FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 oktober 2017

Grote bedrijfsbrand in Nieuwegein

Op bedrijventerrein de Liesbosch in Nieuwegein woedde zondagavond een uitslaande brand in een oud veilinggebouw. De brandweer rukte met veel materieel uit.

De oorzaak van de brand aan de Ravenswade is nog onbekend. Het is ook niet duidelijk wat voor materiaal er lag opgeslagen in het voormalige Albert Heijn-distributiecentrum. Wel dat het niet veel kan zijn geweest omdat het nagenoeg leegstond. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht is er asbest in het pand aanwezig.

De brand brak rond 20.45 uur uit, aldus NieuwegeinTV. Er worden metingen verricht naar de hoeveelheid asbest en andere schadelijke stoffen. Mensen in de buurt van het bedrijventerrein is geadviseerd ramen gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.

Real Madrid lijdt gevoelige nederlaag in Catalonië

Real Madrid heeft op bezoek bij Girona drie dure punten laten liggen. De gasten kwamen wel op voorsprong, maar dat leverde uiteindelijk dus niks op.

In een levendige openingsfase maakte Isco na twaalf minuten het eerste doelpunt van de wedstrijd, maar niet nadat Girona zeer dicht bij een treffer was gekomen. Pablo Maffeo schoot net binnen het strafschopgebied over doelman Francisco Casilla heen, maar de poging van de verdediger belandde op de paal. In de daaropvolgende counter was het Cristiano Ronaldo die uithaalde. Doelman Yassine Bounou kon de knal van de Portugees slecht verwerken, waarna Isco simpel kon binnentikken: 1-0.

Ronaldo en Karim Benzema hadden kort daarna de mogelijkheid om verder afstand te nemen van de thuisploeg, maar beide aanvallers hadden het vizier niet op scherp staan. De Catalanen konden via onder anderen Aday Benítez op gelijke hoogte komen, maar Casilla hoefde zich niet overmatig in te spannen. In het tweede bedrijf kwam Girona snel op gelijke hoogte: Real leek te slapen toen Cristian Portugués voorbij het middenveld van de Spaanse grootmacht snelde en de bal afleverde aan Christian Stuani, die heerlijk afwerkte.

Portugués bracht zijn ploeg even later zelfs op voorsprong, nadat de bal na een redding van Casilla voor de voeten van Maffeo belandde. De verdediger schoot richting doel en Portugués hakte de bal, volgens de arbitrage niet vanuit buitenspelpositie, tegen de touwen. De bezoekers werden via Ronaldo en invaller Lucas Vázquez nog gevaarlijk, maar Girona hield stand, waardoor de ploeg van Pablo Machín met een 2-1 zege klimt naar de middenmoot van La Liga.

Real Madrid is verder achterop geraakt bij de concurrentie. Na tien speelronden is het gat met koploper Barcelona acht punten, terwijl Valencia tweede staat en vier punten meer heeft dan Real.

Uitslagen La Liga zondag
Girona - Real Madrid 2-1
Getafe - Real Sociedad 2-1
Malaga - Celta de Vigo 2-1
Eibar - Levante 2-2

Napoli wint en blijft koploper, Immobile schittert bij Lazio

Napoli heeft een prima generale repetitie achter de rug voor het Champions League-duel van woensdagavond met Manchester City. De succesformatie van coach Maurizio Sarri rekende zondagmiddag op eigen veld betrekkelijk eenvoudig af met middenmoter Sassuolo en herstelde zijn voorsprong in de Serie A van drie punten op naaste achtervolgers Juventus en Lazio zo weer in ere: 3-1.

Napoli trad aan in nagenoeg zijn sterkst mogelijke opstelling, maar had de hulp van Stefano Sensi nodig om de ban te breken. De middenvelder van Sassuolo verloor de bal na twintig minuten voetballen op de rand van zijn eigen strafschopgebied aan Allan, waarna laatstgenoemde alleen op doelman Andrea Consigli afkon. Het was voor de Braziliaanse middenvelder vervolgens een koud kunstje om het net te laten bollen.

De thuisploeg was de bovenliggende partij in de eerste helft, maar moest op slag van rust toch de gelijkmaker incasseren. Diego Falcinelli kopte fraai raak na een voorzet van Matteo Politano: 1-1. Mistasten van Consigli niet veel later bij een hoekschop zorgde er echter voor dat Napoli de kleedkamer halverwege alsnog kon opzoeken met een voorsprong, waarna Dries Mertens negen minuten na rust de eindstand bepaalde met een intikker van dichtbij.

Benevento - Lazio
Lazio heeft zondagmiddag geen fout gemaakt op bezoek bij Benevento. De club uit Rome zat al snel op rozen, want na 24 minuten stonden zij met 0-3 voor. Uiteindelijk wonnen de bezoekers, bij wie Stefan de Vrij negentig minuten lang speelde, met 1-5.

De ploeg van Simone Inzaghi begon voortvarend aan het duel in Benevento en kwam al na vier minuten spelen op een 0-1 voorsprong. Het was Bastos die van dichtbij raak schoot. Hij scoorde op aangeven van Ciro Immobile, die de bal met het hoofd klaarlegde voor zijn ploeggenoot. Een kleine tien minuten later was het Immobile zelf die scoorde. Hij werd de diepte ingestuurd en schoot van binnen het strafschopgebied raak. Adam Marusic tekende even later voor de 0-3, na zwak verdedigen van de Italiaanse hekkensluiter. Opnieuw was Immobile de aangever.

In het tweede bedrijf deed de thuisploeg wat terug. Achraf Lazaar bracht Benevento een beetje terug in de wedstrijd, maar niet meer dan dat. Lazio hoefde niet diep te gaan om de overwinning over de streep te trekken. Marco Parolo tekende een kwartier voor tijd voor de 1-4 en invaller Nani bepaalde de eindstand op 1-5, en wederom was Immobile de aangever. Door de zege komt Lazio op 28 punten, evenveel als Juventus en koploper Napoli, dat zondagmiddag nog in actie komt.

Uitslagen Serie A zondag
Napoli - Sassuolo 3-1
Benevento - Lazio 1-5
Crotone - Fiorentina 2-1
Sampdoria - Chievo 4-1
SPAL - Genoa 1-0
Udinese - Atalanta 2-1
Torino - Cagliari 2-1

Tete blinkt uit bij derde zege op rij voor Lyon

Olympique Lyon heeft zondagmiddag de derde overwinning op rij in Ligue 1 gepakt. Hekkensluiter FC Metz werd met 2-0 verslagen.

Lyon, met Kenny Tete en Memphis Depay in de basiself, had voor eigen publiek weinig te duchten van Metz en stelde de zege eigenlijk in het eerste kwart van de wedstrijd al veilig aan de hand van sterspeler Nabil Fekir. De Frans international opende al na zes minuten voetballen de score met een hard schot in de korte hoek en tikte niet veel later ook de 2-0 tegen de touwen, na een afgemeten voorzet van Tete.

Het betekende voor de rechtsback zijn tweede assist in de laatste drie competitiewedstrijden en hij stond vlak na de onderbreking bijna weer aan de basis van een doelpunt. Een poging van Mariano Díaz na opnieuw goed voorbereidend werk van de Oranje-international trof echter de paal. Landgenoot Depay kon zijn stempel niet drukken op het spel van Lyon en maakte halverwege de tweede helft plaats voor Maxwel Cornet.

Door de overwinning is Lyon inmiddels opgestoomd naar de derde plaats in de Franse competitie. Het gat met koploper Paris Saint-Germain, dat vrijdag afrekende met Nice (3-0), is zeven punten.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Olympique Lyon - FC Metz 2-0
Toulouse - St Etienne 0-0
Lille - Olympique Marseille 0-1

Weer onrust in Antwerpse 'vechtstraat'

De politie in Antwerpen is zondag massaal uitgerukt voor schermutselingen in een straat waar vrijdag ook al een massale vechtpartij was. Volgens Belgische media gingen ongeveer honderd mensen elkaar te lijf, net als vrijdag.

Toen was sprake van aanhangers van de Koerdische beweging PKK en Turkse buurtbewoners die elkaar bevochten. Het is niet duidelijk wie er zondag met elkaar op de vuist gingen.

Volgens de politie hadden waren zondag ongeveer honderd mensen verzameld voor een café aan de Brederostraat en namen zij een dreigende houding aan. Toen de politie arriveerde werd deze aangevallen en bekogeld met tafels en stoelen. Er werden drie mensen aangehouden. Een politieman raakte gewond.

Weer onrust in Antwerpse 'vechtstraat'
Weer onrust in Antwerpse 'vechtstraat' (Foto: ANP)

Werder Bremen ook na tien wedstrijden nog zonder winst

In de Bundesliga staat Werder Bremen nog altijd zonder ook maar één overwinning. Zondag ging de club in eigen huis onderuit tegen FC Augsburg, dat prima meedraait in de middenmoot.

Michael Gregoritsch scoorde in de vorige vier duels met Bremen al vier keer en ook dit keer was het weer raak. Kort voor rust opende hij de score, niet veel later gevolgd door Alfred Finnbogason. De IJslander kopte in de tweede helft van dichtbij over, Gregoritsch slaagde er wel in zijn tweede treffer te maken, waarmee de eindstand op 0-3 werd bepaald.

VfB Stuttgart won thuis van SC Freiburg. Daniel Ginczek, Benjamin Pavard en Simon Terodde hielpen de middenmoter naar een 3-0 zege.

Galatasaray loopt rood aan en lijdt eerste nederlaag

Galatasaray is zondag tegen de eerste competitienederlaag van dit seizoen aangelopen. De ploeg van coach Igor Tudor verloor van Trabzonspor.

Zowel Trabzonspor als Galatasaray zocht halverwege de kleedkamer op met tien man. Olcay Sahan beging in de blessuretijd een overtreding op Badou Ndiaye, die vervolgens op de grond bleef liggen en doorrolde. Olcay wilde dat zijn tegenstander daarmee stopte, maar kreeg vervolgens een duw van Sofiane Feghouli. Olcay en Feghouli kregen daarop de rode kaart te zien.

Verder creëerden beide partijen in de eerste helft niet veel, al moest Fernando Muslera na vier minuten wel handelend optreden. Vier minuten na de pauze was de doelman echter kansloos. Dame N’Doye tikte van dichtbij binnen nadat Muslera nog wel had gered op een kopbal van Ugur Demirok uit een vrije trap van de uitblinkende Yusuf Yazici.

Galatasaray hoopte hierna wat terug te doen, maar in de plaats daarvan werd het twintig minuten voor tijd 2-0 door toedoen van een prachtig krullend schot van diezelfde Yazici. Garry Mendes Rodrigues bracht de spanning daarna nog wel terug, maar verder kwamen de bezoekers niet meer. Ndiaye pakte in de blessuretijd zijn tweede gele kaart en liet Galatasaray achter met negen man. De koploper uit Istanbul staat nu nog drie punten boven nummer twee Medipol Basaksehir.

Gedoe op het veld (Bron: YouTube)

Meyer en Scotson de beste in Zesdaagse van Londen, Havik en Pieters vierde

Cameron Meyer en Miles Scotson hebben de Zesdaagse van Londen op hun naam geschreven. In het Lee Valley Velopark waren de Australiërs de beste voor de thuisrijders Mark Cavendish en Peter Kennaugh. Het Belgisch koppel Kenny De Ketele en Moreno De Pauw werden derde voor de Nederlanders Yoeri Havik en Roy Pieters.

Meyer en Scotson begonnen met twee rondes voorsprong aan de slotdag. Nog voor de afsluitende ploegkoers stonden kwam het Brits en het Belgisch koppel terug tot een één ronde doordat beide teams over de 400 punten heen gingen waarmee ze een bonusronde kregen. In de afsluitende koppelkoers ging eerst De Ketele/De Pauw en later Cavendish/Kennaugh in de aanval, maar beide koppels kregen geen ruimte van het Australische koppel.

1. Cameron Meyer / Callum Scotson – 353 punten
2. Mark Cavendish / Peter Kennaugh – 459 punten en 1 ronde
3. Kenny De Ketele / Moreno De Pauw –412 punten en 1 ronde
4. Yoeri Havik / Roy Pieters – 382 punten en 2 rondes
5. Niklas Larsen / Casper Von Folsach – 416 punten en 5 rondes

Kroegtijgertje is de lul

Vanavond brachten wij naar buiten dat Facebook seksspeeltjes promoot op Facebook. Onze eigen user Kroegtijgertje voelt zich zwaar benadeeld door de advertorial want, zo geeft hij aan, hij voelt zich ernstig gediscrimineerd. 

Hij vraagt zich af: "Waarom mag een zwarte lul wel op facebook maar een blanke niet?" Sjah. Als je een permban op Facebook hebt, dan ben je wel de lul inderdaad. Ongeacht of het nu wel of niet mag. 

Kroegtijgertje is de lul  (Foto: screenshot FOK!)
Kroegtijgertje is de lul (Foto: screenshot FOK!)

Market Garden-veteraan herbegraven in VS

Meer dan zeventig jaar nadat hij in Nederland sneuvelde tijdens de Operatie Market Garden, zijn de resten van een Amerikaanse oorlogsveteraan dit weekend met militaire eer begraven in Springfield, Illinois.

Sergeant Michael Aiello maakte deel uit van een Amerikaans zweefvliegersregiment. Hij raakte vermist op 30 september 1944 bij Nijmegen, waar zwaar werd gevochten om de brug over de Waal. Acht jaar geleden bleek dat hij anoniem was begraven op een Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in België. Aan de hand van DNA-onderzoek konden de stoffelijke resten worden toegeschreven aan Aiello.

Aiello vocht niet alleen mee in de strijd bij Nijmegen, hij was ook betrokken bij D-Day, de geallieerde invasie van Normandië in juni 1944. Hij kreeg postuum twee militaire onderscheidingen: een Bronze Star (voor heldhaftig optreden in een oorlog) en een Purple Heart (gewond of gedood tijdens militaire dienst).

Market Garden was een geallieerde luchtlandingsoperatie in het oosten van Nederland om de nazi's te verdrijven. Het plan mislukte doordat ze een brug bij Arnhem niet wisten te veroveren. Meer dan 15.000 geallieerde militairen lieten het leven.

Market Garden-veteraan herbegraven in VS
Market Garden-veteraan herbegraven in VS (Foto: ANP)

F1: Verstappen wint Grand Prix van Mexico

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven. De Nederlandse Formule 1-coureur kende een uitstekende start en leidde van start tot finish. Ruim achter de Red Bull kwamen Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen als tweede en derde over de finish. Titelrivalen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton raakten elkaar, waarbij ze ver terugvielen. Hamilton pakte de voor de vierde maal de wereldtitel omdat door de resultaten van vandaag Vettel hem niet meer kan achterhalen.

De start op Circuito Hermanos Rodriguez beloofde een spannende te zijn met Vettel op poleposition, voor Verstappen en Hamilton. De drie kemphanen kenden een goede start met Vettel die in de lange run naar de eerste bocht de lucht brak voor de rest. Verstappen dook in het kielzog van de Ferrari en ging in de eerste bocht langs de buitenzijde van de Duitser. De Nederlander had hierdoor in bocht tweede binnenbocht, waardoor Vettel iets uit moest wijken. Hamilton greep zijn kans door Vettel te passeren. De Ferrari gleed daarna tegen de Mercedes aan, waardoor Hamilton een lekke band opliep en Vettel veel schade aan zijn voorvleugel had.

Het zorgde ervoor dat de titelrivalen moesten pitten en als voorlaatste en laatste de race aan moesten vangen. Ver daarvoor reed inmiddels Daniel Ricciardo die na het vervangen van enkele motoronderdelen als zestiende moest starten. De Australiër kende een goed vertrek en reed na een rondje al op plek tien.

Verstappen trok meteen een gat met Bottas, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg en Sergio Perez die profiteerden van de chaos vooraan. Voor Ricciardo zat de race er na zes ronden al op door problemen met de MGU-H van zijn Red Bull. De Australiër had toen al flink veel coureurs ingehaald. Vettel moest ook een inhaalrace rijden en ging langzaam maar zeker door het veld.

Terwijl her en der al coureurs stopten ging Verstappen nog steeds supersnel op zijn ultrazachte banden rond en na iets meer dan 20 van de 71 ronden zette hij Hamilton al op een ronde achterstand. De Brit reed met een beschadigde auto rond, maar kon later in de race alsnog langzaam naar voren komen.

Voor Verstappen was er van achteren totaal geen druk en de Nederlander kon halverwege de race onder de virtuele safety car zijn eerste en enige stop maken nadat Brendon Hartley zijn brandende Toro Rosso aan de kant moest zetten. Van deze situatie profiteerden met name Räikkönen (derde) en Lance Stroll (vijfde) die zo zich mooi (deels) voor de al vroeg gestopte Force India's konden wurmen. Vettel was ondertussen ook de top tien binnen gekomen en wisselde zijn zachte voor ultrazachte banden in.

Verstappen reed na de stop hard weg bij Bottas en moest enkele malen verteld worden het rustiger aan te doen. Bottas had op zijn beurt weinig te duchten van Räikkönen die op zijn beurt ver weg reed bij Ocon. De Fransman had een kleine voorsprong op Stroll, Perez en Vettel die via een lange serie snelle rondes het gat dichtreed en zelfs nog naar plaats vier wist te rijden.

Na 71 ronden werd Verstappen dan ook als eerste afgevlagd, waardoor de Nederlander zijn derde zege in de Formule 1 en zijn tweede van dit seizoen boekte. Hij is ook de jongste coureur ooit die een race van start tot finish geleid heeft. Bottas werd op bijna twintig seconden tweede, voor Räikkönen die al bijna een minuut toe moest geven.

Op plek vier was Vettel de laatste die niet op een ronde gezet was. Ocon pakte plek vijf, voor Stroll, Perez en Magnussen die met de Haas goede punten pakte. Hamilton was na een fraai gevecht met Fernando Alonso nog opgeklommen naar plek negen en kon na de streep zijn vierde titel vieren. Alonso pakte met de McLaren het laatste punt mee.

Verstappen wint Grand Prix van Mexico (Foto: Pro Shots/Action Images)
Verstappen wint Grand Prix van Mexico (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:36:26.550
2 Valtteri Bottas Mercedes +19.678
3 Kimi Räikkönen Ferrari +54.007
4 Sebastian Vettel Ferrari +1:10.078
5 Esteban Ocon Force India +1 ronde
6 Lance Stroll Williams +1 ronde
7 Sergio Perez Force India +1 ronde
8 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
9 Lewis Hamilton Mercedes +1 ronde
10 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
11 Felipe Massa Williams +1 ronde
12 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
13 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
14 Pascal Wehrlein Sauber +2 ronden
15 Romain Grosjean Haas +2 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Renault +12 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +16 ronden
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +41 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +47 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +66 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 333
2 Sebastian Vettel Ferrari 277
3 Valtteri Bottas Mercedes 262
4 Daniel Ricciardo Red Bull 192
5 Kimi Räikkönen Ferrari 178
6 Max Verstappen Red Bull 148
7 Sergio Perez Force India 92
8 Esteban Ocon Force India 83
9 Carlos Sainz Jr. Renault 54
10 Lance Stroll Williams 40
11 Felipe Massa Williams 36
12 Nico Hülkenberg Renault 34
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Kevin Magnussen Haas 19
15 Stoffel Vandoorne McLaren 13
16 Fernando Alonso McLaren 11
17 Jolyon Palmer Renault 8
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 5
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Pierre Gasly Toro Rosso 0
23 Brendon Hartley Toro Rosso 0
24 Paul di Resta Williams 0
25 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 595
2 Ferrari 455
3 Red Bull 340
4 Force India 175
5 Williams 76
6 Toro Rosso 53
7 Renault 48
8 Haas 47
9 McLaren 24
10 Sauber 5

Ter Mors passeert Tonny de Jong

Dankzij haar drie nationale titels,  is Jorien Ter Mors met haar totaal van acht titels Tonny de Jong (7)  en Andrea Nuyt (6) voorbij gegaan op de lijst van meeste titels op de NK afstanden. Ter Mors werd dit weekend kampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Ireen Wüst blijft bij de vrouwen met 16 titels aan de leiding, ook al kwam er dit weekend geen titel bij. Oud-schaatssters Christine Aaftink en Marianne Timmer staan op respectievelijk 12 en 11 titels.

bij de mannen staat Sven Kramer ver bovenaan met 20 titels op NK afstanden. Kramer wordt op gepaste afstand gevolgd door oud-schaatsers Gerard van Velde (12), Rintje Ritsma (11) en Erben Wennemars (11).

De gouden rit van Ter Mors op de 500 meter dit weekend

Springruiter Van der Vleuten wint wereldbekerwedstrijd in Verona

Springruiter Maikel van der Vleuten heeft de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Verona gewonnen. De 29-jarige Nederlander was samen met zijn 15-jarige toppaard VDL Groep Verdi TN de snelste in de barrage.

"Dit was een van mijn beste barrages ooit. Het liep zo mooi vloeiend'', liet Van der Vleuten na afloop van de wedstrijd weten. "Na mij kwamen nog twee gevaarlijke kandidaten, maar ze kregen het ook niet voor elkaar. De barrage liep ook echt goed. Ik kon overal blijven gaan en dan kan Verdi ook best snel zijn. Dit is echt super.''

De wereldbekerfinale in Frankrijk is het grote doel voor de springruiter. "Ik sta nu derde in de tussenstand. Omdat ik in de top tien van de wereld sta kan ik aan elke wereldbekerwedstrijd deelnemen. Ik ga er sowieso nog een paar rijden en dat hopelijk naar de finale in Parijs komend april.''

Naast Van der Vleuten staat er met Jur Vrieling nog een Nederlander in de top tien van de het wereldbekerklassement. Vrieling staat op een vierde plaats in de tussenstand na drie wedstrijden, die wordt aangevoerd door de Italiaan Alberto Zorzi.

Trump gaat tekeer tegen Clinton

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een tirade op Twitter geplaatst tegen zijn voormalige opponent Hillary Clinton. Dat deed hij tegen de achtergrond van berichtgeving dat er arrestaties aankomen in het Rusland-onderzoek tegen de Trumpcampagne.

De speciale aanklager Robert Mueller zou mogelijk maandag al arrestatiebevelen uitvaardigen tegen leden van Trumps verkiezingscampagneteam, meldt de BBC. Mueller werd aangesteld nadat Trump FBI-directeur James Comey had ontslagen. De beschuldiging van geheime contacten tussen de campagne en Rusland noemt Trump echter "nep" en een "heksenjacht".

Trump haakt vermoedelijk ook in op berichtgeving van de Washington Post dat de Clintoncampagne vorig jaar betaalde voor het zogeheten Steelerapport, een verzameling beschuldigingen van de Britse oudspion Christopher Steele. Dat liep uiteen van de aantijging dat Trump Russische prostituees inhuurde voor plasseks tot de beschuldiging dat de Russen de presidentsverkiezingen in Trumps voordeel wilden beïnvloeden. Enkel het laatste werd door Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigd.

Uranium
Zowel de betaling aan Steele als de verkoop van een deel van een Amerikaanse uraniummijn aan Rusland in 2010 - toen Clinton minister van Buitenlandse Zaken was - zullen nu door Republikeinse comité's worden onderzocht.

In zijn met veelvuldig hoofdlettergebruik gelardeerde tweets prijst Trump eenheid en boosheid binnen de Republikeinse partij over het uitblijven van federaal onderzoek tegen Clinton. Daarbij noemt hij ook de e-mails die Clinton van haar eigen server verwijderde, en suggereert dat voormalig FBI-baas Comey werd omgekocht om het onderzoek tegen Clinton te staken.

"De Democraten en Clinton zijn zo SCHULDIG als wat, en nu stromen de feiten binnen. DOE IETS!", aldus Trump. Daar voegt hij vervolgens het vermoeden aan toe dat het Rusland-onderzoek bedoeld is om zijn plannen voor belastingverlaging te frustreren.

'Georganiseerde misdaad moeilijk te bewijzen'

De straf die een officier van justitie eist bij rechtszaken rondom georganiseerde misdaad, is vaak hoger dan de straf die de rechter uiteindelijk oplegt. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

"Een verschil tussen strafeis en uiteindelijke straf is niet vreemd, maar een logisch gevolg van ons strafsysteem. Complexe misdrijven zijn vaak moeilijk te bewijzen", reageert Michiel de Ridder (voorzitter van de koepel van strafrechters LOVS). "Het onderzoek laat zien dat de aanpak van georganiseerde misdaad erg ingewikkeld is. Voor de politie, het Openbaar Ministerie én voor de Rechtspraak."

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is
Uit het onderzoek Geëiste en opgelegde straffen bij de strafrechtelijke afhandeling van georganiseerde criminaliteit blijkt dat in 7 op de 10 zaken de rechter lager straft dan de officier van justitie eist. Ook in hoger beroep is dit het geval. De Ridder: "Een officier gaat er bij zijn eis vanzelfsprekend vanuit dat alles waarvan de verdachte wordt beschuldigd, bewezen is. Maar het is aan de rechter om het bewijs dat hiervoor wordt aangedragen te beoordelen. En de lat ligt hoog: alleen als het bewijs overtuigend is zal de rechter het meewegen. Een verdachte is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, ook bij zware criminaliteit. "

Hij vervolgt: "Het verschil tussen eis en straf komt dus niet omdat de rechter criminaliteit minder strafbaar vindt, maar omdat de rechter bepaalt wat bewezen is en wat niet. En hij doet dit helemaal aan het einde van het strafproces, nadat hij het dossier heeft bestudeerd, de officier om toelichting heeft gevraagd én de verdachte de kans heeft gegeven te reageren. Een officier moet juist aan het begin van het traject bepalen waarvan de verdachte wordt beschuldigd. Dan kijk je soms echt anders tegen een zaak aan."

De Ridder snapt de verbazing die het onderzoek kan oproepen. "Georganiseerde misdaad is een groot maatschappelijk probleem. Het voelt voor iedereen oneerlijk als een grote crimineel de dans lijkt te ontspringen. Maar rechters oordelen niet op gevoel, ze baseren hun oordeel op bewijs.’

Veelkoppig monster
Het feit dat er vaak verschil zit tussen eis en straf laat volgens De Ridder zien hoe ingewikkeld zaken rondom georganiseerde criminaliteit zijn. Een rechter moet met veel meer factoren rekening houden dan bij een eenvoudige zaak. De Ridder: "Bij iemand die gesnapt is omdat hij een fles shampoo gestolen heeft uit de winkel, praat je in eerste instantie over de veroorzaakte schade en of iemand al vaker in de fout is gegaan. Bij georganiseerde misdaad is een zaak een veelkoppig monster."

"Er is vaak sprake van stromannen, vage constructies met bv’s, verdachten die altijd zwijgen, een onbeperkt budget voor juridische bijstand, ga zo maar door. Dit maakt de bestrijding van deze professionele vorm van criminaliteit heel erg ingewikkeld. Het is daarom erg goed dat er onderzoek wordt gedaan naar hoe het beter kan."

Beter uitleggen
De Ridder steekt ook de hand in eigen boezem: "Uit het onderzoek haal ik ook dat het nog te vaak onduidelijk is waarom een uitspraak precies is zoals hij is. Het is dan lastig te begrijpen waarom er verschil zit tussen eis en straf. We moeten nog beter uitleggen hoe we tot ons oordeel komen."

Naam Anne Frank mogelijk op Duitse trein

De Duitse spoorwegen willen nieuwe treinen een naam van beroemde Duitsers uit het verleden geven en een van hen is Anne Frank. Duitse media vragen zich inmiddels af of het wel smaakvol is om een trein te vernoemen naar een Joods meisje dat in 1944 per trein naar concentratiekamp Bergen-Belsen werd afgevoerd.

Het publiek werd vorige maand opgeroepen met suggesties te komen en er kwamen meer dan 2500 ideeën binnen bij de Deutsche Bahn. Een jury selecteerde 25 namen van vermaarde Duitsers die uiteindelijk op de nieuwe hogesnelheidstreinen ICE 4 terecht zullen komen. In het lijstje met onder anderen Ludwig van Beethoven, Willy Brandt, Marlene Dietrich en Thomas Mann staat dus ook Anne Frank.

Volgens het spoorbedrijf hebben vele inzenders een pleidooi gehouden voor de naam van Anne Frank. "Ze staat voor tolerantie en een vreedzaam samenzijn met verschillende culturen", aldus een jurylid.

Volgend jaar worden de eerste ICE-voertuigen met een van de namen in gebruik genomen.

Naam Anne Frank mogelijk op Duitse trein
Naam Anne Frank mogelijk op Duitse trein (Foto: ANP)

Van Gerwen naar halve finales EK, Cross in eerste halve finale major

Darter Michael van Gerwen heeft zich in het Belgische Hasselt geplaatst voor de halve finales van het open EK. De Nederlandse wereldkampioen gooide tegen Simon Whitlock ijzersterk en stond al snel op een 8-2 voorsprong. Via een 170-finish kwam hij op 9-4, waarna Van Gerwen het niet veel later afmaakte: 10-5.

In de halve finales speelt Van Gerwen tegen een andere Australiër. Kyle Anderson had al vroeg een voorsprong te pakken tegen Mensur Suljovic, maar de Oostenrijker kwam terug tot 6-6. Met finishes van 130 en 120 deelde Anderson vervolgens een klap uit en die kwam Suljovic niet meer te boven: 10-7.

De revelatie van het jaar, de 27-jarige Engelsman Rob Cross, plaatste zich voor het eerst voor de halve finales van een major. Voltage gaf landgenoot Michael Smith in de eerste zes legs de hoop dat er wat te pakken viel, maar maakte het snel af: 10-4. Cross neemt het op tegen Daryl Gurney, die de als tweede geplaatste Peter Wright met 10-5 uitschakelde.

FOK! Wat een weer: licht wisselvallig

Warme oktoberdagen, februari vlagen.

Welkom!

De diepe stormdepressie van gisteravond en afgelopen nacht is inmiddels naar het centrale deel van Europa getrokken. Bij ons viel het allemaal wel mee. Slechts kortstondig werd even kracht 9 gehaald. De windstoten bereikten in het Waddengebied maximaal 110 km/u. Dit was nog relatief weinig, want in Duitsland en Polen werden veel hogere snelheden behaald. De depressie trok té ver noordoost van ons land om het echt tot grote problemen te laten komen. Helaas is er wel veel schade in Duitsland en Polen en zijn er zelfs enkele slachtoffers te betreuren. Dit kwam door omvallende bomen. 

De afgelopen dag verliep in ons land wat aan de wisselvallige kant, zonder te overdrijven. Er waren zonnige perioden, maar er vielen ook enkele buien. Deze duurden echter niet lang en op veel plaatsen leverde dat minder dan een millimeter op. Overigens viel er afgelopen nacht in het oosten toch nog vrij veel regen. Tot 10 mm aan toe. O.a in Enschede. 

De komende nacht kan er nog een enkel buitje vallen langs de kust. In het binnenland wordt het overwegend droog en kan het plaatselijk flink afkoelen. De minima komen tussen de 4 en 10 graden te liggen.

Morgen is het wisselend bewolkt en kan er lokaal nog een kleine bui vallen. Absoluut geen stortbuien, maar gewoon wat simpele lichte regenbuitjes. In de middag blijft het dan op de meeste plaatsen droog. Het kwik ligt rond de 11 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestelijke wind. Op de Wadden eerst nog krachtig. Ook de wind neemt in de loop van de dag verder af. 

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Boswandeling Iteejer (Foto: Iteejer)
Iteejer maakte een boswandeling en er staat nog best veel in het groen, mede door het zachte weer van de laatste tijd. (Foto: Iteejer)

Turkije wil academici in Duitsland vervolgen

Turkije wil ongeveer honderd Turkse academici vervolgen die in Duitsland verblijven. Volgens Duitse media gaat het om wetenschappers die in januari 2016 een appèl hebben onderschreven waarin Turkije werd opgeroepen te stoppen met vijandigheden in Koerdische gebieden.

Turkije wil de academici aanklagen wegens 'propaganda voor een terreurorganisatie'. Het appèl heeft volgens de Turkse justitie namelijk "het karakter van open propaganda voor de terreurorganisatie PKK", doelend op de verboden Koerdische beweging.

Het appèl werd destijds door 1128 academici ondertekend en velen van hen zijn inmiddels in Turkije hun baan kwijtgeraakt.

Turkije wil academici in Duitsland vervolgen
Turkije wil academici in Duitsland vervolgen (Foto: ANP)

Betogers bestormen Koerdisch parlement Irak

Betogers hebben zondag het parlement bestormd van de autonome Koerdische regio in Irak. Dat gebeurde nadat de Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani per brief zijn vertrek had aangekondigd.

De demonstranten waren boos over het dreigende vertrek van de 71-jarige Barzani, zeggen getuigen. De Iraaks-Koerdische leider gold als een van de drijvende krachten achter het onafhankelijkheidsreferendum van 25 september. Dat leidde tot een harde aanvaring tussen de Koerdische autoriteiten en de centrale regering in Bagdad.

Het Koerdische parlement heeft volgens nieuwszender Kurdistan 24 inmiddels groen licht gegeven voor het vertrek van Barzani, die sinds 2005 president van de Koerdische Autonome Regio is. Hij ambieert naar eigen zeggen geen nieuwe termijn en wil met ingang van 1 november stoppen.

Betogers bestormen Koerdisch parlement Irak
Betogers bestormen Koerdisch parlement Irak (Foto: ANP)

Facebook prijst dildo's aan

Owee als je een tepel of andere genitalien op Facebook post: binnen no-time wordt je bericht verwijderd en je krijgt een waarschuwing aan je broek. Maar adverteren met seksspeeltjes is geen probleem getuige de gesponsorde advertenties die Facebook toont aan haar gebruikers. 

Wij vragen ons af deze gesponsorde advertenties deel uit maken van het plan om gebruikers zelf uit te laten maken wat ze wel of niet aanstootgevend vinden.  Volgens degene die deze advertentie voor zijn neus kreeg, heeft het getoonde in ieder geval niets met zijn zoekhistorie te maken. Aan de cookies kan het dus niet liggen. 

Facebook prijst dildo's aan
Facebook prijst dildo's aan

Volleybalsters Sliedrecht houden maximale score in Eredivisie

De volleybalsters van Sliedrecht Sport hebben in de Eredivisie nog altijd de maximale score in handen. Op bezoek bij Springendal/Set-Up'65 uit Ootmarsum kende de ploeg alleen in de eerste set een paar problemen, maar verder was er weinig aan de hand. Na vier wedstrijden staat Sliedrecht zo op twaalf punten, omdat alles met 3-0 of 3-1 gewonnen werd.

VC Sneek speelde de vijfde wedstrijd van het seizoen en won in Weert in vijf sets. Daardoor kregen ze twee punten in plaats van drie, net als in Sneek's openingswedstrijd, wat na vijf wedstrijden resulteert in dertien punten. Regio Zwolle, de andere nog ongeslagen club, ging op bezoek bij Eurosped in Oldenzaal en dat leverde hen een 2-3 overwinning op. Na vijf wedstrijden staat Zwolle zo op twaalf punten, waardoor langzaam een gat ontstaat tussen de top-3 en de rest.

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Nering Bögel Weert 2 VC Sneek 3
(24-26,23-25,25-21,27-25,6-15)

Coolen-Alterno 3 Flynth FAST 0
(25-11,25-11,25-17)

Springendal/Set-Up'65 0 Sliedrecht Sport 3
(24-26,17-25,17-25)

Peelpush 3 Talentteam 2
(23-25,25-21,19-25,25-22,15-9)

Eurosped 2 Regio Zwolle 3
(24-26,25-18,23-25,25-21,14-16)

Stubbe en Meppelink winnen World Tour-toernooi Aalsmeer

Beachvolleybalsters Joy Stubbe en Madelein Meppelink hebben zondag het éénsterrentoernooi van Aalsmeer gewonnen, onderdeel van de World Tour. De jonge Stubbe en haar nieuwe, ervaren partner waren in de finale in twee sets te sterk voor het Duitse duo Kim Behrens en Sandra Ittlinger: 21-18, 21-18.

Bij de mannen ging de toernooiwinst naar Enrico Rossi en Marco Caminati uit Italië. Dat duo was in de eindstrijd het Amerikaanse duo William Kolinske/Miles Evans de baas: 21-18, 21-15. De Nederlandse mannenduo's gingen allemaal voor de halve finales onderuit.

Everton ook zonder Koeman onderuit

Everton heeft het lek nog niet boven, nu Ronald Koeman is vertrokken. Op bezoek bij Leicester City trok de thuisploeg aan het langste eind.

Na ruim een kwartier stonden The Foxes al op voorsprong: bij een vlijmscherpe counter snelde Demarai Gray naar de andere kant van het veld en leverde hij de bal af aan Riyad Mahrez. De Algerijn zag Jamie Vardy in het strafschopgebied vrijlopen en de de spits wist zich wel raad met het buitenkansje: 1-0.

Elf minuten later leek Everton zich wederom te moeten neerleggen bij een nederlaag, aangezien Jordan Pickford voor de tweede keer werd gepasseerd. Ditmaal was het ploeggenoot Jonjoe Kenny die de Engelse doelman verraste door een voorzet van Christian Fuchs volledig verkeerd te taxeren en het leer achter Pickford te manoeuvreren. Everton probeerde in het King Power Stadium snel orde op zaken te brengen, maar onder anderen Oumar Niasse, Kevin Mirallas en Wayne Rooney konden niet tot scoren komen.

Everton leek het gehele duel inspiratieloos, terwijl Leicester de 2-0 voorsprong geduldig verdedigde. Leighton Baines was in de blessuretijd nog het dichtst bij een doelpunt, maar de Engelsman had het vizier niet op scherp staan en miste. Door de winst stijgt Leicester naar de elfde plek in de Premier League, terwijl Everton achttiende blijft met acht punten uit tien wedstrijden.

Brighton & Hove Albion speelde, met Davy Pröpper in de basis, thuis met 1-1 gelijk tegen Southampton, waar Wesley Houdt en Virgil van Dijk de hele wedstrijd speelden.

Politie veegt plein schoon na schermutseling

Zondagochtend vroeg heeft de politie moeten ingrijpen op het Winklerplein in Sliedrecht nadat jongeren hier slaags raakten met elkaar. Omdat de aanwezigen weigerden te vertrekken na meerdere waarschuwingen en vorderingen van de politie, hebben agenten uiteindelijk op linie het plein schoon moeten ‘vegen’.

Iets na middernacht vond een kleine vechtpartij plaats in muziekcafé Candlelight aan het Winklerplein. Beveiligers van de zaak wisten dit te sussen, maar het plein voor de zaak stroomde steeds voller met jongeren. Er heerste een onrustige sfeer. De beveiliging besloot de politie te bellen in de hoop dat het zien van de politie de jongeren zou doen aftaaien.

De twee agenten die op deze melding afkwamen, troffen op het Winklerplein een opstootje aan en zagen hoe de beveiligers met vier man een man in bedwang hielden. Er waren op dat moment ruim honderd jongeren op het plein. De agenten schermden de beveiligers af van de grote groep jongeren die zich met dit incident wilden bemoeien. Tegelijk ontstonden op het plein meerdere confrontaties tussen jongeren. De sfeer werd steeds grimmiger. De twee agenten verzochten assistentie.

Met hulp van andere agenten brachten ze de rust terug op het plein. Daar waren nog steeds ruim vijftig jongeren en zowel de politie als de uitbater van de horecazaak wilden voorkomen dat de grimmige sfeer zou overslaan naar de bezoekers van het café. Dus werden de jongeren op het plein verzocht te vertrekken. Omdat een deel weigerde, werden zij gevorderd alsnog te vertrekken. Toen sommigen bleven weigeren besloot de politie deze mensen met zachte dwang te verwijderen.

Een jongen schold de politie uit en nam een agressieve houding aan. Een hondengeleider bood versterking en waarschuwde jongen te vertrekken omdat anders een politiehond zou worden ingezet. De jongen bleef echter agressief tegen de aanwezige agenten. Na inzet van de hond is de jongen aangehouden.

Terwijl de agenten de jongen in de politiebus zetten, dreigde een man thuis ‘een gun’ te halen en het zelf wel even op te gaan lossen met één van de agenten. Ook deze man werd aangehouden. Nog steeds stonden er mensen op het plein die weigerden te vertrekken. De agenten zijn op linie gaan staan en veegden het plein schoon.

Drie onderzoeken naar steekpartij Middelburg

Ggz-instelling Emergis gaat een onderzoek doen naar het steekincident van zaterdag in Middelburg, waarbij een bewoner van een beschermd wonen-locatie werd doodgestoken door een medebewoonster. "Na een incident van deze ernst doen we altijd een onderzoek, dat is protocol", zegt een woordvoerster van Emergis. "We kijken dan wat er precies is gebeurd en of we zoiets in de toekomst kunnen voorkomen."

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de politie onderzoeken het incident. Op het moment van de steekpartij waren er twee begeleiders aanwezig die middenin de overdracht van hun dienst zaten.

Op de locatie in Middelburg aan de Hof van Sint Pieter is plaats voor 22 mensen met langdurige psychiatrische aandoeningen. Dat kan variëren van een psychose tot verslaving, aldus de woordvoerster. Ze krijgen er begeleiding maar zijn op weg naar zelfstandig wonen en hebben ook een eigen sleutel.

Drie onderzoeken naar steekpartij Middelburg
Drie onderzoeken naar steekpartij Middelburg (Foto: ANP)

Vrouwen ADO kloppen PSV in duel der tieners

In de Eredivisie vrouwen heeft PSV de eerste nederlaag van het seizoen geleden. De Eindhovenaren gingen in Den Haag onderuit tegen ADO, dat daarmee met elf punten op gelijke hoogte komt met koploper Ajax.

Het werd een duel waarin vooral de tieners excelleerden. Al na zeven minuten schoot de 18-jarige Aniek Nouwen de 0-1 tegen de touwen, maar leeftijdsgenote Victoria Pelova tekende niet veel later vanaf de stip voor de gelijkmaker. De nog een jaar jongere Romy Speelman schoot ADO na een ruim half uur op voorsprong, haar eerste goal in de Eredivisie. Daar bleef het bij, een vrije trap van Nouwen ging in blessuretijd net naast.

Ajax en ADO staan na vijf wedstrijden op elf punten, FC Twente heeft er na zes wedstrijden ook elf. PSV staat na zes wedstrijden op negen stuks, PEC Zwolle en VV Alkmaar volgen met zeven uit vijf.

Wassenaarse hockeyers blijven thuis onklopbaar

De Roggewoning lijkt dit seizoen een onneembare vesting, de Wassenaarse hockeyers van HGC wonnen er tot nu toe alle thuisduels. Den Bosch ontsnapte op miraculeuze wijze bij hdm en Mirco Pruyser maakte een hattrick. Genoeg moois dus, in speelronde 9!

Kampong – Rotterdam 3-2 (2-0)
Koploper Kampong blijft ongeslagen, ook na de topper tegen Rotterdam. De Utrechters wonnen in het eigen nieuwe stadion met 3-2 van de bezoekers. Nieuwkomer Ties Ceulemans opende al in de eerste minuut de score. De aansluitingstreffer van Jeroen Hertzberger in de 69ste minuut kwam te laat. 

'1 Ties Ceulemans 1-0 (sc)
'20 Philip Meulenbroek 2-0
'44 Milan van Baal 2-1
'61 Boet Phijffer 3-1
'69 Jeroen Hertzberger 3-2 (sc)

HGC – Almere 4-1 (2-1)
Op de eigen Roggewoning blijft HGC oppermachtig. De Gazellen wonnen tot nu toe elke thuiswedstrijd, zo ook die tegen Almere. HGC wint weer wat terrein op de nummer 4 en staat nu vijfde op de ranglijst, maar blijft zesde. Almere blijft voorlaatste, door een miraculeuze zege van Den Bosch op rodelantaarndrager hdm.

'6 Wiegert Schut 1-0
'9 Rik van Kan 2-0 (sc)
'22 Terrance Pieters 2-1
'59 Nick Budgeon 3-1
'68 Dick Möhlmann 4-1

Bloemendaal – Oranje-Rood 3-2 (3-0)
De reek van vijf overwinningen op rij van Oranje-Rood stokt op 't Kopje. Daar won Bloemendaal met 3-2. De eerste helft kwamen de gastheren op een 3-0 voorsprong, maar OR vocht zich terug in de wedstrijd. De twee strafcornerdoelpunten van Mink van der Weerden waren onvoldoende voor een punt. 

'9 Florian Fuchs 1-0
'15 Jasper Brinkman 2-0 (sc)
'35 Xavi Lleonart 3-0 (sc)
'45 Mink van der Weerden 3-1 (sc)
'70 Mink van der Weerden 3-2

Pinoké – Tilburg 3-2 (0-0)
Pinoké pakt belangrijke punten tegen Tilburg. De ploeg van Jesse Mahieu klimt dankzij de zege op de ranglijst en staat nu boven de opponent van deze zondag. Tilburg laat daarentegen de kans liggen om voorlopig afscheid te nemen van de onderste regionen. Alle vijf de doelpunten vielen pas in de tweede helft.

'41 Lukas Sutorius 1-0
'58 Thijs Bams 1-1
'60 Wouter Brasem 2-1 (sc)
'67 Joost van de Vijfeijken 3-1
'70 Jip Krens 3-2

SCHC – Amsterdam 1-6 (0-3)
SCHC kwam simpelweg tekort tegen Amsterdam. De ploeg van Graham Reid liep al in twintig minuten uit naar 0-3. Uiteindelijk werd het 1-6, dankzij onder meer een hattrick van Mirco Pruyser.

'3 Billy Bakker 0-1
'17 Mirco Pruyser 0-2
'20 Mirco Pruyser 0-3
'47 Thomas Vis 1-3 (sc)
'49 Jan-Willem Buissant 1-4
'50 Mirco Pruyser 1-5
'69 Billy Bakker 1-6

Hdm – Den Bosch 2-3 (2-1)
Wat een ontsnapping van Den Bosch! Met nog drie minuten op de klok leek hdm de eerste zege van het seizoen binnen te hebben, maar het venijn van de wedstrijd zat in de staart. Opeens scoorden de Brabanders twee keer en gaven de Hagenaars het nakijken.

'13 Kieran Dartée 1-0 (sc)
'20 Austin Smith 1-1 (sc)
'35 Gijs van der Wallen 2-1
'67 Tijn Stuve 2-2
'69 Noud Schoenaker 2-3

Uitslag sc Heerenveen - AZ

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en AZ. De bezoekers wonnen door een doelpunt in de blessuretijd deze wedstrijd met 1-2. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

sc Heerenveen

1 - 2

AZ

 21' Vlap    73' Til
 90' Til
 
 Gele kaart: Näss, Kobayashi, Schaars, (sc Heerenveen), Hatzidiakos, Koopmeiners, Midtsjö, Weghorst, (AZ)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 19.136
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen (v.d.Steen/55)
Dumfries
Höegh
Näss
Pierie (Woudenberg/ 62)
Thorsby
Schaars
Kobayashi
ödegaard
Ghoochannejhad
Vlap (Rojas/77)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh (v.Rhijn/90 6)
Weghorst
Helmer (Seuntjens/55)

Handballers winnen ook van België in WK-kwalificatie

De Nederlandse handballers hebben de tweede wedstrijd van de WK-kwalificatie gewonnen. In Leuven was de ploeg van de nieuwe bondscoach Erlingur Richardsson met 25-26 te sterk voor de Belgen.

Het ging lang gelijk op tussen beide landen. Pas in de slotfase van de eerste helft kon Oranje een gaatje slaan van twee doelpunten. Nederland zou de rust ingaan met een 12-14 voorsprong op de Belgen.

Na rust maakte België die achterstand al snel ongedaan en kwam zelfs op een 17-16 voorsprong. Ook in de tweede helft zou het lang gelijk op gaan tussen beide landen, maar bij een 21-21 stand zou Nederland opnieuw een gaatje slaan van twee doelpunten. Met nog een minuut te gaan maakte Bobby Schagen via een strafworp de 24-26. België maakte nog wel de aansluitingstreffer, maar met nog vijftien seconden te gaan speelde Nederland het uit.

Het was voor Oranje de tweede zege. Afgelopen woensdag was er met 29-20 gewonnen van Griekenland. Alle ploegen in de poule met verder Turkije treffen elkaar tweemaal. Alleen de winnaar van de groep plaatst zich voor de play-offs.

Partij Sylvana Simons omgedoopt tot BIJ1

De politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1. Op sociale media laat de partij zondag weten onder de nieuwe naam ten strijde te trekken ,,tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting".

Onder de naam Artikel 1 lukte het Simons niet om bij de recente Kamerverkiezingen in maart een zetel te bemachtigen. Afgelopen zomer diende een rechtszaak om de naam Artikel 1. De rechter bepaalde toen dat de partij van Simons die naam niet meer mocht gebruiken omdat die al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie.

De partij zei daarna met een nieuwe naam te komen om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Partij Sylvana Simons omgedoopt tot BIJ1
Partij Sylvana Simons omgedoopt tot BIJ1 (Foto: ANP)

Achtste titel voor Federer in Basel

Roger Federer heeft het ATP-toernooi van Basel op zijn naam geschreven. In de finale versloeg de Zwitser Juan Martin Del Potro in drie sets: 6-7, 6-4 en 6-3. Het is voor Federer zijn achtste titel in Basel.

In de eerste set liet de Zwitser een aardig aantal kansen liggen. Terwijl hij bij 5-4 voor de set serveerde, leverde hij zijn opslag in. In de tiebreak die volgde verspeelde hij bovendien een 3-0 voorsprong.

Federer pakte de tweede set dankzij een break op 5-4, waardoor de wedstrijd weer in evenwicht werd gebracht. In het derde bedrijf brak Del Potro Federer in de openingsgame, maar daarna verloor de Argentijn tweemaal op rij zijn eigen opslag. Op zijn tweede matchpoint sloeg Federer vervolgens toe.

Wereldwijde petitie tegen bijendodend landbouwgif

Overal in de wereld gebruikt men ze nog: de schadelijke landbouwgiffen die neonicotinoïden heten. Een wereldwijde petitie om de meuk te verbieden kun je hier tekenen.

De petitie, gericht aan de Canadese minister-president Trudeau maar daarnaast ook aan alle andere leiders en landbouwministers, stelt: "Wij roepen u op om het gebruik van neonicotinoïde pesticiden per direct te verbieden. De catastrofale afname van de bijenpopulatie zou onze volledige voedselketen in gevaar kunnen brengen. Als u adequaat handelt zou u de bijen van uitsterving kunnen redden."

Momenteel zijn er al 4,5 miljoen handtekeningen binnen tegen een stofje dat honderden miljarden bijen per jaar de kop kost. Daarnaast kost het de landbouwsector en de bijenhouders jaarlijks honderden miljoenen euro's. 

Ook Verbij prolongeert titel op 1.000m, Nuis tweede

Kai Verbij is net als vorig seizoen Nederlands kampioen op de 1.000 meter. Verbij won in Heerenveen in een rechtstreeks duel van Kjeld Nuis en kwam in 1.08,30 over de meet.

Nuis pakte het zilver in 1.08,52. Nuis greep eerder dit weekend verrassend naast een WB-ticket op de 1.500 meter. Het brons ging naar de Nederlands kampioen op de 1.500 meter, Koen Verweij in 1.08,96. Ook Thomas Krol en Pim Schipper, de nummers vier en vijf, plaatsen zich voor de wereldbekerwedstrijden.

Kati Piri luidt alarm over Griekse kampen

Als Griekenland niet zorgt voor betere winteropvang dreigen duizenden vluchtelingen ,,in tentjes te creperen". Volgens EU-parlementariër Kati Piri (PvdA) is de situatie in de kampen onaanvaardbaar terwijl er ruim 800 miljoen euro beschikbaar is om de Griekse opvangproblemen het hoofd te bieden.

Piri trekt daarover aan de bel bij de Europese Commissie. Ze eist opheldering over de voorbereidingen voor de winter en toezicht op de besteding van het Europese geld. ,,De Griekse regering moet haar verantwoording nemen", zegt ze. ,,Het is ondenkbaar dat mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld in tentjes creperen van de kou. Die fout mogen we nooit meer maken."

Vorig jaar werden duizenden vluchtelingen overvallen door de Griekse winter. ,,De autoriteiten beweerden alles op orde te hebben maar in januari waren meerdere kampen dicht gesneeuwd. Duizenden mensen, onder wie veel kinderen, zaten vast en sliepen in tenten terwijl het buiten vroor. Opnieuw dat vooruitzicht is alarmerend."

Kati Piri luidt alarm over Griekse kampen
Kati Piri luidt alarm over Griekse kampen (Foto: ANP)

Telstar vierde na zege op Almere City; MVV wint van Volendam

Telstar had zondagmiddag weinig te duchten van Almere City FC. De ploeg uit Velsen-Zuid won met 4-0 en boekte daarmee alweer de vierde zege op een rij. MVV Maastricht versloeg op eigen veld FC Volendam met 2-1.

Binnen het kwartier had Telstar een voorsprong te pakken. Almere-doelman Chiel Kramer hield Andrija Novakovich eerst nog van scoren af maar was een paar tellen later kansloos op een inzet van Melvin Platje. Na een dik half was de marge verdubbeld. Een splijtende dieptepass van Jerdy Schouten werd door Novakovich verzilverd: 2-0.

Mocht Almere na rust nog hoop hebben gehad op een punt: na een uur was ook die hoop weg. Na een combinatie met Novakovich schoof Platje de 3-0 binnen. Mo Osman maakte het feest compleet door vijf minuten voor tijd vanaf elf meter het vierde Velsense doelpunt te maken. De zege op Almere was alweer de vierde overwinning op rij voor Telstar dat zich daardoor steeds vaster in de top van de Eerste Divisie heeft genesteld.

Telstar wint voor de vierde keer op een rij. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Telstar wint voor de vierde keer op een rij. (PRO SHOTS/Remko Kool)

In Maastricht boekte MVV tegen Volendam zijn eerste zege in zeven competitieduels. Binnen acht minuten stond de eindstand al op het scorebord. Dogan Golpek en Alessandro Ciranni waren trefzeker namens de thuisploeg en Nick Doodeman scoorde tussendoor voor de Noord-Hollanders.

MVV bezet met vijftien punten de tiende plaats. Volendam wacht nog op de eerste overwinning van het seizoen en is met slechts vier punten hekkensluiter.

En dat is drie voor Ter Mors op NK afstanden

Er is geen maat te slaan op Jorien ter Mors. Na eerder dit weekend titels op de 500 en 1.500 meter heeft ze nu ook de Nederlandse titel gepakt op de 1.000 meter. Ter Mors kwam in het Thialf in Heerenveen in 1.15,94 over de meet.

Marrit Leenstra moest met 1.16,18 genoegen nemen met het zilver. Ireen Wüst, die dit NK geen enkele titel pakte, veroverde in 1.16,50 het brons. Ook de nummers vier en vijf Lotte van Beek en Sanneke de Neeling mogen zich opmaken voor de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen.

Derde Nederlandse titel voor Jorien ter Mors. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Derde Nederlandse titel voor Jorien ter Mors. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag FC Utrecht - NAC Breda

FC Utrecht is er niet in geslaagd om NAC Breda te verslaan. De Brabanders namen in de Galgenwaard een punt mee naar huis.

Het zat NAC de afgelopen weken niet mee. Na de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Feyenoord verloren de Bredanaars achtereenvolgens van ADO Den Haag, Roda JC en PEC Zwolle, ploegen waartegen het team van Stijn Vreven doorgaans de punten moet halen. Ook in Stadion Galgenwaard begonnen de bezoekers niet goed aan de wedstrijd. Na achttien minuten spelen was het FC Utrecht dat op voorsprong kwam. Uit een hoekschop kwam de bal voor de voeten van Willem Janssen, die zich geen moment bedacht en de 1-0 tegen de touwen werkte.

NAC knokte voor wat het waard was en ging op jacht naar de gelijkmaker. Deze viel al drie minuten na de openingstreffer. Thierry Ambrose stuurde Mounir El Allouchi het strafschopgebied in en de middenvelder rondde keurig af. De tegentreffer was een flinke domper voor de thuisploeg, want er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar het zou nog erger worden voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. Vlak na rust dook Giovanni Korte op voor de neus van doelman David Jensen. Op aangeven van opnieuw Ambrose maakte de kleine buitenspeler 1-2. Even was er onduidelijkheid of de bal de doellijn wel gepasseerd had, maar de arbitrage had het bij het juiste eind.

Op eigen veld verliezen van NAC Breda, daar had Utrecht geen trek in en dus nam de druk op de Bredase defensie enorm toe. De gelijkmaker kon niet uitblijven en viel uiteindelijk een klein kwartier voor tijd. Het was Nick Venema die voor de 2-2 zorgde en zodoende een punt redde voor Utrecht. De club uit de Domstad blijft op de negende plaats staan, terwijl NAC nog altijd zestiende staat, maar wel iets dichter tegen Willem II aankruipt.

FC Utrecht

2 - 2

NAC Breda

 19' Janssen
 78' Venema
   22' El Allouchi
 48' Korte
 
 Gele kaart: Janssen, Labyad, Kerk, (FC Utrecht), Vloet, Korte, Verschueren, (NAC Breda)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.123
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
Emanuelson
v.d.Streek (Willock/ 80)
Strieder (v.d.Maarel/71)
Labyad
Ayoub
Kerk
Dessers (Venema/71)
  Bertrams
Sporkslede
Koch
Mets
Angelino
Verschueren
Vloet
El Allouchi (Fernandes/81)
Korte
Ambrose (Enevoldsen/83)
García

'Moslims weg bij antiradicalisering gemeente Amsterdam'

De projectgroep radicalisering en polarisatie van de gemeente Amsterdam lijkt op sterven na dood. Plannen voor een onlinecampagne om radicalisering van Marokkaanse jongeren tegen te gaan, hebben tot zo'n hoogoplopende onenigheid geleid dat moslim-medewerkers van het stadhuis zijn vertrokken danwel ontslagen. Als gevolg is de hoofdstad het netwerk van informanten over radicalisering kwijt, schrijft het Parool.

Aanleiding is een online 'campagne in straattaal' die de gemeente ontwikkelde met de ontslagen Saadia A-T en opgestapte Mounier Dadi. Een Marokkaanse jongere zou via vlogs kijkers meenemen "in zijn tocht naar verlichting", aldus de krant.

Maar de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan en de anti-radicaliseringsambtenaren van Marokkaanse komaf konden blijkbaar geen goede afspraken met elkaar maken. Tijdens een vergadering zou zijn besloten dat niet duidelijk mocht zijn dat de gemeente opdrachtgever was, aldus weekblad Elsevier, dat het verhaal als eerste naar buiten bracht.

Tevens zou zijn afgesproken om religie erbuiten te houden: dit zou enkel averechts werken. Nou wordt moslims wel eens verweten dat ze de islam veel te graag buiten de radicaliserings-discussie houden, maar dit is het standpunt van de Ierse adviseur van de gemeente David Kenning. Het moest gaan over de moeite van jongeren met hun plek in het leven en omgang met de autoriteiten.

Speciale constructie
Er werd vervolgens een pilot ontwikkeld in samenwerking met ene Saïd J die als vlogger zou optreden. Omdat het project niet naar de gemeente mocht worden getraceerd werd de geldstroom naar J met een speciale constructie verhuld. Dit lijkt later echter een van de reden voor het ontslag van A-T te zijn geweest ("gerommel met offertes"), ondanks dat chef Ruud IJzelendoorn de betalingen zou hebben kunnen zien.

Later zou Van der Laan van gedachten zijn veranderd: het moest wél duidelijk zijn dat de gemeente opdrachtgever was. Volgens de makers zou de campagne daarmee echter veel minder effectief zijn.

Maar daarnaast bleek Van der Laan naderhand woedend over het feit dat religie buiten de campagne werd gehouden. A-T en Dadi hadden volgens de burgemeester "last van hun moslimachtergrond". IJzelendoorn zou bovendien hebben gezegd dat A-T "een mol van de salafisten" was. Bronnen rond de projectgroep stellen dat deze op voordracht van de voormalige burgemeester en IJzelendoorn nu 'moslimvrij' wordt gemaakt. Informanten in de buurten zouden hierdoor hun vertrouwen in de gemeente kwijt zijn.

Opheldering
Verschillende partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering. Volgens CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma is het een "bizar" verhaal en moet "alles nu boven tafel". Hij is vooral verbaasd over de suggestie dat A-T door Van der Laan is ontslagen om de betaling aan de vlogger te verdoezelen, toen diens indentiteit naar buiten dreigde te komen.

Marianne Poot van de VVD spreekt van een "heftig" artikel en schaart zich achter Boomsma. Ook de PvdA heeft "heel veel vragen", aldus fractievoorzitter Marjolein Moorman.

Het gemeentebestuur van D66, VVD en SP beraadt zich nog op een reactie. Een woordvoerder heeft het over "aannames en conclusies in de berichtgeving van Elsevier", die er allereerst om vragen dat de feiten op een rij worden gezet. Donderdag is er een debat met de nieuwe locoburgemeester Eric van der Burg (VVD).

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Groningen

Sparta heeft de zorgen van FC Groningen vergroot. De Rotterdammers wonnen in eigen huis in de Eredivisie met 2-1 van de noorderlingen, waardoor beide ploegen nu negen punten uit tien duels hebben. Hiermee is de laatste plaats weer overgedaan aan Roda JC dat eerder dit weekend met 1-1 gelijkspeelde tegen Feyenoord.

Sparta kwam na een kwart wedstrijd toen Padt een kopbal van Duarte niet goed verwerkte en Mühren uit de rebound raak kon schieten. Niet veel later hadden de Rotterdammers op Het Kasteel 2-0 voor kunnen staan, ware het niet dat Groningen-verdediger Memisevic op de eigen paal schoot. Een goed schot van afstand van Reis betekende de gelijkmaker, maar nog voor rust stond Sparta weer voor nadat Memisevic Brogno neerlegde en de spits de strafschop die volgde benutte.

Ook na rust was Sparta de bovenliggende partij, maar de viziers van Mühren, Duarte, Sanusi en Breuer stonden niet op scherp. Pas in blessuretijd kon Groningen nog iets terugdoen, maar Veldwijk raakte de paal en Drost kopte op de lat.

Sparta Rotterdam

2 - 1

FC Groningen

22' Mühren
43' Brogno (pen)
  36' Reis
 
Gele kaart: Brogno (Sparta Rotterdam)
Rode kaart: Veenhoven (90+4) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.010
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Holst
Breuer
Fischer
Floranus (Goodwin/63)
Duarte (Proschwitz/85)
Sanusi
Spierings
Dougall
Brogno (Veenhoven/70)
Mühren
  Padt
Kane
Te Wierik
Memisevic (Van Nieff/46)
Warmerdam
Antuna
Reis (Veldwijk/82)
Bacuna
Jenssen
Doan (Drost/59)
Van Weert

Opnieuw zege voor Van der Poel

Het wordt eentonig maar Mathieu van der Poel heeft opnieuw op dominante wijze een cross gewonnen. Dit keer was Van der Poel de sterkste in de Superprestige-wedstrijd van Ruddervoorde in West-Vlaanderen. Op de tweede plaats eindigde zijn rivaal Wout van Aert. De laatste podiumplaats werd ingenomen door Lars van der Haar.

In de eerste ronde ging Van der Poel bij de zandstrook in de aanval. Al meteen pakte hij een handvol seconden voorsprong op Van Aert. In het vervolg van de wedstrijd wist de Nederlander de voorsprong op Van Aert constant op een seconde of twaalf te houden.

De strijd voor de derde plaats ging lange tijd tussen Van der Haar en Toon Aerts. Uiteindelijk wist Van der Haar zijn ploeggenoot af te schudden en de derde plaats zeker te stellen.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL
3. Lars van der Haar (NED)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Michael Vanthourenhout (BEL)
7. Eli Iserbyt (BEL)
8. Tim Merlier (BEL)
9. David van der Poel (NED)
10. Kevin Pauwels (BEL)

Klassement
1. Mathieu van der Poel (NED) 57 punten
2. Wout van Aert (BEL) 57
3. Lars van der Haar (NED) 51
4. Laurens Sweeck (BEL) 49
5. Toon Aerts (BEL) 36
6. Quinten Hermans (BEL) 34
7. Jens Adams (BEL) 28
8. Kevin Pauwels (BEL) 27
9. David van der Poel (NED) 22
10. Tim Merlier (BEL) 22

Van Speijk lost Zr. Ms. Zeeland af

Marinefregat Zr. Ms. Van Speijk vertrok vanmiddag uit Den Helder naar het Caribisch gebied. Daar richt het schip zich op zowel drugsbestrijdingsoperaties als verschillende kustwachttaken. Ook verleent het in geval van nood humanitaire hulp.

De Van Speijk lost Zr. Ms. Zeeland af als stationsschip. Het fregat heeft 2 zeer snelle rubberboten en een NH-90 maritieme gevechtshelikopter aan boord. Die zijn onder meer geschikt voor snelle onderscheppingsacties bij drugsbestrijdingsoperaties. Het multipurpose fregat heeft daarnaast een boardingteam om bij andere schepen aan boord te gaan en ze te doorzoeken.

Humanitaire hulp
Zr. Ms. Zeeland verstoorde de afgelopen periode een drugstransport, voerde een search and rescue-actie uit en hielp de Kustwacht. Ook leverde het schip een belangrijke bijdrage aan de noodhulp op de Nederlandse Bovenwindse eilanden en Dominica, nadat ze waren getroffen door verschillende orkanen.

Britse premier laat 'vibratorgrap' onderzoeken

De Britse premier Theresa May laat uitzoeken of een staatssecretaris zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Hij zou een secretaresse opdracht hebben gegeven seksspeeltjes te kopen.

De medewerkster zei volgens de krant Mail on Sunday dat politicus Mark Garnier haar in 2010 opdracht gaf twee vibrators te halen. Ook claimde de secretaresse dat Garnier haar "sugar tits" noemde: een verwijzing naar haar borsten.

Garnier ontkende tegenover de krant dat sprake was van seksuele intimidatie. "De vibratorwinkel was grappig bedoeld", legde hij uit. De politicus claimde dat hij later ruzie kreeg met de medewerkster, die het voorval sindsdien tegen hem zou gebruiken.

De Brit, die werkt op het departement Internationale Handel, hangt nu een onderzoek boven het hoofd. May laat uitzoeken of Garnier de gedragscode voor bewindslieden heeft geschonden, zei minister Jeremy Hunt (Volksgezondheid) tegen de BBC. "Deze verhalen, als ze kloppen, zijn uiteraard volstrekt onacceptabel", stelde hij.

Britse premier laat 'vibratorrel' onderzoeken
Britse premier laat 'vibratorgrap' onderzoeken (Foto: ANP)

Betoging voor Spaanse eenheid in Barcelona

Duizenden mensen zijn in Barcelona de straat opgegaan om steun uit te spreken voor de Spaanse eenheid. Actievoerders trokken door het centrum van de Catalaanse regionale hoofdstad en scandeerden onder meer "Viva España" en "ik ben Spaans".

De pro-Spaanse Societat Civil Catalana (SCC) had opgeroepen tot de manifestatie, waar zondag naar schatting enkele tienduizenden mensen aan meededen. Zij zwaaiden onder meer met Spaanse vlaggen.

De Catalanen zijn verdeeld over de toekomst. Zowel voor- als tegenstanders van afscheiding slaagden er eerder in mensenmassa's op de been te brengen. Zo deden begin oktober honderdduizenden mensen mee aan een manifestatie in Barcelona voor de Spaanse eenheid.

Betoging voor Spaanse eenheid in Barcelona
Betoging voor Spaanse eenheid in Barcelona (Foto: ANP)

Hockeysters Laren kunnen stunt Huizen net voorkomen

Goed nieuws voor fans van de hockeysters van Den Bosch. De regerend landskampioen won ook de tiende wedstrijd van het seizoen in de Hoofdklasse en zag Joosje Burg haar rentree maken. Amsterdam herstelde zich van de teleurstellende nederlaag vrijdagavond door hdm te verslaan. Laren had het heel benauwd bij de buren van Huizen, maar stelde alsnog orde op zaken in de tweede helft.

SCHC – Groningen 4-0 (2-0)
Er is gezegd dat SCHC dit seizoen nog niet top draait, maar de Bitlhovense ploeg staat na tien wedstrijden wel 'gewoon' weer derde. Zondag versloeg Stichtsche zonder al te veel problemen Groningen, dat laatste blijft.

'5 Charlotte Stapenhorst 1-0
'27 Ginella Zerbo 2-0 (sb)
'52 Caia van Maasakker 3-0 (sc)
'54 Caia van Maasakker 4-0 (sc)

Bloemendaal – Den Bosch 0-6 (0-3)
Bloemendaal won vrijdagavond voor de derde keer dit seizoen, maar met het bezoek van recordkampioen Den Bosch konden de Noord-Hollanders niet zo veel. Het werd 0-6. Bij Den Bosch maakte Joosje Burg haar rentree na lang blessureleed.

'3 Maartje Krekelaar 0-1 (sc)
'16 Lieke Hulsen 0-2
'20 Marlies Verbruggen 0-3
'40 Lieke Hulsen 0-4
'52 Lieke Hulsen 0-5
'59 Lidewij Welten 0-6

Amsterdam – hdm 4-1 (1-0)
Amsterdam heeft na de teleurstelling van vrijdag de draad weer opgepakt. Een degelijke 4-1 overwinning was het resultaat tegen hdm.

'6 Charlotte Vega 1-0
'37 Kelly Jonker 2-0
'47 Eva de Goede 3-0
'60 Renée van den Brand 3-1 (sc)
'61 Jacky Schoenaker 4-1 (sc)

Nijmegen – Hurley 0-2 (0-1)
Ook Hurley won weer na een nederlaag op vrijdag. Dat betekent dat de Amsterdammers de aansluiting bewaren met de top 4. In en tegen Nijmegen werd het 0-4.

'21 Maartje van der Vis 0-1
'70 Marente Barentsen 0-2 (sc)

Laren – Huizen 3-2 (1-2)
Wat was Huizen dicht bij een stunt! De ploeg van Boaz Janssen stond na zeventien minuten spelen pardoes met 0-2 voor tegen Laren en leek af te stevenen op de eerste Hoofdklasse-zege in de historie van de club. Laren rechtte de rug en via drie doelpunten bleven de punten toch aan de Eemnesserweg.

'11 Sascha Olderaan 0-1 (sc)
'17 Gitte Michels 0-2 (sc)
'30 Maxime Kerstholt 1-2
'47 Laurien Leurink 2-2
'60 Joelle Ketting 3-1

Kampong – Oranje-Rood 0-1 (0-0)
Eén doelpuntje is genoeg, weet Oranje-Rood ook. Vrijdag wonnen de Eindhovenaren al met die marge van Huizen en twee dagen later gebruikten ze hetzelfde recept tegen Kampong. Nu maakte Laura Nunnink in de zestigste minuut van de wedstrijd de enige treffer. OR staat derde, Kampong achtste.

'60 Laura Nunnink 0-1

Bergsma prolongeert titel op 10.000m

Jorrit Bergsma is net als vorig seizoen Nederlands kampioen op de 10.000 meter geworden. De regerend olympisch kampioen, die zijn vierde Nederlandse titel op de 10 kilometer pakte, was in Heerenveen vanmiddag met 12.55,83 het snelste.

Zilver was er voor de Nederlands kampioen op de 5.000 meter Sven Kramer in 12.58,02. Net als op de 5.000 meter pakte Erik Jan Kooiman nu ook brons. In een rechtstreeks gevecht met Kramer kwam hij tot 12.59,48.

Samen met de eerste drie plaatsten ook de nummers vier en vijf Jan Blokhuijsen en Jouke Hoogeveen zich voor de wereldbekerwedstrijden.

Pouille wint ATP-toernooi Wenen

Lucas Pouille heeft het ATP-toernooi van Wenen op zijn naam geschreven. In de finale versloeg de Fransman zijn landgenoot, de als zesde geplaatste Jo-Wilfried Tsonga, met 6-1 en 6-4. Het is voor Pouille zijn derde winst van een ATP-toernooi.

Pouille, de nummer 25 van de wereld, kwam vandaag niet in de problemen ondanks dat hij de twee eerdere onderlinge duels in twee sets had verloren. Tsonga kreeg in beide sets een kans om zijn tegenstander te breken, maar Pouille werkte ze allebei weg.

VI-mannen: gelach was 'ongemakkelijkheid'

Televisiemaker Jelle Brandt Corstius heeft op Twitter venijnig gereageerd op een gesprek in het RTL-programma Voetbal Inside. Hierin bespraken René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee de openhartige bekentenis van Brandt Corstius dat hij toen hij als redacteur voor Barend & Van Dorp werkte is verkracht.

De drie mannen lachten toen Derksen het onderwerp aansneed. "Kreeg dit clipje doorgestuurd", stelt Brandt Corstius op Twitter. "Lekker lachen om verkrachting van een oud-collega. Sjiek." Later voegt de televisiemaker er nog aan toe: "Snap het ook wel hoor, beetje ver van mijn bed voor de heren. Zou natuurlijk nooit gebeuren in het voetbal. Als RTL echt geschrokken is van mijn verhaal, zouden ze dat seksistische kutprogramma eens moeten stoppen."

RTL meldde eerder deze week enorm geschokt te zijn door de ontboezeming van Brandt Corstius. De zender en producent Blue Circle, die Barend & Van Dorp maakte, stelden in gesprek te willen met de oud-redacteur.

De televisiemaker kreeg op Twitter veel bijval over zijn opmerkingen. "RTL zegt geen enkele vorm van ongewenst gedrag te tolereren", zegt regisseur Norbert ter Hall. "Geen woorden, maar daden." Ook Claudia de Breij is verbijsterd. "Gijp, Derksen, Genee, voel je je hier zelf prettig bij? En vooral: in welke wereld is dit leuk?" schrijft ze. Actrice Katja Herbers vindt het "zum kotsen", Georgina Verbaan vindt het "zo intens goor". Angelina Groothuizen en Jon van Eerd noemen de mannen allebei "eikels".

Update 15.28 uur

Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen "bedoelden niets verkeerds" met het gelach aan tafel tijdens de uitzending van Voetbal Inside toen de naam Jelle Brandt Corstius werd genoemd. Dat stelt Genee zondag tegenover BuzzE in een reactie op boze tweet-berichten waarin Brandt Corstius flink uithaalde naar het fragment in het programma waarin dit gebeurde.

Brandt Corstius stelde eerder deze week in een verhaal in Trouw verkracht te zijn toen hij als redacteur werkte voor het programma Barend & Van Dorp. "We hadden het ook niet over de verkrachting zelf", beklemtoont Genee. "Al begrijp ik wel dat dat zo op mensen over kwam. Laten we er helder over zijn: dat vinden wij walgelijk en verschrikkelijk."

Jelle Brandt Corstius woest over gelach in VI
Jelle Brandt Corstius woest over gelach in VI (Foto: BuzzE)

Man zwaargewond bij geweldsdelict

Bij een 'geweldsdelict' aan de Verlengde Morsestraat in Winterswijk is een man zwaar gewond geraakt. De omgeving is afgezet voor sporenonderzoek. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Getuigen zeggen dat de man op straat  liep toen er een auto aan kwam rijden. Het slachtoffer zou vervolgens door de bestuurder op zijn hoofd zijn geslagen, waarna deze er in zijn auto vandoor ging.

Het slachtoffer is ernstig gewond naar het ziekenhuis overgebracht. De politie doet onderzoek naar de identiteit van het slachtoffer en onderzoekt wat er aan het incident vooraf is gegaan. Ook is de politie op zoek naar de dader.

Vier op vier voor Kaptheijns in Superprestige

Zondag heeft Maud Kaptheijns de vierde wedstrijd van de Superprestige veldrijden in Ruddervoorde gewonnen. De Brabantse versloeg in de sprint Lucinda Brand en Sanne Cant. Door de overwinning blijft Kaptheijns ongeslagen in de Superprestige en verstevigt ze haar eerste plaats in het klassement.

Vooraf was het de vraag of Kaptheijns last had van de wond aan haar linkerbeen die ze gisteren opgelopen had in de cross in Rosmalen. Ze leek geen last de hebben want na de start ging ze direct naar de kop van de wedstrijd. Vervolgens versnelde Brand en de renster van Sunweb kreeg wereldkampioene Cant in haar wiel. Op het einde van de wedstijd konden Kaptheijns en Annemarie Worst weer aansluiten. In de sprint versloeg Kaptheijns vrij eenvoudig Brand en Cant.

Uitslag
1. Maud Kaptheijns (NED)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Sanne Cant (BEL)
4. Annemarie Worst (NED)
5. Ellen Van Loy (BEL)
6. Laura Verdonschot (BEL)
7. Kim Van De Steene (BEL)
8. Ceylin Del Carmen (NED)
9. Karen Verhestraeten (BEL)
10. Fleur Nagengast (NED)

Klassement
1. Maud Kaptheijns (NED) 60 punten
2. Sanne Cant (BEL) 51
3. Annemarie Worst (NED) 46
4. Ellen Van Loy (BEL) 34
5. Alice Arzuffi (ITA) 31
6. Nikki Brammeier (GBR) 27
7. Elle Anderson (USA) 25
8. Laura Verdonschot (BEL) 21
9. Ceylin Del Carmen (NED) 20
10. Kim Van De Steene (BEL) 18

Uitslag Vitesse - PSV

PSV heeft de koppositie in de Eredivisie verder verstevigd. De Eindhovenaren wonnen uit bij concurrent Vitesse met 2-4 dankzij drie snelle goals in de tweede helft. Na tien duels staat de ploeg van Philip Cocu op 27 punten, terwijl Vitesse vierde is met achttien punten.

De wedstrijd begon met veel strijd van beide kanten, waardoor al snel enkele spelers een gele kaart opliepen omdat ze over het randje gingen. Het was PSV dat na achttien minuten spelen openbrak. Joshua Brenet had een goede steekpass, waarna Hirving Lozano zijn status waarmaakte. Daarna hadden de Eindhovenaren het duel kunnen beslissen, maar Gastón Pereiro zag zijn inzet van de lijn gehaald worden en Luuk de Jong wist hierna de bal er ook niet in te krijgen.

Jürgen Locadia en Daniel Schwaab waren hierna dichtbij de 0-2, maar op slag van rust viel de goal aan de andere kant. Een schot van Bryan Linssen werd door Locadia met de hak van richting veranderd en belandde zo achter de kansloze Jeroen Zoet.

Na de pauze maakte Locadia zijn foutje meer dan goed. De spits produceerde eerst een schot van afstand die erin vloog, waarna hij even later door Lozano weggestuurd werd, Dabo uitkapte en prima binnenkrulde. In de tussentijd was Vitesse enkele malen dichtbij de gelijkmaker geweest. Zoet had een antwoord op een goede kopbal van Matt Miazga, terwijl Tim Matavz een goal vanwege buitenspel afgekeurd zag worden.

Lozano maakte na een uur spelen de 1-4 door van dichtbij binnen te tikken en staat nu met negen treffers bovenaan de topscorerslijst. Invaller Mason Mount maakte vlak na zijn entree op het veld via een fraaie lob nog wel de 2-4, maar verder kwam Vitesse niet meer.

Vitesse

2 - 4

PSV

45' Locadia (e.d.)
63' Mount
  18' Lozano
49' Locadia
56' Locadia
59' Lozano
 
Gele kaart: Dabo, Büttner, Miazga, (Vitesse), Van Ginkel, Schwaab, Pereiro, Arias, (PSV)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: -
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kashia (Castaignos/85)
Miazga
Büttner
Bruns
Serero (Mount/62)
Foor
Rashica
Matavz
Linssen
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Van Ginkel
Pereiro (Luckassen/77)
Hendrix
Lozano
De Jong (Bergwijn/83)
Locadia

Dochter Jan Kruis maakt artwork St. Pannekoek

Andrea Kruis, de dochter van de eerder dit jaar overleden tekenaar Jan Kruis, gaat nieuwe tekeningen maken over de legende van Sint Pannekoek. Dit artwork mogen organisaties, studentenverenigingen of kerken die het populaire feest eind november gaan vieren, gratis gebruiken.

Dat heeft John Croezen zondag namens de familie Kruis en de twee belangrijkste Sint Pannekoek-organisaties gemeld. Het wordt de eerste maal sinds het overlijden van Kruis dat het nationale feest wordt gevierd. Kruis introduceerde het fictieve Rotterdamse festijn in 1986 in zijn wekelijkse strip Jan, Jans en de Kinderen.

Sindsdien is het feest een heel eigen leven gaan leiden; elk jaar eten zeker tienduizenden Nederlanders op 29 november pannenkoeken en begroeten de heer des huizes met een pannenkoek op hun hoofd. Het feest werd in eerste instantie vooral in kerken en bij studentenverenigingen gevierd. Maar afgelopen jaren plaatsten op 29 november vele tienduizenden mensen een foto met een pannenkoek op het hoofd op sociale media.

Legende

In de strip in kwestie heeft Catootje zin in pannenkoeken. Daarom verzint opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. De tekenaar verzon vorig jaar ook de legende van Sint Pannekoek, waarin hij de ontstaansgeschiedenis van het van oorsprong katholieke feest uit de doeken doet. Dit verhaal gaat zijn dochter Andrea nu opnieuw vormgeven en ook uitbouwen.

Het nieuwe artwork moet half november beschikbaar zijn, voorspelt Croezen.

Dochter Jan Kruis maakt artwork St. Pannekoek
Dochter Jan Kruis maakt artwork St. Pannekoek (Foto: BuzzE)

Unicum voor Welshman Evans in Rally van Wales, Ogier weer wereldkampioen

Rallyrijder Elfyn Evans heeft de Rally van Wales/Groot-Brittannië gewonnen. De 28-jarige Welshman won nog nooit in zijn carrière een rally in het WK, maar gedurende de week in Wales viel alles op zijn plaats voor de coureur van het M-Sport World Rally Team, die met Daniel Barritt als navigator in de auto zit.

Evans sloeg vooral in de eerste helft van de rally toe: van de eerste twaalf proeven won hij er maar liefst acht, wat hem een forse voorsprong in het klassement opleverde. Die voorsprong kwam zondag geen moment meer in gevaar en een achtste plek tijdens de laatste, 6,43 kilometer lange proef was ruimschoots voldoende om de zege veilig te stellen.

Evans eindigde uiteindelijk met 37 seconden voorsprong op de Belg Thierry Neuville en diens navigator Nicolas Gilsoul. Belangrijker was dat Sebastien Ogier en navigator Julien Ingrassia op 45 seconden als derde eindigden. Voor de teamgenoten van Evans en Barritt was dat meer dan genoeg om voor de vijfde keer op rij de wereldtitel rallyrijden te pakken, alleen Neuville en Ogier's als zesde gefinishte teamgenoot Ott Tänak uit Estland konden hem in theorie nog bedreigen. Over drie weken wordt het seizoen afgesloten met de Rally van Australië.

Wozniacki wint WTA Finals

Caroline Wozniacki heeft de WTA Finals op haar naam geschreven. De Deense tennisster was in de finale in Singapore met tweemaal 6-4 Venus Williams de baas.

De finale was boeiend te noemen. Wozniacki verdedigde alsof haar leven ervan af hing. Ze slaagde er ook geregeld in om het intitatief  over te nemen in de rally's,  waarna ze dan een fraaie winner scoorde. In de eerste set verspeelde Wozniacki wel tweemaal een break voorsprong. Een break op 5-4 zorgde alsnog voor de setwinst.

Wozniacki kwam in de tweede set al rap op 5-0. Williams wist zich echter terug te vechten, maar Wozniacki liet het niet verder komen dan 5-4 en pakte vervolgens de setwinst en dus  de wedstrijd.

De titel is voor Wozniacki een bekroning van een uitermate succesvol jaar. Ze begon 2017 als de nummer 19 van de wereld, maar mede dankzij 60 overwinningen, is ze op de nieuwste editie van de WTA-ranglijst van morgen derde.

De Jong ook de rapste op 5.000m

Na de 3.000 meter is Antoinette de Jong ook de nieuwe Nederlands kampioene op de 5.000 meter. In een spannende race werd de kampioen van  vorig seizoen, Carien Kleibeuker, verslagen. De Jong bleef met 6.59,56 als enige onder de zeven minuten.

De 39-jarige Kleibeuker, vier keer eerder Nederlands kampioene, pakte met 7.00,38 het zilver. Het brons was, net als vorig seizoen, voor Carlijn Achtereekte.

Samen met deze drie gaan ook de nummers vier en vijf Irene Schouten en Esmee Visser naar de wereldbekerwedstrijden in Stavanger.

Te luidruchtige hotelgast neergestoken

Een 38 jarige inwoner van Gennep raakte afgelopen nacht gewond toen hij tijdens een vechtpartij op meerdere plekken met glaswerk werd gestoken. De verdachte vond dat het slachtoffer op de gang van het Premiere Classe Hotel aan de Minervum in Breda te luidruchtig was geweest.

Het slachtoffer arriveerde even na 02.30 uur in het hotel en ging op weg naar zijn hotelkamer. Daar aangekomen werd hij aangesproken door een man, die kennelijk in een kamer aan de overzijde van de gang verbleef.

Hij was wakker geworden van de herrie op de gang en dat beviel hem blijkbaar niet. Het kwam al snel tot een vechtpartij, waarbij het slachtoffer snij en steekwonden opliep, vermoedelijk veroorzaakt door glas. De verdachte, een 44 jarige man uit Merksem (België), werd aangehouden.

Rood voor plassende keeper, toeschouwer stapt naar politie

De 24-jarige keeper Max Crocombe heeft het nieuws gehaald. Dat is op zich al nieuwswaardig, want verder dan vier optredens voor Oxford United kwam de Nieuw-Zeelandse doelman in de hogere regionen van het profvoetbal niet.

Tegenwoordig speelt hij bij Salford City, op het zesde niveau in Engeland, waarmee hij zaterdag op bezoek ging bij Bradford Park Avenue. In de 87e minuut kreeg Crocombe een rode kaart, waarvan aanvankelijk niet duidelijk was waarom. Dat werd al snel wél duidelijk: Crocombe had staan pissen en dat mocht niet.

"Hij werd door een steward vertelt het niet te doen, twee keer zelfs, maar stond uiteindelijk toch te urineren", aldus Colin Barker van de thuisclub. Crocombe bood later zijn verontschuldigingen aan en zegt dat hij zich in een 'zeer ongemakkelijke situatie' bevond en een 'inschattingsfoutje' maakte. "Het was uiteraard nooit mijn bedoeling iemand te beledigen of iets dergelijks."

Volgens Barker liep Crocombe naar de zijkant van een tribune. "Ik heb het zelf niet gezien, maar een assistent-scheidsrechter wees de arbiter erop en Crocombe werd er zeker door van het veld gestuurd." Een ongelooflijke zeikerd die naar de wedstrijd stond te kijken krijgt overigens de prijs voor zure drol van het jaar: de toeschouwer deed aangifte bij de politie wegens het publiekelijk urineren van de keeper.

Chilton en Michelisz winnen WTCC-races in Japan

Zondag zijn de races van het World Touring Car Championship op het circuit van Motegi in Japan gewonnen door Tom Chilton en Norbert Michelisz. De tweede race werd voortijdig afgebroken vanwege hevige regenval.

Honda-coureur Tiago Monteiro was nog niet hersteld van een crash tijdens het testen in september. De Portugees werd vervangen door Esteban Guerrieri. De plaats van Guerrieri bij Campos werd ingenomen door de Zwitser Kris Richard.

In de eerste race mocht de Amerikaan Kevin Gleason vanaf pole vertrekken. In de eerste bocht spinde de LADA-coureur en nam Chilton de leiding over. De Brit reed vervolgens onbedreigd naar de zege. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis. Nicky Catsburg werd negende en Tom Coronel kwam niet verder dan plaats dertien.

De Hongaar Michelisz won de tweede race van de dag. Vanwege hevige regenval werd de race voortijdig afgebroken. Vanwege het slechte weer was eerder de kwalificatie al verplaatst van zaterdag naar zondag. Volvo-coureur Catsburg werd tweede. Net als in race 1 werd Coronel opnieuw dertiende.

Race of Japan 2017 (Bron: Youtube)

Uitslag race 1
1. Tom Chilton (GBR) Citroën
2. Yann Ehrlacher (FRA) LADA
3. Esteban Guerrieri (ARG) Honda
4. Thed Björk (SWE) Volvo
5. Mehdi Bennani (MAR) Citroën
6. Kevin Gleason (USA) LADA
7. Norbert Michelisz (HON) Honda
8. Rob Huff (GBR) Citroën
9. Nicky Catsburg (NED) Volvo
10. Ryo Michigami (JAP) Honda

Uitslag race 2
1. Norbert Michelisz (HON) Honda
2. Nicky Catsburg (NED) Volvo
3. Nestor Girolami (ARG) Volvo
4. Esteban Guerrieri (ARG) Honda
5. Thed Björk (SWE) Volvo
6. Mehdi Bennani (MAR) Citroën
7. Yann Ehrlacher (FRA) LADA
8. Kevin Gleason (USA) LADA
9. John Filippi (FRA) Citroën
10. Tom Chilton (GBR) Citroën

Tientallen doden door aanvallen van Taliban

Door enkele aanvallen van de Taliban zijn in Afghanistan zeker negentien politiemensen om het leven gekomen. Ook kwam een onbekend aantal terroristen om.

De aanvallen waren specifiek gericht op politieposten. De Taliban voerden hun aanvallen in zowel de noordelijke provincie Kunduz als in het zuiden van Afghanistan uit. Het is nog niet bekend hoeveel mensen gewond raakten tijdens de acties.

Tientallen doden door aanvallen van Taliban
Tientallen doden door aanvallen van Taliban (Foto: ANP)

Kind wacht in taxi op bankroof van moeder

Een 28-jarige vrouw liet haar zesjarige dochter in een wachtende taxi zitten terwijl ze zelf even een bank beroofde in de Amerikaanse staat New York. De politie wist Diana Marini aan te houden die in de vestiging van de Chase Bank in Islandia op Long Island de hand op een onbekend bedrag had weten te leggen.

Na de overval vluchtte de vrouw terug naar de taxi. De politie wist het voertuig echter snel op te sporen en staande te houden, zo melden Amerikaanse media. Tot verbazing van de agenten had de bankrover haar dochter bij zich. Het kind is door de politie aan familie overgedragen.

Kind wacht in taxi op bankroof van moeder
Kind wacht in taxi op bankroof van moeder (Foto: BuzzO)

Menstruerende vrouw krijgt korting in bar

Vrouwen die menstrueren krijgen in een bar in Tel Aviv 25 procent korting op hun drankje tijdens het 'Bloody Hour'. De Anna Lou Bar voert de actie vier dagen in de week.

'Ken je dat gevoel dat je 25 procent van je leven bloedt? Daarom heb je 25 procent korting verdiend!' staat er op de Facebookpagina van de bar. De bar is te vinden in de Arabische wijk Jaffa van de stad. Het systeem van korting is volgens de Anna Lou Bar gebaseerd op eerlijkheid: vrouwelijke klanten hoeven niet te bewijzen dat ze menstrueren als ze dat zeggen.

De bar wordt uitgebaat door twee vrouwen, Moran Barir en Dana Etgar. Ze willen meeleven met hun seksegenoten. Menstruatie is volgens hun nog altijd een taboe-onderwerp. Het praten daarover mag onderhand wel eens normaal worden, vinden de twee vrouwen.

Menstruerende vrouw krijgt korting in bar
Menstruerende vrouw krijgt korting in bar (Foto: BuzzO)

Thaise koning bij laatste rite voor Bhumibol

Koning Maha Vajiralongkorn van Thailand heeft zondag de laatste afscheidsrite voor zijn vader bijgewoond. De rouwceremonies voor de vorig jaar overleden koning Bhumibol hebben een week geduurd en zijn zondag afgesloten. De as van de vorst is naar een tempel gebracht.

De 65-jarige Maha Vajiralongkorn kan nu, na de crematie van zijn vader, pas officieel worden gekroond. Wanneer zijn kroning zal plaatsvinden, is nog niet bekend. Zijn uiterst populaire vader overleed een jaar geleden op 88-jarige leeftijd. Hij was koning van Thailand sinds 1946.

Tijdens de laatste rite werd de nieuwe vorst, ook bekend als Rama de tiende, op een processie begeleid door familieleden, onder wie zijn drie zussen. De nieuwe koning heeft een heel wat mindere status onder de bevolking dan zijn vader. Zo is hij drie keer getrouwd en leefde hij als een playboy in Duitsland.

Thaise koning bij laatste rite voor Bhumibol
Thaise koning bij laatste rite voor Bhumibol (Foto: ANP)

Bokser Muhammad Ali betrapt op doping

De Britse bokser Muhammad Ali is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De 21-jarige Ali, gezien als groot talent bij de amateurs, blijkt in april positief getest te hebben rondom het duel van zijn British Lionhearts tegen de Morocco Atlas Lions, onderdeel van de World Series of Boxing.

Ali's voorlopige schorsing is met terugwerkende kracht in mei ingegaan. De wereldwijde amateurboksbond AIBA zal zich nu over de zaak buigen om te bepalen of de Brit langer geschorst wordt. Dat lijkt goed mogelijk, want ook zijn B-staal bleek sporen van een steroïde te bevatten. 

"We zetten ons in voor een schone bokssport, dit is de eerste keer dat een lid van ons team positief heeft getest", aldus een statement van GB Boxing, de Britse amateurboksbond. Ali won vorig jaar zilver op het EK en deed mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij vroegtijdig sneuvelde.

Bol en Van Winden verlengen bij hun ploeg.

Jetse Bol rijdt ook volgend seizoen bij de Colombiaanse ploeg Manzana Postobón. De 28-jarige Nederlander verlengde net zoals zijn Portugese Ricardo Vilela ploegmaat zijn contract.

Bol, die in het verleden uitkwam voor Rabobank, Belkin en De Rijke, reed een sterk najaar. Met een tiende plek in de Ronde van Burgos en een goede Vuelta waar hij drie keer in de top tien van een etappe wist te finishen. 

Ook Dennis van Winden heeft zijn contract verlengd bij zijn ploeg.De 29-jarige Nederlander van Israel Cycling Academy verlengde net zoals zijn ploeggenoten Zakkari Dempster en Guillaume Boivin bij de Israëlische ploeg.

Voor Van Winden wordt het zijn tweede jaar bij de ploeg. In het verleden kwam hij uit voor Rabobank en de opvolgers daarvan. In 2015 maakte hij een uitstapje naar Synergy Baku Cycling Project, maar keerde halverwege het jaar weer terug bij LottoNL-Jumbo.

"Ik ben enthousiast om dromen uit te laten komen met deze familie, en zoals iedereen weet, zijn onze dromen groot. Dus laten we een groots jaar maken van 2018", geeft de Nederlander aan op de website van de ploeg. Ploegleider Kjell Carlström is blij met de verlenging van zijn contract. "Dennis is in staat om goed werk te doen voor welke kopman dan ook binnen de ploeg. Zijn ervaring en zijn motiverende houding is goed om erbij te hebben in welke koers dan ook", geeft hij aan in het persbericht.

Golfer Johnson faalt en geeft toernooizege weg

Golfer Dustin Johnson heeft zondag op miraculeuze wijze het HSBC Champions-toernooi in Shanghai niet gewonnen. De Amerikaan ging na drie dagen ruim aan de leiding van het toernooi, de eerste van vier voor de World Golf Championships meetellende toernooien, maar gaf zijn voorsprong van zes slagen weg.

Na ronden van 68, 63 en 68 ging Johnson zondag in Shanghai rond in 77 slagen, vijf boven het baangemiddelde. Die kreeg hij op de kaarten door vijf bogeys te laten noteren en er geen enkele birdie tegenover te zetten. Brooks Koepka begon de dag met zes slagen achterstand en die maakte hij precies goed. Een double bogey brak Koepka echter op, want hij eindigde weliswaar net als Johnson en de Zweed Henrik Stenson op -12 slagen, de Engelsman Justin Rose won het toernooi.

Rose liet drie bogeys samengaan met maar liefst acht birdies, waardoor hij een gezien de omstandigheden prachtige ronde van 67 slagen liep. Het leverde hem een eindscore van -14 op en de winst op het met bijna tien miljoen dollar gedoteerde toernooi, zijn eerste PGA Tour-zege sinds april 2015.

Storm en hoogwater teisteren Noord-Duitsland

Onze oosterburen hebben het zwaar, het noorden van Duitsland heeft flink te lijden van de storm die overtrekt. Op veel plaatsen is er sprake van hoogwater. In Hamburg wordt in de loop van zondag een waterstand van 2,5 meter boven het normale peil verwacht.

Treinen in het noorden rijden niet of slecht door omgevallen bomen en gevaarlijke omstandigheden en havensteden hebben moeite met het hoge water.

Met name de havenstad Hamburg ondervindt last van de hoge waterstand. Veel straten rond de havens en de rivier de Elbe komen in de loop van de dag blank te staan en worden door de autoriteiten afgesloten. De brandweer van Hamburg was 's nachts al 170 keer uitgerukt om de inwoners bij te staan.

De brandweer in de hoofdstad Berlijn riep 's ochtends rond zeven uur zelfs de noodtoestand uit. Onder meer omgevallen bomen zorgden voor overlast in straten, parken, de beroemde dierentuin en de S-Bahn, het spoorstadsnet van Berlijn, zo melden Duitse media.

Storm en hoogwater teisteren Noord-Duitsland
Storm en hoogwater teisteren Noord-Duitsland (Foto: ANP)

Catalonië wacht spannende verkiezingsrace

Twee dagen nadat de Spaanse premier verkiezingen in Catalonië aankondigde, wijst de eerste peiling uit dat een nipte meerderheid van de Catalanen niet op onafhankelijkheid zit te wachten. Zouden er nu verkiezingen worden gehouden, dan raken de naar afscheiding strevende partijen hun meerderheid in het parlement in Barcelona net kwijt.

Premier Mariano Rajoy heeft de verkiezingen in Catalonië vastgesteld op 21 december.

De eerste peiling onder de kiezers, vorige week gehouden, wijst uit dat voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid elkaar aardig in evenwicht houden. Dat betekent volgens de peilers dat er een spannende verkiezingscampagne op komst is.

De politieke partijen die voorstander van afscheiding van Spanje zijn, pakken 42,5 procent van de stemmen, de tegenstanders staan op 43,3 procent. Je zou denken dat er voor zo'n ingrijpend besluit een iets ruimere meerderheid nodig is. Overigens is nog niet gezegd dat wanneer de voorstanders deze verkiezingen winnen, de afscheiding ook echt plaats vindt. Uiteindelijk ligt dat nog altijd bij de Spaanse regering

Catalonië wacht spannende verkiezingsrace
Catalonië wacht spannende verkiezingsrace (Foto: ANP)

Dodental na autobom Mogadishu loopt verder op

Bij de zelfmoordaanslag met een autobom zaterdag in Somalische hoofdstad Mogadishu is het dodental opgelopen tot zeker 25 en zijn er 30 gewonden gevallen. Het voertuig ramde een populair hotel in de stad. De daders zouden zich in het hotel verschanst hebben.

Na de explosie bij het hotel bestormden gewapende militanten het gebouw en werden 30 mensen bevrijd, aldus de politie. Volgens de eerste berichten zijn onder de doden vooral politieagenten. Ook een voormalig parlementariër kwam om het leven.

De politie verwacht dat het dodental nog zal oplopen. Zeker zeventien mensen raakten gewond. Het pand waar de tweede aanslag plaatsvond wordt gebruikt door militairen. Kort na de explosie ontplofte een tweede auto bij een voormalig parlementsgebouw. De islamistische terreurbeweging al-Shabaab heeft de aanslagen opgeëist. Al-Shabaab voert regelmatig bombardementen en gewapende aanvallen uit in Somalië.

Dodental na autobom Mogadishu loopt verder op
Dodental na autobom Mogadishu loopt verder op (Foto: ANP)

Bokser Joshua verdedigt zwaargewichttitels en breekt record Muhammad Ali

Bokser Anthony Joshua heeft zijn drie wereldtitels in het zwaargewicht zaterdagavond met succes verdedigd. De 28-jarige Brit stond voor de twintigste keer in de ring als prof en gooide zijn wereldtitels bij de WBA, IBF en IBO in de strijd. Er zaten maar liefst 76 duizend toeschouwers in het stadion, veruit het grootste aantal ooit voor een 'indoorgevecht'. Dat record stond op naam van Muhammad Ali en Leon Spinks, die in 1978 in de Superdome in New Orleans voor 63 duizend man tegenover elkaar stonden.

Joshua zou het in het Principality Stadium in Cardiff opnemen tegen Kubrat Pulev, maar de Bulgaar raakte geblesseerd. Carlos Takam uit Kameroen kreeg zo twaalf dagen voor het gevecht te horen dat hij tegen Joshua mocht vechten en de 36-jarige Takam liet die kans niet glippen. Afgetraind verscheen hij in de ring en hij wist het Joshua verrassend moeilijk te maken. Takam kreeg al vrij vroeg een snee boven zijn oog te verwerken, wat resulteerde in een flinke stroom bloed. Dat zat de Kameroenees duidelijk dwars, maar hij gaf niet op en leek zich zelfs knap te herstellen.

Joshua kreeg wat klappen te verwerken, maar bleef wel zonder al te grote problemen overeind. Halverwege de tiende ronde vuurde AJ een salvo af op zijn opponent en dat was voor de scheidsrechter het teken om het gevecht te stoppen, te vroeg, zo vond Takam - en achteraf toonde ook Joshua zich er niet gelukkig mee: "Iedereen hier wilde Takam bewusteloos op het canvas zien liggen", aldus de Brit, die zijn respect uitsprak voor Takam, die op zo'n korte termijn op kwam dagen en goed partij bood.

Joshua levert de genadeklappen af tegen Takam (Bron: YouTube)

Het gevecht tussen Joshua en Takam was niet het enige wereldtitelgevecht in Cardiff. De Brit Khalid Yafai stelde zijn WBA-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg) in de waagschaal tegen de Japanner Sho Ishida. Het gevecht ging over de volle twaalf ronden, waarna Yafai aangewezen werd als de winnaar, de tweede keer dat hij zijn titel met succes verdedigde.

De Ierse Katie Taylor, nog geen jaar professional, stond in haar zevende profgevecht al in de ring om een wereldtitel te veroveren. Dat ging om de WBA-titel in het lichtgewicht (-61,2kg), die ze over wilde nemen van Anahi Sanchez. De Argentijnse had haar gewicht niet gehaald en was de titel dus al kwijt, waardoor alleen Taylor die kon winnen. Dat leek snel te gebeuren, want vooral in ronde twee sloeg ze Sanchez behoorlijk aan pulp. De Argentijnse herstelde echter knap, maar kon de zege van Taylor niet voorkomen.

De Brit Dillian Whyte hoopt nog eens voor een wereldtitel in het zwaargewicht te mogen vechten. Op weg naar die droom rekende hij in Cardiff alvast af met Robert Helenius uit Finland, die na twaalf ronden zag hoe Whyte aangewezen werd als winnaar. Drie relatief jonge Britten, nog aan het begin van hun profloopbaan, kwamen in Cardiff ook in actie en deden het uitstekend.

Lichtgewicht Joe Cordina vocht in zijn thuisstad voor de vijfde keer als prof en versloeg de Nicaraguaan Lesther Castillano na vier ronden op punten: zijn vijfde zege in vijf gevechten, de eerste keer dat hij niet op knock-out won. In het lichtzwaargewicht (-79,4kg) stond de 24-jarige Joshua Buatsi voor de derde keer als prof in de ring en ook Saidou Sall kon hem niet stoppen. De Fransman ging aan het einde van de zesde ronde plat, net op tijd om het niet als knock-out te laten tellen - de ronde was immers net voorbij.

In het cruisergewicht (-90,7kg) was het tot slot de 24-jarige Lawrence Okolie die voor de zesde keer als prof in de ring stapte. Hij kreeg de 36-jarige, maar onervaren landgenoot Adam Williams tegenover zich, die in de derde ronde hard knock-out ging. Okolie komt zo op zes zeges in zes gevechten, waarvan vijf op knock-out.

Kraay jr. reageert : "Voor mijn vader is het beter, maar voor mij niet"

Hans Kraay junior heeft voor het eerst gereageerd op het overlijden van zijn vader Hans Kraay sr. Afgelopen vrijdag overleed de oud-voetballer en oud-voetbaltrainer op 81-jarige leeftijd. Kraay jr. zat zondagmorgen bij De Tafel van Kees op Fox Sports

"Ik vind dat Nederland ontzettend eervol naar mijn vader is geweest", aldus junior. "Al had hij er maar tien procent van mee kunnen krijgen. Voorpagina's etc. Ik moet eerlijk zeggen dat hij het ook fijn zou vinden als ik hier aan zou schuiven. Het is nu twee dagen geleden. Ondanks het feit dat ik hem de rust gun is een kind nooit klaar om zijn ouders te verliezen."

Kraay sr. had het erg moeilijk met het overlijden van zijn vrouw Lia. "Juist de laatste weken zag ik een glimlach op zijn gezicht en was hij blij als hij je zag. Je bent er nooit klaar voor om je ouders te verliezen. Voor hem is het beter, maar voor mij niet", aldus Kraay.

Hans Kraay jr. reageert bij de De Tafel van Kees. (Bron: Twitter.com/FoxSportsNL)

3D printers met korting, voor 110 euro al een 3Dprinter in huis

Het wordt steeds makkelijker om zelf aan de slag te gaan met 3D printers. Helemaal als je ze koopt uit China voor bizar lage prijzen en ook voor alle onderdelen en 3D filament. Als je op zoek bent naar een volledige Printer-kit heeft Gearbest een drietal printers uitgekozen, uiteraard met fikse korting. 

gboff3dprinter-C310 (Foto: GBofficial)

Deze Creality3D CR - 10 printer heeft een printoppervalkte van 300 x 300 x 400mm. Tevens beschikt dit model over een LCD scherm en mogelijkheden tot offline printen wat makkelijk wordt gemaakt door het toetsenbordje. Volledige specificaties, of kopen voor €287,70 met coupon GBNLSI01, check dan deze productpagina.

gboff3dprinter-A8 (Foto: GBofficial)

Een instapmodel deze Anet A8 3D printer die beschikbaar is in het UK-warehouse voor maar €110 euro inclusief verzending. Het heeft de mogelijkheid om 220 x 220 x 240mm te printen, dus wel iets beperkter. Belangrijk om te weten is dat het om een printer gaat die in delen komt en je dus zelf in elkaar moet zetten wat goed te doen is. Nu voor €110 te koop met coupon GBNLSI02.

gboff3dprinter-zonestar (Foto: GBofficial)

Als afsluiter de Zonestar Z5F wat weer gaat om een Do it Yourself kit. Wel zit van dit model al 90% in elkaar waardoor het geen drempel hoeft te zijn een DIY-kit aan te schaffen. Hij zit zo in elkaar en dan kan je van start met het printen. Voor volledige specificaties kan je hier kijken, waar hij ook te koop is voor €177,69 met coupon 3DZ5F. 

Eindhovense zaalvoetballers scoren 14 keer, Hovocubo sluit aan

De zaalvoetballers van FC Eindhoven hebben in de vijfde speelronde in de Eredivisie een forse zege geboekt. Het Goudase Watergras ging in Eindhoven met liefst 14-4 over de knie.

De 'klassieker' van de speelronde vond plaats in Hoorn, waar Hovocubo voormalig topclub en huidig hekkensluiter FC Marlène ontving. Het duurde tot de tweede helft, maar daarin kwam de thuisploeg drie keer tot scoren op weg naar een 3-0 overwinning, waarmee de aansluiting in de top gevonden werd.

Hovocubo staat na vijf wedstrijden op tien punten, net als Groene Ster Vlissingen. Die speelden in de topper tegen 't Knooppunt in Amsterdam knap met 6-6 gelijk. De Amsterdammers hebben de leiding in de competitie in handen met elf punten.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal
ZVV Volendam - HV/Veerhuys 7-1
Hovocubo - FC Marlène 3-0
FC Eindhoven - GZV Watergras 14-4
TPP-Rotterdam - Amicitia/Zeeger 3-5
't Knooppunt - Groene Ster 6-6
WSV/Shoepimp - ASV Lebo 4-4

Bertens/Larsson verliezen finale WTA Finals

Kiki Bertens en haar Zweedse dubbelpartner Johanna Larsson zijn er niet in geslaagd de WTA Finals te winnen. In de finale verloor het koppel van het als derde geplaatste Hongaarse/Tsjechische duo Babos/Hlavackova met 6-4, 4-6 en 5-10.

Het Nederlandse/Zweedse koppel begon ontspannen aan de eindstrijd. Larsson serveerde goed, terwijl Bertens sterk aan het net was. Ze wonnen de eerste set door bij de stand 5-4 de eerste break te pakken.

Larsson en Bertens begonnen in de tweede set steeds meer foutjes te maken. Babos/Hlavackova pakten de tweede set en het als derde geplaatste koppel was vervolgens met 10-5 de sterkste in de supertiebreak:.

Volleyballers Orion laten eerste punt liggen, Groningen pakt koppositie

De volleyballers van Seesing Orion hebben in de Eredivisie het eerste puntje van het seizoen laten liggen. De Doetinchemmers gingen op bezoek bij Vallei Prins uit Ede en dat ging niet makkelijk.

De thuisploeg won de eerste en derde set, terwijl Orion de tweede en vierde set pakte. In de beslissende set waren de Doetinchemmers toch te sterk, maar door de 2-3 zege konden ze twee punten in plaats van drie stuks bijschrijven. Voor Vallei Prins was het in vier wedstrijden de eerste keer dat ze minstens twee sets wonnen en dus pakte de club uit Ede voor het eerst een punt.

Abiant Lycurgus uit Groningen kreeg Zaanstad op bezoek en voor de landskampioen leverde dat niet al te veel problemen op. De bezoekers wonnen wel de derde set - het eerste Groningse setverlies dit seizoen - maar met een 3-1 zege werd de volle buit gepakt, net als in de voorgaande drie wedstrijden. Lycurgus neemt zo alleen de koppositie over, op één punt gevolgd door Orion en Draisma Dynamo, dat wel één wedstrijd meer speelde. 

De wedstrijd tussen Coniché Zwolle en het Talentteam Arnhem/Papendal werd om nog onduidelijke redenen afgelast.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Advisie/SSS 3 Inter Rijswijk 1
(26-28,25-23,25-16,25-16)

SV Land Taurus 2 Draisma Dynamo 3
(16-25,25-20,22-25,25-23,13-15)

Abiant Lycurgus 3 Zaanstad 1
(25-20,25-17,22-25,25-23)

Vallei Prins 2 Seesing Orion 3
(25-22,13-25,25-22,19-25,11-15)

Dodgers trekken stand gelijk in World Series

Los Angeles Dodgers heeft in de World Series het vierde duel met Houston Astros gewonnen. In Houston waren de Dodgers met 2-6 te sterk voor de thuisspelende ploeg. Door de winst is het nu 2-2 in de best-of-7-serie.

Pas in de zesde inning kwam de eerste score op het scorebord. George Springer zou een homerun slaan voor de Astros, waardoor de thuisploeg op een 1-0 voorsprong komen. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want in de zevende inning zou Logan Forsythe een honkslag slaan waarop Cody Bellinger wist te scoren.

In de negende inning zou de Dodgers op voorsprong komen, mede dankzij een drie-run-homerun van Joc Pederson kwam de uitploeg op een 1-6 voorsprong. Kenley Jansen maakte het in de negende inning af voor de Dodgers. De Oranje-international kreeg wel een homerun tegen van George Springer, maar kwam verder niet in de problemen en gooide één keer drie slag.

Yuli Gurriel van Houston Astros maakte gisteren spleetogen na het slaan van een homerun tegen de Japanse pitcher Yu Darvish. Die actie leverde hem een schorsing voor vijf wedstrijden op. De schorsing gaat wel pas in bij het nieuwe seizoen van de MLB.

"Ik snap dat niet iedereen het eens zal zijn met de timing van de straf", zei MLB-bestuurder Rob Manfred. "Maar ik wilde de dader en niet het hele team straffen."

Leidse rugbyers verrassen 't Gooi, Hilversum verplettert Haags B-team

In de Ereklasse in het Nederlandse rugby stonden zaterdag weer zes wedstrijden op het programma, de zevende wedstrijd van het seizoen voor tien van de twaalf clubs. 

In Naarden viel een verrassende uitslag te noteren, want topclub 't Gooi ging op eigen veld onderuit tegen LRC DIOK uit Leiden. De Leidenaren begonnen uitstekend aan de wedstrijd en kwamen op een 0-17 voorsprong, wat bij rust 7-22 werd. Via twee tries deed 't Gooi nog wel iets terug, maar ze kwamen één try tekort voor de winst: 19-25.

De andere topclub, landskampioen Hilversum, ging in Den Haag op bezoek bij HRC en dat werd een ietwat ongelijke strijd. Het Haagse team werd geteisterd door blessures en stond op het veld met veel spelers uit het tweede team en zelfs uit het jeugdteam. HRC hield tegen het met internationals gevulde Hilversum dertien minuten lang dapper stand, maar daarna ging het los. Vijf tries in het restant van de eerste helft, en perfecte conversies van Marcus Holden, brachten Hilversum halverwege naar 0-35. In de tweede helft gingen de Hilversummers vrolijk door met het rugbylesje, wat eindigde bij 0-71.

Op 25 november wordt de Ereklasse hervat met nog drie speelronden, waarna de top-6 zich plaatst voor de kampioensgroep. Oemoemenoe kon een prima slag slaan om zich daarvoor te plaatsen, maar op bezoek bij Ascrum ging het fout. Op het kunstgras van de Amsterdamse studenten werd twee keer een voorsprong uit handen gegeven, waarna Ascrum met 22-20 de winst pakte.

Hilversum gaat met 32 punten aan de leiding in de competitie, 't Gooi staat na de eerste nederlaag op 29 stuks. DIOK volgt met 28 punten - het won als enige team alle wedstrijden - maar heeft nog wel een wedstrijd minder gespeeld. 

Uitslagen Ereklasse rugby
DSR-C - The Hookers 36-20
Haagsche RC - RC Hilversum 0-71
ASRV Ascrum - EZRC Oemoemenoe 22-20
Castricumse RC - RC The Dukes 15-12
RC Waterland - RC The Bassets 26-25
RC 't Gooi - LRC DIOK 19-25

NBA deze week: The yibs, Magic, dunks, een kapper en Boogie

Het NBA-seizoen is nog maar twee weken bezig, maar staat al dagelijks garant voor spektakel en discussie op en naast het veld. Fok! Sport kijkt terug op de afgelopen week in de NBA. Aan bod komen onder andere een ongelukkige rookie, een ongeloofwaardig bezoek aan een kapsalon, verrassingen in het oosten, een emotionele terugkeer en een dubieuze dunk.

Wat is er met Markelle Fultz aan de hand?

Jaarlijks mogen de dertig NBA teams in de draft om de beurt kiezen uit de meest talentvolle spelers uit Amerikaanse collegeteams of internationale competities. In principe mag elk team twee spelers kiezen en de slechtst presterende teams kiezen eerder dan de beste teams.

De kans dat een eerstejaars speler, een rookie, direct een grote impact heeft op een team is niet heel groot. Het kwaliteitsverschil tussen college of de Euroleague en de NBA is erg groot en spelers hebben vaak wat tijd nodig om te rijpen. Spelers die direct een impact hebben in de NBA en van een ploeg een titelkandidaat maken zijn zeldzaam.

Dit seizoen zijn een flink aantal ploegen bijzonder gecharmeerd van het spel van hun  eerstejaars spelers. De Los Angeles Lakers dwepen met Lonzo Ball en Kyle Kuzma, Jayson Tatum start voor de Boston Celtics alsof hij nooit anders heeft gedaan en ook in Chicago (Markkanen), Sacramento (Fox) en Dallas (Smith) is men enthousiast over de eerste wedstrijden van hun nieuwe spelers.

Er is één opvallende uitzondering. De Philadelphia 76ers hadden in de draft de eerste keus en zij kozen voor Markelle Fultz. De guard zag er de eerste wedstrijden niet goed uit en nadat hij zijn eerste vrij worpen volledig verprutste begon het speculeren over wat er werkelijk met hem aan de hand was:

Fultz' vrije worp. Bron: YouTube

Het officiële verhaal van de 76ers was dat Fultz een schouderprobleem heeft en daarom zijn schotbeweging heeft aangepast. De zaakwaarnemer van Fultz verklaarde later echter dat er deze zomer vocht uit Fultz’ schouder was gehaald en dat dit hem nog hindert. Een paar uur later sprak hij zichzelf tegen en zei dat Fultz een cortisonenshot toegediend had gekregen.

Voor de volgers van de NBA was dit voldoende voor discussie. Het is niet logisch de dat 76ers een geblesseerde speler laten spelen. De ploeg heeft de afgelopen jaren Ben Simmons en Joel Embiid volop de tijd gegeven om te herstellen van blessures. Waarom zou er nu met Fultz een onnodig risico genomen worden?

Een mogelijke verklaring voor de schoten van Fultz is dat hij last heeft van de yips, een mentale blokkade die ervoor zorgt dat een normale handeling die je tienduizenden keren hebt uitgevoerd niet meer lukt. In Nederland kennen we dit fenomeen vooral als darteritus, maar ook in golf, cricket, tennis en honkbal komt dit voor. Vrijwel nooit in de flow van de wedstrijd, maar bij momenten waarop het spel stil ligt en de druk op de speler het grootst is. Een service bij het tennis, een putt bij golf of een pitch in honkbal. Bij basketbal speelt dit uiteraard bij vrije worpen. Voor de lezers, 'The Art of Fielding' is een briljant boek dat dit onderwerp behandelt.

Het is niet zeker of er sprake is van een mentale blokkade, maar het is mogelijk. Als eerste gekozen worden in de draft is lang niet altijd een zegen. Er komt een lading extra druk mee om te presteren. Zeker in het tijdperk van social media, waar je na elke wedstrijd op basis van je statistieken wordt beoordeeld door miljoenen fans en je bij elke mindere prestatie als ‘bust’ wordt afgeschreven. Ga er maar aanstaan als negentienjarige. Je hebt als eerste keus recht op een hoger salaris, maar qua druk kan je beter een paar plaatsen later worden gekozen.

De 76ers hebben besloten Fultz voorlopig aan de kant te laten. Gelukkig voor de ploeg uit Philadelphia speelt Ben Simmons, de in 2016 als eerste gekozen rookie die het hele vorige seizoen niet aan spelen toekwam, de sterren van de hemel.

Was Eric Bledsoe bij de kapper?

De Phoenix Suns kenden een dramatische seizoenstart. De eerste drie wedstrijden werden met ruime cijfers verloren. Binnen de span van een paar uur werd coach Earl Watson ontslagen en stuurde sterspeler Eric Bledsoe de volgende tweet: 'I Dont wanne be here'.

Het was een overduidelijke crie de coeur van Bledsoe, die al vier jaar wegkwijnt bij de Suns. De enige fatsoenlijke spelers die de Suns in die periode wist aan te trekken, Isaiah Thomas en Goran Dragic, speelden op dezelfde positie als hij, tekenend voor het gebrek aan visie bij de ploeg uit Phoenix.

Management was niet blij met de tweet van Bledsoe. De guard zit sindsdien aan de kant en de Suns zijn bij de andere teams aan het shoppen wie Bledsoe wil overnemen.

De verklaring van Eric Bledsoe dat zijn tweet niets te maken had met zijn ploeg, maar dat hij tegen zijn zin in was meegenomen naar een kapsalon en dat hij daarover tweette werd door niemand geloofd. “I was at the hairsalon” wordt wel één van de meest legendarische memes van dit NBA-seizoen.

De Suns wonnen zonder Bledsoe en met interim-coach Jay Triano overigens de volgende twee wedstrijden.

Het oosten is open. Voorlopig

De Eastern Conference zou dit jaar bijzonder voorspelbaar zijn. Cleveland en Boston steken er met kop en schouders bovenuit, daarachter volgen Washington en Toronto en een heleboel ploegen zouden voor spek en bonen meedoen.

Na twee weken is de Orlando Magic de verrassende en trotse koploper in het oosten. De ploeg wist onder andere met ruime cijfers te winnen van de Cleveland Cavaliers en de San Antonio Spurs. De selectie van de Magic is min of meer gelijk gebleven ten opzichte van het afgelopen seizoen, maar het lijkt er tot nu toe op dat de ploeg veel meer van afstand schiet. Center Nikola Vucevic en power forward Aaron Gordon lijken beiden een afstandschot aan hun arsenaal toegevoegd te hebben en zolang deze schoten vallen blijkt de ploeg niet te stuiten.

De Cleveland Cavaliers verloren drie van de laatste vier wedstrijden. De ploeg kampt met blessures van Isaiah Thomas en Derrick Rose, maar dit was ingecalculeerd. Coach Lue kan de juiste line-up niet vinden en de afgelopen week werd LeBron James opgesteld als forward of als point guard. Er wordt geexperimenteerd met JR Smith of Dwyane Wade als starter en met Jae Crowder of Tristan Thompson. Vooralsnog weet geen enkele line-up te imponeren. Zorgen hoeven ze zich in Cleveland niet te maken. De play-offs halen ze wel, en daarin geeft James altijd een paar tandjes extra.

Een derde verrassing voorlopig is de Brooklyn Nets. Al een paar jaar is deze ploeg het lachertje in het oosten. Dit jaar speelt de ploeg in een hoog tempo, onbevangen basketbal. Tegenstanders krijgen volop gelegenheid om te scoren, maar de Nets maken zelf ook veel punten en ze wisten in dit seizoen al drie van de zes wedstrijden te winnen. D’Angelo Russell, die deze zomer bij de Lakers mocht vertrekken, maakt veel indruk als startende point guard voor de ploeg.

Na twee weken basketbal heeft elk team, zowel in het oosten als het westen als minstens één wedstrijd gewonnen of verloren. Dat is de afgelopen jaren wel anders geweest.

The return of the Boogie

NBA-spelers ruilen regelmatig van ploeg en het komt dan ook vaak voor in een seizoen dat een speler in zijn oude thuisstad een wedstrijd afwerkt. Afhankelijk van hoe een speler is vertrokken kan hij rekenen op een staande ovatie of een fluitconcert van zijn oude thuispubliek.

Afgelopen week speelde DeMarcus Cousins voor het eerst sinds zijn vertrek van de Sacramento Kings naar de New Orleans Pelicans weer in Sacramento. Het was niet helemaal zeker hoe het publiek op hem zou reageren. Enerzijds was Cousins met afstand de beste speler die Sacramento in jaren heeft gehad, aan de andere kant heeft de center regelmatig misbaar gemaakt op het veld en met tegenzin wedstrijden gespeeld.

Bij de eerste time-out van de wedstrijd werd op het grote scherm een eerbetoon getoond aan ‘Boogie’ Cousins. Niet alleen zijn acties op het veld, maar ook de vele liefdadigheidsacties die hij voor de stad had gedaan kwamen aan bod. Het publiek stond op de bank en een geëmotioneerde Cousins nam het applaus in ontvangst.

Eerbetoon voor DeMarcus Cousins. Bron: YouTube

Cousins bedankte zijn oude publiek door een vroege achterstand ongedaan te maken en de Pelicans met 41 punten en 23 rebounds naar de overwinning te loodsen.

Een dubieuze dunk

Het komt regelmatig voor dat een basketbalwedstrijd al vroegtijdig beslist is. Als een ploeg met nog een minuut of vijf te spelen twintig punten voorstaat, zetten beide coaches hun reserves in het veld. Hiermee worden risico’s op blessures van de sterspelers vermeden en kunnen de mindere goden ook wat wedstrijdritme opdoen. Deze speeltijd die nergens meer om gaat wordt ‘garbage time’ genoemd.

Er zijn wat ongeschreven regels over garbage time. Er wordt niet zo fysiek gespeeld en de ploeg die voorstaat mag de tegenstander niet verder vernederen. Garbage time is vrij saai, eerlijk gezegd.

In de garbage time van de wedstrijd tussen de Golden State Warriors en de Dallas Mavericks deed rookie Jordan Bell dit:

 

Bells controversiële dunk. Bron: YouTube

De ‘self alley-oop’ van Bell was voldoende voer voor een dag discussie in de Amerikaanse sportmedia. Uiteraard waren de Mavericks not amused over dit teken van disrespect. Draymond Green, onofficiele woordvoerder van de Warriors nam het logischerwijs voor zijn rookie op.

Zelfs LeBron James werd gevraagd naar zijn mening over de dunk. James leek een seconde een politiek correct antwoord te geven, maar misschien omdat hij zich realiseerde dat hij zelf ooit zo’n actie maakte in de NBA-finale zei hij dat hij het prima vond dat jonge gasten laten zien wat ze in huis hebben.

NBA-fans lijken vrijwel unaniem in hun oordeel. Ze kijken wedstrijden om te worden vermaakt en deze dunk was zeker vermakelijk. Keep dunking, guys!

  

Uitslagen:

New Orleans Pelicans – Cleveland Cavaliers 123-101
Miami Heat – Boston Celtics 90-96
Chicago Bulls – Oklahoma City Thunder 69-101
Memphis Grizzlies – Houston Rockets 103-89
Dallas Mavericks – Philadelphia 76ers 110-112
Utah Jazz – Los Angeles Lakers 96-81
Portland Trail Blazers – Phoenix Suns 114-107
Los Angeles Clippers – Detroit Pistons 87-95

Eastern Conference

Orlando Magic 4-1
Boston Celtics 4-2
Detroit Pistons 4-2
Toronto Raptors 3-2
Washington Wizards 3-2
Milwaukee Bucks 3-2
Cleveland Cavaliers 3-3
Brooklyn Nets 3-3
Miami Heat 2-3
Charlotte Hornets 2-3
Indiana Pacers 2-3
Philadelphia 76ers 2-4
New York Knicks 1-3
Chicago Bulls 1-4
Atlanta Hawks 1-5

Western Conference


Memphis Grizzlies 5-1
Los Angeles Clippers 4-1
San Antonio Spurs 4-1
Houston Rockets 5-2
Portland Trail Blazers 4-2
Golden State Warriors 4-2
Utah Jazz 3-3
Minnesota Timberwolves 3-3
New Orleans Pelicans 3-3
Oklahoma City Thunder 3-3
Denver Nuggets 2-3
Los Angeles Lakers 2-4
Phoenix Suns 2-4
Sacramento Kings 1-4
Dallas Mavericks 1-6

Dubbelslag voor Mareczko in Tour of Hainan

Jakub Mareczko heeft in de tweede etappe van de Tour of Hainan gewonnen. De Italiaan van Wilier-Selle Italia was na 230,2 kilometer in de Chinese plaats Haikou de snelste voor de Est Martin Laas. Mareczko neemt ook de leiderstrui over van Jon Aberasturi.

Het was even wachten na de start voordat een kopgroep zou wegrijden. Uiteindelijk zou het drie renners lukken met daarbij Rick van Breda van Monkey Town. De Nederlander had het gezelschap van Jordan Cheyne (Jelly Belly) en Fabian Lienhard (Vorarlberg).

Cheyne hield het langst vol van de drie, maar bij het ingaan van de laatste kilometer werd ook hij gegrepen door het peloton, waarna Mareczko de massasprint zou winnen voor Laas en Dylan Page.

MotoGP-titel wordt beslist in slotrace na nieuwe zege Dovizioso, net debuut Van der Mark

Andrea Dovizioso heeft zijn zesde overwinning in het MotoGP-seizoen binnen. De Italiaan won op het circuit van Sepang de Maleisische Grand Prix en doordat WK-leider Marc Marquez 'slechts' als vierde eindigde, wordt de titelstrijd pas in de slotrace beslist. Debutant Michael van de Mark kende een nette race en eindigde als zestiende, door twee man achter zich te houden - de rest eindigde door valpartijen achter hem. Het was de eerste keer sinds begin 2005 dat een Nederlander een MotoGP-race reed.

Johann Zarco kende een sterke start en nam de leiding, voor de van plek zeven geweldig vertrokken Marquez, diens teamgenoot Dani Pedrosa en de Ducati's van Jorge Lorenzo en Dovizioso. Maverick Viñales en Andrea Iannone volgden, Van der Mark kende bij zijn debuut een topstart: de Nederlander vertrok als 22e en laatste, maar kwam na een paar bochten al door als zeventiende. Voorin moest Marquez zijn tweede plek al snel afstaan aan Lorenzo, terwijl Bradley Smith op zijn KTM van de zestiende plek knap opstoomde naar plaats zes.

De van plek vijf vertrokken Viñales bakte er bijzonder weinig van: de Spanjaard zakte alsmaar weg op zijn fabrieks-Yamaha en reed na drie ronden op de zestiende plek, met Van der Mark in zijn nek hijgend. Voorin had Zarco een fraai gaatje te pakken richting Lorenzo, die op zijn beurt een seconde had richting WK-rivalen Dovizioso en Marquez. Daar was de opdracht voor Marquez simpel: blijf in de buurt van de Italiaan en de titel is binnen.

Alex Rins reed ondertussen weer sterk op de Suzuki, maar ging onderuit. Dat gebeurde een paar bochten later ook met Loris Baz, wat betekende dat Van der Mark opschoof naar de vijftiende plek, een positie in de punten dus. Voorin begon Zarco het lastig te krijgen en de Ducati's van Lorenzo en Dovizioso kwamen met rasse schreden dichterbij. Lorenzo pakte hem ook al snel, Dovizioso volgde een paar bochten later. Verder naar achteren crashte Karel Abraham, waardoor Van der Mark - met wie hij in duel om plek vijftien was - even ademruimte had.

Halverwege de race leken de posities aan kop voorlopig even verdeeld. Lorenzo en Dovizioso reden op kop, wat de vraag deed rijzen of Lorenzo zijn voor het WK vechtende teamgenoot voorbij zou laten gaan - terwijl Lorenzo zelf uiteraard graag zijn eerste Ducati-zege wilde pakken. Zarco reed er drie seconden achter, op een seconde of anderhalf gevolgd door Marquez, terwijl Pedrosa op meer dan twaalf seconde volgde, voor de zeer sterk naar voren komende Danilo Petrucci.

Vier ronden voor het einde maakte Lorenzo een foutje - bewust of niet - wat Dovizioso de kans gaf om de leiding te pakken. Met Marquez op plek vier zou dat betekenen dat de titelstrijd in Valencia tijdens de laatste race beslist zou worden. Met Dovizioso's leiding was de race beslist: de Italiaan boekte zijn zesde zege van het jaar, voor Lorenzo, Zarco en Marquez. Van der Mark moest Cal Crutchlow voorbij laten en eindigde na een prima debuut op de zestiende plek, één plaats buiten de punten.

Vestas wint eerste etappe Volvo Ocean Race

De Deens-Amerikaanse boot Vestas 11th Hour Racing heeft de eerste etappe in Volvo Ocean Race gewonnen. De boot van schipper Charlie Enright had een grote voorsprong op de concurrentie.

Als tweede zou de Spaanse boot Mapfre over de finish komen in Lissabon op ruime achterstand. Schipper Simeon Tienpont had met de Nederlandse boot van AkzoNobel lang uitzicht op de derde plaats, maar in slotfase moesten ze de Chinese boot Dongfeng Racing voorbij laten gaan.

Brunel, de andere Nederlandse boot, kwam als zesde over de finish. Vrijdag is er een havenrace in Lissabon, waarna ze volgende week zondag starten voor etappe twee naar Kaapstad.

FOK! Wat een weer: meeste wind voor Duitsland

In augustus zure druiven, in oktober zure wijn.

Welkom!

De afelopen avond en het begin van de nacht stonden in het teken van veel wind. Toch is het zo dat de meeste wind bestemd is voor de Duitse Bocht en dan zo dieper het binnenland van Duitsland in. Bij ons viel het allemaal wel mee. Alleen in het Waddengebied wakkerde de wind fors aan tot kracht 8 en soms even 9 Bft.  Langs onze westkust bleef het bij een dikke 7, kortstondig even 8 Bft.  Met name op de oostelijke Wadden kunnen de windstoten oplopen tot 110 km/u. De meeste problemen verwacht echter ik in het centrale deel van Duitsland. Wel is de wind noordwest, en dat heeft wel een hoge vloedstand tot gevolg. In ons eigen land bereikt de wind landinwaarts hooguit kracht 5. 

Dit alles komt doordat een actieve depressie van Noorwegen richting noordoost Duitsland en Polen koerst. Dus op een behoorlijke afstand van ons land, vandaar de meeste wind boven de Wadden en Duitsland. 

Het weerbeeld spreekt momenteel niet echt tot de verbeelding. Het is nog even bewolkt en er valt zo her en der wat regen. Wel een stuk minder dan dat het zich in eerste instantie liet aanzien. In de loop van de nacht nam de wind ook weer af. 

Vandaag neemt de wind geleidelijk aan verder af. De zon breekt er gelukkig ook weer af en toe door, maar een enkele bui blijft mogelijk, al verwacht ik daar niet veel van, en dan hooguit in het noordoosten. De maxima lopen uiteen van 12 graden in het noorden tot 14 graden in het zuiden. 

En dan dit: Voorlopig neem ik het hele weerbericht over. Dat komt door drukke werkzaamheden van Frank en Monique. Ik heb de meeste tijd over, dus ik heb overlegd om het weerbericht komende tijd voor mijn rekening te nemen. Het lijkt me wel leuk om weer wat meer foto's te ontvangen van jullie die ik dan kan gebruiken voor het weerbericht. Het adres staat hieronder.

Tot morgen! 


Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Archieffoto DJMO uit 2013 (Foto: DJMO)
Archieffoto DJMO uit 2013 (Foto: DJMO) (even klikken voor vergroting)

Beste en slechtste start ooit voor Kings en Coyotes in NHL, Lightning-duo gestopt

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL blijven de Los Angeles Kings maar knallen. Zaterdagavond won de ploeg na overtime op bezoek bij de Boston Bruins, waarmee de beste start ooit door de Kings werd geëvenaard: ook in 1980/81 begon de ploeg met negen zeges in de eerste elf wedstrijden.

Voor de Bruins begon het in het eigen TD Garden nog prima, dankzij Brad Marchand die de ploeg op 1-0 zette. Vier minuten later trok Tyler Toffoli de stand echter weer gelijk, wat in de tweede en derde periode zo zou blijven. Charles McAvoy leek de Bruins in overtime naar de winst te schieten, maar goalie Jonathan Quick redde knap. Minder dan een seconde voor het einde van de overtime wonnen de Kings een face-off, waarna Toffoli met hooguit enkele tienden van een seconde op de klok hard de winnende 1-2 in het doel ramde.

Aan de andere kant van het spectrum staan de Arizona Coyotes, die er zacht gezegd weinig van bakken dit seizoen. De eerste tien wedstrijden gingen allemaal verloren en de New Jersey Devils, wel goed begonnen, gingen niet als eerste ploeg ten onder. Kansloos waren de Coyotes niet, in de tweede periode draaiden ze een 2-1 achterstand om naar een 2-3 voorsprong. Toch kwamen de Devils weer terug en de ploeg uit New Jersey won met 4-3. Met 0-11 na elf wedstrijden zijn de Coyotes bezig met een van de slechtste starts ooit in de NHL, voor welke ploeg dan ook.

De Tampa Bay Lightning ging in eigen huis onderuit tegen de Anaheim Ducks. Steven Stamkos en Nikita Kucherov kwamen beiden niet tot scoren en lieten allebei ook geen assist noteren, waarmee de twee voor het eerst dit seizoen puntloos bleven in een wedstrijd.

Uitslagen NHL zaterdag
Buffalo Sabres - San Jose Sharks 2-3
Boston Bruins - Los Angeles Kings 1-2 OT
Florida Panthers - Detroit Red Wings 2-3 SO
Montreal Canadiens - New York Rangers 5-4
New Jersey Devils - Arizona Coyotes 4-3
Tampa Bay Lightning - Anaheim Ducks 1-4
Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 2-4
Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 6-3
Minnesota Wild - Pittsburgh Penguins 2-1
Nashville Predators - New York Islanders 2-6
St Louis Blues - Columbus Blue Jackets 4-1
Edmonton Oilers - Washington Capitals 2-5

Bruins - Kings (Bron: YouTube)

Morbidelli wereldkampioen Moto2, KTM slaat weer toe

Franco Morbidelli is de nieuwe wereldkampioen in de Moto2. De Italiaan stond voor aanvang van de Grand Prix van Maleisië al vrij ruim voor Thomas Lüthi, maar doordat de Zwitser wegens een in de kwalificatie opgelopen enkelbreuk niet kon starten was het definitief voorbij. 

Miguel Oliveira pakte de leiding bij de start door Morbidelli te verschalken, waarna het duo werd gevolgd door Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo, Brad Binder en thuisheld Hafizh Syahrin. Achterin het veld ging de andere thuisfavoriet, Khairul Idham Pawi, samen met Luca Marini en Axel Pons onderuit dankzij Andrea Locatelli, terwijl Sandro Cortese en Takaaki Nakagami een paar bochten later ook tegen het asfalt smakten. Dat deed Alex Marquez hen nog eens na, twee keer zelfs in de eerste twee ronden, waarmee zijn race voorbij was.

Oliveira had na een paar ronden een flink gat te pakken richting Morbidelli, die Bagnaia, Binder en Quartararo achter zich aan had. Zes ronden voor het einde moest Bagnaia afhaken bij Morbidelli en Binder, terwijl Oliveira soeverein op kop reed. Vier ronden voor het einde werd de boel toch nog even in gevaar gebracht: het begon te regenen in Maleisië en Binder en Morbidelli gingen vol de strijd aan om bij een eventuele rode vlag toch maar op plek twee te rijden. 

Achter het vechtende duo waren ook Bagnaia, Quartararo en Mattia Pasini een stevig robbertje aan het vechten om plek vier, op een baan die toch niet echt nat leek te worden. Voorin kwamen de KTM-mannen niet meer in gevaar: Oliveira zegevierde, ruim voor Binder en Morbidelli, terwijl Pasini en Bagnaia de top-5 completeerden, nog voor Syahrin. 

Een kilo is geen kilo, vanaf 2019 wel

Jarenlang fluctueerde het gewicht van de kilo. Sinds 1889 ligt in het Internationale bureau voor gewichten en maten in Parijs een cilinder, gemaakt van platina en iridium. Deze cilinder is dé standaard voor de kilo. 

Officiële kopieën die zich verspreid over de wereld bevinden hebben aangetoond dat het gewicht fluctueert: zo zijn sommige van de kopieën 50 microgram zwaarder geworden in honderd jaar tijd. Andere schommelen in het gewicht. Dit komt omdat ze atomen verliezen of moleculen uit de lucht opnemen. 

Wetenschappers zijn daarom op onderzoek uit gegaan naar een stabieler alternatief: een definitie op basis van constanten in plaats van een fysiek object. Door het nauwkeuriger berekenen van de constante van Planck zou het mogelijk moeten zijn om een nieuwe definitie van de kilogram vast te stellen. De General Conference on Weights and Measures, verantwoordelijk voor de SI-eenheden, denkt dat de wijziging in 2019 doorgevoerd kan worden. 

Overigens: dit betekent niet dat je ineens kilo's kwijt bent als je op de weegschaal staat: alleen op grote schaal kan er nauwkeuriger worden vastgesteld wat bijvoorbeeld de massa van planeten is. 

Darter Smith schakelt Van de Pas uit op EK, Wright langs Clayton

Voor darter Benito van de Pas zit het open Europees kampioenschap in het Belgische Hasselt erop. De Tilburger moest na een spannende wedstrijd het onderspit delven tegen de Engelsman Michael Smith. De Nederlander knokte zich vanaf 8-6 en 9-7 telkens terug, maar ging met 10-9 onderuit.

Smith staat in de kwartfinales tegen landgenoot Rob Cross, de revelatie van het seizoen. De als zesde geplaatste Cross schakelde een andere Engelsman, Dave Chisnall, met 10-7 uit. De Noord-Ier Daryl Gurney stuurde Stephen Bunting met 10-6 naar huis, de als tweede geplaatste Schot Peter Wright had iets meer moeite dan verwacht met de Welshman Jonny Clayton: 10-8.

Zondag gaan de kwartfinales om 13.45 uur van start.

Mir wint weer in Moto3, Bendsneyder 10e na wisselvallige race

Joan Mir heeft zijn tiende overwinning van het seizoen in de Moto3 binnen. De Spanjaard, al zeker van de wereldtitel, bouwde zijn race in Maleisië uitstekend op en sloeg op het circuit van Sepang in de slotfase toe.

Jorge Martin nam vanaf plek twee de leiding bij de start, terwijl Bo Bendsneyder zijn vierde plek met een strak begin omzette in de tweede stek, voor John McPhee, polesitter Mir, Enea Bastianini en Livio Loi. Aan het einde van de eerste ronde werd het veld even opgeschrikt door een stevige crash van Tatsuki Suzuki, maar de Japanner stond na zijn vlucht gelukkig gelijk weer op.

Voor Bendsneyder ging het al snel wat minder. Leopard-teamgenoten Mir en Loi kwamen langszij en niet veel later volgden ook Gabriel Rodrigo, McPhee en Adam Norrodin, net als Fabio di Giannantonio, waardoor de Nederlander op plek negen lag. Martin had weinig problemen, de Spanjaard sloeg voorin al gelijk een gat. 

Achter Martin reed Mir zich langzaam maar zeker los van teamgenoot Loi en Bastianini, die onderling duelleerden om plek drie en in de verte zagen hoe Mir langzaam aansloot bij de leider. Halverwege de race ging Niccolo Antonelli onderuit, waar zijn teamgenoot Bendsneyder en ook Di Giannantonio en McPhee flink last van hadden.

De Maleisische thuisfans konden met acht ronden te gaan wat indammen: Norrodin reed ijzersterk en was van plek vijftien opgerukt naar de vierde plaats, maar de Maleisiër gleed onderuit, redde zijn motor nog wel en viel terug naar de veertiende plek. Voorin had Mir de aansluiting al een tijdje te pakken, terwijl ook Bastianini zich meldde bij het leidende duo.

Bastianini, Mir en Martin vochten om de zege, Loi reed er dik twee seconden achter en had op zijn beurt vijf seconden voorsprong op een groep met onder meer Romano Fenati, Rodrigo, Bendsneyder en Aron Canet. In de slotfase pakte Mir de leiding en die stond de Spanjaard niet meer af, waardoor het zijn tiende zege van het jaar werd. De slinkse Martin klopte Bastianini nog om plek twee, Loi eindigde als vierde, Bendsneyder viel in de laatste ronde nog terug van de zesde naar de tiende plek.

Dodelijk ongeluk Assendelft

Op de N246 bij Assendelft (Noord-Holland) zijn bij een frontale botsing één dode en meerdere gewonden gevallen. Een van de gewonden is naar het ziekenhuis overgebracht; de overigen konden ter plaatse worden behandeld door het ambulancepersoneel. 

Hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden is nog niet geheel duidelijk. De brandweer heeft het dodelijk slachtoffer uit de auto moeten zagen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Wintertijd is weer ingegaan

Heeft iedereen lekker geslapen? Vergeet niet om je klokken een uur terug te zetten: de wintertijd is weer ingegaan. Afgelopen nacht is in alle EU-landen de klok om 03:00 teruggezet naar 02:00 uur. 

Op 1 mei 1909 werd de Amsterdamse of Nederlandse Tijd ingevoerd. Voor die tijd verschilde de tijd van plaats tot plaats en was het in het oosten van het land later dan in het westen. 

De huidige tijd hebben we aan Hitler te danken: op 16 mei 1940 werd de klok 1 uur en 40 minuten vooruit gezet. Deze zomertijd duurde tot 1942, toen in november de klok weer een uur terug gezet. In 1946 werd de zomertijd voor een jaar of 30 volledig afgeschaft. 

Op Wikipedia kun je meer lezen over de oorsprong van de zomer- en wintertijd. 

Wintertijd is weer ingegaan (Foto: Door Daniel FR, Plenz)
Wintertijd is weer ingegaan (Foto: Door Daniel FR, Plenz - Original by Daniel FR, SVG by Plenz, Publiek domein, Link

Man overleden na steekincident

Zaterdagavond is bij een steekincident in Middelburg een man om het leven gekomen. De woning aan het Hof van Sint Pieter is een locatie voor beschermd wonen zo meldde de politie. 

Rond 21:00 kreeg de politie de melding binnen. Naast de politie en de ambulance, werden ook een traumahelikopter en de brandweer opgeroepen, om het slachtoffer mogelijk via het raam te kunnen ontzetten. De hulp kwam echter te laat, de man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. 

Er is één vrouw aangehouden vanwege haar mogelijke berokkenheid bij de steekpartij. Ze is overgebracht naar het politiebureau voor onderzoek en verhoor. 

Stubbe/Meppelink in finale Aalsmeer, Nederlandse mannenduo's onderuit

Beachvolleybalsters Joy Stubbe en Madelein Meppelink hebben zich geplaatst voor de finale van het éénsterrentoernooi in Aalsmeer, onderdeel van de World Tour. Het duo was zaterdag in de kwartfinales in drie sets te sterk voor het jonge Franse duo Margaux Carrere en Alexia Richard. In de halve eindstrijd hadden Stubbe en Meppelink aan twee sets genoeg om Miki Ishii en Megumi Murakami uit Japan te verslaan. Kim Behrens en Sandra Ittlinger uit Duitsland wachten zondag om 13.45 uur in de finale.

In het mannentoernooi schopten drie Nederlandse duo's het tot de kwartfinales, maar daar bleef het bij. Ruben Penninga en Tom van Steenis gingen in een spannend duel onderuit tegen Sergiy Popov en Oleksii Denin uit Oekraïne, terwijl Dirk Boehlé en Steven van de Velde niet opgewassen waren tegen Murat Giginoglu en Hasan Mermer uit Turkije. Sven Vismans en Jannes van der Ham bleken kansloos tegen de Amerikanen William Kolinske en Miles Evans.

Tafeltennisster Jie via thriller naar kwartfinales World Cup

Tafeltennisster Li Jie heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de World Cup. Dat toernooi wordt gehouden in het Canadese Markham, waarbij het deelnemersveld vooral bestaat uit de beste speelsters van alle continenten - twintig dames in totaal.

In de eerste knock-outronde speelde Jie, geplaatst als winnares van de Europese Top 16, tegen de Oostenrijkse Liu Jia. De Nederlandse won de eerste twee games, maar zag haar opponente twee van de drie games daarna ruimschoots winnen. Via een spannende game trok Jia de stand gelijk, maar Jie was in de beslissende game toch de sterkste en won met 4-3.

De Chinese Zhu Yuling staat in de kwartfinales tegenover Jie. Zhu is de mondiale nummer twee en haalde dit jaar de WK-finale.

Messi en Ter Stegen helpen Barcelona aan overwinning in Baskenland

Barcelona heeft zaterdagavond opnieuw geen punten laten liggen. Het team van trainer Ernesto Valverde had aan twee treffers voldoende om Athletic Club de Bilbao in San Mamés met lege handen achter te laten: 0-2. De Basken wonnen slechts één van de laatste zeven competitieduels. Door de overwinning komt Barcelona op 28 punten. Nummer twee Valencia staat op 24 punten, terwijl titelverdediger Real Madrid 20 punten heeft en zondag in en tegen Girona in actie komt.

De start van het eerste bedrijf in San Mamés was saai, maar na een kwartier spelen kwam de wedstrijd tot leven. Athletic had twee goede kansen om de score te openen, maar twee dito reddingen van Marc-André ter Stegen hielden Barcelona op de been. De doelman keerde eerste een kopbal van Aritz Aduriz, die het leer twee minuten later oog in oog met de Duitser opnieuw niet tegen de touwen kreeg.

Barcelona liet zich daarna echter meer gelden, raakte de paal via Messi, en nam negen minuten voor rust de leiding. Messi zette zelf een aanval op, verstuurde de bal op links naar Jordi Alba en kreeg het leer in het strafschopgebied weer terug. Kepa Arrizabalaga kon de diagonale inzet van de Argentijn niet keren. Het zelfvertrouwen van Barcelona groeide, maar de lat stond de 0-2 van Paulinho voor rust in de weg.

Barcelona kwam zeven minuten na rust goed weg: na een corner plaatste Raúl Garcia de bal met het hoofd op de lat. Athletic speelde in de tweede helft uitstekend, zette de Catalanen bij tijd en wijlen onder druk, maar ontbeerde finesse in de laatste meters. Barcelona was niet meer in staat om Kepa in verlegenheid te brengen en kwam in de slotminuten goed weg, na een sublieme redding van Ter Stegen op een kopbal van Aduriz. In de extra tijd zette Paulinho tóch de 0-2 van de Catalanen op het scorebord, nadat Kepa een inzet van Luis Suárez maar half kon keren.

Uitslagen La Liga zaterdag
Athletic Club de Bilbao - FC Barcelona 0-2
Alaves - Valencia 1-2
Atletico Madrid - Villarreal 1-1
Sevilla - Leganes 2-1

Eerste nederlaag Zwolse basketballers, Leiden blijft winnen

De basketballers van ZZ Leiden hebben de leiding in de Dutch Basketball League gepakt. De ploeg won in eigen huis van Landstede Basketbal uit Zwolle, dat na vier zeges de eerste nederlaag bij moest schrijven.

Via Franko House en Ralf de Pagter begon Landstede prima, maar halverwege het eerste kwart nam Leiden het heft in handen. Een driepunter van Jessey Voorn en een dunk van Worthy de Jong hielpen de ploeg om een 8-9 achterstand om te zetten in een 23-11 voorsprong. Een sterk spelende Mohamed Kherrazi ging na twaalf minuten al de dubbele cijfers in en bij rust stonden de Leidenaren met 44-27 voor. Goede starts in het derde en vierde kwart hielpen Landstede wel, maar ze kwamen niet meer dicht genoeg in de buurt en Leiden won met 74-64.

In Groningen had Donar weinig moeite met Basketbal Academie Limburg uit Weert. De jonge Limburgers hadden aan strijdlust geen gebrek, iets wat bij Donar wel het geval leek. Toch was het niveauverschil simpelweg te groot en de Groningse topploeg liep weg naar een 76-49 overwinning. Naast BAL staan ook de Den Helder Suns na vijf wedstrijden nog op louter nederlagen. Apollo Amsterdam was thuis onder meer dankzij 22 punten van Michael Madanly met 85-67 te sterk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.