FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 april 2018

Uitslag Ajax - VVV-Venlo

Ajax heeft de tweede plaats in de Eredivisie vrijwel veiliggesteld. De Amsterdammers wonnen na een stroef begin in eigen huis met 4-1 van VVV-Venlo, waarbij aanvaller Neres een hoofdrol voor zich opeiste.

Ajax kreeg al na negen minuten spelen de kans om op voorsprong te komen toen Seuntjens Veltman neerlegde. Schöne nam de strafschop, maar miste, waardoor het 0-0 bleef. Na een gezapige eerste helft kwam VVV vlak voor rust op voorsprong door Seuntjens. De spelers gingen echter rusten met 2-1 op de borden, want Neres tikte de gelijkmaker binnen en de aanvaller scoorde in blessuretijd uit een prima aanval nogmaals.

Na de thee bouwde Ajax de voorsprong rustig uit. Huntelaar vond op aangeven van Neres het net, terwijl Ziyech de eindstand bepaalde via een schuiver. De score had zelfs nog hoger uit kunnen vallen.

AFC Ajax

4 - 1

VVV-Venlo

45' Neres
45+3' Neres
59' Huntelaar
79' Ziyech
  43' Seuntjens
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Schöne (Ajax) mist strafschop (9)
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman (Kristensen/38)
De Ligt
Wöber
Ziyech
Schöne
Van de Beek
Mazraoui (Ekkelenkamp/84)
Neres
Huntelaar (Dolberg/68)
Kluivert
  Unnerstall
Dekker
Promes (Korkmaz/70)
Röseler
Labylle
Rutten (Linthorst/89)
Post (Janssen/12)
Van Bruggen
V.van Crooy
Seuntjens
Hunte

Barcelona bijna kampioen na misser Atlético

Zonder zelf te spelen heeft FC Barcelona een reuzenstap gezet richting de titel. Concurrent Atlético Madrid verloor verrassend bij Real Sociedad: 3-0.

De Baskische club kon in het eigen Estadio Anoeta vrijuit voetballen en maakte het de ploeg van Diego Simeone vanaf de eerste minuut lastig. De gasten wisten dat alleen een overwinning genoeg was om nog enigszins in de buurt van koploper FC Barcelona te blijven en hadden misschien nog wel het meeste moeite met de druk die dat gegeven met zich meebracht.

Barça had dinsdag punten laten liggen in de Primera Division, waardoor Atletico de achterstand van twaalf punten kon terugbrengen tot negen. Real Sociedad had echter andere plannen en dat bleek de bezoekers simpelweg te machtig. De thuisploeg ging spaarzaam om met de kansen en Los Colchoneros hadden het vizier niet op scherp staan.

Na een klein half uur prikte Willian José raak uit een voorzet van Adnan Januzaj. De van Manchester United overgekomen aanvallende middenvelder strooide zo nu en dan met gevoelige passjes en zorgde ook met corners geregeld voor gevaar.

DoelpuntenmakerJosé liet zich na de thee nogmaals gelden met een fraai steekballetje. Daarmee stelde hij Juanmi in staat om de tweede goal te maken voor de thuisploeg. Dat was na tachtig minuten speeltijd en vormde de doodsteek voor de ambitie van de gasten. Gedesillusioneerd slikten ze in de absolute slotfase ook nog een derde treffer, door wederom Juanmi.

Met nog slechts vijf duels voor de boeg is het zo goed als uitgesloten dat Atletico de achterstand van twaalf punten nog goedmaakt op Barcelona. Ook zullen ze nog aan de bak moeten om stadsgenoot Real Madrid voor te blijven. De Koninklijke is hen inmiddels genaderd tot op drie punten.

Uitslagen La Liga donderdag
Real Sociedad - Atletico Madrid 3-0
Alaves - Girona 1-2
Real Betis - Las Palmas 1-0
Levante - Malaga 1-0

Basketballers Donar niet naar Europese finale

De basketballers van het Groningse Donar hebben zich niet geplaatst voor de finale van de Europe Cup. In het eigen MartiniPlaza verweerde de ploeg zich dapper tegen het sterke Reyer Venezia, maar het mocht niet baten.

In Venetië wonnen de Italianen een week eerder met 82-72, waardoor Donar tien punten goed moest maken. Men gaf de bezoekers stevig partij en in de tweede helft werd zelfs een gat van tien punten geslagen. Toch bleef Venezia constant in de buurt en in het laatste kwart weigerde Donar om de kansen af te maken, waarbij de tegenstander wat geluk kende: zo landde een driepunter in de buzzer van de schotklok nog precies binnen de basket.

Zelfs in de laatste minuut had Donar nog een kansje om het benodigde verschil op de borden te zetten, maar dat lukte niet en de 83-80 zege was uiteindelijk niet genoeg, waardoor het Europese avontuur dan eindelijk voorbij is.

Ook in de Dutch Basketball League werd gespeeld. Apollo Amsterdam boekte op bezoek bij de Den Helder Suns een ruime en belangrijke zege met het oog op de play-offs (56-80), ZZ Leiden was in Rotterdam met 92-94 maar net te sterk voor Forward Lease.

Nadal simpel naar kwartfinales Monte Carlo, Djokovic onderuit

Tennisser Rafael Nadal heeft zich zonder problemen geplaatst voor de kwartfinales van het masterstoernooi van Monte Carlo. De tienvoudig winnaar was donderdag een maat te groot voor de Rus Karen Khachanov: 6-3, 6-2.

In de kwartfinales treft Nadal de Oostenrijker Dominic Thiem, die vorig jaar de enige speler was die Nadal op gravel wist te verslaan. Thiem rekende op zijn beurt af met Novak Djokovic, die de Oostenrijker na de eerste set niet meer bij kon benen: 6-7 (2), 6-2, 6-3.

Van Barneveld klopt Van Gerwen in afgeladen Ahoy, Anderson schittert weer

Na een prima avondje Premier League Darts op woensdag is het ook donderdag weer tijd voor een avond in een volgepakt, oranjegekleurd Ahoy. Er staat een echte kraker op het programma, want Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld nemen het tegen elkaar op. Rond 20.10 uur gaan we weer los, wederom live op RTL7, hoewel Koert Westerman vandaag helaas plaats heeft moeten maken voor Marcel Maijer.

Simon Whitlock (AUS) - Michael Smith (ENG) 1-7
De partij begon wat gezapig, maar een 160-finish van Smith in de derde leg zorgde voor een eerste hoogtepunt: 2-1. Voor de wat zieke Whitlock was het daar al zo'n beetje gedaan: Smith kwam op gang, gaf geen enkele leg meer weg en maakte het met een 86-finish op bullseye af.

Simon Whitlock - Michael Smith (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Michael Smith (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - Gary Anderson (SCO) 3-7
Vanaf het allereerste begin ging het hard tegen onzacht in Ahoy: Anderson begon met twee keer 180, gooide kort daarop 170 uit en stond na ruim drie legs op een bizar gemiddelde tegen de 120, wat een 3-1 voorsprong opleverde. Gurney pakte en passant nog twee legs, maar de Schot kwam geen moment in de problemen en sloot ook zijn tweede wedstrijd in Ahoy winnend af: 7-3.

Daryl Gurney - Gary Anderson (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Gary Anderson (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Peter Wright (SCO)
Cross schoot uit de startblokken en speelde zich in no-time naar 3-0. Een fraaie 97-finish bracht Wright zijn eerste leg, maar hij kwam er simpelweg niet aan te pas en na zeven legs stond Cross op 5-2. Op dat moment begon de Schot wat beter te gooien: hij pakte drie keer op rij een kans en kwam weer helemaal terug tot 5-5.

De wereldkampioen won de voorlaatste leg dan weer en maakte het voor Wright zo heel moeilijk om de play-offs nog te kunnen halen. Met een perfect getimede 180 zette Wright zich op 58, wat hij strak uitgooide: 6-6, waardoor de Schot nog een kansje heeft om de laatste vier te bereiken.

Rob Cross - Peter Wright (Bron: PDC)
Rob Cross - Peter Wright (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Raymond van Barneveld (NED) 5-7
De wedstrijd begon niet al te spetterend en Van Gerwen stond na drie legs zelfs op een gemiddelde van laag in de negentig...terwijl hij al een jaar of twee elke Premier League-wedstrijd boven de honderd gegooid heeft. De heren vonden hun draai na een paar legs wat meer en met een 145-finish kwam Van Gerwen op één leg van Barney: 3-4.

Toch kon Van Barneveld nog eens een versnelling vinden en de Hagenaar, gesteund door het grootste deel van Ahoy, won de volgende twee legs, waardoor een punt al zeker was. Van Gerwen sloeg op zijn beurt dan weer terug, waardoor het duel tot een twaalfde en laatste leg ging. MVG leek even 164 uit te gooien, maar verzuimde, waarna Van Barneveld het met een 68-finish afmaakte: 7-5.

Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - Simon Whitlock (AUS) 7-1
Gezien de fysieke gesteldheid van Whitlock was het wel te verwachten, maar het werd bepaald geen partij om van te smullen. Gurney boekte een eenvoudige zege, zonder ook maar één moment serieus in de problemen te komen: 7-1.

Daryl Gurney - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Simon Whitlock (Bron: PDC)

VS: OPCW-inspecteurs weggehouden uit Douma

De Verenigde Staten vermoeden dat Rusland en Syrië proberen OPCW-onderzoekers weg te houden uit Douma, waar mogelijk een aanval is uitgevoerd met chemische wapens. De landen zouden ondertussen proberen bewijsmateriaal weg te werken.

"We beschikken over geloofwaardige informatie die erop wijst dat Russische functionarissen samenwerken met het Syrische regime om deze inspecteurs te vertragen en de toegang te ontzeggen tot Douma", zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze stelde dat "belastend bewijs over het gebruik van chemische wapens" wordt verwijderd.

Wat opzich een vreemde verklaring is gezien de Syrische staatstelevie melde dat de OPCW dinsdag al in Douma is aangekomen.

Of de OPCW ook daadwerkelijk aan de slag is gegaan is echter nog niet bevestigd.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft een team naar Syrië gestuurd om de vermeende aanval te onderzoeken. De onderzoekers moesten hun bezoek aan Douma deze week noodgedwongen uitstellen nadat beveiligers van de Verenigde Naties tijdens een verkenningsmissie waren beschoten.

VS: OPCW-inspecteurs weggehouden uit Douma
VS: OPCW-inspecteurs weggehouden uit Douma (Foto: ANP)

Swaziland bestaat niet meer

De vorst van Swaziland geeft zijn koninkrijk een nieuwe naam. Mswati III herdoopt het land tot Koninkrijk eSwatini, wat "het land van de Swazi's" betekent.

De koning kondigde de naamswijziging aan tijdens de festiviteiten rond de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van zijn land. Hij zei tijdens een toespraak in de stad Manzini dat Swaziland, een voormalige Britse kolonie, zijn oude naam terugkrijgt. "Ik wil bekendmaken dat ons land vanaf vandaag bekend zal staan als het Koninkrijk eSwatini", verkondigde Mswati III.

De naamswijziging heeft volgens de vorst ook een praktische reden. Hij zei dat de naam Swaziland voor verwarring zorgde. "Als we naar het buitenland gaan, verwijzen mensen naar ons als Zwitserland", zei de koning, die getooid in een legeruniform het stadion binnenreed in een open auto. Hij benadrukte dat het land een naam moet hebben waar inwoners zich mee kunnen identificeren.

Koning Swaziland geeft land nieuwe naam
Koning Swaziland geeft land nieuwe naam (Foto: ANP)

Kies je map in PlayerUnknown’s Battlegrounds

In PlayerUnknown’s Battlegrounds krijgt je binnenkort de optie om een map te selecteren. Dat blijkt uit een screenshot die gepost is in een Steam Community post die te lezen is op Steam.

De screenshot is trouwens nog een mockup en kan nog qua UI veranderen. Je zou van te voren een selectie kunnen maken van de maps die je wilt spelen en daarna wordt je gedropt. Deze feature wordt binnenkort geactiveerd op de test servers en rolt daarna waarschijnlijk uit naar iedereen. Of de Xbox One-versie deze ook krijgt, is nog onbekend.

[esports] FIFA E-divisie neemt voorschot op Bekerfinale

Aanstaande zondag is de bekerfinale tussen Feyenoord en AZ in de Kuip. Om vast in de stemming te komen kunnen we vrijdag vanaf 12:00 genieten van de esport-versie. De FIFA-virtuozen Jaey Daalhuisen (Feyenoord) en Aristote Ndunu (AZ) nemen het daarbij tegen elkaar op. De strijd kun je vanaf 12:00 via Fox Sports volgen.

Til ziet niets in transfer naar PSV of Ajax: "Heeft weinig zin"

PSV en Ajax hoeven Guus Til niet te polsen voor een transfer. Hij wil bij AZ blijven en in de toekomst direct de stap maken naar het buitenland.

De aanvallende middenvelder kent een stormachtig debuutjaar bij de Alkmaarders en groeide daarin zelfs uit tot international. Ook verlengde hij zijn contract tot medio 2023. Gevraagd naar zijn toekomstplannen geeft hij tegenover Elsevier aan voorlopig nog in de Eredivisie te willen voetballen om daarna rechtstreeks te transfereren naar het buitenland. "Er staan twee clubs boven AZ: PSV en Ajax. Naar één van die clubs gaan, heeft weinig zin", concludeert hij.

Til ziet dat simpelweg niet als noodzakelijke stap voor zijn carrière. "Bovendien denk ik dat wij de komende jaren meedoen om de titel", voorspelt hij. "Het buitenland is logischer, lijkt me ook lachen. Het liefst ga ik naar Engeland of Spanje, geen Saudi-Arabië of zo."

Wanneer hij die stap gaat maken, laat hij in het midden. Aanstaande zondag neemt de twintigjarige international het met AZ op tegen Feyenoord. In De Kuip mag de club die aan het langste eind trekt zich winnaar van het bekertoernooi noemen.

Geen vervolging na dood Prince

Justitie in de VS gaat niemand vervolgen voor de dood van popster Prince. Dat heeft de aanklager Mark Metz in Chaska, in de Amerikaanse staat Minnesota, donderdag bekendgemaakt. Onderzoekers hebben tevergeefs gezocht naar de herkomst van de pillen die Prince uiteindelijk fataal werden en die de stof fentanyl bevatten, aldus de aanklager.

De 57-jarige Prince werd op 21 april 2016 levenloos aangetroffen in een lift op zijn complex Paisley Park in de voorstad Chanhassen bij Minneapolis. Onderzoek wees uit dat hij was bezweken door een overdosis fentanyl, een opiaat. Volgens de aanklager had Prince nagemaakte pillen geslikt.

"We hebben eenvoudigweg onvoldoende bewijs om iemand in staat van beschuldiging te stellen in verband met de dood van Prince", meldde Metz na twee jaar onderzoek. Volgens hem is er geen bewijs dat Prince wist dat hij pillen met fentanyl slikte. Ook is er geen recept van een arts gevonden. Fentanyl is een opiaat dat dertig tot vijftig keer sterker is dan heroïne.

Prince bleek in het jaar voor zijn dood te hebben geworsteld met een verslaving aan pijnstillers. De dag voor hij overleed, schakelde zijn omgeving een verslavingsexpert in om hem te komen behandelen. Die was bij het gezelschap dat de popster de volgende dag dood in de lift aantrof.

Geen vervolging na dood Prince
Geen vervolging na dood Prince (Foto: ANP)

Dramatisch einde carrière hockeyer Dennis Warmerdam

Deze week kreeg Pinoké-aanvaller Dennis Warmerdam de uitslag van een serie testen die uitsluitsel moesten geven over het al dan niet aanslaan van de chemotherapie die hij in januari onderging, nadat in november van het afgelopen jaar een zeldzame kankervorm ontdekt werd in zijn arm. Helaas kreeg de spits het meest ongunstige scenario te horen. In plaats van kleiner geworden, is de tumor gegroeid.

''Dennis heeft tien weken geleden een zogenaamde perfusie aan zijn rechter onderarm ondergaan, waarbij het doel was om de tumor te verkleinen, zodat het blijvend letsel bij de vervolgbehandeling zou kunnen worden beperkt'', vertelt tophockeycommissaris Michiel Hilders. ''Helaas is de behandeling niet aangeslagen en is de tumor in Dennis’ onderarm gegroeid.''

De vervolgbehandeling – die op dit moment nog meerdere mogelijke scenario’s kent – zal er zeker toe leiden dat de functionaliteit in Warmerdams arm dusdanig beperkt zal zijn, dat zijn hockeycarrière per direct eindigt. ''Het is afschuwelijk nieuws. Voor Dennis, voor zijn familie, zijn vriendin, zijn vrienden, zijn team, voor de club. We hebben met z’n allen continu de hoop gehouden dat we wakker zouden worden uit deze nachtmerrie, maar die hoop is nu vervlogen. Dit komt bij iedereen keihard aan. Uiteraard blijven wij Dennis tijdens zijn behandeling door dik en dun steunen, hij blijft onderdeel van ons team'', aldus Hilders.

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

FC Utrecht is nog niet helemaal zeker van de play-offs om Europees voetbal. De Domstedelingen speelden vanavond gelijk tegen FC Groningen, maar daar was wel een discutabele strafschop voor de Groningers voor nodig. Het werd uiteindelijk 1-1.

FC Utrecht kwam binnen tien minuten al op voorsprong door een doelpunt van Willem Janssen. Een kwartier voor tijd wist FC Groningen via Tom van Weert wat terug te doen. De aanvaller werd licht aangetikt door Mark van der Maarel, kreeg een strafschop en verzilverde deze eigenhandig.

Door het gelijke spel heeft FC Groningen zich definitief veilig gespeeld en is zeker van een nieuw seizoen in de Eredivisie.

FC Utrecht

1 - 1

FC Groningen

8' Janssen   73' van Weert (pen)
 
Gele kaart: Janssen, Klich, van der Streek, Ayoub (FC Utrecht), Zeefuik (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.540
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée
Dumic
Janssen
van de Maarel
Klich (Görtler/54)
Strieder
van der Streek
Ayoub
Kerk (Dessers/84)
Labyad (Kali/84)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Larsen
Warmerdam (Absalem/45+2)
van der Looi
Drost (Breij/73)
Bacuna
Doan
van Weert
Hrustic

Willem II-huurling Rienstra: "Ik hoop ergens een avontuur aan te gaan"

Ben Rienstra hoopt komende zomer een transfer naar het buitenland te maken. De middenvelder hoopt op een een mooi avontuur.

De 27-jarige middenvelder heeft nog een contract tot de zomer van 2020 bij AZ, dat hem dit seizoen verhuurd aan Willem II. "Ik hoop ergens een avontuur aan te gaan. Daar heb ik de juiste leeftijd voor. Maar we gaan het zien", vertelt Rienstra in gesprek met Voetbal International.

"Het ligt eraan wat er komt. Ik sta open voor alles, maar ik sta ook wel echt open voor iets in een ander land. Het lijkt me mooi om een keer iets mee te maken." In dienst van de Tilburgers kwam de middenvelder dit seizoen tot dusver tot 33 wedstrijden waarin hij elf keer tot scoren kwam en drie assists gaf

"Er zijn contacten en we gaan het zien." Een langer verblijf bij Willem II lijkt uitgesloten. "Of ik hier volgend seizoen nog speel? Dat denk ik niet?"

Vermiste nazi-boot gevonden voor Denemarken

Voor de kust van Denemarken, op 123 meter diepte, is een bijzondere vondst gedaan. Onderzoekers van het Deense zeeoorlogsmuseum hebben er de vermiste U-3523 aangetroffen. De duikboot zou pal na de oorlog op weg zijn geweest met hooggeplaatste nazi’s en een aanzienlijke voorraad goud. Aanvankelijk werd gedacht dat de bemanning Zuid-Amerika voor ogen had als bestemming, maar de vindplaats, een kleine 20 kilometer vanaf de Deense stad Skagen, van het wrak duidt er op dat ze onderweg waren naar Noorwegen.

Hoewel er altijd gedacht werd dat de U-3523 tot zinken was gebracht door een Britse bommenwerper, werd het wrak nooit gevonden. Dit, samen met de verklaring van een praatgrage SS’er dat Hitler naar Argentinië gevlucht zou zijn, versterkte de geruchten dat de bemanning met de kostbare lading was gevlogen. Gert Normann Andersen, directeur van het museum, vertelt: “Het gerucht dat de U-3523 op de vlucht was en schatten aan boord had, werd gevoed doordat het schip uit Duitsland wegvoer terwijl de oorlog al voorbij was’’.

Op 5 mei 1945, de dag Duitsland capituleerde, werd er nog een telegram vanaf de U-3523 verstuurd. Hierin werd gesproken over het aantal opvarenden (58) maar er werd met geen woord gerept over hooggeplaatste figuren of een kostbare lading. Nu de boot gevonden is komt wellicht de waarheid boven water, hoewel dat nog wel even kan duren. Het wrak is namelijk moeilijk toegankelijk voor duikers. Uit scans van de zeebodem is gebleken dat de gehele voorsteven van de boot is bedekt met Noordzeezand. De kont van de boot steekt slechts twintig meter boven het zand uit.

Oud-speler Manchester United haalt uit naar Van Gaal

Rafael da Silva hekelt de manier waarop hij is vertrokken bij Manchester United. De Braziliaan kon manager Louis van Gaal al snel niet meer uitstaan.

Bijna drie jaar na zijn vertrek doet Rafael een boekje open over zijn voormalige trainer. "Toen bekend werd dat Van Gaal onze nieuwe manager werd, hebben vier of vijf mensen, inclusief andere spelers, mij verteld dat hij het niet zo op Brazilianen heeft. Ze vertelden me wat er bij Barcelona was gebeurd tussen hem en Rivaldo. Maar ik geloofde het eerst niet."

"In zijn eerste seizoen riep Van Gaal mij een keer in zijn kantoor en hij zei: 'Je mag vertrekken'. Dat was het. Het gesprek duurde een minuut. 'Je mag vertrekken'. Het duurde nog even voordat ik weg was, maar vanaf dat moment wilde ik zo snel mogelijk weg", aldus de huidige rechtsback van Olympique Lyon. "En dat maakte me verdrietig, want ik hield echt van Manchester United."

Van Gaal stuurde Rafael later een berichtje. "Hij zei: 'Je weet hoe de voetbalwereld werkt'. Ik kon het niet geloven. Hij stuurde me nog een bericht om me succes te wensen. 'Dank je', antwoordde ik. Ik reageerde vriendelijk, maar ik was op dat moment heel boos."

De 27-jarige speler benadrukt dat hij Van Gaal geen slechte coach vond. "Maar qua karakter mocht ik hem gewoon niet. Ik was een keer in de kantine, waar Van Gaal altijd met ons sprak nadat we hadden gegeten. Ik raakte mijn hoofd aan om een blessure te checken, want ik had tegen Yeovil Town een hoofdblessure opgelopen. Na een paar seconden tikte Van Gaal mij tegen mijn hoofd en zei: 'Waarom respecteer je mij niet?' Ik stond op en zei dat ik hem altijd respecteerde."

"Ik zei dat ik nooit iets over hem had gezegd wat respectloos was. Ik ben een geduldige jongen, maar toen werd ik boos. Antonio Valencia zei later tegen me dat ik niet meer zou gaan spelen. En hij had gelijk, ik speelde daarna bijna nooit meer. Ik houd van Manchester United, maar ik wilde zó graag weg. Alleen maar vanwege één man. Ik kon hem niet meer uitstaan."

Klopp: "We kunnen best naakt gaan trainen"

Jürgen Klopp geniet met volle teugen van de positieve sfeer bij Liverpool. Laatst stelde hij zijn spelers voor de grap voor om naakt te gaan trainen.

Dat kan volgens de Duitse oefenmeester makkelijk, vertelt hij lachend op een persconferentie. "Alle fans kijken toch alleen maar naar Mohamed Salah." Dat grapje tekent de huidige stemming bij Liverpool, waar bijna wekelijks met veel goals wordt gewonnen. "In een succesvol team is het altijd gezellig", weet Klopp, die al jaren wordt geroemd als sfeerbewaker bij al clubs. "We hebben echt een heel goede groep."

De trainer noemt de eenheid van zijn team als grootste kracht. Weliswaar steelt sterspeler Salah vaak de show, maar zijn ploegmaten gaan daar volgens Klopp zeer goed mee om. "De spelers zitten allemaal op één lijn, zijn allemaal positief. Iedereen geniet van die hype rondom Mo."

En die gekte gaat alleen maar toenemen, verwacht Klopp. De Egyptenaar gaat vermoedelijk de Gouden Schoen winnen als topscorer van de Premier League. Bovendien staat het team nu in de halve finale van de Champions League, tegen AS Roma, de oud-werkgever van Salah.

Dat moet de opmaat worden voor een geweldige seizoensafsluiter in de finale, hoopt de Duitse trainer. Hij ziet Liverpool het toernooi winnen. "We hebben een goede kans om iets echt iets neer te zetten voor de toekomst. We zijn nog jong en talentvol. Ik merk dat iedereen excited is om bij deze groep te horen."

Zoet: "Ik hoop op een club uit de Premier League of uit de Bundesliga"

Jeroen Zoet denkt na over een vertrek bij PSV. De doelman speelt sinds 2008 voor PSV en heeft nog een contract tot de zomer van 2019.

Afgelopen weekend kroonde de 27-jarige doelman zich voor de derde keer in zijn loopbaan tot kampioen van Nederland. De titel volgde nadat een transfer niet geen doorgang vond. "Ik heb namelijk wel een tijdje met die teleurstelling rondgelopen. Dat hebben de mensen om me heen ook wel gemerkt", vertelt Zoet in gesprek met Voetbal International.

"Daarna heb ik vooral naar mezelf gekeken. Ik bleef bij PSV. Dat was een feit. Vanaf dat moment wilde en moest ik er het allerbeste van maken. Met het oog op de prestaties, dit seizoen en uiteindelijk mijn toekomst. Na Osijek zijn we met een klein groepje spelers apart genomen door Toon Gerbrands en Marcel Brands. Zij hebben de verantwoordelijkheid bij ons neergelegd."

"Die heb ik op me genomen en daar ben ik heel erg mee bezig geweest. Daarnaast heb ik ook met Ruud Hesp gezeten. Hij is toch voor het vijfde seizoen op rij mijn keeperstrainer. We hebben gekeken of we het wat andere dingen konden doen zodat het niet steeds als een herhaling zou voelen. En ik ben ook wat fitter dan vorig seizoen."

De tienvoudig international denkt wederom na over een vertrek uit Eindhoven. "Speeltijd staat voorop. Ik kan namelijk niet goed op de bank zitten, dan vreet ik me alleen maar op. Dat deed ik vorig jaar al toen ik de bekerwedstrijden niet mocht keepen. Ik train om te spelen, leef altijd naar iedere wedstrijd toe, dat is namelijk het mooiste dat er is. Bij een grote club op de bank zitten, kan ook als ik 34 ben. Als ik wegga bij PSV, hoop ik op een club uit de Premier League of uit de Bundesliga."

Rechtsgang Paay verbaast Johan Vlemmix

Johan Vlemmix vindt het "heel jammer" dat Patricia Paay hem voor de rechter sleept. Wat hem betreft hoeft het helemaal niet zo ver te komen. "Ik wil helemaal geen zaak", zegt hij tegen BuzzE.

Vlemmix en Paay liggen al langer in de clinch over een idee van de Eindhovense ondernemer. Het leek hem leuk levensechte poppen te laten maken van de diva. "Dat wordt dan meteen een sekspop genoemd, maar je kunt er van alles mee doen."

Patricia vond dat minder leuk en eiste een schadevergoeding van 30.000 euro. Woensdag diende ze een dagvaarding in bij de rechtbank in Den Bosch. "Dit is absoluut niet wat ik wil", zegt Vlemmix, die op zijn beurt een tegenclaim van 200.000 euro indiende. De ondernemer en Oranjegek heeft als gevolg van de ontstane ophef zijn handeltje in de robotpoppen opgedoekt.

Legale afpersing

De schadevergoeding die Paay eist gaat volgens Vlemmix "een beetje ver". "Het is bijna legale afpersing. Want wat heb ik verkeerd gedaan? Ik heb de poppen niet op de markt gebracht, maar alleen een proefmodel gemaakt en dat heeft niemand gezien omdat het een verrassing voor Patricia moest zijn. Dus ik heb haar beeldrecht niet geschonden."

De diva eist ook excuses van Vlemmix. "Dat snap ik dan nog wel. Maar ik heb bloemen gestuurd, knuffels gestuurd. Ik zou niet weten hoe ik nog meer mijn excuses zou kunnen maken. Ik begrijp echt niet waarom ze naar de rechter is gestapt."

Sorry is genoeg

Desondanks zegt Vlemmix dat hij "doorgaat als ze doorzet". "Ik heb die tegenclaim alleen maar moeten doen omdat ze maar bezig blijft. Gewoon sorry is toch genoeg? Ik vind het heel jammer dat het nu een zaak wordt, dit kost duizenden euro's en kan jaren gaan duren."

Vlemmix zegt dat het hem niet om het geld te doen is. "Ik wil haar geld helemaal niet. Als ik iets krijg, gaat het meteen naar een goed doel." De Brabander zegt dat hij het van de hele zaak aan zijn hart heeft gekregen. "Ik loop nu met zo'n apparaat rond en moet morgen weer naar het ziekenhuis. Ik ben zo ziek van alles."

Rechtsgang Paay verbaast Johan Vlemmix
Rechtsgang Paay verbaast Johan Vlemmix (Foto: BuzzE)

Sparta neemt per direct afscheid van Kramer

Michiel Kramer is niet langer speler van Sparta Rotterdam. De club meldt via de officiële kanalen dat zijn contract per direct is afgekocht.

De 29-jarige aanvaller was de voorgaande weken nog belangrijk voor de Rotterdammers, maar liet zich in duel met Vitesse helemaal gaan. Hij schopte tegenstander Alexander Büttner vol in het gezicht en zag zijn team met 7-0 overlopen worden. Voor hemzelf volgde een strafeis van zeven duels. Dat houdt in dat hij in het restant van de competitie en gedurende de eventuele nacompetitieduels niet meer in actie mag komen. De schorsing werd direct geaccepteerd omdat 'dit gedrag niet wordt getolereerd'.

Daarop heeft trainer Dick Advocaat inmiddels besloten hem niet meer op de club te willen zien. Binnen de club was men voor zijn schandalige overtreding tevreden over zijn inbreng, maar daarna daalde hij rap in achting. Hij is nu zelfs niet meer welkom op de training en is officieel ontslagen bij de club. Advocaat wil niet werken met spelers die hij toch niet mag opstellen, vult Voetbal International aan.

Het magazine stelt dat Kramer zelf ook een deel van zijn salaris heeft ingeleverd om de breuk mogelijk te maken, maar dat nieuws heeft Sparta nog niet bevestigd. Zodoende resteert een vroegtijdig einde bij de club waar hij bezig was om zijn imago weer wat op te vijzelen. Bij zijn vorige club Feyenoord werd zijn contract afgelopen winter ook al afgekocht omdat hij zich na de 'krokettengate' onmogelijk had gemaakt.

Kramer had volgens het artikel van Voetbal International de intentie om de Spartanen in de trainingen te blijven steunen, maar ziet daar na een financiële handreiking toch vanaf. Hij had nog een contract tot het einde van het seizoen. Dat wilde hij vermoedelijk uitdienen omdat hij dan zo veel mogelijk wedstrijden van zijn schorsing af kon strepen. Nu blijven er nog zes staan, waardoor het voor hem lastiger wordt om een Nederlandse profclub te vinden die hem wil contracteren.

Dubbelslag voor Siutsou in Kroatië, Weening tweede

Kanstantin Siutsou heeft de derde etappe in de Ronde van Kroatië met aankomst bovenop de Sveti Jure, een klim van dertig kilometer. De 35-jarige Wit-Rus van Bahrain Merida klopte in de laatste meter Pieter Weening. Siutsou is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Jon Bo¸ic (Adria Mobil), Nicolai Brøchner (Holowesko p/b Citadel), Emil Dima (MsTina-Focus), Mateo Frankovic (Meridiana Kamen) en Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij) vormde de kopgroep van de dag. Het vijftal had al snel een voorsprong van vijf minuten op het peloton.

Aan de voet van de slotklim had de kopgroep nog steeds een mooie voorsprong van twee minuten, maar voor de Nederlander Van der Lijke ging het toch niet snel genoeg. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij hield het even vol, maar op twintig kilometer van de streep was ook zijn vluchtpoging voorbij.

In het peloton bepaalde de Niklas Eg het tempo in dienst voor zijn kopman Gianluca Brambilla. De 22-jarige zorgde ervoor dat het peloton nog maar uit twaalf renners bestond, met daarbij Weening. Toen bleek dat Brambilla het tempo niet meer kon volgen gingen Siutsou, Weening, Yevgeniy Gidich en Radoslav Rogina in de aanval.

Met nog vijf kilometer besloot Weening om nog eens te versnellen. De 37-jarige Fries had al snel twintig seconden te pakken op eerste achtervolgers en het leek er even dat Roompot-Nederlandse Loterij hun eerste zege van het seizoen zou boeken, maar in de voorlaatste kilometer vond Siutsou de aansluiting met Weening. De twee keken vooral naar elkaar in de laatste kilometer, maar in de laatste hellende strook bleek de Wit-Rus te sterk voor de Nederlander.

In het algemeen klassement heeft Siutsou een voorsprong van acht seconden op Weening. Gidich volgt al op 49 seconden van de renner van Bahrain Merida.

Sánchez de beste in etappe vier Tour of the Alps, Bouwman derde

Luis León Sánchez heeft de vierde etappe gewonnen in de Tour of the Alps. De Spanjaard van Astana was in Lienz na 134 kilometer de beste voor LottoNL-Jumbo renners George Bennett en Koen Bouwman. Thibaut Pinot werd vierde en blijft leider in het algemeen klassement, met nog één etappe te gaan.

Het was lang wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Pas na dertig kilometer kregen negen renners de ruimte: Ben Hermans, Timothy Dupont, Louis Meintjes, Mikel Bizkarra, David de la Cruz, Kristijan Durasek, Mark Padun, Felix Grossschartner en Davide Villella.

Binnen vijftien kilometer had de groep al twee minuten op het peloton, maar meer kreeg de kopgroep ook niet. Op twintig kilometer van de meet werden ze weer ingerekend, waarna Bouwman zich liet zien. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kreeg in zijn wiel Fabio Aru en Chris met zich mee. Uiteindelijk kwam er een vijftal renners bij elkaar met daarbij alle klassementsrenners.

Froome en Domenico Pozzovivo probeerden Pinot te bestoken, maar de Fransman reageerde op elke uitval en zijn leiderstrui kwam niet in gevaar. In de afdaling van Bannberg had Astana een numeriek overtal en buitte dat uiteindelijk uit. Nadat eerder Pello Bilbao en Miguel Ángel López het geprobeerd hadden, ging Sánchez op het juiste moment. Bennett probeerde nog wel de oversteek te maken naar de Spanjaard van Astana, maar slaagde daar niet in. De Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo werd tweede op zes seconden van Sánchez. Bouwman won op elf seconden de sprint van het achtervolgende groepje op elf seconden van de winnaar.

EU-parlement luidt noodklok over vaccinaties

Het Europees Parlement wil actie tegen de "zorgwekkende" afname van de vaccinatiegraad in de EU. In een resolutie roept het de Europese Commissie en de lidstaten op maatregelen te nemen tegen de "toenemende en wijdverspreide terughoudendheid tegenover vaccins" en de kostenstijging ervan aan te pakken. In Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR).

De vaccinatiepercentages in de EU zijn ontoereikend voor een adequate bescherming, aldus de resolutie. Tussen 2008 en 2015 zijn er in de EU 215.000 gevallen geweest van ziektes die door vaccinatie voorkomen hadden kunnen worden, zoals de mazelen.

EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA): ,,Met alle respect voor de principes van gewetensvrijheid en onaantastbaarheid van het menselijk lichaam is nu actie geboden. Dat in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen overlijden door mazelen is niet meer van deze tijd en onnodig."

EU-parlement luidt noodklok over vaccinaties
EU-parlement luidt noodklok over vaccinaties (Foto: ANP)

'Een op drie patiënten ziek na medicijnwissel'

Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten. Dat concluderen veertien patiëntenorganisaties in een gezamenlijk onderzoek onder bijna 2000 patiënten.

Zo werd 34 procent zieker na omzetting naar een ander merk van hun vertrouwde medicijn. Bijna een kwart geeft aan een extra medisch onderzoek te hebben laten doen als gevolg van de bijwerkingen.

Ongeveer een miljoen mensen met een chronische aandoening worden jaarlijks, zonder medische reden, op een ander merk medicijn omgezet. Volgens de onderzoekers moet zo'n 60 procent van hen een of meer keer per jaar wisselen. Bij bijna 40 procent is dit zelfs drie keer of vaker.

Inkoopbeleid

Het wisselen van verschillende merken medicatie komt door het inkoopbeleid, dat al jaren wordt gevoerd door zorgverzekeraars en apothekers. Door het zogeheten 'preferentiebeleid' vergoeden zorgverzekeraars niet meer het duurdere merkmedicijn, maar vaak een merkloze variant van hetzelfde medicijn. Dat is een medicijn met dezelfde werkzame stof, alleen is dat middel meestal goedkoper.

Bij het preferentiebeleid is de enige mogelijkheid voor patiënten om het oorspronkelijk voorgeschreven merkmedicijn te behouden de vermelding 'medische noodzaak' op het recept. Maar volgens de patiëntenorganisaties wordt dit in de helft van de gevallen niet gehonoreerd door apothekers.

Dringende oproep

"Al jaren ondervinden patiënten ellende van het wisselen van medicijnen door voorkeursbeleid en inkoopbeleid van zorgverzekeraars en apothekers. Daarnaast zien we dat patiënten soms onzeker worden en hun medicijnen verkeerd gaan gebruiken", zegt Michael Rutgers, directeur bij het Longfonds.

De patiëntenorganisaties doen een ".dringende oproep" aan het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars en apothekers om een einde te maken aan deze praktijken.

Het onderzoek is gedaan door onder meer de Patiëntenfederatie Nederland, het Reumafonds, Nierpatiënten Vereniging Nederland en Schildklier Organisatie Nederland.

'Een op drie patiënten ziek na medicijnwissel'
'Een op drie patiënten ziek na medicijnwissel' (Foto: ANP)

Warhammer 40K: Inquisitor - Martyr uitgesteld naar juni

Neocore en Bigben maken bekend dat de release van Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr, die gepland stond voor 11 mei, is uitgesteld naar 5 juni. De uitgever geeft als reden dat dit is om spelers de best mogelijke spelervaring en naadloos verbonden gameplay te garanderen.

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr laat spelers een Inquisitor besturen in de Caligari-sector, een regio die wordt geteisterd door ketters, mutanten en Chaos Daemons. De game is lokaal speelbaar met een of twee spelers, en online-coöp met maximaal vier spelers. In een samenhangend universum kun je tal van missies met gevarieerde doelen voltooien. Je speelt een van de drie klasses met complementaire vaardigheden, elk met specifieke vaardigheden en gevarieerde, aanpasbare opties: de Assassin, de Crusader en de Psyker. De gevechten vinden plaats in vernietigbare omgevingen. Een coversysteem moet zorgen voor nog meer taktiek.

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr verschijnt daarom op 5 juni, tegelijk op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr - New release date (Foto: Bigben Interactive)

MLB: Mets pakken zege met monsterscore in laatste inning

De honkballers van de New York Mets wonnen eerder in het MLB-seizoen alle drie wedstrijden tegen de Nationals in Washington, maar in het eigen New York leken de Mets de deksel op de neus te krijgen: de Nationals wonnen de eerste twee duels en leken woensdag hard op weg naar zege nummer drie.

Ryan Zimmerman had de Nationals in de eerste inning met een homerun al aan een 0-3 voorsprong geholpen en na zeven innings stond het 2-4 voor de Nats. In de achtste inning sloegen de Mets echter terug: men scoorde vijf runs, waarna Yoenis Cespedes met een grand slam de puntjes op de i zette. De Mets kwamen ineens op 11-4 en één run van de Nationals in de negende inning was bij lange na niet meer genoeg.

Uitslagen MLB woensdag
Pittsburgh Pirates - Colorado Rockies 10-2
Detroit Tigers - Baltimore Orioles 6-5
Tampa Bay Rays - Texas Rangers 4-2
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 2-0
Oakland Athletics - Chicago White Sox 12-11 (5 extra innings)
Toronto Blue Jays - Kansas City Royals 15-5
Minnesota Twins - Cleveland Indians 2-1 (7 extra innings)
New York Mets - Washington Nationals 11-5
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 7-3
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 3-4 (1 extra inning)
Los Angeles Angels - Boston Red Sox 0-9
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 4-13
Seattle Mariners - Houston Astros 1-7

De heerlijke achtste inning van de Mets (Bron: YouTube)

Infinity War DLC onthuld voor Lego Marvel Super Heroes 2

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag het Marvel’s Avengers: Infinity War karakter- en levelpakket onthuld, de nieuwe DLC voor Lego Marvel Super Heroes 2. Deze DLC, beschikbaar voor € 2,99, biedt een nieuw level en personages om de nieuwste Marvel Studios’ film Avengers: Infinity War te vieren die vanaf 27 april te zien is in de bioscoop.

Dit level geeft spelers de kans om in de huid van Thanos te kruipen, een van de superschurken van het Marvel-universum, en zijn leger. In een compleet nieuw level zijn de Mad Titan en de Children of Thanos Attilan binnengevallen om de strijd aan te gaan met Black Bolt en de Inhumans. Werkend als een team, moet de kwaadaardige groep zich door verschillende niveaus van Attilan zien te werken voordat zij de kans krijgen om tot de troon van Black Bolt door te stoten.

De nieuwe vrij te spelen personages Thanos, Corvus Glaive, Cull Obsidian, Proxima Midnight, Ebony Maw, Hulkbuster 2.0 en Groot zoals in Avengers: Infinity War worden toegevoegd aan de selectie van meer dan 200 superhelden en superschurken van de originele game.

Lego Marvel Super Heroes 2 is verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

LEGO Marvel Super Heroes 2 - Thanos (Foto: Warner Bros Interactive)

Blokkeerders anti-Piet-demo voor rechter

De 34 mensen die vorig jaar de A7 bij Joure hebben geblokkeerd om een anti-Zwarte Piet-demonstratie te voorkomen, moeten zich verantwoorden voor de rechtbank. Zij zijn aangeklaagd wegens het opzettelijk versperren van de weg en het hinderen van de demonstratie, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Door de weg te blokkeren hebben de verdachten voor een gevaarlijke verkeerssituatie gezorgd. De bus met demonstranten werd klemgereden en er ontstond een file.

Blokkeerders anti-Piet-demo voor rechter
Blokkeerders anti-Piet-demo voor rechter (Foto: ANP)

Kamer bevreesd voor nieuwe asielstroom

De Tweede Kamer maakt zich zorgen dat de asielstroom vanuit Griekenland mogelijk weer op gang komt, nu een Griekse rechter heeft bepaald dat asielzoekers de behandeling van hun aanvraag niet meer in kampen op de Griekse eilanden hoeven af te wachten. Een meerderheid wil een debat met staatssecretaris Mark Harbers (Migratie).

De uitspraak van de Griekse rechter zou alleen van toepassing zijn op nieuwe aanvragen. Asielzoekers die al in een van de kampen zitten, zouden niet naar het vasteland mogen. De Griekse regering zegt de uitspraak nog te bestuderen.

Een van de manieren waarop Europa de grote stroom van vluchtelingen heeft ingedamd, is door vluchtelingen op te vangen op de Griekse eilanden. Met meer dan 15.000 mensen zitten in de vijf kampen echter twee keer zoveel asielzoekers als waarop die berekend zijn.

Kamer bevreesd voor nieuwe asielstroom
Kamer bevreesd voor nieuwe asielstroom (Foto: ANP)

Boetes voor actievoerders Oostvaardersplassen

Acht mensen die via social media hebben geprotesteerd tegen het beleid in de Oostvaardersplassen, hebben een boete gekregen wegens bedreiging, belediging of smaad. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hen dat ze hun "agressie richten op mensen met een publieke taak". De boetes lopen op tot 600 euro.

Drie mensen kregen vergelijkbare boetes voor het vernielen van een slot, verzet tegen aanhouding en het schoppen van een agent. Enkele actievoerders moeten ook een schadevergoeding betalen. Het OM heeft de straffen opgelegd zonder tussenkomst van de rechter.

De hongerdood van 3000 grote grazers in het natuurreservaat riep afgelopen weken grote publieke verontwaardiging op.

Enkele zaken van actievoerders tegen de dood van de grazers lopen nog.

Boetes voor actievoerders Oostvaardersplassen
Boetes voor actievoerders Oostvaardersplassen (Foto: ANP)

Carriere maken in Tennis World Tour

Bigben en Breakpoint onthullen de Career-stand van Tennis World Tour in een nieuwe video.

In de Career-stand van Tennis World Tour is het je voornaamste doel om met je gekozen personage de beste ter wereld te worden. Daarvoor moet je zowel je agenda als je vorm goed in de gaten houden. Deelnemen aan een oefenwedstrijd of een toernooi, trainen of rusten: je keuzes zijn van groot belang voor je carrière. Als je te veel wedstrijden achter elkaar speelt, of onophoudelijk rond de planeet reist, zal de vermoeidheid toeslaan, gaan je prestaties achteruit, en loop je kans jezelf te beschadigen.

De beste strategie is dan ook daar een balans in te vinden. Door toernooien te winnen verdien je credits. Daarmee kun je personeel aannemen, uitrusting kopen en de entreekosten betalen voor de grotere toernooien. Zodra je de top hebt bereikt, moet je vechten om daar te blijven. Dat doe je door specifieke doelen te bereiken: win vier Grand Slams of blijf een seizoen lang ongeslagen.

Tennis World Tour is vanaf 22 mei verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Veel minder asielzoekers krijgen status

Nederland heeft vorig jaar 9090 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend, een ruime halvering vergeleken met de bijna 22.000 in 2016. 2915 Syriërs kregen een status, gevolgd door Eritreeërs (1550) en Iraniërs (860). Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De 28 lidstaten verleenden in 2017 bescherming aan 538.000 asielzoekers, een daling van bijna een kwart. Veruit de grootste groep, een op de drie, kwam uit Syrië, met Afghanen en Irakezen op plek twee en drie.

Duitsland gaf ruim 325.000 mensen een status, goed voor meer dan 60 procent van het totaal in de EU. Frankrijk was tweede met ruim 40.000, gevolgd door Italië, Oostenrijk en Zweden.

Nederland staat negende, na landen als Griekenland en België. Vorig jaar nam ons land nog een zesde plek in. Oost- en Centraal-Europese landen staan onderaan de ranglijst.

Veel minder asielzoekers krijgen status
Veel minder asielzoekers krijgen status (Foto: ANP)

'Cristiano Ronaldo gaat reeks wedstrijden met goal verlengen'

Marcelo gelooft dat Cristiano Ronaldo zijn reeks van twaalf wedstrijden op rij waarin hij namens Real Madrid scoorde kan verlengen. De Portugese ster hielp Real Madrid woensdagavond aan een punt tegen Atletic de Bilbao door drie minuten voor tijd met een hakbal voor de 1-1 aan te tekenen. Ronaldo scoorde voor de twaalfde wedstrijd op rij en daarin was hij 22 keer trefzeker.

"Hij is de beste speler ter wereld. We hebben absoluut vertrouwen in hem, net als in al onze spelers", vertelt Marcelo in gesprek met Spaanse media. "Ik weet zeker dat hij meer gaat scoren in de komende wedstrijden en zijn reeks van twaalf wedstrijden gaat verlengen."

Real Madrid liep voor de dertiende keer tegen puntenverlies aan in La Liga en de achterstand op koploper Barcelona bleef vijftien punten. "We hebben alles gegeven wat we in ons hadden. Hun doelpunt maakte het ons moeilijker, maar we behielden de bal goed en probeerden de wedstrijd te winnen."

"Het is niet zo dat we anders zijn in de Champions League. We kunnen ons vertrouwen niet verliezen op basis van één wedstrijd, we hebben er alles aan gedaan om te winnen. We wilden de drie punten pakken, maar het gelijke spel neemt ons vertrouwen niet weg."

Uitslagen La Liga woensdag
Espanyol - Eibar 0-1
Valencia - Getafe 1-2
Real Madrid - Athletic de Bilbao 1-1

NHL: Sharks 'sweepen' Ducks, Penguins, Lightning en Predators naar 3-1

Na de Vegas Golden Knights hebben ook de ijshockeyers van de San Jose Sharks zich geplaatst voor de volgende ronde in de play-offs in de NHL. Tomas Hertl maakte tegen de Anaheim Ducks in San Jose halverwege de derde periode de winnende treffer (2-1), waardoor de Sharks de serie met 4-0 wonnen: een sweep.

De Pittsburgh Penguins speelden zich in het Wells Fargo Center in Philadelphia naar een 3-1 voorsprong tegen de Flyers. Woensdagavond troffen Evgeni Malkin, Phil Kessel, Kris Letang, Sidney Crosby en Riley Sheahan trefzeker, wat een 0-5 zege opleverde. 

Nikita Kucherov was in New Jersey namens de Tampa Bay Lightning belangrijk. De Rus scoorde tegen de Devils twee keer en was ook nog goed voor een assist, waarmee hij Tampa Bay naar de 1-3 zege hielp. Tampa Bay staat net als Pittsburgh op 3-1 in de serie en heeft nog één zege nodig.

Dat geldt ook voor de Nashville Predators, die op bezoek waren in Denver. De Colorado Avalanche hoopte daar de stand gelijk te trekken, maar dat lukte niet. Gabriel Landeskog scoorde bij 0-3 nog wel in een dubbele powerplay en Alexander Kerfoot maakte de 2-3, maar nadat Colin Wilson de puck in de slotfase op de paal schoot was het klaar voor de Avs: 2-3.

Uitslagen NHL woensdag, eerste ronde play-offs
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 0-5 (1-3 in best-of-7)
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 1-3 (1-3 in best-of-7)
Colorado Avalanche - Nashville Predators 2-3 (1-3 in best-of-7)
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 2-1 (4-0 in best-of-7, Sharks gaan door)

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Officieel warmste 19 april sinds begin metingen

Het is officieel de warmste 19 april ooit gemeten. In De Bilt werd het om 12:30 uur 24,4 graden. Het oude record dateerde uit 1988 en stond op 24,3 graden. De temperatuur zal vanmiddag verder oplopen naar 27 à 28 graden. Daarmee wordt het dagrecord flink aangescherpt en is het bovendien de eerste officiële zomerse dag (maxima in De Bilt van 25 graden of meer). In het zuidoosten loopt de temperatuur op naar 29 graden en er is zelfs een kleine kans dat het tot de eerste lokale tropische dag komt!

Tot dusver is het in Lelystad het warmst met 26,9 graden. Daarmee is ook het dagrecord voor 19 april over alle weerstations gebroken. Dit stond op 25,2 graden en was gemeten in 1988 te Volkel en in 2011 te Eindhoven. Ook dit record wordt dus verpulverd, aangezien het vanmiddag in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg ruim 29 graden wordt. Het is zelfs mogelijk dat de temperatuur net de tropische 30 graden aantikt.

Als het daadwerkelijk tot 30 graden komt dan beleven we een recordvroege lokale tropische dag. Tot dusver staat het vroegterecord op 21 april 1968. In Volkel werd het toen 30,5 graden en in Venlo en Gemert zelfs 32,2 graden.

Embed from Getty Images

Startschot Nationale Zaadlozings-Marathon gegeven

Vanochtend heeft Carola Schouten het startschot gegeven voor de Nationale Zaadlozings-Marathon. Deze actie is bedacht door programmamaker Stefan Stasse en hij zal zes weken lang door heel Nederland trekken om zo zijn zaad te verspreiden.

Voordat je, voor het goede doel, een paar tissues inzaait is het wel handig dat je weet waarvoor deze actie is bedoeld. Het gaat namelijk slecht met de bijenpopulatie en samen met het platform Nederland Zoemt willen zij heel Nederland bevruchten.

Zo geeft de Staat van Stasse, een radioprogramma op radio 2, zaadbommen met een wilde bloemenmix weg voor de bijen in nood. De luisteraars worden aangemoedigd om braakliggende terreinen en hun tuinen in te zaaien met dit bloemenzaad. Het doel is simpel, meer bloemen betekenen meer bijen en dus een sterkere populatie.

Op 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste landelijke bijentelling.

Startschot Nationale Zaadlozings-Marathon gegeven (Foto: Bondage)
Startschot Nationale Zaadlozings-Marathon gegeven (Foto: Bondage)

SNK komt met nieuwe hardware voor Neo Geo

SNK komt als onderdeel van het veertigjarig bestaan van het bedrijf met nieuwe hardware. Het betreft geen nieuwe console of iets in die trend, maar hardware voor oude Neo Geo-titels.

De nieuwe hardware komt dan ook met een collectie van Neo Geo-titels, al is nog niet bekend welke titels dit zijn en wat de hardware precies is. Sommigen denken aan een 'Neo Geo Mini', maar gebaseerd op het teaserplaatje (zie hieronder) zou het ook zomar een kleine arcadekast kunnen zijn.

Wanneer we meer informatie krijgen is nog niet bekend.

SNK Nieuwe Hardware

Rupture nu beschikbaar voor alle Battlefield 1-spelers

Vandaag kunnen alle Battlefield 1-spelers zich gratis op Rupture storten: de map uit Battlefield 1 They Shall Not Pass die draait om de Tweede Slag bij de Marne.

Daarnaast krijgen alle spelers de komende paar maanden nog meer gratis content, inclusief Soissons in mei (tevens afkomstig uit Battlefield 1 They Shall Not Pass). Op deze map kunnen zij een van de grootste tankaanvallen uit de Eerste Wereldoorlog uitvoeren.

In juni komt er een nieuwe modus in Battlefield 1: Shock Operations. In deze modus, die ondersteuning biedt voor 40 spelers, strijden aanvallers en verdedigers om sectoren, vergelijkbaar met de Operations-modus. De actie is nu echter gericht op één map, handig voor mensen die geen tijd hebben voor een volledige Operations-match. Shock Operations is beschikbaar op vijf maps: Giant’s Shadow, Prise de Tahure, Lupkow Pass, Zeebrugge en River Somme. De meeste maps zijn normaliter alleen beschikbaar voor eigenaren van de Battlefield 1 Premium Pass of stand-alone uitbreidingspakketten. Spelers van het basisspel kunnen echter ook toegang krijgen als ze Shock Operations spelen.

Battlefield 1 - Rupture (Foto: EA)

Serious Sam 4 aangekondigd

Devolver Digital heeft Serious Sam 4: Planet Badass aangekondigd met daarbij een teaservideo. De game gaat wederom non-stop actie leveren met de vele vijanden en vuurwapens waar je auw tegen zegt.

Heel veel meer wilde de uitgever er nog niet over kwijt. Op de E3-show in juni wordt er meer bekendgemaakt. Serious Sam 4: Planet Badass komt in ieder geval uit op pc. Meer platformen zijn er nog niet bekendgemaakt.

Slechts tientallen hotels tekenden 'Schoonmaakcode'

Sinds de introductie van de Schoonmaak-code, in 2012, hebben ruim 1400 bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren de code ondertekend. De lijst telt echter slechts tientallen hotels, op zo’n 3000 accomodaties. Dat melden onze collega's van TPO.nl.

Bestuurder Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen noemt dat 'veel te weinig'. "Daarom gaan we de komende tijd zelf bij de hotels langs om hen op te roepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de code te ondertekenen. Hotels kunnen daarmee echt verschil maken, als het gaat om de arbeidsomstandigheden van hotelschoonmakers."

Kampherbeek verklaart dat de druk op schoonmakers nog steeds hoog is, en de angst is soms groot. "Als ik een hotel bezoek, merk ik dat de hotelschoonmakers bang zijn voor sancties. Ze zeggen: laat niet weten dat je ons kent."

Slechts tientallen hotels tekenden 'Schoonmaakcode' (Foto: Stockfoto Pixabay)
Slechts tientallen hotels tekenden 'Schoonmaakcode' (Foto: Stockfoto Pixabay)

Aartsluie 911-medewerkster had er geen zin in

Stel je eens voor, je zit op een druk callcenter en je voelt je er gewoon niet op jouw plaats. De hele dag door telefoontjes moeten beantwoorden van mensen die vinden dat zij op de eerste plaats komen, heel vermoeiend allemaal.

Zo ook voor de 43-jarige Crenshanda Williams uit Houston die er helemaal klaar mee was. Wanneer zij er even geen zin in had dan kletste zij de hoorn op de haak. Saillant detail, ze werkte voor de 911-centrale en dus was het binnenkomend telefoonverkeer wel degelijk belangrijk.

De zaak kwam eind 2016 aan het licht toen een opgenomen gesprek boven water kwam waarin te horen viel dat Williams zei: "ain’t nobody got time for this" wat zicht vertaalt naar: "Hier heeft niemand tijd voor". Het was voor haar superieuren dan ook duidelijk dat zij niet geknipt was voor de taak en dus de hoogste tijd om een strafzaak te starten.

Tijdens het behandelen van deze zaak kwam naar voren dat er meer dan 1000 telefoontjes met meldingen van verkeersovertredingen maar ook van moord, niet langer dan 20 seconden duurden. De rechter veroordeelde haar tot tien dagen cel en 18 maanden voorwaardelijk.

Lootboxes in games overtreden kansspelwet

Lootcrates in games zijn in een aantal gevallen in strijd met de kansspelwet. In de games zitten zogeheten 'loot boxes', oftewel virtuele schatkistjes die spelers moeten kopen en waarmee ze virtuele prijzen kunnen winnen. In een aantal gevallen kunnen die prijzen tegen echt geld worden verhandeld. Toeval, en niet behendigheid, bepaalt wat er in een schatkistje zit. Dat maakt het een kansspel, en daar is een vergunning voor nodig.

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft tien games onderzocht. Vier daarvan hebben 'loot boxes' met de mogelijkheid de gewonnen waar te verkopen, zonder dat ze daar een vergunning voor hebben. Namen worden nog niet bekendgemaakt.

De 'loot boxes' zijn mogelijk ook verslavend, waarschuwt de gokwaakhond die de bedrijven sommeert de spellen voor juni aan te passen. Vanaf 20 juni mag de Kansspelautoriteit hiertegen optreden en kunnen boetes worden opgelegd.

Na signalen van gamers, ouders en zorginstellingen waarschuwde de Kansspelautoriteit ook in december al voor de risico's van de 'loot boxes'

Games soms in strijd met kansspelwet
Games soms in strijd met kansspelwet (Foto: BuzzT)

Trainen in For Honor

For Honor introduceert een nieuwe trainingsmodus als onderdeel van de gratis update die vanaf morgen beschikbaar is op PlayStation 4, Xbox One en pc. De trainingsmodus geeft nieuwe en ervaren spelers extra mogelijkheden om hun vaardigheden te verbeteren en zo als een meesterstrijder huis te houden op het slagveld.

De Apprentice Trials en de Warrior Trials zijn de aanbevolen lessen om als beginner de besturing en de basis- en geavanceerde technieken onder de knie te krijgen voordat het slagveld daadwerkelijk betreden wordt. De Training Arena geeft ervaren spelers de mogelijkheid om hun vaardigheden te perfectioneren en om onder andere te oefenen tegen specifieke Helden. De gratis update voegt tevens Training Media toe. Dit betreft een in-game bibliotheek van tutorials waar spelers video’s kunnen bekijken over gamemodi, Faction War en andere in-game features.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. 

Vluchtende verdachte verliest 'hardloopwedstrijd'

Een 26-jarige Tilburger probeerde woensdag 18 april rond 23.40 uur te vluchten voor de politie. De man zat als bijrijder in een auto die onverzekerd rondreed. De auto werd voor controle aan de kant gezet. De Tilburger bleek nog 31 dagen te moeten zitten. In eerste instantie leek hij rustig mee te gaan, maar de man besloot het toch op een lopen te zetten.

De man stak zonder te kijken de Ringbaan-West over en een agent zette te voet de achtervolging in. De achtervolging ging via de Baroniebaan en Rooseveltplein weer terug de Ringbaan-West op. Er sloten verschillende agenten aan bij de achtervolging. De man probeerde de dienders nog af te schudden door bij een autowasstraat een afvalbak om te gooien en een omstander om te duwen.

Uiteindelijk trok de Tilburger aan het kortste eind en wist de agent die hem in eerste instantie staande had gehouden hem tegen de grond te werken. De agent had bij de staandehouding nog gezegd dat de verdachte een hardloopwedstrijd van hem zou verliezen. De man is afgevoerd naar het politiebureau en ingesloten.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 16

Het scheelt dat het veel te lekker weer is om naar de bioscoop te gaan, maar deze week komen er helaas weinig films uit op het grote doek. Wat wel verschijnt deze week is onder andere het nieuwste project van de legendarische Clint Eastwood, die het waargebeurde verhaal vertelt van de mannen die een terroristische aanval in de Thalys wisten te stoppen.

15:17 to Paris
Vroeg in de avond op 21 augustus 2015 keek de wereld in verbijstering toe toen de media een terroristische aanval op de Thalys #9364 - met vertrek om 15:17 vanuit Amsterdam - meldden. Deze terreuraanslag werd voorkomen door drie moedige jonge Amerikanen die op dat moment door Europa reisden. De film volgt het pad van de vrienden. Van de worstelingen in hun kinderjaren tot het vinden van hun plek in het leven, naar de onwaarschijnlijke gebeurtenissen die tot de aanval hebben geleid. Tijdens de schrijnende beproeving twijfelen ze geen moment aan hun vriendschap. Het is hun grootste wapen, waarmee ze meer dan 500 van de passagiers weten te redden. Het helfhaftige trio bestaat uit Anthony Sadler, militair Alek Skarlatos en de luchtvaart piloot Spencer Stone, die zichzelf spelen in de film die geregisseerd werd door Clint Eastwood.

Blockers
Als drie ouders er achter komen dat hun dochters alle drie van plan zijn om tijdens Prom Night hun maagdelijkheid te verliezen, zetten ze alles op alles om dit te voorkomen. Leslie Mann (The Other Woman), Ike Barinholtz (Bad Neighbours) en John Cena (Trainwreck) zijn te zien in de nieuwe komedie Blockers, dat het regiedebuut is van Kay Cannon (scenarioschrijver van de Pitch Perfect-films).

Beauty and the Dogs
Tijdens een studentenfeest ontmoet Mariam, een jonge vrouw uit Tunesië, de mysterieuze Youssef. Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nacht waarin Mariam zal moeten vechten voor haar rechten en waardigheid in een corrupt systeem.

The Rider
Brady is een rijzende ster in de rodeowereld en een getalenteerde paardentrainer. Een val bij een rodeo, waarbij een paard zijn schedel verplettert, maakt echter een einde aan zijn veelbelovende carrière. Gedesillusioneerd en wanhopig keert de jonge cowboy terug naar zijn thuis, het Pine Ridge Reservaat. In een poging weer controle te krijgen over zijn lot gaat Brady op zoek naar een nieuwe identiteit en probeert hij te ontdekken wat het betekent een man te zijn in het hart van Amerika.

Nico, 1988
Singer-songwriter Nico nadert de vijftig en leidt een teruggetrokken leven in Manchester, waar weinig nog doet denken aan haar roemruchte jaren als muze van Andy Warhol en zangeres van The Velvet Underground in de sixties. Ooit werd ze aanbeden vanwege haar legendarische schoonheid, nu maakt ze zich niet meer druk om haar uiterlijk en ook haar carrière lijkt voorbij, tot haar nieuwe manager haar en haar oude band op tournee door Europa stuurt. Nico, 1988 is een muzikale roadmovie over de wedergeboorte van een dappere en eigenzinnige artiest, moeder en vrouw achter het icoon.

Wil je deze films zien? Bezoek je dichtstbijzijnde bioscoop voor de tijden. 

Geile mediaverslaving

Stel je voor dat een of andere debiele president in een tweet dreigt een land te bombarderen. Dan denkt grosso modo van ons lichtelijk normale mensen iets van, daar heb je hem weer, die clown. Mooi laten schreeuwen. Kan hier geen kwaad op Twitter. Media echter ruiken bloed en zouden ons onmiddellijk voorzien van ongefundeerd en ongegeneerd staaltje manipulatieve oorlogstaal. De debiele president dusdanig tegen de digitale muur aanduwen dat hij welhaast moet bombarderen in plaats van er mee ermee dreigen. Stel je toch eens voor dat dit zo ver zou komen. Oh wacht …

Kabinet pakt zorgfraude aan

Het kabinet komt met een aanpak om onbedoelde fouten en opzettelijke fraude in de zorg tegen te gaan. Jaarlijks kosten deze onrechtmatigheden de samenleving miljoenen euro’s. De aanpak concentreert zich met name op vijf specifieke zorgsectoren: medisch-specialistische zorg, geestelijke gezondheidszorg, mondzorg, wijkverpleging en het persoonsgebonden budget. Dat schrijven de bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer.

Minister De Jonge: ‘Er gaat veel geld om in de zorg. Bedoeld én onbedoeld komt dat geld niet altijd op de juiste plek terecht. Dat is niet alleen kwalijk voor patiënten en cliënten, maar voor de hele samenleving. Het is geld dat wordt opgebracht door ons allemaal. Daarom wil ik die onrechtmatigheden samen met mijn collega’s Bruins en Blokhuis fors terugdringen.’

Naast de aanpak in de vijf specifieke zorgsectoren, worden straks scherpere eisen gesteld aan de toetreding tot de zorg. De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verbetert het toezicht op nieuwe zorgaanbieders en er komt een meld- en vergunningsplicht. Bovendien krijgen zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten meer wettelijke mogelijkheden om gegevens over fraudeurs met elkaar te kunnen uitwisselen via een speciaal waarschuwingsregister.

Kaalkopibiseieren gespot in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort hebben de kaalkopibissen eieren gelegd. “Het is leuk om te zien dat de nesten waar de vogels een aantal weken mee bezig zijn geweest, nu gevuld zijn met eieren”,  vertelt dierverzorger Esther van de Boogaard. “Kaalkopibissen broeden ongeveer vier weken op de eieren, dus het zal niet lang meer duren voordat wij jonge kaalkopjes kunnen verwelkomen in ons park.”

Het is gebruikelijk dat kaalkopibissen in april hun eieren leggen. “Hier in DierenPark Amersfoort liggen nu al twaalf eieren, verspreid over vier verschillende nesten die in de stenen muren van het verblijf zijn gebouwd”, vertelt Esther. “Ondertussen zijn de kaalkopibissen die op dit moment niet broeden, druk bezig met het zoeken en verplaatsen van takjes, bladeren en gras. Hiermee maken de vogels de nesten nog wat steviger voor de komst van de kleintjes.”

Als de eieren uitkomen en de kuikens zich laten zien, hebben zij nog niet hetzelfde uiterlijk als hun ouders. “In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben de vogels bij de geboorte nog geen kale kop. Naarmate de kaalkopibis ouder wordt, verdwijnen er wel steeds meer veren op de kop van de ibis. Uiteindelijk zal deze vogel, net zoals veel mensen, op een gegeven moment een kaal hoofd krijgen”, legt de dierverzorgster uit. “Daarnaast verandert de kleur van de kop. In zijn jongere jaren heeft de kaalkopibis een zwarte kop en deze wordt steeds roder wanneer de vogel volwassener wordt.” De kaalkopibissen zijn te bewonderen in de Stad der Oudheid in DierenPark Amersfoort.


Een kaalkopibis op zijn/haar nest
Een kaalkopibis op zijn/haar nest

Politie zoekt vermiste diabetespatiënt

De politie is op zoek naar de 54-jarige Harry Loete uit Nunhem die sinds maandag 16 april is vermist. Harry is diabetespatiënt. Als hij zijn insuline niet toegediend krijgt komt hij in een levensbedreigende situatie terecht.

Harry is maandagmorgen 16 april rond 11:00 uur te voet in onbekende richting vertrokken vanuit zijn adres aan de Servaasweg in Nunhem. De politie en de mensen uit de omgeving van Harry hebben geen enkel idee waar hij naartoe is gegaan. Harry heeft geen telefoon, geen bankpas, geen geld en geen identiteitsbewijs bij zich. Hij heeft schizofrenie en diabetes en hij gebruikt insuline.

Mogelijk is Harry verward en onder invloed van alcohol. Harry is 1.80 - 1.95m groot. Hij is blank en heeft grijsblond, halflang achterovergekamd haar. Op de dag van zijn verdwijning droeg hij een spijkerbroek, een donkerblauw vest met rits en zwarte Adidas schoenen.

Politie zoekt vermiste diabetespatiënt (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt vermiste diabetespatiënt (Foto: Politie.nl)

'We moeten kinderen van Jihadgangers terughalen uit Syrië'

Kinderen van Jihadstrijders die zich vanuit Nederland bij het kalifaat hebben aangesloten en die nu verblijven in Syrische kampen, moeten daaruit worden gehaald. "Niets doen is onacceptabel en in strijd met het Kinderrechtenverdrag", stelt de Kinderombudsman donderdag. "Nederland moet alles doen wat in zijn macht ligt om deze kinderen terug te halen." Kinderombudsman Margrite Kalverboer roept het kabinet op om zijn verantwoordelijkheid hierin te nemen.

Volgens de jongste cijfers van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) verblijven ongeveer 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit in het strijdgebied in Syrië en Irak. Ook zijn er nog zeker dertig minderjarigen met een andere Nederlandse link in de regio, maar buiten het strijdgebied. Hun ouders zijn ooit afgereisd naar het kalifaat. Een deel van de kinderen zit vast in kampen in Syrië en die maken daar, volgens de Kinderombudsman, verschrikkelijke dingen mee, in slechte omstandigheden. Zo doken er een tijd geleden video's van Islamitische Staat op waarin zeer jonge kinderen onthoofdingen verrichten of mensen executeerden met pistool- of geweerschoten.

De Nederlandse overheid zou weinig kunnen doen vanwege de te onveilige situatie. Moeders die erin slagen om bij een Nederlandse ambassade te komen, krijgen hulp maar die tocht is volgens de Kinderombudsman vrijwel onmogelijk omdat vrouwen het kamp niet uitmogen en geen geldige papieren meer hebben.

Kalverboer wil dat Nederland de kinderen zelf gaat terughalen, eventueel in internationaal verband. Ook moet het probleem op de agenda komen van de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei in januari nog dat Nederland kinderen in nood van jihadgangers niet zal terughalen naar ons land. De coalitiepartijen waren er verdeeld over.

'Nederlandse kinderen uit kampen Syrië halen'
'Nederlandse kinderen uit kampen Syrië halen' (Foto: ANP)

Metropole Orkest alweer naar BBC Proms

Het Metropole Orkest is voor het vijfde jaar op rij uitgenodigd om een concert te geven tijdens de BBC Proms in Londen. Het orkest speelt op 19 juli in de Royal Albert Hall een avondvullend programma met onder anderen het jonge Britse jazztalent Jacob Collier, de Amerikaanse folkzanger Sam Amidon en vocal group Take 6. De BBC neemt het concert op en zendt het uit op radio en tv.

De concertserie BBC Proms wordt gezien als de meest prestigieuze ter wereld. De Proms, ofwel Promenadeconcerten, zijn een jaarlijkse reeks concerten, vooral klassiek getint maar uitstapjes naar andere genres worden niet geschuwd. Het Metropole - opgericht in 1945 om het getergde volk hoop en vertier te bieden - speelt tegenwoordig jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Het deelde het podium met onder meer Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Gregory Porter, Pat Metheny, Brian Eno, Herbie Hancock en Bono; maakte in 70 jaar meer dan 150 albums en werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen. Drie Grammy Awards staan er in de kast, en zeventien Grammy-nominaties.

Jan Geert Vierkant, directeur van het orkest: ,,Het is enorm motiverend om te zien hoe de BBC het Metropole Orkest heeft omarmd. Vijf jaar op een rij is een prestatie die uniek is voor een Nederlands ensemble. Het toont aan dat de BBC hecht aan de kwaliteit van het Metropole Orkest om nieuwe doelgroepen te bereiken door de bijzondere programmering van het orkest."

Metropole Orkest alweer naar BBC Proms
Metropole Orkest alweer naar BBC Proms (Foto: ANP)

Overnames stuwen omzet groothandel Sligro

Sligro heeft in het eerste kwartaal bijna 8 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Het groothandelsbedrijf profiteerde daarbij vooral van overnames. Ook viel de goede omzetweek voorafgaand aan Pasen dit keer in het eerste kwartaal.

De totale opbrengsten bedroegen 722 miljoen euro, tegen 669 miljoen euro een jaar eerder. Sligro heeft afgelopen jaar onder meer de drankengroothandel van Heineken ingelijfd. Andere overnames die de omzet vooruithielpen waren die van de Belgische horecagroothandel ISPC en kerstcadeaubedrijf Tintelingen. Exclusief het effect van overnames nam de omzet met 0,7 procent af.

Het groothandelsbedrijf verkocht onlangs juist weer zijn supermarktketen Emté aan branchegenoten Jumbo en Coop, voor 410 miljoen euro. Bij de overname zijn circa 6200 medewerkers betrokken, die samen goed zijn voor 2700 voltijdsbanen. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaars. De partijen verwachten de deal in de loop van dit jaar af te ronden.

Sligro zocht al langer naar alternatieven voor zijn kwakkelende supermarktbedrijf, dat de afgelopen jaren bij gebrek aan schaalgrootte gestaag marktaandeel verloor. Bij Emté nam de omzet afgelopen kwartaal ook weer licht af.

Overnames stuwen omzet groothandel Sligro
Overnames stuwen omzet groothandel Sligro (Foto: ANP)

Californië zet 400 gardisten in aan Mexicaanse grens

Gouverneur Jerry Brown van Californië heeft vierhonderd leden van de nationale garde vrijgemaakt voor het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit. Niet alle criminaliteit wordt aangepakt, want de gardisten zullen zich volgens Brown echter niet focussen op de controle van illegale immigratie, zoals president Donald Tump wilde.

Brown liet weten dat de nationale garde zich richt op onder meer grensoverschrijdende drugscriminaliteit, wapenhandel en mensensmokkel, aldus de Los Angeles Times.

De Democraat Brown weigerde vorige week nog in te stemmen met een verzoek van de Republikein Trump om leden van de nationale garde beschikbaar te stellen voor een strenger toezicht op illegale immigratie. De president wil dat daarvoor in het hele grensgebied met Mexico vierduizend gardisten gaan werken. Brown is een fel tegenstander van het strenge immigratiebeleid van Trump en van diens plan een muur aan de grens met Mexico te bouwen. Door gardisten vrij te maken voor de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit hoopt Brown Trump alsnog tegemoet te komen.

Texas, Arizona en New Mexico zetten wel leden van de nationale garde in tegen de illegale intocht van immigranten.

Californië zet 400 gardisten in aan grens
Californië zet 400 gardisten in aan grens (Foto: ANP)

Achtste seizoen Homeland is laatste

Het einde is in zicht voor Homeland. Volgens Claire Danes zal het achtste seizoen van de actieserie het laatste zijn.

De hoofdrolspeelster meldde dat in het radioprogramma van Howard Stern, waarin ze ook bekendmaakte in de zomer haar tweede kind te verwachten. Haar zwangerschap zal volgens Deadline geen invloed hebben op de planning van de serie; de opnames voor het achtste seizoen van Homeland zouden sowieso pas aan het eind van het jaar van start gaan.

De actrice heeft tegenstrijdige gevoelens over het einde van de serie, vertelde ze. Ze vindt het moeilijk afscheid te nemen van Homeland, maar ziet er ook naar uit haar personage Carrie los te laten. "Ik heb mijn handen vol aan haar. Ze is continu gestrest, en dat is hard werken. Ik ben er wel klaar voor daar even pauze van te nemen."

Het einde van Homeland komt niet geheel onverwacht. Eerder lieten de bedenkers van het programma al weten na het achtste seizoen te stoppen met de serie. Officieel heeft zender Showtime het laatste woord over het voortbestaan van de show, maar de kans dat die zonder Claire en de makers doorgaat is niet groot. Showtime wilde woensdag niet reageren op de uitspraken van de actrice.

Achtste seizoen Homeland is laatste
Achtste seizoen Homeland is laatste (Foto: BuzzE)

Facebook wil reikwijdte EU-regels beperken

Mark Zuckerberg zit dan wel (op een kinderzitje) uitdrukkingsloos te vertellen dat hij écht wil dat Facebook meer respect gaat krijgen voor de privacy van diens gebruikers, maar tegelijk neemt hij maatregelen om te voorkomen dat binnenkort bijna al zijn gebruikers onder de nieuwe Europese privacywetgeving vallen.

The Zuck wil dat de regelgeving alleen gaat gelden voor Europese leden. Facebook bevestigt dat besluit aan persbureau Reuters.

Facebooks internationale hoofdkantoor staat - zodat er vrijwel geen belasting hoeft te worden betaald - in Dublin en het Amerikaanse hoofdkwartier is gevestigd in het Californische Menlo Park. Alle gebruikers buiten de VS en Canada hebben daardoor een contract met Facebooks Ierse dochteronderneming en vallen onder het Europese privacyregime.

Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) die 25 mei in werking treedt, worden de Europese privacyregels strikter. Overheden, bedrijven en andere organisaties worden dan verplicht aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd.

Facebook wil dat de 1,5 miljard gebruikers uit Afrika, Azië, Australië en Latijns-Amerika gaan vallen onder Amerikaanse regelgeving. Op overtredingen van de Europese richtlijn staan namelijk boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet. Voor het socialenetwerkbedrijf kan dat in de honderden miljoenen lopen.

Facebook laat in een verklaring weten dat de Europese privacyinstellingen ook beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. "We passen overal dezelfde privacybescherming toe, ongeacht of uw overeenkomst met Facebook Inc. of Facebook Ireland is."

Hoe het met die geweldige bescherming gesteld is blijkt uit de recente reeks schandalen.

Facebook wil reikwijdte EU-regels beperken
Facebook wil reikwijdte EU-regels beperken (Foto: BuzzT)

NBA: LeBron neemt Cavaliers aan de hand

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben in de eerste ronde van de play-offs in de NBA de stand tegen de Indiana Pacers weer gelijk kunnen trekken. De Pacers wonnen het eerste duel in Cleveland, maar aan de hand van LeBron James sloegen de Cavs woensdagavond terug.

De Cavaliers begonnen furieus aan de wedstrijd - vooral dankzij een 13-0 run van James - en hadden al snel bijna twintig punten voorsprong te pakken. De Pacers kwamen wel wat beter in hun ritme en verkleinden het gat, maar echt gevaarlijk werden ze pas in het vierde kwart weer. 

Indiana kwam dankzij Victor Oladipo een paar keer op een handvol punten van de thuisploeg, maar telkens was daar James om orde op zaken te stellen. Hij was uiteindelijk goed voor 46 punten en hielp de Cavaliers naar een 100-97 zege en een 1-1 stand in de serie.

Ook de Utah Jazz kon op gelijke hoogte komen en wel tegen de Oklahoma City Thunder. In Oklahoma ging het constant heen en weer, maar in het laatste kwart nam Utah het heft in handen. Met een sterk spelende Donovan Mitchell en Rudy Gobert won de Jazz met 95-102.

De Houston Rockets hebben het nog niet al te moeilijk met de Minnesota Timberwolves. Duel één werd al gewonnen, het tweede duel geen enkel probleem op voor de ploeg van James Harden en Chris Paul: 102-82 en een 2-0 voorsprong in de serie.

Uitslagen NBA woensdag, eerste ronde play-offs
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 100-97 (1-1 in best-of-7)
Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 95-102 (1-1 in best-of-7)
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 102-82 (2-0 in best-of-7)

LeBron James begint met een 13-0 run (Bron: YouTube)

Amazing! Tel Sell komt terug op televisie

Thuiswinkelbedrijf Tel Sell heeft een nieuwe eigenaar. De Oostenrijkse branchegenoot Mediashop heeft het bedrijf gekocht en is van plan de aloude 'infomercials' weer op televisie uit te zenden.

Tel Sell werd in de jaren negentig bekend met lange, vaak met Amerikaans accent nagesynchroniseerde tv-reclames. Na een faillissement en doorstart in 2008 richtte het bedrijf zich steeds meer op online winkelen. Mediashop ziet juist wel brood in televisie en heeft zendtijd voor Tel Sell ingekocht bij RTL.

RTL gaat dus eindelijk weer kwaliteitstelevisie uitzenden!



Napoli loopt in op morsend Juventus

Napoli heeft in de Serie A twee punten goedgemaakt op Juventus. In de strijd om de Italiaanse landstitel staat de Turijnse club nog wel bovenaan, maar met nog vijf wedstrijden te gaan is het gat geslonken naar vier punten.

Napoli had het thuis tegen Udinese zwaar en zag de bezoekers dankzij Jakub Zanto en Svante Ingelsson tot twee keer toe de leiding nemen. Lorenzo Insigne en Raul Albiol tekenden voor de gelijkmakers, Arek Milik en Lorenzo Tonelli zorgden ervoor dat de volle buit in Napels bleef: 4-2.

Juventus ging op bezoek bij Crotone, de nummer achttien van de Serie A. Alex Sandro zette de koploper na een goed kwartier al op voorsprong, maar na een dik uur spelen werkte Simeon Nwankwo de gelijkmaker binnen, waarna Juventus niet meer tot scoren kwam: 1-1.

AS Roma, Lazio en Internazionale vechten nog volop om plekken drie en vier, die deelname aan de Champions League opleveren. AS Roma klopte Genoa met 2-1, terwijl Lazio in een spectaculaire wedstrijd afrekende met Fiorentina.

Door rode kaarten van Marco Sportiello van Fiorentina en Alessandro Murgia van Lazio stonden beide ploegen binnen een kwartier al met tien man, waarna nog flink gescoord werd. Jordan Veretout scoorde twee keer en hielp de thuisploeg naar 2-0.

Luis Alberto en Martin Caceres hadden voor rust de 2-2 al op de borden staan. Felipe Anderson en Luis Alberto brachten Lazio de winst, nadat Veretout zijn club nog eens op voorsprong had gezet met het compleet maken van zijn hattrick: 3-4. 

AS Roma en Lazio staan beiden op 64 punten, Internazionale, dat een dag eerder met 4-0 van Cagliari won, staat op 63. Benevento is met vijf wedstrijden te spelen en vijftien punten achterstand op de veilige zeventiende plek vrijwel zeker van degradatie.

Uitslagen Serie A woensdag
Benevento - Atalanta 0-3
Sampdoria - Bologna 1-0
SPAL - Chievo 0-0
AS Roma - Genoa 2-1
Crotone - Juventus 1-1
Fiorentina - Lazio 3-4
Torino - AC Milan 1-1
Verona - Sassuolo 0-1
Napoli - Udinese 4-2

FOK! Wat een weer: Opnieuw zeer zomers

Vandaag is het zonnig en uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Op veel plaatsen ligt de maximumtemperatuur rond 28°C, op de Wadden rond 23°C. In de loop van de middag kan het aan de kust afkoelen door zeewind. Verder is de wind overwegend zuidoostelijk en zwak tot matig.

Komende nacht is er weinig bewolking. In het westen kan er plaatselijk grondmist of een ondiepe mistbank ontstaan en de minima liggen rond 11°C. De wind is zwak en komt uit overwegend zuidelijke richtingen.

Ook de vrijdag verloopt zonnig en opnieuw wordt het (zeer) warm. Landinwaarts liggen de maxima tussen 24 en 27°C, in de kustgebieden tussen 18 en 23°C. In de loop van de middag koelt het in de noordwestelijke helft wat af. De wind is eerst zwak uit zuidelijke richtingen, maar draait in de loop van de ochtend naar zuidwest tot west en neemt toe naar matig.

In het weekeinde eerst nog (zeer) warm met zonnige perioden. Daarna overgang naar wisselvallig weer met beduidend lagere temperaturen. Op zondag gaat deze overgang mogelijk gepaard met (onweers)buien. (Bron: KNMI)

Korte aanvulling: het weerbericht zelf is niet echt NSWF, de reacties zijn dat echter wel Beware for you scroll down! 

Zonkrachtwaarschuwing
Onbewolkt: 5
Bewolkt    : 3

Een van de havens in Bremen (Foto: Interpretatie)
Een van de havens in Bremen (Foto: Interpretatie)

Nederland
 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Brand verwoest Blue Lagoon in Scheveningen

Aan de Strandweg in Scheveningen is de Blue Lagoon volledig verwoest door een grote brand. De brandweer is met "een behoorlijk aantal voertuigen" aanwezig om de brand in strandtent aan de Strandweg te blussen. De strandtent stond al "bijna volledig in brand", toen de brandweer arriveerde, laat een woordvoerster weten.

Door het hout wist de brand zich snel te verspreiden. Het is niet duidelijk of mensen in het pand aanwezig zijn en of dat andere strandtenten door de brand zijn aangestoken. 


Grote brand in strandtent Scheveningen (video: Youtube)

Meldplicht overname telecombedrijven

Partijen die Nederlandse telecomvoorzieningen willen overnemen, moeten dit vooraf melden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat hierbij om het verkrijgen van invloed op bedrijven van vitaal belang zoals aanbieders van telefonie, internet of datacenters. Dit staat in het Wetsvoorstel Ongewenste zeggenschap telecommunicatie dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag heeft gestuurd naar de Raad van State.

Naar aanleiding van de meldingen kunnen overnames in deze sector worden verboden of teruggedraaid als nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen. Bijvoorbeeld als de dienstverlening onbetrouwbaar wordt of uitval van voorzieningen dreigt.

Staatssecretaris Keijzer: “Als internet, dataverkeer en telefonie niet goed werken, raakt het openbare leven ontwricht. Consumenten en ondernemers leiden bovendien economische schade. Nederland heeft veel profijt van een open economie. Maar het kabinet wil verhinderen dat onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven aan onze nationale veiligheid komen. Daarom bescherm ik deze vitale sector en voer een meldplicht in. Dit is een vorm van actieve goedkeuring van belangrijke overnames die ook in het Regeerakkoord is afgesproken.”

De telecomsector omvat in het wetsvoorstel niet alleen aanbieders van mobiele-, vaste telefonie en internet. Ook bedrijven die vitale voorzieningen aanbieden zoals internetknooppunten, datacentra, hosting- en certificeringdiensten vallen hier onder, omdat ze van belang zijn voor continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en de infrastructuur in Nederland.

In Europa is wettelijk vastgelegd dat ingrijpen bij overnames door de overheid alleen toegestaan is bij redenen van dwingend algemeen belang, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid of openbare orde in het geding is. Het kabinet verwacht de Wet na de zomer van 2018 in te dienen voor behandeling in de Tweede Kamer.

Kabinet: aanpak per vitale bedrijfssector
De continuïteit en bescherming voor sectoren van vitaal belang is in Nederland onderdeel van verschillende wetten. Zo mogen beheerders van elektriciteits-, gas en drinkwaternetten alleen in publiek eigendom zijn. In andere sectoren zoals telecom is nu door regulering goede dienstverlening en voldoende concurrentie door private bedrijven georganiseerd. Het kabinet onderzoekt op dit moment of de bescherming van de vitale sectoren voldoende is. Deze analyse vanuit het ministerie van JenV is dit jaar gereed.

Het ministerie van EZK bekijkt naast de vitale sectoren ook de continuïteit in andere, niet-vitale bedrijfstakken nader. Zo werkt EZK aan het moderniseren van de Universele Postdienst (UPD), die het betaalbaar en tijdig verzenden van poststukken regelt. Het ministerie van EZK is bij de eerste volgende wijziging van de wetgeving voornemens om eisen stellen aan de vestigingsplaats van de rechtspersoon, de locatie van het hoofdkantoor en voldoende investeringen in de postdienstverlening.

Nieuwe NASA-telescoop in de ruimte

Tess, de nieuwe ruimtetelescoop van NASA, is succesvol de ruimte ingeschoten. Daarmee kan de zoektocht naar nieuwe planeten worden voortgezet. De lancering die rond 00.50 uur Nederlandse tijd plaatshad verliep zonder problemen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Tess is een afkorting voor Transiting Exoplanet Survey Satellite. Een Falcon 9-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX bracht vanaf Cape Canaveral de telescoop in de ruimte. De lancering was eerder vanwege problemen met het navigatiesysteem uitgesteld.

De ruimteverkenner moet in kaart brengen of er ergens in het heelal een andere planeet is waar misschien leven mogelijk is. Tess is het zusje van de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler, die in 2009 werd gelanceerd en nu aan het einde van zijn leven is.

Nieuwe NASA-telescoop in de ruimte
Nieuwe NASA-telescoop in de ruimte (Foto: ANP)

Gasimport haalt 'eigen' winning in

Nederland heeft vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis meer aardgas geïmporteerd dan dat er uit eigen bodem werd gewonnen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vanwege aardbevingsgevaar in Groningen werd de gaskraan het afgelopen jaar verder dichtgedraaid. Daardoor haalde Nederland vorig jaar 13 procent minder aardgas uit eigen bodem.

Omdat het gasverbruik wel steeg, werd er vorig jaar meer geïmporteerd. De extra invoer kwam volgens het CBS voornamelijk op het conto van Noorwegen. Dat land zag zijn export naar Nederland verviervoudigen. De import uit Groot-Brittannië verdrievoudigde ruimschoots.

Het Nederlandse energieverbruik als geheel bleef vorig jaar nagenoeg gelijk aan dat van 2016. Fossiele brandstoffen zijn met 92 procent nog altijd de grootste energiebron. De rest komt uit hernieuwbare energiebronnen als wind en zon, kernenergie, afval en elektriciteit uit het buitenland.

Gasimport haalt 'eigen' winning in
Gasimport haalt 'eigen' winning in (Foto: ANP)

Asperge meest geteelde groente in Duitsland

De geoogste oppervlakte asperges is in 2017 vergeleken met een jaar eerder met 11 procent toegenomen naar 3322 hectare. De opbrengst nam met ongeveer 12 procent toe naar 20.800 ton. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

De oppervlakte landbouwgrond die in 2017 in Nederland in gebruik was voor de teelt van asperges besloeg vorig jaar 3807 hectare. Met een groei van 12 hectare was dat nauwelijks meer dan in 2016. Op ongeveer 87 procent van het areaal werden ook daadwerkelijke asperges geoogst. Op de overige grond stonden aspergeplanten die nog geen productie opleverden. De geoogste oppervlakte asperges groeide de afgelopen tien jaar met 61 procent van 2065 hectare (2007) naar 3322 hectare (2017). De opbrengst nam tegelijkertijd met bijna 40 procent toe van 15.000 ton naar 20.800 ton.

Limburg en Noord-Brabant
Sinds 2007 is het totale areaal asperges in Nederland met 60 procent gestegen van 2383 naar 3807 hectare vorig jaar. De provincie Limburg nam vorig jaar 62 procent van het Nederlandse aspergeareaal voor haar rekening en Noord-Brabant 33 procent. In Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant worden de meeste asperges uit de grond gehaald.

In Noord-Brabant was het aspergeareaal in 2017 met 8 hectare afgenomen vergeleken met een jaar eerder, in Limburg groeide het areaal tegelijkertijd met 24 hectare. Ook in de andere provincies worden asperges gestoken, maar op niet meer dan 190 hectare (5 procent).

Asperges per gemeente
Met respectievelijk 753 hectare en 395 hectare hebben de gemeenten Peel en Maas en Leudal het grootste areaal asperges binnen hun gemeentegrenzen. In 2007 hadden Leudal en Helden met 265 hectare en 263 hectare de grootste arealen asperges.

Asperges in Duitsland populair
Binnen de Europese Unie had Duitsland in 2016 met ruim 22.000 hectare het grootste geoogste areaal asperges, gevolgd door Spanje met ruim 12.000 hectare. Nederland stond op de vijfde plaats met een geoogst areaal van ongeveer 3.000 hectare. Ook als het gaat om de productie van ‘het witte goud’ neemt ons land met een opbrengst van ongeveer 19.000 ton (2016) de vijfde plaats in.

Duitsland gaat in Europa aan kop met 120.000 ton geproduceerde asperges. In Duitsland zijn asperges de meest geteelde groente, met uien op de tweede plaats. In Nederland zijn uien met grote voorsprong de meest geteelde groente.

De geoogste oppervlakte asperges is in 2017 vergeleken met een jaar eerder met 11 procent toegenomen naar 3322 hectare. De opbrengst nam met ongeveer 12 procent toe naar 20,8 duizend ton. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De oppervlakte landbouwgrond die in 2017 in Nederland in gebruik was voor de teelt van asperges besloeg vorig jaar 3 807 hectare. Met een groei van 12 hectare was dat nauwelijks meer dan in 2016. Op ongeveer 87 procent van het areaal werden ook daadwerkelijke asperges geoogst. Op de overige grond stonden aspergeplanten die nog geen productie opleverden. De geoogste oppervlakte asperges groeide de afgelopen tien jaar met 61 procent van 2065 hectare (2007) naar 3322 hectare (2017). De opbrengst nam tegelijkertijd met bijna 40 procent toe van 15 duizend ton naar 20,8 duizend ton.Aspergeteelt vooral in Limburg en Noord-Brabant. Sinds 2007 is het totale areaal asperges in Nederland met 60 procent gestegen van 2383 naar 3807 hectare vorig jaar. De provincie Limburg nam vorig jaar 62 procent van het Nederlandse aspergeareaal voor haar rekening en Noord-Brabant 33 procent. In Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant worden de meeste asperges uit de grond gehaald. In Noord-Brabant was het aspergeareaal in 2017 met 8 hectare afgenomen vergeleken met een jaar eerder, in Limburg groeide het areaal tegelijkertijd met 24 hectare. Ook in de andere provincies worden asperges gestoken, maar op niet meer dan 190 hectare (5 procent).Asperges per gemeente Met respectievelijk 753 hectare en 395 hectare hebben de gemeenten Peel en Maas en Leudal hetgrootste areaal asperges binnen hun gemeentegrenzen. In 2007 hadden Leudal en Helden met 265 hectare en 263 hectare de grootste arealen asperges.Asperges in Duitsland populair Binnen de Europese Unie had Duitsland in 2016 met ruim 22 duizend hectare het grootste geoogste areaal asperges, gevolgd door Spanje met ruim 12 duizend hectare. Nederland stond op de vijfde plaats met een geoogst areaal van ongeveer 3 duizend hectare. Ook als het gaat om de productie van ‘het witte goud’ neemt ons land met een opbrengst van ongeveer 19 duizend ton (2016) de vijfde plaats in. Duitsland gaat in Europa aan kop met 120 duizend ton geproduceerde asperges. In Duitsland zijn asperges de meest geteelde groente, met uien op de tweede plaats. In Nederland zijn uien met grote voorsprong de meest geteelde groente.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.