FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 februari 2017

CL: Sterk Real Madrid legt basis voor kwartfinale

Real Madrid heeft woensdagavond in eigen huis afgerekend met SSC Napoli. In eigen huis werd het 3-1 voor de Koninklijke.

Real Madrid wist zich in een poule met Borussia Dortmund, Legia Warschau en Sporting Portugal niet tot groepswinnaar de kronen. Zodoende hebben de Madrilenen wat goed te maken in de Champions League, het toernooi waarin het haar titel ook moet verdedigen. Tegen SSC Napoli begon de ploeg van Zinédine Zidane moeizaam, maar uiteindelijk wist Real overtuigend af te rekenen met de Italiaanse nummer 3.

Druk

In de eerste helft werd direct duidelijk dat beide ploegen wilden voetballen. Er werd een hoog tempo gehanteerd en zowel Napoli als Real zetten druk naar voren. De ban werd gebroken toen Lorenzo Insigne in de achtste minuut Keylor Navas te ver voor zijn goal zag staan. De aanvaller aarzelde niet om de bal vanaf een meter of 35 prachtig om de Real-doelman heen te krullen: 0-1.

Hierna beleefde Napoli een sterke fase waarin het Real zelfs even achter de bal aan liet lopen. Niettemin lieten de Madrilenen in het restant van de eerste helft zien waarom ze in Spanje fier aan kop gaan. Nadat Karim Benzema eerder al grote mogelijkheden onbenut liet, was het in de achttiende minuut toch de Fransman die een fijne voorzet van Dani Carvajal binnenkopte: 1-1.

In het tweede bedrijf kreeg Real Madrid al snel waar het op basis van het spel in de eerste helft recht op had. Cristiano Ronaldo snelde meerdere Napoli-verdedigers voorbij om vervolgens vanaf de achterlijn Toni Kroos te bereiken. De Duitser aarzelde niet en legde de bal keurig achter doelman Pepe Reina.

Honger

Hierna stond Napoli op kraken en de goal van Casemiro maakte aan alle twijfels een eind. De middenvelder volleerde de bal vanaf een meter of dertig prachtig achter Reina, waarmee de krachtsverhoudingen verder gestalte kregen op het scorebord. Hiermee was de honger van Real Madrid naar meer goals echter nog niet gestild.

Via onder andere Ronaldo en Benzema kreeg het kansen op de 4-1, maar toch was het Dries Mertens die de grootste kans om zeep hield. In de 68e minuut dook de Belg zomaar vrij op voor Navas, maar vanaf zo’n twaalf meter van de goal schoot de spits over. Ondanks dat beide ploegen ook in de slotfase nog op zoek gingen naar meer goals, bleef het bij 3-1. Zodoende reist Real over twee weken met een royale voorsprong af naar Napels, voor het tweede deel van het Champions League-tweeluik.

CL: Bayern walst over Arsenal heen

Het lijkt Arsenal weer niet gegeven om ver te komen in de Champions League. The Gunners stuitten net als in drie van de vier afgelopen jaren op Bayern München dat in het eerste duel in de achtste finales een flinke maat te groot bleek voor de club uit Londen: 5-1.

De Nederlandse inbreng op het veld kwam van Arjen Robben die zich in de beginfase van het duel al liet gelden door al na elf minuten de bal prachtig binnen te krullen en Bayern op 1-0 te zetten. De Duitse recordkampioen drukte daarna door, maar bracht dit verschil niet op de borden.

In plaats daarvan stond het na een half uur spelen 1-1. Robert Lewandowski raakte Laurent Koscielny, waarna een strafschop volgde. Alexis Sánchez miste tegenover Manuel Neuer de strafschop en de eerste rebound, maar driemaal was wel scheepsrecht voor Arsenal. De Londense formatie kreeg nieuwe hoop en was via Xhaka en Mesut Özil zelfs nog dicht bij een voorsprong.

Na rust viel bij Arsenal aanvoerder Laurant Koncielny uit, waarna de ploeg ontregeld was. Bayern gaf gas en tussen de 53e en 63e minuut vielen er maar liefst drie treffers. Arsenal werd compleet overlopen en had nauwelijks balbezit. Lewandowksi kopte een voorzet raak en Thiago Alcantara vond maar liefst tweemaal het net. Vlak voor tijd maakte de net ingevallen Thomas Müller er ook nog 5-1 van voor de thuisclub die hierdoor dichtbij de volgende ronde is.

Thiem slaat toptalent Zverev uit toernooi Rotterdam

Het ATP-toernooi van Rotterdam moet het al vroeg doen zonder toptalent Alexander Zverev. De 19-jarige Duitser, vorige week nog toernooiwinnaar in Montpellier, werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Dominic Thiem.

De Oostenrijker Thiem, achtste op de wereldranglijst en als tweede geplaatst in Rotterdam, begon met slordig serveren en leverde twee servicegames in, waardoor Zverev de eerste set won. De tiener werd in set twee gebroken en kon daar niks tegen doen, waardoor een beslissende set gespeeld moest worden. Daarin was Thiem toch te sterk en de Oostenrijker staat donderdag tegenover Gilles Simon in de tweede ronde: 3-6, 6-3, 6-4.

Voor Gilles Müller zit het toernooi in Rotterdam er eveneens op. De Luxemburger die in ronde één van Tallon Griekspoor won werd zelf het slachtoffer van Jo-Wilfried Tsonga. De als zesde geplaatste Fransman had een uurtje nodig: 6-4, 6-2. 

Geen medailles Nederlandse skiester en kunstschaatster in Turkije

Alpineskiester Noa Blok en kunstschaatster Sam Jansen hebben op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival in het Turkse Erzurum geen medailles gewonnen. Blok stond woensdag aan de start van de slalom, voor Jansen stond de vrije kür op het programma.

Skiester Blok stond na de eerste run op de 22e plek, maar wist in run twee nog twee plekken te winnen en eindigde als twintigste. Dat was wel op 7,71 seconden van winnares Nika Tomsic uit Slovenië, die de Finse Nella Korpio 0,21 seconden achter zich hield. Lara Della Mea uit Italië veroverde het brons. Bij het alpineskiën doen skiesters van 16 tot 18 jaar mee en doorgaans breekt minstens één medaillewinnaar wel door tot een echte wereldtopper. De kans is dan ook groot dat van skiesters als Tomsic, Korpio en Della Mea toch zeker één dame zich bij de Olympische Spelen van 2022 of zelfs 2026 in de spotlights kan skiën.

De leeftijden bij het kunstschaatsen op het WEJOF zijn nog wat lager: 14 en 15 jaar. De 14-jarige Jansen stond na de korte kür van maandag op de tiende plaats en had een hogere klassering in zicht. Op de vrije kür ging het echter wat minder goed en ze zakte naar de zestiende stek. Alina Zagitova uit Rusland was absoluut ongenaakbaar: met 187,06 punten bleef ze mijlenver voor de Oekraïnse Anastasia Gozhva, die tot 127,18 kwam. Lucrezia Gennaro mag dankzij haar 125,53 punten het brons mee naar Italië nemen. 

Historisch Luxemburgs goud met 'Nederlands tintje' op WEJOF

Op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival in Erzurum heeft Luxemburg woensdag voor het eerst in de geschiedenis van het WEJOF een medaille gewonnen. Het was zowaar gelijk een gouden plak, want shorttracker Peter Murphy was de beste op de 1500 meter. Murphy en zijn eveneens in Erzurum aanwezige zusje Caroline hebben Nederlandse grootouders, wat natuurlijk voor een klein oranje tintje zorgt. 

De 16-jarige Murphy was in de series dominant en werkte zich in de slotfase van zijn halve finale langs de Nederlander Hugo Bosma naar de tweede plek, goed voor een finaleplaats. In de finale mengde Murphy zich al snel in de strijd voorin, waarna hij halverwege de leiding overnam. Nota bene samen met nóg een Luxemburger, Augustin Gere, werd het tempo stevig opgeschroefd.

In de laatste twee ronden gingen drie van de schaatsers, waaronder Gere, onderuit in een door de Litouwer Salvijus Ramanauskas veroorzaakte valpartij, maar Murphy kon zich naar het historisch goud worstelen. Konstantin Ivliev uit Rusland werd tweede, voor de Italiaan Luca Spechenhauser. Bosma en Melle van 't Wout, beiden goed voor de winst in de series, werden in de halve finales uitgeschakeld.

Vanaf 11:15 is de finale van de 1500m bij de jongens te zien, maar helaas stopt men kort voor de chaos losbarst en schakelt men over naar de medailleuitreiking (Bron: YouTube)

Bij de dames werd Nederland ook door twee deelneemsters vertegenwoordigd, maar ook hier zat een medaille er niet in. Georgia Dalrymple en Sara van Zuijlen plaatsten zich voor de halve finales, maar eindigden beiden als derde. Dalrymple veroorzaakte in de B-finale een valpartij en werd bestraft, Van Zuijlen eindigde er als derde. Met goud voor Vera Rasskazova en zilver voor Sofya Boytsova sloeg Rusland een dubbelslag, terwijl Italië dankzij Melissa Tunno nog een medaille won. 

Brussel wacht definitief Duits tolplan af

De voorgenomen Duitse tolheffing is nog geen wet en zal pas dan door de Europese Commissie definitief worden beoordeeld. Dat antwoordde EU-commissaris Violeta Bulc (Transport) woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg op vragen van EU-parlementariërs uit tien lidstaten die de beoogde tolheffing discriminerend achten voor buitenlandse automobilisten en opheldering vroegen.

Wim van de Camp (CDA): "De Duitse tolheffing is overduidelijk discriminerend omdat alleen eigenaren van in Duitsland geregistreerde schonere auto's profiteren van een verlaagde jaarlijkse wegenbelasting. Het zijn de buitenlandse weggebruikers die de inefficiënte Duitse wegenbelasting financieren."

Bulc sloot in november een politiek akkoord met de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt nadat Brussel eerder juridische stappen was begonnen tegen Duitsland. Die zijn nu opgeschort.

Bulc erkende dat de Duitse plannen "nogal wat emoties hebben opgeroepen". Ze wees erop dat er momenteel geen EU-wetten voor tolheffing voor personenwagens zijn, anders dan voor het vrachtverkeer. "Maar de Europese Commissie kan u verzekeren dat we geen discriminatie van nationaliteiten dulden." Brussel is wel voor het principe dat de vervuiler betaalt, zei ze.

Volgens Peter van Dalen (ChristenUnie) is dat het probleem niet: "Ik vind het logisch dat gebruikers van infrastructuur daaraan meebetalen. Maar Duitsers en niet-Duitsers moeten gelijk worden behandeld. Voor mensen en bedrijven die in de Nederlandse grensregio's wonen en werken geldt dat extra", zei Jeroen Lenaers (CDA).

Brussel wacht definitief Duits tolplan af
Brussel wacht definitief Duits tolplan af (Foto: ANP)

Valverde verslaat Poels in Ruta del Sol

Alejandro Valverde heeft de eerste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De inmiddels al 36-jarige Spanjaard van Movistar was de beste in de sprint van een kopgroep na een etappe van ruim 155 kilometer van Rincon de la Victoria naar Granada.

De renners moesten in de vallei van de Sierra Nevada vijf klimmen trotseren. Een kopgroep van zes renners, waaronder Berden de Vries van Roompot-Nederlandse Loterij, koos het hazenpad, maar zoals te verwachten viel kregen ze nooit een beslissende voorsprong. Georg Preidler veroverde onderweg de meeste bergpunten en mag donderdag in de bolletjestrui starten.

De laatste koplopers werden op zo'n 35 kilometer van de streep bijgehaald, kort voor de laatste beklimming van de etappe. Op de Puerto de Monachil werd de koers dan echt opengebroken en wel door Alberto Contador, die al vroeg ten aanval trok. Valverde sloot al snel aan en meerdere renners volgden. Een steil stuk zorgde voor een nieuwe schifting, waarbij Sky met maar liefst drie man vertegenwoordigd werd: Wout Poels, Mikel Landa en Diego Rosa.

Valverde viel kort voor de top aan, zag Contador volgen, maar stortte zich als een gek naar beneden in de afdaling en bouwde aanvankelijk een leuke voorsprong op. Toch konden Contador, Rosa en Ion Izagirre onderaan weer aansluiten en drie kilometer voor de finish kwam ook Poels in het wiel van FDJ-renner Sebastien Reichenbach weer aansluiten. De zes gingen de sprint aan en zoals te verwachten viel was Valverde daarin de sterkste. Poels hield Reichenbach van zich af en werd knap tweede. 

Skyforge komt naar PS4

De free-to-play MMORPG Skyforge, waarbij je een god kan worden, komt deze lente ook uit voor PlayStation 4. Dit zat eraan te komen, want er zijn niet veel MMO’s met volledige controller-ondersteuning. Lees onze preview voor meer info.

 

In bovenstaande uitgebreide trailer kun je het spektakel aanschouwen waar Skyforge bekend om is. Mocht je nu al registreren voor de PlayStation 4-versie dan krijg je een speciaal pakje, diadeem en gloeiende ogen. PlayStation Plus-leden krijgen ook twee tatoeages en vleugels erbij.

Skyforge - PS4 bonus

Win een MSI goodiebag! (winnaar bekend)

MSI is een bekende naam wanneer het aankomt op onder andere computeronderdelen en notebooks, en is erg populair onder gamers. In samenwerking met MSI mogen wij nu een goodiebag weggeven, met onder andere een muismat en een agenda!

Wat moet je daarvoor doen? Geef hieronder in de vorm van een plaatje/verhaaltje/gedicht/wetenschappelijk artikel aan waarom jij deze goodiebag zou moeten winnen en je doet mee!

De winnaars worden op 15 februari bekendgemaakt en krijgen via een DM bericht. Veel succes!

Computer mag helpen bij tellen stemmen

Gemeenten mogen bij de Tweede Kamerverkiezingen tóch een hulpmiddel op een computer gebruiken om uitslagen van de stembureaus bij elkaar op te tellen. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag laten weten na overleg met onder meer de gemeenten. Die hebben er met de afspraken vertrouwen in dat de definitieve uitslagen op tijd vastgesteld kunnen worden.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het optellen en doorgeven van de uitslag. Plasterk verbood eerder het gebruikelijke hulpprogramma OSV (Ondersteunende Software Verkiezingen) voor het berekenen van de uitslag, om beïnvloeding van de verkiezing uit te sluiten.

Voor het optellen in gemeenten is nu wel het gebruik van een spreadsheetprogramma zoals Excel op een computer toegestaan, maar alleen als die computer geen verbinding heeft met het internet. Ook moeten er steeds minstens twee mensen meekijken ter controle. Het doorgeven van optelresultaten van de burgemeesters naar de hoofdstembureaus gebeurt alleen nog op papier. USB-sticks worden niet meer gebruikt.

Plasterk besloot twee weken geleden het hulpprogramma OSV te verbieden nadat RTL Nieuws had gemeld dat deze software kwetsbaar zou kunnen zijn voor manipulatie.

De beslissing om alles handmatig te doen zou grote druk zou leggen op gemeenten, hoofdstembureaus en de Kiesraad om op tijd een betrouwbare uitslag vast te kunnen stellen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) denken met de nieuwe afspraken dat de deadlines kunnen worden gehaald.

Computer mag helpen bij tellen stemmen
Computer mag helpen bij tellen stemmen (Foto: BuzzT)

Celstraf geëist tegen Facebook-kinderlokker

Een 35-jarige man uit Woudenberg heeft volgens justitie in 2015 seks gehad met een veertienjarig Belgisch meisje nadat hij via Facebook contact met haar had gelegd. Na maanden chatten en het zenden van naaktfoto's door het meisje kwam het in de zomer van 2015 tot eenmalig seksueel contact in de bestelbus van de man, stelde het Openbaar Ministerie woensdag.

De inwoner van Woudenberg (Utrecht) hoorde voor de rechtbank een celstraf van 24 maanden waarvan zes voorwaardelijk tegen zich eisen. De officier van justitie vond bewezen dat de man zich in de zomer van 2015 schuldig had gemaakt aan seks met het veertienjarige meisje. Ook is hem grooming en het bezit en verwerven van kinderporno ten laste gelegd. Grooming is digitaal kinderlokken.

Hoewel het meisje destijds vrijwillig meewerkte, noemde ze het achteraf ''het domste wat ze had kunnen doen". De officier eiste ook onder meer een meldplicht, een behandelverplichting en controle op het internetgebruik van de verdachte.

De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Celstraf geëist tegen Facebook-kinderlokker
Celstraf geëist tegen Facebook-kinderlokker (Foto: BuzzT)

Ook dubbeltoernooi Doha snel voorbij voor Bertens

Nadat tennisster Kiki Bertens op het WTA-toernooi in Doha in het enkelspel al in ronde één uitgeschakeld werd, ligt de Nederlandse er ook in het dubbelspel al snel uit. Samen met vaste partner Johanna Larsson was ronde één het eindstation.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Bertens en Larsson het met de loting niet echt getroffen hadden. Ze stonden tegenover het als eerste geplaatste duo Chan Yung-jan uit Taiwan en Martina Hingis uit Zwitserland, twee erkende wereldtoppers in het dubbelspel. Bertens en Larsson kwamen geen moment in hun spel en na minder dan een uur was het al afgelopen: 6-1, 6-4. 

Europarlement wil onderzoek naar geldverdeling in F1

Het Europees Parlement wil dat er een onderzoek gestart wordt naar de geldverdeling in de Formule 1. Van de 709 aanwezige parlementsleden stemden er 467 voor het doorlichten van de geldstromen, 156 waren er tegen en 86 onthielden zich van stemming. Het is nog niet bekend of en zo ja wanneer een onderzoek gestart zal worden.

Anderhalf jaar geleden dienden Force India en Sauber een klacht in bij de Europese Commissie omdat in hun ogen het geld in de Formule 1 oneerlijk verdeeld wordt. Een team als Ferrari krijgt een premie alleen maar om aan de start te verschijnen, terwijl de Italianen, net als McLaren, Mercedes, Red Bull en Williams ook nog een greep doen in de pot van de historische rechten. Daarnaast wordt geld verdeeld op basis van de uitslagen in het constructeurskampioenschap, zowel van afgelopen jaar als de drie jaren ervoor. Dit zorgt voor een ingewikkelde constructie.

Een team als Manor viel eerst door de geringe historie buiten de boot van de prijzenpot en omdat er vorig jaar elf teams meededen en het als laatste eindigde ook nog buiten een deel van het prijzenschema. Mogelijk heeft dit mede het faillissement veroorzaakt, waardoor er dit jaar weer tien teams op de grid staan.

De Britse minister Anneliese Dodds zette vanwege het omvallen van Manor het onderwerp op de agenda. "Recentelijk hebben we meegemaakt hoe een Engels team is opgedoekt omdat er sprake is van een oneerlijke verdeling van het prijzengeld: de grootste teams zullen te allen tijde meer geld verdienen, zelfs als ze elke race als laatste eindigen."

Liberty Media, de nieuwe eigenaar van de Formule 1, heeft al aangekondigd in te willen grijpen in het verdelen van het prijzengeld. Het Amerikaanse bedrijf wil dat het geld zodanig verdeeld wordt dat ook underdogs kans kunnen maken op het winnen van races.

Rojer/Tecau naar kwartfinales Rotterdam

De kwartfinales van het dubbelspel op het ATP-toernooi in Rotterdam kennen drie Nederlanders. Nadat Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop de eerste ronde al overleefden, deed Jean-Julien Rojer dat woensdag samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau ook.

Rojer en Tecau stonden tegenover de inmiddels 44-jarige Canadees Daniel Nestor en zijn Franse partner Edouard Roger-Vasselin. Dat ervaren duo trok de tiebreak van set één naar zich toe, maar Rojer en zijn Roemeense kompaan wonnen set twee. In de supertiebreak dolven de oude rotten het onderspit tegen het Nederlands-Roemeense partnerschap: 6-7 (4), 6-3, 11-9. Rojer en Tecau staan in de kwartfinales tegenover Feliciano Lopez en Marc Lopez uit Spanje. 

Dekker: leraar lost werkdruk zelf maar op

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is niet van plan om extra maatregelen te nemen om de werkdruk van leerkrachten te verminderen. In antwoord op de vragen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk zegt Dekker dat dit een zaak is tussen docenten en scholen.

Volgens Dekker zijn er de afgelopen jaren afspraken gemaakt om de werkdruk te verminderen. Scholen worden aangemoedigd om overbodige administratie te schrappen. Of de Onderwijsinspectie ook op de hoogte is van dat advies, vermeldt Dekker overigens niet.

In de schriftelijke beantwoording van de vragen geeft Dekker aan dat hij zich 'zorgen maakt' over de werkdruk van docenten. Volgens onderwijsvakbond is de werkdruk van Nederlandse leraren een van de hoogste van Europa, met gemiddeld zes uur overwerk per week. 

Een andere Kamervraag van Van Dijk ging over de financiering. Dekker deelt de mening van de SP'er niet dat de financiering tekortschiet; scholen moeten gewoon verstandig met de beschikbare middelen omgaan om het passend onderwijs (kinderen met beperkingen of afwijkende behoeftes in het reguliere onderwijs) te kunnen betalen. De grootte van de klassen is verder een zaak van de school en niet van de politiek.

Tot slot reageert Dekker nog op een vraag over het grote aantal burn-outs en het hoge ziekteverzuim: omdat dit al een paar jaar stabiel is en niet meer stijgt, is dit probleem wat hem betreft niet urgent genoeg om tot actie over te gaan.

Volgende week zeer plaatselijke sneeuwbui in Belgische Waregem

Op woensdag 22 februari vindt in Waregem de Cyclocross Masters plaats. Om de wedstrijd extra spectaculair te maken gaat de organisatie in een bocht sneeuw leggen.

Erwin Vervecken, organisatie Cyclocross Masters: “We leggen die sneeuw aan in een bocht, wat moet zorgen voor een spectaculaire hindernis. De sneeuw wordt gemaakt in een firma in Nederland en hier geleverd. Het wordt een toffe hindernis maar ook gemakkelijk, want we moeten ze niet opruimen. Na twee dagen is de sneeuw gesmolten.”

De organisatie had in eerste instantie ook het plan om een regendouche te plaatsen. Vanwege kans op vorst met als gevolg gladheid heeft men daar van afgezien.

Titelverdediger Klizan naar kwartfinales Rotterdam

Tennisser Martin Klizan heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in Rotterdam. De mondiale nummer 73 uit Slowakije rekende woensdag af met de Duitser Philipp Kohlschreiber, 33e op de wereldranglijst.

Na een lange eerste servicegame van Klizan, die hij wel won, ging de eerste set gelijk op en dus moest een tiebreak uitkomst bieden. Daarin won de Duitser, waarna een break op 4-4 in set twee voor Klizan voldoende was om op gelijke hoogte te komen. Kohlschreiber leek gebroken en was in de derde set kansloos tegen de Slowaak die vorig jaar de beste was in Rotterdam: 6-7 (5), 6-4, 6-1.

Dubbelspecialist Pierre-Hugues Herbert plaatste zich eveneens voor de kwartfinales. De Franse qualifier sloeg de Rus Evgeniy Donskoy, eveneens aanwezig via het kwalificatietoernooi, naar huis: 6-2, 7-6 (4). De als derde geplaatste Belg David Goffin sloeg zich in de eerste ronde langs Andrey Kuznetsov uit Rusland: 6-3, 6-2. Richard Gasquet schakelde Viktor Troicki met 6-4, 6-2 probleemloos uit en de als vijfde geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov rekende na een stroeve start af met de Duitser Mischa Zverev: 6-7 (4), 6-2, 6-4. 

Gaviria wint openingsrit in de Algarve

In de Ronde van de Algarve heeft Fernando Gaviria de openingsetappe gewonnen. De Colombiaan van Quick-Step Floors won in Portugal na een etappe van 183 kilometer de massasprint voor André Greipel en Nacer Bouhanni. Dylan Groenewegen was de beste Nederlander met een vierde plek.

Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vijf man met daarin Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij). Onze landgenoot kreeg Adam de Vos (Rally Cycling), Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Justin Oien (Caja Rural) en Joao Benta (Rádio Popular Boavista) met zich mee. Nadat De Vos de punten van de bergtrui veroverde, liet hij zich terugzakken in het peloton. De andere vluchters werden op 25 kilometer van de aankomst gegrepen.

Na 183 kilometer diende zich een massasprint zich aan. Daarin was Gaviria de snelste voor Greipel en Bouhanni. De 22-jarige Colombiaan boekte alweer zijn derde zege van het seizoen, na twee etappezeges in de Ronde van San Juan.



Voetballertje (10) van club getrapt: 15 lootjes te weinig verkocht

Amateurvoetbalclub SV Bladella uit het Brabantse Bladel heeft zich ontdaan van een aantal spelertjes die zich ernstig misdragen hebben. De vier zijn door de club geroyeerd. Eén van hen, een 10-jarig jongetje, had welgeteld vijftien lootjes te weinig verkocht voor de jaarlijkse Nieuwjaarsloterij en dat kwam hem duur te staan: hij mag niet meer bij SV Bladella spelen. 

Volgens de club is een deel van de jeugdleden verplicht om voor minimaal 25 euro aan lootjes te verkopen. Nadat het voetballertje met zijn schamele vangst van tien euro aan kwam zetten werd verteld dat hij dan maar vijftien euro bij moest lappen om aan het totaal vereiste bedrag te komen. Zijn moeder had hier weinig zin in en dus werd zoonlief van de club getrapt en, zo valt in een brief van Bladella te lezen, zelfs uit het ledenbestand van voetbalbond KNVB geschrapt. 

"Ouders betalen meestal gewoon om geen gezeur te krijgen, maar wat mij betreft moet je als voetbalvereniging blij zijn met elke euro die je krijgt", aldus een woedende moeder tegenover Omroep Brabant. "Het lijkt nu net alsof hij een zware misdaad begaan heeft." Het jochie is twee dagen ziek geweest en weet niet of hij nog zin heeft om weer ergens anders te gaan voetballen. "Hij vindt het stom." 

Bladella stelt in een brief dat van jeugdleden mag worden geëist dat zij zich op een andere manier inspannen voor de club. Als voetballertjes van de teams tot 15, 13 en 11 jaar niet voor 25 euro aan loten voor de Nieuwjaarsloterij verkopen moet het resterende bedrag als 'extra contributie' alsnog betaald worden - ogenschijnlijk bovenop de uiteraard gebruikelijke 'normale' contributie. "We gaan geen uitzonderingen maken op de regels, dat zou niet eerlijk zijn tegenover de rest", aldus Pim Lavrijsen, bestuurslid jeugdzaken van de club. 

Lavrijsen baalt ervan dat het zo gelopen is, zo zegt hij. Volgens hem hebben de ouders van de vier geroyeerde jeugdspelers de kans gekregen om de hele gang van zaken op de agenda van de ledenvergadering te zetten, zodat het op een andere manier opgelost kon worden. "Maar dan hadden ze die extra contributie wel moeten betalen, want zo zijn de regels nu. We zullen het hier in de komende bestuursvergadering over hebben, maar ik kan me niet voorstellen dat de betrokken jongetjes hier nooit meer mogen voetballen." Of de jochies en hun ouders überhaupt nog wel zin hebben om ooits nog iets met de club te maken te hebben is niet bekend. 

Update 19.12 uur

De KNVB heeft inmiddels gereageerd op het voorval en is not amused"Onbegrijpelijk besluit", twittert de voetbalbond. Voetbalplezier van kinderen is volgens hen het allerbelangrijkste en men heeft SV Bladella dan ook dringend verzocht om de maatregel terug te draaien. 

Dancefeest Sensation stopt

Slecht nieuws voor liefhebbers van dancefeest Sensation. Na achttien jaar stopt organisator ID&T met de Nederlandse editie. Op zaterdag 8 juli vindt de allerlaatste Sensation in Amsterdam plaats, met als thema The Final.

Het belooft een grootste editie te worden, met optredens van onder anderen Hardwell, Sunnery James & Ryan Marciano, Axwell & Ingrosso en Fedde le Grand. Hij is recordhouder van de meeste optredens wereldwijd op Sensation. De organisatie houdt nog één dj geheim, maar het zou gaan om 'the world's greatest legend'. Tijdens het laatste uur treedt een groot aantal Nederlandse dj's aan, die samen het evenement afsluiten.

Sensation begon in 2000 in de Amsterdam ArenA en trekt jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers. Voor de feestgangers geldt de dresscode dat iedereen in het wit gekleed moet komen. Later volgde er ook een 'zwarte' editie, die tussen 2002 en 2008 plaatsvond en waar hardere house werd gedraaid. Het feest verplaatste zich al gauw over de wereld en inmiddels is het in 34 landen verspreid over vijf continenten gehouden.

Iets nieuws
Het concept, dat meerdere prijzen heeft gewonnen, blijft in het buitenland bestaan. Volgens een woordvoerder komt er voor de Nederlandse Sensation iets nieuws in de plaats. Wat dat is, wordt eind dit jaar bekendgemaakt.

De kaartverkoop voor de laatste editie in Amsterdam begint op 27 februari om 16.00 uur.

Dancefeest Sensation stopt
Dancefeest Sensation stopt (Foto: BuzzE)

Jacques Monasch alsnog lijsttrekker Nieuwe Wegen

Nieuws in de marge van de verkiezingsstrijd: ex-PvdA'er Jacques Monasch wordt alsnog lijsttrekker van zijn partij Nieuwe Wegen. De partijleiding heeft besloten het lijsttrekkerschap weg te halen bij de politiek onbekende Alfred Oosenbrug en over te dragen aan Tweede Kamerlid Monasch.

De leiding is van mening dat de ervaring van Monasch in deze fase van de verkiezingsstrijd onontbeerlijk is om het geluid van Nieuwe Wegen zo goed mogelijk te laten doorklinken, aldus een verklaring van Nieuwe Wegen woensdag. Oosenbrug blijft zich voor de partij bezighouden met financiële en fiscale onderwerpen, zoals AOW en pensioen.

Monasch heeft grootse plannen met zijn partij, die een protectionistisch-nationalistisch en EU-kritisch alternatief moet vormen voor de sociaal-democratische PvdA; hij verwacht zelf ongeveer twintig zetels te gaan halen. Maurice de Hond peilt Nieuwe Wegen op dit moment op nul.

Ex-PvdA'er Monasch lijsttrekker Nieuwe Wegen
Ex-PvdA'er Monasch lijsttrekker Nieuwe Wegen (Foto: ANP)

'Robben is het laatste pareltje van het Nederlands voetbal'

Bayern München-vleugelaanvaller Arjen Robben is volgens oud-doelman Ronald Waterreus 'het laatste pareltje van het Nederlands voetbal'.

Woensdagavond neemt Robben het met zijn werkgever op tegen Arsenal in de achtste finale van de Champions League. De eerste wedstrijd wordt in de Allianz Arena afgewerkt.

"Ik heb nog met Arjen samengespeeld bij PSV toen hij zeventien of achttien jaar was", vertelde Waterreus tegen NUsport. "Hij is sindsdien elk jaar beter geworden. Eigenlijk heeft hij pech dat hij in hetzelfde tijdperk als Lionel Messi en Cristiano speelt. Anders was hij één van de allerbesten."

Waterreus denkt dat Bayern München woensdag met 3-1 gaat winnen. "Lewandowski gaat scoren, daar kun je bijna niet omheen. Laten we hopen dat Robben ook scoort. Ik durf me niet eens te wagen aan een voorspelling wie dan de derde gaat maken, want er zijn zoveel spelers bij Bayern die een doelpunt kunnen maken."

Vrouw bevallen van geit

Groot nieuws uit Nigeria. Daar is een vrouw namelijk onlangs bevallen van een geit.

De bijzondere bevalling is in Negeria ingeslagen als een bom. Gezaghebbende media als de Nigeria Today, the Daily Post en the Herald pakken groots uit met het nieuws.

Op de beelden is duidelijk te zien hoe de vrouw uit het pittoreske Port Harcourt een geitachtige werpt. De onbekende dame was naar verluidt maar liefst twee jaar zwanger. Of de kleine tijdens de bevalling ook heeft gemekkerd, is niet bekend.

'Mèèèèèèèèèèèèèh!'

Dubbelslag voor Hermans

Ben Hermans heeft de tweede rit in de Ronde van Oman gewonnen. De 30-jarige Belg van BMC bleef in de rit van Nakhal naar Al Bustan over 145,5 kilometer Rui Costa en Jakob Fuglsang voor. Hij neemt door zijn overwinning de leiderstrui over van Alexander Kristoff.

Na een snelle openingsfase kregen Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen) en de Brit Mark Christian (Aqua Blue) de ruimte van het peloton. Het duo reed een maximale voorsprong van bijna acht minuten bij elkaar op het parcours. In het peloton controleerden AG2R , Dimension Data en Astana.

Op 22 kilometer van het einde werd het duo gegrepen door het peloton. In de finale probeerden Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) en Daniel Eaton (UnitedHealthcare) het ook, maar hun poging slaagde ook niet. 

Op twee kilometer was het peloton weer samen, waarna Hermans in de laatste kilometer zijn inspanning het beste timede en de ritzege pakte voor Rui Costa en Fuglsang. Hij nam ook de leiderstrui over van Kristoff.

Enrique: "Er is een heldendaad nodig"

FC Barcelona werd dinsdagavond in het Parc des Princes vernederd door Paris Saint-Germain en Luis Enrique moest erkennen dat de nederlaag terecht was.

"Het resultaat is een juiste weerspiegeling van wat er op het veld gebeurde", vertelde Enrique tegen Spaanse media. "We waren duidelijk de mindere ploeg. Onze tegenstander heeft ons vanaf het begin onder druk gezet. PSG was beter in balbezit. Ze hebben ook gewoon voetballers van wereldklasse."

"Ze verdedigden uitstekend en hebben ons vanaf de eerste minuut onder druk gezet. Wij waren inferieur, zowel met als zonder bal. Het begin was duidelijk voor hen, maar daarna was er een periode waarin wij op gelijke hoogte konden komen via André Gomes. Vervolgens deed PSG ons telkens pijn met snelle uitbraken. Toen werd het nog twee, drie en zelfs vier tegen nul", vertelde hij ten overvloede, aangezien miljoenen kijkers dat net gezien hadden.

Toch heeft de trainer van de Catalanen nog een sprankje hoop voor de return van 8 maart. "Het is nog niet beslist, want we zijn pas halverwege. Ik verlies de hoop nog niet, maar er is wel een heldendaad nodig."

Rutte: adviseurs deden niets met Teevenmail

Naaste medewerkers van premier Mark Rutte hebben niets gedaan met een e-mail met daarin belangrijke informatie over de zogeheten Teevendeal. Ze herinneren zich zelfs niet of ze de bijlage hebben gelezen. Dat antwoordt Rutte woensdag op vragen van de oppositie.

De oppositie wilde van Rutte weten hoe het kan dat zijn ambtenaren de mail met bijlage hadden, terwijl hij zelf in het ongewisse zou zijn gebleven. "De ambtenaren hebben zich simpelweg niet beziggehouden met de mail en de bijlage", aldus Rutte. Dat verklaart volgens Rutte waarom de informatie niet met hem is gedeeld of besproken.

De mail was op 8 maart 2015 verstuurd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. In de bijlage zouden de bedragen zijn genoemd die toenmalig staatssecretaris Fred Teeven zich herinnerde van de deal die hij als officier van justitie had gesloten met drugshandelaar Cees H. Dat was informatie die de Tweede Kamer al een tijd wilde hebben.

Drie VVD-bewindslieden
De dag nadat de mail was verstuurd, kwam de melding dat het verdwenen 'bonnetje' met de precieze bedragen eindelijk was gevonden. Daarna heeft volgens Rutte niemand meer omgezien naar de mail waar nu weer ophef over is.

Dat ambtenaren op Ruttes departement de informatie hadden is al een tijd bekend. Nieuwsuur-journalist Bas Haan meldde deze week dat onder anderen de plaatsvervangend secretaris-generaal, Ruttes politiek assistent en de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst de mail doorgestuurd hadden gekregen.

Onthullingen van Haan over de Teevendeal hebben inmiddels drie VVD-bewindslieden de kop gekost. Behalve staatssecretaris Teeven zelf, waren dat de justitieministers Ivo Opstelten en Ard van der Steur.

Rutte: adviseurs deden niets met Teevenmail
Rutte: adviseurs deden niets met Teevenmail (Foto: ANP)

SP: Alcohol is veel te goedkoop

De SP wil dat er een einde komt aan de lage prijzen voor alcoholische dranken, zoals goedkope halveliterblikken. Dat werd duidelijk in het Kamerdebat over alcohol met staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn.

Woordvoerder Henk van Gerven zette bij de start van het debat twee halve liters bier op tafel, en ook een flesje mineraalwater. Hij vroeg daarna aan de staatssecretaris, wat er duurder was. Echte FOK!kers weten natuurlijk al lang dat 2 halve liters Pitts maar 90 cent kosten, tegen 99 cent voor een fles water in plastic.

Volgens Van Gerven werken de dumpprijzen alcoholmisbruik in de hand, en hij wil dat de staatssecretaris daar een einde aan maakt. Het is nu de taak van de gemeentes om op te treden tegen te lage prijzen, maar die maken nauwelijks gebruik van die mogelijkheid. Verder pleitte hij voor het volledig uitbannen van alcoholreclame, zoals voor tabak ook het geval is. Nu mag alcoholreclame alleen na negen uur worden uitgezonden op tv.

In hetzelfde debat riep het CDA de staatssecretaris overigens op om tabaksetalages te verbieden, en ook sigarettenautomaten in bijvoorbeeld café's en sportkantines.

Biatlete Dahlmeier soeverein naar volgende wereldtitel

Biatlete Laura Dahlmeier heeft op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Hochfilzen haar dominantie weer eens laten zien. De pas 23-jarige Duitse veroverde het goud op de individuele wedstrijd, na de gemengde estafette en de achtervolging al haar derde wereldtitel in vier wedstrijden. Op de sprint pakte ze bovendien al het zilver.

De individuele wedstrijd bij de dames gaat over vijftien kilometer en kent vier schietbeurten: liggend, staand, liggend en nog eens staand. Een misser levert in tegenstelling tot in de andere wedstrijden geen strafronde, maar een strafminuut op. Net als in de sprint geldt ook hier: wie de snelste tijd neerzet wint de wedstrijd.

Dahlmeier was een van de laatsten die vertrok, in de hoop voordeel te hebben van de schaduw die op het parcours geworpen werd. Zo zou de sneeuw kouder worden en konden de later startende atleten - volgens het plan - op koudere en dus snellere sneeuw langlaufen. Dahlmeier begon niet al te best, want bij de eerste schietbeurt liet ze al één misser noteren. Vervolgens bleef ze echter foutloos en bij de derde schietbeurt nam ze de snelste tijd over van Gabriela Koukalova. Na nog vijf treffers in de laatste schietbeurt was het duidelijk: Dahlmeier pakte opnieuw het goud.

Koukalova, goed voor één misser, gaf op de finish uiteindelijk 25 seconden toe en veroverde daarmee na haar wereldtitel op de sprint nu het zilver. De verschillen daarachter waren erg groot: Alexia Runggaldier uit Italië presteerde beter dan ooit tevoren, schoot foutloos en pakte op 1:45 minuten het brons. Ze bleef de rappe Finse Mari Laukkanen daarmee tien seconden voor, terwijl de vijfde plek een nog grotere verrassing opleverde. De sinds dit seizoen voor Zuid-Korea uitkomende geboren Russische Ekaterina Avvakumova debuteert op het WK op het hoogste niveau en eindigde met perfect schieten op de vijfde plek. 

Opnamestop UMC Groningen duurt nog even

De gedeeltelijke opnamestop van nieuwe patiënten bij het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG, dat al weken wordt geteisterd door de VRE-bacterie, duurt nog "enige tijd". Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag laten weten.

Bij ruim veertig mensen, die op verschillende verpleegafdelingen lagen, is de riskante darmbacterie geconstateerd. "Maar er zijn de laatste dagen geen nieuwe gevallen bijgekomen, er is geen uitbraak. Er liggen nu nog negen mensen in het ziekenhuis", aldus de zegsman. Volgens hem is er ook niemand van de bacterie ziek geworden.

Wanneer het ziekenhuis weer op volle kracht draait, hangt af van hoe snel de laatste besmette mensen naar huis kunnen. Zij liggen nu geïsoleerd.

De bacterie (vancomycine-resistente enterokok) is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar bij zieke of ernstig verzwakte mensen kan de VRE-bacterie infecties veroorzaken. Die kunnen in het ergste geval tot de dood leiden. Normaal gesproken verdwijnt de bacterie vanzelf weer uit het lichaam.

Opnamestop UMC Groningen duurt nog even
Opnamestop UMC Groningen duurt nog even (Foto: ANP)

Middagtemperatuur breekt record uit 1958

In Maastricht werd het woensdagmiddag 16,9 graden. Daarmee werd het oude dagrecord uit 1958 van 16,5 graden gebroken, meldt Weerplaza. Mogelijk stijgen de maxima nog.

Woensdag is een lenteachtige dag. Vooral in het zuiden en zuidoosten is het buiten aangenaam vertoeven. Weerplaza verwacht dat in die regio's de komende uren meer dagrecords gebroken gaan worden.

In heel Nederland is het vrij aangenaam lenteweer, al lopen de temperaturen nogal uiteen. In de noordelijke provincies is het zo'n 8 tot 10 graden en in het midden des lands hooguit 13 graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar gemiddeld 5 tot 6 graden.

De komende dagen is het gedaan met zon en warmte. Het is bewolkt en er valt nu en dan regen bij 9 graden.

Middagtemperatuur breekt record uit 1958
Middagtemperatuur breekt record uit 1958 (Foto: ANP)

Krol hoeft geld niet zelf terug te betalen

Henk Krol hoeft de Stichting Vrienden van de Gay Krant niet ruim 200.000 euro te betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

De Stichting Vrienden van de Gaykrant moet 200.000 euro subsidie terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs, omdat deugdelijke onderbouwing van de uitgaven ontbrak. De stichting heeft dat geld niet en eist het geld terug van Krol. Volgens de stichting heeft Krol subsidiegelden gebruikt voor privédoeleinden en zou hij geen goede administratie hebben gevoerd.

De rechtbank oordeelde dat de stichting hier geen bewijzen voor kan leveren. Dat het ministerie de subsidie terugeiste, is volgens de rechtbank ook het gevolg van de handelwijze van de overige bestuursleden.

Krol hoeft geld niet zelf terug te betalen
Krol hoeft geld niet zelf terug te betalen (Foto: ANP)

Bertens weer in eerste ronde uitgeschakeld

Voor tennisster Kiki Bertens wil het allemaal nog niet echt lukken. Nadat ze in het nog jonge tennisjaar in Auckland, Sint Petersburg en op de Australian Open in de eerste ronde uitgeschakeld werd lukte het ook in Doha niet om een wedstrijd te winnen.

Een paar dagen na haar matige optreden in de Fed Cup-wedstrijd tegen Wit-Rusland ging Bertens in Doha gelijk onderuit tegen Carolina Wozniacki, die met de achttiende plek op de wereldranglijst vier plaatsen boven Bertens staat. 

Zowel in de eerste als in de tweede set brak Bertens de Deense gelijk in de eerste game, maar vervolgens kon de Nederlandse haar eigen service slechts één respectievelijk twee keer houden. Na minder dan anderhalf uur was het gedaan: 6-2, 6-3. 

"Ik sta zonder enig vertrouwen te spelen en ben hard aan het zoeken om het goede gevoel weer terug te vinden", liet Bertens na afloop weten. Met Johanna Larsson zit ze nog wel in het dubbeltoernooi in Doha. 

Eerste beelden FIFA 18 voor Nintendo Switch

In een nieuwe trailer van de Nintendo Switch in Japan zijn onder andere de eerste beelden te zien van de nieuwe FIFA-game. Er waren nogal wat onduidelijkheden over FIFA voor de Switch, waarover een woordvoerder van EA onlangs bekendmaakte dat het gaat om een speciale Switch-versie van FIFA, maar dat het wel gewoon gaat om FIFA 18.

Erg veel gameplay is er niet te zien, maar we krijgen in ieder geval een eerste indruk. Peter Moore van Electronic Arts kondigde de nieuwe FIFA-game voor Nintendo Switch aan tijdens de Switch-presentatie van 12 januari en noemde het de 'meest immersive, sociale en authentieke sport-game ooit gemaakt voor Nintendo-spelers'. 

Tweede kind voor Peter Jan Rens en Virginia

Peter Jan Rens en zijn kersverse vrouw Virginia van Eck verwachten samen een tweede kindje. Dat heeft de voormalig presentator woensdag bekendgemaakt op Facebook door middel van een rijmpje.

"Virginia, nou moe! Kijk nou eens op jouw clearblue. Het is toch een duidelijke plus... Krijgt Djelisa een broertje of een zus?", zo schrijft de 66-jarige Peter Jan bij een foto van een positieve zwangerschapstest.

Het stel kreeg in de zomer van 2014 samen dochter Djelisa. De 23-jarige Virginia heeft daarnaast nog een zoon uit een eerdere relatie. Dat geldt ook voor Peter Jan. Hij heeft nog een dochter van 36.

Afgelopen januari traden Peter Jan en Virginia in het huwelijk. De perikelen rond de trouwerij werden door RTL vastgelegd voor de realityserie Doen ze 't of doen ze 't niet. In de laatste aflevering, die vorige week werd uitgezonden, was te zien hoe Johan Vlemmix de twee op Tenerife in de echt verbond.

Generatie 2 komt deze week naar Pokémon GO

Niantic heeft aangekondigd dat we deze week meer Pokémon en functies krijgen in de wereld van Pokémon GO. Ze gaan Generatie 2 toevoegen, wat meer dan tachtig nieuwe Pokémon zijn om te vangen.

Hieronder vallen ook een aantal nieuwe evoluties, zoals Blissey en Steelix. Naast de nieuwe Pokémon belooft het bedrijf nieuwe 'encounter gameplay' waarin Pokémon anders reageren dan hiervoor wanneer je ze wil vangen. Ook worden er twee nieuwe items toegevoegd: Nanab Berries en Pinap Berries. Nanab Berries maken Pokémon rustiger, terwijl Pinap Berries meer candy geven wanneer je een Pokémon hebt gevangen.

Ook wordt de UI van de game wat aangepakt en krijgen trainers meer aanpassingsmogelijkheden voor hun avatar. De update moet later deze week beschikbaar komen.

Geen Cauberg meer in finale Amstel Gold Race

Vanaf dit jaar zal de finale van de Amstel Gold Race niet meer opgesierd worden door de Cauberg. Tijdens Nederlands enige wielerklassieker zal de klim nu op zo'n negentien kilometer van de finish bedwongen worden, waarmee de koers spannender gemaakt moet worden. Dat is in elk geval de hoop van koersdirecteur Leo van Vliet.

"Er was altijd discussie dat men te lang op de laatste beklimming van de Cauberg aan het wachten was en dat de koers daardoor steeds op slot zat", legt Van Vliet uit. De Cauberg was tussen 2002 en 2013 het toneel van de finish, vanaf het WK wielrennen van 2012 in Valkenburg werd de finish op een kleine twee kilometer van de klim gelegd. Vaak ontplofte de koers dan op de klim, waar mannen als Philippe Gilbert een aanval plaatsten op het steile stuk.

"Zo hopen we op een meer open wedstrijd met meer kanshebbers. Aanvallers zullen zo ook meer kansen krijgen", hoopt Van Vliet. Via Scheulder rijdt het peloton straks voor de laatste keer in de koers naar de Cauberg. Vervolgens begint de finale, waar nog wel de Geulhemmerberg en de Bemelerberg beklommen moeten worden. De finish ligt op dezelfde plek als tijdens de vorige jaren. 

De Amstel Gold Race wordt dit jaar op 16 april verreden. 

Justin Bieber derde headliner op Pinkpop

Justin Bieber is de derde en laatste headliner van Pinkpop. Dat heeft de festivalorganisatie woensdag bekendgemaakt.

Al langere tijd werd gefluisterd dat de wereldberoemde superster naar Pinkpop zou komen. Eerder werd de komst van zijn goede vriend Martin Garrix aangekondigd. De twee gaan deze zomer samen op tournee en zijn al op meerdere andere Europese festivals geboekt.

Het is de derde keer dat Bieber naar Nederland komt. In 2016 en 2013 gaf hij optredens in de Gelredome.

De 48e editie van het festival vindt plaats van zaterdag 3 tot en met maandag 5 juni. Op het affiche stonden tot dusver ook headliners Green Day en Kings of Leon. Ook werd eerder de komst van Richard Ashcroft en System of a Down al aangekondigd. Het complete programma wordt op 8 maart bekendgemaakt.

Justin Bieber derde headliner op Pinkpop
Justin Bieber derde headliner op Pinkpop (Foto: BuzzE)

Breda controleert taxi's streng met carnaval

In Breda wordt tijdens de komende carnaval streng gecontroleerd op illegaal taxivervoer. De gemeente heeft dat beloofd nadat taxichauffeurs afgelopen weekeinde het werk twee nachten hadden neergelegd uit woede over snorders en aanbieders van buiten de stad.

Taxichauffeurs in Breda moeten tijdens carnaval in het bezit zijn van een vignet dat garandeert dat ze voldoen aan kwaliteitseisen zoals stratenkennis en klantvriendelijkheid. Alleen chauffeurs met een vignet mogen gebruik maken van de taxistandplaatsen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat intensieve controles uitvoeren en de gemeente bekijkt of er nog extra toezicht en controle mogelijk is.

De irritatie over taxichauffeurs die van heinde en verre komen om een graantje mee te pikken tijdens carnaval, wakkert jaarlijks aan. Breda gaat voor de toekomst ook kijken naar ervaringen in andere steden zoals Den Bosch, waar lokale taxibedrijven tijdens carnaval met een eigen keurmerk rijden.

Breda controleert taxi's streng met carnaval
Breda controleert taxi's streng met carnaval (Foto: ANP)

Bendes stelen steeds vaker lading uit trucks

Vrachtwagens met kostbare lading zijn steeds vaker het doelwit van bendes die op parkeerplaatsen of zelfs rijdend de trailers leeghalen. Deze ladingdiefstal vindt vooral plaats op en langs snelwegen in het zuiden van Nederland. Met name de grensovergang bij Hazeldonk is een ware hotspot voor deze bendes.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Jaarrapportage Transportcriminaliteit 2016 van de politie. In 2015 werd nog 177 keer lading ontvreemd, in 2016 was dat 226 keer, een stijging van bijna 30 procent. Het aantal vrachtauto's dat werd gestolen nam af van 150 in 2015 naar 110 in 2016, een daling van 27 procent. Ook het aantal pogingen om lading te stelen steeg van 131 naar 191.

Verzorgingsplaatsen langs de A67, A73 en A2 vormden vaak de plaats delict. Verzorgingsplaats Hazeldonk langs de A16 gaat voorop; veertig maal werd hier in 2016 lading gestolen.

Bendes stelen steeds vaker lading uit trucks
Bendes stelen steeds vaker lading uit trucks (Foto: ANP)

Spits IJsselmeervogels opgeroepen voor WK-kwalificatie

Voetballer Ali Akla mag zich op gaan maken voor twee wedstrijden in de kwalificatie voor het WK van 2018. De 24-jarige Harderwijker is door bondscoach Radhil Shenaishil opgeroepen voor het nationale elftal van Irak. 

Irak speelt eind maart twee belangrijke wedstrijden tegen koploper Saoedi-Arabië en Australië, de nummer drie van de groep. Akla, die tot vorig seizoen voor DVS'33 Ermelo speelde, kan zijn debuut maken als international. Op social media ontstond overigens al enige ophef over het selecteren van een speler uit het vierde niveau in Nederland.

De pas 20-jarige Ayman Hussein is dit seizoen met twaalf goals uit achttien wedstrijden de topscorer in de Irakese competitie, maar hij is niet geselecteerd - in tegenstelling tot vele andere in de nationale competitie uitkomende spelers.

Cavaliers verslaan Timberwolves in NBA

Slechts drie wedstrijden stonden afgelopen nacht op het NBA programma. De regerend NBA kampioen, de Cleveland Cavaliers, kwamen in actie tegen de Minnesota Timberwolves. In Minneapolis wonnen de bezoekers met 108-116.

De Cavaliers en de Timberwolves hebben een beetje historie. LeBron James keerde in 2014 terug bij de Cavaliers, die net daarvoor Andrew Wiggins als eerste hadden gekozen in de NBA draft. Op aandringen van James werd Wiggins voor de start van het seizoen met een paar andere spelers naar Minnesota gestuurd in ruil voor Kevin Love.

Andrew Wiggins heeft altijd gemengde gevoelens gehouden richting Cleveland. Hij lijkt zijn beste spel te bewaren voor wedstrijden tegen Cleveland, hij scoort gemiddeld 30 punten in die wedstrijden. In die zes wedstrijden wist hij echter nooit te winnen.

Kevin Love speelde niet mee tegen zijn oude ploeg. De forward is al een tijdje uit de roulatie met rug- en knieproblemen. De Cavaliers meldden het nieuws dat Love geopereerd is aan zijn knie en zes weken zal moeten missen. Dit is slecht nieuws voor LeBron James, die al een aantal maal aangegeven heeft dat de selectie te zwak is en dat hij teveel minuten moet spelen. James heeft een punt, hij is in het veertiende jaar van zijn carrière, heeft zes jaar op rij in de NBA finale gestaan en voert nog steeds bijna de NBA aan in minuten per wedstrijd. Het is een bijzonder zware belasting voor een 32-jarige speler.

Om het gemis van Love op te vangen hebben de Cavaliers Derrick Williams aangetrokken op een tiendaags contract. Williams werd in 2011 als tweede gedraft door de Timberwolves, maar kwam daar niet uit de verf. Williams is nu 25 en heeft de afgelopen paar jaar voor vier verschillende clubs gespeeld. Voor de forward zal het één van zijn laatste kansen zijn om te bewijzen dat hij goed genoeg is voor de NBA.

De Cavaliers begonnen de wedstrijd rustig. James speelde vooral als spelverdeler en betrok zijn teamgenoten bij het spel. De Timberwolves leidden na één kwart, maar met 43 punten in het tweede kwart stelden de Cavaliers orde op zaken. James tekende in die periode voor het hoogtepunt van de wedstrijd door zonder te kijken Andrew Wiggins door de benen te passen naar Derrick Williams die eenvoudig kon scoren.

Waarschijnlijk de pass van het jaar. Bron: YouTube.

In het derde kwart leek Cleveland op weg naar een eenvoudige zege, maar Andrew Wiggins scoorde 20 punten in die periode en bracht zijn ploeg op gelijke hoogte. In het slotkwart ging de wedstrijd gelijk op. LeBron James scoorde twee minuten voor tijd een dagger three (een driepunter op een moment waarmee je de tegenstander psychologisch breekt) waardoor het verschil zes punten werd. De Timberwolves wisten niet meer terug te komen en zagen de Cavaliers met 108-116 winnen.

LeBron James eindigde de wedstrijd met 25 punten, 8 rebounds en 14 assists. James miste slechts vier van zijn veertien schoten. Kyrie Irving voegde ook 25 punten toe en Channing Frye, startend op de plak van Kevin Love, kwam tot 21 punten en 10 rebounds. Derrick Williams speelde prima vanaf de bank met 13 punten.

Bij Minnesota werd Andrew Wiggins topscorer met 41 punten. Karl-Anthony Towns noteerde 26 punten. Ricky Rubio schoot slecht, kwam maar tot vijf punten, maar deelde wel zestien assists uit aan zijn ploeggenoten.

De Chicago Bulls wonnen in eigen huis van de Toronto Raptors, 105-94. Beide ploegen gaan een moeilijke periode door. Toronto was lange tijd de ploeg die Cleveland van de eerste plaats kon stoten in de Eastern Conference, maar de ploeg verloor negen van de laatste veertien wedstrijden en is weggezakt naar de vijfde plaats in het oosten. De spelers van de Bulls maakte op sociale media ruzie met elkaar en de chemie in de kleedkamer is nog niet hersteld.

Als versterking hebben de Raptors Serge Ibaka aangetrokken van de Orlando Magic. Dat kostte ze bankspeler Terrence Ross en een toekomstige keuze uit de jaarlijkse draft. Het geeft de Raptors, die zwaar leunen op guards Kyle Lowry en DeMar DeRozan een prima derde optie en een sterke verdediger.

Ibaka was nog niet bij het team voor de wedstrijd tegen de Bulls. Het werd een eenzijdige wedstrijd. Chicago leidde bij rust met 58-39. De Raptors wisten een beetje van de achterstand goed te maken, maar echt close werd de wedstrijd nooit meer.

Doug McDermott werd verrassend topscorer bij de Bulls. Hij was een topschutter in college, die het in de NBA nooit echt waar heeft kunnen maken. Tegen Toronto stond zijn vizier op scherp en eindigde hij met 20 punten.

De Sacramento Kings wonnen een spannende wedstrijd in Los Angeles van de Lakers, 96-97. DeMarcus Cousins, het enfant terrible van de Kings, liet zijn grote talent weer eens zien en eindigde met 40 punten, 12 rebounds en 8 assists. Lou Williams scoorde 29 punten voor de Lakers, maar hij miste een driepunter in de zoemer die zijn ploeg de zege had kunnen bezorgen.


Uitslagen

Chicago Bulls – Toronto Raptors 104-95
Minnesota Timberwolves – Cleveland Cavaliers 108-116
Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 96-97

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 38-16
Boston Celtics 36-19
Washington Wizards 33-21
Atlanta Hawks 32-23
Toronto Raptors 32-24
Indiana Pacers 29-26
Chicago Bulls 27-29
Detroit Pistons 26-30
Milwaukee Bucks 24-30
Charlotte Hornets 24-31
Miami Heat 24-32
New York Knicks 23-33
Philadelphia 76ers 21-34
Orlando Magic 21-36
Brooklyn Nets 9-46


Western Conference

Golden State Warriors 46-9
San Antonio Spurs 42-13
Houston Rockets 40-17
Los Angeles Clippers 34-21
Utah Jazz 34-22
Memphis Grizzlies 34-23
Oklahoma City Thunder 31-25
Denver Nuggets 25-30
Sacramento Kings 24-32
Portland Trail Blazers 23-32
Dallas Mavericks 22-33
New Orleans Pelicans 22-34
Minnesota Timberwolves 21-35
Los Angeles Lakers 19-38
Phoenix Suns 17-39

Koolhof en Middelkoop slaan Zverev-broers naar huis in Rotterdam

Tennissers Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop hebben zich op het ATP-toernooi in Rotterdam geplaatst voor de kwartfinales. In de eerste ronde won het Nederlandse duo, aanwezig met een wildcard, knap van de broers Alexander en Mischa Zverev.

De Duitse broers waren afgelopen week nog de besten op het toernooi van Montpellier, maar tegen Koolhof en Middelkoop kwamen ze er nooit echt aan te pas. Na precies een uur spelen en vooral in de tweede set veel breaks kon het Nederlandse duo winnend van de baan stappen: 6-3, 6-4. 

Robin Haase kan zich volledig op het enkelspel richten, want in het dubbelspel ligt hij eruit. Samen met Glenn Smits - die ruim buiten de top-1000 van de weredranglijst staat - verloor hij van de Tsjech Tomas Berdych en de Indiase dubbelspecialist Rohan Bopanna: 6-2, 6-2. Tallon Griekspoor en Niels Lootsma boden aanvankelijk goed partij tegen regerend Roland Garros-kampioenen Feliciano en Marc Lopez, maar een verrassing zat er niet in. Olympisch kampioen Marc Lopez en zijn partner wonnen met 7-5, 6-2. 

Origin Access is een week gratis te proberen

De gamedienst Origin Access, waarmee je toegang hebt tot een flinke lijst EA-games, is een week gratis te proberen voor PC-gamers. Normaal gesproken kost de dienst 3,99 euro per maand of 24,99 euro per jaar.

Heb je de komende tijd nog wat snipperdagen, tussenuren of een ander excuus om op je luie reet achter je pc plaats te nemen, dan is Origin Access misschien een interessant tijdsverdrijf voor je. De onderstaande titels kun je in hun volledigheid gedurende zeven dagen voor niets spelen, en er zit een aantal toptitels tussen.

Klik hier om naar de pagina van Origins te gaan en log in of registreer je om aan de slag te kunnen.

  • Star Wars Battlefront
  • Unravel
  • Mirror’s Edge Catalyst
  • Mass Effect trilogy
  • Plants vs Zombies Garden Warfare 1
  • Plants vs Zombies Garden Warfare 2
  • FIFA 15
  • FIFA 16
  • Battlefield 3
  • Battlefield 4: Premium Edition
  • Need for Speed: Deluxe Edition
  • Crysis 2
  • Crysis 3
  • Battlefield Hardline
  • Titanfall: Deluxe Edition
  • Dragon Age Origins
  • Dragon Age 2
  • Dragon Age Inquisition: Digital Deluxe
  • This War of Mine
  • Sim City Complete Edition
  • Trine Enhanced Edition
  • The Banner Saga
  • Need for Speed Rivals: Complete Edition
  • Plants vs. Zombies
  • Dead Space 1
  • Dead Space 2
  • Dead Space 3
  • Need for Speed: Most Wanted
 
 
 

Kluivert na vernederen Barça: "Dit mogen we echt niet meer weggeven"

Paris Saint-Germain vernederde FC Barcelona dinsdagavond tot op het bot met een 4-0 overwinning. Technisch directeur Patrick Kluivert toonde zich zeer tevreden.

"Ik heb genoten, vanaf de eerste minuten gingen we er vol op", vertelde Kluivert na afloop tegen Veronica. "Als je bepalende spelers van Barcelona niet aan de bal laat komen, dan komen ze in moeilijkheden. Dan maak je ook nog eens zulke doelpunten, fantastisch."

"Ik heb Barcelona niet vaak zo zien spelen, moet ik eerlijk zeggen. Ik had meer verwacht van ze, maar dit kan een keer gebeuren. Het gebeurt voor hen alleen op een verkeerd moment."

Op 8 maart staat in Barcelona de return op het programma. "Dit mogen we echt niet meer weggeven. Maar het kan spoken in Camp Nou. Dat weet ik als geen ander", aldus de oud-speler van Barcelona.

Weer meer mensen onder bewind gesteld

Het aantal volwassenen dat niet zelf de eigen financiën kan beheren, neemt elk jaar toe. Dat blijkt uit woensdag bekendgemaakte cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Eind 2016 stonden 326.100 meerderjarigen onder een vorm van bewind. Sinds 2009 is er sprake van meer dan een verdubbeling. Volgens de Raad is deze stijging onder meer terug te voeren op de vergrijzing en het groeiende aantal dementerenden.

Als iemand niet meer over zijn financiële zaken kan beslissen, kan de kantonrechter zo iemand onder curatele stellen of een bewindvoerder aanstellen. De rechter controleert elk jaar of de bewindvoerder zijn werk goed en eerlijk doet.

Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak maakt zich zorgen of rechters wel genoeg tijd hebben voor dit toezicht. "Goed toezicht voorkomt fraude. Als de wet regelt dat de rechter toezicht houdt, verwachten de mensen dat er effectief wordt gecontroleerd."

Weer meer mensen onder bewind gesteld
Weer meer mensen onder bewind gesteld (Foto: ANP)

Titelverdediger Klizan door in Rotterdam, ook Cilic verder

Titelverdediger Martin Klizan heeft zich op het ATP-toernooi van Rotterdam naar de tweede ronde geslagen. De Slowaakse tennisser, 73e op de wereldranglijst, rekende knap af met Fernando Verdasco, de mondiale nummer 39.

De eerste set duurde lang: geen van beiden konden hun servicegames met enig gemak houden en beiden leverden hun opslag één keer in tot 4-4. Op 5-4 sloeg Klizan op zijn vierde achtereenvolgende breakkans toe en pakte hij de eerste set, maar dat leek hem van zijn stuk gebracht te hebben. In set twee kwam de Slowaak er totaal niet aan te pas en in amper twintig minuten had Verdasco de set te pakken. Vervolgens keerde het weer volledig om en met onder meer drie lovegames op rij kon juist Klizan moeiteloos de beslissende set naar zich toe trekken: 6-4, 0-6, 6-1.

De nummer één van de plaatsingslijst in Rotterdam, de Kroaat Marin Cilic, sloeg zich via Benoit Paîre (ATP-42) naar de tweede ronde. De mondiale nummer zeven moest de eerste set afstaan, maar sloeg op de beslissende momenten alsnog toe en zegevierde na een kleine twee uur tennissen: 5-7, 6-3, 6-2. Cilic speelt in de volgende ronde tegen zijn landgenoot Borna Coric, die enigszins verrassend de zeer talentvolle Rus Karen Khachanov (ATP-48) uitschakelde via twee sets die ruimschoots over het uur gingen: 7-6 (6), 7-6 (10).

Politie vindt twee doden in auto in Haarlem

In een geparkeerde bestelbus in Haarlem heeft de politie twee overleden personen gevonden. Na een eerste onderzoek gaat de politie er woensdag van uit dat de slachtoffers door een noodlottig ongeval om het leven zijn gekomen.

De 46-jarige vrouw uit Heiloo en de 53-jarige man uit Akersloot zouden door koolmonoxidevergiftiging om het leven zijn gekomen. De koolmonoxide is waarschijnlijk vrijgekomen door een verwarming in de auto.

Agententen vonden het voertuig met de lichamen in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Veerpolder in Haarlem.

Schippers wil lager aantal depressiegevallen

In 2030 moet het aantal mensen met een depressie in ons land met 30 procent zijn teruggedrongen. Dat is het streven van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Om dit te bereiken tekent zij woensdag een akkoord voor minimaal vijf jaar met negentien partijen. Samenwerking is volgens de bewindsvrouw cruciaal om de 'ambitieuze' doelstelling te halen. Bijna 20 procent van de volwassenen krijgt last van een depressie.

Het programma richt zich op zes groepen die een hoge kans lopen op het ontwikkelen van een depressie. Het gaat om jongeren, jonge vrouwen, huisartsenpatiënten, werknemers met een stressvol beroep, chronisch zieken en mantelzorgers.

Betere samenwerking
Elk jaar staat een groep centraal in het depressiepreventieprogramma. Dit jaar zijn dat jonge vrouwen en jongeren. Het akkoord moet onder meer het bewustzijn over depressies vergroten, zorgen voor vroegtijdige signalering en betere samenwerking tussen de zorgverleners.

"Het is belangrijk dat we meer weten, eerder signaleren en het taboe doorbreken. Zodat mensen eerder hulp vragen en krijgen. Met tijdige hulp kan je zelfs voorkomen dat iemand echt in een depressie raakt", aldus Schippers.

Nederland telt 800.000 mensen met een depressie. Een op de twintig volwassenen kampt met een depressie en bij jongeren is dat een op de vijftien. Vorig jaar september begon Schippers al een publiekscampagne om het taboe rond depressie te doorbreken en bespreekbaar te maken.

Schippers wil lager aantal depressiegevallen
Schippers wil lager aantal depressiegevallen (Foto: ANP)

Arrestatie na moord halfbroer Kim

De politie in Maleisië heeft een taxichauffeur gearresteerd in verband met de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat meldden Britse media woensdag.

De taxichauffeur zou bij de luchthaven in Kuala Lumpur waar de moord maandag werd gepleegd, de twee vrouwen hebben opgepikt die Kim Jong-nam zouden hebben vergiftigd. Volgens Zuid-Korea zit het Noord-Koreaanse regime achter de moord en heeft Kim Jong-un zelf opdracht daartoe gegeven. De vrouwen zouden Noord-Koreaanse agenten zijn.

De 46-jarige halfbroer werd van achteren bij zijn gezicht beetgepakt toen hij stond te wachten op een vlucht naar Macau. Hij voelde zich daarna duizelig en zocht hulp. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Arrestatie na moord halfbroer Kim
Arrestatie na moord halfbroer Kim (Foto: ANP)

Nerfs en ranked wijzigingen voor Hearthstone

Blizzard heeft een aantal wijzigingen aangekondigd voor Hearthstone die we nog voor het einde van deze maand mogen verwachten. Het betreft twee nerfs en 'floors' voor in ranked play.

De floors houden in dat men na de update niet meer terug kunnen vallen na het behalen van rank 15, rank 10 en rank 5. Op het moment zijn deze floors enkel aanwezig op rank 20 en na het behalen van Legend. Dit moet onder andere het experimenteren met decks 'veiliger' moeten maken.

Daarnaast komen er twee nerfs voor twee irritante kaarten: Small-Time Buccaneer en Spirit Claws. Small-Time Buccaneer heeft na de update nog slechts 1 HP (teruggebracht van 2) en Spirit Claws kost na de update 2 mana in plaats van 1. Of deze nerfs genoeg zijn is nog afwachten, maar het is in ieder geval een begin.

Een datum voor de nerfs is nog niet bekend, maar zoals gezegd moet de update nog deze maand doorgevoerd worden.

HS

'Medewerkers Trump hadden contact met Russen'

Topadviseurs van Donald Trump hebben voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen meerdere keren contact gehad met medewerkers van Russische inlichtingendiensten. Dat meldden Amerikaanse media op basis van bronnen binnen de inlichtingendiensten en de regering.

De Amerikaanse inlichtingendiensten ontdekten de contacten vorig jaar. Zowel Trump als toenmalig president Barack Obama zijn destijds geïnformeerd. Volgens functionarissen is er tot dusver geen bewijs dat het campagneteam van Trump betrokken was bij een complot om de verkiezingen te beïnvloeden.

Hoewel het niet ongebruikelijk is dat campagnemedewerkers contact hebben met vertegenwoordigers van buitenlandse overheden, gingen in dit geval toch alarmbellen af. Dat had te maken met de frequentie van de gesprekken en het feit dat belangrijke adviseurs van Trump erbij waren betrokken.

'Medewerkers Trump hadden contact met Russen'
'Medewerkers Trump hadden contact met Russen' (Foto: ANP)

Been prijst moedige Van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst koos ervoor om aanvoerder Dirk Kuyt zaterdag niet op te stellen tegen FC Groningen. De routinier moest genoegen nemen met een invalbeurt.

"Het was voor Giovanni gemakkelijker geweest zijn aanvoerder gewoon op te stellen, maar dat ie dat niet doet, getuigt van moed", vindt Mario Been volgens Voetbal International. Feyenoord won in De Kuip met 2-0 en Jens Toornstra maakte beide doelpunten.

"Ik weet niet hoe die jongens doordeweeks trainen, of er sprake is van een kleine vormcrisis bij Dirk misschien", aldus Been, die nu assistent-coach is van Dick Advocaat bij Fenerbahçe. "Maar het is goed dat een trainer zijn spelers zo benadert en opstelt met wie hij denkt de meeste kansen te maken."

Been gelooft dat Kuyt nog best belangrijk voor de Rotterdammers kan zijn. "Maar je kunt niet ontkennen dat Toornstra in zeer goeden doen is. Alles moet wijken voor het heilige doel, al verdient Dirk wel dat de trainer zijn beslissing uitlegt."

Hoe vaak heb jij seks met je partner?

In maar liefst 47,2 procent van de Japanse huwelijken hebben man en vrouw (van alle leeftijden) niet of nauwelijks seks met elkaar. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Japanse instituut voor gezinsplanning. Bijna de helft van de ondervraagden had al een maand geen seks met de vaste partner gehad en verwachtte dat dat voorlopig ook niet zou gebeuren.

Dit percentage ligt in Nederland vast anders. Maar we willen graag weten hoe het percentage bij onze FOK!kers met partner is. Hoe vaak heb jij seks met je vaste partner?

Fire Emblem Heroes krijgt meer helden

Nintendo heeft vandaag vier nieuwe aan Fire Emblem Heroes toegevoegd. De update komt ook met een nieuwe verhaalmissie genaamd 'Family Bonds'. Fire Emblem Heroes is een free-to-play mobiele game voor Android en iOS.

Dit zijn de vier nieuwe helden:

  • Ephraim (voiced by Greg Chun, illustrated by Asatani Tomoyo) from Fire Emblem: The Sacred Stones
  • Eirika (voiced by Kira Backland, illustrated by Tomoyo) from Fire Emblem: The Sacred Stones
  • Seliph (voiced by Christian La Monte, illustrated by Sata) from Fire Emblem: Genealogy of the Holy War
  • Julia (voiced by Cassandra Lee Morris, illustrated by Haimura Kiyotaku) from Fire Emblem: Genealogy of the Holy War


Patricia Paay bezorgt Jinek kijkcijferrecord

Eva Jinek heeft dinsdagavond een recordaantal kijkers getrokken met haar talkshow. Ruim 1,4 miljoen mensen zaten voor de buis, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

De cijfers zijn vermoedelijk te danken aan het bezoek van Patricia Paay aan de show. Zij deed dinsdagavond eenmalig haar verhaal nadat vorige week een seksvideo van haar was uitgelekt.

Het vorige record van Jinek stond op 1,06 miljoen kijkers en werd twee weken geleden neergezet. RTL Late Night had dinsdagavond weer het nakijken. De concurrerende show heeft het al weken moeilijk. Dinsdag keken nog slechts 468.000 mensen.

Het best bekeken programma van de dinsdag was het NOS Journaal van 20.00 uur. Dat trok 2,1 miljoen kijkers. De wereld draait door volgt met 1,5 miljoen kijkers.

Patricia Paay bezorgt Jinek kijkcijferrecord
Patricia Paay bezorgt Jinek kijkcijferrecord (Foto: BuzzE)

'Mexicaan met vergunning moet mogelijk VS uit'

De autoriteiten in de VS hebben een 23-jarige Mexicaan gearresteerd, die eerder door regels van de vorige president Obama een werkvergunning had gekregen. Volgens zijn advocaten is de man de eerste die onder de nieuwe president Trump dreigt het land te moeten verlaten.

Obama voerde in 2012 een programma in waarmee illegalen die destijds als kind de VS waren binnengekomen, mochten blijven. Zij konden daardoor naar school of aan het werk gaan. Trump heeft in gesprekken met Amerikaanse media laten weten dat hij dat beleid wilde ombuigen maar liet toen niet weten hoe.

"We hopen dat deze arrestatie een vergissing was", aldus een van de advocaten van de aangehouden Mexicaan. Een woordvoerder van de immigratiedienst (ICE) verklaarde dat de man was aangehouden omdat hij lid is van een criminele bende en dat hij dat zelf heeft toegegeven.

'Mexicaan met vergunning moet mogelijk VS uit'
'Mexicaan met vergunning moet mogelijk VS uit' (Foto: ANP)

'Dreiging terugkerende jihadisten neemt toe'

Terugkerende jihadisten uit het strijdgebied in Syrië en Irak vormen een steeds grotere dreiging voor de veiligheid in Nederland. Het gaat om ervaren en geharde strijders die zich hier zouden kunnen toeleggen op het voorbereiden en plegen van aanslagen of het rekruteren van nieuwe strijders.

Die waarschuwing geeft de inlichtingendienst AIVD woensdag in een rapport over terugkeerders. De dienst verwacht, nu de strijdgroepen in Syrië en Irak steeds verder in het nauw worden gedreven, dat steeds meer Nederlandse jihadisten terug willen. "Hoewel het verloop van de terugkeer moeilijk te voorspellen is, verwacht de AIVD dat deze terugkeer eerder druppelsgewijs zal verlopen dan met grote aantallen tegelijk", aldus de dienst.

De huidige groep terugkeerders zou een grotere dreiging vormen dan voorheen. "Ze bleven langer in het strijdgebied, kregen wapentraining, deden strijdervaring op en bouwden aan hun jihadistische netwerk. Van iedere terugkeerder afzonderlijk moet worden vastgesteld hoe groot de dreiging is die van hem of haar uitgaat, wat er nodig is om die dreiging het hoofd te bieden."

'Dreiging terugkerende jihadisten neemt toe'
'Dreiging terugkerende jihadisten neemt toe' (Foto: ANP)

Van Dam: meer geld voor natuur

Het nieuwe kabinet moet extra geld uittrekken voor natuurbeheer. Er is elk jaar zeker 100 tot 200 miljoen euro extra nodig, stelt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) woensdag in Trouw.

Van Dam (PvdA) vreest dat een nieuw kabinet na de verkiezingen gaat bezuinigen op natuur, zoals ook het kabinet-Rutte I deed. "Onder Rutte I draaide alles om economie en geld. De rest werd bestempeld als linkse hobby." En: "Mijn vrees is dat straks in de formatie hetzelfde gebeurt als in 2010 met Mark Rutte en Maxime Verhagen. Dat was bijna een Trumpistisch kabinet avant la lettre."

Onder de huidige coalitie van VVD en PvdA gaat het volgens Van Dam weer de goede kant op met de natuur. "Het nieuwe kabinet staat voor een belangrijke keuze. Met 100 tot 200 miljoen euro extra zit je weer op het niveau van voor de snoeibeurt van het kabinet-Rutte I. Met dat geld kun je het Natuurnetwerk Nederland vergroten en met name verbindingen tussen bestaande gebieden. En we moeten fors inzetten op natuurlijk boeren, het agrarisch natuurbeheer."

Van Dam: meer geld voor natuur
Van Dam: meer geld voor natuur (Foto: ANP)

'Rubberkorrels mogelijk toch risicovol'

De stoffen in de rubberkorrels op kunstgrasvelden hebben mogelijk toch gezondheidseffecten bij mensen. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat woensdag wordt gepresenteerd in het programma Zembla.

De onderzoekers deden proefjes met zebravisjes en zebravisembryo's, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. Het gevolg: "De embryo's gaan dood en de visjes vertonen gedragsverandering."

Onderzoeksleider Jacob de Boer adviseert mensen in een persbericht van Zembla om niet te te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. "Ik zou het zelf niet doen", aldus de hoogleraar.

Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om te zeggen of de stoffen in het rubbergranulaat ook schadelijk zijn voor mensen. Het RIVM concludeerde eerder dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels niet gevaarlijk is.

'Rubberkorrels mogelijk toch risicovol'
'Rubberkorrels mogelijk toch risicovol' (Foto: ANP)

India lanceert recordaantal satellieten

India heeft een wereldrecord gebroken door in één keer 104 satellieten in een baan om de aarde te brengen. Het land brak daarmee een Russisch record uit 2014, berichtte de BBC woensdag.

De raket met de bijzondere lading werd woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Sriharikota in het oosten van India. Aan boord waren kleine satellieten uit zeven verschillende landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten.

De kunstmanen, die vrijwel allemaal afkomstig waren uit de VS, worden onder meer ingezet om de aarde in kaart te brengen en uit te kijken naar illegale visserij en piraten. De zwaarste satelliet woog 714 kilogram; de lichtste ruim 1 kilogram.

India lanceert recordaantal satellieten
India lanceert recordaantal satellieten (Foto: ANP)

PvdA wil fluiten naar vrouwen bestraffen

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) wil seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen. Wie bijvoorbeeld vrouwen nasist, lastigvalt en achtervolgt en het erg bont maakt, riskeert als het aan Marcouch ligt voortaan drie maanden cel of een flinke boete. Of zoiets ook geldt voor de welbekende fiepfiew-fluit is onbekend.

De PvdA'er dient woensdag een voorstel in om het vergrijp in het Wetboek van Strafrecht op te nemen. Hij wil niet van potentiële slachtoffers vragen om zich bijvoorbeeld een grote mond aan te meten of een cursus zelfverdediging te volgen, maar wil daders kunnen vervolgen. Die maken tenslotte hun slachtoffers het leven zuur en bedreigen de openbare orde. Vindt Marcouch.

Volgens Marcouch is seksuele intimidatie van vrouwen en homo's in sommige wijken schering en inslag. Hij signaleert dat "vrouwen en meisjes onzeker worden, bepaalde gebieden gaan mijden of zich anders gaan kleden". "Ze worden onvrij."

Steden als Amsterdam werken zelf al aan een verbod op dit soort wangedrag. Of gemeenten daarover mogen beslissen is echter onzeker. Daarom wil Marcouch de wet wijzigen.

Het Kamerlid wil seksuele intimidatie aanmerken als overtreding en niet als misdrijf. Een overtreding is veel gemakkelijker te bewijzen.

PvdA wil seksuele intimidatie bestraffen
PvdA wil seksuele intimidatie bestraffen (Foto: ANP)

'Harrison Ford kan vliegbrevet kwijtraken'

Het incident op een vliegveld in de Amerikaanse staat Californië waarbij Harrison Ford maandag op een verkeerde baan landde, kan de 74-jarige acteur zijn vliegbrevet kosten.

De Hollywoodacteur landde op John Wayne Airport in Orange County op een taxibaan in plaats van de landingsbaan. Daarbij kwam hij met zijn toestel volgens zender NBC gevaarlijk dichtbij een passagiersvliegtuig met 110 mensen aan boord.

Luchtvaartautoriteit FAA heeft het incident in onderzoek. In een verklaring geeft de organisatie aan dat de piloot, die niet bij naam wordt genoemd, correcte instructies had gekregen en die ook had herhaald. Landen op een taxibaan is volgens Vulture een overtreding waarop het intrekken van een vliegbrevet kan volgen.

Harrison overleefde in 2015 een vliegtuigcrash op een golfbaan in Venice, even buiten Los Angeles. Hij raakte destijds ernstig gewond.

'Harrison Ford kan vliegbrevet kwijtraken'
'Harrison Ford kan vliegbrevet kwijtraken' (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: lente!

Ligt de wind in februari stil,
dan komt hij zeker in april.

Goedemorgen! Het was gisteren ronduit een schitterende dag te noemen, en dat weer van gisteren, dat zet zich vandaag door. Afgelopen nacht was het helder en dus fris, met in het noordoosten temperaturen onder het vriespunt, maar vandaag lijkt het hele land in de dubbele cijfers terecht te komen. 

Pas aan het eind van de middag, begin van de avond trekken er enkele wolkenvelden over het land. Zeer lokaal is hierbij lichte regenval mogelijk. De wind komt overwegend uit het zuiden en is meest matig van kracht. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:55
Zon onder: 17:52
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
495 In Rome worden tot afgrijzen van de paus de Lupercalia gehouden.
706 Keizer Justinianus II laat in Constantinopel zijn voorgangers Leontios II en Tiberios II in het Hippodroom in het openbaar executeren.
1864 De 22-jarige Gerard Adriaan Heineken koopt brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam. Dit is het begin van de firma Heineken.
1961 In België stort een Boeing 707 neer. 73 mensen komen om, waaronder het kunstschaatsteam van de Verenigde Staten en hun coaches.
1982 Tijdens een zware storm kapseist het boorplatform Ocean Ranger, op dat moment zo'n 315 kilometer zuidoost van St. John's, waarbij alle 82 bemanningsleden omkomen.

Mistig landschap (Foto: Disbatch)
Mistig landschap (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hof buigt zich over moordzaak Els Borst

Het gerechtshof in Den Haag buigt zich vanaf woensdag over de veroordeling van Bart van U. tot tbs met dwangverpleging voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). Voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak zijn drie zittingsdagen uitgetrokken.

De politica en Loïs kwamen door tientallen messteken om het leven. De rechtbank in Rotterdam oordeelde vorig jaar dat Van U. niet toerekeningsvatbaar is voor die misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis. Daarom kreeg hij alleen tbs opgelegd. Het OM had tijdens de behandeling van de zaak behalve tbs ook een celstraf van acht jaar geëist en ging daarom in beroep.

Bart van U. heeft beide misdaden bekend. Hij vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden.

De familie van Bart van U. sprak na afloop van het vonnis april vorig jaar van een "forse domper", omdat Van U. niet de cel in hoefde. "Het is moeilijk emotioneel aanvaardbaar", reageerde ze in een verklaring.

Hof buigt zich over moordzaak Els Borst
Hof buigt zich over moordzaak Els Borst (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.