FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 december 2015

WK Darts: Whitlock sneuvelt weer snel, Taylor door

Keita Ono 2-0 Alex Tagarao (voorronde)
Het duel tussen de winnaars van de kwalificatietoernooien uit Japan en de Philippijnen. Keita Ono won met 2-0 mede door een finishpercentage van maar liefst 75 procent. Hij mocht later op de avond aantreden tegen Phil Taylor. 

Simon Whitlock (10) 2-3 Ricky Evans
Whitlock heeft een matig jaar achter de rug, maar kwam in de eerste ronde snel 2-0 voor in sets. De partij leek beslist Whitlock brak de Engelsman, gevolgd door een 121-finish. De Australiër kreeg twee matchdarts in de derde leg, maar daarna keerde de partij dramatisch. 

Evans kreeg het goede gevoel en drong een vierde set af. Het werd zelfs 2-2, waardoor een beslissende set nodig was. In de beslissende set brak Whitlock Evans direct, maar Rapid Ricky herstelde dat direct. Evans kwam daarna voor het eerst voor in de wedstijd, maar Whitlock dwong een verlenging af. Er moest in de beslissende set met twee legs verschil worden gewonnen. 

Whitlock kreeg opnieuw pijlen om te een break te plaatsen, maar hij gooide 68 niet uit. Evans kam opnieuw op voorsprong, maar via dubbel zestien werd het 3-3. De Australiër daarna geen druk zetten en kwam Evans met een 65-finish op 4-3, Whitlock opende echter de achtste leg met een 180'er en zorgde met twaalf pijlen voor 4-4 op het bord. Een 78-finish bracht Evans op 5-4, waarna hij de partij afmaakte met een fabelachtige 130-finish. 

Vincent van der Voort (15) 3-0 Loz Ryder
Vincent van der Voort had geen problemen met Loz Ryder. Het werd 3-0.


Phil Taylor (3) 3-0 Keita Ono
Phil Taylor had geen enkel probleem met Keita Ono. De zestienvoudig wereldkampioen won van Ono met 3-1, 3-0 en 3-0. Hij sloot af in de laatste set met finishes van 167 en 121. Taylor treft na de kerst nu Kevin Painter. 

Doutzen Kroes denkt anders over naaktfoto's

Doutzen Kroes gaat anders om met sociale media sinds ze moeder is. ''Ik moet zeggen: ik ben wel anders gaan denken over naaktfoto's. Daar had ik nooit moeite mee. Ik houd er nu rekening mee dat Phyllon en Myllena daarmee op den duur geconfronteerd worden'', vertelt het topmodel in het AD.

Topmodel en ambassadrice van dance4life reisde onlangs af naar Nepal om aandacht te vragen voor de tragedie rondom kindhuwelijken. De documentaire Doutzen in Nepal is zondagavond te zien bij RTL4.

Doutzen brengt de kerstdagen door in een wintersportgebied, vertelt ze de krant. ''We gaan op wintersport met ons gezin en onze ouders. We hebben een huisje in de bergen gehuurd met, heel luxe, een kok die voor ons het kerstdiner maakt. Wilde zalm en kip, geloof ik. Puur verwennerij. Het voelt wel extreem tegenstrijdig nu ik net terug ben uit Nepal. Ik voel me er wel schuldig om, maar het heeft ook geen zin om ineens sober te gaan leven. Het is niet zo dat als ik alles opgeef, zij meer hebben."

Doutzen Kroes denkt anders over naaktfoto's
Doutzen Kroes denkt anders over naaktfoto's (Foto: BuzzE)

Stuttgart geeft Wolfsburg klop

VfB Stuttgart heeft zaterdagavond hele goede zaken gedaan in de Bundesliga. Tegen subtopper Wolfsburg pakte de ploeg van trainer Jürgen Krammy stevig uit (3-1) en ontsnapte daarmee voorlopig uit de degradatiezone.

VfL Wolfsburg startte zonder Bas Dost, maar kwam ook zonder de Nederlandse spits op voorsprong. Na een kwartiertje spelen maakte Maximilian Arnold de 0-1 en leek er niets aan de hand voor de ploeg die Manchester United uit de Champions League knikkerde.

Stuttgart bleek echter andere gedachten te hebben en stond voor rust toch voor. Daniel Didavi en Filip Kostic troffen doel. Na rust maakte Didavi zijn tweede en was Wolfsburg verslagen. Ook een rode kaart voor Toni Sunjic, die zijn tweede geel kreeg voor een tackle op invaller Dost, bracht geen kentering in de wedstrijd.

Stuttgart geeft Wolfsburg klop
Stuttgart geeft Wolfsburg klop (Foto: ANP)

Newcastle United stelt teleur tegen Villa

Newcastle United heeft zaterdagavond twee punten laten liggen tegen Aston Villa. Het elftal van trainer Steve McClaren kwam niet verder dan een gelijkspel tegen de hekkensluiter van de Premier League (1-1).

Voor Newcastle voelde dat resultaat als een nederlaag. De club leek zich de laatste weken te herstellen van een slechte competitiestart met overwinningen op Liverpool (2-0) en Tottenham Hotspur (2-1). Fabricio Coloccini bracht Newcastle United nog wel op voorsprong (1-0). Jordan Ayew tekende voor de gelijkmaker voor de club die dit seizoen alleen het eerste competitieduel won. Op 8 augustus werd Bournemouth met 1-0 verslagen.

Bij Newcastle United hadden Georginio Wijnaldum, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong weer een basisplaats. Anita en De Jong werden in de tweede helft gewisseld. Leandro Bacuna speelde het hele duel voor Aston Villa en kreeg een gele kaart.

Newcastle United stelt teleur tegen Villa
Newcastle United stelt teleur tegen Villa (Foto: ANP)

Koeman woest op 'amateurs' Southampton

Ronald Koeman begint zich steeds meer zorgen te maken bij Southampton. De ploeg die vorig seizoen nog uitgroeide tot de verrassing van de Premier League, moet na een reeks slechte resultaten naar onderen kijken. "De situatie begint zorgwekkend te worden", mopperde Koeman na de nederlaag zaterdag tegen Tottenham Hotspur (0-2). "In de Premier League gaat het niet alleen om welke technische kwaliteiten je hebt. Het begint allemaal met knokken en duels winnen. Die mentaliteit mis ik bij mijn spelers."

Koeman was woest over de manier waarop de 'Saints' de wedstrijd tegen de Spurs kort voor rust uit handen gaven. "In twee minuten tijd verloren we dit duel. Dat is heel frustrerend, zeker als je ziet hoe die eerste goal tot stand komt. We stonden met drie verdedigers tegenover één aanvaller, Harry Kane. En toch verloren we dat duel heel amateuristisch. We verdedigden zó naïef, dat kan ik niet accepteren. We waren veel te lief."

Met name international Virgil van Dijk liet zich bij die treffer wel heel makkelijk uitspelen door Kane.

Koeman woest op 'amateurs' Southampton
Koeman woest op 'amateurs' Southampton (Foto: ANP)

Van Gaal hoopt dat hij de tijd krijgt

Louis van Gaal kan alleen maar hopen dat de clubleiding van Manchester United hem de tijd geeft. Na de derde nederlaag op rij, zaterdag op Old Trafford tegen Norwich City, staat de positie van de Nederlandse manager zwaar onder druk. "Het is niet aan mij om die vraag te beantwoorden", zei Van Gaal, toen hem naar zijn toekomst werd gevraagd. "We zullen zien."

De Engelse topclub werd ruim een week geleden in de Champions League uitgeschakeld door een nederlaag bij VfL Wolfsburg (3-2) en verloor vervolgens in de Premier League ook van de nieuwkomers Bournemouth (2-1) en Norwich City (1-2). "Drie keer op rij verliezen, dat gebeurt Manchester United niet vaak", concludeerde Van Gaal. "Dit kunnen we niet accepteren. We moeten echter dicht bij elkaar blijven en vertrouwen blijven houden. Ik heb zulke situaties eerder meegemaakt bij vorige clubs. Het belangrijkste wat je met doen om uit deze slechte situatie te komen, is professioneel blijven en doen wat je moet doen."

Ondanks de honderden miljoenen die Van Gaal sinds zijn komst in de zomer van 2014 mocht investeren, heeft hij zijn elftal nog steeds niet aan de praat gekregen. ManUnited verloor van Bournemouth en Norwich City, twee clubs die vorig seizoen een niveau lager speelden. "We waren niet goed genoeg om te winnen, dat is een feit", erkende Van Gaal na de blamage op Old Trafford.

De oud-bondscoach van Oranje hoorde de supporters na de eerste helft fluiten, iets wat zelden voortkomt in het 'Theatre of Dreams'. "De fans verwachtten dat we zouden winnen en wij zelf ook. We hadden dit seizoen thuis namelijk nog niet verloren. Maar we zitten in een slechte fase en je kan zien wat een gebrek aan vertrouwen dan met spelers doet."

Van Gaal hoopt dat hij de tijd krijgt
Van Gaal hoopt dat hij de tijd krijgt (Foto: ANP)

Normaal zegt 'Ajuu, de mazzel' in GelreDome

In een uitverkocht GelreDome in Arnhem neemt Normaal zaterdagavond afscheid van de fans. De Achterhoekse boerenrockband stopt er na veertig jaar mee. Bennie Jolink's gezondheidsproblemen hebben hem doen besluiten om de stekker er uit te trekken. De 69-jarige frontman heeft astma, waardoor het zingen voor hem steeds moeilijker werd.

Het concert in Arnhem volgt op een afscheidstour, of veldtocht zoals ze het zelf noemden. In september kregen de mannen van Normaal een Buma Lifetime Achievement Award, vanwege hun bijdrage aan de Nederlandse muziek.

Normaal zegt 'Ajuu, de mazzel' in GelreDome
Normaal zegt 'Ajuu, de mazzel' in GelreDome (Foto: BuzzE)

Formule E: Uitslag Punta del Este ePrix

Sébastien Buemi heeft de derde ePrix van het jaar gewonnen. De Zwitser won de Formule E-race in Uruguay voor Lucas di Grassi en polesitter Jerome d'Ambrosio. Met zijn tweede zege van het jaar nam Buemi tevens de leiding in het kampioenschap over van Di Grassi. Ondanks een teleurstellende vijfde startplek bleek er in de straten van Punta del Este weinig kruid gewassen tegen de snelheid van Buemi, die de leiding in ronde 8 overnam van d'Ambrosio. Daarna kwam Buemi's zege geen moment meer in gevaar.

Minder fortuin was er voor regerend kampioen Nelson Piquet junior. De Braziliaan weigerde zich in de slotfase van de race in te laten halen door Jean-Eric Vergne. De Fransman waagde in de hairpin een opportunistische poging bij Piquet aan de binnenkant, maar schoot iets te ver door. Piquet kruiste voor Vergne langs, de twee raakten elkaar, stuiterden zij aan zij door de hairpin, waar Piquet uiteindelijk toch weer als eerste uitkwam. Vergne sloot met een woedend handgebaar richting zijn tegenstrever weer aan.

Een paar bochten later ging Vergne alsnog langs de Braziliaan. Piquet leek met zijn voorwiel de muur voor de chicane te schampen, de auto raakte in onbalans, ging overdwars, en boorde zich in de muur. Door het uitvallen van Piquet, pakte de Nederlander Robin Frijns, na een anonieme race in het middenveld, alsnog een tiende plaats en dus een punt. De volgende ePrix vindt begin februari plaats in Buenos Aires, Argentinië.


Frijns pakte een punt in Uruguay

Uitslag

Pos    Coureur                      Team                                       Tijd                     Ronden    
1 S. Buemi Renault e.Dams 45:59.697   33
2 L. di Grassi ABT Schaeffer Audi Sport +3.534   33
3 J. d'Ambrosio Dragon Racing +6.725   33
4 L. Duval Dragon Racing +6.807   33
5 N. Prost Renault e.Dams +21.057   33
6 A.F. da Costa Team Aguri +22.410   33
7 J.E. Vergne DS Virgin Racing +57.726   33
8 D. Abt ABT Schaeffer Audi Sport +1:00.744   33
9 S. Sarrazin Venturi Formule E Team +1:03.559   33
10 R. Frijns Andretti Racing +1:03.840   33
11 S. de Silvestro Andretti Racing +1 Lap   32
12 O. Turvey NEXTEV TCR +1 Lap   32
13 O. Rowland Mahindra Racing +1 Lap   32
14 N. Berthon Team Aguri +1 Lap   32
15 N. Piquet Jr. NEXTEV TCR +2 Lap   31
16 B. Senna Mahindra Racing +7 Lap   26
17 S. Bird DS Virgin Racing +16 Lap   17
           


 

WK Darts: Van der Voort zeer eenvoudig naar de volgende ronde

Vincent van der Voort staat zonder problemen in de tweede ronde van het WK darts. In het Alexandra Palace in Londen won de als vijftien geplaatste Nederlander met 3-0 van Loz Ryder uit Australië.

Van der Voort had in de eerste set nog moeite om de scores en dubbels te vinden, maar kreeg van Ryder alle tijd om zijn kansen te benutten. Hij won de eerste set met 3-1. Het spel van Vast Vinny liep set twee liep al beter en won de set zonder een leg weg te geven. Van der Voort zat op 95 gemiddeld, waar Ryder bleef steken op 80. 

Ook in de derde set kon Ryder geen potten breken. Hij mocht nog een leg pakken, maar daar bleef het bij. De derde set ging met 3-1 naar Van der Voort en daarmee de partij. In de volgende ronde speelt de Purmerender opnieuw tegen een Australiër. Kyle Anderson is de tegenstander, die te sterk was voor Brendan Dolan. 

Handbalster Smeets via 'Lourdes' in WK-finale

Handbalster Martine Smeets is na een wonderbaarlijk snelle genezing klaar voor de WK-finale. De 25-jarige linkerhoekspeelster vloog tien dagen geleden vanuit Denemarken naar huis met een hamstringblessure, opgelopen in de groepswedstrijd van Oranje tegen Zweden (28-28). "Het was een bizarre week, maar nu sta ik weer hier", zei Smeets zaterdag tegen de NOS in de sporthal van Herning, waar de Nederlandse handbalsters zondag om de wereldtitel strijden met Noorwegen.

"Misschien is ze in Lourdes geweest", grapte bondscoach Henk Groener. "Martine heeft een wonderbaarlijke genezing gehad. Mooi dat we voor de finale op volle sterkte zijn." Smeets verraste ook zichzelf met haar snelle genezing. "In die wedstrijd voelde ik iets knappen toen ik aanzette. Ik wist gelijk: dit is niet goed. Ik ben teruggevlogen naar huis en heb daar fysiotherapie gehad. Gelijk merkte ik dat de hamstring daar goed op reageerde."

Medisch onderzoek wees uit dat Smeets zondag 'gewoon' kan spelen in de WK-finale. "Ik hoop dat ik eraan kan bijdragen dat we de wereldtitel winnen."

Handbalster Smeets via 'Lourdes' in WK-finale
Handbalster Smeets via 'Lourdes' in WK-finale (Foto: ANP)

'Donald Trump is een eikel'

Tijdens een campagnebijeenkomst in New Hampshire heeft de Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush zich zaterdag in pittige bewoordingen uitgelaten over de topfavoriet Donald Trump. 'Er moet me nog iets van het hart. Donald Trump is een eikel', aldus Bush. 'Met beledigingen kun je geen president worden. Je kunt vrouwen, Latino's en gehandicapten niet kleineren.'

Hij kreeg er een stormachtig applaus voor, waar hij het publiek voor bedankte. 'Dat was even therapeutisch. Ik voel me nu een stuk beter.'

Bush, oud-gouverneur van Florida, ligt in de peilingen mijlenver achter op Trump. De flamboyante zakenman roept veel weerstand op met zijn harde standpunten over onder meer moslims, Mexicanen en vrouwen. Desondanks gaat hij stevig op kop in de peilingen.

'Donald Trump is een eikel'
'Donald Trump is een eikel' (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - FC Groningen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en FC Groningen. De thuisclub won door een doelpunt in de slotfase met 2-1 en sluit daarmee een zeer succesvolle eerste seizoenshelft in stijl af. Hieronder vind je karakteristieken van dit duel.

Heracles Almelo

2 - 1

FC Groningen

 41' Gladon
 90' Bosz
   39' Linssen
 
 Gele kaart: Bosz, Tannane, Tannane, Fledderus, (Heracles Almelo), Hateboer, (FC Groningen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.622
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Bosz
Vujicevic (Heerkes/46)
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani (Gosens/90 3)
Tannane
Gladon
Darri
  Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
Tamata
Bacuna (Hoesen/90 2)
Rusnák
Tibbling
Antonia (Idrissi/70)
De Leeuw
Linssen

Nederland wint vernieuwde editie Groot Dictee

Nederland heeft zaterdagavond de 26e en vernieuwde editie gewonnen van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De twee Nederlandse finalisten, scenarist en regisseur Frank Ketelaar en Volkskrantlezer Mark Beumer, versloegen het Vlaamse koppel Bart Cannaerts (stand-upcomedian en televisiemaker) en Bert De Kerpel.

Het NTR-programma had dit jaar voor het eerst een andere opzet dan de voorgaande 25 keer. Eerder won degene met de minste fouten. Nu namen na het dictee een Nederlands en een Vlaams team het tegen elkaar op in de finale. In die teams zaten de beste 'gewone' speler en de beste prominente speler.

Zij moesten achtereenvolgens zes moeilijke woorden spellen: tomaten-groentesoep, of-of-, caffè latte, F-16-piloot, déjà-vugevoel en gequeued. In de finaleronde maakten de Nederlanders zes fouten. De Vlamingen maakten er acht.

Elf fouten
De zestig deelnemers maakten gemiddeld 23 fouten, evenveel als vorig jaar. Beumer en De Kerpel hadden als gewone deelnemers uit Nederland en Vlaanderen allebei de beste score, met elf fouten. Cannaerts was de beste Vlaming met zestien fouten. Ketelaar mocht met achttien fouten als beste BN'er naar de finale.

Andere bekende Nederlanders die meededen waren schaatser Koen Verweij, politiek verslaggever Ron Fresen, Ad Visser, actrice Katja Herbers en rapper Sef. Het dictee kende ook een Poolse deelnemer, Mateusz Klimek. Hij was eerder de winnaar van het Internationaal Studentendictee der Nederlandse Taal en maakte nu 32 fouten.

Lieve Joris
De Vlaamse schrijfster Lieve Joris schreef de tekst voor het dictee, met de titel 'Lang leve het heen-en-weer'. De deelnemers moesten zich vastbijten in woorden als redemptorist, collocatie, caoutchouc en promiscuïteitbevorderende seksshops.

Joris is vooral bekend van haar reisverhalen. Het eerste deel van haar dictee speelt zich dan ook in Congo af. Ze begon haar schrijversbestaan als journalist voor onder meer de Haagse Post en NRC Handelsblad.

Nederland wint vernieuwde editie Groot Dictee
Nederland wint vernieuwde editie Groot Dictee (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 19/12/2015

AZ heeft in de Eredivisie eindelijk weer een punt weten te pakken. De Alkmaarders leidden in eigen huis lang met 1-0 tegen FC Utrecht, maar die club kwam in een spectaculaire slotfase op een 1-2 voorsprong. In blessuretijd redde Gouweleeuw vanaf de strafschopstip alsnog een punt: 2-2. Bij de thuisploeg maakte Ron Vlaar zijn rentree in de Eredivisie.

PSV heeft moeizaam met 3-2 van PEC Zwolle gewonnen. In Eindhoven zag het hier in de beginfase niet naar uit, omdat Pereiro de thuisploeg al snel op een 2-0 voorsprong zette. Na een benutte strafschop van Van Polen en een uithaal van Veldwijk stond het bij rust zowaar 2-2. PSV-spits De Jong kreeg in de tweede helft enorme dotten van kansen voordat hij een kwartier van tijd de winnende treffer aantekende.

AZ

2 - 2

FC Utrecht

27' Johansson
90+1' Gouweleeuw(pen)
  82' Boymans
85' Haller
 
Gele kaart: Johansson, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.756
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Johansson
Gouweleeuw
Vlaar
Brezancic
Luckassen
Van Overeem
Rienstra
El Hamdaoui (Hupperts/78)
Janssen (Mühren/78)
Dos Santos
  Ruiter
Leeuwin (Klaiber/46)
Van der Maarel
Letschert
Kum
Ayoub (Amrabat/46)
Strieder
Ramselaar (Boymans/78)
Joosten
Haller
Barazite

PSV

3 - 2

PEC Zwolle

7' Pereiro
15' Pereiro
75' De Jong
  40' Van Polen (pen)
43' Veldwijk
 
Gele kaart: Moreno, Brenet, (PSV), Ehizibue, Nijland, Bouy, Sainsbury, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Brenet
Pröpper
Guardado
Hendrix (Lestienne/73)
Pereiro (Schaars/89)
De Jong
Locadia (Narsingh/60)
  Begois (De Jong/33)
Marcellis
Sainsbury
Bouy
Van Polen
Ehizibue
Brama
Hebling (Marinus/70)
Menig
Veldwijk
Nijland

Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag

De nog steeds erg populaire stripfiguurtjes Suske en Wiske hebben zaterdag hun zeventigste verjaardag gevierd. Op 19 december 1945 verscheen in België de allereerste strip met het duo in de hoofdrol: Het eiland Amoras.

Ter ere van dat jubileum werd de familie van bedenker Willy Vandersteen zaterdag ontvangen op het stadhuis in Antwerpen en stonden er tal van activiteiten op het programma in het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout.

Ondanks hun gezegende leeftijd zijn Suske en Wiske en hun vrienden Lambik, Sidonia, Jerom en co nog erg actief. De afgelopen zeven decennia werden ze al meermaals aangepast om eigentijds te blijven en er werden ook al verschillende spin-offs uitgebracht, waarvan vooral de op volwassenen gerichte "Amoras"-reeks het goed deed. "Amoras 5: Wiske" won onlangs nog de Willy Vandersteenprijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum van het afgelopen jaar.

Musical
In Nederland reist momenteel de musical Suske en Wiske - De circusbaron langs de theaters. Ben Cramer, Stijn Mac Gillavry, Liset Vrugteveen, Robbert van Unnik, Eline Schmidt en Erik Plageman nemen hierin de hoofdrollen voor hun rekening.

In de voorstelling wordt de oersterke Jerom op mysterieuze wijze ontvoerd en biedt de ringmeester (Ben Cramer) Lambik een rol als clown, ofwel circusbaron, aan. Lambik neemt de baan aan en ontdekt al snel aanwijzingen die leiden in de richting van de verdwenen Jerom.

Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag
Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag (Foto: BuzzE)

Valencia worstelt nog onder Neville

Gary Neville heeft Valencia nog altijd niet echt aan de praat gekregen. De Engelse vervanger van de opgestapte trainer Nuno Espírito Santo won dan afgelopen week in de beker wel van het nietige Barakaldo Club, maar tegen Getafe CF was het zaterdag weer worstelen voor de Spaanse subtopper. Het werd 2-2.

Anderzijds kan Valencia niet verweten worden dat de ploeg niet kan terugknokken. Twee keer kwamen de bezoekers uit de regio van Madrid op voorsprong, maar twee goals van Alcácer en Santi Mina brachten Valencia terug in de wedstrijd. Na 35 minuten stond de eindstand al op het bord.

Neville verloor bij zijn debuut met 2-0 van Lyon in de Champions League en kwam vervolgens goed weg met een gelijkspel tegen Eibar. De bekerzege leek de ban even te breken, maar de komende pauze tijdens de feestdagen in de competitie zal vermoedelijk welkom zijn bij Valencia.

Valencia worstelt nog onder Neville
Valencia worstelt nog onder Neville (Foto: ANP)

Haase verdedigt Nederlandse titel tegen Middelkoop

Tennisser Robin Haase verdedigt zondag zijn Nederlandse titel tegen Matwé Middelkoop. De nummer één van Nederland ontdeed zich zaterdag in de halve eindstrijd van Tim van Terheijden (6-2 en 6-3) en lijkt op weg naar titelprolongatie.

Met een aantal mooie punten en goede rally's wist Haase de eerste set naar zich toe te trekken. "Ik stond meteen op voorsprong. Dan speel je met vertrouwen en kun je wat dingen uitproberen", zei Haase. De tweede set leek opnieuw makkelijk naar de Hagenaar te gaan, maar Van Terheijden brak nog terug op 5-2. Hij leverde daarna echter direct zijn eigen service in.

Haase staat in de finale tegenover Matwé Middelkoop. Hij versloeg de als tweede geplaatste Jasper Smit, vijfvoudig kampioen, zaterdag in de halve finale in drie sets: 6-4, 6-7 (6) en 6-3. Eerder in het toernooi klopte Middelkoop ook al de nummer vier van de plaatsingslijst, Jesse Huta Galung. "Matwé is altijd een gevaarlijke speler. Hij heeft deze week drie goede potjes gespeeld", blikte Haase vooruit.

Haase verdedigt titel tegen Middelkoop
Haase verdedigt titel tegen Middelkoop (Foto: ANP)

Koploper Leicester City blijft maar winnen, Southampton verliest ook van Spurs

Riyad Mahrez heeft Leicester City zaterdag aan een uitzege op Everton (3-2) geholpen. De Algerijnse aanvaller scoorde tweemaal voor de koploper van de Premier League.

Romelu Lukaku tekende voor de gelijkmaker voor de thuisclub uit Liverpool. Hij trof voor de zevende competitiewedstrijd op rij doel. De Belg kwam dichter in de buurt van het record van Jamie Vardy, de spits van Leicester City die dit seizoen elf duels op rij in de Premier League scoorde. Vardy trof geen doel tegen Everton. Shinji Okazaki maakte het derde doelpunt van Leicester City. Kevin Mirallas maakte de wedstrijd in de 89e minuut nog even spannend (2-3).

Leicester vergrootte de voorsprong op naaste belager Arsenal tot vijf punten. De formatie uit Londen speelt maandagavond nog tegen Manchester City.

Aan de reeks slechte resultaten van Southampton komt maar geen einde. De ploeg van manager Ronald Koeman moest zaterdag in het eigen St. Mary's-stadion buigen voor Tottenham Hotspur: 0-2. Van de laatste zes wedstrijden verloren de 'Saints' er liefst vijf. Koeman was vorig jaar met zijn elftal nog de grote verrassing in de Premier League, maar hij ziet nu de degradatiezone steeds dichterbij komen.

Koeman had met Virgil van Dijk en Jordy Clasie twee landgenoten opgesteld. Graziano Pellè keerde na een lichte blessure ook terug in het elftal van Southampton, maar de Italiaanse spits kon de thuisclub niet aan doelpunten helpen. Paulo Gazzaniga, onder de lat de vervanger van de geblesseerde doelman Maarten Stekelenburg, moest in de laatste vijf minuten voor rust twee treffers van Harry Kane en Dele Alli incasseren.

Met drie Nederlandse basisspelers heeft Stoke City zaterdag voor eigen publiek verloren van Crystal Palace (1-2). Chung-Yong Lee bezorgde de bezoekers uit Londen in de slotfase een zege.

Erik Pieters, Ibrahim Afellay en Marco van Ginkel kwamen in blessuretijd van de eerste helft op achterstand toen Connor Wickham een strafschop benutte. Bojan Krkic, oud-speler van Ajax, maakte in de 76e minuut geen fout voor Stoke vanaf elf meter.

Koploper Leicester City blijft maar winnen
Koploper Leicester City blijft maar winnen (Foto: ANP)

Van Gaal verder onder druk na derde nederlaag

De positie van Louis van Gaal bij Manchester United is zaterdag nog meer onder druk komen te staan. De ploeg van de Nederlandse manager blameerde zich op het eigen Old Trafford tegen degradatiekandidaat Norwich City: 1-2.

De Engelse topclub ging vorige week ook al onderuit bij Bournemouth, een pijnlijke nederlaag die volgde op de uitschakeling in de Champions League. De grote vraag is hoeveel geduld de leiding van ManUnited nog heeft met Van Gaal, die zijn peperdure elftal maar niet aan de praat krijgt.

De oud-bondscoach van Oranje heeft sinds 21 november niet meer gewonnen. Manchester United speelde daarna drie keer gelijk en verloor de laatste drie wedstrijden. Het leidde tot uitschakeling in de Champions League; in de Premier League is de ploeg van Daley Blind en Memphis Depay naar de vijfde plek gezakt.

De Gea

Manchester United domineerde het duel met de nummer achttien van de Premier League, tot Norwich in de 38e minuut ineens de leiding nam via Cameron Jerome. Hij profiteerde van defensief geklungel van Phil Jones en Ashley Young, terwijl ook doelman David de Gea stond te schutteren. Van Gaal en zijn spelers werden bij het ingaan van de rust met een fluitconcert naar de kleedkamers begeleid. Het publiek begon nog meer te morren toen Alexander Tettey de bezoekers in de 54e minuut op 0-2 zette. Hij rondde een vlotte counter door het hart van de United-defensie beheerst af.

Anthony Martial bracht de spanning halverwege de tweede helft terug met de aansluitingstreffer. De jacht op de gelijkmaker van de 'Mancunians' verliep daarna echter zonder overleg en overtuiging. Alleen Juan Mata was met een vrije trap dicht bij de 2-2. Na de derde nederlaag van United op rij moet Van Gaal gaan vrezen voor zijn baan.

Van Gaal verder onder druk na derde nederlaag
Van Gaal verder onder druk na derde nederlaag (Foto: ANP)

Piloten boos op Dijksma

Staatssecretaris Sharon Dijksma meet met twee maten als het gaat om het verlenen van landingsrechten op Schiphol aan staatsgesubsidieerde vliegtuigmaatschappijen. Volgens pilotenvakbond VNV legt de Nederlandse overheid maatschappijen uit rijke olielanden die staatssubsidie krijgen geen strobreed in de weg. Kleine maatschappijen uit minder interessante regio's worden wel aangepakt.

Estonia Air moet aan de grond blijven omdat er "in Estland geen olie en geld" is, twitterde VNV-president Steven Verhagen zaterdag. De Estlandse maatschappij moet van de Europese Commissie 85 miljoen euro terugbetalen die zij als staatssteun had ontvangen. Estonia Air stopte daarop in november met alle vluchten.

De pilotenvakbond is boos omdat vliegtuigmaatschappij Emirates tegelijkertijd gewoon toestemming heeft gekregen dagelijks met een tweede Airbus A380 te vliegen op Schiphol en is bang voor nog meer vluchten. "Met argumentatie Dijksma weg open voor 3e, 4e, 5e A380 van staatsgesubsidieerd Emirates", aldus Verhagen via Twitter.

Europese vliegtuigmaatschappijen als Air France - KLM ondervinden geduchte concurrentie van carriers uit het Midden-Oosten zoals Emirates, Etihad en Qatar.

Piloten boos op Dijksma
Piloten boos op Dijksma (Foto: ANP)

In gesprek met Jandino Asporaat over zijn nieuwe film 'Bon Bini Holland'

Hij maakt al jaren cabaret, speelt in uitverkochte zalen en presenteert zijn eigen talkshow. Nu speelt hij verschillende rollen –waaronder de hoofdrol- in zijn eerste film Bon Bini Holland waarin hij een Curaçaose oplichter speelt. Jandino Asporaat barst van de energie en dat straalt hij ook uit bij het uitvoeren van zijn werk, zowel op het podium als op het witte doek.

Bayern profiteert optimaal van nederlaag Dortmund in Bundesliga

Bayern München heeft zaterdagmiddag zijn voorsprong als koploper in de Bundesliga uitgebreid. De titelverdediger won zelf met nipte cijfers van Hannover 96. Het werd 0-1. 

In de HDI-Arena was de thuisploeg als eerste heel dicht bij de openingstreffer. Manuel Neuer kreeg nog net zijn hand tegen een kopbal van Leon Andreasen, waarna de bal op de doellat belandde. De rebound was vervolgens niet aan Mevlüt Erdinç besteed, waardoor Bayern München dus goed wegkwam.

De bezoekers kregen vervolgens toch meer grip op de wedstrijd. Ook aan Beierse zijde stond het aluminium een doelpunt in de weg. Na een halfuur krulde Robert Lewandowski de bal met links op de paal, waarna keeper Ron-Robert Zieler redding bracht op een tweede inzet van Thomas Müller.

Kort voor rust was Müller wel trefzeker. De aanvaller bracht Bayern van elf meter aan de leiding, nadat er hands was gemaakt in het strafschopgebied. Ook in de tweede helft waren de betere kansen voor de gasten. Zieler moest opnieuw enkele keren in actie komen, onder meer bij een poging van Lewandowski.

Hannover 96 probeerde met enkele wissels nog een gelijkmaker te forceren. Onder andere Charlison Benschop, oud-speler van RKC Waalwijk en AZ, kwam als invaller binnen de lijnen. De gelijkmaker bleef echer uit. Bayern München vergroot de voorsprong naar acht punten op Borussia Dortmund, dat onderuit ging bij 1. FC Köln.


Borussia Dortmund is er niet in geslaagd om de druk op lijstaanvoerder Bayern München te houden. Op bezoek bij 1.FC Köln verloor de nummer twee van de Bundesliga met 2-1.

Die Borussen begonnen het duel in Keulen voortvarend. Met veel druk werden de gastheren op eigen helft teruggedrongen. Omdat Dortmund bleef afjagen, kreeg Köln geen mogelijkheid om te antwoorden met een counteraanval. Toen er achttien gespeeld waren, plaatste Henrikh Mkhitaryan zijn vrije trap in het vijandelijke strafschopgebied, op het hoofd van Sokratis Papastathopoulos: 0-1.

Na een half uur nam de thuisploeg het heft in handen. Een passeerbeweging van Pawel Olkowski in het strafschopgebied dwong Joo-Ho Park een overtreding te begaan. De scheidsrechter vond de duikeling niet penalty waardig, waarop Mats Hummels de bal wegwerkte.

Köln ging in de tweede helft door met waar het in de eerste helft was geëindigd; aanvallen. Onder aanvoering van Simon Zoller werd er gezocht naar de verdiende gelijkmaker. Dortmund was via Ilkay Güdogan dichtbij de tweede treffer, maar zag zijn inzet vlak naast het doel verdwijnen.

Zoller kon in de 82e minuut alsnog voor de gelijkmaker zorgen door een fout van Dortmund-keeper Roman Bürki af te straffen: 1-1. In de blessuretijd zorgde Anthony Modeste zelfs nog voor de winnende van 1.FC Köln.

WK Darts: Belgisch darttalent Van den Bergh zegeviert tegen White

Dag drie van het wereldkampioenschap darts. Zaterdagmiddag kwamen onder andere de veteranen Steve Beaton en Kevin Painter met succes in actie. Voor Sven Groen stopte zijn WK in de voorronde. Dimitri van den Bergh stuntte met een zege op Ian White. 

Kim Viljanen 2-1 Sven Groen (P)
Het debuut van Sven Groen eindigde in de voorronde. Lees het wedstrijdverslag hier

Steve Beaton (25) 3-0 Koha Kokiri
Steve Beaton doet voor de 25e keer mee aan het WK. De wereldkampioen van 1996 won met 3-0 van de Koha Kokiri. De volslagen onbekende Nieuw-Zeelander begon overtuigend en brak Beaton tweemaal in de eerst set. Hij kon zijn eigen legs niet houden, waardoor toch hij toch de eerste set met 3-2 kon pakken.

In de tweede set deed Kokiri goed mee, maar een enkel slippertje zorgde ervoor dat de set met 3-1 naar Beaton ging. Scorend bleef Kokiri ook in de derde set uitstekend spelen, het vinden van de dubbels was een heel ander verhaal. In de derde leg miste de Nieuw-Zeelander een volle beurt en pakte Beaton toch de leg via dubbel één. Het werd 2-2 en met een mooie 164-finish pakte Beaton de winst.


Ian White (9) 1-3 Dimitri van den Bergh
White opende de partij goed en kwam op 2-0, maar met een 122 en 107-finish maakte Van den Bergh gelijk. De Belg klungelde wat, waardoor de eerste set toch naar White ging. Van den Bergh kwam na de break fris terug en kwam direct op 2-0. White pakte een leg, maar miste dubbel 16 voor een 149-finish. Van den Bergh pakte de set en kwma op gelijke hoogte.

Het 21-jarige Zuiderbuur was op jacht voor een stunt nadat hij de derde set met 3-0 won. Hij gooide opnieuw twee finishes van boven de honderd. Op 2-0 in de vierde set liet White nog een teken van leven zien door nog twee legs te pakken, maar The Dreammaker pakte de vijfde leg en schakelde de als negende geplaatste White uit. In de volgende ronde wacht Benito van de Pas of Max Hopp.

Kevin Painter (30) 3-0 Kim Viljanen

Kim Viljanen kon in de tweede set pas een leg pakken. Ook de derde set kon hij nog een leg pakken. Kevin Painter was zeer solide en won de partij met de setstanden 3-0, 3-1 en 3-1. 

Programma vanavond

Keita Ono v Alex Tagarao (P)
Simon Whitlock v Ricky Evans
Vincent van der Voort v Laurence Ryder
Phil Taylor v Ono/Tagarao

Spaanse Mireia wint Miss World

De Spaanse Mireia Lalaguna Royo (23) is zaterdag tot Miss World gekroond tijdens de internationale missverkiezing in de Chinese stad Sanya. Miss Rusland eindigde als tweede, Miss Indonesië werd derde.

Namens Nederland deed Margot Hanekamp uit Nijkerk mee. Zij haalde de halve finale net niet met een elfde plaats in het klassement. ''Zooooo trots! Ze is elfde geworden van de 120'', reageert Kim Kötter vanuit Las Vegas op Facebook.

Margot begon de verkiezing met een plaats in de top 10. Op basis van het interview kwam ze op een zesde plaats binnen in het startklassement. Uiteindelijk bleef Margot met negentien andere missen over. Tien van hen gingen door naar de halve finale.

De Nijkerkse eindigde in september als tweede in de Miss Nederland-verkiezing, na Jessie-Jazz Vuijk uit Amsterdam die namens Nederland een gooi doet naar de titel Miss Universe.

De finale van Miss Universe is zondagavond in Las Vegas. Kim heeft het er maar druk mee: ''De baby trappelt wat af in mijn buik! Ook zoveel adrenaline."

 

Spaanse Mireia wint Miss World
Spaanse Mireia wint Miss World (Foto: BuzzE)

Polen de straat op voor meer democratie

Duizenden Polen hebben zaterdag in meer dan twintig steden gedemonstreerd voor de democratie en tegen de conservatieve regering. In de hoofdstad Warschau verzamelden de demonstranten zich voor de parlementsgebouwen en scandeerden 'Nee tegen dictatuur', meldde de zender TVP. Ook in Berlijn, Londen en Brussel waren kleine demonstraties.

De organisatoren van het Comité voor de Verdediging van de Democratie riepen op tot verzet tegen een "rechtenloos Polen".

De critici verwijten het de regering van premier Beata Szydlo dat ze de justitie en het bestuur in haar macht wil krijgen. De conservatieve regering heeft in het parlement wetsvoorstellen ingediend voor de hervorming van het constitutionele hof en de rechten van ambtenaren.

De vroegere president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa heeft onlangs gewaarschuwd voor een splijting in het land en een mogelijke burgeroorlog.

Polen de straat op voor meer democratie
Polen de straat op voor meer democratie (Foto: ANP)

'The Beatles vanaf kerstavond te streamen'

The Beatles zijn op dit moment nog de grote afwezige in het streaminglandschap, maar de muziek van de Britse band is vanaf kerstavond bij tenminste één streamingdienst te beluisteren. Althans, dat beweert Billboard op basis van bronnen die goed op de hoogte zijn van de onderhandelingen.

Volgens Billboard is het nummer Hey Jude op kerstavond als eerste te beluisteren. In de komende zes maanden volgt de rest van het oeuvre van de iconische band. Na die zes maanden krijgen ook andere streamingdiensten toegang tot de catalogus van The Beatles.

Volgens verschillende techwebsites heeft Apple Music de primeur, en dat is niet verwonderlijk. Apple was in 2010 het eerste bedrijf dat met iTunes de rechten kreeg om muziek van The Beatles als digitale downloads te verkopen. In de eerste week werden er meer dan 2 miljoen nummers van de band gedownload. Afgelopen maand kreeg Apple bovendien de primeur met de The Beatles +1-box met vijftig gerestaureerde videoclips.

Eerder besloten ook AC/DC en Taylor Swift al hun muziek via Apple Music aan te bieden voordat die bij andere diensten te beluisteren was.

The Beatles vanaf kerstavond te streamen
The Beatles vanaf kerstavond te streamen (Foto: BuzzE)

Ajax slaat megabod Napoli op Klaassen af

Ajax laat Davy Klaassen in de winterstop niet vertrekken naar Napoli. De huidige koploper van de eredivisie heeft de afgelopen weken meerdere keren een bod op de aanvoerder afgeslagen.

Volgens Italiaanse media bedroeg het laatste bod maar liefst twintig miljoen euro. Een woordvoerder van Ajax wil dat bedrag niet bevestigen. "Voor ons is een vertrek van Klaassen nu onbespreekbaar. Daarom hebben wij zelf nooit bedragen genoemd. Het klopt dat Napoli steeds met een hoger bod kwam. Maar wij willen hem nu gewoon niet verkopen."

De 22-jarige Klaassen verlengde onlangs zijn contract bij Ajax tot 2019. Hij vertelde nog niet te zijn uitgeleerd bij de club waar hij al elf jaar voetbalt. Als de middenvelder ooit vertrekt, dan lijkt de Italiaanse Serie A ook niet zijn voorkeur te hebben.

Ajax slaat megabod op Klaassen af
Ajax slaat megabod op Klaassen af (Foto: ANP)

Van Aert verslaat Van der Poel in Scheldecross

Mathieu van der Poel heeft zaterdag net naast de zege gegrepen in de Scheldecross. Met nog twee ronden te gaan moest de Nederlandse veldrijder de Belg Wout van Aert laten gaan op een zanderige strook.

De Belgische leider in de strijd om de Bpost Bank Trofee sloeg samen met de Nederlandse wereldkampioen een gat en ontketende daarmee een titanenstrijd. Die werd beslist in het mulle zand, waar Van der Poel even haperde en Van Aert kon doortrekken. Op de streep was het verschil 22 seconden. Lars van der Haar viel, maar kon zijn rit wel voortzetten en kwam uiteindelijk als derde over de streep op ruim een halve minuut.

Bij de dames bewees Sanne Cant opnieuw dat ze dit seizoen nagenoeg onverslaanbaar is in het veldrijden. De Belgische boekte alweer haar tiende zege van het seizoen in Antwerpen, zelfs nu ze net terugkeerde van een blessure.

Cant had een scheurtje in een tussenribspier en moest daarom de wedstrijden van vorig weekend laten schieten. Een geschenk voor de concurrentie, die zaterdag weer moest toezien hoe Cant met de eer ging strijken. Op de streep had ze acht seconden voorsprong op Helen Wyman en twintig op de Nederlandse Sophie de Boer. Door haar zege nam Cant bovendien de leiding in de strijd om de Bpost Bank Trofee.

Van Aert verslaat Van der Poel
Van Aert verslaat Van der Poel (Foto: ANP)

Bertens en Hogenkamp strijden om Nederlandse titel

Richèl Hogenkamp en Kiki Bertens strijden zondag om de Nederlandse titel. De tennissters waren in de halve finales op zaterdag duidelijk te sterk voor hun opponentes.

Hogenkamp had weinig moeite om zich te ontdoen van Arantxa Rus. De als tweede geplaatste speelster uit Doetinchem was na ruim een uur klaar met haar Westlandse tegenstandster. Deze had alleen in de eerste set wat in te brengen: 6-4 en 6-1.

Bertens gunde Quirine Lemoine nog een game minder: 6-4 en 6-0. De Wateringse maakt een sterke indruk op het toernooi in Rotterdam en moet het nu opnemen tegen een goede bekende. De twee tennissters kunnen het goed met elkaar vinden en delen sinds kort ook hun coach, Raemon Sluiter. Die begeleidde Bertens al sinds het begin van de herfst, Hogenkamp sloot zich vorige week aan bij Sluiter.

Bertens en Hogenkamp strijden om titel
Bertens en Hogenkamp strijden om titel (Foto: ANP)

Olympisch skikampioen Mayer hard ten val bij wereldbekerwedstrijd

Regerend Olympisch kampioen op de afdaling Matthias Mayer moest na een zware valpartij tijdens een wereldbekerwedstrijd in Val Gardena met een helikopter afgevoerd worden. De Oostenrijker kwam na een sprong verkeerd terecht en viel vervolgens op zijn rug.

Mayer had volgens de organisatoren moeite om adem te halen, maar was wel bij bewustzijn en kon zijn armen en benen bewegen. Volgens Hans Pum, directeur van de Oostenrijkse wintersportfederatie kwam Mayer er met enkele flinke kneuzingen er relatief goed van af.

Volgens Pum heeft de airbag die Mayer bij zich droeg bijgedragen aan de goede afloop van het incident. De airbag wordt geactiveerd als de skiër aan een touwtje trekt en moet zijn hoofd en net beschermen bij een valpartij. Het was volgens de ontwikkelaar van de airbag de eerste keer dat hij is gebruikt tijdens een wedstrijd.

Olympisch skikampioen Mayer hard ten val bij wereldbekerwedstrijd (Pro Shots / Gepa)
Olympisch skikampioen Mayer hard ten val bij wereldbekerwedstrijd (Pro Shots / Gepa)

Hiddink maakt seizoen af bij Chelsea

Guus Hiddink keert terug bij Chelsea. De Engelse kampioen maakte zaterdag bekend dat de 69-jarige Varssevelder het seizoen afmaakt als opvolger van de donderdag ontslagen manager José Mourinho. Chelsea staat na zestien wedstrijden op de zestiende plek in de Premier League, slechts één punt boven de degradatiestreep. Mourinho leidde The Blues vorig seizoen nog naar de landstitel en winst van de League Cup.

Hiddink stapte tijdens het seizoen 2008-2009 ook al in bij Chelsea als interim-manager. Eigenaar Roman Abramovich riep toen begin februari de hulp van de Nederlander in, nadat hij Luiz Felipe Scolari op straat had gezet. Hiddink leidde de Londense club naar winst van de FA Cup en de derde plek in de Premier League. In de Champions League liep Chelsea ternauwernood een plek in de finale mis.

Hiddink maakt seizoen af bij Chelsea
Hiddink maakt seizoen af bij Chelsea (Foto: ANP)

WK Darts: Debutant Groen geeft voorsprong weg en verliest Viljanen

Sven Groen heeft zich niet weten te plaatsen voor de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Kim Viljanen was met 2-1 in sets te sterk voor de Nederlandse debutant. 

Groen plaatste zich voor dit WK door het Centraal-Europees kwalificatietoernooi te winnen. De twintigjarige darter uit Wijhe kwam afgelopen jaar in actie op de Development Tour, het juniorencircuit van de PDC. Hij won ook één toernooi. Viljanen mocht naar Londen afreizen door de beste darter van de Scandinavian Pro Tour te worden.

Groen krijgt verprutst in de eerste leg drie pijlen op de dubbel, waardoor Viljanen direct kon breaken. Het deerde hem niet en repareerde die break direct. Het werd 2-2 en Groen gooide 110 uit om de eerste set te pakken. In de tweede set kwam Viljanen op 2-0, maar Groen kwam toch knap langszij. Hij kon echter niet doordrukken, waardoor Viljanen de tweede set met 3-2 kon pakken. 

Waar in de derde set Viljanen beter gaat spelen, gaat Groen steeds minder gooien. De Fin wint de derde set met 3-0 en mag later vanmiddag in de eerste ronde gooien tegen Kevin Painter. 

Waterpolosters verliezen opnieuw van Spanje

De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun tweede wedstrijd tegen regerend Europees kampioen Spanje in het oefentoernooi om de Holiday Cup in Los Angeles verloren. In het openingsduel was het verschil klein (9-10) vrijdag viel Oranje ronduit tegen: 8-11. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was niet scherp en actief genoeg. "Balen", was de eerlijke reactie na afloop.

De start was nog heel behoorlijk. Na twee perioden leidde Nederland met 4-3 maar daarna ging het mis. In het derde kwart namen de Spaansen het initiatief over (5-2) om dat niet meer weg te geven. De Nederlandse doelpunten werden gemaakt door Maud Megens, Vivian Sevenich (beiden twee), Yasemin Smit, Marloes Nijhuis, Sabrina van der Sloot en Lieke Klaassen. Beatriz Ortiz en Judith Forca gooiden ieder drie keer raak voor Spanje.

Eerder tijdens het toernooi behaalden de Nederlandse waterpolosters een nipte overwinning op de Verenigde Staten en Italië. Nederland zal beide ploegen opnieuw tegenkomen dit weekend.

Waterpolosters verliezen opnieuw van Spanje
Waterpolosters verliezen opnieuw van Spanje (Foto: ANP)

[upd] Meer politie dan Pegida-demonstranten in Rotterdam

De Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida demonstreert zaterdag in Rotterdam. De leden komen bijeen op de Wilhelminapier, waar ze ook een mars zullen lopen. Een van de sprekers is de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter.

,,We gaan eindelijk lopen", stelt de beweging op Facebook. Bij eerdere demonstraties in Utrecht en Rotterdam waren marsen niet toegestaan. De protestgroep 'Laat ze niet Lopen', die tegen Pegida ageert, heeft voor zaterdag een tegendemonstratie aangekondigd op de Wilhelminapier.

Pegida is een van oorsprong Duitse beweging. De naam is een afkorting van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Het Avondland staat voor Europa.

Vlaams Belang liet weten dat hun voorman Dewinter gaat spreken over de ,,failliete multiculturele samenleving, de islamisering van Europa en de link tussen de immigratie, de recente asielzoekersstroom en de islamitische jihad."

Begin november werden bij een demonstratie in Utrecht dertig arrestaties verricht, onder zowel voor- als tegenstanders.

Update 14:21
Ongeveer honderd aanhangers van de Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida hebben zich zaterdagmiddag verzameld op de Wilhelminapier in Rotterdam. Daar gaan ze een mars lopen. Een van de sprekers is de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter.

Op het terrein, dat hermetisch is afgesloten, lopen meer ME'ers en politie rond dan demonstranten. Afgesproken is dat alleen demonstranten die met speciale bussen zijn aangekomen, worden toegelaten op de pier. Een aantal demonstranten uit België mag het terrein niet op en wordt teruggestuurd.

Pegida is een van oorsprong Duitse beweging. De naam is een afkorting van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Het Avondland staat voor Europa.

Pegida demonstreert op Wilhelminapier
Pegida demonstreert op Wilhelminapier (Foto: ANP)

Ook kinderartsen voor vuurwerkverbod

Steeds meer organisaties spreken zich uit voor een verbod op consumentenvuurwerk. Inmiddels hebben ook kinderartsen en plastisch chirurgen zich achter een manifest geschaard, dat dit weekeinde online is gegaan.

Vorig jaar lieten nog negen organisaties weten tegenstander te zijn van consumentenvuurwerk. Dat aantal is nu verdubbeld. Het gaat onder meer ook om organisaties van oogartsen en artsen van de spoedeisende hulp.

Allemaal vinden ze dat het verbod kan leiden tot minder verwondingen. De huidige viering van oud en nieuw staat volgens hen niet in verhouding tot "de ernstige en vaak blijvende letsels, de materiële en immateriële schade, de handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast."

De achttien organisaties willen in plaats van consumentenvuurwerk grote professionele vuurwerkshows.

Ook kinderartsen voor vuurwerkverbod
Ook kinderartsen voor vuurwerkverbod (Foto: ANP)

'Slechte invloed moskee Utrecht op jongeren'

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maakt zich zorgen over de invloed van de fundamentalistische Al Fitrahmoskee op jongeren in Utrecht. Hij reageert op berichtgeving van NRC dat de moskee voor problemen zorgt in de wijk Overvecht.

Volgens de krant zou de moskee kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij. Ook zouden leden van de moskee gematigde moslims aanspreken op 'on-islamitisch' gedrag. Daarnaast proberen ze te voorkomen dat kinderen op de basisschool naar muziek luisteren en naar films kijken. Door de lessen bij Al Fitrah zouden sommige kinderen geen gezag meer accepteren van autochtone 'ongelovige' leraren, meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

De minister wil dat er actie wordt ondernomen tegen de moskee. "Volstrekt ongewenst. Onze individuele vrijheid is misschien wel de belangrijkste waarde van dit land. Hier mag je geloven wat je wilt, orthodox zijn of juist helemaal niet religieus", aldus Asscher. De minister wil dat er actie wordt ondernomen tegen de moskee.

'Slechte invloed moskee Utrecht op jongeren'
'Slechte invloed moskee Utrecht op jongeren' (Foto: ANP)

Haas presenteert F1-bolide in februari

De nieuwe Formule 1-stal Haas ligt op schema voor zijn debuut op het hoogste niveau in de autosport. De bolides kunnen in februari naar buiten voor de eerste serieuze tests op het circuit van Barcelona. Dat heeft teambaas Günther Steiner bevestigd.

Haas gaat gebruik maken van een wagen die is ontworpen door de Italiaanse chassisbouwer Dallara. Ferrari levert de motoren. Het eerste Amerikaanse F1-team sinds 1986 heeft de ervaren Fransman Romain Grosjean en de Mexicaan Esteban Gutierrez aangetrokken als coureurs.

"We hebben nog tien weken. Dat is niet veel, maar de werkzaamheden verlopen volgens plan. Daar zijn we blij mee, want het ziet ernaar uit dat het allemaal in orde komt", zei Steiner op Sky Sports.

Haas presenteert F1-bolide in februari
Haas presenteert F1-bolide in februari (Foto: ANP)

Lorenzo rekent op Stoner: "Dat zou geweldig zijn"

Jorge Lorenzo hoopt vurig op een terugkeer van Casey Stoner. De Australische oud-kampioen ging eind 2012 vervroegd met pensioen, maar gaat komend jaar testen voor zijn oude liefde Ducati, de fabrikant waarmee hij de eerste van zijn twee titels won. De Spaanse wereldkampioen hoopt echter op meer dan alleen dat. "Het zou geweldig zijn als Casey terugkomt," stelt Lorenzo.

 

En stiekem rekent hij daar ook op. "Ik denk dat het Ducati's intentie is om hem met een wildcard enkele races te laten rijden," zegt hij. "Zelf dacht ik dat dat vorig jaar al zou gebeuren maar door omstandigheden ging dat niet door. Casey zal zeker op Philip Island, zijn thuisbaan, willen racen en misschien nog wel op wat andere banen ook. Ik ben er zeker van dat hij dan met ons in gevecht zal gaan, ik denk zelfs om de overwinning." 


Stoner stopte reeds op 26-jarige leeftijd met racen. De Australiër kwam in totaal 115 keer uit in de MotoGP en won 38 maal. De laatste zege pakte hij voor eigen publiek op Philip Island, waar hij in totaal zes keer zegevierde. "Ik heb weinig of geen coureurs gezien met zoveel natuurlijk talent als Casey," zegt Lorenzo over zijn oude rivaal. "Hij is altijd meteen snel en onder iedere weersomstandigheid goed."

 

Eén van de redenen waarom Stoner destijds op jonge leeftijd een einde maakte aan zijn race-loopbaan was vanwege alle media-aandacht. De introverte coureur werd meerdere malen uitgefloten op het podium, vaak door fans van Valentino Rossi. Stoner was ook nooit een sportman die zich graag liet omringen door fans en met hen op de foto wilde. Liever wilde hij racen en al het gedoe er omheen vergeten. Kenmerkend was dan ook dat Stoner ooit opmerkte liever in het tijdperk van oude race-helden als Doohan, Schwantz, Gardner of Rainey te hebben gereden. "Toen was het gewoon racen, zonder al die bullshit van nu," stelde Stoner destijds.  


Mocht hij een comeback maken kan Stoner zijn borst natmaken, want het zal ongetwijfeld gepaard gaan met de nodige media-aandacht. "Toch zal het voor iedereen goed nieuws zijn wanneer hij terug keert," meent Lorenzo." Hopelijk doet hij dat dan ook." Het MotoGP-seizoen start op 20 maart in Qatar.


Lorenzo hoopt op Stoner

Iran verscheept negen ton verrijkt uranium

Iran gaat in de komende dagen negen ton verrijkt uranium verschepen naar Rusland. Dat heeft het hoofd van het Iraanse kernagentschap, Ali Akbar Salehi, zaterdag gezegd.

Door het uranium te verschepen geeft Iran gevolg aan de internationale afspraken die zijn gemaakt over het kernprogramma van het land, meldt het staatspersbureau IRNA. Door zijn kernprogramma te beperken hoopt Iran dat de internationale sancties tegen het land worden versoepeld.

Iran verscheept negen ton verrijkt uranium
Iran verscheept negen ton verrijkt uranium (Foto: ANP)

Binnenkort op FOK!: maak je collectie compleet in december!

Het wordt steeds natter en kouder buiten, Kerst staat voor de deur, en dat leidt steeds vaker tot avondjes op de bank. Maar wat te kijken wanneer de tv dan aangezet wordt? FOK! heeft de oplossing. Vanaf volgende week zijn er elke dag DVD en blu-ray boxsets te winnen van verschillende tv-series en films. Hét antwoord op de koude dagen dus!

Deze week en vorige week zijn er verschillende recensies van de boxen verschijnen, of die verschijnen nog; op de Frontpage en op Facebook. Aan jou de taak om  het laatste woord van die recensie te vinden en het in te vullen als antwoord op de prijsvraag die elke dag verschijnen. De verdeling van de prijsvragen zal als volgt zijn:

Woensdag 23 december: 3x The Hobbit trilogie op DVD

Donderdag 24 december: 1x Harry Potter op DVD (alle films)

Vrijdag 25 december: 3x Arrow op DVD (seizoen 1-3)

Zaterdag 26 december: 1x Friends op DVD (complete serie)

Zondag 27 december: 1x Game of Thrones met Funko!POP op blu-ray (seizoen 1-4)

Maandag 28 december: 1x The Vampire Diaries op DVD (seizoen 1-6)

In totaal mogen we dus 10 winnaars verblijden met zo'n toffe boxset! De winnaars worden op de zondag na de prijsvraag getrokken en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Adolf Hitler had maar één bal

Al vele decennia wordt in Britse kinderliedjes gezongen over de ene testikel van Adolf Hitler. Hij zou maar één bal hebben, in plaats van de gebruikelijke twee. Opmerkelijk is dat nu daadwerkelijk het bewijs is geleverd dat Hitler, naast flink wat hersencellen, een bal tekort kwam.

Een Duitse historicus vond een oud medisch dossier terug waarin duidelijk zou staan dat een van de ballen van Hitler niet was ingedaald. Ondanks die tekortkoming zou Hitler verder overigens gezond zijn. Het document stamt uit 1923. 

Actievoerders bezetten moskee in Dordrecht

In Dordrecht heeft de extreemrechtse splintergroepering Identitair Verzet de Al-Fath moskee in Dordrecht bezet. Op de spandoeken die ze aan het gebouw hingen stonden kreten als 'Stop de Islam' en 'Minder, minder', zo lezen we op de site van het AD.

Vier van de actievoerders hadden zich op het dak verschansd, twee ervan stonden gewoon beneden. Het - overigens geweldloze - protest is inmiddels door de politie beëindigd. De zes betogers zijn opgepakt. Het waren allemaal mannen met een leeftijd van tussen de 20 en 30 jaar.

Het Identitair Verzet kondigt de komende tijd meer acties aan 'tegen de islamisering van Nederland'.

Rutte: 'ik heb een kutbaan'

Het hoge woord is eruit. We weten nu waarom Rutte het land om zeep aan het helpen is. Hij is namelijk gefrustreerd omdat zijn baan - hoewel 'een waanzinnige eer' - helemaal niet leuk blijkt te zijn. En wat doe je als je een kutbaan hebt? Juistem; je gooit er met je pet naar en doet maar wat.

Natuurlijk parafraseren we hier een beetje op basis van zijn gesprek met de Telegraaf zaterdag, maar dat hij zijn baan kut vindt is wel duidelijk.

Hij voelde - naar eigen zeggen - de verantwoordelijkheid van zijn werk het afgelopen jaar zwaarder dan andere jaren. "Dit jaar heb ik de verantwoordelijkheid van mijn functie heel zwaar gevoeld. 2014 was met die verschrikkelijke MH17-ramp natuurlijk ook een zwaar jaar. MH17 was ook in 2015 nog heel erg voelbaar", aldus Rutte.

Ook de vluchtelingencrisis en de toegenomen terreurdreiging maakte 2015 een heftig jaar voor Rutte. "In mijn baan ontmoet je logischerwijs veel mensen die te maken hebben met verdriet. En ik ontmoette ook mensen die angst hebben voor terreur of de asielinstroom. De baan heeft leuke aspecten, maar ik kan niet zeggen dat het een leuke baan is", zegt de minister-president.

Hij denkt niet dat de nasleep van de Teevendeal blijvende schade heeft aangericht. "Ik heb de Kamer toegezegd dat ik lessen ga trekken en wil werken aan herstel van vertrouwen. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het effect heeft op andere terreinen. We hebben altijd goed samengewerkt met partijen en daar willen we mee doorgaan".

Of de kamer hem op zijn woord gelooft, of dat zou moeten, blijft even in het midden.

'Het premierschap is geen leuke baan'
'Het premierschap is geen leuke baan' (Foto: ANP)

'Kerstkonijn is vaak een kooikonijn'

De konijnen uit de supermarkt die volgende week op veel kersttafels liggen, zijn vaak kooikonijnen. Deze jonge konijntjes van maximaal tien weken oud leven volgens Wakker Dier in te kleine kooien. Elk konijntje heeft de ruimte van iets meer dan een A4-tje, en hoewel je daar niets van proeft is dat natuurlijk wel kei-zielig voor zo'n knuffeldiertje.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het bij twaalf supermarktketens om kooikonijnen. Nederland telt zo'n zeventig commerciële konijnenhouderijen die gezamenlijk meer dan 320.000 konijnen houden. Slechts één hiervan zou volgens Wakker Dier voldoen aan het Beter Leven kenmerk.

De meeste Nederlandse konijnen worden geëxporteerd. In onze eigen supermarkten ligt vooral konijnenvlees uit Frankrijk, Hongarije en China.

'Kerstkonijn is vaak een kooikonijn'
'Kerstkonijn is vaak een kooikonijn' (Foto: ANP)

'Vaak geen inspraak over komst azc'

Zeven op de tien inwoners (69 procent) die in de directe omgeving van een asielzoekerscentrum wonen, zeggen geen inspraak gehad te hebben bij de komst van het azc in de buurt. Dat blijkt uit een zaterdag verschenen onderzoek van I&O Research onder ruim 3350 Nederlanders.

Bijna de helft van de omwonenden van een centrum denkt dat de opvang voor asielzoekers er hoe dan ook was gekomen, ook al zou er inspraak zijn geweest.

Volgens de onderzoekers vinden vier op de tien Nederlanders (42 procent) het acceptabel als er in hun gemeente een azc komt. Nog eens drie op de tien (29 procent) vinden dit acceptabel onder voorwaarden. Een op de vijf (21 procent) is hoe dan ook tegen de komst van een azc in hun gemeente. Opvallend is dat degenen die in de buurt van een opvangcentrum wonen positiever zijn dan degenen die niet in de buurt van een opvanglocatie wonen.

'Vaak geen inspraak over komst azc'
'Vaak geen inspraak over komst azc' (Foto: ANP)

Vuurwerkoverlast melden bij meldpunt

Nederlanders die last hebben van vuurwerk, kunnen ook dit jaar weer een klacht hierover indienen bij het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl. Dat maakte het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte zaterdag bekend. Hij is een van de initiatiefnemers van het meldpunt.

Mensen kunnen melding maken van schade, vuurwerkoverlast of gevaarlijke situaties. Vorig jaar kwamen er ruim 70.000 klachten binnen.

Met het meldpunt willen dertig lokale GroenLinks-fracties de omvang van het vuurwerkprobleem in kaart brengen. De meldingen zullen worden gebundeld in een rapport en zal begin 2016 onder meer worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Vuurwerkoverlast melden bij meldpunt
Vuurwerkoverlast melden bij meldpunt (Foto: ANP)

Delft investeert in beveiliging Prinsenhof

De gemeenteraad van Delft heeft vrijdagavond laat ingestemd met een investering van 2,2 miljoen euro in de beveiliging van Museum Prinsenhof. Dat moet de weg vrijmaken voor het exposeren van topstukken, zoals Het Straatje van Johannes Vermeer.

Deskundigen hadden volgens het museum "geconstateerd dat de beveiliging onvoldoende is voor de huidige collectie en voor het huisvesten van topstukken in bruikleen". Het college van burgemeester en wethouders stelde daarop voor een voor 2018 geplande verbetering van de beveiliging sneller uit te voeren. Ook wordt ongeveer een miljoen euro meer uitgetrokken dan aanvankelijk was gepland.

De gemeente Delft en het museum reageerden opgetogen op het besluit van de raad. "We zijn er heel blij mee", zei een woordvoerder van de gemeente. "We hebben de ambitie ook topstukken te exposeren. De eerste zal van Vermeer zijn." Het museum krijgt het meesterwerk op termijn drie maanden in bruikleen van het Rijksmuseum.

Het Prinsenhof liet weten dat de werkzaamheden "per direct"van start gaan. De tentoonstelling Vermeer Komt Thuis moet eind maart van start gaan. Volgens het museum is dan voor het eerst in zestig jaar weer een schilderij van Vermeer in Delft te zien.

Delft investeert in beveiliging Prinsenhof
Delft investeert in beveiliging Prinsenhof (Foto: ANP)

Deventer weer in Dickens-stijl

Mr. Pickwick, Scrooge en Oliver Twist komen zaterdag en zondag weer tot leven tijdens de 25e editie van het Dickens Festijn in Deventer. In totaal lopen ongeveer 950 verklede figuren uit de boeken van Charles Dickens deze twee dagen rond in het Bergkwartier, dat voor deze gelegenheid omgetoverd is tot Brits dorp.

Het festijn trekt ieder jaar weer veel bekijks met ruim 150.000 bezoekers. De NS zet deze dagen extra lange treinen in.

De Engelse schrijver Charles Dickens leefde in de negentiende eeuw. Hij is onder meer bekend van de boeken Great Expectations, Oliver Twist en A Christmas Carol. Zijn verhalen zijn vaak inspiratie voor musicals en films.

Deventer weer in Dickens-stijl
Deventer weer in Dickens-stijl (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: winterweer is nog ver weg

Vandaag is het droog en trekken er flink wat wolkenvelden over het land. Toch kan in het zuidoosten de zon even doorbreken. In de randstad zal het kwik de 14 graden aantikken, het noorden blijft iets koeler. Limburg kan de 15 graden halen, mits het zonnetje schijnt. Met een matige wind in het binnenland tot een vrij krachtige wind aan de kust is het ook vandaag weer een typische najaarsdag en geen echte winterdag te noemen. 

Van Bondage kreeg ik deze prachtige foto van een heldere sterrenhemel. Ik zou dolgraag, net als vroeger toen ik nog op scouting zat, weer eens in de buitenlucht willen slapen om zo'n lucht te kunnen aanschouwen met mijn eigen ogen.

Sterrenhemel in Assen (Foto: Bondage)
Sterrenhemel in Assen (Foto: Bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1676 werd de eerste Twaalfstedentocht geschaatst. 

* In 1945 werd de strip Suske en Wiske, van Willy Vandersteen, voor het eerst in de krant gepubliceerd. 

* In 2003 werd om 16.06 uur het 1 miljoenste .nl-domein geregistreerd door SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). 

* In 1972 keerde Apollo 17, de laatste bemande vlucht naar de maan, terug op aarde. 

Zijlstra wil af van deel Vluchtelingenverdrag

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil een deel van het Vluchtelingenverdrag "buiten werking stellen". Dat moet voorkomen dat vluchtelingen uit de hele wereld kunnen aankloppen in Europa, stelt Zijlstra zaterdag in de Volkskrant.

Het akkoord over vluchtelingen uit 1951 voorzag volgens de VVD'er aanvankelijk alleen in de opvang van vluchtelingen in de eigen regio. "Dus Europeanen in Europa. In 1967 zijn er dingen veranderd. Onder meer dat je asielrecht hebt in de hele wereld", aldus de liberaal.

"Het grappige is dat we dat in Europa hebben geratificeerd, maar de rest van de wereld heeft dat niet gedaan", vervolgt Zijlstra. "Dus de hele wereld kan hier asiel aanvragen, maar andersom niet. Daar moeten we vanaf." Europa kan volgens de VVD-voorman "niet de problemen van de hele wereld oplossen".

Zijlstra wil af van deel Vluchtelingenverdrag
Zijlstra wil af van deel Vluchtelingenverdrag (Foto: ANP)

'Samsom moet lijsttrekker worden'

Als het aan PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem ligt, dan wordt de huidige fractievoorzitter Diederik Samsom de lijsttrekker van de PvdA bij de verkiezingen in maart 2017. Hij zegt dat in een interview in het AD, dat de krant zaterdag publiceert. 'Als je aan mij vraagt, is hij de geschikte man om de PvdA te leiden, dan zeg ik ja', aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem zelf is niet in voor het lijsttrekkerschap. 'Ik heb geen ambitie in die richting. Diederik wel.' Als mogelijke lijsttrekker wordt ook geregeld minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) genoemd.

Volgens de minister is de sfeer in de partijleiding erg goed, ondanks dat de PvdA er in de opiniepeilingen niet goed voor staat. Dijsselbloem: 'Ik heb tijden meegemaakt dat het echt ingewikkelder was in de PvdA. Nu houden we elkaar goed vast, zelfs met deze waardeloze peilingen. We vertrouwen elkaar, Lodewijk, Diederik, Spekman, ik.'

'Samsom moet lijsttrekker worden'
'Samsom moet lijsttrekker worden' (Foto: ANP)

Sanders sleept Democraten voor rechter

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders sleept het bestuur van de eigen Democratische partij voor de rechter. De Democratic National Committee (DNC) besloot het campagneteam van de politicus te weren uit een belangrijke database met informatie over kiezers.

Het team van Sanders verloor de toegang tot de database omdat medewerkers door een technische storing gegevens konden bemachtigen die waren verzameld voor presidentskandidaat Hillary Clinton. De campagneleider van Sanders erkent dat fouten zijn gemaakt, maar vindt ook dat het partijbestuur overdreven reageert op het voorval.

'Het lijkt erop dat ze in dit geval proberen de campagne van Clinton te helpen', klaagt campagneleider Jeff Weaver in Amerikaanse media. De informatie in de database, over bijvoorbeeld het stemgedrag van mensen, wordt vooral gebruikt om donaties op te halen. Het team van Sanders grijpt naar eigen zeggen dagelijks naast ongeveer 600.000 dollar (ruim 552.000 euro) door de strafmaatregel. 'We hebben onze data nodig en die is gestolen door de DNC', zegt Weaver.

Het campagneteam van Clinton beschuldigt de ploeg van Sanders ondertussen van de diefstal van belangrijke informatie. 'Er is schade aangericht die niet meer ongedaan gemaakt kan worden', briest campagneleider Robby Mook op zijn beurt.

Onderzoek
Partijvoorzitter Debby Wasserman-Schultz heeft The Washington Post laten weten dat de strafmaatregel pas wordt opgeheven als het campagneteam van Sanders belooft mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek. Ook moet volledige openheid worden gegeven.

Volgens Wasserman-Schultz was Sanders zelf niet op de hoogte gebracht van het voorval. 'Ik weet dat de senator hier niets mee te maken had. Helaas gedroegen zijn medewerkers zich ongepast en moeten ze aansprakelijk worden gesteld.'

Debat
De rel tussen Sanders en de DNC komt één dag voordat de drie overgebleven Democratische presidentskandidaten voor de derde keer op tv in debat gaan. De verwachting is dat weinig kijkers zaterdagavond op ABC News afstemmen voor het debat tussen Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley.

Zowel O'Malley als Sanders hebben zich herhaaldelijk beklaagd over het lage aantal tv-debatten en het ongunstige tijdstip ervan. Volgens beide kandidaten is die opzet bewust, om het Clinton zo gemakkelijk mogelijk te maken. Volgens peilingen weet de voormalig First Lady zo'n 56 procent van de Democratische kiezers achter zich. Sanders scoort 31 procent, O'Malley 3 procent.

Democraten VS voor de rechter om computerrel

Jeff Weaver, de campagneleider van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. (Foto: ANP)

Drie aanhoudingen na wilde achtervolging

Na een wild-west achtervolging, waarbij politiekorpsen uit vier regio's betrokken waren, zijn vrijdagavond drie inbrekers aangehouden op de A2 tussen Best en Boxtel. De mannen raceten zonder licht in een Opel Astra over de snelweg.

De drie mannen waren op de vlucht geslagen nadat een getuige ze had gezien bij een woninginbraak in Uitgeest.  "Wij kregen een melding van een woninginbraak. In Uitgeest zagen wij een auto die aan het signalement voldeed. De achtervolging werd ingezet.", aldus een politiewoordvoerder van de afdeling Noord-Holland. Via de A9 gingen ze ervandoor richting de A2, achternagezeten door politieauto's uit de regio's Noord-Holland, Amsterdam, Midden Nederland en Brabant. Ook een helikopter van het KLPD volgde het trio.

Bij Best, ruim 140 kilometer van Uitgeest, kon de auto worden klemgereden en werden de mannen gearresteerd. Ze worden teruggebracht naar een politiebureau in Noord-Holland waar ze morgen verhoord zullen worden. Of ze iets hebben buitgemaakt is nog niet bekend, aldus een politiewoordvoerder.

WK Darts: Van Gerwen ontsnapt in bizarre partij tegen Eidams

Michael van Gerwen is het wereldkampioenschap darts begonnen met een bizarre openingspartij tegen René Eidams. De wereldkampioen van 2014 kwam zonder legverlies 2-0 voor, maar wist toch pas Eidams in de verlenging van de vijfde set te verslaan. 

Van Gerwen liep zonder al te veel moeite uit naar 2-0 in sets zonder een leg weg te geven. Met een 122-finish wist Eidams dan toch zijn eerste leg van de partij te pakken en pakte even later met een 103-finish ook verrassend de derde set.

Eidams ging door en pakte met 3-0 de vierde set, waardoor er een beslissende set nodig was. Na vijf legs op een rij voor de Duitser was er eindelijk weer een leg voor Van Gerwen, waarna Eidams met een 88-finish weer op 1-1 kwam. Het werd 2-2, waardoor er een verlenging nodig was. Er moest met twee legs verschil worden gewonnen. 

Van Gerwen bleef in de verlenging rustig waar bij Eidams de zenuwen toch begonnen op te spelen. Mighty Mike hield zijn eigen leg en in de zesde leg liep hij eindelijk weg om het met een 90-finish de partij af te maken. De Brabander treft in de volgende ronde Darren Webster, die te sterk was voor John Henderson. 

Grote brand bij destructiebedrijf in Son en Breugel

Bij een bedrijf in Son en Breugel (Noord-Brabant) is vrijdagavond brand uitgebroken. Het gaat om Rendac, een bedrijf dat kadavers verwerkt. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen, de medewerkers konden het gebouw tijdig verlaten, aldus een politiewoordvoerster. Het bedrijf is gevestigd aan de Kanaaldijk Noord.

Over de oorzaak is nog niets bekend. In delen van het bedrijf die niet worden getroffen door de brand, wordt gewoon doorgewerkt. "De rookpluimen trekken over een bosgebied", aldus de woordvoerster. Het is volgens haar daarom niet per se nodig om ramen en deuren gesloten te houden. Ook zouden er geen chemische stoffen of asbest zijn vrijgekomen. Rond half elf werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen gaat waarschijnlijk nog uren duren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.