FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 mei 2015

Ambassadeur helicoptercrash had 'extreem veel geluk'

De Nederlandse ambassadeur in Pakistan die vrijdag gewond raakte bij een dodelijke helikoptercrash in dat land, kan zich nauwelijks iets van het ongeluk herinneren. Dat zei ambassadeur Marcel de Vink tegen journalisten in het ziekenhuis in de hoofdstad Islamabad waar hij ligt. "Het ging heel snel, ik heb extreem veel geluk gehad", aldus De Vink.

"Ik weet nog dat de helikopter in een spin terecht kwam. En toen ik even later mijn ogen weer opende, was er overal rook en hoorde ik explosies." De Vink heeft een groot wit verband om zijn hoofd en op zijn gezicht zijn schrammen te zien. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet vrijdag na telefonisch contact met De Vink al weten dat de ambassadeur een hoofdwond heeft en brandwonden aan zijn benen.

Bij het ongeval met de helikopter met diplomaten in het noorden van Pakistan kwamen zeven mensen om het leven, onder wie de ambassadeurs van Noorwegen en de Filipijnen en de vrouwen van de ambassadeurs van Indonesië en Maleisië.

Volgens de Pakistaanse regering is het ongeluk vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement aan de helikopter. De Taliban beweren dat zij de helikopter hebben neergehaald.

De Vink (46) is sinds augustus ambassadeur in Pakistan (standplaats Islamabad). Hij wordt later dit jaar directeur Westelijk Halfrond op het ministerie in Den Haag.

Gewonde ambassadeur had'extreem veel geluk'
Ambassadeur helicoptercrash had 'extreem veel geluk' (Foto: ANP)

Rapper nagedaan door bleekgezichten

Nou ja, rapper.. Skepta is een grime artist en heeft met Shutdown een grote hit in Groot-Brittannië (in gekuisde versie uiteraard):

Vrijdag werd-ie in BBC Live Lounge gecovered door de bleekgezichten van Slaves (inclusief piss take richting bekakte upperclassmeisjes):

Zolderkamerbleekgezichten die een riedeltje grime willen oefenen kunnen hier terecht voor 'karaoke'-lyrics (zo te horen ook door bleekgezichten ingerapt).

Van Ginkel aan de basis van zege AC Milan

AC Milan heeft de zoete smaak van de overwinning weer eens mogen proeven. Tegen AS Roma brak Marco van Ginkel de ban en verdubbelde een Roma-huurling de score: 2-1.

De Romeinen begonnen uitstekend op bezoek in Milaan en na ruim een kwartier spelen was Kostas Manolas dicht bij een doelpunt. De Griekse verdediger kopte het leer uit een hoekschop tegen de paal. Ook Milan kreeg een redelijk kans, maar Keisuke Honda zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Morgan de Sanctis.

In de slotfase van de eerste helft moest De Sanctis, minuten nadat Gervinho geblesseerd het veld had verlaten, wederom reddend optreden. Giacomo Bonaventura produceerde uit een voorzet van Marco van Ginkel een gevaarlijke kopbal, maar De Sanctis toonde zich andermaal een uitstekende sluitpost.

Drie minuten later werd de goalie wél geklopt. Honda brak door aan de rechterkant en kreeg alle ruimte de bal voor te geven met zijn mindere rechter. Bij een lage voorzet richting de eerste paal stond de Roma-defensie te slapen, waardoor Van Ginkel voor zijn eerste doelpunt in dienst van Milan kon tekenen, 1-0.

Na de pauze ging Roma op zoek naar een gelijkmaker. De bezoekers domineerden in balbezit, maar wisten geen gaatje te vinden. Tegen de verhoudingen in was het Milan dat de score verdubbelde. Wederom lag een voorzet van Honda aan de basis. En weer assisteerde de Japanner een teamgenoot met zijn chocoladebeen.

Mattia Destro, gehuurd van Roma, torende boven Davide Astori uit en kopte raak, 2-0. Minuten na de tweede goal moést Bonaventura de derde maken voor Milan, maar de middenvelder faalde in de afronding. Door de misser kreeg Roma een kans om terug te komen in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd sloeg Francesco Totti toe.

Nigel de Jong veroorzaakte wat ongelukkig een strafschop en het Roma-icoon verzilverde het buitenkansje in twee instanties, 2-1. In de slotfase gingen de gasten op zoek naar een gelijkmaker. Juan Iturbe was nog dicht bij een treffer, maar verder hield Milan het goed dicht. De overwinning kwam niet meer in gevaar: 2-1.

Vrezende Romeinen

Voor Milan betekende het de eerste overwinning na vijf duels zonder zege. Europees voetbal lijkt echter een brug te ver. Het gat met de vijfde plaats is zes punten, met nog maar drie duels te gaan. Roma moet vrezen voor de tweede plaats. Lazio Roma kan de Romeinen zondag passeren bij winst op Internazionale.

Real Madrid morst punten tegen Valencia

Real Madrid doet nog mee in de titelstrijd, maar heeft wel averij opgelopen. In eigen huis wist het een 0-2 achterstand tegen Valencia maar ternauwernood weg te poetsen: 2-2.

Zonder Carvajal, die midweeks als schuldige werd aangewezen voor de nederlaag bij Juventus en eveneens zonder Marcelo begon Real Madrid aan de beladen thuiswedstrijd met Valencia. Arbeloa en Coentrao vulden de vrijgekomen posities op rechts- en linksback op. Tegenstander Valencia kwam met veel zelfvertrouwen naar Santiago Bernabéu.

Het was niet te zien dat Real Madrid vocht voor de laatste kans op de landstitel. De openingsfase was absouluut voor Valencia, dat zichzelf kon verwijten dat het niet op voorsprong kwam. Al na twintig tellen had Paco Alcácer de bezoekers al op voorsprong kunnen schieten. Iker Casillas voorkwam een vroege tegentreffer, maar was tien minuten later ook kansloos toen Alcácer opnieuw voor hem opdook. Ietwat naïef lepelde de aanvaller de bal over.

Het duurde een kwartier, maar toen werd ook Real wakker. Allereerst mikte Gareth Bale een door hemzelf versierde vrije trap buiten bereik van keeper Alves op de kruising. Een paar minuten later leek Cristiano Ronaldo de score wél te openen, ware het niet dat ook de Portugees - ditmaal koppend - de bal op de kruising legde.

Op het juiste moment sloeg Valencia toe. Alcácer reageerde alert op een scherpe voorzet van Gaya. Alcácer kroop voor Pepe langs en wist de uitkomende Casillas met een uitgestoken been te verrassen: 0-1. Ronaldo leek met een halve omhaal al gauw orde op zaken te stellen, maar raakte slechts het achterwerk van Mustafi. In de tegenstoot ging vervolgens alles mis voor Real wat er mis kon gaan. Allereerst maakte Arbeloa een overtreding waarvoor de verdediger geel zag. In de tussentijd moest Toni Kroos met een hamstringblessure naar de kant, waarna Valencia profiteerde van de wanorde achterin bij Real.

Ongehinderd kroop Fuego voor zijn man en kopte, waar twee teamgenoten dat ook hadden kunnen doen, Valencia op een 0-2 voorsprong. Daarmee was de boot aan en begon het publiek zich middels fluitconcerten te beklagen over het spel van De Koninklijke. Het had zijn weerslag op het spel van Real, dat in de extra tijd toch nog de kans kreeg op de 1-2. Een licht duwtje in de rug bij Bale leverde de speler een penalty op. Ronaldo pakte het cadeautje echter niet uit. Keeper Diego Alves bleef lang staan, trapte niet in de merkwaardige aanloop en keerde de inzet van de Madrileense topscorer.

Carlo Ancelotti startte de tweede helft met veel risico. Zo werden backs Arbeloa en Coentrao vervangen door Carvajal en Marcelo en daarmee waren gelijk de laatste wissels van de avond een feit. Real begon furieus, maar stuitte wederom een aantal keren op Alves. Tien minuten in de tweede helft kopte Pepe dan toch de 1-2 binnen uit een hoekschop, waarna de druk wat werd opgevoerd.

Ondanks de aanslutingstreffer werd de aanval maar mondjesmaat gezocht. Valencia bleef lang overeind en had daarbij de hulp van keeper Alves meer dan nodig. Waar iedereen een kopbal van Sergio Ramos al telde, had de sluitpost nog een waanzinnige reflex in huis.

Niet te kloppen leek Alves. Toch ging het vijf minuten voor tijd nog mis voor Valencia. Isco probeerde het eens van afstand. Zijn schot bleek onhoudbaar, waar invaller Negredo even daarvoor twee ernome kansen om zeep hielp. In de blessurtetijd waren beide ploegen nog dichtbij de winnende, maar gescoord werd er niet meer. FC Barcelona, dat eerder zaterdagavond al won, staat nu vier punten los van Real Madrid.

Protest tegen Cameron draait uit op rellen

In Londen is een demonstratie tegen de herverkiezing van premier David Cameron uit de hand gelopen. Betogers en de oproerpolitie gingen met elkaar op de vuist voor de ambtswoning van Cameron in het centrum van de stad.

Een groep van honderd demonstranten marcheerde zaterdag naar het huis in Downing Street. Ze sloegen op pannen, lieten sirenes afgaan en riepen schunnige teksten. De schermutselingen begonnen toen agenten werden bekogeld met flessen, blikjes, rookbommen en een fiets. Vier mensen werden opgepakt en twee agenten raakten gewond.

Cameron boekte donderdag een verpletterende overwinning tijdens de verkiezingen voor het Lagerhuis. De Conservatieven behaalden een totaal onverwachte absolute meerderheid. Tot grote onvrede van menig Brit, die niet zit te wachten op nog eens vijf jaar Cameron als premier die veel wil bezuinigen.

Demo tegen Cameron draait uit op rellen
Voor de ongeïnitieerden: wanker betekent rukker (Foto: ANP)

Indonesië laat politieke Papoea-gevangenen vrij

Vijf politieke gevangenen die vastzaten in de Indonesische provincie Papoea, zijn vrijgelaten. President Joko Widodo heeft de gevangenen zaterdag gratie gegeven. Ook heeft hij reisverboden aan buitenlandse journalisten opgeheven, schrijft de BBC. 'We moeten een gevoel van vrede creëren in Papoea', zei Widodo tijdens een bezoek aan de provincie. 'Dit is pas het begin.'

De mannen die zijn vrijgelaten, waren in 2003 veroordeeld nadat ze een wapendepot van het leger hadden aangevallen. Mensenrechtenorganisaties bekritiseren Indonesië al langer voor het strenge regime in Papoea, waar tientallen mensen al zijn opgepakt omdat ze bijvoorbeeld met de lokale vlag van onafhankelijkheid zwaaiden.

De clementie voor de vijf komt een paar weken na de executie van zeven buitenlanders en één Indonesiër die waren veroordeeld voor drugssmokkel. Het Aziatische land oogstte veel internationale kritiek nadat Widodo wereldwijde oproepen om de gevangenen te sparen had genegeerd.

IS eist gevangenisopstand Irak op

Terreurgroep IS heeft de gevangenisopstand in Irak op haar geweten. Dat heeft onder andere de burgemeester van de plaats al-Khalis waar de rellen uitbraken, zaterdag bevestigd nadat de groep de daad had opgeëist op jihadistische fora, schrijft nieuwszender al-Arabiya.

De opstand in de gevangenis in het oosten van Irak begon nadat gevangenen elkaar te lijf gingen. Dat vroeg om aandacht van de bewakers, die erheen gingen om de knokpartij te stoppen. De gevangenen vielen echter de bewakers aan, pakten hun wapens af en begonnen een opstand. Daarbij bemachtigden ze ook het wapenarsenaal van de gevangenis. Zeker vijftig gevangenen en twaalf agenten kwamen om. Veertien agenten raakten gewond.

,,Broeders in de gevangenis konden samenwerken met broeders buiten de gevangenis", schrijft IS in een verklaring. ,,Vijftien explosieven werden tot ontploffing gebracht tegen leger- en politievoertuigen rond de gevangenis. Onze broeders wisten wapens te pakken te krijgen en bewakers aan te vallen. Godzijdank zijn meer dan dertig IS-strijders bevrijd."

De politie is met man en macht op zoek naar de ontsnapte gevangenen. In al-Khalis, ten noordoosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad, is een avondklok ingesteld en er zijn meerdere huiszoekingen gedaan.

In de gevangenis zitten vooral veroordeelde terroristen. In totaal zitten er zo'n driehonderd gevangenen. Het is niet duidelijk of er ook zware criminelen onder de gevangenen waren.

Bij andere recente uitbraken uit Iraakse gevangenissen was terreurgroep IS (Islamitische Staat) ook vaak betrokken.

IS eist gevangenisopstand Irak op
IS eist gevangenisopstand Irak op (Foto: ANP)

Basketbalsters Batouwe maken historische comeback af met landstitel

De basketbalsters van Lekdetec.nl/Batouwe hebben voor het eerst in de clubgeschiedenis de landstitel veroverd. De club uit Bemmel won in Landsmeer in een bloedstollende zevende finalewedstrijd met 61-69 van Loon Lions en boog zo een 0-3 achterstand in de play-offs om in een 4-3 overwinning.

Net als in de eerdere duels waren de verschillen minimaal. Halverwege de wedstrijd stond er een stand van 37-36 op het bord in het voordeel van de thuisclub. In de derde periode nam Batouwe echter afstand. Aan het einde van het derde kwart was het verschil zes punten in het voordeel van de bezoekers: 48-54.  

Deze kleine voorsprong werd in de vierde periode niet meer uit handen gegeven. Yordi Katmann bezorgde met haar vijfde driepunter van de avond een ruime voorsprong voor de bezoekers: 55-61. In de slotfase van de wedstrijd bracht Belinda Bos de spanning terug in de wedstrijd: 61-64. In de laatste anderhalve minuut hield Batouwe echter stand en scoorden nog vijf punten.

Arabieren nemen Jemen zwaar onder vuur

De Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft sinds vrijdag meer dan 130 luchtaanvallen uitgevoerd op het noorden van Jemen. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gezegd. De bombardementen hebben veel verwoestingen aangericht.

De luchtaanvallen waren gericht op Houthi-bases in de provincies Saada en Hajja en het vliegveld van de hoofdstad Sanaa. Daarbij werden tanks en andere militaire voertuigen van de sjiitische rebellen vernield. Inwoners waren vrijdag gewaarschuwd met pamfletten voor een grote aanval en zijn op de vlucht geslagen.

Saudi-Arabië kondigde donderdag nog aan dat het een 'humanitair bestand' wil in Jemen. Dat gaat dinsdag in voor vijf dagen. Voorwaarde is wel dat de Houthi-opstandelingen en hun bondgenoten de wapens ook neerleggen. De Houthi's worden onder andere door Iran gesteund.

De coalitie die wordt geleid door Saudi-Arabië probeert al sinds eind maart de Houthi-rebellen terug te dringen, die grote delen van Jemen in handen hebben. Ze strijden tegen de troepen van de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Arabieren nemen Jemen zwaar onder vuur
Arabieren nemen Jemen zwaar onder vuur (foto: ANP)

Man rijdt 95 km/u te hard

Een 27-jarige automobilist die zaterdagmiddag 195 kilometer per uur reed op de A200 bij Halfweg in Noord-Holland heeft direct zijn rijbewijs in mogen leveren. Dat heeft de politie laten weten. Op de weg is maximaal 100 km toegestaan.

Bij de snelheidscontrole zaterdagmiddag zijn in totaal zes mensen, vijf in de auto en één op de motor, hun rijbewijs kwijtgeraakt omdat ze meer dan 50 km te hard reden.

Man rijdt 95 km/u te hard
Man rijdt 95 km/u te hard (foto: ANP)

Blunder Karius helpt Stuttgart aan drie punten

VfB Stuttgart heeft tegen FSV Mainz 05 een broodnodige overwinning geboekt. De ploeg van Huub Stevens profiteerde optimaal van een misser van keeper Loris Karius: 2-0.

Stuttgart was in de eerste helft de betere partij, maar wist dat niet in doelpunten uit te drukken. Pas na de pauze werd de ban gebroken, met behulp van doelman Karius. Daniel Davidi zag na ruim een uur spelen een wanhoopspoging - een schot vanaf een meter of veertig - in het net belanden, 1-0.

Goalie Karius kreeg de knal, vanwege een lastige stuit, niet onder controle. Het leer vloog via de sluitpost en de paal binnen. Ruim tien minuten later verdubbelde Filip Kostic de score. De voormalig speler van FC Groningen schoot de bal van een meter of tien hoog tegen de touwen, 2-0.

Hoewel Stuttgart ook na de overwinning nog altijd hekkensluiter is, lonkt de tweede redding voor Stevens als interim-trainer van de Duitse club. De achterstand op de concurrentie is slechts één punt. Gezien het programma voor de laatste speelrondes – tegen Hamburger SV en SC Paderborn – hebben Die Schwaben lijfsbehoud in eigen hand.

Olifanten massaal afgeslacht in Tanzania

Stropers hebben de afgelopen jaren flink jacht gemaakt op olifanten in Tanzania. Zeker 65.000 dieren zijn sinds 2009 gedood. Dat is 60 procent van het totaal aantal olifanten dat leeft in het Oost-Afrikaanse land.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel publiceerde zaterdag cijfers van het Tanzania Wildlife Research Institute. Die zouden door de overheid van Tanzania, dat lange tijd bekend stond om zijn grote populatie olifanten, lang geheim zijn gehouden.

Vooral in de bekende safarigebieden Ruaha en Rungwa hebben stropers veel olifanten afgeslacht voor het ivoor in hun slagtanden. Alleen al in 2013 werden daar 11.500 van de 20.000 dieren gedood. "Dit is een nieuwe extreme groei", aldus Daniela Freyer van dierenorganisatie Pro Wildlife.

Volgens Freyer houdt de Tanzaniaanse regering de cijfers achter zodat het lijkt alsof het land heel veel doet voor de olifanten en om zoveel mogelijk ontwikkelingshulp te krijgen. Het arme land krijgt van onder meer de Europese Unie miljoenen euro's ontwikkelingshulp in ruil voor bescherming van de olifanten.

Olifanten Tanzania massaal afgeslacht
Olifanten massaal afgeslacht in Tanzania (Foto: ANP)

Manchester United wel te sterk voor Crystal Palace

Louis van Gaal en Manchester United weten weer wat winnen is. Op bezoek bij Crystal Palace werd een einde gemaakt aan de negatieve reeks: 1-2. United verloor de laatste drie duels, waardoor de tweede en derde plek uit zicht raakten. Het begon met Chelsea (1-0), daarna volgde een zeperd op bezoek bij Everton (3-0) en vorige week maakte West Bromwich Albion de dip compleet (0-1). Om in ieder geval de vierde stek vast te houden, moest bij Palace een beter resultaat geboekt worden.

Overtuigend was het allemaal niet, wat Manchester liet zien op bezoek op Selhurst Park. In de eerste helft namen de spelers van Van Gaal na circa twintig minuten toch de leiding. Juan Mata mocht aanleggen vanaf de stip, nadat Palace-verdediger Scott Dann een voorzet van Ashley Young met zijn arm had beroerd, 0-1.

De voorsprong hield stand tot de rust, maar United kreeg wel twee tegenslagen te verwerken. Luke Shaw kreeg een arm in zijn gezicht en moest per brancard van het veld gedragen worden. Op slag van rust haakte ook Wayne Rooney af. De aanvaller had eerder in de wedstrijd een ijsbeentje gekregen.

Palace was voetballend ook niet overtuigend, maar legde na de hervatting veel strijd aan de dag. Het leverde uiteindelijk een gelijkmaker op. Jason Puncheon, die in de pauze in de ploeg kwam voor Joe Ledley, mocht aanleggen vanaf net buiten het strafschopgebied en krulde het leer in de linkerkruising, 1-1.

David de Gea hield zijn ploeg vervolgens overeind met een prachtige save en in de slotfase trok United aan het langste eind. Marouane Fellaini profiteerde optimaal van een misser in de achterhoede van Palace. Een mooie voorzet van Young werd niet goed getaxeerd door de verdedigers en keeper van de thuisploeg. Fellaini kopte raak, 1-2.

Marouane Fellaini scoort de tweede treffer voor United. (PRO SHOTS/Actionimages)
Marouane Fellaini scoort de tweede treffer voor United. (PRO SHOTS/Actionimages)

FC Barcelona zonder moeite langs Real Sociedad

Zonder zich echt in te hoeven spannen heeft FC Barcelona drie belangrijke punten gepakt tegen Real Sociedad. Het spel van Barça was niet hoogstaand, maar was met 2-0 te sterk.

Na de 3-0 overwinning van FC Barcelona op Bayern München afgelopen woensdag, werd er vandaag opnieuw een spektakel verwacht. Maar de Catalanen leken het rustig aan te doen tegen Real Sociedad. De thuisploeg hield het tempo te laag, waardoor de ploeg van David Moyes makkelijk stand hield.

Het duurde lang voordat Barcelona op gang kwam. En daar was Luis Enrique verantwoordelijk voor. De oefenmeester wijzigde zijn elftal op meerdere posities in vergelijking met het duel tegen Bayern München en startte met een heel nieuw middenveld. Xavi Hernández, Rafinha en Javier Mascherano vormden het middenveld van Barcelona, omdat Andrés Iniesta, Sergio Busquets en Ivan Rakitic gespaard werden. Maar hierdoor liep het niet bij de koploper van de Primera División. De ploeg creëerde weinig kansen, maar had via Neymar de openingstreffer moeten maken. De Braziliaan kwam oog in oog met Sociedad-doelman Geronimo Rulli, maar verzuimde de voorsprong te openen.

Er moest dus was gebeuren bij de thuisploeg om de wedstrijd open te breken. Dat leek de Spaanse grootmacht zich in de tweede helft te realiseren. Binnen vijf minuten kreeg de ploeg een aantal goede mogelijkheden, maar Rulli bood knap redding. Niet veel later was het toch Barcelona dat op voorsprong kwam. Lionel Messi zag zijn voorzet richting de tweede paal worden verlengt door Sociedad-verdediger Mikel González, waarna Neymar de bal vrij kon binnen koppen.

Na de voorsprong nam Barcelona wat gas terug en leek het erop te vertrouwen dat een 1-0 voorsprong voldoende was om drie punten te pakken. Net als in de eerste helft lag het tempo te laag om Sociedad in moeilijkheden te brengen. Ook na het inbrengen van Iniesta en Busquets bleef het spel van de thuisploeg matig.

De bezoekers slaagden er echter niet in van de snipperdag van de Catalanen te profiteren. Sociedad kwam er niet aan te pas in Camp Nou en kwam nauwelijks in de buurt van Barcelona-doelman Claudio Bravo. David Moyes haalde een kwartier voor tijd de onzichtbare Carlos Vela naar de kant en bracht oud speler van Heerenveen Alfred Finnbogason binnen de lijnen.

Toch bleef een slotoffensief van Sociedad uit, want Pedro verdubbelde vijf minuten voor tijd de score en besliste hiermee de wedstrijd. Met een heerlijke omhaal schoot de Spanjaard de bal achter Rulli en trakteerde hij het publiek voor het eerst deze wedstrijd op een mooie actie.

Rafinha Alcantara (Barcelona) in duel met Mikel Bergara (Real Sociedad). (PRO SHOTS/Bagu Blanco)
Rafinha Alcantara of Barcelona and Mikel Bergara of Real Sociedad

Olympique Lyonnais hard onderuit bij Caen

Paris Saint-Germain kan het Franse landskampioenschap volgende week veiligstellen. Naaste belager Olympique Lyonnais verloor zaterdag op bezoek bij Caen: 3-0.

Lyonnais hoopte tegen Caen de derde overwinning op rij te boeken en zo de druk op PSG hoog te houden. Vlak voor rust kwam de thuisploeg echter op een comfortabele voorsprong. Nicolas Benezet opende na 41 minuten de score en verdubbelde niet veel later eigenhandig de marge, 2-0. Sloan Privat verzorgde het slotakkoord: 3-0.

PSG deed vrijdagavond wél wat het moest doen en won van Guingamp (6-0). Het onderlinge verschil bedraagt, met nog twee speelrondes te gaan, zes punten en bovendien is het doelsaldo van de Parijzenaren een stuk beter. PSG kan volgende week met minimaal een gelijkspel tegen Montpellier HSC de titel veiligstellen.

Het zou voor PSG de derde titel op rij betekenen en de vijfde in de geschiedenis. Sinds de overname in 2011 door het steenrijke Qatar Sports Investments is de club uit Parijs bezig aan een opmars. De afgelopen jaren werden er miljoenen geïnvesteerd in de selectie, met aankopen als Zlatan Ibrahimovic, David Luiz en Edinson Cavani.

Tv-actie orang-oetans levert ruim 1,5 ton op

De inzamelingsactie voor orang-oetans die zaterdag met een uitzending op NPO Zapp is afgerond, heeft 153.386 euro opgeleverd. Daarmee worden bomen geplant op Borneo, een van de eilanden waar de mensapen leven.

NPO Zapp had zich de afgelopen weken samen met de WNF Rangerclub, de kinderclub van het Wereld Natuur Fonds, ingezet voor de orang-oetans. Hoogtepunt was een live-show van tien uur zaterdag, gepresenteerd door Klaas van Kruistum.

Tiener neemt 93-jarige mee naar schoolbal

Een jongen uit de Amerikaanse staat Indiana had vrijdag tijdens het afscheidsfeest van zijn middelbare school wel een heel bijzondere date. De scholier nam zijn 93-jarige overgrootmoeder mee.

Toen Drew Holm aan zijn overgrootmoeder vertelde dat hij niet van plan was naar het gala te gaan omdat hij geen vriendin heeft, zei Katie Keith voor de grap dat zij wel mee zou gaan. Ze had immers nog wel een blauwe jurk in de kast hangen die bij de gelegenheid paste.

Haar achterkleinzoon nam de grap serieus en vroeg zelfs toestemming aan de schoolleiding. Normaal mogen dates namelijk niet ouder zijn dan 21 jaar. "Ik dacht: als hij zo graag met mij naar het gala wil, dan ga ik wel. Kan mij het schelen", vertelde de bejaarde Keith aan de Amerikaanse zender NBC News.

Haase wint dubbeltitel Pays d'Aix

Robin Haase heeft zaterdag op het challengertoernooi in Pays d'Aix de titel in het dubbelspel veroverd. Samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi was de tennisser in twee sets veel te sterk voor de Amerikaan Nicholas Monroe en zijn medespeler Artem Sitak uit Nieuw-Zeeland (6-1 en 6-2).

Zondag kan Haase ook in het enkelspel de bokaal voor zich opeisen. Dan staat de als vierde geplaatste Hagenaar in de finale tegenover de Fransman Paul-Henri Mathieu.

Duitsers maken grootste papierboot ter wereld

Hij is 13,91 meter lang en bestaat helemaal uit papier. Sporters uit de stad Karlsruhe in Duitsland hebben het zaterdag voor elkaar gekregen de grootste papieren boot ter wereld te vouwen. Daar hadden ze 350 vierkante meter papier en vooral veel geduld voor nodig. Het bouwen en vouwen nam drie uur in beslag.

De boot staat op een sportterrein en kan waarschijnlijk niet varen. Toen het in de ochtend regende, waren de veertig zelfbenoemde vouwmatrozen, leden van de plaatselijke kanoclub, en hun kapitein even bang dat het project niet door kon gaan. Het klaarde later op de dag gelukkig op, maar door de wind moest het papierwerk weer worden gladgestreken.

De boot weegt 117 kilo. Hij werd gebouwd ter viering van het driehonderdjarig bestaan van de stad Karlsruhe. Voor het papier, ter waarde van 4000 euro, heeft de kanoclub een sponsor weten te strikken.

Duitsers maken grootste papierboot ter wereld
Duitsers maken grootste papierboot ter wereld (Foto: ANP)

Newcastle United nog niet veilig, doek valt voor Burnley

Newcastle United moet nog steeds vrezen voor degradatie uit de Premier League. De club kwam zaterdag voor eigen publiek tegen West Bromwich Albion niet verder dan een gelijkspel (1-1).

Newcastle pakte eindelijk weer een punt, na acht nederlagen op rij. Toch heeft de club twee speelronden voor het einde van competitie maar twee punten meer dan nummer achttien Hull City. De nummer achttien, negentien en twintig van de eindklassering degraderen uit de Premier League.

Victor Anichebe bracht West Bromwich Albion op voorsprong. Ayoze tekende voor de gelijkmaker van de thuisclub. Vurnon Anita werd in blessuretijd gewisseld bij Newcastle, waar Tim Krul het doel verdedigde.

Ron Vlaar en Leandro Bacuna deden goede zaken met Aston Villa door West Ham United te verslaan (1-0). Aston Villa heeft nu vier punten meer dan Hull City.

Het avontuur van Burnley in de Premier League is na één seizoen alweer afgelopen. De club had zaterdag niet genoeg aan een uitzege op Hull City (1-0) om degradatie te ontlopen.

Burnley heeft twee duels voor het einde van de competitie zeven punten minder dan Newcastle United, de nummer zeventien van de Premier League. Behalve Burnley degraderen er nog twee clubs uit de hoogste klasse van de Engelse profklasse. Op basis van de huidige stand lopen Queens Park Rangers en Hull City het meeste gevaar.

Southampton heeft zaterdagmiddag de uitwedstrijd bij Leicester City verloren (2-0). Riyad Mahrez tekende voor rust voor beide treffers van de thuisploeg.

Leicester City boekte een nuttige zege in de strijd tegen degradatie. Voor trainer Ronald Koeman en Southampton duurt het seizoen iets te lang. De formatie haalde slechts een punt uit de laatste vier duels. Eljero Elia speelde 66 minuten voor Southampton, dat de zevende plaats van de Premier League blijft bekleden.

Overige uitslag

Stoke City 3-0 Tottenham

The Maccabees, rock-'n-roll voor intellectuelen

Rock-'n-roll, ja, dat begon volgens mij zo'n beetje met dit liedje. En nu zijn we 60 jaar verder en hebben we The Maccabees met Marks To Prove It. Rock'n'roll voor (pseudo) intellectuelen, grote hit op BBC Radio 1. Ze zingen over vervreemding en eenzaamheid in de moderne maatschappij, en de schijn ophouden dus smoel dicht over je problemen. En dat doen ze naar mijn idee verdomd goed (dat zingen, niet hun smoel dichthouden).

No one was crying, they simply got a little something in their eye
No one was lonely, they just could not get hold of anybody
Over the summer a lot changed, and they all changed to keep up with it
Too complicated, too complex to talk to anybody

Je ziet het, veel meer kunnen zelfs intellectuelen er niet van maken.

Belg wil einde aan toeristenprijzen Venetië

Een Belgische toerist is naar de Europese Commissie gestapt, omdat hij de prijzen voor toeristen in Venetië beu is. Onder anderen buitenlanders moeten meer betalen dan inwoners voor het vervoer in de stad. Dat strookt niet met de Europese verdragen, vindt de Belg. Daarover schrijven Italiaanse media zaterdag.

De Belg, die niet bij naam genoemd wordt, stelt dat Venetië het recht op mobiliteit in EU-landen schendt. Volgens de toerist moest hij zeven euro betalen voor een ritje met een busboot, terwijl inwoners van Venetië slechts 1,30 euro hoefden te betalen. Ook zijn musea goedkoper voor Venetianen. De Belg diende begin mei een klacht in bij de Europese Commissie.

Venetië heeft laten weten dat het vervoer niet duurder is voor buitenlanders, maar dat mensen die in Venetië wonen, werken of studeren een kortingskaart kunnen kopen.

Gewonde en arrestaties door verkeersruzie

Een verkeersruzie heeft zaterdag geleid tot een gewonde en twee arrestaties. Op de A2 bij Eindhoven zou een auto de andere hebben afgesneden. Beide bestuurders parkeerden hun auto vervolgens op de vluchtstrook. Uit een van de auto's stapten twee mannen. Ze gingen op de vuist met de bestuurder van de andere auto die ook was uitgestapt, een 27-jarige man uit Tilburg. Die raakte bij de vechtpartij gewond en moest met onbekend letsel worden overbracht naar het ziekenhuis.

De andere auto ging ervandoor. Op basis van het signalement dat getuigen hadden gegeven, kon de politie de auto opsporen in Limburg, op de A2 ter hoogte van Susteren. De twee mannen die betrokken waren bij de vechtpartij, zijn aangehouden. Het gaat om de bestuurder van de auto, een 56-jarige man uit Honselersdijk, en een passagier van hem, een 23-jarige man uit Den Haag.

Derde wedstrijd voor Bloemendaal na golden goal Jenniskens

De hockeymannen van Bloemendaal hebben tegen Kampong een derde wedstrijd afgedwongen. Door een 3-2 zege op Kampong volgt er morgen een beslissingswedstrijd voor een plek in de play-off finale. Afgelopen weekend verloor Bloemendaal in eigen huis nog met 3-2 van Kampong.

Kampong kende in de tweede play-off wedstrijd tegen Bloemendaal een bliksemstart. Binnen zes minuten kwamen de Utrechters op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Loick Luypaert en Robbert Kemperman. Luypaert zag zijn eerste strafcorner nog gestopt worden door Bloemendaal-keeper Jaap Stockmann, maar in de daarop volgende korte hoekslag was het wel raak, 1-0. Nog geen zestig tellen later zorgde Kemperman met een strakke backhand voor de tweede Utrechtse treffer.

Bloemendaal kwam in het verloop van de eerste helft wat beter in de wedstrijd en dook wat vaker op in de cirkel van Kampong. Nadat een inzet van Constantijn Jonker vlak voor rust nog gekeerd werd door Stockmann was het even later aan de andere kant dan toch raak. Joep van der Loo ronde een mooie ‘solo’ knap af en bracht zo de 2-1 ruststand op het scorebord.

Na vijf minuten spelen in de tweede helft zorgde topscorer Tom Boon met een rake strafcorner voor de 2-2. In de resterende dertig minuten ontspon zich een boeiend duel met kansen over en weer. Tot doelpunten leidde het echter niet meer, waardoor een verlenging noodzakelijk was. In de eerste verlenging waren de beste kansen voor Kampong, maar Stockmann hield zijn ploeg op de been. In de hectische tweede 7.5 minuten kroonde Tim Jenniskens zich tot man of the match met een heuse golden goal. Door de overwinning treffen beide teams elkaar morgen weer voor een allesbeslissende derde wedstrijd.

Tim Jenniskens (r) met gebalde vuist scoort de golden goal. (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Tim Jenniskens (r) met gebalde vuist scoort de golden goal. (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Mönchengladbach op weg naar Champions League

Borussia Mönchengladbach heeft zich zaterdag zo goed als verzekerd van deelname aan de Champions League. De ploeg won met 2-0 van Bayer Leverkusen, en neemt daardoor met nog twee wedstrijden te spelen de tweede plaats in de Bundesliga in. De voorsprong op nummer vier Leverkusen bedraagt vijf punten. De beste drie teams van de eindklassering plaatsen zich voor de Champions League.

Mönchengladbach kwam in eigen stadion in de vijftigste minuut op voorsprong. Spits Max Kruse schoot op aangeven van Patrick Hermann zijn elfde goal van het seizoen binnen. Tien minuten voor tijd besliste diezelfde Hermann het duel door na een halfslachtige redding van Leverkusen-doelman Bernd Leno de bal uit de rebound binnen te schieten. Een paar minuten later maakte Ibrahima Traore er nog 3-0 van.

Stefan Reinartz (Gladbach) met de 3-0. (PRO SHOTS/Witters)
Stefan Reinartz (Gladbach) met de 3-0. (PRO SHOTS/Witters)

Bayern München heeft zaterdag tegen FC Augsburg de vierde seizoensnederlaag geleden. De Duitse landskampioen ging in eigen huis met 1-0 onderuit tegen de club van de Nederlandse aanvoerder Paul Verhaegh.

De ontmoeting begon voor Bayern moeizaam. Al na dertien minuten moest de ploeg van trainer Josep Guardiola met tien man verder, nadat keeper José Manuel Reina een charge op een doorgebroken Augsburg-speler met rood bestraft zag. De penalty die dat Augsburg opleverde, schoot Verhaegh op de paal.

De enige goal van het duel viel vervolgens in de 71e minuut. De Paraguayaanse aanvaller Raul Bobadilla maakte de treffer, uit een assist van de Deen Pierre-Emil Höjberg. In de Bundesliga stijgt Augsburg door de zege naar de vijfde plaats, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de Europa League.

Overige uitslagen

Borussia Dortmund 2-0 Hertha BSC
Eintracht Frankfurt 3-1 Hoffenheim
Hannover 96 1-1 Werder Bremen

Ierland helpt bij redden bootvluchtelingen Libië

Ierland gaat op verzoek van Italië helpen bij de redding van vluchtelingen die proberen per boot vanuit Libië Europa te bereiken. Dat heeft de Italiaanse minister van defensie Roberta Pinotti zaterdag gezegd. Een Ierse patrouilleboot is inmiddels gearriveerd in de Middellandse Zee.

Twee Duitse schepen en een Britse boot helpen al bij het redden van de bootvluchtelingen. Italië heeft grote moeite om de enorme stroom vluchtelingen op te vangen. Dagelijks proberen honderden en soms zelfs duizenden in vaak niet-zeewaardige bootjes de oversteek te maken.

Ook Frankrijk heeft al gezegd een bijdrage te willen leveren.

Ierland helpt bij redden bootvluchtelingen Libië (foto: ANP)
Ierland helpt bij redden bootvluchtelingen Libië (foto: ANP)

Hockeyclub Amsterdam dwingt derde duel tegen OZ af

Amsterdam heeft een derde en beslissende wedstrijd tegen Oranje Zwart afgedwongen. De mannen van coach Alyson Annan wonnen zaterdag na verlenging met 4-3 in Eindhoven van Oranje Zwart. Hierdoor is de stand in de best-of-three 1-1. Zondag komende beide ploeg opnieuw in Eindhoven in actie

Amsterdam opende veel aanvallender dan in de eerste ontmoeting tussen beide teams. Waar de formatie van coach Alyson Annan een week eerder met pijn en moeite een paar keer doordrong tot de cirkel van Oranje Zwart, oogde Amsterdam zaterdag veel gevaarlijker.

Amsterdam kreeg dan ook de meeste kansen in de eerste helft. De grootste was voor Mirco Pruyser, die een strafcornerrebound voor het intikken had. OZ bleek een stuk efficiënter: de eerste doelpoging leverde direct een treffer op, via Bob de Voogd die de bal negen minuten voor rust fraai in de verre hoek lepelde.

Vijf minuten na rust verdubbelde Jelle Galema de voorsprong van Oranje Zwart. Even daarvoor had Amsterdam twee kansen om zeep geholpen. Een pass van Klaas Vermeulen werd in de cirkel niet op waarde geschat door zowel Mirco Pruyser als Billy Bakker. Vervolgens ging een strafcornervariant de mist in toen Justin Reid-Ross de bal achter Bakker speelde.

De vierde Amsterdamse corner was wel raak. Reid-Ross verkleinde de achterstand naar 2-1 en Santi Freixa schoot vervolgens de gelijkmaker achter Vincent Vanasch. De Spanjaard leek het duel te beslissen door acht minuten voor tijd na een snelle omschakeling van Amsterdam de bal in het doel te tippen. Het was niet voldoende, want in de laatste seconden hinderde Teun Rohof een vrije slag van Oranje Zwart, waarna Mink van der Weerden de toegekende strafcorner verzilverde.

In de verlenging trok Amsterdam aan het langste eind. Nadat Vanasch eerst nog redding kon brengen na een tip-in van Pruyser was de Belgische sluitpost even later kansloos toen een schot van Pruyser via Marcel Balkestein in het doel verdween.

Oorlogsonderzoeker krijgt onderscheiding van Poetin

De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding heeft zaterdag een Russische onderscheiding gekregen voor zijn onderzoek naar oorlogsgraven van Sovjetmilitairen in Nederland. In een certificaat spreekt de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk zijn erkenning uit voor het werk van Reiding.

"Het is altijd fijn om blijk van waardering te krijgen, vooral van het staatshoofd van het grootste land ter wereld", zei Reiding. Hij werkt al zeventien jaar namens Stichting Ereveld aan het achterhalen van de identiteit van oorlogsdoden. Het gaat om Sovjetmilitairen die zijn begraven op het Russisch Ereveld in Leusden.

Op het veld liggen 865 oorlogsslachtoffers, voornamelijk uit de voormalige Sovjet-Unie. Van 198 slachtoffers heeft de stichting de identiteit achterhaald en contact opgenomen met de nabestaanden. Reiding hoopt dat de erkenning van Poetin steun uit Nederland en Rusland oplevert voor het project.

De onderscheiding werd uitgereikt door de Russische ambassadeur in Nederland Roman Kolodkin.

Oorlogsonderzoeker krijgt onderscheiding van Poetin
Oorlogsonderzoeker krijgt onderscheiding van Poetin (foto: ANP)

Verstappen zeer tevreden met zesde plaats

Max Verstappen is blij met zijn prestatie in de kwalificatie van de Grand Prix van Spanje. Daarin pakte hij zaterdag de zesde startplaats, één plek achter Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz. "Voor het team is het echt goed om vijfde en zesde te staan, dus ik ben heel tevreden", zegt de Formule 1-coureur op verstappen.nl.

Verstappens kwalificatie was niet geheel probleemloos. "In de eerste sessie had ik last van blokkerende voorwielen", liet hij weten. "Daarna hebben we aanpassingen gemaakt aan de auto, zodat het in de tweede kwalificatie vervolgens heel goed ging."

Dat Verstappen en Sainz opnieuw de coureurs van 'moederteam' Red Bull Racing te snel af waren, stemt de Nederlander nog gelukkiger. "Ik had niet verwacht voor Red Bull te staan, dus ik denk dat we een superjob gedaan hebben."

De verwachtingen voor de race op zondag zijn bij Verstappen hoog. "We zijn na Mercedes, Williams en Ferrari het snelste team. Punten zijn zeker mogelijk."

Weening wint ploegentijdrit in Giro met Orica

Pieter Weening heeft zaterdag met zijn wielerploeg Orica-GreenEdge op de openingsdag van de Ronde van Italië de ploegentijdrit gewonnen. De Australische WorldTour-formatie kwam in de race tegen de klok van San Lorenzo al Mare naar San Remo na 19.26 over de finish. De Australiër Simon Gerrans passeerde als eerste de meet, waardoor hij zondag van start gaat in de roze trui.

De negen renners van Orica haalden op de 17,6 kilometer lange parcours een gemiddelde snelheid van meer dan 54,3 kilometer per uur. Tinkoff-Saxo eindigde als tweede. De ploeg van favoriet voor de eindzege Alberto Contador gaf zeven seconden toe op de winnende formatie. Astana liet de derde tijd noteren op dertien seconden van Orica.

LottoNL-Jumbo, dat door het late wegvallen van George Bennett maar met acht man startte, klokte de dertiende tijd.

Orica-GreenEdge wint de ploegentijdrit in de Giro (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Orica-GreenEdge wint de ploegentijdrit in de Giro (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Juf doet wiet en seks met 12-jarige

In Colorado is een 24-jarige juf in de cel gesmeten nadat bleek dat zij al gedurende langere tijd een seksuele relatie onderhield met een 12-jarige knul. Dat meldt the Daily Mail.

Katherina Bardos, die les geeft aan de Frontier Academy in Greeley, Colorado, werd gearresteerd op verdenking van het niet alleen onderhouden van een seksuele relatie met de jongen in kwestie, maar zou hem ook regelmatig hebben voorzien van de nodige marihuana.

De jongedame wordt verdacht van het misbruiken van haar machtspositie en hangt een lange celstraf wegens statutory rape boven het hoofd. In Colorado is de maximumstraf hiervoor zes jaar cel.

Juf
Juf

'Criminelen ondermijnen gezag in 34 gemeenten'

In 34 gemeenten wordt het gezag ondermijnd door criminelen. De redenen voor deze ondermijning zijn divers, van witwaspraktijken tot radicaliserende inwoners en problemen met motorclubs en voetbalhooligans. Dat zeggen de burgemeesters van die gemeenten in een enquête van het Genootschap van Burgemeesters en het tv-programma Nieuwsuur. Meer dan de helft van de Nederlandse burgemeesters, namelijk 211, werkten mee aan de enquête.

Van de ondervraagde burgemeesters zegt ruim de helft zelf nooit last te hebben gehad van geweld. Eenenveertig van hen hebben daarentegen meerdere keren per jaar, tot zelfs enkele keren per maand, last van agressie en geweld.

Rode Kruis biedt noodhulp aan Voedselbank Oost-Achterhoek

Terwijl de overheid miljarden overmaakt naar de EU schiet het Nederlandse Rode Kruis de voedselbank Oost-Achterhoek te hulp, meldt de Gelderlander. De vraag naar voedsel is zo groot, dat er volgens het Rode Kruis sprake is van een noodsituatie.

In het gebied waarin de Voedselbank Oost-Achterhoek actief is maken zo'n 400 huishoudens gebruik van de voedselbank. De lokale afdelingen van het Rode Kruis gaan hier nu bij helpen.

 "We kunnen pallets met rijst of broden leveren of logistiek hulp bieden door mensen een pakket te brengen die zelf niet naar de voedselbank kunnen komen. We geven geen geld. Dat doen we nooit", aldus Jack Zoutman van het Rode Kruis Winterswijk.

De bewuste voedselbank is actief in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Voedselbank Oost-Achterhoek
Voedselbank Oost-Achterhoek

Tennisster Burger in finale, Bertens en Kerkhove uitgeschakeld

Tennisster Cindy Burger staat voor de eerste keer in haar carrière in de finale van een met ITF-50k toernooi. Op het gravel van Tunis gunde de Volendamse de Griekse Maria Sakkari slechts twee games. Het werd 6-2 en 6-0. 

Burger gaf in het begin van de partij nog twee keer haar service weg, maar was daarna ongenaakbaar en trok de wedstrijd naar zich toe. Het wordt in Tunis geen Nederlandse finale. Maria Irigoyen (Arg) was in de andere halve finale met 6-2, 4-6 en 6-2 te sterk voor Lesley Kerkhove. 

Kiki Bertens is er zaterdag niet in geslaagd de finale van het ITF-tennistoernooi van Cagnes-sur-Mer ($100k) te bereiken. De 23-jarige Wateringse strandde in de halve finales tegen Carina Witthöft. De als eerste geplaatste Duitse zegevierde op het Zuid-Franse gravel in drie sets: 6-1, 1-6 en 6-1.

Witthöft treft in de eindstrijd mogelijk haar landgenote Tatjana Maria. Zij neemt het in de andere halve finale op tegen Pauline Parmentier uit Frankrijk.

FOK! v1.11 - Nu met nieuwssubmit!

We zijn alweer toe aan update v1.11 van de frontpage. Dit keer is vooral gewerkt aan updates die achter de schermen van invloed zijn, maar ook de user is niet vergeten.

Zo is het weer nu op de desktop verplaatst naar de menubalk. Dit maakt op de indexpagina een stuk ruimte vrij in de rechterkolom, waardoor zaken als de poll zichtbaarder worden omdat ze een flink stuk omhoog schuiven.

De youtube API is geüpdatet naar de v3 versie waardoor bij youtube video's nu weer gewoon de titel zal worden weergegeven in plaats van het 'devicesupport' bericht. Tevens is de wijze van ophalen veranderd, waardoor de info niet langer via javascript wordt opgehaald. Dit heeft een (kleine) snelheidswinst tot gevolg.

Diverse items waren verkeerd uitgelijnd. Dat is nu gefixed.

Bij inloggen moet nu akkoord worden gegaan met de Algemene Voorwaarden. Dit is puur een juridisch iets en verder weinig opzienbarend

Als een user gebanned is krijgt hij daarvan vanaf nu een melding op zijn scherm. Bij nieuw gezette bans zal hierbij een beknopte banreden worden vermeld. Ook is voor de user in kwestie duidelijk tot wanneer de ban loopt en vanaf wanneer de user weer kan en mag posten. Hiermee hopen we meer duidelijkheid te creëren voor de gebande gebruiker.

Verder hebben we de video/foto icoontjes in de middenkolom bij de items verplaatst naar rechts. We horen graag of je dit wel, of juist geen verbetering vindt.

En finally; de nieuwssubmit is terug. Je kunt her en der de 'tip de redactie' linkjes vinden, welke verwijzen naar deze pagina. We zien jullie inbreng graag verschijnen!

De nieuwssubmit
De nieuwssubmit

Militair vliegtuig neergestort bij Sevilla

Bij de Spaanse stad Sevilla is een militair transportvliegtuig kort na het opstijgen van de luchthave San Pablo neergestort. Er zouden acht tot tien mensen aan boord zijn die mogelijk allen zijn overleden, zo meldt El Pais.

Het vliegtuig is net buiten de luchthaven is neergestort waardoor alle vluchten die zouden vertrekken van San Pablo zijn geschrapt. Vanuit de omgeving zijn donkere rookwolken zichtbaar van het nog brandende wrak.

Het zou gaan om een vliegtuig dat nog niet was opgeleverd en nog werd getest. De assemblage van het toestel wordt namelijk gedaan in Sevilla. Het vliegtuig dat is neergestort is een Airbus A400M, het grootste propellorvliegtuig ter wereld.

Update 15.03 uur:
Volgens politiebronnen zouden er toch nog twee overlevenden die met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het is niet duidelijk of dit passagiers van het vliegtuig waren of mensen die zich op de grond bevonden. Er komen namelijk ook onbevestigde berichten binnen dat (een deel van) het vliegtuig op een Coca Cola fabriek zou zijn neergekomen.

Update 17.00 uur:
Het dodental is inmiddels omlaag bijgesteld, er zijn vier lichamen geborgen en twee personen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Nadat het vliegtuig was opgestegen waren er technische problemen, hierdoor heeft het direct na het opstijgen hoogte verloren om vervolgens een hoogspanningskabel te raken. In de directe omgeving is als gevolg hiervan ook tijdelijk de stroom uitgevallen.

FOK! sportfoto-onderschrift week 19

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was MaGNeT met het volgende onderschrift: "Dit kan ik niet door de vingers zien."

De opgave van deze week:

Jorge Lorenzo is zo te zien erg blij met winnen van de MotoGP wedstrijd op het circuit van Jerez, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Jorge Lorenzo is zo te zien erg blij met winnen van de MotoGP wedstrijd op het circuit van Jerez, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

'V&D is saai en ouderwets'

Nederlandse consumenten hebben weinig vertrouwen in de toekomst van warenhuisketen V&D, dat door velen wordt bestempeld als ouderwets en saai. Uit onderzoek onder de ruim 17.000 leden van het opiniepanel van het tv-programma EenVandaag blijkt zaterdag dat ruim een kwart van de ondervraagden de toekomst van het warenhuis rooskleurig inziet.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de winkelketen geen focus heeft en dat de winkelformule weinig onderscheidend zou zijn. Ook vinden deelnemers de winkels rommelig van opzet en is er volgens hen te weinig personeel. Als positieve punten worden het vertrouwde karakter en restaurant La Place genoemd.

De geplaagde keten maakte vrijdag plannen bekend die de keten er weer bovenop moeten helpen. Zes op de tien ondervraagden zou het jammer vinden als de keten uit het straatbeeld zou verdwijnen.

Vroom en Dreesman, 1988
 Zonder onderzoek was het ook al wel duidelijk (CC: R. Croes)

Naakte inbreekster Brown pleit onschuldig

De vrouw die woensdag naakt werd opgepakt in het huis van zanger Chris Brown is aangeklaagd voor stalken, vandalisme en inbraak. Volgens TMZ beweert ze onschuldig te zijn.

Amira Ayeb, een Tunesische vrouw die graag carrière wil maken als zangeres, zou zaterdag al hebben ingebroken in het huis van de 26-jarige artiest. Met graffiti spoot ze 'Mrs. Brown' op zijn dure auto's en 'I love you' op het aanrecht. Vier dagen later troffen beveiligers van Chris haar zonder kleren aan in zijn bed.

De rechter heeft bepaald dat Ayeb drie jaar niet in de buurt van Brown mag komen. Opvallend genoeg is ze niet ondergebracht op een psychiatrische afdeling, weet TMZ. Ook hebben haar advocaten geen psychische problemen aangevoerd. De vrouw zat vrijdagavond (plaatselijke tijd) nog vast.

Nachtwolven provoceren in Berlijn

De Nachtwolven, het politieke speeltje van Poetin, hebben vandaag een herdenking in Berlijn bijgewoond. Hierbij werd het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In het Treptow-park waren de brommerrijders aanwezig om kransen neer te leggen en met Russische vlaggen te zwaaien.

Onder de 5000 aanwezigen was ook de Russische ambassadeur aanwezig. Op het programma stonden demonstraties en een herdenkingsdienst.

70 jaar geleden trok het Russische Rode Leger plunderend en verkrachtend naar de Duitse hoofdstad. Rusland beschouwt zichzelf wel als 'overwinnaar' van de Nazi's. De motorclub heeft deze tocht nog een keertje dunnetjes overgedaan. In april vetrokken er meerdere groepen vanuit Moskou. De reis verliep via Oekraïne,Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk. Polen weigerde visums te vestrekken aan de nationalistische beweging. Het land ziet de komst van de Nachtwolven als een provocatie.

De komst van de leerbikers is niet geheel onomstreden. Enkele leden van de Nachtwolven zijn/waren actief betrokken bij de pro-Russische rebellen in Oekraïne, waar zij ook deelnamen aan gevechten. Ondanks dat ze goed kunnen rondkomen van het runnen van tattooshops en het organiseren van concerten, liggen de heren aan het subsidie-infuus van het Kremlin, dat de leden regelmatig inzet voor het verspreiden van pro-Russische propaganda. Zo heeft Poetin de club al ingezet om kinderen te anti-westerse sentimenten mee te geven.

Zoon Queen-drummer bij The Darkness

Rufus Taylor, zoon van Queen-lid Roger Taylor, wordt de nieuwe drummer van de Engelse glamrockgroep The Darkness. Hij vervangt de eind april plotseling opgestapte Emily Davis. Taylor viel al enkele concerten in voor Davis maar is nu formeel door de band gepresenteerd als nieuwe vaste kracht.

Emily Davis speelde pas sinds najaar 2014 bij de groep, toen zij de originele drummer en mede-oprichter van The Darkness, Ed Graham, verving. De groep is op dit moment druk met Taylor aan het repeteren voor een nieuwe serie concerten en het nieuwe, vierde Darkness-album Last Of Our Kind, dat op 1 juni verschijnt. In Nederland haalde The Darkness de hitlijsten met de nummers Christmas Time (Don't let the Bells End) en I Believe in a Thing Called Love, beide uit 2003.

Advocaat klimt met Sunderland uit degradatiezone

Zaterdagmiddag heeft Dick Advocaat met zijn Sunderland gelukkig gewonnen op bezoek bij Everton met 0-2. Daardoor klimt de ploeg uit de degradatiezone.

Costel Pantilimon was de grote man aan de kant van de degradatiekandidaat. Vooral in de eerste helft hield hij een aantal zekere treffers uit zijn doelmond. Zo kregen Romelu Lukaku, Ross Barkley en Leon Osman scoringskansen namens Everton, maar konden de trekker niet overhalen. In het eerste bedrijf had het elftal van Advocaat op geen enkel moment het doel van de thuisploeg in het vizier en was het vooral wachten op betere tijden die zouden komen.

Na de theepauze was het Graham die een schot van richting veranderde, waardoor keeper Tim Howard alleen maar kon toekijken hoe de bal in het doel verdween: 0-1. Everton reageerde hier vrijwel gelijk op door met man en macht aan te vallen. De gelijkmaker zou verdiend zijn geweest, maar zou niet vallen.

Want het was Sunderland dat vijf minuten voor het einde via Jermain Defoe de genadeklap uitdeelde en de drie punten veilig stelde voor de manschappen van Advocaat. De spits kreeg een schot van Adam Johnson tegen zich aan, waarna het leder over de doellijn verdween: 0-2. 
Sunderland klimt dankzij de onverdiende zege naar de veertiende plaats in de Premier League. De overige ploegen moeten nog wel dit weekend in actie komen.

Toch vast contract voor flexwerkers bij overheid

Vakbonden FNV en CNV zijn blij dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) flexmedewerkers die soms al vele jaren via een payrollconstructie bij de instantie werken nu alsnog in vaste dienst neemt. Dat meldde de vakbonden zaterdag.

Eerder bleek dat DUO 55 payrollers de wacht had aangezegd, zo meldde de NOS. Daarmee ging DUO in tegen het kabinetsbeleid. Later bleek minister Bussemaker van Onderwijs haar collega Asscher van Sociale Zaken alsnog te hebben beloofd dat zij toch een vaste baan krijgen.

"Goed nieuws en meer dan terecht", aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie. "De overheid moet als werkgever het goede voorbeeld geven." Bij FNV noemen ze het niet meer dan logisch dat de overheid zelf zijn afspraken nakomt. "Dat er überhaupt discussie over is, is eigenlijk al verbazingwekkend", benadrukt voorzitter Ton Heerts.

Per 1 juli veranderen de ontslagregels, die flexwerkers meer duidelijkheid en zekerheid zouden moeten bieden. Zo gaat de tijd waarna een vast contract moet worden aangeboden omlaag van drie naar twee jaar.

In de aanloop naar de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ziet CNV dat werkgevers op grote schaal hun flexmedewerkers naar huis sturen. Omdat die nu veelal na drie jaar worden geloosd was dat eigenlijk ook wel te verwachten.

Voortouw
"Opvallend daarbij is dat ons meldpunt ook signalen krijgt van werknemers die met een flexcontract bij de overheid worden weggestuurd", aldus Limmen. "Als het kabinet met de WWZ meer banen met zekerheid wil scheppen, dan zal de overheid daarin als werkgever het voortouw moeten nemen."

De FNV gaat er van uit dat andere overheidsinstanties het voorbeeld van DUO zullen volgen. "Het in vaste dienst nemen van payrollers en uitzendkrachten door de overheid is de enige juiste manier hoe de overheid zelf met zijn werknemers om moet gaan", meent de bond.

Bonden blij met vast contract flexwerkers DUO (foto: ANP)
Bonden blij met vast contract flexwerkers DUO (foto: ANP)

Hockeydames SCHC in finale na shoot-out zege op Laren

De vrouwen van SCHC staan wederom in de finale om het landskampioenschap. Na een spannende 1-1 gelijkspel en de noodzakelijk geworden shoot-outs (4-3) op Laren, hockeyen de meiden van coach Nettie van Maasakker vanaf Hemelvaartsdag om de nationale titel.

Hoewel Laren vorig weekend het eerste play-off-duel met Stichtsche had verloren, was er geen enkele reden om met een reddeloos gevoel naar Bilthoven af te reizen. In het reguliere seizoen bleven de Gooise vrouwen immers prima overeind tegen SCHC. Met een 3-2 zege (thuis) en een 1-1 gelijkspel (uit) was Laren zelfs nipt de betere.

Ook in de aanvangsfase van het tweede play-off-duel waren beide partijen zeer aan elkaar gewaagd. Terwijl Naomi van As en Juliette Hentenaar in de openingsminuten namens Laren enkele speldenprikjes uitdeelden, wist Claire Verhage voor de thuisploeg net niet een Goois verdedigingsfoutje af te straffen. De eerste echte grote kans leverde direct een goal op voor SCHC. Carlien Dirkse van den Heuvel soleerde bijzonder handig door de Larense verdediging, waarna haar inzet langs Joyce Sombroek in het goal hobbelde: 1-0.

Na 21 minuten kreeg SCHC-verdedigster Miou Koopman de groene kaart. Vrijwel direct daarna kwam Kim Lammers binnen de lijnen om deze manmeersituatie proberen uit te buiten. De ervaren topspits van Laren kan vanwege knieproblemen momenteel geen complete wedstrijden meer spelen en hoopte vandaag twee of drie keer zeven minuten mee te spelen. Lammers stond nog geen minuut in het veld of Laren veroverde direct haar eerste strafcorner. De laag geslagen inzet van Willemijn Bos werd echter prima gekeerd door goalie Floortje Engels.

In de eerste helft waren de kansen zeer schaars. In de 28ste minuut wist SCHC nog wel haar eerste korte hoekslag te versieren, nadat Dirkse van den Heuvel en Verhage een foutje in de Laren-defensie tot corner promoveerden. Nadat de push van Caia van Maasakker kracht ontbeerde, was Verhage in de rebound nog dicht bij een verdubbeling van de voorsprong. Maar keeper Sombroek lag uitstekend in de weg. Drie minuten later kreeg Van Maasakker een nieuwe kans om vanuit haar specialiteit te scoren. Hoewel haar inzet gevaarlijk naar de linkerbenedenhoek ging, hield de duikende Sombroek haar team op de been. Vlak voor rust was Laren dicht bij de gelijkmaker. De sterk spelende Hentenaar sloeg de bal hard de cirkel in, maar Lammers miste nipt de tip-in. Ruststand 1-0 derhalve.

Na de hervatting ging SCHC direct op jacht naar het vergroten van de voordelige marge. Michelle van der Pols was er dicht bij, maar miste nipt een door Floortje Verheul de cirkel ingeslagen bal. Na tien minuten in het tweede bedrijf was het koppel Dirkse van den Heuvel-Verhage wederom gevaarlijk. Laatstgenoemde wist de voorzet echter niet tot goal te promoveren. Ook Ginella Zerbo verscheen voor Joyce Sombroek, maar ook deze aanval leverde Stichtse geen bevrijdende treffer op.

Dit was voor Laren het signaal om meer offensieve impulsen te ontplooien. Hentenaar veroverde na een kwartier in de tweede helft de tweede Larense strafcorner. Hoewel lijnstopper Van Maasakker prima de door Fieke Holman gepushte bal uit het doel keerde, kreeg Laren vrijwel direct een nieuwe korte hoekslag. Deze kans benutte Holman uitstekend door nu in de andere hoek te pushen: 1-1. De Gooise vrouwen leken herboren, want nog geen twee minuten later mocht Holman wederom vanaf de kop van de cirkel aanleggen: dit keer ging haar inzet links naast het goal.

De Larense gelijkmaker was uitstekend voor de wedstrijd. SCHC moest weer naar voren denken, waardoor het spel meer op en neer golfde. Een kwartier voor het einde gaf Sarah Jaspers een prima voorzet vanaf links, waarna twee SCHC-sticks vlak voor de doellijn de bal misten. Tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was SCHC wel heel dicht bij een nieuwe voorsprong. Caia van Maasakker pushte een nieuwe strafcorner onderkant lat. Laren kroop derhalve door het oog van de naald. Even later kwam Kim Lammers weer in het veld. Direct speelde zij Chiara Spee aan, die echter het onderlinge duel met goalie Floortje Engels verloor.

Daarmee was de tweede helft qua schouwspel vele malen leuker om te zien dan de eerste periode. In de slotminuten zette Laren nogmaals aan. In de 65ste minuut kregen de lichtblauwen wederom een strafcorner. Het thuisploeg juichte massaal, want SCHC-keepster Engels dook de bal van Holman spectaculair uit haar hok.

Omdat de 1-1 stand ook na zeventig minuten op het scorebord stond, werd een verlenging noodzakelijk. Het golden goal-principe was van kracht, dus één treffer zou direct voldoende zijn voor de beslissing. In de voorlaatste minuut viel bijna de beslissing. Kim Lammers dook in de cirkel naar de bal, maar haar tip-in werd uitstekend gepareerd door Engels.

Shoot-outs
Omdat ook in de vijftien extra minuten geen beslissing was gevallen, moesten shoot-outs uitkomst bieden. SCHC heeft hier goede herinneringen aan. Vijf weken geleden won het immers op eigen terrein de Europa Cup door Den Bosch in de finale op deze wijze te verslaan. Het rijkelijk opgekomen SCHC-publiek had er ook nu weer alle vertrouwen in en scandeerde vooraf aan de shoot-outs de naam van keepster ‘Floortje Floortje Floortje’ Engels. Hoewel Laren eerst op voorsprong kwam, was het wederom SCHC die een spannende shoot-out-serie won. Sarah Jaspers maakte de winnende goal, waardoor Stichtse naar de finale gaat.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Spanje

Nico Rosberg heeft voor het eerst dit seizoen de poleposition in de Formule 1 gepakt. De Duitser reed met zijn Mercedes in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje naar een tijd van 1.24,681 en bleef hiermee teamgenoot Lewis Hamilton ruim twee tienden van een seconde voor. Max Verstappen reed met de Toro Rosso naar een zeer knappe zesde positie.

Het eerste deel van de kwalificatie verliep meteen al spannend, want veel coureurs moesten twee runs maken om er zeker van te zijn om door te gaan naar het tweede bedrijf. Naast beide Manors moesten ook Force India-coureurs Nico Hülkenberg en Sergio Perez na Q1 al uitstappen. Het gebrek aan updates lijkt het team nu op te gaan breken. Ook Sauber-rijder Marcus Ericsson had maar een korte kwalificatie.

In Q2 deden de flink verbeterde McLarens er alles aan om door te mogen naar deel 3, maar Fernando Alonso en Jenson Button strandden op de plaatsen dertien en veertien. Ze bleven de Sauber van Felipe Nasr wel voor. Ook de Lotussen van Romain Grosjean en Pastor Maldonado werden verrassend uitgeschakeld. Verstappen en Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz mochten wel door.

In de laatste sessie zette Hamilton meteen de toon, maar teamgenoot Rosberg bleek nog een stuk sneller te zijn. Daarachter reden Sebastian Vettel en Valtteri Bottas naar de derde en vierde tijd. Opmerkelijk was dat de top drie in hun tweede run hun tijden niet verbeterden. Bottas deed dit wel, maar bleef vierde, voor de zeer verrassende Sainz en Verstappen die hiermee hun beste kwalificaties uit hun carrières boekten. De Spanjaard en de Nederlander moeten morgen vol aan de bak, want achter hen starten Kimi Räikkönen, Daniil Kvyat, Felipe Massa en Daniel Ricciardo.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:24.681   18
2 L. Hamilton Mercedes 1:24.948 +0:00.267 17
3 S. Vettel Ferrari 1:25.458 +0:00.777 15
4 V. Bottas Williams 1:25.694 +0:01.013 16
5 C. Sainz Toro Rosso 1:26.136 +0:01.455 17
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:26.249 +0:01.568 20
7 K. Räikkönen Ferrari 1:26.414 +0:01.733 16
8 D. Kvyat Red Bull 1:26.629 +0:01.948 16
9 F. Massa Williams 1:26.757 +0:02.076 16
10 D. Ricciardo Red Bull 1:26.770 +0:02.089 16
11 R. Grosjean Lotus 1:27.375   13
12 P. Maldonado Lotus 1:27.450 +0:00.075 13
13 F. Alonso McLaren 1:27.760 +0:00.385 11
14 J. Button McLaren 1:27.854 +0:00.479 12
15 F. Nasr Sauber 1:28.005 +0:00.630 14
16 M. Ericsson Sauber 1:28.112   6
17 N. Hülkenberg Force India 1:28.365 +0:00.253 6
18 S. Perez Force India 1:28.442 +0:00.330 7
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:31.200 +0:03.088 6
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:32.038 +0:03.926 4

Golden goal Verbruggen schiet hockeysters Den Bosch naar finale

Wie stopt Den Bosch? De Brabanders rekenden in de halve finale van de play-offs af met Amsterdam, de enige ploeg die hen de afgelopen achttien jaar (2009 en 2013) van de titel af wist te houden. Na de 3-0 zege in Amsterdam, eindigde de return in Brabant – ondanks de rentree van Eva de Goede – in een 2-1 overwinning na verlenging.

Na tien minuten waarin de thuisploeg de bovenliggende partij was, zorgde de langverwachte comeback van De Goede ervoor dat het spelbeeld kantelde. De Goede maakte haar eerste minuten na maandenlang blessureleed. Zodra de international weer van het veld was nam Den Bosch het heft echter weer in handen, onder aanvoering van dribbelkoningin Lidewij Welten.

Na enkele gevaarlijke momenten voor het Amsterdamse doel drukte Marlies Verbruggen het Bossche overwicht in doelpunten. De 25-jarige aanvaller miste een minuut daarvoor nog een aardige mogelijkheid, maar had het vizier de tweede keer wel op scherp staan: 1-0. Amsterdam zette vervolgens nog wel aan, maar kon de achterstand voor rust niet teniet doen.

In de tweede helft zetten de Amsterdammers wel aan, maar slaagden er – ondanks alle internationals in de voorhoede – simpelweg niet in de thuisploeg pijn te doen. Aan de overkant slalomde Welten zich een kwartier voor tijd op briljante wijze door de Amsterdam-defensie, maar haar inzet uit een lastige hoek was een prooi voor keeper Anne Veenendaal. Een minuut later had Veenendaal wederom een antwoord, ditmaal op een inzet van Vera Vorstenbosch.

Vijf minuten voor tijd viel uit het niets alsnog de gelijkmaker. Na een scrimmage voor het Bossche doel sloeg Charlotte Vega de bal via een Brabantse stick in het doel: 1-1, een levenslijn voor Amsterdam, dat dood en begraven leek.

In de noodzakelijke verlenging was het uiteindelijk Verbruggen die uit de rebound voor de bevrijdende 2-1 zorgde, waardoor Den Bosch zich mag opmaken voor de achttiende finale op rij. Met het laatste fluitsignaal kwam tevens een einde aan de jarenlange loopbaan van Sophie Polkamp. De oud-international hangt haar stick definitief aan de wilgen.

Syrië hekelt trainen rebellen door VS

De Syrische onderminister van buitenlandse zaken heeft zaterdag felle kritiek geuit op een Amerikaans trainingsprogramma voor gematigde rebellenstrijders. Volgens Faisal Mekdad zorgt het trainingsprogramma alleen maar voor meer terrorisme. Bovendien bemoeilijkt het de pogingen om tot een politieke oplossing voor de burgeroorlog in Syrië te komen.

Volgens de Verenigde Staten is het programma onderdeel van een breder plan om een strijdmacht te vormen die het kan opnemen tegen de strijders van de extremistische beweging Islamitische Staat en niet tegen de regering van president Bashar Assad. De training is donderdag in Jordanië van start gegaan. Ook in Turkije, Saudi-Arabië en Qatar worden rebellen getraind.

Mekdad uitte zijn grieven in zijn wekelijkse column in de Libanese krant Al-Binaa. Hij meent dat Washington er verstandiger aan zou doen om diegenen die strijden tegen terrorisme te helpen, in plaats van samen te werken met mensen die volgens Mekdad zelf terroristen zijn. De Syrische regering noemt alle gewapende oppositiestrijders terroristen.

Judoka Polling pakt zilver bij rentree

Judoka Kim Polling (-70kg) moet bij haar rentree op de judomat genoegen nemen met zilver. In de finale van de Grand Slam in Baku werd ze tien seconden voor het einde gevloerd door de Britse Sally Conway. De tweevoudig Europees kampioene stond nog een yuko voor. 

De tweede plek is wel een aardige generale voor het Europees kampioenschap tijdens de Europese Spelen eveneens in Baku. Linda Bolder moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats. In de strijd om het brons verloor ze van de Oostenrijkse Bernadette Graf. 

In de klasse tot 63 kilogram was er brons voor Anicka van Emden. In de strijd om plek drie won ze van de Braziliaanse Ketleyn Quadros op ippon. Eerst wierp Van Emden de Braziliaanse, waarna ze het met een houdgreep afmaakte. 

Zondag is het in Baku de beurt aan de zwaargewichten. Namens Nederland zullen Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg), Noel van 't End, Guillaume Elmont (-90 kg), Henk Grol (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg) de tatami betreden. 

Kim Polling hier tijdens een interview. (PRO SHOTS/Judith Bogaardt)
Kim Polling hier tijdens een interview. (PRO SHOTS/Judith Bogaardt)

Rocksteady legt Dual Play uit in Batman Arkham Knight

Ontwikkelaar Rocksteady heeft het eerste deel uit een serie filmpjes genaamd Arkham Insider gelanceerd. We zien de heren ontwikkelaars aan het woord terwijl ze gameplaybeelden van Batman Arkham Knight voorzien van tekst en uitleg.

Het filmpje trapt af met een letterlijk kijkje in de keuken van Rocksteady Studios. De focus in dit eerst deel van Arkham Insider ligt op Dual Play, een gameplayelement dat we terugzagen in een recente trailer. In principe is deze diary, zoals de titel al aangeeft, een 'breakdown' van de eerdergenoemde trailer.

Zoals al duidelijk was is het in Arkham Knight mogelijk om naadloos te wisselen tussen twee verschillende personages. Dit stelt de speler in staat om bijvoorbeeld tijdens een combo op een vijand te wisselen naar een ander personage om de matpartij af te maken met een genadeslag. Verder wordt er uitleg gegeven over de verschillende nieuwe personages, zoals The Arkham Knight zelf.

Batman Arkham Knight komt 23 juni uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Ook komt de game uit voor Linux en OS X, echter is de releasedatum voor deze platforms nog niet bekendgemaakt.

Man gepakt voor staaldraad over weg in 2012

Een man die in 2012 een staaldraad over een weg had gespannen in Franeker is alsnog tegen de lamp gelopen. Een 24-jarige inwoner van de Friese stad werd afgelopen week verhoord en heeft toegegeven. Dat meldde de politie zaterdag. Waarom hij de draad spande, is niet bekend.

Een toen negentienjarige scooterrijder was in de nacht van 22 op 23 september 2012 tegen het staaldraad gereden. Hij viel en raakte gewond aan zijn gezicht. Het letsel viel mee dankzij het windscherm van de scooter. Zijn vader loofde een beloning van 3000 euro uit.

Tijdens het onderzoek waren in 2012 drie mensen gehoord, maar zij bleken onschuldig. Vorige maand kreeg de politie nieuwe informatie. De verdachte had gezegd wat hij had gedaan. Iemand die dat hoorde, tipte de politie. Die verhoorde drie mensen. Twee van hen hadden er niets mee te maken, maar de derde man bekende. Het Openbaar Ministerie moet nu bekijken of hij wordt vervolgd.

Twee gevangenen Bijlmerbajes hebben MRSA

Twee gevangenen van de Bijlmerbajes in Amsterdam hebben de 'ziekenhuisbacterie' MRSA onder de leden. Ze maken het goed en de situatie is onder controle, maar ze worden voorlopig wel uit de buurt van de andere gedetineerden gehouden. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten na een bericht van RTL Nieuws.

De MRSA-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Zieke en zwakke personen kunnen er infecties van krijgen. De bacterie is ongevoelig voor gebruikelijke antibiotica.

Politie slaags met gewapende groep Macedonië

De politie in Macedonië is slaags geraakt met een gewapende groepering in de noordelijke plaats Kumanovo. Delen van de stad zijn afgesloten. Dat hebben de Macedonische autoriteiten bekendgemaakt.

Volgens het Macedonische staatspersbureau MIA raakten vier agenten gewond door geweervuur. Drie van hen moesten worden behandeld in het ziekenhuis. Een woordvoerder van het Macedonische ministerie van binnenlandse zaken zei dat de politie in actie kwam nadat informatie was binnengekomen dat de gewapende groep actief was in Kumanovo, dat ruim vijftig kilometer ten noorden van de hoofdstad Skopje ligt. Verdere details kon de woordvoerder niet geven.

Vrijdag gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld.

Rusland herdenkt einde WOII met parade

Rusland heeft zaterdag met een grote militaire parade in Moskou herdacht dat zeventig jaar geleden de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Het Russische leger toonde nieuw materieel, waaronder een ultramoderne tank. De Russische president Poetin hield een toespraak voor de veteranen en militairen die zich op het Rode Plein hadden verzameld.

In zijn toespraak zei Poetin dat de bloedbaden die gepaard gaan met oorlogen onderstrepen hoe belangrijk internationale samenwerking is. Maar 'in de afgelopen decennia hebben we gezien dat er pogingen worden gedaan om een unipolaire wereld te scheppen', aldus Poetin. Die frase wordt vaker door Rusland gebruikt om kritiek te leveren op het veronderstelde doel van de Verenigde Staten de wereld te domineren.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is de belangrijkste seculiere feestdag in Rusland. Niet alleen wordt het leed dat de Sovjet-Unie tijdens de oorlog te verduren kreeg herdacht, Rusland probeert zich ook neer te zetten als een baken in de strijd voor vrede en veiligheid.

Europese leiders waren vrijwel allemaal afwezig; de Duitse bondskanselier Angela Merkel komt zondag naar Moskou om de offers van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De afwezigheid van Europese regeringsleiders komt voort uit de spanningen die tussen het Westen en Moskou zijn ontstaan vanwege de crisis in het oosten van Oekraïne. Rusland op zijn beurt lijkt zich steeds verder af te keren van Europa en de banden met China aan te halen.

De Chinese president Xi Jinping was aanwezig in Moskou en Poetin had in zijn toespraak speciale aandacht voor de rol van China in de oorlog. Poetin wees erop dat net als de Sovjet-Unie, China 'miljoenen en miljoenen mensen heeft verloren'.

In totaal namen er 16.500 militairen deel aan de parade. Ook werden er zo'n tweehonderd stuks materieel getoond, uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar ook splinternieuw materieel. De parade werd afgesloten met een 'flyover' van gevechtsvliegtuigen. Een groep jagers vloog in een speciale formatie en vormden het nummer 70. Een van de hoogtepunten van de parade was de nieuwe Armata-tank. Volgens sommige militaire analisten is de tank beter dan de westerse tanks. Ook werd een nieuwe lanceerinstallatie voor intercontinentale ballistische raketten getoond.

'Griekenland kan plotseling failliet gaan'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwt voor de mogelijkheid van een verrassend faillissement van Griekenland. Dat meldde de bewindvoerder zaterdag in een interview met het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volgens Schäuble moeten we niet verbaasd zijn als de Grieken ineens niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. "Ervaringen elders in de wereld hebben aangetoond dat zoiets ineens kan gebeuren", aldus de minister.

Schäuble wilde niet ingaan op de vraag of de Duitse overheid of de eurolanden een noodscenario had klaarliggen mochten de Grieken inderdaad failliet gaan. "Dat zijn vragen waar je als verstandig politicus geen antwoord op moet geven. Daarmee voorkom je misverstanden", aldus de bewindvoerder, die ook niet over een tijdspanne wenste te speculeren.

Tennisser Haase naar finale Pays d'Aix

Tennisser Robin Haase heeft de finale bereikt van het challengertoernooi in Pays d'Aix. De als vierde geplaatste Nederlander klopte de als tweede ingeschaalde Malek Jaziri met 6-3 en 2-0. De Tunesiër moest zich na een vervelende valpartij gewonnen geven.

Haase (ATP-90) brak in de eerste set al door de opslag van Jaziri (ATP-80), maar moest de break ook weer gewonnen geven. In de negende game sloeg de Nederlander nogmaals toe en pakte zo de set. Jaziri ging in de tweede set lelijk door zijn enkel en moest hierna snel opgeven.

In de finale speelt Haase tegen de Fransman PaulHenri Mathieu (ATP-134) of de Duitser Alexander Zverev (ATP-110). Later vandaag komt Haase ook nog in actie in het dubbelspel. Samen met de Pakistaan Aisam-Ul-Haq Qureshi neemt hij het op tegen de Amerikaan Nicholas Monroe en de Nieuw-Zeelander Artem Sitak.

Man rijdt weg na familieruzie en komt om

De man die vrijdagavond om het leven kwam door een ongeluk bij het Brabantse Bergeijk, had kort ervoor ruzie gehad met zijn familie. Hij was boos weggereden van een vakantiepark. De politie wilde hem laten stoppen, maar de man negeerde het teken en reed hard door. Vervolgens botste hij tegen een boom.

Dat meldde de politie zaterdag. Het slachtoffer was een dertigjarige man uit Heerenveen. Hij verbleef op Center Parcs De Kempervennen in Westerhoven, vlakbij Bergeijk. Het ongeluk gebeurde op de Barrier, de doorgaande weg tussen Valkenswaard en de Belgische grens. De weg ligt niet ver van het vakantiepark.

Of de man met opzet tegen de boom is gereden is niet bekend.

Mubarak veroordeeld tot drie jaar cel

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak en zijn twee zoons zijn zaterdag veroordeeld tot drie jaar cel en een miljoenenboete. Mubarak en zijn zoons werden schuldig bevonden aan corruptie. Eerder werden ze in dezelfde zaak ook al veroordeeld, maar de rechter oordeelde toen in hoger beroep dat het proces over moest.

De corruptiezaak draait om de verduistering van miljoenen aan belastinggeld door Mubarak en zijn zoons. Het geld was bestemd voor de renovatie en het onderhoud van de presidentiële paleizen, maar werd in plaats daarvan gebruikt om de woningen van de Mubaraks te verbouwen.

Aanhangers van Mubarak waren woedend toen rechter Hassan Hassanin zijn vonnis uitsprak. "We geloven in u! We vertrouwen Mubarak!", schreeuwden de betogers. Mubarak droeg een zonnebril en reageerde nauwelijks toen hij te horen kreeg dat hij in de cel verdwijnt en een miljoenenboete moet betalen. Ook zijn twee zoons, Gamal en Alaa, lieten niets merken. Een van de advocaten van Mubarak liet weten dat er beroep tegen de uitspraak kan worden aangetekend.

'Uber haalt 1,5 miljard dollar op'

Uber Technologies heeft 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) opgehaald bij investeerders. Dat meldden ingewijden rond het bedrijf achter de bekende taxi-app zaterdag. Uber zou bovendien nog met diverse geldschieters in gesprek zijn.

Het in 2009 opgerichte Uber wil meer geld ophalen om zijn internationale uitbreiding vorm te geven. Inmiddels biedt de taxi-app zijn diensten aan in bijna 300 steden wereldwijd. Daarbij loopt het bedrijf echter ook tegen problemen op. Zo is de app UberPOP verboden in Nederland, net zoals in Duitsland, België en Spanje.

Met de nieuwe financiering vertegenwoordigd Uber een marktwaarde van circa 50 miljard dollar. Daarmee is het bedrijf weer 10 miljard meer waard dan bij een eerdere financieringsronde dit jaar.

Gameplaybeelden Vergil in Devil May Cry 4 Special Edition

Capcom heeft een gameplayvideo uitgebracht van Devil May Cry 4 Special Edition. De remaster, die later dit jaar uitkomt voor Xbox One, PlayStation 4 en pc, biedt naast verbeterde graphics ook nieuwe personages en een extra gamemodus.

In de Special Edition-versie van Devil May Cry worden bekende namen uit de serie geïntroduceerd als speelbare personages. Het gaat om Vergil, Trish en Lady, compleet met introductiefilmpjes en bonus-kostuums. Ook wordt de game voorzien van de Legendary Dark-modus, die al eerder in de pc-versie verscheen. Deze modus verhoogd het aantal vijanden per gevecht. De game krijgt zowel Engelse als Japanse stemmen.

Devil May Cry 4 komt op 18 juni uit voor PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie ligt een week later, op 24 juni, in de winkel.

Agenten gewond bij achtervolging Assen

Twee agenten zijn vrijdagavond gewond geraakt tijdens de achtervolging van een motorrijder die te hard reed. Ze botsten achterop een auto die ze wilden inhalen. Dat gebeurde bij het circuit van Assen. De agenten zijn met "pijn op de borst" opgenomen in een ziekenhuis, de bestuurder van de geraakte auto kwam in een sloot terecht maar bleef ongedeerd.

Dat meldde de politie zaterdag. Onderzoek moet duidelijk maken wat er precies is misgegaan. De agenten reden in een onopvallende auto. De motorrijder is doorgereden en nog niet teruggevonden.

Waarschuwingsschoten politie bij aanhouding

De politie in Rijswijk heeft vrijdagavond twee waarschuwingsschoten moeten lossen om een 40-jarige Hagenaar te kunnen aanhouden.

De man weigerde gehoor te geven aan het bevel van agenten op de grond te gaan liggen, nadat hij tegen middernacht betrokken was geweest bij een vechtpartij in een café in de Zuid-Hollandse gemeente. De verdachte vluchtte vervolgens op een scooter en gooide daarna een aantal ramen in bij een sportschool.

Toen de politie hem uiteindelijk op het spoor kwam, kwam hij dreigend op de agenten afgelopen. Pas na de waarschuwingsschoten liet hij zich op de Laan van Zuid Hoorn overmeesteren. De man is aangehouden en wordt verhoord.

Nederland geeft nog 5 miljoen voor Nepal

Het kabinet geeft nog eens vijf miljoen euro voor noodhulp aan Nepal, dat twee weken geleden werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Het geld is bestemd voor voedselpakketten. Daarnaast ontvangen overlevenden geld waarmee ze zelf eten en drinken kunnen kopen en middelen om zelf voedsel te verbouwen. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag.

De nood in het rampgebied is hoog. Volgens het ministerie hebben 3,5 miljoen Nepalezen niet genoeg te eten. "Er is ontzettend veel werk te doen. Het is verschrikkelijk te zien dat kinderen op straat moeten slapen. Dat ouderen hun medicijnen niet krijgen", verklaart minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Nederland had eerder ook al vijf miljoen euro gegeven. Daarvan was vier miljoen bestemd voor gezondheidszorg, onderdak en voedsel. Een miljoen euro ging naar het Rode Kruis, dat er dekens, dekzeilen en medische zorg mee betaalde.

Politie Australië verijdelt terreuraanslag

De Australische politie heeft met de arrestatie van een tiener een terreuraanslag verijdeld. De politie verdenkt de 17-jarige ervan dat hij drie bommen tot ontploffing wilde brengen in Melbourne. Dat hebben de autoriteiten zaterdag bekendgemaakt.

De tiener werd vrijdag opgepakt in zijn huis in Greenvale, waar de explosieven werden aangetroffen. De bommen werden onschadelijk gemaakt. Het is niet de eerste tiener in Australië die van plan is een terreuraanslag te plegen. Vorige maand werden ook al vijf tieners opgepakt die een aanslag wilden plegen op Veteranendag. "Het is zorgwekkend dat zulke jonge mensen in onze gemeenschap zo ontevreden zijn dat ze overwegen het leven van veel Australiërs in gevaar te brengen", aldus politiechef Mike Phelan.

De politie verricht onderzoek en de verdachte wordt maandag voorgeleid.

Brand in bedrijf Wijchen geblust

De brand die vrijdagochtend uitbrak in een bedrijf in het Gelderse Wijchen is in de nacht van vrijdag op zaterdag geblust. De brandweer had het vuur pas rond 2.00 uur onder controle en was ongeveer anderhalf uur later helemaal klaar met blussen. Over de oorzaak is nog niets bekend, aldus de politie zaterdag.

Drie mensen waren gewond geraakt, van wie een ernstig. Het is niet bekend hoe het nu met ze gaat.

De brand brak uit na een explosie in een spuitcabine van het bedrijf, dat vooral vrachtwagentrailers voor bijzonder vervoer maakt. Het blussen duurde zo lang omdat het vuur zich "als het ware genesteld had in het dak", meldt de politie.

Uitslag VT3 Grand Prix van Spanje

Nico Rosberg heeft in de derde vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd gereden. De Duitser kwam met de Mercedes tot een tijd van 1.26,021 en was hiermee ruim een tiende van een seconde sneller dan de Ferrari van Sebastian Vettel. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton eindigde hier kort achter als derde.

Max Verstappen zat er de hele sessie mede dankzij een gloednieuwe motor goed bij. De Nederlander kwam tot een achtste positie en verwacht in de kwalificatie door te kunnen dringen tot het laatste gedeelte.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:26.021   19
2 S. Vettel Ferrari 1:26.177 +0:00.156 14
3 L. Hamilton Mercedes 1:26.222 +0:00.201 10
4 V. Bottas Williams 1:26.682 +0:00.661 19
5 K. Räikkönen Ferrari 1:26.944 +0:00.923 14
6 D. Ricciardo Red Bull 1:27.048 +0:01.027 19
7 F. Massa Williams 1:27.109 +0:01.088 19
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:27.132 +0:01.111 18
9 D. Kvyat Red Bull 1:27.313 +0:01.292 7
10 C. Sainz Toro Rosso 1:27.809 +0:01.788 17
11 J. Button McLaren 1:27.938 +0:01.917 17
12 N. Hülkenberg Force India 1:28.082 +0:02.061 13
13 F. Nasr Sauber 1:28.096 +0:02.075 23
14 F. Alonso McLaren 1:28.304 +0:02.283 17
15 R. Grosjean Lotus 1:28.578 +0:02.557 17
16 P. Maldonado Lotus 1:28.618 +0:02.597 18
17 M. Ericsson Sauber 1:28.788 +0:02.767 20
18 S. Perez Force India 1:28.996 +0:02.975 14
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:31.125 +0:05.104 16
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:31.749 +0:05.728 17

Amsterdam krijgt nieuw warenhuis

Het winkelaanbod in Amsterdam zal volgend jaar worden uitgebreid met een nieuwe winkelformule met voornamelijk luxe producten. In de tweede helft van 2016 opent het winkelbedrijf Haussmann zijn deuren, zo werd zaterdag bekendgemaakt.

Volgens de initiatiefnemers is het luxe aanbod in Nederland en Amsterdam ruim ondervertegenwoordigd in vergelijking met andere Europese steden. De winkel krijgt een vloeroppervlakte van 7000 vierkante meter die is verdeeld over zeven verdiepingen en zal zowel non-food als food aanbieden.

Haussmann zal op een steenworp afstand van de Bijenkorf en de toekomstige flagshipstore van Marks & Spencer aan het Rokin worden gevestigd, pal aan de halte van de Noord-Zuidlijn onder het Rokin.

Gewonde ambassadeur in ziekenhuis Islamabad

De Nederlandse ambassadeur in Pakistan die vrijdag gewond raakte bij een dodelijke helikoptercrash in dat land, is overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Islamabad. Hij krijgt daar goede medische zorg, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag.

Bij het ongeval met de helikopter met diplomaten in het noorden van Pakistan kwamen zeven mensen om het leven, onder wie de ambassadeurs van Noorwegen en de Filipijnen en de vrouwen van de ambassadeurs van Indonesië en Maleisië. De Nederlandse ambassadeur, Marcel de Vink, heeft een hoofdwond en brandwonden aan zijn benen, vertelde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag nadat hij telefonisch met De Vink had gesproken. De diplomaat was na de crash eerst naar een ziekenhuis in Gilgit gebracht.

Tientallen doden bij gevangenisuitbraak Irak

Bij een uitbraak uit een gevangenis in Irak zijn zes agenten en dertig gevangenen om het leven gekomen. Veertig gevangenen wisten te ontkomen. Dat heeft het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken zaterdag bekendgemaakt.

In de Khalis-gevangenis in de provincie Diyala brak een gevecht uit onder de gevangenen. Toen bewakers kwamen om poolshoogte te nemen, werden ze overmeesterd en ontwapend. Volgens het ministerie zat een aantal van de ontsnapte gevangenen vast wegens terroristische activiteiten.

Arabische pedofielen kopen Syrische minderjarigen

Er is nog hoop voor zolderkamerFok!kers die nog nooit een vrouw hebben aangeraakt: je kan nog altijd steenrijke oliesjeik uit een golfstaat of Saoedi-Arabië worden. Binnen die cultuur lijkt het namelijk volstrekt normaal te zijn om minderjarige Syrische meisjes uit vluchtelingenkampen te kopen.

Voor de dappere strijders van de Daish (ook wel bekend als ISIS) is het dagelijkse kost om op die manier aan hun trekken te komen, maar ook veel te rijke oude Arabische mannetjes hebben de weg naar Syrische vluchtelingen gevonden. En het leuke is: het mag allemaal. De Sharia staat namelijk huwelijken toe met minderjarigen. Want dat is er namelijk voor nodig, even trouwen voordat je zieke spelletjes met een jong meisje mag spelen. Sommige huwelijke duren niet langer dan 24 uur.

Deze manier van hulpverlening is niet ongebruikelijk in de regio. Er zijn zelfs magazines in de omloop waarin je een leuk, erg jong slavinnetje kan uitzoeken. De meisjes stemmen vaak nog in ook met de handel. Syrische gezinnen zitten namelijk diep in de misère, hebben huis en haard moeten verlaten door het sektarisch geweld en het enige middel om nog wat centen binnen te krijgen is het aanbieden van de enige handelswaar dat ze nog bezitten: hun dochters. Bovendien beloven de pedofielen dat ze de gezinnen financieel zullen ondersteunen. Een soort gelegitimeerde wurggreep dus.

Niet alleen de sjeiks varen wel bij deze humanitaire ramp: er zijn ook tussenpersonen die een leuk zakcentje hieraan verdienen. Professionele bemiddelaars, zoals de mensenhandelaars eufemistisch genoemd worden, doen er alles aan om ervoor te zorgen dat aan de eisen van de klant voldaan wordt. Veel meisjes worden vanuit het vluchtelingenkamp op de transport naar Saoedi-Arabië gezet, om na enige tijd weer getraumatiseerd terug te keren.

Erg geheim zijn deze wantoestanden niet. Reden genoeg voor de internationale gemeenschap om hier iets aan te doen, dan wel zijn afkeuring uit te spreken. Maar in de praktijk blijft het ijzig stil rond de kwestie. De meeste landen hebben namelijk handelsbetrekkingen met de miljardairs uit de Golfregio en het loopt regeringsleiders en internationale humanitaire organisaties dun door de broek bij het idee om de sjeiks voor de gevoelige schenen te schoppen.


De Arabische versie van hulpverlening


Vrouwen tegen islamisering

Noord-Korea voert rakettest uit vanaf zee

Noord-Korea heeft zaterdag vanaf zee drie raketten afgevuurd. Dat hebben het Zuid-Koreaanse leger en Noord-Koreaanse media gemeld. Volgens de Noord-Koreaanse media waren de lanceringen een succes.

Het Zuid-Koreaanse leger zei dat de raketten in een tijdsbestek van een uur werden afgevuurd vanuit een gebied in de buurt van de havenstad Wonsan. Het zou gaan om KN-01-raketten, die Noord-Korea in februari ook al eens lanceerde.

Pyongyang meldde dat de raketten werden afgevuurd vanaf een onderzeeër. Dat zou een teken kunnen zijn dat het Noorden zijn militaire mogelijkheden verder heeft ontwikkeld. Zuid-Korea heeft eerder al gezegd dat bij de noorderbuur werd gewerkt aan het lanceren van ballistische raketten vanaf onderzeeërs. Veiligheidsdeskundigen noemen het een zorgwekkende ontwikkeling, omdat lanceringen die onder water worden uitgevoerd moeilijker te detecteren zijn dan lanceringen vanaf land.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, die zijn entree op het wereldtoneel eigenlijk zou maken bij de herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland in Moskou, maar de voorzitter van het parlement stuurde, gaf zelf leiding aan de rakettest. Hij noemde de nieuwe raket een 'strategisch wapen van wereldklasse' en een 'groot succes'. Volgens Kim heeft Noord-Korea nu een wapen dat in staat is 'vijandelijke krachten die de soevereiniteit en waardigheid van Noord-Korea aantasten in welke wateren dan ook aan te vallen en te vernietigen'.

Eredivisie: Preview speelronde 33

Dit weekend staat de 33ste en voorlaatste speelronde in de Eredivisie op het programma. Normaal gesproken worden alle wedstrijden in deze speelronde allemaal tegelijk gespeeld maar door de politiestaking zal de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse een dag later plaatsvinden. Een groot deel van de beslissingen zijn inmiddels gevallen, maar op een paar punten is er nog wat mogelijk.

Go Ahead Eagles strijdt nog altijd om lijfsbehoud. De Deventernaren moeten het duel met sc Heerenveen winnen om nog enigszins kans te maken op definitieve handhaving, maar is daarbij wel afhankelijk van de resultaten van NAC Breda en Excelsior. Toch is een zege ook nog maar zeer de vraag; alle onderlinge duels tussen de Eagles en de Friezen eindigden in een zege voor de bezoekers. En ook eerder dit seizoen won Go Ahead Eagles na een 2-0 voorsprong niet. Na 90 minuten stond er 2-2 op het scorebord.

SC Heerenveen-speler Luciano Slagveer zet een tackle in op Go Ahead Eagles-speler Xandro Schenk (PRO SHOTS/Erik Pasman)
SC Heerenveen-speler Luciano Slagveer zet een tackle in op Go Ahead Eagles-speler Xandro Schenk (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Het duel tussen FC Groningen en PEC Zwolle, een kopie van de bekerfinale, staat in het teken van Europees voetbal. De Groningers wonnen de beker afgelopen weekend en zijn daardoor al verzekerd van de Europa League. PEC Zwolle wil zich ongetwijfeld revancheren voor de nederlaag en is bij een zege ook vrijwel zeker van playoffs voor de Europa League. Een zege voor de Zwollenaren is echter nog geen gelopen race. In de afgelopen vijf competitieduels verloren de Groningers, dus Ron Jans en zijn mannen zullen nog aan de bak moeten.

Bij de wedstrijd tussen AZ Alkmaar en NAC Breda staat voor beide ploegen nog veel op het spel. AZ staat drie punten achter op Feyenoord dat pas maandag zal spelen. Aangezien de Rotterdammers een veel beter doelsaldo hebben, moeten de Alkmaarders eigenlijk vier punten goedmaken. Een overwinning is dus noodzaak om de druk op Feyenoord op te voeren. Daarnaast heeft de vierde plaats het voordeel dat je tegen de nummer zeven zal beginnen in de play-offs om Europees voetbal Dus als AZ Feyenoord niet kan achterhalen wil het sowieso de vierde plek behouden. NAC probeert nog de nacompetitie te ontlopen, de achterstand met Excelsior is drie punten. Die spelen zelf tegen FC Utrecht dat zelf nergens meer om speelt. Mocht Excelsior winnen dan het is vrijwel zeker dat NAC de nacompetitie in gaat gezien het doelsaldo van de Rotterdammers.

Vitesse-speler Renato Ibarra in duel met Feyenoord-speler Lex Immers (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Vitesse-speler Renato Ibarra in duel met Feyenoord-speler Lex Immers (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Op maandagavond is de laatste wedstrijd van deze speelronde. Bij deze wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse staat nog wel wat op het spel. De Rotterdammers kunnen zich deze speelronde definitief plaatsen voor de voorronden van de Europa League. Ook de Arnhemmers maken nog kans op de derde plaats, maar moeten dan wel winnen. De geel-zwarten treffen Feyenoord in dat geval op een goed moment, aangezien de ploeg al drie duels niet wist te winnen. Eerder dit seizoen werd het in Arnhem echter 0-0, dus er is zeker perspectief voor de thuisploeg.

Tot zover de wedstrijden waar nog veel op het spel staat. Verder resten er nog vier wedstrijden om des keizers baard. Hoogstens staan hier nog records op het spel zoals bij de wedstrijd tussen PSV en Heracles Almelo. Voor de landskampioen is het clubrecord qua punten nog in zicht. In Amsterdam zal Ajax tegen SC Cambuur proberen de supporters een leuk slot te geven na een weinig sprankelend seizoen. Willem II en ADO Den Haag zullen met hun gedachten misschien al meer bij volgend seizoen zijn. In Enschede zal het Twente-publiek nog één keer kunnen genieten van een aantal topspelers. Na dit seizoen zal de selectie flink verbouwd worden. In de Grolschveste komt het reeds gedegradeerde FC Dordrecht op bezoek.

Auto na verkeersruzie over de kop

Een 31-jarige automobilist uit Denekamp is, waarschijnlijk na een verkeersruzie, vrijdagavond met zijn auto meerdere malen over de kop geslagen en in de middenberm beland. Dat vermoedt de politie.

Dat gebeurde op de A1 (Amersfoort-Apeldoorn) ter hoogte van de afrit Kootwijk. De man kon volgens de politie wel op eigen kracht uit zijn auto komen. Hij werd met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de toedracht. Vermoedelijk had de gewonde automobilist een verkeersconflict met een 48-jarige bestuurder uit Ederveen, waardoor de Denekamper in een slip terecht kwam. De tegenpartij stond volgens de politie even verderop in de berm en mankeerde niets.

Update:

Op Youtube is inmiddels de video van het ongeval opgedoken. 

Ajax City moet trainingscomplex De Toekomst gaan vervangen

Ajax wil binnen tien jaar een nieuw trainingscomplex realiseren pal naast de Amsterdam ArenA. Het voornemen van de voetbaclub valt samen met plannen van de gemeente voor woningbouw in het gebied. Mogelijk wordt Ajax bij de grondtransactie eigenaar van de ArenA.

Het duurt nog even voordat begonnen kan gaan worden met bouwen, maar achter de schermen is Ajax bezig met plannen voor een hypermoderne accommodatie. Ajax City, een werknaam van de gemeente Ouder-Amstel, moet het huidige trainingscomplex De Toekomst gaan vervangen. Ajax heeft sinds 1996 het huidige trainingscomplex in gebruik. Ondanks diverse verbouwingen is De Toekomst aanzienlijk minder geavanceerd dan bijvoorbeeld het onderkomen van FC Barcelona, dat Ajax met veel interesse heeft bekeken. 

Het voornemen van Ajax voor een nieuwe accommodatie valt samen met plannen van de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam. Beide gemeenten hebben onder de naam De Nieuwe Kern 4500 woningen gepland in het gebied rondom het stadion in Amsterdam Zuid-Oost. De Toekomst zal plaats moeten maken voor woningen en in ruil daarvoor claimt Ajax de ruimte pal naast de Arena voor Ajax City. Daartoe zullen Ajax en de gemeente Amsterdam met elkaar in onderhandeling moeten gaan. 

Amsterdam ArenA is voor 48 procent in handen van de gemeente Amsterdam. Ajax is voor dertien procent eigenaar van het stadion. De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg (VVD) het gemeentelijke aandeel best betrekken in de onderhandelingen met Ajax. De gemeente wil namelijk diverse deelnemeningen afstoten. Als Ajax het gemeentelijke aandeel kan overnemen, heeft de club een meerderheidsbelang en kan de club jaarlijks miljoenen euro's besparen op de huur. 

Ajax heeft de laatste jaren weinig geld uitgegeven en de reserves flink opgebouwd. De club wil dat geld nu aanwenden voor Ajax City, om spelers te kunnen blijven opleiden en zo zijn voortbestaan van de club te waarborgen. 

Zoeken naar tweede poolonderzoeker gestopt

Er wordt niet meer gezocht naar het lichaam van de tweede Nederlandse poolreiziger die in het hoge noorden van Canada om het leven is gekomen. Het bergingsteam van Canadese agenten en lokale vrijwilligers is teruggekeerd naar zijn basis in het dorp Resolute. De kans dat het lichaam nog zou worden gevonden was te klein en de gevaren waren door het slechte ijs te groot, zei een woordvoerster van onderzoeksorganisatie Cold Facts zaterdag na berichtgeving van de NOS. Er komt waarschijnlijk geen nieuwe bergingspoging.

De bergers hebben één lichaam gevonden en meegenomen. De Nederlanders Philip de Roo en Marc Cornelissen waren op 29 april vermist geraakt. Het is niet bekend wie van hen is gevonden en wie nog spoorloos is.

Explosief tegen winkelpui in Groningen

Een passerende voetganger heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een pakket met daarin een explosief aangetroffen tegen de winkelpui van een supermarkt in Groningen.

Hij alarmeerde de politie, die meteen de omgeving van de Wilhelminakade in die stad afzette. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie trof bij nader onderzoek een explosieve stof aan, die later in de nacht op een veilige locatie tot ontploffing werd gebracht.

De politie wil nog niet zeggen om wat voor explosieve stof het gaat. Bij de supermarkt was geen pinautomaat aanwezig.

Dieven stelen caravan met man erin

Een man die in de nacht van vrijdag op zaterdag rustig een dutje wilde doen in zijn caravan in Delft, kwam bedrogen uit. Twee mannen haakten de caravan achter hun auto en gingen er vandoor. Zonder te weten van de verstekeling, die vanuit de caravan 112 belde.

Op de A13 bij Delft kregen de mannen door dat ze iemand hadden meegenomen. Ze stopten en maakten de caravan snel los. Vervolgens gingen ze er vandoor. Bij Leiden werden twee mensen opgepakt op verdenking van diefstal. Dat heeft de politie zaterdag laten weten na een bericht van Omroep West.

'Boete Apple mogelijk 17 miljard euro'

Techgigant Apple wacht mogelijk een boete van omgerekend 17 miljard euro van de Europese Commissie als gevolg van belastingdeals die het concern heeft met Ierland. Dat stellen analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan in een rapport waarover verschillende media berichten.

Volgens de EC zijn de belastingvoordelen die Apple geniet in Ierland strijdig met het Europees recht. Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa.

Volgens JPMorgan zal Apple het volledige Ierse belastingtarief van 12,5 procent moeten betalen over de relevante winst die het concern in de afgelopen jaren heeft behaald. Apple zelf meldde eerder al dat het onderzoek kan resulteren in een ,,materiële" financiële last.

Automobiliste rijdt in op agent in Groningen

Een automobiliste is vrijdagavond samen met een bijrijder in Groningen aangehouden nadat zij op een agent was ingereden. De agent in burger kon nog net opzij springen, maar zijn fiets werd wel geraakt door de 23-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum.

De agent in burger surveilleerde op zijn fiets in Groningen, toen hij bij een stilstaande auto via het openstaande raam navraag deed over mogelijk drugsgebruik. Daarbij legitimeerde hij zich als politieman. De 37-jarige bijrijder draaide meteen het raam dicht, waarna de vrouw wegreed. De agent achtervolgde de auto op zijn fiets en achterhaalde het voertuig bij een verkeerslicht. Daar stoof de vrouw opnieuw weg, waarbij de politieman moest wegspringen om letsel te voorkomen.

Het tweetal werd even later aangehouden op basis van het signalement van auto en inzittenden op de N34 richting Zuidlaren. De auto bleek niet verzekerd te zijn.

Duo aangehouden na plofkraak met gasflessen

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee verdachten aangehouden in verband met een plofkraak in Amsterdam met behulp van gasflessen.

De plofkraak van de geldautomaat aan de Van der Pekstraat in de hoofdstad werd rond 05.00 uur 's ochtends gepleegd en leidde tot een behoorlijke beschadiging van de gevel. Onduidelijk is of er geld is verdwenen, aldus de politie. Meerdere verdachten reden meteen na de explosie op scooters weg. Op de N247 zagen gealarmeerde agenten twee mannen op een motorscooter rijden, die voldeden aan het signalement dat een getuige had opgegeven. De politie hield de mannen van 30 en 37 jaar aan. Zij zitten nog vast.

Judoka Polling in finale Grand Slam Baku

Judoka Kim Polling staat bij haar eerste toernooi dit jaar direct in de finale. Tijdens de Grand Slam in Baku is ze doorgedrongen tot de eindstrijd door onder andere de Linda Bolder te verslaan. Anicka van Emden mag later vandaag op voor brons. 

Kim Polling, nummer één op de wereldranglijst in de klasse tot 70 kilogram, wordt in Baku begeleid door Maarten Arens, de bondscoach van de heren.  De geboren Groningse niet meer persoonlijk gecoacht worden door bondscoach Marjolein van Unen. "De chemie is op dit moment weg. Kim en ik hebben een andere visie op weg naar de beste prestaties. Na een succesvolle periode en een minder WK zijn we niet meer op een lijn gekomen. We gaan ons uiterste best doen om Kim op het hoogste podium te houden. Want dat zit er zeker in", liet Van Unen weten.

Polling respecteert de keuze van Van Unen, die als bondscoach wel betrokken bij haar blijft. "Ik heb veel te danken aan Marjolein. Samen met de technische staf bekijken we nu de juiste vervolgstappen in mijn carrière."

Polling won in de eerste ronde van de spaanse Maria Bernabeu en toen volgde de wedstrijd tegen Bolder. Polling is één van de redenen waarom Bolder nu voor Israel uitkomt. Ieder land mag per gewichtsklasse één deelnemer naar de Olympische Spelen sturen en de kans dat Bolder nu naar Rio zou mogen, waren miniem. Bolder was 2015 goed begonnen met brons in Tbilisi en goud in Samsun en Zagreb.

De wedstrijd vandaag werd echter met waza-ari gewonnen door Kim Polling. Het is de vijfde overwinning op een rij van Polling op Bolder. In de halve finael rekende de tweevoudig Europees kampioene na een minuut af met Marie Eve Gahie (Fra). In de finale wacht vanmiddag de Britse Sally Conway. Bolder strijdt vanmiddag nog om het brons. 

Ook Anicka van Emden, in de klasse tot 63 kilogram, mag strijden om het brons. In de halve finale verloor ze van de Duitse Martyna Trajdos. Het finaleblok begint om 14.00 Nederlandse tijd en is live te volgen op ippon.tv

Mercedes: geen moeite met uitstapjes Hamilton

Toto Wolff, baas van het Formule 1-team van Mercedes, heeft geen moeite met de uitstapjes die zijn rijder Lewis Hamilton maakt in zijn vrije tijd. De Britse leider in het WK-klassement reisde in de twee weken voor de Grote Prijs van Spanje van zondag meer dan 45.000 kilometer per vliegtuig. Zo bezocht hij onder meer de bokstweekamp tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao in Las Vegas. "Hij is vrijgezel, hij kan gaan en staan waar hij wil. Als hem dat helpt zich ook op het circuit beter te voelen, leggen we hem niets in de weg", zei Wolff zaterdag in de Stuttgarter Nachrichten.

Hamilton was in Rome voor opnames van de film Zoolander 2 waarin hij figureert, reisde met zijn broer Nicolas naar Los Angeles, bezocht de bokspartij in Las Vegas en hield nog enkele dagen vakantie in New York. "Lewis is een rusteloze jongen met veel passies", zei Wolf, die het belangrijk vindt dat Hamilton zich goed voelt. "Want dat heeft hij nodig om snel auto te rijden." Hamilton heeft dit seizoen drie van de vier grands prix gewonnen en leidt met 27 punten voorsprong op teamgenoot Nico Rosberg.

Bulls en Clippers nemen leiding in play-offs

Met dank aan uitblinker Derrick Rose hebben de basketballers van de Chicago Bulls de leiding genomen in hun play-offduel in de NBA met Cleveland Cavaliers: 2-1. De pointguard bezorgde zijn ploeg vrijdag (lokale tijd) met een driepunter in de slotseconde een 99-96-zege. De Bulls leiden met 2-1 in de best-of-seven. Zondag volgt het vierde duel, opnieuw in Chicago.

Los Angeles Clippers leidt na drie duels eveneens met 2-1. De Clippers waren vrijdag met duidelijke cijfers (124-99) te sterk voor Houston Rockets. Het productiefst voor de ploeg uit Los Angeles was JJ Redick met 31 punten.

Uitslagen: 

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers  99-96
Los Angeles Clippers - Houston Rockets 124-99

Dunga nu ook coach olympisch voetbalteam

Bondscoach Dunga van de nationale voetbalploeg van Brazilië neemt nu ook de olympische ploeg van zijn land onder zijn hoede. Dat maakte de Braziliaanse voetbalbond CBF vrijdag (lokale tijd) bekend. "Alexandre Gallo vertrekt na 27 maanden als coach van het elftal onder-20 en het olympisch elftal", meldde de CBF. "Mario Rogerio Reis Micalle neemt de coaching van het onder-20 team over. De olympische ploeg staat tot en met de Spelen van Rio 2016 onder leiding van Dunga."

Dunga werd na het teleurstellend verlopen WK van vorig jaar in eigen land benoemd tot opvolger van Luiz Felipe Scolari. De olympische titel is de enige grote titel die de Braziliaanse voetballers nog nooit hebben veroverd.

42% van de Tinder-gebruikers is niet single

Tinder is een app waar je nieuwe mensen kunt leren kennen maar waar ook wanhopige mensen (vooral mannen) op zitten die alleen maar seksdates willen. Volgens dit onderzoek zou 42% van de Tinder-gebruikers niet single zijn, maar een relatie hebben of zelfs getrouwd.

Dat zou dus betekenen dat je eigenlijk bijna omstebeurt een single/niet single persoon voor je ziet. Misschien heeft je vriend(in) stiekem nog Tinder op zijn/haar telefoon staan om ''nieuwe mensen te leren kennen.''

Laat in de reacties weten of jij Tinder gebruikt en of je single/bezet bent.

Tinder

Progressie Luiten in Players Championship

Golfer Joost Luiten is vrijdag in The Players Championship dertien plaatsen gestegen. De Bleiswijker had voor zijn tweede ronde 70 slagen nodig, 2 onder par. Daardoor staat hij nu gedeeld 27e met een totaal van 141 slagen.

Twee Amerikanen delen de leiding in het met 10 miljoen dollar (circa 8,9 miljoen euro) gedoteerde toernooi in Ponte Vedra Beach. Kevin Na en Jerry Kelly staan beiden op 136. Kelly was in de tweede ronde goed voor een score van 65.

Man door noodlottige val omgekomen in Raamsdonksveer

Op een parkeerterrein aan de Scheepswerflaan in Raamsdonksveer (Noord-Brabant) is in de nacht van vrijdag op zaterdag een overleden man aangetroffen. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend, zei een woordvoerder van de politie.

De man werd aangetroffen bij parkeerplaatsen aan de openbare weg. De hulpdiensten werden opgeroepen voor een reanimatie, maar hulp mocht niet meer baten. De politie onderzoekt nog hoe de man is gestorven.

Update 09.25 uur
Uit het sporenbeeld en de omstandigheden waaronder het slachtoffer werd aangetroffen, maken forensisch rechercheurs op dat de man vermoedelijk over een muurtje van circa 50 cm hoog is gevallen. Hij kwam daarbij ongelukkigerwijs op zijn hoofd terecht. De 67-jarige man is ter plaatse overleden. 

Bijna 19 miljoen binnen op Giro555 voor Nepal

Voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal is op Giro555 tot nu toe ruim 18,9 miljoen euro binnengekomen. De tussenstand werd vrijdagavond bekendgemaakt in een speciale uitzending op Radio 2 bij de afsluiting van de nationale actieweek.

Het gironummer van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) blijft de komende tijd nog open. "Veel hulp blijft nodig en giften blijven van groot belang", aldus de organisaties.

Nepal werd twee weken geleden getroffen door de aardbeving. Daarbij zijn tot nu toe bijna 8000 doden geteld en ruim 16.000 mensen gewond geraakt. Ook vrijdag waren er nog naschokken. De inzamelingsactie begon twee dagen na de beving.

'Delhaize en Ahold praten over fusie'

Supermarktconcerns Delhaize en Ahold zijn in gesprek over een fusie. Dat meldt de Belgische krant De Tijd zaterdag op basis van meerdere bronnen. Volgens de krant bevinden de gesprekken zich in een vroeg stadium.

Het is niet voor het eerst dat het Belgische Delhaize en Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn, met elkaar om de tafel zitten. In 2006 waren de bedrijven in vergaande onderhandelingen over een samengaan. Het veel grotere Ahold kon zich destijds niet vinden in een fusie van gelijken.

Voor de Belgische markt zal een eventuele deal geen problemen veroorzaken. Albert Heijn is met een dertigtal winkels actief in het land, wat niet voldoende is voor een noemenswaardig marktaandeel. Ook zijn beide bedrijven actief in de Verenigde Staten, waar slechts een minieme overlap is in enkele staten.

Vrouw valt uit invalidenbusje en overlijdt

Een 67-jarige vrouw is vrijdagavond uit een invalidenbusje gevallen en kwam daarbij zo ongelukkig terecht dat ze overleed. Dat gebeurde op een camping bij het dorpje Amen, vlakbij Assen, aldus de politie zaterdag.

De vrouw uit Marum zat in haar rolstoel in haar invalidenbusje. Ze wilde eruitrijden en reed daarom de liftklep op. Daarbij viel ze van de klep op de grond. Ze raakte zwaargewond aan haar hoofd en stierf korte tijd later. De politie onderzoekt nog wat er precies is misgegaan.

Nieuw leven voor de Muppet Show

De Muppet Show keert terug. De vorige maand aangekondigde pilotaflevering heeft blijkbaar de omroepbazen bij het Amerikaanse ABC weten te overtuigen, want de makers hebben groen licht gekregen om meer afleveringen van de show te maken.

De nieuwe serie, The Muppets geheten, zal een meer volwassen benadering hanteren dan de originele show uit de jaren 70 en 80. In plaats van vertellen over de fictieve theatershow zal de serie een moderne documentaire-stijl krijgen. De personages worden gevolgd in hun persoonlijke leven buiten het theater, wat ruimte geeft voor relaties, break-ups, prestaties, teleurstellingen en wat dies meer zij. De pilotpresentatie kreeg naar verluidt een staande ovatie van de ABC-bazen.

Het nieuws over de Muppet-revival komt in een periode waarin Amerikaanse omroepen besluiten nemen over het al dan niet verlengen van hun shows of het bestellen van nieuwe titels. ABC komt het komende seizoen ook met de komedie Dr. Ken, met Community-ster Ken Jeong. Ken is een briljante arts met slechte manieren tegenover zijn patienten. Hij probeert altijd een goede dokter, echtgenoot en vader te zijn, hoewel zijn goede bedoelingen nogal eens leiden tot frictie. Een andere nieuwe ABC-komedie is The Real O'Neals, over een ogenschijnlijk perfecte katholieke familie die alle schijn laat varen als bepaalde waarheden worden onthuld.

Series die bij ABC een nieuw seizoen gekregen hebben zijn, naast de Marvel shows, Castle, Grey’s Anatomy, How to Get Away with Murder, Nashville, Once Upon a Time, Scandal, American Crime, Secrets and Lies, Black-ish, Fresh Off the Boat, The Goldbergs, The Middle, Modern Family en Galavant.

 The Muppets: eerste foto uit de nieuwe tv-show (Foto: Eric McCandless/ABC)
De eerste foto uit The Muppets (Foto: Eric McCandless/ABC)

'Uitslag van bodyscan klopt niet altijd'

Mensen die preventief hun lichaam laten onderzoeken met een bodyscan, om te kijken of ze ziek zijn of ziek kunnen worden, moeten er rekening mee houden dat ze geen absolute zekerheid hebben. Het kan zijn dat er volgens de scan iets niet in orde is, terwijl dat niet klopt. "Dan heeft u zich zorgen gemaakt over de uitslag, terwijl dit niet nodig was." En misschien is er volgens de scan niets aan de hand, terwijl er wel degelijk iets mis is. "Dan stelt het onderzoek u dus gerust, terwijl u eigenlijk naar de dokter moet."

Daar wijst de artsenorganisatie KNMG op. De vereniging heeft zaterdag een folder over de bodyscans gepresenteerd. Volgens het KNMG krijgen mensen vooral informatie over de voordelen, maar zijn er ook risico's en is het "belangrijk dat mensen zich daar bewust van zijn".

Leger India kampt met groot munitietekort

Het Indiase leger dreigt bij langdurige conflicten ernstig in de problemen te komen. Er is van veel soorten munitie slechts genoeg op voorraad voor 15 tot 20 dagen aan intensieve gevechten, berichtten Indiase media zaterdag.

De Indiase krijgsmacht moet genoeg munitie op voorraad hebben voor 40 dagen strijd, maar in de praktijk wordt die richtlijn niet gehaald. Volgens de auditeur-generaal was in maart 2013 een tekort aan 125 van de 170 soorten munitie. In sommige gevallen was er te weinig op voorraad voor een conflict van 10 dagen.

De toezichthouder waarschuwt dat de productiecapaciteit te beperkt is om voldoende munitie te produceren. Uit een plan van aanpak van het leger blijkt volgens The Times of India dat de voorraden niet voor 2019 op het juiste niveau zijn.

Het tekort is pijnlijk voor de regering in Delhi. India heeft een gespannen relatie met sommige buurlanden. Zo bestookten Indiase en Pakistaanse troepen elkaar eind vorig jaar nog in de betwiste regio Kashmir.

Liberia na ruim een jaar ebolavrij

Er heerst geen ebola meer in Liberia. Meer dan een jaar lang hield de ziekte het Afrikaanse land in zijn greep, maar nu zijn al 42 dagen lang geen nieuwe gevallen gemeld. Dat is het door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgestelde criterium om een land 'ebolavrij' te verklaren.

Op 28 maart overleed de laatste vrouw met het gevreesde virus in een ziekenhuis in de hoofdstad van Liberia, Monrovia. Ze had het virus vermoedelijk opgelopen, doordat ze seks had met een man die de ziekte had overleefd. Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen gemeld.

Om als land ebolavrij te zijn, moet twee keer de incubatietijd voor de ziekte, de tijd tussen besmetting en openbaring van de ziekte, sinds het laatste geval verstreken zijn. De incubatietijd van ebola is 21 dagen.

In Liberia zijn ruim 4600 mensen overleden aan de ziekte en ruim 10.000 mensen besmet. In Sierra Leone raakten meer mensen besmet, maar overleden er minder: ruim 12.000 om bijna 4000. Dat land is net als Guinee, waar ongeveer 2400 mensen stierven, nog niet ebolavrij.

Liberia na ruim een jaar ebolavrij
Liberia na ruim een jaar ebolavrij (Foto: ANP)

13 nieuwe asielzoekers per 10.000 inwoners in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de cijfers van het aantal asielverzoeken in de Europese Unie bekend gemaakt. 

In de gehele Europese Unie zijn in 2014 ruim 40 procent nieuwe asielzoekers toegestroomd, meldt het CBS zaterdag. Zweden staat bovenaan in de lijst met 78 asielzoekers per 10.000 inwoners, gevolgd door Hongarije (42), Oostenrijk (33), Malta (30), Denemarken (26) en Duitsland (21)

Ons land heeft vorig jaar per 10.000 inwoners 13 nieuwe asielzoekers binnen de grenzen gekregen. Met die instroom staat Nederland net boven het Europees gemiddelde van 11 asielzoekers per 10.000 inwoners.

In Nederland vroegen vorig jaar 21.800 mensen asiel aan. Het jaar daarvoor waren dat er 9800. Dat het aantal asielverzoeken in Nederland is gestegen komt mede door de oorlog in Syrië. Ruim 117 duizend mensen uit Syrië vroegen asiel aan in de EU, meer dan uit welk land dan ook. Naar Nederland kwamen 8,7 duizend Syrische asielzoekers. 

Op de website van het CBS kun je alle cijfers en grafieken vinden.

Aantal asielzoekers per 10.000 inwoners (Bron: CBS)
Aantal asielzoekers per 10.000 inwoners (Bron: CBS)

Canadese veteranen krijgen speciaal bevrijdingschocola in Apeldoorn

De Canadese veteranen die in Nederland zijn voor de zeventigste herdenking van de bevrijding krijgen zaterdag in Apeldoorn een speciaal voor hen gemaakt blik met kattentongen. Dit chocolaatje werd in 1945 door de geallieerden uitgedeeld aan de Nederlanders, die jarenlang geen snoep of chocolade hadden gezien. Stichting Liberation Route heeft de bevrijdingschocola laten namaken.

Apeldoorn houdt zaterdag speciaal voor de Canadese oud-strijders een defilé. Apeldoorn heeft een sterke band met de Canadese geallieerden, die in 1945 vanuit deze Veluwse plaats uitvallen deden om het westen en noorden van Nederland te bevrijden. Bij de bevrijding van Nederland kwamen ruim zesduizend Canadezen om het leven. Canada houdt zelf ook nog elk jaar een parade op 2 mei.

Prinses Margriet is zaterdag bij de feestelijkheden in haar woonplaats. De prinses is tijdens de oorlog in Canada geboren en onderhoudt warme contacten met het land en een aantal inwoners daarvan.

Lichaam vermiste poolonderzoeker gevonden

Een bergingsteam heeft in het noorden van Canada een van de twee vermiste Nederlandse poolreizigers gevonden. Om wie het gaat is nog niet bekend. Dat meldt de website van de organisatie Cold Facts vrijdag.

De Nederlanders Philip de Roo en Marc Cornelissen vertrokken op 6 april vanuit Canada naar de Noordpool om het gebied te onderzoeken. Op 29 april stuurden ze een noodsignaal. Sindsdien is niets meer van de twee vernomen.

Woensdag vertrok een team met sneeuwscooters naar de plek waar voor het laatste een levensteken vandaan was gekomen. Een dag later ontdekte het team het lichaam van een van de twee Nederlanders. ,,Ondanks hun inspanningen is het niet gelukt het lichaam van de tweede man te vinden", aldus een verklaring.

LottoNL-Jumbo met man minder in Giro

LottoNL-Jumbo heeft kort voor de start van de Ronde van Italië een fikse tegenslag moeten verwerken. Bij de zogeheten pre-race test van de internationale wielerunie UCI bleek dat George Bennett een verlaging in zijn cortisolspiegel had. De Nederlandse ploeg zal daardoor zaterdag met acht in plaats van negen man beginnen aan de Giro, omdat er geen vervanger meer kan worden opgeroepen.

De lage cortisolwaarden kunnen erop duiden dat Bennett een verminderde gezondheid heeft. LottoNL-Jumbo meldt dat de UCI weliswaar toestemming heeft gegeven om Bennett te laten starten, maar omdat de ploeg is aangesloten bij de MPCC, een beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport, is besloten daar van af te zien. De regels van de MPCC schrijven voor dat renners met lage cortisolwaarden preventief acht dagen niet mogen worden opgesteld in wedstrijden.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.