FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 juli 2015

Nederlander met 2,5 kilo coke op lichaam opgepakt

Een 38-jarige Nederlander is opgepakt in de Dominicaanse Republiek. Hij had 2,5 kilo cocaïne bij zich. De drugs zaten aan zijn buik vastgemaakt, meldde de drugsbestrijding van het Caribische land.

De man liep tegen de lamp toen hij werd gecontroleerd na aankomst op de luchthaven Las Américas. Zijn vlucht was vertrokken uit Curaçao en had onderweg een tussenstop gemaakt op Sint-Maarten.

Geen ebola bij patiënt in Groningen

De patiënt die dinsdag in het Groningse UMCG is opgenomen omdat hij mogelijk ebola had, heeft die ziekte niet onder de leden. Hij heeft wel een andere ziekte, meldde het RIVM. De ebola-maatregelen rondom de patiënt worden opgeheven

De patiënt is onlangs in een risicoland geweest en vertoonde daarna verschijnselen van ebola. Waar de patiënt wel aan lijdt, wordt niet bekendgemaakt, aldus het RIVM.

De patiënt was opgenomen op een speciale verpleegafdeling voor mensen die mogelijk besmet zijn met ebola of andere virale infectieziekten.

Het ebolavirus wordt overgebracht via lichaamsvloeistoffen en via onbeschermd direct contact. Sinds de ebola-epidemie eind 2013 in West-Afrika begon, zijn in Nederlandse ziekenhuizen ongeveer zeventig mensen opgenomen geweest bij wie een ebolaverdenking gold. Het was steeds loos alarm.

Drie academische ziekenhuizen in Nederland zijn aangewezen als centra voor de opvang van mogelijke ebolagevallen. Naast Groningen zijn dat ook het LUMC in Leiden en het Erasmus MC in Rotterdam.

'In scene zetten IS-executie op telefoon staflid McCain'

Pro-Russische Hackergroep CyberBerkut heeft naar eigen zeggen een video weten te bemachtigen waarin te zien zou zijn dat een executie van Islamitische Staat in scene zou zijn gezet. Het tafereel zou plaatsvinden plaats in een studio in Hollywood. De video zou afkomstig zijn van een staflid van John McCain. CyberBerkut zou de video van zijn telefoon hebben gehackt.

De afgelopen maanden heeft Islamitische Staat tientallen video's gepubliceerd waarin mensen, vooral ongelovigen, worden vermoord. Een aantal van deze video's was op dezelfde locatie opgenomen, met steeds weer dezelfde beul. De video's zorgden voor veel ophef.

CyberBerkut is een professioneel pro-Russische hacktivist groep die een aantal grote hacks op haar naam heeft staan. Zo hebben ze websites van de NAVO platgelegd en interne mails van de Oekraïnse overheid buit gemaakt.

Zij zijn echter wel de enige die melden dat onderstaand filmpje een link naar McCain heeft dus hoe betrouwbaar dit is, is nog maar de vraag. Dat deze filmpjes uitgebreid geregisseerd worden, mag immers geen geheim zijn en dat zo'n filmpje dan bekend is bij de Verenigde Staten en zo bij een medewerker van McCain komt, is ook niet ondenkbaar. Ook heeft IS vele miljarden tot zijn beschikking.

De video staat hieronder dus oordeel zelf! Het filmpje bevat geen schokkende beelden.

Goud en wereldrecord voor Teunissen op WK zwemmen

Tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen voor gehandicapten in Glasgow heeft Lisette Teunissen in de klasse S3 de wereldtitel en het wereldrecord gepakt op de 100 meter vrije slag. In een tijd van 1:37,18 minuten versloeg zij de Oekraïense uittredend wereldkampioene Olga Sviderska (1:39,69), die op het vorige WK liefst zeven wereldtitels pakte. Brons was er voor de 49-jarige Kazachstaanse Zulfiya Gabidullina achter zich. 

De 29-jarige Teunissen is geboren met een spierziekte, waardoor haar spieren alsmaar slapper worden. Zo zat ze eerder dit jaar tijdens het EK nog in de klasse S4, voor 'minder zwaar gehandicapte sporters' dan in S3. Het is de tweede wereldtitel in haar carrière. In 2013 won Teunissen in Montreal goud op de 50 meter rugslag, waarop ze ook regerend paralympisch kampioene is. De tijd van Teunissen betekende naast de wereldtitel ook een nieuw wereldrecord, dat met 1:37,58 op naam stond van Sviderska.

Teunissen neemt haar gouden medaille in ontvangst (Foto: Screenshot YouTube)
Teunissen neemt haar gouden medaille in ontvangst (Foto: Screenshot YouTube)

Zilver was er voor Lisa den Braber op de 100 meter schoolslag in de klasse SB7, nadat ze aantikte na 1:34,20 minuten. Ook in 2013 won de Nederlandse al zilver, nadat ze in 2010 WK-brons pakte en op de Paralympische Spelen van Londen eveneens brons veroverde. De nu 22-jarige Den Braber werd op haar tweede getroffen door een hersenvliesontsteking, met als gevolg dat ze beide benen kwijtraakte.

Den Braber werd verslagen door de Amerikaanse gouddelver Jessica Long (1:32,46), die ondanks haar leeftijd van 23 jaar al haar 25e wereldtitel pakte. Long, van wie beide benen geamputeerd moesten worden toen ze 18 maanden was, is een ware paralympische legende en won al in 2004 op haar twaalfde drie keer paralympisch goud, een totaal dat inmiddels is opgeschroefd naar twaalf stuks. In Glasgow ging het brons achter Long en Den Braber naar Oksana Khrul uit Oekraïne.

Om de set medailles voor Nederland dinsdag compleet te maken pakte Simon Boer het brons op de 100 meter schoolslag in de klasse SB7. De 20-jarige Europees kampioen uit 't Harde, die twee jaar geleden nog zilver pakte, zwom naar 1:18,83 minuten. Net als Den Braber zwemt ook Boer zonder benen, die werden kort na zijn geboorte noodgedwongen geamputeerd. De 16-jarige Colombiaanse WK-debutant Carlos Serrano Zarate zorgde voor een sensatie door de Australische topfavoriet en wereldrecordhouder Blake Cochrane te verslaan. Met 1:16,68 pakte Serrano niet alleen goud, maar nam hij Cochrane (1:17,45) tevens diens enkele maanden oude wereldrecord af. 

Een opvallende situatie deed zich voor tijdens en na de finale van de 400 meter vrije slag bij de mannen in klasse S11, waar zwemmers met het minste zich in acteren. Paralympisch kampioen Bradley Snyder was daarin de topfavoriet, maar de Amerikaan maakte bij het keerpunt na 100 meter een grote blunder. Hij keerde al terwijl hij nog niet bij de muur was en moest dus langzaam achteruit zwemmen tot hij met zijn voeten alsnog de muur aantikte. Vervolgens leek hij zich af te zetten tegen de scheiding tussen de banen, wat niet toegestaan is.

Snyder op het moment dat hij keert, een meter of tien voor hij de muur bereikt heeft (Foto: Screenshot YouTube)
Snyder op het moment dat hij keert, een meter of tien voor hij de muur bereikt heeft (Foto: Screenshot YouTube)

De fout van Snyder kon gebeuren doordat zwemmers in de S11-klasse meestal volledig blind zijn - en om te voorkomen dat er zwemmers meedoen die nog wél iets kunnen zien moet iedereen verplicht met geblindeerde brillen zwemmen. Daardoor worden er zogenaamde tappers gebruikt, mensen die met een lange stok de zwemmers aantikken ten teken dat ze de muur naderen. Mogelijk dacht Snyder iets gevoeld te hebben, waardoor hij dacht dat hij moest keren. 

De Amerikaan verloor veel tijd, maar wist zich binnen de korste keren weer naar voren te zwemmen en won met overmacht het goud, ruim acht seconden voor de Braziliaan Matheus Sousa. Niet veel later kwam het bericht dat Snyder gediskwalificeerd was, naar alle waarschijnlijkheid voor het afzetten tegen de lijnscheiding. Dit werd weer een tijdje later echter weer teruggedraaid, waardoor Snyder alsnog het goud op mocht halen. 

Uitslagen tweede voorronde Champions League 14/07/2015

Vanavond werd er gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. Ook enkele Nederlandse spelers kwamen in actie. Nicandro Breeveld heeft het Nederlandse onderonsje met Ryan Koolwijk en Gino van Kessel gewonnen. Ook Boy Waterman, Kees Luijckx en Virgil Misidjan kwamen in actie. 

Breeveld wist met Steaua Boekarest het AS Trencin van Koolwijk en Van Kessel met 0-2 te verslaan. Breeveld (oud-speler van Almere City en Telstar) en Van Kessel (voorheen Ajax en Almere City) speelden de hele wedstrijd. Koolwijk mocht de laatste tien minuten meedoen. 

Waterman hield het doel van APOEL Nicosia schoon, maar zijn ploeg kwam zelf ook niet tot scoren tegen FK Vardar. Lucijkx (Videoton) zag ploeggenoot Ádám Gyurcsó de enige treffer van de wedstrijd maken tegen The New Saints (0-1). De oud-speler van onder meer AZ en NAC Breda mocht zelf een paar minuten meedoen. 

Misidjan was niet succesvol met Ludogorets. Milsami Orhei was met 0-1 te sterk voor de Bulgaarse kampioen. Misidjan speelde de hele wedstrijd. Jody Lukoki ook actief bij Ludogorets zat niet eens bij de wedstrijdselectie. De returns zijn volgende week. 

Uitslagen Champions League - tweede voorronde - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag (ruststand)
FK Ventspils (Let) HJK Helsinki (Fin) 1-3 (0-0)
APOEL Nicosia (Cyp) FK Vardar (Mac) 0-0 (0-0)
FC Midtjylland (Den) Lincoln FC (Gib) 1-0 (1-0)
Ludogorets (Bul) Milsami Orhei (Mol) 0-1 (0-1)
Hibernians (Mlt) Maccabi Tel Aviv (Isr) 2-1 (0-1)
Molde FK (Noo) Piunik Erevan (Arm) 5-0 (2-0)
The New Saints (Wal) Videoton FC (Hon) 0-1 (0-0)
Skënderbeu (Alb) Crusaders (NIe) 4-1 (2-0)
NK Maribor (Slo) Astana FK (Kaz) 1-0 (1-0)
AS Trencín (Slw) Steaua Boekarest (Roe) 0-2 (0-0)
Partizan Belgrado (Ser) Dila Gori (Geo) 1-0 (0-0)
FK Sarajevo (Bos) Lech Poznan (Pol) 0-2 (0-1)

Quintana: "Froome was superieur"

Nairo Quintana was dinsdag de enige die weerstand kon bieden tegen het machtige Team Sky. De Colombiaan van Movistar werd derde achter Chris Froome en Richie Porte en staat derde in het klassement. "We wilden zien hoe sterk onze concurrenten waren en kwamen erachter dat Chris Froome superieur is."

"Hij was ontzettend sterk en dat hebben we te slikken. We gaan kijken of we een strategie kunnen vinden of een verbond kunnen sluiten om tijd goed te maken of om in ieder geval deze positie te behouden", aldus de Colombiaan. "We hopen dat hij een keer een slechte dag heeft of dat ik een betere dag heb. Ik blijf dromen van het geel en zal alles blijven geven."

Zijn ploegmaat Alejandro Valverde, vijfde in de rit, was somberder. "Om eerlijk te zijn deelde Froome een enorme klap uit. Wij reden goed, maar hij was echt veel beter. De Tour is nog niet voorbij, maar het wordt wel veel moeilijker om hem te winnen."

Quintana: Froome was superieur
Quintana: Froome was superieur (Foto: ANP)

Dragon Age: Inquisition-multiplayer gratis op Origin

Softwaredistributieplatform Origin biedt vanaf vandaag de mogelijkheid om de multiplayer van Dragon Age: Inquisition gratis te spelen. De singleplayer mag je zes uur lang voor niets uitproberen.

De gratis speelbare multiplayer bevat tevens twee expansions, Jaws of Hakkon en Dragonslayer. Ook kun je meedoen met de weekend multiplayer events. Verder kun je dus gewoon samen spelen met mensen die de game hebben gekocht, of andere 'trial'-spelers. Mocht de game bevallen en besluit je om over te gaan op aanschaf, dan zal je progressie worden meegenomen.

'Deal met Iran goed voor coalitie tegen IS'

De internationale deal met Iran over de nucleaire projecten van dat land is goed voor de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS). Dit zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov dinsdag. "Het compromis verwijdert de kunstmatige hindernissen die een breed front tegen IS en andere terreurgroepen in de weg staan", aldus Lavrov.

Iran is een overwegend sjiitisch land. De jihadisten in het Midden-Oosten en Afrika zijn soennitische extremisten die ook sjiieten vervolgen. Iran steunt Irak en Syrië in de strijd tegen IS.

'Deal met Iran goed voor coalitie tegen IS'
'Deal met Iran goed voor coalitie tegen IS' (Foto: ANP)

Asielzoekerscentrum Zwolle 'binnen enkele dagen open'

De noodopvang voor asielzoekers in de IJsselhallen in Zwolle gaat over enkele dagen open. Dat liet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst weten.

Hoe kunnen we helpen bij de opvang van telkens maximaal 400 vluchtelingen? Vooral die vraag stond centraal bij de informatiebijeenkomst van COA en gemeente Zwolle. Op de bijeenkomst kwamen enkele tientallen mensen af. Ook vorig jaar werden in een van de hallen maximaal 400 asielzoekers tegelijk opgevangen. Elke vluchteling blijft maximaal zes weken in een van de hallen die inmiddels gereed is gemaakt.

Het COA koos opnieuw voor Zwolle wegens de goede ervaringen vorig jaar. "We zijn blij met de steun uit de stad. Veel vrijwilligers meldden zich aan, hopelijk is dat dit jaar weer zo."

Noodopvang Zwolle 'binnen enkele dagen open'
Noodopvang Zwolle 'binnen enkele dagen open' (Foto: ANP)

Tour 1980: Ook Priem mocht een etappe winnen

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Aan de zegereeks van de Raleigh-ploeg kwam maar geen einde. Een voor een mochten de renners hun etappe winnen, in de tiende etappe was het de beurt aan Cees Priem.

De tiende rit ging van Rochefort-Sur-Mer naar Bordeaux over een afstand van 163 kilometer. Veel gebeurde er niet in deze etappe. Het was een echte wandeletappe met zelfs tijd voor grappen. Zo wisselden Bert Oosterbosch en Vincente Belda van fiets. Detail: Oosterbosch is de langste en Belda de kleinste renner van het peloton.

Een kopgroep met Henk Lubberding kreeg maximaal 27 seconden, maar nadat deze werden met minder dan tien kilometer te gaan weer gegrepen. Alleen Maurice Le Guilloux bleef er nog voor, maar hij kreeg een paar kilometer van de streep gezelschap van Cees Priem.

De Nederlander deed het grootste gedeelte van het kopwerk, maar op het moment dat Le Guilloux even op kop sprong Priem vanuit tweede positie weg. In een alles of niets poging over de door de regen glad geworden wegen bleef hij het sprintende peloton net voor. De zege van Priem in de 'Nederlandse tourstad Bordeaux' betekende alweer de achtste Nederlandse etappezege van 1980, en de vijfde op rij.

Uitslag tiende etappe

Naam Ploeg Tijd
Cees Priem (Ned) Ti - Raleigh 4:52'58"
Jacques Osmont (Fra) Boston - Ifi + 00'02"
Yvon Bertin (Fra) Renault + 00'02"
Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh + 00'02"
William Tackaert (Bel) DAF Trucks + 00'02"
Maurice Le Guilloux (Fra) Renault + 00'00"
Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 00'02"
Philippe Durel (Fra) Boston - Ifi + 00'02"
Klaus-Peter Thaler (Dui) Teka - Campagnolo + 00'02"
Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 00'02"

Klassement na de tiende etappe

# Naam Ploeg  
1. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke 50u45'42"
2. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 02'44"
3. Bernard Hinault (Fra) Renault + 04'20"
4. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 06'11"
5. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 06'20"
6. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'44"
7. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 07'05"
8. Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 07'32"
9. Patrick Bonnet (Fra) Renault + 09'40"
10. Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 09'40"

Star Wars Battlefront mini-Q&A

Sinds er gameplaybeelden van Star Wars Battlefront verschenen op E3, wordt DICE gebombardeerd met vragen over de game. Community manager Mathew Everett heeft de vier meestgestelde vragen beantwoord. Niet alle antwoorden zullen in goede aarde vallen.

Q: Hoe spawnen voertuigen in de Walker Assault-gamemodus?

A: In Walker Assault zijn voertuigen verbonden aan het power up-systeem. Wanneer je een voertuig-power up vindt in de map, zal je deze moeten activeren, zodat je meteen in het betreffende voertuig gespawned wordt.

Voertuig-power ups moeten binnen een bepaald tijdsbestek gebruikt worden. Dit is een designkeuze geweest om er voor te zorgen dat er een zo eerlijk mogelijke verdeling van power ups onder spelers plaatsvindt.

Q: Kunnen we Y-Wings besturen?

A: Y-Wings zijn AI-bestuurde voertuigen. Het zijn support-voertuigen die je als speler kunt oproepen in bepaalde gamemodi.

Q: Kunnen we een split-screenmodus verwachten op pc?

A: Split-screen zal alleen beschikbaar zijn voor PlayStation 4 en Xbox One.

Q: Telt XP die je opdoet in de campaign mee in de multiplayer-progressie?

A: Het spelen van missies beloont de speler niet met multiplayer career XP, maar je krijgt wel credit rewards die je kunt gebruiken om 'dingen' te unlocken. 

Everett gaf verder nog aan dat we in de komende maanden meer informatie kunnen verwachten over de multiplayermodi. Dat betreft onder andere de modi Supremacy, Fighter Squadron, Blast, Drop Zone en Cargo.

Star Wars Battlefront komt op 20 november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Gameplaybeelden Batgirl-DLC Arkham Knight

voor seizoenspashouders is per vandaag de Batgirl-DLC beschikbaar. Batgirl: A Matter of Family is niet heel lang; het biedt ongeveer 45 minuten speeltijd.

De DLC, die werd ontwikkeld door WB Games in plaats van Rocksteady, is vanaf vandaag beschikbaar op Xbox One en PlayStation 4, mits je over een seizoenspas beschikt. Heb je die niet, dan kun je de DLC vanaf 21 juli oppikken. Bekijk de batchick hieronder in actie.

Hond in zak gedumpt in kanaal

Een onbekende heeft een hond in een zak gestopt en gedumpt in een kanaal. De zak met het stoffelijk overschot werd afgelopen zaterdag gevonden bij Hoeven, tussen Breda en Roosendaal.

Het dier lag al lange tijd in het water. De politie sprak dinsdag van "een verfoeilijke manier" om van de hond af te komen.

Het is niet bekend of het dier nog leefde of al dood was toen het werd achtergelaten in het water. Het stoffelijk overschot van de hond is voor onderzoek naar het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht gebracht. Artsen kunnen daar kijken waaraan de reu of teef is overleden. Mogelijk is het dier gechipt. Zo kan de politie misschien ontdekken wie het baasje was.

Prototype 1 en 2 gebundeld naar huidige consolegeneratie

De Prototype-games komen naar Xbox One en PlayStation 4. Dat hebben Microsoft en Activision vandaag bekendgemaakt. De bundel, genaamd The Prototype Biohazard Bundle, biedt "HD-visuals", hogere framerate en hogere texture-resolutie.

De bundel is per ommegaande beschikbaar als download voor Xbox One en PlayStation 4. Tevens komen beide delen waarschijnlijk volgende maand nog individueel uit voor beide consoles.

Het is alweer even geleden dat de Prototype-games uitkwamen, respectievelijk in 2009 en 2012. De games werden positief ontvangen, hoewel met name het tweede deel redelijk wat kritiek kreeg vanwege te weinig vernieuwing. Mocht je de franchise niet kennen; de trailer spreekt redelijk voor zich.

Groep toeristen opgepakt in China

In het noorden van China zijn meer dan twintig toeristen opgepakt. Britse media meldden dinsdag dat het gaat om tien of elf Britten, een man uit India en circa tien Zuid-Afrikanen. Ze werden vrijdag in de autonome regio Binnen-Mongolië gearresteerd op het vliegveld van Ordos, 550 kilometer ten westen van Peking. Sindsdien is niets meer van de groep vernomen.

De groep maakte een reis van 47 dagen door China. Diplomaten uit de betrokken landen proberen meer te weten te komen, maar het is nog steeds niet bekend waarom de groep is opgepakt. De arrestanten zouden geen contacten met de buitenwereld meer hebben.

DiCaprio schenkt 15 miljoen aan goede doelen

Leonardo DiCaprio schenkt 15 miljoen dollar (ruim 13,6 miljoen euro) aan verschillende goede doelen. De acteur maakte dinsdag bekend dat zijn stichting het geld overmaakt aan een aantal verschillende organisaties.

Al deze doelen hebben met elkaar gemeen dat ze strijden voor het behoud van dier, natuur en milieu, schrijft NY Post. Zo gaat er geld naar Amazon Watch, Save The Elephants, Tree People en het World Wildlife Fund. "De vernietiging van onze planeet gaat maar door en wel op een tempo dat we niet langer kunnen negeren", laat Leonardo volgens de krant in een verklaring weten.

DiCaprio zegt dat de goede doelen die een donatie krijgen met elkaar werken aan 'grootse uitdagingen'. De 40-jarige Leonardo staat erom bekend zich in te zetten voor een beter milieu. In 1998 richtte hij de Leonardo DiCaprio Foundation op. Daarmee zamelt hij geld in voor doelen die zich inzetten voor de planeet en bedreigde dierdoorten.

DiCaprio schenkt 15 miljoen aan goede doelen
DiCaprio schenkt 15 miljoen aan goede doelen (Foto: ANP)

Atoomdeal met Iran, goede zaak of historische fout?

Er is een overeenkomst met Iran over controles op nucleaire faciliteiten in ruil voor het beëindigen van sancties. Het werd gesloten met de VS, EU, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. Maar Israël is fel tegen en Saudi-Arabië ook. "Als Israëliërs en Arabieren het eens zijn zou de wereld moeten luisteren", klonk het vanuit Jerusalem. Jouw ordeel?

Laatste trailer voor Fantastic Four

Zojuist is de laatste trailer voor Fantastic Four uitgebracht. De film wordt gedistribueerd door 20th Century Fox.

In Fant4stic, zoals de filmtitel ook wel weergegeven wordt, wordt een team van vier mensen geteleporteerd naar een ander universum. Wanneer dit hen speciale krachten geeft, wordt er van hen verwacht dat ze deze krachten ook daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken. Het doel wordt opeens anders wanneer de aarde wordt bedreigd door een superschurk, en laat dat nou net een oude bekende zijn. 

Fant4stic draait vanaf 7 augustus in de bioscopen. Rollen zijn er voor Miles Teller, Michael B. Jordan, Kate Mara en Jamy Bell. De regie is in handen van Josh Trank.

Koenders: Iran-akkoord maakt eind aan grote dreiging

Het akkoord over het Iraanse nucleaire programma is een 'belangrijke mijlpaal'. Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag weten. "Op deze manier kan een einde worden gemaakt aan één van de grootste veiligheidsdreigingen van dit moment."

De overeenkomst vormt een basis om de relatie tussen Iran en de internationale gemeenschap te verbeteren, aldus de bewindsman. "Het akkoord biedt kansen en is een overwinning voor de diplomatie." Koenders is momenteel op bezoek in Israël. Dat land is fel tegenstander van het akkoord en noemt Iran een terreurstaat en een bedreiging.

Het is volgens Koenders wel belangrijk dat de afspraken goed worden nageleefd. Nederland zal hier volgens hem zo nodig aan bijdragen.

Koenders: Iran-akkoord maakt eind aan grote dreiging
Koenders: Iran-akkoord maakt eind aan grote dreiging (foto: ANP)

Doodstraf voor corruptie buitenlanders Thailand

Buitenlanders die in Thailand schuldig worden bevonden aan corruptie kunnen voortaan de doodstraf krijgen. Dat is het gevolg van een nieuwe wet die de Thaise junta heeft ingevoerd. De straf kon eerder al worden opgelegd aan Thai die zich schuldig maakten aan corruptie.

Hoewel corrupte Thai al de doodstraf konden krijgen voor omkoping is dat voor zover bekend nog nooit gebeurd. Buitenlanders die voor een andere regering of internationale organisaties werken kunnen nu ook de doodstraf krijgen.

Man. City betaalt monsterbedrag voor Sterling

Manchester City heeft de transfer van Raheem Sterling dinsdag afgerond. De getalenteerde aanvaller (20) zette, na persoonlijk tot overeenstemming te zijn gekomen en medisch te zijn goedgekeurd, zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij zijn nieuwe Engelse club.

Manchester City betaalt Liverpool de volle mep voor Sterling, naar verluidt 68 miljoen euro. The Citizens maakten het precieze bedrag niet bekend, maar bevestigden wel dat het een record is voor de club.

City legt Sterling voor vijf jaar vast
City legt Sterling voor vijf jaar vast (Foto: ANP)

Metroreizigers negeren zingende Brandy Norwood

Brandy Norwood dacht deze week de metroreizigers van New York te plezieren met een intiem optreden, maar helaas voor de zangeres werd ze compleet genegeerd door haar medereizigers. Brandy zette het filmpje van haar optreden, dat een vriend van haar maakte, op YouTube en op haar blog.

In het filmpje is te zien dat Brandy, onherkenbaar gekleed met een zonnebril op en een capuchon op haar hoofd, midden in de metro begint te zingen. De reizigers lijken nogal wat gewend, want bijna niemand kijkt op of om.

"Vonden jullie het mooi", vraagt de zangeres als ze klaar is aan een volle coupé. Maar de reizigers kijken stoïcijns voor zich uit. "Hallo? Heeft niemand van jullie mij horen zingen? Oké laat maar, het maakt jullie dus niks uit", vervolgt de zangeres. "De mensen in New York zijn echt heel onfatsoenlijk", zegt Brandy als ze naar de camera kijkt.

Brandy spreekt een reiziger naast haar aan. Hij geeft haar het advies dat ze iets meer met haar optreden moet doen. "Dit is een koude stad, zoiets hebben we al heel vaak gezien, je moet met iets anders of iets nieuws komen."


Metroreizigers negeren zingende Brandy
Metroreizigers negeren zingende Brandy (Foto: ANP)

Verweij weg bij Team Corendon

Koen Verweij vertrekt bij Team Corendon. Dit meldt de schaatsploeg vanavond op zijn website. De 24-jarige schaatser, die nog een doorlopend contract had, was slechts één seizoen voor de formatie actief.

"Het afgelopen seizoen heb ik ondanks mijn late aansluiting alsnog best een redelijk seizoen gedraaid", aldus Verweij. "Daar ben ik de ploeg en sponsor Corendon oprecht dankbaar voor. Toch heb ik besloten om nu alsnog te vertrekken. Ik zie voor mezelf een andere aanpak om naar een hoger niveau te kunnen komen. Hoe en waar is iets waar ik me nu mee bezig ga houden."

Chiel van Praag, teammanager van Team Corendon, noemt het besluit van Verweij jammer. "Natuurlijk is het jammer dat Koen nu vertrekt. We hebben de laatste maanden veel met hem gesproken. Dat het dan in de zomer alsnog uitmondt in een vertrek is altijd vervelend. Tegelijkertijd is het zoals het is. We zijn in goed overleg tot een passende afronding gekomen."

Turkse nationalisten wijzen coalitie af

De nationalistische partij in Turkije is niet van plan een coalitie te vormen met de AK-partij van premier Ahmet Davutoglu. Dat heeft Davutoglu dinsdag gezegd na een verkennend gesprek met de nationalisten.

De leider van de Nationalistische Bewegingspartij, Devlet Bahceli, heeft volgens Davutoglu aangegeven liever in de oppositie te blijven. De premier sloot echter niet uit dat de gesprekken met de nationalisten in de toekomst worden hervat. De rechtse nationalisten leken van tevoren de meest logische coalitiepartner voor de AK-partij, gezien de gelovige en conservatieve achterban waar ze zich allebei op richten.

De AK-partij verloor vorige maand zijn meerderheid in het parlement en moet daarom op zoek naar een coalitiepartner. Maandag sprak Davutoglu al met de seculiere Republikeinse Volkspartij. Hoewel de partij wordt gezien als de belangrijkste rivaal van de AK-partij omschreef Davutoglu de gesprekken als 'oprecht en vriendelijk' en zei hij dat op een later moment verder wordt gepraat.

Davutoglu heeft 45 dagen om een regering te vormen. De omstreden president Recep Tayyip Erdogan is naar verluidt van plan om de verkiezingen over te doen, mogelijk in november, in de hoop dat de AK-partij dan zijn meerderheid weer kan terugwinnen, waardoor de partij weer alleen kan regeren.

Turkse nationalisten wijzen coalitie af
Turkse nationalisten wijzen coalitie af (foto: ANP)

Pelgrims vertrapt bij religieus festival India

Bij een religieus festival in het zuiden van India zijn dinsdag zeker 27 mensen om het leven gekomen. Nog eens tientallen raakten gewond. Dat hebben de Indiase autoriteiten bekendgemaakt.

Tienduizenden mensen probeerden tegelijkertijd een bad te nemen in de rivier de Godavari, op de eerste dag van het twaalf dagen durende Puskaralu-festival. Sommige pelgrims probeerden hun schoenen te pakken die ze door de drukte waren verloren. Ze werden door de mensenmenigte vertrapt, aldus de politie.

De gelovigen geloven dat een bad in de rivier de zonden kan wegwassen. Ze menen dat het vooral van belang is om op de eerste dag van de festiviteiten het water in te gaan. Volgens de autoriteiten is het plaatsje waar de pelgrims het water in gingen, Rajahmundry, niet opgewassen tegen de honderdduizenden gelovigen. De situatie werd 'bijna onhandelbaar'.

Russische bommenwerper crasht; twee doden

Een Russische bommenwerper is dinsdag in het verre oosten van Rusland neergestort. Daarbij kwamen twee van de zeven bemanningsleden om het leven. Volgens het ministerie van defensie had het toestel geen raketten aan boord.

De Toepolev TU-95MS, een bommenwerper voor de lange afstand, crashte in de ochtend even buiten de stad Chabarovsk vanwege een technisch mankement. Alle zeven bemanningsleden sprongen met parachutes uit het vliegtuig, maar twee overleefden dit niet. De andere vijf landden wel veilig en werden na een uren durende zoektocht gevonden.

Het ministerie van defensie houdt tot nader order alle TU-95MS-bommenwerpers aan de grond. Het is al de zesde keer deze zomer dat een Russisch legervliegtuig verongelukt.

Haagse imam: vrouwelijkheid is een belediging en homo's zijn vies

Terwijl half Nederland zijn facebookprofiel nog steeds als de regenboog laat kleuren omdat het machtigste land ter wereld eindelijk een beschaafd inzicht gekregen heeft, laat een andere 'Nederlander' zien dat niet iedereen mentaal toe is aan de 21-ste eeuw. Op Memri TV is een fijn filmpje opgedoken over wat er zoal gepredikt wordt in een Haagse moskee.

De hoofdrolspeler van het filmpje is de omstreden imam Fawaz Jneid. Dit toonbeeld van segregatie kwam al eerder in het nieuws toen hij zowel Theo van Gogh als Aayan Hirshi Ali kanker toewenste. Hij verdedigt tevens het standpunt dat moslims geen compassie zouden moeten tonen richting de slachtoffers van de slachtpartij op de Charly Hebdo-redactie.

Het beeldmateriaal is van een preek van twee weken geleden. Dit alles middenin de maand waarin moslims extra aandacht schenken aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid: de ramadan.

Jneid (z'n naam klinkt net zo beroerd als zijn persoonlijkheid) begint in het filmpje met het verbaal affikken van homo's: ze zijn vies. Op subtiele wijze laat hij blijken dat het prima is dat moslims poep hebben aan aardse wetten.

"Zelfs wanneer alle wetten van de wereld zeggen dat dit is toegestaan en legaal is; het is onzuiver en gruwelijk", spuugt de Imam in de microfoon. De man is er blijkbaar van overtuigd dat wanneer je zo hard mogelijk gilt, iemand 'meer' gelijk heeft.

"Het westen wil dit", vervolgt het haatkonijn. "Ze willen dat islamitische geleerden worden samengebracht met hoeren en homo's. En vervolgens zouden ze elkaar moeten respecteren", waarna Jneid een tirade begint dat de profeten en de Koran niet voor Mo met een lange achternaam op de aarde verschenen zijn. "Het is ondenkbaar dat er een dag komt waarop religieuze geleerden of zelfs huis, tuin en keuken-moslims zouden zeggen: ze hebben hun bestaansrecht!" (Vrije vertaling MV).

Daarna zijn ongesluierde hoeren vrouwen aan de beurt. "Hoe kan je moslimdames wijsmaken dat er niets mis is met jezelf op te maken en ongesluierd over straat te gaan? Daarna gaan ze naar manifestaties en laten zich van alles wijsmaken door verdorven oude vrouwen. Vervolgens zullen ze zeggen: 'Wij eisen onze rechten. Wij willen de kleren dragen die wij leuk vinden'".

Volgens Jneid mogen vrouwen dragen wat ze willen, maar mag dit niet gaan ten koste van de gevoelens van anderen. "Wanneer een vrouw geen sluier draagt, helemaal opgetut en ze veel van haar lichaam laat zien, dan wandelt ze over de gevoelens van mannen heen. Niemand heeft het recht een ander zo te beschadigen!"

Eerder vandaag zette België een haatimam het land uit. Het filmpje is hier te zien.

'Omstreden imam naar conferentie Almere' (Foto: ANP)
'En elke vrijdag moet iedereen gratis ijs krijgen!

Bewoner ontplofte flat Venlo aangehouden

De politie heeft de 62-jarige bewoner van een appartement aan de Gulikstraat in Venlo aangehouden. De man wordt verdacht van het opzettelijk tot ontploffing brengen van zijn flatwoning op zondag 14 juni. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht in Limburgse media.

De man kon niet eerder worden aangehouden, omdat hij zwaargewond in het brandwondencentrum in Beverwijk lag. Nu hij daar is ontslagen, is hij opgepakt en in verzekering gesteld. Woensdag wordt hij voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die bepaalt of hij langer vastgehouden mag worden.

Door de explosie raakten zes appartementen in het flatgebouw onbewoonbaar. Eerder zei burgemeester Antoin Scholten van Venlo al dat de man de gasexplosie opzettelijk zou hebben veroorzaakt.

Pakistan doodt militanten in grensgebied

Bij luchtaanvallen in het noordwesten van Pakistan zijn dinsdag veertien militanten om het leven gekomen. Dat heeft het Pakistaanse leger bekendgemaakt.

De regio Waziristan, aan de grens met Afghanistan, is een bolwerk van islamitische extremisten. Het Pakistaanse leger begon in 2014 een offensief in het gebied en heeft sindsdien naar eigen zeggen meer dan 2800 militanten gedood. Aan de zijde van Pakistan zijn sinds vorig jaar zo'n 350 militairen omgekomen.

Coenen ontwerpt nieuw cultuurpaleis Den Haag

Architect Jo Coenen gaat een nieuw cultuurcomplex in het centrum van Den Haag ontwerpen. Dat hebben bronnen rond het project dinsdagavond bevestigd na een bericht van lokale krant Den Haag Centraal. De naam wordt woensdagmiddag officieel bekendgemaakt. Dan onthult de gemeente ook wat Coenen precies van plan is. Hij werkt samen met de bouwbedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit.

Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een 'cultuurpaleis' genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar ongeveer 176 miljoen euro voor over.

Twee andere architectenbureaus waren ook in de race. Het ging om OMA van Rem Koolhaas en het bureau van architecten Felix Claus en Dick van Wageningen.

EU stelt voorwaarden aan overname Aer Lingus

Aer Lingus mag van Brussel deel gaan uitmaken van de International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways. Wel moet het luchtvaartconcern aan een aantal voorwaarden voldoen, liet de Europese Commissie dinsdag weten.

Zo moet de Ierse luchtvaartmaatschappij transferpassagiers blijven vervoeren naar overstapluchthavens van concurrenten van IAG. Daarbij gaat het onder meer om Schiphol en KLM. Daarnaast moet het gecombineerde bedrijf een aantal start- en landingstijden op de Londense luchthaven Gatwick afstaan.

EU stelt voorwaarden aan overname Aer Lingus
EU stelt voorwaarden aan overname Aer Lingus (Foto: ANP)

CDA heeft grote twijfels over meer geld voor Griekenland

De Nederlandse regering moet het geheime IMF-rapport waarin wordt gesteld dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft dan nu wordt aangenomen, openbaar maken. Dat vindt CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

Het CDA heeft grote twijfels om onder strikte voorwaarden opnieuw 80 miljard euro over te maken aan Griekenland zoals maandag werd afgesproken in Brussel. Volgens het IMF-rapport zou Griekenland de eurolanden nog veel meer geld gaan kosten. Dat nu nog geheime rapport lijkt belangrijke informatie te bevatten die voor de zorgvuldigheid van het proces niet mag ontbreken, aldus Heerma.

De Kamer debatteert donderdag met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en premier Mark Rutte over Griekenland.

CDA: maak IMF-rapport openbaar
CDA: maak IMF-rapport openbaar (Foto: ANP)

Gesink na vierde plaats: "Nou, doe eens gek"

Robert Gesink zag Chris Froome vandaag winnen, maar kon zelf ook terugkijken op een geslaagde tiende etappen. De wielrenner van Team Lotto-Jumbo ging er op de slotklim vandoor en kwam als vierde over de meet.

"Nou, doe eens gek", verwoordde Gesink zijn gedachten aan de NOS, vlak voor hij naar boven beukte. "Ik dacht er heel even over na. Het was niet besproken ofzo. Je weet: als die mannen gaan - en dat bleek ook wel - dan gaat het net te hard voor mij, die versnelling. Ik dacht: als ik die voor ben. Dat pakte vandaag goed uit."

Naast het imponerende optreden van Gesink waren er ook een aantal teleurstellingen. Alejandro Valverde, Alberto Contador en Tejay van Garderen konden niet met Froome mee en zagen de achterstand op de gele trui groeien. Van Garderen staat op dit moment tweede in het algemeen klassement, maar heeft bijna drie minuten achterstand op de kopman van Team Sky.

En Gesink, die staat op dit moment achtste. Hij dacht zelfs nog even aan de etappezege. "Zeker, zeker. Stom hè, eigenlijk. Als je eraan denkt.... Dat had ik beter niet kunnen doen", ging hij verder. Toch bleef onze landgenoot hoop houden, nadat Froome en Richie Porte hem inhaalden.

Uiteindelijk haakte Gesink aan bij  Van Garderen, die uiteindelijk stil viel. "En toen ben ik doorgereden. Vandaag was denk ik heel goed. Voor morgen zien we wel weer. Er zit nog veel te komen. Het was een superdag. Die kans moet je pakken."


Robert Gesink in actie op de slotklim naar La Pierre Saint Martin (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Beau maakt comeback met hypnose-show

Beau van Erven Dorens maakt zijn comeback bij RTL4 met het programma You're Back In The Room. Dat heeft de presentator bekendgemaakt bij RTL Boulevard.

"Het is een hypnose-show waarbij kandidaten opdrachten moeten uitvoeren terwijl ze onder hypnose zijn. Met de opdrachten kunnen ze geld verdienen", vertelt de presentator. "Ik sta daar tussen. Het wordt echt heel grappig."

Het programma wordt in Engeland al een hele tijd uitgezonden. "Het loopt daar al een hele tijd en het is een grote hit." Beau vertelt Boulevard dat hij verwacht dat zijn nieuwe show 'sceptisch' wordt ontvangen. "Mensen zullen misschien zeggen dat er acteurs in het programma zitten. Maar ik heb er bovenop gezeten en dan zouden het wel hele goede acteurs zijn."

Contract RTL
Beau, die hiervoor werkte bij SBS6, tekende onlangs een driejarig contract bij RTL. Hij werkte al eerder bij de zender. Eerder werd al bekendgemaakt dat Beau het programma Real Men gaat presenteren.

De eerste aflevering van You're Back In The Room wordt eind augustus uitgezonden.

Beau maakt comeback met hypnose-show
Beau maakt comeback met hypnose-show (Foto: ANP)

Tsipras gaat vragen Griekse kijkers op tv beantwoorden

De Griekse premier Alexis Tsipras gaat dinsdagavond in een televisieprogramma vragen beantwoorden van Griekse kijkers. De vragen zullen naar verwachting vooral gaan over het akkoord met de eurolanden dat maandag is gesloten. Het akkoord dat Tsipras uiteindelijk slikte, is in strijd met zijn voornaamste verkiezingsbeloften om op te houden met bezuinigen en pijnlijke maatregelen terug te draaien.

Maar de links-radicale Tsipras heeft betoogd dat overeenstemming met de Europese schuldeisers nodig, is om de euro te houden. Een deel van zijn partij, de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) is woedend over de nieuwe koers.

Dinsdagmiddag zijn maatregelen die de schuldeisers uitgevoerd willen zien voorgelegd aan het parlement. Volgens het dagblad To Vima worden ze woensdagavond goedgekeurd door een meerderheid die de premier dankzij de centrumrechtse oppositie houdt.

Tsipras gaat akkoord met eurozone uitleggen
Tsipras gaat akkoord met eurozone uitleggen (Foto: ANP)

Basisonderwijs Rotterdam haalt achterstand in

Het basisonderwijs in Rotterdam haalt zijn achterstand ten opzichte van het landelijke niveau langzaam in. Dat blijkt uit de uitslagen van de eindtoets, voorheen citotoets, die de gemeente dinsdag bekendmaakte in een brief aan de gemeenteraad.

Rotterdamse basisscholieren haalden dit jaar een gemiddelde van 533,5 punten, bijna een heel punt meer dan vorig jaar. Vijf jaar geleden scoorden de Rotterdamse leerlingen uit groep acht gemiddeld nog 531,7 punten. Het landelijk gemiddelde schommelt al jaren rond de 535 punten, dit jaar kwam het uit op 535,3. De maximale score eindtoetsscore is 550 punten.

De uitslagen van de eindtoets van dit jaar zijn nog voorlopig. In het najaar volgen de definitieve cijfers.

Wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs is blij met de scores. "Rotterdam trekt het been bij, en dat is goed nieuws voor alle leerlingen en hun ouders. En het is een mooi compliment aan alle leraren die elke dag opnieuw het beste uit hun leerlingen halen'', aldus De Jonge.

De uitslag van de toets in de laatste jaar van de basisschool speelt een rol bij de keuze voor een middelbare school. Dit jaar vond de toets voor het eerst later in het schooljaar plaats, om het oordeel van de leerkracht zwaarder te laten wegen.

VN: ruim 1600 burgerdoden in Jemen

Het geweld in Jemen heeft de afgelopen maanden aan zeker 1670 burgers het leven gekost. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag bekendgemaakt.

De afgelopen tien dagen werden zeker 142 burgers slachtoffer van het geweld tussen de sjiitische Houthi-rebellen en de gevluchte regering en haar bondgenoten. Ondanks een door de VN bemiddeld staakt-het-vuren zijn de bombardementen op de Houthi's de laatste tijd doorgegaan.

Saudi-Arabië, dat aan de kant van de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi staat en de luchtmachtcoalitie tegen de Houthi's leidt, zegt zich niet gebonden te voelen aan het bestand vanwege een gebrek aan inzet van de Houthi's.

Aanslag roeit leiding radicale militie Syrië uit

Een dubbele zelfmoordaanslag heeft dinsdag de leider van de ultraconservatieve Syrische rebellenmilitie Ahrar al-Sham het leven gekost. Bij de bomaanslag op het hoofdkwartier van de beweging lieten ook zes andere kopstukken het leven, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Behalve het Observatorium berichtten ook de Lokale Coördinatiecomités over de aanval op het zenuwcentrum van Ahrar al-Sham, dat even ten noorden van de Noord-Syrische stad Idlib ligt. Beide organisaties verslaan de strijd in Syrië met hulp van activisten te velde.

De verantwoordelijkheid voor de dubbele aanslag is niet opgeëist. Ahrar al-Sham strijdt zowel tegen het bewind van president Bashar Assad als tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

De dinsdag omgekomen Abu Abdelrahman Salqeen voerde Ahrar al-Sham nog niet zo lang aan. Het is de tweede keer binnen een jaar dat de complete top van de radicale militie door een aanslag werd gedood.

Componenta sluit gieterij in Weert: 140 mensen werkeloos

De Finse ijzergieter Componenta snijdt fors in zijn activiteiten in Nederland. De gieterij in Weert wordt volgend jaar gesloten. Door de ingrepen komen in Nederland 140 arbeidsplaatsen te vervallen, maakte het beursgenoteerde bedrijf dinsdag bekend.

De productie uit Weert gaat deels over naar Componenta's vestiging bij Heerlen. Ook worden activiteiten van de Finnen samengevoegd met die van het Belgische bedrijf Ferromatrix. De maatregelen moeten een kostenbesparing opleveren van zo'n 6 miljoen euro op jaarbasis. Componenta heeft nu ongeveer 435 medewerkers in Nederland.

In de lokale pers wordt gesproken van een "massa-ontslag in de Limburgse metaalsector''. Componenta zou het nodig vinden om efficiënter te gaan werken als gevolg tegenvallende resultaten door de crisis.

Ryanair verliest weer zaak tegen KRO

Ryanair heeft van de rechter opnieuw ongelijk gekregen in een zaak die de luchtvaartmaatschappij had aangespannen tegen de KRO. De prijsvechter stapte naar de rechter over drie uitzendingen in 2013 van het KRO-programma Brandpunt Reporter over misstanden bij Ryanair.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dinsdag dat de KRO niet onrechtmatig en ook niet onzorgvuldig heeft gehandeld. Dat vond de rechtbank vorig jaar ook al.

Personeel van de maatschappij trok in de programma's van Brandpunt Reporter aan de bel over dubieuze maatregelen om zo veel mogelijk kosten te besparen, zoals met minder brandstof aan boord vliegen dan eigenlijk wenselijk is. Ook voelden piloten zich gedwongen achter de stuurknuppel te kruipen terwijl ze door ziekte of vermoeidheid niet in staat waren te vliegen.

Miranda Kerr weer gespot met nieuwe lover

Miranda Kerr is weer gezien met haar nieuwe lover Evan Spiegel (25). X17 spotte het wereldberoemde topmodel en de Snapchat-oprichter terwijl ze hand in hand liepen.

"Ze zagen er heel erg gelukkig uit samen", vertelt de fotograaf die de twee vastlegde. "Het leek alsof Miranda blij was dat ze iedereen kon laten zien wat voor lieve en fijne vriend ze heeft." De twee werden al eerder samen gezien, maar volgens X17 waren Miranda en Evan toen niet zo close als nu.

Miranda (32) was hiervoor getrouwd met acteur Orlando Bloom. De twee, die samen een zoontje hebben, gingen in oktober 2013 uit elkaar. Orlando zou momenteel ook een relatie hebben, hij werd onlangs gezien met de Braziliaanse Luisa Moraes.

Johan Derksen duikt het theater in

Tv-persoonlijkheid Johan Derksen gaat na de zomer de theaters in met de voorstelling Johan Derksen en de pioniers van de Nederpop. Dat maakte impresariaat AT Next dinsdag bekend.

De voetbalanalist heeft een passie voor muziek. Derksen groeide in de jaren zestig op met The Beatles en The Rolling Stones. Nederland werd in de slipstream van deze bands overspoeld door een golf nieuwe groepen, die voor een totaal andere muziekcultuur zorgden. Voor het televisieprogramma Derksen on the Road ging hij op zoek naar de zangers, die een halve eeuw geleden de hitparades aanvoerden.

Nu gaat hij met die muzikanten van toen op tournee. Hij is in het theater te zien met onder anderen The Clarks, Frans Krassenburg (eerste zanger Golden Earrings) en sologitarist Jan de Hont van ZZ en de Maskers.

De theatertournee begint half september.

Verdachte van pickup-ongeluk Ouddorp vrij

De man die zaterdag was gaan crossen met een pickup-truck in Ouddorp, waardoor een jongen uit de bak viel en om het leven kwam, komt op vrije voeten.

Hij wordt vrijgelaten vanwege "persoonlijke omstandigheden". Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag laten weten. De negentienjarige man blijft wel verdacht van doodslag.

Het slachtoffer lag met een andere jongen te slapen in de bak van de pickup-truck. Een vriend die terugkeerde van een avondje stappen, pakte het voertuig en begon te crossen. Beide mannen vielen daardoor uit de bak. De een kwam om, de ander raakte gewond, maar is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Verdachte van pickup-ongeluk Ouddorp vrij
Verdachte van pickup-ongeluk Ouddorp vrij (Foto: ANP)

Bran Stark terug in nieuw seizoen Game of Thrones

Bran Stark, gespeeld door Isaac Hempstead Wright, zal weer te zien zijn in het nieuwe seizoen van Game of Thrones. Dit laat de acteur zelf weten. Hij was het hele vijfde seizoen niet te zien in de serie.

"Ik kan niet veel vertellen, maar ik ben terug in het nieuwe seizoen en het wordt behoorlijk interessant voor Bran", zegt de acteur. Ook werd gevraagd of Jon Snow (gespeeld door Kit Harington) in het nieuwe seizoen te zien is, maar dat wist hij niet.

Bran was voor het laatst te zien in de finale van seizoen vier. Hij ontbrak in seizoen vijf omdat zijn verhaallijn anders niet meer parallel liep met de andere verhaallijnen. 

Het zesde seizoen van de populaire serie gaat volgend jaar april van start.

'Scott Disick belt zijn kinderen geregeld'

Scott Disick heeft zijn kinderen al een maand niet gezien, maar belt wel geregeld met de oudste twee. Anonieme bronnen laten aan TMZ weten dat hij via (video)bellen contact onderhoudt met Mason (5) en Penelope (3).

Dat hij zijn kinderen - jongste zoon Reign is pas 7 maanden oud - al zo lang niet heeft gezien, komt volgens insiders deels doordat hij niet meer welkom is op het terrein waar zijn ex Kourtney Kardashian met het drietal woont. Kardashian zou er, ondanks dat ze momenteel geen goed woord over heeft voor Disick, alles aan doen om het contact in stand te houden. Ze wil naar verluidt dat haar zoons en dochter een band met hun vader houden.

Disick en Kardashian gingen eerder deze maand uit elkaar na een relatie van negen jaar. Kort voor de breuk was Disick alleen maar aan het feesten en werd hij in Frankrijk gespot met zijn arm om een ex-vriendin heen. Eerder dit jaar liet hij zich opnemen in een afkickkliniek vanwege zijn overmatige alcoholgebruik.

'Scott Disick belt zijn kinderen geregeld'
'Scott Disick belt zijn kinderen geregeld' (Foto: ANP)

Schoenenwinkels Van Dalen failliet

Schoenenwinkelketen Van Dalen is failliet. Dat bevestigde curator Marc van Zanten dinsdag na berichtgeving door Omroep West. Ook moederbedrijf Ardenberg en de daarbij aangesloten ketens Dr. Adams, Bitter en de bedrijven achter de winkels van Dicapolavori en Jan Jansen zijn bankroet verklaard.

Volgens Van Zanten waren de schoenenzaken met te veel winkels actief in een krimpende markt. Ook konden de zaken het niet bolwerken tegen de opkomst van internet als marktplaats voor schoenen.

Van Dalen heeft 39 winkels, waarvan zes in België. Inclusief de winkels van Dr. Adams, Bitter, Dicapolavori en Jan Jansen bezit Ardenberg krap vijftig zaken. Maandag zijn de personeelsleden van de schoenenketens geïnformeerd. De winkels en ook de webshop blijven voorlopig nog wel open.

Schoenenwinkels Van Dalen failliet
Schoenenwinkels Van Dalen failliet (Foto: ANP)

Ruimtesonde langs Pluto gevlogen

Een Amerikaanse ruimtesonde is dinsdag langs de dwergplaneet Pluto gevlogen. Rond 13.50 uur Nederlandse tijd stond de New Horizons het dichtst bij zijn doelwit. De afstand was toen ongeveer 12.500 kilometer. De sonde heeft in bijna tien jaar tijd meer dan 5 miljard kilometer afgelegd.

De komende uren maakt de New Horizons allerlei opnamen van zijn omgeving. Als dat allemaal achter de rug is, stuurt hij als bevestiging een signaal naar de aarde. Dat komt in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij de vluchtleiding. Pas dan wordt duidelijk wat de New Horizons heeft gezien.

Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel. De New Horizons is pas de eerste missie naar de dwergplaneet.

Ruimtesonde langs Pluto gevlogen
Ruimtesonde langs Pluto gevlogen (Foto: ANP)

Leiden haalt weer een Rembrandt binnen

Het duurt nog even maar Leiden, de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn, krijgt er een standbeeld van de zeventiende-eeuwse schilder bij. Van een zelfportret waarop hij staand te zien is, maakt de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker een beeld. Het komt op de Beestenmarkt, zei de ondernemersvereniging Beestenmarkt dinsdag.

Rembrandt portretteerde zichzelf op het schilderij als een oosterling. Hij verhuisde later van Leiden naar Amsterdam en maakte daar furore. In de hoofdstad staat een gietijzeren standbeeld van de maker van onder meer De Nachtwacht, Het Joodse bruidje en De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp.

Ook in Leiden zijn al beelden van Rembrandt te vinden. Zo staat aan de Witte Singel een borstbeeld dat begin vorige eeuw is gemaakt door Toon Dupuis. Op de Rembrandtplaats staat het beeld De jonge Rembrandt, dat hem laat zien met een schildersezel.

Beestenmarkt
"Het nieuwe beeld wordt een groter en robuuster standbeeld van Rembrandt op een centralere plek", aldus voorzitter Walther Jacobs van de vereniging.

De presentatie van het ontwerp is woensdagochtend op de Beestenmarkt, op de geboortedag van Rembrandt. De schilder werd op 15 juli 1606 of 1607 in Leiden geboren en overleed in Amsterdam in 1669.

Leiden haalt weer een Rembrandt binnen
Leiden haalt weer een Rembrandt binnen (Foto: ANP)

Tweede nederlaag cricketers in WK kwalificatie

Het Nederlands cricketelftal heeft zijn tweede nederlaag geleden in de kwalificatie voor het WK Twenty20. De ploeg van Oman, met Indiase en Pakistaanse invloeden, versloeg Oranje in Edinburgh dinsdag met zes wickets.

De Nederlandse openingsbatsmen Stephan Myburgh (41 runs) en Wesley Barresi (21) legden een stevig fundament voor een goed resultaat. De wickets van Ben Cooper (4) en aanvoerder Peter Borren (11) vielen echter snel. Daarna liet alleen Max O'Dowd (32) nog een score van betekenis noteren. Na 19.4 overs was het eindresultaat 135 runs. Oman passeerde dat totaal in 19 overs: 138. Dat was met name te danken aan Jatinder Singh met 65 not out. Hij had voor die productie 56 ballen nodig.

Nederland verloor ook de openingswedstrijd, tegen Afghanistan. Daarna volgden zeges op gastland Schotland en de Verenigde Arabische Emiraten. In de groepsfase resteren nog de duels met Canada en Kenia.

Omzet Nederlandse detailhandel neemt af

De omzet van de Nederlandse detailhandel lag in de maand mei lager dan dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau is de daling puur het gevolg van de "samenstelling van koopdagen".

In vergelijking met een jaar eerder had de maand mei een donderdag minder en een zondag meer. Dat drukte de omzetgroei volgens het CBS met 3 procentpunt. Bij een gelijk aantal koopdagen zou de omzet van de winkels juist zijn gestegen. ,,Dit past in de trend van de afgelopen maanden, waarin de detailhandel zich overwegend positief ontwikkelde", aldus het statistiekbureau.

De omzet van de voedings- en genotmiddelenwinkels liep met ruim een half procent terug. Ook de winkels in non-food zetten minder om (min 1,6 procent).

Omzet Nederlandse detailhandel neemt af
Omzet Nederlandse detailhandel neemt af (Foto: ANP)

Herman van Veen verlaagt vraagprijs huis

Herman van Veen heeft de vraagprijs van zijn woning verlaagd. Zeven maanden geleden zette hij het huis te koop voor 375.000 euro, nu vraagt hij er 335.000 euro voor. Dat meldt Bekendeburen.nl.

De woning van 132 vierkante meter heeft in totaal vijf kamers en een dakterras. De zanger en kunstenaar kocht het optrekje in 2003 voor 302.500 euro. Hij liet er een hypotheek op vestigen van 272.500 euro.

Chirurg niet vervolgd voor missers

Een omstreden orthopedisch chirurg wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht of acht mogelijke medische missers de chirurg strafrechtelijk aan te rekenen zijn en kwam tot de conclusie dat de behandelingen binnen de regels van de chirurgische orthopedie zijn uitgevoerd. Dat heeft het OM dinsdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van RTV Noord-Holland.

De arts is in 2010 ontslagen door het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Hij zou jarenlang risicovolle rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig mislukten. Vier jaar geleden meldden 155 mogelijke gedupeerden zich nadat een tv-programma aandacht aan de arts had besteed.

Van de klachten bleven er acht over. De officier van justitie heeft deze meldingen nu geseponeerd. De betrokkenen zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

Chirurg niet vervolgd voor mogelijke missers
Chirurg niet vervolgd voor mogelijke missers (Foto: ANP)

Wall Street opent vrijwel vlak

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn dinsdag vrijwel vlak geopend. De markten lijken voor even pas op de plaats te maken na de sterke opmars van de voorgaande drie handelsdagen. Beleggers verwerken een flinke stroom kwartaalcijfers.

Na een paar minuten handelen stond de leidende Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 17.960 punten. De bredere S&P 500 bleek nagenoeg stabiel op 2099 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 5076 punten.

De banken JPMorgan Chase en Wells Fargo (allebei min 0,1 procent) openden voorbeurs hun boeken. De cijfers van JPMorgan Chase waren beter dan verwacht, terwijl bij Wells Fargo de omzet tegenviel. Wel verhoogde de grootste hypotheekverstrekker van de VS zijn winstverwachting voor het hele jaar.

Halle Berry naar rechter voor alimentatie

Halle Berry vindt dat ze haar ex Gabriel Aubry veel te veel alimentatie moet betalen. Daarom staan de twee dinsdag voor de rechter.

Berry betaalt haar ex iedere maand zo'n 16.000 dollar (ruim 14.500 euro), maar dat vindt de actrice te veel. Volgens TMZ wil Berry graag dat dit bedrag wordt verlaagd naar 3000 dollar (ruim 2700 euro) per maand.

De actrice zegt het geen probleem te vinden om Gabriel alimentatie te betalen voor de zorg van hun dochtertje Nahla (7). Maar ze zou geen zin hebben om te betalen voor de rekeningen van Aubry, die momenteel niet werkt.

Gabriel Aubry was een succesvol model. Maar hij zegt tegenwoordig veel minder opdrachten te krijgen nadat Oliver Martinez, de man van Halle, hem in elkaar heeft geslagen. Het is niet de eerste keer dat Halle en Gabriel het niet eens kunnen worden. De twee maakten ook al veel ruzie over de zorg voor hun dochter.

Halle Berry naar rechter voor alimentatie
Halle Berry naar rechter voor alimentatie (Foto: ANP)

Nieuwe transfersoap bij PSV: Gáston Pereiro

PSV en transfersoaps; het lijkt een goed huwelijk te zijn, maar supporters worden er moedeloos van. Na de problemen met Jonathan Reis en Zakaria Bakkali is een nieuwe soap in de maak. Gáston Pereiro gaf een aantal dagen geleden zijn woord aan PSV, maar vooralsnog is er nog geen krabbel gezet.

De oorzaak lijkt bij de zaakwaarnemer van Pereiro te liggen. Paco Casal dreigde vanochtend de deal tussen PSV en de voetballer op te blazen. De oorzaak van alles: geld.

Intussen had PSV alles voor elkaar. De concept-contracten waren akkoord en Pereiro was zelfs al medisch gekeurd. De voetballer had op de Uruguayaanse radio zelfs laten weten, dat de transfer rond was. Niets leek een definitieve overgang nog in de weg te kunnen staan, tot Casal ineens meer geld wilde. Hier konden de Eindhovenaren echter niet mee akkoord gaan.

De hele dag hebben alle partijen met elkaar overlegd. Enige tijd geleden verlieten Pereiro, Casal en ook technisch directeur Marcel Brands het Philips stadion. De Uruguayaan is waarschijnlijk, in afwachting van verdere ontwikkelingen, naar zijn hotel gegaan. Hoe het nu verder gaat, is tot dusver onduidelijk.

Nog drie jongeren opgepakt voor steken agent

Nog drie jongeren zijn opgepakt voor het neersteken van een agent in burger in Leerdam. De agent werd in de nacht van zaterdag op zondag in zijn hand en rug gestoken. Foto's van de wonden gingen rond op sociale media. De jongen die stak, een zeventienjarige Leerdammer, was direct al opgepakt.

De nieuwe arrestanten zijn Leerdammers van achttien en zeventien en een twintigjarige man uit Gorinchem, meldde de politie dinsdag.

De verdachten zorgden voor overlast in een woonwijk. Agenten hielden ze daarom van een afstandje in de gaten. Een van de jongens kreeg ruzie met een agent. Een andere jongen dreigde vervolgens met een mes. De agent trok zich terug, maar werd achtervolgd door de groep. Een andere agent schoot te hulp en werd daarbij gestoken. Andere agenten trokken daarop hun pistool en arresteerden de jongen.

Nog drie jongeren opgepakt voor steken agent
Nog drie jongeren opgepakt voor steken agent (Foto: ANP)

Republikeinen vrezen kernwapenwedloop na deal

De wereldleiders die dinsdag een akkoord sloten met Iran, benadrukten dat de wereld er wat hen betreft veiliger op is geworden. Republikeinse politici in Washington buitelden juist over elkaar heen om het exacte tegendeel te betogen.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner reageerde fel: "In plaats van de verspreiding van kernwapens in het Midden-Oosten te stoppen, is het waarschijnlijk dat dit akkoord leidt tot een wereldwijde kernwapenwedloop." Ook presidentskandidaten van Republikeinse zijde deden een duit in het zakje. Wat kandidaat Marco Rubio betreft "ondermijnt het akkoord onze nationale veiligheid". "Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik geen deal met Iran zal steunen die de mullah's de mogelijkheid laat om kernwapens te ontwikkelen, Israël te bedreigen en hun regionale expansiedrift en steun voor terrorisme voort te zetten."

Ook zijn concurrenten Mike Huckabee en Lindsey Graham waren er snel bij om in harde bewoordingen het akkoord te bekritiseren. Graham sprak van een "mogelijke doodstraf voor Israël".

Republikeinen vrezen kernwapenwedloop na deal
Republikeinen vrezen kernwapenwedloop na deal (Foto: ANP)

Tour de France trekt meer kijkers

Met gemiddeld 1,1 miljoen kijkers zijn de etappes van de Tour de France tot nu toe populairder bij de Nederlandse tv-kijkers dan vorig jaar. In 2014 trokken de etappes gedurende de hele periode van het wielerevenement gemiddeld 670.000 kijkers, in 2013 keken gemiddeld 750.000 kijkers naar de etappes.

Het kijkcijferrecord op zondag 5 juli trekt het gemiddelde behoorlijk omhoog. Toen keken gemiddeld bijna 2 miljoen Nederlanders naar de tweede etappe van Utrecht naar Neeltje Jans. ,,Nooit eerder deze eeuw, en vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse televisie, keken ins ons land zoveel mensen naar een live-uitzending van de Tour de France", legt een woordvoerster van de NOS dinsdag uit.

Gemiddeld 882.000 kijkers stemmen dagelijks om 19.00 uur af op het nieuwe programma NOS Studio Tour. In 2014 trok de latenightshow de Avondetappe gemiddeld 870.000 kijkers.

Tour de France trekt meer kijkers
Tour de France trekt meer kijkers (Foto: ANP)

Rutte overlegt met premier Maleisië over MH17

Premier Mark Rutte en de Maleisische premier Najib Razak hebben dinsdagmorgen telefonisch overleg gehad over de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Het is deze week een jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald.

Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne hebben maandag de VN-Veiligheidsraad gevraagd een dergelijk tribunaal op te richten. Maleisië speelt in dit proces een belangrijke rol als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad. Rutte zoekt momenteel steun voor de oprichting van het tribunaal en voert daarvoor een serie gesprekken met regeringsleiders, aldus de RVD.

Maar Rusland heeft al meerdere keren laten weten niet positief te zijn over een VN-tribunaal. Het land kan als permanent lid van de Veiligheidsraad met zijn veto besluiten blokkeren.

Rutte overlegt met premier Maleisië over MH17
Rutte overlegt met premier Maleisië over MH17 (Foto: ANP)

Vroege opname Radiohead-single online

Via YouTube is een filmpje opgedoken waarop een jonge Thom Yorke een vroege versie zingt van de latere Radiohead-single High and Dry uit 1995. De opname is gemaakt in 1989 tijdens een concert van Yorke's eerdere band Headless Chickens.

De groep uit het universiteitsstadje Exeter, waar York eind jaren tachtig studeerde, maakte tijdens haar korte bestaan slechts één single en speelde een handvol concerten.

Begin jaren negentig nam Yorke het nummer op met Radiohead en het verscheen in maart 1995 als eerste single van het tweede album van de groep, The Bends. Het werd een hit in Engeland en een aantal andere landen, maar niet in Nederland. Thom Yorke zei ruim tien jaar later een hekel aan de song te hebben: "Het is niet slecht.... Het is erg slecht!"

Ook twee andere muzikanten van Headless Chickens die in de clip te zien zijn, zouden later uitgroeien tot bekende namen in de - elektronische - Britse muziekscene: Simon Shackleton en John Matthias.

Vroege opname Radiohead-single online
Vroege opname Radiohead-single online (Foto: ANP)

Geding PostNL tegen bezorgers van de baan

PostNL heeft afspraken gemaakt met actievoerende pakketbezorgers die dinsdag de uitgangen van een aantal depots blokkeerden. Het kort geding dat het postbedrijf had aangespannen tegen de organisatie achter de protestacties, is daarmee van de baan. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland laten weten.

Zelfstandige pakketbezorgers voerden dinsdag actie in onder meer Utrecht, Ridderkerk, Amsterdam en Almere. Zij zijn ontevreden over de afspraken die PostNL heeft gemaakt met de vakbonden over hun arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf had de rechter gevraagd de acties te verbieden.

PostNL gaat volgens een woordvoerder opnieuw in gesprek met belangenbehartigers van de boze bezorgers. Het bedrijf gaat er vanuit dat alle koeriers woensdagochtend weer aan de slag gaan.

Geding PostNL tegen bezorgers van de baan
Geding PostNL tegen bezorgers van de baan (Foto: ANP)

'Safe zone' voor vrachtwagens tegen illegale migratie Calais

Een nieuwe beveiligde zone bij Calais moet immigranten ervan weerhouden aan boord van wachtende vrachtwagens te klimmen. Frankrijk en Groot-Brittannië gaan die nieuwe zone met een capaciteit van 230 voertuigen samen inrichten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May kondigde het plan dinsdag aan in het parlement.

Volgens de minister zijn tussen in minder dan een maand tijd meer dan achtduizend immigranten tegengehouden die vanuit Calais illegaal naar Engeland probeerden te komen. De meesten proberen dat door wachtende vrachtwagens open te breken en zich erin te verschuilen. Ook springen regelmatig verstekelingen op vrachttreinen voordat die de Kanaaltunnel binnenrijden.

Voor Calais stonden de laatste weken nog veel langere files dan normaal, doordat boze werknemers van een ferrydienst de haven blokkeerden.

'Veilige zone' tegen illegale migratie Calais
'Veilige zone' tegen illegale migratie Calais (Foto: ANP)

Euforie beurzen over Griekenland al voorbij

De euforie over Griekenland op de Europese aandelenmarkten leek dinsdag alweer bekoeld. Wel stonden de meeste belangrijke graadmeters met het einde van de handelsdag in zicht op lichte winst.

In Amsterdam stond de leidende AEX-index 0,6 procent hoger op 492,92 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 726,06 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,4 procent in de plus.

"De stoom begint een beetje uit de rally te raken", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Het is volgens Smit nog maar de vraag of het Griekse parlement woensdag akkoord gaat met de voorwaarden van het nieuwe reddingspakket voor het noodlijdende land.

RELX
Sterkste stijger in de AEX was RELX, voorheen Reed Elsevier, met een winst van 2 procent na een adviesverhoging door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Onderaan stond het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een verlies van 1,1 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 3,7 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD was bij de middelgrote fondsen de sterkste daler met een verlies van 2 procent.

Ballast Nedam
Ballast Nedam kreeg er 1,5 procent bij. De bouwer is na twaalf jaar eindelijk verlost van een rechtszaak waarin het bedrijf was verwikkeld met branchegenoot Max Bögl. De Hoge Raad verwierp een beroep dat de Duitse bouwer had aangespannen.

Rocket Internet ging in Frankfurt ruim 11 procent onderuit. Het grootste internetbedrijf van Europa wil 550 miljoen euro ophalen via een converteerbare obligatielening. In Londen zakte de Britse detacheerder Michael Page 2,4 procent, na tegenvallende tweedekwartaalcijfers.

De olieprijzen herstelden van de stevige verliezen die die ontstonden na het akkoord over de afbouw van de internationale sancties tegen olieproducent Iran. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 52,23 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 57,44 dollar per vat. De euro was exact 1,10 dollar euro waard, tegen 1,1031 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.

Euforie beurzen over Griekenland al voorbij
Euforie beurzen over Griekenland al voorbij (Foto: ANP)

Herdenking MH17 in extra journaal

In een extra NOS Journaal besteedt de publieke omroep vrijdag aandacht aan de herdenkingsbijeenkomst voor de ramp met vlucht MH17. De extra uitzending is vrijdagmiddag om 16.30 uur te zien op NPO2 en duurt een kwartier. Dit heeft de NPO dinsdag bekendgemaakt.

De herdenkingsbijeenkomst met nabestaanden en leden van het kabinet is besloten en wordt niet live uitgezonden. De NOS maakt opnames van de bijeenkomst in Nieuwegein. In overleg met de organisatie geeft de omroep fragmenten vrij waarvan ook andere nieuwsmedia gebruik kunnen maken.

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne neerstortte. Bij de vliegramp kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Herdenking MH17 in extra journaal
Herdenking MH17 in extra journaal (Foto: ANP)

Michael Douglas moet overlijden moeder nog verwerken

Michael Douglas kan het overlijden van zijn moeder Diana Douglas nog niet helemaal bevatten. "Ik moet het nog een beetje op mij in laten werken", vertelt de acteur aan People.

"Het is gewoon ineens gebeurd", zegt hij over haar dood. Actrice Diana Douglas overleed 4 juli op 92-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. "Ze had een goed gevoel voor humor, heel helder en scherp", vertelt de 70-jarige acteur.

Diana was de ex-vrouw van Kirk Douglas. De actrice heeft meer dan tachtig rollen gespeeld. "Ze heeft me geleerd dat ik met acteren altijd mijn uiterste best moet doen." Eerder liet Michael al weten dat hij de as van zijn moeder zou gaan uitstrooien op Bermuda, daar komt ze vandaan. "Ik ben daar ook opgegroeid. Ik wil haar terugbrengen", aldus Michael.

Michael moet overlijden moeder nog verwerken
Michael moet overlijden moeder nog verwerken (Foto: ANP)

Opnieuw winst op Europese beurzen

De Europese aandelenmarkten zaten dinsdag verder in de lift. Met name op Beursplein 5 in Amsterdam zat de stemming erin, al waren de winsten minder groot dan een dag eerder toen het akkoord over de financiële redding van Griekenland een ware rally ontketende.

De AEX-hoofdindex sloot met een winst van 0,8 procent op 493,84 punten. De MidKap kreeg er eveneens 0,8 procent bij en eindigde op 727,86 punten. De leidende graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,2 en 0,7 procent hoger de handel uit.

Sterkste stijger in de AEX was RELX, voorheen Reed Elsevier, met een winst van 2,1 procent na een adviesverhoging door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. De verzekeraars Delta Lloyd en NN (Nationale-Nederlanden) wonnen 2 en 1,7 procent. Onderaan stond het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een verlies van 1,3 procent.

Galapagos
Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 4 procent. Tankopslagbedrijf Vopak kreeg er 3,7 procent bij. Chemicaliëndistributeur IMCD was bij de middelgrote fondsen de sterkste daler met een verlies van 1,2 procent.

Ballast Nedam kreeg er 0,8 procent bij. De bouwer is na twaalf jaar eindelijk verlost van een rechtszaak waarin het bedrijf was verwikkeld met branchegenoot Max Bögl. De Hoge Raad verwierp een beroep dat de Duitse bouwer had aangespannen.

Rocket Internet
Rocket Internet ging in Frankfurt bijna 12 procent onderuit. Het grootste internetbedrijf van Europa wil 550 miljoen euro ophalen via een converteerbare obligatielening. In Londen leverde de Britse detacheerder Michael Page 2,3 procent in na tegenvallende tweedekwartaalcijfers.

De olieprijzen herstelden van de stevige verliezen die ontstonden na het akkoord over de afbouw van internationale sancties tegen Iran. Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 52,98 dollar per vat. Brentolie kostte 1 procent meer op 58,43 dollar per vat. De euro was 1,1015 dollar euro waard, tegen 1,1031 dollar een dag eerder.

Opnieuw winst op Europese beurzen
Opnieuw winst op Europese beurzen (Foto: ANP)

Mogelijk geval ebola naar UMCG

Het UMCG in Groningen krijgt dinsdag een patiënt binnen die mogelijk ebola heeft. Het ziekenhuis meldt dat het zich klaarmaakt voor de opvang van de patiënt.

Die zal terechtkomen op een speciale verpleegafdeling voor mensen die mogelijk besmet zijn met ebola of andere virale infectieziekten.

Het UMCG benadrukt dat er tijdens de verpleging van de patiënt geen risico op besmetting bestaat voor andere patiënten, bezoekers en personeel.

Drie academische ziekenhuizen in Nederland zijn aangewezen als centra voor de opvang van mogelijke ebolagevallen. Naast Groningen zijn dat ook het LUMC in Leiden en het Erasmus MC in Rotterdam.

Mogelijk geval ebola naar UMCG
Mogelijk geval ebola naar UMCG (Foto: ANP)

Nieuw seizoen voor Superkids

Superkids krijgt een tweede seizoen. Dat heeft RTL bekendgemaakt.

Het RTL4-talentenprogramma voor kinderen met een groot talent was dit jaar voor het eerst op de buis. Het programma werd gepresenteerd door Johnny de Mol en Wendy van Dijk, zij zullen naar alle waarschijnlijkheid terugkeren voor het tweede seizoen. En dat geldt waarschijnlijk ook voor juryleden Dinand Woesthoff, Angela Schijf, Tijl Beckand en Carlo Boszhard.

Wanneer het tweede seizoen uitgezonden gaat worden, is nog niet precies bekend.

Nieuw seizoen voor Superkids
Nieuw seizoen voor Superkids (Foto: ANP)

Ingreep DNB drukt herstel fondsen de kop in

Het bijstellen van de rekenrente voor pensioenfondsen door De Nederlandsche Bank (DNB) drukt het financieel herstel van de grote metaalfondsen PMT en PME flink de kop in. Ook zorgfonds PFZW en ambtenarenfonds ABP voelen de ingreep. Het directe gevolg is dat indexatie van de pensioenen bij de fondsen nog verder naar de toekomst wordt verschoven.

In het tweede kwartaal verbeterde de zogeheten beleidsdekkingsgraad van PMT juist van 102,6 naar 103,5 procent doordat de rente aantrok. Maar wanneer de nieuwe rekenmethode wordt toegepast, komt de dekkingsgraad per eind juni slechts uit op 100,2 procent.

PME zag zijn financiële situatie de laatste tijd eveneens verbeteren. De ingreep van DNB betekent echter een stap terug in dat herstel. Volgens het fonds krijgt zijn actuele dekkingsgraad hierdoor een knauw van 2,4 procentpunt.

Metaalfondsen
De premies bij de metaalfondsen zijn kort geleden voor langere tijd vastgezet. Die zullen dus niet omhoog gaan, lieten ze dinsdag weten. Wel bestaat de kans dat deelnemers bij een gelijkblijvende premie straks minder pensioen kunnen opbouwen. "Een verlaging van de pensioenen is nog niet aan de orde", benadrukte PME. "Maar de kans daarop neemt wel toe."

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Bij zorgfonds PFZW zakt deze graadmeter als gevolg van de nieuwe rekenmethode van DNB met circa 3 procentpunt. Bij ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, daalt die met 1,9 procent. Beide fondsen konden dinsdag nog niet zeggen of de bijstelling door DNB nog gevolgen heeft voor de hoogte van hun pensioenpremies.

Lage rentestand
DNB kondigde dinsdagmorgen aan de rekenrente te verlagen, door een aanpassing in de berekeningsmethode. Volgens de toezichthouder is die ingreep nodig vanwege de lage rentestand in Europa.

De Nederlandse pensioenfondsen stonden er een kwartaal geleden al niet heel florissant voor. Bij elkaar 160 fondsen moesten begin deze maand een herstelplan indienen bij DNB omdat hun beleidsdekkingsgraad niet op het vereiste niveau zat. Hierdoor was al duidelijk dat veel fondsen komende jaren niet toekomen aan het verhogen van de pensioenen als compensatie voor gestegen prijzen (indexeren).

Ingreep DNB drukt herstel fondsen de kop in
Ingreep DNB drukt herstel fondsen de kop in (Foto: ANP)

'Eric Stonestreet heeft relatie met Bethenny'

Eric Stonestreet heeft een nieuwe vriendin. De Modern Family-acteur heeft volgens E! Online een relatie met Bethenny Frankel.

Bethenny, die te zien is in de realityserie Real Housewives of New York, en Eric zouden het al een paar maanden leuk hebben met elkaar. De twee zijn ook al verschillende keren samen gezien.

Amerikaanse media schreven eerder over een nieuwe liefde van Bethenny. In mei werd ze namelijk nog hand in hand gezien met een andere man, maar volgens E! Online bleek deze liefde dus van korte duur.

'Eric Stonestreet heeft relatie met Bethenny'
'Eric Stonestreet heeft relatie met Bethenny' (Foto: ANP)

Drie arrestaties om miljoenenfraude zorggeld

Drie verdachten van een miljoenenfraude met zorggeld (persoonsgebonden budgetten) zijn dinsdag aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het buitgemaakte bedrag wordt voorlopig geschat op minimaal 2 miljoen euro. Omdat het onderzoek nog loopt, kan dit bedrag nog toenemen, laat justitie weten.

De Inspectie SZW heeft ook tien woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Schiedam en Roosendaal doorzocht. Daarbij zijn onder meer vier auto's en vuurwapens en munitie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen.

"Het onderzoek richt zich op drie zorgbureaus", zegt het OM. De zorgbureaus leverden vermoedelijk minder zorg dan werd aangegeven of zij leverden geen zorg.

Speciaal team
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om fraude met zorggelden aan te pakken. Een zogenoemd Persoonsgebonden Budget (PGB) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp nodig heeft, die zelf kan inkopen. "Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken", benadrukt het OM. "Fraude met PGB ondermijnt de verzorgingsstaat."

In het onderzoek wordt ook nog uitgezocht in hoeverre de ontvangers van het zorggeld op de hoogte waren van de fraude.

Drie arrestaties om miljoenenfraude zorggeld
Drie arrestaties om miljoenenfraude zorggeld (Foto: ANP)

'Iran-akkoord biedt Nederlandse ondernemers kansen'

Het akkoord over het Iraanse nucleaire programma biedt kansen voor Nederlandse ondernemers, denkt ondernemersorganisatie VNO-NCW. "Het is goed om te zien dat de sancties van tafel zijn. Iran is een interessante markt."

Vooral bedrijven die werkzaam zijn in de machinebouw, de voertuigproductie en oliewinning kunnen profiteren van het akkoord, liet een woordvoerster van VNO-NCW dinsdag in een reactie weten. Als de sancties verdwijnen en de koopkracht van de Iraniërs stijgt, kunnen ook andere sectoren positieve effecten merken, zei ze.

Nederlandse bedrijven kunnen bijvoorbeeld technische onderdelen leveren voor de Iraanse automobielindustrie. "Maar ook voor de voedselbranche kan Iran interessant zijn", aldus de zegsvrouw.

Oliegigant Shell maakte er de laatste tijd al geen geheim van graag weer zaken te doen in Iran.

'Iran-akkoord biedt ondernemers kansen'
'Iran-akkoord biedt ondernemers kansen' (Foto: ANP)

Peter Andre laat huwelijksfoto's zien

Peter Andre en zijn vriendin Emily MacDonagh hebben elkaar afgelopen weekend het jawoord gegeven. In het Britse OK! Magazine staan deze week de trouwfoto's van de twee. "Het was echt een prachtige dag", vertelt de artiest.

"Ik voel me de gelukkigste man op aarde en ik ben getrouwd met de mooiste vrouw op aarde", aldus een enthousiaste Peter Andre. Hij vertelt dat Emily er prachtig uitzag. "Toen ik Emily voor het eerst zag in haar jurk was ik wel even stil. Ze was de mooiste bruid die ik ooit heb gezien."

De zanger en zijn vrouw vertellen het blad dat ze eigenlijk van plan waren om volgend jaar te trouwen. "Mijn vader heeft behoorlijk wat problemen met zijn gezondheid, daar maken we ons allemaal best zorgen om. We waren bang dat als we nog een jaar zouden wachten met trouwen dat hij dan niet zou kunnen komen", legt Peter Andre uit. "Daarbij wilde Emily gewoon heel graag dit jaar trouwen."

Verwachting
Emily zegt dat veel vrienden en familie vast denken dat ze nu wilde trouwen omdat ze in verwachting is. "Maar dat ben ik niet. Veel van mijn vrienden vroegen het, maar ik wilde gewoon heel graag dit jaar trouwen. Ik ben heel erg gelukkig."

Peter en Emily hebben samen een dochtertje; Amelia.

Peter Andre laat huwelijksfoto's zien
Peter Andre laat huwelijksfoto's zien (Foto: ANP)

Courtney Love voelt zich beter dan ooit

Courtney Love mag dan 51 jaar oud zijn, de Amerikaanse zangeres en actrice voelt zich beter dan ooit. Dat vertelt ze aan Harper's Bazaar.

Courtney laat het blad weten dat ze er veel voor doet om zich goed te voelen. "Ongeveer drie á vier jaar geleden heb ik een ommeslag gemaakt. Het begon eigenlijk toen ik besloot mij weer op het acteren te storten en er daarvoor zo goed mogelijk uit wilde zien", aldus Courtney.

"Er zijn veel prachtige actrices die al wat ouder zijn en er toch fantastisch uitzien. Ik wil ook graag bij die club horen." Courtney is overigens niet van plan om zich te laten opereren om er beter uit te zien. "Je ziet wel actrices die iets laten doen en die worden onherkenbaar." Ze volgt liever het voorbeeld van Diane Keaton. "Zij heeft nooit iets laten veranderen en dat vind ik geweldig. En het is sexy."

Zelfvertrouwen
De ex van Kurt Cobain zegt dat ze goed voor zichzelf zorgt. "Ik doe aan yoga en pilates en ik zing veel", aldus Courtney. "Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld als nu en ook mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid."

Love bekent in het interview ook dat ze weer is begonnen met acteren dankzij Sean Penn en zijn rol in de film This Must Be the Place. "Deze film deed iets met mij." Courtney maakte hierop een afspraak met Sean en zijn management. "Zij gaven mij heel wat opdrachten en doelen om aan te werken, dat heb ik in de afgelopen drie jaar gedaan. Ik was vastbesloten om dit voor elkaar te krijgen."

Courtney Love voelt zich beter dan ooit
Courtney Love voelt zich beter dan ooit (Foto: ANP)

Zorgen over verengelsing hoger onderwijs

Is het wel goed als studenten op universiteiten en hogescholen veel lessen in het Engels krijgen? Tussen 2009 en 2013 is het Engelstalige onderwijsaanbod op universiteiten gestegen van 64 naar 80 procent. Op hogescholen wordt circa 15 procent in het Engels aangeboden.

De SP is er niet gerust op en vraagt zich af of de verengelsing leidt tot een "gesegregeerde intellectuele elite die letterlijk en figuurlijk niet meer een zelfde taal spreekt als de mensen". Maar minister Jet Bussemaker van Onderwijs ziet dat niet gebeuren. Ze vindt het belangrijk dat door het Engelse lesaanbod meer buitenlandse studenten in Nederland gaan studeren.

Toch heeft ze ook zorgen over de positie van het Nederlands als cultuur- en wetenschapstaal, waarvoor in een groot manifest der Nederlandse taal wordt gewaarschuwd. Ze wil stimuleren dat binnen de onderwijswereld meer nagedacht wordt over het gebruik van Engels. Ook juicht ze het toe dat buitenlandse studenten die lang hier zijn, de Nederlandse taal gaan leren.

Zorgen over verengelsing hoger onderwijs
Zorgen over verengelsing hoger onderwijs (Foto: ANP)

Panorama Mesdag toont recente ontdekking

Het mini-schilderijtje van de schilder Hendrik Willem Mesdag dat onlangs werd ontdekt in het Nationaal Archief krijgt een ereplaats op de tentoonstelling Mesdags uit de familie. Het riviergezicht is vanaf vrijdag tot en met 4 oktober te zien, maakte Panorama Mesdag dinsdag bekend.

De vondst wordt in Panorama Mesdag omringd door andere zeer persoonlijke werken afkomstig uit het privébezit van nazaten van het kunstenaarsechtpaar Mesdag - Van Houten die eenmalig bij elkaar zijn gebracht voor de tentoonstelling in dit Mesdagjaar.

In het Nationaal Archief werd vorige week een onbekend werk van Mesdag gevonden. De aquarel uit 1854 is slechts 5 centimeter centimeter breed en 3 centimeter hoog, een groot contrast met het enorme cilindervormige werk waar de zeeschilder bekend van is. Achterop het minischilderij schreef Mesdag een gedichtje voor zijn verloofde Sientje van Houten.

Panorama Mesdag toont recente ontdekking
Panorama Mesdag toont recente ontdekking (Foto: ANP)

Froome deelt mokerslag uit, hoofdrol Gesink

Chris Froome heeft in de tiende etappe van de Tour de France op de Franse feestdag 14 juli een mokerslag uitgedeeld. De geletruidrager toonde zich in de rit van van Tarbes naar Col de la Pierre Saint-Martin op de laatste beklimming veruit de sterkste en waste al zijn concurrenten de oren. Robert Gesink deed het echter wel uitstekend met een vierde plaats op anderhalve minuut van de nummer een.

De 167 kilometer lange etappe kende twee aanvallers: Pierrick Fédrigo en Kenneth Vanbilsen. Zij kregen bijna een kwartier voorsprong, maar aan de voet van de slotklim was hier nog minder dan twee minuten van over. Ondertussen had André Greipel bij de tussensprint de groene trui overgenomen van Peter Sagan.

Omdat het de eerste serieuze klim van de Tour was werd oorlog voorspeld tussen Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Tejay van Garderen. De strijd kwam er ook, maar met enkele verrassende hoofdrolspelers. Nadat de twee koplopers opgepeuzeld werden ontbond Gesink op elf kilometer van de streep zijn duivels en pakte bijna een halve minuut voorsprong op de groep favorieten waaruit onder meer Nibali en Bauke Mollema snel wegvielen.

Gesink vertolkte vandaag een hoofdrol (Pro Shots/George Deswijzen)
Gesink vertolkte vandaag een hoofdrol (Pro Shots/George Deswijzen)

Onder aanvoering van Team Sky werd het tempo in de groep favorieten hoog gehouden, zo hoog zelfs dat naar mate de klim vorderde steeds meer klassementsrenners moesten lossen en het plan van Movistar met Alejandro Valverde in rook op ging. Contador haakte al snel af en nadat Richie Porte het tempo verhoogde zaten alleen Quintana en Froome nog in zijn wiel. Gesink kon hierdoor zijn voorsprong niet vasthouden en moest met plaats vier genoegen nemen.

Nadat Porte zijn werk gedaan had was het op zeven kilometer van de streep aan Froome om het karwei af te maken. De geletruidrager pakte al snel een grote voorsprong op Quintana die vlak voor de streep ook Porte zag passeren. De Australiër finishte op bijna een minuut, enkele tellen voor Quintana. Gesink kwam een halve minuut hierachter als vierde binnen, voor Valverde die weer een halve minuut op de Nederlander toegaf. Van Garderen, Contador, Mollema en Nibali kwamen ruim hierachter binnen.

In het klassement heeft Froome nu 2.52 minuten voorsprong op Van Garderen. Quintana staat op 3.09 minuten derde. Valverde is op 4.01 minuten vierde, maar Geraint Thomas, Contador, Tony Gallopin en Gesink in zijn nek hijgen. Nibali zakte naar plaats tien op bijna zeven minuten van het geel.

Uitslag tiende etappe

# Naam Team Tijd
1 Chris Froome Team Sky 4:22:07
2 Richie Porte Team Sky +0:59
3 Nairo Quintana Movistar Team +1:04
4 Robert Gesink Team Lotto NL-Jumbo +1:33
5 Alejandro Valverde Movistar Team +2:01
6 Geraint Thomas Team Sky +2:01
7 Adam Yates Orica +2:04
8 Pierre Rolland Europcar +2:04
9 Tony Gallopin Lotto-Soudal +2:22
10 Tejay van Garderen BMC Racing +2:30
11 Alberto Contador Tinkoff-Saxo +2:51
17 Bauke Mollema Trek Factory Racing +4:09
21 Vincenzo Nibali Astana Pro Team +4:25
22 Laurens ten Dam
Team Lotto NL-Jumbo +4:25

Algemeen klassement na de tiende etappe

# Naam Team Tijd
1 Chris Froome Team Sky 35:56:09
2 Tejay van Garderen BMC Racing +2:52
3 Nairo Quintana Movistar Team +3:09
4 Alejandro Valverde Movistar Team +4:01
5 Geraint Thomas Team Sky +4:03
6 Alberto Contador Tinkoff-Saxo +4:04
7 Tony Gallopin Lotto Soudal +4:33
8 Robert Gesink Team Lotto NL-Jumbo +4:35
9 Warren Barguil Team Giant-Alpacin +6:12
10 Vincenzo Nibali Astana Pro Team +6:57
11 Bauke Mollema Trek Factory Racing +7:15

Tienertietjes graaien is 20 uur schoffelen

Een 47-jarige man die de tietjes van een 15-jarig meisje heeft vastgepakt, komt er nog mee weg ook. De man uit Emmen hoeft slechts twintig uurtjes te schoffelen.

De Drent woonde op 15 februari het carnaval in Barger-Compascuum bij. In Café de Bonte Koe ging het er nogal ruig aan toe.

"Ik kreeg een klap van achteren en draaide me om", liet de man de rechter vandaag weten. Zwalkend op de poten zocht de viezerik iets van houvast. "Toen heb ik per ongeluk dat meisje bij haar borsten gepakt."

Van vasthouden was volgens het meisje echter geen sprake. Het deed haar juist veel pijn omdat de Emmenaar flink kneep in haar pronte borstjes. Volgens de moeder van het meisje is haar dochter hevig ontdaan en is ze sindsdien zeer wantrouwig geworden jegens de medemens.

Desondanks houdt de graaier vol dat het per ongeluk gebeurde en heeft hij zijn excuses aangeboden. "Dat was absoluut niet mijn bedoeling."

Hoewel volgens de wet hier sprake is geweest van aanranding, heeft de Officier van Justitie vandaag over haar hart gestreken. Omdat de beste man nog geen strafblad heeft, hoeft hij slechts twintig uurtjes te schoffelen.

Twaalf jaar cel hoger beroep 'grenslijkzaak'

Robert-Jan B. is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor vermoorden van zijn toen 25-jarige Wit-Russische echtgenote Katrina Khaniak en het verbergen van haar lichaam. Dat deed het gerechtshof in Den Bosch dinsdag.

Dit misdrijf staat bekend als de 'grenslijkzaak'. Dat komt omdat het lichaam van Khaniak was verstopt in het huis van het echtpaar, precies op de grens tussen het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau.

Het stoffelijk overschot zat in een kliko in een houten kist in de kinderkamer. De kist was opgevuld met purschuim.

Obama: akkoord Iran gebaseerd op controle

Het historische akkoord over het Iraanse atoomprogramma is niet 'gefundeerd op vertrouwen, maar op controle'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd, kort na de bekendmaking dat er overeenstemming was bereikt.

Obama zei dat Iran onder het akkoord geen mogelijkheden meer heeft om een kernwapen te ontwikkelen. Twee derde van de centrifuges die Iran gebruikt voor uraniumverrijking worden weggehaald en Iran levert 98 procent van zijn uraniumvoorraad in. In ruil daarvoor worden geleidelijk de sancties tegen Iran opgeheven, maar alleen als Teheran zich houdt aan de afspraken.

Obama heeft in eigen land het Congres gedreigd zijn vetorecht te gebruiken als er pogingen worden ondernomen om de implementatie van het akkoord tegen te werken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak van een 'akkoord zoals we voor ogen hadden'. "We waren vastberaden om dit goed aan te pakken en ik denk dat onze vastberadenheid zich heeft uitbetaald", zei Kerry op een persconferentie in Wenen. Hij sprake van een historische dag.

'IMF dringt aan op meer Griekse schuldhulp'

Griekenland heeft veel meer hulp nodig om zijn schuldenlast houdbaar te maken dan nu wordt aangenomen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vertrouwelijk rapport, dat in handen is van persbureau Reuters.

Daarin stelt het IMF dat de financiële positie van Griekenland de afgelopen tijd drastisch is verslechterd. Daardoor loopt de staatsschuld van het land de komende twee jaar op tot bijna twee keer de omvang van de Griekse economie. Om de schuld weer houdbaar te maken, is dan ook veel meer schuldverlichting nodig dan de eurolanden nu overwegen te bieden.

Als de eurolanden vasthouden aan schuldverlichting via langere looptijden voor leningen dan is een dramatische verlenging noodzakelijk, stelt het IMF, inclusief een periode van zo'n dertig jaar zonder aflossingen. Anders zouden grote, directe afschrijvingen op de schuld moeten worden overwogen. Het IMF benadrukt dat de uiteindelijke keuze moet worden gemaakt door Griekenland en ,,zijn Europese partners''.

Vrouw mogelijk omgebracht door partner

De 40-jarige vrouw die maandagnacht dood werd gevonden in een huis in Capelle aan den IJssel, is mogelijk omgebracht door haar echtgenoot. De 45-jarige man werd in dezelfde nacht levenloos gevonden in Rotterdam. Hij heeft vermoedelijk na het doden van zijn vrouw zelfmoord gepleegd door van een gebouw te springen.

Toen de identiteit van de man werd vastgesteld, startte de politie een onderzoek in zijn woning in Capelle aan den IJssel. Daar vonden agenten de dode vrouw.

Verder onderzoek moet uitwijzen of dit scenario, waar de politie aan denkt, echt waar is.

Honda zoekt duidelijkheid over extra motor

Honda wil van autosportfederatie FIA duidelijkheid over het in mogen zetten van een extra Formule 1-motor. De World Motor Sport Council stond vorige week een vijfde krachtbron voor een nieuwe fabrikant in de sport toe, maar Honda gebruikt deze in de McLarens na de problemen van eerder dit jaar al.

In de nieuwe regel 28.4b van het Sportief Reglement is het inzetten van de vijfde motor geregeld. Omdat Honda nu al deze extra krachtbron inzet wil het van de FIA duidelijkheid of dan het inzetten van de zesde motor geen straffen oplevert. Dit omdat het de ontwikkeling van de krachtbron en het inzetten van de resterende tokens kan beïnvloeden.

Mocht de nieuwe motor 'gratis' zijn dan kan Honda deze volgende week in Hongarije al inzetten. Mogelijk worden hierbij al enkele tokens ingezet. De precieze ontwikkelingspaden van het Japanse bedrijf zijn nog niet bekend.

Varoufakis: Gouden Dageraad wordt groter door nieuwe bezuinigingen

In een interview met ABC waarschuwt Varoufakis dat extreemrechts in Griekenland terrein kan winnen door de nieuwe harde bezuinigingsvoorstellen.

Hij vertelt in het interview: "Als we de hoop die mensen op ons hebben gevestigd verraden en ons toegeven aan deze nieuwe vorm van postmoderne bezetting, dan zie ik geen andere uitkomst dan dat Gouden Dageraad groter wordt."

In een recente blogpost van hem en in het interview met ABC noemt hij de nieuwe voorstellen een tweede Vedrag van Versailles. Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft ook al zijn zorgen geuit over het strenge akkoord, dat niet alleen bezuinigingen bevat, maar ook het afgeven van staatseigendommen.


Ondertussen is op Twitter de hashtag #ThisIsACoup nog steeds populair. Deze hashtag wordt gebruikt door mensen die het verdrag onrechtvaardig vinden.

PostNL naar rechter om acties pakketbezorgers

PostNL is naar de rechter gestapt in een poging een einde te maken aan de acties van zelfstandige pakketbezorgers die de uitgangen van een aantal depots blokkeren.

De voorzieningenrechter in Utrecht buigt zich dinsdagmiddag over de kwestie in een kort geding dat het postbedrijf heeft aangespannen tegen SubcoPartners, de belangenbehartiger van zelfstandige pakketbezorgers die de acties heeft georganiseerd.

Onder meer bij de depots in Utrecht en Ridderkerk blokkeren de actievoerders met busjes uitgangen. Bij twee depots in Amsterdam en een in Almere zijn zelfstandige pakketbezorgers dinsdagochtend niet komen opdagen.

Konami verwijdert Kojima van boxart Metal Gear Solid 5

Dat de ooit zo eens zo innige vriendschap tussen Hideo Kojima en Konami flink verwaterd is, dat moge duidelijk wezen. Maar Konami heeft besloten nog eens flink na te trappen en alle verwijzingen naar Kojima te verwijderen van de boxart van Metal Gear Solid 5: the Phantom Pain.

De nieuwe shots van de boxart zijn gisteren online gezet door Konami, en oplettende gebruikers van het neoGAF forum hebben opgemerkt dat er een aantal verschillen tussen de nieuwe en de oude shots. Zo is de tekst "a Hideo Kojima game" verwijderd en onbreekt ook het logo van Kojima productions naast de leeftijdsclassificatie. 

Het is in ieder geval een flinke klap in het gezicht van Kojima, die heeft beloofd trouw te blijven aan de ontwikkeling van The Phantom Pain tot het spel uit is. Metal Gear Solid 5: the Phantom Pain komt op 1 September uit voor de Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4. De pc-versie volgt 4 dagen later.

fuckkonami
Konami verwijdert Kojima van boxart Metal Gear Solid 5

Woods gelooft in zege Brits Open

Golficoon Tiger Woods is door zijn matige prestaties afgegleden naar de 241e plaats op de wereldranglijst en behoort deze week niet tot de favorieten voor de eindzege in het Brits Open. Toch is de 39-jarige Amerikaan, in het bezit van veertien major titels, overtuigd van zijn kunnen. "Ik kan absoluut winnen. Ik speel op mijn favoriete baan", zei Woods tegen de BBC.

Woods won het Brits Open drie keer, waarvan twee (2000 en 2005) in St. Andrews, de beroemde baan in Schotland waar de befaamde major ook dit jaar wordt afgewerkt. De eerste ronde is donderdag. "Ik herinner me nog heel goed de slagen die ik toen maakte. Op deze baan heb je creativiteit en discipline nodig en op dit moment voel ik me goed. Het lichaam doet weer wat ik wil, het gaat de goede kant op, maar ik voel wel dat ik 39 ben en geen 19."

Woods gelooft in zege Brits Open
Woods gelooft in zege Brits Open (Foto: ANP)

Toch geen boete voor Goede Doelen Loterijen

De Goede Doelen Loterijen hoeven toch geen boetes te betalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) oordeelde onlangs dat de loterijen regels hadden overtreden, maar volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is daar geen sprake van. Het CBb is de eindrechter in deze zaak, de uitspraak is dus definitief.

De ACM legde de Goede Doelen Loterijen boetes op omdat mensen die staan geregistreerd in het zogenoemde 'Bel-me-niet-register' toch zouden zijn gebeld. Daarnaast zou zijn nagelaten om tijdens telefoongesprekken abonnees er op te wijzen dat ze de mogelijkheid hebben om aan te geven dat contactgegevens verder niet mogen worden gebruikt.

Uit onderzoeksgegevens blijkt nu dat beide overtredingen niet zijn begaan, stelt het CBb.

Man beleeft al 10 jaar dezelfde dag opnieuw

Het zit William O. niet mee. De 48-jarige Brit denkt namelijk iedere dag dat het 14 maart 2005 is. En dat al ruim tien jaar achtereen.

De beste man was destijds soldaat, en was in 2005 gelegerd in Duitsland. Bij onze oosterburen ging het mis. Tijdens een wortelkanaalbehandeling werd hij door de tandarts ingespoten met een verdovend middel, maar sindsdien is hij op deze dag blijven hangen.

Van de laatste tien jaar kan William zich niets meer herinneren. Sowieso houdt hij zijn herinneringen slechts anderhalf uur vast. Zijn vrouw heeft daarom alle belangrijke feitjes over de familie in de computer gezet.

Elke dag kijkt de man weer op zijn computer. En telkens is hij oprecht verrast door de lijst met feiten.

Dr Jerry Burgess heeft de zaak het afgelopen decennium onderzocht. "Hij wordt wakker met de gedachte dat hij nog in het leger zit", vertelt de aan de University of Leicester verbonden arts.

"Elke dag weer denkt hij dat hij naar de tandarts moet." Volgens de arts is meneer O. de enige persoon ter wereld met deze bizarre aandoening.


Het hele verhaal doet natuurlijk denken aan de film 'Groundhog Day'

'Ontbijtgranen hebben vage gezondheidsclaims'

'De aanwezige granen zijn de basis voor een gezond en voedzaam ontbijt', 'bron van antioxidanten', 'het brengt de stofwisseling op gang'. Meer dan de helft van de etiketten van ontbijtgranen voldoet niet aan de eisen. De gezondheidsclaims zijn bijvoorbeeld veel te vaag en onduidelijk, wat de consument op het verkeerde been kan zetten. Deze verpakkingen moeten aangepast worden.

"De consument kan denken dat een product grotere gezondheidsvoordelen heeft dan in werkelijkheid het geval is", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die 126 etiketten van 24 verschillende merken ontbijtgranen bekeek.

Agenten gewond door rellen Noord-Ierland

Bij rellen in het Noord-Ierse Belfast zijn 24 politieagenten gewond geraakt. De vlam sloeg in de pan toen de politie een radicaalprotestantse organisatie verbood langs een katholieke buurt te marcheren. Relschoppers belaagden de politie met metalen staven, bakstenen en andere projectielen.

De politie weerhield de Oranjeorde maandag ervan langs Ardoyne, een bolwerk van de IRA, te paraderen. De Oranjemannen mogen al sinds 2013, toen hun mars op urenlange rellen uitdraaide, niet langs de katholieke buurt.

Bij een katholieke tegendemonstratie leek een automobilist doelbewust op de menigte in te rijden. Een 16-jarig meisje raakte onder de auto en kon zich slechts met hulp van omstanders, die de auto op zijn kant duwden, bevrijden.

De politievakbond veroordeelde het geweld dinsdag en riep op tot kalmte.

Dronken 16-jarige automobilist aangehouden

Een zestienjarige jongen uit Mander (Overijssel) is in de nacht van maandag op dinsdag dronken uit een auto geplukt, waar hij zonder rijbewijs in reed. Surveillerende agenten hielden de auto rond 1.15 uur aan op de Manderveenseweg in Manderveen. Een ademanalyse op het bureau wees uit dat hij meer dan 0,5 promille alcohol in zijn bloed had. Dat is voldoende voor iemand met een rijbewijs om een boete of rijontzegging te krijgen.

Toename diefstal aanhangers bij Duitse grens

In het noorden van Nederland worden steeds meer aanhangwagens gestolen. Dat gebeurt vooral in plaatsen dicht bij de grens met Duitsland, zo constateert de politie.

In 2013 werden 108 aanhangers gestolen. Een jaar later waren dat er 215. Halverwege 2015 staat de teller al op 166.

Aanhangwagens zijn volgens de politie populair bij dieven omdat ze makkelijk los te koppelen en mee te nemen zijn. Ook zijn ze vrij eenvoudig door te verkopen. Eigenaren laten aanhangwagens vaak onafgesloten voor de deur, op de oprit of achter een hek staan.

Aanhangwagens onder de 750 kilo hebben geen eigen kenteken maar het kenteken van het trekkende voertuig. Ze staan nergens geregistreerd en daarom is het lastig een gestolen aanhangwagen op te sporen of te herkennen, zegt de politie.

'Tyga jat concept kledinglijn na vrijpartij'

Tyga heeft van een ex-scharrel een proces aan zijn broek gekregen. De rapper zou volgens Chuon Guen Lee het bed met haar hebben gedeeld en vervolgens haar concept voor een modebedrijf hebben gestolen. Dat schrijft TMZ op basis van de rechtbankdocumenten.

De bedgenoten zouden in januari 2013 kledinglijn Last Kings hebben opgezet. Tyga beloofde Lee dat hij de lijn flink zou gaan promoten en zou zorgen dat de kledingstukken in de schappen van een populaire winkelketen terecht zouden komen.

De huidige date van Kylie Jenner kwam zijn beloften niet na, aldus Lee. Wat hij wel deed, is een nieuw bedrijf opstarten met een andere partner. De naam daarvan: Egypt Kings.

Lee wil volgens de entertainmentsite 1,6 miljoen dollar plus een schadevergoeding zien van Tyga en zijn huidige zakenpartner.

'Google let op de kleintjes'

Na jaren van grote groei en onbegrensde mogelijkheden is Google hard bezig zijn kosten te drukken. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De bezuinigingen passen binnen de koers van de nieuwe financieel directeur Ruth Porat. Die tekent zich vooral af in Google's meer terughoudende werving van nieuw personeel. In het eerste kwartaal van 2015 werden 1819 mensen toegevoegd aan het werknemersbestand. Dat is de kleinste toename sinds het vierde kwartaal van 2013.

Banen schrappen lijkt nog ver weg bij Google. Het bedrijf groeit nog altijd, maar die groei vlakt wel al enige tijd af. In 2011 zag de internetgigant zijn omzet nog stijgen met 29 procent, vorig jaar was dit nog maar 19 procent. In diezelfde tijdspanne daalde de operationele winstmarge volgens inschattingen van zakenbank Goldman Sachs met 6 procentpunt naar 32 procent.

Aidsepidemie kan in 2030 voorbij zijn

Een gezamenlijke inspanning de komende vijf jaar kan ervoor zorgen dat de aidsepidemie in 2030 is beëindigd. Dat schrijft UN Aids, het programma van de Verenigde Naties dat werkt aan de bestrijding van hiv en de ziekte aids.

In het rapport van de organisatie staat dat de aanpak van het virus en de behandeling van de ziekte op schema liggen. Momenteel hebben ruim vijftien miljoen mensen een behandeling ondergaan. Dat meldt de Britse omroep BBC dinsdag. In 2000, toen de Verenigde Naties hun eerste doelen voor de bestrijding van de ziekte opstelden, kregen bijna 700.000 mensen een behandeling.

Aidsepidemie kan in 2030 voorbij zijn
Aidsepidemie kan in 2030 voorbij zijn (Foto: ANP)

Atoomchef Iran: deal respecteert onze breekpunten

Het atoomakkoord dat Iran heeft gesloten met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland ontziet de breekpunten van Iran. Dat zei het hoofd van het Iraanse nucleaire programma dinsdag op de Iraanse staatstelevisie.

"Nu de routekaart is ondertekend met het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zullen alle problemen worden opgelost", zei Ali Akbar Salehi volgens de staats-tv.

Eerder liet Yukiya Amano, het hoofd van het IAEA, weten dat Iran en zijn organisatie een routekaart zijn overeengekomen. Die belast het IAEA met de taak nog voor het eind van dit jaar te beoordelen of het atoomprogramma van de Islamitische Republiek een militair oogmerk heeft. Iran moet daaraan zijn medewerking verlenen.

Amano maakte de overeenkomst over de routekaart bekend in Wenen, waar Iran en de zes grote mogendheden dagenlang onderhandelden over een atoomakkoord. Dinsdagochtend kwam het bericht naar buiten dat de zeven onderhandelingsdelegaties eruit zijn.

Touroperator schrapt alle vluchten naar Corfu

Touroperator Hellas Travel schrapt per direct alle vluchten van Groningen Airport Eelde (GAE) naar het Griekse eiland Corfu. Er gaat vrijdag nog één vlucht terug naar Nederland. Voor de toeristen die later terug zouden keren, moet de touroperator vervangende vluchten bij andere luchtvaartmaatschappijen zien te vinden.

Honderden mensen die een reis via Hellas Travel hebben geboekt, zijn gedupeerd, zegt directeur Marco van de Kreeke van GAE. "Voor hen is het uitermate zuur dat ze nu niet kunnen vertrekken." De touroperator zou tot medio oktober wekelijks vanaf Eelde naar Corfu vliegen.

Het aantal boekingen is tot stilstand gekomen en veel mensen hebben hun reis geannuleerd door de onzekere situatie in het land, aldus de touroperator. "Het plotselinge akkoord met Griekenland is in ieder geval te laat."

Ministers bevestigen historisch akkoord Iran

Zes wereldmachten en Iran hebben een akkoord bereikt over het afbouwen van het nucleaire programma van Iran. In ruil worden internationale sancties tegen het land opgeheven.

Onder anderen EU-buitenlandchef Federica Mogherini, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif bevestigden het bereiken van het akkoord voordat ze een finale bijeenkomst over de overeenkomst binnengingen.

Volgens Mogherini kan de overeenkomst "de weg openen naar nieuwe internationale relaties". Zarif noemde de deal een "historisch moment" en een "nieuw hoofdstuk van hoop".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier grapte dat hij al had verwacht dat 30 juni, de eigenlijke deadline die de onderhandelaars zichzelf hadden gesteld, een lange dag zou worden. "Maar dat hij 348 uur zou duren, daar had ik geen rekening mee gehouden."

Ministers bevestigen historisch akkoord Iran
Ministers bevestigen historisch akkoord Iran (Foto: ANP)

Bram Moszkowicz wil nog wel een kind

Bram Moszkowicz heeft drie volwassen kinderen, maar hij wil best nog een keer terug naar de tijd van luiers en flesjes. "Ik ben 55: het kan nog net", zegt de oud-advocaat in een interview met Libelle.

Moszkowicz heeft een relatie met advocate Nienke Hoogervorst, die twintig jaar jonger is dan hij. "Ik zou best nog een kindje willen", zegt de lijsttrekker van de partij Voor Nederland. "En dan zou ik best drie dagen in de week voor dat kindje willen zorgen."

Bram Moszkowicz wil nog wel een kind
Bram Moszkowicz wil nog wel een kind (Foto: ANP)

Stier doodt Fransman in Pamplona

Een 44-jarige Franse toerist is dinsdag om het leven gekomen doordat hij in het Spaanse Pamplona door een stier op de horens werd genomen. Dat hebben plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.

Het incident vond plaats tijdens het traditionele festival San Fermin, waarbij stieren door de straten van de stad worden gejaagd en durfallen voor de dieren uit rennen en wegspringen.

De Fransman raakte in de nacht van maandag op dinsdag zwaargewond en bezweek later in het ziekenhuis. Het festival trekt elk jaar veel toeristen.

Pedreguer
De overleden Fransman nam deel aan het stierenrennenfestival in Pedreguer, ten zuiden van Valencia. Tijdens San Fermin in Pamplona zijn er dit jaar geen doden gevallen.

Stier doodt Fransman in Pamplona
Stier doodt Fransman in Pedreguer (Foto: ANP)

Voetbalvakbond steunt schaatsster Pechstein

Schaatsster Claudia Pechstein krijgt steun uit onverwachte hoek in haar juridische strijd om haar naam te zuiveren. De internationale vakbond van profvoetballers Fifpro heeft de Duitse vijfvoudig olympisch kampioene zelfs financiële hulp toegezegd.

Fifpro bracht dinsdag een verklaring naar buiten. "We spreken onze morele, politieke en financiële steun uit aan Claudia Pechstein, die in een juridisch gevecht is verwikkeld om haar onschuld te bewijzen en die recht heeft op een eerlijk en onafhankelijk proces."

Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst omdat de bloedwaarden in haar biologisch paspoort te veel zouden schommelen. Van een positieve dopingcontrole was geen sprake. De Duitse ging destijds tevergeefs in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS tegen de schorsing, die haar was opgelegd door de schaatsunie ISU.

Eredoctoraat voor dj Richie Hawtin

Dj en muziekproducer Richie Hawtin heeft een eredoctoraat van de universiteit van Huddersfield voor zijn bijdrage aan de wereld van de muziektechnologie ontvangen. Hij kreeg het eerbetoon uit handen van de Britse acteur Sir Patrick Stewart (Star Trek), schrijft Billboard dinsdag.

De Canadees bedankte na afloop van de ceremonie de universiteit voor de eer. Ook feliciteerde hij de studenten die zijn afgestudeerd aan de faculteit Muziek & Technologie. Hawtin noemde innovatie en ontwikkeling de basis van elektronische muziek. "Ik geloof dat dat ervoor zorgt dat we altijd uitgedaagd worden en geïnspireerd blijven door wat komen gaat."

De producer heeft samengewerkt met muzieksoftwarebedrijven en hielp mee om de dj-tool Final Scratch te ontwikkelen. Het is niet de eerste keer dat Hawtin is geëerd voor zijn werk. Hij kreeg afgelopen jaar in Londen en de Japanse stad Kyoto ereprijzen.

Eredoctoraat voor dj Richie Hawtin
Eredoctoraat voor dj Richie Hawtin (Foto: ANP)

Koenders vraagt Netanyahu om vredesoverleg

Tijdens een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag gepleit voor nieuw vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. "Er moet hoognodig een gunstig klimaat worden gecreëerd waarin de partijen de vredesonderhandelingen nieuw leven kunnen inblazen", zei Koenders.

Ook heeft hij bij Netanyahu aangedrongen een eind te maken aan de bouw van nieuwe nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het voortdurend uitbreiden van nederzettingen "ondermijnt de geloofwaardigheid van Israël bij haar inzet voor een tweestatenoplossing". Volgens Koenders in een verklaring is er geen alternatief voor een tweestatenoplossing.

Koenders is dinsdag begonnen aan een driedaags bezoek aan Israël en Palestina. Later deze dag reist hij naar Ramallah voor overleg met de Palestijnse autoriteiten.

Dat was het dan: delano.888 stopt als crew.

Lieve FOK!kers. Ik wil jullie allemaal ontzettend bedanken. Allereerst voor alle leuke reacties en ook voor alle minder leuke reacties. Maar vooral voor de warmte en gezelligheid die ik heb mogen ontvangen als FOK!-crew.

Ik ben al ruim 8 jaar actief als FOK!ker. En voor zo lang ik me kan herinneren bezocht ik de FOK! weblog voor mijn dagelijkse voer leuke filmpjes. En regelmatig zette ik zelf mijn filmpjes in de submit, en zo was ik dus al een tijd "onderdeel" van de weblog.

Maar toen was het eind 2014, en ik vond dat de weblog te veel stil stond. Dus ik klaagde in feedback. Ik had al eerder gesolliciteerd om weblogger te worden, maar dat liep op niks uit. Deze keer probeerde ik het nog één keer, de laatste keer. En toen lukte het. Op 19 november 2014 had ik eindelijk een tagje, wat ik stiekem al jaren had gewild. Wat een eer was dat. En toen dacht ik, ik ga veranderingen brengen in de weblog. Ik wilde namelijk niet meer dat het stil zou staan, nooit meer een dag geen blogjes. Dat was mijn doel. Dus maakte ik elke dag een weblogje, beginnend op 20 november, meestal om 12:00 's middags, maar soms wat later. Maar er was geen enkele dag dat ik niks neer heb gezet, want dat was immers wat ik me had voorgenomen. Zelfs als ik dagen weg was van huis plande ik dingen in. En zo stond de weblog dus nooit meer stil.

Het beviel allemaal goed, ik wilde nog meer doen. Dus toen er een maand geleden een oproep was voor FP crew, ging ik daar op in, en zo was ik ineens ook nog moderator op de FP.

Dit was minder simpel als ik had gedacht. Het zoeken naar "problemen" om op te lossen kostte wel veel tijd en dit zorgde ervoor dat het modereren helaas een beetje heb verzaakt. Ik heb helaas niet veel kunnen "modereren", maar het feit dat ik het mocht proberen, was zeker leuk.

Maar soms lopen dingen anders dan je had verwacht, en zo komt er ineens een einde aan mijn tijd als FOK!-crew.

Ik wil jullie allemaal nogmaals ontzettend bedanken voor de leuke tijd die ik hier heb gehad.

Voorlopig ga ik maar wat minder achter de computer zitten denk ik.

Stoppen met FOK! zal ik waarschijnlijk nooit. Ik denk dat ik als ik eenmaal met pensioen ben nog steeds dagelijks mee lees in mijn favoriete forums, PTA, WGR, DIG, en GAM. En wie weet, misschien dat ik ooit wel terug mag komen als crew. Wie weet..

Bedankt!

Spotprent Hiddema toch niet gerectificeerd

Cartoonist Ruben Oppenheimer hoeft de spotprent die hij maakte over advocaat Theo Hiddema toch niet te rectificeren. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Maastricht nog dat Oppenheimer moest rectificeren.

Op de bewuste cartoon staat Hiddema getekend. Erboven schreef Oppenheimer: 'Aangifte tegen louche advocaat'. Vervolgens liet hij 'Hiddema' zeggen: "maar ik ben géén homo''. Oppenheimer maakte de tekening nadat iemand Hiddema had beschuldigd van omkoping. De rechtbank stelde destijds dat dat niet betekent dat de beschuldiging ook juist is.

Maar het hof oordeelt nu in hoger beroep dat in deze zaak de vrijheid van meiningsuiting zwaarder weegt dan de bescherming van de eer en goede naam van de advocaat.

Uitstel hoger beroep Milieudefensie en Shell

Het gerechtshof in Den Haag heeft zijn uitspraak in het hoger beroep in de zaak van Milieudefensie tegen Shell uitgesteld tot 27 oktober. Dat maakte Milieudefensie, dat samen met enkele Nigeriaanse boeren optrekt tegen het energieconcern, dinsdag bekend.

De twee partijen voeren al sinds 2008 een juridische strijd over de vermeende vervuiling van een aantal Nigeriaanse dorpen. Het hoger beroep, waarin oorspronkelijk dinsdag uitspraak zou worden gedaan, draaide om de vraag van Shell of de Nederlandse rechter bevoegd is om uitspraak te doen over de activiteiten van het concern in Nigeria. Shell meent dat die bevoegdheid ontbreekt.

Milieudefensie wil op haar beurt inzage in interne documenten van Shell, waarin de organisatie mogelijk aanvullend bewijs hoopt te vinden voor Shell's nalatigheid bij het ontstaan van de olielekkages in Nigeria.

Langgestraften verliezen verzet overplaatsing

Ook in hoger beroep hebben zes langgestraften uit de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen hun overplaatsing niet kunnen tegenhouden. De overheid hoeft de beslissing om hen plaats te laten maken voor 242 Noorse gevangen, niet terug te draaien. Dat besloot het gerechtshof in Den Haag dinsdag.

Deze zes langgestraften, van wie er vier een levenslange straf uitzitten, zaten op de speciale afdeling K. in Norgerhaven. Dat was volgens hun advocaat Hettie Cremers een unieke afdeling in Nederland voor mensen die een zeer lange moeten uitzitten. Cremers eerder: "Het bood een menselijker klimaat dat meer gericht was op permanente bewoning dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten."

Het hof vindt dat de overheid "een zekere beleidsvrijheid toekomt" en dat de rechter zich terughoudend moet opstellen. De rechter constateert ook dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld.

'ICT-ers en technici moeilijk te vinden'

Bedrijven ondervinden nog altijd problemen bij het vervullen van specifieke vacatures. Met name hoogopgeleide ICT-ers en technici op mbo- en hbo-niveau zijn moeilijk te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van salarisstrookverwerker ADP, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij, onder ruim achthonderd personeelsmanagers, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd.

Bijna een kwart van de ondervraagden ervaart problemen bij het werven van personeel. Ook maken de managers zich meer zorgen over het behouden van personeel. "Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt nog maar beperkt in beweging is gekomen," concluderen de onderzoekers. "Tegelijkertijd verwachten HR-professionals in 2016 meer moeite te krijgen om personeel vast te houden."

Naast ICT-specialisten en technici zijn ook verkoopmedewerkers en productiepersoneel schaars. Voor functies op de afdelingen HR, Juridische Zaken en Inkoop & Logistiek is het vrijwel geen probleem om geschikt personeel te vinden.

Man wipt telkens met slapende vriendin

De rechtbank van Dublin heeft zich gisteren gebogen over een bizarre rechtszaak. Ene Meyer Hustveit zou dikwijls zijn 28-jarige vriendin aan zijn spermaspeer hebben geregen terwijl zij in dromenland was. Dublin Central Criminal Court heeft echter besloten de Noor niet te straffen wegens verkrachting.

De 25-jarige man moest terechtstaan wegens verkrachting. Zijn toenmalige vriendin uit Ierland had hem namelijk aangegeven omdat hij in een jaar tijd zeker tienmaal met haar de liefde had bedreven terwijl zij lag te pitten. Omdat dit tegen haar zin was, besloot ze naar de politie te stappen.

Begin 2012, het stel woonde net enkele maanden samen, werd de vrouw in kwestie midden in de nacht wakker. Ze zat helemaal onder de klodders warm zaad uit vriendliefs kloppende roede. Toen de nog slaperige vrouw Hustveit vroeg wat er was gebeurd, bekende hij onmiddellijk haar te hebben verkracht. Desondanks besloot het stel bij elkaar te blijven.

Enkele maanden werd de vrouw - een vaste slaper - weer plotseling wakker. Ditmaal voelde zij hoe haar vriendje haar trakteerde op een paar flinke inwendige stokslagen. Vriendlief lag bovenop haar en keek tijdens het stoten naar snoeiharde porno op zijn laptop.

Hierop besloot het vrouwtje haar viendje toch de bons te geven. Hustveit schreef hierna zijn inmiddels ex-vriendin een openhartige e-mail, waarin hij bekende haar tienmaal tijdens haar slaap aan zijn paarsgepunte lans te hebben geregen. Naar eigen zeggen omdat zijn vriendin hem had verboden porno te kijken. In deze brief moedigde hij de vrouw aan hem vooral aan te klagen wegens verkrachting.

Hustveit, die inmiddels al weer lang en breed in zijn thuisland woont, was gisteren speciaal naar Dublin gevlogen om de zaak tegen hem bij te wonen. Hier bekende hij de feiten. De rechter prees de eerlijkheid van de jongeman en legde de Noor slechts een voorwaardelijke celstraf op.

Amersfoort betaalt pedoseksueel schadevergoeding

Amersfoort betaalt pedoseksueel Sytze van der V. 4000 euro schadevergoeding omdat burgemeester Lucas Bolsius vorig jaar het adres van de man in Amersfoort onthulde. De rechter legde de schadevergoeding in april van dit jaar op. De gemeente heeft nu besloten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak, aldus een woordvoerder dinsdag.

"Alles wat de gemeente over deze zaak te zeggen heeft is op dit moment gezegd en wij zien geen reden om daar nu iets aan toe te voegen of iets te herhalen", is volgens de woordvoerder de reden dat Bolsius afziet van een beroep.

Van der V. (67) had 20.000 euro schadevergoeding geëist. Nadat zijn verblijfplaats bekend was geworden, ontstonden er opstootjes en demonstraties voor zijn appartement boven een kinderdagverblijf.

NVWA grijpt in bij veehouder

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een veehouder verplicht om zijn kreupele melkkoeien door een veearts te laten behandelen. Ook moet zijn stal op orde gemaakt worden, omdat de dieren veel te dicht op elkaar stonden. Dit alles gebeurt op kosten van de veehouder zelf, heeft de NVWA dinsdag bekendgemaakt. Het is de tweede keer in korte tijd dat de NVWA deze man uit Overijssel een maatregel oplegt.

Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Bij een recente inspectie bleek dat ongeveer een derde van de ruim veertig melkkoeien van de man kreupel loopt. Ze waren al een tijd niet medisch behandeld en stonden in een overvolle stal.

Ongeveer een jaar geleden werd er ingegrepen omdat de stallen vies waren en het voer vervuild was.

'Pakketbezorgers PostNL staken'

Bij een aantal depots van PostNL wordt dinsdag actie gevoerd door zelfstandige pakketbezorgers. Ze zijn niet tevreden over het onderhandelingsakkoord dat FNV en PostNL over de zelfstandige pakketbezorgers hebben bereikt.

Onder meer bij de depots in Utrecht en Ridderkerk blokkeren de actievoerders met busjes uitgangen. Bij twee depots in Amsterdam en een in Almere zijn zelfstandige pakketbezorgers dinsdagochtend niet komen opdagen. PostNL, dat in totaal negentien depots heeft, verwacht dat ondanks de acties het merendeel van de pakketten vandaag kan worden bezorgd.

Simon de Waal schrijft 'Spannende Boek' 2016

De Nederlandse thrillerauteur en scenarist Simon de Waal schrijft het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek 2016. Het thema van 2016 is Bloed in de Polder: de promotiemaand staat in het teken van de vaderlandse thriller.

Dat hebben organisator CPNB en uitgeverij Lebowski dinsdag bekendgemaakt. De Maand van het Spannende Boek vindt jaarlijks plaats in juni. Voor dit thema is mede gekozen omdat het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs in 2016 dertig jaar bestaat.

Het geschenkboek van De Waal wordt in juni 2016 in een oplage van vele honderdduizenden exemplaren verspreid. Klanten van boekwinkels krijgen de nieuwe De Waal bij besteding van 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Rechercheur
Simon de Waal is sinds begin jaren tachtig werkzaam als rechercheur zware misdaad bij de Amsterdamse politie. Vanaf de jaren negentig schrijft hij ook scenario's: zo werkte hij mee aan iconische politieseries als Unit 13, Russen en Baantjer. Meer recent verleende De Waal zijn medewerking aan Smeris, NoordZuid en Bureau Raampoort, gebaseerd op een reeks boeken die de schrijver ooit begon met auteur Appie Baantjer.

Voor zijn scenario voor de film Lek ontving de rechercheur in 2000 een Gouden Kalf. In 2012 maakte De Waal zijn regiedebuut met de film Cop vs Killer, gebaseerd op zijn eigen roman. Hoofdrolspeler Jeroen Willems won voor de thriller ook een Gouden Kalf. De Waal bereidt momenteel een nieuwe film voor, The Fear of God.

Simon de Waal schrijft 'Spannende Boek' 2016
Simon de Waal schrijft 'Spannende Boek' 2016 (Foto: ANP)

Zedenverdachte hoort jaar cel eisen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 25-jarige man wegens het hebben van ontucht met de toen 16-jarige prostituee in een Valkenburgs hotel op 8 oktober vorig jaar. De man verscheen op verzoek van de rechtbank ter zitting in Maastricht.

De man ontkent seks te hebben gehad met het meisje. Hij zei argwaan gekoesterd te hebben toen hij een jongen zag in plaats van een meisje, en zou toen zijn weggegaan. Het OM vindt dit ongeloofwaardig, mede omdat er 18 keer sms-verkeer is geweest tussen verdachte en het meisje. Volgens het OM heeft de man wel degelijk seks met het meisje gehad.

De man had zich eind januari zelf bij de politie gemeld om te voorkomen dat die hem thuis zou ophalen. Daar gaf hij een verklaring, die hij dinsdag weer introk. Hij zei in die verklaring door twee mannen overvallen te zijn in het Valkenburgse hotel, maar geen seks gehad te hebben.

Site voor 'gehaaste' vakantieganger van start

Om vakantiegangers te helpen hun reis goed voor te bereiden, is dinsdag de site MyTravelPlanner.nl de lucht in gegaan. Dat meldt initiatiefnemer en startup Danny van der Harst. Hij werkt voor de site samen met onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en de douane.

Volgens de oprichters komen veel Nederlanders in het buitenland in de problemen, omdat ze zelf nog snel even online hun lastminute boeken. "Vroeger werden ze ondersteund door de traditionele reisbureaus. Dat is vaak niet meer zo. Mensen komen er te laat achter dat ze noodzakelijke voorbereidingen zijn vergeten. Zoals bijvoorbeeld een oude reisverzekering waarvan ze denken dat die nog geldig is."

Ook enkele verzekeraars en financiële organisaties werken eraan mee, stelt Van der Harst. Op de site is informatie te vinden over zaken als vaccinaties, ongeldige reisdocumenten en niet-geactiveerde bankpassen.

'Team Sky gehackt om trainingsgegevens Froome'

Team Sky vermoedt dat hackers hebben ingebroken in de computers van de Britse wielerploeg. Volgens teambaas David Brailsford waren ze uit op de trainingsgegevens van zijn kopman Chris Froome en zoeken ze bewijzen voor dopebruik door de Britse renner. "We hebben een paar juristen op de zaak gezet. Ik vind het nogal verwerpelijk. Als je iemand wilt beschuldigen van doping, dan doe je dat niet via valse methodes", vertelde hij op Sky Sports.

Een groep criticasters probeert Froome al sinds zijn overwinning in de Tour van 2013 in verband te brengen met doping. Nu de Brit in deze editie de gele trui om de schouders heeft, verwacht Brailsford weer vragen over doping. "Dat schijnt erbij te horen. Vroeger maakte ik me er druk om, maar dat doe ik niet meer. We hebben niets te verbergen."

Starbucks opent filialen in Zuid-Afrika

Koffieketen Starbucks breidt zijn imperium verder uit. Het bedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Zuid-Afrikaanse Taste Holdings getekend, waardoor vanaf volgend jaar ook Starbucks-filialen in het land geopend zullen worden. Dat maakte 's werelds grootste koffieketen dinsdag wereldkundig.

Naast het openen van Starbucks-filialen in Zuid-Afrika krijgt franchisenemer Taste ook de mogelijkheid om elders in Afrika actief te worden met het concept. Het contract tussen de ondernemingen heeft een looptijd van 25 jaar.

Starbucks heeft wereldwijd circa 22.000 filialen. Door de samenwerking met Taste zal de keten voor het eerst ten zuiden van de Sahara actief worden.

Debat Griekenland verplaatst naar donderdag

Het debat in de Tweede Kamer over Griekenland is verplaatst van woensdag naar donderdag. Dat gebeurt op voordracht van regeringspartij VVD. Het Griekse parlement moet woensdag al instemmen met de eerste maatregelen die met de eurolanden zijn afgesproken. De uitslag daarvan kan dan in het overleg worden meegenomen.

Het Kamerdebat duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal nog voor het begin van het debat de Kamer een brief sturen waarin hij ingaat op de laatste ontwikkelingen. Naast minister Dijsselbloem neemt ook premier Mark Rutte deel aan het debat.

Het is de tweede keer dat de Kamerleden terugkomen van vakantie om te praten over Griekenland.

Netanyahu noemt Iranakkoord historische fout

Nog voor het akkoord met Iran dinsdag officieel een feit was, had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu daar al een oordeel over. Hij noemde de overeenkomst een "historische vergissing".

Westerse en Iraanse diplomaten meldden dinsdag dat zes wereldmachten en Iran overeenstemming hebben bereikt over het afbouwen van het atoomprogramma van het Aziatische land. Volgens Netanyahu maakt dat voor Iran de weg vrij om atoomwapens te maken. "Veel van de beperkingen die zijn opgelegd, zullen worden omzeild", aldus de premier.

Hij zei dat kort voor een bijeenkomst met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Netanyahu noemt Iranakkoord historische fout
Netanyahu noemt Iranakkoord historische fout (Foto: ANP)

'Geen snelle deal voor overbrugging Grieken'

Een akkoord over het overbruggingskrediet waarmee Griekenland zijn acute financiële problemen kan oplossen laat nog even op zich wachten. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag, voorafgaand aan overleg met zijn collega's uit de andere EU-lidstaten in Brussel.

Aan alle opties die op tafel liggen voor het overbruggingskrediet zitten nog haken en ogen, aldus Dijsselbloem. Maandag bleek uit berekeningen van de eurolanden dat Griekenland voor 20 juli 7 miljard euro nodig heeft. Daarmee moet onder meer een afbetaling van 3,5 miljard euro bij de Europese Centrale Bank worden voldaan.

De Britse minister van Financiën George Osborne liet dinsdag al weten niets te zien in het plan om het overbruggingskrediet te financieren uit de noodpot van de Europese Commissie (het EFSM). Volgens de Britse regering is beloofd dat die pot, waaraan de Britten ook bijdragen, nooit wordt gebruikt om eurolanden met financiële problemen bij te staan.

'Geen snelle deal voor overbrugging Grieken'
'Geen snelle deal voor overbrugging Grieken' (Foto: ANP)

Jimmy Fallon: nog weken geen gevoel in vinger

Het duurt nog weken voordat de ringvinger van Jimmy Fallon helemaal is hersteld. Dat heeft de presentator zijn Tonight Show-kijkers verteld in zijn eerste uitzending sinds hij gewond raakte aan zijn hand. "Ik heb er acht weken geen gevoel in", aldus Fallon.

Fallon viel eind vorige maand en gebruikte zijn hand om die val te breken. Daarbij werd zijn geringde vinger er bijna afgereten. Hij belandde in het ziekenhuis en moest een zes uur durende operatie ondergaan, meldt The Hollywood Reporter.

De talkshowhost kon zijn programma door het ongeval niet maken, maar had desondanks nog een positieve noot voor zijn kijkers. "Ik moet zeggen: de val was grappig. Ik ben een komiek, dus ik moet grappig vallen."


Zieke Boom gaat niet meer van start in Tour de France

Lars Boom gaat niet meer van start in de tiende etappe van de Tour de France. De renner van Astana zondag na de negende etappe ziek en voelt zich niet fit genoeg om de bergen in te gaan.

De renner uit Vlijmen zei maandag op de rustdag in Pau al dat hij koortsig was en zich niet lekker voelde. In de nacht van maandag op dinsdag is hij er niet beter op geworden. Voor de Tour was er veel heisa rond Boom. Hij had een te lage cortisolwaarde en had eigenlijk niet mogen starten in deze Tour. Dat schreven de regels van de MPCC voor. Maar Astana besloot de MPCC te negeren en Boom startte toch.

Het peloton trekt in de etappe van vandaag naar de Pyreneeën. De etappe zal finishen op Col de la Pierre Saint-Martin. 

Overheid erkent hardhout uit Maleisië

Het kabinet wil hardhout uit Maleisië met het keurmerk MTCS erkennen als duurzaam hout. Dat maakt de weg vrij voor inkoop van dit tropische hout door overheden.

De staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Milieu) hebben dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten dat zij geen belemmeringen meer zien om MTCS volledig toe te laten. Er komt nog een laatste toets door een Nederlandse commissie, maar Dijksma heeft tijdens haar recente bezoek al geconstateerd dat Maleisië zich houdt aan de eisen voor duurzaam bosbeheer.

Nederland was het enige land binnen de Europese Unie dat MTCS nog niet had erkend. Maleisië is al wel een grote leverancier van tropisch hardhout aan Nederland, met name van meranti, dat wordt gebruikt voor deuren en kozijnen. Met de officiële erkenning zal het gebruik van het duurzame hout toenemen, verwachten de bewindslieden.

Caitlyn Jenner voelt zich vrij

Caitlyn Jenner wil nooit meer terug naar de tijd dat ze nog als Bruce door het leven ging. Dat laat ze weten via haar blog.

Op haar eigen website reageert Caitlyn op vragen van fans en volgers. Iemand vraagt haar wat ze het leukst vindt aan Caitlyn zijn tot nu toe. "Ik vind het heel fijn dat ik nu gewoon mijzelf kan zijn. Ik ben laatst op een tripje geweest met mijn nieuwe vrienden", schrijft Jenner. "We waren vijf dagen weg en het was zo'n fantastische ervaring met al deze meiden en vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt."

Caitlyn schrijft dat ze zo veel gespreksstof heeft met haar vriendinnen. "Zo veel dingen waar we allemaal mee te maken hebben gehad. Het was zo'n bevrijdend gevoel. Toen wist ik zeker dat ik nooit meer terug wilde naar vroeger."

Caitlyn laat haar volgers ook weten dat ze wist dat haar transformatie wat reacties zou uitlokken. "Maar ik had dit allemaal nooit verwacht. Het is allemaal zo positief." 

Eerste puntenverlies VS op Gold Cup

Titelverdediger Verenigde Staten heeft zijn eerste puntenverlies geleden in de Gold Cup, het voetbalkampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en de Caribische eilanden. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann speelde maandag (plaatselijke tijd) in Kansas City in de laatste groepswedstrijd met 1-1 gelijk tegen Panama. De uitslag had verder geen gevolgen. De VS waren door zeges op Honduras en Haïti al zeker van de eerste plaats in de groep en zijn geplaatst voor de kwartfinales.

Panama opende de score in de 33e minuut via Blas Perez. De Amerikaanse aanvoerder Michael Bradley zorgde in de 54e minuut voor de gelijkmaker. Haïti plaatste zich ook voor de kwartfinales door met 1-0 te winnen van Honduras.

Atoomakkoord met Iran drukt olieprijzen

De olieprijzen daalden dinsdag na berichten over een akkoord tussen Westerse landen en Iran over diens atoomprogramma. Het akkoord kan leiden tot een hogere olieproductie in het land dat ooit de op een na grootste producent was binnen OPEC, terwijl het aanbod op de oliemarkt al groter is dan de vraag.

Westerse en Iraanse diplomaten melden dat er een overeenkomst is bereikt. In ruil voor het indammen van de nucleaire ambities kan Iran de afbouw van de sancties tegen het land tegemoet zien. Door de sancties, die in 2012 werden ingesteld, halveerde de olieproductie in Iran nagenoeg. De banken Barclays en Goldman Sachs denken dat het zes tot twaalf maanden duurt voordat de productie is opgekrikt tot 500.000 vaten per dag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde rond 10.00 uur met 2 procent tot 51,17 dollar, Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 56,85 dollar per vat.

Touretappe van vandaag: eerste aankomst bergop

De renners in de Tour de France mogen na een verdiende rustdag vandaag weer aan de slag. Gelijk krijgen ze een eerste aankomst bergop voorgeschoteld in de Pyreneeën. De finish is op La Pierre-Saint-Martin, een klim van buitencategorie. De krachtsverhoudingen zullen nog verder duidelijk gemaakt worden.

Voor renners die normaal gesproken problemen hebben met koersen na een rustdag belooft het een lastige dag te worden. Die zullen gisteren waarschijnlijk goed getraind hebben om vandaag weer volle bak ertegenaan te kunnen.

Tarbes
De gemeente Tarbes ligt in het departement Hautes-Pyrénées en telt circa 45.000 inwoners. In de Middeleeuwen was Tarbes de hoofstad van het graafschap Bigorre.

Tarbes was tien keer eerder startplaats in de Tour In 2006 startte de etappe naar Pla-de-Beret er, die door Denis Menchov in de sprint werd gewonnen. In 2009 finishte de door Pierrick Fedrigo gewonnen etappe er. In 1995 werd wielrenner Fabio Casartelli na zijn zware val in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet naar het ziekenhuis van Tarbes vervoerd. Hij overleed daar nog dezelfde middag aan zijn verwondingen.

La Pierre-Saint-Martin
Nog nooit kwam de Tour de France eerder aan bij skioord Le Pierre-Saint-Martin. Wel werd deze klim in 2007 al een keer opgenomen in een etappe. Het was de door Michael Rasmussen gewonnen 16e etappe, die uiteindelijk zijn laatste rit tijdens die Tour de France bleek te zijn. De Deen, die in de gele trui rondreed, werd later die dag door zijn werkgever Rabobank uit de wedstrijd genomen.

Etappebeschrijving
Na de rustdag mogen de klassementsrenners dus direct aan de bak met de eerste aankomst bergop. de opmaat naar de slotklim is vrij rustig te noemen. In die 150 kilometer komen de renners enkel drie bergjes van vierde categorie tegen, waarvan de top van de laatste op 33 kilometer van de finish is.

Profiel van de negende etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de negende etappe (Bron: LeTour.fr)

De slotklim zelf is 15,7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. De eerst kilometers zijn al steil te noemen met percentages tot bij 11%. Nadat de top van de Col de Lablys is bereikt vlakt de klim wat af, om in het slot nog eenmaal naar de 7% te gaan.

Profiel van de slotklim (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de slotklim (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de negende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 31h 34' 12''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 00' 12''
3. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 27''
4. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 38''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 01' 03''
6. Rigoberto Uran Col Etixx-Quick Step + 01' 18''
7. Alejandro Valverde Spa Movistar + 01' 50''
8. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 52''
9. Nairo Quintana Col Movistar + 01' 59''
10. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 01' 59''
11. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 02' 01''
12. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 02' 18''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 02' 22''
14. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 02' 43''
15. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 02' 52''
16. Bauke Mollema NED Trek + 02' 56''
17. Jean-Christophe Péraud Fra AG2r + 03' 30''
18. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 03' 52''
19. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 04' 17''
20. Matthias Frank Zwi IAM Cycling + 04' 32''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Vaak is de eerste bergrit een prooi voor de klassementsrenners. Zeker na een rustdag zullen deze er vandaag vol voor gaan. Gezien de zwaarte van de klim moet de winnaar dan ook worden gevonden bij de absolute toppers. Chris Froome en Nairo Quintana staan dan ook bovenaan het lijstje. Alberto Contador en Vincenzo Nibali zullen normaal gesproken niet ver weg zijn, maar lijken minder in vorm te zijn dan deze twee. Op La Quartorze Julliet moet altijd rekening gehouden worden met een goede Fransman, deze zullen zeker veel vertegenwoordigd zijn in de kopgroep van de dag en als er daarvan één goede benen heeft kan deze ver komen.

***** Chris Froome, Nairo Quintana
**** Alberto Contador, Vincenzo Nibali
*** Tejay van Garderen, Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez
** Robert Gesink, Bauke Mollema, Andrew Talansky
* Een Fransman (zoals; Jean-Christophe Peraud, Warren Barguil, Thibaut Pinot, Thomas Voeckler)

Dré Hazes: biergooier verpestte optreden

André Hazes Junior vindt een blikje bier gooien naar een artiest op het podium respectloos. Dat zegt hij tegen Omroep Gelderland, naar aanleiding van een voorval tijdens zijn optreden op de kermis in Ulft. Daar werd de twintiger door een bezoeker bekogeld.

"Er was iemand in het publiek die het blijkbaar niet zo leuk vond. Die had liever gehad dat er iemand anders op het podium had gestaan, denk ik. En die vond het leuk om iets te gooien richting mij", aldus Hazes jr.

Volgens de zanger ging het om een blikje bier en heeft diegene met de actie 'de avond voor de rest verpest'. Hazes stopte het optreden, dat bijna was afgelopen, meteen. "Ik wil een showtje maken en als er dan geen respect is, kan ik beter naar huis gaan."

Druk maakt de artiest zich er desondanks niet om. "Het kan gebeuren", zegt hij. "Mijn vader had gezegd: dat is zonde, dat moet je opdrinken."

Atoomakkoord met Iran is rond

Er is een akkoord gesloten over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft een diplomaat bij de onderhandelingen dinsdag gezegd.

Voordat er een akkoord werd bereikt moesten nog enkele laatste hordes worden genomen. Er is een compromis gesloten tussen Washington en Teheran die inspecteurs van de Verenigde Naties in staat stelt om een Iraanse legerbasis te bezoeken.

Update 09:40 uur
In de loop van de ochtend komen ministers van de zes wereldmachten en Iran bijeen voor een beslissende vergadering.

Volgens ingewijden is er een conceptakkoord en moet er alleen nog over details in formulering worden onderhandeld. Iran zou westerse inspecteurs volledige toegang geven tot zijn nucleaire complexen. In ruil voor de afbouw van het programma worden de internationale sancties tegen het land afgebouwd.

Volgens diplomaten blijft het VN-wapenembargo nog vijf jaar van kracht. In het akkoord is volgens de diplomaten verder vastgelegd dat de sancties weer worden opgelegd zodra Iran de afspraken schendt.

Ouderen in aanleunwoning houden huidige zorg

Oude mensen die in een aanleunwoning wonen en daar zorg krijgen, kunnen die hulp behouden. Ze hoeven dan toch niet naar een verzorgingshuis eind dit jaar.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat deze ouderen in hun eigen woning hun zorgpakket kunnen blijven ontvangen. Het gaat om een groep zeer oude mensen die op 31 december 2014 deze hulp al kreeg. Door de nieuwe regelingen in de zorgsector zouden deze mensen hun huidige zorg mogelijk kwijtraken, zodat ze niet meer zelfstandig konden wonen.

Cliëntenorganisaties trokken hierover onlangs aan de bel. De Tweede Kamer wilde dat Van Rijn een oplossing zocht. Hij heeft in overleg met koepelorganisaties nu besloten dat het huidige pakket overeind kan blijven. De praktische uitvoering en juridische onderbouwing moet hij nog verder bespreken. Maar zorgkantoren kunnen de betrokken zorgaanbieders en cliënten al gaan inlichten over de oplossing.

Politie in verlegenheid door motorincident

De politie doet onderzoek naar een agent die zondag in Almere een verdachte aan zijn motor boeide en hem al rennend meevoerde naar het politiebureau. De betrokken politieman doet zolang het onderzoek duurt geen werk op straat, alleen op het bureau. Dat liet de politie dinsdag weten.

De leiding van de politie Midden-Nederland zegt "in verlegenheid" te zijn gebracht door het incident. Dat kwam naar buiten toen omstanders filmden hoe een 13-jarige jongen vastgeketend aan de politiemotor door de binnenstad van Almere werd meegevoerd. Het filmpje, dat op Facebook werd geplaatst, is al meer dan 200.000 keer bekeken.

Het filmpje stond al eerder vandaag op onze website.

Buitenhof in Den Haag kort ontruimd geweest vanwege verdacht pakketje

Een deel van het Buitenhof in Den Haag is dinsdagochtend kort afgezet nadat daar een verdacht pakketje was ontdekt. Dat heeft de politie laten weten.

Het verkeer kon er niet langs en ook het openbaar vervoer stond stil of werd omgeleid. "Het pakketje lag in de buurt van de Israëlische ambassade", aldus een politiewoordvoerster.

Het verdachte pakketje zat in een aanhanger van een fiets, maar bleek ongevaarlijk. De politie heeft de afzetting opgeheven.

Stalker van model Gigi Hadid gearresteerd

De stalker van Gigi Hadid is gearresteerd, nadat hij meerdere pogingen had ondernomen om het model op te zoeken in haar appartement in New York. De 35-jarige man, Marcell Porter, kwam afgelopen maand maar liefst vijf keer langs in het gebouw waar Hadid (20) woont. Soms liet hij een briefje voor haar achter, maar meestal probeerde hij langs de beveiliging te komen.

Hadid, die de laatste tijd intiem met zanger Joe Jonas is gespot, was niet gediend van de onverwachte bezoekjes, briefjes en berichten op haar Facebookpagina. Via het sociale medium zei Porter onder meer van haar te houden, vroeg hij haar om hem te bellen en kondigde hij aan dat ze elkaar zo snel mogelijk in levenden lijve zouden zien.

Het model, dochter van de Nederlands-Amerikaanse tv-persoonlijkheid Yolanda Foster, heeft haar appartement intussen te koop gezet.

Stalker van model Gigi Hadid gearresteerd
Stalker van model Gigi Hadid gearresteerd (Foto: ANP)

Beurzen nemen gas terug na opluchtingsrally

De aandelenbeurs in Amsterdam toonde dinsdagochtend een nagenoeg vlak beeld. De andere Europese effectenbeurzen lieten een wat lager beeld zien. Beleggers namen gas terug na de opluchtingsrally over Griekenland en keken uit naar de bedrijfsresultaten die deze week naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen onveranderd op 489,92 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 723,27 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 0,3 procent. In Athene blijft de beurs in navolging van de Griekse banken in ieder geval tot en met woensdag gesloten.

Bij de kleinere bedrijven won Ballast Nedam 4 procent. De bouwer is na twaalf jaar eindelijk verlost van een rechtszaak waarin het bedrijf was verwikkeld met branchegenoot Max Bögl. De Hoge Raad verwierp een beroep in cassatie dat de Duitse bouwer had aangespannen.

Anny Schilder: gezin hechter door ziekte

Anny Schilder heeft de chemotherapie die ze kreeg omdat vorig jaar borstkanker bij haar werd geconstateerd achter de rug, maar ze ondergaat nog wel een preventieve behandeling. In een interview in De Telegraaf zegt de zangeres dat ze zich beter voelt, maar nog niet is genezen. Daarom geniet ze meer dan ooit van haar kinderen en kleindochter.

De Volendamse heeft een zoon, dochter en kleindochter en met hen doet ze nu alles wat ze vorig jaar niet kon. "Ik wacht nergens meer mee, dan ben ik nooit te laat", vertelt ze in het interview. "De band tussen ons is hechter en echter geworden. Ik ben door alles veranderd en zij zijn met me mee veranderd."

Schilder zegt de liefde van haar gezin nu nog meer te koesteren dan vroeger. De zangeres heeft ook weer de kracht gevonden om met collega Jan Keizer op tournee te gaan naar onder meer Zuid-Afrika en Roemenië.

Anny Schilder: gezin hechter door ziekte
Anny Schilder: gezin hechter door ziekte (Foto: ANP)

Nokia terug van eigenlijk nooit weg geweest

Nokia wil weer mobieltjes gaan maken en voorziet een terugkeer op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2016. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Nokia was veertien jaar lang 's werelds grootste mobieltjesfabrikant, maar viel van zijn troon omdat het bedrijf er niet in slaagde aan te haken bij de 'smartphonegolf' die met name Apple ontketende. De mobieltjesdivisie van Nokia werd vorig jaar grotendeels overgenomen door Microsoft, inclusief alle marketing- en distributieactiviteiten.

Bij de beoogde terugkeer wil Nokia het anders aanpakken. Het bedrijf wil de productie, marketing en klantenservice overlaten aan een partner en zelf alleen zijn naam verbinden aan de apparaten die het ook gaat ontwerpen.

Microsoft maakte onlangs bekend 7800 banen te schrappen, vooral bij de onderdelen van Nokia die werden ingelijfd voor 5,4 miljard dollar.

Verkeer op A2 richting Schiphol staat vast

Verkeer dat vanuit Utrecht via Amsterdam naar Schiphol wil rijden, komt op de A2 een lange file tegen tussen Vinkeveen en knooppunt Amstel. Bij dat knooppunt is de verbindingsweg naar de luchthaven dicht na een ongeluk met enkele auto's, meldt de ANWB.

De weg moet worden opgeruimd en dat duurt nog ongeveer een uur. Daardoor staat er 9 kilometer file vanaf Vinkeveen. Omrijden kan via Holendrecht maar automobilisten pakken dan nog wel een eerste stuk file mee.

Ook beurs in Athene blijft gesloten

De aandelenbeurs in Athene blijft in navolging van de Griekse banken in ieder geval tot en met woensdag gesloten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De beurs en de banken in Griekenland zijn al ruim twee weken dicht. Maandag werd al gemeld dat de banken zeker nog tot en met woensdag gesloten blijven.

De financiële sector van Griekenland zit sinds maandag 29 juni op slot, om het faillissement van de banken te voorkomen. Zij dreigden ten onder te gaan omdat Grieken massaal hun geld van hun rekeningen haalden, vanwege de vrees dat Griekenland uit de eurozone zou worden gestoten. De noodsteun die de banken met goedkeuring van de Europese Centrale Bank kunnen krijgen was niet voldoende om die uitstroom te compenseren.

Omroep MAX scoort met vakantieprogramma

Het vakantieprogramma Groeten van Max heeft maandagavond goed gescoord. Met bijna 1,8 miljoen kijkers was het het bestbekeken programma, op het Journaal van 20 uur na. In de uitzending was aandacht voor de ramp met de MH17, reisziekte en campingrecepten.

Entertainment deed het sowieso goed, maandagavond, zoals Spoorloos Extra (NPO1, 1,7 miljoen), Shownieuws (SBS6, 1,3 miljoen) en Wie doet de afwas (RTL4, 984.000). Het SBS6-programma '25 meest populaire internetfilmpjes aller tijden' haalde plek 15, met 750.000 kijkers.

In de Tour de France was het een rustdag. Studio Tour (NPO1) haalde 938.000 kijkers. Tour du Jour (RTL7) belandde op de 25e plek van de kijkcijferlijst (388.000).

DNB past rekenrente voor pensioenfondsen aan

De Nederlandsche Bank (DNB) past een deel van de rekenrente die pensioenfondsen gebruiken om de waarde van toekomstige verplichtingen te berekenen aan. Dat maakte de toezichthouder op de pensioensector dinsdag bekend.

Door de aanpassing van de zogeheten 'ultimate forward rate' moet de gebruikte rekenrente een meer realistisch beeld geven ten opzichte van de marktrente. Op die manier kan volgens DNB worden voorkomen dat er teveel pensioen wordt uitgekeerd, terwijl er te weinig premies worden geïnd.

De nieuwe methode zorgt voor een enigszins lagere dekkingsgraad bij pensioenfondsen. Volgens DNB zal dit echter niet zorgen voor aanvullende kortingen op pensioenen. De nieuwe methode kan wel leiden tot hogere pensioenpremies.

Bonden: aparte loondeal per grafisch bedrijf

De vakbonden gaan alle 1100 bedrijven in de grafische industrie apart benaderen met een voorstel om met hen een tijdelijke loonovereenkomst te sluiten. Kern van zo'n overeenkomst per bedrijf is wat de bonden betreft een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro. Dat maakte FNV Kiem dinsdag bekend.

De vakbonden willen op die manier voor elkaar krijgen dat de ongeveer 22.000 werknemers in de grafische sector, die al twee jaar zonder cao zitten, er in elk geval in salaris op vooruit gaan. Afspraken hierover maken op landelijk niveau, is tot nu toe niet gelukt. Begin juli liepen de onderhandelingen over een cao met werkgeversorganisatie KVGO voor de sector vast.

Volgens de bonden hebben verscheidene ondernemers al laten weten bereid te zijn de geëiste loonsverhoging te betalen. Het idee van een aparte loonovereenkomst komt van de dagbladuitgevers, aldus de bonden. Ze gaan deze week met de dagbladuitgevers praten.

'Steun aan Griekse regering kent limiet'

De Onafhankelijke Grieken blijven de Griekse regering steunen, maar aan die steun zitten wel grenzen. Dat zei een woordvoerster van de kleine coalitiepartner van Syriza dinsdag. Tegelijkertijd sloot ze uit dat haar partij een nieuwe regering zou willen vormen met twee oppositiepartijen.

Premier Alexis Tsipras moet alle zeilen bijzetten om zijn eigen Syriza-partij achter het akkoord te krijgen dat Griekenland maandagochtend bereikte met zijn Europese geldschieters na urenlang overleg. Een aantal partijgenoten is woedend dat Tsipras is gezwicht voor de eisen die Duitsland stelde aan verdere steun. Griekenland moet zich daardoor houden aan het meest ingrijpende pakket hervormingen dat een euroland ooit opgelegd kreeg.

"De grenzen aan die steun zijn aangegeven bij de verkiezingen in januari en bij het referendum eerder deze maand", aldus de woordvoerster.

Nikkei zet stijging voort

De effectenbeurs in Tokio is dinsdag voor de tweede dag op rij hoger gesloten. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die dinsdag begon aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Nikkei-index eindigde 1,5 procent hoger op 20.385,33 punten.

Bij de bedrijven zakte Sony 1,2 procent. Het Japanse elektronicaconcern gaat voor het eerst in 26 jaar nieuwe aandelen uitgeven om zijn herstructureringsprogramma te financieren. In Taiwan stonden de chipbedrijven in de belangstelling, na berichten dat de Amerikaanse maker van geheugenchips Micron wordt overgenomen door de Chinese investeerder Tsinghua Unigroup.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. In China daalde de Shanghai Composite Index 0,8 procent. Op de Chinese markt ligt de handel in ongeveer een derde van de aandelen nog altijd stil. De Chinese overheid hoopt daarmee rust te creëren na de recente paniekverkopen. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 0,8 procent en in Seoul daalde de Kospi 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney won bijna 2 procent onder aanvoering van de mijnbouwers.

Akkoord over Iran lijkt nabij

De onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran lijken dinsdag een beslissende fase in te gaan. De zes wereldmachten en Iran gaan volgens bronnen rond de gesprekken dinsdagochtend in Wenen aan tafel voor een beslissende ronde. Volgens ingewijden is er een concept akkoord en gaat het alleen nog om details in de formulering.

De zes wereldmachten willen dat Iran zijn atoomprogramma afbouwt. In ruil daarvoor zouden de internationale sancties en een VN-wapenembargo tegen het land (deels) worden opgeheven. In de nacht van maandag op dinsdag verstreek een deadline die eerder deze maand werd gesteld.

De onderhandelaars beginnen dinsdagochtend rond 10.00 met de gesprekken.

Akkoord over Iran lijkt nabij
Akkoord over Iran lijkt nabij (Foto: ANP)

'Piloten vliegen niet waar dat niet kan'

Directeur Huib Gorter van Malaysia Airlines Europa wacht nog steeds het onderzoek af waaruit moet blijken wie in juli 2014 verantwoordelijk was voor het openstellen van het luchtruim boven Oekraïne. Destijds mocht je niet over de Krim vliegen maar dat maatschappijen niet boven Oost-Oekraïne vlogen omdat het er te gevaarlijk was, blijkt nergens uit. Dat zegt hij in een interview dinsdag in de Volkskrant.

"Piloten zijn niet gek. Dat zijn professionele mannen en vrouwen. Die gaan niet vliegen over een gebied waar dat niet kan", aldus Gorter. De route naar Maleisië over Oekraïne noemt hij de snelweg naar Azië. Ook op de dag van de ramp "vlogen zowel voor als achter toestel MH17 veel kisten, van veel maatschappijen".

Maandag meldde de NOS op basis van eigen onderzoek dat een jaar na de ramp met de MH17 nog iedere dag tientallen vliegtuigen boven oorlogsgebieden vliegen. De hoogtes die de vliegtuigen daarbij aanhouden zouden veilig genoeg zijn.

Familie krijgt geld voor dood zwarte Amerikaan

De nabestaanden van de ongewapende zwarte Amerikaan Eric Garner die door politiegeweld om het leven kwam, krijgen 5,9 miljoen dollar (ongeveer 5,3 miljoen euro) schadevergoeding van de stad New York. Dat heeft de advocaat van de familie gezegd tegen The New York Times.

De 43-jarige Garner overleed op 17 juli vorig jaar toen een blanke agent hem in een wurggreep hield, omdat hij illegaal sigaretten verkocht op straat. De arrestatie werd gefilmd. Meerdere agenten werkten Garner tegen de grond, terwijl hij nog riep dat hij geen adem kon halen. De man raakte buiten bewustzijn en overleed. De politieagent die Garner een nekklem gaf, is niet vervolgd.

De dood van Garner en meerdere ongewapende Afro-Amerikanen, onder wie de tiener Michael Brown in Ferguson, leidde vorig jaar tot hevige protesten in de VS. De zwarte gemeenschap vindt dat voornamelijk blanke politieagenten hen niet gelijk behandelen.

Familie krijgt geld voor dood zwarte Amerikaan
Familie krijgt geld voor dood zwarte Amerikaan (Foto: ANP)

Vrouw John Legend zit op Tinder na te weinig date ervaringen

Chrissy Teigen is gelukkig getrouwd met John Legend, maar was zo benieuwd naar Tinder dat ze er nepprofielen aanmaakte. Dat vertelt ze aan People.

Het 29-jarige model probeerde de populaire datingapp uit als man en als vrouw. "Het is hysterisch. Als man kom je veel ondeugende dingen tegen, maar als vrouw vindt gewoon iedereen je foto leuk. Iedereen." Mocht ze single zijn dan zou ze serieuzere pogingen wagen om een date te vinden via de app. "Ik zou de hele tijd op Tinder zitten als ik single zou zijn."

Een van de redenen dat Teigen nieuwsgierig is naar de wereld van Tinder is dat ze weinig ervaring heeft met daten. "Als ik iemand ontmoette doken we gelijk in een echte relatie." Ook haar huidige relatie is behoorlijk vast: het model is al sinds haar 21ste samen met John Legend, met wie ze in 2013 trouwde.

Chrissy Teigen met nepprofiel op Tinder
Chrissy Teigen met nepprofiel op Tinder (Foto: ANP)

'Geef volledige zaak Cosby uit 2005 vrij'

Twee van de vrouwen die claimen seksueel misbruikt te zijn door Bill Cosby, willen dat de rechtszaak uit 2005 volledig openbaar wordt gemaakt. Dat melden ze tijdens een persconferentie.

Onlangs werd onthuld dat de komiek in een rechtszaak in 2005 toegaf vrouwen gedrogeerd te hebben om seks met hen te hebben. Getuigen uit die zaak willen nu dat ook de rest van de details worden vrijgegeven. Beth Ferrier en Rebecca Lynn Neal melden nu dat zij twee van de dertien anonieme getuigen waren die tijdens de zaak claimden slachtoffer te zijn geworden van Cosby.

"Het is belangrijk dat de wereld weet dat Bill Cosby op me gejaagd heeft als een roofdier", vertelt Ferrier. "In de onlangs vrijgegeven stukken geeft hij toe dat hij met mij in Denver was en waarschijnlijk seks met me had." Advocaat Gloria Allred, die 17 van Cosby's beschuldigers vertegenwoordigt, stelt dat de vrouwen de volledige rechtszaak vrijgegeven willen hebben zodat ze zichzelf kunnen verdedigen.

'Geef volledige zaak Cosby uit 2005 vrij'
'Geef volledige zaak Cosby uit 2005 vrij' (Foto: ANP)

Ciara bad na seks met ex-vriend Future

Pas maakte Ciara's vriend Russell Wilson bekend uit religieuze overwegingen nog geen seks te hebben. Ex-verloofde Future verklapt dat de zangeres het met hem minder nauw nam met de onthouding.

"God vertelde mij iets anders. Hij zei niet dat ik moest wachten met seks, dat kan ik je verzekeren", vertelt rapper Future in een gesprek met Huffington Post. Maar het gelovige koppel maakte de zonde wel goed: "Nadat we het gedaan hadden, baden we. Echt waar."

Nadat de relatie met de rapper Future, met wie ze een kind heeft, op de klippen liep, ontmoette ze de diepgelovige American footballer Russell Wilson. Vorige week sprak hij over de seksuele onthouding in zijn relatie: "Ik zei tegen haar: kunnen we elkaar liefhebben zonder dat? En zij kon daar helemaal in meegaan. Als je gek op elkaar kunt zijn zonder 'het', kun je pas echt van iemand houden."

Ciara bad na seks met ex-vriend Future
Ciara bad na seks met ex-vriend Future (Foto: ANP)

Justin Bieber verdedigt Kylie Jenner

Voor het minste of geringste worden jonge beroemdheden bekritiseerd en wat Justin Bieber betreft is dat een weinig productieve bezigheid.

"Jongens laat haar met rust", reageert de popster op het Instagram-account van Kylie Jenner. De 17-jarige werd daar bekritiseerd nadat ze een foto plaatste met gevlochten haar. Dat de Keeping Up With The Kardashians-telg zich dat kapsel heeft aangemeten is volgens sommige critici een doorn in het oog van de zwarte bevolking, waaronder de haarstijl populair is. "Zeggen dat ze racistisch is omdat ze haar haar gevlochten heeft is belachelijk. Laten we niet ruziën over een foto, maar ons richten op het grotere plaatje en iets doen aan gelijkwaardigheid. Boos worden op een 17-jarige omdat ze vlechten in haar haar heeft helpt daar niet bij."

Sowieso vindt de zanger, die goede vrienden is met Jenner, dat het niet eerlijk is om jonge sterren constant te bekritiseren: "We proberen allemaal ons leven uit te vogelen, dat van haar ligt toevallig onder een microscoop. Als iemand weet hoe dit is ben ik het wel."

Justin Bieber verdedigt Kylie Jenner
Justin Bieber verdedigt Kylie Jenner (Foto: ANP)

Sonde scheert na bijna tien jaar reizen langs Pluto

Na meer dan 5 miljard kilometer vliegen door de ruimte scheert een Amerikaanse sonde dinsdag langs zijn doelwit, de dwergplaneet Pluto. New Horizons is bijna tien jaar onderweg geweest. Hij moet de komende maanden duidelijk maken hoe Pluto en zijn manen eruitzien en waar ze van zijn gemaakt. Ook moet hij zoeken of er misschien nog objecten ronddraaien die nog niet waren ontdekt.

Wetenschappers kijken vanaf de aarde mee. De afgelopen weken kreeg de sonde Pluto in het vizier. Hij stuurde steeds scherpere foto's naar de aarde. De vage schim bleek allerlei vormen op zijn oppervlak te hebben. Wat die zijn, is nog niet duidelijk.

Rond 13.49 uur Nederlandse tijd staat de New Horizons het dichtst bij Pluto. De afstand is dan ongeveer 12.500 kilometer. Ter vergelijking: onze telefoons, televisienetwerken en navigatiesystemen sturen hun signalen naar satellieten die twee tot drie keer zo ver van de aarde staan. Als alles achter de rug is, stuurt de New Horizons als bevestiging een signaal naar de aarde. Dat komt pas in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij de vluchtleiding.

Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel. Hij is zo klein en staat zo ver weg, dat hij pas in 1930 werd ontdekt, veel later dan de planeten. New Horizons is pas de eerste missie naar Pluto. Wetenschappers weten ook niet precies wat Pluto is. Eerst was het de negende planeet in ons zonnestelsel, maar in 2006 werd hij gedegradeerd tot dwergplaneet. Niet iedere wetenschapper is het daar echter mee eens.

Sonde scheert langs Pluto
Sonde scheert langs Pluto (Foto: ANP)

B.B King niet vergiftigd

B.B. King is een natuurlijke dood gestorven en niet vergiftigd. Dat blijkt uit onderzoek.

Nadat de blueslegende in mei op 89-jarige leeftijd overleed, vermoedden zijn dochters Karen Williams en Patty King dat hij wel eens vergiftigd had kunnen zijn door hun vaders zaakwaarnemer LaVerne Toney en persoonlijke assistent Myron Johnson. De lijkschouwer meldde destijds dat er geen reden is om aan te nemen dat King is vergiftigd, maar dat de aantijgingen serieus werden genomen en er nauwkeurig onderzoek gedaan zou worden.

Uit het onderzoek blijkt nu dat de voornaamste doodsoorzaak Alzheimer was. Ook andere ouderdomskwalen zoals diabetes en hart- en vaatziekten speelden een rol in het aftakelen van de muzikant. "We kunnen met zekerheid zeggen dat meneer King een natuurlijke dood is gestorven", concludeert lijkschouwer John Fudenberg. "We hopen dat familie en vrienden met deze uitslag de dood van meneer King enigszins kunnen afsluiten."

B.B King niet vergiftigd
B.B King niet vergiftigd (Foto: ANP)

50 Cent noemt faillissement 'strategische zet'

50 Cent heeft zijn faillissement aangevraagd zodat hij zijn zaken op orde kan krijgen. Dat vertelt hij aan persbureau Reuters.

"Het is een zakelijk strategische zet", vertelt de rapper. "Fans zullen er niks van merken. Ik ga recht op mijn doel af en sta niet toe dat ik mezelf ten onder laat gaan aan kleine dingen." De rapper vergaarde zijn kapitaal als muzikant, maar ook als acteur en promotor van bokswedstrijden. Zijn advocaat William Brewer meldt dat Curtis James Jackson, zoals de rapper echt heet, gewoon verder gaat met zijn diverse werkzaamheden. "Hij blijft deelnemen in verschillende zakelijke belangen en blijft actief als entertainer."

De 40-jarige rapper moest maandag voor de rechter verschijnen omdat hij vijf miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan een vrouw van wie hij een seksfilmpje online had gezet om een vriend van haar belachelijk te maken. Hij zou in totaal 10 tot 50 miljoen dollar verschuldigd zijn aan verschillende eisers en vroeg daarom faillissement aan. Enkele maanden eerder deed hij hetzelfde om zijn bokspromotiebedrijf te redden.

50 Cent: faillissement is strategisch
50 Cent: faillissement is strategisch (Foto: ANP)

Lorde verschijnt op concert Taylor Swift

Lorde heeft concertbezoekers van Taylor Swift verrast met een optreden.

De zangeres is naar verluidt speciaal van Nieuw-Zeeland naar Washington DC gevlogen om op het podium van haar vriendin te verschijnen. Nadat Taylor haar introduceerde als 'een van mijn beste vriendinnen van de hele wereld' zongen de twee samen Lordes hit Royals. De popsterren onderhouden al een paar jaar een vriendschap.

Toch verliep het concert niet helemaal soepel. Taylor strandde op een vastgelopen uitschuifbaar decorstuk. Maar Swift zong vrolijk verder: "Ik hoor net dat ik hier wel eens voor altijd vast kan zitten", vertelde ze aan haar publiek. "Maar we gaan het anders doen en het wordt een unieke show."

Lorde verschijnt op concert Taylor Swift
Lorde verschijnt op concert Taylor Swift (Foto: ANP)

Gevangenisdirecteur ontslagen na ontsnapping

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán moet hulp hebben gehad van gevangenismedewerkers tijdens zijn ontsnapping. Dat heeft de Mexicaanse minister Miguel Ángel Osorio Chong maandag gezegd tijdens een persconferentie. De directeur van de zwaarbewaakte gevangenis waar Guzmán zat, is ontslagen.

Guzmán ontsnapte zaterdag uit de Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij de hoofdstad Mexico-Stad. De klopjacht op Guzmán is in volle gang. Mexico heeft een beloning van zestig miljoen Mexicaanse peso (bijna 3,5 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de drugsbaas. Ook worden er videobeelden uit de gevangenis vrijgegeven. Naar meer dan dertig mensen loopt een officieel onderzoek omdat zij mogelijk hebben geholpen bij de ontsnapping.

Maandag werd ook bekend dat de Verenigde Staten al in 2014 wisten dat Guzmán van plan was te ontsnappen. Hij zou daar al sinds zijn arrestatie mee bezig zijn geweest, aldus de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. Een ex-medewerker van de DEA vertelde maandag aan ABC News dat van begin af aan duidelijk was dat Guzmán zijn ontsnapping aan het plannen was. De Mexicaanse autoriteiten zouden daar ook van op de hoogte zijn gebracht.

Gevangenispersoneel
Volgens andere Amerikaanse media zijn er ook documenten opgedoken waaruit blijkt dat de VS een maand na de arrestatie van Guzmán informatie binnen hadden gekregen over dat kennissen en familieleden van de drugsbaas een gevangenisuitbraak aan het voorbereiden waren. Ze wilden onder meer gevangenispersoneel omkopen en bedreigen.

Desondanks lukte het 'El Chapo' te ontsnappen. De actie was goed voorbereid aangezien de tunnel waardoor Guzmán kon weg komen, was voorzien van onder meer licht, motorrails en zuurstofflessen. De DEA had overigens geen specifieke informatie over de geraffineerde ontsnapping van zaterdagavond.

Gevangenisdirecteur ontslagen na ontsnapping
Gevangenisdirecteur ontslagen na ontsnapping (Foto: ANP)

België zet Nederlandse radicale imam uit

België heeft voor het eerst de verblijfsvergunning van een radicale imam afgenomen. Dat schrijven Belgische media dinsdag. Het gaat om een Marokkaans-Nederlandse man uit Dison in de provincie Luik.

De imam werd al een tijdje in de gaten gehouden, omdat hij actief zou zijn in de extremistische kringen rond Verviers. Daar werden in januari nog twee terroristen gedood bij een politieactie tegen een terreurcel. Ook was hij een aanbidder van de Algerijn Mohammed Merah, aldus de Vlaamse staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie). Merah schoot in 2012 vier Joodse kinderen en drie militairen dood in Toulouse en Montauban.

De radicale moslim zal mogelijk terug naar Nederland moeten. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zou daarvan op de hoogte zijn.

België zet Nederlandse radicale imam uit
België zet Nederlandse radicale imam uit (Foto: ANP)

'Tom Cruise kopstuk mediabedrijf Scientology'

Tom Cruise moet een hoofdrol gaan spelen in het nieuwe tv-imperium van Scientology. De kerk trok 50 miljoen dollar (45 miljoen euro) uit voor eigen tv- en filmstudio's in Hollywood waar een eigen televisiestation wordt gehuisvest, zo meldt Daily Mail.

De acteur is al een prominent gezicht van de omstreden kerk, en het is dan ook de bedoeling dat hij een van de kopstukken wordt van het zogenaamde Scientology Media Productions. De nieuwe studio wordt het thuis van een televisiezender met nieuwsprogramma's en het is de bedoeling dat de studio promotiefilms voor de kerk gaat maken. De studio is groter dan die van Paramount en Universal en daarmee wil de studio ook de producties van 'gewone' Hollywoodfilms aantrekken.

Volgens insiders was Scientology al langer betrokken bij producties van enkele films van Tom Cruise. Zo zouden er sets zijn gebouwd voor de film Far And Away in de hoofdvestiging van de kerk. Ook gaat het gerucht dat in de nieuwe studio een realityshow gemaakt wordt waarin Cruise kandidaten ontvangt voor een potentiële nieuwe liefdesrelatie.

De langverwachte studio is volgens kenners gebouwd door leden van de kerk die zichzelf middels een project van Scientology moesten bewijzen als waardig lid. Daarom zouden ze slechts vijftig dollar per week betaald hebben gekregen voor hun werk. Andere arbeiders zouden het werk verzet hebben als 'werkstraf' omdat ze de regels van de kerk zouden hebben geschonden.

'Tom Cruise kopstuk mediabedrijf Scientology'
'Tom Cruise kopstuk mediabedrijf Scientology' (Foto: ANP)

Dodelijk verleden 45

Het was werkelijk verbluffend te zien hoe snel het schip op volle zee gerepareerd werd. Ik zwoegde dagenlang om de groep gewonden stabiel te krijgen. Twee van de tien gewonden stierven aan kogelwonden en aan mijn ondeskundigheid op chirurgisch gebied. Er zouden er meer sterven, dat wist ik zeker. Ik ging Carlos onder druk zetten. Greta had ik al dagen niet gezien. Ik ging naar Carlos vertrekken, ik wilde weten.

Motoragent laat arrestant geboeid meerennen

De politie is weer eens in opspraak geraakt door een opmerkelijk incident. In Almere liet een motoragent zijn arrestant geboeid naast de motor meerennen.

De verdachte werd aangehouden nadat hij tot twee keer toe een valse identiteit opgaf. Hierdoor mocht hij mee naar het bureau maar de wijze waarop dit gebeurde is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het incident is vastgelegd op video en massaal gedeeld op social media.

Een woordvoerder van de politie laat weten deze actie te betreuren en de betreffende motoragent is op zijn gedrag aangesproken. Ook is er contact geweest met de ouders van de verdachte. De politie doet nog onderzoek om te achterhalen wat er precies is gebeurd.

 

Net gebeurd in Almere. Is dit tegenwoordig hoe de politie met burgers omgaat?

Posted by Justice For Mitch Henriquez on Monday, July 13, 2015

Oranjemars Belfast draait uit op rellen

Protestantse demonstranten zijn maandagavond slaags geraakt met de politie in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Zeker negen agenten raakten gewond. De rellen braken uit tijdens de jaarlijkse Oranjemars nadat de pro-Britse protestanten niet door een katholieke wijk mochten lopen.

De jongeren bekogelden de agenten met flessen, bierblikjes en stenen. De politie beschoot de betogers daarna met rubberen kogels en zette het waterkanon in. Het is onbekend of er ook demonstranten gewond zijn geraakt.

Duizenden protestanten houden ieder jaar op 12 juli de Oranjemars. Ze herdenken dan dat koning Willem III op 12 juli 1690 de slag bij de rivier de Boyne won. De herdenking werd dit jaar een dag uitgesteld, omdat de 12e op een zondag viel.

De Oranjemars leidt bijna ieder jaar tot onrust in Noord-Ierland.

Oranjemars Belfast draait uit op rellen
Oranjemars Belfast draait uit op rellen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.