FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 januari 2015

België vraagt Grieken uitlevering terreurverdachte

De Belgische autoriteiten hebben Griekenland zondag om uitlevering gevraagd van een man die een dag eerder werd opgepakt in verband met het onderzoek naar een complot van terroristen om Belgische politieagenten te vermoorden. De politie wist het plan donderdag ternauwernood te verijdelen met een antiterreuractie in Brussel en de Waalse stad Verviers, waar in een vuurgevecht met de politie twee verdachten werden gedood.

De Griekse politie pakte zaterdag twee mensen op in Athene. Volgens Griekse media was er een verband met de verijdelde aanslagen in België. Het vermoedelijke brein achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud (27), alias Abou Omar Soussi, uit Sint-Jans Molenbeek, zou zich in Griekenland bevinden.

Het federale parket liet aanvankelijk weten dat de opgepakte personen niets te maken hadden met het terreurcomplot in België, maar vroeg zondag toch om de uitlevering van een van de verdachten. Of het inderdaad om Abou Omar Soussi gaat is nog onduidelijk.

Doden bij botsing hindoes en moslims in India

Bij botsingen tussen hindoes en moslims in een dorp in het oosten van India zijn zondag zeker drie moslims om het leven gekomen. Ze vonden de dood toen hun hutten in brand werden gestoken.

De gevechten braken volgens een bestuurder in de deelstaat Bihar uit nadat op een boerderij in het dorp Sarayian het lijk van een hindoejongen was gevonden die sinds meer dan een week werd vermist. De hindoes gaven de schuld aan de moslims; de jongen zou zijn omgebracht omdat hij omgang had met een moslimmeisje uit het dorp.

De politie heeft acht hindoes aangehouden op verdenking van brandstichting. Volgens bestuurder Atul Prasad is de toestand in het dorp gespannen, maar onder controle.

Hindoes vormen ruim tachtig procent van de bevolking van India. Van de 1,2 miljard Indiërs is bijna dertien procent moslim.

Biatleet Schempp wint na bizarre finish

Biatleet Simon Schempp heeft bij de World Cup in Ruhpolding voor eigen publiek de massastart gewonnen. De Duitser deed dat door in een zinderende slotfase niet alleen af te rekenen met zijn mede-koplopers, maar ook met de vele kritiek op de kwaliteit van zijn eindsprint.

In de massastart, een race over 15 kilometer, wordt vier keer geschoten: Eerst zijn er twee liggende schietbeurten, daarna moeten de vijf schijven twee keer in staande positie getroffen worden. Pas na de derde schietbeurt begon er enige tekening te ontstaan in het veld. Naast Schempp waren ook zijn landgenoot Daniel Böhm, de Oostenrijker Simon Eder, de Tsjech Michal Slesingr en de Fransen Quentin Fillon Maillet en Jean-Guillaume Beatrix nog foutloos. De Rus Anton Shipulin zat ondanks één fout ook knap in de kopgroep. De jonge Noor Johannes Thingnes Bø, dit seizoen veruit de snelste op de ski's, was ook foutloos, maar keek toch tegen een achterstand aan: Hij werd eerder omver geskied door een vallende Jakov Fak.

Bij de laatste schietbeurt werd de groep verder uitgedund: Shipulin maakte nog een fout en moest de koplopers laten gaan, Böhm schoot slechts twee schijven omver en moest dus drie keer de strafronde in. De Noor Emil Hegle Svendsen kon zich met in totaal één fout voorin nestelen, net als Ole Einar Bjørndalen. Het duurde niet lang voor de oude Bjørndalen zich gewonnen moest geven en op het moment dat het echte sprintgeweld begon kwam ook Svendsen tekort. Het werd vervolgens een verwoede strijd tussen Schempp, Fillon Maillet en Slesingr, waarbij de Duitser - aangemoedigd door 17.000 kelen - zijn ski een fractie van een seconde voor die van Fillon Maillet over de finish drukte. Voor de Fransman was het wel het beste resultaat uit zijn carrière, nadat hij eerder dit seizoen achtste werd bij de sprint in Pokljuka. 

World Cup-leider Martin Fourcade kende een slechte race. Door vier fouten en een matige snelheid op de ski's kwam hij niet verder dan de 21e plek. Het was voor het eerst in meer dan drie jaar dat de Fransman bij twee opeenvolgende wedstrijden de top-20 niet haalde. 

Schempp (#4) drukt zijn ski een fractie van een seconde eerder over de streep dan Fillon Maillet (#22) en Slesingr (#9) (Foto: Getty)

De zege bij de vrouwen was voor de Wit-Russische Darya Domracheva. De nummer twee in de World Cup schoot weliswaar drie fouten, door haar pure snelheid op de ski's - ze was de snelste van allemaal - won ze met groot verschil. De tweede plek ging enigszins verrassend, maar tot grote vreugde van het publiek, naar Franziska Preuß. De pas 20-jarige Duitse kwam dit seizoen al eens tot de vierde plek, maar wist zondag voor eigen publiek voor het eerst in haar leven individueel het podium van de World Cup te behalen. Veronika Vitkova uit Tsjechië pakte de derde plek. De Finse Kaisa Mäkäräinen, leidster in de World Cup, was de enige die de snelheid van Domracheva bij kon houden, maar haar vier fouten brachten haar 'slechts' de zevende plaats.

Grown Ups-acteur gearresteerd

De Amerikaanse acteur Nadji Jeter (18) is gearresteerd in Burbank in Californië, omdat hij volgens TMZ reed als een maniak. Volgens de politie was de acteur uit Grown Ups onder invloed van drugs.

Jeter werd zaterdagavond staande gehouden, omdat hij agressief weggedrag vertoonde. Door steeds van rijbaan te wisselen, ritste hij in en uit. Toen agenten dichtbij zijn wagen kwam, roken ze wiet. De jonge acteur kreeg een drugstest en viel door de mand. Hij is opgepakt en zit volgens TMZ nog achter tralies.

Nadji Jeter speelde in de comedyfilms Grown Ups en Grown Ups 2 de rol van André McKenzie.

NFF: nog geen award voor 2 miljoen bezoekers

Het Nederlands Film Festival denkt nog niet na over een nieuwe prijs voor Nederlandse films die meer dan twee miljoen bezoekers trekken. Dat heeft een woordvoerster zondag laten weten.

Vaderlandse titels die meer dan honderdduizend, vierhonderdduizend of een miljoen bezoekers trekken, worden sinds veertien jaar bekroond met zogenoemde Gouden, Platina en Diamanten Films. De komedie Gooische Vrouwen 2 is heel hard op weg om de volgende mijlpaal te passeren, twee miljoen bezoekers. "We gaan het zeker vieren als het de film lukt", aldus de zegsvrouw. "Maar we willen niet op de zaken vooruit lopen. Bezoekersaantallen laten zich lastig voorspellen."

Het eerste deel bleef steken op 1,9 miljoen kaartjes.Toch lijkt de kans dat Gooische Vrouwen 2 daar overheen gaat heel reëel. De film loopt beter dan zijn voorganger: in zes weken tijd werd de komedie met Linda de Mol inmiddels door 1,57 miljoen mensen gezien. De film draait nog in 135 zalen. Ook regisseur Will Koopman laat weten de huid nooit te willen verkopen voordat de beer geschoten is. "Maar het zou natuurlijk wel helemaal te gek zijn."

De laatste Nederlandse bioscoopfilm die meer dan twee miljoen bezoekers trok, was de eerste Flodder. Voor de iconische komedie van regisseur Dick Maas werden in 1986 meer dan 2,3 miljoen kaartjes verkocht.

Waterpolosters ZVL en UZSC uitgeschakeld ondanks monsterzeges

De waterpolosters van ZVL en UZSC zijn er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken van de Euro League. Beide Nederlandse clubs sloten zondag de betreffende kwalificatietoernooien wel af met een klinkende zege.

De Leidse vrouwen versloegen in Athene het nog puntloze Targu Mures uit Roemenië met liefst 32-1. Femke Aan en Maartje van Rijn scoorden ieder vijfmaal. ZVL eindigden als derde achter Olympiakos Piraeus en Vouliagmeni, die groot thuisvoordeel genoten.

UZSC moest in haar groep twee Italiaanse vertegenwoordigers voor laten gaan: Plebiscito Padova en gastvereniging Mediterranea Imperia. Mladost Zagreb vormde zondag geen probleem: 17-3. Amarens Genee passeerde de Kroatische keepster vijf keer en was daarmee topscoorster, evenals zaterdag tegen London Otter (21-5) toen ze zeven treffers maakte.

Winst en verlies voor Oranje-cricketers in World League

Het Nederlands elftal is de World Cricket League (tweede divisie) in Namibië met wisselend succes begonnen. Oranje versloeg zaterdag Canada met 67 runs, maar liet zich een dag later in Windhoek lelijk verrassen door Nepal. Dat gebeurde in de laatste over.

De Nepalezen passeerden het Nederlandse totaal (158 all out) drie ballen voor het einde. Aan bat hadden Michael Rippon (53 runs uit 117 ballen) en Stephan Myburgh (36) zich nog enigszins onderscheiden. Ahsan Malik en Mudassar Bukhari pakten ieder twee Nepalese wickets ten koste van 25 respectievelijk 26 runs.

Tegen de Canadezen was Wesley Barresi de productiefste speler. Door onder meer negen vieren en een zes uit slechts 61 ballen droeg hij 83 runs (not out) bij aan het totaal van 251 voor 7. Ben Cooper (57) en Erik Szwarczynski (35) deden nuttig mee. Vivian Kingma bowlde tien overs achtereen en stuurde vier batsmen naar de kant (4-32/10). Rippon deed niet voor hem onder: 3-22/8.

Nederland speelt dinsdag tegen het nog ongeslagen gastland Namibië.

Ola John belangrijk voor Benfica

Ola John heeft zondag zijn waarde bewezen voor Benfica. De Nederlandse aanvaller moest aanvankelijk genoegen nemen met een reserverol tegen CS Marítimo, maar viel al na een kwartier in voor Nicolás Gaitán. Drie minuten na zijn entree leverde hij al een assist op Eduardo Salvio en vlak na rust verzorgde John zelf de 0-2.

Benfica won het duel uiteindelijk met 4-0. Salvio maakte zijn tweede, waarna Lima de eindstand bepaalde. De koploper in de Portugese competitie behield daardoor zes punten voorsprong op naaste belager FC Porto.

Benfica speelde het duel uit met tien man, nadat Anderson Talisca in de 87e minuut nog zijn tweede gele kaart kreeg.

Felle strijd om luchthaven Donetsk

In het oosten van Oekraïne is in het weekeinde een felle strijd ontbrand om de luchthaven en omgeving van Donetsk, de stad die in handen is van door Rusland gesteunde separatisten. Granaten en raketten vlogen door de lucht en bijna niemand waagde zich op straat.

Op diverse plaatsen aan het bijna 350 kilometer lange front bestookten het regeringsleger en de rebellen elkaar met raketten. In Voehlehirsk, 75 kilometer ten noordoosten van Donetsk en trouw aan de regering in Kiev, werden twee kinderen van 7 en 16 jaar gedood. De rebellen in Horlivka meldden dat in hun stad twee doden en zestien gewonden waren gevallen.

De separatisten wisten vorige week grote delen van het vliegveld van Donetsk, dat ondanks maandenlange raketbeschietingen nog in handen van regeringstroepen was, te veroveren. De vorderingen van de rebellen noopten de regering in Kiev om snel en zware artillerie naar Donetsk te sturen. Joeri Birjoekov, een adviseur van president Petro Porosjenko, liet weten dat de Oekraïense troepen opdracht hebben gekregen stellingen van de rebellen zwaar onder vuur te nemen.

"Vandaag zullen wij laten zien hoe ver wij hun tanden naar binnen kunnen slaan", schreef Birjoekov op Facebook.

President Petro Porosjenko zwoer in Kiev dat Oekraïne 'geen duimbreed' van zijn grondgebied aan de separatisten zal afstaan. Uit verklaringen van de rebellen valt op te maken dat de Oekraïense troepen voor het eerst hebben geprobeerd in Donetsk zelf binnen te dringen. De regering van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk verklaarde dat haar troepen een Oekraïense aanval op een brug van de luchthaven naar de stad hadden weten af te slaan.

Rusland riep zondag op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Volgens het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft president Vladimir Poetin vorige week Porosjenko gewezen op de noodzaak dat alle partijen een overeengekomen bestand in acht nemen en hun zware artillerie van het front terugtrekken. Van zijn kant is Rusland bereid 'zijn invloed op de separatistische strijders aan te wenden om hen te overreden deze versie te accepteren', maar Kiev heeft besloten de beschieting van Donetsk te hervatten, stelt het Kremlin.

De strijd is opgelaaid nadat afgelopen dinsdag dertien mensen werden gedood toen een bus bij een legercheckpoint bij de plaats Volnovacha werd getroffen door een granaat. Oekraïne beschuldigde de separatisten, die iedere verantwoordelijkheid van de hand wezen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa kwam vrijdag tot de conclusie dat de granaat uit 'noord-noordoostelijke richting' kwam, volgens Oekraïne een bevestiging van zijn vermoedens, omdat dit gebied onder controle is van de rebellen. Moskou zegt echter dat de bevindingen van de OVSE de claim van Kiev ondergraven.

Woede over kontlikbeelden Comedy Central

De Amerikaanse kustwacht is woedend over een aflevering van de Comedy Central-serie Workaholics. In de aflevering is te zien hoe een hond door kustwachtmedewerkers gedwongen wordt de kont van acteur Anders Holm te likken.

De kustwachters gieten in de scène frisdrank over het blote zitvlak van de acteur, waarna ze de hond erop los laten die vol overgave begint te likken. Lachend kijken de mannen toe.

De kustwacht kon er volgens TMZ niet om lachen en stuurde een brief naar Viacom, de eigenaar van Comedy Central. De organisatie noemt het verwerpelijk om officieren op zo'n vernederende manier te portretteren. Ook was de instelling er niet over te spreken dat de gespeelde kustwachters in de rij staan voor een pornoscène. Het is misdadig en niet grappig, zo staat in de brief. Seksueel misbruik is een schending van eer, respect en toewijding, de waarden die ieder lid van de kustwacht belooft na te leven.

Snookeraar Murphy overklast Robertson in finale Masters

Snookeraar Shaun Murphy heeft voor de eerste keer de Masters op zijn naam weten te schrijven, het jaarlijkse toernooi met de zestien beste spelers van de wereld. Murphy won zondag in het Alexandra Palace te Londen de finale met 10-2 van Neil Robertson. Deze finale was een herhaling van de finale van 2012, toen wist Robertson met 10-6 te winnen. 

Het goede snooker wat Robertson liet zien in de kwart en halve finale bleef in de eindstrijd weinig van over. Mede door breaks van 64, 127 en 76 stond Murphy snel 5-0 voor. Met een break van 80 kon Robertson zijn eerste frame pakken. Murphy leidde na de middagsessie uiteindelijk met 6-2.

In de avond leek Robertson nog terug te komen. Hij stond in het negende frame 51-8 voor, maar kon de blauwe bal niet potten om verder te spelen. Na een lang tactisch spel was het toch Murphy die het frame kon pakken. The Magician ging door en met een 127 break werd het 8-2.

Ook in het elfde frame kreeg Robertson nog voldoende kansen om iets van de wedstrijd te maken, maar het lukte hem niet meer. Het werd 9-2 en met een break van 60 is de wedstrijd, dat nooit spannend werd, gespeeld.

Shaun Murphy heeft nu alle majors in het snooker gewonnen. (PRO SHOTS/Actionimages)
Shaun Murphy heeft nu alle majors in het snooker gewonnen. (PRO SHOTS/Actionimages)

De 32-jarige Murphy heeft met zijn zege op de Masters zijn Triple Crown voltooid. De zogenaamde Triple Crown is de verzamelnaam voor de drie meest prestigieuze toernooien in het snooker: het wereldkampioenschap, de UK Championship en de Masters. Hij is de tiende snookeraar die alle drie deze toernooien gewonnen heeft. In 2005 werd hij al wereldkampioen, in 2009 won hij de UK Championship en dit jaar de Masters.

Dopeur Koppelaar is Gouden Spike kwijt

De wegens doping geschorste polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar is de Gouden Spike kwijt. De organisatie van de Leidse atletiekwedstrijd heeft besloten de trofee toe te kennen aan een andere atleet. De Oegandese hardloper Joshua Cheptegei, die in Leiden de 10.000 meter won in 27.56.26, krijgt nu de vergulde atletiekschoen.

Koppelaar sprong bij de wedstrijd van Leiden Atletiek op 14 juni over een hoogte van 5,55 meter en kwalificeerde zich daarmee voor de EK. Het leverde hem die dag de Gouden Spike op. Kort daarna werd bekend dat de jonge atleet uit Dordrecht positief was bevonden bij een dopingcontrole in Duitsland op 31 mei. Hij kreeg eerder deze maand te horen dat hij voor twee jaar is geschorst.

"Als gevolg van de overtreding van het dopingreglement in mei 2014 zijn alle sportieve prestaties van Koppelaar ongeldig verklaard. Op grond daarvan zullen wij de trofee en het bijbehorende prijzengeld terugkrijgen", licht voorzitter Norbert Groenewegen van het organisatiecomité toe.

Van Gils na zware val bij WK niet in actie op slopestyle

Freestyle-snowboardster Charlotte van Gils moet bij de WK in Kreischberg de kwalificaties voor het onderdeel slopestyle aan zich voorbij laten gaan. De 28-jarige Van Gils kwam zaterdag in de training hard ten val en liep daarbij een gekneusde heup op. In samenspraak met de technische staf van de Nederlandse Ski Vereniging werd besloten het onderdeel slopestyle te laten schieten.

"Charlotte is vanzelfsprekend heel erg teleurgesteld", verklaarde technisch directeur Wopke de Vegt. "Of ze wel aan de big air mee kan doen, zullen we in de loop van de week beslissen." De big air staat op 23 en 24 januari op het WK-programma. Voor het eerst is er ook een vrouwencompetitie in deze discipline, waarbij over één schans wordt gesprongen.

Dijkhuizen vreest vertrek Coutinho naar PSV

Marinus Dijkhuizen vreest dat hij in de resterende dagen van de transferperiode op zoek moet naar een nieuwe doelman. Gino Coutinho, eerste keus bij Excelsior, staat volgens de trainer van de Kralingers in de nadrukkelijke belangstelling van PSV. "Ze hebben zich concreet gemeld bij ons", liet Dijkhuizen voorafgaand aan het competitieduel met Heracles Almelo weten bij FOX Sports.

"Ik zit er niet op te wachten, dat zeg ik heel eerlijk", zei Dijkhuizen. "We moeten tegen degradatie vechten, dan wil je niet je eerste keeper kwijtraken. Hij heeft er zelf wel oren naar. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen, maar zolang wij niet een hele goede vervanger kunnen halen is een overstap voor mij niet aan de orde."

Dijkhuizen erkende wel dat hij niet degene is die kan beslissen dat Coutinho niet weg mag. "Uiteindelijk bepaalt de directie natuurlijk."

Huismus weer meest gezien bij telling

Net als de voorgaande jaren staat de huismus weer op de eerste plaats van de Nationale Tuinvogeltelling. Ongeveer 45.000 mensen telden zaterdag en zondag in 35.000 tuinen ruim 775.000 vogels. Door het zachte winterweer is er een recordaantal tjiftjaffen geturfd. Dat meldde zondag Vogelbescherming Nederland.

De huismus staat op 1 omdat die vogel in grote groepen leeft. De koolmees staat op de tweede plaats, gevolgd door de merel. De spreeuw eindigde dit jaar nipt op de tiende plaats. De laatste dertig jaar is het aantal spreeuwen met 60 procent afgenomen.

De tjiftjaffen zakken bij kouder weer af naar het zuiden van Europa, maar uit de telling blijkt dat een groot deel dit jaar de winter in de Nederlandse tuinen doorbrengt.

Haags moslimgezin met dood bedreigd

Een moslim uit Den Haag en zijn gezin zijn met de dood bedreigd. De vader van het gezin ontving vorige week een brief met verschillende dreigementen. Zo wil de briefschrijver de man een 'koppie kleiner maken' of zijn huis opblazen. De briefschrijver wil dat de moslim weggaat uit Nederland.

Aanleiding voor de brief zijn de aanslagen in Parijs. Het gezin heeft aangifte gedaan.

Volgens de NOS gaat het om een Syriëganger die momenteel zijn proces in vrijheid afwacht, maar dat kon de politie niet bevestigen. De briefschrijver zegt te weten wanneer de Hagenaar 'naar de reclassering gaat'.

Ruim 117.000 bezoekers voor de Vakantiebeurs

Ruim 117.000 mensen hebben de afgelopen dagen inspiratie opgedaan voor hun vakantie op de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs van Utrecht. Volgens de organisatie waren dat er meer dan verwacht.

Bezoekers van de Vakantiebeurs verwachten in 2015 per persoon gemiddeld 3100 euro uit te geven aan vakanties. Bestemmingen binnen Europa zijn favoriet, met name Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Griekenland.

Minister Bert Koenders opende de beurs dinsdag. Hij riep daarbij vakantiegangers op om in het buitenland alert te zijn.

Scheids breekt neus van speler

Tijdens de wedstrijd tussen Barendrecht en Scheveningen in de topklasse van het zaterdagamateurvoetbal heeft de scheidsrechter een speler van Barendrecht een gebroken neus geslagen. Een incident dat natuurlijk niet met opzet gebeurde, de scheids wilde namelijk een wegwuifgebaar maken en raakte hierdoor per ongeluk de speler. Na enige tijd werd de speler afgevoerd met een brancard en werd de wedstrijd uitgespeeld met als eindstand een 1-1 gelijkspel. 

Winnares Vonn is blessureleed definitief vergeten

Mocht iemand daaraan nog twijfelen, Lindsey Vonn is al het blessureleed vergeten en skiet weer als vanouds. De Amerikaanse beleefde op de afdaling in Cortina d'Ampezzo een nieuwe hoogtijdag. Ze boekte haar 62e wereldbekerzege en evenaarde met dat totaal het record van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll. Dat dateerde uit 1980.

De 30-jarige jarige Vonn troefde zondag in het Italiaanse wintersportoord de Oostenrijkse Elisabeth Görgl en de lokale favoriete Daniela Merighetti af. "Het is een lange weg geweest te komen waar ik nu ben", zei Vonn na haar historische overwinning. "Als ik terugkijk op mijn loopbaan kan ik nauwelijks geloven dat ik zoveel heb gewonnen."

De Amerikaanse snelheidskoningin keek nog even terug op het fysieke ongemak (gescheurde kruisband, beenbreuk) van de laatste jaren. "Maar ik heb nooit opgegeven. Dit is echt een geweldige dag en een bijzonder moment voor mij en mijn familie. Ik wilde dit ook doen voor hen", aldus Vonn.

Sprintkampioen Otterspeer kan geluk niet op

Hein Otterspeer was er al drie keer dichtbij, maar zondag pakte de Zuid-Hollandse schaatser dan toch eindelijk goud bij de NK sprint in Groningen. "Ik denk dat er op dit moment weinig mensen zijn die zich gelukkiger voelen dan ik", sprak de rijder van LottoNL-Jumbo glunderend. "Ik heb hier drie afstanden gewonnen, de titel gepakt, twee tickets voor de WK afstanden verdiend en een startbewijs voor de WK sprint afgedwongen. Mooier kun je het niet hebben."

Otterspeer, eerder goed voor twee keer zilver en een keer brons bij de NK sprint, nam in Groningen revanche op zichzelf na een mislukt jaar. Hij liep daarin van alles mis, waaronder de Winterspelen van Sotsji 2014. "Dit is dan ook een overwinning op mezelf. Dat staat voorop. Ik voelde me als het ware als nieuw toen ik hier als Nederlands kampioen over de finish ging. Ik werd gewoon gedragen in de laatste twee bochten, zo leek het. Eindelijk is die kampioenskrans voor mij. Daar ga ik heerlijk van genieten."

Boek: Isa Maron - De Noordzeemoorden 2 '' IJskoud''

Hij was hier net nog. Ze pakte even haar telefoon - die navelstreng naar de rest van de wereld - en stond te appen met een vriendin, keek op, en hij was weg. Gewoon weg.

Sophie zocht koortsachtig de gehele kinderboerderij af en nadat ze alarm had geslagen, zocht iedereen in de buurt actief mee. Sophie belde meteen haar vriendin Kyra Slagter. Dagen lang zochten de meiden naar het 7-jarige jongetje, van wie geen enkel spoor meer te bekennen was. Hoe was dit mogelijk, de kinderboerderij in Amsterdam-Noord was de kleinste kinderboerderij in Nederland, misschien wel op de hele aard! Bovendien was de boerderij volledig omheind, en Jesse te klein om er overheen te klimmen… zou hij meegenomen zijn? 

Castaignos kritisch op verdediging FC Twente

Luc Castaignos liet zich na afloop van de verloren topper tegen Feyenoord kritisch uit over de verdedigers van FC Twente, die een voorbeeld moeten nemen aan de Rotterdamse defensie.

In De Kuip bleef Castaignos na het eindsignaal nog een tijdje gehurkt op het veld zitten. "Dat was een momentje voor mezelf, om even tot tien te tellen", zei de 22-jarige spits na afloop in gesprek met FOX Sports. "Want vandaag was zonde, vond ik. Je komt in de tweede helft langszij, krijgt er weer geloof in en daarna. Tsja, verdedigend stond het gewoon niet goed."

Castaignos stelde zich kritisch op tegenover zijn defensieve teamgenoten. "Verdedigen begint in de aanval, maar als ik het verschil zie tussen de defensie van Feyenoord en die van ons", vervolgde de aanvaller, die vandaag voor het eerst meedeed sinds de oogblessure die hij begin december opliep. "Ik kreeg nog geen meter en zij (de Feyenoord-aanvallers red.) kregen juist vrij veel ruimte."

"Dit was het verschil tussen écht verdedigen en slap verdedigen. In grote wedstrijden wordt dat meteen afgestraft. Dat is iets om van te leren en snel ook, want dit kan zo niet blijven doorgaan", aldus het jeugdproduct van Feyenoord, die reden genoeg heeft zich uit te laten over de defensieve organisatie van FC Twente. Het was alweer het zesde competitieve duel op rij met minimaal twee tegentreffers.

Aanvoerder en verdediger Andreas Bjelland sloot zich aan bij de woorden van Castaignos. "We hadden de wedstrijd soms in onze handen, maar zo slap als wij soms verdedigden, dat mag gewoon niet", zei de Deen tegenover FOX Sports. Vrijdag kunnen de Tukkers zich revancheren in de Twentse derby. De Enschedeërs staan dan tegenover buurman Heracles Almelo.

Carlsen neemt leiding over in Wijk aan Zee, Giri verliest

Magnus Carlsen heeft de leiding genomen in de stand van het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Hij won zondag voor de vijfde keer op rij. Zoveel partijen achtereen winnen was hem nog nooit gelukt in een mondiaal toptoernooi. De 24-jarige Noorse wereldkampioen heeft nu zes punten uit acht partijen.

Carlsen won in de achtste ronde met de zwarte stukken van Baadur Jobava af. De Georgiër opende met een ongebruikelijke variant, waaruit hij geen voordeel wist te behalen. In het eindspel verraste Carlsen hem met een aanvalscombinatie van loper en dame, waarmee de partij na 50 zetten gespeeld was. 

Anish Giri leed zondag zijn eerste nederlaag. De grootmeester uit Rijswijk verloor met zwart van Maxime Vachier-Lagrave. Ook Loek van Wely ging onderuit. Hij moest zijn meerdere erkennen in Fabiano Curuana. Maandag hebben de schakers een dag vrij. Dinsdag gaat het toernooi weer verder. Volgende week zondag wordt het toernooi afgesloten. 

Uitslagen ronde 8
Loek van Wely - Fabiano Caruana 0-1
Yifan Hou - Levon Aronian ½-½
Baadur Jobava - Magnus Carlsen 0-1
Teimour Radjabov - Radoslaw Wojtaszek 1-0
Vasil Ivanchuk - Wesley So 0-1
Maxime Vachier-Lagrave - Anish Giri 1-0
Liren Ding - Ivan Saric 1-0

Stand na acht speelronden
1. Magnus Carlsen 6
2. Wesley So 5,5
2. Maxime Vachier-Lagrave 5,5
2. Liren Ding 5,5
5. Vasil Ivanchuk 5
6. Teimour Radjabov 4,5
6. Fabiano Caruana 4,5
8. Anish Giri 4
9. Radoslaw Wojatszek 3,5
10. Levon Aronian 3
11. Yifan Hou 2,5
11. Ivan Saric 2,5
13. Loek Van Wely 2
14. Baadur Jobava 1,5

Russen overspoelen St. Moritz

Afgelopen week verraste de centrale bank van Zwitserland iedereen door de waarde van de Frank los te koppelen van de Euro. Hierdoor schoot de koers omhoog en is een skitrip naar het Alpenland een stuk minder aantrekkelijk geworden. Behalve dan voor de welgestelde Rus.

Al jaren is St. Moritz een uitvalbasis voor de vermogende Rus, die even een paar weken wil gaan skiën in Zwitserland. Opvallend is wel dat het de enige Zwitserse plaats is die deze loyaliteit kan genieten. Andere populaire wintersportplaatsen zien namelijk een fikse terugloop van het aantal Russen.

Naast de koersontkoppeling met de Euro is de Roebel, als gevolg van de internationale sancties en een lage olieprijs, het afgelopen jaar dramatisch gedaald. Er wordt dan ook verwacht dat het aantal toeristen uit de omringende landen fors zal gaan dalen. Ondanks deze aderlating zitten de vijfsterrenhotels in het luxueuze bergdorp nog steeds goed vol.

Dat Russen dol zijn op geld uitgeven mag wel duidelijk zijn: voor zo'n €100,- koop je naast de piste een truffelpizza. De verwachting is dan ook dat de lokale economie weinig last zal hebben van de koerswijzigingen. Of dit ook voor de rest van het land geldt, is nog te bezien.

Twijfels over inzetbaarheid Gyan bij Ghana vanwege malaria

Ghana maakt zich zorgen over Asamoah Gyan, de aanvoerder van de nationale voetbalploeg. De aanvaller zou volgens de Ghanese voetbalbond een lichte vorm van malaria hebben en trainde de afgelopen dagen niet mee met de selectie die zich voorbereidt op het duel van maandag in de Africa Cup tegen Senegal.

Gyan bracht de nacht van zaterdag op zondag door in een ziekenhuis in Mongomo. De ziekte is in een vroeg stadium ontdekt en de medicatie slaat aan, liet de voetbalbond van het Afrikaanse land weten. Vorige week schrapte bondscoach Avram Grant nog een oefenduel tegen het Duitse Freiburg omdat Gyan tijdens een training geblesseerd was geraakt. De Israëliër wilde daarmee voorkomen dat er blessuregevallen zouden bijkomen.

Anderlecht simpel langs tiental Lierse, St Etienne laat plek twee liggen

Anderlecht heeft zondag zonder al te veel problemen Lierse SK met 3-0 verslagen. De ploeg uit Brussel leidde bij rust al met 2-0 dankzij doelpunten van Youri Tielemans vanaf de strafschopstip en Leander Dendoncker.

Osval Alvarez bracht tien minuten voor tijd de eindstand op het bord. Lierse, met oud-Willem II'er Arjan Swinkels centraal achterin, speelde vanaf de 36e minuut met tien man. Middenvelder Brice Ntambwe moest na een forse tackle met rood naar de kant. Anderlecht heeft twee punten achterstand op Club Brugge dat vrijdag niet verder kwam dan een 1-1-gelijkspel tegen KV Mechelen.

Saint-Étienne heeft nagelaten de tweede plek in de Franse Ligue 1 in te nemen. De ploeg van Ricky van Wolfswinkel speelde doelpuntloos gelijk bij Rennes. Saint-Étienne blijft daardoor voorlopig steken op de vierde plaats, met veertig punten na 21 wedstrijden.

Van Wolfswinkel begon op de bank tegen de middenmoter. De Nederlandse spits kwam halverwege de tweede helft in het veld.

Arsenal is City de baas, Chelsea en West Ham winnen

Manchester City heeft de druk op Premier League-koploper Chelsea zondag verder zien afnemen. De ploeg van Manuel Pellegrini kwam een week geleden niet verder dan 1-1 tegen Everton. Zondag ging de regerend landskampioen op eigen veld zelfs onderuit. Arsenal stapte met een overwinning (0-2) van het veld in Manchester.

Sergio Agüero startte voor het eerst sinds een knieblessure weer in de basis bij City, maar de Argentijn werd nauwelijks in stelling gebracht. De thuisploeg werd eigenlijk alleen gevaarlijk met hoge voorzetten en daar moet de kleine Agüero het juist niet van hebben. Arsenal speelde gemakkelijker en kwam halverwege de eerste helft op voorsprong. Santi Cazorla benutte een strafschop.

In de tweede helft golfde het spel over en weer, maar echt grote kansen op de gelijkmaker kreeg de thuisploeg niet. Olivier Giroud zorgde zelfs voor de 0-2 in het Etihad Stadion. De Fransman was trefzeker uit een vrije trap van Cazorla.

City (tweede) zag door de nederlaag het gat met Chelsea groeien naar vijf punten. Arsenal staat vijfde. Patrick van Aanholt ging met Sunderland onderuit bij Tottenham Hotspur: 2-1.

Na vier competitieduels zonder zege heeft West Ham United eindelijk weer een overwinning geboekt in de Premier League. De ploeg van manager Sam Allardyce versloeg op eigen veld Hull City met duidelijke cijfers: 3-0.

Andy Carroll, Morgan Amalfitano en Stewart Downing maakten de doelpunten voor de Londenaren die de zevende positie bezetten op de ranglijst. Hull staat onder de degradatiestreep.

Nachtwerk voor gasmonteurs in Velsen

Monteurs van Liander werken in de nacht van zondag op maandag in Velsen verder om de gasstoring zo snel mogelijk op te lossen. Inmiddels hebben bijna 160 huishoudens en een basisschool weer gas. Dat zei zondagavond een woordvoerster van Liander. Donderdag kwamen duizend huishoudens zonder gas te zitten toen er een lek ontstond en water de gasleiding in liep.

Inmiddels is een deel van de hoofdgasleiding weer schoon. Bij het schone deel hebben de huizen weer gas. Liander heeft zondagmiddag nogmaals opgeroepen elektrische apparaten zoveel mogelijk uit te zetten in het getroffen gebied. Liander vreest voor overbelasting van het elektriciteitsnet.

De burgemeester van Velsen heeft een noodverordening uitgevaardigd waarmee medewerkers van Liander toegang krijgen tot woningen waar niemand thuis is en het nodig is het huis te betreden. Dit gebeurt onder zorgvuldige begeleiding van de gemeente, politie en een slotenmaker voor het plaatsen van een nieuw slot, verzekert Liander.

Huisartsen ontevreden over zorgverzekeraars

Huisartsen zijn erg ontevreden over de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars. Velen voelen zich gedwongen contracten af te sluiten waar ze niet achter staan. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1750 leden. De LHV bracht de resultaten van de enquête zondag naar buiten.

Volgens de huisartsenvereniging is er sprake van een ongelijke onderhandelingspositie. "Een onwenselijke situatie."

Israël doodt Hezbollah-strijders in Golan

Bij een raketaanval door Israëlische helikopters in de Golan Hoogten zijn zondag vijf strijders van Hezbollah gedood, de Libanese sjiitische miliitie die in de burgeroorlog in Syrië meevecht aan de kant van de regering van de Syrische president Bashar Assad.

Bij de aanval werden twee Hezbollah-voertuigen geraakt waarmee strijders stellingen inspecteerden bij Mazare al-Amal, niet ver van de Israëlische grens. Onder de doden is volgens een Hezbollah-functionaris Jihad Mughniyeh, zoon van het in 2008 in Damascus vermoorde Hezbollah-kopstuk Emad Mughniyeh. Hezbollah houdt Israël verantwoordelijk voor de moord en heeft gezworen de dood van Emad Mughniyeh te wreken.

Hezbollah bevestigde de dood van 'een aantal' strijders, maar noemde geen namen.

Het Israëlische leger wilde niet reageren.

Schreuder: "We hadden meer lef moeten tonen"

Trainer Alfred Schreuder van FC Twente vond dat zijn ploeg zondag in Rotterdam best van Feyenoord had kunnen winnen. "We hebben zes grote kansen gecreëerd, daarvan moeten er meer dan één in", zei de coach na de nederlaag (3-1).

Schreuder verweet zijn ploeg soms wat te angstig te zijn geweest. "Bij fasen hadden we gewoon veel meer lef moeten tonen. Na de rust hadden we het duel een tijdlang onder controle, maar we hebben het in vijf minuten tijd weggegeven. In plaats van 2-1 voor ons, staat het dan 3-1 voor Feyenoord. Dat mag niet gebeuren. Slordig."

Met name Jesus Corona liet in de Kuip enkele aardige kopkansen liggen. "Hij zal technisch beter moeten gaan koppen. Maar aan de andere kant staat hij wel steeds op de goede plek", wist Schreuder.

Om de titel doet Twente door de nederlaag niet meer mee, maar de trainer ziet nog voldoende kansen op een goed seizoen. "Een plek bij de eerste vijf is voor ons nog steeds haalbaar."

Rutten: "Alleen qua uitslag leuke wedstrijd"

Trainer Fred Rutten van Feyenoord moest zondag beamen dat de amusementswaarde in het duel met FC Twente niet al te hoog lag. "We hebben er alles aan gedaan om er een leuke wedstrijd van te maken, maar dat is alleen qua uitslag gelukt", zei de coach na de zege (3-1).

Feyenoord had regelmatig moeite om door het defensief spelende Twente, dat aantrad met vijf verdedigers, te komen. "Daardoor was het een beetje vechtvoetbal", concludeerde Rutten. "De tweede helft stond het bij ons iets beter, waardoor we in de opbouw meer konden doen. Toen heb ik ook bij momenten het Feyenoord gezien, dat ik wil zien. En we hebben natuurlijk drie mooie goals gemaakt."

De coach durfde nog niet al te veel vooruit te kijken naar de topper tegen Ajax van volgende week. "Dat komt wel als ik straks in de auto zit."

Station Tilburg afgezet om relschoppers

In Tilburg is zondagavond door de politie het treinverkeer stilgelegd. Volgens een woordvoerder van de politie zit er in een treinstel een aantal relschoppers.

De politie gaat met behulp van onder meer de hondenbrigade de relschoppers uit de trein halen. Hierdoor blijven alle treinen die op het station staan gesloten en mogen reizigers het perron niet op.

Uitslagen Eredivisie speelronde 18

Het is weer zover. De Nederlandse voetbalcompetitie, de Eredivisie is weer begonnen. Het was weer een genottelijk weekend. Veel verrassingen waren er niet te bespeuren, maar de top drie had grote moeite om hun wedstrijden tot winst om te zetten. Onderin verloren vrijwel alle clubs.

Op vrijdag om acht uur was het weer tijd om voor de buis te zitten of naar het stadion te gaan. Ajax trapte af tegen FC Groningen, maar al vrij snel kreeg Jairchinio Antonia een kans. Dat zou niet zijn laatste zijn van de wedstrijd. Misschien moet hij gaan rugbyen, want hij heeft grote moeite om de bal binnen het doel te krijgen. Gelukkig was er wel een Ajacied die dat lukte: Ricardo Kishna. Er was daarnaast toch nog een Groninger die het doel wist te vinden. Jammer genoeg was dat het verkeerde doel, waardoor Ajax met 2-0 de punten in huis hield.

Zaterdag was het tijd voor meer genot. De opening was voor Robert Maaskant. Slechts enkele minuten bracht zijn NAC door zonder tegentreffer. Het liep vervolgens nog best lekker, Ad Tighadouini scoorde nog. In de tweede helft liep PEC echter in 8 minuten uit van 1-1 naar 4-1.

Het grapje werd veelvuldig gemaakt: De winterstop is voorbij en dan is er toch eindelijk sneeuw in Alkmaar. Simon Poulsen is een geboren IJslander, dus hij heeft al genoeg sneeuw in zijn leven gezien. Ploeggenoot Rochet had het nog nooit gezien, maar hij deed het beter dan zijn collega onder de lat: Fillip Kurto. Deze doelman vond de bal wel erg glad en kon hem twee keer niet vangen bij een schot. Twee keer was het daardoor raak en zo stond Dordrecht weer met lege handen.

Toen men in Alkmaar de bal probeerde aan het rollen te krijgen probeerde Mike van Duinen het net meteen aan het bollen te krijgen. Al na 25 seconden scoorde de Hagenees tegen Cambuur. Bartholomew Ogbeche was ook in goede vorm. De Nigeriaan schoot met scherp en trof twee maal doel. Het eindoordeel: 2-2

Vitesse - PSV, twee zwakke defensies, dus je verwacht veel goals. Uiteindelijk viel dat tegen: Nota bene Adam Maher was de enige doelpuntenmaker van de wedstrijd. Vooral Vitesse liet veel kansen liggen, maar ook de bezoekers hadden meer kunnen scoren.

De zondag begon met Willem II - Go Ahead Eagles. Misschien was er op vrijdag al matchfixing, met Antonia die drie keer over schoot? Of zou Kurto omgekocht zijn, met zijn twee blunders? Bij Vitesse - PSV konden ze er ook wat van. Maar sinds vrijdag noemt Nederland maar 1 club als het om matchfixing gaat: Willem II. Dus je vraagt je toch af bij al die gemiste kansen van de thuisclub of de wedstrijd gekocht is. Maar helaas voor alle mensen die daaraan twijfelen, Robert Braber besloot toch nog een keer raak te koppen. Het was de enige goal van de wedstrijd, waarin Go Ahead zwak was maar wel kansen kreeg.

Half drie bracht de hoofdact. Feyenoord - Twente. Twente had een leuk nieuwtje bedacht: een 5-3-2 opstelling. Misschien kunnen ze daarmee Feyenoord verbazen. En als dat niet genoeg is is er ook het geheime wapen Orlando Engelaar. Daarmee moeten ze zo'n wedstrijd toch kunnen winnen. Helaas hadden ze een dingetje over het hoofd gezien: Feyenoord speelde vorig jaar al enkele wedstrijden zelf in het 5-3-2 systeem. Het opstellen van Engelaar bleek wel een briljante zet, hij scoorde namelijk een goal voor de bezoekers. Helaas kregen ze er ook drie om de oren en wist Feyenoord te winnen.

Op dat moment begon Mark Uth aan zijn wedstrijd tegen Uthrecht. Ondanks zijn naam scoorde hij niet. De bezoekers uit Heerenveen wonnen echter wel met 1-2.

John Stegeman, de trainer van Heracles Almelo, had zijn spelers wellicht duidelijk moeten maken dat de winterstop vandaag al was afgelopen was. Het leek er namelijk op dat de spelers dat niet door hadden. Excelsior, toch niet de allerbeste ploeg uit deze eredivisie, won met maar liefst 0-3. 

PSV leidt, nog altijd met vier punten voor op Ajax. Twente en Cambuur zakken weg, terwijl Excelsior weer wat naar boven kan kijken. Voor NAC Breda en FC Dordrecht ziet het er erg zorgelijk uit.

Uitslagen

Thuis Uit Datum Uitslag
AFC Ajax FC Groningen 16 jan 2015 2-0
PEC Zwolle NAC Breda 17 jan 2015 4-1
AZ FC Dordrecht 17 jan 2015 2-0
ADO Den Haag SC Cambuur 17 jan 2015 2-2
Vitesse PSV Eindhoven 17 jan 2015 0-1
Willem II Go Ahead Eagles 18 jan 2015 1-0
Feyenoord FC Twente 18 jan 2015 3-1
FC Utrecht sc Heerenveen 18 jan 2015 1-2
Heracles Almelo Excelsior 18 jan 2015 0-3

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 18 15 1 2 46 49 - 14
2 Ajax 18 13 3 2 42 45 - 17
3 Feyenoord 18 10 4 4 34 33 - 16
4 PEC Zwolle 18 10 2 6 32 35 - 22
5 AZ 18 9 4 5 31 28 - 25
6 FC Twente 18 7 7 4 28 32 - 24
7 SC Cambuur 18 7 6 5 27 29 - 27
8 sc Heerenveen 18 6 7 5 25 23 - 22
9 FC Groningen 18 6 6 6 24 19 - 26
10 Willem II 18 7 2 9 23 26 - 29
11 FC Utrecht 18 7 2 9 23 31 - 35
12 Vitesse 18 5 7 6 22 35 - 28
13 Excelsior 18 4 8 6 20 26 - 36
14 ADO Den Haag 18 3 8 7 17 24 - 31
15 Heracles Almelo 18 5 1 12 16 27 - 39
16 Go Ahead Eagles 18 4 4 10 16 22 - 37
17 NAC Breda 18 3 4 11 13 17 - 41
18 FC Dordrecht 18 1 4 13 7 12 - 44

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
FC Twente Heracles Almelo 23 jan 2015 20.00
SC Cambuur PSV 24 jan 2015 18.30
FC Dordrecht Excelsior 24 jan 2015 19.45
PEC Zwolle AZ 24 jan 2015 19.45
sc Heerenveen Vitesse 24 jan 2015 20.45
Ajax Feyenoord 25 jan 2015 12.30
FC Groningen FC Utrecht 25 jan 2015 14.30
NAC Breda Willem II 25 jan 2015 14.30
Go Ahead Eagles ADO Den Haag 25 jan 2015 16.45

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 11 17
Mark Uth sc Heerenveen 11 18
Memphis Depay PSV 10 14
Luuk de Jong PSV 10 16
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 10 16
Ruud Boymans FC Utrecht 9 9
Luc Castaignos FC Twente 9 15
Michael de Leeuw FC Groningen 9 17
Arkadiusz Milik Ajax 8 12
Tomáš Necid PEC Zwolle 8 14

Uitslag Heracles Almelo - Excelsior

Excelsior heeft in de Eredivisie dit seizoen haar eerste uitzege weten te boeken. In Almelo werd Heracles met 0-3 opgerold, waardoor de Rotterdammers voorlopig afstand hebben genomen van de onderste ploegen.

Heracles Almelo

0 - 3

Excelsior

     14' Van Weert
 70' Van Mieghem
 84' De Reuver
 
 Gele kaart: Weghorst (Heracles Almelo), Van Mieghem, Fischer (Excelsior)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Koenders
Te Wierik
Veldmate (Schenkeveld/76)
Aktaou (Cziommer/61)
Bruns (Avdic/74)
Bel Hassani
Fledderus
Linssen
Weghorst
Tannane
  Damen
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins
Vermeulen
Stans
Gouriye (De Reuver/83)
Van Weert
Van Mieghem (Botaka/70)

Protesten tegen Mohammed-cartoons eisen levens

Veiligheidstroepen hebben zondag in de hoofdstad van Niger traangas gebruikt om honderden aanhangers van de oppositie te verdrijven die deelnamen aan een verboden demonstratie. De autoriteiten hadden de bijeenkomst verboden vanwege opgelopen spanningen na twee dagen van gewelddadige protesten tegen het afbeelden van de profeet Mohammed door het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Bij de protesten tegen de cartoons kwamen tien mensen om het leven; vijf in de hoofdstad Niamey en vijf in de stad Zinder. De demonstratie van de oppositie stond los van de protesten, maar de regering van president Mahamadou Issoufou vreesde dat ze makkelijk uit de hand kon lopen.

In Pakistan werd zondag voor de vierde opeenvolgende dag tegen de karikaturen van de profeet Mohammed geprotesteerd. In verschillende steden werden Franse vlaggen en poppen die de president van Frankrijk moesten voorstellen in brand gestoken.

Het grootste protest, met meer dan tienduizend aanhangers van de groep Jamaat-ud-Dawa, vond plaats in de oostelijke stad Lahore. Leider Hafiz Mohammed Saeed van Jamaat-ud-Dawa riep moslimleiders op de Verenigde Naties te overreden iedere vorm van godslastering tot een internationaal misdrijf te verklaren. "Als de Verenigde Naties hier geen gevolg aan geven, moeten de moslimstaten een eigen Verenigde Naties oprichten", zei hij.

Een kleine groep demonstranten verzamelde zich voor de persclub in Lahore om eer te bewijzen aan de broers Said en Chéri Kouachi, de daders van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

In Karachi waren honderden mensen op de been. Een deel van hen probeerde op te trekken naar het Franse consulaat in de stad, maar werd door de politie tegengehouden.

In de noordwestelijke stad Peshawar protesteerden ook tientallen christenen tegen het afdrukken van de Mohammed-cartoons. Zij staken een Franse vlag in brand en eisten een verbod op het tijdschrift.

Veel moslims hebben de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo veroordeeld, maar voelen zich ook op hun ziel getrapt door het opnieuw afdrukken van een tekening die Mohammed moet voorstellen.

Atlanta Hawks evenaren zegereeks uit 1968

De basketballers van Atlanta Hawks hebben de langste zegereeks in de geschiedenis van het team geëvenaard. De Hawks wonnen zaterdag met 107-99 van de Chicago Bulls en boekten hiermee de twaalfde overwinning op rij. De vorige succesvolle serie dateerde van 1968.

Kyle Korver was topscorer bij de Hawks met 24 punten. Al Horford voegde er 22 punten aan toe. Bij de Bulls was Derrick Rose het beste op dreef met 23 punten, tien assists en acht rebounds.

De Golden State Warriors waren met 131-106 te sterk voor de Houston Rockets. Klay Thompson en Stephen Curry maakten beiden met 27 punten voor de Warriors. De Minnesota Timberwolves wisten voor een verrassing te zorgen door uit met 113-105 af te rekenen met de Denver Nuggets.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Indiana Pacers 80-71 OT
Detroits Pistons - Philadelphia 76ers 107-89
Brooklyn Nets - Washington Wizards 90-99
Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 102-98
Sacramento Kings - Los Angeles Clippers 108-117 

Paris Saint-Germain in slotfase langs Évian

Paris Saint-Germain heeft de achterstand op de verrassende koploper Olympique Lyon op vier punten kunnen houden. De ploeg uit de Franse hoofdstad liep in de slotfase weg bij Évian dat na 63 minuten op gelijke hoogte (2-2) was gekomen na een eigen doelpunt van Gregory van der Wiel. Javier Pastore en Edinson Cavani brachten de eindstand op 4-2. Lyon won zaterdag al met 2-0 bij Lens.

De gasten namen in het Parc des Princes in de veertiende minuut verrassend de leiding via Cédric Barbosa. David Luiz en Marco Verratti bezorgden PSG nog voor rust een voorsprong.

Van Erp pakt masterstitel driebanden

Jean van Erp heeft voor het eerst in zijn biljartcarrière de Masters Driebanden gewonnen. De Brabander won de finale van Raimond Burgman met 50 tegen 38 caramboles. Van Erp onttroonde in Kaatsheuvel zestienvoudig kampioen Dick Jaspers.

Van Erp effende de weg naar zijn eerste titel in de halve finales, waarin hij topfavoriet Jaspers in een spannend gevecht versloeg met 50-46. In de finale had de geboren Heeswijker minder moeite met Burgman, die zijn negende finale speelde. Na 38 beurten besliste Van Erp de finale in zijn voordeel.

Menner De Ronde verslaat Exell

Koos de Ronde heeft zondag in Leipzig de kwalificatie voor de World Cup vierspannen gewonnen. De menner uit Zwartewaal versloeg Boyd Exell, die op een wildcard meedeed, met ruim verschil.

De Ronde legde de basis voor zijn zege met een degelijke eerste manche. Hij finishte na 126,93 seconden, tien tellen eerder dan de Australische wereldkampioen, en verdedigde die voorsprong met succes. IJsbrand Chardon ging met 123,47 als favoriet de finale met de top drie in. De Zuid-Hollander verloor daarin echter de controle over zijn paarden en haalde de finish niet.

Nieuwe aanval Boko Haram in Kameroen

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft bij een nieuwe aanval in het noorden van Kameroen drie mensen gedood en tachtig huizen vernield. 'Tussen de dertig en vijftig' mensen werden uit het dorp Mabass ontvoerd. Dat heeft de Kameroense minister van informatie Issa Tchiroma Bakary zondag meegedeeld.

"Wij hebben hier te maken met barbaarse, wetteloze mensen", zei Bakary. "Niets houdt hen tegen om te moorden."

Het oorspronkelijk in het noordoosten van Nigeria actieve Boko Haram vormt een toenemend regionaal probleem. Steeds vaker worden er ook aanvallen in het noorden van Kameroen uitgevoerd. De groep werft strijders in Kameroen, Tsjaad en Niger en heeft recentelijk in een video bedreigingen geuit aan het adres van de Kameroense president Paul Biya.

Biya heeft ondertussen de hulp ingeroepen van Tsjaad. Tsjadische militairen arriveerden zondag in Kameroen en reden meteen door naar het noorden, zei minister van informatie Bakary. In de Tsjadische hoofdstad N'Djamena gingen zaterdag duizenden mensen de straat op om hun steun aan de troepeninzet te betuigen, meldde de officiële website van de Tsjadische president.

VVD-Kamerlid Leegte mond gesnoerd over gas

Tweede Kamerlid René Leegte voert voor de VVD niet langer het woord over de gaswinning in Groningen. Leegte maakte dit zondagavond bekend. Eerder dit weekeinde maakte hij al excuses voor een telefoongesprek dat hij vrijdag in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen.

Dat telefoontje met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen. Het zorgde voor de nodige ophef op Twitter. Leegte betreurt dat. "Daarom heb ik, in het belang van de Groningers, mijn partij en mijzelf, besloten het woordvoerderschap over dit onderwerp neer te leggen, zodat de discussie op de inhoud gevoerd kan worden."

Samsom vraagt achterban om vertrouwen

PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn congres zondag opgeroepen vastberaden te zijn en er op te vertrouwen dat de veranderingen als gevolg van het kabinetsbeleid goed gaan uitpakken voor het land. Hij verdedigde de samenwerking met de VVD in het huidige kabinet.

Samsom ligt binnen zijn partij de afgelopen tijd steeds meer onder vuur. In de peilingen staat de PvdA op een historisch dieptepunt van elf zetels. Samsom werd onder meer verweten dat hij te weinig het PvdA-geluid laat horen en te vaak het kabinetsbeleid verdedigt.

Samsom zei in zijn speech dat hij ziet dat er twijfel sluipt in de partij. Maar hij riep op tot vastberadenheid en noemde de successen van de PvdA-bewindslieden als Lodewijk Asscher, Martin van Rijn, Jeroen Dijsselbloem en Jetta Klijnsma.

Schouten en Stroetinga pakken nationale titel massastart

In Kardinge stond er naast het NK Sprint ook nog de derde editie van de NK Massastart op het programma. Het onderdeel staat volgende maand voor het eerst op het programma op de WK Afstanden in Heerenveen. De wedstrijden werden gewonnen door Irene Schouten en Arjen Stroetinga. 

Bij de dames kwam het aan op een massasprint. Er waren geen nauwelijks schaatsers die een poging waagden om weg te komen. In een lange sprint liet Schouten Mariska Huisman en Manon Kamminga achter zich. Het is de derde Nederlandse titel op een rij voor de 22-jarige Schouten. 

Ook bij de heren kwam niemand los van het peloton. Met nog twee ronden te gaan was het Jorrit Bergsma die zijn ploeggenoot Arjen Stroetinga meenam en wegreed. Bergsma zette Stroetinga af en die kon zonder problemen zijn titel prolongeren. Evert Hoolwerf legde beslag op plaats twee voor Ingmar Berga. Ook voor Stroetinga is het zijn derde titel op een rij. 

Zowel Schouten als Stroetinga zitten nu vanwege de winst in de voorselectie voor dit onderdeel op de WK Afstanden. De definitieve selectie wordt later bekendgemaakt. 

Weinig invloed Hebdo-incident op peilingen

De grote ophef rond de aanslag op Charlie Hebdo vertaalt zich niet door in de peilingen van Maurice de Hond, deze laten nauwelijks een verschuiving zien.

VVD en PvdA hebben nog steeds respectievelijk 17 en 11 zetels in de peiling, terwijl de PVV stabiel op 31 zetels mag rekenen van de ondervraagden. De SP heeft er voorzichig één zeteltje bij dat weggekaapt is bij GroenLinks.

Dat de PVV niet verder groeit wordt toegeschreven aan het bereiken van de maximale electorale grens volgens de peiler.

Uitslagen Eredivisie 18/01/2014

Feyenoord is de winterstop goed uitgekomen met een zege op FC Twente. De Rotterdammers zegevierden in eigen huis met 3-1 en vergrootten zo het gat met de Tukkers tot zes punten. Ook sc Heerenveen heeft van de eerste klap een daalder gemaakt, want de Friezen wonnen uit bij FC Utrecht met 1-2 en sprongen zo naar plaats acht op de ranglijst.

Boëtius gleed de 2-1 binnen (Pro Shots/Kay Int Veen)
Boëtius gleed de 3-1 binnen (Pro Shots/Kay Int Veen)

Feyenoord

3 - 1

FC Twente

 37' Immers
 59' Toornstra
 62' Boëtius
   51' Engelaar
 
 Gele kaart: Lachman (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 46.000
Arbiter: Van Boekel
Bijzonderheden: Kazim (Feyenoord) mist strafschop (37)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Boulahrouz
Van Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Clasie
Immers
Toornstra
Kazim-Richards
Boëtius
  Stevens
Martina
Lachman
Bengtsson (Mokhtar/73)
Bjelland
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Engelaar (Ould-Chikh/73)
Corona (Børven/83)
Castaignos

Kum (Utrecht) probeerde Larsson af te stoppen (Pro Shots/Jan Kok)
Kum (Utrecht) probeerde Larsson af te stoppen (Pro Shots/Jan Kok)

FC Utrecht

1 - 2

sc Heerenveen

 90+1' Janssen(pen)    41' Slagveer
 65' Larsson
 
 Gele kaart: Kum (FC Utrecht), Van Aken, De Roon (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.560
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Kum
Leeuwin
Letschert (Diemers/85)
Hardeveld
Janssen
Kali (Haller/72)
Ayoub
Duplan
Rubin
Peterson (Verbeek/69)
  Nordfeldt
Marzo
Schmidt
Van Aken
Van Anholt
De Roon
Sinkgraven (Thorsby/90+3)
Van den Berg (Otigba/75)
Slagveer
Uth (Thern/82)
Larsson

10 duurste auto's van 2014 #1

In deze 10-delige blog nam ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de afgelopen 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm verscheen. Schroom niet om een reactie achter te laten!

Vandaag behandelen we de nummer 1 van de lijst:

Vorige blogs; #10, #9, #8, #7, #6, #5, #4, #3, #2

Reichelt wint afdalingsklassieker Wengen

Skiër Hannes Reichelt heeft in Wengen de World Cup-afdaling gewonnen. Tijdens de klassieker op de Lauberhorn wist de Oostenrijker, tot teleurstelling van het in grote getale aanwezige publiek, liefst drie Zwitsers voor te blijven.

Als derde ging Carlo Janka naar beneden, twee dagen nadat hij met de zege in de alpinecombinatie zijn eerste World Cup-overwinning in jaren boekte. Lange tijd wist niemand bij zijn tijd in de buurt te komen. De Noor Kjetil Jansrud, leider in de World Cup op de afdaling, gaf bijna een seconde toe en werd uiteindelijk vijfde. Beat Feuz, landgenoot van Janka, startte als dertiende en hij wist dan toch de tijd van zijn kompaan te verbeteren: Feuz was 0,02 seconde sneller.

Reichelt mocht als een van de laatste favorieten zijn geluk beproeven. De Oostenrijker werd in de voorgaande drie edities van de Lauberhornafdaling tweede, derde en tweede, een overwinning ontbrak dus nog. Daar bracht hij met een fantastische run verandering in door 0,12 seconden sneller dan Feuz over de streep te komen. Ook voor de twee Zwitsers was het niet de eerste podiumplek op de Lauberhorn: Feuz won in 2012 al eens, Janka was in 2010 de beste en pakte in 2011 de derde plek. 

Komende zaterdag staat in Kitzbühel de andere van de twee grote klassiekers op het programma, de afdaling tijdens de Hahnenkammrennen. Op 8 februari wordt in Vail/Beaver Creek de afdaling tijdens het WK gehouden.

Reichelt op weg naar de klassiekerzege in Wengen (Foto: Getty)

Daders aanslag Charlie Hebdo anoniem begraven

De daders van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, de broers Said en Chérif Kouachi, zijn in het weekeinde in alle stilte begraven. Beide broers hebben een naamloos graf gekregen, Said in Reims en zijn jongere broer in de Parijse voorstad Gennevillers, om te voorkomen dat hun rustplaatsen een bedevaartsoord worden voor extremisten.

Said en Chérif Kouachi werden op 9 januari doodgeschoten bij een actie van de Franse politie. Twee dagen eerder hadden zij bij een aanval op de redactie van Charlie Hebdo tien medewerkers van het blad en twee politieagenten gedood. Volgens de Franse wet moesten zij in hun woonplaats begraven worden.

Het is nog niet bekend waar of wanneer Amédy Coulibaly wordt begraven. Hij vermoordde een politieagente en vier mensen in een joodse supermarkt in Parijs voor ook hij door de politie werd doodgeschoten.

De Franse politie heeft zondag drie vrouwen vrijgelaten die vrijdag in het kader van het onderzoek naar de aanslagen waren opgepakt. De voorlopige hechtenis van negen andere verdachten is met 48 uur verlengd.

President François Hollande heeft gezegd dat Frankrijk 'oorlog voert' tegen terrorisme. In totaal zijn 122 duizend politieagenten en militairen ingezet om het land te beveiligen. Om de gemoederen niet verder te verhitten hebben de autoriteiten zondag een anti-islamistische betoging in Parijs verboden.

Otterspeer zegeviert in stijl

Hein Otterspeer heeft zijn eerste nationale sprinttitel op zak. De schaatser van Team Lotto-Jumbo pakte op de afsluitende 1.000 meter de overwinning in 1.10,14 minuten en bleef hiermee in het klassement regerend wereldkampioen Michel Mulder ruim voor.

Otterspeer reed in Groningen vier zeer goede afstanden met drie afstandszeges. Achter hem werd Kjeld Nuis vandaag tweede in 1.10,58 minuten voor Koen Verweij die drie honderdste meer nodig had. Mulder werd zesde in 1.10,86 waarmee hij zijn tweede plaats in het klassement veilig stelde. Met name Verweij baalde, want hij plaatste zich niet voor de WK afstanden op de kilometer. Deze plekken gaan naar Otterspeer, Nuis en Stefan Groothuis.

In het eindklassement heeft Otterspeer uiteindelijk 0,51 punten voorsprong op Mulder gepakt. Verrassend derde is Pim Schipper geworden met 1,01 punten achterstand op de winnaar. Dit drietal mag naar de WK Sprint.

Eerste sprinttitel voor Hein Otterspeer (Pro Shots/Jan Kanning)
Eerste sprinttitel voor Hein Otterspeer (Pro Shots/Jan Kanning)

Uitslag

# Schaatser Tijd
1 Hein Otterspeer 1:10.14
2 Kjeld Nuis 1:10.58
3 Koen Verweij 1:10.61
4 Pim Schipper 1:10.63
5 Gerben Jorritsma 1:10.69
6 Michel Mulder 1:10.86
7 Thomas Krol 1:10.94
8 Stefan Groothuis 1:10.97
9 Kai Verbij 1:11.18
10 Ronald Mulder 1:11.55


Klassement

# Schaatser Punten Verschil
1 Hein Otterspeer 141.380 -
2 Michel Mulder 141.885 +0,51
3 Pim Schipper 142.385 +1,01
4 Kjeld Nuis 142.520 +1,14
5 Stefan Groothuis 143.065 +1,69
6 Kai Verbij 143.315 +1,94
7 Gerben Jorritsma 143.335 +1,96
8 Ronald Mulder 143.380 +2,00
9 Thomas Krol 143.535 +2,16
10 Koen Verweij 143.985 +2,60

Skype via mobiel wint aan populariteit

Het aantal mobiele gebruikers van Skype is het afgelopen jaar verder toegenomen. Dat maakte onderzoeksbureau Telecompaper zondag bekend. Het aantal Nederlanders dat de mobiele dienst op hun smartphone heeft geïnstalleerd groeide naar 2,9 miljoen. Dat is veertien procent meer dan een jaar eerder.

Gemiddeld wordt vijf keer per maand via Skype 'gebeld' via de smartphone, waarbij een gesprek gemiddeld 31 minuten duurt. Dit was eerder nog vier keer per maand met een gespreksduur van negentien minuten.

Oenema kan het nog niet geloven

Schaatsster Thijsje Oenema was na de eerste dag bij de NK sprint in Groningen al de grote favoriet voor de titel. De 26-jarige Friezin voldeed zondag ook keurig aan alle verwachtingen. Toch reageerde ze met enig ongeloof op haar eerste triomf bij dit toernooi. "Het is voor mij nu nog een beetje onwerkelijk allemaal. Dit is echt heel gaaf", sprak ze stralend.

Oenema begon met een voorsprong van 1,66 seconden aan de afsluitende 1000 meter tegen rivale Margot Boer. Na een sterke opening en goede eerste ronde viel ze nog bijna stil op het laatste rechte stuk. "Nee, ik heb tijdens mijn race niet getwijfeld aan mijn titel", gaf de rijdster van Team Continu te kennen.

"Ik wist dat ik voldoende marge had op Margot en ook op Laurine van Riessen. Maar ik dacht dat winnaars geen pijn voelden. Nou, ik was na mijn finish echt even helemaal kapot. Het is lang geleden dat ik zo moe ben geweest na een 1000 meter. Het is het echter waard geweest. Ik heb een heel stabiel en heel goed toernooi gereden."

Rivierengebied herdenkt hoogwater 1995

De uiterwaarden van de grote rivieren staan op dit moment onder water. Maar dat is niet te vergelijken met het hoogwater van 1995, toen ruim 250.000 mensen moesten evacueren omdat de rivierdijken dreigden te breken. Het Rivierengebied herdenkt de komende weken die spannende periode, die eind van deze maand precies twintig jaar geleden is.

"De dijken waren toen door verschillende oorzaken op veel plaatsen niet goed onderhouden. Het werd extreem hoogwater met regen en harde wind. Het gevolg was dat sommige dijken op doorbreken stonden en dat een van de grootste evacuaties uit de Nederlandse geschiedenis nodig was", aldus het waterschap Rivierenland. Het rivierengebied is als het ware een badkuip tussen dijken: als er een dijk breekt, komt het hele gebied meters onder water te staan.

De Ooijpolder aan de Waal en het Land van Maas en Waal waren de eerste gebieden waar mensen moesten vertrekken. Maar de inwoners van het dorp Ochten in de Betuwe kregen op 1 februari de grootste schrik te verwerken: hun toenmalige burgemeester Henk Zomerdijk gaf het bevel dat iedereen binnen drie uur huis en haard moest verlaten. Op dat moment sijpelde er al water door de dijk. Het leger moest eraan te pas komen om de dijk tegen te houden. Op 31 januari onthult Sanne van Lent, die in die bange uren is geboren, aan de Waalbandijk in Ochten een herinneringsplaquette.

Overal in het gebied van de grote rivieren zijn deze weken activiteiten rond het hoge water. Er zijn boottochten over de rivieren, tentoonstellingen, een muziektheatershow en een film. Er zijn verhalen verzameld van mensen die 1995 meemaakten. Het waterschap heeft samen met de overheden een lespakket ontwikkeld voor basisscholen, om kinderen vertrouwd te maken met de nukken en grillen van de rivieren.

"Na 1995 is versneld driehonderd kilometer dijk verbeterd. Maar het klimaat verandert en de dijken zijn kwetsbaar. De komende tientallen jaren wordt er met name in het Rivierengebied vier tot vijf miljard euro besteed aan de dijken. Inwoners van het gebied zullen vertrouwd moeten raken met bouwactiviteiten om dijken te verplaatsen en nevengeulen te graven. Want het water zal de ruimte altijd blijven opeisen", aldus het waterschap.

Golfer Stal maakt groot verschil goed en wint in Abu Dhabi

Gary Stal heeft zondag het Abu Dhabi HSBC golftoernooi, onderdeel van de Europese Tour, op zijn naam geschreven. De 22-jarige Fransman profiteerde op de slotdag van een dramatische dag van Martin Kaymer. De Duitser ging na zaterdag nog aan de leiding, maar liep een belabberde slotronde. Kaymer verspeelde een voorsprong van acht slagen op Stal.

Stal had voor de achttien holes in het emiraat zondag slechts 65 slagen nodig, zeven minder dan het baangemiddelde. Kaymer deed tien slagen meer voor hij weer in het clubhuis was. De Duitser zakte daardoor terug naar de derde plek in de eindrangschikking, met twee slagen meer dan Stal. Rory McIlroy, de Noord-Ierse leider van de wereldranglijst, nestelde zich op de tweede plaats.

Joost Luiten, de enige Nederlander met een speelkaart op de Europese Tour, deed niet mee in Abu Dhabi.

Higuaín schiet Napoli langs Lazio

Napoli heeft zondag een belangrijke zege in de Serie A geboekt. De ploeg van trainer Rafael Benítez won op bezoek bij Lazio met 1-0. Gonzalo Higuaín tekende voor het doelpunt. De Argentijn schoot na achttien minuten fraai raak, op aangeven van Dries Mertens.

Jonathan de Guzman had een basisplaats bij Napoli en werd in de slotfase vervangen. Bij Lazio ontbraken de Nederlanders Stefan de Vrij en Edson Braafheid. De beide verdedigers zijn nog geblesseerd.

Dankzij de overwinning passeert Napoli Lazio op de ranglijst. Napoli heeft 33 punten na negentien wedstrijden, goed voor de derde plaats. Lazio staat een plek lager met twee punten minder. Sampdoria kan zondag ook op 33 punten komen, maar dan moet er wel worden gewonnen bij Parma.

Ierse minister komt uit de kast

De Ierse minister van volksgezondheid Leo Varadkar is zondag op de staatsradio uit de kast gekomen. Hij is de eerste bewindsman in het conservatieve katholieke Ierland die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt.

Varadkar zei dat hij hiertoe besloten uit met het oog op verschillende initiatieven die de regering dit jaar wil nemen om de rechten van homo's en lesbiennes te verbeteren. Zo zijn er plannen om het homohuwelijk te legaliseren, om homo's toe te staan bloed te doneren en om het recht op ouderschap voor homoseksuelen in gevallen van draagmoederschap te verruimen.

Varadkar kwam uit de kast op zijn 36e verjaardag. Hij zei dat familie, vrienden en veel collega's al langer wisten of vermoedden dat hij homoseksueel was.

Eerste sprinttitel voor Oenema

Thijsje Oenema is voor het eerst Nederlands kampioene sprint geworden. In Kardinge onttroonde ze na vier sterk gereden afstanden haar Team Continu-ploeggenote Margot Boer. Op de afsluitende 1.000 meter kwam haar leidende positie niet meer in gevaar.

De slotafstand werd gewonnen door Marrit Leenstra die 1.17,72 minuten nodig had. Tweede werd Laurine van Riessen in 1.18,08 die hiermee haar uitstekende tweede dag bekroonde met een ticket voor de WK afstanden op de 1.000 meter. De andere twee plaatsen hiervoor gaan naar Leenstra en Ireen Wüst die zich voor vandaag afgemeld had. Derde vandaag werd Margot Boer die 1.18,61 minuten nodig had.

Oenema had in het klassement na vier afstanden 0,67 punten voorsprong op Van Riessen die op het laatste moment Boer voorbij stak. Normaal gesproken gaan deze drie rijdsters naar het WK Sprint. Leenstra had hier ook graag naar toe gewild, maar zij kwam net tekort en werd vierde.

Oenema voor de eerste maal nationaal kampioen sprint (Pro Shots/Jan Kanning)
Oenema voor de eerste maal nationaal kampioen sprint (Pro Shots/Jan Kanning)

Uitslag

# Schaatsster Tijd
1 Marrit Leenstra 1:17.72
2 Laurine van Riessen 1:18.08
3 Margot Boer 1:18.61
4 Annouk van der Weijden 1:18.70
5 Roxanne van Hemert 1:18.86
6 Thijsje Oenema 1:18.88
7 Letitia de Jong 1:18.99
8 Manon Kamminga 1:19.09
9 Bo van der Werff 1:19.32
10 Annette Gerritsen 1:19.53


Klassement

# Schaatsster Punten Verschil
1 Thijsje Oenema 156.200 -
2 Laurine van Riessen 156.865 +0,67
3 Margot Boer 156.895 +0,70
4 Marrit Leenstra 157.055 +0,86
5 Floor van den Brandt 158.195 +2,00
6 Janine Smit 158.365 +2,17
7 Annette Gerritsen 158.780 +2,58
8 Bo van der Werff 158.860 +2,66
9 Letitia de Jong 158.890 +2,69
10 Anice Das 159.425 +3,23

'Kaartverkoop IFFR rommelig en traag'

Geïnteresseerden klagen er op dit moment nog steeds steen en been over, de kaartverkoop voor het vierenveertigste Internationale Filmfestival Rotterdam. Dit meldt AD.nl

Mensen die een kaartje willen kopen moeten rekening houden met een wachttijd van ruim een uur. Sinds dat de kaartverkoop op 16 januari van start ging, blijkt het al storm te lopen.

Het filmfestival begint op 21 januari met de film War Book en zal eindigen met A Most Violent Year.

Italië zet negen jihadisten uit

Italië heeft sinds eind december negen jihadisten uitgezet. Het gaat om vijf Tunesiërs, een Turk, een Egyptenaar, een Marokkaan en een Pakistaan, die voor de terreuraanslag van 7 januari in Parijs naar hun land van herkomst terug zijn gestuurd. Dat heeft de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano zondag bekendgemaakt.

Alle negen verbleven al langere tijd in Italië. Onder hen waren er die 'zichzelf op het web hadden geradicaliseerd' en die de groep Islamitische Staat ondersteunden en er leden voor wierven, zei Alfano.

De minister sluit meer uitzettingen niet uit. De autoriteiten volgen 'veel meer dan honderd' personen die verdacht worden van jihadistische activiteiten. Er zijn 59 Syriëgangers geïdentificeerd, onder wie vijf Italiaanse staatsburgers met een dubbele nationaliteit, zei de minister.

Ex van Britney Spears gedood door Taliban

Een ex-vriend van Britney Spears is gesneuveld in Afghanistan. De 44-jarige piloot John Sundahl kwam om het leven toen hij tijdens een helikoptervlucht door de Taliban werd neergeschoten. Hij werkte sinds een aantal maanden in Kabul als helikopterpiloot van Amerikaanse diplomaten.

Spears en Sundahl waren in 2007 korte tijd samen. Ze leerden elkaar in Los Angeles kennen toen ze beiden afkickten van hun alcoholverslaving. Naar verluidt was Sundahl de man die Spears door deze moeilijke periode heen hielp.

"Het is hartverscheurend", vertelt Sundahls aangeslagen broer aan de Britse boulevardkrant The Mirror. "John ging naar Afghanistan om het land weer op te bouwen. Hij probeerde de mensen daar te helpen. Hij vertelde vaak dat het land een chaos was."

Ook Spears zou volgens een vriendin kapot zijn door het nieuws. Ze bleef bevriend met Sundahl nadat de relatie stuk was gelopen. "Ze is helemaal van streek. Ze vond hem een lieve man", vertelt de vriendin. Ook Johns broer bevestigt dat Britney het er moeilijk mee heeft. "John en Britney waren nog steeds goede vrienden. Hij sprak haar regelmatig. Ze waren maar kort bij elkaar, maar hielden altijd contact", zegt de broer.

John Sundahl is in besloten kring begraven.

M.Mulder loopt in op Otterspeer

Michel Mulder heeft in Kardinge de tweede 500 meter op het NK Sprint op zijn naam geschreven. De olympisch kampioen op deze afstand klokte in Groningen een tijd van 35,38 seconden en liep hiermee flink in op klassementsleider Hein Otterspeer.

Otterspeer werd vandaag in 35,66 seconden derde, vijf honderdste achter Jesper Hospes. Dit drietal verzekerde zich hiermee voor een startbewijs voor de WK afstanden op de 500 meter. Jan Smeekens en Ronald Mulder, nummers twee en drie van de Spelen in Sochi, vielen nipt buiten de boot. Zij werden vandaag vierde en vijfde en kwamen hiermee net tekort.

In het klassement behoudt Otterspeer de leiding op Michel Mulder, maar heeft voor de afsluitende 1.000 meter maar een voorsprong van 0,29 seconden op zijn rivaal. Derde is Pim Schipper die 1,52 seconden goed moet maken. Kjeld Nuis staat 0,34 seconden hierachter op plaats vier.

Uitslag

# Schaatser Tijd
1 Michel Mulder 35.38
2 Jesper Hospes 35.61
3 Hein Otterspeer 35.66
4 Jan Smeekens 35.67
5 Ronald Mulder 35.72
6 Daidai Ntab 35.82
6 Gerben Jorritsma 35.82
8 Pim Schipper 35.84
9 Lennart Velema 35.97
10 Kjeld Nuis 35.99


Klassement

# Schaatser Punten Verschil 1.000 meter
1 Hein Otterspeer 106.310 -
2 Michel Mulder 106.455 +0,29
3 Pim Schipper 107.070 +1,52
4 Kjeld Nuis 107.230 +1,84
5 Stefan Groothuis 107.580 +2,54
6 Ronald Mulder 107.605 +2,59
7 Kai Verbij 107.725 +2,83
8 Jesper Hospes 107.870 +3,12
9 Gerben Jorritsma 107.990 +3,36
10 Lennart Velema 108.050 +3,48

Zelfmoordaanslag in noordoosten Nigeria

Een zelfmoordaanslag bij een benzinestation in Potiskum in het noordoosten van Nigeria heeft zondag aan zeker vier mensen het leven gekost. Dat meldt de televisiezender Channels Television op basis van ooggetuigen. Ongeveer 35 mensen raakten gewond.

Potiskum is het grootste commerciële centrum in de Nigeriaanse deelstaat Yobe. Het was de derde zelfmoordaanslag van deze maand in Potiskum. Eerder kwam een straatventer om het leven en bij een gecoördineerde zelfmoordaanslag door twee vrouwen vielen acht doden. De aanslagen worden toegeschreven aan de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Cricketer De Villiers slaat snelste century ooit

De Zuid-Afrikaanse cricketer Abraham Benjamin de Villiers heeft zondag in Johannesburg de snelste century ooit in een eendaagse wedstrijd gemaakt. In de wedstrijd tegen West-Indies had hij slechts 31 ballen nodig voor honderd runs.

De 30-jarige De Villiers onder andere sloeg acht vieren en tien zessen. Hij kwam uiteindelijk uit op 149 runs voordat hij uit ging. De vorige recordhouder, de Nieuw-Zeelander Corey Anderson, had vorig jaar om op nieuwjaarsdag 36 ballen nodig om tot honderd runs te komen. Hij deed dat toen ook in een wedstrijd tegen West Indies. 

Het is niet de snelste century als je alle cricketvormen mee weegt. Chris Gayle had vorig jaar april in de Indian Premier League slechts 30 ballen nodig voor 100 runs. 

Opnieuw zege Oenema op 500 meter

Thijsje Oenema heeft op het NK Sprint in Groningen ook de tweede 500 meter op haar naam geschreven. De schaatsster van Team Continu klokte een tijd van 38,78 seconden waarmee ze haar baanrecord van gisteren evenaarde.

Achter Oenema werd teamgenote Margot Boer tweede in 39,10 seconden, voor Laurine van Riessen die vierhonderdste meer nodig had. Floor van den Brandt werd in 39,26 seconden vierde, maar plaatste zich op basis van een 500 meter-klassement wel net als Oenema en Boer voor de WK afstanden die over vier weken in Thialf gehouden worden.

In het klassement breidde Oenema haar voorsprong op Boer uit. Op de afsluitende 1.000 meter moet Boer 1,66 seconden goedmaken op haar teamgenote. Van Riessen staat met 2,13 seconden achterstand derde, maar zij moet nog vrezen voor Marrit Leenstra die 0,74 seconden op haar goed moet maken.

Uitslag

# Schaatsster Tijd
1 Thijsje Oenema 38.78
2 Margot Boer 39.10
3 Laurine van Riessen 39.14
4 Floor van den Brandt 39.26
5 Janine Smit 39.40
6 Bo van der Werff 39.42
7 Annette Gerritsen 39.52
8 Anice Das 39.57
9 Mayon Kuipers 39.69
10 Marrit Leenstra 39.70


Klassement

# Schaatsster Punten Verschil 1.000 meter
1 Thijsje Oenema 116.760 -
2 Margot Boer 117.590 +1,66
3 Laurine van Riessen 117.825 +2,13
4 Marrit Leenstra 118.195 +2,87
5 Floor van den Brandt 118.340 +3,16
6 Janine Smit 118.560 +3,60
7 Anice Das 118.950 +4,38
8 Annette Gerritsen 119.015 +4,51
9 Bo van der Werff 119.200 +4,88
10 Letitia de Jong 119.395 +5,27

Yolanthe promoot film op Turkse tv

Yolanthe mocht vrijdagavond op de Turkse televisie de film Polis Akademisi promoten. Ze was te gast in de Beyaz Show. "Om eerlijk te zijn was ik best nerveus, want ik moest in het Turks praten wat geen gemakkelijke taal is. Wetende dat de show miljoenen kijkers trekt, werd ik alleen maar banger", blikt Yolanthe terug op haar tv-optreden.

Gelukkig voor Yo ging het haar goed af. "Uiteindelijk ging alles goed en had ik een geweldige avond met Beyaz", schrijft ze in haar nieuwsbrief. Yolanthe vertelde eerder al dat ze in de film een agente speelt die kickbokslessen geeft. In de remake van de komische politiefilm Police Academy spreekt de presentatrice en actrice Turks. In de mailing schrijft ze ook dat ze erg uitkijkt naar de release van de film. Zo stuurt ze een trailer mee van de film.

Yolanthe liet eerder weten serieus aan haar Turkse talenkennis te werken. "Als ik een aantal dagen achtereen in Istanbul ben, dan plan ik een klas in. Dan heb ik een uur of twee les. Dan krijg ik huiswerk mee en moet ik opdrachten doen, zoals krantenberichten ontcijferen of Turkse radio luisteren. Ik kijk ook wel Turkse series voor de taal. Ik vind het leuk, maar het is een moeilijke taal."

Lazio bevestigt komst Hoedt

Lazio Roma heeft de komst van verdediger Wesley Hoedt bevestigd. "Hij zal in januari of in juli naar ons toekomen", zei technisch directeur Igli Tare zondag tegen Sky Sport Italia. "Ik kan met zekerheid zeggen dat hij voor ons gaat spelen, maar het is nog niet duidelijk wanneer."

Het contract van Hoedt bij AZ loopt na dit seizoen af. De speler heeft zelf laten weten zo snel mogelijk naar Italië over te willen stappen. Hij heeft een akkoord bereikt met de club.

Bij Lazio wordt Hoedt ploeggenoot van Stefan de Vrij en Edson Braafheid.

Wesley Hoedt van AZ naar Lazio Roma (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Wesley Hoedt van AZ naar Lazio Roma (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Anderhalf miljoen kijkers voor Bananasplit

Het nieuwe seizoen van Bananasplit is zaterdag van start gegaan met ruim anderhalf miljoen kijkers. Daarmee was het programma met Frans Bauer het op drie na best bekeken van de avond.

In Bananasplit werden deze keer onder meer deelnemers aan Lingo in de maling genomen. Ze dachten dat ze meededen aan een nieuwe late night-variant van het spelprogramma, waarbij de kandidaten zich moesten uitkleden.

Naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het satirische programma Cojones keken 844.000 mensen, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De best bekeken programma's waren zaterdag het achtuurjournaal, Studio Sport Eredivisie en All You Need Is Love.

Eurostar rijdt weer na brand in Kanaaltunnel

Treinen kunnen weer tussen Groot-Brittannië en Frankrijk rijden. Het treinverkeer in de Kanaaltunnel werd zaterdagmiddag stilgelegd nadat een vrachtwagen op een van de Eurostar-treinen in brand was gevlogen. Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen van een halfuur tot een uur.

Ook het goederenvervoer via de Kanaaltunnel is zondag weer op gang gekomen. Treinen moeten via de zuidtunnel, de goederentrein die de in brand gevlogen vrachtwagen vervoerde, staat nog in de noordtunnel. Wanneer die wordt weggehaald, is nog niet duidelijk. Passagierstreinen krijgen voorrang, zegt een woordvoerder van Eurostar, de organisatie die de tunnel beheert.

Lindsay Lohan maakt reclame voor autoverzekering

Lindsay Lohan heeft een schnabbel te pakken. De brokkenpiloot mag autoverzekeringen aanprijzen. Volgens entertainmentwebsite TMZ neemt Lindsay een reclamespot op voor verzekeraar Esurance.

Lohan neemt het spotje op in Long Beach, een Amerikaanse stad ten zuiden van Los Angeles. TMZ gokt dat de reclame te zien is tijdens de Super Bowl, een van de best bekeken sportevenementen op de Amerikaanse televisie.

Lohan heeft zelf veel te maken gehad met verzekeringsmaatschappijen. In 2007 belandde ze in een middenberm, waarna ze werd gearresteerd voor rijden onder invloed. Later dat jaar maakte ze opnieuw een wilde rit en werd ze opnieuw opgepakt met drank op achter het stuur.

In 2010 raakte de actrice een kinderwagen in Los Angeles, twee jaar later botste ze op een geparkeerde auto. Eveneens in 2012 reed ze haar eigen auto total loss en belandde ze in het ziekenhuis en later dat jaar reed ze ook nog een voetganger aan.

PSV-supporters opgepakt in Vitesse-vak

Tien PSV-supporters zijn zaterdagavond aangehouden tijdens de voetbalwedstrijd van hun club in Arnhem tegen Vitesse. De tien zaten in het supportersvak van Vitesse en weigerden te vertrekken.

De supporters keerden zich tegen de suppoosten die de mannen uit het vak wilden hebben, de ME moest er zelfs aan te pas komen. De tien, voornamelijk Eindhovenaren tussen de 17 en 40 jaar, werden vervolgens aangehouden. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De wedstrijd verliep volgens de politie verder zonder ongeregeldheden. PSV won en versterkte daarmee de koppositie in de eredivisie.

Schoonmaak gasleiding Velsen vordert

De schoonmaak van de gehavende gasleiding in Velsen vordert gestaag: zondagmiddag was twee van de zes kilometer getroffen gasleiding nagekeken. Dit heeft een zegsvrouw van netbeheerder Liander laten weten. Een basisschool is weer op het gasnet aangesloten, evenals een aantal huizen.

Daarvoor moet worden gecontroleerd of ook de aansluitleiding schoon is. Zaterdag hadden de eerste zestig huizen weer gas. Later zondag wil Liander een nieuwe tussenstand gegeven. Donderdag kwamen duizend huishoudens zonder gas te zitten toen er een lek ontstond en water de gasleiding in liep.

Liander heeft zondagmiddag nogmaals opgeroepen elektrische apparaten zoveel mogelijk uit te zetten in het getroffen gebied. Liander vreest voor overbelasting van het elektriciteitsnet.

Pegida-optocht in Dresden afgeblazen na bedreiging

De groep Pegida heeft de voor maandag in Dresden geplande demonstratie tegen 'de islamisering van het Westen' afgeblazen. In een mededeling op zijn Facebook-pagina laat de groep weten dat er volgens de politie een 'concrete bedreiging tegen een lid van het organisatieteam' bestaat. In plaats van te demonstreren roept de beweging haar aanhangers op vlaggen uit het raam te hangen en kaarsen op de vensterbanken te laten branden.

Pegida, een afkorting van Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, organiseert iedere maandag demonstraties in Dresden. De demonstratie van vorige week trok, mogelijk naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs, het hoogste aantal deelnemers tot nog toe, volgens schatting van de politie 25 duizend.

Veel Duitse politici hebben kritiek op de demonstraties in Dresden. In andere Duitse steden hebben soortgelijke groepen veel minder steun en zijn er tegendemonstraties geweest die veel groter waren.

Uitslag Willem II - Go Ahead Eagles

Het zijn roerige dagen in Tilburg, maar ondanks alles weet Willem II hun eerste wedstrijd na de winterstop te winnen. 1-0 was eigenlijk geen goede afspiegelingen van de verhoudingen. Willem II had vele malen kunnen scoren. Hieronder de statistieken.

Braber matchwinner in Tilburg (Pro Shots/Erik Pasman)
Braber matchwinner in Tilburg (Pro Shots/Erik Pasman)

Willem II

1 - 0

Go Ahead Eagles

 59' Braber    
 
 Gele kaart: D Wuytens, Dijks, (Willem II), Amevor, Turuc, (Go Ahead Eagles)
 Rode kaart: , Wijnaldum (78/2xg) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: -
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts
S Wuytens
Braber
Andrade (Cabral/84)
Armenteiros
Sahar (Ondaan/65)
  Van der Hart
Amevor
Vriends
Van der Linden
Schenk (Wijnaldum/52)
Lambooij
Overgoor
Turuc
De Sa (Ten Den/76)
Kolder
Schalk (Reimerink/45)

Ronaldo helpt Real Madrid langs Getafe

Cristiano Ronaldo had zondag met twee treffers weer eens een belangrijk aandeel in een overwinning van Real Madrid. De koploper van de Primera División won met 3-0 bij Getafe, de middenmoter uit een voorstadje van de Spaanse hoofdstad.

De wereldvoetballer van het jaar opende in de 63e minuut de score en was in de 79e minuut nogmaals trefzeker. Tussendoor maakte Welshman Gareth Bale het andere Madrileense doelpunt. Real heeft 45 punten uit achttien duels. FC Barcelona, dat later op de dag op bezoek gaat bij Deportivo la Coruña, volgt met 41 punten uit eveneens achttien duels. Real heeft nog een inhaalduel tegen Sevilla tegoed.

Castaignos weer in basis Twente

Luc Castaignos keert zondag in de topper tegen Feyenoord terug in de basis van FC Twente. De spits is weer hersteld van een oogblessure en krijgt direct weer het vertrouwen van coach Alfred Schreuder. De Noor Torgeir Börven begint op de bank.

Bij de Rotterdamse thuisploeg krijgt Khalid Boulahrouz van trainer Fred Rutten als rechtsback de voorkeur boven Luke Wilkshire. De Australiër is reserve. Het aanvalstrio in De Kuip wordt gevormd door Jean-Paul Boëtius, Colin Kazim-Richards en Jens Toornstra.

Birdman en Budapest Hotel toppers voor Oscar

De tragikomedie Birdman en de komedie The Grand Budapest Hotel hebben de meeste Oscarnominaties in de wacht gesleept. De twee titels maken allebei kans op negen beeldjes, waaronder in de categorie beste speelfilm. Dat bleek donderdag tijdens de bekendmaking van de nominaties.

Birdman van regisseur Alejandro González Iñárritu vertelt over een Hollywoodster die eenmaal een serieus toneelstuk wil maken. Hoofdrolspeler Michael Keaton is genomineerd als beste hoofdrolspeler. The Grand Budapest hotel is een bizarre komedie van regisseur Wes Anderson over de avonturen van een hotelmanager, een rol van Ralph Fiennes, en zijn vertrouweling. Deze film heeft voornamelijk nominaties in de minder zware categorieën, zoals kostuums, production design en make-up.

The Imitation Game, een film over het leven van wetenschapper Alan Turing, heeft acht kansen om een Oscar te winnen. Het Britse drama doet onder meer mee in de categorieën beste film en beste regie. Benedict Cumberbatch maakt kans op de Oscar voor beste acteur, Keira Knightley dingt mee naar de prijs voor beste actrice. Grote favoriet Boyhood, die door veel critici tot beste film van het jaar werd uitgeroepen, kreeg zes nominaties. Het epos over een opgroeiende jongen maakt ook kans op de prijzen voor beste film en beste regie. Ethan Hawke neemt het tegen Cumberbatch op in de categorie beste acteur, Patricia Arquette komt Knightley tegen in de strijd om de Oscar voor beste actrice.

Andere opvallende titels in het lijstje zijn de muzikale coming of age-film Whiplash, die vier nominaties kreeg, en The Theory Of Everything. De biopic over wetenschapper Stephen Hawking maakt kans op vijf Oscars. Whiplash-acteur JK Simmons is veruit favoriet in de categorie beste mannelijke bijrol. The Theory Of Everything-acteur Eddie Redmayne gooit hoge ogen in de categorie beste acteur (Eddie Redmayne). Een opvallende naam in de lijst met kandidaten voor de beste vrouwelijke bijrol is Meryl Streep. Zij sleepte haar negentiende nominatie ooit in de wacht voor haar rol als heks in de musical Into The Woods. De favoriet in de categorie vrouwelijke hoofdrol is Julianne Moore, die in Still Alice een vrouw met Alzheimer speelt.

De Nederlandse inzending voor beste buitenlandse film, Lucia de B., viste achter het net. In deze categorie is het Poolse Ida, over een non die op zoek gaat naar een verzwegen geheim uit haar verleden, favoriet. De korte Nederlandse animatie A Single Life maakt wel kans op een beeldje. Het is het enige Nederlandse tintje aan de Oscars dit jaar.


Birdman en Budapest Hotel toppers voor Oscar (Foto: Novum)

Fitnessmodel en acteur Greg Plitt verongelukt

De Amerikaanse acteur Greg Plitt is zaterdagmiddag om het leven gekomen toen hij onder een trein kwam in de stad Burbank in Californië. Plitt, bekend van de boksfilm Grudge Match met Sylvester Stallone en Robert De Niro, is 37 jaar geworden.

Het voormalige Calvin Klein-model werd zaterdag om 16.00 uur plaatselijke tijd geraakt door een naderende trein. Hij was met vrienden. Ze maakten mogelijk video-opnames en foto's van passerende treinen, weet het tv-station KABC.

Als fitnessinstructeur was Plitt het gezicht van het tv-programma Work Out en ook is hij te zien in de realityserie Friends to Lovers die volgens filmvakblad Variety maandag in première gaat op de zender Bravo.

Treinpassagiers zagen Greg, die ook speelde in de films Terminator Salvation uit 2009 en The Good Shepherd uit 2006, vlak voor het fatale ongeluk plaatsvond. "Hij ging vreselijk in de fout. De trein reed door. Ik zag hem struikelen over de sporen", zegt een ooggetuige. "Hij had een camcorder in zijn hand", vertelt de treinpassagier. De politie doet onderzoek naar de zaak. Zij ondervragen Gregs vrienden.

China en Uzbekistan naar kwartfinales Azië Cup

China heeft ook de derde groepswedstrijd om de Azië Cup gewonen. In Canberra werd Noord-Korea met 2-1 verslagen en werd daarmee groepswinnaar in groep B. Uzbekistan gaat als nummer twee van de groep naar de volgende ronde. Het land won met 3-1 Saudi-Arabië. 

China kwam voor de rust al op voorsprong door twee treffers van Sun Ke. Gao Lin scoorde in eigen goal waardoor de schade voor Noord-Korea beperkt werd. 

Sardor Rashidov bracht Uzkbekistan na een anderhalve minuut op 1-0 in het duel tegen Saudi-Arabië. Mohammed Al Sahlawi bracht Saudi-Arabië na een uur spelen vanaf elf meter op gelijke hoogte. Uzbekistan kon in Melbourne toch een feestje vieren nadat Vokhid Shodiev de voorzet van Shavkatjon Mulladjanov binnen kopte. Rashidov zorgde in de 79e minuut dat Saudi-Arabië geen kans meer had op de volgende ronde door 3-1 te maken. 

China heeft de maximale score van negen punten en speelt donderdag in de kwartfinale tegen gastland Australië, dat tweede werd in groep A. Uzbekistan zal spelen tegen Zuid-Korea, de winnaar van groep A. 

Morgen zijn de laatste wedstrijden in groep C. De Verenigde Arabische Emiraten en Iran zijn beiden al door, maar spelen nog om de groepswinst. Bahrain en Qatar spelen om de derde plek in de groep. 

Samenvattingen van beide wedstrijden. (Bron: YouTube)

Streppel merkt weinig aan spelers Willem II

De ophef over de mogelijke matchfixing bij duels van Willem II in 2009 heeft weinig invloed op de spelers van de Tilburgse club. Dat zei coach Jurgen Streppel zondag bij Fox Sports voor het begin van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

"Het is zes jaar geleden gebeurd en er zijn nu geen spelers uit die tijd meer bij. Het gaat natuurlijk wel om de naam van mijn club en van die van de spelers. Maar ik denk niet dat het heel veel invloed heeft. Ik merk er in ieder geval weinig van. Ik heb het ook nooit aan de lijven ondervonden en kan er ook eigenlijk weinig mee", aldus Streppel.

De Boer: "Niet naïef zijn over matchfixing"

Frank de Boer is niet echt verrast door het verhaal dat er in 2009 mogelijk matchfixing heeft plaats gevonden bij wedstrijden van Willem II tegen Ajax en Feyenoord. "Het is hetzelfde met het dopinggebruik dat er is geweest. We moeten niet naïef zijn en niet denken dat matchfixing bij ons niet gebeurt. Het zal af en toe ook hier gebeuren", zei de trainer van Ajax zondag in het programma De Tafel van Kees bij Fox Sports.

Volgens de Volkskrant was Ibrahim Kargbo de spil in de zaak. De toenmalige speler van Willem II zou de duels met Ajax en Feyenoord hebben 'verkocht'. Ajax liet zaterdag weten toentertijd niets van de mogelijke matchfixing te hebben gemerkt.

Kittel wint in Adelaide, Wippert derde

De Duitse wielrenner Marcel Kittel van Gaint-Alpecin heeft zondag zijn eerste overwinning van het seizoen behaald. Hij was de beste in de Peoples Choice Classic in Adelaide, een criterium over 51 kilometer als voorbereiding op de Tour Down Under.

Kittel troefde in de sprint de Spanjaard Juan Jose Lobato af. De Nederlander Wouter Wippert finishte als derde.

De Tour Down Under begint dinsdag.

'Afgeslankt' IFFR beleeft 44e editie

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) pakt het dit jaar anders aan. De festivalorganisatie heeft het aantal filmtitels in de hoofdprogramma's met twintig procent teruggebracht en presenteert het nog steeds omvangrijke aanbod overzichtelijker.

IFFR haalt het nieuwste werk van filmmakers over de hele wereld naar Nederland. Op de 44e editie van het festival zijn 202 speelfilms te zien, waaronder 47 wereldpremières. Daarnaast staan er 233 korte en middellange films op het programma. IFFR is daarmee nog steeds een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld.

Een nieuw onderdeel van het festival is Limelight. Deze selectie van 28 films bestaat uit nieuw werk van bekende filmmakers en in het oog springende films die hierna in de filmtheaters te zien zijn. Daaronder vallen onder meer de première van de Nederlandse film Atlantic met Thekla Reuten en de vertoning van Tussen 10 en 12 met Nasrdin Dchar.

Om het voor de bezoekers overzichtelijker te maken in het omvangrijke aanbod, kiest IFFR voor een andere aanpak. In de programmaonderdelen Bright Future en Spectrum besteedt het festival dit jaar meer aandacht aan de premières. Bright Future toont films van debuterende filmmakers, Spectrum toont werk van de gevestigde regisseurs.

Het komende filmfestival is de laatste editie voor festivaldirecteur Rutger Wolfson. Hij stopt er na acht jaar mee.

In de Hivos Tiger Awards Competitie strijden dertien films van beginnende filmauteurs om de drie hoofdprijzen van vijftienduizend euro. Gluckauf van regisseur Remy van Heugten is enige Nederlandse film die voor deze internationale competitie is geselecteerd. De titel verwijst naar de Limburgse groet waarmee mijnwerkers elkaar een behouden terugkeer wensten.

Daarnaast is er een competitie voor korte films. Deze selectie van twintig titels bevat tien wereldpremières, waaronder vier films uit Nederland. Die strijden om prijzen van drieduizend euro plus een professionele digitale videocamera.

IFFR begint woensdag en duurt tot en met zondag 1 februari. Op de laatste zaterdagavond van het festival wordt de publieksprijs toegekend.

McAfee: "Noord-Korea niet achter Sony-hack"

John McAfee, oprichter van het computerbeveiligingsbedrijf McAfee, claimt de hackers achter de aanvallen op Sony Pictures te kennen. Hij vertelt aan International Business Times dat hij met de hackers heeft gesproken en dat Noord-Korea er in ieder geval niet achter zit.

McAfee zegt over de FBI in het interview: "Ik kan garanderen dat ze het fout hebben. Het heeft te maken met een groep van hackers, ik noem ze niet, die strijden voor persoonlijke vrijheden. Ze hebben een hekel aan de restricties die de film- en muziekindustrie legt op kunst, dat is hun beweegreden."

Hij wil de hackers niet bij naam noemen, omdat hij geen verklikker wil zijn. Wel geeft hij aan het niet erg te vinden dat Noord-Korea de schuld krijgt van de aanvallen, gezien hij niet tevreden is met wat het land doet.


Over zijn relatie met de hackersbeweging geeft hij aan dat hij sympathie voor ze begint te krijgen. Vroeger waren het zijn vijanden, maar nu is hij meer een soort vertrouwenspersoon geworden, vertelt hij in het interview.

Vonn evenaart recordaantal zeges in World Cup

Skiester Lindsey Vonn heeft in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo de afdaling in de World Cup gewonnen. Voor de Amerikaanse was het de 62e zege in haar carrière, waarmee ze eindelijk het record van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll geëvenaard heeft. 

Als een van de laatste toppers mocht Vonn naar beneden. Haar run begon erg moeizaam, maar toch wist ze een wat snellere tussentijd neer te zetten dan leidster Daniela Merighetti. Op het tweede deel liet de Amerikaanse echter haar kunsten pas echt goed zien, want daarop was ze ongenaakbaar. Ze was uiteindelijk 0,54 seconden sneller dan de Italiaanse, die wel derde werd. Elisabeth Görgl uit Oostenrijk leek de tijd van Vonn nog aan te vallen, maar moest onderin toch 0,32 seconden toegeven en werd tweede.

"Görgl ging zoals altijd weer vol gas, maar ik wist dat ik onderin erg snel was", aldus Vonn tegenover het Duitse ARD"Ik ben zo blij dat ik over de finish kwam en niet, zoals twee dagen geleden, zag dat ik negende stond, maar eerste." Moser-Pröll boekte haar overwinningen tussen 1969 en 1980, Vonn begon met haar lijst in 2000. Maandag volgt in Cortina nog een super-G, waarop de Amerikaanse favoriete het record in eigen handen kan nemen.

PvdA-top wijst motie 'vrije artsenkeuze' af

De partijtop van de PvdA wil niet meegaan met een oproep om de vrije artsenkeuze ongeacht de aard van de verzekeringspolis volledig als wettelijk recht te garanderen. Een actuele motie van de PvdA-afdeling Amsterdam-Zuid daarover, die zondag op het partijcongres in Utrecht wordt besproken, krijgt geen steun van het partijbestuur.

In een schriftelijke toelichting bij het advies van het partijbestuur aan het congres om de motie af te wijzen, schrijft het bestuur dat de motie de Tweede Kamerfractie iets vraagt dat 'feitelijk onmogelijk is'. In de huidige zorgverzekeringswet is al opgenomen dat zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg niet volledig hoeven te vergoeden als de verzekerde een zogeheten naturapolis heeft, aldus het partijbestuur.

Paus sluit bezoek Filipijnen af met massamis

Paus Franciscus heeft zijn bezoek aan Azië zondag afgesloten met een massamis in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Zeker drie miljoen mensen luisterden in de stromende regen naar de kerkvorst. In de drukte raakte een aantal mensen gewond. De organisatie had zo'n zes miljoen gelovigen verwacht, maar door het slechte weer kwamen er minder.

De paus spitste zijn toespraak toe op de jeugd. Hij riep de Filipino's op jongeren te beschermen tegen zonde en ondeugd, zodat ze missionarissen van het geloof kunnen worden. "We moeten elk kind zien als een geschenk en het koesteren en beschermen", sprak de paus. "We moeten niet toestaan dat jongeren worden beroofd van hoop en veroordeeld worden tot een leven op straat."

Eerder zondag bezocht de paus de katholieke universiteit in Manilla, waar zo'n tweehonderdduizend mensen op af kwamen. Daar schoot Franciscus vol toen twee kinderen vertelden hoe het is om als dakloze op te groeien. Op de vraag van een 12-jarig meisje waarom God toestond dat zo veel kinderen moeten lijden, had de paus geen antwoord.

Haase, Sijsling en Bertens verliezen terrein

Robin Haase en Igor Sijsling beginnen als respectievelijk de nummer 83 en 84 van de wereld aan de Australian Open. De twee Nederlandse tennissers zijn een plek gezakt op de nieuwe ranglijst. Vorige week moesten ze beiden twee plekken prijsgeven.

Ook Kiki Bertens verloor twee plaatsen en is nu de nummer 70 op de mondiale lijst. Richel Hogenkamp, die zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in Melbourne plaatste, steeg twee plaatsen naar de 137e positie. Thiemo de Bakker, die bleef steken in de kwalificaties, bleef op de 138e positie staan.

De Serviër Novak Djokovic en de Amerikaanse Serena Williams starten als lijstaanvoerders bij de Australian Open.

Del Potro meldt zich toch af voor Australian Open

Juan Martin del Potro heeft zich zondag toch afgemeld voor de Australian Open. De Argentijnse tennisser maakte eerder deze week zijn rentree bij het toernooi in Sydney na een afwezigheid van tien maanden na een polsoperatie. Hij haalde de kwartfinales, maar hij vindt het een te groot risico in Melbourne mee te doen.

"Ik ben er nog niet klaar voor om zo'n groot toernooi te spelen. Mijn eerste grandslam na een jaar en wedstrijden om de best-of-five. Het is te zwaar. Het zou gevaarlijk kunnen zijn voor mijn pols. Het was een zware beslissing, maar ook een slimme beslissing, want ik wil gezond blijven en wil het hele jaar spelen."

Del Potro kreeg na Sydney ook weer wat last van zijn pols. "Het is niets ernstigs. Maar ik wil daarom geen risico's nemen."

Aldi haalt moskeezeep uit de schappen

Het Duitse supermarktconcern Aldi Süd heeft een vloeibare zeep uit de schappen gehaald na klachten uit de moslimwereld. Op het etiket van de zeep was namelijk een moskee afgebeeld en veel moslims stoorden zich daaraan.

Volgens Duitse media gaat het om de zeep Ombia - 1001 nacht. Aldi kreeg begin vorige week de eerste klacht binnen. Een klant vroeg de moskee, een religieus symbool, niet meer te gebruiken voor het etiket. Daarna kwam een discussie op internet op gang waarna Aldi de zeep uit de schappen haalde.

'Varkens zijn haram in schoolboeken'

De wijze mannen en vrouwen van de Oxford University Press (OUP) hebben auteurs van schoolboeken de opdracht gegeven om het woordje 'varken' of 'varkensvlees' voortaan weg te laten uit een tekst. Ook verwijzingen daartoe zijn haram c.q. niet-koosjer.

Het verzoek zou te maken hebben met de gevoeligheden van joodse en islamitische mensen die varkens maar smerige en onreine dieren vinden.

Het leuke is dat deze duidelijke kniebuiging richting religie werd genoemd tijdens een discussie over vrijheid van meningsuiting op de Britse Tv-zender de BBC. De presentator van het programma is getrouwd met een schrijfster die een brief met de nieuwe richtlijnen ontvangen had.

"Onder de dingen die verboden zijn in de teksten, was het volgende te lezen: varkens en alles dat daar enigszins naar verwijst", aldus presentator Jim Naughtie. Wanneer een respectabele uitgever, verbonden aan een academische institutie, schrijvers opdraagt om boeken te schrijven waarin varkens niet genoemd mogen worden omdat mensen zich daardoor beledigd zouden kunnen voelen, dan zijn we volledig het spoor bijster."

De OUP verkoopt boeken in bijna 200 landen. Een woordvoerder heeft inmiddels laten weten dat auteurs van lesmateriaal rekening dienen te houden met culturele verschillen en gevoeligheden.

Eerder deze maand kwam al naar buiten dat dhimmitude gedrag niet ongebruikelijk is bij uitgevers. HarperCollins heeft het bijvoorbeeld gepresteerd om een kaart van het Midden-Oosten uit te brengen waarop Israel ontbrak. Het afbeelden van dit land in een kinderatlas zou voor klanten uit de golfregio onacceptabel geweest zijn. De Gazastrook en de Westbank zijn wel te zien en grenzen zo ongeveer aan elkaar op het gewraakte kaartje.

Na een storm van kritiek is de gehele oplage uit de handel genomen en halal vernietigd.

Baanrenster Ligtlee sprint naar World Cup-goud

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft zaterdag bij de World Cup in Cali het sprinttoernooi gewonnen. De Eerbeekse sprintster versloeg in de finale de Chinese Guo Shuang, tweevoudig winnares van brons op de Olympische Spelen. Ligtlee was haar in twee heats de baas.

Op de teamsprint veroverde Ligtlee samen met Shanne Braspennincx het zilver. In de finale waren de Russische vrouwen Dana Shmeleva en Ekaterina Gnidenko te sterk: 32,982 tegen 33,586.

Ook voor de mannen was er zilver op de teamsprint bij de laatste World Cup van het seizoen. Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli snelden in de finale naar 43,816. De Franse wereldtoppers Grégory Baugé, Kevin Sireau en Quentin Lafargue waren net een fractie sneller: 43,634.

Door haar zege pakt Ligtlee in de World Cup tevens de eindzege in het klassement op de sprint. Ook de teamsprinters vestigden zich bij de wereldtop: Zowel de vrouwen als de mannen eindigde op de tweede plek in het eindklassement. Van 18 tot en met 22 februari staat in Parijs het WK baanwielrennen op het programma.

Matchfixing laat Jan-Arie van der Heijden koud

Bijna verontschuldigend haalt Jan-Arie van der Heijden zijn schouders op. "Sorry, ik weet er echt niets vanaf", zegt de verdediger van Vitesse, geconfronteerd met het onthullende verhaal in de Volkskrant over matchfixing bij zijn oude club Willem II. "Volgens mij heeft iedereen toen naar eer en geweten gevoetbald."

De 26-jarige Van der Heijden kreeg zaterdag via WhatsApp een bericht van zijn broertje. "Wat is er bij Willem II gebeurd?", stond daar in. De verdediger, die tussen 2009 en 2011 als huurling van Ajax in Tilburg speelde, kroop meteen achter zijn computer. Op een krantenwebsite zag hij een foto van zichzelf in Willem II-shirt, met daaronder een opzienbarend verhaal over gemanipuleerde wedstrijden. Spil in de eerste echte Nederlandse matchfixing-zaak is Ibrahim Kargbo, een middenvelder uit Sierra Leone die zou hebben samengewerkt met Aziatische goksyndicaten. "Kargbo, ik was hem eerlijk gezegd al vergeten", zegt Van der Heijden. "Een jongen die heel hard kon tackelen, hij ging altijd voorop in de strijd. Ik weet verder niet veel van hem, ik heb weinig met hem gepraat. Ik weet niet eens of hij wel Engels sprak."

Kargbo zou in 2009 de uitwedstrijden tegen Ajax en Feyenoord hebben verkocht. Van der Heijden stond in beide duels op het veld. "Bij Ajax verloren we met 4-0. Geen schande tegen een team met spelers als Suárez, Vertonghen, Alderweireld en De Zeeuw. Tegen Feyenoord moest ik er na een half uur in. We gingen met 1-0 onderuit, volgens het verhaal dat ik las hadden we eigenlijk met 2-0 moeten verliezen voor die Aziaten. Volgens mij heeft iedereen honderd procent gegeven en verloren we terecht. Ik heb in ieder geval geen koffertjes met geld door de kleedkamer zien gaan."

Natuurlijk kent Van der Heijden de verhalen over matchfixing. "Ik weet dat het gebeurt, maar dacht dat het vooral om individuele sporten zou gaan. Met elf voetballers lijkt het me lastig bewust te verliezen. Hopelijk loopt dit met een sisser af. Zo'n verhaal is niet goed voor het Nederlandse voetbal en de naam van Willem II, juist een eerlijke club." De verdediger, die aast op een transfer naar het buitenland, is niet bang dat zijn eigen reputatie aangetast wordt door het schandaal. "Iedereen die mij kent, weet dat ik absoluut geen jongen ben die zich hiermee zou inlaten."

De KNVB en justitie gaan onderzoek doen naar de verkochte wedstrijden van Willem II. "Ze mogen gerust bellen, maar ze zullen van mij niet veel wijzer worden", benadrukt Van der Heijden. "Geschrokken ben ik niet, wel verbaasd. Dat zulke dingen in het voetbal gebeuren, had ik niet gedacht."

Wüst slaat dag twee NK Sprint over

Ireen Wüst komt niet meer in actie bij de NK Sprint. De rijdster van Team Continu heeft dat besloten in overleg met trainster Marianne Timmer. Wüst stond in Kardinge zonder klassementsambities aan de start. De Brabantse deed alleen mee om zich te plaatsen voor de 1000 meter bij de WK Afstanden. 

De drie tijdsnelsten op de 1000 meter plaatsen zich voor het WK. Wüst werd zaterdag tweede in 1:17.99. De snelste tijd momenteel in handen van Marrit Leenstra (1:17.81). "Wüst is toch wel erg vermoeid. We hebben nog belangrijke wedstrijden voor de boeg en het is nu gewoon verstandiger om niet meer in actie te komen", zegt Timmer. "We nemen de gok dat haar tijd voldoende is." 

'Wanhoop door nieuwe strenge regels bijstand'

Vooral kwetsbare personen, zoals mensen met psychiatrische problemen, worden de dupe van de nieuwe strengere bijstandregels. Die voorzien onder meer in strengere strafkortingen bij overtredingen van de regels. Ook worden de eisen bij sollicitaties aangescherpt wat betreft nette kleding en langere reistijden naar het werk die geaccepteerd moeten worden.

De helft van de medewerkers van sociale diensten kan zich voorstellen dat uitkeringsgerechtigden hierdoor tot wanhoop gedreven worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat het KRO-NCRV-onderzoeksprogramma De Monitor heeft gedaan in samenwerking met het blad Binnenlands Bestuur.

Volgens driekwart van de 473 ondervraagde medewerkers verergeren psychiatrische problemen doordat mensen vastlopen in bijstandsregels. Bijna twee derde van de medewerkers houdt rekening met meer agressieve klanten bij de sociale dienst.

Divosa, de koepelorganisatie van directeuren van sociale diensten in Nederland, wil dat de politiek medewerkers van sociale diensten het vertrouwen geeft om vaker zelfstandig een afweging te maken.

Israël: 'stop met ICC'

Israël is bezig met een campagne tegen het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land probeert landen die een bijdrage aan het ICC leveren ertoe te zetten maar helemaal te stoppen met dat Strafhof. De reden? Den Haag onderzoekt oorlogsmisdaden gepleegd door Israël en onze gekeppelde kompanen zijn blijkbaar bang voor wat uit dat onderzoek komt.

Eerder deze week berichtten we al over het onderzoek dat het Strafhof zou starten. Israël is daar dus niet zo blij mee. Avigdor Lieberman, hun minister van Buitenlandse Zaken, zei vandaag dat hij bevriende landen als Canada, Australië en Duitsland heeft gevraagd gewoon te stoppen met hun bijdrage aan het Strafhof. 

Een saillant detail is dat het niet eens een onderzoek naar vermeende Israelische oorlogsmisdaden is, maar naar oorlogsmisdaden in de regio in het algemeen. Ook Hamas wordt onderzocht. Toch vertrouwen ze het in Israël blijkbaar niet. Overigens erkent Israël het Strafhof niet. Of de landen aangesproken door Israël ook van plan zijn gehoor te geven aan de oproep, is nog niet bekend.

Advocaat Ang Kiem Soei noemt executie onmenselijk

De advocaat van Ang Koem Soei, de Nederlander die in Indonesië is geëxecuteerd, noemt de gang van zaken 'onmenselijk'. "Familie mocht schietwonden niet zien en dus lichaam niet wassen", schreef advocaat Bart Stapert op Twitter na de crematie van zijn ter dood veroordeelde cliën. Stapert noemt de crematie 'indrukwekkend'. De Nederlander werd zondagnacht om 0.30 uur lokale tijd geëxecuteerd in Indonesië.

Samen met vijf anderen werd Ang Koem Soei door een vuurpeloton gedood. Ang had in 2003 de doodstraf gekregen voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Vanuit Nederland werd de doodstraf sterk veroordeeld.

Volgens Stapert was Ang dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.

'Weinig animo voorstelling Roma-jongeren'

In Nederland is er nog opvallend weinig animo voor een voorstelling van Roma-jongeren. Producent Ruud de Graaf wil met de bijzondere dansvoorstelling GRUBB, die eind januari in première gaat, een positieve impuls geven aan het imago van deze vaak achtergestelde groep. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht.

GRUBB werd gemaakt door een Canadese regisseur die de jongeren vond in Servië en ze op sleeptouw nam. In de voorstelling, die werd opgebouwd aan de hand van muziek- en danceworkshops, gebruiken zij traditionele Roma-muziek als basis voor hiphop, rap en urban dance. Het stuk kreeg wereldwijd lovende recensies en was met veel succes te zien in New York. "Deze jongeren zijn trots op hun roots, hoewel ze vaak toch met argwaan worden behandeld", legt De Graaf uit. "Zij willen met deze voorstelling hun cultuur ook eens op een positieve manier in het nieuws krijgen."

Dat blijkt echter nog lang niet zo eenvoudig te zijn. In Frankrijk durfden theaters hun handen niet aan de dansende Roma-tieners te branden. En ook in Nederland merkt de producent dat theaters en media niet hard lopen voor de Roma. "Ik heb tien theaters gevonden die hun nek durven uit te steken", vertelt hij. "Maar het is heel triest dat je vanwege het onderwerp harder moet knokken en trekken om aandacht te krijgen voor het product." DWDD is een programma waar een item over de Roma-tieners niet zou misstaan, noemt hij als voorbeeld. "Maar overal krijg ik nul op het rekest. Er is volledige desinteresse voor deze specifieke groep artiesten. En dat vind ik een heel droevige constatering."

GRUBB beleeft zijn Nederlandse première op 27 januari in De Meervaart in Amsterdam. Daarna is de voorstelling te zien in onder meer Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Maastricht. Enschede en Leeuwarden.

FOX vernieuwt Gotham, Broonlyn Nine-Nine en Empire

Onlangs verbaasde tv-zender The CW het publiek al door in januari al aan te kondigen acht van hun tv-series, waaronder superheldendrama's Arrow en The Flash, te verlengen voor een nieuw seizoen. Concurrent FOX volgt daar deze week op, door naast de nieuwe serie Empire en terugkerende sitcom Brooklyn Nine-Nine, ook hún superheldendrama Gotham een nieuw seizoen te geven.

Gotham doet het momenteel goed op het Amerikaanse FOX; gemiddeld trekt een aflevering 10,6 miljoen kijkers. De première van de serie, in september, was zelfs de best bekeken seriepremière sinds 2000. Het seizoen als geheel heeft tot nu toe een nummer 1 positie in de doelgroep mannen 18-49 en 18-34. In Nederland trok de première van Gotham, gisteravond op Veronica, 317.000 kijkers, met 284.000 voor de tweede aflevering die er direct na werd uitgezonden. Hoewel dat het hoogste kijkersaantal voor de zender is, voor de gehele dag, is het niet voldoende om Gotham een plek te geven in de top 25 van de dag voor heel Nederland.

De schurken uit Gotham
De schurken uit Gotham

De vernieuwing van Empire is van de drie titels het meest opvallend; het muzikale drama begon pas op 7 januari en heeft daarom op dit moment nog maar twee afleveringen uitgezonden. Deze afleveringen trokken echter beiden rond de 10 miljoen kijkers, met een toename in kijkers voor de tweede aflevering. Mogelijk is de sterke cast ook van invloed op het vertrouwen van FOX in de serie; de serie toont Terrence Howard, Courney Love en Macy Gray in grotere en kleinere rollen, naast een hoofdrol voor Taraji P. Henson (Person of Interest). Empire wordt nog niet in Nederland uitgezonden.

Brooklyn Nine-Nine, een sitcom over rechercheurs bij een politiebureau in Brooklyn, New York, is op dit moment bezig met het tweede seizoen, dat gemiddeld meer kijkers (ruim 3 miljoen, met pieken naar 4 en 6) trekt dan het eerste seizoen. De comedy met Saturday Night Live- en Lonely Island-ster Andy Samberg in de hoofdrol is in Nederland te zien bij Comedy Central en op Netflix.

Tom Hardy stapt uit Suicide Squad

Warner Bros. kondigde in december hun line-up aan voor de DC Universe-film Suicide Squad. In die groep werd ook Tom Hardy genoemd, maar die heeft een maand later de productie alweer vaarwel gezegd.

Hardy, die in 2012 nog een DC-rol speelde in de vorm van Bane in The Dark Knight Rises, zou in Suicide Squad de rol spelen van Rick Flagg, de leider van de groep. Volgens The Hollywood Reporter heeft Hardy's vertrek te maken met agendaconflicten. De acteur is momenteel bezig met opnames voor The Revenant, samen met Leonardo DiCaprio, en de opnames hiervan lopen aanzienlijk uit. Andere media berichten over Hardy's onvrede met het scenario, waarin zijn personage werd aangepast tot een bijrol nadat Jared Leto en Will Smith waren vastgesteld voor de cast.

Warner Bros. is naar verluidt al bezig om Jake Gyllenhaal binnen te halen als Hardy's vervanger. Een bod ligt al op de tafel, maar Gyllenhaal moet hier nog op reageren. Hij heeft al eerder met Suicide Squad-regisseur David Ayer gewerkt in End of Watch en staat momenteel op het toneel met zijn toneelstuk Constellations, dat in maart afgelopen is. Het is nog niet duidelijk of dat Gyllenhaal voldoende tijd geeft om deel te nemen aan de DC-verfilming.

Suicide Squad staat geplanned voor een release in augustus 2016.

Tom Hardy (Novum)
Tom Hardy (foto Novum)

Cameron: 'Westen is niet in oorlog met islam'

Volgens de Britse premier David Cameron zijn westerse landen niet in oorlog met moslimterroristen, want daarmee geven ze de aanslagplegers te veel status. Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS, dat zondag wordt uitgezonden.

"Ik wil absoluut niet spreken over een botsing tussen verschillende bevolkingsgroepen, want dat is precies wat de terroristen willen", zei Cameron. Toch is het volgens hem, gezien de dreiging, 'hoogstwaarschijnlijk' dat er aanslagen worden beraamd tegen Groot-Brittannië.

"We weten wat er nodig is om te winnen, maar daar is veel doorzettingsvermogen voor nodig", aldus de premier.

Obama wil af van fiscaal voordeel miljardairs

President Barack Obama wil af van een fiscale achterdeur waardoor de allerrijkste Amerikanen minder belasting hoeven te betalen. Dat gaat hij dinsdag voorstellen tijdens de jaarlijkse State of the Union, maakte het Witte Huis zaterdag bekend.

Obama wil meer nivelleren en dat hoopt hij met verschillende maatregelen te bereiken. Zo wil hij ook dat grote financiële bedrijven een toeslag gaan betalen. Alles bij elkaar moet dat in tien jaar tijd zo'n 320 miljard dollar opleveren.

Die opbrengst gaat naar de middenklasse. De president wil tweeverdieners 500 dollar geven en de kinderbijslag flink uitbreiden. Ook moet het makkelijker worden om een pensioen op te bouwen als de werkgever die mogelijkheid niet biedt.

"De middenklasse moet teveel belasting betalen, omdat de oneerlijke fiscale investeringsroutes alleen gebruikt kunnen worden door de rijken en grote bedrijven", staat in een verklaring van het Witte Huis.

Obama wil af van fiscaal voordeel miljardairs
Obama wil af van fiscaal voordeel miljardairs (Foto: ANP)

Gewonden bij brand appartement Deventer

Bij een brand in een appartementencomplex in Deventer zijn zaterdagnacht zes mensen gewond geraakt. Ze hadden rook ingeademd en moesten naar het ziekenhuis. Een van de slachtoffers is zwaargewond.

De brand brak uit in een appartement. Uit voorzorg werden de overige zeven appartementen in het complex ontruimd. De brandweer gaf na drie kwartier het sein brand meester.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Brand verwoest loods met auto's in Leersum

Bij een brand in het Utrechtse Leersum is zondagochtend een loods met auto's in vlammen opgegaan. De loods en de voertuigen kunnen als verloren worden beschouwd, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Een kraan moest eraan te pas komen om het golfplaten dak van de loods te verwijderen, zodat de brandende auto's geblust konden worden.

De brandweer had in het begin moeite met waterwinning, omdat de sloten in het agrarische gebied onvoldoende bluswater opleverden. Daardoor moest er een groter watertransport worden opgezet.

De boerderij die bij de loods hoort, was niet bij de brand betrokken. De wind stond de goede kant op, waardoor de rook richting landelijk gebied ging. De oorzaak van de brand is onbekend.

Miljoenen mensen wachten op pauselijke mis

Een enorme mensenmassa heeft zich zondagochtend verzameld in een groot park in de Filipijnse hoofdstad Manilla, waar paus Franciscus 's middags een mis leidt. Een aantal mensen raakte gewond in de drukte. De organisatie verwacht dat er zo'n zes miljoen mensen afkomen op de mis, die deel uitmaakt van het pauselijke bezoek aan Azië.

Zaterdagavond zochten de eerste gelovigen een plekje in het park, om zo goed mogelijk zicht te hebben op de paus. De politie probeert de miljoenen bezoekers over een zo groot mogelijke oppervlakte te verspreiden en roept iedereen op om de route die de paus aflegt door het park niet te blokkeren.

Om alles in goede banen te leiden zijn er 50.000 agenten en militairen op de been. Het is de grootste veiligheidsoperatie ooit voor de Filipijnen. Ook zijn er 7000 medewerkers van het Rode Kruis aanwezig.

Miljoenen mensen wachten op pauselijke mis
Miljoenen mensen wachten op pauselijke mis (Foto: ANP)

Vervolg 24 mogelijk zonder Kiefer Sutherland

Na het succes van 24: Live Another Day was het afwachten totdat we te horen zouden krijgen dat de serie weer een vervolg zou gaan krijgen. Volgens Dana Walden van Fox zou dat nieuwe seizoen van 24 al in 2016 kunnen worden uitgezonden, aldus een interview met de omroepdirecteur op de website van Entertainment Weekly. Er bestaat echter wel de mogelijkheid dat Kiefer Sutherland dan niet in de serie te zien zal zijn.

In een eerder interview met Kiefer Sutherland liet de acteur al weten dat hij zijn aandeel in 24: Live Another Day als een afsluitende rol zag voor het personage Jack Bauer, een rol die hij sinds 2001 had vertolkt in 24. Walden sluit echter niet uit dat dit een poging van de acteur is om meer geld te kunnen vragen als er al een vervolg wordt gemaakt. Bij het schrijven van een scenario voor het volgende seizoen wordt daar in elk geval wel rekening mee gehouden.

Mocht Sutherland dan alsnog afzien om aan het vervolg van 24 mee te doen, dan kent de reeks, die vooral populair werd door het real-time element, volgens de producenten genoeg potentie om ook zonder Jack Bauer te kunnen floreren.

Robertson verslaat O'Sullivan in halve finale Masters

Snookeraar Neil Robertson heeft in de halve finale van de Masters met grote cijfers weten te winnen van Ronnie O’Sullivan. De Australiër versloeg de titelverdediger met 6-1.  

Robertson, die het hele toernooi al goed stond te spelen, begon direct met een century break en liep uit naar 3-0. O’Sullivan won het vierde frame met een break van 101, maar heeft daarna geen frame meer gepakt. Robertson kon zo doorpakken naar een 6-1 overwinning.

De tegenstander van Robertson in de finale is Shaun Murphy. Hij wist met 6-2 te winnen van Mark Allen. Het ging tot 2-2 gelijk op. Met een 83, 76, en 102 kwam Murphy 5-2 voor. In het achtste frame was er ruimte voor safetyspel. Uiteindelijk ging dat frame ook naar Murphy. 

De finale zondag is een herhaling van de finale in 2012. In dat jaar wist Robertson met 10-6 te winnen van Murphy. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.