FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 februari 2015

Terschelling keert zich tegen gaswinning

De gemeenteraad van Terschelling heeft zich dinsdagavond unaniem gekeerd tegen de gaswinning voor de kust van het Waddeneiland.

De raad nam een gezamenlijke motie van VVD en PvdA aan waarin burgemeester en wethouders wordt opgedragen 'alles in het werk te stellen om gaswinning op en rond Terschelling te voorkomen'.

Het bedrijf Tulip Oil heeft onlangs een winning- en exploratievergunning aangevraagd voor het gasveld Terschelling-Noord. Volgens de gemeenteraad is daardoor op het eiland grote maatschappelijke onrust ontstaan. "Gaswinning leidt tot onomkeerbare processen in de bodem", stelt de gemeenteraad, verwijzend naar het recente rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen.

Uitslagen Champions League 24/02/2015

Barcelona heeft zichzelf een riante uitgangspositie verschaft door in Manchester met 1-2 van City te winnen. Luis Suárez was verantwoordelijk voor beide goals.

Op geblokte schoten van Messi en Dzeko na, creëerden beide partijen weinig kansen in het eerste kwartier van de wedstrijd. Na zestien minuten was het ineens raak voor Barcelona, toen Kompany een voorzet naar de grond kopte en de bal voor de voeten viel van Suárez. De Uruguayaanse spits dacht niet na en schoot met zijn linker de 0-1 achter Hart.

Na de openingstreffer domineerde Barcelona minutenlang de wedstrijd met vrijwel onafgebroken balbezit. Suárez kreeg een tweede kans, Hart kon daar wel op redden. Na een half uur slaagde Suárez er wel in om zijn tweede goal van de avond te produceren. In een periode waarin City er totaal niet aan te pas kwam, maakte hij de 0-2.

Na een langlopende aanval via onder meer Rakitic en Messi kwam de bal aan de linkerkant bij Alba. Suárez hoefde alleen nog maar tegen de voorzet aan te lopen. Een schot vanaf een kleine twintig meter van Milner was op slag van rust een van de weinige kleine mogelijkheden voor Manchester City.

In de tweede helft werd City via corners wat vaker gevaarlijk dan voor de pauze. Kopballetjes van Dzeko en Demichelis misten echter kracht en richting om Ter Stegen in verlegenheid te brengen. Heel langzaam werd de thuisploeg toch wat beter. Twintig minuten voor tijd hielp Aguero zijn team na een mooi hakje van Silva terug in de wedstrijd met de 1-2.

Op het moment dat City door wilde drukken, werd die ambitie de grond in geboord door de rode kaart van Clichy. De Franse linksback kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op Alves. Daarna kon Barcelona de wedstrijd rustig uitspelen en met veel vertrouwen uitzien naar de terugwedstrijd in Camp Nou. In blessuretijd miste Messi nog de kans om de return vrijwel overbodig te maken, maar de Argentijn miste een penalty waardoor City nog hoop mag koesteren.


Borussia Dortmund mag ondanks een nederlaag in Turijn blijven hopen op de kwartfinales van de Champions League. Juventus won, maar incasseerde wel een dure tegengoal (2-1).

Borussia Dortmund reisde vooral naar Turijn af met de hoop dat er over drie weken in het eigen Westfalenstadion, zoals de fans het Signal Iduna Park nog altijd noemen, de kwartfinales van de Champions League konden worden bereikt.

Na twaalf minuten was die hoop niet volledig vervlogen, maar keken de Duitsers wel tegen een achterstand aan. Bij de eerste echte aanval van Juve - de oud-Juventido Ciro Immobile had namens Dortmund over geschoten - was het meteen raak. Eerst schoot Álvaro Morata nog op de vuisten van Robert Weidenfeller, maar Carlos Tevez stond precies op de juiste plek om simpel de 1-0 binnen te werken.

De reactie van Dortmund liet niet lang op zich wachten. Marco Reus strafte een knullig foutje in de defensie van Juventus snoeihard af. Giorgio Chiellini gleed uit, Leonardo Bonucci stond er te ver van af om te herstellen, waardoor Reus oog-in-oog kwam met Gianluigi Buffon en de bal langs de doelman tikte: 1-1.

De tegentreffer betekende voor Dortmund de belangrijke uitgoal, die min of meer dubbel telt in de knock-outfase van de Champions League, maar ook een vervelende uitgangspositie voor de Italianen, mocht de stand zo blijven. Dat bleef hij niet, want de thuisploeg nam, ondanks het geblesseerd uitvallen van reggiseur Andrea Pirlo, kort voor rust opnieuw de leiding. Morata, die landgenoot Fernando Llorente op de bank hield, tikte beheerst binnen op aangeven van Paul Pogba. Zo toonde Morata zich, met zijn eerste Champions League-goal voor Juve én betrokkenheid bij de 1-0 van Tevez, zeer belangrijk.

Na rust bleef de wedstrijd het aanzien waard. 2-1 is een eindstand waar beide ploegen mee zouden moeten kunnen leven. Juve heeft dan de gewenste zege en kan in Dortmund op een remise gokken, terwijl Borussia de belangrijke uitgoal te pakken had en met het publiek in eigen stadion erachter met genoeg vertrouwen aan de return zou beginnen. Toch zocht Dortmund naar een tweede goal in Turijn en dat kon ook, want de bezoekers voetbalden makkelijker dan De Oude Dame.

Het was echter Juve dat de beste kansen kreeg op nog een doelpunt. De Duitsers sprongen te slordig om met de mogelijkheden. Vooral Tevez was een plaag voor de Borussia-defensie. Eerst de oud-speler van Manchester City en Manchester United zijn uithaal over gaan. Grotere kansen waren zijn schot, in een soort sliding, dat centimeters naast de goal van Weidenfeller ging en even later het moment waarop de doelman Tevez' schot moest wegboksen. Giorgio Chiellini kopte over, Mats Hummels deed dat aan de andere kant namens Dortmund.

De ploeg van Jürgen Klopp mocht van geluk spreken dat het niet met grotere cijfers verloor, zeker toen Roberto Pereyra vijf minuten voor het einde de bal centimeters voorlangs schoot. Doordat Juve toch zeker vier à vijf grote kansen op 3-1 liet liggen, stapte Dortmund wel als verliezer van het veld, maar wel een verliezer die de belangrijke uitgoal op zak had en daarmee nog genoeg perspectief heeft op een plek bij de laatste acht in de Champions League (2-1).

Beruchte oehoe valt hardlopers aan

De beruchte oehoe die al enkele weken mensen lastig valt in Purmerend en omstreken, heeft dinsdagavond twee hardlopers aangevallen op de atletiekbaan in die plaats. De hardlopers van de club NEA Volharding moesten zich na de aanval onder doktersbehandeling stellen. Volgens de website dichtbij.nl zaten de hardlopers behoorlijk onder het bloed.

Blijkens tweets van leden van de atletiekvereniging is de training uit veiligheidsoverwegingen voortijdig afgeblazen. Ook de trainingen van woensdag staan ter discussie.

De oehoe jaagt de afgelopen dagen veel mensen schrik aan, meldt de gemeente Purmerend. Vorige week werden twee verstandelijk gehandicapten door de vogel aangevallen. Het is echter niet eenvoudig om de beschermde vogel te vangen. Daarvoor moet de provincie een ontheffing geven, aldus de gemeente. Deze procedure kan enige tijd duren. De gemeente Purmerend denkt dat de oehoe uit gevangenschap is ontsnapt. De vogel komt in het Noord-Hollands landschap niet voor.

Kanye West zet Kim voor schut bij BET Honors

Kanye West heeft zijn vrouw Kim Kardashian te grazen genomen tijdens een speech bij de BET Honors, waar hij in januari de Visionary Award in ontvangst nam. De zanger maakte in zijn dankwoord een grapje over haar vermeende voorliefde voor donkere mannen.

Het evenement in Washington, dat in 2008 in het leven werd geroepen om succesvolle Afro-Amerikanen in het zonnetje te zetten, werd maandagavond pas uitgezonden in de Verenigde Staten. Inmiddels staat de negen minuten durende toespraak van Kanye (37) ook online. "In de kapperszaak hoorde ik ze altijd zeggen dat donkere entertainers een blank meisje horen te hebben", zei hij halverwege de speech met een lach op zijn gezicht. "En blanke vrouwen zouden altijd een rijke donkere vent willen. Maar mijn vrouw heeft ook gedatet met donkere jongens die platzak waren. Dus het heeft niets met geld te maken."

Het dankwoord was verder een vrij serieuze aangelegenheid, omdat racisme een van de belangrijkste thema's was. De artiest gebruikte het grapje om een anekdote in te leiden over de vader van zijn echtgenote, Robert Kardashian. "Hij liep naar buiten en zag dat iemand 'nigger lover' op de zijkant van zijn Bentley had geschreven. Want Robert Kardashian was het genie dat het juridische team had samengesteld dat erin was geslaagd om O.J. Simpson vrij te laten spreken. Kim had haar vader nog nooit horen schelden of boos zien worden. Hij was normaal zo relaxt, maar nu was hij woedend en wilde hij de daders pakken."

"Kim zat daar te huilen en vroeg: 'Papa, waarom ben je zo boos?'", vervolgde West, die samen met zijn 34-jarige vrouw een dochtertje van één heeft dat naar de naam North West luistert. "Hij antwoordde: 'Omdat jij op een dag misschien ook een donker kindje zult hebben. Een prachtig donker kindje. En dat zal moeilijk zijn. Je zult dan zelf meemaken hoe moeilijk dat is.'"

'Beveiliger mishandelde fan Justin Bieber'

Een fan van Justin Bieber beweert dat hij is mishandeld door een beveiliger van de zanger. Hij is van plan het Canadese popidool daarvoor aan te klagen, meldt TMZ.

De jongen, Steven Prince, was in een nachtclub in San Diego toen hij de 20-jarige Bieber in de vipruimte zag. Prince vertelt de entertainmentsite dat een beveiliger naar hem begon te schreeuwen toen hij een foto van de zanger wilde maken. Ook zou de man hem hebben geduwd en hem twee keer in zijn gezicht hebben geslagen.

Om het goed te maken, zou de club Prince een gratis drankje hebben aangeboden. Vervolgens hebben ze hem er alsnog uitgezet, beweert de jongen.

Bronnen dichtbij Bieber bevestigen tegenover TMZ dat er een incident was. Volgens hen werkt de beveiliger echter niet voor Bieber, maar voor de nachtclub.

VS gaan hospikken trainen in Oekraïne

De Verenigde Staten sturen volgende week een kleine groep militairen naar Oekraïne om het leger daar medische training te geven. Dat heeft een bron bij het Amerikaanse ministerie van defensie bekendgemaakt.

Het gaat om maximaal tien Amerikaanse militairen. Zij moeten Oekraïense militairen opleiden, zodat die op hun beurt weer als trainers kunnen fungeren voor de Oekraïense krijgsmacht. De VS leidden vorig jaar al zo'n driehonderd Oekraïense militairen op tot hospikken.

'Rapper Azalea krijgt niet genoeg respect'

Iggy Azalea vindt dat ze niet genoeg respect krijgt vanuit de hiphopgemeenschap. Dat zegt de rapper in een radio-interview met Zach Sang & The Gang.

"Ze respecteren me niet", zegt ze tegen de interviewer. Volgens de 24-jarige artieste zijn andere hiphoppers boos op haar omdat ze weten dat ze goed is. "Ze weten dat diep van binnen. Ze willen het alleen niet toegeven. Ze kunnen niet echt accepteren dat ik eigenlijk goed ben."

Soms voelt de Australische zich ook persoonlijk aangevallen. "Maar het is oké. Hiphop is hard. Het is een harde wereld."

Bloedmooie juf (37) pijpt scholier

We hebben er even op moeten wachten, maar ons geduld is beloond: er is weer een 'juf doet scholier'-bericht! En ook deze lerares is een plaatje. Allison J. Marchese uit New Haven, in de staat Conneticut, heeft namelijk een 17-jarige leerling gepijpt.

Dat is nog niet het enige. Nee, de 37-jarige docente aan de Daniel Hand High School heeft namelijk ook naaktfoto's van zichzelf verspreid. En enkele, helaas gecensureerde, foto's van de mooie blondine zijn op internet beland.

Enfin, Marchese moest vandaag voor de rechter verschijnen omdat ze vlak voor de kerstvakantie een scholier heeft getrakteerd op een lekkere blowjob. Op school nog wel. Van een 15-jarige 'lucky bastard' kon ze 's nachts zelfs niet slapen omdat 'hij zo knap was'.

De lekkere lerares blijkt nog getrouwd ook. Manlief Robert is dan ook een stuk minder blij. Volgens hem was zijn vrouw sinds korte tijd verslingerd geraakt aan fitness en social media.

PvdA: geld corporaties ten bate van huurders

"Huurders moeten profiteren van de verbeterde financiële positie van de woningcorporaties." Dat vindt PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Hij baseert zich op een brief met berekeningen die woonminister Stef Blok dinsdag op zijn verzoek naar de Kamer stuurde.

Hieruit komt naar voren dat corporaties er financieel veel beter voor staan dan werd verwacht, becijferde Monasch. "Naar nu blijkt zullen de inkomsten van corporaties de komende jaren ook na aftrek van de verhuurdersheffing met miljarden stijgen."

Corporaties zouden 'waar mogelijk' moeten afzien van huurverhogingen of moeten investeren in de bouw van nieuwe sociale huurwoningen en het energieneutraal maken van bestaande woningen, vindt Monasch. Hij wil er een debat over met Blok.

FIFA pleit D'Hooghe vrij van corruptie

Michel D'Hooghe hoeft niet langer te vrezen vervolgd te worden voor corruptie. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA meldde dinsdagavond dat er onvoldoende bewijzen zijn tegen de Belgische bestuurder. D'Hooghe werd ervan verdacht een dubieuze rol te hebben gespeeld bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar.

D'Hooghe kwam eind november in opspraak door een verhaal in de Britse krant The Daily Telegraph. Daarin stond dat hij bij de toewijzing van het WK 2022 zijn stem aan Qatar zou hebben gegeven in ruil voor een hoge functie voor zijn zoon. Pieter D'Hooghe zou daar een topbaan in een Qatarees ziekenhuis aan over hebben gehouden.

In het verhaal van The Daily Telegraph werden ook Angel Maria Villar Llona uit Spanje en Worawi Makudi uit Thailand beticht van het schenden van de ethische regels van de FIFA. Hoever het onderzoek naar hun praktijken is gevorderd, is niet bekendgemaakt door de FIFA.

Obama blokkeert aanleg pijpleiding uit Canada

De Amerikaanse president Barack Obama gaat dinsdag de bouw van een oliepijpleiding van Canada naar de Verenigde Staten blokkeren met een veto. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Het wetsvoorstel was een prioriteit van de Republikeinen, die in november de meerderheid in de Senaat veroverden.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis moet het veto niet worden gezien als een definitief besluit. Obama blokkeert het voorstel omdat de Republikeinen in het Congres 'het evaluatieproces van de uitvoerende macht, dat bedoeld is om te bepalen of het project in het belang is van het land, proberen te omzeilen', aldus Josh Earnest.

De Republikeinen en oliebedrijven redeneren dat het Keystone XL-project banen zou creëren en Amerika minder afhankelijk zou maken van fossiele brandstoffen uit het Midden-Oosten. De Democraten en milieuorganisaties zien het soort olie dat door de pijpleiding zou vloeien juist als voorbeeld van het soort brandstof dat klimaatverandering verergert.

'Van der Vaart vertrekt bij HSV'

Rafael van der Vaart vertrekt aan het eind van het seizoen bij Hamburger SV. Het aflopende contract van de Nederlandse middenvelder wordt niet verlengd. Dat heeft de regionale zender NDR dinsdag bekendgemaakt, zich beroepend op betrouwbare informatie.

Technisch directeur Peter Knäbel hield zich in de uitzending op de vlakte. Hij zei dat eind maart, tijdens de interlandbreak, nog gepraat wordt met de oudgedienden. Behalve voor Van der Vaart, grootverdiener met naar schatting 3,5 miljoen euro per jaar, is bij HSV ook de toekomst van Heiko Westermann en Marcell Jansen ongewis.

Volgens Bild mag Van der Vaart (32) zich in de belangstelling verheugen van clubs uit Italië, Spanje en Noord-Amerika. Ajax zou ook een optie kunnen zijn voor de routinier, die met HSV opnieuw tegen degradatie vecht.

Oostenrijk stemt over islamwet

Het Oostenrijkse parlement spreekt zich woensdag uit over een nieuwe wet die de omgang met moslims regelt. Daarin staat onder meer dat imams in Oostenrijk moeten zijn opgeleid en Duits moeten kunnen spreken.

Het Oostenrijkse kabinet onder bondskanselier Werner Faymann werd het in december al eens over de wet. Daarin staat ook dat imams niet vanuit het buitenland gefinancierd mogen worden. Verder wordt vastgelegd dat de Oostenrijkse wetten boven de islamitische wetten gaan.

De Oostenrijkse regering wil met de wet de integratie van ongeveer 600.000 moslims verbeteren. Tegenstanders vinden het discriminatie.

150 miljoenste post op FOK!

We hebben er ruim vijftien jaar over gedaan, maar de nieuwste mijlpaal is een feit. Zojuist is de honderdvijftigmiljoenste post op het FOK!forum geplaatst.

Begonnen met een select gezelschap in oktober 1999, zijn we uitgegroeid tot het grootste forum van Nederland. Mede dankzij opperautist Tong80, die zeker goed is voor 10 procent van de posts, hebben we nu dus de 150.000.000 bereikt.

De mijlpaal is even voor 19.00 uur gepost. Helaas staat de bewuste post in het ABO-subforum, dus alleen FOK!kers die meebetalen aan de nieuwe Bentley van Danny de nieuwe FOK!servers zijn in staat de 150 miljoenste post te zien.

Een mijlpaal, bier en tieten!

'Politie schond privacy Cliff Richard'

De politie heeft de privacy van Cliff Richard geschonden door de publieke omroep BBC hoogst vertrouwelijke bijzonderheden over een geplande inval in diens huis te geven. Die conclusie trekt de vroegere politiecommissaris Andy Trotter in een dinsdag gepubliceerd rapport. Hij heeft de zaak in opdracht van de politie onderzocht.

De politie doorzocht in augustus vorig jaar het huis van de zanger van onder meer de hits Living Doll en Congratulations in verband met het mogelijk misbruik van een jongen door Richard in de jaren tachtig. De BBC was daarover van tevoren ingelicht en volgde de politieactie onder meer vanuit een helikopter. Na de huiszoeking werd de nu 74-jarige Richard door de politie gehoord, maar hij is niet aangehouden of aangeklaagd.

Dennis Weening verrast door Bizarre eters

Dennis Weening begon met een behoorlijk onbevangen houding aan zijn nieuwe programma Bizarre eters. "Ik wist niet zo goed wat ik er van kon verwachten en deed er een beetje lacherig over", aldus Dennis over zijn programma, waarin hij mensen met een selectieve eetstoornis volgt.

"Het zijn allemaal hele extreme situaties en ik had geen idee dat deze problemen bestonden", vervolgt Dennis. Zo helpt hij in het programma een meisje dat niks anders eet dan spaghetti met geraspte kaas. Ook is er een jongen die sinds zijn vierde niks anders eet dan brood met hagelslag. "Samen met een voedingspsycholoog gaan we aan de slag om hen te helpen."

Dennis, die eerder Project P: Stop het Pesten en Tourette on Tour presenteerde, is meer dan tevreden over zijn nieuwe programma. "Het is goed dat de deelnemers weten dat ze niet alleen zijn, dat er meer mensen zijn met dergelijke problemen." En voor de kijker is het volgens Dennis ook interessant. "Het heeft toch iets fascinerends, de meeste kijkers kennen deze problemen namelijk niet. Daarbij wil de kijker graag dat deze mensen geholpen worden en hun stoornis overwinnen. Daar doen we ons best voor."

Dennis vertelt dat hij zelf ook niet altijd een makkelijke eter is geweest. "Tot mijn twaalfde ben ik best heel lastig geweest. Ik had een hekel aan andijvie en aan alles met sliertjes", zegt hij lachend. Hij is heel blij dat hij hier overheen is gegroeid. "Nu ik dit programma heb gemaakt, heb ik gemerkt dat het met mijn problemen wel meeviel."

Het is geen toeval dat Dennis de laatste tijd andere programma's maakt dan in zijn begintijd bij RTL5. "Ik begon met studio- en spelprogramma's", aldus Dennis. "Maar ik heb in die tijd ook altijd geroepen dat ik graag human-interestprogramma's wilde maken", dus ik vind het heel leuk dat ik dit nu mag doen."

Dit alles zorgt wel voor een volle agenda. Behalve met Bizarre eters is Dennis namelijk ook druk met So You Think You Can Dance."We gaan al bijna beginnen aan de liveshows. Terwijl Dennis zijn handen vol heeft aan zijn televisiewerk is zijn vrouw hoogzwanger. Ze is nota bene uitgerekend op de dag van een van de liveshows", aldus Weening.

'Geen signaal voor fraude met andere naam'

Er zijn geen aanwijzingen dat Oost-Europeanen grootschalig misbruik maken van voorzieningen in Nederland nadat ze in hun eigen land hun naam hebben veranderd. Onderzoek daarnaar loopt nog maar tot nu toe zijn na controles geen dubieuze dubbele inschrijvingen gevonden in de basisregistratie van personen (BRP) van gemeenten.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Bij vijftien gevallen van dubbele inschrijving ging het niet om misbruik maar om een onjuiste invoer van gegevens.

Wel zijn drie criminelen aangehouden die Nederland waren uitgezet maar toch weer konden terugkeren met een paspoort waarin een andere naam stond. De drie kwamen in Nederland opnieuw in aanraking met de politie.

Volgen Teeven werken de huidige systemen wel, maar worden ze aangescherpt om identiteitswisselingen te voorkomen. Ook moeten de betrokken diensten informatie beter delen.

De Tweede Kamer spreekt woensdag over het onderwerp.

Christina Aguilera imiteert Britney Spears

Christina Aguilera kan veel meer dan alleen haar eigen nummers zingen. De 34-jarige zangeres deed maandagavond imitaties van Britney Spears, Shakira en Cher in The Tonight Show van Jimmy Fallon.

Aguilera kreeg na een druk op de knop van de Musical Impression Generator de opdracht om eerst een liedje van Cher en vervolgens nummers van Spears en Shakira te zingen. Vol overtuiging zong de Amerikaanse artieste het nummer This Litte Piggy - een parodie op de megahit ...Baby One More Time van haar collega-zangeres Spears, met wie ze ooit samen te zien was in het programma The New Mickey Mouse Club.

Presentator Fallon was duidelijk onder de indruk en gaf haar een staande ovatie. "Oh mijn God! Dit is iets dat ik altijd heb gewild. Het was geweldig", reageerde hij. De talkshowhost moest zelf ook aan zijn eigen spel geloven. Vol overgave imiteerde hij David Bowie en Michael McDonald.

Niet meer dan handjevol demonstranten in Rome

De opkomst bij de betoging voor de Nederlandse ambassade in Rome was dinsdagavond laag. Tussen de vijf en tien betogers zijn bij regenachtig weer naar de diplomatieke vertegenwoordiging gekomen om te protesteren tegen het wangedrag van supporters van Feyenoord vorige week.

Er was des te meer pers aanwezig om verslag uit te brengen van de demonstratie: zo'n veertig journalisten, aldus een ANP-verslaggeefster ter plaatse. De politie beveiligt het evenement met een tiental agenten.

De beweging Roma Pulita (Rome Schoon) had opgeroepen tot de actie. Zij eist een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Italië, Michiel den Hond.

Nijmeegse vrouw inderdaad vermoord

De 21-jarige Mariska Peters uit Nijmegen, die afgelopen zondag dood werd gevonden in een natuurgebied, is vermoord. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft haar lichaam onderzocht en daaruit blijkt dat ze 'door geweld om het leven is gekomen', maakte de politie dinsdag bekend. De politie hield al ernstig rekening met een misdrijf.

De vrouw verdween op 9 februari. Vorige week zette de politie een team op de zaak, nadat in de auto van de vrouw verdachte sporen waren gevonden. Aan de hand van telefoongegevens bepaalde de politie een gebied waar voor het laatst een levensteken van de vrouw werd waargenomen. De politie zocht eerst tevergeefs bij het Maas-Waalkanaal. Een groep particulieren met speurhonden ging zondag zoeken in de Hatertse Vennen. Binnen een kwartier vonden de honden het lichaam van de Nijmeegse.

Voor zover bekend is er nog niemand opgepakt.

Topclubs eisen compensatie voor WK in winter

De aanbeveling van de FIFA-commissie het WK van 2022 in Qatar in de winter (november, december) te houden, heeft dinsdag tot commotie geleid in de grote Europese competities. Namens de topclubs, verenigd in de ECA, eiste voorzitter Karl Heinz Rummenigge (Bayern München) compensatie voor het voetbal op nationaal en continentaal niveau.

"Je kunt het de clubs en leagues niet aandoen alleen de prijs te betalen voor de verplaatsing van het WK naar de winter door de FIFA. We rekenen op de serieuze bereidwilligheid de schade te compenseren", reageerde Rummenigge. De conclusie van de werkgroep van de wereldvoetbalbond verbaasde hem niet. "Die zat er al aan te komen. Het wordt nu zaak de mondiale wedstrijdkalender van het seizoen 2022-2023 erop af te stemmen. Dat vraagt van iedereen grote bereidheid tot compromissen."

De leukste sporttweets van week 7 en 8

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Arme Rafael Nadal, zit ineens Gerard Joling aan je:

Zo pak je een fiets in:

Dit is ook om bang van te worden:

Voetbalhumor:

Nao Kodaira kan blijkbaar naast vloeiend Nederlands ook Fries:

Twee skies verliezen en toch niet vallen, dat is heel knap:

Erik Nevland is nog steeds fan van FC Groningen:

Wielerploegen hebben mensen in dienst om de fietsen te onderhouden. Schaatsploegen hebben Sven Kramer:

Rafael Nadal wisselt supersnel van broekje:

Liefde is... samen bij de dopingcontrole:

En zo is het maar net:

Van dichtbij ziet het er indrukwekkend uit:

En vlak voor de wedstrijd ziet het er niet minder indrukwekkend uit (tijdens de wedstrijd haalden ze dat hekje weg):

Dit zijn de betere baarden:

Het leven van een topsporter kan soms knap gevaarlijk zijn:

Wat doe je op je vrije dag tijdens een trainingskamp? Nou, pindakaas maken:

Die van 1985 konden we dan nogmaals bewonderen afgelopen weekend, maar die van 2015 gaat voorlopig niet door:

Zo hoort het:

Rojer klopt Federer in het dubbelspel in Dubai

Jean-Julien Rojer en Horia Tecau hebben er dinsdag voor gezorgd dat Roger Federer geen dubbeltitel aan het ATP-tennistoernooi van Dubai zal overhouden. De Nederlander en de Roemeen waren in de eerste ronde te sterk voor het gelegenheidsduo dat de Zwitser met zijn landgenoot Michael Lammer vormde. Rojer en Tecau hadden aan twee sets genoeg voor de winst: 6-4 en 7-6 (12).

Rojer en Tecau zijn als tweede geplaatst in Dubai. Voor een plek in de halve finales spelen ze tegen de Zweed Robert Lindstedt en de Pool Marcin Matkowski.

Colombianen Gaviria en Contreras naar Quick-Step

Het seizoen 2015 is nauwelijks onderweg, of wielerploeg Etixx-Quick Step heeft al zijn eerste aankopen voor 2016 bekendgemaakt. De Colombianen Fernando Gaviria en Rodrigo Contreras zullen vanaf volgend seizoen twee jaar voor de Belgische ploeg uitkomen.

Beide renners reden eerder deze maand sterk tijdens de Tour de San Luis. Gaviria versloeg daarin Quick Step-sprinter Mark Cavendish tot twee keer toe in de massasprint. Daarnaast won hij afgelopen week nog goud bij het WK baanwielrennen op het omnium.

Contreras, die evenals Gaviria momenteel voor Coldeportes-Claro rijdt, werd in San Luis vijfde in het eindklassement.

'Pedoverbod is fascisme'

Het meest opvallende stukje tekst komt vandaag van opiniewebsite ThePostOnline. Ene Marthijn (die naam schijnt echt bij pedofielen te horen) vindt het verbod op het neuken met kleine kindertjes maar helemaal niets en heeft allerlei redenen bedacht waarom de maatschappij daar zo op tegen zou zijn.

Kindertjes worden kort gehouden. Ze mogen wel zelf bepalen met wie ze voetballen, maar niet met wie ze seks hebben.

Onterecht in de optiek van Marthijn. Seks is immers lekker en zo zouden jongere kinderen er ook over denken. Een jongetje van 14 jaar oud dat gezellig copuleert met een volwassen vrouw 'moet kunnen'. Immers: vroeger dacht de maatschappij ook zo over homoseks of masturberen. Als een jong meisje of jongetje een afkeer van seks met een volwassene zou hebben, dan komt dat omdat dit is aangeleerd door de intolerante maatschappij.

Vroeger keurden we homoseksualiteit af vanwege het kapitalistische systeem waar we allen slachtoffer van zijn.

En hetzelfde gaat heden ten dage -in de ogen van de columnist- op voor kleuterneuken. Bedrijven willen winst maken en kunnen daar geen afwijkende meningen of levensstijlen bij gebruiken. Dat kost immers geld. Zoiets. Een andere seksuele moraal is niet wenselijk binnen het kapitalisme.

De seksuele opvoeding laat diepe sporen na in de kinderziel. Dit komt omdat ze geremd worden.

Volgens Marthijn moet je kinderen seksueel de ruimte geven om met Marthijn of Martijn te ketsen. Dit tegenhouden zorgt voor een trauma. Niet de handeling, maar het beknotten zou zeer schadelijk zijn. Ook de hulp die kinderen krijgen na seksueel misbruikt te zijn, is veel schadelijker dan de seksuele daad zelf. En Marthijn weet dat dit klopt, want de wetenschap heeft nog niet het tegendeel kunnen aantonen.

De overige kots van Marthijn Uittenboogaard valt hier te lezen. Overigens valt niet helemaal uit te sluiten dat deze column wellicht satirisch bedoeld is of een hel verlicht provocerend uithangbord om de tongen los te maken. Misschien is het handig als Marthijn zelf even het woordje 'gelijkwaardigheid' opzoekt.

Acties ziekenhuizen voorlopig van de baan

Er komen voorlopig geen stakingen in de ziekenhuizen. Verpleegkundigen en andere medewerkers dreigden het werk neer te leggen omdat de cao-onderhandelingen met de werkgevers stilliggen. Maar het overleg wordt volgende week dinsdag hervat. Dat lieten de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten.

De acties zijn niet helemaal van de baan. "We gaan geen acties voeren als we nog in overleg zijn. Maar het overleg kan zomaar weer mislukken. Daarom gaan we door met voorbereiden en stoppen we pas als er een fatsoenlijk akkoord ligt. Ons ultimatum is 9 maart", zegt onderhandelaar Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn.

De vakbonden en de werkgevers konden het in november niet eens worden over een nieuwe cao, ondanks tien onderhandelingsrondes. Sindsdien ligt het overleg stil.

Wereldtitel snowboardcross Mentel en Vos

Bibian Mentel en de jeugdige Chris Vos zijn op de openingsdag van de WK voor paralympische wintersporters in de Spaanse plaats La Molina wereldkampioen geworden op de snowboardcross.

Mentel, die in Sotsji goud won op deze discipline, versloeg in de finale de Amerikaanse Heidi-Jo Duce. Het is voor de gehandicapte sportster van het jaar de derde wereldtitel in het parasnowboarden na 2010 en 2012. Lisa Bunschoten hield dinsdag aan het eerste onderdeel in de Spaanse bergen brons over.

Vos, die evenals Mentel al in de kwalificaties de snelste was en ook in de afvalronden overtuigde, rekende in de eindstrijd af met de Noor Kristian Moen. Voor de Noord-Hollander, die woensdag zeventien wordt, is het zijn eerste medaille in een internationaal kampioenschap.

Meerkamper Braun mag alsnog naar EK indoor

Meerkamper Pieter Braun mag zijn koffer gaan pakken voor de EK indoor in Praag. De 22-jarige Brabander heeft op basis van zijn recente prestaties alsnog een uitnodiging van de Europese atletiekfederatie gekregen. Braun werd medio februari tweede op het NK indoor, achter Eelco Sintnicolaas.

Sintnicolaas, regerend Europees kampioen, was al verzekerd van deelname aan de zevenkamp in Praag. Hij krijgt dus gezelschap van zijn talentvolle landgenoot. Door de toevoeging van Braun telt de volledige Nederlandse ploeg zeventien atleten.

Het lijkt erop dat ook Nadine Broersen het EK indoor, gaat halen. De 24-jarige meerkampster liep zondag een blessure aan haar linkerenkel op bij de NK indoor. Een MRI-scan wees dinsdag uit dat de schade meevalt.

"Bij de sportarts geweest voor onder andere een MRI", schreef Broersen op Facebook bij een serie foto's waarop ze alweer trainend, met een ingetapete enkel, te zien was. "M'n enkel is vakkundig gemummificeerd zodat ik nu weer lekker kan krachttrainen!"

Broersen geldt in Praag als een van de favorieten voor goud. Ze is regerend wereldkampioene indoor op de vijfkamp. De Europese titelstrijd begint op 5 maart.

NS onderzoekt mogelijke corruptie

De NS doet onderzoek naar een externe consulent die zich mogelijk heeft laten betalen door een treinfabrikant in ruil voor vertrouwelijke NS-informatie. Dat bevestigde een woordvoerder van het spoorbedrijf dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws.

Het contract met de consulent is inmiddels opgeschort en hem is de toegang tot tot het pand en de computersystemen ontzegd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een externe advocaat. Er wordt gekeken naar alle werkzaamheden die de man de afgelopen jaren voor de NS heeft uitgevoerd. Het spoorbedrijf schakelt justitie in als de resultaten van het onderzoek daar aanleiding voor geven.

Aangereden vrouw Maasboulevard overleden

De 28-jarige Haagse vrouw die zondagmorgen vroeg op de Maasboulevard in Rotterdam werd aangereden is overleden. Zij bezweek maandagavond in een ziekenhuis aan haar verwondingen, meldde de politie dinsdag.

De vrouw stak ter hoogte van de Willemsbrug op het zebrapad de weg over toen zij werd aangereden. De automobilist bekommerde zich niet om het slachtoffer en reed door. De man meldde zich zondagavond op het politiebureau en zit sindsdien vast. Op aanwijzingen van de verdachte is ook de auto teruggevonden.

Denk sleept Denk voor rechter

De Friese GGZ-instelling Denk stapt naar de rechter over het geschil over haar naam en logo. De nieuwe politieke beweging Denk gebruikt namelijk dezelfde naam, die volgens de GGZ-instelling sinds 2010 een geregistreerd merk is. Ook het logo dat de groepering van de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk gebruikt, vertoont qua kleurgebruik en typografie opvallend veel gelijkenissen.

Een gesprek vorige week over het geschil heeft niet tot een oplossing geleid. Daarom heeft de GGZ-instelling dinsdag een datum voor een kort geding aangevraagd bij de rechter.

Kuzu en Öztürk vetrokken eind vorig jaar met ruzie bij de PvdA.

Gestolen grafornamenten bij ijzerhandel

Bij een opkoper van oude metalen in Tilburg zijn maandag veel gestolen grafornamenten zoals kruizen en Jezusbeelden gevonden. Meerdere ijzerhandelaren werden gecontroleerd vanwege recente diefstallen van vier begraafplaatsen in Tilburg. Volgens een politiewoordvoerder zijn veel graven beschadigd door de diefstallen.

De betrapte ijzerhandelaar wordt verdacht van heling. De politie is nog op zoek naar de dieven, aldus de woordvoerder dinsdag. De gestolen grafornamenten worden terugbezorgd bij de beheerders van de begraafplaatsen.

Nieuw twintigje onthuld

De Europese Centrale Bank heeft dinsdag het nieuwe biljet van 20 euro onthuld. De nieuwe biljetten zijn beter beveiligd dan de huidige twintigjes en worden in november in omloop gebracht, maakte de ECB bekend.

In het bankbiljet is een echtheidskenmerk opgenomen in de vorm van een portretraampje in het hologram. Wanneer het biljet tegen het licht wordt gehouden, wordt dit raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is. Het twintigje heeft, net als de nieuwe biljetten van 5 en 10 euro, een smaragdgroen cijfer en in het watermerk een portret van Europa.

Het 20 eurobiljet, een van de meest gebruikte coupures, is het derde biljet uit de nieuwe Europaserie. Het nieuwe tientje werd in september vorig jaar al in omloop gebracht, het vijfje begin 2013.

Verwarde man met mes bij Telegraaf

Bij de redactie van de Telegraaf is vanmiddag een verwarde man met een mes aangehouden. 

De ogenschijnlijk verwarde man drong rond 14.00 uur dinsdagmiddag de hoofdredactie van de Telegraaf binnen gewapend met een mes en met een sporttas bij zich.  Wat het doel was van de actie is op dit moment niet bekend. Wel weten we dat hij probeerde het kantoor van de hoofdredacteur Sjuul Paradijs te bereiken. 

Hij kon zonder dat er iemand gewond raakte worden afgevoerd door de beveiliging. Zodra meer bekend is, zullen we het melden.

Saillant detail in deze zaak is dat FOK! afgelopen maand nog meldde dat de beveiliging flink verbeterd is na de gebeurtenissen bij de Charlie Hebdo-redactie. Toch is er nu dus een man met een mes binnengekomen.

Lau G. nog in EBI ondanks uitspraak rechter

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) weigert moordverdachte Lau G. vrij te laten uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, ondanks een uitspraak van de rechter. De Raad voor de Strafrechttoepassing oordeelde eind januari dat er geen nieuwe aanwijzingen zijn dat Lau G. wil vluchten en en dat een langer verblijf in de strengste gevangenis van Nederland niet gerechtvaardigd is.

De 52-jarige Lau G. wordt verdacht van moord op twee Marokkanen in 2006 in Venray. De Marokkanen waren jarenlang spoorloos maar werden vorig jaar opgegraven in Arcen.

Lau G. zit in de EBI nadat hij in april vorig jaar in de gevangenis in Grave een slagader van zijn pols doorsneed. Hij was van plan om tijdens vervoer naar het ziekenhuis te vluchten.

Beurs luidt start nieuwe motorseizoen in

De MOTORbeurs staat weer voor de deur en daarmee de start van het nieuwe motorseizoen. Veel liefhebbers die zich in de winter niet op de motor wagen, grijpen het jaarlijkse evenement aan om hun voertuig uit de stalling te halen. En dan is het oerend hard op weg naar de Jaarbeurs in Utrecht, waar vanaf donderdag tot en met zondag de 31 editie van de MOTORbeurs plaatsvindt.

"Het is een traditie. Ze komen uit alle hoeken en gaten naar Utrecht", zegt een woordvoerder van de organisatie. Vorig jaar trok de beurs bijna 90.000 bezoekers en dit jaar wordt gerekend op ongeveer hetzelfde aantal. "Het wordt vol gas genieten van motoren, gezelligheid, entertainment, demonstraties, cafés en terrassen, prijst de organisatie de beurs aan."

Nederland telt 650.000 geregistreerde motorfietsen, meldt de overkoepelende motorbond KNMV, en 1,3 miljoen Nederlanders zijn in het bezit van een motorrijbewijs.

Nederlandse motorrijders rijden gemiddeld 3400 kilometer per jaar. "Dat is een laag gemiddelde, waaruit valt op te maken dat het Nederlandse motorkorps voor het overgrote deel bestaat uit mooiweerrijders", zegt een woordvoerster van de KNMV.

De motorbond drukt hen op het hart eerst te checken of de banden op spanning zijn, het oliepeil in orde is en of de remmen goed werken alvorens in het zadel te klimmen. En, zegt de KNMV: "Gun jezelf de tijd om te wennen als je voor het eerst van het seizoen weer op de motor zit."

Met de verkoop van nieuwe motoren ging het in het afgelopen jaar weer een stuk beter na het rampjaar 2013, toen er voor het eerst sinds 1987 minder dan 10.000 stuks werden verkocht. In 2014 waren het er 10.354, een stijging met 12,1 procent.

Negen doden bij schietpartij restaurant Tsjechië

In een restaurant in Uhersky Brod, een stad in in het oosten van Tsjechië, zijn dinsdagmiddag door een schietpartij tenminste negen mensen om het leven gekomen. Dit meldt de Tsjechische zender CT24.

Volgens de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec zijn er dinsdag negen klanten bij de schietpartij om het leven gekomen. Vermoedlijk is de dader bij de overmeestering van de politie neergeschoten en daarbij komen te overlijden. De schutter kwam het restaurant binnen en begon om zich heen te schieten, over het motief is verder nog weinig bekend.

Update 16.50 uur:
Op het moment van de schietpartij telde restaurant Druzba een twintigtal klanten. De schutter opende direct bij binnenkomst het vuur en loste daarbij zo'n 25 schoten. Hij was afkomstig uit het dorp zelf en was vermoedelijk geestesgestoord.

Tsjechische media melden dat de man een lokaal nieuwsstation had gebeld om zijn daad aan te kondigen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Milan Chovanec gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om een terroristische aanslag.

Vliegtuigbommen gevonden langs A4

Langs de snelweg A4 in de buurt van Schiphol zijn twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Amerikaanse duizendponder en Engelse vijfhonderdponder werden enkele weken geleden aangetroffen bij werkzaamheden voor de omlegging van de A9, liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat weten.

De explosieven zijn na de vondst veilig gesteld door ze met zakken zand te bedekken.

De A4 gaat in de nacht van 2 op 3 maart van 23.30 uur tot 05.00 uur tussen knooppunt Badhoevedorp en knooppunt De Hoek dicht om de bommen weg te halen. De snelweg is dan in beide richtingen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de A5 en de A9.

Fans AS Roma met voetbaltrein naar Rotterdam

Italiaanse voetbalfans gaan donderdag met een speciale voetbaltrein van Amsterdam Centraal naar De Kuip in Rotterdam voor de wedstrijd Feyenoord-AS Roma. Ze worden begeleid door politieagenten en Service en Veiligheid-personeel van de NS. Die trein rijdt rechtstreeks via Gouda naar het stadion. De rest van de fans reist of op eigen gelegenheid of met de treinen die volgens het boekje al zouden rijden. De supporters worden begeleid door politieagenten en Service en Veiligheid-personeel van de NS.

Op de terugweg worden twee treinen ingezet, aldus een woordvoerder van de NS. Voor de wedstrijd Feyenoord-AS Roma donderdag in Rotterdam worden ruim 2400 Italiaanse fans verwacht. Een groot gedeelte komt via Schiphol naar Nederland.

Nederlandse hooligans hielden vorige week huis in Rome tijdens de heenwedstrijd in de Italiaanse hoofdstad.

Op station Rotterdam Centraal houdt de Feyenoord Fanshop donderdag de deuren gesloten. Volgens de club zal het gros van de Italiaanse fans met georganiseerd vervoer naar het stadion reizen, maar is niet uit te sluiten dat een deel toch aankomt op Rotterdam Centraal. Om mogelijke risico's te beperken heeft Feyenoord besloten de clubwinkel te sluiten.

Oscarshow trekt minder kijkers

De Oscaruitreiking van zondag is matig bekeken. In de Verenigde Staten schakelden 36,6 miljoen Amerikanen in op het spektakel, zestien procent minder dan vorig jaar. De kijkers waardeerden de show ook lager dan eerdere edities. Dat meldt filmvakblad Variety dinsdag.

Het is een domper voor de Oscarorganisatie nadat vorige jaar presentator Ellen de Generes de kijkcijfers naar een recordhoogte wist te stuwen. Met bijna 44 miljoen kijkers was de editie van 2014 de best bekeken in tien jaar tijd.

Sowieso lijken Amerikanen minder warm te lopen voor grote prijzengala's: ook de Grammy Awards kampten dit jaar met aanzienlijk minder kijkers. Het kan bij de Oscars bovendien mee tellen dat de uitslag van de meeste prijzen dit jaar al, meer dan eerder, vast leek te staan. Ook de commotie rond het gebrek aan 'donkere' genomineerden kan een rol spelen. Bovendien viel presentator Neil Patrick Harris niet bij iedereen in de smaak.

De grote winnaar van de uitreiking was dit jaar de tragikomedie Birdman, die vier belangrijke prijzen in de wacht sleepte. Daarnaast deden The Grand Budapest Hotel en het muzikale drama Whiplash het erg goed.

Rockstar maakt Heists- en pc-releasedatum voor GTA bekend

Het heeft even geduurd, maar Rockstar laat weten dat op 10 maart de launch van de Heists voor GTA Online gepland staat. Heists brengt een nieuwe coöperatieve modus voor vier spelers naar GTA Online. Hierin ga je samen een reeks van invallen en overvallen door Los Santos en Blaine County ondernemen. De komende weken zal er meer informatie komen over de launch van Heists en andere nieuwe features die ermee samenhangen.

En als Rockstar dan toch op de spreekstoel zit komen ze eindelijk met een releasedatum voor Grand Theft Auto V voor pc. Het spel verschijnt op 14 april in de winkels en als digitale download. De pc-versie bevat gedetailleerdere weergave, diepgaande configuratie-opties en ultra-high-definition support. Daarnaast bevat het de krachtige nieuwe Rockstar Editor voor het opnemen, afspelen en bewerken van originele, custom video’s. Voor mensen die de game al besteld hebben als preorder en wachten op de release: je krijgt als beloning voor je geduld $200.000 in-game cash voor GTA Online.

GTA V in 4K
GTA V in 4K

Reservedoelman Begois langer bij PEC Zwolle

Kevin Begois heeft zijn contract bij PEC Zwolle met een jaar verlengd. De Belgische reservedoelman blijft daardoor tot de zomer van 2016 actief voor de bekerwinnaar. "Kevin staat er als het nodig is en heeft in de gespeelde wedstrijden laten zien een eredivisiewaardige doelman te zijn", aldus technisch directeur Gerard Nijkamp. "Hij weet zijn rol binnen het elftal en vult dit uitstekend in."

De 32-jarige Begois speelt sinds medio 2013 voor PEC. Sindsdien kwam hij vijftien duels in actie. Eerder kwam de doelman uit voor VVV-Venlo, FC Den Bosch, Helmond Sport, Roda JC en KV Mechelen.

Meisje (14) doet peuter, zet filmpje op Fb

De politie van Orangeburg County, in de Amerikaanse staat South Carolina, heeft afgelopen donderdag kennisgemaakt met een grof staaltje kinderporno cq incest. Een veertienjarig meisje aldaar heeft zich namelijk laten bevredigen door een peuter van drie. Vervolgens zette ze een filmpje van de ontuchtige handelingen op Facebook.

De politie van het stadje werd vorige week getipt. Er bleek een filmpje te circuleren met daarin een tienermeisje en een driejarig kind. Al snel deed men een inval bij het ouderlijk huis van het meisje.

Het tienermeisje ontkent echter alles. Ze houdt bij hoog en laag vol dat ze tijdens het gebeuren stomdronken was en kan zich niets meer herinneren van de schokkende daad. Ook ontkent ze alles te hebben gefilmd en naar haar ex-vriendje te hebben gestuurd.

Ook de ouders van het meisje ontkennen alles. Zij 'laten nooit hun kinderen alleen thuis', laten paps en mams weten. Desondanks heeft de politie twee kinderen, waaronder het slachtoffer, uit huis geplaatst. Het tienermeisje is hangende het onderzoek in de boeien geslagen.

Thiago mag weer denken aan rentree

Thiago Alcántara mag weer voorzichtig aan zijn rentree denken. De Spaanse middenvelder van Bayern München heeft dinsdag na vier maanden blessureleed weer met de bal getraind. De voetballer keerde vorige week terug in München, na enige tijd in Spanje te hebben gerevalideerd.

De voormalig speler van FC Barcelona raakte in oktober voor de derde keer in een jaar geblesseerd aan zijn rechterknie. In maart vorig jaar scheurde hij voor het eerst de binnenband van zijn knie, waarna hem dat in mei nog eens gebeurde. Daardoor miste Thiago het WK in Brazilië. De derde blessure kwam in oktober enkele dagen voor de middenvelder zijn rentree bij Bayern zou maken.

Fransman Turpin fluit Feyenoord-Roma

De Fransman Clément Turpin fluit donderdag het duel in de Europa League tussen Feyenoord en AS Roma. De Rotterdammers speelden vorige week het eerste duel in Italië met 1-1 gelijk. Dat resultaat werd overschaduwd door de ongeregeldheden voorafgaand aan de wedstrijd in Rome.

Turpin floot ook vorig seizoen een Europees duel van Feyenoord. Hij leidde in Rusland de play-offwedstrijd tegen Koeban Krasnodar, die de Rotterdammers met 1-0 verloren.

Bij de wedstrijd tussen Legia Warschau en Ajax is de Spanjaard David Fernández Borbalán de scheidsrechter. Ajax verdedigt in een leeg stadion een voorsprong van 1-0.

De leiding van het duel tussen Zenit Sint-Petersburg en PSV ligt in handen van de Turk Cüneyt Çakir. De Eindhovenaren moeten een 1-0-achterstand zien om te buigen om door te mogen.

Lid No Surrender vrijgesproken van drugshandel

Twee mannen uit Zwolle en Nieuwleusen zijn dinsdag door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken van de uitvoer van drugs naar Engeland. Een van de twee mannen, Chris V., had volgens het Openbaar Ministerie banden met motorclub No Surrender.

Volgens de rechters zijn er wel aanwijzingen dat de verdachten betrokken waren bij de uitvoer van drugs. Maar er is onvoldoende bewijs.

In de aan de verdachten gelinkte lading met 25 pallets bemeste tuinaarde werd eind november 2013 bij de Kanaaltunnel 92 kilo versnijdingsmiddel voor cocaïne en 1 kilo MDMA ontdekt. Met deze laatste lading zouden 11.000 pillen gedraaid kunnen worden, meldde het Openbaar Ministerie.

De 30-jarige Chris V., die op foto's poseerde met bendeleden van No Surrender, kreeg wel een celstraf voor illegaal wapenbezit.

Opstelten: Rome is van ons allemaal

"Rome is een stad van ons allemaal." Zo voelt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) het. Er is immers cultureel erfgoed dat internationaal van belang is. En wat Nederlandse voetbalhooligans er 'schaamteloos als barbaren' vorige week hebben aangericht, heeft hij met 'afschuw en schaamte' ervaren. Dat zei Opstelten dinsdag in de Tweede Kamer.

De bewindsman vindt het 'fantastisch' dat her en der in ons land particuliere initiatieven worden ontplooid om te vergoeden wat landgenoten in de Italiaanse hoofdstad hebben aangericht. Het kabinet wil die ondersteunen en een bijdrage leveren, zei hij, zodat 'een gebaar' kan worden gemaakt vanuit de Nederlandse samenleving.

Opstelten vindt dat de schade wel zo veel mogelijk op de daders moet worden verhaald, maar 'we weten nog niet alles'.

De organisatie rondom wedstrijd van donderdag in Rotterdam laat hij in vol vertrouwen vooral aan de lokale verantwoordelijken. Feyenoord ontvangt dan AS Roma voor een nieuw duel.

Buitenlandse spionagedienst mag niet inbreken

Buitenlandse veiligheidsdiensten mogen niet zomaar inbreken in computersystemen van bedrijven in Nederland. Als dat wel gebeurt, is dat illegaal en dan zal het kabinet de betrokken landen daarop aanspreken en maatregelen nemen.

Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van een mogelijke hack bij het beveiligingsbedrijf Gemalto, dat in Nederland een vestiging heeft.

Volgens D66 wijst alles erop dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten achter de inbraak zitten. Zij zijn uit op gegevens waarmee ze communicatie van burgers kunnen onderscheppen zonder dat ze daarvoor toestemming hebben van overheden.

De Tweede Kamer is ongerust over deze praktijken, ook al gaat het om diensten uit bevriende landen.

Trein ontspoord in Californië na botsing met truck

Een trein in de Amerikaanse staat Californië is dinsdag ontspoord na een botsing met een truck. Een vooralsnog onbekend aantal mensen is gewond geraakt. De truck staat in lichterlaaie.

Het ongeval vond plaats in Ventura County, in de buurt van Los Angeles. Drie wagons kwamen los van de rails en zijn op hun kant terechtgekomen. De brandweer is ter plaatse.

Franse vrouw ontvoerd in Jemen

Een Franse vrouw die in Jemen voor een internationale organisatie werkt is dinsdagochtend ontvoerd. Dat heeft het Franse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt.

De vrouw werd ontvoerd in de hoofdstad Sanaa. Het Jemenitische staatspersbureau SANA meldde op basis van een bron in Sanaa dat de vrouw en haar tolk door gewapende mannen in een auto werden gedwongen.

Verdere details, zoals wie de werkgever van de vrouw is, maakte het ministerie niet bekend.

Tost: Max en Carlos gewaagd aan elkaar

Teambaas Franz Tost van Toro Rosso verwacht dat zijn pupillen Max Verstappen en Carlos Sainz aan elkaar gewaagd zijn komend seizoen in de Formule 1. "De een zal soms wat beter zijn in de kwalificatie en de ander sneller in de wedstrijd, maar al met al denk ik dat ze ongeveer even goed zullen zijn", aldus de Oostenrijker, die aan zijn tiende seizoen als leider van het opleidingsteam van Red Bull begint.

Tost was onder de indruk van de 17-jarige Verstappen en zijn drie jaar oudere Spaanse ploeggenoot tijdens de recente testraces in Barcelona. De Limburger reed daar in twee dagen meer dan tweehonderd rondes, ruim duizend testkilometers. "Die twee zijn veel volwassener dan menigeen zou verwachten. Ze hebben goed gepresteerd, zijn gedreven en werken heel goed samen met het team."

Tost denkt dat Verstappen en Sainz het komende wereldkampioenschap dik in de punten zullen rijden. "Ons doel is de vijfde plaats in het teamkampioenschap. Ik denk zeker dat ons dat gaat lukken, ook al rijden we met zogenaamde onervaren coureurs. Wij leiden ze zo goed op, dat ze er bij de eerste race in Melbourne (15 maart) helemaal klaar voor zijn."

Nederland leende Griekenland 11,9 miljard

De Nederlandse overheid heeft voor 11,9 miljard euro aan Griekenland 'geleend'. Dat komt neer op ruim 700 euro per Nederlander. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De Europese landen samen hebben 195 miljard euro uitgeleend aan de Griekse overheid. De Griekse overheidsschuld bestaat tegenwoordig voornamelijk uit leningen van Europese landen in plaats van staatsobligaties. De kans dat de leningen ooit worden afgelost lijkt vrij klein.

Hoe voelde het voor jou toen de overheid 700 euro van jouw geld aan de Grieken doneerde?

LottoNL-Jumbo mikt op Vanmarcke en Hofland

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo mikt zaterdag met de Belg Sep Vanmarcke op een goed resultaat in de Omloop Het Nieuwsblad. Die koers geldt als opening van het West-Europese wielerseizoen. Vanmarcke won De Omloop in 2012.

Vanmarcke krijgt een dag later in Kuurne-Brussel-Kuurne een vrije rol. Omdat die wedstrijd vaak in een sprint met een grote groep eindigt, geldt Moreno Hofland, vorig jaar tweede, met de Belg Tom van Asbroeck als kopman. Zij starten eveneens op zaterdag.

Vanmarcke zegt zich goed te voelen voor het Vlaamse openingsweekeinde. ,,Mijn belangrijkste koersen komen later, maar ik heb het gevoel dat ik dit weekeinde goed ga zijn. Ik ben er klaar voor.

Jos van Emden, Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjallingii en Robert Wagner verschijnen zaterdag ook aan de start.

Opstelten: dure ict-expert was 'noodzakelijk'

Minister Ivo 'laat ons je grote broer zijn' Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft enkele jaren geleden een peperdure ict-consultant ingehuurd, omdat anders - naar eigen zeggen - de continuïteit van het automatiseringssysteem van de politie in gevaar zou zijn gekomen. Opstelten wilde dit risico niet nemen en er zou zo snel geen andere deskundige beschikbaar zijn geweest.

Dat zei Opstelten dinsdag in de Tweede Kamer waar de SP hem om opheldering vroeg over de extreem hoge beloning van de consultant. Die kreeg in twee jaar tijd ruim 1,3 miljoen euro betaald voor deze klus, drie keer zo veel als de balkenendenorm. De Kamer wist hier, zoals wel vaker het geval is bij oom Ivo, niets van.

SP-kamerlid Sharon Gesthuizen vond dat de minister hiermee een lange neus trok naar de Tweede Kamer en naar de burgers. Ze wil dat de minister het bedrag terughaalt, ook al omdat er bij de politie nog steeds grote ict-problemen zijn en het geld dus eigenlijk over de balk is gesmeten. Opstelten weigert.

Brein valt binnen bij Roodbol evenement

De afpersclub stichting Brein was recentelijk - kennelijk op verzoek van de politie die het te druk had met het uitschrijven van parkeerbonnetjes - aanwezig op een rondreizende rommelmarkt van Roodbol-Evenementen (geen familie) in de Oostmeerhal in Berkel en Rodenrijs. Hier troffen zij dvd's aan die voor 2,50 te koop waren, met hierop films die van internet waren gedownload en voorzien van ondertiteling.

Omdat de verkoper van de bewuste kraam weigerde Brein direct steekpenningen smeergeld een boete 'schikkingsvoorstel' te betalen doet Brein wat het altijd doet als mensen niet doen wat zij dicteren, namelijk de politie inschakelen voor een strafrechtelijke aanpak, met daarnáást nog een door de miljarden van de filmindustrie betaalde civiele zaak met schadevergoedingen starten om de verkoper kapot, kapot, helemaal kapot te maken.

Terecht overigens. Geld verdienen over de rug van anderen hoort niet. Iedereen kan prima zelf usenet, torrents, popcorntime en kodi gebruiken om aan hun films en series te komen, zonder dat zij hiervoor louche handelaren hoeven te betalen.

Djokovic: woede moet er soms uit

Novak Djokovic is af en toe onuitstaanbaar op de tennisbaan. De Servische tennisser, die al geruime tijd de wereldranglijst aanvoert, erkent dat in een interview op de Servische staatstelevisie. "Ik sla met mijn racket en ik scheld de scheidsrechter uit. Het mag niet en ik ben er niet trots op, maar de woede moet er soms uit om het beste in mezelf naar boven te halen", aldus Djokovic, onlangs voor de vijfde keer in zijn carrière winnaar van de Australian Open.

"Zelfs mijn coaches zeggen me dat het soms beter is mijn emoties te laten gaan. Mijn frustraties opkroppen kan op de lange termijn nadelig zijn. Het is beter om mezelf te zijn en meteen maar te zeggen waar het op staat. Af en toe onaanvaardbaar, maar het is wel wie ik ben", aldus de Serviër, die in het interview tevens zijn deelname in de Davis Cup bevestigde. Hij is volgend weekeinde de kopman van het team dat het in de eerste ronde van de wereldgroep opneemt tegen Kroatië.


Novak Djokovic laat zich soms gaan (Bron: YouTube)

Spanje pakt jihadronselaars op

De Spaanse autoriteiten hebben een netwerk opgerold van ronselaars die het vooral hadden gemunt op jonge vrouwen. De ronselaars wierven de vrouwen voor de extremistische organisatie Islamitische Staat.

Twee verdachten werden opgepakt in de Spaanse enclave Melilla in Marokko en twee anderen werden opgepakt in Barcelona en Girona voor het verspreiden van IS-propaganda. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De twee die in Melilla werden opgepakt 'waren gericht op het rekruteren van vrouwen die, na een proces van indoctrinatie, uiteindelijk integreerden in deze terreurorganisatie'. Het netwerk was vooral op internet actief, maar vertoonde ook films in huizen om nieuwe leden te ronselen.

Sommige nieuwe rekruten hadden volgens de Spaanse autoriteiten al voorbereidingen getroffen om af te reizen naar de gebieden waar IS actief is. Of de twee die in Barcelona en Girona in de kraag werden gevat banden hebben met de twee andere verdachten is nog niet duidelijk.

Eurogroep verlengt programma Griekenland

Het steunprogramma van Griekenland wordt met vier maanden verlengd. Daar hebben de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de eurogroep) dinsdag mee ingestemd tijdens telefonisch overleg. De hervormingsplannen die Athene heeft ingediend zijn voldoende voor een verlenging.

Nu beginnen de procedures in de eurolanden waar het parlement akkoord moet gaan met de verlenging. Dat geldt onder meer voor Nederland en Duitsland.

De voortekenen waren al gunstig. De experts van de Europese Commissie, naast het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank onderdeel van de toezichthouders op de hervormingen, hadden al geconcludeerd dat de Griekse lijst ,,een goed beginpunt is.

Frans Bauer: ik klink als een zeehond

Frans Bauer kan pas vanaf zaterdag weer optreden. De zanger is geveld door een flinke verkoudheid. "Mijn hoofd zit vol en ik klink als een zeehond", schrijft hij op zijn website.

Het optreden van de volkszanger woensdag in Breda kan dus niet doorgaan. Eerder moest hij al een show in Zaandam laten schieten. Bauer heeft wel al vervangende data voor deze concerten in maart en april op zijn site genoemd.

"Ik hoop dat jullie er begrip voor hebben", besluit hij zijn bericht.

Weer zelfmoordaanslag in Nigeriaanse stad

Een zelfmoordaanslag bij een busstation in de stad Potiskum in het noordoosten van Nigeria heeft dinsdag aan twintig mensen het leven gekost. Dat melden ooggetuigen en medewerkers van ziekenhuizen. Dertig mensen raakten gewond.

De mannelijke dader drong een bus binnen en bracht explosieven op zijn lichaam tot ontploffing, zei buschauffeur Adamu Isa.

Potiskum was zondag ook al het toneel van een bomaanslag. Een meisje van ongeveer 10 jaar blies zichzelf en vier andere mensen op op een markt.

De aanslagen lijken het werk te zijn van de islamitische extremistische groep Boko Haram. De groep vecht al vijf jaar voor de invoering van de sharia in Nigeria. De strijd heeft inmiddels aan duizenden mensen het leven gekost.

Litouwen voert dienstplicht weer in

De Litouwse regering heeft besloten de dienstplicht opnieuw in te voeren vanwege het voortslepende conflict in het oosten van Oekraïne. Vanaf september worden er zo'n drieduizend mensen van 19 tot 27 jaar opgeroepen.

De dienstplicht zal in ieder geval de komende vijf jaar gelden, zei premier Dalia Grybauskaite op een persconferentie. Elke dienstplichtige zal negen maanden moeten dienen. "De geopolitieke situatie is veranderd, het professionele leger krijgt niet zoveel soldaten als Litouwen nodig heeft", aldus generaal Jonas Vytautas Zukas.

Litouwen schafte de dienstplicht in 2008 af, vier jaar nadat het land lid was geworden van de NAVO.

De Baltische staten hebben de afgelopen maanden vanwege het conflict in Oekraïne hun defensiebeleid opnieuw onder de loep genomen. Litouwen, Letland en Estland hebben alledrie meer geld uitgetrokken voor hun krijgsmacht en nieuw wapentuig aangeschaft. Litouwen wil ten minste tien stuks rijdend artilleriegeschut en 130 nieuwe pantservoertuigen kopen.

In 2025 naar Mars 'veel te optimistisch'

Het plan van de Nederlandse ruimtevaartorganisatie Mars One om over tien jaar mensen naar Mars te sturen is veel te optimistisch. Dat zegt een van de ambassadeurs van het project, de Nederlandse nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Volgens de natuurkundige moet er een nul achter alle getallen: over honderd jaar en met tientallen miljarden dollars budget is het haalbare kaart. "Maar mensen willen niet plannen voor over honderd jaar."

Vorige week maakte de organisatie een shortlist van honderd kandidaat-marsreizigers bekend. Het plan is om in 2018 een satelliet en een landingsplatform naar de rode planeet te sturen. In 2020 moeten er een aantal verkenningsvoertuigen naartoe, en twee jaar later zou het vrachttransport op gang komen. In 2025 moeten vervolgens de eerste mensen arriveren: kolonisten zonder retourkaartje. Daarna worden er iedere twee jaar vier nieuwelingen naar Mars gestuurd.

Althans, dat is de theorie volgens Mars One-stichter Bas Lansdorp. Hij wijst erop dat de toenmalige Amerikaanse president Kennedy minder dan tien jaar had toen hij de maanmissie van 1969 aankondigde. Financiering moet onder meer uit de verkoop van rechten voor reality-tv komen: een soort Big Brother op Mars.

Maar een recente analyse door het befaamde Massachusetts Institute of Technology wees uit dat in het gunstigste geval van aankomst op de planeet, de eerste persoon binnen 68 dagen zou stikken vanwege gebrek aan goede zuurstofbalansapparatuur.

De organisatie zal met een tegenanalyse moeten komen, zegt 't Hooft in The Guardian. Hij blijft de doelstellingen van de missie steunen. "Laat ze maar optimistisch zijn en zien hoever ze komen."

46 arrestaties bij ontruiming Bungehuis

De ontruiming van het Bungehuis in Amsterdam is dinsdag rond 14.45 uur voltooid. In totaal zijn 46 mensen gearresteerd, meldt de politie. Er raakte nog iemand gewond doordat een politiepaard op zijn voet was gaan staan.

De sympathiserende actievoerders op straat hielden een zittend protest in de Spuistraat. Daar maakte de politie een einde aan. De grimmige sfeer van het begin van de middag maakte later plaats voor een vriendelijker protest met drums en getrommel.

De ME blies om 14.45 uur de aftocht.

Zes jaar cel voor serie-aanrander Utrecht

De zogeheten serie-aanrander Eduard M., die in de Utrechtse binnenstad twee vrouwen tot orale seks dwong, krijgt zes jaar cel. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De man dwong een van de studentes met een mes en de ander met een nepvuurwapen. Een derde studente keek op van haar fietsslot toen zij onverwachts in haar gezicht werd geëjaculeerd. Dat gebeurde in 2013 en 2014.

Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist. De aanrandingen zorgden voor veel onrust onder Utrechtse studentes. Eduard M. is niet dezelfde als de onlangs opgepakte vermeende serie-verkrachter Gerard T. (51, ook uit Nieuwegein), die bij de Uithof tussen 1995 en 2001 meerdere vrouwen zou hebben verkracht.

M. werd 24 oktober 2014 opgepakt. Sperma uit de drie zaken bleek verwant aan dat van zijn broer die voorkwam in de Nederlandse DNA-databank.

Verwantschapsonderzoek is in het strafrecht sinds 2012 mogelijk als opsporingsmiddel. Na de verwantschapsmatch stelde het Nederlands Forensisch Instituut een volledige DNA-match met M. vast. De Nieuwegeinse verdachte ontkende niet, maar zei dat hij zich de twee verkrachtingen en aanranding niet herinnert.

Dat wijt hij aan het roken van verkeerde wiet, waar volgens hem harddrugs doorheen zat. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij zich daarachter verschuilt en geen openheid van zaken geeft.

Het knijpen in de billen van nog een andere vrouw en het roven of helen van haar handtas vindt de rechtbank niet bewezen, net als verboden wapenbezit.

Brussel: EU-landen op één lijn bij energie

De EU-landen moeten één vuist maken als het gaat om de import van energie. Door als een blok op te treden, staat Europa sterker in onderhandelingen met bijvoorbeeld Rusland over gas. Dat benadrukte de Europese Commissie in Brussel.

Eurocommissarissen Maros Sefcovic en Miguel Arias Canete presenteren woensdag hun plannen. Nu betalen de EU-lidstaten totaal verschillende prijzen voor Russisch gas. Ook liggen voor Europese bedrijven de gasprijzen drie keer hoger dan die voor de Amerikaanse concurrentie, stelt de commissie.

Brussel wil voorkomen dat buitenlandse energieleveranciers de EU afpersen met hoge prijzen of het dichtdraaien van bijvoorbeeld de gaskraan. De EU-lidstaten moeten dan ook minder afhankelijk worden van het handjevol externe leveranciers. Het uiteindelijke doel is een 'veerkrachtige Europese energie-unie die minder steunt op energie van anderen'.

Polen: Poetin heeft Oekraïne verloren

De steun van de Russische president Vladimir Poetin voor de separatisten in het oosten van Oekraïne is als een boemerang teruggekaatst en heeft geleid tot meer nationalisme in de rest van Oekraïne. Dat heeft de Poolse parlementsvoorzitter Radek Sikorski dinsdag gezegd.

In een interview met de Poolse televisie zei Sikorski dat Poetin 'Oekraïne heeft verloren, omdat hij jonge Oekraïense nationalisten tegenover zich heeft en hij met nog meer verzet tegemoet wordt getreden'.

Sikorski, die van 2007 tot 2014 minister van buitenlandse zaken was, is al jaren een van de grootste criticasters van Rusland. Als minister steunde hij juist pogingen van Oekraïne zich aan te sluiten bij het Westen. Dat leidde vorig jaar uiteindelijk tot de protesten op het Maidan-plein in Kiev, waar Moskou zich zeer verbolgen over toonde.

Aanpassing ontslagvergoeding seizoenswerker

Er komt een regeling om te voorkomen dat seizoenswerkers hun baan verliezen door de nieuwe ontslagregels. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft die in de maak.

Door de nieuwe ontslagregels moeten werkgevers ook tijdelijk personeel veel eerder een ontslagvergoeding gaan betalen. Veel Tweede Kamerleden vrezen dat personeel in bijvoorbeeld horeca en tuinbouw hierdoor hun baan zou kunnen verliezen. Asscher wil dat ook niet. Hij wil voorkomen dat werkgevers vanwege de 'transitievergoeding', zoals de ontslagvergoeding tegenwoordig heet, met andere tijdelijke krachten aan de slag gaan. Hij schrijft dinsdag aan de Kamer dat tijdelijke contracten van voor juli 2012 (met daarin een korte onderbreking) niet zullen meetellen voor de transitievergoeding.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden met de maatregel van de minister.

XL-condoom vindt gretig aftrek in NL

Blijkbaar komen er steeds meer FOK!kers bij in Nederland. Het aantal verkochte condooms met maatje XL is de laatste jaren namelijk explosief gestegen, zo weet RTL Nieuws.

Volgens de Nederlandse webshop Condoomfabriek.nl lopen er steeds meer grote blanke sabels in ons kleine kikkerlandje. In vijf jaar tijd hebben zij de verkoop van condooms met maatje 'huuuuuuge' met maar liefst 85 procent zien stijgen.

Ergens lijkt er iets niet te kloppen. Want volgens de kapotjesverkoper, die 11.340 klanten heeft gevraagd naar de lengte van hun spermaspeer, is de maat van de kloppende roede niet toegenomen. Al jaren blijft het gemiddelde namelijk tussen de 12 en 17 centimeter staan.

Volgens de rubberdealer is het enige dat is toegenomen, het ego van de Nederlandse man. Deze mannen blijken zich namelijk beter te voelen als de XL-condoom goed past.

"Op zich is er niets mis met het kopen van XL-condooms, maar het zal meer risico's met zich meebrengen dan een goed passend condoom", legt Robin Weesie, Co-CEO van Condoomfabriek.nl uit. "Een te groot condoom zal sneller afglijden en kan ook sneller scheuren door de extra wrijving."   

Flinke daling cocaïnevangst havens Vlissingen

Vorig jaar is in en bij de havens van Vlissingen bijna 1400 kilo cocaïne gevonden, met een straatwaarde van 69,4 miljoen euro. Dat is minder dan in 2013, want toen werd ruim 4500 kilo onderschept, meldde de politie.

De douane vond het overgrote deel. De vangsten variëren van een tot honderden kilo's. Vaak zaten de harddrugs in containers of in dozen tussen bananen. Opmerkelijk was een partij van 1200 kilo die begin december in de Westerschelde bij Borssele dreef. Een verdachte zit hiervoor nog vast.

Feyenoord neemt extra veiligheidsmaatregelen

Feyenoord heeft voor het thuisduel met AS Roma van donderdag extra veiligheidsmaatregelen genomen. "Om het zekere voor het onzekere te nemen", meldde de club dinsdag op de website. Er zijn extra bufferzones ingericht en er is extra personeel ingehuurd om supportersgroepen van beide clubs uit elkaar te houden. Stadion De Kuip gaat ook al twee uur voor aanvang van de wedstrijd open.

Er is Feyenoord veel aan gelegen dat de supporters zich donderdag voorbeeldig gedragen in de thuiswedstrijd in de Europa League. De clubleiding heeft de fans op de website opgeroepen zich positief te laten gelden, naar aanleiding van de ongeregeldheden vorige week in Rome. Fans van de club raakten toen slaags met de politie en richtten schade aan in het centrum van de stad.

Beelden betrokkenen liquidatie vrouw op tv

Opsporing Verzocht zendt dinsdagavond beeldmateriaal uit van twee betrokkenen bij de liquidatie van de 60-jarige Beyhan Demirci in Amsterdam-Geuzeveld. De 60-jarige vrouw werd op 14 februari om 22.08 uur van dichtbij met een Kalasjnikov doodgeschoten toen ze in het donker een sigaretje rookte op het balkon van haar flat aan de Pieter van de Werfstraat.

Het rechercheteam dat deze moord onderzoekt, vermoedt dat de vrouw slachtoffer is van een persoonsverwisseling. De politie denkt dat de schutter het had voorzien op de schoonzoon van Demirci, die een tijdje bij zijn schoonmoeder in huis heeft gewoond en daar regelmatig kwam. Hij is een bekende van de politie en lijkt volgens de politie actief binnen het criminele milieu.

De politie hoopt met de uitzending van de beelden op nieuwe informatie van het publiek voor het onderzoek.

'Onlineverkoop V&D loopt goed'

De onlineverkoop van het geplaagde warenhuisconcern V&D loopt goed. Dat liet de topman van de dienstverlener aan e-commercebedrijven Docdata dinsdag weten in een toelichting op de jaarcijfers van zijn bedrijf.

Docdata handelt de onlineverkoop af van bedrijven als V&D, de Bijenkorf en bol.com. Bestuursvoorzitter Michiel Alting von Geusau zei blij te zijn dat V&D voorlopig gered lijkt te zijn, maar hij is benieuwd naar de koers van het bedrijf. "De Bijenkorf heeft winkels gesloten en meer focus gelegd op internet. Die doet het goed. Welke route gaat V&D nu op?", aldus Alting von Geusau.

De topman zei dat een faillissement van V&D zijn bedrijf wel wat geld had gekost omdat er nog uitstaande rekeningen zijn. Volgens hem valt V&D net buiten de top tien van belangrijkste klanten van Docdata. "Dus voor ons is het belangrijk dat V&D succesvol is."

Duitse Utopia scoort drie miljoen kijkers

De Duitse versie van Utopia, Newtopia, heeft maandagavond bij het begin van de realityshow drie miljoen kijkers getrokken. Daarmee is het op Sat.1 het best bekeken programma in jaren dat staat geprogrammeerd aan het begin van de avond, schrijft mediamagazine Quotenmeter.

Net als in Utopia, dat in Nederland nog steeds wordt uitgezonden, probeert in Newtopia een groep mensen een nieuwe samenleving op te bouwen. Het startkapitaal in Duitsland is vijfduizend euro. Sat.1 zendt dagelijks 55 minuten van de realityshow uit tussen 18.00 en 19.00 uur.

De Amerikaanse versie van Utopia, eveneens gebaseerd op het format van John de Mol, werd na twee maanden van de buis gehaald wegens tegenvallende kijkcijfers.

Hoofd klimaatpanel VN stapt op

Het hoofd van het klimaatpanel van de Verenigde Naties is dinsdag opgestapt in verband met een onderzoek naar seksuele intimidatie in zijn vaderland India.

In een brief aan secretaris-generaal Ban Ki-moon schrijft R.K. Pachauri dat het Intergouvernementele Panel inzake Klimaatverandering (IPCC) 'krachtig leiderschap en volledige toewijding en aandacht nodig heeft (...) die ik onder de huidige omstandigheden misschien niet kan bieden'. Pachauri trad niet in detail, maar wees er op dat hij onlangs bij een belangrijke vergadering van het IPCC in Nairobi verstek moest laten gaan wegens 'kwesties in India' die zijn aandacht opeisten. Pachauri wijst de beschuldigingen aan zijn adres van de hand.

Het IPCC liet weten dat vicevoorzitter Ismail El Gizouli het voorzitterschap nu waarneemt. De termijn van Pachauri zou in oktober aflopen.

Darksiders creator teaset nieuwe game met nieuwe studio

Joe Madureira, de director van de Darksider games, heeft Airship Syndicate studio opgericht na de val van THQ en Vigil Games. Hij en zijn team staan klaar om iets nieuws aan te kondigen.

Afgelopen vrijdag schreef Madureira een tweet met de woorden "Looks like there's a storm coming." Die tweet werd opgevolgd door een tweet met het bericht dat er een grote aankondiging komt de komende dagen. Madureira en andere voormalige Vigil-leden kondigden de start van Airship Syndicate vorig jaar september aan.

Halal daten met Minder-moslims

De vraag meer of minder kan inmiddels door moslims met een volmondig minder worden beantwoord. Minder is namelijk de nieuwe halaldatingapp voor moslims. Niet langer word je als moslimman geteisterd door matches met blonde hoeren. Vanaf nu kun je gewoon fijn ongeïntegreerd door het westerse leven gaan.

Dat moslims kennelijk niet heel nitpicky zijn op hun potentiële dates blijkt uit de statistieken. Momenteel zijn er 8453 moslims aangemeld. Hiervan zijn er al 4345 gematched aan elkaar.

Je matcht met je mindermaatje door naar rechts te swipen. Doet de ander dit ook dan kom je automatisch in een chat met elkaar om eens gezellig over de koran te keuvelen.

"Is Minder halal? I hope so!", "Man where have all these sisters been?" en "Wow... Where has this been my whole life!?!?" Zomaar een greep van drie testimonials uit de lijst van drie testimonials op de site.

'Noodoverleg bij OPEC over olieprijzen'

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) is van plan een noodvergadering te houden als de olieprijzen verder blijven dalen. Dat schrijft zakenkrant Financial Times dinsdag op basis van uitspraken van de Nigeriaanse olieminister.

Veel OPEC-leden zijn bezorgd over de gevolgen van de sterk gedaalde olieprijzen op hun begrotingen. Het oliekartel besloot in november het eigen productieplafond onveranderd te houden, wat mede bijdroeg aan de sterke daling van de olieprijzen. Inmiddels is er flinke verdeeldheid ontstaan binnen de OPEC over het handhaven van de productie. Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië wil echter niets weten van een productieverlaging.

De prijs van een vat Brentolie zakte dinsdagochtend 0,6 procent naar 58,55 dollar per vat. Een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) werd 0,8 procent goedkoper en kostte 49 dollar.

'Hitachi neemt Fyrabouwer AnsaldoBreda over'

Het Japanse technologie- en industrieconcern Hitachi is dicht bij een overeenkomst om voor 250 miljard yen (ruim 1,8 miljard euro) de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda over te nemen. Dat meldden ingewijden rond de zaak.

AnsaldoBreda is in Nederland vooral bekend van het drama met de Fyra-hogesnelheidstrein. Het bedrijf is onderdeel van het Italiaanse concern Finmeccanica. Hitachi bouwt zelf ook treinen. Finmeccanica liet in november weten dat er een bod was gekomen van de Japanners op het dochterbedrijf.

In 2012 liep een verkoop van AnsaldoBreda aan Hitachi nog stuk. Ook rivalen als General Electric, Thales en Bombardier hadden interesse getoond. Er werken circa 2300 mensen in vier fabrieken bij AnsaldoBreda.

Rebellen Oekraïne trekken wapens terug

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zijn naar eigen zeggen dinsdag begonnen met het terugtrekken van zware wapens van het front. De terugtrekking is onderdeel van een internationaal vredesplan en moet ervoor zorgen dat er een bufferzone ontstaat tussen de separatisten en het regeringsleger.

De bewering van rebellenleider Edoeard Basoerin kan vooralsnog niet onafhankelijk worden bevestigd. Rebellen in de regio Loehansk zeiden eveneens dat er zware wapens werden weggehaald van het front. Het Oekraïense leger heeft niet gereageerd op de bewering van de separatisten, maar maandag liet het weten pas een begin te maken met de terugtrekking als de rebellen alle aanvallen hebben gestaakt.

Volgens het leger bestookten de rebellen dinsdag de stad Popasna zeven keer. Het dorp Loehanske werd eveneens beschoten. Ook probeerden rebellen stellingen van het Oekraïense leger te bestormen in de buurt van de plaats Sjyrokyne, dat in de buurt van de havenstad Marioepol ligt.

Michael Bociurkiw, woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, zei dat hij niets kon zeggen over de situatie totdat de OVSE-waarnemers aan het einde van de dag verslag uitbrengen. Maandag zei het hoofd van de OVSE Lamberto Zannier dat het akkoord ervoor heeft gezorgd dat het aantal aanvallen van beide partijen 'significant' is afgenomen. Dinsdag komen de minister van buitenlandse zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk bij elkaar in Parijs om de laatste ontwikkelingen te bespreken.

Het vredesakkoord werd op 15 februari getekend. In het akkoord staat dat de wapens moeten worden weggehaald van het front. Afhankelijk van het kaliber van de wapens moeten ze 25 tot 70 kilometer van het front worden verplaatst. Het staakt-het-vuren is al herhaaldelijk geschonden en de vrees bestaat dat de strijd gewoon wordt voortgezet.

Steven Spielberg wil Indiana Jones 5 maken met Pratt

Regisseur Steven Spielberg wil - na de abominatie die The Kingdom of the Crystal Skull was -  graag een vijfde Indiana Jones-film maken met acteur Chris Pratt in de hoofdrol. Dat melden diverse Amerikaanse sites dinsdag.

Eerder meldde studio Disney, die de rechten van Indiana Jones in handen heeft, al Pratt op het oog te hebben als de nieuwe hoofdrolspeler. De 35-jarige Pratt is populair in Hollywood sinds zijn hoofdrol in megahit Guardians of the Galaxy. Ook vertolkt hij een grote rol in de Jurassic World-film die binnenkort uitkomt. Maar tot nu toe bleef onduidelijk of Spielberg, die de vorige vier films maakte, zich ook aan het project wilde verbinden.

Disney kocht in 2013 de rechten van studio Paramount. De Indiana Jones-serie is één van de succesvolste filmreeksen uit de geschiedenis. De verhalen gaan over de archeoloog Henry 'Indiana' Jones, die in de jaren dertig en vijftig van de vorige eeuw op zoek gaat naar bijzondere artefacten zoals de Ark des Verbonds en de Heilige Graal. De hoofdrol wordt al sinds het begin gespeeld door Harrison Ford.

In het vierde deel, dat zeven jaar geleden uitkwam, leken regisseur Steven Spielberg en producent George Lucas het stokje over te willen dragen aan acteur Shia LaBeouf, die de zoon van Indiana Jones speelde, maar die fout lijkt de studio alsnog niet te maken. De vier films brachten wereldwijd twee miljard dollar op en wonnen in totaal acht Oscars.

Het is overigens de vraag hoe lang het nog duurt voordat Spielberg en Pratt samen op de set staan. Vooralsnog is er geen script voor de vijfde Indy-film. Het duurde uiteindelijk ook vijftien jaar voordat Spielberg en producent George Lucas tevreden waren met het scenario voor het vierde deel, die door zowel fans als critici tot verkrachting van de reeks bestempeld werd.

Lekker wijf drumt met kont

Een bizar muziekfilmpje gaat sinds enkele dagen als een malle over het internet. In het filmpje is namelijk een lekker wijf te zien dat muziek maakt met haar heerlijke kont.

De hoofdrol is weggelegd voor niemand minder dan Twerk Queen Louise. Al sinds een jaar vermaakt zij menig man met haar geile kont.

Het nieuwste filmpje is 'Real Booty Music' gedoopt en bevat zowaar een goed verhaal. De maker is namelijk AIAIAI, een audiofabrikant. En zij willen met de video hun nieuwste techniek demonstreren.

Met hun nieuwste creatie, de Booty Drum, kun je namelijk muziek maken door met je reet te schudden. "Het project onderzoekt het rijke erfgoed van basgestuurde clubcultuur waar dansen en kontschudden  integrale onderdelen zijn", aldus AIAIAI op YouTube. Het  filmpje is in vijf dagen tijd al bijna 300.000 keer bekeken.

Heerlijke kontmuziek!

Rifkind geeft zetel op na verkiezingen

De vroegere Britse minister van buitenlandse zaken Malcolm Rifkind heeft zijn vertrek uit het Lagerhuis aangekondigd na de verkiezingen in mei. Ook treedt hij terug als voorzitter van de parlementscommissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten. De conservatieve politicus heeft dit dinsdag laten weten nadat hij in verband was gebracht met een lobby-schandaal.

Rifkind en Labour-politicus Jack Straw, eveneens een voormalige minister van buitenlandse zaken, zijn in opspraak gekomen door in het geheim gemaakte video-opnamen. Daarin gaven zij los van elkaar aan lobbyisten in contact te kunnen brengen met invloedrijke politici en diplomaten, tegen betaling.

Beide politici ontkennen iets te hebben misdaan. Naar hun gedrag zijn onderzoeken geopend.

Prijzen dalen in bijna alle eurolanden

Het leven is in januari in zeventien van de negentien eurolanden goedkoper geworden. Dat blijkt uit nieuwe schattingen die Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.

De inflatie, de maatstaf voor de ontwikkeling van prijzen, zakte vorige maand in de eurozone naar min 0,6 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,6 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. In december kwam de inflatie al uit op min 0,2 procent, waarmee sprake was van de eerste daling van het prijspeil sinds 2009. De nieuwe schatting voor januari kwam overeen met de voorlopige prognose, die eind vorige maand werd gepubliceerd.

De prijsdalingen waren met 2,8 procent het sterkst in Griekenland, gevolgd door Spanje. Daar werd het leven 1,5 procent goedkoper. Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode was er binnen de eurozone alleen in Oostenrijk en Malta geen sprake van prijsdalingen.

Koenders dringt aan op vredesakkoord Mali

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de partijen in Mali opgeroepen een vredesakkoord te sluiten. Hij deed dat tijdens een bezoek aan de Algerijnse hoofdstad Algiers, waar momenteel vredesbesprekingen worden gevoerd tussen de Malinese regering en de Toearegrebellen.

In een gesprek met vertegenwoordigers van de Malinese regering en andere deelnemers aan het overleg heeft Koenders ook gewezen op de rol die internationale organisaties als de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie hierbij kunnen spelen. Koenders, die de VN-missie in Mali leidde voordat hij minister werd, prees de leiderschapsrol van Algerije bij het vredesproces in Mali, meldde zijn ministerie dinsdag.

De Toearegs in Mali streven naar zelfbestuur en willen meer rechten van de regering in het West-Afrikaanse land.

'IS ontvoert tientallen Assyrische christenen'

Terroristentuig van de groep Islamitische Staat hebben na de verovering van een reeks dorpen in het noordoosten van Syrië tientallen Assyrische christenen ontvoerd, melden de moordenaars dinsdag.

Het extremistentuig liepen de christelijke dorpen bij Tal Tamr aan de rivier de Khabur in de provincie Hassakeh maandagochtend onder de voet. Volgens Nuri Kino van A Demand for Action, een groep die zich richt op religieuze minderheden in het Midden-Oosten, werden zeventig tot honderd Assyriërs gevangengenomen. Kino zei dat de informatie gebaseerd was op gesprekken met gevluchte dorpsbewoners en hun familieleden.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte eveneens melding van de ontvoeringen. Volgens het Observatorium werden negentig Assyriërs meegenomen.

Volgens beide groepen zijn de meeste gevangenen afkomstig uit Tal Shamiram, 85 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Qamishli.

Uiteraard heeft de ontvoering niets met de islam te maken.

Stiefmoeder vast om zware verwaarlozing meisje

Een 34-jarige stiefmoeder zit vast op verdenking van zware mishandeling en verwaarlozing van een 12-jarig meisje uit Roelofarendsveen. Het meisje werd vorige week maandag in kritieke toestand aangetroffen in haar woning aan de Geestweg.

De onderzoeksrechter heeft inmiddels het voorarrest van de stiefmoeder verlengd, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De vrouw werd vrijdag opgepakt.

De stiefmoeder waarschuwde vorige week maandag een ambulance omdat het meisje onwel was geworden. Een woordvoerster van het OM zegt dat het meisje zwaar onderkoeld was, toen het ambulancepersoneel haar te hulp schoot.

Wiegel: vergoed de schade in Rome

Hans Wiegel vindt dat het niet langer bij mooie woorden kan blijven en dat 'wij' de Romeinen moeten aanbieden de schade te vergoeden die de Feyenoordfans in de Italiaanse hoofdstad hebben aangericht. Dat geldt in elk geval de gerestaureerde, zeventiende-eeuwse Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen.

In een ingezonden brief in dagblad Trouw schrijft de oud-minister van Binnenlandse Zaken dat particulieren die in ons land acties zijn gestart om geld op te halen, het hebben begrepen. "Nu de regering, Rotterdam en Feyenoord nog."

"Burgemeester Aboutaleb betuigde aan zijn Romeinse collega zijn steun. Minister Opstelten noemde het totaal onaanvaardbaar wat er is gebeurd. Premier Rutte sprak van wangedrag en verschrikkelijke vernielingen. Maar de daad werd niet bij het woord gevoegd. Integendeel."

Duitsland verbiedt motorclub Satudarah

Duitsland heeft de van oorsprong Nederlandse motorclub Satudarah Maluku MC verboden. Op verschillende plaatsen in het land heeft de politie dinsdagochtend invallen gedaan bij clubhuizen en woningen van leden van de club.

Minister van binnenlandse zaken Thomas de Mazière zei dat de groep een ernstig gevaar vormt voor de openbare orde en heeft alle activiteiten ervan verboden. De laatste tijd werden volgens het Duitse persbureau dpa bij leden van de club steeds vaker wapens en drugs aangetroffen.

De invallen begonnen om 06.00 uur in vijf Duitse deelstaten: Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Beieren, Nedersaksen en Bremen. De grootste acties hadden plaats in Duisburg en Aken.

Surveillance Goudse moskeeën tijdens protest

De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker zet tijdens de demonstratie komende zaterdag van Pro Patria (voor het vaderland) extra surveillance in bij de drie moskeeën in Gouda. Dat is dinsdag duidelijk geworden na een gesprek dat hij had met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

Pro Patria demonstreert zaterdag tussen 13.00 en 15.00 uur bij het gemeentehuis tegen fundamentalistische moslims. Het contactorgaan uitte zaterdag zijn zorg over het protest, waar de burgemeester vrijdag toestemming voor heeft gegeven.

Het gaat om een stil protest zaterdag. "Wij zij erg blij met de surveillance. Niet dat we signalen hebben dat er iets staat te gebeuren, maar in de moskeeën krijgen kinderen op zaterdag wel onderwijs. We willen voorkomen dat er met hen wat zou kunnen gebeuren", zegt Yassin Elforkani van het CMO.

Schietende plofkrakers blijven in België

Nederland vraagt België voorlopig niet om uitlevering van drie verdachten die maandagochtend een plofkraak pleegden in Breda. Dit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. De drie Nederlandse mannen sloegen na de plofkraak op de vlucht naar België en werden daar aangehouden na een wilde achtervolging door de politie waarbij over en weer werd geschoten.

De plofkraak werd in de nacht van zondag op maandag gepleegd bij een ING-filiaal in Breda. De geldautomaat werd opgeblazen. De schade was groot maar er werd geen buit meegenomen. De verdachten gingen er in een auto met valse Nederlandse kentekens vandoor. De Nederlandse politie achtervolgde hen richting België. In België kreeg de Nederlandse politie hulp van de Belgen.

Op de de ring van Antwerpen werden agenten voor het eerst beschoten, waarschijnlijk met een kalasjnikov.

Haagse jongeren bedreigen hoveniers

Twee hoveniers die maandagmiddag in opdracht van de gemeente Den Haag aan het werk waren op het Haagse Tenierplantsoen zijn ernstig bedreigd. Een groep jongeren maakte het de twee mannen onmogelijk hun werk te doen.

De hoveniers van 21 en 23 jaar waren met een hoogwerker bomen aan het snoeien. De vrachtwagen waarmee ze naar het plantsoen waren gekomen, moest het ontgelden.

De laadklep van de vrachtwagen raakte beschadigd, het dak van de cabine werd ingedeukt en de pionnen waarmee de mannen hun werkgebied afzetten, werden gestolen. Een jongen liet z'n broek zakken en urineerde over de cabine. Een van de mannen werd bespuugd.

De bestelbus van een 48-jarige man die ook voor de gemeente werkte, werd met een steen bekogeld die door een ruit ging. De man kreeg glassplinters in z'n gezicht.

De politie is op zoek naar getuigen. Aanhoudingen zijn nog niet verricht.

Israëlische soldaten knallen Palestijn kapot

Israëlische militairen hebben dinsdag een Palestijn doodgeschoten tijdens een nachtelijke inval op de Westelijke Jordaanoever. De 19-jarige Jihad al-Jafari werd in zijn borst geraakt toen hij vanaf het dak van zijn huis in het vluchtelingenkamp Deheisha keek naar het tumult op straat, zei gouverneur Jebren al-Bakri van Bethlehem.

Het Israëlische leger zegt dat militairen tijdens een 'routine-activiteit' in het kamp werden bekogeld met stenen en brandbommen. De militairen voelden zich bedreigd en openden het vuur op een van de aanstichters, zei het leger. Bij het treffen raakte een militair licht gewond.

Het Israëlische leger voert regelmatig nachtelijke invallen in Palestijnse gebieden uit om verdachten te arresteren.

'Overheid krijgt motorclubs niet weg'

Politie en justitie, maar ook andere organisaties als gemeenten en de Belastingdienst werken er hard aan, maar een verbod op zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's) zit er in Nederland voorlopig niet in. Nederland volgt nog niet het voorbeeld van Duitsland, waar de minister van Binnenlandse Zaken dinsdag motorclub Satudarah verbood.

Het debacle uit 2009 met de Hell's Angels zit Nederland nog altijd in de weg. Toen lukte het niet om de afdelingen van de angels verboden te krijgen. De Hoge Raad bepaalde namelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) te weinig bewijs had voor een verbod op de angels in Harlingen. Er kon niet hard worden gemaakt dat alle leden en dus de hele club crimineel was.

Sindsdien proberen minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, OM en politie de OMG's op andere manieren aan te pakken. Sinds 2012 geldt er een zerotolerancebeleid. Individuele leden van clubs als de Hells Angels, Satudarah, Bandidos, No Surrender en Trailer Trash Travellers worden in de gaten gehouden en voor de rechter gebracht als zij crimineel gedrag vertonen.

Ook moet het voor leden van dergelijke clubs onmogelijk worden om als ambtenaar of beveiliger te werken en wordt de invloed van de outlawclubs op de harde kern voetbalsupporters bestreden. Gemeenten mogen geen evenementen meer toestaan waarbij overduidelijk leden van criminele clubs betrokken zijn. Nederland en onder meer Duitsland werken samen om de clubs aan te pakken.

Het OM gaat niet voor een algeheel verbod, zolang er geen motorclubs als criminele organisatie zijn veroordeeld. De komende tijd komt er volgens het OM een aantal zaken aan waarin het OM aan de rechter zal vragen (afdelingen van) motorclubs als criminele organisatie aan te merken.

Volgens een rapport van het Informatie- en Expertisecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit oktober heeft tachtig procent van de leden van de OMG's een strafblad. Bij de politie waren tot eind 2014 bijna 1300 OMG-leden bekend.

Tussen 2011 en 2014 begonnen politie en justitie 88 opsporingsonderzoeken en strafzaken over (leden van) criminele motorclubs, aldus het rapport. De meeste zaken, 35, hadden te maken met openbaar geweld, mishandeling, afpersing en diefstal met geweld. Circa 25 zaken gingen over de productie van en handel in drugs. Acht zaken hadden te maken met (poging tot) moord en doodslag.

Bezetting Bungehuis voorbij

Met de ontruiming van het Bungehuis komt dinsdag een einde aan de bezetting die al anderhalve week duurde. Een aantal bezetters kwam vrijwillig naar buiten, de rest werd door de politie naar buiten gebracht en in een arrestantenbusje afgevoerd. Onder de arrestanten was ook een docent.

Rond het middaguur had de politie vijftien arrestaties verricht. De komst van het derde arrestantenbusje werd verhinderd door enkele tientallen sympathisanten buiten die zittend op de stoep de toegang blokkeerden. Omringd door politiepaarden riepen zij aanhoudend 'Protest, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer'. Ze konden echter niet voorkomen dat een vierde arrestantenbusje via de andere zijde van de Spuistraat de hoofdingang kon benaderen. Zo kon de politie doorgaan met het afvoeren van de bezetters.

Het is niet exact bekend hoeveel studenten aan het begin van de middag nog het gebouw bezet houden. De politie is vast begonnen met het verwijderen van de spandoeken aan de gevel van het pand.

Libische activiste kapotgemaakt in Tripoli

Een activiste uit Libië is dinsdag doodgeschoten in de hoofdstad Tripoli. Dat heeft een vriend van Intissar al-Hasaari gezegd. De hoofdstad is in handen van milities die gesteund worden door islamistische groepen.

Al-Hasaari was de grondlegger van de zogeheten Verlichtingsgroep, die zich verzette tegen de milities in het land. Ze werd dood aangetroffen in haar auto, samen met haar tante die eveneens om het leven was gebracht.

Tripoli viel afgelopen zomer in handen van islamisten. Het gekozen parlement en de regering zijn daardoor gedwongen elders in het land bijeen te komen. De machtsstrijd maakt het land kwetsbaar voor extremisten.

Zandsculpturen kapot door bevingen

Een zandsculpturenexpositie in Zuidlaren wordt grotendeels gesloten, nu veel beelden beschadigd zijn geraakt door de aardbeving twee weken geleden bij Kropswolde. Het Sculpture Park kan de veiligheid van bezoekers niet langer garanderen, meldde directeur John Franke dinsdag.

Meer dan de helft van de zandbeelden raakte beschadigd door de beving, die een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter. Een zeven meter hoog beeld van een gletsjer staat op instorten. Franke zegt te vrezen dat bezoekers bedolven raken onder vele kuubs zand.

Voetgangster dood na aanrijding met vrachtwagen

Een vrouw is dinsdagochtend in Doetinchem door een vrachtwagen aangereden en aan de gevolgen overleden.

Het ongeluk had plaats bij een winkelcentrum aan De Bongerd in de Gelderse plaats. Volgens de politie lijkt het erop dat de vrachtwagen achteruitreed toen het gebeurde. De vrouw liep op straat. Haar identiteit is nog niet bekend.

Gewonden na ongeluk met bus migranten Servië

Een bus vol met migranten is dinsdag in het zuiden van Servië van de weg geraakt. Daarbij zijn zeker veertig mensen gewond geraakt. Een aantal is er slecht aan toe. Dat heeft de Servische politie bekendgemaakt.

Het ongeluk gebeurde in de vroege ochtend en de bestuurder ging er direct vandoor. Het is niet duidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

Volgens artsen zijn vijf mensen in levensgevaar. Ze hebben verwondingen aan hun rug, hoofd of borstkas. De migranten in de bus kwamen uit het Midden-Oosten en Afrika.

Servië en de rest van de Balkanlanden zijn een belangrijke route voor migranten die proberen West-Europa te bereiken.

Honda: nog geen klanten voor F1-motor

Er hebben zich bij Honda nog geen teams gemeld om vanaf 2016 gebruik te maken van de Japanse Formule 1-motoren. De Japanse fabrikant keert dit seizoen terug in de F1 als leverancier van McLaren.

De terugkeer van Honda in de Formule 1 gaat niet helemaal over rozen, want de nieuwe McLaren-Honda heeft tijdens de eerste twee wintertests maar een beperkt aantal ronden kunnen rijden door technische problemen. In totaal staat de teller na acht dagen op 972 kilometer, terwijl een aantal andere teams al boven de 3.000 kilometer zitten.

Dit jaar zijn de Japanners de exclusieve partner van McLaren, maar in 2016 kan er ruimte ontstaan om een tweede team van krachtbronnen te voorzien. Honda-motorsportbaas Yasuhisa Arai geeft tegenover F1i.net de huidige situatie weer: "Er heeft nog niemand bij ons aangeklopt. De andere teams hebben nog totaal geen indicatie van de performance van onze motor, al sluit ik niet uit dat ze er een glimp van hebben gezien tijdens de tweede test en ze zich nu toch wel afvragen hoe het met die 'mysterieuze' Honda-motor zit."

Arai weet nog niet of Honda in 2016 ook anderen gaat beleveren. "Dat is een lastige vraag, want ik vind het moeilijk om te zeggen of we het ons gedurende het komende seizoen kunnen veroorloven voorbereidingen te treffen om aan een tweede team te leveren. Vooralsnog ligt onze aandacht volledig bij McLaren."

Harden held van Houston Rockets

Basketballer James Harden was de grote uitblinker voor Houston Rockets in het treffen met Minnesota Timberwolves in de Amerikaanse NBA. Hij leidde zijn ploeg naar de zege met een zogeheten triple double, dat wil zeggen alle scores in de dubbele cijfers: 31 punten, 11 rebounds en 10 assists. De Rockets wonnen het duel met 113-102. De ploeg staat derde in de Western Conference.

De San Antonio Spurs hebben de derde nederlaag op rij geleden. De Utah Jazz waren met 90-81 te sterk, dankzij guard Trey Burke die 23 punten op de borden wist te zetten. Alleen Tim Duncan kon zich bij de Spurs enigszins onderscheiden met veertien punten en tien rebounds.

Overige uitslagen
Miami Heat - Philadelphia 76ers 119-108
Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 87-71
New Orleans Pelicans - Toronto Raptors 100-97
Denver Nuggets - Brooklyn Nets 82-110
Phoenix Suns - Boston Celtics 110-115
Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 87-90

Dijsselbloem: Grieken waren op tijd met plan

De nieuwe Griekse hervormingsplannen zijn maandag op tijd ingediend. Dat benadrukte Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) dinsdagochtend in het Europees Parlement in Brussel. "Er was geen vertraging. Ze waren binnen om 23.15 uur." Hij weersprak daarmee mediaberichten dat de Grieken pas dinsdagochtend hun ideeën op tafel legden.

Athene moest met nieuwe voorstellen komen om verdere internationale financiële steun te kunnen krijgen. Experts van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank buigen zich over de plannen, voordat de Eurogroep een oordeel velt.

Amsterdam verwacht geen problemen Roma-supporters

Amsterdam verwacht vooralsnog geen heibel rond de komst van Italiaanse hooligans naar de hoofdstad. "We hebben op dit moment geen informatie dat de aanwezigheid van supporters van AS Roma tot problemen zal leiden", liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan dinsdag weten. De gemeente wil niet zeggen of er extra maatregelen worden genomen.

Op dinsdagavond speelt het jeugdelftal A1 van Ajax op sportpark De Toekomst in Amsterdam in de UEFA Youth League een wedstrijd tegen de jeugdspelers van AS Roma. Naar verwachting zal een klein deel van de Italiaanse supporters dit duel bijwonen.

Voor de wedstrijd Feyenoord-Roma donderdag in Rotterdam worden ruim 2400 Italiaanse fans verwacht. Een groot gedeelte komt via Schiphol naar Nederland. De verwachting is dat de supporters dan eerst Amsterdam intrekken en daarna per trein naar Rotterdam reizen.

V&D: financiering niet in gevaar

V&D komt voorlopig niet in grote financiële problemen nu de rechter het warenhuisconcern heeft verboden eenzijdig de lonen te verlagen. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van topman Don Roach aan het personeel.

"De financiering die onlangs is rondgekomen met de aandeelhouder, de banken en de vastgoedeigenaren wordt in deze fase niet beïnvloed", schrijft hij. Roach voegt eraan toe dat het 'nog wel nodig is de loonkosten structureel naar beneden te brengen'.

V&D heeft steeds gezegd dat de eerder deze maand bereikte overeenstemming met de eigenaren van de winkelpanden, de banken en aandeelhouder Sun Capital in gevaar zou komen als de loonsverlaging niet door kan gaan. Zonder dit akkoord was het al jaren verlieslijdende concern vrijwel zeker omgevallen.

Man hoort gestolen scooter rijden

Een inwoner van Doesburg blijkt over een scherp gehoor te beschikken. Hij hoorde een scooter rijden en het geluid herkende hij als zijnde de gestolen scooter van een bekende.

De man ging op speurtocht en in de buurt zag hij twee jongemannen op het voertuig zitten. Samen met een andere man hield hij het duo staande, waarna agenten ze aanhielden.

De scooter was inderdaad gestolen, meldde de politie dinsdag. Het duo, Doesburgers van 21 en 22 jaar, wordt verdacht van heling.

Politie Frankrijk onderzoekt drones boven Parijs

De Franse politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag zeker vijf drones boven Parijs gezien. De autoriteiten zijn nu een onderzoek gestart naar de onbemande vliegtuigjes. Ze willen weten wie de drones bestuurde en waarom.

Volgens de Franse televisiezender BFM vlogen de drones onder andere over de Eiffeltoren, het Louvre en de Amerikaanse ambassade. De politie heeft bevestigd dat er drones in het Parijse luchtruim vlogen, maar wil verder geen details vrijgeven.

De afgelopen maanden zijn in Frankrijk al vaker drones opgedoken. Zo zijn er drones gezien bij kerncentrales, militaire installaties en het presidentiële paleis. Volgens de autoriteiten vormen de drones tot dusver geen bedreigingen, maar de regering heeft wetenschappers wel opdracht gegeven een manier te vinden om de vliegtuigjes tegen te werken.

Reese Witherspoon wilde uit 'het hokje'

Met haar rol als de losbandige Cheryl in de film Wild verdiende Reese Witherspoon een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke hoofdrol. Ze won niet, maar laat kijkers in deze film wel een nieuwe kant van zichzelf zien. Witherspoon is dan ook blij dat ze 'uit het hokje' mocht, vertelt ze aan Veronica Magazine.

Reese werd veelal als lieveling gezien, het aardige blonde buurmeisje. Haar rol in de film Wild, die ze zelf heeft geproduceerd, is allesbehalve schattig. "Mensen wilden mij niet horen vloeken. Ze wilden niet dat ik seks zou hebben en aan de drugs zou gaan", vertelt de actrice. "Eerst vond ik dat prima, maar ik ben een complex persoon met veel verschillende kanten. Toch ben ik in dat kleine hokje lief en toegankelijk beland. Mag ik daar nu eindelijk uit?"

Witherspoon hoopt met haar eigen productiemaatschappij meer films te maken die echt iets betekenen. "Op één studio na was niemand bezig met films met een vrouwelijke hoofdrol. Ik was met stomheid geslagen. Ik was woedend", aldus Reese. "Toen dacht ik: waarom ga ik er niet iets aan doen?"

Operagezelschap in realityserie

De zangers, de dirigent, de koorleden, de regisseurs, de kostuumontwerpers en de andere medewerkers van De Nationale Opera figureren binnenkort in een realityserie. In het voorjaar beginnen de opnames van de serie Bloed, Zweet en Aria's, dat een kijkje achter de schermen geeft van het toonaangevende operagezelschap uit Amsterdam.

"In de realityserie wisselen stress, hartstocht en topprestaties elkaar af, op het podium en achter de schermen, maar ook thuis", zegt AVROTROS, die de serie in de herfst zal uitzenden. De Nationale Opera viert volgend seizoen haar vijftigjarig jubileum.

AVROTROS maakte eerder realityseries over de musici van het Koninklijk Concertgebouworkest (Bloed, Zweet en Snaren) en de dansers van Het Nationale Ballet (Bloed, Zweet en Blaren).

Blinde met stok krijgt vaak geen voorrang

Blinden die met blindenstok en geleidehond op pad gaan, krijgen in het verkeer geregeld te maken met gevaarlijke en vervelende situaties. Bijna-aanrijdingen met fietsers, auto's die voorrang opeisen en scheldpartijen, aldus een opsomming van de organisatie KNGF Geleidehonden, die een steekproef hield onder haar cliënten.

Verkeersdeelnemers dienen een blind persoon met een witte stok met rode ringen voor te laten gaan. In de praktijk wordt deze wettelijke regel echter nogal eens genegeerd. "Van de tien geleidehondenbazen hebben zeven hier wekelijks of zelfs dagelijks mee te maken."

KNGF Geleidehonden is geschrokken van de uitkomst en roept het publiek op rekening te houden met deze kwetsbare groep in het verkeer. Enkele jaren geleden kaartte de organisatie het probleem ook al aan, maar sindsdien is de situatie volgens haar eerder slechter dan beter geworden.

Bungehuis wordt ontruimd door ME

De eerste bezetters van het Bungehuis zijn naar buiten gekomen, onder luid applaus van omstanders.

De ME is dinsdagochtend aangekomen om het pand te ontruimen, nadat de studenten geen gehoor hadden gegeven aan een uitspraak van de rechter van vorige week dat ze het pand moesten verlaten.

De ontruiming gebeurt vooralsnog zonder geweld. De bezetters die al naar buiten zijn, deden dat vrijwillig. Een paar bezetters hadden een spandoek bij. Op de livestream van onze collega's van AT5 is de ontruiming live te volgen. Zo horen we betogers onverstaanbaar roepen en zien we dat de politie zo onder de indruk is van deze studenten dat ze het nodig geacht hebben zelfs politie te paard mee te nemen. 

Update 10.46 uur:
De laatste bezetters weigeren het pand te verlaten. Ze zouden 'in elkaar gehaakt' zijn en weigeren te vertrekken. De vraag is wat de ME nu gaat doen, geweld inzetten tegen vreedzame protestanten of niet?

Update 10.55 uur:
De demonstranten worden nu een voor een door twee man politie naar buiten gewerkt en in een politiebusje gezet. 

Duits begrotingsoverschot groeit

Duitsland heeft zijn begrotingsoverschot vorig jaar verder weten op te voeren. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau dinsdag bekend.

De Duitse overheid ontving vorig jaar circa achttien miljard euro meer dan er werd uitgegeven. Daarmee komt het overschot overeen met 0,6 procent van de omvang van de Duitse economie, gemeten in het bruto binnenlands product (bbp). In 2013 en 2012 bedroeg het overschot nog 0,1 procent van het bbp. In 2011 was er een tekort van 0,9 procent.

Volgens het statistiekbureau werd voor het eerst sinds de Duitse hereniging op alle overheidsniveaus een begrotingsoverschot gerealiseerd. Duitsland voldoet ruimschoots aan de Europese begrotingsregels, die een tekort van maximaal drie procent van het bbp van een lidstaat voorschrijven.

Nederland biedt eerste hulp bij watersnood

Nederlandse waterexperts gaan wereldwijd hulp bieden bij watersnoodrampen. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft hiervoor het Dutch Surge Support opgezet, een soort facilitaire dienst waarmee snel eerste hulp kan worden geboden na een ramp.

"Nederland heeft enorm veel kennis en expertise op het gebied van water en die willen we wereldwijd inzetten", liet Ploumen dinsdag weten.

De experts werken bij Nederlandse bedrijven op het gebied van watermanagement. Ze kunnen sinds vorige maand worden ingezet. "Bij een watersnoodramp is er nu één aanspreekpunt om hulp te vragen. Deze snelle aanpak gaat mensenlevens redden", verwacht de minister.

Nederland heeft tot 2017 ruim twee miljoen euro uitgetrokken voor de inzet van Nederlandse waterexperts bij noodhulp.

EU-Commissie: plan Athene 'goed uitgangspunt'

Het door de nieuwe regering van Griekenland ingediende plan voor hervormingsmaatregelen 'is allesomvattend genoeg om te dienen als uitgangspunt' voor verdere onderhandelingen over verlenging van de noodleningen. Vooral het krachtige voornemen om belastingontduiking en corruptie aan te pakken is bemoedigend. Dat heeft een medewerker van de Europese Commissie dinsdag gezegd.

De Griekse regering overlegde de lijst met voorgenomen hervormingsmaatregelen maandag pal voor de deadline van middernacht. De regering zit klem tussen haar verkiezingsbeloften en de druk van haar kredietverschaffers.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet weten dat de lijst nu door experts tegen het licht wordt gehouden. De ministers van financiën van de negentien landen van de euro zullen zich er later in een teleconferentie over buigen, zei hij.

Inter haakt aan door derde overwinning op rij

Internazionale lijkt de teleurstellende eerste seizoenshelft langzaam maar zeker achter zich te laten. De Milanezen wonnen maandag voor de derde keer op rij een competitiewedstrijd. Inter was ditmaal de baas over Cagliari: 1-2.

De ploeg van trainer Roberto Mancini had het aanvankelijk lastig op Sardinië. De degradatiekandidaat verdedigde stug, maar moest vlak na rust toch een tegentreffer toestaan. Mateo Kovacic zorgde voor de 0-1 in de 47e minuut. Het duurde daarna tot halverwege de tweede helft voor Mauro Icardi de stand naar 0-2 tilde. Een eigen doelpunt van doelman Juan Pablo Carrizo, bracht de spanning terug, maar de zege voor Inter kwam niet meer in gevaar.

Door de overwinning komt Inter op 35 punten na 24 wedstrijden, goed voor plek acht. Genoa (zesde) en Sampdoria (zevende) hebben ook 35 punten, maar een wedstrijd minder gespeeld. Zij spelen dinsdag tegen elkaar. Plek zes geeft normaal gesproken nog recht op deelname aan de Europa League.

Hogenkamp in hoofdtoernooi Acapulco

Tennisster Richel Hogenkamp heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi in Acapulco. De 22-jarige Doetinchemse sloeg zich ook met succes door de derde en laatste kwalificatieronde van het Mexicaanse WTA-evenement. De Nederlandse nummer 125 van de wereld rekende in drie sets af met de Japanse Makoto Ninomiya: 3-6, 6-1 en 7-6 (4). De speelsters stonden bijna twee uur op de baan.

De volgende tegenstandster van Hogenkamp is de Zwitserse Timea Bacsinszky, die op de 37e plaats van de wereldranglijst staat. Kiki Bertens tennist ook in Acapulco. De Wateringse is rechtstreeks tot het hoofdschema toegelaten en staat in de eerste ronde tegenover de Italiaanse Roberta Vinci.

Shorttrackploeg voor WK Moskou rond

De Nederlandse ploeg voor het komende WK shorttrack in Moskou is rond. Schaatsbond KNSB maakte dinsdag de selectie bekend voor de titelstrijd van 13 tot en met 15 maart. Acht shorttrackers zijn opgenomen in de equipe van bondscoach Jeroen Otter, met Europees kampioen Sjinkie Knegt als onbetwiste kopman.

Daan Breeuwsma en Freek van der Wart komen bij de mannen ook uit op de individuele onderdelen. Mark Prinsen en Itzhak de Laat zijn toegevoegd voor de aflossing over 5000 meter.

Bij de vrouwen komen Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof in actie op de individuele nummers. De ploeg bereidt zich in de aanloop naar het WK voor in Courmayeur.

Onderzoek MIVD-klacht van 'lastige' militair

De Nationale ombudsman onderzoekt een klacht van de lastige oud-militair Ismail Selvi over de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Dat heeft een woordvoerder van de ombudsman laten weten.

Advocaat Sébas Diekstra heeft de klacht namens Selvi ingediend. "Selvi wil antwoord op de vraag of de MIVD hem heeft afgeluisterd. Ook wil hij weten welke mensen in zijn omgeving door de dienst zijn benaderd en of daar ook de Tweede Kamerleden bij hebben gezeten met wie hij contacten onderhield over zijn zaak", aldus Diekstra.

De Turkse Nederlander Selvi veroorzaakte enkele jaren geleden ophef toen hij zich openlijk beklaagde over discriminatie bij de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA).

Onlangs bood minister Jeanine Hennis (Defensie) Selvi haar verontschuldigingen aan omdat de MIVD daarna mensen in de omgeving van de Selvi had benaderd.

Moskeeën willen ook buurthuis zijn

Moskeeën in Nederland willen meer dan alleen een gebedshuis zijn. De vaak jonge bestuurders vinden dat de moskee ook een sterke buurtfunctie moet hebben, stellen verschillende moslimorganisaties. De Essalam Moskee in Rotterdam speelt daar volgens Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) een prominente rol in.

"Wij moeten ons veel meer laten zien, veel meer in de wijk bezig zijn en minder alleen een gebedshuis. Zo opereert ook het Leger des Heils", aldus adjunct-directeur Jacob van der Blom van de Essalam Moskee. "Dat betekent inderdaad dat bijvoorbeeld ook moslims vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis van de wijk gaan doen. Maar waarom zouden wij bijvoorbeeld niet voetballertjes van een vereniging in de buurt sponsoren, als er dan bijvoorbeeld op zaterdag geen alcohol wordt geschonken?"

Het zijn zo maar wat ideeën die hij de komende periode wil gaan uitwerken, met steun van het bestuur. Elforkani noemt de koerswijziging een gezonde ontwikkeling. Ook Habib el Kaddouri van de Stichting Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) spreekt van een 'nieuwe voorhoede' van hoogopgeleide moslims die de nieuwe posities innemen. "Ze pakken ook allerlei maatschappelijke vraagstukken op, zoals huiswerkbegeleiding en de hulp aan ouderen en jongeren."

Van der Blom wil veel meer een scheiding tussen echte taken van de imam en van organisaties zoals de ggz, justitie, schuldhulpverlening en blijf-van-mijn-lijfhuizen. "De imam moet voor moslims veel meer de wegwijzer naar dit soort instellingen zijn", zegt Van der Blom. Ook worden steeds meer groeperingen uitgenodigd die vroeger niet welkom waren in de moskee, zoals laatst de SGP en ChristenUnie, maar ook de rechts-conservatieve denker Bart Jan Spruyt. Voor veel moslims is dat 'vloeken in de moskee'.

Zo meldde zich afgelopen weken ook een groep gelovigen die denkt dat te veel conservatieve Arabieren in het bestuur het voor het zeggen krijgen. Van der Blom ontkent dit en wijst op de nieuwe initiatieven die worden genomen om beter aansluiting te vinden met de Nederlandse samenleving.

"De Essalam Moskee heeft na de aanslagen in Parijs een prominente rol gespeeld", zegt Elforkani, omdat daar toen veel media aanwezig waren om onder meer de preek uit te zenden. "Het proces tot verandering heeft een enorm effect op de samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van moskeeën wordt groter."

'Stuur jonge zedendelinquent naar psychiater'

Laat jongeren die een zedendelict plegen, standaard psychiatrisch onderzoeken. Daarvoor pleit hoogleraar kinderpsychiatrie Theo Doreleijers van het VUmc. Psychiatrisch onderzoek bij jeugdige zedendelinquenten gebeurt al wel af en toe, maar lang nog niet genoeg, vindt hij. "Zodra ze bij de politie terechtkomen moet de eerste reflex zijn om een terzake deskundige psychiater of psycholoog in te schakelen", vindt Doreleijers.

Hij doet zijn pleidooi naar aanleiding van promotieonderzoek van Cyril Boonmann aan het VUmc, over jonge zedendelinquenten. Die ontdekte dat jongens die kinderen misbruiken, opvallend veel psychische problemen hebben. "Ze zijn veel vaker zelf ook misbruikt in hun jeugd en in deze groep is erg vaak sprake van autisme", aldus Doreleijers.

"Als je dit soort zedendelinquenten alleen maar justitieel benadert, ze opsluit in jeugdgevangenissen en niets doet aan de onderliggende stoornis, los je het probleem niet op en werk je recidive in de hand", stelt de hoogleraar, die zelf ook jarenlang behandelend psychiater is geweest.

Doreleijers en Boonmann delen jonge zedendelinquenten in in drie groepen: jongens die kleine kinderen misbruiken, jongens die leeftijdsgenoten aanranden en verkrachten en jongens die meedoen aan groepsverkrachtingen. "Jongens uit die laatste groep worden vaker gediagnosticeerd met antisociale gedragsstoornissen. In de tweede groep is er in beperkte mate sprake van autisme en in de eerste groep is dat heel prominent."

Hij legt uit: "het zijn pubers, de hormonen gieren door hun lijf, maar er is wel sprake van een ernstige contactstoornis. Vaak zijn het schuwe, verlegen kinderen. Als ze dan ook in een milieu zitten waar er niet over seksualiteit gepraat wordt, kan het heel erg misgaan. Bijvoorbeeld als zo'n jongen oppast bij een buurkind."

Niet alleen politie, maar ook anderen moeten bij ongepast seksueel gedrag bij kinderen zo snel mogelijk aan de bel te trekken. "Kinderen van 14 jaar die seksueel expliciete tekeningen maken, jongens die meisjes in borsten knijpen of meisjes die jongens in het kruis grijpen. Als een kind in uw omgeving zich zo gedraagt dat u het niet snapt, zoek dan hulp", adviseert Doreleijers.

'VVD en PvdA zijn twee sumoworstelaars'

De regeringspartijen VVD en PvdA staan als twee sumoworstelaars tegenover elkaar: er is veel kracht maar weinig beweging. Dat zei D66-lijsttrekker Thom de Graaf maandag in een televisiedebat bij Nieuwsuur in aanloop naar de Statenverkiezingen van 18 maart.

De Graaf riep de coalitie op keuzes te maken in de discussie over een nieuw belastingstelsel. Het kabinet moet 'niet op z'n handen zitten' en zorgen voor lagere lasten op arbeid, aldus De Graaf. Om dat mogelijk te maken zou het kabinet de stijging van de rijksuitgaven moeten beperken, bijvoorbeeld door de ambtenarensalarissen twee jaar langer op de nullijn te zetten.

Nieuw-Zeeland gaat Iraakse militairen trainen

Nieuw-Zeeland stuurt een kleine groep militairen naar Irak om te helpen Iraakse militairen te trainen voor de strijd tegen de groep Islamitische Staat. Het gaat om maximaal 143 militairen die niet zelf actief zullen worden ingezet voor gevechtsmissies. Dat heeft premier John Key dinsdag meegedeeld.

Het merendeel van de Nieuw-Zeelanders wordt waarschijnlijk gestationeerd op de legerbasis Taji ten noorden van Bagdad, waar ook Australiërs zijn gelegerd. De inzet begint in mei en zal waarschijnlijk twee jaar duren, afhankelijk van een evaluatie na negen maanden. Premier Key zei dat de regering heeft gekeken naar mogelijkheden om de hulp aan Irak uit te breiden, naast de humanitaire bijstand die nu al wordt geboden. "Wij hebben de plicht om stabiliteit en rechtsorde internationaal te ondersteunen. Wij onttrekken ons niet aan het op ons nemen van ons deel van de last wanneer het op regels gebaseerde internationale systeem wordt bedreigd, zoals nu het geval is."

Oppositieleider Andrew Little van de Labour Party hekelde de beslissing van de regering om het parlement geen stem te geven in de troepeninzet. Hij zei dat het onrealistisch is om te denken dat de Nieuw-Zeelandse troepen buiten de gevechten kunnen blijven. "Zij zullen worden blootgesteld aan een veel breder conflict. En dat zullen niet alleen de soldaten zijn die wij naar Irak sturen, maar alle Kiwi's die in de wereld rondreizen." Little zei dat het Iraakse leger gefragmenteerd is, verraderlijk en corrupt en niet de juiste organisatie om IS te verslaan.

De stafchef van de Nieuw-Zeelandse strijdkrachten, luitenant-generaal Tim Keating, onderkent het gevaar van aanvallen door infiltranten in het Iraakse leger, maar meent dat Nieuw-Zeelandse trainers van toegevoegde waarde kunnen zijn. "Het maakt niet uit waarmee wij beginnen, maar wij zullen werken naar ons doel om een professionele Iraakse defensiemacht te ontwikkelen", zei hij.

Lijsttrekkers scoren matig in kijkcijfers

Het debat met de lijsttrekkers uit de Eerste Kamer heeft Nieuwsuur maandag niet aan heel veel extra kijkers geholpen. Volgens de Stichting Kijkonderzoek (SKO) hebben 738 duizend mensen gekeken naar het debat, dat in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen werd gehouden. De afgelopen week zat het aantal kijkers voor Nieuwsuur grofweg tussen de zes- en achthonderdduizend.

Aan het debat, dat werd gehouden in de plenaire zaal van de Eerste Kamer, deden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen in de senaat mee. Twan Huys en Dominique van der Heijden leidden het debat. De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn op 18 maart. De Provinciale Statenleden kiezen in mei de Eerste Kamerleden.

Nederlandse regisseert clip The Prodigy

De Nederlandse Mascha Halberstad heeft de nieuwste videoclip van The Prodigy geregisseerd. De animatievideo, die bij het nummer Wild Frontier hoort, ging maandagavond in première.

In de clip is een muis te zien die wordt gevangen door jagers en uiteindelijk gered door een eland die de jagers vermoordt. "Ik was op zoek naar iets met een donker randje maar met een beetje gekke humor", vertelt Liam Howlett van The Prodigy in een persverklaring. Howlett benaderde Halberstad zelf. "Hij belde en vertelde dat hij mijn film Munya in Mij op televisie had gezien, ergens na een soundcheck, en dat hij het zo te gek vond dat hij meteen op zoek ging naar de maker."

De korte film Munya in Mij uit 2013 is op festivals over heel de wereld vertoond. Halberstad regisseerde verder onder meer de 13-delige animatieserie Picknick met Taart naar de boeken van Thé Tjong-Khing.

Wild Frontier staat op het nieuwe album van The Prodigy, The Day Is My Enemy, dat op 30 maart verschijnt.

Extra Europees geld tegen jeugdwerkloosheid

Er komt bijna achttien miljoen euro extra beschikbaar voor projecten die de jeugdwerkloosheid in Nederland moeten terugdringen. Het geld komt uit Europese subsidies en gaat naar jeugdprojecten in 35 gemeenten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt dat dinsdag, op 'Europese banendag' op Twitter, bekend.

Vorig jaar kregen de gemeenten ongeveer 41 miljoen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) om initiatieven te steunen die gericht zijn op jongeren zonder werk. De acties zouden halverwege dit jaar aflopen, maar worden met de extra subsidie verlengd. De ESF-bijdrage aan de projecten gaat omhoog en gemeenten krijgen meer tijd om de acties af te ronden.

Klijnsma ziet dat ondanks het herstel van de economie de jeugdwerkloosheid hardnekkig is. "Teveel jongeren hebben problemen met het vinden van een baan. Dat is in de eerste plaats dramatisch voor de jongeren zelf, maar eigenlijk voor ons allemaal. Daar kunnen we niet in berusten."

Academy brengt online eerbetoon Joan Rivers

Veel fans waren zondagavond verbaasd dat Joan Rivers geen onderdeel uitmaakte van het onderdeel In Memoriam tijdens de Oscaruitreiking. De comédienne is wel opgenomen in de webversie van de eregalerij, zo heeft de Academy Of Motion Picture Arts And Sciences laten weten in reactie op de ophef.

Tijdens In Memoriam werd stilgestaan bij artiesten en filmmakers die het afgelopen jaar overleden, zoals Robin Williams, Eli Wallach en Mike Nichols. Veel fans en ook Joans dochter Melissa Rivers vonden dat de op 81-jarige overleden Joan ook een plek in het onderdeel verdiende. "Het zou mooi zijn geweest, vooral vanwege de invloed die zij had op het prijzenseizoen", schreef Melissa in een reactie op Facebook. Met haar programma Fashion Police gaf Joan, die ook te zien was in films als Serial Mom en Iron Man 3, altijd komisch commentaar op de outfits van de sterren op de rode loper.

In een reactie heeft de Academy, die de Oscars uitreikt en verantwoordelijk is voor het programma van de prijsuitreiking, verklaard: "Joan Rivers is één van de vele waardevolle artiesten en filmmakers die we helaas niet konden opnemen in het onderdeel In Memoriam van de Oscarshow dit jaar. Echter, ze maakt onderdeel uit van onze In Memoriam-galerij op Oscar.com."

Joan Rivers overleed in september vorig jaar, nadat ze door complicaties tijdens een kijkoperatie een hartstilstand kreeg.

'WK in Qatar in november of december 2022'

Het WK voetbal in 2022 in Qatar moet worden gehouden in november of december. Dat is de aanbeveling van de speciale werkgroep van de wereldbond FIFA die naar de beste data heeft gezocht voor het veelbesproken toernooi. "Ik zie geen andere optie dan een van deze twee maanden", zei sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, de voorzitter van de werkgroep, tegen de BBC.

Een WK in januari of februari is volgens de sjeik niet wenselijk. "Dan botst het met de Olympische Winterspelen en dat willen we niet."

De eindronde in mei houden, wat de associatie van Europese clubs (ECA) bepleit, is uitgesloten. De zorgen over de extreme hitte in de zomermaanden zijn te groot, aldus Salman. "We moeten het verplaatsen naar de winter."

De FIFA velt op 20 maart in Zürich het finale oordeel over de speelmaand.

Taylor Swift is Recording Artist van 2014

De muziek van Taylor Swift werd vorig jaar het vaakst verkocht en gestreamd. Daarmee heeft de zangeres de prijs voor Global Recording Artist van de internationale vakorganisatie IFPI verdiend. Zij kreeg de award maandag uitgereikt, zo meldt IFPI op de eigen website.

IFPI geeft de award jaarlijks aan de artiest die het meest populair was gebaseerd op zowel de verkoop van cd's en platen als downloads en on-demand audio en video, en van zowel albums als singles. Taylor Swifts album 1989 ging wereldwijd meer dan 8,6 miljoen keer over de toonbank en ook de singles Blank Space en Shake It Off zijn populair.

Na Taylor Swift was de Brits-Ierse boyband One Direction het meest populair. Ed Sheeran volgt op nummer drie.

Chuck Palahniuk onthult begin Fight Club 2

Fans kijken er al jaren naar uit. Maar eind mei verschijnt eindelijk het langverwachte vervolg op culthit Fight Club. Schrijver Chuck Palahniuk heeft de eerste zes bladzijden van de getekende sequel die hij heeft gemaakt online gezet op de website van Playboy.

De roman Fight Club uit 1996 vertelt over een dertiger die samen met de mysterieuze zeepmaker Tyler Durden een vechtclub opricht waar mannen van middelbare leeftijd hun verveeldheid en agressie van zich af kunnen slaan. Het boek werd in 1999 verfilmd door regisseur David Fincher, met in de hoofdrollen acteurs Edward Norton en Brad Pitt.

In het vervolg leert de lezer wat er na het slot van Fight Club is gebeurd met de naamloze hoofdpersoon en Durden. De verteller, inmiddels tien jaar ouder, worstelt nog steeds met zijn modale leven. Hij zit in een ongelukkig huwelijk met Marla Singer, de vrouw op wie hij in het eerste boek verliefd werd, en is verslaafd aan medicijnen. Hun zoon vult zijn dagen op zijn kamer met het maken van buskruit.

De comic is getekend door Cameron Stewart, en verschijnt eind mei bij uitgeverij Dark Horse. Hoewel hij nog niet in de eerste zes bladzijden verschijnt, heeft Palahniuk beloofd dat ook Tyler Durden terugkeert in het vervolg. Het is nog niet duidelijk of er ook een tweede film wordt gemaakt.

Acteur Ben Woolf (34) overleden na ongeluk

American Horror Story-acteur Ben Woolf is maandag overleden aan de gevolgen van een ongeluk. De 34-jarige acteur liep donderdag verwondingen op aan zijn hoofd toen hij de straat overstak en werd geraakt door de zijspiegel van een auto.

"RIP Ben Woolf", schreef AHS-maker Ryan Murphy op Twitter nadat het management van Woolf het nieuws bekendmaakte. "Eén van de meest inspirerende mensen die ik ooit heb ontmoet."

Woolf, die door een vorm van dwerggroei maar 1,31 meter lang was, was in het eerste seizoen van AHS te zien als Infantana. Hij keerde in het meest recente seizoen terug als het personage Meep, dat alleen het woord 'meep' kan zeggen. Naast zijn werk als acteur was Woolf leraar op een kleuterschool.

Ben Woolf op de set van AHS
Ben Woolf op de set van AHS

Politici willen nieuwe foto's voor Stemtinder

Het programma Zondag met Lubach heeft een hit in handen met Stemtinder, de stemwijzer die mensen een advies biedt op basis van het uiterlijk van politici. De site werd in het etmaal na de lancering meer dan dertigduizend keer bezocht. Bovendien hebben zich al politici gemeld die graag een andere foto voor de alternatieve stemwijzer zouden willen leveren. Dat heeft de redactie dinsdag gemeld.

Met Stemtinder kunnen twijfelende kiezers op basis van foto's van de potentiële statenleden er achter komen met welke partij zij de beste match hebben. Gebruikers van Stemtinder kunnen net zo lang swipen totdat de applicatie bepaalt op wie zij hun stem het beste zouden kunnen uitbrengen. De foto's op de site zijn de plaatjes die de diverse partijen zelf van hun politici hebben geleverd.

Cabaretier Arjen Lubach lanceerde de website zondag in zijn uitzending samen met SP-leider Emile Roemer. Stemtinder is beschikbaar voor alle twaalf provincies en kan op alle mobiele apparaten worden gebruikt. "Verkiezingen gaan steeds meer om de poppetjes", legt Lubach uit. "Om betrouwbaarheid en om uitstraling. De Stemwijzer legt allerlei stellingen voor, met onze Stemtinder kan je gewoon kijken welke partij je echt aantrekkelijk vindt."

Volgens Lubach kan de nieuwe stemwijzer een adequate manier zijn om een jongere doelgroep te bereiken en de opkomst bij de Provinciale Verkiezingen te verhogen. Het animo voor de site was zondagavond zo groot dat de servers het aantal aanvragen niet aankonden. De term Stemtinder was maandag lange tijd trending topic op Twitter. Lubach komt zondag in de tweede uitzending van het nieuwe seizoen terug op de lancering van Stemtinder.

'Kapotte spaarlamp nog vaak geweigerd'

Veel winkels weigeren nog altijd om kapotte spaarlampen in te nemen voor recycling bij aankoop van een nieuwe lamp. Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek in opdracht van stichting LightRec.

In totaal gaat het om bijna een vijfde van de winkelketens in Nederland. Dat is wel een lichte verbetering vergeleken met een jaar eerder. Vooral de warenhuizen HEMA en Xenos presteren ver onder de maat. Bij eerstgenoemde worden de oude lampen in minder dan de helft van de gevallen ingenomen, bij Xenos is dit zelfs maar tien procent. Ook de supermarkten C1000, Albert Heijn, Coop en Spar presteren lager dan gemiddeld.

Dirk van den Broek en Jumbo steken er juist met kop en schouders bovenuit onder de supers. Elektronicawinkels scoren volgens de onderzoekers het best, gevolgd door woonwinkels, bouwmarkten en tuincentra.

Winkeliers zijn al jaren verplicht de oude lamp in te nemen bij de aankoop van een nieuwe. De Consumentenbond stuurde mysteryshoppers naar zeshonderd winkels van 29 verschillende ketens. Bij veel personeel bleek de verplichte oud-voor-nieuwregeling niet bekend.

De Stichting LightRec is een initiatief van producenten en importeurs van lichtbronnen met als doel het milieuverantwoord inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur.

'Slavinken van supermarkten verre van vers'

Slavinken, de oer-Hollandse in spek gewikkelde rolletjes gehakt, zijn vaak moddervet, te zout en soms zelfs bedorven. Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek.

De onderzoekers namen vijftien merken slavinken onder de loep. Per merk werden vijf monsters geanalyseerd. Ze werden beoordeeld op versheid, vet- en zoutgehalte, dierenwelzijn en het etiket.

Liefst een op de drie slavinken bleek op de uiterste houdbaarheidsdatum bedorven. Het gaat om de biologische slavinken van Bio+, Ekoplaza, Dirk en AH Puur & Eerlijk, en de vinken van Aldi. De Oldenburger slavink van Lidl kwam als slechtst uit de bus met een 2,5 als rapportcijfer. "Van veel slavinken is de kwaliteit niet meer goed op de te gebruiken tot-datum, en soms zelfs op de dag van aankoop al niet meer", constateert de consumentenorganisatie. Hoewel er veel bacteriën werden aangetroffen, zaten er nauwelijks ziekmakers in de vleesrolletjes.

De best scorende slavink van Hoogvliet haalde maar een krappe voldoende (5,6), gevolgd door AH Ambacht en 'Slavinken van de chef' van Coop.

Alleen de Hollandse Bio-slavinken van Ekoplaza scoren redelijk op vetgehalte, alle andere vinken krijgen hier het testoordeel matig tot slecht. Opvallend is dat de vetste vink, van Plus, zo'n tien gram meer vet bevat dan op het etiket staat aangegeven. In de Ekoplaza slavink zit juist tien gram minder dan het etiket vermeldt. Slavinken zijn behalve vet ook vaak erg zout.

De Consumentenbond adviseert om slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten en ze goed door te bakken.

Beelden van gecancelde Legacy of Kain: Dead Sun

Er is video met dertig minuten gameplay opgedoken van een gecancelde game in de Legacy of Kain-serie, genaamd Legacy of Kain: Dead Sun. De game had in 2012 moeten uitkomen op PlayStation 3 en XBox 360. Op basis van de beelden kunnen we opmaken dat de game op het laatste moment is gecanceld.

Omdat de verkoopprognoses van Legacy of Kain: Dead Sun niet voldeden aan de verwachting, trok Square Enix de stekker uit het project. Tot grootte teleurstelling van het ontwikkelteam, want deze kwamen voor de aankondiging zelfs in het weekend extra werken aan de game. De beelden hieronder zullen in ieder geval voor de Legacy of Kain-fans onder ons een feest van herkenning zijn.

Studenten VS in ziekenhuis na overdosis xtc

In de Amerikaanse staat Connecticut zijn zaterdagnacht tien studenten van de Wesleyan University, plus twee mensen die hen bezochten, opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een overdosis xtc hadden ingenomen. Twee slachtoffers verkeren in kritieke toestand.

Dat heeft de bestuursvoorzitter van de universiteit in de stad Middletown maandag bekendgemaakt, meldden Amerikaanse media. In een brief schrijft hij dat de slachtoffers de meest pure vorm van xtc hebben ingenomen: MDMA, ook wel 'Molly' genoemd. De plaatselijke politie denkt dat de studenten een slechte partij van de drugs, die populair is in clubs, hebben gebruikt. Geregeld worden in de pillen ook andere drugs gestopt, zoals cocaïne en PCP, die hallucinaties op kunnen wekken.

Waar de slachtoffers de drugs in hebben genomen is niet bekend. Er werd vanaf verschillende adressen alarm geslagen en gevraagd om medische hulp.

Friese AppMachine krijgt Amerikaanse partner

Het Nederlandse softwarebedrijf AppMachine krijgt een Amerikaanse partner. Het beursgenoteerde Endurance International Group investeert 15,2 miljoen dollar (circa 13,4 miljoen euro) in AppMachine en verwerft in ruil daarvoor 40 procent van de aandelen in het bedrijf uit Heerenveen.

AppMachine, dat software aanbiedt waarmee naar eigen zeggen iedereen zelf mobiele apps kan bouwen, verwacht door de samenwerking met Endurance internationaal flink te kunnen groeien. Endurance is wereldwijd actief als aanbieder van online diensten aan kleine en middelgrote bedrijven en heeft ruim 4 miljoen klanten.

AppMachine bestaat sinds 2011 en telt inmiddels meer dan 150.000 gebruikers in 140 landen. Bij het bedrijf werken veertig mensen.

Endurance, dat het afgelopen jaar een omzet behaalde van 652 miljoen dollar, is genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Het bedrijf heeft meer dan 2500 werknemers in dienst.

Friese AppMachine krijgt Amerikaanse partner
Friese AppMachine krijgt Amerikaanse partner (Foto: ANP)

Pijnlijke nederlaag De Graafschap

De Graafschap heeft maandagavond drie kostbare punten laten liggen in het uitduel met Jong FC Twente. De Superboeren gingen in Emmen met 3-1 onderuit tegen de Tukkers. Ryo Miyaichi zette Twente op voorsprong. Jerry van Ewijk leek een punt te redden toen hij een kwartier voor tijd een strafschop benutte. Kasper Kusk en Jari Oosterwijk bezorgden Twente daarna alsnog de winst.

Door de nederlaag verzuimde de ploeg van trainer Jan Vreman de tweede plek in de stand om de derde periode in te nemen. NEC heeft de derde periode al gewonnen, maar omdat de Nijmegenaren de eerste twee ook al hebben gewonnen gaat de periodetitel over naar de nummer twee. Op die plek staat nu VVV-Venlo met vijftien punten na acht wedstrijden. De Graafschap heeft dertien punten. Er is nog een speelronde te gaan in de derde periode.

Ferrari haalt Byrne terug van pensioen

Het Formule 1-team Ferrari heeft voormalig hoofdontwerper Rory Byrne teruggehaald. De 71-jarige Zuid-Afrikaan is al met pensioen, maar kon geen nee zeggen tegen de lokroep uit Maranello om de nieuwe hoofdontwerper Simone Resta te gaan begeleiden.

Byrne beleefde topmomenten in zijn loopbaan tussen 2000 en 2004 toen hij met Ferrari de Formule 1 domineerde. De Zuid-Afrikaan zorgde samen met coureur Michael Schumacher, teambaas Jean Todt en strateeg en technische baas Ross Brawn voor vele zeges en titels.

Na de teleurstellende resultaten van de afgelopen jaren heeft Ferrari meermalen aan de boom geschud qua personeelsleden. De laatste ronde zorgde ervoor dat teambaas Marco Mattiacci, ontwerpbaas Nikolas Tombazis, technisch directeur Pat Fry en een aantal anderen het veld moesten ruimen. Maurizio Arrivabene werd de nieuwe teamleider, terwijl Resta verantwoordelijk werd voor het ontwerp van de auto en James Allison voor het technische gedeelte.

Omdat Resta nog niet veel ervaring heeft is in Maranello besloten hem te koppelen aan oude rot Byrne. Arrivabene: "Ik ken Rory al jaren en ik heb hem gevraagd of hij het zag zitten om de komende jaren weer voor ons te gaan werken. Ik zag de ogen van Rory meteen twinkelen. Ik vond dat ongelooflijk dat mensen van zijn leeftijd nog als een kind zo enthousiast zijn. Rory begeleidt Simone als een mentor, waarbij hij zijn ervaring doorgeeft. Dat heeft zijn uitwerking al op enkele details van de auto gehad."

Omwonenden spoor lijden door trillingen

Slecht slapen en gevoelens van irritatie, boosheid en onbehagen. Daarover klagen veel mensen die dicht bij een spoorlijn wonen. Hun klachten zijn het gevolg van de trillingen die voorbijrijdende treinen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die voerde een grootschalig onderzoek uit onder omwonenden van spoorlijnen.

Volgens het RIVM ondervinden bijna 270.000 Nederlanders 'ernstige hinder' van de trillingen die de treinen veroorzaken. Het instituut pleit voor maatregelen om de trillingen te verminderen. Ook moet er naar omwonenden toe beter gecommuniceerd worden over bijvoorbeeld toekomstige ontwikkelingen aan het spoor, omdat er angst is voor schade.

Het RIVM publiceert het rapport maandagmiddag op de website.

Bachmann terug als Pegida-leider

Een foto waarop Lutz Bachmann als Hitler poseerde, nekte de Pegida-leider eind januari nog. Maar Bachmann is terug aan het hoofd van de Duitse beweging, zo is te lezen op de Facebook van Pegida.

Bachmann leidde de organisatie tijdens de stormachtige groei eind vorig jaar. In bakermat Dresden protesteerden tienduizenden mensen tegen islamisering van het Avondland (Europa). Maar een foto waarop Bachmann poseerde met Hitlerkapsel en -snor zorgde voor onrust binnen de anti-islambeweging. Bachmann moest in januari het veld ruimen en sindsdien trokken de betogingen minder en minder deelnemers.

De Pegidabeweging lijkt echter over het hart te strijken en heeft "bij geheime stemming" Bachmann weer aangesteld als een van de drie leiders van de organisatie. Maandagavond betoogt Pediga weer in Dresden.

24-jarige verkoopt maagdelijkheid

Een 24-jarige man uit Roemenië heeft een wel hele bijzondere actie bedacht om van zijn schulden af te komen. Op 8 maart wil hij graag ontmaagd worden, maar dan wel tegen betaling. En omdat er ook meisjes zijn die het op die manier doen, denkt de beste jongen ook wel een kans te maken.

De Roemeen heeft in zijn woonplaats Galati posters opgehangen. Hierop staat zijn telefoonnummer en via dat telefoonnummer kunnen de meiden een bod uitbrengen. Echter goedkoop is het niet, het bieden begint vanaf 2000 euro.

8 maart is niet zomaar een willekeurige dag, dan is het namelijk internationale vrouwendag. Dat leek de man een mooi moment voor deze actie. Met die 2000 euro kan de student in één klap van zijn schulden afkomen. Voor minder doet hij het ook niet. Wel is hij niet kieskeurig; de vrouw die hem een echte man maakt hoeft er niet uit te zien als een fotomodel. 'Als ze er maar normaal uitziet.'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.