Hypersoft 14
2 S. Vettel Ferrari 1:11.648 Hypersoft 22
3 K. Räikkönen Ferrari 1:11.650 Hypersoft 21
4 L. Hamilton Mercedes 1:11.706 Hypersoft 23
5 D. Ricciardo Red Bull 1:12.153 Hypersoft 29
6 V. Bottas Mercedes 1:12.255 Hypersoft 27
7 S. Pérez Force India 1:12.903 Hypersoft 16
8 N. Hulkenberg Renault 1:12.946 Hypersoft 21
9 R. Grosjean Haas 1:13.014 Hypersoft 16
10 S. Vandoorne McLaren 1:13.034 Hypersoft 21
11 E. Ocon Force India 1:13.064 Hypersoft 18
12 B. Hartley Toro Rosso 1:13.076 Hypersoft 24
13 F. Alonso McLaren 1:13.225 Hypersoft 19
14 C. Sainz Jr. Renault 1:13.331 Hypersoft 22
15 P. Gasly Toro Rosso 1:13.334 Hypersoft 19
16 C. Leclerc Sauber 1:13.452 Hypersoft 19
17 K. Magnussen Haas 1:13.488 Hypersoft 21
18 S. Sirotkin Williams 1:13.818 Hypersoft 18
19 M. Ericsson Sauber 1:13.925 Hypersoft 20
20 L. Stroll Williams 1:13.968 Hypersoft 17

Handballers winnen verrassend van Zweden in eerste WK-playoff

De Nederlandse handballers hebben het eerste duel in de play-offs voor deelname aan het WK handbal van 2019 in Denemarken en Duitsland. In Den Bosch won Oranje 25-24 van Zweden, de nummer twee van het afgelopen EK.

WK Kwalificatie Handbal: Nederland - Zweden (Bron: Youtube)

Nederland had al snel een voorsprong (9-6) te pakken tegen Zweden. De finalist van het afgelopen EK kwam in de eerste helft nog wel iets terug, maar toch ging de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met een 13-12 voorsprong de rust in.

In de tweede bleef Nederland steeds een voorsprong behouden tegen Zweden, mede dankzij de doelman Gerrie Eijlers en reserve-doelman Bart Ravensbergen, die het laatste kwartier speelde bij Oranje.

Woensdag 13 juni is de return in Kristianstad.

Eerste grandslamtitel voor Halep op Roland Garros

Simona Halep heeft op Roland Garros haar eerste grandslamtitel veroverd. De nummer één van de wereld was in drie sets te sterk voor de Amerikaanse Sloane Stephens: 3-6, 6-4, 6-1.

Simona Halep speelde haar vierde grandslamfinale. In Parijs had ze al twee keer naast de titel gegrepen (in 2014 en 2017), begin dit jaar verloor ze de finale van de Australian Open.

Ook dit jaar leek het niet te lukken voor Halep. Sloane Stephens begon uitstekend aan de wedstrijd en in de eerste set had de de winnares van de US Open aan een break voldoende tegen de Roemeense.

Stephens kwam in de tweede set snel op een 2-0 voorsprong. De Roemeense nummer één van de wereld herpakte zich en kwam beter in de wedstrijd en pakte vier games op rij. Stephens kon nog terugkomen tot 4-4, maar daarna was het weer de beurt aan Halep. Bij het eerste setpunt was het raak voor de 26-jarige Roemeense.

In de derde en beslissende set was het verzet van Stephens gebroken en liep Halep uit naar een 5-0 voorsprong. Stephens kon de eer nog redden in de derde set door haar eigen service te behouden, maar in de zevende game serveerde Halep de wedstrijd en pakte haar eerste zege op een grandslamtoernooi.

Ze is de tweede Roemeense die in het damesenkelspel een grandslamtitel pakt. Ze volgt haar manager Virginia Ruzici op die in 1978 de zege pakte op het tweede grandslamtoernooi van het jaar.

Halep wint Roland Garrosv(Pro Shots / Action Images)
Halep wint Roland Garros (Pro Shots / Action Images)

BMC wint ploegentijdrit in Zwitersland, Küng eerste leider

BMC heeft de ploegentijdrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Zwitserse ploeg was in de ploegentijdrit over achttien kilometer in Frauenfeld de beste. BMC was twintig seconden sneller dan Sunweb. De Zwitser Stefan Küng kwam als eerste over de finish bij zijn ploeg en is de eerste leider in Zwitserland.

Wereldkampioen Sunweb met onder andere Wilco Kelderman en Sam Oomen werden knap tweede op twintig seconden. Quick-Step Floors werd op 27 seconden derde. De enige Nederlandse ploeg die hier aan de start komt met kopman Steven Kruijswijk moest 53 seconden toegeven op de winnaar en werd elfde in de daguitslag.

Kat kwartier in oven van 200 graden gestopt tijdens feestje

Het begrip 'teringlijer' heeft onlangs weer eens een nieuwe betekenis gekregen. In het Belgische Kortrijk was een feestje aan de gang en bij een gezellig feestje hoort natuurlijk een stevig staaltje dierenmishandeling, zo lijkt een jonge Roemeen gedacht te hebben.

Kat Sprotje werd tijdens het feestje in de oven geschoven, waarna deze op 200 graden werd gezet. Wonder boven wonder overleefde Sprotje de bloedhete hel en na een kwartier haalde iemand anders de kat er weer uit, waarna deze in de douchecabine gezet werd.

Een en ander gebeurde woensdagnacht en vrijdag werd Sprotje pas naar de dierenarts gebracht, met zeer ernstige brandwonden en interne bloedingen, "want er werd ook met de kat gevoetbald", legt Valérie Huvaere uit.

De 31-jarige Huvaere is iemand van het soort mensen waar we wél blij mogen zijn: ze is dierenarts en bekommert zich nu om de arme kat. "Dit is niet te bevatten...een kat, een levend wezen, in een oven stoppen", stamelt Huvaere vol ongeloof.

Ze vertelt dat Sprotje niet eet en dat ze plast waar ze ligt. Met een infuus hoopt men haar aan te laten sterken, terwijl de wonden verzorgd worden met verband. Als eten geweigerd blijft worden zal men aan de sondevoeding beginnen. 

Huvaere heeft gelukkig nog wel wat goed nieuws in dit treurige verhaal: "Ik heb er vertrouwen in dat Sprotje het gaat halen." De politie is een onderzoek gestart en de lokale dierenarts is met crowdfunding begonnen om de dure verzorging te kunnen betalen.

Kosovaarse voetbalpresident Vokrri (57) overleden

De president van de Kosovaarse voetbalbond FFK, Fadil Vokrri, is op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Dat heeft de FFK laten weten. Onder Vokrri's leiding trad Kosovo in 2016 als 210e land toe tot wereldvoetbalbond FIFA.

Vokrri was in de jaren tachtig een van de beste spelers uit de Balkan en werd vooral groot bij FC Prishtina. Bij die Kosovaarse club kende hij de nodige successen, zoals een nog altijd historische zege op het Servische Rode Ster Belgrado in 1983.

De Kosovaarse spits speelde verder onder meer bij Fenerbahce, waar hij in 1990/91 een seizoen onder Guus Hiddink in actie kwam. De twaalfvoudig Joegoslavisch international, gezien als een van de beste Kosovaarse voetballers ooit, was sinds 2008 president van de voetbalbond in zijn land.

Ghost Giant aangekondigd voor PlayStation VR

Met nog twee dagen te gaan voor E3 voor Sony begint heeft Sony Ghost Giant aangekondigd. Ghost Giant is een verhalende puzzelgame, waarin je speelt als groot spook.

Het is een verhaal dat draait om het leven samen te houden als het even tegenzit en over onverwachte vriendschap. Het ziet er in ieder geval reuzeschattig uit. De game wordt ontwikkeld door Zoink Games, de studio achter Fe en Flipping Death.

De trailer vind je hieronder. Ghost Giant heeft nog geen release date gekregen.

Rodman bij ontmoeting Kim en Trump: 'Ze zijn vrijwel hetzelfde'

Oud-basketballer Dennis Rodman is dinsdag 12 juni aanwezig bij de historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse Grote Leider Kim Jong-un. Rodman is dikke maten met beide figuren en zal het duo in Singapore dan ook bijstaan.

Rodman is al vijf keer bij zijn Noord-Koreaanse makker op de thee geweest en liet eerder weten hem vorig jaar een boek over Trump gegeven te hebben. "Tot hij dat boek begon te lezen wist hij denk ik niet wie Trump was, maar ze zijn vrijwel hetzelfde", zegt Rodman niet heel verrassend.

Op 12 juni ontmoeten de veel van elkaar weg hebbende collega's elkaar in een luxe hotel op het eiland Sentosa in Singapore.

Rea schrijft historie met 60e World Superbikes-zege, Van der Mark 4e

Jonathan Rea heeft de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in het Tsjechische Brno gewonnen. Voor de Noord-Ierse drievoudig wereldkampioen was het de 60e WSBK-overwinning en daarmee verbrak hij Carl Fogarty's record van 59 gewonnen races in de klasse.

Rea pakte bij de start gelijk de koppositie over van teamgenoot en polesitter Tom Sykes. De twee Kawasaki's werden gevolgd door de sterk vertrokken Alex Lowes, Marco Melandri, Eugene Laverty en Michael van der Mark op de zesde plek, met Chaz Davies vlak achter zich aan.

Aan het begin van de vierde ronde, met Rea, Sykes, Melandro, Lowes en Van der Mark in de top-5, werd de rode vlag gezwaaid: Michael Ruben Rinaldi crashte en omdat er wat herstelwerkzaamheden verricht moesten worden besloot men de race te neutraliseren.

Na een onderbreking kon de boel weer van start gaan, met Sykes en Rea op de eerste plekken en Rinaldi die achteraan de grid aan mocht sluiten. Dat ging echter niet helemaal goed: de lichten gingen aan en binnen een halve seconde weer uit, waardoor een paar coureurs van start gingen.

Het was overduidelijk dat de lichten niet in orde waren en gelukkig ging op de grid alles goed: de coureurs die gas gaven reageerden gelijk en stopten voor de snelheden al te hoog lagen. Het gevolg was dat er nog een onderbreking kwam, alvorens men dan écht weer op weg kon.

Sykes behield de leiding dit keer wel, maar Rea kwam er al snel voorbij. Lowes volgde op plek drie, voor Melandri, Davies en Van der Mark. De Nederlander opende al snel de aanval op de Welshman en zette zijn Yamaha met succes langs diens Ducati.

Voor de zoveelste keer dit jaar gingen Yamaha-teamgenoten Van der Mark en Lowes de strijd weer met elkaar aan, dit keer om plek vier, terwijl Melandri plek twee veroverde op Sykes. Rea kwam voorin niet meer in gevaar en won, voor Melandri, Sykes, Van der Mark en Lowes.

Bilbao wint zesde etappe Dauphiné, Thomas verstevigt leiderspositie

Pello Bilbao heeft de zesde etappe in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De 28-jarige Bask van Astana maakte deel uit van een vroege vlucht en bleef als enige uit de greep van de favorieten. Geraint Thomas kwam als tweede over de finish en verstevigde daarmee zijn leiderspositie in het algemeen klassement.

In de 110 kilometer lange etappe van vandaag moesten de renners vier serieuze beklimmingen over. Al snel ontstond er een kopgroep van 27 renners. De grote kopgroep kreeg maar twee minuten van het peloton.

In eerste instantie had Sky de leiding in het peloton, maar op de tweede klim van de dag nam AG2R La Mondiale het tempo over van de Britse ploeg. Door het hoge tempo moest onder andere Vicenzo Nibali lossen. Het peloton bestond nog maar uit een twintigtal renners met daarbij de Nederlander Antwan Tolhoek. In de afdaling konden nog enkele renners terugkeren in het peloton, maar de ploeg van Romain Bardet liet het niet stilvallen.

In de afdaling van de in de afdaling van de Cormet de Roselend, de voorlaatste beklimming van de dag, ging Bardet in de aanval. De Franse klimmer en nummer drie in het klassement had een kleine voorsprong te pakken op de rest van de favorieten.

Op de slotklim was het Daniel Martin die het probeerde. De winnaar van de vijfde etappe kreeg had het gezelschap van Adam Yates, Bardet en klassementsleider Thomas. Op dat moment reed Bilbao nog steeds op kop van de wedstrijd. De 28-jarige Bask van Astana hield zijn voorsprong vast en pakte zijn ritzege mee in de Dauphiné. Thomas reed in de laatste 500 meter nog weg bij de concurrentie en pakte nog enkele secondes op Bardet, Martin en Yates.

CU werkt niet mee aan bijstand verlagen

Het kabinet moet blijven werken aan herstel van vertrouwen van mensen die het gevoel hebben dat de overheid er niet meer voor hen is. Dat heeft politiek leider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zaterdag gezegd op het ledencongres van de kleinste coalitiepartij. Aan een verlaging van de bijstand, een idee dat fractieleider Klaas Dijkhoff van coalitiepartner VVD onlangs opperde bij het congres van die partij, zal Segers in ieder geval niet meewerken. "Zolang de ChristenUnie deelneemt aan een coalitie, zal dat niet gebeuren."

In het regeerakkoord hebben de coalitiepartijen de ambitie uitgesproken het land juist ook voor die groep beter te maken. "En ik herinner ons, het kabinet, de bewindslieden, Mark Rutte, aan deze dure belofte", zei Segers. "Hiervoor doen we het, om vertrouwen te herstellen waar nu nog veel wantrouwen is."

Aan dadendrang ontbreekt het de coalitie niet, zei Segers. "Maar ik wijs des te indringender op het belang van samenhang." Bewindslieden moeten zich volgens hem bij elk besluit afvragen waarom ze het nemen, voor wie, en of het wel bijdraagt aan betrouwbaarheid van de overheid.

Gesteggel
Segers noemde Groningen als voorbeeld. In die provincie is het vertrouwen in de overheid door het gesteggel rond de gaswinning ver te zoeken. "Dat is pijnlijk, maar ik snap dat gevoel.", zei de fractievoorzitter. De Groningers verdienen volgens hem dezelfde veiligheid als de rest van de Nederlanders. Hij sprak van "een ereschuld".

'Kabinet moet blijven werken aan vertrouwen'
'Kabinet moet blijven werken aan vertrouwen' (Foto: ANP)

De politie en het lijk in de Westerschelde

Zaterdagmiddag is het stoffelijk overschot van een nog onbekende persoon aangetroffen in de Westerschelde in Perkpolder. Een voorbijganger zag het lichaam in het water drijven. Hierop werden politie en KNRM gealarmeerd.

 Rond 13.00 uur werd het lichaam door de reddingmaatschappij naar de kant gebracht. De politie heeft de omgeving aan de Zeedijk in de buurt van de Perkstraat afgezet en afgeschermd. Agenten stellen een onderzoek in naar de identiteit van het stoffelijk overschot en de doodsoorzaak.

De politie en het lijk in de Westerschelde (Foto: politie.nl)
De politie en het lijk in de Westerschelde (Foto: politie.nl)

Poetin gelooft in constructieve dialoog Trump

Rusland staat klaar om de betrekkingen met de VS te verbeteren en er is reden om aan te nemen dat een gesprek met Donald Trump constructief zal zijn. Dit zei de Russische president Vladimir Poetin zaterdag volgens Russische media.

In de ogen van Poetin is het duidelijk dat Trump beloften nakomt die hij in de verkiezingscampagne heeft gedaan. Eén van de beloftes was dat hij de betrekkingen met Rusland zou gaan verbeteren. In maart zei Trump nog dat de twee leiders elkaar spoedig zouden spreken.

Een woordvoerder van het Kremlin zei zaterdag dat Wenen als plek voor een top van Poetin en Trump wordt overwogen.

Poetin gelooft in constructieve dialoog Trump
Poetin gelooft in constructieve dialoog Trump (Foto: ANP)

Betogingen gesmoord tijdens G7-top

De politie in de hoofdstad van de Canadese provincie Québec die ook Québec heet, heeft mogelijk gewelddadige protesten en rellen in de kiem gesmoord. Antikapitalisten en andere links-radicale activisten hadden aangekondigd van vrijdag 'een Dag van Ontwrichting' in Québec te maken, maar de op grote schaal uitgerukte oproerpolitie voorkwam dat.

Vrijdag begon in La Malbaie in de provincie Québec de westerse economische topconferentie van de G7. Tientallen betogers probeerden in de stad Québec meerdere malen op verscheidene plaatsen belangrijke kruispunten te blokkeren, maar hun aantal was relatief klein en de politie had weinig moeite om blokkades op te breken, meldden plaatselijke media. Vrijdag zijn er in Québec-Stad slechts zes activisten opgepakt.

Veel bewoners van de stad vreesden rellen zoals bij eerdere internationale topontmoetingen. Er zijn veel nare herinneringen aan een conferentie in de provincie in 2001 over vrijhandel in Amerika. De protesten en acties van vele tienduizenden betogers en activisten die tegen vrijhandel waren, liepen volkomen uit de hand.

Betogingen gesmoord tijdens G7-top
Betogingen gesmoord tijdens G7-top (Foto: ANP)

Creatieve chef weg bij Disney na beschuldiging

Het hoofd van de animatie-afdeling van amusementsgigant Walt Disney, John Lasseter, vertrekt als creatieve leidinggevende bij de onderneming Disney. Filmmaker en producent Lasseter (61) die ook studio Pixar oprichtte, heeft naar eigen zeggen besloten eind dit jaar bij Disney op te stappen en dan naar een andere creatieve uitdaging te gaan kijken.

De baas van Walt Disney, Robert Iger, heeft Lasseter bedankt voor zijn baanbrekende creatieve werk voor het opnieuw uitvinden van de animatiefilm. Lasseter verdween een half jaar geleden al van het toneel nadat hij was beschuldigd van seksueel getinte misstappen en grensoverschrijdend gedrag. Hij heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor ongewenste omarmingen of andere gebaren die niet netjes zouden zijn geweest. Hij trok zich toen in november terug voor een werkpauze van een half jaar.

Creatieve chef weg bij Disney na beschuldiging
Creatieve chef weg bij Disney na beschuldiging (Foto: BuzzE)

Unravel 2 is in aantocht

Vanavond vindt de E3-persconferentie van Electronic Arts plaats en één aankondiging lijkt alweer gelekt. Ratingboard ESRB heeft Unravel 2 namelijk een rating gegeven.

Wollig Puzzel-platformer Unravel lanceerde alweer twee jaar geleden en werd positief ontvangen door de media en fans. Vanavond weten we het zeker, maar het lijkt erop dat we binnenkort weer met Yarny in de sfeervolle wereld van Unravel aan de slag kunnen. De E3-persconferentie van EA begint om 20:00 uur Nederlandse tijd.

Unravel 2 ESRB Rating

Drietal vast na steekincident

Vrijdagavond heeft de politie in Velp drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekincident dat die avond plaatsvond in Velp. Daarbij is een 31-jarige man gewond geraakt.

Het 31-jarige slachtoffer bevond zich in een hotel aan de President Kennedylaan, evenals de 3 verdachten. Deze mannen zijn 23, 31 en 41 jaar oud. Nadat het slachtoffer was gestoken heeft hij zich gemeld bij personeel in het pand; hij is door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft drie mannen die in hetzelfde pand aanwezig waren, aangehouden.

Voor het sporenonderzoek is vrijdagavond de Forensische opsporing en recherche op de plaats delict geweest. Vandaag wordt verder onderzocht wat er heeft plaatsgevonden.

Koning solo op staatsbezoek Baltische staten

De staatsbezoeken die koning Willem-Alexander vanaf maandag achtereenvolgens brengt aan Letland, Estland en Litouwen krijgen een ander karakter nu koningin Máxima vanwege het overlijden van haar jongste zus Inés niet meegaat. De koning staat er alleen voor, terwijl ze beiden erg hadden uitgekeken naar deze bezoeken, zoals Máxima vorige maand vertelde aan het einde van het staatsbezoek aan Luxemburg.

In zekere zin zou het een herhalingsreis worden voor het koningspaar. Enkele maanden na hun huwelijk in 2002 gingen ze namelijk ook op al bezoek in de drie Oostzee-landen en komende week was de kans te zien wat er in de tussentijd allemaal is veranderd. Destijds hoopten de Baltische staten op aansluiting bij Europa, op lidmaatschap van EU en NAVO. Nu zijn het solide partners van Nederland, die een streng beleid voeren ten aanzien van de euro en waar Nederlandse militairen - in Litouwen - meehelpen de oostgrens te bewaken.

Drie staatsbezoeken afleggen in één week is uniek, maar de drie landen zijn ook samen opgetrokken bij het uitnodigen van het koningspaar. Behalve het versterken en verdiepen van de betrekkingen, met name ook op economisch gebied, gaat het ook om verjaardagsvisite. Letland en Estland maakten zich honderd jaar geleden los uit het Russische rijk, en Litouwen zag de vroegere zelfstandigheid honderd jaar geleden hersteld. De drie landen vieren dat uitbundig en hebben al tal van gasten over de vloer gehad. Later dit jaar komt ook paus Franciscus.

Dat de drie bezoeken in vier dagen tijd plaatsvinden, met onder meer drie welkomstceremonies, kransleggingen, bezoeken aan presidenten, premiers en parlementen, maakt dat de koning weinig speelruimte heeft. Ook de meereizende media missen een deel van het programma, omdat Willem-Alexander zowel dinsdag als woensdag halverwege de dag in het vliegtuig stapt om naar het volgende land te reizen. Het kon niet anders, zo zei hij in Luxemburg.

Máxima heeft al haar verplichtingen voor komende week afgezegd. Haar zusje is vrijdag in Argentinië begraven.

Koning solo op staatsbezoek Baltische staten
Koning solo op staatsbezoek Baltische staten (Foto: ANP)

Paus beveelt schone en sociale energie aan

De wereld moet schone energiebronnen gaan genereren en gebruiken. "De beschaving vereist energie, maar de energie mag de beschaving niet vernietigen." Dit zei de paus Franciscus in een toespraak tot leiders uit de internationale olie- en gassector.

De veranderingen in het klimaat vormen volgens de paus dé uitdaging van onze tijd. "De wereld moet met energie komen die vervuiling en armoede tegengaat en die sociale gerechtigheid bevordert."

Paus beveelt schone en sociale energie aan
Paus beveelt schone en sociale energie aan (Foto: ANP)

Drie hangjongeren aangehouden in Noordwijk

In Noordwijk zijn vrijdagavond drie mensen aangehouden in de wijk Boerenburg, waar sinds donderdag een noodverordening geldt. Het gaat om twee jongens uit Noordwijk van 17 en 18 jaar en een 18-jarige Leidenaar. Ze hingen er rond ondanks waarschuwingen van de politie dat ze moesten weggaan. De jongen uit Leiden was eerder op de avond al aangehouden voor rijden met drank op.

Hangjongeren veroorzaken in die buurt al jaren overlast, maar de laatste tijd begon het uit de hand te lopen, vooral 's nachts. Op en rond het Rederijkersplein werden een bouwkeet, een prullenbak, een plastic container, twee bestelbussen en een bestelwagen in brand gestoken. Daarop stelde de burgemeester de noodverordening in. Op grond daarvan kunnen verdachte personen worden gefouilleerd en weggestuurd. De afgelopen twee nachten is het rustig geweest in Noordwijk.

Drie hangjongeren aangehouden in Noordwijk
Drie hangjongeren aangehouden in Noordwijk (Foto: ANP)

Doelnet Duitse vernedering Brazilië verkocht voor goed doel

Voetbalfans weten het over het algemeen nog wel: het meest pijnlijke moment in de Braziliaanse voetbalgeschiedenis. A Seleção zou in 2014 voor eigen publiek wel even de wereldtitel pakken...en toen was daar Duitsland: onze wederom genadeloze buren droogden de Brazilianen met 7-1 af.

Er moet nu toch nog een slaatje geslagen worden uit de 'ramp' en dat gaat dan ook gebeuren. Een van de twee doelnetten uit het Mineirão in Belo Horizonte wordt verkocht, zo heeft het management van het stadion laten weten. Het net wordt in 8150 stukjes geknipt en wordt verkocht voor minimaal 71 euro - toevallig - per stuk.

Een van de netten zal in Belo Horizonte blijven, maar het net dat in stukken geknipt wordt kende flink wat actie: vijf Duitse goals in de eerste helft en Oscar's Braziliaanse goal in de tweede helft. De doelpalen gaan naar een voetbalmuseum in Duitsland. De organisatie van de actie hoopt minstens een half miljoen euro bij elkaar te verzamelen voor goede doelen in Brazilië.

Studenten lopen wereldtijden in VS

Tijdens de NCAA-atletiekkampioenschappen, de kampioenschappen voor studenten in de VS, zijn vrijdagavond in Eugene opmerkelijke prestaties neergezet. Op de 400 meter en vooral de 400 meter horden werden de geschiedenisboeken opnieuw ingedeeld.

Op de 400 meter was de winst voor Michael Norman, die met 43,61 seconden een wereldtijd liep. De pas 20-jarige atleet staat nu zesde op de eeuwige wereldranglijst, achter vijf mannen die allemaal wereld- en olympische titels wonnen, maar op die leeftijd nog niet zó snel waren. Met 43,94 maakte ook Akeem Bloomfield grote indruk, net als zijn Auburn-teamgenoot Nathon Allen (44,13).

De bloedsnelle 400 meter (Bron: YouTube)

Op de 'magische baan' van het regenachtige Eugene - net als in het Russische Cheboksary gaat men er bij dergelijke wedstrijden doorgaans bijzonder hard - ging het op de 400 meter horden relatief gezien zelfs nog harder. Rai Benjamin uit Antigua & Barbuda, 20 jaren jong, snelde er na 47,02 seconden over de finish. Daarmee deelt hij de tweede plek op de eeuwige wereldranglijst met de legendarische Edwin Moses, terwijl alleen Kevin Young (46,78, wereldrecord in 1992) ooit sneller was.

Rai Benjamin loopt een van de snelste tijden ooit (Bron: YouTube)

Grosjean rijdt marmot aan gort tijdens vrije training

De Grand Prix van Canada heeft een leven geëist: Romain Grosjean reed tijdens de tweede vrije training in Montreal een marmot aan gort. Op onboardbeelden is te zien hoe het dier de weg oversteekt, waarna het arme mormel uiteen spat op de Haas van Grosjean, die flink wat schade opliep.

"Het was een groot dier en dus ook een grote impact", reageerde Grosjean. "Het is wat teleurstellend, want ze lieten het dier voor het begin van de sessie al op TV zien en precies op dat punt heb ik hem geraakt. Ik vind het wat vreemd dat ze hem niet verplaatst hebben."

Grosjean liep flink wat schade op aan de voorvleugel, maar hoopt nog wel genoeg reserve-onderdelen te hebben. "Het is uiteraard zonde van het dier en ook zonde van onze voorvleugel. Als dit in de race gebeurt, is je race gelijk voorbij. Door de update hebben we wat weinig reserve-onderdelen, maar we hebben hoop dat we dit wel kunnen herstellen."

Grosjean 1 - Marmot 0 (Bron: YouTube)

'PSV wil Janssen als De Jong weggaat'

PSV hoopt zich te versterken met Vincent Janssen als Luuk de Jong deze zomer uit Eindhoven vertrekt.

Volgens het Eindhovens Dagblad wil PSV de topscorer graag behouden en kan De Jong wellicht een nieuw contract verwachten. Toch houdt de landskampioen er ook rekening mee dat hij mogelijk vertrekt. De 27-jarige aanvaller heeft bij PSV een contract tot medio 2020.

Mocht De Jong dus toch vertrekken, dant is Janssen in beeld als alternatief. Een transfer kan echter lastig zijn, aangezien Tottenham Hotspur een groot deel zal willen terugverdienen van de twintig miljoenen euro die de Londenaren aan AZ betaalden. Janssen werd de voorbije weken ook gelinkt aan Sevilla, Lazio, Besiktas of een terugkeer naar Alkmaar.

Afgelopen jaargang werd Janssen door de Spurs verhuurd aan Fenerbahçe. Mede door blessureleed kwam de 23-jarige aanvaller niet verder dan achttien optredens. Hij schreef vijf goals en vier assists op zijn naam.

NBA: Warriors rollen Cavaliers op en zijn weer kampioen

De basketballers van de Golden State Warriors hebben voor de derde keer in vier jaar tijd de NBA-titel gepakt. Net als in de voorgaande drie jaren ging de eindstrijd tussen de ploeg uit Oakland en de Cleveland Cavaliers, die alleen in 2016 de winst pakten.

Coach Steve Kerr zag de Warriors in Cleveland met een 3-0 stand in de finaleserie beginnen aan de vierde wedstrijd en de ploeg nam al gelijk een punt of tien voorsprong. In het tweede kwart kwamen de Cavaliers even terug, maar vanaf het derde kwart hadden de Warriors de touwtjes wederom stevig in handen.

Dankzij onder meer 37 punten van Stephen Curry kwamen de Warriors geen moment meer in de problemen en in de Quicken Loans Arena in Cleveland bleef het dan ook akelig stil. Met 85-108 bekroonden de Warriors hun ijzersterke seizoen door de finale met 4-0 te winnen, waarmee de NBA-titel verdedigd werd.

De beste plays van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Feyenoord profiteert mee van definitieve transfer Kongolo

Terence Kongolo verwisselt het shirt van AS Monaco definitief voor dat van Huddersfield Town. En dat is ook goed nieuws voor Feyenoord.

Kongolo werd sinds januari al door Huddersfield Town gehuurd en de Engelsen betalen nu circa twintig miljoen euro aan de Monegasken. De 24-jarige speler heeft een contract voor vier seizoenen gekregen. Sinds zijn overstap naar Huddersfield speelde Kongolo dertien duels in de Premier League.

Na de gewonnen landstitel met Feyenoord verkochten de Rotterdammers de viervoudig Oranje-international voor vijftien miljoen euro aan AS Monaco. De club wist een doorverkooppercentage van ongeveer vijf procent te bedingen. Daardoor verdient Feyenoord nu circa een miljoen euro aan de transfer van Kongolo naar Huddersfield Town.

Het avontuur in Monaco werd voor de verdediger een teleurstelling, want hij kwam slechts driemaal in actie in Ligue 1. In Huddersfield, dat afgelopen seizoen zestiende werd in de Premier League, is men veel meer van Kongolo gecharmeerd. "Zijn komst is een big statement van de club", liet manager David Wagner al weten.

MMA-veteraan Overeem blijft voor de ultieme UFC-droom gaan

Na zijn spectaculaire en verwoestende verlies tegen Francis Ngannou, is MMA-veteraan Alistair Overeem zowel fysiek als mentaal weer volledig hersteld en heeft hij zijn zinnen weer gezet op zijn ultieme droom: de zwaargewichttitel bij de UFC. De eerste horde zal zaterdagavond in Chicago genomen moeten worden tijdens MMA-gala UFC 225.

Overeem mag zijn reis naar de kampioensgordel dus weer opnieuw beginnen en wel tegen de sterke en gevaarlijk talent Curtis Blaydes. Deze knockoutspecialist; zeven van zijn elf professionele gevechten eindigde in een KO-overwinning, tweemaal ging het voordeel naar Blaydes dankzij een jurybesluit, eenmaal eindigde een gevecht onbeslist en slechts eenmaal in zijn carrière werd verloren, heeft zichzelf inmiddels stiekem de top tien van de zwaargewichtsklasse binnengeslagen.

"Het is een sport. Als je verliest moet je niet klagen", aldus een realistische Overeem over het verwerkingsproces na zo'n zwaar verlies. "Je gaat gewoon terug naar de sportschool en gaat nog harder aan het werk. Het doet me niet veel, wat kan ik zeggen, ik hou teveel van mijn werk. Dat is het."

De 38-jarige Overeem is enthousiast over zijn 11-jaar jongere tegenstander. "Iedereen in de top tien, iedereen in de UFC motiveert me. Er staat altijd veel op het spel. Curtis is goed in vorm en hij zal met een goede strategie komen. We hebben meer gasten als Curtis Blaydes nodig. Persoonlijk vind ik het heerlijk om mensen te doorgronden en de tijd ervoor te nemen om ze te bestuderen. Ik ben voorbereid en klaar, laten we het gewoon gaan doen!"

Overeem vindt niet dat de UFC-titel, na het verlies tegen Ngannou, uit het oog is verloren. "Ik sta nog steeds nummer twee op de ranglijst bij de zwaargewichten. Na een aantal gewonnen gevechten komt die titel wel weer denk ik. Alleen nog even een aantal gevechten winnen."


Overeem in gesprek met FanSided MMA (Bron: Youtube)

UFC 225
Na een aantal minder aansprekende gala's pakt de UFC zaterdagavond weer flink uit met een volgepakt programma met op het oog prima gevechten. Kampioen in het middengewicht Robert Whittaker zet zijn titel niet meer op het spel nadat tegenstander Yoel Romero 200 gram te zwaar op de weegschaal verscheen. Het gevecht stond eerst in het teken van een titelgevecht, maar door het niet halen van het streefgewicht, zal Romero zich bij winst geen kampioen mogen noemen.

Heel Brazilië zal op de banken staan om Rafael Dos Anjos de altijd controversiële Colby Covington te zien vernietigen. Covington heeft in een kort verleden het hele Braziliaanse volk beledigd en het gevecht tussen hem en Dos Anjos werd uiteindelijk niet in Rio de Janeiro gehouden vanwege veiligheidsmaatregelen. Criminele groepen uit de favela's hadden geld gezet op het hoofd van Covington en de UFC vond het niet verantwoord om de zelfverzekerde Covington dat risico te laten lopen. UFC 225 is het podium voor de tweestrijd, maar Covington zal de druk van zijn uitspraken voelen.

Het gevecht tussen Holly Holm en UFC-debutante Megan Anderson zorgde ervoor dat Overeem van het hoofdprogramma werd gestoten, maar dit damesgevecht zal bepalen wie tegen kampioene Cris Cyborg zal gaan vechten. Andrei Arlovski, eerder verrassend winnaar tegen de Nederlander Stefan Struve, gaat het gevecht aan met Aussie Tai Tuivasa, terwijl showworstelfavoriet C.M. Punk in zijn tweede gevecht bij de UFC meer indruk hoopt te maken dan in zijn vernederende eerste.

UFC 225 wordt gehouden in het United Center te Chicago, Illinois. Zowel het voorprogramma met Alistair Overeem als het hoofdprogramma worden uitgezonden door Fox Sports betaalkanaal FS2. De uitzending rond UFC 225 begint zondagochtend rond 1:15 uur en UFC 225 zal rond 2:00 uur beginnen.

Na 11 jaar straf voor ontucht in kerk Urk

Een 38-jarige man uit Urk is elf jaar na dato alsnog veroordeeld voor ontucht met een destijds vijftienjarig meisje. De man was de muzikaal begeleider van het meisje toen hij tijdens het oefenen voor een voorspeelavond in de kerk seksuele handelingen met haar verrichtte. De rechtbank in Lelystad legde de man vrijdag een voorwaardelijke celstraf op van vier maanden, met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 150 uur.

De zaak kwam zo laat voor de rechter, omdat het slachtoffer pas bijna elf jaar na het strafbare feit aangifte deed. Hoewel het al lang geleden gebeurde, vindt de rechtbank de verklaringen van het slachtoffer geloofwaardig. Ook had het meisje hetzelfde gezegd tegen twee mensen die zij in vertrouwen nam, kort na de ontucht. Zij traden op als getuigen.

De rechtbank legde evenwel een voorwaardelijke celstraf op, omdat het zo lang geleden is en omdat de man in 2007 al eens was veroordeeld voor een soortgelijk feit en daarna niet meer in de fout is gegaan.

Na 11 jaar straf voor ontucht in kerk Urk
Na 11 jaar straf voor ontucht in kerk Urk (Foto: ANP)

Singapore maakt zich op voor historische top

Singapore maakt zich op voor de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de zittende leiders van de twee landen elkaar persoonlijk ontmoeten. Een historische gebeurtenis, waar ook lokale ondernemers een graantje van mee willen pikken.

Ondernemende horeca-uitbaters hebben volgens de krant The Straits Times tal van themagerechten op de kaart gezet in de aanloop naar de bijeenkomst op 12 juni. Zo kunnen klanten van een grillrestaurant zich tegoed doen aan een "hamburger voor wereldvrede". Een Mexicaans restaurant zette de El Trumpo Taco en Rocket Man Taco op de menukaart. De naam van dat laatste gerecht verwijst naar de spottende bijnaam die Trump bedacht voor zijn rivaal.

Niet alle ondernemers verwachten goede zaken te doen dankzij de top in een hotel op het eiland Sentosa, die gepaard gaat met strenge veiligheidsmaatregelen. Mensen die een speciale veiligheidszone willen betreden moeten rekening houden met controles. Ze mogen geen drones, vlaggen, spandoeken of brandbare materialen meenemen.

Sommige bedrijven op Sentosa verwachten dat klanten wegblijven, terwijl anderen juist extra personeel hebben ingehuurd. "Het is een vrij rustige periode omdat veel expats voor de zomer naar huis zijn gegaan. Hopelijk leidt deze gebeurtenis ertoe dat meer toeristen naar Sentosa komen", zei de uitbater van een café tegen de krant.

Toeristen die afkomen op de top, moeten ook rekening houden met vertraging in het vliegverkeer. De autoriteiten maakten bekend dat op 11, 12 en 13 juni beperkingen gelden in het luchtruim boven Singapore. Dat kan gevolgen hebben voor vluchten die aankomen of vertrekken.

Singapore maakt zich op voor historische top
Singapore maakt zich op voor historische top (Foto: ANP)

Bloederig spektakel in Old School RuneScape

Het heeft even geduurd, maar ontwikkelaar Jagex houdt woord: de bijzondere raid Theatre of Blood is nu speelbaar in Old School RuneScape! De risico's zijn groot, maar de beloningen ook. Het is je einddoel om Lady Verzik Vitur, een van de laatst overgebleven volbloed-vampieren in Gielinor, af te slachten.

 Old School RuneScape - Theatre of Blood

Tijdens RuneFest 2017 werd de nieuwe spelmechaniek reeds grotendeels aangekondigd. In Theatre of Blood ga je van kamer naar kamer. Iedere kamer is vol met bloederige verrassingen en moorddadige puzzels die jij met je maximaal vier teamgenoten moet overleven. Als iemand van je te overlijdt, dan moet deze blijven toekijken hoe het team de kamer probeert leeg te hakken. Lukt dit, dan komt het dode teamlid weer tot leven. Gaan er van teamleden dood, dan krijg je een relatief kleinere beloning, wat heel eerlijk lijkt.

 Old School RuneScape - Theatre of Blood

Natuurlijk is het proces in de ontwikkeling van Theatre of Blood traditiegetrouw voorgelegd aan de community, waarbij 90 procent van de meer dan 40.000 stemmers koos voor Theatre of Blood. De gameplay is vervolgens van tevoren uitgebreid getest door bekende RuneScape streamers zoals B0aty, MMMORPGrs, Mr Mammal, Zulu, Classix, DedWilson, Woox, Reed en Dalek Cookie. Hieronder is wat meer informatie op een rijtje gezet.

Old School RuneScape - Theatre of Blood

Old School RuneScape - Theatre of Blood

Old School RuneScape - Theatre of Blood

Marcelo: "Cristiano is niet de baas bij Real Madrid"

Neymar zal op een dag voor Real Madrid spelen, denkt Marcelo. De Braziliaan stelt bovendien dat Cristiano Ronaldo niet de baas is bij de club.

Real Madrid wordt in verband gebracht met Neymar, die Paris Saint-Germain na één seizoen al weer zou willen verlaten. Ronaldo sprak op zijn beurt in de verleden zijn over zijn periode bij de club, nam zijn woorden daarna gedeeltelijk terug, en zou toch willen vertrekken omdat de onderhandelingen tussen Portugees en Real Madrid nog op niets zijn uitgelopen.

"Cristiano is niet de baas bij Real Madrid, dus als de president (Florentino Pérez, red.) iemand wil kopen, zal hij dat doen", vertelt Marcelo op een persconferentie. "Als Cristiano blijft, betekent dat dan dat Neymar niet kan komen?"

"We willen allemaal dat Ronaldo blijft en de deur staat wijd open voor Neymar. De beste spelers moeten altijd bij Real Madrid spelen en ik denk dat Neymar op een dag voor Real Madrid zal spelen."

Studenten in protest tegen politiegeweld

De studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen zaterdag opnieuw demonstreren, nadat de politie vrijdagavond het terrein ontruimde waar een protestmars van de studenten eindigde. Volgens de organisatoren gebeurde dat namelijk met onnodig veel geweld.

Als protest tegen onder meer landelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs was vrijdag een 'Mars voor Onderwijs' door de hoofdstad georganiseerd. Die eindigde op de Roeterseilandcampus, waar studenten tenten hadden opgezet. Daar werden ze in de avond door agenten weggesleept, zo is op beelden te zien. Volgens de universiteit waren "de laatste actievoerende studenten drie keer gevraagd om te gaan", tot de politie ingreep.

"Om onze stem te laten horen tégen bezuinigingen en politiegeweld", willen studenten zich zaterdagmiddag opnieuw verzamelen op de Roeterseilandcampus. Dan houdt de UvA haar Universiteitsdag.

Studenten in protest tegen politiegeweld
Studenten in protest tegen politiegeweld (Foto: ANP)

Wilders in Londen voor demonstratie

Geert Wilders is zaterdag in Londen om te protesteren voor de vrijlating van anti-islamactivist Tommy Robinson. Die werd vastgezet nadat hij verdachten van een reeks zedenmisdrijven had gefilmd. Hij was voorwaardelijk vrij voor een vergelijkbaar vergrijp, en werd opgepakt toen hij dit vorige maand opnieuw deed. Wilders houdt bij de manifestatie ook een toespraak.

"Het is een eer om Tommy Robinson en de vrijheid van meningsuiting te steunen", aldus Wilders op Twitter. De betoging waaraan de PVV-voorman wil meedoen wordt in Londen gehouden en begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.

Robinson deed verslag van een proces tegen Britse mannen van Pakistaanse komaf die terechtstonden wegens het seksueel misbruiken van tientallen meisjes. Robinson moet zijn eerder opgelegde straf van 13 maanden nu alsnog uitzitten. Dat de rechter tevens bepaalde dat de media niet over zijn arrestatie mogen berichten, leidde tot verontwaardigde reacties. Het omstreden mediaverbod is inmiddels opgeheven.

Wilders daagde eerder de Britse autoriteiten uit hem opnieuw de toegang te ontzeggen, zoals negen jaar geleden ook gebeurde. Hij wijst erop dat voor enkele van zijn Amerikaanse medestanders de grens gesloten blijft.

Wilders in Londen voor demonstratie
Wilders in Londen voor demonstratie (Foto: ANP)

De Bruyne kraakt Engelse tabloids af

Kevin De Bruyne snapt niets van de kritiek die de Engelse media altijd hebben op Raheem Sterling, zijn teamgenoot van Manchester City.

"Raheem is een geweldige speler. Als hij voor de nationale ploeg van Engeland speelt, weet ik niet wat er gebeurt, maar er is altijd kritiek op hem. Ik snap niet waarom", sprak De Bruyne volgens Sky Sports. Ook in de aanloop naar het WK is het weer raak. Sterling kreeg een storm van commentaar over zich heen vanwege een veelbesproken tatoeage op zijn onderbeen.

De Bruyne vertelt dat hij heel goed met Sterling kan opschieten. "We spelen goed samen. En let wel: hij is pas 23 jaar. Ik ken niet veel gasten die op zo'n jonge leeftijd al zoveel kwaliteiten laten zien in de Premier League." De aanvaller scoorde afgelopen seizoen 23 keer in 46 officiële duels. Hij was nooit eerder zo trefzeker.

"Waarom praten mensen over anderen als ze die personen niet kennen? Waar is dat goed voor?" vraagt De Bruyne zich hardop af. "Mensen zijn er snel bij als ze kritiek kunnen leveren, ook als het ongefundeerd is. Social media heeft daar ook aan bijgedragen. Het is makkelijk je mening geven achter een toetsenbord."

FOK! Wat een weer: grotere kans op zon

Vanochtend is er veel bewolking en met name in de noordelijke helft valt er lokaal een bui. In de middag is er naast wolkenvelden vooral in het zuiden ook af en toe ruimte voor de zon en kan er plaatselijk nog een bui voorkomen. In het oosten is er een kleine kans op een lokale onweersbui. Het wordt landinwaarts 23 tot 25°C. In de kustgebieden wordt het niet warmer dan 18 tot 21°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit een noordelijke richting.

In de nacht naar zondag is er tamelijk veel bewolking en in het noordoosten neemt de kans op regen of buien toe, mogelijk ook met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond de 15°C. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak tot matig.

Zondag overdag klaart het vanuit het zuiden op en komt er steeds meer ruimte voor de zon. Wel ontstaan er in de loop van de dag stapelwolken en in de avond drijft er in het noorden bewolking van zee binnen. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt landinwaarts tussen 23 en 26°C, aan de kust blijft het enkele graden koeler en op de Wadden blijft het kwik steken bij een graad of 16. De wind is noordelijk en zwak tot matig.

Dinsdag en woensdag tijdelijk koeler met temperaturen tussen 15 en 20 graden, daarna temperaturen weer oplopend naar 20 tot 25 graden. Daarbij overheersen de droge perioden en zijn er perioden met zon. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Blik vanaf de TV-toren van Tallinn (Estland) op 180 meter hoogte
Blik vanaf de TV-toren van Tallinn (Estland) op 180 meter hoogte

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Voetbalsters boeken ruime zege op Noord-Ierland in WK-kwalificatie

De Nederlandse voetbalsters hebben in Portadown de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland met 0-5 gewonnen.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman stond met de rust 0-1 voor door een doelpunt van Lineth Beerensteyn. Voor rust had Noord-Ierland recht op een penalty na hands van Anouk Dekker, maar de scheidsrechter zag het niet.

In de tweede helft liep Oranje vervolgens uit naar een makkelijke zege. Daniëlle van de Donk maakte na een uur spelen de 0-2 na een voorzet van Shanice van de Sanden. Van de Sanden maakte vervolgens zelf de 0-3. Een kwartier voor tijd benutte Sherida Spitse een penalty na een overtreding op Beerensteyn, waarna Jackie Groenen de eindstand op 0-5 bepaalde.

Nederland blijft koploper in groep 3 van de kwalificatie met 16 punten uit 6 duels. Nummer twee Noorwegen, dat Ierland met 0-2 versloeg, is tweede met 12 punten uit 5 wedstrijden.

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De vier beste nummers twee strijden in het najaar in een dubbele play-off om het laatste WK-ticket.

Oranje vervolgt de kwalificatiereeks dinsdag in Heerenveen tegen Slowakije, dat nog geen punt wist te behalen deze WK-kwalificatie.

Partijen doen niet mee aan #metoo-onderzoek

De Tweede Kamer gaat toch niet onderzoeken of er seksuele intimidatie voorkomt onder parlementariërs en hun medewerkers. Omdat "een groot deel van de fracties" niet wil meedoen, gaat de Kamer alleen ambtenaren die er werken bevragen of zij ongewenste intimiteiten hebben moeten verduren.

Kamervoorzitter Khadija Arib kondigde in februari aan dat ze in kaart wilde brengen of ook aan het Binnenhof seksuele intimidatie voorkomt. Dat is nodig om misstanden vervolgens te kunnen tegengaan.

Maar het onderzoek is afgeblazen, beaamt de Kamer na berichtgeving van NRC. Volgens de krant maakten vooral VVD, PVV en SP bezwaar.

VVD en SP zouden liever zelf navraag doen bij hun fractie en -personeel. Ze voeren volgens NRC aan dat de werknemers niet in dienst zijn van de Kamer, maar van de fractie. De PVV liet in februari al blijken dat zij de aandacht voor seksuele intimidatie, die door de #metoo-beweging een grote vlucht heeft genomen, overtrokken vindt.

Partijen doen niet mee aan #metoo-onderzoek
Partijen doen niet mee aan #metoo-onderzoek (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.