FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 mei 2015

Paris Saint-Germain pakt derde titel op rij

Paris Saint-Germain heeft zich voor de derde keer op rij tot kampioen van de Franse Ligue 1 gekroond. Een nipte zege op Montpellier was genoeg. Voorafgaand aan de voorlaatste speelronde had Paris Saint-Germain slechts een punt nodig om de landstitel veilig te stellen. Alleen Olympique Lyon had nog kans om PSG in te halen. De Parijzenaren namen voor de rust al een voorschot op het kampioenschap.

In de zeventiende minuut splijtte Adrian Rabiot het defensieve blok van Montpellier open met een schitterende pass. Blaise Matuidi onderschepte de bal en schoot PSG naar een vroege voorsprong.

Acht minuten later zat de ploeg van trainer Laurent Blanc al in veilig vaarwater. Ezequiel Lavezzi bepaalde de tussenstand in de 25ste minuut op 0-2. Serge Aurier, de concurrent van Gregory van der Wiel, snelde langs de zijlijn om Lavezzi te bedienen.

De spanning keerde terug toen Montpellier in de veertigste minuut terugkwam in de wedstrijd via Anthony Mounier. En hoe? Hij schoot de bal schitterend binnen. Door de drie punten kan Lyon Paris Saint-Germain niet meer inhalen op de ranglijst. De Gones speelden met 1-1 gelijk tegen Girondins de Bordeaux. Daarmee is de club wel verzekerd van de tweede plek. AS Monaco kan de ploeg niet meer inhalen.

Matchfixing ook volop in amateurvoetbal

Matchfixing speelt niet alleen in het betaald voetbal. Ook amateurclubs dealen volop; vooral tegen het einde van het seizoen, als promotie of degradatie op het spel staat. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De researchredactie van RTL Nieuws meldt dat er in het amateurvoetbal lucratieve deals worden gesloten: van een vat bier of een complete feestavond tot duizenden euro's cash. Het komt op alle niveaus voor: van eerste elftallen in de hoogste klassen tot 'campingelftallen' in de laagste reserveklassen.

Na een rondgang onder 428 amateurclubs geven 120 verenigingen aan dat ze bekend zijn met manipulaties. Clubs of spelers zijn benaderd, de dupe geworden of kennen voorbeelden van elders. Het benaderen gebeurt vooraf, via sms, WhatsApp of Facebook, maar ook voor en tijdens de wedstrijd. Een ondervraagde club kreeg voor aanvang van een wedstrijd 1.000 euro geboden, in de rust 1.500 en tijdens de tweede helft 2.000 euro.

Verwerpelijk
De meeste verenigingen willen alleen anoniem vertellen over de praktijken. Bewijs is er nauwelijks, vermoedens des te meer. In een reactie noemt de KNVB het sluiten van deals verwerpelijk. De voetbalbond wil meer doen tegen matchfixing bij amateurclubs, maar zegt daarbij de hulp van de clubs nodig te hebben. De KNVB roept clubs en spelers op om misstanden te rapporteren.

Boete voor mishandelde Turkse mijnwerker

Afgelopen jaar zijn er na de fatale mijnramp in Soma in het westen van Turkije protesten uitgebroken vanwege de slechte werkomstandigheden. Een demonstrant die tegen een auto in het konvooi van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan schopte krijgt alsnog een boete.

De boete is opmerkelijk te noemen, kort na het incident werd de mijnwerker Erdal Kocabıyık namelijk nogal hardhandig aangepakt (zie video). Hij werd door twee militairen vastgehouden en ontving een aantal ferme trappen van Yusuf Yerkel, een adviseur van Erdogan. De vrouw van Kocabıyık vindt de boete onbegrijpelijk; "Eerst wordt hij in elkaar geschopt en dan moet hij ook nog eens een boete betalen".

Hoewel de schop van de mijnwerker natuurlijk niet netjes was heeft het hem wel zijn baan gekost. Ter vergelijking, Yerkel kreeg een week ziekteverlof omdat hij een zeer been had van het schoppen. Daarnaast heeft hij geen enkele berisping voor zijn handelen gehad en is hij nog steeds werkzaam als adviseur.

De boete van 548 lira (~185 euro) is pas recentelijk uitgedeeld. Het maakt deel uit van het proces dat vorige maand is begonnen omtrent de ramp. Bij de ramp vielen 301 slachtoffers.

Boete voor mishandelde Turkse mijnwerker
Boete voor mishandelde Turkse mijnwerker


Kruijswijk kondigt nieuwe aanval aan

Wielrenner Steven Kruijswijk beseft dat het lastig wordt om in de top tien te eindigen in de Ronde van Italië en wil daarom voor een etappezege gaan. Na zijn indrukwekkende aanval in de achtste etappe zaterdag gaat hij het volgende week nog een keer proberen, kondigde hij aan.

De coureur van LottoNL-Jumbo trok zaterdag na 60 kilometer alleen ten aanval. Hij kreeg later hulp van de Colombiaan Carlos Betancur en de Belg Kristof Vandewalle. Hun voorsprong op het peloton liep op tot meer dan negen minuten. Op de lastige slotklim naar skioord Campitello Matese (eerste categorie) koos Betancur als eerste de aanval, maar die werd overtuigend gepareerd door Kruijswijk die daarna alleen verder trok. Vier kilometer voor de finish werd hij ingelopen door de latere winnaar Beñat Intxausti.

"Ik hoopte dat ze achter mij een keer zouden breken. Uiteindelijk brak ik zelf. Dat is jammer, maar ik dacht dat ik op deze manier een goede kans zou maken op de ritzege. Ik weet dat het lastig wordt om nog in de top tien van het eindklassement te eindigen. Daarom wil ik aanvallend rijden en voor een etappezege gaan. Ik merk dat ik daar de benen voor heb en ga het volgende week ook zeker nog een keer proberen”, reageerde hij.

Kruijswijk finishte op ruim twee minuten van de winnaar op de 25e plek. Hij verloor opnieuw tijd op de favorieten maar steeg in het algemeen klassement naar de 25e plaats. Zijn achterstand op de Spaanse klassementsleider Alberto Contador is opgelopen tot 11 minuten en 21 seconden. In het bergklassement staat hij derde.

Rijksmuseum is Europees museum van het jaar

Het Rijksmuseum in Amsterdam is verkozen tot European Museum of the Year 2015. Dat heeft het European Museum Forum zaterdagavond bekendgemaakt.

De Europese prijs is bedoeld voor musea die zorgen voor een grote betrokkenheid van vrijwilligers en de lokale gemeenschap. European Museum of the Year Award is de belangrijkste prijs die wordt uitgereikt tijdens het evenement. Het Forum liet zich onder meer lovend uit over de verbouwing die het Rijks onderging. In 2013 werd het museum heropend. 

Rijksmuseum is Europees museum van het jaar
Rijksmuseum is Europees museum van het jaar (Foto: ANP)

Roemloos afscheid voor Gerrard

De steunbetuigingen aan zijn adres waren indrukwekkend, maar dat Steven Gerrard met een 1-3 nederlaag van het veld stapte tegen Crystal Palace deed hem pijn.

De wedstrijd tegen Crystal Palace stond eigenlijk volledig in het teken van de laatste thuiscompetitiewedstrijd die Steven Gerrard in dienst van Liverpool speelde. Voor de Reds stond er door enkele teleurstellende prestaties in de afgelopen weken weinig meer op het spel.

De supporters op Anfield Road pakten groots uit om Gerrard een laatste groet te brengen. Liverpool voelde zich gesterkt door die steun en scoorde al na 28 minuten de openingstreffer. Adam Lallana strafte balverlies van oud-Liverpool-speler Martin Kelly af en schoot binnen. Hij dook gelijk in de armen bij Gerrard.

Lang kon Liverpool van die voorsprong niet genieten. Jason Puncheon verraste vriend en vijand door weer eens een vrije trap prachtig binnen te schieten. Daarmee trok hij de score gelijk en zorgde hij voor teleurgestelde gezichten bij de Liverpool-fans.

Wilfried Zaha maakte de malaise groter door na de rust de 1-2 voor Crystal Palace te maken. De aanvaller stond koud in het veld en zette zijn Londense werkgever van dichtbij op voorsprong. In de slotminuut van de wedstrijd maakte Glenn Murray de 1-3 voor Crystal Palce. Hij mocht vanaf elf meter aanleggen, miste eerst, maar in de rebound was het wel raak.

Steven Gerrard neemt afscheid van Liverpool (PRO SHOTS/Action Images/Reuters)
Steven Gerrard neemt afscheid van Liverpool (PRO SHOTS/Action Images/Reuters)

Update 22.40 uur
FOX Sports heeft een video online gezet over het afscheid van Gerrard. 

Legende Steven Gerrard neemt op een volgepakt Anfield afscheid van zijn Liverpool.

Posted by FOX Sports NL on Saturday, May 16, 2015

Amsterdam Gay Pride denkt aan andere naam

Amsterdam Gay Pride (AGP) denkt erover om het woord 'gay' uit de naam te halen. Irene Hemelaar van de organisatie van de AGP zei dat zaterdag naar aanleiding van een bericht van de Amsterdamse omroep AT5.

Ze benadrukte dat het om een voornemen gaat. 'De discussie met de communitiy moet nog worden gevoerd.' Lesbiennes, biseksuelen en transgenders zouden zich niet aangesproken voelen door de term 'gay'.

Op het voorstel kwamen volgens Hemelaar verschillende reacties. 'Er waren mensen die heel verdrietig reageerden, anderen waren juist heel blij.' Mocht de naam veranderen, dan zou dat pas vanaf 2017 zijn. 'Dit jaar is het nog gewoon Amsterdam Gay Pride en volgend jaar vieren we Europride.'

Europride werd in 1994 als eens in Amsterdam gehouden. Amsterdam was na Londen (1992) en Berlijn (1993) de derde stad waar Europride werd gehouden. Dit jaar vindt Europride plaats in de Letse hoofdstad Riga.

Eerste zes nummers van Rock Band 4 bekend

Na een paar jaar uit de spotlights te zijn geweest kondigde ontwikkelaar Harmonix eerder dit jaar aan dat Rock Band deze herfst terugkeert naar het podium.

In de tussentijd kan je een kijkje nemen naar een deel van de setlist. Harmonix onthulde de eerste zes nummers die hun weg maken naar Rock Band 4 met een goede mix van artiesten en recente hits. Hier zijn de eerste zes nummers van Rock Band 4:

  • Avenged Sevenfold - "Hail to the King"
  • Fleetwood Mac - "You Make Loving Fun"
  • Jack White - "Lazaretto"
  • The Killers - "Somebody Told Me"
  • Spin Doctors - "Little Miss Can't Be Wrong"
  • The Who - "The Seekers"

Rock Band 4 komt deze herfst uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Team Brunel vijfde in havenrace Newport

De Nederlandse Volvo Ocean Race-boot Team Brunel is zaterdag als vijfde geïndigd in de havenrace in het Amerikaanse Newport. Het zeilschip van kapitein Bouwe Bekking lag lange tijd op de zesde en laatste plaats, maar haalde een kwartier voor de finish het Dongfeng Racing Team in.

De overwinning in Newport ging naar de Spaanse MAPFRE-boot, gevolgd door Team Alvimedica. Abu Dhabi Ocean Racing legde beslag op de derde plaats, gevolgd door de geheel door vrouwen bestuurde boot van Team SCA. Team Brunel verloor door de vijfde plaats de leiding in het havenrace-klassement aan Abu Dhabi Ocean Racing.

Zondag begint de zevende etappe van de Ocean Race, die de zeilteams van Newport naar Lissabon voert. Team Brunel bekleedt de derde plaats in het algemeen klassement.

Huizen voor slechts 1 euro in Italië

Voor wie altijd al droomde van een idyllisch huisje op het Italiaanse platteland is er nu de mogelijkheid een huis te kopen voor slechts 1 euro. Er zit natuurlijk wel een maar aan, je zult verplicht minstens 25.000 euro moeten uitgeven aan de restauratie.

De lage huizenprijzen vloeien voort uit een plan dat drie burgemeesters hebben bedacht om leegloop te voorkomen. Bepaalde huizen zijn zelfs helemaal gratis te krijgen, je moet er dan wel permanent wonen en het niet als vakantieverblijf gebruiken. Ondanks de schitterende locaties gaat het vaak wel om bouwvallen 'huizen voor de handige klusser'.

Zo zijn er in Gangi op Sicilië ruim honderd huizen op de lijst gezet, veelal karakteristieke 19e eeuwse arbeidershuisjes genaamd 'pagliarole'. Vanuit het dorp heb je wel uitzicht op de Etna, een vulkaan die momenteel weer lekker aan het borrelen is. Ga je liever voor de frisse berglucht dan kun je terecht in de valleien van Carrega Ligure (iets ten noorden van Genua) waar zelfs huizen uit de 11e eeuw worden aangeboden. Tenslotte is er nog gedacht aan de bosliefhebbers in Lecce Nei Marsi (1,5 uur vanaf Rome). Het dorp ligt temidden van een nationaal park en is omringd door een eeuwenoud bos.

Of het aan te raden is een huis in een van de drie gebieden te kopen is nog maar de vraag. Gangi heeft een rijke geschiedenis, maar om de een of andere reden zijn er de afgelopen honderd jaar ruim 9.000 mensen vertrokken richting Argentinië. In het Carrega Ligure zijn enkele dorpjes compleet uitgestorven vanwege de ijskoude winters en het gebrek aan voorzieningen. Lecce Nei Marsi liep leeg na een allesverwoestende aardbeving in 1915.

Huizen voor slechts 1 euro in Itali? (Foto: Grotte Della Civita)
Huizen voor slechts 1 euro in Italië (Foto: Grotte Della Civita)

Marokkanen met banen praten over integratie

Iedereen heeft wel een mening over de integratie van Marokkanen, of het gebrek daaraan. Maar hoe wordt hier eigenlijk binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap zelf tegenaan gekeken?

Zaterdagmiddag zond de Moslim Omroep het programma 'Marokkanen, geïntegreerd of niet?' uit. Daarin komen Marokkanen van verschillende pluimage aan het woord. Onder meer een landmachtmilitair, gemeenteraadslid, toneelacteur en een plat Rotterdams pratende schooljuf met hoofddoek passeren de revue.

Ze vertellen over de beeldvorming rond hun bevolkingsgroep en hoe ze daar zelf mee om zijn gegaan. Het achterliggende sentiment dat de gesprekken bindt is: 'Ik mag dan Marokkaans zijn, maar beschouw me als individu.' Heb je een halfuurtje over of is er niks beters op tv, bekijk het programma dan via Uitzending Gemist. Stof tot nadenken gegarandeerd.

Moslim Omroep - Marokkanen, geïntegreerd of niet?
Moslim Omroep - Marokkanen, geïntegreerd of niet?

De Bakker ook in dubbelfinale Bordeaux

Tennisser Thiemo de Bakker heeft bij het Challengertoernooi in Bordeaux na de finale van het enkelspel ook de eindstrijd in het dubbelspel bereikt. De Nederlander klopte samen met landgenoot Robin Haase de Argentijnen Maximo Gonzalez en Andres Molteni met 6-3 en 6-3.

In de finale van het dubbelspel nemen De Bakker en Haase het op tegen de Fransman Lucas Pouille en de Oekraïener Sergiy Stakhovsky. In het enkelspel speelt De Bakker tegen de nummer 98 van de wereld, de Nieuw-Zeelander Thanasi Kokkinakis.

Advocaat is er bijna met Sunderland

Trainer Dick Advocaat heeft Sunderland bijna behouden voor de Premier League. De Hagenaar speelde zaterdag met zijn ploeg gelijk tegen Leicester City (0-0).

Sunderland, waar Patrick van Aanholt weer een basisplaats had, verdedigt volgende week tijdens de laatste speelronde een voorsprong van drie punten op Hull City, dat verloor bij Tottenham Hotspur (2-0). Beide ploegen treffen een sterke tegenstander. De spelers van Magic Dick nemen het op tegen landskampioen Chelsea. Hull City stuit op het Manchester United van trainer Louis van Gaal.

Sunderland bekleedt de zestiende plaats van de ranglijst. De formatie heeft ook nog een puntje meer dan Newcastle United, dat verloor van Queens Park Rangers (2-1). Leroy Fer maakte het winnende doelpunt voor de club, die net als Burnley al gedegradeerd is.


Tottenham Hotspur heeft zaterdag goede zaken gedaan op White Hart Lane, door Hull City te verslaan met 2-0, waardoor het nog steeds op koers ligt voor een Europa League-ticket.

De eerste helft waren beide elftallen voortvarend van start gegaan. Zowel de manschappen van Tottenham als Hull kregen de nodige kansen om op voorsprong te komen. Na een kwartier spelen had N’Doye kunnen scoren namens de bezoekers, maar faalde opzichtig.

Lamela had de Londense formatie in een zetel kunnen helpen, nadat Ex-Ajacied Eriksen de vrijstaande Argentijn kon bereiken met een lage crosspass. De Zuid-Amerikaan had het vizier niet op scherp staan, waardoor hij niet eens zijn voet tegen de bal kon zetten.

In het tweede bedrijf begon Tottenham wat meer te komen, wat resulteerde in een treffer van Chadli, die na een steekpass van Lamela kon scoren in de 54e minuut: 1-0. Zeven minuten daarna kon Rose van dichtbij de doelpunten productie zelfs verdubbelen: 2-0.

Hull City probeerde vervolgens met man en macht wat te doen aan de achterstand, maar op een spectaculaire poging (prachtige omhaal) van Fazio na, konden The Tigers geen vuist meer maken.


Overige uitslagen Premier League 16.00 uur

Burnley FC 0-0 Stoke City
West Ham United 1-2 Everton FC

Frosinone promoveert voor het eerst naar Serie A

Frosinone is naar het hoogste Italiaanse niveau gepromoveerd. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de club in de Serie A gaat uitkomen. Een overwinning op Crotone (3-1) was deze zaterdag genoeg om promotie naar de Serie A af te dwingen. Frosinone kwam nooit eerder uit op het hoogste niveau.

Frosinone, dat speelt in een stadion waar net geen tienduizend mensen in kunnen, maakt een snelle ontwikkeling door. De stad Frosinone ligt op zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Rome. Vorig seizoen speelde de club nog op het derde niveau van Italië en promoveerde naar de Serie B. De club was daarin uitermate succesvol en promoveerde als tweede van de Serie B naar de Serie A.

Kampioen in de tweede Italiaanse divisie is Capri. Ook Capri speelde nog nooit eerder op het hoogste niveau. De nummer drie tot en met acht van de Serie B spelen play-offs voor het derde promotieticket. 

Restaurant serveert mensenvlees

Een restaurant in Nigeria is gesloten toen bij toeval werd ontdekt dat ze mensenvlees op de menukaart hadden staan. Dat het niet per ongeluk was bleek wel aan de diverse menselijke resten die in de keuken werden gevonden.

Dat de lugubere maaltijd aan het licht kwam is te danken aan een priester die zijn rekening wel erg hoog vond. Voor zijn maaltijd moest hij liefst 700 Naira (zo'n 4 euro) betalen, terwijl een groot deel van de bevolking per dag leeft op minder dan 1 euro. De ober verklaarde aan de priester dat de rekening voor het kleine stukje vlees zo hoog was omdat het mensenvlees betrof.

De geschrokken priester schakelde hierop onmiddellijk de autoriteiten in. Bij de daaropvolgende politie-inval ontdekten agenten afgehakte mensenhoofden waar het bloed nog uitdroop. Daarnaast werd er nog een arsenaal aan wapens en explosieven gevonden.

Een buurtbewoner reageerde tamelijk laconiek op het nieuws. "Elke keer dat ik langs het restaurant kwam liepen er schimmige types het hotel in en uit. Dat deze vondst is gedaan is eigenlijk niet echt verrassend".

Restaurant serveert mensenvlees (Foto: Jon Sullivan, Wikimedia Commons)
Restaurant serveert mensenvlees (Foto: Jon Sullivan, Wikimedia Commons)

Eerste dartsucces voor Taylor in 2015

Phil Taylor heeft zijn eerste toernooizege van 2015 binnen. In het Engelse Crawley wist hij Player Championship 9 op zijn naam te schrijven. In de finale was hij met 6-4 te sterk voor Gary Anderson, die in de halve finale nog met 6-0 te sterk was voor Michael van Gerwen.

Voor Taylor was het zijn eerste optreden tijdens een Player Championship sinds februari. Hij won in de eerste ronden van Darren Webster, Rowby-John Rodriguez en Peter Wright. In de achtste finales was hij met 6-2 te sterk voor Dirk van Duijvenbode. Vervolgens won hij in de kwartfinale en halve finale van Gerwyn Price (6-2) en James Wade (6-5).

De finale tussen Taylor en Anderson ging tot 4-4 gelijk op. Nadat de wereldkampioen faalde om 70 uit te gooien, wist Taylor wel 76 uit te gooien en besliste daarna de finale.

Van Gerwen haalde de halve finale. In de kwartfinale won hij nog nipt met 6-5 van Vincent van der Voort. Jelle Klaasen haalde de derde ronde. Joey ten Berge en Jeffrey de Zwaan wisten één ronde te winnen. Mike Zuydwijk, Jermaine Wattimena, Christian Kist en Jan Dekker verloren hun partij in de eerste ronde. Raymond van Barneveld had zich vanmorgen afgemeld met griep.

Zondag staat Player Championship 10 op het programma. Opnieuw zullen 128 darters aan de oche verschijnen om deel te nemen aan een toernooi met een prijzenpot van 60.000 pond. De winnaar pakt 10.000 pond (13.500 euro) en de verliezend finalist moet genoegen nemen met de helft.

Uitslagen Player Championship 9 

Vierde ronde
Michael van Gerwen 6-4 Jamie Bain
Vincent van der Voort 6-0 Andy Hamilton
James Wilson 6-3 Darren Johnson
Gary Anderson 6-5 Terry Jenkins
James Wade 6-3 Dave Chisnall
Mervyn King 6-3 Simon Whitlock
Gerwyn Price 6-5 Ronny Huybrechts
Phil Taylor 6-2 Dirk van Duijvenbode

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-5 Vincent van der Voort
Gary Anderson 6-3 James Wilson
James Wade 6-3 Mervyn King
Phil Taylor 6-2 Gerwyn Price

Halve finales
Gary Anderson 6-0 Michael van Gerwen
Phil Taylor 6-5 James Wade

Finale
Phil Taylor 6-4 Gary Anderson

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

Braziliaanse (51) bevalt van 21e kind

Een 51-jarige vrouw uit Brazilië is bevallen van haar 21e kind. "Ik heb mezelf altijd al als moeder van veel kinderen gezien", zei Sebastiana Maria da Conceição tegen de Braziliaanse zender Globo.

De vrouw kreeg haar eerste kind toen ze zelf nog een tiener was. Op dertienjarige leeftijd beviel ze voor het eerst. Naast de nieuwe baby zijn de jongste andere kinderen nu anderhalf, twee en drie jaar oud.

"Iedereen denkt dat ik hun oma ben. Als ik dan zeg dat ik hun moeder ben, schrikken ze en kijken ze me verbaasd aan. Maar dat kan me niks schelen", vertelde de Braziliaanse. "Moeder worden op je 51e is een ongekende vreugde."

In totaal kreeg Sebastiana Maria da Conceição tien dochters en elf zonen. Drie kinderen zijn gestorven. De jongste telg heeft ze vernoemd naar een journalist die haar verhaal optekende: Tássio.

'Grieken moeten hervormingenlijst opstellen'

Er moet meer vaart komen in de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters, het IMF en de EU. Dat zei eurocommissaris Valdis Dombrovskis zaterdag tegen de Duitse krant Bild. Hij meent dat Griekenland 'een volledige en geloofwaardige lijst met hervormingen' moet samenstellen.

"We hebben veel tijd verloren. De onderhandelingen zijn aan de gang, maar we moeten een versnelling hoger schakelen", aldus Dombrovskis. "Griekenland moet nu hervormingen voorstellen en niet enkel die weigeren die haar voorgesteld worden. Elke dag zonder akkoord maakt de situatie voor de Griekse burgers nog moeilijker. En wat de financiële situatie betreft, is er alle reden om snel te handelen."

Griekenland heeft een vergelijk met zijn schuldeisers nodig om in aanmerking te komen voor verdere financiële hulp, anders dreigt het euroland zijn verplichtingen niet meer te kunnen nakomen.

Er lijkt de laatste dagen wel schot in de onderhandelingen te zitten, maar de Griekse regering van premier Alexis Tsipras houdt vast aan een aantal heilige huisjes. Zo is een verdere verlaging van lonen en pensioenen nog altijd onbespreekbaar.

Vijf generaals opgepakt om couppoging Burundi

Vijf generaals zijn in Burundi gearresteerd in verband met de mislukte staatsgreep tegen president Pierre Nkurunziza eerder deze week. Dat heeft een woordvoerder van de president zaterdag gezegd. Het gaat om drie generaals van het leger en twee van de politie. Daarnaast zijn drie lagere officieren en acht militairen aangehouden.

De couppoging werd ondernomen toen de positie van de president door aanhoudende demonstraties tegen zijn voornemen een derde regeertermijn na te streven wankel leek. Een generaal kondigde woensdag aan dat Nkurunziza, die op dat moment in buurland Tanzania was, niet langer president was.

Vrijdag werd door kringen rond de president meegedeeld dat Nkurunziza weer terug in het land is. Hij heeft zich echter nog niet in het openbaar vertoond.

Volleyballers verslaan Portugal in World League

De Nederlandse volleyballers zijn zaterdag voorspoedig begonnen aan de World League. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen versloeg Portugal in Matosinhos met 3-1. De setstanden waren 23-25, 25-20, 25-21, 25-20. Uitblinker Kay van Dijk sloeg vanuit een lastige hoek het winnende punt binnen.

Zondag volgt tussen beide ploegen op dezelfde locatie de tweede wedstrijd. Oranje, dat is versterkt met een aantal routiniers, staat 25e op de wereldranglijst. Portugal is de nummer 27 van de wereld. Beide landen strijden deze maand ook nog om een EK-ticket. Nederland speelt in de play-offs tegen Spanje, Portugal neemt het tegen Slovenië op.

IJshockeyers Canada in WK-finale ten koste van thuisland Tsjechië

De Canadese ijshockeyploeg heeft zich zaterdag in Praag geplaatst voor de finale van het WK. De 24-voudig wereldkampioen versloeg het gastland Tsjechië in de have finales met 2-0. De periodestanden waren 1-0, 1-0, 0-0. In de eindstrijd speelt Canada zondag tegen de winnaar van het titanenduel zaterdagavond tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Met zijn zevende WK-treffer opende Taylor Hall in de negende minuut de score. Jason Spezza verdubbelde in de dertigste minuut de marge met zijn zesde WK-doelpunt. Wat de thuisploeg, aangevoerd door sterspeler Jaromir Jagr, daarna ook probeerde, Canada hield stand.

Voor Canada was het de negende WK-zege op rij. Daarmee maakt de ploeg van kopman Sidney Crosby nog steeds kans op een extra bonus van 1 miljoen euro voor het team dat alle WK-duels in de reguliere speeltijd wint.

Canada kwalificeerde zich voor de eerste keer sinds 2009 voor de finale van het wereldkampioenschap. Destijds was Rusland in de eindstrijd te sterk.

Marquez op pole in Le Mans

De Spanjaard Marc Marquez heeft zaterdag in de MotoGP de poleposition voor de Grand Prix van Frankrijk veroverd. De Honda-coureur was op het Bugatti-circuit in Le Mans met een rondetijd van 1:32,246 een halve seconde sneller dan Ducati-rijder Andrea Dovizioso uit Italië, die de race vanaf de tweede plaats begint. De derde startplaats is voor de Spanjaard Jorge Lorenzo, die op zijn Yamaha-machine zes tienden moest toegeven op Marquez.

Kampioenschapsleider Valentino Rosso heeft zondag een inhaalrace voor de boeg. De Italiaan in dienst van Yamaha kwam niet verder dan de zevende startplek. Eén plaats achter hem vertrekt zondag Dani Pedrosa. De Spanjaard maakt dit weekend na maanden van blessureleed zijn rentree in het MotoGP-veld.

Moeskroen wil muur tegen Roma-families

Een hoge muur moet Roma-families in een opvangkamp scheiden van de Belgische stad Moeskroen, vlak aan de Franse grens. Moeskroen heeft de Noord-Franse buurgemeente Wattrelos gevraagd om die muur te bouwen. De bevolking is ongerust over een toename van het aantal diefstallen in de regio.

Moeskroen (of zoals de Walen zeggen: Mouscron) ligt in het uiterste westen van Wallonië, pal aan de Franse grens. De deelgemeente Herzeeuw (Herseaux) grenst pal aan een ontvangstplaats voor Roma op Frans grondgebied. In het opvangkamp in Wattrelos leven dertien Roma-families. De onderneming Vesta, die instaat voor het kamp, zegt dat het kamp geen enkel probleem vormt. Een muur bouwen zou zinloos zijn.

Moeskroen denkt daar anders over. Burgemeester Alfred Gadenne zegt dat de bevolking ongerust is over een toename van het aantal diefstallen in de regio. Hij weerlegt dat het om 'een muur van de schaamte' gaat, want de muur volgt niet de volledige grenslijn. 'We willen alleen voor meer veiligheid zorgen in de buurt, door te vermijden dat de Roma vanaf het opvangkamp te makkelijk de grens oversteken via kleine weggetjes.'

Moeskroen wil muur tegen Roma-families (Foto: Le Libre.be)
Moeskroen wil muur tegen Roma-families (Foto: Le Libre.be)

Beachduo's naar halve finales in Luzern

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van de Luzern Open. De wereldkampioenen waren in een spannende kwartfinale te sterk voor de hoger geplaatste Russen Konstantin Semenov en Viacheslav Krasilnikov: 21-17, 18-21 en 18-16.

Onder andere door de sterke service won het Nederlandse duo de eerste set en kwam het op voorsprong in de tweede set. Maar de Russen bleken taai en kwamen sterk terug.

Ook in de beslissende derde set keken Brouwer en Meeuwsen lang tegen een achterstand aan. Ze maakten veel onnodige fouten. Met twee aces van Brouwer pakten ze de leiding (14-13) maar de Russen pakten daarna het eerste matchpoint. De Nederlanders vochten zich weer terug en met een blok van Meeuwsen werd de eindstand bepaald.

Het beachvolleybalduo Marleen van Iersel en Madelein Meppelink heeft zaterdag de halve finale bereikt van het Luzern Open, het tweede toernooi van de World Tour beachvolleybal. Het Nederlandse koppel won ook in de kwartfinale overtuigend. Het Braziliaanse duo Carolina Maximo en Maestrini Lili werd in twee sets verslagen (21-14 en 21-16).

Van Iersel en Meppelink zijn in Zwitserland als vijfde geplaatst en hebben tot dusver slechts één set verloren. Eerder schakelden ze verrassend de Zwitserse topfavorieten Nadine Zumkehr en Joana Heidrich in twee sets uit. Ze spelen hun halve finale zaterdagavond.

Eredivisie: Preview speelronde 34

In de Eredivisie zijn de kaarten bijna allemaal geschud. PSV is al een tijdje landskampioen en FC Dordrecht is gedegradeerd. Daarnaast weten we ook welke ploegen naar de nacompetitie gaan en welke teams strijden om het laatste ticket voor de voorrondes van de Europa League. Nog één prijs moet vergeven worde; welke ploeg plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League?

Op dit moment zijn nog drie ploegen in de race om dit ticket: Feyenoord, AZ en Vitesse. De Rotterdammers hebben vooralsnog de beste papieren om deze 'prijs' te pakken. De ploeg van trainer Fred Rutten heeft weliswaar evenveel punten als AZ, maar het doelsaldo van de club uit Rotterdam-Zuid is beduidend beter: +20 tegen +4.

Om zeker te zijn van Europees voetbal moet Feynoord morgen winnen van PEC Zwolle. En laat dit nu een tegenstander zijn, waar de Rotterdammers het moeilijk tegen hebben. De laatste zege in Zwolle dateert alweer van 2003. Vorig seizoen wisten de mannen van Ron Jans in dit duel zelfs te winnen: 2-1.

In de afgelopen seizoenen staat Feyenoord stond in de top drie van de Eredivisie. De laatste keer, dat de ploeg hier niet in slaagde, was in het seizoen 2010/2011. Onder trainer Mario Been kwam de ploeg destijds niet verder dan een schamele tiende plaats. Dat zal deze jaargang in elk geval niet gaan gebeuren. Eén ding is wel zeker, Feyenoord moet winnen om niet afhankelijk te zijn van AZ, dat dus ook nog kans maakt op directe plaatsing.


PEC Zwolle-speler Athanasios Karagounis in duel met Feyenoord-speler Tonny Vilhena (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AZ neemt het morgen op tegen Excelsior, waarbij bij sommige supporters wellicht een traumatische ervaring de kop op steekt. In 2007 waren de Kralingers ook de opponent. De Alkmaarders speelden toen om de landstitel, maar zagen die uiteindelijk naar PSV gaan. Nu gaat het opnieuw om een prijs: Directe plaatsing voor de Europa League.

Ook voor AZ geldt dat alleen een zege telt. Bij de formatie van trainer John van den Brom is men echter afhankelijk van het resultaat van Feyenoord. Bij een gelijkspel maakt de Alkmaarse formatie nog kans op de Europa League, anders rest slechts de playoffs. Eerder dit seizoen was de wedstrijd tegen Excelsior in elk geval een teleurstelling. In de laatste minuut maakten de Rotterdammers namelijk gelijk en stond er 3-3 op het scorebord. Een sportieve revanche is nu alles wat rest.


Excelsior-speler Sander Fischer in duel met AZ-speler Robert Muhren (PRO SHOTS/Ed Van De Pol)

Tot slot maakt ook Vitesse nog een kleine kans op directe plaatsing voor de Europa League. De Arnhemmers spelen tegen FC Utrecht hebben momenteel twee punten minder dan Feyenoord en AZ, maar hebben wel een beter doelsaldo dan Feyenoord: +23. De ploeg van Peter Bosz zal dus ook moeten winnen om uitzicht te houden op directe plaatsing voor Europees voetbal. Alleen als Feyenoord én AZ punten verspelen zijn er nog mogelijkheden voor deze ploeg.

Een zege op FC Utrecht is voor Vitesse nog geen uitgemaakte zaak. Eerder dit seizoen gingen de geel/zwarten met 3-1 de boot in door onder meer twee doelpunten van Ruud Boymans. De Arnhemmers zullen er dus alles aan moeten doen om in elk geval een zege te bewerkstelligen.


FC Utrecht-speler Gevero Markiet in duel met Vitesse-speler Kelvin Leerdam (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Intxausti wint etappe in Ronde van Italië

De Spaanse wielrenner Beñat Intxausti (Movistar) heeft zaterdag de achtste etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Hij soleerde op de lange slotklim naar het skioord Campitello Matese naar de ritzege. Na 186 kilometer had hij twintig seconden voorsprong op nummer twee Mikel Landa.

De koers werd zaterdag gekleurd door Steven Kruijswijk, die vroeg in de etappe de aanval koos. Hij reed alleen weg uit het peloton en kreeg later hulp van de Colombiaan Carlos Betancur en later de Belg Kristof Vandewalle. Hun voorsprong op het peloton liep op tot meer dan negen minuten. Op de slotklim koos Betancur als eerste de aanval, maar die werd overtuigend gepareerd door Kruijswijk. Hij werd 4 kilometer voor de finish ingehaald door de latere winnaar. Kruijwijk finishte uiteindelijk als 23e, ruim twee minuten na Intxausti.

Klassementsleider Alberto Contador, die nog last heeft van een schouderblessure door een val in de zesde etappe, werd op de klim uitgedaagd door zijn concurrenten Fabio Aru en Richie Porte maar het drietal fnishte bij elkaar. Het groepje met de favorieten eindigde op 35 seconden van de ritwinnaar. Door twee bonificatieseconden vroeg in de etappe bouwde Contador zijn voorsprong op Aru zelfs uit tot vier tellen

Hockeyers Oranje Zwart prolongeren landstitel

Oranje Zwart heeft voor het tweede jaar op rij de landstitel veroverd. Na de zege donderdag op Kampong (2-1) in Eindhoven was de ploeg van Michel van den Heuvel in de tweede wedstrijd ook te sterk. In Utrecht werd het 1-2 na verlenging. De winnende treffer werd gemaakt door Gabriel Dabanch.

De eerste minuten waren grimmig waarbij de scheidsrechter even verbaal moest optreden. Daarna ontspon zich een wedstrijd die op en neer ging. De beste kansen in de beginfase waren voor Oranje Zwart. Na vijf minuten kreeg Rizwan een vrije schotkans. Zijn eerste poging werd gekeerd door doelman David Harte, waarna Rizwan de rebound op de lat schoot. Vier minuten later sloeg Dabanch met een backhand de bal uit een moeilijke hoek tegen de zijplank.

Hoewel Kampong in tegenstelling tot donderdag in Eindhoven met meer durf en flair speelde, kwam Oranje Zwart op voorsprong. Bob de Voogd versierde een strafcorner, die door Mink van der Weerden doeltreffend werd afgewerkt.

Kampong creëerde ook kansen, maar scoorde niet. Robbert Kemperman werd gestuit door doelman Vincent Vanasch en vlak voor het rustsignaal was de sluitpost van Oranje Zwart opnieuw een sta-in-de-weg. Thierry Brinkman gaf na een goede actie op de achterlijn de bal aan Quirijn Caspers. De Kampong-aanvoerder slaagde er echter niet in Vanasch te passeren.

In de tweede helft ging Kampong op jacht naar de gelijkmaker. Joost van de Vijfeijken was in de vijfde minuut dichtbij, maar opnieuw bracht Vanasch redding. De Utrechtse formatie drong aan, maar kon niet doordrukken. De minuten tikten weg en Oranje Zwart leek er met de overwinning en dus de landstitel vandoor te gaan.


Nadat de scheidsrechter elk twee spelers van beide ploegen in de slotfase met geel naar de kant stuurde, besloot Kampong-coach Alexander Cox doelman Harte in te wisselen voor een extra veldspeler. Het loonde want Constantijn Jonker zette zijn stick succesvol tegen de bal die door Sander de Wijn in de cirkel was geslagen: 1-1. Kampong kreeg daarna nog een strafcorner, maar die leverde niets op.

In de eerste verlenging werd niet gescoord. In het tweede bedrijf werd een backhandschot van Jonker makkelijk gepareerd door Vanasch. Het doelpunt viel aan de andere kant. Mehmood gleed aan de linkerkant door de verdediging van Kampong en gaf de bal aan Dabanch, die Oranje Zwart voor de derde keer in de historie kampioen maakte.

VfB Stuttgart pakt strohalm tegen HSV, Dost wint met Wolfsburg van Dortmund

Huub Stevens heeft zaterdagmiddag drie belangrijke punten gepakt tegen Hamburger SV. Stuttgart won van de Hamburgers met 2-1.

Al na dertien minuten spelen was het Kacar die de manschappen van Stevens op achterstand kon brengen. De centrale middenvelder kon doelman Ulreich met een bekeken schot verschalken: 0-1. Gentner bracht de thuisclub na een half uur speler langszij nadat de verdediging van HSV een bal niet goed kon verwerken. De voetballer maakte dankbaar gebruik van de onkunde achterin: 1-1.

Harnik kon tien minuten voor het rustsignaal op aangeven van Divadi Stuttgart zelfs op voorsprong brengen: 2-1. De thuisploeg kreeg voor rust de mogelijkheid op nog meer, maar zag Divadi van dichtbij missen.

Djourou had vlak na de thee iets prachtigs in zijn hoofd zitten, toen hij vanaf 40 meter afstand de sluitpost van Stuttgart probeerde te verrassen, maar zijn inzet vervolgens vlak over de deklat zag verdwijnen.

Het voetbal begon vervolgens steeds hectischer te worden en het spel golfde daarom heen en weer. Het team van Stevens had nog de betere kansen om de score uit te breiden, maar wonder boven wonder bleef de stand op 2-1 steken. Daardoor heeft Stuttgart nog steeds zicht op handhaving en moet HSV nog vol aan de bak om nog in de Bundesliga te blijven.


Bas Dost heeft zaterdag met zijn club VfL Wolfsburg van Borussia Dortmund gewonnen. In eigen huis won de nummer twee van de Bundesliga met 2-1. Al binnen een minuut maakte Daniel Caligiuri voor Wolfsburg de openingstreffer.

Tien minuten later ging de bal aan de andere kant op de stip, na een mislukte tackle van keeper Diego Benaglio. Clubtopscorer Pierre-Emerick Aubameyang benutte de penalty en trok de stand gelijk. Vlak na rust kwam Wolfsburg weer op voorsprong, door een goal van verdediger Naldo uit een corner.

Voor Dortmund, dat zevende staat, is het door de nederlaag heel moeilijk om via de competitie plaatsing voor Europees voetbal af te dwingen. De bekerfinale, waarin de twee ploegen elkaar over twee weken opnieuw treffen, biedt Dortmund het beste uitzicht op een Europees ticket.


Freiburg won zaterdagmiddag thuis van Bayern München, waardoor de crisis in Beieren aan lijkt te houden.

Bayern kon na krap een kwartier voetballen op voorsprong komen. Xabi Alonso speelde Schweinsteiger aan, die vervolgens het doel kon vinden: 0-1. De Zuid-Duitsers ging daarna opzoek naar de tweede treffer, maar konden geen bres slaan in de defensie van Freiburg.

Daarentegen was het de thuisploeg dat kans zag om in de 33e minuut de Beierse formatie pijn te doen. Mehmedi werkt een voorzet van Klaus op knappe wijze binnen: 1-1. Het betekende voor Freiburg een bevrijdende treffer; immers de club was nog steeds niet helemaal vrij van degradatiezorgen, en de punten waren daarom nog hard nodig.

Gedurende de tweede helft leek de wedstrijd uit te gaan als een nachtkaars. Echte kansen waren er nauwelijks meer te noteren. Verwonderlijk was dat niet: de thuisclub kon het punt goed gebruiken om zich veilig te spelen en Bayern had de landstitel immers al weken in handen.

Van grote afstand trachtten achtereenvolgens Xabi Alonso, Bernat en Thiago in de slotfase Freiburg nog pijn te doen, maar zonder resultaat. In de slotminuten kon Petersen namens de gastheren de drie punten binnenslepen: 2-1. Door de overwinning op Bayern München verzekerde SC Freiburg zich van nog een jaartje Bundesliga.


Alle uitslagen

Bayer Leverkusen 2-0 Hoffenheim 
FC Augsburg 1-2 Hannover 96
Hertha BSC 0-0 Eintracht Frankfurt
Mainz 2-0 1.FC Köln
SC Freiburg 2-1 Bayern München
Schalke 04 1-0 Paderborn
VfB Stuttgart 2-1 Hamburger SV
VfL Wolfsburg 2-1 Borussia Dortmund
Werder Bremen 0-2 Borussia Mönchengladbach

De Bakker bereikt finale in Bordeaux

Thiemo de Bakker heeft de finale van het challengertoernooi van Bordeaux bereikt. De tennisser uit Den Haag rekende zaterdag in zijn halvefinalepartij in twee sets af met de Franse qualifier Jonathan Eysseric (6-4 en 6-4). Het is voor De Bakker zijn eerste enkelspelfinale sinds juni 2014, toen hij de eindstrijd van de challenger in het Duitse Marburg verloor.

Op weg naar de finale schakelde De Bakker donderdag in de tweede ronde al landgenoot Robin Haase uit.

In de finale staat De Bakker, de nummer 158 van de wereld, zondag tegenover de winnaar van de partij tussen Jurgen Zopp uit Estland en de uit Australië afkomstige Thanasi Kokkinakis. Beide tennissers hebben een hogere klassering op de wereldranglijst dan De Bakker.

Leider IS gedood

Amerikaanse commando's hebben bij een operatie in het oosten van Syrië IS-commandant Abu Sayyaf gedood. Zijn vrouw is gevangengenomen, een yazidi-vrouw die door het stel als slavin werd gehouden werd bevrijd. Dat heeft het Pentagon zaterdag gezegd. Abu Sayyaf had de leiding over de olievelden in de regio die in handen van IS zijn.

Een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voert sinds vorig jaar luchtaanvallen uit op doelwitten van IS, maar dit was pas de tweede keer dat grondtroepen in actie kwamen. Een eerdere missie was gericht op de bevrijding van Amerikaanse gijzelaars van de terreurgroep.

Syrische staatsmedia meldden eerder dat het regeringsleger bij een aanval op het grootste olieveld in het land zeker veertig IS-strijders heeft gedood. De omgekomen commandant werd door hen geïdentificeerd als Abu al-Teem al-Saudi.

Onduidelijk is waarom zowel Washington als Damascus stelt een vergelijkbare missie op het Omar-olieveld te hebben uitgevoerd. De VS benadrukten niet samen te werken met het bewind van president Bashar Assad.

Het Syrische Observatorium zegt ook op de hoogte te zijn van een aanval op een olieveld. Volgens de organisatie kwamen negentien strijders om, onder wie twaalf buitenlanders. Door wie de aanval werd uitgevoerd, zei het Observatorium niet.

FOK! wat een weer: El Niño des doods op komst!

TL;DR (vooraf, want anders lees je het niet):
Er zijn aanwijzingen dat het later deze maand mogelijk weer warmer wordt

En dan nu het El Niño-verhaal:

Het lijkt vrijwel onafwendbaar dat we op aarde te maken krijgen met een erg sterke El Niño. Wetenschappers spreken van een super El Niño van het kaliber dat we in 1998 hebben gezien.

De gevolgen van een sterke El Niño zijn al merkbaar, maar zullen dit jaar alleen maar sterker worden, aldus MeteoGroup. De effecten zijn het grootst in de tropische gebieden op aarde. El Niño is immers een verstoring van de temperaturen van het zeewater rondom de Evenaar, op de Stille Oceaan. Als het zeewater aan de Peruaanse kant van de Pacific tenminste een halve graad warmer is dan normaal in een langgerekte zone, dan kan men spreken van een El Niño. De verwachting is dat de afwijking van de zeewatertemperatuur, die nu al meer dan 1 graad bedraagt, later dit jaar oploopt naar 2 tot 3 graden te warm. Zelfs een afwijking van 4 graden wordt niet voor onmogelijk gehouden. Dat is zeer extreem.

De effecten hebben ondermeer betrekking op de land- en tuinbouw. Door langdurige droogte kan voedsel productie met name in Azië in de problemen komen. Vooral de eilanden van de Indonesische archipel zijn vaak erg droog bij een goed ontwikkelde El Niño. Bovendien is het gevaar voor bosbranden er dan veel groter dan normaal. Ook Midden Amerika is meestal erg droog tijdens El Niño. Er zijn ook gebieden waar het juist erg nat kan worden. Met name aan de westkant van Zuid Amerika. Peru kan rekenen op een natte periode. Maar ook in Brazilië wordt meer regen dan normaal verwacht in de komende tijd. Dat kan ook positief uitpakken. Ondermeer de miljoenenstad Sao Paulo was recent nog in het nieuws vanwege extreme droogte. Hetzelfde kan gelden voor Californië. Dat gaat nog immer gebukt onder intense droogte. Later dit jaar en vooral in de volgende winter kan Californië beduidend natter worden. Maar dat betekent wel dat er dus eerst nog een lange hete zomer te gaan is.

Voor Europa en zeker ook voor Nederland zijn de gevolgen van El Niño minder groot. Los daarvan zijn er wel aanwijzingen dat het later deze maand mogelijk weer warmer wordt.

Southampton houdt zicht op Europees voetbal na zege op Aston Villa

Sadio Mané scoorde zaterdag de snelste hattrick ooit in de Premier League, waardoor Southampton met 6-1 won van Aston Villa en weer zicht heeft op een Europa League-ticket.

In de dertiende minuut van het duel was het Southampton-keeper Gazzaniga die met een lange bal Pellè kon vinden. De Italiaanse targetman legde het leder vervolgens panklaar voor Mané, waarna de Senegalees met een mooie bewegingen Vlaar en Hutton afschudde en koelbloedig afrondde: 1-0. Luttele minuten later was het opnieuw de man uit Afrika die na een fout van Vlaar, de bal weer in het netje kon leggen: 2-0. Na zestien minuten voetballen was de wedstrijd feitelijk beslist toen Mané kon ontsnappen aan de aandacht van Vlaar, waarna hij Given opnieuw het nakijken gaf: 3-0.

Het leek achterin op een ware gatenkaas bij Villa, waarbij een negatieve hoofdrol was weggelegd voor Ron Beton. Echter de bijnaam Betonrot was zaterdag beter op zijn plaats geweest, want Southampton liet niks heel van de defensie van de gasten.

Tien minuten na de derde treffer was het Long die na een schot van Pellè, de rebound achter de arme doelman kon binnen prikken: 4-0. In de 38e minuut strooide Long nog wat extra zout in de wonde, door van grote afstand uit te halen en Given de vijfde tegentreffer van de middag te bezorgen: 5-0. Benteke deed in de blessuretijd van de eerste helft wat terug, door een voorzet van Bacuna binnen te koppen: 5-1.

Na de thee leken de manschappen van Koeman het wel best te vinden en lieten ze de teugels vieren. Aston Villa was aangeslagen, Southampton was uitgeraasd: de wedstrijd was allang gespeeld. In de slotfase maakte Pellè voor de statistieken nog de laatste treffer voor de thuisclub: 6-1.

Gatlin: "Ik vergeef Gay voor dopinggebruik"

Sprinter Justin Gatlin heeft weer eens van zich laten horen. De Amerikaan, zelf tweemaal betrapt op het gebruik van verboden middelen, zegt zijn Amerikaanse teamgenoot Tyson Gay te vergeven voor het gebruik van doping. Gay werd in 2013 betrapt - volgens hem buiten zijn schuld om - en zag al zijn resultaten vanaf even voor de Olympische Spelen van 2012 geschrapt worden. 

Door het schrappen van de resultaten moest de voltallige Amerikaanse estafetteploeg op de 4x100 meter de zilveren olympische medailles inleveren, inclusief Gatlin. "Regels zijn regels en als het Internationaal Olympisch Comité zegt dat we de medailles in moeten leveren zal ik dat zeker doen", aldus Gatlin, die vrijdag in Doha met 9,74 seconden nog een van de snelste tijden ooit liep op de 100 meter. "Als we het niet eerlijk gewonnen hebben, vind ik het niet erg om de medaille terug te geven."

Over zijn gevoelens richting Gay is de sprinter duidelijk: "Hij heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en publiekelijk om vergiffenis gevraagd. Het is nu tijd om daarmee akkoord te gaan en verder te gaan met het leven." Bij de resultaten die niet geschrapt zijn van Gatlin staan onder meer olympisch goud op de 100 meter in 2004 en de wereldtitel op het koningsnummer in 2005. Over zijn toekomstplannen is hij duidelijk: "Ik ga voor olympisch goud in Rio volgend jaar, waar we individueel en als estafette een goede kans maken."

Overlast door brandharen van rups

De eerste eikenprocessierupsen gaan komende week hun brandharen loslaten. Die haartjes kunnen bij mensen en dieren zorgen voor ademnood, jeuk en ontstoken ogen en zelfs voor koorts en longontsteking. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups denkt dat er dit seizoen veel rupsen zullen zijn en dat de overlast ook lang kan gaan duren, zo laat de organisatie op Natuurbericht.nl weten.

Veel eikenprocessierupsen hebben de winter overleefd, omdat het niet echt koud is geweest. De larven hebben zich wat langzamer dan andere jaren ontwikkeld, omdat het voorjaar somber was. Afhankelijk van het weer zullen er tot ver in juli brandharen ronddwarrelen.

Vrijwel alle gemeenten bestrijden de eikenprocessierups, maar volgens het kenniscentrum zijn er ook gemeenten die op de bestrijding bezuinigen. Het centrum waarschuwt daartegen, want elk nest dat niet wordt verwijderd, vermeerdert zich en zorgt volgend jaar voor nog meer overlast.

Eikenprocessierups (Foto: Novum)
Eikenprocessierups (Foto: Novum)

Ook scholen kunnen luizen melden

Het RIVM wil beter zicht krijgen op de hoofdluisproblemen op scholen. Daarom kunnen scholen voortaan bij het onderzoeksinstituut melden hoeveel kinderen er zijn gecontroleerd en bij hoeveel kinderen hoofdluis is gevonden. Daarnaast kunnen scholen aangeven of zij denken al genoeg kennis te hebben over hoofdluis of juist niet.

Met de uitbreiding van het onderzoek wil het RIVM komen tot een betere aanpak van hoofdluis. Het is een vrijwel onuitroeibaar probleem, vooral op basisscholen.

Eerder was er al een onderzoek ('Luis thuis') gestart onder ouders van schoolkinderen. Daaraan deden 1700 mensen mee. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 17 procent van de kinderen tussen 8 tot 12 jaar hoofdluis heeft. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, waarschijnlijk doordat ze langer haar hebben.

Shell geeft meer openheid over klimaat

Shell geeft vanaf volgend jaar waarschijnlijk meer openheid over de effecten van klimaatverandering op toekomstige resultaten van het bedrijf. Een aantal grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars heeft een voorstel daartoe op de agenda gezet voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering die dinsdag wordt gehouden.

Volgens het voorstel zou Shell onder meer jaarlijks gaan melden wat de invloed is van de opwarming van de aarde op het verdienmodel van de oliemaatschappij, bevestigde een woordvoerster zaterdag na berichtgeving van de Volkskrant.

Over de plannen moet nog worden gestemd. Maar omdat Shell zich er al positief over heeft uitgelaten, ligt het voor de hand dat het voorstel er dinsdag doorheen komt.

Shell (Foto: Novum)
Shell (Foto: Novum)

Helft Rotterdamse ouderen eenzaam

De helft van de ouderen in Rotterdam voelt zich eenzaam. En een op de vier ouderen in de Maasstad heeft helemaal niemand om op terug te vallen. Dat meldt de gemeente Rotterdam zaterdag.

Rotterdam start zaterdag een publiekscampagne om eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen. Volgens wethouder Hugo de Jonge (Zorg) is dat hoognodig.

Met onder meer een flashmob bij de Markthal zaterdag, uitgevoerd door honderd dansers op een lied over eenzaamheid, hoopt de gemeente inwoners bewust te maken van eenzame ouderen.

Vanaf september krijgen duizenden 75-plussers in Rotterdam een huisbezoek door een vrijwilliger. De bedoeling daarvan is dat zorgwekkende situaties tijdig worden opgemerkt. "Essentieel is dat we als bewoners meer naar elkaar omzien", aldus De Jonge.

Waar eenzaamheid toe kan leiden, werd in 2013 duidelijk door een schrijnend voorbeeld. Een vrouw bleek tien jaar lang dood in haar huis in de Jan Porcellisstraat in Rotterdam West te hebben gelegen. Niemand had opgemerkt dat ze overleden was.

16 arrestaties in Limburgse hennepkwekerij

In het Limburgse dorp Lottum heeft de politie vrijdag zestien verdachten aangehouden in een hennepkwekerij. Die was ondergebracht in een woning en enkele bijgebouwen. Dat meldde de politie zaterdag.

Toen de agenten aankwamen, waren de meeste mensen aan het werk in een loods bij de woning. Drie verdachten, onder wie de bewoner, hebben de Nederlandse nationaliteit. Zo'n 45 kilo hennep en alle apparatuur is in beslag genomen.

16 arrestaties inLimburgse hennepkwekerij (Foto: Novum)
16 arrestaties inLimburgse hennepkwekerij (Foto: Novum)

'GroenLinks kan 15 tot 20 zetels halen'

De opgestapte GroenLinks-leider Bram van Ojik denkt dat zijn partij in de toekomst vijftien tot twintig Kamerzetels zou kunnen halen. Dat zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

"Veel mensen hebben sympathie voor ons zonder dat ze op ons stemmen. De potentie is groot." GroenLinks heeft op dit moment vier zetels en haalde er nooit meer dan elf. Volgens Van Ojik zal zijn opvolger Jesse Klaver bij de volgende verkiezingen veel stemmen trekken.

Uit een onderzoek van EenVandaag bleek eerder deze week dat Klaver vooral kiezers lijkt te gaan weghalen bij de PvdA en D66.

Doden bij treinongeluk vlak over grens in Duitsland

Een treinongeluk in Ibbenbüren, vlak over de grens bij Osnabrück, heeft zaterdag aan twee mensen het leven gekost. Zeker twintig mensen raakten gewond, van wie drie ernstig. Dat heeft de Duitse politie gezegd.

De trein kwam uit de richting van Osnabrück en kwam op een spoorwegovergang in botsing met een mestwagen. Het lijkt erop dat de vrachtwagen op het spoor vast kwam te zitten, waarna de trein het voertuig ramde en pas tweehonderd meter verder tot stilstand kwam.

Ambulances en reddingswerkers uit de hele regio zijn naar de onheilsplek gesneld om eerste hulp te verlenen.

Vernielingen aan 15 auto's in Hulst

In het Zeeuwse Hulst hebben vandalen in de nacht van vrijdag op zaterdag flink huisgehouden. Aan zeker vijftien auto's zijn vernielingen aangericht, zoals afgebroken spiegels, ingetrapte ruiten en losgerukte kentekenplaten. Een motor was omvergeduwd, waardoor de kuip zwaar is beschadigd.

De politie is op zoek naar getuigen. Gezien de 'bruutheid' van de vernielingen, moeten er zeker mensen zijn die iets hebben gehoord of gezien, aldus de politie.

Dronken inbreker valt in slaap

Een man die zaterdagochtend vroeg bezig was met een inbraak in Steenbergen (Noord-Brabant) is in de woning in slaap gevallen. Dat meldde de politie zaterdag.

De 37-jarige Poolse man werd betrapt door de bewoner van het huis aan de Molenweg, die lawaai hoorde in zijn garage. Het lukte hem om de verdachte tegen de grond te werken, waarna hij de politie belde.

Toen de agenten aankwamen, bleek dat de inbreker in slaap was gevallen. Hij was dronken. De man is aangehouden en mocht zijn roes uitslapen op het politiebureau in Breda.

Hockeydames Den Bosch kampioen van Nederland

Den Bosch is voor de zestiende keer in achttien jaar landskampioen geworden. De vrouwen van Raoul Ehren waren ook in de tweede finalewedstrijd te sterk voor SCHC. Op eigen veld wonnen ze zaterdag dikverdiend met 2-0.

Nadat Lieke Hulsen de heenwedstrijd met een golden goal beslist had, moest Stichtsche deze tweede wedstrijd winnen om nog kans te maken op de landstitel. Daar was in het begin echter weinig van te zien. Het duurde maar liefst 24 minuten voordat SCHC voor het eerst in de vijandelijke cirkel kwam. Den Bosch kwam veel sneller uit de startblokken. De eerste strafcorner ging er nog niet in, maar in de tiende minuut sloeg Maartje Paumen uit de tweede strafcorner wel toe: 1-0.

Daarna kreeg Vera Vorstenbosch een flinke kans om de voorsprong re vergroten, maar SCHC-goalie Floortje Engels redde. Vervolgens kwam van SCHC beter in de wedstrijd. De ploeg uit Bilthoven kreeg via Caia van Maasakker een kans uit een strafcorner, maar Den Bosch-keepster en uitblinkster Josine Koning redde de bal prachtig van de lijn.

Ook vlak na rust had SCHC weinig in te brengen. Stichtsche ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar creëerde nauwelijks kansen. De grootste mogelijkheden waren juist aan de andere kant van het veld te bewonderen, na mooie solo’s van Lidewij Welten en Joosje Burg, maar hun acties werden niet beloond met een doelpunt.

Koning moest in de tweede helft nog wel redding brengen op vier strafcorners van SCHC, maar daarna was het woord wederom aan Den Bosch. In de 63ste minuut tikte Vera Vorstenbosch een pass van Margot van Geffen door, waarna Lieke Hulsen koelbloedig afrondde: 2-0. Die klap kwam SCHC niet meer te boven, waardoor het feest in Den Bosch losbarstte.

Het feest in Den Bosch is begonnen na het behalen van de landstitel. (PRO SHOTS)
Het feest in Den Bosch is begonnen na het behalen van de landstitel. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Snelste hattrick ooit in Premier League voor Mané

Sadio Mané heeft zaterdagmiddag geschiedenis geschreven. De speler van Southampton scoorde in het duel met Aston Villa de snelste hattrick in de geschiedenis van de Premier League.

De Senegalees Mané opende de score in de 13e minuut, 2:56 minuten later had hij zijn derde treffer in het doel van Shay Given liggen, een nieuw record. De tweede en derde treffer kwamen op aangeven van Shane Long, die op zijn beurt tien minuten later de 4-0 op liet tekenen. Het oude hattrickrecord stond al sinds 1994 op naam van Robbie Fowler, die tegen Arsenal 4:33 minuten nodig had om drie keer tot scoren te komen.

De toptijd van Mané is niet de snelste ooit in het Engelse profvoetbal. James Hayter kwam in februari 2004 namens AFC Bournemouth in de 84e minuut van de wedstrijd tegen Wrexham in het veld. Tussen zijn eerste en derde treffer in die wedstrijd zaten slechts twee minuten en twintig seconden.

Stekelenburg weg bij AS Monaco

Maarten Stekelenburg vertrekt weer na een jaar bij AS Monaco. De doelman wordt dit seizoen gehuurd van het Engelse Fulham, maar is tweede keus achter de Kroaat Danijel Subasic. Hoewel Monaco tevreden is over de oud-Ajacied, wordt de samenwerking volgens de Franse krant L'Equipe niet voortgezet.

Stekelenburg, die vorig seizoen degradeerde met Fulham, kwam bij Monaco tot één competitieduel. Ook stond hij bij zeven bekerwedstrijden onder de lat.

Stekelenburg was tot oktober 2012 de vaste doelman van het Nederlands elftal. Hij kwam tot 54 interlands.

Beukeboom zegeviert in tijdrit Olympia's Tour

Dion Beukeboom heeft zaterdagochtend de zege gepakt in de tijdrit in Olympia's Tour. De wielrenner van Parkhotel Valkenburg legde het 8,7 kilometer lange parcours in Delft af in 10.39 minuten. Hij was daarmee vier seconden sneller dan Tom Bohli uit Zwitserland en tien seconden sneller dan zijn ploeggenoot Bob Schoonbroodt.

Jetse Bol blijft aan de leiding staan. De renner van Join's - De Rijke verloor weliswaar een groot deel van zijn voorsprong op Schoonbroodt, maar heeft nog een marge vier seconden over op zijn naaste belager in het klassement.

Zaterdagmiddag is er ook nog een bijna 140 kilometer lange rit door Delft, waarna de 63e editie van Olympia's Tour zondag wordt afgesloten met een etappe door Rijswijk.

Colli doet aangifte na valpartij in Giro d'Italia

De Italiaanse wielrenner Daniele Colli heeft zaterdagochtend aangifte gedaan tegen de toeschouwer, die hem donderdag ten val bracht in de Ronde van Italië. De renner van het kleine Nippo-Vini Fantini reed in de sprint van de zesde etappe tegen het fototoestel van een toeschouwer en ging hard onderuit. Hij brak daarbij een bovenarm.

De Italiaan is inmiddels geopereerd en moet zeker tot het begin van volgende week in het ziekenhuis blijven. Bij de operatie zijn schroeven in zijn arm aangebracht.

De veroorzaker van de valpartij, waarbij ook onder anderen rozetruidrager Alberto Contador betrokken was, is volgens Italiaanse media inmiddels gevonden.

Oud-president Morsi ter dood veroordeeld

De vroegere Egyptische president Mohammed Morsi is ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in een gevangenisuitbraak in 2011, tijdens de opstand tegen ex-president Hosni Mubarak. Een rechter in Caïro sprak het vonnis zaterdag uit.

Het vonnis is nog niet definitief. Daarvoor moet de grootmoefti, de hoogste theoloog in Egypte, het oordeel eerst bekrachtigen. De rechter prikte 2 juni als datum voor een volgende zitting. Gaat de moefti mee in het vonnis, dan is nog beroep mogelijk. Naast Morsi kregen nog eens 105 verdachten de doodstraf opgelegd. Velen van hen, onder anderen zeventig Palestijnen, werden bij verstek berecht. Als zij ooit worden aangehouden in Egypte krijgen ze automatisch een nieuw proces.

Volgens justitie kwamen ten tijde van de opstand in 2011 leden van Hamas via tunnels onder de grens met de Gazastrook Egypte binnen. Ze maakten gebruik van de chaos in het land om duizenden gedetineerden uit meerdere gevangenissen te bevrijden, onder wie Morsi en meer dan dertig andere leden van de Moslimbroederschap. Sommige cipiers werden gedood en er werd schade aangericht aan de gevangenissen.

Afgezet
Morsi was de eerste gekozen president van Egypte. Tijdens een staatsgreep door het leger in juli 2013 werd hij afgezet. De dagen daarvoor waren Egyptenaren massaal de straat opgegaan om zijn vertrek te eisen. Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi nam het landsbestuur daarna op zich. Vorig jaar won hij de presidentsverkiezingen overtuigend.

In april werd Morsi al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar wegens betrokkenheid bij de moord op betogers buiten het presidentieel paleis in december 2012. De rechter achtte Morsi niet direct verantwoordelijk voor hun dood. Daarom legde hij niet de doodstraf op. De rechter vond wel dat de toenmalige president het geweld heeft aangemoedigd. In een andere rechtszaak, wegens het doorspelen van staatsgeheimen aan buitenlandse groeperingen als Hamas en Hezbollah, ontliep hij de doodstraf. Zestien andere leiders van de Moslimbroederschap hoorden wel het doodvonnis tegen zich uitspreken.

Oud-president Mursi ter dood veroordeeld
Oud-president Morsi ter dood veroordeeld (Foto: ANP)

Kijkersrecord voor RTL Late Night

Het gaat lekker met Humberto Tan en zijn RTL Late Night. Met bijna anderhalf miljoen kijkers was de aflevering van vrijdagavond de best bekeken uitzending van het jaar. De talkshow van RTL 4 staat met 1.499.000 tv-kijkers op de tweede plek in de Dag top 25, meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) zaterdag.

Alleen het NOS Achtuurjournaal (NPO1, 1.836.000 kijkers) trok meer bekijks dan de talkshow van Tan. Superkids (RTL 4) staat op de derde plaats met 1.376.000 kijkers.

Humberto Tan loopt steeds verder uit op 'concullega' Jeroen Pauw die rond dezelfde tijd een talkshow op de publieke omroep heeft. Pauw trok vrijdag 775.000 kijkers, wat meer dan gemiddeld, goed voor de twaalfde plek in de SKO-lijst. Vorige maand maakte de NPO bekend dat de talkshow van Pauw komend tv-seizoen ook is te zien.

Van ruilen komt geen huilen

Eeuwen geleden was er altijd al sprake geweest van ruilhandel. Hierbij speelde geld absoluut geen rol. Sterker nog, geld bestond toen nog niet eens. De boer had een koe en de bakker had brood, dus na een partijtje handjeklap kwam men tot een deal. De waarde van het aangeboden product of dienst stond toen nog niet vast, dat is pas veel later gekomen. Wellicht moest de bakker meer broden bakken voor een stuk vlees, maar daar kwamen ze altijd wel uit. De buurtschappen of dorpen waren toen veel meer afhankelijk van elkaar. Zodra de bakker van een buurtschap kwam te overlijden moest er ijlings gezocht worden naar een plaatsvervanger. De kans is groot dat de warme bakker een compagnon of een medewerker in loondienst heeft die het werk overneemt.

IJsheiligen voorbij, vorst aan de grond

De ijsheiligen mogen dan wel net voorbij zijn, in sommige delen van het land heeft het vrijdagnacht aan de grond gevroren. In Twente werd zelfs -3 graden gemeten, meldt Buienradar.

Ook in delen van Groningen, Drenthe, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland kwam het kwik beneden het vriespunt. Dat komt zelden voor halverwege mei.

De dagen van 11 tot en met 15 mei worden de ijsheiligen genoemd. Deze periode wordt gezien als het omslagpunt van mogelijke nachtvorst naar zomers weer.

Inbreker schiet bewoner neer

Een man uit Lunteren is vrijdagavond beschoten toen hij in zijn eigen woning indringers betrapte. Het slachtoffer werd met verwondingen aan zijn been naar een ziekenhuis gebracht.

De man ontdekte rond 22.30 uur een aantal onbekenden in zijn huis aan de Meulunterseweg waarop een van de verdachten op hem schoot. De indringers maakten zich daarna uit de voeten. Of er iets is buitgemaakt, is niet bekend. De politie is op zoek naar de daders en naar getuigen van de woninginbraak of -overval.

VS wil reizigers al op Schiphol controleren

Wie naar de Verenigde Staten vliegt, krijgt binnenkort mogelijk te maken met Amerikaanse grenscontroles op Nederlands grondgebied. De VS wil al op Schiphol reizigers en goederen controleren en heeft Nederland daarvoor om toestemming gevraagd.

Momenteel wordt onderzocht wat de gevolgen zouden zijn van zogenoemde preclearance-faciliteiten voor zowel luchthaven en luchtvaartmaatschappijen als de Nederlandse overheid. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) de Tweede Kamer laten weten.

Eenmaal aangekomen in de VS heeft het voor reizigers voordelen: ze hoeven niet uren in de rij te staan maar kunnen meteen doorlopen. Overstappen op een binnenlandse vlucht kan zonder uitgebreide bagagecheck. Nadeel kan zijn dat de wachttijden op Schiphol langer worden en dat Nederland opdraait voor (een deel van) de kosten van de 'Amerikaanse grenscontroles'.

Europese Spelen 2019 naar Nederland

Nederland heeft de organisatie van de tweede Europese Spelen toegewezen gekregen. In 2019 wordt het evenement, dat komende maand in Baku haar eerste editie kent, waarschijnlijk in meerdere Nederlandse steden gehouden. De Europese Spelen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de 'Olympische Spelen voor Europese landen'. Met de eerste editie dicht Europa dit jaar eindelijk een jarenlange achterstand op elk ander continent, waar een dergelijk evenement al tientallen jaren met groot succes gehouden wordt.

Tijdens een bijzondere vergadering van het EOC, de organisatie van Europese Olympische Comités, werd in het Turkse Belek de organisator van de Spelen van 2019 bepaald. Nederland was naar verluidt de enige serieuze kandidaat voor de organisatie.

Met de goedkeuring voor het Nederlandse plan kan sportkoepel NOC*NSF verder met de uitwerking. Cruciaal is /Novude financiële dekking. Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig, waarvan het leeuwendeel voor rekening moet komen van negen grote steden, vijf provincies en de rijksoverheid.

'Zes landen mogelijk geweerd van Olympische Spelen'

Zes landen worden mogelijk geschorst van deelname aan de Olympische Spelen en andere grote sportevenementen, zo heeft de voorzitter van het wereldantidopingagentschap WADA gemeld. De betreffende landen zouden zeer slecht tot helemaal niet meewerken in de strijd tegen doping.

Het gaat om Noord-Korea, El Salvador, Guinee-Bissau, Haïti, Sierra Leone en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Ze zouden veel te weinig hebben gedaan om de nieuwe WADA-regels te handhaven. "Er is een klein groepje mensen en landen dat in de laatste 17 á 18 maanden werkelijk waar niks gedaan heeft met de nieuwe regels, ondanks zeven of acht herinneringen", aldus WADA-voorzitter Craig Reedie. 

"Uiteindelijk zal het hele systeem van medewerking instorten als er niet een vorm van sancties opgelegd worden", vervolgt Reedie. "Ik denk dat het niet-meewerkend verklaren ervoor kan zorgen dat de antidopingagentschappen in de betreffende landen toch nog mee gaan werken." Nadat een land de nieuwe WADA-regels geaccepteerd heeft moet het bepalen hoe deze ingevuld gaan worden in de nationale regels. Dit moet vervolgens voorgelegd worden aan het WADA, dat de nationale regels moet accepteren alvorens een land als 'meewerkend' gezien wordt. 

Reedie maakt duidelijk dat de bal bij de autoriteiten van de betreffende landen ligt en dat het aan het Internationaal Olympisch Comité is om te beslissen over eventuele sancties. "Ons doel is niet om te zorgen dat zulke landen uit de sport gegooid worden, maar wel om ervoor te zorgen dat ze een degelijke set regels hebben", zegt Reedie, die aangeeft klaar te zijn met het achternalopen van de niet-meewerkende landen. "Onze plicht is om mensen en landen te vertellen of ze voldoen aan de regels en als dat niet zo is melden we dat bij het IOC, die vervolgens stappen kunnen ondernemen. Uiteindelijk is het leuk om een systeem te hebben, maar als je geen straffen uitdeelt heb je er niks aan."

Stuttgart verslaat Rotterdam in strijd WK turnen 2019

Rotterdam heeft naast de organisatie van de wereldkampioenschappen turnen van 2019 gegrepen. De internationale gymnastiekunie FIG kende het toernooi zaterdag in Melbourne toe aan Stuttgart. Die Duitse stad was de enige andere gegadigde.

Rotterdam had het toernooi graag naar Nederland gehaald. De wereldtitelstrijd van 2019 is extra belangrijk omdat het tevens geldt als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Voorzitter Jos Geukers van de Nederlandse bond KNGU is teleurgesteld. "Duitsland heeft onlangs de ambitie uitgesproken om de Olympische Spelen binnen te halen en de Duitsers zijn bestuurlijk beter vertegenwoordigd dan Nederland in de internationale gymnastiekfederatie. Wilden we als Nederland een kans maken om deze WK binnen te halen, dan moest een onderscheidend bidconcept het verschil maken."

Sagan klopt Van Emden en grijpt macht in Californië

Peter Sagan heeft vrijdag de macht gegrepen in de Ronde van Californië. De Slowaakse wielrenner van Tinkoff-Saxo won de tijdrit over 10,6 kilometer rond Santa Clarita en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van de Let Toms Skujins. De Nederlander Jos van Emden van LottoNL-Jumbo werd tweede, voor het Franse talent Julian Alaphilippe.

Sagan finishte in de ingekorte race tegen de klok na 12:31 minuten. Daarmee was hij vijftien seconden sneller dan Van Emden, die bijna twee uur daarvoor over de meet was gekomen. Robert Gesink eindigde als negende op 0:27 van Sagan.

In het klassement verdedigt Sagan zaterdag een voorsprong van 28 seconden op Skujins. Alaphilippe is derde op 0:45. Gesink staat zesde in de rangschikking, op 0:56 van de Slowaakse leider.

Hawks na 45 jaar weer in halve finale

De Atlanta Hawks hebben zich vrijdagavond (lokale tijd) voor het eerst sinds 1970 geplaatst voor de finale van de play-offs van de Eastern Conference in de NBA. De basketbalformatie won bij de Washington Wizards het zesde duel in de best-of-seven series met 94-91 en kwam daarmee op een voorsprong van 4-2.

In de finale van de Conference nemen de Hawks het op tegen de Cleveland Cavaliers. LeBron James is de sterspeler van die ploeg, die zich donderdag al plaatste ten koste van de Chicago Bulls. Het eerste duel tussen beide ploegen is woensdagavond (lokale tijd). De winnaar strijdt vervolgens tegen de beste ploeg uit de Western Conference om het kampioenschap.

Fortuna Sittard vindt investeerders

Fortuna Sittard heeft met een groep Nederlandse investeerders overeenstemming bereikt over een kapitaalinjectie. Zij zullen met een fasegewijze aankoop van een deel van de aandelen geld in de club steken. Dankzij dat geld hoopt de voetbalclub uit de Jupiler League aan het begin van komend seizoen de zorgwekkende categorie 1 te verlaten. Fortuna staat al sinds augustus 2012 onder verscherpt toezicht van de KNVB.

Wie de groep investeerders is en hoeveel geld zij in de Limburgse club steken, wilde Fortuna nog niet kwijt. "De investeerders hebben een inhoudelijke geheimhoudingsplicht als voorwaarde voor deze deal gesteld", meldde Fortuna zaterdag op de website. Pas na de zomer wordt bekend wie er echter de kapitaalinjectie zitten.

Fortuna was ook in gesprek met een buitenlandse investeerder. Die deal werd afgeblazen omdat er plotseling aanvullende eisen werd gesteld. Die waren voor Fortuna onacceptabel en zouden in strijd zijn met de FIFA-regels.

Hosafe IP cam met nightvision

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om camera's aan hun huis te hangen om het gevoel van veiligheid te krijgen. Zo kan je tegenwoordig voor relatief weinig geld een prima camera kopen die ook nog eens weerbestendig is en nachtzicht heeft. RobertNL heeft na wat onderzoek uiteindelijk gekozen voor de Hosafe 2MB2G die hij in deze review zal bespreken. Met dank aan Dealextreme voor het beschikbaar stellen van de camera. 

'Crashtrein VS geraakt door projectiel'

De trein die dinsdag ontspoorde in de Amerikaanse stad Philadelphia is mogelijk voor het ongeluk geraakt door een projectiel. Dat heeft een conductrice van spoorwegmaatschappij Amtrak gezegd tegen de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid (NTSB).

De conductrice hoorde dat de machinist van de ramptrein over de radio sprak met een machinist die op een andere trein aan het werk was. De collega-machinist dacht door iets te zijn geraakt. De machinist van de ontspoorde trein zei toen dat hij ook het idee had geraakt te zijn door iets, nadat hij was vertrokken vanaf zijn vorige halte.

Even daarna verongelukte de trein bij een snelheid van 160 kilometer per uur in een scherpe bocht. Daarbij vielen acht doden en meer dan 200 gewonden.

Onderzoekers hebben met de machinist van de ramptrein gesproken over een mogelijk projectiel. Hij kan zich echter niets meer herinneren van wat er is gebeurd.

Ramptrein VS mogelijk geraakt door projectiel
Ramptrein VS mogelijk geraakt door projectiel (Foto: ANP)

'Telecomproviders willen Google chanteren'

Diverse Europese telecomproviders dreigen de advertentiedienst van Google -Ads- te gaan blokkeren. Ze willen dat Google een deel van de inkomsten aan hen overdraagt, zo meldt een anonieme provider aan de Financial Times.

De provider zegt bezig te zijn met het opzetten van een dienst die reclames gaat blokkeren op basis van een opt-in functie. Een ander plan dat klaarligt, genaamd 'de bom', zou er voor zorgen dat alle klanten tegelijk geen advertenties meer vanuit Google te zien krijgen. Door slechts "een uur per dag" alle advertenties te blokkeren hoopt de provider Google rond de tafel te krijgen voor onderhandelingen.

In een reactie aan Ars Technica antwoordt Google het volgende; "Mensen betalen voor mobiel internet zodat ze bij hun favoriete diensten als apps en webmail kunnen waarvan er veel gefinancierd worden door middel van advertenties. Naast Google zijn er vele bedrijven die afhankelijk zijn van deze inkomsten om te kunnen vernieuwen en ontwikkelen".

De technologie is ontwikkeld door het bedrijf Shine. Hun software zou de meeste advertenties op websites en in apps blokkeren, al werkt het niet op de ingebakken advertenties die onder andere in Facebook en Twitter zijn te vinden.

Blokkades
Dat het blokkeren van bepaalde sites überhaupt mogelijk is in Europa komt omdat er nog geen eenzijdig beleid is betreffende netneutraliteit. Daardoor zijn zaken als het selectief filteren van bepaalde sites en diensten mogelijk. Zelfs de Europese Commissie erkent dit probleem; "In Europa zijn 96% van de inwoners niet beschermd van hun recht op een vrij en open internet.". Een voorbeeld hiervan is dat het vaak niet mogelijk is vanuit een ander land content te bekijken vanwege landrestricties.

KPN zorgde er in 2010 overigens wel voor dat de eerste wetten betreffende netneutraliteit Europees geregeld werden. De kwakkelende provider wilde destijds hun internetverkeer filteren om op die manier bepaalde websites voorrang te geven. Ook wilden ze destijds bepaalde diensten als WhatsApp en Skype extra belasten aan de klant.

Eerdere acties
In 2013 probeerde de Franse internetaanbieder Free al iets soortgelijks. De aanbieder installeerde middels een firmware update software die automatisch advertenties blokkeerde. Dit viel niet goed bij zowel Google als de Franse overheid waardoor de software snel weer moest worden verwijderd. De grootste aanbieder in Frankrijk, Orange heeft het destijds wel voor elkaar kunnen krijgen om een deel van de advertentie inkomsten te innen van Google.

Google
Google

VS levert zwaar wapentuig aan Irak

De Verenigde Staten komt met meer militaire hulp aan Irak, nadat strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) vrijdag aanvallen hadden uitgevoerd op de Iraakse stad Ramadi. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. De Amerikaanse vice-president Joe Biden en premier Haidar al-Abadi van Irak spraken elkaar daarover.

De VS zal zwaar wapentuig leveren. Het gaat om onder meer raketwerpers tegen bomauto's, extra munitie en uitrusting voor de Iraakse strijdkrachten.

Strijders van Islamitische Staat (IS) wisten vrijdag een regeringsgebouw in Ramadi te veroveren. Overheidsgebouwen in de omgeving zijn door de terroristen opgeblazen. Getuigen meldden in de avond dat de stad ten westen van hoofdstad Bagdad volledig in handen van IS was gevallen, maar het Iraakse leger ontkent dat.

Oekraïne verbiedt Sovjet- en Nazi-propaganda

President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft vrijdagavond een omstreden wet getekend die onder meer Sovjet- en nazi-propaganda in Oekraïne verbiedt. Het voeren van het hamer-en-sikkelsymbool of het hakenkruis wordt daarmee bijvoorbeeld verboden, meldde het Oekraïense persbureau Unian.

Experts vrezen dat de wet zorgt voor een verdere tweedeling van de Oekraïense bevolking. Vooral vanwege de tekst over het Oekraïense verzet tegen de Sovjet-Unie. Mensen die daaraan meededen, worden neergezet als helden. Een aantal Oekraïense verzetsstrijders had echter nauwe banden met de nazi's en wordt beschuldigd van grove misdaden.

Oekraïne wil met de wet afrekenen met het communistische verleden. Het verbod op sovjetsymboliek geldt niet voor voorwerpen in museumcollecties, historische documenten of leermaterialen. Tegelijkertijd wordt het communisme ermee veroordeeld en de archieven van de toenmalige geheime diensten opengesteld.

Porosjenko tekent omstreden antisovjetwet
Porosjenko tekent omstreden antisovjetwet (Foto: ANP)

Boko Haram herovert grensplaats Nigeria

Strijders van Boko Haram hebben vrijdag de Noord-Nigeriaanse grensplaats Marte heroverd. Ook bestoken ze omliggende dorpen, zegt de plaatsvervangend gouverneur van de deelstaat Borno.

Een paar weken geleden beweerde het leger nog dat de terreurbeweging was teruggedrongen tot in het Sambisawoud. Boko Haram is volgens plaatsvervangend gouverneur Zannah Umar Mustapha echter nog altijd een grote bedreiging.

De plaatselijke overheid vreest dat honderden vrouwelijke zelfmoordterroristen de deelstaathoofdstad Maiduguri zijn binnengeglipt en klaar staan om aanslagen te plegen. Ze zouden de paniek die ontstond door de gevechten van woensdag tussen extremisten en regeringstroepen aan de rand van Maiduguri te baat hebben genomen.

'Dode Nederlander op Malta lijkt roofmoord'

De 23-jarige Nederlander die vorige week dood werd gevonden op Malta, was verdoofd en beroofd. Zijn portemonnee en telefoon waren weg. Dat hebben zijn nabestaanden vrijdag gezegd tegen Maltese media. Ze herdachten met vrienden de man uit Deventer, die op Malta voor een gamebedrijf werkte.

Het lichaam van de Nederlander werd gevonden op de rotsen van een strand bij de Maltezer hoofdstad Valletta. ,,Hij zat buiten een bekende club te wachten tot zijn vrienden uit de wc kwamen. Maar toen ze kwamen, was hij verdwenen.

"We kunnen nauwelijks geloven wat er is gebeurd'', zei de vader van de jongeman. Hij voegde eraan toe: "Onze zoon had schrammen op zijn handen en kneuzingen op zijn gezicht. Ik geloof dat hij verdoofd was en hier naartoe is gesleept. Hij had een paar drankjes op, maar was niet dronken en had geen drugs gebruikt.''

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.