FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 mei 2015

Cocaïne op Maasvlakte tussen cacaobonen

De douane heeft zondag bij een controle op de Maasvlakte twee tassen met cocaïne gevonden. Daarin zat 65 kilo, met een waarde van ruim 2,2 miljoen euro. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De cocaïne zat in pakketten verpakt in twee sporttassen, die in een container met cacaobonen waren geplaatst. De container was afkomstig uit Ecuador.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van douane, Fiod en Zeehavenpolitie, doet verder onderzoek naar de vondst. Dat team staat onder leiding van een speciale officier van justitie.

Cocaïne op Maasvlakte tussen cacaobonen
Cocaïne op Maasvlakte tussen cacaobonen (Foto: ANP)

Actrice Anne Meara, moeder Ben Stiller, overleden

De Amerikaanse actrice Anne Meara, de moeder van Ben Stiller, is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie laten weten in een verklaring aan Amerikaanse media.

De in 1929 in New York geboren Meara was sinds 1954 getrouwd met Jerry Stiller, eveneens een bekende komische acteur. Meara en Stiller werkten lang samen als komisch duo. Ze maakten onder meer het tv-programma The Stiller and Meara Show. De twee kregen in 2007 samen een ster op de Hollywood Walk of Fame.

De actrice speelde daarnaast in tv-series als Alf, Sex & The City en King of Queens. Ze was ook te zien in een aantal films van haar zoon Ben, zoals Zoolander en Night at the Museum.

Partij Spaanse premier verliest terrein

Het lijkt erop dat de Spaanse Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy de regionale verkiezingen zondag heeft gewonnen. Exitpolls laten zien dat de Spaanse regeringspartij de meeste stemmen kreeg in de meeste regio's. De partij heeft echter bijna nergens meer een meerderheid.

Nieuwe bewegingen als Podemos (We kunnen) en Ciudadanos (Burgers) zijn daar zoals verwacht deels verantwoordelijk voor. In de twee grootste steden Madrid en Barcelona lijkt het links-radicale Podemos dan ook de grote winnaar van de gemeentelijke verkiezingen.

De Spanjaarden mochten zondag stemmen voor plaatselijke besturen en burgemeesters. In een deel van het land werden ook de regionale parlementen gekozen.

Partij Rajoy wint, maar verliest meerderheid
Partij Rajoy wint, maar verliest meerderheid (Foto: ANP)

Conservatief Duda president van Polen

De conservatief Andrzej Duda heeft zondag de presidentsverkiezingen in Polen gewonnen. In de tweede ronde van de verkiezingen kreeg de 43-jarige Duda 53 procent van de stemmen, blijkt uit exitpolls.

De huidige president, Bronislaw Komorowski van het centrumrechtse Burgerplatform, kreeg 47 procent van de stemmen. Hij heeft zijn nederlaag erkend. 'Het heeft niet gewerkt', reageerde hij. 'Ik wens Duda succes.'

Duda, die nu nog in het Europees Parlement zit namens de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), kreeg in de eerste ronde al de meeste stemmen. Voor aanvang van de eerste ronde was de verwachting dat de populaire Komorowski makkelijk zou winnen. De acht jaar dat het Burgerplatform regeerde, gingen gepaard met grote economische groei.

Colombiaan Montoya wint 99e Indy 500 en breekt record

De Colombiaanse autocoureur Juan Pablo Montoya heeft zondag in Indianapolis de 99e editie van de prestigieuze Indy 500 op zijn naam geschreven. Hij dankte die zege aan een indrukwekkende opmars. Montoya vertrok vanaf de vijftiende startpositie en zakte na pech in de openingsfase zelfs terug naar de dertigste plaats.

Montoya hield op de befaamde baan de Australiër Will Power, zijn ploeggenoot bij Penske Racing Team, net achter zich. De Amerikaan Charlie Kimball werd derde. Ook hij maakte een flinke inhaalrace, gezien zijn veertiende plek in de startopstelling. Scott Dixon, de Nieuw-Zeelander die van poleposition vertrok, finishte als vierde.

Het is voor Montoya de tweede keer dat hij in Indianapolis wint, in 2000 won hij de race ook al eens. Het gat van 15 jaar tussen zijn overwinningen is een record in de geschiedenis van de legendarische race. AJ Foyt pakte zijn tweede zege in 1977, tien jaar na zijn eerste overwinning. Dat record is hij nu kwijt aan de Colombiaanse veteraan.

Ook Samuel mag naar WK atletiek in Peking

In het spoor van de onnavolgbare Dafne Schippers presteerde ook Jamile Samuel goed bij de FBK Games in Hengelo. Zij eindigde op de 100 meter als vierde in 11,25 en de Amsterdamse dook met die tijd ruim onder de limiet voor uitzending naar de WK in Peking (11,33). Ze moet nog wel iets sneller om ook volgend jaar naar Rio te worden uitgezonden. De eis voor de Olympische Spelen van 2016 ligt op 11,19 of sneller.

De talentvolle Naomi Sedney spurtte naar de vijfde plaats in 11,34, precies één honderdste boven de WK-limiet.

Herlings tweede in Groot-Brittannië

Motorcrosser Jeffrey Herlings is zondag tweede geworden in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Op het circuit van Matterly Basin in het zuiden van Engeland was Herlings op zijn KTM in de eerste manche van de MX2-klasse nog de snelste, maar in de tweede manche moest hij zijn meerdere erkennen in de Zwitser Valentin Guilod.

In de tussenstand voor het WK staat Herlings nog steeds soeverein aan de leiding. In zeven wedstrijden heeft de Brabander 308 punten verzameld, 92 meer dan Guilod. Herlings werd in 2012 en 2013 wereldkampioen in de MX2. Hij liep vorig jaar de wereldtitel mis door een bovenbeenbreuk, maar jaagt dit seizoen weer op nieuw succes.

Glenn Coldenhoff werd in de MXGP-klasse vijftiende, na een zestiende plek in de eerste manche en een veertiende in de tweede. In de tussenstand voor het wereldkampioenschap staat hij twaalfde. De Italiaanse wereldkampioen Antonio Cairoli won de GP in de zwaarste klasse. De Duitser Max Nagl blijft WK-leider.

Goud voor judoka Polling op World Masters

Judoka Kim Polling heeft zondag de prestigieuze World Masters in Rabat gewonnen. De Nederlandse, die uitkomt in de klasse tot 70 kilogram, won de finale overtuigend van Yuri Alvear, de wereldkampioene van 2013 en 2014. Polling versloeg de Colombiaanse op yuko. 

Polling won eerder op de dag van Katarzyna Klys uit Polen, Gevrise Emane uit Frankrijk en Bernadette Graf uit Oostenrijk. Aan het toernooi in de Marokkaanse stad doen in iedere gewichtsklasse de beste zestien judoka's van de wereldranglijst mee. Polling is aanvoerster van de wereldranglijst, Alvear de nummer drie. Dit toernooi levert op het WK na, de meeste punten op voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Linda Bolder, die tegenwoordig uitkomt voor Israel, werd zevende. 

Er was ook tweemaal brons in Rabat. Noël van 't End won op overtuigende wijze brons in de klasse tot 90 kilogram. Hij gooide de Rus Kirill Denisov vlak voor het verstrijken van de tijd op zijn rug en won op ippon. Ook was er brons voor Roy Meyer in de klasse boven 100 kilgoram. Hij versloeg strijd om plek drie de Georgiër Levani Matiashvili. Meyer dwong twee straffen voor de Georgiër af. Dat bleek genoeg.

Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk gingen in de klasse tot 78 kilogram strijden om brons, maar verloren beiden dat gevecht. Steenhuis was verloor op waza-ari van Française Audrey Tcheumeo. Verkerk werd binnen een minuut op haar rug gelegd door Luise Malzahn uit Duitsland. 

Ook Henk Grol moest genoegen nemen met een vijfde plek. Hij verloor in de halve finales van de Azeri Elmar Gasimov en ging vervolgens in de strijd om brons onderuit tegen de Egyptenaar Ramadan Darwish.

Darter Wright in finale te sterk voor Klaasen

Darter Jelle Klaasen heeft, na zijn een kwartfinale plek zaterdag, vandaag de finale weten te halen van Player Championship 12. In de finale was Peter Wright echter met 6-1 te sterk voor The Cobra.

Klaasen begon de dag met zeges op Shaun Griffiths, Andy Boulton en Benito van de Pas. In de vierde ronde versloeg hij Adrian Lewis met 6-4, vervolgens gingen ook Mervyn King (6-4) en Simon Whitlock (6-1) eraan. In de finale was Wright echter te sterk voor de Nederlander. The Snakebite had een gemiddelde van 105,85 tegen 90,49 voor Klaasen.

Klaasen pakt met zijn finaleplek 5000 pond (7000 euro) en doet goede zaken voor kwalificatie voor de World Matchplay in juli. Hij is al zeker van deelname aan dit toernooi. Wright wint 10.000 pond (14.000 euro).

Darter Dirk van Duijenbode haalde de kwartfinale versloeg in de derde ronde Vincent van der Voort. Jeffrey de Zwaan, Jan Dekker, Christiaan Kist en Joey ten Berge verloren in de eerste ronde. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld waren niet aanwezig in Barnsley.

Van Gerwen en Barneveld zullen samen met de top van de PDC komende week afreizen naar Dubai voor de Dubai Darts Masters. Het volgende toernooi van de Pro Tour is 5 tot en met 7 juni in Nederland. De Dutch Dart Masters heeft dan plaats in Venray.

Uitslagen  Player Championship 12 - vanaf de vierde ronde

Vierde ronde
Adrian Lewis 4-6 Jelle Klaasen
Joe Cullen 1-6 Mervyn King
Brendan Dolan 6-3 Mensur Suljovic
Simon Whitlock 6-3 Alan Norris
Peter Wright 6-5 Darren Webster
Andy Jenkins 6-5 Ronnie Baxter
Dirk van Duijenbode 6-5 Stuart Kellett
Michael Smith 6-5 Phil Taylor

Kwartfinale
Jelle Klaasen 6-4 Mervyn King
Brendan Dolan 4-6 Simon Whitlock
Peter Wright 6-2 Andy Jenkins
Dirk van Duijenbode 2-6 Michael Smith

Halve finale
Jelle Klaasen 6-1 Simon Whitlock
Peter Wright 6-4 Michael Smith

Finale
Jelle Klaasen 1-6 Peter Wright

Wietkwekerij opgerold na huiselijk geweld

De politie heeft zaterdagnacht na een melding van huiselijk geweld tevens een hennepkwekerij in een woning in Drachten kunnen ontmantelen.

De gealarmeerde politie moest ingrijpen nadat een 24-jarige vrouw twee vuistslagen in het gelaat had gekregen van haar 34-jarige vriend.

Nadat de man was ingerekend en in een cel werd gezet, vonden de agenten op aanwijzing van de vrouw in een garage een kwekerij met 49 hennepplanten. Verder bleek de elektriciteit illegaal te zijn afgetapt. De kwekerij werd direct opgeruimd. De vrouw heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Wietkwekerij opgerold na huiselijk geweld
Wietkwekerij opgerold na huiselijk geweld (Foto: ANP)

Golfer Luiten herpakt zich in laatste ronde, zege An

Golfer Joost Luiten heeft het BMW PGA Championship in het Engelse Virginia Water zondag met een uitstekende ronde afgesloten. In zijn vierde en laatste ronde had hij 67 slagen nodig (vijf onder par). Luiten noteerde zeven birdies en twee bogeys. In het klassement eindigde hij op een gedeelde elfde plaats, met in totaal 280 slagen.

Luiten speelde bijzonder wisselvallig tijdens het belangrijkste evenement van de Europese Tour. Op donderdag had hij 72 slagen nodig voor de achttien holes, vrijdag 67 en zaterdag 74. "Ik speelde vandaag eigenlijk gewoon solide. Raakte veel fairways en maakte in het middenstuk een paar goede putts. Helaas maakte ik ook twee bogeys. Al met al was het een goede week, zonder dat ik het gevoel heb dat ik goed heb staan spelen", reageerde Luiten.

De eindzege op de banen van Wentworth ging naar de 23-jarige Koreaan Byeong Hun An, die een recordscore van 267 noteerde (21 slagen onder par). Hij had zes slagen minder nodig dan de nummers twee Miguel Angel Jiménez en Thongchai Jaidee. De winnaar verdiende met de toernooizege ruim 833.000 euro.

Joost Luiten hier op archiefbeeld. (PRO SHOTS/Action Images)
Joost Luiten hier op archiefbeeld. (PRO SHOTS/Action Images)

Darmstadt na 33 jaar terug in Bundesliga

Darmstadt 98 is zondag gepromoveerd naar de Bundesliga, na een 1-0 overwinning op St. Pauli. Eerder werd FC Ingolstadt al kampioen. Een doelpunt van Tobias Kempe na iets meer dan zeventig minuten spelen zorgde voor een enorme ontlading bij Darmstadt, dat voor de tweede keer op rij promoveerde. Na 33 jaar afwezigheid keert het bovendien terug op het hoogste niveau.

Karlsruher SC eindigde op de derde plaats en mag zich gaan opmaken voor play-offwedstrijden tegen Hamburger SV. Aankomende donderdag vindt de eerste ontmoeting tussen beide ploegen plaats, in Hamburg. De return wordt maandag 1 juni afgewerkt.

Tom Beugelsdijk speelde zich met FSV Frankfurt op de laatste speeldag veilig door met 3-2 te winnen bij Fortuna Düsseldorf. Het al gedegradeerde Aalen kreeg gezelschap van Aue. Degradatie dreigt ook voor 1860 München, dat veroordeeld is tot play-offs.

Veel likes voor Trijntje-foto Jochem Myjer

Jochem Myjer heeft zijn volgers op Twitter, Facebook en Instagram zondag vermaakt met een foto waarin hij te zien is in een badpak dat veel weg heeft van de veelbesproken decolleté-jurk van Trijntje Oosterhuis. "Lekker stranddagje vandaag!!! ", aldus de cabaretier.

Het leverde hem op Facebook tienduizenden likes op. Zijn volgers vonden dat de creatie hem leuker stond dan Trijntje. De gephotoshopte foto was overigens niet door Jochem zelf gemaakt. Hij vermeldde dat het een cadeautje was van vormgever en beeldbewerker Maurice van Berkel, die de afgelopen dagen diverse bewerkte afbeeldingen van het Eurovisiesongfestival op Twitter zette. Zo verving hij de animatiefiguurtjes bij de inzending van Zweden door Fokke en Sukke.

Manager Barbie verwacht einde realityseries

Manager Jake Hampel denkt dat 'Samantha en Michael nemen er nog eentje' mogelijk de laatste realityserie is die over Barbie en haar man wordt gemaakt. Dat zegt hij tegen de website Bekende Buren.

In de serie staat de komst van hun tweede kindje centraal. "Het is een feit dat deze zevende reeks zonder 'babynieuws' niet eens op de buis was geprogrammeerd", laat de manager weten. "Voor een vervolg moet wel een grondslag zijn. Ik ben van mening dat met twee kinderen de focus moet liggen op het moederschap."

Volgens Hampel, zelf ook een vast gezicht in de realityshows over de Haagse sterren en hun familieleden, zal Barbie straks haar handen vol hebben aan haar tweede spruit en 'fulltime moeder willen zijn'. "En dan is de koek gewoon op. Dat moment komt gewoon een keer en ik denk dat dit moment nu lijkt te zijn aangebroken."

'Samantha en Michael nemen er nog eentje' is vanaf dinsdag 2 juni te zien op RTL 5. Jake sluit overigens niet helemaal uit dat er na dit programma toch nog een nieuwe Barbie-serie volgt. "In principe is dit de laatste reeks, maar zeg natuurlijk nooit nooit. Tenslotte is reality een spil in haar leven geworden."

Verweesde reekalfjes gered met drone

Een drone met warmtebeeldcamera heeft het mogelijk gemaakt om het leven van twee verweesde reekalfjes in Overijssel te redden. Hun zogende moeder was in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen bij een aanrijding. De twee pas enkele dagen oude wezen verscholen zich daarop in een weiland tussen Haaksbergen en Enschede.

Faunabeheerders schakelden de gebroeders Borre in die de twee reekalfjes met hun drone wisten te vinden, aldus dagblad Tubantia zondag op zijn website. Zij zijn inmiddels aangesterkt met wat melk en overgebracht naar een speciale opvang voor reeën.

Reekalf weesjes from Wouter Borre on Vimeo.

Spelende kinderen vinden menselijke schedel

Spelende kinderen hebben zaterdagmiddag in Veenendaal een menselijke schedel gevonden. De politie concludeerde na onderzoek dat het om een heel oude schedel gaat, waarschijnlijk afkomstig van een voormalige begraafplaats. De recherche denkt dan ook niet dat er sprake is van een misdrijf.

Een politiewoordvoerder bevestigde dit zondagmiddag na berichtgeving door RTV Utrecht. De vondst is gedaan in de bosjes aan de rand van een evenemententerrein. Skeletresten afkomstig van voormalige begraafplaatsen worden soms elders herbegraven. Het "komt niet vaak voor'' dat voorbijgangers daarvan iets terugvinden, aldus de zegsman van de politie.

Wiskundige John Nash (A Beautiful Mind) verongelukt

John Forbes Nash junior, het Amerikaanse wiskundegenie wiens strijd met schizofrenie werd verbeeld in de film A Beautiful Mind uit 2001, is zaterdag samen met zijn vrouw om het leven gekomen. Zij verongelukten in New Jersey met een taxi die hen na een reis naar Noorwegen van het vliegveld naar huis bracht. Nash was 86 en zijn vrouw Alicia 82 jaar.

Russel Crowe, de acteur die Nash in de film speelde, toonde zich in een twee 'verbijsterd' over de dood van de man die model stond voor zijn rol. A Beautiful Mind kreeg vier Oscars.

De even briljante als excentrieke Nash was jarenlang verbonden aan Princeton University. Hij werd in 1994 voor zijn werk met betrekking tot de speltheorie onderscheiden met de Nobelprijs voor economie. In Oslo had hij afgelopen week een prijs van de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren in ontvangst genomen, samen met zijn collega-wiskundige Louis Nirenberg.

In een autobiografie voor de website van de Nobel-stichting schreef Nash dat hij door zijn waandenkbeelden ontslag moest nemen aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij was ook enkele maanden gedwongen opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen in New Jersey. In de jaren zeventig en tachtig nam zijn schizofrenie echter af, schreef hij, toen hij zijn wanen langs intellectuele weg gestadig de baas werd.

Schippers sprint geschiedenisboeken in op FBK Games

Atlete Dafne Schippers heeft op de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo geschiedenis geschreven op de 100 meter. De 22-jarige Nederlandse snelde op de 100 meter naar een tijd van 10,94 seconden in een geldige rugwind van 1,8 meter per seconde, goed voor een officieel Nederlands record.

Schippers liep eerder dit jaar in de Verenigde Staten al naar een tijd van 10,90 seconden, maar deed dat met teveel rugwind. In de VS werd Schippers de eerste Nederlandse ooit die de 100 meter in minder dan 11 seconden liep, in Hengelo deed ze dat als eerste met geldige wind. De tweede plek was voor Dina Asher-Smith, die met 11,02 een nieuw Brits record liep. Met 11,25 liep Jamile Samuel onder de WK-limiet voor Nederland. Naomi Sedney liep een ruim nieuw persoonlijk record; 11,77 werd 11,34.

Dafne Schippers onder 11 seconden op de 100 meter (Pro Shots/Erik Pasman)
Dafne Schippers onder 11 seconden op de 100 meter (Pro Shots/Erik Pasman)

Sijsling uitgeschakeld op Roland Garros

Igor Sijsling is zondag in de eerste ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs roemloos uitgeschakeld. De 27-jarige Nederlander was vrijwel kansloos tegen de als 24e geplaatste Let Ernests Gulbis: 6-4, 6-4 en 7-6 (3).

Sijsling bereikte het hoofdtoernooi na drie kwalificatieronden. Hij begon de wedstrijd goed en kreeg breakkansen maar in de zevende game van de eerste set had Gulbis aan één breakpoint genoeg en nam de Let de voorsprong. Op 5-4 serveerde Gulbis de eerste set uit.

In de tweede set kwam Sijsling ook een break achter en was hij verder kansloos. De derde set eindigde in een tiebreak waarin Sijsling snel op 3-0 achterstand kwam en foutjes maakte. Met een mooie dropshot maakte Gulbis het laatste punt af.

Visser op 100 horden onder WK-limiet, Martina mist limiet 200 meter

Nadine Visser heeft zich zondag bij de FBK Games in Hengelo geplaatst voor de WK in Peking op de 100 meter horden. De 21-jarige atlete raffelde de race met hekjes af in 12,97, een persoonlijk record en onder de limiet voor de mondiale titelstrijd in augustus in de Chinese hoofdstad (13,00). Visser eindigde als derde in de race. De winst was voor de Wit-Russische Alina Talay in 12,70.

Sprinter Churandy Martina redde die limiet nog niet. Hij won de 200 meter in 20,66 en miste daarmee op 0,16 seconden de limiet voor zowel het WK, als de Spelen in Rio de Janairo.

De 31-jarige Martina is verlost van de slepende liesblessure die hem de afgelopen twee seizoenen vaak hinderde. In volle glorie rende hij over de atletiekbaan van Hengelo, maar de pure snelheid ontbeerde de voormalig Europees kampioen nog.

Op de 1500 meter liep de Keniaanse atleet Robert Biwott een beste wereldjaartijd op de 1500 meter. Hij won de race in het atletiekstadion van Hengelo in 3.33,64. De Oegandees Ronald Musagala liep naar de tweede plaats in 3.35,02. Anthony Kiptoo uit Kenia werd derde in 3.35,33.

Dennis Licht was de snelste Nederlander op de elfde plaats in 3.39,94. Die tijd lag ruim boven de limiet voor uitzending naar de WK in augustus in Peking (3.36,20).

Van Gaal en United laten Hull City degraderen

Manchester United heeft zondag in de laatste wedstrijd van het seizoen ervoor gezorgd dat Hull City is gedegradeerd uit de Premier League. De ploeg van manager Louis van Gaal speelde met 0-0 gelijk in Hull. De thuisploeg had alleen bij een overwinning nog kans gehad om degradatie te ontlopen.

Van Gaal moest bij de laatste wedstrijd van dit seizoen al snel wisselen. Ángel di María kon na 23 minuten niet verder. Adnan Januzaj kwam in het veld bij de ploeg waarin Daley Blind het hele duel speelde en geel kreeg. Robin van Persie kon United ook niet aan een treffer helpen. Van Gaal liet de spits het hele duel op de bank. Marouane Fellaini viel wel in, maar kon een kwartier later weer vertrekken met een rode kaart.

ManUnited sluit het seizoen door het gelijkspel af op de vierde plek, goed voor een plek in de voorronde van de Champions League. Een overwinning had voor Hull City overigens niet genoeg geweest, aangezien directe concurrent Newcastle United ook won.

De Nederlands getinte ploeg van manager John Carver boekte op de slotdag dan eindelijk een overwinning, tegen West Ham United: 2-0. Moussa Sissoko en Jonas Gutiérrez zorgden er met hun doelpunten in de tweede helft voor dat de 'Magpies' net boven de degradatiestreep eindigen.

Bij Newcastle stonden doelman Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis. Siem de Jong bleef op St. James' Park aan de kant. De ploeg van Carver was de afgelopen weken door een serie nederlagen steeds dieper in de problemen gekomen, maar redde zich op de valreep.

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Voor Feyenoord is het seizoen volledig mislukt. De ploeg van de nieuwe hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst wist zich zondag niet te plaatsen voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdamse formatie kwam in de enerverende return tegen sc Heerenveen in de verlenging niet verder dan 2-2, na de eerdere nederlaag in Friesland (1-0). Voor de gelukkige bezoekers, die komende week met Vitesse strijden om het Europese ticket, kwam Mark Uth in de eerste verlenging twee keer tot scoren.

Voor de tweede keer binnen vier dagen verkeek Van Bronckhorst zich lichtelijk op de tactiek van sc Heerenveen. In Friesland verwachtte hij een stormloop, die echter uitbleef. In De Kuip rekende de oud-international op een 'inzakkende' tegenstander, maar dat bleek niet het geval. Gesteund door de geweldige sfeer in het volgepakte stadion nam het strijdlustige Feyenoord na de aarzelende openingsfase toch het initiatief.

Op basis van inzet en karakter werd Heerenveen teruggedrongen. De thuisploeg, met Anass Achahbar voor de gepasseerde Colin Kazim-Richards als centrumspits, won de meeste persoonlijke duels op het middenveld, maar in de eindfase van de aanvalsopbouw ontbrak het vaak aan zuiverheid en rust. In de slotfase van de eerste helft voerde Feyenoord de druk nog wat meer op. De onverstoorbare doelman Kristoffer Nordfeldt leek ongeschonden de rust te halen, maar werd verrast door een curieuze kopbal van Achahbar (1-0).

Ook na de pauze was het duel het aankijken meer dan waard. Bij Heerenveen ging in de counter van met name Uth veel dreiging uit. Doelman Kenneth Vermeer hield in de 57e minuut Pele van Anholt van scoren af. Kort daarna kopte Achahbar net naast. Ook Terence Kongolo, Toornstra en invaller Kazim-Richards lieten mooie kansen liggen. Een rake kopbal van Karim El Ahmadi werd wegens duwen afgekeurd.

Feyenoord moest door een snelle blessure bij de late invaller Luke Wilkshire de verlenging in met tien man. Toch kreeg invaller Elvis Manu eerst nog een grote kans op 2-0 (redding Nordfeldt). Via de sluwe Uth, die fouten bij Sven van Beek en Miquel Nelom koel afstrafte, profiteerde Heerenveen alsnog van de numerieke meerderheid. Meer dan een treffer van Kazim-Richards zat er voor het uitgeputte Feyenoord, dat ook Van Beek nog zag wegvallen, daarna niet meer in: 2-2.

Federer en Wawrinka boos op Roland Garros

De Zwitserse toptennissers Roger Federer en Stan Wawrinka zijn boos op de organisatie van Roland Garros. Federer snapt niet hoe het kan dat zondag na zijn overwinning in de eerste ronde op Alejandro Falla ineens een fan naast hem op het centercourt stond. De jongen wilde met zijn mobiele telefoon op de baan een 'selfie' maken met het Zwitserse tennisicoon.

"Dit mag nooit gebeuren op het Court Philippe Chatrier", bromde Federer, die zaterdag na de training op de baan ook al was lastiggevallen door handtekeningenjagers. "Ik ben hier helemaal niet blij mee."

Wawrinka is boos vanwege een artikel dat afgelopen week werd gepubliceerd op de website van Roland Garros. Daarin stonden dingen over het privéleven van de tennisser, die onlangs is gescheiden. "Een ongelooflijk stom artikel. Het stond op de officiële site van het toernooi, dus ik hoop dat de jongen die het geschreven heeft geen journalist is", brieste Wawrinka. "Ik hoop ook dat degene die het artikel heeft gecontroleerd, niet meer voor de organisatie werkt. Een stuk op de website van Roland Garros moet alleen over tennis gaan, niet over andere dingen." Het artikel is inmiddels verwijderd.

Gridstraf Verstappen na crash met Grosjean

Formule 1-coureur Max Verstappen heeft na afloop van de Grand Prix van Monaco een gridstraf van vijf plaatsen voor de race in Canada opgelegd gekregen. Ook krijgt de Nederlander op zijn 'rijbewijs' twee strafpunten die twaalf maanden blijven staan. Aanleiding hiervoor is een crash met Romain Grosjean.

Verstappen probeerde vijftien ronden voor het einde op het rechte stuk van start/finish Grosjean in te halen voor de tiende positie, wat een punt op zou leveren. De Fransman hield op het smalle circuit bij Ste. Devote echter de deur dicht en leek door de slechte stand van zijn banden iets eeder te remmen dan gebruikelijk. Verstappen knalde met zijn Toro Rosso op de Lotus en belandde in de bandenstapels. Na afloop moesten beide coureurs uitleg geven bij de stewards, waarna die besloten Verstappen een straf op te leggen.

Tegenover Sky Sports legde Verstappen de schuld bij Grosjean neer. "Een ronde eerder remde ik op dezelfde plek, maar hij remde ineens eerder", legde de Limburger uit. "Ik probeerde hem nog te ontwijken, maar op deze snelheid en als je zo dichtbij bent, dan kan je er niets meer aan doen. Dit verwacht je niet. De race verliep wel heel goed." Hij zei nog wel wat stijfjes te zijn.

Verstappen lag in de beginfase van de race op een achtste plaats, maar een slechte pitsstop wiep hem terug naar positie dertien. Door later in de race een tweede stop te maken en op de superzachte banden op de achtervleugel van de als derde liggende Sebastian Vettel te blijven kon de Nederlander zowel teamgenoot Carlos Sainz als Williams-coureur Valtteri Bottas inhalen. Deze truc slaagde niet bij Grosjean die gewaarschuwd was. Een poging om de Fransman alsnog te passeren eindigde in de bandenstapels.


Verstappen crashte zwaar in de bandenstapels op Monaco (Bron: YouTube)

Boeckmans wint World Ports Classic, eindzege Hansen in Noorwegen

De Belgische wielrenner Kris Boeckmans heeft zondag de tweedaagse wedstrijd World Ports Classic gewonnen. De 28-jarige coureur van Lotto Soudal sprintte zondag in de etappe van Antwerpen naar Rotterdam naar de ritzege én de eindoverwinning. Door bonificatieseconden had hij in de eindklassering elf seconden voorsprong op de Italiaan Danilo Napolitano.

Door een val voorin het peloton in de slotfase ging een groep met slechts zestien renners naar de meet. Bij de valpartij was onder anderen de Duitse sprinter Marcel Kittel betrokken. Klassementsleider Andrea Guardini was door mechanische problemen al eerder op achterstand geraakt.

In Noorwegen won de Deen Jesper Hansen de Ronde van Noorwegen op zijn naam geschreven. De vijfde en laatste etappe werd gewonnen door de de Noor Andreas Vangstad. De renner van de kleine ploeg Sparebanken kwam alleen aan. In een groepje kort achter hem sprintte Pim Ligthart naar de vierde plaats. Bauke Mollema werd zesde.

Hansen, zaterdag vierde achter de Spaanse ritwinnaar Amets Txurruka, had vrijdag de derde etappe gewonnen en ook de leiderstrui veroverd. In het eindklassement hield hij de Noor Edvald Boasson Hagen achter zich.

'Misbruik bij boeddhisten in Nederland'

Boeddhistische monniken en leraren misbruikten de afgelopen decennia in Nederland leerlingen. In enkele gevallen waren de slachtoffers minderjarig. Dat meldt de NOS zondag. De omroep sprak met meerdere slachtoffers.

De afgelopen maanden sprak de NOS, in samenwerking met boeddhisme-kenner Rob Hogendoorn, onder meer met drie slachtoffers van een Thaise monnik die na zijn komst naar Nederland in de jaren zeventig zeker twintig jaar lang jonge mannen misbruikte of pogingen daartoe deed. Deze Mettavihari moest volgens betrokkenen begin jaren tachtig uit zijn tempel in Waalwijk vertrekken. Aanleiding zou een melding bij de politie zijn geweest over het lastigvallen van een minderjarige.

Misbruik kwam volgens het onderzoek van de NOS ook voor in onder meer Middelburg en Makkinga.

'Misbruik bij boeddhisten in Nederland (Foto: ANP)
'Misbruik bij boeddhisten in Nederland (Foto: ANP)

Poetin tekent omstreden wet

De Russische president Vadimir Poetin heeft zaterdag een wet ondertekend die openbaar aanklagers de bevoegdheid geeft om buitenlandse en internationale organisaties in Rusland 'ongewenst' te verklaren en te sluiten.

De nieuwe wet is onderdeel van een campagne van het Kremlin om afwijkende meningen te onderdrukken. De campagne begon toen Poetin in 2012 zijn derde termijn als president begon, na een onderbreking van vier jaar waarin hij premier was. Zijn terugkeer ging gepaard met omvangrijke straatprotesten, waar volgens Poetin de Verenigde Staten achter zaten. De spanningen over de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne hebben de Russische achterdocht over de bedoelingen van het Westen verder versterkt.

Onder de nieuwe wet mogen openbaar aanklagers een organisatie ongewenst verklaren als die een bedreiging vormt voor de grondwettelijke orde, de verdediging of de veiligheid van Rusland.

Russische non-gouvernementele organisaties zijn in de afgelopen jaren al door diverse wetten aan banden gelegd, vooral als zij ook geld uit het buitenland krijgen. Russische activisten vrezen dat de nieuwe wet gebruikt kan worden om nu ook Russische afdelingen van internationale organisaties en de Russische activisten die daar mee samenwerken aan te pakken.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten 'diep verontrust' te zijn. Het noemde de nieuwe Russische wet 'een verder voorbeeld van het verder aan banden leggen door de Russische regering van onafhankelijke stemmen en van moedwillige stappen om het Russische volk van de wereld te isoleren'.

Poetin tekent omstreden wet (Foto: ANP)
Poetin tekent omstreden wet (Foto: ANP)

Uitslag Grand Prix van Monaco

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Monaco gewonnen. Hij kreeg de leiding nadat Lewis Hamilton een blunder maakte door een pitstop te maken bij een late safety car door een crash van Max Verstappen. De Brit werd daardoor slechts derde, achter Sebastian Vettel. Verstappen viel uit, nadat hij tegen de achterkant van Romain Grosjean aan reed. 

Bij de start wist Daniil Kvyat Daniel Ricciardo in te halen terwijl de andere plaatsen in top 10 niet veranderden. Nico Hulkenberg botste met Fernando Alonso waardoor de Duitser zijn neus moest laten vervangen. Ook Felipe Massa moest zijn vleugel laten vervangen.

Na enkele ronden kreeg Pastor Maldonado problemen met de remmen en werd hij ingehaald door Verstappen. Verder gebeurde er in de eerste 20 ronden weinig noemenswaardigs.

Kvyat probeerde vroeg in de pits te gaan, maar zat daarna vast achter verkeer. Ook Verstappen was vroeg in de pits te vinden, maar hij had grote problemen in de pits waardoor hij zes plaatsen verloor. Vlak voor ronde 40 stopte de top, waarbij Kimi Raikkonen uiteindelijk plaats vijf afpakte van Ricciardo.

Alonso reed in het midden van de race op plaats 9, maar viel uit en behaalt zo opnieuw geen punten. Door het wegvallen van Alonso en Verstappen uit de top 10 leken Nasr en Grosjean de grootste kanshebbers op de laagste puntenposities.

Verstappen ging vervolgens nog een keer naar binnen voor nieuwe banden. Hij kwam net achter Vettel, die een ronde voor lag, naar buiten. Hierdoor kon hij Vettel gebruiken om twee voorliggers, Carlos Sainz en Valtteri Bottas, in te halen. Even later probeerde hij dit ook bij Grosjean, maar dit lukte nog niet. Even later ging het echter mis. Op het rechte stuk bij de pits reed Verstappen achterop Grosjean en belandde hard in de banden. Grosjean kon veder maar verloor zijn plaats aan Sainz.

De Safety Car kwam naar buiten en Hamilton ging in de pits. Hij verloor echter twee plaatsen in de pits, waardoor Rosberg opeens de leiding nam. Na de herstart wist Ricciardo Raikkonen in te halen voor de vijfde plaats. Even later haalde hij ook zijn teamgenoot Kvyat in. Uiteindelijk gaf Ricciardo de plaats terug aan Kvyat. 

De top vijf was Rosberg, Vettel, Hamilton, Kvyat, Ricciardo. De rest van de punten gingen naar Raikkonen, Perez, Button, Nasr en Sainz. Rosberg komt zo 10 punten dichter bij Hamilton in het kampioenschap.

Pos Coureur Team Tijd Verschil  
1 N. Rosberg Mercedes 78 1:49:18.420  
2 S. Vettel Ferrari 78 +0:04.456  
3 L. Hamilton Mercedes 78 +0:06.053  
4 D. Kvyat Red Bull 78 +0:11.965  
5 D. Ricciardo Red Bull 78 +0:13.608  
6 K. Räikkönen Ferrari 78 +0:14.345  
7 S. Perez Force India 78 +0:15.013  
8 J. Button McLaren 78 +0:16.063  
9 F. Nasr Sauber 78 +0:23.626  
10 C. Sainz Toro Rosso 78 +0:25.056  
11 N. Hülkenberg Force India 78 +0:26.232  
12 R. Grosjean Lotus 78 +0:28.415  
13 M. Ericsson Sauber 78 +0:31.159  
14 V. Bottas Williams 78 +0:45.789  
15 F. Massa Williams 77 +1 Rnd.  
16 R. Merhi Manor-Marussia 76 +2 Rnd.  
17 W. Stevens Manor-Marussia 76 +2 Rnd.  
18 M. Verstappen Toro Rosso 62 DNF  
19 F. Alonso Mclaren 41 DNF  
20 P. Maldonado Lotus 5 DNF  

Uitslag Vitesse - PEC Zwolle

Vitesse heeft zich zondag redelijk eenvoudig geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De club uit Arnhem had voor eigen publiek voldoende aan een gelijkspel tegen PEC Zwolle: 1-1.

Het elftal van trainer Peter Bosz zegevierde afgelopen donderdag met 2-1 in de hoofdstad van Overijssel. In de eindstrijd van de play-offs neemt de formatie het op tegen de winnaar van de dubbele ontmoeting tussen Feyenoord en sc Heerenveen.

Vitesse kende aanvankelijk voor eigen publiek weinig problemen met de verliezend bekerfinalist. Bertrand Traoré versterkte de uitgangspositie van de Gelderse club in de negentiende minuut met de openingstreffer. De negentienjarige spits uit Burkina Faso passeerde verdediger Maikel van der Werff, die volgend seizoen het shirt van Vitesse draagt. Vervolgens liet de huurling van Chelsea doelman Warner Hahn kansloos met een geplaatst schot (1-0).

Vitesse domineerde de eerste helft van het duel in het eigen Gelredome met goed en verzorgd positiespel. De thuisclub grossierde in balbezit, maar kon niet voorkomen dat de tegenstander een goede kans op de gelijkmaker kreeg. Ryan Thomas stuitte echter op doelman Eloy Room. In het begin van de tweede helft ontsnapte Vitesse opnieuw toen Tomas Necid in kansrijke positie voor de keeper van Vitesse verscheen. De spits uit Tsjechië revancheerde zich na 56 minuten voor zijn misser. Hij controleerde de bal eerst met zijn borst en schoot vervolgens raak (1-1).

Vitesse raakte niet in paniek na de gelijkmaker en kwam na tachtig minuten met een man meer op het veld te staan. Van der Werff incasseerde zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. De supporters van zijn toekomstige club trakteerden hem op een applaus toen hij richting de kleedkamer moest wandelen.

Van der Werff (l, PEC Zwolle) in duel met Ibarra van Vitesse. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Van der Werff (l, PEC Zwolle) in duel met Ibarra van Vitesse. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

'IS vermoordt 400 vrouwen en kinderen in Palmyra'

De moordenaars van Islamitische Staat (IS) hebben een bloedbad aangericht onder burgers in de historische stad Palmyra. Volgens de Syrische staatstelevisie vermoordden zij zeker vierhonderd mensen, vooral vrouwen en kinderen.

De omroep beriep zich op verklaringen van inwoners van de ruïnestad die in het Arabisch Tadmur heet. Activisten verspreidden via internet berichten over honderden lijken die in de straten van Palmyra liggen. IS nam de stad woensdag in.

De extremisten van IS zouden een belangrijke grensovergang tussen Syrië en Irak stevig in handen hebben. Het gaat om de overgang al-Walid, aldus het Iraakse leger zondag. Eerder veroverde zij de Syrische kant van de overgang.

De grensovergang is van strategisch groot belang. De overgang ligt op de route van Bagdad naar Damascus, respectievelijk de hoofdstad van Irak en Syrië.

'IS richt bloedbad aan in Palmyra'
'IS richt bloedbad aan in Palmyra' (Foto: ANP)

Nieuw Barcelonashirt breekt met traditie

FC Barcelona breekt volgend seizoen met een traditie. Voor het eerst zullen de spelers van de Catalaanse grootmacht spelen in shirts met horizontale strepen. De Spaanse landskampioen presenteerde zondag samen met shirtsponsor Nike het nieuwe tenue. De clubkleuren blijven uiteraard hetzelfde maar voorheen kende het shirt verticale banen.

De ontwerpers van het nieuwe shirt hebben zich laten inspireren door de vlaggen van de fans die ook horizontaal gestreept zijn, lichtte de club zondag toe. De kleur van de broeken verandert ook: van blauw naar wijnrood. In het goudgele uittenue is op de rug de verticaal gestreepte Catalaanse vlag verwerkt.

Van Praag: nieuwe wereldvoetbalbond niet uitgesloten

Michael van Praag trok zich eerder deze week terug uit de verkiezingsrace voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. De Nederlander zegt in de vanmiddag uitgezonden NOS-documentaire Blatter versus Europa dat mocht de Zwitser herkozen worden er overwogen kan worden om een nieuwe wereldvoetbalbond op te richten.

Van Praag deed zijn uitspraken al in maart tijdens het UEFA Congres in Wenen. Op dat moment was hij nog kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. "Het gaat om het welzijn van de organisatie FIFA. Dan heb ik argumenten waarom ik vind dat de heer Blatter niet moet doorgaan. Die probeer ik ze dan uit te leggen. Als blijkt dat men daar nog niet voor wil gaan, dan merken we dat wel. Dan moeten we te zijner tijd maar eens kijken wat de temperatuur is in de voetbalwereld en hoe we daarop moeten reageren of niet."

Volgens voorzitter van de KNVB zijn de beweegredenen achter het stemgedrag van de diverse bondsvoorzitters hierbij leidend. Dit bepaalt of er een kans is om een nieuwe bond op te kunnen richten. Volgens Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, is het zover nog niet. "In de media is er over gespeculeerd, maar voor zover ik weet is er geen concreet plan." We zou de stemverhouding anders moeten zijn, waardoor grote voetballanden meer invloed hebben dan kleinere.

FIFA-vice-voorzitter Jim Boyce ziet de oprichting van een nieuwe bond niet zo snel gebeuren. "Ik denk dat er geen land in de wereld is dat het WK niet wil winnen. Ik heb al die geruchten gehoord, maar het heeft geen kans van slagen."

Van Praag sluit oprichting nieuwe wereldvoetbalbond niet uit (Pro Shots/Peter Lous)
Van Praag sluit oprichting nieuwe wereldvoetbalbond niet uit (Pro Shots/Peter Lous)

Man dreigt met kettingzaag

De politie heeft zaterdagavond pepperspray moeten gebruiken om een 41-jarige man uit Den Helder te overmeesteren, die een plaatsgenoot bedreigde met een draaiende kettingzaag.

Agenten werden door het geluid van de kettingzaag gealarmeerd, toen zij in de Koningstraat in die plaats voor een andere kwestie aan het werk waren. Zij zagen de verdachte met de kettingzaag achter een 21-jarige plaatsgenoot aanlopen. De agenten sommeerden de man om het apparaat weg te leggen, maar zagen zich uiteindelijk genoodzaakt pepperspray te gebruiken. De verdachte is aangehouden. De politie onderzoekt het motief.

Man dreigt met kettingzaag (Foto: Frettie, Wikimedia Commons)
Man dreigt met kettingzaag (Foto: Frettie, Wikimedia Commons)

Nederland betaalde als enige naheffing Brussel

Nederland heeft als énige en braafste jongetje van de klas de miljardennaheffing al betaald die door Brussel werd opgelegd. De andere landen die vorig jaar een naheffingsaanslag kregen (Bulgarije, Frankrijk, Italië, Cyprus, Malta, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk) hebben tot nu toe de hand op de knip gehouden. Zij hebben nu de tijd gekregen tot 1 september, meldt de Telegraaf.

Onze minister Dijsselbloem was er echter vorig jaar al als haantje de voorste bij de knip te trekken en zonder blikken of blozen 1,1 miljard Euro over te boeken naar onze Brusselse graaimachine. Boekhoudkundig zou dat beter uit komen.

CDA-Kamerlid Omtzigt vindt het 'oerstom' dat het kabinet al braaf betaald heeft, terwijl andere landen nog steeds onderhandelen over de naheffing. Bovendien vindt hij dat hij de berekeningen onvoldoende kan controleren omdat het kabinet het diplomatieke verkeer met de Europese Commissie geheim houdt.

Halep begint goed aan Roland Garros

Simona Halep is zondag goed aan het tennistoernooi Roland Garros begonnen. De nummer drie van de wereldranglijst uit Roemenië versloeg Jevgenia Rodina uit Rusland in de eerste ronde in twee sets: 7-5 en 6-4. Halep reikte vorig jaar tot in de finale van het graveltoernooi in Parijs. Ze verloor in de eindstrijd van Maria Sharapova.

Diens Russische landgenote Ekaterina Makarova (9) plaatste zich ook voor de tweede ronde door met 6-4 en 6-2 te winnen van Louisa Chirico.

Stevens verlaat Stuttgart definitief

Huub Stevens vertrekt definitief bij VfB Stuttgart. Dat heeft technisch directeur Robin Dutt van Stuttgart zondag bevestigd. De oefenmeester behoedde Stuttgart dit seizoen voor degradatie uit de Bundesliga. Zaterdagmiddag won de ploeg van Stevens met 2-1 van Paderborn, waardoor de club ook volgend seizoen actief is op het hoogste Duitse niveau.

Sportief directeur Robin Dutt bevestigt het vertrek van de Nederlander in gesprek met TV-station Sport1: "Er waren signalen van Stevens tijdens het trainingskamp, maar hij wilde dit onderwerp weghouden van het team", aldus Dutt.

"Hij vertelde ons dat we moesten denken aan een andere optie", vervolgt de bestuurder. "Hij nam zijn beslissing om ons te verlaten een paar weken geleden."

Huub Stevens vertrekt bij VfB Stuttgart. (PRO SHOTS/Witters)
Huub Stevens vertrekt bij VfB Stuttgart. (PRO SHOTS/Witters)

Trainer Dijkhuizen (Excelsior) op weg naar Engeland

Excelsior moet mogelijk op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Marinus Dijkhuizen staat voor een vertrek naar een Engelse club. Dat vertelde algemeen directeur Ferry de Haan zondag aan Fox Sports.

"Marinus heeft een gelimiteerde transfersom in zijn huidige contract staan", stelde De Haan. "Dus we kunnen bepaalde bewegingen niet tegenhouden. Het klopt dat er geïnformeerd is door een Engelse club. We hebben daar met Marinus over gesproken. We hebben nog geen antwoord van hem, maar de kans is reëel dat Marinus vertrekt. We hebben Marinus wel aangegeven dat we op korte termijn duidelijkheid van hem willen."

'Staatssecretaris Van Rijn moet aftreden'

Meer dan de helft van de kiezers vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet aftreden vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. In totaal 54 procent is van mening dat Van Rijn beter kan opstappen. Slechts negen procent gelooft dat de problemen vrijwel opgelost zijn.

Er zijn al lange tijd problemen rond de betalingen van het pgb, een budget waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Opvallend is dat de meerderheid van de PvdA-kiezers vindt dat Van Rijn beter kan vertrekken. Dat geldt ook voor kiezers van PVV, SP en CDA. Van de VVD- en de D66-kiezers vindt een meerderheid dat niet.

Er zijn volgens De Hond geen electorale verschuivingen. VVD blijft vierá vijf zetels voor op de volgers (CDA, SP en PVV). Groen Links blijft twee zetels groter dan de PvdA.

'Veelbelovende methode bestrijding teken'

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit lijken een veelbelovende en milieuvriendelijke methode te hebben gevonden om teken te bestrijden.

Uit proeven is gebleken dat nematoden, miniscule wormpjes, de teek binnen tien dagen kunnen doden. "De eerste resultaten zijn veelbelovend. Met de proeven die we hebben gedaan, wordt zestig procent van de teken gedood", zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. "Buiten bestrijdingsmiddelen is er bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Ik denk dat we daarom wel kunnen spreken van een doorbraak."

Teken hebben de laatste jaren een steeds grotere impact gekregen omdat ze de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Volgens Van Vliet zouden de wormpjes vooral ingezet kunnen worden in recreatiegebieden zoals picknickplaatsen en bij mensen in de tuin. "We moeten nog wel veel onderzoeken hoe we de wormpjes het beste kunnen inzetten. Ze leven normaal onder de grond. Om de levensduur boven de grond te verlengen, worden ze in een bepaalde vloeistof gegoten."

'Veelbelovende methode bestrijding teken'
'Veelbelovende methode bestrijding teken' (Foto: ANP)

'Griekenland kan IMF-rekening niet voldoen'

Griekenland kan volgende maand niet aan zijn verplichtingen ten opzichte van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voldoen, omdat het land daarvoor niet genoeg geld heeft. Dat zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zondag op de Griekse televisie.

Griekenland moet in juni in vier termijnen in totaal 1,6 miljard euro aan rente en aflossingen betalen aan het IMF. Dat geld is er niet en zal daarom niet worden betaald, aldus Voutsis.

De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht doordat het land al maanden geen noodkredieten meer heeft ontvangen van de eurolanden en het IMF. Zonder nieuwe steun dreigt het land binnenkort zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat moment kan zich volgens Voutsis dus al volgende maand voordoen.

De bedoeling lijkt dus te zijn dat we nieuwe bootladingen geld naar griekenland brengen en we dat tot in lengte van dagen blijven doen.

'Griekenland kan IMF-rekening niet voldoen'
Helaas, pindakaas (Foto: ANP)

Rusland geeft 12 punten aan... Rusland!

Tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival gebeurt er wel iets heel opzienbarends wanneer Rusland de punten doorgeeft, ze geven namelijk 12 punten aan... zichzelf! Misplaatste grap of een goed grapje?

Basketballers Warriors winnen ook derde duel

De basketballers van de Golden State Warriors zijn nog een zege verwijderd van een plaats in de finale van de play-offs in de NBA. Ze wonnen zaterdag (plaatselijke tijd) ook het derde duel van Houston Rockets (115-80).

Stephen Curry was goed voor veertig punten bij de winnende ploeg. Golden State Warriors kan de eindstrijd voor de eerste keer sinds 1975 bereiken. Nog nooit in de historie van de NBA heeft een ploeg in de halve finales een voorsprong van 3-0 verspeeld.

Zoektocht met heli naar vermiste fietser (76)

De politie in Drenthe zoekt zondagochtend met behulp van een helikopter naar de vermiste fietser Theodoor van Dijk (76) uit Wijster. De man keerde zaterdagavond niet terug van zijn gebruikelijke fietsrondje rond de VAM-berg in zijn woonplaats.

Volgens de politie waren er geen bijzondere omstandigheden die een vermissing kunnen verklaren. De vermissing valt zo buiten het gewoontepatroon van de man, dat de politie heeft besloten onder meer met een helikopter verder te zoeken. Een speurtocht langs de gebruikelijke fietsroute van de man zaterdagavond had geen resultaat.

De vermiste had geen telefoon bij zich. Van Dijk reed op een witte Giant sportfiets met een zijtas en droeg een blauwe jas.

Real Madrid sluit af met doelpuntenfestijn

Real Madrid heeft het seizoen afgesloten met een doelpuntenfestijn. De thuiswedstrijd tegen Getafe eindigde in 7-3 voor de Koninklijke, die pas in de tweede helft afstand nam van de ploeg uit een voorstadje van Madrid. Cristiano Ronaldo scoorde drie keer en bracht zijn totaal daarmee op 48, vijf meer dan concurrent Lionel Messi van FC Barcelona.

Ronaldo opende al na twaalf minuten de score met een kopbal. Getafe pakte brutaal de leiding door doelpunten van Sergio Escudero en Diego Castro, waarna Ronaldo twee keer toesloeg (vrije trap en strafschop). Kort voor rust kwamen de bezoekers toch weer langszij, maar in de tweede helft stelde Real Madrid orde op zaken. Javier Hernández, James Rodriguez, Jesé en Marcelo voerden de score op tot 7-3 voor de nummer twee van de Primera División.

Ronaldo ging al na een uur spelen naar de kant en werd afgelost door de zestienjarige Martin Ödegaard, de jongste debutant ooit bij Real Madrid.

Flinke nachtvorst in Twente

In Twente is het kwik aan de grond in de nacht van zaterdag op zondag tot -3,7 graden gedaald. Dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, meldt het weerbureau weeronline.nl. Zelfs aan de kust in Wijk aan Zee werd met -0,6 graden nachtvorst gemeten op anderhalve meter boven de grond.

Volgens weeronline heeft het in grote delen van het land gevroren en dook de temperatuur op 10 centimeter boven de grond soms flink onder het vriespunt. Oorzaak waren volgens het weerbureau de opklaringen in polaire lucht, die gepaard gingen met weinig wind.

Doorgaans neemt de kans op nachtvorst na half mei sterk af. Toch blijven temperaturen onder nul ook in juni mogelijk. In 2006 werd begin juni nog nachtvorst gemeten en in 2013 vroor het zelfs eind juni nog een nacht, aldus weeronline.

Bijna 2 miljoen kijkers zagen Songfestival

De finale van het Eurovisie Songfestival heeft zaterdagavond 1.970.000 kijkers getrokken. Dat meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Daarmee was het liedjesfestival op NPO1 koploper in de kijkcijfers. Op nummer twee volgt RTL4's Weet Ik Veel met ruim 1,7 miljoen kijkers. Het NOS Journaal van 20.00 uur trok bijna 1,4 miljoen kijkers en staat daarmee derde in de dagelijkse top 25.

Trijntje eindigde op 14e plaats halve finale

Zangeres Trijntje Oosterhuis haalde met Walk Along de 14e plaats in de halve finale van het Eurovisiesongfestival. Ze kreeg 33 punten voor haar optreden. Dat blijkt uit de resultaten die in de nacht van zaterdag op zondag, na afloop van de finale, openbaar zijn gemaakt.

Trijntje haalde dinsdag met haar nummer Walk Along net zo veel punten als de Deense inzending, maar dat nummer kreeg van meer landen punten. Nederland kreeg in Wenen niet genoeg stemmen om bij de tien beste deelnemers te eindigen en ging niet naar de finale.

Finland was de hekkensluiter tijdens de eerste halve finale van de zangcompetitie. Het land eindigde met 13 punten op de 16e plaats. Ook Macedonië eindigde onder Nederland, met 28 punten. In de tweede halve finale eindigde Zwitserland onderaan, met slechts 4 punten.

Vakjury
In de puntentelling weegt het oordeel van de vakjury even zwaar als de televoting-resultaten. Opvallend is dat de vakjury opvallend positiever over Walk Along oordeelde dan de stemmende tv-kijkers. Zouden alleen de stemmen van de vakjury hebben geteld, dan had het nummer 70 punten gehaald en was het waarschijnlijk wél tot de finale doorgedrongen.

Van der Laan sluit koffiehuis na wapenvondst

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een koffiehuis in Amsterdam laten sluiten nadat bij een controle van de politie drie bezoekers een vuurwapen bij zich bleken te hebben. Dat liet een woordvoerder van de burgemeester zaterdagavond weten.

In het koffiehuis Gulum aan het Dijkgraafplein in Amsterdam Nieuw-West werden vrijdagavond zeven mensen aangehouden. Behalve de vuurwapens werd bij iemand ook nog een steekwapen aangetroffen.

Daarnaast werden tijdens de controle computers aangetroffen die werden gebruikt voor illegaal gokken alsmede grote geldbedragen die daarbij zouden zijn gebruikt. Twee mensen bleken geen geldige verblijfsvergunning te hebben. De sluiting, die al is ingegaan, is voor onbepaalde tijd.

Na het uitkammen van het koffiehuis werden vier woningen in Amsterdam-West doorzocht. Daar kwamen een automatisch wapen, patroonhouders, losse munitie, stroomstootwapens en verdovende middelen boven water. Nog drie mensen werden aangehouden. De tien arrestanten variëren in leeftijd van 28 tot 62 jaar.

De politie kwam in actie na een tip dat er mensen met vuurwapens in het koffiehuis zouden zijn. In het onderzoek naar de reeks liquidaties in de stad controleert de politie dit soort 'sleutelplaatsen', waarvan bekend is dat er zich vaak criminelen ophouden.

Van der Laan sluit koffiehuis na wapenvondst
Van der Laan sluit koffiehuis na wapenvondst (foto: ANP)

Prijsverschil uittreksel duurste en goedkoopste gemeente: 22 euro

De prijzen voor een uittreksel Basisregistratie Personen (het voormalige Bevolkingsregister) lopen sterk uiteen per gemeente. Dat bleek zaterdag uit een onderzoek van het consumentenprogramma Kassa van de VARA. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeente is 22,70 euro.

Kassa onderzocht de tarieven voor een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van ruim 390 gemeenten voor een digitale aanvraag en een aanvraag bij de balie. Zo'n uittreksel is nodig voor een verhuizing, uitkering, de aanvraag van het eerste rijbewijs, huwelijk of een inschrijving bij een woningbouwvereniging.

Het duurst voor een uittreksel bij de balie is Hengelo met 22,70 euro. Dat is meer dan zes keer zo veel als de gemeente Terschelling, waar een uittreksel 3,55 euro kost.

Het best af zijn de inwoners van het eiland Vlieland. Deze gemeente rekent helemaal geen kosten.

Vakjury's Montenegro en Macedonië in de fout

De songfestivalvakjury's in Montenegro en Macedonië zijn door de organisatie van het muziekevenement gediskwalificeerd. De stemmen die de professionals uitdeelden in de finale zijn geschrapt en de puntentelling van beide landen is voor honderd procent gebaseerd op de mening van de televoters.

Dat meldde de organisatie van het Eurovisiesongfestival zaterdagnacht vlak na de finale.

Een onafhankelijke partij hield toezicht op het verloop van de stemprocedures bij de vakjury's in alle veertig deelnemende landen. Bij Montenegro en Macedonië zijn onregelmatigheden geconstateerd. Wat er precies is misgegaan, is niet bekendgemaakt.

De punten die landen geven aan acts tijdens het songfestival zijn voor vijftig procent bepaald door de tv-kijkers en voor vijftig procent door een lokale vakjury. Om omkoping of andere misstanden tegen te gaan, wordt het verloop van de stemprocedure streng in de gaten gehouden.

Zweden verslaat Rusland en wint Eurovisie Songfestival

Zweden heeft de favorietenrol waargemaakt en het Eurovisiesongfestival 2015 gewonnen. Zanger Måns Zelmerlöw kreeg voor zijn nummer Heroes de meeste punten (365) en versloeg de Russische Polina Gagarina, die lange tijd voorop lag.

Het Italiaanse pop-operazangerstrio Il Volo behaalde de derde plek. De Belgische act van Loïc Nottet kwam tot plaats vier.

Zweden was in een nek-aan-nekrace verwikkeld met Rusland, maar liep bij het vorderen van de puntentelling uiteindelijk uit. De Russische Polina Gagarina, die ook veel genoemd werd als kanshebber, eindigde uiteindelijk als tweede. Het Italiaanse pop-operazangerstrio van Il Volo kwam op de derde plaats.

De presentatie moest het publiek nog manen hun boe-geroep tegen de Russische inzending te staken en de politiek te laten voor wat het is. Uitgerekend na de Nederlandse puntentoekenning kantelde het voordeel doorslaggevend richting Zweden.

De jonge zanger Loïc Nottet pakte namens België de vierde plaats met zijn nummer Rhythm Inside. Eenmalig deelnemer Australië werd vijfde, Letland completeert de Top-6. Duitsland en Oostenrijk eindigden zonder punten onderaan.

Edsilia steelt de Songfestival-show met jurk

Edsilia Rombley gaf namens Nederland de punten tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2015. Nederland gaf 12 punten aan België, maarre... waar kennen we die jurk ook alweer van?

Inderdaad: de veelbesproken gescheurde jurk die Trijntje Oosterhuis tijdens haar eerste repetitie in Wenen droeg. Ze kreeg er veel kritiek op, werd onder meer 'sletterige weduwe' genoemd en koos uiteindelijk voor een andere outfit. Heeft de teleurgestelde ontwerper zijn werk toch niet helemaal voor niets gedaan.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.