FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 januari 2018

Spaanse handballers Europees kampioen

De Spaanse handballers hebben de Europese titel veroverd. In Kroatië werd Zweden in een zinderende finale met 29-23 aan de kant geschoven, waardoor na vier verloren finales de titel eindelijk naar Spanje ging.

In de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor Zweden. Keeper Mikael Appelgren was goed op dreef voor de Scandinaviërs met elf reddingen voor rust, waardoor er een 14-12 ruststand voor de Zweden op de borden prijkte.

Na de pauze ging de Spaanse machine draaien en kwamen de Zweden er niet meer aan te pas. Na de verloren EK-finales van 1996, 1998, 2006 en 2016 konden de Spanjaarden nu wel juichen. De ploeg plaatste zich hiermee ook rechtstreeks voor het WK dat in 2005 en 2013 al eens gewonnen werd. Zweden strijd in een play-off met Oranje om een ticket voor het WK.

FOK! sportfoto-onderschrift week 4

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is BB-King met het volgende onderschrift: "Discussie over waar de dichtstbijzijnde oase was, verzandde in een meningsverschil."

De opgave van deze week:

We zien hier tennister Petra Martic in haar wedstrijd tegen Elise Mertens tijdens de Australian open, maar wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We zien hier tennister Petra Martic in haar wedstrijd tegen Elise Mertens tijdens de Australian open, maar wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

FC Barcelona ontsnapt tegen Alavés

Barcelona heeft zondagavond op eigen veld geen fout gemaakt tegen Deportivo Alavés, maar de zege kwam zeer moeizaam tot stand.

In een eerste helft, waar er vele kansen te noteren vielen, was Lucas Digne de eerste speler die gevaar stichtte. De linksback kreeg de voorkeur boven Jordi Alba en schoot voorlangs. Alavés werd vervolgens gevaarlijk via een counter, maar Marc-André ter Stegen hield Ibai Gómez van scoren af. Na de eerste waarschuwing was het na 23 minuten wel raak voor de bezoekers. Vanuit een counter kreeg John Guidetti de bal voor zijn voeten en de Zweed schoot, al uitglijdend, de 0-1 binnen.

Vorig seizoen wist Alavés in Camp Nou met 1-2 te winnen en daarmee was het de laatste ploeg die Barcelona op eigen veld in La Liga versloeg. Het was snel na de 0-1 ook dicht bij de 0-2, maar Ter Stegen had een goede redding in huis op een inzet van Rubén Sobrino. Naarmate de eerste helft vorderde kwam Barcelona steeds beter in de wedstrijd en Andrés Iniesta kreeg een goede schotkans, maar zijn inzet ging over. Philippe Coutinho stond voor het eerst in de basis bij de Catalanen en een poging van de Braziliaan ging net naast. Ook Lionel Messi liet zich gelden: een vrije trap werd door doelman Fernando Pacheco tegen de paal getikt, waardoor het halverwege 0-1 was.

Na zeven minuten in de tweede helft voerde Ernesto Valverde een dubbele wissel door bij de thuisploeg. Sergi Roberto en Alba vervingen Nelson Semedo en Alba. De eerste grote mogelijkheid na de thee was er voor de bezoekers. Ibai Gómez had een prachtige pass in huis op Rubén Duarte, maar de linksback slaagde er niet in de 0-2 op het scorebord te zetten.

Na 68 minuten spelen kwam er een einde aan het basisdebuut voor Coutinho en kwam Paco Alcácer als invaller in het veld. De Catalanen gingen steeds nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker en Luis Suárez kreeg de uitgelezen mogelijkheid, maar Pacheco voorkwam met zijn voeten een treffer. Ook Paulinho vond het net niet. De Braziliaan vond eerst Pacheco op zijn weg en vervolgens haalde Rubén Duarte de bal voor de doellijn weg. Een treffer kon niet uitblijven en dat gebeurde ook niet. De voorzet kwam van Iniesta en met een knappe volley maakte Suárez de 1-1. De Uruguayaan scoorde daarmee voor de achtste competitiewedstrijd op rij en werd daarmee de vierde speler in de clubhistorie die een dergelijke prestatie neerzette.

Barcelona ging na de gelijkmaker nadrukkelijk op jacht naar de voorsprong en zes minuten voor tijd slaagde de ploeg erin om op 2-1 te komen. Waar Messi in de eerste helft nog geen succes had vanuit een vrije trap, lukte dat nu wel. Op schitterende wijze schoot de Argentijn raak uit de standaardsituatie, waarbij Pacheco de bal raakte maar niet voldoende om een treffer te voorkomen. Barcelona ontsnapte in de laatste minuten aan een strafschop tegen nadat Samuel Umititi hands maakte in zijn eigens strafschopgebied, maar dit niet werd bestraft door de arbitrage. Messi leek in de laatste minuten nog op weg naar de 3-1, maar een solo vond geen doel.

Barcelona is nu na 21 wedstrijden nog altijd ongeslagen in La Liga en heeft elf punten voorsprong op nummer twee Atlético Madrid.

Uitslagen La Liga zondag
Leganes - Espanyol 3-2
Atletico Madrid - Las Palmas 3-0
Sevilla - Getafe 1-1
FC Barcelona - Alaves 2-1

Milan stopt Lazio, AS Roma blijft kwakkelen

Lazio lijkt definitief afgehaakt te zijn in de Italiaanse titelstrijd. Op bezoek bij AC Milan ging de nummer drie van de Serie A onderuit.

Milan was het kalenderjaar 2018 uitstekend begonnen met twee zeges, Crotone en Cagliari werden verslagen. Lazio speelde al drie wedstrijden en die werden ook allemaal gewonnen en met ruime cijfers. Achtereenvolgens werd er gewonnen van SPAL (2-5), Chievo Verona (5-1) en Udinese (3-0).

Na een kwartier spelen opende de thuisploeg de score. Op aangeven van Hakan Calhanoglu zette Patrick Cutrone de 1-0 op het scorebord. Hij was zijn derde doelpunt in de Serie A dit seizoen en zijn eerste competitiedoepunt sinds 27 augustus. Vijf minuten later was het al weer gelijk. Het elftal van Stefan de Vrij zag Adam Marusic de 1-1 maken.

Op slag van rust kwamen de Milanezen voor de tweede maal op voorsprong en ditmaal was Giacomo Bonaventura de gevierde man: 2-1. De treffer van de Italiaanse middenvelder bleek het beslissende doelpunt van de wedstrijd te zijn waardoor AC Milan de tiende zege van het seizoen bij mocht schrijven, waar Lazio voor de vierde keer verloor.

AS Roma - Sampdoria 0-1
AS Roma won tot aan zondagavond zes wedstrijden op rij niet en tegen Sampdoria kwam daar nummer zeven bij. De gasten wonnen in Rome. Met Kevin Strootman in de basis moest AS Roma na negen minuten al bijna een tegendoelpunt slikken, maar Gianluca Caprari schoot rakelings over. Doelman Duván Zapata kreeg de volgende mogelijkheid voor Sampdoria, maar ditmaal bracht Alisson redding.

De thuisploeg dacht via Kostas Manolas op voorsprong te komen, maar zijn treffer werd terecht vanwege buitenspel afgekeurd. Zes minuten voor rust kreeg Roma de uitgelezen mogelijkheid om op 1-0 te komen. Bartosz Bereszyński maakte hands in zijn eigen strafschopgebied waarna Alessandro Florenzi aan mocht leggen voor een strafscop, maar Emiliano Viviani voorkwam de treffer.

Ook na rust bleven de doelmannen bij beide ploegen uitblinken, al hadden ze daar niet altijd weet van. Zo voorkwam Viviano met zijn gezicht de openingstreffer van Lorenzo Pellegrini. Sampdoria zou uiteindelijk als winnaar van het veld stappen in het Stadio Olimpico. Duván Zapata werd de gevierde man voor de nummer zes van de Serie A door tien minuten voor tijd de enige treffer te maken.

Uitslagen Serie A zondag
SPAL - Internazionale 1-1
Crotone - Cagliari 1-1
Fiorentina - Verona 1-4
Genoa - Udinese 0-1
Napoli - Bologna 3-1
Torino - Benevento 3-0
AC Milan - Lazio Roma 2-1
AS Roma - Sampdoria 0-1

Ook ING slachtoffer DDoS-aanval

Nadat ABN-AMRO vandaag en gisteren werd getroffen door een DDoS-aanval geeft nu ook de ING aan getroffen te zijn. Dit maakt ze bekend in een post op Facebook. 

ING: "We benadrukken dat er bij een Ddos-aanval geen sprake is van een hack, er is dan ook op geen enkele wijze sprake van een inbreuk op de banksystemen of op klantgegevens. Specialisten doen er alles aan om de aanval af te slaan en we nemen aanvullende maatregelen om een aanval in de toekomst te voorkomen."

Van Barneveld en Van Gerwen in Masters-finale

Darters Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben in de kwartfinales van The Masters - het toernooi voor de top-16 van de wereld - een ongenadig hard pak slaag uitgedeeld.

Van Barneveld speelde tegen Peter Wright en gooide zichzelf met een serie twaalfdarters in no-time naar een 6-0 voorsprong. Wright mocht vervolgens even twee van de volgende drie legs winnen, maar meer ook niet: Van Barneveld maakte het met 10-2 af.

James Wade onderging een vergelijkbaar lot als Wright, maar dan tegen Van Gerwen. Het éénmansdestructiebedrijf uit Vlijmen was niet te houden en stond binnen de kortste keren op 8-0. Wade kreeg nog twee legs cadeau en daar bleef het bij: 10-2.

Mensur Suljovic draaide een 3-5 achterstand tegen Rob Cross om naar een 8-5 voorsprong en versloeg de kersvers wereldkampioen met 10-8. Gary Anderson nam in de loop van een matige partij tegen Gerwyn Price afstand en klopte de Welshman met 10-6.

Vanaf 20.10 uur staan de halve finales in Milton Keynes op het programma, net als de daaropvolgende finale live te zien op RTL7.

Update 22.00 uur
Zowel Van Barneveld als Van Gerwen hebben zich voor de finale geplaatst. De Hagenees rekende af met de Oostenrijker Mensur Suljovic, zonder daarbij echt goed te spelen. Suljovic kon daardoor zo nu en dan aanhaken, maar kwam uiteindelijk toch tekort: 11-7. Van Gerwen liet Anderson acht legs lang in de waan dat de Schot hem wat kon maken, maar vanaf 4-4 gaf MVG nog eens gas: 11-5.

'Rusland' met 169 sporters naar Olympische Spelen

De 'Russische' ploeg op de Olympische Winterspelen van komende maand zal bestaan uit 169 sporters. Het Internationaal Olympisch Comité heeft de lijst met sporters die onder neutrale vlag uit zullen komen goedgekeurd.

Veel medaillekandidaten zijn in de laatste week waarin sporters geselecteerd konden worden alsnog geweigerd door het IOC. Onder meer shorttracker Viktor Ahn, biatleten Anton Shipulin en Evgeniy Garanichev, rodelaarster Viktoria Demchenko en langlaufer Sergey Ustiugov kregen op het laatste moment te horen dat ze toch niet naar Pyeongchang mogen - in het geval van Ahn zelfs toen hij zijn olympische uitrusting aan het ophalen was.

De atleten zullen in neutrale kleding te zien zijn onder de naam Olympic Athletes from Russia (OAR). Russische vlaggen zijn in welke hoedanigheid dan ook verboden. Het IOC heeft een set richtlijnen gepubliceerd voor de Russen, waarin onder meer staat te lezen dat het gedrag van elk individu bijdraagt aan het eventuele opheffen van de schorsing van Rusland. De kans bestaat zo dat de schorsing op de laatste dag opgeheven wordt en de Russen onder eigen vlag de sluitingsceremonie bij mogen wonen.

In totaal werden zo'n vijfhonderd sporters ter goedkeuring bij het IOC ingediend. Daar vielen er 111 al snel van af, en van de 389 overgebleven sporters heeft men er uiteindelijk 169 goedgekeurd. 

Wolfsburg boekt vierde zege van het seizoen

VfL Wolfsburg heeft belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. Op bezoek bij Hannover 96 werd er gewonnen.

Wolfsburg had in de eerste negentien competitiewedstrijden slechts drie keer gewonnen en stond slechts drie punten boven de nacompetitiestreep, waar de voorsprong op nummer zeventien Hamburger SV vier punten was.

Bij de gasten waren er basisplaatsen voor Paul Verhaegh en Jeffrey Bruma, waar Riechedly Bazoer genoegen moest nemen met een plek op de bank en daar ook de gehele wedstrijd op bleef zitten. Net als in de eerste wedstrijd tussen beide ploegen (1-1) werd er voor rust niet gescoord.

Het was lang wachten op de eerste treffer in de HDI-Arena. Twintig minuten voor tijd brak Yunus Malli de ban. Vanaf grote afstand knalde de Turks international de 0-1 tegen de touwen, wat direct de beslissende treffer bleek te zijn.

Uitslagen Bundesliga zondag
Bayer Leverkusen - FSV Mainz 2-0
Hannover '96 - VfL Wolfsburg

Simpele zeges koplopers Eredivisie volleybal

In de Eredivisie in het volleybal hebben de mannen van het Groningse Abiant Lycurgus een simpele zege geboekt. In eigen huis kreeg de landskampioen bezoek van Coniche Zwolle, dat op de voorlaatste plaats in de competitie bungelt.

De Zwollenaren konden het Lycurgus vrijwel geen enkel moment moeilijk maken en in drie sets was het voorbij. De Groningers wonnen vooralsnog alle zestien competitiewedstrijden en gaan dan ook ruim aan de leiding, waarbij alleen Seesing Orion uit Doetinchem enigszins kan volgen.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Advisie/SSS 2 Talentteam 3
(15-25,25-15,23-25,25-15,13-15)

Inter Rijswijk 2 Zaanstad 3
(16-25,25-22,24-26,25-18,13-15)

Abiant Lycurgus 3 Coniche Zwolle 0
(25-19,25-18,25-19)

Seesing Orion 3 Draisma Dynamo 1
(25-21,26-28,25-18,25-10)

Ook bij de vrouwen was er winst voor de koploper. Landskampioen Sliedrecht Sport kreeg bezoek van Flynth FAST uit Gennep. Die wonnen de vorige twee wedstrijden wel, maar tegen Sliedrecht hadden ze geen schijn van kans. De landskampioen staat met 42 punten bovenaan de ranglijst, VC Sneek volgt met 33 punten.

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Coolen-Alterno 3 Peelpush 0
(25-20,25-17,25-14)

Springendal/Set-Up'65 3 Talentteam 0
(25-17,25-22,25-19)

Sliedrecht Sport 3 Flynth FAST 0
(25-12,25-17,25-14)

Regio Zwolle 3 VC Sneek 2
(25-23,25-21,13-25,24-26,16-14)

Eurosped 3 Nering Bögel Weert 0
(26-24,25-20,25-19)

UFC on Fox 27: Brunson zoekt wraak in de octagon

De UFC had het zwaar zaterdagnacht. Een niet al te goed gevuld programma zorgde ervoor dat UFC on Fox 27 het slechtst bekeken MMA-gala in de 25-jarige geschiedenis van de Ultimate Fighting Championship werd. De vechters maakte dat allemaal niets uit, want die zetten stuk voor stuk een lekkere show neer met een aantal prima knockouts.

Ronaldo Souza vs Derek Brunson
In het hoofdprogramma kreeg de Amerikaan Brunson de kans om zijn kansloze verlies uit 2012 tegen Ronaldo Jacare Souza te doen vergeten. Beide vechters vochten toentertijd voor de organisatie Strikeforce en Jacare sloeg in dat gevecht in de eerste ronde keihard toe en het gevecht eindigde al na 41 seconden in een knockout-overwinning voor de Braziliaan.

De sterren leken zaterdagnacht goed te staan voor de 34-jarige Brunson. Zijn tegenstander is inmiddels al wat ouder en zijn laatste gevecht ging verloren, weliswaar tegen huidig kampioen Robert Whittaker. Brunson lijkt in een prima vorm te steken en zijn laatste twee partijen werden gewonnen door knockout tegen niet de minsten; veteraan Lyoto Machida en Dan Kelly.

Toch was het snel gedaan met Brunson. Na iets minder dan vier minuten in de eerste ronde raakte Jacare Brunson met een mooie rechtertrap tegen het hoofd. Brunson was zwaar aangedaan en de geslepen Braziliaan liet er nog een aantal harde vuisten op volgen waar Brunson geen verweer meer tegen had.

Andre Fili vs Dennis Bermudez
Een veldslag. Anders kan je dit gevecht niet benoemen, wat een perfect uitgevoerde acties in dit staande schouwspel. Fili ging in de eerst ronde furieus van start en sloeg Bermudez met een barrage aan stoten door de octagon. Bermudez leek verrast en kon in de eerste ronde niets anders doen dan Fili tegen het hek vast te zetten. Fili was behendig genoeg om zich vrij te maken en Bermudez weer met rake klappen pijn te doen.

De tweede ronde verliep net zo turbulent als de eerste. Fili bleef Bermudez bestoken met messcherpe stoten en beide vechters belandden een aantal keer op de grond, maar net zo snel stonden beide vechters weer op hun benen. Bermudez zette Fili weer tegen de hekken, maar Fili wist met een paar gemene klappen zich weer vrij te lopen.

In de derde ronde leken beide vechters geen last te hebben van vermoeidheid en ging de slachtpartij op dezelfde voet verder. Bermudez raakte enigszins aangeslagen na een rake stoot van Fili en Bermudez raakte zijn Amerikaanse tegenstander per ongeluk op een gevoelige plek, waarna het gevecht even werd stilgelegd tot Fili aangaf weer verder te kunnen. De laatste twee minuten van de partij waren heerlijk. Bermudez ramde Fili door de octagon en die laatste counterde net zo hard weer terug. Beide vechters gingen vol voor de winst en hoe lekker waren deze drie ronden van vijf minuten.

De jury had het lastig, maar uiteindelijk kreeg Fili dan toch de meeste punten. Helaas voor Bermudez betekende dit zijn derde achtereenvolgende verlies.

Volledig uitslag UFC on FOX 27
Ronaldo Souza verslaat Derek Brunson door TKO (stoten) in ronde 1.
Andre Fili verslaat Dennis Bermudez na jurybesluit (29-28 x2, 27-30)
Gregor Gillespie verslaat Jordan Rinaldi door TKO (stoten) in ronde 1.
Drew Dober verslaat Frank Camacho na jurybesluit (29-28, 29-28, 30-27)
Bobby Green verslaat Erik Koch na jurybesluit (29-28 x 3)
Mirsad Bektic verslaat Godofredo Pepey door TKO (stoten) in ronde 1.
Katlyn Chookagian verslaat Mara Romero Borella na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Randa Markos verslaat Juliana Lima na jurybesluit (30-27 x 3)
Ji Yeon Kim verslaat Justine Kish na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
Vinc Pichel verslaat Joaquim Silva na jurybesluit (29-28 x 3)
Niko Price verslaat George Sullivan na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 2.
Cory Sandhagen verslaat Austin Arnett door TKO (stoten) in ronde 2.

Eerste World Cup-zege voor schansspringer Semenic

Schansspringer Anze Semenic heeft de eerste World Cup-zege uit zijn loopbaan te pakken. De 24-jarige Sloveen was de beste tijdens de wedstrijd in het Poolse Zakopane, waar het thuispubliek toch wat van baalde.

Na de eerste ronde was de leiding namelijk zeer verrassend in handen van de 31-jarige Pool Stefan Hula, die dit seizoen met een vijfde plek zijn beste resultaat ooit haalde. Hij kon zo niet alleen zijn eerste podiumplek, maar ook zijn eerste zege ooit pakken met een goede sprong in de finale.

Dat lukte echter niet: Hula kon zijn topsprong niet herhalen en viel terug naar de vierde plek, met een minieme achterstand op de Sloveen Peter Prevc, die als derde eindigde. Semenic had zelf ook slechts een achtste plek als beste resultaat ooit staan, maar sprong in de finale juist van de vijfde naar de eerste plek en mocht dus wél ineens zijn eerste podium en zijn eerste zege bijschrijven. De Duitser Andreas Wellinger eindigde als tweede.

Carlsen ten koste van Giri winnaar van Tata Steel-toernooi

Schaker Anish Giri is er niet in geslaagd om het Tata Steel-toernooi te winnen. De Nederlandse grootmeester verloor in een beslissende tiebreak van wereldkampioen Magnus Carlsen.

Na de dertien reguliere speelronden stonden Giri en Carlsen samen aan kop met negen punten. Een tiebreak bestaande uit twee partijen van vijf minuten moest de beslissing brengen wie zich winnaar mocht noemen van het toernooi.

Carlsen won met wit de eerste partij van de tiebreak. De tweede partij eindigde in remise en dit betekende dat de Noor voor de vijfde keer het prestigieuze Nederlandse schaaktoernooi gewonnen had.

Eurogroepvoorzitter onder vuur om voetbalkaartjes

De Portugese politie heeft een inval gedaan bij het Portugese ministerie van Financiën. Volgens lokale media was de inval gericht op Eurogroep-voorzitter Mario Centeno die kaartjes zou hebben aangenomen van zijn favoriete voetbalclub Benfica.

De openbaar aanklager heeft de inval bevestigd, er zijn geen arrestaties verricht. Centeno die op 13 januari de Nederlander Jeroen Dijsselbloem opvolgde, ontkent dat hij iets illegaals heeft gedaan. Volgens de Portugese website Expresso zou de voorzitter van Benfica de Portugese minister van Financiën om een gunst hebben gevraagd. In ruil voor die gunst wilde Centeno twee kaartjes voor een voetbalwedstrijd bij Benfica in de presidentiële loge.

Overheidsofficials mogen geen cadeau's aannemen met een waarde hoger dan 150 euro. Kaartjes voor de loge worden niet verkocht, die zijn alleen op uitnodiging.

Eurogroepvoorzitter onder vuur om kaartjes
Eurogroepvoorzitter onder vuur om kaartjes (Foto: ANP)

Chernousov wint langlaufklassieker Marcialonga

Langlaufer Ilya Chernousov heeft zondag de Marcialonga gewonnen, de 70 kilometer lange klassieker op de langlaufkalender, zoals de meeste van dergelijke wedstrijden volledig afgewerkt in klassieke stijl.

De wedstrijd wordt gehouden in de Italiaanse provincie Trentino, met start in Moena. Via het Val di Fassa en Canazei komen de deelnemers dan uiteindelijk in het Val di Fiemme uit bij de finish in Cavalese.

Op de deelnemerslijst stonden naast de erkende specialisten op de marathons - mannen als de Noren Anders Aukland en Tord Asle Gjerdalen - ook onder meer drie Russische biatleten. Anton Shipulin, Maxim Tsvetkov en Olga Podchufarova hoorden eerder in de week dat ze niet naar de Olympische Spelen mogen en dus deden ze maar mee aan de Marcialonga. Ook de legendarische Noor Bjørn Dæhlie verscheen aan het vertrek.

Tijdens de wedstrijd wist niemand echt weg te springen uit de grote groep, waar langzaam maar zeker meer en meer deelnemers achteraan weg begonnen te vallen. Bij het ingaan van Cavalese waren nog vier man over, waaronder Gjerdalen, die de vorige drie edities won. Hij moest het tempo echter laten gaan en in een fraaie sprint-à-deux was de Rus Chernousov de Noor Tore Berdal de baas.

Bij de vrouwen was al zeer snel duidelijk dat het tussen twee ervaren dames ging. De Tsjechische Katerina Smutna en de Zweedse Britta Johansson Norgren, al geruime tijd 's werelds beste langlaufsters op de lange afstanden, legden bijna de hele 70 kilometer samen af. De twee vochten net als vorig jaar een prachtig duel uit in de laatste meters, waarbij het dit keer Norgren was die de zege pakte.

Bondscoach De Knegt maakt selectie bekend voor WK veldrijden

Komende zaterdag en zondag vindt in Valkenburg het WK veldrijden plaats. Na afloop van de wereldbekerwedstrijd GP Adrie van der Poel in Hoogerheide maakte bondscoach Gerben de Knegt de Nederlandse selectie voor het WK bekend.

Gerben de Knegt, bondscoach: “Mathieu van der Poel heeft vandaag in Hoogerheide nogmaals bewezen dat hij klaar is voor het WK. Ook zijn broer David laat zien dat zijn vorm uitstekend is. Lars van der Haar en Corné van Kessel hebben na een mindere dag in Nommay laten zien klaar te zijn voor het WK in eigen land. Marianne Vos heeft vandaag haar klasse getoond en zal deze week de laatste puntjes op de i zetten. Ik ben blij dat Thalita de Jong weer fit is en een voormalig wereldkampioen is zeker een versterking van de selectie. Met de Elite vrouwen selectie kunnen we volgende week zeker meedoen voor het podium. Dit geldt ook voor de U23 vrouwen die vandaag heel goed hebben gereden. Bij de beloften laat Joris Nieuwenhuis zijn klasse weer zien met zijn 3de plek. Bij de junioren zijn er meerdere kanshebbers en kijk ik uit naar de strijd om het podium.”

Selectie Elite mannen
1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Corné van Kessel
4. David van der Poel
5. Stan Godrie

Selectie Elite vrouwen
1. Maud Kaptheijns
2. Lucinda Brand
3. Annemarie Worst
4. Thalita de Jong
5. Marianne Vos

Selectie U23 mannen
1. Joris Nieuwenhuis
2. Jens Dekker
3. Sieben Wouters
4. Maik van der Heijden
5. Kelvin Bakx
6. Thymen Arensman

Selectie U23 vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Inge van der Heijden
3. Fleur Nagengast
4. Manon Bakker
5. Yara Kastelijn

Selectie Junior mannen
1. Ryan Kamp
2. Pim Ronhaar
3. Luke Verburg
4. Bart Artz
5. Mees Hendrikx

Ogier wint Rally van Monte Carlo

Sebastien Ogier heeft de Rally van Monte Carlo gewonnen. Voor de Fransman was dit de vijfde opeenvolgende keer dat hij de rally aan de Côte d'Azur wint. De overige twee podiumplaatsen werden ingenomen door de Toyota-rijders Ott Tanak en Jari-Matti Latvala.

De regerend wereldkampioen Ogier ging vanaf de start van de rally aan de leiding. Op vrijdagmiddag verloor hij vanwege een spin een groot deel van zijn voorsprong. Op zaterdag ging de Ford-rijder opnieuw als een speer en vergrootte zijn voorsprong op eerste achtervolger Tanak tot bijna een minuut. Op zondag kwam de overwinning van Ogier niet meer in gevaar.

 

WRC - Rallye Monte-Carlo 2018: Highlights Stage 9 (Bron: Youtube)

De strijd voor de derde plaats tussen de Finnen Latvala en Esapekka Lappi was spannender. De strijd werd in het voordeel van Latvala beslist toen Lappi een fout maakte met een lekke band als gevolg. In de afsluitende proef ging de Toyota-rijder nogmaals in de fout en zakte terug naar de zevende plaats. De Brit Kris Meeke werd vierde en daarmee de beste Citroën-rijder.

De Belg Thierry Neuville had op de eerste proef al meteen vier minuten verloren maar kon met een vijfde plaats alsnog redelijk tevreden zijn.

ABN AMRO opnieuw geplaagd door DDoS-aanval

ABN AMRO is zondagavond voor de derde keer dit weekeinde getroffen door een DDoS-aanval. Klanten kunnen hierdoor moeilijk of niet gebruik maken van diensten zoals internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal. Zaterdag en zondag werd de bank ook al geplaagd door zo'n cyberaanval. Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Wie er achter de aanvallen zit is niet bekend.

Een woordvoerster van de bank zegt het uiterst vervelend te vinden voor klanten.

Detailhandel Nederland liet zondag weten naar aanleiding van dit soort storingen zich steeds meer zorgen te maken om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. Ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) sprak zich er over uit. In het tv-programma Buitenhof zei hij dat cyberaanvallen voor banken tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. DNB is met banken in gesprek om te regelen dat die hun systemen na zo'n aanval snel weer in de lucht hebben.

ABN AMRO opnieuw geplaagd door DDoS-aanval
ABN AMRO opnieuw geplaagd door DDoS-aanval (Foto: ANP)

Schijndelse verdachten 'kei-ongeluk' maandag voorgeleid

De drie verdachte jongeren uit Schijndel die op 26 en 27 januari zijn aangehouden in het onderzoek naar het tragische ongeluk veroorzaakt door een kei die op de Schijndelse Structuurweg werd gelegd, worden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Bij het ongeluk, dat in de nacht van 23 op 24 juni vorig jaar plaatsvond, raakte een vrouw zwaargewond. Ze liep een incomplete dwarslaesie op. 

Dit weekend investeerde het rechercheteam volop in de verhoren met de aangehouden verdachten. Met de aanhouding van de twee 17-jarigen en de 19-jarige uit Schijndel denkt het team alle verdachten in beeld te hebben in verband met de poging tot doodslag door het doelbewust op de weg leggen van een kei. Ze zitten vast en worden maandag 29 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het onderzoek samengevat (Foto: Politie.nl)
Het onderzoek samengevat (Foto: Politie.nl)

Schijndelse verdachten 'kei-ongeluk' maandag voorgeleid (Foto: Politie.nl)
Schijndelse verdachten 'kei-ongeluk' maandag voorgeleid (Foto: Politie.nl)

Chinees Li wint Desert Classic Dubai, Huizing komt niet verder dan plaats 69

Li Haotong heeft de Dubai Desert Classic gewonnen. De 22-jarige Chinese golfer won in Dubai met een slag voorsprong op Rory McIlroy.

Aan het begin van de slotronde stond Li een slag voor op McIlroy. Aan het begin van de achttiende hole had de 22-jarige Chinees nog steeds een slag voorsprong op de voormalig nummer één van de wereld. Op de par-5 slothole eindigde de drive van Li links in de rough, McIlroy sloeg de bal wel op de fairway en kon de green in twee slagen bereiken. De Chinees moest opleggen maar sloeg een heel gedurfde derde slag over het water. Even later maakte hij onder grote druk een putt van drie meter wat hem de winst opleverde.

Voor Li was het zijn tweede zege op de European Tour, nadat hij in 2016 ook het Volvo China Open won. Li wordt door zijn overwinning de eerste Chinese golfer in de top-50 van de wereldranglijst.

Daan Huizing zou op het toernooi in Dubai 69ste worden. De Nederlandse golfer liep op de laatste ronde een ronde van 72 wat gelijk is aan het baangemiddelde. Daarmee herstelde hij zich goed van de teleurstellende ronde van zaterdag toen hij een ronde liep van 77 slagen. Naast Huizing deed er met Joost Luiten nog een Nederlander mee aan het toernooi, maar Luiten haalde de cut niet in Dubai.

Australische rugbyers winnen in eigen huis na jaren weer in World Series

De Australische rugby sevens-ploeg heeft in de prestigieuze World Series voor het eerst in jaren weer eens een toernooi gewonnen. Uitgerekend in het eigen Sydney werd voor het eerst sinds de Tokyo Sevens in april 2012 weer eens gewonnen.

In de groepsfase won Australië van de VS, Canada en Schotland, waarna aartsrivaal Nieuw-Zeeland in de kwartfinales met 24-12 verrassend verslagen werd. Met die zege in het achterhoofd was er geen houden meer aan: Argentinië werd in de halve finale met 28-0 opgerold, Zuid-Afrika moest er in de finale met 29-0 aan geloven. De Argentijnen versloegen de VS met 31-10 in de strijd om plek drie.

Regerend kampioen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland gaan na drie van de tien toernooien aan de leiding in de World Series. De Zuid-Afrikanen wonnen in Dubai en hebben een kleine voorsprong op Nieuw-Zeeland, dat zegevierde in Kaapstad. Achter Australië staan Argentinië en Fiji op de vierde en vijfde plek.

Bij de vrouwen ging de winst ook naar Australië, dat geen enkele tegenstand duldde. Spanje, Papoea Nieuw-Guinea en Frankijk kwamen in de groepsfase allemaal niet tot scoren, Spanje en Rusland werden ook puntloos opzij geschoven. In de finale wachtte Nieuw-Zeeland en ook die gingen er kansloos vanaf: 31-0. Australië won het evenement in Dubai ook en gaan, aangezien Sydney het tweede toernooi was, aan de leiding in de World Series.

Nederlander vast in Cambodja om 'pornodans'

Een 22-jarige man uit Nederland zit samen met negen andere jonge toeristen vast in Cambodja omdat zij 'pornografisch' gedanst zouden hebben. Het incident waar de politie foto's van heeft vrijgegeven vond plaats in Siem Reap, niet ver van de toeristische trekpleister Angor Wat.

Voor dergelijke vergrijpen kan tot een jaar cel opgelegd worden in Cambodja. De tien reizigers, onder wie vijf Britten, zouden al enkele dagen hebben doorgebracht op het politiebureau, zo bericht de Britse krant The Guardian.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met autoriteiten in Cambodja. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de aanhouding nog niet bevestigen maar is de zaak aan het uitzoeken.

Nederlander vast in Cambodja om 'pornodans'
Nederlander vast in Cambodja om 'pornodans' (Foto: ANP)

Uitslag Willem II - AZ

AZ is door een degelijke overwinning op Willem II twee punten ingelopen op Ajax. De Alkmaarders hadden in Tilburg snel een voorsprong te pakken.

Alireza Jahanbakhsh was bij AZ de man van de wedstrijd. Met een uitstekende pass stuurde hij al na een paar minuten Mats Seuntjens de diepte in. Oog in oog met keeper Mattijs Branderhorst schoot Seuntjens beheerst de 0-1 binnen. Binnen het kwartier zorgde Jahanbakhsh zelf met een fraai schot voor de 0-2.

Dat het bij die score bleef, was een klein wonder te noemen. Willem II werd continu onder druk gezet en Oussama Idrissi had op aangeven van Jahanbakhsh de derde Alkmaarse goal moeten maken. De Iraniër werd vervolgens van scoren afgehouden door Branderhorst.

Ondanks het overwicht van AZ bracht Willem II vlak voor rust toch bijna de spanning terug in de wedstrijd. Seuntjens kon op de doellijn nog net een kopdoelpunt van Bartholomew Ogbeche voorkomen. Na de pauze zocht AZ echter weer de aanval en Branderhorst voorkwam dat Jahanbakhsh, Guus Til en Stijn Wuytens er een grote uitslag van maakten.

AZ is door de zege dus twee punten ingelopen op Ajax, dat zondagmiddag op 0-0 bleef steken bij FC Utrecht. De formatie van trainer John van den Brom heeft nog drie punten minder dan de Amsterdammers, die op hun beurt nu zeven punten achter koploper PSV staan.

Willem II

0 - 2

AZ

     6' Seuntjens
 14' Jahanbakhsh
 
 Gele kaart: Ogbeche, Chirivella, (Willem II), Svensson, (AZ)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.350
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Lewis (Dankerlui/40)
Lachman
Heerkens
v.d.Linden
Tsimikas
Chirivella
Azzaoui
Rienstra
Ogbeche (Haye/61)
Sol
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners (v.Overeem/64)
Jahanbakhsh
Seuntjens (Druijf/81)
Idrissi (Mihálik/ 78)

Verbeek woest op 'laf' PSV: "Het is schijtbakkenvoetbal"

FC Twente-trainer Gertjan Verbeek was na afloop van de 0-2 thuisnederlaag tegen PSV bepaald niet te spreken over het spel van de Eindhovense koploper. PSV speelde vrij verdedigend, net als FC Twente, maar in het geval van zijn eigen ploeg vond Verbeek dat nog wel logisch.

"Zij zijn de kampioen, maar wij staan bijna onderaan. Dan kun je wel druk zetten op de zestien van PSV, maar dan graaf je je eigen graf", aldus Verbeek. "Ze hebben zich de hele helft alleen maar teruggetrokken en hebben op een gegeven moment zelfs nog zes verdedigers opgesteld, dat is natuurlijk schijtbakkenvoetbal", foetert de trainer in onderstaand interview met FOX Sports

Tennisster Rus kansloos in finale Frankrijk

Tennisster Arantxa Rus heeft de finale van het ITF-toernooi in het Franse Andrézieux-Bouthéon kansloos verloren. De als vierde geplaatste Westlandse ging onderuit tegen de Spaanse Georgina Garcia-Perez.

De mondiale nummer 135 had geen schijn van kans tegen Garcia-Perez, zelf 199e op de wereldranglijst. Rus won in de eerste set nog twee games, maar daar bleef het bij: 6-2, 6-0.

Huismus opnieuw de meest getelde vogel

Opnieuw is dit weekeinde de huismus de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. Deze vogel voert al jaren de lijst aan in de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, een door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek georganiseerd evenement. Tijdens de vijftiende editie van de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling kon iedereen geziene vogels doorgeven via een speciale app aan de beschermorganisatie. Meer dan 50.000 mensen telden tot nu toe mee.

Opvallend noemt Vogelbescherming het dat dit jaar veel minder merels gezien werden dan afgelopen jaren. Gemiddeld werd per tuin anderhalve merel geteld, terwijl dit aantal de voorgaande jaren boven de twee lag. Oorzaak van de achteruitgang van het aantal getelde merels is mogelijk het Usutuvirus. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. Om de daadwerkelijke oorzaak van het lage aantal merels vast te stellen zal nader onderzoek nodig zijn, aldus de organisatie.

De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen. "Mussen zijn echter echte groepsvogels. Zit 'ie in de tuin dan ook meteen met een heleboel bij elkaar. Gemiddelde bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren", aldus Vogelbescherming. Op nummer twee staat de koolmees en op drie de pimpelmees. Het aantal in de tuin getelde pimpelmezen neemt overigens al gedurende een aantal jaren langzaam af. De reden hiervoor is niet duidelijk. Op nummer vier, voor de merel, eindigde de kauw.

Op nummer zes volgt de vink, op zeven de Turkse tortel, op acht de houtduif, op negen de ekster en op tien de roodborst. Dit is overigens de voorlopige top 10 van zondagmiddag, mensen kunnen nog tot maandag 12.00 uur hun telling insturen.

Huismus is alweer de meest getelde vogel
Huismus is alweer de meest getelde vogel (Foto: ANP)

Angelina Jolie: meer geld voor vluchtelingen

Angelina Jolie, de speciale gezant van de vluchtelingenorganisatie UNHCR, heeft de wereldgemeenschap opgeroepen meer geld uit te trekken voor de opvang van Syrische vluchtelingen. ,,De UNHCR heeft niet genoeg middelen om zelfs ook maar te voorzien in de basisbehoeften van de vele gezinnen", zei Jolie bij een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Jordanië.

In dit kamp in Saatari leven 80.000 Syrische vluchtelingen.

De Amerikaanse actrice riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op snel een oplossing voor het al jaren durende conflict in Syrië te vinden. De vrede mag niet gefundeerd worden op straffeloosheid voor de misdaden tegen de burgerbevolking, zei Jolie.

Angelina Jolie: meer geld voor vluchtelingen
Angelina Jolie: meer geld voor vluchtelingen (Foto: ANP)

Boeren aardgasgebied bespreken megaclaim

Gedupeerde boeren in het aardbevingsgebied praten maandagavond in Delfzijl over het mogelijk opstellen van een megaclaim, vooralsnog alleen tegen de NAM. Dat zegt een van de initiatiefnemers, Ate Hylke Kuipers.

De bijeenkomst, waar boeren hun verhaal kunnen vertellen, komt er nadat enkele leden van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond hadden aangegeven dat boeren in het gebied tot nog toe geen podium is geboden. "Hoe is het mogelijk dat zo'n belangrijke sector voor het noorden en heel Nederland, ook in economische zin, totaal onderbelicht is gebleven?", vraagt Kuipers, zelf een agrarisch ondernemer, zich hardop af.

En dat terwijl de problemen groot zijn, geeft hij aan. Zo beschrijft hij een boerenbedrijf, dat drie jaar geleden een ton had geïnvesteerd om de boel op te knappen. Door bodemdaling is alles al na drie jaar echter alweer kapot. "Er is een bedrijf dat in 2000 is gebouwd, volgens de moderne opzet. De mestkelders hebben betonwanden van 25 centimeter dik, maar als je de kelder ingaat, sijpelt vocht van gier door scheuren heen. Als dat daar al gebeurt, hoe staat het er dan voor met kelders die in de jaren tachtig of negentig zijn gebouwd?" Ook wordt op plekken waar aardkorsten scheuren, bodemwater vervuild met brak water uit de ondergrond. "Dat doet de landbouw geen goed."

Kuipers spreekt van een drama voor boeren. "Wij dragen behoorlijk bij aan het bruto binnenlands product van Nederland. Shell, ExxonMobil en de Nederlandse staat moeten zich gaan realiseren wat dit gaat betekenen voor de toekomst. Het probleem is ongekend groot."

De belangstelling voor de bijeenkomst lijkt vooralsnog groot. Naar verwachting komen er een paar honderd boeren naar de bijeenkomst, zegt Kuipers. Tijdens de samenkomst wordt een loket gepresenteerd waar boeren zich kunnen melden voor ondersteuning, vertelt hij. "We willen mensen na afloop niet in verwarring achterlaten. Na maandagavond kunnen zij zich via internet melden."

Daartoe wordt maandag een stichting opgericht, die van start gaat zodra de Boeren Samen Sterk-avond begint. Met de aanwezigen in Delfzijl willen de initiatiefnemers kijken of vanuit dat loket een megaclaim kan worden voorbereid.

Het loket moet onder meer ook aandacht gaan schenken aan de psychische problemen waarmee boeren kampen. "Zij voelen zich bedreigd door de aardgasschade. Hoe moet je ermee omgaan als niets meer functioneert door bodemdaling?"

Boeren aardgasgebied bespreken megaclaim
Boeren aardgasgebied bespreken megaclaim (Foto: ANP)

Geniez pakt de zege in Franse openingswedstrijd

Alexandre Geniez heeft in Frankrijk de GP La Marseillaise gewonnen. De renner van AG2R La Mondiale was in Franse openingswedstrijd de snelste van een kopgroep van negen renners. De Noor Odd Christian Eiking werd tweede, voor de Fransman Lilian Calmejane.

Op de Col des Cretes, dertig kilometer van de streep, zou de finale losbarsten. In eerste instantie gingen Geniez en Lilian Calmejane in de aanval in de Frans wedstrijd openingswedstrijd. Tony Gallopin, ploegmaat van Geniez, wist de aansluiting maken bij het tweetal. Later zouden ook Julien Duvan, Jesus Herrada, Remy Di Gregorio, Valentin Madouas, Guillaume Martin en Romain Bardet aansluiten.

Met Gallopin, Bardet en Geniez had AG2R La Mondiale de meeste coureurs in de kopgroep. Met nog vijf kilometer te gaan gingen ze om beurten aanvallen, maar de Spaans kampioen Herrada van Cofidis zo alles bij elkaar houden. In de sprint bleek Geniez vervolgens de snelste te zijn.

Basketballers Donar laten Leeuwarden volkomen kansloos

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Dutch Basketball League weer laten zien weinig tegenstand te dulden. De koploper was in eigen huis veel te sterk voor Aris Leeuwarden, dat voor de zesde keer op rij verloor.

Zonder Valentijn Lietmeijer en Emile Blackman had Leeuwarden zeker wel een geldig excuus, zeker met de wetenschap dat nog meer spelers verre van topfit waren. Het verschil was vooral in de eerste drie kwarten echter wel erg duidelijk: met 73-34 gingen de Friezen met een pijnlijke achterstand het laatste kwart in. 

In dat laatste kwart gaf Donar uiteraard al lang niet volop gas meer, waardoor de bezoekers de eer nog een klein beetje konden redden. Het leverde uiteindelijk een 85-61 eindstand op, met Brandyn Curry dankzij 23 punten wederom als topscorer aan Groningse zijde.

Tweede Australian Open-titel voor tennisser Pavic

Tennisser Mate Pavic heeft een voor hem perfecte Australian Open zondag afgesloten met zijn tweede titel. Met Oliver Marach won de Kroaat al de titel in het mannendubbelspel, samen met de Canadese Gabriela Dabrowski was het zondag ook raak in het gemengd dubbel.

Pavic en Dabrowski stonden in de finale tegenover de Hongaarse Timea Babos - die in het vrouwendubbel de titel pakte - en de Indiër Rohan Bopanna. Dat duo was in de eerste set nog een maat te groot, maar het Kroatisch/Canadese duo draaide de wedstrijd vervolgens om.

Een late break in de tweede set leverde Pavic en Dabrowski de setwinst op, waarna ze het in de supertiebreak afmaakten op de service van hun tegenstanders: 2-6, 6-4 [11-9].

Schansspringster Lundby na zes zeges verslagen door 'oldie'

Schansspringster Maren Lundby is eindelijk verslagen. De 23-jarige Noorse won zes opeenvolgende wedstrijden in de World Cup, maar in de laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen moest ze genoegen nemen met plek twee.

In het Sloveense Ljubno stond Lundby na één ronde op de derde plek, achter Daniela Iraschko-Stolz uit Oostenrijk en de Duitse Katharina Althaus. Lundby pakte Althaus in de finaleronde nog wel, maar sprong net niet ver genoeg om Iraschko-Stolz van de winst te houden.

De 34-jarige Iraschko-Stolz is een van de pioniers van het vrouwenschansspringen, maar kwam afgelopen week door blessures pas voor het eerst dit seizoen in actie. Dat deed de Oostenrijkse gelijk met twee afgetekende zeges in het niveau onder de World Cup en in Ljubno gaf ze met een vierde en eerste plek - haar eerste zege sinds Ljubno in februari 2016 - gelijk aan in olympische topvorm te zijn.

Spotify moet songwriters meer gaan betalen

Songwriters krijgen in de Verenigde Staten voortaan een groter deel van de opbrengst van hun gestreamde liedjes. Auteursrechtenorganisatie Copyright Royalty Board heeft dat bepaald. De uitspraak betekent een fikse tegenslag voor diensten als Spotify, Apple Music en Amazon Music Unlimited, die de makers van liedjes extra moeten gaan compenseren.

Nu krijgen songwriters nog 10,5 procent van de opbrengsten van de muziekstreamingsdiensten. Dat tarief wordt voor de komende vijf jaar vastgesteld op 15,1 procent.

David Israelite van belangenorganisatie National Music Publishers' Association (NMPA) is blij met de uitspraak. De muziekindustrie in de Verenigde Staten moet het tegenwoordig sterk hebben van de opbrengsten via streamingdiensten, die flink in de lift zitten. De NMPA vond dat songwriters hier veel te weinig van meeprofiteerden.

Voor Spotify betekent het besluit daarentegen een fikse tegenvaller. Het bedrijf klaagde eerder al dat het veel geld misliep door de hoge kosten van muziekrechten.

Spotify moet songwriters meer gaan betalen
Spotify moet songwriters meer gaan betalen (Foto: BuzzE)

Almere City huurt Peeters van Real Madrid

Mink Peeters maakt het seizoen op huurbasis af bij Almere City FC. De aanvaller wordt gehuurd van Real Madrid.

Afgelopen halfjaar speelde Peeters op huurbasis voor VVV-Venlo, maar hier kwam de oud-speler van Ajax niet aan spelen toe. Peeters maakte geen minuten in de Eredivisie en wordt tijdens de tweede seizoenshelft ondergebracht bij Almere City.

"Ik heb heel veel zin in een nieuwe uitdaging en ik hoop bij Almere City FC de volgende stappen te zetten in mijn carrière", vertelt Peeters op de officiële website van Almere City. Komend halfjaar hoopt de aanvaller ervaring op te kunnen doen in de Jupiler League.

Hoofdtrainer Jack de Gier is blij met de komst van Peeters. "Mink past met zijn ambities goed bij de ambities van de club. Wij zijn content met het feit dat wij het aankomende half jaar over Mink kunnen beschikken", aldus De Gier.

Zwitsers en Oostenrijks snowboardsucces in generale repetitie Spelen

In het Bulgaarse Bansko hebben de heren en dames snowboarders op de parallelreuzenslalom de laatste World Cup-wedstrijd voor de Olympische Spelen afgesloten.

Dat leverde bij de mannen winst op voor de Zwitser Nevin Galmarini, die vrijdag de finale nog verloor. Dit keer was hij de Italiaan Edwin Coratti in de eindstrijd de baas, terwijl de Oostenrijkse veteraan Andreas Prommegger tot verdriet van het thuispubliek de strijd om plek drie won van de Bulgaar Radoslav Yankov.

Bij de vrouwen werd topfavoriete Ester Ledecka na een val al vroeg uitgeschakeld door het Duitse toptalent Ramona Hofmeister, die vervolgens ook de finale haalde. Daarin ging ze op haar beurt onderuit, waardoor de Oostenrijkse Julia Dujmovits de winst pakte. De Duitse Selina Jörg won de strijd om plek drie, nadat de Sloveense Gloria Kotnik daar tegen de sneeuw ging.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Uitslagen Feyenoord - ADO Den Haag en Roda JC - Excelsior

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord klopte thuis met 3-1 van ADO Den Haag terwijl Roda JC het degradatieduel tegen Excelsior met 2-1 won. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Feyenoord

3 - 1

ADO Den Haag

 54' Vilhena
 68' Berghuis
 80' Toornstra
   71' Immers
 
 Gele kaart: , Meijers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop (Diks/46)
v.Beek
Tapia
Malacia
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen (v.Persie/82)
Larsson
  Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Bakker
El Khayati
Immers
Becker (Goppel/86)
Johnsen (Ladan/86)
Falkenburg (Hooi/ 59)

Roda JC

2 - 1

Excelsior

 45' Vancamp
 51' Schahin
   16' Massop
 
 Gele kaart: Gustafson, (Roda JC), Elbers, Fortes, (Excelsior)
 Rode kaart: , Bruins (90 2/2xg) (Excelsior)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 11.226
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Dijkhuizen
Werker
Auassar
Vansteenkiste (v.Peppen/81)
Rosheuvel
Gnjatic
Gustafson
Avdijaj
Vancamp (v.Velzen/69)
Schahin (Ngombo/ 84)
  Zwarthoed
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop (Burnet/46)
Messaoud (Hadouir/80)
Fortes (García/66)
Faik
Elbers
v.Duinen
Bruins

'Smartwatch houdt gevangene 24/7 in de gaten'

Gevangenen die via een smartwatch hun fysieke gesteldheid meten. Of bewaarders die via een slimme armband zien dat een gedetineerde erg gespannen is. Science fiction? Niet als het ministerie van Justitie en Veiligheid het advies van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) opvolgt.

Het instituut heeft onderzoek gedaan naar de haken en ogen van dit soort apparaten in de gevangenis. "De inzet van wearables kan de fysieke gezondheid bevorderen, bijvoorbeeld met een stappenteller of slaapmeter."

Het WODC ziet ook buiten de gevangenis mogelijkheden, zo staat in het rapport 'De zelfmetende justitiabele' dat maandag verschijnt. Als de veroordeelde onder toezicht staat bij de reclassering, kan er via een enkelband bijvoorbeeld worden gemeten of er alcohol is genuttigd.

Volgens het WODC zijn smartwatches en fitnesstrackers tamelijk ingeburgerd, toch plaatst het instituut tegelijkertijd een aantal kanttekeningen.

Zo zijn er zorgen over privacy, de matige ICT-structuur in de gevangenissen en de veiligheid van de apparaten. Daarbij is er ook nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe fysiologische gegevens agressie kunnen voorspellen.

Smartwatch houdt gevangene 24/7 in de gaten
Smartwatch houdt gevangene 24/7 in de gaten (Foto: BuzzT)

Trump zou Brexit harder aanpakken

De Amerikaanse president Donald Trump zou, als hij in de schoenen van de Britse premier Theresa May zou staan, een hardere lijn trekken bij de onderhandelingen over het verlaten van de Europese Unie. Dat zegt hij in een interview met Piers Morgan op ITV, aldus The Independent.

"Ik heb veel respect voor Theresa May en haar regering, ze doen hun werk", begint Trump diplomatiek. "Maar ik zou het anders doen en zeggen dat de Europese Unie niet is wat het zou moeten zijn, en me harder opstellen richting de uitgang", voegt hij eraan toe.

May ligt momenteel onder vuur van Conservatieve parlementsleden die ook vinden dat de regering zich te soft opstelt. Aan het einde van de eerste fase van de onderhandelingen in december hielden zij echter hun mond. Vermoedelijk zodat de regering wetgeving aan kon nemen die de Brexit überhaupt mogelijk maakt. Maar nu de echte onderhandelingen beginnen, begint ook het gemor weer.

Trump zegt ook dat hij in 2016 voorspelde dat het Leave-kamp het Brexit-referendum zou winnen, vanwege onvrede over handel maar vooral over immigratie. Dat waren ook speerpunten in zijn eigen verkiezingscampagne.

Grens
Het breekpunt aan het einde van de eerste onderhandelingsfase was de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Volgens Ierland en de overige EU-lidstaten moet die grens open blijven. Dat is ook een van de voorwaarden van het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 tussen Ierse republikeinen en Britse unionisten, die elkaar decennialang naar het leven stonden.

Volgens het akkoord van december blijft die grens inderdaad open. Maar Mays gedoogpartner, de Noord-Ierse unionistische DUP, eist tegelijkertijd dat er geen verschil optreedt tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Invloedrijke Conservatieve parlementsleden onder leiding van Jacob Rees-Mogg vrezen dat dit betekent dat Groot-Brittannië nu in alles behalve de naam in de Europese gemeenschappelijke markt en de douane-unie blijft. Daarmee zou de Brexit neerkomen op het zich houden aan de EU-regels zonder hier nog invloed op te hebben. Ze eisen een volledige breuk met de EU.

Gordon stapt tóch NIET over naar partij Baudet

Gordon heeft zich aangesloten bij het Forum voor Democratie (FvD). Partijleider Thierry Baudet maakte dat bekend op Instagram.

"Nieuw lid persoonlijk verwelkomd", schrijft Baudet bij een foto waarop hij met Gordon poseert. De presentator van Op Goed Geluk draagt daarbij een sjaal met het logo van de politieke partij van Baudet.

De twee ontmoetten elkaar zaterdag in het Conservatorium Hotel in Amsterdam om de verbintenis te vieren.

De keuze van Gordon voor het FvD is opmerkelijk. De voormalige zanger stond bekend als aanhanger van de VVD en trad geregeld op tijdens bijeenkomsten van de partij van premier Mark Rutte.

 

Mooie sjaal, @gordonheuckeroth ! #FVD

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet | FVD (@thierry_baudet) op27 Jan 2018 om 12:41 (PST)

 

 

Update 16.14 uur:
Gordon laat via zijn Facebook weten dat hij 'natuurlijk' niet is overgestapt naar Forum voor Democratie. Volgens de zanger kwam hij Baudet 'toevallig tegen' en vindt hij hem gewoon een leuke vent, meer niet. Wat wel opvallend is, is dat Gordon aanwezig was op het feestje van Forum voor Democratie, dat is niet héél toevallig tegenkomen. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Nieuwe zege Van der Poel in Hoogerheide

Mathieu van der Poel heeft de slotwedstrijd van de wereldbeker gewonnen. De Nederlandse veelvraat won voor de derde keer in vier jaar in Hoogerheide de GP Adrie van der Poel. Van de Poel was al zeker van de eindzege in de wereldbeker.

De Nederlands kampioen liet er geen gras over groeien en was na amper drie minuten cross al weggereden van de achtervolgers. Na één ronde had hij een voorsprong van vijftien seconden op wereldkampioen Wout van Aert, die een aantal rondjes zijn achterstand wist te consolideren. Van der Poel bouwde de voorsprong in één ronde uit naar 25 seconden, maar zag zijn Belgische rivaal in de slotfase iets dichterbij komen. 

Dichterbij dan vijftien seconden wist Van Aert echter niet te komen en zo boekte Van der Poel zijn 26e zege van dit seizoen. Achter Van Aert werd Michael Vanthourenhout. Volgende week worden in Valkenburg de wereldtitels verdeeld. 

Watabe met overmacht naar winst in Seefeld Triple

Akito Watabe heeft zondag met overmacht de Seefeld Triple gewonnen, de jaarlijkse etappewedstrijd in de noordse combinatie. Na twee schansspringronden - één meer dan normaal - had Watabe al de leiding, en ook in de vijftien kilometer langlaufen kwam hij geen moment in gevaar.

Watabe begon 48 seconden voor Riiber, een beduidend minder sterke langlaufer dan de Japanner. Die breidde zijn voorsprong dan ook relatief rustig uit, terwijl Riiber na tien kilometer nog exact een minuut voorsprong had op Schmid - zijn landgenoot die 1:32 minuten na hem vertrokken was. Achter Schmid was Riessle (2:58 na Watabe vertrokken) losgeraakt van een groepje, aangevoerd door de op 2:26 gestartte Oostenrijker Wilhelm Denifl.

Watabe en Riiber, dolgelukkig met plek één en twee, zagen hun positie niet in gevaar komen, maar voor plek drie was het razendspannend. Jørgen Gråbak en Fabian Riessle haalden Schmid bij, terwijl ook de Duitser Vinzenz Geiger aan kwam sluiten. Gråbak kon het tempo van de twee Duitsers niet meer volgen toen de jonge Geiger de aanval opende, en in een ziedende sprint pakte Riessle nog net de derde plek af van zijn landgenoot.

Excentrieke Zweed wint big air-goud op X-Games

Freestyleskiër Henrik Harlaut heeft op de Winter X-Games in Aspen het goud gewonnen op de big air, de derde keer dat hij dat voor elkaar krijgt. De excentrieke 26-jarige Zweed, bekend van zijn grote dreadlocks en op de knieeën hangende broeken, klopte de Noorse slopestylekampioen Øystein Bråten en uittredend big air-kampioen James Woods uit Groot-Brittannië.

De dames werkten de slopestyle af, waar met de piepjonge Estse Kelly Sildaru 's werelds beste slopestyleskiester geblesseerd toe moest kijken. De winst ging naar de Amerikaanse Maggie Voisin, die in 2014 als 15-jarige naar de Olympische Spelen mocht, maar kort voor het begin geblesseerd raakte en af moest haken. In Aspen pakte ze haar eerste X-Games-goud, voor de Britse Isabel Atkin en de pas 15-jarige Zweedse Jennie Lee Burmansson, ook een grote kandidate op olympisch eremetaal in Pyeongchang.

Harlaut's winnende run (Bron: YouTube)

Voisin's winnende run (Bron: YouTube)

Voor de snowboarders stond bij de mannen ook de slopestyle op het programma. Het was de 18-jarige Noor Marcus Kleveland die zijn prestatie van vorig jaar herhaalde: na zilver op de big air pakte hij wederom goud op de slopestyle. Kleveland versloeg de Canadees Darcy Sharpe en diens landgenoot Mark McMorris, de drievoudig kampioen die voor de achtste keer op rij een medaille pakte.

Kleveland's winnende run (Bron: YouTube)

Op de big air bij de snowboardsters ging de Oostenrijkse wereldkampioene Anna Gasser er met de winst vandoor. Nadat ze vorig jaar zilver pakte versloeg Gasser dit keer de pas 16-jarige Japanse Reira Iwabuchi en de Amerikaanse Jamie Anderson, die eerder op de X-Games met goud al haar negende slopestylemedaille op rij pakte.

Tot slot doken de vrouwen op hun snowboard de superpipe in en dat werd een Amerikaans feest. Niet verrassend, aangezien het wellicht het sterkste onderdeel is van de sowieso bijzonder sterke Amerikaanse ploeg. Chloe Kim is weliswaar nog maar 17 jaren jong, ze won na 2015 en 216 al haar derde gouden medaille door landgenotes Arielle Gold en Maddie Mastro voor te blijven.

 

Kim's winnende run (Bron: YouTube)

Ook met de snowbikes werd gestreden om goud (Bron: YouTube)

'Peking wil duizend bedrijven sluiten'

Rond de Chinese hoofdstad Peking moeten komende jaren waarschijnlijk zo'n duizend industriële bedrijven de deuren sluiten. Dat berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua dit weekend. Volgens een hooggeplaatste overheidsfunctionaris wordt er gewerkt aan een plan om de lokale economie te hervormen en tegelijk wat te doen aan andere problemen waarmee de miljoenenstad kampt.

Dit jaar alleen moeten er in de hoofdstad al 500 industrie-ondernemingen en 176 logistieke centra dicht, aldus Liu Bozheng. Hij is onderdirecteur van het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de integratie van de regio Peking-Tianjin-Hebei. Ook zouden er bepaalde bedrijfstakken uit Peking verplaatst moeten worden naar het naburige Hebei. Volgens Liu kan dat helpen bij de aanpak van de smog- en fileproblemen die in Peking spelen.

Diverse universiteitsgebouwen en ziekenhuizen in het centrum moeten er eveneens aan geloven. De overheid wil ze verhuizen naar de buitenwijken. Met de hele operatie is veel geld gemoeid. Uit een recent begrotingsrapport blijkt dat de overheid in Peking er omgerekend meer dan 1,5 miljard euro voor wil uittrekken.

'Peking wil duizend bedrijven sluiten'
'Peking wil duizend bedrijven sluiten' (Foto: ANP)

Langlaufer Cologna in topvorm, Diggins verrast Noorse dames

Langlaufer Dario Cologna heeft in het Oostenrijkse Seefeld de laatste World Cup-wedstrijd voor de Olympische Spelen gewonnen. De Zwitser lijkt net als vier jaar geleden weer precies op tijd in vorm voor de Spelen en boekte na wat magere jaren nu al zijn vierde overwinning van de winter.

In Seefeld stond voor de mannen een massastart over vijftien kilometer in vrije stijl op het programma. Daar bleef heel lang een grote groep bij elkaar, tot Cologna kort voor de finish de aanval opende. De Tour de Ski-winnaar trok een flink gat en was gezien, de rest kon alleen nog sprinten om plek twee. Die ging naar de Canadees Alex Harvey, voor Martin Johnsrud Sundy uit Noorwegen.

Bij de vrouwen werden de Noorse dames te grazen genomen op de tien kilometer. Een groep van twaalf dames ontstond al vrij snel, waar kort voor de finish de Amerikaanse Jessica Diggins en de Noorse Heidi Weng en Ragnhild Haga uit vertrokken. In de sprint liet Diggins zien zeer rappe benen te hebben en de Amerikaanse legde haar Noorse rivalen erop: Weng werd tweede, gevolgd door Haga. De Noorse toppers Ingvild Flugstad Østberg en Marit Bjørgen eindigden als vierde en vijfde.

Bokser Usyk in hol van de leeuw naar nieuwe wereldtitel

Bokser Oleksandr Usyk heeft zich in het cruisergewicht (-90,7kg) gekroond tot wereldkampioen bij de WBC. De 31-jarige Oekraïner stond in de ring tegenover de Let Mairis Briedis en deed dat in het hol van de leeuw: Riga, de hoofdstad van Letland, waar nog nooit zo'n groot gevecht gehouden was.

Briedis begon onder luid gejuicht prima aan het gevecht, maar naarmate de ronden vorderden kwam Usyk er alsmaar beter in. Rond de achtste ronde kende Briedis een goede opleving, maar weer hield de Oekraïner stand en wist hij zelf ook de nodige klappen te plaatsen.

In de twaalfde en laatste ronde leek duidelijk dat Briedis een knock-out nodig had, maar die kwam niet en dus moest de jury beslissen. Eén jurylid ging voor 115-115, de andere twee gaven de zege met het kleinst mogelijke verschil aan Usyk en dus pakte de Oekraïner de titel, die hij bij de WBO al in handen had.

Het uiterst vermakelijke gevecht was overigens ook de eerste halve finale van de World Boxing Super Series. Op 11 mei vind in het Saoedische Jeddah de finale plaats, waarin Usyk het opneemt tegen Murat Gassiev of Yunier Dorticos. De Rus en Cubaan staan komend weekeinde tegenover elkaar.

Het gevecht tussen Usyk en Briedis (Bron: YouTube)

Uitslag FC Utrecht - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie kostbare punten laten liggen. De Amsterdammers speelden uit bij FC Utrecht met 0-0 gelijk. Op een slecht veld was veel vechtvoetbal te zien met weinig kansen. Hierdoor heeft PSV op de ranglijst nu 7 punten voor op Ajax, terwijl FC Utrecht de nummer zeven is.

Voor rust gebeurde er weinig op het zanderige veld in de Galgenwaard. Utrecht begon goed, maar Ajax ontworstelde zich uiteindelijk aan de druk, maar van beide zijden waren hier wel voor overtredingen nodig. De aanvalslust bleef beperkt tot enkele schoten op doel.

Na de pauze kwamen er eindelijk wel mogelijkheden. Zo kreeg Utrecht enkele kansen, maar stond Onana goed in de weg. Ook Ajax werd gevaarlijker via Kluivert en Neres. De Amsterdammers drongen in de slotfase behoorlijk aan, maar onder meer een vrije trap van Ziyech, een scrimmage voor het Utrechtdoel en een pegel van Schöne gingen er niet in, waardoor het 0-0 bleef. Opvallend moment was nog dat de gewisselde Utrecht-speler Görtler op de bank zittend een tweede gele kaart ontving voor het wegtikken van de bal.

FC Utrecht

0 - 0

AFC Ajax

 
Gele kaart: Ayoub, Janssen, (FC Utrecht), Huntelaar, (AFC Ajax)
Rode kaart: Görtler (90+1/2xg) (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.768
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
Van der Maarel
Klaiber
Strieder
Labyad
Ayoub
Kerk (Van de Streek/85)
Görtler (Dessers/58)
  Onana
Veltman
De Ligt
F.de Jong
Tagliafico
Ziyech
Schöne
Van de Beek
Neres
Huntelaar
Kluivert

Advocaat Bouterse aan zet in Decemberproces

Het Decembermoordenproces in Suriname gaat maandag een nieuwe fase in. De advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irvin Kanhai, zal reageren op de twintig jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) tegen de huidige president van Suriname heeft geëist.

Het proces gaat over de moorden in december 1982 op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Bouterse. Zij waren prominente inwoners van Suriname, zoals advocaten, journalisten en een vakbondsleider.

Hugo Essed, vertegenwoordiger van de nabestaanden van de slachtoffers, houdt er rekening mee dat Kanhai uitgebreid de tijd neemt om de onschuld van Bouterse te bewijzen. "Hij kan dat doen door de betrouwbaarheid van de rechterlijke macht in twijfel te trekken en het politiek te maken. Maar het kan ook zijn dat hij juist minder agressief te werk gaat en misschien wel een halve spijtbetuiging doet."

Tijdens verscheidene zittingen in de afgelopen maanden heeft het OM tegen acht andere verdachten ook twintig jaar cel geëist. Vrijspraak is er er voor acht geëist, terwijl verdachte Ruben Rozendaal tien jaar hoorde eisen. Een maand na deze voor hem teleurstellende eis van het OM heeft hij zelfmoord gepleegd.

Advocaat Bouterse aan zet in Decemberproces
Advocaat Bouterse aan zet in Decemberproces (Foto: ANP)

Man opgepakt voor diefstal zak cement

Vanmorgen rond 05:40 heeft de politie in Werkendam een 24-jarige man aangehouden op verdenking van diefstal en brandstichting. Rond 05:25 uur was er een melding binnengekomen dat er brand was gesticht aan de Laan van Welgelegen. Kort daarop zagen ze de man fietsen. 

Achterop zijn fiets had hij een zak cement van 25 kilo. Hij bekende direct dat deze afkomstig was van een bouwplaats aan de Hooftlanden. Hij wordt ook verdacht van de brandstichting aan de Laan van Welgelegen. Er wordt tevens onderzocht of hij iets te maken heeft met eerdere, soortgelijke, brandstichtingen in Werkendam. 

Russische rodelaars slaan toe in strijd met Duitsland

Rodelaar Semen Pavlichenko heeft zich in het Letse Sigulda gekroond tot Europees kampioen. De Rus won tevens de laatste reguliere World Cup-wedstrijd van het seizoen: het weekeinde in Sigulda doet dienst als World Cup én EK.

Pavlichenko was de snelste in run één, maar werd flink uitgedaagd door de Duitser Felix Loch, die komende maand voor zijn derde opeenvolgende olympische titel gaat. Loch kwam uiteindelijk 0,011 seconde tekort om Pavlichenko te verslaan, terwijl met Roman Repilov op 0,112 seconden een tweede Rus het podium mocht bestijgen.

Wereldkampioen Wolfgang Kindl maakte grote indruk: in run één kwam hij niet verder dan plek zeventien, maar een ijzersterke tweede run hielp de Oostenrijker op weg naar plaats vijf. Ook de Slowaak Jozef Ninis kende een geweldigde tweede run, de snelste van allemaal. De veteraan steeg daardoor van de 21e naar de zevende plaats.

Sprints
Ook in Sigulda stonden de sprintwedstrijden weer op het programma: dezelfde startlocatie, maar de tijd begint pas halverwege de run te tellen, zodat de start minder belangrijk is. De Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken wonnen bij de dubbels, waar de Letten twee duo's op het podium hadden. Andris en Juris Sics eindigden op 0,087 als tweede, Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins pakten op hun thuisbaan de derde plek, mede geholpen door een enorme fout van de Duitsers Tobias Wendl/Tobias Arlt.

Bij de vrouwen ging de winst, net als in de reguliere wedstrijd op zaterdag, naar Tatyana Ivanova. De Russische klopte Natalie Geisenberger uit Duitsland met 0,005 seconden, terwijl de 20-jarige Letse jeugdolympisch kampioene Kendija Aparjode op 0,113 een verrassend podium pakte. 

Repilov zegevierde bij de mannensprint, maar de aandacht ging vooral uit naar Ninis. De 36-jarige Slowaak eindigde op 0,072 op een sensationele tweede plaats, vooral door een werkelijk fenomenaal slotstuk. Het was voor de vedette pas de eerste podiumplek ooit. Loch gaf 0,138 seconden toe op Repilov en pakte de derde plek.

Estafette
Met Pavlichenko en Ivanova in het team waren de Russen wellicht favoriet voor de estafette, hoewel Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov in de dubbels beduidend minder zijn dan de Duitsers Eggert/Benecken. Het bleek echter precies genoeg: Ivanova en Pavlichenko bouwden een dikke halve seconde voorsprong op ten opzichte van Natalie Geisenberger en Loch, waarna Eggert/Benecken het gat niet konden dichten en op 0,151 strandden. 

Achter het Duitse sterrenteam - Geisenberger, Loch en Eggert/Benecken wonnen allemaal het eindklassement in de World Cup - ging plek drie naar thuisland Letland. Aparjode, Inars Kivlenieks en de gebroeders Sics wisten Duitsland zelfs nog bijna te verslaan, maar kwam 0,028 seconden tekort.

Degenkolb wint Trofeo Palma

John Degenkolb heeft de Trofeo Palma gewonnen. De Duitser van Trek-Segafredo was na een wedstrijd van 159,6 kilometer de snelste in een massasprint op Mallorca. Erik Baška kwam als tweede over de streep, voor de Nederlander Coen Vermeltfoort.

Net zoals in de vorige wedstrijden op Mallorca reed er al snel na de start een kopgroep weg. Dit maal zouden zeven renners voor de aanval kiezen: Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Viktor Filutás (Pannon), Enrico Logica (Biesse Carrera Gavardo), Julio Alberto Amores (Spaanse selectie), Ibai Salas (Burgos-BH) en Txomin Juaristi (Fundación Euskadi). Het zestal kreeg een maximale voorsprong van meer dan vier minuten op het peloton.

Op de enige beklimming, de Coll des Tords op 35 kilometer van de streep, werden de vluchters ingerekend door het peloton. In de laatste dertig kilometer zou Trek-Segafredo samen met Lotto Soudal het tempo in het peloton aangeven.

In de sprint om de dagzege zou Degenkolb het vervolgens afmaken voor zijn ploeg Trek-Segafredo. Voor de Duitser was het alweer zijn tweede overwinning van het jaar, eerder deze week schreef hij ook de Trofeo Campos op zijn naam.

Hirscher haalt uit op reuzenslalom, bijzonder podium in Garmisch

Skiër Marcel Hirscher heeft op de reuzenslalom in Garmisch-Partenkirchen flink uitgehaald. De Oostenrijker stond na één run ruim bovenaan, maar koos in de tweede run weer volop op de aanval. Dat pakte goed uit en met meer dan anderhalve seconde voorsprong pakte Hirscher zijn 55e zege.

Op maar liefst 1,57 seconden achterstand ten opzichte van Hirscher eindigde zijn landgenoot Manuel Feller als tweede. Voor de 25-jarige Oostenrijker was het na ruim zeventig World Cup-starts - inclusief vier vierde en vijf vijfde plaatsen - eindelijk zijn eerste keer op het podium.

De Amerikaanse veteraan Ted Ligety werd derde, waarmee de op de reuzenslalom ooit zo dominante Amerikaan voor het eerst sinds eind 2015 weer eens het podium haalde.

Skiester Shiffrin faalt en geeft zege weg

Skiester Mikaela Shiffrin heeft de laatste slalom voor de Olympische Spelen bepaald niet lekker afgesloten. De Amerikaanse domineert het onderdeel al jaren, maar in het Zwitserse Lenzerheide ging het fout.

Zoals gewoonlijk stond Shiffrin na de eerste run weer ruim bovenaan, 0,65 seconden voor de Zwitserse Wendy Holdener. De Zwitsers hoopten voor eigen publiek voor het eerst in vijftien jaar weer eens een slalomzege bij de dames te zien, maar dan was een wonder nodig.

Dat wonder kwam er ook, want Shiffrin ging in haar laatste run met een grote voorsprong op de klokken de fout in en eindigde kansloos als laatste. Toch kon het thuispubliek niet echt juichen, want een mindere tweede run van Holdener bracht haar uiteindelijk 'slechts' de derde plek, al haar zoveelste podiumplaats zonder zege.

De winst was voor de Slowaakse Petra Vlhova, een van de zeer weinigen die het Shiffrin in de afgelopen jaren zo nu en dan moeilijk kon maken. Ze steeg van plek zes naar de winst, 0,10 seconden voor de Zweedse Frida Hansdotter en 0,52 tellen voor Holdener.

Om Shiffrin's dominantie in de afgelopen jaren aan te geven kunnen we overigens even naar de statistieken kijken: sinds haar olympisch goud in 2014 werkte ze 34 slalomwedstrijden in de World Cup of op het WK af. Daarin haalde de Amerikaanse één keer de finish niet en werd ze een keer elfde, vijfde en vierde. Daar kwamen twee derde en tweede plekken bij en de overige 26 wedstrijden won ze allemaal.

Knot: elke seconde wel een cyberaanval

Cyberaanvallen, zoals die op ABN AMRO dit weekend, zijn voor banken tegenwoordig aan de orde van de dag. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem vindt er op de website van DNB zelf bijvoorbeeld vrijwel elke seconde wel zo'n aanval plaats.

"Dat is de realiteit anno 2018", aldus Knot die spreekt van een "serieuze zaak". DNB is hierover ook met banken in gesprek, om ervoor te zorgen dat die hun systemen na zo'n aanval snel weer in de lucht hebben. Knot kon nog niet zeggen wie de DDoS-aanval op ABN AMRO heeft veroorzaakt.

ABN AMRO werd zaterdagavond getroffen door een DDoS-aanval, waardoor de bank urenlang kampte met een storing van diensten. Pas op zondagochtend konden de problemen worden verholpen. Volgens de bank betrof het geen hack en zijn de veiligheid van internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal "geen enkel moment" in het geding geweest.

Knot: elke seconde wel een cyberaanval
Knot: elke seconde wel een cyberaanval (Foto: ANP)

Twintigste grandslamtitel voor Federer

Voor de twintigste keer heeft Roger Federer een grandslamtitel binnengehaald. De Zwitser was in de finale van de Australian Open in vijf sets te sterk voor de Marin Cilic (6). Voor Federer is dit zijn zesde titel in Melbourne.

Federer leek op weg naar een snelle, nadat hij de eerste set snel met 6-2 wist binnen te halen. De 36-jarige voormalig nummer één van de wereld serveerde echter daarna vrij dramatisch en zag Cilic steeds meer in de wedstrijd komen. De Kroaat wist de tweede set zelfs binnen te halen in de tiebreak, wat het eerste setverlies betekende voor Federer dit toernooi.

Toch leek het niet direct spannend te gaan worden, want na een slordige game in de derde set van Cilic pakte Federer het initiatief weer en pakte de derde set met 6-3. Een vroege break in de vierde leek de wedstrijd al te beslissen in het voordeel van de Zwitser. Cilic rechtte echter zijn rug, pakte vier games op een rij en dwong daarmee een beslissende vijfde set af.

In die set kreeg Cilic de eerste kansen op een break, maar het was Federer die wist toe te slaan. Dat betekende de knock-out voor Cilic, die voor de negende keer in tien duels het onderspit moest delven in een partij tegen Federer. De Zwitser sloeg op 5-1 bij zijn eerste matchpoint toe en behaalde daarmee zijn twintigste grandslamtitel. 

Naast de zes titels wist Federer eenmaal Rolland Garros, achtmaal Wimbledon en vijfmaal de US Open op zijn naam te schrijven. 

IKEA-oprichter (91) overleden

IKEA-oprichter Ingvar Kamprad is op 91-jarige leeftijd in Zweden overleden. Het warenhuis heeft dat zondag bekendgemaakt.

De Zweed richtte IKEA al op zijn 17e op, waarbij de naam verwijst naar zijn eigen initialen en de eerste letters van de boerderij waar hij werd geboren - Elmtaryd - en het dorp Agunnaryd.

Kamprad verkocht in het begin van alles aan lokale boeren, een paar jaar later begon hij ook meubels te verkopen. Zelf zei hij dat hij goede meubels voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar wilde maken.

Dat lukte vooral door de meubels als pakketten te versturen, die men zelf in elkaar diende te knutselen. IKEA bespaarde zo transport- en assemblagekosten, waardoor de prijzen lager bleven. Inmiddels zijn er 350 IKEA-winkels, verspreid over dertig landen.

Superbloedmaan op komst

Nasa 'waarschuwt' dat er een uniek verschijnsel op komst is. Een blauwe superbloedmaan. Helaas voor ons zal het verschijnsel hier niet te zien zijn, maar in het westen van Noord-Amerika en Hawaii zit je goed. Op 31 januari om 05:30 (lokale tijd) zal de bloedmaan op zijn hoogtepunt zijn. 

Het verschijnsel zal live te zien zijn op nasa-tv en ook via twitter kun je het meemaken. 

Superbloedmaan op komst (Foto: Nasa)
Superbloedmaan op komst (Foto: Nasa)

Diplomatiek onderonsje in eigen land

De Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigers zijn komende week even in eigen land voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Ze komen kennis maken met hun nieuwe ministers, Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en praten over de toenemende spanningen in de wereld. Ook zullen ze de banden aanhalen met politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. En uiteraard ook met elkaar, want je weet maar nooit of je elkaar nog eens nodig hebt.

In totaal heeft Nederland 118 ambassadeurs, 25 consuls-generaal en 9 permanente vertegenwoordigers bij onder meer de EU, de Verenigde Naties en de NAVO. Van hen is bijna een derde een vrouw.

Dat Nederlandse diplomaten niet de hele dag met hun duimen zitten te draaien, blijkt uit gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2017 klopten 2300 Nederlanders bij ambassades om hulp aan, ontvingen bijna 700.000 buitenlandse toeristen, studenten en zakenreizigers een visum, werden ruim 2 miljoen reisadviezen geraadpleegd en wendden ruim 700.000 personen zich tot het departementale contactcentrum. Volgens het ministerie betekenen deze cijfers overigens geen 'spectaculaire verschuiving' vergeleken met 2016.

De Nederlandse posten in het buitenland hebben een moeilijke tijd achter de rug. Het eerste kabinet-Rutte kondigde ingrijpende bezuinigingen aan van tegen de 100 miljoen euro. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal sprak ietwat smalend over het 'rustiek tijdverdrijf' van diplomaten en gelastte de sluiting van diverse ambassades. Maar inmiddels is de wind gedraaid: in het regeerakkoord wordt 40 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het 'postennetwerk'. De afgelopen jaren was de veranderende trend - mede onder druk van de Tweede Kamer - al zichtbaar. In 2016 kwam er een ambassade bij, in 2017 ook een, plus nog een consulaat, en binnenkort wordt opnieuw een ambassadekantoor geopend in Niamey, de hoofdstad van Niger.

Het bedrag van 40 miljoen extra is slechts de helft van wat de Adviesraad Internationale Vraagstukken vorig jaar nodig achtte om het 'zorgwekkende' niveau van Nederlandse diplomatieke missies in de wereld te versterken. Maar de reactie van Zijlstra's voorganger Bert Koenders op dat AIV-rapport was hoopgevend voor de diplomatieke wereld: ,,Ik ben enorm trots op hoe onze diplomaten door het vuur gaan voor de Nederlandse belangen." Dat klinkt heel anders dan het zuinige toontje van Rosenthal.

Diplomatiek onderonsje in eigen land
Diplomatiek onderonsje in eigen land (Foto: ANP)

Kidnap Heineken spreekt tot verbeelding

Op maandag 5 februari begint het megaproces tegen Willem Holleeder. De crimineel spreekt al jaren tot de verbeelding. De ontvoerder van Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer ging op de foto met bekende Nederlanders, was te gast in College Tour en de twee boeken van zijn zus Astrid over het leven in het gezin Holleeder werden bestsellers.

Journalist Peter R. de Vries schreef in 1987 een bestseller over de Heineken-ontvoering, die ook twee keer onderwerp was van een film. De eerste verfilming was in 2011, met onder anderen Rutger Hauer en Gijs Naber in de hoofdrollen. Een Amerikaanse versie volgde in 2015, waarin Anthony Hopkins en Sam Worthington speelden.

Op 9 november 1983 ontvoeren Willem Holleeder, Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard biermagnaat Alfred Heineken, en diens chauffeur Ab Doderer, in Amsterdam. Heineken is de vroegere werkgever van Holleeders vader.

Losgeld
De ontvoering houdt Nederland twintig dagen in de greep. Heineken en Doderer worden opgesloten in een bouwloods op industrieterrein de Heining in het westelijk havengebied in Amsterdam. De ontvoerders eisen 35 miljoen gulden losgeld.

Na de ontknoping nemen Holleeder en Van Hout de wijk naar Frankrijk. Een deel van het losgeld wordt teruggevonden. De politie bevrijdt Heineken en Doderer uit de loods. Boellaard, Meijer en hulpkracht Martin Erkamps worden gepakt, Meijer ontsnapt vóór zijn berechting uit de observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Verbrand
Holleeder en Van Hout worden na enige omzwervingen en langdurig juridisch touwtrekken in 1987 veroordeeld tot elf jaar cel. Na vijf jaar komen ze vrij.

Zo'n acht miljoen gulden aan losgeld verdwijnt. Holleeder heeft altijd gezegd dat hij niet weet waar dit is gebleven, dan wel dat Meijer het geld op een strand heeft verbrand.

Kidnap Heineken spreekt tot verbeelding
Kidnap Heineken spreekt tot verbeelding (Foto: BuzzE)

Roosendaler slachtoffer van zinloos geweld

In de nacht van zaterdag op zondag is een 30-jarige man in Roosendaal slachtoffer geworden van zinloos geweld. Rond 03:00 uur zagen agenten dankzij cameratoezicht dat er een gevecht aan de gang was op de Markt. 

Het slachtoffer zou voor een café twee jonge vrouwen hebben benaderd. Een groep van vier jongens vond dat blijkbaar niet pluis en gaf de jongen een paar rake klappen. Volgens een getuige zou hij ook nog een trap in het gezicht hebben gekregen toen hij al op de grond lag. De vier jongens en een van de meisjes renden hierna weg richting de Raadhuisstraat. 

Daar werden ze tegengehouden door agenten die op de melding waren afgekomen. Nadat ze door getuigen waren aangewezen als de daders werd het viertal (15, 16, 17 en 21 jaar) aangehouden. Ze zijn ingesloten op het bureau en hun ouders zijn op de hoogte gesteld. De 21-jarige bleek onder invloed van verdovende middelen te zijn. Van hem is een bloedmonster naar het laboratorum gestuurd. 

Nep-porno makers omarmen Nicolas Cage

De Deepfake community die al jouw favoriete actrices verandert in een pornoster omarmt ook Nicolas Cage. Niet om van hem een porno-acteur te maken, nee om hem met terugwerkende kracht in films te krijgen waar hij niet in speelde.

Met de Deepfake-app kan iedereen een actrice, maar ook je buurvrouw, lerares of het meisje bij de kassa, in een andere film verwerken. Je hebt van de andere persoon alleen voldoende video- of fotomateriaal nodig. Een instagram-account met 700 foto's is al genoeg. Lees je mee, Sylvie Meis? De techniek die eerst alleen gedaan kon worden met dure computerprogramma's kan nu iedereen toepassen op zijn zolderkamertje. En wie dus even genoeg heeft van een nep-porno van Emma Watson of Gal Gadot maakt een Deepfake van Nic Cage,

Politie Moskou doet inval bij oppositieleider

De Russische politie heeft een inval gedaan in het kantoor in Moskou van de oppositieleider Aleksej Navalni. Het is zondag een dag van protest van aanhangers van Navalni tegen de regering van president Poetin.

Het is onduidelijk waarom de inval wordt gedaan. Agenten ondervragen aanwezigen, berichtte een tv-station van opposanten van Poetin.

Navalni is een 41-jarige jurist en heeft zich ontpopt als vooraanstaand oppositieleider. Hij mag echter niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in maart, omdat hij in 2013 is veroordeeld tot een celstraf wegens verduistering. Navalni en zijn aanhang beschouwen die strafzaak als een politiek proces om hem te dwarsbomen.

Navalni deed in 2013 nog wel mee aan de verkiezing van een burgemeester van Moskou. Tot verbazing van vriend en vijand behaalde hij meer dan een kwart van de stemmen. Navalni heeft opgeroepen tot een boycot van de komende presidentsverkiezingen.

Politie Moskou doet inval bij oppositieleider
Politie Moskou doet inval bij oppositieleider (Foto: ANP)

Coincheck vergoedt gedupeerden na roof

Coincheck, een van de grootste Japanse beurzen voor digitale munten, gaat klanten schadeloos stellen na een grote diefstal van cryptomunten eerder deze week. De circa 260.000 eigenaren van zogenoemde NEM-munten ontvangen in totaal 46,3 miljard yen, ofwel circa 425 miljoen dollar.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat 500 miljoen NEM-munten waren kwijtgeraakt. Ze waren "illegaal" naar een andere locatie verstuurd. Daarop werd de handel grotendeels stilgelegd. Het betrof een van de grootste berovingen van digitaal geld ooit. De actie zorgde wereldwijd voor een dip onder alle grote cryptovaluta.

Hoe en wanneer Coincheck de gedupeerde beleggers gaat vergoeden, is nog onduidelijk.

Coincheck vergoedt gedupeerden na roof
Coincheck vergoedt gedupeerden na roof (Foto: ANP)

NBA: Curry schittert en leidt Warriors langs Celtics in kraker

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA een nipte thuiszege geboekt op de Boston Celtics in een ware kraker. Sterspeler Stephen Curry nam de Warriors weer bij de hand en liet maar liefst 49 punten noteren.

De Celtics namen al vanaf de eerste score de leiding en hadden die de hele eerste helft in handen. Pas in het derde kwart kregen de Warriors voor het eerst een voorsprong op de borden en in het vierde kwart zat het de hele tijd dicht bij elkaar. Toch bleek de thuisploeg net de sterkste en twee vrije worpen in de laatste seconden maakten het af: 109-105.

De wedstrijd ging tussen de koplopers in de Eastern en Western Conference. De Celtics verloren voor de vijfde keer in zes wedstrijden en hebben in het oosten de Toronto Raptors in hun nek hijgen, de Warriors staan in het westen ruim bovenaan.

Uitslagen NBA zaterdag
Detroit Pistons - Oklahoma City Thunder 108-121
Indiana Pacers - Orlando Magic 114-112
Atlanta Hawks - Washington Wizards 104-129
Miami Heat - Charlotte Hornets 95-91
Golden State Warriors - Boston Celtics 109-105
Denver Nuggets - Dallas Mavericks 91-89
Minnesota Timberwolves - Brooklyn Nets 111-97

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Urenlange storing bij ABN AMRO na DDoS-aanval

ABN AMRO is zaterdagavond getroffen door een DDoS-aanval, waardoor de bank urenlang kampte met een storing van diensten. Pas op zondagochtend konden de problemen worden verholpen. Volgens de bank betrof het geen hack en zijn de veiligheid van internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal ,,geen enkel moment" in het geding geweest.

Zondag rond 08.30 uur kon de bank via twitter melden dat de problemen waren verholpen. Bij een zogenoemde DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Volgens de website AlleStoringen begon de storing bij ABN AMRO zaterdag rond 18.30 uur. Klanten konden niet inloggen of kregen een melding dat door een storing afschrijvingen nog niet zichtbaar waren.

ABN kampte in januari meermaals met storingen. Vrijdagochtend nog konden klanten ook al geen gebruikmaken van de diensten internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal.

Detailhandel Nederland liet in een reactie weten zich steeds meer zorgen te maken om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. ,,We zien de laatste maanden veel kleine en grote storingen plaatsvinden en dat baart ons ernstige zorgen", aldus Michel van Bommel, secretaris betalingsverkeer. Volgens hem is de impact van deze verstoringen op de gehele betaalketen groot.

,,We doen bijvoorbeeld zo'n 10 à 11 miljoen betalingen per dag. Dat zijn er meer dan een miljoen per uur. Als er even niet afgerekend kan worden, zowel on- als offline, dan heeft dit voor de winkeliers grote gevolgen voor hun omzet. Het waarborgen van de stabiliteit van het digitale betalingsverkeer moet hoger op de agenda bij zowel banken als politiek."

Urenlange storing bij ABN AMRO na DDoS-aanval
Urenlange storing bij ABN AMRO na DDoS-aanval (Foto: ANP)

Van Gerwen schuift Huybrechts opzij, Van de Pas kansloos

Darter Michael van Gerwen staat in de kwartfinales van The Masters, het toernooi in Milton Keynes waar de top-16 van de wereldranglijst voor uitgenodigd wordt. De Nederlander leek Kim Huybrechts van het bord te vegen, maar de Belg herpakte zich en won dankzij geweldig spel een paar legs op rij. Het was echter niet genoeg en Van Gerwen maakte het met 10-6 gewoon af.

Voor Benito van de Pas viel het doek gelijk in de eerste ronde. De Tilburger stond tegenover de Schot Gary Anderson, die allesbehalve goed stond te spelen. Van de Pas deed het echter nog een stuk minder, raakte de triples nauwelijks en had nog geluk dat hij vier legs wist te winnen: 10-4.

Gerwyn Price stuurde Daryl Gurney met 10-7 naar huis, terwijl James Wade met 10-8 won van Simon Whitlock. De Australiër gooide nog bijna een negendarter, maar op de dubbel 12 ging het mis.

FOK! Wat een weer: droger

Vanochtend is het vrijwel overal droog en kunnen de opklaringen in het noorden en westen zich nog wat verder uitbreiden. In de middag neemt de bewolking toe en in het noordoosten valt er af en toe regen. In het zuiden blijft het vrijwel droog met hier en daar nog zon. De temperatuur stijgt naar 9°C op de Wadden tot plaatselijk 12°C in het zuiden. De zuidwestelijke wind is matig, in de middag af en toe vrij krachtig. Aan zee staat een vrij krachtige tot krachtige wind.

In de loop van de avond wordt het ook in het noorden meest droog. Komende nacht blijft het bewolkt en zou er plaatselijk lichte motregen kunnen voorkomen. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 9°C. De zuidwestenwind neemt gedurende de nacht toe naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust.

Maandag overdag blijft er veel bewolking aanwezig, al zou in de ochtend de zon even kunnen doorbreken. Plaatselijk blijft er kans op lichte motregen. In de eerste helft van de middag bereikt een actief regengebied het noordwesten van het land en dit gebied breidt zich gedurende de middag en avond over het land uit. 's Avonds wordt het in het noordwesten droog en klaart het wat op. De wind is zuidwest en matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard. Deze draait in de loop van de middag en avond naar noordwest en neemt af naar matig boven land en krachtig langs de kust. Het wordt opnieuw zacht met maxima tussen 9°C in het noorden en 12°C in het zuiden. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zie de maan schijnt. (Foto: DJMO)
Zie de maan schijnt. (Archieffoto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tientallen gewonden bij bomaanslag Ecuador

Bij een bomaanslag op een politiebureau in San Lorenzo in Ecuador zijn zeker 28 mensen gewond geraakt. De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno heeft de noodtoestand uitgeroepen in de steden Eloy Alfaro en San Lorenzo om de veiligheid van de burgers te kunnen waarborgen. De daders brachten zaterdag een auto gevuld met explosieven voor het politiegebouw tot ontploffing.

Volgens lokale media zijn onder de slachtoffers veertien politieagenten. In totaal zijn 37 gebouwen, waaronder het hoofdbureau van de politie, zwaar beschadigd door de bomaanslag. President Moreno noemde de aanslag een ,,terroristische daad verbonden met drugssmokkel en criminele bendes".

,,We laten ons niet intimideren", twitterde Moreno die opdracht heeft gegeven om de jacht op lokale drugskartels te intensiveren.

In het aan San Lorenzo grenzende Colombia was zaterdag een soortgelijke bomaanslag op een politiebureau. Daarbij kwamen zeker vijf mensen om het leven en vielen tientallen gewonden.

Tientallen gewonden bij bomaanslag Ecuador
Tientallen gewonden bij bomaanslag Ecuador (Foto: ANP)

McCarthy verslaat Viviani in Cadel Evans Great Ocean Road Race

Jay McCarthy heeft de vierde editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race op zijn naam geschreven. De Australiër van Bora-hansgrohe versloeg in een sprint van 29 renners de Italiaan Elia Viviani en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey.

In het begin van de wedstrijd zouden vijf renners in de aanval gaan met daarbij Robbert De Greef. De Nederlander van Roompot – Nederlandse Loterij had het gezelschap van Alexander Porter en Sam Welsford (beide nationale selectie Australië), Pavel Kochetkov (Katusha – Alpecin) en Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport). Het vijftal zou een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar fietsen. De achtervolging in het peloton werd geleid door de WorldTour-teams Mitchelton-Scott, BMC en Quick-Step Floors.

Met nog zestig kilometer te gaan, volgden nog vier plaatselijke ronden, met telkens de beklimming van de Challambra Crescent. De koplopers hadden op dat moment nog een voorsprong op het peloton van vijf minuten.

Net voor de vierde en laatste beklimming van de Challambra Crescent zouden de koplopers gegrepen worden door het peloton. Op de laatste beklimming zou LottoNL-Jumbo het tempo aangeven en zo ontstond er een nieuwe kopgroep van negen man: Jay McCarthy, Daniel Oss, Daryl Impey, Johan Esteban Chaves, Dries Devenyns, Simon Gerrans, Robert Gesink, George Bennett en Pierre Latour.

De koplopers zouden nooit meer dan vijftien seconden krijgen van het uitgedunde peloton waar Sunweb met Sam Oomen en Michael Storer de achtervolging leidde. Met nog 500 meter voor de streep werd de kopgroep dan ook gepakt waarna McCarthy de sprint aanging. De Australiër van Bora-hansgrohe zou stand houden op de sterk opkomende Viviani. Daryl Impey, de winnaar van de Tour Down Under, zou als derde over de streep komen. Maurits Lammertink was met een achtste plaats de beste Nederlander, voor Robert Gesink die elfde zou worden.

Wallays de beste in zesde etappe Vuelta a San Juan

Jelle Wallays heeft de zesde etappe van de Vuelta a San Juan gewonnen. De Belg van Lotto Soudal kwam na 152 kilometer solo aan in San Juan nadat hij op vijf kilometer van de streep was ontsnapt uit een kopgroep. Robignon Oyolo kwam als tweede over de streep op twee seconden van Wallays. Gonzalo Najar blijft leider in het algemeen klassement.

Vroeg in de etappe zou er een grote kopgroep van zeventien renners in de aanval trekken en zouden een maximale voorsprong van drie minuten krijgen op het minuten. Met nog tien kilometer te gaan had de kopgroep nog een voorsprong van dertig seconden op het peloton, maar ze zouden niet meer bij de aanvallers geraken.

Met nog vijf kilometer te gaan zag Wallays zijn kans om alleen er vandoor te gaan. In de resterende kilometers hield de Belg van Lotto Soudal knap stand, al kwamen zijn medevluchters nog dicht bij.

Handballers Limburg in problemen, Belgen grijpen de macht

Het gaat niet al te best met de handballers van de Limburg Lions. In de BeNe League werd na een gelijkspel en een nederlaag opnieuw niet gewonnen: in Zwartemeer strandden de Lions op een 26-26 gelijkspel tegen JMS/Hurry-Up.

Regerend kampioen Achilles Bocholt uit België klopte Fiqas/Aalsmeer en kwam zo op 27 punten te staan. Daarmee zijn de Belgen nu vijf punten los van zowel Herpertz Bevo als Initia Hasselt.

De Lions, lang de enige ploeg die Bocholt kon volgen, staan met 21 punten op plek vier, nog maar één punt boven Volendam en Aalsmeer. Dat is van groot belang, want de top-4 na 22 wedstrijden gaat naar de play-offs om de titel. 

Uitslagen BeNe League handbal
Kras/Volendam (NED) - Visé BM (BEL) 41-30
Wematrans/Quintus (NED) - Sporting Neerpelt (BEL) 26-25

Fiqas/Aalsmeer (NED) - Achilles Bocholt (BEL) 24-30
JMS/Hurry Up (NED) - OCI-Lions (NED) 26-26

Sasja HC (BEL) - Initia Hasselt (BEL) 21-28
Callant Tongeren (BEL) - Herpertz Bevo (NED) 20-34

In de Eredivisie bij de vrouwen won landskampioen VOC Amsterdam voor de twaalfde keer op rij. Dit keer moest Virto/Quintus er in eigen huis met 25-30 aan geloven. Morrenhof/Jansen Dalfsen, de voornaamste concurrent, pakte de tiende zege uit twaalf wedstrijden door thuis ruim van Maedilon te winnen: 37-25. 

Uitslagen Eredivisie handbal vrouwen
Morrenhof Jansen/Dalfsen - Maedilon/VZV 37-25
Geonius V&L - Foreholte 31-24
Cabooter/Venlo - E&O 26-18
Virto/Quintus - Succes/VOC Amsterdam 25-30

Simpele winst Hilversumse rugbyers in kampioensgroep

De rugbyers van RC Hilversum hebben ook hun derde wedstrijd in de kampioensgroep van de Ereklasse gewonnen. In die kampioensgroep spelen de zes beste teams van het reguleire seizoen twee keer tegen elkaar, waarna de top-2 om de landstitel strijdt.

Hilversum kreeg bezoek van het Middelburgse Oemoemenoe, dat aanvankelijk nog best aardig partij kon bieden. Een 19-8 ruststand in het voordeel van de regerend kampioen was niet slecht voor de Zeeuwen, maar in de tweede helft was het klaar: Hilversum liep uit naar een 57-8 zege.

Hilversum gaat aan de leiding na drie zeges in drie wedstrijden, gevolgd door 't Gooi. Die wonnen op bezoek in Leiden van LRC DIOK en staan zo ook op drie overwinningen. 

Uitslagen kampioensgroep Ereklasse rugby
LRC DIOK - RC 't Gooi 15-25
RC Hilversum - EZRC Oemoemenoe 57-8
RC Waterland - RC The Bassets 27-14

Celeste krijgt launch-trailer

Celeste, een 2D platformer van de ontwikkelaars van Towerfall, is nu beschikbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en Steam. Gepaard met de release is er ook een launch-trailer uitgebracht waarin je meerdere elementen van de game terug kunt zien.

In Celeste help je Madeline persoonlijke obstakels te overwinnen tijdens de beklimming van de Celesteberg. De besturing is eenvoudig: je kunt springen, vliegensvlug een sprintje trekken en klimmen - maar er zitten ook verraderlijke dieptes in. Elke dood is een wijze les. Met razendsnelle respawns kun je blijven klimmen terwijl je de mysteries van de berg ontrafelt en de vele obstakels overwint.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.