FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 maart 2015

Ophef over zwarte James Bond

In Groot-Brittannië is de nodige ophef ontstaan over een opmerking van voormalig James Bond-acteur Roger Moore. Hij wordt beticht van 'racisme' aan het adres van Idris Elba. Deze Engelse acteur met een donkere huidskleur is een serieuze kandidaat om de nieuwe James Bond te worden.

Moore (87) deed zijn uitlatingen in een interview met het Franse tijdschrift Paris Match. 'Een paar jaar geleden zei ik dat Cuba Gooding junior een prima James Bond zou zijn. Maar dat was een grap', zei Moore. Gooding heeft een donkere huidskleur. Moore: 'Bond kan worden gespeeld door een Schot, Welshman of Ier, maar moet wel 'Engels-Engels' zijn.' Een donkere James Bond noemt Moore 'Een interessant idee, maar irrealistisch.'

De opmerkingen hebben veel woede op sociale media veroorzaakt. Zowel Roger Moore als Idris Elba waren zaterdag trending topic op Twitter. Moore zou een racist zijn. De acteur kreeg echter ook bijval van twitteraars die de aantijging van racisme naar het rijk der fabelen verwezen. Moore verweerde zich zelf ook op Twitter:

De in Londen geboren Idris Elba (42) wordt gezien als kanshebber om in de toekomst de rol van James Bond te spelen. In de komende Bond-film 'Spectre' neemt acteur Daniel Craig die rol op zich. Een teaser voor die film is overigens gisteren online verschenen.

FOK! sportfoto-onderschrift week 13

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was mokkiemok met het volgende onderschrift: "Heerenveen ondersteboven van overstap Sinkgraven naar Ajax."

De opgave van deze week:

FC Barcelona-speler Luis Suárez viert op deze manier zijn doelpunt tegen Real Madrid, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Marca)
FC Barcelona-speler Luis Suárez viert op deze manier zijn doelpunt tegen Real Madrid, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Marca)

Vier gebroken ribben voor Ten Dam

Laurens ten Dam heeft vier gebroken ribben opgelopen door zijn val in de Ronde van Catalonië. Dat heeft zijn ploeg LottoNL-Jumbo bekendgemaakt.

Aanvankelijk werden er zaterdag in het ziekenhuis in Reus geen breuken bij de Nederlandse renner vastgesteld, maar bij een onderzoek in Amersfoort werd een andere diagnose gesteld. Ten Dam moet drie tot vier weken aan de kant blijven.

De klimmer ging zaterdag in de zesde rit naar Port Aventura onderuit en werd in de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hij kon het hospitaal in de avond weer verlaten.

Uitslagen EK-kwalificatie 29/03/2015

Vandaag is de vijfde speelronde van de EK kwalificatie in de groepen D, F en I. In dit bericht tref je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen in de groep en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep D
Schotland - Gibraltar 6-1 (4-1)
 18' Maloney 1-0 (pen)
 19' Casciaro 1-1
 29' Fletcher 2-1
 34' Maloney 3-1 (pen)
 39' Naismith 4-1
 77' Fletcher 5-1
 90' Fletcher 6-1

Bijzonderheid: Lee Casciaro scoorde het eerste EK-kwalificatiedoelpunt ooit voor Gibraltar. 

Georgië - Duitsland 0-2 (0-2)
 39' Reus 0-1
 44' Müller 0-2

Ierland - Polen 1-1 (0-1)
 26' Peszko 0-1
 90+1' Long 1-1

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Polen 5 3 2 0 11 16 - 3
2 Duitsland 5 3 1 1 10 9 - 4
3 Schotland 5 3 1 1 10 11 - 5
4 Ierland 5 2 2 1 8 11 - 4
5 Georgië 5 1 0 4 3 4 - 9
6 Gibraltar 5 0 0 5 0 1 - 27

De spelers van Gibraltar vieren hun eerste doelpunt (PRO SHOTS/Actionimages)
De spelers van Gibraltar vieren hun eerste doelpunt (PRO SHOTS/Actionimages)


Groep F
Roemenië - Faeröer 1-0 (1-0)
 21' Keserü 1-0

Noord-Ierland - Finland 2-1 (2-0)
 33' Lafferty 1-0
 38' Lafferty 2-0
 90+1' Sadik 2-1

Hongarije - Griekenland 0-0 (0-0)

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Roemenië 5 4 1 0 13 7 - 1
2 Noord-Ierland 5 4 0 1 12 8 - 4
3 Hongarije 5 2 2 1 8 4 - 3
4 Finland 5 1 1 3 4 5 - 7
5 Faeröer 5 1 0 4 3 2 - 7
6 Griekenland 5 0 2 3 2 1 - 5

Groep I
Albanië - Armenië 2-1 (0-1)
 4' Movsisyan 0-1
 70' Hambardzumyan (Armenië/2g)
 77' Mavraj 1-1
 81' Gashi 2-1

Portugal - Servië 2-1 (1-0)
 10' Carvalho 1-0
 61' Matic 1-1
 63' Coentrão 2-1

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Portugal 4 3 0 1 9 4 - 2
2 Denemarken 4 2 1 1 7 6 - 4
3 Albanië 4 2 1 1 7 4 - 5
4 Servië 4 1 1 2 1 6 - 6
5 Armenië 4 0 1 3 1 3 - 6

ArenA loopt weer vol voor Oranje

Het Nederlands elftal speelt dinsdag wederom in een volgepakte Amsterdam ArenA. De KNVB had tot aan zondag al 48.000 kaarten verkocht voor de oefeninterland tegen Spanje. De Nederlandse bond rekent erop dat ook de resterende tickets verspreid worden, zodat het stadion vol zal zitten met 51.500 toeschouwers.

Oranje moest zaterdag in een volle en sfeervolle ArenA genoegen nemen met een gelijkspel tegen Turkije (1-1). Vooral de duizenden Turkse voetbalfans, die de hele tribune aan de noordzijde van het stadion vulden, zorgden voor een hoop lawaai in het stadion. De Turken gooiden ook met vuurwerk, want ongetwijfeld tot een boete zal leiden van de Europese voetbalbond UEFA.

Lief meisje in Tekken 7

Katsuhiro Harada heeft via Twitter een nieuw aanwinst gepresenteerd voor het laatste deel van Tekken: het Filipijnse meisje Josie Rizal.

Josie Rizal

Ze is vernoemd naar de nationale held van de Filipijnen José Rizal, een schrijver, nationalist en voorvechter voor de onafhankelijkheid. Hoe veelzijdig Rizal ook was, hij was zelf geen vechtersbaas. Josie is ontworpen door Mari Shimazaki, die ook Bayonetta haar gestalte gaf.

Jose Rizal

 Josie bewijst in het volgende filmpje goed van zich af te kunnen bijten.

Eerder heeft Harada de komst van Jin al bevestigd. Hij zit als baas ergens in de eindlevels verstopt en je kan hem dus ook vrijspelen. Zijn overbekende combo heeft hij gelukkig behouden.

Devil Jin is ook van de partij met zijn horens, vleugels en laserblik. Er is geen melding gemaakt van Angel, maar dat kan uiteraard nog komen.

Speurneuzen hebben struinend door de broncode deze onthullingen al voorspeld. Maar één model dat ze aantroffen komt niemand bekend voor. Iedereen mag hieronder zijn mening geven over deze creatie. Het lijkt niet op Gun Jack.

Wie is dit?

Terpstra: "Paolini koos het juiste moment"

Ze waren met twee in de kopgroep, Niki Terpstra en zijn Belgische ploeggenoot Stijn Vandenbergh. Maar weer was de winst in een grote koers, na de Omloop Het Nieuwsblad nu in Gent-Wevelgem, niet voor een renner van Etixx-QuickStep. De Italiaan Luca Paolini van Katoesja soleerde naar de winst. "Hij plaatste de juiste demarrage op het juiste moment", was de conclusie van Terpstra, die zich net als in de Omloop tevreden moest stellen met de tweede plaats.

In de Omloop lieten de Etixx-renners zich verrassen door de Brit Ian Stannard. "Toen deden we het fout, vandaag valt ons weinig te verwijten", vond Terpstra. "Ik voelde me goed. Natuurlijk hoop je dat het anders afloopt, maar je rijdt niet met pannenkoeken vooruit. Winnen is altijd lastig, zelfs met goede benen."

Murray in Miami naar vierde ronde, Wawrinka uitgeschakeld

Andy Murray heeft zondag zonder al te veel moeite de vierde ronde bereikt van het tennistoernooi van Miami. De als derde geplaatste Brit gunde Santiago Giraldo, eerder in Florida te sterk voor Robin Haase, de tweede set even hoop op een succesje, maar de inhaalslag van de Colombiaan eindigde voortijdig: 6-3 en 6-4.

Om een plek in de kwartfinales te bemachtigen, moet Murray afrekenen met Kevin Anderson. De Zuid-Afrikaan was met tweemaal 6-4 te sterk voor de Argentijn Leonardo Mayer.

Met Stan Wawrinka wil het de laatste weken niet al te best lukken. De Zwitsere tennisser werd vandaag door Adrian Mannarino uitgeschakeld in de derde ronde. De Fransman versloeg de nummer zeven van plaatsingslijst in twee sets, die beide eindigden in een tiebreak: 7-6 (4) en 7-6 (5).

Wawrinka werd bijna twee weken geleden ook al verrassend vroeg uitgeschakeld op het toernooi van Indian Wells. Toen was Robin Haase hem in de tweede ronde de baas.

Valverde twijfelt over Ronde van Vlaanderen

BARCELONA Alejandro Valverde is er nog niet over uit of hij aan de start zal verschijnen van de Ronde van Vlaanderen. De Spaanse renner van Movistar, die deze week drie etappes won in de Ronde van Catalonië, kent het parcours niet en wil niet onnodig gevaar lopen op valpartijen. "Ik denk er nog altijd over na", verklaarde hij zondag na de slotetappe in Catalonië, een van zijn gewonnen ritten. "Het is een andere wedstrijd op wegen die ik totaal niet ken. Dat zorgt misschien wel voor enkele risico's met het oog op mijn andere koersen."

Valverde zal zeker rijden in de Amstel Gold Race. Hij wil de Ronde van Vlaanderen misschien gebruiken als opwarmertje voor de heuvelklassieker met de finish in Valkenburg. Mocht hij 'Vlaandrens mooiste' alsnog links laten liggen, dan heeft hij nog andere koersen om zich voor te bereiden. "Als ik niet in Vlaanderen start, dan rijd ik nog in Estalla, Rioja en Amorebieta voor ik deelneem aan de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik."

Herlings valt uit met kapot stuur in 1e manche maar wint 2e manche

Motorcrosser Jeffrey Herlings is zondag vroeg uitgevallen in de Grand Prix van Argentinië. De 20-jarige Brabander kwam al in de eerste ronde van de eerste manche hard ten val en beschadigde daarbij het stuur van zijn KTM. Hij moest de strijd staken en hield er bovendien een pijnlijke enkel aan over.

Herlings was de leider in de stand om het WK in de MX2-klasse. Hij won bij de voorgaande twee grands prix, die van Thailand en die van Qatar, beide manches. Daardoor staat de KTM-coureur op 100 punten. De Fransman Dylan Ferrandis stak hem zondag echter al voorbij met de winst in de eerste manche in Patagonië. 

De tweede manche stapte Herlings toch weer op de motor. De Nederlander was blijkbaar goed hersteld van het ongeluk in de eerste manche want Herlings kwam als eerste over de finish. Met twintig seconden voorsprong was hij ruim de beste voor Ferrandis en Pauls Jonass.

Herlings werd in 2012 en 2013 wereldkampioen in de MX2. Hij liep vorig jaar de wereldtitel mis door een bovenbeenbreuk.

De eindoverwinning in Argentinië ging naar de Fransman Ferrandis:

Basketballers Donar winnen beker opnieuw

De basketballers van Donar hebben zondag in Zwolle opnieuw de nationale beker gewonnen. De ploeg uit Groningen versloeg in een spannende finale SPM Shoeters uit Den Bosch met 76-70.

De twee teams gaven elkaar weinig toe. Bij de rust was de stand met 37-37 gelijk. In de slotfase slaagde Donar erin een voorsprong te pakken en gaf deze niet weer af.

De spelers van Donar vieren de winst in de bekerfinale (PRO SHOTS/Erik Pasman)
De spelers van Donar vieren de winst in de bekerfinale (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Saoedi-Arabië pest Zweden

Zweden dreigt internationaal geïsoleerd te raken door een lief bedoelde actie van Margot Wallström, de minister van buitenlandse zaken. De dame nam namelijk nogal krachtig stelling tegen het middeleeuwse beleid van Saoedi-Arabië.

De minister hekelde het land op het gebied van vrouwenrechten en het in die regio immens populaire barbaarse rechtssysteem, gebaseerd op de sharia. Het is in de olierijke dictatuur namelijk onmogelijk voor vrouwen om te reizen, trouwen of zaken te doen zonder een mannelijke begeleider. Ook gearrangeerde verkrachtingspartijen van minderjarige meisjes zijn er aan de orde van de dag. Dit gebeurt middels gedwongen huwelijken.

Wallström maakte ook een punt van de straf van blogger Raif Badawi. Deze jongeman is na kritiek op het regeringsbeleid in het cachot gesmeten en ontvangt wekelijks een serie van 50 stokslagen. Wallström noemde dit 'middeleeuwse methodes' en 'wrede pogingen om moderne vrijheid van expressie in de kiem te smoren'.

Dit is haar -en naar goed Arabisch gebruik haar hele land- niet in dank afgenomen. De Saoedische ambassadeur in Zweden is teruggefloten naar eigen land, Zweedse zakenlieden komen het islamgekke land niet meer in en de diplomatische betrekking zijn gedaald naar temperaturen die normaal gesproken alleen in het noorden van Zweden te vinden zijn. De oliesjeiks in de Verenigde Arabische Emiraten toonden zich solidair met de Saoedi's en hebben dezelfde maatregelen genomen.

Ondertussen heeft de Organisatie van de Islamitische Samenwerking, een club die wereldwijd de belangen van moslims behartigt, de discussie een andere draai gegeven. Volgens hen heeft Zweden geen respect voor de 'rijke en afwisselende ethische normen' in de wereld. Het is Saoedi-Arabië gelukt om een mening over vrouwenrechten om te buigen als een aanval op de Islam. Kortom, het wordt er niet gezelliger op tussen de twee landen.

Voor Zweden, als grote wapenexporteur, niet leuk. Voor de positie van Wallström (die uiteraard ter discussie staat) niet leuk. Maar nog minder leuk: andere westerse landen houden stijf de kaken op elkaar en bemoeien zich niet met de heikele kwestie. De economische belangen staan immers voorop en samenwerken met dictators moet kunnen.

Het zou zomaar kunnen zijn dat Zweden in 2017 zijn stoeltje in de VN Veiligheidsraad kwijt is.

De hele kwestie lijkt een beetje op de toestanden rond Charlie Hebdo en de Deense cartoonrellen. Ook toen stond de Arabische wereld op zijn achterste benen en werden Deense producten geboycot. Alleen Deense vlaggen waren destijds mateloos populair.

Ook Arabische en Engelse versie Charlie Hebdo (Foto: ANP)
Dat zal ze leren.

Testwagen BMW ramt politiebusje

Een testwagen van BMW is rond middernacht in Stuttgart op een politiebusje geknald. Drie agenten raakten gewond en de schade wordt door de plaatselijke politie zondag op 150.000 euro geschat.

De BMW, een in camouflagekleuren uitgedoste auto die de eretitel Elzenkoning heeft, was 's nachts op pad om 'een systeem dat de bestuurder met camera's terzijde staat' in het donker uit te proberen. Dat was geen succes omdat de bestuurder het politiebusje met zwaailicht en sirene niet heeft zien of horen aankomen. De politiebus was uitgerukt voor een roofoverval en reed door rood bij het oversteken van een kruispunt.

Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en geldt als de wieg van de auto en motorfiets. Nog steeds is er veel autoindustrie. Auto's met merkwaardige camouflage doorkruisen vaker de stad. Het gaat om modellen die worden uitgetest. De fabrikant wil met de camouflage het uiterlijk van het nieuwe model een beetje verhullen.

Testwagen BMW ramt politiebusje
Testwagen BMW ramt politiebusje (Foto: ANP)

Péraud wint opnieuw Critérium International

Jean-Christoph Péraud heeft zich opnieuw tot winnaar gekroond van de meerdaagse wielerkoers Critérium International. De Fransman stelde de eindzege veilig door zondag de slotetappe op Corsica te winnen. Hij pakte bovendien genoeg tijdwinst op zijn landgenoot Thibaut Pinot, die tweede werd in het algemeen klassement. De derde plek was voor de Italiaan Fabio Felline, die zaterdag de tijdrit had gewonnen.

Péraud (37) plaatste zijn beslissende aanval op de slotklim naar de top van de Col de l'Ospedale. Hij bouwde zo'n halve minuut voorsprong op zijn achtervolgers Pinot en Pierrick Fedrigo op. Dat gat halveerde, maar bleef groot genoeg voor de titelprolongatie. Fedrigo eindigde op 15 seconden van zijn landgenoot als tweede, Pinot op een tel meer als derde.

Maurits Lammertink van Team Roompot eindigde in de etappe van zondag als twaalfde, op een kleine minuut van de winnaar. In het eindklassement werd Stef Clement de beste Nederlander, op de elfde plek.

Vernieuwd Panorama Mesdag populair

Museum Panorama Mesdag heeft in het weekeinde van de heropening veel bezoekers getrokken. Zaterdag en zondag verwelkomde Mesdag ongeveer 2000 mensen. Dat is meer dan normaal, aldus een woordvoerster.

Het museum is de laatste vierenhalf jaar grondig gerestaureerd en verbouwd, maar bleef in die periode wel open voor publiek. Panorama Mesdag heeft er nieuwe tentoonstellingszalen bij gekregen, waardoor meer bezoekers kunnen langskomen en er meer ruimte is voor tijdelijke tentoonstellingen.

Burgemeester Jozias van Aartsen en schrijver en dichter Bart Chabot verrichtten zaterdag de opening. Van Aartsen sprak over het unieke karakter van Panorama Mesdag. Chabot noemde het musem 'de parel van Den Haag'.

De vaste collectie van het museum is opnieuw ingedeeld, waarbij meer informatie wordt gegeven over Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten. Verder beschikt het museum nu over zalen voor lezingen en ontvangsten. Panorama Mesdag is vooral bekend om het 120 meter ronde vergezicht op Scheveningen, dat Mesdag in 1881 schilderde.

Na de heropening is het museum klaar voor de viering van het Mesdagjaar. Dit jaar staan diverse tentoonstellingen en evenementen op het programma die te maken hebben met Mesdag, de schilder van zeegezichten, verzamelaar en ondernemer, die honderd jaar geleden overleed.

Vernieuwd Panorama Mesdag populair
Vernieuwd Panorama Mesdag populair (Foto: ANP)

Rechts juicht, links huilt in Frankrijk

Het centrumrechtse UMP (Unie voor een Volksbeweging) van ex-president Nicolas Sarkozy heeft zondag de slotronde van de Frans departementale verkiezingen gewonnen. Volgens exitpolls is de UMP in 66 tot 70 departementen de grootste partij geworden.

Dat is een flinke stijging vergeleken met de huidige 41 departementen. "Onze politieke familie heeft nog nooit in zoveel departementen gewonnen. Een nieuw tijdperk is begonnen, er komt verandering aan", sprak Sarkozy zijn aanhang toe.

De PS (Parti Socialiste) van de huidige president François Hollande is de grote verliezer, zoals al werd verwacht. De partij is volgens de exitpolls in 27 tot 31 departementen de grootste partij, een halvering vergeleken met de huidige situatie. Nu is de PS nog de grootste in 61 departementen.

Ook het anti-Europese nationalistische Front National (FN) van Marine Le Pen heeft een goede verkiezingsdag achter de rug. De partij heeft winst geboekt, maar het is nog niet duidelijk of de partij ergens de grootste wordt. Volgens exitpolls maakt de partij kans op twee departementen, maar in de eerste uitslagen blijft de FN op de huidige nul departementen steken.

Premier Manuel Valls (PS) gaf toe dat zijn partij veel terrein heeft verloren. Hij noemt de verkiezingsuitslag een teken van blijvende onrust in het Franse politieke landschap. Le Pen (FN) zei in haar toespraak dat Valls af moet treden als premier.

De verkiezingen worden gezien als voorloper van de presidentsverkiezingen in 2017.

Rechts juicht, links huilt in Frankrijk
Rechts juicht, links huilt in Frankrijk (Foto: ANP)

Vettel maakte einde aan overmacht Mercedes

De Grand Prix van Maleisië zorgde zondag voor een aangename verrassing in de Formule 1. Sebastian Vettel doorbrak de hegemonie van Mercedes en won in zijn Ferrari de race op het circuit van Sepang. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton kon jagen wat hij wilde, hij kreeg de rode bolide niet te pakken en moest genoegen nemen met plaats twee. De Duitser Nico Rosberg finishte op gepaste afstand als derde in zijn Mercedes.

Vettel hield het niet droog na zijn veertigste zege. De Duitser, bezig aan zijn eerste jaar bij Ferrari, bezorgde de beroemde Italiaanse renstal zijn eerste succes sinds mei 2013. "Ik ben zo trots, vooral ook op het team. We hebben Mercedes op een duidelijke en eerlijke manier verslagen", jubelde de viervoudig wereldkampioen op het podium.

"Ferrari heeft hard gewerkt afgelopen winter en een fantastische auto afgeleverd. Ik ben terug en Ferrari is terug", aldus de Heppenheimer, die zijn laatste zege boekte in de Grand Prix van Brazilië, toen hij als coureur van Red Bull zijn vierde wereldtitel veiligstelde. "Ik wil met Ferrari ook wereldkampioen worden. Dat is de missie."

Vettel profiteerde in Maleisië optimaal van een pitstop van de beide Mercedessen vroeg in de wedstrijd. Zowel Hamilton, die van poleposition was vertrokken, als Rosberg wisselde van banden tijdens een fase waarin de race eventjes geneutraliseerd was na een uitglijder van de Zweed Marcus Ericsson (Sauber). Vettel daarentegen bleef op de baan en kwam zo vanzelf aan de kop van het veld. Hij bleek vervolgens, waarschijnlijk ook tot zijn eigen verrassing, over zoveel snelheid te beschikken in de Ferrari dat hij de Mercedessen ruim achter zich liet.

Mercedes kon weinig anders dan erkennen dat er een verkeerde strategie was gekozen. "Het was voor de race al afgesproken dat we in zo'n geval een pitstop zouden maken, maar we hadden er niet op gerekend dat veel andere auto's op de baan bleven", zei Rosberg. Hij en Hamilton, vorig jaar samen goed voor zestien zeges in negentien races, vielen terug in het veld en moesten zich in druk verkeer naar voren zien te werken, acties die veel van de banden vergden. Vettel bouwde in die fase een comfortabele voorsprong op.

"Het was geen beste dag voor Mercedes, maar wel een mooie voor de Formule 1. We nemen ons verlies en moeten vooral kalm blijven", zei teambaas Toto Wolff.

Uitslag MotoGP Grand Prix van Qatar

Valentino Rossi heeft op het circuit van Losail in Doha de seizoensopener in de MotoGP gewonnen. Tijdens de Grand Prix van Qatar wist de ervaren Italiaan zich op te werken van de achtste startplek. In een schitterende race was hij vervolgens de sterkste in de onderlinge duels, door Andrea Dovizioso te verslaan.

Dovizioso kende een goede start en verzilverde zijn poleposition, terwijl Jorge Lorenzo vanaf de zesde startplek naar plaats twee reed. Andrea Iannone, teamgenoot van Dovizioso, nam plek drie in, voor Yonny Hernandez, Bradley Smith en Pol Espargaro. Wereldkampioen Marc Marquez, gestart vanaf plek drie, maakte een grote fout en viel terug naar de allerlaatste plek, waar hij direct mensen in begon te halen.

Twee ronden later moest Dovizioso de leiding afstaan aan Lorenzo, waarna het duo er samen met Iannone vandoor leek te gaan. Rossi zette alles op alles en kon het gat na een aantal ronden dichtrijden, waardoor de kopgroep uit vier man bestond. Ondertussen reed Marquez een uitstekende race en lag hij al snel weer op de zesde plek, achter teamgenoot Dani Pedrosa. 

In de ronden daarna kwam het gevecht voorin geen moment meer stil te liggen. Met name Dovizioso en Lorenzo enerzijds en Rossi en Iannone anderzijds vochten meerdere stevige duels uit. Daarachter kon Marquez Pedrosa inhalen, maar het gat naar de kopgroep kon de Spanjaard niet meer dichtrijden.

Met nog zes ronden te rijden moest Iannone langzaam afhaken, een ronde later gevolgd door Lorenzo die plotseling wat snelheid leek te verliezen. Dat was echter wel het startsein voor nog maar eens een schitterend duel, dit keer tussen Dovizioso en Rossi. Rondenlang haalde het duo elkaar in en bij het ingaan van de slotronde reden de twee dan ook pal naast elkaar. De Ducati van Dovizioso leek snel genoeg om op het laatste rechte stuk voorbij de Yamaha van Rossi te razen, maar daar dacht Il Dottore anders over. In de laatste bochten kon hij Dovizioso precies op genoeg afstand houden om ervoor te zorgen dat hij er niet meer voorbij kon: Rossi won, voor Dovizioso en Iannone. Lorenzo moest genoegen nemen met plek vier, voor de Honda's van Marquez en Pedrosa.

  

Lustrum Sensation binnen dag uitverkocht

De jubileumeditie van het dancefeest Sensation The Legacy is binnen een dag uitverkocht. Dat meldt de organisatie van het feest zondag. Op 4 juli viert Sensation het vijftienjarig bestaan in de Amsterdam ArenA. Er worden bezoekers uit meer dan 75 landen verwacht.

"Wat vet dat het gewoon weer gelukt is", zegt Sensation oprichter Duncan Stutterheim. "Het blijft iedere keer spannend natuurlijk. Gaaf dat zelfs na vijftien jaar Sensation weer direct uitverkoopt. We hebben er ook dit jaar weer hard voor gewerkt. Bijzonder dat we deze eenmalige editie, het vijftienjarig jubileum, met onze trouwe fans mogen vieren."

Sensation begon in 2000 als een eenmalig evenement in de ArenA, maar is uitgegroeid tot een wereldwijd dancefeest dat dertig landen bezocht en ruim twee miljoen bezoekers trok.

'Bank of England onthult eisen stresstest'

De Bank of England maakt maandag de criteria bekend van een stresstest waaraan Britse banken later dit jaar worden onderworpen. Dat schrijft The Sunday Times. Mogelijk moeten banken miljarden aan nieuw kapitaal aantrekken om hun reserves op peil te brengen.

Volgens de krant wordt de stresstest stukken strenger dan voorheen en worden onder meer een grote 'geopolitieke shock', een valutacrisis en scherpe dalingen van de aandelenbeurzen en grondstoffenprijzen meegenomen in de testscenario's.

Analisten denken dat HSBC en Standard Chartered, vanwege de nadruk op internationale ontwikkelingen, het slechtst uit de bus zullen komen vanwege hun omvangrijke activiteiten in het buitenland.

De Britse centrale bank waarschuwde vorige week onder meer voor de gevolgen van een verdere afkoeling van de Chinese economie en de financiële malaise in Griekenland.

Riis definitief weg bij Tinkoff-Saxo

Bjarne Riis stopt definitief als manager van Tinkoff-Saxo. Dat heeft de wielerploeg van de Russische teambaas Oleg Tinkov zondag bekendgemaakt. De Deense manager werd vorige week al op non-actief gesteld door de ploeg.

Tinkoff-Saxo laat in een verklaring weten dat alle contracten met Riis met wederzijdse overeenstemming per direct zijn beëindigd. Beide partijen zullen zich onthouden van commentaar. Vorige week werd er ook al geen reden opgegeven voor het schorsen van Riis. Het zou niks te maken hebben met de tegenvallende prestaties of financiën. De ploeg maakt komende week bekend hoe het vertrek van Riis wordt opgevangen.

Riis stopte in 2000 als coureur en ging een jaar later aan de slag als ploegleider bij CSC, de voorloper van Tinkoff-Saxo. Hij was daarna eigenaar van de ploeg, maar verkocht die in 2013 aan Tinkov en bleef als teammanager betrokken bij de formatie.

Schade door lentestorm lijkt mee te vallen

De storm die zondag over Nederland trok, heeft voor zover nu bekend niet tot heel veel schade geleid. Op sommige plaatsen waaiden bomen om en in het verkeer gebeurden meerdere ongelukken door de harde wind. Door de vele regen was er op een aantal plekken ook sprake van wateroverlast. Zo werd op de N261 de afslag naar de Efteling afgesloten, omdat de weg onder water stond.

Volgens weerbureau weeronline.nl stond een groot deel van de dag aan zee windkracht 8. Ook in het binnenland kwam het tot zware windstoten. Aan het einde van de middag was de storm het zwaarst. Op Schiphol kwam de wind tot 117 kilometer per uur. In Utrecht kreeg de brandweer vijftien meldingen van stormschade. In Rotterdam en omgeving rukte de brandweer veertig keer uit.

Dat er relatief gezien weinig schade ontstond, komt onder meer doordat de bomen nog niet in blad staan.

Strijdbare Hiddink ziet toekomst met Oranje

Hoe het hem gaat lukken, dat weet Guus Hiddink nog niet. Maar de bondscoach heeft er alle vertrouwen in dat hij het Nederlands elftal aan de praat krijgt. Dat vertelde hij na het schamele gelijkspel van zijn ploeg tegen Turkije (1-1). Pas in blessuretijd redde Wesley Sneijder via Klaas-Jan Huntelaar een punt voor een pover Oranje.

Strijdvaardig als hij nog is, benadrukte Hiddink dat het benauwde gelijkspel wel eens goed van pas kan komen. Met dank aan de late treffer blijft de nummer drie van het laatste WK inderdaad derde in groep A van het kwalificatietoernooi voor het EK in Frankrijk. Die positie geeft aan het einde van de rit in ieder geval recht op deelname aan de play-offs voor de eindronde van volgend jaar zomer. De voorsprong van twee punten op Turkije, vierde in de poule, is met dank aan de late treffer intact gebleven.

Met dank aan de nieuwe opzet van het EK heeft Nederland ook nu nog steeds zelf in de hand of het volgend jaar zomer naar Frankrijk mag. Maar dat was niet het geval geweest als het deelnemersveld voor de eindronde nog uit 16 in plaats van 24 ploegen had bestaan. Maar liefst acht verliespunten incasseerde Oranje al in de eerste vijf duels van de EK-kwalificatie. De achterstand op Tsjechië en IJsland, bepaald geen Europese hoogvliegers, is al opgelopen tot respectievelijk zes en vijf punten.

Nederland wist sinds de terugkeer van Hiddink eigenlijk alleen tegen Letland (6-0) te overtuigen. Arjen Robben en Robin van Persie, hoofdrolspelers in die ontmoeting, waren niet inzetbaar tegen Turkije. Zonder zijn twee grote vedetten formeerde de bondscoach een team dat vraagtekens opriep. Bijna geen speler laat zich vergelijken met Robben, maar Ibrahim Afellay kon zijn uitverkiezing op de rechterflank helemaal niet waarmaken. Georginio Wijnaldum faalde als rechtshalf en Jordy Clasie moest de hele wedstrijd vanaf de bank toekijken hoe Nigel de Jong het spel op het middenveld vertraagde.

Veel van de morrende fans in de ArenA waren al op weg naar de uitgang toen Sneijder via Huntelaar voor opluchting zorgde. Even na zijn uithaal was de kleine spelmaker de eerste die het voor de Hiddink opnam. Later herhaalden veel van zijn ploeggenoten dat de bondscoach de juiste man op de juiste plek is. In zijn zoektocht naar een beter elftal kondigde de opvolger van Louis van Gaal aan dinsdag andere spelers een kans te geven in de vriendschappelijke ontmoeting met Spanje, een ploeg die op revanche aast na de vernedering op het WK (5-1) en Hiddink in een nog lastigere positie kan brengen.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Qatar

De Duitser Jonas Folger heeft de Grand Prix van Qatar in de Moto2 op zijn naam geschreven. De Duitser werd daarbij wel geholpen door het uitvallen van alle drie favorieten, Johann Zarco, Esteve Rabat en Sam Lowes. Voor Folger was het zijn eerste zege in de Moto2 en zijn eerste grand prix-overwinning sinds hij in Tsjechië in 2012 de race in de Moto3 won.

Bij de start wist Lowes van poleposition de leiding in handen te pakken, gevolgd door Zarco. Rabat kwam al snel in de problemen en viel terug tot rond de tiende plek. Het duurde niet lang tot Zarco, die de leiding overnam, en Lowes een gat sloegen naar Folger en de Italiaan Franco Morbidelli, terwijl de Belg Xavier Simeon bij dat duo aan kon sluiten.

In de vierde ronde werd de race op zijn kop gezet, doordat Lowes na een domme fout onderuit ging. Rabat, die inmiddels wat plekken teruggepakt had, ging eveneens tegen het asfalt, net als Luis Salom en Axel Pons in dezelfde ronde. De overwinning leek vervolgens al vergeven, want niemand kon partij bieden aan Zarco. Ver achter de Fransman streden Folger en Simeon om de overige podiumplaatsen, maar de Belg moest zijn Duitse kompaan langzaam maar zeker weg laten rijden.

Achter Simeon werd om de vierde plek wel fel gestreden door een groepje bestaande uit Sandro Cortese, Morbidelli, Thomas Lühti en Mika Kallio. Debutant Alex Rins, vorig jaar derde in de Moto3, kwam in de loop van de race goed op gang en sloot aan bij het kwartet. Drie ronden voor het einde haalde hij op Lühti na de hele groep in, waarmee hij direct zijn klasse liet zien.

Voorin de race ging het op dat moment echter helemaal fout voor Zarco. De Fransman had een probleem met zijn schakelmechanisme, stuurde zijn machine bijna de muur in en zag vervolgens de ene na de andere rijder passeren. Plotseling lag Folger op kop en de Duitser lag niks meer in de weg om de zege te pakken. Simeon werd tweede, gevolgd door Lühti, die Rins nog net van zich af wist te houden. Zarco kwam nog als achtste over de streep, waarmee hij wel kostbare WK-punten scoorde.

Firmino schiet Brazilië langs Chili, Hernández bezorgt Mexico zege

Brazilië heeft zondag met miniem verschil de oefeninterland tegen Chili gewonnen. De nummer vier van het afgelopen WK zegevierde in het Emirates Stadion van Arsenal dankzij een doelpunt van Roberto Firmino: 1-0. De spits van Hoffenheim omspeelde halverwege de tweede helft doelman Claudio Bravo en tikte simpel binnen. Het betekende zijn eerste doelpunt voor de Seleçao.

De Zuid-Amerikanen maakten er meer een harde dan een goede wedstrijd van in Londen. De Engelse arbiter Martin Atkinson deelde liefst zeven gele kaarten uit, vijf aan Brazilië en twee aan Chili. Opvallend genoeg bleef de smerigste overtreding onbestraft. Gary Medel ging in de eerste helft boven op het rechteronderbeen van Neymar staan, maar dat ontging Atkinson. Dezelfde arbiter gaf vorige week Steven Gerrard van Liverpool voor eenzelfde soort overtreding nog rood, terwijl hij nog geen minuut in het veld stond in de wedstrijd tegen Manchester United.


 Javier Hernández heeft Mexico zaterdagavond in Los Angeles de zege bezorgd in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador. Chicharito, door Manchester United verhuurd aan Real Madrid, scoorde in het Memorial Coliseum na een kwartier. Het zou bij 1-0 blijven mede doordat de Ecuadoriaanse middenvelder Miler Bolaños ver in de tweede helft een strafschop miste.

PSV'er Andrés Guardado, die voor drie jaar gaat bijtekenen in Eindhoven, speelde bij Mexico de hele wedstrijd, evenals Hector Moreno (ex-AZ). Jesús Corona (FC Twente) bleef in het trainingspak toekijken.


Bongani Zungu heeft zondag voorkomen dat het Zuid-Afrikaans voetbalelftal een nederlaag zou lijden in de oefenwedstrijd tegen Nigeria. De aanvaller van Mamelodi Sundowns maakte in Nelspruit ver in blessuretijd gelijk: 1-1.

Ahmed Musa (ex-VVV) bracht de Nigerianen in de slotfase op voorsprong. Eerder had Andile Jali, die in de Belgische competitie speelt bij KV Oostende, nagelaten dat namens de gastheren te doen. Hij miste een strafschop.

De Zuid-Afrikaanse Ajacied Thulani Serero speelde de hele wedstrijd. Kamohelo Mokotjo (FC Twente) kwam niet van de reservebank af.

Paolini wint barre Gent-Wevelgem

De Italiaan Luca Paolini heeft zondag onder barre weersomstandigheden de wielerkoers Gent-Wevelgem gewonnen. De routinier van Katoesja ontsnapte in de slotkilometers uit een kopgroep van zes. De Nederlander Niki Terpstra eindigde als tweede, net voor de Brit Geraint Thomas.

Gent-Wevelgem werd een heroïsch gevecht tussen een select gezelschap krachtpatsers. Terwijl renners van de fiets waaiden was het eerst Maarten Tjallingii die, met nog tachtig kilometer te rijden, alleen op kop reed. De Nederlander van LottoNL-Jumbo werd afgelost door de Belg Jurgen Roelandts. De renner van Lotto Soudal reed liefst zestig kilometer voorop tot een groepje hem achterhaalde. Kort voor dat moment was Terpstra lekgereden. De renner van Etixx-QuickStep sloot weer aan en ging er meteen met Paolini vandoor.

Acht kilometer voor de streep hadden Thomas en de Belgen Jens Debusschere, Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh de aansluiting met het duo weer gevonden. Kort erna plaatste Paolini zijn beslissende aanval. De 38-jarige Italiaan bleef uit de greep van de achtervolgers. "De mooiste zege uit mijn loopbaan", jubelde Paolini, die twee jaar geleden de Omloop Het Nieuwsblad had gewonnen. "Ik ben nog gevallen onderweg maar ben altijd rustig gebleven. Ik kende het parcours goed, heb een beetje geluk gehad maar het ook slim gespeeld."

Britten boos over 'Lubitz-film'

In het immer politiekcorrecte Engeland is opschudding ontstaan over een Argentijnse film die daar zojuist is uitgekomen. Relatos Salvajes, op het Britse eiland beter bekend onder de naam Wild Tales (Britten hebben wat moeite met andere talen), is te zien hoe een man bewust een vliegtuig in volle vaart tegen een huis parkeert.

Ongelukkigerwijze is de film ingehaald door de actualiteit, toen Andreas Lubitz zo ongeveer hetzelfde deed. Veel Britten hebben daarom ook het idee dat Andreas zich heeft laten inspireren door de film.

De film, een zwarte komedie, is onderverdeeld in drie verhalen. In een daarvan, Pasternak, is te zien hoe passagiers van een verkeersvliegtuig in wanhoop heen en weer rennen. De psychiater van de massa- en zelfmoordenaar in spe die achter de stuurknuppel zit, probeert zijn patiënt ervan te weerhouden zijn plan door te zetten. Tevergeefs. Op het eind het verhaal laat de patiënt het vliegtuig neerstorten op zijn ouderlijk huis. Daarbij komen alle inzittenden om het leven.

Op de sociale media hebben veel mensen hun ongenoegen geuit over het uitkomen van de film. De film was al eerder te zien in continentaal europa, waar de film uitstekende recensies kreeg. Distribiteur Artificial Eye is niet van plan om de film uit de bioscoop te halen.

Uitslag Moto3 Grand Prix van Qatar

Alexis Masbou heeft op het Losail International Circuit in Doha de Grand Prix van Qatar in de Moto3 gewonnen. De Fransman vertrok vanaf poleposition, leek gedurende de race wat terug te vallen, maar kon op de finish toch de zege pakken. Het was de tweede overwinning voor Masbou, die vorig jaar in Tsjechië de beste was.

Polesitter Masbou wist bij de start zijn positie in eerste instantie vast te houden en kreeg Niccolo Antonelli en John McPhee achter zich aan. Een van de kanshebbers op de wereldtitel, de Portugees Miguel Oliveira, ging in de eerste bocht van het seizoen al onderuit na een tikje van Francesco Bagnaia. Alle ogen in de Moto3 waren echter gericht op de pas 15-jarige Fransman Fabio Quartararo, die gebracht werd als een van de grootste talenten van de laatste jaren. Vanaf de zesde startplek duurde het drie ronden voor hij de leiding overnam van Brad Binder.

Na een paar ronden viel Quartararo wat terug, terwijl er voorin stevig gevochten werd door onder meer Binder, Masbou, Antonelli, Efren Vazquez en Danny Kent. De kopgroep van elf man werd door de gevechten onderling al snel aangevuld met zeven andere rijders, waaronder de Belg Livio Loi. Hij moest niet veel later echter lossen en ging vervolgens zelfs onderuit. 

Met zes ronden te rijden reden Kent, Bagnaia, Binder, Vazquez en Enea Bastianini zich los van de rest, maar een rondje later kwamen vier man - waaronder Quartararo - er toch weer bij. De jonge Fransman wist zich niet veel later zelfs helemaal naar voren te werken en pakte de leiding, die hij bij het ingaan van de slotronde weer af moest staan aan Bastianini. Quartararo schakelde zichzelf en Bagnani vervolgens uit voor de zege, door de Italiaan in het gras te duwen.

Met nog zeker vijf kanshebbers draaide het veld het laatste rechte stuk op, waar Bastianini op weg leek naar de zege. In de slotmeters kwam Masbou echter nog voorbij: De Fransman won met 0,027 seconden voorsprong. De derde plek ging naar Kent. Op de finish zaten liefst negen rijders binnen een seconde van Masbou, terwijl er dertien binnen twee seconden eindigden.

Veel geopolitiek en macrocijfers in beursweek

De beurshandel staat de komende week in het teken van een aantal geopolitieke factoren en een flinke hoeveelheid macrocijfers. Beleggers krijgen onder meer te maken met onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma, overleg in de Arabische Liga over Jemen en verkiezingen in Nigeria. Op macrogebied ligt het zwaartepunt op vrijdag, met een rapport over de banengroei in de VS in maart.

Vorige week besloten veel beleggers om hun winsten te verzilveren na de stevige opmars in de voorgaande weken. De AEX stond op dinsdag nog kortstondig boven 500 punten, maar daarna kwam de klad er in. De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot vrijdag 0,1 procent lager op 485,73 punten. De Europese beurzen leden het grootste verlies op weekbasis van dit jaar.

Op de eerste dag van de ingekorte beursweek, de Europese beurzen en Wall Street zijn dicht op Goede Vrijdag, komt het CBS met een rapport over de producentenprijzen in februari. Ook in het buitenland ligt de nadruk op macronieuws, met cijfers over de consumentenbestedingen in de VS in februari en de Duitse inflatie in maart. Verder maakt de Britse centrale bank de criteria van een stresstest bekend waaraan banken later dit jaar worden onderworpen.

Dinsdag verstrijkt de deadline om een akkoord te bereiken over het atoomprogramma van Iran. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China onderhandelen sinds donderdag in het Zwitserse Lausanne. Andere belangwekkende zaken op dinsdag zijn rapporten over de Duitse werkloosheid in maart en de inflatie in de eurozone.

Woensdag moet blijken of de Chinese economie verder is afgekoeld. Peking maakt dan bekend hoe het staat met de bedrijvigheid in de industrie, na krimp in zowel januari als februari. Ook in de VS worden cijfers bekendgemaakt over de industrie in maart.

De Europese Centrale Bank publiceert donderdag de notulen van de beleidsvergadering op 5 maart. Op die dag verhoogde de centrale bank onder meer zijn groeiprognoses voor de eurozone in de komende jaren.

De Amerikaanse overheid maakt vrijdag bekend hoeveel banen er, exclusief de agrarische sector, zijn bijgekomen in maart. Economen rekenen op 250.000 stuks en een stabiel werkloosheidspercentage van 5,5 procent.

Verdachte aanslag Bardo-museum gedood

Een belangrijke verdachte van de aanslag op het Bardo-museum in Tunis is in een antiterreuroperatie van de Tunesische veiligheidstroepen gedood, heeft de Tunesische premier Habib Essid zondag meegedeeld.

Khaleb Chaieb, ook wel bekend als Abou Sakhr Lokman, kwam om tijdens een operatie in de regio Gafsa, dicht bij de grens met Algerije. De Algerijn Chaieb maakte deel uit van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida en werd beschouwd als een van de hoofdverdachten achter de aanslag van 18 maart. Bij die terreuractie in Tunis kwamen 22 mensen, voor het merendeel buitenlandse toeristen, en twee daders om het leven. De extremistische groep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

De Franse president François Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi en verscheidene ministers van buitenlandse zaken onder wie de Nederlandse minister Bert Koenders nemen zondag deel aan een mars tegen terreur in Tunis. De Tunesische regering heeft alle grote politieke partijen opgeroepen mee te doen aan de optocht, die loopt van het regeringskwartier Bab Es-Saadoun naar het museum.

De buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders nemen deel om hun solidariteit te betuigen met Tunesië, het enige land waar na de Arabische Lente van 2011 een democratisch bestel is ingevoerd. De autoriteiten hebben echter te kampen met verschillende radicale islamitische groepen, waarvan de meeste hun wortels hebben in de buurlanden Algerije en Libië. Chaieb was volgens het ministerie van binnenlandse zaken een van negen terreurverdachten die bij antiterreuroperaties werden gedood.

Judoka Van 't End pakt goud in Turkije

Judoka Noël van 't End heeft goud veroverd in de klasse tot 90 kilo bij de Grand Prix in het Turkse Samsun. In de finale was hij met twee yuko's te sterk voor de Serviër Aleksandar Kukolj.

Eerder in het toernooi won hij al van de Let Aigars Milenbergs, de Mongool Tsogtgerel Khutag en de Oezbeek Sherali Juraev. In de halve eindstrijd legde hij zijn Israëlische tegenstander Li Kochman al na een halve minuut op zijn rug.  Zo redde Van 't End de Nederlandse eer op de laatste dag om Turkje

Eerder op de dag werd Guillaume Elmont in dezelfde gewichtsklasse in zijn tweede partij uitgeschakeld door de Kazak Islam Bozbayev, die Elmont al na achttien seconden op zijn rug legde. Daarvoor had Elmont nog wel met ippon gewonnen van de Mongool Otgonbaatar Lkhagvasuren. 

Ook in de klasse tot 100 kilo was vandaag geen roem weggelegd voor de Nederlandse judoka's. Zowel Henk Grol als Michael Korrel vloog er al na een partij uit. Henk Grol verloor van de Hongaar Miklos Cirjenic met een yuko. Michael Korrel verloor op ippon van de Portugees Jorge Fonseca. Bij de dames was er ook geen succes.  Guusje Steenhuis (-78 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) verloren hun eerste partij. 

Zo keert Nederland naar huis met vijf medailles. Zaterdag won Anicka van Emden (-63 kg) en was er brons voor Dex Elmont (-73 kg) en Juul Franssen (-63 kg). Vrijdag behaalde Sanne Verhagen in de klasse tot 57 kilogram al ziver. Het volgende toernooi voor de judoka's is begin mei, de Grand Prix in Zagreb. 

Goud voor judoka Van't End
Goud voor judoka Van't End (Foto: ANP)

Lekke band nekt triatlete Klamer

De triatletes Rachel Klamer en Maaike Caelers hebben ook in de tweede wedstrijd uit de World Triathlon Series nog geen indruk kunnen maken. Caelers eindigde als 37e in het Nieuw-Zeelandse Aucland. Ze raakte bij het zwemmen al op achterstand en kon dat bij het fietsen en lopen niet meer goedmaken.

Voormalig Europees kampioene Klamer haalde het einde van de wedstrijd over de olympische afstand niet. Ze lag goed in het veld bij het fietsen, maar een lekke band wierp haar zo ver terug dat ze besloot op te geven. De zege ging naar de Amerikaanse Gwen Jorgensen, die een tijd van 2.09.04 noteerde voor de 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen.

Bij de mannen werd Marco van der Stel 27e. De Nederlander moest een kleine vijf minuten toegeven op de Britse winnaar Jonathan Brownlee, die 1.55.26 klokte.

'Tieners onthoofden sjiieten'

Negen jonge tieners of kinderen hebben in Syrië deelgenomen aan de onthoofding van negen sjiitische mannen. Dit meldden zondag de waarnemers van het Syrische Observatorium van Mensenrechten (SOHR). De waarnemers stellen beelden van de executie te hebben ontvangen.

Daarop zijn de jonge beulen te zien. Hun slachtoffers zouden tegenstanders zijn van de Islamitische Staat (IS). Het is niet bekend waar en wanneer de opnames zijn gemaakt.

De boodschap van de terreurbeweging IS herinnert ook aan de wrede vervolgingen van soennitische activisten aan het begin van de jaren tachtig in Syrië. IS bestaat uit soennitische extremisten.

Het regime van de clan van de familie Assad regeert Syrië al sinds 1970. De familie behoort tot een religieuze minderheid, de alawieten. Dat is een stroming die wortels heeft in de sjiitische islam. De vader van president Bashar al-Assad, Hafez, sloeg als toenmalig machthebber een opstand van soennieten bloedig neer. Ruim driekwart van de Syriërs is soenniet, circa 10 procent alawiet en circa 10 procent is christelijk.

'Tieners onthoofden sjiieten'
'Tieners onthoofden sjiieten' (Foto: ANP)

'Nederlanders' aangehouden bij Syrische grens

Het Turkse leger heeft zaterdag bij de Turks-Syrische grens vijf 'Nederlanders' aangehouden. Dat maakte het leger bekend op de website van het ministerie van Defensie.

Of het gaat om jihadisten die zich aan willen sluiten bij islamitische terreurgroepen, meldt het defensiebericht niet. Tegelijk met de arrestatie van de 'Nederlanders' hield het leger 92 Syriërs tegen die met smokkelwaar Turkije binnen wilden trekken.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kon de aanhouding van Nederlanders niet bevestigen.

Bestuur ABN AMRO ziet af van loonsverhoging

De zes bestuursleden van ABN AMRO doen alsnog afstand van de loonsverhoging van 100.000 euro die ze vorig jaar ontvingen. Vorige week ontstond grote maatschappelijke verontwaardiging en werd de beoogde beursgang van de bank zelfs uitgesteld vanwege de beloning.

De bank kende de 100.000 euro toe als "een gedeeltelijke compensatie van het wegvallen van de variabele beloning''. In een verklaring stelden de bestuurders dat ze de onrust die er over is ontstaan "begrijpen en betreuren''. Ook erkennen ze dat de onrust niet goed is voor klanten, medewerkers en "het algemeen vertrouwen in ABN AMRO''.

Arabische Liga wil strijdmacht vormen

Leiders van de Arabische Liga hebben zondag in principe besloten tot de vorming van een gezamenlijke strijdmacht. Een commissie onder toezicht van militaire chefs van staven gaat de opzet en werking van zo'n strijdmacht voorbereiden, waarna haar voorstellen over vier maanden ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de Gezamenlijke Defensieraad van de Liga.

"Dit is een belangrijk besluit, gelet op de ongekende onrust en bedreigingen die de Arabische wereld doormaakt", zei secretaris-generaal Nabil Elaraby. De gezamenlijke strijdmacht kan op verzoek van een lidstaat worden ingezet om een bedreiging van de nationale veiligheid het hoofd te bieden of om terroristische groepen te bestrijden. "De politieke wil bestaat om deze strijdmacht te vormen en niet zonder een duidelijk tijdsbestek", zei de Egyptische minister van buitenlandse zaken Sameh Shukri.

De strijdmacht moet volgens Egypte bestaan uit veertigduizend man elitetroepen, ondersteund door gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen en lichte pantservoertuigen. De leiding zou in de Egyptische hoofdstad Caïro of in de Saudische hoofdstad Riyad gevestigd moeten worden.

Het is niet waarschijnlijk dat alle 22 lidstaten van de Arabische Liga zich bij de gezamenlijke strijdmacht zullen aansluiten. Het is sinds de Liga 65 jaar geleden een gezamenlijke defensieovereenkomst sloot nog nooit gelukt een degelijke strijdmacht op poten te zetten. Irak, dat een sjiitische regering heeft die nauw verbonden is met het niet-Arabische en sjiitische Iran, zegt al dat er meer tijd nodig is om de voorgestelde troepenmacht te bespreken.

Femen maakt ferme puntjes tegen Front National

De Femen vrouwen showen hun boobies om kiezers te verleiden niet op Front National van Le Pen te stemmen. Vandaag is in Frankrijk de tweede stemmingsronde gaande voor de departementsverkiezingen en het islamofobe Front National wint steeds meer aanhang onder de Fransen die islammoe zijn.

De Tweet is de wereld geslingerd door Inna Shevchenko die eerder nog onder vuur werd genomen in Kopenhagen tijdens een islamitische aanslag. Het is niet bekend of de pronte nippels aan opwinding rond het thema of aan de weersomstandigheden zijn te danken.

Ze maken er ook nog geluid bij (Bron Youtube - Ruptly TV)

Nederlandse tabletmarkt groeit stevig

De vraag van Nederlandse consumenten naar tablets is in het vierde kwartaal stevig toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Telecompaper dit weekeinde naar buiten bracht.

In de laatste drie maanden van 2014 bezat 61 procent van de Nederlandse huishoudens een tablet, tegen 51 procent in het laatste kwartaal van 2013. Terwijl de groei in de mondiale tabletmarkt steeds verder afneemt, komt de klad er in Nederland nog niet in: 17 procent van het aantal huishoudens dat nog geen tablet bezit, gaf aan er in de komende zes maanden een te kopen.

Ook bij huishoudens die al over een tablet beschikken, ligt er een flinke groei in het verschiet: 18 procent van deze groep zal in het komende half jaar nog een tablet aanschaffen. De iPad van Apple is nog altijd het populairst, maar Samsung is bezig met een flinke inhaalslag.

Ecclestone: "De Formule 1 is ziek"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone vindt zijn sport ziek. De 84-jarige Brit stelt dat de teams te egoïstisch zijn, dat de huidige technische regels te complex zijn en dat hierdoor de televisiekijkers de sport de rug toekeren.

Ecclestone: "De sport is ziek. We hebben publiek verloren en ik wil weten waarom. Er zijn tegenwoordig voor mensen veel opties voor vermaak. In het verleden had je een handvol kanalen en op één ervan kon je de Formule 1 volgen. Nu kunnen mensen uit te veel opties kiezen, dat werkt verwarrend."

De technische regels dragen volgens Ecclestone bij aan de verminderde belangstelling. "Commentatoren dragen bij aan de situatie omdat ze alles voor een ervaren publiek verslaan en niet voor een publiek dat voor hun televisie een middagje vermaak wil hebben. Veel commentatoren verschuilen zich achter technische termen die ze zelf niet eens begrijpen."

Ook de teams krijgen er van langs van de man die met zijn bedrijf voor de Formule 1 vele miljoenen euro's binnenharkt. "De teams zijn egoïstisch. Ze doen niets voor de sport, alleen voor henzelf. Ze doen alleen wat goed voor hen is. Het is frustrerend om te zien dat ze alleen aan het heden denken en geen visie voor de toekomst hebben. Ze hebben er nog geen gesprek over gehad, maar dat zullen we in de toekomst wel gaan doen."

De Formule 1 is ziek volgens Ecclestone (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
De Formule 1 is ziek volgens Ecclestone (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Afgevallen kentekenplaat verraadt bestuurder

Een 24-jarige automobilist heeft zondagmorgen in zijn woonplaats Kampen de gevel van een woning geramd. De man is daarna weggereden. De woning aan de Rolklaver raakte volgens de politie zwaar beschadigd.

Het kostte de politie weinig moeite de verdachte op te sporen. Bij de gehavende woning lag de kentekenplaat van de auto. Die was er door de klap afgevallen. Een kentekencheck leidde naar de woning van de Kampenaar. Hij bleek ook nog eens te veel gedronken te hebben. De man is aangehouden.

Mercedes erkent foute tactiek in GP Maleisië

De gezichten bij Mercedes stonden op onweer na de Grand Prix van Maleisië. De Duitse renstal zag op het circuit van Sepang een einde komen aan de hegemonie, die vorig jaar leidde tot zestien zeges in negentien races. Wereldkampioen Lewis Hamilton won twee weken geleden nog met grote overmacht de openingsrace in Melbourne, maar werd nu weggereden door de Ferrari van Sebastian Vettel. "Het was geen beste dag voor Mercedes, maar wel een mooie voor de Formule 1. We nemen ons verlies en moeten vooral kalm blijven", zei teambaas Toto Wolff na de race, waarin Hamilton als tweede eindigde en Nico Rosberg als derde.

Beide coureurs erkenden dat de keuze om al van banden te wisselen na vier ronden, toen de safetycar op de baan reed na een uitglijder van de Zweed Marcus Ericsson, verkeerd uitpakte. "Het was voor de race al afgesproken dat we in zo'n geval een pitstop zouden maken, maar we hadden er niet op gerekend dat veel andere auto's op de baan bleven", zei Rosberg.

Hamilton en Rosberg vielen terug in het veld en moesten zich in druk verkeer naar voren zien te werken, acties die veel van de banden vergden. Vettel profiteerde optimaal en kon een comfortabele voorsprong opbouwen.

Minder bezoekers sterrenkijkdagen door slecht weer

De Landelijke Sterrenkijkdagen trekken dit jaar minder bezoekers dan vorig jaar. Het weer speelt de dagen parten en de verwachting is dat over het hele weekeinde enkele duizenden mensen minder op het evenement afkomen. Vorig jaar trokken de dagen naar schatting ruim 10.000 bezoekers.

Volgens secretaris Jan de Boer van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde was vrijdag de meest succesvolle dag. Toen kon er in elk geval in het zuidwestelijke deel van het land goed gekeken worden naar onder meer de kraters op de maan en naar de planeten Venus, Jupiter en Mars.

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen hebben ongeveer zeventig publiekssterrenwachten en sterrenkundeverenigingen hun deuren geopend om mensen de gelegenheid te geven door een telescoop het heelal te bewonderen.

Incident gevaarlijke stof niet altijd gemeld

Ernstige incidenten tijdens het vervoer van levensgevaarlijke stoffen worden niet altijd gemeld, hoewel dat wettelijk verplicht is. Het gaat om stoffen die in kleine hoeveelheden gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Dat blijkt uit documenten die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft opgevraagd.

Dat vervoerders meldingen soms achterwege laten, gebeurt enerzijds omdat zij bang zijn om boetes te krijgen. Aan de andere kant vinden sommige de meld- en registratieprocedure te omslachtig. Ook is een aantal vervoerders niet bekend met de inspectie, aldus NU.nl.

Vorig jaar werden 21 grotere incidenten gerapporteerd, in 2013 nog waren dat er nog 28. Voor het jaar 2012 werd nog minder gerapporteerd. Van grote meldingen moeten rapportages worden gemaakt.

Het achterwege blijven van meldingen blijkt uit eigen observaties van de inspectie en als zij informatie van de politie krijgt doorgespeeld.

Door storing geen buien op Buienradar

Buienradar heeft te kampen met een storing. Daardoor zijn op de kaart op de website geen regenbuien te zien. "Hopen dit zo spoedig mogelijk te verhelpen", twitterde de weersite zondagmiddag. Het euvel komt op een moment dat het op nogal wat plaatsen in ons land flink regent.

Verder liet de website weten geen last te hebben van wateroverlast, een stroomstoring is ook uitgesloten. 

Fenomeen Verstappen lost belofte nu al in

Max Verstappen heeft de hooggespannen verwachtingen in zijn tweede race als Formule 1-rijder al volledig waargemaakt. De zeventienjarige Nederlander wist zondag in de Grand Prix van Maleisië met de zevende plaats in zijn Toro Rosso voor een knappe prestatie te zorgen. Verstappen was een van de smaakmakers in de race op het circuit van Sepang met divers inhaalacties. "Die strijd met andere coureurs was leuk. Ik heb ervan genoten."

De jonge Limburger scoorde zes punten voor het wereldkampioenschap en is uiteraard de jongste coureur ooit in de koningsklasse van de autosport die WK-punten verovert - hij is immers al de jongste F1-coureur ooit. Hij is de vijfde Nederlander in de historie van de Formule 1 die in de punten rijdt in een grand prix. Onder andere zijn vader Jos ging hem voor.

Verstappen junior evenaarde de prestatie van senior, die in 2001 ook als zevende finishte in de Grand Prix van Maleisië. "Goed gedaan, netjes gereden en mooie acties", vond Jos. "Hij had in het begin van de race wat moeite met de banden en miste grip, maar na zijn eerste pitstop ging hij als een speer. Het is vooral knap dat hij die twee jongens van Red Bull achter zich houdt."

Verstappen reed inderdaad een puike race, hoewel zijn start niet al te voortvarend was. De Limburgse debutant zakte in de eerste ronden weg van de zesde naar de tiende plaats, maar verder liet hij het niet komen. Hij werkte zich in het vervolg van de race op naar de zevende plek. Hij haalde onder anderen Nico Hülkenberg (Force India) in en gaf twee keer Daniel Ricciardo (Red Bull), de Australiër die vorig jaar nog drie races won, het nakijken. De laatste die Verstappen passeerde was zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz.

"Die tweede inhaalactie bij Ricciardo vond ik zelf de mooiste", vond de tiener zelf, die erkende dat zijn beginronden moeilijk waren. "Het was vlak na de start even krap in de bocht, dus ik moest niet te veel risico's nemen. Na mijn eerste pitstop ging het prima. Ik wisselde al vroeg naar de harde banden en dat pakte uitstekend uit. De auto voelde fantastisch aan."

Hij viel slechts op één slippertje te betrappen, maar zijn te wijde bocht voor het inrijden van de pitstraat had geen gevolgen. "Het was warm en ik had het wel zwaar tegen het einde, maar het viel mij reuze mee. Het was prima te doen", aldus Verstappen, die met zijn zes verdiende punten in de WK-stand de tiende plaats inneemt.

Djokovic opent met moeizame zege

Tennisser Novak Djokovic heeft in zijn openingspartij van het masterstoernooi in Miami een moeizame zege geboekt. De viervoudig winnaar van het prestigieuze evenement had drie sets nodig om de Slowaak Martin Klizan te verslaan: 6-0, 5-7 en 6-1.

Djokovic serveerde in de tweede set bij een voorsprong van 5-3 al voor de wedstrijd, maar Klizan vocht terug en won zelfs de set. De Servische nummer één van de wereld herpakte zich in het derde bedrijf en maakte er toen snel een einde aan. Djokovic treft in de derde ronde de Belg Steve Darcis.

Vettel huilt van geluk

Sebastian Vettel hield het niet droog na zijn zege in de Grand Prix van Maleisië. De Duitse Formule 1-piloot, bezig aan zijn eerste jaar bij Ferrari, bezorgde zondag de beroemde Italiaanse renstal zijn eerste succes sinds mei 2013. Hij liet op het circuit van Sepang zien dat de Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg niet onverslaanbaar zijn. "Ik ben zo trots, vooral ook op het team. We hebben ze op een duidelijke en eerlijke manier verslagen", jubelde de viervoudig wereldkampioen op het podium.

"Ferrari heeft hard gewerkt afgelopen winter en een fantastische auto afgeleverd. Ik ben terug en Ferrari is terug", aldus de Heppenheimer, die zijn laatste zege boekte in de Grand Prix van Brazilië van 2013, toen hij als coureur van Red Bull zijn vierde wereldtitel veiligstelde. "Ik wil met Ferrari ook wereldkampioen worden. Dat is de missie."

Huntelaar nadert Kluivert met 'bewuste' goal

Klaas-Jan Huntelaar heeft nog één doelpunt nodig om Patrick Kluivert te evenaren op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal. De spits van Schalke 04 mocht zaterdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (1-1) zijn 39e treffer voor Oranje bijschrijven. De Europese voetbalbond UEFA heeft de gelijkmaker in blessuretijd van Oranje namelijk toegekend aan Huntelaar.

De spits veranderde een schot van Wesley Sneijder met het hoofd, waardoor de Turkse doelman kansloos was. "Een bewuste actie", zei Huntelaar, die net als aanvoerder Sneijder het doelpunt opeiste. "Ik stond in de baan van het schot en dacht: als ik die bal raak, is de keeper kansloos." De UEFA ging mee in het verhaal van Huntelaar en gunde hem zijn 39e treffer in Oranje. De spits uit de Achterhoek heeft alleen Kluivert (40) en topschutter aller tijden Robin van Persie (49) voor zich staan.

Blind kijkt altijd naar boven

Daley Blind beseft dat het Nederlands elftal geen fout meer kan maken in de EK-kwalificatie. Na het zwaarbevochten gelijkspel zaterdag tegen Turkije (1-1) staat Oranje weliswaar nog op de derde plaats in groep A, maar de achterstand op Tsjechië en IJsland is groot. "De komende wedstrijden zijn allemaal finales. We moeten elke pot winnen", zo weet de speler van Manchester United. "Maar als we verdergaan op deze weg, gaan we echt wedstrijden winnen."

Dankzij de uitbreiding van het aantal EK-deelnemers van 16 naar 24 zou zelfs de derde plaats kunnen leiden tot een ticket naar Frankrijk. "Ik heb door de jaren heen wel geleerd altijd naar boven te blijven kijken", zegt Blind, die bij Ajax vier jaar op rij de landstitel pakte na een inhaalrace. "We gaan er voor vechten en zien dan wel hoe ver we komen. We hebben een ontzettend goede ploeg, maar we moeten op bepaalde punten wel beslissender zijn. Iedereen die bij het Nederlands elftal zit moet goed naar zichzelf kijken, eerlijk en kritisch zijn. We zijn mans genoeg om dat te doen."

Jazzgitarist Peter Nieuwerf overleden

Gitarist Peter Nieuwerf is vrijdag op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht overleden. Dat heeft zijn zoon zondag bekendgemaakt.

Nieuwerf begon zijn muzikale loopbaan in het combo van Wim Sonneveld en trad op met mensen als Stéphane Grappelli, Rita Reijs, Ramses Shaffy en Jasperina de Jong. Ook werkte hij mee aan plaatopnamen van onder anderen Rogier van Otterlo en Robert Long en aan tv-programma's als De Stratemaker-op-zee-show, De Fabeltjeskrant en Sonja's Goed Nieuws Show.

Vanaf begin jaren '80 legde Nieuwerf zich steeds meer toe op pure jazzmuziek. Zo was hij een van de vaste begeleiders van zangeres Greetje Kauffeld. In 1996 trad hij op met het Koninklijk Concertgebouworkest in Carnegie Hall met de Jazzsuites van Sjostakovitsj. Ook werkte hij nauw samen met beeldend kunstenaar Armando in diens zigeuner-jazz kwartet.


Peter Nieuwerf (midden) (Bron: Youtube - Jan-Peter Geertman)

Roemeense kledingdieven opgepakt

De politie heeft in Rotterdam twee Roemenen aangehouden die voor 15.000 euro aan dure dameskleding in hun auto hadden liggen. De mannen werden zaterdag gesnapt op een stopplaats voor internationale bussen naast NS-station Rotterdam Centraal.

Agenten zagen hoe de twee mannen van 29 en 39 jaar bezig waren met big shopper-tassen. De oudste zat al in de bus met zo'n grote tas, zijn jongere maat liep weer terug naar de auto waarmee ze gekomen waren. In de wagen vond de politie meerdere tassen gevuld met dure dameskleding waaraan soms nog antidiefstalmagneten zaten.

Bij controle bleek dat de 39-jarige Roemeen nog een celstraf van 42 dagen moest uitzitten. Beide mannen zitten vast. De politie zoekt uit waar de kleding vandaan komt.

Tunesië doodt jihadisten vlak voor herdenking

Het Tunesische leger heeft zaterdagavond laat negen militanten gedood in de nasleep van de aanslag op een museum vorige week. Dat meldde het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De actie van de strijdkrachten komt kort voor een mars door Tunis, waarmee verschillende wereldleiders zondag demonstreren tegen terreur. Namens Nederland loopt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders mee.

Anderhalve week geleden doodden twee schutters zeker twintig toeristen in het Bardo-museum in de hoofdstad. Terreurgroep IS (Islamitische Staat) eiste de aanslag op. Sindsdien maakt het leger jacht op militante moslims in het land.

De negen islamisten werden gedood in het zuiden van Tunesië.

'ABN AMRO moet voorbeeldbank worden'

ABN AMRO moet een voorbeeld- en volksbank in overheidshanden worden. Met een goed, sociaal en verantwoord beleid en normale salarissen aan de top. Dat zei SP-leider Emile Roemer in het tv-programma WNL op zondag. Hij wil al langer dat de bank in overheidshanden blijft.

De bescheidener salarissen voor de top zouden volgens Roemer ook een voorbeeld kunnen zijn voor private banken. Bij zo'n volksbank kan het midden- en kleinbedrijf ook weer gemakkelijker kredieten krijgen en kunnen spaarders geruster hun geld stallen voor een fatsoenlijke rente, verwacht Roemer.

Met de recente salarisverhogingen aan de top van ABN AMRO laat de bank volgens Roemer zien dat er niets geleerd is van de crisis. Verder is nu verkopen volgens Roemer financieel erg oninteressant en dom.

Puber steelt politiefiets

Een 17-jarige inwoner van Bergen op Zoom is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden nadat hij een dienstfiets van de politie had gestolen. De jongen zag zijn kans schoon toen agenten bezig waren met een aanhouding bij een opstootje voor een café op de Grote Markt in de Brabantse plaats.

De mountainbike van een agent stond op dat moment onbeheerd. Maar ver kwam de fietsendief niet want een getuige zag het gebeuren. Hij gaf het door aan de agenten en hield de man tegen. De jongen werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Australië wereldkampioen cricket na zege op Nieuw-Zeeland

Australië is voor de vijfde keer wereldkampioen cricket geworden. Voor het oog van 91.112 toeschouwers in het Melbourne Cricket Ground wist het land in de finale Nieuw-Zeeland met zeven wickets te verslaan.

Nieuw-Zeeland stond voor het eerst in geschiedenis van de WK-finale, maar kreeg aan bat direct een tik te verwerken. Brendon McCullum kon na drie ballen al gaan zitten toen hij gebowld werd door Mitchell Stark. Nieuw-Zeeland bleef uiteindelijk steken op 185 runs in 45 overs (all out). Grant Elliott was goed voor 83 runs voor de Black Caps.

De start van Australië aan bat was niet veel beter, want in de tweede over kon Aaron Finch (nul runs) het veld ruimen. Toch kwam de ploeg voor amper in de problemen. Na 33 runs was de score van 186 runs bereikt tegenover het verlies van drie wickets en was de wereldtitel binnen. De grote man van Australië was captain Michael Clarke met 74 runs. Hij neemt afscheid van het internationale ODI-cricket met een wereldtitel. Steven Smith en openingsbatter David Warner waren goed voor respectievelijk 56 en 45 runs. 

Australië is na 1987, 1999, 2003 en 2007 opnieuw de beste van de wereld. Vier jaar geleden werd het land uitgeschakeld in de kwartfinale. Over vier jaar is een nieuwe editie van het WK cricket. Het toernooi is dan dichter bij huis, er zal worden gespeeld in Engeland. 

Justin Bieber vergeet zijn tekst

De fans van Ariana Grande stonden zaterdagavond gek te kijken toen Justin Bieber het podium op kwam tijdens de show van de Honeymoon Tour. Hij kwam een van zijn hits zingen voor de fans in Miami. De Canadees was echter wel wat vergeten: de tekst.

Justin kwam zijn hit All that Matters zingen, samen met de 21-jarige Ariana. Het ging echter niet zo goed: Justin kwam niet goed uit zijn woorden. Fans maakten er op Instagram al grapjes over. Iemand schreef bij een foto van de twee artiesten: 'Had je veel lol met Ariana? Zeker zo veel dat je je tekst vergat.'

Het optreden kreeg ondanks Justins probleem vooral enthousiaste reacties op social media, weet Mail Online.


Bieber is het even kwijt (Bron: Believe Movie)

 

Had fun with u Ariana, even tho I forgot all the words haha

Een foto die is geplaatst door Justin Bieber (@justinbieber) op28 Mrt 2015 om 8:46 PDT

Torenstra neemt lied op met Jostiband

Acteur Waldemar Torenstra duikt de studio in met de 150-koppige Jostiband. Samen met Sara, de ster uit het televisieprogramma Down voor dummies, gaat hij woensdag het nummer Als de morgen is gekomen van Jan Smit opnemen. Het lied komt 2 april als single uit in de iTunes-store.

De opbrengst gaat naar kinderen met een verstandelijke beperking in Afrika. In Afrika is Down een groot probleem omdat er nog een groot taboe op kinderen met een verstandelijke beperking rust. Anders dan in Nederland worden daar kinderen met Down uit schaamte vaak opgesloten.

Het opnemen van het lied is een initiatief van Hospitaalbroeders, een organisatie die zich inzet voor betere gezondheidszorg in Afrika. "Ze worden vaak aan de ketting gelegd", vertelt David Heyer van Hospitaalbroeders. "Ze zien nooit daglicht. Dat moet echt veranderen."

'Clarkson naar Top Gear Show Australië'

Hoewel Jeremy Clarkson is ontslagen door de BBC, zou het goed kunnen dat hij wel te zien is tijdens de Top Gear Live-shows in Australië half april. De shows krijgen dan wellicht een andere naam, meldt The Telegraph.

Er worden momenteel gewoon kaartjes verkocht voor de twee shows op 1 en 19 april in Sydney. De Live-shows worden volgens de planning gepresenteerd door Clarkson en medepresentatoren Richard Hammond en James May. Er worden ongeveer 40.000 bezoekers verwacht.

Clarkson is weliswaar niet meer verbonden aan Top Gear op televisie, voor de Live-shows zouden er speciale contracten zijn afgesloten. Als die shows geannuleerd worden, dan zou dat de BBC veel geld gaan kosten. Volgens Telegraph moet de show mogelijk een andere naam krijgen, zoals Clarkson, May en Hammond Live.

Hoe het moet met de andere shows die in onder meer in Zuid-Afrika en Engeland staan gepland, is niet helemaal duidelijk. De BBC zou volgens een bron hebben gemeld dat die gewoon doorgaan, maar dan zonder Clarkson.

FOK!kers hebben bijna 40 dagen niet gedronken

Het begon allemaal met dit topic op het weblog en dit topic op het forum. Met een groep FOK!kers zijn we 18 februari begonnen met 40 dagen te leven zonder een druppeltje alcohol. 

Iedereen had daar zo zijn redenen voor. Afvallen, gewoon een leuke uitdaging, lever laten rusten, beter willen slapen. Het grootste gedeelte heeft het gehaald en vandaag is dan eindelijk de laatste dag begonnen.

A.s. dinsdag is de laatste dag voor de 30 dagen zonder alcohol deelnemers, succes nog voor jullie. De andere mogen om 12 uur vannacht een pilsener vatten.

Wie hebben het gehaald:


- AbUnoDisceOmnes
- Amplifier
- babipangang
- BarendWubboJagermanJansen
- BB-King
- Beach
- Beavis
- BYM
- DjinN
- EggsTC
- Hamergek
- HPLC
- inspireme
- jodelahity 
- John_Gotti2
- Leatherneck
- love_sharon
- Mani89
- MotherFoker
- mvdejong
- Njosnavelin
- no_comment
- Paul
- quinoahipster
- reteppd
- sneakydesert
- Stokken_en_stenen
- Toto69
- T42
- wietparkiet
- Etsu
- Relatieveling
- VacaLoca

Slagharen verzint bezoekersaantallen

Attractiepark Slagharen liegt al jarenlang over de bezoekersaantallen. De cijfers werden hoger neergezet dan dat daadwerkelijk het geval was om populairder over te komen. Dat meldt De Telegraaf.

De huidige directeur bevestigt tegen de krant dat het honderdduizenden bezoekers minder waren dan werd gemeld. Tegenover de NOS wilde het attractiepark niet reageren.

Ze zeiden dat er jaarlijks tussen de 1,4 en 1,7 miljoen bezoekers kwamen, maar in werkelijkheid waren het er honderdduizenden minder. Slagharen staat al jaren op plek 2 van de meest bezochte dagattracties, onder de Efteling.

Het is niet bekend of de leugenaars nu nog steeds op de 2e plaats staan, pas als de hernieuwde cijfers naar buiten komen kan dat worden bepaald.

Man houdt woord en vernielt ruiten politie

Een man heeft na weken een dreigement aan het adres van de politie uitgevoerd. In de nacht van zaterdag op zondag vernielde hij de ruiten van een politiebureau in Den Haag.

De verdachte was enkele weken geleden aangehouden. Daar was hij het niet mee eens en hij vertelde toen dat hij de ramen van het politiebureau zou gaan ingooien.

De man hield woord. Hij gooide enkele grote stenen tegen de ruiten van het bureau in het Zuiderpark. Agenten die in het bureau zaten, hielden hem gelijk aan. En zo zit hij weer vast op het bureau, twitterde de politie.

Justitie behandelt weinig discriminatiezaken

Het aantal meldingen en aangiftes bij de politie over discriminatie staat niet in verhouding tot het geringe aantal zaken dat het Openbaar Ministerie uiteindelijk in behandeling neemt. In 2013 noteerden de politieregio's 3600 meldingen van discriminatie waarvan 1600 aangiftes. Daarvan belandden 83 zaken bij het OM.

Dat meldt het KRO-NCRV-programma De Monitor zondagavond op basis van een intern rapport van het OM. In het rapport staat een overzicht van discriminatiecijfers tussen 2009 en 2013. De makers van het tv-programma concluderen dat sinds 1998 het aantal discriminatiezaken bij het OM niet meer zo gering is geweest als in 2013.

Een verklaring zou kunnen zijn dat discriminatie lastig is bewijzen is. In veel zaken is er geen dader bekend. Ook eindigen veel discriminatieaangiften als een belediging-, bedreiging- of vernielingzaak.

Dost had zich mooier debuut kunnen bedenken

Bas Dost had zich een mooier debuut in het Nederlands elftal kunnen voorstellen dan de invalbeurt van een half uur die de 25-jarige aanvaller van VfL Wolfsburg zaterdag gegund was in de thuiswedstrijd van Oranje tegen Turkije. Nederland joeg op de gelijkmaker die uiteindelijk pas in blessuretijd viel door een schot van Wesley Sneijder dat van richting werd veranderd door Klaas-Jan Huntelaar: 1-1.

"Ondanks mijn debuut sta ik hier niet echt met een lekker gevoel, want ik had verwacht dat we zouden winnen. Natuurlijk hoopte ik dat ik erin zou komen, maar op deze manier was niet de bedoeling. Toch heb ik nog wel een paar keer voor gevaar kunnen zorgen toen Daley Blind mij aanspeelde en ik breed kopte. We hadden kunnen winnen", aldus de spits na afloop.

"Turkije-thuis, dat moet Nederland normaal gesproken winnen. Ik weet niet waarom het nu niet lukt, ik zit er natuurlijk ook pas net bij. Wij hadden de overhand, maar zij kregen de beste kansen. Uiteindelijk mag je nog blij zijn met 1-1, maar verder is een gelijkspel thuis tegen Turkije natuurlijk balen."

Uitslag Grand Prix van Maleisië

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Maleisie gewonnen. De Duitser bleef Lewis Hamilton en Nico Rosberg in de Mercedessen verrassend voor. Max Verstappen pakte zijn eerste punten in de Formule 1. Hij werd zevende en haalde daarmee zes kampioenschapspunten binnen.

Bijna het hele veld kwam goed door de eerst ronde heen, alleen Pastor Maldonado had schade. Verstappen verloor drie plaatsen bij de start, daarnaast had ook Vallteri Bottas een vreselijke start, hij zakte een zevental plaatsen. Net op het moment dat de auto's voor het eerst langs de pitstraat reden tikte Felipe Nasr Kimi Raikkonen aan. Nasr moest daardoor naar de pits, maar Raikkonen verloor veel tijd doordat hij een lekke band had. Intussen zakte Verstappen nog een plaatsje aan Romain Grosjean, die wel de Mercedes achterin heeft liggen.

In de vierde ronde probeerde Marcus Ericsson Nico Hulkenberg in te halen voor plaats zeven. De Zweed ging echter wijd, spinde en kwam vast te staan in het gravel. De meeste auto's stopten al na vijf ronden voor banden vanwege de safety car. De volgorde was achter de safety car daardoor Vettel, Nico Hulkenberg, Romain Grosjean, Carlos Sainz, Sergio Perez, Hamilton, Daniel Ricciardo, Felipe Massa en Rosberg. De laatste vier van dit lijstje hadden al gestopt. Perez viel op dat moment vrij snel weg naar de negende plaats, met Verstappen er kort achter op de tiende plaats.

Voor de Mercedessen was het een inhaalrace, maar Vettel kon tegelijkertijd flink wegrijden. Hamilton kwam in de tiende ronde op plaats 2 terecht, maar hij had op dat moment al negen seconden achterstand. In ronde veertien had Rosberg zich ook opgewerkt naar een plaats in de top drie. 

Ricciardo had problemen met zijn auto, waarvoor Verstappen en Kvyat de Australier in konden halen. Verstappen lag zo weer op de zesde plaats, waar hij ook was gestart. Vettel was op dat moment net gestopt, waardoor die terug was gevallen naar plaats drie. Vettel wist echter snel op te klimmen naar de tweede plaats. Op dat moment kreeg Alonso problemen met zijn auto: Hij was de tweede uitvaller van de race.

Verstappen ging na een twintigtal ronden in de pits en viel terug naar plaats 14, maar via mooie inhaalmaneuvres op Ricciardo en Hulkenberg wist hij zich op te werken naar de negende plaats. Vettel haalde Hamilton in voor de leiding op het moment dat de Brit de pits in ging. Even later liet Ricciardo Kvyat voorbij vanwege problemen met de remstof voor de Australier, maar Kvyat had promopt problemen met Hulkenberg en spinde. Perez en Grosjean raakten elkaar ook toen Grosjean de Mexicaan probeerde in te halen na een pitstop. Beide Force Indias kregen een straf van tien seconden. Verstappen wist inmiddels nog maar eens op plaats zes terecht t komen in de race, achter de Ferraris, de Mercedessen en Massa.

Ook Bottas wist hem nog in te halen, waarna Verstappen nog een foutje maakte bij het maken van zijn derde pitstop. Na zijn stop lag hij op een mooi achtst plaats, net achter zijn teamgenoot Sainz. Hamilton lag op dat moment nog altijd dertien seconden achter op Vettel, met vijftien ronden te gaan. Hij kwam echter nauwelijks dichterbij. Het was wel duidelijk dat de Duitser gewoon naar de overwinning kon rijden. Achter de Ferraris, Mercedessen en Williams had Verstappen in de laatste ronden de zevende plaats te pakken, net voor zijn teamgenoot en de twee Red Bulls. Maldonado viel nog uit in het zich van de haven. In de laatste ronden wist Bottas Massa nog in te halen voor plaats vijf.

Verstappen haalde zo zijn eerste punten met een zevende plaats, met Vettel die de race won. Met de tweede plaats bleef Hamilton wel leider in het kampioenschap, terwijl Rosberg derde werd en daarmee ook naar de derde plaats in de kampioenschapsstand zakte.

Pos Coureur Team Tijd Verschil
1 S. Vettel Ferrari 56  
2 L. Hamilton Mercedes 56 +0:08.569
3 N. Rosberg Mercedes 56 +0:12.310
4 K. Räikkönen Ferrari 56 +0:53.822
5 V. Bottas Williams 56 +1:10.409
6 F. Massa Williams 56 +1:13.586
7 M. Verstappen Toro Rosso 56 +1:39.065
8 C. Sainz Jr. Toro Rosso 55 +1 Rnd.
9 D. Kvyat Red Bull 55 +1 Rnd.
10 D. Ricciardo Red Bull 55 +1 Rnd.
11 R. Grosjean Lotus 55 +1 Rnd.
12 F. Nasr Sauber 55 +1 Rnd.
13 S. Perez Force India 55 +1 Rnd.
14 N. Hülkenberg Force India 55 +1 Rnd.
15 R. Merhi Manor-Marussia 53 +3 Rnd.
DNF P. Maldonado Lotus 47 +9 Rnd.
DNF J. Button McLaren 41 +15 Rnd.
DNF F. Alonso McLaren 21 +35 Rnd.
DNF M. Ericsson Sauber 3 +53 Rnd.
DNS Will Stevens Manor-Marussia    

Stand Coureurs

Pos. Coureur Team Punten
1 L. Hamilton Mercedes 43
2 S. Vettel Ferrari 40
3 N. Rosberg Mercedes 33
4 F. Massa Williams 20
5 K. Raikkonen Ferrari 12
6 F. Nasr Sauber 10
7 V. Bottas Williams 10
8 D. Ricciardo Red Bull 9
9 N. Hulkenberg Force India 6
10 M. Verstappen Toro Rosso 6
11 C. Sainz Toro Rosso 6
12 M. Ericsson Sauber 4
13 D. Kvyat Red Bull 2
14 S. Perez Force India 1

Stand Constructeurs

Pos. Constructeur Punten
1 Mercedes 66
2 Ferrari 52
3 Williams 30
4 Sauber 14
5 Toro Rosso 12
6 Red Bull 11
7 Force India 7

Max Verstappen haalt zijn eerste punten (Foto: Zuma Sports Wire

Max Verstappen haalt eerste punten in Formule 1 (Foto: Zuma Sports Wire)

Peiling: Nederland haat integriteit, VVD plust

De VVD stijgt verder in de peiling van Maurice de Hond. De partij zou nu bij Tweede Kamerverkiezingen 26 zetels halen, twee meer dan vorige week. Dat gaat ten koste van de PVV en D66, die beide een zetel inleveren.

De VVD lijkt te profiteren van een positiever gevoel van de VVD-kiezers over de ontwikkeling van de economie. Ook speelt mee dat de VVD zich meer profileert op kwesties over terrorisme en asielzoekers, aldus de Hond.

De PVV zakt door het verlies naar de vierde plek. Met 21 virtuele zetels staat de partij een zetel onder de SP en het CDA (beide 22). De partij van premier Mark Rutte blijft de grootste met 26 zetels. Coalitiegenoot PvdA staat ongewijzigd op 14 zetels en D66 komt uit op 18.

Volgens de opiniepeiling is 80 procent van de kiezers van de VVD voor het voorstel van de partij om geen asielzoekers in Europa meer toe te laten en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Bij de PVV-kiezers is dat 97 procent en bij D66-kiezers is dat percentage het laagst met 19 procent.

De Hond zegt dat de VVD garen spint bij dit soort opstellingen. Dat gold ook voor de uitspraak van Rutte in het RTL-verkiezingsdebat, toen hij zei dat hij jihadisten die vanuit ons land naar oorlogsgebied gaan liever ziet sneuvelen dan terugkeren.

Stevens start niet in GP Maleisië

Will Stevens zal zometeen niet aan de start verschijnen van de Grand Prix van Maleisië. De rijder van Manor kwam gisteren al niet in actie bij de kwalificatie vanwege een probleem met de brandstofpomp en dat weerhoudt hem nu ook van te starten in de race.

Ondanks dat hij niet reed in de kwalificatie werd de Brit op basis van zijn tijden in de vrije trainingen toch toegelaten tot de race. Zijn team wist het probleem echter niet op te lossen, waardoor Robert Mehri als enige (en eerste rijder dit seizoen)van Manor aan de start zal verschijnen.

Formule E-rijder Montagny twee jaar geschorst om cocaïne

De voormalige Formule 1-coureur en huidig Formule E-rijder Franck Montagny is tot 23 december 2016 geschorst wegens overtreding van de dopingregels. De 37-jarige Fransman testte op 22 november 2014 positief op cocaïne bij een race in Maleisië in de Formule E voor elektrische auto's. De schorsing van twee jaar gaat met terugwerkende kracht in, meldde autosportfederatie FIA zaterdag.

"Ik ben dom geweest, ik ben schuldig", zei Montagny een paar maanden geleden al in de Franse sportkrant L'Équipe. Hij zag af van de B-staal, maar heeft formeel nog wel drie weken om in beroep te gaan.

Montagny reed in 2006 zeven races in de Formule 1 voor het toenmalige team Super Aguri. Hij naam twaalf keer deel aan de 24 uur van Le Mans.

Huntelaar: bewuste actie, mijn doelpunt

Klaas-Jan Huntelaar handelde zaterdag puur op intuïtie toen hij Wesley Sneijder in de blessuretijd van de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Turkije zag uithalen. "Ik stond in de baan van het schot en dacht: als ik die bal raak, is de keeper kansloos. Het was dus een bewuste actie", zei Huntelaar, die de gelijkmaker (1-1) daarom opeiste. Sneijder vierde weliswaar zijn eigen feestje, maar dat had volgens Huntelaar een andere reden. "Yolanthe is zwanger, dat wilde Wesley volgens mij laten zien."

Huntelaar bekende dat het gelijkspel voor opluchting zorgde in het Nederlandse kamp. "Natuurlijk zijn we niet tevreden, maar we mogen toch blij zijn dat we er nog een punt uit hebben gesleept. Daarom staan we nog steeds derde in de groep, een positie die we minimaal moeten behalen om kans te maken op het EK. Maar we willen natuurlijk meer. Het is duidelijk dat het dan wel beter moet", aldus Huntelaar.

Hiddink: "We speelden tegen een Turkse muur"

Het Nederlands elftal ontsnapte zaterdagavond in blessuretijd aan een nederlaag tegen Turkije. Bondscoach Guus Hiddink blijft geloven dat het goedkomt. Oranje wist in de Amsterdam Arena niet te overtuigen en lange tijd leek de ploeg van Hiddink zelfs te verliezen. Totdat Wesley Sneijder in de slotminuten de eindstand op 1-1 bepaalde. "Een slechte wedstrijd van ons", reageerde Hiddink meteen na afloop tegen de NOS.

"Maar het resultaat stemt me tevreden. Dit kan aan het einde van deze kwalificatiereeks een heel belangrijk punt zijn geweest", aldus de bondscoach. Eerder op de avond kwam ook concurrentie Tsjechië niet verder dan een remise, thuis tegen Letland.

Turkije kwam vlak voor rust op 0-1 via een doelpunt van Burak Yilmaz. "Daarna werd Turkije een muur", aldus Hiddink. Vanwege de Turkse manier van voetballen weigerde Hiddink onder meer de zwak acterende Ibrahim Afellay te bekritiseren. "Je kunt hem niet vergelijken met iemand als Arjen Robben. Hij had het moeilijk doordat we tegen een muur speelden. Dat is echt verrekte lastig."

Dat Oranje in extra tijd nog een punt uit het vuur sleepte via een goal van Wesley Sneijder, zorgde voor opluchting bij Hiddink. "Dat is heel belangrijk, gezien de omstandigheden", verwees hij naar de ranglijst. In Groep A houdt Oranje de Turken nu immers achter zich, iets wat bij een nederlaag niet zou zijn gebeurd. "Dit kan dus weleens een heel belangrijk punt blijken te zijn. Dit was een hele sterke Turkse ploeg met veel individuele kwaliteit. We wilden drie punten, maar een punt kan goed zijn."

Aan een vertrek denkt de ervaren keuzeheer dan ook niet. "Dinsdag spelen we weer tegen Spanje. We moeten niet te hoog van de toren blazen, wij zijn geen Europese top. Die derde plaats op het WK was fantastisch, maar kijk eens door dat resultaat heen. Kijk naar de realiteit."

Klok uur naar voren: zomertijd

Het is weer zomertijd. De klok is in de nacht van zaterdag op zondag om 02.00 uur een uurtje vooruitgezet waardoor de nacht een uurtje korter duurt.

Alle landen in de Europese Unie laten sinds 2002 de zomertijd in het laatste weekeinde van maart ingaan. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok. Door de zomertijd kan langer van het natuurlijk daglicht worden geprofiteerd. Volgens voorstanders bespaart de zomertijd energie. Lampen branden bijvoorbeeld korter. Critici zeggen dat het effect niet aantoonbaar is of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is.

In het laatste weekeinde van oktober is de zomertijd voorbij. Dan begint de wintertijd en gaat de klok weer een uur terug.

Beveiliging voor BBC-topman na ontslag Clarkson

Tony Hall, de hoogste baas van de BBC, krijgt extra beveiliging nadat hij met de dood is bedreigd. De baas van de Britse publieke omroep besloot eerder deze week dat het aflopende contract van de populaire Top Gear-presentator Jeremy Clarkson niet wordt verlengd. De politie doet onderzoek naar de dreigementen.

Een paar uur nadat de beslissing rondom Clarkson bekend werd, ontving de BBC een e-mail met doodsbedreigingen aan het adres van Hall. Ook op Twitter is dreigende taal geuit. De BBC neemt de dreigementen serieus en heeft een dringend verzoek gedaan om Hall te beveiligen. Dat was snel geregeld; het 2 miljoen euro kostende huis van Hall en zijn vrouw Cynthia in Oxfordshire wordt permanent bewaakt. Een team van in totaal acht bodyguards zorgt hiervoor. De kosten worden geschat op meer dan 1.000 pond (1.365 euro) per dag.

Hall werd het mikpunt van kritiek nadat hij besloot om het contract met Jeremy Clarkson, de grootste ster van de BBC, te ontbinden na een reeks incidenten. Eerder deze maand gebruikte de Top Gear-presentator fysiek geweld tegen een producer van het tv-programma. De producer maakte vrijdag overigens bekend dat hij geen aangifte doet.

Het is voor Hall niet de eerste keer dat hij met de dood wordt bedreigd. In 1999, toen hij leiding gaf aan BBC News, werd presentatrice en nieuwslezer Jill Dando vermoord. Hall ontving toen het dreigement dat hij 'de volgende' zou zijn. De politie neemt de nieuwste dreigementen hoog op en is een onderzoek gestart. Vooralsnog is er niemand aangehouden. De BBC wil geen commentaar geven op de zaak.

Mindfuck, deel 2

Vrije wil. We kunnen bijna niet om het onderwerp heen. We doen allemaal wel eens iets waar we spijt van krijgen, of we laten iets na wat we hadden willen of moeten doen. Bestaat er wel een vrije wil? We lijken zoveel keuzemogelijkheden te hebben en kunnen zelf ons leven vormgeven. Toch worden we niet zelden gedreven door een onbewuste drang. Hoewel we denken dat we bewust leven, lijken het reptielenbrein en het zoogdierenbrein meestal de regie te voeren. Het leven lijkt een slinger tussen geluk en ongeluk.

Sneijder: "We waren niet slecht"

Wesley Sneijder redde zaterdagavond een punt voor Oranje tegen Turkije. De aanvoerder stond na afloop van het duel met gemengde gevoelens. Nadat Oranje een goed uur met 1-0 achter stond, maakte Wesley Sneijder in blessuretijd toch nog de gelijkmaker. Hiermee blijft Oranje nog in de race voor een EK-ticket, want bij verlies zou het perspectief een stuk minder goed zijn.

In gesprek met de NOS liet Sneijder weten wat hij van het duel vond. "Nou we zijn vanaf minuut één voor de overwinning gegaan. Zij komen één keer bij de goal en maken gelijk de 1-0. Wij hadden mogelijkheden, kansen en waren dominant."

Maar Oranje kon lange tijd niet echt een vuist maken tegen de Turken. "Dat is wat ik zeg. We hebben het spel gemaakt, maar daarmee te weinig afgedwongen. Dan maak je ‘m in blessuretijd. Dan ben je opgelucht ja", aldus de Oranje-aanvoerder. "In de tweede helft gingen we na een kwartier opportunistischer spelen. Daarna toen Bas (Dost, red.) erbij kwam helemaal. We waren niet slecht, maar in ieder geval niet goed genoeg", beseft Sneijder zich.

Volgens Sneijder is er nog wel perspectief voor Oranje en is er geen reden om te breken met bondscoach Guus Hiddink. "Waarom geen perspectief? Het kan nog. De bondscoach moet het doen met de middelen die er zijn. Dit kunnen we hem niet aanrekenen. Wij moesten scherper zijn en niet gaan wijzen. Ook het gemis van Arjen Robben en Robin van Persie mag geen excuus zijn."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.