FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 maart 2017

Ontdek de planeten van Mass Effect Andromeda

Bioware kan het niet laten ons lekker te maken met beelden van Mass Effect: Andromeda. Hier zien we de zeven planeten die gegarandeerd op je pad komen. Er komen allerlei verschillende landschappen voorbij die je mag proberen vol te stouwen met kolonisten. Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC. 

De planeten zijn het meest geschikt geacht voor kolonisatie. Ze zijn ook rijk aan mineralen en water en daarmee ideaal voor upgrades. Onderaardse rivieren, jungles, woestijnen, meren, bossen en oceanen wachten op je, samen met zeer waarschijnlijk de huidige intelligente bewoners. Hoe het contact met deze wezens gaat verlopen ligt helemaal in onze capabele handen (en soms zieke geest).

Suarez strijdbaar: "Het is niet onmogelijk"

FC Barcelona heeft deze week een groot wonder nodig om de kwartfinales van de Champions League te halen. Luis Suarez probeert de moed erin te houden.

Barça moet woensdag een 4-0 nederlaag tegen Paris Saint-Germain zien weg te poetsen. In de geschiedenis van het toernooi is het nooit eerder gebeurd dat een team na zo'n achterstand alsnog doorgaat. "Maar als er één ploeg is die dit kan rechtzetten, dan is het Barcelona wel", sprak Suarez volgens France Football.

"We zullen er alles aan doen om anders voor de dag te komen en om het echte Barcelona te laten zien. Het wordt moeilijk, maar het is niet onmogelijk. We hebben de kwaliteiten en het karakter om uit deze moeilijke situatie te komen."

Luis Suarez maakte dit seizoen 27 goals in alle competities en de oud-speler van Ajax was ook goed voor twaalf assists. In La Liga staan de Catalanen bovenaan met één punt voorsprong op Real Madrid. De rivaal heeft nog wel een wedstrijd tegoed.

Bruma weken 'out' bij Wolfsburg en Oranje

Jeffrey Bruma moet de komende interlandperiode bij het Nederlands elftal waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan. De verdediger raakte zaterdag geblesseerd.

Bruma viel uit tijdens de competitiewedstrijd van VfL Wolfsburg tegen FSV Mainz. Een dag later sprak hij zijn zorgen al uit en nu blijkt dat hij de banden van zijn linkerknie heeft beschadigd. Dat bracht Wolfsburg maandag via de officiële website naar buiten.

Volgens de Duitse club heeft Bruma drie tot vier weken nodig om volledig te herstellen. Op 25 maart, over minder dan drie weken dus, speelt het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiereeks een belangrijke uitwedstrijd tegen Bulgarije. Drie dagen later volgt een oefenduel met Italië (thuis).

Het wegvallen van Bruma is een nieuwe tegenvaller voor bondscoach Danny Blind, die voorlopig Virgil van Dijk ook al moet missen. Wolfsburg speelde de wedstrijd tegen Mainz overigens met 1-1 gelijk. Het team van coach Andries Jonker staat in de Bundesliga vijftiende.

Zwaarste aardbeving sinds 2005 treft Zwitserland

Zwitserland is maandagavond opgeschrikt door een, voor Alpenbegrippen, relatief zware aardbeving. Om 21.12 uur vond een beving met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter plaats in het bergachtige kanton Schwyz, op een kleine zestig kilometer van Luzern, Zürich en de Liechtensteinse hoofdstad Vaduz.

Over schade is vooralsnog weinig bekend, maar wel komen vanuit de wijde omgeving geschrokken reacties binnen. Zo is de beving binnen een straal van ongeveer tweehonderd kilometer gevoeld, van het oosten van Frankrijk tot het Oostenrijkse Innsbruck en van het Duitse Stuttgart tot Milaan in Italië. 

De beving van maandag is de zwaarste die Zwitserland getroffen heeft sinds 2005. Op 8 september van dat jaar werd een beving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter gemeten, niet ver van die van maandag. 

Bazoer: "Ik word nog gezien als jongen"

Riechedly Bazoer wordt rustig gebracht bij VfL Wolfsburg en krijgt de tijd om zich aan te passen. Sinds kort is Andries Jonker zijn trainer. De Nederlandse trainer zat afgelopen zaterdag voor het eerst op de bank bij de club tegen FSV Mainz (1-1) en gaf Bazoer een basisplek, pas zijn derde van het seizoen.

"Ik heb na zijn aanstelling heel goed met Andries Jonker gesproken. Hij vindt me een goede voetballer en zei wat hij van me verwachtte. Al kort na zijn komst kreeg ik het gevoel dat ik zou starten. Vanaf donderdag werd dat nog eens bevestigd tijdens de tactische trainingen", vertelde Bazoer tegen De Telegraaf.

"Hoe gek het misschien ook klinkt: twintig jaar oud zijn is in Duitsland iets anders dan een twintigjarige zijn in Nederland. Hier word ik nog gezien als jongen en bij Ajax was ik met meer dan zeventig officiële duels al een ervaren speler. VfL Wolfsburg heeft aangegeven dat ik de tijd krijg om te wennen."

"Ik volg Duitse les en moet me aanpassen aan het spel in de Bundesliga. Het niveau is vele malen hoger. Een balletje aannemen en rustig om me heen kijken, is er echt niet meer bij. Dit half jaar is acclimatiseren. Volgend seizoen moet mijn jaar worden."

Wolfsburg staat na 23 wedstrijden vijftiende in de Bundesliga en alleen op basis van doelsaldo staat de ploeg nog boven de nacompetitiestreep. "Ik ga er nog steeds vanuit dat we niet degraderen, omdat iedereen zich bewust is van onze moeilijke situatie", klinkt Bazoer vol vertrouwen.

"Als we dezelfde strijd kunnen leveren als onze concurrenten, denk ik dat onze kwaliteit de doorslag geeft. We horen niet op de positie waar we nu staan. Iedereen ziet dit seizoen als overleven. Pas als we dit jaar goed afsluiten, kunnen we daarna revanche nemen. Wolfsburg is en blijft een topclub."

Prince Jackson praat over vader Michael

Voor de eerste keer heeft Prince Jackson openhartig over zijn vader Michael Jackson gesproken. Dat deed hij maandag in de Amerikaanse ontbijtshow Good Morning America.

Prince begon het vraaggesprek met te zeggen dat hij zijn best wil doen ervoor te zorgen dat het werk van zijn vader niet wordt vergeten. "Maar ik wil ook mijn eigen werk onder de aandacht brengen", zei hij. Ook vertelde Prince dat hij er niet happig op is om in de publiciteit te treden. "Maar ik begrijp dat dit er nu eenmaal bij hoort. En als ik met mijn verhalen mensen kan inspireren, doe ik dat graag."

Prince zei onder de indruk te zijn van de manier waarop fans tegen zijn vader opkijken. "Voor ons was hij altijd gewoon papa of pappie. Maar de impact die hij op andere mensen heeft is indrukwekkend." Prince zei dat hij wel begreep dat jonge meisje flauwvielen als ze The King of Pop zagen. "Maar dat het ook gebeurde met stoere sterke kerels was voor mij wel een eyeopener."

Afgelopen zomer begon Prince zijn eigen bedrijf. Dat noemde hij King's Son. "Ik ben nu nog de zoon van The King of Pop. Maar ik wil proberen om mijzelf op de kaart te zetten", zegt hij over de keuze van de naam. Prince maakt videoclips. "Dat is een kunstvorm die mij inspireert."Dat zijn vader de videoclip echt op de kaart heeft gezet, beseft Prince. Smooth Criminal vindt hij de beste clip die Michael ooit heeft gemaakt.

Prince Jackson praat over vader Michael
Prince Jackson praat over vader Michael (Foto: BuzzE)

Roompot krijgt wildcard voor jubileumeditie E3 Harelbeke

Wielerformatie Roompot-Nederlandse Loterij zal op vrijdag 24 maart aan de start staan van de jubileumeditie van E3 Harelbeke. De Nederlandse ProContinentale formatie is één van de zeven ploegen die van de organisatie een wildcard ontving. Het is de zestigste editie van de WorldTour-wedstrijd. 

De Nederlandse ploeg iis goed op dreef en kreeg daardoor al wildcards voor Cadel Evans Great Ocean Road Race, Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race en Luik Bastenaken-Luik. Daarnaast rijdt het in juni de Ronde van Zwitserland.

Ook vorig jaar reed Roompot-Nederlandse Loterij E3 Harelbeke. Sjoerd van Ginneken was toen mee in de vlucht van de dag, maar uiteindelijk werd Michel Kreder op een 59e plaats de beste renner in de uitslag. Naast Roompot kregen ook Wanty-Groupe Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise, Veranda’s Willems-Crelan, WB Veranclassic Aqua Protect, Direct Energie en Gazprom-RusVelo een startbewijs voor E3 Harelbeke.

Colbrelli wint tweede rit Parijs-Nice, Groenewegen vierde

Sonny Colbrelli heeft in Parijs-Nice de tweede etappe gewonnen. De 26-jarige Italiaan was de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. De renner van Bahrain Merida Pro Cycling Team won voor John Degenkolb en Arnaud Démare. Dylan Groenewegen werd vierde. Démare blijft leider in het algemeen klassement.

Vroeg in de rit ontstond er een vroeg vlucht met daarbij Sam Oomen. De Nederlander van Sunweb kreeg Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Marc Soler (Movistar), Kristijan Koren (Cannondale-Drapac Pro Cycling Team), Julien Simon (Cofidis, Solutions Crédits), Manuele Mori (UAE Team Emirates), Romain Hardy (Fortuneo - Vital Concept) en Delio Fernandez met zich mee. Na veertig kilometer was het avontuur van de koplopers al over, nadat in het peloton in waaiers was getrokken.


In eerste instantie zaten alle klassementsrenners mee in de eerste waaier, maar al snel moesten Richie Porte, Alberto Contador, Daniel Martin en Simon Yates de eerste waaier laten gaan. Uiteindelijk ontstond er een groep van 22 renners met onder meer Démare, Julian Alaphilippe, Alexander Kristoff en Marcel Kittel. Er waren met Oomen en Timo Roosen ook twee Nederlanders mee in de kopgroep.

Na een achtervolging van twee uur kwam de groep van Contador aansluiten bij de leiders, maar ondertussen was Porte al verder achterop geraakt. Porte zou uiteindelijk op meer dan veertien minuten eindigen van de winnaar. 

Op het moment dat de achtervolgende groep was aangesloten, kozen zes renners de aanval: Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Tony Gallopin (Lotto-FixAll), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Marc Sarreau (FDJ), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM) en Sven Erik Bystrøm (Katusha – Alpecin). Het zestal kreeg een maximale voorsprong van iets meer dan één minuut.

Met nog twintig kilometer te gaan ging Gilbert alleen in de aanval. Op zes kilometer van de streep werd de Belgisch kampioen gegrepen door het peloton. In de laatste kilometers ging Koren ten aanval, net zoals Michael Albasini, maar FDJ hield alles onder controle voor Démare.

In de sprint ging Colbrelli vroeg aan en werd niet meer gepasseerd door Degenkolb en Démare. Voor de Italiaan van Bahrain Merida Pro Cycling Team was het zijn eerste zege van het seizoen. De Fransman Démare blijft leider in het algemeen klassement.

Wehrlein krijgt groen licht voor Formule 1-test

Pascal Wehrlein zal morgen voor het eerst achter het stuur plaats gaan nemen van de nieuwe Formule 1-bolide van Sauber. De Duitser moest de eerste wintertest missen door een rugblessure, maar is fit genoeg bevonden om morgen in actie te komen op het circuit van Barcelona waar de tweede test van start gaat.

Wehrlein crashte tijdens de Race of Champions en moest vanwege de opgelopen rugblessure rust houden. Antonio Giovinazzi, derde coureur van Ferrari, verving de Duitser tijdens de eerste testweek. De Italiaan is ook nu aanwezig mocht Wehrlein niet kunnen rijden. Marcus Ericsson is de andere coureur die voor Sauber in actie zal gaan komen.

Horeca Wageningen: 5 mei wordt te duur

Van de 7 horeca-ondernemers willen er 6 niet meer meedoen aan het bevrijdingsfestival in Wageningen op 5 mei. Ze zijn van mening dat de organisatie, stichting Wageningen 45 (spreek uit als vier vijf) te hoge prijzen vraagt om een tappunt op de markt te mogen zetten.

15.000 euro moet er volgens de ondernemers worden betaald voor een tappunt, wat volgens hen betekent dat ze 8200 drankjes per tappunt moeten verkopen om quitte te spelen, irreëel vinden zij. De stichting Wageningen 45 baseert volgens de ondernemers de prijs op de omzetten van 2016, dat een uitzonderlijk goed jaar was en niet op een gemiddelde van de afgelopen jaren.

Van de afgelopen 6 jaar werd 4 keer het aantal van 8200 verkochte consumpties per tappunt niet gehaald. De ondernemers hadden een voorstel gedaan aan de stichting om een gemiddelde te betalen voor een tappunt maar de stichting ging hier niet op in. "Take it or leave it, en dat is niet helemaal van deze tijd," aldus André van Holland, een van de ondernemers. "We hadden een heel reëel voorstel en er werd eigenlijk niet eens naar gekeken."

De bijdragen van de horeca-ondernemers zijn nodig voor het voortbestaan van het bevrijdingsfestival en het defilé, aldus Manon Derksen van stichting Wageningen 45. Volgens Derksen zijn de kavels ook niet 15.000 euro maar 9000 euro, maar dat is exclusief BTW en andere bijkomende kosten. "De prijzen voor een kavel zijn gebaseerd op 2016 min 10 procent vanwege het weer in 2016," zo rekent zij.

Het bevrijdingsfestival in Wageningen trekt jaarlijks zo'n 100.000 bezoekers; 2016 trok het rond de 130.000 bezoekers en het was toen een heerlijk warme dag met gemiddeld 25 graden.

Oplichters slaan toe met valse bankapp

De politie heeft in Wassenaar twee gewiekste internetoplichters opgepakt die maandenlang in heel Nederland toesloegen. De twee verdachten uit Utrecht, respectievelijk een man van 18 en een jongen van 15, deden zich voor als kopers van tweedehands spullen die via websites als Marktplaats werden aangeboden. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Aan de deur van de verkoper deed het duo of het bedrag via een bankapp direct werd overgemaakt. Nadat de zwendelaars waren vertrokken, kwamen de verkopers erachter dat er geen geld was overgemaakt en dat ze opgelicht waren. De flessentrekkers gebruikten een nep-app van een bekende Nederlandse bank.

Agenten kwamen de verdachten op het spoor, nadat uit verschillende plaatsen in Nederland aangiften waren binnengekomen van internetoplichting. De verdachten gingen ,,berekenend, planmatig en gewiekst te werk", stelt de politie.

Rechercheurs doorzochten de woningen van de twee in Utrecht en troffen daar geld aan, een telefoon, sieraden, drugs en een boksbeugel.

Oplichters slaan toe met valse bankapp
Oplichters slaan toe met valse bankapp (Foto: ANP)

Logan breekt openingsrecord binnen X-Men-serie

Het vaarwel van Hugh Jackman als the Wolverine, Logan, doet het goed in de Nederlandse bioscopen. Volgens distributeur 20th Century Fox heeft de film het 'beste openingsweekend ooit in Nederland voor een X-Men-film waarin Wolverine een rol speelt'.

Jackman is in totaal te zien geweest in negen X-Men-films en zelfs tien als je zijn semi-cameo in Deadpool meerekent. Logan is de laatste keer dat hij de rol speelt en de eerste keer dat de film is gemaakt voor een zestien-plus-publiek. Met een box office van 957.693 euro laat Logan de voorgangers, zoals X-Men: Apocalypse van vorig jaar (740.100 Euro), X-Men: Days of Future Past uit 2014 (734.729 euro) en The Wolverine uit 2013 (579.040 euro) achter zich.

Logan vertelt over een vermoeide James 'Logan' Howlett, ook wel bekend als the Wolverine, in de nabije toekomst. Hij zorgt voor de zieke Charles Xavier terwijl ze ondergedoken leven, net over de grens met Mexico. Zijn leven wordt nog één keer overhoop gegooid wanneer een jong meisje op zijn pad komt terwijl een duistere groep haar achterna zit.

Logan draait momenteel in reguliere en IMAX-bioscopen, en is te zien in glorieus 2D. Een review van Logan verscheen vorige week op FOK!.

Dafne Keen en Hugh Jackman in Logan
Dafne Keen en Hugh Jackman in Logan

Giro555 in actie tegen dreigende hongersnood

De samenwerkende Nederlandse Hulporganisaties hebben maandag Giro555 opengesteld om de door hongersnood bedreigde bevolking in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan te helpen. Volgens de organisaties lijden zeker 20 miljoen mensen in deze en omringende landen aan ernstige ondervoeding. De situatie in Zuid-Soedan is voor 100.000 mensen acuut, ze leven op de rand van de hongerdood.

"Zo'n grote ramp, verspreid over maar liefst vier grote gebieden, is ongekend. Een dodelijke combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld brengt miljoenen mensenlevens in gevaar. Vooral kinderen, zieken en de allerarmsten zijn in acuut levensgevaar. We kunnen niet blijven toekijken en niets doen", aldus actievoorzitter Farah Karimi van Oxfam Novib.

Giro555 in actie tegen dreigende hongersnood
Giro555 in actie tegen dreigende hongersnood (Foto: ANP)

Facebook test 'do not like'

Facebook test een nieuwe feature. In een reactie bij Messenger kunnen gebruikers niet alleen een duim omhoog, een smiley en een verdrietige of een boze emoji kiezen, maar ook een duim omlaag. Facebook bevestigt de test met de knop tegen TechCrunch. 


Het gaat om een proef op kleine schaal. "Het is een kleine test die mensen in staat stelt een emoji te delen die hun gevoelens het beste weergeeft", aldus Facebook. Maar als het aanslaat, zou het kunnen worden uitgebreid. Facebook had tot nu toe afgezien van de duim omlaag, omdat het mensen liever een positieve dan een negatieve tijdlijn laat zien.

Facebook test duim omlaag
Facebook test duim omlaag (Foto: BuzzT)

Trump probeert het met nieuw inreisverbod

President Trump heeft een nieuw inreisverbod afgekondigd. In de nieuwe versie kunnen inwoners van Irak de Verenigde Staten zonder bezwaar binnenkomen. Ook de houders van een zogenoemde greencard, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, mogen het land vrij in.

Trump deelde maandag mee dat zijn nieuwe decreet voor negentig dagen geldt. Het verbod betreft de inwoners van de islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran.

Irak hoorde in het vorige inreisverbod nog bij de landen waarvan voor de inwoners restricties golden. Door die versie van het inreisverbod werd destijds tot woede van de president al snel een streep gezet door een federale rechter.

Trump probeert het met nieuw inreisverbod
Trump probeert het met nieuw inreisverbod (Foto: ANP)

Will Smith voert een magische gangsteroorlog in Bright

Voordat Suicide Squad-regisseur David Ayer aan de slag gaat met een spinoff (het rondom Harley Quinn gebaseerde Gotham City Sirens), duikt hij eerst nog even met Will Smith in de wereld van de orcs, elven en feeën. Uit deze film, Bright, mogen we je een paar mooie stills als eerste tonen.

In Bright leven mensen, orcs, elven en feeën samen in een alternatieve versie van ons hedendaagse bestaan. Een routine werkavondje van twee agenten van verschillende afkomst, de menselijke Ward (Will Smith) en orc Jakoby (Joel Edgerton), verloopt heel anders wanneer zij moeten samenwerken om een jonge vrouwelijke elf en een kostbaar relikwie te beschermen. Wanneer dit in verkeerde handen terecht komt zal de toekomst van elke leven wezen niet zeker zijn. Ward en Jakoby moeten dus zowel hun persoonlijke verschillen als vele vijanden verslaan om de wereld van de ondergang te redden.

Joel Edgerton en Will Smith (Foto: Netflix)
Joel Edgerton en Will Smith (Foto: Netflix)

Joel Edgerton (Foto: Netflix)
Joel Edgerton (Foto: Netflix)

Will Smith (Foto: Netflix)
Will Smith (Foto: Netflix)

Bright is een Netflix Original die je vanaf december kunt streamen. Naast Edgerton en Smith zijn er ook rollen voor Noomi Rapace, Lucy Fry, Edgar Ramirez, Ike Barinholtz, Dawn Olivieri en Jay Hernandez. Het scenario is van Max Landis, die onlangs voor Netflix (en BBC America) Dirk Gently's Holistic Detective Agency schreef. Vorige week verscheen ook een eerste teaser van Bright, die een beetje een indruk van de sfeer geeft.

D66 voert campagne in Brussel

D66 voert dinsdag verkiezingscampagne in Brussel. De partij gaat haar verkiezingsprogramma overhandigen aan een Europarlementariër van de beweging En Marche van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron.

D66 en Macron voeren allebei een pro-Europese campagne. Voor de gelegenheid is het D66-programma vertaald in het Frans.

D66 is met een campagnebus enkele uren in de Europese wijk van Brussel. De delegatie bestaat onder anderen uit de Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven en Kees Verhoeven en kandidaat-Kamerlid Achraf Bouali. Ook de D66-Europarlementariërs Sophie in 't Veld, Gerben-Jan Gerbrandy, Marietje Schaake en Matthijs van Miltenburg zijn van de partij.

D66 voert campagne in Brussel
D66 voert campagne in Brussel (Foto: ANP)

Jongen (13) dood door inademen aanstekergas

Een dertienjarige jongen is zondag in Amsterdam overleden na het inhaleren van aanstekergas. Hij raakte rond 16.30 uur onwel toen hij bij een vriendje was in een woning aan de Haarlemmermeerstraat, maakte de politie maandag bekend. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij door het inademen van het gas een hartstilstand heeft gekregen.

De jongen overleed ter plekke. Volgens een woordvoerder van de politie wordt aanstekergas al langer gebruikt onder jongeren, maar "op heel kleine schaal". "We worden er als politie heel af en toe mee geconfronteerd, dan heeft er iemand honderd aanstekers onder zijn bed liggen."Onlangs stierf in België een negentienjarige vrouw nadat ze aanstekergas had gesnoven.

Jongen (13) dood door inademen aanstekergas
Jongen (13) dood door inademen aanstekergas (Foto: ANP)

Botteghin: "We moeten rustig blijven"

Eric Botteghin zag de nederlaag van Feyenoord zondagmiddag tegen Sparta Rotterdam niet aankomen. De thuisploeg was met 1-0 te sterk. "En ook nog een week na de mooie wedstrijd tegen PSV. We waren ons bewust van het gevaar. Maar toch ging het mis", vertelde Botteghin tegen het Algemeen Dagblad.

Feyenoord werd afgetroeft op felheid en verloor veel van de duels. "Dat overkomt ons zelden, eigenlijk nooit. Dit moet eenmalig zijn. We hebben alles nog in eigen hand, er is nog altijd een schitterende kans op de landstitel."

Naaste belager Ajax verspeelde met het 1-1 gelijkspel bij FC Groningen ook punten en daardoor is de voorsprong van Feyenoord nog vier punten. "We moeten rustig blijven. Na eerdere mindere wedstrijden kwamen we steeds sterk terug in de eerstvolgende wedstrijd. Dat moet ook nu gebeuren."

Spannende ontknopingen in de NBA

Zeven wedstrijden werden afgelopen nacht gespeeld in de NBA. Drie van deze wedstrijden werden beslist met een winnende score in de laatste seconde. De meest bizarre ontknoping vond plaats in de wedstrijd tussen de Boston Celtics en de Phoenix Suns.

Met nog twintig seconden te spelen mocht Jaylen Brown voor Boston twee keer aanleggen vanaf de vrijeworplijn. Hij maakte één van zijn schoten en gaf zijn ploeg een 102-105 voorsprong. Eric Bledsoe maakte snel daarna een lay-up die Phoenix tot op één punt bracht.

De Suns maakten snel een fout op een tegenstander. Een bekende tactiek aan het eind van de wedstrijd, bedoelt om zelf nog één keer aan te mogen vallen. Isaiah Thomas maakte maar één van zijn twee vrije worpen, waardoor de Suns met een 104-106 achterstand nog één aanval konden plaatsen.

Het was weer Bledsoe die een weg naar de basket wist te vinden en zijn ploeg langszij bracht met nog vier seconden op de klok. Hierna volgde een bijzonder einde. Jae Crowder bracht de bal in het veld door naar Isaiah Thomas te passen, maar die lette niet goed op. Marquese Chriss wist de bal te ontfutselen en naar Tyler Ulis te tikken. De rookie aarzelde niet en wist ‘in de zoemer’ de wedstrijd te beslissen met een loepzuivere driepunter: 109-106.

Ulis for the win! Bron: YouTube

Phoenix-fans hebben dit jaar weinig reden gehad om te juichen, maar dit was een klinkende overwinning. Eric Bledsoe eindigde met 28 punten. Verder waren het vooral jonge spelers die op het veld stonden en voor de punten zorgden. Tyler Ulis, Devin Booker, Marquese Chriss, Alex Len, Alan Williams  en TJ Warren zijn allen tussen de 19 en 24 jaar oud. Er zit dus nog volop groei in de selectie.

Isaiah Thomas werd met 35 punten topscorer bij de Celtics. Boston verzuimde om in de stand dichterbij de Cleveland Cavaliers te komen. Met een overwinning was de druk op de regerend kampioen toch reëel geworden.

De lange Fransman Rudy Gobert werd liefst tweemaal de held van de Utah Jazz. Gobert staat bekend als een verdedigend specialist, maar tegen de Sacramento Kings wist hij met een lay-up de verlenging af te dwingen. In die verlenging zorgde hij met een tip-in in de zoemer voor de uiteindelijke zege: 109-110.

Die laatste score werd pas na bestudering van de videobeelden goedgekeurd. George Hill miste een schot. Gobert tikte de misser binnen. Zo’n score geldt alleen als de bal in zijn geheel buiten de cylinder van de basket is geweest. Zo niet, dan is er sprake van offensive goaltending en krijgt de tegenstander balbezit. Videobeelden wezen uit dat de score legitiem was, waarna de fans van Sacramento zoals zo vaak teleurgesteld huiswaarts konden keren.

Rudy Gobert eindigde met 16 punten, 24 rebounds en 3 blocks. De Fransman baarde eerder dit seizoen opzien door zichzelf uit te roepen tot de beste center in de NBA. Dit soort wedstrijden onderstrepen die stelling wel. Rodney Hood werd met 28 punten topscorer.

De derde wedstrijd die in de slotseconde werd beslist was die tussen de Atlanta Hawks en de Indiana Pacers. Indiana speelde in de laatste aanval de bal rond tot een in de hoe vrijstaande Glenn Robinson III werd bereikt. De kersverse dunkkampioen aarzelde niet en schoot de bal feilloos binnen voor een 96-97 overwinning.

De Golden State Warriors boekten een vrij lastige overwinning op de New York Knicks. De ploeg overtuigt nog niet zonder Kevin Durant en ook tegen de Knicks vielen in de eerste helft de schoten niet. Na rust kwamen de Splash Brothers Curry en Thompson wat beter op gang. De guards schoten samen een acceptabele 9 op 22 driepunters en eindigden met zestig punten. Het was genoeg voor een 105-112 overwinning.

Curry passeerde Chauncey Billups en staat nu tiende in de ranglijst van spelers met de meeste gescoorde driepunters aller tijden. Hij staat nog een straatlengte achter op Ray Allen, maar het lijkt onvermijdelijk dat hij Allen ooit voorbij zal streven.


Uitslagen

Atlanta Hawks – Indiana Pacers 96-97
New York Knicks – Golden State Warriors 105-112
Phoenix Suns – Boston Celtics 109-106
Washington Wizards – Orlando Magic 115-114
Sacramento Kings – Utah Jazz 109-110 (OT)
Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 104-89
Los Angeles Lakers – New Orleans Pelicans 97-105

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 42-19
Boston Celtics 40-23
Washington Wizards 37-24
Toronto Raptors 37-26
Atlanta Hawks 34-28
Indiana Pacers 32-30
Chicago Bulls 31-31
Detroit Pistons 30-32
Miami Heat 29-34
Milwaukee Bucks 28-33
Charlotte Hornets 27-35
New York Knicks 25-38
Philadelphia 76ers 23-39
Orlando Magic 23-40
Brooklyn Nets 10-51

Western Conference

Golden State Warriors 51-11
San Antonio Spurs 48-13
Houston Rockets 44-19
Utah Jazz 39-24
Los Angeles Clippers 37-25
Memphis Grizzlies 36-27
Oklahoma City Thunder 35-28
Denver Nuggets 28-34
Portland Trail Blazers 26-35
Dallas Mavericks 26-36
Sacramento Kings 25-37
Minnesota Timberwolves 25-37
New Orleans Pelicans 25-38
Phoenix Suns 21-42
Los Angeles Lakers 19-44

'Sylvana Simons is een mislukte negerin'

Prem Radhakishun heeft vannacht hard uitgehaald naar Sylvana Simons in zijn NPO Radio 1-show Zwarte Prietpraat. In zijn rant noemt hij de lijsttrekker van Artikel 1 onder andere een mislukte negerin. Ook mede-oprichter van de partij Ian van der Kooye en uitgever van Sylvana's boek Kees de Bakker (uitgeverij Conserve) moesten het ontgelden.

Hij begon met het voorlezen van een mail die Kees de Bakker, uitgever van Sylvana's boek, over 'een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid', naar hem gestuurd had. In die mail stond dat het voor Prem 'als bekende Surinamer' misschien interessant zou zijn om Sylvana publiekelijk te steunen, zeker nu ze 'zo belachelijk is gemaakt door PowNed'.

Vervolgens leest Radhakishun zijn antwoord op de mail voor, waarin hij PowNed verdedigt. "Sylvana is niet belachelijk gemaakt door PowNed, integendeel. Het gedrag van haar, haar partijgenoten en anderen is schandalig en in strijd met de kernwaarden van ons land. Ze hebben zich laten kennen als kleinzielige, on-Nederlandse, ondemocratische, intolerante bullenbakken die met fysiek geweld onwelgevallige media willen snoeren", aldus Prem. "PowNed is een belangrijke exponent van de Nederlandse identiteit. Wij Nederlanders zijn trots op deze omroep". Hij heeft ook geen goed woord over voor Ian van der Kooye: ''Die zwarte neger die daar loopt hoeft die arme jongen niet in de vuilnisbak te drukken". 

Ook gaat Prem in op het feit dat Kees de Bakker hem een Surinamer noemt. "Ik vind het hoogst onbeschoft en zelfs minachtend om mij aan te schrijven als bekende Surinamer. Ik ben Nederlander. Wie bent u om mijn nationaliteit te ontkennen? Uw kennelijke gedachte dat de gemeenschappelijke geboorteplaats een reden moet zijn om op iemand te stemmen, getuigt van een achterlijkheid die je aantreft in het Tora Bora-gebergte. Gemeenschappelijke afkomst is voor kennelijk onderontwikkelde figuren als u de reden om op een persoon of partij te stemmen. Gemeenschappelijke toekomst is het criterium voor echte Nederlanders die met elkaar verder willen". 

Tegen zijn gasten vertelt Radhakishun: ''Waarom ik zo kwaad word, is dat mensen denken dat ze stemmen moeten trekken op basis van etniciteit of religie en niet op ideeën. Ideeën doen er toe, maar dit soort mislukte misbaksels als uitgeverij Conserve en Artikel 1 en die racistische negers denken dat alleen je ras er toe doet. Dus Sylvana Simons is een mislukte negerin met Ian van der Kooye de mislukte neger."

Het geweldige fragment is hieronder te beluisteren:

Twitch-streamer speelt alle NES-games uit

Sommige mensen op Twitch doen dingen iets anders dan de rest daar. Zo is er een Pool met de naam Delgado Kusielczuk. De Twitch-streamer die bekend staat als de The Mexican Runner probeert alle NES-games die ooit zijn verschenen uit te spelen.

In totaal zijn dat 714 spellen. Het laatste spel wat nog op de lijst stond is Super Mario Bros 3. Na drie jaar is het hem eindelijk gelukt. Hij heeft alle NES-Games die ooit zijn verschenen uitgespeeld.

Stroll: "Massa is meer rivaal dan mentor"

Het Formule 1-team van Williams heeft dit seizoen twee tegenpolen in de auto's zitten. Aan de ene kant is dat de 18-jarige debutant Lance Stroll, die met Felipe Massa een twee keer zo oude teamgenoot heeft. De 36-jarige Braziliaan keerde kort na zijn afscheid weer terug bij Williams om ook dit seizoen te racen.

Stroll maakte afgelopen week in zijn eerste testweek geen al te beste indruk. Hij parkeerde zijn auto geregeld naast de baan en zorgde er uiteindelijk voor dat het team op de laatste dag zelfs niet meer in actie kon komen door een gebrek aan reserveonderdelen. Een ervaren teamgenoot zou dus prettig kunnen zijn om hem een beetje de kneepjes van het vak bij te leren, maar een dergelijke mentor is Massa niet.

"Mentor is niet het goede woord, denk ik. Felipe is hier vooral om zichzelf tegenover iedereen te bewijzen, zoals eigenlijk iedereen dat wil", vertelt de jonge Canadees. "Ik denk dat hij dus meer een rivaal is dan een mentor. Toch kan ik natuurlijk wel het een en ander van hem leren. Het is geweldig om zo'n ervaren coureur in het team te hebben, zo iemand kan het team heel goed verder helpen."

Persoonlijk lijkt de Canadees het goed te kunnen vinden met Massa. "Felipe is een vriendelijke en eerlijke kerel, dat wil je graag hebben in een teamgenoot. We hebben als doel om het team samen zo goed mogelijk vooruit te helpen en zijn positieve energie werkt daarbij zeker door in het team." 

Nintendo Switch save-data niet te kopiëren

Nintendo heeft bevestigd dat save-games voorlopig niet gekopieerd kunnen worden van de Nintendo Switch. Je hebt dus op dit moment ook niet de mogelijkheid om hem naar een SD-kaart te kopiëren.

Aangezien op dit moment cloud-saves ook niet mogelijk zijn is het vrij onhandig. Het zou dus betekenen dat als er iets fout gaat je een probleem hebt. Nintendo heeft niet gezegd wat ze hier in de toekomst aan gaan doen. Lees ook de eerste indruk van de Nintendo Switch op FOK!

Nintendo Switch

Sniper: Ghost Warrior 3 komt op 25 April eindelijk uit

In 2014 werd Sniper Ghost Warrior 3 aangekondigd en zou eigenlijk in 2016 al moeten uitkomen, maar het spel werd uitgesteld naar begin januari 2017. Ook dit bleek weer niet haalbaar, maar nu is de datum officieel op 25 April gezet.

De studio heeft de tijd nodig om de game verder te verfraaien en te optimaliseren naar aanleiding van de feedback van pers, fans en testers. Een uitgebreide hands-on van ons kun je hier lezen. Sniper: Ghost Warrior 3 is momenteel in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

BT betaalt 1,4 miljard euro voor TV-rechten Champions League

De Britse zender BT Sports mag vanaf volgend seizoen de beelden van het Europese topvoetbal nog eens drie jaar verspreiden. De zender heeft een nieuw contract afgesloten met de UEFA over de uitzendrechten. 

Per seizoen gaat het om 394 miljoen Engelse pond, ruim 455 miljoen euro, waarmee BT bijna een derde meer betaalt dan in de huidige in 2015 afgesloten verbintenis. In 2013 ging BT de concurrentie met sportzender Sky aan door de rechten van de belangrijkste Europese voetbalcompetitie binnen te halen, toen nog voor 345 miljoen euro per seizoen.

Sky, dat de rechten op de Engelse Premier League bezit, reageerde door te verklaren dat het meer is dan een sportzender. Ook zijn er films en series op de zender te zien.

Oekraïne: geen twijfel over rol Rusland

Oekraïne eist maandag bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat Rusland onmiddellijk stopt met de steun aan gewapende groepen in Oekraïne. Er is volgens de Oekraïners geen enkele twijfel over de rol die Rusland speelt.

De Oekraïense delegatie wees onder meer op de vele duizenden projectielen die de afgelopen tijd zijn neergekomen op bewoond gebied. "Kan er enige twijfel zijn over waar deze munitie vandaan komt? Nee, die komt uit Rusland". Oekraïne beschuldigt Rusland niet alleen van aanvallen op burgers maar ook van discriminatie en pogingen de niet-Russische cultuur uit te wissen.

Kiev houdt Rusland verantwoordelijk voor het neerschieten van vlucht MH17 en wil hier een schadevergoeding voor. Oekraïne wees erop dat de Buk-raket waarmee het toestel werd neergehaald uit Rusland kwam en dat de lanceerinstallatie onder de huidige omstandigheden morgen weer kan terugkeren naar Oekraïne.

Oekraïne: geen twijfel over rol Rusland
Oekraïne: geen twijfel over rol Rusland (Foto: ANP)

Middle-earth: Shadow of War beelden gelekt

Vorige week werd Middle-Earth: Shadow of War aangekondigd. Aanstaande woensdag zou de eerste trailer met gameplay beelden online moet staan. Nu blijkt dat daar al enkele beelden van gelekt zijn. De beelden zijn screenshots van een trailer dus niet hele hoge kwaliteit.

Middle-earth: Shadow of War is vanaf 24 augustus 2017 verkrijgbaar voor de Xbox One, Project Scorpio, Windows 10-pc (Windows Store en Steam), PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro. Het spel zal verkrijgbaar zijn als Xbox Play Anywhere-titel.

middle-earth

middle-earth

middle-earth

middle-earth

middle-earth

'Hooliganisme moet sport worden'

Het zijn de idioten van de voetbalwereld: hooligans, mensen die zichzelf als fan van een bepaalde club zien en die club 'steunen' door er stevig op los te rammen - vaak resulterend in negatieve gevolgen voor de door hen 'gesteunde' clubs. 

Ook in Rusland is het een groot probleem. Aan clubs gelieerde vechtersbazen gaan geregeld met elkaar op de vuist in het land waar volgend jaar het wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden. Ook dat belooft overigens een feest te worden, want bepaalde Russen noemden het in de afgelopen weken al 'een WK van geweld'. Men waarschuwde met name mannelijke voetbalfans om toch zeker niet alleen of in groepen met louter mannen naar Rusland te trekken, want dan zou je geheid in elkaar geslagen worden. Dat hoort immers bij een leuk sportfeest, zo lijkt men te denken.

Een Russisch parlementslid heeft nu een interessante oplossing gevonden voor het probleem: volgens Igor Lebedev zou van hooliganisme simpelweg een sport gemaakt moeten worden. "Zet twintig vechters aan de ene kant van het veld en twintig aan de andere kant, zonder dat ze wapens mogen dragen. De agressie zal dan omslaan in onderling begrip, denk ik. Misschien komen er zelfs wel duizenden mensen kijken en wordt Rusland een pionier op dit gebied", zo stelt hij voor. 

Wat de eventuele regels van deze grootschalige gevechten dan verder zouden zijn is nog niet bekend. Ook valt te betwijfelen of men zich überhaupt wel aan de regels houdt en daarnaast rijst nog een tweede prangende vraag: wat moeten we doen met aan de hooliganclubs gelieerde hooligans, die onderling op elkaar in gaan slaan uit naam van een hooliganclub? Heeft meneer Lebedev hier een goed idee te pakken om het geweld enigszins in te dammen, of zal zoiets nooit werken? 

'Geen EU-verbod op Turkse campagnes'

Een verbod op campagne-activiteiten van Turkse politici in de Europese Unie komt er hoogstwaarschijnlijk niet. Oostenrijk pleit daarvoor, maar meerdere EU-ministers van Buitenlandse Zaken vinden dat een zaak van de lidstaten zelf, bleek maandag voorafgaand aan overleg in Brussel.

Minister Bert Koenders noemde het "onwenselijk" dat Turkse ministers campagne voeren in Nederland, maar sprak zich ook niet uit voor een gemeenschappelijk Europees standpunt.

De Turkse regering wil via een referendum de grondwet aanpassen, waardoor de president veel meer macht krijgt. Ze wil hiervoor ook stemmen winnen onder Turken in het buitenland. De Nederlandse regering onderzoekt of het juridisch mogelijk is dat te voorkomen.

Duitsland heeft al bijeenkomsten verboden. De Turkse president Erdogan vergeleek dat met de naziperiode. "Er is veel verbale agressie, ik vind dat niet nodig", aldus Koenders. "Je kan denken wat je wil van dat referendum, maar Turkse minsters moeten de campagne niet naar Nederland exporteren."Ankara is inmiddels op de hoogte van dat standpunt.

'Geen EU-verbod op Turkse campagnes'
'Geen EU-verbod op Turkse campagnes' (Foto: ANP)

Hirscher blijft skiwereld domineren en schrijft weer geschiedenis

Marcel Hirscher blijft de toonaangevende man in de wereld van het alpineskiën. De Oostenrijker verzekerde zich afgelopen weekeinde voor de zesde keer op rij van de algemene World Cup en is inmiddels niks minder dan een levende legende. Om er toch even een Nederlands tintje aan vast te plakken: zoals ongetwijfeld bij meer en meer mensen bekend is heeft Hirscher een Nederlandse moeder.

In het Sloveense Kransjka Gora stonden afgelopen weekeinde een reuzenslalom en slalom op het programma, de eersten sinds het WK. De 28-jarige Hirscher opende het weekeinde zaterdag met winst op de reuzenslalom en daarmee was de strijd om de grote kristallen bokaal voorbij: zijn voorsprong op de Noren Kjetil Jansrud en Henrik Kristoffersen is inmiddels wederom onoverbrugbaar.

Hirscher debuteerde in 2007 op 17-jarige leeftijd in de World Cup, boekte eind 2009 zijn eerste zeges en is sinds eind 2011 nauwelijks meer te stoppen. In dat seizoen won hij voor het eerst de algemene World Cup en sindsdien is niemand er meer in geslaagd die titel van hem af te pakken. Vorig seizoen was hij de eerste skiër ooit die vijf keer op rij won, uiteraard is hij nu de eerste die zes grote kristallen bokalen op rij in de kast heeft staan.

Op de slalom en reuzenslalom had hij ook al drie eindzeges op zijn naam staan, maar dat worden er nu vier. Net als in 2015 sluit hij het seizoen af als de beste in het algemeen klassement, het slalomklassement en het reuzenslalomklassement.

Marcel Hirscher lijkt voorlopig nog niet te stoppen (Pro Shots/Gepa)
Marcel Hirscher lijkt voorlopig nog niet te stoppen (Pro Shots/Gepa)

Wie hem de komende jaren zou moeten stoppen is bijzonder lastig te zeggen. De Noor Henrik Kristoffersen leek hem op de slalom te kunnen kloppen dit seizoen, maar verliest op de reuzenslalom teveel punten. Alexis Pinturault kan een goede reuzenslalom en super-G skiën, maar is op de slalom niet stabiel genoeg. Kjetil Jansrud kan de afdaling en super-G domineren, maar haalt dan weer niet genoeg punten op de technische onderdelen. Hirscher daarentegen is in staat om de slalom én reuzenslalom te domineren en kan op de super-G ook nog eens prima uit de voeten. 

De strijd bij de vrouwen is overigens nog niet beslist. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin gaat er aan de leiding, voor de Sloveense Ilka Stuhec. Met nog twee slaloms en reuzenslaloms te gaan - Shiffrin's favoriete onderdelen - tegenover slechts één afdaling en één super-G, waar Stuhec punten op goed kan maken, lijkt de kans miniem dat de Sloveense het nog kan winnen. Komend weekeinde worden in het Amerikaanse Squaw Valley een slalom en reuzenslalom geskied, de week daarna staan in Aspen de World Cup-finales op het programma, waar de heren en dames op elke discipline nog één keer in actie komen. 

Kijkers willen 'echte naam' Klaver weten

Kijkers zochten tijdens het lijsttrekkersdebat zondagavond online vooral informatie over Jesse Klaver van GroenLinks. Hij is de meest gegoogelde partijleider. Kijkers willen weten wat zijn afkomst, leeftijd en standpunten zijn, maar ook wie zijn vader is en wat zijn 'echte naam' is, aldus Google maandag. Klaver (30) heeft een Marokkaanse vader en een Nederlands-Indische moeder.

Google keek naar zoekopdrachten over de acht lijsttrekkers in het Carrédebat. Van die opdrachten ging 42 procent over Klaver. Daarachter volgen Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) met 15 procent, Mark Rutte (VVD) met 12 procent en Henk Krol (50PLUS) met 8 procent.

GroenLinks is de meest gezochte partij op Google, voor de VVD en de PvdA. Zij hebben de eerdere koplopers, D66 en de PVV, ingehaald.

De meest gestelde vragen tijdens het debat waren onder meer 'op wie moet ik stemmen?', 'waarom was Wilders niet bij het debat?' en 'waar ligt Tonga?'

De echte naam van Klaver is volgens GeenStijl overigens Yasser Feras.

Kijkers willen 'echte naam' Klaver weten

Kijkers willen 'echte naam' Klaver weten (Foto: ANP)

Zandvoort doet onderzoek naar Grand Prix van Nederland

Het Circuit Park Zandvoort gaat onderzoek laten doen naar de haalbaarheid om de Formule 1 weer naar Nederland te halen. Dat hebben de eigenaren via het Haarlems Dagblad laten weten. 

De Grand Prix van Nederland stond 34 keer op het programma in het Formule 1-seizoen, tussen 1948 en 1985. De erelijst staat vol met legendarische coureurs als Alberto Ascari, Juan Manguel Fangio, Jim Clark en Niki Lauda, die in 1985 de laatste winnaar was op het iconische circuit in de Zandvoortse duinen.

Nu Max Verstappen zich in de Formule 1 nu al min of meer gevestigd heeft als beste Nederlandse Formule 1-coureur ooit - hij heeft immers een race gewonnen en regelmatig op het podium gestaan - lijkt het moment beter dan ooit om het circus weer naar Nederland te halen. De voornaamste races op het circuit zijn tegenwoordig de Masters of Formula 3, de op de Grand Prix van Macau na meest prestigueuze Formule 3-race ter wereld, en de DTM. 

Het onderzoek zal naar verluidt zo'n vijftigduizend euro kosten en de resultaten worden in de zomer verwacht. 

Beelden van de Nederlandse Grand Prix van 1981 (Bron: YouTube)

Pochettino na record: "We schrijven geschiedenis"

Mauricio Pochettino wist zondag een record te verbreken met Tottenham Hotspur. De ploeg won voor het eerst in de geschiedenis negen thuiswedstrijden op rij.

Door de 3-2 overwinning op Everton, tekende Tottenham Hotspur voor de negende achtereenvolgende overwinning in eigen huis. Pochettino was na afloop van het duel zeer te spreken over de prestatie van zijn elftal.

"Het is opnieuw een fantastische mijlpaal voor de groep", vertelde de trainer in gesprek met BBC Sport. "We zijn erg trots. We schrijven geschiedenis met deze ploeg, waar veel jonge spelers in zitten. Het kan in de toekomst alleen nog maar mooier worden."

"Tottenham is een geweldige club en heeft fantastische supporters. Ik ben erg blij en trots dat we het record hebben verbroken. Het is een geweldig gevoel en we staan momenteel op een mooie positie in de Premier League."

De overwinning op Everton zorgde ervoor dat Tottenham tweede blijft in Engeland. Het elftal van Pochettino staat zeven punten achter op koploper Chelsea, maar de ploeg van Antonio Conte komt maandag nog in actie tegen West Ham United.

Fietser dupe van vervuilende scooters

Brommers en scooters stoten zo veel ultrafijnstof uit, dat het ongezond is voor fietsers. Om de lucht direct te verbeteren, moeten de scooters van het fietspad af en op de rijbanen gaan rijden. Daarvoor pleiten de Fietsersbond, Longfonds, Natuur&Milieu en Milieudefensie maandag.

Ze baseren zich op onderzoek van de GGD Gelderland-Midden, die op negentien locaties in Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en Harderwijk metingen deed op fietspaden. Daaruit blijkt dat bijna een kwart van de luchtvervuiling op de paden afkomstig is van brom- en snorfietsen. Deze voertuigen veroorzaken soms pieken die twintig keer hoger zijn dan de concentratie ultrafijnstof die daar al is, aldus de GGD. Het gaat zowel om de tweetakt- als de viertaktscooters.

"Een grotere afstand tussen scooters en fietsers, ook al is het enkele meters, is al gunstig voor de luchtkwaliteit op fietspaden", stelt Moniek Zuurbier, adviseur leefomgeving en gezondheid van GGD Gelderland-Midden. Daarnaast pleiten de organisaties voor een milieuzone en strengere eisen aan de uitstoot van de stoffen.

Fietser dupe van vervuilende scooters
Fietser dupe van vervuilende scooters (Foto: ANP)

Jeugdbendes kosten vele miljoenen

Jeugdbendes kosten de samenleving per jaar vele miljoenen euro's. Dat blijkt uit het onderzoek 'kostbare vriendschappen' in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2014 waren er in Nederland bijna tweehonderd van dit soort groepen.

Omdat gemeenten inzicht willen in de kosten die jeugdgroepen veroorzaken, is dit voor het eerst in kaart gebracht. Volgens het onderzoek kost een groep jonge criminelen gemiddeld zo'n 1,9 miljoen op jaarbasis. Het gaat daarbij om kosten door overlast, criminaliteit en onveiligheidsgevoelens en bestraffing van verdachten/daders. Ook maken deze jongeren vaak hun school niet af.

Volgens het ministerie blijkt dat de samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij de aanpak van jeugdbendes essentieel is. Er zijn verder geen maatregelen genomen naar aanleiding van het onderzoek omdat er al veel wordt geïnvesteerd in de aanpak.

Jeugdbendes kosten vele miljoenen
Jeugdbendes kosten vele miljoenen (Foto: ANP)

'Belotti is 150 miljoen euro waard'

Andrea Belotti maakt dit seizoen indruk in de Serie A. De aanvaller van Torino is momenteel topscorer van Italië en wist zondag drie keer het net te vinden tegen Palermo.

Binnen acht minuten wist Belotti drie keer te scoren tegen Palermo. Hierdoor denkt de president van Torino, Urbano Cairo, dat zijn waarde verder is gestegen. Cairo denkt dat de aanvaller nu minimaal honderdvijftig miljoen euro waard is.

In het contract van Belotti staat dat hij de club voor honderd miljoen mag verlaten, maar de president van Torino vindt dit zelfs te weinig. "Als we nu een afkoopsom in zijn contract zouden zetten, dan zou dat honderdvijftig miljoen zijn", vertelde Cairo tegenover Sky Sport.

"Hij scoorde drie ongelooflijke doelpunten. Het ene doelpunt was nog mooier dan de ander. We zullen moeten afwachten of er een club bereid is honderd miljoen voor hem te betalen. Ik hoop het niet, want we willen hem hier houden en nog langer van zijn doelpunten genieten."

Belotti wist dit seizoen in 24 wedstrijden 22 keer het net te vinden voor Torino. Hiermee is hij momenteel topscorer van de Serie A. Edin Dzeko achtervolgt hem met 19 treffers.

Ouders Tristan afwezig bij rechtszaak

De ouders van Tristan van der Vlis zijn maandag niet aanwezig in de rechtbank in Den Haag in de zaak die tegen hen is aangespannen. Erbij zijn zou voor hen emotioneel te belastend zijn. Hun zoon schoot in 2011 zes mensen dood, verwondde er zeventien en pleegde daarna zelfmoord in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Dertien mensen hebben de ouders aangeklaagd omdat zij hen aansprakelijk houden voor het drama, een van hen raakte daarbij zwaargewond.

Volgens de eisers houden de ouders van Van der Vlis eerder aan de bel moeten trekken toen ze merkten dat het niet goed ging met hun zoon. Ook hadden de ouders moeten ingrijpen toen bleek dat hij - ondanks dat hij kampte met zware psychische problemen - een wapenvergunning had gekregen.

Ouders Tristan afwezig bij rechtszaak
Ouders Tristan afwezig bij rechtszaak (Foto: ANP)

LB: Victoria is veel van eigen bevalling vergeten

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!


Victoria Koblenko heeft wat te vertellen over haar bevalling. Ruim een halfjaar na de geboorte van haar zoon Kiy kwam alles namelijk heftiger binnen dan de actrice had verwacht.

"Voor mijn gevoel was ik na vijf maanden al helemaal 'back to my former self', maar ter plekke bleek dat ik de bevalling nog zo onder mijn huid had zitten", aldus Victoria tegen BuzzE. "Alles kwam heel diep binnen. Ik kon mijn emoties niet beteugelen en liet tranen vaak schaamteloos rollen over mijn wangen."

Koblenko kan weinig herinneren van haar bevalling. "Mijn eigen bevalling is intussen in nevelen gehuld", zegt ze. "Je hormonen zorgen er toch voor dat je veel vergeet van de pijn. Je staat onder hoogspanning en bent zo gefocust op je prestatie dat je geen oog hebt voor hoe het voor het medische personeel moet zijn".

Victoria is veel van eigen bevalling vergeten
Victoria is veel van eigen bevalling vergeten (Foto: BuzzE)

Emotionele Wright wint eerste dartsmajor

Darter Peter Wright heeft zondag eindelijk een major aan zijn erelijst toe mogen voegen. De 46-jarige Schot won in Minehead de UK Open, vanwege de open loting na elke ronde ook wel de 'FA Cup van het darten' genoemd.

Wright speelde het hele toernooi fantastisch en op één klein momentje in de kwartfinale tegen Raymond van Barneveld na kwam hij geen moment in de problemen. In de finale stond hij tegenover Gerwyn Price, die voor het eerst in de eindstrijd van een major stond.

Price leek in het begin veel last te hebben van de zenuwen en Wright walste over hem heen, maar met de finish in zicht leek Snakebite het toch nog even een beetje moeilijk te krijgen. Hij herstelde zich echter snel en schreef de finale met 11-6 op zijn naam.

"De kwartfinale tegen Barney was een van de beste wedstrijden die ik ooit heb gespeeld", reageerde een emotionele Wright na afloop. "Wat ik ook deed, hij vocht zich steeds weer terug en voor de neutrale kijker zal het prachtig zijn geweest. Gerwyn heeft het ook fantastisch gedaan, hij zal nog veel meer gaan bereiken", klonk het vol lof over de oud-rugbyer, die pas een paar jaar serieus aan het darten is. 

'David Letterman heeft ziektevrees'

David Letterman heeft ernstig last van hypochondrie, ook wel bekend als ziektevrees. Dat beweert schrijver Jason Zinoman die een biografie over de voormalig Late Night Show-presentator uitbrengt.

Volgens Daily News beschrijft Zinoman dat Letterman een medische gids van farmaceut Merck in zijn bureaulade had liggen en daar regelmatig doorheen bladerde in de overtuiging dat hij last had van allerlei ziektes. Hypochondrie is een psychische aandoening waarbij mensen overmatig angstig zijn een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl dat uit onderzoek niet blijkt.

Zo was Letterman wekenlang geobsedeerd met zijn amalgaamvullingen, waarvan hij dacht dat ze hem ziek maakten en raadpleegde verschillende artsen. Ook reisde 69-jarige Letterman de wereld over om een genezing te vinden voor zijn duizeligheid, die volgens de komiek werd veroorzaakt door problemen met zijn evenwichtsorgaan.

Ook zijn ex-partner Merrill Markoe, met wie Letterman van 1978 tot 1988 een relatie had, werd door de presentator veelvuldig geconfronteerd met zijn ziektevrees. Volgens Markoe belde Letterman aan het einde van hun relatie regelmatig op en sprak bijna alleen maar over zijn vermeende ziektes en de angst dat hij doodging.

'David Letterman heeft ziektevrees'
'David Letterman heeft ziektevrees' (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Amerikaanse tiener loopt 'wereldrecord' op 300 meter

De Amerikaanse hardloper Noah Lyles heeft afgelopen weekeinde tijdens de Amerikaanse indoorkampioenschappen een officieus wereldrecord gelopen op de incourante 300 meter. Dat is een afstand die niet erkend wordt door de internationale atletiekbond IAAF, waardoor de prestatie van de 19-jarige Lyles niet de boeken in zal gaan als officieel wereldrecord.

Lyles staat al langer bekend als supertalent. Vorig jaar piste hij op 18-jarige leeftijd net buiten de pot op de olympische trials met een vierde plek op de 200 meter, één plekje achter een olympisch startbewijs. In Alburquerque stond hij aan de start van de 300 meter en dat leverde de snelste tijd ooit op: 31,87 seconden. Daarmee was Lyles exact één honderdste van een seconde sneller dan landgenoot Wallace Spearmon in 2006.

Lyles wordt overigens gecoacht door Lance Brauman, die ook Spearmon onder zijn hoede heeft. "Ik zei vandaag nog tegen Brauman dat dat record van Spearmon wat mij betreft wel sneller kon. 'Dan ga je het toch verbreken?', zei hij tegen me", zo lachte Lyles na afloop. De tweede plek leverde overigens ook een toptijd op. Paul Dedewo, na jaren van zwaar blessureleed teruggekeerd, snelde naar 31,92, nu de derde tijd ooit gelopen. 

Inge de Bruijn voelde zich soms een beest

Inge de Bruijn had een hekel aan haar eigen lichaam tijdens de hoogtijdagen van haar zwemcarrière. "Dat gespierde lichaam van vroeger, die brede schouders, armen en benen, ik vond het verschrikkelijk. Maar het was noodzakelijk om te kunnen winnen", zegt de voormalig zwemster in Metro.

"Soms voelde ik me net een beest", vervolgt Inge, die binnenkort naakt te zien is in het RTL-programma Adam zkt. Eva VIPS. Volgens haar coach stond ze altijd al met 1-0 voor als ze het zwembad binnenliep.

Nu ze al een tijdje gestopt is met wedstrijdzwemmen heeft Inge meer vrede met haar lichaam. "Nu is mijn spiermassa afgenomen en dat vind ik prettiger", zegt ze. "Ik won zelfs met armpje drukken van mannen. Ik voel me nu meer een vrouw."

In Adam zkt. Eva VIPS is Inge een van de zes BN'ers die uit de kleren gaat. De show is een spin-off van de datingshow waarin kandidaten bloot op een eiland op zoek gaan naar een partner. Op het eiland ontmoeten ze straks 'gewone' Nederlanders voor een eventuele date.

Inge de Bruijn voelde zich soms een beest
Inge de Bruijn voelde zich soms een beest (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Verdwenen Frans gezin vermoord

Een familielid heeft bekend een Frans gezin van vier mensen te hebben vermoord. Een slepend conflict binnen de familie over een erfenis zou ten grondslag aan de moorden liggen, meldden Franse media maandag. Het gezin uit Orvault bij Nantes was sinds 16 februari spoorloos. Alleen in het westen van Bretagne zijn wat sporen opgedoken, zoals de auto van de zoon, een broek van de dochter en een boek van de vader.

Het Openbaar Ministerie in Nantes heeft maandag volgens Franse media bevestigd dat een zwager van de vader de viervoudige moord heeft bekend. De slachtoffers zijn Pascal Troadec (49), zijn vrouw Brigitte (56), hun zoon Sébastien (21) en hun dochter Charlotte (18).

De Franse politie is nog op zoek naar de lichamen van het gezin Troadec sinds 23 februari alarm werd geslagen. Media speculeerden dat misschien de neerslachtige zoon achter het familiedrama zou zitten. Zondag zijn de zus van Troadec en haar partner of ex-partner aangehouden. De aangehouden man bekende uiteindelijk.

Verdwenen Frans gezin vermoord
Verdwenen Frans gezin vermoord (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

'Kiezer werd geen steek wijzer'

De kiezer is door het lijsttrekkersdebat van zondag "geen steek wijzer" geworden. Dat zegt Dirk Jan Wolffram, hoogleraar geschiedenis van bestuur en politiek in Groningen. Het debat was volgens hem "historisch nietszeggend."

De partijprogramma's werden "gereduceerd tot het niveau van de aanbieding van telecomproviders: ze bieden allemaal net iets anders waardoor je slecht kan vergelijken, maar uiteindelijk maakt het allemaal bar weinig uit."

De heren verkochten "goeddeels uitwisselbare standpunten, gepresenteerd als harde politieke keuzes". Alleen de enige vrouw, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, poogde "met ijzeren volharding" haar programma over het voetlicht te krijgen.''

De hoogleraar ziet de toekomst fronsend tegemoet: "Er zijn geen politiek-ideologische waarden meer waarmee de grote politieke formaties zich van elkaar kunnen onderscheiden, maar ze zijn nog wel groot genoeg om de populistische tegengeluiden goeddeels te kunnen negeren. Geen debat dus over een politieke elite die de onrust onder een fors deel van het electoraat lijkt te negeren of over hervorming van de parlementaire democratie via referenda. Het was kortom een totaal doorgeregisseerd en ontiegelijk saai debat."

'Kiezer werd geen steek wijzer'
'Kiezer werd geen steek wijzer' (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Veel overnamenieuws op beurzen Europa

De beurzen in Europa zijn maandag licht lager geopend. Beleggers op het Damrak verwerkten cijfers van Corbion en nieuwe ontwikkelingen in de overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep (TMG). Elders in Europa was er groot overnamenieuws in de autobranche en in de financiële sector.

De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na aanvang 0,5 procent lager op 503,34 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 730,36 punten. Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 0,6 procent in.

Producent van voedingsingrediënten Corbion boekte afgelopen jaar een hogere winst, ondanks een licht afnemende omzet. Het bedrijf wil de aandeelhouders mee laten profiteren door middel van een extra winstuitkering, bovenop het gewone dividend. Ook gaat Corbion voor 25 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel Corbion was desondanks de grootste daler in de MidKap, met een min van 3,5 procent.

TMG steeg bij de kleine fondsen 2,4 procent tot 6,50 euro. Zondag werd bekend dat TMG een principeakkoord heeft gesloten met het Belgische Mediahuis en grootaandeelhouder VP Exploitatie over een overname. Talpa, het bedrijf van John de Mol, kwam daarop echter met een hoger overnamebod van 6,50 euro voor TMG op de proppen.

Veel overnamenieuws op beurzen Europa
Veel overnamenieuws op beurzen Europa (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Klaassen kritisch op wedstrijdleiding: "Scheids floot niet"

Ajax-aanvoerder Davy Klaassen bezorgde zijn ploeg de gelijkmaker tegen FC Groningen, maar uiteindelijk zat er geen overwinning in voor de Amsterdammers.

De club uit de hoofdstad had het zwaar in de Euroborg, waar de Groningers Ajax vroeg vastzetten. Het missen van kansen was volgens Klaassen debet aan het puntverlies in het hoge noorden.

"Figuurlijk en letterlijk hebben we grote kansen gemist", treurde Klaassen na afloop tegenover FOX Sports, waarbij hij bovendien wijst op onzorgvuldigheid. "Ik vind dat wij gehaast en slordig waren. Er was zoveel ruimte, maar we speelden veel te gehaast."

Het werk van de scheidsrechter, daarover was de Ajacied ook niet te spreken. Zo mocht Bryan Linssen na een vermeende overtreding op doelman André Onana doorgaan om vervolgens de 1-0 te maken.

"De scheids floot gewoon niet. Als beelden niet worden gebruikt, blijft dat ook zo. Dit was een kans voor ons. Het was niet goed, maar we verdienden wel te winnen", besloot Klaassen tegenover de televisiezender.

Oekraïne en Rusland tegenover elkaar om MH17

Oekraïne en Rusland staan vanaf maandag vier dagen tegenover elkaar bij het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag. De door Oekraïne aangespannen zaak gaat onder meer over het neerhalen van vlucht MH17. Als het aan Oekraïne ligt, betaalt Rusland hier schadevergoeding voor. Kiev eist bovendien een onmiddellijk einde aan de Russische steun aan gewapende groepen in Oekraïne.

Of en wanneer het gerechtshof met een vonnis gaat komen, is niet te voorspellen. Dat kan binnen vierentwintig uur, maar kan ook maanden duren. Gemiddeld volgt het vonnis na enkele weken. Er wordt veel nationale en internationale media verwacht voor de zaak in het Haagse Vredespaleis.

Rusland heeft zich volgens het buurland schuldig gemaakt aan "terreur en discriminatie tijdens zijn illegale agressie tegen Oekraïne". Behalve het neerhalen van vlucht MH17 noemt Oekraïne ook het beschieten en bombarderen van burgers in steden als Marioepol en Kramatorsk. Rusland zou internationale verdragen schenden, aldus Oekraïne.

Internationaal onderzoek heeft eerder uitgewezen dat rampvlucht MH17 eindigde door een uit Rusland afkomstige raket die vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne werd afgeschoten. Rusland noemde deze conclusie evenwel "vooringenomen en politiek gemotiveerd". Moskou stelde ook dat Oekraïne bewijsmateriaal heeft verzonnen om Moskou de schuld te kunnen geven.

Door de vliegramp met MH17 op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergeschoten boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne.

Oekraïne en Rusland tegenover elkaar
Oekraïne en Rusland tegenover elkaar om MH17 (Foto: ANP)

FBI: Trump niet afgeluisterd

De FBI ontkent dat president Obama in 2016 Donald Trump heeft laten afluisteren. Directeur James Comey van de FBI heeft volgens The New York Times het Amerikaanse ministerie van Justitie gevraagd de beschuldigingen van Trump tegen te spreken. Dat meldde de krant zaterdag.

Obama ontkende zaterdag ook al met klem dat hij Trump had laten afluisteren. "Het was een fundamenteel beleid van het Obama-bestuur dat een functionaris van het Witte Huis zich nooit mengde in een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Justitie werd uitgevoerd", zei de woordvoerder.

Eerder zaterdag had Trump zijn voorganger in een reeks hondsdolle tweets beschuldigd van het laten afluisteren van zijn telefoon. Het zou volgens de grote blonde leider gaan om telefoongesprekken die Trump in de Trump Tower in New York voerde in de aanloop naar de verkiezingen van november 2016. Volgens Trump zelf heeft het vermeende afluisteren niets opgeleverd.

Trump noemde Obama "een slechte/zieke kerel" en vergeleek het vermeende afluisteren door Obama met de Watergate-affaire, het afluisterschandaal dat in het begin van de jaren zeventig leidde tot de val van president Richard Nixon.

FBI: Trump niet afgeluisterd
FBI: Trump niet afgeluisterd (Foto: ANP)

Werk verschuift naar branches met minder ICT

De werkgelegenheid verschuift zich steeds meer van branches waar ICT een grote rol speelt, zoals banken, naar andere bedrijfstakken. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tussen 2001 en 2015 kromp de werkgelegenheid met 1,3 procent in sectoren waarin ICT-kosten meer dan 3 procent uitmaken van de totale productiekosten. In bedrijfstakken die minder leunen op ICT was in dezelfde periode juist sprake van 5,6 procent groei.

Automatisering kan mogelijk een rol spelen bij die ontwikkeling. Volgens het CBS kan echter op basis van de cijfers niet worden vastgesteld in welke mate de ICT-intensiteit de werkgelegenheidsontwikkeling in de verschillende sectoren ook echt verklaart.

Na de financiële sector zijn de media en de de elektrische-apparatenindustrie het meest ICT-intensief. Mijnbouw en landbouw gebruiken relatief weinig ICT. De verschuiving van arbeid vindt vooral plaats naar de zorg.

Werk verschuift naar branches met minder ICT
Werk verschuift naar branches met minder ICT (Foto: ANP)

Peugeot bezegelt overname Opel

PSA Peugeot Citroën neemt Opel over voor 2,2 miljard euro. Het Franse autoconcern heeft daarover een deal bereikt met de huidige eigenaar van het Duitse automerk, het Amerikaanse General Motors (GM).

Vorige maand werd bekend dat Peugeot in gesprek was met GM over een mogelijke verkoop van diens Europese tak en het Britse zustermerk Vauxhall. Door de deal ontstaat de op een na grootste autofabrikant van Europa, na Volkswagen.

Volgens een maandag gepubliceerde verklaring hangt aan Opel en Vauxhall een prijskaartje van 1,3 miljard euro en wordt de Europese financiële tak van GM gewaardeerd op 900 miljoen euro. Peugeot werkt bij de overname van de financiële divisie samen met de Franse bank BNP Paribas. Naar verwachting wordt de transactie voor het einde van dit jaar afgerond.

Peugeot denkt dat de jaarlijkse financiële voordelen door de overname in 2026 zullen uitkomen op 1,7 miljard euro, waarvan een groot deel al in 2020 moet zijn gerealiseerd. De overname leidde eerder tot grote zorgen in Duitsland en Groot-Brittannië over mogelijk banenverlies bij Opel en Vauxhall. Peugeot-topman Carlos Tavares heeft garanties gegeven voor behoud van werkgelegenheid en fabrieken om die zorgen weg te nemen.

GM had Opel bijna negentig jaar in handen. Sinds 2009 schreef het onderdeel omgerekend ruim 8 miljard euro aan verliezen. Ook nu zijn er voor GM stevige kosten aan de deal. Zo neemt het bedrijf een eenmalige miljardenlast vanwege de verkoop en schikt het voor miljarden aan pensioenverplichtingen.

Peugeot bezegelt overname Opel
Peugeot bezegelt overname Opel (Foto: ANP)

Talpa verhoogt bod op TMG

Talpa heeft z'n bod verhoogd op uitgever Telegraaf Media Groep (TMG) naar 6,50 euro per aandeel. Het bedrijf van John de Mol maakte dat zondag even voor middernacht bekend via een persbericht. Talpa biedt daarmee 0,50 euro per aandeel meer dan de combinatie van het Belgische Mediahuis en VP Exploitatie.

Zondagavond bereikte dat bedrijf een akkoord met TMG over de overname. De familie Van Puijenbroek is via VP Exploitatie grootaandeelhouder in TMG. In het zondag gesloten akkoord tussen Mediahuis en TMG is vastgelegd dat TMG zijn identiteit en Amsterdamse hoofdkantoor houdt en dat de journalistieke onafhankelijkheid binnen het bedrijf ook op lange termijn overeind blijft. Alle merken, waaronder De Telegraaf, Geenstijl, Dumpert, Metro, Spits en dergelijke blijven bestaan en er zou geen sprake zijn van omvangrijk banenverlies door de overname.

Guus van Puijenbroek van VP Exploitatie stelt dat Mediahuis een "veilige haven is voor TMG en de daar werkzame journalisten. Mediahuis deelt dezelfde waarden als onze familie." Tegen de Telegraaf zei Van Puijenbroek dat de hogere biedingen van Talpa geen reden zijn geweest om de strategie te wijzigen "Prijs is een ding. We hebben als familie een eigen afweging gemaakt. Mediahuis heeft een bewezen trackrecord."

Zondag werd ook bekend dat de raad van commissarissen hun eigen bestuurders aan de kant hebben geschoven. Dat besluit was volgens de toezichthouders "onvermijdelijk", omdat het bestuur zich onrealistisch en niet constructief zou hebben opgesteld in de onderhandelingen met Mediahuis. Daardoor ontstond volgens de commissarissen het risico dat het Belgische bedrijf eenzijdig een bod zou uitbrengen, zonder de eerder overeengekomen garanties voor TMG.

Talpa laat weten dat herhaalde oproepen aan de raad van commissarissen van TMG om de gesprekken weer te hervatten door de commissarissen naast zich neer zijn gelegd. Talpa heeft "kennis genomen" van de verklaring van Mediahuis, VP Exploitatie en TMG en zal "op korte termijn haar positie en verdere stappen" bekendmaken.

Talpa bezit momenteel iets meer dan 20 procent van de aandelen TMG, terwijl zo'n 60 procent van de effecten in handen is van Mediahuis en VP Exploitatie.

Talpa verhoogt bod op TMG
Talpa verhoogt bod op TMG (Foto: ANP)

Shannen Doherty: Kanker was een zegening

Shannen Doherty is zaterdagavond voor het eerst in het openbaar verschenen na haar behandeling met een chemokuur tegen borstkanker. De 45-jarige Beverly Hills 90210-actrice presenteerde een gala-avond van de Animal Hope & Welness Foundation in Los Angeles.

"Ik voel me geweldig. Ik bedoel, ik voel me goed en ben super positief. Ik ben blij met waar ik ben op dit moment", vertelde Doherty aan Us Weekly. De actrice bezocht het gala samen met haar man Kurt Iswarienko. Het stel trouwde in 2011 en Iswarienko is een belangrijke steun voor Doherty gebleken tijdens haar behandelingen.

"De kanker, en dat klinkt hard, is een zegening geweest. Het heeft mijn leven en mijn persoon voor altijd veranderd, op manieren die ik niet eens onder woorden kan brengen", aldus de actrice tegen de aanwezigen. Doherty presenteerde de benefietavond om te helpen geld in te zamelen voor dierenwelzijn. Ze vertelde de zaal dat ze tijdens haar ziekte heel veel steun had aan de beelden en verhalen van geredde dieren.

Shannen Doherty weer in het openbaar na chemo
Shannen Doherty weer in het openbaar na chemo (Foto: BuzzE)

Vrouw op A10 doodgereden bij ruzie

Op de A10 zijn op de rijbaan richting Schiphol zondagavond tegen middernacht tussen Oud-Zuid en De Nieuwe Meer twee personen aangereden. De Ringweg A10 bij Amsterdam is hierdoor dicht bij knooppunt De Nieuwe Meer. Dat meldt de VID.

Hoe de twee personen op de snelweg terecht zijn gekomen is onbekend. Mogelijk stonden ze er met pech maar dat is nog onduidelijk. De snelweg A10 bleef richting Den Haag nog tot diep in de nacht afgesloten. Verkeer dat achter het incident ingesloten stond werd door de politie weggeleid.

Update 7:30 uur:
Bij dit ongeval is een vrouw overleden. Ze werd aangereden nadat ze met een man ruziënd over de snelweg rende. De twee waren op de vluchtstrook uit een auto gestapt. Volgens getuigen ging het om een auto met een Pools kenteken, maar over de identiteit van de betrokkenen is nog niets bekend. De politie roept getuigen op zich te melden om meer duidelijkheid te krijgen over wat er is gebeurd.

Twee personen op A10 aangereden
Twee personen op A10 aangereden (Foto: ANP)

Liefdesbrieven Jackie Kennedy onder de hamer

Liefdesbrieven die de voormalige First Lady Jackie Kennedy schreef aan de toenmalige Britse ambassadeur in de VS, David Ormsby-Gore, gaan onder de hamer. De brieven van Kennedy aan Ormsby-Gore werden aangetroffen in twee rode koffers, bedoelt voor diplomatieke post, op het landgoed van de ex-diplomaat in het Verenigd Koninkrijk.

De voormalige First Lady had een relatie met de Britse diplomaat na de moord op haar echtgenoot president John F. Kennedy, op 22 november 1963. Het bestaan van de relatie was al eerder bekend maar de liefdesbrieven van Kennedy geven een goed beeld van de romance tussen het stel. De Britse diplomaat deed in 1968 een huwelijksaanzoek aan de voormalige First Lady, die dat afsloeg.

Kennedy verbreekt de relatie met Ormsby-Gore in 1968 nadat ze besluit in het huwelijk te treden met de Grieks-Argentijnse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis. Een maand na haar huwelijk met Onassis schrijft ze aan Ormsby-Gore dat ze hoopt op zijn begrip: "en dat onze band van liefde en pijn nooit gebroken wordt", aldus Kennedy.

Veilinghuis Bonhams Auctions in Londen zegt tegen The Wrap dat men verwacht dat de brieven tussen Kennedy en Ormsby-Gore tussen de 115.000 en 180.000 euro zullen opbrengen.

Liefdesbrieven Jackie Kennedy onder de hamer
Liefdesbrieven Jackie Kennedy onder de hamer (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: meer regen

Maartse regen, brengt geen zegen.

Goedemorgen!

We hebben een regenachtige nacht achter de rug en ook vandaag houden we het niet droog. Het wordt vandaag bewolkt en de hele dag kunnen er buien vallen. Vanavond wordt het dan droger en komen er opklaringen voor. Het kwik loopt vandaag op tot zo'n 9 graden.

Morgen wordt het waarschijnlijk een droge dag. De rest van de week weer wisselvallig met aan het eind van de week hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:12
Zon onder: 18:29
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1869 Dmitri Mendelejev presenteert het periodiek systeem.
1899 Felix Hoffmann vraagt octrooi aan op aspirine.
1987 Ramp met de veerboot Herald of Free Enterprise, 193 van de 539 mensen vinden de dood.
1995 De ING-bank neemt de Britse Barings Bank over.
2002 Pim Fortuyn wint in Rotterdam met Leefbaar Rotterdam de gemeenteraadsverkiezingen.
2014 Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek Krim stemt bij decreet voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland. De betekenis hiervan is omstreden. In Brussel raken de EU-leiders het eens over graduele sancties tegen Rusland naar aanleiding van de Krimcrisis.

Een molen aan de waterkant (Foto: Disbatch)
Een molen aan de waterkant (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Horizon Zero Dawn en Pong livestream

Gisteren hadden wij onze eerste Zondagavond-gamestream. Helaas gooide een aantal technische probleempjes roet in het eten en ging de stream niet achter elkaar door. Voor degenen die het hebben gemist nog even het leeuwendeel.

Pong
Het begin allemaal met Pong en dat deden wij dus ook. Hierbij een korte terugblik op het spel dat voor velen de ogen opende wat betreft videogames.

Horizon Zero Dawn
Het eerste echte begin met de tutorial is helaas verloren gegaan. Hier het begin van Horizon Zero Dawn vanaf het moment dat Aloy geen kind meer is. 

Na deze eerste stappen in de wereld kun je hier kijken naar Aloy die de wereld ontdekt. Helaas is hier mijn microfoon-input weggevallen. Hopelijk gaat de volgende stream met wat minder technisch ongemak gepaard.

FOK! sportfoto-onderschrift week 9

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Adembenemende actie van Danilo!"

De opgave van deze week:

Mercedes-coureur Lewis Hamilton en teambaas Toto Wolff lijken iets opmerkelijks te zien tijdens de teampresentatie, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
Mercedes-coureur Lewis Hamilton en teambaas Toto Wolff lijken iets opmerkelijks te zien tijdens de teampresentatie, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.