FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 februari 2017

Uitslag Vitesse - Willem II

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Vitesse en Willem II. De bezoekers wonnen deze wedstrijd met 0-2. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Vitesse

0 - 2

Willem II

     84' Koppers
 90+4' Oulare
 
 Gele kaart: Leerdam, Diks, (Vitesse), Tshimanga, Koppers, Oulare, (Willem II)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.879
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Leerdam
Kasjia
v.d.Werff (Miazga/37)
Diks
Nakamba (v.Bergen/87)
Nathan
Baker
Rashica
v.Wolfswinkel
Tighadouini (Foor/72)
  Lamprou
v.Anholt
Lachman
Peters
Tshimanga
Haye (Croux/77)
Lieftink
Kali
Koppers
Oulare
Sol (Wuytens/90 1)

RIVM waarschuwt: mogelijk smog door fijnstof

De luchtkwaliteit is zondag mogelijk onvoldoende. Door fijnstof is er kans op smog, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag.

Smog kan klachten veroorzaken bij mensen met een luchtwegaandoening, kinderen, ouderen en mensen die zich in de buitenlucht inspannen. Het RIVM waarschuwt mensen die last hebben van de ongunstige weersomstandigheden om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

RIVM waarschuwt: mogelijk smog door fijnstof
RIVM waarschuwt: mogelijk smog door fijnstof (Foto: ANP)

Politie onderzoekt Hitler-dubbelganger

De politie in de Oostenrijkse plaats Braunau am Inn doet onderzoek naar een dubbelganger van Adolf Hitler die in de afgelopen dagen regelmatig is gezien in de buurt van het geboortehuis van de nazileider. Met zijn kleding, haarlok en snor lijkt hij als twee druppels water.

De 25 tot 30 jaar oude man heeft zich voor het geboortehuis van Hitler laten fotograferen. Volgens de krant Oberösterreichische Nachrichten werd hij ook in een boekhandel gezien terwijl hij door tijdschriften over de Tweede Wereldoorlog bladerde. In zijn stamkroeg zou hij zich hebben voorgesteld als 'Harald Hitler'.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zei dat de verdachte een inwoner is van Braunau die tot voor kort van onbesproken gedrag was. Het onderzoek is nog niet afgesloten. "Een voor andere personen waarneembaar verheerlijken van de persoon Adolf Hitler is strafbaar", zei woordvoerder Alois Ebner tegen de krant.

Politie onderzoekt Hitler-dubbelganger
Politie onderzoekt Hitler-dubbelganger (Foto: BuzzO)

Uitslagen Eredivisie 11/02/2017

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Koploper Feyenoord won met 2-0 van FC Groningen terwijl de Go Ahead Eagles met 3-1 wonnen van ADO Den Haag.

Feyenoord

2 - 0

FC Groningen

 38' Toornstra
 66' Toornstra
   
 
 Gele kaart: Vilhena, Payne, (Feyenoord),
 Rode kaart: , Bacuna (75) (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo (Nelom/82)
Toornstra
El Ahmadi (Kuijt/76)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Elia
  Padt
Payne
Larsen
Reijnen
Memisevic
v.Nieff
Tibbling (Sörloth/64)
Bacuna
Jenssen (Hiariej/ 80)
Linssen (Idrissi/56)
Mahi

Go Ahead Eagles

3 - 1

ADO Den Haag

 38' Hendriks
 57' Hendriks
 90' Ritzmaier
   86' El Khayati (pen)
 
 Gele kaart: Achenteh, (Go Ahead Eagles), Kanon, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Setkus (73) (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.647
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Ritzmaier
Chirivella
Crowley (Nieveld/89)
Duits
Antonia
Hendriks
Marengo (Achenteh/78)
  Setkus
Ebuehi
Beugelsdijk
Meissner
Kanon
Malone
Duplan
Trybull
Schaken (Becker/46)
Fernandez (Havenaar/46)
Wolters (El Khayati/67)

Brand bij Tata Steel onder controle

Een uitslaande brand bij Tata Steel in Velsen-Noord zorgt voor flinke rookontwikkeling en daarmee voor veel overlast. Dit meld het Noordhollands Dagblad. 

Volgens omwonenden was er een luide knal te horen waarna de brand ontstond. De bedrijfsbrandweer van Tata Steel constateerde een brand in een transformatorhuisje en riep assistentie in van de lokale brandweer. 

Hoewel er bij de brand waarschijnlijk geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen, adviseert een woordvoerder van veiligheidsregio Noord-Kennemerland de omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. 

Update 21:25 uur
De brand bij Tata Steel is onder controle. Dit werd gemeld door de Veiligheidsregio Noord-Kennemerland.  

Update 20:10 uur:
PWN meldt dat door het uitvallen van de stroom door deze brand de waterdruk laag is in IJmond, Purmerend, Volendam & Limmen. Intussen is de noodstroom ingeschakeld en hopen ze dat de druk snel weer normaal is.

Update 19:15 uur
Inmiddels is de stroom van het transformatorhuis uitgeschakeld en is er met blussen begonnen. 

Van der Poel winnaar eindklassement van Superprestige

Mathieu van der Poel heeft de laatste wedstrijd tellend voor het Superprestige-klassement gewonnen. In het modderige Middelkerke was de Nederlander opnieuw sterker dan zijn rivaal Wout van Aert. Op de derde plaats eindigde Laurens Sweeck. Van der Poel is ook de winnaar van het eindklassement.

Na de start ontstond er een kopgroep met Mathieu van der Poel, Van Aert, Van Kessel en Vermeersch. Na een tempoversnelling kwam Van der Poel alleen aan de leiding te liggen echter definitief wegrijden lukte niet. De wereldkampioen wist weer aan te sluiten bij de Nederlander. Vanaf dat moment was het een strijd tussen de twee kemphanen waarbij Van der Poel mede dankzij zijn technische vaardigheid de bovenhand had.

Uiteindelijk wist Van der Poel wel weg te rijden bij de Belg. Na bijna een uur wedstrijd had de Nederlander twintig seconden voorsprong op Van Aert. Overige Nederlanders in de top tien waren Lars van der Haar en Corné van Kessel met respectievelijk een vierde en achtste plaats.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Sanne Cant. De wereldkampioene won een tweestrijd met Sophie de Boer. Door een aanval in de laatste ronde wist de Belgische zich te verzekeren van de winst. Cant wint ook het eindklassement van de Superprestige.


Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Tom Meeusen (BEL)
7. Vincent Baestaens (BEL)
8. Corné van Kessel (NED)
9. Diether Sweeck (BEL)
10. Klaas Vantornout (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Sophie de Boer (NED)
3. Ellen van Loy (BEL)
4. Maud Kaptheijns (NED)
5. Nikki Brammeier (GBR)
6. Helen Wyman (GBR)
7. Laura Verdonschot (BEL)
8. Elle Anderson (USA)
9. Loes Sels (BEL)
10. Alicia Franck (BEL)

Uitslag Heracles Almelo - Roda JC

Heracles Almelo heeft in de Eredivisie met 2-2 gelijk gespeeld tegen Roda JC. De bezoekers kwamen in de tweede helft in Twente met 0-2 voor, maar via Armenteros hield de thuisploeg alsnog een punt over aan het duel.

Heracles Almelo

2 - 2

Roda JC

79' Armenteros
87' Armenteros
  65' Paulissen
68' Van Hyfte
 
Gele kaart: Pröpper (Heracles Almelo), El Makrini (Roda JC)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.457
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste (Darri/71)
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bruns
Pelupessy
Van Ooijen (Pröpper/78)
Kuwas
Armenteros
Peterson (Navrátil/85)
  Van Leer
Milec
Ananou
Werker
Van Peppen
El Makrini (Auassar/85)
Ajagun
Van Hyfte
Paulissen
Schahin (Papazoglou/78)
Van Velzen (Gnjatic/72)

Bertens brengt tennissters op gelijke hoogte in Fed Cup

Na de eerste dag van de ontmoeding in de Fed Cup tussen Wit-Rusland en Nederland is de stand 1-1. In het enkelspel verloor de verrassend opgestelde Michaëlla Krajicek haar partij, terwijl kopvrouw Kiki Bertens na een matchpoint overleefd te hebben de stand gelijk kon trekken.

Captain Paul Haarhuis koos verrassend voor Krajicek (WTA-253) die het op moest nemen tegen Aliaksandra Sasnovich (WTA-128). De Nederlandse begon goed aan de partij en kreeg op de stand van 4-4 in de eerste set een game cadeau van haar opponente. Vervolgens haalde ze eenvoudig de set binnen.

In het tweede bedrijf knokte Krajicek zich terug tot 2-2 en kreeg ze kansen om een break voorsprong te pakken, maar slaagde hier niet in, waardoor de 22-jarige Sasnovich de set pakte. In set drie had Krajicek moeite met haar service en klaarde haar Wit-Russische opponente eenvoudig het karwei: 6-4, 3-6 en 2-6.

Aan Bertens was het vervolgens om de stand gelijk te trekken. De Nederlandse (WTA-22) trof in de pas 18-jarige Alyna Sabalenka onverwacht zware tegenstand. De Wit-Russin ging voor eigen publiek goed van start en brak op de stand van 4-3 in de eerste set door de service van Bertens heen en pakte de set.

In de tweede set kwam Bertens opnieuw een break achter, maar knokte zich terug en overleefde later in de set breakpoints. Daarna kreeg de Nederlandse tegen Sabalenka zelf kansen om te breken, maar slaagde hier niet in. Op de stand van 4-4 leverde Bertens haar service in en kon Sabalenka serveren voor de wedstrijd. De Wit-Russin verloor haar opslag en even later kreeg Bertens twee setpunten. Die werkte Sabalenka weg, waarna een tiebreak volgde. Daarin kreeg pakte Bertens een 5-0 voorsprong, kreeg Sabalenka even later een wedstrijdpunt, maar de set ging uiteindelijk toch naar Bertens.

In de derde set pakte Bertens al snel een break voorsprong en gaf deze niet meer weg: 3-6, 7-6(6) en 6-4.

Morgen worden de overige drie partijen afgewerkt.

DENK: beschuldiging van trollen heksenjacht

DENK bevestigt noch ontkent dat de partij zich heeft bediend van nepaccounts op sociale media om tegenstanders aan te vallen. In een filmpje op Facebook, waarin de partij zich verweert tegen berichten dat DENK deze zogeheten trollen zou gebruiken, wijst zij vooral naar anderen.

NRC Handelsblad, dat zaterdag uit onder meer gelekte whatsappgesprekken van de DENK-top concludeerde dat de partij trollen inzet, moet het in het filmpje ontgelden. De krant zou bezig zijn met een "heksenjacht" en al jarenlang bewust proberen DENK zwart te maken.

"Er wordt gedaan alsof politiek gemotiveerde fake-accounts exclusief is voorbehouden aan ons", klaagt DENK-leider Tunahan Kuzu. Onder meer NRC Handelsblad zelf heeft volgens Kuzu en campagneleider Farid Azarkan veel meer nepvolgers. Op de beschuldiging dat de DENK-top die nepvolgers zelf aanstuurt om bedenkelijke klusjes op te knappen gaat het tweetal niet in.

Bekijk ook de video op de weblog hierover!

Zo rolt men, bij DENK. #TRAPERNIETIN!
Zo rolt men, bij DENK. #TRAPERNIETIN!

DENK: beschuldiging van trollen heksenjacht
DENK: beschuldiging van trollen heksenjacht (Foto: ANP)

Latvala nieuwe leider na crash Neuville

Na een crash van Thierry Neuville is Jari-Matti Latvala de nieuwe leider in de WK rally van Zweden. Als gevolg van de crash verloor de Belgische Hyundai-rijder een wiel en was de stuurkolom beschadigd.

 Crash Neuville (Bron: Youtube)

In totaal stonden er zaterdag zeven proeven op het programma. Gedurende de dag wist Neuville zijn voorsprong uit te breiden tot 43 seconden. Vanwege te hoge snelheden werd proef twaalf afgelast. Na het wegvallen van de Belg is de strijd voor de winst nog open. Het verschil tussen Latvala en Ott Tanak is minder dan vier seconden. Op zondag staan er nog drie proeven op het programma.

Spectaculaire jump van Mats Ostberg (Bron: Youtube)

Klassment na tweede dag
1. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota 2m04m59.3s
2. Ott Tanak (EST) Ford +3.8s
3. Sebastien Ogier (FRA) Ford +16.6s
4. Dani Sordo (ESP) Hyundai +1m39.5s
5. Craig Breen (IRL) Citroen +2m04.5s
6. Elfyn Evans (GBR) Ford +3m44.7s
7. Hayden Paddon (NZE) Hyundai +5m00.2s
8. Stephane Lefebvre (FRA) Citroen +5m37.0s
9. Pontus Tidemand (SWE) Skoda +6m36.7s
10. Teemu Suninen (FIN) Ford +7m52.9s

WK afstanden: Vier keer Nederlands goud?

Na drie dagen lijkt het WK afstanden in Gangneun wat medailles betreft nog eentoniger te worden dan de Olympische Spelen van Sochi: inmiddels heeft Nederland al zeven van de tien gouden medailles binnen, waaronder alle vijf de gouden plakken bij de mannen. Gelukkig voor de sport valt het met de overige medailles nog mee, achttien van de dertig zijn naar in totaal tien andere landen gegaan. Zondag is het de laatste dag en dat zou zomaar eens vier Nederlandse gouden medailles op kunnen leveren.

Zondag 12 februari, 10.00 uur - 1500 meter vrouwen
We beginnen de dag met een mooie afstand: de 1500 meter. Hier komen sprintsters en de vrouwen van de langere adem elkaar tegen en dat levert vaak mooie duels op. Van de groep vrouwen die vooral van het sprinten komen is Heather Bergsma toch wel de grote favoriete. De Amerikaanse liet zaterdag op de 1000 meter zien in topvorm te zijn en dan is ze moeilijk te kloppen op de schaatsmijl.

De concurrentie lijkt vooral uit Nederland te komen, met een Japans tintje. Ireen Wüst reed een dijk van een drie kilometer en kan het Bergsma bijzonder moeilijk maken. Marrit Leenstra is dit seizoen erg constant met bijna altijd een podiumplek, hoewel die échte uithaal er maar niet wil komen. Ze is wellicht niet helemaal in supervorm, maar olympisch en wereldkampioene Jorien ter Mors afschrijven is ook geen goed idee. Dan is er nog de Japanse Miho Takagi, die een topseizoen kent en de 1500 meter ook erg goed aan moet kunnen. Martina Sablikova zou zich misschien in de strijd kunnen mengen, maar dan moet ze wel voor haar doen hard van start gaan.

Regerend kampioene
Jorien ter Mors (Nederland)

Snelste tijd 2016/17
Heather Bergsma (Verenigde Staten) - 1:55,29, 20 november 2016, Nagano

World Cup-leidster
Marrit Leenstra (Nederland)

Loting 

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Ji Woo Park KOR 1:59.14
1 Nikola Zdráhalova CZE 1:58.97
2 Kelly Gunther USA 1:58.65
2 Bente Kraus GER 1:59.97
3 Katarzyna Bachleda-Curus POL 1:53.95
3 Luiza Zlotkowska POL 1:54.77
4 Isabelle Weidemann CAN 1:57.10
4 Gabriele Hirschbichler GER 1:55.87
5 Jorien ter Mors NED 1:53.51
5 Ayano Sato JPN 1:58.34
6 Brianne Tutt CAN 1:56.77
6 Ida Njåtun NOR 1:52.71
7 Mia Manganello USA 1:56.43
7 Yekaterina Lobysheva RUS 1:54.09
8 Yekaterina Shikhova RUS 1:54.41
8 Roxane Dufter GER 1:56.05
9 Natalia Czerwonka POL 1:55.09
9 Martina Sáblíková CZE 1:53.44
10 Miho Takagi JPN 1:54.56
10 Marrit Leenstra NED 1:53.38
11 Misaki Oshigiri JPN 1:54.10
11 Olga Graf RUS 1:55.67
12 Ireen Wüst NED 1:52.08
12 Heather Bergsma USA 1:50.85

Ireen Wüst heeft op de drie kilometer en ploegenachtervolging al goud te pakken (Pro Shots/Erik Pasman)
Ireen Wüst heeft op de drie kilometer en ploegenachtervolging al goud te pakken (Pro Shots/Erik Pasman)

Zondag 12 februari, 11.05 uur - 1500 meter mannen
Bij de vrouwen zit het dicht bij elkaar, maar bij de mannen is het helemaal feest. Een grote favoriet is er niet echt en vooral voor het podium zijn er veel gegadigden. We beginnen maar met de drievoudig regerend wereldkampioen, de Rus Denis Yuskov. Hij liet op de 1000 meter zien in zeer goede vorm te verkeren, alleen zijn opening schoot tekort. De titel ging er naar Kjeld Nuis en laat de Nederlander nou net degene zijn die naast Yuskov het meest aanspraak maakt op de wereldtitel. Hij was de Rus bij de laatste twee World Cups de baas en is uiteraard in topvorm.

Sven Kramer won de eerste World Cup van het seizoen en is in uitstekende vorm en de Amerikaan Joey Mantia was ook al eens de beste. Mannen als Patrick Roest, Bart Swings, Shani Davis, Peter Michael en zelfs de Japanner Shota Nakamura stonden dit jaar al op het podium en Sverre Lunde Pedersen, die elke week beter wordt, kwam er een paar keer bij in de buurt. Het belooft dus een spannende strijd te worden.

Regerend kampioen
Denis Yuskov (Rusland)

Snelste tijd 2016/17
Joey Mantia (Verenigde Staten) - 1:43,00, 7 januari 2017, Salt Lake City

World Cup-leider
Denis Yuskov (Rusland)

Loting 

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Sindre Henriksen NOR 1:44.66
1 Zbigniew Bródka POL 1:42.89
2 Benjamin Donnelly CAN 1:45.68
2 Peter Michael NZL 1:46.87
3 Nicola Tumolero ITA 1:48.14
3 Taro Kondo JPN 1:45.81
4 Sergey Gryaztsov RUS 1:45.42
4 Jan Szymanski POL 1:44.46
5 Takuro Oda JPN 1:45.11
5 Brian Hansen USA 1:42.16
6 Min Seok Kim KOR 1:46.09
6 Konrad Niedzwiedzki POL 1:43.12
7 Shota Nakamura JPN 1:44.99
7 Sven Kramer NED 1:43.54
8 Shani Davis USA 1:41.04
8 Vincent De Haitre CAN 1:44.27
9 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:44.45
9 Sergey Trofimov RUS 1:45.24
10 Patrick Roest NED 1:46.15
10 Joey Mantia USA 1:42.45
11 Denis Yuskov RUS 1:41.88
11 Kjeld Nuis NED 1:42.14
12 Bart Swings BEL 1:42.48
12 Sverre Lunde Pedersen NOR 1:43.08

Denis Yuskov zal een stevig duel met Kjeld Nuis uit moeten vechten (Pro Shots/Erik Pasman)
Denis Yuskov zal een stevig duel met Kjeld Nuis uit moeten vechten (Pro Shots/Erik Pasman)

Zondag 12 februari, 12.20 uur - Massastart vrouwen
De massastart, het minst favoriete onderdeel van zoveel schaatsfans en zonder het eerst fatsoenlijk te testen ook maar gelijk op het olympisch programma gegooid om de Nederlandse dominantie wat in te dammen...want een massastart beheersen we natuurlijk niet, hier in het land waar de marathonschaatsers van oktober tot maart achter elkaar de ene na de andere 'massastart' rijden. Onderweg zijn punten te verdienen in tussensprints, maar dit mag genegeerd worden, want hier heb je voor de medailles niks aan - een derde plek in de eindsprint levert namelijk altijd meer op dan het maximaal aantal in tussensprints te behalen punten. 

Enfin, op naar de favorieten en dat zijn gelukkig niet alleen Nederlanders. Sterker nog, drie vrouwen steken er tegenwoordig bovenuit: Kim Bo-reum uit Zuid-Korea hoopt het eigen publiek te vermaken met goud, terwijl men de eindsprint van de Italiaanse Francesca Lollobrigida overal vreest. Met regerend kampioene Ivanie Blondin heeft Canada ook een echte specialiste in het vuur, die eerder al liet zien in sterke vorm te zijn. Nederland zal ten strijde trekken met Carien Kleibeuker en Irene Schouten en met name Schouten, wereldkampioene in 2015, is de grootste kandidaat om 'de grote drie' te verslaan.

Regerend kampioene
Ivanie Blondin (Canada)

World Cup-leidster
Kim Bo-reum (Zuid-Korea) 

Deelnemers

# Naam Land
 101 Vanessa Herzog AUT
 102 Jelena Peeters BEL
 103 Tatsiana Mikhailava BLR
 104 Marina Zueva BLR
 105 Ivanie Blondin CAN
 111 Dan Guo CHN
 113 Dan Li CHN
 119 Eliska Drimalova CZE
 122 Nikola Zdráhalova CZE
 123 Elena Moeller Rigas DEN
 130 Bente Kraus GER
 131 Claudia Pechstein GER
 132 Francesca Lollobrigida ITA
 137 Miho Takagi JPN
 138 Nana Takagi JPN
 141 Bo-Reum Kim KOR
 145 Ji Woo Park KOR
 152 Carien Kleibeuker NED
 155 Irene Schouten NED
 161 Sofie Karoline Haugen NOR
 165 Magdalena Czyszczon POL
 167 Luiza Zlotkowska POL
 178 Heather Bergsma USA
 180 Mia Manganello USA

Kim Bo-reum (midden) wint een massastart in Calgary, terwijl achterin iets niet helemaal goed ging (Pro Shots/Erik Pasman)
Kim Bo-reum (midden) wint een massastart in Calgary, terwijl achterin iets niet helemaal goed ging (Pro Shots/Erik Pasman)

Zondag 12 februari, 12.35 uur - Massastart mannen
Bij de mannen is er een man met een missie: Lee Seung-hoon heeft de olympische massastart van volgend jaar voor eigen publiek als grote doel en hij laat zien dat absoluut te kunnen - hij werd vorig jaar immers wereldkampioen. Vandaag kan hij het echter even niet, want bij een val op de ploegenachtervolging liep hij een nare blessure op en dus wordt hij vervangen door een Koreaan die het in principe allemaal net wat minder goed kan.

Net als bij de vrouwen heeft Italië ook hier een goede kans, twee zelfs. Andrea Giovannini is wereldtop op de massastart en Fabio Francolini komt ook snel dichterbij. De Amerikaan Joey Mantia zal zich zeker in de strijd om het goud gaan mengen, terwijl Jorrit Bergsma en Gary Hekman dit voor Nederland moeten gaan doen.

Een speciale vermelding is er voor KC Boutiette. De 46-jarige Amerikaan maakte voor het vorige seizoen na bijna tien jaar zijn rentree bekend, omdat hij kansen ziet op de olympische massastart. De man die in 1994 al op het WK allround en de Olympische Spelen stond werd dit seizoen in Nagano al tweede en stiekem zou het prachtig zijn als hij er hier met de wereldtitel vandoor gaat.

Regerend kampioen
Lee Seung-hoon (Zuid-Korea)

World Cup-leider
Lee Seung-hoon (Zuid-Korea)

Deelnemers 

# Naam Land
 2 Armin Hager AUT
 3 Linus Heidegger AUT
 4 Bart Swings BEL
 5 Vitaly Mikhailov BLR
 13 Olivier Jean CAN
 6 Jordan Belchos CAN
 19 Viktor Hald Thorup DEN
 22 Alexis Contin FRA
 28 Fabio Francolini ITA
 30 Andrea Giovannini ITA
 41 Ryosuke Tsuchiya JPN
 42 Shane Williamson JPN
 43 Dmitry Babenko KAZ
 47 Hyong-Jun Joo KOR
 50 Min Seok Kim KOR
 53 Jorrit Bergsma NED
 56 Gary Hekman NED
 71 Reyon Kay NZL
 72 Peter Michael NZL
 74 Roland Cieslak POL
 85 Danila Semerikov RUS
 90 Livio Wenger SUI
 93 KC Boutiette USA
 97 Joey Mantia USA

Andrea Giovannini zou wel eens van de afwezigheid van thuisheld Lee Seung-hoon kunnen profiteren (Pro Shots/Erik Pasman)
Andrea Giovannini zou wel eens van de afwezigheid van thuisheld Lee Seung-hoon kunnen profiteren (Pro Shots/Erik Pasman)

Zilver Knegt, zware val Schulting in Minsk

Shorttrackster Suzanne Schulting is tijdens de wereldbekerwedstrijd in Minks hard gevallen. De Friezin werd in de strijd om de zege in de slotfase van de finale van de 1500 meter onderuit gereden door de vallende Han Yutong toen ze de Chinese buitenom in probeerde te halen. Hierdoor ging de zege naar de Zuid-Koreaanse Noh Ah-rum.

Schulting maakte een harde klap tegen de boarding, waarbij haar lichaam een flinke klap te verwerken kreeg. De Friezin werd met een brace om haar nek naar het ziekenhuis afgevoerd en kampt met lichte rugklachten. Het is onduidelijk of ze morgen nog in actie zal komen. Naar eigen zeggen komt het wereldkampioenschap volgende maand in Ahoy niet in gevaar.

Op de 1000 meter reed Yara van Kerkhof naar een tweede plaats, maar werd later gediskwalificeerd. De zege was voor de Chinese Liu Yang.

Bij de mannen was er iets meer succes, want Sjinkie Knegt veroverde zilver op de 1000 meter. De Fries probeerde in de slotronde de Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon nog te passeren, maar kwam op de streep een honderdste tekort voor de overwinning. Hij probeerde het eerst buitenom en kwam uiteindelijk via de binnenkant nog erg dichtbij.

Trump: ik krijg kosten grensmuur wel omlaag

De Amerikaanse president Donald Trump denkt de bouwkosten van de door hem beloofde muur aan de grens met Mexico 'fors omlaag' te kunnen krijgen. Dat de kosten hoger worden ingeschat dan hij eerder beloofde, komt volgens Trump doordat hij zich nog persoonlijk met het project moet bemoeien.

Uit een door Reuters ingezien rapport van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid bleek deze week dat het bouwen van een muur langs de complete grens naar schatting ruim 21 miljard dollar (bijna 20 miljard euro) zal kosten: aanzienlijk meer dan de 12 miljard dollar die Trump tijdens zijn verkiezingscampagne noemde.

Toch hoeft volgens de president niet gevreesd te worden dat de kosten uit de hand lopen. "Ik las dat de grote grensmuur meer kost dan de regering oorspronkelijk dacht, maar ik ben nog niet betrokken geweest bij het ontwerp of de onderhandelingen", twitterde Trump, die stelde dat hij eerder de prijs van de F-35 (JSF) en het Air Force One-programma omlaag wist te krijgen.

Trump: ik krijg kosten grensmuur wel omlaag
Trump: ik krijg kosten grensmuur wel omlaag (Foto: ANP)

Koningsnummer WK alpineskiën afgelast door wind en mist

Het koningsnummer van het alpineskiën heeft zaterdag op het wereldkampioenschap in St. Moritz geen doorgang kunnen vinden. De afdaling bij de mannen stond op het programma, maar door de weersomstandigheden zat het er niet in.

Om 12.00 uur zou olympisch kampioen Matthias Mayer zich naar beneden storten om de wedstrijd te openen, maar al snel werd duidelijk dat het uitgesteld moest worden. Dit gebeurde elk kwartier met weer een kwartier, waarna rond 14.30 uur uiteindelijk het bericht kwam dat het zaterdag niet meer ging lukken. De zogenaamde Malojaschlange, een sterke dalwind, zorgde ervoor dat er alsmaar wolken over het middelste deel van de piste schoven, waardoor het zicht erg slecht was. 

De wedstrijd zal zondag om 13.30 uur alsnog geskied worden, na de afdaling van de vrouwen. Die begint om 11.15 uur en zal, net als die van de mannen, uiteraard live te zien zijn op Eurosport. 

Boos publiek grijpt in bij protest Sea World

Tientallen activisten hebben het in het Australische zeezoogdierenpark Sea World aan de stok gekregen met bezoekers. Toeschouwers reageerden volgens Australische media woest toen betogers met spandoeken een dolfijnenshow verstoorden.

Op videobeelden is te zien hoe mensen uit het publiek proberen om de spandoeken met opschriften als "gevangenschap is wreedheid" af te pakken. Ook worden de activisten uitgejouwd. "We hadden gerekend op enige vijandigheid, maar niet in deze mate", zei een verbaasde actievoerder.

In het park in Queensland worden zo'n dertig dolfijnen gehouden. Volgens dierenrechtengroepen is Sea World een "wrede watergevangenis" waar de dieren worden uitgebuit voor "commercieel gewin". De betogers riepen toeschouwers op hun geld terug te vragen, maar daar zat duidelijk niet iedereen op te wachten.

Volgens een woordvoerder van het park was sprake van een"kleine verstoring"van de show. De betogers zijn uiteindelijk onder luid gejuich afgevoerd door beveiligers. Sea World liet in een reactie weten dat het welzijn van de dolfijnen een topprioriteit is.

 

De Randamie gaat voor goud tijdens UFC 208

Zaterdagnacht zal de Utrechtse Germaine de Randamie het in de octagon gaan opnemen tegen de Amerikaanse Holly Holm. Op het spel staat de titel in het vedergewicht bij de UFC, de grootste MMA-organisatie van de wereld. Beide vechters hebben in hun vorige sportleven de absolute top bereikt, Holm in het boksen en De Randamie in het thaiboksen en beide dames gaan tijdens UFC 208 uitmaken wie gekroond gaat worden tot de allereerste MMA-koningin in het vedergewicht.


Holm vs De Randamie promo (Bron: Youtube)

De Randemie heeft haar laatste twee gevechten in de UFC gewonnen, de meest recente winst was tijdens UFC Rotterdam in mei 2016. Holm daarentegen had een zwaarder jaar waarin ze niet alleen haar UFC-titel verloor aan MMA-veterane Miesha Tate, maar daarna in juli ook nog eens verloor van Valentina Shevchenko.

Zowel Holm als De Randamie zijn geen traditionele MMA-vechters en verwacht wordt dat het gevecht zich dan ook voornamelijk staand zal afspelen. Holm moet het hierbij vooral hebben van haar stalen kin en uithoudingsvermogen, dus dit gevecht over vijf ronden van vijf minuten is in het voordeel van The Preacher's Daughter. Veel kracht zal niet achter haar stoten of trappen zitten, maar ze weet haar tegenstander altijd goed te raken. Of dat voldoende punten voor de winst zal genereren wordt nogal betwijfeld.

The Iron Lady heeft het voordeel van haar superieure voetenwerk, waarmee ze de afstand met Holm razendsnel kan variëren. Verder zit er meer kracht en venijn achter haar stoten en trappen dan die van Holm. Dat de partij zo lang duurt, hoeft voor de Utrechtse misschien niet zo heel nadelig te zijn. Ze is, met haar achtergrond in het thaiboksen, inderdaad niet gewend om 25 minuten te vechten, maar het tempo van een MMA-gevecht ligt een stuk lager dan die in de thaiboksring. Mocht het gevecht zich op de grond voortzetten, dan is Holm veruit de meest complete vechter. Haar team, Jackson Wink, staat bekend om hun bijzondere tacieken en uitstekende analyse van de tegenstander. Als de verdediging van De Randemie goed zit, dan zal ze met haar harde stoten en slagen het verschil moeten kunnen maken.

Op dit moment is de Hollandse trots de favoriet bij de meeste bookmakers.


Weging Holly Holm en Germaine de Randamie (Bron: Youtube)

Overige hoofdprogramma
Derek Brunson vs. Anderson Silva
Tim Boetsch vs. Ronaldo Souza
Jared Cannonier vs. Glover Teixeira
Jim Miller vs. Dustin Poirier

Voorprogramma
Randy Brown vs. Belal Muhammad
Wilson Reis vs. Ulka Sasaki
Nik Lentz vs. Islam Makhachev
Jarred Brooks vs. Ian McCall
Rick Glenn vs. Phillipe Nover
Roan Carneiro vs. Ryan LaFlare


De vechters van het hoofdprogramma (Foto's: Getty)

UFC 208: Holm vs De Randamie wordt gehouden op zaterdag 11 februari in het Barclays Center te Brooklyn, New York. Betaalzender FOX Sports zal dit gala live uitzenden op kanaal 2 met Nederlands commentaar, op kanaal 6 met origineel commentaar. De uitzending begint zondagochtend om 4:00 uur, Nederlandse tijd. Het voorprogramma is te volgen via de betaalde streamingdienst UFC Fight Pass. Deze stream begint zondagochtend om 1:00 uur, Nederlandse tijd.

Wilders gelooft 'uitsluiters' niet

Geert Wilders gelooft niet dat de partijen die hebben beloofd niet met zijn PVV samen te werken in een nieuwe regering, na de verkiezingen woord houden. "Je zet niet zomaar tweeënhalf miljoen mensen opzij", (kennelijk denkt hij 40 zetels te gaan halen, red.) liep Wilders vooruit op een verkiezingsoverwinning in een interview dat WNL op Zondag zondagochtend uitzendt. "Dat zullen ze niet gaan doen."

Bijna alle partijen in de huidige Tweede Kamer sluiten een regeringscoalitie met de PVV uit. VVD-leider Mark Rutte liet onlangs weten dat hij de kans op samenwerking met de partij van Wilders in een nieuw kabinet 'nul' acht. Maar rivaliserende lijsttrekkers blijven twijfel zaaien over Ruttes belofte.

"Ik weet dat als de kiezer de PVV echt groot maakt, in de buurt van sommige peilingen nu, dat men wel zal moeten", zegt Wilders in het vraaggesprek met WNL over zijn kansen op regeringsdeelname. Hij noemde het 'cordon sanitaire' dat de andere partijen volgens hem hebben opgetrokken eerder al ondemocratisch.

Koran
Wilders maakt in het interview duidelijk dat hij het bezit van de Koran wil gedogen. "We gaan de Koran niet uit huis halen bij mensen. Natuurlijk niet", verzekert de PVV-leider.

Wilders liet tot dusver de suggestie bestaan dat de politie korans in beslag zou moeten nemen. Toen CDA-leider Sybrand Buma hem daarover in september in de Tweede Kamer aan de tand voelde, sprak hij dat niet tegen. Wel zei hij toen dat hij de Koran wilde behandelen als Hitlers Mein Kampf. Dat boek mag wel in de boekenkast staan en gelezen worden, maar niet worden verkocht.

Wilders gelooft 'uitsluiters' niet
Wilders gelooft 'uitsluiters' niet (Foto: ANP)

Egyptische vrouw van 500 kilo naar India

Een vijfhonderd kilo zware Egyptische vrouw is met een aangepast vliegtuig van Egypte naar Mumbai (India) gevlogen om daar te worden behandeld. Het toestel vol medische apparatuur landde zaterdag in Mumbai. Het was volgens Indiase media de eerste keer in een kwart eeuw dat de 36-jarige Eman Ahmed haar huis verliet.

Ahmed kampt met een waslijst aan lichamelijke klachten. Zo zijn haar rechterarm en -been verlamd en heeft ze spraakproblemen. De gang naar het ziekenhuis in India had vanwege haar gewicht de nodige voeten in de aarde. Zo moest de vrouw met een kraan worden opgetakeld om de eerste verdieping van het gebouw te bereiken.

De behandeling neemt naar verwachting zeker een half jaar in beslag. Ahmed hoeft niet te vrezen voor een torenhoge ziekenhuisrekening. De instelling heeft al laten weten haar gratis te helpen.

Egyptische vrouw van 500 kilo naar India
Egyptische vrouw van 500 kilo naar India (Foto: BuzzO)

Biatleet Doll na briljante wedstrijd naar wereldtitel sprint

Biatleet Benedikt Doll heeft zich in het Oostenrijkse Hochfilzen na een sensationele wedstrijd laten kronen tot nieuwe wereldkampioen op de sprint. De Duitser troefde de Noor Johannes Thingnes Bø met minder dan één seconde af.

Als vierde van 102 deelnemers vertrok topfavoriet Martin Fourcade, maar de Fransman leek geen beste dag te kennen. Zowel bij de eerste als bij de tweede schietbeurt liet hij één misser noteren en daarmee leek zijn kans op het goud voorbij. Toch zette hij de snelste tijd neer en lang kwam niemand daar onderdoor. De Bulgaar Krasimir Anev schoot foutloos, maar was te langzaam op de ski's en ook de Amerikaan Lowell Bailey kwam een paar tellen tekort.

Vervolgens ontwikkelde zich een schitterende strijd tussen twee mannen met een hoog startnummer. Doll was eindelijk de eerste die zowel foutloos schoot als snel langlaufde: hij is niet voor niks de op twee na snelste langlaufer van het seizoen en daarmee dook hij ruim onder Fourcade's tijd bij de finish. Het goud leek al bijna binnen, maar daar dacht Bø nog anders over. Na twee schietbeurten ging hij met negen seconden voorsprong op Doll de slotronde in, waarna het verschil alsmaar kleiner werd. Bø ging in de laatste meters ver over zijn limiet, maar kwam 0,7 seconden tekort om Doll van het goud af te houden. Fourcade eindigde nog met brons. 

Ybeltje 'grenzen dicht' Berckmoes beschuldigt Zijlstra

Het gebeurt niet al te vaak dat de vuile was zo openlijk buitenhangt bij de VVD, maar nu is het raak: haalde het volstrekt onbekende Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam gisteren al de landelijke media door een behoorlijke dosis PVV-retoriek te spuien, vanmorgen deed ze het nog eens dunnetjes over door haar partij, fractieleider Halbe Zijlstra en ook de media te beschuldigen.

In een telefonisch interview met BNR Nieuwsradio geeft ze de pers de schuld van alle ophef: "dit is nu precies de manier waarop de mainstream media nieuws maken". Er zouden haar woorden in de mond zijn gelegd, en er zou geknipt zijn in het interview. Berckmoes gebruikte de term 'Eurabia', een complotachtige term die verwijst naar een islamiserend Europa, en vooral wordt gekoppeld aan Wilders' PVV. Onder 'kenners' zou het echter een volstrekt normaal begrip zijn, maar vanwege de link met Wilders zou het voor de journalisten makkelijk scoren zijn.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra mocht ook een beschuldiging in ontvangst nemen: zijn opmerking dat de uitspraken van Berckmoes "een goede reden" zijn waarom ze niet meer op de lijst staat, kwalificeerde ze als natrappen. Mark Rutte noemde de woorden van Zijlstra overigens 'verstandig', maar de VVD geeft verder geen commentaar op de laatste uitspraken van het fractielid.

Ze gaf in het interview ook aan, al langer slecht te liggen in de partij. Nadat ze zonder enig overleg een initiatiefwet in het AD publiceerde, moest ze tot haar eigen verbazing op het matje komen en mocht ze het voorstel niet meer indienen. Ze zou niet voldoende volgens de fractiediscipline werken.

Berckmoes staat niet op de kandidatenlijst van de VVD, en het kan niet worden ontkend dat ze met haar uitspraken wel erg openlijk solliciteert naar een plekje bij die andere grote rechtse islamkritische partij. Maar blijkbaar spreidt ze haar kansen: gisteravond dook ze ineens op bij een partijbijeenkomst van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, waar ze sprak over immigratie en over haar frustraties bij de VVD.

In gesprek met de Phelps-broers en de makers over Harry Potter: The Exhibition

In Utrecht wordt vandaag Harry Potter: The Exhibition geopend door niemand minder dan James en Oliver Phelps, natuurlijk bekend als Fred en George Weasley (op Wemel, op z'n Nederlands). FOK! mocht even met ze om de tafel om het te hebben over de tentoonstelling en wat het voor hen zo bijzonder maakt. Ook de makers schoven aan en vertelden over de bijzondere weg die de tentoonstelling al heeft afgelegd.

Vingers Hardwell in het verband

Dj Hardwell heeft een 'klein' ongeluk gehad waarbij hij zijn rechterhand heeft bezeerd. Zaterdag deelde de geboren Bredanaar een foto waarop te zien is dat zijn duim, wijs- en ringvinger in het verband zitten.

"Ik heb een klein ongelukje gehad, maar het gaat goed", schrijft Hardwell op Instagram bij de foto. Zijn werk zal er niet onder lijden, belooft de dj. "Zweden, ik ben onderweg en we gaan gewoon feesten alsof er niets is gebeurd!"Hoe Hardwell aan zijn verwondingen is gekomen, vertelt hij niet.

 

Had a little accident, but all good! Sweden I'm on my way, we're gonna party no matter what! 🎉

Een foto die is geplaatst door Hardwell (@hardwell) op11 Feb 2017 om 3:56 PST

Vingers Hardwell in het verband
Vingers Hardwell in het verband (Foto: BuzzE)

Trump stimuleert boekverkoop Atwood

De verkiezing van Donald Trump tot de 45e Amerikaanse president heeft ook de verkoopcijfers van Margaret Atwood gestimuleerd. Maar dat is geen onverdeeld genoegen, zei ze als eregaste op de internationale boekenbeurs van Havana. De bekendste Canadese schrijfster (77) vindt het uitermate verontrustend dat haar roman The Handmaid's Tale' (Het verhaal van de dienstmaagd), die een afschrikwekkend toekomstbeeld schetst, terug is op de bestsellerlijsten.

Het boek uit 1985 gaat over een theocratisch dictatorschap in de Verenigde Staten, waar vrouwen gedwongen worden kinderen te baren voor de regerende elite. "Toen het verscheen werd het beschouwd als erg vergezocht. Maar toen ik het opschreef, was ik er wel van overtuigd dat ik niet zomaar iets verzon dat nog nooit ergens door mensen was gedaan", zei Atwood.

Ze liet zich destijds inspireren door grondige bestudering van het puriteinse 'New England' in de zeventiende eeuw. "Je ziet daarvan nu weer iets opborrelen", stelde ze, verwijzend naar onder meer het abortusbeleid dat de regering Trump voorstaat.

George Orwell's '1984', geschreven in 1949, staat ook weer volop in de belangstelling, evenals 'Het complot tegen Amerika' van Philip Roth uit 2004.

Trump stimuleert boekverkoop Atwood
Trump stimuleert boekverkoop Atwood (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Konami komt met 'sexy' Bombergirl

Konami doet af en toe wat geks met haar franchises, maar dit gaat wel heel ver. De inmiddels beruchte Japanse ontwikkelaar heeft Bombergirl aangekondigd. Dit is een vier tegen vier arcade game met anime meisjes in de hoofdrol. Bekijk de bijzondere screenshots hieronder.

Gelukkig komt er binnenkort ook een normale Bomberman-game uit. Super Bomberman R is een launchgame voor de Nintendo Switch.



Kramer na sensationele strijd met Bergsma naar wereldtitel 10km

Sven Kramer heeft voor de vijfde keer in zijn loopbaan de wereldtitel op de tien kilometer veroverd. Op de olympische ijsbaan van Gangneun in Zuid-Korea moest hij echter alles uit de kast halen om Jorrit Bergsma te verslaan.

De drie grote favorieten kwamen in de drie laatste ritten de baan op, te beginnen met Ted-Jan Bloemen. De voormalige Nederlander, tegenwoordig uitkomend voor Canada, begon uitstekend met rondjes in de dertig seconden, maar halverwege ging het ineens een stuk minder. Bloemen dook de 31'ers in en kwam daar ook nauwelijks meer onder, waardoor een echte toptijd er niet meer in zat: 12:54,63 minuten.

Kramer was de volgende die het ijs mocht betreden en de voormalig wereldrecordhouder ging eveneens uitstekend van start. Rondjes van halverwege de dertig seconden liet hij halverwege juist volgen door lage 30'ers en zelfs ronden in de 29, waardoor hij alsmaar verder onder de tijd van Bloemen reed. Op de finish liet Kramer een tijd van 12:38,89 noteren, de op één na beste tijd ooit op de tien kilometer en een tijd waar Bergsma het ernstig moeilijk mee zou gaan krijgen.

Olympisch kampioen Bergsma liet zien in elk geval niet bang te zijn gemaakt door de tijd van Kramer en na zo'n drie kilometer dook hij zelfs achter elkaar de 29'ers in. Hij kwam zo zelfs seconden onder Kramer's schema terecht en ook het wereldrecord kwam ineens in zicht. Bergsma leek niet te stoppen, maar vier ronden voor het einde kwam hij zichzelf tegen. De rondetijden liepen op en met slotronden van 32,0 en zelfs 34,0 was het over voor Bergsma: 12:43,95 en toch nog de vierde tijd ooit. 

WK Afstanden - Uitslag 10.000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Sven Kramer NED 12:38.89  
2 Jorrit Bergsma NED 12:43.95 5.06
3 Patrick Beckert GER 12:52.76 13.87
4 Ted-Jan Bloemen CAN 12:54.63 15.74
5 Davide Ghiotto ITA 13:01.38 22.49
6 Jordan Belchos CAN 13:01.40 22.51
7 Ryosuke Tsuchiya JPN 13:11.94 33.05
8 Nils vanderPoel SWE 13:14.84 35.95
9 Moritz Geisreiter GER 13:23.15 44.26
10 Danila Semerikov RUS 13:34.99 56.10
11 SimenSpieler Nilsen NOR 13:35.24 56.35
12 Michele Malfatti ITA DQ  

Bosz: "Nouri is een extra optie voor rechtsbuiten"

Met het vertrek van Anwar El Ghazi en de tijdelijke afwezigheid van Bertrand Troaré, zat Peter Bosz krap in zijn buitenspelers. De oefenmeester heeft echter nog een optie ontdekt.

De trainer van Ajax experimenteerde met Abdelhak Nouri als buitenspeler en is hier behoorlijk over te spreken. Volgens Bosz kan de middenvelder prima als buitenspeler uit de voeten en heeft hij met het talent een extra optie voor de rechtsbuitenpositie.

"Ik heb hem daar neergezet, omdat we achter Justin Kluivert en Amin Younes geen specifieke vleugelspelers achter de hand hadden", vertelde de keuzeheer tijdens de persconferentie. "Ik vind dat hij daar wel degelijk kan spelen."

Met de terugkeer van Bertrand Traoré en de komst van David Neres, lijkt Bosz echter weinig beroep te moeten doen op Nouri als rechtsbuiten. Toch houdt hij het in zijn achterhoofd.

"Hij heeft bij Jong Ajax ook wel eens als rechtsbuiten gespeeld. Daar hebben we hem bewust ingezet, omdat we zo konden zien hoe hij het op die positie zou doen. Hij heeft het goed gedaan en Abdelhak is een extra optie", aldus Bosz.

Doden door aanslag bij Afghaanse bank

Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag bij een bank in de Afghaanse stad Lashkar Gah. De aanslagpleger liet zijn auto volgens de autoriteiten ontploffen naast een voertuig van het Afghaanse leger.

De wagen van de dader was volgeladen met explosieven, zei een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Helmand. De terrorist sloeg toe toen Afghaanse militairen hun salaris kwamen ophalen. Door de explosie kwamen zeker vier burgers en drie militairen om het leven. Ook raakten twintig mensen gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de Talibanbeweging pleegde eerder vergelijkbare aanslagen in Helmand. In de provincie zijn honderden buitenlandse militairen aanwezig om namens de NAVO hun Afghaanse collega's te trainen en begeleiden.

Doden door aanslag bij Afghaanse bank
Doden door aanslag bij Afghaanse bank (Foto: ANP)

NieR: Automata en het gevecht van de androids

NieR: Automata is niet alleen een actie-RPG van Platinum Games, het verhaal wordt verzorgd door Taro Yoko van Square Enix. Dat verhaal komt nadrukkelijker in beeld in de onderstaande trailer. Kort samengevat proberen androids 2B en 9S wat te doen aan de dystopia die gecreëerd is door machines.

NieR: Automata komt op 10 maart uit voor de PS4. Later in het jaar komt het ook naar pc.

Familieruzie: knuppel vs samoeraizwaard

Een familievete in de Duitse plaats Düren, in Noordrijn-Westfalen, is met bijzondere wapens bloedig beslist. Dat heeft de lokale politie zaterdag bekendgemaakt.

Een 63-jarige vader sloeg met een knuppel in op zijn zoon van 41. Deze verdedigde zich met een samoeraizwaard. De moeder mengde zich, mogelijk als vredestichtster, met een paraplu in de strijd. "Allen waren zwaar beneveld", aldus de verklaring.

Het gezinshoofd belandde met ernstige steekwonden in het ziekenhuis. Zoonlief liep diverse blessures op. Hij mocht na verhoor op het bureau naar huis.

Familiegevecht met speciale wapens
Familiegevecht met speciale wapens (Foto: BuzzO)

Fadi probeerde George Michael uur te wekken

George Michaels partner Fadi Fawaz heeft de zanger op de ochtend van zijn dood 'een uur' lang geprobeerd te wekken voordat hij het alarmnummer belde. Dat valt op te maken uit het telefoongesprek dat TMZ online heeft gezet.

"Ik heb in het afgelopen uur geprobeerd hem te wekken maar het lukt niet. Hij is er niet meer", vertelt Fadi op kalme en bedroefde toon. Hij stelt dat hij George' lichaam in bed heeft gevonden en dat hij 'koud, blauw en erg stijf' is. Dat zou erop kunnen wijzen dat de zanger al langere tijd dood was. Waarom hij zo lang wachtte met het waarschuwen van de hulpdiensten wordt niet duidelijk.

De politie onderzocht lange tijd de rol van Fadi bij de dood van George, maar rechercheurs vonden geen verdachte omstandigheden. Bijna zeven weken na zijn dood is het lichaam van George nog steeds niet vrijgegeven door de lijkschouwer. Het onderzoek naar de doodsoorzaak loopt nog.

George Michael overleed op eerste kerstdag op 53-jarige leeftijd. De geruchten gaan dat de voormalig Wham!-zanger in zijn laatste weken weer zou zijn teruggevallen in een oude drugsverslaving.

Fadi probeerde George Michael uur te wekken
Fadi probeerde George Michael uur te wekken (Foto: BuzzE)

NBA: Historische avond Draymond Green

Hij schoot de bal maar zes keer en scoorde slechts vier punten. Toch was Draymond Green met afstand de beste speler op het veld in de wedstrijd tussen de Memphis Grizzlies en de Golden State Warriors. De alleskunner van Golden State liet het scoren over aan zijn teamgenoten, maar excelleerde op alle andere fronten in de 107-122 overwinning van zijn ploeg.

De Golden State Warriors waren de afgelopen twee seizoenen nauwelijks te verslaan. Met Stephen Curry en Klay Thompson heeft de kampioen van 2015 twee van de beste schutters in de NBA in huis. Achter hen was Draymond Green, verdedigend specialist, de derde scorer van de ploeg.

Deze zomer lukte het de Warriors om Kevin Durant over te nemen van de Oklahoma City Thunder, waarmee de ploeg nog één van de beste schutters in de NBA in handen kreeg.

Basketbal, zeker op dit niveau, werkt echter niet zo dat je Kevin Durant kan toevoegen aan je team en je daarmee automatisch 25 punten per wedstrijd meer scoort. In een gemiddelde wedstrijd heeft een ploeg zo’n 100 keer de bal en komt 85 keer tot schot. Durant schiet een keer of twintig per wedstrijd en dat zijn dus schoten die zijn ploeggenoten niet kunnen nemen.

Dit klinkt erg vanzelfsprekend, maar in de NBA spelen mensen die vanaf hun achtste gewend zijn in elke wedstrijd die ze spelen de beste speler op het veld te zijn. Zij zijn van jongs af aan gewend om beoordeeld te worden op de hoeveelheid punten die ze maken. Bij contractonderhandeling wordt gekeken naar de statistieken van een speler. Fans kijken naar de box scores om te zien hoeveel punten een speler gemaakt heeft. Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat spelers geneigd zijn individueel succes na te streven op het veld.

Dit is ook de reden dat veel zogenoemde ‘superteams’ niet werken. Voor het beste teamresultaat is het noodzakelijk dat spelers het belang van het team voor laten gaan boven individueel succes. En dit brengt ons terug bij Draymond Green. Hij besefte dat met de komst van Durant er minder schotkansen voor de rest van het team zouden zijn en hij besloot zelf offers te brengen. Dit seizoen schiet en scoort hij een stuk minder dan vorig jaar, maar verdedigend en als spelverdeler is hij nog sterker geworden.

Tegen angstgegner Memphis speelde Draymond Green een historische wedstrijd. Naast de vier punten kwam hij tot twaalf rebounds, tien assists, tien steals en vijf blocks. Het is de eerste keer in de NBA geschiedenis dat een speler een triple double haalt zonder in punten de dubbele cijfers te halen. De tien steals waren slechts één minder dan het NBA record en nooit slaagde een speler erin om tien steals en vijf blocks in één wedstrijd te combineren.

Klay Thompson werd met 36 punten topscorer bij de Warriors. Kevin Durant voegde 24 punten toe. Mike Conley werd met 20 punten en 9 assists topscorer bij de Memphis Grizzlies.

Highlights van Warriors tegen de Grizzlies. Bron: YouTube

Aan de ellende in New York komt voorlopig geen einde. Eerder deze week werd de Knicks-legende Charles Oakley gearresteerd in Madison Square Garden. De extreem impopulaire eigenaar James Dolan gaf voor de wedstrijd in een persconferentie aan dat Oakley niet meer welkom is in het stadion.

Fans van de Knicks zijn hier niet blij mee. Tijdens de wedstrijd tussen de Knicks en de Nuggets werd de naam van Oakley meermaals gescandeerd in het stadion. De Knicks gingen met 123-131 onderuit in een vermakelijke wedstrijd, maar de oudere New York fans zullen met weemoed terug denken aan de tijd dat Oakley de verdediging van de Knicks aanvoerde. No way dat een bezoekende ploeg in de jaren ’90 130 punten kon scoren in Madison Square Garden.

Nikola Jokic had weer een briljante wedstrijd voor Denver. De jonge Serviër kwam tot 40 punten.

De onwaarschijnlijk zegereeks van de Miami Heat gaat maar door. Precies halverwege het seizoen had de ploeg elf overwinningen en dertig nederlagen. Zonder dat er een aantoonbare verklaring voor is begon de ploeg opeens te winnen. Uit in Brooklyn won de ploeg voor de dertiende keer op rij, 99-108. Voor Brooklyn, de troosteloze nummer laatst in de NBA, was het de twaalfde opeenvolgende nederlaag.

De Los Angeles Lakers wonnen in Milwaukee van de Bucks. Milwaukee kent een week van extremen. De ploeg zag Khris Middleton terugkeren van een gescheurde hamstring. Middleton kwam dit jaar nog niet in actie. Jabari Parker zal de rest van het seizoen echter moeten missen wegens een gescheurde kruisband. De jonge Parker scheurde de kruisband eerder al in 2014 en dit soort herhaalde blessures kunnen het einde van een carrière betekenen.

Los Angeles kende in Milwaukee een droomstart. Na één kwart stond het liefst 30-47. De voorsprong liep op tot 27 punten. De Bucks kwamen nog een beetje terug, maar spannend werd de wedstrijd niet. De eindstand werd 114-122.

Zeven spelers bij de Lakers haalden de dubbele cijfers, aangevoerd door Nick Young die 26 punten noteerde. Bij Milwaukee kwam Giannis Antetokounmpo tot een persoonlijk record van 41 punten. Khris Middleton moet zijn ritme nog vinden en bleef op zes punten steken.


Uitslagen

Brooklyn Nets – Miami Heat 99-108
New York Knicks – Denver Nuggets 123-131
Detroit Pistons – San Antonio Spurs 92-103
Milwaukee Bucks – Los Angeles Lakers 114-122
Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 107-122
Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 106-122
Washington Wizards – Indiana Pacers 112-107
Sacramento Kings – Atlanta Hawks 108-107
Phoenix Suns – Chicago Bulls 115-97

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 36-16
Boston Celtics 34-19
Washington Wizards 32-21
Toronto Raptors 32-22
Atlanta Hawks 31-23
Indiana Pacers 29-24
Chicago Bulls 26-28
Detroit Pistons 25-29
Charlotte Hornets 24-29
Miami Heat 24-30
Milwaukee Bucks 22-30
New York Knicks 22-33
Orlando Magic 20-35
Philadelphia 76ers 19-34
Brooklyn Nets 9-45


Western Conference

Golden State Warriors 45-8
San Antonio Spurs 41-12
Houston Rockets 39-17
Utah Jazz 34-20
Los Angeles Clippers 32-21
Memphis Grizzlies 33-23
Oklahoma City Thunder 31-23
Denver Nuggets 24-29
Portland Trail Blazers 23-31
Sacramento Kings 22-32
Dallas Mavericks 21-32
New Orleans Pelicans 21-33
Minnesota Timberwolves 20-34
Los Angeles Lakers 19-37
Phoenix Suns 17-37

Ter Mors verliest wereldtitel aan Bergsma en pakt brons

Na twee keer zilver en één keer brons heeft schaatster Heather Bergsma zich zaterdag eindelijk laten kronen tot wereldkampioene op de 1000 meter. De Amerikaanse pakte de wereldtitel zo af van Jorien ter Mors, die het in het Zuid-Koreaanse Gangneun met brons moest doen.

Met 1:15,14 zette Karolina Erbanova als eerste een scherpe tijd neer, maar met 1:14,66 dook Ter Mors er vooral dankzij een sterke slotronde ruim onder. De Japanse Nao Kodaira, kersvers wereldkampioene op de 500 meter, liet haar sprintkwaliteiten zien met een rappe start, maar ze hield knap stand en met 1:14,43 naam de in Nederland trainende Japanse de leiding over.

In de voorlaatste rit kwam Bergsma het ijs op en zij liet zien haar favorietenrol volledig waar te maken. Een goede start liet ze volgen door een ijzersterke slotronde en met 1:13,94 liet ze een van de snelste tijden ooit op een laaglandbaan noteren. Hong Zhang kwam er in de slotrit niet meer aan te pas en verloor van Marrit Leenstra, die voor de zoveelste keer als vierde eindigde op een groot toernooi. 

WK Afstanden - Uitslag 1000 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather Bergsma USA 1:13.94  
2 Nao Kodaira JPN 1:14.43 0.49
3 Jorien ter Mors NED 1:14.66 0.72
4 Marrit Leenstra NED 1:15.06 1.12
5 Karolina Erbanova CZE 1:15.14 1.20
6 Miho Takagi JPN 1:15.47 1.53
7 Hong Zhang CHN 1:15.58 (3) 1.64
8 Hege Bøkko NOR 1:15.58 (8) 1.64
9 Yekaterina Lobysheva RUS 1:16.00 2.06
10 Jing Yu CHN 1:16.01 2.07
11 Sanneke de Neeling NED 1:16.10 2.16
12 Arisa Go JPN 1:16.11 2.17
13 Olga Fatkulina RUS 1:16.25 2.31
14 Yekaterina Shikhova RUS 1:16.28 2.34
15 Natalia Czerwonka POL 1:16.39 2.45
16 Yekaterina Aydova KAZ 1:16.68 2.74
17 Gabriele Hirschbichler GER 1:17.11 3.17
18 Kaylin Irvine CAN 1:17.15 3.21
19 Heather McLean CAN 1:17.18 3.24
20 Vanessa Herzog AUT 1:17.21 3.27
21 Ida Njåtun NOR 1:17.48 3.54
22 Roxane Dufter GER 1:17.75 3.81
23 Kelly Gunther USA 1:18.38 4.44
24 Nikola Zdráhalova CZE 1:18.52 4.58

Valentijn zorgt voor topomzet bloemensector

Valentijnsdag, 14 februari, levert de bloemenhandel een van de drukste weken van het jaar op. De aanvoer van bloemen is deze week bijna verdubbeld ten opzichte van een normale week, meldt veilinggigant Royal FloraHolland zaterdag. Via de veiling zijn de afgelopen week ruim 300 miljoen bloemen en ruim 20 miljoen planten verhandeld. Er werd een omzet gedraaid van 140 miljoen euro, tegen gemiddeld 80 à 85 miljoen euro in een normale week.

Zo'n 100 miljoen rozen, 120 miljoen tulpen en 23 miljoen chrysanten wisselden van eigenaar. Het merendeel wordt geëxporteerd naar landen in West-Europa, vooral Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het populairst zijn rode rozen, tulpen en chrysanten, maar ook bloemen in pasteltinten doen het goed.

Valentijn zorgt voor topomzet bloemensector
Valentijn zorgt voor topomzet bloemensector (Foto: ANP)

VVD: schrap vakantiegeld in de bijstand

De VVD is van plan om voor 11,9 miljard aan lastenverlichtingen door te voeren als ze na de verkiezingen weer mogen regeren. Dat moet vooral gunstig zijn voor de werkende middeninkomens en ouderen; bijstandsgerechtigden lijken de dupe te worden.

Dat blijkt uit een doorrekening van het verkiezingsprogramma door het Centraal Plan Bureau (CPB). Deze wordt donderdag pas gepresenteerd, maar is al in handen van de Telegraaf.

Na jaren van verplicht nivelleren samen met de PvdA kiest de VVD in haar programma dus weer een rechtse koers. De arbeidskorting wordt verhoogd en de tarieven in de tweede en derde belastingschijf moeten worden verlaagd, wat betekent dat de koopkracht van de werkende Nederlander stijgt. 

Dat moet ergens van betaald worden. Daarom wordt de koppeling tussen de hoogte van de uitkeringen en de loonstijgingen losgelaten - behalve de AOW dan (ouderen zijn geen traditionele doelgroep van de VVD, maar electoraal wel erg belangrijk. Dat zal de overweging wel zijn). Dat betekent dat de koopkracht van mensen met een uitkering niet stijgt, of zelfs gaat dalen, zeker omdat ook de zorgtoeslag naar beneden moet.

Voor de groep met het laagst mogelijke inkomen -de bijstand- komt de klap nog harder aan: het vakantiegeld wordt geschrapt. Een licht vleugje populisme kleeft hier wel aan: omdat bijstandstrekkers 'altijd vakantie hebben' verkoopt dit iets makkelijker dan het verlagen van het maandbedrag, terwijl het in feite op hetzelfde neerkomt. Vakantiegeld is immers, net als voor iedere werkende, een uitgesteld deel van je bruto inkomen.

Een maatregel die in de biblebelt hard zal aankomen, is dat de kinderbijslag en het kindgebonden budget volledig wordt geschrapt vanaf kind nummer drie. 

Uit de doorrekening van het CPB blijkt dat de economie met deze maatregelen met ongeveer twee procent zal groeien. De staatsschuld daalt ermee tot onder de zestig procent, waardoor er weer ruimte komt voor extra investeringen.

Rutte: tweet Wilders 'totaal smakeloos' (Foto: ANP)
Rutte: denivelleren is een feest! (Foto: ANP)

Nuis pakt eindelijk wereldtitel

Kjeld Nuis heeft voor het eerst in zijn carriere een grote individuele prijs behaald. De Nederlander kwam als favoriet op de 1000 meter naar het toernooi en maakte deze favorietenrol waar in een bijna perfecte race van 1:08.26. Kai Verbij reed in dezelfde rit ook goed en werd uiteindelijk derde, achter de Canadees Vincent de Haître.

De snelle tijden bleven lang uit omdat de omstandigheden minder goed waren dan de afgelopen twee dagen. Ronald Mulder reed maar net naar een tijd onder de zeventig seconden in de tweede rit, waarmee direct duidelijk was dat zijn rol op dit WK was uitgespeeld. Denis Yuskov kon beter omgaan met de moeilijke omstandigheden en stond lang bovenaan met een redelijke tijd, vooral gesterkt door een hele goede slotronde. 

Toen Nuis en Verbij echter in de baan kwamen bleek dat deze tijd niet veel waard was. Nuis reed in de eerste 600 meter bloedsnel en ook de slotronde was niet veel slechter dan die van Yuskov, en eigenlijk was met nog 2 ritten te gaan al bijna zeker dat niemand meer aan de 1:08.26 zou komen. Ook Verbij deed het een stuk sneller dan Yuskov.

Met nog 2 ritten te gaan kon Verbij de tweede plaats toch niet vasthouden. De Haître ging hem nog voorbij, hij reed ook een hele goede slotronde en pakte zo de tweede plaats. Zijn tegenstander Nico Ihle kwam een tiende tekort om ook op het podium te komen. In de laatste rit gebeurde er niets noemenswaardigs meer en zo kan Nederland weer een gouden en een bronzen medaille bijschrijven op dit toernooi. 

Plaats Naam Land Tijd
1 Kjeld Nuis Nederland 1:08.26
2 Vincent de Haître Canada 1:08.54
3 Kai Verbij Nederland 1:08.78
4 Nico Ihle Duitsland 1:08.89
5 Shani Davis Verenigde Staten 1:08.98
6 Havard Lorentzen Noorwegen 1:09.12
7 Denis Yuskov Rusland 1:09.19
8 Laurent Dubreuil Canada 1:09.43
9 Alexey Yesin Rusland 1:09.48
10 Joey Mantia Duitsland 1:09.53
11 Denis Kuzin Kazachstan 1:09.55
12 Alexandre St-Jean Canada 1:09.56
13 Kim Tae-Yun Zuid-Korea 1:09.62
14 Takuro Oda Japan 1:09.63
15 Jonathan Garcia Verenigde Staten 1:09.67
16 Shunsuke Nakamura Japan 1:09.77
17 Joel Dufter Duitsland 1:09.79
18 Ronald Mulder Nederland 1:09.94
19 Ruslan Murashov Rusland 1:10.11
20 Sindre Henriksen Noorwegen 1:10.12
21 Mika Poutala Finland 1:10.19
22 Shota Nakamura Japan 1:10.74
DQ Sebastian Klosinski Polen DQ
DQ Kim Jin-Su Zuid-Korea DQ

'Man werd 'per ongeluk' verkracht door Franse politie'

De agenten die een man in het Franse Aulnay-sous-Bois anaal penetreerden met een wapenstok, deden dat 'per ongeluk'. Dat is de conclusie van de onderzoekers van de zaak. Het geweldsincident zorgde voor grote onrust in de Parijse voorstad.

De 22-jarige Théo verklaarde dat hij op 2 februai j.l. door een viertal agenten fysiek en seksueel is mishandeld. De man, die jeugdwerker is, zou de agenten hebben aangesproken nadat een van hen een andere jongen in het gezicht sloeg tijdens een identiteiscontrole. Théo verklaart dat hij daarop met grof geweld werd aangehouden. De agenten namen hem mee om de hoek en verkrachtten hem anaal met een wapenstok. Ze zouden hem ook hebben bespuugd, in zijn geslachtsdelen hebben geslagen en hem een "neger" en "hoer" hebben genoemd. De man liep onder andere anale verwondingen en verwondingen in zijn gezicht op en moest een spoedoperatie ondergaan wegens inwendig letsel.

Onderzoekers van de Franse landelijke politie stellen nu dat er geen sprake is van verkrachting: "Het is een zeer ernstige zaak, maar het is geen verkrachting." Volgens de agenten in kwestie "zakte de broek van de verdachte vanzelf af". De onderzoekers erkennen dat de man anaal is gepenetreerd, maar dat dit "niet de bedoeling" was en dat vanwege het "niet opzettelijke karakter" van de acties van de betreffende agenten er "geen verkrachting" heeft plaatsgevonden.

Sinds het plaatsvinden van het incident is het onrustig in Aulnay-sous-Bois. Er zouden onder andere tien politieauto's in brand gestoken zijn en raakte er een buschauffeur gewond toen zijn voertuig werd bekogeld met een brandbom. Op social media drukken mensen met de hashtag '#JusticePourTheo' hun steun en verontwaardiging uit. Onder meer de Franse president Hollande, de burgemeester van Aulnay-sous-Bois en het slachtoffer zelf riepen de protesterende jongeren op kalm te blijven. "Geweld is niet de manier om me te steunen. Justitie zal haar werk doen", aldus Théo.

Irak belooft conflictsituaties te vermijden

 Irak zal conflictsituaties uit de weg gaan. Dat heeft premier Haider al-Abadi zaterdag op tv gezegd naar aanleiding van het eerste telefoongesprek dat hij had met de Amerikaanse president Donald Trump. Daarin kwamen onder meer de spanningen met buurland Iran aan de orde.

"Irak is er alles aan gelegen zijn nationale belangen te verdedigen, maar wil niet betrokken raken bij regionale of internationale conflicten die rampzalig kunnen zijn voor de regio en voor Irak", aldus Abadi.

Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat Trump en Abadi van gedachten hebben gewisseld over "de dreiging die van Iran uitgaat voor het hele gebied". De Iraakse voorlichtingsdienst kwam ook met een verklaring, maar zonder specifieke vermelding van Iran.

Irak belooft conflictsituaties te vermijden
Irak belooft conflictsituaties te vermijden (Foto: ANP)

Sablikova klopt 'oma' Pechstein en pakt 9e wereldtitel op rij

Schaatster Martina Sablikova heeft haar negende wereldtitel op rij gepakt op de vijf kilometer. De Tsjechische was in het Zuid-Koreaanse Gangneun nipt beter dan de bijna 45-jarige Claudia Pechstein.

Met Carien Kleibeuker kwam in rit twee de eerste favoriete in actie, maar de Nederlandse haalde het niet. De vicewereldkampioene moest zich na een prachtig duel gewonnen geven tegen de 21-jarige Canadese Isabelle Weidemann. Antoinette de Jong werd verslagen door Anna Yurakova, waarna de echte kanonnen het ijs op kwamen.

Pechstein begon met een mooi duel tegen de Canadese massastartspecialiste Ivanie Blondin, maar naarmate de wedstrijd vorderde nam de Duitse - bijna dertig jaar na haar internationale debuut - meer en meer afstand. Met 6:53,93 kwam ze in een toptijd over de finish, haar vierde tijd ooit en haar snelste vijf kilometer in zes jaar. Het leverde een vinger op de mond op richting schaatsbond ISU, waar Pechstein vanwege een dopingschandaal al jaren mee in een juridische strijd is verwikkeld.

Sablikova kwam in de slotrit het ijs op en de Tsjechische leek bepaald niet lekker te beginnen. Na een paar ronden kwam ze beter in haar ritme en dat leverde meer en meer voorsprong op. Aan het einde moest ze weliswaar iets toegeven, maar met 6:52,38 hield Sablikova genoeg over voor haar negende wereldtitel op rij. 

WK Afstanden - Uitslag 5000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Martina Sáblíková CZE 6:52.38  
2 Claudia Pechstein GER 6:53.93 1.55
3 Ivanie Blondin CAN 6:57.14 4.76
4 Anna Yurakova RUS 6:57.27 4.89
5 Antoinette de Jong NED 6:59.33 6.95
6 Isabelle Weidemann CAN 6:59.75 7.37
7 Carien Kleibeuker NED 6:59.79 7.41
8 Bente Kraus GER 7:00.62 8.24
9 Natalia Voronina RUS 7:02.94 10.56
10 Marina Zueva BLR 7:03.40 11.02
11 Mia Manganello USA 7:10.77 18.39
12 Jelena Peeters BEL 7:14.68 22.30

LB: Yvon Jaspers droomt over leven op eiland

Lekker belangrijk: nieuws dat je absoluut niet wil missen!

Yvon Jaspers fantaseert over een leven na haar televisiecarrière. "Ik denk serieus weleens: ik stop met alles, we kopen een houten boerderijtje ergens op een Waddeneiland", zegt de presentatrice zaterdag in Het Parool.

Yvon ziet al een hele toekomst voor zich. "Dan ga ik kookboeken maken, komen er mensen langs in een soort kantine van het leven, waar lekker wordt gegeten, theater te zien is, muziek te horen is, waar ik lekker kook en al de borden zelf heb geboetseerd. Dus misschien moet ik een keer gaan stoppen, anders kom ik daar nooit aan toe."

Volgens Yvon is ze al een beetje begonnen om haar droom te realiseren. "Dat kookboek ben ik aan het maken en ik boetseer borden", zegt ze. "Op Vlieland of Texel wonen in zo'n houten boerderijtje lijkt me echt fan-tás-tisch. Ik fantaseer daar elke dag over."

Yvon Jaspers droomt over leven op eiland
Yvon Jaspers droomt over leven op eiland (Foto: BuzzE)

Doden en gewonden door aardbeving Filipijnen

Een aardbeving met een kracht van 6,7 heeft in het zuiden van de Filipijnen aan zeker zes mensen het leven gekost. Er vielen meer dan honderd gewonden. Dat hebben de autoriteiten zaterdag bekendgemaakt na de eerste reddingsacties.

De provincie Surigao del Norte, ruim 700 kilometer ten zuiden van hoofdstad Manila, werd het zwaarst getroffen. Verscheidene bouwwerken, waaronder enkele bruggen, zijn ingestort of beschadigd. De stroom is uitgevallen en de provinciale luchthaven gesloten. De gouverneur zei op de radio dat veel bewoners een shock hebben opgelopen.

De eilandengroep ligt op de 'Ring van Vuur' rond de Grote Oceaan. De laatste grote aardebeving dateert uit oktober 2013 met een magnitude van 7,1. Deze had meer dan 220 doden tot gevolg.

Doden en gewonden door aardbeving Filipijnen
Doden en gewonden door aardbeving Filipijnen (Foto: ANP)

'Energie onnodig duur'

Energie is duurder dan nodig. Van de energierekening bestaat 61 procent uit netwerkkosten en belastingen en dat aandeel moet omlaag. Dat betoogt topman Patrick Lammers van energiebedrijf Essent zaterdag in het AD. Volgens hem zijn vooral de netbeheerders schuldig aan de hoge energierekening.

Netbeheerders zoals Liander, Stedin en Enexis maken veel winst, maar steken dat geld volgens hem ten onrechte in commerciële activiteiten. Ook vindt hij dat de bedrijven moeten afslanken. "De netbeheerders zijn groot en log. Kijk eens naar de slag die wij maakten sinds we geprivatiseerd zijn. Vroeger hadden we 10.000 werknemers, nu 4000." Lammers vindt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM)snel moet afdwingen dat de netbeheerders hun netwerkkosten verlagen.

'Energie onnodig duur'
'Energie onnodig duur' (Foto: ANP)

Beachduo's uitgeschakeld op eerste major van het jaar

Geen van de Nederlandse beachvolleybalduo's heeft zich in Fort Lauderdale kunnen plaatsen voor de kwartfinales van de eerste major van 2017. Marleen van Iersel en Manon Flier lagen er al uit, waardoor nog twee teams overbleven in de tussenronde.

Voor Joy Stubbe en Jolien Sinnema eindigde het toernooi daar. Brittany Hochevar en Emily Day bleken op eigen zand te sterk in een spannende wedstrijd: 19-21, 24-22, 10-15. Sophie van Gestel en Madelein Meppelink wonnen wel in de tussenronde en niet van de minste opponent: olympisch kampioene Kira Walkenhorst uit Duitsland, die in Fort Lauderdale met Julia Grossner speelt, moest met 21-19, 21-15 het hoofd buigen.

In de achtste finales was het dan toch over voor Van Gestel/Meppelink. Ze stonden tegenover het Braziliaanse topduo Larissa/Talita en die waren gewoon een maatje te groot: 21-18, 21-16. 

Piet Keizer (73) overleden

Ajax-icoon Piet Keizer heeft op 73-jarige leeftijd het leven gelaten. De oud-voetballer was al enige tijd ongeneeslijk ziek en zal daar dan ook aan overleden zijn, aldus de NOS.

Keizer speelde meer dan 300 wedstrijden als linksvoor van de Amsterdamse club en deed dat in de grote dagen van de club: Hij won de Europacup 1 drie keer in 1971, 1972 en 1973. Samen met de al overleden Johan Cruyff en Sjaak Swart vormde hij een zeer gevaarlijk trio.

Naast deze successen behaalde Keizer ook de wereldbeker in 1972 en wist hij tussen 1961 en 1974 met de club zes landstitels en 5 nationale bekers mee naar huis te nemen. Ook won Ajax met Keizer 2x de supercup. Hij kwam uiteindelijk ook tot 34 interlands en behoorde tot de selectie op het WK van 1974 waar Nederland tweede werd, maar speelde over het algemeen niet mee op dat toernooi. Na een conflict met de toenmalige Ajax-coach Hans Kraay zette hij een punt achter zijn loopbaan eind 1974.

Na zijn actieve carrière trok Keizer zich lang terug uit de voetballerij. Pas in 2001 stelde hij zich weer in dienst van Ajax en begon hij als scout. Hij kreeg daarna ook twee keer een adviserende functie bij de club. In 2014 voegde Keizer zich even bij PR sportmanagement, het voetbalmakelaarsbedrijf van Peter R de Vries, maar hij vertrok al vlot na een verschil in inzichten.

Bijna twee derde F18 Hornets VS aan de grond

Meer dan de helft van alle F18 gevechtstoestellen in de VS staat noodgedwongen aan de grond omdat er geen reserveonderdelen zijn of omdat het onderhoud vertraagd is. Dat meldt CNN.

In totaal kan ruim 60 procent van de Hornets niet vliegen. Deze toestellen opereren veelal vanaf vliegdekschepen. De Amerikaanse marine zegt dat er te weinig geld is voor onderhoud. In totaal staat van alle marinevliegtuigen ruim de helft aan de grond.

De deplorabele staat van de luchtvloot staat in schril contrast met de campagnebeloftes van Trump om juist meer geld uit te trekken voor defensie.

Bijna twee derde F18 Hornets VS aan de grond
Bijna twee derde F18 Hornets VS aan de grond (Foto: ANP)

Strategische stem op Rutte kan PVV dwarsbomen

Mocht de PVV hoog in de peilingen voor de verkiezingen van 15 maart eindigen, dan overwegen veel D66-, CDA- en GroenLinks-kiezers een stem op de VVD. Dat blijkt uit kiezersonderzoek dat de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam lieten uitvoeren door Kantar Public (voorheen TNS Nipo).

Tot een vijfde van de kiezers van andere partijen hoopt met die stem te voorkomen dat de partij van Geert Wilders de grootste wordt. Deze optie is vooral populair onder aanhangers van D66 (22 procent) en CDA (17 procent), maar ook onder stemmers met een voorkeur voor GroenLinks (14 procent) en de PvdA (13 procent).

De tweestrijd tussen de VVD en de PVV levert Wilders veel minder op: alleen aanhangers van de SP en 50Plus overwegen een stem op Wilders. De cijfers bevestigen dat Rutte zich succesvol kan presenteren als een veilig alternatief voor Wilders, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.

Vertrouwensscore
Terwijl D66-leider Alexander Pechtold onder kiezers hoog scoort op vertrouwen, kampt premier Rutte juist met een gebrek daaraan: slechts een op de drie kiezers vertrouwt de VVD-leider. In de afgelopen twintig jaar kon een zittend premier steeds rekenen op een vertrouwensscore van rond de 50 procent.

Uit het kiezersonderzoek blijkt dat de thema's gezondheidszorg en werkgelegenheid het meeste leven onder kiezers. Daarnaast maken veel kiezers zich zorgen om de bedreiging van de Nederlandse identiteit. De stelling 'Vandaag de dag hebben veel mensen geen respect voor traditionele Nederlandse waarden' wordt onderschreven door bijna twee op de drie kiezers.

Strategische stem op Rutte kan PVV dwarsbomen
Strategische stem op Rutte kan PVV dwarsbomen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: kans op lichte sneeuwval

Sprokkel komt verklaren,
dat men hout en kool moet sparen.

Goedemorgen. Afgelopen nacht was het bewolkt en hier en daar is er lichte sneeuwval geweest. Ook vroor het licht, waardoor het lokaal glad kan zijn, dus pas op als je de weg op moet! 

Vandaag is het een grauwe dag, met veel bewolking, regen en mogelijk natte sneeuw. De temperaturen ligen tussen de 1 en 4 graden Celsius aan de kust. In Limburg wordt het mogelijk nog iets warmer. De wind komt uit het noord tot noordoosten en is zwak tot matig van kracht, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:02
Zon onder: 17:45
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1304 Goedkeuring van de Orde van de Servieten van Maria door Paus Benedictus XI.
1858 In Lourdes zou in een grot voor de eerste maal de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous zijn verschenen. Dit leidde tot het ontstaan van een van de grootste katholieke bedevaartsoorden.
1929 Mussolini en Paus Pius XI sluiten het Verdrag van Lateranen waarbij het Vaticaan als autonome staat wordt erkend.
1961 Begin van het proces tegen Adolf Eichmann in Jeruzalem.
1975 Margaret Thatcher wordt gekozen tot de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservative Party.
1990 Nelson Mandela wordt na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten.

Eikenblad (Foto: Disbatch)
Eikenblad (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Uitlevering Snowden als cadeau voor Trump'

De Russische regering zou met de uitlevering van voormalig inlichtingenexpert Edward Snowden aan de VS president Donald Trump tegemoet willen komen. Dat meldden bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten aan het Amerikaanse NBC News.

De bronnen baseren zich op een reeks inlichtingenrapporten met daarin zeer gevoelige informatie over Russische plannen om bij de nieuwe Amerikaanse president in de gunst te komen.

Trump heeft meerdere malen laten weten dat hij Snowden, die sinds 2013 als balling in Rusland woont, in de VS wil laten berechten. In juli 2015 zei de toenmalige Republikeinse presidentskandidaat tegen CNN: "Ik vind hem een echte verrader en ik zou hem hard aanpakken. En als ik president ben, zal Poetin hem uitleveren."

'Uitlevering Snowden als cadeau voor Trump'
'Uitlevering Snowden als cadeau voor Trump' (Foto: ANP)

'Nieuwe iPhone laadt draadloos op'

Na het snoertje van de koptelefoon neemt Apple straks ook afscheid van het snoer van de oplader. De nieuwe iPhones worden allemaal draadloos opgeladen, meldt MacRumors.com op basis van analist Ming-Chi Kuo van belegger KGI Securities. Volgens Macworld hoeft de iPhone niet tegen het laadstation aan te liggen, maar kan het zelfs op enkele meters afstand.

Een toestel dat draadloos oplaadt, wordt warmer dan een conventionele telefoon. Kuo denkt daarom dat de iPhone 8 een nieuwe opzet krijgt om oververhitting te voorkomen. Dat maakt het toestel ook duurder. De smartphone kost mogelijk meer dan 1000 dollar.

De iPhone 7, die enkele maanden geleden op de markt kwam, heeft geen ingang voor de koptelefoon. De draadloze oordopjes, de AirPods, zijn met bluetooth gekoppeld aan de smartphone.

'Nieuwe iPhone laadt draadloos op'
'Nieuwe iPhone laadt draadloos op' (Foto: BuzzT)

Kiezer heeft kieswijzers voor het uitkiezen

Hoe 'groen' of 'roze' zijn de partijen die op 15 maart strijden om de gunst van de kiezer en hoe denken ze over wiet? Voorafgaand aan de verkiezingen raadplegen miljoenen Nederlanders kieswijzers op internet. Naast de bekende StemWijzer en het Kieskompas, dat zaterdag online ging, zijn er steeds meer toepassingen voor speciale doelgroepen op internet te vinden. Een greep uit het aanbod van sites die al in de lucht zijn of de komende tijd online gaan.

Stemmentracker: Is niet gebaseerd op de verkiezingsprogramma's maar op het stemgedrag van alle fracties in de Tweede Kamer. Bezoekers kunnen kijken of dat stemgedrag overeenkomt met hun eigen politieke voorkeur. De site is, net als Stemwijzer, een initiatief van Prodemos, een onafhankelijke organisatie die betrokkenheid van de burger bij de democratische rechtsstaat wil vergroten.

Groen Kieskompas: Laat de kiezer aan de hand van tientallen stellingen op het gebied van natuur en milieu zien hoe 'groen' de partijen zijn. Is een initiatief van milieu-organisaties Natuur & Milieu, Vogelbescherming, Greenpeace, Milieudefensie Wereld Natuur Fonds en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. De wijzer, die 12 februari live gaat, is ontwikkeld door Kieskompas.

Jongerenkieswijzer: Kieswijzer van een tiental landelijke jongerenorganisaties, waaronder de LSVB, ISO, Nationale Jeugd Raad, FNV Jong en CNV Jongeren. Jongeren bepalen hun keuze aan de hand van de thema's duurzaamheid, zorg, arbeidsmarkt, onderwijs en inclusiviteit (het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt). Volgens de planning gaat de site 15 februari online.

Partijwijzer NPO: Ook op jongeren gericht is de partijwijzer van NPO 3, NPO 3 FM en NPO FunX die het omschrijven als "een onlinetool waarmee de 800.000 jongeren die dit jaar voor het eerst mogen stemmen ontdekken welke partijen passen bij hun standpunten."

Dierenkieswijzer: Kieswijzer van zestien dierenwelzijnsorganisaties verenigd in de Dierencoalitie. In een reeks stellingen geven partijen aan wat hun punten zijn op het gebied van dierenwelzijn en hoe hoog ze die in het vaandel hebben staan.

Gayvote: geeft geen concreet stemadvies maar een overzicht van de 'roze'standpunten van een aantal partijen en kandidaten. Via de site, een initiatief van COC Nederland, kunnen partijen laten zien wat ze de afgelopen periode hebben gedaan voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) en wat ze beloven voor de komende periode.

Cannabis KiesWijzer: Geeft onder het motto 'Laat je stem niet in rook opgaan' een overzicht van partijstandpunten over softdrugs. De wijzer is een initiatief van de Stichting Maatschappij en Cannabis, een belangenvereniging binnen de cannabissector.

Kiescoach Libelle: Stemhulp voor lezeressen van tijdschrift Libelle en andere vrouwen die nog twijfelen waarop ze moeten stemmen. Ze krijgen advies op basis van een lijst met vragen over "thema's die belangrijk zijn in het leven van de Libelle-lezeres, zoals gezondheidszorg, onderwijs, vrijheid van meningsuiting, veiligheid, vluchtelingenopvang en pensioenen".

Kieswijzer Zelfstandigen Bouw: Stemhulp van belangenorganisatie voor zzp'ers in bouw, hout en techniek. Geeft partijkeuze aan op basis van acht op zzp'ers toegespitste stellingen

FairKiezingswijzer: Beoordeelt verkiezingsprogramma's van zittende partijen in de Tweede Kamer op de mate waarin ze rekening houden met de belangen van ontwikkelingslanden. Gemaakt door Fair Politics van de Foundation Max van der Stoel, die zich sterk maakt voor internationale solidariteit.

MVO Kieswijzer: Initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International en Unicef. Legt de verkiezingsprogramma's van de elf grootste politieke partijen langs de meetlat op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

StemWijsOuders.nl: Stemwijzer voor ouders met opgroeiende kinderen. De zeventien stellingen gaan over onderwijs, opvoeden, de verdeling werk en zorg en opvang. De stemwijzer, die 13 februari online gaat, is ontwikkeld door de organisaties Ouders & Onderwijs en Voor Werkende Ouders.

Kiezer heeft kieswijzers voor het uitkiezen
Kiezer heeft kieswijzers voor het uitkiezen (Foto: BuzzT)

DENK maakt gebruik van trollen op sociale media

In het NRC staat vandaag te lezen dat de politieke partij DENK trollen inzet die via sociale media zoals Twitter en Facebook de partij steunen en tegenstanders verbaal aanvallen. De krant baseert dit op een onderzoek, waarbij redacteurs inzage hebben gehad in een aantal WhatsApp-groepen waar ook medewerkers en politici van DENK deel van uitmaken. Zo werd onder meer ontdekt hoe de inzet van trollen wordt besproken in interne communicatie van de partijtop van Krenk DENK.

Het clubje van de afvallige ex-PVDA'ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk is omstreden omdat zij andere politici van buitenlandse afkomst online veelvuldig verdachtmaken. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van internettrollen, online identiteiten waar een bestaand persoon achter lijkt schuil te gaan, maar die in werkelijkheid worden aangestuurd door anonieme individuen, met als enige doel het beïnvloeden van de publieke opinie. Het zou gaan om minimaal twintig van dit soort profielen op Twitter en Facebook die samen verantwoordelijk zijn voor minstens 1636 berichten en 2171 likes ten behoeve van de DENK-campagne.

Hoogleraar nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, Richard Rogers, bevestigt de bevindingen van het NRC. Rogers: "Deze valse identiteiten worden ingezet om de beweging groter te laten lijken". Bij de nep-profielen worden foto's gebruikt die van het internet zijn geplukt. Zo werden er onder meer foto's gebruikt van een Nederlandse student en een Belgische theatermaker die verder niks met de politieke partij te maken hebben. De trollen zouden volgens NRC critici van DENK van repliek dienen. Zo geeft de krant een voorbeeld van een columnist die de kop van een column zou hebben aangepast nadat hij via de sociale media werd aangevallen door deze trollen.

Ook minister Asscher en PvdA-Kamerlid Marcouch werden eerder al het doelwit van de trollen van DENK. Zo vroeg DENK-politicus Azarkan in juli 2016 in een WhattsApp-groep of iemand kon reageren op de kritiek van Marcouch op DENK. Enes Yigit, de voorzitter van de jongerenorganisatie Oppositie van DENK, vroeg daarop of hij dat met een troll-account moest doen wat met 'zeker' werd beantwoord door Azarkan.

Of andere politieke partijen in Nederland ook trollen gebruiken is bij het onderzoek van NRC niet gebleken. DENK heeft, ondanks meerdere verzoeken, nog niet gereageerd op vragen van NRC.

Rosberg: "Hamilton walste over mij heen"

Nico Rosberg heeft aan de Daily Mail toegegeven veel last te hebben gehad van Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. De Duitse Formule 1-coureur moest lijdzaam toekijken hoe de Brit twee wereldtitels achter elkaar won en over hem heen walste. Vorig jaar toonde Rosberg zich veel agressiever en hij werd hiervoor beloond met de wereldtitel.

Voor het jaar 2016 perste Rosberg ieder druppeltje uit hem om te evenaren wat zijn vader Keke in 1982 deed, het winnen van het wereldkampioenschap Formule 1. Hiervoor moest de rustige Rosberg veranderen en terugvechten tegenover Hamilton. Dit resulteerde onder meer in een botsing in Spanje waarbij beide coureurs uitvielen en in een aanvaring in Oostenrijk waar Rosberg de auto liet staan. De Duitser hield er een beschadigde auto aan over en verloor de race, maar hij liet zien tot het gaatje te gaan. Ook deed hij aan medidatie, paste zijn dieet aan en stopte in de zomer met fietsen om spiermassa in zijn benen te verliezen. Alleen maar om die laatste duizendsten eruit te halen.

Het zorgde er meermalen voor dat de spanning tussen de kemphanen hoog opliep en de teamleiding bij Mercedes achter de schermen in moest grijpen. "Lewis kan erg goed tot het gaatje gaan zonder het grijze gebied te verlaten dankzij zijn handigheid in de auto. Ik vond het veel lastiger om het gevecht wiel aan wiel aan te gaan. Dat is voor hem natuurlijker, terwijl ik veel rationeler ben. Ik moest ervoor vechten om voor me op te komen. Ik moest veel agressiever zijn, omdat hij in het verleden te vaak over mij heen walste. Ik heb veel beelden teruggekeken en mezelf kunnen verbeteren."

Na het seizoen verraste Rosberg iedereen door zijn contract bij Mercedes in te leveren en als nieuwbakken wereldkampioen op zijn 31e met pensioen te gaan. Naar eigen zeggen heeft hij hier geen spijt van. De Duitser traint nog steeds volop en houdt zich bij Mercedes nog bezig met enkele activiteiten. Daarnaast probeert hij het gitaarspelen onder de knie te krijgen. Ook geniet hij volop van zijn zijn bij zijn vrouw Vivian en kan hij eindelijk een grotere rol in de opvoeding van zijn dochter nemen.

Sauber presenteert nieuwe F1-auto als eerst

Sauber zal op 20 februari de eerste Formule 1-auto van het seizoen 2017 aan de wereld tonen. Via de website zal de Zwitserse renstal kenbaar maken in welke wagen Pascal Wehrlein en Marcus Ericsson de strijd met de concurrentie aan mogen gaan. Daarmee lijken zij in ieder geval een keer de snelste te gaan zijn dit seizoen, want hiermee is hun presentatie het vroegst gepland.

Dit is nog geen zekerheidje, want niet alle teams hebben al bekendgemaakt wanneer hun presentatie is. In ieder geval zijn de presentaties van vijf andere teams, waarbij eigenlijk alle grote teams behalve Red Bull zitten, later in die week. Dit is niet zo vreemd, want eind februari gaan we de auto's voor het eerst ook echt in actie zien: Dan zijn de eerste testdagen in Barcelona op het Circuit de Catalunya.

De Sauber mag iets eerder ook al even op het circuit om er videobeelden van te maken. Dit zal niet direct na de bekendmaking zijn. We zullen het dus in eerste instantie moeten doen met beperkt beeldmateriaal online en hopelijk een fleurige presentatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.