FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 augustus 2015

Man pleegt aanslag in Thalys

Op het station van de Franse stad Arras is een man opgepakt na een schietpartij in een trein van Thalys. De trein kwam uit Amsterdam en ging richting Parijs.

Drie mensen zijn in de trein gewond geraakt, nadat de man met een kalasjnikov het vuur opende op zijn medepassagiers. Hij werd daarna overmeesterd door Amerikaanse passagiers. 

De Franse politie denkt aan een terreuraanslag.

Update 23.48 uur:
Een woordvoerster van Thalys meldt dat de man in Brussel-Zuid op de trein was gestapt.

Update 23.30 uur:
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is vol lof over het 'moedige' optreden van de Amerikaanse passagiers, meldt het ANP. De minister bedankte de mannen en zei dat als zij hun hoofd niet koel hadden gehouden, zich wellicht een 'verschrikkelijk drama' zou hebben voltrokken. Ook bestempelde de minister de aanval als 'barbaars geweld'.

Update 22.29 uur:
De man heeft een identiteit opgegeven die nu wordt onderzocht. Het zou om een 26-jarige Marokkaan gaan, meldt het ANP. Volgens een bron bij de politie was de man al bekend bij de inlichtingendiensten.

Update 21.42 uur:
Het ANP meldt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten de situatie na de aanslag scherp in de gaten houden. "De politie en inlichtingendiensten van Nederland en Frankrijk wisselen informatie uit. Verder houden we nauwgezet een vinger aan de pols", aldus een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De Franse president François Hollande heeft zijn medeleven uitgesproken met de gewonden. "Ik spreek mijn steun uit voor de gewonden van de aanval in de trein van Amsterdam naar Parijs. Er zal alles aan worden gedaan om dit drama op te helderen", meldde hij op Twitter.

Update 21.00 uur:
Ongeveer tweehonderd passagiers zijn opgevangen in sporthal Giraudon in Arras, meldt het ANP. Er wordt nogmaals naar de identiteit gevraagd van de passagiers, dat gebeurde eerder al bij het verlaten van de trein. Er staat water en eten klaar voor de passagiers, van wie vele in shock zijn.

Update 20.55 uur:
Groep Bontes/Van Klaveren gaan kamervragen stellen over de aanslag in Thalys. Er wordt onder andere gevraagd of de minister van Veiligheid en Justitie nu eindelijk bereid is veiligheidsmaatregelen op te schroeven op stations, vliegvelden en andere kwetsbare plaatsen.

Update 20.41 uur:
Het ANP meldt dat de verwondingen van de slachtoffers meevallen. Er is volgens de prefect van het departement Pas-de-Calais maar een persoon gewond geraakt door een of meerdere kogels. Een ander slachtoffer werd verwond door een mes. Een derde gewonde, de Franse acteur Jean-Hugues Anglade, verwondde zijn hand toen hij het alarmglas insloeg.

Update 20.06 uur:
Volgens de Franse krant La Voix du Nord is de dader een man van Noord-Afrikaanse afkomst. Verder zouden de drie Amerikanen die de man hebben overmeesterd militairen in burger zijn die hoorden hoe op het toilet een zwaar vuurwapen werd doorgeladen.

Lotus: geschil met Pic onder controle

Het Formule 1-team Lotus zegt dat er hard gewerkt wordt om het juridische conflict met Charles Pic op te lossen. De Franse coureur is naar de rechter gestapt, omdat hij vorig jaar niet genoeg testdagen zou hebben gekregen van het team uit Enstone.

De claim van Pic resulteerde erin dat donderdagavond op Spa-Francorchamps deurwaarders bij het team Lotus arriveerden om spullen in beslag te nemen. Uiteindelijk zijn zij zonder buit weer vertrokken. Ondertussen wordt er door de advocaten van beide partijen driftig onderhandeld. Er wordt gehoopt dat er snel een akkoord ligt, omdat anders mogelijk de auto's van Lotus op Spa in beslag worden genomen, waardoor het team niet kan racen.

Volgens Lotus-vice-teambaas Federico Gastaldi is de situatie onder controle en zal het raceteam er op Spa niet meer mee te maken krijgen. Hij hoopt dat de advocaten er snel uit gaan komen.

Door de komst van de deurwaarders brak Lotus de avondklok die in de Formule 1 geldt. Het team heeft met succes bij de stewards aan kunnen tonen dat er geen regels voor de aanwezigheid van monteurs geschonden werden en het ook niet viel onder de twee uitzonderingen per jaar die via regel 30.19 van het Sportief Reglement toegestaan zijn.

Lammertink bezorgt Roompot eerste overwinning

Maurits Lammertink heeft vrijdag de vierde en laatste etappe van de Ronde van de Limousin gewonnen. De wielrenner van Team Roompot Oranje versloeg na 164,7 kilometer koers van Aixe-sur-Vienne naar Limoges de Italiaan Sonny Colbrelli en de Belg Thomas Sprengers in de sprint. Lammertink bezorgde de nieuwe Nederlandse procontinentale ploeg de eerste overwinning ooit in een UCI-koers.

De eindzege in de 48e editie van Franse evenement was voor Colbrelli. Hij maakte dankzij de bonificaties de zeven seconden achterstand op Jesús Herrada, de Spaanse drager van de leiderstrui, precies goed. Lammertink schoof in het algemeen klassement op naar de vijfde plaats, op negen tellen van de winnaar.

Lammertink bezorgt Roompot eerste overwinning
Lammertink bezorgt Roompot eerste overwinning (Foto: ANP)

Paris Saint-Germain wint opnieuw zonder tegentreffer

Paris Saint-Germain heeft ook zijn derde competitieduel in Ligue 1 zonder tegentreffers gewonnen. In het Stade de la Mosson werd Montpellier verslagen. Het werd 0-1.

PSG stond vooraf al bovenaan, na zeges op Lille (0-1) en Ajaccio (2-0), terwijl tegenstander Montpellier met twee nederlagen hekkensluiter is. De Parijse bezoekers kregen al snel een tegenvaller te verwerken. Na tien minuten moest Javier Pastore namelijk wegens een blessure worden vervangen voor Adrien Rabiot.

De thuisploeg, die ook al Angel Di Maria en Zlatan Ibrahimovic moest missen, kreeg van Montpellier het initiatief. Ondertussen loerden de gasten op een counter. Serge Aurier dacht in de slotfase van de eerste helft de score te openen uit een vrije trap. Zijn treffer ging echter niet door vanwege buitenspel.

Even later was Ezequiel Lavezzi gevaarlijk na slecht uitverdedigen bij Montpellier, maar ook hij wist het doel niet te vinden. Kort na de pauze moest doelman Kevin Trapp voor het eerst serieus in actie komen. De Duitser van PSG bracht knap redding bij een kopbal van Rami Bensebaini vanuit een spelhervatting.

Na een uur voetballen kwam PSG dan toch aan de leiding. Lavezzi gaf de bal prima mee aan Maxwell, die in het strafschopgebied Blaise Matuidi vond. De Fransman rondde koelbloedig af: 0-1. Het elftal van coach Laurent Blanc verzuimde vervolgens de wedstrijd te beslissen.

Anthony Mounier kon daardoor in de slotminuten bijna voor de gelijkmaker zorgen, al kon Trapp vanuit een lastige positie toch de bal wegwerken. PSG boekt daarmee de derde zege van dit seizoen. Volgende week volgt een uitwedstrijd tegen AS Monaco.

Sevilla start La Liga met remise in Málaga

Málaga en Sevilla hebben de Primera División vrijdagavond afgetrapt met een doelpuntloos gelijkspel. De bezoekers zullen het meest tevreden zijn met die 0-0 uitslag, want Steven N'Zonzi werd met nog ruim twintig minuten te gaan van het veld gestuurd. Sevilla moest door N'Zonzi's tweede gele kaart voor een overtreding op Nordin Amrabat dus met tien man verder. Het maakte voor het eindresultaat echter niets uit.

In de slotfase was Málaga echter wel dicht bij de zege. Charles Dias kreeg de bal in het doel, maar hij werd teruggefloten voor buitenspel. Ook Amrabat kon de thuisploeg niet aan de winnende treffer helpen, waardoor Sevilla na ruim negentig minuten met een beter gevoel van het veld stapte.

In de eerste speelronde van de Primera División komen Barcelona en Real Madrid allebei zondag voor het eerst in actie. De Catalanen gaan op bezoek bij Athletic Club in Bilbao, terwijl voor de Madrilenen een uitwedstrijd tegen Sporting Gijón op het programma staat.

Hertha BSC houdt Werder Bremen in bedwang

Hertha BSC mag zich voor even koploper van de Bundesliga noemen. De Berlijnse club pakte zonder de geschorste Roy Beerens een punt tegen Werder Bremen. Het werd 1-1. Hertha begon het seizoen vorige week met een zege bij Augsburg en ook in eigen huis was de start prima. Valentin Stocker hield per ongeluk een inzet van teamgenoot Jens Hegeler tegen, maar Stocker kon vervolgens toch de openingstreffer op het scorebord zetten.

Aan de andere kant van het veld leverde het eerste gevaar van de bezoekers meteen een doelpunt op. Doelman Thomas Kraft ging niet vrijuit bij een voorzet vanaf de linkerkant. Door zijn twijfelen kreeg Anthony Ujah genoeg tijd en ruimte om voor de 1-1 te zorgen.

Door die treffer veranderde het spelbeeld, want Werder Bremen kreeg meer controle over de wedstrijd. Hertha BSC wist echter stand te houden en na rust kreeg het via Stocker twee uitstekende kansen om opnieuw op voorsprong te komen. Eerst knalde de Zwitser over het doel, even later verdween zijn schot via een tegenstander naast.

In de slotfase kwam ook Werder Bremen akelig dicht bij de zege, want de bezoekers raakten met een van richting veranderde vrije trap de lat. Jannik Vestergaard kopte tegen de paal, waardoor het in Berlijn bij 1-1 bleef.

'Lange schorsing FIFA-kandidaat Chung dreigt'

Amper een week nadat hij zich officieel kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA, dreigt voor Chung Mong-joon een lange schorsing. De Zuid-Koreaanse miljardair zou in 2010 zijn medebestuursleden bij de FIFA een groot fonds voor voetbalontwikkeling hebben beloofd, in ruil voor stemmen op de Zuid-Koreaanse kandidatuur voor de organisatie van het WK 2022. Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag hangt Chung daarvoor een schorsing van liefst vijftien jaar boven het hoofd.

De onderzoekskamer van de ethische commissie zou om een dergelijke straf voor de Zuid-Koreaan hebben gevraagd. De rechtsprekende kamer onder leiding van de Duitser Hans-Joachim Eckert moet een oordeel vellen in deze zaak. Chung zat tussen 1994 en 2011 namens de Aziatische voetbalbond in het uitvoerend comité van de FIFA. Hij wil volgend jaar de aftredende voorzitter Sepp Blatter opvolgen, net als Michel Platini.

'Lange schorsing FIFA-kandidaat Chung dreigt'
'Lange schorsing FIFA-kandidaat Chung dreigt' (Foto: ANP)

Ars leidt NAC naar eerste overwinning, FC Volendam alleen aan kop

Met Sjoerd Ars als nieuwe spits heeft NAC Breda vrijdag de eerste overwinning in de Jupiler League kunnen vieren. Twee dagen na zijn transfer van NEC naar NAC was Ars met een doelpunt en een assist meteen van grote waarde voor de ploeg van trainer Robert Maaskant in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong Ajax: 3-0.

De degradant uit de eredivisie wil zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau, maar beleefde een dramatische start in de Jupiler League met pijnlijke nederlagen tegen FC Volendam (1-4) en FC Eindhoven (1-2). Maaskant kreeg deze week met Ars dan eindelijk zijn gewenste spits. De 31-jarige aanvaller, vorig seizoen bij NEC topschutter met 28 doelpunten, begon tegen Jong Ajax meteen in de basis en zag hoe Mats Seuntjens na twintig minuten de score opende in het Rat Verlegh-stadion.

Kevin Brands knalde na een half uur op aangeven van Ars de 2-0 binnen, zelf tekende de nieuwe nummer negen van NAC op slag van rust voor de derde treffer. Bij de beloften uit Amsterdam deden onder anderen Lucas Andersen en Amin Younes mee.

FC Volendam heeft zich alleen aan kop genesteld van de Jupiler League. De ploeg van trainer Robert Molenaar won ook de derde competitiewedstrijd, bij degradant FC Dordrecht: 1-3. Jack Tuyp maakte voor rust twee doelpunten, aanvoerder Kees Kwakman besliste het duel aan de Krommedijk in de tweede helft. Bij 'Dordt' zat de teruggekeerde trainer Harry van den Ham op de bank, na het rumoerige vertrek begin deze week van Jan Everse.

Volendam heeft als enige van de negentien ploegen in de Jupiler League de volle score van negen punten. FC Emmen, Achilles '29 en Jong PSV moesten vrijdag allemaal puntenverlies incasseren. Emmen ging met 3-0 onderuit bij FC Den Bosch, Jong PSV moest diep buigen voor VVV-Venlo (1-5) en de amateurs uit Groesbeek speelden met 0-0 gelijk tegen RKC Waalwijk.

Sparta Rotterdam was op Het Kasteel veel te sterk voor FC Eindhoven: 3-0. Alle doelpunten vielen kort voor en kort na rust, via Loris Brogno, Paco van Moorsel en Thomas Verhaar. De Brabantse bezoekers speelden de laatste twintig minuten met tien man, nadat aanvoerder Chiró N'Toko met twee keer geel van het veld was gestuurd. Telstar verspeelde voor eigen publiek een zeker lijkende overwinning. Sven Braken bracht Almere City FC diep in blessuretijd langszij met zijn tweede treffer: 2-2. Mohammed Ajnane had Telstar tot twee keer toe op voorsprong gebracht.

De Limburgse clubs Fortuna Sittard en MVV Maastricht boekten beiden in Noord-Brabant een overwinning, bij respectievelijk Helmond Sport (0-2) en FC Oss (1-3).

Uitslag FC Groningen - Excelsior

FC Groningen heeft in de Eredivisie met 2-0 gewonnen van Excelsior. In de Euroborg bleef het lang 0-0, ondanks een aantrekkelijke eerste helft met een sterke thuisploeg. Uiteindelijk besliste invaller Mahi met twee doelpunten het duel: 2-0.

Mahi matchwinner voor FC Groningen met twee doelpunten (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Mahi matchwinner voor FC Groningen met twee doelpunten (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

FC Groningen

2 - 0

Excelsior

70' Mahi
86' Mahi
   
 
Gele kaart: Van Diermen (Excelsior)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.277
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Kappelhof
Burnet (Larsen/83)
Tibbling
Drost
Hiariej (Hoesen/65)
Linssen
De Leeuw
Rusnák (Mahi/65)
  Kurto
Karami
Fischer
Van Diermen
Kuipers
Kruys
Stans (Vermeulen/78)
Auassar
Botaka (Kuwas/73)
Van Weert
Hasselbaink (Van Mieghem/65)

Gridstraf voor Verstappen op Spa

Max Verstappen moet zondag de Grand Prix van België vanaf vrijwel achteraan aan gaan vangen. De reden hiervoor is dat in de bolide van de Toro Rosso-coureur voor de zesde maal dit jaar een nieuwe Renault-motor gemonteerd moet worden. Slechts vier per seizoen zijn toegestaan, waardoor het de 17-jarige Nederlander tien plaatsen gridstraf oplevert.

Eerder al maakte McLaren bekend de Honda-motoren bij Fernando Alonso en Jenson Button te wisselen, waardoor zij op forse gridstraffen kunnen rekenen. Wanneer Toro Rosso besluit om bij Verstappen naast de motor ook andere gerelateerde onderdelen te wisselen is niet bekend. Deze wissel levert volgens de regels vijf strafpunten per onderdeel op.

Verstappen werd vandaag in de vrije trainingen zevende en dertiende op het circuit waar hij vorig jaar in de Formule 3 driemaal in een weekend zegevierde. "Het was een goede dag vandaag. Het is altijd genieten om hier te rijden en ik ben blij om terug te zijn. Het was vandaag mijn eerste optreden met een Formule 1-auto hier, en het is echt een veel grotere uitdaging dan in een Formule 3-auto. Er zijn natuurlijk nog een paar dingen aan de balans die beter kunnen maar over het algemeen ben ik tevreden. In de eerste vrije training heb ik langzaam het vertrouwen opgebouwd. Vanmiddag slaagde ik er niet in om veel vrije ronden te rijden, maar ik denk dat we onze rondetijd nog beter kunnen verbeteren. Ik kijk uit naar morgen!"

Brand in TGV bij Lyon

Bij de Franse stad Lyon is vrijdag aan het eind van de middag brand uitgebroken in een hogesnelheidstrein. De TGV reed op de lijn tussen Parijs en Marseillie. Er zouden 800 mensen in de trein hebben gezeten. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

De trein staat op een plek die moeilijk bereikbaar is voor de brandweer, meldden Franse media. Op een foto is een grote rookpluim te zien.

De oorzaak van de brand is onbekend. Het nieuws komt op het moment dat in het Noord-Franse Arras een schietpartij was in een Thalys-trein.

Brand in TGV bij Lyon
Brand in TGV bij Lyon (Foto: ANP)

Hockeyers beginnen EK met zege

De oranjehockeyers zijn goed gestart op het EK Hockey in Londen. De ploeg van bondscoach Max Caldas zette Spanje met 2-0 opzij. Doelpuntenmakers aan de kant van Nederland waren: Billy Bakker en Mink van der Weerden.

De wedstrijd begon een half uur later dan gepland nadat de organisatie kampte met elektriciteitsproblemen. Het eerste kwart kende geen doelpunten, maar Nederland kwam een aantal keer gevaarlijk voor het Spaanse doel. Bob de Voogd en Rogier Hofman misten beiden een grote kans. Ook Spanje was een aantal keer gevaarlijk, maar wist niet tot scoren te komen.

In het tweede kwart zette Nederland het goede spel van het eerste kwart door en kwam na 18 minuten spelen op een 1-0 voorsprong. Billy Bakker strafde een foutje in de Spaanse defensie genadeloos af door de bal keihard achter doelman Quico Cortes te slaan. Nederland kreeg na 24 minuten zijn eerste strafcorner nadat de bal op een voet belandde in de Spaanse verdediging. Deze strafcorner werd benut door Mink van der Weerden, die de bal keihard in het net pushte.

In het derde kwart zakte het tempo van de Nederlandse ploeg wat in en liet oranje de Spaanse ploeg wat meer komen. De Spanjaarden misten echter de scherpte in hun aanval en konden daardoor niet tot scoren komen. Ook in het vierde kwart kon Spanje het Nederland niet een keer moeilijk maken en Nederland speelde de wedstrijd makkelijk uit. Het einde van het vierde kwart werd opgeschud door een opstootje tussen beide ploegen, maar deze werd gesust door het scheidsrechtersduo uit Schotland en België. 

Azure Striker Gunvolt komt naar Steam

Actie-platformer Azure Striker Gunvolt komt naar Steam. Voorheen was de game exclusief beschikbaar voor Nintendo 3DS. De Steam-versie brengt onder andere een speedrun-modus met zich mee en komt met de originele Japanse audio (uiteraard als optie).

Verder krijgt de game de komende zes maanden updates die elke keer iets nieuws toevoegen. Vooralsnog zijn online rankings voor de speedrun-modus, een extra hard-modus en een endless attack-modus bevestigd als toekomstige updates. Een trailer voor de Steam-versie is hieronder te bekijken.

Azure Striker Gunvolt komt 28 augustus beschikbaar op Steam.

Springruiters worden in Aken Europees kampioen

De Nederlandse springruiters zijn na de wereldtitel van vorig jaar nu ook Europees kampioen geworden. In het Duitse Aken bleef het de Duitse ploeg voor. Zwitserland ging verrassend naar huis met het brons. Oranje was al eens vaker succesvol in Aken. In 2006 werden de springruiters er voor het eerst wereldkampioen. 

Nederland begon de finaledag op een tweede plaats in het algemeen klassement. Frankrijk stond aan de leiding. De Britten en Duitsers volgden op nog geen balk achterstand. Jeroen Dubbeldam ging als eerste de arena in en bleef met zijn paard Zenith foutloos. Ook Maikel van der Vleuten (Verdi) wist een nulronde te lopen. 

Als Jur Vrieling (Zirocco Blue) ook foutloos bleef, dan was de Europese titel al zeker omdat de Franse ruiters al diverse fouten hadden gemaakt. Vrieling maakte geen enkele springfout, maar zijn rondgang duurde echter 0,11 seconde te lang. Dit kostte hem één strafpunt waardoor de titel nog niet binnen was. 

De druk kwam op Gerko Schröder (Cognac Champblanc) te liggen. De vierde Duitser Daniel Deusser titke echter er in zijn ronde een balk af, waardoor de titel een feit was voor Nederland. Schröder zelf kwam echter tot veertien strafpunten, zijn resultaat werd het wegstreepresultaat voor de landenwedstrijd. Het is de derde Europese titel voor Nederland in de landenwedstrijd. In 1991 en 2007 was Oranje ook al het beste. Acht jaar geleden waren Dubbeldam en Schröder er eveneens bij. 

Dubbeldam, Vrieling en Van der Vleuten staan in het individuele klassement respectievelijk op de derde, zesde en dertiende plaats en komen zondag in actie tijdens de individuele finale. Voor Schröder zit het toernooi erop. De beste 25 combinaties mogen aan de finale deelnemen, Schröder staat na zijn slechte optreden vandaag op een 36e plaats. 

'Manier van beha omdoen zegt veel over je persoonlijkheid'

Een prangende vraag aan de vrouwelijke Fok!kers en dames die wél een leven hebben: hoe snoeren jullie jezelf 's ochtends in je beha? Volgens iemand met de suggestieve naam Patti Wood zegt dit veel over jullie persoonlijkheid.

Patti is expert op het gebied van lichaamstaal en heeft een ware studie gemaakt van hoe vrouwen hun beha aantrekken. Er zouden vier types vrouwen zijn.

Vrouwen die hun cuphouder aan de voorkant vastmaken en vervolgens 180 graden draaien, zijn vrouwen die graag anderen beïnvloeden. Ze houden ervan gezien en uitgedaagd te worden. Ze proberen er altijd tiptop uit te zien, maar raken snel verveeld.

De dames die het ondergoed 'gewoon' omdoen, dat wil zeggen: ze clippen de achterkant op hun rug vast, zijn hulpvaardig. Traditie is erg belangrijk voor ze en ze klampen zich erg vast aan waarden die ze vroeger hebben meegekregen. Ze zijn sociaal en een goed luisterend oor. Veranderingen zijn ze niet gek op.

Sommige vrouwen dragen een beha die geen clips heeft aan de achterkant, maar aan de voorkant (briljant trouwens). Dit zijn volgens mevrouw Wood zeer efficiënt ingestelde vrouwen. Tijd verspillen doen ze niet aan en het werk komt altijd af. Het liefst geven ze de touwtjes niet uit handen.

Type 4 zijn vrouwen die eerst de bustehouder vastklikken, om hem vervolgens over hun hoofd te trekken, om daarna de borsten erin te wurmen. Deze types vinden het belangrijk om dingen in een keer goed te doen. Ze denken goed na voordat ze iets doen. In het middelpunt van de belangstelling staan vinden ze maar niets.

Borstenprotest buiten politiebureau Hongkong (Foto: ANP)
Er hebben geen mannen meegedaan aan het onderzoek

Nederlander beste bij EK zandsculpturen

De Nederlander Maxim Gazendam heeft het Europees kampioenschap zandsculpturen gewonnen. De 33-jarige kunstenaar uit Utrecht maakte met zijn 3D-uitbeelding van de slaapkamer van Vincent van Gogh de meeste indruk op de jury. Gazendam won ook de publieksprijs.

In Zandvoort deden vanaf zaterdag zeven kunstenaars mee aan de vierde editie van het EK. Het thema was 'Van Gogh en tijdgenoten'. Dit vanwege het 125e sterfjaar van kunstenaar Vincent van Gogh. De jury vond dat het Gazendam was gelukt het publiek met zijn sculptuur als het ware de slaapkamer in te lokken.

De sculpturen zijn nog tot en met november te zien.

Turkije boos op BBC om PKK-reportage

Een reportage van de Britse zender BBC over een trainingskamp van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK is slecht gevallen in Turkije. Het land beschuldigt de BBC ervan terrorisme te promoten.

De reportage gaat over vrouwen uit Noord-Irak met verschillende etnische achtergronden die zich aansluiten bij de PKK om te vechten tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de uitzending "openlijke steun aan het terrorisme".

Turkije verklaarde onlangs de oorlog aan het terrorisme en is begonnen met het bombarderen van onder meer PKK-doelen in Noord-Irak.

Unieke kijk

"Deze reportage geeft een unieke inkijk in wat deze vrouwen drijft om zich aan te sluiten bij de PKK om IS te bestrijden" liet de BBC weten in een reactie.

Het item van de BBC over het PKK-trainingskamp was een van vele BBC-items de afgelopen tijd over Turkije. Sommige daarvan gingen over aanslagen door de PKK in het land.

Turkije boos op BBC om PKK-reportage
Turkije boos op BBC om PKK-reportage (Foto: ANP)

Mensen boos om grappen over Caitlyn Jenner in Conan

Tijdens de talkshow Conan van Conan O'Brien maakt cabaretier Bill Burr grappen over Caitlyn Jenner. Hij heeft het onder andere over haar borsten, dat hij Bruce mist en ook noemt hij Caitlyn een 'hij'. Op internet zijn ze boos. Boos op Bill Burr én op Conan, want deze grappen kunnen écht niet. Het filmpje en een paar tweets zijn hieronder te zien.

Malala slaagt met vlag en wimpel

De Pakistaanse Nobelprijswinnares Malala Yousafzai is geslaagd voor haar eindexamen. Haar vader twitterde vrijdag vol trots haar cijferlijst met allemaal A's, oftewel alleen maar negens en tienen, aldus de Britse zender BBC.

De activistische tiener blonk het meest uit in de schoolvakken biologie, scheikunde, natuurkunde en godsdienst. De nu achttienjarige Malala verhuisde een paar jaar geleden naar Engeland, nadat ze in haar thuisland een aanslag door de Taliban had overleefd. Ze werd beschoten en kreeg een kogel in haar hoofd. Ze deed dit jaar eindexamen aan de Edgbaston High School in de Engelse stad Birmingham.

De Pakistaanse mocht vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen en is daarmee de jongste Nobelprijswinnaar ooit.

Malala slaagt met vlag en wimpel
Malala slaagt met vlag en wimpel (Foto: ANP)

Nick Jonas: ik heb geen relatie met Kendall

Nick Jonas en Kendall Jenner hebben geen relatie. De Amerikaanse zanger en acteur vertelt E! News dat de geruchten dat hij en Kendall verliefd zijn niet kloppen.

"We zijn niet met elkaar aan het daten", aldus Nick tegenover de website. Begin deze maand gingen er geruchten dat de twee sterren een setje waren. Ze zouden door Gigi Hadid, een vriendin van Kendall, zijn gekoppeld. Hadid heeft een relatie met Jonas' oudere broer Joe.

"Kendall is ontzettend lief en omdat ze goed bevriend is met Gigi en Joe zien we elkaar af en toe", legt Nick uit. De zanger vertelt ook dat hij momenteel niet zit te wachten op een vaste relatie. In juni verbrak de artiest zijn relatie met Olivia Culpo. "Ik wil even wennen aan deze nieuwe fase in mijn leven en even lekker vrijgezel zijn", vervolgt Jonas. "Ik vind het ook fijn dat ik nu heel hard kan werken. Ik heb veel ambitie en ik heb momenteel veel projecten lopen. Ik vind het fijn dat ik mij nu vooral op werk kan focussen."

Nick Jonas: ik heb geen relatie met Kendall
Nick Jonas: ik heb geen relatie met Kendall (Foto: BuzzE)

Zorgen over walvissterfte Golf van Alaska

Wetenschappers maken zich zorgen over de ongebruikelijk hoge sterfte van walvissen in de Golf van Alaska. Een Amerikaans wetenschappelijk instituut dat zich bezighoudt met oceanen telde sinds mei dertig aangespoelde dode walvissen aan de kust van Alaska. Dat zijn er drie keer zoveel als in een normaal jaar, schrijft de Canadese zender CBC.

Nog eens zes walvissen spoelden in de afgelopen periode aan op de westkust van Canada, ten zuiden van Alaska. Ook dat is veel meer dan normaal, zeggen de wetenschappers.

Mogelijk heeft de sterfte te maken met een giftige alg, die momenteel welig tiert voor de westkust van Noord-Amerika. Maar concreet bewijs is daarvoor nog niet gevonden.

Zorgen over walvissterfte Golf van Alaska
Zorgen over walvissterfte Golf van Alaska (Foto: ANP)

Artsen: verbied roken in auto met kind

Als het aan de artsen in Nederland ligt, is het binnenkort verboden om te roken in een auto als daar een kind in zit. Het openzetten van de ramen is niet genoeg, zo zegt de landelijke artsenfederatie KNMG vrijdag. Want ook lage concentraties sigarettenrook zijn schadelijk voor kinderen.

Bij mensen die passief meeroken, neemt het risico op longkanker 20 tot 30 procent toe ten opzichte van mensen die niet worden blootgesteld aan tabaksrook, zo stelt de KNMG. Omdat kinderen in ontwikkeling zijn, zijn zij kwetsbaarder voor tabaksrook dan volwassenen. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar regelmatig wordt gerookt, hebben meer kans op astma, bronchitis, oorontsteking, hoesten, benauwdheid en hersenvliesontsteking.

Nederland moet daarom wat de artsen betreft het voorbeeld van Engeland volgen. Daar is het vanaf 1 oktober verboden om te roken in een auto met daarin een kind. In een aantal landen, waaronder Australië, Frankrijk, Canada, Zuid-Afrika en sommige staten in de Verenigde Staten, is het al verboden.

Artsen: verbied roken in auto met kind
Artsen: verbied roken in auto met kind (Foto: ANP)

Dieren geplaatst bij rampplek stad Tianjin

De Chinese autoriteiten hebben konijnen, kippen en duiven in kooien geplaatst in de buurt van de plek van de enorme explosies van vorige week in de havenstad Tianjin. Het zou gaan om een poging de onrust over giftige stoffen in lucht en water weg te nemen.

Het stadsbestuur heeft herhaaldelijk gezegd dat chemische verontreinigingen die waren aangetroffen na de explosie en brand geen risico vormen voor de bevolking. Maar de bewoners zijn er niet gerust op nadat de autoriteiten hadden bevestigd dat honderden tonnen aan giftige chemicaliën in de verwoeste pakhuizen lagen opgeslagen.

Foto's van dode vissen in een rivier enkele kilometers verderop vergroten de angst. Ambtenaren zeggen dat de vissen zijn doodgegaan door zuurstoftekort en niet door vergiftiging.

Op de rampplek zijn weer nieuwe branden uitgebroken, meldden staatsmedia eerder.

Dieren geplaatst bij rampplek stad Tianjin
Dieren geplaatst bij rampplek stad Tianjin (Foto: ANP)

Zeven Nederlanders willen weg uit Jemen

In Jemen verblijven nog zeker zeven Nederlanders die het door oorlog geteisterde land willen verlaten. Van nog eens zes mensen die het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp hebben gevraagd, moet de Nederlandse nationaliteit nog worden vastgesteld.

Volgens een brief van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer gaat het om een gezin van zes Nederlanders in Aden en een gezin van vijf in Ibb van wie er een persoon de Nederlandse nationaliteit heeft. Van de zes die zich recent hebben gemeld bij het ministerie en van wie de nationaliteit nog niet zeker is, wordt de verblijfplaats niet gemeld.

Koenders sluit niet uit dat de aantallen snel weer veranderen. Sinds het Saudische luchtoffensief in maart begon, zijn 41 Nederlanders en niet-Nederlandse gezinsleden geëvacueerd. De Nederlandse ambassade in Sanaa is sinds februari dicht. Het ministerie probeert Nederlanders in Jemen die zich melden op alle mogelijke manieren te helpen om het land alsnog te verlaten.

Zeven Nederlanders willen weg uit Jemen
Zeven Nederlanders willen weg uit Jemen (Foto: ANP)

Grim neemt maar liefst 39 spelers op in voorselectie Jong Oranje

Ajacied Riechedly Bazoer en Vitesse-speler Kevin Diks zijn vrijdag door bondscoach Fred Grim voor het eerst opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje. De voorlopige groep voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Cyprus en Turkije begin september telt maar liefst 39 spelers, onder wie verder Sven van Beek (Feyenoord), Jean-Paul Boëtius (FC Basel) en Karim Rekik (Olympique Marseille).

Oranje start de kwalificatie voor het EK op vrijdag 4 september in De Adelaarshorst in Deventer tegen Cyprus. Dinsdag 8 september reist de ploeg naar Istanbul voor het duel met Turkije.

De voorselectie van Jong Oranje
Doel: Joël Drommel (FC Twente), Maarten de Fockert (SC Heerenveen), Mickey van der Hart (PEC Zwolle) en Hidde Jurjus (De Graafschap).

Verdediging: Nathan Aké (Watford), Suently Alberto (PSV), Sven van Beek (Feyenoord), Peet Bijen (FC Twente), Joshua Brenet (PSV), Kevin Diks (Vitesse), Hans Hateboer (FC Groningen), Wesley Hoedt (Lazio), Rick Karsdorp (Feyenoord), Bas Kuipers (Excelsior), Derrick Luckassen (AZ), Karim Rekik (Olympique Marseille), Jerry St. Juste (SC Heerenveen), Lucas Woudenberg (Feyenoord) en Jordy de Wijs (PSV).

Middenveld: Yassine Ayoub (FC Utrecht), Danny Bakker (ADO Den Haag), Riechedly Bazoer (Ajax), Branco van den Boomen (SC Heerenveen), Thom Haye (AZ), Jorrit Hendrix (PSV), Sean Klaiber (FC Utrecht), Joris van Overeem (AZ), Daley Sinkgraven (Ajax) en Tonny Vilhena (Feyenoord).

Aanval: Sheraldo Becker (PEC Zwolle), Jean-Paul Boëtius (FC Basel), Brahim Darri (Heracles Almelo), Anwar El Ghazi (Ajax), Vincent Janssen (AZ), Ricardo Kishna (Lazio), Mimoun Mahi (FC Groningen), Queensy Menig (PEC Zwolle), Elvio van Overbeek (Go Ahead Eagles) en Vincent Vermeij (De Graafschap).

Bazoer en Diks debuteren bij Jong Oranje
Bazoer en Diks debuteren bij Jong Oranje (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van België

Nico Rosberg heeft ook tijdens de tweede vrije training op het circuit van Spa-Francorchamps de snelste tijd gereden. De Duitser die tijdens de eerste sessie ook al de snelste tijd reed, liet tijdens de tweede sessie een tijd van 1.49.385 noteren en was daarmee drie tienden sneller dan Lewis Hamilton. Daniel Ricciardo liet met een 1.50.136 de derde tijd noteren in de Belgische Ardennen. Max Verstappen kwam niet verder dan de dertiende plaats. De Nederlander reed 1.51.117 en was daarmee iets langzamer dan teamgenoot Carlos Sainz jr.

Met nog een half uur training te gaan ging het nog wel mis voor Nico Rosberg. De Mercedes-coureur kreeg een klapband bij Blanchimont en spinde eraf, maar wist zijn wagen knap uit de vangrail te houden. Nadat de rode vlag situatie was opgeheven ging vlak daarna Marcus Ericsson met hoge snelheid van de baan. De Zweed verloor de controle over de Sauber en schoot in de bandenstapel bij Pouhon.

De derde vrije training begint morgenochtend om 11:00


Uitslag Vrije Training 2:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:49.385   19
2 L. Hamilton Mercedes 1:49.687 +0:00.302 23
3 D. Ricciardo Red Bull 1:50.136 +0:00.751 15
4 D. Kvyat Red Bull 1:50.399 +0:01.014 18
5 K. Räikkönen Ferrari 1:50.461 +0:01.076 23
6 N. Hülkenberg Force India 1:50.461 +0:01.076 21
7 R. Grosjean Lotus 1:50.489 +0:01.104 21
8 M. Ericsson Sauber 1:50.709 +0:01.324 18
9 F. Nasr Sauber 1:50.928 +0:01.543 24
10 S. Vettel Ferrari 1:50.940 +0:01.555 23
11 S. Perez Force India 1:50.971 +0:01.586 21
12 C. Sainz Toro Rosso 1:51.037 +0:01.652 24
13 M. Verstappen Toro Rosso 1:51.117 +0:01.732 25
14 V. Bottas Williams 1:51.250 +0:01.865 25
15 P. Maldonado Lotus 1:51.317 +0:01.932 16
16 F. Massa Williams 1:51.588 +0:02.203 26
17 J. Button McLaren 1:51.854 +0:02.469 16
18 F. Alonso McLaren 1:52.570 +0:03.185 14
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:54.065 +0:04.680 17
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:54.253 +0:04.868 14

Trine 3 officieel gelanceerd

Trine 3: The Artifacts of Power is al langer beschikbaar via Steam Early Access, maar heeft nu een officiele release gekregen. Iedereen is dus nu in staat de volledige game te kopen en spelen. De game is nog in ontwikkeling voor Linux en Mac.

In Trine 3 heb jij, of samen met twee vrienden, de controle over drie personages. Door de unieke krachten van deze personages te combineren, moet je al platformend en puzzelend je weg door de game slaan. De game is populair door de fijne gameplay en prachtige graphics. Om de release te vieren, heeft ontwikkelaar Frozenbye een launch trailer vrijgegeven. Deze kun je hieronder bekijken.

Vechten met Pokémon op Wii U

Nintendo heeft tijdens een presentatie op de wereldkampioenschappen Pokémon 2015 in Boston aangekondigd dat Pokkén Tournament uit zal komen voor Nintendo Wii U.

Dit nieuws komt niet geheel uit de lucht vallen, maar nu is het ook daadwerkelijk bevestigd door Nintendo zelf. Pokkén Tournament wordt ontwikkeld door Bandai Namco en is een arcadefighter waarin Pokémon de hoofdrol spelen. De game staat momenteel gepland voor het tweede kwartaal in 2016.

Gridstraffen Alonso en Button op Spa

McLaren-coureurs Fernando Alonso en Jenson Button zullen voor de Formule 1 Grand Prix van België gridstraffen moeten incasseren. Honda monteert een nieuwe krachtbron in hun bolides, waardoor ze automatisch een straf opgelegd krijgen.

Honda heeft op Spa-Francorchamps een nieuwe motor geïntroduceerd, waarbij er van de nog resterende tokens er drie verbruikt zijn. Er zou drie procent meer vermogen moeten zijn. Consequentie is dat Alonso vanwege zijn zevende krachtbron tien plaatsen gridstraf krijgt en Button vijf, omdat hij al eerder een zevende motoronderdeel liet monteren. Mogelijk komen er nog plaatsen straf bij wanneer Honda later dit weekend opnieuw met een nieuw onderdeel komt.

De consequenties van de gridstraffen werken alleen door op de grid zelf. Eerder dit jaar gingen de regels op de schop, waardoor additionele straffen, die in de pits uitgevoerd werden, tot het verleden behoren.

Update 15.26 uur
Ondertussen is het aantal plaatsen gridstraf voor Alonso en Button fors opgelopen. Alonso zal dertig plaatsen straf krijgen en Button 25, waardoor beiden zondag op Spa-Francorchamps vanaf de laatste startrij moeten vertrekken.

Will Poulter, Keith Stanfield in War Machine

Brad Pitt's militaire satire War Machine is twee castleden rijker. Will Poulter (We're the Millers) en Keith Stanfield (Straight Outta Compton) zijn namelijk toegevoegd aan de cast van de drama-film, die gedistributeerd wordt door Netflix.

Naast Pitt zelf was al bekend dat Topher Grace (That '70s Show), Anthony Michael Hall (Foxcatcher) en Scoot McNairy (12 Years a Slave) in de film te zien zullen zijn. De regie is van David Michôd (The Rover), die ook het script heeft gevormd. Leidraad hiervoor is het boek van wijlen journalist Michael Hastings over de oorlog in Afghanistan. Brad Pitt speelt een hooggeplaatste generaal in het Amerikaanse leger, die verantwoordelijk is voor een missie doorweven van corruptie, problemen en prutsers. Verder is Topher Grace te zien als media bolleboos, maar welke rollen de rest van de castleden zullen vervullen is nog onbekend.

Volgens Netflix' Ted Sarandos staat ons een denderend verhaal te wachten over besluitvorming in moderne oorlogsvoering. Zelf oordelen? War Machine verschijnt waarschijnlijk ergens volgend jaar.

Van Barneveld neemt in Sydney revanche op Van Gerwen

Raymond van Barneveld heeft in Sydney revanche kunnen nemen op de nederlaag van tegen Michael van Gerwen vorige week in Perth. Barney versloeg Mighty Mike met 8-4 in de kwartfinales van de Sydney Darts Masters. 

Van Barneveld wist Van Gerwen direct te breaken, hield vervolgens zijn eigen leg en kwam op 3-0 door 108 uit te gooien. Pas de vijfde leg ging naar de Brabander. Van Barneveld bleef goed gooien en liep uit naar 7-2. Van Gerwen herstelde zich nog een beetje door een break weg te werken, maar helemaal terugkomen zat er niet meer in. Het werd 8-4. 

Er waren nog drie andere kwartfinales. Phil Taylor won zonder al te veel moeite met 8-2 van Stephen Bunting en Peter Wright versloeg James Wade met 8-6. Adrian Lewis versloeg ondanks een lager gemiddelde en checkoutpercentage met 8-7 van Gary Anderson. Lewis had een gemiddelde van 94 en Anderson 105. De checkoutpercentages waren 35% om 37%. 

Taylor en Wright spelen tegen elkaar in de halve finale, die zaterdag plaats heeft. De andere halve finale gaat tussen Van Barneveld en Lewis. De finale van het toernooi wordt ook zaterdag afgewerkt. 

Het toernooi in Sydney telt net zoals de Perth Dart Masters mee voor de World Series. Een serie internationale toernooien in Azië en Australië. Volgende week is de laatste stop in Auckland. Vervolgens is er nog een afsluitende finale met de acht beste spelers van de World Series in Glasgow. 

'Niet meer vluchtelingen Hoek van Holland'

Verladersorganisatie EVO krijgt geen signalen dat het vluchtelingenprobleem zich op dit moment verplaatst van Calais naar Nederland. De organisatie waarschuwde in juni zelf voor verplaatsing naar Hoek van Holland als de vluchtelingenstroom zou blijven toenemen en extra veiligheidsmaatregelen bij de Eurotunnel een oversteek naar Engeland moeilijker zouden maken.

Bij een meldpunt van EVO zijn echter niet meer meldingen over verstekelingen binnengekomen. Een woordvoerder laat wel weten dat een verschuiving niet van de ene dag op de andere plaatsvindt. "Het duurt een tijd voordat die mensen op zoek gaan naar een alternatief, dat moet eerst eerst gaan rondzingen in zo'n groep, dat kost tijd".

Ook in Nederland zijn extra maatregelen genomen om het verstekelingen moeilijker te maken. Die werken volgens EVO goed. Het gaat om extra controles van de marechaussee op onder meer parkeerplaatsen en in havens.

'Niet meer vluchtelingen Hoek van Holland'
'Niet meer vluchtelingen Hoek van Holland' (Foto: ANP)

Japanse vulkanologen vrezen voor grote uitbarsting

Japanse vulkanologen zijn bang dat de vulkaan Sakurajima zich opmaakt voor een grote uitbarsting.

Vorige week berichtten we er al over dat er een vulkaan in Japan actiever werd en vandaag kwam er weer wat nieuws naar buiten over de reus die op circa vijftig kilometer van de nucleaire reactor Sendai ligt. 

Hoewel het er op lijkt dat de activiteit op en rond de berg in de afgelopen dagen iets is afgenomen zijn vulkanologen er achter gekomen dat de top van de vulkaan zeker 16 centimeter is gegroeid. Nu lijkt dat niet veel maar volgens de geleerden is dit een signaal dat er een sterke toename van magma naar de bovenste kamers van de vulkaan wordt geduwd en dat de druk van binnenuit toeneemt.  Tevens hebben geleerden ontdekt dat vulkanisch gas ontsnapt uit de zeebodem bij de haven van Futatsumata gelegen aan de noordelijke oever van het Sakurajima schiereiland. 

Vandaag hebben onze Japanse vrienden gezien dat in Showa krater de top lijkt te worden afgeknepen door een 'pannekoekachtige kurk'. Via een drone, afkomstig van het Asahi Shimbun persbureau, zijn foto's van de krater gemaakt en daarop is te zien dat deze 'kurk' de interne leidingen van de vulkaan wel eens kon afknijpen. Dit zou kunnen verklaren waarom de vulkaan sinds eind juli minder actief is geweest. Sakurajima staat bekend als een vulkaan die regelmatig van zich laat zien en horen maar was de afgelopen tijd betrekkelijk rustig. 

De angst bestaat nu dat door deze "kurk" de interne druk op de top van de vulkaan blijft toenemen en dat de vulkaan op een zeer explosieve manier tot uitbarsting zal komen.  De vraag lijkt dan ook zo langzamerhand te worden: "Wanneer barst Sakurajima weer uit?" en vooral "Met welke kracht?"

In het verleden liet deze vulkaan ook al zien dat het toch "prachtige" dingen in staat was, zie ook hieronder het youtube filmpje uit 2012

Tete en Riedewald in voorselectie Oranje

De jonge Ajacieden Kenny Tete en Jaïro Riedewald behoren tot de voorselectie van het Nederlands elftal. De KNVB maakte vrijdag een groep van 31 spelers bekend. Het is de eerste keer dat de nieuwe bondscoach Danny Blind een selectie voor Oranje heeft samengesteld.

Tete (19) maakt dit seizoen als rechtsback bij Ajax een goede indruk. Riedewald (18) speelt centraal achterin. Andere opvallende namen in de voorlopige selectie van Blind zijn die van Vurnon Anita (Newcastle United), Paul Verhaegh (FC Augsburg) en Virgil van Dijk (Celtic). Ook Marco van Ginkel (Stoke City) is van de partij.

Blind maakt volgende week vrijdag via een persbericht zijn definitieve selectie bekend. Zijn toelichting volgt pas op maandag 31 augustus. Hij kan door blessures sowieso niet beschikken over Ron Vlaar, Jetro Willems, Jordy Clasie en Kevin Strootman.

Het Nederlands elftal speelt op 3 september in Amsterdam de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Drie dagen later komt Oranje in en tegen Turkije uit.

De voorlopige selectie:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Jeroen Zoet (PSV), Tim Krul (Newcastle United) en Kenneth Vermeer (Feyenoord);

Verdediging: Daley Blind (Manchester United), Virgil van Dijk (Celtic), Jeffrey Bruma (PSV), Joël Veltman, Jaïro Riedewald, Kenny Tete (Ajax), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (FC Porto), Paul Verhaegh (Augsburg), Gregory van der Wiel (PSG) en Stefan de Vrij (Lazio Roma);

Middenveld: Ibrahim Afellay, Marco van Ginkel (Stoke City), Georginio Wijnaldum, Vurnon Anita (Newcastle United), Nigel de Jong (AC Milan), Davy Klaassen (Ajax) en Wesley Sneijder (Galatasaray);

Aanval: Memphis Depay (Manchester United), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Arjen Robben (Bayern München), Quincy Promes (Spartak Moskou), Jeremain Lens (Sunderland), Luuk de Jong, Luciano Narsingh (PSV) en Robin van Persie (Fenerbahçe).

Tete en Riedewald in voorselectie Oranje
Tete en Riedewald in voorselectie Oranje (Foto: ANP)

'Spelers van Celtic zijn allemaal varkens'

Doelman Johan Wiland van Malmö FF heeft de verhoudingen met tegenstander Celtic in de play-offs voor de Champions League flink op scherp gezet. Na de eerste wedstrijd woensdag in Glasgow (3-2) deed de 34-jarige keeper enkele pittige uitspraken in de Zweedse media.

"Het zijn allemaal varkens, de spelers van Celtic, zo is het nu eenmaal", zei hij onder meer over verdediger Virgil van Dijk en diens ploeggenoten, die hij tevens kinderachtig gedrag ("voortdurend trekken aan shirtjes") verweet.

De Britse pers pikte de pikante uitlatingen van Wiland gretig op waarna de loslippige Zweed zijn woorden haastig trachtte te nuanceren. "In het Engels klinkt het meer beledigend dan in het Zweeds", betoogde hij "Als een varken spelen betekent in onze taal eigenlijk een harde, krachtige en smerige manier van voetballen. Maar ik had mijn woorden achteraf beter moeten kiezen." De return is dinsdag in Malmö.

'Spelers van Celtic zijn allemaal varkens'
'Spelers van Celtic zijn allemaal varkens' (Foto: ANP)

Openingsrit Vuelta telt niet voor klassement

Na de eerste verkenning gisteren van het parcours van de openingsploegentijdrit werd er al verontwaardigd gereageerd door het wielerpeloton. In de eerste rit van de Vuelta zaten gedeeltes die bezaaid waren met zand en moest er ook over rubberen matten gereden worden. Renners hadden de rit graag aangepast of zelfs geschrapt zien worden.

Na die storm van kritiek heeft de UCI overlegd met de Spaanse organisatie en is uiteindelijk besloten de rit niet mee te laten tellen voor het algemeen klassement. De 7,4 kilometer lange ploegentijdrit zal enkel tellen voor de ritzege, leiderstrui en het ploegenklassement.

"Na het parcours nogmaals geïnspecteerd te hebben is besloten om de route niet aan te passen, maar de tijden zullen niet voor het individuele klassement meetellen", aldus de organisatie.

De eerste rit staat voor morgen op het programma en wordt verreden van Puero Banus naar Marbella.

Bom bij chemische fabriek Duitsland

In het Duitse Ludwigshafen is een bom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen op een wel heel ongelukkige plek: een terrein van chemiebedrijf BASF. Het bedrijf meldde vrijdag dat de bom is veiliggesteld en er geen enkel gevaar is voor werknemers of het publiek.

Het explosief wordt volgende maand gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De bom werd al op 4 augustus gevonden, maar BASF gaf daar toen nog geen ruchtbaarheid aan.

Voor de fabriek heeft de vondst geen gevolgen. BASF heeft zijn hoofdvestiging in Ludwigshafen. Er werken zo'n 40.000 mensen.

Bom bij chemische fabriek Duitsland
Bom bij chemische fabriek Duitsland (Foto: ANP)

Turken weer naar stembus na mislukte formatie

In Turkije worden op 1 november nieuwe verkiezingen gehouden. President Recep Tayyip Erdogan kondigde de datum vrijdag aan. Het is zijn premier en partijgenoot Ahmet Davutoglu de afgelopen weken niet gelukt een coalitie te smeden.

Hun AK-partij raakte bij de verkiezingen van juni de absolute meerderheid in het parlement kwijt. Dat was een teleurstelling voor Erdogan. Hij had gehoopt op een grotere meerderheid, zodat zijn partij de grondwet zodanig zou kunnen aanpassen dat de president meer macht krijgt. In plaats daarvan moest de AK-partij na jaren alleen regeren op zoek naar een coalitiegenoot. Dat is dus niet gelukt.

Turken weer naar stembus na mislukte formatie
Turken weer naar stembus na mislukte formatie (Foto: ANP)

Hugh Jackman als Odysseus?

Hugh Jackman is in gesprek om een rol te vertolken in de ophanden zijnde adaptatie van de Odyssee. Regisseur Francis Lawrence, bekend van onder andere de Hunger Games sequels, neemt de op Homerus' beroemde werk gebaseerde film voor zijn rekening. Hij heeft daarbij een groot budget tot zijn beschikking en ziet een hoofdrol weggelegd voor de Australische Wolverine acteur.

Na geruchten is door een vertegenwoordiger van Jackman bevestigd dat er gesprekken gaande zijn, hoewel deze zich in een vroeg stadium bevinden. Er is dus nog geen sprake van een deal, maar na meerdere bijeenkomsten is er een kans dat Jackman binnenkort te zien is als Odysseus. Diens lange reis huiswaarts na het einde van de Trojaanse Oorlog is het onderwerp van dichtwerk en film.

Het script van de film is geschreven door Peter Craig en de opnames staan gepland voor 2016. 

Kylie Jenner gooit maar weer een bikinipic online

Kylie Jenner, het knappere zusje van Kim Kardashian, is hard op weg om haar grote zus voorbij te streven. Kylie is net als Kim ook niet vies van wat aandacht en knalt de ene foto na de andere op Instagram en wat dan ook.  

De rondborstige, rondbillige, rondbenige en rondtietige Kylie is onlangs 18 geworden en laat weinig aan de verbeelding over met alle foto's die ze haar liefhebbende publiek in het gezicht drukt. Kim 2.0 doet de ene fotoshoot na de andere en timmert hard aan haar carrière als model en 'beroemdheid'. 

Kylie kan natuurlijk ook niet(s) anders. Zoals het een echte 'Kardashian' betaamt heeft ze geen werk, geen echte opleiding en geen andere toekomst dan op haar rug liggen terwijl er foto's geschoten worden. Een taak die haar bijzonder goed afgaat. Ze lijkt een stuk minder drama in haar leven te hebben dan grotere zus Kim die feitelijk meer in de media is door haar vreemde gedrag dan door haar leven als 'beroemdheid'. Al lijken vreemd gedrag en beroemd veelal hand in hand op te trekken, zeker bij de Kardashians. 

Anyhow, foto! Kylie zit op een boot en is denk ik op vakantie. Mooi moment voor een bikinipic. 

Carmen Electra komt met glijmiddel

Carmen Electra brengt in samenwerking met seksspeeltjesgigant Fleshlight haar eigen glijmiddel op de markt. De lijn van de voormalig Baywatch-ster heet Electra by Carmen Electra.

Carmen heeft drie verschillende soorten glijmiddel bedacht: verwarmend, voor de gevoelige mens en ph-neutraal. "Ik ben zo blij om iedereen te vertellen over mijn nieuwe lijn", aldus Carmen. "Ph-neutraal voor de dames, maar ik kon de heren natuurlijk ook niet vergeten. Veel plezier!"

De blonde, schaars geklede dame staat zelf model in de reclamecampagne, zo is te zien op foto's op Toofab. Fleshlights Brian Shubin vertelt dat het merk graag meer vrouwen wil bereiken en daarom de populaire Carmen heeft aangetrokken. "Op 43-jarige leeftijd ziet ze er nog sexy uit: ze is een rockster."

Carmen Electra komt met eigen glijmiddel
Carmen Electra komt met eigen glijmiddel (Foto: BuzzE)

Ogen groepsverkracht meisje (16) uitgesneden

De gemeenschap van General Pinedo, een stadje in Argentinië, is geschokt door een gruwelijk voorval. Een zestienjarig meisje is niet alleen op brute wijze verkracht door een groepje mannen, ook heeft haar oudere zuster beide ogen uit haar oogkassen gesneden. Volgens de familie van het meisje was dit de enige manier om 'de duivel uit haar lichaam te verdrijven'.

Het arme kind was volgens haar familie bezeten door Satan. Ten einde raad meldden zij zich bij de pastoor. Deze zei dat alleen extreme pijn de duivel zou doen verdrijven. De geestelijke droeg de oudste zus op de ogen van haar zusje uit te steken, want dankzij haar kijkers wist het Kwaad het lichaam van het meisje binnen te dringen.

Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een aantal mannen uit het dorp geronseld die het meisje op gruwelijke wijze verkrachtten. Vervolgens werd het tienermeisje op de grond vastgehouden waarna haar zus met een scherp mes beide ogen verwijderde.

Het slachtoffer is na de beestachtige martelingen overgebracht naar het ziekenhuis. Hier is zij momenteel herstellende van haar ernstige verwondingen. De politie heeft inmiddels de oudere zuster en een aantal mannen gearresteerd.

'Vervolg op Straight Outta Compton'

Straight Outta Compton draait nog niet eens in de Nederlandse bioscopen, of er gaan al geluiden op over een vervolg op de biografische film. Die gaat over het ontstaan van de legendarische rapgroep NWA in 1987, waar onder anderen Dr. Dre en Ice Cube in zaten.

Rapper Daz vertelt aan TMZ dat de nieuwe film verdergaat waar de eerste eindigde en ingaat op de opkomst van Snoop Dogg, Tupac en andere rappers van de westkust. De focus ligt op de muziek, maar Daz zegt dat ook het bendegeweld en de invloed hiervan op de muziekindustrie in beeld wordt gebracht.

Dr. Dre's zoon, Curtis Young, zal een rol voor zijn rekening nemen. Het is nog niet bekend wie de rol van Snoop Dogg en Ice Cube spelen, maar het zijn niet dezelfde acteurs die de rappers vertolken in het eerste deel.Rapproducent Suge Knight komt ook aan bod in de film, hij wordt eveneens door iemand anders gespeeld. Knight zit namelijk vast op verdenking van moord omdat hij in januari twee mannen aanreed na een ruzie. Een van hen overleed.

'Vervolg op Straight Outta Compton'
'Vervolg op Straight Outta Compton' (Foto: BuzzE)

Man bekent doden ex-vriendin Drachten

De 43-jarige man die vorige week vrijdag is opgepakt op verdenking van het doden van zijn ex-vriendin in Drachten, heeft bekend haar te hebben omgebracht. Het Openbaar Ministerie meldde vrijdag dat hij heeft bekend dat hij haar met een mes heeft gedood.

De 32-jarige vrouw werd in de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 augustus dood gevonden in haar woning in Drachten. Kort daarna werd de man gearresteerd. In het huis was ook het achtjarige zoontje van het slachtoffer. De politie bracht het jongetje naar zijn vader.

Man bekent doden ex-vriendin Drachten
Man bekent doden ex-vriendin Drachten (Foto: ANP)

Ziggo: 'nieuwe DDoS nagenoeg onmogelijk'

"We hebben de afgelopen dagen zoveel wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd, dat het voor hackers veel moeilijker zal zijn een nieuwe DDoS-aanval uit te voeren. En als het gebeurt, is de kans een stuk kleiner geworden dat de klant er iets van zal merken", aldus een Ziggo-woordvoerder vrijdag.

Ziggo zag zich genoodzaakt de beveiliging op te schroeven na twee cyberaanvallen die de servers van de provider dinsdag en woensdag urenlang platlegden. Er werd ernstig rekening mee gehouden dat er donderdagavond weer een DDoS-aanval op het Ziggo-netwerk zou plaatsvinden, maar die is uitgebleven.

Volgens Ziggo is het nog te vroeg om iets te zeggen over een eventuele compensatie voor gedupeerde klanten. Van de 3,2 miljoen internetklanten van Ziggo had 60 procent last van de storingen. Overigens zijn de hackers niet binnengedrongen in de systemen. Klanten hoeven niet bang te zijn dat hun gegevens op straat liggen, aldus de provider.

'Nieuwe DDoS-aanval zal veel moeilijker zijn'
'Nieuwe DDoS-aanval zal veel moeilijker zijn' (Foto: ANP)

Werkzoekenden zijn grijzer geworden

Het bestand ingeschreven werkzoekenden is in de afgelopen 25 jaar vergrijsd. In 1990 stonden er relatief weinig ouderen (55-65 jaar) ingeschreven en veel jongeren (15-25 jaar). Nu zijn die verhoudingen precies omgedraaid, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het totaal aantal bij het UWV ingeschreven werkzoekenden was in 1990 850.000 tegen 880.000 in 2014. Daar zit weinig verschil in, maar als het gaat om hun aandeel hebben jongeren en ouderen dus stuivertje gewisseld.

In de jaren negentig was een van de vijf werkzoekenden 45 jaar of ouder. In 2014 is dat meer dan de helft. Het relatieve aandeel van de groep van 55 tot 65 jaar is zelfs vijf maal zo groot: 25 procent tegen 5 procent in de jaren negentig

Werkzoekenden zijn grijzer geworden
Werkzoekenden zijn grijzer geworden (Foto: ANP)

Strafeis 9 maanden in zaak kelderboxseks

De officier van justitie in Rotterdam heeft vrijdag gevangenisstraffen van negen maanden geëist tegen drie bezoekers van een minderjarige prostituee in een kelderbox onder een flatgebouw in Schiedam. Voor twee verdachten geldt een voorwaardelijk deel van de straf van drie maanden.

De strafeis past in het beleid van het Openbaar Ministerie om jeugdprostitutie harder aan te pakken. De eisen liggen in lijn met de Valkenburgse zedenzaak, toen gevangenisstraffen tussen de vijf en twaalf maanden werden geëist.

De aanklaagster acht overtuigend bewezen dat de klanten in mei en juni 2014 seksueel contact hebben gehad met een zestienjarige meisje van Turkse afkomst, die onder de schuilnaam Esra ter prostitutie werd aangeboden op de website Seksjobs.

"Wat zij heeft meegemaakt, is nauwelijks te beschrijven", aldus officier Blom. "Een meisje op een matras in een vieze kelderbox. De klanten hebben alleen oog gehad voor hun eigen lusten."Later op vrijdag staan nog drie klanten terecht.

Strafeis 9 maanden in zaak kelderboxseks
Strafeis 9 maanden in zaak kelderboxseks (Foto: ANP)

Cities Skylines: After Dark

De mensen die mijn review over Cities: Skylines hebben gelezen, weten dat ik helemaal lyrisch ben van de game. Ik roemde het als de redder van het Citybuilder-genre, met als grote pluspunten de grote stukken grond die je helemaal vol kon bouwen en de Steam Workshop-integratie. Een aantal weken na de lancering werd al duidelijk dat de verkoopstrategie van Paradox met Cities: Skylines veel gaat lijken op die van hun andere games: een mix van betaalde en gratis content. De gratis content hebben we al kunnen proeven, met onder andere gebouwen in een Europees thema en de toevoeging van tunnels. Op gamescom werd onthuld dat nu de eerste betaalde content gaat komen voor Cities: Skylines. Ik schoof aan bij de presentatie van Karoliina Korppoo, Lead Designer van Colossal Order voor de eerste betaalde uitbreiding van Cities: SkylinesCities Skylines: After Dark.

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van België

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van België. De Duitser was ruim twee tienden sneller dan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Daniel Ricciardo reed met de zijn Red Bull de derde tijd. Kimi Räikkönen was een tiende langzamer dan de Australiër. Sebastian Vettel maakt op ruime afstand van Räikkönen de top vijf compleet.

De trainingssessie werd ongeveer tien minuten onderbroken door een crash van Pastor Maldonado. De Venezolaan verloor bij het uitkomen van Malmedy de controle over zijn Lotus en kwam in de bandenstapels terecht. Voor Max Verstappen begon het weekend beter: de Nederlander zette de zevende tijd op de klokken tijdens deze eerste training.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:51.082   19
2 L. Hamilton Mercedes 1:51.324 +0:00.242 24
3 D. Ricciardo Red Bull 1:51.373 +0:00.291 18
4 K. Räikkönen Ferrari 1:51.478 +0:00.396 23
5 S. Vettel Ferrari 1:51.866 +0:00.784 21
6 D. Kvyat Red Bull 1:51.960 +0:00.878 18
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:52.158 +0:01.076 27
8 C. Sainz Toro Rosso 1:52.421 +0:01.339 26
9 S. Perez Force India 1:52.423 +0:01.341 20
10 V. Bottas Williams 1:52.511 +0:01.429 19
11 P. Maldonado Lotus 1:52.539 +0:01.457 15
12 N. Hülkenberg Force India 1:52.614 +0:01.532 20
13 F. Nasr Sauber 1:52.640 +0:01.558 16
14 F. Massa Williams 1:52.653 +0:01.571 22
15 F. Alonso McLaren 1:53.416 +0:02.334 16
16 M. Ericsson Sauber 1:53.502 +0:02.420 15
17 J. Palmer Lotus 1:53.799 +0:02.717 23
18 J. Button McLaren 1:54.225 +0:03.143 14
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:55.501 +0:04.419 16
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:56.086 +0:05.004 17

'Dronken Katusha-renners missen Vuelta'

Na het afhaken van de Italiaan Giampaolo Caruso wegens een positieve dopingtest heeft de Russische wielerploeg Katusha vrijdag weer een wijziging doorgevoerd in de selectie voor de Ronde van Spanje. De Russische renner Egor Silin is een dag voor de start uit de Vuelta-ploeg gezet, volgens Sporza omdat hij met ploeggenoot Yuri Trofimov na het olympisch testevenement in Rio de Janeiro dronken op de luchthaven verscheen. Trofimov was juist kandidaat om Caruso te vervangen.

De plekken van Caruso en Silin worden nu ingenomen door Gatis Smukulis uit Letland en de Portugees Tiago Machado als de Vuelta zaterdag start met een 7 kilometer lange ploegentijdrit nabij Marbella. De Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno zijn aangewezen als kopmannen bij de ploeg.

'Dronken Katusha-renners missen Vuelta'
'Dronken Katusha-renners missen Vuelta' (Foto: ANP)

Mooie juf (35) gaat vreemd met scholier

Het 'geile juffen'-bericht van de dag neemt ons vandaag mee naar Longview, een plaats in de Amerikaanse staat Washington. Daar heeft een inmiddels 37-jarige lerares Engels zich een jaar lang laten uitwonen door een destijds achttienjarige scholier. Een blik op de foto leert ons dat Lindsay Norwood absoluut geen onknappe verschijning is.

De blondine was tot haar ontslag op 18 mei werkzaam op Mark Morris High School. Elf jaar lang stond ze hier voor de klas om de leerlingen wat Engels bij te brengen.

Ofschoon getrouwd, liet Norwood haar oog vallen op een achttienjarige scholier. Al snel wond de lekkere docente de knaap om haar vinger, en kwam het tot seks. Dit leidde tot een hartstochelijke en passievolle affaire die maar liefst een jaar lang aanhield.

Een andere bron weet te melden dat de adolescente scholier de bloedmooie juf ontelbare malen aan zijn spermaspeer reeg. Geregeld meldde het stel zich ziek om wat uurtjes samen door te brengen. Al die tijd hield de leerling keurig zijn mond, tot hij vorig jaar zijn diploma behaalde.

Op 7 januari van dit jaar, de jongen was inmiddels twintig, liep hij huilend naar zijn moeder. Hij vertelde haar dat hij een jaar lang seks had gehad met zijn lerares Engels. Eerder wilde hij niet uit de school klappen, aangezien Norwood is getrouwd en drie kinderen heeft. Hij wilde haar huwelijk niet in gevaar brengen.

Moederlief stapte echter direct naar de politie. Toen de duimschroeven werden aangedraaid, sloeg de jongeman door. Hij bekende verliefd te zijn geweest op de mooie docente en ze maakten zelfs trouwplannen. Toen haar man echter achter de affaire kwam, bedreigde hij de scholier.

De jongen vertelde ook dat hij al eerder met de relatie wilde kappen, maar dat hij bang was dat Norwood hem zou laten zakken. Hij voelde zich zelfs zo kut, dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. De bloedmooie juf is uiteraard gearresteerd. Zij kan maximaal veertien maanden achter tralies belanden.

NorwoodDe juf in kwestie. Franse badplaats?

Harry Potter-actrice wint Sylvia Kristelprijs

De Nederlands-Engelse actrice Genevieve Gaunt (24) is dit jaar de winnaar van de Sylvia Kristel Award. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die de gedachte van actrice Sylvia Kristel doet voortleven. Dat heeft de jury vrijdag bekendgemaakt.

De prijs zal op vrijdag 18 september worden uitgereikt tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen. Aan de Sylvia Kristel Award is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Het is de tweede maal dat de bokaal wordt uitgereikt. Vorige jaar ging de prijs naar de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks. Gaunt is de dochter van de Britse actrice Fiona Gaunt en de Nederlandse acteur Frederik de Groot, bekend uit series als Bureau Kruislaan en Unit 13.

In de film Harry Potter and the Prisoner of Azkaban speelde zij de rol van Pansy Parkinson, de vriendin van de jeugdige slechterik Draco Malfoy. Verder maakte de jonge actrice het afgelopen jaar internationaal indruk met haar hoofdrol in de speelfilm The Face of an Angel van de Britse topregisseur Michael Winterbottom.

Volgens de jury beschikt Gaunt 'evenals Sylvia Kristel over een uitgelezen combinatie van kwetsbaarheid en lef. Achter haar schoonheid gaan intelligentie en humor schuil, waarmee zij de kijker voortdurend blijft bezighouden. Haar Britse stijl en Hollandse pit verdienen extra publieke aandacht.' The Face of an Angel wordt voorafgaand aan de prijsuitreiking vertoond op Film by the Sea.

Nadal redt het niet in Cincinnati

De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft het donderdagavond (lokale tijd) in de derde ronde van het toernooi in Cincinnati niet gered. De nummer acht van de plaatsingslijst moest zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Feliciano Lopez. De kampioen van 2013 ging in drie sets onderuit: 5-7, 6-4 en 7-6 (3).

Lopez speelt in de kwartfinales tegen Roger Federer. De als tweede geplaatste Zwitser rolde de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson in twee snelle sets op: 6-1 en 6-1. Federer was in 55 minuten klaar met zijn vrijwel foutloze show.

Nadal redt het niet in Cincinnati
Nadal redt het niet in Cincinnati (Foto: ANP)

Rutte loopt mars mee met rode baretten

Premier Mark Rutte heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een flinke wandeling gemaakt. Hij liep de 25 kilometer lange eindmars mee van de militairen die vrijdag worden ingelijfd bij de Luchtmobiele Brigade.

De mars ging van Oosterbeek naar Schaarsbergen, een route die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog bij Arnhem aflegden bij de bevrijding van Nederland.

Rutte was uitgenodigd om mee te lopen door de commandant van de landstrijdkrachten, generaal De Kruif.

Rond 08.30 uur reikt de premier aan de militairen de rode baretten uit die bij de Luchtmobiele Brigade horen. Ze hebben een zware opleiding achter de rug van negentien weken. De rode baretten worden ingezet bij missies in het buitenland, zoals in Bosnië en Afghanistan.

Rutte loopt mars mee met rode baretten
Rutte loopt mars mee met rode baretten (Foto: ANP)

Oplichter gearresteerd met nep-Van Gogh

De politie heeft een man uit Wanneperveen (Overijssel) gearresteerd voor poging tot oplichting met een schilderij waarvan hij beweerde dat het van Vincent van Gogh was. De 56-jarige verdachte probeerde het nepdoek voor 15 miljoen euro te verpatsen. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij 'De Oogst', een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Volgens de politie werd het schilderij internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. Om de echtheid van het schilderij aan te tonen maakte de oplichter gebruik van valse documenten.

Het balletje kwam aan het rollen nadat een tussenpersoon eind juni aangifte deed van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte.

Oplichter gearresteerd met nep-Van Gogh
Oplichter gearresteerd met nep-Van Gogh (Foto: ANP)

Opstandige parlementariërs stappen uit Syriza

De beweging Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras valt uit elkaar. Zo'n 25 parlementariërs richten vrijdag een eigen partij op, meldden Griekse media. Reden is de onenigheid binnen Syriza over de voorwaarden die Europa stelt aan nieuwe noodleningen, die het land voor een bankroet moeten behoeden.

Het besluit komt niet geheel onverwacht. De parlementsleden die opstappen, zijn het absoluut niet eens met de afspraken die Tsipras met de geldschieters van Griekenland heeft gemaakt. Ze stemden tegen. Voor Tsipras was dat reden om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Opstandige parlementariërs stappen uit Syriza
Opstandige parlementariërs stappen uit Syriza (Foto: ANP)

Miljoenen palingen uitgezet in natuur

Ruim 300.000 jonge palingen worden vrijdagochtend uitgezet in het Eem- en Gooimeer in Almere. De zogenoemde pootaaltjes zijn de laatste van miljoenen palinkjes die dit jaar naar geschikt leefgebied in de natuur zijn geholpen.

Volgens de stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) is de palingstand in Nederland de laatste jaren sterk achteruit gegaan. "Dit komt omdat de jonge palingen door de sluizen en dammen onze kusten niet kunnen bereiken. Die komen vanuit de Atlantische Oceaan, waar ze geboren zijn, met de golfstroom mee naar de Europese kusten." Hier worden ze in het voorjaar verzameld en grootgebracht in kwekerijen. Daarna kunnen ze weer naar zee om op de paaigronden in de zee, 6000 kilometer verderop, voor nageslacht te zorgen. Op deze manier hoopt de stichting de palingstand in Nederland te herstellen.

De eerste lichting van ruim 850.000 glasalen werd in april vrijgelaten in Zeewolde.

Miljoenen palingen uitgezet in natuur
Miljoenen palingen uitgezet in natuur (Foto: ANP)

Kerbal Space Program naar Xbox One

Gistermiddag maakten de heren achter Kerbal Space Program bekend dat de game naar Xbox One komt. De ontwikkeling wordt gedaan door studio Flying Tiger Entertainment.

Twee maanden geleden maakten we al bekend dat de ruimtevaartsimulator zijn opmars naar PlayStation 4 ging maken. Een releasedatum is er nog niet, maar Kerbal Space Program kennende zal de voortgang op de voet te volgen zijn.

Kerbal Space Program is al sinds 2011 speelbaar als bèta op pc en is door de jaren heen voortdurend verbeterd. De game staat bekend om zijn brede support voor mods en de enorme bijbehorende community. Notabele personen uit de ruimtevaartindustrie hebben interesse getoond in de game, waaronder NASA, die ook hebben meegeholpen bij de ontwikkeling van de Asteroid Mission Pack.

PlayStation 4 krijgt eigen preview-programma

Sony laat voortaan de consument zelf nieuwe firmware-updates testen voor PlayStation 4. Momenteel is er al een gesloten bètaprogramma bezig en Sony biedt nu de gamers zelf de mogelijkheid om de belangrijkste functionaliteit van de aankomende nieuwe firmware uit te proberen.

Wil je meedoen aan het preview-programma, dan kun je je hier opgeven. Wat je nodig hebt is een PlayStation 4, een internetverbinding en een master-account op de PS4. Je kunt tijdens de test te allen tijde een rollback doen naar de vorige software-update (v2.57). `

Het openbare bètaprogramma begint op twee september. Wat er precies allemaal in de nieuwste update (v3.00) zit is nog niet officieel door Sony aangekondigd, maar er lekte al het een en ander aan details via NeoGAF. De voornaamste veranderingen zijn Events & Communities, het streamen naar YouTube en de mogelijkheid om video clips direct naar Twitter te kunnen uploaden.

Alanis Morissette komt met jubileum-album

Alanis Morissette brengt haar album Jagged Little Pill opnieuw uit, twintig jaar nadat haar internationale debuut voor het eerst was verschenen. Er komen ook niet eerder uitgebrachte demos en een volledig live-concert uit het jaar van het album te staan op de speciale editie.

"Ik ben dolenthousiast deze muziek met een hele nieuwe generatie te delen, en met mensen die zich de afgelopen twee decennia samen met mij hebben ontwikkeld", zo liet de Canadese zangeres volgens Rolling Stone weten in een verklaring. De collectie komt op 30 oktober uit en bestaat uit vier cd's.

Jagged Little Pill verscheen op 13 juni 1995 en betekende de internationale doorbraak van de nu 41-jarige Alanis. Ook in Nederland scoorde ze meerdere hits met nummers van de plaat, zoals Ironic, You Oughta Know en Hand In My Pocket. Het album stond meerdere weken op nummer één van de Album Top 100.

Alanis Morissette komt met jubileum-album
Alanis Morissette komt met jubileum-album (Foto: BuzzE)

Vuur laait op in Chinese stad Tianjin

In het havengebied van de Chinese stad Tianjin is vrijdag opnieuw brand uitgebroken. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de situatie is. Volgens de eerste berichten van Chinese media zijn er vier brandhaarden, zowel op het complex waar vorige week een ramp gebeurde toen een grote hoeveelheid chemicaliën explodeerde, als net daarbuiten.

De ramp van vorige week kostte minstens 114 mensen het leven. Nog altijd worden tientallen mensen vermist. Honderden belandden gewond in het ziekenhuis.

Vuur laait op in Chinese stad Tianjin
Vuur laait op in Chinese stad Tianjin (Foto: ANP)

Nova van Dijk maakt serie Poesjes voor VPRO

Regisseur en actrice Nova van Dijk heeft een nieuwe televisieserie gemaakt voor de VPRO. In de 'real life'-serie Poesjes worden de avonturen van een poezenfamilie gevolgd. De serie is vanaf zondag 6 september te zien op NPO Zapp, zo maakte Van Dijk vrijdag bekend.

Voor de serie zijn echte katten gebruikt, maar de stemmen ingesproken door acteurs. Op de Kattenlaan woont moederpoes Mimi met haar kittens: Django, Kaat, Lotje en Patrick. Vader Lucas werkt in het buitenland als muizenvanger. Als moeder Mimi elke ochtend naar haar werk gaat, past de luie oom Boudewijn meestal op zijn nichtjes en neefjes.

Nova van Dijk heeft de serie ontwikkeld met haar zus Laura. Vader Bill van Dijk neemt diverse stemmen voor zijn rekening. Andere acteurs die mee werken aan Poesjes zijn Hans Teeuwen, Plien van Bennekom, Korneel Evers, Tony Neef, Remko Vrijdag en Juliette van Ardenne. Ook spreekt Sander van de Pavert van Lucky TV één van de poezenstemmen in.

Nova van Dijk maakt serie Poesjes voor VPRO
Nova van Dijk maakt serie Poesjes voor VPRO (Foto: BuzzE)

'We moeten de jongen opeten'

We moeten de jongen opeten en niet de volwassen dieren. Dat is de strekking van een onderzoek naar de rol van de mens als zogenaamd 'super-roofdier' van de Canadese University of Victoria waarover de BBC schrijft. De studie van gegevens over de hele wereld karakteriseert de menselijke jacht als roekeloos, en dat is met name te wijten aan onze focus op volwassen prooi.

Andere dieren richten zich hoofdzakelijk op de jongere exemplaren van een soort waarop wordt gejaagd. Dat hangt ermee samen dat jagen doorgaans een nogal gevaarlijke bezigheid is, en de kwetsbaarheid van de jongeren is dan dus een voordeel. Door technische snufjes zoals geweren en vangnetten heeft de mens echter een extra voordeel: hij kan vrij makkelijk heelhuids uit de jacht komen.

Maar ieder voordeel heeft nu eenmaal zijn nadeel. Om dat nadeel te verduidelijken gebruikt een van de auteurs, professor Tom Reimchen, een financiële analogie.

Volwassenen kun je volgens hem zien als het (reproductieve) kapitaal binnen een ecosysteem. Zoiets dus als op een bankrekening of in een pensioenfonds. Dit kapitaal maakt de mens op, terwijl er eigenlijk van de rente zou moeten worden geleefd: van de jongeren dus. Die worden door veel soorten immers in overvloed geproduceerd, waarbij rekening wordt gehouden met het gegeven dat een groot aantal van hen om uiteenlopende redenen de sigaar zullen zijn.

Knuffelfactor
Maar conservatiemethoden gaan er meestal vanuit dat we de kleintjes juist moeten ontzien. Het idee is dat die voor nageslacht in de volgende generatie zullen zorgen, maar wellicht speelt hier een soort misplaatste knuffelfactor een rol. Omdat het voor die kleintjes nog maar de vraag is of ze überhaupt deel gaan uitmaken van het 'reproductieve kapitaal', kunnen we veel beter juist hen oppeuzelen, stellen de wetenschappers.

Onder meer voor visnetten, die vanuit die conservatiegedachte vaak voor het doorlaten van kleine vangst zijn ontworpen, moet volgens de onderzoekers dus iets anders worden bedacht. Chris Carbone van de London Zoological Society blijft evenwel pessimistisch. Volgens hem zijn er zoveel 'menselijke roofdieren' op de wereld in vergelijking tot hun prooien, dat de voorgestelde aanpak uiteindelijk ook geen zoden aan de dijk zal zetten.

Petroleumstel
Petroleumstel (detail, CC: Emmamolen Nieuwkuijk)

VS: Turkije moet meer doen tegen IS

Turkije moet meer doen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Amerikaanse minister Ash Carter van Defensie zei donderdag dat Turkse inzet vooral nodig is aan de grens met Irak en Syrië.

 IS heeft sinds vorig jaar zomer grote delen van Irak en Syrië in handen. Volgens de minister wordt de grens nu niet goed genoeg bewaakt en kunnen IS-strijders eenvoudig de grens oversteken en goederen naar bezet gebied brengen. "We willen daarom dat Turkije daar meer aan doet en zijn in discussie daarover", aldus Carter.

De VS kregen onlangs toestemming om luchtaanvallen op IS uit te voeren vanaf Turkse vliegbases. Turkije zou zelf ook bombardementen uitvoeren, maar de Turkse aanvallen zijn vooralsnog vooral gericht op doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Carter zegt dat de recente Amerikaanse aanvallen tegen IS niet genoeg zijn. Hij vindt dat Turkije ook luchtaanvallen zou moeten uitvoeren.

VS: Turkije moet meer doen tegen IS
VS: Turkije moet meer doen tegen IS (Foto: ANP)

ABN AMRO voert winst stevig op

ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 600 miljoen euro. Afgezien van eenmalige posten is dat bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het beste resultaat sinds ABN in zijn huidige vorm bestaat.

De bank profiteerde van de beter draaiende Nederlandse economie, zo bleek vrijdag. Daardoor hoefde veel minder geld opzij te worden gezet voor eventuele verliezen op leningen. De kredietvoorzieningen waren met 34 miljoen euro zelfs "uitzonderlijk laag". Een jaar eerder werd nog het tienvoudige toegevoegd aan de stroppenpot.

Ook het operationeel resultaat nam toe, met 16 procent tot 879 miljoen euro. De rentebaten zaten eveneens in de lift dankzij hypotheekoversluitingen en een groei van de zakelijke kredietportefeuille. Daar stonden wel hogere kosten voor met name pensioenen tegenover.

ABN AMRO voert winst stevig op
ABN AMRO voert winst stevig op (Foto: ANP)

Peru stemt voor neerhalen drugsvliegtuigen

Peru wil verdachte vliegtuigjes die worden gebruikt voor drugssmokkel uit de lucht schieten. Het Congres van Peru stemde donderdag unaniem voor een wet waarin staat dat legervliegtuigen illegale toestellen mogen neerhalen.

Peru is de grootste cocaïneproducent ter wereld. De drugs worden steeds vaker het land uit gesmokkeld op illegale vluchten. Congreslid en initiatiefnemer van de wet, Carlos Tubino, zegt dat het gaat om zo'n zeshonderd vluchten per jaar. Volgens de VS is in de eerste tien maanden van vorig jaar 180 ton coke vervoerd via de lucht.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft afgelopen tijd al tientallen illegale landingsbanen opgeblazen, maar die worden daarna gewoon weer gerepareerd of opnieuw gebouwd. De autoriteiten zeggen daarom dat ze weinig kunnen beginnen zonder te dreigen met geweld. De Peruaanse president Ollanta Humala moet de wet nog ondertekenen voordat die daadwerkelijk van kracht wordt.

Peru hanteerde jaren geleden een soortgelijk beleid, maar staakte dat nadat een vliegtuig met zendelingen per ongeluk werd aangezien voor een drugsvliegtuig. Een Amerikaanse vrouw en haar kind kwamen toen om het leven.

Peru stemt voor neerhalen drugsvliegtuigen
Peru stemt voor neerhalen drugsvliegtuigen (Foto: ANP)

Esper

Er zijn bijzonder veel games die inspelen op virtual reality. Een van de originele vondsten is Esper. Het speelt zich af in 1975 en veel mensen vertonen opeens tekenen van buitenzintuiglijke vermogens. Jij dus ook en de regering laat je testen in een instituut. Helaas blijkt al snel dat je niet veel aanleg hebt.

Stevige kritiek Duitsland op niet aanpakken vluchtelingencrisis

De Duitse minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken heeft donderdag kritiek geuit op de EU, dat er maar niet in slaagt de vluchtelingencrisis aan te pakken. "Het is onacceptabel dat Europese instanties op zo'n laag niveau blijven werken", vindt de minister. Duitsland is er op voorbereid om de komende paar jaar tot wel veertig procent van de vluchtelingen op te nemen, maar dit kan niet zo blijven doorgaan, waarschuwt de bewindsman.

De Maizière wil dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat migranten ongecontroleerd en zonder paspoort door Europa kunnen reizen. Zo vindt hij dat er voor het eind van het jaar wachtzones voor vluchtelingen moeten komen in Griekenland en Italië en wil hij dat landen binnen de EU een eenduidige definitie van asiel gebruiken, schrijft de Duitse nieuwszender N24.

Ook moeten landen die bereid zijn hun asielzoekers terug te nemen, worden beloond met steun in de vorm van bijvoorbeeld ontwikkelingshulp. Veel landen, waaronder Nederland, blijven door de weigerachtige houding van landen van herkomst met uitgeprocedeerde asielzoekers opgescheept zitten. "Hulp alleen bij terugname", vindt De Maizière.

Dublin-verordening
Het door laten reizen van asielzoekers mag volgens de zogeheten Dublin-verordening helemaal niet. Er dient asiel te worden aangevraagd in het land van eerste aankomst, en bij een poging in een ander land moet de asielzoeker naar het eerste land worden teruggestuurd. Met name Italië en Griekenland zijn deze regelgeving sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis echter meer dan zat. Die landen voelen zich door de rest van de EU in de steek gelaten, omdat ze zich gedwongen voelen alle klappen op te vangen.

Een voorstel voor verplichte spreiding over andere lidstaten haalde het recent niet. Daardoor lijken de Italianen en Grieken nu een lange neus naar de rest van Europa te trekken, door vluchtelingen en migranten gewoon maar verder te laten reizen.

'EU pakt vluchtelingencrisis niet goed aan'
Stevige kritiek Duitsland op niet aanpakken vluchtelingencrisis (Foto: ANP)

Griekse oppositieleider probeert verkiezingen te voorkomen

De belangrijkste oppositieleider van Griekenland wil proberen een nieuwe regering bij elkaar te zoeken. Vangelis Meimarakis heeft vrijdagochtend een afspraak met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos en krijgt dan waarschijnlijk het mandaat voor het vormen van een regering, meldt de oppositiepartij Nieuwe Democratie.

Meimarakis zei na het ontslag van premier Alexis Tsipras donderdag dat hij bij leiders van andere partijen wil peilen of ze een coalitie kunnen vormen. De oppositieleider wil er namelijk alles aan doen om nieuwe verkiezingen volgende maand te voorkomen.

De oppositieleider zegt niks uit te sluiten: desnoods moet er een minderheidskabinet komen of moet er misschien gesproken worden met Gouden Dageraad, de Griekse extreem rechtse partij.

Griekse oppositieleider wil geen verkiezingen
Griekse oppositieleider probeert verkiezingen te voorkomen (Foto: ANP)

Mannen vast voor schennis graf prins Friso

Twee mannen die grafschennis zouden hebben gepleegd bij het graf van prins Friso zijn opgepakt. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten aan Shownieuws. Op Friso's graf in Lage Vuursche werd in juni met bierflesjes gegooid. Prinses Beatrix zou nauw betrokken zijn bij het politie-onderzoek.

De verdachten zijn mannen van begin twintig uit Almere. Wat het tweetal precies heeft gedaan en waarom wil het OM nog niet los laten. De verdachten zouden flink ondersteboven zijn van hun daad.

De twee behoorden tot een groep van vijf jongeren die in de nacht van 20 juni met flesjes gooide op de begraafplaats in Lage Vuursche. De marechaussee, die in de buurt was vanwege de beveiliging van Kasteel Drakesteijn waar prinses Beatrix woont, pakte de zaak meteen op. Het OM verwacht over twee weken meer duidelijkheid te kunnen geven over de strafmaat.

Prins Friso, een broer van koning Willem-Alexander, raakte begin 2012 na een ski-ongeval in coma. Doordat hij onder een sneeuwlawine bedolven had gelegen liep de prins daarbij ernstige hersenschade op. Hij werd nog anderhalf jaar verpleegd, onder andere in Londen, waarna hij in augustus 2013 overleed.

Mannen vast voor schennis graf prins Friso
Mannen vast voor schennis graf prins Friso (Foto: ANP)

Noord-Korea bereidt leger voor op oorlog

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen steeds verder op. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het leger opgedragen in volle staat van paraatheid te zijn voor oorlog met het zuiden, schrijft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vrijdagochtend.

De Noord-Koreaanse troepen aan de frontlinie zijn vanaf 17.00 uur (lokale tijd) in staat van oorlog met Zuid-Korea. Militairen moeten klaar zijn om de strijd aan te gaan.

Aanleiding is de beschieting van een luidspreker waarmee het zuiden propagandaboodschappen voor het noorden laat horen. Het projectiel belandde in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van hoofdstad Seoul. Burgers moesten hun huizen verlaten.

Het communistische Noord-Korea en het westerse Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit. Sindsdien is er een gespannen wapenstilstand, die geregeld wordt geschonden. Officieel zijn de twee landen nog steeds in oorlog.

Noord-Korea bereidt leger voor op oorlog
Noord-Korea bereidt leger voor op oorlog (Foto: ANP)

Twee nieuwe slachtoffers Cosby melden zich

Nog eens twee vrouwen beweren te zijn gedrogeerd en misbruikt door Bill Cosby. De twee gaven donderdag een persconferentie met showbizz-advocate Gloria Allred, meldt CTV News. In totaal zijn er al meer dan vijftig vrouwen die Cosby van misbruik beschuldigen. Allred staat een aantal van de vrouwen bij.

Het gaat om Elizabeth en Charlotte Fox. Elizabeth, die destijds als stewardess werkte, zegt als 20-jarige misbruikt te zijn tijdens een vlucht van de oostkust naar de westkust van de Verenigde Staten. Fox, die een acteercarrière nastreefde, werd naar eigen zeggen door Cosby misbruikt toen ze 23 was. Beide zaken zijn verjaard verklaarde Allred. Toch wilden de vrouwen hun verhaal doen in de hoop anderen te helpen.

Allred staat ook de 55-jarige Judy Huth bij. Zij beweert op 15-jarige leeftijd te zijn misbruikt door Cosby, haar zaak is niet verjaard. In december werd de komiek officieel aangeklaagd wegens seksueel misbruik, Allred wil dat Cosby een getuigenis aflegt. Dat moet op 9 oktober gaan gebeuren. Allred beloofde donderdag de confrontatie aan te gaan met de komiek. "Wij willen de echte Bill Cosby spreken, niet zijn vriendelijke personage Cliff Huxtable."

Twee nieuwe slachtoffers Cosby melden zich
Twee nieuwe slachtoffers Cosby melden zich (Foto: BuzzE)

Kansenparels bespugen vrouw

Twee Marokkaanse Nederlanders hebben in Amsterdam reclame gemaakt voor de gemeenschap waar ze deel van uitmaken. Een 34-jarige vrouw heeft op Twitter beelden geplaatst van hoe ze wordt bespuugd door twee kansenparels.

'Vol in m'n gezicht gespuugd door deze twee lichtgetinte scooterrijders. Vooroordelen weer bevestigd', twitterde de vrouw donderdagavond. Even later volgde een tweede tweet met nog wat toelichting: 'Ik was 2 fietsers aan het inhalen en daarom moesten deze jochies even gas inhouden. Alle reden om een vrouw van 34 te bespugen?!!'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.