FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 juli 2017

Hole-in-one brengt Luiten weinig

Golfer Joost Luiten heeft tijdens de eerste ronde van het Iers Open een hole-in-one geslagen. Veel bracht het de Nederlander nog niet, want na dag een van het evenement in Londonderry staat hij na een ronde van 71 slagen (-1) op een gedeelde 85e plaats en dat is nog niet voldoende om morgen de cut te halen.

Luiten stond na veertien holes op twee slagen boven het baangemiddelde tot hij op zijn vijftiende hole, de zesde op de baan, een hole-in-one sloeg. De Nederlander wist uiteindelijk nog een slag te winnen.

Luiten: "Die hole-in-one op de zesde, mijn vijftiende hole, was lekker en een birdie meteen daarna ook, want dat zorgde ervoor dat ik onder par eindig. Maar mijn spel was niet goed genoeg vandaag, ik maakte te veel foutjes."

De Amerikaan Daniel Im en de Fransman Benjamin Hebert gaan na de eerste dag aan de leiding. Zij gingen rond in 64 slagen, acht slagen onder het baangemiddelde.

Platini blijft voor vier jaar geschorst

Oud UEFA-voorzitter Michel Platini blijft voor vier jaar geschorst, een straf die eerder was opgelegd door het internationaal sporttribunaal CAS.

CAS legde Platini vorig jaar een schorsing op tot 2020, maar hierin ging de Fransman vervolgens tegen in beroep. Donderdag bevestigde het Zwitserse hof die uitspraak, en schoof het het protest terzijde.

De oud-preses van de Europese voetbalbond ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van de toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter, een betaling waarvan de aard niet was terug te leiden.

Aanvankelijk had Platini een schorsing van acht jaar gekregen, waarna deze werd verlaagd naar zes jaar door de FIFA. Uiteindelijk verlaagde CAS de straf weer naar vier jaar.

'Eerste aanhouding door nieuwe speekseltest'

Een 39-jarige automobilist uit Voorburg is donderdag in Kaag en Braassem (Zuid-Holland) aangehouden omdat hij onder invloed van cocaïne achter het stuur zat. Voor zover bekend is hij de eerste die tegen de lamp loopt door de speekseltest, aldus de politie. De test kan worden afgenomen als agenten vermoeden dat iemand drugs heeft gebruikt.

De politie past sinds 1 juli haar wettelijke bevoegdheid toe om verkeersdeelnemers en verdachten van geweldsmisdrijven te testen op drank en drugs. Valt de speekseltest positief uit, dan volgt vervolgonderzoek. De 39-jarige verdachte is dan ook meegenomen naar het politiebureau waar een arts bloed bij hem heeft afgenomen. Het bloedmonster is naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebracht. De uitslag geldt ook als bewijsmiddel in een eventuele rechtszaak.

De testen worden ook uitgevoerd bij zaken als openlijke geweldpleging, stalking en zedenmisdrijven.

'Eerste aanhouding door nieuwe speekseltest'
'Eerste aanhouding door nieuwe speekseltest' (Foto: ANP)

Pliskova en Mladenovic sneuvelen op Wimbledon

Het damestoernooi op Wimbledon heeft donderdag twee voorname slachtoffers geëist. Vooral de nederlaag van Karolina Pliskova was niet verwacht. De Tsjechische was als derde geplaatst, maar de Slowaakse Magdalena Rybarikova was in drie sets te sterk: 3-6, 7-5, 6-2. Ook de als twaalfde geplaatste Française Kristina Mladenovic ging onderuit. De Amerikaanse Alison Riske was met 2-6, 6-4, 6-4 te sterk.

De mondiale nummer één, Angelique Kerber, had wat minder problemen op het Londense gras. De Belgische Kirsten Flipkens wist het haar weliswaar lastig te maken, maar de Duitse kon wel in twee sets de zege pakken: 7-5, 7-5. Caroline Wozniacki (5) ging nog wat soepeler door na een 6-3, 6-4 zege op Tsvetana Pironkova, terwijl Timea Bacsinszky met 6-1, 6-0 een klinkende zege boekte op Kristina Kucova. 

De als zevende geplaatste Russische Svetlana Kuznetsova schakelde haar landgenote Ekaterina Makarova met 6-0, 7-5 uit en de nummer veertien van de plaatsingslijst, Garbiñe Muguruza, boekte een nette 6-2, 6-4 overwinning op de Belgische Yanina Wickmayer. De Poolse Agnieszka Radwanska (9) had het tot slot wel lastig met Christina McHale, maar de Amerikaanse kon het niet afmaken: 5-7, 7-6 (7), 6-3.

Federer en Djokovic zonder problemen door op Wimbledon

Roger Federer en Novak Djokovic hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de derde ronde op Wimbledon. De Serviër zette de Tsjech Adam Pavlasek met 6-2, 6-2, 6-1 vakkundig opzij, terwijl Federer met 7-6 (0), 6-3, 6-2 netjes afrekende met Djokovic' landgenoot Dusan Lajovic.

Ook Grigor Dimitrov, als dertiende geplaatst, had het allesbehalve zwaar. De Bulgaar schoof de Cyprioot Marcos Baghdatis met 6-3, 6-2, 6-1 ogenschijnlijk moeiteloos opzij, terwijl Gaël Monfils (15) de hoop van de Brit Kyle Edmund met 7-6 (1), 6-4, 6-4 de grond in boorde. Dominic Thiem (8) had het even lastig met Gilles Simon, maar de taaie Fransman boog na de eerste gewonnen set toch het hoofd: 5-7, 6-4, 6-2, 6-4.

De als tiende geplaatste Duitser Alexander Zverev stond geen set af tegen Frances Tiafoe. De Amerikaan die Robin Haase uit de tweede ronde hield ging met 6-3, 6-4, 6-3 ten onder. Milos Raonic (6) moest tegen veteraan Mikhail Youzhny dieper graven dan verwacht, maar de Rus kon de Canadees toch niet uit de derde ronde houden: 3-6, 7-6 (7), 6-4, 7-5. Tomas Berdych (11) moest één set afstaan aan Ryan Harrison, maar daar bleef het bij: 6-4, 6-3, 6-7 (8), 6-3.

Belastingdienst nog paar jaar in de overgang

Het zal nog een paar jaar duren voordat de Belastingdienst tot in de haarvaten is doordrongen van de nieuwe werkwijze. De verbeteringen moeten er onder meer toe leiden dat medewerkers directer worden aangestuurd en de fiscus efficiënter gaat werken.

Er is nog veel te doen, benadrukken minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën donderdag over de maatregelen die eerder dit jaar in gang werden gezet. Financiën zag zich gedwongen in te grijpen nadat de reorganisatie van de Belastingdienst was ontspoord. Zo leidde een regeling om vrijwillig te vertrekken tot een onverwachte uitstroom van personeel, onder wie medewerkers die de fiscus liever niet kwijtwilde.

Het ministerie besloot onder meer de greep op de Belastingdienst verder te versterken, omdat de top teveel op eigen houtje handelde.

Belastingdienst nog paar jaar in de overgang
Belastingdienst nog paar jaar in de overgang (Foto: ANP)

Horizon: Zero Dawn patch 1.30 voegt een hoop toe

De nieuwe patch voor Horizon: Zero Dawn voegt allerlei nieuwe content toe, onder andere een New Game+ modus, een Ultra Hard-moeilijkheidsgraad en meer. Deze patch is vanaf vandaag te downloaden.

Terwijl de mensen van Guerrilla Games hard bezig zijn met de nieuwe uitbreiding, genaamd The Frozen Wilds, hebben ze ook gewerkt aan patch 1.30. Deze patch fixt enkele problemen in de game die de progressie hinderen.

Verder voegt het de verwachte New Game+ toe. Hiermee kun je nogmaals het verhaal spelen, maar behoud je jouw inventory en skills. Je kunt niet verder levelen dan level 50, maar je kunt nog steeds wel XP verdienen. Ook voegt New Game+ nieuwe versies van bestaande wapens en outfits toe. Deze hebben een extra modification slot en zijn niet goedkoop verkrijgbaar. In New Game+ zijn er bovendien nu facepaint-opties, twee nieuwe trophies en hebben we de mogelijkheid om Aloy haar focus te veranderen. 

Tenslotte, voor degene die nog een uitdaging zoekt, is er nu een Ultra Hard-moeilijkheidsgraad beschikbaar. Deze past het gedrag van de machines aan, beperkt op welke mate je health regenereert en voegt nog enkele tweaks toe. Je kunt Ultra Hard niet meer terugdraaien wanneer je het eenmaal gekozen hebt.

Bekijk hieronder een korte video over patch 1.30. 

Bitterballenmotie sneuvelt in Utrechtse raad

Een motie van de VVD in de Utrechtse gemeenteraad die bekend werd als de bitterballenmotie is donderdag weggehoond door andere partijen. Vorige week stemde de raad in met een voorstel van de Partij voor de Dieren om op evenementen van de gemeente voor de helft vlees en voor de rest vegetarische hapjes te serveren. De VVD ziet zo'n 'vegaquotum' niet zitten.

De gemeente moet zich volgens de VVD niet bemoeien met wat mensen eten. Maar het CDA noemde de VVD-motie een gênante vertoning. Stadsbelang Utrecht verliet bij de stemming zelfs boos de raadszaal. Fractievoorzitter Klaas Verschuure van D66: "U heeft het aanzien van de hele Utrechtse politiek geschaad, alsof wij niets beters te doen hebben dan praten over borrelhapjes."

Bitterballenmotie sneuvelt in Utrechtse raad
Bitterballenmotie sneuvelt in Utrechtse raad (Foto: ANP)

Absolution DLC Call of Duty: Infinite Warfare op PS4

Absolution, het derde DLC pack voor Call of Duty: Infinite Warfare, is nu verkrijgbaar op het PlayStation Network van PlayStation 4. Absolution levert vier nieuwe multiplayer maps die zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de diverse speelstijlen die in de game mogelijk zijn. Het DLC pack bevat ook de co-op mode “Attack of the Radioactive Thing!” met actrice Cassandra Peterson als Elvira in een jaren ’50-stijl Creature Feature zombie-ervaring.

Attack of the Radioactive Thing! is het volgende hoofdstuk in het zombieverhaal van Call of Duty: Infinite Warfare. Het draait opnieuw om Willard Wyler, de genadeloze filmregisseur en schurk met de stem en voorkomen van Paul Reubens (Pee-wee’s Big Holiday, Gotham). Wyler heeft de vier helden opgesloten in een gloednieuwe horrorfilm in de stijl van de klassieke Creature Feature-films uit de jaren ’50. Spelers moeten het opnemen tegen een nieuwe reeks zombievijanden in een verwoeste kustplaats waar een wetenschappelijk experiment van de regering de inwoners heeft veranderd in bloeddorstige zombies – en ook nog eens een nieuwe biologische dreiging heeft ontketend. Gelukkig krijgen spelers hulp van horrorfilmicoon Elvira, met de stem en het voorkomen van Cassandra Peterson (Elvira: Mistress of the Dark, Elvira’s Movie Macabre). Zij helpt spelers overleven en geeft ze tips en zijmissies in haar unieke Elvira-stijl. Natuurlijk zijn er nieuwe wapens, traps en meer.

Naast Attack of the Radioactive Thing! levert Absolution vier nieuwe multiplayer maps:

  • Bermuda: Een sloppenwijk die is gebouwd rondom de resten van een vergaan schip. Bermuda laat spelers bukken, duiken en langs muren bewegen, van de vismarkt naar de vuurtoren, in een kleine tot gemiddeld grote map die door water en zandstormen is verweerd.
  • Permafrost: Permafrost stuurt spelers naar de bevroren skyline van een stad, waar ze hun aanvallen op de grond moeten plannen langs drie hoofdbanen. In deze kleine map verplaatsen spelers zich vanaf de straat naar het treinstation, de zwerverstad en het vervallen theater.
  • Fore: Het enige kleine op de grote map Fore is de mini-golfbaan waar de spelers op vechten. Fore biedt volop visuele variatie. Het ene moment bevinden spelers zich in magische wouden, het volgende staan ze op een reusachtig waterijsje, of hoog bovenop de kasteelmuren.
  • Ember: Ember speelt in een oud kasteeldorpje waarin de oude omgeving is verrijkt met moderne technologie. Deze remake van de klassieke map Resistance uit Modern Warfare 3 bevat onder andere lava, galgen en een martelkamer, waar spelers maar beter dicht bij hun teamgenoten kunnen blijven.

Het Call of Duty: Infinite Warfare Sabotage DLC Map Pack is verkrijgbaar via de Season Pass. Deze is apart verkrijgbaar of als onderdeel van de Legacy Pro of Digital Deluxe editions van de game. De Season Pass heeft een adviesprijs van €49.99, de vier individuele Map Packs hebben een adviesprijs van €15 per stuk.

Meer informatie over Splatoon 2 spettert naar binnen

Nintendo heeft een Direct voor de game Splatoon 2 georganiseerd om meer informatie over de komende release te geven. De video is in zijn geheel hieronder te bekijken.

Voordat de game op 21 juli wordt gelanceerd, kunnen Nintendo Switch-bezitters al in de game duiken, dankzij de Splatoon 2: Splatfest World Premiere-demo. Dit speciale Splatfest vindt plaats op 15 juli van 18:00 – 22:00 uur. Om mee te doen kunnen spelers de demo downloaden in de Nintendo eShop van de Nintendo Switch, en een team kiezen voordat het Splatfest begint. De demo is te downloaden vanaf 09:00 uur op 7 juli, voordat het Splatfest op 15 juli begint.

Als je geen zin hebt om te kijken hebben we hier een lijstje met nieuw informatie uit bovenstaande Direct:

  • Kies je stijl: In Splatoon 2 kunnen spelers hun Inklings naar eigen smaak aanpassen. Bij het aanmaken van een personage, kunnen ze bijvoorbeeld de kleur ogen, het kapsel en de huidskleur veranderen. Daarnaast zijn er vele nieuwe kledingstukken, waaronder shirts, schoenen, hoofddeksels en broeken om de personages mee aan te kleden. Omdat er twee jaren zijn verstreken in de wereld van Inkopolis, zijn vele stijlen vernieuwd – want natuurlijk wil niemand gezien worden in kleding die “zoooo 2015” is.
  • Winkels: Om al die nieuwe modetrends te bekijken, kunnen spelers een bezoekje brengen aan de winkelstraat van Inkopolis. Dit rijtje populaire shops met uitrusting en wapens is de hangplek van alle coole kids en inktvissen. In Kwallietijd helpt een kwal genaamd Kwalfons spelers aan allerlei T-shirts en jassen. Een spin genaamd Ren runt de schoenenwinkel Fish & Kicks, terwijl Soezie de zeeslak spelers aan hoofddeksels helpt in de winkel genaamd Hoofdmoot. Voor wapens zitten spelers goed bij Armada, gerund door de wijze degenkrab Krabbert. Trek gekregen van al dat geshop? Inklings kunnen wat gaan eten bij Pelle om meer punten en in-game valuta te verdienen met gevechten.
  • Uitrusting: In Splatoon 2 kunnen spelers hun personages uitrusten met voorwerpen om ze speciale vaardigheden te geven. Elk stuk uitrusting levert andere vaardigheden op, en er zijn zelfs extra vaardigheden die spelers kunnen krijgen door de uitrusting tijdens gevechten te gebruiken. Door te praten met de zee-egel Mikey, kunnen spelers hun personages uitrusten met voorwerpen die bijvoorbeeld de inktconsumptie reduceren of ze helpen sneller te bewegen – sommige laten je zelfs sneller respawnen. Zo kun je allerlei eigenschappen van je personage verbeteren om nóg beter te presteren tijdens gevechten.
  • Nieuwe functies: Splatoon 2 levert tal van nieuwe functies, waaronder een handig menu dat spelers de gevoeligheid van de besturing apart laat instellen voor tv-stijl en handheldstijl, en de optie om zelfgemaakte tekeningen direct op social media te plaatsen. Spelers kunnen nu ook hun besturingsvoorkeuren, uitrusting en wapen-loadout opslaan op elk amiibo-figuurtje uit de Splatoon-serie. Zowel nieuwe als bestaande Splatoon-amiibo zijn compatibel met Splatoon 2, spelers kunnen ze gebruiken om exclusieve uitrusting te krijgen.
  • Grondoorlog: Grondoorlog, de spelstand waarin twee teams van vier spelers zoveel mogelijk grondgebied met inkt moeten bedekken, maakt een spetterende comeback in Splatoon 2. Er zijn nu allerlei verschillende levels, uiteenlopend van stadsstraten en een sportclub tot een academie, een concerthal en zelfs een indoor BMX-baan. Elk level brengt zijn unieke omgevingsgevaren met zich mee en moedigt spelers aan om samen tot de beste strategieën te komen.
  • Profgevecht: om de twee uur worden de drie spelstanden voor profgevecht gerouleerd, zodat er steeds iets nieuws valt te beleven. De drie spelstanden zijn Spetterzone, waarin teams strijden voor controle over de Spetterzones in het level; Torentwist, een snelle, hectische spelstand waarin spelers op een bewegende toren rijden, en de chaotische fun van Bazookarper. Door profgevechten te winnen, kunnen spelers in elke spelstand in rang stijgen. Profgevechten zijn speelbaar in de lokale multiplayerstand van privégevecht.
  • Toernooigevechten: In toernooigevechten kunnen spelers een team vormen met vrienden om zich samenwerkend een weg naar de top van het klassement te knallen. Spelers kunnen op twee manieren meedoen aan deze 4-tegen-4-gevechten: twee bevriende spelers kunnen aan een ander stel gekoppeld worden, of vier vrienden kunnen één team van vier inktvissen vormen. Zodra de teams zijn gevormd, kunnen spelers deelnemen aan toernooigevechten om zo hoog mogelijk te eindigen.
  • Salmon Run: In deze nieuwe spelstand van Splatoon 2 moeten twee tot vier spelers samenwerken om binnen een bepaalde tijd eindbazen te verslaan en visseneieren te verzamelen. Elk potje Salmon Run bestaat uit drie golfen, en spelers moeten steeds een bepaald aantal visseneieren verzamelen om verder te mogen naar de volgende golf – terwijl ondertussen minstens één speler in leven blijft. Dat laatste kon nog wel eens lastig worden, omdat het level wordt bestormd door fanatieke Salmonietenlegers en reusachtige eindbazen, elk met hun eigen zwaktes. Salmon run is een hectische multiplayerstand die spelers lokaal, wanneer ze maar willen, met vrienden kunnen spelen. Op bepaalde tijden is deze spelstand ook online beschikbaar, zoals tijdens Splatfest.
  • Verhaalstand: Callie (van de beroemde Squid Sisters) is verdwenen! Maar geen paniek, spelers kunnen in de verhaalstand zich een weg inkten voorbij diverse creatieve obstakels, monsterlijke eindbazen en onvermoeibare Octarianen. Deze stand voor één speler is ook een mooie manier om de basis van de game te leren en de verschillende wapens te proberen.
  • Tal van manieren om te spelen: Splatoon 2 kan op vele verschillende manieren gespeeld worden, inclusief de tv-stijl, handheldstijl en tafelstijl, online en lokaal multiplayer. Dit volgepropte vervolg biedt niet alleen een schat aan spelmogelijkheden, je kunt er ook nog eens waar je maar wilt van genieten.
  • Hoofdwapens: In Splatoon 2 worden wapens geleverd in setjes van drie: een hoofdwapen, een subwapen en een speciaal wapen. Er zijn veel verschillende soorten hoofdwapens, van lange-afstandwapens tot wapens met een kort bereik. Enkele nieuwe wapens in het spel zijn bijvoorbeeld de Knalblaster, Flexroller, Spetbuizer en Dubbelspatters.
  • Subwapens: Terwijl de hoofdwapens vooral geschikt zijn voor inkten en aanvallen, kunnen subwapens spelers helpen met andere vaardigheden, zoals het verdedigen tegen aanvallen of het onthullen van de vijand. De nieuwe Robobom speurt bijvoorbeeld naar vijanden om die automatisch te volgen, terwijl Gifmist de nabije omgeving vult met een giftige mist die tegenstanders vertraagt en hun inkt reduceert.
  • Speciale wapens: Alle speciale wapens in Splatoon 2 zijn nieuw, waaronder de Spetterraketten, Inktjet, Magistraal en Barstbubbel, die spelers tegen muren op laat rollen in een explosieve hamsterbal. Speciale wapens kunnen pas gebruikt worden als de speciaalmeter van de speler is gevuld.
  • Post-launch updates: Net als bij de eerste Splatoon, wordt ook bij Splatoon 2 na de lancering steeds weer nieuwe content toegevoegd. Via updates krijgen spelers bijvoorbeeld nieuwe wapens, zoals de paraplu-vormige Plenzer, nieuwe uitrusting en extra levels.
  • SplatNet 2: Wanneer op 21 juli de Nintendo Switch Online-app voor smartphones is gelanceerd, hebben spelers toegang tot SplatNet 2. Deze dienst is specifiek voor Splatoon 2 en helpt spelers in contact te blijven met Inkopolis, ook als ze geen Nintendo Switch bij de hand hebben. SplatNet 2 toont spelers allerlei informatie zoals levelschema’s, uitrusting, statistieken, en zelfs hoeveel grondgebied ze hebben geïnkt, vergeleken met werkelijk bestaande plaatsen. De Nintendo Switch Online-app laat spelers andere spelers uitnodigen via sociale netwerken en berichtendiensten voor deelname aan privégevechten, toernooigevechten, Splatfest-gevechten en Salmon Run-evenementen. Spelers kunnen via de app ook voice chatten.
  • Splatfests: De contentupdates voor Splatoon 2 zullen ongeveer een jaar doorgaan, terwijl voor de komende twee jaar Splatfests voor de game zijn gepland. Het startschot wordt gegeven met een gratis demo die toegang geeft tot het eerste Splatfest voor Splatoon 2 dat begint om 18:00 uur op 15 juli. Spelers hoeven hiervoor alleen maar de gratis demo te downloaden in de Nintendo eShop op de Nintendo Switch en antwoord geven op de volgende, lastige vraag: hebben ze liever taart of ijs als toetje? De demo is te downloaden vanaf 7 juli, dus ruim een week voordat het eerste Splatfest begint op 15 juli. Na het downloaden kunnen spelers de demo beginnen om voor hun team te stemmen, en naar de in-game brievenbus gaan om tekeningen te maken en te delen, ter ondersteuning van hun team.

Splatoon 2 lanceert exclusief voor Nintendo Switch op 21 juli.

Kamer redt stichting Q-koorts-slachtoffers

Het voortbestaan van een stichting die slachtoffers van Q-koorts ondersteunt, is verzekerd. De Tweede Kamer maakte donderdag eensgezind 100.000 euro vrij om Stichting Q-support overeind te houden.

Bovendien vraagt de Kamer het kabinet voor volgend jaar en nadien genoeg subsidie te verstrekken "om de kennis en kunde van de stichting te behouden".

Pleitbezorger Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt het unanieme besluit heel belangrijk. "De Q-koorts heeft veel mensen getroffen en velen lijden nog elke dag. Als er vragen zijn en begeleiding nodig is, moet die voorhanden zijn, ook in de toekomst."

Q-koorts, een bacterie die van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen, en verspreidde zich snel over het land. Volgens officiële cijfers is de ziekte 74 mensen fataal geworden, maar vermoedelijk zijn dat er meer.

Kamer redt stichting Q-koorts-slachtoffers
Kamer redt stichting Q-koorts-slachtoffers (Foto: ANP)

Letselschaderaad werkt aan code beroepsziekte

Een nieuwe gedragscode moet de afhandeling van financiële claims vereenvoudigen voor mensen die een beroepsziekte hebben opgelopen. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher donderdag aan de Tweede Kamer. Via De Letselschade Raad worden onder meer het Verbond van Verzekeraars, de ANWB, Slachtofferhulp Nederland en letselschade-experts betrokken bij het opstellen van de code.

Volgens Asscher duurt de afhandeling van claims bij beroepsziekten nu vaak veel te lang. De Letselschade Raad is gevraagd de gedragsregels op te stellen die de basis moeten vormen voor de behandeling van de zaken. De raad, een overkoepelend orgaan, doet dat in overleg met de partijen in de letselschadebranche.

Veel voorkomende beroepsziekten zijn bijvoorbeeld doofheid, longkanker, nekklachten en ziektes door werken met asbest of lood.

Letselschaderaad werkt aan code beroepsziekte
Letselschaderaad werkt aan code beroepsziekte (Foto: ANP)

Kabinet geeft 15 miljoen aan fonds Ploumen

Het kabinet geeft nog eens 15 miljoen euro aan She Decides, het initiatief van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) om een bezuiniging van de Amerikaanse regering op gezinsplanning in arme landen ongedaan te maken. Nederland maakte eerder al 10 miljoen vrij voor het fonds.

Ploumen maakte de donatie bekend op een muziekfestival in Hamburg, de Duitse stad waar de top van de rijkste industrielanden en de EU (G20) wordt gehouden. Ook de Amerikaanse president Donald Trump is daar.

Door de Amerikaanse korting van zo'n 600 miljoen dollar dreigen vrouwen in arme landen verstoken te blijven van veilige abortus, kraamzorg en anticonceptie. De actie van Ploumen om de bezuiniging ongedaan te maken krijgt veel internationale steun. Op een conferentie in Brussel in maart werd 182 miljoen euro opgehaald voor She Decides.

Kabinet geeft 15 miljoen aan fonds Ploumen
Kabinet geeft 15 miljoen aan fonds Ploumen (Foto: ANP)

Protestmars Hamburg gestaakt na rellen

Een anti-G20-protestmars is donderdagavond in Hamburg gestaakt door de organisatoren nadat ongeregeldheden waren uitgebroken. Dat meldde de politie, die omstanders via Twitter heeft opgeroepen het gebied te verlaten.

De politie hield de deelnemers aan de mars Welcome to Hell (Welkom in de Hel) donderdagavond tegen, omdat meerdere actievoerders gezichtsbedekking hadden. Die betogers bekogelden agenten daarop met flessen en andere voorwerpen, zei de politie. De oproerpolitie voerde een charge uit en ook waterkanonnen werden ingezet.

Aan de demonstratie deden naar schatting zo'n 12.000 mensen mee, waarvan er volgens de politie ongeveer duizend gezichtsbedekking hadden. Bij de ongeregeldheden raakten volgens Duitse media ook mensen gewond, maar het is nog onduidelijk om hoeveel slachtoffers het gaat.

De woordvoerder van de politie kon tijdens onlusten ternauwernood ontkomen. Onbekenden vielen woordvoerder Timo Zill en een andere functionaris aan tijdens een interview. Het duo zocht daarop een veilig heenkomen in een voertuig van de hulpdiensten, waarna hun belagers probeerden de deur open te breken. De functionarissen konden uiteindelijk vluchten in de wagen, meldde de politie.

Protestmars Hamburg gestaakt na rellen
Protestmars Hamburg gestaakt na rellen (Foto: ANP)

Schippers naar beste seizoenstijd op 200 meter

Atlete Dafne Schippers heeft tijdens de Diamond League in Lausanne wellicht haar beste wedstrijd van het seizoen laten zien. De wereldkampioene op de 200 meter zegevierde op die afstand.

Met lichte tegenwind snelde de Nederlandse naar een uitstekende tijd van 22,10 seconden, haar beste prestatie van het seizoen. Ze hield de immer sterker wordende Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou overigens maar nipt af: de nummer vier van de Olympische Spelen verbeterde met 22,16 haar eigen nationale record.

In Lausanne liepen de vrouwen ook de mijl en daarop hoopte Genzebe Dibaba een gooi te doen naar het uit 1996 stammende wereldrecord van Svetlana Masterkova, dat op 4:12.56 staat. Het lukte de Ethiopische niet, ze kwam na 4:16.05 minuten over de finish, de vijfde tijd ooit. 

173 banen weg bij muziekdienst SoundCloud

Muziekdienst SoundCloud gaat ruim veertig procent van de eigen werknemers ontslaan. In totaal verdwijnen 173 banen, zo maakte het bedrijf donderdag bekend. De kantoren in San Francisco en Londen gaan dicht, het hoofdkantoor in Berlijn en het kantoor in New York blijven.

SoundCloud gaat fors bezuinigen om zo beter tegenwicht te kunnen bieden aan concurrenten als Spotify en Apple. "We moeten ons richten op de langere termijn, en daarbij horen moeilijke beslissingen", zegt oprichter Alex Ljung in een blogbericht. Zonder bedragen te noemen, is volgens Ljung de omzet in het afgelopen jaar verdubbeld maar zijn de bezuinigingen nodig om echt winstgevend te zijn.

De muziekdienst heeft momenteel zo'n 175 miljoen gebruikers. Op SoundCloud kunnen mensen van over de hele wereld muziek uploaden en die van andere gebruikers beluisteren.

173 banen weg bij muziekdienst SoundCloud
173 banen weg bij muziekdienst SoundCloud (Foto: BuzzT)

Microsoft schrapt duizenden banen

Het Amerikaanse software- en technologiebedrijf Microsoft schrapt duizenden banen als onderdeel van een reorganisatie van de verkoopactiviteiten. Zakenzender CNBC meldde dat het in totaal gaat om 3000 arbeidsplaatsen ofwel bijna 10 procent van de gehele verkoopafdeling.

Volgens een woordvoerder van Microsoft vallen de meeste ontslagen buiten de Verenigde Staten. Er gingen al enige tijd geruchten de ronde dat er grootscheeps banenverlies bij het concern zat aan te komen.

Microsoft wil meer inzetten op cloud-diensten in plaats van software via desktops en servers om zo marktleider Amazon bij te kunnen houden. De afgelopen tijd gingen al duizenden banen verloren bij het bedrijf in verband met reorganisaties, onder meer bij de mobieltjestak.

Microsoft schrapt duizenden banen
Microsoft schrapt duizenden banen (Foto: ANP)

[Tour] Hoe warm het was en hoe ver

Daar kwam de horde aangesneld. Het zweet stond al lang in de bilnaden, maar er moest nog wat meer gezweet worden voor de eindsprint. Alles ging gelukkig goed, ook bij de haakse bocht. De grote rotonde die Herbert had aangeduid als obstakel waar de renners de goede positie moesten kiezen, bleek aan de ene kant afgesloten dus het was een gewone bocht. Alle treintjes stormden op de laatst kilometer af en even later maakten de sprinters zich los. Geen ellebogen, geen afgesneden renners, gewoon het recht van de sterkste en dat was Kittel.

Cirque du Soleil koopt Blue Man Group

Entertainmentgroep Cirque du Soleil, bekend van de acrobaten en circusacts, neemt drum- en muziekgroep Blue Man Group over. Met de overname wil Cirque du Soleil zijn aanbod verbreden en wereldwijd uitbreiden.

Blue Man Group is bekend om zijn blauwgeschminkte kale drummers met shows waarin niet wordt gesproken. Met de overname van het in New York gevestigde Blue Man Productions is enkele tientallen miljoenen dollars gemoeid. Blue Man Productions wordt gekocht van investeerder GF Capital en de oprichters. Blue Man Group houdt wereldtours, maar speelt ook op verschillende vaste locaties.

Het van oorsprong Canadese Cirque du Soleil is grotendeels eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG, die de wereldwijd optredende entertainmentgroep in 2015 overnam voor naar schatting 1,5 miljard dollar.

Cirque du Soleil koopt Blue Man Group
Cirque du Soleil koopt Blue Man Group (Foto: BuzzE)

Kittel: "Ik voel me heel goed op dit moment"

Marcel Kittel was in de zesde etappe van de Tour de France de snelste voor Arnaud Démare en Andrë Greipel. Voor de Duitser was het alweer zijn tweede etappe in de Ronde van Frankrijk. "Ik voel me heel goed op dit moment", zei de renner van Quick-Step Floors direct na afloop.

"Ik ben vandaag precies op het juiste moment naar voren gebracht. In de laatste kilometer zat ik in het wiel van Démare en op 250 meter voor de streep ben ik op kop gekomen'', aldus Kittel na afloop van de finish in Troyes. 

Nu hij twee ritten heeft gewonnen, komt hij weer een stap dichter bij de groene trui. "Natuurlijk ligt het in mijn focus. Je moet daarvoor wel winnen, dat geeft je veel voordeel. Daarnaast probeer ik bij de tussensprints mee te doen, en dan zullen we het wel zien." Kittel heeft in het klassement voor de groene trui een achterstand van 27 punten op Démare.

Hordeloopster Boons loopt WK-limiet

Hordeloopster Eefje Boons heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap atletiek, volgende maand in Londen. 

Tijdens de Diamond League in Lausanne snelde de 22-jarige Boons in een sterk veld naar een tijd van 12,98 seconden, de eerste keer dat ze onder de 13 seconden dook. Dat was reden tot juichen, want 12,98 is exact de tijd die de Nederlandse atletiekbond als WK-limiet stelde en dus mag Boons zich opmaken voor Londen.

Naast Boons liepen eerder ook Nadine Visser (12,78) en Sharona Bakker (12,97) de limiet al. De wedstrijd in Lausanne werd gewonnen door Sharika Nelvis, een van de zes Amerikaanse dames in de wedstrijd. 

Pokémon-jagers vangen 125 miljard Pokémon

De mobiele game Pokémon Go viert donderdag zijn eenjarig bestaan. In een jaar tijd hebben gebruikers van het razend populaire spelletje meer dan 125 miljard Pokémon gevangen, zo maakten de makers donderdag bekend.

Vanwege het jubileum heeft ontwikkelaar Niantic allerlei extra's in de game verwerkt. Zo is er tot 24 juli een speciale Pikachu met het petje van zijn trainer Ash te vangen. Ook worden er over de hele wereld feesten en bijeenkomsten georganiseerd.

Pokémon Go werd meteen na het uitbrengen van de app een hit. Over de hele wereld gingen tientallen miljoenen mensen de straat op om de monstertjes te vangen. Ook in Nederland werd Pokémon Go massaal gedownload. In het najaar van 2016 was het spelletje op 1,8 miljoen Nederlandse smartphones geïnstalleerd.

Pokémon-jagers vangen 125 miljard Pokémons
Pokémon-jagers vangen 125 miljard Pokémons (Foto: BuzzT)

Activisten tegengehouden bij Duitse grens

Een bus met zo'n dertig Nederlandse actievoerders heeft donderdag uren vastgestaan bij de grensovergang bij De Lutte op de A1. De Duitse politie hield de bus tegen die op weg was naar de G20-top in Hamburg. De activisten mogen naar eigen zeggen Duitsland niet in omdat een aantal van hen bekend is bij de Nederlandse politie.

Een woordvoerder van de Duitse politie bevestigt dit. "Daarbij hebben wij eigen aanwijzingen dat de activisten een gevaar voor Duitsland opleveren." Volgens een van de actievoerders zijn de bus en persoonlijke bezittingen doorzocht. Er is niets gevonden.

De Duitse politie heeft de paspoorten ingenomen, die krijgen de actievoerders terug als ze onder politiebegeleiding vertrekken naar Nederland. De activisten hebben aangeven dat ze dat in de loop van de donderdagavond zullen doen.

Duitsland heeft verscherpte grenscontroles ingevoerd voor de G20-top.

Activisten tegengehouden bij Duitse grens
Activisten tegengehouden bij Duitse grens (Foto: ANP)

Bertens onderuit in dubbelspel Wimbledon

Tennisster Kiki Bertens is ook in het dubbelspel op Wimbledon in de eerste ronde uitgeschakeld. Samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson was Bertens in Londen als veertiende geplaatst, maar ze lieten zich verrassen door de Oekraïnse Katerina Bondarenko en de Servische Aleksandra Krunic.

Voor het favoriete duo zat de zege er nooit in. Set één werd ruim verloren, terwijl ze in de tweede set op 2-2 de service inleverden. Een dubbele break konden ze in de volgende servicegame nog net voorkomen, maar zelf iets terugdoen lukte niet meer en in een uur was het klaar: 6-1, 6-4.

Open beta Destiny 2 voor consoles bekendgemaakt

De open beta voor Destiny 2 op consoles begint 21 juli. Pc-spelers moeten nog even geduld hebben...

Van 21 tot en met 23 juli kunnen spelers de console open beta van Destiny 2 spelen. De beta biedt toegang tot verschillende activiteiten, waaronder de openingsmissie Homecoming en coöperatieve en competitieve modes. PlayStation 4 spelers die de game pre-orderden krijgen al vanaf 18 juli toegang tot de beta en Xbox One-spelers vanaf 19 juli.

Destiny 2 komt 6 september uit op PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie komt 24 oktober uit.

Gamemodi bekendgemaakt van Gundam Versus

Bandai Namco maakt de releasedatum en verschillende gamemodi bekend van Gundam Versus. Er zijn solo- en multiplayermodi maar ook een tutorial en een 'Free Mode' om  het spel en de robots onder de knie te krijgen.

Solo play:

  • Free battle: tegen de computer vechten in een eigen gekozen robot, team en achtergrondmuziek
  • Trial Battle: Challenges gigantische bazen verslaan in de originele verhaallijn
  • Ultimate battle: waves van robots komen jouw kant op. En jij moet de aanvallen overleven. Ook verkrijgbaar in multiplayer

Multiplayer:

  • Casual match van 1-tegen-1/2-tegen-2 of 3tegen3
  • Ultimate BattleExtra Battle: je moet een bepaald aantal units mollen in deze modus voor maximaal zes spelers
  • Player match Custom Rooms: Je mag je eigen wedstrijdregels maken
  • Ranked Match: vechten tegen spelers wereldwijd voor een betere ranking

Gundam Versus komt 29 september uit op PlayStation 4.

Veel Halo-games backward compatible - Halo 5: Guardians krijgt Xbox One X-update

Later dit jaar worden alle Xbox 360 Halo-games backward compatible en daardoor speelbaar op Xbox One. Bovendien bevestigt 343 Industries dat Halo 5: Guardians 'true 4k' zal ondersteunen voor Xbox One X.

Onder de backward compatible-titels worden Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 3, Halo 3: ODST en Halo 4 verstaan. De andere 360 Halo-game, Halo: Reach, was al eerder backward compatible gemaakt. Uiteraard zullen zowel single- als multiplayer volledig werken op Xbox One en bovendien zullen alle map packs van alle Halo-titels gratis aangeboden worden. Dat is in ieder geval één manier om Halo: The Master Chief Collection overbodig te maken.

Verder is er ook nieuws te melden voor Halo Wars 2: de afgelopen maanden werd deze game ondersteund door middel van nieuwe leaders en andere content, die gratis was voor Season Pass-houders. De Season Pass content zal in augustus stoppen met Grunt leader Yapyap The Destroyer. In juni komt Serina als leader, en een voor nu nog mysterieuze extra pakket genaamd Operation: Spearbreaker.

Oude aartsvijanden komen terug in nieuw Mordor

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt vandaag de Nemesis Forge aan, een nieuwe update van Middle-earth: Shadow of Mordor waarmee spelers hun beste Nemesis en volgeling uit dat spel mee kunnen nemen naar Middle-earth: Shadow of War zodra deze op 10 oktober 2017 wordt uitgebracht.

In Middle-earth: Shadow of Mordor hebben spelers talloze persoonlijke en wraakzuchtige verhalen gecreëerd door middel van de unieke vijanden en bondgenoten uit het Nemesis-systeem. Met de Nemesis Forge krijgen deze verhalen een vervolg in Middle-earth: Shadow of War. De aartsnemesis van de terugkerende speler uit wordt geïmporteerd, terwijl de trouwste Ork-volgeling van een speler wordt vastgesteld die de speler kan helpen in het gevecht en de verdediging tegen de troepen van Sauron. De Nemesis Forge is nu ook verkrijgbaar voor Middle-earth: Shadow of Mordor op de Xbox One, PlayStation 4 en via Steam.

Voor nieuwkomers van de serie die hun eigen, unieke Nemesis willen maken, is Middle-earth: Shadow of Mordor vanaf vandaag, om 17:00 uur, tot 9 juli verkrijgbaar om uit te proberen op de Xbox One en Steam. Spelers kunnen bovendien het spel voor Xbox One, PlayStation 4 en Steam aanschaffen met 80 procent korting op de reguliere prijs. De verkoopdata voor ieder platform worden hieronder weergegeven:

  • Xbox One: Nu te koop tot 17 juli
  • PlayStation 4: Nu te koop tot 19 juli
  • Steam: Nu te koop tot 10 juli

Middle-earth: Shadow of War is vanaf 10 oktober 2017 verkrijgbaar voor de Xbox One, Xbox One X, Windows 10-pc, PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

Gutierrez wint rit in Giro Rosa, Van der Breggen behoudt roze trui

Sheyla Gutierrez heeft de zevende etappe van de Giro Rosa gewonnen. De Spaanse van Cylance was na 141 kilometer de snelste van een kopgroep van dertien rensters. In de top van het algemeen klassement veranderd er niks, waardoor Anna van der Breggen nog steeds aan de leiding staat van het algemeen klassement.

Gutierrez maakte deel uit van een kopgroep van dertien, met daarin ook Sabrina Stultiens. De Nederlandse van Sunweb zou uiteindelijk als zesde over de finish komen. Gutierrez was in de sprint de snelste voor voor Soroya Paladin en Eugenia Bujak.

Van der Breggen heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 1.03 op de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Annemiek van Vleuten staat op plek drie met een achterstand van 1.39 op haar landgenote.

Niet alleen voor de eer in For Honor-toernooi

Vanaf 8 juli gaat de For Honor Hero Series van start op alle platformen in de Verenigde Staten en Europa. De For Honor Hero Series is een internationaal toernooi dat Ubisoft samen met ESL organiseert. Na de wekelijkse competities strijden 16 topspelers op 12 augustus live tegen elkaar in Burbank voor $10,000 aan prijzengeld.

De eerste For Honor Hero Series tracht de competitie in de game naar een hoger niveau te tillen door alle spelers op te roepen om mee te doen aan de 1v1 Dueltoernooien. Deze toernooien vinden elke week, gedurende 4 weken, plaats op alle platformen. Vanaf 8 juli verdienen geregistreerde spelers na elke wedstrijd punten op basis van hun rang. Topspelers van elk platform worden gekozen op basis van de gemiddelde toernooiuitslagen en mogen daarna tijdens het Live Finals-event in Burbank, Californië, vechten om de titel ‘platformkampioen’.

De competitie van For Honor blijft na de Hero Series doorgaan wanneer de ranked modus in een toekomstige update wordt toegevoegd. Hiermee hebben spelers initieel toegang tot on-demand Duel-toernooien. Later kunnen zij ook deelnemen aan 4v4 en Brawl rangtoernooien. Het rangsysteem van For Honor laat spelers toe om voor elke gamemodus een andere ranking te hebben. Hier is ‘hoe hoger de rang, hoe groter de kans op exclusieve toernooiloot’ van toepassing. Van 13 tot 18 juli krijgen nieuwsgierigen de kans om dit in de aankomende Public Test for Brawl Tournaments uit te proberen.

De finales zijn live te volgen via het For Honor Twitch-kanaal, For Honors Facebook-stream en het YouTube-kanaal van Ubisoft. Om meer te weten te komen over de For Honor Hero Series en om je te registeren voor de online kwalificaties, ga naar forhonorgame.com/heroseries. For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. 

For Honor Tournament artwork (Foto: Ubisoft)

Verken de gameplay van Monster Hunter: World

Capcom heeft een uitgebreide gameplay-video uitgebracht voor Monster Hunter: World. De video toont het verloop van één van de missies in deze komende titel. Tijdens de missie gaat de speler op jacht naar een reusachtig monster, Anjanath, in de omgeving van Ancient Forest.

In Monster Hunter: World moeten spelers als jagers verschillende missies ondernemen om monsters te slachten in een levend en ademend eco-systeem vol roofdieren… en prooi. De video toont enkele van de wezens die je kunt verwachten in de New World, het onlangs ontdekte continent waarin het spel zich afspeelt. Er zijn wezens zoals de Great Jagras die een prooi met één hap kunnen verorberen, en een oude favoriet uit de Monster Hunter-serie: Rathalos.

Spelers kunnen diverse gereedschappen gebruiken om doeltreffender te jagen, zoals de slinger en Scoutfly. Door hun voordeel te doen met dergelijke voorwerpen kunnen jagers monsters in valstrikken lokken of zelfs tegen elkaar opstoken voor gevechten. In de video moet de jager in elk geval een zorgvuldige keuze maken uit de 14 verschillende wapenklasses en een goede strategie verzinnen om de reusachtige vijand te vellen.

Monster Hunter: World komt begin 2018 naar PlayStation 4 en Xbox One. Een pc-versie volgt later.

SP'er Irrgang naar Algemene Rekenkamer

Het voormalig SP-Tweede Kamerlid, Ewout Irrgang, wordt lid van de top (het college) van de Algemene Rekenkamer. De Tweede Kamer ging donderdag akkoord met de voordracht.

De econoom Irrgang was door een werkgroep van de Kamer als topkandidaat naar voren geschoven. Zij week daarmee af van de aanbevelingslijst van de Rekenkamer. Daar stond juist PvdA-senator Esther-Mirjam Sent bovenaan.

Irrgang vervangt een ander oud-Kamerlid, Kees Vendrik van GroenLinks. Hij verliet het college van de Algemene Rekenkamer voor een functie bij de Triodos Bank. Het college bestaat uit drie personen. President is Arno Visser.

SP'er Irrgang naar Algemene Rekenkamer
SP'er Irrgang naar Algemene Rekenkamer (Foto: ANP)

Vorig jaar 400 leden motorbendes verdacht

Vorig jaar waren ruim 400 leden van criminele motorbendes verdacht van in totaal 680 strafbare feiten. Dat komt neer op één van de vijf bij de politie bekende leden.

Dat staat in een rapport over de zogeheten outlaw motorcycle gangs (OMG's) dat donderdag is gepubliceerd. Het gaat onder meer om bijna 150 gevallen van (zware) mishandeling en openlijke geweldpleging, tientallen bedreigingen en meer dan twintig keer verboden vuurwapenbezit. Ook het vervaardigen van en handelen in drugs, doodslag/moord en afpersing staan op de lijst.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigen de cijfers dat de leden zich in wisselende samenstellingen en in groepsverband bezighouden met allerlei criminele bezigheden. De problemen met de bendes geven volgens justitie "onverminderd reden tot zorg".

Vorig jaar 400 leden motorbendes verdacht
Vorig jaar 400 leden motorbendes verdacht (Foto: ANP)

Bowlen in Tekken 7

Gelukkig is er meer nieuws te melden over Tekken 7 dan een "joepie, we hebben goede cijfers"-trailer. Bandai Namco America laat een hele andere video zien waarin we de eerste DLC kunnen bewonderen: bowlen is weer terug!

Harada houdt er ook van zo te zien in de video. Na het werk gaat hij wat oneerlijk een balletje gooien. Dat maakt niet uit, want dat doen de personages in Tekken 7 ook. In augustus mogen we zelf ook aan de gang op Xbox One, PlayStation 4 of pc.

Beste strandtent staat op Vlieland

't Badhuys op Vlieland is donderdag uitgeroepen tot de beste strandpaviljoen van Nederland. De horecaonderneming ging afgelopen april open en werd helemaal opnieuw gebouwd. Het publiek en vakjury prezen unaniem "het moderne interieur met industriële elementen, het duurzame karakter, de aandacht voor een schone omgeving en de goede service."

Paal 14 uit Katwijk werd gekozen tot de beste nieuwkomer. Eigenaar Mark Grimbergen nam het stokje van zijn vader over en opende dit jaar een nieuw paviljoen dat het hele jaar open is. Sjoerd op Ameland is volgens de jury de meest duurzame strandtent van dit jaar.

Het gaat volgens de organisatie van de verkiezing goed met de Nederlandse strandhoreca. Dit jaar groeide het aantal strandpaviljoens tot 322. Voor het eerst is het aantal permanente paviljoens hoger dan de seizoensgebonden ondernemingen.

De verkiezing wordt georganiseerd door Strand Nederland en ondersteund door Stichting Nederland Schoon, Koninklijke Horeca Nederland, NBTC Holland Marketing en horecavakblad Entree. Naast de vakjury beoordeelt ook het publiek de paviljoens.

Beste strandtent staat op Vlieland
Beste strandtent staat op Vlieland (Foto: ANP)

Details voor volgende update voor Elder Scrolls Online

ZeniMax Online Studios geeft vandaag meer details vrij over de eerste grote Elder Scrolls Online-update sinds de release van The Elder Scrolls Online: Morrowind in juni. Update 15 en het Horns of the Reach DLC Game Pack zullen in augustus releasen.

De Horns of the Reach DLC zal beschikbaar gesteld worden via de in-game Crown Store en als deel van het ESO Plus membership. Update 15 is een gratis update voor alle spelers.

De Horns of the Reach DLC Game Pack bevat:

  • New Dungeon: Bloodrot Forge
  • New Dungeon: Falkreath Hold

Gratis toevoegingen in Update 15:

  • New Battlegrounds PvP Map: Arcane University
  • New Battlegrounds PvP Mode: Chaosball
  • MERK OP: Battlegrounds PvP is enkel beschikbaar voor spelers die ESO: Morrowind hebben
  • Research Cancelling
  • Guild Invite History
  • Currency System Updates
  • Customizable Combat Cues
  • New Homes and Furnishings for Homestead
  • Bug fixes and Balance changes

The Elder Scrolls Online is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Mac.

Elder Scrolls Online Update 15

Nieuwe naam partij Sylvana na de zomer bekend

Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, zal pas na de zomer haar nieuwe naam bekendmaken. De rechter verbood de partij vorige maand de naam nog te gebruiken, omdat die al toebehoort aan een kenniscentrum tegen discriminatie. Maar de bekendmaking van een nieuwe naam is vooruitgeschoven, liet een woordvoerder van de partij donderdag weten.

Hij wilde geen reden geven en ook niet zeggen of de partij al een nieuwe naam heeft. Om aan de uitspraak van de rechter tegemoet te komen heeft de partij haar website en de accounts op sociale media verwijderd.

De partij deed mee aan de verkiezingen van 15 maart, maar greep naast een zetel in de Tweede Kamer. Vorige maand zei de partij dat ze onder een nieuwe naam wil meedoen in de grote steden aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Nieuwe naam partij Sylvana na de zomer bekend
Nieuwe naam partij Sylvana na de zomer bekend (Foto: BuzzE)

Hoge cijfers voor Tekken 7

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht om de launch en enkele van de goede recensies van Tekken 7 te vieren. Het vechtspel kwam op 2 juni uit.

"We zijn erg blij dat miljoenen spelers Tekken 7 zo warm hebben verwelkomd, en dat er op dit moment overal op de wereld intense gechten plaatsvinden. Na zo veel jaren, laat Tekken opnieuw zien nog steeds leider te zijn op het gebied van vechtspellen. Dit komt door diepe, maar flexibele en gebalanceerde gameplay die aantrekkelijk is voor zowel casual als pro-spelers. Het is tijd om je vrienden te laten zien wie de echte King of Iron Fist is. Elk gevecht is persoonlijk!", zegt Hoerdt Herve, Marketing & Digital VP bij Bandai Namco Entertainment Europe.

Tekken 7 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. Onze review kun je hier lezen.

Brussel tikt Nederland vaker op vingers

Nederland heeft vorig jaar 24 keer een officiële waarschuwing van de Europese Commissie gekregen omdat Europese richtlijnen onjuist of te laat in nationale wetgeving zijn omgezet, of verkeerd worden toegepast. Sinds 2012 daalde het aantal nieuwe klachten, maar in 2016 was sprake van een forse sprong.

Het totale aantal zogeheten inbreukprocedures die Brussel tegen ons land heeft lopen stond eind vorig jaar op 45, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerd overzicht. "Erg zorgwekkend", aldus de commissie, die stelt dat burgers en bedrijven hier uiteindelijk de dupe van zijn.

Nederland staat op de 22e plek van de 28 lidstaten. Spanje en Duitsland voeren de lijst aan met 91 procedures, gevolgd door België. Estland heeft er met dertig het minst.

EU-breed lopen er in totaal 1657 procedures, 21 procent meer dan in 2015 en een recordaantal. Zo'n zaak kan voor het Europees Hof van Justitie komen en tot boetes leiden.

Brussel tikt Nederland vaker op vingers
Brussel tikt Nederland vaker op vingers (Foto: ANP)

'Regels voor redding bootmigranten hoognodig'

De gedragscode die Italië opstelt voor hulporganisaties die bootmigranten redden bij Libië moet er snel komen. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie willen "duidelijke regels", zeiden ze donderdag in de Estse hoofdstad Tallinn. Bereidheid om havens open te stellen om Italië te ontlasten is er niet.

Hulporganisaties worden ervan beschuldigd een soort veerdienst voor de kust van Libië op touw te hebben gezet. Zij zouden hiermee mensensmokkelaars, die steeds wrakkere bootjes met weinig brandstof inzetten, in de kaart spelen.

De bewindslieden verwelkomden het actieplan dat de Europese Commissie dinsdag presenteerde om de migratiestroom via de Middellandse Zee te beteugelen. Italië kreeg steun toegezegd, maar concrete toezeggingen voor hulp kwamen er nauwelijks.

Duitsland en Frankrijk zegden eerder deze week wel toe extra migranten uit Italië over te nemen. Volgens justitieminister Stef Blok doet Nederland op dit vlak al veel. ,,Gewoon meer havens openstellen zal het probleem niet oplossen", liet hij verder optekenen.

'Regels voor redding bootmigranten hoognodig'
'Regels voor redding bootmigranten hoognodig' (Foto: ANP)

Nagellakactie brengt miljoen euro op

De nagellakactie Lak door Tijn heeft al een miljoen euro opgeleverd. Donderdagmiddag ging de teller over de 1 miljoen euro heen. Dat was ook het streefbedrag.

Het geld gaat naar Stichting Semmy, die er een apparaat van wil kopen om tot nu toe ongeneeslijk zieke kinderen met hersenstamkanker te behandelen. Met deze 'robot' komen de medicijnen beter op de juiste plek.

Tijn is een van de kinderen in Nederland met hersenstamkanker, een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland vijftien tot twintig kinderen treft. Hij wordt niet meer beter. Het jongetje meldde zich als een van de velen in december bij het Glazen Huis om geld op te halen met zijn nagellakactie en stal binnen de kortste keren ieders hart. Zijn actie alleen al leverde 2,5 miljoen euro op voor Serious Request.

Dit voorjaar kwamen Youp van 't Hek en Wendy van Dijk met een vervolg op Tijns actie. Ze verkopen potjes nagellak, in kleuren die Tijn heeft uitgekozen. NPO 3FM stond de hele donderdag in het teken van de actie.

LAK. door Tijn. from LAK.door Tijn on Vimeo.

Nagellakactie brengt miljoen euro op
Nagellakactie brengt miljoen euro op (Foto: BuzzE)

Kamer tegen 'klaagsubsidie' discriminatie

De Tweede Kamer wil af van de 'klaagsubsidie' voor plaatselijke instanties waar mensen kunnen klagen over discriminatie. Sommige zogenoemde antidiscriminatievoorzieningen (ADV) krijgen van de gemeente namelijk betaald per klacht.

GroenLinks en PvdA spreken over een perverse prikkel. Zij kregen donderdag een meerderheid achter zich voor hun oproep aan het kabinet om deze manier van subsidie af te schaffen. Het kabinet zou in overleg met de gemeenten moeten zoeken naar een andere manier om ADV's te financieren.

"Door geld te betalen voor elke klacht ontstaat een perverse prikkel om zo veel mogelijk klachten te verzamelen. Dat kan nooit de bedoeling zijn", aldus Nevin Özütok van GroenLinks. "Niet alleen geeft dat een vertekend beeld van de hoeveelheid discriminatie, maar bovendien kost dit extra belastingcenten."

Kamer tegen 'klaagsubsidie' discriminatie
Kamer tegen 'klaagsubsidie' discriminatie (Foto: ANP)

Kittel wint tweede Touretappe

Marcel Kittel heeft zijn tweede sprintoverwinning van de Tour gepakt. Hij wist Arnaud Demare en André Greipel in een sprint voor te blijven. De Duitser lag een stuk achter, maar wist met veel meer kracht de rest toch te verslaan.

Na het relatieve spektakel gisteren besloot het peloton weer in matige draf naar de meet te gaan, gesterkt  door het povere parcours. Dit maal besloten drie renners in de ontsnapping die nergens toe leidt te gaan, namelijk Frederik Backaert van Wanty-Groupe Goubert, Perrig Quemeneur van Direct Energie en Vargard Stake Laengen van Team Emirates. Zij kregen echter nooit al te veel tijd omdat de sprintersploegen de vlucht keurig controleerden. Schamele hoogtepunten waren de tussensprint waarin in het peloton Demare uitliep op zijn concurrenten en een parasol die het poloton in waaide, gelukkig zonder gevolgen. Ook besloot Laurent Pichon de rit wat op te fleuren door 60 kilometer voor het einde nog een aanval te plaatsen. Helaas voor hem kwam hij in een klassieke chasse patate en 15 kilometer later was hij alweer terug in het peloton.

De sprint was totaal onvermijdelijk. Met nog drie kilometer te gaan werden de drie ontsnappers ingerekend. Het ging opnieuw tussen Kittel en Demare. Demare ging via rechts en leek de snelste, maar Kittel kwam via links en was daar de snelste, in een sprint waarin het dicht bij elkaar zat. Uiteindelijk kwam Dylan Groenewegen er niet echt aan te pas, hij werd zesde.

Grand Slam-debutant Arends na thriller onderuit op Wimbledon

Voor tennisser Sander Arends zit zijn Grand Slam-debuut erop. Samen met zijn Taiwanese dubbelpartner Peng Hsien-yin hoorde de 25-jarige Nederlander op het laatste moment dat hij op Wimbledon mocht spelen.

De twee gingen in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi onderuit, maar het Servische duo Viktor Troicki/Nenad Zimonjic moest zich terugtrekken vanwege een rugblessure van Troicki. Als lucky loser mochten Arends en Peng zich zo alsnog melden en het was gelijk een kans op revanche: ze speelden tegen Johan Brunström en Andreas Siljeström, de Zweden van wie ze in de kwalificatie verloren. "Een betere kans op revanche is er niet", gaf Arends vooraf nog aan.

Het werd een zwaar duel, waarbij Arends en Peng set één na een tiebreak pakten. De Zweden sloegen in set twee hard terug, maar de Nederlander en zijn Taiwanese kompaan kwamen toch weer op voorsprong, waarna ze via de tiebreak een set weggaven. Set vijf werd een lang verhaal, maar nadat ze op 10-10 gebroken werden - en een kans op een rebreak niet benutten - was het voor Arends en Peng voorbij: 7-6 (4), 1-6, 6-4, 6-7 (4), 10-12.

Metrotrapper Berlijn moet de cel in

Een man die vorig jaar oktober in Berlijn op de trap van de metro een vrouw van achteren schopte zodat die hard viel, moet twee jaar en elf maanden de gevangenis in. Dat heeft een rechtbank in Berlijn donderdag bepaald. Het incident, waardoor de studente haar pols brak, werd gefilmd door een bewakingscamera en ging rond op social media.

De 28-jarige Bulgaar wandelde na de trap rustig weg, samen met enkele vrienden. Aan de hand van de beelden kon hij worden achterhaald en gearresteerd. De man heeft bekend en excuses aangeboden. Waarom hij de vrouw van de trap trapte is niet duidelijk.

Metrotrapper Berlijn moet de cel in
Metrotrapper Berlijn moet de cel in (Foto: ANP)

Ook dubbelspel Wimbledon voorbij voor Haase

Voor tennisser Robin Haase is Wimbledon 2017 nu echt voorbij. In het enkelspel werd de Hagenees in de eerste ronde uitgeschakeld en in het dubbelspel ging dat niet anders.

Samen met de Brit Dominic Inglot speelde Haase tegen de Duitser Philipp Petzschner en diens Oostenrijkse partner Alexander Peya, die sinds vorig jaar een duo vormen. 

Het werd een slepende partij waarin Haase en Inglot de overhand leken te hebben. Petzschner en Peya wonnen weliswaar de tweede set met ruime cijfers, maar het Nederlands-Britse partnerschap sleepte de tiebreaks in sets één en drie uit het vuur.

In set vier lukte het Haase en Inglot niet om de wedstrijd definitief naar hun hand te zetten en in de beslissende set slaagden ze daar evenmin in. Na ruim drie uur konden ze inpakken en was de wedstrijd verloren: 7-6 (3), 2-6, 7-6 (10), 4-6, 3-6.

López de beste op Kitzbüheler Horn, Denifl leider

Miguel Ángel López heeft de vierde etappe van de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Astana was op de Kitzbüheler Horn was de beste en zou solo aankomen. Stefan Denifl kwam als tweede over de streep, voor Giulio Ciccone. Denifl neemt de leiderstrui over van Sep Vanmarcke.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vijf renners met daarbij een Nederlander: Pim Ligthart. De vijf kregen nooit een grote voorsprong en zou al snel op de Kitzbüheler Horn (9,8 km aan 12,8%) gegrepen worden door het peloton.

Op de Alpencol koos López al snel voor de aanval. De Colombiaan van Astana kreeg Mekseb Debesay met zich mee, maar zou al snel de rol moeten lossen bij de klimmer van Astana.

Nijland: "We leveren 27 goals in"

FC Groningen bereidt zich voor op een vertrek van Mimoun Mahi. Na de transfer van Bryan Linssen is dat opnieuw een forse tik.

Linssen verruilde Groningen voor Vitesse voor een bedrag van één miljoen euro. Mimoun Mahi, die vorig seizoen met zeventien goals clubtopscorer werd, zal vermoedelijk meer opleveren, zeker aangezien de club in maart de eenzijdige optie lichtte en zijn contract nu doorloopt tot medio 2019.

Groningen zoekt hard naar versterkingen, vooral in de aanval dus. Bij het eerste oefenduel, tegen de amateurs RWE Eemsmond, liet trainer Ernest Faber verstek gaan omdat hij op dat mment de potentiële nieuwe aanvalsleider bekeek. "We hebben nu vijf nieuwe spelers gehaald. Deze week hopen we nog een aanvaller te presenteren. Daarna is de portemonnee ook leeg", zegt algemeen directeur Hans Nijland.

Een vertrek van Mahi wordt zeer waarschijnlijk geacht. "We gaan er vanuit dat Mimoun vertrekt. Er mag aanvallend nog wel wat gebeuren. We leveren 27 doelpunten in."

Overigens wordt Sergio Padt, die zich bij Groningen in de kijker van Oranje keepte, in verband gebracht met PSV. Nijland weet van niks. "Ik heb Sergio gisteren nog gesproken en er is contact geweest met zijn management. Niemand weet iets van Eindhovense interesse. Wij houden Sergio het liefste gewoon in Groningen."

Kamer verwerpt PVV-verzet tegen Marcouch

Vrijwel de hele Tweede Kamer staat achter de voordracht van ex-PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem. Een brede meerderheid verwierp donderdag de oproep van de PVV aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om niet akkoord te gaan met de benoeming.

Plasterk had de oproep woensdag al afgekeurd. Volgens de PVV discrimineert Marcouch omdat hij vindt dat PVV'ers niet bij de politie mogen. De partij benadrukt dat Marcouch als burgemeester het gezag heeft over de politie wat betreft handhaving van de openbare orde en hulpverlening in de gemeente Arnhem.

Behalve de PVV stemde ook Forum voor Democratie (FVD) voor de oproep. Maar FVD deed dat omdat de partij de gang van zaken rond de benoeming van burgemeesters niets vindt. De partij is voor gekozen burgemeesters.

Kamer verwerpt PVV-verzet tegen Marcouch
Kamer verwerpt PVV-verzet tegen Marcouch (Foto: ANP)

Vraag naar vliegreizen blijft sterk stijgen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in mei sterk blijven toenemen. Passagiers legden 7,7 procent meer kilometers af per vliegtuig dan een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde vervoersstatistieken van de internationale brancheorganisatie IATA.

De groei is daarmee niet zo sterk als in april, toen de vraag een kleine 11 procent hoger lag dan een jaar eerder. Toch spreekt IATA van een "solide" stijging. Ook voor de komende vakantieperiode is de brancheorganisatie optimistisch gestemd. De nog altijd dalende ticketprijzen blijven de vraag stimuleren.

Na de zomerperiode worden de vooruitzichten wel troebeler, waarschuwt topman Alexandre de Juniac. Hij wijst vooral op het gevaar van handelsbarrières en inreisbeperkingen. Ook is het maar de vraag of de prijzen nog verder omlaag kunnen, omdat luchtvaartmaatschappijen hun kosten voor onder meer brandstof zien oplopen.

Vraag naar vliegreizen blijft sterk stijgen
Vraag naar vliegreizen blijft sterk stijgen (Foto: ANP)

Geen Game Over-scherm in Super Mario Odyssey

In Super Mario Odyssey ga je nooit een Game Over-scherm zien. Dat heeft Nintendo bekendgemaakt via de Japanse Super Mario Odyssey-twitteraccount. De game heeft het concept van 'levens' geschrapt. Mario verliest nu tien munten als hij het loodje legt.

Een vervolgtweet bevestigt dat je nog steeds geen Game Over krijgt als je minder dan tien munten hebt. Yoshiaki Koizumi, de producer van de game, heeft aan Polygon uitgelegd waarom ze het concept van levens, 1-Ups en Game Overs geschrapt hebben. De ontwikkelaars willen namelijk dat de speler voortdurend door een koninkrijk kan gaan zonder eruit getrokken te worden.

Dit is een grote verandering, gezien dat Mario-games traditioneel een Game Over-scherm tonen wanneer je geen levens meer hebt. Wat moet je dan met de munten die je vindt in de wereld van Super Mario Odyssey als er geen levens meer te halen zijn? Mario kan nu zijn munten gebruiken om zijn loodgieter-kostuum in te wisselen voor allerlei andere outfits. Een deel van deze outfits hebben alleen een cosmetisch effect, maar er zijn ook outfits die speciale krachten geven waarmee Mario plekken kan bereiken waar hij eerder niet bij kon.

Super Mario Odyssey komt naar Nintendo Switch op 27 oktober.

Mario Game Over

Wachttijd zware hartoperatie soms 12 weken

De wachttijden voor dringend noodzakelijke openhartoperaties lopen soms op tot twaalf weken. Vooral in de regio Rotterdam en Friesland moeten hartpatiënten vaak veel te lang wachten voordat ze geholpen kunnen worden. Daarvoor waarschuwt belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland donderdag.

"Patiënten hebben recht op tijdige en passende zorghulp. Daarover zijn akkoorden gesloten", stelt de organisatie. Hartpatiënten Nederland roept patiënten op zich te melden als ze te lang moeten wachten. De koepelorganisatie bekijkt dan of er een snellere oplossing is.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf een dag eerder al aan dat de wachttijden voor specialisten in Nederlandse ziekenhuizen nog steeds te lang zijn. Volgens de normen moet iemand binnen vier weken terechtkunnen op de polikliniek en binnen zeven weken geopereerd worden. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten volgens de NZa actiever doorverwijzen naar andere ziekenhuizen waar wel ruimte is.

Wachttijd zware hartoperatie soms 12 weken
Wachttijd zware hartoperatie soms 12 weken (Foto: ANP)

Taxichauffeur die klanten gijzelde de cel in

Een taxichauffeur in Amsterdam die vorig jaar vier Chinese zakenlieden gijzelde en hen probeerde af te persen, moet de cel in. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de 22-jarige Emre T. donderdag tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk.

T. had de Chinezen op 14 september van Schiphol opgehaald, waarna hij 485 euro vroeg voor het ritje naar hun hotel in Amsterdam-West. De klanten weigerden dat te betalen waarop de chauffeur doorreed en zijn klanten niet liet uitstappen. Ook dreigde hij met geweld. Uiteindelijk stopte de taxichauffeur pas nadat een van de zakenlieden twee ruiten van de auto kapot had geslagen. De Chinezen hadden hem toen al 100 euro betaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste onlangs een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Taxichauffeur die klanten gijzelde de cel in
Taxichauffeur die klanten gijzelde de cel in (Foto: ANP)

'Nieuwe Hearthstone-uitbreiding heet Knights of the Frozen Throne'

De nieuwe uitbreiding voor Hearthstone wordt pas morgen officieel aangekondigd, maar vandaag is er al een banner gelekt op de Chinese versie van de website van Hearthstone. Volgens die banner gaat de uitbreiding 'Knights of the Frozen Throne' heten, wat er dus op duidt dat de setting rondom Northrend, de Lich King en de Death Knights een grote rol gaan spelen.

Opvallend aan de banner is dat er van elke speelbare hero in Hearthstone een 'corrupte' versie is: Anduin is heel prominent zichtbaar op de voorgrond aan de rechterkant en ook Garrosh en Uther zijn duidelijk herkenbaar. Het is nog niet duidelijk wat dit allemaal precies inhoudt, maar gebruikers van reddit opperen dat dit de uitwerking is van een potentiele death knight-class voor Hearthstone.

We zullen morgen weten wat het allemaal inhoudt. Als je er voor wakker wilt blijven, de nieuwe uitbreiding wordt onhuld om 5 uur 's ochtends Nederlandse tijd.

Knightsofthefrozenthrone
'Nieuwe Hearthstone-uitbreiding heet Knights of the Frozen Throne'

Torres langer door bij Atlético

Atlético Madrid kan nog minimaal een jaar een beroep doen op Fernando Torres. El Niño heeft bijgetekend tot de zomer van volgend jaar.

Atlético Madrid maakte woensdagavond bekend dat Torres er donderdag bij is als de selectie de training hervat. De Spaanse aanvaller heeft bijgetekend tot medio 2018. Torres brak door bij Atlético Madrid en keerde er tweeënhalf jaar geleden terug. De oud-international stond afgelopen seizoen lang niet altijd in de basis bij Los Rojiblancos, maar maakte over alle competities gezien wel tien doelpunten.

Torres maakte in 2001 als 17-jarig talent zijn debuut in Estadio Vicente Calderón. De spits stond vijf jaar lang in het eerste en was altijd goed voor meer dan vijftien doelpunten. In 2007 haalde Liverpool hem voor 36 miljoen euro op in Madrid en ook op Anfield Road was hij een sensatie. Hij maakte er 65 Premier League-goals alvorens Chelsea hem in januari 2011 voor 63 miljoen euro naar Stamford Bridge haalde.

In Londen kwam Torres' carrière wonderbaarlijk genoeg in een neerwaartse spiraal. Het duurde tot 23 april voor hij zijn eerste Premier League-goal maakte voor Chelsea en uiteindelijk zou hij er in drieënhalf seizoen maar twintig maken. Ook een verhuurperiode bij AC Milan (één doelpunt in tien Serie A-wedstrijden) liep op niets uit. Bij Chelsea werd Torres alleen herinnerd aan zijn goals in de Europa League-finale (1-2 winst op Benfica) en eindstrijd om de Europese Super Cup tegen Bayern München (verloren op strafschoppen). Overigens lukte het hem wel om in 2012, net als in 2008, in de EK-finale voor Spanje te scoren.

Lens: "Ik wil duidelijkheid"

Jeremain Lens wil graag naar Fenerbahçe, maar die club handelt nogal traag en daar is de Nederlander niet erg blij mee.

Lens werd vorig jaar door Sunderland aan Fenerbahçe gehuurd en maakte er een sterke indruk. Hij stond 25 keer in de basis in de Süper Lig, scoorde vier keer en speelde zich terug in het Nederlands elftal. De 29-jarige oud-PSV'er wil graag verder bij Fener en Sunderland is bereid hem te verkopen, maar de Turken handelen niet zo snel.

"Ik weet niet wat de redenen zijn waarom er nog geen aanbieding is gedaan", zegt Lens in gesprek met FOX Sports. "Er is alleen gepraat, ik heb niets op papier. Ik wil duidelijkheid. Het lijkt er inderdaad op dat ze eerst iemand moeten verkopen om mij te kunnen halen. Ik lees in de media dat Fenerbahçe op míj aan het wachten is, maar ik heb helemaal geen aanbod gezien waarop ik kan reageren."

Voor een vastgesteld bedrag van onbekende hoogte kan Lens, die al twee seizoenen bij Sunderland onder contract staat, zijn broodheer verlaten. "Ik wil graag terug naar Fenerbahçe. Maar als zij niet kunnen of niet willen handelen, dan neem ik andere clubs ook serieus. Er is wel wat contact geweest links en rechts, maar nog niets concreet." Ook werd hij her en der al gelinkt aan een terugkeer naar Nederland, maar daarvoor vindt Lens het nog te vroeg. "Mijn interesse gaat nu niet uit naar de Eredivisie. Ik wil nog een paar jaar in het buitenland voetballen."

Meer verdachten aanslag Manchester in beeld

De Britse politie vermoedt dat er meer mensen betrokken zijn bij de terroristische aanslag op 22 mei in Manchester. Politiechef Russ Jackson zei donderdag tegen SkyNews dat de zelfmoordterrorist die de aanslag pleegde, Salman Abedi, waarschijnlijk geen lid was van een groot netwerk, maar dat er wel meer mensen bij betrokken zijn geweest.

De politie probeert onder meer te spreken met Abedi's broer, Hashem, die in Libië is vastgezet.

Salman Abedi blies zichzelf op bij de uitgang van een concertzaal waar de Amerikaanse popartiest Ariana Grande een concert had gegeven. Daarbij vielen 23 doden en raakten 250 mensen gewond. Veel slachtoffers zijn of waren jongeren. De politie meldde aanvankelijk dat Salman Abedi waarschijnlijk in zijn eentje handelde. Jackson vermoedt nu dat er meer arrestaties kunnen volgen.

Meer verdachten aanslag Manchester in beeld
Meer verdachten aanslag Manchester in beeld (Foto: ANP)

EU-parlement wil af van Turkse toetreding

De EU moet de onderhandelingen met Turkije over toetreding stopzetten als het land verder afdrijft van Europese democratische waarden. Die oproep deed een grote meerderheid van het Europees parlement (477 voor, 64 tegen en 97 onthoudingen) donderdag in Straatsburg.

Als Ankara geplande grondwetswijzigingen om president Erdogan meer macht te geven ongewijzigd doorvoert, is het tijd de kandidatuur te beëindigen, vindt het parlement. De honderden miljoenen die Turkije jaarlijks krijgt om zich voor te bereiden op toetreding, zouden dan moeten worden besteed aan de Turken die wel geloven in Europese waarden, aldus Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA).

De rechtsstaat en persvrijheid in Turkije liggen zwaar onder vuur sinds de couppoging van vorig jaar en de daaropvolgende noodtoestand. Duizenden critici van het regime zijn opgesloten of ontslagen. Het parlement wil wel blijven samenwerken, bijvoorbeeld door de douane-unie met Turkije uit te breiden.

Officieel stoppen

Hoewel de gesprekken de facto al een tijd stilliggen, willen de Europese Commissie en de EU-lidstaten de onderhandelingen nog niet officieel stoppen. Piri stelt dat de EU-leiders Erdogans autoritaire gedrag voeden door zich niet krachtig uit te spreken tegen zijn beleid. Haar collega Marietje Schaake (D66) vindt dat zij "zwijgen over de grote problemen".

Van Europarlementariër Esther de Lange (CDA) mogen de onderhandelingen direct worden gestaakt. Als reden voert zij onder meer aan dat Turkije "christenen systematisch lijkt weg te pesten met confiscaties van kerken".

EU-parlement wil af van Turkse toetreding
EU-parlement wil af van Turkse toetreding (Foto: ANP)

Albert Heijn test winkels zonder kassa's

Albert Heijn gaat volgend jaar kassaloze winkels testen. Klanten kunnen dan spullen pakken in de winkel en weglopen, waarbij de verrekening automatisch gebeurt. De test gaat plaatsvinden bij AH to go-winkels.

Welke techniek Albert Heijn gaat gebruiken is nog niet bekend, Volgens een woordvoerder richt de proef zich op de AH to go-winkels omdat snelheid en gemak bij die winkels toch al belangrijk zijn. De komende jaren richt AH zich met deze pilot nog niet op gewone Albert Heijn-winkels.

De Amerikaanse internetretailer Amazon test al een winkel waarbij klanten niets hoeven te scannen. Als de mobiele telefoon van de klant bekend is, registreert die alle producten in het mandje. Ook camera's en sensoren houden in de gaten welke artikelen je meeneemt. Bij het verlaten van de winkel wordt dan automatisch betaald.

Albert Heijn test winkels zonder kassa's
Albert Heijn test winkels zonder kassa's (Foto: BuzzT)

Ambulancemedewerkers dreigen met acties

Ambulancemedewerkers kunnen door een tekort aan personeel niet meer voldoen aan de wettelijke vereisten van paraatheid. De 15 minutengrens bij spoed en toegestane wachttijden voor ambulancevervoer worden niet meer voldoende gehaald, waarschuwt FNV Zorg & Welzijn donderdag.

De vakbond heeft demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een ultimatum gesteld om orde op zaken te stellen. Als de personele tekorten niet worden aangepakt volgen er stiptheidsacties, werkonderbrekingen en stakingen, aldus de bond. Het ultimatum verloopt op 15 augustus om 12.00 uur.

"De maat is nu echt vol. Om de veiligheid van patiënten en werknemers te kunnen waarborgen, moet de minister het tekort aan medewerkers nu eindelijk aanpakken", zegt Fred Seifert, bestuurder bij de FNV. Volgens hem stapelen de problemen zich op, maar de minister en Ambulance Zorg Nederland (AZN) zorgen niet voor een structurele oplossing. FNV voorziet dat het tekort aan ambulanceverpleegkundigen de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Bij werkgeversorganisatie AZN was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Ambulancemedewerkers dreigen met acties
Ambulancemedewerkers dreigen met acties (Foto: ANP)

Vlogger Snapking misleidde duizenden bellers

Bellen naar Snapking kan niet meer: De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het informatienummer van de populaire Youtube-vlogger wegens misleiding uit de lucht gehaald.

De vlogger spoorde zijn 361.000 volgers via zijn filmpjes aan om te bellen naar zijn nummer 0909-0400528, zonder dat duidelijk was onder welke voorwaarden zij hem te spreken kregen. De 6000 bellers werden vervolgens lang in de wacht gezet zonder dat zij iemand aan de lijn kregen. Uiteindelijk kregen slechts vijf van die bellers de vlogger ook daadwerkelijk te spreken.

De bellers moesten 1 euro per minuut betalen. In totaal betaalden de fans van Snapking in maart en april van dit jaar 13.000 euro aan belkosten. De ACM kreeg via Twitter en het consumentenloket ConsuWijzer meerdere klachten over het informatienummer. Consumenten klaagden vooral omdat voornamelijk minderjarige bellers werden misleid.

Het is niet de eerste keer dat Snapking in opspraak raakt: vorig jaar dumpte MCN, het speciale videokanaal van RTL op YouTube, de vlogger al na een racistisch en vrouwonvriendelijk filmpje.

Vlogger Snapking misleidde duizenden bellers
Vlogger Snapking misleidde duizenden bellers (Foto: BuzzE)

Gewonden bij aanval op parlement Venezuela

Venezolaanse parlementsleden zijn belaagd en mishandeld door aanvallers die vermoedelijk radicale aanhangers van president Nicolás Maduro zijn. Het parlementsgebouw werd woensdagmorgen bestormd en pas in de avond konden de belegerde 350 parlementariërs en personeelsleden weer naar buiten.

Venezolaanse media melden donderdag dat er zeker twaalf mensen gewond zijn geraakt. Ze waren bijeen voor een plechtige viering van de onafhankelijkheid die 5 juli 1811 werd uitgeroepen. President Maduro heeft een onderzoek gelast "naar de merkwaardige gebeurtenissen". Minister van Defensie Padrino López heeft de aanval fel veroordeeld en opgeroepen tot een politieke dialoog.

Donderdag gaat de oppositiebeweging MUD (La Mesa de la Unidad Democrática) weer de straat op om te protesteren tegen de regering-Maduro die de meerderheid in het parlement kwijt is.

Gewonden bij aanval op parlement Venezuela
Gewonden bij aanval op parlement Venezuela (Foto: ANP)

Boze Medvedev gooit kleingeld richting arbiter

Gisteren vond op het tennistoernooi Wimbledon een opmerkelijk moment plaats in de wedstrijd tussen Daniil Medvedev en Ruben Bemelmans. Medvedev, die in de eerste ronde nog voor een stunt zorgde door Stan Wawrinka te kloppen, ging namelijk zijn boekje te buiten door kleingeld richting de scheidsrechter te gooien.

De Belg Bemelmans (ATP-124) had tegen Medvedev (ATP-49) een 2-0 voorsprong in sets genomen, maar zijn Russische opponent knokte zich terug tot 2-2. In de vijfde en beslissende set nam Medvedev een 2-1 voorsprong toen het opmerkelijke voorval gebeurde. De Rus vond dat scheidsrechter Mariana Alves te veel op de hand van Bemelmans zou zijn en vroeg de wedstrijdleiding om vervanging van de Portugese.

Een vervanger voor Alves kwam er niet en Medvedev raakte niet alleen de break voorsprong kwijt, maar verloor ook de wedstrijd: 6-4, 6-2, 3-6, 2-6 en 6-3. Na afloop van de partij verloor Medvedev zijn zelfbeheersing, pakte zijn portemonee uit zijn tas en gooide muntjes richting de stoel van de leidsvrouw.

Tijdens de persconferentie na afloop toonde Medvedev zijn berouw. "In de heat of the moment deed ik iets heel stoms. Het spijt me. Het was erg heet vandaag. Ik kan me niet goed herinneren wat ik heb gezegd." Het muntjesgooien had volgens de Rus niets te maken met het eerdere incident dat Alves te veel op de hand van Bemelmans zou zijn geweest. "Nee, absoluut niet. Dat zou heel stom zijn. Het heeft geen betekenis."

Dost relativeert verloren strijd: "Tja, het is en blijft Messi"

Bas Dost was het afgelopen seizoen een serieuze bedreiging voor Lionel Messi in de strijd om de Gouden Schoen, maar de Argentijn won uiteindelijk. Met 37 doelpunten werd de sterspeler van Barcelona topscorer van Europa, terwijl Dost eindigde met 34 treffers. Het was wellicht een teleurstelling, maar niet iets waar de oud-Heerenveen spits elke dag op terug kijkt.

"Toen het spannend werd maakte hij ineens elke week minimaal twee goals. Tja, het is en blijft Messi. Van hem kun je verliezen", vertelt Dost in gesprek met ELF Voetbal. "Eerlijk gezegd hield ik er geen rekening mee dat hij me zou inhalen. Toch heeft hij aan het einde meer gescoord." De Deventenaar vraagt zich af of de Argentijn hem überhaupt kent door de strijd om de Gouden Schoen. "Ik denk eerlijk gezegd dat de naam van Bas Dost hem weinig zegt."

In Portugal liet Dost geen spaan heel van de concurrentie; op de tweede plek eindigde Soares van Vitória Guimarães met negentien treffers. "Dat geeft aan dat ik in ieder geval dik gewonnen heb. Nee, mensen die zeggen dat het makkelijk scoren is in Portugal, daar kan ik helemaal niets mee."

Dost relativeert verloren strijd: "Tja, het is en blijft Messi" (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Dost relativeert verloren strijd: "Tja, het is en blijft Messi" (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Kosten dure medicijnen blijven stijgen

De uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen nog steeds sterk in Nederland. Tussen 2014 en 2015 gaat het om een stijging van een slordige 100 miljoen euro tot 1,84 miljard euro. Het meeste geld wordt uitgegeven aan medicijnen tegen kanker, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een rapport.

Het gaat om geneesmiddelen die verstrekt worden in het ziekenhuis en zo duur zijn dat ze apart van de behandeling gedeclareerd worden. Ongeveer 183.000 mensen werden behandeld met deze middelen.

Opvallend is de sterke stijging van het gebruik van medicijnen voor oogziekten. De uitgaven aan deze geneesmiddelen schoten met liefst 65 procent omhoog tot meer dan 36,5 miljoen euro. De kosten van kankermedicijnen gingen in een jaar met ruim 15 procent omhoog tot meer dan 727 miljoen euro.

Volgens de NZa komt de kostenstijging van medicijnen onder meer doordat nieuwe geneesmiddelen steeds duurder worden. De eerste jaren nadat een nieuw medicijn op de markt komt stijgen de kosten het snelst. Dat komt omdat het geneesmiddel al snel bij meer indicaties en dus bij meer patiënten wordt ingezet.

Kosten dure medicijnen blijven stijgen
Kosten dure medicijnen blijven stijgen (Foto: ANP)

Raad stemt in met Leefbaar-wethouder Simons

De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdag ingestemd met de benoeming van Robert Simons tot wethouder namens Leefbaar Rotterdam. Hij volgt zijn partijgenoot Ronald Schneider op, die onlangs opstapte na een kritisch rapport over zijn betrokkenheid bij een miljoenenfraude bij het Rotterdamse poppodium Waterfront.

Simons werd met 26 van de 43 stemmen vóór gekozen, mede dankzij de gedoogsteun van de nieuwe coalitiepartner ChristenUnie-SGP. Door een onverwachte overstap van ex-Leefbaar-raadslid Mo Anfal naar de partij Nida raakte de coalitie van Leefbaar, D66 en CDA vorige week even de meerderheid in de gemeenteraad kwijt. Na toezeggingen op het gebied van armoedebeleid beloofde ChristenUnie-SGP steun aan de coalitie.

Simons zat van 2006 tot 2014 voor Leefbaar in de gemeenteraad. In 2015 werd hij partijvoorzitter. Hij krijgt tot en met de volgende raadsperiode in 2018 de portefeuille stedelijke ontwikkeling en integratie.

Raad stemt in met Leefbaar-wethouder Simons
Raad stemt in met Leefbaar-wethouder Simons (Foto: ANP)

Kinderpornoforum met 87.000 leden opgerold

Een groot forum voor kinderporno op het dark web, het verborgen deel van het internet, is ontmanteld. De site had 87.000 leden over de hele wereld. Het forum werd niet alleen gebruikt voor het uitwisselen van foto's, maar ook voor het maken van afspraken om kinderen seksueel te misbruiken.

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft het oprollen van het platform Elysium donderdag bekendgemaakt. Het forum bestond sinds eind vorig jaar.

Een 39-jarige Duitser was waarschijnlijk de beheerder van het forum. Hij is op 12 juni opgepakt. Zijn huis is doorzocht en de servers van Elysium zijn in beslag genomen. De meeste verdachten komen uit Duitsland en Oostenrijk. Het is niet bekend of onder de verdachten ook Nederlanders zijn.

Kinderpornoforum met 87.000 leden opgerold
Kinderpornoforum met 87.000 leden opgerold (Foto: ANP)

Sneijder wil bij Galatasaray blijven

Wesley Sneijder wordt, met nog één jaar contract, voortdurend in verband gebracht met een vertrek bij Galatasaray. Maar hij wil naar eigen zeggen helemaal niet weg.

"Ik wil bij Galatasaray blijven. Aan het einde van het seizoen wordt er een WK gespeeld en ik wil met het Nederlands elftal voor die beker strijden", zegt de record-international van Nederland tegen Sporx. Sneijder zat vrijdag om de tafel met voozitter Dursun Özbek om het over een eventuele contractontbinding te hebben, maar zou toen hebben geopteerd voor een verlenging tegenover een lager salaris.

Gala zou volgens de krant hele andere plannen hebben: de middenvelder komt niet in de plannen van trainer Igor Tudor voor, dus de club wil dat hij afziet van een jaarsalaris, een soort schadevergoeding betaalt van ruim twee miljoen euro en zijn contract laat onbinden. Sneijder en zaakwaarnemer Guido Albers peinzen daar niet over.

Volgens Turkse media worden de gesprekken tussen Sneijder en Galatasaray vrijdag voortgezet. De oud-Ajacied wordt ook gelinkt aan een avontuur bij Los Angeles Galaxy, Montreal Impact, Bologna, Ajax, Zenit Sint-Petersburg, Medipol Basaksehir, Sevilla en Valencia. De Oranje-speler zou zijn zinnen hebben gezet op een Amerikaans avontuur, met daarvoor nog een jaartje Sampdoria.

Arsenal heeft Lacazette eindelijk binnen

Arsenal heeft zich officieel versterkt met Alexandre Lacazette. De Franse spits levert Olympique Lyon maar liefst 53 miljoen euro op.

Het hing al enige tijd in de lucht, maar nu is de transfer van Lacazette naar Arsenal dan eindelijk rond. De 11-voudig Frans international stapt voor 53 miljoen euro over van Olympique Lyon naar Arsenal. Hij tekent in Londen een contract voor vijf seizoenen, valt te lezen op de officiële website van de Engelse club.

De 26-jarige Lacazette speelde al zeven seizoenen in de hoofdmacht van Lyon en maakte de voorbije drie jaar liefst 91 officiële doelpunten voor de Fransen. De interesse van Arsenal, dat Lacazette's landgenoot Olivier Giroud nu waarschijnlijk niet meer nodig heeft, was dan ook geen verrassing. Ook Atlético Madrid flirtte met Lacazette, maar de Spanjaarden mogen door een sanctie voorlopig geen aankopen doen.

Daarvan heeft Arsenal nu geprofiteerd, ook al moesten The Gunners vrezen dat Lacazette zou wachten op een club die deelneemt aan de Champions League. De formatie van Arsène Wenger is voor komend seizoen veroordeeld tot Europa League-voetbal. Lacazette is Arsenal's duurste aankoop ooit. Hij neemt die titel over van de Duitser Mesut Özil, die in 2013 voor ongeveer vijftig miljoen naar het Emirates Stadium kwam.

Nederlandse kinderkoran op komst

Naar het voorbeeld van de kinderbijbel verschijnt binnenkort een Nederlandstalig kinderboek over de Koran. Met steun van een aantal grote moslimorganisaties, zoals Islamitische Stichting Nederland (ISN), schreef imam Abdulwahid van Bommel (72) het boek 'De Koran, uitleg voor kinderen'. Uitgeverij Parthenon noemt het "de allereerste Nederlandse kinderkoran".

Het geïllustreerde kinderboek is geen letterlijke vertaling van het voor moslims heilige boek en de makers hebben rekening gehouden met islamitische regels, bijvoorbeeld over het afbeelden van profeten. Volgens de uitgever is het opgezet in de stijl van 'filosoferen met kinderen' en stimuleert het kinderen vooral om zelf vragen te stellen. Het boek wordt aanstaande zondag gepresenteerd in de Ulu-moskee in Utrecht.

Het is de bedoeling dat onder meer islamitische basisscholen het gaan gebruiken. "Veel moslimgezinnen zitten te springen om een andere en vrijere benadering die aansluit bij de veelkleurige Nederlandse samenleving en onze vrije stijl van onderwijs", aldus Parthenon in de aankondiging. Volgens de uitgever is er ook belangstelling onder niet-moslims die meer over de islam willen weten, maar de Koran onleesbaar vinden.

Nederlandse 'kinderkoran' op komst
Nederlandse 'kinderkoran' op komst (Foto: ANP)

Contrast.TV brengt geluk in kaart

Contrast.TV bestaat uit een groep van 9 gedreven vierdejaarsstudenten aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor hun studie hebben zij een driedelige documentaire gemaakt over geluk. We streven allemaal naar een gelukkige situatie. Ieder op zijn eigen manier. Dat laatste is wat de studenten vooral in kaart willen brengen. Hoe beoordeelt iemand uit een stad zijn geluk en welzijn ten opzichte van iemand uit een dorp? En uit welke (kleine) dingen haalt iedereen zijn eigen geluk?

De makers achter Contrast.TV vertellen: "Het boeiende is dat we in elke aflevering twee direct tegenovergestelde situaties in beeld brengen. De mensen worden op een persoonlijke manier geportretteerd door aanstormend talent. Waarom kiest iemand voor dit leven? Een grote groep mensen kiest bijvoorbeeld voor gezinsuitbreiding. Vader of moeder worden is dan een grote wens geweest. Maar hoe denken mensen zonder kinderwens daar over? En uit welke dingen halen zij hun geluk?"

Contrast.TV is vanaf donderdag 6 juli in een reeks van drie afleveringen van elk tien minuten online te zien op  hun website. Bekijk hieronder de trailer van aflevering twee. 

Tour: Etappe 6 - Dit wordt niet leuk

De eerste bergrit bracht ons een kwartiertje spektakel. Lang gebeurde er niets, vooral omdat BMC de hele dag aan het controleren was. Er reed in het begin van de rit een sterke groep weg, met onder meer de jarige Gilbert en de momenteel niet zo populaire Bakelants, maar al snel bleek dat deze groep totaal kansloos zou zijn voor de dagoverwinning.

BMC hield een strak tempo aan en dus was het wachten op de slotklim voor wat actie. Dat er onderweg bijna geen klimmen in het parcours lagen hielp zeker niet mee. Op een van de weinige oplopende stroken ging Gilbert in de aanval, in een poging toch nog in de buurt van de overwinning te komen. Dat had weinig zin, want Sky deed wat Sky altijd doet. Aan de voet van de klim het treintje op de rails zitten en zonder omkijken naar boven rijden.

Gelukkig bleek de trein wat minder sterk te zijn dan gedacht. Kwiatkowski had goede benen en reed lang op kop, maar Landa en Henao moesten laten lopen zonder dat ze op kop waren gekomen. Nadat Kwiatkowski had laten lopen kwam Nieve op kop. Nadat Nieve een tijd op kop had gereden vond Aru het wel mooi geweest en hij viel aan. In principe een aanval om de concurrentie te testen, maar niemand reageerde en Nieve ging niet hard genoeg. Daardoor reed Aru in zeer korte tijd een mooie voorsprong bij elkaar.

Andere renners besloten daarom dat het tijd was voor een reactie, zo deed Simon Yates een poging om achter Aru aan te gaan. Froome ging daar dan weer achteraan. Er bleven in het groepje van de gele trui niet veel renners over en de gele trui kreeg het zelf ook behoorlijk lastig. Contador, Quintana, Thomas, allemaal moesten ze lossen. Froome en Porte deden nog een halfslachtige poging om Aru bij te halen, maar ze kwamen nooit meer in de buurt.

Aru gaf bijna niets van zijn voorsprong prijs en op de laatste steile strook wist hij zelfs nog een versnelling uit zijn benen te toveren. Op overtuigende wijze pakte hij zo de winst. Achter hem sprong Dan Martin nog weg, maar hij kwam zoals altijd weer eens te laat. Froome en Porte bleken minder sterk dan vooraf gedacht. Froome was niet in staat om het gat met Aru te dichten en Porte kwam zichzelf tegen nadat hij nog even stiekem weg probeerde te rijden van Froome.

Froome neemt wel de gele trui over en dat is voor hem een goede voorbode. De eerste twee keer dat er een rit eindigde op La Planche des Belles Filles won degene die de gele trui kreeg na die rit ook het eindklassement. Voor de Italianen begint het ook op een mooie traditie te lijken. Nadat in 2014 de Italiaanse kampioen won, deed de nieuwe Italiaanse kampioen dat in 2017 dunnetjes over. Aru is in topvorm en lijkt een serieuze gooi te gaan doen naar Tourwinst.

Die ambities moet hij alleen de komende dagen wel even opbergen, want we krijgen op donderdag en vrijdag ritten voor de sprinters. Volgens de ASO was het de bedoeling om zo snel mogelijk naar de bergen te gaan, maar dan hebben ze hun topografie niet helemaal op orde. Als je van de Vogezen naar het zuiden gaat kom je vanzelf door de Jura en de Alpen, maar in plaats daarvan gaan we naar het westen. Daar liggen geen bergen, dus wordt het weer een sprintersfestijn. Zonder incidenten, hopelijk.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De start van de zoveelste vlakke rit van deze Tour is in Vesoul, een stad met 15.000 inwoners in de Haute-Saône. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat de Tour hier is. Het debuut kwam in 1972, toen Vesoul ook de startplaats was. De rit zou in dat geval eindigen in Auxerre en de overwinning zou gaan naar een Nederlander, Rini Wagtmans.

Sindsien is de Ronde van Frankrijk hier niet meer geweest, maar andere koersen wel. Belangrijke koersen ook nog eens, zo werden de Franse kampioenschappen vorig jaar georganiseerd in en rond Vesoul. Bij de mannen ging de overwinning naar Arthur Vichot, die in de sprint van Tony Gallopin en Alexis Vuillermoz won. Het was toen een lastig parcours, want in de omgeving van Vesoul liggen nog wel wat heuveltjes. Daar maakt de Tourorganisatie overigens uiteraard geen gebruik van.

Vesoul is de stad van Laurent Mangel, die in 2011 de Tour reed in dienst van Saur-Sojasun. Het is ook de stad van Stephane Peterhansel, die doet altijd mee aan de Dakar-rally en na al die jaren is Allard Kalff nog steeds niet in staat om zijn naam fatsoenlijk uit te spreken.

Lang geleden, in 1960, had Vesoul een bekende gast. Jacques Brel verbleef hier in een hotel en kwam in gesprek met een aantal bezoekers en de uitbaters van het hotel. Hij beloofde deze mensen, ongetwijfeld na een paar borrels, om een lied te schrijven over de stad. In 1967 kwam hij terug naar Vesoul en een jaar later schreef hij dan eindelijk een nummer over de stad. Het zou een van zijn grootste successen worden.

Vesoul is best een mooie stad, met vooral een leuk historisch centrum. Hier staan allerlei gebouwtjes daterend van de 15e tot en met de 19e eeuw. Boven het dorp ligt de heuvel La Motte en boven op die heuvel staat dan weer een opvallende kapel. De koers start op de Place de la République, wat ook nog wel een geinig pleintje is.

De kapel op La Motte (Foto: Panoramio)
De kapel op La Motte (Foto: Panoramio)

De route
Vanuit Vesoul kun je zo in de heuvels zitten, maar dat gaat niet gebeuren. Over brede en vlakke wegen rijden we via wat dorpjes in de buurt van Vesoul richting het westen. Het gaat vooral vaak rechtdoor, zonder veel momenten om lang bij stil te staan. Na 11 kilometer komt het peloton door Scey-sur-Saône, een pittoresk dorpje aan de oevers van de rivier Saône. Van Scey-sur-Saône rijden ze naar Combeaufontaine door een bos, waar de weg zelfs nog even kort omhoog loopt.

Na Combeaufontaine komt het peloton op een brede provinciale weg terecht, waar het weer zo goed als vlak is en vooral heel recht. Zonder veel bochten gaat het dwars door het Franse boerenland richting Troyes. Ondertussen passeren we een aantal nietszeggende dorpjes. Het is niet bepaald een deel van Frankrijk waar je grandioze avonturen kunt beleven. Na 23,5 kilometer komt het peloton over deze weg te rijden en ze verlaten die weg geen moment tot ze in de buurt zijn van Beauchemin, na 76 kilometer. 60 kilometer over dezelfde, vlakke weg, met alleen maar een paar weilanden en wat bomen langs de kant van de weg.

Alleen in de buurt van Langres, na 68 kilometer, is er eventjes wat te beleven. Langres is een prachtige vestingstad, gebouwd op een heuvel. De stadsmuren en enkele stadspoorten zijn nog zo goed als intact en de renners mogen langs een groot deel van de vesting fietsen. Omdat Langres op een heuvel ligt gaat het ook even 1,3 kilometer omhoog aan 6,8%. Na 69 kilometer komen de renners boven op dit heuveltje van de vierde categorie. Voor de poorten van de stad ligt er dus een puntje te wachten op de dwazen die zo gek zijn om tijdens deze rit in de aanval te gaan. De straat waar de renners over mogen fietsen heet hier La Belle Allée, en daar is geen woord aan gelogen. Buiten de stadsmuren, de torens en de poorten heeft Langres overigens ook nog een mooie kathedraal. Leuk plekje.

Langres is zeker het bekijken waard (Foto: Panoramio)
Langres is zeker het bekijken waard (Foto: Panoramio)

Na het heuveltje in Langres gaat het kort naar beneden, maar de weg is hier enorm breed. Wel een paar rotondes, maar verder is het eenvoudig fietsen in het Franse land. Na Langres fietsen de renners een aantal kilometer langs de Marne, maar na een tijd gaan ze de weg waar ze al een eeuw over lijken te fietsen verlaten. Ze slaan linksaf, komen op een iets minder brede weg terecht en het gaat dan direct een paar kilometer omhoog lopen. 2,5 kilometer lang gaat het aan een procentje of drie omhoog, met af en toe nog een steiler stukje. Is dus allemaal niet zo interessant, maar het is beter dan niets.

In Beauchemin, na 81 kilometer, wordt het weer wat vlakker en in de kilometers daarna gaat het lichtjes naar beneden. Even na Beauchemin slaat het peloton rechtsaf en wordt er een aantal kilometer gereden over wat smallere landweggetjes, langs talloze akkers en oneindig veel weilanden. De koers passeert een aantal kleine boerendorpjes, waarvan het me niet zo verbazen als het spookdorpen blijken te zijn. Na 92 kilometer wordt Villiers-sur-Suize gepasseerd en na dit dorp blijven de wegen vrij smal en het wegdek lijkt in dit deel van Frankrijk overal vrij matig te zijn.

Grotendeels vlak is het dan weer wel, hoewel het af en toe wel een klein beetje omhoog of omlaag wil gaan. Van Villiers-sur-Suize gaat het verder richting Neuilly-sur-Suize en na dit dorp worden de wegen weer wat breder. Van Neuilly-sur-Seize gaat het bijna rechtdoor tot Chaumont, waar de koers na 103 kilometer passeert. Chaumont is nog best een aardige stad, aan de Marne, met vooral een opvallend viaduct. Dit viaduct doet denken aan een bouwwerk van de oude Romeinen, maar stiekem is het pas ergens in de 19e eeuw hier neergezet. Alsnog is het een van de belangrijkste toeristische attracties van Chaumont, hoewel de stad vooral bekend is vanwege de ligging in de Champagnestreek. In Chaumont is ook de dagelijkse ravitaillering.

Het mooie viaduct van Chaumont (Foto: Panoramio)
Het mooie viaduct van Chaumont (Foto: Panoramio)

Na een rondje door Chaumont komen de renners weer op een brede provinciale weg terecht. Door een weinig inspirerend gebied rijden ze verder richting wat dorpjes die ook niet de schoonheidsprijs verdienen. Vrij kort na Chaumont gaat het wel nog even drie kilometer aan 3% omhoog, dat zijn de hoogteverschillen waar we het vandaag mee moeten doen. Tussen Euffigneix en Colombey-les-Deux-Églises gaat het bijna 20 kilometer lang volledig rechtdoor. Een paar minieme bochtjes, maar verder is het ideaal terrein voor een middagdutje. Langs de kant van de weg alleen maar wat graan en andere vegetatie.

In Colombey-les-Deux-Églises is er dan wel weer een moment om even wakker te schrikken. Na 135 kilometer volgt daar de tussensprint van de dag. Richting die tussensprint loopt de weg een beetje omhoog, maar heel veel stelt dat niet voor. Colombey-les-Deux-Églises is een dorp met een verhaal, hier overleed namelijk in 1970 Charles de Gaulle.

De Gaulle is een historische naam, generaal, leider van het Franse verzet in de Tweede Wereldoorlog en de eerste president van de Vijfde Republiek van Frankrijk. Bijna overal in Frankrijk kom je de naam De Gaulle nog tegen. De luchthaven van Parijs is naar hem vernoemd, een universiteit en natuurlijk door het land heen talloze straten. Ook in Colombey-les-Deux-Églises konden ze natuurlijk achterblijven.

Hij werd dan wel geboren in Lille, maar in zijn latere jaren woonde hij hier. In La Boisserie, een fraai landgoed aan de rand van het dorp. Alle grote Fransen hebben recht op een staatsbegrafenis, maar dat weigerde hij. Hij ligt nog altijd hier, op het lokale kerkhof bij de lokale kerk, in een familiegraf, bij zijn dochter en vrouw. Even verderop is er zelfs een heel museum te vinden, over het leven van deze man. Het Mémorial Charles de Gaulle ligt tegen een heuveltje aan en boven op die heuvel komen we een gigantisch Kruis van Lotharingen tegen.

Het uit de kluiten gewassen Croix de Lorraine zien de renners al als ze nog kilometers moeten rijden tot de tussensprint. Het dorp kan tot op de dag van vandaag rekenen op behoorlijk wat aandacht, want alle Franse presidenten komen hier zo nu en dan langs om een krans te leggen bij het graf van Charles de Gaulle.

Het Croix de la Lorraine (Foto: Imgur)
Het Croix de la Lorraine (Foto: Imgur)

Na de tussensprint gaat het nog een tijd rechtdoor over dezelfde, brede weg. Het blijft ook behoorlijk recht, pas in de buurt van Bar-sur-Aube volgen er wat bochten, want dan is er een kleine afdaling richting de rivier Aube. In Bar-sur-Aube steken de renners die rivier over en daarna gaan ze bijna meteen klimmen.

De Côte de la colline Sainte-Germaine begint, een heuvel van drie kilometer aan 4,4%. Dit klimmetje van de vierde categorie stelt niet veel voor en is daarmee exemplarisch voor deze Tour. Na 154 kilometer komen de renners hier boven en daarna volgt er meteen een korte afdaling. Ook dit stelt weinig voor, want lastige bochten zijn er niet en de wegen zijn ook nog eens breed. Gelukkig kunnen we rond deze tijd naar een livestream van de Ronde van Oostenrijk kijken, want daar zullen ze rond deze tijd bezig zijn met de beklimming van de Kitzbüheler Horn. Een stuk interessanter dan het urenlang zitten te koekeloeren naar Franse akkers.

Hoewel we wel steeds meer in het land van de champagne terechtkomen. In ieder dorp dat we passeren zit minstens één wijnmakerij en op de heuvels in de omgeving zie je her en der een wijngaard liggen. Na 162 kilometer rijdt het peloton door Spoy en hier wordt de weg even wat smaller. Ook begint het omhoog te lopen, twee kilometer aan ongeveer 5%. Daarna wordt het al snel weer vlak, maar de wegen blijven voorlopig even smal.

De heuveltjes zijn dan voorlopig op en het agrarische landschap steekt weer de kop op. Er wordt over smalle wegen gereden tot Magny-Fouchard, waar men na 170 kilometer linksaf slaat. Op dat moment komen de renners op een provinciale weg terecht, die ze bijna rechtstreeks naar Troyes zou kunnen brengen. Zo makkelijk wordt het dan ook weer niet gemaakt, want na 174 kilometer passeert men in Vendreuve-sur-Barse en hier slaat men rechtsaf, richting het Parc Naturel régional de la Fôret d'Orient, jawel.

Na Vendreuve is het even bochtig, maar verder gaat het in één rechte lijn rechtdoor richting Géraudot, waar de koers na 190 kilometer passeert. Ondertussen rijdt men dan door een bos, dat hoort bij het park van de Orient. In dit park liggen ook een aantal grote meren, waaronder het Lac d'Orient. Zien de renners door de bomen weinig van, maar wij gaan er door de helikopters vast wel iets van zien.

Het Lac d'Orient is wat extra aandacht waard (Foto: Panoramio)
Het Lac d'Orient is wat extra aandacht waard (Foto: Panoramio)

Na Géraudot is het nog ongeveer 26 kilometer tot de streep en het blijft nog een aantal kilometer behoorlijk rechtdoor gaan. Het park laten we achter ons en we komen weer terecht in het land van de boeren. Een paar kilometer na Géraudot is er nog een spoorwegovergang, zou wel lachen zijn als het peloton in volle jacht is op de vluchters en dat er dan net een trein passeert. Enige manier om wat van deze rit te maken.

Even verderop rijdt men door Rouilly-Sacey en hier volgt een bocht naar links. Na deze bocht gaat het zeven kilometer bijna volledig rechtdoor, nog steeds over het Franse platteland. Aan het eind van deze weg komen de renners door Bouranton, na 203 kilometer. Er moet dan nog 13 kilometer gefietst worden. Richting Bouranton is er nog een heel bultje onderweg, het gaat nog even anderhalve kilometer vrij voorzichtig omhoog. Dat is eigenlijk het laatste hoogteverschil van de dag.

In Bouranton zijn er twee flinke bochten, maar daarna gaat het drie kilometer rechtdoor tot Villechétif, waar dan weer drie flinke bochten liggen. Als die bochten achter de rug zijn gaat het behoorlijk rechtdoor, tot op zes kilometer van de streep. Dan rijden we een voorstad van Troyes binnen, Creney-près-Troyes. Hier ligt een rotonde, waar de renners links gaan. Daarna ligt er 100 meter verderop weer een rotonde, die aan beide kanten genomen mag worden. Na deze rotonde gaat het anderhalve kilometer rechtdoor, over een brede weg. Er zijn alleen wat vluchtheuvels af en toe, maar verder een prima weggetje.

Op vier kilometer van de streep is er een flauwe bocht naar links, terwijl de renners over een brug rijden. Het blijft rechtdoor gaan tot op twee kilometer van de streep. Er is nog wel een flauw bochtje naar rechts, maar dat stelt ook niks voor. Op twee kilometer van de streep rijden de renners, na een tocht door het centrum van de stad, over de Seine en direct na de rivier is er een scherpe bocht naar rechts. De renners komen nu langs de Seine te rijden en langs de Saine is er een lange, lopende bocht naar rechts. Deze bocht blijft eigenlijk steeds lichtjes naar rechts lopen, tot de boog van de laatste kilometer.

Als de renners onder de vod door zijn gefietst is er een scherpere knik naar rechts en vrij snel daarna is er een grote rotonde, waar de coureurs rechts moeten passeren. Eerst moet er even scherp naar rechts gestuurd worden, maar dan wordt er toch een afslag genomen die redelijk rechtdoor gaat. Na het verlaten van de rotonde is er dan nog wel een bocht naar links en daarna gaat het zo goed als rechtdoor tot de finish.

Op 200 meter van de streep ligt er nog wel een rotonde, maar het verkeersobstakel in het midden is zo klein dat de renners hier waarschijnlijk rechtdoor kunnen fietsen zonder iets te merken, als het goed afgezet wordt. Na 216 kilometer en een volledig vlakke finale is deze rit dan godzijdank afgelopen.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Troyes is een stad met 62.000 inwoners, aan de Seine. Het is de hoofdstad van het departement Aube en een plaats die redelijk frequent is bezocht door de Tour. Voor de negende keer zijn we in Troyes, waarvan zes keer als aankomst. In 1939 debuteert Troyes in de Tour. René Le Grevès werd toen de eerste winnaar in deze stad. Pas in 1954 kreeg hij een opvolger, te weten Fred De Bruyne. Deze Belg won vooral veel klassiekers, maar ook in de Tour wist hij een paar etappes mee te pikken.

In 1960 was er weer een aankomst in de stad, de overwinning ging toen naar de niet bijzonder bekende Fransman Pierre Beuffeuil. Drie jaar later wist er weer een Belg te winnen in deze stad, Roger De Breuker. Na 1963 duurt het weer lang voor de Tour terugkeert naar de stad. Pas in 1987 is het zover, met als beloning een vrij onbekende winnaar. De Spanjaard Manuel Jorge Domínguez ging met de bloemen aan de haal. In 2000 was er dan wel weer een bekende renner aan het feest in deze stad, daags voor de slotrit in Parijs won Erik Zabel nog even het sprintje in de straten van Troyes. In de jaren daarna is er geen aankomst meer geweest in Troyes, we gaan dus op zoek naar een opvolger voor Zabel.

Troyes is overigens de stad waar de hele familie Simon geboren is. Een familie met liefst vier jongens, die allemaal prof werden. Ze wonnen ook bijna allemaal een rit in de Tour, alleen François Simon kreeg dat niet voor elkaar. De oudste van het stel, Pascal, reed in de Tour van 1983 zelfs nog een tijd in het geel. Je had ook nog Régis en Jérôme, allemaal jongens die wel een aardig eindje konden trappen. En dan werd Armand de las Cuevas ook nog eens geboren in deze stad, gekkenhuis.

Troyes is overigens best een mooie stad, met vooral een leuke binnenstad. In de binnenstad tref je allerlei leuke vakwerkhuisjes en vooral een overdaad aan kerken. Overal waar je kijkt zie je wel een kerk, met als hoogtepunten de basiliek van Saint-Urbain en de Kathedraal van Troyes. Van oudsher is Troyes altijd al een bisschopsstad geweest en in de loop der jaren zijn hier zelfs twee pausen geboren. De basiliek van Saint-Urbain is zelfs gebouwd op de geboortegrond van een van die twee pausen.

De mooie Basiliek van Saint-Urbain in Troyes (Foto: Panoramio)
De mooie Basiliek van Saint-Urbain in Troyes (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
Het is een lange rit, dus staan de renners al vroeg aan het vertrek. Om 12:05 maken ze zich klaar voor een rondje op toeristentempo door Vesoul. Na een vrij lange neutralisatie van 20 minuten wordt het startsein gegeven en gaan ze op weg. Waarschijnlijk is het dan weer wachten op een kansloze aanval van iemand van Wanty, want verder gaat niemand hier zin in hebben. Ook deze rit wordt niet integraal uitgezonden en dat is maar goed ook. De NOS en Sporza zijn er pas om 14:10 bij. De finish wordt pas redelijk laat verwacht, tussen 17:19 en 17:48. Het wordt dus alsnog lang afzien.

In Troyes en omgeving zal het warm worden, meer dan 30 graden. Echte Franse temperaturen, zo kennen we de Tour weer. Kan zelfs nog een stuk warmer worden dan 30 graden, bidonnetjes zullen niet aan te slepen zijn. Regen wordt er niet verwacht en op de wind hoeven we ook niet te rekenen. Maar een licht briesje, waarschijnlijk. Als de wind er al is zal het waarschijnlijk ook niet schuin van achteren komen, maar eerder op de kop. Met de beste wil van de wereld valt hier helemaal niets van te maken.

Ook de Kathedraal van Troyes is allerminst verkeerd (Foto: Panoramio)
Ook de Kathedraal van Troyes is allerminst verkeerd (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dit een massasprint gaat worden.

1. Kittel. Blijft de snelste sprinter van de wereld. In Vittel kwam hij überhaupt niet aan sprinten toe, maar het kan niet iedere keer fout gaan. Deze finale is wel een klein beetje hectisch aan het eind en met zijn vrij matige ploeg kan hij dan wel weer in een slechte positie belanden, maar bij Quick Step laten ze zich niet twee keer achter elkaar ringeloren. Dus gaat Kittel gewoon sprinten en dan wint ie, zo simpel is het.

2. Demare. De beste Franse sprinter van het moment en eindelijk is het hem dan ook een keer gelukt om een rit te winnen in de Tour. Zo'n arrogante Fransoos wordt dan natuurlijk meteen overmoedig en vergeet het feit dat hij zijn overwinning te danken heeft aan twee valpartijen en een onreglementair manoeuvre in volle sprint. Doe dus maar weer even heel snel het deksel op de neus en een kansloze tweede plaats, op drie lengtes van Kittel.

3. Bouhanni. In Vittel kwam hij niet echt aan sprinten toe, nadat Demare hem de pas afsneed. Achteraf maakte Nacer daar geen punt van, hij deed eigenlijk alsof er niet veel aan de hand was. Demare vond het ook geen boeiend incident, volgens hem was Bouhanni sowieso snelheid aan het verliezen. Iedereen die Bouhanni een beetje kent weet dat Nacer nu extreem geagiteerd is. Hij heeft een pleurishekel aan Demare en dat zal na de rit in Vittel niet minder geworden zijn. Voor de camera bleef hij aardig, maar tijdens deze sprint zal hij er alles aan gaan doen om Demare te kloppen. Dat gaat niet lukken, maar je kan altijd een poging wagen.

4. Greipel. Eigenlijk gaat het met Greipel nog beter dan ik had verwacht. Twee keer derde tot nu toe, dat valt mee. Het is nog niet echt zijn jaar. In de Giro was het niet best en daarna heeft hij vooral veel gekwakkeld. Het gaat lastig worden om een overwinning te pakken tijdens deze Tour. Zou wel mooi zijn als het hem lukt, want sinds 2008 wist hij in iedere grote ronde die hij reed minstens één rit te winnen. Dit zou zijn 13e ronde op rij kunnen worden waarin dat lukt. Als het niet lukt zou het voor hem in ieder geval wel een ongeluksgetal zijn.

5. Kristoff. Ik was eigenlijk van plan om Kristoff geen enkele keer te noemen, maar nu er wat jongens zijn weggevallen kom ik toch bij hem uit. Hij is bezig aan een seizoen dat vrij matig is en ook tijdens de eerste sprint van de Tour kwam hij er niet aan te pas. In Vittel eindigde hij, na de uitsluiting van Sagan, wel op een prima tweede plaats, maar alsnog bleek vrij duidelijk dat hij weinig kans had tegen Demare en Sagan. In een normale sprint, zonder incidenten, komt hij dan helemaal niet in de buurt van de overwinning.

Stierenrennen Pamplona van start

Vanaf vandaag zijn de traditionele 'Las fiestas de San Fermín' (de feesten van de heilige Fermín) weer begonnen. Deze dagen staan voornamelijk bekend om het zogenaamde 'encierro' (stierenrennen), hierbij wordt er door duizenden 'waaghalzen' vóór en tussen de stieren over 900 meter afgezette straat naar de arena gerend. De route naar de arena toe bestaat uit veelal klinkerwegen die afgezet zijn met houten hekken waarachter mensen kunnen toekijken of wegspringen voor de stieren.

Eenmaal in de arena aangekomen nemen de stieren het, in een oneerlijk gevecht, op tegen een of meerdere toreadors waarbij de stieren het niet zullen overleven.

Doordat het voor de stieren nooit positief afloopt is het jaarlijkse festijn al jaren een bron van frustratie voor dierenactivisten. Zij pleiten voor een andere invulling van het feest waarbij de stieren niet hoeven te lijden, of zelfs helemaal geen rol meer spelen.

Jaarlijks gebeuren er meerdere ongelukken met deelnemers die niet op tijd weg kunnen springen voor de aanstormende stieren.

Stierenrennen in Pamplona weer van start (Foto: ANP)
Stierenrennen in Pamplona weer van start (Foto: ANP)

Snellere verkeersinfo door onderzoek TomTom

Navigatiedienstverlener TomTom werkt samen met Cisco aan een nieuwe technologie om sneller informatie over verkeersstromen te vergaren. Die informatie kan naar wegbeheerders worden gestuurd, maar ook naar zelfrijdende voertuigen of andere afnemers van TomTom-diensten.

Bij het onderzoek wordt van een optische glasvezelkabel een reeks virtuele microfoons gebruik gemaakt. Die kunnen op basis van geluid voertuigbewegingen waarnemen. De informatie van dit Distributed Acoustic Sensing-systeem (DAS) wordt gecombineerd met TomTom's data van 500 miljoen voertuigen en andere data die door een netwerk van sensoren van Cisco wordt aangeleverd.

Doel van het onderzoek is de snelheid van informatie te verhogen en de nauwkeurigheid van realtime-verkeersdiensten te verbeteren. Ook zijn de kosten van het DAS-systeem lager dan van een traditioneel systeem.

Snellere verkeersinfo door onderzoek TomTom
Snellere verkeersinfo door onderzoek TomTom (Foto: BuzzT)

Veel auto's op pad met te lage bandenspanning

Veel Nederlanders die de komende weken met hun auto op vakantie gaan, doen dat met een te lage spanning op de banden. Het ontbreekt vaak aan kennis, constateert autobrancheorganisatie BOVAG na een onderzoek onder 843 automobilisten door onderzoeksbureau Multiscope.

Wanneer een auto gaat rijden met te lage bandenspanning kan dat gevaarlijke situaties opleveren vanwege een langere remweg, een minder goede wegligging en hoger risico op klapbanden.

Ook blijken veel autobezitters niet te weten wat de juiste spanning op de banden van hun auto moet zijn. Slechts 7 procent van de ondervraagde personen weet dat de bandenspanning verhoogd moet worden als de auto zwaarder dan normaal beladen wordt.

De overheid voert momenteel de campagne Kies de Beste Band. Daarin wordt gewezen op het belang van regelmatige controle van de bandenspanning, het profiel en beschadigingen.

Veel auto's op pad met te lage bandenspanning
Veel auto's op pad met te lage bandenspanning (Foto: ANP)

Platinum Games teaset Wonderful 101 op Nintendo Switch

Platinum Games heeft het maar druk met teasen. Eerder brachten ze al een Bayonetta-artwork uit met blauw en rode achtergrond, verwijzend naar de kleurencombinatie van Nintendo Switch Joycons, en nu zijn ze zelfs minder subtiel bezig met Wonderful 101.

Een tweede artwork laat wat nieuwe personages op de achtergrond erbij getekend zien. De twijfel is compleet: is het Wonderful 101 of komt er een Wonderful 102 op Nintendo Switch? Of hebben de ontwikkelaars niets beters te doen dan gamers te pesten en komt er helemaal niets?

Time will tell. Sooner or later, time will tell...

Wonderful 101 on Switch artwork

En voor wie Bayonetta gemist heeft:

Wonderful 101 on Switch artwork 2

Bayonetta on Switch artwork

FOK! Wat een weer: zon

Als het op St. Godelieve (da's vandaag) regent,
vult zij haar putje 40 dagen met regen.

Goedemorgen!

De dag begint vandaag met veel zon, maar in de loop van de dag ontstaan er enkele stapelwolken. Later in de middag (in het zuiden) kunnen deze uitgroeien tot enkele onweersbuien. Hierbij zou zelfs hagel kunnen vallen. Op de wadden loopt het kwik op tot ongeveer 23 graden, in het zuidoosten tot 29.

Tot en met zaterdag houden we stabiel weer met zon en af en toe een bui. Vanaf zondag meer kans op regen en lagere temperaturen.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:29
Zon onder: 22:00
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1885 Eerste tests van het vaccin tegen hondsdolheid door Louis Pasteur.
1942 Anne Frank en de rest van haar familie duiken onder op de zolder van haar vaders kantoor in Amsterdam.
1957 John Lennon en Paul McCartney ontmoeten elkaar voor het eerst op een tuinfeest van de kerk in Woolton bij Liverpool.
1964 In Londen gaat de eerste Beatles-film A Hard Day's Night in première.
1988 Het productieplatform Piper Alpha in de Noordzee wordt getroffen door een aantal explosies gevolgd door brand. Daarbij komen 167 mensen om. Het is de grootste ramp in de offshore olie-industrie.

Het maankwartier in Heerlen (Foto: Luuntje)
Het maankwartier in Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Oud-minister Curaçao krijgt 80 uur taakstraf

De Curaçaose oud-minister van Volksgezondheid en huidig parlementariër Jacinta Constancia is woensdag in Willemstad veroordeeld tot tachtig uur taakstraf. In februari sloeg ze collega Giselle Mc William tijdens een vergadering in het parlement vol in het gezicht en bedreigde ze een andere parlementariër.

Het Openbaar Ministerie had tweehonderd uur taakstraf geëist, waarvan veertig uur voorwaardelijk, voor de klap en de bedreiging. De rechter oordeelde dat de bedreiging onder de parlementaire immuniteit valt. Voor de klap kreeg ze tachtig uur taakstraf. Ze heeft twee weken om eventueel in hoger beroep te gaan.

Oud-minister Curaçao krijgt 80 uur taakstraf
Oud-minister Curaçao krijgt 80 uur taakstraf (Foto: ANP)

Bavaria investeert 20 miljoen euro in Palm

Bavaria gaat 20 miljoen euro investeren in Brouwerij Palm in België. Dat heeft Palm Belgian Craft Brewers donderdag aangekondigd.

De brouwerij nam in mei 2016 een meerderheidsbelang in Palm Belgian Craft Brewers over. Vanaf 2021 wil Bavaria het Belgische bedrijf volledig bezitten.

Bavaria deed eerder al een investering van 2,3 miljoen euro in de brouwerij van Palm-dochter Rodenbach.

Bavaria investeert 20 miljoen euro in Palm
Bavaria investeert 20 miljoen euro in Palm (Foto: ANP)

Drachtige dieren minder vaak geslacht

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil een einde aan het slachten van hoogdrachtige dieren. De komende tijd wordt een wettelijk verbod uitgewerkt voor runderen, varkens, schapen, geiten en paarden. Met de veehouderij worden daarnaast afspraken gemaakt om te voorkomen dat hoogdrachtige dieren naar het slachthuis worden vervoerd.

Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer die woensdag is verstuurd. De drachttijd verschilt per dier en varieert van ongeveer drie maanden bij varkens tot ongeveer elf maanden bij paarden.

Drachtige dieren minder vaak geslacht
Drachtige dieren minder vaak geslacht (Foto: ANP)

Asscher walgt van rol afkomst sollicitant

Het is "walgelijk" dat een veroordeelde geweldpleger van Nederlandse afkomst meer kans maakt bij een sollicitatie dan sollicitanten zonder strafblad maar met een migratieachtergrond. "Discriminatie bij sollicitaties is volstrekt onacceptabel", vindt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uit een woensdag verschenen onderzoek van drie universiteiten en een criminologisch studiecentrum blijkt dat werkgevers liever een delinquent uitnodigen dan een sollicitant van buitenlandse komaf. De onderzoekers namen de proef op de som en verstuurden honderden gefingeerde sollicitatiebrieven. Een sollicitant met een geweldsmisdrijf op zijn kerfstok maakte ruim drie keer zoveel kans op een uitnodiging als een allochtone rivaal.

"Zo ontneem je sollicitanten niet alleen een eerlijke kans op een baan, maar loop je als werkgever ook het risico om talent mis te lopen", stelt Asscher. "Goede werkgevers doen dat niet. Die geven niet alleen Arie, maar ook Ali een eerlijke kans."

Asscher walgt van rol afkomst sollicitant
Asscher walgt van rol afkomst sollicitant (Foto: ANP)

Vrouw in opvang in de knel door bureaucratie

Vrouwen die hun toevlucht zoeken bij de vrouwenopvang, waaronder Blijf-van-mijn-lijfhuizen, komen daar in een 'administratieve rompslomp' terecht, blijkt uit een rapport van de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. "In theorie lijkt het allemaal goed geregeld, maar in de praktijk worden kwetsbare vrouwen, die aan het overleven zijn, geconfronteerd met allerlei praktische zaken waar ze op dat moment niet de energie voor hebben", aldus een woordvoerster van Van Zutphen.

Volgens het donderdag verschenen rapport beginnen voor de vrouwen de problemen al bij binnenkomst. Zij moeten meteen allerlei financiële papieren ondertekenen waarvan ze de gevolgen nog niet kunnen overzien. Ook is het voor hen vaak niet duidelijk dat ze een eigen bijdrage moeten betalen, of hoeveel die is.

Tijdens het verblijf moeten de vrouwen zorgen dat ze financieel onafhankelijk worden, bijvoorbeeld door een bijstandsuitkering aan te vragen. Een voorbeeld van een praktisch probleem is dat vrouwen voor hun veiligheid op een geheime locatie zitten, maar voor een aanvraag een adres nodig is.

Ook blijven veel vrouwen langer dan nodig in een opvanghuis. Zij hebben vaak schulden en hebben daardoor moeite om een urgentieverklaring te krijgen voor een huurwoning.

Volgens het rapport hangt het vaak van toeval af of de vrouwen worden geholpen. "Er lopen op de opvanglocaties vrijwilligers rond die creatieve oplossingen vinden voor problemen, maar het mag niet van toeval afhangen dat vrouwen worden geholpen."

Door de administratieve hindernissen wordt het voor kwetsbare vrouwen nog moeilijker om op eigen benen te gaan staan. Van Zutphen legt de verantwoordelijkheid bij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en roept op tot actie: ,,Ik doe een dringend beroep op de zorgplicht van VWS en gemeenten om de knelpunten aan te pakken en het voor deze kwetsbare groep vrouwen makkelijker te maken."

Vrouw in opvang in de knel door bureaucratie
Vrouw in opvang in de knel door bureaucratie (Foto: ANP)

Tweede Kamer na donderdag op vakantie

De Tweede Kamer gaat na donderdag met reces. Dat betekent dat de afgevaardigden in principe twee maanden, tot dinsdag 5 september, niet meer vergaderen.

In principe. Twee jaar geleden zag de Kamer zich tijdens de zomerpauze gedwongen een paar keer terug te keren naar het Binnenhof wegens de Griekse financiële crisis. Drie jaar geleden was het de ramp met vlucht MH17.

De laatste vergaderdag voor het reces heeft meestal een overvolle agenda. Het kan een marathonzitting worden met allerlei minidebatjes en stemmingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. In eerdere jaren heeft het weleens tot het ochtendgloren geduurd. Dit jaar lijkt het mee te vallen.

De Eerste Kamer stopt volgende week. De senatoren vergaderen dinsdag 11 juli voor het laatst en komen ook een week later terug. Voor hen eindigt het zomerreces op dinsdag 12 september.

Tweede Kamer na donderdag op vakantie
Tweede Kamer na donderdag op vakantie (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.