FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 maart 2018

Badr Hari wint op punten van Hesdy Gerges

Badr Hari heeft zijn gevecht tegen Hesdy Gerges met veel pijn en moeite gewonnen. Voor een uitverkocht Ahoy in Rotterdam vochten Mokummers Hari en Gerges vol voor de winst in hun rematch van 2010. Velen hadden voorspeld dat Hari de partij snel moest beslissen, anders zou de conditioneel sterkere Gerges wel eens met de winst aan de haal kunnen gaan, maar Hari hield het dan toch drie ronden vol.

Beide dertigers begonnen keihard aan de eerste ronde. Badr domineerde vanaf de eerste seconde met razendsnelle combinaties op het lichaam en hoofd van Gerges. De Egyptenaar hield zijn dekking prima hoog en de klappen van Hari kwamen moeilijk door. Twee mooie draaitrappen van de Marokkaan werden beantwoord met een groot gejuich van de vele Marokkaanse fans in Ahoy, maar raakte geen tegenstander. Gerges kwam aan het einde van de eerste ronde goed terug en Hari eindigde de eerste ronde in mineur dankzij de keiharde trappen van Gerges op het dijbeen van Hari.

De tweede ronde had Gerges de overhand. Hari leek moeilijker te lopen en zijn stoten werden minder accuraat. Hari probeerde met zijn combinaties door de verdediging van Gerges te komen, maar de armen van Gerges bleken van staal. Een mooie uppercut van de Marokkaan miste maar net de kin van zijn tegenstander, waarna Hari zijn aandacht verlegde naar het  lichaam van Gerges.

In de derde ronde waren beide vechters uitgeput en was er niet veel meer spectaculairs in de ring te zien. Hari maakte de meeste punten op het lichaam van Gerges en leek de Egyptenaar de wedstrijd te vergooien. Uiteindelijk waren alle vijf juryleden het erover eens dat Hari voor het eerst in zes jaar weer eens een partij wist te winnen in Nederland.

'Ik hou het meest van Marokko!', aldus de winnaar. 'We hebben lang op deze partij moeten wachten. Ik verlies geen rematches en nu weer niet. Hesdy Gerges is een harde vechter, maar deze avond was mijn vechtershart groter. We kwamen beide om te vechten. Ik was prima in vorm, hij was wat zwaarder geworden. Ik dank Glory, dit is toch de mooist sport van de wereld. MMA is mooi, maar Glory mooier. Boksen is mooi, maar Glory is mooier. Er komt volgens mij een andere rematch aan!', doelde hij naar een mogelijk tweede gevecht tegen Rico Verhoeven.

Of deze vorm genoeg voor de afgetrainde Hari is om serieus kans te kunnen maken tegen Glory-kampioen Rico Verhoeven is maar de vraag. In ieder geval moet de Marokkaan toch echt beter aan zijn conditie werken, een zwakke schakel in het spel van Hari, want drie ronden tegen de kampioen met de superconditie is wat anders. 'Er is niets mis met mijn conditie.' volgens Hari, die even leek te vergeten dat hij na twee ronden volledig kapot leek.

Pro-Syrische troepen gedood bij bombardement

Zeker 36 pro-Syrische strijders zijn gedood tijdens een reeks bombardementen door de Turkse luchtmacht in de Syrische regio Afrin. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag.

Volgens het observatorium was het de derde keer in 48 uur dat het Turkse leger met gevechtsvliegtuigen de regeringsgezinde troepen onder vuur namen. De troepen die trouw zijn aan het regime van president Assad, trokken ruim een week geleden de streek van Afrin binnen om de Koerdische YPG-milities te steunen.

Turkije is bezig met een offensief in Afrin, dat in handen is van de YPG-milities. Ankara ziet de YPG als een terreurbeweging en een bedreiging voor de Turkse nationale veiligheid. De Verenigde Staten, een NAVO-bondgenoot van Turkije, zien de Koerdische strijders juist als een betrouwbare partner in de strijd tegen Islamitische Staat.

Pro-Syrische troepen gedood bij bombardement
Pro-Syrische troepen gedood bij bombardement (Foto: ANP)

Tientallen bezoekers kickboksgala op de vuist

Een kickboksgala in Ahoy Rotterdam is zaterdag begonnen met vechtpartijen buiten de ring. Tientallen bezoekers gingen volgens de politie met elkaar op de vuist, eerst binnen en vervolgens buiten het complex. De politie heeft de situatie gesust zonder aanhoudingen te verrichten, vertelt een woordvoerster. "Daarna werd alleen nog gevochten waar het hoort: in de ring."

Niemand is gewond geraakt. De bezoekers waren afgekomen op het kickboksevenement Glory 51 om Badr Hari te zien vechten tegen Hesdy Gerges.

Update 08:48
Volgens de Facebookpagina Football is War, gaat het hier om een vechtpartij tussen hooligans  van Feyenoord en FC Utrecht. 

Feyenoord vs FC Utrecht. Riots in Ahoy Rotterdam at a kickboxing gala. Tonight.

Geplaatst door Football is War op zaterdag 3 maart 2018

Tientallen bezoekers kickboksgala op de vuist
Tientallen bezoekers kickboksgala op de vuist (Foto: ANP)

Uitslag NAC Breda - Feyenoord

Feyenoord heeft vanavond zijn vierde uitnederlaag in vijf duels geleden. In Breda was NAC met 2-1 te sterk voor de landskampioen. Die kwam nog wel op voorsprong door Jens Toornstra, zijn eerste uitdoelpunt in twee jaar, maar de thuisploeg kwam dankzij Thierry Ambrose langszij. In de tweede helft kwam het op voorsprong door een beunutte penalty van Sadiq Umar. Die voorsprong gaf het niet meer weg.

NAC Breda

2 - 1

Feyenoord

 23' Ambrose
 49' Sadiq(pen)
   17' Toornstra
 
 Gele kaart: Marí, Verschueren, (NAC Breda), Botteghin, Jones, (Feyenoord)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.963
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Sporkslede
Mets
Marí
Angelino
Fernandes (Korte/68)
García
Agyepong (Nijholt/64)
Verschueren
Ambrose
Sadiq (Brusselers/ 84)
  Jones
Diks (Vente/84)
v.Beek
Botteghin (v.Persie/69)
Haps
Tapia
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Boëtius (Basacikoglu/84)

Doden door lawine in Franse Pyreneeën

Een lawine in de Franse Pyreneeën heeft het leven gekost aan twee Spaanse skiërs. Eén slachtoffer overleed ter plekke, een tweede persoon stierf later in het ziekenhuis in Toulouse.

De lawine sleepte in de buurt van de Bielsatunnel in totaal vijf Spanjaarden mee. Drie skiërs konden zichzelf bevrijden uit de sneeuwmassa. Zij waarschuwden de hulpdiensten, berichten Franse media.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Frankrijk wordt opgeschrikt door een dodelijke lawine. Zo vielen vrijdag nog vier doden in de Franse Alpen. Hun gids ontsnapte ongedeerd. Hij is verhoord door de politie.

Doden door lawine in Franse Pyreneeën
Doden door lawine in Franse Pyreneeën (Foto: ANP)

Coleman met toptijd, maar geen record naar wereldtitel 60 meter

Christian Coleman is de nieuwe wereldkampioen over 60 meter. De Amerikaanse atleet veroverde het goud tijdens de wereldkampioenschappen indoor in het Britse Birmingham.

Vooraf werd veel verwacht van de finale, want de 21-jarige Coleman is inmiddels een ware sprintsensatie. Vorig jaar pakte hij al WK-zilver op de 100 meter, dit jaar verpulverde hij het oude wereldrecord op de 60 meter: 6,34 seconden.

In de series en halve finales maakte Coleman bijna wandelend grote indruk en in de finale maakte hij dat waar, hoewel een wereldrecord er niet in zat. Toch was zijn 6,37 de op één na snelste tijd ooit gelopen, hij is zelf de enige die het ooit beter deed.

Achter Coleman ging het zilver naar de Chinees Su Bingtian, die met 6,42 seconden nog een honderdste van zijn Aziatische record afhaalde en zich op de gedeelde vijfde plek op de eeuwige wereldranglijst nestelde. Met 6,44 was er brons voor de Amerikaan Ronnie Baker.

Trump dreigt met importheffing op EU-auto's

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd met invoerheffingen op Europese auto's. Hij reageerde daarmee op de mogelijke Europese tegenmaatregelen op de door hem aangekondigde importheffingen op staal en aluminium.

De plannen van Trump zorgden vrijdag voor een wereldwijde angst voor een mogelijke handelsoorlog. De EU overweegt volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters een importheffing van 25 procent op circa 3,5 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten.

Trump liet zaterdag blijken bereid te zijn aanvullende maatregelen te nemen als Brussel de "toch al enorme importheffingen" en "barrières voor Amerikaanse bedrijven die daar zaken doen" verhoogt. "Dan komen we simpelweg met een invoerheffing op hun auto's, die nu vrijelijk de VS inkomen", twitterde de president.

Trump dreigt met importheffing op EU-auto's
Trump dreigt met importheffing op EU-auto's (Foto: ANP)

Sintnicolaas 5e op WK-zevenkamp, goud beslist in centimeterstrijd

Meerkamper Eelco Sintnicolaas heeft op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Britse Birmingham de zevenkamp als vijfde afgesloten. De Nederlander werkte zich op het slotonderdeel, de 1000 meter, nog één plekje omhoog in het klassement.

De strijd om goud was razendspannend. Damian Warner uit Canada won de 1000 meter in een persoonlijk record van 2:37,12 minuten, maar Kevin Mayer uit Frankrijk bleef met 2:39,64 precies dicht genoeg in de buurt. Mayer won het goud op de zevenkamp met vijf punten verschil, enkele centimeters op de 1000 meter. De Est Maicel Uibo pakte het brons.

De 800 meter bij de mannen leverde eindelijk goud op voor de Pool Adam Kszczot, die op het WK indoor en de vorige twee WK's outdoor zilver veroverde. Dit keer was hij in de finale een klasse apart en met 1:47,47 eindigde hij ongeveer een halve seconde voor de Amerikaan Drew Windle en de Spanjaard Saul Ordoñez. Windle werd echter gediskwalificeerd, waardoor thuisfavoriet Elliot Giles alsnog het brons kreeg. Na flink wat getouwtrek met protesten en videobeelden werd dat toch ongedaan gemaakt: Windle kreeg alsnog het zilver, Giles viel buiten de boot.

De finish van de 800 meter (Pro Shots/Action Images)
De finish van de 800 meter (Pro Shots/Action Images)

Het hinkstapspringen bij de mannen leverde goud op voor Will Claye. De Amerikaan werd in 2012 ook al wereldkampioen indoor, maar moest het op WK's en Olympische Spelen verder altijd met zilver of brons doen, vooral vanwege zijn oppermachtige landgenoot Christian Taylor. Die is echter niet in Birmingham aanwezig en Claye greep die kans met 17,43 meter aan.

Die sprong was nodig, want met 17,41m zorgde Almir dos Santos namens Brazilië voor toch wel verrassend zilver. Het werd sowieso een spannende strijd om de medailles: de Portugese veteraan Nelson Evora, olympisch kampioen van 2008 en wereldkampioen van 2007, sprong met 17,40 meter naar het brons.

Polsstokhoogspringster Sandi Morris veroverde na zilver op het WK indoor 2016, de Olympische Spelen van 2016 en het WK outdoor van vorig jaar eindelijk goud. In een zeer hoogstaande finale sprong de Amerikaanse als enige over 4,95 meter, iets wat slechts twee vrouwen ooit eerder deden. Anzhelika Sidorova pakte met 4,90 namens de neutrale Russen het zilver, brons was er met 4,80 meter voor Katerina Stefanidi uit Griekenland.

WK-brons hordenloopster Visser, 29 jaar oud record verbroken

Hordenloopster Nadine Visser heeft op de wereldkampioenschappen indoor in het Britse Birmingham de prestatie van haar leven neergezet. In de halve finales snelde de 23-jarige Nederlandse naar de winst in haar serie en dat deed ze met een Nederlands record.

Visser sprintte naar een toptijd van 7,83 seconden. Daarmee voegde ze zich niet alleen in de top-30 op de eeuwige ranglijst, Visser liep er ook het al uit 1989 stammende Nederlands record van Marjan Olyslager op indrukwekkende wijze mee uit de boeken. Olyslager werd in 1989 in Boedapest zesde op het WK met haar tijd van 7,89 seconden en daar dook Visser - voor 60 meter-begrippen - dus zeer ruim onder.

Overigens zat het er zeker aan te komen dat Visser het nationaal record zou pakken. Ze kwam dit jaar bijvoorbeeld al tot een persoonlijk record van 7,91 seconden. Landgenote Eefje Boons haalde de finale niet: met 8,24 eindigde Boons als laatste in haar halve finale.

Om 21.55 uur wordt de finale op de 60 meter horden bij de vrouwen gelopen. Wereldoutdoorkampioene Sally Pearson redde het niet: de Australische liep 7,92, wat de snelste tijd ooit is waarmee een vrouw de finale op het WK níet haalt.

Bij de mannen stond Koen Smet aan de start op hetzelfde onderdeel, de 60 meter horden. Een plek bij de top-4 in de series was nodig en dat redde de 25-jarige, van een zware depressie teruggekeerde Nederlander zonder problemen: hij werd derde in 7,69 seconden.

Update 22.02 uur
Visser heeft in de finale laten zien dat het niet een eenmalige uitschieter was, want de Nederlandse veroverde in 7,84 seconden verrassend het brons. De Amerikaanse Kendra Harrison pakte met een kampioenschapsrecord van 7,70 de wereldtitel, zilver was er voor haar landgenote Christina Manning in 7,79.

Opnieuw zilver voor Van Schip op WK baanwielrennen

Jan-Willem van Schip gaat op de WK baanwielrennen na het eerste onderdeel van het omnium aan de leiding. De Nederlander, die vrijdag nog het zilver won op de puntenkoers, was op het onderdeel scratch over tien kilometer de beste.

Van Schip bleef de Japanner Eliya Hashimoto en de Amerikaan Daniel Holloway voor. Later op de dag staan ook nog de temporace, de afvalrace en de puntenkoers op het programma in Apeldoorn.

Update 18.00 uur

Van Schip is na de tweede race van het omnium gezakt naar in het tussenklassement. De Nederlander behaalde geen punt in de temporace en zakte daarmee weg naar de vijfde plaats. Van Schip staat na twee onderdelen op 54 punten.

De Portugees Ivo Oliveira won de race en staat nu gedeeld eerste samen met Simone Consonni. De Italiaan werd zesde in de scratch en zou als vijfde eindigen op de temporace. De beide renners hebben een puntentotaal van 62 punten.

Update 20.45 uur.
Op het derde onderdeel de afvalkoers heeft Van Schip zich goed herstelt van zijn matige temporace. De Nederlander bleef samen met de Pool Szymon Sajnok als laatste over, waarna Sajnok de sprint won van de Nederlander. Van Schip staat na drie onderdelen op de derde plaats achter de de Pool Sajnok en de Italiaan Consonni staat.

Update 21.55
Van Schip heeft bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn een tweede zilveren medaille veroverd. De Nederlander kwam met 35 rondes te rijden in de puntenkoers ten val, maar herstelde zich nog knap. Bij het ingaan had Van Schip hetzelfde puntentotaal als Sajnok, maar in de eindsprint bleek de Pool over snellere benen te beschikken dan de Nederlander. Consonni werd op drie punten van Van Schip derde.


Hassan verliest wereldtitel 1500 meter indoor en pakt brons

Atlete Sifan Hassan is wereldkampioene-af op de 1500 meter indoor. Op de wereldkampioenschappen in het Britse Birmingham moest de Nederlandse zich gewonnen geven in de finale.

De eindstrijd begon bijzonder traag en anders dan normaal zat Hassan al vroeg voorin. Topfavoriete Genzebe Dibaba uit Ethiopië, ook al goed voor goud op de 3000 meter, pakte vroeg de leiding en schroefde het tempo langzaam maar zeker op.

Met drie ronden te lopen trok Dibaba de gashendel pas echt open, waardoor de Keniaanse Beatrice Chepkoech af moest haken. Alleen Hassan en de Britse Laura Muir konden Dibaba volgen, maar de Nederlandse liet ook al snel een gat vallen.

Voor Hassan zat het er niet meer in, Muir passeerde haar en probeerde tevergeefs nog de aanval op Dibaba te openen. De Ethiopische pakte met 4:05,27 minuten als eindtijd het goud, voor Muir en Hassan - hetzelfde podium als de 3000 meter, alleen stonden Hassan en Muir daar andersom.

Winnaars goud en zilver gediskwalificeerd op WK indoor

De Spaanse atleet Oscar Husillos heeft op het wereldkampioenschap indoor in het Britse Birmingham voor een behoorlijke stunt gezorgd. De 24-jarige Spanjaard snelde naar de wereldtitel op de 400 meter.

Husillos kwam met een persoonlijk record van 45,69 seconden de finale in, maar dat ging er keihard aan. Met een forse voorsprong kwam hij de laatste bocht uit, en hoewel Luquelin Santos nog in de buurt kwam, pakte Husillos het goud in 44,92 seconden. Hij is daarmee de zevende man ooit die indoor onder de 45 seconden duikt. Santos pakte met 45,09 namens de Dominicaanse Republiek het zilver, met 45,47 was er brons voor de Tsjech Pavel Maslak, die in 2014 en 2016 nog het goud won.

De Amerikaanse Courtney Okolo was een klasse apart op de 400 meter. Vroeg in de finale nam ze de leiding en in de laatste ronde sloeg ze een definitief gat. Met 50,55 seconden was Okolo veruit de beste, terwijl landgenote Shakima Wimbley met 51,47 het zilver pakte. Het Britse thuispubliek kon juichen, want met 51,60 was er brons voor Eilidh Doyle.

Update 21.40 uur
Het WK in Birmingham begint zo langzamerhand lachwekkende vormen aan te nemen. Na vele diskwalificaties in de series van de 400 meter was het ook in de finale raak, want er is toch geen goud voor Husillos. De Spanjaard is gediskwalificeerd, net als Santos: beiden stapten buiten hun baan.

Daardoor is er ineens alsnog het derde opeenvolgende goud voor Maslak, terwijl de Amerikaan Michael Cherry zilver in de schoot geworpen krijgt. Deon Lendore uit Trinidad & Tobago pakt alsnog het brons.

IJspret weer voorbij, en er was vreugde.

Na enkele koude dagen is het alweer gedaan met de ijspret. Op zaterdag kon nog op veel plaatsen in het land worden geschaatst, maar door de dooi werd het ijs her en der in de loop van de dag te zwak. Onder meer in Utrecht en Amsterdam waarschuwden gemeente en politie inwoners om niet meer het ijs op te gaan. "Voorkom dat je uit het water gehaald moet worden", maande de politie in de hoofdstad via Twitter.

Hulpdiensten moesten meerdere keren in actie komen om mensen te helpen die door het ijs waren gezakt. Dat gebeurde ook onder meer in Utrecht. De gemeente kwam in de loop van de middag met het dringende advies om het ijs links te laten liggen.

De temperatuur komt 's nachts in het noorden nog wel onder het vriespunt, maar overdag zet de dooi stevig door. In Limburg verwacht het KNMI een maximumtemperatuur van 11 graden, in het noorden 6 graden. De komende week blijft het zacht weer.

IJspret weer voorbij
IJspret weer voorbij (Foto: ANP)

President Trump bereikt golfmijlpaal

De Amerikaanse president Donald Trump bereikte zaterdag een opvallende mijlpaal. Hij bracht volgens CNN voor de honderdste keer sinds zijn aantreden een dag door op een golfclub die zijn naam draagt.

De president bezocht zaterdag de Trump International Golf Club in Palm Beach County. De 71-jarige Trump staat bekend als een liefhebber van het balspel. CNN becijferde dat hij op bijna een kwart van zijn dagen als president tijd heeft doorgebracht op golfclubs. Het is onduidelijk of Trump al die bezoeken ook daadwerkelijk aangreep om een balletje te slaan.

De hobby van de president is opvallend. Trump had als presidentskandidaat nog toegezegd de golfbaan links te laten liggen. "Ik werk straks voor jullie. Dan heb ik geen tijd om golf te spelen", zei hij in augustus 2016. Ook klaagde Trump in 2014 dat toenmalig president Obama op de golfbaan had gestaan. "Kan je dat geloven, met alle problemen en moeilijkheden waar de VS mee geconfronteerd worden?", twitterde Trump.

CNN: president Trump bereikt golfmijlpaal
CNN: president Trump bereikt golfmijlpaal (Foto: ANP)

Uitslag Excelsior - AZ

AZ heeft zaterdagavond een nipte zege geboekt op bezoek bij Excelsior. De Alkmaarders wonnen met 1-2 in Rotterdam.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was er voor de thuisploeg, waar Marco Bizot redding bracht op een inzet van Ali Messaoud. Guus Til wacht dichtbij de 0-1 voor AZ, maar schoot op de paal. De gasten brak na negentien minuten spelen de ban. Een voorzet van Alireza Jahanbakhsh werd door Theo Zwarthoed in zijn eigen doel gewerkt.

Op slag van rust kwamen de Alkmaarders ook op 0-2, Jahanbakhsh was de gevierde man voor de ploeg van John van den Brom. Na rust ging Excelsior op jacht naar de aansluitingstreffer en Wout Weghorst voorkwam de 1-2 van Jurgen Mattheij door de bal van de lijn te halen.

Toch zou de verdiende 1-2 volgen. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot Messaoud op aangegeven van Levi Garcia fraai raak. Excelsior ging op jacht naar meer en kreeg via Ryan Koolwijk en Luigi Bruins twee schietmogelijkheden, maar hun schoten werden gered door Bizot en gekraakt in de verdediging van AZ. De Alkmaarders hielden in de slotminuten stand en wonnen.

Excelsior

1 - 2

AZ

 64' Messaoud    19/ed' Zwarthoed
 44' Jahanbakhsh
 
 Gele kaart: Bruis, Koolwijk, (Excelsior), Svensson, (AZ)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.218
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes (Hadouir/83)
Fortes
Faik
Messaoud
Koolwijk
Elbers (García/59)
v.Duinen
Bruins
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh (v.Overeem/89)
Weghorst
Idrissi (Seuntjens/59)

Weer wereldrecord baanfenomeen Dygert, zilver Van Vleuten

Baanwielrenster Chloe Dygert heeft op het wereldkampioenschap in Apeldoorn voor een van de strafste staaltjes in de geschiedenis van het baanwielrennen gezorgd. De 21-jarige Amerikaanse verpletterde het wereldrecord op de individuele achtervolging.

Het record stond al sinds 2010 op naam van vijfvoudig wereldkampioene Sarah Hammer. De Amerikaanse werkte de drie kilometer destijds af in 3:22,269 minuten en deed dat op de op bijna twee kilometer hoogte gelegen baan van Aguascalientes in Mexico. Dygert benaderde die tijd vorig jaar op het WK al, maar in Apeldoorn was het pas echt raak.

Dygert verbrak het record niet een beetje, maar verpulverde Hammer's tijd. Met 3:20,072 minuten - gemiddeld bijna 54 kilometer per uur - was de Amerikaanse sensatie meer dan twee seconden sneller, een enorm verschil. Zaterdagavond rijdt ze in de finale om het goud tegen de Nederlandse Annemiek van Vleuten, die de tweede tijd noteerde, maar wel meer dan negen seconden langzamer was.

Goud voor Van Vleuten is alleen mogelijk als Dygert valt of plotseling ziek wordt, anders wordt het een knappe zilveren medaille voor de wereldkampioene tijdrijden op de weg. De Duitse Lisa Brennauer en Dygert's landgenote Kelly Catlin - net als Dygert eerder al goed voor goud op de ploegenachtervolging - strijden om het brons.

Update 20.55 uur
Zoals te verwachten viel heeft Dygert de finale met gigantische overmacht gewonnen. De Amerikaanse zette Van Vleuten na minder dan twee kilometer al op een rondje en eindigde uiteindelijk met nog eens een nieuw wereldrecord: 3:20,060, een ruime honderdste sneller dan 's middags. Van Vleuten toonde zich tevreden met het zilver, Catlin versloeg Brennauer met een tijd van 3:34,658 in de strijd om het brons.

Uitslag PSV - FC Utrecht

PSV heeft opnieuw een grote stap gezet richting de titel in de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis met 3-0 van FC Utrecht, al had de ploeg van trainer Philip Cocu het in de beginfase van het duel niet makkelijk.

PSV stond na 22 minuten spelen weliswaar met 2-0 voor, maar het had heel anders kunnen zijn als Utrecht de kansen had benut. Doelman Zoet was attent bij een schot van Van de Streek en Van der Maarel raakte de paal. Aan de andere kant benutte PSV de mogelijkheden wel. Eerst werd een schot van Ramselaar door Leeuwin gepromoveerd tot doelpunt en even later scoorde De Jong met een fraaie omhaal.

Van de Streek had kort voor rust de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar de middenvelder schoot voorlangs. Vlak na rust gooide Bergwijn na een fraaie individuele actie het duel in het slot: 3-0.

PSV

3 - 0

FC Utrecht

16' Leeuwin (e.d.)
22' De Jong
51' Bergwijn
   
 
Gele kaart: Pereiro, Hendrix (PSV), Klich (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.800
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Van Ginkel (Rosario/89)
Hendrix (Luckassen/78)
Ramselaar
Pereiro (Mauro Júnior/81)
De Jong
Bergwijn
  Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
Van der Maarel
Klich
Strieder (Kali/81)
Ayoub
Emanuelson (Görtler/73)
Van de Streek
Kerk (Dessers/70)

WK-zilver Nederlandse dames op zeer matige koppelkoers in Apeldoorn

Baanwielrensters Kirsten Wild en Amy Pieters hebben op het wereldkampioenschap in Apeldoorn zilver gepakt op de koppelkoers. Zo viel er voor het thuispubliek in Omnisport nog een beetje wat te juichen, want net als op het WK van vorig jaar was de wedstrijd werkelijk om te huilen.

Voor men goed en wel onderweg was had het halve deelnemersveld al een ronde achterstand aan de broek, waardoor die alvast weggestreept konden worden. Het Britse duo Katie Archibald/Emily Nelson bleek veel te sterk voor de rest en won tussensprint na tussensprint, waarbij Wild en Pieters zo af en toe een kruimeltje op mochten pikken.

Van enige spanning was totaal geen sprake en welgeteld vijf van de zeventien teams wisten zich af en toe een beetje in de sprintjes te mengen. Letizia Paternoster en Maria Confalonieri uit Italië pakten het brons, door net wat meer puntjes bij elkaar te sprokkelen dan het Deense duo.

De koppelkoers, bij de mannen een van de mooiste onderdelen in de baansport, verscheen vorig jaar ook bij de vrouwen op het WK. Zoals het Internationaal Olympisch Comité dat graag doet werd het vervolgens, zonder ook maar een klein beetje succesvol getest te zijn, toegevoegd aan het programma van de Olympsiche Spelen van 2020.

'Man schiet zichzelf neer bij Witte Huis'

Een man lijkt zichzelf te hebben neergeschoten bij het Witte Huis. Er vielen voor zover bekend geen andere slachtoffers, berichten Amerikaanse media. President Donald Trump en zijn echtgenote waren niet aanwezig in het gebouw.

Agenten van de de Secret Service hebben niet geschoten, zei een woordvoerster van de dienst, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de president. De man zou één schotwond hebben. Over zijn toestand is niets bekendgemaakt. Een woordvoerster van het Witte Huis liet weten dat Trump is geïnformeerd over het voorval.

'Man schiet zichzelf neer bij Witte Huis'
'Man schiet zichzelf neer bij Witte Huis' (Foto: ANP)

Duitse schansspringers slaan toe in Finse lucht

Nadat het acht keer op rij niet lukte, hebben de Duitse schansspringers in de World Cup weer eens een landenwedstrijd gewonnen. In Lahti waren Karl Geiger, Markus Eisenbichler, Richard Freitag en Andreas Wellinger een maatje te groot voor de rest.

De Pool Kamil Stoch was met afstand de beste springer van de dag, maar Maciej Kot, Dawid Kubacki en vooral Stefan Hula waren niet goed genoeg om de Polen in de race tegen Duitsland serieuze kans te geven. Het kwartet eindigde wel als tweede, ruim voor Noorwegen.

Andreas Stjernen, Daniel André Tande, Johann André Forfang en Robert Johansson waren vorige maand in Pyeongchang nog goed voor olympisch goud, maar in de Finse lucht moesten de Noren genoegen nemen met de derde plek.

Noorwegen had het overigens prima kunnen winnen, maar de eerste sprong van Tande ging helemaal mis. Als dat een enigszins normale sprong was geweest zouden de Noren op een vergelijkbare score uit zijn gekomen als de Duitsers.

WK-brons voor Ligtlee op 500 meter in Apeldoorn

Baanwielrensters Kyra Lamberink en Elis Ligtlee hebben zich op het wereldkampioenschap in Apeldoorn allebei geplaatst voor de finale op de 500 meter tijdrit.

In de kwalificatie kwam Ligtlee, twee jaar geleden goed voor WK-brons, na 33,557 seconden over de streep, wat goed bleek voor de vierde plek. Met 33,888 seconden noteerde Lamberink uiteindelijk de zesde tijd, terwijl een plek bij de top-8 nodig was om naar de finale van zaterdagavond door te mogen.

Met 33,239 seconden werd de snelste tijd neergezet door regerend wereldkampioene Daria Shmeleva. Het avondprogramma in Omnisport begint om 18.30 uur, waarbij de finale op de 500 meter het eerste onderdeel van de avond is.

Update 19.00 uur
Ligtlee heeft enigszins verrassend het brons gewonnen. De olympisch keirinkampioene, vanwege een gezellige dosis overgewicht al tijden niet in vorm, klokte een uitstekende tijd van 33,484 seconden. Nadat Pauline Grabosch uit Duitsland dat niet haalde, was een medaille zeker.

Het goud ging naar de Duitse Miriam Welte, die met 33,150 seconden een kleine tiende rapper was dan de 33,237 van Shmeleva. Lamberink eindigde in de finale als zevende.

Jonge Russische klopt snowboardster Ledecka

In het Turkse Kayseri hebben de heren en dames snowboarders zich zaterdag gemeld voor het vervolg van de World Cup op de parallelreuzenslalom. Dat leverde bij de dames een verrassing op, want olympisch kampioene Ester Ledecka won niet.

De Tsjechische kende vorige maand de week van haar leven, met olympisch goud op de super-G in het alpineskiën en op de parallelreuzenslalom in het snowboarden. Internationaal werd de 22-jarige Ledecka ineens een ster, ze schreef immers geschiedenis, maar in Kayseri stond ze er gewoon weer.

Op weg naar de finale had Ledecka het alleen wat lastig met Daniela Ulbing uit Oostenrijk, waarna ze in de eindstrijd tegenover Milena Bykova stond. Niemand had de 20-jarige Russische partij kunnen bieden en dat lukte Ledecka ook niet.

Bykova kon zo haar eerste World Cup-overwinning noteren, terwijl Ledecka haar leiding in het klassement verstevigde. Ulbing pakte de derde plek door de Russische Ekaterina Tudegesheva in de kleine finale te verslaan.

Bij de mannen was Stefan Baumeister de beste. De Duitser boekte zijn tweede World Cup-overwinning door de Italiaan Edwin Coratti te verslaan - Coratti haalde in de finale de finish niet. De Sloveen Tim Mastnak werd derde, nadat landgenoot Rok Marguc in de kleine finale onderuit ging.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Son gevierde man bij Tottenham Hotspur; eenvoudige middag Swansea

Tottenham Hotspur heeft zaterdagmiddag de derde plek gepakt in de Premier League door op eigen veld Huddersfield Town te verslaan.

Tottenham Hotspur - Huddersfield Town 2-0
Bij Huddersfield waren er basisplaatsen voor Terence Kongolo en Rajiv van la Parra. De twee Nederlanders konden niet voorkomen dat hun ploeg halverwege tegen een 1-0 achterstand aankeek. Doelman Jonas Lössl kon eerst de 1-0 via Harry Kane nog voorkomen na een inzet van Harry Kane, maar moest zich na 27 minuten spelen wel gewonnen geven. Op aangeven van Dele Alli maakte Heung-Min Son de 1-0. 

De Zuid-Koreaanse aanvaller gooide na negen minuten spelen in de tweede helft de wedstrijd in het slot. Na een prachtige assist van Kane wist Son voor de tweede keer te scoren. Jan Vertonghen dacht enkele minuten later ook een duit in het zakje te doen, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. 

Swansea City - West Ham United 4-1
De thuisploeg ging het duel in als nummer achttien van de Premier League met 27 punten uit 28 wedstrijden. De ploeg uit Wales kende een uitstekende start nadat André Ayew na acht minuten spelen Ki Sung-Yeung in staat stelde om de 1-0 te maken. Swansea City verdubbelde na ruim een half uur de marge. Mike van der Hoorn kopte de 2-0 binnen. Het was de eerste treffer van dit seizoen voor de centrale verdediger. 

Drie minuten na rust volgde de beslissing in de wedstrijd. Andy King nam de treffer voor zijn rekening en Swansea liep na 63 minuten spelen nog verder uit. De ploeg kreeg een strafschop en Jordan Ayew faalde niet vanaf elf meter: 4-0. 

Elf minuten voor tijd konden the Hammers via Michail Antonio nog wat terug doen, maar het bleek bij die ene treffer. Swansea klimt naar de dertiende positie en passeert daarmee onder andere West Ham United. Het gat met de degradatieplekken is drie punten.

Uitslagen Premier League zaterdag
Burnley - Everton 2-1
Leicester City - Bournemouth 1-1
Southampton - Stoke City 0-0
Swansea - West Ham United 4-1
Tottenham Hotspur - Huddersfield Town 2-0
Watford - West Bromwich Albion 1-0
Liverpool - Newcastle 2-0

Zwolle-speler Saymak: "Dan komt die club uit Spanje misschien straks wel"

Mustafa Saymak heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar het buitenland komende zomer. Het contract van de speler van PEC Zwolle loopt af.

De 25-jarige middenvelder speelt als sinds 2009 voor PEC Zwolle en is dit seizoen een absolute smaakmaker Het buitenland lonkt, maar een langer verblijf valt ook niet helemaal uit te sluiten. "Die kans acht ik niet heel groot, maar ik sluit het ook niet uit. Er is interesse van Nederlandse clubs", vertelt Saymak in gesprek met de Stentor.

"Het is alleen wel zo dat hetgeen wat ik in Zwolle heb, niet inruil voor een andere club in Nederland, als daar sportief of financieel geen goede reden voor is. Vanuit het buitenland is er ook belangstelling. Ik wacht het rustig af, want ik heb geen haast. Wat ik wil?"

"Het liefst ga ik naar een mooie grote competitie. Spanje bijvoorbeeld. Ik heb nu negen goals gemaakt. Dat moeten dubbele cijfers worden. Als ik er nog drie of vier maak, komt die club uit Spanje misschien straks wel", besluit de voormalig jeugdinternational.

Oostenrijkse boardercrossers pakken 1-2'tje, Samkova wint bij vrouwen

In het Spaanse La Molina is ook voor de snowboardcrossers het World Cup-seizoen weer hervat, na de Olympische Spelen. Olympisch kampioen Pierre Vaultier haalde de finale niet en werd zesde, bij de dames werd olympisch kampioene Michela Moioli na een val vroegtijdig uitgeschakeld.

Alessandro Hämmerle uit Oostenrijk nam in de mannenfinale gelijk de leiding, gevolgd door zijn landgenoot Hanno Douschan. Daarachter reed Emanuel Perathoner op de derde plek, maar de Italiaan raakte Douschan's board aan en ging onderuit, waarbij hij de Duitse Paul Berg mee nam. Hämmerle won het Oostenrijkse duel om de winst, Perathoner stond als eerste van de gevallenen op en eindigde achter Douschan als derde.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale leverde gelijk al de koppositie op voor favoriete Eva Samkova. De Tsjechische kreeg Nelly Moenne-Loccoz achter zich aan, maar de Française kon niet voor een bedreiging zorgen en werd achter Samkova tweede. De strijd om plek drie werd gewonnen door Charlotte Bankes: de Française ging in de laatste bocht samen met Raffaella Brutto onderuit, maar Bankes stapte sneller weer op haar board en finishte zo als derde.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Schalke wint en pakt tweede plek in Bundesliga; De Guzman belangrijk bij Frankfurt

Schalke 04 heeft zaterdagmiddag een 1-0 zege geboekt in de thuiswedstrijd tegen Hertha BSC. Eintracht Frankfurt maakte ook geen fout.

Schalke 04 - Hertha BSC 1-0
Bij de gasten was er een basisplek voor Karim Rekik en stond ook oud-Feyenoord Salomon Kalou aan de aftrap. De thuisploeg wist dat het bij een zege de tweede plek in de Bundesliga over zou nemen kwam na 37 minuten spelen op voorsprong. Op aangeven van Franco Di Santo maakt Marko Pjaca de 1-0. Het bleek direct de enige treffer van de wedstrijd te zijn.

Eintracht Frankfurt - Hannover 96 1-0
Met Jonathan de Guzman en Sébastien Haller in de basis nam Frankfurt na 39 minuten spelen de voorsprong. De Guzman stond aan de basis van de 1-0 van Danny da Costa. Het was de tweede assist voor de Nederlander, die voor het eerst sinds 27 oktober weer zijn opwachting maakte in de Bundesliga.

Frankfurt hield gedurende de wedstrijd de controle, maar gescoord werd er niet meer. De ploeg bezet na 25 wedstrijden de derde plek in de Bundesliga.

VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen 1-2
Aan de aftrap in de Volkswagen Arena stonden twee Nederlanders bij de thuisploeg: Paul Verhaegh en Jeffrey Bruma en zat Riechedly Bazoer op de bank. Na een half uur spelen namen de gasten een voorsprong. Lucas Alario benutte een toegekende strafschop.

Twaalf minuten voor tijd leek Leverkusen de wedstrijd te beslissen nadat invaller Julian Brandt de 0-2 maakte. Wolfsburg kwam echter een minuut later al weer terug via Admir Mehmedi, die trefzeker was tegen zijn oude ploeg: 1-2. Wolfsburg, waar Bazoer acht minuten voor tijd inviel, ging de laatste minuten nog wel op jacht naar de gelijkmaker, maar deze zou niet meer vallen. William werd nog weggestuurd in de laatste minuten bij de thuisploeg. Wolfsburg blijft vijftiende, Leverkusen staat vijfde.

Overige uitslag:
FC Augsburg - 1899 Hoffenheim 0-2
Hamburger SV - FSV Mainz 05 0-0
RB Leipzig - Borussia Dortmund 1-1

Afschaffen referendum blijft D66 achtervolgen

D66-leider Alexander Pechtold leek het op het partijcongres wel een beetje te hebben gehad met al die vragen van de media over het afschaffen van het raadgevend referendum. ,,Hebt u nog andere vragen?"

Het was een ,,onding" en een ,,schijnoplossing". Het instrument werkte niet en dan moet je het afschaffen, aldus Pechtold. Hij benadrukte in een speech in de Rotterdamse De Doelen voor het correctief referendum te zijn. ,,Daar blijven we ons voor inzetten."

Fractievoorzitter Thom de Graaf van de Eerste Kamerfractie haalt uit naar de kritiek die de partij te verduren krijgt om het afschaffen van het raadgevend referendum. De partij is volgens hem altijd verdeeld geweest over democratische vernieuwing. ,,Wie nu doet alsof de afschaffing van het raadgevend referendum verraad aan onze eigen geboortepapieren is, heeft die nooit gelezen."

Afschaffen referendum blijft D66 achtervolgen
Afschaffen referendum blijft D66 achtervolgen (Foto: ANP)

En de slechtste zijn...

En de slechtste is.... filmmakers en acteurs horen deze opmerking niet graag, maar toch zullen ze het er mee moeten doen. Zaterdagavond, aan de vooravond van de prestigieuze Oscars, wordt bekend wie er een Razzie Award krijgt. Deze negatieve tegenhanger van de Oscars wordt voor de 38e keer uitgereikt. Deze Golden Raspberry Awards, zoals ze formeel heten, zijn goudkleurige beeldjes in de vorm van een framboos.

Grote kanshebbers zijn dit jaar Transformers XVII: The Last Knight met nominaties in negen categorieën, Fifty Shades Darker met nominaties in acht, The Mummy in zeven en Baywatch en The Emoji Movie in vier categorieën.

Acteurs Tom Cruise (The Mummy), Johnny Depp (Pirates of The Caribbean XIII: Dead Men Tell No Tales), Jamie Dornan (Fifty Shades Darker), Zac Efron (Baywatch) en Mark Wahlberg (Daddy's Home 2 & Transformers XVII: The Last Knight) maken kans op de titel slechtste acteur.

Bij de dames maken Katherine Heigl (Unforgettable), Dakota Johnson (Fifty Shades Darker), Jennifer Lawrence (mother!), Tyler Perry (BOO! 2: A Medea Halloween) en Emma Watson (The Circle) kans op een framboos voor slechtste actrice.

Vorige editie werd de documentaire Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party uitgeroepen tot slechtste film. Acteurs en regisseurs halen de antiprijs overigens maar zelden op.

De razzies werden in 1980 voor het eerst uitgereikt. De naam komt van de Engelse term 'blowing a raspberry', wat zoveel betekent als je tong uitsteken en blazen, een gebaar waarmee afkeuring wordt gegeven.

En de slechtste zijn...
En de slechtste zijn... (Foto: BuzzE)

Benoot boekt eerste profzege in Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft de twaalfde editie van de Strade Bianche gewonnen. De 23-jarige Belg van Lotto Soudal reed op de laatste grindstrook weg bij vluchtgenoten Romain Bardet en Wout van Aert. Bardet werd op 39 seconden tweede, voor Van Aert. Voor Benoot is dit zijn eerste profzege.

Op zestig kilometer van de streep ontstond er al een kopgroep met daarin enkele favorieten met onder meer Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Van Aert. Sagan had de slag gemist en maakte samen met Benoot de overstap naar de kopgroep. Later kwam er nog een twintigtal renners terug bij de kopgroep. Doordat het vooral kopmannen waren in de kopgroep was er geen goede samenwerking tussen de renners.

Bardet was het eerste die daarvan profiteerde. De Fransman had net de aansluiting gemaakt bij de kopgroep en ging er meteen vandoor. Van Aert was de enige die reageerde op de renner van AG2R La Mondiale en doordat het bij de achtervolgers helemaal stil viel kreeg het tweetal veertig seconden van het uitgedunde peloton.

Doordat er helemaal geen samenwerking was in het peloton besloten de Belgen Pieter Serry en Benoot om in de achtervolging te gaan. Ook Robert Power en Giovanni Visconti gingen in de achtervolging. Op strook negen van de grindstroken reed Benoot in een stuk het gat dicht met de koplopers. Serry moest passen en viel terug tot Power en Visconti, waar ondertussen Valverde samen met Stybar waren aangesloten.

Benoot hield even in bij de koplopers, maar op twaalf kilometer trok de renner van Lotto Soudal in de aanval. Bardet probeerde samen met Van Aert te reageren, maar Benoot was duidelijk de sterkste vooraan. De overwinning kwam nooit in het gevaar voor Benoot, die in de straten van Siena naar zijn eerste profzege reed. In de slotkilometer moest Van Aert zijn meerdere erkennen in Bardet.

Sintnicolaas naar plek zes op WK indoor, spannende strijd om goud

Meerkamper Eelco Sintnicolaas heeft zich op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Britse Birmingham opgewerkt naar de zesde plek op de zevenkamp, met alleen de afsluitende 1000 meter nog te gaan.

Sintnicolaas begon de dag met een vrij nette 7,97 seconden op de 60 meter horden, zijn beste prestatie van het seizoen. Bij het polsstokhoogspringen, veruit zijn beste onderdeel, sprong de Nederlander vervolgens over 5,30 meter. Dat was wel veel beter dan de rest van het deelnemersveld, maar Sintnicolaas deed het dit seizoen al een stuk beter (5,41m).

In de stand schoof Sintnicolaas op naar de zesde plek in het veld van nog negen overgebleven deelnemers. Kurt Felix en Lindon Victor uit Grenada vielen vrijdag al af, Oleksiy Kasyanov uit Oekraïne ging op de horden de fout in. Kevin Mayer uit Frankrijk en de Canadees Damian Warner strijden zaterdagavond op de 1000 meter om het goud: op basis van hun mogelijkheden op die afstand lijkt het 50-50 te zijn tussen de twee.

Om 19.00 uur gaat het avondprogramma in Birmingham van start, live te zien op onder meer de BBC.

Ramautarsing trekt zich terug

Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD) trekt zich terug. Dat maakte hij op het Twitteraccount van de partij bekend, nadat er ophef was ontstaan over zijn uitspraken over homo's.

"De afgelopen dagen is in de media consternatie ontstaan over opmerkingen die ik enige tijd geleden heb gemaakt in een besloten WhatsApp groep waar jongeren van diverse partijen over tal van onderwerpen van gedachten wisselden. In reactie op deze consternatie heb ik besloten om me - in het belang van FVD - terug te trekken als kandidaat voor Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam."

Ramautarsing had in een discussiegroep via WhatsApp een betoog gesteund dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt, meldde De Telegraaf eerder. "Dat is gebaseerd op de notie dat homo's relatief hoger IQ hebben en op moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus ,,dommer van wordt." Geen haat gewoon feiten", citeert de krant een appbericht van Ramautarsing in de groep.

"Tijdens de openbaar geworden discussies heb ik advocaat van de duivel gespeeld en stellingen betrokken waar ik niet, althans zeker niet geheel, achter sta. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het hier een vrije en vrijblijvende uitwisseling van ideeën betrof, maar dat blijkt achteraf een verkeerde inschatting te zijn geweest waarvoor ik de consequenties op me neem. Met name wil ik hierbij afstand nemen van de stelling dat 'homorechten de samenleving dommer' hebben gemaakt. Dit is beslist geen standpunt dat ik onderschrijf - en al helemáál geen standpunt van FVD! - en ik heb spijt dat de suggestie is ontstaan dat dit wél zo zou zijn", schrijft hij.

Ramautarsing trekt zich terug
Ramautarsing trekt zich terug (Foto: ANP)

Walsh en Rojas verdedigen wereldtitels indoor in Birmingham

Op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Britse Birmingham zijn zaterdagmiddag weer twee wereldtitels verdeeld. Zowel het kogelstoten bij de mannen als het hinkstapspringen bij de vrouwen ging naar de atleten die twee jaar geleden in het Amerikaanse Portland ook al het goud pakten.

Het kogelstoten bij de mannen werd in de allereerste van zes ronden al min of meer op slot gegooid. Titelverdediger en wereldkampioen outdoor Tom Walsh stootte de kogel naar 22,13 meter, gelijk goed voor de achtste plek op de eeuwige wereldranglijst. In zijn derde poging gooide de Nieuw-Zeelander er precies dezelfde afstand bij, in de laatste worp - toen het goud al binnen was - stootte Walsh zelfs naar 22,31 meter, iets wat slechts drie mannen indoor ooit voor elkaar kregen.

David Storl kwam bijna een meter tekort en moest genoegen nemen met het zilver. Zijn 21,44 meter was net zo ver als de worp van de Tsjech Tomas Stanek, maar met 21,18 tegen 21,12 was de op één na beste worp van de Duitser beter. Darlan Romani uit Brazilië kwam zeven centimeter tekort voor zijn eerste mondiale medaille. 

De Venezolaanse Yulimar Rojas pakte na het WK indoor van 2016 en het WK outdoor vorig jaar haar derde opeenvolgende wereldtitel in het hinkstapspringen. De 22-jarige Rojas sprong in haar vijfde poging naar 14,63 meter, waarmee ze de Jamaicaanse Kimberley Williams van de leiding stootte. Met 14,48m was Williams wel goed voor zilver, terwijl Ana Peleteiro met 14,40m het brons mee naar Spanje mocht nemen.

Walsh stoot de kogel naar het goud (Pro Shots/Action Images)
Walsh stoot de kogel naar het goud (Pro Shots/Action Images)

Dronkelap gebruikt cel als wc nadat omkoping mislukt

Afgelopen nacht is een 29–jarige man uit de gemeente Borsele op de Sasweg in Axel aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Surveillerende agenten zagen de verdachte omstreeks 02.35 uur met zijn voertuig op de Buthdijk rijden. De agenen besloten de bestuurder te controleren op alcoholgebruik.

Deze dacht kennelijk ‘weg wezen’ en reed met een rap tempo voor het politievoertuig uit. Kort daarop kreeg de man een stopteken en zette hij zijn personenauto stil op de Sasweg. De man stapte uit en wilde de zaak ter plekke regelen met de agenten en bood hen geld aan. Volgens hem kon zijn rijbewijs niet ingenomen worden en moesten de agenten hem laten gaan. Het lukte de man niet om het op een akkoordje gooien met de agenten en hij moest blazen: de uitslag is dat hij teveel gedronken had en hij werd aangehouden. 

Op het bureau weigerde de man mee te werken aan een ademanalyse. De agenten kregen meermaals beledigingen naar hun hoofd geslingerd. Bij een ernstige verdenking kan ook zonder ademanalyse het rijbewijs ingevorderd worden. Op het moment dat de agenten het proces-verbaal opmaakten gebruikte de verdachte zijn cel uit protest als openbaar toilet.

Behalve dat hij zijn rijbewijs kwijt is en een proces-verbaal aan zijn broek heeft, mag hij binnenkort ook de rekening van de schoonmaakkosten in de brievenbus verwachten. Het dossier is naar het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) gestuurd. Nadat alle administratie was afgerond mocht de man weer naar huis.

3000 middeleeuwse documenten online

Medewerkers van bibliotheek van de universiteit van Heidelberg hebben alle Duitstalige en Latijnse documenten van de Bibliotheca Palatina gedigitaliseerd en deze online beschikbaar gesteld. 

De documenten komen uit collecties van de universiteit van Heidelberg en de bibliotheek van het Vaticaan. 

Oorspronkelijk bevonden alle documenten zich in Heidelberg. Daar begon men in 1386 op de universiteit en in het kasteel met het verzamelen. Beide omvangrijke collecties vormden samen Bibliotheca Palatina. 

In 1623 nam Paus Gregorius XV, tijdens de Dertigjarige oorlog, de documenten mee naar het Vaticaan. In 1816 gaf het Vaticaan de Duitstalige documenten uit de collectie weer terug aan de universiteit. De Latijnse documenten bleven in het Vaticaan en vormen daar nog een belangrijk deel van de inventaris van de bibliotheek.

De documenten zijn hier in te zien.

Bibliotheca Palatina (Universität Heidelberg)
Bibliotheca Palatina (Universität Heidelberg)

Meer lezen over geschiedenis? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum.

Arrestatie na internationale achtervolging

Na een achtervolging door delen van België, Nederland en Duitsland heeft de politie zaterdagochtend de bestuurder van een bestelbus gearresteerd op de Markt in Nuth (Limburg). 

De achtervolging begon nadat de Belgische politie de man op het spoor kwam omdat hij in een gestolen bestelbus reed. Bij Maasmechelen reed de man via de A-76 ter hoogte van Stein naar Nederland waar de Belgische politieauto’s bijstand kregen van de Nederlandse politie. De man reed met hoge snelheid over de snelweg, achtervolgd door Belgische en Nederlandse politieauto’s. Ter hoogte van Simpelveld reed de man Duitsland in waar de Duitse politie zich bij de achtervolging aansloot.

Uiteindelijk slaagde de man erin om weer terug naar Nederland te rijden via de A-76, waarbij hij onder meer gebruik maakte van de vluchtstrook. Bij Nuth reed hij van de snelweg af. In het centrum van Nuth verloor hij de macht over het stuur en reed tegen de pui van een winkelpand aan. Daar kon hij worden gearresteerd waarbij hij nog verzet pleegde. Het gaat om een 47-jarige man uit België. Bij de achtervolging waren diverse politieauto's uit België, Nederland en Duitsland en een Duitse politiehelikopter betrokken. Er is - voor zover bekend - niemand gewond geraakt.

Fransman opgepakt na 'bizarre achtervolging'

Vrijdagavond is na een achtervolging een 27-jarige Fransman aangehouden op de Postweg in Tholen. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag, witwassen van een grote som geld, roekeloos rijgedrag en het negeren van een stopteken.

Omstreeks 19.20 uur stonden agenten te posten op de Antwerpsestraat in Bergen op Zoom. Toen zij een rode Renault Clio met hoge snelheid door de straat zagen rijden, besloten de agenten om het voertuig te controleren. Bijna gelijktijdig kwam er via de portofoon een bericht binnen dat kort daarvoor in Roosendaal een ontvoering zou hebben plaatsgevonden waarbij een rode Renault Clio betrokken zou zijn.

Op drie wielen verder
Op het moment dat de agenten de bestuurder een stopteken gaven, reed het voertuig met hoge snelheid verder de Antwerpsestraat in. De bestuurder maakte daarbij zulke rare capriolen dat andere weggebruikers de stoep opreden om de wegpiraat ruimte te geven. Aan het eind van de straat botste het voertuig ergens tegenaan waardoor deze de voorbumper en een voorband verloor. Voor de bestuurder onvoldoende reden om te stoppen: hij scheurde op drie wielen door en haalde daarbij nog een snelheid van 100 km/u.

Uit de bocht gevlogen
Op de Markiezaatsweg probeerden de agenten meerdere malen om het voertuig in te halen met de bedoeling de man tot stoppen te dwingen. Door mee te bewegen met de politieauto wist hij dit te voorkomen. Omdat het verdachte voertuig telkens op de verkeerde weghelft bleef rijden, werden andere weggebruikers gedwongen de bermen in te rijden om zo een botsing te voorkomen. Uiteindelijk kwam de verdachte in de bocht van de Markiezaatsweg met de Van Konijnenburgweg tegen een verkeerspaal tot stilstand. De achtervolgende agenten zetten hun dienstvoertuig tegen de achterzijde van de Renault aan om te voorkomen dat deze alsnog weg zou rijden en stapten uit. Intussen werden diverse eenheden opgeroepen om te assisteren.

Over dienstvoertuig gereden
Voor de verdachte was het echter nog niet genoeg. Hij gaf vol gas en reed met zijn auto over de voorkant van een dienstvoertuig heen. Vervolgens raasde hij met hoge snelheid recht op één van de agenten af. Deze kon nog net opzij springen. Oplettende burgers wisten te vertellen dat zij een auto op drie wielen richting Tholen zagen rijden. Deze informatie bleek te kloppen. Omstreeks 19.50 uur werd de verdachte auto leeg teruggevonden op een parkeerplaats aan de Poortweg in Tholen. Kort daarop kon de bestuurder worden aangehouden bij een benzinestation op de Postweg. Hij bleek een flinke som geld bij zich te hebben waarvan de herkomst onduidelijk is.

Zaak staat los van 'ontvoering' Rucphen
De verdachte werd voor verhoor en nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Bergen op Zoom. Beiden agenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag. Verder wordt de man verdacht van het witwassen van een grote som geld, roekeloos rijgedrag en het negeren van een stopteken. Het voertuig is voor onderzoek veilig gesteld en weggetakeld. Inmiddels is duidelijk dat deze rode Renault Clio niet betrokken is geweest bij de ‘ontvoering’ van een 16-jarige jongen uit Roosendaal.

Dubbelslag Zwitserse skicrossers in Rusland, World Cup-leiders falen

De eerste World Cup-wedstrijd voor de skicrossers na de Olympische Spelen van Pyeongchang heeft een Zwitserse dubbelslag opgeleverd. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd in het Russische Sunny Valley de Zwitserse vlag gehesen.

Bij de mannen moest World Cup-leider Marc Bischofberger dat voor elkaar krijgen, maar hij viel in de kwalificaties en haalde de knock-outfase dus niet. Dat deed landgenoot Jonas Lenherr wel en de Zwitser, bezig aan een zeer matig seizoen, schopte het tot de finale. Daarin vocht hij met de Canadees Kevin Drury, die de leiding na een forse fout af moest staan. Lenherr pakte de winst, zijn tweede ooit, en Drury eindigde voor de Fransen Jean Frederic Chapuis en François Place als tweede.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

In de vrouwenfinale nam de Zwitserse Fanny Smith bij de start de leiding, voor World Cup-leidster Sandra Näslund uit Zweden, de Canadese Brittany Phelan en Katrin Ofner uit Oostenrijk. De dit seizoen - behalve op de Spelen - zo dominante Näslund werd ook nog gepasseerd door Phelan, waarna ze hard weggevaagd werd door de bruusk naar rechts bewegende Ofner. Smith hield Phelan van zich af in de strijd om de winst, Ofner eindigde als derde en Näslund kon na enige minuten hulp gelukkig zelf naar beneden skiën.

Olympisch kampioene Kelsey Serway stond ook op de startlijst, maar na een valpartij in de training meldde ze zich met een hersenschudding af.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Vreven deed goed woordje voor Van Persie: "Hij schopte me over de zijlijn"

NAC Breda speelt zaterdag tegen Feyenoord en trainer Stijn Vreven kan zich nog een memorabel duel met Robin van Persie herinneren.

Als rechtsback van FC Utrecht kreeg Vreven wel eens met de toen nog jonge Van Persie te maken. "Dat hij na een overtreding op mij een rode kaart pakte en dat ik hem moest verdedigen bij de KNVB. Dat zal mij altijd bijblijven", vertelt de Belgische coach aan BN De Stem.

"Hij schopte mij over de zijlijn, normaal was dat andersom. Hij kreeg een serieuze straf waarop hij in beroep ging en ik een goed woordje voor hem moest doen." Vreven noemt Van Persie 'een verrijking' voor de Eredivisie, al benadrukt hij dat er zaterdag geen plek is voor sentiment. "Met zijn ervaring kan hij een jonge ploeg op sleeptouw nemen. Een andere persoonlijkheid dan Dirk Kuyt, maar Van Persie heeft niks meer te bewijzen en is iemand waar veel spelers tegenop kijken."

Vreven verklaarde destijds overigens dat hij verbaasd was dat Van Persie een rode kaart kreeg. "Ik heb aan de KNVB laten weten dat het geen rood was, zelfs geen geel. Die vier duels schorsing slaan dan ook nergens op", aldus de voormalige vleugelverdediger.

NAC Breda staat 25 speelronden vijftiende in de Eredivisie, vier punten boven concurrenten FC Twente en Roda JC. Tegenstander Feyenoord is de nummer vijf en heeft twee punten minder dan nummer vier FC Utrecht, dat zaterdag op bezoek gaat bij PSV.

Deel Amsterdam zonder drinkwater

Een deel van Amsterdam zit zonder drinkwater of heeft te kampen met lage waterdruk. Dat komt door een gesprongen waterleiding bij de Haarlemmerpoort, in het noordwestelijk deel van het centrum. Niet alleen woningen in de buurt zitten tijdelijk zonder water, ook in Amsterdam-Noord komt er even niets of minder uit de kraan, meldt waterbedrijf Waternet.

Door het lek is een deel van een kademuur aan het begin van de Nassaukade ingestort. Het water loopt uit het lek de gracht in. Over de oorzaak van de leidingbreuk is niets bekend.

Het gebied rond het lek is afgezet. Waternet is bezig met het herstel.

Ook Wijchen (Gelderland) kreeg te maken met een breuk in de waterleiding, meldt waterbedrijf Vitens. Op foto's op Twitter was te zien dat een auto gedeeltelijk was weggezakt in in een sinkhole.

Deel Amsterdam zonder drinkwater
Deel Amsterdam zonder drinkwater (Foto: ANP)

Waterpoloërs kwalificeren zich voor EK

Door een ruime zege op Litouwen heeft het Nederlandse waterpoloteam zich gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap. Oranje was met 14-6 te sterk voor de Litouwse ploeg.

De winnaar van de play-off tussen Nederland en Litouwen plaatst zich voor het EK. Door de monsterzege (28-7) in de thuiswedstrijd vorige week zaterdag was kwalificatie voor Nederland al bijna zeker. Zaterdag won de ploeg van bondscoach Robin van Galen de uitwedstrijd opnieuw op eenvoudige wijze. Het EK wordt in juli gehouden in Barcelona.

Van der Breggen soleert naar zege in Strade Bianche

Anna van der Breggen heeft Strade Bianche bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse van Boels-Dolmans kwam na 136 kilometer alleen aan in Siena, na een solo van achttien kilometer. De Poolse Katarzyna Niewiadoma werd tweede op vijftig seconden van de Nederlandse. Elisa Longo Borghini, de winnares van vorig jaar, werd derde.

De wedstrijd bij de vrouwen bleef lang gesloten. Op 56 kilometer van de streep kwam pas de eerste serieuze aanval tot gang met daarbij de Nederlanders Chantal Blaak en Ellen van Dijk. De twee hadden het gezelschap van de Wit-Russische Alena Amialiusik.

Het trio pakte veertig seconden op het uitgedunde peloton. Vlak voor de Strade di Colle Pinzuto, de voorlaatste strook over onverharde wegen, moesten de Nederlandse dames passen bij de Wit-Russische. Op de Strade di Colle Pinzuto werd ook de Wit-Russische gegrepen door het peloton, wat nog bestond uit twintig rensters.

Op dezelfde Strade di Colle Pinzuto versnelde Van der Breggen samen met titelverdedigster Elisa Longo Borghini. De twee rensters hadden al snel een mooie voorsprong op de rest en het leek erop dat de twee samen naar de laatste onverharde strook zouden gaan, maar op de uitloper moest de Italiaanse passen bij de Nederlandse.

Van der Breggen zag haar voorsrong gestaag uitlopen naar een minuut op de eerste achtervolgsters. Vanuit de achtervolgende groep wist de Poolse Katarzyna Niewiadoma nog de sprong te maken naar Longo Borghini. In de laatste tien kilometer - die door een weggevallen tv-registratie niet te zien kregen - behield Van der Breggen haar voorsprong en kon de laatste kilometers relatief rustig aan doen. Op de steile aankomst naar het Piazza del Campo moest Longo Borghini passen bij Niewiadoma, waardoor de Poolse tweede werd, voor de Italiaanse.

Naast Van der Breggen wisten ook Blaak (4e), Ensing (6e) en Van Dijk (9e) ook in de top tien eindigen.

Skiër Hirscher kent geen genade met concurrentie

Skiër Marcel Hirscher heeft nog maar eens laten zien met afstand de beste reuzenslalomskiër ter wereld te zijn. De Oostenrijker werd vorige maand in Pyeongchang olympisch kampioen, waardoor hij negen van de tien voorgaande reuzenslalomwedstrijden als winnaar afsloot - één keer werd hij derde.

Hirscher was in de eerste run in het Sloveense Kranjska Gora al duidelijk de beste, alleen de Noor Henrik Kristoffersen wist binnen een seconde te blijven en alleen Zan Kranjec uit Slovenië en de Fransman Alexis Pinturault hielden de schade binnen de anderhalve seconde.

Ook in de tweede afdaling stond er geen maat op Hirscher, die zijn voorsprong op Kristoffersen nog veel groter maakte: de Noor gaf uiteindelijk 1,66 seconden toe en werd tweede. Pinturault werd derde, maar al wel op een enorme achterstand van 2,51 seconden.

Nuis pakt de winst op 1000m, Lorentzen nog steeds eerste WK Sprint

Op de wereldkampioenschappen sprint is Kjeld Nuis erin geslaagd om de tweede afstand van de dag, de 1000m, te winnen. Als enige ging hij onder de 1:09, zijn tijd was 1:08,97. Havard Lorentzen eindigde als tweede in 1:09,21. Kort daarachter finishte Kai Verbij als derde in 1:09,22. Elfde werd Ronald Mulder in 1:10,33.

Voor het klassement is er voor Lorentzen niets veranderd, de Noor blijft op de eerste plaats staan en heeft een voorsprong van 0,15 seconde op Kai Verbij, de nummer twee van het Algemeen Klassement. Kjeld Nuis neemt de derde plaats in beslag en moet nog 0,20 seconde goedmaken op de Noor. Ronald Mulder zakt naar de achtste plaats en heeft een achterstand van 0,65 seconde. 

Uitslag 1000m mannen

Plaats Naam Land Tijd
1 Kjeld Nuis Nederland 1,08,97
2 Havard Holmefjord Lorentzen Noorwegen 1,09,21
3 Kai Verbij Nederland 1,09,22
4 Sebastian Klosinski Polen 1,09,71
5 Nico Ihle Duitsland 1,09,73
6 Mika Poutala Finland 1,09,82
7 Mitchell Whitmore Verenigde Staten 1,09,95
8 Piotr Michalski Polen 1,10,03
9 Alexey Yesin Rusland 1,10,14
10 Min Kyu Cha Zuid-Korea 1,10,29

Algemeen Klassement mannen

Plaats Naam Land Tijd Verschil
1 Havard Holmefjord Lorentzen Noorwegen 69.495  
2 Kai Verbij Nederland 69.640 0.15
3 Kjeld Nuis Nederland 69.695 0.20
4 Nico Ihle Duitsland 69.905 0.41
5 Mika Poutala Finland 69.910 0.42
6 Mitchell Whitmore Verenigde Staten 69.975 0.48
7 Piotr Michalski Polen 70.045 0.55
8 Ronald Mulder Nederland 70.145 0.65
9 Min Kyu Cha Zuid-Korea 70.335 0.84
10 Daichi Yamanaka Japan 70.345 0.85

"Monaco kan de interesse in Geubbels bevestigen"

AS Monaco heeft bevestigd interesse te hebben in Olympique Lyon-jongeling Willem Geubbels.

De zestienjarige aanvaller, die een Nederlandse vader heeft, wordt gezien als van de grootste Franse talenten en heeft de aandacht getrokken van verschillende grote Europese clubs. Zijn contract loopt aan het einde van het volgende seizoen af en Lyon meldde donderdag dat Geubbels heeft besloten geen nieuw contract te tekenen en naar een nieuwe club op zoek gaat.

"AS Monaco kan de interesse van de club in Willem Geubbels bevestigen", valt te lezen in een statement op de officiële clubwebsite van de Monegasken. "De interesse zal worden getoond door een directe en transparante benadering van Olympique Lyon met het oog op een mogelijke transfer in de zomerse transferperiode."

"Terwijl veel jonge spelers ervoor keizen om de Franse competitie te verlaten om in het buitenland te gaan spelen, vindt AS Monaco het belangrijk om een jonge Franse jeugdinternational in de Ligue 1 te houden, ondanks de belangstelling van grote buitenlandse clubs."

Geubbels maakte op 23 september in de competitiewedstrijd tegen Dijon zijn debuut in de hoofdmacht van Lyon en viel vervolgens nog drie keer in. Op 13 december speelde hij in de achtste finale van de Coupe de la Ligue tegen Montpellier (4-1 verlies) voor het laatst mee.

Raiola: "Als ik Napoli was, zou ik Balotelli nemen"

Mario Balotelli zou een perfecte aanwinst zijn voor Serie A-koploper Napoli, stelt de zaakwaarnemer van de spits Mino Raiola.

De Italiaanse spits maakte in de zomer van 2016 transfervrij de overstap van Liverpool naar OGC Nice en is in Frankrijk helemaal opgeleefd. Dit seizoen was hij in 29 wedstrijden 21 keer trefzeker en geniet komende zomer een transfervrije status, als zijn contract afloopt.

"Het is duidelijk dat de club die Mario gratis vastlegt, een koopje krijgt", vertelt Raoila in gesprek met Radio Kiss Kiss Napoli. "Als ik Napoli was, zou ik hem nemen. Hij is een van de beste spitsen. Maurizio Sarri heeft een enorme groei doorgemaakt en hou zou ideaal zijn voor de club."

"Balotelli is explosief op het veld en hij heeft vooruitgang geboekt met zijn gedrag. Napoli zou fantastisch zijn voor een speler met zijn kwaliteiten en zijn karakter. Er zijn spelers die bang zijn om naar Napels te gaan, maar hij duidelijk niet."

"Mario zou niet lijden onder de verwachtingen van de fans, hij heeft al bij de grootste clubs in de wereld gespeeld. De passie van de fans is alleen maar goed voor hem, net als bij Zlatan Ibrahimovic."

Cosplay en Hollywood op Comic Con Rotterdam

Vanmorgen is de tweede editie van de Comic Con in Rotterdam van start gegaan in Ahoy Rotterdam. Verschillende cosplayers en Hollywoodsterren maken vandaag en morgen hun opwachting. Naast dat ze in panels plaatsnemen om te praten over vroegere en toekomstige producties staan ze ook klaar om tegen betaling een fotoshoot te doen of hun krabbel te zetten. 

Onder andere de Nederlandse 'Jack Sparrow' (Jacob Kuipers) en Ilunaneko zijn onder de cos-players te vinden. Mocht je liever met een hollywoodster op de foto gaan, dan kun je onder meer Ronn Moss (Ridge uit The Bold and the Beautiful), Daniel Naprous (Star Wars Rogue One, Harry Potter) en Colin Spaull (Doctor Who) uitkiezen om je te laten vereeuwigen. 

Helaas hebben er ook enkele bekende gasten af moeten zeggen vanwege de sneeuw. Christopher Lambert (Highlander), Chris Rankin (Harry Potter), Charles Dance (Games of Thrones)  en Steven Ogg (The Walking Dead) verontschuldigen zich voor hun afwezigheid. Het afgebeelde programma hieronder is dus mogelijk niet helemaal up to date, maar er zou nog genoeg te doen en te zien moeten zijn. 

Kaarten zijn online en (beperkt) aan de kassa te verkrijgen. Prijs is afhankelijk van het soort ticket. De Comic Con is vandaag en morgen te bezoeken. 

Programma tweede editie Comic Con Rotterdam
Programma tweede editie Comic Con Rotterdam

Ter Mors wint 1000m WK sprint, Kodaira gaat aan de leiding

Op de tweede afstand van de wereldkampioenschappen sprint heeft Jorien ter Mors de 1000m weten te winnen. Haar tijd van 1,14,62 was te snel voor de Amerikaanse Brittany Bowe, die tweede werd in 1,14,96. De derde plaats was voor Marrit Leenstra in 1,15,31. Zilveren medaillewinnares van de Olympische Spelen Nao Kodaira stelde teleur met een tijd van 1,15,68. Letitia de Jong schaatste naar de zesde plaats in 1,16,93.

Voor het algemeen klassement betekent dat Ter Mors een seconde is ingelopen op Kodaira. Het verschil tussen de nummer één en twee is nu slechts 0,21 seconde. Derde staat Bowe, met een achterstand van 0,62 op Kodaira. Leenstra sluit aan met een vierde plaats op 1,12 achterstand. De Jong komt ook de top tien binnen met een achterstand van 2,18 seconden op de Japanse. 

Uitslag 1000m vrouwen

Plaats Naam Land Tijd
1 Jorien ter Mors Nederland 1,14,62
2 Brittany Bowe Verenigde Staten 1,14,96
3 Marrit Leenstra Nederland 1,15,31
4 Nao Kodaira Japan 1,15,68
5 Hege Bokko Noorwegen 1,16,24
6 Letitia de Jong Nederland 1,16,63
7 Olga Fatkulina Rusland 1,16,74
8 Gabriele Hirschbichler Duitsland 1,17,44
9 Daria Kachanova Rusland 1,17,53
10 Angelina Golikova Rusland 1,17,83


Tussenstand Algemeen Klassement vrouwen

Plaats Naam Land Tijd Verschil
1 Nao Kodaira Japan 75.070  
2 Jorien ter Mors Nederland 75.280 0.21
3 Brittany Bowe Verenigde Staten 75.690 0.62
4 Marrit Leenstra Nederland 76.185 1.12
5 Olga Fatkulina Rusland 76.440 1.37
6 Angelina Golikova Rusland 76.695 1.63
7 Hege Bokko Noorwegen 76.720 1.65
8 Letitia de Jong Nederland 77.245 2.18
9 Jing Yu China 77.465 2.40
10 Arisa Go Japan 77.605 2.54

Verdachten moord Slowaakse journalist vrij

 De Slowaakse autoriteiten hebben alle zeven verdachten vrijgelaten die vastzaten wegens betrokkenheid bij de moord op de onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova.

De Slowaakse politie hield de zeven donderdag aan in het onderzoek naar de moorden. Kuciak en zijn vriendin werden vorig weekeinde dood gevonden in hun huis in Velka Maca, een dorp in het westen van het land.

"Gedurende de wettelijke termijn van 48 uur hebben wij (de politie) gezocht naar feiten die nodig zijn voor een tenlastelegging. Na die 48 uur hebben wij de personen vrijgelaten", aldus een politiewoordvoerder in een verklaring.

Kuciak schreef onder meer over politiek gekonkel en winstbejag. Bij zijn onderzoek is hij mogelijk gestuit op banden van maffiaclans met Slowaakse politici en regeringsfunctionarissen. Zijn onvoltooide verhaal is gepubliceerd in een aantal Slowaakse en internationale media. Een van de personen die in dat artikel wordt genoemd had in het verleden banden met werknemers van het kantoor van premier Robert Fico.

Vrijdagavond namen tienduizenden Slowaken deel aan bijeenkomsten ter nagedachtenis aan de onderzoeksjournalist en zijn partner. Bij de herdenking in Bratislava was de Slowaakse president Andrej Kiska aanwezig.

Verdachten moord Slowaakse journalist vrij
Verdachten moord Slowaakse journalist vrij (Foto: ANP)

Oekraïense politie ontruimt tentenkamp

De politie heeft zaterdag voor het parlementsgebouw in de Oekraïense hoofdstad Kiev een tentenkamp van tegenstanders van de regering ontruimd. Ongeveer honderd demonstranten zijn opgepakt of moesten hun identiteitspapieren laten zien, melden lokale media.

Tijdens de ontruiming zijn onder meer granaten in beslag genomen. De ontruiming zou verband houden met onderzoek naar botsingen tussen de demonstranten en de politie afgelopen dinsdag. Toen raakten vijftien agenten gewond.

Het tentenkamp bestaat sinds oktober vorig jaar. De demonstranten in het kamp eisen de vrijlating van opgepakte medestrijders, meer anticorruptiemaatregelen en het aftreden van president Porosjenko. De afgelopen weken zijn duizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen de regering.

Oekraïense politie ontruimt tentenkamp
Oekraïense politie ontruimt tentenkamp (Foto: ANP)

'FVD was gewaarschuwd voor Ramautarsing'

Forum voor Democratie is begin vorig jaar al gewaarschuwd voor Yernaz Ramautarsing, de nummer twee van de Amsterdamse FVD-lijst. Op 2 januari 2017 schreef Robert de Haze Winkelman, die onlangs uit de partij werd gezet, in een mail aan partijleider Thierry Baudet dat Ramautarsing "een potentiële tijdbom" is.


Winkelman zat op dat moment in de commissie die kandidaat-Kamerleden voor FVD selecteerde. Hij zegt dat hij zich ernstige zorgen maakte over de denkbeelden van Ramautarsing. "Maar ondanks de waarschuwing is hij zonder overleg op nummer twee van de Amsterdamse lijst gezet, wat aantoont dat FVD een antidemocratische beweging is. Het landelijk bestuur bepaalt de lokale lijn", aldus Winkelman zaterdag.

Ramautarsing kwam vrijdag in het nieuws toen bekend werd dat hij in een discussiegroep via Whatsapp een betoog steunde dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt. "Dat is gebaseerd op de notie dat homo's relatief hoger IQ hebben en op moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus 'dommer van wordt'. Geen haat gewoon feiten", citeerde De Telegraaf een appbericht van Ramautarsing in die groep.

Ophef
Eerder veroorzaakte de Amsterdammer ophef door in een interview te zeggen dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen. Baudet weigerde zich van die mening te distantiëren, wat weer leidde tot kritische woorden van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Winkelman stelde in de mail aan Baudet voor dat Ramautarsing beter eerst fractiemedewerker zou kunnen worden, omdat een Kamerlidmaatschap "redelijk dramatisch" zou kunnen uitpakken. In zijn ogen heeft Ramautarsing tunnelvisie en geen enkele nuance en is hij "dogmatisch en zelfs wat primitief".

De Haze Winkelman (oud-VVD-senator) en zijn vrouw, voormalig VVD-Statenlid Betty Jo Wevers, werden begin deze maand uit FVD gezet omdat ze "geprobeerd hebben het partijbestuur over te nemen". Het paar pleitte voor meer democratie en sprak van een schrikbewind binnen FVD.

'FVD was gewaarschuwd voor Ramautarsing'
'FVD was gewaarschuwd voor Ramautarsing' (Foto: ANP)

Skiester Weirather wint eerste post-olympische World Cup

Alpineskiester Tina Weirather heeft in het Zwitserse Crans-Montana de eerste World Cup na de Olympische Spelen gewonnen. Op de Zwitserse sneeuw stond een super-G op het programma, maar wel met een flink ingekorte piste: het bovenste deel was wegens zware sneeuwval niet te gebruiken.

De Oostenrijkse Anna Veith, die als derde naar beneden ging, zette aanvankelijk de snelste tijd neer. Niet veel later zag ze echter hoe de Liechtensteinse Weirather 0,36 seconden onder haar tijd door dook.

Lara Gut leek geruime tijd op weg naar het podium voor eigen publiek, maar landgenote Michelle Gisin verbeterde haar tijd. Dat bleek genoeg voor de derde plek voor de Zwitserse, die ze wel moest delen met Federica Brignone: ook de Italiaanse gaf 0,51 seconden toe op Weirather.

Update 12.00 uur
Dat er in het alpineskiën door de late starters nog wel eens voor een verrassing gezorgd kan worden is uw redacteur even ontgaan. Wendy Holdener ging als 31e naar beneden en de Zwitserse slalomspecialiste stootte met 0,38 seconden achterstand zowaar Gisin en Brignone van het podium af.

De Mos: "Het wisselbeleid van Erik ten Hag is dramatisch"

De titelstrijd in de Eredivisie is beslist, stelt Aad de Mos. Hij is ervan overtuigd dat PSV de voorsprong van zeven punten op Ajax niet gaat weggeven.

"PSV komt nu in een flow, waarin het 'schijtbakkenvoetbal' wordt omgezet in aanvallend voetbal met druk naar voren. Bovendien heeft PSV een makkelijk programma. In maart spelen ze drie van de vier wedstrijden thuis", vertelt De Mos in Trouw. "Daarnaast is Ajax niet zo goed als iedereen denkt. In Amsterdam gaan ze de komende maanden nog veel over zich heen krijgen. En dat is terecht."

"Ik kan zo een lijstje met miskopen opnoemen. Davinson Sanchéz verbloemt bijvoorbeeld dat twee andere Colombianen, Mateo Cassierra en Luis Orejuela, totaal niet in beeld zijn, terwijl ze Ajax veel geld hebben gekost",vervolgt de oud-trainer. "Verder is het wisselbeleid van Erik ten Hag dramatisch. Ik zeg altijd: de wijzen komen uit het oosten, maar niet de 'voetbalwijzen'. Ajax is geen club voor dat soort trainers. Als je je in Amsterdam staande wilt houden, moet je een zekere flair hebben of het Ajax-DNA in je hebben. Ten Hag heeft dat niet."

Bij PSV is er meer duidelijkheid, stelt De Mos. "Dat is de verdienste van trainer Phillip Cocu. In Nederland is er misschien wat discussie over hem geweest, maar in Eindhoven nooit. Cocu heeft bij PSV een aantal mindere fases gehad, maar die wist hij altijd kort te houden - en nooit zeven, acht wedstrijden op rij, zoals bij Van Bronckhorst met Feyenoord. Waar hij een aantal seizoenen geleden nog de hulp van Frank de Boer en Ajax kreeg, behaalt hij het komende kampioenschap volledig op eigen benen. En dat is knap."

Lorentzen wint eerste 500m, Mulder vierde op WK sprint

Bij de mannen op de eerste afstand van de wereldkampioenschappen sprint in het Chinese Changchun heeft Havard Lorentzen uit Noorwegen de eerste plaats weten te bemachtigen. De Noor legde de 500m af in een tijd van 34,89, nipt voor Daichi Yamanaka uit Japan en de Chinees Tingyu Gao. 

Ronald Mulder eindigde als vierde in 34,98. Kai Verbij finishte zijn 500m in 35,03 en Kjeld Nuis bevindt zich op de twaalfde plaats na 35,21 seconden. Later vandaag wordt de 1000m verreden en morgen worden beide afstanden nogmaals geschaatst. 

Uitslag 500m mannen

Plaats Naam Land Tijd
1 Havard Holmefjord Lorentzen Noorwegen 34,89
2 Daichi Yamanaka Japan 34,92
3 Tingyu Gao China 34,94
4 Ronald Mulder Nederland 34,98
5 Mika Poutala Finland 35,00
5 Mitchell Whitmore Verenigde Staten 35,00
7 Kai Verbij Nederland 35,03
7 Pjotr Michalski Polen 35,03
9 Nico Ihle Duitsland 35,04
10 Laurent Dubreuil Canada 35,07
12 Kjeld Nuis Nederland 35,21

Havard Holmefjord Lorentzen met zijn zilveren medaille op de 1000m bij de Olympische Spelen in Pyeongchang (bron: Getty Images)

Fraser over Büttner: "Hij verdient een kans, zeker een gesprek"

Alexander Büttner gaat binnenkort mogelijk terugkeren in de selectie van Vitesse. Henk Fraser gaat in gesprek met de linksback.

Büttner werd in aanloop naar de tweede seizoenshelft teruggezet naar Jong Vitesse. De aanleiding hiervoor was dat hij al langere tijd kampte met een te hoog vetpercentage. "Hij is keihard aan de slag gegaan en verdient een kans, zeker op een gesprek", vertelt Fraser in gesprek met De Telegraaf.

"Daarin ga ik aangeven wat nodig is en dan hoor ik van hem of dat mogelijk is. Je kunt niet ontkennen dat hij kwaliteiten heeft. En je kunt niet ontkennen dat elke trainer in het belang van de club moet denken. Na het weekend gaan we in gesprek om te kijken hoe ver we kunnen komen."

Büttner keerde vorig jaar januari terug bij Vitesse en kwam in de eerste helft dit seizoen tot negentien wedstrijden in de hoofdmacht van de club, waarin hij één keer het net vond en vier assists gaf. De 29-jarige verdediger heeft nog een contract tot de zomer van 2019 in Arnhem.

Kodaira snelste na eerste 500m WK sprint, Ter Mors derde

Op de eerste afstand van de wereldkampioenschappen sprint in het Chinese Changchun heeft Noa Kodaira (JPN) alvast een groot gat geslagen met de concurrentie. Met een tijd van 37,23 op de 500m kwam niemand in haar buurt. Op de tweede plaats eindigde de Russische Angelina Golikova (37,78). Jorien ter Mors werd derde in 37.99.

Marrit Leenstra schaatste naar een negende plaats in 38,53 en Letitia de Jong werd elfde in 38,83. Later vandaag wordt de 1000m verreden en morgen vinden beide afstanden nog een keer plaats.

Plaats Naam Land Tijd
1 Nao Kodaira Japan 37,23
2 Angelina Golikova Rusland 37,78
3 Jorien ter Mors Nederland 37,99
4 Arisa Go Japan 38,06
5 Olga Fatkulina Rusland 38,07
6 Brittany Bowe Verenigde Staten 38,21
7 Vanessa Herzog Oostenrijk 38,39
8 Yu Jing China 38,43
9 Marrit Leenstra Nederland 38,53
10 Hege Bøkko Noorwegen 38,61
11 Letitia de Jong Nederland 38,93
Jorien ter Mors in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang (bron: Getty Images)

Zorgen over veiligheid riviercruiseschepen

Riviercruiseschepen varen steeds vaker op open water met zwaardere omstandigheden, zoals op het IJsselmeer, in het Waddengebied en op de Westerschelde. Daarvoor zijn ze niet bedoeld, zei onderzoeker Henk van den Boom van het maritiem kennisinstituut Marin in het radioprogramma Nieuwsweekend van Omroep Max. Hij maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

Daarbij komt dat de schepen zijn voorzien van steeds grotere ramen, om het uitzicht voor de passagiers te verbeteren. Maar ook dat kan volgens het Marin ten koste gaan van de veiligheid.

Marin (Maritiem Research Instituut Nederland) vindt dat beter naar de wetgeving voor riviercruiseschepen moet worden gekeken. Ook moet worden onderzocht of de schepen nog wel tegen de zwaardere omstandigheden bestand zijn. Zeker omdat ze vooral oudere passagiers vervoeren die extra kwetsbaar zijn als het misgaat. Op de schepen die wel 135 meter lang zijn, zitten al snel meer dan tweehonderd mensen aan boord.

Zorgen over veiligheid riviercruiseschepen
Zorgen over veiligheid riviercruiseschepen (Foto: ANP)

Play-offs Nederlands-Belgische ijshockeycompetitie begonnen

In de Nederlands-Belgische ijshockeycompetitie BeNe-League zijn vrijdagavond de play-offs van start gegaan met de kwartfinales, die gespeeld worden in een best-of-3-format.

UNIS Flyers Heerenveen nam het in een prima gevuld Thialf op tegen de Amsterdam Tigers, die het zonder de nodige belangrijke spelers moesten doen. Ivan Muso kreeg een kans om de Tigers op voorsprong te zetten, maar een minuutje later tekende Pippo Limnell namens de Flyers voor 1-0.

Ronald Wurm verdubbelde de Friese voorsprong een handvol minuten later, waarna de jonge Amsterdam-goalie Jaimy Missler al snel de 3-0 van Marco Postma om de oren kreeg. Topscorer John Versteeg bracht de Tigers in de tweede periode weer wat in de wedstrijd, maar nadat Limnell vroeg in de derde periode de 4-1 scoorde was het wel klaar, hoewel Aldo van Aalderen ook nog de 5-1 maakte.

In de volle Uithof was Hijs Hokij Den Haag een maat te groot voor het Belgische Chiefs Leuven. Spanning was er niet, goals waren er wel: na één periode stond het al 4-0, en via onder meer een hattrick van Joey Oosterveld eindigde het duel uiteindelijk in 10-4. Raymond van der Schuit (twee goals, drie assists), Jeffrey Melissant (één goal, vier assists) en Jurryt Smid (vijf assists) waren goed voor vijf punten.

De hoogtepunten van het duel tussen de Flyers en Tigers (Bron: YouTube)

De Ahoud Devils Nijmegen kregen bezoek van het Belgische HYC Herentals en dat werd een doelpuntrijke wedstrijd. Emiel Goris zette HYC na een dik kwartier op voorsprong en Nijmegen-goalie Tomislav Hrelja kreeg al snel de 0-2 van Chad Brears te verwerken. Justin Evers sloeg namens Nijmegen nog wel terug, waardoor de eerste periode eindigde met een 1-2 stand.

Arne van Espen en Ben Vercammen waren vroeg in de tweede periode trefzeker voor HYC, gevolgd door een lange powerplay voor Nijmegen. Daar werd één keer van geprofiteerd: Evers scoorde 2-4, in de slotfase bracht Levi Houkes de thuisploeg met 3-4 terug in de wedstrijd. Houkes en Hake Hendriks werkten vroeg in de derde periode samen en tekenden zo voor de 4-4.

Met elf minuten te gaan kwamen de Devils zelfs op voorsprong. Marek Pitka schoot uit de pols de 5-4 binnen, maar vijf minuten en twee straffen later bracht Mitch Morgan de Belgische ploeg weer langszij. Met overtime in aantocht zette HYC nog eens aan en van dichtbij was het Vercammen die alsnog de winnende scoorde: 5-6.

Geen terreinwinst voor Luiten in Mexico

Met een ronde 71 (levelpar) op de tweede dag van het World Golf Championships in Mexico is Joost Luiten niks opgeschoven in het klassement. De Nederlandse golfer staat na de tweede dag op de veertigste plaats.

Luiten maakte op de eerste negen holes van zijn tweede ronde in Mexico-Stad twee bogeys en een birdie. Na birdies op 11 en 15 was hij één onder voor de dag maar op de laatste drie holes van de dag maakte de 32-jarige golfer bogey-par-bogey.

Shubhankar Sharma staat na 36 holes aan de leiding. De Indiër heeft twee slagen voorsprong op de Amerikaan Xander Schauffele en de Spanjaarden Garcia en Rafa Cabrera Bello.

Het World Golf Championship met 64 spelers heeft geen cut. Het prijzengeld bedraagt 10 miljoen dollar. Luiten dankt zijn deelname aan zijn recente zege in Oman.

GroenLinks wil drie aanpassingen 'aftap'

Als de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) tijdens het raadgevend referendum op 21 maart geen steun krijgt, moet het op drie punten worden aangepast, aldus GroenLinks. "Een van de grote problemen met het Oekraïne-referendum was dat het vooraf onduidelijk was waar een 'nee' toe zou leiden", aldus Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg.

Om die duidelijkheid nu vooraf te geven komt ze met een reparatiewet voor de Wiv, die ook wel 'aftapwet' of 'sleepwet' wordt genoemd. "Om de inzet van het referendum duidelijk te maken."

In het voorstel staan drie aanpassingen. Er mag alleen gericht communicatie worden afgetapt door de inlichtingendiensten. Verder mag geen ongelezen informatie worden gedeeld met buitenlandse diensten en moeten de journalistieke bronbescherming en het medisch beroepsgeheim worden gewaarborgd.

De Wiv geeft de inlichtingendiensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat hierdoor de privacy zal worden aangetast.

GroenLinks wil drie aanpassingen 'aftap'
GroenLinks wil drie aanpassingen 'aftap' (Foto: ANP)

Basketballers Donar met pijn en moeite langs Amsterdam

De basketballers van het Groningse Donar hebben met flink wat moeite een zege geboekt bij de hervatting van de Dutch Basketball League. Apollo Amsterdam wist thuis bijna voor een stunt te zorgen.

De Amsterdammers hadden na het eerste kwart de leiding in handen tegen de koplopers, die halverwege met 44-46 wel een nipte voorsprong hadden. In de tweede helft liep Donar wat weg, maar Aron Royé bracht Apollo met twee drietjes op rij tot op 81-85. Donar, waar Evan Bruinsma tot 21 punten kwam, hield echter stand en won met 81-87 alsnog.

Voor de liefhebber is hier overigens te vinden waar dit weekeinde livestreams van de DBL bekeken kunnen worden.

NHL: Avalanche haalt uit met zevenklapper tegen Wild

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in de NHL flink uitgehaald. In het Pepsi Center in Denver kreeg de Minnesota Wild een heuse zevenklapper om de oren.

Het duurde een kleine tien minuten, maar op dat moment stelde Mikko Rantanen teamgenoot Gabriel Landeskog in staat de 1-0 te scoren, waarna de Fin hetzelfde deed voor Nathan MacKinnon: 2-0. Rantanen had er zin in en ook Tyson Barrie kreeg een assist, wat de 3-0 opleverde.

Uiteindelijk was het de 22-jarige MacKinnon, bezig aan een heerlijk seizoen, die de show weer stal. Met twee goals en drie assists deed hij het zelfs nog wat beter dan Rantanen, die zijn drie assists aanvulde met één goal. 

Ook Carl Söderberg en Matt Nieto kwamen tot scoren namens de Avs, terwijl Mikko Koivu de eer van Minnesota nog een klein beetje wist te redden: 7-1.

Uitslagen NHL vrijdag
New York Islanders - Montreal Canadiens 3-6
Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 3-1
Florida Panthers - Buffalo Sabres 4-1
Winnipeg Jets - Detroit Red Wings 4-3
Calgary Flames - New York Rangers 1-3
Colorado Avalanche - Minnesota Wild 7-1
Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets 4-2
Vancouver Canucks - Nashville Predators 3-4 OT
Vegas Golden Knights - Ottawa Senators 4-5

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

'EU overweegt antwoord op staalheffing VS'

De Europese Unie overweegt een importheffing van 25 procent op circa 3,5 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten. Dat zou volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters het antwoord van Brussel zijn op de importheffingen op staal en aluminium, die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd.

De plannen van Trump zorgden vrijdag voor een wereldwijde angst voor een mogelijke handelsoorlog. De Europese beurzen gingen hierdoor bijvoorbeeld stevig omlaag. Kenners zijn bang dat de EU en China met krachtige tegenmaatregelen komen, als Trump vanaf volgende week daadwerkelijk een importheffing van 25 procent oplegt voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft het Amerikaanse voornemen ook al krachtig veroordeeld. De Luxemburger zei daarbij meteen dat Brussel "scherp zal reageren" om Europese belangen te verdedigen. Ook heeft hij in een interview op televisie gezegd dat hij wel wat Amerikaanse producten wist, die hij met heffingen zou kunnen treffen. Het zou gaan om de motoren van Harley-Davidson, bourbon en spijkerbroeken.

China heeft eveneens gehint op een reactie, bijvoorbeeld door importheffingen op Amerikaanse sojabonen in te stellen.

'EU overweegt antwoord op staalheffing VS'
'EU overweegt antwoord op staalheffing VS' (Foto: ANP)

Poetin verontrust Trump, Merkel en Macron

De Amerikaanse president Donald Trump heeft telefonisch overleg gevoerd met zijn Franse collega Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de beleidsverklaring die Vladimir Poetin in Moskou heeft afgegeven.

Het Witte Huis liet vrijdag weten dat de drie leiders "ernstige bezorgdheid delen" over de dreigende uitspraken van de Russische president ten aanzien van de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Die "doen afbreuk aan vruchtbaar overleg tussen Rusland en het Westen op velerlei terrein".

Het Kremlin verwierp de bewering dat Poetins toespraak, een van de meest oorlogszuchtige in jaren, de internationale isolatie van Rusland versterkt. "Rusland is niet van plan verzeild te raken in welke wapenwedloop dan ook", zei woordvoerder Dmitri Peskov. Hij ontkende ook dat de Russen internationale afspraken over wapenbeheersing schenden.

Trump sprak ook met Merkel en Macron over de situatie in Syrië. Ze waren het roerend met elkaar eens dat de Syrische regering, Iran en Rusland onmiddellijk een staakt-het-vuren in acht moeten nemen.

Poetin verontrust Trump, Merkel en Macron
Poetin verontrust Trump, Merkel en Macron (Foto: ANP)

Staatssecretaris: tradities geven houvast

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt dat mensen die ageren tegen onder meer Zwarte Piet en 'cowboys-en-indianen'-feesten een te groot podium krijgen. ,,Ik ben niet van de school: negeer het maar en laat ze allemaal maar roepen. Als je geen tegengeluid laat horen, ik doe dat nu wel, relativeer je alles stuk", zegt Knops in De Telegraaf.

Hij ziet dat die discussies vooral in de Randstad worden gevoerd en niet daarbuiten. ,,Ik ben als staatssecretaris ook wel eens in Doetinchem, Enschede, Brabant en Zeeland. Daar zie ik een andere houding: er is daar veel meer gevoel voor traditie of cultuur. (...) Tradities geven houvast."

Hij verwijst ook naar de discussie over omstreden historische figuren als Jan Pieterszoon Coen (Coentunnel) of Johan Maurits (Mauritshuis). ,,We gaan driehonderd jaar na dato toch niet een soort integriteitstoets doen en iedereen door de normen van vandaag halen? Dat slaat helemaal nergens op."

Staatssecretaris: tradities geven houvast
Staatssecretaris: tradities geven houvast (Foto: ANP)

NBA: Westbrook leidt Thunder langs Booker's Suns

De basketballers van de Oklahoma City Thunder hebben in de Talking Stick Resort Arena in Phoenix het uitduel tegen de Suns gewonnen. Vooral Russell Westbrook was op dreef bij de Thunder, dat drie kwarten lang op achterstand stond.

Pas in het vierde en laatste kwart kwam OKC langszij, waarna ze in de slotfase met een 8-0 run alsnog de winst konden pakken: 116-124. Met 43 punten en veertien rebounds was Westbrook weer van grote waarde, waarbij hij het duel met Devin Booker won: de speler van de Suns kwam tot 39 punten.

De Golden State Warriors boekten op bezoek bij de Atlanta Hawks een nipte zege. Stephen Curry en Kevin Durant leidden hun ploeg met allebei 28 punten naar de 109-114 zege in Atlanta, waardoor de Warriors de Houston Rockets in de Western Conference in het vizier houden.

Uitslagen NBA vrijdag
Orlando Magic - Detroit Pistons 115-106 OT
Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets 110-99
Atlanta Hawks - Golden State Warriors 109-114
Chicago Bulls - Dallas Mavericks 108-100
Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 102-108
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 96-103
Washington Wizards - Toronto Raptors 95-102
Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 116-124
Los Angeles Clippers - New York Knicks 128-105
Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 116-108

Westbrook vs Booker (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: sneeuw!

In het noorden en noordoosten is er weinig bewolking en is het droog. Verder naar het zuiden is het overwegend bewolkt. Zeer lokaal valt nog lichte sneeuw of motsneeuw. De temperatuur ligt tussen -9°C in het noordoosten en -2°C in het zuiden. De gevoelstemperatuur ligt in het noorden en noordoosten tot halverwege de ochtend nog beneden de -15 graden. De maximumtemperatuur loopt uiteen van -1°C in het uiterste noorden tot +5°C in het uiterste zuiden, in Zuid-Limburg mogelijk +7°C. De oostenwind is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Van het zuiden uit draait de wind in de avond langzaam naar het zuidoosten.

Vanavond en in de nacht naar zondag trekt een gebied met lichte neerslag van zuidwest naar noordoost over het land. In het zuiden is dit lichte regen of motregen, maar verder naar het noorden toe is er ook kans op ijzel of ijsregen. Later in de nacht kan er in het noorden en noordoosten ook enige sneeuw vallen. In het hele land is er kans op lokale gladheid. Dit kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten, ijzel of sneeuw. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -4°C in het noordoosten tot iets boven het vriespunt in het zuiden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, in de kustgebieden af en toe vrij krachtig.

De eventuele gladheid zal in de loop van zondagochtend verdwijnen. Verder zijn er overdag perioden met zon en is het overwegend droog. In de namiddag en avond gaat het van het zuidwesten uit regenen. De dooi zet flink door met maximumtemperaturen van 4°C op de Wadden en de randen van het IJsselmeer tot 11°C in het zuidoosten. De zuidoostenwind is overwegend matig.

Na zondag licht wisselvallig met soms wat regen of een enkele bui, daarnaast is er ook af en toe ruimte voor de zon. De maxima liggen rond 9°C, in het Waddengebied en rond het IJsselmeer door het smeltende ijs enkele graden lager. In de nacht en vroege ochtend kan de temperatuur nog iets onder nul komen.(Bron: KNMI)

Nederland
 

Volle maan (foto: DJMO)
Volle maan (foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Sporting zonder Dost onderuit in topper bij Porto

In de Portugese Primeira Liga heeft FC Porto een grote slag geslagen in de strijd om de landstitel. In het eigen Estádio do Dragão werd Sporting Lissabon, dat zonder de geblesseerde Bas Dost speelde, nipt verslagen.

Sporting dacht na een goed kwartiertje een penalty te claimen, maar de videoscheidsrechter was het er niet mee eens. Seydou Doumbia was vervolgens alsnog dicht bij de 0-1, maar de voet van Iker Casillas zat in de weg, waarna de doelman ook een schot van Bruno Fernandes keerde.

Na een klein half uurtje gaf Hector Herrera de bal voor aan Ivan Marcano, die deze diagonaal achter keeper Rui Patricio plaatste: 1-0. Doumbia moest er kort daarna geblesseerd af, maar lang treurde men daar niet om bij Sporting: zijn 18-jarige vervanger Rafael Leão werkte de gelijkmaker bijna gelijk door de benen van Casillas in het doel.

Kort na rust nam Porto de leiding echter weer over. Gonçalo Paciencia zag zijn bal overal voorbij gaan, waarna Yacine Brahimi op fraaie wijze hoog achter Rui Patricio raak schoot: 2-1. In de slotfase liet Sporting de kansen op de gelijkmaker liggen, vooral een ruim overgeschoten bal van Leão was wat pijnlijk.

1,7 miljoen huizen VS zonder stroom na storm

In het noordoosten van de Verenigde Staten zitten als gevolg van een zware storm ongeveer 1,7 miljoen huizen en bedrijfspanden zonder stroom. Er zijn tot nu toe vijf doden gevallen. In alle gevallen werden de slachtoffers getroffen door een omgewaaide boom of een afgewaaide tak.

In een gebied tussen de staten Maine en Virginia zijn windsnelheden tot 134 kilometer per uur gemeten en valt daarnaast heel veel neerslag. In de stad Boston liepen de straten onder water en braken bomen en elektriciteitspalen af. De hoogste waterstand wordt daar rond middernacht (lokale tijd) verwacht. In de staten New York en Pennsylvania viel volgens Amerikaanse meteorologen bijna een halve meter sneeuw.

Een vliegtuig dat bezig was met de landing op Dulles Airport in Washington kwam door de harde wind in de problemen. De turbulentie was zo hevig dat bijna alle passagiers moesten overgeven. De piloot wist het toestel uiteindelijk veilig aan de grond te zetten.

Op vliegvelden in de regio werden duizenden vluchten geschrapt en kwam het treinverkeer geheel tot stilstand. Veel overheidskantoren bleven vrijdag gesloten. In de staat Virginia is door de gouverneur de noodtoestand afgekondigd.

1,7 miljoen huizen VS zonder stroom na storm
1,7 miljoen huizen VS zonder stroom na storm (Foto: ANP)

Peter R. de Vries had gehoopt op meer kijkers

Peter R. de Vries had gehoopt dat meer Nederlanders zouden afstemmen op zijn terugkeer bij SBS6. Zijn nieuwe programma De Raadkamer trok donderdagavond 548.000 kijkers.

"De kijkcijfers zijn helemaal niet verkeerd voor SBS, maar ik had stiekem gehoopt dat ze iets hoger waren", gaf de misdaadverslaggever vrijdag toe in RTL Boulevard. Peter ziet het positief. "Het is een mooi startpunt om vanuit te gaan klimmen."

Peters live-programma, waarin hij actuele onderwerpen uit de wereld van de misdaad bespreekt met experts, legde het donderdag af tegen Bed en Breakfast van Omroep MAX. Dat programma trok ruim 1,4 miljoen kijkers. Ook Beste Kijkers (RTL 4) werd om 21.30 uur beter bekeken dan De Raadkamer.

Peter R. de Vries had gehoopt op meer kijkers
Peter R. de Vries had gehoopt op meer kijkers (Foto: BuzzE)

Uitslag Roda JC - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft in de Eredivisie de eerste uitzege van het seizoen geboekt. De ploeg uit Twente zegevierde op een besneeuwd veld in Kerkrade met 0-3 bij Roda JC.

Kuwas gaf het goede voorbeeld voor de bezoekers door al na dertien minuten uit een vrije trap te scoren. Roda kreeg kansen op de gelijkmaker, maar de aanvallers van de Limburgers konden het net niet vinden. Aan de andere kant wist Peterson wel te scoren. In de tweede helft zette Roda de bezoekers flink onder druk, maar de Heraclieden wisten uiteindelijk hun doel schoon te houden. De ploeg uit Almelo kreeg via Kuwas een goede kans op de 0-3, maar Banggaard redde op de lijn. Het doelpunt kwam er uiteindelijk toch toen Kuwas goed teruglegde op Van Ooijen die beheerst raak schoot.

Roda JC

0 - 3

Heracles Almelo

    13' Kuwas
39' Peterson
90' Van Ooijen
 
Gele kaart: Vansteenkiste (Roda JC), Gladon (Heracles Almelo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.946
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Dijkhuizen
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste (Van Velzen/58)
Rosheuvel
El Makrini (Gnjatic/72)
Gustafson
Milts (Ngombo/58)
Schahin
Vancamp
  Castro
Breukers
Droste
Pröpper
Baas
Jakubiak
Monteiro
Van Ooijen
Kuwas
Vermeij (Gladon/63)
Peterson (Navrátil/77)

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen naar kwartfinales major Fort Lauderdale

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen staan in de kwartfinales van het eerste majortoernooi op de kalender, gespeeld in het Amerikaanse Fort Lauderdale.

Het enige overgebleven Nederlandse duo op het toernooi begon vrijdag met de tussenronde tegen Lombardo Ontiveros en Juan Virgen. De Mexicanen stribbelden in set één even tegen, maar hadden uiteindelijk weinig kans tegen de ex-wereldkampioenen: 21-16, 21-10.

In de achtste finales namen Brouwer en Meeuwsen het op tegen Oleg Stoyanovskiy en Igor Velichko en ook de twee Russen konden niet genoeg partij bieden: 22-20, 22-20 voor het Nederlandse duo.

Zaterdag staan de twee in de kwartfinales tegenover Phil Dalhausser en Nicholas Lucena. De 38-jarige Amerikaanse veteranen hopen voor eigen publiek hun eerste toernooizege van het jaar te boeken.

Monaco met nipte cijfers voorbij Bordeaux

AS Monaco blijft maar winnen in Ligue 1. Voor eigen publiek pakte het team van coach Leonardo Jardim drie punten tegen Bordeaux.

De Monegasken moesten echter flink aan de bak in het Stade Louis II, want Bordeaux nam na een halfuur de leiding. Het enige schot op doel van de bezoekers in de hele wedstrijd leverde meteen een doelpunt op. Na goed voorbereidend werk van Youssouf Sabal plaatste Valentin Vada de bal beheerst in de hoek.

Nog vóór de pauze kwam Monaco langszij. Stevan Jovetic maakte gelijk op aangeven van Thomas Lemar en na de pauze was één doelpunt voldoende om de zege binnen te halen. Van dichtbij wist Rony Lopes te scoren nadat Djibril Sidibé de bal nog net binnen de lijnen had gehouden.

AS Monaco heeft nu elf punten minder dan koploper Paris Saint-Germain, dat zaterdag een uitwedstrijd speelt tegen Troyes. Nummer drie Olympique Marseille heeft nu vijf punten minder dan Monaco en voor L'OM staat zondag een thuiswedstrijd tegen Nantes op het programma.

Uitslagen Ligue 1 vrijdag
OGC Nice - Lille 2-1
AS Monaco - Girondins de Bordeaux 2-1

Jong Ajax ontsnapt dankzij penalty's in Almere, N.E.C. volgt

Jong Ajax heeft op de valreep drie punten gepakt in de uitwedstrijd tegen Almere City. Twee penalty's brachten de beslissing.

Afgelopen maandag verloor Jong Ajax nog bij Jong FC Utrecht en ook in Almere leken de Amsterdamse beloften punten in te gaan leveren. Het team van Michael Reiziger stichtte voor rust weinig gevaar en na rust probeerden de bezoekers meer op zoek te gaan naar een goal. De openingstreffer viel echter aan de andere kant.

Vanuit een afgeslagen hoekschop schoot Sylvester van der Water raak, waardoor Jong Ajax in de laatste twintig minuten alle zeilen moest bijzetten om nog te winnen. En dat lukte, want dankzij twee rake strafschoppen van Zian Flemming eindigde de wedstrijd in 1-2.

Jong Ajax heeft aan kop van de Jupiler League nog steeds twee punten voorsprong op N.E.C., dat vrijdagavond met 0-2 van RKC Waalwijk won. Telstar versloeg FC Dordrecht met 2-3 en staat nu derde, mede doordat de wedstrijd van Fortuna Sittard tegen MVV Maastricht werd afgelast.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Almere City - Jong Ajax 1-2
FC Dordrecht - Telstar 2-3
Helmond Sport - Jong AZ 3-0
FC Oss - SC Cambuur 2-1
FC Volendam - FC Eindhoven 3-2
RKC Waalwijk - N.E.C. Nijmegen 0-2

Voetbalsters in slotseconden naar tweede winst op Algarve Cup

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun tweede wedstrijd op de prestigieuze Algarve Cup gewonnen. Na de ruime 6-2 zege tegen Japan, moest Denemarken er vrijdag in de slotseconden aan geloven.

De twee EK-finalisten van vorig jaar brachten weinig spektakel op het veld in de eerste helft, waarin Pernille Harder de Deense ploeg op 0-1 kon zetten. Cheyenne van den Goorbergh bracht Nederland bij haar debuut langszij, maar Frederikke Thøgersen kopte Denemarken weer op voorsprong.

Nederland stond na de rust met een aanzienlijk meer ervaren elftal op het veld en het was het boegbeeld van de kampioensploeg van vorig jaar, Lieke Martens, die de 2-2 fraai binnen wist te koppen. Daar leek het bij te blijven, tot Simone Boye Sørensen in de slotseconden een corner wat ongelukkig in eigen goal kopte: 3-2 Nederland.

Oranje wint de groep als in de laatste wedstrijd gelijk wordt gespeeld tegen IJsland. Het is de zesde keer dat Nederland van de partij is op de Algarve Cup, die dit jaar voor de 25e keer gespeeld wordt.

Jamaicaanse olympische bobsleester betrapt op doping

Een Jamaicaanse bobsleester, die tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang vorige maand in actie kwam, zou zijn betrapt op het gebruik van een verboden middel. Om wie het gaat is niet bekendgemaakt, maar heel ingewikkeld kan het niet zijn: alleen pilote Jazmine Fenlator-Victorian en remster/ex-sprintster Carrie Russell voldoen aan de beschrijving.

RJR News meldt dat het gaat om een positieve test op de verboden steroïde clenbuterol, wat nogal eens via besmet vlees bij mensen in het lichaam terecht komt. Dat gebeurt dan wel vaak in bijvoorbeeld Mexico of China, terwijl de positieve plas halverwege januari afgenomen werd tijdens de World Cup in het Zwitserse St Moritz.

De A-staal is positief bevonden, de atlete en de Jamaicaanse bobsleebond hebben het testen van de B-staal al aangevraagd. De president van de bond, Christian Stokes, bevestigde dat een van zijn atleten positief getest heeft. "Door de jaren heen hebben we geleerd dat het het beste is om gewoon geduld te hebben en te zien wat hier allemaal uit gaat komen", zegt Stokes.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.