FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 april 2015

Eén groot diagnostisch centrum voor kanker

In Utrecht komt een nieuw, groots opgezet diagnostisch centrum voor kankeronderzoek. Dit zei Hans Clevers, de vertrekkend president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), zondagavond in het programma De Kennis van Nu op Radio1.

In dit centrum kunnen stamcellen van patiënten met kanker en andere ziekten (zoals taaislijmziekte) worden onderzocht op hun gevoeligheid voor geneesmiddelen. Op termijn kunnen patiënten dan een behandeling op maat krijgen, aldus Clevers, die jarenlang onderzoek deed naar kanker.

Volgens hem zien zorgverzekeraars het belang van zo'n onderzoekscentrum. Ze zijn volgens hem daarom bereid 20 miljoen euro uit te trekken om het project te starten.

Sneijder op dreef bij winnend Galatasaray

Galatasaray heeft zondag de koppositie in de Turkse Süper Lig weer overgenomen van Fenerbahçe. De ploeg van Wesley Sneijder won, mede dankzij twee doelpunten van de Nederlander, met 4-2 van laagvlieger Karabukspor. Galatasaray heeft door de zege weer twee punten voorsprong op Fenerbahçe, dat zaterdag met 5-1 won bij Çaykur Rizespor.

Yasin Öztekin zette 'Gala' na een klein half uur op voorsprong. Hij schoot simpel raak toen doelman Abdulaziz Demircan de bal zo in zijn voeten kopte. Diezelfde keeper zag er vlak na rust niet goed uit toen Sneijder van heel ver een vrije trap in de korte hoek binnenschoot. Boy Waterman, reservedoelman van Karabukspor, zag het lijdzaam aan. Umut Bulut maakte er 3-0 van, waarna Karabukspor via een eigen doelpunt van Hakan Balta en een treffer van Furkan Özcal nog terugkwam tot 3-2. Sneijder gooide het duel in blessuretijd op slot.

Vanmarcke: "Ik heb gefaald"

Ontgoocheld deed Sep Vanmarcke zondag zijn verhaal na de Ronde van Vlaanderen. De Belgische kopman van LottoNL-Jumbo was op de dag waarnaar hij maanden had uitgekeken niet in zijn beste doen. "Ik had gedacht dat ik hier kon winnen. Ik heb gefaald", was zijn harde conclusie.

Vanmarcke was in de problemen gekomen op de Taaienberg. "Daar had ik een slecht moment. De groep splitste en ik zat achter de breuk." Ploeggenoot Maarten Wynants werkte hard om de aansluiting te vinden, later probeerde Vanmarcke het alleen. Het oogde kansloos en terugkeren in de eerste groep lukte hem niet meer. "Ik ben ontgoocheld. Ik zal nu moeten proberen me opnieuw op te laden voor Parijs-Roubaix."

AZ stelt Van den Brom teleur

Volgens AZ-trainer John van den Brom had zijn ploeg "heel erg toegeleefd" naar de thuiswedstrijd zondag tegen Feyenoord. "Dat is dan heel dubbel om nu te zeggen als je ziet wat ervan terecht is gekomen", sprak hij na de kansloze nederlaag tegen de standvastige nummer drie uit Rotterdam (1-4). "We wisten waarvoor we speelden, maar daar heb je heel weinig van teruggezien. Dat is zeer teleurstellend, voor mij als coach, maar zeker ook voor de ploeg."

Met een curieus eigen doelpunt van de knullig mistrappende Derrick Luckassen gaf AZ concurrent Feyenoord na amper twee minuten een vliegende start. "Die persoonlijke tegenslag van Derrick zijn we als team niet meer te boven gekomen. Daarna heb ik geen moment het gevoel gehad dat we nog ergens iets van de wedstrijd konden maken. Het middenveld was stevig in handen van Feyenoord en wij konden niet onder de druk vandaan komen."

Met een achterstand van zeven punten op Feyenoord rest voor AZ weinig meer dan deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Jeremy Clarkson akkoord met spreekverbod

Jeremy Clarkson (54) schijnt met producer Oisin Tymon overeen te zijn gekomen dat ze beiden helemaal niks meer zeggen over het ontslag van de BBC-presentator. Door hiermee akkoord te gaan mag Clarkson op de wereldwijde tour met zijn Top Gear-vrienden James May en Richard Hammond.

De geplande liveshows beginnen op 22 mei in Belfast onder de naam Clarkson, Hammond en May Live. Volgens Sunday People waren de gedeelde BBC-eigenaren bang dat Clarkson zijn boosheid tegen de BBC zou uiten tijdens de liveshows in Groot-Brittannië. "Jeremy, James en Richard zijn akkoord gegaan met de voorwaarden om de shows op een zo goed mogelijke manier door te laten gaan", vertelt een bron aan de krant.

"Ze waren wanhopig bezig om de fans niet teleur te stellen. Een gedeelte van de deal was dat zowel de BBC als Top Gear niet in diskrediet zou worden gebracht. Dit betekende dat Jeremy hier wel mee akkoord moest gaan. Maar hij is dus akkoord."

Clarkson werd vorige maand geschorst omdat hij een 36-jarige producer van het populaire Britse programma had uitgescholden en geslagen uit onvrede over het avondeten. Later werd bekend dat zijn contract bij de BBC niet verlengd zou worden.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

Geniale grap van wiskundeleraar

Het is je vast niet ontgaan: het was deze week 1 april. Tijd voor veel slechte grappen, maar sommige mensen pakken het anders aan. Ze maken er veel werk van en bedenken geniale grappen. Zo ook Matthew Weathers, een wiskundeleraar in Californië.

De docent wilde zijn leerlingen uitleggen hoe een driehoeksmeting in zijn werk gaat. Op een groot scherm toont hij ze een instructievideo van hemzelf, waarin het wordt uitgelegd. Maar foutief...

En dat kun je als leraar natuurlijk niet laten gebeuren. De echte Matthew gaat verbaal in de clinch met zijn evenbeeld op het videoscherm. Zelfs de icoontjes op het bureaublad worden in het gevecht betrokken...

In een paar dagen tijd is het filmpje op YouTube al bijna 8 miljoen keer bekeken.

Baaldag voor schildpad

Een schildpad in de dierentuin van Kiev had zich Eerste Paasdag toch wat anders voorgesteld. Het mannetje wilde eens even lekker van bil, maar dat feest ging niet door. Met veel moeite wist hij zijn wijfje te bestijgen, maar daarna viel hij op z'n rug. Einde oefening.

De Oekraïense fotograaf Vadym Shevchenko legde het komische tafereel vast in de hoofdstedelijke dierentuin. De hitsige schildpad heeft eerst heel wat tijd nodig om het vrouwtje te bestijgen. Dat gaat bij schildpadden - je raadt het al - tergend langzaam.

Eenmaal in de juiste positie verliest de schildpad zijn evenwicht en slaat het noodlot toe. Terwijl het mannetje op z'n rug ligt te spartelen, neemt het vrouwtje de benen. Ze laat de mannelijke prutser voor wat het is en besluit om te gaan eten.

Het arme mannetje ligt ondertussen nog steeds te spartelen om overeind te komen. Dat lukt na een kwartier. Maar een lekker potje seks kon hij toen op z'n buik schrijven. Volgend jaar met Pasen toch maar gewoon weer eieren zoeken? Daar ben je als schildpad immers al gauw een volle week zoet mee.

Italiaanse volgt Van Dijk op in Ronde van Vlaanderen

De Italiaanse wielrenster Elisa Longo Borghini heeft zondag de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De 23-jarige renster van Wiggle-Honda kwam na bijna 145 kilometer solo over de finish in Oudenaarde. Haar Belgische ploeggenote Jolien D'Hoore werd tweede, Anna van der Breggen kwam als derde over de streep. De Ronde van Vlaanderen was de derde wedstrijd uit de wereldbeker voor de vrouwen.

Longo Borghini volgt Ellen van Dijk op als winnares van de Belgische klassieker. Een jaar eerder, in 2013, was Marianne Vos de beste.

Zwemkampioen Hackett (34) weer naar WK

De Australische zwemmer Grant Hackett heeft zondag een ticket bemachtigd voor het WK in Kazan. De tweevoudig olympisch kampioen op de 1500 meter vrije slag (2000 en 2004) verzekerde zich van een plek in de estafetteploeg op de 4x200 meter. "Tien jaar geleden zou het een teleurstelling voor me zijn geweest als ik alleen via de estafette de WK-ploeg had gehaald, maar nu is het één van de grootste prestaties uit mijn carrière", jubelde de bijna 35-jarige zwemmer.

Hackett zette in 2008 een punt achter zijn succesvolle carrière na de Spelen van Peking, waar hij genoegen had moeten nemen met zilver op 'zijn' 1500 vrij. De Australiër kondigde vorig jaar zijn onverwachte rentree aan, nadat hij in een afkickkliniek had gezeten om van zijn verslaving aan een slaapmiddel af te komen.

Falkenburg mist restant seizoen

Erik Falkenburg komt dit seizoen niet meer in actie. De aanvaller van NAC Breda blijkt zaterdag tijdens de warming-up voor het uitduel met sc Heerenveen (0-0) een middenvoetsbeentje te hebben gebroken. Hij is daardoor zeker zes weken uitgeschakeld, waardoor hij de laatste duels in de eredivisie aan zich voorbij moet laten gaan.

Ondanks de breuk probeerde Falkenburg nog wel van start te gaan in het duel. Pas enkele minuten voor het begin van de wedstrijd besloot de oud-speler van AZ dat het niet ging. Hij werd vervolgens vervangen door Mats Seuntjens.

Clasie: "Niet te snel oordelen graag"

Aanvoerder Jordy Clasie van Feyenoord wilde zondag na de royale zege bij AZ (1-4) graag even een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen. "Ik ben maandag niet uit mezelf weggegaan bij Oranje", benadrukte de kleine spelmaker. "Ik ben vertrokken nadat ik daarover met de dokter en de bondscoach had gesproken. Dus niet te snel oordelen graag."

Clasie speelde tegen AZ een sterke wedstrijd. In de tachtigste minuut, toen het duel al lang en breed was gespeeld, mocht hij naar de kant. Van knieklachten, die hem bij Oranje volgens de officiële lezing opbraken, bleek geen sprake meer. Boze tongen beweerden dat Clasie uit pure frustratie het trainingskamp van het Nederlands elftal had verlaten, nadat hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije vorige week zaterdag (1-1) niet meer dan reserve was.

Van Praag op jacht naar Afrikaanse stemmen in Caïro

Michael van Praag gaat dinsdag in de Egyptische hoofdstad Caïro op jacht naar stemmen. Tijdens het congres van de Afrikaanse voetbalbond zal de kandidaat-voorzitter van de FIFA in de wandelgangen moeten proberen wat landen achter zich te scharen. Een zware opdracht, want de Afrikaanse landen hebben zich al openlijk achter de huidige FIFA-preses Sepp Blatter geschaard.

De 67-jarige Amsterdammer bezocht de afgelopen weken al de congressen van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond in Asuncion en de Europese federatie in Wenen. Op de vergadering van de UEFA mocht Van Praag het congres zelfs toespreken, net als de twee andere uitdagers van Blatter: Luis Figo en Ali bin Al-Hussein. Op bezoek in Afrika, traditioneel het continent waarop Blatter massale steun heeft, krijgt Van Praag die kans niet. Hij zal daar in kleine en besloten kring op zoek gaan naar steun voor de verkiezing, die op 29 mei wordt gehouden.

Rutten prijst teamgeest Feyenoord

Trainer Fred Rutten van Feyenoord had zondag na de soepele zege bij AZ (1-4) weinig reden tot klagen. "We hebben als team gespeeld en de spelers verdienen daarvoor een compliment. We zijn eigenlijk de hele wedstrijd niet in de problemen geweest. Het enige verwijt dat ik de ploeg misschien nog kan maken is de hoogte van de uitslag. Die had veel groter kunnen uitvallen gezien onze vele kansen."

Rutten bekende dat hij veel meer tegenstand van AZ, dat de laatste kansen op de derde plaats moest grijpen, had verwacht. "Ons strijdplan was gebaseerd op een agressieve tegenstander. Maar toen ik de opstelling van AZ zag, kreeg ik al het gevoel dat we wat verder naar voren zouden kunnen spelen. De diepgang was een beetje weg aan hun kant. Onze bedoeling was ook om Nemanja Gudelj uit de wedstrijd te halen. Ik denk dat we daarin uitstekend zijn geslaagd. We hebben hier goed voetbal laten zien."

Advocaat boekt eerste zege met Sunderland

De Wear-Tyne derby is een prooi geworden voor Sunderland. Een goal van Jermain Defoe bleek beslissend: 1-0. Sunderland won voor de vijfde keer op rij van Newcastle United en verschafte zichzelf zo enige lucht in de strijd om handhaving. The Black Cats passeerden Aston Villa en Hull City op de ranglijst en hebben nu drie punten voorsprong op nummer achttien Burnley.

Direct na afloop balde Sunderland-manager Dick Advocaat de vuisten, want de zege op de aartsvijand was broodnodig. Vlak voor rust haalde Defoe uit op het doel van Tim Krul. Zijn prachtige volley bleek onhoudbaar voor de Nederlander. Mooi was het allemaal niet in Sunderland, maar de passie en strijd aan beide kanten vergoedde veel. Steven Fletcher kwam een aantal keren dichtbij de 2-0. Tot een treffer leidde het niet en de spanning bleef tot het einde.

In de slotminuten was het nog even billenknijpen voor de thuisploeg. Daryl Janmaat verlengde een corner en de bal viel voor de voeten van Ayozé Perez. De Spanjaard zag zijn inzet echter over gaan. Ook Krul ging in de slotfase mee, maar Sunderland hield stand. Advocaat flikte zo zijn kunstje in de beladen derby.

WK-ploeg krijgt vorm na Swim Cup

Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Sebastiaan Verschuren mogen zich opmaken voor de wereldkampioenschappen zwemmen deze zomer in het Russische Kazan. Dat heeft technisch directeur Joop Alberda na afloop van de Swim Cup in Eindhoven laten weten.

Maarten Brzoskowski, Kyle Stolk, Maaike de Waard, Marrit Steenbergen en Esmee Vermeulen hebben zich op grond van de zogenaamde A-limiet van de mondiale bond FINA, de eis voor jonge zwemmers, genomineerd voor de WK. Ze gaan in principe ook naar de WK. Alleen als iemand voor de deadline van 12 juli nog aan de normale limiet voldoet, krijgt deze zwemmer voorrang. Van Rouwendaal, Ferry Weertman en Marcel Schouten doen in Kazan mee in het open water.

Alberda was tevreden over de resultaten op de Swim Cup. "In de volle breedte was het een bijzonder weekend, met Femke als hoogtepunt. Zij is aan iets heel moois bezig."

'Slachtoffer liquidatie Breda eerder veroordeeld'

De 28-jarige man die vrijdagmiddag in Breda werd neergeschoten en later in een ziekenhuis overleed, is Rudi S. Dat heeft de politie zondag gezegd. Volgens website Crimesite werd S. eerder veroordeeld voor poging tot moord. Dat incident vond plaats in december 2010. Hij had toen ruzie met een echtpaar over een wietkwekerij. De twee bleven ongedeerd toen S. twee schoten loste.

S. werd vrijdag midden op straat neergeschoten. In zijn nabijheid werden een bebloede hakbijl en een priem gevonden. De twee mannen van 30 en 35 jaar die worden verdacht van betrokkenheid bij de fatale schietpartij blijven voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris verlengde zaterdag hun voorlopige hechtenis met twee weken. De politie is nog op zoek naar andere verdachten.

Meer wapens beveiligers spoor bespreekbaar

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil met FNV Spoor in gesprek over het voorstel van de bond om beveiligers van NS uit te rusten met pepperspray en wapenstok. Bij dit gesprek zouden dan ook de NS en het ministerie van Infrastructuur en Milieu betrokken moeten worden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS en RTL Nieuws.

Het ministerie tekent wel aan terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt. Toch wil het ministerie in gesprek om het voorstel te kunnen beoordelen. Nu beschikken beveiligers van de NS alleen over handboeien.

Verder wijst het ministerie op maatregelen die al aangekondigd zijn, zoals het sluiten van poortjes en extra politie op stations.

Daarmee reageert Veiligheid en Justitie op nieuwe onrust onder spoorpersoneel naar aanleiding van de mishandeling van een conducteur. Dat gebeurde zaterdagochtend vroeg in de trein van Utrecht naar Amsterdam. Ter hoogte van Abcoude ontstond in de trein een worsteling tussen vier jongens en de conducteur. Toen de trein stilhield op het station, verplaatste de vechtpartij zich naar het perron.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om medewerkers Veiligheid& Service uit te rusten met pepperspray en een wapenstok, zo bleek zondag uit een rondgang van RTL Nieuws.

Meer wapens beveiligers spoor bespreekbaar
Meer wapens beveiligers spoor bespreekbaar (Foto: ANP)

'Kinderen met opzet ziek gemaakt door ouders'

Elk jaar zijn tientallen kinderen in Nederland het slachtoffer van ouders met Münchhausen by Proxy. Dit is een aandoening waarbij de ouder, meestal de moeder, het kind opzettelijk ziek maakt of beweert dat het kind ziek is. Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt Reporter zondagavond.

Kinderen worden vaak vergiftigd met medicijnen, stelt Brandpunt Reporter. Vervolgens komen ze in het ziekenhuis terecht, waar ze ingrijpende onderzoeken moeten ondergaan, tot operaties aan toe.

Volgens de officiële cijfers zijn er jaarlijks in Nederland gemiddeld zestig kinderen die ziek worden gemaakt door een ouder. Maar deskundigen menen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. "Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien”, zegt vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat van Veilig Thuis in Utrecht.

Gewonde bij brand in gevangenis Vught

Bij een brandje in de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught is zondagmiddag een gevangene gewond geraakt. Een gedetineerde stichtte brand in zijn eigen cel, aldus de politie.

Volgens de lokale media stak de man zijn eigen kleding in brand en raakte hij door het inademen van rook onwel. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Hulpdiensten waren met veel voertuigen aanwezig. Het personeel kon het vuur snel blussen.

Op 27 maart woedde er korte tijd ook al een brand in een cel op de psychiatrische afdeling van de inrichting. Ook toen had een gedetineerde het vuur waarschijnlijk zelf aangestoken.

De Boer niet tevreden over Sigthórsson

Frank de Boer uitte na afloop van het duel met FC Utrecht (1-1) kritiek op zijn spits Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander werd voortijdig naar de kant gehaald. Ajax kwam in de Galgenwaard nog wel op voorsprong door een eigen doelpunt van Ramon Leeuwin, maar in de slotfase forceerde breekijzer Gévero Markiet de gelijkmaker. Leeuwin kreeg nog rood. De thuisploeg hield echter stand.

De Boer was niet tevreden over zijn ploeg. Onder anderen Sigthórsson kreeg kritiek te verduren. "Hij was gewoon niet goed genoeg vandaag”, aldus Ajax-coach in gesprek met FOX Sports. "Ik vind dat hij meer moet brengen, daarom heb ik hem ook gewisseld."

De 1-1 vond de oefenmeester onnodig. "We hadden hier gewoon met 0-2 of 0-3 voor moeten staan, als we de goede keuzes maken. Nu kregen we het deksel op de neus en dat kunnen we onszelf verwijten", baalde De Boer. Door het gelijke spel van Ajax kan PSV zaterdag wellicht al kampioen worden. Dan moet het zelf vrijdagavond PEC Zwolle verslaan en Ajax moet een dag later onderuit gaan tegen Heracles Almelo.

Driemaal goud voor turnploeg in Ljubljana

De Nederlandse turnploeg heeft aan de trip naar Ljubljana voor de World Challenge Cup drie gouden medailles overgehouden. Die waren te danken aan Eythora Thorsdottir (vloer), Epke Zonderland (rek) en Bart Deurloo (vloer). Laatstgenoemde allrounder pakte ook nog zilver op sprong en brons aan het rek. Noël van Klaveren vierde haar rentree op het internationale toneel met brons op sprong.

Olympisch kampioen Zonderland domineerde op het toestel dat hem, onder meer door de combinatie van drie vluchtelementen, wereldberoemd maakte. De Fries liet ook nu de beste oefening zien, zowel qua moeilijkheidsgraad als uitvoering. Het resultaat was 15,7 punten. Deurloo (14,85) gaf het podium een extra oranje tintje door derde te worden achter de Argentijn Nicolas Cordoba (15,0).

Op zijn tweede liefde brug had Zonderland zich ook een goede kans toegedicht, maar dat werd geen succes. Hij werd met 13,025 slechts zevende. De Colombiaan Jossimar Calvo won met 15,5.

Deurloo kreeg zaterdag voor zijn vrije oefening 14,825 en bleef daarmee de Fin Karl Oskar Kirmes (14,725) en de Chinees Wu Di (14,675) voor. Een dag later waren zijn sprongen 14,662 waard. Het gemiddelde van de Zwitser Marco Rizzo was iets beter: 14,862.

Thorsdottir leverde haar beste internationale prestatie tot dusver. De 16-jarige in IJsland geboren turnster ontpopte zich als de sensatie op vloer: 14,125. Daarmee versloeg de jonge Nederlandse de Canadese Isabela Onyshko (13,65) en de Argentijnse Ayelen Tarabini (13,5) ruim.

Van Klaveren, twee jaar geleden op het EK goed voor zilver op sprong, lag er door privéproblemen en blessures lang uit. In de Sloveense hoofdstad toonde ze aan terug te zijn met haar vluchten over het paard: 14,325. De Oezbeekse routinier Oksana Tsjoesovitina (14,6) won vóór het plaatselijke idool Teja Belak (14,412). Op balk kwamen de Nederlandse finalistes niet terug voor de huldiging. Sanne Wevers eindigde met 12,85 als vijfde. Thorsdottir werd zevende (12,225). De titel was voor Onyshko (14,075).

Yuri van Gelder landde eveneens naast het podium. De ringenspecialist eindigde met 15,1 op de gedeelde vierde plaats. Het verschil met zilver, dat met 15,175 naar de Italiaan Matteo Morandi én de Fransman Samit Ait Said ging, was klein. De Chinees Wu Guanhua (15,525) was met afstand de beste.

Uitslag Cambuur Leeuwarden - Go Ahead Eagles

Cambuur Leeuwarden is in de Eredivisie geklommen naar de achtste plaats. De Leeuwarders wonnen in eigen huis moeizaam maar verdiend van Go Ahead Eagles dankzij een doelpunt van invaller Steblecki. Voor Go Ahead lijkt de nacompetitie steeds dichterbij te komen. Met nog vijf duels te gaan bedraagt de achterstand op nummer zestien Heracles Almelo vijf punten.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 0

Go Ahead Eagles

83' Steblecki    
 
Gele kaart: Rosheuvel (sc Cambuur Leeuwarden), Duits (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.617
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Reijnen
Dijkstra (Mac Intosh/78)
Bijker
Bakker (Steblecki/64)
Van de Streek
El Makrini
Rosheuvel (Barto/81)
Ogbeche
Narsingh
  Van der Hart
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Schenk
Duits (Amevor/87)
Rijsdijk (Van Ooijen/13)
Turuc
Reimerink
Kolder (Plet/70)
De Sa

Heemskerk verbetert NR op 100 vrij

Femke Heemskerk heeft op de slotdag van de Swim Cup in Eindhoven ook het Nederlands record op de 100 meter vrije slag verbeterd. Ze tikte zondag in de finale aan na 52,69 seconden. Ranomi Kromowidjojo, die tweede werd in 53,88, was houdster van de nationale toptijd met 52,75.

Heemskerk, met 1.54,68 op de 200 vrij ook al sneller dan ooit, benaderde zaterdag in de halve eindstrijd het record op het koninginnennummer van de zwemsport al met 52,79.

Kristoff wint Ronde van Vlaanderen, Terpstra tweede

De Noorse wielrenner Alexander Kristoff heeft zondag de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De coureur van Katusha versloeg Niki Terpstra in de sprint en boekte zo na zijn overwinning in Milaan-Sanremo van vorig jaar, zijn tweede klassieke zege.

Terpstra en Kristoff waren er op een dikke 25 kilometer van de meet in Oudenaarde samen vandoor gegaan. Hun voorsprong werd nooit meer dan een halve minuut. Beide renners maakten het in de aankomststrook in Oudenaarde nog spannend door de Belg Greg van Avermaet te laten naderen, maar die strandde op enkele seconden achterstand op de derde plaats. Lars Boom kwam als zesde over de meet.

De 27-jarige Kristoff was eerder deze week ook al de sterkste in de Driedaagse De Panne-Koksijde, waarin hij bovendien drie van de vier etappes won. Terpstra, vorig jaar winnaar van Parijs-Roubaix, eindige vorige week ook al als tweede in Gent-Wevelgem. Ook in de Omloop Het Nieuwsblad, eind februari, moest de Noord-Hollander van Etixx-QuickStep genoegen nemen met de tweede plaats op het podium.

In Oudenaarde dwong Terpstra de sterke Noor op kop, in de hoop vanuit diens wiel naar de zege te kunnen sprinten. Kristoff gaf echter geen krimp en kon ruim voor de meet zijn handen in de hoogte steken.

Verdachte (22) dodelijke aanrijding aangehouden

In Den Bosch heeft politie rond het middaguur een 22-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke aanrijding die zondagochtend plaatsvond in Den Bosch.

Bij het ongeval kwam een 26-jarige bromfietser uit Rosmalen om het leven. De bestuurder van de auto reed volgens een getuige door. De politie deed daarop een oproep aan getuigen om zich te melden.

De politie heeft de verdachte gevonden na eigen speurwerk, meldt de NOS. Toch willen rechercheurs nog steeds spreken met getuigen, om de toedracht van het ongeluk te achterhalen. De verdachte is nog niet verhoord. Het is daarom ook nog niet duidelijk of de chauffeur te veel alcohol had gedronken.

Oranje Zwart verslaat Bloemendaal met shoot-outs in EHL

Oranje Zwart speelt maandag de finale van de Euro Hockey League. De Brabanders wonnen zondag na shoot-outs van Bloemendaal. Na zeventig minuten was de stand in evenwicht (2-2). In de eindstrijd neemt OZ het op tegen het Duitse UHC Hamburg treft. Die ploeg klopte eerder op de dag Daring uit België met 2-0.

Bloemendaal moest het in deze halve finale stellen zonder doelman Jaap Stockmann en middenvelder Diede van Puffelen. De goalie ontbrak wegens familie-omstandigheden, hierdoor stond jeugdinternational Maurits Visser onder de lat. Van Puffelen raakte zaterdag geblesseerd aan zijn enkel. Ondanks dit gemis begon Bloemendaal prima aan deze kraker.

De thuisploeg had een overwicht, dat na een dik half uur leidde tot de openingsgoal. Glenn Schuurman dook een voorzet vanaf de rechterkant binnen en bracht het publiek in vervoering. OZ speelde tam in de eerste twee kwarten, maar kwam als herboren uit de kleedkamer.

De Eindhovenaren namen het initiatief over en sloegen in het derde kwart tweemaal toe. Eerst tipte Rob Reckers de gelijkmaker binnen, waarna Muhammad Rizwan de legguards van Visser raakte. Het rebound van dit schot belandde in de stick van Jelle Galema, die simpel scoorde. Bloemendaal probeerde net als in de kwartfinale tegen Dragons een inhaalrace te maken in het laatste deel van de wedstrijd.

Daar leek Bloemendaal niet in te slagen, maar een late corner van Tom Boon zorgde twee minuten voor tijd alsnog voor de vurig gewenste gelijkmaker. Bloedstollende shoot-outs werden daardoor scherprechter van deze enerverende wedstrijd. OZ hield daarin het hoofd het koelst, zodat Bloemendaal om het brons speelt tegen Daring.

UHC Hamburg – Daring 2-0 (0-0)
UHC Hamburg heeft zich zondag geplaatst voor de finale van de Euro Hockey League. In de halve eindstrijd wonnen de Duitsers van het Belgische Daring. Het is alweer de vijfde keer dat Moritz Fürste en zijn teamgenoten om de hoofdprijs spelen in dit Europees toernooi. Driemaal wonnen zij de EHL.

UHC had zondag wat tijd nodig om toernooiverrassing Daring op de knieën te krijgen. In de eerste drie kwarten waren de Hamburgers de bovenliggende ploeg, maar bleek keeper Pol Garcia-Cascon een onpasseerbaar station. Dat veranderde in het slot van de wedstrijd, waarin UHC tweemaal toesloeg. Ricardo Nevado opende de score na 56 minuten en drie minuten later gooide Jonas Fürste, de jongere broer van sterspeler Moritz, het duel in het slot.

Geweld tegen agenten in Deventer en Breda

Een agent in Deventer heeft in de nacht van zaterdag op zondag zonder aanleiding enkele vuistslagen op zijn hoofd gekregen van een 18-jarige man. Die is aangehouden, evenals een 21-jarige man die op hetzelfde moment de politieagenten beledigde.

De politie kreeg 's nachts een melding over een vernielde ruit bij een woning aan de Pieter de Hooghstraat in die stad. Bij het huis trof de politie twee mannen aan, die mogelijk bij de vernieling betrokken waren. Tijdens het gesprek met het duo begon de 18-jarige op een van de agenten in te slaan en ontstond een worsteling.

In Breda werd dezelfde nacht een 33-jarige man aangehouden. Hij gedroeg zich agressief en bedreigend in de richting van de agenten, waarbij hij in het centrum van de stad ook met een terrasstoel probeerde te gooien. De man deed volgens de politie een poging om agenten bij zijn aanhouding te bijten. Er werd pepperspray gebruikt om de man in de boeien te kunnen slaan.

Uitslag Excelsior - ADO Den Haag

Om 14.30 uur begon op Woudestein het duel tussen Excelsior en ADO Den Haag. Door een doelpunt in de blessuretijd wonnen de bezoekers hier met 2-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Excelsior

2 - 3

ADO Den Haag

 59' Auassar
 63' Gouriye
   34' Kramer
 79' Alberg
90+3' Kramer 
 
 Gele kaart: Fischer, v. Weert (Excelsior), Meijers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
T.Varela
Auassar
Stans (Vermeulen/87)
Botaka
v.Weert
Gouriye (v.Mieghem/72)
  Hansen
Zuiverloon (Bakker/74)
Wormgoor
Derijck
Meijers
Kristensen
Malone
Alberg
Iakovenko (Eduardo/72)
Kramer
v.Duinen (Kastaneer/87)

Rechter hoort slachtoffers Michael Jackson

Twee slachtoffers van Michael Jackson hopen een rechtbank in Los Angeles komende week ervan te overtuigen dat ze zijn misbruikt door de King of Pop. De rechter heeft dinsdag een hoorzitting gepland met de slachtoffers, waarna hij moet besluiten of ze een rechtszaak voor schadevergoeding kunnen doorzetten, meldt de New York Post.

De mannen in kwestie zijn Wade Robson (32) en James Safechuck (36). Robson is een Australische choreograaf en werkte met Britney Spears en Justin Timberlake. Safechuck speelde in 1987 met Jackson in een reclamespotje voor Pepsi.

Volgens de krant moeten beiden een juridische horde nemen, want ze spanden hun zaken pas in 2013 en 2014 aan, waarmee ze de wettelijke termijn van een jaar ruim hebben overschreden. Jackson overleed in 2009.

Als het tot een rechtszaak komt, kunnen de slachtoffers profiteren van bewijsmateriaal dat werd uitgesloten tijdens eerdere strafzaken, waaronder de hoogte van het zwijggeld dat Jackson betaalde aan de jongens en hun familie. Volgens advocaten zou Michael Jackson meer dan 200 miljoen dollar aan zwijggeld hebben uitgekeerd aan ongeveer twintig slachtoffers. De vader van Safechuck zou 1 miljoen dollar hebben gekregen. Volgens zijn advocaat is Safechuck meer dan honderd keer misbruikt. Jackson zou zelfs een geheime bruiloft hebben georganiseerd waarin hij James Safechuck een trouwring gaf en een trouwakte optekende.

In 2005 getuigde Robson in een rechtszaak nog voor de King of Pop en verklaarde nooit te zijn misbruikt, hoewel hij destijds wel toegaf in hetzelfde bed met Jackson te hebben gelegen. Nu hij zelf kinderen heeft, wil hij schoon schip met zijn verleden maken. "Ik heb 22 jaar in ontkenning geleefd", zegt Robson nu.

Advocaten van de familie Jackson hebben meerder malen gezegd dat de verse aantijgingen onjuist zijn.

Vier lichtgetinte pubers rippen snackbar in Amsterdam Noord

Vier pubers hebben snackbar Orion in Amsterdam Noord beroofd. Zij droegen zwarte jassen, dreigden met grote messen en hun lichtgetinte gezichten waren bedekt met sjaals en mutsen. De VMBO-gangsters begaven zich achter de toonbank en gilden “Geld! Geld!'. Deze actie leverde een kleine 150 euro aan buit op, bericht AT5

De eigenaresse gilde 'Overval! Overval!'. Daarop ondernamen de bovenbuurman en zijn visite actie. Dat leverde een 12-jarige bovenbouw-gangster op. Deze is overgedragen aan de politie.

Operatie houdt Veelers maand aan de kant

Wielrenner Tom Veelers staat zeker een maand aan de kant. De dertigjarige coureur van Giant-Alpecin heeft in Hengelo een kijkoperatie ondergaan aan zijn linkerknie, waarvan hij al een tijdje last had. Tijdens die ingreep kwam wat kraakbeenschade aan het licht.

Veelers hoopt over vier tot vijf weken weer te kunnen koersen. "Helaas mis ik de Scheldeprijs van woensdag en Parijs-Roubaix. Zeker jammer, maar ik twijfelde al of ik deze wedstrijden op een goed niveau kon rijden in verband met mijn klachten", schrijft de rappe Tukker op zijn website. "Ik hoop nu binnen vier, vijf weken weer klaar te zijn voor de volgende wedstrijden, zodat ik in mei weer met een goed gevoel kan koersen."

Real Madrid kent geen genade voor Granada

Real Madrid heeft zondagmiddag keihard uitgehaald in de thuiswedstrijd tegen Granada. De thuisclub wist met 9-1 te winnen. Met name Cristiano Ronaldo was op dreef; de Portugese ster nam vijf doelpunten voor zijn rekening. Na de pauze was ook Karim Benzema tweemaal trefzeker. Granada, de minst scorende ploeg van de Primera División, staat in Spanje op de voorlaatste plaats.

Ondanks de lage klassering wisten de bezoekers de eerste 25 minuten nog wel stand te houden. Real Madrid had al een aantal prima kansen gemist toen Gareth Bale de score opende op aangeven van Toni Kroos. Vanaf een half uur waren alle ogen even gericht op Ronaldo.

De topschutter van de Koninklijke verdubbelde de score met een schot in de verre hoek, en vier minuten later was het opnieuw raak. De defensie van Granada kreeg een voorzet van Marcelo niet weggewerkt, waardoor Ronaldo kon profiteren. Na 38 minuten, acht minuten na zijn eerste goal, voltooide Ronaldo een hattrick met een fraai schot: 4-0.

Na de pauze ging de storm nog niet liggen, want Benzema pikte na 52 minuten ook een doelpuntje mee. De Fransman vond bij de tweede paal genoeg ruimte om een hoekschop van James Rodríguez aan te nemen en af te ronden. Amper 120 tellen later scoorde Real alweer. Marcelo vond Bale, die niet zelfzuchtig was en Ronaldo zijn vierde goal liet maken.

Nadat opnieuw Benzema na 56 minuten (!) voor de ongekende 7-0 tussenstand zorgde, nam het team van Carlo Ancelotti een beetje gas terug. De thuisclub verloor even de concentratie achterin, waardoor Robert Ibáñez namens Granada de eer wist te redden. Het slotakkoord was echter weer voor Real Madrid. Diego Mainz werkte de bal in eigen doel bij een poging een voorzet van Luka Modric weg te werken. Kort voor tijd kopte Ronaldo uit een vrije bal van Modric de 9-1 op het scorebord.

Uitslagen Eredivisie 05/04/2015

Ajax heeft in de Eredivisie het lastige uitduel tegen FC Utrecht niet kunnen winnen. De Amsterdammers bleven in de Domstad steken op 1-1, waardoor de laatste hoop op de titel vervlogen lijkt te zijn. Nummer drie Feyenoord had een onverwacht makkelijke middag uit bij AZ. In Alkmaar werd het 1-4 voor de bezoekers.

FC Utrecht

1 - 1

AFC Ajax

85' Markiet   51' Leeuwin (e.d.)
 
Gele kaart: Diemers (FC Utrecht), Bazoer, Veltman (AFC Ajax)
Rode kaart: Leeuwin (87) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: -
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Leeuwin
Letschert
Hardeveld
Janssen (Markiet/81)
Ayoub
Diemers
Duplan (Oar/25)
Haller
Peterson (Rubin/64)
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Viergever
Boilesen
Bazoer (Riedewald/73)
Serero
Klaassen
El Ghazi
Sigthórsson (Zivkovic/72)
Schöne (Kishna/88)

AZ

1 - 4

Feyenoord

87' Van Beek (e.d.)   3' Luckassen (e.d.)
40' Achahbar
45' Manu
59' Manu
 
Gele kaart: Berghuis, A.Jóhannsson (AZ), Van Beek, Nelom (Feyenoord)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.503
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Luckassen
Poulsen (Haps/75)
Henriksen
Ortíz
Gudelj
Berghuis
Mühren (A.Jóhannsson/60)
Haye (Tankovic/60)
  Vermeer
Karsdorp
Van Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Immers (Toornstra/64)
Clasie (Vilhena/80)
Achahbar
Kazim-Richards
Manu (Boëtius/76)

Total gaat oliecomplex in Irak bouwen

Het Franse olieconcern Total heeft een overeenkomst getekend voor de bouw van petrochemische fabriek in het zuiden van Irak. Dat maakte het Iraakse ministerie van Industrie bekend.

Volgens de Iraakse overheid moet de bouw van het nieuwe complex ervoor zorgen dat Irak tot de grootste olieproducenten van het Midden-Oosten gaat behoren. Eerder dit jaar werd al gemeld dat Shell in de Zuid-Iraakse stad Basra een nieuwe oliefaciliteit gaat bouwen ter waarde van 11 miljard dollar.

Total gaat oliecomplex in Irak bouwen
Total gaat oliecomplex in Irak bouwen (Foto: ANP)

Snookeraar Selby heerst in finale China Open

Snookeraar Mark Selby heeft het laatste rankingtoernooi voor het wereldkampioenschap gewonnen. In Beijing won de wereldkampioen de China Open door in de finale Gary Wilson te verslaan, het werd 10-2. Voor Wilson was het zijn eerste finale op de tour.

Selby kende een goede start en stond na de eerste sessie met 8-1 voor. In het begin van de partij kon Wilson nog goed bijblijven, maar de eerste drie frames gingen toch naar Selby. In het vierde frame was het Wilson, die in de halve finale verrassend Ding Junhui versloeg, die een break van 91 punten potte.

Nummer één van de wereld Selby gaf daarna nauwelijks kansen weg. Het hoogtepunt was een break van 145 in frame zeven. De tweede sessie begon met een break van 136 van Selby, waarna Wilson nog een century van 101 liet noteren en zo de eer redde. Het twaalfde frame ging naar The Jester from Leicester en daarmee was de partij gespeeld.

Selby mag 85.000 Britse pond (115.500 euro) bijschrijven en verstevigt daarmee zijn koppositie van de wereldranglijst. Wilson moet het doen met 35.000 pond (47.500 euro). Hij stijgt van plek 56 naar 37 op de wereldranglijst.

Het volgende toernooi is het wereldkampioenschap. Van 8 tot en met 15 april zijn de kwalificaties en op 18 april begint het WK in de Crucible Theatre te Sheffield.

Aanslagpleger Kenia was zoon bestuurder

Een van de daders van de bloedige aanslag op een universiteit in Kenia donderdag was de zoon van een bestuurder in het noordoosten van het land. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken zondag bekendgemaakt.

De regionale bestuurder uit Mandera had zijn zoon vorig jaar als vermist opgegeven. Hij zei toen al bang te zijn dat zijn zoon zich in Somalië had aangesloten bij Al-Shabab, de terreurbeweging die de verantwoordelijkheid voor de aanval in Garissa heeft opgeëist. Bij de aanslag werden 148 mensen vermoord. De vier daders werden uiteindelijk gedood door leden van de veiligheidsdiensten.

De daders hadden het donderdag vooral gemunt op niet-moslims en een katholieke kerk in Garissa zat zondag voor de paasdienst dan ook vol rouwende mensen. De christelijke gemeenschap in Garissa telt slechts enkele honderden leden, en de angst zit er na de aanslag goed in. "We blijven bidden dat God ons komt helpen, ons gerust komt stellen in deze moeilijke tijden", zei Dominick Odhiambo. Hij is van plan zijn baan in Garissa op te zeggen en te vertrekken. Blijven durft hij niet meer.

Boze Mancini schrapt vrije paasdag Inter

Voor de spelers van Internazionale was het zondag geen vrolijk Pasen. Trainer Roberto Mancini had zijn selectie eigenlijk een vrije dag beloofd, maar na het teleurstellende gelijkspel zaterdag tegen hekkensluiter Parma (1-1) trok Mancini die in. De voetballers moesten zondagochtend om 8.30 uur allemaal op het complex van de 'Nerazzurri' verschijnen, waar ze eerst een pittig gesprek hadden met de clubleiding en daarna een 'paastraining' te verduren kregen.

De Milanese club die in 2010 nog de beste van Europa was, staat momenteel ver beneden de verwachtingen op de tiende plaats in de Serie A. Inter dreigt zelfs naast Europees voetbal te grijpen. "Ik ben de trainer en ik neem de verantwoordelijkheid voor deze situatie", zei Mancini, die in november terugkeerde bij Inter. "Het was de bedoeling dat onze situatie zou verbeteren, maar die is zelfs verder verslechterd. De jongens moeten hard blijven werken, daarom trainen we gewoon door met Pasen. Ze hebben een dag voor de wedstrijd al rustig aan gedaan."

Depay kent geen twijfels meer

Trainer Phillip Cocu blijft nog steeds voorzichtig, maar topschutter Memphis Depay van PSV kent geen twijfels meer. "Ik weet dat PSV in de slotfase van het seizoen wel eens een grote voorsprong heeft verspeeld, maar dat gaan wij nu niet doen", zei de aanvaller na de klinkende zege zaterdag op FC Twente (0-5). "Nog vijf wedstrijden te gaan. Dit mogen we niet meer weggeven." PSV koestert aan kop van de ranglijst een comfortabele voorsprong en kan eind deze maand het kampioenschap binnenhalen.

De nederlaag vlak voor de interlandperiode in De Kuip tegen Feyenoord (2-1) zorgde plotseling weer voor wat twijfels over het aanstaande kampioenschap van PSV. In Enschede nam de ploeg die twijfels echter resoluut weg. "Ach, dat waren speculaties van de media, alleen maar omdat we een keer niet hadden gewonnen", bromde Depay. "Wij hadden zelf geen twijfels."

Met twee doelpunten tegen Twente voerde de 21-jarige aanvaller zijn totaal dit seizoen op naar negentien. "Ik wilde er nog veel meer maken, maar twee goals is ook prima."

Brash wint opening Global Champions Tour

De Britse springruiter Scott Brash heeft de eerste wedstrijd van de Global Champions Tour gewonnen. Brash was zaterdagavond met zijn paard Hello Sanctos in Miami de beste. De 29-jarige Schot ging twee keer foutloos rond en liet ook in een jump-off met vier ruiters alle balken liggen. Brash was met 38,57 seconden sneller dan Bassem Hassan Mohammed uit Qatar, die in 39,74 als tweede eindigde. De Belg Pieter Devos maakte één foutje en werd derde, Roger-Yves Bost uit Frankrijk viel net naast het podium.

Brash verdiende met zijn overwinning in de lucratieve wedstrijdenreeks een cheque van ruim 180.000 euro. Maikel van der Vleuten, de enige Nederlandse deelnemer in Miami, maakte al in de eerste ronde twee springfouten met VDL Groep Arera C en was direct uitgeschakeld. Van der Vleuten eindigde als 36e in het veld van 45 ruiters. De volgende etappe van de Global Champions Tour is eind april in Antwerpen, in augustus komen de springruiters naar Valkenswaard.

Van Gaal gelooft nog in titel

Louis van Gaal heeft de hoop op de Engelse titel nog niet opgegeven. Manchester United klom dankzij de winst zaterdag op Aston Villa (3-1) naar de derde plek van de Premier League, acht punten achter koploper Chelsea. "Ik blijf omhoog kijken", zei de Nederlandse manager. "We moeten elke week winnen, dan is alles nog mogelijk."

De ploeg van Van Gaal won de laatste vijf wedstrijden in de Engelse competitie en koerst daardoor af op een plek in de Champions League. De voorsprong op Liverpool, de nummer vijf van de ranglijst, bedraagt nu acht punten. "De kans dat wij kampioen worden, is niet zo groot", erkent Van Gaal. "Maar als wij en Arsenal de druk op Chelsea opvoeren, is het misschien mogelijk. We spelen nog tegen onze concurrenten Manchester City, Chelsea en Arsenal, dus het is nog niet beslist."

Volgende week zondag staan de twee clubs uit Manchester tegenover elkaar op Old Trafford.

Schreuder eist meer van FC Twente

FC Twente kreeg zaterdag behoorlijk klop in aanloop naar de halve finale van het bekertoernooi, dinsdag tegen PEC Zwolle. Aanstaand kampioen PSV was de Tukkers in Enschede met 5-0 de baas. Trainer Alfred Schreuder baalde na afloop vooral dat zijn spelers niet meer van zich af beten tegen de Eindhovenaren. "Je mag kwalitatief en fysiek wat minder zijn, maar dan mag je wel wat meer laten zien", brieste hij bij FOX Sports.

Door veel blessures trad Twente bepaald niet in zijn sterkste opstelling aan. Dat wilde Schreuder echter geenszins als excuus aandragen. "Als PSV de betere spelers heeft, dan moet je veel agressiever zijn in de duels", aldus de coach. Hij was teleurgesteld in het feit dat jongens die nu de kans kregen te spelen, weinig lieten zien. "Sommigen hebben de bevestiging gegeven waarom ze niet spelen."

Het vizier bij de Tukkers gaat nu vol op de wedstrijd tegen PEC. Dat lijkt voor Twente, dat dit seizoen met grote financiële malaise werd geconfronteerd, de enige weg naar Europees voetbal. "We gaan er vol voor, maar dan moet het wel anders dan vandaag."

Terpstra: "Als we maar winnen"

Niki Terpstra kent zijn klassiekers. "De laatste Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen? Dat was Adrie van der Poel in 1986", zei de dertigjarige Noord-Hollander zondag vlak voor de start van 'Vlaanderens Mooiste'. "Dat is heel lang geleden." Als één van de kopmannen van Etixx-QuickStep behoort Terpstra tot de favorieten voor de zege in de Belgische klassieker. "Als we met de ploeg maar winnen."

Omdat de geblesseerde Tom Boonen ontbreekt, zijn Terpstra en Zdenek Stybar naar voren geschoven als de kopmannen van Etixx-QuickStep. "Vorige week in Gent-Wevelgem was ik in vorm, hopelijk nu weer. Ik heb het hele seizoen opgebouwd richting deze week", aldus Terpstra. "Vorige week moest ik een paar keer terugkomen uit verloren positie. Ik moet nu zorgen dat ik niet in die positie terecht kom, om niet onnodig energie te verspillen. Dit zware parcours zorgt er uiteindelijk wel voor dat de besten van voren zitten."

Deeltjesversneller CERN weer in gebruik

De grootste deeltjesversneller ter wereld wordt weer aangezet. De Large Hadron Collider van onderzoeksinstituut CERN in Genève stond de afgelopen twee jaar uit voor reparaties en technische verbeteringen.

De wetenschappers van CERN hopen zondag voor het eerst weer deeltjes af te vuren door de 27 kilometer lange tunnel onder de Frans-Zwitserse grens. CERN wil de deeltjes dit keer met nog meer energie versnellen en ze nog harder op elkaar laten botsen. De hoop is dat met de nieuwe experimenten een tipje van de sluier wordt opgelicht over donkere materie, een theoretisch soort materie die niet te zien is, maar waarvan wetenschappers denken dat het merendeel van het heelal eruit bestaat.

De Large Hadron Collider was eerder cruciaal bij het waarnemen van de Higgsboson, een subatomisch deeltje dat ervoor zorgt dat alle andere deeltjes in het heelal massa hebben.

Fenerbahçe wil uitstel competitie na aanslag

De clubleiding van Fenerbahçe wil dat de Turkse competitie voorlopig wordt stilgelegd. De spelersbus van de landskampioen werd zaterdag beschoten na de gewonnen uitwedstrijd tegen Çaykur Rizespor (1-5). Bij die aanslag, waarbij zeker twee kogels door de voorruit van de bus vlogen, raakte de chauffeur ernstig gewond.

In een verklaring op de website spreekt Fenerbahçe van een georganiseerde en bewuste 'moordaanslag'. De geblesseerde Dirk Kuyt behoorde niet tot de inzittenden van de bus. De oud-international van Oranje zat thuis toen hij hoorde van de aanslag. "Ik ben gechoqueerd", zei Kuyt. De clubleiding van 'Fener' wil dat de competitie wordt uitgesteld totdat duidelijk is wie achter de aanslag zit. Het bestuur van de Turkse kampioen heeft voor maandag een spoedvergadering uitgeschreven om zich over de zaak te buigen.

Pakistaan vermoordt familie na afwijzing aanzoek

Een man in Pakistan heeft zondag tien familieleden vermoord omdat hij niet met zijn eigen nicht mocht trouwen. Jaren eerder schoot Gul Ahmed ook al zijn ouders en twee broers dood om dezelfde reden, zei de politie.

De massamoord vond plaats in Khyber Pakhtunkhwa, een bergachtige provincie in het noordwesten van Pakistan. Ahmed schoot zijn oom, tante en acht neven en nichten dood. Onder de slachtoffers is de vrouw met wie hij wilde trouwen. Ahmed is nog voortvluchtig.

Voor de eerdere moorden is hij nooit vervolgd.

WK-ticket voor Kromowidjojo op 50 vlinder

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de Swim Cup in Eindhoven opnieuw een startbewijs bemachtigd voor de WK van komende zomer in Kazan. De tweevoudig olympisch kampioene dook zondagochtend in de series van de 50 meter vlinderslag onder de WK-limiet. Met 25,86 seconden bleef Kromo net onder de vereiste 25,91.

De 24-jarige Groningse verzekerde zich eerder al van deelname aan de 50 en 100 meter vrije slag. Onduidelijk is of Kromowidjojo tijdens de WK op de 50 vlinder gebruik maakt van haar startrecht. Bij de Swim Cup blijft het in ieder geval bij een optreden in de series van dit onderdeel. De topzwemster slaat de halve finales over en richt zich volledig op de finale van de 100 meter vrije slag, het slotstuk van de Swim Cup.

Honderden vluchtelingen op zee gered

Meer dan driehonderd vluchtelingen die vanuit Libië Europa probeerden te bereiken zijn van zee gered. Volgens Italiaanse media waren de migranten in nood geraakt en zijn ze aan boord genomen door het IJslandse marineschip Landhelgisgaeslan.

De 318 mensen, onder wie veertien kinderen en vijf zwangere vrouwen, zijn veilig afgezet in de haven van Pozzallo op Sicilië. De stroom vluchtelingen die over de Middellandse Zee Europa probeert te bereiken is afgelopen jaar explosief gestegen. Minstens 3500 mensen hebben volgens de Verenigde Naties daarbij in 2014 het leven verloren.

Honderden vluchtelingen op zee gered
Honderden vluchtelingen op zee gered (Foto: ANP)

Twaalfde zege op rij Golden State Warriors

Golden State Warriors heeft zich weliswaar al lang verzekerd van een plek in de play-offs van de NBA, maar de basketballers uit Oakland gaan gewoon door met winnen. Op bezoek bij Dallas Mavericks boekten de Warriors zaterdagavond hun twaalfde overwinning op rij: 110-123. De ploeg van coach Steve Kerr is daardoor zo goed als zeker van het thuisvoordeel in de play-offs. Klay Thompson was met 21 punten de beste schutter bij de Warriors, die fier aan kop gaan in de Western Conference.

Atlanta Hawks boekte tegen Brooklyn Nets de 57e overwinning van het seizoen, een evenaring van het clubrecord (131-99). De Hawks zijn al zeker van de eerste plaats in de Eastern Conference. Brooklyn Nets strijdt met onder anderen Boston Celtics en Miami Heat om een plek in de play-offs. De Celtics pakten op bezoek bij Toronto Raptors een belangrijke overwinning: 117-116. De beslissing viel pas in de laatste seconde van de verlenging, via Marcus Smart. Miami Heat verloor met 99-98 bij Detroit Pistons.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers 92-91
Memphis Grizzlies - Washington Wizards 83-92
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 90-97
Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 92-107
Phoenix Suns - Utah Jazz 87-85
Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 99-90

Nieuwe bewijzen voor verbod NPD

Duitse deelstaten verzamelen meer bewijzen om een verbod te krijgen op de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Het Duitse constitutionele hof heeft om meer gevraagd en we zullen dat leveren, zeggen verscheidene deelstaten volgens Duitse media van zondag. De deelstaten hebben om het verbod gevraagd.

Reden tot zorg is de vraag van de rechters om meer bewijzen niet, zegt minister van Binnenlandse Zaken Lorenz Caffier van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Zijn Beierse collega Joachim Herrmann valt hem bij. "Ik ben niet bang voor vertragingen." De kans op succes is nog steeds groot "anders hadden we de zaak niet aanhangig gemaakt".

Ralf Jäger van het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen is het eens met zijn collega's. "We zijn eraan begonnen om het verbod op de NPD te krijgen, daarom zullen we alles doen om het hof te overtuigen."

Peiling: Elke partij houdt evenveel zetels

De ophef rond de bonussen van de top van ABN AMRO heeft geen gevolgen gehad voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer bij de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Ook het vertrouwen in minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is niet gedaald.

Vergeleken met een week geleden houden alle partijen evenveel zetels. De VVD blijft op 26 zetels staan. De andere regeringspartij PvdA houdt er 14. De PVV kan rekenen op 21 zetels. Ook de SP, het CDA en D66 blijven gelijk met respectievelijk 22, 22 en 18 zetels.

De VVD heeft er vergeleken met een maand geleden negen zetels bijgekregen. De PVV verloor er acht, D66 ging er zes op achteruit De SP won sinds begin maart vier zetels. 50Plus ging van twee naar vier zetels.

Van de kabinetsleden hebben Dijsselbloem en Lodewijk Asscher nog steeds het meeste vertrouwen. De twee PvdA'ers worden gevolgd door premier Mark Rutte (VVD).

Rutte blij met aanblijven Teeven (Foto: Novum)
Rutte blij met peiling (Foto: Novum)

Cocu zwijgt nog steeds over kampioenschap

Met een klinkende zege van 5-0 op FC Twente zette PSV zaterdag weer een grote stap naar het kampioenschap. Toch wilde trainer Phillip Cocu ook nu nog niet spreken over wanneer de Eindhovenaren kampioen worden. "We spelen vrijdag tegen PEC Zwolle. Dat is de wedstrijd waar we naartoe werken", aldus de coach bij FOX Sports.

Mocht PSV van PEC weten te winnen, dan kan de ploeg de week erop tegen sc Heerenveen kampioen worden. "We moeten eerst maar eens van Zwolle winnen", temperde Cocu de verwachtingen. "Vandaag hebben we een uitstekende wedstrijd gespeeld. We zijn nog niet eens heel erg effectief geweest. Het is vooral goed dat we de tweede helft ook heel volwassen hebben gespeeld."

Automobilist rijdt door na fatale aanrijding

De politie in Den Bosch is op zoek naar een automobilist die in de nacht van zaterdag op zondag een bromfietser heeft doodgereden. De aanrijding vond plaats op de Harendonkweg.

Om vier uur kreeg de politie een melding van het ongeval. Even later bleek dat het slachtoffer was overleden.

Een woordvoerster van de politie kon nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. Ook heeft de politie geen informatie over de automobilist. Via Twitter worden getuigen opgeroepen zich te melden.

Update: inmiddels is er een verdachte aangehouden.

Grootste paasvuur van dit jaar in Espelo

Ook dit jaar gaat het Overijsselse buurtschap Espelo aan de haal met de officieuze titel 'grootste paasvuur van Nederland'. Met een hoogte van 18 meter laten de bouwers hun concurrenten uit de nabijgelegen buurten in de gemeente Rijssen-Holten achter zich.

Burgemeester en tevens jurylid Arco Hofland ging zaterdag langs bij alle vijf de paasvuren in zijn gemeente. Hoewel de bult in Espelo als grootste werd uitgeroepen, kreeg de buurtvereniging Beuseberg de prijs voor mooiste paasvuur. Hofland krijgt zondagavond de eer om de vijf paasvuren in zijn gemeente te ontsteken.

Ook vorig jaar werd in Espelo het grootste paasvuur gebouwd. Toen was de bult ongeveer 15,5 meter hoog. Dat is niets vergeleken met 2012, toen daar met een hoogte van 46 meter het grootste paasvuur van de wereld werd ontstoken.

Grootste paasvuur van dit jaar in Espelo
Grootste paasvuur van dit jaar in Espelo (Foto: ANP)

Op zoek naar banden

Als kalme motorrijder doe ik redelijk lang met een setje rubber, maar op een gegeven moment komt toch echt het einde in zicht. Bij motorbanden is dat heel netjes geregeld door slijtageverklikkers in te bouwen: over de omtrek van de band zitten er midden op de band in de groeven rubber bruggetjes. Als je nog maar 2 mm profiel hebt, dus nog net binnen de wettelijke normen valt raken die bruggetjes de straat, en dan wordt het tijd voor nieuwe sloffen.

Moslimleider wil verdubbeling Franse moskeeën

Dalil Boubakeur, president van de Franse moslimraad, heeft zaterdag gepleit voor verdubbeling van het aantal moskeeën in Frankrijk. Er zijn nu 2200 islamitische gebedsruimten in het West-Europese land, maar dat moet volgens Boubakeur binnen twee jaar tot ruim boven de 4000 zijn gestegen.

Boubakeur, ook rector van de moskee van Parijs, hield zijn pleidooi volgens de krant Le Figaro tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Unie van Islamitische Organisaties in Frankrijk. Hij zei dat er voor de "zeven miljoen" moslims in Frankrijk onvoldoende moskeeën zijn. Daarmee schatte hij het aantal moslims aanzienlijk hoger dan vele anderen, die ervan uitgaan dat er vier tot vijf miljoen in Frankrijk zijn.

De vicevoorzitter van het extreem rechtse Front National, Florian Philippot, reageerde op Twitter verontwaardigd op het "onzinnige" pleidooi van Boubakeur. Volgens hem moet de bouw van moskeeën worden bevroren in afwachting van een onderzoek naar de wijze van financiering van de gebouwen.

Aanhoudingen bij betoging Volks Unie

Bij een betoging van de Nederlandse Volks Unie (NVU) tegen moslimextremisme zijn zaterdagmiddag in het centrum van Den Haag zes tegendemonstranten aangehouden. Zij vertegenwoordigden de Anti-Fascistische Actie en probeerden volgens de politie de demonstratie van de NVU te verstoren.

De betoging van de NVU was volgens de politie officieel aangemeld bij de gemeente, die van de tegendemonstranten niet. Er waren naar schatting in totaal enkele tientallen betogers op de been.

Aanslag op spelersbus Fenerbahçe

Bij een bloedige aanslag op de spelersbus van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe is zaterdagavond de chauffeur ernstig gewond geraakt. De bus werd in Sürmene onder vuur genomen door een nog onbekende schutter. De Nederlander Dirk Kuijt, die bij Fenerbahçe speelt, zat niet in de bus.

Op beelden van lokale media is te zien dat er in elk geval twee kogels door de voorruit van de bus zijn gegaan. De chauffeur zou de bus nog aan de kant hebben kunnen zetten om ernstiger leed te voorkomen. De chauffeur is zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, meldt de NOS. De spelers zijn met politieauto's naar het vliegveld van Trapzon gebracht.

De schutter zou een fan van Trabzonspor zijn, maar dat kon niet worden bevestigd. Fenerbahçe keerde terug naar huis van de gewonnen uitwedstrijd tegen Çaykur Rizespor in Rize (1-5). Trabzon ligt op de route van Rize naar Istanbul. Sürmene ligt tussen Rize en Trabzon. Dirk Kuijt was niet met zijn team mee, omdat hij een blessure heeft.

Borussia Dortmund
Schieten op spelersbussen is vandaag kennelijk in. Vanmiddag werd de bus van het Duitse Borussia Dortmund al beschoten. Dat gebeurde voor het hotel waar de spelers verbleven. Er waren op dat moment geen spelers in de bus aanwezig. Dortmund kreeg vandaag koploper Bayern München op bezoek. Het is onduidelijk of fans van Bayern bij de aanval zijn betrokken. De politie kon een ongeluk wél uitsluiten.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.