FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 juli 2015

Caitlyn Jenner feestend gespot in gaybar

Caitlyn Jenner heeft het naar haar zin nu ze helemaal zichzelf kan zijn. De transgender, die voorheen als Bruce door het leven ging, is zaterdag met vriendinnen gespot in de bekende gaybar The Abbey in Hollywood.

Een bezoeker van de bar maakte snel stiekem een foto en een filmpje van de 65-jarige realityster, die een zwart jurkje aanhad. Samen met transgender vriendin Candin Cayne ging ze lekker los tussen de mannen. De beelden verschenen zondag op de website LMNOLA.com. Caitlyn werd ook gefilmd door haar eigen cameraploeg voor haar aankomende realityserie I am Cait, die vanaf eind juli in Amerika wordt uitgezonden. Let op, deze aankondiging voor de serie I am Cait is geen verkapte reclame.

Aan het einde van de avond werd de voormalig olympisch atleet door een haag van fotografen naar haar auto begeleid door haar bodyguards. "Ik heb een geweldige avond gehad", liet ze de omstanders weten.

Caitlyn Jenner feestend gespot in gaybar
Caitlyn Jenner feestend gespot in gaybar (Foto: BuzzE)

Doden door geweld in Somalië

In het altijd warme Somalië zijn bij een zelfmoordaanslag en bij gevechten met de islamitische terreurgroep Al-Shabaab twaalf soldaten gedood. Het gaat om Somalische soldaten en militairen van de Afrikaanse Unie. Tien leden van Al-Schaap Al-Shabaab mogen in het hiernamaals hun maagden gaan bezoeken, aldus het Somalische leger zondag.

De Afrikaanse Unie heeft 20 duizend soldaten ingezet om de regering van Somalië te helpen in de strijd tegen de extremisten. De terreurbeweging wil met geweld een islamitische staat stichten.

Doden door geweld in Somalië
Doden door geweld in Somalië (Foto: ANP)

¦tybar komt een kilometer te kort

Zdenek Štybar was een opvallende renner in de laatste kilometers van de vijftiende etappe naar Valence. De Tsjech sprintte met nog enkele kilometers te gaan weg van het peloton en hield een lange tijd een voorsprong van tien seconden vast, maar merkte al snel dat hij bezig was aan een kansloze missie.

Met nog iets meer dan een kilometer te gaan begon Štybar tijd te verliezen op het peloton en slechts enkele seconden later werd hij gepakt en kon hij een overwinning vergeten. "Ik zag een kans en gaf alles. Sportdirecteur Brian Holm zei in mijn oortje dat het op 3,6 kilometer het goede moment zou zijn. Ik had gehoopt dat iemand mee zou springen, maar dat gebeurde niet. De wind blies vol op kop en er waren geen bochten in de laatste 3 kilometer. Het was ik tegen het peloton."

Štybar kwam uiteindelijk als 78e over de streep met 1:18 achterstand op winnaar André Greipel. In het algemeen klassement klom hij op van de 69e naar de 64e plaats, op anderhalf uur achterstand. In het puntenklassement doet de Tsjech betere zaken met een achtste plaats, een plek die hij ondanks de nul punten niet heeft verloren.

Toptalenten breken sprintrecords, Bolt raakt weer record kwijt

Tijdens het WK atletiek voor de jeugd in het Colombiaanse Cali hebben twee toptalenten weer grote indruk gemaakt op de 200 meter. Bij de meiden ging het goud naar Candace Hill, terwijl de Japanner Abdul Hakim Sani Brown bij de jongens de wereldtitel won.

Hill baarde eerder dit jaar al grote opzien door in eigen land de 100 meter te lopen in 10,98 seconden, de beste prestatie ooit van een jeugdatlete. De 16-jarige Amerikaanse brak daarmee het wereldjeugdrecord van landgenote Kaylin Whitney, die op haar beurt een jaar eerder 11,10 liep en een 38 jaar oud wereldjeugdrecord brak. Op de 200 meter liep Whitney vorige maand 22,47, waarmee ze Marion Jones opvolgde die exact 23 jaar lang het wereldjeugdrecord in handen had. Zondag ging ook dat record van Whitney er echter al aan met dank aan Hill. Ze snelde in de finale naar 22,43 seconden, ver voor de concurrentie. Met 11,08 won Hill eerder ook al goud op de 100 meter.

Bij de jongens was de Japanner met Ghanese roots Sani Sunny Brown de topfavoriet en dat maakte hij helemaal waar. Met 20,34 seconden brak hij het twaalf jaar oude kampioenschapsrecord van niemand minder dan Usain Bolt. De zesvoudig olympisch kampioen uit Jamaica snelde in 2003 in Sherbrooke naar de wereldtitel in 20,40 seconden. Bolt houdt nog wel het wereldrecord voor de jeugd: in 2003 liep hij ook al een tijd van 20,13 seconden. Daarmee is Bolt de enige die als jeugdatleet ooit sneller was dan Sani Brown, die nog wel een jaar de tijd heeft om ook dat record te breken. De Japanner won eerder al het goud op de 100 meter in Cali.

Softbalsters beginnen toernooi met ruime zege

De Nederlandse softbalsters zijn met een ruime overwinning begonnen aan het Europees kampioenschap in eigen land. Oranje versloeg Duitsland zondagavond in Rosmalen met 10-0.

Dat verschil was na drie innings gemaakt. In de vierde en reglementair laatste slagbeurt bij zo'n stand werd niet meer gescoord. Eva Voortman was met twee hits uit drie beurten de beste slagvrouw. Ze onderscheidde zich ook als pitcher.

Nederland staat maandag een dubbel te wachten in de voorronde, tegen Israël en Zweden. Het onderlinge duel tussen deze opponenten eindigde met 20-0 in Scandinavisch voordeel. Denemarken is de laatste tegenstander in poule A.

Tremor alsnog naar Mortal Kombat X

Zeuren helpt, dat weet bijna elk kind. In Mortal Kombat X was Tremor gepland om zijn opwachting te maken, maar hij werd geschrapt. Dankzij dreinen van vele fans is hij alsnog ingepland. Uiteindelijk hebben 5343 fans een petitie getekend om Tremor terug te krijgen.

Tremor kwam al eerder voorbij in onder andere Mortal Kombat: Special Forces en Mortal Kombat als lid van de Black Dragon clan en trouwe volgeling van Kano. Nu is hij qua uiterlijk en speelstijl opgeleukt voor Mortal Kombat X. Hij doet zijn naam er aan door de grond te laten schudden. Daarnaast heeft hij een voorliefde voor rotsen.

Voor iedereen met een Kombat Pack is Tremor beschikbaar vanaf 21 juli. Wil je Tremor los aanschaffen, dan moet je geduld hebben en wachten tot 28 juli.

Update:
Gezien de reacties is er nog wat onduidelijkheid over het bericht. Tremor zat van origine in de verhaallijn, maar is toen geschrapt. Na succesvol zeuren via change.org is Tremor nu alsnog toegevoegd als DLC.

Cameron wil meer doen tegen IS

De Britse premier David Cameron wil dat zijn land meer doet in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij wil dat het Verenigd Koninkrijk de bombardementen op IS-doelen uitbreidt naar Syrië. Nu bombarderen de Britten alleen IS in Irak.

Cameron heeft in 2013 het parlement al om steun gevraagd voor Britse militaire inzet in Syrië tegen strijdkrachten van president Bashar al-Assad, maar kreeg die steun toen niet. Nu heeft de Britse premier het parlement weer om steun gevraagd voor luchtaanvallen in Syrië, in dit geval tegen IS.

Afgelopen vrijdag meldde de minister van Defensie Michael Fallon dat Britse piloten hebben meegedaan aan luchtaanvallen op doelen in Syrië, dit tot woede van sommige parlementariërs. Volgens minister Fallon hadden de piloten toestemming om luchtaanvallen uit te voeren, juist omdat ze zijn ondergebracht bij de luchtmacht van andere landen.

Cameron wil meer doen tegen IS
Cameron wil meer doen tegen IS (Foto: ANP)

Oprichter Duitse AfD begint nieuwe partij

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) krijgt concurrentie uit onverwachte hoek. Bernd Lucke, de oprichter van AfD, begint een nieuwe partij. Dat meldt het Duitse persbureau DPA. De partij gaat ALFA heten.

De naam van de partij en het bestuur zijn zondagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. ALFA staat voor Allianz für Fortschritt und Aufbruch (Alliantie voor vooruitgang en vernieuwing). Lucke is tot voorzitter van de partij verkozen.

De 52-jarige Lucke stapte eerder deze maand uit de AfD, nadat hij de verkiezingen om het leiderschap van de partij had verloren van de nationaal-conservatieve Frauke Petry. Bij zijn vertrek zei Lucke dat hij niet als 'burgerlijk uithangbord voor bepaalde politieke opvattingen misbruikt wil worden'. Hij doelde onder meer op anti-islam-opvattingen en de anti-Amerikaanse houding binnen de partij.

Lucke wil met zijn partij in 2017 vertegenwoordigd zijn in de Duitse Bondsdag. Vier AfD-europarlementsleden stappen over naar de nieuwe partij en behouden hun mandaten.

Oprichter Duitse AfD begint nieuwe partij
Oprichter Duitse AfD begint nieuwe partij (Foto: ANP)

Bush senior ontslagen uit ziekenhuis

De Amerikaanse oud-president George H.W. Bush, ook bekend als Bush senior, is ontslagen uit het ziekenhuis. Dat heeft woordvoerder Jim McGrath zondag gezegd, aldus USA Today.

Bush werd zondag opgenomen in het ziekenhuis na een val in zijn zomerhuis in Kennebunkport. De 91-jarige Bush is de vader van oud-president George W. Bush en de huidige presidentskandidaat Jeb Bush.

Bush senior, die vorige maand jarig was, is de oudste nog levende president van de Verenigde Staten. Hij is enkele maanden ouder dan de democraat Jimmy Carter.

Bush senior ontslagen uit het ziekenhuis
Bush senior ontslagen uit het ziekenhuis (Foto: ANP)

Cavendish kampt met maagproblemen

Wielrenner Mark Cavendish kon zich zondag niet mengen in de strijd om de etappezege van de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk. De Britse sprinter ontbrak in de massasprint omdat hij in de eerste col van de rit moest lossen.

"Ik had last van mijn maag", verklaarde Cavendish zijn afwezigheid in de sprint die opnieuw door de Duitser André Greipel werd gewonnen. "We hoopten op een rustige start, maar helaas. Ik had Mark Renshaw en Michal Golas nog bij me maar toen ging Katoesja hard op kop rijden. Ik voelde dat ik er niet meer bij zou komen. Voor mij was het overleven. Nu is het hopen dat ik niet ziek word."

Cavendish kwam uiteindelijk met een achterstand van bijna zestien minuten over de finish in Valence.

Cavendish kampt met maagproblemen
Cavendish kampt met maagproblemen (Foto: ANP)

'Man dood in zwembad Demi Moore'

Een man van 21 jaar is zondag dood aangetroffen in het zwembad van Demi Moore. Dat hebben politiebronnen aan TMZ laten weten.

De man zou zijn verdronken en zijn lichaam werd in de vroege ochtend ontdekt. Er zou een feestje in het huis zijn geweest. De actrice zelf was hier niet bij aanwezig.

Moore heeft drie dochters met haar ex Bruce Willis, Rumer (26), Scout (23) en Tallulah (21). Scout wordt maandag 24 jaar.
Volgens een buurvrouw verbleven de dochters van Demi al weken in het huis en werd er veel gefeest. "Er waren elke dag feestjes, dag en nacht."

'Man dood in zwembad Demi Moore'
'Man dood in zwembad Demi Moore' (Foto: BuzzE)

Griekse beurs blijft maandag dicht

Waar de Griekse banken maandag weer de deuren openen, blijft de aandelenbeurs in Athene nog gesloten. Dat liet een woordvoerster van de Athens Stock Exchange zondag weten. Volgens haar is er nog "verdere regulering" nodig alvorens de handel op de effectenbeurs kan worden hervat.

De Griekse financiële sector zit al bijna drie weken op slot. In de confrontatie met de Europese geldschieters besloot de regering eind juni de banken te sluiten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen. Ook de beurzen bleven sindsdien dicht. Het is niet bekend wanneer er wel weer gehandeld kan worden op beurs in Athene.

Bij de banken blijven er wel diverse restricties van kracht. Zo mogen de Grieken maar 420 euro per week opnemen. Ook is het nog niet mogelijk om zomaar geld naar het buitenland over te maken.

Griekse beurs blijft maandag dicht
Griekse beurs blijft maandag dicht (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 29

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend. 

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was SolidArt met het volgende onderschrift: "Frank, Marc hier. Regel jij Jupiler bier? Want in ons hotel hebben ze brand."

Tijdens de training bij Feyenoord zien trainer Giovanni van Bronckhorst en directeur Eric Gudde de spelers deze opvallende oefening doen. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Jan Kok)
Tijdens de training bij Feyenoord zien trainer Giovanni van Bronckhorst en directeur Eric Gudde de spelers deze opvallende oefening doen. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Jan Kok)

Jamie Lee Curtis bezoekt EVO als Vega

Hollywoodster Jamie Lee Curtis scoort punten bij gamers: ze woonde EVO 2015 bij, het grootste vechtgame-evenement ter wereld. Om niet op te vallen (of juist wel), ging ze verkleed als Vega uit Street Fighter.

De Evolution Championship Series (EVO) is een bijeenkomst waar de beste spelers ter wereld het tegen elkaar opnemen in vechtgames zoals Street Fighter, Mortal Kombat X en Super Smash Bros. Curtis woonde het evenement bij als presentje voor haar zoon, die onlangs afgestudeerd is. Behalve Curtis was onder andere ook echtgenoot Christopher Guest van de partij en wel als Doctor Bosconovitch uit Tekken.

Het was echter niet alleen als cadeau voor zoonlief, Curtis is namelijk fervent liefhebber van Street Fighter. In een recent interview met FOX gaf de actrice toe dat ze 'meer Street Fighter speelt dan we ooit zullen weten'. Voor de onwetenden: Jamie Lee Curtis speelde in bekende films als Halloween, True Lies en A Fish Called Wanda. Ze won al twee golden globes.

Nieuwe achtbaan Efteling alweer stil door storing

Bezoekers van de Efteling die zich in de gloednieuwe achtbaan Baron 1898 de stuipen op het lijf wilden laten jagen, kwamen zondag niet aan hun trekken. De attractie, met daarin onder andere een vrije val van 37,5 meter, had sinds ongeveer 10.45 uur te kampen met een storing. Technici van het pretpark proberen de achtbaan volgens een woordvoerster zo snel mogelijk weer aan de praat te krijgen.

Volgens de woordvoerster van de Efteling is onduidelijk wat de oorzaak van de storing is. "Het komt wel vaker voor bij attracties, zeker bij de spannendere. Die zitten vol sensoren die heel gevoelig zijn, in verband met de veiligheid." Verder is de attractie nieuw, zijn er mogelijk kinderziektes en moeten de technici de attractie nog leren kennen. Maandag was er ook een storing in de Baron 1898 en moesten bezoekers eruit gehaald worden. Het is niet duidelijk wanneer de storing verholpen is.

De achtbaan van het type divecoaster ging op 1 juli voor het eerst open. Adrenalinejunkies kwamen er massaal op af, waardoor er 's morgens urenlange wachttijden waren in de zomerhitte. Vorige week moesten mensen al met een hoogwerker uit de nieuwe achtbaan worden gered.

Nieuwe achtbaan Efteling stil door storing
Nieuwe achtbaan Efteling stil door storing (Foto: ANP)

Nederland tweede op Fish'O'Mania

Vissers Jurgen Spierings en Dieter Friederichs hebben in Engeland voor het tweede jaar op rij de tweede plek behaald op Fish'O'Mania. De twee vingen tijdens het vijf uur durende evenement in totaal 22,775kg, 8,075kg minder dan het winnende duo uit Engeland. België belandde op de derde plek, met 19,900kg. Opvallend was het lage aantal gevangen karpers, dit kwam door een beslissing om minder karper en meer witvis in de Arena-vijver vrij te laten.

Om iets na 13.00u werd het startsein gegeven aan de vissers en al snel kwamen de eerste visjes het water uit. Zeker in de eerste minuten werden er weinig grotere vissen gevangen, de deelnemers moesten het vooral van de kleine visjes hebben. Bij de Nederlanders ging het niet zoals ze graag hadden gezien, het kwam meerdere keren voor dat er een vis werd verspeeld. Vlak voor de eerste weging zag Friederichs zelfs een karper aan zijn haak ontsnappen. Ondanks deze tegenslagen bleek Nederland na de eerste weging met 3,650kg op een tweede plek te staan, op een halve kilogram van Engeland. Bij de Fransen ging het minder lekker, zij moesten het doen met slechts 675 gram.

Na het volgende startsein kwam er steeds minder vis het water uit bij alle teams, de enigen die veel konden goedmaken waren de Fransen, die bij de tweede weging opklommen naar een zesde plaats met drie kilogram. Engeland leidde nog steeds met net geen zeven kilogram, gevolgd door Wales en België. Nederland kende geen succesvol halfuur en eindigde op de zesde plek met 4,750kg, slechts 150 gram verwijderd van Wales. Enkele minuten later bleek dat er bij Nederland enkele vissen niet meegewogen zijn. De gemiste grammen werden bij het derde weegmoment alsnog meegenomen.

Na het tweede weegmoment kwamen er veel grotere vissen het water uit. Alle teams visten minstens twee kilogram het water uit, met de Engelsen op kop met ruim drieënhalve kilogram. Bij het derde weegmoment stonden zij dan ook ruim op kop met 10.675kg, met 2.7kg voorsprong op België. Nederland klom weer op naar een derde plek met 7.5kg, met een flinke voorsprong op de andere landen. Deze voorsprong werd het weegmoment dat volgde niet meer goedgemaakt, wel wist Nederland bij de vierde weging België voorbij te gaan.

Na het vierde weegmoment kenden de Nederlanders een lastig uur. In de zesde tussenstand stonden ze slechts zesde, op anderhalve kilogram van de nummer twee, Ierland. De Engelsen bouwden hun voorsprong verder op tot ruim zes kilogram. In de tussenstanden die volgden kwam Nederland sterk terug en kwamen de landen dichter bij elkaar te liggen. De Nederlandse vissers profiteerden hiervan en klommen op tot een tweede plek, met een voorsprong die uitgroeide tot drie kilogram. Het gevecht om de derde plek bleef spannend tot de laatste weging, waar België uiteindelijk ten koste van Wales de laatste podiumplek pakte. Ierland eindigde vijfde, gevolgd door Italië en Frankrijk. Schotland moest het doen met een achtste en laatste plaats.

Uitslag

Plaats Land Gewicht (kg)
1 Engeland 30,850
2 Nederland 22,775
3 België 19,900
4 Wales 19,675
5 Ierland 18,250
6 Italië 16,975
7 Frankrijk 15,350
8 Schotland 11,250

Olympische droom voorbij voor rugbysters

De Nederlandse rugby sevensdames hebben zich in Lissabon geplaatst voor de halve finale van het pre-olympisch kwalificatietoernooi. In een moeizame wedstrijd werd België met 17-0 opzij gezet. Nederland speelde zonder Tessa Veldhuis, die zaterdag hard op haar hoofd viel en rust moet nemen. 

Bij rust stond er nog maar één score op het bord: Pien Selbeck maakte een try en bracht de stand op 5-0. België kreeg in de tweede helft zelden een echte kans, terwijl Nederland er wel twee keer uit kon komen. Dankzij tries van Selbeck en Pleuini Kievit en een conversie van Lorraine Laros werd de eindstand op 17-0 gebracht. "Het is lekker om de kwartfinale te winnen van een flink verbeterd België. Gedurende de wedstrijd speelden we steeds beter en nu gaan we ons opmaken voor de grote wedstrijd tegen Spanje", aldus bondscoach Chris Lane.

Om 16.18 uur staat Nederland tegenover Spanje, dat derde werd in de Europese Grand Prix. Nederland werd daarin zesde en verloor vorige maand in beide Grand Prix-toernooien in de kwartfinale van de Spaanse dames. In Kazan werd het 14-21, waarna in Brive met 10-28 werd verloren. Bij winst is Nederland geplaatst voor het wereldwijde olympisch kwalificatietoernooi, bij verlies moet in de wedstrijd om de derde plek gewonnen worden van Portugal of Ierland.

De wedstrijd tegen Spanje zal via onderstaande stream live te kijken zijn.

Update 19.19 uur

De olympische droom van de Nederlandse rugbysters is voorbij. In Lissabon werd in de halve finale met 5-21 verloren van Spanje, waardoor in de strijd om de derde plek gewonnen moest worden van thuisland Portugal. Joyce van Altena zette Nederland daarin op een 5-0 voorsprong, maar vanaf dat moment lukte niks meer bij de Ladies Sevens. Portugal scoorde in beide helften een try en bracht de eindstand op 5-12. Nederland, dat twee jaar geleden nog zevende van de wereld was, is daarmee definitief uitgeschakeld voor Rio 2016.

Darters Gilding en Price verslaan King en M. Smith op World Matchplay

Darters Andrew Gilding en Gerwyn Price staan in de tweede ronde van de World Matchplay. De darters versloegen respectievelijk de geplaatste spelers Mervyn King (12) en Michael Smith (13). 

King wist Gilding wel eerst te breaken, maar daarna pakte Goldfinger zeven legs op rij. King kwam echter nog wel terug tot 8-8, maar de laatste twee legs gingen naar de 44-jarige Gilding. 

Price debuteerde zondag in Blackpool. Hij pakte direct de eerste vijf legs tegen Smith en dat verschil werd tijdens de wedstrijd niet kleiner. Price won de wedstrijd met 10-4. Bullyboy kende een goed 2015 met twee toernooizeges. Hij won een UK open qualifier en hij won de International Darts Open. Op tv kon hij het echter vandaag niet laten zien met een gemiddelde van 91. Price zat daar met 92 iets boven, maar was wel dodelijker op de finishes. 

Ook Jamie Lewis staat in de volgende ronde. Hij won met 10-7 van Justin Pipe. Lewis treft in de volgende ronde Michael van Gerwen, die zaterdag al won van Benito van de Pas. 

De beste wedstrijd van de middag ging tussen Ian White (9) en Stephen Bunting. Beide spelers hadden een gemiddelde van boven de 100. De partij werd met 10-6 gewonnen door White. 

Vanavond om 20.00 uur gaat het toernooi verder. Vincent van der Voort speelt tegen Brendan Dolan. Naast deze wedstrijd worden nog drie andere wedstrijden gespeeld.

World Matchplay - eerste ronde zondagavond

Brendan Dolan v Vincent van der Voort
Terry Jenkins v Mensur Suljovic
Gary Anderson v Steve Beaton
James Wade v Kyle Anderson

Tour 1980: Vallet klopt Thévenet in wandeletappe

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De laatste rit voordat het peloton de Alpen in trok ging van Montpellier naar Martigues over 160 kilometer. Met een paar zware etappes op komst had het peloton er duidelijk geen zin in, het werd een typische wandeletappe.

Een verslag schrijven over deze rit was lastig, want er gebeurde eigenlijk niks. Pas op de plaatselijke omlopen in de slotkilometers was er actie. Een kopgroepje ontsnapte, met daarin ook Bernard Thévenet. De winnaar van de Tour in 1975 en 1977 liet zich in voor het eerst in 1980 voorin zien. Hij won echter niet, dat deed zijn landgenoot Bernard Vallet.

Uitslag vijftiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Bernard Vallet (Fra) La Redoute 3:57'43"
2. Bernard Thévenet (Fra) Teka - Campagnolo + 00'04"
3. Jean Toso (Fra) Puch - Sem + 00'07"
4. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 00'09"
5. Klaus-Peter Thaler (Dui) Teka - Campagnolo + 00'09"
6. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 00'09"
7. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 00'09"
8. Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 00'09"
9. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 00'09"
10. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 00'09"

Algemeen klassement na de vijftiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 73u54'21"
2. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 01'18"
3. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 04'55"
4. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 07'01"
5. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 07'20"
6. Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 08'05"
7. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 08'59"
8. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 09'52"
9. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 10'00"
10. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 10'01"

Andy Murray leidt Britten naar halve finale

De Schot Andy Murray heeft Groot-Brittannië zondag voor het eerst in 34 jaar een plek in de halve finale van de Daviscup bezorgd. De 28-jarige tennissser won ook zijn tweede enkelpartij van de landenwedstrijd tegen Frankrijk. Op het gras van de Queen's Club in Londen versloeg hij Gilles Simon in vier sets: 4-6 7-6 (5) 6-3 6-0. Door de overwinning bereikte Groot-Brittannië een 3-1 voorsprong in het duel en is de zege zeker.

Murray won vrijdag ook al zijn eerste enkelpartij en met zijn broer Jamie zegevierde hij op zaterdag in het dubbelspel.

In de halve finale ontmoeten de Britten het tennisteam van Australië dat het lastig had tegen Kazachstan (3-2).

Surfkampioen overleeft haaienaanval live op tv

Surfer Mick Fanning heeft zondag voor de kust van Zuid-Afrika een aanval van een haai overleefd. De Australische topsurfer werd tijdens een wedstrijd in de World Surf League - het officieuze WK surfen - aangevallen door twee haaien, terwijl miljoenen mensen live op tv toekeken wat er gebeurde.

De finale tijdens de J-Bay Open, in Jeffreys Bay, was net begonnen toen er plotseling een haai in de buurt van Fanning zwom. De wereldkampioen van 2007, 2009 en 2013 werd vervolgens door het beest van zijn surfplank gestoten en belandde in de oceaan. Volgens de organisatie bleek later zelfs dat het om twee haaien ging. 

"Ik zat op m'n plank en voelde dat er iets vast leek te zitten bij mijn been, waardoor ik gelijk ging trappen om het weg te jagen. Gelijk daarna zag ik alleen een grote vin, het was wachten op de tanden", aldus de 34-jarige surfer, die op het moment tweede staat in de World Surf League 2015. Fanning vertelde vervolgens lachend dat hij de haai nog wel een klap op diens rug had verkocht, waarna de aanvaller wegzwom.

Zowel Fanning als zijn tegenstander Julian Wilson, de nummer drie in de WSL, werden door jetski's van de organisatie uit het water gehaald. Niet verrassend werd de wedstrijd vervolgens afgelast. 

Fanning komt goed weg tijdens de finale van de J-Bay Open (Bron: YouTube)

Oud-renner Hoj bekent doping

Oud-wielrenner Frank Hoj heeft toegegeven doping te hebben gebruikt in het begin van zijn loopbaan. De Deen beleefde zijn beste jaar in 1998 waarin hij onder meer Veenendaal-Veenendaal won en kampioen van zijn land werd op de weg. De zogenoemde Dopingtour met schandalen rond de ploegen Festina en TVM zouden hem doen hebben besluiten te stoppen met de verboden praktijken. "Kijk er mijn uitslagen in de periode erna maar op na. Dat was niet veel meer. Na het Festina-schandaal heb ik nooit meer verboden middelen willen gebruiken", verklaarde Hoj op de Deense tv-zender TV2.

De nu 42-jarige Hoj fietste onder meer bij US Postal, het team van Lance Armstrong, La Française des Jeux, Gerolsteiner en Cofidis. In 2010 beëindigde hij zijn loopbaan.

Oud-renner Hoj bekent doping
Oud-renner Hoj bekent doping (Foto: ANP)

'Er zijn geen hipsters gewond geraakt'

Engelse humor is niet meer wat het geweest is. Aan de overkant van het water is namelijk een relletje ontstaan nadat de brandweer een onschuldig ogend tweetje de wereld instuurde.

Vanochtend vroeg, op een tijdstip dat sommige Fok!kers licht beschonken thuis komen, kon de brandweer erop uit om een brandje te blussen in een trendy gedeelte van Londen. Het ging om een zogenaamd pop-up restaurant. Alles waar 'pop-up' voor staat is iets tijdelijks. Dit was dus een restaurant waarvan het de bedoeling was dat het geen lang leven beschoren zou zijn.

Nadat de brand geblust was twitterde een van de spuitgasten 'er zijn geen hipsters gewond geraakt', duidelijk refererend naar de hippe locatie waar veel mannen met baarden, rare brillen en oude racefietsen te vinden zijn.

Voor een deel van de Britten viel dit grapje helemaal verkeerd. Hoe durven die lieden grapjes te maken over de ellende van hardwerkende mensen? Op twitter struikelden mensen over elkaar heen om hier schande van te spreken, hoewel er gelukkig ook positieve reacties te vinden waren.

Geheel in de lijn van de tijdsgeest heeft de brandweer nu maar, via hetzelfde medium , zijn excuses aangeboden. 'Sorry als we iemand beledigd hebben door het gebruiken van het h-woord', of zoiets dergelijks.

Mochten sommige hipsters of mensen die empathie voelen voor hipsters zich door dit stuk beledigd voelen, in Israël staat een klaagmuur. Maak er gebruik van.

Derde ritzege voor Greipel in Tour

André Greipel heeft een derde etappezege geboekt. De Duitser van Lotto-Soudal was in de rit naar Valence de snelste in de massasprint. Hij bleef zijn landgenoot John Degenkolb en Alexander Kristoff voor.

In de sprint kwam Greipel, die eerder de tweede en vijfde etappe won, al vroeg op kop. Degenkolb leek even langszij te komen, maar hij had geen antwoord op de laatste jump van Greipel.

De etappe werd gekleurd door een kopgroep van negen, die het na een lastige beginfase lukte om weg te komen. Hierbij zaten onder meer Thibaut Pinot en Peter Sagan, die gisteren ook al in de aanval waren. Verder waren ook Matteo Trentin, wereldkampioen Michal Kwiatkowski, Michael Rogers, Simon Geksche, Lars Bak, Adam Yates en Ryder Hesjedal mee in die groep.

De groep kreeg maximaal drie en een halve minuut, omdat Katusha ze niet verder wilden laten rijden. De kopgroep had op de top van de laatste klim (tweede categorie) nog maar een voorsprong van een dikke minuut, op een door Katusha en Europcar geleidde peloton. De groep werd ook ruim voor de groep gegrepen, met Hesjedal en Trentin op dertig kilometer van het eind als laatste, en het kwam dus, ondanks een late uitvalspoging van Zdenek Stybar, op een sprint uit.

Mark Cavendish was in deze sprint niet te zien. De Brit kwam al vroeg in de etappe in de problemen en kwam in een groep van circa dertig renners op vele minuten achter het peloton binnen in Valence. In die groep zat verder ook Jean-Christophe Péraud, de nummer twee van de Tour van vorig jaar.

'Eigen regering voor Eurozone'

De Franse president François Hollande wil dat de eurozone een eigen regering en parlement krijgt. Hij schrijft dat in een zondag gepubliceerde bijdrage in de Franse krant Journal du Dimanche.

Volgens Hollande hebben de 19 lidstaten van de eurozone er ooit voor gekozen lid te worden omdat dat in hun eigen belang was "en niemand heeft de verantwoordelijkheid genomen eruit te stappen". Dat vraagt volgens de Franse president om een krachtiger organisatie.

Nu worden de eurolanden vertegenwoordigd door de eurogroep, het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden. Onlangs werd de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem herkozen als voorzitter van de eurogroep.

'Eigen regering voor Eurozone'
'Eigen regering voor Eurozone' (Foto: ANP)

Haase slaat Nederland langs Oostenrijkers in Davis Cup

Tennisser Robin Haase heeft het beslissende punt binnengehaald in de Davis Cupontmoeting met Oostenrijk. Op het gravel van Kitzbühel klopte de captain van het Nederlandse team de Oostenrijkse kopman Dominic Thiem met 6-4, 7-6 (4) en 6-3, waardoor de ploeg van Jan Siemerink op een 3-1 voorsprong kwam.

Thiem staat op plek 28 op de wereldranglijst, maar afgelopen vrijdag verloor hij al van Thiemo de Bakker (ATP-134). Tegen Haase (ATP-74) was het verschil klein, maar de Nederlander was op de beslissende momenten net iets beter. Zo brak hij in de eerste set meteen door de opslag van Thiem en overleefde drie breakpoints op de stand van 2-1.

In de tweede set vielen geen breaks te noteren, waardoor een tiebreak noodzakelijk was. Daarin was Haase duidelijk de beste. Ook het derde bedrijf ging richting een tiebreak, maar op de stand van 4-3 verslapte Thiem eventjes, waarna Haase toe kon slaan en de wedstrijd kon winnen.

Door de overwinning van Haase heeft het Nederlands Davis Cupteam zich geplaatst voor de play-offs om een plaats in de wereldgroep. Deze worden later dit jaar gespeeld.

Robin Haase slaat Nederland naar de play-offs om promotie in de Davis Cup (Pro Shots/Gepa)
Robin Haase slaat Nederland naar de play-offs om promotie in de Davis Cup (Pro Shots/Gepa)

Judoka Steenhuis verrast met goud in Tyumen

Guusje Steenhuis heeft verrassend het Grand Slam-toernooi van Tyumen op haar naam gebracht. De Nederlandse judoka pakte in de Russische stad het goud in de categorie tot 78 kilogram door in de finale de Japanse Ruika Sato te bedwingen. Deze kreeg één waarschuwing meer.

In de halve eindstrijd won Steenhuis ook al op straffen van Shori Hamada, eveneens uit Japan. In de ronden daarvoor was ze te sterk voor de Chinese Zhang Zhehui, die ook te passief was, en Lhkamdegd Purevjargal uit Mongolië (waza-ari). Voor Steenhuis is het de tweede zege op een Grand Slam. Dit jaar was ze ook al de beste in Baku.

Europees kampioene Marhinde Verkerk eindigde in deze klasse als vijfde. Ze verloor in de strijd om brons van Hamada (ippon). Na winst op de Zuid-Koreaanse Choi Mi-young (ippon) verwees Sato Verkerk naar de herkansing. Daarin rekende ze binnen de minuut af met de Italiaanse Assunta Galeone. Een medaille zat er echter niet in.

Momenteel zouden zowel Steenhuis als verkerk zouden in de klasse tot 78 kilogram naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro mogen, echter elk land per gewichtsklasse mag maar één judoka inschrijven. De kwalificatie duurt nog tot en met 1 juni 2016. Steenhuis heeft momenteel de meer punten verzameld dan Verkerk, echter omdat beiden in de top veertien staan zou de judobond bepalen wie er dan naar Rio mag. 

Steenhuis verrast met goud in Tjoemen
Steenhuis verrast met goud in Tyumen. (Foto: ANP)

Racistische Facebookpagina politie Londen

Het Londense politiekorps ligt onder vuur nadat een krant racistische uitspraken van hoofdstedelijke agenten had gepubliceerd. De uitspraken stonden op een besloten Facebookpagina. Het politiekorps is een onderzoek begonnen naar de pagina genaamd 'I've Met the Met'. 'Met' is de veelgebruikte afkorting voor de Greater London's Metropolitan Police Service.

De krant The Independent publiceerde zondag Facebookgesprekken tussen agenten over zigeuners en zogeheten 'travellers', de naam die Britten gebruiken voor woonwagenbewoners. Op de pagina gingen grappen over de bevolkingsgroep over en weer zoals "je weet wanneer ze liegen...als hun lippen bewegen". Een agent verbaasde zich dat Pikeys (Britse scheldnaam) zich beledigd konden voelen. "Ik dacht dat ze niet beschikken over normale gevoelens en gedachten", aldus de diender.

Racistische Facebookpagina politie Londen
Racistische Facebookpagina politie Londen (Foto: ANP)

Noord-Ierse politie bekogeld met brandbommen

Ierse nationalisten hebben zaterdagavond de politie in het graafschap Armagh bekogeld met brandbommen. Volgens een woordvoerder waren de agenten naar de plaats Lurgan gelokt met een valse bommelding. Ze kregen een telefoontje dat een politievoertuig was beschoten, maar dat bleek niet waar. Het geweld brak pas los toen de agenten ter plekke waren.

De rellen in Lurgan kwamen nadat de jaarlijkse Oranjemars in Belfast maandag al compleet uit de hand was gelopen. Daarbij raakten zeker negen agenten gewond. Toen gooiden de relschoppers nog met flessen, bierblikjes en stenen. Zaterdagavond waren de projectielen van zwaardere aard. De onlusten zorgden ervoor dat huizen moesten worden ontruimd en het treinverkeer tussen Belfast en Dublin werd ontregeld.

Noord-Ierse politie bekogeld met brandbommen
Noord-Ierse politie bekogeld met brandbommen (Foto: ANP)

Langeveld uit Tour wegens ziekte

Sebastiaan Langeveld heeft tijdens het begin van de vijftiende etappe op moeten geven. De renner van Cannondale-Garmin had het de afgelopen dagen al moeilijk en besloot tijdens de snelle beginfase van de rit naar Valence in de remmen te knijpen.

Langeveld is de vierde Nederlander die af moest stappen. Tom Dumoulin viel al in de eerste week uit na een zware valpartij, terwijl Lars Boom en Ramon Sinkeldam ook al wegens ziekte opgaven.

Hewitt slaat Australië naar halve finale in Davis Cup

Routinier Lleyton Hewitt heeft Australië zondag een plek in de halve finale van de Davi Ccup bezorgd. De 34-jarige tennisser won de vijfde en beslissende enkelpartij van het duel tegen Kazachstan door Aleksandr Nedovjesov te verslaan met 7-6 (2), 6-2 en 6-3.

Australië vocht zich afgelopen weekeinde terug van een 2-0 achterstand die op vrijdag werd opgelopen voor eigen publiek in Darwin. In de halve finale is Groot-Brittannië of Frankrijk de tegenstander.

"We stonden met de rug tegen de muur maar daar houd ik van", reageerde Hewitt.

Lleyton Hewitt is bezig aan zijn afscheidstournee. De voormalige nummer één van de wereld is afgedaald naar een 279e plek op de wereldranglijst en is van plan om na de Australian Open begin 2016 een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Hewitt slaat Australië naar halve finale
Hewitt slaat Australië naar halve finale (Foto: ANP)

Van Persie doet boekje open over Van Gaal

Robin van Persie heeft zijn vertrek bij Manchester United toegelicht. De aanvaller tekende afgelopen week een contract bij Fenerbahçe. In een openhartig gesprek met The Times laat Van Persie weten waarom hij Old Trafford vorige week achter zich liet. De band tussen hem en manager Louis van Gaal was niet meer zoals die ooit was. "De sfeer tussen mij en Van Gaal was veranderd."

Tussen 2012 en 2014 werkten Van Gaal en Van Persie nog succesvol samen bij het Nederlands elftal, maar bij Manchester United koos de trainer op een bepaald moment voor anderen. "Ik kon de strijd niet meer eerlijk aangaan. Ik wilde me terug in de basis knokken, maar kreeg geen eerlijke kans. Ik werd zelfs naar een bijveld gestuurd."

Derhalve vertrok de 31-jarige spits voor 5,5 miljoen euro naar Fenerbahçe, een soort vlucht. "Mijn vrouw en kinderen zaten op hun plek in Manchester, maar dit hoort er eenmaal bij. Je moet er het beste van maken en dat was een transfer."

Toch bleef Van Persie zich jegens Van Gaal professioneel opstellen. "Ik ben een volwassen persoon en ben niet gek. Boos of emotioneel worden? Nee dat heeft geen zin."

Gedwongen rust voor Serena Williams

De Amerikaanse toptennisster Serena Williams heeft tijd nodig om te herstellen van een elleboogblessure. "Ik ben gedwongen om een week rust te nemen", liet ze weten op haar Facebookpagina.

Williams trok zich donderdag terug uit het graveltoernooi in Båstad (Zweden) vanwege de blessure. Er wordt verwacht dat ze begin augustus terugkeert op de baan om haar titel te verdedigen op het WTA-toernooi in Stanford. Haar deelname aan de US Open eind augustus is niet in gevaar.

De 33-jarige tenniskampioene heeft haar zinnen gezet op de US Open. Daar wil ze haar vierde grand slam van het seizoen winnen. De Duitse Steffi Graf presteerde dat in 1988 voor het laatst in één seizoen.

Gedwongen rust voor Serena Williams
Gedwongen rust voor Serena Williams (Foto: ANP)

Liverpool haalt Benteke weg bij Aston Villa

Liverpool is het met Aston Villa eens geworden over de transfer van de Belgische aanvaller Christian Benteke. Volgens Britse media betaalt Liverpool ruim 50 miljoen euro voor de international. De 24-jarige Benteke ondergaat dinsdag een medische keuring bij Liverpool, aldus de BBC.

Benteke speelde drie seizoenen voor Aston Villa en scoorde 49 keer in 101 wedstrijden.

Liverpool ging op zoek naar een nieuwe aanvaller nadat afgelopen week Raheem Sterling voor een recordbedrag van rond de 70 miljoen euro aan Manchester City was verkocht.

Liverpool haalt Benteke weg bij Aston Villa
Liverpool haalt Benteke weg bij Aston Villa (Foto: ANP)

Politie weer druk met weekendgeweld

Ook dit weekend was het weer druk met incidenten in het uitgaansleven. Zo zijn twee mannen uit Assen aangehouden omdat ze een 32-jarige plaatsgenoot zouden hebben mishandeld. Hij had twee mannen zien vechten, informeerde of het wel goed ging en werd toen zelf tegen de grond getrapt. Het duo ging ervan door.

In een woning in Huizen verschenen ongenode gasten op een verjaardagsfeest. Er ontstond een vechtpartij. Een 50-jarige man moest met zwaar hersenletsel naar het ziekenhuis. Na het incident zijn enkele mensen weggevlucht in een rode auto.

Een 20-jarige Groninger had zijn 19-jarige vriendin op straat geslagen. Toen agenten hem wilden vastpakken viel hij de politie aan en vocht door met een diender. Collega's wisten hem te boeien maar daar was de vriendin weer op tegen: ze sprong op de rug van een agent en bleef hem vasthouden.

Politie weer druk met weekendgeweld
Politie weer druk met weekendgeweld (Foto: ANP)

Herstel Ron Vlaar gaat maanden duren

Het herstel van voetballer Ron Vlaar na een meniscusoperatie afgelopen week gaat veel langer duren dan vooraf werd gedacht. De verdediger maakte zondag bekend dat de operatie veel moeizamer is verlopen dan verwacht. "In plaats van vier weken zal de revalidatie nu drie tot vier maanden duren", schrijft de international die zonder club zit.

De lange revalidatie is een klap voor Vlaar maar hij klinkt ook strijdbaar: "Ik moest echt een keer slikken, en nog een keer. En nu nog steeds wel eens. Maar ik heb voor hetere vuren gestaan, ik heb vaker met dit bijltje gehakt. Ik weet zeker dat ik ook hier weer uit zal komen. De knop is al om, de blik keihard op vooruit kijken om weer helemaal fit te worden. De herstelcapaciteit van mijn lichaam is heel groot. Dat heb ik bij mijn vorige revalidatie gemerkt en nu weer."

Herstel Ron Vlaar gaat maanden duren
Herstel Ron Vlaar gaat maanden duren (Foto: ANP)

AC/DC-drummer Rudd opnieuw opgepakt

Phil Rudd, de drummer van rockband AC/DC, is zondag opnieuw opgepakt in Nieuw-Zeeland. Verschillende media melden dat de 61-jarige Australiër maandag wordt voorgeleid, maar de reden voor zijn arrestatie is niet bekend.

Rudd werd tien dagen geleden veroordeeld tot acht maanden huisarrest vanwege drugsbezit en doodsbedreigingen. Hij had onder meer voormalige werknemers bedreigd die in zijn ogen een potje hadden gemaakt van de lancering van zijn solo-album. Bij huiszoekingen werden daarna methamfetamine (crystal meth) en wiet aangetroffen.

Vermoedelijk ligt drank- en of drugsgebruik ten grondslag aan zijn nieuwe arrestatie. De rechter waarschuwde Rudd bij zijn vorige veroordeling al dat hij alsnog de cel in zou gaan als hij tijdens zijn huisarrest drank of drugs zou gebruiken.

Dubbeldekker ziet viaduct over het hoofd

Zeven busreizigers kregen zaterdagavond in Londen de schrik van hun leven. Ze zaten boven in een dubbeldekker toen ineens het dak van de bus werd gescheurd, omdat de chauffeur een viaduct over het hoofd zag. Het zevental raakte slechts lichtgewond.

De dubbeldekker was op weg naar Peckham in het zuiden van Londen toen het ongeluk gebeurde. Ondanks een groot waarschuwingsbord, met daarop de hoogte van de tunnel (3,7 meter), reed de chauffeur toch door. De bus kwam pas tot stilstand toen hij helemaal onder het viaduct stond. Het dak lag enkele meters achter de bus op straat.

Dubbeldekker ziet viaduct over het hoofd
Dubbeldekker ziet viaduct over het hoofd (Foto: ANP)

Het verhaal van Jules Bianchi

Eergisteren, 17 juli 2015, overleed Formule 1-coureur Jules Bianchi na een negen maanden durende coma aan zijn verwondingen. Bianchi raakte betrokken bij een ernstig ongeval op het circuit van Suzuka in verraderlijke omstandigheden, waarbij hij met ruim honderd kilometer per uur tegen een bergingswagen botste. Het werd al als een wonder gezien dat de jonge Fransman het overleefde, maar een tweede wonder is helaas nooit gekomen. FOK!sport blikt terug op de loopbaan van Bianchi.

Sagan doet opnieuw goede zaken

Peter Sagan heeft gisteren opnieuw goede zaken gedaan tijdens de veertiende etappe. De Slowaakse renner greep opnieuw naast de etappezege, maar reed wel de hele dag in de aanval en wist zo nog verder uit te lopen op de nummer twee in de strijd om de groene trui, André Greipel, die geen punten wist te behalen.

Sagan zei na afloop dat hij helemaal niet van plan was om met de kopgroep mee te zitten. "Ik had mijn zinnen gezet op de tussensprint, maar opeens zat ik in de kopgroep en daar ben ik ook gebleven. Dit betekende dat ik aan de finish nog meer punten pakte voor de groene trui."

"Al met al is het een goede dag geweest, maar de strijd om de groene trui is nog niet gelopen", vervolgt Sagan. "Er zijn nog zeven etappes te gaan en je moet elke dag scherp zijn. Wellicht kan ik zondag een nieuwe poging wagen, maar ik ben geen Superman. We zullen zien hoe ik mij voel, maar we gaan absoluut ons best doen. Misschien ben ik vermoeid, maar misschien ook niet."

Peter Sagan won de sprint en kwam uiteindelijk als vijfde aan in Mende, 29 seconden achter winnaar Steven Cummings. Hiermee liep hij 37 punten uit op Greipel, wat zijn voorsprong brengt op 61 punten.

KKK en Black Panthers slaags in Columbia

Bij een confrontatie tussen leden van de Ku Klux Klan (KKK) en de New Black Panther Party in Columbia zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. De KKK demonstreerde in de stad in South Carolina tegen het weghalen van de Confederatievlag van overheidsgebouwen. De Black Panthers hielden een tegendemonstratie. In totaal waren zo'n 2000 mensen op de been. Vijf mensen zijn gearresteerd.

Ruim een week geleden werd besloten de confederale vlag van overheidsgebouwen af te halen. De aanleiding daarvoor was de schietpartij in Charleston, waarbij negen zwarte Amerikanen om het leven werden gebracht door een blanke man. Hij had droeg onder meer de confederale vlag op zijn kleding, als symbool van voorstander van de slavernij. Vanwege de ophef die ontstond over de racistische connotatie van de vlag, werd besloten die te weren.

De confederale vlag werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gevoerd door de zuidelijke staten die pro-slavernij waren. De racistische KKK richt zich nog steeds tegen zwarte mensen. De New Black Panther Party komt juist op voor de belangen van de zwarte Amerikaanse bevolking.

KKK en Black Panthers slaags in Columbia
KKK en Black Panthers slaags in Columbia (Foto: ANP)

IS-bolwerk in Europa ontdekt

Ze zijn er! Inlichtingendiensten hebben het sterke vermoeden dat IS een bruggenhoofd heeft op het vasteland van Europa. Een spookdorpje in Bosnië en Herzegovina zou in handen zijn gevallen van de harde kern van Mohammed.

Het betreft hier Osve, een dorpje zo'n 60 kilometer verwijderd van hoofdstad Sarajevo. Strategisch ligt het op een fantastische plek: op een heuvel en omgeven door dichte bossen. Auto's kunnen met net aan over het smalle pad het dorp bereiken en niemand kan het ongezien benaderen. Een prachtige locatie om aanslagen op het verderfelijke westen te kunnen voorbereiden.

Op z'n minst 12 jihadi's hebben hier hun opleiding gehad. Vijf daarvan liggen inmiddels te genieten van hun 72 maagden. Wie nu richting Osve kijkt, ziet mannen in jurken en islamitische gewaden rondwandelen. Ook zijn er minstens twee vrouwen in een boerka gespot.

Het is bekend dat Harun Mekicevic in de omgeving land heeft gekocht. Harun is het voormalige Joegoslavië ontvlucht om aan de eerste Balkanoorlog te ontkomen. De man woont nu in Australië waar hij afgeeft op alles dat naar Australië en westerse waarde ruikt. De wahabiet wordt als een van de gevaarlijkste mannen van het land beschouwd.

Ook andere terroristen hebben hun portemonnee getrokken om in en rond Osve grond te kopen. Het gaat om jihadi's als Jasin Rizvic,Osman Kekic en Izet Hadzic. Alle drie vechten ze momenteel een heilige oorlog uit in Syrië en Irak.

Mensen uit de omgeving noemen Osve een 'terroristennest'. Men hoort regelmatig langdurig geweervuur uit de bossen komen, dit zou elke week wel een paar keer het geval zijn. Met de auto stilstaan onderaan de heuvel is ronduit gevaarlijk.

Bosnië is een ideale streek voor IS om vanuit verder te werken. De Middellandse Zee ligt redelijk dicht om de hoek en er valt makkelijker aan wapens te komen dan in andere delen van Europa. Tevens is het gebied behoorlijk goed bereikbaar voor de strijders van Allah: via Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië ben je er zo.

Antiterreureenheden zijn vijf maanden geleden al eens een terroristenbolwerk in het noorden van het land binnengevallen. In Gornja Maoca wapperde de zwarte IS-vlag. Het betreft hier een soort commune van wahabieten.

'Gebied Islamitische Staat blijft groeien' (Foto: ANP)

Bartomeu herkozen als voorzitter Barça

Josep Maria Bartomeu blijft voorzitter van Barcelona. De 52-jarige zakenman werd zaterdag door de leden van de Spaanse en Europese kampioen herkozen als preses. Hij trad in januari 2014 aan nadat de toenmalige voorzitter Sandro Rosell wegens vermeende malversaties bij de toptransfer van aanvaller Neymar was vertrokken. Bartomeu is in deze slepende fiscale kwestie ook nog steeds verdachte. Hij is voor zes jaar benoemd.

Bartomeu kreeg bijna 55 procent van de stemmen en versloeg daarmee de andere drie kandidaten ruimschoots. Oud-voorzitter Joan Laporta (33 procent) , Agusti Benedito (7,1 procent) en Toni Freixa (3,7 procent) deden eveneens een gooi naar het voorzitterschap van Barcelona.

Laporta (53) kon rekenen op de steun van oud-speler en voormalig trainer Johan Cruijff, die zich begin deze maand opwierp als topadviseur van de Catalaan. Tussen 2003 en 2010 was Laporta al voorzitter van FC Barcelona.

Ruim 45.0000 'socios' (leden) van Barcelona brachten hun stem uit.

Bartomeu herkozen als voorzitter Barça
Bartomeu herkozen als voorzitter Barça (Foto: ANP)

VS plaatsen zich voor halve finales Gold Cup

De Verenigde Staten zijn in Baltimore doorgedrongen tot de halve finales van de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Het team van trainer Jürgen Klinsmann rekende zaterdag met 6-0 af met de Cubaanse ploeg.

Clint Dempsy scoorde in de vierde minuut al met een kopbal en maakte in de tweede helft nog eens twee doelpunten. De andere goals kwamen van Gyasi Zardes, Aron Johannsson en Omar Gonzalez.

VS speelt in de halve finale van de Gold Cup tegen Jamaica. Het land won met 1-0 van Haiti. De enige treffer van de wedstrijd werd al in de zevende minuut gescoord door Giles Barnes. 

'Negatiever over Rutte na steun Grieken'

Een kwart van de kiezers denkt negatiever over premier Mark Rutte door zijn optreden rond de nieuwe steun aan Griekenland. Het oordeel over PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is en blijft positief, vooral bij het electoraat van D66 en CDA. Dat blijkt uit de zondagse peiling van Maurice de Hond.

Rutte heeft toegegeven dat hij zijn eerdere belofte om geen extra geld meer aan Griekenland te geven, heeft verbroken.

De uitkomst van de onderhandelingen met Griekenland ziet de helft van de kiezers als negatief, maar een kwart noemt het juist positief. PVV-kiezers zijn het negatiefst, daarna VVD en SP. Het meest optimistisch zijn kiezers van D66.

Onder invloed van de ontwikkelingen met Griekenland is de VVD deze week twee zetels gedaald (naar 24). PVV en 50PLUS zijn er 1 gestegen.

'Negatiever over Rutte na steun Grieken'
'Negatiever over Rutte na steun Grieken' (Foto: ANP)

'Slachtoffers Irak met ijs in de val gelokt'

De terrorist die vrijdagavond een bloedbad aanrichtte in Irak, lokte zijn slachtoffers in de val door te doen alsof hij ijsjes verkocht. Dat berichtte CNN zaterdag. Door de bomaanslag in Khan Bani Saad kwamen zeker 120 mensen om het leven.

Volgens twee lokale politiefunctionarissen reed de aanslagpleger in een truck een marktplein in de stad op. Daar kondigde de man aan ijs te verkopen met flinke korting. Vanwege de hitte lokte dat vooruitzicht volgens de politie honderden mensen naar het voertuig.

Toen vervolgens de explosieven afgingen, was de ravage enorm. In de straat waar het voertuig ontplofte, is een enorme krater te zien. Naast de zeker 120 doden raakten naar verluidt ook 160 mensen gewond. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

'Slachtoffers Irak met ijs in de val gelokt'
'Slachtoffers Irak met ijs in de val gelokt' (Foto: ANP)

Cosby betaalde om affaires te verzwijgen

Bill Cosby heeft verschillende vrouwen geld betaald om zijn buitenechtelijke affaires geheim te houden voor zijn vrouw. Dat blijkt uit een verklaring die de komiek in 2005 en 2006 gaf, waar The New York Times uit citeert.

Cosby werd ondervraagd door de advocate van Andrea Constand, die hem in een rechtszaak beschuldigde van aanranding. Eerder werd al bekend dat Cosby in de verklaring toegaf dat hij verdovende middelen had die hij aan vrouwen gaf om seks met ze te hebben. In de zaak werd indertijd een schikking getroffen.

In de verklaring vertelt Cosby meer over hoe hij de veel jongere Constand probeerde te verleiden, al zegt hij niet verliefd op haar te zijn geweest. Over de avond dat hij Constand aangerand zou hebben, zegt hij dat hij haar het kalmeringsmiddel Benadryl gaf. Hij besprak het incident later telefonisch met de boze moeder van de jonge vrouw, waarbij hij benadrukte dat de seks met wederzijdse instemming gebeurde. Hij bood toen ook aan om de studiekosten van Constand te betalen.

Over Andrea Constand zegt hij dat zij een 'leugenaar' is. "Dat weet ik omdat ik erbij was", aldus Cosby.

Cosby betaalde om affaires te verzwijgen
Cosby betaalde om affaires te verzwijgen (Foto: ANP)

Touretappe van vandaag: kat en muis

Op weg naar de Alpen krijgen de Tourrenners vandaag opnieuw te maken met een heuvelrit. In de 183 kilometer lange etappe tussen Mende en Valence kan het alle kanten op. De aanvallers zullen zeker weer op pad gaan, maar de kans lijkt groot dat het peloton ze net als vrijdag op schootsafstand houdt.

Mende
De Tour de France arriveerde in het verleden driemaal in Mende. Na de etappe van gisteren is de hoofdplaats van het departement Lozère de startplaats van de vijftiende etappe. De Nederlander Lieuwe Westra won er in 2012 een zware rit in Parijs-Nice. Het kan hem inspireren om vandaag voor de aanval te kiezen.

Valence
Het 66.000 inwoners tellende Valence wordt pas voor de tweede maal door de Tour aangedaan. In 1996 zegevierde Jose Jaime Gonzalez in de geboorteplaats van Charly Mottet. Deze kleine Franse hardrijder werd in de Tour tweemaal vierde (1987 en 1991) en boekte in totaal drie etappezeges.

Valence is een echt wieleroord, want de Critérium du Dauphiné doet de stad regelmatig aan. Diverse sprinters hebben hier al gewonnen en mogelijk inspireert het Peter Sagan of John Degenkolb om hun droogte te doorbreken.

Ook buiten de wielersport timmert Valence aan de weg, want hier heeft de wieg gestaan van Jacques Tardi, een striptekenaar die veel invloed heeft gehad op de moderne beeldverhalen.

Etappebeschrijving
Het begin van de 183 kilometer lange etappe is heuvelachtig, maar na de Col de la Croix de Bauzon volgt een lange afdaling richting tussensprint. Daarna moet in de vorm van de Col de l'Escrinet nog een berg van de tweede categorie bedwongen worden. Te zwaar voor sprinters als Mark Cavendish en André Greipel, maar Sagan en Degenkolb zouden deze moeten kunnen overleven. Hierdoor lijken aanvallers minder kans te maken. De finale is in tegenstelling tot de afgelopen dagen vlak.

Profiel van de vijftiende etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de vijftiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 56h 02' 19''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 03' 32''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 02''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 23''
6. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 54''
7. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 06' 23''
8. Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 17''
9. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 08' 23''
10. Bauke Mollema NED Trek + 08' 53''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpecin + 11' 03''
12. Romain Bardet Fra AG2r + 13' 10''
13. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 13' 26''
14. Samuel Sanchez Spa BMC + 14' 21''
15. Pierre Rolland Fra Europcar + 14' 58''
16. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 22' 18''
17. Thibaut Pinot Fra FDJ + 30' 57''
18. Jakob Fuglsang Den Astana + 31' 05''
19. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 31' 45''
20. Alexis Vuillermoz Fra AG2r + 31' 45''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Alweer een lastige dag om te voorspellen. Op papier ziet het eruit als een overgangsrit. maar de sprinters kunnen zomaar aan de etappezege denken, aangezien de top van de laatste klim op bijna zestig kilometer van de streep is. Vooral Peter Sagan en John Degenkolb zullen denken aan de zege, omdat André Greipel normaliter vroeg zal moeten lossen op de klim. Dat zou voor de andere twee renners gunstig zijn voor het groen. De vraag is natuurlijk wel of hun ploegen, na diverse gemiste kansen door de renners, er wel voor willen rijden.

***** John Degenkolb, Peter Sagan
**** Arnaud Demare, Bryan Coquard
*** Greg Van Avermaet, Matteo Trentin
** Filippo Pozzato
* Sep Vanmarcke, André Greipel

Gratis DLC voor Street Fighter V

Capcom kwam met nieuwe informatie tijdens EVO 2015, waarbij drie beloften werden gemaakt. De meeste interessante is het feit dat gameplay-gerelateerde DLC gratis wordt.

De drie beloften klinken als volgt:

  • De disc die je koopt bij release is de enige die je ooit nodig zult hebben
  • Alle updates die de balans en systemen aanpassen worden gratis beschikbaar
  • Alle gameplay-gerelateerde DLC wordt gratis

Dit betekent dat toekomstige personages allemaal gratis worden, je moet alleen wel wat moeite doen in-game om ze vrij te spelen. Waarschijnlijk komt er dus nog wel betaalde DLC in de vorm van kostuums en dergelijke.

Street Fighter V is in de maak voor pc en PlayStation 4 en moet volgend jaar beschikbaar komen.

Street Fighter V wallpapers

Veel mensen pessimistisch over toekomst EU

Nederlanders zijn sceptisch over de toekomst van de Europese Unie en de eurozone. Dit blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel dat zaterdag is gepubliceerd. Zo verwacht 52 procent van de 20.000 panelleden binnen vijf jaar alsnog een Grexit.

Maar liefst 70 procent van de respondenten verwacht dat er naast Griekenland de komende vijf jaar nog meer Europese landen om financiële steun gaan vragen. Slechts 37 procent is optimistisch over de toekomst van de EU. Door de crisis met Griekenland, zo geven veel deelnemers aan, wordt nu beter zichtbaar hoe de besluitvorming van de EU in de praktijk verloopt. "Te veel landen, die te verschillend zijn, komen na weken van vergaderen tot halfbakken compromissen", aldus een deelnemer.

Veel mensen pessimistisch over toekomst EU
Veel mensen pessimistisch over toekomst EU (Foto: ANP)

Doden door aanslag IS in Sinaï

Vijf leden van de Egyptische veiligheidstroepen zijn zaterdag om het leven gekomen bij een aanval door Islamitische Staat in het noordelijke deel van de Sinaï. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten bevestigd.

De vijf slachtoffers kwamen om het leven nadat militaire controleposten werden aangevallen met mortiergranaten. De aanslag is op Twitter opgeëist door Islamitische Staat.

Het Egyptische leger strijdt al jaren tegen militante groeperingen in de Sinaï.

Doden door aanslag IS in Sinaï
Doden door aanslag IS in Sinaï (Foto: ANP)

Drones hinderen blussen natuurbrand VS

Het blussen van een grote natuurbrand in Californië heeft vrijdag vertraging opgelopen door de aanwezigheid van drones. Dat berichtte CNN zaterdag (lokale tijd). Doordat vijf onbemande vliegtuigjes boven het vuur hingen, moesten blushelikopters aan de grond worden gehouden.

Door de brand, die over een snelweg trok, gingen meer dan 20 voertuigen in vlammen op. De brandweer wilde uitrukken met blushelikopters, maar vreesde een botsing met de drones. Volgens de brandweer hebben de vliegtuigjes de bluswerkzaamheden met ruim een kwartier vertraagd.

Tot frustratie van overheidsdiensten duiken steeds vaker drones op bij natuurbranden. Een woordvoerster van de Amerikaanse Staatsbosbeheer riep iedereen op de onbemande toestellen uit de buurt te houden van de brand in Californië. "We kunnen het risico op een botsing met helikopters niet nemen. Dat kan levens kosten."

Drones hinderen blussen natuurbrand VS
Drones hinderen blussen natuurbrand VS (Foto: ANP)

Snelweg bij Hannover dicht om bommen

Mensen die voor hun vakantie richting of langs de Duitse stad Hannover rijden, kunnen zondag verkeersproblemen verwachten. De snelweg A2 richting Dortmund is vanaf 9.00 uur tussen Hannover-Herrenhausen en de kruising Hannover-Ost volledig afgesloten omdat er waarschijnlijk drie bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving liggen.

Om 12.00 uur gaat ook de andere kant van de snelweg, richting Berlijn, op slot. De weg is in beide richtingen tot 20.00 uur dicht, maar het bommenopruimwerk kan ook tot laat in de avond duren.

Ongeveer 16.000 Duitsers die in de omgeving wonen moeten zondag om 13.00 uur hun huis uit. De explosievendienst gaat dan op zoek naar de bommen en maakt ze onschadelijk. In het beste geval kunnen de bewoners om 17.00 uur weer naar huis.

Snelweg bij Hannover dicht om bommen
Snelweg bij Hannover dicht om bommen (Foto: ANP)

'Nederland kan niet omgaan met kraslot'

De overheid moet meer doen om kraslotverslaving in Nederland aan te pakken. Dat zegt verslavingsdeskundige Dick Trubendorffer in een zondag gepubliceerd interview met de Telegraaf. Hij pleit ervoor de loten weg te halen bij kassa's van winkels en klantenservices van supermarkten.

De expert roept ook op tot een voorlichtingscampagne waarin duidelijk wordt gemaakt dat de loten niet alleen vrijblijvend of leuk zijn. "Vaak wordt er gebagatelliseerd dat die loten toch maar 1 of 2 euro kosten", stelt Trubendorffer.

Vooral oudere vrouwen en mannen tussen de 20 en de 30 jaar zijn volgens de deskundige gevoelig voor kraslotverslaving. De makkelijke verkrijgbaarheid zou daarbij een rol spelen. "Evenals de lage prijs en het feit dat er relatief veel wordt uitgekeerd."

De Lotto laat de krant weten zich niet te herkennen in de kritiek. "De overheid heeft deze vergunning verstrekt onder de voorwaarde dat deze kansspelen op verantwoorde wijze worden georganiseerd", aldus een woordvoerster. "Dat wil zeggen dat gokverslaving, fraude en criminaliteit dienen te worden voorkomen."

Deskundige: haal krasloten weg bij de kassa
Deskundige: haal krasloten weg bij de kassa (Foto: ANP)

'Doden door beschietingen Oost-Oekraïne'

Het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten beschuldigen elkaar van het beschieten van woongebieden in Oost-Oekraïne. Daarbij zouden volgens het leger vier doden zijn gevallen, onder wie drie burgers. Ook de rebellen maken melding van een slachtoffer.

Het geluid van artilleriebeschietingen was zaterdagavond te horen in het Oost-Oekraïense Donetsk, zei een getuige tegen persbureau Reuters. De separatisten beschuldigen het leger ervan de strijd te hebben opgevoerd. Door het artillerievuur zou in het rebellenbolwerk een man om het leven zijn gekomen.

Het leger wijst ondertussen met een beschuldigende vinger naar de opstandelingen. Volgens een legerwoordvoerder hebben de separatisten woongebieden beschoten ten noordwesten van Donetsk. Er is formeel sprake van een wapenstilstand tussen de strijdende partijen, maar die wordt regelmatig geschonden.

'Doden door beschietingen Oost-Oekraïne'
'Doden door beschietingen Oost-Oekraïne' (Foto: ANP)

Trump schoffeert partijgenoot John McCain

Je kunt veel zeggen over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, maar saai is het zeker niet met hem in de race. De schatrijke zakenmagnaat veroorzaakt om de haverklap ophef met zijn uitspraken. Deze keer is oud-presidentskandidaat John McCain - nota bene een partijgenoot - het slachtoffer.

Trump heeft gezegd dat McCain in zijn ogen geen oorlogsheld is, meldt de NOS. Hij deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst in Iowa, waar hij samen met negen andere presidentskandidaten verscheen. Toen de presentator McCain een oorlogsheld noemde, ging Trump daar meteen tegenin. 'Hij is een oorlogsheld omdat hij gevangengenomen is. Ik heb liever mensen die niet gevangengenomen zijn.'

De nu 78-jarige senator John McCain diende in de Vietnam-oorlog. Nadat zijn vliegtuig was neergehaald, zat McCain vijf jaar in een gevangenis in Hanoi. In de Verenigde Staten is er veel respect en ontzag voor oorlogshelden. Kritek op hen geldt al snel als zeer ongepast.

Ontstemd
Partijgenoten, onder wie ook mede-presidentskandidaten zoals Jeb Bush en Rick Perry, hebben ontstemd gereageerd op Trump. Op een persconferentie naderhand zwakte Trump zijn woorden af, maar hij zei dat McCain als senator weinig heeft gedaan voor oorlogsveteranen. Trump had McCain eerder al eens een loser genoemd vanwege diens verloren presidentsstrijd tegen Barack Obama in 2008.

De schatrijke Donald Trump komt veel in het nieuws en doet het uitstekend in de peilingen. Vrijdag maakte weblog The Huffington Post nog bekend dat al het nieuws rondom Trump voortaan in de rubriek entertainment wordt ondergebracht.

Automobilist onder invloed, met been in gips

Een 31-jarige automobilist uit Utrecht is vrijdagavond aangehouden in Friesland. De man viel op door zijn weggedrag. Hij bleek onder invloed van drugs én had bovendien zijn rechterbeen vanaf de tenen tot aan de knie in het gips.

De politie kwam in actie omdat er verschillende meldingen binnenkwamen over een autobestuurder die slingerend vanuit Joure richting Heerenveen reed. Hij maakte daarbij gebruik van zowel de vluchtstrook als de berm.

De politie wist de automobilist te traceren. Na Heerenveen nam hij de afrit Gorredijk. De politie gaf een stopteken, maar daar reageerde de man niet op. Door voor hem te gaan rijden kon de politie de man op de A6 tot stoppen dwingen.

Toen de politie hem controleerde, bleek dat zijn rechtervoet en -onderbeen in het gips zat. De man kwam erg verward over. Hij verklaarde de partydrug GHB te hebben gebruikt, in combinatie met medicijnen. De politie heeft een bloedproef afgenomen en het rijbewijs van de man is ingevorderd.

'Schutter VS stuurde religieuze teksten naar vriend'

De man die donderdag het vuur opende bij een marinekantoor in Chattanooga in de Amerikaanse staat Tennessee heeft een uur voor zijn daad een sms met een Hadith – een aan de profeet Mohammed toegeschreven uitspraak – gestuurd naar een vriend. Daarin stond de tekst: wie vijandschap toont aan een vriend van mij, daar verklaar ik de oorlog tegen. Dat heeft de vriend bekend aan persbureau Reuters, dat het bericht ook heeft gezien.

De vriend meldde verder dat Mohammad Youssef Abdulazeez (24) in 2014 boos terugkeerde naar de Verenigde Staten vanwege het conflict in het Midden-Oosten, na een reis naar Jordanië. Bij de schietpartij donderdag kwamen zes mensen om het leven, onder wie vijf militairen en de schutter zelf.

'Schutter VS stuurde koranvers naar vriend'
'Schutter VS stuurde koranvers naar vriend' (Foto: ANP)

Finland krijgt flitsmacht bij grens Rusland

Het Finse leger heeft plannen gemaakt voor een flitsmacht die de grens met Rusland moet bewaken. De militairen moeten zowel verdedigen als kunnen aanvallen, meldt de nieuwssite DefenseNews. De militaire eenheid moet op een snelle manier reageren als er militaire dreiging uitgaat van Rusland.

De flitsmacht bestaat uit zowel militairen in dienst als opnieuw getrainde reservisten. Het ministerie van Defensie van het Scandinavische land overweegt ook om meer te werven en meer geld beschikbaar te stellen voor training van militairen.

Volgens DefenseNews is er in de politiek veel meer steun voor een vergroting van het defensiebudget. Ook is er in de samenleving meer steun voor een sterkere militaire organisatie en een betere samenwerking met het militaire bondgenootschap NAVO, vanwege de spanningen tussen Europa en Rusland.

Finland heeft een staand leger van 12.000 militairen. Er zijn naar schatting 230.000 militairen en reservisten die binnen vijf weken gereed kunnen zijn. Ongeveer 21.600 dienstplichtigen zijn naar verwachting eind dit jaar klaar met hun training.

Finland krijgt flitsmacht voor grens
Finland krijgt flitsmacht voor grens (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.