FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 maart 2018

Basketballers Donar overtuigend naar kwartfinales Europe Cup

Het kan niet op voor de basketballers van Donar. De ploeg uit Groningen staat in de kwartfinales van de Europe Cup, nadat in Roemenië afgerekend werd met Cluj-Napoca.

In Groningen werd al met 103-76 gewonnen en in de return werd het eigenlijk nooit spannend. De Roemenen hadden een tijd een voorsprong van een punt of tien, maar dat was bij lange na niet genoeg om Donar alsnog uit te schakelen. Dat leek de thuisploeg zelf ook door te hebben en in de slotfase capituleerden ze: 69-76. Drago Pasalic was met twintig punten de topscorer aan Groningse zijde.

In de Champions League deed een andere Nederlander het overigens uitstekend: Charlon Kloof boekte met UCAM Murcia een verrassende 72-83 zege in de return op en tegen Tenerife, waarmee de achterstand uit de eerste wedstrijd goedgemaakt werd. Kloof was goed voor vijftien punten en hielp zijn ploeg zo naar de kwartfinales in het tweede seizoen van het toernooi.

Uitblinker Redan leidt Chelsea met handsgoal naar halve finales Youth League

Wat de grote mannen van Chelsea niet voor elkaar kregen, konden de jonge gasten van de Engelse club wel: Chelsea onder 19 heeft zich geplaatst voor de halve finales van het voornaamste Europese toernooi, de Youth League in dit geval.

In de kwartfinale tegen Real Madrid was de afgelopen zomer van Ajax overgestapte Nederlander Daishawn Redan de uitblinker bij de Londenaren, niet voor het eerst dit seizoen. Real kwam dankzij Oscar nog snel op voorsprong, maar Luke McCormick werkte op aangeven van Redan al snel de gelijkmaker binnen.

Vijf minuten later was het raak voor Redan, maar die goal had op het oog simpelweg afgekeurd moeten worden: Redan duwde de bal vooral met zijn arm in het doel, maar de arbitrage had het totaal niet door. De Nederlander juichte nauwelijks, maar de Spaanse protesten werden wel genegeerd.

Op slag van rust tekende Redan van dichtbij voor de 1-3, waarna Alvarez Lohoba in de tweede helft de 2-3 maakte. Jacob Maddox kreeg namens Chelsea nog rood, maar in de blessuretijd gooiden de Londenaren het duel toch op slot: 2-4 dankzij Harvey St. Clair.

Chelsea staat op 20 april in de halve finales tegen FC Porto, terwijl Manchester City en FC Barcelona het in de andere halve finale tegen elkaar opnemen.

Messi vertolkt hoofdrol in overtuigende zege Barcelona

Aan de hand van Lionel Messi heeft Barcelona woensdagavond de kwartfinales bereikt van de Champions League. Chelsea werd met 3-0 verslagen.

De thuisploeg kende een absolute droomstart. Met enig fortuin kreeg Luis Suárez de bal voor zijn voeten en bracht Messi in stelling en met zijn rechtervoet passeerde hij Thibaut Courtois door tussen zijn benen door te schieten: 1-0. Het doelpunt viel na 128 seconden en dat was het snelste doelpunt in zijn carrière.

Al na twintig minuten leek de wedstrijd gespeeld te zijn. De Catalanen kwamen er razendsnel uit via een counter en Messi bracht Ousmane Dembélé in stelling en de Fransman schoot hard raak: 2-0. Het was het eerste doelpunt van de vleugelaanvaller in dienst van Barcelona. Chelsea liet zich meerdere malen zien in de eerste helft, maar wist niet te scoren. Marcos Alonso schoot de bal op de vuisten van Marc-André Ter Stegen en N'Golo Kanté schoot voorlangs. Alonso was in de blessuretijd van de eerste helft het dichtst bij een treffer, maar een vrije trap van zijn voet ging via de buitenkant van de paal naast.

Suárez, in de eerste helft de aangever op het doelpunt van Messi, was na rust ook dichtbij een treffer. Courtois leverde de bal zomaar in bij de Uruguayaan, maar de Belg herstelde zijn fout met een redding met zijn voeten. Chelsea kwam vervolgens in opstand toen de ploeg geen strafschop kreeg nadat Alonso werd neergelegd in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Damir Skomina zag er niks in.

In de 63ste minuut gooide de koploper van LaLiga de wedstrijd definitief in het slot. Messi dribbelde het strafschopgebied binnen en vanaf links schoot hij de bal weer door de benen van Courtois en maakte daarmee de 3-0. Chelsea ontsnapte in de slotminuten aan een nog grote nederlaag toen Courtois uitstekend redding bracht op een kopbal van Paulinho. Het houtwerk stond een eretreffer van Antonio Rüdiger in de laatste officiële minuut in de weg.

Barcelona is de laatste ploeg die zich wist te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. AS Roma, Bayern München, Juventus, Liverpool, Manchester City, Real Madrid en Sevilla gingen hen al voor.

Paralympisch zilver voor Van Impelen, Kampschreur gaat de fout in

Alpineskiester Linda van Impelen heeft op de Paralympische Spelen in Pyeongchang zilver gepakt op de reuzenslalom bij het zittend skiën. De 32-jarige Nederlandse, sinds een auto-ongeluk in 2009 voor een deel verlamd, won nooit eerder een mondiale medaille op een titeltoernooi.

Van Impelen was in de eerste run de op één na snelste, maar in run twee ging het moeilijker. Toch wist ze haar zilveren medaille met succes te verdedigen tegen regerend wereldkampioene Claudia Lösch, die zes honderdsten van een seconde achter de Nederlandse eindigde. Momoka Muraoka pakte het goud: de Japanse was 2,71 seconden sneller dan Van Impelen.

De Slowaakse Henrieta Farkasova blijft bij de visueel beperkte dames ongenaakbaar. Samen met gids Natalia Subrtova was er al het vierde goud voor Farkasova, die een oogprobleem heeft wat artsen mogelijk toewijzen aan de kernramp van Chernobyl - met name omdat een andere oorzaak niet gevonden werd. Farkasova heeft alleen de slalom nog te gaan om met vijf keer goud terug te keren, en op dat onderdeel won ze al drie wereldtitels.

Van Impelen op weg naar paralympisch zilver (Pro Shots/Action Images)
Van Impelen op weg naar paralympisch zilver (Pro Shots/Action Images)

Marie Bochet won bij de staande dames het goud, haar derde in Pyeongchang. Net als in Sochi kan ze huiswaarts reizen met vier keer goud als ze op de slalom de titel pakt en dat is niet ondenkbaar: ze won er al twee wereldtitels op en pakte vorig jaar zilver op het WK. De Nederlandse Anna Jochemsen deed niet mee aan de reuzenslalom.

Bij de zittende mannen moest Jeroen Kampschreur het namens Nederland doen op de reuzenslalom, maar voor de 18-jarige wereldkampioen ging het fout. Hij was de snelste in de eerste run, maar bleek het allerlaatste poortje aan de verkeerde kant gepasseerd te hebben en werd gediskwalificeerd. De Noor Jesper Pedersen profiteerde en pakte goud, Niels de Langen haalde de finish niet.

Giacomo Bertagnolli uit Italië pakte bij de visueel beperkte skiërs zijn eerste paralympische medaille en dat was direct goud, de Zwitser Theo Gmür pakte in de staande categorie de titel. Jeffrey Stuut deed daar namens Nederland mee en eindigde op de twaalfde plek.

Nederland weer bij 'gelukkigste' landen

Nederland staat net als een jaar eerder weer op de zesde plek van de ranglijst van gelukkigste landen. Maar wie echt het geluk zoekt, moet in Finland zijn. Het land van de meren en sauna's is van de vijfde naar de eerste plek geklommen in het overzicht van de Verenigde Naties.

Finland lost Noorwegen af. De Noren zijn een plaats gezakt. In de top vijf staan verder Denemarken, IJsland en Zwitserland.

Landen in Afrika zijn het minst gelukkigst. Onderaan bevinden zich Tanzania, Zuid-Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Burundi als hekkensluiter.

Het overzicht van de VN komt tot stand op basis van een serie vragen aan inwoners van meer dan 150 landen over zaken als inkomen, gezondheid, vrijheid en sociale ondersteuning.

Nederland weer bij 'gelukkigste' landen
Nederland weer bij 'gelukkigste' landen (Foto: ANP)

GroenLinks ontslaat medewerker fractie om metoo

GroenLinks (GL) heeft een medewerker van de fractie in de Tweede Kamer ontslagen na een ernstig incident met een stagiair.

Dat maakte GL bekend na mediaberichten over een uitspraak van een rechter, die akkoord ging met het ontslag. Aanvankelijk kreeg de medewerker een officiële waarschuwing. Daarnaast werd de medewerker gesommeerd in gesprek te gaan met een arboarts, in therapie te gaan en een gesprek aan te gaan met het slachtoffer om zijn excuses aan te bieden. Tot die tijd zou hij niet terug mogen komen naar de fractie.

Al snel werd besloten dat dit niet voldoende was, aldus de GL-verklaring verder. Daarom heeft de organisatie besloten de medewerker te ontslaan. Hij had een stagiair op straat in de steek gelaten omdat zij niets wilde weten van zijn toenaderingspogingen. Hij had haar daarvoor een slaapplek aangeboden omdat ze niet meer met de trein naar huis kon.

GroenLinks ontslaat medewerker fractie
GroenLinks ontslaat medewerker fractie (Foto: ANP)

'Oekraïne boycot alle sportwedstrijden in Rusland'

Oekraïne zal voorlopig alle sportwedstrijden- en toernooien in Rusland boycotten. Dat zegt Vladimir Brynzak, president van de Oekraïnse biatlonfederatie en vice-president van het Oekraïns Nationaal Olympisch Comité, tegenover Sport-Express.

Eerder werd al bekend dat het Oekraïnse biatlonteam de World Cup-finale in het Russische Tyumen zal boycotten, iets wat de teams uit Canada, de VS en Tsjechië eerder ook al lieten weten. "Ik heb vandaag een lange tijd met politici gesproken", aldus Brynzak, waarna besloten werd tot een boycot.

"Het zou mooi zijn als de zaken veranderen en we ook in Rusland weer eerlijk om de medailles kunnen strijden. De algehele politieke situatie zal moeten verbeteren, en de gehele sfeer rondom de Russische sport moet juist niet - zoals nu het geval is - slechter worden. Hopelijk komt dat allemaal goed", verklaarde Brynzak.

Igor Zhdanov, de minister van Sport van Oekraïne, lijkt wel klaar te zijn met de Russische buren. "Rusland is een agressor, een land dat systematisch alle wetgeving negeert, vooral op het gebied van sport en anti-doping. We roepen alle internationale federaties dan ook op om geen internationale sportevenementen toe te kennen aan een dergelijke staat."

Dat laatste is voor Oekraïne toch een beetje pech hebben. Zo staat volgend jaar de Winteruniversiade op het programma in het Russische Krasnodar. Dit jaar wordt het WK voetbal in Rusland gehouden, maar daar hoeft Oekraïne zich net als Nederland geen zorgen om te maken.

Ruim 300 partijen op kieswijzer COC

Ruim 320 politieke partijen uit 126 gemeenten presenteren hun LHBTI-standpunten en kandidaten op Rainbowvote.nu. Dat is de kieswijzer van het COC voor de gemeenteraadsverkiezingen volgende week.

De partijen beschrijven op de kieswijzer wat ze de komende jaren in hun gemeente voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen willen doen en wat ze de afgelopen jaren hebben bereikt. Ook presenteren ze hun regenboogkandidaten.

Aan de hand van een aantal stellingen geven de partijen op de website hun standpunten over bijvoorbeeld veiligheid, acceptatie op school en zichtbaarheid. Van politie-inzet tot mannenontmoetingsplaats, van voorlichting op school tot asielzoekers en van regenboogzebrapad tot gendervriendelijke toiletten. De kieswijzer werd op 28 januari gepresenteerd.

Voor ongeveer tweederde van de LHBTI's spelen dergelijke kwesties een rol bij het bepalen van hun keuze in het stemhokje, stelt het COC.

Ruim 300 partijen op kieswijzer COC
Ruim 300 partijen op kieswijzer COC (Foto: ANP)

Juventus wint en zet Napoli op vier punten

Juventus heeft geen fout gemaakt tegen een Nederlands getint Atalanta Bergamo. Het was met 2-0 te sterk en verstevigde de koppositie in de Serie A.

Vanwege hevige sneeuwval kon de wedstrijd in Turijn op 25 februari geen doorgang vinden, maar van sneeuw was er woensdagavond geen sprake. Bij de gasten, de nummer zeven in de Serie A, waren er basisplaatsen voor Hans Hateboer en Marten de Roon en begon Robin Gosens op de bank.

De thuisploeg was in de eerste helft de dominante ploeg en wist dat overwicht na 29 minuten spelen uit te drukken in de score. Op aangeven van Douglas Costa zette Gonzalo Higuaín de 1-0 op het scorebord. Het was de vijftiende competitietreffer voor de 30-jarige Argentijn.

In de tweede helft ontstond bijna de 2-0 uit dezelfde combinatie. Ditmaal gaf Higuaín de bal mee aan Costa, maar het schot van de Braziliaan ging rakelings naast. De gasten kwamen na 79 minuten met tien man te staan. Verdediger Gianluca Mancini kreeg in een tijdsbestek van een minuut twee keer geel. Eerst hield de Italiaan Higuaín vast en vervolgens kreeg hij een prent voor een tackle op Giorgio Chiellini.

Amper twee minuten later wist Juventus te profiteren van de nummeriek meerderheid. Blaise Matuidi gooide de wedstrijd in het slot door de 2-0 te maken. De Fransman kreeg de bal van Higuaín en vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij raak. Juventus heeft nu evenveel wedstrijden gespeeld als nummer twee Napoli en heeft een voorsprong van vier punten met nog tien competitiewedstrijden te spelen.

PSG met tien man langs Angers

Paris Saint-Germain heeft woensdagavond een zege geboekt op Angers. Dat was een prima prestatie, want de thuisploeg speelde 74 minuten lang met een man minder..

Al na twaalf minuten spelen opende PSG de score via Kylian Mbappé. De Fransman schoot raak op aangeven van Julian Draxler. Vier minuten na de treffer van de ploeg van Unai Emery met een man minder te staan. Na een harde tackle van Thiago Motta op Romain Thomas werd de middenvelder met direct rood weggestuurd.

Ondanks een man minder kwam de koploper van Frankrijk in de 25ste minuut op 2-0. Na een pass van Layvin Kurzawa kon Mbappé van dichtbij raak schieten. De negentienjarige aanvaller bracht daarmee zijn doelpuntentotaal in de Ligue 1 na 22 wedstrijden op dertien treffers. Hij heeft nog twee doelpunten nodig om zijn totaal van vorig seizoen bij AS Monaco te evenaren.

PSG dacht zelfs op 3-0 te komen, maar een treffer van Marco Verratti werd afgekeurd omdat Mbappé vanwege buitenspel werd teruggefloten. Een kwartier voor tijd slaagde Angers er in om de man-meer-situatie te benutten. Toko Ekambi kon vrij voor Kevin Trapp raak schieten, maar verder dan die ene treffer van de nummeer veertien van Frankrijk niet. PSG heeft na dertig wedstrijden een voorsprong van zeventien punten op nummer twee AS Monaco, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Mogelijk proef met stemmen op zaterdag

Bij toekomstige verkiezingen voor gemeentelijke herindelingen mag mogelijk op zaterdag worden gestemd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil bekijken of een proef hiermee mogelijk is, heeft ze in de Tweede Kamer gezegd. Ollongren reageerde op een voorstel van D66-Kamerlid Rob Jetten. Die denkt dat stemmen op zaterdag tot een hogere opkomst kan leiden.

Tot dusver wordt in Nederland doorgaans op woensdag gestemd. Het weekend valt af om religieuze redenen. De zondag is ongeschikt omdat een deel van de christenen hecht aan de zondagsrust en op vrijdag en zaterdag wordt de sabbat gevierd.

Niettemin gaat Ollongren met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten overleggen.

Een deel van de Kamer maakt zich zorgen over de veiligheid van de software die gebruikt wordt om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de stemmen op te tellen, bleek bij een overleg met de minister. Aanleiding zijn uitlatingen van experts bij RTL Nieuws. Hackers zouden van de software gebruik kunnen maken om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Ollongren ontkent echter dat er reden is voor ongerustheid. De risico's zijn volgens haar klein en beheersbaar. Niettemin roept 50PLUS-leider Henk Krol kiezers op het tellen van de stemmen te controleren. Dat kan, want stembureaus moeten ook na 21 uur openblijven.

Mogelijk proef met stemmen op zaterdag
Mogelijk proef met stemmen op zaterdag (Foto: ANP)

Turken overtuigen Blok niet over inval Afrin

Turkije heeft geen overtuigende onderbouwing gegeven voor de inval in de Noord-Syrische regio Afrin. Maar een gezamenlijke veroordeling daarvan door de EU of de NAVO zit er niet in, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

"Het kabinet uit zijn ongenoegen over de gebrekkige informatie die Turkije bilateraal en via de NAVO heeft gedeeld", schrijft Blok aan de Tweede Kamer. De Turkse regering beroept zich op artikel 51 van het VN-Handvest dat gaat over zelfverdediging.

Het kabinet heeft bij verschillende gelegenheden de Turken om de onderbouwing gevraagd. De oppositie heeft eerder aangedrongen op een eenzijdige veroordeling door Nederland van de inval. Het kabinet wilde hier niet aan omdat dat niet effectief zou zijn.

Blok betreurt het verder "ten zeerste" dat Turkije geen gehoor geeft aan een oproep van de Veiligheidsraad tot een staakt-het-vuren in Afrin.

Turken overtuigen Blok niet over inval Afrin
Turken overtuigen Blok niet over inval Afrin (Foto: ANP)

CL: Uitslag Besiktas - Bayern München

De return in de achtste finales van de Champions League tussen Bayern München en Besiktas was al een formaliteit, maar de Duitsers gingen vol voor de winst. Dat leverde hen na 90 minuten wedstrijd in Istanbul een klinkende 3-1 overwinning op.

Bayern München kwam binnen 20 minuten via Thiago op een 1-0 voorsprong. Na de thee hielp Besiktas in de persoon van Gökhan Gönül ook een handje. De speler van de Turkse ploeg werkte de bal achter zijn eigen doelman, nadat doelman Tolga Zengin deze weg probeerde te werken.

Na een klein uur spelen probeerde Vagner Love nog wel iets terug te doen, maar dat was niet voldoende om een tweede nederlaag te voorkomen. Zeven minuten voor tijd maakte Sandro Wagner zelfs nog de derde treffer voor Bayern München.

Bayern München mag zich door de twee zeges op Besiktas voor de achtste keer op rij kwartfinalist in de Champions League noemen. Ook Manchester City, Juventus, Real Madrid, Liverpool, Sevilla en AS Roma zijn al zeker van de kwartfinales. Daar komt vanavond de winnaar van het tweeluik tussen FC Barcelona en Chelsea nog bij.

Klacht tegen Europarlementariër PVV

Het Europees Parlement moet PVV-delegatieleider Marcel de Graaff onmiddellijk straffen voor anti-islamitische uitlatingen, vindt een Italiaanse Europarlementariër. Cécile Kyenge, medevoorzitter van een parlementaire groep tegen racisme en voor diversiteit, heeft een formele klacht ingediend tegen de Nederlandse politicus.

Zij valt over uitspraken van De Graaff woensdag in het parlement dat moslims Europa zouden terugbrengen naar de Middeleeuwen en de islam wordt gedefinieerd door ongelijkheid tussen de seksen, polygamie, kindhuwelijken, slavernij en eermoorden. "Zijn toespraak was duidelijk gebaseerd op islamofobe retoriek en is onaanvaardbaar gedrag voor een lid van het parlement", schrijft Kyenge aan voorzitter Tajani.

"Gevaarlijk en onverantwoordelijk", noemt zij de daden van De Graaff in het licht van aanvallen op moslims in Europa. De strijd tegen intolerantie, racisme en xenofobie is een zaak voor alle Europarlementariërs, aldus Kyenge. Zij hoopt snel te horen wat voor maatregelen er worden getroffen.

Het parlement zou de PVV'er op grond van de huisregels een financiële straf of schorsing kunnen opleggen. De Graaff reageerde nog niet.

Klacht tegen Europarlementariër PVV
Klacht tegen Europarlementariër PVV (Foto: ANP)

V-Rally 4 aangekondigd

Bigben Interactive en Kylotonn Racing Games werken samen aan de terugkeer van de off-road simulatie: V-Rally. V-Rally 4 is verkrijgbaar vanaf september 2018 op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

V-Rally verscheen in 1997 voor de eerste PlayStation 1 en had drie gamestanden en een breed aanbod aan beroemde voertuigen en beroemde. Enkele jaren later werd V-Rally 3 voor de PlayStation 2 een succes, dankzij de toegevoegde carrièrestand met ingrijpende teamkeuzes en een nog groter aantal tracks.

Sinds 2003 is niets meer in de franchise verschenen, maar nu maakt deze franchise een comeback met meer dan 50 beroemde voertuigen uit de wereld van rally en extreme motorsport. Spelers kunnen ze allemaal verzamelen, upgraden, aanpassen en er uiteraard mee racen. In de trailer zien we alvast drie iconische wagens: een Porsche 911 Safari, een Ford Mustang en een Ford Fiesta RS RX.

V-Rally 4 wordt ontwikkeld door Kylotonn Racing Games, een Franse studio die is gespecialiseerd in racesimulaties zoals het onlangs uitgekomen WRC 7 en TT Isle of Man. Alain Jarniou, Game Director bij Kylotonn, zei, "Ik voel me echt bevoorrecht, dat ik weer aan de V-Rally-serie mag werken. Het is een buitengewone titel waar ik een heel speciale relatie mee heb. Als programmeur heb ik samen met het oorspronkelijke team achter V-Rally gewerkt aan V-Rally 3 op de PlayStation 2. Ik ben erg trots dan ik 15 jaar later weer aan de franchise mag werken."

Er zijn verschillende soorten tracks:

  • Rally: Reis over de hele wereld, van Afrika tot Sequoia Park en Japan, om de moeilijkste tracks te overwinnen onder zware omstandigheden, waaronder sneeuw, ijs en modder
  • Extreme-Khana: Je moet uiterst nauwkeurig kunnen driften om de track vol afgronden te overleven.
  • V-Rally Cross: Laat je tegenstanders stof happen op tracks die deels uit asfalt en deels uit modder bestaan. Kun jij de 7 experts verslaan?
  • Buggy: Stap op je all-terrain vehicle om over bijzonder ruig terrein te racen.
  • Hillclimb: Race naar de top achter het stuur van krachtige wagens.

Je kunt jezelf ook bewijzen in de Online- en Career-standen van V-Rally 4.

Goede daden van Captain Wilkins in Wolfenstein 2

Bethesda kondigt aan dat Wolfenstein II: The Deeds of Captain Wilkins beschikbaar is voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Deeds of Captain Wilkins is het laatste deel van the Freedom Chronicles trilogie. In dit deel speel je als de US-oorlogsveteraan en verzetsstrijder kapitein Gerald Wilkins. Reis naar Alaska onder nazi-bewind, gewapend met een gestolen experimentele battlewalker contraption, om een superwapen, de sun gun, te stoppen.

The Deeds of Captain Wilkins is de derde uitbreiding in de Freedom Chronicles Season Pass, een reeks DLC packs voor Wolfenstein II: The New Colossus met de verhalen van drie helden die het nazi tuig bevechten voor vrijheid. The Freedom Chronicles Season Pass kan digitaal aangeschaft worden voor €24,99.

Wolfenstein II: The New Colossus werd uitgebracht op 27 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Elder Scrolls V: Skyrim VR naar pc

The Elder Scrolls V: Skyrim VR komt naar de pc. Het spel ondersteunt HTC Vive, Oculus Rift en Windows Mixed Reality. Eerder was er een VR-versie uitgebracht voor PlayStation VR.

Skyrim VR zal de basisgame en de uitbreidingen Dawnguard, Hearthfire en Dragonborn bevatten. Heel het avontuur is in virtual reality te spelen. Mocht je dus meer dan honderd uur in VR kwijt willen dan is deze RPG een optie. Je moet nog wel even wachten, want het spel komt 3 april uit.

Besluiten opsporen schaliegas moeten over

De minister van Economische Zaken en Klimaat moet nieuwe besluiten nemen over het opsporen van schaliegas in Noord-Brabant en de Noordoostpolder. Dat heeft de Raad van State geoordeeld.

Het Britse bedrijf Cuadrilla had in 2014 gevraagd om verlenging van zijn vergunningen voor de opsporing van schaliegas in die gebieden. Toenmalig minister Henk Kamp wees die verlenging af, op basis van het kabinetsbesluit tot 2020 geen commerciële boringen naar schaliegas toe te staan.

Volgens Cuadrilla was het besluit van de minister in strijd met de Mijnbouwwet en het stapte naar de rechtbank. Die gaf het bedrijf in 2016 gelijk. De minister en medetegenstander Milieudefensie gingen daarop in beroep.

Verlenging van de vergunningen
De Raad van State oordeelt nu dat de Mijnbouwwet van destijds geen ruimte bood om verlenging van de vergunningen om milieuredenen te weigeren.

Inmiddels is de Mijnbouwwet gewijzigd. Die biedt nu wel de ruimte om het belang van het milieu bij een nieuw besluit over verlenging van de vergunningen te betrekken.

Of Cuadrilla daarmee gebaat is, is de vraag. Huidig minister van Economische Zaken Eric Wiebes heeft de Tweede Kamer in februari laten weten dat commerciële opsporing en winning van schaliegas in Nederland de komende jaren niet aan de orde is en dat er geen vergunningen hiervoor zullen worden afgegeven.

Besluiten opsporen schaliegas moeten over
Besluiten opsporen schaliegas moeten over (Foto: ANP)

Noctis van Final Fantasy XV in Tekken 7

Bandai Namco laat via een trailer weten dat er vanaf 20 maart met Noctis in Tekken 7 te spelen. De hoofdrolspeler uit Final Fantasy XV krijgt zijn eigen DLC genaamd Noctis Lucis Caelum pack.

Als Noctis kun je om de tegenstander heen warpen, terwijl je de Armiger, het wapen der koningen gebruikt. Het Hammerhead-tankstation van Cindy is een nieuwe arena, terwijl je kunt luisteren naar FFXV-muziek 'Stand Your Ground' of 'Apocalypsis Noctis Remix' op de achtergrond. Je krijgt er vijf Noctis kostuums erbij. Het personage is ook speelbaar in de eerste DLC, waarin je Teken Bowl speelt.

Tekken 7 is al uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ollongren: tapcijfers vallen best mee

Het aantal keren dat de inlichtingendiensten mensen afluisteren valt eigenlijk best mee, vindt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ze denkt daarom ook niet dat de voor het eerst geopenbaarde cijfers mensen zullen bewegen in het referendum tegen extra bevoegdheden voor de diensten te stemmen.

Uit de afluisterstatistieken die het kabinet voor het eerst openbaar heeft gemaakt, blijkt dat de diensten steeds vaker afluisteren. "Het gaat natuurlijk om best veel taps, maar verhoudingsgewijs is het eigenlijk relatief overzichtelijk", vindt Ollongren. En het is ook nodig om die taps te gebruiken om de dreiging van jihadisten tegen te gaan, stelt ze. Ze is niet bang voor nadelige gevolgen voor de referendumcampagne van het kabinet en vindt het juist "goed dat mensen weten dat het over dit soort aantallen gaat".

De afluisterstatistieken waren tot dusver geheim, maar het kabinet besloot ze onder druk van privacy-organisaties en na een tik op de vingers door de Raad van State toch openbaar te maken.

Het werk van de inlichtingendiensten ligt al onder een vergrootglas, omdat de kiezer zich woensdag kan uitspreken over een wet die de diensten meer bevoegdheden geeft. Tegenstanders vrezen voor de privacy.

Ollongren: tapcijfers vallen best mee
Ollongren: tapcijfers vallen best mee (Foto: ANP)

Rusland noemt uitwijzen diplomaten vijandig

Het Britse besluit ruim twintig Russische diplomaten uit te wijzen is volgens het Kremlin een vijandige daad die onaanvaardbaar, onterecht en kortzichtig is. De huidige leiding in Groot-Brittannië draagt de verantwoordelijkheid voor de verslechtering van de Brits-Russische betrekkingen, zo liet de ambassade van Rusland in Londen weten.

De Britse premier Theresa May maakte in het parlement bekend dat de diplomaten moeten vertrekken "tegen de achtergrond van de agressie van de Russische staat". Volgens May is Rusland schuldig aan een moordaanslag met een chemisch wapen in Salisbury op een voormalige Russische dubbelspion, Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

De chemische substantie stamt uit de Sovjet-Unie. Het Kremlin ontkent betrokkenheid bij de aanslag en heeft beklemtoond dat Rusland geen enkel belang heeft bij deze merkwaardige aanslag.

Rusland noemt uitwijzen diplomaten vijandig
Rusland noemt uitwijzen diplomaten vijandig (Foto: ANP)

SEGA Mega Drive Classics op PS4 en Xbox One

Sega heeft nieuws voor retro-SEGA-fans: SEGA Mega Drive Classics verschijnt 29 mei 2018 voor PlayStation 4 en Xbox One, zowel fysiek als digitaal. Eerder was er alleen de versie op Steam.

De verzameling bevat vijftig retro-klassiekers in alle genres: arcade-actie, schietspellen, knokspellen, puzzels, oude favorieten en verborgen pareltjes. Geniet meer dan ooit van deze games dankzij een schat aan moderne functies, waaronder online-multiplayer, achievements, mirror modes, een rewind-optie en save-functies. Zo kunnen zowel oude als nieuwe spelers volop plezier beleven aan deze klassiekers.

De fysieke editie komt binnenkort bij bepaalde winkels beschikbaar als pre-order. De game wordt geleverd inclusief een dubbelzijdige poster van Golden Axe en Streets of Rage. Deze zijn identiek aan de posters die je ziet in de hub die spelers toegang biedt tot hun complete verzameling en is vormgegeven als de slaapkamer van een gamer uit de jaren ’90. Binnenkort verschijnt informatie over het pre-orderen van de digitale versie.

De spelers van SEGA Mega Drive Classics op Steam krijgen tegelijk met de release voor consoles gratis een grote update met nieuwe functies, zodat deze overeenkomen met die van de console-versie.

Trailer: thuis op jacht naar Al-Qaeda in Sun Dogs

Het regiedebuut van Jennifer Morrison (Once Upon a Time, House) maakte vorig jaar een kort rondje langs een paar filmfestivals, maar zal volgende maand wereldwijd op Netflix te zien zijn. Reden genoeg dus om er een trailer voor vrij te geven en dat is vandaag gebeurd.

Sun Dogs vertelt over een jonge aspirant-militair (Michael Angarano) die graag zijn land wil helpen in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Hoewel hij met een kluitje het riet in wordt gestuurd beleeft hij toch een betekenisvol avontuur.

Naast Angarano en Morrison zelf zijn in Sun Dogs ook rollen te zien van Melissa Benoist (Supergirl), Ed O'Neill (Married... with Children, Modern Family) en Allison Janney (The West Wing, I, Tonya). De film is te zien vanaf 6 april op Netflix.

Jakobsen pakt in Nokere Koerse eerste profzege

Fabio Jakobsen heeft Nokere Koerse op zijn naam geschreven. De 21-jarige Nederlander van Quick-Step Floors was na 191 kilometer de snelste van een sterk uitgedund peloton. De Belg Amaury Capiot kwam als tweede over de streep, voor de Fransman Hugo Hofstetter.

Over een parcours met 22 kasseistroken kozen acht renners voor de aanval: Martijn Budding, Conor Dunne, Yannick Martinez, Ivo Oliveira, Rob Ruijgh, Simon Seller, Timothy Stevens en Daniel Turek. De kopgroep kreeg meer dan tien minuten van het peloton.

In de finale moesten de renners twee ronden van 29 kilometer rond Nokereberg met daarin verschillende kasseistroken afleggen. In de aanloop daarnaartoe werd het tempo in het peloton flink verhoogd, waardoor de voorsprong van de kopgroep snel terug liep.

Wout van Aert was de eerste renner in de voorlaatste ronde die een versnelling plaatste. De Belg kreeg acht renners en door de goede samenwerking pakte het negental een halve minuut op het peloton. Ze gingen op zoek naar de koplopers, waar ondertussen Dunne in de aanval was gegaan. In het peloton was de organisatie ondertussen ook op gang gekomen, dankzij team Sky en werd de groep van Van Aert ingerekend.. Op negen kilometer van de finish was ook het avontuur van Dunne over.

In de laatste vijf kilometer probeerde Van Aert het opnieuw op een kasseistrook, maar dit keer kreeg de Belg geen ruimte van het uitgedunde peloton. Van Aert besloot zich dan maar op kop te zetten van het peloton en daar een stevig tempo te ontwikkelen voor zijn ploegmaat Sean de Bie. In de sprint die zou volgen van een groep van dertig renners bleek Jakobsen over de snelste benen te beschikken op de Nokereberg.

'Super Bomberman R maakt overstap naar PlayStation en Xbox'

Het heeft er alle schijn van dat Super Bomberman R, momenteel nog exclusief voor Nintendo Switch, ook beschikbaar gaat komen voor PlayStation 4 en Xbox One. De game is namelijk verschenen op de website van Microsoft.

Super Bomberman R is eerder ook al verschenen in een Koreaans Rating Board voor PlayStation 4. De game zou volgens de listing op 23 juni uit moeten komen. Gek zou de sprong niet zijn: de game presteerde ruim boven verwachting voor Switch. Een officiële aankondiging laat ongetwijfeld niet lang meer op zich wachten.

Sponsor Justlease niet verder met Wüst

Het autoleasebedrijf Justlease maakte in oktober bekend te stoppen met sponsoring van de schaatsploeg rondom langebaanschaatser Ireen Wüst. Nu overweegt het bedrijf om toch verder te gaan als sponsor maar voor vijfvoudig Olympisch kampioen Wüst is niet langer plek.

Justlease werd in 2015 hoofdsponsor van Team4Gold, een ploeg waarvan Wüst zelf de initiatiefnemer was.

“Het voelt toch een beetje als mijn project, mijn kindje.” vertelt de schaatsster aan de NOS. ”Zonde dat ik dat niet kan voortzetten. Desondanks ben ik Rutger en Justlease dankbaar. We hebben fantastische jaren gehad. Ik wil sowieso twee jaar door en wellicht worden het er vier. Ik ben nog supergemotiveerd. Ik wil niet stoppen voordat ik een wereldrecord heb gereden.”

Onder andere Jan Blokhuijsen, Antoinette de Jong, Marcel Bosker en Melissa Wijfje staan onder contract bij de ploeg. Naar verluidt wil Justlease met uitzondering van Wüst wel verder met de overige schaatsers.


Update - woensdag 14 maart
Inmiddels heeft sponsor Justlease gereageerd op de ophef die is ontstaan in de media. Volgens het leasebedrijf stopt men volledig met sponsoring in de schaatssport en gaat men ook niet verder in een afgeslankte vorm:

Justlease stopt met sponsoring schaatsploeg

Justlease blijft bij haar eerdere besluit om te stoppen met het sponsoren van de schaatsploeg na de Olympische Spelen in Zuid-Korea en het ISU WK Allround in Amsterdam.

“Wij betreuren de commotie over het al dan niet doorgaan van sponsoring van onze kant en de negatieve beeldvorming die rondom Ireen Wüst is ontstaan. Het is jammer dat er gisteren onvolledig nieuws naar buiten is gekomen, waardoor er voorbarige en onjuiste conclusies zijn getrokken”. Tweeënhalf jaar geleden heeft Justlease zich verbonden aan de droom van Ireen Wüst om voor de vierde Olympiade op rij een gouden medaille te winnen. Wij zijn er trots op dat Ireen deze unieke missie kon volbrengen.”

Over de huidige situatie met betrekking tot het team is Rogier van Ewijk duidelijk: “We kijken met heel veel trots en plezier terug op de successen die we hebben kunnen faciliteren. De afgelopen tweeënhalf jaar hebben wij meerdere hoogtepunten beleefd, in het bijzonder de prestaties van onze atleten op de Olympische Spelen. Daar zijn wij iedereen dankbaar voor. Wij wensen alle leden van de schaatsploeg veel succes met hun sportieve carrière."

Justlease B.V.

De Boer over Mourinho: "Het was niet persoonlijk bedoeld"

Frank de Boer is enigszins verrast door de commotie die ontstond na zijn uitspraken over José Mourinho en Marcus Rashford.

De Boer stelde afgelopen weekend bij BT Sport dat hij het 'jammer' vindt dat Mourinho de coach is van de Engelsman. Mourinho was daar niet van gediend, want hij noemde De Boer maandag de slechtste manager in de geschiedenis van de Premier League. "Ik bedoelde het niet persoonlijk toen ik iets zei over hoe Mourinho speelt en over de rol die Rashford onder hem heeft bij United", legt de oud-coach van Ajax aan het Algemeen Dagblad uit.

"Die manier van spelen, dat is een andere opvatting dan wij in Nederland gewend zijn. Als een groot en zelf opgeleid talent als Rashford even wat minder speelt, zou ie er in de Ajax-cultuur niet één-twee-drie uitgehaald worden, heb ik uitgelegd. En de club zou ook niet direct een andere speler halen. Maar in de filosofie van Mourinho en Manchester United is dat anders. En dat is verder hun goed recht."

De Boer benadrukt dat hij de Portugees geen hak wilde zetten. "Welnee, totaal niet. Ik heb veel respect voor hem als trainer. Hij heeft al zat prijzen gewonnen, is tactisch heel sterk, weet het spel van elke tegenstander te ontregelen. Nou, daar kan ik nog veel van leren." Van alle ophef heeft de voormalige manager van Crystal Palace ook wat geleerd. "Je moet je kennelijk toch zoveel mogelijk op de vlakte houden. Al vind ik dat je soms ook best mag zeggen wat je vindt."

Massaal scholierenprotest tegen wapengeweld VS

In de Verenigde Staten hebben scholieren massaal geprotesteerd tegen vuurwapengeweld. Op veel scholen in het hele land werden de lessen zeventien minuten stilgelegd. Leerlingen en leraren verlieten de klaslokalen om de zeventien doden van de schietpartij vorige maand op een school in Parkland te herdenken.

Ook voor het Witte Huis in Washington kwamen kinderen en volwassenen bij elkaar om te protesteren. Ze keerden zich met spandoeken tegen de NRA-wapenlobby en hieven spreekkoren aan met de kreet "We willen verandering". In Parkland, waar een negentienjarige oud-scholier veertien studenten en drie volwassenen doodschoot op Marjory Stoneman Douglas High School op 14 februari, kwamen studenten bij elkaar op een sportveld. Na het bloedbad vormde zich al snel een luidruchtige protestbeweging.

Naast de protesten van woensdag is er een 'mars voor ons leven' gepland op 24 maart in Washington. Tienduizenden deelnemers worden er verwacht.

Massaal scholierenprotest tegen wapengeweld VS
Massaal scholierenprotest tegen wapengeweld VS (Foto: ANP)

Van Marwijk snapt Koeman: "Al lekt alles toch wel uit"

Bert van Marwijk begrijpt wel waarom Ronald Koeman de trainingen van het Nederlands elftal meer besloten wil houden.

De Oranje-internationals verzamelden zich de laatste jaren altijd bij Huis ter Duin in Noordwijk, maar Koeman heeft de activiteiten van Oranje verplaatst naar de KNVB Campus in Zeist. De nieuwe bondscoach wil daar vaker besloten trainen dan de spelers nu gewend zijn en bij andere trainingen mogen fans en media alleen het eerste kwartier meekijken.

"In essentie gaat het maar om één ding: voetbal is topsport en zo benaderen we het ook. Ik heb in het buitenland gewerkt en daar gaat het niet anders en volgens mij zie je in Nederland ook steeds meer clubs wat vaker besloten trainen", zegt Koeman in Voetbal International. De trainer legt later uitvoeriger uit waarom hij het zo aanpakt.

Volgens Van Marwijk heeft de beslissing van Koeman weinig met geheimhouding te maken. "Alles lekt toch uit. Tijdens het WK in Zuid-Afrika trainden we ook besloten, maar zagen we in een flatgebouw aan de overkant fotografen zitten. 'Kom allemaal even in de middencirkel staan', zei ik, 'en zwaai maar even naar ze.'"

"Ik stoorde me nooit aan media langs het trainingsveld en spelers heb ik er ook niet over horen klagen", aldus de voormalige bondscoach. "Dus gezien de nieuwe start die Oranje maakt, begrijp ik Koeman, maar ik zeg erbij dat ik niet weet of ík het ook zo zou hebben aangepakt."

Happy Steak and Blowjob Day!!!

Vandaag is het weer zover, het is Steak and Blowjob Day, de tegenhanger van Valentijnsdag maar dan voor mannen. Waar vrouwen graag worden getrakteerd op chocolade, bloemen, valentijnskaarten en als het meezit, een knuffel hebben mannen hele andere wensen.

Deze feestdag is dan ook vooral bedoeld om ons eens goed in het zonnetje te zetten danwel te verwennen. Veeleisend zijn wij niet, een goede biefstuk en/of een pijpbeurt is voldoende om onze honger naar liefde te stillen.

Over Steak and Blowjob Day

Deze feestdag zag het eerste levenslicht in 2002 toen radio DJ Tom Birdsey het idee van deze feestdag introduceerde tijdens een uitzending. Sinds de lancering in 2002 vindt deze feestdag gretig aftrek bij een groeiende aantal mannen en in 2014 heeft Christina Aguilera haar fans aangemoedigd om eraan mee te doen.

Sinds 2015 wordt deze dag ook gebruikt om de gevolgen van borstkanker onder de aandacht te brengen en wordt er er geld ingezameld voor Coppafeel. Dat kan ondergetekende wel waarderen want borstkanker zuigt ballen en deze feestdag ook, waarom dan niet beide zaken combineren zal men hebben gedacht.

Heb je geen partner om deze feestelijke dag samen mee door te brengen dan is er goed nieuws. Vandaag is namelijk ook de Internationale Pi dag.

Londen zet 23 Russische diplomaten uit

Groot-Brittannië zet 23 Russische diplomaten uit naar aanleiding van het vergiftigen van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. De Britse premier Theresa May kondigde dat woensdag aan, samen met een reeks andere maatregelen.

Londen denkt dat Rusland achter de poging zit om de voormalige spion te vermoorden. Hij werd vorige week zondag samen met zijn dochter bewusteloos op een bank in Salisbury aangetroffen. De twee bleken vergiftigd met een zenuwgas.

May sprak woensdag van Russische staatsagressie. Ze wil onder meer overleg op hoog niveau met Rusland voorlopig opschorten, maar niet alle banden verbreken omdat dit niet in het belang van haar land is.

Tragisch
May noemde het "tragisch" dat de Russische president Poetin "voor een dergelijke actie heeft gekozen." De premier verklaarde "een bedreiging van Brits leven op Britse bodem" niet te tolereren.

De Britse premier kondigde aan dat er geen ministers of leden van het Britse koninklijk huis naar het WK-voetbal in Rusland zullen afreizen. Verder trok ze een afspraak met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in.

Bij het uitzetten van de diplomaten gaat het om de grootste groep die het land moet verlaten in dertig jaar. De diplomaten hebben een week gekregen om het land te verlaten.

Londen zet 23 Russische diplomaten uit
Londen zet 23 Russische diplomaten uit (Foto: ANP)

'Einde tijdperk Wüst en Kramer'

Helemaal zeker is hij er nog niet van, maar oud-schaatser Jochem Uytdehaage denkt dat het einde nabij is wat betreft het tijdperk van Ireen Wüst en Sven Kramer. De twee wonnen de laatste twaalf jaar bergen aan gouden medailles - van zes en negen wereldtitels allround tot een karrenvracht aan olympische medailles - maar op het WK allround in Amsterdam werden ze afgelopen week allebei verslagen.

"Het lijkt erop dat het WK het einde in heeft geluid van het tijdperk van Wüst en Kramer. Dat is op zich jammer, maar het is tegelijk ook mooi", aldus Uytdehaage. "Het is goed voor het schaatsen dat er andere winnaars op het podium staan dan door velen werd verwacht", doelt de wereldkampioen van 2002 op de Japanse Miho Takagi en de jonge Nederlander Patrick Roest - die dankzij de val van de Noor Sverre Lunde Pedersen kampioen werd.

"Ireen's nederlaag zat er na de 500 meter wel aan te komen, dat was een enorme misser. Takagi reed daar dan weer geweldig en kon zich in de omstandigheden prima staande houden", zegt Uytdehaage, in 2005 op het EK de laatste die Kramer op een internationaal allroundtoernooi versloeg, tot Roest in Amsterdam.

"Sven is door ons jarenlang gezien als de grote man die altijd moest winnen, en als je niet op dat niveau sport bedreven hebt kun je je die druk niet voorstellen", legt Uytdehaage uit. "Elk mens heeft mentaal zijn grenzen en die zijn bij Sven overschreden. Dat is helemaal niet erg, nu is de druk eraf en kan hij in de komende jaren alsnog jagen op die tiende wereldtitel."

Skiër Feuz pakt eindzege World Cup afdaling, gedeelde Oostenrijkse winst

Alpineskiër Beat Feuz heeft voor het eerst in zijn carrière een World Cup-bokaal gewonnen. De 31-jarige Zwitser eindigde in het Zweedse Åre als derde tijdens de World Cup-finale en dat was genoeg om het afdalingsklassement op zijn naam te schrijven.

Feuz had alleen nog concurrentie van olympisch kampioen Aksel Lund Svindal. Als de Noor zou winnen mocht Feuz nog zesde worden en nadat Kugelblitz de snelste tijd noteerde leek dat wel goed te zitten. Svindal kwam niet veel later naar beneden en gaf 0,08 seconden toe op de Zwitser, waarmee die strijd definitief beslist was.

De strijd om de dagzege lag echter nog open en die ging niet naar Feuz. De Oostenrijker Vincent Kriechmayr bleek namelijk 0,04 seconden sneller, maar moest de bijbehorende zege wel delen: landgenoot Matthias Mayer noteerde exact dezelfde tijd en won dus ook.

"Ik heb het hele seizoen een duel geleverd met Aksel, ik had niet gedacht dit ooit zo te beleven", aldus een dolblije Feuz na afloop. "Aksel is een geweldige sportman en het was een droom om tot de laatste dag tegen hem te knokken om de bokaal." 

Morgen onthulling nieuwe Tomb Raider

We weten al een tijdje dat er een nieuwe Tomb Raider in de maak is. De ontwikkelaar wachtte met de officiële aankondiging om het gat tussen aankondiging en release kleiner te maken. Blijkbaar is het gat klein genoeg geworden, want morgenmiddag vindt de aankondiging plaats.

Via een eenvoudige teaser op de website van Tomb Raider is te zien dat op 15 maart om 14:00 uur Nederlandse tijd de game getoond gaat worden. Gelukkig is er al één en ander gelekt. Via een simpele inspectie van de website is te lezen dat de game toch Shadow of the Tomb Raider gaat heten en 14 september beschikbaar is voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Geen tijdelijke exclusiviteit dus. Ook is er een countdown die aftelt tot 27 april. Waarschijnlijk is dat voor de eerste gameplay en krijgen we morgen een cinematic trailer te zien.

Een klein korreltje zout is altijd wijs en gelukkig weten we het morgen al zeker.

Shadow of the Tomb Raider Teaser

Aanpak High Impact Crimes succesvol

Daders van High Impact Crimes vallen aanmerkelijk minder vaak in herhaling. Dat blijkt uit het WODC-rapport “Recidive na High Impact Crimes (HIC)”, dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag heeft overhandigd aan burgemeester Aboutaleb (Rotterdam), voorzitter van de Taskforce Overvallen. High Impact Crimes zijn overvallen, straatroven, woninginbraken en geweldsdelicten.Onder overvallers daalde de (tweejarige) recidive het sterkst: van 52,4% in 2004 naar 37,6% in 2013.

Aandachtspunt is wel het aanzienlijke aandeel van jonge daders die High Impact Crimes plegen (met name straatroof). Het voorkomen van delinquent gedrag bij minderjarigen blijft dan ook een prioriteit voor alle betrokken partijen. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Dekker (Rechtsbescherming) hebben het recidiveonderzoek onder daders van High Impact Crimes, vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Grapperhaus is tevreden met de resultaten: “Deze monitor laat zien dat de geïntensiveerde aanpak van High Impact Crimes haar vruchten afwerpt. Ik wil de voorzitter van de Taskforce Overvallen complimenteren voor zijn bestuurlijke inzet op dit thema. Wel blijft intensieve aandacht voor dit fenomeen, onder andere via de integrale persoonsgerichte aanpak van de Veiligheidshuizen”.

Het aanzienlijke aandeel van jonge daders vindt minister Dekker echter een zorgelijke ontwikkeling. Hij verwacht veel van regionale initiatieven bij het voorkomen van delinquent gedrag bij minderjarigen: “Ik heb zelf gezien bij het Preventie Interventie Team in Amsterdam dat dit succesvol bijdraagt aan het voorkomen van dergelijk gedrag. De gemeente zet zich actief in door kinderen met een verhoogd risico op ontwikkelingsproblemen te screenen en vervolgens intensief te begeleiden”, aldus minister Dekker. Ook zetten meer gemeenten de gedragsinterventie “Alleen jij bepaalt wie je bent” in, waarbij jongeren met een verhoogd risico op afglijden in de criminaliteit intensief worden begeleid.

Taskforce Overvallen
De Taskforce Overvallen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de geboekte resultaten, door de integrale aanpak van High Impact Crimes op de agenda te zetten. In samenwerking met ketenpartners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn de afgelopen jaren mooie resultaten behaald. Het aantal overvallen is in 2017 gedaald naar een historisch laag niveau. Ook straatroven en woninginbraken namen sterk af.

De Veiligheidshuizen zijn intensief betrokken via de integrale persoonsgerichte aanpak. Bij deze aanpak speelt verscherpt toezicht op vrijgekomen overvallers met behulp van elektronische controle een belangrijke rol. De overhandiging van de HIC-recidivemonitor van het WODC vond daarom plaats in het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond.

De heer Aboutaleb herkent zich in het beeld van het WODC: “Wij zien dat de afgelopen jaren de daling ook in onze regio doorzet. Deze tendens is in gang gezet door een gezamenlijke focus en inzet op de persoonsgerichte aanpak. Ik ben verheugd dat het percentage daders van misdrijven met een grote impact op onze maatschappij ook in onze regio verder afneemt en dat de regionale aanpak zijn vruchten afwerpt.”

In samenwerking met Veiligheidshuizen in diverse regio’s, waaronder Rotterdam-Rijnmond, wordt de komende periode gewerkt aan verdere verbetering van de integrale persoonsgerichte aanpak van daders van High Impact Crimes. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar de hardnekkige dadergroep die zich schuldig maakt aan plof- en ramkraken of ernstige geweldsdelicten en naar de aanpak van verdachten met verward gedrag.

De HIC-recidivemonitor van het WODC loopt tot door en met 2021. Elk jaar verschijnt er een update.

Vrouw spoort zelf iPhone-dief op

Een vrouw heeft in de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 maart haar eigen gestolen iPhone en rugzak opgespoord. De politie heeft een verdachte aangehouden. De vrouw was in een horecazaak in het centrum van Amsterdam toen ze ontdekte dat haar rugtas was gestolen. In de tas zaten naast haar iPhone ook haar huissleutels en andere spulletjes.

Track & Trace app
De vrouw had een track & trace app op haar iPhone geïnstalleerd en zag dat de telefoon zich verplaatste in het centrum. De vrouw, die een slotenmaker had gealarmeerd om haar woning weer in te kunnen, kreeg bijval van de slotenmaker. Zij reden naar de locatie waar de vermoedelijke dief zou zijn en alarmeerden de politie.

In bijzijn van de politie werd een 20-jarige Italiaanse man aangehouden. Hij was in het bezit van de iPhone van de vrouw en haar rugzak met inhoud. De recherche heeft de zaak in onderzoek. De verdachte zit vast. De vrouw heeft al haar bezittingen weer terug.

Vrouw spoort zelf iPhonedief op (Foto: Stockfoto politie.nl)
Vrouw spoort zelf iPhonedief op (Foto: Stockfoto politie.nl)

Veluwse scharrelkwartelei afkomstig uit Franse legbatterij

Uit onderzoek van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) en stichting Wakker Dier is gebleken dat de Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren. In hun verpakking met ‘Veluwse scharrelkwarteleieren’ blijken eieren uit Franse legbatterijen te zitten. Wakker Dier dringt er bij minister Carola Schouten van landbouw op aan om eicodes voor kwarteleieren te verplichten. Anne Hilhorst, Wakker Dier: “Het is momenteel een eitje om met kwarteleieren te frauderen. Een verplichte eicode maakt het fraudeurs een stuk moeilijker.”

Stichting Wakker Dier kocht op verschillende data in december 2017 bij zes vestigingen van supermarktketen Jumbo in totaal tien verpakkingen kwarteleieren van eiergroothandel Eicom. Deze zijn getest door het Duitse laboratorium Agroisolab. Geen enkel ei bleek afkomstig uit Nederland. Eicom heeft aan de Keuringsdienst van Waarde toegegeven eieren uit Frankrijk te hebben gehaald. Deze eieren komen uit legbatterijen. Jumbo heeft inmiddels aangegeven geen kwarteleieren meer van Eicom af te nemen.

Legbatterijen
In de Europese Unie worden ongeveer 140 miljoen kwartels gehouden voor hun eieren of vlees. Hoewel legbatterijen voor kippen verboden zijn, zijn ze voor kwartels nog steeds toegestaan. Een legbatterij is een stapeling kooien, vaak elk van anderhalve vierkante meter, waar veertig tot zestig kwartels in worden gehouden. Naar schatting wordt 90 procent van de ‘leg-kwartels’ in Europa in legbatterijen gehouden.

Fraudegevoelig
Kwarteleitjes hebben in tegenstelling tot kippeneieren geen code op het ei geprint waar de herkomst en het houderijsysteem uit afgeleid kan worden. Dat zorgt ervoor dat het kwartelei gevoelig is voor fraude.

Onderzoek
De herkomst van eieren kan aangetoond worden door middel van een isotopentest. Isotopen zijn variaties van chemische elementen die terug te vinden zijn in grondwater. Kwartels drinken water en als gevolg daarvan zijn deze variaties ook terug te vinden in hun eieren. Elk regio of land heeft zijn eigen handtekening: de verhouding waarin verschillende isotopen voorkomen is in Nederland anders dan in Frankrijk.

Handbalster Abbingh naar Rusland

Lois Abbingh zet haar carrière na dit seizoen verder in Rusland. De handbalster heeft een tweejarig contract getekend bij Rostov-Don.

De linkeropbouwspeelster speelt sinds 2016 bij Issy-Paris Hand. Na dit seizoen verlaat de 25-jarige speelster de Franse hoofdstad voor de topclub uit Rostov aan de Don. De ploeg is regerend Russisch kampioen en kwartfinalist in het huidige seizoen van de Champions League.

“Ik wil heel graag Champions League spelen en dit is een kans die niet ieder jaar voorbij komt.”, vertelt Abbing aan de NOS. “Het is nu of nooit...Dit wordt een heel avontuur. Ik ben er niet bang voor, maar het zal wel wennen worden. Familie en vrienden zijn direct een stuk verder weg. Maar daar gaat deze club heel goed mee om. Als familie op bezoek wil komen, regelt de club een visum. Dat is echt top.”


Kleibeuker schaatst 21 jaar oud Nederlands record 10km uit de boeken

Schaatsster Carien Kleibeuker heeft een stokoud Nederlands record uit de boeken gereden. In Thialf schaatste de 40-jarige stayer op de tien kilometer naar een tijd van 14:35,61, een nieuw Nederlands record.

Het oude record stond al sinds 12 maart 1997 op naam van Carla Zijlstra, die destijds in Calgary tot 14:39,22 kwam. Bijna twaalf jaar geleden kwam Kleibeuker al eens in de buurt op de incourante afstand, maar in Heerenveen strandde ze destijds na 14:39,76 minuten.

Met haar race zette Kleibeuker de vijfde tijd ooit neer op de tien kilometer bij de vrouwen. In 1994 was Gunda Niemann sneller (14:22,60), terwijl Clara Hughes dat wereldrecord elf jaar later op 14:19,73 zette. Martina Sablikova dook er een jaar later nog eens onder met 14:08,28 en op 15 maart 2007 verpulverde de Tsjechische dat record: 13:48,33, het huidige wereldrecord.

Tristan Algera verlaat HGC en keert terug bij Rotterdam

Na vijf seizoenen HGC maakt Tristan Algera komende zomer de overstap naar Rotterdam. Daarmee keert de 26-jarige strafcornerspecialist terug bij de club waar hij in de jeugd de basis legde voor zijn hockeycarrière en waar hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut maakte in de Hoofdklasse.

Het bestuur van Rotterdam laat dinsdagochtend weten blij te zijn met de komst van Algera: ‘Rotterdam haalt met Tristan niet alleen een solide en gelouterde verdediger binnen, maar ook een speler met een goede strafcorner. Als club zijn we Tristan natuurlijk blijven volgen. De komst van Tristan past ook in ons streven om een voor de club herkenbaar eerste team te hebben.’

De club uit de havenstad verzekert zich met Algera, die zich in het shirt van HGC in Oranje speelde, van een veel scorende speler. Zo staat de teller van de 21-voudig international en aanvoerder van de club uit Wassenaar dit seizoen op elf goals: allemaal gemaakt uit de strafcorner. Vorig seizoen was Algera maar liefst negentien keer trefzeker met zijn gevreesde wapen.

Over zijn transfer naar de club waar hij in de jeugd met de B1 twee keer kampioen van Nederland werd, zegt Algera in een eerste korte reactie: ‘Ik ben enorm blij om met ingang van komend seizoen weer te mogen uitkomen voor Rotterdam. Ik heb destijds bewust, maar met pijn in het hart gekozen voor een overstap naar HGC en ik heb in Wassenaar een heel mooie tijd gehad. Deze kans om weer bij Rotterdam te kunnen spelen kan ik niet aan mij voorbij laten gaan.’

Eredivisie volgt voorbeeld Engeland en Italië niet

De Eredivisie is niet van plan om het voorbeeld van Engeland en Italië te volgen om voordat de competitie begint de transfermarkt te sluiten.

"‘Wij vinden het wenselijk dat de einddatum Europees geharmoniseerd wordt", vertelt Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, in gesprek met Voetbal International. "En dan het liefst zo vroeg mogelijk. Maar wij hebben geen behoefte om na Engeland en Italië als derde die datum naar voren te halen."

Swart stelt dat de technisch directeuren in de Eredivisie geen voorstander zijn om de transfermarkt eerder te sluiten en dat Nederland een exportland is. "Als allerlei landen nog wel open zijn, raken we spelers kwijt, terwijl clubs geen vervangers kunnen halen."

"Ik weet dat landen als Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken het liefst zo lang mogelijk wachten. Om nog zoveel mogelijk ruimte te hebben na de play-offs voor Champions en Europa League. Daarom verbaasde mij de stap van de Italianen ook wel. Want die hadden tot voor kort ook altijd dat standpunt."

De zomerse transfermarkt voor Nederlandse club blijft voorlopig dus nog open tot en met 31 augustus. "Pas als straks ook Spanje, Duitsland en Frankrijk meegaan, krijg je een natuurlijk proces en zullen de markten overal vroeger gaan sluiten. Als exportland volgen wij dat, maar gaan we nu niet vooroplopen."

Vonn wint laatste afdaling, maar Goggia pakt World Cup

Alpineskiester Sofia Goggia heeft voor het eerst in haar carrière een World Cup-klassement gewonnen. De Italiaanse olympisch kampioene op de afdaling won tijdens de World Cup-finales in het Zweedse Åre de vanwege de weersomstandigheden behoorlijk ingekorte afdaling.

De Duitse Viktoria Rebensburg had aanvankelijk de snelste tijd staan, maar Goggia ging als negende naar beneden en dook 0,27 seconden onder Rebensburg's tijd door. Met een plek in de top-2 was Goggia sowieso zeker van de eindzege in het afdalingsklassement, maar voornaamste concurrente Lindsey Vonn moest nog naar beneden.

De Amerikaanse was sneller dan Goggia, maar met 0,06 seconden scheelde het erg weinig. Voor de Italiaanse was het vanaf dat moment belangrijk dat niemand zich nog tussen de twee zou plaatsen en dat gebeurde niet. De Amerikaanse Alice McKennis kwam met 0,28 seconden wel dicht in de buurt, maar het bracht haar niet verder dan de derde plek, na meer dan vijf jaar wel haar tweede podium ooit.

Vonn pakte zo de 82e overwinning uit haar carrière, Goggia pakte de kristallen bokaal op de afdaling. "Ik realiseer het me nog niet echt, hier heb ik zo lang van gedroomd...ongelooflijk", reageerde Goggia. "De laatste dagen waren zo vermoeiend, maar ik heb al mijn energie hierin gestopt. Het is altijd een eer om met Vonn te racen, zij won de race, ik deze bokaal", klonk het tevreden.

Slutsky: "Chigirinsky niet de eigenaar van Vitesse"

Leonid Slutsky, de nieuwe trainer van Vitesse, doet in de Russische media een paar opvallende uitspraken over de Arnhemse club.

Slutsky, die na dit seizoen Henk Fraser opvolgt, claimt dat Aleksandr Chigirinsky niet de baas in de Gelredome. De Rus nam in 2013 de aandelen van Merab Jordania over. "Ik heb met Chigirinsky gesproken, maar hij is niet de mede-eigenaar van Vitesse, zoals velen hebben geschreven. Want dat is iemand anders", stelt Slutsky in gesprek met Sport-Express.

Wie dan wél de eindverantwoordelijke bij Vitesse is, wil de coach niet zeggen. "De eigenaar is wel een landgenoot van ons. Verder is er een raad van bestuur waar Nederlanders in zitten." Het is niet duidelijk of Slutsky doelt op Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. De fans kunnen echter wel nieuwe spelers van The Blues blijven verwachten. "We hebben hier nog niet verder over gesproken, maar ik denk dat deze trend zich zal doorzetten."

Volgens algemeen directeur Joost de Wit heeft Slutsky 'niet alles helemaal goed meegekregen' over de structuur van de Arnhemse club. "Chigirinsky is toch echt de baas", vertelt hij aan De Gelderlander. "De stichting is voor één procent eigenaar. De overige 99 procent van de aandelen is in handen van Aleksandr Chigirinsky. Ik kan het niet anders brengen."

Mourinho sneert: "Dit is niet nieuw voor United"

Manchester United werd dinsdag in de Champions League uitgeschakeld door Sevilla. José Mourinho vindt niet dat hij heeft gefaald.

De Portugees is flink onder vuur komen te liggen vanwege zijn voorzichtige tactiek tegen de Spanjaarden. United creëerde in de openingsfase wel wat mogelijkheden, maar daarna had Sevilla de wedstrijd aardig onder controle. "Ik vind niet dat we slecht hebben gespeeld. Ik heb nergens spijt van", zei de manager na afloop volgens de BBC.

"Ik heb mijn best gedaan, de spelers ook en we hebben verloren. Dat hoort bij het voetbal." De gasten uit Andalusië beslisten het duel in het laatste kwartier toen invaller Wissam Ben Yedder tweemaal scoorde. Romelu Lukaku deed nog wat terug, maar zijn doelpunt kon United niet meer redden. Mourinho: "Soms heb ik geluk met wissels en soms de andere coach. Het was een goede keuze van Vincenzo (Montella, de coach van Sevilla, red.) om Ben Yedder erin te brengen."

Manchester United is in twee van de laatste drie Champions League-campagnes uitgeschakeld in de achtste finales. "Ik heb twee keer in deze stoel gezeten na United te hebben uitgeschakeld in deze ronde, op Old Trafford. Met Porto (2004) en Real Madrid (2013). Dus dit is niet nieuw voor de club."

Vermeer maakt indruk bij Club Brugge

Kenneth Vermeer kan na dit seizoen Feyenoord definitief verlaten voor Club Brugge en die kans is dan ook zeker aanwezig.

Volgens Het Nieuwsblad is de kans 'reëel' dat Club Brugge de optie licht waarmee Vermeer wordt gekocht van de Rotterdammers. De doelman staat sinds de winterstop onder de lat bij Blauw-Zwart. Hij veroverde al snel een basisplaats en in de zes wedstrijden die hij tot nu toe keepte, maakte de sluitpost een goede indruk.

Afgelopen week liet Vermeer nog weten dat hij in zijn ogen geen echte kans heeft gekregen om bij Feyenoord een basisplaats te krijgen. "Op het trainingskamp in Spanje heb ik een gesprekje gehad met Van Bronckhorst. Dat duurde niet zo lang", zei de keeper Vermeer tegen Voetbal Inside. "Ik kreeg de mededeling dat er niet gewisseld zou worden."

De 32-jarige Vermeer maakte in de zomer van 2014 de gevoelige overstap van Ajax naar Feyenoord. Twee jaar later raakte hij zwaar geblesseerd, waarna Feyenoord zich versterkte met Brad Jones. Van Bronckhorst bleef vasthouden aan de Australiër, ook toen Vermeer weer wedstrijdfit was.

150 kilo cocaïne in containers uit Colombia

De douane heeft in de Rotterdamse haven 150 kilo cocaïne aangetroffen in drie containers die afkomstig waren uit Colombia. Vijf mannen zijn aangehouden; drie Nederlanders en twee Colombianen, zo heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De verdachten werden opgepakt in een bedrijfspand in 's-Gravendeel waar aluminiumblokken werden bewerkt, waar de drugs in waren verstopt. Tijdens de inval van de douane werden meerdere machines gebruikt om het aluminium te bewerken en de cocaïne eruit te halen, aldus het OM.

150 kilo cocaïne in containers uit Colombia
150 kilo cocaïne in containers uit Colombia (Foto: ANP)

Oud-schaatscoach Kemkers vertrekt bij FC Groningen

Gerard Kemkers vertrekt bij FC Groningen. Na verschillende gesprekken is gebleken dat beide partijen verschillen van inzicht over de te varen koers van de club.

Algemeen directeur Hans Nijland heeft het vertrek van Kemkers woensdag bevestigd tegenover RTV Noord, maar wil er niet verder op ingaan. De club heeft woensdagmiddag een persconferentie belegd, waarbij Kemkers en Nijland een toelichting geven.

De 51-jarige Kemkers werd in 2014 aangesteld als manager topsport en talentontwikkeling. Daarvoor was hij twaalf jaar lang schaatscoach. Met Jochem Uytdehaage, Sven Kramer en Ireen Wüst behaalde hij in totaal zeven olympische titels.

3 april 'Punish a Muslim-day'

Vier parlementsleden van de Britse Labourpartij hebben een verdacht pakketje ontvangen, zo meldt de NOS. Bij drie van de pakjes zat ook een 'speciale brief' die oproept tot geweld tegen moslims. In de brief staat te lezen dat 3 april is uitgeroepen tot 'Punish A Muslim Day'. Mensen kunnen punten verdienen door een moslim uit te schelden, een hoofddoek van een moslima af te rukken of zuur in het gezicht van een moslim te gooien. 

Volgens de Britse autoriteiten is de antimoslimcampagne een 'hate-crime'. Hate-crimes zijn misdrijven die voortkomen uit een vooroordeel. Sadiq Khan, de Londense burgermeester, plaatste als reactie een video op Twitter (zie hieronder) waarin hij enkele van de bedreigingen voorlas die hij ontving. Zo zou hij volgens haters een 'homofiele moslimterrorist' zijn die van kant gemaakt moest worden. 

Gelukkig zijn er ook nog anti-haters die de radicale actie hebben omgedoopt naar 'Love A Muslim Day'. In deze versie kunnen mensen punten verdienen door te glimlachen naar een moslim, ze een kop koffie of thee aan te bieden, ze een bos bloemen te geven of bij je thuis uit te nodigen. 

Schansspringer Stoch oppermachtig in Lillehammer

Schansspringer Kamil Stoch heeft met overmacht de World Cup-wedstrijd in Lillehammer gewonnen, ook onderdeel uitmakend van de Noorse RAW AIR-tour. Voor de Poolse Vierschansenwinnaar en olympisch kampioen was het zijn zesde zege van het seizoen.

In de eerste ronde stond er al geen enkele maat op Stoch, die zijn voorsprong in de finaleronde nog eens ongeveer verdubbelde. Zo won hij uiteindelijk met een gigantisch verschil van bijna dertig punten - zo'n tien procent - ten opzichte van landgenoot Dawid Kubacki. Het Noorse thuispubliek moest het doen met een derde plek van Robert Johansson, vlak voor landgenoot Andreas Stjernen.

Het RAW AIR-toernooi bestaat uit tien wedstrijden in Noorwegen, waarbij alle individuele sprongen in de kwalificaties en landenwedstrijden ook mee tellen. Stoch heeft daarin een grote voorsprong op Johansson, die op zijn beurt weer ruim voor Johann André Forfang en Stjernen staat.

Woensdag gaat RAW AIR verder in Trondheim, waar dan om 17.30 uur de kwalificatie voor de wedstrijd van donderdag op het programma staat.

Featurette voor Superman-prequel Krypton

Kort voordat de huidige golf van op Marvel en DC Comics gebaseerde tv-series lostbarstte moesten comicfans het doen met tienerserie Smalville, waarin een jonge Clark Kent opgroeide en langzaam ontdekte wie hij behoorde te zijn: Superman.

Hoewel Smalville daarmee een Superman-prequel was, is dat eigenlijk niet het begin van het verhaal. Clark, oftwel Kal-El, heeft nog een diepere geschiedenis en de schrijver van Man of Steel, David S. Goyer, heeft gepoogd daar een tv-serie omheen te bouwen. Deze is vanaf volgende week in de VS te zien en voor de promotie ervan is er nu een ruim 20 minuten durende featurette te zien. Hierin vertellen producers, acteurs en bekende namen uit de geschiedenis over Superman, Krypton en wat er van de serie verwacht kan worden.

Krypton is in de VS vanaf volgende week woensdag te zien op SyFy.

17-jarige steekt passagier neer in bus

Dinsdagavond is een 17-jarige inwoner van Arnhem aangehouden op het Leeuwensteinplein. De jongen wordt er van verdacht eerder die dag, rond 16.40 uur, een medepassagier te hebben gestoken in een bus op de Rijnstraat. Hierna rende de verdachte de bus uit richting de Korenmarkt.

Wat de aanleiding en de toedracht voor het steekincident is geweest moet nader onderzoek uitwijzen. Het slachtoffer , een 49-jarige man uit Poortugaal, werd naar het ziekenhuis vervoerd en werd daar aan zijn verwondingen behandeld. Zijn toestand is stabiel. De verdachte werd ingesloten op het bureau.

17-jarige steekt passagier neer in bus (Foto:Stockfoto politie.nl)
17-jarige steekt passagier neer in bus (Foto:Stockfoto politie.nl)

NHL: Bruins na prachtige comeback langs Hurricanes

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben op bezoek bij de Carolina Hurricanes een zeer fraaie comeback bekroond met een overwinning. In de PNC Arena in Raleigh leverde het de Bruins de 44e zege in 68 wedstrijden op in de NHL.

Brad Marchand zette de Bruins in de eerste periode nog op voorsprong, maar in de tweede periode sloegen de Hurricanes terug: Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen en Justin Williams zorgden voor 3-1, terwijl Brock McGinn vroeg in de derde periode zelfs nog voor 4-1 zorgde.

Met nog tien minuten te gaan leek er weinig kans meer te zijn voor de Bruins, maar daar dacht men anders over. De onervaren Matt Grzelcyk werkte de 4-2 binnen, David Pastrnak was 54 seconden later goed voor de 4-3. Danton Heinen tekende 21 tellen later zelfs voor de 4-4 en dus begon men bij af.

Het was vervolgens de 21-jarige Tsjech Pastrnak die de Bruins op sleeptouw nam. Met 3:30 op de klokken zorgde hij in de powerplay voor de voorsprong en terwijl de Canes hun goalie inwisselden voor een veldspeler schoot Pastrnak ook de 4-6 eindstand op het bord, waarmee zijn hattrick compleet was.

Uitslagen NHL dinsdag
Carolina Hurricanes - Boston Bruins 4-6
Montreal Canadiens - Dallas Stars 4-2
Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators 4-7
Nashville Predators - Winnipeg Jets 3-1
Minnesota Wild - Colorado Avalanche 1-5
Calgary Flames - Edmonton Oilers 1-0
Arizona Coyotes - Los Angeles Kings 4-3 SO

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Younes: "Ik heb niet bij Napoli getekend"

Amin Younes spreekt de verhalen van Napoli tegen dat hij na afloop van dit seizoen Ajax verruilt voor Napels.

Bij de Italiaanse titelkandidaat gaat men er van uit dat de Duitser volgend seizoen voor Napoli voetbalt. "Ik wil nog maar eens duidelijk maken dat ik met Napoli heb onderhandeld om een transfer te maken gedurende dit seizoen, maar dat ik vanwege persoonlijke redenen heb besloten om mijn contract bij Ajax, dat loopt tot 30 juni 2018, uit te dienen", vertelt Younes echter aan Sport1.

Ondanks een reisje naar Napels heeft de vleugelaanvaller van de Amsterdammers dus niks ondertekend. "Ik heb bij Napoli geen voorcontract getekend. Ik heb geen contract getekend dat mij vanaf 1 juli 2018 verbindt aan de club. Tot 30 juni 2018 wil ik mij volledig focussen op Ajax."

Amin Younes werd maandag voor twee weken teruggezet naar de beloften, omdat hij een dag eerder tegen sc Heerenveen weigerde in te vallen. Trainer Erik ten Hag wilde hem in de slotminuten in het veld brengen. Nadat zijn transfer naar Italië in januari niet doorging, stond Younes niet meer in de basis.

NBA: Westbrook gaat geschiedenisboeken in met 100e triple double

Basketballer Russell Westbrook heeft de fans niet lang laten wachten op zijn honderdste triple double. Voor de 32-jarige speler van de Oklahoma City Thunder was het dinsdagavond raak op bezoek bij de Atlanta Hawks.

Met vijf minuten te spelen was het nog een spannende wedstrijd, gezien de stand van 103-103 op de borden. Een dikke twee minuten later was daar echter weinig meer van over: een 13-0 run voor OKC bracht een 116-103 voorsprong ten tonele en op dat moment maakte Westbrook zijn tiende rebound, waarmee triple double nummer honderd binnen was.

Westbrook eindigde uiteindelijk op 32 punten, twaalf rebounds en twaalf assists. Hij is de vierde speler ooit die de grens van honderd triple doubles haalt, na Jason Kidd (107), Magic Johnson (138) en Oscar Robertson (181).

Uitslagen NBA dinsdag
Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 98-101
Washington Wizards - Minnesota Timberwolves 111-116
Atlanta Hawks - Oklahoma City Thunder 107-119
Brooklyn Nets - Toronto Raptors 102-116
New York Knicks - Dallas Mavericks 97-110
Chicago Bulls - Los Angeles Clippers 106-112
New Orleans Pelicans - Charlotte Hornets 119-115
San Antonio Spurs - Orlando Magic 108-72
Utah Jazz - Detroit Pistons 110-79
Phoenix Suns - Cleveland Cavaliers 107-129
Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 112-103

Westbrook's honderdste triple double (Bron: YouTube)

Cilic verrassend naar huis, Del Potro wel door op Indian Wells

Marin Cilic is al in de derde ronde van het masterstoernooi in Indian Wells uitgeschakeld. De nummer twee van de plaatsingslijst en verliezend finalist van de Australian Open verloor in twee sets van de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-4, 6-4.

Kohlschreiber speelt in de kwartfinales van het toernooi van Indian Wells nu tegen Pierre-Hugues Herbert. De Fransman bereikte de volgende ronde door een opgave van zijn landgenoot Gaël Monfils bij een stand van 6-3, 3-1 in het voordeel van Herbert.

Ook de nummer acht van de plaatsingslijst wist de kwartfinales niet te bereiken. Jack Sock verloor in drie sets van de 36-jarige Spanjaard Feliciano López: 7-6 (6), 4-6, 6-4. López neemt het nu op tegen Sam Querrey, die in zijn achtste finale de nodige moeite had met de Indiase qualifier Yuki Bhambri: 6-7 (4), 6-4, 6-4.

Juan Martin del Potro, de nummer zes van de plaatsingslijst in Indian Wells, bereikte de laatste acht na een zege op David Ferrer: 6-4. 7-6 (3). De Argentijn neemt het nu op tegen zijn landgenoot Leonardo Mayer, die makkelijk in twee sets won van Taro Daniel: 6-4, 6-1. De Japanner had een ronde daarvoor nog gewonnen van Novak Djokovic.

De laatste kwartfinale in Indian Wells gaat tussen Milos Raonic en Marcos Baghdatis. Raonic, door blessures afgezakt naar plaats 38 op de wereldranking, won in drie sets van de Portugees Joao Sousa: 7-5, 4-6, 6-2. Baghdatis won met 7-6 (5), 6-4 van lucky loser Dudi Sela uit Israël.

Halep en Kerber naar volgende ronde Indian Wells, Wozniacki uitgeschakeld

Simona Halep heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het tennistoernooi in Indian Wells. De Roemeense tennisster was in de achtste finales te sterk voor Qiang Wang uit China. 

De nummer één van de wereld neemt het in de kwartfinales op tegen Petra Martic. De Kroatische won in haar vierde ronde van Marketa Vondrousova uit Tsjechië met  6-3, 7-6 (4)

Halep blijft ook na het toernooi van Indian Wells de nummer één van de wereld. Caroline Wozniacki had de nummer één positie kunnen overnemen, als ze zelf het toernooi had gewonnen en Halep de finale niet zou bereiken.

Zover kwam het echter niet. Wozniacki werd in de achtste finales uitgeschakeld door Daria Kasatkina: 6-4, 7-5. In de strijd om een plek in de halve finales moet de Russische het nu opnemen tegen de Duitse Angelique Kerber. De voormalig nummer één van de wereld had geen moeite met de Française Caroline Garcia: 6-1, 6-1.

Karolina Pliskova, de Tsjechische nummer vijf van de plaatsingslijst, wist zich ook te plaatsen voor de kwartfinale. Zij won met 6-1, 7-6 (2) van de pas 16-jarige Amerikaanse Amanda Anisimova. 

Venus Williams, die een dag eerder nog te sterk was voor haar zus Serena, bereikte ook de laatste acht. De 37-jarige Amerikaanse won met 7-6 (6), 6-4 van Anastasija Sevastova uit Letland.

RIVM wil wetgeving over synefrine

Schadelijke gezondheidseffecten van voedingssupplementen met te hoge gehaltes synefrine, die gebruikt worden om af te vallen of sportprestaties te verbeteren, kunnen niet worden uitgesloten. Daarom is wetgeving gewenst waarin een maximaal toegestane hoeveelheid synefrine in voedingssupplementen wordt vastgelegd, aldus het RIVM en het RIKILT.

Synefrine is een stof die van nature voorkomt in citrusvruchten en vooral in bittersinaasappel (Citrus aurantium). De stof wordt steeds vaker gebruikt in voedingssupplementen sinds de verwante stof efedrine is verboden. Efedrine is verboden omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Op dit moment bestaat er in Nederland geen specifieke wetgeving voor de maximaal toegestane hoeveelheid synefrine in voedingssupplementen. Volgens onderzoekers van het RIVM en RIKILT Wageningen University & Research is dat wel gewenst omdat bij gebruik van voedingssupplementen met synefrine ongewenste effecten niet kunnen worden uitgesloten, zo blijkt uit een risicobeoordeling van de onderzoeksinstituten. Het RIVM heeft tevens een breder onderzoek naar gebruik en risico's van sportvoedingssupplementen uitgevoerd.

Effecten op hart- en vaatstelsel
Synefrine kan de bloeddruk verhogen. Daarnaast kan synefrine andere schadelijke effecten op het hart- en vaatstelsel veroorzaken. Dit aspect is vooral relevant omdat mensen met overgewicht, de doelgroep voor middelen om af te vallen, een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten. Ook kan synefrine mogelijk de werking van diverse geneesmiddelen beïnvloeden. De effecten van synefrine kunnen bovendien worden versterkt in combinatie met cafeïne en/of lichamelijke activiteit.

Geen veilige dosering bepaald
Doordat onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over de veiligheid van synefrine, kan op dit moment echter geen veilige dosering bepaald worden. Vooral gegevens over effecten na langdurig gebruik van synefrine ontbreken nog. Wel kan met behulp van de beschikbare gegevens een (indicatieve) maximaal toegestane hoeveelheid synefrine in voedingssupplementen worden vastgesteld. Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit brengt binnenkort een advies hierover uit.

Kerbal Space Program schrijft geschiedenis

Private Division en Squad hebben aangekondigd dat de uitbreiding Kerbal Space Program: Making History nu beschikbaar is voor pc. Kerbal Space Program: Making History is de eerste uitbreiding voor de space-sim en geeft spelers onder andere een Mission Builder om eigen missies te bouwen en te delen en een History Pack waarin missies gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen in de ruimte.

De Mission Builder geeft spelers de mogelijkheid om missies te maken en te bewerken. Je kunt lanceringen, landingen, reddingsmissies, storingen, explosies, reparaties en meer gebeurtenissen in een missie stoppen. Daarnaast zijn de voorwaarden om een missie succesvol te noemen aan te passen of om obstakels toe te voegen. Gemaakte missies kunnen online gedeeld worden.

Kerbal Space Program: Making History levert ook een geschiedenispakket mee met een verscheidenheid aan vooraf gemaakte missies geïnspireerd door de eigen ruimteverkenning van de mens. Van ruimtewandeling tot crashlanding op de Mun: spelers kunnen proberen iconische momenten na te bootsen geïnspireerd door historische gebeurtenissen, maar met een unieke Kerbal-draai. De uitbreidning bevat een aantal nieuwe onderdelen en astronautenpakken geïnspireerd door de Space Race die spelers kunnen gebruiken in heel het Kerbal Space-programma.

"Als grote fans van ruimteverkenning zelf, zijn we heel blij met wat deze eerste uitbreiding voor Kerbal Space Program fans te bieden heeft", zegt Ed Tomaszewski, directeur Business Development bij Private Division. "De Kerbal Space Program: Making History Expansion is een eerbetoon aan de gloriedagen van de Space Race, terwijl we de creativiteit vieren die we dagelijks zien vanuit het Kerbal Space-programmagemeenschap."

Danny reviewt: Dark - seizoen 1

Dark werd door velen weggezet als een kloon van Stranger Things. Die klassificering is onterecht, want naast een overeenkomst in tijdsperiode - Dark speelt zich deels af in 1986, deels in 1953 en deels in de nabije toekomst van 2019 - kent de serie geen duidelijke overeenkomsten of overlappingen. Van Demogorgon-achtige monsters is bijvoorbeeld geen sprake en de enige andere overeenkomst is de plotselinge verdwijning van een kind; Mikkel Nielsen.

FOK! Wat een weer: mistig

Op diverse plaatsen is mist ontstaan die plaatselijk verkeersbelemmerend kan zijn. Deze mist lost vanochtend snel op. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar dan vandaag af en het blijft overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noorden tot 11°C in het zuiden van het land. Op de Waddeneilanden blijft de temperatuur steken bij een graad of 5. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. Later in de middag en avond wordt de wind overal oost- tot zuidoostelijk en neemt iets in kracht toe.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het noordoosten tot 4°C in het zuidwesten. De zuidoostelijke wind is matig boven land, aan zee (vrij) krachtig.

Morgen neemt de bewolking van het zuiden uit toe en in de middag gaat het van het zuiden uit regenen. In het noorden en oosten blijft het nog lange tijd droog. Het wordt overdag ongeveer 10°C. De zuidoostelijke wind is matig tot vrij krachtig boven land, aan zee vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Lentsenberg in het Reichswald (Foto: DJMO)
Lentsenberg in het Reichswald (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wissel helpt Sevilla langs Manchester United

Sevilla heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Spanjaarden waren met 2-1 te sterk voor Manchester United.

De laatste weken hevig bekritiseerde Paul Pogba, en zondag tegen Liverpool nog afwezig vanwege een lichte blessure, moest bij de thuisploeg plaatsnemen op de bank en Marouani Fellaini stond om die reden aan de aftrap. Marcus Rashford tekende in de openingsfase voor het eerste gevaar en stuitte uit een vrije trap op Sergio Rico. Sevilla speelde allesbehalve terughoudend en Joaquín Correa kopte een voorzet van Éver Banega over het doel van David de Gea.

Gescoord werd er in de eerste helft niet op Old Trafford, waar de wedstrijd onder leiding stond van Danny Makkelie. Fellaini probeerde het nog wel voor rust, maar na een combinatie van Alexis Sánchez stuitte hij op Rico. Na de thee kwam was het eerste gevaar voor de Spanjaarden en Eric Bailly voorkwam een treffer van Correa door goed in te grijpen.

The Red Devils gingen bij aanvang van het tweede bedrijf op jacht naar de openingstreffer en Jesse Lingard zag zijn inzet gekeerd worden door Rico. Na een uur spelen mocht Pogba zijn opwachting maken bij de thuisploeg en hij verving Fellaini. Met een goed schot werd de Franse middenvelder gevaarlijk voor zijn ploeg.

Sevilla-trainer Vincenzo Montella wisselde na 72 minuten zijn spits Luis Muriel en bracht Wissam Ben Yedder in het veld. Het bleek een gouden greep van de Italiaan want met een goed schot in de rechterhoek wist Ben Yedder De Gea te verschalken: 0-1. Het was de zevende treffer van de Fransman in zeven Champions League-wedstrijden. De voormalige jeugdinternational gooide vier minuten later de wedstrijd in het slot. Hij troefde Ashley Young af in de lucht en kopte raak, waar De Gea de bal achter de doellijn het veld weer in bokste.

Voor de tweede treffer van de gasten had Mourinho al aanvallend ingegrepen en zes minuten voor tijd volgde er een sprankje hoop. Romelu Lukaku kopte uit een hoekschop de 1-2 binnen en appelleerde enkel minuten later tevergeefs voor een strafschop. Makkelie zag geen terugspeelbal in een bal van Simon Kjaer op Rico. De zege van Sevilla kwam niet meer in gevaar waardoor het zich als tweede Spaanse ploeg, na Real Madrid, plaatste voor de laatste acht van de Champions League. Ben Yedder verzuimde zelfs nog om een hattrick te maken.

AS Roma verslaat Shakhtar Donetsk en is kwartfinalist

AS Roma heeft zich dinsdagavond op basis van uitdoelpunten geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De ploeg won met 1-0 van Shakhtar Donetsk.

De Oekraïners verdedigden een voorsprong van 2-1 en kwamen na een aarzelend begin beter in de wedstrijd. Een vrije trap van de ploeg werd door Alessandro Florenzi rakelings voorlangs zijn eigen doel gekopt. De Romeinen konden gevaarlijk worden via Diego Perotti, maar de Argentijn slaagde er niet in om Kevin Strootman in stelling te brengen.

Zeven minuten na rust nam de thuisploeg de voorsprong. Een fantastische pass van Kevin Strootman stelde Edin Dzeko in staat om de scoren: 1-0. Het was de eerste assist ooit van de Nederlander in de Champions League. Roma drukte door en was op jacht naar de 2-0 en Dzeko had de treffer op zijn schoen, maar krulde net naast.

De thuisploeg hield het overwicht, maar wist dit niet uit te drukken in de score. Shakhtar kwam tien minuten voor tijd met een man minder te staan toen Ivan Ordec met rood werd weggestuurd vanwege het neerhalen van de doorgebroken Dzeko. Een minuut later volgde een opstootje nadat Shakhtar-spits Facundo Ferreyra een ballenjongen duwde en daarvoor de gele kaart kreeg. De treffer van Dzeko bleek de beslissende en voor de vierde keer in de clubhistorie wist de ploeg zich te plaatsen voor de laatste acht in het miljoenenbal.

Moss

Moss was een minuutje of twee te zien op de E3 presentatie van Sony en sindsdien heeft de game mijn volledige interesse. Daarna mocht ik ermee aan de slag op Gamescom, en toen greep de game mij bij de ballen. Het liet iets vers zien, iets wat ik nog niet eerder had gezien voor welk VR platform er ook is.  Een VR game die niet in first person is? Waarbij je niet aan het racen en/of schieten bent? Dat was voor mij echt iets nieuws. Plus een muis als hoofdpersoon, wat kan er allemaal dan nog mis gaan?


Kamer: 'betuttelende' inburgertest op de schop

Het inburgeringsexamen dat asielzoekers moeten afleggen doet soms oubollig aan en bevat stereotypen, vindt de Tweede Kamer. Minister Wouter Koolmees, die over integratie gaat, zou de vragen over de Nederlandse waarden en normen daarom moeten moderniseren.

De inburgeringstoets is al jaren een bron van ongemak en hilariteit met ook voor geboren Nederlanders niet eenvoudig te beantwoorden vragen. D66-Kamerlid Jan Paternotte, die samen met VVD-collega Bente Becker het initiatief nam voor de oproep aan Koolmees, haalt een vraag aan over "wat je moet doen als de tv aanstaat, terwijl je aan het stofzuigen bent. Met dat soort absurde vragen draagt het inburgeringsexamen nul bij aan integratie."

Het is volgens Paternotte hoog tijd dat de toets "op de schop gaat. Geen betutteling, maar nuttige vragen." Becker en hij hebben de steun van de regeringscoalitie, maar verwachten ook van oppositiepartijen bijval.

Koolmees liet eerder doorschemeren dat hij de toets weleens tegen het licht wil houden. Wel moest de minister destijds van het hart dat hij de kritiek "iets te makkelijk"vindt, omdat het niet meevalt om de Nederlandse mores in vragen te vangen. De toets is al aangepast en bevat inmiddels minder verwarrende of bevreemdende vragen dan voorheen, stelde hij.

Kamer: 'betuttelende' inburgertest op de schop
Kamer: 'betuttelende' inburgertest op de schop (Foto: ANP)

Trump bekijkt voorbeelden van grensmuren

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Californië waar hij verschillende prototypes bekeek van grensmuren. De inspectie van de president was vooral bedoeld om de steun voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico te vergroten.

In een stuk woestijn ten zuiden van San Diego stonden acht voorbeeldmuren opgesteld. Een voorkeur voor welk type moet verijzen sprak hij niet uit. Op Twitter liet Trump weten dat als er geen grensmuur komt, "we geen land meer zullen hebben", en riep het Congres op om geld vrij te maken voor de realisatie ervan.

Trumps bezoek aan Californië zorgde voor protesten. In de overwegend Democratische staat zijn veel mensen tegen de komst van de muur.

Trump bekijkt voorbeelden van grensmuren
Trump bekijkt voorbeelden van grensmuren (Foto: ANP)

Stephen Hawking (76) overleden

Stephen Hawking is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS. Zijn familie laat weten diep verslagen te zijn: "Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven."

Hawking werd geboren op 8 januari 1942 in Oxford. in 1950 verhuisde hij met zijn ouders naar Saint Albans, omdat zijn vader een baan kreeg bij het Instituut voor Medisch Onderzoek in Hill Mill. Op school was Hawking niet erg populair: hij sliste, vond klassieke muziek leuker dan popmuziek en had weinig vrienden.

Zijn vader wilde dat hij geneeskunde zou gaan studeren, maar Hawking was meer geïnteresseerd in schei-, wis- en natuurkunde. Op 17-jarige leeftijd deed hij toelatingsexamen voor de universiteit van Oxford en ging natuurkunde studeren. Hoewel hij talentvol was, in zijn tweede jaar won hij de natuurkundeprijs van de universiteit, moest hij bikkelen om zijn studie af te ronden. Het ontbrak hem aan feitelijke kennis, hij kon alleen de theoretische vragen beantwoorden.

in 1962, tijdens zijn laatste dagen in Oxford, werd bij Hawking ALS (amyotrofe laterale sclerose) geconstateerd. Een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast tot het hele lichaam is verlamd. Het enige wat niet wordt aangetast is het denkvermorgen.

Hij trouwde in 1965 met Jane Wilde. Ze kregen drie kinderen: Robert (1967), Lucy (1970) en Timothy (1979). In 1991 ging het stel uit elkaar. In 1995 hertrouwde Hawking met zijn verpleegkundige: Elaine Mason. Na elf jaar scheidde hij ook van haar.

Hawking werd onder meer bekend vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Een belangrijke ontdekking, gedaan samen met Roger Penrose, was dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was.

Een tweede belangrijke ontdekking was de hawkingstraling, die wordt uitgezonden door zwarte gaten en deze kan doen "verdampen", een van de dingen die men daadwerkelijk hoopt te bewijzen door middel van de experimenten in de Large Hadron Collider. Ook ontwikkelde Hawking het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopt hij singulariteiten zoals bij de oerknal en in zwarte gaten te kunnen oplossen.

Hoewel hij daarvoor al bekend was, kreeg hij algemeen grote bekendheid na de uitgave van zijn boek A Brief History of Time, (in het Nederlands Het Heelal). Het werd een bestseller, waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschreef. Het werd geschreven met zijn spraakcomputer.

Stephen Hawking in 2006
Stephen Hawking in 2006

Door ²°¹°° - Photo created by ²°¹°°, as documented at Wikipedia fr, Publiek domein, Link

Google: 100 advertenties per seconde gewist

Google heeft vorig jaar meer dan 3,2 miljard advertenties wereldwijd verwijderd van zijn netwerk, oftewel meer dan honderd advertenties per seconde. De reclames waren in strijd met de regels, bijvoorbeeld omdat de makers probeerden mensen op te lichten. Het aantal is bijna twee keer zo hoog als in 2016, en dat was al het dubbele van 2015.

De stijging komt door aangescherpte regels en betere technologie om misbruik op te sporen en weg te halen. Google weet echter niet hoeveel advertenties niet ontdekt worden, dus het is niet bekend of ook het totaal aantal 'bad ads' stijgt.

Meer dan 300.000 'bad publishers' zijn geblokkeerd, evenals meer dan 700.000 mobiele apps.

Het gaat onder meer om advertenties met verzonnen sensationele verhalen over bijvoorbeeld beroemdheden en buitenaardse wezens. Tabloid cloaking, wordt dat genoemd: de advertentie lijkt afkomstig van een roddelblad, maar wie op een kop klikt, komt op een site vol reclame. Hoe meer bezoekers, hoe meer de mensen achter die sites verdienen aan de advertenties op zulke sites. Vorig jaar zijn meer dan 7000 accounts om die reden afgesloten van Googles dienst voor adverteerders. De nieuwste trend: dubieuze financiële diensten, bijvoorbeeld het gokken op de koers van virtueel geld.

Ook schadelijke advertenties komen veel voor, bedoeld om computers te besmetten. Google blokkeerde vorig jaar 79 miljoen advertenties die mensen naar websites met schadelijke software probeerden te sturen en 48 miljoen advertenties die mensen aanspoorden om schadelijke software te installeren. Verder zijn 400.000 onveilige websites verwijderd.

Google blokkeerde 12.000 sites die schaamteloos de inhoud van andere sites hadden overgenomen. Content scraping, wordt dat genoemd. Mensen die dat doen, willen geld verdienen aan de advertenties op een site, zonder dat ze moeite hoeven te doen voor de inhoud.

Google: 100 advertenties per seconde gewist
Google: 100 advertenties per seconde gewist (Foto: BuzzT)

Steeds meer mensen wisselen van beroep

Meer werkenden wisselen de laatste jaren van beroep. In 2017 waren er 937.000 mensen tussen 15 en 75 jaar met een ander beroep dan het jaar ervoor. In de meeste gevallen ging het om een overstap naar een andere beroepsklasse, bijvoorbeeld van een pedagogisch beroep naar een zorgberoep. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over wisseling van beroep. Sinds 2015 neemt het aantal mensen dat naar een ander beroep overstapt weer toe. Na een hoogtepunt in 2008 van meer dan een miljoen daalde het aantal beroepswisselaars tot 777.000 in 2014.

Jonger dan 25 jaar
Wisseling van beroep komt naar verhouding vaak voor onder jongeren van 15 tot 25 jaar. Van de 937.000 beroepswisselaars in 2017 waren er 304.000 in die leeftijdsgroep. Deels gaat het om jongeren met een bijbaan die op school zitten. Denk aan kassamedewerkers (ingedeeld bij de commerciële beroepen), horecapersoneel (dienstverlenende beroepen) of vakkenvullers en dagbladbezorgers (transport en logistieke beroepen). Iemand die vakkenvuller is en overstapt naar een baan als glazenophaler, verandert dus van beroepsklasse.

Van de werkende jongeren had in 2017 bijna een derde een ander beroep dan een jaar eerder. Bij de overige leeftijdscategorieën ging het om een veel kleiner deel. Bij de 25-tot 45-jarigen was dit 13 procent en bij de 45-plussers slechts 6 procent. Onder 25-plussers neemt wisseling van beroep toe
met het behaalde onderwijsniveau. Van de lager opgeleiden in deze leeftijdsgroep had 6 procent in 2017 een ander beroep dan het jaar ervoor, bij hoger opgeleiden was dit 11 procent.

Beroepsklasse
Van de 633.000 beroepswisselaars van 25 tot 75 jaar ging twee derde aan de slag in een andere beroepsklasse. Het vaakst komt dit voor bij beroepswisselaars uit de dienstverlenende beroepen (negen op de tien), en in het openbaar bestuur- en veiligheidsberoepen en agrarische beroepen.

Het overige deel van de beroepswisselaars oefende wel een ander beroep uit, maar bleef werken binnen de beroepsklasse. Dit komt relatief vaak voor bij mensen met een beroep dat met zorg en welzijn te maken heeft; in 2017 ging het om 54 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om verpleegkundigen die verdergaan als gespecialiseerd verpleegkundige.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.