FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 januari 2015

Gamenieuwswebsite Joystiq gaat op zwart

Na tien jaar lang trouw het laatste nieuws over games te hebben gepubliceerd, wordt nieuwssite Joystiq uit de lucht gehaald.  Dat beweren ingewijden tegenover nieuwswebsite Recode.

Het is nog niet bekend wanneer Joystiq op zwart gaat, maar volgens bronnen maakt de sluiting deel uit van een reorganisatie van het moederbedrijf AOL. Joystiq, net als AOL, verkeert al langer in zwaar weer: volgens de website TechCrunch is het internetverkeer richting Joystiq afgelopen jaar met achttien procent gedaald.

Joystiq zag het levenslicht in 2004 en werd lang gezien als een van de dominante namen op het gebied van gamenieuws, naast grote rivaal Kotaku. 

Joystiq
Gamenieuwswebsite Joystiq gaat op zwart

Skiërs Van Heek en Meiners naar WK in Vail

Marvin van Heek en Maarten Meiners komen volgende maand in actie op de WK alpineskiën in het Amerikaanse wintersportresort Vail/Beaver Creek. Van Heek doet op zijn tweede WK mee aan de super-G en afdaling. Meiners staat aan de start van de reuzenslalom en de slalom, maakte de Nederlandse Ski Vereniging vrijdag bekend.

Van Heek (23) wordt de afgelopen jaren geplaagd door blessureleed, maar is net op tijd fit voor het WK. De in Frankrijk geboren skiër stond eerst lang aan de kant vanwege een complexe hernia en kreeg dit seizoen opnieuw last van zijn rug. Later kwam daar ook nog een scheenbeenkwetsuur bij. Deze maand deed Van Heek in Wengen weer mee in de World Cup.

Meiners (22) staat voor zijn derde WK, na eerdere deelnames in 2011 en 2013. "Het streven is om bij de eerste run in de top dertig te komen en in de tweede run verder naar voren te schuiven."

Ben Arfa legt het af tegen FIFA-reglement

Hatem Ben Arfa zal zich de komende maanden nog wel eens achter de oren krabben over zijn beslissing om per se deze winter al te verkassen naar Olympique Nice. De Franse voetballer liet zijn contract bij Newcastle United ontbinden om de overstap te kunnen maken, maar hij mag helemaal niet voor zijn nieuwe club spelen. De regels van de wereldvoetbalbond FIFA werken Ben Arfa tegen.

Ben Arfa speelde het afgelopen half jaar op huurbasis voor Hull City. Voor de verhuurperiode speelde de Fransman echter ook al een duel voor de beloften van Newcastle. In Engeland wordt de beloftencompetitie niet als officieel gezien, maar de FIFA denkt daar anders over. De bond stelt daarnaast dat een speler per seizoen maar voor twee clubs officiële wedstrijden mag spelen.

De Franse bond nam dat oordeel vrijdag over. Ben Arfa zit dus al aan zijn taks en moet de komende zes maanden toekijken bij duels van zijn nieuwe club. Trainen mag de 27-jarige Fransman wel.

Queen en Adam Lambert rocken in Ziggo Dome

Queen heeft vrijdag samen met zanger Adam Lambert in de Ziggo Dome in Amsterdam opgetreden. Twee jaar geleden toerden muzikanten Brian May, Roger Taylor en Adam Lambert al kort door Europa.

De huidige tournee, die op 13 januari begon in Newcastle, is iets langer: 21 shows in tien landen. Na zeven concerten in het Verenigd Koninkrijk doen de mannen onder meer Nederland, België, Frankrijk en Duitsland aan.

May is blij met zijn nieuwe frontman. "De liedjes passen goed bij Adam. Hij hoeft geen moeite te doen om Freddie na te doen. Hij doet geen imitatie, maar zijn eigen ding", zei Brian eerder over de man die de legendarische voorman Freddie Mercury vervangt. Die overleed in 1991 aan aids.

Jamaica wil marihuana decriminaliseren

De senaat van Jamaica heeft een wetsvoorstel in beraad dat het bezit van kleine hoeveelheden marihuana decriminaliseert en het reguleren van de productie voor en de distributie van medicinale marihuana mogelijk maakt. Minister van justitie Mark Golding introduceerde de wet vrijdag aan het hogerhuis.

Bezit van zo'n zestig gram of minder wordt in de nieuwe opzet een overtreding die niet op het strafblad achterblijft. Voor rastafari's wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen de drugs op spirituele gronden blijven gebruiken.

Dost en De Bruyne schieten Wolfsburg langs Bayern München

VfL Wolfsburg heeft vrijdagavond Bayern München over de knie gelegd. In een uitverkocht stadion versloegen zijn de landskampioen met liefst 4-1. De hervatting van de Bundesliga pakte voor Guardiola anders uit dan verwacht. Zijn Bayern werd overromepld door een fanatiek Wolfsburg dat niks heel liet van de Europese grootmacht.

Bij VfL Wolfsburg werden vrijdagavond rouwbanden gedragen vanwege het overlijden van teamgenoot Malanda, waardoor de wedstrijd een andere dimensie kreeg. Mogelijk geïnspireerd door het drama, kon de thuisploeg al snel gevaarlijk worden. Arnold zette in de derde minuut voor op De Bruyne, waarna de Belg onze landgenoot Bas Dost de mogelijkheid liet om te scoren:1-0. Een vroege en verrassende voorsprong.

De reactie van Bayern liet niet lang op zich wachten. Het elftal van Guardiola begon te pressen en te pressen. Maar de defensie van de thuisploeg hield stand en pareerde de aanvallen. Sterker nog, bij tegenaanvallen toonde de verdediging van het elftal van Robben zich uiterst kwetsbaar. In de veertigste minuut kon Caligiuri het leder bijna meegeven aan Dost. De Nederlander was echter net te laat bij de bal, waardoor Neuer de bal voor hem weg kon plukken. In de blessuretijd van de eerste helft kon onze landgenoot alsnog toeslaan: na een slecht weggewerkte vrije trap, kon Dost de bal hard in de kruising schieten: 2-0

Na de thee was het Bayern München dat zich probeerde te herpakken. Onder leiding van Schweinsteiger poogde men Wolfsburg wat terug te dringen. Toch was het De Bruyne die in de 53e minuut de score kon uitbreiden voor de thuisspelende club:3-0. Bayern antwoordde vrijwel gelijk. Na een bal van Lewandowski op Benat, kon de Spanjaard uithalen: 3-1. Ondanks de aansluitingstreffer van de Zuid-Duitsers, bleef Wolfsburg gevaarlijker.

Ruim een kwartier voor het einde van het spektakel, was het De Bruyne die opnieuw Neuer liet vissen. De Belgische spits speelde Dante helemaal dol, om vervolgens verwoestend uit te halen: 4-1. De Duitse landskampioen lag in de ringen en wist niet wat er gebeurde. In de laatste minuten probeerden Pizzaro en Robben nog iets terug te doen, maar tevergeefs.

Ajax trekt Sinkgraven aan

Sc Heerenveen is een belangrijke speler op het middenveld kwijtgeraakt. Daley Sinkgraven maakt per direct de overstap naar Ajax waar een contract voor 5,5 seizoenen voor hem klaarligt. De Amsterdammers betalen 6,5 miljoen euro voor de 19-jarige voetballer.

Sinkgraven was in Heerenveen bezig aan zijn tweede seizoen in de hoofdmacht, waar hij regelmatig oogstrelende acties liet zien. Het is ook om die reden dat Ajax-trainer Frank de Boer het in de middenvelder zag zitten. De oefenmeester wilde er in die linie graag iemand bij hebben, zo liet hij voor het duel tegen Vitesse nog weten. "Natuurlijk oriënteren we ons. In eerste instantie kijk ik naar het middenveld. Als we iemand zien die we goed kunnen gebruiken, dan zullen we dat zeker niet nalaten."

Afgelopen zomer kreeg Ajax nog nul op het rekest toen het aanklopte voor Sinkgraven, maar ditmaal hapte Heerenveen wel toe. Tegenover Fox liet Sinkgraven weten: "Ik ben bij Ajax geweest en hebben wat dingen besproken. Ik ben er blij mee. Nu moet ik bij Ajax hard mijn best doen. Ik ga naar Ajax om op het middenveld te spelen."

Darters Mitchell en Atkins winnen koppeltoernooi op Dutch Open

Darters Scott Mitchell en Martin Atkins hebben het koppeltoernooi van de Dutch Open op hun naam weten te schrijven. In de finale werd er met 5-1 gewonnen van Daniel Brouwer en Leroy Nieuwenhuis. Mitchell werd vorige maand ook al wereldkampioen bij de BDO door in de finale van Lakeside Martin Adams te verslaan.  

De 43e editie van de Dutch Open Darts in De Bonte Wever te Assen begon met 1088 koppels. Het Almeerse koppel Brouwer en Nieuwenhuis kende een uitstekende dag en moesten de eer voor Nederland hoog houden nadat bekende darters als Jelle Klaasen, Vincent van der Voort, Wesley Harms, Dick van Dijk, Jan Dekker en Co Stompe vroegtijdig onderuit gingen. Uiteindelijk ging de titel naar Mitchell en Atkins. Mitchell wist vorig jaar ook het koppeltoernooi te winnen, toen won hij samen met Ritchie Burnett. 

In het damestoernooi nemen 129 koppels mee. Het waren het uiteindelijk Deta Hedman en Rachel Brooks die de finale wisten te winnen door Trina Gulliver en Zoe Jones te verslaan. Het was een spannende eindstrijd die ondanks een 1-3 achterstand toch met 4-3 gewonnen werd door Hedman en Brooks. De Engelse Hedman stond vorig jaar ook al in de finale samen met Fallon Sherrock maar verloor toen van Lorraine Farlam en Anastasia Dobromyslova.

Tamara Schuur was de beste Nederlandse. Zij werd samen met Rachna David in de halve finale uitgeschakeld door Gulliver en Jones. Alle uitslagen van de laatste 64 koppels bij de heren en laatste 32 koppels bij de dames zijn hier terug te lezen. 

Zaterdag begint in Assen het singlestoernooi. 2482 heren en 266 dames hebben zich ingeschreven. De laatste 64 heren en de laatste zestien dames zullen doorgaan naar de finaledag op zondag. Vorig jaar werden de toernooien gewonnen door Ross Montgomery en Aileen de Graaf. 

Quinteros bondscoach van Ecuador

Gustavo Quinteros is de nieuwe bondscoach van Ecuador. De 49-jarige Argentijn met ook een Boliviaans paspoort is vrijdag aangesteld als de opvolger van Sixto Vizuete, die het nationaal elftal op interim-basis begeleidde na het ontslag van Reinaldo Rueda. Deze moest weg na het teleurstellende WK in Brazilië.

Quinteros gaat waarschijnlijk op 1 maart aan de slag en moet Ecuador naar de eindronde van het volgende mondiale titeltoernooi in Rusland (2018) brengen. Hij is nu nog trainer bij sportclub Emelec uit Guayaquil.

Kleine eenheden voorhoede NAVO-flitsmacht

Zes kleine eenheden in zes Oost-Europese landen gaan de voorhoede vormen van de flitsmacht van de NAVO die het Russische gevaar moet beteugelen. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg vrijdag gezegd.

De eenheden worden gestationeerd in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Bulgarije en Roemenië. Begin februari overleggen de ministers van defensie van de lidstaten over de vorming van de volledige snellereactiemacht. Het is de bedoeling dat deze troepenmacht in zo'n kort mogelijk tijdsbestek waar dan ook in Europa kan worden ingezet.

Volgende week wordt bekend welke landen een bijdrage leveren aan de macht, die uit enkele duizenden militairen zal bestaan.

De vooruitgeschoven eenheden bestaan uit enkele tientallen militairen. Zij gaan zich bezighouden met het plannen en organiseren van legeroefeningen. Versterkingen zullen onder hun bevel vallen.

Frankrijk liet ondertussen weten tanks en pantservoertuigen te leveren aan de NAVO-troepen in Polen. De eenheden blijven twee maanden in het land, dat de Russische bemoeienis in buurland Oekraïne met argusogen volgt.

'Cuadrado rond met Chelsea'

Juan Cuadrado vervolgt zijn voetballoopbaan bij Chelsea. Engelse media bevestigden vrijdag dat de Colombiaan rond is met de club van manager José Mourinho. Cuadrado komt over van Fiorentina, dat naar verluidt iets meer dan 23 miljoen pond voor hem ontvangt.

De totale opbrengst voor Fiorentina kan door bonussen nog oplopen tot ruim 26 miljoen pond (35 miljoen euro). Dat is conform de gelimiteerde transfersom die Cuadrado had bedongen in zijn contract. De 26-jarige voetballer speelde eerder in Italië voor Udinese.

Door de komst van Cuadrado naar Stamford Bridge wordt het vertrek van André Schürrle een stuk reëler. De Duitser keert waarschijnlijk terug naar zijn vaderland om bij VfL Wolfsburg te gaan spelen. De ploeg van Bas Dost verkocht donderdag Ivica Olic al aan Hamburger SV om ruimte in de selectie te maken voor de wereldkampioen. Mocht Schürrle daadwerkelijk in Wolfsburg neerstrijken, dan wordt voor Dost de kans op speeltijd een stuk kleiner.

Nabestaanden MH17 kunnen wrakstukken bekijken

De nabestaanden van de slachtoffers van de neergestorte MH17 kunnen begin maart de wrakstukken van het toestel bekijken. Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vrijdag gezegd op een informatiebijeenkomst voor nabestaanden in Nieuwegein.

De resten van het vliegtuig liggen op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Daar zijn ze in december naar toe gebracht voor onderzoek.

De wrakstukken zijn gefotografeerd en op sporen onderzocht. Ook is een selectie gemaakt van de stukken die nodig zijn voor de reconstructie van een deel van het toestel, aldus de onderzoeksraad.

Nog steeds geen president voor Italië

Het Italiaanse parlement is er vrijdag wederom niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen. Drie stemrondes hebben tot dusverre geen resultaat opgeleverd. Zaterdag volgt een nieuwe ronde, waarin niet, zoals eerder, een tweederdemeerderheid, maar een eenvoudige meerderheid volstaat.

Rechter van het constitutionele hof Sergio Mattarella is de keuze van premier Matteo Renzi. De eerste minister drong er in de eerste rondes bij de leden van zijn Democratische Partij en bondgenoten op aan blanco stemmen uit te brengen om zaterdag de zege veilig te kunnen stellen.

De stemronde zaterdag vindt echter in het geheim plaats, wat de onmin binnen de verdeelde Democraten aan het oppervlak kan brengen. Wordt op de blanco stembiljetten deze keer wel de naam van Mattarella ingevuld, dan lijkt een eenvoudige overwinning voor hem weggelegd.

De keuze voor de rechter is echter een schop tegen het zere been van de oppositie onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi. Tientallen jaren geleden was het Mattarella die vraagtekens zette bij de conflicterende belangen die Berlusconi als mediamagnaat had toen hij de politiek inging.

Renzi loopt het risico dat Berlusconi nu terugkomt op een eerdere belofte om het hervormingsprogramma van Renzi te steunen. Dat programma is er juist op gericht de regering stabieler te maken.

Olieprijzen maken sprong omhoog

De prijzen van ruwe olie maakten vrijdag tegen het einde van de Amerikaanse beurshandel een opmerkelijke sprong. Zowel de prijs van Amerikaanse olie als die van Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, ging met rond de zeven procent omhoog.

Analisten wezen volgens zakenkrant The Wall Street Journal onder meer naar een bericht van Baker Hughes, een grote dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. Die liet weten dat het aantal boorinstallaties in de Verenigde Staten de afgelopen week met zeven procent is afgenomen tot het laagste niveau in drie jaar.

De afname is volgens marktkenners opnieuw een teken dat de forse daling van de energieprijzen de toekomstige olieproductie zal drukken. De recente prijsdalingen zijn het gevolg van een overaanbod aan olie op de markt.

Uitslag FC Dordrecht - sc Heerenveen

De twintigste speelronde van de Eredivisie begon met de wedstrijd tussen FC Dordrecht en sc Heerenveen. Beide clubs kwamen niet tot scoren. Heerenveen blijft zevende in de Eredivisie, FC Dordrecht blijft laatste. 

FC Dordrecht

0 - 0

sc Heerenveen

 
 Gele kaart: Schmidt (sc Heerenveen)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3921
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto (Te Loeke/51)
v.Deelen
Lima
Peersman
Gosens
Steenvoorden
Alisic (Pisas/46)
Ojo
v.Overeem (J.Fortes/88)
Lieder
Lewis
  Nordfeldt
Marzo
Schmidt
v.Aken
v.Anholt
De Roon
Sinkgraven (Dalgaard/67)
Thern
Slagveer
v.d.Berg
Larsson (Namli/90)

Leonardo terug naar Brazilië

Na een lange en roerige rondreis door Europa keert voetballer Leonardo terug naar Brazilië. De 31-jarige aanvaller, die op jonge leeftijd naam maakte bij Feyenoord en vervolgens ook voor NAC Breda en Ajax speelde, gaat in zijn vaderland voetballen voor Red Bull Brasil. De club uit de staat São Paulo werd in 2007 opgericht door de bekende Oostenrijkse energiedrankfabrikant, die meerdere clubs over heel de wereld in bezit heeft.

Leonardo speelde na zijn Nederlandse jaren in Oostenrijk bij Red Bull Salzburg. Daarna kwam de aanvaller, die vaak werd geplaagd door blessureleed, ook nog uit voor de Hongaarse club Ferencváros en 1860 München. Leonardo vertrok eind vorig jaar bij de Duitse ploeg nadat zijn trainer en vriend Ricardo Moniz daar was ontslagen.

"Ik ben heel blij dat ik ga voetballen bij Red Bull Brasil, mijn eerste Braziliaanse club", zei 'Leo' op de website van zijn nieuwe ploeg.

Ginola haakt af in FIFA-verkiezing

David Ginola heeft zich vrijdag toch teruggetrokken uit de strijd om het voorzitterschap van de FIFA. De Franse oud-voetballer kreeg niet de benodigde steun van minimaal vijf voetbalbonden bij elkaar, zo meldde hij in een verklaring. Een dag eerder zaaide Ginola nog verwarring door een bericht van zijn campagneteam dat hij de strijd zou hebben opgegeven, tegen te spreken.

"Ik kan me helaas niet kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de FIFA", meldde Ginola (48) vrijdag. De kandidatuur van de Franse oud-international werd in de voetbalwereld al niet erg serieus genomen. Naast de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter hebben Michael van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein zich officieel kandidaat gesteld. Van Jérôme Champagne is nog steeds onduidelijk of hij genoeg steunbetuigingen heeft gekregen.

Emanuelson van AS Roma naar Atalanta

Urby Emanuelson hoopt zijn carrière een nieuwe impuls te geven bij Atalanta Bergamo. De 28-jarige Amsterdammer traint al een paar dagen mee met de selectie van trainer Stefano Colantuono en ondertekent op korte termijn een contract bij de nummer vijftien van de Italiaanse voetbalcompetitie. Dat maakte Atalanta vrijdag op de website bekend. Emanuelson komt over van AS Roma, waar hij nauwelijks speeltijd kreeg.

De oud-Ajacied, die zeventien keer voor het Nederlands elftal uitkwam, speelt sinds begin 2011 in Italië. Na drieënhalf jaar bij AC Milan, met tussendoor een verhuurperiode bij Fulham, stapte de linkervleugelspeler afgelopen zomer over naar AS Roma. In de Italiaanse hoofdstad bleef zijn inbreng echter beperkt tot twee competitiewedstrijden. Trainer Rudi Garcia schreef Emanuelson bovendien niet eens in voor de Champions League.

Geblesseerde Vos met grote zorgen naar WK

Een dag voor de strijd om de wereldtitel in Tabor maakt veldrijdster Marianne Vos zich nog altijd grote zorgen. De zevenvoudig wereldkampioene heeft nog steeds last van de hamstring in haar linkerbeen. "Afgelopen week is het helaas niet veel verbeterd", bekende Vos vrijdag bij Omroep Brabant. "Ik ben niet in paniek, maar maak me wel zorgen."

De 27-jarige wielrenster veroverde de afgelopen zes jaar de regenboogtrui in het veld. Vanwege haar fysieke problemen lijkt de kans echter klein dat Vos zaterdag in Tsjechië haar zevende wereldtitel op rij en de achtste in totaal kan pakken. "Het is voor mij ook de vraag wat ik kan. Ik bereid me in ieder geval voor zoals normaal. Ik zorg dat mijn materiaal in orde is, dat ik het parcours ken. En dan zien we het zaterdag wel. Ik kan alleen maar hopen."

Nieuwe schade aan knie Strootman

Kevin Strootman staat opnieuw lang aan de kant. Tijdens de kijkoperatie die de middenvelder van AS Roma vrijdag in Amsterdam onderging, werd kraakbeenschade aangetroffen in zijn linkerknie. Volgens Strootman is dat veroorzaakt door de tik die hij zondag kreeg in de wedstrijd tegen Fiorentina.

Vorig jaar stond hij door een kruisbandblessure al ruim acht maanden aan de kant. Hij ging vrijdag onder het mes om littekenweefsel weg te halen, maar daarbij werd nieuwe schade ontdekt.

"Hierdoor moet ik veel langer rust nemen dan in eerste instantie gedacht", meldde de international van Oranje op Twitter. "Ik ben enorm teleurgesteld dat het lang gaat duren voordat ik weer op het veld kan staan."

Oud-wielrenner Gerrit Voorting overleden

Oud-wielrenner Gerrit Voorting is vrijdag thuis in Heemskerk op 92-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigde Koos Tacx, stichter van het gelijknamige bedrijf in onder meer hometrainers en vriend van de familie.

Voorting won zilver bij de wegwedstrijd van de Olympische Spelen van Londen 1948. Ook droeg hij twee keer de gele trui en won hij twee ritten in de Ronde van Frankrijk. Voorting was tot late leeftijd nog actief als toerfietser. "Bij tochten op Mallorca ging hij op zijn tachtigste nog rustig in de aanval", herinnert Tacx zich. "Hij was een ijzersterke kerel, maar door een ongeluk op een gewone fiets liep hij de laatste jaren niet goed meer."

Voorting was weduwnaar. Hij laat twee dochters achter. Zijn overlijden volgt op de dood eerder deze week van Henk Faanhof, een generatiegenoot van Voorting.

Gerrit Voorting in gesprek met Mart Smeets (Bron: YouTube/NOS)

Koeman wil Vilhena naar Southampton halen

Ronald Koeman hoopt nog voor het sluiten van de transfermarkt Tonny Vilhena naar Southampton te halen. Dat vertelde de manager van de Engelse club vrijdag op zijn persconferentie. Vilhena staat momenteel op een zijspoor bij Feyenoord. De 20-jarige middenvelder komt onder trainer Fred Rutten weinig aan spelen toe.

Vilhena brak door in De Kuip toen Koeman daar nog werkte. Door de komst van Karim El Ahmadi en Jens Toornstra is de jeugdinternational dit seizoen zijn basisplaats kwijtgeraakt. Koeman wil Vilhena graag verlossen uit diens uitzichtloze situatie, maar dan moet Jack Cork wel eerst vertrekken bij Southampton. De Engelse middenvelder onderhandelt met Swansea City over een contract.

"Als Jack weggaat, willen we een andere middenvelder aantrekken. Zo niet, dan blijft het rustig", zei Koeman.

Al-Hussein bevestigt FIFA-kandidatuur

Prins Ali Bin al-Hussein heeft vrijdag bevestigd dat hij kandidaat is voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond (FIFA). De Jordaniër is nu officieel de derde concurrent van de omstreden preses Sepp Blatter, die een vijfde termijn ambieert. "Ik ben trots dat ik de vereiste nominaties om me in de verkiezingsstrijd te werpen binnen heb."

Michael van Praag en de Portugese oud-international Luis Figo lieten al eerder weten de benodigde steun van ten minste vijf nationale federaties te hebben. Van de Franse gegadigden Jérôme Champagne en David Ginola is dat vooralsnog niet bekend.

De 39-jarige Al-Hussein, sinds 1999 voorzitter van de voetbalbond van Jordanië, verklaarde dat hij de FIFA een nieuwe, frisse start wil bezorgen die 'echte hervorming betekent en meer macht en middelen voor de aangesloten bonden'.

Borussia Dortmund haalt Deens talent, Janker van Hertha naar Augsburg

Borussia Dortmund heeft het Deense voetbaltalent Jacob Bruun Larsen aangetrokken. Dat meldde de zestienjarige speler vrijdag zelf op Instagram. Ook diverse andere Europese topclubs, waaronder PSV en Liverpool, zouden interesse hebben gehad in de jeugdinternational van Lyngby. Larsen begint in Dortmund in de jeugd.

Manchester United legde vrijdag de 20-jarige Sadiq El Fitouri vast. De verdediger komt over van amateurclub Salford City en sluit in eerste instantie aan bij het tweede elftal van de club van trainer Louis van Gaal. De geboren Libiër tekent een contract voor anderhalf jaar.

El Fitouri speelde eerder in de jeugdopleiding van Manchester City. Hij maakte deze maand indruk met een proefperiode bij United. Hij speelde met Salford op het achtste niveau. Die club werd onlangs overgenomen door voormalig United-spelers Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt en de broers Gary en Phillip Neville. Zij willen samen met de Maleisische zakenman Peter Lim de club naar het profvoetbal brengen en trokken daarvoor diverse versterkingen aan.


Christoph Janker verruilt in de Duitse Bundesliga Hertha BSC voor FC Augsburg. De 29-jarige verdediger verhuist transfervrij van de nummer dertien naar de nummer zes van zijn land. Hij tekent in Augsburg een contract tot de zomer van 2016. Hij kwam bij de Berlijnse ploeg van trainer Jos Luhukay dit seizoen nog niet aan spelen toe.

Na aanvaller Dong-Won Ji (Borussia Dortmund) en de van Bayern München gehuurde middenvelder Pierre-Emile Hojbjerg is Janker de derde winterse versterking voor de ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh. Janker speelde sinds 2009 in Berlijn en kwam daarvoor uit voor TSG 1899 Hoffenheim en 1860 München.


Ivica Olic keert terug bij Hamburger SV. De 35-jarige Kroaat speelde tussen 2007 en 2009 al bij HSV en komt nu voor 1,5 miljoen euro over van VfL Wolfsburg. Hij kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen 1. FC Köln direct spelen voor de ploeg van middenvelder Rafael van der Vaart.

Olic is honderdvoudig Kroatisch international en maakte in die duels negentien doelpunten. Eerder speelde hij onder meer voor Bayern München, CSKA Moskou, Dinamo Zagreb, NK Zagreb en Hertha BSC.

'Gemeenten moeten zwakkeren aan werk helpen'

Veel gemeenten hebben nog niet besloten wat ze zullen doen om mensen met een arbeidshandicap aan werk te helpen. Voorzitter Job Cohen van Cedris, de belangenvereniging van sociale werkbedrijven, roept hen op in actie te komen. "Investeer in werk, niet in een uitkering", zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst van zijn organisatie in Den Haag.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken sloot zich bij die oproep aan. Ze zei de inzet van gemeenten nauwlettend te zullen volgen.

Gemeenten zijn door de participatiewet die op 1 januari van kracht is geworden verantwoordelijk voor mensen met een arbeidsbeperking. Die vielen eerder onder de Wet sociale werkvoorziening of de Wajong. De gemeenten moeten zorg voor 'beschut werk' voor deze groep of ze aan een baan helpen bij een regulier bedrijf, waar ze begeleiding krijgen. Volgens Cedris heeft een groot aantal gemeenten nog geen keuze gemaakt.

Cohen zei zich de aarzelingen bij de gemeenten wel te kunnen voorstellen. "Ze zien zich geconfronteerd met onzekerheid en bezuinigingen. Dat begrijp ik, maar ik zeg tegelijk: risicos loop je toch. Deze mensen wonen in jouw gemeente en zonder hulp maken ze geen kans op een baan. Ze zijn sowieso afhankelijk van de overheid." Lukt het niet arbeidsgehandicapten aan werk te helpen, dan draait de gemeente op voor hun uitkering, onderstreepte de oud-PvdA-leider.

Klijnsma noemde het op voorhand uitsluiten van beschut werk 'niet logisch'. Ze gaat ervan uit dat gemeenten dit instrument 'weloverwogen en gericht zullen inzetten'.

Dj Hardwell overtuigend bovenaan Album Top 100

Het debuutalbum van dj Hardwell voert deze week de Album Top 100 aan. United We Are verscheen vorige week vrijdag en komt vanuit het niets binnen bovenaan de albumlijst. Ook het nieuwe album van Björk verschijnt in de ranglijst. Vulnicura staat deze week op plaats tien.

De Ierse zanger Hozier heeft met het nummer Take Me to Church al wekenlang een hoge notering in de Single Top 100. Zijn album kwam in oktober uit en daar bereikt hij nu eindelijk ook een hitnotering mee. De plaat Hozier komt terecht op plaats zeven.

Opvallend is het ontbreken van Uptown Special van Mark Ronson. Vorige week kwam de plaat binnen op plaats vijf, maar deze week behoort het album niet tot de tien bestverkochte platen van Nederland. De grootste stijger is het album Paradise and Back Again van Anouk, vanaf plaats zeven naar drie.

Van Gaal moet Carrick maand missen

Manchester United moet het zo'n vier weken stellen zonder middenvelder Michael Carrick. De 33-jarige Engelsman kampt met een spierscheuring. De ploeg van trainer Louis van Gaal speelt zaterdag uit tegen hekkensluiter Leicester City en speelt in februari nog vijf wedstrijden, waaronder de replay in de FA Cup tegen Cambridge United woensdag op Old Trafford.

Darren Fletcher is ondertussen dicht bij een overgang naar West Ham United. De 30-jarige middenvelder heeft onder Van Gaal geen basisplaats en wil meer speeltijd. "Fletcher is nu volgens mij bij West Ham, we zullen zien hoe het afloopt", zei Van Gaal, die tevens meldde geen winterse versterkingen meer te halen. "Hij is mijn derde aanvoerder en dus een belangrijke speler die we zeker zullen missen."

Verhuurders naar rechter bij wanbetaling V&D

Het plan van V&D om komende maanden even geen huur te betalen aan de verhuurders van de winkelpanden, stuit op flink verzet. Elizen Vastgoed, eigenaar van de V&D-winkelgebouwen in Apeldoorn en Deventer, zal de warenhuisketen aansprakelijk stellen als de huur niet wordt overgemaakt.

Directeur Maré Elizen dreigde vrijdag met juridische stappen. Hij zei dat na berichtgeving van de NOS. Volgens een rondgang van de omroep zullen meerdere verhuurders het er niet bij laten zitten als V&D niet voor 1 februari de huur heeft overgemaakt.

De in zware financiële problemen verkerende warenhuisketen wil van de verhuurders van zijn panden een huurvrije periode van vier maanden, van februari tot en met mei. Dat de nood hoog is, blijkt ook uit het loonoffer van 5,8 procent dat V&D verlangt van zijn personeel. De vakbonden dreigden eerder deze week al naar de rechter te stappen als V&D hier niet op terugkomt.

Jongen aangehouden na valse melding aanslag

Een zeventienjarige Rotterdammer is donderdag aangehouden nadat hij een valse melding had gedaan over een nog te plegen terroristische aanslag. Hij had het alarmnummer 112 gebeld met de mededeling dat iemand een aanslag zou gaan plegen en hing op, liet de politie vrijdag weten.

De politie nam de melding serieus en traceerde het adres van de beller. Op het moment waarop hij naar buiten kwam, werd de jongen aangehouden. "Uit nader onderzoek bleek al snel dat er geen sprake was van een daadwerkelijk plan voor een terroristische actie, maar van een flauwe grap", aldus de politie.

Ze sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Mogelijk worden de kosten van de politie-inzet verhaald op de dader.

Asscher wil bondgenoten tegen radicalisering

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zoekt 'bondgenoten tegen de kinderlokkers van de jihad'. De integratieminister zei dat vrijdag na een bezoek aan een moskee in Leiden. Hij sprak daar met moslims over de gespannen situatie na de gebeurtenissen in Parijs en in Verviers. Zijn gesprek met vooral jongeren was 'direct en open'.

Volgens Asscher is er in de moslimwereld volop bereidheid om mee te helpen radicalisering te voorkomen. De moskee in Leiden heeft met dat doel voor zaterdag een grote bijeenkomst georganiseerd. De minister denkt dat het helpt als iedereen alert is op signalen van radicalisering. "Er is altijd wel iemand die iets hoort of merkt. Als ze eenmaal naar Syrië zijn vertrokken om mee te vechten, is het te laat. Dan heb je als samenleving verloren."

Traoré terug bij Vitesse voor duel met Ajax

Trainer Peter Bosz van Vitesse kan zondag tegen Ajax weer beschikken over Bertrand Traoré. De aanvaller is na de uitschakeling van Burkina Faso op de Afrika Cup weer inzetbaar. Afgelopen woensdag ontbrak Traoré nog bij de Arnhemmers in het bekerduel dat met 4-0 werd verloren van FC Groningen.

De ruime nederlaag tegen Groningen kreeg onder meer gestalte door een strafschop en een rode kaart voor Guram Kashia. De verdediger is tegen Ajax geschorst. Afgelopen weekend ging Vitesse voor de competitie ook al hard onderuit tegen sc Heerenveen (4-1).

"In Heerenveen was het spel erg slecht, maar in Groningen speelden we gewoon erg goed", blikte Bosz terug. "Na Heerenveen hebben de jongens het goed opgepakt. We hebben gedomineerd en kansen gecreëerd. Het probleem is alleen dat we de kansen missen. Daar moeten we aan werken."

Geseling Saudische blogger weer uitgesteld

De geplande geseling van de Saudische blogger Raif Badawi is voor de derde opeenvolgende week uitgesteld. Naar de reden voor het uitstel is het nog gissen, zei mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag. De voorgenomen lijfstraf ontketende wereldwijd een storm van verontwaardiging.

De afgelopen twee weken werd de wekelijkse portie stokslagen ook al opgeschort, omdat Badawi's verwondingen na de eerste reeks van vijftig onvoldoende genezen waren. Die eerste serie van de in totaal duizend stokslagen werd op 9 januari in het openbaar toegediend voor een moskee in de stad Jeddah.

De 31-jarige Badawi heeft op een weblog dat hij was begonnen kritiek geleverd op de machtige Saudische geestelijkheid. De vader van drie kinderen is veroordeeld tot tien jaar cel en duizend stokslagen. Ook legde de rechter Badawi een boete van omgerekend 224 duizend euro op.

De stokslagen worden in wekelijkse series van vijftig toegediend, twintig weken lang. Badawi's vrouw, die naar Canada is gevlucht, zei donderdag dat haar man een nieuwe geseling niet meer kan verdragen.

Meryl Streep over haar Oscarnominaties: "Ik ben een cliché"

Zondag 22 februari worden de Oscars weer uitgereikt tijdens een grote ceremonie in Los Angeles. Meryl Streep is een van de grote kanshebbers om in haar categorie de Oscar te winnen. Dit is niet bepaald de eerste keer dat de 65-jarige actrice in aanmerking komt voor een van de grootste filmprijzen van de wereld; ze is er immers al driemaal met de prijs vandoor gegaan. Dit jaar is ze voor de negentiende keer (een absoluut record!) genomineerd, en wel in de categorie 'Best Supporting Actress' voor haar rol in de film 'Into The Woods'. De vraag die nu door het hoofd van iedere filmliefhebber heen gaat is of ze dit jaar opnieuw een prijs kan toevoegen aan haar grote prijzenkast. Ze moet er wel een hebben, toch? Ze begon haar filmcarriere namelijk al in 1971.

'Kramer vs Kramer' (1979) was de eerste film waar ze de Oscar voor won. Daarna volgde de bekende dramafilm 'Sophie's Choice', die de geprezen actrice nog meer op de kaart zette. Meest recentelijk (2011/2012) won ze de Oscar voor haar prachtig gespeelde rol als Margaret Thatcher in 'The Iron Lady', een film die op zichzelf ook al erg interessant was.

We kennen haar allemaal, maar wie is nu echt en wat zijn haar geheimen? Dat zouden we allemaal wel willen weten. Volgens haar collega's in de filmbusiness heeft het allemaal met haar klasse en talent te maken. Zodra er bekend is dat Meryl Streep een bepaalde rol zal spelen in een film, dan is het al bijna zeker dat de film geen moeite zal hebben om een mooie jackpot te produceren. Andere acteurs zouden er bijna een moord voor doen om samen met haar in een mooie film te mogen spelen.

De actrice, die in Summit, New Jersey is geboren, heeft zelf ook al meerdere malen laten weten dat het bijna cliché overkomt als ze hoort dat ze weer eens is genomineerd. "Daar is ze weer", zei ze lachend over zichzelf nadat ze haar derde oscar pakte voor 'The Iron Lady', een film waarin ze een demeterende oud-premier speelde, die terugkeek op haar leven. De Oscar was niet de enige prijs die ze won voor de film die zelf ontvangen werd met gemixte gevoelens. Ook de Golden Globe mocht in 2011 niet ontbreken.

Meryl Streep heeft tevens 4 kinderen met Don Gummer, van wie er drie ook gekozen hebben voor een toekomst in de filmwereld. Mamie Gummer is onder andere bekend uit haar rol in de CBS bekroonde dramaserie 'The Good Wife'. Een van haar andere dochters die ze bij geboorte de naam Grace Gummer heeft gegeven, is recentelijk vooral bekend geworden door haar rol in 'The Newsroom', een serie van Aaron Sorkin, dat 14 december 2014, zijn de laatste aflevering van de serie uitzond op HBO. Haar andere kinderen heten Henry Wolfe en Louisa Gummer. De Oscar-genomineerde actrice besloot dat het ook geen kwaad kon om een diploma op zak te hebben. Haar diploma's haalde ze uiteindelijk aan Yale University en Vassar College. Ze studeerde af in drama.

Toen haar toenmalige dramadocent op Vassar College werd gevraagd naar zijn mening over Meryl, had hij maar één ding te zeggen: "I don't think anyone ever taught Meryl acting. She really taught herself'. Dat is onder andere goed te zien in de film waar ze dit jaar voor in aanmerking komt: 'Into the Woods', een film geproduceerd door Rob Marshall. Ze speelt een heks met blauwgroen haar en superlange nagels. De recensies over de film zelf waren niet heel goed in Amerika, maar de rol van Streep wordt niet bepaald onverwacht geprezen. Of ze maandag 23 februari ook echt wakker wordt met een mooi Oscar-beeldje naast haar bed is nog maar de vraag, want ze heeft dit jaar wel goede concurentie. Onder anderen Patricia Arquette (Boyhood) en Emma Stone (Birdman) kunnen er nog wel eens voor zorgen dat ze eens een keer niet de Oscar mee naar huis neemt. Vooral Patricia Arquette maakt volgens critici veel kans. De actrice, die ook bekend is uit de tv-serie 'Medium', nam in de afgelopen maanden namelijk al de Golden Globe en een SAG Award mee naar huis voor haar rol in 'Boyhood'.

Nog een maandje wachten en dan weten we wie er dit jaar mag juichen op het podium. Het belooft weer een groot spektakel te worden en als het aan Meryl Streep ligt, zal dit jaar ook voor haarzelf een grote overwinning worden. We kunnen haar geen ongelijk geven!

Luiten valt iets terug

Joost Luiten is op de tweede dag van de Desert Classic in Dubai iets teruggevallen in het klassement. De Bleiswijkse golfer had vrijdag voor de achttien holes 70 slagen nodig, twee onder het baangemiddelde. Met een totaal van 138 (-6) deelt hij nu de 23e plaats.

Rory McIlroy is de nieuwe leider. De Noord-Ier nam door een foutloze ronde van 64 (acht birdies) de eerste plaats over van Oostenrijker Bernd Wiesberger. Hij heeft één slag voorsprong op de Schot Marc Warren. Zijn landgenoot Graeme McDowell en de Engelsman Seve Benson moeten er twee goedmaken.

Cocu: PSV heeft aanvallende versterking nodig

Hoewel PSV fier aan de leiding gaat in de eredivisie, vindt trainer Phillip Cocu dat zijn formatie nog wel een aanvallende impuls kan gebruiken. Florian Jozefzoon is de rest van het seizoen uit de roulatie en dus hebben de Eindhovenaren nog maar vier aanvallers. "En dat is krap", zei Cocu vrijdag bij zijn vooruitblik op het competitieduel met Willem II. "Ik vind dat we een versterking nodig hebben. Maar ik zeg niet dat het een externe versterking is."

PSV kan zaterdag tegen Willem II over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Naast Jozefzoon is alleen Jorrit Hendrix nog niet inzetbaar. Cocu verwacht hem over twee weken terug. "Hij heeft inmiddels weer een training meegedaan en zijn conditie ligt op peil. Alleen met wenden en keren had hij nog problemen."

PSV verdedigt zaterdag een voorsprong van zes punten op naaste belager Ajax.

NOS-binnendringer Tarik Zahzah langer vast

De 19-jarige Tarik Zahzah die donderdag de NOS-studio's binnendrong en dreigde met een wapen, diverse bomaanslagen en hackergedoe, blijft gelukkig nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Lelystad vrijdag beslist.

De idioot uit Pijnacker drong het gebouw van de NOS binnen en eiste zendtijd. Hij wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Het wapen bleek overigens nep, maar dat hoeft voor de strafmaat niet uit te maken.

NOS-binnendringer Tarik Z. langer vast
NOS-binnendringer Tarik Zahzah langer vast (Foto: ANP)

Rutten: Clasie misstaat niet in Oranje

Fred Rutten erkende vrijdag dat voor Feyenoord na het gelijkspel van vorige week tegen Ajax (0-0) de titel normaal gesproken uit zicht is. Het is volgens hem zaak zo hoog mogelijk te eindigen. Aanvoerder Jordy Clasie heeft volgens de trainer een belangrijke rol in die missie. "Jordy laat zien dat hij een heel grote speler aan het worden is in Nederland. In mijn ogen zou hij niet misstaan in het Nederlands elftal."

"Onze doelstelling was om mee te strijden om het kampioenschap", aldus Rutten. "In theorie is het gezien de punten die nog te halen zijn mogelijk, maar als je realistisch bent wordt dat heel moeilijk. Wij moeten dat accepteren en de knop omdraaien. Dat kan alleen door ons telkens op de eerstvolgende wedstrijd te richten en die te winnen."

Feyenoord moet de eerste stap naar de hoogst mogelijke positie zondag zetten in het thuisduel met ADO Den Haag. Daarbij kan Rutten geen beroep doen op Elvis Manu, die nog kampt met een liesblessure.

Mitt Romney geen presidentskandidaat

De Republikein Mitt Romney zal volgend jaar niet meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat maakte hij vrijdag bekend. Romney was in 2012 de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. In die verkiezingen dolf hij het onderspit tegen zijn Democratische tegenstrever Barack Obama. In 2008 kwam hij niet verder dan de voorverkiezingen binnen zijn partij.

Drie weken geleden liet Romney zich ontvallen dat hij een derde campagne richting het Witte Huis overwoog, maar vrijdag lichtte de voormalige gouverneur van Massachusetts zijn staf in dat hij volgende keer niet meer meedoet.

De afgelopen weken ging Romney op zoek naar steun voor een nieuwe campagne. Hij merkte al snel dat meerdere van zijn vroegere aanhangers en grote donoren ditmaal meer zien in voormalig gouverneur van Florida Jeb Bush.

Ajax zoekt nog naar versterking

Ajax begeeft zich de komende dagen toch nog op de transfermarkt. "We zijn ons aan het oriënteren", vertelde trainer Frank de Boer vrijdag na de training. "Maar we gaan geen paniekaankopen doen. Dan heb ik liever dat jonge spelers ervaring opdoen."

De Boer vult zijn keurkorps het liefst met een middenvelder aan. "We missen soms een ervaren speler die de bal indien nodig over de lijn knalt. Maar de kans dat die komt, is niet zo groot", stelde de coach die eerder deze maand al toegaf dat hij de talentvolle Daley Sinkgraven van sc Heerenveen graag snel bij Ajax ziet voetballen.

Ajax heeft tot en met maandag de tijd om een speler aan te trekken. Daarna is de transfermarkt tot aan het einde van het seizoen gesloten.

Russische topatlete moet olympisch steeplechase-goud inleveren

Een week geleden kwamen we op basis van Russische media met het bericht dat de regerend olympisch kampioene op de steeplechase, de Russische Yuliya Zaripova, in de dopingproblemen zou zitten. Vrijdag is officieel bekendgemaakt dat dit inderdaad het geval was, want de Russische antidopingautoriteit RUSADA heeft Zaripova een schorsing opgelegd van twee jaar en zes maanden op basis van verdachte waarden in haar bloedpaspoort.

Net als bij de eerder geschorste snelwandelaars hebben de Russen ook bij Zaripova de periodes gekozen waarvan ze haar resultaten kwijtraakt. De eerste daarvan loopt van 20 juni tot en met 20 augustus 2011. Dat kost haar de Russische titel, maar ze mag haar wereldtitel van 2011 wel houden: Die won ze immers tien dagen na de genoemde periode. De tweede periode heeft wel degelijk grote gevolgen. Zaripova's resultaten van 3 juli tot en met 3 september 2012 worden ook geschrapt. In die tijd behaalde ze haar grootste overwinning, want in augustus won ze in Londen op dominante wijze olympisch goud.

Zaripova pakt olympisch goud in Londen 2012, wat ze nu weer in zal moeten leveren (Foto: Getty)

Het schrappen van de olympische titel van Zaripova zal de nodige revanchegevoelens losmaken bij de Tunesische Habiba Ghribi. Zij werd in Londen in de finale verslagen door de gedopeerde Russische, een jaar nadat ze tijdens het WK van 2011 ook al genoegen moest nemen met zilver achter Zaripova. De Russische maakte zich in 2013 al zeer verdacht, door zich vlak voor het WK van dat jaar - in eigen land - af te melden vanwege een blessure. Naar eigen zeggen was ze tijdens de training in aanraking gekomen met een horde en kon ze niet meer in actie komen. Zaripova heeft sindsdien, mede vanwege zwangerschap, geen wedstrijd meer gelopen. Haar schorsing gaat in op 25 juli 2013, ruim twee weken voor het begin van het WK in Moskou, waardoor deelname aan de Olympische Spelen van Rio volgend jaar eventueel mogelijk zou kunnen zijn.

Willem II moet 25.000 euro boete betalen

Willem II heeft van de tuchtcommissie van de KNVB een boete van 50.000 euro opgelegd gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. De straf is opgelegd omdat supporters in september in de thuiswedstrijd tegen NAC vuurwerk afstaken en na afloop de confrontatie zochten met de fans uit Breda.

De sanctie is anders dan het eerder door de aanklager voorgelegde schikkingsvoorstel van 15.000 euro boete plus een voorwaardelijke wedstrijd zonder publiek. Willem II wees dat voorstel van de hand en gaf onlangs uitleg aan de KNVB over de incidenten.

"We zijn blij dat de voorwaardelijke wedstrijd niet is opgelegd, maar de verhoogde boete is een vervelende en onnodige kostenpost", zei directeur Berry van Gool vrijdag op de clubwebsite. "We moeten nu voorkomen dat er incidenten plaatsvinden waardoor de andere 25.000 ook moeten worden betaald."

Leger Tsjaad verdrijft Boko Haram uit stad Nigeria

Het Tsjadische leger heeft Boko Haram verdreven uit de Nigeriaanse grensstad Malumfatori. De stad ligt nog vol met de lijken van gesneuvelde strijders van de terreurbeweging, zeggen ooggetuigen. De operatie tegen de noordoostelijke stad is de eerste keer dat Tsjadische troepen zich op Nigeriaans grondgebied mengen in de strijd tegen Boko Haram. Vorige week stuurde de regering in N'Djamena al honderden militairen naar Kameroen om daar het gevecht met de terreurbeweging aan te gaan.

Volgens Abari Modu, een vluchteling uit Malumfatori, nam het Tsjadische leger de stad donderdag in. Hij vertelde vrijdag hoe hij een Tsjadisch gevechtsvliegtuig de moslimextremisten het gemeentekantoor en het paleis van het districtshoofd uit zag bombarderen. Het toestel achtervolgde de vluchtende strijders vervolgens om hen uit te schakelen en liet hun geen kans, zei Modu.

Een Nigeriaanse soldaat bevestigde het relaas van Modu over Malumfatori. De grensstad was eind oktober door Boko Haram onder de voet gelopen.

In het noordoosten van Nigeria zijn ook de stad Michika en enkele omliggende dorpen heroverd op Boko Haram, zei de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan donderdag. Hij schreef die overwinning toe aan het regeringsleger.

De Afrikaanse Unie wil 7500 militairen naar Noord-Nigeria sturen om de strijd aan te binden met Boko Haram. AU-voorzitter Nkosazana Dlamini Zuma stelde vrijdag voor de troepenmacht vooraleerst een jaar de tijd te geven. De militairen krijgen ook de opdracht alle gijzelaars op te sporen en te bevrijden. Voor de ontvoerde tienermeisjes uit Chibok is bijzondere aandacht.

Costa drie duels geschorst voor enkeltrappen

Koploper Chelsea moet het drie wedstrijden stellen zonder aanvaller Diego Costa. De topscorer van de Premier League (zeventien goals) verloor vrijdag het beroep tegen zijn schorsing en mist daardoor zaterdag de topper op Stamford Bridge tegen Manchester City, dat tweede staat op vijf punten van de Londenaren. Costa is er ook niet bij in de uitwedstrijd tegen Aston Villa en de thuiswedstrijd tegen Everton.

Costa ging dinsdag in de halve finale van de League Cup tegen Liverpool (1-0 winst) op de enkel van Emre Can staan. De arbitrage ontging het incident, maar de tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan werd op basis van tv-beelden alsnog geschorst.

Slapen in een skilift

Soms heb je van die dagen tijdens je wintersport dat je als allereerste op de piste wilt staan om de verse sneeuw te trotseren. Wil je echt de eerste zijn op de top, dan kun je natuurlijk het beste in de skilift slapen.

In het Franse skioord Courchevel heeft het bedrijf Airbnb namelijk een skilift omgebouwd tot een heuse loft. Waar je normaal de cabine moet delen met zwetende alpinisten in muffe skipakken, heb je nu het rijk alleen. De lift is volledig gemeubileerd inclusief bed, kasten, gordijnen en is van alle gemakken voorzien.

Hoewel het bedrijf de prijs van het arrangement (inclusief diner en ontbijt) schat op zo'n €2000,- is het helaas niet te boeken. Om de nacht op een kleine drie kilometer hoogte boven de pistes door te brengen, zul je in de pen moeten klimmen. Er wordt namelijk slechts één nacht verloot onder de inzenders met de creatiefste motivatie

Het is trouwens niet de eerste keer dat het bedrijf met een unieke slaapplaats op de proppen komt. Eerder kon je al een nachtje in een vliegtuig slapen op Schiphol en behoorde een wilde nacht in de Ikea ook tot de mogelijkheden. Of je bij die laatste zelf je bed in elkaar moest zetten is niet bekend.

Klaassen terug bij Ajax

Davy Klaassen lijkt zondag op tijd fit voor de uitwedstrijd van Ajax tegen Vitesse. De middenvelder trainde vrijdag volledig mee met zijn ploeggenoten.

Klaassen miste afgelopen zondag de klassieker tegen Feyenoord wegens een buikblessure. Hij sloot pas vrijdag weer aan bij de groepstraining. Ook Jaïro Riedewald oefende zonder problemen mee. Thulani Serero haakte eerder af op de training met liesklachten. Trainer Frank de Boer beslist zaterdag of hij de Zuid-Afrikaan opneemt in zijn selectie voor het belangrijke duel in Arnhem. Voor de aan zijn knie geblesseerde Kolbeinn Sigthórsson komt het duel in de Gelredome te vroeg.

Volgens de oefenmeester is de titelrace met PSV nog niet gestreden. "Maar we moeten het verschil niet verder laten oplopen dan zes punten", stelde hij. "Ik heb vertrouwen in mijn selectie. Hiervoor waren we wel stabiel, dat kan niet zomaar weg zijn."

'Van Ass aan de slag als bondscoach van India'

Paul van Ass is volgens de Sports Authority of India de nieuwe bondscoach van de mannenhockeyteam van India. In een persbericht meldt de organisatie dat Van Ass Terry Walsh opvolgt, die eind vorig jaar vertrok bij de Aziatische ploeg. Volgens Van Ass zelf is er nog niets definitief rond.

"Ha, dit is ook nieuws voor mij", vertelt Van Ass aan de telefoon. "Laat ik het zo zeggen: ik weet dat ik voorgedragen ben en uiteindelijk als enige over ben gebleven bij de mannen. Maar ik heb nog geen officiële bevestiging of iets dergelijks."

"Ik heb inmiddels wel contact gehad met India, dat was vorige week nog niet. Ik denk dat we er wel uit gaan komen. Maar voor mij, in Nederland, is iets pas rond als je het op papier hebt staan en alle partijen het eens zijn met elkaar."

De oud-bondscoach was samen met Pinoké-coach Hans Streeder en de Australiër Alex Gray in de race voor de functie. Anthony Thornton zou de nieuwe oefenmeester van de Indiase vrouwen worden. De Nieuw-Zeelander neemt het stokje over van Neil Hawgood, die zijn taken aan het einde van vorig jaar neerlegde. 

ADO Den Haag wil weer natuurgras

ADO Den Haag wil weer op natuurgras voetballen. De eredivisieclub stapte in aanloop naar het WK hockey dat afgelopen juni in het eigen stadion gehouden werd min of meer gedwongen over naar kunstgras. De Haagse club wil nu terug naar een echte mat, zo meldde directeur Maarten Fontein vrijdag bij een perslunch met de nieuwe Chinese eigenaar Hui Wang.

De club gaat nu onderzoeken op welke termijn de kunstgrasmat kan worden vervangen. ADO Den Haag legde eind 2013 eerder dan gepland kunstgras aan omdat de voorbereidingen voor het WK hockey de natuurgrasmat ernstig hadden beschadigd. Daardoor moesten toen enkele wedstrijden worden uitgesteld.

Kritiek op ontruiming NOS-pand

In de hectiek om het NOS-pand te ontruimen werd de politie donderdagavond gehinderd door NOS-medewerkers die bleven filmen en vragen stellen. Dit punt van kritiek sneed de politie vrijdag aan tijdens een bespreking met de NOS en burgemeester Pieter Broertjes, vertelde NOS-directeur Jan de Jong vrijdag.

De Jong blikte tijdens een persbijeenkomst terug op het incident waarbij de 19-jarige Tarik Z. het NOS-gebouw wist binnen te dringen en voor het eerst in het bijna 60-jarige bestaan van het NOS Journaal de uitzending van het achtuurjournal wist te verstoren.

Volgens De Jong kostte het agenten de nodige moeite om de filmende en nieuwsgierige omroepmedewerkers in veiligheid te brengen en naar buiten te dirigeren. "Van binnen vulde die kritiek me ook met trots. Het tekent de journalistieke drive van ons personeel om nog even door te gaan met filmen en vragen stellen als ze vinden dat Nederland dat moet weten", zei De Jong.

Puntje van kritiek op ontruiming NOS-pand
Puntje van kritiek op ontruiming NOS-pand (Foto: ANP)

SC Paderborn koopt oud-Heraclied Lakic

SC Paderborn heeft zich vrijdag versterkt met de Kroaat Srdjan Lakic. De 31-jarige aanvaller komt voor naar verluidt 350.000 euro over van 1. FC Kaiserslautern uit de 2. Bundesliga. Lakic tekent volgens tijdschrift Kicker een contract voor anderhalf jaar bij de huidige nummer tien van de Bundesliga.

Lakic werd in 2007-2008 door Hertha BSC verhuurd aan Heracles Almelo, waar hij zeven keer scoorde in 28 duels. Hij speelde vervolgens tot 2011 bij Kaiserslautern en keerde daar een jaar geleden transfervrij terug. Zijn contract liep komende zomer af. Eerder kwam de door Hajduk Split opgeleide speler uit voor onder meer Eintracht Frankfurt, Hoffenheim en VfL Wolfsburg.

Paderborn, dat afgelopen zomer voor het eerst in de clubhistorie promoveerde, hervat de competitie zaterdag met de uitwedstrijd tegen FSV Mainz.

Wilders: Nederland naïef over bewaking

De beveiliging van omroepgebouwen moet worden verbeterd. PVV-leider Geert Wilders heeft dat vrijdag gezegd tegen de NOS naar aanleiding van de gijzelingsactie van donderdagavond. Hij vindt dat Nederland naïef is op het punt van bewaking. "Weg met de beveiligingsmentaliteit van de jaren zestig", aldus de PVV-leider.

De met een neppistool bewapende man die donderdagavond het NOS-gebouw in Hilversum binnendrong, werd snel door de politie overmeesterd. Maar volgens Wilders is het incident alleen goed afgelopen doordat het niet om een getrainde terrorist ging en doordat een NOS-werknemer zich heldhaftig gedroeg.

Wilders wil meer controle van politie en marechaussee bij omroepen, ministeries, stations en winkelcentra. Mensen vinden veiligheid belangrijker dan het ongemak dat dit meebrengt, denkt hij.

Wilders: Nederland naïef over bewaking
Wilders: Nederland naïef over bewaking (Foto: ANP)

'Pensioenfondsen rijker, ouderen armer'

Ouderenorganisaties KNVG en NVOG vinden het ongepast en onrechtvaardig dat pensioenfondsen bij het berekenen van financiële gezondheid moeten kijken naar de hoogte van de rentestand. De rente wordt de laatste tijd immers kunstmatig laag gehouden door de Europese Centrale Bank (ECB) en zorgt volgens de organisaties daarom niet voor een reëel beeld.

Vrijdag maakten vijf grote Nederlandse pensioenfondsen hun dekkingsgraden bekend. Deze geven aan in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De lage marktrente zorgt ervoor dat veel fondsen, ondanks gestegen vermogens, onvoldoende geld in kas hebben om op de lange termijn de pensioenen te kunnen betalen.

De pensioenfondsen worden steeds rijker en de gepensioneerden steeds armer, klaagt KNVG-voorzitter Martin van Rooijen. "Het vermogen van alle pensioenfondsen samen groeide in 2014 met tweehonderd miljard euro, terwijl de gepensioneerden hun koopkracht verder zagen dalen", aldus de oud-staatssecretaris.

OM: uitlatingen 'Steun de PVV' strafbaar

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar twaalf uitlatingen op de Facebookpagina 'Steun de PVV'. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. Volgens het OM zetten sommige uitlatingen aan tot geweld tegen moslims en moskeegangers en ook moskeeën.

De politie doet onderzoek naar de identiteit van de mensen die de berichten begin januari hebben achtergelaten. De commentaren stonden onder een artikel uit De Telegraaf met de kop 'Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee'.

In de aangiftes staat dat ook een oproep zou zijn gedaan om Nederlandse moskeeën in brand te steken. Maar zo'n oproep heeft het OM niet aangetroffen.

Djokovic naar finale Australian Open

Tennisser Novak Djokovic heeft vrijdag met veel moeite de finale van de Australian Open bereikt. De als eerste geplaatste Serviër knokte zich in vijf sets voorbij titelverdediger Stan Wawrinka (7-6 (1), 3-6, 6-4, 4-6 en 6-0).

Djokovic speelde niet zijn beste tennis in de halve eindstrijd. De aanvoerder van de wereldranglijst worstelde veelvuldig met zijn forehand, maar profiteerde in de vijfde set van de vele fouten van zijn Zwitserse tegenstander. Hij stuit zondag in de finale op Andy Murrray. De als zesde geplaatste Schot rekende donderdag al af met Tomas Berdych.

Ruim 100 auto's gestrand in hardnekkige file

In de file die donderdagavond ontstond tussen Arnhem en Nijmegen zijn meer dan honderd auto's en tien vrachtwagens weggesleept. De voertuigen kwamen zonder brandstof te staan of kregen last met hun accu in de file, die uren vertraging opleverde. Ook was er blikschade. Sommige automobilisten hebben hun wagen op de vluchtstrook achtergelaten en zijn gaan lopen.

Een sleepbedrijf is tot diep in de nacht bezig geweest om alle voertuigen van de wegen te halen. Omdat de sleepwagens zelf ook in de file kwamen te staan, duurde het soms uren voor een auto was weggesleept.

Vooral rond Arnhem zat het verkeer door hagel, sneeuw en opvriezing van 17.30 uur tot middernacht vast. Een ritje van Arnhem naar Nijmegen (18 kilometer) duurde meer dan vier uur. Ook op de A12 stond het verkeer langdurig stil. Rijkswaterstaat zette twee speciale machines in om ijsplaten van de weg te schrapen.

Shell wist van dubieuze praktijken in Nigeria

Oliemaatschappij Shell wist van fraude en witwaspraktijken bij de aankoop van een olieveld in Nigeria. Dat stelt magazine OneWorld in een onderzoek naar 'dubieus' handelen van Shell in het Afrikaanse land. Volgens OneWorld handelde Shell onder meer tegen de eigen gedragscode in, zo blijkt uit een reconstructie van de aankoop van het olieveld.

Shell betaalde samen met het Italiaanse concern ENI in 2011 ruim een miljard dollar voor de licentie van olieveld 245, voor de kust van Nigeria. Dat veld omvat ongeveer een kwart van alle Nigeriaanse oliereserves. Daarbij zou Shell hebben geweten dat het geld werd doorgesluisd naar het omstreden bedrijf Malabu, waarvan voormalig olieminister Dan Etete de voornaamste aandeelhouder was. Etete is in Frankrijk veroordeeld wegens witwassen.

In de gedragscodes van Shell staat volgens OneWorld onder meer dat het bedrijf niet handelt met vermoedelijke criminelen.

Doden bij bomaanslag sjiitische moskee Pakistan

Een bomexplosie bij een sjiitische moskee in de Pakistaanse stad Shikarpur heeft vrijdag zeker 35 levens geëist. Dat heeft de Pakistaanse politie bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn zeker vier kinderen. Tientallen mensen raakten gewond.

Volgens de politie is nog niet duidelijk of de aanslag een zelfmoordaanslag was, maar het lijkt erop dat het gaat om een bomaanslag. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de soennitische militante beweging Jundallah. Lokale media melden dat een deel van het dak van de moskee is ingestort en dat er mogelijk mensen vastzitten onder het puin.

Shikarpur ligt in de provincie Sindh, ongeveer vijfhonderd kilometer ten noorden van de havenstad Karachi. Eerder bleef dit gebied aanslagen nog gespaard. Dat er nu toch een aanslag is gepleegd, doet vermoeden dat terroristen nu ook in dit deel van het land voet aan de grond hebben gekregen.

Het komt geregeld voor dat soennitische moslims sjiitische heiligdommen of gebedshuizen aanvallen, omdat ze de sjiieten zien als ketters. Jundallah heeft eerder de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een kerk in Peshawar in 2013. Daarbij kwamen 85 mensen om het leven.

Kenteken invoeren niet verplicht bij parkeren

Voorzitter van Privacy First, Bas Filippini, heeft een belangrijke slag gewonnen tegen de privacyschendingen van de overheid, die altijd en overal maar wil weten van iedereen wat hij of zij uitspookt. Filippini weigerde zijn kenteken in te voeren in een kentekenparkeersysteem en werd prompt beboet. De rechtbank in Amsterdam stelt hem nu in het gelijk.

Anders dan de gemeente Amsterdam heeft betoogd is het invoeren van het kenteken bij het parkeren niet noodzakelijk om betaald te kunnen parkeren. De burger heeft dus nu de vrije keus of hij zijn gegevens weg wil geven aan de gemeente die het vervolgens zonder duidelijke controle hierop 7 jaar opslaat of dat de burger zijn privacy wil behouden. Als de burger maar kan aantonen dat hij heeft betaald hoeft hij dus niet meer zijn kenteken in te voeren.

Filippini vindt het echter wel jammer dat de rechtbank het systeem niet heeft getoetst aan de verdragen voor de mensenrechten. Filippini blijft bij zijn stellingen over kentekenparkeren dat 1) verplichte registratie van kentekens en 2) gebrek aan anonieme betalingsmogelijkheden in strijd is met het recht op privacy wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit.

Aanleiding voor de zaak is een parkeerboete die Filippini ontving wegens het niet invoeren van zijn kenteken in een parkeerautomaat. Dit omdat verplichte invoering van kentekens bij parkeren in strijd is met het recht op privacy. Iedere vrije burger heeft immers het recht op privacy in de zin van anonimiteit in de openbare ruimte, ook als men ergens de auto parkeert. Dit recht wordt beschermd door artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Filippini blijft bij deze stellingen en zal dus in beroep gaan tegen deze uitspraak.

Ferrari presenteert Formule 1-auto

Ferrari heeft vrijdag de wagen gepresenteerd waarin de nieuwe aankoop Sebastian Vettel komend seizoen mag rijden. De SF15-T wordt zondag voor het eerst getest in het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera, maar vrijdag in een filmpje op de website al getoond aan het publiek. De auto is als gebruikelijk overwegend rood, met net als vorig jaar enkele zwarte vlakken aan de zijkant en en achterkant.

Scuderia Ferrari rijdt in seizoen 2015 met de 27-jarige Duitser Vettel en de 35-jarige Fin Kimi Räikkönen. Vettel is viervoudig wereldkampioen en kwam na afloop van seizoen 2014 over van Red Bull. Räikkönen rijdt voor het tweede jaar op rij weer in Italiaanse dienst, nadat hij tussen 2007 en 2009 ook al voor de renstal uit Maranello uitgekomen was.

Ferrari heeft in een eerder stadium al aangegeven dat half maart in Melbourne nog geen overwinning verwacht mag worden. Wel wil het team dit seizoen in ieder geval twee zeges gaan boeken.


De nieuwe Ferrari SF15-T (Bron: YouTube)

Lierse-trainer na twee dagen alweer weg

Lierse SK moet twee dagen na het aanstellen van een nieuwe trainer voor de derde keer dit seizoen op zoek naar een nieuwe coach. De 61-jarige Herman Helleputte stapte vrijdag om gezondheidsredenen op nadat hij woensdag was aangetreden. Het is nog niet duidelijk wie nu de leiding over het eerste elftal gaat nemen bij de hekkensluiter van de Belgische eerste klasse.

"Ik heb een paar maanden geleden tweemaal een hartoperatie ondergaan", verklaart Helleputte op de clubwebsite. "Ik ben op het aanbod van Lierse ingegaan omdat ik een Lierseman ben, ik vond dat ik deze aanbieding niet kon weigeren. Maar misschien was dit iets te overhaast want ik heb ondervonden dat mijn gezondheid een stressvolle job als hoofdtrainer niet toelaat."

Helleputte was de opvolger van de Sloveen Slavisa Stojanovic, die begin september de ontslagen Stanley Menzo was opgevolgd maar na tegenvallende resultaten opstapte. Helleputte was tot die tijd werkzaam in de jeugd van Lierse, waarvan hij het eerste elftal al eens trainde tussen 2007 en 2010.

Emiraten winnen troostfinale Azië Cup van Irak

De Verenigde Arabische Emiraten zijn vrijdag derde geworden in het toernooi om de Azië Cup. De ploeg won in de troostfinale in het Australische Newcastle met 3-2 van Irak, na bij rust nog met 2-1 achter te hebben gestaan. De finale van de Azië Cup gaat zaterdag in Sydney tussen Australië en Zuid-Korea.

Ahmed Khalil zette de Emiraten na een kwartier op voorsprong, maar via Walid Salem en Amjad Kalaf stonden de Irakezen bij rust met 2-1 voor. Kort na de hervatting bracht opnieuw Khalil zijn ploeg langszij. De Arabieren kwamen na een uur op voorsprong toen Ali Ahmed Mabkhout scoorde uit een strafschop. Ahmad Ibrahim kreeg voor de overtreding die hieraan voorafging een rode kaart.

Osama Rachid van zondageersteklasser Alphense Boys bleef bij Irak de hele wedstrijd op de bank.

Rusland verlaagt rente onverwacht

De centrale bank van Rusland heeft vrijdag onverwacht de rente verlaagd. De bank hoopt daarmee de gevolgen van de economische recessie in het land te verzachten, maar zorgde in eerste instantie vooral voor een verdere daling van de roebel.

Het toonaangevende rentetarief ging van zeventien naar vijftien procent. Algemeen werd aangenomen dat de rente ongewijzigd zou blijven, omdat de roebel in de eerste maand van dit jaar weer stevig aan waarde verloor.

Na het rentebesluit zakte de Russische munt verder weg. Rond het middaguur was de roebel daardoor bijna twee procent minder waard dan een dag eerder. Er gaan nu zeventig roebels in een dollar. De roebel was alleen in december kortstondig minder waard.

Adam Curry en Micky Hoogendijk uit elkaar

Adam Curry heeft laten weten dat hij en Micky Hoogendijk geen stel meer zijn. Dat zegt hij in zijn podcast No Agenda, die hij samen met John Dvorak maakt in Austin.

"Ik heb mezelf gecensureerd, maar nu er dingen in mijn leven zijn veranderd die relevant zijn voor de show kan ik dat niet meer doen", aldus de 50-jarige Curry. "Micky en ik wonen niet meer samen en ik ben er vrij zeker van dat dat ook niet meer gaat gebeuren. Ze is niet meer in Austin en zelfs niet meer in het land." Als zijn collega vraagt of Hoogendijk niet van Austin houdt, antwoordt Curry: "Ze houdt niet van Austin en hoogstwaarschijnlijk ook niet meer van mij."

Begin januari ontkende de 44-jarige Hoogendijk de breuk nog in het AD. Uitspraken van Adams ex Patricia Paay en het feit dat ze zonder haar man in Nederland was, voedden de geruchten. Volgens Hoogendijk 'speelt er in elk huwelijk wel eens wat', zei ze toen. "Maar Adam en ik moeten lachen om alle geruchten."

De Nederlands-Amerikaanse presentator vindt wel dat er nog een positieve kant aan het verhaal zit. Zo zou zijn dochter Christina gelijk in het vliegtuig zijn gestapt om hem te steunen en is hun band hechter geworden. Curry was sinds 2012 getrouwd met Hoogendijk. Daarvoor was hij elf jaar getrouwd met Patricia Paay, met wie hij dochter Christina kreeg.

Burgerdoden bij geweld Oost-Oekraïne

Bij gevechten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger zijn in het afgelopen etmaal zeker twaalf burgers en vijf militairen omgekomen. Na een periode van relatieve rust, laaide begin januari het geweld in Oost-Oekraïne weer op.

In Donetsk, dat voortdurend onder vuur wordt genomen, kwamen zeven burgers om het leven. Nog eens 23 mensen raakten gewond. Bij gevechten in Debaltseve, een belangrijk spoorknooppunt, kwamen vijf militairen om het leven. Ook vijf burgers lieten het leven.

Beul van apartheidsbewind vervroegd vrij

De beruchte leider van een doodseskader tijdens de apartheid in Zuid-Afrika komt vervroegd vrij. Eugene de Kock, die een gevangenisstraf van 212 jaar uitzat, krijgt na twintig jaar cel voorwaardelijk zijn vrijheid terug 'in het belang van natievorming en verzoening', zei minister van justitie Michael Masutha vrijdag.

De Kock voerde een moordploeg aan die tientallen tegenstanders van het blanke bewind opspoorde, martelde en ombracht. Hij en zijn team vermoordden onder meer leden van Nelson Mandela's ANC. De Kock werd in 1994, toen de apartheid werd afgeschaft, gearresteerd en in 1996 veroordeeld tot levenslang plus 212 jaar gevangenisstraf.

De man die uitgroeide tot het gezicht van de wreedheden van blank tegen zwart en 'Prime Evil' werd gedoopt zocht vanachter de tralies contact met nabestaanden van zijn slachtoffers en vroeg hun vergeving. Ook hielp De Kock het nieuwe regime om tijdens de apartheidsperiode vermist geraakte antiapartheidsactivisten terug te vinden - dood of levend.

Op verzoek van De Kock zweeg de minister over de tijd en plaats van diens vrijlating.

Italië probeert opnieuw president te kiezen

Het Italiaanse parlement doet vrijdag een nieuwe poging een president te kiezen. Donderdag slaagde het parlement er in de eerste ronde niet in om overeenstemming te bereiken over een nieuw staatshoofd.

In de eerste ronde wist Sergio Mattarella, een rechter van het constitutionele hof, niet aan de vereiste tweederdemeerderheid te komen. Als dat vrijdag ook niet lukt, dan volgt zaterdag een derde kans. Dan is een eenvoudige meerderheid voldoende.

Premier Matteo Renzi heeft er bij zijn Democratische Partij en zijn bondgenoten op aangedrongen om Mattarella te steunen. De keuze voor de rechter is echter een schop tegen het zere been van de oppositie onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi. Tientallen jaren geleden was het Mattarella die vraagtekens zette bij de conflicterende belangen die Berlusconi als mediamagnaat had toen hij de politiek inging.

Renzi loopt het risico dat Berlusconi nu terugkomt op een eerdere belofte om het hervormingsprogramma van Renzi te steunen. Dat programma is er juist op gericht de regering stabieler te maken.

Leven wordt goedkoper

Het leven in de eurolanden is deze maand opnieuw goedkoper geworden. Goederen en diensten waren gemiddeld 0,6 procent goedkoper dan in januari 2014, meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting.

De aanhoudende prijsdalingen (deflatie) in de eurozone waren daarmee sterker dan in december, toen de prijzen met 0,2 procent zakten. Het lagere prijspeil werd ook deze maand vooral veroorzaakt door de daling van de olieprijs. Energie was daardoor bijna negen procent goedkoper dan een jaar eerder. Voedings- en genotsmiddelen kostten een fractie minder dan in januari vorig jaar.

De dalende prijzen voeden de vrees voor structurele deflatie. Dan raken dalende prijzen zo verankerd in de economie dat de loonontwikkeling erop wordt afgestemd, waardoor lonen dalen en consumenten bestedingen gaan uitstellen. Daarbij wordt het voor mensen met schulden steeds moeilijker om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Tip van Gwyneth Paltrow: stoom je vagina!

Waar Gwyneth Paltrow doorgaans gezonde recepten en fitnessoefeningen plaatst op haar blog Goop, komt ze nu met intiemere tips. De actrice raadt haar lezers namelijk aan om hun vagina te laten stomen.

"Tikkun is de volgende stap als het aankomt op Koreaanse spa's", vertelt Gwyneth over Tikkun Holistic Spa in Santa Monica. "Ze combineren high-tech infrarode hitte met traditionele Koreaanse saunatherapie." Ze gaat verder in op de Mugworth V-steam: "Je zit op een soort mini-troon en een combinatie van infrarood licht en stoom van de bijvoetplant reinigt je baarmoeder."

Ze noemt het niet zomaar een stoomdouche maar een 'energetische vrijlating die de vrouwelijke hormoonlevels weer in balans brengt'. "Dit moet je echt doen als je in LA bent", besluit ze haar post.

Dokters zijn het echter niet eens met Gwyneths bevindingen. Volgens gynaecoloog Jen Gunter zijn stoomdouches en in het bijzonder kruidenstoomdouches juist erg schadelijk voor je vagina.

Huwelijksaanzoek op Ibiza 'valt' in duigen na tragisch ongeluk

Als je van elkaar houdt en de relatie verder ook goed loopt, dan is een mooie trouwerij waar je jaren later nog met veel plezier en liefde aan terug kan denken voor veel mensen de volgende stap. Voor een Bulgaarse man, die op het punt stond om samen met zijn vriendin in Ibiza te gaan wonen, is dat helaas niet het geval. Hij wilde zijn 29-jarige vriendin verrassen met een huwelijksaanzoek, maar had er geen rekening mee gehouden dat een emotionele, doch simpele vraag zou kunnen leiden tot een verschrikkelijk ongeluk.

De man had besloten om zijn vriendin ten huwelijk te vragen op een van de mooiste plekjes van Ibiza: het aan de westkust van het eiland gelegen Cala Tarida. Hij rekende er echter niet op dat zijn vriendin vol enthousiasme zou gaan springen, en dat gebeurde voor hem helaas wel. Toen ze vol opwinding en blijdschap de lucht in sprong, verloor ze bij de landing haar evenwicht en donderde ze van een hoogte van negentien meter naar beneden.

In eerste instantie leek het erop dat Dimitrina Dimitrova haar val zou overleven, maar een paar minuten later kreeg ze een hartaanval. De hulpdiensten, die net niet op tijd arriveerden, konden tot ieders verdriet niets meer voor haar betekenen.

Dimitrina was net twee dagen op het eiland toen ze overleed. Haar vriend was al een tijdje werkzaam op het eiland als ober. Het is nog onbekend wat de man nu met zijn leven gaat doen, hoewel je mag aannemen dat hij niet snel weer iemand ten huwelijk zal vragen en al helemaal niet op een hoge klif.

Helaas is dit niet de eerste keer dat een huwelijksaanzoek op een klif op een tragische manier eindigt: in 2013 gebeurde iets soortgelijks in onder andere Laguna Beach, Californië. Het Bulgaarse koppel had deze berichten blijkbaar niet goed genoeg gelezen. Het is nu te hopen dat andere verliefde koppels die de volgende stap willen zetten hiervan leren, want het is wel heel vervelend als dit nog vaker zou gebeuren. Niemand wil zijn of haar ware liefde kwijtraken, maar het is helemaal tragisch als je je partner verliest, nog voor dat je daadwerkelijk je gezamenlijke leven bent begonnen.

Suge Knight rijdt vriend dood

Platenbaas Marion 'Suge' Knight heeft donderdag tijdens een ruzie een dodelijk ongeluk veroorzaakt, meldt TMZ. De oprichter van platenlabel Death Row Records zou 'per ongeluk' acteur en vriend van hem, Terry Carter, hebben aangereden, die daardoor is overleden.

Volgens ooggetuigen gebeurde het op een filmset, van waarschijnlijk een film of documentaire, waarbij ook Dr. Dre, Ice Cube en Game aanwezig waren. Toen Suge arriveerde ontstond er een ruzie met twee medewerkers van de set. De platenbaas stapte daarop in zijn auto en reed achteruit weg. Daarbij raakte hij de man. Het zou gaan om een vriend van hem, Terry Carter. Ook acteur Cle Bone Sloane (Training Day) zou zijn geraakt, maar zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Suge en zijn passagier zouden direct na het ongeval zijn weggereden, maar de dubieuze platenbaas heeft zich inmiddels gemeld op het politiebureau.

Carter werd vooral bekend door zijn rol in de originele Battlestar Galactica serie.

Update:

CNN spreekt over een 55-jarige Carter. Dat zou betekenen dat het een andere Terry Carter zou zijn. Andere bronnen spreken echter nog steeds over onderstaande acteur. We houden je dus op de hoogte.

terry carter
terry carter

Uitslagen LCS week 2, dag 1

Gisteren zijn er weer wedstrijden in de LCS afgewerkt, met enkele pareltjes ertussen. Fnatic en ROCCAT namen het tegen elkaar op in één van de beste games tot nu toe. Unicorns of Love en GIANTS!, twee nieuwelingen op het hoogste niveau moeten ook de strijd aan met elkaar en SK Gaming nam het op tegen Gambit in de hoop ongeslagen te blijven.

League of Legends is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). In het spel spelen twee teams met ieder vijf spelers met als doel de vijandige basis te vernietigen. Iedere speler heeft hierin een eigen positie: Toplaner, jungler, midlaner, ad carry en support. De beste teams van Europa spelen in de LCS, een twee-jaarlijks Europees Kampioenschap.

ROCCAT's line-up van links naar rechts: Overpow, Jankos, Nukeduck, Woolite en VandeR

ROCCAT begon goed aan de wedstrijd en wist de eerste drie dragons te pakken, maar Fnatic wist al snel de dominante rol over te nemen. Deze rol behield Fnatic erg lang, maar wist het maar niet af te maken. ROCCAT kwam volledig terug in de wedstrijd door enkele goeie plays van hun support VandeR. Door de perfecte wedstrijd van de Nederlandse Febiven en prachtige coördinatie met YellOwStaR, wist Fnatic in een later stadium alsnog de winst te pakken en blijft dus ongeslagen.

GIANTS! is ongeslagen tot het, het opnam tegen Unicorns of Love. Vooral de globale aanwezigheid van jungler Kikis zorgde ervoor dat de Unicorns met groot gemak over de Giants heen walsten.

Dan is er nog één ongeslagen team naast Fnatic, SK Gaming. SK's AD Carry FORG1VEN is zonder twijfel de beste AD van de eerste weken. Ook gisteren was hij weer foutloos, dit maal tegen Gambit Gaming.

SK's FORG1VEN met zijn favoriete champion, Lucian.

Uitslagen en tussenstand:
H2k - MeetYourMakers
Unicorns of Love - GIANTS!
Fnatic - ROCCAT
SK Gaming - Gambit Gaming
Elements - Copenhagen Wolves
(door op de wedstrijden te klikken kun je ze terugkijken)

  1. Fnatic (3-0)
  2. SK Gaming (3-0)
  3. GIANTS! (2-1)
  4. Elements (2-1)
  5. Unicorns of Love (2-1)
  6. ROCCAT (1-2)
  7. H2k (1-2)
  8. Copenhagen Wolves (1-2)
  9. Gambit Gaming (0-3)
  10. MeetYourMakers (0-3)
Fok!Team van de dag Afkomst Naam Team Tegenstander Champion
Top Freddy112 SK Gaming Gambit Lissandra
Jungle Kikis Unicorns of Love GIANTS! Rek'Sai
Mid Febiven Fnatic ROCCAT Xerath
ADC FORG1VEN SK Gaming Gambit Graves
Support YellOwStaR Fnatic ROCCAT Leona

SEGA gaat zich richten op het master race, stuurt 300 man de laan uit

Gamebedrijf SEGA gaat haar zakelijke activiteiten herstructureren. Een eerste stap hierin is gemaakt door ongeveer 300 mensen met vervroegd pensieon te sturen. Een van de hoofdpunten is een efficiëntieslag in de werkprocessen, waarbij volgens het bedrijf lokale organisaties die zich bezig houden met het managen van fysieke gamesoftware in het westen worden gestroomlijnd.

Daarnaast wordt ook de doelgroepfocus van SEGA aangepast. Het bedrijf wil zich, naast Sonic en merchandising, gaan richten op mobiele games en online spellen voor pc. Dit zou dan betekenen dat er naast Sonic-games geen SEGA-spellen meer op de consoles gaan verschijnen.

De veranderingen in de bedrijfsvoering hebben hun oorsprong in een bedrijfsanalyse die gemaakt is door de Group Structure Reform Division. Deze afdeling is in mei 2014 opgezet met het specifieke doel meer efficiency te creëren en de bedrijfsactiviteiten te herstructureren.

Overigens hoeven niet alle 300 personeelsleden op de consoledivisies voor hun baan te vrezen. Een deel daarvan wordt, volgens SEGA, ingezet op de groeidivisies van het bedrijf, wat dus mobiele en online pc-games zijn.

Nieuwe details Xenoblade Chronicles X

Er is aardig wat nieuwe informatie over Xenoblade Chronicles X met onder andere details over Unions, het battle systeem, de online content, de grootte van de wereld en meer.

Beginnend met  de Unions, er zijn in wezen acht verschillende Unions waar een speler zich bij aan kan sluiten om quests te voltooien. Ze hebben allemaal een doel om te volbrengen. De acht Unions zijn; Pathfinder, Interceptor, Avalanche, Testament, Corepedian, Land Bank, Arms en Companion. Daarnaast zijn er ook twee nieuwe characters onthuld; Nagi, voormalig Captain van de White Whale en tegenwoordig Military Chief in de Autonomous Government van New Los Angeles. En Guin, die werkte in dezelfde divisie als Elma en Irina op aarde.

Dan heb je nog het online gedeelte. De X in Xenoblade Chronicles X is gerelateerd tot de online functie. Het zal geen standaard online game zijn, maar meer losjes verbonden, soortgelijk aan de passieve online-features van Dark Souls. Mira, de wereld van Xenoblade Chronicles X, is 400.000 km² wat vijf keer groter is dan de wereld uit Xenoblade Chronicles. De wereld is zelfs zo groot dat de ontwikkelaars erover dachten om de game op twee cds uit te brengen. De game zal ook zo'n driekwart van Wii U's interne geheugen innemen, mocht je de game downloaden wordt aangeraden om een extern geheugen te hebben. Daarnaast heeft de laatste gameplay-check een tijd van over de 300 uur neergezet.

De gameplay is gebaseerd op die van Xenoblade Chronicles, maar de gevechten zijn sneller en meer actie georiënteerd. Er zullen geen aparte healers zijn, maar een speciaal healer-systeem genaamd Soul Voice. Het aantal unieke monsters en equipment zijn groter.

Bekentenis Tarik Z.: Ik handelde alleen

De 19-jarige Tarik Z. die gisteren het gebouw van de NOS binnenliep met een nep-pistool, heeft aan de politie bekend dat hij alleen handelde. Er was bij zijn actie geen sprake van een aanval van hackers, zoals hij in een brief tijdens de actie beweerde.

Daarnaast waren zijn beweringen in dezelfde brief ook niet waar dat er explosieven tot onploffing werden gebracht als hij geen zendtijd zou krijgen. Zijn motief voor de daad is nog niet bekend en wordt onderzocht door de politie. Vandaag om 15:00 uur wordt de man uit Pijnacker voorgeleid aan de rechter-commisaris. Hij wordt verdacht van gijzeling en bedreiging. Er zal tevens door het OM een persoonlijkheidsonderzoek verzocht worden.

FC Utrecht-speler Kali breekt kaak van ploeggenoot Peterson

Het was enorm gezellig op de donderdagse training van FC Utrecht. Tijdens de training liepen de gemoederen hoog op tussen middenvelder Anouar Kali en aanvaller Kristoffer Peterson. Het kwam tot een handgemeen, waarbij Kali zijn ploeggenoot een klap gaf. Donderdagavond bleek in het ziekenhuis dat de kaak van Peterson daarbij is gebroken. 

Naar verwachting kan trainer Rob Alflen zes weken geen gebruik maken van de diensten van Peterson. De Utrechtse club zit met de hele kwestie in zijn maag. Zowel donderdagavond als vrijdagmorgen zijn met de betrokken personen lange gesprekken gevoerd. Kali heeft spijt zijn actie, maar kan wel een zware straf tegemoet zien. Hij zal echter niet geschorst worden. 

FC Utrecht neemt het zondag op tegen PEC Zwolle. Zowel Kali als Peterson waren dit seizoen belangrijk voor de club. Kali speelde twaalf competitiewedstrijden en Peterson veertien. 

Staatsloterij schuldig aan misleiding

De Staatsloterij heeft zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig gemaakt aan misleiding. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.

Aanleiding voor het proces was dat de Staatsloterij destijds niet meldde dat ook niet-verkochte loten aan de trekking meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht.

De zaak tegen de Staatsloterij werd aangespannen door de stichting Loterijverlies.nl. Door de uitspraak heeft Loterijverlies.nl naar eigen zeggen een uitstekend uitgangspunt om voor haar ruim 100.000 deelnemers geld terug te vorderen.

Meisje (19) in cel om sekstape

De politie van Corvallis, in de Amerikaanse staat Oregon, heeft ene Kendra Sunderland in de boeien geslagen. De 19-jarige ex-studente aan Oregon State University aldaar heeft namelijk een sekstape gemaakt in de bibliotheek van deze universiteit.

Het mooie blondje was tijdens de openingsuren van de bieb met zichzelf aan het spelen voor haar laptop. Velen keken mee hoe zij haar tieten en vagijn toonde en er geil mee speelde. Het 31 minuten durende filmpje hiervan ging al snel viral.

Kendra, die het allemaal voor het geld deed, kan voor een jaar achter de tralies belanden. Ook hangt haar een boete van omgerekend 5300 euro boven het hoofd. De blondine studeert al sinds eind vorig jaar niet meer, maar stond nog immer ingeschreven op de bewuste universiteit.

Hieronder een screenshot uit het filmpje. De sekstape, zwaar NSFW uiteraard, is hier te bekijken.

ADO Den Haag haalt Portugese aanvaller

ADO Den Haag heeft zich een dag na de presentatie van de Chinese eigenaar Hui Wang versterkt met de Portugees Wilson Eduardo. De nummer vijftien van de eredivisie huurt de 24-jarige aanvaller voor de rest van het seizoen van Sporting Portugal. Eduardo werd in de eerste seizoenshelft verhuurd aan Dinamo Zagreb. Hij trainde vrijdag direct mee met de selectie van trainer Henk Fraser.

ADO Den Haag is voor Eduardo alweer de zevende club waar hij door Sporting aan wordt uitgeleend. De in Lissabon opgeleide speler werd naast twee lagere divisionisten verhuurd aan Beira-Mar, Olhanense, Académica Coimbra en Dinamo Zagreb. In Kroatië speelde hij dit seizoen tien wedstrijden waarin hij eenmaal scoorde. Vorig seizoen scoorde hij voor Coimbra zes keer in 25 duels.

Taliban achter aanslag Kabul

De Taliban hebben vrijdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op de luchthaven van Kabul. Daarbij kwamen drie Amerikanen en een Afghaan om het leven.

De schietpartij had donderdagavond plaats op het militaire deel van de luchthaven. In een verklaring zei Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid dat de aanvaller geïnfiltreerd was in het Afghaanse leger en dat hij een Afghaans politieuniform droeg. Een bron bij het Afghaanse ministerie van defensie zei echter dat het een legeruniform betrof.

Het onderzoek naar de schietpartij is nog altijd gaande.

Eddie Murphy terug bij Saturday Night Live

Eddie Murphy, die ooit grappig en succesvol was, keert terug bij Saturday Night Live voor de 40e verjaardag van het programma. De komiek maakte dit donderdag zelf bekend tijdens een interview met TV One, dat Indiewire online heeft gedeeld.

Murphy was begin jaren tachtig lid van de vaste cast van het programma. Hij stopte er in 1984 mee toen hij succes kreeg in Hollywood, en keerde sindsdien nooit terug als gast. Op de vraag waarom niet, zei Murphy: "Het is een kwestie van timing. Maar er komt een 40e verjaardagsaflevering aan, over twee weken geloof ik, en dat ga ik doen. Dat wordt de eerste keer sinds ik ben gestopt."

De acteur gaf verder toe dat hij het podium weleens mist. "Er is niets zo mooi als een live publiek." De speciale aflevering van SNL staat gepland voor 16 februari.

Honda verlaagt opnieuw winstverwachting

De Japanse autofabrikant Honda heeft vrijdag zijn verwachting voor de winst in het lopende gebroken boekjaar opnieuw naar beneden bijgesteld. Het bedrijf heeft te maken met oplopende kosten door grote terugroepacties.

De nettowinst in het boekjaar, dat in maart eindigt, wordt door Honda geraamd op 545 miljard yen (4 miljard euro). Eerder werd een winst voorspeld van 565 miljard yen. In oktober schroefde de op twee na grootste autofabrikant van Japan ook al zijn winstprognose omlaag. De gemiddelde winstverwachting bij analisten voor dit lopende boekjaar lag op ruim 591 miljard yen.

Honda moest afgelopen tijd wereldwijd miljoenen auto's terugroepen vanwege veiligheidsproblemen met airbags. Ook waren er problemen met nieuwe hybride aandrijvingssystemen bij verschillende modellen.

Vier terroristen gepakt bij antiterreuractie België

De Belgische autoriteiten hebben vrijdagochtend vier terroristen opgepakt bij een antiterreuractie. De actie was gericht tegen het ronselen van strijders voor de jihaat in Syrië. In totaal werden 22 woningen doorzocht. Daarbij werden geen wapens, explosieven of munitie aangetroffen.

Het openbaar ministerie zei in een verklaring dat de actie gericht was op het 'ontmantelen van de organisatie achter het ronselen voor en het sturen van mensen naar Syrië'. Het OM benadrukte dat de operatie geen verband houdt met de aanslagen in Parijs of de actie in Verviers op 15 januari.

Spotify wil half miljard dollar ophalen

Spotify wil ongeveer 500 miljoen dollar (442 miljoen euro) ophalen bij investeerders. Het bedrijf achter de streamingdienst zou met de nieuwe financieringsronde op ongeveer 7 miljard dollar worden gewaardeerd, zo meldde The Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden.

Met de nieuwe financieringsronde zouden de plannen voor een beursgang van het Zweedse bedrijf voorlopig op de lange baan worden geschoven. Volgens marktkenners is het voor start-ups momenteel veel aantrekkelijker om geld op te halen bij private investeerders, dan de gang naar de beurs te maken.

Gastmoeder ontkent doodschudden baby

De 42-jarige gastmoeder uit Oosterhout die wordt beschuldigd van doodslag op een baby van vier maanden, ontkent dat ze het jongetje dood heeft geschud. Zij en haar advocaat Barry van der Luijtgaarden hebben de hulp ingeschakeld van Jannes Koetsier. Deze huisarts vindt dat in strafzaken te snel de conclusie wordt getrokken dat sprake is van het shaken baby syndrome.

Vrijdag was er in Breda een tussentijdse zitting over de zaak.

Het jongetje overleed in juni 2013, een week nadat de gastmoeder geweld tegen de baby zou hebben gebruikt. Dat er geweld is gebruikt, blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit een rapportage van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

CBS: economische groei blijft matig

De groei van de Nederlandse economie bleef ook in januari matig. Dat stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van zijn zogeheten conjunctuurklok.

Die graadmeter voor de groei wijst al sinds het voorjaar van 2014 op een broos herstel, waarbij de groei lager is dan het langjarig gemiddelde. Tussen de zomer van 2013 en het voorjaar van vorig jaar trok de groei nog aan, sindsdien is de vaart er uit, aldus het CBS.

De afgelopen tijd groeide de Nederlandse export gestaag door en gaven consumenten wat meer uit. De investeringen van bedrijven gingen echter achteruit, terwijl het consumentenvertrouwen nauwelijks veranderde. Producenten werden somberder over de economie.

Leerlingen in noodgebouw door bevingen

Ruim tweehonderd leerlingen van twee basisscholen in het Groningse Loppersum worden tijdelijk in noodgebouwen ondergebracht omdat hun scholen onvoldoende bestand zijn tegen de aardbevingen. Er is geen acuut gevaar, zegt een woordvoerster van de gemeente vrijdag.

Uit inspecties van de NAM blijkt dat de scholen niet veilig genoeg zijn. De twee schoolgebouwen moeten daarom bouwkundig worden versterkt.

Het is nog niet bekend wanneer de kinderen hun intrek nemen in de noodgebouwen. Ze moeten daar waarschijnlijk enkele maanden blijven.

Rob Jansen: "Ik denk dat het in Nederland kalm blijft"

Het einde van de winterse transfermarkt dit jaar komt in zicht. Spelersmakelaar Rob Jansen verwacht deze maand geen grote klappers meer. Waar er in Europa slechts een handjevol grote namen van club veranderde, is het in Nederland opvallend rustig. Clubs die zich alsnog willen versterken zullen snel moeten zijn. Maandagavond gaat de transfermarkt tot aan de zomer dicht.

"Het is rustig", zegt Jansen in het Algemeen Dagblad. "De januari-window is altijd minder hechtisch en het meeste gebeurt in de laatste twee dagen. Dan struikelt iedereen nog over elkaar heen. Dat zal nu ook wel zo zijn in Europa. Maar ik denk dat het in Nederland kalm blijft. De clubs zijn redelijk passief."

Jansen is geen voorstander van de transferwindow in januari. Wat de Hagenaar betreft komt er slechts één transferperiode. "Wat mij betreft verdwijnt-ie", aldus Jansen over de huidige transferperiode. "En de periode in de zomer mag van mij korter. Dat zou de stabiliteit van het voetbal ten goede komen. Het creëert alleen maar onrust bij clubs en trainers."

De laatste dagen van de transferperiode zijn altijd hectisch. Clubs proberen op het laatste moment nog spelers aan te trekken. "De deals worden veelal onder grote druk gesloten. Vaak zit er geen beleid achter."

FOK! sportfoto-onderschrift week 5

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was DhrSoulslayer met het volgende onderschrift: "EagleEye O'Sullivan probeert andere invalshoek."

De opgave van deze week:

We zien hier Sjinkie Knegt en Freek van der Wart in actie tijdens het EK shorttrack, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Erwin Spek)
We zien hier Sjinkie Knegt en Freek van der Wart in actie tijdens het EK shorttrack, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Inhaaluitzending Wie is de Mol?

Een hoop trouwe fans van Wie is de Mol? waren gisteravond teleurgesteld toen bekend werd dat de vijfde aflevering van het programma niet werd uitgezonden omdat een gewapende man het pand van de NOS was binnengedrongen.

Gelukkig is ervoor gekozen om mensen niet te lang in spanning te laten zitten: presentator Art Rooijakkers meldt op Twitter dat NPO1 de aflevering vanavond om 20.30 uur alsnog zal uitzenden.

Mattek-Sands en Safarova winnen dubbeltitel

De Amerikaanse tennisster Bethanie Mattek-Sands heeft vrijdag met haar Tsjechische partner Lucie Safarova de titel in het vrouwendubbelspel op de Australian Open gewonnen. Het duo was tijdens de eindstrijd in Melbourne in twee sets te sterk voor Yung-Jan Chan en Jie Zheng uit Taiwan en China: 6-4 en 7-6 (5).

Chan en Zheng hadden in de halve finale nog Michaella Krajicek en haar dubbelpartner Barbora Zahlavova uitgeschakeld, maar in de finale liepen ze in de eerste set achter de feiten aan. In de tweede namen het duo nog een 3-5 voorsprong, maar die was niet aan hun besteed. In de tiebreak bleken Mattek-Sanda en Safarova daarna te sterk. Voor beide dames is het hun eerste grandslamtitel.

Man (29) verkoopt maagdelijkheid en blijft knaap

Seb Ciercies snapt er geen reet van. De 29-jarige Roemeen heeft onlangs zijn maagdelijkheid te koop aangeboden. Tot zijn grote verbazing heeft nog niemand gereageerd.

Seb, die zoals menig landgenoot van hem niet werkt en dus geen nagel heeft om aan zijn kont te krabben, besloot het nuttige met het aangename te verenigen. In plaats van zijn geluk te beproeven in Nederland, besloot hij zijn maagdelijkheid te verkopen. Want de beste man heeft nog nooit geneukt.

De Roemeen besloot een advertentie in de krant te zetten. "Man, 29, Brasov. Atletisch en gespierd, donker haar. Ik verkoop mijn maagdelijkheid. Prijs: 850 euro. Vervoer niet inbegrepen", luidde de tekst.

Hierna ging de knaap achteroverleunen, wachtend tot zijn mailbox zou volstromen. Weken en weken gingen voorbij, maar er kwam geen enkele reactie. "Ik snap er niks van", aldus Seb. "Ik zie er goed uit en had verwacht dat ze nog wel meer zouden bieden."

"Ik ben gezond", vervolgt hij. "Ik weet dat ik geen Brad Pitt ben, maar ik ben ook geen lelijke kerel. Hoewel ik was vergeten erbij te zetten dat alleen vrouwen mochten reageren, heeft zelfs nog geen enkele homo zich gemeld. Het is niet best voor je zelfvertrouwen als je door de hele wereld wordt geweigerd."

Foto van Seb is hieronder te zien. Welke FOK!ker biedt zich aan?

Chinese minister: verwerp westerse waarden

De Chinese minister van onderwijs heeft vrijdag geëist dat in het hoger onderwijs strikt wordt vastgehouden aan de communistische idealen van het land. Westerse waarden moeten volgens minister Yuan Guiren nooit worden toegelaten in het klaslokaal. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Yuan benadrukte dat de Communistische Partij de zeggenschap heeft over het onderwijs. Leraren moeten er volgens hem voor zorgen dat er in de leermiddelen geen kritiek op de partijleiders of het systeem voorkomt. Hoogleraren mogen bovendien niet klagen, geen persoonlijke grieven ventileren of negatieve emoties overbrengen aan studenten.

Onder de Chinese president Xi Jinping wordt steeds meer aangedrongen op politieke orthodoxie. In een intern partijdocument dat in 2013 uitlekte werd ook al gewaarschuwd tegen westerse normen en waarden, zoals respect voor het maatschappelijk middenveld en persvrijheid.

FNV: winstbelasting moet weer omhoog

De belastingen over bedrijfswinsten moet weer worden opgeschroefd naar het niveau van 2001. Dat levert de schatkist op jaarbasis ruim 7 miljard euro op. Dat schrijven FNV-voorzitter Ton Heerts en FNV-econoom Aldert Boonen vrijdag in een opiniestuk in dagblad Trouw. Zij vinden dat ondernemingen nu onvoldoende bijdragen aan bijvoorbeeld de infrastructuur en het onderwijs.

"Door de crisis wordt wel eens vergeten dat veel bedrijven stevige winsten maken", aldus de vakbondsmannen. Van 2001 tot 2011 stegen de bedrijfswinsten volgens hen van 40 miljard naar 60 miljard euro. Het tarief voor de winstbelasting daalde van 35 naar 25 procent. De schatkist loopt hierdoor volgens Heerts en Boonen miljarden euro's mis.

"En omdat we in Nederland nog altijd goede wegen, onderwijs en politie hebben, moet dit geld dus ergens vandaan zijn gekomen. Juist: van de werknemers", schrijven de FNV'ers.

Dodelijk ongeval op set Scorsese-film

Op de set van de nieuwste film van regisseur Martin Scorsese in Taiwan heeft donderdag een dodelijk ongeluk plaatsgevonden. Een Taiwanese medewerker van een bouwbedrijf is omgekomen toen een plafond instortte. Twee andere medewerkers raakten gewond, zo meldt Taipei Times.

Op de set van de film Silence in een filmstudio in de Taiwanese hoofdstad Tapei stond een constructie die niet veilig was volgens de filmmakers. Daarom was een bouwbedrijf ingehuurd om het veilig te maken voordat de productie in het gebouw van start gaat. Tijdens de werkzaamheden stortte een plafond in. "Iedereen is geschokt en verdrietig", aldus een woordvoerder van de filmproductie.

Het bouwbedrijf laat weten dat de filmmakers op een boete kunnen rekenen, omdat ze geen toestemming hadden voor bouwwerkzaamheden op het terrein.

Silence speelt zich af in het 17e eeuwse Japan en gaat over twee Jezuïtische priesters die naar het land reizen, hoewel het katholieke geloof daar met geweld wordt onderdrukt. De hoofdrollen worden vertolkt door Liam Neeson, Andrew Garfield en Adam Driver.

Anderhalf miljoen kijkers verstoord journaal

Ruim anderhalf miljoen mensen hebben donderdagavond gekeken naar het geïmproviseerde verslag dat werd uitgezonden nadat een gewapende overvaller de redactie van de NOS wist binnen te dringen. De uitzending op NPO 1 staat met 1.551.000 kijkers op de tweede plaats in de lijst van 25 best bekeken tv-programmas van donderdag, meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vrijdag.

Wie naar het NOS Achtuurjournaal of Wie is de Mol? op NPO 1 wilde kijken, kreeg bijna een uur lang de tekst 'Even geduld a.u.b.' voorgeschoteld. Er was ook geen geluid. Op dat moment werden omroepgebouwen ontruimd vanwege de indringer op het Media Park. Het wapen van de negentienjarige man uit Pijnacker bleek later nep.

Het vervallen van het NOS Achtuurjournaal speelde RTL 4 ongewild in de kaart: Goede tijden slechte tijden was donderdag het best bekeken programma met 2.161.000 mensen. Een extra uitzending van RTL Nieuws over het incident bij de collega's van de publieke omroep trok 1.527.000 kijkers.

Vastgoedhandelaar Lips aangehouden

De Brabantse vastgoedhandelaar Roger Lips is recent in zijn woonplaats Dubai gearresteerd voor faillissementsfraude. Hij werd aangehouden op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hij heeft zijn paspoort ingeleverd en is daarna weer vrijgelaten.

Bronnen bevestigen dat na berichten in De Telegraaf en Het Financieele Dagblad.

Het OM wil vrijdag alleen kwijt dat in Dubai een vijftigjarige Udenaar is aangehouden voor faillissementsfraude en dat hij weer is vrijgelaten. Het OM beraadt zich nog op vervolgstappen, aldus een woordvoerster.

Studiegenoot Tarik Z.: ongelofelijk

Ongeloofwaardig en shockerend. Zo noemde een studiegenoot van de gewapende man de bizarre situatie donderdagavond vlak voor het Achtuurjournaal tegenover de NOS.

Hij zegt dat ze beiden eerstejaars studenten scheikunde aan zowel de universiteiten in Delft als in Leiden zijn. "Het is een gedeelde studie." De studiegenoot kon zijn ogen niet geloven toen hij op het tv-programma Wie is de mol zat te wachten. "Hij kwam op mij juist over als een rustige en intelligente jongen, hij ging naar de sportschool, was geïnteresseerd in meisjes en uitgaan."

Naar zijn motieven kan de student slechts gissen. "Hij was wel bezig met de politiek, met de scheiding der machten. Geloof speelt geen rol", denkt hij. "Ik weet vrijwel zeker dat hij niet uit naam van de Islam handelde. Als hij al gelovig was liet hij niet blijken dat hij actief bezig was met het belijden daarvan."

De verdachte woonde bij zijn ouders, aldus de studiegenoot.

Joden opgesloten in Auschwitz

In Polen is een rel ontstaan nadat een groep Joden uit Rome in het kamp Auschwitz is vastgezet. De Italiaanse Joden zouden zijn opgesloten nadat ze een interview hadden gegeven en zouden behandeld zijn als "echte criminelen".

Volgens Fabio Perugia, de woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Rome, zijn de Joden vastgezet nadat ze een interview hadden gegeven over de bevrijding van het kamp 70 jaar geleden. Nadat het interview was afgelopen "wilde de groep het kamp verlaten, maar de poort zat dicht en er waren geen bewakers aanwezig", aldus Perugia. Een van de groepsleden wist zich een weg in het ticketkantoor te banen en liet de anderen binnen. "Op dat moment ging het alarm af, en dachten we dat er eindelijk bewakers zouden langskomen om ons het kamp uit te laten".

De bewakers kwamen wel degelijk langs, maar deze hielden de Joden vast en verhoorden hen. Perugia: "Ze verhoorden ons urenlang, en behandelden ons als criminelen. Ze hebben daar geen idee over hoe ze onderscheid moeten maken tussen criminelen en een paar onschuldige Joden." De Joden hebben aan de Italiaanse overheid gevraagd de onderste steen boven te krijgen bij de Poolse autoriteiten.

Volgens de woordvoerder van het concentratiekamp, Pawel Sawicki, liep het allemaal net iets anders: "Op bewakingscamera's was te zien dat een persoon inbrak in het ticketkantoor en andere personen naar binnen liet. Het alarm ging af en een aantal bewakers is naar het ticketkantoor gestuurd. Er werd daar om ID's gevraagd, die deze personen niet wilden tonen. Toen hebben we de politie erbij gehaald, omdat dit de enige dienst is die mensen kan dwingen hun ID te tonen. Hadden deze personen netjes op de bewakers gewacht, dan was dit allemaal niet gebeurd. Auschwitz is namelijk een belangrijk erfgoed, we moeten het beschermen, daarom is er beveiliging.

Saillant detail: volgens Sawicki hadden de Italiaanse Joden ook gewoon een uitgang 150 meter verderop kunnen gebruiken. Hier stond wel een bewaker om de poort open te doen.

Groei klantenbestand Tele2 zwakt af

Telecombedrijf Tele2 heeft in het afgelopen kwartaal in Nederland 22.000 nieuwe klanten voor mobiele telefonie binnengehaald. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers van het Zweedse bedrijf.

De groei van het klantenbestand lag daarmee beduidend lager dan een jaar eerder, toen nog 62.000 klanten werden bijgeschreven. In totaal heeft Tele2 in Nederland 813.000 klanten.

De omzet van Tele2 Nederland stabiliseerde afgelopen kwartaal op 1,4 miljard Zweedse kroon (149 miljoen euro). Over het hele jaar zag het telecombedrijf de omzet in Nederland met 5 procent dalen tot 5,4 miljard kroon. Nederland is na Zweden de belangrijkste markt voor Tele2. De totale omzet van het bedrijf viel over heel 2014 circa 1 procent hoger uit op krap 26 miljard kroon.

Files door sneeuwresten

Het verkeer heeft vrijdagmorgen in een aantal delen van het land last van winterse buien, sneeuwresten of bevriezing. Het was rond 07.00 uur niet gelukt om alle snelwegen sneeuwvrij te maken. De rechterrijstroken zijn goed berijdbaar. De verkeersinformatiediensten waarschuwen voor plaatselijke gladheid.

Op diverse plaatsen op de A2 staan files. De langste is tussen Vianen en Maarssen. Bij Vinkeveen is een vrachtwagen in de middenberm beland. Ook op de A27 staat een lange file tussen Gorinchem en Utrecht. Rond 07.30 stond op de snelwegen bijna 100 kilometer file.

De Nederlandse Spoorwegen melden geen grote vertragingen.

De gratis PSN Plus-games van februari bekendgemaakt

Sony heeft voor mensen, die een PlayStation Plus-abonnement hebben, de gratis games van februari bekendgemaakt. PlayStation 4-eigenaren kunnen zich gaan vermaken met onder andere Transistor, van de makers van Bastion. PlayStation 3-eigenaren gaan de criminaliteit in met Thief en Yakuza 4.

Vanaf 4 februari zijn de volgende games te downloaden voor welgeteld 0 euro:

  • Apotheon (PS4)
  • Transistor (PS4)
  • Thief (PS3)
  • Yakuza 4 (PS3)
  • Rogue Legacy (PS4, PS3, PS Vita Cross Buy)
  • Kick and Fennick (PS Vita)

Vanaf dezelfde datum zijn de volgende games niet meer gratis:

  • inFamous First Light (PS4)
  • The Swapper (PS4/PS3/PS Vita Cross Buy)
  • Prototype 2 (PS3)
  • DuckTales Remastered (PS3)
  • Woah Dave! (PS Vita)
  • Duke Nukem: 3D Megaton Edition (PS Vita)

NBA: Pacers verslaan Knicks

De basketballers van Indiana Pacers hebben donderdag (plaatselijke tijd) voor eigen publiek van New York Knicks gewonnen (103-82). Ze vierden de eerste thuiszege na drie nederlagen op rij.

Rodney Stuckey tekende voor 22 punten namens de Pacers. Roy Hibbert had met achttien punten en tien rebounds ook een groot aandeel in de zege.

Memphis Grizzlies was veel te sterk voor Denver Nuggets (99-69). Zach Randolph was met vijftien punten en zeventien rebounds de uitblinker bij de thuisploeg, die de negende zege in de laatste tien duels boekte.

Milwaukee Bucks klopte in een aantrekkelijk duel Orlando Magic (115-110). Jerryd Bayless maakte in negentien minuten twintig punten voor de winnende ploeg. Los Angeles maakte in extra tijd het verschil met Chicago Bulls (123-118).

Ermac bevestigd voor Mortal Kombat X

NetherRealm Studios, de ontwikkelaars van Mortal Kombat X, hebben Ermac bevestigd voor hun aankomende vechtgame. Ermac stopt weer zijn ziel(en) in zijn gevechten, zoals we hieronder in de aankondigstrailer en een gameplayvideo kunnen zien. Mocht je nog aan je ontbijt zitten: het schijnt dat een hoofd erg zwaar op de maag ligt als we de tweede fatality in de tweede video mogen geloven.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Windows.

 

FOK! Wat een weer....Kwakkelweer

Moggé! Het is echt kwakkelen geblazen met ons weer. Ook vandaag krijgen we weer een mengelmoesje van van alles. Het aantal buien is overdag echter een stuk minder dan gisteren, maar helemaal droog wordt het niet. Vanavond passeert er dan een nieuw buiengebied dat met name het noorden aan lijkt te zullen doen. Dit is voornamelijk regen- en natte sneeuw. Pas heel diep landinwaarts kan er misschien een sneeuwdekje ontstaan.

Gisteren vielen er verspreid over het land veel winterse buien met hier en daar ook onweer. Tot heel grote overlast leidde dit allemaal niet, daar was het net te zacht voor. Vanmiddag valt het met de buien wel mee en is het op een enkel exemplaar na, overwegend droog. De maxima liggen vanmiddag rond de 3 graden en de wind komt uit het zuidwesten. Op nadering van eerdergenoemde buienstoring neemt de wind weer in kracht toe en komt tussen de windkracht 4 en windkracht 7 te liggen.

Dit kwakkelweer houdt voorlopig aan. Er kan af en toe een winterse bui vallen, maar de temperaturen blijven overdag toch wel een paar graden boven 0. Morgen lijkt het trouwens overwegend droog te blijven.

Iedere nacht en ochtend is er kans op gladheid door opvriezing of een lokale sneeuwbui.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Wester1
D_tje maakte een wandeling langs de Westerschelde en...

 Wester2
zag tussen de wolken door de zon schijnen.

 

 

 

 

 

 

Journalisten willen direct overleg met Terrorismebestrijding

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil direct overleg met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof en de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam over de veiligheid van redacties. Dat heeft de NVJ donderdag in een verklaring laten weten.

Aanleiding is het incident waarbij een man met wat achteraf een nepwapen bleek het gebouw van de NOS in Hilversum binnen was gekomen. De NVJ noemt het zeer verontrustend dat iemand blijkbaar zo makkelijk een redactie kan binnendringen. Het roept volgens de vereniging vragen op over de bewaking.

De NVJ heeft meteen contact opgenomen met Schoof en de burgemeesters Pieter Broertjes van Hilversum en Eberhard van der Laan van Amsterdam.


Voor wie het nog niet had gezien...

Broertjes: sinds Parijs waren we voorbereid

"Sinds Parijs zijn we extra voorbereid op incidenten. Dat is te zien aan de snelheid waarmee de politie ter plaatse was." Dat zei de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes donderdagavond op een persconferentie in het gemeentehuis. Hij doelde op de aanslag bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

"Het is wennen dat sinds Parijs de pers nu zelf in de belangstelling staat, aldus Broertjes. "Datgene wat er had kunnen gebeuren, een gijzeling, is niet gebeurd. Die zegeningen tellen we. (..) Het is van groot belang dat journalisten in rust en veiligheid hun werk kunnen doen."

Politici vol lof maar ook bezorgd over gebeurtenissen NOS

Ook in politiek Den Haag waren de gebeurtenissen bij de NOS meteen het gesprek van de avond. Politici hadden met name lof voor de portier. Er is echter ook bezorgdheid.

"Opgelucht dat er geen slachtoffers zijn. Kalmte portier en medewerkers voorbeeld voor ons allen", twitterde Alexander Pechtold van D66. Zijn partijgenoot uit de Eerste Kamer Thom de Graaf is bezorgd. "Wat is de publieke nieuwsvoorziening in Nederland kwetsbaar."

Ockje Tellegen, voor de VVD belast met veiligheid en politie. "Onder indruk van beelden Hilversum. Doortastend optreden politie."

Joël Voordewind, ChristenUnie: "Respect voor de beveiliger die de man naar andere studio leidde en hem aan de praat hield tot de politie kwam. Zal leiden tot extra beveiliging."

Ahmed Marcouch, die voor de PvdA politie en veiligheid in portefeuille heeft. "Heftige beelden uit Hilversum. Moedig optreden medewerker #nos die in gesprek bleef met dader. goed en beheerst optreden politie."

Madeleine van Toorenburg, CDA: "De portier die werd gegijzeld, heeft geweldig werk gedaan door kalm te blijven en de man aan de praat te houden."

Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren ofwel VNL wil een debat. Hij noemt de gebeurtenissen 'Onbegrijpelijk na #Fortuyn en #CharlieHebdo'.

Henk Krol van 50PLUS oogstte nogal wat kritiek na zijn tweet. "Als er paniek is in Nederland moeten we de tv aanzetten. Nu er iets bij de NPO is, kunnen ze niet eens uitzenden wat er aan de hand is." Later twitterde hij: "Journaal, Radio1, Nieuwsuur, het Oog komen allemaal uit dat ene gebouw. Pas nu realiseer je je hoe kwetsbaar dat kan zijn."

Nintendo maakt weer winst

Nintendo heeft de kwartaalcijfers van het financiele derde kwartaal bekendgemaakt. Dat kwartaal is de Nintendo 3DS meer dan 5 miljoen verkocht, waarbij er bijna 30 miljoen spellen zijn verkocht. De Wii U is 2 miljoen keer verkocht en daarbij zijn 11 miljoen games verkocht.

In totaal zijn er 50 miljoen 3DS'en verkocht met daarbij bijna 216 miljoen games. De Wii U kruipt langzaam naar de 10 miljoen units, en daarvoor zijn bijna 53 miljoen games verkocht. De belangrijkste release van de kerst, Smash Bros., is voor 3DS en Wii U 10 miljoen keer verkocht. De nieuwe Amiibo-poppetjes zijn 5,7 miljoen keer over de toonbank gegaan.

De baas van Nintendo, Iwata, kon de pers en aandeelhouders nog vertellen dat de Wii U nog niet afgeschreven is en dat er nog aan onaangekondigde games wordt gewerkt. De aandeelhouders waren blijkbaar niet tevreden met een nettowinst van 384 miljoen dollar, want de aandelen doken een krappe tien procent naar beneden. Dit komt omdat de verkopen tegenvielen: Nintendo had verwacht in 2014 meer 3DS-handhelds te verkopen, 12 miljoen in plaats van 9 miljoen, en de verwachte omzet was uiteindelijk maar de helft.

Cijfers

FOK!toen: Klaus Schulze - Picture Music

Het was in januari 1975 dat Picture Music, de vierde elpee van Klaus Schulze, in de betere platenwinkels verscheen. Samen met artiesten zoals Jean Michel Jarre, Brian Eno en Kraftwerk was ook Klaus Schulze één van de eerste golf muzikanten die zich bezig gingen houden met hypnotiserende electronische klankvelden. In FOK!toen vandaag aandacht voor de vroege jaren van een Duitse muzikant die van grote invloed zou zijn voor veel latere artiesten die zich bezig gingen houden met het produceren van electronische muziek.

Klaus Schulze - Picture Music

De vroege jaren
Klaus Schulze begon zijn muzikale loopbaan als drummer in de legendarische progressieve krautrockband Tangerine Dream, samen met de onlangs overleden Edgar Froese en Conrad Schnitzler, en was in die hoedanigheid dan ook te horen op hun debuutalbum Electronic Meditation, dat eerder al eens HIER in de reeks FOK!toen voorbij kwam. In 1970 zou hij de groep verlaten om verder te gaan met zijn eigen band Ash Ra Temple, waarin hij wederom achter het drumstel kroop. Na slechts één album besloot Schulze dat het tijd was om in zijn eentje verder te gaan.

Irrlicht

In 1972 zou het eerste solo-album van Klaus Schulze worden uitgebracht. Op Irrlicht, dat Schulze samen met het Colloquium Musica Orchestra opnam, waren nog geen synthesizers te horen. Schulze had de opnames van het orkest echter zo bewerkt dat er weinig meer van de originele opnames terug te herkennen was. De kenmerkende soundscapes van Schulze waren in elk geval al in geruime mate aanwezig in deze spacende compositie van dik vijftig minuten, die in een drietal actes over de plaat verdeeld staat: 'Satz: Ebene', 'Satz: gewitter' en 'Satz: Exil Sils Maria'. Net als de debuutplaat van Tangerine Dream kwam ook de eerste elpee van Klaus Schulze uit op het Duitse platenlabel Ohr, waarop ook artiesten zoals Guru Guru, Amon Düül, Annexus Quam wn Birth Control hun eerste platen op uit zouden brengen.

Cyborg

In 1973 verschijnt het vervolg op Irrlicht in de vorm van de dubbel-lp Cyborg. Het begeleidende symfonieorkest uit Berlijn had inmiddels de naam veranderd in Cosmic Orchestra, waarmee het gezelschap ook een duidelijk beeld gaf van de muziek die op dit eposante album te horen was. Naast de klassieke instrumenten die ook al op het vorige album te horen waren speelde Schulze op deze plaat ook voor het eerst op een EMS Synthi A synthesizer. In het daaropvolgende jaar verscheen het album Blackdance waarop voor het eerst alle instrumenten door de Duitse virtuoos zelf werden bespeeld. Het op Brain Records/Virgin Records uitgebrachte album was het eerste Schulze plaat waarop de synthesizer begon te domineren.

Blackdance

Picture Music
In de herfst van 1974 gaat de Duitser opnieuw zijn Studio Klaus Schulze in opnames te gaan maken voor de opvolger van het spacende Blackdance. Tot op dat moment waren alle opnames van Schulze gemaakt op een simpele 2-sporenrecorder, maar voor zijn nieuwste album had de muzikant in Londen een 8-sporenrecorder aangeschaft. Het peperdure apparaat werkte echter voor geen meter en Schulze zou hem alleen gebruiken voor een opname op het latere album Timewind.

Klaus Schulze - Picture Music 2

Picture Music was in meerdere opzichten een opvallend album voor Klaus Schulze. Zo was dit het album dat met de meeste verschillende platenhoezen werd uitgebracht. Ook was Picture Music het enige Schulze-album waarop we de muzikant weer eens op een akoestisch drumstel horen spelen. De plaat opent met het trippy 'Totem', dat muzikaal wel wat doet denken aan het vroege werk van Jean Michel Jarre. In de bijna 24 minuten durende compositie maken we in gedachten een reis door een ver buitenaards muzikaal universum waar met behulp van futuristische klanken de meest surrealistische landschappen worden uitgebeeld.

Side 1 Klaus Schulze - Picture Music

Op de andere kant van de plaat treffen we vervolgens het nummer 'Mental Door' aan. 'Mental Door' is een hypnotiserend stuk muziek dat heerlijk traag op gang komt en dat de luisteraar vol spanning laat wachten op wat er allemaal gaat gebeuren. Zoals de titel van de plaat het eigenlijk al verklapt is de muziek van Klaus Schulze zeer filmisch ingesteld en de ambient muziek zou dan ook helemaal niet misstaan als de soundtrack voor een natuurdocumentaire. Zowel 'Totem' als 'Mental Door' klinken alsof ze terplaatse in de studio tijdens een geïmproviseerde sessie werden opgenomen en laten zeker voor een in 1974 opgenomen plaat zeer vooruitstrevend geluid horen.

Side 2 Klaus Schulze - Picture Music

De her-uitgave van Picture Music.
In 2005 zou er een her-uitgave van Picture Music worden uitgebracht op Revisited Records. Naast de 2 tracks van het oorspronkelijke album bevatte de cd ook een bonustrack getiteld 'C'est Pas La Même Chose'. 'C'est Pas La Même Chose' is de 33 minuten durende uitvoering van 'Totem', met zijn kenmerkende synthesizer drumpartijen en voortzwevende geluidsvelden, die vanwege de lengte niet op één plaatkant kon worden gezet.

Kijk hieronder voor de andere platenhoezen van Picture Music.

Nederlandse persing
Nederlandse persing

Duitse persing
Duitse persing

Franse persing
Franse persing

Amerikaanse persing
Amerikaanse persing

IS claimt dodelijke aanvallen Sinaï

Een lokale afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke aanvallen op diverse doelen op het Egyptische schiereiland Sinaï. Minstens 27 mensen kwamen om het leven toen op meerdere plaatsen beschietingen plaatsvonden en zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen.

De doelen waren onder meer overheidsgebouwen, een hotel en wegblokkades van het leger. Ook een gebouw van de staatskrant al-Ahram in de provinciehoofdstad al-Arish werd verwoest.

De strijd in de Sinaï ontvlamde toen de gekozen islamistische president Mohamed Mursi in 2013 door het leger werd afgezet.

Amazon doet goede zaken

Internethandelaar Amazon heeft vorig kwartaal winst geboekt, dankzij sterke verkopen in de periode rond kerst. Door de goede resultaten werd het verlies dat over heel 2014 moest worden geïncasseerd aanzienlijk verzacht.

Amazon meldde donderdag een nettowinst van 214 miljoen dollar (189 miljoen euro) over het vierde kwartaal, tegen 239 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 15 procent naar 29,3 miljard dollar. De omzet was daarmee iets lager dan verwacht, terwijl de winst de voorspellingen van analisten ruimschoots overtrof.

In heel 2014 leed Amazon een verlies van 241 miljoen dollar, vooral doordat het tweede en derde kwartaal rode cijfers opleverden. In die periode werd veel geïnvesteerd in toekomstige groei.

Gewapende man in studio NOS

Een man gewapend met een pistool met geluiddemper is het pand van de NOS binnengedrongen en eist zendtijd, zo meldt een medewerker van de omroep op Twitter. Ook werd het pand van de NOS ontruimd. Inmiddels is de 19-jarige Tarik Z. uit Pijnacker overmeesterd.

Dit meldt de NOS op zijn website. Meer is helaas nog niet bekend.

Update 20.28 uur:
De man is inmiddels gearresteerd, zo meldt Radio 1

Update 20.33 uur:
RTL Nieuws kwam zojuist met een extra uitzending. Daar werd verteld dat een man met een groot vuurwapen, mogelijk een geweer, de studio kwam inlopen. Hier eiste hij zendtijd.

De verslaggever wist hem naar een tweede studio van het NOS Journaal te dirigeren. Het Journaal heeft namelijk meerdere studio's in gebruik voor het NOS Journaal.

Update 20.42 uur:
NPO 1 laat nog altijd 'EVEN GEDULD A.U.B.' zien. NPO 2 is inmiddels helemaal op zwart gegaan. Of 'Wie is de Mol?' nog wordt uitgezonden, is helaas onbekend.

Update 20.54 uur:
De vermeende terrorist zou een brief met eisen hebben afgegeven aan de medewerker van de NOS. Deze kun je hieronder lezen:

Update 21.03 uur:
Ook zijn er al beelden opgedoken van de dader. Zo te zien een man met een Noord-Afrikaans uiterlijk in een duur pak.

Update 21.07 uur:
Inmiddels wordt er weer uitgezonden op NPO 1. De NOS-uitzending wordt vanuit Den Haag gepresenteerd door Ron Fresen. Er zijn inmiddels ook videobeelden van de man die in een lege studio in gesprek is met iemand van de NOS.

Update 21.27 uur:
Hieronder kun je het complete filmpje met arrestatie zien. RTL heeft beelden vanuit een andere hoek.

Update 22.14 uur:
Zojuist heeft Ron Fresen enkele, nog onbevestigde, details bekendgemaakt. Het zou gaan om een jongeman die niet bekend was bij de AIVD en andere inlichtingendiensten. Hij is een student uit Delft die recentelijk zijn ouders heeft verloren. Om half elf zal een persconferentie worden gegeven.

Update 22.29 uur:

Het zou gaan om Tarik Z. uit Pijnacker

Update 22.40 uur:

Persconferentie

Update 23.25 uur:

Een studievriend van de verdachte heeft, in een interview met de NOS, een aantal feiten over de persoon bekend gemaakt. Het gaat om een eerstejaarsstudent scheikunde aan de TU Delft, die overkwam als een 'normale jongen'. De nationaliteit van de dader is onbekend. De studiegenoot geeft daarnaast aan dat het geloof geen enkele, merkbare, rol speelde in het leven van de dader.

De studiegenoot is ook gevraagd naar de claim van de dader mbt het zijn van een hacker. Dit vindt de studiegenoot ongeloofwaardig, aangezien de dader geen bijzondere kennis van computers had.

Over het motief is er niets bekend bij de student. Wel geeft hij aan dat de dader de 'laatste tijd veel bezig was met politiek, maar niet op een extremistische manier.'

Ondertussen is er een grote politieactie gaande in Pijnacker. Er wordt door diverse media druk gespeculeerd over de achterliggende redenen hiervan. Er is wel bevestigd dat deze actie op last van de Hilversumse politie wordt uitgevoerd. Het kan mogelijk gaan om het woonhuis van de dader.

Update, vrijdag 30 januari; 0.15 uur:
De politie heeft aan de NOS laten weten dat het een nepwapen betrof. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.