FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 september 2017

Horner verwacht motorenachterstand niet voor 2021 in te lopen

Christian Horner verwacht dat zijn Formule 1-team Red Bull Racing het in ieder geval tot en met 2020 lastig zal gaan krijgen. De reden hiervoor is dat Mercedes en Ferrari een flinke voorsprong hebben op de motorenbouwers Renault en Honda. De renstal van de Oostenrijkse drankjesfabrikant is op een van deze laatste twee aangewezen.

Horner uitte zijn ongenoegen tegenover Sky Sports. "We zullen nooit accepteren dat we niet competitief kunnen zijn en dus blijven we pushen en ontwikkelen om de achterstand wat betreft vermogen te compenseren met het chassis."

Sinds de introductie van de 1,6 liter V6-turbomotor in 2014 heeft Mercedes een ruime voorsprong. Pas dit jaar worden de Britten op de hielen gezeten door het fabrieksteam van Ferrari. Beide fabrikanten kunnen meer investeren dan Renault of Honda. "Het is lastig te zeggen hoe de anderen de achterstand in de tussenliggende periode, van nu tot 2021, goed gaan maken."

Daarom is het wachten op de nieuwe motorenregels die vanaf 2021 in moeten gaan. De bedoeling is dat de motoren veel eenvoudiger en goedkoper gaan worden. Dit heeft inmiddels de interesse gewekt van Porsche, terwijl mogelijk ook Aston Martin of Lamborghini zouden willen toetreden. Zij hebben een of meerdere vergaderingen van de F1 Strategy Group bijgewoond.

Horner denkt dat misschien van de huidige fabrikanten er een of twee af kunnen haken, maar dat er voldoende perspectief voor de toekomst is. "Zolang Ferrari en historische teams als McLaren, Williams et cetera erbij zijn en andere fabrikanten, bijvoorbeeld die ik noemde, in zouden stappen; in mijn ogen draait het om spektakel. Altijd al zijn fabrikanten gekomen en gegaan in de F1 wanneer het hen uitkwam. Het belangrijkste is volgens mij om een goed product, een goede show, neer te zetten. Vervolgens is het aan de fabrikanten of ze er wel of niet bij willen zijn."

Super Bowl-winnaars Patriots beginnen seizoen met nederlaag

De New England Patriots zijn het nieuwe NFL-seizoen niet best begonnen. Vroeg in het jaar won de ploeg nog de Super Bowl, maar het nieuwe seizoen werd afgetrapt met een nederlaag in eigen huis tegen de Kansas City Chiefs.

De Patriots wisten Chiefs-quarterback Alex Smith totaal niet in toom te houden, waardoor de 33-jarige veteraan vier touchdownpasses kon gooien. Tom Brady, de quarterback van de Patriots, wist er geen één te gooien, hoewel ze halverwege nog wel met 17-14 aan de leiding gingen.

In het derde kwart werd de voorsprong zelfs nog iets uitgebreid, maar in het laatste kwart knalden de Chiefs er overheen met onder meer twee touchdowns van Kareem Hunt: 42-27. Sinds coach Bill Belichik in 2000 het roer bij de Patriots overnam stond de ploeg nooit zoveel punten in één wedstrijd toe.

Overigens leert de geschiedenis dat het voor de Patriots niet zo'n slecht teken hoeft te zijn: de voorgaande drie keer dat ze de eerste wedstrijd van het seizoen verloren werd de Super Bowl namelijk gewonnen.

Sagan pakt de winst in Québec en pakt 100e profzege

Peter Sagan heeft de Grand Prix Cycliste de Québec op zijn naam geschreven. De Sloveen van Bora-Hansgrohe was na 201,6 kilometer de snelste van een omvangrijke groep. Greg van Avermaet werd tweede, voor Michael Matthews. Tom-Jelte Slagter was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Vroeg in de koers zou er een kopgroep van vier renners wegrijden met daarbij twee Belgen: Baptiste Planckaert (Katusha - Alpecin), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal). De twee hadden het gezelschap van de Canadees Pier-andré Coté (nationale selectie) en de Amerikaan Tyler Williams (Israel Cycling Academy). De vier zouden meer dan negen minuten pakken, maar op zestien kilometer van de streep werd Planckaert als laatste vluchter gegrepen.

In de finale bleef Lotto Soudal de actiefste ploeg met aanvallen van Sean de Bie en Lars Ytting Bak, maar ver geraakte de aanvallen niet. Het peloton bleef gesloten, mede dankzij goed werk van Bora-hansgrohe.

In de laatste kilometer was er nog een aanval van Rigoberto Uran, maar de Colombiaan raakte niet ver. In de sprint maakte Sagan het werk van zijn ploeggenoten af. De wereldkampioen volgt zichzelf op op de erelijst. Voor Sagan is het bovendien zijn 100e profzege.

[eSports] F1 is officiële eSport met Nederlands tintje

Je kon erop wachten, maar het racespel F1 2017 is nu serieus aan de weg aan het timmeren op eSport-gebied met ondersteuning van Formula 1 zelf. De teams die reeds in officiële F1 eSport-events hebben meegedaan zijn meteen door, waaronder het Nederlandse Team Racestars. Lees hier onze review van F1 2017.

Je kan meedoen met alle drie platformen waar F1 2017 mee kunt spelen: pc (Windows), Xbox One en PlayStation 4. De beste teams mogen zich kwalificeren voor de halve finale in Londen. De ‘F1 Esports Series Grand Final’ wordt gehouden in het verre Abu Dhabi. Hoor jij ook bij de top racers en wil je meedoen? Je hebt nog vier dagen om je op deze website te laten registreren en mee te doen met de kwalificaties.

 

Team Racestars kwamen we reeds eerder tegen tijdens de presentatie van F1 2017 op Zandvoort. Zij wonnen daar alle prijzen. Ook de Ziggo eBattle F1 hebben ze binnengesleept. Natuurlijk doen zij mee op elk platform. Racefanaten kunnen via Team Racestars het altijd tegen elkaar opnemen. 

Golfer Luiten haalt ruimschoots de cut in Zwitserland

Joost Luiten heeft het slotweekend van de European Masters in Zwitserland gehaald. De Nederlandse golfer haalde ruimschoots de cut. Hij ging vrijdag rond in 68 slagen (twee onder par) en staat nu gedeeld achttiende.

Luiten noteerde vrijdag vijf birdies en drie bogeys. Zijn achterstand op de derde plek bedraagt vier slagen. De Australiër Scott Hend heeft na twee dagen de koppositie alleen in handen met een score van 127 (13 onder par). Hend ging vrijdag rond in 63 slagen. Zijn achtervolger Darren Fichardt uit Zuid-Afrika staat op 128. Hij had voor zijn tweede omloop ook slechts 63 slagen nodig.

Bejaard paard gered uit kanaal

Hulpverleners hebben in St. Maartensvlotbrug een bejaard paard uit het kanaal gered. Op de video die Amoureus Media heeft gedeeld op YouTube is te zien hoe brandweerlieden het uitgeputte dier eerst naar de kant proberen te lokken met lokkende woordjes. Even later is te zien hoe het dier weer in het midden van het kanaal rondspartelt terwijl de hulpverleners een boot in orde brengen. 

Op het moment dat de hulpverleners het paard te pakken hebben, houden ze het klemvast tegen de rubberboot aan om te voorkomen dat het paard onder water raakt. Uiteindelijk is het paard uit het water gehaald met behulp van een landbouwvoertuig die het paard uit het water heeft getakeld. Eind goed al goed. 

Kelderman verwacht zaterdag slijtageslag

Na afloop van de negentiende etappe in de Ronde van Spanje maakte Wilco Kelderman een opgeluchte indruk. De renner van Sunweb staat ook na vandaag derde in het algemeen klassement.

"Er zat een lastige klim al in het begin", waarmee Kelderman doelde de Alto de la Colladona (eerste categorie). "Sky hield de weg eigenlijk een beetje dicht, waardoor er snel een kopgroep kon ontstaan. Het bleef daarna vrij rustig in het peloton. Op de laatste klim was het echter weer oorlog.''

Alberto Contador, de nummer vijf in het klassement, ontsnapte uit het peloton. Kelderman vond de aanval van de Spanjaard niet onverwacht. "Ik had er bewust voor gekozen om niet met hem mee te springen. Hij gaat voor mij altijd te hard. Ik hoorde wel dat Contador even een marge had van 40 of 50 seconden. Ik heb echter vertrouwd op Sky en mijn ploeggenoten. Zaterdag wordt een heel andere etappe met drie lange beklimmingen. Dat zal een slijtageslag worden. Ik voel me echter nog steeds goed.''

De Rus Ilnoer Zakarin staat als nummer vier op twaalf seconden achterstand van Kelderman. Contador, bezig aan zijn laatste dagen als prof, moet ruim een minuut goed maken op de kopman van Team Sunweb.

Marijne volgt ontslagen Oltmans op bij hockeyers India

Sjoerd Marijne, sinds januari coach van de Indiase vrouwen, is de opvolger van zaterdag ontslagen Roelant Oltmans als bondscoach van de mannen van India. Marijne, die een contract tot en met de Olympische Spelen van Tokio heeft getekend, ziet een ‘enorme uitdaging’ bij de Indiase mannen.

"De Indiase mannenploeg heeft veel potentie",  zegt Marijne. "De spelersgroep is een mooie mix van jong en oud. Jong India is wereldkampioen, dat zegt al wat. Ze hebben spelers met een goede corner en een ervaren keeper. Daarnaast zijn er goede faciliteiten en kunnen we veel trainen. Hoe ver we uiteindelijk kunnen komen, moeten we gaan ervaren. Maar ik wil de komende toernooien graag met ze presteren en meestrijden om de prijzen."

Marijne weet dat de verwachtingen van de Indiase mannenploeg groot zijn. "In mijn besluit om ja te zeggen, heb ik de grotere druk natuurlijk meegenomen. Dat heb ik ook besproken met mijn vrouw, want die druk gaat veel malen groter zijn en een impact op ons allemaal hebben. Zij staat honderd procent achter mijn besluit. Dat een slechte prestatie meteen gevolgen heeft, weet ik. Maar dat zijn randzaken, waarover ik me nu niet druk ga maken. Ik heb nu vooral zin om lekker aan de slag te gaan."

Marijne is sinds momenteel met de Indiase damesploeg in Nederland. Eind september keert hij terug in India en gaat hij direct aan de slag bij de Indiase mannen. Bij de vrouwen neemt Harendra Singh de coaching over. Erik Wonink, de Nederlandse assistent van Marijne, blijft in de functie bij de vrouwen.

Marijne is de derde Nederlander op rij die aan het roer staat bij de Indiase mannen. Voor Oltmans zwaaide Paul van Ass de scepter. Na het wereldkampioenschap van 2014 werd Marijne bondscoach van de Oranje Dames. Ruim een jaar later werd hij ontslagen door de KNHB. In januari van dit jaar ging Marijne aan de slag bij de vrouwen van India. Marijne mag zelf een nieuwe assistent bij de mannen uitkiezen. Marijne daarover: "Daar neem ik rustig de tijd voor. Of het ook een Nederland wordt, weet ik nog niet. Ik zoek vooral een assistent die bij me past."

Roelant Oltmans kreeg zaterdag te horen dat hij was ontslagen als bondscoach bij de Indiase mannenploeg. De matige prestatie tijdens de Hockey World League in Londen, waar India als zesde eindigde, werd hem zwaar aangerekend. Zijn assistent Hans Streeder zag na het vertrek van Oltmans weinig toekomst bij Hockey India en diende maandagavond zijn ontslag in. Marijne: "Ik heb me in dat hele proces niet gemengd. Pas nadat Roelant was ontslagen, is Hockey India bij mij gekomen met de vraag of ik de mannen wilde coachen. Dat vind ik een hele eer. Toen dat rond was, heb ik Roelant meteen gebeld. Ik heb een goede relatie met Roelant, dankzij hem zit ik hier in India. Ik wil die relatie goed houden. Roelant heeft me vervolgens succes gewenst."

Oltmans en Streeder hadden beiden behoorlijke kritiek op Hockey India. Streeder vertelde onder meer dat de selectie voor een oefentrip naar Nederland en België niet door hen, maar door de High Performance director was samengesteld. Mag Marijne wel zijn eigen selectie samenstellen? "Het is nog te vroeg om daar wat over te zeggen, daar hebben we nog niet over gesproken", reageert Marijne. "Uiteraard ben ik prima in staat om zelf mijn selectie samen te stellen. Ik verwacht dat we daar gewoon uit gaan komen."

VN-militairen gaan basis Libië beschermen

De Verenigde Naties sturen militairen naar Libië. De Nepalese manschappen moeten de VN-basis in hoofdstad Tripoli beschermen. Dat moet de missie in het Noord-Afrikaanse land in staat stellen de werkzaamheden te hervatten.

VN-topfunctionaris Jean-Pierre Lacroix zei vrijdag in Genève dat waarschijnlijk zo'n 150 Nepalezen worden ingezet. De speciale VN-gezant voor Libië, Ghassan Salamé, zei later tegen een Italiaanse krant dat in de komende weken "bijna 250" manschappen kunnen worden ingezet.

Door bewakers naar Tripoli te sturen hoopt de volkerenorganisatie te garanderen dat "we rond het begin van oktober weer een aanzienlijk deel van ons werk in Libië kunnen uitvoeren", zei de gezant. De VN-missie voor dat land bevindt zich momenteel in buurland Tunesië.

De VN proberen te bemiddelen tussen rivaliserende groeperingen in Libië. In het land heerst chaos sinds de opstand die leidde tot de val en dood van dictator Muammar al-Kaddafi in 2011. Veel buitenlandse ambassades sloten in 2014 de deuren vanwege de slechte veiligheidssituatie.

VN-militairen gaan basis Libië beschermen
VN-militairen gaan basis Libië beschermen (Foto: ANP)

2,5 miljoen kippen dood om fipronil-schandaal

Bij tientallen pluimveehouders zijn tot dusver in totaal 2,5 miljoen kippen geruimd vanwege het schandaal met door fipronil besmette eieren. Dat meldt EenVandaag op basis van cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders Hennie de Haan zegt tegen het programma dat de dieren nu vaak moeten worden geruimd omdat er geen andere oplossing is. Veel pluimveehouders zouden de hoop hebben gehad dat door de kippen op een dieet te zetten, de verboden stof zou worden afgebroken. In de praktijk valt dat echter tegen en blijken de gehaltes fipronil soms zelfs nog hoger dan voorheen, omdat de kippen de stof via de eieren afbreken.

Ook het volledig fipronil-vrij maken van volle stallen zou lastiger zijn dan gedacht. De NVWA heeft de inzet van 3 procent waterstof inmiddels verboden, omdat dat ademhalingsproblemen bij kippen zou kunnen veroorzaken.

Schoon

Tientallen pluimveehouders zouden inmiddels al hebben besloten tot ruiming. De Haan houdt er rekening mee dat dat aantal verder oploopt.

Inmiddels zijn 97 van de 747 aanvankelijk geblokkeerde stallen schoon verklaard en volledig vrijgegeven.

2,5 miljoen kippen dood om fipronil-schandaal
2,5 miljoen kippen dood om fipronil-schandaal (Foto: ANP)

Stoptober: roker met stopwens kan weer inhaken

Voor het vierde jaar op rij wordt de maand oktober omgedoopt in Stoptober, om mensen ertoe te bewegen te stoppen met roken. Ook BN'ers doen mee. Deze keer gaan zanger Nielson, zakenvrouw Olcay Gulsen en radio-dj Koen Hansen proberen de sigaret voorgoed te doven.

Stoptober wil stoppers op een positieve manier ondersteunen, onder meer door 1 oktober tot collectief stopmoment uit te roepen. Ook zijn er een app en een Facebookpagina waar deelnemers elkaar kunnen treffen en ondersteunen en waar tips worden gepost. Verder is er voor het eerst ook een gratis magazine.

De campagne duurt 28 dagen. De afgelopen drie jaren hebben ruim 150.000 rokers eraan meegedaan.

Stoptober: roker met stopwens kan weer inhaken
Stoptober: roker met stopwens kan weer inhaken (Foto: ANP)

Regering Syrië ontkent gebruik gifgas

Syrië herkent zich niet in een VN-rapport waarin het verantwoordelijk wordt gehouden voor een dodelijke aanval met chemische wapens in april. De regering van president Bashar al-Assad beweert dergelijke wapens niet te hebben gebruikt en dat ook niet van plan te zijn.

Volgens staatspersbureau SANA heeft Damascus een reactie op het rapport gestuurd naar de Verenigde Naties. Daarin wordt benadrukt "dat Syrië geen gifgas heeft gebruikt tegen het eigen volk omdat het daar in de eerste plaats niet over beschikt".

De bewering van het regime staat haaks op het rapport van een speciale VN-commissie. Die concludeerde deze week dat de Syrische autoriteiten sinds het begin van de burgeroorlog de hand hebben gehad in zeker 27 aanvallen met chemische wapens.

De onderzoekers hielden de Syrische regering onder meer verantwoordelijk voor de gifgasaanval op de plaats Khan Sheikhoun, waarbij in april zeker 83 doden vielen. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens stelde eerder al vast dat slachtoffers daar waren blootgesteld aan het zenuwgas sarin.

Regering Syrië ontkent gebruik gifgas
Regering Syrië ontkent gebruik gifgas (Foto: ANP)

Zoontje Brian Austin Green mag jurkjes dragen

Brian Austin Green heeft er absoluut geen problemen mee dat zijn vierjarige zoon Noah af en toe jurken en pruiken draagt. Dat vertelt de 44-jarige acteur in het YouTube-programma Straight from the Source.

Noah verschijnt weleens met pruiken op en in jurkjes op de Instagram van Brian. "Ik heb gehoord dat sommige mensen het er niet mee eens zijn dat hij jurken draagt. Tegen hen zeg ik: 'dat interesseert mij niet'. Hij is vier jaar oud en als hij ze wil dragen, dan mag hij ze dragen", aldus de man van Megan Fox.

"Het is zijn leven en het is niet mijn kleding. Ik vind dat je op vier- of vijfjarige leeftijd plezier moet hebben. Hij doet niemand kwaad door jurken te dragen. Dus als hij een jurk aan wil, prima", besluit Brian.

Brian Austin Green en Megan Fox hebben samen drie zoons, Noah (4), Nodhi (3) en Journey (1). Uit een eerdere relatie heeft hij nog een vijftienjarige zoon, Kassius. In een eerder videootje van Straight from the Source zei de acteur dolgraag nog een kind te willen, het liefst een meisje.

Brian Austin Green verdedigt zoon in jurkjes
Brian Austin Green verdedigt zoon in jurkjes (Foto: BuzzE)

Massale ontruiming rond Miami

De Amerikaanse autoriteiten roepen 650.000 mensen op hun huizen in en rond de stad Miami te verlaten. Het gaat om de grootste evacuatie in de geschiedenis van de regio, zei burgemeester Carlos Giménez van de county Miami-Dade.

In het gebied wonen ongeveer 5,5 miljoen mensen. Terwijl orkaan Irma de kust naderde, openden de autoriteiten tal van noodopvangplaatsen. Ook voorzien ze in gratis busvervoer naar die centra. De luchthaven van de stad is nog open, maar veel vluchten zijn geschrapt.

De orkaan komt naar verwachting zondagochtend vroeg (lokale tijd) aan land in het zuiden van Florida. In de staat moeten ongeveer 1,2 miljoen mensen op last van de autoriteiten verplicht een veilig heenkomen zoeken, becijferde ABC News.

Massale ontruiming rond Miami
Massale ontruiming rond Miami (Foto: ANP)

Tennisser Rojer wint US Open-titel met Tecau

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau de US Open gewonnen. In de finale van het mannendubbelspel was het Nederlands-Roemeense duo te sterk voor de Spanjaarden Feliciano en Marc Lopez.

Rojer en Tecau, als twaalfde geplaatst, moesten op 3-3 in de eerste set als eersten hun service inleveren tegen het als elfde geplaatste duo uit Spanje. Ze sloegen echter gelijk terug en plaatsten zelfs een dubbele break, waarmee de eerste set binnen was.

In set twee hielden Rojer en Tecau met veel moeite hun eerste opslagbeurt, waarna ze op 2-1 de Spaanse service overnamen. Lopez en Lopez drongen gelijk aan, maar slaagden er niet in wat terug te doen, waarna Rojer het met een mooie volley afmaakte op de service van zijn kompaan: 6-4, 6-3.

Voor Rojer en Tecau is het na Wimbledon 2015 hun tweede Grand Slam-titel. Rojer is ook de eerste Nederlandse US Open-kampioen sinds Jacco Eltingh en Paul Haarhuis in 1994 de besten waren in New York.

Rojer en Tecau winnen de US Open. (PRO SHOTS/Action Images)
Rojer en Tecau winnen de US Open. (PRO SHOTS/Action Images)

Commandant: schoten gehoord op Sint-Maarten

Op Sint-Maarten zijn schoten gelost, al is onduidelijk op wie. Maar de veiligheid is in principe onder controle, liet de commandant van het Korps Mariniers weten.

Op sommige locaties is het "grimmig", maar er hebben geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden, zei generaal-majoor Richard Oppelaar. Nederlandse militairen voeren op het door orkaan Irma zwaar getroffen eiland patrouilles uit. Op vitale delen zijn controleposten ingericht. In totaal zijn er ruim tweehonderd militairen op Sint-Maarten en dat worden er op korte termijn 350.

Gevraagd naar plunderingen zei de generaal dat de sfeer gespannen is. "De supermarkten zijn leeg, dus mensen zijn op zoek." De militairen proberen daarom zichtbaar aanwezig te zijn.

Infrastructuur vernietigd
De militairen treffen voorbereidingen voor de komst van de tropische storm José, aldus Oppelaar. Die wordt in de nacht van zaterdag op zondag op Sint-Maarten verwacht, iets later dan gedacht.

Het grote militaire transportvliegtuig dat onderweg is naar het getroffen gebied kan waarschijnlijk zaterdagochtend op Sint-Maarten landen, denkt Oppelaar. Zeker is dat nog niet, omdat de staat van het vliegveld dat wel moet toelaten.

De schade op Sint-Maarten is enorm, zei de generaal-majoor. Hij schat dat 70 procent van de infrastructuur is vernietigd.

Commandant: schoten gehoord op Sint-Maarten
Commandant: schoten gehoord op Sint-Maarten (Foto: ANP)

Vrachtwagen ramt bus: elf kinderen gewond

Zeker elf kinderen zijn gewond geraakt door een verkeersongeval in de Oost-Duitse plaats Pulsnitz (Saksen). Een vrachtwagenchauffeur zag volgens de politie een lijnbus over het hoofd en ramde het voertuig.

De 56-jarige bestuurder van de truck en twee kinderen van 13 en 16 jaar raakten door de aanrijding ernstig gewond. De andere slachtoffers zijn er volgens de autoriteiten minder slecht aan toe.

Vrachtwagen ramt bus: elf kinderen gewond
Vrachtwagen ramt bus: elf kinderen gewond (Foto: ANP)

Twee winnaars in Olympia's Tour

De vierde etappe van Olympia's Tour heeft twee winnaars opgeleverd. In eerste instantie werd Fabio Jakobsen uitgeroepen tot winnaar, maar na het bekijken van de fotofinish kon de wedstrijdjury geen verschil tussen Jakobsen en Gerben Thijssen zien, waardoor de Nederlander en de Belg samen op het podium stonden.

Voor Jakobsen was het zijn tweede etappeoverwinning op rij in de Olympia's Tour. De tweevoudig Nederlands kampioen voor beloften won eerder al de derde etappe van de Nederlandse rittenkoers.

Pascal Eenkhoorn blijft aan de leiding van het algemeen klassement. De 20-jarige Nederlander, die volgend seizoen uitkomt voor LottoNL-Jumbo, won dinsdag de proloog. Hij heeft in het algemeen klassement tien seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Pavel Sivakov en de Italiaan Edoardo Affini.

Dagzege De Gendt in Vuelta

Thomas de Gendt heeft de negentiende etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. Na 149,7 kilometer koersen, van Caso naar Gijón, was de Belg de rapste van een kopgroep. Chris Froome behield het rood.

19 man gingen op avontuur: Edward Theuns, Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Bob Jungels, Matteo Trentin (QuickStep), Nicolas Roche (BMC), Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), Julien Duval (AG2R-La Mondiale), Davide Villella (Cannondale), Floris De Tier, Juan José Lobato (LottoNL-Jumbo), Rui Costa, Matej Mohoric (UAE Team Emirates), Laurens De Vreese (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida), Dani Navarro, Kenneth Vanbilsen (Cofidis), David Arroyo (Caja Rural-Seguros) en Juan Felipe Osorio (Manzana-Postobon). Hun voorsprong liep al gauw op naar boven de drie minuten.

Negen man, Christopher Juul-Jensen, Carlos Verona (Orica-Scott), Antonio Pedrero, Jose Joaquin Rojas (Movistar), Romain Bardet, Alexis Gougeard (AG2R), Simon Clarke (Cannondale-Drapac) en de Nederlanders Antwan Tolhoek en Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), probeerden zich bij de koplopers aan te sluiten. Op 91 kilometer van de meet demarreerde Theuns uit de kopgroep en niet lang daarmee sloot de groep achtervolgers zich bij de kopgroep aan.

Villella was de volgende die wegreed en sloot zich bij Theuns aan. Theuns en later ook Villella lieten zich echter weer terugzakken. Het peloton deed het rustig aan en zat op bijna een kwartier.  Op de flanken van de Alto de la Falla de Los Lobos verbrokkelde de kopgroep. Er bleven uiteindelijk nog zeventien man over onder wie Tolhoek en Bouwman.

Garcia, de Spanjaard van Bahrein-Merida, ging op 35 kilometer van de meet op avontuur, en pakte een ruime minuut op de kopgroep. Hij begon met die voorsprong aan de laatste klim van de dag, de Alto de San Martín de Huerces (4,5 kilometer tegen 7,2%). De groep achter Garcia verbrokkelde weer. Roche, Bardet en Costa reden een halve minuut van de voorsprong van de Spanjaard eraf. Bardet trok door en wist zich net voorbij de top bij Garcia te voegen.  Roche en Costa reden daar 15 tellen achter.

Contador maakte van het klimmetje gebruik om voor de zoveelste dag deze Vuelta te demarreren uit het peloton. Hij sloeg meteen een groot gat, Zakarin probeerde tevergeefs te volgen. Vooraan sloten Roche en Costa aan bij Garcia en Bardet. Op vier kilometer van de meet slopen eerst Roche en toen Bardet weg maar beiden werden ze teruggepakt. Even later sloten vijf renners zich nog aan bij de vier man.

In de eindsprint was het Thomas de Gendt die Navarro en Garcia voorbleef. Contador had inmiddels gezelschap gekregen van zijn terug laten zakkende Theuns. De Spanjaard had een maximale voorsprong van ruim een minuut, maar zeven kilometer voor de streep was dit nog maar een halve minuut. En 2,5 kilometer voor de streep werd hij bijgehaald door het peloton.

[eSports] Blizzard komt met eigen locatie voor eSports

ESports is een sterk groeiende sector en Blizzard gaat deze groei verder faciliteren. Ze komen in The Burbank (Californië) komt het bedrijf met de Blizzard Arena, waar de eSports geassocieerd met de games van Blizzard plaatsvinden.

De locatie ondersteunt het gelijktijdig uitzenden van diverse broadcasts, dankzij de meerdere sound stages, controle kamers en loungers voor spelers die aanwezig zijn. Merchandise is op de lokatie te koop, waarbij de merchandise overeenkomt met de aanwezige games. De Blizzard Arena wordt in het weekend van 7 en 8 oktober ingewijd met de playoffs van het Overwatch Contenders-toernooi. Ook de Overwatch League gaat hier plaatsvinden.

In het weekend van 13 oktober vinden de zomerkampioenschappen Hearthstone plaats met een prijzenpot van een kwart miljoen dollar. Ongetwijfeld zullen toekomstige StarCraft- en World of Warcraft-toernooien hier ook plaatsvinden. 

Blizzard Arena

Koster pakt de dubbel in Lotto Belgium Tour

Anouska Koster heeft in Geraardsbergen de derde en laatste etappe gewonnen in de Lotto Belgium Tour gewonnen. De Nederlands kampioene op de weg was in regenachtige de sterk voor de Amerikaanse Ruth Winder. De Belgische Lotte Kopecky kwam als derde over de streep.

Naast de etappezege pakte Koster ook de eindoverwinning in de Ronde van België voor vrouwen. Het was voor de renster van WM3 Energie haar eerste overwinning van het seizoen.

Surfer Venezia (16) overleeft orkaan Irma niet

Surfer Zander Venezia heeft orkaan Irma niet overleefd. De pas 16-jarige sporter uit Barbados werd gezien als talentvolle surfer en hoopte zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020, wanneer surfen voor het eerst olympisch is.

Terwijl Irma richting Barbados raasde ging Venezia samen met wat surfgenoten het water op, om zo gebruik te maken van de unieke kans - de golven waren immers nogal hoog. Instructeur Alan Burke vertelt dat het na een uurtje of vier surfen echter helemaal fout ging.

"Een golf pikte hem op en zoog hem onder water. We denken dat hij tot op de bodem gekomen is, want hij had blauwe plekken op zijn schouder en nek en was bewusteloos", aldus Burke. Venezia bloedde hevig en bewoog niet, waarna reanimatiepogingen niet meer mochten baten.

Een autopsie wees uit dat Venezia door verdrinking om het leven is gekomen. "Dit is verschrikkelijk, hij was als een zoon voor me. We zijn hier allemaal echt kapot van", zegt Burke.

Beelden van Venezia (Bron: YouTube)

Derde zege Ewan in Groot-Brittannië, Boom blijft leiden

De zesde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië is gewonnen door Caleb Ewan. Ewan, die zijn derde zege deze ronde pakt, was in de etappe tussen Newmarket en Aldeburgh de snelste in de massasprint. Lars Boom behield de leiding in het algemeen klassement.

Connor Swift, James Shaw, Harry Tanfield, Enrico Barbin, Taylor McCormick, Jacob Hennesy en Regan Gough zorgden voor de ontsnapping van de dag. Shaw capituleerde als laatste op drie kilometer van de meet. In de eindsprint die volgde kwam Ewan al vroeg op kop en was overtuigend de snelste.

Volleybalsters op World Grand Prix betrapt op doping

Twee topvolleybalsters zijn tijdens de Final Six van de World Grand Prix, gespeeld in augustus, betrapt op het gebruik van een verboden middel. Bij zowel de Italiaanse Miriam Sylla als de Servische Ana Antonijevic werd clenbuterol gevonden.

Bodybuilders gebruiken clenbuterol voor gewichtsvermindering, maar ook mensen met astmatische problemen gebruiken het: het middel zorgt voor het verwijden van de luchtwegen, waardoor men makkelijker kan ademen.

Clenbuterol wordt in sommige landen gebruikt bij dieren, waardoor het in koeienvlees te vinden is. De Italiaanse bond liet weten dat dat vermoedelijk de oorzaak is, niet onmogelijk: het toernooi werd in China gespeeld en daar is clenbuterol inderdaad wel eens in het vlees te vinden.

Wereldvolleybalbond FIVB onderzoekt de zaak.

'Selectie van dolend FC Twente hekelt aanpak Hake'

René Hake kan een zege met Twente goed gebruiken. Drie nederlagen uit evenveel duels in de Eredivisie betekent de slechtste start uit de clubhistorie. Volgens de vrijdageditie van De Telegraaf wordt de positie van Hake behalve door tegenvallende resultaten ondermijnd door interne weerstand.

Hake geniet naar verluidt niet het vertrouwen van de volledige spelersgroep. Een spelersafvaardiging heeft de twijfels over zijn aanpak aangekaart in een gesprek met technisch directeur Jan van Halst. De kritiek betrof onder andere de communicatieve vaardigheden van Hake en het gehussel met opstellingen en tactieken. Puntenverlies tegen Sparta Rotterdam, komende zondag, zal betekenen dat de roep om de werkloze Fred Rutten alleen maar luider zal worden.

Niet alleen Hake maar ook Van Halst staat onder grote druk, ook al is het lastig om spelers aan te trekken met een lege portemonnee. FC Twente haalde liefst dertien nieuwelingen, waardoor het lijkt dat Van Halst voor kwantiteit in plaats van kwaliteit heeft gekozen. Het dagblad wijst bovendien op de komst van drie rechtsbuitens, en twee spitsen die op het hoogste niveau nog niks bewezen hebben. Zes van de dertien spelers zijn op huurbasis gekomen, terwijl twee door hun leeftijd nul restwaarde hebben.

Twee mannen vast na kraken encryptie

Twee mannen zijn opgepakt na het kraken van versleutelde berichten. De 30-jarige man uit Amstelveen en de 42-jarige man uit Hippolytushoef worden verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 260 kilo cocaïne aan boord van een viskotter uit Urk begin juni.

De beide mannen gebruikten crypto-telefoons van het Nederlandse bedrijf Ennetcom. Een server van dat bedrijf is vorig jaar in Canada in beslag genomen. Vervolgens wisten rechercheurs toegang te krijgen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten. Die waren afkomstig van aangepaste smartphones van criminelen. De berichten hebben bewijs opgeleverd in tientallen strafrechtelijke onderzoeken.

Twee mannen vast na kraken encryptie
Twee mannen vast na kraken encryptie (Foto: BuzzT)

Marine: plunderingen en onrustige sfeer

Op Sint-Maarten vinden nog steeds plunderingen plaats. "Soms in rustige en soms in onrustige sferen", zegt een woordvoerder van de marine. Mariniers en militairen van de marechaussee ondersteunen momenteel de lokale autoriteiten bij het bewaren van de openbare orde en veiligheid.

"Zo kunnen de hulpgoederen effectief verdeeld worden zodra deze vanaf Curaçao arriveren." Defensie bekijkt ook op welke wijze medische evacuatie kan plaatsvinden.

Het vliegveld van Sint-Maarten is door marinepersoneel opgeruimd. Daarmee is de weg vrij gemaakt voor een vliegtuig van de luchtmacht met nog eens 110 extra mariniers, acht specialisten van de landmacht en genoeg voedsel en drinken voor 40.000 mensen voor de komende vijf dagen.

Marine: plunderingen en onrustige sfeer
Marine: plunderingen en onrustige sfeer (Foto: ANP)

Kabinet akkoord met F-16's naar Midden-Oosten

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de verlenging van de missies in Irak, Afghanistan en Mali. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie na de ministerraad bevestigd. Ze wilde verder niets kwijt omdat de Tweede Kamer pas komende week een brief krijgt over het besluit.

Er gaan vier F-16's vanaf januari voor een jaar naar het Midden-Oosten om terreurgroep IS in Irak en Syrië te bestrijden, aldus bronnen. Ze nemen deze taken weer van de Belgen over. Van oktober 2014 tot en met juni vorig jaar waren de gevechtsvliegtuigen hier ook al actief. Ze opereren vanaf de basis al-Azraq in Jordanië.

Ook het trainen van militairen in Irak gaat door. Iraakse commando's worden opgeleid en gesteund in het veld. Verder zijn er een reeks trainingen militairen voor Koerdische strijders (peshmerga's) in Noord-Irak. Meer dan honderd Nederlandse militairen worden hiervoor ingezet.

Litouwen

De bijdrage aan VN-missie Minusma in Mali gaat een jaar door. Nederland voert hier verkenningen uit. Het aantal militairen gaat wel terug van 290 naar ongeveer 250. Dat heeft voornamelijk te maken met de overdracht van Camp Castor in Gao aan de Duitsers.

De derde missie die verlengd wordt met een jaar is die in Afghanistan. Hier trainen en adviseren honderd Nederlandse militairen het veiligheidsapparaat. Bijna alle militairen zijn gelegerd in Mazar-e-Sharif.

De inzet van 270 militairen in Litouwen wordt binnenkort ook verlengd door de ministerraad net als de bijdrage aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta voor de kust van Somalië.

Kabinet akkoord met F-16's naar Midden-Oosten
Kabinet akkoord met F-16's naar Midden-Oosten (Foto: ANP)

Marineterrein wordt dé plek voor innovatie

Op het dak van een van de panden op het Marineterrein in Amsterdam wordt de komende twee jaar bijzonder wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het zogeheten 'slimme blauw-groene dak' is vrijdag officieel geopend. Het moet inzicht bieden als het gaat om bijvoorbeeld koeling door verdamping van regenwater en het tegengaan van wateroverlast op straat.

Met name platte daken hebben een nuttige functie in tijden van klimaatverandering, zegt Joris Voeten van Urban Roofscapes. Het opvangen van regenwater (blauw) dat ten goede komt aan de beplanting (groen) zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van slangen, pompen of energie is volgens hem nooit eerder gedaan. Door dit systeem verdampt het water al grotendeels op het dak, waardoor er veel minder via de regenpijp op straat belandt of het riool overbelast.

De onderzoekers kijken ook of hier naast het veelgebruikte sedum een groot aantal inheemse plantensoorten kan groeien.

Vele innovaties

Het dak is een van de vele innovaties die de komende jaren in het nieuw te ontwikkelen gebied moeten komen. Het terrein was honderden jaren in handen van Defensie en daardoor een ontoegankelijke plek in de Amsterdamse binnenstad. De afgelopen twee jaar kwam al een deel vrij en volgende zomer is vrijwel het hele stuk grond, zo'n 13 hectare, beschikbaar. Daarmee heeft de stad er ineens een logiesgebouw met zeshonderd bedden, sporthallen en -velden en een helikopterlandingsbaan bij.

Liesbeth Jansen, directeur van Bureau Marineterrein dat in opdracht van het Rijk en de gemeente verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het terrein, wil dat het een plek wordt waar internationale vernieuwers, wetenschappers en ondernemers samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Een bestemmingsplan is er niet. "We kijken wat er werkt en wat niet", zegt Jansen. "Je merkt nu al dat bedrijven erbij willen horen."

Virtual Reality

Zo wordt naast het innovatieve dak ook gewerkt aan een nieuwe manier van het meten van de water- en luchtkwaliteit, toepassingen voor drones en experimenten met virtual reality (VR).

In 2030 moet het terrein helemaal zijn ingericht. Naast innoveren wordt het ook een plek om te sporten, voor cultuur (onlangs als onderdeel van de Uitmarkt) en om te wonen.

Marineterrein wordt dé plek voor innovatie
Marineterrein wordt dé plek voor innovatie (Foto: ANP)

Overheid moet arbeidsgehandicapten aannemen

De overheid wordt verplicht werknemers met een arbeidshandicap in dienst te nemen op straffe van een boete. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten, liet staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) weten. Het gaat om circa 3000 banen.

De maatregel is nodig omdat de overheid afspraken uit het sociaal akkoord niet nakomt. Daarin sprak het kabinet met werkgevers en vakbonden af dat er tot 2025 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking beschikbaar moeten komen, waarvan 25.000 bij overheidswerkgevers.

Het bedrijfsleven houdt zich wel aan de afspraken, maar de overheid loopt achter. Klijnsma zet daarom de eerder afgesproken quotumregeling in gang, waardoor de overheid gedwongen wordt. Slaagt die er niet in een inhaalslag te maken, dan volgt er een boete van 5000 euro per niet waargemaakte werkplek.

Teleurgesteld

"Ik ben gewoon teleurgesteld", aldus Klijnsma over het achterblijven van de overheid. "Collega Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat nu een plan van aanpak maken samen met de koepel van alle overheidswerkgevers om ervoor te zorgen dat er als de drommel een inhaalslag komt", aldus Klijnsma. Binnenlandse Zaken is het 'moederdepartement' van de overheden en de Rijksdienst.

"Ik vind dat alle werkgevers in ons land open moeten staan voor mensen met een beperking. Die horen er gewoon bij", aldus Klijnsma. Volgens haar zijn alle mogelijke voorwaarden gecreëerd om ze een plek te kunnen geven bij de overheden. "Als je dan vervolgens de plek niet maakt, dat kan niet."

Dat is volgens Klijnsma de reden dat in de ministerraad is besloten om "het quotum aan te zetten".

Overheid moet arbeidsgehandicapten aannemen
Overheid moet arbeidsgehandicapten aannemen (Foto: ANP)

Kylie geeft half miljoen aan kankerstichting

Kylie Jenner doneert 500.000 dollar (417.000 euro) aan het goede doel Teen Cancer America. Dat maakte de twintigjarige realityster bekend op Instagram.

Kylie liet weten dat ze een deel van haar opbrengsten van haar make-uplijn doneert. "Deze donatie zal de levens van tieners en jongvolwassenen met kanker helpen verbeteren. Bedankt allemaal dat jullie mij hebben geholpen om een verschil te kunnen maken."

Jenner lanceerde haar eigen make-uplijn Kylie Cosmetics in 2016. Het is een groot succes. De speciale lipglosjes en oogschaduwen van haar nieuwe Birthday Collection-lijn waren binnen een mum van tijd uitverkocht.

De stichting Teen Cancer America houdt zich onder meer bezig met de ontwikkeling van speciale faciliteiten en omgevingen speciaal voor tieners met kanker. Ook brengen ze kinderartsen en artsen die volwassen behandelen samen om de behandelingen van tieners te kunnen optimaliseren.

Chagrijnige Dijsselbloem: formatie duurt te lang

In het kader van een open deur intrappen berichtten wij vandaag dat de kabinetsformatie te lang duurt volgens PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem.  Hij vindt dat "echt in toenemende mate problematisch" worden, zo zei hij na de ministerraad. "Als u me dit in maart had gezegd, had ik u niet geloofd." Dijsselbloem vindt dat de formerende partijen "moeten afronden". Hij toonde zich "chagrijnig" over het trage proces.

Dijsselbloem wilde niet bevestigen dat al vaststaat dat hij tot januari 2018 voorzitter blijft van de eurogroep, zoals in Brussel rondzingt. Hij zei wel dat hij graag zijn termijn van 2,5 jaar afmaakt. Die loopt dan af. "Het is altijd mijn intentie geweest om de termijn af te maken. We gaan het zien."

Dijsselbloem: formatie duurt te lang
Chagrijnige Dijsselbloem: formatie duurt te lang (Foto: ANP)

Een belangrijk bericht van de man van Jezus (God)

Zojuist bereikte ons het volgende, zeer belangrijke, persbericht. Vanwege het belang is besloten deze integraal te plaatsen, omdat we deze boodschap niemand willen onthouden. Komt-ie:

Hier bij doe ik mijn persbericht in het Nederlands doen toekomen. 
De wereldvredesmissie  van Maitreya, 
Na een spiritueel leven geleid te hebben kreeg ik, Rogier Pondaag (na weken van inwijding) van een groep van uit de hemel de boodschap dat Jezus (God) met me wilde trouwen. Ik ontving de naam Maitreya. Maitreya is de zogeheten door alle religies verwachtte wereldleraar. Ik kom met een boodschap van wereldvrede. Mijn missie waar in je mij kunt volgen, een wereld vrij van grenzen, alles gratis voor iedereen en alle gevangenen vrij om samen het leven te vieren! Ik nodig de wereldbevolking uit om zich te verzamelen rondom de piramides om dit te vieren. 
Wat ik zeg over mijn missie, “ik kom niet genezen, bewustwording brengen, verlichten, of een nieuwe religie stichten. Niet genezen want gezondheid is innerlijke vrede en het leven speelt zich af tussen ongeboren zijn en niet sterven. Geen bewustwording brengen want je hoeft niets te begrijpen om tot de waarheid over jezelf te komen. Niet verlichten want je hoeft niets te doen om jezelf te worden. Geen religie stichten want geloof houdt in dat ongeloof ook mogelijk is, kennis van God kent geen werkelijk tegendeel. Kennis van God is kennis van het zelf. We delen het ene zelf, dat liefde is, als een grote familie. Wat liefde is kan niet worden geleerd want er is geen tijd geweest dat je het niet kende. Het bewustzijn van de aanwezigheid van liefde is innerlijke vrede. Wat werkelijk aan het gebeuren is, is de onveranderlijke vrede, die je bent. Waar ik over spreek is altijd al het geval geweest. Jij bent nog nooit, niet jezelf geweest.” 
Het wereldtoneel is als een film dat wordt afgespeelt op een filmdoek en jij bent als het filmdoek dat onbeschadigd blijft, welke film zich er ook afspeeelt. De wereld, de film met zijn acteurs en de ondertiteling dat wat jij dacht dat gebeurde maar wat werkelijk  aan het gebeuren is, is de onveranderlijke vrede, die je bent. 
De ik-gedachte, die in mij verschijnt verwijst naar de grenzeloosheid, die ik ben. Mijn grenzeloosheid maakt me vormloos en mijn vormloosheid maakt me alomtegenwoordig, dat betekent dat ik overal ben. We praten met elkaar van God tot God. 
Ik doe een beroep op je om de boodschap te verspreiden en expertise te delen zo dat wereldwijde sa menwerking kan ontstaan op ieder gebied, zo dat de wereld een mooie plaats wordt. 
Laten we dit samen doen! Meer informatie op de website www.rogierpondaag.wordpress.com ( Nederlands: rogierpondaag.wordpress.com/dutch-nederlands/ )

 
Official site of God
Official site of God

Dele Alli moet vrezen voor straf na opgestoken middelvinger

De FIFA is een disciplinaire procedure gestart tegen Dele Alli. De middenvelder van de Engeland stak tegen Slowakije zijn middelvinger op.

Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije (2-1 winst Engeland) stak Alli zijn middenvelder op. Na afloop gaf hij aan dat het om een grap ging tussen hem en ploeggenoot Kyle Walker, maar desondanks moet hij nu vrezen voor een schorsing.

Na de wedstrijd werd al snel gesuggereerd dat de middelvinger gericht was op scheidsrechter Clément Turpin, maar Alle liet via sociale media weten dat dat niet het geval was. “Even voor de duidelijkheid, het gebaar was een grap tussen mij mijn goede vriend Kyle Walker. Excuses voor de veroorzaakte opschudding.”

Toch kan het voorval de speler van Tottenham Hotspur nu duur komen te staan. Bondscoach Gareth Southgate nam het nog op voor de international, die zich volgens de keuzeheer van geen kwaad bewust was. “Ze hebben soms een vreemde manier van communiceren.”

Naar verwachting wordt de zaak pas eind september behandeld.

Protest kamercrisis internationale studenten Groningen

De kamercrisis in studentenstad Groningen heeft een kookpunt bereikt: vrijdagmiddag van 16.00 tot 18.00 uur zullen verschillende jongerenorganisaties protesteren voor het Academiegebouw in de stad. Zij willen het gebrek aan woonruimte onder internationale studenten aankaarten.

Gronings online platform Sikkom besteedde er deze week ook al aandacht aan: internationale studenten die geen andere optie hebben dan overnachten in hostels en campings, couchsurfen of zelfs noodgedwongen slapen op straat. Met de protestactie, waarbij men zich in slaapzakken en met andere slaapspullen verzamelt op de trappen van het universitaire hoofdgebouw, worden de onderwijsinstellingen opgeroepen om 'hun verantwoordelijkheid te nemen en actief te investeren in het oplossen van het kamertekort', aldus Sjoerd Kalisvaart van de Groninger Studentenbond (GSb). 

Kalisvaart geeft verder aan dat er steeds meer internationals naar de Noorderlijke studentenhaven komen, maar dat het woningaanbod achterblijft: "Wij zien dat er de afgelopen tijd heel erg is ingezet op het promoten van het studeren in Groningen, maar te weinig op het echt realiseren van nieuwe woonruimte." De Gemeente Groningen heeft in samenwerking met de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool 100 tijdelijke opvangplaatsen gecreëerd in een voormalig asielzoekerscentrum, maar dit project kan op weinig goedkeuring rekenen.

Volgens woordvoerder van ROOD Groningen Jildou de Jong moeten studenten 16 euro per nacht betalen, zo'n 480 per maand, voor gedeelde slaapkamers in een gebouw waar er geen kookvoorziening is. Daarnaast is het pand van een externe projectontwikkelaar die maandelijks 1440 euro verdient per kamer. "Er wordt dus heel veel geld verdient aan deze problematiek", aldus De Jong. Ze vervolgt: “Universiteiten en hogescholen doen er alles aan om buitenlandse studenten binnen te halen vanwege de financiële voordelen. Zij zouden ook de verantwoordelijkheid moeten nemen om deze studenten te huisvesten."

Politieke jongerenorganisaties ROOD Groningen (SP), DWARS Groningen (GroenLinks) en de studentenorganisatie Democratische Academie Groningen (DAG) zijn niet de organisatoren van de demonstratie maar sluiten zich er wel bij aan.

Check hier Facebookevenement van Student Protest for more rooms - Groningen.

Kamercrisis Groningen
Facebookgroep 'Fuck the housing shortage in Groningen' bestaat sinds deze maand

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ten Hag verdedigt 'moeilijke jongen' Labyad: "Hij is een absolute winnaar"

Zakaria Labyad behoort bij FC Utrecht wekelijks tot de smaakmakers en daar heeft Erik ten Hag een groot aandeel in. De oefenmeester heeft de bij Sporting Portugal mislukte spelmaker weer aan het voetballen gekregen door een persoonlijke benadering. Ten Hag wijst erop dat voor elke speler dezelfde afspraken gelden, maar dat een trainer nooit moet generaliseren. "Elk mens heeft een andere achtergrond."

Het willen verdiepen in de achtergrond van een voetballer is dan ook cruciaal. "Als je Zakaria bij een club neerzet zonder dat er een plan voor hem is, zoals is gebeurd in Portugal, en het hem laat uitzoeken met nóg 35 spelers... Ja, dan komt zo'n jongen in de problemen", zo vertelt de oefenmeester in gesprek met Voetbal International. "Dan speelt hij niet, wordt hij ongelukkig en raakt hij uit conditie."

Ten Hag durft te zeggen dat hij een klik heeft met Labyad, ook omdat hij weet hoe hij in elkaar steekt en wat hij met hem wil. Met de term moeilijke jongen moet je niet aankomen bij Ten Hag. "We zijn er in Nederland altijd erg goed in op iedereen een etiketje te plakken. Is zó oneerlijk. Ik kan je één ding zeggen: je kunt je als trainer geen betere en professionelere speler wensen dan Zakaria, absolute winnaar als hij is."

Daarin zit waarschijnlijk ook de oorsprong van dat beeld, zo erkent Ten Hag. "Hij wil altijd winnen, ten koste van alles. En die houding eist hij ook van zijn ploeggenoten. Als zij geen kwaliteit willen leveren, wordt hij pissig. Ik kan zo'n reactie wel billijken. Zeker als die, zoals bij hem, nooit normoverschrijdend is."

Waldemar lacht zich dood om aanval op Baudet

Acteur Waldemar Torenstra, bekend als de man van Sophie Hilbrand, verkneukelde zich donderdag om de aanval op Thierry Baudet. Zijn huis en voordeur werden donderdag door een groep feministen beklad met verf. 'Baudet doet stevige uitspraken en dan kun je dat verwachten',  aldus de acteur, bekend van krakers als, eh, Zomerhitte.

Torenstra zat aan tafel bij Jeroen Pauw die het bizar vond dat Torenstra zo laconiek deed. Torenstra deed er nog een schepje bovenop. 'Het is hetzelfde als tomaten gooien of een taart in iemands gezicht duwen.' Dat er vaak poep en kots in zulke taarten zit ging hem een beetje te ver. 'Maar een gewone taart kan wel.'

Torenstra's tafelgenoten vonden ook dat hij belachelijke uitspraken deed. Waarop de acteur zei: 'Ik vind het grappig dat jullie er zo sterk over denken.' 

Johan Vlemmix aangereden

Johan Vlemmix is donderdag aangereden. Een vrouw in een personenauto ramde het busje van de excentrieke fan van het Koninklijk Huis en knalde daarna op een stoplicht. "Mijn kaak zit nog een beetje in de war. Het stoplicht ligt hier op de grond", vertelt de zanger in een filmpje op Facebook.

"Ik wilde net voor mijn deur wegrijden. Toen kwam er een brommer aan en die vloog als een raket door het rode stoplicht. En wat er toen gebeurde...", legt Vlemmix uit. "Een vrouw zag helaas niet wat er aan de hand was en reed vol door het rode stoplicht en vol op mijn bus."

Volgens Johan zijn er gelukkig geen gewonden gevallen. "Het is wel schrikken als je gewoon door het groen rijdt en in een keer zit je... Gelukkig had ik mijn gordel om. Het was wel een flinke klap, want het was een behoorlijke snelheid."

Johan Vlemmix betrokken bij auto-ongeluk
Johan Vlemmix betrokken bij auto-ongeluk (Foto: BuzzE)

Fenerbahçe huurt Vincent Janssen

Vincent Janssen speelt de rest van  het seizoen voor Fenerbahçe. Janssen en Tottenham Hotspur hebben met de Turkse club een principe-akkoord bereikt  over een huurovereenkomst.

Medio 2016 verruilde Janssen AZ voor de Spurs, maar in Engeland komt hij weinig aan spelen toe. Bovendien haalde de club deze zomer aanvaller Fernando Llorente.

Janssen is in Istanbul om de onderhandelingen af te ronden. Vandaag sluit in Turkije de transfermarkt.

Hotels voller ondanks opkomst verhuursites

Het aantal hotelovernachtingen is opnieuw toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks de populariteit van Airbnb en soortgelijke websites waarop mensen hun eigen woonruimte verhuren, lag het aantal overnachtingen in 'gewone' hotels de eerste helft van 2017 9 procent hoger dan een jaar eerder.

De groei komt vooral van buitenlanders. Hotels verwelkomden de eerste zes maanden van dit jaar bijvoorbeeld 19 procent meer Duitsers. Zij vormen al jaren de grootste groep buitenlandse gasten, gevolgd door Britten, Amerikanen en Belgen. Na enkele jaren daling is het aantal Russische gasten begin dit jaar weer sterk toegenomen: 45 procent.

Amsterdam spant de kroon. De hoofdstad is goed voor ruim een derde van het totale aantal hotelovernachtingen. De groei was er ook nog iets sterker dan landelijk: het aantal overnachtingen steeg in Amsterdam met 11 procent naar bijna 7,6 miljoen in het eerste halfjaar.

Rotterdam en Den Haag staan plaats twee en drie. Daarna volgen Maastricht en Utrecht.

Het CBS heeft geen gegevens over de online platforms waarop mensen zelf hun woonruimte verhuren.

Hotels voller ondanks opkomst verhuursites
Hotels voller ondanks opkomst verhuursites (Foto: ANP)

Antwerpen bindt strijd aan met cocaïnesmokkel

De Colombiaanse maffia en onder meer Nederlandse drugsbendes maken steeds vaker gebruik van de haven van Antwerpen om cocaïne Europa binnen te smokkelen. Ze zouden dat doen omdat containers er minder grondig worden gecontroleerd dan in bijvoorbeeld Rotterdam. De Belgische autoriteiten hebben een offensief aangekondigd.

"Drugscriminelen bij ons in Antwerpen werken zich met drugsgeld op in de 'legale' bovenwereld", citeren Vlaamse media de Antwerpse politie. "Het is niet uit te sluiten dat ze stilaan verschillende strategische sectoren infiltreren. Onder anderen bij politie, douane, justitie en bedrijfswereld." Het aantal drugsgerelateerde liquidaties neemt ook toe.

Vorig jaar werd bijna 30 ton coke onderschept in de Antwerpse haven, zes keer meer dan drie jaar eerder. De teller voor dit jaar staat op 13.000 kilo en daarnaast is in Zuid-Amerika bijna 20 ton cocaïne met bestemming Antwerpen in beslag genomen.

Antwerpen bindt strijd aan met cocaïnesmokkel
Antwerpen bindt strijd aan met cocaïnesmokkel (Foto: ANP)

Aantal tv-aansluitingen blijft dalen

Het aantal tv-aansluitingen in Nederland blijft dalen. In totaal zijn er na de eerste helft van dit jaar nog een kleine 7,4 miljoen aansluitingen, 0,3 procent minder dan na het eerste kwartaal van 2017, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper. Het aantal tv-aansluitingen daalt al 2,5 jaar. Telecompaper denkt dat de omzet vanaf 2019 ook gaat dalen.

De meeste televisieaansluitingen gaan via de kabel. Het gaat dan om ruim 57 procent. Televisie via de telefoonlijn is met 19 procent fors kleiner. Glasvezel is met 15,5 procent de derde techniek.

VodafoneZiggo blijft de grootste partij op de tv-markt met 60,2 pocent van de totale marktomzet van 455 miljoen euro. Dat is een iets kleiner marktaandeel dan vorig kwartaal. KPN was de tweede partij met 27 procent van de markt, een kleine stijging van zijn marktaandeel.

Aantal tv-aansluitingen blijft dalen
Aantal tv-aansluitingen blijft dalen (Foto: ANP)

Doden door zeer zware aardbeving bij Mexico

Ten zuiden van Mexico heeft vrijdagochtend een zeer zware aardbeving plaatsgevonden. Om 06.48 uur Nederlandse tijd werd de bodem onder de Stille Oceaan, grofweg ten zuiden van de provincies Chiapas en Oaxaca, getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter.

De laatste keer dat de aarde getroffen werd door een aardbeving met een kracht van minstens 8 op de schaal van Richter was op 16 september 2015. Destijds vond de schok plaats bij Chili, waar uiteindelijk zestien doden vielen.

De diepte van de aardbeving van vrijdag is nog niet helemaal bekend: de ene bron geeft zo'n tien kilometer, terwijl de ander het over zeventig heeft. Onder meer in Mexico-Stad, Guatemala-Stad, Honduras, Belize en El Salvador is de aardbeving gevoeld.

Het hele gebied is inmiddels gewaarschuwd voor een mogelijke tsunami. De andere kant van Mexico maakt zich overigens op voor orkaan Katia, die daar vrijdag of zaterdag aan land lijkt te komen.

Update 10.25 uur
De aardbeving heeft volgens de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Ángel Osorio Chong, zeker twee levens geëist. President Enrique Peña Nieto heeft snelle noodmaatregelen aangekondigd. Hij heeft naar eigen zeggen een crisisvergadering met overheidsinstanties bijeengeroepen om 'de situatie te controleren, te evalueren en actie te ondernemen'.

Het hoofd van de burgerbescherming Luis Felipe Puente, waarschuwde mensen aan de kust van de staten Oaxaca en Chiapas voor een tsunami. Het tsunamiwaarschuwingscentrum zei dat een dergelijke golf van 0,7 meter hoog is waargenomen.

Koningin Máxima is in Mexico aanwezig voor haar werk namens de Verenigde Naties en is ongedeerd. Volgens de RVD reist ze vrijdag, zoals al gepland was, weer terug naar huis.

Huidskleur in South Park hangt af van moeilijkheidsgraad

South Park zou South Park niet zijn zonder maatschappelijke kritiek of sociaal commentaar. In South Park: The Fractured but Whole begint dit al bij het kiezen van de moeilijkheidsgraad in de game: hoe moeilijker de game, des te donkerder is de huidskleur van je hoofdpersonage.

Zoals te zien is in onderstaande video van Eurogamer (skip naar 5:40) zijn er vijf gradaties in de moeilijkheidsgraad en corresponderende huidskleur. Dit heeft geen invloed op de moeilijkheidsgraad van de combat, enkel voor zaken als hoeveel geld je ontvangt en interacties met andere personages. Of zoals Cartman het goed samenvat: 'Don't worry, this doesn't affect combat. Just every other aspect of your whole life.'

Daarnaast is het mogelijk om te spelen als een transgender. In The Fracturd but Whole krijgen spelers de keuze om te kiezen tussen 'Male, Female en Other'. Kies je voor 'Other', kun je daarna nog specifieker kiezen tussen 'Cisgender' en 'Transgender'. Ongetwijfeld (lees: het internet is al flink bezig) leidt dit tot veel controverse, wat ongetwijfeld het doel is van de makers.

South Park: The Fractured but Whole lanceert 17 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Engeland wijzigt transferperiode

Vanaf komend seizoen zal de transferperiode in de Premier League eindigen voordat de competitie begint. Dit hebben de Engelse voetbalclubs  gisteren besloten.

Overigens mogen, na het sluiten van de transfertermijn, spelers nog wel worden verkocht aan clubs in landen met een langere transferperiode.

In andere landen is de lengte van de transferperiode ook een punt van discussie. Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA, wil spelers niet meer laten wisselen van clubs als de competities al zijn begonnen.

Kroatische basketballers walsen over Tsjechië heen, België verliest weer

De Kroatische basketballers hebben de groepsfase op het EK overtuigend afgesloten. In groep C, gespeeld in het Roemeense Cluj-Napoca, hielp Indiana Pacers-speler Bojan Bogdanovic de Kroaten met 25 punten naar een 107-69 zege. Spanje was onder leiding van Pau Gasol met 87-64 veel te sterk voor Hongarije, terwijl Montenegro Roemenië met 86-69 de baas was.

In groep D, gespeeld in Istanbul, ging België in de laatste wedstrijd niet verrassend met 54-74 onderuit tegen Servië, dat Detroit Pistons-speler Boban Marjanovic 22 punten zag maken. Voormalig NBA-speler Alexey Shved hielp de Russen met dertig punten langs Groot-Brittannië (82-70) en 28 punten van New York Knicks-ster Kristaps Porzingis hielpen de Letten aan een 89-79 overwinning op Turkije.

Zaterdag en zondag worden de achtste finales gespeeld in Istanbul, waar het toernooi tot en met de finale zal blijven. 

Achtste finales
Duitsland - Frankrijk
Spanje - Turkije
Slovenië - Oekraïne
Letland - Montenegro
Litouwen - Griekenland
Kroatië - Rusland
Finland - Italië
Servië - Hongarije

Vader Iniesta: "Nooit weg uit Barcelona"

Andrés Iniesta ontkende woensdag dat hij akkoord is met Barcelona over een contractverlenging. Zijn vader probeert de boel te kalmeren.

Volgens Josep Bartomeu, de clubpresident van Barcelona, hebben de Catalanen een principeakkoord met Iniesta. De speler sprak dat tegen toen hij terugkeerde van zijn interlandverplichtingen met Spanje en daardoor ontstonden er weer transfergeruchten.

Iniesta werd deze zomer onder meer aan Juventus gelinkt. In gesprek met het Spaanse televisiestation Cuatro zegt vader José Antonio Iniesta dat de fans van Barcelona zich geen zorgen hoeven te maken. "Mijn zoon kan nog twee tot drie seizoenen bij Barcelona spelen. Er is geen probleem met de contractverlenging. Andrés zal nooit een ander shirt dragen dan dat van Barça."

Andrés Iniesta speelt al zijn hele carrière voor Barcelona, nadat hij zich in 1996 aansloot bij de jeugdopleiding La Masia. Sindsdien speelde de 126-voudig Spaans international meer dan zeshonderd wedstrijden voor de Catalanen, met wie hij onder andere acht keer landskampioen werd en viermaal de Champions League won.

Honkballers Amsterdam verrast door Vaessen Pioniers

De honkballers van de L&D Amsterdam Pirates zijn donderdagavond verrast door de Vaessen Pioniers. De club uit Hoofddorp wist in de kampioensgroep in Amsterdam een 3-0 achterstand om te buigen naar een zeer knappe 3-8 overwinning.

Curaçao Neptunus had het in Bussum aanzienlijk minder lastig tegen Mr. Cocker HCAW. Vier punten in de derde inning hielpen de Rotterdammers goed op weg en dat bouwden ze gestaag uit naar een 7-2 zege.

Zaterdag en zondag spelen Amsterdam en de Pioniers ook tegen elkaar, net als Neptunus en HCAW.

Keys, Stephens in finale US Open

Sloane Stephens heeft de finale van  de US Open bereikt. De Amerikaanse won  met 6-1, 0-6 en 7-5 van Venus Williams.

Williams was in de derde set bij 5-4 en 30-30 twee punten verwijderd van de overwinning. Stephens was echter de betere tennisster op de beslissende momenten. Williams domineerde de rally's, maar Stephens had op elke kanonskogel eenantwoord.

In de finale treft Stephens Madison Keys. De nummer zestien van de wereld was in de andere halve eindstrijd Coco Vandeweghe met 6-1 en 6-2 de baas. Overigens moest Keys zich in de tweede set wel laten behandelen aan haar rechterbovenbeen. Met een bandage om besliste ze de wedstrijd met een ace op haar eerste matchpoint.

Voor Stephens en Keys is het eerste keer dat ze de finale van een grandslamtoernooi bereiken.

Man laat in vlog zien hoe arrestatieteam zijn huis binnenvalt

Vorige week zaterdag viel de politie een woning in Berkhout binnen. Op zich niet zo bijzonder, want elke dag ramt de politie er wel ergens een deurtje uit. Nu blijkt deze inval door de bewoner zelf van binnenuit gefilmd te zijn. Kijk, dat is nog eens sensatie!

Even wat context: Eerder die nacht deden zeven mannen zich voor als agent. Ze hielden een verkeerscontrole en zetten diverse automobilisten aan de kant. Toen de echte agenten arriveerden was de groep al vertrokken, maar een alerte getuige wist waar ze zich schuil hielden.

Op dit adres dreigde een van de mannen met een vuurwapen op de politie te gaan schieten. Reden voor de politie om een arrestatieteam in te schakelen om de mannen uit de woning te plukken. Tijdens de doorzoeking werd een fake vuurwapen aangetroffen. Inmiddels weten we dat in dit soort situaties de politie het zekere voor het onzekere neemt, nu dus ook.

Enkele dagen later heeft een van de nepagenten een vlog online gezet. In deze video geeft hij al rijdend zijn visie op het hele verhaal. Zijn sjekkie, het niet dragen van een gordel en de string aan de binnenspiegel moet je maar even wegdenken. Anders denk je nog dat hij een tokkie is, terwijl hij zichzelf een nette jongeman vindt.

De volledige video staat hieronder. Vanaf 1.50 is de inval te zien (klik hier om dat direct te zien zonder zelf te kutten.)

Vuelta: Etappe 19 - Nog een dag voor de vluchters

Het ritje naar een van de heiligste plaatsen op aarde was vermakelijk, maar uiteindelijk helaas vrij betekenisloos. Na een razendsnelle openingsfase reed een grote kopgroep weg, die al heel snel een gigantische voorsprong kreeg. Voor de zoveelste keer zou het een rit voor de vluchters worden, al deden sommige klassementsrenners toch nog hun best om de rit te kleuren. Zo kwam Katusha met een aanval zoals je ze normaal alleen bij Pro Cycling Manager ziet. Met vijf man reden ze weg van het peloton, in een poging om Zakarin te lanceren. Dat lukte niet helemaal, de meeste Katusha's wapperden al snel weer terug naar het peloton en vrij snel was alles weer bij elkaar.

Het regende aanvallen tijdens het drieluik klimmetjes voor de slotklim, maar bijna niemand was in staat om weg te rijden. In de regio waar hij in 2012 de Vuelta naar zijn hand wist te zetten probeerde Alberto Contador nu weer toe te slaan. Hij stuurde een mannetje vooruit en probeerde er daarna naar toe te rijden, maar het grote verschil met 2012 was dat de ploeg van de leider nu wel sterk is. Zonder zich overmatig in te spannen reed Moscon het gat gewoon weer dicht, waardoor geen enkele demarrage slaagde.

Alleen Aru wist aan de aandacht te ontsnappen. Hij reed weg en begon aan een lange solo van een kilometer of 35. Op de volgende klim, daar waar de beslissende aanval van Contador in 2012 kwam, probeerde Bertje het nog een aantal keer, zonder succes. Aru had ondertussen een mooie voorsprong bij elkaar gefietst, maar in de vallei richting de slotklim begon hij al wat tijd te verliezen.

In de kopgroep was er ondertussen ook genoeg gebeurd, zo was Armee samen met Gougeard weggereden. Alleen Alaphilippe, Soler en Lutsenko wisten nog aan te sluiten, maar richting de slotklim verdwenen Soler en Gougeard weer uit beeld. Er bleven er drie vooraan over. Armee leek enorm sterk, maar ook nerveus. Hij versnelde nog eens, waarna Alaphilippe niet meer in staat was om aan te sluiten. De ritwinst zou dus gaan naar Lutsenko of Armee, waarbij de Kazach de grote favoriet leek. Niets bleek minder waar, Lutsenko gooide zijn fiets op de parkeerplaats met nog 500 meter te gaan, terwijl Armee kon blijven gaan. De man die naar Lotto-Belisol werd gehaald om het verlies van de legendarische Cisse de Greef op te vangen pakt na heel veel jaren in de marge zijn eerste serieuze overwinning.

Daarachter hield Aru bijna niets van zijn voorsprong over, zijn heroïsche aanval leverde hem uiteindelijk 12 seconden tijdwinst op ten opzichte van Contador en Froome. Na zijn lastige dag op Las Machucos was Froome nu weer helemaal het mannetje. Geen seconde in de problemen geweest, ondanks talloze aanvalspogingen van Contador. Dat is voor de komende dagen geen al te leuk vooruitzicht, maar wielrennen blijft een onvoorspelbare sport. We gaan door met een rit in Asturië, een korte etappe met onderweg vier beklimmingen. Lijkt een rit voor de vluchters, de zoveelste van deze Vuelta.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Plaats van vertrek is Caso, een gemeente in de regio Asturië met iets minder dan 2000 inwoners. De gemeente Caso is gigantisch groot, maar het gebied is onherbergzaam en daardoor dun bevolkt. De renners vertrekken vanuit het dorpje Campo de Caso, waar amper mensen wonen. Toch staat hier het stadhuis, dus moeten we het zien als de belangrijkste plaats van de gemeente. Midden in de gemeente Caso ligt het Parque Natural Redes, een natuurreservaat dat sinds 2001 is opgenomen in een lijstje van UNESCO. In dit park, wat je eigenlijk beter een gebergte kan noemen, staan een aantal nationale monumenten. Daaronder een flinke waterval, een oude weg aangelegd voor mijnwerkzaamheden en de grot van Deboyu. Net als in Cantabrië is er ook in Asturië genoeg mooie natuur.

Daarnaast beschikken ze in dit uit de kluiten gewassen nationaal park ook over een enorme diversiteit qua dieren. Meer dan 130 verschillende soorten vogels en meer dan 50 verschillende soorten zoogdieren, waaronder de Cantabrische bruine beer. Deze dieren zie je alleen niet zo snel, want in het park staan ook nogal veel bomen. Voornamelijk eiken en andere loofbomen. In de omgeving van Campo de Caso kom je als natuurliefhebber wel aan je trekken, maar verder is er geen reden om deze omgeving te bezoeken.

In Caso is niets te beleven en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. In het verleden woonden er in de gemeente 6000 inwoners, maar nu zijn er nog maar 2000 over. De overgebleven bevolking is over het algemeen vrij oud, dus over een aantal jaar woont hier niemand meer. Men moet het hier ook vooral van de landbouw hebben, meer heeft men hier niet voor handen. Zeker niet nadat de mijnbouw, waardoor de omgeving vroeger opbloeide, zo goed als verdwenen is. De Vuelta was nog nooit in deze gemeente, aan de oevers van de rivier Nalón. Op het pleintje voor het stadhuis zal er dan voor het eerst en waarschijnlijk ook meteen voor het laatst een rit vertrekken vanuit El Campu, zoals die gekke Asturiërs het zelf noemen.

Het pleintje in Campo de Caso (Foto: Panoramio)
Het pleintje in Campo de Caso (Foto: Panoramio)

De route
De eerste kilometers van de rit worden in dalende lijn afgewerkt. We fietsen door de vallei van de Nalón, over een brede maar bochtige weg. Na een aantal kilometer komen we uit bij het stuwmeer van Tanes en met een uitzicht over de bergen en het water gaat het vrij gezapig verder richting Rioseco, waar de renners na acht kilometer passeren. Rioseco is een pittoresk plaatsje, gelegen aan het Embalse de Rioseco.

Na de doortocht in dit dorpje fietsen de renners vrolijk verder door de vallei, nog steeds over brede wegen die licht naar beneden lopen. Hier komt verandering in na ongeveer 18 kilometer. Dan rijden de renners door het dorpje La Chalana en hier verlaten ze de vallei. Ze slaan linksaf en gaan op weg naar de eerste klim van de dag. We beginnen hier weer eens aan een rondje. In La Chalana zou je ook rechtsaf kunnen slaan en de vallei volgen, dan kom je bijna meteen bij de derde klim van de dag uit. Zou wel een korte rit worden, dus vandaar deze omleiding met twee klimmetjes onderweg.

De eerste van die twee begint niet ver buiten La Chalana. De weg loopt al snel een beetje vals plat omhoog en in de buurt van het gehucht Villoria begint de klim echt. De Alto de la Colladona is bijna acht kilometer lang en 6,3% gemiddeld. De weg die de renners naar de top gaat brengen is vrij slecht, de scheuren zijn niet op één hand te tellen. Na een redelijk makkelijke kilometer aan 3% in Villario wordt de klim gestaag wat lastiger. Van 5% gaat het naar 7,5%, wat twee kilometer lang zo blijft. Na twee kilometer aan 5% gaat het daarna richting de top weer aan 7% omhoog.

Na 29 kilometer komen de renners boven op deze klim van de eerste categorie, die al vaker is voorgekomen in de Vuelta. In 2008 bijvoorbeeld, in de rit naar Fuentes de Invierno waar Contador won, of in 2014 tijdens de rit naar La Farrapona, waar Contador weer won. Toch een beetje zijn streek, ook al komt hij uit Madrid.

Het pittoreske Rioseco (Foto: Panoramio)
Het pittoreske Rioseco (Foto: Panoramio)

Een redelijke omgeving vandaag (Foto: Panoramio)
Een redelijke omgeving vandaag (Foto: Panoramio)

Na de klim volgt er een korte afdaling van zes kilometer richting Cabañaquinta. Het gaat redelijk steil naar beneden en de afdaling is ook vrij bochtig, waardoor dit geen eenvoudige afdaling is. De weg is wel redelijk breed en het asfalt is hier wel behoorlijk, waardoor het toch zou moeten lukken om veilig beneden te komen. Aan het eind van de afdaling is er nog wel een lastige haarspeldbocht, waarbij de renners tussen de rotswanden door fietsen waardoor ze weinig zicht hebben op de bocht. Daarna komen ze al vrij snel uit in Cabañacuinta, waar een bocht naar rechts volgt. Hierna gaat het peloton een lange tijd door een vallei moeten rijden, over een weg die bijna volledig vlak is.

We bevinden ons in de vallei van de inmiddels drooggevallen Rio Aller. Hier is het uitzicht mooi en zijn de wegen bochtig. Er wordt gefietst richting Santa Cruz, dat na 51 kilometer wordt bereikt. In de kilometer of 15 door de vallei van de Aller komen de renners uiteindelijk 150 meter lager uit, het gaat dus steeds heel licht naar beneden. In Santa Cruz steken we de Aller over en wordt er richting het noorden gefietst. We zijn nu ook angstvallig dicht bij Pola de Lena in de buurt, het fietsknooppunt van Asturië. Hier komen we tijdens de volgende rit terug, in volle finale. Nu fietsen we dus de andere kant op, over een glooiende weg.

Na zes kilometer met een paar kleine hobbeltjes komen de renners uit in Mieres, waar de voet van de volgende klim ligt. Na de passage in Mieres slaan de renners rechtsaf, waarna ze op een bochtige weg terechtkomen. Niet veel later rijden ze door Murias, waar de Alto de Santo Emiliano officieel begint. Deze klim van de derde categorie is 6,8 kilometer lang en 4,5% gemiddeld. Geen enorm zware klim dus, vooral omdat het drie kilometer lang vals plat is. Daarna krijgen we nog wel drie redelijk serieuze kilometers aan meer dan 6%, voor het richting de top weer afvlakt. Op 85 kilometer van de finish, na 65 kilometer koers, bereiken de renners de top van dit klimmetje.

Op weg naar de Alto de Santo Emiliano (Foto: Panoramio)
Op weg naar de Alto de Santo Emiliano (Foto: Panoramio)

De weg die ons richting het dorpje Santo Emiliano brengt is behoorlijk breed en het asfalt is ook prima in orde. In de afdaling blijft dat zo, mede daardoor is het een eenvoudige afzink. Het gaat iets meer dan vijf kilometer aan 5% naar beneden, richting Sama. Er zijn wel wat bochtjes, maar het stelt al bij al weinig voor. Eenmaal beneden zijn we ook dicht bij Langreo in de buurt, een behoorlijk grote en ook lelijke industriestad. Van die industrie pikken we aan het eind van de afdaling nog wat mee en ook in de volgende vallei van de dag houdt dat voorlopig niet op. Er is hier zelfs een museum over de lokale industrie en de eens florerende mijnbouw.

We zijn hier weer terug bij af, in de vallei van de rivier Nalón. Van Sama wordt er gefietst naar de startplaats van de 16e rit van de Vuelta van 2014, San Martin del Rey Aurelio. In dit stuk van zes kilometer gaat het een paar keer op en af, maar vooral op. Een beetje vals plat, meer wordt het niet. Na San Martin steken we de Nalón over en fietsen we aan de andere kant van de redelijk volgebouwde vallei verder naar Blimea, waar de voet van de volgende klim ligt. Hier begint het peloton na 80 kilometer aan de Alto de la Falla de los Lobos, een hele mond vol. De hoogte van de mislukking van de wolven, als Google translate me niet in de steek laat.

Apart geval dus, deze klim. 4,3 kilometer lang en 8,2% gemiddeld, een behoorlijk steile klim dus ook. De weg richting de top is redelijk smal, maar wel gelijkmatig. Steiler dan 9% wordt het niet, het gaat continu aan een procent of acht omhoog. Helaas wordt deze klim opgevolgd door een ellenlang stuk door de vallei, waardoor het waarschijnlijk niet echt een functie heeft. Alsnog wel een lachen klimmetje, waarvan de top na 84,5 kilometer wordt bereikt, op 65 kilometer van de finish. Boven komen de renners uit in La Casilla, waar het uitzicht ook wel weer aanvaardbaar is.

Het uitzicht vanaf La Casilla is goed te doen (Foto: Panoramio)
Het uitzicht vanaf La Casilla is goed te doen (Foto: Panoramio)

De afdaling van La Falla de los Lobos is niet zo eenvoudig. Het gaat een kilometer of acht naar beneden richting San Julián, waarvan de eerste vier kilometer vrij serieus. Redelijk steil, met ook een aardige overdaad aan bochten. De weg verschilt nogal in kwaliteit, op sommige momenten is het breed met fatsoenlijk asfalt, maar er zitten ook smallere stroken tussen met asfalt dat van de berg af lijkt te willen rennen. Na dit technische deel van de afdaling gaat het vervolgens nog vier kilometer in licht dalende lijn verder naar San Julián, over een rechte weg. In dit dorpje slaan de renners rechtsaf, waarna ze weer een aantal kilometer door een vallei gaan rijden.

Het gaat zes kilometer behoorlijk rechtdoor richting Nava, over een weg die grotendeels vlak is. Vlak voor Nava is er nog wel een klimmetje van één kilometer aan 5%, maar verder is dit toch een best saaie weg. De omgeving blijft wel mooi, al was het eerder in deze etappe een stuk mooier. Na het klimmetje gaat het in licht dalende lijn verder naar Nava, waar we na 98 kilometer passeren. In dit stadje slaan de coureurs linksaf, om vervolgens over een nog bredere weg rechtdoor naar Lieres te rijden. Dit stuk van van zes kilometer is zo vlak als een slecht gebakken pannenkoek, want onderweg is er nog wel een strook van een kilometer aan drie procent ofzo, daar moeten we ons tijdens dit deel van de rit mee behelpen.

Voorbij Lieres rijden we nog steeds over de grote weg verder richting de tussensprint van de dag. Na nog een kilometer of zes over een redelijk glooiende weg met een paar korte klimmetjes komen de renners na 112 kilometer uit in Pola de Siero. In dit gloeiend lelijke dorpje, waar ze nog wel een aardig stadhuisje hebben, is de tussensprint. Na die tussensprint slaan de renners rechtsaf, waarna ze aan het slot van de rit gaan beginnen. Nog 37 kilometer te gaan, met in die kilometers twee klimmetjes, één zware en een ongecategoriseerd hupje dat bijna meteen na de tussensprint begint.

In Pola de Siero is alleen het stadhuis de moeite waard (Foto: Panoramio)
In Pola de Siero is alleen het stadhuis de moeite waard (Foto: Panoramio)

Buiten Pola de Siero loopt de weg een kilometer lang vals plat omhoog en daarna gaat het drie kilometer aan ongeveer 4% omhoog. Een bochtig klimmetje over een redelijk smalle weg, dat de renners langs wat Asturische boerendorpjes brengt. Na dit klimmetje gaat het een paar kilometer naar beneden, met in die kilometers ook wat bochtjes. Kort achter elkaar twee zeer scherpe bochten, maar daarna wordt het weer makkelijk en even verderop is het zelfs twee kilometer vlak.

Aan het eind van dit vlakke stuk begint het tweede deel van de afdaling, dat een stuk langer is. Het gaat vijf kilometer redelijk fors naar beneden, in eerste instantie over een rechte weg. Richting het eind van deze afdaling wordt het wel een stuk bochtiger, maar op één bocht na lijkt dat allemaal heel simpel. Na de afdaling is het nog drie kilometer vlak, tot we door Vega de Arriba fietsen. Hier gaan we niet rechtdoor richting finishplaats Gijón, maar slaan we linksaf.

De weg waar de renners zich nu op bevinden, Camin de Huerces, begint al snel omhoog te lopen. Na 130 kilometer begint de laatste klim van de dag, de Alto de San Martín de Huerces. Deze klim is 4,5 kilometer lang en 7,2% gemiddeld. Lijkt mee te vallen, maar dat is vooral omdat de klim begint met een paar kilometer vals plat. Na twee kilometer aan 2% wordt de brede en goed geasfalteerde weg een stukje minder breed en vooral minder goed geasfalteerd. Het gaat ineens aan 6% omhoog en niet veel later aan 12%. Een kilometer aan 9% gemiddeld, altijd lekker.

Vooral lekker dat de volgende kilometer nog erger is, met 12% gemiddeld en enkele stroken aan 16 tot 18%. Dit lange steile stuk boven de 10% is in totaal bijna twee kilometer lang. Pas richting de top zwakt het weer wat af richting 7%, waarna het in de allerlaatste meters van de klim ook nog even steil omhoog gaat aan meer dan 10%. Het is een aparte klim, door een woonwijkje. Enkele verdomd steile bochten, maar ook de stukken rechtdoor lopen bijzonder steil omhoog. Een kwelling van een klim, Fernando Escartin heeft zichzelf weer overtroffen. Op 15 kilometer van de finish komen de renners boven op deze Alto de San Martín de Huerces, een klim ergens in het midden van het niets.

Het gaat pittig omhoog hier (Foto: Google Streetview)
Het gaat pittig omhoog hier (Foto: Google Streetview)

Na de top van de klim volgt er een korte afdaling over een smalle en bochtige weg. Het gaat ongeveer twee kilometer naar beneden over deze smalle weg, maar tussendoor zijn er ook nog een paar kleine knikjes naar boven. Aan het eind van deze weg, die een paar lastige bochten heeft, komen de renners uit op een veel bredere weg. Hier gaat de afdaling verder, maar dan een stuk geleidelijker. Het gaat nog acht kilometer naar beneden, met ook een heleboel bochten, maar toch voorzie ik hier geen problemen. Heel steil naar beneden gaat het niet en de weg is breed, dus zou dit allemaal wel moeten lukken. Paar bochtjes die nog enigszins scherp zijn, maar verder kan er toch vooral heel veel bijgetrapt worden.

Op een kilometer of vijf van de finish komen de renners helemaal beneden, in de buitenwijken van Gijón. De wegen zijn hier steeds breed en op een rotonde na is er in de aanloop naar Gijón bijna geen obstakel te vinden. Na een flauwe bocht naar rechts op iets meer dan vijf kilometer van de streep gaat het een kilometer zo goed als rechtdoor, voordat er op iets meer dan vier kilometer van de streep een bocht naar links volgt. Na deze bocht gaat het anderhalve kilometer bijna volledig rechtdoor, tot op minder dan drie kilometer van de streep.

We rijden nu al door hartje Gijón. De lokale middenstand zal blij zijn met de aandacht, want deze passage brengt ons dwars door een winkelstraat. Op iets minder dan drie kilometer van de streep volgt er een scherpe bocht naar rechts, waarna we een tijdje door de volgende winkelstraat gaan rijden. Op een flauwe bocht naar rechts na gaat het nu rechtdoor tot op iets meer dan een kilometer van de streep. In de straten van Gijón is het zo goed als vlak, hoewel het nu wel een paar meter omhoog gaat en even later ook weer kort naar beneden.

Op iets meer dan een kilometer van de streep volgt er dan plots een scherpe bocht naar links. Deze bocht ligt een beetje verstopt achter een muurtje, je zou 'm bijna over het hoofd zien. Na de bocht passeren de renners de boog van de laatste kilometer, het gaat nu rechtdoor tot op 700 meter van de streep. Daar ligt een rotonde, waar de renners linksaf slaan. Na de laatste bocht gaat het rechtdoor tot aan de finish, over een brede en vlakke weg langs het strand.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Gijón is een stad met ongeveer 300.000 inwoners in het noorden van Asturië, aan de Golf van Biskaje. Van oudsher is Gijón vooral een stad met heel veel industrie. Vooral ook omdat de stad beschikt over een grote haven, tot op de dag van vandaag een van de grootste van Spanje. Vroeger draaide het hier vooral om steenkool, dat werd uit de Asturische binnenlanden gehaald en dan met de trein naar Gijón gebracht, waar het dan weer verscheept werd.

Tegenwoordig is die industrie gelukkig niet meer actief, maar er blijft genoeg andere industrie over. De haven heeft in de loop der jaren genoeg economische welvaart met zich meegebracht, waardoor een groot deel van de stad relatief nieuw is. Er is ook een ouder deel van de stad, met wat fraaie gebouwtjes. Onder meer aan het water, bij de jachthaven. Een klein schiereilandje heeft men volgebouwd, met een niet onaardig resultaat.

Deze stad, de grootste van Asturië, is een van de meestbezochte steden van de Vuelta. Al 24 keer eerder kwam er een rit aan in deze plaats, daarnaast vertrokken hier meer dan genoeg ritten. Toch is men Gijón de laatste jaren een beetje uit het oog verloren. Alleen in 2010 en 2012 kwam de koers hier nog langs, twee keer voor een vertrek. In 2010 trokken we naar Cotobello, waar Mikel Nieve zijn ultieme doorbraak beleefde. Twee jaar later gingen we dan weer naar een andere lastige klim, Cuitu Negru. Daar won Dario Cataldo.

De laatste aankomst in de stad dateert van 2003, toen begon de Ronde van Spanje met een ploegentijdrit, de winst ging naar ONCE. Rond de eeuwwisseling was Gijón een bijzonder populaire stad, want van 2000 tot en met 2003 kwam er ieder jaar een rit aan. In 2000 boekte Alvaro Gonzalez de Galdeano, het beperkte broertje van Igor, hier zijn enige overwinning in de Vuelta. Niet veel later zou hij betrapt worden op het gebruik van verboden middeltjes, maar dat mag de pret niet drukken. Eén jaar later kregen we een massasprint, met Erik Zabel als overwinnaar. In 2002 ging de zege dan weer naar Sergej Smetanine, een Rus met een achternaam die ook zomaar op de dopinglijst had kunnen staan.

Verder is Gijón vooral een stad voor voetballers. Bijna alle bekende inwoners van de stad komen uit de jeugdopleiding van de lokale voetbalclub, Sporting Gijón. Dit is overigens geen leuke club, want de supporters zijn een tikje racistisch. Zo vonden ze het vorig jaar nodig om Iñaki Williams onheus te bejegenen. Gelukkig kwam karma snel om de hoek kijken, de club degradeerde naar de Segunda Division.

Een blik op Gijon (Foto: Panoramio)
Een blik op Gijon (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
Aan de Asturische kust wordt het heel behoorlijk weer. 21 graden in de middag, geen kans op neerslag en redelijk weinig wind. In startplaats Caso zal het ongeveer hetzelfde weer zijn. Ook daar zo rond de 20 graden in de middag, pas tegen het eind van de dag kans op regen en amper wind.

Deze tocht door Asturië begint om 13:50, de uitzending van Sporza begint uiteraard weer om 15:00. Tegen die tijd hebben de renners de eerste klim van de dag al gehad en zijn ze op weg naar de tweede klim. Met een kilometer of 50 in de benen en nog ongeveer 100 te gaan vallen we dan in de wedstrijd. De aankomst in de straten van Gijón wordt verwacht tussen 17:29 en 17:52.

Een kijkje op het strand van Gijon (Foto: Panoramio)
Een kijkje op het strand van Gijon (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
Op papier is dit typisch een rit voor de vluchters. Er zijn wel wat klimmetjes onderweg, maar ze liggen wel redelijk ver uit elkaar en de relatief lange afdaling na de laatste klim nodigt normaal gesproken ook niet uit. In een normale wereld is dit een rit voor de mannen die aan het begin al het ruime sop kiezen. De zoveelste rit voor de vluchters, we hebben er nu al negen gehad, dat is toch al snel de helft. Na deze rit krijgen we natuurlijk de enorm zware etappe met aankomst boven op de Angliru. Daarom ligt het in de lijn der verwachtingen dat er hier helemaal niets gaat gebeuren.

Toch moeten we altijd rekening houden met Alberto Contador. Hij heeft nog drie dagen over als wielrenner. Dat hij zich nog een keer gaat tonen in de rit naar de Angliru is evident, maar bij hem valt het ook niet uit te sluiten dat hij hier iets gaat proberen. De laatste klim is in ieder geval wel zwaar genoeg om nog eens iets te ondernemen, verder is het waarschijnlijk wel lastig om hier het verschil te maken. Contador kan desondanks voor de verrassing zorgen, als hij dat niet doet is het gewoon weer voor de vluchters.

Voordeel is dan weer dat deze rit een iets lastigere aanloop heeft, met al vrij snel een redelijk zware klim. Daardoor rijdt er nu misschien zowaar een keer een fatsoenlijke kopgroep weg. Ik mag in ieder geval weer vijf namen noemen waarvan er geen een in de kopgroep blijkt te zitten, uiteindelijk.

1. Bilbao. Die noemde ik tijdens de vorige rit ook al, maar toen had hij er blijkbaar geen zin in. Ploeggenoot Lutsenko zat wel vooraan en won bijna. Bilbao beschikt over betere benen, dus lijkt het me heel verstandig als hij nu in de aanval gaat. Naast het feit dat hij tegenwoordig bijzonder goed kan klimmen is hij ook nog eens rap aan de meet, dus dit lijkt een ideale rit voor hem.

2. Carapaz. Geen idee waar deze gast eigenlijk mee bezig is. Zijn hele ploeg gaat continu in de aanval, alleen hij niet. Terwijl hij van al die gasten over de beste benen beschikt. Met zijn benen had hij die hele Sander Armee lachend van de berg geblazen, maar hij koos er weer voor om in de groep der favorieten aan te modderen. Nu krijgt hij een herkansing, met minder dan een grandioze aanval neem ik geen genoegen.

3. Mas. Enric is zich al bijna de hele Vuelta aan het sparen, wachtend op zijn moment. Dat moment had eigenlijk tijdens de vorige rit moeten komen, maar hij wilde toch nog wat meer sparen. Nu moet het er dan toch maar eens van gaan komen. Of hij spaart zich voor de Angliru, dat kan ook nog.

4. De Gendt. Geïnspireerd door ploeggenoot Armee zal hij nu zelf in de aanval trekken. Aangezien iedere dertiger van Lotto Soudal ineens ritten wint kan hij niet achterblijven.

5. Costa. Geen idee waar deze flapdrol mee bezig is, maar hij zal ooit toch wel eens in de aanval gaan. Toch?! Paar jaar terug kon je hem blind noteren als het om een rit ging met zo'n parcours, maar hij is nu een schim van de Costa van toen. Alsnog blijf ik hem noemen, want je zal altijd zien dat hij ineens wel in de aanval gaat als je hem even over het hoofd ziet.

Gewonden door neerstorten luchtballon

Door de slechte weersomstandigheden is donderdagavond een luchtballon neergestort bij Assen. Van de zeven inzittenden, raakten er vier gewond.

De luchtballon moest een noodlanding maken. De politie liet op Twitter weten dat de luchtballon in beslag is genomen.

Gewonden door neerstorten luchtballon
Gewonden door neerstorten luchtballon (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen, regen en nog eens regen

Donder in september, sneeuw in maart.

Vandaag
Het was gisteren toch nog een heel aardige dag. Regen is hier niet gevallen, de zon kwam regelmatig tevoorschijn en met bijna 20 graden was het toch lekker om buiten bezig te zijn. Helaas werd de bewolking gisteravond dikker en begon het in de loop van de nacht overal te regenen

Vandaag is het ook bewolkt en valt er flink wat regen. Zeker in het westen en noordwesten vallen fikse buien en is er ook kans op onweer. Wellicht klaart het in de middag in het noordwesten op, maar dan nog zijn er zeker nog wel buien mogelijk. En de temperatuur? Op meer dan 16 graden zou ik maar niet rekenen.

10 Jaar geleden
was het bewolkt en viel er wat regen. Die 1 millimeter is echter niet te vergelijken met wat er vandaag valt. De temperatuur was wel vergelijkbaar met hoe het nu is.  

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:00
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 4/2

bazbo was een tijdje geleden in Kopenhagen en maakte daar deze foto (Foto: bazbo)
bazbo was een tijdje geleden in Kopenhagen en maakte daar deze foto (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hackers stelen gegevens miljoenen Amerikanen

Kredietbureau Equifax is getroffen door een cyberaanval. Hackers hebben daardoor toegang gekregen tot creditcardgegevens, huisadressen, geboortedata en andere informatie van mogelijk 143 miljoen Amerikanen.

De hackers hebben ook toegang gekregen tot persoonlijke gegevens van klanten uit Canada en Groot-Brittannië van Equifax. Daarbij gaat het om veel minder mensen.

Bij een intern onderzoek eind juli ontdekte Equifax dat de persoonlijke gegevens van miljoenen mensen door een cyberaanval op straat waren komen te liggen. Het bedrijf bracht die informatie pas donderdag naar buiten.

Hackers stelen gegevens miljoenen Amerikanen
Hackers stelen gegevens miljoenen Amerikanen (Foto: ANP)

Game of Thrones miljard keer gedownload

Het zevende seizoen van Game of Thrones vindt net als voorgaande seizoenen gretig aftrek in het illegale circuit. Het aantal downloads is dit keer zelfs boven de miljard gestegen, rekende TorrentFreak uit. Elke aflevering is gemiddeld zo'n 140 miljoen keer illegaal van internet geplukt.

Ter vergelijking: HBO meldde eerder een gemiddeld aantal 'legale' kijkers van 32 miljoen per aflevering. Dat was voor de zender een seizoensrecord.

Het hoge aantal downloads is onder meer het gevolg van hackers die twee afleveringen voortijdig op internet zetten. De hack bij HBO kreeg veel aandacht in de media.

Game of Thrones is al jaren de meest gedownloade serie ter wereld. Dat komt onder meer omdat HBO niet voor iedereen beschikbaar is.

Game of Thrones miljard keer gedownload
Game of Thrones miljard keer gedownload (Foto: BuzzE)

Sauber bouwt compleet nieuwe auto voor 2018

Het Formule 1-team Sauber gaat voor het seizoen 2018 een compleet nieuwe auto bouwen. De huidige is een compromis omdat het team afgelopen winter van de ondergang gered moest worden. Ook is het huidige chassis gemaakt voor de 2016-motor van Ferrari. Desondanks werden er tot nu toe vijf punten bij elkaar gereden.

Sauber is inmiddels in handen van Longbow Investments en teambaas Monisha Kaltenborn is ingewisseld voor Cederic Vasseur. Voor volgend jaar lag er een deal met Honda voor de motoren op tafel, maar deze werd afgeblazen. In plaats daarvan gaat Sauber komend jaar racen met 2018 Ferrari-motoren. Mogelijk worden meer onderdelen van de Italianen gebruikt, zoals Haas ook al doet.

Vasseur: "Het wordt een compleet nieuwe auto. Het model wordt op dit moment al in de windtunnel getest en het ziet er vrij goed uit. Wij onderhandelen nog over verdere samenwerking met Ferrari, maar het zal niet meer dan twintig procent van de auto bedragen. De huidige auto is voornamelijk van 2016, dus probeer dat maar eens naar 2018 te vertalen ... We moeten daarom opnieuw beginnen. Daarom hebben we veel tijd in de windtunnel nodig. De auto zal er helemaal anders uit gaan zien."

De teambaas hoopt dat technisch directeur Jorg Zander en zijn team goed werk leveren, waardoor met de inzet van iedereen er aansluiting kan worden gevonden met het middenveld. "Het is lastig om een dergelijk doel te hebben, omdat het afhangt van de concurrentie. Het is lastig om terug te keren in het middenveld, omdat de regels volgend jaar nauwelijks veranderen. Onze concurrenten kunnen op hun huidige concept voortborduren."

"Mijn grootste uitdaging is om nieuwe mensen te vinden. Hierdoor kan iedere afdeling beter presteren en we verder naar voren op de grid komen. Ik wil het gevecht met de teams voor ons weer aan kunnen gaan."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.