FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 oktober 2016

F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Lewis Hamilton heeft zijn laatste strohalm voor de Formule 1-titel gegrepen door de Grand Prix van de Verenigde Staten te winnen. De Brit bleef op Circuit of the Americas Mercedes-teamgenoot en kampioenschapsleider Nico Rosberg eenvoudig voor. Derde werd Red Bull-coureur Daniel Ricciardo voor, terwijl diens teamgenoot Max Verstappen met versnellingsbakproblemen uitviel.

Hamilton startte in Austin vanaf poleposition en kende na een goede start geen enkel probleem om vooraan te blijven. Dat gold niet voor de als tweede gestarte Rosberg die achter de goed vertrokken Ricciardo terecht kwam. Verstappen kende een redelijke start, maar de Nederlander zag de Ferrari van de nog beter vertrokken Kimi Räikkönen voorbij komen.

Daarachter ging het flink mis voor Williams-coureur Valtteri Bottas en de Force India van Nico Hülkenberg. De Fin en de Duitser raakten elkaar, waarna de Williams met een lekke band naar de pits hobbelde en Hülkenberg uitvaller werd. Daniil Kvyat tikte de andere Force India van Sergio Perez in de rondte, waardoor het veld flink door elkaar werd geschud.

Vooraan liep Hamilton gestaag weg bij Ricciardo die ook na zijn eerste pitsstop Rosberg voorbleef. Daarachter ging Ferrari met Räikkönen in de aanval, maar het was Verstappen die de Fin passeerde en jacht kon maken op Rosberg. De Nederlander probeerde het bij de Duitser, maar moest zich gewonnen geven.

Een tweede ronde stops volgde na 27 ronden, waarbij Rosberg niet stopte en zo Ricciardo passeerde voor plek twee. Voor Verstappen ging het mis omdat hij binnen kwam, terwijl Red Bull hem niet verwachtte. De Nederlander verloor veel tijd, maar twee ronden later moest het ergste nog komen. De versnellingsbak van de bolide begaf het, waardoor hij de auto uiteindelijk aan de kant moest zetten.

Een virtuele safety car volgde, waarna Mercedes beide auto's naar binnen haalde en de race beslist was. Ricciardo lag hierdoor definitief derde, met Räikkönen vlak achter zich. De Fin moest zestien ronden voor het einde nog een keer pitten en ook deze stop ging niet goed. Bij de Ferrari zat de rechter achterband niet goed vast, waardoor hij niet verder dan de uitgang van de pits kwam en op moest geven. Dit gaf de vierde plek aan teamgenoot Sebastian Vettel die problemen met de achtervleugel had, maar de race wel uit kon rijden.

De virtuele safety car zette achter het leidende viertal de race op zijn kop met Carlos Sainz als een van de gelukkingen. De Spanjaard kon met de Toro Rosso de vijfde plaats pakken en leek ook vijfde te worden. In de eindfase van de race schoof Fernando Alonso met zijn McLaren echter van zeven naar vijf door eerst al wielbangend Felipe Massa te passeren en daarna Sainz te grazen te nemen. Massa werd ondanks een lekke band nog wel zevende, voor Perez, Jenson Button en Romain Grosjean die de thuisrace van Haas nog opluisterde met een punt.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:38:12.618
2 Nico Rosberg Mercedes +4.520
3 Daniel Ricciardo Red Bull +19.692
4 Sebastian Vettel Ferrari +43.134
5 Fernando Alonso McLaren +1:33.953
6 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1:36.124
7 Felipe Massa Williams +1 ronde
8 Sergio Perez Force India +1 ronde
9 Jenson Button McLaren +1 ronde
10 Romain Grosjean Haas +1 ronde
11 Kevin Magnussen Renault +1 ronde
12 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 Joylon Palmer Renault +1 ronde
14 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
15 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
16 Valtteri Bottas Williams +1 ronde
17 Pascal Wehrlein Manor +1 ronde
18 Esteban Ocon Manor +2 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +18 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +28 ronden
DNF Esteban Gutiérrez Haas +40 ronden
DNF Nico Hülkenberg Force India +55 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 331
2 Lewis Hamilton Mercedes 305
3 Daniel Ricciardo Red Bull 227
4 Sebastian Vettel Ferrari 177
5 Kimi Räikkönen Ferrari 170
6 Max Verstappen Red Bull 165
7 Sergio Perez Force India 84
8 Valtteri Bottas Williams 81
9 Nico Hülkenberg Force India 54
10 Fernando Alonso McLaren 52
11 Felipe Massa Williams 49
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 38
13 Romain Grosjean Haas 29
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 21
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 636
2 Red Bull 400
3 Ferrari 347
4 Force India 138
5 Williams 130
6 McLaren 74
7 Toro Rosso 55
8 Haas 29
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

Orbán uitgefloten tijdens herdenking

De Hongaarse minister-president Victor Orbán is zondag tijdens de herdenking van de volksopstand van 1956 uitgefloten. Honderden aanhangers van de liberale oppositie gaven op die manier blijk van hun afkeer van diens beleid.

De officiële plechtigheid werd gehouden voor het parlementsgebouw in Boedapest. Daar hadden zich veel meer volgers van de rechts-nationalistische regeringsleider Orbán verzameld dan tegenstanders, toch werden ze regelmatig vanaf de rand van het plein overstemd. Afwisselend werd "dictator, dictator" geschreeuwd en op schelle bootsmanfluitjes geblazen. Het protestconcert was ook bestemd voor de Poolse president en eregast Andrzej Duda.

Orbán verdedigde in zijn toespraak onder meer zijn harde stellingname ten aanzien van vluchtelingen en hekelde de EU. "In plaats van eigen kinderen kiest die voor migranten en in plaats zich op werkgelegenheid te richten, trekt ze een wissel op de toekomst".

Op 23 oktober 1956 kwam de Hongaarse bevolking in opstand tegen de communistische overheersing. Sovjet-troepen braken het verzet twee weken later op bloedige wijze. Veel Hongaren vluchtten, onder meer naar Nederland.

Orbán uitgefloten tijdens herdenking
Orbán uitgefloten tijdens herdenking (Foto: ANP)

Drie doden door aanrijding in Vriezenveen

Door een aanrijding tussen twee auto's in Vriezenveen (Overijssel) zijn drie doden en een zwaargewonde gevallen. Dat meldde de politie zondagavond. Het ongeval had zondagmiddag rond half vijf plaats op de N36, toen een van de wagens op de verkeerde weghelft was beland.

In een auto zaten een vrouw van 71 en een man van 70 uit Schuinesloot (gemeente Hardenberg), die beiden om het leven kwamen. In de andere wagen zaten een man van 58 en een vrouw van 56 uit Appelscha (Friesland). Ook deze man overleefde de botsing niet. De vrouw raakte zwaargewond.

De politie onderzoekt hoe het kon gebeuren dat een van de auto's aan de verkeerde kant reed. Door wie die auto werd bestuurd kon een politiewoordvoerster niet zeggen.

Schnabel blijft tegen stervenshulp

De Tweede Kamer moet niet instemmen met het kabinetsplan om stervenshulp toe te staan aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid. Die mening gaf Paul Schnabel zondag in het programma Jacobine op zondag.

Schnabel, voorzitter van een commissie van wijzen die het Kabinet hierover al eerder adviseerde, gaf het kabinet toen een soortgelijk advies over deze kwestie: het moet niet mogelijk gemaakt worden iemand te helpen bij zelfmoord wanneer diegene klaar is met zijn of haar leven en dood wil.

Ruim een week geleden werd duidelijk dat het kabinet in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet wil uitwerken om stervenshulp mogelijk te maken. Die hulp is nu strafbaar.

Het plan veroorzaakt veel discussie tussen voor- en tegenstanders in de samenleving.

Schnabel blijft tegen stervenshulp
Schnabel blijft tegen stervenshulp (Foto: ANP)

Dylan zorgt voor ruzie bij Nobelcomité

Het is hommeles binnen de gelederen van het Nobelcomité, de organisatie die betrokken is bij de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur. Schrijver Per Wästberg veegde vrijdag de vloer aan met Bob Dylan. Die reageert maar niet op de prijs die hij heeft gewonnen en dat vindt de Zweed onbeschoft en arrogant.

In een persbericht liet het Nobelcomité zaterdagavond laat weten dat de uitspraken van Wästberg van persoonlijke aard zijn en absoluut niet de mening is van het comité.

Sara Danius, voorzitter van het Nobelcomité zegt dat er nooit wordt ingegaan op de manier waarop prijswinnaars reageren op het feit dat ze de prijs hebben gekregen. "Dat doen we ook nu niet", laat ze weten.

Dylan zorgt voor ruzie bij Nobelcomité
Dylan zorgt voor ruzie bij Nobelcomité (Foto: BuzzE)

Inter verliest voor derde keer op rij

Internazionale heeft zondag de derde nederlaag op rij geleden in de Serie A. Op bezoek bij Atalanta in Bergamo ging de ploeg van Frank de Boer met 2-1 onderuit.

De laatste zege van Inter in de Serie A dateerde van 21 september op bezoek bij Empoli (0-2). Tegen Bologna werd het vervolgens 1-1 en van AS Roma (2-1) en Cagliari (1-2) werd verloren.

De ploeg uit Milaan begon slecht aan de wedstrijd. Al na tien minuten spelen scoorde Andrea Masiello voor de thuisploeg: 1-0. Met die stand gingen beide ploegen ook aan de thee. Zes minuten na rust kwam Inter op gelijke hoogte. De tot Italiaan genaturaliseerde Braziliaan Éder schoot van grote afstand fantastisch raak: 1-1.

Toch was de treffer van de aanvaller niet voldoende voor een punt voor Frank de Boer & co. Twee minuten voor tijd mocht Mauricio Pinilla aanleggen vanaf de strafschopstip en hij faalde niet: 2-1.

Kuijt: "Wij hadden in mijn ogen zeker recht op meer"

Dankzij een treffer van Dirk Kuijt hield Feyenoord een punt over aan het duel met Ajax (1-1), maar de aanvoerder van de Rotterdammers was niet tevreden met het resultaat.

"Wij zijn Feyenoord en willen gewoon winnen", vertelde Kuijt tegen FOX Sports. "Aan de ene kant is het knap na zo'n klap (doelpunt van Kasper Dolberg, 0-1 red.) na onze goede eerste helft. We vergaten gewoon meerdere malen te scoren voor rust. We hadden Ajax precies waar we ze wilden hebben. Het publiek stond er goed achter en wij maakten op een goede manier gebruik van de emotie in het stadion."

"Normaal krijgt je in dit soort topwedstrijden maar één of twee kansen, maar wij hebben er wel vier of vijf gekregen. Dan is het ook een kwaliteit om ze in zo'n wedstrijd te benutten. Natuurlijk zijn we blij dat we nog terugkomen na de achterstand, maar wij hadden in mijn ogen zeker recht op meer."

Kuijt kreeg donderdagavond tegen Zorya Luhansk rust, maar tegen Ajax zorgde hij vijf minuten voor tijd voor de gelijkmaker. "Het is voor mij altijd moeilijk om niet te spelen, maar het was een keuze van de trainer. Misschien had ik nu in de laatste minuten wel wat extra energie om die goal te maken. Ik heb vandaag alles in de wedstrijd gelegd en dat de bal dan binnenvliegt is geweldig. Ik ging er vol voor en was eigenlijk iets te laat bij de bal, maar ik kom er toch nog bij en schiet binnen."

Mourinho met United gevoelig onderuit bij Chelsea

José Mourinho zal zijn tijdelijke terugkeer op Stamford Bridge heel snel willen vergeten. De Portugees werd met Manchester United gekleineerd door Chelsea (4-0).

Dit was hét weekend voor zowel Chelsea als Manchester United om uitstekende zaken te doen in de titelstrijd. Toen zondagmiddag om 16:00 uur Engelse tijd werd afgetrapt op Stamford Bridge had van alle concurrenten alleen Liverpool gewonnen. Tottenham Hotspur, Arsenal én Manchester City speelden thuis gelijk. en Arsenal speelden allemaal gelijk, Everton verloor zelfs. Zowel Antonio Conte als José Mourinho wist dus dat zijn team bij een overwinning op de concurrent uitstekende zaken zou doen in de titelrace.

Mourinho had zijn stoel op Stamford Bridge nauwelijks op gezocht of United kreeg al een tegengoal om de oren. Pedro, nota bene vorig jaar door de Portugees naar Chelsea gehaald, mocht al na dertig seconden gratis en voor niets langs Daley Blind en Chris Smalling en werkte de bal koeltjes langs David de Gea.

United was niet bij machte om met een snel antwoord te komen, al was Zlatan Ibrahimovic met een kopbal gevaarlijk. Onder leiding van doelpuntmaker Pedro liet ook Chelsea nog meer van zich horen. De Spanjaard zag Eden Hazard helemaal vrij staan maar ook naast schieten. Toen de wedstrijd bijna op een kwart was verdubbelde Gary Cahill de score. De verdediger was na een hoekschop van Hazard met een lage volley trefzeker.

United wist op dat moment dat het wel heel veel veerkracht zou moeten tonen om Stamford Bridge alsnog met drie punten te verlaten. Chelsea kwam in het restant van de eerste helft vaker in de buurt van de 3-0, dan United van de aansluitingstreffer. Diego Costa miste twee behoorlijke kansen en het enige dat United ertegenover kon stellen was een schot van Jese Lingard, weggebokst door Thibaut Courtois.

In de tweede helft bleef Chelsea gaan en kwam het via Hazard dichtbij 3-0. De Belg zag hoe Smalling op het allerlaatst zijn lage schietpoging kon blokken. Daarna viel Smalling vooral negatief op, want na een uur was het via Hazard wél raak. De Belg combineerde met N'Golo Kanté en Nemanja Matic en kreeg de bal na een goede loopactie de zestien in op een presenteerblaadje. Smalling keek toe hij de bal om hem heen in de goal werd gekruld (3-0).

Tien minuten na de genadeklap maakte Kanté het met een geweldige solo het tot een ware vernedering voor United: 4-0. De ploeg van Mourinho kon niet anders dan z'n wonden likken en van geluk spreken dat al die andere concurrenten, op Liverpool na, dit weekend ook tegen een zeperd aanliepen. Tegelijkertijd was dat natuurlijk dé gemiste kans voor United, dat zes punten minder heeft dan de koplopers Manchester City, Arsenal en Liverpool.

N'Golo Kante viert het vier doelpunt met Gary Cahill en de rest van het team. (PRO SHOTS/Action Images)
N'Golo Kante viert het vier doelpunt met Gary Cahill en de rest van het team. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag sc Heerenveen - Heracles Almelo

Sc Heerenveen blijft het goed doen in de Eredivisie. De ploeg van Jurgen Streppel reeg vandaag ook Heracles Almelo met 3-1 aan de zegekar, waardoor de Friezen zich op doelsaldo weer op plaats drie nestelden, voor PSV met beiden 21 punten uit tien duels. Heracles blijft door de nederlaag op plaats vijftien bungelen met acht punten.

SC Heerenveen-speler Jeremiah St/ Juste krijgt zijn schoen terug nadat hij op één schoen de 3-1 gescoord heeft. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
SC Heerenveen-speler Jeremiah St. Juste krijgt zijn schoen terug nadat hij op één schoen de 3-1 gescoord heeft. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

sc Heerenveen

3 - 1

Heracles Almelo

20' Marzo
66' Larsson
78' St. Juste
  40' Kuwas
 
Gele kaart: , Duarte, Hoogma, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: -
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
St.Juste
Van Aken
Bijker (Cavlan/56)
Van Amersfoort
Schaars
Kobayashi
Zeneli (Slagveer/88)
Ghoochannejhad (Veerman/83)
Larsson
  Castro
Te Wierik
Pröpper
Hoogma
Breukers
Bruns
Pelupessy
Duarte (v.Ooijen/82)
Kuwas
Armenteros (Van Mieghem/66)
Navrátil (Vermeij/79)

Parlement Irak stemt voor alcoholverbod

Irak wordt drooggelegd. Het parlement in Bagdad stemde zaterdagavond laat voor een verbod op de import, productie en verkoop van alcoholische dranken. Voorstanders van het verbod beschouwen de beschikbaarheid van alcohol als onislamitisch en strijdig met de grondwet van het land.

Ammar Toma, een van de parlementariërs die voor het verbod stemden, wijst erop dat de grondwet voorschrijft dat "geen wet mag worden ingesteld die indruist tegen de uitgangspunten van de islam", aldus de BBC. Tegenstanders, onder wie christenen, vinden op hun beurt dat een verbod inbreuk maakt op hun recht op godsdienstvrijheid, zoals vastgelegd in de grondwet. Zij zeggen het verbod te willen aanvechten bij de rechter.

Parlement Irak stemt voor alcoholverbod
Parlement Irak stemt voor alcoholverbod (Foto: ANP)

Kerber moeizaam langs Cibulkova

Angelique Kerber heeft haar eerste overwinning tijdens deze editie van de WTA Finals te pakken. De aanvoerster van de wereldranglijst was in Singapore in haar eerste groepsduel in de rode groep na 2,5 uren te sterk voor Dominika Cibulkova (WTA-8): 7-6 (5), 2-6 en 6-3.

Kerber plaatste in de eerste set al meteen een break, maar Cibulkova gaf zich niet gewonnen en knokte zich terug tot een tiebreak. Daarin had de Slowaakse een afzwaaier, waarna haar Duitse opponente de set naar zich toetrok. In set twee stoomde Cibulkova al snel door naar een 4-0 voorsprong waardoor een derde set noodzakelijk werd. Daarin pakte Cibulkova de eerste break, maar het was Kerber die haar niveau opschroefde en alsnog de partij naar zich toetrok.

Eerder op de dag had Simona Halep in de andere partij in de rode groep Madison Keys met 6-2 en 6-4 verslagen. De beste twee uit de rode en witte poules gaan door naar de halve eindstrijd.

Pinturault verslaat Hirscher op eigen piste

Skiër Alexis Pinturault is het seizoen op de best mogelijke manier begonnen. De Fransman schreef in Sölden de reuzenslalom op zijn naam, voor thuisfavoriet Marcel Hirscher. De half-Nederlandse Hirscher liet vooraf weten nog wat te twijfelen over zijn vorm, maar daar bleek op de Rettenbachgletsjer weinig mis mee.

Vooral de top zat in de eerste run erg dicht bij elkaar. Hirscher was de eerste die een razendsnelle tijd liet noteren en alleen Pinturault dook daar, met 0,17 seconden, onder. Met 0,20 seconden achterstand deed de Zwitser Justin Murisier het verrassend goed, terwijl ook de Zweed André Myhrer (+0,51), de Duitsers Stefan Luitz (+0,60) en Felix Neureuther (+0,74) en de Fin Marcus Sandell (+0.92) binnen een seconde bleven.

De Amerikaan Ted Ligety kwam in de eerste run niet verder dan een veertiende stek, maar de veelvoudig reuzenslalomwinnaar - net terug van een blessure - vocht zich dankzij een ijzersterke tweede manche naar de vijfde plek. De Sloveen Zan Kranjec was de verrassing van de dag, want een sterke tweede run bracht hem plek vier in de eindstand. Ook Neureuther deed het erg goed en de Duitser klom zelfs op het podium, want Murisier viel terug. Hirscher mocht als voorlaatste naar beneden, kon nog net een val voorkomen en zag Pinturault weglopen naar 0,70 seconden en de winst. 

Over drie weken gaan we verder met de World Cup. De slalomspecialisten kunnen in het Finse Levi dan aan de bak, met de dames op 12 en de heren op 13 november. 

Top-10 Sölden - reuzenslalom mannen:

Positie Skiër Land Totaaltijd Verschil
 1 Alexis Pinturault FRA   2:14.01   
 2 Marcel Hirscher AUT   2:14.71  +0.70
 3 Felix Neureuther GER   2:15.38  +1.37
 4 Zan Kranjec SLO   2:15.45  +1.44
 5 Ted Ligety USA   2:15.66  +1.65
 6 Thomas Fanara FRA   2:15.68  +1.67
 7 Justin Murisier SUI   2:15.79  +1.78
 8 Henrik Kristoffersen NOR   2:15.93  +1.92
 9 Mathieu Faivre FRA   2:15.94  +1.93
 10 Luca de Aliprandini ITA   2:16.13  +2.12

Star Citizen een week gratis te spelen

Als je gebruikt maakt van de code FALL2016, dan kun je de alfaversie Star Citizen tot 30 oktober gratis spelen én je krijgt een F7C-M Super Hornet er gratis bij. Je kan hier jezelf opgeven voor de alfa. Er is nog steeds geen releasedatum bekend. Helaas.

Star Citizen was een succesvolle Kickstarter met een budget van 130 miljoen. Het is een ruimtegame met veel hype en procedureel gegenereerde planeten. <kuch, kuch> Eerder dit jaar kon je ook al gratis een alfaversie spelen.

Star Citizen - Super Hornet

Uitslag FC Groningen - AZ

FC Groningen heeft de laatste plaats in de Eredivisie verlaten. In de eigen Euroborg klopten de Groningers het zwaar tegenvallende AZ met 2-0, waardoor de ploeg van Ernest Faber geklommen is naar plaats dertien op de ranglijst met negen punten uit tien duels. AZ blijft op plek zes staan met zestien punten.

FC Groningen

2 - 0

AZ

18' Linssen
45+2' Van Weert
   
 
Gele kaart: Linssen, Van Weert, Larsen (FC Groningen), Weghorst (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.894
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Larsen
Reijnen
Davidson (Van Nieff/71)
Tibbling
Hiariej
Jenssen
Rusnák (Bacuna/84)
Van Weert
Linssen (Mahi/80)
  Rochet
Johansson (Bel Hassani/46)
Van Eijden
Vlaar (Weghorst/69)
Haps
Luckassen
Til
Wuytens
Jahanbakhsh
Friday (Mühren/69)
Dos Santos

Uitslag Feyenoord - Ajax

De klassieker tussen Feyenoord en Ajax heeft geen winnaar opgeleverd. Het duel tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Feyenoord had in de eerste helft de grootste mogelijkheden om op voorsprong te komen. Basacikoglu kreeg na een kwartier een enorme mogelijkheid nadat Sinkgraven in de fout ging. Uiteindelijk stond doelman Onana nog in de weg. Later was Botteghin die een vrije schietkans kreeg, maar zijn schot ging vervolgens hoog over. Ajax was duidelijk de onderliggende partij en en slaagde er in de eerst niet in een kans te creëeren.

In de tweede helft schroefde Feyenoord de druk verder op. Jorgensen kreeg een goede mogelijkheid, maar ook hij slaagde er niet in de Rotterdammers op voorsprong te brengen. Even later was de eerste mogelijkheid voor Ajax wel direct raak. Dolberg bracht de bezoekers op voorsprong. 

Feyenoord bleef het overwicht houden maar de aanvallen waren te voorspelbaar geworden. Ook de rentree van Elia bracht hier geen verandering in. Ondertussen bleef Ajax in de counter gevaarlijk. Feyenoord bracht aanvaller Kramer voor verdediger Van der Heijden voor het slotoffensief.

Dat leidde in de 85e minuut tot de gelijkmaker. Dirk Kuijt kopte raak uit een voorzet van Elia. Feyenoord ging daarna op jacht naar de zege, maar de grootste kans was voor Ajax: Dolberg miste echter de laatste mogelijkheid van de wedstrijd.


Feyenoord-speler Dirk Kuyt in duel met Ajax-speler Hakim Ziyech (Foto: PROSHOTS/Jasper Ruhe)

Feyenoord

1 - 1

AFC Ajax

 85' Kuijt    55' Dolberg
 
 Gele kaart: El Ahmadi, v.d.Heijden, (Feyenoord), Traoré, Veltman, Klaassen, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden (Kramer/81)
Kongolo
El Ahmadi
Kuijt
Vilhena
Basacikoglu (Berghuis/71)
Jörgensen
Toornstra (Elia/60)
  Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven (Dijks/69)
Klaassen
Schöne
Ziyech (Bazoer/79)
Traoré
Dolberg
Younes (El Ghazi/70)

Revelation Online uitgesteld

De gesloten bèta van Revelation Online is uitgesteld tot 3 november. Tijdens tests is gebleken dat de software voor sommige pc-configuraties instabiel kan zijn. Om zoveel mogelijk irritatie en frustraties te voorkomen is de bèta dus uitgesteld.

Veel ontwikkelaars hebben de mening dat een bèta er juist is om deze kinderziektes eruit te halen, maar My.com wil zoveel mogelijk mensen een positieve eerste indruk geven van de game. Je kunt wel alvast hier de client downloaden om op 3 november zo snel mogelijk aan je reis door Nuanor te beginnen.

De Duitse energiewende en de gevolgen

De kernramp in Fukishima was voor Duitsland reden om sneller over te willen gaan van kernenergie op duurzame energie. Op veel plekken in Duitsland zijn grote velden met zonnecellen te vinden en de windmolens lijken overal uit de grond te ploppen. Vanzelfsprekend is hiermee ook veel geld te verdienen, de stroom levert geld op en uiteraard zijn er ook aantrekkelijke subsidies voor te verkrijgen.

Over de andere kant van deze energiewende heeft Philipp van Becker een film gemaakt die 'Fukushima und die Mopsfledermaus' (Fukushima en de mopsvleermuis) heet. Aangezien er zelfs in Duitsland regels zijn hoeveel last mensen van windmolens mogen hebben, waardoor ze lastig in bewoonde gebieden gebouwd kunnen worden, wordt het tegenwoordig toegestaan om ze in natuurgebieden te plaatsen. De film portretteert een aantal inwoners van dorpen in het Duitse natuurgebied Spessart. Zo zijn er mensen te zien die graag door dit gebied wandelen of er gaan vissen in de talrijke beken en meren, maar ook natuurbeschermers die de mopsvleermuis proberen te beschermen en mensen die hun werk hebben in dit gebied. Duidelijk komt naar voren dat de meningen verschillend zijn. Uiteraard is er een groep die vindt dat je dit soort natuurgebieden niet voor windenergie mag gebruiken, maar er zijn ook mensen die er de financiële voordelen van zien in een regio waarin steeds minder werk is.

Hetzelfde probleem speelt ook in de regio Goch/Kleve/Kranenburg net over de grens bij Nijmegen, Groesbeek en Gennep. De gemeente Kranenburg dreigt 10 hectare natuurgebied in het grensoverschrijdende Reichswald te gaan kappen voor het plaatsen van 12 windmolens met een tophoogte van 200 meter. Een groep ongeruste burgers uit Nederland en Duitsland heeft het burgeriniatief Tegenwind Reichswald opgericht. Deze groep heeft vorige week in het Golitheater in Goch deze film vertoond met aansluitend een discussie tussen tegen- en voorstanders. Aanwezig waren Andreas Meyer van de Groenen in Kranenburg, Stefan Blome van het Energiegenossenschaft Kranenburg, Philipp von Becker (maker van de film 'Fukushima und die Mopsfledermaus') en Hubert Zillig en Jeroen Boot van Tegenwind Reichswald.

Volgens Stefan Blome gebruiken natuurbeschermers verkeerde gegevens over het aantal en de soorten beschermde dieren in het Reichswald. Ook vertelde hij dat dit aangewezen gebied niet het enige gebied was dat in aanmerking zou kunnen komen voor windenergie; er zijn ook twee gebieden dichterbij dorpen die horen bij gemeente Kranenburg en die niet in het bos liggen waar windturbines zouden kunnen komen. Vanuit het publiek werd hierbij opgemerkt dat de burgemeester van Kranenburg heeft toegezegd zijn burgers te willen beschermen tegen windturbines en dat dit ongetwijfeld de reden is dat ze zover mogelijk van de gemeentegrens en zo dicht mogelijk bij Nederland moeten komen.

Jeroen Boot van Tegenwind Reichswald zegt dat het best zou kunnen dat burgers verkeerde gegevens hebben over de aantallen beschermde dieren in dit soort natuurgebieden. Het ontbreekt ze echter ook aan de financiële middelen om dit goed te onderzoeken. Verder wordt er in de omgeving Kleve al heel erg veel aan windenergie gedaan. Hij vind energieopwekking uiteraard belangrijk en stipt nog even aan dat zijn organisatie niet tegen windenergie is maar wel tegen het massaal kappen van natuurgebieden om windturbines te plaatsen. Als we zouden wachten tot er nieuwe technieken komen om windenergie efficiënter op te wekken en op te slaan zijn deze windmolens wellicht helemaal niet nodig. Daarbij wordt door te veel windenergie stroom te goedkoop. Als de stroomprijs te laag wordt maakt dat mensen minder bewust van de noodzaak van energiebesparen. Meer energie opwekken is volgens de heer Boot geen oplossing.

Regisseur Philipp von Becker heeft twijfel over het democratische systeem. Volgens hem hebben Duitsers het idee dat corruptie alleen in Italië voorkomt. "In Duitsland wordt er echter net zo gesjoemeld, bedrogen en omgekocht als in andere landen. En zeker ook bij het thema windenergie." Hierbij poneert hij ook de stelling dat de raadsleden in Kranenburg vooral vanwege hun eigen financiën voor dit project zijn. Ook gelooft hij niet dat de politiek de burgers serieus neemt. "De burger mag zijn mening geven, maar in de beslissing wordt hiermee geen rekening gehouden," aldus Von Becker.

Andreas Meyer van de Groenen verklaart dat hij voor zoveel mogelijk windenergie is en dat hij niet tegen windenergie in bossen is. Verder houd hij hele verhalen die weinig met het onderwerp te maken hebben en spreekt uit heel zijn houding en zijn positionering naast de sprekerstafel een minachting voor publiek en andere sprekers.

Tegenwind Reichswald is niet tegen windenergie maar wel tegen het kappen van natuurgebieden voor het winnen van windenergie. Enige weken geleden hebben ze een grote demonstratie in Kranenburg georganiseerd, hebben 11.111 handtekeningen en brieven van ongeruste burgers aangeboden aan het regionaal bestuur in Düsseldorf en hebben ongetwijfeld nog meer acties in petto.

Het Energiegenossenschaft Kranenburg is een coöperatie die duurzame energieopwekking in de gemeente Kranenburg organiseert.

Wanneer er een beslissing wordt genomen over het plaatsen van deze windturbines in dit grensoverschreidende natuurgebied is (bij mij) nog niet bekend.

Vlnr. Andreas Gebbink (gespreksleider), Jeroen Boot en Hubert Zillig (Tegenwind Reichswald), Stefan Blome (Ergiegenossenschaft Kranenburg), Philipp von Becker (regisseur) en Andreas mayer (die Grünen) (Foto: qltel)
Vlnr. Andreas Gebbink (gespreksleider), Jeroen Boot en Hubert Zillig (Tegenwind Reichswald), Stefan Blome (Ergiegenossenschaft Kranenburg), Philipp von Becker (regisseur) en Andreas Mayer (die Grünen) (Foto: qltel)

Koenders kaart vreemdelingenangst aan

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zondag gewaarschuwd voor toenemende angst voor vreemdelingen, zowel in Hongarije als in Nederland. Dat deed hij in een toespraak tijdens de herdenking van de Hongaarse Opstand, zestig jaar geleden.

"Vrijheid, gelijkheid, democratie, rechtvaardigheid, mensenrechten, pluralisme, tolerantie, solidariteit. Voor die waarden hebben u en uw landgenoten gestreden en een hoge prijs betaald", zei Koenders in de Haagse Kloosterkerk.

"We moeten elkaar daarop durven aanspreken en blijven leren van het verleden. We moeten die waarden blijven verdedigen. En ook dat is niet gemakkelijk, want soms schuurt het, in Hongarije, in Nederland, ook dat weet u als geen ander", zei de minister.

Koenders doelde hiermee op de vluchtelingenstroom die op gang kwam nadat de Sovjet-Unie in 1956 de Hongaarse Opstand bloedig neersloeg. Zo'n 200.000 Hongaren ontvluchtten hun land. Drieduizend van hen werden in Nederland opgevangen.

"Nu proberen veel vluchtelingen Europa te bereiken. Velen steken de hand uit maar ook velen weten geen raad, overweldigd door zoveel nieuwkomers in hun land", aldus Koenders.

Koenders kaart vreemdelingenangst aan
Koenders kaart vreemdelingenangst aan (Foto: ANP)

'Brussel stelt Belgen CETA-ultimatum'

De Europese Unie geeft de federale regering van België tot maandagavond de tijd om de Walen zover te krijgen het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) te steunen. Lukt dat niet dan wordt de geplande top afgeblazen waarop het pact ondertekend zou worden. Dat meldden bronnen in Brussel zondag.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk spreekt naar verluidt maandagavond met de Belgische premier Charles Michel. Dan moet bekend zijn of het voor de Canadese premier Justin Trudeau zinvol is om op het vliegtuig naar Brussel te stappen om donderdag alsnog het verdrag te ondertekenen.

De Walen wilden nog niet instemmen met het akkoord. Ze hebben onder meer moeite met een in het verdrag opgenomen arbitragesysteem dat volgens hen misbruikt zou kunnen worden door Canadese multinationals. Michel heeft toestemming van de Waalse regering nodig om het handelsverdrag namens heel België te kunnen tekenen.

Omstreden
Over CETA is jaren onderhandeld. Zowel Europa als Canada lijkt niet bereid het onderhandelingsresultaat zomaar op te geven.

De handelsverdragen tussen de Europese Unie en Canada en tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP) zijn omstreden. Tegenstanders zijn bang dat ze leiden tot een verlaging van de normen voor voedselveiligheid en het milieu en tot stijgende werkloosheid en aantasting van rechten van werknemers.

Er wordt dezer dagen overigens niet meer onderhandeld over het verdrag zelf, maar over een soort juridische verklaring die eraan gehecht zou moeten worden. Deze moet Walen geruststellen over een reeks bepalingen en komt ook nog tegemoet aan zorgen van andere landen.

'Brussel stelt Belgen CETA-ultimatum'
'Brussel stelt Belgen CETA-ultimatum' (Foto: ANP)

'Nordea blijft azen op ABN AMRO'

De Scandinavische bank Nordea heeft een fusie met ABN AMRO nog niet uit het hoofd gezet. Tegen Finse media meldde Nordea-topman Björn Wahlroos dat een combinatie van de twee banken "heel goed zou kunnen werken".

Een eerdere toenaderingspoging van de Zweden begin deze maand werd door ABN Amro en de Nederlandse staat afgewezen. Volgens Wahlroos heeft hij tot twee keer toe zijn interesse duidelijk gemaakt. Door samen te gaan zouden de banken onder meer stappen kunnen maken op het gebied van digitalisering.

Nordea zou daarbij het hoofdkantoor naar Nederland willen verplaatsten. Wahlroos heeft autoriteiten vaker gewaarschuwd voor een verhuizing van het hoofdkantoor uit Stockholm om te ontsnappen aan de strenge Zweedse regelgeving. Daarnaast wil de Zweedse regering financiële transacties meer gaan belasten. Door de nieuwe maatregel die in 2018 moet ingaan, staan volgens critici 16.000 banen in de financiële sector op de tocht.

Geleidelijke verkoop
Nordea is veel groter dan ABN AMRO. Bij de bank met hoofdkantoor in Stockholm werken ongeveer 30.000 mensen. Het ligt voor de hand dat Nordea de dominante partij zou worden. Pogingen om de gesprekken te hervatten, worden echter pas na de verkiezingen in maart gedaan, aldus Wahlroos.

Kort na de eerste berichten over de vermeende interesse van Nordea in ABN AMRO zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem nog dat de Nederlandse regering een voorkeur houdt voor de geleidelijke verkoop van aandelen ABN AMRO via de beurs. Maar ook de mogelijkheid van een onderhandse verkoop staat volgens hem open.

'Nordea blijft azen op ABN AMRO'
'Nordea blijft azen op ABN AMRO' (Foto: ANP)

Donald Trump gaat vrouwen aanklagen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaat na de verkiezingen alle vrouwen aanklagen die hem beschuldigd hebben van seksueel misbruik. Zaterdag wees pornoster Jessica Drake nog met de beschuldigende vinger naar hem, aldus Amerikaanse media. Drake is de elfde vrouw die Trump van seksueel misbruik beschuldigt.

,,Al die leugenaars ga ik aanklagen zodra de verkiezingen voorbij zijn," zei Trump zaterdag (lokale tijd) en hij voegde eraan toe ,,ik kijk er nu al naar uit". Donald Trump verdenkt Clinton en de Democratische partij ervan achter alle beschuldigingen te zitten.

Trump maakte in Gettysburg de plannen bekend voor zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis. Het aanklagen van de vrouwen is slechts één punt op zijn agenda.

Muur

Veel andere punten werden al eerder bekendgemaakt, zoals het bouwen van een - door Mexico te betalen - muur op de grens met Mexico. Hij wil alle criminele migranten deporteren en de door president Barack Obama hervormde gezondheidszorg moet ongedaan worden gemaakt. Op handelsgebied neemt Trump afscheid van het Trans Pacific Pact (TPP) en wil hij opnieuw onderhandelen over de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst NAFTA.

Trump noemt zijn honderddagenplan ,,de overeenkomst tussen Donald J. Trump en het Amerikaanse volk".

Donald Trump gaat vrouwen aanklagen
Donald Trump gaat vrouwen aanklagen (Foto: ANP)

Hamilton en Vettel tevreden met nieuwe regel

Lewis Hamilton en Sebastian Vettel waren erg tevreden met een dit weekend ingevoerde regel die coureurs verbiedt om in een remzone hun lijn te veranderen. De regel werd ingevoerd nadat diverse coureurs hun ongenoegen uitten over de verdedigende actie van Max Verstappen op Hamilton in de voorlaatste ronde van de Grand Prix van Japan.

Al na de Grand Prix van België protesteerden diverse rijders tegen de harde verdedigende acties, maar toch kwam Verstappen er keer op keer mee weg. Hamilton is tevreden dat de FIA nu eindelijk duidelijkheid heeft geschept. “Toen Michael Schumacher in de F1 reed was er dezelfde regel en toen ik in de F1 kwam ook. Het zal interessant zijn om te zien hoe de nieuwe rijders hun mening is. Alles draait rond respect voor de andere rijder. We racen tegen serieuze snelheden en je wil verdedigen maar je kijkt uit wanneer je remt. Ik vind het geweldig dat Charlie de mening van het merendeel van de rijders heeft begrepen.”

“De regels moeten erg strikt en duidelijk zijn. Anders begint iedereen het te doen wanneer men zegt dat het toegestaan is om tijdens het remmen van rijlijn te veranderen. Er zal dan opnieuw erg gevaarlijk gereden worden. Kijk bijvoorbeeld naar de IndyCar. Bij het minste dat daar gebeurt gaat de wagen aan het vliegen. Ik denk dan ook dat het de juiste beslissing is,” besluit Hamilton.

Vettel sluit zich aan bij het standpunt van Hamilton: "De dag dat ik in de Formule 1 kwam was het duidelijk en een ongeschreven regel. Recent waren er enkele situaties waarbij men er mee wegkwam. Die boodschap zorgt ervoor dat iedereen het begint te doen. Ik denk dat je zo een foute boodschap geeft. Uiteindelijk spraken we er vrijdag over en we waren gewoon aan het wachten tot er iets zou gebeuren. Daarom denk ik dat het goed is dat er actie is ondernomen."

Lil' Kleine pakt biergooiers anders aan

Lil' Kleine loopt niet meer weg als er bier naar hem wordt gegooid. Dat blijkt uit een filmpje  dat op de videosite Dumpert.nl is te vinden. De Amsterdamse rapper nagelt de biergooier eerst aan de schandpaal en laat hem er dan door de beveiliging uitgooien.

Voorheen vertrok Lil' Kleine van het podium na een bierdouche, maar dat vindt hij 'kut' voor het publiek. "Ik ga niet weg, want het is gezellig", zegt hij tegen het publiek. Om vervolgens de aandacht op de biergooier te richten. De rapper noemt hem lelijk en voorspelt dat hij deze avond geen meisje weet te scoren. Dan vraagt hij de beveiliging de jongen uit de zaal te verwijderen.

"Ik ga het voortaan zo doen", kondigt de rapper aan. Door niet meer weg te lopen, bespaart Lil' Kleine zich een hoop ellende. Afgelopen week werd hij aangeklaagd door een kermisexploitant. De Amsterdammer had zijn biezen gepakt na een bierdouche. De organisator eist nu een deel terug van de gage die hij heeft betaald.

Lil' Kleine pakt biergooiers anders aan
Lil' Kleine pakt biergooiers anders aan (Foto: BuzzE)

Flinke toename opiumproductie Afghanistan

De productie van opium in Afghanistan is dit jaar flink toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de VN-organisatie voor drugs en misdaad (UNODC). Er wordt dit jaar naar verwachting 4800 ton opium geproduceerd, tegen 3300 ton vorig jaar.

De daadwerkelijke productie zou zelfs nog hoger kunnen uitvallen, aangezien waarnemers van UNODC niet overal konden controleren. Juist in de provincies waar veel opium geproduceerd wordt, was het vaak te onveilig.

Opium, dat wordt gewonnen uit papaver, is een grondstof voor heroïne. Het geld dat ermee wordt verdiend, gaat vaak naar terroristische organisaties. De opbrengst zou voor de Taliban alleen al in 2015 rond de 500 miljoen dollar (459 miljoen euro) liggen.

Vooral in het noorden is de productie toegenomen, met maar liefst 324 procent. Maar het merendeel van de opium wordt geproduceerd in de zuidelijke regio Helmand waar de Taliban het actiefst is.

Het totale gebied waar papaver wordt geteeld, is naar schatting met 10 procent toegenomen en beslaat nu 201.000 hectare.

Meer opiumproductie in Afghanistan
Flinke toename opiumproductie Afghanistan (Foto: ANP)

FARC en Colombia onderhandelen opnieuw

De Colombiaanse regering en de guerrilla's van de FARC zitten opnieuw aan de onderhandelingstafel om tot een vredesakkoord te komen. Dit is nodig om uit de impasse te komen die is ontstaan nadat de Colombiaanse bevolking in een referendum tegen een eerder akkoord stemde. Daarover werd vier jaar onderhandeld, maar een meerderheid van de burgers vond de voorwaarden te mild voor de FARC-leden.

Het hoofd van de linkse guerrilla's, FARC-leider Rodrigo 'Timosjenko' Londoño Echeverri, schreef zaterdag op Twitter dat de partijen optimistisch zijn.

Half oktober maakte de Colombiaanse president Juan Manuel Santos nog bekend dat het staakt-het-vuren tussen beide partijen verlengd is tot het einde van het jaar. "Er zijn zowel in het leger als bij de guerrillabeweging jonge mensen die hopen dat ze nooit meer een schot hoeven te lossen. Reden voor mij om de overeenkomst te verlengen", aldus Santos, die dit jaar de Nobel-vredes won.

De regering van Colombia begint ook vredesbesprekingen met het ELN, de kleinere van de twee guerrillaorganisaties in het Zuid-Amerikaanse land. De onderhandelingen worden gevoerd in Ecuador.

FARC en Colombia onderhandelen opnieuw
FARC en Colombia onderhandelen opnieuw (Foto: ANP)

Het gaat 'veel beter' met Phil Collins

Het gaat weer goed met Phil Collins. Dat zegt de oud-drummer van Genesis in een interview met de Duitse Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Alleen zijn rechtervoet zorgt voor wat problemen.

De 65-jarige Collins sukkelt al een tijdje met zijn gezondheid. In 2010 kon hij daardoor niet meer drummen. "Maar nu gaat het veel beter met me", zegt hij. De Brit maakt bij het lopen gebruik van een wandelstok. Dat komt volgens hem door problemen met zijn voet. Die is na een operatie gevoelloos geworden. "Maar er komt weer gevoel in. Maar dat gaat heel langzaam", legt Collins uit.

Met alcohol is Collins gestopt. Hij had in het verleden een alcoholprobleem. "Ik ben er nu achter dat drank niet goed voor me is, dus blijf ik er af."

De drummer kijkt uit naar 2017. Dan gaat hij weer op tournee. Hij is te zien in Keulen, Parijs en Londen. Collins zal dan alleen zingen. Hij heeft last van zijn vingers en kan daardoor niet genoeg kracht zetten om te drummen. Belangstelling voor zijn shows is er genoeg; de concerten in Londen en Keulen zijn nu al uitverkocht.

Het gaat weer beter met Phil Collins
Het gaat 'veel beter' met Phil Collins (Foto: BuzzE)

Goede start Halep bij WTA Finals

Simona Halep is het eindejaarstoernooi voor de beste acht tennissters ter wereld goed begonnen. De Roemeense (WTA-4) rekende in haar eerste poulewedstrijd in WTA Finals in de rode groep decideerd af met de Amerikaanse Madison Keys (WTA-7): 6-2 en 6-4.

Voorafgaand aan dit duel hadden Halep en Keys vijfmaal tegenover elkaar gestaan, waarvan Halep er vier won. Ook ditmaal kwam Keys er duidelijk niet aan te pas en verloor ze na een uur spelen.

De andere partij in deze groep, tussen Angelique Kerber (WTA-1) en Dominika Cibulková (WTA-8) wordt later vandaag gespeeld. Nummer twee van de wereld Serena Williams laat het toernooi vanwege een blessure aan zich voorbij gaan.

Horner: "Gasly kan ook bij een ander team worden gestald"

Voor GP2-coureur Pierre Gasly kwam gisteren het slechte nieuws naar buiten dat niet hij, maar Daniil Kvyat volgend jaar zal uitkomen als teamgenoot van Carlos Sainz bij Toro Rosso. Met dit nieuws leek een Formule 1-zitje bijna uitgesloten voor komend seizoen.

Toch hoeft de Fransman volgens Red Bull-teambaas Christian Horner niet alle hoop te laten varen. Horner heeft gisteren namelijk laten weten dat Gasly eventueel bij een ander team gestald kan worden: "Op dit moment vinden wij Daniil Kvyat een meer geschikte coureur voor Toro Rosso dan Pierre Gasly. Dit betekent overigens niet dat we Pierre niet in de Formule 1 gaan zien. Het is natuurlijk altijd een optie om hem te laten gaan en bij een ander team te laten racen."

Gasly staat momenteel tweede in het GP2-kampioenschap op een schamele zeven punten achterstand van zijn teamgenoot Antonio Giovinazzi. Het laatste raceweekend in Abu Dhabi in november zal beslissend zijn voor wie de titel van McLaren-testcoureur Stoffel Vandoorne overneemt. Het winnen van de titel heeft als gevolg dat de coureur komend seizoen niet meer mag uitkomen in de juniorklasse.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Vitesse

De Gelderse burenruzie in de Eredivisie is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. In een bij vlagen grimmig duel nam Vitesse in Nijmegen voor rust een voorsprong, maar vlak voor tijd tekende thuisclub N.E.C. de gelijkmaker aan.

Kevin Mayi (N.E.C.) tussen Vitesse-speler Lewis Baker en Marvelous Nakamba. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Kevin Mayi (N.E.C.) tussen Vitesse-speler Lewis Baker en Marvelous Nakamba. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

Vitesse

88' Dumic   38' Foor
 
Gele kaart: Bikel, Golla, Dumic, (N.E.C. Nijmegen), Van Wolfswinkel, Kashia, Tighadouini, (Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.100
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel (Ofosu/46)
Von Haacke (Owusu-Abeyie/79)
Breinburg
Grot (Awoniyi/46)
Mayi
Rayhi
  Room
Leerdam (Yeini/51)
Kashia
Miazga
Kruiswijk
Nakamba
Foor (Ota/89)
Baker
Rashica (Nathan/69)
Van Wolfswinkel
Tighadouini

Plasterk: Laat Kamers samen beslissen

De Eerste en de Tweede Kamer zouden gezamenlijk over een wetsvoorstel moeten gaan beslissen als dat door de Tweede Kamer is goedgekeurd, maar in de Eerste Kamer geen meerderheid krijgt. Dat idee opperde minister Ronald Plasterk vandaag in het programma Buitenhof.

Mocht die situatie zich voordoen, dan zouden beide Kamers gezamenlijk moeten vergaderen in de Ridderzaal. Normaalgesproken komen de Eerste en Tweede Kamer slechts eenmaal per jaar daar samen, namelijk op Prinsjesdag. 

De leden van de Eerste Kamer worden indirect gekozen, namelijk door de leden van de Provinciale Staten. Volgens Plasterk leidt dit tot onvrede. Maar het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de PvdA-bewindsman het als onhandig heeft ervaren dat de VVD/PvdA-coalitie geen meerderheid had in de Eerste Kamer, en om die reden nadenkt over een stelselwijziging.

De Eerste Kamer kan geen wetsvoorstellen wijzigen, maar alleen goed- of afkeuren. Voor het einde van zijn ambtstermijn zal minister Plasterk een commissie instellen (op verzoek van de Eerste Kamer!) die onderzoek gaat doen naar verbetering van het stelsel. De gemeenschappelijke vergadering is daarbij een mogelijkheid, maar ook het zogenaamde 'terugzendrecht' moet worden onderzocht. Daarmee kan de Eerste Kamer een wet terugsturen naar de Tweede Kamer als zij niet ongewijzigd kan worden aangenomen.

De fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer, Thom de Graaf, reageert lauwtjes op het voorstel. Zijn partij wil de 1e Kamer in zijn geheel afschaffen, en vervangen door een constitutioneel hof.

Samsom wil premier worden

Diederik Samsom wil premier worden als zijn partij de PvdA de grootste partij wordt na de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

"Als we de grootste worden, wil ik wel premier worden. Je wilt als politicus meesturen aan de toekomst van het land en dan wil je op de plek zitten waar dat het beste kan. Er zijn plekken waar je heel veel kunt bereiken en het Torentje is er daar een van", zei Samsom in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Hij tekende er wel bij aan dat "dit soort scenario's niet heel erg dominant in mijn hoofd zit". In de peilingen staat de PvdA er nu niet heel goed voor.

Samsom was de afgelopen 4 jaar partijleider van de PvdA. Wie bij de komende verkiezingen in maart de lijst met PvdA-kandidaten aanvoert, wordt in december duidelijk. Samsom, Lodewijk Asscher, Jacques Monasch hebben zich gemeld als kandidaat en ook Ridderkerker Gerard Bosman en Pelle Oosting uit Deventer willen zich in de strijd mengen. Tot maandag 10 uur kunnen kandidaten zich melden.

Diederik Samsom lijsttrekker PvdA (Novum)
Samsom wil premier worden (Foto: Novum)

Rellen in Calais

Nog voordat de officiële ontruimingen van de zogenoemde jungle in Calais beginnen, zijn er al rellen ontstaan. In de nacht van zaterdag op zondag is er met stenen naar de politie gegooid, meldt de Franse nieuwszender BFMTV.

De Franse regering wil het omstreden kamp vanaf maandag officieel ontruimen. Er wonen volgens de officiële cijfers zo'n 6500 illegalen, die het liefst zo snel mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk willen vertrekken. De vluchtelingen worden vanaf maandag met bussen naar diverse opvangcentra in Frankrijk gebracht.

In de jungle wonen volgens de autoriteiten ook zo'n 200 activisten van de No Border-beweging, die voor een grenzeloze wereld pleit.

Rellen bij ontruimingen 'jungle' in Calais
Rellen bij ontruimingen 'jungle' in Calais (Foto: ANP)

Het is vies koud weer

De eerste officiële vorst van dit najaar is een feit. In De Bilt stond de thermometer zondag om 6.00 uur op -0,2 graden. In Noord-Brabant was het het koudst met -1,9 graden in Woensdrecht. Dat meldt Weeronline.

De laatste officiële vorstdag voor de zomer was op 1 mei. Toen koelde het in De Bilt af tot -0,1 graden. De eerste vorst werd dit najaar gemeten op 9 oktober in Heino (Overijssel). Vorig jaar was de eerste officiële vorstdag pas op 23 november.

Eerste najaarsvorst in De Bilt
Eerste najaarsvorst in De Bilt (Foto: ANP)

'Volgend kabinet sowieso met VVD, CDA en D66'

Een volgend kabinet zal in ieder geval bestaan uit de VVD, het CDA en D66. Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond. Hij heeft onderzocht welke partijen Nederlandse kiezers graag in een volgend kabinet willen zien. Volgens zijn onderzoeksmethode maakt alleen het CDA positieve gevoelens los. D66 en VVD scoren licht negatief, maar toch nog ruim boven de overige partijen. Het minst graag ziet de kiezer de PVV, 50PLUS, Partij voor de Dieren en de SGP in een volgende regering.

De vraag wie de volgende premier zou moeten worden, levert geen enkel positief antwoord op. Mark Rutte (VVD) scoort nog het minst slecht, gevolgd door Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA). Geert Wilders (PVV) en Diederik Samsom (PvdA) scoren het laagst.

'Volgend kabinet sowieso met VVD, CDA en D66'
'Volgend kabinet sowieso met VVD, CDA en D66' (Foto: ANP)

'Comediënne' Soundos el Ahmadi krijgt DWDD volledig stil

DWDD is doorgaans een programma waarin veel gesproken, gelachen en geapplaudiseerd wordt. Bij stand-up comedians is het vaak zo dat mensen lachen. Neem je echter een totaal niet-grappige vrouw als Soundos El Ahmadi (wie?), dan wil het weleens gebeuren dat de zaal al facepalmend in een stiltestuip schiet.

Zo ook afgelopen vrijdag, toen El Ahmadi een incoherent stukje niet-grappige killerclownretoriek het publiek inslingerde. De video kan helaas niet worden embed, want NPO, maar hier kun je het tenenkrommende stukje plaatsvervangende schaamte opwekkende 'humor' nog eens terug zien.

Laat in de comments even weten hoe vaak je moest lachen (om El Ahmadi, niet om de uitdrukkingloze gezichten van het publiek).

edit:

ja, ik weet, hij is dubbel. Sue me

HAHAHAHAHA
De tafelgasten liggen blauw van het lachen!

Verrassende winnaar Grand Prix van Australië MotoGP

Cal Crutchlow heeft zijn tweede zege van het MotoGP-seizoen bij kunnen schrijven. De Brit, de enige coureur van LCR Honda, profiteerde van een val van Marc Marquez, maar kende zelf ook een bijzonder sterke race.

Bij de start schoot Pol Espargaro verrassend naar de koppositie, met Marquez, Danilo Petrucci en broer Aleix Espargaro achter zich aan. Crutchlow kende een slechte start, maar kwam al snel weer naar voren, terwijl Marquez de leiding rap weer in handen had. De Spanjaard reed snel weg, terwijl na enkele ronden een groepje met Aleix, Pol, Crutchlow en Andrea Dovizioso ontstond in het duel om plek twee, waarbij de sterk gestarte Valentino Rossi de aansluiting leek te vinden. 

Pol Espargaro moest het tempo vrij snel laten gaan, wat te verwachten viel, terwijl Rossi in een heerlijk ritme kwam en ook Dovizioso verschalkte om zo plek vier te pakken. Na tien ronden bleek dat plotseling om een mogelijke zege te gaan, want voorin ging het plotseling fout: Marquez crashte en kon gaan douchen. 

Tien ronden voor de finish liep het niet meer zo soepel voor Rossi, die al een grote achterstand had op de dominante Crutchlow. De veelvoudig wereldkampioen maakte een fout en zag Dovizioso en Aleix Espargaro dichterbij komen, terwijl ook Espargaro's teamgenoot bij Suzuki, Maverick Vïnales, op de vijfde plek een goed tempo te pakken had. Met nog vijf ronden te rijden was het klaar voor Aleix, die op eigen houtje onderuit schoof. Daardoor was er vooraan alleen nog enige spanning om de derde plek, waar Viñales en Dovizioso het uitvochten. De strijd om plek zeven was nog wel interessant, waar Scott Redding de leiding had voor Petrucci, Nicky Hayden en Jack Miller.

Vooraan veranderde in de loop van de race niet veel meer en Crutchlow kon de tweede zege uit zijn carrière, tevens de tweede van het seizoen, op zijn palmares bijschrijven. Rossi reed naar een tweede plek, terwijl Viñales het podium ook weer mocht beklimmen ten koste van Dovizioso. Daarachter eindigde Pol Espargaro op een mooie vijfde plaats, voor Jorge Lorenzo, Redding en Bradley Smith. 

AT&T neemt Time Warner over

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T neemt mediabedrijf Time Warner over. Met de overname is omgerekend zo'n 99 miljard euro gemoeid.

Het bedrijf betaalt 107,50 dollar (98,76 euro) per aandeel, de helft in cash en de andere helft in AT&T aandelen. De overname is unaniem goedgekeurd door de directies van beide bedrijven.

Met de overname verzekert AT&T zich van een keur aan populaire programma's. Time Warner is onder meer het bedrijf achter HBO en Cartoon Network. Ook bezit het de uitzendrechten van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

AT&T neemt Time Warner over
AT&T neemt Time Warner over (Foto: ANP)

Waarschuwingsschot politie na mishandeling

De politie heeft zaterdagavond in Helmond een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van twee mannen. Het tweetal was even daarvoor mogelijk betrokken bij een mishandeling en bedreiging van een man in een woning aan de Uiverlaan in die plaats. Het slachtoffer zou mogelijk met een vuurwapen zijn bedreigd.

De politie zag op de Nachtegaallaan een auto rijden met daarin twee mogelijk betrokken personen. De auto werd tot stoppen gedwongen en de bestuurder stapte uit. Omdat de bijrijder niet meteen meewerkte loste een agent een waarschuwingsschot, waarop beide mannen werden aangehouden.

In de woning aan de Uiverlaan hield de politie daarna nog eens twee mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling en bedreiging. Het gaat mogelijk om bekenden van het slachtoffer, dat gewond was aan zijn gezicht. De man was aanspreekbaar, volgens de politie.

Het viertal zit vast voor verder onderzoek.

Waarschuwingsschot politie na mishandeling
Waarschuwingsschot politie na mishandeling (Foto: ANP)

48 auto's in beslag genomen

Bij een grootscheepse controle in Den Haag zijn 48 auto's in beslag genomen. De politie liet zaterdag weten dat de Rijksbelastingdienst 42 wagens in beslag nam en ook nog eens 33.500 euro ter plaatse incasseerde wegens openstaande belastingschulden. De Belastingdienst van de gemeente Den Haag inde voor een bedrag van 8800 euro aan openstaande schulden en nam zes voertuigen in beslag.

De belasting werkte tijdens de actie samen met de politie, de gemeente Den Haag, de douane en de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De controle had vrijdag plaats op het parkeerterrein van de politie in het Zuiderpark.

FOK! Wat een weer: Eerst mist, daarna zon

Goeiedag! Het is momenteel heel rustig weer in ons land. We hebben een variabel beeld van wolkenvelden, mistbanken en geregeld zon. Op de Wadden vielen nog enkele buien waarbij er op Ameland zowaar nog meer dan 10 millimeter viel. In de rest van het land bleef het droog.

Ook vandaag zou er nog een enkele bui over de Waddeneilanden kunnen trekken. Verder zijn er plaatsen in het land die met (dichte) mist beginnen. De mist kan het wat langer volhouden dan gisteren. Ook zullen er zeker regio's zijn waar er geen mist is en daar schijnt de zon dan. Vanmiddag breekt op meer locaties de zon door, maar toch kan de mist hier en daar tot diep in de middag blijven hangen. Overigens blijven er in het noorden wel wat wolkenvelden hangen. Er staat maar heel weinig wind en de temperatuur ligt tussen de 8 graden in de mist tot 12 in gebieden met zon. 

Morgen en dinsdag zijn meest bewolkt met af en toe regen. Daarna is het weer overwegend droog, maar neemt de kans op mist in de nacht weer toe. De temperaturen liggen tussen de 11 en 14 graden.

Fijne zondag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

Haarlem in het donker (Foto: Stephan5)
Haarlem in het donker. (foto:Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1862 Troonsafstand van koning Otto I van Griekenland.
1956 In Boedapest breekt de Hongaarse Opstand uit.
2004 Tijdens een aardbeving ontspoort er voor het eerst een Shinkansentrein.
2007 Umbro wordt voor 408 miljoen Euro overgenomen door Nike.
2011 Havenzanger Henk Pleket overlijdt.

Briljante finish beslist Moto2-race Australië

De Zwitserse motorcoureur Tom Lüthi heeft op het circuit van Phillip Island de Grand Prix van Australië in de Moto2 gewonnen. Dat deed hij na een zwaar gevecht in de laatste meters, terwijl hij het gros van de race domineerde.

Lüthi pakte bij de start vanaf poleposition de leiding, met de verrassend sterke Mattias Pasini achter zich aan. Sam Lowes kende vanaf plek drie een zeer slechte start en viel terug naar de negende plaats. Verder achterin het veld viel kampioenschapsleider Johann Zarco wat terug naar plek zestien, terwijl concurrent Alex Rins opstoomde naar de top-10. Naast Lüthi en Pasini was ook Franco Morbidelli razendsnel: hij voegde zich bij de andere twee, waarna het trio samen de kopgroep vormde. Voor Lowes was het vervolgens snel klaar, want de Brit ging voor de zoveelste keer dit jaar onderuit. 

Na Lowes ging niet veel later ook Rins onderuit en dat was een harde klap voor de spanning in het kampioenschap. De Spanjaard lag op de zesde plek en leek flink in te kunnen lopen op Zarco, maar dat zat er uiteraard niet meer in. De Fransman zelf bleef het bijzonder moeilijk hebben en de zwaarbevochten negende plek moest hij al snel weer inleveren: een groepje met onder meer Axel Pons en Jesko Raffin ging hem massaal voorbij, waardoor hij bijna buiten de punten viel. Voorin moest het leidende trio ondertussen langzaam wat naar achteren kijken, want Lorenzo Baldassarri en in mindere mate Sandro Cortese en Takaaki Nakagami begonnen dichterbij te komen.

Baldassarri moest zijn inhaalslag wat laten gaan en zag Cortese langszij komen. De Duitser had het tempo goed te pakken en vijf ronden voor het einde sloot hij dan echt aan bij Pasini, de achterste van de drie leiders. Pasini moest er al snel aan geloven en dat ging de veteraan niet in de koude kleren zitten: een half rondje later ging hij onderuit. Lüthi moest ondertussen voor het eerst de leiding afstaan aan Morbidelli en dat leek de beslissing in de race. Dat was echter buiten de slipstream op het rechte stuk gerekend: Lüthi positioneerde zich perfect, kwam uit de slipstream en won de race met één honderdste van een seconde voor Morbidelli (zie video). Cortese kwam als derde over de streep, Zarco moest genoegen nemen met plek twaalf.

Moto3-race vol crashes en met rode vlag gewonnen door Binder

Brad Binder heeft op het circuit van Phillip Island de Grand Prix van Australië in de Moto3 gewonnen. Het was een race vol incidenten en crashes, met een rode vlag om het allemaal nog even af te maken. 

Polesitter Binder kende de beste start en kreeg Gabriel Rodrigo achter zich aan. Ook de Belg Livio Loi, vertrokken vanaf plek vier, ging goed van start, maar na een paar bochten was hij bij een crash voorin de race betrokken, waarbij onder anderen ook Joan Mir en Khairul Idham Pawi onderuit gingen. De van plek twee vertrokken Nicolo Bulega zat in de voorste gelederen, maar ging ook al snel onderuit. Zoals wel vaker maakte Fabio di Giannantonio een fantastische start: van de negentiende plek schoof hij binnen enkele ronden op naar de derde plaats, maar in de vierde ronde ging het fout. Rodrigo ging te aggressief een bocht in en tikte zowel Francesco Bagnaia als Di Giannantonio vanuit de top-4 onderuit.

Drie ronden later moest de rode vlag zelfs naar buiten gehaald worden na een flinke crash (zie video). John McPhee gleed vanaf de derde plek onderuit, kreeg Andrea Migno tegen zijn hoofd waarna ook Enea Bastianini hard onderuit ging. McPhee leek bewusteloos over het gras te rollen, maar na wat angstige momenten kwam het nieuws dat alle rijders, inclusief de Brit, bij bewustzijn waren. Een half uurtje later kon de boel dan eindelijk vervolgd worden met een ingekorte race over tien ronden, maar vooral Fabio Quartararo was niet blij met de gang van zaken. De Fransman moest als straf achteraan de startopstelling vertrekken, maar voor de herstart werd diezelfde straf nog eens uitgevoerd: hij was helemaal naar voren gekomen, maar moest ook de herstart als laatste aanvangen.

Bij de herstart pakte Binder wederom de kop, met opnieuw Rodrigo achter zich. Ook Andrea Locatelli kwam goed mee en hij nam zelfs de tweede plats over. Binnen de korste keren had Binder een gat geslagen, terwijl Locatelli zich los had kunnen maken van een enorme groep: bijna twintig man vochten volle bak om de derde plaats. Lorenzo Dalla Porta zat daar niet mee bij, hij moest zijn plek in de top-6 opgeven door een drivethroughpenalty na een valse start. 

Dat Binder en Locatelli de eerste twee plekken voor zich op gingen eisen was met vijf ronden te rijden duidelijk, maar daarachter werd het gevecht alsmaar feller. Met tien man tegelijk dook men de eerste, razendsnelle bocht in, wat telkens maar net goed ging. In de slotronde waren het Aaron Canet en Darryn Binder - het jongere broertje van - die op kop gingen en de jongste Binder leek op weg naar zijn eerste podiumplek. Daar dacht Canet anders over, want de Spanjaard ging er in de slotmeters vanuit de slipstream voorbij. De Belg Loi eindigde dankzij een zeer sterke slotfase als vijfde, de Nederlander Bo Bendsneyder vocht zich naar een tiende plek. Rodrigo haalde overigens voor de zoveelste keer de finish niet: hij schoof in de slotronde toch nog onderuit. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.