FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 mei 2018

Real Madrid stelt gerust: Ronaldo op tijd fit voor finale

Cristiano Ronaldo is ruim op tijd fit voor de Champions League finale. Zijn enkel is verstuikt geraakt tijdens de competitiewedstrijd tegen Barcelona.

De Portugees moest zich zondag tijdens de Clasico laten wisselen in de rust en al snel werd duidelijk dat het om een blessure aan zijn rechterenkel gaat. Dat heeft de club maandagmiddag bevestigd. Ronaldo laat de wedstrijd tegen Sevilla uit voorzorg aan zich voorbij gaan en sluit dan vermoedelijk snel weer aan bij de selectie. Zijn trainer Zinédine Zidane maakte zich na afloop van het duel al niet te druk om de blessure van zijn sterspeler en dat blijkt terecht. Hij gaat de finale van de Champions League 'gewoon' kunnen spelen.

Mogelijk komt hij zelfs tijdens de laatste competitiewedstrijd alweer in actie, aldus bronnen binnen de club. Goal.com heeft begrepen dat de topscorer vandaag al in het trainingscentrum is gesignaleerd om aan zijn herstel te werken. Dat ging volgens plan, dus bestaat er binnen de club geen twijfel meer of hij erbij kan zijn als de club in de finale gaat strijden om de cup met de grote oren voor de derde keer op rij te winnen. De eindstrijd wordt afgewerkt op zaterdag 26 mei en Liverpool is daarin de tegenstander.

Zidane had voor aanvang van de Clasico tegen Barcelona al aangegeven dat hij niet te veel bezig wil zijn met mogelijke pijntjes die nog kunnen ontstaan voor de ploeg naar finaledecor Kiev afreist. "We kunnen niks doen als we constant bang moeten zijn voor blessures. We doen wat we altijd doen. Wedstrijden spelen en voluit trainen is de beste manier om ons voor te bereiden op de finale."

Trump niet naar opening ambassade Jeruzalem

Donald Trump gaat niet naar de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op 14 mei. Dat heeft het Witte Huis maandag laten weten. De president laat zich bij de omstreden plechtigheid in Israël vertegenwoordigen door minister van Financiën Steven Mnuchin, Jared Kushner en Ivanka Trump. Zijn dochter en schoonzoon zijn belangrijke regeringsadviseurs.

Trump niet naar opening ambassade Jeruzalem
Trump niet naar opening ambassade Jeruzalem (Foto: ANP)

Ruime zeges voor favorieten op WK ijshockey

Op het WK ijshockey in Denemarken stonden maandag vier duels op het programma, twee in groep A en twee in groep B. Het leverde niet bijster veel spanning op en de favorieten konden een relatief simpele zege bijschrijven.

In groep A was Rusland met 6-0 te sterk voor de Wit-Russische buren, waarbij veteraan Pavel Datsyuk twee goals voor zijn rekening nam. Ook Zweden boekte de derde overwinning in drie duels: Frankrijk werd zoals verwacht met 4-0 aan de kant geschoven door de Zweedse ploeg.

Groep B leverde maandag de derde zege op voor de Amerikanen. Door onder meer een goal en twee assists van Chicago Blackhawks-speler Patrick Kane werd Duitsland met 3-0 verslagen. Canada kon ook door het thuisland niet gestopt worden: Edmonton Oilers-captain Connor McDavid liet drie assists optekenen en zag zijn ploeg met 7-1 winnen, waarbij Jesper Jensen de Deense eregoal voor zijn rekening mocht nemen.

De hoogtepunten van Canada - Denemarken (Bron: YouTube)

Tweede moeizame zege Engeland op EK onder 17

Op het EK voetbal onder 17 jaar heeft thuisland Engeland ook de tweede groepswedstrijd gewonnen. Na een moeizame 2-1 overwinning tegen Israël was de Engelse ploeg in Walsall ook met moeite te sterk voor Italië.

Alessio Riccardi van AS Roma opende de score na een kwartier en het duurde lang voor de Engelsen wat terug konden doen. Pas in de 64e minuut scoorde Arvin Appiah van Nottingham Forest de gelijkmaker, vijf minuten later gevolgd door de uiteindelijk winnende penalty van Manchester City-speler Tommy Doyle.

In dezelfde groep A won Zwitserland met 3-0 van Israël, waardoor de Zwitsers net als Italië op drie punten komen. Portugal won in groep B met 4-0 van Slovenië, terwijl Noorwegen - waar PSV-talent Mathias Kjølø op de bank bleef zitten - in een Scandinavisch onderonsje met 2-1 te sterk was voor Zweden. Portugal en Noorwegen staan op vier punten, Zweden op drie. Slovenië is met nul punten uitgeschakeld.

Golfer Day wint Wells Fargo Championship

Golfer Jason Day heeft zijn tweede seizoenszege op de PGA Tour binnen. De Australiër won het Wells Fargo Championship in Wilmington, North Carolina, en boekte daarmee de twaalfde PGA Tour-zege uit zijn carrière.

Day ging op de slotdag rond in 69 slagen, twee onder par. Daarmee hield hij Nick Watney en Aaron Wise van zich af: beiden eindigden op een score van tien onder par na vier dagen, twee slagen meer dan Day. 

Tiger Woods eindigde het toernooi als gedeeld 55e. Op de slotdag wist hij geen enkele birdie te noteren: pas de tweede keer in zijn illustere loopbaan dat hij een toernooi beëindigde met een birdieloze ronde.

Jong Cambuur wint beker, trofee en KNVB ontbreken

Jong Cambuur heeft de beker voor belofte-elftallen gewonnen. De Friezen rekenden in de finale met 1-3 af met Jong PEC Zwolle. Groot feest voor de spelers, maar er ontbrak wel één belangrijk ding: een huldiging. In Zwolle was helemaal geen officiële vertegenwoordiger van de KNVB aanwezig en ook van de beker ontbrak ieder spoor.

De spelers wilden daarna in de kleedkamer maar een feestje bouwen, maar ook dat viel in duigen. "Is er geen schaal met bitterballen ofzo?" Met deze schaal wilden de Leeuwarders feestvieren, maar ook dat slaagde niet. Technisch directeur Foeke Booy sprak er schande van de gehele situatie die voor de voetballers zoveel mooier had kunnen zijn.

Namens voetbalbond KNVB liet directeur Jan Dirk van der Zee in een reactie weten dat een huldiging helemaal niet op de rol stond. "Dit is met de clubs zo afgesproken. Sorry. Felicitaties gaan natuurlijk naar Jong Cambuur, maar helaas vinden er in de (extra) beloften competitie geen officiële huldigingen plaats zoals in andere competities. Dit is van te voren ook afgesproken met de teams. De beker is dan ook een extraatje. Wordt georganiseerd om meer wedstrijden te spelen. Ik snap de verwarring."

Bij Cambuur waren ze van deze afspraken in ieder geval niet op de hoogte.

Libris Literatuur Prijs naar Murat Isik

Murat Isik heeft met zijn boek 'Wees onzichtbaar' de Libris Literatuur Prijs 2018 gewonnen, de belangrijke onderscheiding voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. 'Wees onzichtbaar' gaat over een Turkse jongen die opgroeit in de Bijlmer en zijn familie.

Collega-schrijver en juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte de laureaat bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. Isik kan een bedrag van 50.000 euro mee naar huis nemen, plus een bronzen legpenning.

De jury kwam met grote loftuitingen: "Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen. Hij geeft een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman", aldus het gezelschap.

"Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis", zo prees de jury verder.

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de ook erg gewaardeerde en inmiddels in meerdere talen vertaalde roman 'Verloren grond'.

De andere genomineerden voor de Libris Prijs waren Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjen van Veelen en Tommy Wieringa. Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman 'De tolk van Java'.

De prijs werd maandag voor de 25e keer toegekend.

Libris Literatuur Prijs naar Murat Isik
Libris Literatuur Prijs naar Murat Isik (Foto: BuzzE)

Mark Williams na 2000 en 2003 opnieuw wereldkampioen snooker

Mark Williams is na 2000 en 2003 voor de derde keer wereldkampioenschap snooker. In een zeer spannende finale versloeg hij John Higgins met 18-16. Williams begon de laatste sessie met een 15-10 voorsprong, maar mede door cruciale ballen van hem kon Higgins terug komen. The Welsh Potting Machine is met 43 jaar de oudste kampioen sinds Ray Reardon in 1978. 

Higgins begon de laatste sessie met een break van 131. Vervolgens leek Williams het volgende frame te pakken, maar hij bleef steken op 58 punten. Higgins profiteerde en maakte er 14-13 van. Het werd vervolgens 15-15. 

Het was vervolgens Williams die weer op voorsprong kon komen en vervolgens met een centurybreak op 17-15 kwam. De Welshman kon het afmaken, maar op 68 punten miste hij de roze frame ball, waardoor Higgins een kans kreeg. De Schot liet er geen gras over groeien en maakte het af (17-16). Een frame later was het wel gebeurd. Willams trok de wedstrijd naar zich toe en mag zich wereldkampioen noemen. 

Deze wereldtitel maakt de comeback van Williams compleet. Vorig jaar miste hij zelfs het WK en overwoog serieus om te stoppen. Dit jaar won hij voor het eerst in zes jaar weer een toernooi en is nu de beste van de wereld. Williams mag 425.000 pond (481.000 euro) bijschrijven, de Higgins kreeg een cheque van 180.000 pond (204.000 euro) overhandigd.

Syriër verkracht 12-jarig meisje, eis: amper 9 maanden de cel in

Wat als je een 23-jarige 'vluchteling' bent uit Syrië en je ziet een 12-jarig meisje? Verkrachten die hap! En als je dan gepakt wordt ontken je gewoon. En als het OM dat niet gelooft? Dan eisen ze 18 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Dus kom je met een paar maandjes alweer gewoon op vrije voeten het Hilton de 'gevangenis' uit.

Zo ongeveer verloopt een zaak tegen een Syriër die momenteel in Nijmegen verblijft. Hij zou een 12-jarig meisje hebben verkracht, zo bleek maandag in de rechtbank van Arnhem. De man ontkent in alle toonaarden. "Ik ben onschuldig, alles is door het meisje verzonnen. Zij, ik en God weten dat.’’

Het meisje werd in de nacht van 23 oktober 2016 verkracht in het huis waar de verdachte met zijn ouders tijdelijk verblijven. De avond ervoor kwamen de twee elkaar tegen in het centrum van Nijmegen. "Ze sprak mij aan in de stad. Ik ben de Nederlandse taal niet machtig, dus ik snapte niet wat ze zei. Toen liet ze me via een vertaal-app op de telefoon weten dat ze verdwaald was. Ik wilde haar helpen.’’ Hij bracht het meisje daarop mee in de bus naar zijn ouderlijke woning in Dukenburg en verkrachtte haar.

De man verklaart echter haar een slaapplek in de gastenkamer te hebben aangeboden en zelf te zijn gaan slapen. "We hebben zeker geen seks gehad", verklaarde hij met droge ogen. DNA-bewijs uit het ondergoed van het meisje geeft echter een ander beeld.

Het slachtoffer verbleef de afgelopen jaren in verschillende gesloten inrichtingen, en zou het sociaal-emotioneel niveau van een 3-jarige hebben. De aanklager noemt het 'nóg kwalijker en schokkender' omdat het meisje nét twaalf jaar was en erg kwetsbaar. En dan is een eis van een paar maanden cel natuurlijk méééér dan voldoende.

Over twee weken doet de rechter uitspraak in deze zaak. Laten we hopen dat die er zelf nog een paar jaar én tbs aan vast weet te plakken, voordat deze mafklapper jouw kind besluit te pakken.

Tom Sizemore aangeklaagd voor misbruik

Acteur Tom Sizemore is officieel aangeklaagd voor het betasten van een minderjarige op de set van Born Killers in 2003. Het inmiddels 26-jarige slachtoffer wil via een gang naar de rechtbank een schadevergoeding krijgen. Ze eist drie miljoen dollar, meldt TMZ op basis van rechtbankdocumenten.

Sizemore zou tijdens een scène waarin het elfjarige meisje bij hem op schoot moest zitten, zijn hand over haar vagina hebben laten gaan en zelfs zijn vinger in haar hebben gebracht. De ouders van het kind lichtten hierop de casting director in, die Sizemore confronteerde met het verhaal. Hoewel hij het ontkende, werd hij toch van de set verwijderd.

De ouders van het meisje lichtten de politie in, maar deden geen aangifte. Een paar maanden later kwam Sizemore weer op de set om de opnames af te maken. Het incident bleef in de doofpot, tot Amerikaanse media in november het verhaal naar buiten brachten. De vrouw nam destijds een advocaat in de arm om juridische actie te ondernemen tegen de acteur.

Sizemore heeft de beschuldigingen tot dusver ontkend.

Tom Sizemore aangeklaagd voor misbruik
Tom Sizemore aangeklaagd voor misbruik (Foto: BuzzE)

'Robben twijfelt over nieuw contract bij Bayern München'

Arjen Robben heeft een nieuw contractvoorstel van Bayern München in overweging, maar hij kan ook in andere landen gaan voetballen.

Franck Ribéry verlengde maandag zijn verbintenis bij de Duitse kampioen en mogelijk is Robben de volgende die bijtekent. Volgens Tageszeitung heeft de routinier echter meerdere aanbiedingen uit het buitenland op zak. Robben twijfelt naar verluidt over een langer verblijf in München, omdat hij lang moest wachten op een nieuwe aanbieding.

Kicker meldt ondertussen dat de voormalige sterspeler van Oranje, indien hij zijn contract verlengt, pas na de finale van de DFB Pokal zijn handtekening zal zetten. Die is op zaterdag 19 mei tegen Eintracht Frankfurt. Bayern München is volgens het voetbalmagazine nog wel zijn eerste optie.

Arjen Robben heeft bij de Rekordmeister nu bijna negen jaar erop zitten. Daarin maakte hij 138 doelpunten in 289 officiële wedstrijden. Mocht de buitenspeler besluiten om te vertrekken, dan kan hij volgens De Telegraaf kiezen uit aanbiedingen uit de Verenigde Staten, China en het Midden-Oosten.

Chinezen haken af voor peperdure Iniesta

Andrés Iniesta vervolgt zijn carrière niet bij Chongquing Dandgai Lifan. De club ziet af van een transfer van de legende van FC Barcelona.

Naar verluidt was Iniesta tot een akkoord gekomen met de Chinese club over een contract voor drie jaar. De Spanjaard zou in die hele periode in totaal 81 miljoen euro netto gaan verdienen. Bovendien zou Chongquing Dandgai Lifan zes miljoen flessen Bodega Iniesta kopen, het wijnmerk van de speler, voor zes euro per fles.

De steenrijke club ziet daar nu dus toch van af. "De relatie met Iniesta wordt wel verdiept, maar hij zal niet voor ons gaan spelen", melden de Chinezen in een statement. Andrés Iniesta nam onlangs afscheid van Barcelona, waar hij 669 officiële wedstrijden speelde en talloze hoofdprijzen won.

Nu Chongquing Dandgai Lifan is afgehaakt, is het de vraag waar Iniesta dan wel gaat voetballen. Mogelijk is Qatar of de Verenigde Staten een optie, aangezien de middenvelder Europa uit wil om te voorkomen dat hij ooit tegen zijn oude club moet spelen.

Veel Eredivisionisten in voorlopige WK-selectie Marokko

Het lijkt erop dat Marokko veel spelers met een verleden in de Eredivisie meeneemt naar het WK in Rusland. Maandag werd de voorlopige selectie bekend.

Bondscoach Hervé Renard heeft een voorlopige lijst van 35 spelers opgesteld en daarop prijken de namen van veel spelers die in Nederlands spelen of hebben gespeeld. Op dit moment staan vijf van hen nog altijd bij een club uit de Eredivisie onder contract. Het gaat om Hakim Ziyech (Ajax), Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat (beiden Feyenoord), Yassin Ayoub en Zakaria Labyan (beiden FC Utrecht).

Ook de in Nederland opgegroeide Nordin Amrabat en Mbark Boussoufa zijn nog in beeld om mee te gaan naar Rusland. Spelers als Nasser El Khayati (ADO), Mimoun Mahi (FC Groningen) en Youness Mokhtar (PEC Zwolle) ontbreken op die lijst, wat overigens nog geen definitieve hoeft te zijn. De bondscoach mag uiteindelijk 23 man meenemen naar het WK en kan zijn lijst nog eigen inzicht aanpassen.

Andere bekende namen in de selectie zijn Medhi Benatia van Juventus, Soufiane Boulal van Southampton en Younes Belhanda van Galatasaray. Het WK start op 14 juni en Marokko is ingedeeld in een sterke poule met Iran, Spanje en Portugal.

Update 20.55 uur
Bondscoach Hervé Renard heeft via Twitter naar buiten gebracht dat zijn voorlopige WK-selectie nog helemaal niet definitief is. De nationale bond maakt die halverwege mei bekend.

Balotelli: "Elke keer die f*cking Franse scheidsrechters"

Mario Balotelli heeft zich volledig laten gaan omdat hij het niet kon verkroppen dat hij geel kreeg. "Elke keer die f*cking Franse scheidsrechters."

De Italiaanse spits speelde zondag met zijn club Nice tegen Olympique Marseille en was daarin al na vijf minuten op fraaie wijze trefzeker. Later in het duel ging het toch weer mis voor de robuuste aanvaller. Scheidsrechter Antony Gautier gaf hem geel omdat hij tegenstander Bouna Sarr zou hebben geraakt.

Dat was alweer de negende gele prent voor de oud-speler van Manchester City en Liverpool, die ook al een keer met rood van het veld werd gestuurd. Zondag voelde de berisping van Balotelli vermoedelijk zo onterecht dat de stoppen doorsloegen. Toen hij in de rust van het veld liep, vingen de camera's van Canal+ zijn tirade op. "Elke keer, f*cking Franse scheidsrechters, elke keer", schreeuwde hij in het Engels.

De rebelse aanvaller riskeert daarmee een lange schorsing wat waarschijnlijk betekent dat hij zijn laatste wedstrijd in Franse dienst al heeft gespeeld. Het contract van Balotelli loopt na dit seizoen af en een verlenging ligt niet voor de hand, ondanks dat hij op het veld prima heeft gepresteerd. Hij scoorde zestien keer in 26 competitieduels en was ook in de Europa League flink op dreef. Zijn acties buiten het veld maken dat de club hem vermoedelijk toch liever ziet gaan.

De vorige keer dat iemand zo uit zijn stekker ging over de arbitrage, kreeg Zlatan Ibrahimovic een schorsing van vier wedstrijden aan zijn broek. In 2015 noemde hij Frankrijk een sh*tland toen hij zich beperkt voelde door de scheidsrechter. Later bood hij daar zijn excuses voor aan. Over de uitlatingen van Balotelli heeft de bond zich nog niet uitgesproken.

Akyol weigert nominatie Pim Fortuyn Prijs

AD-columnist en schrijver Özcan Akyol heeft zijn nominatie voor de Pim Fortuyn Prijs 2018 teruggegeven. Volgens de krant heeft de schrijver dat gedaan na "een hausse aan kritiek vanuit rechts-extremistische én linkse hoek". De schrijver heeft volgens zijn werkgever de jury per e-mail laten weten zich terug te trekken voor de nominatie. "De prijs is verbindend bedoeld, maar leidt helaas tot polarisering", zegt Akyol zelf.

Hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, directeur Youri Albrecht van De Balie en columnist Theodor Holman zijn de overgebleven genomineerden.

De Pim Fortuyn Prijs is de jaarlijkse prijs voor ,,de meest Fortuynistische persoon" in Nederland. De winnaar moet een strijder zijn voor het vrije woord en stelling durven nemen in het maatschappelijk debat.

In 2017 ging de prijs naar columnist Ebru Umar. In de jaren daarvoor kregen opiniemakers Leon de Winter en Afshin Ellian de prijs.

Akyol weigert nominatie Pim Fortuyn Prijs
Akyol weigert nominatie Pim Fortuyn Prijs (Foto: ANP)

Voormalig wereldkampioen motorcross Geboers verdronken bij redden hond

Vijfvoudig wereldkampioen motorcross Eric Geboers is zondag overleden. De 55-jarige Belg sprong van een boot om een in het water gevallen hond te redden en is daarbij verdronken.

Zondag was Geboers met vrouw en vrienden gaan varen op een waterplas bij Mol. Toen een puppy van een week oud overboord sloeg sprong hij in het water om het hondje te redden maar kwam niet meer boven water. Een zoektocht met duikers werd zondag afgebroken vanwege de duisternis. Maandagmiddag werd het lichaam op zestien meter diepte gevonden.

Geboers was zeer succesvol in de motorcross, eerst als coureur en later als teambaas. De Belg behaalde als eerste een WK-titel in drie verschillende klassen. In totaal was hij vijfmaal de beste van de wereld: 2x 125cc (1982, 1983) 1x 250cc (1987) en 2x 500cc (1988, 1990). Na zijn actieve carrière als crosser runde hij jarenlang samen met zijn broer Sylvain het fabrieksteam van Suzuki.

Ook Snapchat doet mee aan EU-censuur

Het Amerikaanse internetplatform Snapchat sluit zich aan bij de vrijwillige Europese gedragscode tegen haatboodschappen, terreurpropaganda en andere illegale berichten, onder normale mensen beter bekend als 'staatscensuur'.

Met de censuurregels verbindt het bedrijf zich aan het beoordelen en zo nodig binnen 24 uur verwijderen van wat door de regerende politici wordt gezien als 'foute' berichten, filmpjes en foto's. Het vooral onder jongeren populaire techbedrijf wordt het vijfde dat de code tekent. Eerder deden Google, Facebook, Twitter en Microsoft dat al.

De vrijwillige aanpak blijkt te werken, zegt de commissie, want sinds de code in 2016 werd ingevoerd halen de aangesloten techbedrijven 70 procent van haatzaaiende boodschappen weg, het merendeel binnen een etmaal. Brussel roept kleinere bedrijven op zich aan te sluiten bij het initiatief. Wat precies onder 'haatzaaiende boodschappen' valt is onduidelijk. Zo verdwijnen regelmatig berichten die gaan over bijvoorbeeld mannenrechten.

Vorige maand stelde de commissie voor ook een gedragscode in te stellen tegen de verspreiding van wat de overheid graag kwalificeert als nepnieuws en desinformatie (alles wat bijvoorbeeld niet pro-EU is valt daaronder).

Brussel dreigt met bindende regels als de industrie onvoldoende maatregelen treft om 'een veilige omgeving voor haar gebruikers' te scheppen. Brussel lijkt daarmee van mening te zijn dat woorden onveilig zouden zijn, terwijl ze hun pijlen beter op daadwerkelijke geweldplegingen zouden moeten richten. Hoe lang het nog duurt voordat we nog uitsluitend staatspropaganda kunnen en mogen consumeren op internet is niet bekend, maar we zijn hard op weg.

Snapchat tekent EU-gedragscode haatzaaien
Snapchat tekent EU-gedragscode haatzaaien (Foto: BuzzT)

Als clown geschminkte meid (19) steekt vriend (17) tijdens seks

De 19-jarige Zoe Adams is geen fan van een regulier potje seks. Dat heeft haar (inmiddels ex-)vriend Kieran Bewick aan den lijve ondervonden. De Amerikaanse Zoe, ook al moeder, beëindigde bijna zijn leven met het iets te kinky avontuurtje.

Het was Zoe allemaal niet spannend genoeg, dus schminkte ze zich als clown en duwde ze een kussen over Kieran's hoofd, om het wat meer kinky te maken. Ze vertelde haar vriend vervolgens dat hij haar maar moest vertrouwen, waarna ze hem met een groot mes in zijn borst, arm en dij stak.

Na het roken van wat cannabis en het achterover gieten van een halve fles wodka vroeg Zoe haar vriend of hij het goed zou vinden om vastgebonden te worden. Dat vond hij wel goed, maar helaas voor hem wist hij niet dat zijn lieftallige vriendin een obsessie voor seriemoordenaars had.

Tegen de politie vertelde Adams na het hele gebeuren dat ze een black-out kreeg en dat ze zich niks van de aanval kon herinneren. "Haar slachtoffer heeft dat geluk niet. Hij moet zijn hele leven met de fysieke en mentale littekens leven", aldus de rechter, die Zoe veroordeelde tot 11,5 jaar cel.

Fappen op naakte Dewi Pechler kan bij Adam zkt. Eva

Zangeres Dewi Pechler (Idols / Popstars) is een van de zes kandidaten van het tweede seizoen van Adam zkt. Eva VIPS. Ook turner Jeffrey Wammes, dj Jeroen Post en Temptation Island-verleider Joshua doen mee. Dat maakte Marieke Elsinga, de nieuwe presentatrice van het programma, bekend in RTL Boulevard. "Ik heb er heel veel zin in", zei ze.

In Adam zkt. Eva VIPS gaan de kandidaten in hun blote reet op een eiland op zoek naar een partner omdat dat geld opbrengt. Op het eiland ontmoeten de BN'ers 'gewone' Nederlanders, ook in hun blote anus, voor een eventuele date. De kandidaten gaan dit jaar naar de Filipijnen. Marieke vervangt Dennis Weening, die het eerste VIP-seizoen voor zijn rekening nam. Eerder presenteerde Nicolette Kluijver de 'normale' editie van Adam zkt. Eva.

Vorig jaar deden voormalig zwemster Inge de Bruijn, die in haar volledige blote niks te zien was en diende als fapvoer voor de rechtgeaarde zolderautist, presentator en acteur Curt Fortin, realityster Kasia Dolkowska, B-Brave-zanger Cassius Verbond, musicalster Chaira Borderslee en Sterretje uit Oh Oh Cherso mee. Geen van hen vond naakt op het eiland zijn of haar grote liefde, wat verder weinig verrassend is.

Voor wie Dewi niet (meer) kent; zo zag ze eruit ten tijde van Idols.

Dewi toen ze nog lekker was
Dewi toen ze nog lekker was

Inmiddels ziet ze er helaas een klein beetje anders uit...

Dewi Pechler uit de kleren voor Adam zkt. Eva
Denk de kleren weg en je kunt heel Adam zkt Eva overslaan!! (Foto: BuzzE)

Meer balanswijzigingen Hearthstone gepland

Je hoeft niemand die Hearthstone speelt te vertellen dat de huidige meta goed in balans is. Hoewel de problemen met Shudderwock al worden aangepakt, was dat eigenlijk niet eens het probleem.

Onder andere Warlock en Paladin zijn veel grotere zorgen voor vele spelers. Ook Blizzard heeft nu toegegeven dat de huidige meta niet goed is en gaat een aantal balanswijzigingen doorvoeren na afloop van de HCT playoffs. Deze duren nog tot het einde van mei.

We weten nog niet welke, laat staan hoeveel, wijzigingen Blizzard van plan is door te voeren, maar dat er actie ondernomen wordt is hiermee een feit.

Pepita maakt kutkunst met kutbloed: #FreeBleeding voor gevorderden

Afgelopen week vertelden we je al over ene mevrouw Verstappen, die zich graag heerlijk insmeert met haar menstruatiebloed en het graag lekker langs de binnenkant van haar dijen laat lopen tijdens een wandelingetje door het stadspark, ook bekend als #FreeBleeding. Dat werd meteen gevolgd door de satirische mannelijke variant daarop: het #FreeCumming.

Er blijken echter meer knettergekkies rond te lopen. Zo is er Pepita Aarts (22). Pepita Aarts studeert aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en is zo'n alternatief type dat ze graag haar menstruatiebloed opvangt en er geweldige kunstwerkjes van schildert. Volgens Pepita is dat helemaal niet vies, waarschijnlijk omdat ze geen benul heeft van de mogelijke gevaren van bloed.

Pepita deed haar inspiratie op toen ze een jaar geleden wakker werd en ze ongesteld was geworden. De vlek die ze toen zag deed haar denken aan een rorschachtest, mogelijk vanuit eigen ervaring omdat het een psychologische test is die gebruikt wordt om te kijken hoe het mentaal met je gaat. 

Overigens voelt Pepita zich, hoe kan het ook anders, feminist. Haar klasgenoten zijn naar Pepita toe verdeeld. De een vindt het wanstaltig, de ander geweldig. Hoewel je zou kunnen vermoeden dat achter haar rug om vrijwel iedereen het wanstaltig en onhygiënisch zal vinden.

Voorbeelden van Pepita's kutkunst vind je hier

Trump haalt uit naar critici beoogd CIA-chef

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het opgenomen voor de beoogde nieuwe directeur van de CIA, Gina Haspel. "Ze kreeg kritiek omdat ze terroristen te hard heeft aangepakt", concludeerde de president op Twitter.

Trump wil dat Haspel de CIA gaat leiden, maar haar benoeming moet worden goedgekeurd door de Senaat. Haspel zou vorige week hebben overwogen haar kandidatuur voor de post in te trekken. Ze vreesde volgens bronnen van Amerikaanse media dat de reputatie van de CIA schade zou oplopen bij een politiek gevecht over haar aanstelling.

De kritiek op Haspel richt zich op haar betrokkenheid bij het omstreden ondervragings- en detentieprogramma van de inlichtingendienst, dat na de aanslagen van 9/11 in het leven werd geroepen. Haspel zou in 2002 de leiding hebben gehad over een geheime CIA-gevangenis in Thailand, waar toen zeker één verdachte is gewaterboard.

Trump haalde in zijn tweet uit naar critici van zijn kandidaat: "De Democraten willen haar weghebben omdat ze te hard optreedt tegen terrorisme", klaagde de president. Hij sloot zijn bericht af met "win Gina".

Trump haalt uit naar critici beoogd CIA-chef
Trump haalt uit naar critici beoogd CIA-chef (Foto: ANP)

Williams blijft voor op Higgins in finale WK Snooker

Mark Williams is nog drie frames verwijderd van de wereldtitel in het snooker. De Welshman heeft zijn voorsprong op John Higgins vergroot en staat met 15-10 voor. Vanavond valt de beslissing in de finale. 

Williams ging de laatste dag van het WK in met een 10-7 voorsprong op Higgins. De eerste vier frames van de middagsessie waren voor The Welsh Wonder en hij maakte in ieder frame minimaal een break van 50 punten. Higgins kwam vervolgens terug in de wedstrijd en leek zelfs op weg naar een maximale 147-break. Na de tiende zwarte bal ging het echter mis, maar hij kwam wel terug tot 14-10. 

Het laatste frame van de middag was alsnog voor Williams waardoor hij een voorsprong heeft van vijf frames. De laatste sessie start om 20.00 uur vanavond. Mocht Williams winnen, dan is hij de oudste wereldkampioen sinds 1978. Bovendien maakt het zijn comeback compleet. Vorig jaar miste hij zelfs het WK en overwoog serieus om te stoppen. Dit jaar won hij voor het eerst in zes jaar weer een toernooi en kan na 2000 en 2003 voor de derde keer werldkampioen worden. 

Winston Post in Soof de musical

Winston Post heeft een rol te pakken in de musicalversie van Soof. Hij speelt Jim, het personage dat in de film werd neergezet door Dan Karaty.

"Het stond hoog op mijn bucketlist om het theater weer in te gaan", zegt Winston in een reactie. "Soof is een heerlijk verhaal. En de musical bevat veel goede nieuwe theateringrediënten. Het publiek zit letterlijk in de keuken van Soof."

Eerder werd al bekend dat Maike Boerdam de hoofdrol speelt. Andere rollen zijn voor Noël van Santen, Juul Vrijdag en Julia Nauta. Soof de musical gaat op 18 november in première in Breda en is daarna in het hele land te zien.

Winston Post in Soof de musical
Winston Post in Soof de musical (Foto: BuzzE)

RD plaatst ook andere homoadvertentie niet

Het Reformatorisch Dagblad heeft een omstreden advertentie over homorelaties afgewezen. De advertentie was bedoeld als een reactie op een eind maart bij de krant verspreide flyer. Daarop stond een advertentie van het kledingbedrijf Suitsupply van zoenende mannen maar op de flyer met een groot rood kruis erdoorheen.

De flyer, van de christelijke stichting Civitas Christiana, was een protest tegen 'de onsmakelijke reclame' van Suitsupply. Naar aanleiding daarvan was activist Jasper Klapwijk een crowdfundingsactie begonnen om een advertentie in het RD te krijgen die positief was over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Krant en Klapwijk hadden er overleg over. Maar de krant plaatst deze advertentie dus toch niet.

Commercieel manager Cees Hovius: ,,De advertentie heeft het over onvoorwaardelijke liefde en suggereert daarmee dat er ook intieme liefdesrelaties moeten kunnen bestaan tussen mensen van hetzelfde geslacht." En: ,,Naar onze overtuiging biedt de Bijbel alleen ruimte aan deze liefdesrelaties binnen een huwelijk tussen man en vrouw. Daarom moeten we de advertentie afwijzen."

RD plaatst ook andere homoadvertentie niet
RD plaatst ook andere homoadvertentie niet (Foto: ANP)

Bertens overtuigend naar achtste finales Madrid

Op het graveltoernooi van van Madrid heeft Kiki Bertens zich geplaatst voor de achtste finales. De nummer twintig van de wereld won in twee sets van Anastasija Sevastova uit Letland: 6-1, 6-4.

Bertens kwam in haar partij niet in de problemen tegen Sevastova, nummer zeventien van de wereldranglijst. De Nederlandse won de eerste set makkelijk met 6-1 en ook in de tweede set kwam ze al snel op een ruime voorsprong. Op 5-2 mocht Bertens serveren voor de wedstrijd, maar de Letse kwam nog terug tot 5-4. In de tiende game van de tweede set lukte het alsnog om de wedstrijd uit te serveren.

In de achtste finales speelt Bertens tegen Caroline Wozniacki. De Deense, nummer twee van de wereldranglijst, was in haar tweede ronde in drie sets te sterk voor de Australische Ashleigh Barty.

'Ajax veegt miljoenenbod op Neres van tafel'

Ajax heeft een bod van 28 miljoen euro op David Neres naast zich neergelegd. Een grote club uit de Bundesliga wil de Braziliaan graag overnemen.

Dat meldt Voetbal International maandag. Om welke club het gaat, is niet bekend. Ajax heeft de Duitse ploeg naar verluidt laten weten dat Neres komende zomer niet mag vertrekken. De 21-jarige buitenspeler kwam in januari 2017 voor twaalf miljoen euro over van São Paulo.

Ajax gaf Neres destijds een contract tot medio 2021, waardoor de club een flinke transfersom kan vragen. Met veertien goals in alle competities was de Zuid-Amerikaan dit seizoen clubtopscorer van de Amsterdammers.

Ondertussen is van Justin Kluivert zijn toekomst in de Johan Cruijff ArenA nog steeds onduidelijk. Ajax hoopt zijn contract, dat volgend jaar afloopt, open te breken en te verlengen. Zelf lijkt de 19-jarige vleugelaanvaller echter te mikken op een transfer naar het buitenland.

Kuipers krijgt leiding over Europa League-finale

Björn Kuipers is aangesteld als scheidsrechter voor de Europa League-finale tussen Olympique Marseille en Atlético Madrid.

De 45-jarige scheidsrechter krijgt op 16 mei de assistentie van zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra, waar Danny Makkelie en Pol van Boekel de vijfde en zes officials zullen zijn.

"Ik ben ontzettend trots", laat Kuipers weten in een reactie op de officiële website van de KNVB. "Dit is een prachtige beloning op een goed seizoen."

Het is voor Kuipers de tweede keer dat hij de Europa League-finale mag fluiten. In 2013 had hij de leiding over de wedstrijd tussen Benfica en Chelsea. "Het is geweldig dat ik opnieuw een Europa League-finale mag fluiten. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op."

Eind maart werd al bekend dat Kuipers en zijn vaste assistenten Van Roekel en Zeinstra komende zomer actief zullen zijn op het WK in Rusland. Kuipers is daar één van de tien Europese scheidsrechters.

Thanos komt naar Fortnite: Battle Royale

Fortnite komt met een samenwerking met Marvel. Vanaf morgen komt er een tijdelijk event in de game waarin Thanos, slechterik uit Avengers: Infinity War, zijn opwachting maakt. Nee, hieronder volgen geen spoilers voor Infinity War, wees gerust.

Via ew weten we ook al de details. In Fortnite: Battle Royale, waarin 100 spelers het tegen elkaar opnemen, wordt in de nieuwe, tijdelijk modus 'Infinity Gauntlet Limited Time Mashup' de Infinity Gauntlet ergens op het speelveld geplaatst. Wie deze vindt en oppakt, transformeert in Thanos zelf. Waar de Infinity Gauntlet geplaatst wordt en wat Thanos precies kan, is nog onduidelijk.

Het past in ieder geval bij het thema van seizoen 4, dat een focus plaatst op superhelden en cinema.

Heibel in Lissabon over mediaboycot Waylon

Zanger Waylon heeft het in de aanloop naar het Eurovisiesongfestival aan de stok gekregen met de verslaggevers van het AD en De Telegraaf. Hij wil de meegereisde journalisten van beide kranten niet meer te woord staan in Lissabon.

"Je steekt je nek uit voor je land. En dan zou het leuk zijn als iedereen die daarin meegaat ook zijn nek uitsteekt en in ieder geval probeert het op een positieve manier te benaderen. Dat kunnen deze twee niet. Dan moet je gewoon kappen", zegt de zanger van de Nederlandse inzending Outlaw In 'Em in een video van RTL Boulevard.

Waylon legt op Instagram uit dat hij vindt dat zijn manager vorig jaar op een nare manier is beledigd. De krant wilde destijds weten wat er waar was van het gerucht dat Waylon opnieuw zou meedoen aan het liedjesfestijn, maar de manager hield zich op de vlakte, waarna boze appjes volgden die Waylon maandag publiceerde op Instagram. Waylon eiste in Lissabon excuses, maar kreeg die niet van het AD. "Dan moet je oprotten", zegt Waylon. De zanger ontkent dat hij niet tegen kritiek kan. "Je mag absoluut kritiek hebben, maar dit gaat verder dan dat."

Heibel in Lissabon over mediaboycot Waylon
Heibel in Lissabon over mediaboycot Waylon (Foto: BuzzE)

'Agente klust bij als winkeldievegge'

De leiding van de politie Oost Nederland heeft op woensdag 2 mei een medewerkster uit die eenheid buiten functie gesteld. Ze wordt verdacht van ernstig plichtsverzuim. De medewerkster wordt ervan verdacht dat ze in privétijd meerdere keren winkeldiefstal heeft gepleegd.

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten onderzoekt deze ernstige vorm van plichtsverzuim. Ook wordt een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de medewerkster. Gedurende deze onderzoeken is de medewerkster buiten functie gesteld en heeft ze geen toegang tot gebouwen en systemen.

Zatlap sleept hond achter trike mee

Agenten hebben samen met omstanders en collega’s van de Koninklijke Marechaussee een 58-jarige man uit Hoogerheide opgepakt. De man reed, onder invloed van alcohol, kilometers lang met een hond achter zijn trike gebonden door Hoogerheide.

De meldkamer kreeg op zondag 6 mei rond 22.00 uur een melding binnen dat de verdachte met het dier rondreed. Vermoedelijk was hij vanaf de Antwerpsestaatweg in Bergen op Zoom binnendoor naar Hoogerheide gereden op zijn trike. Achter die trike had hij zijn hond vastgebonden. Omstanders spraken de man aan op zijn gedrag, maar dat had geen effect. Uiteindelijk hebben omstanders hem omsingeld op de kruising Groeneweg/Langesteen en kon hij worden aangehouden.

De hond is in beslag genomen en naar een dierenarts gebracht. De man zou tijdens zijn rit ook nog twee auto’s beschadigd hebben. Een blaastest wees uit dat de man onder invloed van alcohol was. De trike is in beslag genomen. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek. Hij wordt verdacht van rijden onder invloed, overtreding van de dierenwelzijnswet en het verlaten van een plaats ongeval.

Zatlap sleept hond achter trike mee (Foto: stockfoto politie.nl)
Zatlap sleept hond achter trike mee (Foto: stockfoto politie.nl)

Niantic komt met tweede poging Pokémon GO Fest

Vorig jaar organiseerde Niantic het eerste Pokémon GO Fest, een festival in het Lincoln Park in Chicago waar spelers en fans van Pokémon GO samenkwamen voor de gezelligheid en natuurlijk om Pokémon te vangen.

Het evenement was echter een blamage. Spelers konden dankzij grote serverproblemen niet inloggen of werden de game steeds uitgegooid en de aanwezigen raakten dan ook snel gefrustreerd. De CEO werd uitgejoeld toen hij het podium bekwam, livestreams werkten slecht en al snel dropen mensen af. Uiteindelijk werd er aan veel mensen hun geld teruggegeven. Onderstaande video laat goed zien hoe en wat er precies gebeurde.

Toch komt Niantic dit jaar weer met Pokémon GO Fest. Op 14 en 15 juli vindt het Pokémon Go Fest 2018: A walk in the Park plaats in Lincoln Park in Chicago. Voor ons Europeanen die Chicago net te ver vinden, wordt er ook in Duitsland een evenement georganiseerd. Van 30 juni tot en met 1 juli is er in Dortmund een Safari Zone-event gepland in het Westfalenpark. Meer details over de invulling hiervan volgt op een later moment.

Nintendo op zoek naar leveldesigner Zelda

Vond je de afwezigheid van echte, grote kerkers in Breath of the Wild maar niets? Ben je in staat om een watertempel 2.0 te ontwerpen? Dan heeft Nintendo wellicht de vacature voor jou.

Nintendo is namelijk op zoek naar een leveldesigner die zich bezig gaat houden met The Legend of Zelda. De verantwoordelijkheden van de designer zijn het creëren van kerkers, de landkaart, cutscenes en vijanden. Je moet er alleen wel voor naar Kyoto en basiskennis Japans is ook handig. Nintendo neemt echter de emigratie- en huizingskosten op zich, net als de dagelijkse reiskosten. Om te reageren ga je naar Nintendo’s vacaturepagina, die overigens al direct volledig in het Japans is.

Hoewel het twijfelachtig is dat de geschikte kandidaat op FOK! gevonden wordt, geeft deze vacature in ieder geval aan dat Nintendo serieus bezig is met een nieuwe game in de Zelda-serie.

The Legend of Zelda

'Deus Ex is niet dood'

In augustus is het twee jaar geleden dat Deus Ex: Mankind Divided uitkwam, maar de cyberpunk RPG-serie is verre van dood. Dat heeft David Anfossi, studiobaas van Eidos Montreal, aangegeven in een interview met Electric Playground.

In januari 2017 werd al bekendgemaakt dat Deus Ex op pauze gezet zou worden, omdat Eidos Montreal druk bezig is met andere titels. De tegenvallende resultaten van Mankind Divided hebben ongetwijfeld ook een rol gespeeld. De studio is Deus Ex echter niet vergeten. Ze moeten alleen goed nadenken over de toekomst van de populaire serie en hierin de correcte keuzes maken, aldus Anfossi. Deus Ex heeft nog altijd een plekje in zijn hart.

Of en wanneer we nieuws mogen verwachten over een nieuw deel in de serie is niet bekend. Momenteel werkt de studio aan een nieuwe Tomb Raider, die op 14 september uitkomt. Daarnaast schijnen ze mee te werken aan een Avengers-game en zelf ook nog een Guardians of the Galaxy-game in de pijpleiding te hebben.

deus ex mankind divided

Air France-KLM gaat neer op kalm Damrak

De Europese beurzen lieten maandag weinig beweging zien. De handel verliep relatief rustig aangezien de belangrijke Londense beurs gesloten bleef. Op het Damrak kreeg Air France-KLM harde klappen na het aangekondigde vertrek van topman Jean-Marc Janaillac. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed het grootste koersverlies in jaren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur nagenoeg onveranderd op 555,76 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 788,73 punten. De beurs in Frankfurt won 0,4 procent en Parijs klom 0,1 procent.

Air France-KLM kelderde na opening bijna 12 procent in de MidKap. Volgens analisten is het voortbestaan van de luchtvaartcombinatie uitdagender geworden na het vertrek van de topman. Janaillac had zijn lot verbonden aan de uitkomst van een stemming over het finale loonbod aan de werknemers van Air France. Het aandeel verloor vrijdag al flink na teleurstellende cijfers en een waarschuwing voor de rest van het jaar vanwege de stakingen bij Air France.

De Franse minister van Financiën en Economie Bruno Le Maire heeft bovendien aangegeven Air France-KLM niet te zullen redden wanneer zij in een crisis terecht komen.

Nestlé
Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was metalenspecialist AMG met een plus van 2 procent. Technologiegroep TKH (min 1,8 procent) noteerde ex-dividend. In de AEX noteerde Philips (min 2,1 procent) ex-dividend. Biotechnoloog Galapagos ging aan kop met een winst van meer dan 1 procent.

In Zürich klom Nestlé 0,8 procent. Het Zwitserse levensmiddelenconcern gaat wereldwijd de producten van Starbucks verkopen buiten de filialen van de populaire Amerikaanse koffieketen. De eigenaar van Nespresso en Nescafé betaalt Starbucks eenmalig 7,2 miljard dollar voor de samenwerking.

Hannover Re won ruim 1 procent in Frankfurt. De Duitse herverzekeraar bevestigde zijn winstdoelstellingen voor het lopende jaar.

Euro
Ook de olieprijzen werden in de gaten gehouden. De Amerikaanse president Donald Trump beslist deze week of hij de nucleaire deal van zijn voorganger Barack Obama met Iran uit 2015 in ere houdt. Trump zinspeelt al tijden op hernieuwde sancties tegen het land, dat hij ervan verdenkt heimelijk aan kernwapens te werken.

De dreiging van nieuwe economische sancties tegen Iran stuwde de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 70,45 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds november 2014. Brentolie steeg 0,9 procent in prijs tot 75,57 dollar per vat. De euro was 1,1927 dollar waard, tegen 1,1938 dollar op vrijdag. 

Air France-KLM afgestraft op kalm Damrak
Air France-KLM afgestraft op kalm Damrak (Foto: ANP)

'Hypotheekakte het meest onleesbare document'

De hypotheekakte is een van de onbegrijpelijkste documenten op Nederlands taalgebied. De teksten staan bol van jargon en juridische termen, bevatten te veel informatie per zin, onnodige hulpwerkwoorden en passieve vormen. Dat concluderen taalwetenschappers van de Universiteit Utrecht.

Behalve dat er vaak moeilijke woorden in staan, zijn zinnen veelal te lang, stellen de onderzoekers vast. Zelfs verkiezingsprogramma's en onderzoeksartikelen worden volgens hen bondiger opgeschreven.

De taaldeskundigen onderzochten 42 hypotheekaktes van 21 geldverstrekkers.

Zij probeerden de teksten te versimpelen door moeilijke woorden te vervangen, tussenkopjes toe te voegen en zinnen in stukken te hakken. Toch had dit maar een beperkt effect om de teksten leesbaarder te maken. Slechts 69 procent van de respondenten begreep de nieuwe tekst, tegen 57 procent die de oude akte begreep. De taalwetenschappers willen daarom om tafel met Vereniging Eigen Huis, geldverstrekkers en toezichthouder AFM om iets te doen aan de onleesbare teksten.

'Hypotheekakte het meest onleesbare document'
'Hypotheekakte het meest onleesbare document' (Foto: ANP)

'Australië is massamoordcomplot en bestaat niet'

Het aluhoedje van de week ging vorige week naar deze meneer, die ervan overtuigd is dat de maan op een kilometer of drie van de aarde staat. Dit keer hebben we een nieuwe winnaar, of eigenlijk een hele groep winnaars: de Flat Earthers, gefeliciteerd!

Deze mensen, altijd goed voor wat lekkere samenzweringen, geloven dat de aarde plat is. Ja, die mensen bestaan. Maar GPS-gegevens dan? Nep. Maar foto's vanuit de ruimte dan? Nep. Maar waarom verdwijnen bergen aan de horizon als de afstand groter wordt? Nep Gewoon, daarom.

Nee, echt sterk in de argumenten staan deze dames en heren niet, maar dit keer hebben ze toch wel een bijzonder geloofwaardige theorie: Australië bestaat helemaal niet! Sterker nog, The Land Down Under is verzonnen om de massamoord op 160.000 criminelen in de doofpot te stoppen.

Rondom een Flat Earth-conventie in Groot-Brittannië werd het haarfijn uitgelegd: de Britse regering moest vele duizenden criminelen kwijt en stuurde deze mensen naar Australië, dat dus eigenlijk helemaal niet bestaat. Onderweg werden ze uit de boten gedumpt en stuk voor stuk verdronken ze.

Gedurende een jaar of tachtig werden zo rond de 160.000 Britse criminelen het water in gekieperd, zonder dat ze ooit nog land zagen. Dat zou de bevolking nooit accepteren, dus werd 'Australië' bedacht. Een andere versie van 'Lieverd, konijn Flip is naar een boerderij in een ver land gegaan!' dus.

Nou zijn er genoeg mensen die wel eens naar Australië geweest zijn, of dat in elk geval denken. Helemaal fout, zo zeggen de Flat Earthers. Alle piloten zijn er ook bij betrokken en iedereen die naar Australië gevlogen denkt te zijn is stiekem naar Zuid-Amerika gebracht. Opgelost, slotje.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: open de ogen, mensen! Je wordt bedonderd waar je bij staat.

Ploegauto Astana rijdt bijna verkeersregelaar aan

In de Tour de Yorkshire ging het zondag tijdens de slotetappe bijna behoorlijk fout. Een ploegleidersauto van Astana verkeek zich behoorlijk op een bocht en reed bijna een verkeersregelaar aan.

De beste man kon gelukkig net op tijd wegspringen, alvorens het paaltje waar hij voor stond aan puin gereden werd door de auto. Wie achter het stuur zat is nog niet helemaal duidelijk, maar doorgaans is dat een druk telefonerende, routeboek bekijkende en bidons uitdelende ploegleider.

Honden achtergelaten in hete auto's

Het is al een aantal dagen prachtig weer met hoge temperaturen en dan kun je er donder op zeggen dat er weer mensen zijn die hun trouwe viervoeter in de auto achterlaten.

Zo was het raak in Assendelft, Den Helder, Hoorn, Ursem, Purmerend en Wieringerwerf. De politie heeft meermaals moeten optreden om honden uit hun benarde positie te bevrijden.

Heb je een hond en moet je even weg, wees dan niet zo lui om jouw hond in een oven achter te laten want met een temperatuur die in een auto gemakkelijk oploopt naar 43 graden Celsius mag je het gerust zo noemen.

Het is bovendien bij wet verboden om het welzijn van een dier te benadelen (wat je dus doet zodra je jouw auto met hond en al in de zon plempt) en ook het onhouden van verzorging is strafbaar. Zowel het benadelen van een dier en het onthouden van verzorging worden gezien als misdrijf.

Mocht je vandaag van jouw zolderkamer komen en naar buiten gaan. Schroom niet om 112 of 144 te bellen wanneer je een hond in een auto ziet. Zowel de politie als dierenambulance komen dan langs om het dier te bevrijden en de nodige verzorging te geven. Uiteraard zal er ook een gesprekje worden gevoerd met de hondenbezitter.

Oliveira eerste Portugees in MotoGP

Motorcoureur Miguel Oliveira zal volgend jaar uitkomen in de MotoGP. De nu nog in de Moto2 rijdende Portugees zal uitkomen voor het Tech 3-team, wat na dit jaar overstapt van Yamaha naar KTM. De 23-jarige Oliveira wordt de eerste Portugees ooit op het hoogste niveau in de motorsport.

Oliveira racet al nagenoeg zijn hele carrière bij Red Bull KTM. Hij doorliep de Red Bull Rookies Cup, de Moto3 (derde in 2015) en rijdt nu in de Moto2, waar hij terug te vinden is op plek drie, zijn eindklassering van vorig jaar. 

"Ik ben enorm trots dat KTM zo vroeg in het seizoen al genoeg heeft gezien om mij de kans te geven in de MotoGP, wat altijd mijn doel geweest is", reageerde Oliveira. "Ik kan me nu helemaal focussen op het huidige, nog lange seizoen."

Johann Zarco en Pol Espargaro werden onlangs al bevestigd als coureurs voor het fabrieksteam van KTM in 2019. Wie naast Oliveira bij Tech 3 zal rijden is nog niet bekend.

'Black Ops IIII exclusief naar Battle.net'

Volgens anonieme bronnen van Gamingintel is Activision van plan Call of Duty: Black Ops IIII exclusief naar Battle.net te brengen op pc, nadat dit eerder is gedaan met Destiny 2.

Voor Activision zou het geen gekke keuze zijn. Een exclusieve launch op Battle.net zou kosten verminderen die gepaard komen met andere platforms als Steam. Daarnaast was Destiny 2 in termen van eenheden de grootste pc-launch van Activision tot noch toe.

Volgens dezelfde bronnen zijn er ook plannen om cross-platform vrienden toe te staan en ook een vorm van cross-platform gameplay voor de vermoedelijke Battle Royale-modus inBlack Ops IIII. Of dit allemaal waar is, is nog even afwachten.

Black Ops IIII Battle.net

First-person roguelite City of Brass nu verkrijgbaar

De first-person rogue-lite City of Brass is nu voor 19,99 verkrijgbaar op PC, PlayStation 4 en Xbox One. De ontwikkelaar, Uppercut Games, staat bekend voor zijn leden die gewerkt hebben aan de veelgeprezen Bioshock.

In City of Brass kruip je in de huid van een dappere dief gewapend met een kromzwaard en een veelzijdige zweep. Je hakt en slaat je weg door een rijke Arabische stad die is gebaseerd op de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De quests worden willekeurig gegenereerd en omdat het spel permadeath bevat, zullen spelers snel moeten bewegen en zorgvuldig moeten zijn om de schat binnen te halen en te ontsnappen binnen de tijdslimiet.

Bekijk hieronder de launch-trailer.

Noord-Korea wil niet 'zwak' zijn

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vindt dat de Verenigde Staten moeten ophouden Noord-Korea als zwak af te schilderen. Volgens KCNA, de spreekbuis van het regime, drijven de Amerikanen zo nodeloos de spanning op in aanloop naar de topontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un.

Het persagentschap schrijft dat het niet de internationale sancties en de dreiging van Amerikaans militair ingrijpen zijn die Noord-Korea aan de onderhandelingstafel brengen, maar "de dapperheid, het patriottisme en het leiderschap" van Kim.

Noord-Korea wil niet 'zwak' zijn
Zij zijn groot en ik ook, dat is heel eerlijk, oh ja (Foto: ANP)

Voetballer Ntshangase (21) overleden na blikseminslag

Voetballer Luyanda Ntshangase is op slechts 21-jarige leeftijd overleden. De Zuid-Afrikaanse middenvelder van Premiership-club Maritzburg United werd op 1 maart tijdens een vriendschappelijke wedstrijd getroffen door de bliksem en lag sindsdien in coma, waarbij hij onder meer heftige brandwonden aan de borst had.

Twee teamgenoten werden ook getroffen, maar kwamen er met lichte brandwonden vanaf. Ntshangase maakte twee jaar geleden zijn debuut bij de huidige nummer vier van de Premiership, die op 19 mei ook nog de nationale bekerfinale speelt.

Baby in levensgevaar door softbal op hoofd

In Shell Rock in de Amerikaanse staat Iowa is een baby levensgevaarlijk gewond geraakt. Ouders Lee en Kassy Hovenga zaten met hun zeven weken oude dochter McKenna op een veilige plek in de buurt van het lokale softbalveld, waar Lee een wedstrijd had.

Tijdens een andere wedstrijd ging het echter mis: een softbal werd flink hard geraakt en nog precies de verkeerde kant op ook. Moeder en baby werden geraakt en hoewel het aanvankelijk goed af leek te lopen, bleek niks minder waar.

Op het hoofd van de baby ontstond een flinke bult en ze bleek een schedelbreuk opgelopen te hebben. McKenna werd uiteindelijk per helikopter richting het ziekenhuis vervoerd, waar ze inmiddels al twee beroertes heeft gehad.

Op het moment is de situatie van het kindje stabiel, maar over haar toekomst kunnen artsen nog niks zeggen. De familie, die een crowdfundingsactie gestart is om de behandeling te betalen, neemt overigens niemand iets kwalijk: "Ongelukken gebeuren nou eenmaal en dit is een vreselijk voorbeeld."

Battletech

Harebrained schemes heeft wel de nodige ervaring wanneer het gaat om het tot leven brengen van tabletops op pc, getuige  hun succesvolle Shadowrun­­-games. Nu is het de beurt aan Battletech, gebaseerd op de gelijknamige tabletop, waarbij je met gigantische 'mechs over het veld stampt en vijandige facties en piraten in de as probeert te leggen.

Basketballers AEK Athene winnen Champions League

De basketballers van AEK Athene hebben de Champions League gewonnen. Het was de tweede editie van het clubtoernooi, wat georganiseerd wordt door basketbalbond FIBA Europe en een - eerlijk is eerlijk, iets minder sterke - tegenhanger is van de prestigieuze en concurrerende EuroLeague.

De Final Four van de Champions League werd gespeeld in Athene en de thuisploeg won er in de halve finales van UCAM Murcia, met de Nederlander Charlon Kloof in de gelederen. Na een spannend duel wonnen de Grieken met 77-75, terwijl AS Monaco, de nummer drie van vorig jaar, met 87-65 veel te sterk was voor het Duitse MHP Riesen Ludwigsburg.

In de finale stonden Athene en Monaco dus tegenover elkaar en voor bijna achttienduizend toeschouwers had de thuisploeg vanaf de allereerste score een voorsprong. Die werd nooit echt groot en de Monegasken bleven constant in het spoor, maar Athene hield stand en veroverde met 100-94 de titel.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Brouwer/Meeuwsen verslaan wereldkampioenen en pakken titel

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben het sterkbezette viersterrentoernooi in Huntington Beach gewonnen. Dat is bijzonder, want sinds de Noren Jan Kvalheim en Bjorn Maaseide in Hermosa Beach in 1996 won geen enkel Europees duo nog een FIVB-toernooi op Amerikaans zand.

In de finale nam het Nederlandse duo het op tegen niemand minder dan Evandro Gonçalves en André Stein, de Braziliaanse wereldkampioenen. Die overrompelen hun tegenstanders vaak met brute kracht, maar het waren juist Brouwer en Meeuwsen die de Brazilianen op kracht en met onder meer vier aces kansloos lieten: 21-16, 21-15. 

In het double elimination-toernooi verloren Brouwer en Meeuwsen hun tweede duel, waarna ze er zeven op rij wonnen, waaronder twee keer drie op een dag. "Pff, mijn benen...je wilt nu niet in mijn schoenen staan", pufte Brouwer. "Ik denk dat ik wat hulp nodig ga hebben om het podium op te stappen."

Cafés Tiel laten alleen Nederlands sprekenden toe

Discriminatie, of een toegestaan selectiecriterium voor een besloten club? Dat valt nog te bezien, maar twee cafés in Tiel hebben na problemen met Poolse arbeidsmigranten bezoekers verplicht Nederlands te spreken. Het gaat om café De Tijd en danscafé De Kikker.

Wil je naar binnen? Dan moet je een identiteitskaart tonen en 'goedenavond' zeggen. Daarbij maakt eigenaar Christjan Ernste de kanttekening dat Polen en andere migranten die gewoon Nederlands spreken en begrijpen zonder probleem naar binnen mogen. Van discriminatie op basis van afkomst, etniciteit, religie, geaardheid of wat dan ook is geen sprake: "Het gaat ons er echt om dat je elkaar kunt verstaan."

Taalproblemen zouden volgens de uitbater mede de oorzaak zijn van onenigheden. Een bureau dat voor zestien gemeenten in Gelderland-Zuid discriminatieklachten behandelt, vermoedt dat de Wet Gelijke Behandeling wordt overtreden.

Danscafé de Kikker (foto: Google)
Danscafé de Kikker (foto: Google)

RIVM stapt per direct uit tabakscommissies

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stapt per direct uit de NEN/CEN/ISO commissie tabak en e-sigaretten. Een belangrijke reden daarvoor is de grote invloed van de tabaksindustrie binnen deze commissies, waardoor de nadruk te weinig ligt op bescherming van de volksgezondheid. Het RIVM blijft wel actief in andere NEN, CEN en ISO commissies, die zich richten op andere onderwerpen dan tabak.

Het RIVM werd zes jaar geleden lid van de zogenoemde werkgroepen tabak. Behalve het RIVM en de NVWA zaten circa acht afgevaardigden van de tabaksindustrie in de werkgroepen tabak. Die scheve verhouding is door de jaren heen steeds meer gaan knellen. Een rol hierbij speelt het WHO Kaderverdrag inzake Tabaksontmoediging, dat erop wijst dat de belangen van de tabaksindustrie niet verenigbaar zijn met die van de volksgezondheid.

Een andere reden om uit de commissies tabak en e-sigaretten te stappen, is het feit dat er inmiddels andere methodes dan de ISO-methode zijn om de inhoud en emissies van sigaretten en daaraan gerelateerde producten te onderzoeken. Die zijn ontwikkeld door WHO TobLabNet, dat onafhankelijk van de tabaksindustrie methoden ontwikkelt en valideert. Het RIVM kan als lid van het TobLabNet daar kennis halen en kennis delen. Het RIVM beschikt zelf ook over veel kennis van methodenontwikkeling en validatie. Het RIVM zal wettelijk voorgeschreven ISO-methoden nog wel blijven gebruiken om te controleren of de producten aan de eisen in de wet voldoen.

Verder speelt volgens het RIVM de voortschrijdende maatschappelijk inzichten over de invloed van de tabaksindustrie op het tabaksbeleid een rol bij de beslissing van het RIVM om uit de tabakscommissie te stappen. “Het is al met al een optelsom”, zegt Annemiek van Bolhuis, directeur Volksgezondheid en Zorg van het RIVM. “We hebben geprobeerd om als lid in de commissies de volksgezondheid te dienen, maar de dominantie van de industrie was daarvoor te groot. Nu we via een andere weg, namelijk TobLabNet, dat wel kunnen, is deze stap de beste.”

Hoe zet ik de hele groene sport bullshit uit op fok

Soms krijgen we een enorme schreeuw om hulp op de verkeerde plek. In plaats van in de mail stelt iemand zijn vraag dan in de submit, zonder de eigen gebruikersnaam te noemen. Op zo'n moment kunnen wij die persoon niet bereiken om hem of haar van een antwoord te voorzien. Deze noodkreet kwam echter diep uit iemands hart, zo lijkt het.

Het bericht van ene Rbo, met als titel 'Hoe zet ik de hele groene sport bullshit uit op fok', luidt:
Alstublieft, ik kom al meer dan 10 jaar op fok, hoe filter ik de groene berichten? Plzzplzplz ik ben er bijna klaar mee! Hoe???

En daarop ga ik het antwoord hier geven. Het geldt voor alle onderwerpen overigens, maar als voorbeeld gebruiken we hier dus even die uit de vraag; sport.

Voor de eerste stappen is het niet nodig te zijn ingelogd. Die hebben betrekking op de update trackers. De kolom met items aan de linkerkant van je scherm.

'Inspectie moet IJ-veren onderzoeken'

De Maatschappij Voor Beter OV wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport een onderzoek instelt naar de veerdiensten in Amsterdam. Zondagmiddag raakten dertien mensen gewond toen een veerpont over het IJ hard tegen de De Ruijterkade bij het Centraal Station aanvoer.

Volgens de reizigersorganisatie zijn er de laatste tijd meer incidenten geweest waarbij ponten in harde aanraking kwamen met de kades. Ook zou een veerpont midden op het IJ stuurloos zijn geraakt. "Omdat dit ongeval er eentje is in een langere reeks van incidenten, moet ik helaas tot de slotsom komen dat het GVB niet in staat is gebleken zelf de veiligheid van zijn veerdiensten afdoende te waarborgen", schrijft oprichter Rikus Spithorst op de website van de organisatie.

'Inspectie moet IJ-veren onderzoeken'
'Inspectie moet IJ-veren onderzoeken' (Foto: ANP)

Williams breidt voorsprong tegen Higgins uit in finale WK snooker

Mark Williams heeft zijn voorsprong op John Higgins in de finale van het wereldkampioenschap snooker uitgebreid. Na de eerste dag staat het 10-7 voor de Welsh Potting Machine

De tweede sessie begon met een 5-3 voorsprong voor Williams en hij pakte direct het eerste frame. Het was vervolgens aan Higgins om mede met een break van 118 op 7-7 op gelijke hoogte te komen. Het slot van de sessie was echter weer voor Williams waardoor hij 10-7 voor kwam. 

De finale gaat maandagmiddag om 15.00 uur Nederlandse tijd verder. De speler die achttien frames wint mag zich wereldkampioen noemen. 

Hezbollah stevent af op verkiezingsoverwinning

Volgens voorlopige uitslagen heeft de sjiitische beweging Hezbollah de parlementsverkiezingen in Libanon gewonnen. Volgens Libanese media slepen Hezbollah en de kleine christelijke en soennitische partijen die de beweging steunen meer dan de helft van de 128 zetels in de wacht.

De partij van de zittende premier Saad al-Hariri verloor zetels, maar blijft wel de grootste soennitische partij. Hariri is daarmee de belangrijkste kanshebber om ook de volgende regering te leiden, want de premier moet bij wet soennitisch zijn.

Het was zondag voor het eerst sinds 2009 dat Libanezen naar de stembus konden. Wegens de burgeroorlog in buurland Syrië en politieke onrust in eigen land werden de verkiezingen twee keer uitgesteld. De definitieve uitslag wordt later op maandag verwacht.

Hezbollah stevent af op verkiezingsoverwinning
Hezbollah stevent af op verkiezingsoverwinning (Foto: ANP)

Van Gerwen blaast Wade weg in finale European Darts Grand Prix.

Michael van Gerwen heeft zondagavond opnieuw een EuroTour-event gewonnen. De Nederlander versloeg in de finale van de European Darts Grand Prix James Wade met 8-3. Dat deed de groene sloopkogel Gerwen met een gemiddelde van 110,87.

Van Gerwen brak Wade direct in de eerste leg en hield zo een krappe voorsprong op de Engelsman. Bij een stand van 5-3 werd The Machine twee keer op rij gebroken en zo kon de tweevoudig wereldkampioen eenvoudig winnen. Het is voor de Groene Sloopkogel al weer de tiende titel dit jaar. 

Wade was in de halve finales nog te sterk voor Danny Noppert. De Nop kwam snel 0-4 achter en liep toen achter de feiten aan. Het werd 7-3 voor Wade. Het was de eerste halve finale voor Noppert op de Euro Tour. Volgende week komt de Euro Tour naar Nederland. De Dutch Dart Masters wordt in Zwolle gespeeld. 

Uitslagen European Darts Grand Prix - Kwartfinales
Michael Van Gerwen 6-4 Dave Chisnall
Jamie Lewis 2-6 Michael Smith
Danny Noppert 6-5 Joe Cullen
Simon Whitlock 3-6 James Wade

Halve finales
Michael Van Gerwen 7-0 Michael Smith
Danny Noppert 3-7 James Wade

Finale
Michael Van Gerwen 8-3 James Wade

Canadese en Russische ijshockeyers halen hard uit op WK

Op het WK ijshockey in Denemarken hebben Rusland en Canada zondag hard uitgehaald. De olympisch kampioenen uit Rusland, nu aangevuld met het nodige NHL-geweld, liet weinig heel van Oostenrijk, dat vooral spelers uit de eigen EBEL League heeft meegenomen: 7-0, met goals van zeven spelers.

Canada hield eveneens flink huis en wel tegen Zuid-Korea. De arme Koreaanse ploeg kreeg bij elke zucht al een schot op doel te verwerken en maar liefst negen Canadese spelers wisten dat om te zetten in een goal. De jonge Tyson Jost van de Colorado Avalanche scoorde twee keer, wat de eindstand op een pijnlijke 10-0 bepaalde.

Het sterke Zweden, een van de voornaamste outsiders voor de wereldtitel, wist met de nodige moeite af te rekenen met Tsjechië: 3-2, onder meer door een goal en twee asissts van Rickard Rakell van de Anaheim Ducks. Noorwegen gaf tegen Duitsland een 2-0, 3-2 en 4-3 voorsprong weg, maar goalie Henrik Haukeland schitterde in de shootouts en hielp de Noren zo alsnog naar de winst.

Finland boekte een nog simpeler zege op Letland dan vooraf verwacht. De jonge Sebastian Aho van de Carolina Hurricanes schitterde met twee goals en vier assists, terwijl ook zijn Hurricanes-teamgenoot Teuvo Teräväinen twee goals scoorde, net als Veli-Matti Savinainen. Finland won uiteindelijk met 8-1. Zwitserland dompelde de Slowaken tot slot in rouw: een dag na de pijnlijke nederlaag tegen Tsjechië gingen het ijshockeygekke land met 2-0 onderuit tegen de Zwitsers.

Canada verplettert het arme Zuid-Korea (Bron: YouTube)

NBA: Rockets en Warriors naar 3-1 in tweede ronde play-offs

In de tweede ronde van de play-offs in de NBA hebben de basketballers van de Houston Rockets en de Golden State Warriors een 3-1 voorsprong genomen. 

De Warriors waren op bezoek bij de New Orleans Pelicans vanaf de eerste minuut simpelweg beter. De Pelicans konden aan het einde van het tweede kwart voorzichtig iets terugdoen, maar na de rust gingen de Warriors er gewoon weer vandoor: 92-118, met 38 punten van Kevin Durant.

De Rockets hadden in Salt Lake City tegen de Utah Jazz vanaf de eerste score de leiding en die gaven ze niet weg. Het was allemaal wat minder dominant dan de Warriors en de voorsprong kwam niet boven de twintig punten, maar toch was duidelijk dat de Rockets een relatief simpele zege boekten: 87-100, waarbij Chris Paul en James Harden samen goed waren voor 51 punten.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NASCAR-coureur Harvick wint autistenrace op 'Monster Mile'

NASCAR-coureur Kevin Harvick heeft zondag de Drive for Autism 400 gewonnen, de elfde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series. Die werd verreden op de Dover International Speedway, ook wel de Monster Mile genoemd.

Gedoe in de eerste ronden, met onder meer Michael McDowell en Corey Lajoie, zorgde voor wat oponthoud, maar daarna kon de eerste stage zonder grote problemen uitgereden worden. De stagewinst ging naar Harvick, voor Kyle Busch en Brad Keselowski. Denny Hamlin probeerde de pitstop zo lang mogelijk te rekken en kwam zonder brandstof te zitten op het moment dat de pitstraat gesloten werd wegens de caution na de stage, maar hij kon nog net op de laatste dampen naar binnen komen.

In de tweede stage zette de 59-jarige Derrick Cope zijn auto in de muur, waarodor het hele veld een pitstop kon maken. Harvick was in de tweede helft van de race lang de sterkste en ook Kyle Busch zat goed voorin, maar met een kleine 130 ronden te gaan kende hij een probleem en moest Busch naar binnen. Door zijn probleem kwam de nodige olie op de baan terecht, wat dan weer leidde tot een ietwat langdurige caution.

Kyle Busch in de problemen (Bron: YouTube)

De pitstop tijdens de caution ging niet zo best voor Harvick en bij de herstart was het Ricky Stenhouse Jr die de leiding had, voor Joey Logano en Clint Bowyer. Met 85 ronden te rijden had Bowyer inmiddels ruim de leiding in handen en op dat moment brak de hemel open: het ging regenen, wat gelijk tot een caution leidde, gevolgd door een rode vlag.

De groene vlag werd weer gezwaaid met 75 ronden op de teller en Bowyer behield de leiding, voor Harvick en Daniel Suarez. Harvick nam de leiding een dikke tien ronden later over van Bowyer en daarmee was het gedaan: niemand kwam meer in de buurt van de veteraan, die zijn vierde zege van het seizoen pakte.

Harvick viert de winst (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: weinig verandering

Hallo daar!

Het is en het blijft voorlopig zonnig in ons land.  De temperaturen liggen t/m woensdag tussen de 24 en 28 graden. Op het strand kan het af en toe even iets frisser zijn door de zeewind, en ook op de Wadden blijft het kwik iets achter. De wind is oostelijk en meest matig van kracht. De nachten worden ook geleidelijk warmer en daardoor komen de minima iets boven de 10 graden uit.

Pas op woensdag ontstaan er weer enkele stapelwolken en héél misschien dat er 's avonds of in de nacht een enkele regen- of onweersbui tot ontwikkeling komt. Dat zien we dan wel weer.

Geniet van het mooie weer!

Nederland
 

Geen wolkje (Foto: Stephan5)
Geen wolkje aan de lucht. Ook s'avonds is het prachtig helder. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NHL: Lightning en Golden Knights naar Conference Finals

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning en de Vegas Golden Knights hebben zich in de play-offs in de NHL geplaatst voor de Conference Finals. De Lightning deed dat in het oosten, de Golden Knights strijden in het westen om de titel en een plek in de Stanley Cup-finale.

De Lightning speelde thuis tegen de Boston Bruins en met een 3-1 voorsprong op zak was nog één zege nodig. David Krejci zette de Bruins aanvankelijk op voorsprong, maar Brayden Point en JT Miller brachten de Amalie Arena in de tweede periode in vervoering: 2-1. In de laatste anderhalve minuut maakte Anton Stralman het definitief af door Tampa Bay op 3-1 te schieten met een empty netter, waarmee de plek in de Conference Finals binnen was.

De Golden Knights begonnen in San Jose met een 3-2 stand tegen de Sharks, die nauwelijks een vuist konden maken. Jonathan Audy-Marchessault en Nate Schmidt scoorden in de tweede periode, waarna Cody Eakin het in de derde periode definitief af kon maken namens het dit seizoen in de NHL debuterende team: 0-3 en dus 4-2 eindwinst in de serie.

Tampa Bay speelt tegen de Washington Capitals of Pittsburgh Penguins, waar het nu 3-2 staat in de serie. De Golden Knights nemen het op tegen de Winnipeg Jets of de Nashville Predators, waar het ook 3-2 staat.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

MLB: Torres slaat Yankees naar winst, Cardinals winnen diep in de nacht

De honkballers van de New York Yankees hebben de zoveelste zege van het seizoen bij kunnen schrijven. Thuis tegen de Cleveland Indians kwam de ploeg van Didi Gregorius op een 0-4 achterstand, maar het werd in de laatste twee innings omgedraaid. De Yankees wonnen zo ook het derde en laatste duel van de serie tegen de Indians, die ze in juli weer tegenover zich zullen zien.

Dankzij een single van Brett Gardner en een double van Aaron Judge kwamen de Yankees terug tot 3-4, waarna Neil Walker in de negende inning Aaron Hicks over de thuisplaat sloeg: 4-4. Vervolgens kwam Gleyber Torres aan slag en de 21-jarige Venezolaan sloeg een homerun, met Walker en Giancarlo Stanton op de honken: 7-4 en een walk-off 3-run homerun, waardoor het duel gespeeld was.

In St Louis stonden de Cardinals tegenover de Chicago Cubs en dat werd een lange zit. Onder meer door regenonderbrekingen duurde het duel sowieso al lang, maar doordat het na negen innings 2-2 stond moesten er ook nog extra innings gespeeld worden. Pas in de veertiende inning werd er gescoord: Javier Baez ramde de bal de tribunes in, 2-3 Cubs. 

Daar leek het bij te blijven, zeker nadat twee slagmensen van de Cardinals uitgegooid werden. Dexter Fowler kwam aan slag, kreeg twee strikes te verwerken...en sloeg daarna, met Harrison Bader op het eerste honk, de winnende homerun: 4-3 Cardinals, tegen een uur of één 's nachts. 

Uitslagen MLB zondag
New York Yankees - Cleveland Indians 7-4
New York Mets - Colorado Rockies 2-3
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 1-2
Atlanta Braves - San Francisco Giants 3-4
Washington Nationals - Philadelphia Phillies 5-4
Chicago White Sox - Minnesota Twins 3-5
Milwaukee Brewers - Pittsburgh Pirates 0-9
Kansas City Royals - Detroit Tigers 4-2
Texas Rangers - Boston Red Sox 1-6
Oakland Athletics - Baltimore Orioles 2-1
Arizona Diamondbacks - Houston Astros 3-1
Cincinnati Reds - Miami Marlins 5-8
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 3-0
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 2-8
St.Louis Cardinals - Chicago Cubs 4-3

Yankees - Indians (Bron: YouTube)

Walk-off homer voor Fowler (Bron: YouTube)

Barça voorkomt met tien man nederlaag tegen Real

Barcelona heeft nog altijd niet verloren in dit seizoen van de Primera División. Met tien man hield het in eigen huis stand tegen Real Madrid: 2-2.

Met twee sterrenteams op het veld is het vaak niet eenvoudig om de beste man van de wedstrijd aan te wijzen, maar de slechtste op het veld was zonder enige twijfel scheidsrechter Alejandro José Hernández Hernández. De leidsman gaf kort voor rust terecht rood aan Sergi Roberto, maar verder viel hij vooral op door dingen die hij niet zag. Zo hadden beide ploegen een strafschop kunnen krijgen en ontsnapte Gareth Bale aan rood nadat hij een zware overtreding maakte op Samuel Umtiti. Luis Suarez had een tweede gele kaart moeten krijgen en een doelpunt van Barcelona had mogelijk doorgang moeten vinden waar de scheidsrechter affloot.

Beide teams voelden zich daarom na afloop bestolen, maar voor het publiek was er voldoende te genieten tijdens de Clasico. De grote kanonnen lieten zich allemaal gelden in het affiche waar de voetbalwereld zoals altijd reikhalzend naar uitkeek. De ouverture kwam na negen minuten van Luis Suarez. Hij volleerde de bal keurig in de hoek en had even later zelfs kans op een tweede treffer, maar vond keeper Navas op zijn weg.

Vervolgens was het Cristiano Ronaldo die zich voor de zoveelste keer liet gelden in een treffen tussen de Spaanse grootmachten. Hij rondde na een kwartier spelen een snelle counter beheerst af en maakte zijn achttiende goal in El Clasico, waarmee hij het clubrecord van de legendarische Alfredo Di Stéfano evenaart. Hij schoot daarna nog een keertje voorlangs, maar grote kansen om het record aan te scherpen kreeg hij niet. Na een overtreding raakte hij geblesseerd aan de enkel en na de rust bleef hij in de kleedkamer achter.

Barcelona stond toen al met een man minder, want de scheidsrechter had Sergi Roberto vlak voor de pauze weggestuurd nadat het duel in de blessuretijd van de eerste helft ontspoorde. Sergio Ramos en Suarez vlogen elkaar in de haren, Bale haalde keihard door op Umtiti en Roberto mepte Marcelo. Dat de scheidsrechter hierbij slechts één keer rood gaf, is een klein wonder te noemen.

Gelukkig hielden de ploegen het na rust wat sportiever en liet men enkel de voeten spreken. Met een man minder kwam Barça opnieuw op voorsprong dankzij Lionel Messi. De Argentijn werd keurig bediend door Suarez, die bij die actie niet werd bestraft voor het duwen van Real-verdediger Varane. Even later dacht Messi ook de derde treffer voor de thuisploeg te verzorgen, maar hij zou dat vanuit buitenspelpositie hebben gedaan.

Zodoende bleef Real Madrid in de race en het was Gareth Bale die hard raak schoot voor de 2-2. Hij profiteerde een kwartier voor tijd van een vernuftig balletje van Asensio. De Koninklijke hoopte de numerieke meerderheid om te zetten in een overwinning, claimde een penalty toen Marcelo werd geraakt door Jordi Alba, maar zag dat de scheidsrechter liet doorspelen. In de slotfase ontsnapte het zelfs aan een nederlaag toen Messi twee keer naliet om te scoren.

Kritiek op U2 na tweet over abortusreferendum

Een tweet waarin band U2 inwoners van Ierland opriep om te stemmen over verruiming van de abortuswetgeving in het land, heeft voor veel kritiek gezorgd onder conservatieve fans.

Een flink aantal volgers verklaarde het politieke standpunt van de Ierse band niet los te kunnen zien van hun muziek, en daar dan ook niet meer naar te luisteren. Een enkeling liet zelfs weten alle oude cd's van Bono en zijn band weg te hebben gegooid. Sommige fans vonden de uiting niet rijmen met statements van de bandleden waarin ze aangeven op te komen voor de kwetsbaren in de samenleving.

Abortus is een heet hangijzer in het overwegend katholieke Ierland. Pas sinds 2013 is een compleet verbod op het beëindigen van een zwangerschap van de baan, sindsdien mag abortus plaatsvinden als het leven van de moeder in gevaar is. Op 25 mei mogen Ieren stemmen over het intrekken van het achtste amendement, waarin staat dat een foetus evenveel recht heeft op leven als de moeder. Abortus is vanwege die bepaling praktisch onmogelijk.

Kritiek op U2 na tweet over abortusreferendum
Kritiek op U2 na tweet over abortusreferendum (Foto: BuzzE)

Rioolwater steeds effectiever en duurzamer gezuiverd

De 327 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland presteerden in 2016 beter dan in 2015. Er is ruim 1,9 miljard kubieke meter rioolwater gezuiverd, ruim 300 liter per inwoner per dag. Deze installaties produceren ook steeds meer biogas en zijn steeds beter in staat om vervuiling uit het afvalwater te verwijderen en grondstoffen terug te winnen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Een belangrijke maat voor de effectiviteit van rioolwaterzuivering is de mate van verwijdering van stikstof en fosfor, meststoffen die eutrofiëring van het oppervlaktewater veroorzaken. Het zuiveringsrendement voor stikstofverbindingen steeg in 2016 met 1 procentpunt tot 84,5 procent. In 1990 werd nog maar 52 procent verwijderd. Voor fosforverbindingen steeg het rendement met 1,4 procentpunt tot 86,8 procent, 30 procentpunt meer dan in 1990. De verwijdering van deze stoffen uit het afvalwater was daarmee in 2016 hoger dan ooit.

Eind 2016 had Nederland 327 rioolwaterzuiveringsinstallaties, door schaalvergroting waren dit er 7 minder dan eind 2015. In 2016 hebben deze installaties ruim 1,9 miljard kubieke meter rioolwater gezuiverd. Dit staat gelijk aan ruim 300 liter rioolwater per inwoner per dag, dit is inclusief het rioolwater dat is geloosd door bedrijven en het hemelwater dat via straatkolken het riool instroomt.

Wat als er geen rioolwaterzuivering zou zijn?
Het oppervlaktewater wordt vanuit verschillende bronnen vervuild. Dat kan door lozingen vanuit bedrijven, door vervuiling die via de lucht wordt aangevoerd en door uit- en afspoeling uit landbouwgrond en natuurbodems. Zonder rioolwaterzuivering zou er twee keer zoveel stikstof in het oppervlaktewater terechtkomen en twee derde meer fosfor.

Bij de rioolwaterzuivering worden ook zware metalen als lood, cadmium, koper, nikkel en zink verwijderd. Deze metalen komen van nature in het milieu voor en zijn in veel gevallen zelfs nodig voor bepaalde natuurlijke processen. In hogere concentraties zijn ze meestal giftig. Zonder rioolwaterzuivering zou voor koper 60 procent meer vervuiling optreden, voor nikkel slechts 3 procent.

Hogere biogasproductie
In 2016 steeg de productie van biogas door vergisting van het zuiveringsslib met bijna 8 procent tot 118 miljoen kubieke meter. Dit is bijna een vijfde van de totale biogasproductie in Nederland. De toename komt door verbeteringen in het proces en het streven van de waterschappen om steeds meer slib te vergisten. Circa drie kwart van het geproduceerde biogas wordt ingezet als brandstof in gasmotoren voor de opwekking van elektriciteit. De rest wordt gebruikt voor onder meer verwarming of productie van groen gas, of wordt extern afgeleverd. Een klein deel wordt afgefakkeld of gespuid.

Voor de rioolwaterzuivering was in 2016 bijna 790 miljoen kWh aan elektriciteit nodig, 1 procent meer dan in 2015. De rioolwaterzuiveringsinstallaties hebben 28 procent van de benodigde stroom zelf opgewekt in gasmotoren, de rest werd aangekocht in de vorm van groene stroom. De eigen productie van elektriciteit steeg met 1,5 procent ten opzichte van 2015.

Terugwinning cellulose en fosfor
In 2016 waren 14 rioolwaterzuiveringsinstallaties uitgerust met voorzieningen voor terugwinning van grondstoffen, voornamelijk fosfor en cellulose. Naar schatting werd rond 0,4 miljoen kilogram fosfor teruggewonnen, vergelijkbaar met circa 10 procent van het fosforgebruik via kunstmest in de landbouw. Door speciale zeeftechnieken werd ook tussen de 3 en 4 miljoen kg cellulose, de grondstof van wc-papier, teruggewonnen.

De cellulosepulp kan onder andere worden verwerkt in bouwstoffen of gebruikt worden als grondstof voor bio-plastics. Bij 5 rioolwaterzuiveringsinstallaties werd een deel van het gezuiverde afvalwater hergebruikt, voornamelijk als grondstof voor proceswater in de industrie. In 2016 was dat hergebruik 8 miljoen kubieke meter, ofwel 0,4 procent van het totale volume gezuiverde rioolwater.

Het mysterie van de verdwenen criminaliteit

Sinds het begin van deze eeuw daalt de geregistreerde criminaliteit in Nederland. Op het hoogtepunt, in 2001 en 2002, registreerde de politie voor elke duizend inwoners 93 misdrijven. In 2017 ging het nog maar om 49 misdrijven per duizend inwoners. De daling is zo sterk dat de cijfers en berichten hierover door een deel van de bevolking met argwaan worden bekeken. Maar net zo opmerkelijk als de daling in de afgelopen vijftien jaar is de toename van de geregistreerde criminaliteit die daaraan vooraf ging. Dit achtergrondartikel van het CBS beschrijft die langetermijnontwikkelingen in de criminaliteit aan de hand van gegevens over geregistreerde misdrijven, moord en doodslag en slachtofferschap van criminaliteit. Vervolgens komen een aantal mogelijke verklaringen voor de op- en neergang aan de orde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.