FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 april 2016

Leicester City kan in Manchester kampioen worden na gelijkspel Tottenham

Leicester City kan komend weekend in een uitduel met Manchester United kampioen worden van de Premier League. Tottenham Hotspur liet maandagavond punten liggen. Het werd thuis tegen West Bromwich Albion 1-1. 

Tottenham Hotspur tegen West Bromwich Albion zou de wedstrijd van Craig Dawson worden. De speler van West Brom drukte een gigantisch stempel op de strijd, waarin Tottenham de druk op Leicester City had kunnen behouden. Dawson pakte Tottenham-verdediger Jan Vertonghen zijn eerste competitiegoal in drie jaar af door een vrije trap van Christian Eriksen achter zijn eigen doelman te werken. Vertonghen zat er dichtbij en vierde de treffer, maar blijft ook dit seizoen vooralsnog op nul goals staan.

In de tweede helft toonde West Brom voortdurend de wil om een punt uit het vuur te slepen. In de 73ste minuut kreeg de ploeg loon naar werken. Uitgerekend Dawson nam de gelijkmaker voor zijn rekening. Hij kopte de 1-1 achter Tottenham-goalie Hugo Lloris.

Leicester kan komend weekend met de titel aan de haal gaan bij winst op Manchester United. De koploper van de Premier League beschikt met nog drie speelrondes te gaan over een voorsprong van zeven punten.

Hamilton kan China-motor gewoon gebruiken

Lewis Hamilton beleefde vorige week in China niet zijn beste raceweekend in de Formule 1. De regerend wereldkampioen kampte in de kwalifcaties in Shanghai met problemen aan zijn Mercedes-motor, waardoor hij de race achteraan aan moest vangen. Uiteindelijk kon hij nog een zevende plaats uit het vuur slepen. Beter nieuws is dat de probleem-krachtbron toch gered kan worden.

Het hybride systeem, MGU-H, begaf het in de kwalificatie, waardoor Hamilton veel snelheid tekort kwam. Voor de race werd de gehele krachtbron vervangen, waarna de motor naar Engeland gestuurd werd voor onderzoek. Daar bleek de schade mee te vallen, waardoor de Brit kan blijven beschikken over alle vijf motoren.

Mercedes: "De krachtbron in kwestie is donderdagochtend gearriveerd in Brixworth. Sindsdien is er iedere minuut onderzoek gedaan naar de motor in de fabriek. De MGU-H is uit elkaar gehaald en het probleem is waarschijnlijk veroorzaakt door de isolatie. De turbo zal vervangen worden. Ook de oliepompen worden vervangen nadat we brokstukken in het oliesysteem hadden aangetroffen. Nu de herstelwerkzaamheden erop zitten zal de motor gewoon meegenomen worden naar Sochi om als reserve te dienen."

O'Sullivan na thriller uitgeschakeld op WK snooker

Ronnie O'Sullivan is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinale van het wereldkampioenschap snooker. De vijfvoudig wereldkampioen verloor na een zeer spannend beslissend frame met 13-12 van Barry Hawkins. 

O'Sullivan keek begin van de avond tegen een 9-7 achterstand aan en opende de avond met een break van 93. Hij zag uiteindelijk Hawkins uitlopen tot 12-9. Met breaks van 124, 88 en 63 kwam hij tot 12-12 en moest er een beslissend frame aan te pas komen. Het laatste frame begon scrappy. Uiteindelijk was het Hawkins die eruit kwam en een break van 56 op tafel legde, wat even later voldoende bleek. Hawkins treft in de volgende ronde Marco Fu, die Anthony McGill versloeg. 

Judd Trump zal nog nog een jaartje wereldtitelloos blijven. Juddernaut verloor met 13-10 van Ding Junhui. De Chinees stond na de eerste sessie met 6-2 voor. Acht frames later stond het verschil van vier nog steeds op het bord. Met breaks van 72 en 91 kwam Junhui maandag snel op 12-7. Trump pakte nog drie frames, maar dat bleek niet voldoende. Junhui speelt in de volgende ronde tegen oud-wereldkampioen Mark Williams.

Kyren Wilson speelt zijn tweede WK en won dit jaar eerder zijn Shanghai Masters. Hij stond al 11-5 voor tegen Mark Allen. De als zevende geplaatste Allen kwam nog terug tot 11-9 voordat Wilson een frame kon pakken. Een break van 71 in het laatste frame bleek voldoende voor Wilson om zich bij de laatste acht te scharen. Voor een plek in de halve finales speelt hij tegen Mark Selby.

John Higgins had geen problemen met Ricky Walden. Het werd 13-8. Higgins treft in de volgende ronde Alan McManus in een Schots onderonsje.

Uitslagen tweede ronde - WK Snooker

Allister Carter 11 v 13 Alan McManus
Ricky Walden 8 v 13 John Higgins
Judd Trump 10 v 13 Ding Junhui
Mark Williams 13 v 8 Michael Holt
Anthony McGill 9 v 13 Marco Fu
Barry Hawkins 13 v 12 Ronnie O'Sullivan
Mark Allen 9 v 13 Kyren Wilson
Sam Baird 11 v 13 Mark Selby

Kwartfinales

Alan McManus v John Higgins
Ding Junhui v Mark Williams
Marco Fu v Barry Hawkins
Kyren Wilson v Mark Selby


Prestaties Force India kunnen Mallya niet bekoren

Vijay Mallya is vooralsnog niet tevreden over de prestaties van het Formule 1-team Force India in het jaar 2016. De mede-eigenaar en teambaas zag Nico Hülkenberg zevende worden in Australië, maar daarna pakten zowel de Duitser als teamgenoot Sergio Perez geen punten meer.

Mallya: "In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat we meer verwacht hadden van de start van dit seizoen, al zijn er meerdere redenen waarom het kwartje niet onze kant op gevallen is. Maar we kunnen een vergelijking trekken met vorig jaar, want in 2015 verkeerden we na drie races in eenzelfde positie. Toen hadden we één punt meer dan nu en uiteindelijk werd het ons meest succesvolle seizoen ooit. Met nog achttien races te gaan krijgen we nog genoeg kansen om het tij te keren."

De Indiër is ervan overtuigd dat Force India over een snelle bolide beschikt. Hij hoopt dat het er komend weekend in Sochi wel uit gaat komen en dat goede posities in de kwalificatie, net als vorig jaar, omgezet kunnen worden in punten. Bij de daarop volgende race in Spanje worden verbeteringen aan de wielophanging en aerodynamica doorgevoerd. Deze moeten de renstal gaan helpen om de potentie meer uit de bolide te gaan halen.

Anne Frank Huis doet iets aan lange rijen

Het Anne Frank Huis in Amsterdam gaat iets doen aan de lange wachtrijen. De belangstelling voor het huis groeit nog steeds maar daarmee ook de wachttijd. Vanaf 1 mei kunnen een deel van de dag alleen bezoekers met een online kaartje plus tijdsaanduiding naar binnen.

Zakelijk directeur Garance Reus-Deelder: "Door een deel van de dag alleen entree te bieden voor degenen die een ticket met tijdsaanduiding hebben, kunnen we meer bezoekers de gelegenheid bieden om het museum te bezoeken zonder in die bekende rij te hoeven staan. Maar bezoekers die zich niet op een tijdstip willen vastleggen, blijven we de mogelijkheid bieden om het museum spontaan te bezoeken, later op de dag."

Van 9.00 tot 15.30 uur kunnen bezoekers het Anne Frank Huis alleen in met een online kaartje met tijdsaanduiding. Vanaf 15.30 uur tot sluitingstijd (in de zomermaanden 22.00 uur) is er geen online kaartje nodig en is een ticket te kopen bij het museum.

Vorig jaar kwamen er 1,2 miljoen toeristen langs.

Anne Frank Huis doet iets aan lange rijen
Anne Frank Huis doet iets aan lange rijen (Foto: ANP)

'Facebook werkt aan camera-app'

Facebook is een aparte camera-app aan het ontwikkelen. Het is de bedoeling dat mensen meer foto's maken en delen met de rest van de wereld. Ook zouden ze met de app video kunnen livestreamen.

The Wall Street Journal schrijft maandag over het project. Dat is nog pril en het kan op niets uitlopen, benadrukt de krant. Facebook zou zich zorgen maken dat zijn gebruikers te passief zijn. Mensen kijken dagelijks op Facebook, maar plaatsen steeds minder foto's, video's en statusupdates.

'Facebook werkt aan camera-app'
'Facebook werkt aan camera-app' (Foto: BuzzT)

Politie Egypte smoort protesten

Met de inzet van traangas en tientallen arrestaties hebben Egyptische veiligheidstroepen protesten tegen de regering van president Abdel Fattah al-Sisi maandag in de kiem gesmoord. Alleen al in de hoofdstad Caïro werden meer dan honderd mensen opgepakt, zei mensenrechtenadvocate Ragia Omran. Ook in Alexandrië, Assuan en andere steden werden aanhoudingen verricht.

Duizenden agenten en militairen waren op de been om protesten tegen de geplande overdracht van twee eilandjes in de Rode Zee aan Saudi-Arabië meteen de kop in te drukken. Het plan van al-Sisi leidde half april al tot de grootste demonstraties sinds jaren in Egypte. Rond het Tahrir-plein in Caïro was een kordon gelegd en regelmatig vlogen straaljagers en helikopters over de hoofdstad.

Vertegenwoordigers van verschillende oppositiepartijen werden in een gebouw in de wijk Dokki door veiligheidstroepen belegerd. Niemand mocht er meer in of uit.

Politie Egypte smoort protesten
Politie Egypte smoort protesten (Foto: ANP)

Grootste Iraanse vrouwenploeg ooit op Olympische Spelen

Roeister Mahsa Javar uit Iran heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De 21-jarige roeister deed dat in de skiff tijdens de Aziatische olympische kwalificatieregatta in het Zuid-Koreaanse Chungju. Javar haalde daar de A-finale - goed genoeg voor plaatsing voor Rio - en pakte daarin zelfs de tweede plek.

Javar is met haar olympisch startbewijs de negende Iraanse vrouw die zich voor de Spelen van Rio de Janeiro heeft geplaatst en dat is een nieuw record voor het Aziatische land - niet bepaald gekend om haar vrouwelijke sportieve successen. In Rio zouden we zelfs wel eens voor het eerst een olympische medaille voor een Iraanse vrouw kunnen gaan aanschouwen.

Die medaille zal normaal gesproken dan moeten komen van een piepjonge taekwondoka: Kimia Alizadeh, jeugdolympisch kampioene in 2014. De tiener versloeg vorig jaar op het WK regerend olympisch kampioene Jade Jones en pakte mondiaal brons. Een maandje voor de Spelen wordt de jonge Iraanse hoop 18 jaar, maar in de klasse tot 57 kilogram is ze al zeker een van de favorieten voor goud. 

De andere serieuze medaillekandidaat geeft eveneens aan dat er goede hoop gloort voor de Iraanse vrouwensport: sportschutster Najmeh Khedmati viert twee maanden voor de Spelen haar 20e verjaardag, maar won in 2014 al goud op het 10 meter luchtgeweer op de Asian Games. De laatste tijd is ze uitermate goed op dreef, met constante top-8-klasseringen in de World Cups. Op hetzelfde onderdeel Elaheh Ahmadi vorig jaar zelfs twee World Cups en dus is een Iraanse medaille verre van ondenkbaar.

Het paralympisch goud is binnen voor Zahra Nemati tijdens de Spelen van Londen in 2012 (Foto: Getty)

De nodige aandacht zal ook uitgaan naar Zahra Nemati. De voormalige taekwondoka raakte door een auto-ongeluk deels verlamd en is zich sindsdien in haar rolstoel gaan toeleggen op boogschieten. Daarop won ze in Londen in 2012 paralympisch goud en brons, waarna ze enkele maanden terug voor een forse verrassing zorgde door zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. Sterker nog, Nemati is door het Iraans Olympisch Comité gekozen om tijdens de openingsceremonie in Rio de Janeiro de Iraanse vlag te dragen.

In totaal hebben vooralsnog vier Iraanse schutsters zich geplaatst, evenals één atlete in het boogschieten, de atletiek, het roeien, tafeltennis en taekwondo. In de atletiek en het boogschieten liggen er mogelijk nog kansen voor nog een aantal startbewijzen. 

Tot en met 1992 deden alleen in 1964 en 1976 Iraanse dames mee aan de Spelen, vier bij beide Spelen. In 1996, 2000 en 2004 was er steeds één Iraanse schutster die een wildcard kreeg, waarna in 2008 drie atletes zich daadwerkelijk zelf plaatsten. In Londen waren acht Iraanse dames van de partij en komende zomer wordt dat record dus nog eens scherpgesteld. 

Jumbo stoot bedrijfsonderdelen af

Supermarktketen Jumbo staat op het punt verschillende bedrijfsonderdelen te verkopen als onderdeel van de eerdere herstructurering. Dat maakte het concern maandag bekend, zonder daarbij financiële details te vermelden.

Zo wordt het onderdeel dat financieel-administratieve dienstverlening biedt aan franchisenemers overgedaan aan accountantskantoor BDO. De divisie voor service en onderhoud aan kassa's en overige winkelautomatisering krijgt in technologiebedrijf Simac een nieuwe eigenaar.

Volgens Jumbo is de verkoop nodig om tot een 'slagvaardiger' bedrijf te komen. Bij de voorgenomen verkoop heeft Jumbo bedongen dat ook alle medewerkers worden overgenomen.

Jumbo stoot bedrijfsonderdelen af
Jumbo stoot bedrijfsonderdelen af (Foto: ANP)

Apple Watch heeft straks geen iPhone nodig

Het heeft er alle schijn van dat de nieuwe generatie Apple Watch straks geen iPhone meer nodig heeft om te kunnen functioneren. Zakenblad Forbes schrijft dat Apple aan ontwikkelaars heeft meegedeeld dat vanaf 1 juni alle nieuwe watchOS-apps 'native' op het horloge moeten draaien.

Hoewel de verwachting al langer was dat op zeker moment de Apple Watch geen telefoon meer nodig zou hebben, is de datum die Apple nu heeft gecommuniceerd eerder dan gedacht. Bovendien ligt de datum twee weken voor de speciale Apple-conferentie WWDC. Het lijkt dus logisch dat de Apple Watch een belangrijk onderwerp op de conferentie gaat zijn.

Apple Watch heeft straks geen iPhone nodig
Apple Watch heeft straks geen iPhone nodig (Foto: BuzzT)

Paint het nieuws: Erdogan de geitenneuker

Paint het nieuws, een item waarin elke week een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was de ophef rond Turkse dictator Erdogan. Want fuck Erdogan.

De Duitse komiek Jan Böhmermann heeft niet een, niet twee, maar mogelijk drie rechtszaken aan zijn broek hangen dankzij een gedicht. In zijn satirische programma op de Duitse televisie noemde hij de Turkse president Erdogan onder meer een geitenneuker. En dat kon Erdogan niet waarderen. De opdracht was dan ook om een plaatje met Erdogan de painten.

Miljonair Rob Geus gaat 'lekker door'

De bankrekening van Rob Geus is al lekker gevuld, maar als het aan de presentator ligt komt er nog meer bij. "Het gaat goed met me, maar we zijn er nog lang niet hoor", zei Rob maandagochtend in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL.

De Smaakpolitie-presentator reageerde op het bericht van tijdschrift Quote dat hij een vermeend eigen vermogen zou hebben van zo'n 1,1 miljoen euro. Volgens de 44-jarige Rob zit daar wel een kern van waarheid in. "Ze zullen het uitgezocht hebben. Ik zeg ook niet dat het niet waar is. Ik kan het wel ontkennen, maar als ze de cijfers hebben nagetrokken zal het wel kloppen denk ik", gaat hij verder. "Maar nogmaals, we gaan lekker door. Waarom zou ik moeten stoppen? Ik ben nog hartstikke jong."

"We moeten nog wel even de kar doortrekken en nogmaals als je je werk leuk vindt, haal je daar een bepaalde voldoening uit en dat doe ik graag."Ook voor zijn nieuwe programma duikt Rob weer in de viezigheid. De hygiëne-keurmeester steekt in Smerige Zaken de handen uit de mouwen om bedrijfskantines, verzorgingshuizen en scholen aan te pakken.

Miljonair Rob Geus gaat 'lekker door'
Miljonair Rob Geus gaat 'lekker door' (Foto: BuzzE)

Derde kind blijkt grap van 50 Cent

50 Cent heeft een grap uitgehaald door op Instagram te beweren dat hij nog een derde zoon heeft. "Mijn leven zit vol verrassingen. Dit kleine joch is mijn zoon Davian", schreef 50 Cent bij een foto van zichzelf met de jongen. ''Hij begon te huilen en ik dacht: waarom? Want ik moet hiervoor betalen."

50 Cent deelde daarna nog informatie over de schoolprestaties van de jongen en showde een foto van Davian als model. Gossip Cop checkte maandag de bewering van de rapper en ontdekte via een betrouwbare bron dat 50 Cent een grap heeft uitgehaald.

50 Cent heeft twee zonen, Marquise (19) en Sire (3). Davian is niet zijn zoon, zegt de insider tegen Gossip Cop. De website is er 100 procent zeker van.

Derde kind blijkt grap van 50 Cent
Derde kind blijkt grap van 50 Cent (Foto: BuzzE)

Vrijspraak voor topbankiers Deutsche Bank

Topman Jürgen Fitschen en vier andere voormalige topbestuurders van Deutsche Bank zijn maandag vrijgesproken van meineed. De rechter acht niet bewezen dat het vijftal onder ede heeft gelogen tijdens de behandeling van een eerdere rechtszaak tegen de grootste bank van Duitsland.

Deutsche Bank raakte dertien jaar geleden verwikkeld in een conflict met mediamagnaat Leo Kirch. Die dichtte oud-topman Rolf Breuer een kwalijke rol toe in de ondergang van zijn zakenimperium. Na de dood van Kirch in 2011 zetten zijn nabestaanden de rechtszaak door.

Tijdens de behandeling van de zaak zouden Breuer en Fitschen valse verklaringen hebben afgelegd. Ook voormalig bestuursvoorzitter Josef Ackermann werd daarvan beticht, net als oud-commissaris Clemens Börsig en oud-bestuurder Tessen von Heydebreck. Zij hebben de aantijgingen altijd tegengesproken.

Schikking
Deutsche Bank trof uiteindelijk een schikking in de rechtszaak rond het faillissement van Kirch Media. De bank betaalde bijna 1 miljard euro aan Kirchs nabestaanden. Justitie zette de aanklachten wegens meineed tegen de vijf oud-bestuurders desondanks door.

Van de verdachten is alleen Fitschen nog in functie. Hij heeft samen met de Britse bankier John Cryan de dagelijkse leiding bij Deutsche Bank. Vorig jaar al werd bekend dat Fitschen in mei vertrekt. De bank raakte onder zijn leiding in meer schandalen verwikkeld, onder meer rond fraude met wisselkoersen en rentetarieven.

Vrijspraak voor topbankiers Deutsche Bank
Vrijspraak voor topbankiers Deutsche Bank (Foto: ANP)

Alle peuters 2,5 tot 4 jaar naar kinderopvang

Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar kunnen voortaan naar de kinderopvang of peuterspeelzaal. De kinderen die nu niet gaan en waarvan de ouders geen kindertoeslag krijgen, krijgen een plek aangeboden die wordt betaald door de gemeente. Het gaat om twee dagdelen gemiddeld per week.

Tot nu toe was er niet voor alle peuters een plek of moesten de ouders hier zelf voor betalen. Gemeenten krijgen 60 miljoen euro om de peuters die nu niet gaan opvang te bieden. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben dit afgesproken.

"Elke peuter verdient een plek om opgevangen te worden, dus ook peuters waarbij een of beide ouders niet werken. Goede kinderopvang geeft kinderen een goede start in de maatschappij. Ieder kind heeft daar recht op", aldus Asscher.

Extra geld
De bewindsman kondigde vorig jaar september aan extra geld uit te trekken om ervoor te zorgen dat alle peuters naar de opvang kunnen. In juli ontvangen de gemeenten de eerste 10 miljoen euro. De komende vijf jaar volgt de rest.

Naar schatting 15 procent van de peuters zit nu niet op een voorschoolse opvang. Dit zijn vooral kinderen waarvan een of beide ouders niet werken, maar het kan ook gaan om ouders die geen plek kunnen krijgen.

Binnen de voorschoolse voorzieningen worden de kinderen doelbewust, maar spelenderwijs, gestimuleerd in hun ontwikkeling, aldus de VNG. De organisatie zegt dan ook blij te zijn dat het kabinet de gemeenten wil steunen.

Alle peuters 2,5 tot 4 jaar naar kinderopvang
Alle peuters 2,5 tot 4 jaar naar kinderopvang (Foto: ANP)

Computervirus ontdekt in Beierse kerncentrale

In de Beierse kerncentrale Gundremmingen is een computervirus ontdekt. De schadelijke software werd opgemerkt bij de voorbereidingen van een revisie van Blok B van de centrale. Gevaar voor het personeel of de bevolking is er niet geweest, omdat alle gevoelige onderdelen van de kerncentrale niet op het internet zijn aangesloten. Toch zijn de toezichthouders en het Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging geïnformeerd, aldus de centrale.

Specialisten van exploitant RWE moeten nu uitzoeken hoe het virus in het uit 2008 stammende computersysteem terecht is gekomen.

Afgelopen weekend hebben nog 750 mensen bij de kerncentrale gedemonstreerd voor een vroegtijdige sluiting van de resterende twee blokken. Gundremmingen zal in 2021 worden gesloten.

Computervirus ontdekt in Beierse kerncentrale
Computervirus ontdekt in Beierse kerncentrale (Foto: ANP)

Julius Jaspers kan twaalf uur barbecueën

Kok Julius Jaspers heeft maandag zijn tiende kookboek gepresenteerd. In de BBQBijbel gaat hij nog verder in op alles wat het barbecueën te bieden heeft. "De verkoop van barbecues is sky high, ondanks het slechte weer", weet Julius, die het eerste exemplaar in Amsterdam overhandigde aan barbecueliefhebber Gerard Ekdom.

De BBQBijbel bevat trucs en een uitleg van benodigdheden, begrippen en technieken. "Ik miste in al die andere barbecueboeken, maar ook in mijn vorige boek Smart BBQ de volledigheid. Ik legde al veel uit, maar nu ga ik tot de bodem", vertelde Julius maandag op de presentatie van de BBQBijbel.

"Ik vertel veel over de verschillende soorten barbecues, over de Green Egg, open vuur en de ouderwetse Hibachi. Ik leg duidelijk in beeld uit hoe je vis en vlees fileert, rollades opbindt, noem maar op. We gaan er nog dieper op in."

Culinair
Het boek bevat meer dan 250 recepten. "Het gaat ook over brood bakken en desserts maken", vertelt de kok. "Een deel van mijn boek gaat over het snel om en om grillen van vlees, maar een heel stuk gaat ook over slow cooking; vleesgerechten die drie, vier, vijf, zes, acht, tien of twaalf uur op de barbecue liggen."

Gerard Ekdom is een fan van vlees grillen en de culinaire hoogstandjes die de barbecue te bieden heeft. "Het is niet alleen doen, het is een beleving", vertelt de radio-dj. Gerard: "Er zijn mensen die zich beperken tot een sateetje op de grill, maar dat is het niet. Je kunt er namelijk hele lekkere gerechten mee maken. Het wordt steeds culinairder. Mensen gaan er steeds meer hun best op doen. Ze leggen er ook andere dingen op dan vroeger. Je kunt er echt voor gaan zitten en iets lekkers maken."

Julius Jaspers kan twaalf uur barbecueën
Julius Jaspers kan twaalf uur barbecueën (Foto: BuzzE)

'Sparen over de grens niet zonder risico'

Mensen die hun spaargeld via online platforms wegzetten bij buitenlandse banken om zo een hogere rente te vangen, moeten goed opletten. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde maandag dat een en ander niet zonder risico's is.

De laatste tijd zijn meerdere online bemiddelaars in opkomst die het heel makkelijk maken om geld over de grens te stallen. Ze maken daarbij reclame dat in andere landen, zoals Tsjechië of Bulgarije, ook het Europese depositogarantiestelsel van kracht is, waarbij spaargeld tot 100.000 euro wordt gegarandeerd.

De AFM wijst er echter op dat het vangnet in andere landen in de praktijk wel eens anders kan werken dan in Nederland. Dit is volgens de financiële waakhond bijvoorbeeld ook afhankelijk van de draagkracht van de bankensector en de overheid van dat land.

Daarnaast kan het rendement van zo'n buitenlandse spaarrekening volgens de AFM tegenvallen, bijvoorbeeld doordat er kosten worden gerekend voor transacties in vreemde valuta of dat er bij voortijdige beëindiging van de spaarrekening een boete betaald moet worden.

'Sparen over de grens niet zonder risico'
'Sparen over de grens niet zonder risico' (Foto: ANP)

Aantal faillissementen neemt een vlucht

Het aantal bedrijven dat in het eerste kwartaal van dit jaar failliet ging, is fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In het kielzog van grote winkelketens als Scapino, Perry Sport en Aktiesport, Dolcis en Manfield, gingen ook nevenvestigingen van de winkelketens op de fles. Dit zorgde volgens de Kamer van Koophandel (KvK) voor een forse toename van het totaal aantal faillissementen.

Het aantal zaken dat over de kop ging kwam in de eerste drie maanden van het jaar uit op 2231. Dat betekende een stijging met 39 procent op jaarbasis. Qua nevenvestingen was de toename 281 procent tot 1091, zo blijkt uit de cijfers van het Handelsregister van de KvK. Bij de hoofdvestigingen was juist sprak van een daling met 14 procent tot 1140.

Qua sectoren kregen detaillisten het het zwaarst voor de kiezen. Het aantal nevenvestigingen dat daar het faillissement van de hoofdvestiging volgde, steeg van 217 in het eerste kwartaal van 2015 naar 896 in het eerste kwartaal van 2016.

De KvK rekent voor dat in het faillissement van Scapino 209 nevenvestigingen meegingen, Aktiesport was goed voor 137, Dolcis 101, Manfield 66, Perry Sport 55, La Ligna 49, Foto Klein 35 en bij Paradigit ging het om 21 nevenvestigingen.

Aantal faillissementen neemt een vlucht
Aantal faillissementen neemt een vlucht (Foto: ANP)

Korans voor niet-moslims op Koningsdag

Een grote groep jonge moslims deelt woensdag met Koningsdag 15.000 gratis korans uit in Nederland. De jongeren zeggen op een positieve manier bij te willen dragen aan een correct beeld van de islam. Vorig jaar werd die actie voor het eerst gehouden, georganiseerd door de Alkhattab Foundation.

"De afgelopen jaren staat de islam negatief in het nieuws en komen berichten voorbij die angst inboezemen bij veel mensen. De islam wordt veelal in één adem genoemd met allerlei problemen zoals onderdrukking, ongelijkheid en terrorisme. Dat zijn beelden waar het gros van de moslims en zo ook de Alkhattab Foundation zich niet in herkent", aldus de organisatie maandag.

De korans zullen in meerdere steden in Nederland worden uitgereikt, net als folders met informatie over de Islam. "We willen in gesprek komen met de niet-moslims. Nederland is een land van ons allen en we moeten het samen doen. We hopen op net zulke positieve reacties als vorig jaar", aldus Ali Houri, oprichter van de foundation.

Korans voor niet-moslims op Koningsdag
Korans voor niet-moslims op Koningsdag (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 16

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met wat slapstick:

En nog wat slapstick:

Wout Poels won gisteren Luik - Bastenaken - Luik, Twitteraars pasten meteen de foto's met sponsor Boels aan:

Prima veldje bij Boca Juniors:

Bijzonder knap eigen doelpunt:

Dit zijn de betere typefouten:

Hans van Breukelen zoekt zijn shirts van het EK 1988, misschien kan hier iemand hem helpen:

Zo vier je een overwinning:

En zo vier je op een geweldige manier een doelpunt:

Hij is weer terug:

Die Blatter weet waar hij over praat:

Waterpolo:

Het leven als topsporter is niet makkelijk:

Romantische foto:

De trainer van Leicester City, Claudio Ranieri, is geweldig:

Wat heeft hij weer een geluk, Alejandro Valverde:

En zo zet je die domme vuurwerkgooiers tijdens de KNVB-Bekerfinale op hun nummer:

Klaas-Jan Huntelaar is peetoom geworden:

Pijnlijk:

Een bijzonder moment voor Max Verstappen:

'Watch Dogs en Tetris gratis voor PSN Plus in mei'

Er is een screenshot gemaakt waarin we zien dat op de Duitse PSN Watch Dogs en Tetris Ultimate twee games zijn die gratis worden aangeboden voor PlayStation Plus-leden.

Of dit zo gaat zijn is nog even afwachten, want Sony heeft de nieuwe titels voor PlayStation Vita, PlayStation 3 en PlayStation 4 nog niet bekendgemaakt Er zijn al langer klachten over het magere aanbod. De service bood in de gloriedagen van PlayStation 3 toptitels, die we sinds de release van PlayStation 4 hebben moeten missen. In plaats van AAA-titels zien we vooral games van indie-ontwikkelaars voorbij komen.

PSN Plus-lek
PSN Plus-lek

Battleborn Comics gratis online te bekijken

Vanaf vandaag staan de drie Battleborn Prequel Motion Comic episodes: Running the Numbers, The Rescue, en No More Heroes online. De korte comics laten zien wat er gebeurd is voordat het verhaal van de game begint.

In Battleborn vechten 25 personages om het voortbestaan van de laatste ster, zodat hun zonnestelsel nog levensvatbaar is. Meer weten over de game? Lees hier de preview.

Battleborn komt 3 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Romero kickstart Blackroom

Gisteren zagen we reeds een teaser voor de nieuwe game van John Romero en Adrian Carmack. Vandaag is eindelijk duidelijk wat we kunnen verwachten. De game Blackroom gaat over een holografische simulatie kamer met dezelfde naam, die op hol is geslagen. Jij wordt naar binnen gestuurd om de boel te onderzoeken.

Blackroom glitch

Blackroom kan de herinneringen scannen van de mensen in de kamer en gebruikt deze tegen ze. Dat is uiteraard niet de bedoeling van de kamer en het bedrijf achter blackroom genaamd Hoxar huurt jou in om orde op zaken te stellen. Je hebt een apparaat genaamd een Boxel waarmee je onder andere de tijd stop kan zetten en door muren kunt kijken. Je dwaalt door Middeleeuwse kastelen, Victoriaanse villa’s en het Wilde Westen in een verhaalmodus van meer dan tien uur. Uiteraard knal je alles stuk wat er verdacht uitziet met een handig jetpack op je rug voor de betere sprongen. Ook heeft Blackroom opzij-stappen in een cirkelbeweging. Zo kun je om je doelwit heen draaien en deze goed in het vizier houden.

Romero, Carmack en de rest van het team vragen via Kickstarter $700.000,- om Blackroom te maken. Ze hopen er eind 2018 mee klaar te zijn, maar dan heb je ook een volledig mod-bare game, multiplayer met speelmodi zoals Deathmatch, levelbouwer en dit alles op de soundtrack van George Lynch. Door je in te schrijven als backer wordt je ook personeelslid van Hoxar. Op het moment staat de teller op een kleine $30.000,-. Er zijn nog 32 dagen om je geld over te maken.

Blackroom hoofdpersoon

Blackroom HUD

Blackroom zwerven

Uncharted 4 nog één keer in beeld

Sony noemt het een "gameplaytrailer", maar wij zien vooral cutscenes in de onderstaande trailer van Uncharted 4: A Thief's End.

Het spel vindt drie jaar na Uncharted 3 plaats. Nathan is samen met zijn broer op jacht naar de schat van Captain Henry Avery. Het is al bevestigd dat dit de laatste titel in de serie wordt. Volgens de co-director, Neil Druckmann, zullen er wat discussies komen over het einde van het spel.

We moeten nog even wachten op die discussie, want Uncharted 4: A Thief's End komt 10 mei uit voor PlayStation 4.

Belastingdienst misleidde rechters

De Belastingdienst zou rechters tot aan de Hoge Raad hebben misleid door informatie achter te houden. Het gaat om de identiteit van een anonieme tipgever in een rechtszaak van een vermeende zwartspaarder tegen de Belastingdienst. Dat meldt Nieuwsuur maandag.

De tipgever heeft volgens het actualiteitenprogramma Luxemburgse bankgegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht. Daardoor kwam de fiscus al ruim zeventig vermeende zwartspaarders op het spoor.

De Belastingdienst houdt de naam van de tipgever geheim, omdat de toezegging is gedaan dat hij anoniem zou kunnen blijven. Daarom zijn delen van het contract zwart gemaakt, en daardoor onleesbaar. Maar nu heeft Nieuwsuur een kopie van het contract gekregen waarin belangrijke passages wel leesbaar zijn. Er staat expliciet in dat de Belastingdienst géén garantie geeft op anonimiteit.

Geen garanties
In een reactie zegt de Belastingdienst dat, "anders dan de uitzending van Nieuwsuur suggereert", er geen tegenstelling is. Met de tipgever is een overeenkomst gesloten met de verplichting er voor te zorgen dat de tipgever anoniem blijft. De Belastingdienst gaf echter geen garanties over het anoniem blijven van de tipgever. Dit is ook niet mogelijk aangezien zijn anonimiteit ook buiten de schuld van de Belastingdienst verloren zou kunnen gaan.

Wel verklaart de Belastingdienst zich in te spannen om zijn identiteit geheim te houden. Ook maakt de overeenkomst mogelijk dat de rechter de tipgever als getuige kan verhoren. Vandaar dat de Belastingdienst in procedures heeft aangeboden de tipgever anoniem te laten getuigen.

De Belastingdienst heeft in een zaak die loopt in Breda passages niet meer onleesbaar gemaakt. Dit is niet meer nodig nu de Hoge Raad heeft bepaald dat de Belastingdienst de identiteit van de tipgever geheim mag houden. Een rechtbank en een gerechtshof oordeelden eerder dat de Belastingdienst de naam van de tipgever bekend moest maken, omdat er twijfel zou bestaan over diens betrouwbaarheid.

'Belastingdienst misleidde rechters'
'Belastingdienst misleidde rechters' (Foto: ANP)

App moet NS zuiniger laten rijden

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail doen een proef met een nieuwe app. Die geeft ongeveer 35 machinisten tijdens het rijden adviezen over de ideale snelheid: iets sneller, om op tijd te komen, of iets langzamer, om zo zuinig mogelijk te rijden. Als het werkt, kunnen meer machinisten de app gebruiken.

De proef loopt volgens de NS tot er voldoende inzicht is om te concluderen of de app werkt.

De vervoerder wil het stroomverbruik flink terugdringen. In 2020 moet het verbruik de helft van 2005 zijn. Vorig jaar zat de NS op 74 procent van 2005. Toch is de ambitie nog te bereiken, als er schonere treinen gaan rijden.

App moet NS zuiniger laten rijden
App moet NS zuiniger laten rijden (Foto: BuzzT)

Nieuwe trailer voor X-Men: Apocalypse

20th Century Fox heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven voor X-Men 6. Of X-Men 9. Of X-Men: Apocalypse, voor wie de tel kwijt is.

De trailer voor het vervolg op X-Men: Days of Future Past toont vooral spektakel; naast wat uitleg over het verhaal (eeuwenoude mutant ontwaakt, vindt de wereld mislukt en besluit er iets aan te doen) is er vooral veel strijd te zien tussen de diverse mutanten: de X-Men aan de ene kant en de volgelingen van En Sabah Nur, of Apocalypse, aan de andere kant.

In X-Men: Apocalypse, de vierde X-Men onder regie van Bryan Singer, zien we opnieuw James McAvoy, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Nicholas Hoult, Evan Peters en Rose Byrne, en keren rollen uit de originele trilogie terug met nieuwe gezichten van Sophie Turner, Tye Sheridan, Kodi Smit-McPhee en Ben Hardy. Er is ook een rol weggelegd voor Hugh Jackmans Wolverine, maar het is onduidelijk of zijn rol de status van cameo ontstijgt. X-Men: Apocalypse is vanaf 19 mei te zien, in 3D en IMAX.

Bijdrage Nederland aan opruimen Tsjernobyl

Nederland gaat 1 miljoen euro extra bijdragen aan het bergen van het kernafval van de kerncentrales in Tsjernobyl. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zegde het bedrag maandag toe. De 1 miljoen euro komt bovenop de 11 miljoen euro die Nederland in de afgelopen jaren al heeft bijgedragen aan het opruimen van de gevolgen van de kernramp.

Dinsdag is het precies dertig jaar geleden dat de ramp met de kerncentrale in het noorden van Oekraïne plaatsvond. Oekraïne had nog 100 miljoen van de benodigde 700 miljoen euro nodig om het kernafval veilig en beveiligd op te slaan. Daarom werd in Kiev een donorconferentie georganiseerd, waar in totaal 87,5 miljoen euro is toegezegd.

Bijdrage Nederland aan opruimen 'Tsjernobyl'
Bijdrage Nederland aan opruimen 'Tsjernobyl' (Foto: ANP)

JoJo's Bizarre Adventure komt in juli

Bandai Namco laat via Twitter weten dat JoJo's Bizarre Adventure: Eyes of Heaven vanaf 1 juli verkrijgbaar is in Europa, exclusief voor PlayStation 4.

Deze keer speel je 2vs2 actie met personages uit de anime- en manga serie. Er komen meer dan vijftig vechters uit het verhaal om uit te kiezen. Je kunt een duo uitzoeken en speciale Dual Heat-moves met ze doen. Er zijn grotere omgevingen met meer dingen om in te doen om de andere partij op het verkeerde been te zetten.

Fox klaagt over The Division

In een item over de skills die iedere 18-jarige moet hebben om te slagen in het leven, valt reporter Tom Shillue even uit zijn  rol en benoemd wat persoonlijke grieven. Onderzoeker Julie Lythcott-Haims van de Stanford Universiteit heeft de lijst samengesteld, maar deze miste wat duiding volgens Shillue.

De lijst met vaardigheden bevat zaken als ‘je geld kunnen verdienen en beheren’, ‘aanspreken van vreemden’ en ‘het halen van deadlines’. Als laatste wordt er genoemd ‘in staat zijn je personage goed uit te rusten in The Division’. Shillue voegt eraan toe, dat “de ontwikkelaar Massive [Entertainment] het craftingsysteem heeft generfd en toestaat dat bendes rogues met super-gear je slopen in de Dark zone”.

Rebellen Abu Sayyaf dumpen afgehakt hoofd

Twee mannen op een motorfiets hebben maandag in het centrum van Jolo op het gelijknamige Filipijnse eiland een plastic zak gedumpt met daarin een hoofd. De islamistische rebellengroep Abu Sayyaf had gedreigd een van vier gijzelaars te onthoofden wanneer maandagmiddag 15.00 uur lokale tijd geen losgeld van 300 miljoen peso (5,6 miljoen euro) voor elk van hen was betaald.

Het Filipijnse leger zegt nog niet te hebben vastgesteld van wie het hoofd is. De gijzelaars zijn twee Canadezen, een Noor en een Filipijnse vrouw, die eerder te zien waren in een videoboodschap. Ze werden op 21 september ontvoerd uit een resort op het eiland Samal.

Abu Sayyaf is een met al-Qaeda verbonden groep die bekend staat om zijn wreedheid. In november vorig jaar onthoofdde de groep een gijzelaar uit Maleisië op de dag dat de premier van dat land voor een internationale conferentie in Manilla aankwam. De groep heeft nog verscheidene andere gijzelaars in zijn macht, onder wie de Nederlander Ewold Horn, een Japanner, vier Maleisiërs en veertien opvarenden van een Indonesische sleepboot.

Rebellen Abu Sayyaf dumpen afgehakt hoofd
Rebellen Abu Sayyaf dumpen afgehakt hoofd (Foto: ANP)

Privacy jongeren jeugdhulp slecht beschermd

Door een gebrek aan duidelijke privacyregels worden de persoonsgegevens van jongeren en ouders in de jeugdhulp onvoldoende beschermd. Hierdoor weten gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers niet goed hoe ze met de verwerking hiervan om moeten gaan, waardoor gevoelige informatie gemakkelijk op straat kan komen te liggen. Dat stellen zes belangenorganisaties in de jeugdhulp in een maandag verschenen onderzoek.

Volgens de onderzoekers delen ambtenaren gevoelige informatie met elkaar over onder meer de hulpverlening en diagnoses, gewoon via onbeveiligde e-mails. Ook binnen de jeugdhulp gaat het mis met de uitwisseling van informatie. "Het is voor jongeren en ouders volkomen onduidelijk waar hun dossier is en wie er toegang heeft tot hun informatie. Medische dossiers worden opgevraagd door mensen zonder beroepsgeheim", aldus de onderzoekers.

Het rapport werd opgesteld door LOC Zeggenschap in zorg, Ieder(in), LPGGz, Ouderkracht voor 't Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland. Zij pleiten voor een aanpassing van de regelgeving binnen de gehele jeugdhulp.

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde onlangs al dat gemeenten onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Sinds begin vorig jaar hebben gemeenten er nieuwe taken bijgekregen op het gebied van onder meer jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Privacy jongeren jeugdhulp slecht beschermd
Privacy jongeren jeugdhulp slecht beschermd (Foto: ANP)

John Cleese opent fietstunneltje Eindhoven

John Cleese heeft maandag een fietstunnel in Eindhoven geopend. De Britse komiek en acteur was uitgenodigd omdat op de wanden van het Dommeltunneltje de beroemde 'silly walks' uit Monty Python zijn afgebeeld.

Graffiti-artiesten hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de afbeeldingen in het tunneltje dat de TU Eindhoven en poppodium De Effenaar met elkaar verbindt. Bij de opening zorgde Cleese voor de 'final touch' door zijn handtekening op de muur te schrijven.

De sketch uit Monty Python's Flying Circus draait om een ambtenaar van een fictief Brits departement (Cleese) dat toezicht houdt op de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes, de zogenaamde silly walks. Op de onthulling waren tientallen mensen afgekomen.

John Cleese opent fietstunneltje Eindhoven
John Cleese opent fietstunneltje Eindhoven (Foto: BuzzE)

Nieuwe namen op line-up Mysteryland

Het affiche van Mysteryland is opgevuld met nieuwe namen. Op het festival treden onder meer KSHMR, Quintino, R3hab en What So Not op. Ook Darq E Freaker, Heidi & Cajmere, Tommie Sunshine, Joost van Bellen, Larry Tee, Robert Owens, Angerfist en Charlie Lownoise & Metal Theo zijn toegevoegd aan de line-up, meldt de organisatie maandag.

Vorige maand werd al bekend dat namen als Diplo, Afrojack, Martin Garrix, Galantis, Sam Feldt en Robin Schulz op het festivalprogramma staan. De Nederlandse popmuziek wordt vertegenwoordigd door onder anderen Ronnie Flex & Lil' Kleine, The Partysquad en De Jeugd Van Tegenwoordig.

Mysteryland vindt dit jaar plaats op 27 en 28 augustus. Tijdens het festivalweekend treden meer dan driehonderd acts op.

Nieuwe namen op line-up Mysteryland
Nieuwe namen op line-up Mysteryland (Foto: BuzzE)

Zanger Rinus stopt toch niet

Na de dood van David Bowie en Prince leek het even zo te zijn dat we ook niet meer kunnen genieten van de prachtige nummers van Zanger Rinus. Hij zou gaan stoppen met zingen, want het is mooi geweest. Dat stond in een berichtje op zijn Facebook-pagina. Het nieuws sloeg bij velen als een bom in, maar gelukkig kan iedereen weer rustig ademhalen. De geweldige zanger gaat gewoon door met zingen.

Het berichtje, dat gister op Facebook werd geplaatst, waarin Rinus liet weten uit de muziekwereld te stappen, is namelijk helemaal niet door hem geplaatst. De zanger is slachtoffer geworden van een laffe hacker, die de Facebook-pagina had gehackt en vervolgens de grapjas aantrok.

Rinus verzekert ons allen dat hij gewoon doorgaat met zingen, waarmee we blij zijn. Want zeg nou zelf, wat moeten we nou zonder de prachtige stem van Rinus en de prachtige dansjes van onze Deborah?

Saudi's willen minder leunen op olie

Saudi-Arabië wil minder afhankelijk worden van inkomsten uit olie. Het land is van plan de komende jaren fors te investeren in bedrijven en technologieën in andere sectoren. Die moeten op termijn in staat zijn om tegenvallende inkomsten vanuit de olie-industrie op te vangen. De ambitieuze plannen werden maandag gepresenteerd.

Onder meer wordt het kapitaal van het openbare investeringsfonds verhoogd naar 2 biljoen dollar, tegenover de 160 miljard dollar die er nu in zit. Ook brengt Saudi-Arabië staatsbedrijven naar de beurs. Zo wordt onder meer 5 procent van de aandelen in oliegigant Aramco van de hand gedaan.

Ook wordt de sociale structuur van het ultraconservatieve islamitische koninkrijk enigszins gewijzigd. Daarbij lijkt er voor vrouwen een grotere economische rol weggelegd.

Saudi-Arabië is qua inkomsten nu voor circa 90 procent afhankelijk van olie.

Saudi's willen minder leunen op olie
Saudi's willen minder leunen op olie (Foto: ANP)

Cruz en Kasich slaan handen ineen

De Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en John Kasich zijn overeengekomen om uit elkaars vaarwater te blijven tijdens de resterende voorverkiezingen. Op die manier hopen ze favoriet Donald Trump van verkiezingswinst af te houden.

Cruz kondigde zondag aan zich te richten op de voorverkiezingen in de staat Indiana op 3 mei en Kasich de ruimte te geven in Oregon (17 mei) en New Mexico (7 juni). Trump moet 1237 gedelegeerden zien te winnen om zijn kandidatuur voor het presidentschap veilig te stellen. De teller voor Trump staat momenteel op 846.

Cruz en Kasich slaan handen ineen
Cruz en Kasich slaan handen ineen (Foto: ANP)

Obama pleit opnieuw voor Europese eenheid

De Amerikaanse president Obama heeft de minitop in Hannover maandag aangegrepen om Europa op te roepen vast te houden aan zijn eenheid en tolerantie. De wereld heeft baat bij een vrij Europa dat in vrede leeft, aldus Obama.

De president betitelde de vorming van een verenigd Europa met een half miljard inwoners en 24 verschillende talen als een politieke prestatie van formaat. Een krachtig Europa draagt bij aan het welzijn van de hele wereld, zei hij. Hij prees en passant Konrad Adenauer, de kanselier van het naoorlogse Duitsland en een van de drijvende krachten achter de vorming van een Europese gemeenschap.

Het pleidooi voor eenheid binnen de Europese grenzen slaat vooral op het komende referendum in Groot-Brittannië, waar de inwoners zich op 23 juni uitspreken over de vraag of hun land de Europese Unie moet verlaten.

De president ging tevens in op de explosieve situatie rond de terreurorganisatie Islamitische Staat. Europa en de NAVO kunnen meer doen aan de bestrijding van IS om de internationale veiligheid beter te waarborgen. Zo'n bijdrage zou zich moeten richten op de burgeroorlogen in Syrië en Irak, zei hij, de landen waar IS voet aan de grond heeft. De Verenigde Staten, hoe goed uitgerust ook, kunnen niet alleen de strijd tegen IS voeren. Om aanslagen zoals in Parijs en Brussel te voorkomen, móet Europa zich samen met de VS sterk maken.

Obama pleit opnieuw voor Europese eenheid
Obama pleit opnieuw voor Europese eenheid (Foto: ANP)

Nieuwe cameramodule Raspberry Pi

De Raspberry Pi Foundation heeft een nieuwe cameramodule ontwikkeld. De module heeft een Sony IMX219 8-megapixelsensor, is er in zowel een reguliere kleurenbeeldenversie als een infraroodvariant en is sinds maandag verkrijgbaar.

Volgens Raspberry Pi is het camerabordje een sprong voorwaarts in beeldkwaliteit, kleurechtheid en prestaties bij weinig licht. De 8-megapixelcameramodule volgt de 5-megapixelvariant uit 2013 op. Die is onder meer verwerkt in telescopen en vliegers. Voor de 5-megapixelversie werd gebruikgemaakt van de OmniVision OV5647 sensor, maar die wordt sinds eind 2014 niet meer gemaakt.

De maximale fotoresolutie is 3280 bij 2464 pixels. Filmen kan zelfs bij Full HD. Net als zijn voorganger kost de nieuwe module 25 dollar.

Nieuwe cameramodule Raspberry Pi
Nieuwe cameramodule Raspberry Pi (Foto: BuzzT)

Albert open voor hereniging met Onno

Albert Verlinde kan het nog altijd goed vinden met zijn ex-man Onno Hoes. Er hangt zelfs een hereniging in de lucht. "We hebben het ontzettend fijn en gezellig, we sluiten niets uit en we kijken wel", aldus Albert in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL. "De liefde tussen ons zal nooit verdwijnen, dat is duidelijk."

Albert en Onno nemen de tijd voordat ze eventueel hun relatie weer oppakken. De maandag 55 jaar geworden presentator van RTL Boulevard wil niet gepusht worden door vrienden of familie, zegt hij. "Nee, dat moeten we echt zelf doen. Ik zou dat ook niet fijn vinden", aldus Albert.

Het huwelijk tussen Albert en Onno strandde in oktober 2014. De twee lieten destijds weten uit elkaar gegroeid te zijn.

Albert open voor hereniging met Onno
Albert open voor hereniging met Onno (Foto: BuzzE)

Sheila E blikt terug op afscheid Prince

Sheila E kijkt met een goed gevoel terug op de afscheidsceremonie van Prince, op zijn landgoed Paisley Park in de staat Minnesota . "Het was erg somber. We hebben naar zijn nummers geluisterd. Het volume van de muziek stond erg zacht. Het was emotioneel om sommige nummers te beluisteren", vertelt de zangeres en drumster aan E! News.

"Na afloop zeiden we tegen elkaar dat we er wel weken hadden kunnen zitten of een maand om muziek van Prince te beluisteren zonder nummers te hoeven herhalen. Je kunt van geen andere artiest zeggen dat die zoveel muziek heeft gemaakt. Het was emotioneel, er was veel verdriet en rouw."

Sheila E, die samenwerkte met Prince, woonde de dienst zaterdag bij met onder anderen voormalig basgitarist van Prince Larry Graham en model Damaris Lewis. Buiten stonden fans. Aan E! News vertelt Sheila dat Prince dat absoluut had weten te waarderen. ''Ik denk dat hij blij was geweest. Ik denk dat fans deden wat hij van hen verwachtte, namelijk zijn muziek vieren. Hij hield van feestjes, van mensen vermaken. Je hebt geen idee wat hij voor mensen betekende. Ik denk dat hij het zich niet eens realiseerde."

Sheila E. hoopt dat de studio's van Prince een museum worden, een soort Graceland maar dan in Minnesota. Sheila E. werpt zich ook op als artistiek directeur van een muzikale herdenkingsceremonie die binnenkort wordt georganiseerd.

Sheila E blikt terug op afscheid Prince
Sheila E blikt terug op afscheid Prince (Foto: BuzzE)

Europese erkenning voor bitcoinbeurs Bitstamp

Belangrijke erkenning voor bitcoinbeurs Bitstamp. Het bedrijf heeft, als eerste beurs in Europa, een vergunning gekregen als financiële instelling. Die is verstrekt door de autoriteiten in Luxemburg. Volgens het bedrijf kan het daarmee aan de slag in alle 28 landen van de Europese Unie. Ook in Nederland dus.

Bij Bitstamp kunnen mensen euro's omwisselen in bitcoins en andersom. Als financiële instelling moet Bitstamp aan dezelfde regels voldoen als banken. Klanten hebben ook dezelfde bescherming. Bitstamp heeft zeker twee jaar aan de goedkeuring gewerkt.

Het Sloveense Bitstamp kwam vorig jaar in het nieuws toen een 'wallet', een plek waar bitcoins worden opgeslagen, was leeggeplunderd. Bij de hack waren 19.000 bitcoins buitgemaakt met een gezamenlijke waarde van zo'n 4,4 miljoen euro.

Europese erkenning voor bitcoinbeurs Bitstamp
Europese erkenning voor bitcoinbeurs Bitstamp (Foto: BuzzT)

'Jumbo varkensvriendelijker dan AH'

In de ranglijst van supermarkten die varkensvlees met een Beter Leven Keurmerk verkopen heeft Jumbo concurrent Albert Heijn van de tweede plaats verstoten. 52 procent van het varkensvlees bij Jumbo heeft het keurmerk, bij AH is dat 50 procent. De meest varkensvriendelijke supermarktketen is nog steeds Lidl met 64 procent Beter Leven Keurmerk.

De percentages staan vermeld in de maandelijkse VarkensvleesMonitor van de stichting Varkens in Nood. Daaruit blijkt dat Aldi voor het eerst sterk is gegroeid als het gaat om keurmerkvlees. Verkocht de Duitse discounter in maart nog maar 5 procent varkensvlees met keurmerk, in april was dat gestegen naar 14 procent.

De supermarktketens Plus en Deen hebben het niet zo goed gedaan, ze verkochten in april respectievelijk 5 en 7 procent minder van het goede varkensvlees.

Het Beter Leven Keurmerk geeft een indicatie voor het dierenwelzijn van de dieren.

'Jumbo varkensvriendelijker dan AH'
'Jumbo varkensvriendelijker dan AH' (Foto: ANP)

Journalist veroordeeld om beledigen Erdogan

De Turkse journalist Can Dündar is door de rechtbank in Istanbul tot omgerekend 9000 euro boete veroordeeld wegens belediging van president Recep Tayyip Erdogan, diens zoon Bilal en verscheidene bewindslieden. Dat heeft de advocaat van Dündar maandag laten weten.

Dündar had in columns geschreven over een corruptieschandaal uit 2013. Verscheidene ministers van de islamitisch-conservatieve AKP-regering, hun zonen en de zoon van Erdogan werden er toen van verdacht betrokken te zijn bij corruptie.

Advocaat Bülent Utku kondigde aan in beroep te gaan. "Mijn cliënt heeft alleen maar zijn plicht als journalist gedaan. Hij heeft geen beledigend woord gebruikt." Waar het vonnis precies op is gebaseerd, is nog niet bekend.

Dündar is hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet. Met Erdem Gül, de correspondent van de krant in de hoofdstad Ankara, staat hij nog in een ander proces terecht. Ze worden onder meer beschuldigd van spionage, poging tot omverwerping van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie vanwege onthullingen over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië. In die zaak hangt hun levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Journalist veroordeeld om beledigen Erdogan
Journalist veroordeeld om beledigen Erdogan (Foto: ANP)

Kamer wil geen omgangsrecht opa en oma

De Tweede Kamer is niet enthousiast over het plan van het CDA om wettelijk vast te leggen dat opa's en oma's na een echtscheiding contact kunnen blijven houden met hun kleinkind.

Het CDA wil dat grootouders, indien nodig, makkelijker bij de rechter een omgangsregeling kunnen afdwingen. Bijvoorbeeld als een ouder na een vechtscheiding het contact belemmert. "Grootouders voelen zich soms zo miskend, dat zij hun kleinkinderen willen laten zien dat ze alles hebben geprobeerd om onderdeel te kunnen zijn van hun leven", aldus CDA-Kamerlid Mona Keijzer. De band tussen grootouders en kleinkind noemt zij uniek.

PvdA, VVD, SP en D66 vinden het een sympathiek voorstel. Ze erkennen dat grootouders belangrijk kunnen zijn in het leven van hun kleinkind en weten ook hoe verdrietig het kan zijn als er geen contact is. Maar de partijen denken niet dat het in het belang van het kind is als de grootouders naar de rechter stappen om omgang af te dwingen. Een lagere drempel voor grootouders om te procederen is niet goed voor het kind. Het kan zorgen voor een loyaliteitsprobleem bij het kind, klonk het maandag tijdens het Kamerdebat over het plan.

Omgangsafspraken
Minister Ard van der Steur (Justitie) voelt ook niets voor een wettelijk omgangsrecht voor oma's en opa's die hun kleinkind willen blijven zien. Hij vindt dat het aan de ouders is om omgangsafspraken, bijvoorbeeld met opa en oma, te maken.

Keijzer vindt het jammer dat er onvoldoende steun lijkt te zijn voor haar voorstel. Zij stelt dat ze blijft werken aan voorstellen die tegemoetkomen aan de groter wordende vraag naar erkenning van de band tussen grootouders en hun kleinkinderen.

Kamer wil geen omgangsrecht opa en oma
Kamer wil geen omgangsrecht opa en oma (Foto: ANP)

Winter in Friesland: snelweg afgesloten

Het is verdomme eind april, maar het is kouder dan ooit. In Friesland is er nu zoveel sneeuw/hagel gevallen, dat de snelweg A32 in beide richtingen is afgesloten.

Tussen Leeuwarden en Heerenveen is de snelweg onbegaanbaar. De hele weg is namelijk veranderd in een ijsbaan.

Overigens heeft dit helemaal niets te maken met de opwarming van de aarde. Echt niet.

NTR zoekt sterkste accent van Nederland

Rik van de Westelaken en Nicolette van Dam gaan voor de NTR op zoek naar het sterkste accent van Nederland. In Sprekend Nederland worden alle accenten en dialecten tegenover elkaar gezet, meldt de omroep maandag.

Tijdens de liveshow op 19 mei verdedigen BN'ers in een rol van 'accentambassadeurs' de eer van hun regio of groep. Zo voeren onder anderen Erik Dijkstra (Twente), Roxeanne Hazes (Amsterdam), Patricia Paay (Rotterdam), Rintje Ritsma (Friesland) en Quintis Ristie (Suriname) hun achterban aan in spelronden die hun accentkennis en dialectvaardigheden testen. Ze gaan daarbij vooroordelen over accenten te lijf.

Het programma komt voort uit een langer lopend project waarin de NTR samen met wetenschappelijke instellingen onderzoek doet naar het gesproken Nederlands. Hiervoor werd in december al een speciale app gelanceerd.

NTR zoekt sterkste accent van Nederland
NTR zoekt sterkste accent van Nederland (Foto: BuzzE)

IoT legt bedrijven geen windeieren

Het 'Internet of Things' legt bedrijven geen windeieren. De totale opbrengsten uit deze markt groeide fors, blijkt uit onderzoek van analist Technology Business Research (TBR). De omzet in het vierde kwartaal van vorig jaar steeg met 14,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In totaal bedroegen de inkomsten voor een groep van 21 representatieve bedrijven 6,7 miljard dollar (bijna 6 miljard euro).

Vooral cloud computing en IT-infrastructuur zorgden voor een toename van de inkomsten, meldt Readwrite. Bedrijven die profiteerden zijn onder andere Verizon, Microsoft, Intel, Google, Amazon, Siemens, Cisco, Ericsson en Oracle.

Uit het rapport blijkt volgens Readwrite dat veel bedrijven proberen marktleider te worden op IoT-gebied. Wie al in een vroeg stadium een leidende rol weet te bemachtigen profiteert hiervan, aangezien er nog weinig concurrentie is. Ook hebben klanten tot dusver nog weinig mogelijkheden tot het uitbesteden van werk omdat er nog allerlei kinderziektes in de techniek zitten en hebben klanten op maat gesneden oplossingen nodig vanwege het gebrek aan technologiestandaarden.

IoT legt bedrijven geen windeieren
IoT legt bedrijven geen windeieren (Foto: BuzzT)

Internationaal Strafhof onderzoekt geweld Burundi

Het Internationaal Strafhof stelt een vooronderzoek in naar het geweld waarin Burundi sinds de omstreden herverkiezing van president Pierre Nkurunziza is afgegleden. Hoofdaanklager Fatou Bensouda zegt over bewijs te beschikken voor onder meer marteling, verkrachting en opsluiting.

"Minstens 3400 mensen zijn opgepakt en meer dan 230.000 Burundezen hebben zich gedwongen gezien hun toevlucht te zoeken in buurlanden", zei Bensouda maandag. Zeker 430 mensen zouden sinds de presidentsverkiezingen van vorig jaar zijn omgebracht.

Sinds de herverkiezing van Nkurunziza, die volgens zijn tegenstanders grondwettelijk was uitgesloten van mededinging, hebben zich in Burundi zeker drie rebellenbewegingen aangediend.

ICC onderzoekt geweld Burundi
Internationaal Strafhof onderzoekt geweld Burundi (Foto: ANP)

FNV sleept thuiszorgbedrijf Axxicom voor de rechter

FNV spant een kort geding aan tegen thuiszorgaanbieder Axxicom omdat het bedrijf medewerkers van het failliete TSN Thuiszorg heeft overgenomen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Daarnaast sleept de vakbond gemeenten "op korte termijn" voor de rechter, omdat zij als opdrachtgever medeverantwoordelijk zouden zijn.

FNV maakte maandag bekend dat naar schatting ruim 2000 ex-medewerkers van TSN deze week geconfronteerd worden met slechtere arbeidsvoorwaarden. "Dit betekent voor sommige thuiszorgers een verlies van een derde van hun inkomen, terwijl ze precies hetzelfde werk blijven doen".

Axxicom is volgens FNV één van de thuiszorgaanbieders die personeel van TSN heeft overgenomen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Maar ook gemeenten zijn als opdrachtgever volgens FNV aansprakelijk voor betaling van loon waarop medewerkers recht hebben.

FNV sleept thuiszorgbedrijf voor de rechter
FNV sleept thuiszorgbedrijf voor de rechter (Foto: ANP)

Telefoon, Oukitel K10000: Accu-koning

Waarom maken fabrikanten geen telefoons met een grotere accu? Een veel gehoorde klacht die menig persoon wellicht bekend voorkomt. Oukitel, een Chinese fabrikant, denkt hier iets aan te moeten doen. Zo kwamen ze eerder met de Oukitel K4000K4000 pro en recent met de Oukitel K6000. 

Nu doet Oukitel daar nog een stapje bovenop met de Oukitel K10000. De Oukitel K10000 heeft namelijk een accu van 10.000mAh. In deze preview kijken wij kort naar de Oukitel K10000 die wij hebben gekregen van Dealextreme. Namens deze webwinkel mogen wij de Oukitel K10000 ook nog eens weggeven in CHI op het forum!

Unboxing:

 De Oukitel K10000 wordt geleverd in een luxe ogende zwarte doos. In de doos vinden we naast de telefoon:

  • Plastic hoesje 
  • 9V / 2A snellader
  • USB kabel
  • USB OTG kabel, met uitgaande laadfuntie (5V / 0.5A)
  • Screenprotector 
  • Simejector 
  • Boekje + garantiekaartje

Oukitel K10000 Unboxing


Specifcaties:

SOC (System on a chip)

  • Fabrikant: MediaTek >
  • CPU:MTK6735P >
  • Ontwikkelaar ARM >
  • Structuur:Cortex A53 >
  • Rekenkernen: 
  • Kloksnelheid: 1.0GHz
  • GPU:
  • Ontwikkelaar:ARM > 
  • Structuur:Mali 720 MP2 >
  • Rekenkernen: 2
  • Kloksnelheid: 400MHz
  • Modem/connectiviteit:
  • 2G Netwerk: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • 3G Netwerk: WCDMA 900/2100
  • 4G Netwerk: Band: 1 / 3 / 7 / 20 (800/1800/2100/2600MHz FDD)
  • Maximale snelheid: 75 Mbps up / 150 Mbps down
  • Sim: Dual-sim / Dual stand-by (Maximaal 1 gelijktijdig in gebruik) - Of sim + Micro SD
  • WIFI: B/G/N (2.4GHz only)
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: Ja
  • FM: Ja
  • NFC: Nee

Geheugen

  • RAM: 2GB
  • Flash:  16GB (12,23GB beschikbaar)
  • Micro SD: Ja, tot 64GB (in plaats van tweede simkaart) 

Scherm

  • Formaat: 5.5 inch / 13.97 cm
  • Resolutie: 720x1280 pixels (~267 PPI)
  • Techniek: LCD – IPS – Gelamineerd op LCD
  • Glas: Gehard glas
  • Multitouch: 10 punten

Camera

  • Back: 13 MP (Geïnterpoleerd)
  • Flash: Ja, achter
  • Front: 5 MP (Geïnterpoleerd)

Sensors

  • Zwaartekrachtsensor: Ja (3D)
  • Nabijheidssensor: Ja
  • Lichtsensor: Ja

Afmetingen & gewicht

  • Formaat: 157 x 75 x 14 MM (LxBxH)
  • Gewicht: 320 gram

Batterij

  • Capaciteit: 10.000 mAh
  • Voltage: 3.7V
  • Watt uur: 37Wh

Software

  • Android: 5.1

Overige:

  • Luidspreker: Ja, mono
  • 3.5mm jack: Ja
  • USB: Micro USB v2.0, USB OTG (On-the-go)
  • Website: http://www.oukitel.cc

Groot, groter, grootst.

Dit gaat wel een beetje op voor de Oukitel K10000. Waar we tijdens de reviews van de Oukitel K4000 en K4000 pro al aanstipten dat het grote toestellen waren is dit bij de Oukitel K10000 helemaal het geval. Met de afmetingen van 75.0 mm x 157.0 mm x 14.0 mm is het toestel niet klein te noemen. De dikte van het toestel doet oude tijden herleven. 

Daarnaast is er nog het gewicht; met 320 gram weet je direct wanneer je je telefoon niet meer bij je draagt. Dit gewicht komt niet alleen weg uit de enorme accu. Ook de body van het toestel dat geheel van metaal gemaakt is draagt hier aan bij. Het zorgt voor een solide ontwerp dat zeker tegen een stootje moet kunnen. 

Oukitel K10000 frame

Als we het toestel uit het doosje pakken merken we pas hoe zwaar 320 gram is. Als we het vergelijken met een Iphone dan zien we dat het toestel meer dan twee keer zo zwaar is. 

Als we het toestel bekijken zien we rechts de volume en power knop. Aan de linkerkant van het toestel vinden we alleen de micro SD / Simkaart slot. Aan de onderkant van het toestel vinden we de speaker (alleen rechts) en micro USB aansluiting. Aan de achterkant van het toestel vinden we de camera met een dubbele LED flitser. 

Oukitel K10000 rechts

Oukitel K10000 links

Oukitel K10000 onder

Oukitel K10000 boven

Oukitel K10000 achterkant

Het toestel voelt niet alleen zwaar maar ook erg solide aan. Ik ben dan ook niet bang dat het toestel bij de eerste val stuk zal gaan. Ondanks dat het toestel zo dik is valt het wel redelijk met één hand te bedienen. 

De vraag is of de afmetingen en gewicht ooit wennen, bij de Oukitel K4000 pro was het antwoord ja, maar gezien de Oukitel K10000 nog zwaarder is vraag ik mij af of dit ook voor dit model het geval is. 

Prestaties:

Natuurlijk hebben wij ook kort de prestaties van de Oukitel K10000 bekeken:

Oukitel K10000 benchmarks ANT
Oukitel K10000 benchmarks GBM
Oukitel K10000 benchmarks GBS

Hieruit blijkt dat het toestel voor de chipset normale prestaties neerzet. Het toestel presteert aan de onderkant van de benchmarklijstjes maar dit viel te verwachten met de MTK6735P processor die erg zuinig moet zijn door de lage kloksnelheid van 1.0Ghz. 

Camera:

De camera op de Oukitel K10000 is wat verwarrend, Oukitel heeft het in de specificaties over interpoleren van de foto's. Het zijn dus geen 13 en 5MP camera's op het toestel. 

Waarschijnlijk gaat het om een 8MP (Omnivision?) camera achter en 2MP camera voor die worden opgeschaald naar de 5MP camera voor en 13MP camera achter. En dat levert de volgende plaatjes op. 

Achter:

De camera achter is veel te warm afgesteld. Ook de automatische modus van de camera is matig, de belichting van de foto's is regelmatig niet goed.

 Oukitel K10000 camera vlindersOukitel K10000 camera close up

Oukitel K10000 camera trapje

Oukitel K10000 camera tulp

Oukitel K10000 camera Lam drinkt

Oukitel K10000 camera lamOukitel K10000 camera slot

Voor/selfie camera:

Alhoewel de resolutie beduidend minder is lijkten de kleuren en de lichtgevoeligheid van de camera voor wel beter te zijn dan achter. Je kan er in ieder geval redelijke selfies mee schieten. 

Oukitel K10000 camera front

Accu: 

Dan zijn we aangekomen bij het paradepaartje van de Oukitel K10000. Waar andere merken komen met een accu van hoogstens 5000mAh komt de Oukitel met een dubbel zo grote accu. 

Natuurlijk hebben wij de claim even getest, en naar een test met de kcx-017 gedaan. Hieruit blijkt dat de batterij 9800mAh heeft geladen toen het toestel uit stond en bijna leeg was. De grootte van de accu zit dus zeer dichtbij de geclaimde 10.000mAh. 

De batterijduur is super te noemen. In diverse batterij testen komt het toestel ruim 4x verder dan high-end van concurrenten. Na 6 dagen stand-by stond de accu nog op 85% en gaf aan dat het toestel nog bijna 40 dagen in stand-by kon liggen. 

Met het testen van het toestel door middel van Youtube en wat benchmarks daalde het batterijpercentage ongeveer 8% en ging de schermtijd met ongeveer 2 uren omhoog. Daarnaast gaf het toestel met de Antutu accutest in de Antutu tester app niet snel op, een test die 50% van de batterij verbruikt deed er meer dan 6.5 uur over.

Al met al denk ik dat een schermtijd van 12-15 uur en een dag of 5-6 gebruik op een enkele acculading niet onmogelijk is. 

Overige:

Natuurlijk hebben wij tijdens onze korte hands-on preview van het toestel niet alles kunnen testen. Maar wij nodigen de winnaar van het toestel uit om diverse testen te doen en te zijn/haar mening te geven op het forum!

Win de Oukitel K10000:

Nieuwsgierig geworden naar de Oukitel K10000? Doe mee met de weggeefactie in CHI 

Wil je niet wachten op de weggeefactie? Dan is het toestel te koop bij Dealextreme 

Villa Rachel Hazes weer te koop

Rachel Hazes heeft haar villa in Almere weer te koop gezet. Aan het optrekje hangt een prijskaartje van 465.000 euro, meldt bekendeburen.nl. Voor dat geld krijgt de koper onder meer een luxe leefkeuken, vier slaapkamers en twee luxe badkamers.

Rachel had de woning in oktober 2014 ook al te koop gezet maar haalde het na twee maanden alweer uit de verkoop, omdat er geen koper toehapte op de vraagprijs van 495.000 euro. Rachel kocht het huis in 2006 maar woont nog altijd in Vinkeveen.

De villa ligt aan water en heeft een eigen aanlegsteiger, een zonneterras en ook nog eens een riant dakterras. De totale woonoppervlakte bedraagt 170 vierkante meter.

Villa Rachel Hazes weer te koop
Villa Rachel Hazes weer te koop (Foto: BuzzE)

Rugbyclubs verzinnen resultaat afgelaste wedstrijd om punten te krijgen

Twee Engelse rugbyclubs zijn even op het matje geroepen door de Rugby Football Union (RFU), de Engelse rugbybond. Het gaat om waarschijnlijk de enige wedstrijd ooit uit de 'Berks, Bucks and Oxon Premier League' die buiten het lokale weekkrantje in het nieuws komt. 

De competitie maakt deel uit van het achtste niveau in Engeland en is dus niet bepaald groot. Zo kon men op 6 februari enige creatieve administratie toepassen op de wedstrijd tussen Chipping Norton RFC en Slough RFC. Dat duel werd door onvervalste Brits weersomstandigheden afgelast, maar dat leverde natuurlijk niemand een punt op.

De coaches van beide clubs en de meegereisde official van Slough besloten om het wedstrijdformulier toch maar gewoon in te vullen. Ze toverden voor beide teams vier tries uit de hoge hoed en bedachten een einduitslag van 24-24. Iedereen blij, want het gelijkspel leverde beide ploegen een punt op, net als het scoren van minimaal vier tries. Na het harde werk nam men een welverdiende douche en zou er geen haan meer naar kraaien.

Dat bleek toch niet helemaal uit te komen, want op een of andere manier kwam het verhaal aan het licht bij de RFU. Die stelden een onderzoek in en oordeelde dat men schuldig was aan het doorspelen van 'verkeerde of misleidende informatie' betreffende de uitslag. De officiële uitslag werd geschrapt en zowel Chipping Norton als Slough kregen maar liefst 25 punten in mindering in de competitie. De betrokken officials zijn veertien tot twintig weken geschorst. 

Overigens heeft Chipping Norton de uit twaalf ploegen bestaande competitie afgelopen zaterdag als kansloze nummer twaalf afgesloten. Slough werd tiende. Als ze zich gewoon aan de regels hadden gehouden zouden de ploegen op de achtste en zesde plek zijn geëindigd. 

Zusjes Brood zijn wilde beesten

Lola en Holly Brood hebben net als hun vader Herman niet zo veel op met monogamie. De dochters van de overleden rocklegende blijven liever niet lang bij een man.

"Als ik mijn partner er geen pijn mee zou doen, dan zou ik constant vreemdgaan", bekent Lola tegenover Veronica Magazine. "Monogamie zit van nature niet in ons. We zijn wilde beesten, dus je moet het echt voor iemand over hebben", vindt ze.

Ook Holly heeft het liever niet bij één bedpartner. "It's complicated. Dat ik nog nooit een lange relatie heb gehad, zegt misschien genoeg over mij. Ik ben lekker aan het lanterfanten."

De meiden zijn eveneens niet vies van drank en drugs op zijn tijd, maar ze gaan niet zo ver als hun vader deed. "Ik zeg geen nee tegen een pilletje of een jointje, maar coke vind ik niet zo leuk. Door mijn vader heb ik natuurlijk een grote les meegekregen", aldus Lola. Haar zusje voelt ook niet de behoefte om te snuiven. Holly laat zelfs drugs testen voordat ze het achterover slaat. "De pilletjes die ik weleens slik, zijn niet lichamelijk verslavend. Ik laat ze ook altijd testen: daar ben ik redelijk panisch in."

Zusjes Brood zijn wilde beesten
Zusjes Brood zijn wilde beesten (Foto: BuzzE)

ESL weigert YouPorn-team

De Electronic Sports League (ESL) heeft Team YP uitgesloten van deelname. De directie van de e-sportcompetitie heeft verklaard dat in veel landen waar zij opereren banden met pornografie niet zijn toegestaan. Team YP kijkt nu naar alternatieven.

Deze zet van de ESL is heel opmerkelijk omdat Team YP al bestaat sinds 2014. Volgens een vertegenwoordiger van de ESL zijn er eerder dit jaar ook gesprekken gevoerd met Team YP over het strikte 'geen drugs, geen alcohol, geen pornografie'-beleid en daar heeft ESL ook aangegeven om te zoeken naar mogelijke alternatieven.

Team YP verklaart dat zij zelfs bereid waren om de letters "YP" te verwijderen uit de naam, maar dat dit niets zou uitmaken. De bezwaren van ESL kwamen er op neer dat ze niet wilden dat zij geld kregen waar een pornoluchtje aan hing. Team YP kijkt nu wat zij kunnen doen om toch door te gaan. De gamers zijn namelijk van hun inkomen afhankelijk van hun hoofdsponsor en om daarvoor in aanmerking te komen moeten ze wel kunnen gamen.

We hebben al doping en matchfixing in de e-sport. Het geeft in ieder geval aan dat e-sport volwassen aan het worden is, als de politiek zich er actief mee gaat bemoeien.

ESL YouPorn ban Team YP

Schitterende goal in Spaanse voetbalcompetitie

Zo af en toe kent het voetbal wel eens een moment dat een herhaling waard is. Afgelopen weekeinde was het raak in de Spaanse Segunda División B, het derde niveau van het Spaanse profvoetbal. UD Socuéllamos en CD Toledo zijn daar bezig met een fel gevecht om het laatste plekje voor de play-offs om promotie naar de Seguna División en dit keer stonden ze tegenover elkaar.

Zo'n zeventig minuten voetballen had nog helemaal niks opgeleverd en de weinig spectaculaire score van 0-0 prijkte op het scorebord. Op dat moment kreeg Javi Gómez op een kleine dertig meter van het doel de bal in zijn bezit.

De 33-jarige spits vond het gezien de tussenstand allemaal ook niet al te interessant en besloot daar wat aan te doen: hij nam de bal met zijn borst aan, sprong in de lucht en knalde het kleinood van grote afstand achter de beduusde keeper. Het bleef bij de ene goal en dus wipte Gómez zijn ploeg in de competitie over Toledo heen. 

De goal van Gómez (Bron: YouTube)

Boete voor discriminatie stagiair

De eigenaar van een tuincentrum die vorig jaar een stagiair weigerde omdat hij homo is, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een boete van 1600 euro, waarvan 800 euro voorwaardelijk. Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat christelijke eigenaar de stagiair weigerde vanwege zijn geaardheid.

De 42-jarige eigenaar was niet aanwezig bij de zitting. Hij legde een bekennende verklaring af bij de politie. "Ik weet dat ik discrimineer, maar dit is voor mij een gewetenskwestie", zei hij tegen de agenten.

Behalve de boete moet Hendrik de B. ook een schadevergoeding van ongeveer 1500 euro betalen aan de stagiair.

Vrijheid van geloof
De verdachte beriep zich tijdens zijn verhoor op zijn vrijheid van geloof. Volgens de rechtbank kent deze vrijheid ook grenzen. "Je hebt de vrijheid in dit land om je geloof te praktiseren, maar dit betekent niet dat je anderen mag achterstellen in het sociaal-economisch verkeer", zei de rechter.

Afgewezen stagiair Bas van der Meer wilde na de zitting niet reageren. Volgens een woordvoerder van slachtofferhulp was Van der Meer blij met de uitspraak en is hij teleurgesteld dat de verdachte niet aanwezig was bij de zitting.

De B. heeft twee weken om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

Boete voor discriminatie stagiair
Boete voor discriminatie stagiair (Foto: ANP)

Naamsuggestie: de Adolf Hitler School

De Robert E. Lee Elementary School in de Texaanse hoofdstad Austin wil een nieuwe naam en moedigde ouders, bestuurders en buurtgenoten uit suggesties te doen. De opmerkelijkste was The Adolf Hitler School for Friendship and Tolerance.

Het was niet de enige opmerkelijke naam die voor de basisschool werd ingediend. Veel ideeën bleven trouw aan de naam Lee van de voormalige generaal. Zo kwamen de namen Bruce Lee (acteur in vechtfilms), Spike Lee (regisseur) en Harper Lee (schrijfster) voorbij. De Adolf Hitler School voor Vriendschap en Tolerantie wordt het waarschijnlijk niet, die staat pas op acht stemmen. De suggestie Donald Trump School kan al op meer aanhangers rekenen. De beslissing valt op 23 mei.

Naamsuggestie: de Adolf Hitler School
Naamsuggestie: de Adolf Hitler School (Foto: BuzzO)

Mira zuigt in Killer Instinct 3

Het vechtspel Killer Instinct krijgt deze maand vampier Mira als DLC erbij. Zij is de tweelingzus van Maya en zij waren beiden lid van de Night Guard. Mira offerde indertijd haar leven op om Maya te redden en werd een vampier. De zussen komen elkaar binnen een maand weer tegen in Season Three van Killer Instinct. Een exacte datum is nog niet bekend.

Double Helix Games belooft elke maand een DLC personage uit te brengen. Later kunnen wij ook met General Raam van Gears of War gaan spelen.

De grote 3: Prince, David Bowie & Bob Dylan?

De grote drie van de klassieke muziek zijn Beethoven, Mozart en Bach. Van de jazz zijn het Miles Davis, Duke Ellington en Louis Armstrong. En van de popmuziek? Sinds Prince onlangs overleed vroeg ik me dat dus af.

Nou heb je natuurlijk bands en eenlingen, dus laten we ons voor de eenvoud tot de pop-eenlingen beperken. Dan is de ook helaas onlangs overleden David Bowie onontkoombaar. Maar wie nog meer? Wie had veel invloed, schijt aan meningen en niet bang te veranderen? Bob Dylan, die ooit relaxte folk maakte maar werd uitgescholden toe-ie elektrische gitaren inzette - en volgens Rolling Stone het beste nummer ooit schreef.

Zijn er dan geen kapers op de kust? Prince had eigenlijk alleen Michael Jackson en Madonna als concurrenten te duchten, maar qua artisticiteit, muzikale techniek en maatschappelijke relevantie liet hij beiden achter zich. En de tevens geniale Bowie had praktisch het rijk alleen. Van wie had hij nou iets te vrezen? Meatloaf? Qua Dylan kun je je afvragen of je terug moet naar Elvis Presley. Die veranderde ook maar dat was, althans qua gig en uiterlijk, meer een ongeluk. Maar de latere Bruce Springsteen? De boosheid die hij tentoonspreidde vind je nu in de Amerikaanse presidentsverkiezingen terug, maar hij was nogal schatplichtig aan Bob Dylan.

Volgens Prince is de leeftijd van 27 jaar van groot belang in de popmuziek. Dat hebben we geweten, zie onder meer Amy Winehouse, Kurt Cobain, Janis Joplin en Jimi Hendrix. Maar hij bedoelde het als creatieve leeftijd. Dan hebben we van hemzelf Kiss, van Bowie Rebel Rebel en van Dylan All Along the Watchtower.

We kunnen 27 jaar echter ook als de lengte van de 'sociaal-geëngageerde' popmuziekgeschiedenis opvatten, althans van de genoemde categorie der pop-eenlingen. Dan beginnen we bij Bob Dylans 'The Times They Are a-Changin' (1965), ergens in het midden vinden we Bowie met 'Heroes' (1977) en we eindigen bijna exact 27 jaar later bij 'Money Don't Matter 2 Night' (1992) van Prince. Check de Top 40 maar van de laatste week waarin laatstgenoemde nummer erin stond.

Die popmuziek kan namelijk niet eeuwig doorgaan en tevens 'maatschappelijk' relevant blijven. Ooit las ik hier op het forum (wist ik nog maar waar) dat pop niet meer was dan de na-oorlogse puberteit van de westerse cultuur. En die viel toevallig samen met de massacultuur van het broadcasten naar iedereen. Nu wordt er genarrowcast naar wat jij wordt geacht leuk te vinden. Ik zie dus niet zo snel een algemene nummer 4 naar voren treden (but correct me if I'm wrong). Laten we het dus vooralsnog maar bij bovengenoemde en onderstaande songs houden.

Maar heb jij een argument voor een andere 'grote 3'? Laat het hieronder weten.

Mauri vlogs naar RTL?!

Dat Mauri één van de betere vloggers is, dat weten wij inmiddels wel. Ook RTL is inmiddels wakker geworden en heeft hem uitgenodigd voor een gesprek. Zou eens tijd worden! Aangezien we een hechte en intense samenwerking met Mauri Vlogs hebben, wilde ik jullie even op de hoogte houden. Waarschijnlijk hebben jullie het allemaal al gezien, maar voor diegene die gisteren het nieuws gemist hebben, alsnog de video. 

Mensen jullie gaan zien!

Philips en BinckBank onderuit op Damrak

De AEX in Amsterdam is maandag lager begonnen aan de beursweek. Beleggers verwerkten kwartaalcijfers van diverse bedrijven, waarbij die van Philips slecht werden ontvangen. Bij de kleinere bedrijven kreeg BinckBank rake klappen na publicatie van zijn kwartaalrapport.

De AEX stond rond 09.40 uur 0,9 procent in de min op 447,65 punten. De MidKap noteerde 0,2 procent lager op 668,64 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,6 tot 0,8 procent in.

Philips verloor bijna 4 procent aan beurswaarde. Het concern boekte vorig kwartaal een lichte winststijging, maar zag zijn winst door kosten voor de afsplitsing van zijn verlichtingstak wel fors lager uitpakken.

Onderuit
Het aandeel BinckBank ging bijna 16 procent onderuit. De onlinebroker maakte voorbeurs bekend vorig kwartaal bijna een kwart minder transacties te hebben afgehandeld dan een jaar eerder.

TNT meldde een licht gedaalde omzet en zag zijn beurswaarde 0,3 procent verminderen. De postbezorger kampte onder meer met negatieve wisselkoerseffecten en lagere brandstoftoeslagen. TNT rekent er nog altijd op dat de overname door FedEx in de eerste helft van dit jaar wordt afgerond.

TKH Group
Technologiebedrijf TKH verloor 2,7 procent. De Midkapper zag zijn omzet met 4,9 procent teruglopen. Dat kwam, naast het afstoten van zijn parkeerdivisie, door hogere grondstoffenprijzen en negatieve wisselkoerseffecten. Bij de middelgrote fondsen werd Corbion wel beloond voor zijn kwartaalcijfers. De hogere verkopen leverden een koersstijging van 4,7 procent op.

Elders in Europa gingen automakers verder onderuit wegens mogelijke betrokkenheid bij gesjoemel met uitstootwaardes van diesels. Daimler en Volkswagen verloren in de openingshandel in Frankfurt 2 procent. In Parijs zakten PSA Peugeot Citroën en Renault circa 1 procent.

De olieprijs zakte maandagochtend. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper bij 43,34 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met 0,7 procent naar 44,79 dollar per vat. De euro werd voor 1,1250 dollar verhandeld, tegen 1,1246 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Philips en BinckBank onderuit op Damrak
Philips en BinckBank onderuit op Damrak (Foto: ANP)

Nieuw Onze Vader wordt in november ingevoerd

De nieuwe vertaling van het gebed het Onze Vader wordt 27 november ingevoerd in de Rooms-Katholieke Kerk in het Nederlands taalgebied. De nieuwe versie van het Onze Vader wordt tegelijk ingevoerd in Nederland en België, meldde de Nederlandse Bisschoppenconferentie maandag.

Het Onze Vader is het bekendste gebed uit de christelijke traditie. De Hollandse en de Belgische woordkeuze liep uiteen, zodat er twee katholieke, Nederlandstalige versies waren. Over de juiste versie van het gebed is decennia lang door kerkgeleerden gediscussieerd. Een speciale commissie heeft nu van de beste vertalingen uit de Vlaamse en de Nederlandse versie één gebed gemaakt.

De aangepaste vertaling is als volgt:

Onze Vader, die in de hemel zijt, 
uw naam worde geheiligd, 
uw rijk kome, 
uw wil geschiede 
op aarde zoals in de hemel. 
Geef ons heden ons dagelijks brood 
en vergeef ons onze schulden, 
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving 
maar verlos ons van het kwade.

Nieuw Onze Vader wordt in november ingevoerd
Nieuw Onze Vader wordt in november ingevoerd (Foto: ANP)

Veel artiesten op Prince-avond in Paradiso

Paradiso in Amsterdam zet maandagavond de deuren open voor een muzikaal afscheid van Prince. Zo'n 25 acts brengen een eerbetoon aan de artiest die donderdag onverwacht overleed.

Het tribute is gratis en krijgt de titel: Nothing compares to u. Presentator/dj Gerard Ekdom praat de avond aan elkaar.

Op de line-up staan onder meer Moon Baker, Jennie Lena, Jared Grant, Lisa Lois, Leona Fillipo, Hallo Venray, Bo Saris en Refreshed Orchestra.

Veel artiesten op Prince-avond in Paradiso
Veel artiesten op Prince-avond in Paradiso (Foto: BuzzE)

Farmaceuten geven openheid van zaken

De fabrikanten van geneesmiddelen hebben vorig jaar 51,6 miljoen euro betaald aan zorgverleners. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld financiële bijdragen aan artsen voor nascholing, het schrijven van een wetenschappelijk artikel of het spreken op een medisch congres.

Dat blijkt uit gegevens van het Transparantieregister Zorg dat de relaties tussen de farmaceutische industrie en de zorgverleners bijhoudt. Bij het transparantieregister werden vorig jaar 14.000 relaties gemeld waarbij artsen, apothekers, verpleegkundigen, ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen samenwerken met leveranciers van geneesmiddelen.

Het aantal meldingen 36 procent hoger dan in 2014 omdat het register is uitgebreid. De industrie kon in 2015 ook meldingen doen over de relatie met patiëntenverenigingen en de samenwerking tussen fabrikanten van implantaten in de cardiologie en orthopedie en zorgverleners.

Farmaceuten geven openheid van zaken
Farmaceuten geven openheid van zaken (Foto: ANP)

Minitop Obama en Europese leiders

Angela Merkel heeft het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de jaarbeurs van Hannover aangegrepen om maandag een minitop te beleggen. De Duitse bondskanselier heeft haar collega's François Hollande (Fra), David Cameron (GBr) en Matteo Renzi (Ita) uitgenodigd voor deze informele ontmoeting in slot Herrenhausen, bedoeld om bij te praten over de laatste internationale ontwikkelingen.

Aan de orde komen onder meer het vrijhandelsverdrag TTIP, de oorlog in Syrië, het conflict in Oekraïne en de vluchtelingencrisis. De migrantenstroom uit Libië, politiek instabiel mede door de groeiende invloed van de terreurorganisatie Islamitische Staat, is een belangrijk punt van zorg.

De vijf landen hebben tijdens de top van de G20 in november in Turkije in kleine kring ook al overleg gevoerd over deze onderwerpen.

Minitop Obama en Europese leiders
Minitop Obama en Europese leiders (Foto: ANP)

Golfer Luiten ook tweede in China

Golfer Joost Luiten heeft zijn goede vorm van de laatste weken bekroond met een tweede plaats bij het door slecht weer geteisterde Shenzhen International in China. Een week eerder in Spanje was de Nederlander ook al op plaats twee geëindigd.

Het toernooi in China had te kampen met slecht weer, waardoor het spel regelmatig stilgelegd moest worden. Onder lastige omstandigheden was Luiten gisteren geklommen naar plek twee, waarna hij vanochtend de slotronde af moest maken. Met een birdie op de slothole kwam de Nederlander uit op een totaal van 68 slagen voor de dag (-4) en 274 slagen (-14) voor het toernooi.

Luiten moest zijn tweede plek wel delen met de Zuid-Afrikaan Brandon Stone. De zege was echter voor de 22-jarige Zuid-Koreaan Lee Soo-min die voor de slotdag al aan de leiding ging en in zijn laatste ronde een aantal bogeys overwon om alsnog met 71 slagen (-1) en een totaal van 272 slagen (-16) te finishen.

Het is nog niet bekend hoeveel plaatsen op de wereldranglijst Luiten gaat stijgen met dit resultaat. Deze week speelt de Nederlander in Beijing het Volvo China Open.

Rotterdam huldigt Feyenoord

Rotterdam huldigt maandagochtend de spelers van Feyenoord, die zondag de KNVB-beker in de wacht sleepten na een 2-1 overwinning op FC Utrecht. De voetballers worden om 11.30 uur verwacht op het stadhuis, waar ze door burgemeester Ahmed Aboutaleb in het zonnetje worden gezet. Daarna laten ze zich toejuichen op het balkon van het stadhuis door de Feyenoord-aanhang op het Stadhuisplein.

De Coolsingel is vanaf 10.00 uur tot 14.00 uur afgesloten voor het verkeer. Bezoekers kunnen preventief worden gefouilleerd, waarschuwt de politie, en vuurwerk en fakkels zijn verboden. Ook worden tassen en rugzakken gecontroleerd en mogen mensen geen alcohol meenemen.

De fans hadden veel kritiek op het tijdstip van de huldiging, op maandagochtend. Maar Aboutaleb deed dat onlangs voor de Powned-microfoon af met: "Als je van je club houdt, neem je gewoon een dagje vrij, een snipperdagje."

Rotterdam huldigt Feyenoord
Rotterdam huldigt Feyenoord (Foto: ANP)

FOK! Wat een blik op de weg #4

Elk weekend gebeuren er een hoop ongelukken en kleine incidenten op de weg. De meeste daarvan halen het nieuws niet, maar op FOK! vind je ze wel! Elke maandag verzamelen we het blik op de weg en geven we je een overzicht van de meest opmerkelijke ongelukken en incidenten van het afgelopen weekend.

Boontje komt om zijn loontje. Monkey see, monkey do. Oftewel: kijken naar een ongeluk is gevaarlijk:

Er waren ook twee vrachtwagens die een hoogtemelding negeerden en daarmee voor oponthoud zorgden:

Ook een eend zorgde voor strubbelingen:

Qua weer was het één grote tegenstelling op de weg:

Moest er een traumaheli landen op de A59

En wat doe je als het verkeer vast staat? Precies: je neemt gewoon een shortcut:

Ebru Umar noemt inbraak 'pure intimidatie'

Metro-columniste Ebru Umar betitelt een inbraak in haar Amsterdamse woning als 'pure intimidatie en provocatie'. Ze bevestigde dat in de nacht van zondag op maandag is ingebroken in haar huis en dat "alles overhoop is gehaald".

Umar gaat uit van opzet en ziet een rechtstreeks verband tussen haar aanhouding in Turkije en de daaropvolgende inbraak in haar woning. "Ik werd maandagochtend gebeld door mijn buurman die vertelde dat mijn huis met grof geweld is opengebroken", aldus Umar telefonisch vanuit Kusadasi. Vrienden nemen de schade op en hebben de politie ingeschakeld.

De politie bevestigt de inbraak en zegt in en om het huis sporenonderzoek te doen. Of er iets is weggenomen, kon de politie nog niet zeggen. Volgens Umar is in elk geval een laptop ontvreemd, zo heeft zij van haar vrienden vernomen.

Aangeklaagd
Umar werd zaterdagavond in haar vakantiehuis in Kusadasi door de politie van haar bed gelicht. Vervolgens werd ze aangeklaagd voor het beledigen van president Erdogan. Zo twitterde ze verschillende keren met de hashtag #fuckerdogan en noemde ze hem "Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent".

Zondag werd ze vrijgelaten, maar ze mag Turkije voorlopig niet verlaten. De columniste heeft later in de maandagochtend een afspraak met haar advocaat. "Ik ga de mogelijkheden bespreken om me te verweren tegen de aanklacht. Ik heb nu nog geen idee wat daarvoor de mogelijkheden zijn", aldus Umar.

Internationale aandacht
De aanhouding van columniste Ebru Umar trekt ook de aandacht van buitenlandse media. Onder meer de Britse BBC, The Independent, The Telegraph en The Guardian besteedden aandacht aan de kwestie, evenals de Israëlische krant Haaretz, het Russische Russia Today, Le Monde en nieuwszender France24 uit Frankrijk en de Duitse Der Spiegel en Die Welt.

Negers gekwetst door lichtere tint Lil' Kim

Lil' Kim heeft haar fans verbaasd met een foto waarop de geblondeerde zangeres er wel erg blank uitziet.

Op Instagram deelde de 41-jarige zangeres een video en een collage van zes selfies met haar nieuwe look en dat leidde tot flink wat verontwaardigde reacties. "Het is treurig omdat ze een donkere vrouw was. Niet gemixt, niet onduidelijk donker, maar donker. En mooi", zo klinkt een van de reacties. Ook een andere fan ziet liever de oude versie van Queen Bee: "De donkere Lil' Kim was perfect. Ik weet niet meer wie deze vrouw is."

In 2012 bleek al dat Kim haar neus had laten verkleinen bij de plastisch chirurg en ook haar huidskleur is door de jaren heen lichter geworden. Sommigen zien het als een teken van schaamte rond haar Afro-Amerikaanse identiteit, zo blijkt ook uit de vele reacties. "Ik voel me rot voor Lil' Kim en haar huidige gezicht", luidt er een. "Zelfhaat in onze gemeenschap is echt en de moeite waard om ter discussie te stellen."

Lil' Kim verbaast met bleke look
Negers gekwetst door lichtere tint Lil' Kim (Foto: BuzzE)

Obama stuurt extra militairen naar Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama gaat 250 militairen naar Syrië sturen om te strijden tegen IS. Dat heeft een Amerikaanse ambtenaar zondag gezegd. Het aantal Amerikaanse soldaten in Syrië komt daarmee op ongeveer 300.

Obama is momenteel in Hannover voor bilaterale besprekingen met Duitsland en zal maandag de extra inzet officieel bekendmaken. Onduidelijk is nog om wat voor militairen het gaat. De 50 soldaten die vorig jaar al naar Syrië zijn gezonden zijn speciale eenheden.

Obama stuurt extra militairen naar Syrië
Obama stuurt extra militairen naar Syrië (Foto: ANP)

Aantal transacties Binck loopt flink terug

BinckBank heeft in het eerste kwartaal het aantal transacties van klanten flink zien dalen. Beleggers namen volgens de online broker een "afwachtende" houding aan. Dat zorgde voor lagere volumes en lagere gemiddelde opbrengsten per transactie, meldde het bedrijf maandag in een tussentijds handelsbericht.

Het aantal transacties kwam uit op 2,1 miljoen. Dat is 23 procent minder dan de 2,7 miljoen transacties in het eerste kwartaal van 2015. BinckBank wees daarbij specifiek naar de Belgische markt. Die werd extra hard geraakt door de invoering van de zogenoemde speculatiebelasting. In België zakte het aantal transacties met 36 procent naar iets meer dan 185.000. In Nederland daalde het aantal transacties op jaarbasis met 21 procent tot ruim 1,5 miljoen.

BinckBank zag de totale inkomsten met 24 procent zakken tot 36,7 miljoen euro. Het zogenoemde gecorrigeerde nettoresultaat kwam uit op 8,5 miljoen euro, tegen 16,4 miljoen euro een jaar geleden.

Aantal transacties Binck loopt flink terug
Aantal transacties Binck loopt flink terug (Foto: ANP)

Onderzoek: politie Antwerpen duldt racisten

Racistische agenten van de Antwerpse politie worden niet tot de orde geroepen. Dat schrijft de commissie die na klachten van allochtone politieagenten onderzoek deed naar racisme binnen het Antwerpse korps, meldt de Gazet van Antwerpen.

Het zogeheten Comité P stelde vast dat veel van de klachten gegrond zijn, al is het slechts een minderheid die zich schuldig maakt aan de geconstateerde pesterijen en discriminatie. Vanwege de zwijgcultuur die binnen het korps heerst worden incidenten nauwelijks gemeld. De laatste jaren zou er wel verbetering zichtbaar zijn.

Onderzoek: politie Antwerpen duldt racisten
Onderzoek: politie Antwerpen duldt racisten (Foto: ANP)

Gwyneth Paltrow krijgt lapdance van vriend

De 37ste verjaardag van Kate Hudson werd afgelopen weekend uitbundig gevierd. Zo kon feestganger Gwyneth Paltrow rekenen op een lapdance van haar vriend Brad Falchuk, meldt Us Weekly.

"Brad was gekleed als een bouwvakker en gaf Gwyneth een lapdance", meldt een ooggetuige. "Ze hadden veel plezier." Het maakte daarbij niet uit dat ook haar ex Chris Martin aanwezig was op het met sterren overladen verjaardagsfeestje.

Demi Moore, Naomi Campbell, Lenny Kravitz en Derek Hough waren eveneens van de partij tijdens het feestje dat trouwen als thema meekreeg.

Gwyneth Paltrow krijgt lapdance van vriend
Gwyneth Paltrow krijgt lapdance van vriend (Foto: BuzzE)

BOVAG wil opgevoerde scooter harder aanpakken

Als het aan BOVAG ligt, worden opgevoerde brom- en snorfietsen sneller in beslag genomen en komt er een APK-keuring voor deze categorie voertuigen. Dat heeft de brancheorganisatie maandag gemeld, die verder zegt dat ondanks inspanningen van de overheid en BOVAG zelf het opvoerprobleem lastig is te beteugelen.

Uit onderzoek blijkt dat nog altijd driekwart van de scooterbedrijven bereid is om deze tweewielers op verzoek op te voeren of om snelheidsbegrenzers te verwijderen.

Sinds 2014 hanteert de politie een zogeheten WOK-status (Wachten op Keuren) bij scooters waarmee een snelheidsovertreding is begaan. Die wordt opgeheven als het voertuig weer aan de eisen voldoet. Volgens BOVAG blijft het echter dweilen met de kraan open en moet er in plaats van de WOK-status over worden gegaan op inbeslagname.

APK-keuring
Om systematisch te kunnen controleren of de brom- en snorfietsen aan de eisen voldoen, pleit de branchevereniging er tevens voor om een APK-keuring voor deze categorie in te voeren.

Naar aanleiding van het onderzoek naar 'opvoerbereidheid' heeft BOVAG haar leden nogmaals opgeroepen onder geen enkel beding daaraan medewerking te verlenen, omdat die geen goede dienst bewijzen aan de vele maatschappelijke discussies die momenteel woeden, aldus de brancheorganisatie.

Hendig sjieke slip

Een op de tien mist sociaal netwerk voor zorg

Ruim een op de tien Nederlanders beschikt niet over een sociaal netwerk dat hulp en ondersteuning kan bieden als dat nodig is. Bij ouderen en mensen met een beperking is dat een op de vijf. Dat heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maandag bekendgemaakt op basis van de nieuwste cijfers over de zorg.

Zo'n 2,2 miljoen volwassenen die zelfstandig wonen krijgen hulp bij dagelijkse klussen, als het huishouden of het zichzelf aan- en uitkleden. Ze krijgen daarbij vooral zorg van mensen uit hun sociale netwerk. Niet iedereen kan volgens het SCP echter terugvallen op iemand uit de sociale omgeving als diegene om gezondheidsredenen langdurig (extra) hulp nodig heeft.

Een op de tien mist sociaal netwerk voor zorg
Een op de tien mist sociaal netwerk voor zorg (Foto: ANP)

'Björk met masker op uit eten'

Björk gebruikt graag een masker als onderdeel van haar outfits op het podium, maar ze komen ook goed van pas om haar gezicht te verbergen in het openbaar.

New York Post meldt dat de zangeres met een vriend uit eten was in New York en tijdens het diner een masker opzette. "Ze droeg een roze en violetkleurig masker dat ophield bij haar wangen", meldt een ooggetuige. "Ze zette het op en af terwijl ze at."

'Björk met masker op uit eten'
'Björk met masker op uit eten' (Foto: BuzzE)

Soulzanger Billy Paul (81) overleden

Soulzanger Billy Paul is zondag op 81-jarige leeftijd in zijn huis in Blackwood in de staat New Jersey overleden. Dat staat te lezen op zijn website.

"We willen onze condoleances aanbieden aan zijn vrouw Blanche en familie voor hun verlies", zo luidt het bericht. "De wereld treurt om het verlies van nog een muzikaal icoon die als pionier hielp de R&B zoals we die nu kennen vorm te geven." Vorige week werd Paul Williams, zoals hij officieel heet, opgenomen in het ziekenhuis nadat kanker bij hem werd geconstateerd.

De soulartiest is vooral bekend van zijn hit Me And Mrs. Jones dat in 1972 verscheen en waarmee hij ook een Grammy won.

FOK! Wat een weer: van alles wat

Veel bewolking, regen en hagelbuien, af en toe zon, natte sneeuw en onweer. Het komt vandaag wederom allemaal voorbij. De temperaturen lopen uiteen van 6 graden in het noorden tot een graad of 10 in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, maar draait in de loop van de dag naar het noordwesten. 

Zon op 06:20
Zon onder 20:55
Zonkracht

 4 / 2 

Prachtige lucht gisteren in Heerlen, dank je wel Luuntje!

dreigende luchten boven Heerlen (Foto: Luuntje)
Dreigende luchten boven Heerlen (Foto: Luuntje)Dreigende luchten boven Heerlen  (Foto: Luuntje)
Dreigende luchten boven Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1719 Daniel Defoe publiceerde het boek Robinson Crusoe.
 1792 Het volkslied van Frankrijk, de Marseillaise, werd gecomponeerd. 
 1974 In Portugal kwam een eind aan 50 jaar dictatuur dankzij de Anjerrevolutie
 1987 Joop Zoetemelk won de 22e editie van de Amstel Gold Race. 
 1990 De ruimtetelescoop Hubble werd gelanceerd. 


La Marseillaise

'Chaos rond nalatenschap Prince'

Prince had zijn zaken niet goed op orde en daarom proberen zijn familie en advocaten nu duidelijkheid te krijgen hoe het precies zit met de rechten rond zijn muzikale nalatenschap. Dat meldt TMZ.

Bronnen weten te melden dat de zanger vaak van legale adviseurs wisselde, vooral als Prince het niet met ze eens was, zocht hij weer naar andere mensen. Hij zou daarom gebrek hebben gehad aan ervaren experts om zich heen die weten hoe zijn rijke muzikale catalogus beheerd hoort te worden.

Tyka, de zus van de zanger, zou sinds zijn overlijden de touwtjes in handen hebben genomen. Maar ook bij zijn label Warner Bros zijn ze er niet zeker van bij welke partij de rechten van zijn nummers zijn ondergebracht. Er gaan berichten dat Prince een kapitaal van 300 miljoen dollar (zo'n 265 miljoen euro) nalaat, maar volgens de insiders zorgt inflatie ervoor dat het daadwerkelijke bedrag dichterbij de helft van dat cijfer ligt.

'Chaos rond nalatenschap Prince'
'Chaos rond nalatenschap Prince' (Foto: BuzzE)

FOK! sportfoto-onderschrift week 16

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was MRITA met het volgende onderschrift: "Ellende bij Twente "Een gebed zonder eind" !"

De opgave van deze week:

Vitesse-speler Marvelous Nakamba duikt hier op achter Heracles-speler Wout Weghorst, wat is hier gaande? (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
Vitesse-speler Marvelous Nakamba duikt hier op achter Heracles-speler Wout Weghorst, wat is hier gaande? (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.