FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 juni 2017

Van Niekerk verbreekt wereldrecord Johnson op 300 meter

Op de Golden Spike in het Tsjechische Ostrava heeft de Zuid-Afrikaanse atleet Wayde van Niekerk wederom een stukje geschiedenis geschreven. 

De olympisch kampioen op de 400 meter stond in Ostrava aan de start van de 300 meter, een incourante afstand die zelden gelopen wordt. Toch stond het wereldrecord er al jaren erg scherp: Michael Johnson liep in 2000 in het Zuid-Afrikaanse Pretoria naar 30,85.

In Rio liep Van Niekerk op de Spelen van vorig jaar Johnson's legendarische wereldrecord op de 400 meter uit de boeken, woensdag moest de Amerikaan ook zijn record op de 300 meter inleveren. Van Niekerk passeerde de streep na 30,81 seconden, terwijl Isaac Makwala uit Botswana met 31,44 de achtste tijd ooit liep.

Van Niekerk is het hele jaar al in uitstekende vorm. Hij is dan ook de absolute topfavoriet om in augustus in Londen voor de dubbel te gaan op het WK atletiek: hij heeft de 200 en 400 meter op het oog. 

Bolt maakt wederom weinig indruk, Röhler werpt speer heel ver

Sprinter Usain Bolt heeft wederom geen grote indruk gemaakt. In het Tsjechische Ostrava liep de Jamaicaanse sprintlegende de 100 meter op de Golden Spike. Later dit jaar zal hij ook in Monaco nog lopen, waarna hij op het WK in augustus in Londen afscheid neemt.

Bolt won er wel, maar zijn tijd van 10,06 seconden was weinig indrukwekkend. Eerder in de maand liep hij in Jamaica al naar 10,03, evenmin een toptijd. Mogelijk heeft de wereldrecordhouder teveel last van de dood van oud-hoogspringer Germaine Mason, die in april in Kingston om het leven kwam. Mason was een goede vriend van Bolt, die mee heeft geholpen om het graf van de oud-atleet te graven.

Thomas Röhler maakte aanzienlijk meer indruk. De Duitser wierp de speer naar 91,53 meter, waarmee hij op de negende plek op de wereldranglijst aller tijden zou staan. Hij staat overigens op plek twee, want vorige maand wierp Röhler in Doha al 93,90 meter. Op de 110 meter horden deed Garfield Darien het uitstekend: de Fransman snelde naar 13,09 seconden, goed voor plek negen op de eeuwige Europese ranglijst. 

Clement verruilt Ajax voor Reading FC

Pelle Clement vervolgt zijn voetballoopbaan in de Engelse Championship. De aanvallende middenvelder verruilt Ajax voor Reading FC. Daar wordt hij herenigd met trainer Jaap Stam en assistenten Andries Ulderink en Said Bakkati. Eerder werkten zij samen bij Jong Ajax.

Clement, die afgelopen seizoen zijn debuut maakte in het eerste van Ajax, heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij de Engelse club. "Een transfer naar Engeland is iets waar je als voetballer van droomt. Engeland is de bakermat van het voetbal. Dat ik dan als 21-jarige voetballer een stap naar juist dat land mag maken, voelt heel bijzonder. De Championship is een geweldige competitie, waar je elke week alles moet geven", aldus Clement.

Clement kwam sinds 2006 uit in de jeugdopleiding van Ajax en maakte op 26 oktober 2016 zijn debuut in het eerste van Ajax. In de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys (1-6 winst) maakte hij direct twee doelpunten. In totaal speelde Clement vier officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, waarin hij drie keer scoorde. Namens Jong Ajax kwam hij in 54 wedstrijden tot zes treffers.

Bij Reading treft Clement verder drie voetballende landgenoten; Danzell Gravenberch, Joey van den Berg en Roy Beerens. 

Tekken World Tour in Haarlem

Net zoals in de game-serie Tekken gaan de beste vechters ter wereld de strijd met elkaar aan om te beslissen wie de beste knokker is. Bandai Namco heeft de wereld in drie regio’s verdeeld: Europa, Azië/ Oceanië en Noord- + Zuid-Amerika. De vijf beste van iedere regio gaan later dit jaar in de Verenigde Staten bepalen wie met de eer mag strijken.

Je kunt je nog steeds opgeven voor de Nederlandse voorronde die op 9 juli gehouden wordt in Haarlem. Onder de naam Tattakai Holland XL wordt het een groots evenement in de concertzaal Patronaat met BMX-shows en bands. Bezoekers betalen slechts €7,50 en deelnemers zijn €20,- kwijt, maar maken kans op eeuwige roem (of een genadeloze afstraffing). Kaartjes kun je hier kopen.

Tattakai Holland XL

Als je wel mee wilt doen aan de Tekken World Tour, maar niet naar Haarlem kunt komen (of daar verliest), dan is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan de online events. Deze zijn op 11 en 12 september voor ieder platform. De finale van de Tekken World Tour bestaat uit de vijf beste spelers uit iedere regio en de winnaar van de Evo Championship Series.

Update 23:04:
Bandai Namco heeft zojuist het verslag van het Master CEO evenement online gezet. Dan heb je een idee wat voor tegenstand je kunt verwachten.

Vernee Mars Pro: met 100 review toestellen beschikbaar

verneemars1 (Foto: verneeofficial)

Vernee is lekker bezig, na een aantal budget modellen zijn ze nu met een iets luxer toestel gekomen wat nog steeds zeer betaalbaar is. Zij zien het als hun topmodel van 2017 met 6GB werkgeheugen, een Helio P25 chip en Android 7.0

Ze hebben 100 toestellen beschikbaar ter review met de actie die loopt van 26 juni tot 9 juli. 

verneemars2 (Foto: verneeofficial)

  • Helio P25 + 6GB werkgeheugen

  • 5.5-inch FHD incell scherm, met extreem dunne randen

  • 7.6mm dun, metalen behuizing en een matte afwerking

  • 3500mAh accu + 9V/2A 18W snel laad functie

  • Vingerafdruksensor in de rand verwerkt

  • Voor een bedrag van €160 te koop bij onder andere Gearbest

verneemars3 (Foto: verneeofficial)

Om kans te maken op een review toestel ga je naar de actiepagina op Vernee.cc en volg de stappen die daar genoemd worden. Of vraag de $40 dollar coupon aan via de website van Vernee, hoewel hij nu al in de flashsale voor €160 bij Gearbest staat die nog 4 dagen loopt.

verneemars4 (Foto: verneeofficial)

Wielrenner (14) betrapt op doping

Bij een regionale wielerwedstrijd in Italië is een wielrenner betrapt op doping. Normaal gesproken niet iets waar we nog van opkijken tegenwoordig, ditmaal gaat het echter wel om een slechts 14-jarige jongen. Het Italiaanse antidopingagentschap NADO bracht het nieuws naar buiten.

Volgens het NADO testte de puber positief op het gebruik van anabole steroïden, genaamd mesterolone. De tiener is de jongste Italiaanse renner in de geschiedenis die betrapt is op doping. Het Italiaans Olympisch Comité heeft de wielrenner meteen op non-actief gezet.

Spectaculaire finales op WK taekwondo

Het wereldkampioenschap taekwondo in het Zuid-Koreaanse Muju heeft ook op woensdag weer voor het nodige spektakel gezorgd. Dit keer stonden de halve finales en finales in drie gewichtsklassen op het programma: de mannen tot 58 kilogram en de vrouwen tot 53 en boven 73 kilogram. 

We beginnen bij de mannen, waar de Iraniër Farzan Ashourzadeh de favoriet was. De regerend wereldkampioen zit echter in een forse crisis: nadat hij lang domineerde werd hij vorig jaar op de Spelen in de eerste ronde uitgeschakeld en dit keer kwam hij niet verder dan de kwartfinales.

Jeong Yun-jo uit Zuid-Korea zorgde voor het spektakel in de halve finales, waarin hij de Mexicaan Carlos Navarro vakkundig naar huis trapte. Mikhail Artamanov, de Rus die Ashourzadeh uitschakelde, deed hetzelfde met de pas 19-jarige Spanjaard Jesus Tortosa, een van de grootste talenten in het mondiale taekwondo.

De finale begon rustig, maar aan het einde van de eerste periode barste het goed los, voor beide heren. Jeong nam in periode twee afstand door vol gas te geven en de ene na de andere rake trap te plaatsen, maar in de slotminuut van de finale vocht Artamonov zich terug. Jeong hield hem echter af en sleepte voor eigen publiek het goud uit het vuur.

De vrouwen tot 53 kilogram zorgden eveneens voor mooie duels. De pas 19-jarige Turkse Zeliha Agris won in de halve finales van de Oezbeekse Dinorahon Mamadibragimova, terwijl Tatiana Kudashova namens Rusland afrekende met de zelfs nog maar 18-jarige Letse Inesa Tarvida.

Kudashova leek de finale vervolgens in de hand te hebben, maar in de laatste minuut ging het helemaal los. Ze kwam op voorsprong, maar Agris vocht zich terug en ging er zelfs overheen. Nogmaals kwam Kudashova langszij, maar in de allerlaatste seconde plaatste de Turkse een rake trap op het hoofd van de Russische, waarmee de wereldtitel alsnog binnen was.

De zwaarste klasse van de dames leverde aanzienlijk minder spektakel op. Regerend wereldkampioene Bianca Walkden zorgde er eerst voor dat de tribunes in Muju stil werden: de Britse versloeg in de halve finales An Sae-bom uit het thuisland. De Amerikaanse Jackie Galloway rekende in een spannend duel af met olympisch kampioene Zheng Shuyin uit China.

In de finale plaatste Walkden al na één seconde een rake trap en die voorsprong zou ze niet meer uit handen geven. Het werd een zeer eenzijdige finale, waarin Galloway alleen aan het einde nog iets terug kon doen: 14-4.

De finalesessie van vandaag, met vanaf ongeveer 2:00 uur de drie finales (Bron: YouTube)

Chili finalist op Confederations Cup

Chili is de eerste finalist op de Confederations Cup. Ze wisten Portugal na strafschoppen met 3-0 te verschalken door een perfecte penaltyreeks, nadat er in de minuten op het veld niet werd gescoord. Doelman Claudio Bravo stopte drie penalties en werd zo de grote held.

In de reguliere speeltijd waren er weinig kansen en was het vooral een harde wedstrijd. In de eerste tien minuten kregen beide teams een grote kans, het was het eerste moment waarop doelmannen Rui Patricio en Bravo zich konden onderscheiden. Daarna was het in de eerste helft matig qua kansen. De ploegen speelden niet slecht, maar tot veel kansen kwam het niet. Portugal werd af en toe dreigend en de Chilenen kopten een keer een bal voorlangs, maar daar bleef het bij.

In de tweede helft was het wel spannender, maar bleef het zonder goede kansen. Ook in de eerste verlenging lukte het nauwelijks. Portugal was dreigender, maar kwam ook niet meer echt tot goede aanvallen. Chili kwam er af en toe gevaarlijk uit en dan was het meteen ook dichtbij een goede kans. Pas in de tweede verlenging kwamen er weer echt grote kansen, de Chilenen schoten een paar ballen net naast en op het eind ook nog op lat en paal. Bovendien was er nog een dubieus moment waarbij Chili recht leek te hebben op een penalty, maar hij werd niet gegeven door de scheidsrechter of de videoscheidsrechter.

Daarna kwam het aan op strafschoppen. Chili schoot de eerste drie penalties raak. Bij Portugal ging dit niet zo goed. Doelman Bravo wist drie van de drie penalties te stoppen. Hierdoor staat Chili komende zondag in de finale. Daarin is Duitsland of Mexico de tegenstander.

Claudio Bravo is de held van de avond. (PRO SHOTS/Action Images)
Claudio Bravo is de held van de avond. (PRO SHOTS/Action Images)

Van Leer voor vier jaar naar Ajax

Ajax is erin geslaagd om Benjamin van Leer over te nemen van Roda JC. De doelman zal in Amsterdam een contract voor vier seizoenen ondertekenen. Van Leer kost Ajax ongeveer 700.000 euro.

In eerste instantie zal Van Leer de rol van tweede doelman van Diederik Boer overnemen. Hij zal vervolgens de strijd aan gaan met eerste doelman André Onana. Van Leer wordt door Ajax als beoogd opvolger gezien van Onana. Zo hopen de Amsterdammers op een Jasper Cillessen-scenario, die ook als reserve-doelman binnenkwam en vervolgens de plek overnam van Kenneth Vermeer.

Van Leer zal volgende week direct aansluiten bij de eerste selectie van Ajax, dat op trainingskamp gaat naar Oostenrijk.

Star Wars Battlefront II toont haar troopers

Electronic Arts doet een boekje open over de verschillende klassen van troopers die er zijn in Star Wars Battlefront II. Zoals we reeds konden zien in vroege gameplay video’s kan je iedere keer als je terugkomt uit de dood een andere klasse kiezen met buffs  en soms ook een voertuig.

Er zijn vier verschillende soorten troopers.

  • Heavy: Langzame bruut die veel kan incasseren, maar nog meer kan uitdelen.
  • Assault: Snelle troopers die via de flanken openingen kunnen forceren.
  • Specialists: Snipers die ook vallen kunnen neerleggen en als spionnen kunnen dienen.
  • Officieren: Zij geven buffs aan hun kameraden en kunnen turrets plaatsen.

Door te spelen verzamel je klasse-specifieke Star Cards, waarmee je jouw klassen kunt aankleden en uitrusten hoe jij wilt. Star Wars Battlefront II komt 17 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

FOK! sportfoto-onderschrift week 26

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Gowzah met het volgende onderschrift:
"Do you remember how you lost against Holland in '88, Vlad?"
"Da, we don't have to worry about that anymore, heheheh!"

De opgave van deze week:

Scott Redding is met iets anders dan motorrijden bezig tijdens de TT van Assen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Cor Lasker)
Scott Redding is met iets anders dan motorrijden bezig tijdens de TT van Assen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Cor Lasker)

Voorlopig geen extra beloftenteams in het amateurvoetbal

Eindelijk ook eens goed nieuws uit de bossen bij Zeist. De komende twee seizoenen zullen geen extra beloftenteams instromen in de voetbalpiramide. Dat heeft de KNVB woensdagavond laten weten. 

Na een week van gesprekken voeren met clubs uit het amateur- en betaald voetbal bleek daarover geen overeenstemming voor gevonden kunnen worden. Kortom de KNVB-directies van het amateur- en betaald voetbal moeten terug naar de tekentafel. Volgens de voetbalbond blijft er het doel dat er een situatie wordt gecreëerd waarmee zowel betaald- als amateurvoetbalclubs kunnen leven.

Alle partijen willen vanzelfsprekend zo snel mogelijk duidelijkheid hebben, maar hoe lang dit gaat duren is op dit moment nog niet bekend. Er is geen termijn afgesproken. 

Clubs uit de tweede en derde divisie en de hoofdklasse voelen doorgaans weinig voor voetballen tegen beloftenteams. Ze vinden de thuiswedstrijden tegen deze teams met vaak jonge profs niet interessant voor hun publiek. Dat gaat ten koste van de recette en andere inkomsten.

Amateurs spelen liever de in de regio populaire derby's. Bij uitwedstrijden tegen beloften komen vaak nog minder toeschouwers. Bovendien dienen de topamateurs dan vaak op een bijveld te spelen.

Ronaldo: "Bijna zeker dat Ronaldo blijft"

Voetbalt Cristiano Ronaldo na de zomer nog voor Real Madrid of niet? De enige echte Ronaldo, Ronaldo Nazario, denkt van wel.

De toekomst van de Portugese ster houdt de gemoederen al enkele weken bezig. Ronaldo wordt in Spanje beschuldigd van belastingontduiking en hij is naar verluidt zó boos, dat hij de club gaat verlaten. Maar zijn naamgenoot uit Brazilië gelooft er niks van.

"Ik weet bijna zeker dat Ronaldo gewoon bij Real Madrid blijft. Als iemand per jaar vijftig goals maakt, is dat een te grote zekerheid om op te geven", sprak de voetballegende tegen La Gazzetta dello Sport. "Ik denk dat niet dat er een betere club is om met deze situatie om te gaan dan Real."

De Braziliaanse Ronaldo, die zelf 4,5 jaar voor de Koninklijke speelde, is onder de indruk van de manier waarop Real de Champions League won. "Het was een prachtige finale, met een veel sterker Juventus dan in de finale van 2015 tegen Barcelona. In de tweede helft had Real telkens de bal. Ze waren in ieder opzicht superieur."

Scholen in Wijchen houden salaris stakende leraren in

Leerkrachten van basisscholen in Wijchen die dinsdagmorgen net als veel van hun collega's een uur later zijn begonnen met hun lessen, zullen waarschijnlijk met een zuur gezicht naar hun volgende salarisstrook kijken. De stichting Kans en Kleur heeft namelijk besloten om dat uur in te houden op hun loon.

Het bestuur van de stichting, waar 15 basisscholen in en om Wijchen onder vallen, heeft voor de stakingsdag bij de op dinsdag werkende docenten nagevraagd wie er van plan was om deel te nemen aan de werkonderbreking. Die lijst is daarna verzonden aan de salarisadministratie. 

Bestuurder Hennie Biemond is van mening dat als leraren de werkdruk zo hoog vinden en het salaris zo laag dat ze ervoor gaan actievoeren, dat ze er dan ook maar salaris voor over moeten hebben. Biemond: "Mensen hebben niet het werk gedaan dat op het rooster stond."

Het bestuur houdt vol dat deelname aan de staking geen andere consequenties heeft dan de loonkorting: daarna zou de lijst zijn vernietigd. Ook zou de stichting het bespaarde geld, zo'n 8000 euro, verdubbelen en 'teruggeven aan de scholen'.

Uw FOK!-redacteur vraagt zich op dit moment af waar de stichting Kans en Kleur dat geld vandaan haalt, en als ze het al hadden, waarom het dan niet sowieso is uitgekeerd aan de scholen. Of zouden ze het besparen op de jaarlijkse bestuurs-barbecue?

Basisschoolleraren in actie voor hoger loon (Foto: ANP)
Basisschoolleraren in actie voor hoger loon en krijgen dus een lager loon (Foto: ANP)

Nieuw shirt voor Katusha-Alpecin in Tour

Nadat eerder Team Sky en LottoNL-Jumbo bekend maakte in een ander tenue rijden dan normaal, zal Katusha-Alpecin ook in een ander tenue aan de start staan bij van Ronde van Frankrijk. Waar eerst het tenue volledig rood was zal nu het bovenste deel en de mouwen wit zijn.

Bij Katusha-Alpecin staat Maurits Lammertink aan de start van de Tour de France. Voor de Nederlander zal het zijn eerste grote worden.

Samantha aka Barbie wordt pornoslet

Groot nieuws uit Den Haag. Barbie gaat hoogstwaarschijnlijk de porno in. De blonde Samantha de Jong is namelijk in gesprek met Kim Holland.

Barbie heeft sinds kort een relatie met ene Rolf Tarrel. En laat de beste man nu zelf ook graag met zijn spermaspeer in beeld komen. En hij krijgt er nog geld voor ook!

Volgens Kim Holland is Samantha 'de natte droom van veel Nederlandse mannen'. Al durven vele dat – terecht – niet toe te geven. "Dacht je dat ze niet wist dat haar lange blonde haar heel veel mannen in vervoering brengt?", aldus Holland volgens het AD. "Om nog maar te zwijgen over die voorgevel die ze net zo lang heeft verbouwd totdat hij de gedroomde omvang had."

Hieronder een fotootje van Barbie en haar moeder. Een van hen is haar moeder:

1Vandaag: nieuwe verkiezingen als dit mislukt

Iets meer dan de helft van het 1Vandaag Opiniepanel vindt dat er nieuwe verkiezingen moeten komen als de formatiepoging met de ChristenUnie mislukt. Het aansluiten van de conservatieve partij van Gert-Jan Segers wordt wel gezien als de laatste optie voor een meerderheidskabinet.

Met name de achterban van de SP en de PVV zijn een groot voorstander van nieuwe verkiezingen, alhoewel het voor beide maar de vraag is wat ze daarmee winnen. Bij het CDA, de PvdA en GroenLinks is men behoorlijk verdeeld, maar de aanhangers van VVD en D66 zien juist duidelijk meer heil in een minderheidskabinet.

Of er ook echt nieuwe verkiezingen komen als de formatiepoging mislukt is nog maar zeer de vraag; de situatie heeft zich in elk geval niet eerder voorgedaan. Daarnaast is het ook niet gezegd dat het wat oplost: deze 1Vandaag-peiling laat slechts marginale verschuivingen zien. De grootste winst is er voor de PVV met 4 zetels, de VVD wint er één, de SP verliest er twee en een paar andere partijen verliezen er allen één. Een driepartijenregering is nog steeds niet te maken.

Maar de interviewers van 1Vandaag vroegen nog iets: aan de D66- en ChristenUniestemmers werd gevraagd hoever hun partij mag gaan om een regering te smeden. Niet ver, zo blijkt: op medisch-ethische kwesties mag niet worden toegegeven volgens ruim twee derde van beide groepen. Het is een belangrijke overweging geweest om juist op die partij te stemmen. Er ligt dus een uitdaging voor de heren Segers en Pechtold.

Kleine mosselen bij start mosselseizoen

Met het ophalen van een net mosselen uit de Oosterschelde is woensdag het mosselseizoen 2017 officieel begonnen. Het formaat van de schelpdieren blijft nog wat achter, maar de Nederlandse Mosselveiling maakt zich geen zorgen.

"De schelpen zijn nog wel wat klein, maar de groei zal zich de komende weken doorzetten", aldus veilingmeester Nico van Zantvoort. Regen kan er voor zorgen dat het voedselaanbod in de kweekgebieden toeneemt en de groeiachterstand wordt ingehaald.

De meeste mosselen gaan naar de zuiderburen. Zij nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. Frankrijk en Duitsland staan op plaats 2 en 3 van de afzet. In Nederland is de consumptie van mosselen groeiend, aldus de Nederlandse Mosselveiling.

Kleine mosselen bij start mosselseizoen
Kleine mosselen bij start mosselseizoen (Foto: ANP)

Italië dreigt met verbod vluchtelingenboten

Italië dreigt schepen van hulporganisaties die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee niet meer te laten aanmeren. Het land wil dat andere Europese landen meer doen aan de opvang van bootvluchtelingen, zo is woensdag vernomen uit Italiaanse regeringskringen.

Italië zegt "al meer dan ruimschoots" aan zijn verplichtingen te hebben voldaan en beweert de grens in de capaciteit van de opvangmogelijkheden te hebben bereikt. De dreiging met het verbod zou betrekking hebben op alle boten, met uitzondering van schepen die onder Italiaanse vlag of die van de EU-grensdienst Frontex varen.

In de eerste bijna zes maanden van dit jaar zijn 76.000 bootvluchtelingen in Italië aangekomen, een groei van 14 procent ten opzichte van vorig jaar.

Italië dreigt met verbod vluchtelingenboten
Italië dreigt met verbod vluchtelingenboten (Foto: ANP)

'Ziyech krijgt bondscoach op bezoek'

De Marokkaanse voetbalbond gaat nog een keer proberen om het conflict met Hakim Ziyech op de lossen. Bondscoach Hervé Renard komt naar Amsterdam.

Verschillende media in Frankrijk en Marokko melden dat Renard in onze hoofdstad om de tafel wil gaan zitten met Ziyech. Bondsvoorzitter Fouzi Lekjaa zal ook bij het gesprek aanschuiven. Of de sleutelspeler van Ajax met het voorstel instemt, is nog niet duidelijk.

Aan het begin van dit jaar kreeg Ziyech tot zijn verbazing geen uitnodiging om mee te gaan naar de Afrika Cup. Toen Renard hem vorige maand wel opriep voor de oefenpot tegen het Nederlands elftal, ging de 24-jarige linkspoot daar niet op in.

Ziyech wenst naar verluidt niet meer voor Marokko te spelen zolang Renard de bondscoach is. Mogelijk kan over enkele dagen dus de lucht worden geklaard. Tot nu toe speelde Ziyech negen interlands.

PlayStation Plus-games van juli bekend

In de maand juli kunnen leden van een PlayStation Plus-abonnement weer enkele games gratis aan hun verzameling toevoegen.

Bezitters van een PlayStation 4 zullen alle zes de aflveringen van Game of Thrones: A Telltale Game Series, samen met horrorhit Until Dawn. Voor PlayStation 3 worden Tokyo Jungle en Darkstalkers Resurrection beschikbaar gemaakt. Ook voor PlayStation Vita zijn er weer twee games, deze keer zijn dat Element4l en Don't Die, Mr. Robot, waarvan de laatste ook via crossbuy op PlayStation 4 gespeeld kan worden.

LB: Eminem laat baard groeien

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Eminem heeft zichzelf een nieuwe look aangemeten. De rapper loopt tegenwoordig rond met een baard, zo laat hij zelf zien op Instagram.

"Een paar jongens uit Compton en een uit Detroit. Met een baard", schreef Eminem bij een foto waarbij hij poseert met Dr. Dre en Kendrick Lamar. Het beeld is gemaakt bij de première van de film The Defiant Ones in Los Angeles.

Voor de fans van Eminem is het even wennen, zo blijkt uit de reacties. Sinds de rapper eind jaren negentig doorbrak, veranderde hij nauwelijks van uiterlijk.

Kun je de onderstaande foto niet zien? Klik dan hier.

 

Just a couple of guys from Compton and one from Detroit. With a beard. #thedefiantones

Een bericht gedeeld door Marshall Mathers (@eminem) op23 Jun 2017 om 12:53 PDT

Eminem laat baard groeien
Eminem laat baard groeien (Foto: BuzzE)

Ook Rus onderuit in kwalificaties Wimbledon

Na Quirine Lemoine en Lesley Kerkhove is ook Arantxa Rus (WTA-156) in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van Wimbledon uitgeschakeld. Daardoor staan vanaf komende week namens Nederland alleen Kiki Bertens en Richel Hogenkamp in het vrouwentoernooi op het heilige gras in Londen.

De Nederlandse stond tegenover Mihaela Buzarnescu (WTA-213), een 29-jarige Roemeense die nog nooit op een hoofdtoernooi op WTA-niveau heeft gestaan. In de eerste set was Rus haar duidelijk de baas, maar de tweede set werd een ander verhaal.

Na een slopend gevecht speelden de twee een vrij lange tiebreak, waarin Buzarnescu aan het langste eind trok. Voor Rus was dat het einde, want in set drie kon ze nauwelijks nog een vuist maken. Na een partij van bijna drie uur was het klaar: 6-2, 6-7 (9), 2-6.

Praatpalen te koop voor 299 euro

Van de 3300 gele praatpalen die vanaf zaterdag buiten werking worden gesteld, zijn er vijfhonderd beschikbaar voor verkoop aan geïnteresseerden. Dit meldt Ecoleon, de organisatie achter de herbestemming van de palen, in samenwerking met Rijkswaterstaat. De palen zijn vanaf 1 juli te bestellen via koopeenpraatpaal.nl, er hangt een prijskaartje aan van 299 euro.

Honderd praatpalen gaan naar Domeinen Roerende Zaken, het verkoopkantoor van spullen van de overheid. Enkele palen worden geschonken aan musea die een link hebben met verkeer of telecom, zoals het DAF museum en het Openluchtmuseum in Arnhem.

De resterende praatpalen (ongeveer 2700) krijgen een nieuw leven. Ecoleon tovert de praatpalen om tot laadpalen voor elektrische auto's en fietsen, informatiepalen in de openbare ruimte en waterpalen, openbare watertappunten. De nieuwe palen behouden grotendeels het uiterlijk van de oude praatpalen.

Op de website van Ecoleon kunnen nog steeds ideeën worden achtergelaten voor nog meer toepassingen. De teller staat volgens het bedrijf al op meer dan duizend reacties.

Praatpalen te koop voor 299 euro
Praatpalen te koop voor 299 euro (Foto: BuzzO)

Zalm begint meteen met overleg over kabinet

De nieuwe informateur Gerrit Zalm laat er geen gras over groeien. Vanmiddag werd de voormalige minister van Financiën door de Tweede Kamer officieel aangewezen als informateur en ontving hij van voorzitter Arib zijn opdracht. Later op de woensdag is hij reeds begonnen aan zijn eerste ronde van gesprekken.

Hij gaat aan de slag met de partijleiders van de vier tot elkaar veroordeelde partijen: Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Gertjan Segers. Allen nemen ze een secondant mee: respectievelijk Halbe Zijlstra, Pieter Heerma, Wouter Koolmees en Carola Schouten vergezellen hun voormannen. De verwachting is dat vandaag vooral de procedures en de agenda worden besproken.

De mogelijke coalitiegenoten zeggen optimistisch te zijn over het verloop van de  gesprekken. "Ik ben er hoopvol over'', aldus Mark Rutte van de VVD. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie denkt dat de onderhandelingen lukken "omdat wij van goede wil zijn''. Alexander Pechtold van D66 hield het er zuinigjes op dat "de inzet er wel is'' terwijl Sybrand Buma van het CDA zei dat de vraag of het gaat lukken "zal moeten blijken op de inhoud''.

Zalm begint meteen met overleg over kabinet
Zalm begint meteen met overleg over kabinet (Foto: ANP)

Kerkhove onderuit tegen ervaren Kanepi op Wimbledon

Tennisster Lesley Kerkhove heeft zich niet voor het hoofdtoernooi van Wimbledon kunnen plaatsen. In het kwalificatietoernooi ging de 25-jarige Zeeuwse in de eerste ronde onderuit.

Kerkhove had het met de loting niet getroffen. Ze stond tegenover Kaia Kanepi uit Estland, de mondiale nummer 544. Dat zegt echter niet heel veel, want Kanepi stond bijna tien jaar lang dik in de top-100 van de wereldranglijst, waarbij ze in 2010 en 2013 de kwartfinales van Wimbledon haalde. Na bijna een jaar blessureleed maakte ze eerder deze maand haar comeback en vooralsnog leverde dat louter overwinningen op.

Kerkhove, zelf 199e op de ranglijst, kon in de eerste set niks inbrengen tegen Kanepi. In set twee ging het aanzienlijk beter en leek een tiebreak erin te zitten, maar op 5-6 sloeg Kanepi op het tweede matchpoint toe: 1-6, 5-7.

Liberty wil van perspresentaties Formule 1 spektakel maken

Liberty Media zet meer en meer een stempel op de Formule 1. De nieuwe eigenaar wil de fans meer betrekken bij de sport en dit denkt het Amerikaanse bedrijf onder meer te gaan doen door de presentaties van de nieuwe auto's te bundelen en voor iedereen toegankelijk te maken, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport.

Op dit moment worden de auto's vlak voor de eerste testweek in Barcelona een voor een voor wat genodigden en de pers getoond of er volgt alleen maar een online presentatie waarbij de internetverbinding hapert. De fans moeten het hierdoor vaak doen met een paar foto's die op de website van de teams beschikbaar worden gesteld.

Liberty wil van deze momenten een show maken die voor iedereen toegankelijk is. Bij voorkeur moet dit dan plaatsvinden in Barcelona waar een dag of enkele dagen later de wintertesten van start gaan.

Het plan moet nog als voorstel gepresenteerd aan de teams die hierna hun akkoord moeten geven. Nadeel van het plan kan echter wel zijn dat de media-aandacht voor de kleinere renstallen minder is dan die voor de grote teams.

Lemoine onderuit in kwalificaties Wimbledon

Quirine Lemoine zal niet deel gaan nemen aan het hoofdtoernooi van Wimbledon. De Nederlandse tennisster (WTA-148) was in de eerste kwalificatieronde op het Londense gras niet opgewassen tegen de Chinese Lin Zhu (WTA-113): 3-6 en 5-7.

In een partij die door regen verdeeld was over twee dagen stond het 3-3 en 40-40 toen de speelsters van de baan moesten. Vandaag won Zhu haar servicegame en daarna ook de overige twee games van de eerste set.

In set twee pakte Zhu op de stand van 3-3 een break, maar Lemoine wist zich terug te knokken naar 5-5. De Nederlandse verloor een game later echter weer haar service en kapituleerde in de twaalfde game bij het vierde wedstrijdpunt.

Vorige maand op Roland Garros wist Lemoine zich wel naar het hoofdtoernooi te spelen. Dat gold toen ook voor Arantxa Rus die het vandaag in de kwalficaties op Wimbledon op gaat nemen tegen Mihaela Buzarnescu. Lesley Kerkhove speelt tegen Kaia Kanepi, terwijl Kiki Bertens en Richel Hogenkamp rechtstreeks tot het hoofdtoernooi toegelaten zijn.

OM eist 20 jaar tegen Bouterse

De auditeur-militair bij het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen president Desi Bouterse voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. In een zitting van de krijgsraad wees openbaar aanklager Roy Elgin de toenmalige legerleider aan als hoofdverantwoordelijke voor de dood van vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.

Dat gebeurde op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van de militaire machthebbers. Bouterse was daar destijds bij aanwezig, aldus de aanklager, die verwees naar de verklaringen van de inmiddels overleden Fred Derby, die als vakbondsleider de enige overlevende was van de slachtpartij. Bouterse heeft altijd ontkend destijds in het fort aanwezig te zijn geweest.

Er is volgens hem echter geen bewijs dat Bouterse daar zelf heeft geschoten.

Draaiboek
Daarnaast vindt Elgin moord met voorbedachte raad bewezen; de Decembermoorden waren volgens hem "goed voorbereid"en er was een draaiboek. De inmiddels overleden sergeant Paul Baghwandas werd door de aanklager aangewezen als de uitvoerder. "Hij was de beul, de baas", zei Elgin.

De nu zeventigjarige Bouterse was toen legerleider, maar intussen president van het land. Hij heeft voortdurend geprobeerd het proces tegen hemzelf en 24 andere verdachten te doen stoppen.

OM eist 20 jaar tegen Bouterse
OM eist 20 jaar tegen Bouterse (Foto: ANP)

Banken kiezen eigen lijn bij coffeeshops

Nederlandse banken kiezen hun eigen lijn bij het aangaan van relaties met coffeeshops. Er zijn geen gezamenlijke afspraken over de sector, stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) naar aanleiding van een onderzoek van Het Financieele Dagblad en Investico waaruit bleek dat 30 procent van de coffeeshops onderpand is in een hypotheek.

"Het is een individuele keuze van banken, maar ze hebben wel de plicht te kijken naar integriteitsrisico's", stelt een woordvoerder van de NVB. De grote Nederlandse banken geven dan ook aan verschillende benaderingen te hebben voor coffeeshops. ABN AMRO en de Volksbank melden geen hypotheken meer te verlenen aan coffeeshops. De Rabobank laat weten "zeer terughoudend"te zijn.

Banken kiezen eigen lijn bij coffeeshops
Banken kiezen eigen lijn bij coffeeshops (Foto: ANP)

Bedenker Beertje Paddington overleden

De bedenker van boekenreeks Beertje Paddington, Michael Bond, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Zijn uitgever maakte zijn overlijden woensdag bekend.

Het eerste boek met Beertje Paddington verscheen in 1958 onder de titel A Bear called Paddington. De teddybeer was vernoemd naar het treinstation in Londen waar hij werd gevonden. Hij was daar aangekomen vanuit het "diepe, donkere Peru" aldus de beroemde omschrijving van Bond. Om zijn nek hing een briefje met de tekst: "Zorg alstublieft voor deze beer".

Sindsdien verschenen ongeveer twintig boeken waarvan volgens de uitgever 35 miljoen exemplaren werden verkocht. Het bleef niet bij boeken alleen. Er verschenen allerhande spullen met de afbeelding van de teddybeer, zoals mokken, rugtassen en kleding.

Honda gaat in Oostenrijk met betere motor racen

McLaren-coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne krijgen over anderhalve week in Oostenrijk de beschikking over een verbeterde motor van Honda. De Japanners nemen dan hun zogenaamde 'spec 3' mee die afgelopen vrijdag in Azerbeidzjan door Alonso in de vrije trainingen succesvol getest is.

De huidige krachtbron de 'spec 2' komt veel tekort ten opzichte van de andere motoren, maar Alonso wist desondanks in Baku een negende plaats te behalen. De nieuwe 'spec 3' is nu raceklaar, zo meldde Yusuke Hasegawa, baas van Honda F1. "Dit na onze succesvolle test in Azerbeidzjan. In de tussentijd vervolgen we de ontwikkeling zo goed mogelijk om het gat verder te verkleinen."

Super Mario Odyssey grote winnaar E3 2017

De jaarlijkse Game Critics Awards zijn weer verdeeld. Elk jaar stemmen media-outlets van over de hele wereld (dit jaar 38 stuks) welke game getoond op E3 moet winnen in diverse categorieën. Denk hierbij aan Best of Show, Best VR Game, Best Action Game enzovoorts. Let wel: alleen games die speelbaar waren op de beurs doen mee met de verkiezing.

Dit jaar is Super Mario Odyssey de grote winnaar van E3 met drie awards: Best of Show, Best Console Game en Best Action/Adventure Game. Ook Mario x Rabbids Kingdom Battle doet het goed met twee gewonnen awards (Best Original Game en Best Strategy Game). Een lijst met alle winnaars kun je hieronder vinden.

Best of Show
Super Mario Odyssey
(Nintendo for Nintendo Switch)

Best Original Game
Mario + Rabbids Kingdom Battle
(Ubisoft Paris/Ubisoft Milan/Ubisoft for Nintendo Switch)

Best Console Game
Super Mario Odyssey
(Nintendo for Nintendo Switch)

Best VR Game
Lone Echo
(Ready at Dawn/Oculus Studios for PC)

Best PC Game
Destiny 2
(Bungie/Activision)

Best Handheld Game
Metroid: Samus Returns
(MercurySteam/Nintendo for Nintendo 3DS)

Best Hardware/Peripheral
Xbox One X
(Microsoft)

Best Action Game
Wolfenstein II: The New Colossus
(Machine Games/Bethesda for PC, PS4, Xbox One)

Best Action/Adventure Game
Super Mario Odyssey
(Nintendo for Nintendo Switch)

Best Role Playing Game
Ni No Kuni II: Revenant Kingdom
(Level 5/Bandai Namco Entertainment for PC, PS4)

Best Racing Game
Forza Motorsport 7
(Turn 10/Microsoft Studios for PC, Xbox One)

Best Fighting Game
Dragon Ball Fighter Z
(Arc System Works/Bandai Namco Entertainment for PC, PS4, Xbox One)

Best Sports Game
FIFA 18
(EA Canada/EA for PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Best Strategy Game
Mario + Rabbids Kingdom Battle
(Ubisoft Paris/Ubisoft Milan/Ubisoft for Nintendo Switch)

Best Family Game
Hidden Agenda
(Supermassive Games/Sony Interactive Ent for PS4)

Best Online Multiplayer
Star Wars Battlefront II
(EA DICE/Motive/Criterion/Electronic Arts for PC, PS4, Xbox One)

Best Independent Game
The Artful Escape
(Beethoven & Dinosaur/Annapurna Interactive for PC, Xbox One)

Schat, ik laat nog even de hond uit...

Op diverse websites is een foto opgedoken van een hondje dat is vastgemaakt aan een deur op de Achterdam in Alkmaar. Deze straat is het werkterrein van de dames van lichte zeden. De hond zit rustig te wachten voor de deur van de werkruimte van een van de medewerksters en is intussen onderwerp van gesprek op sociale media.

De meest logische verklaring is dat de eigenaar ervan een goede smoes nodig had om even de deur uit te gaan, om een meisje van plezier "vol te blaffen". Niet bekend is of de heer in kwestie dat doggystyle heeft gedaan.

Rosanne Hertzberger eerste Zomergast

Schrijfster, columniste en microbioloog Rosanne Hertzberger is de eerste gast die dit jaar plaatsneemt in Zomergasten. Ze bijt op 23 juli het spits af, heeft de VPRO woensdag bekendgemaakt.

"In mijn avond wil ik een aantal ongehoorzame mensen laten zien, in de wetenschap en in het leven", laat Hertzberger weten. "En ik wil laten zien hoe de mens de natuur naar zijn hand zet. Hoe we dat altijd al doen en hoe dat de normaalste zaak van de wereld is."

In het programma Zomergasten mogen gasten vertellen over hun favoriete film- en televisiefragmenten. Het komende seizoen wordt gepresenteerd door Janine Abbring. Zij neemt het stokje over van Thomas Erdbrink.

Rosanne Hertzberger eerste Zomergast
Rosanne Hertzberger eerste Zomergast (Foto: BuzzE)

Helmonder vast in zaak neergestoken fietsster

Een 22-jarige man uit Helmond is woensdag aangehouden voor een brute aanval op een even oude fietsster in de Brabantse stad. Het slachtoffer werd eind mei in een weekendnacht van haar fiets getrokken, geslagen en "bewerkt met een mes", zoals de politie het omschreef. Ze liep ernstige verwondingen op aan haar gezicht.

De politie besteedde veel aandacht aan de zaak en bracht die ook volop in de publiciteit via de tv-programma's Opsporing Verzocht en het regionale Bureau Brabant. Een compositietekening van de dader circuleerde op sociale media. Alle aandacht leverde tientallen tips op. De verdachte kwam zich woensdagmorgen samen met zijn advocaat melden op het politiebureau. Hij wordt verhoord, zo liet de politie Helmond op Facebook weten.

Helmonder vast in zaak neergestoken fietsster
Helmonder vast in zaak neergestoken fietsster (Foto: ANP)

Big speelt rol in The Last of Us 2

De focus van Naughty Dog ligt nog even of Uncharted: The Lost Legacy, maar binnenkort moeten we ook meer te horen krijgen over The Last of Us 2. We weten in ieder geval dat een big aanwezig is in de game; het bedrijf is namelijk begonnen met de motion capture van het schattige wezen.

Wellicht krijgen we wel net zo'n mooie scene als de giraffen uit deel één, maar dan met varkens. De tijd zal het leren. Ongetwijfeld horen we richting het einde van het jaar meer van The Last of Us 2, tijdens Gamescom of tijdens het PlayStation-event.

Revolutionaire iPhone veranderde de wereld

"Een baanbrekend internetcommunicatie-apparaat. Een breedbeeld iPod met aanraakscherm." Zo omschreef voormalig Apple-topman Steve Jobs de eerste iPhone. Het revolutionaire apparaat ging donderdag exact tien jaar geleden in de VS in de verkoop en veranderde de wereld. De smartphone is inmiddels onmisbaar in ons dagelijks leven. Er zijn er wereldwijd meer dan een miljard van verkocht.

De presentatie van de iPhone was op 9 januari 2007 in San Francisco. Op 29 juni van dat jaar kwam het apparaat beschikbaar voor de Amerikaanse consument. Er waren aanvankelijk twee versies te koop, een van 4 gigabyte (GB) opslaggeheugen en een van 8 gigabyte.

Apples smartphone was op dat moment nog niet in Nederland beschikbaar. Pas in 2008 was de iPhone in Nederland en België te koop nadat die eerder al in andere Europese landen was geïntroduceerd.

Iets nieuws

Overigens bestonden er toen al mobiele telefoons waarmee je kon internetten, muziek luisteren en filmpjes bekijken. Apple maakte er echter totaal iets nieuws van met de introductie van een touchscreen en apps. De ontwikkelingen zijn sindsdien snel gegaan. De huidige iPhone 7 is met de modernste chiptechnologie 240 keer sneller dan de eerste iPhone van 10 jaar geleden. Het opslaggeheugen is maximaal 256 GB.

Het aantal verkochte iPhones loopt wel terug, mede door concurrentie van Samsung met zijn Android-toestellen. In 2015 werden er 231 miljoen iPhones aan de man gebracht, vorig jaar 211,8 miljoen. Elk nieuw model wordt als een sensatie gepresenteerd. De zogeheten buzz - het rumoer - vooraf is daarbij belangrijk.

Eerste levensbehoefte

"De smartphone is een eerste levensbehoefte geworden", zegt professor Cor Molenaar, expert in e-marketing. Hij is auteur van het boek Why Customers Would Rather Have a Smartphone than a Car. "Steve Jobs had door dat je consumenten niet moet vragen wat ze willen, maar dat je ze moet confronteren met het nieuwe product", zegt Molenaar.

Het succes van de iPhone is volgens hem vooral te danken aan de zogeheten snelle adoptie door de consument. In de wereld van marketing is die omarming heel belangrijk voor het succes van een product. "Je moet dan wel steeds met nieuwe toepassingen komen en het apparaat moet mooi zijn waardoor de consument denkt: dat wil ik hebben. Het product moet onmisbaar worden, een eerste levensbehoefte", aldus Molenaar.

Revolutionaire iPhone veranderde de wereld
Revolutionaire iPhone veranderde de wereld (Foto: BuzzT)

Pathfinder: Kingmaker heeft Kickstarter gehaald

Ontwikkelaar Owlcat had het ambitieuze idee om de pen & paper RPG Pathfinder om te zetten naar een videogame volgens de stijl van Baldur’s Gate. RPG-legende Chris Avellone ziet er wel iets in en verleent zijn hulp aan Pathfinder: Kingmaker. Met nog een kleine twee weken te gaan is het doel reeds gehaald.

Mocht je je nu voor de kopslaan: je hebt nog 13 dagen om je op te geven als backer en voor slechts €28,- de game volgend jaar in augustus te spelen. Er zijn nog stretchgoal die gehaald kunnen worden voor bijvoorbeeld kamperen en een extra klasse.

'AS Roma en Galatasaray gaan voor Willems'

PSV-verdediger Jetro Willems staat bij meerdere clubs op het lijstje om de nieuwe linksback te worden. Eén daarvan is AS Roma.

Willems werd dinsdag al door Calciomercato aan de Romeinen gelinkt en nu meldt ook De Telegraaf dat Roma gecharmeerd is van de PSV'er. Hij zou de derde speler kunnen worden die deze zomer vanuit de Eredivisie naar Rome verhuist. Héctor Moreno ging hem al voor, terwijl Feyenoorder Rick Karsdorp onderweg is.

Roma kan linksback Mário Rui verkopen aan Napoli, dat serieuze interesse heeft. In dat geval staat Willems bovenaan het lijstje om de Portugees op te volgen. In Eindhoven loopt het contract van de drievoudig international over een jaar af en daardoor hoeft hij maar zes tot acht miljoen euro te kosten.

Er zijn meer kapers op de kust, want ook Galatasaray en een paar clubs uit Frankrijk en Engeland hebben belangstelling. Vorig seizoen weigerde Willems een overstap naar AS Monaco, omdat hij mikte op een club uit Spanje of Engeland. Die droom heeft hij nog steeds, al houdt hij alle opties open.

Politie terug naar het ouderwetse bonnenboekje

De politie kan geen bonnen uitschrijven omdat er een internetstoring is. Agenten kunnen niet inloggen op hun computers en het systeem waarmee bonnen kunnen worden geschreven. Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld aan het AD.

Wanneer een agent een bon wil uitschrijven wat niet lukt en belt naar de servicedesk, krijgt deze te horen dat dat komt door "een internetstoring". Daardoor zijn verschillende onderdelen niet bereikbaar zoals de MEOS-app, via deze app worden de bonnetjes uitgeschreven, wat ooit gebeurde met een bonnenboekje en een pen. Ook kunnen zij via dat systeem kentekengegevens en persoonsgegevens controleren. Marten Schwandt, een woordvoerder van de politie meldt dat "zij onthand zijn", hij benadrukt wel dat er agenten actief op straat zijn, maar deze kunnen geen gebruik maken van de app om bonnen uit te schrijven. "We moeten nu creatief zijn. Het is niet zo dat agenten helemaal geen bonnen kunnen uitschrijven." Zo komt het bonnenboekje en de pen tevoorschijn. Toch heeft niet elke agent een ouderwets bonnenboekje en pen bij de hand, wellicht heb je vandaag geluk als je een regel overtreedt.

De oorzaak van de storing is een technisch probleem binnen de ict van de politie, het heeft niet direct te maken van de wereldwijde cyberaanval van gisteren, waarbij een gijzelvirus websites van bedrijven in beslag neemt waarvan talloze bedrijven slachtoffer zijn. Als maatregel heeft de politie de eigen ict beveiligd, waardoor de website politie.nl niet goed functioneert. Daardoor kunnen digitale aangiftes niet of veel later pas aankomen. Het is nog onbekend hoe lang de storing duurt.

OM hoeft geen werk te maken van Zwarte Piet

Justitie hoeft geen strafzaken te beginnen over Zwarte Piet. Het gerechtshof in Amsterdam heeft een verzoek daartoe afgewezen. Stichting Nederland Wordt Beter wilde via de rechter vervolging afdwingen van diverse partijen die Zwarte Pieten laten zien, zoals omroep NTR, gemeenten waaronder Gouda en winkelbedrijven als Hema, Blokker en Albert Heijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder al besloten niet tot vervolging over te gaan. Nederland Wordt Beter deed twee jaar geleden aangifte namens honderden mensen die de helper van Sinterklaas een discriminerend en beledigend stereotype vinden. Via een zogeheten artikel 12-procedure hoopten de activisten het OM alsnog tot actie te dwingen, maar het hof gaat daar dus niet in mee.

De rechters oordelen dat de aangifte zo algemeen is geformuleerd dat er geen strafbare feiten uit afgeleid kunnen worden. Daarnaast legt het hof in het woensdag gepubliceerde vonnis uit dat de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet en zijn uiterlijk nog volop gaande is.

OM hoeft geen werk te maken van Zwarte Piet
OM hoeft geen werk te maken van Zwarte Piet (Foto: ANP)

NAM in beroep om veiligheidsnorm gaswinning

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verzet zich tegen het besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken om de gaswinning vanaf oktober met 10 procent te verlagen. Het gaswinningsbedrijf stelt dat de minister onduidelijkheid heeft geschapen door binnen een jaar de veiligheidsnormen te veranderen en stapt daarom naar de Raad van State.

De minister besloot in april op advies van de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de maximale gasproductie omlaag te brengen nadat het aantal aardbevingen in het gebied rond Groningen het afgelopen jaar weer was toegenomen.

Volgens de NAM wordt daardoor een loopje genomen met de veiligheidsnormen. De bewindsman trekt namelijk de eerder door hem goedgekeurde normen rond gaswinning binnen een jaar weer in twijfel, vindt de NAM.

Veiligheidsnorm
"Daardoor is niet langer duidelijk op wat voor wijze de minister en de toezichthouder toetsen aan de veiligheidsnorm", aldus de NAM. Directeur Gerald Schotman van de NAM vindt dat met de huidige gaswinning wordt voldaan aan de geldende veiligheidsnorm. "Het gaat ons niet om de 10 procent, maar om veilig te kunnen gaan reduceren."

De Raad van State buigt zich op 13 en 14 juli over de kwestie.

NAM in beroep om veiligheidsnorm gaswinning
NAM in beroep om veiligheidsnorm gaswinning (Foto: ANP)

35 tips over Duitse overvallers

De politie heeft 35 tips binnengekregen over de drie oud-leden van de Duitse terreurgroep RAF (Rote Armee Fraktion) die mogelijk in Nederland verblijven. Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan deze zaak.

De politie verdenkt de drie, Ernst-Volker Staub (61), Burkhard Garweg (47) en Daniela Klette (57), van gewelddadige overvallen op supermarkten en geldtransporten in Duitsland. In 2016 werden de bestuurder en bijrijder van een geldwagen bij Hannover beschoten met een kalasjnikov en bedreigd met een raketwerper. Volgens de politie pleegt het drietal de overvallen om aan contant geld te komen.

Na de laatste overval in 2016 gingen de daders er vandoor in een grijze Ford Mondeo waarin een stukje van een Nederlandse krant lag. Het stuk krant wijst er volgens de politie op dat de drie overvallers zich in Nederland schuilhouden.

35 tips over Duitse overvallers
35 tips over Duitse overvallers (Foto: ANP)

Buttplug schiet kont vrouw in, man gaat er vandoor

Een 20-jarige Engelse deerne, voor het gemak even Emily Georgia genoemd, had in maart een spannende avond met een jongeman en komt nu naar buiten met wat er precies gebeurde. 

De twee besloten een seksspeeltje te gebruiken, een zogenaamde buttplug. Zoals de naam wellicht doet vermoeden gaat dat er aan de achterkant in, maar in het geval van Emily ging het speeltje net even iets te ver. "Ik denk dat hij te enthousiast werd, waarna hij de achterkant er per ongeluk helemaal in drukte. Dat ding was weg", legt ze uit.

"Ik raakte in paniek en zei dat ik naar het ziekenhuis moest, terwijl hij me zei dat ik het ding er wel uit zou poepen", beschrijft Emily. De beste man zag de bui al hangen en had helemaal geen zin in al dat gedoe. Hij vertelde de jongedame dat hij de volgende ochtend wel weer vroeg op het werk moest zijn en koos direct het hazenpad, waarna hij in het verhaal niet meer terugkeert.

Emily deed haar verhaal dan maar bij haar kamergenote, die haar snel naar het ziekenhuis bracht. "Ik vroeg de receptioniste om pen en papier, want ik had weinig zin om daar te vertellen dat ik een buttplug in m'n reet had. Toen zij het briefje zag zei de receptioniste gelijk dat het vaker gebeurt dan ik denk en dat ze ook wel erger gehoord had dan mijn geval."

Na een röntenfoto bleek dat het niet zou lukken om het speeltje, met een scherp juweel erin verwerkt, zomaar te verwijderen en dus werd Emily onder narcose gebracht en geopereerd. Als het via de achterkant niet lukte zouden de artsen mogelijk via haar darmen naar binnen moeten gaan, wat zou betekenen dat Emily een half jaar lang met een stoma en een colostoma rond zou lopen. "Dat zou niet zo mooi zijn", zegt ze met gevoel voor understatement.

"Toen ze me vertelden dat het juweel in de buttplug mijn darmen doorgeprikt had kunnen hebben was ik toch wel benauwd...een avondje plezier had mijn dood kunnen worden. Nadat ik wakker werd zag ik geen litteken op mijn buik, dus ik ga er vanuit dat ze het via de andere kant eruit gehaald hebben", aldus Emily. De artsen boden haar de buttplug aan als herinnering, iets wat ze graag aannam. Haar verhaal doet ze nu om mensen ervan te overtuigen toch echt naar het ziekenhuis te gaan in een dergelijk geval, hoe beschamend het ook is. 

"De mensen in het ziekenhuis zien zulke dingen zo vaak, je hoeft je er voor hen echt niet om te schamen. In mijn geval waren ze erg vriendelijk en ook wel grappig, op zo'n manier dat ik me nooit ongemakkelijk voelde", zegt Emily, een ieder aansporend om in een dergelijk geval gewoon medische hulp te zoeken. 

Rise of the Necromancer pack vandaag beschikbaar

Blizzard heeft Rise of The Necromancer beschikbaar gesteld en daarmee is ook gelijk patch 2.6.0 vrijgegeven. Uiteraard is de voornaamste toevoeging die van de Necromancer class. De nieuwe class is speelbaar wanneer je het pack aanschaft voor 14,99 euro.

Naast de nieuwe class zijn er ook nieuwe zones, bounties en is de nieuwe feature Challenge Rifts beschikbaar via het pack. Lees hier de preview over de nieuwe class op FOK!.


Na 10 jaar weer WK-medaille voor Nederlandse taekwondoka

Voor het eerst in tien jaar heeft Nederland op het tweejaarlijkse wereldkampioenschap taekwondo weer een plekje in de medaillespiegel. In het Zuid-Koreaanse Muju plaatste Reshmie Oogink zich woensdag zeer overtuigend voor de halve finales in de klasse tot 73 kilogram, waarmee ze verzekerd is van minimaal brons.

Oogink had een bye in de eerste ronde, waarna ze met 12-4 korte metten maakte met de Spaanse Cecilia Castro. In de achtste finales stond ze tegenover Zahra Pouresmaeil uit Iran, na Zuid-Korea het sterkste taekwondoland ter wereld. Oogink had er weinig oog voor en stuurde haar opponente met 15-2 van de mat af. De Kroatische Iva Rados had in de kwartfinales ook weinig in te brengen tegen de Nederlandse, die met 20-10 zegevierde.

Donderdag worden vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd de halve finales gehouden, waarin Oogink het opneemt tegen Petra Matijasevic uit Macedonië of voormalig olympisch kampioene Milica Mandic uit Servië.

Voor Jeroen Wanrooij zit het toernooi erop. In de klasse tot 87 kilogram won hij overtuigend met 14-7 van Daniel Safstrom uit Australië, maar in de achtste finales was de Zuid-Koreaan In Kyo-don met 16-1 veel te sterk voor de Nederlander.

Oogink (blauw) op de Spelen van vorig jaar in actie tegen de boomlange Cambodiaanse Sorn Seavmey (Pro Shots/Action Images)
Oogink (blauw) op de Spelen van vorig jaar in actie tegen de boomlange Cambodiaanse Sorn Seavmey (Pro Shots/Action Images)

Decembermoorden: eis tegen Bouterse verwacht

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt naar verwachting woensdag de gelegenheid het requisitoir en de strafeis uit te spreken in de zaak van de Decembermoorden, waarvoor de Surinaamse president Desi Bouterse terechtstaat. De Surinaamse krijgsraad heeft de zaak voor woensdagmiddag op de rol gezet.

Het proces tegen hoofdverdachte Bouterse en anderen lag sinds februari stil, nadat het OM via een hoger beroep had geprobeerd het strafproces te beëindigen. Voortzetting zou de staatsveiligheid in gevaar brengen, vond de aanklager. Het Surinaamse Hof van Justitie wees dat beroep af en verwees de zaak terug naar de krijgsraad.

Het is niet zeker of het OM, in de persoon van de auditeur-militair, woensdag zijn voordracht en eis zal uitspreken. Hij is daartoe niet verplicht. Voor de krijgsraad is dit geen probleem. De raad kan ook zonder motivatie van het OM een uitspraak doen.

Het proces draait om de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse, gepleegd op 8 december 1982.

Decembermoorden: eis tegen Bouterse verwacht
Decembermoorden: eis tegen Bouterse verwacht (Foto: ANP)

Dragon Ball Xenoverse 2 krijgt nieuwe DLC

Sinds gisteren is de DB Super Pack 4 DLC verkrijgbaar voor Dragon Ball Xenoverse 2. Je kunt straks aan de slag met Fused Zamasu en SSGSS Vegito als vechters, maar ook is er een nieuwe Warrior of Hope verhaallijn.

Daarnaast is er ook nog een nieuw level, parallelle quests, nieuwe quests, nieuwe ultimate skill en meer. Naast de DLC is er ook nog wat gratis content verkrijgbaar in de medal shop.


Zuid-Koreaanse stad verkoopt frisse lucht

De Zuid-Koreaanse stad Hadong gaat blikken met frisse "berglucht" aan zijn ingezetenen verkopen waarmee die zich kunnen wapenen tegen de toenemende luchtverontreiniging. De gemeente heeft een Canadees bedrijf in de arm genomen en heeft in de bergen een fabriek laten bouwen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag.

In de fabriek in de bossen op 700 tot 800 meter boven de zeespiegel worden cilinders gevuld met 8 liter geperste lucht afkomstig van de berg Jiri. Voor omgerekend iets meer dan 11 euro kunnen de Hadongers met een speciaal masker vervolgens ongeveer 160 keer hun longen volzuigen.

Het inhaleren moet de gebruiker het gevoel geven in een bos met cipressen te zijn. Op 30 juni gaat de fabriek open die dagelijks 1000 tot 2000 blikken lucht kan produceren.

Zuid-Koreaanse stad verkoopt frisse lucht
Zuid-Koreaanse stad verkoopt frisse lucht (Foto: ANP)

Brandweer Londen waarschuwde voor gevelplaten

De brandweer van Londen heeft in mei alle 33 lokale gemeenteraden van de stad gewaarschuwd voor het gebruik van brandbare platen waarmee flats worden bekleed. Dat meldde de BBC woensdag.

De brandweer kwam met de waarschuwing na onderzoek van een brand in augustus. Daaruit bleek dat platen gemaakt van polystyreen en multiplex waarschijnlijk verspreiding van het vuur veroorzaakten.

Bij de brand in de woontoren Grenfell Tower in het Londense Kensington op 14 juni worden de gevelplaten gezien als oorzaak van het razendsnel verspreiden van het vuur. Door de enorme brand die ontstond verloren minstens 79 mensen het leven.

Brandweer Londen waarschuwde voor gevelplaten
Brandweer Londen waarschuwde voor gevelplaten (Foto: ANP)

CL-seizoen 2017/18 van start; Uitslagen eerste voorrondes

Het Champions League-seizoen 2017/18 is gisteren van start gegaan. Welke ploeg zal dit seizoen Real Madrid van de titel houden? Wat kunnen de Nederlandse ploegen? Gisteren werden er duels uit de eerste voorronde afgewerkt. 4 en 5 juli volgen de returns.

In de eerste voorronde komen ploegen in actie uit dwergstaatjes als Gibraltar, Malta, Kosovo en Andorra. Ajax, dat afgelopen seizoen als tweede eindigde in de Eredivisie, zal in de derde voorronde instromen.

Hieronder de uitslagen:

Alasjkert (Arm) - FC Santa Coloma (And) 1-0
New Saints (Wal) - Europa F (Gib) 1-2
Hibernians (Mlt) - FCI Tallinn (Est) 2-0
Víkingur (Far) - Trepca 89 (Kos) 2-1

Vanavond wordt de vijfde wedstrijd uit de eerste voorronde nog afgewerkt. Het Noord-Ierse Linfield treft in eigen huis SP La Fiorita uit San Marino.

Indiase tennisser stunt tegen Thiem

Tennisser Ramkumar Ramanathan heeft op het ATP-toernooi van Antalya voor een forse stunt gezorgd. De Indiër, 222e op de wereldranglijst, maakte korte metten met niemand minder dan Dominic Thiem, de mondiale nummer acht.

Veel ervaring op ATP-niveau heeft Ramanathan niet. De 22-jarige speelde vier keer het toernooi van Chennai in eigen land - waarvan drie keer met een wildcard - en kreeg wildcards voor Kuala Lumpur 2015 en Marseille 2016. In Antalya plaatste de Indiër zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema.

In de eerste ronde won Ramanathan van de Braziliaan Rogerio Dutra Silva, met de 68e plek op de wereldranglijst de hoogstgeplaatste speler waar de Indiër ooit van won en pas de derde top-100-speler die onderuit ging tegen hem. Thiem was uiteraard de grote favoriet in het duel in Antalya, maar de Oostenrijker kent vooralsnog een erg matig grasseizoen en kwam er tegen Ramanathan totaal niet aan te pas. In een goed uur was de Indiër al klaar met Thiem: 6-3, 6-2.

'Younes in belangstelling van Schalke 04'

Amin Younes kan volgens Bild rekenen op belangstelling uit de Duitse Bundesliga. Schalke 04, de tegenstander van Ajax in de kwartfinales van het afgelopen Europa League-toernooi, heeft interesse in de Duitse buitenspeler van de Amsterdammers.

De kans is groot dat Max Meyer bij Schalke zal vertrekken en daarom is de ploeg uit Gelsenkirchen op zoek naar versterkingen. Younes, die onlangs zijn debuut maakte in het Duitse elftal, zou zijn opvolger moeten worden. Vooral technisch directeur Christian Heidel zou volgens Bild een enorme fan zijn van Younes.

Behalve Schalke 04 dingt ook het Italiaanse Torino naar de diensten van Younes. De Duitser moet Ajax naar verluidt tien tot twaalf miljoen euro opbrengen.

Jong Spanje in finale dankzij Saúl

Dankzij een geweldige wedstrijd van Saúl Ñíguez heeft Spanje onder -21 de finale op het EK bereikt. De Italiaanse leeftjdsgenoten werden met 3-1 opzij gezet. In de finale wacht de confrontatie met Duitsland.

Een halve finale in Kraków met twee mooie, talentvolle landen tegenover elkaar. In de eerste helft hielden beide teams elkaar in evenwicht. Pas acht minuten na rust viel het eerste doelpunt. Saúl Ñíguez, van Atlético Madrid, stond goed vrij in de zestien bij een pass van Dani Ceballos en lobde de bal fraai achter Donnarumma.

Na krap een uur moest Inter-middenvelder Roberto Gagliardini na zijn tweede geel het veld ruimen en dus leek de wedstrijd te verworden tot een lastige missie voor de Italianen. Toch trok Federico Bernardeschi na ruim een uur de stand gelijk door vanaf randje zestien Kepa Arrizabalaga in de korte hoek te verrassen: 1-1.

Lang konden de Italianen niet van die gelijkmaker genieten, want drie minuten later bracht Saúl de Spanjaarden weer aan de leiding. Een wereldgoal van de middenvelder, die zo'n zinderend toernooi speelt: Saúl schoot de bal vanaf een meter of 25 in één keer achter de veelbesproken Gianluigi Donnarumma. Alweer zijn vierde goal van het toernooi.

En er zou nog een vijfde volgen in deze halve finale. Op aangeven van Marco Asensio - normaalgesproken zijn de twee rivalen bij de twee clubs uit madrid - schoot hij strak in de linkerbenedenhoek raak, wedstrijd beslist: 3-1.

Nintendo Switch één miljoen keer verkocht in Japan

Deze week heeft Nintendo de mijlpaal van één miljoen verkochte Nintendo Switch-systemen in Japan bereikt. Het bedrijf had hier 17 weken voor nodig. Ter vergelijking: Nintendo Wii U had hier 34 weken voor nodig.

In Japan is Mario Kart 8 Deluxe de bestverkopende titel tot nu toe met ruim vijfhonderdduizend verkochte eenheden. De game wordt gevolgd door Zelda: Breath of the Wild (460.480), 1-2 Switch (200.807), het vorige week gelanceerde Arms (154.845) en Super Bomberman R (92.112). 

Nintendo Switch kent wereldwijd een sterke launch, volgens Nintendo zelfs de beste ooit.

Nintendo Switch

Pérez: "Ik weet dat Ronaldo boos is"

Florentino Pérez is niet bang dat Cristiano Ronaldo deze zomer vertrekt bij Real Madrid. De 32-jarige ster wordt beschuldigd van belastingontduiking. Om die reden wordt er al weken gespeculeerd over de toekomst van Ronaldo in Madrid.

"Ik weet dat Cristiano boos is, maar ik denk dat hij blijft", zei clubpresident Pérez in El Primer Palo, een Spaans radioprogramma op esRadio. Ronaldo is momenteel in Rusland voor de Confederations Cup. Pérez heeft in de tussentijd geen contact gehad met de Portugees, maar wel met zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes. "Ik heb met hem over Ronaldo gesproken. Er is geen reden om meer bezorgd te zijn dan nodig is."

"Cristiano is een man van integriteit en hij heeft altijd zijn plichten vervuld", zei Pérez tot slot over de beschuldigingen van belastingontduiking. "Er zijn veel mensen die hem op deze manier pijn willen doen en dat voelt hij."

Nieuw ontwerp voor Google Nieuws

Google Nieuws heeft een nieuw ontwerp gekregen. De techgigant meldt in een blogpost dat de desktopwebsite een vernieuwde focus heeft gekregen op feiten, diverse perspectieven en meer controle voor gebruikers. Het nieuwe ontwerp wordt de komende dagen wereldwijd uitgerold.

Bovenaan de pagina staat een nieuwe navigatiebalk met tabbladen voor 'hoofdpunten uit het nieuws', 'lokaal' en 'voor jou'. Bij het inloggen kunnen mensen de tabbladen lokaal en voor jou personaliseren.

In 'lokaal' kunnen mensen verhalen bijhouden over elk deel van de wereld waarin ze geïnteresseerd zijn, zoals hun woonplaats. In 'voor jou' kunnen mensen hun eigen mininieuwsfeed creëren en bijvoorbeeld hun favoriete team volgen of nieuws over nieuwe gadgets.

Verschillende inzichten
Speciale verhaalkaarten (story cards) moeten mensen helpen verschillende inzichten te krijgen voor een goed begrip van een bepaald onderwerp. Een eerste weergave biedt een kort overzicht van een verhaal, daarna kunnen mensen er dieper in duiken en artikelen lezen met verschillende opvattingen die geregeld zijn voorzien van tags als lokale bron, opinie of factcheck. Ook is er een vast factcheck blok aan de rechterkant van het tabblad 'hoofdpunten uit het nieuws'.

Daarnaast is het algoritme voor topvideo's verbeterd, staat de topvideo gemarkeerd in de verhaalkaart en is een betere speler gebouwd. Als een video wordt afgespeeld, komen meer gerelateerde video's beschikbaar in de speler.

Nieuw ontwerp voor Google Nieuws
Nieuw ontwerp voor Google Nieuws (Foto: BuzzT)

Aanhangers IS gepakt bij internationale actie

Bij een internationale anti-terreuractie in Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië zijn woensdag zes aanhangers van Islamitische Staat (IS) gearresteerd. De groep vormde een radicale cel van IS.

Volgens Duitse media werden in Palma de Mallorca in Spanje vier mannen gearresteerd. In Groot-Brittannië en Duitsland hield de politie een verdachte aan. De zes zouden in filmpjes radicale boodschappen hebben verspreid over de jihad en zelfmoordaanslagen in Europa hebben ondersteunt.

Aanhangers IS gepakt bij internationale actie
Aanhangers IS gepakt bij internationale actie (Foto: ANP)

Twee moordenaars zijn hun levenslange straf zat

In de Verenigde Staten ga je niet voor je lol de gevangenis in, de supermax is niet bepaald een vakantie-oord. Dat moeten twee voor moord veroordeelde schurken ook gedacht hebben. Ze hadden echt geen zin meer in levenslang en dus hebben ze maar even vier medegevangenen omgebracht in de hoop de doodstraf te krijgen. 

Een van de mannen, Denver Simmons, lijkt ons sowieso al geen heel prettig heerschap. Hij kreeg twee keer levenslang omdat hij een vrouw vermoordde, om daarna haar 13-jarige zoon van school te halen om die ook om te brengen. Blijkbaar was hij zelf ook niet helemaal content over die nieuwe richting in zijn leven, want hij heeft zich in de gevangenis meerdere malen van het leven geprobeerd te beroven.

In een telefoongesprek met het persbureau Associated Press doet hij zijn motivatie uit de doeken. Vanaf de eerste keer dat de twee daders elkaar ontmoetten in het najaar van 2015 grapte Simmons: "Als we onszelf niet van het leven beroven, moeten we iets spraakmakends doen om de doodstraf te krijgen". Eind maart stemde de ander hiermee in en sloegen ze aan het plannen. Onder de valse voorwendselen van koekjes en coke lokten ze de slachtoffers naar hun cel om ze vervolgens te wurgen.

Of hun zoektocht naar de zoete verlossing van de dood effectief zal blijken, is nog niet bekend.

Dode gevonden in Chaam: vijf arrestaties

Vijf mannen zijn aangehouden nadat woensdagochtend in het Brabantse Chaam een dode is gevonden op de oprit van een woning. De politie denkt dat er een misdrijf in het spel is en is een onderzoek gestart.

Ook is een jonge vrouw meegenomen naar het politiebureau. In het huis naast de plek waar de dode is gevonden, waren twee kinderen aanwezig. Die zijn overgedragen aan hulpverleners.

De vijf mannen zitten op het politiebureau. De doorgaande weg is voorlopig afgesloten.

Dode gevonden in Chaam: vijf arrestaties
Dode gevonden in Chaam: vijf arrestaties (Foto: ANP)

Ondernemers krijgen eigen 'DigiD'

Ondernemers hebben in de nabije toekomst nog maar een set inloggegevens nodig om bij verschillende overheidsdiensten en andere instanties in te loggen. Het systeem lijkt op het inlogsysteem voor burgers, DigiD, en wordt ingevoerd tussen oktober dit jaar en medio 2018.

Het systeem, genaamd eHerkenning, bestaat al, maar wordt nu nog niet op grote schaal door ondernemers gebruikt. Het uitbreiden van het systeem is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Onder meer de Belastingdienst, het UWV, de RDW en de KvK zijn erbij betrokken. De deelnemende partijen zetten woensdag om 14.00 uur hun handtekening onder de nieuwe afspraken.

Momenteel hebben ondernemers nog verschillende soorten inloggegevens om bijvoorbeeld hun omzetbelasting aan te geven, of voor het doorgeven van wijzigingen bij de Kamer van Koophandel (KvK) of de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). "eHerkenning maakt het ondernemers makkelijker en bespaart hen in de toekomst veel geld", zegt minister Henk Kamp.

Ondernemers zullen voor het systeem op jaarbasis enkele tientallen euro's kwijt zijn.

Ondernemers krijgen eigen 'DigiD'
Ondernemers krijgen eigen 'DigiD' (Foto: ANP)

Volgende rechtszaak Cosby start in juli 2018

Een rechter in Californië heeft een datum bepaald voor de rechtszaak die Judy Huth heeft aangespannen tegen Bill Cosby. De vrouw beschuldigt de komiek ervan haar te hebben gedwongen tot seks in 1974. Ze was toen vijftien jaar.

De zaak kreeg een startdatum zodat aanklagers in Pennsylvania een nieuwe poging kunnen inplannen in het proces tegen Cosby in die staat. Die liep bij een eerdere poging deze maand uit om een nietigverklaring. Alhoewel het nog niet zeker is of de civiele zaak in Californië daadwerkelijk doorgaat, plande de rechter de startdatum van het proces op 30 juli 2018.

Het vermeende misbruik van Judy Huth is volgens de wet in Californië verjaard. Ze kon de gevallen The Cosby Show-ster toch aanklagen omdat ze minderjarig was in 1974. Huth kwam in 2014 naar buiten met haar verhaal. Ze claimt dat ze de televisiester ontmoette op een filmset, waarna hij haar en een vriendinnetje uitnodigde om te komen tennissen in de Playboy Mansion, het landgoed van Hugh Hefner. Daar zou hij haar hebben aangerand.

Volgende rechtszaak Cosby start in juli 2018
Volgende rechtszaak Cosby start in juli 2018 (Foto: BuzzE)

Helikopteraanval op Hooggerechtshof Venezuela

Een man heeft dinsdag een aanval met een helikopter uitgevoerd die gericht was tegen de regering van Venezuela. Uit de gestolen politiehelikopter werden granaten op het gebouw van het Hooggerechtshof in Caracas gegooid. Niemand raakte gewond, voor zover bekend.

Vanuit de helikopter werd tevens het ministerie van Binnenlandse Zaken onder vuur genomen, waar op dat moment een groep mensen bijeen was. Volgens president Nicolás Maduro hadden tientallen doden kunnen vallen.

De regering stelt de politiepiloot Oscar Perez verantwoordelijk voor de aanval. Perez is tegenstander van de in zijn ogen criminele regering. Op zijn Instagramaccount had Perez een video van zichzelf geplaatst met nog een aantal gewapende mannen met capuchon op. In de video stellen ze dat een operatie gaande is om de democratie te herstellen.

Terrorisme
Maduro spreekt op de staatstelevisie van een "terroristische aanval" en legt een verband met een couppoging. Hij laat weten dat speciale veiligheidstroepen achter de daders aanzitten. Ook eist de president dat de oppositiepartijen de aanval veroordelen.

De oppositie ziet het Hooggerechtshof als een verlengstuk van de president. Het hof wilde eerder dit jaar de taken van het parlement overnemen, omdat de volksvertegenwoordiging volgens de rechters slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt.

Tegenstanders
Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van de president. Op Maduro's aandringen kwam het hoogste rechtsorgaan terug op zijn besluit.

De president waarschuwde eerder op dinsdag voor oorlog als zijn socialistische regering door protesterende tegenstanders gewelddadig wordt omvergeworpen. Demonstranten gaan nu al drie maanden de straat op om te protesteren tegen zijn bewind.

Helikopteraanval op Hooggerechtshof Venezuela
Helikopteraanval op Hooggerechtshof Venezuela (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: minder, minder, minder

Zo heet het is in juni,
zo koud het is in december.

Mogguh, gisteren was het in de wind wat aan de frisse kant, als je de hitte van de week ervoor in het achterhoofd hebt, maar het was prima uit te houden. Vandaag belooft het KNMI ons buien die in noordelijke richting wegtrekken zodat de zon af en toe zijn neus kan laten zien. Het noordoosten maakt in de middag kans op flinke buien en onweer, vergezeld van hagel. 

De maximale temperaturen liggen vandaag rond de 20 graden aan de westkust tot 25 graden in het oosten. Boven land is de wind zwak tot matig edoch op de Wadden kan het krachtig waaien. In de loop van de dag draait de wind van het zuidoosten naar het zuidwesten. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:21
Zon onder: 22:04
Zonkracht: 7/4

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

28 juni is de 179ste dag van het jaar (180ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 186 dagen tot het einde van het jaar. Het is de enige dag van het jaar waarbij de dag (28) en de maand (6) 2 verschillende volmaakte of perfecte getallenzijn.

1914 Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk wordt doodgeschoten in Sarajevo door Gavrilo Princip. Deze gebeurtenis vormt de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog.
1956 De protesten in het Poolse Poznań beginnen. Ze vormen een aanleiding voor de Hongaarse Opstand in datzelfde jaar.
1965 Prinses Beatrix verlooft zich met de Duitse diplomaat Claus van Amsberg.
1992 De Franse president François Mitterrand bezoekt de belegerde stad Sarajevo.
2001 Slobodan Milošević wordt uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal.
2011 Ontdekking van een vierde maan bij dwergplaneet Pluto.

Lammetjes in park Berg en Bos in Apeldoorn (Foto: Disbatch)
Lammetjes in park Berg en Bos in Apeldoorn (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Situatie Schiphol van de zomer beheersbaar'

Met de inzet van 350 tot 400 extra medewerkers tijdens de maanden juli en augustus hoopt topman Jos Nijhuis van Schiphol niet op een herhaling van de meivakantie. "Ook dan zullen er nog rijen zijn, maar we denken wel dat de situatie beheersbaar is", zegt hij woensdag in een interview in het AD.

Nijhuis kreeg fikse kritiek te verduren na afgelopen meivakantie. Lange wachttijden voor passagiers zouden KLM "ettelijke miljoenen" hebben gekost. De vliegmaatschappij was ook een van de criticasters. Volgens Nijhuis was dat "niet leuk. Maar ik begrijp het wel".

Hij steekt de hand in eigen boezem. "Als een passagier een uur in de rij staat, dan komt dat door Schiphol. Daar baalde ik natuurlijk ontzettend van", zegt Nijhuis die laat weten dat het niet in de koude kleren is gaan zitten.

"We wisten dat er meer reizigers zouden komen, maar de piek hebben we verkeerd ingeschat. "Schiphol heeft ervan geleerd, stelt Nijhuis.

'Situatie Schiphol van de zomer beheersbaar'
'Situatie Schiphol van de zomer beheersbaar' (Foto: ANP)

Millennium-acteur Michael Nyqvist overleden

De Zweedse acteur Michael Nyqvist is gisteren op 56-jarige leeftijd overleden. De acteur was vooral bekend als hoofdrolspeler in de originele Millennium-trilogie. Nyqvist is overleden aan de gevolgen van longkanker.

In de succesvolle verfilmingen van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson (The Girl with the Dragon Tattoo, The Girl Who Played with Fire en The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest) speelde Nyqvist de rol van journalist Mikael Blomkvist, die samen met Lisbeth Salander (Noomi Rapace) een aantal mistanden in de Zweedse maatschappij blootlegt.

Door het succes van deze thrillerreeks kreeg Nyqvist ook een aantal internationale rollen te pakken. Zo was de Zweed te zien in films als Mission: Impossible Ghost Protocol en John Wick. Vlak voor zijn dood voltooide de acteur zijn rollen in de thriller Hunter Killer (met onder meer Gerard Butler en Gary Oldman) en de onderzeeboot rampenfilm Kursk (Met onder meer Colin Firth en Matthias Schoenaerts). Nyqvist laat een vrouw en twee kinderen achter.

Celstraf voor beheerder grote bitcoinbeurs

De beheerder van een grote illegale bitcoinbeurs moet de gevangenis in. Anthony Murgio (33) van Coin.mx is dinsdag in New York veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan onder meer fraude.

Murgio had tijdens het proces schuld bekend en spijt betuigd. Veel gebruikers van zijn beurs waren slachtoffers van ransomware, die de makers daarvan in bitcoins moesten betalen om hun bestanden terug te krijgen. Murgio werd niet verdacht van de computergijzelingen zelf, maar wel "misbruikte hij de wanhoop om er zelf van te profiteren", zei de aanklager. Murgio verklaarde: "Ik heb spijt van alle schade die ik heb aangericht. Dat ik dacht dat het in orde was, betekent nog niet dat het in orde was."

De grote man achter Coin.mx, voor wie Murgio werkte, was Gery Shalon. Die was in 2015 opgepakt in Israël en vorig jaar uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het proces tegen hem loopt nog. De bende van Shalon zou zeker negen grote bedrijven hebben gehackt, waaronder JPMorgan Chase in 2014. De criminelen maakten gegevens van meer dan 100 miljoen mensen en bedrijven buit en gebruikten de informatie onder meer voor beleggingsfraude.

Celstraf voor beheerder grote bitcoinbeurs
Celstraf voor beheerder grote bitcoinbeurs (Foto: ANP)

Commissie ondervraagt campagneleider Clinton

Hillary Clintons campagneleider John Podesta heeft vragen moeten beantwoorden van de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het comité ondervraagt verschillende betrokkenen in de zaak over mogelijke Russische betrokkenheid bij de presidentsverkiezingen.

Podesta liet na afloop weten blij te zijn dat hij zijn medewerking kan verlenen aan het onderzoek. "Ze vroegen me om eerlijk te zijn en zo goed als ik kan te vertellen wat ik daarover weet", zei hij. De commissieleden wilden zelf niets loslaten over de hoorzitting die achter gesloten deuren plaatshad.

Zowel de e-mailaccounts van een deel van de Democratische partijtop als dat van Clintons campagnechef Podesta werden in de aanloop naar de verkiezingen gehackt. Deze werden op WikiLeaks geplaatst en zouden zijn gestolen door Russische hackers.

Commissie ondervraagt campagneleider Clinton
Commissie ondervraagt campagneleider Clinton (Foto: ANP)

Britney Spears open over zenuwinzinking

De mentale inzinking die Britney Spears in 2007 doormaakte, heeft de kijk op het leven van de zangeres veranderd. Dat vertelt de 35-jarige in een interview met de Israelische krant Yediot Ahronot.

Britney werd op haar elfde beroemd met The Mickey Mouse Club en opgroeien in de spotlight eiste zijn tol. "Al vanaf jonge leeftijd heb ik altijd het gevoel gehad dat iedereen me aan het testen was. Als er ook maar iets niet goed ging, was dat genoeg om me in paniek te krijgen. Kleine dingen konden me buitenproportioneel van streek maken."

Na haar inzinking tien jaar geleden, waarbij ze haar hoofd kaal schoor en onder financiële voogdij van haar vader kwam te staan, wist ze dat er iets moest veranderen. "Ik wist dat ik mezelf vaker rust moest gunnen en zelf de verantwoordelijkheid moest nemen over mijn mentale toestand. Er werden destijds heel veel beslissingen voor mij genomen, in plaats van dat ik ze zelf nam."

Haar psychische problemen zorgden ervoor dat haar carrière Britney niet meer zoveel deed. Dat is inmiddels wel anders. "Ik was jong en ik wist niet instinctief wat goed was en wat slecht. Ik ben nu in een veel betere fase in mijn leven. Mijn kinderen hebben me gevormd, ze zorgen ervoor dat ik me niet meer druk maak om mezelf."

Britney Spears open over zenuwinzinking
Britney Spears open over zenuwinzinking (Foto: BuzzE)

Energiebedrijven willen toch geen CO2 opslaan

Een groot proefproject rond de opslag van koolstofdioxide (CO2) in een gasveld onder de Noordzee staat op losse schroeven. De energiebedrijven ENGIE en Uniper, die nieuwe kolencentrales hebben op de Maasvlakte bij Rotterdam, trekken zich terug uit het project uit kostenoverwegingen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer dinsdag op de hoogte gesteld van het besluit.

Het opvangen en opslaan van het broeikasgas CO2 is wat het kabinet betreft een "onmisbare ontwikkeling" om de klimaatdoelen te halen. Maar het doel voor de korte termijn, 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 dan in 1990, komt volgens Economische Zaken niet in gevaar.

Kamp betreurt het dat ENGIE en Uniper zijn afgehaakt. De bedrijven trekken zich officieel pas halverwege september terug uit het zogeheten Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject. In de tussentijd gaat het Havenbedrijf Rotterdam op zoek naar alternatieven. De minister gaat nadat de terugtrekking officieel is geworden, ook kijken of ENGIE en Uniper teveel ontvangen subsidiegeld moeten terugbetalen.

Niet meer levensvatbaar
Uniper acht het project "niet meer levensvatbaar", ook al is dat volgens een woordvoerder van het bedrijf "een bittere pil". Hij stelt dat het draagvlak voor het afvangen en opslaan van CO2 uit kolencentrales 'afbrokkelt'. Bovendien is de toekomst van die centrales uiterst onzeker. "Het is nog een groot vraagteken wat het uitfaseren van kolenenergie precies gaat betekenen", legt een woordvoerder uit. De Tweede Kamer wil van kolenstroom af, maar heeft niet vastgesteld wanneer precies. Intussen laat nieuw beleid op zich wachten, omdat de kabinetsformatie zich voortsleept.

Volgens Uniper is het nu beter om andere bedrijven in het Rotterdamse havengebied te zoeken voor de proef, waarvoor ook Europees geld beschikbaar is. De woordvoerder denkt aan industriële bedrijven die veel energie gebruiken. "Daar is geen onzekerheid over het voortbestaan."

Energiebedrijven willen toch geen CO2 opslaan
Energiebedrijven willen toch geen CO2 opslaan (Foto: ANP)

Vervaeke verruilt Lotto Soudal voor Team Sunweb

Team Sunweb heeft de eerste versterking binnen voor komend seizoen binnen. Louis Vervaeke heeft een mondeling akkoord met de ploeg van Tom Dumoulin, zo meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Vervaecke komt over van Lotto Soudal. De Belgische klimmer heeft een moeilijk seizoen na een periode van overtraining. Volgend seizoen moet Vervaeke vooral Dumoulin ondersteunen in de bergen.

FIFA maakt omstreden onderzoeksrapport zelf openbaar

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een omstreden onderzoeksrapport waarin de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) onder de loep werd genomen, geopenbaard. De organisatie deed dit omdat het Duitse Bild een kopie van het schrijven in handen had gekregen.

De FIFA liet de gerenommeerde Amerikaanse jurist Michael Garcia tussen 2011 en 2014 onderzoek doen naar de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal waarbij alle inschrijvers onder de loep werden genomen. Dit leverde een rapport op van 430 pagina's.

Er werd een 46 pagina tellende samenvatting openbaar gemaakt, dit tot afgrijzen van Garcia die stelde dat de samenvatting geen recht deed aan zijn bevindingen. De FIFA, toen nog onder leiding van de immer brandschone Sepp Blatter, stelde dat er geen bewijzen waren gevonden voor corruptie, maar dat sommige personen mogelijk niet altijd even juist gehandeld hadden.

Garcia vertrok hierop in 2014 bij de FIFA. Die organisatie liet vervolgens onderzoek naar een aantal verdachte personen instellen. Het rapport werd tot de onderzoeken waren afgerond niet openbaar gemaakt. Volgens de wereldvoetbalbond zou juist volgende week besloten worden over openbaar making, maar dit is door de onthullingen van Bild vervroegd. In een verklaring stelt de FIFA dat Cornel Borbely, tweede auteur van het rapport en tot vorige week voorzitter van de ethische commissie, openbaarmaking van het rapport tegen zou hebben gehouden.

Volgens Bild-journalist Peter Rossberg staan in het FIFA-rapport geen sluitende bewijzen voor corruptie, maar wel sterke aanwijzingen hiervoor. Met name voor het WK 2022 in Qatar lijkt veel smeergeld te zijn betaald. Voor Rusland 2018 zijn veel minder bewijzen voor corruptie gevonden.

Een van de voorbeelden uit het rapport is de dubieuze rol die oud-Barcelona-voorzitter Sandro Rosell en Ricardo Teixeira, baas van de Braziliaanse voetbalbond en FIFA-bestuurslid, hebben gespeeld. Rossell lobbyde voor Qatar voor 2000 euro per dag. Vlak na de stemming kreeg het tienjarige dochtertje van Teixeira twee miljoen dollar op de rekening gestort. Afzender van dit bedrag was Rosell.

Sniper Ghost Warrior 3 was te groot

Het idee om met Sniper Ghost Warrior 3 een open wereld game te maken van AAA-niveau was te hoog gegrepen voor een klein team als het Poolse CI Games, zegt de CEO Marek Tymiñski. Als ze hadden besloten een kleinere game te maken, dan was dit de kwaliteit in elk aspect van de game ten goede gekomen.

De mening van de pers was behoorlijk negatief en in onze review moest de game het ook ontgelden. Tymiñski benadrukt dat CI Games gewoon doorgaat met het ondersteunen en updaten van Sniper Ghost Warrior 3. Ook zijn er plannen voor een nieuwe tactische FPS en natuurlijk wachten de fans op het vervolg van Lords of the Fallen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.