FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 januari 2015

Jonge gevangenen minder ongeoorloofd afwezig

Het aantal keren dat jeugdige gevangenen na een verlof niet of niet op tijd naar de inrichting terugkeren, blijft dalen. Waren er in 2010 nog 170 van dit soort onttrekkingen, in 2013 waren dat er tachtig. In de eerste negen maanden van 2014 waren er 48 onttrekkingen. Sommige jongeren gaan meerdere keren de fout in.

Het aantal jongeren dat uit de inrichting wegvlucht, is veel lager: twee in 2012, vijf in 2013 en in 2014 niet één. Dat meldde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

Van de ruim dertigduizend verlofbewegingen per jaar, was in 2013 in 0,26 procent van de gevallen sprake van een ongeoorloofde afwezigheid. Teeven vindt dit relatief een zeer beperkt aantal gevallen. Verreweg het vaakst houden de jongeren zich niet aan de afspraken als ze op onbegeleid verlof zijn.

760 schademeldingen na aardbeving Woudbloem

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn zeker 760 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving bij het Groningse Woudbloem op 30 december. Het aantal meldingen stond op oudejaarsdag nog op 350. Het gaat volgens de NAM vooral om kleine schades zoals scheuren in muren en schade aan pleisterwerk.

De aardbeving bij Woudbloem, in de gemeente Slochteren, had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het was een van de krachtigste bevingen van 2014. De zwaarste was op 13 februari bij Leermens in de gemeente Loppersum. Dat dorp werd getroffen door een beving met een kracht van 3,0.

De schademeldingen gaan vanaf 5 januari niet meer rechtstreeks naar de NAM, maar worden afgehandeld door het Centrum Veilig Wonen. Dat gaat ook aan de slag met het preventief versterken van woningen.

Gerrard velt Wimbledon in z'n eentje, Spurs op herhaling tegen Burnley

Het nieuws dat Steven Gerrard aan het einde van het seizoen afscheid neemt van Liverpool, kwam hard aan. De middenvelder reageerde door eigenhandig Wimbledon in de FA Cup opzij te zetten. Hij scoorde beide doelpunten voor Liverpool in de 2-1 overwinning.

Na twaalf minuten speelde Gerrard Manquillo in, sprintte hij naar voren en kopte hij de voorzet van de Atletico Madrid-huurling binnen. De schrik zat er goed in, toen Wimbledon voor de rust nog op gelijke hoogte kwam. Adebayo Akinfewa was de verantwoordelijke voor de 1-1 van de stadionclub. Of beter gezegd, Simon Mignolet, want de doelman ging zoals vaker dit seizoen in de fout bij het doelpunt van de spits.

Gerrard zou het niet laten gebeuren dat zijn Liverpool in de wedstrijd na zijn aankondiging op z'n plaat zou gaan. De leider kwam, zag en overwon. Typerend deed hij het met een prachtige vrije trap. Zoals hij dat in al die jaren aanvoerderschap op Anfield Road al veel vaker had gedaan. Liverpool mag zich opmaken voor de vierde ronde van de FA Cup. Daarin zal een treffen met Bolton Wanderers op het programma staan.


Tottenham Hotspur moet afwachten op de terugwedstrijd om zekerheid te hebben over de vierde ronde van de FA Cup. Burnley hield de club op gelijke hoogte. De eerste helft schuurde met het toppunt van saaiheid. Zowel Tottenham Hotspur als Burnley toonde geen moment de wil om in de vierde ronde tegenover Leicester City te komen staan.

Dat resulteerde in een eerste bedrijf waarin de keepers geen enkele serieuze test ondervonden. Bij beide ploegen ontbrak de scherpte om er een boeiende partij van te maken. Dat veranderde toen Nacer Chadli vlak na de rust voor de openingstreffer aantekende. De goal van de ex-speler van FC Twente maakte wat los bij Tottenham, dat het de laatste weken in de competitie zo goed doet. Chadli schoot in de buurt van de penaltystip raak.

Spurs nam het heft compleet in handen, maar buitte dat niet uit met gevaarlijke kansen. Vandaar dat Burnley nog steeds aan een gelijkmaker mocht ruiken. Die kwam er na een gouden wissel: Ashley Barnes ruimde het veld voor Sam Vokes. Die tekende in de 73ste minuut aan voor de 1-1 van Burnley. De thuisploeg begon zowaar in een stunt te geloven. Het lukte niet, al mocht ook de remise als een knappe prestatie worden beschouwd. 

Kanshebbers Gouden Loeki bekend

Bol.com en Albert Heijn zijn elk met twee reclames doorgedrongen tot de halve finale van de verkiezing Ster Gouden Loekie. Jumbo, Gamma, KLM, KNGF Geleidehonden, Calvé Pindakaas en Specsavers dingen ook mee naar de reclameprijs.

Sophie Hilbrand maakte maandagavond in het Sterblok de halve finalisten bekend. De tien commercials die door zijn naar de halve finale zijn Bol.com met Flappie en Kijk, zwarte piet!, Jumbo met Moestuin, Albert Hein met Kerst en Route 99, Gamma met Klushondje, Calvé Pindakaas met Robin en Specsavers met Bingo.

De finale van de Ster Gouden Loeki is volgende week woensdag en wordt live uitgezonden op NPO1.

Eerder deze avond mocht het bedrijf HoyHoy.nl voor hun reclame en Tim & Tom Coronel voor hun AllSecur-reclame de Loden Leeuw, de tegenhanger van de Gouden Loeki, in ontvangst nemen.

Libische regering achter aanval op Griekse tanker

Gevechtsvliegtuigen van de door de internationale gemeenschap erkende Libische regering zijn verantwoordelijk voor de aanval van maandag op een Griekse olietanker in de Oost-Libische havenstad Darna. Het schip had nog nooit eerder toestemming gekregen om in Darna aan te meren en gedroeg zich 'verdacht', zo verweerde legerwoordvoerder Ahmed al-Mesmari zich.

De vliegtuigen troffen de Araevo, die onder Liberiaanse vlag voer maar een Griekse eigenaar heeft, tweemaal voordat de Libische regering te horen kreeg dat het schip was besteld door de plaatselijke energiecentrale. Twee bemanningsleden kwamen om en twee anderen raakten gewond.

"Het verlies aan levens spijt ons", zei Al-Mesmari maandag.

Darna is een bastion van moslimextremisten die trouw hebben gezworen aan terreurbeweging Islamitische Staat. Libië wordt verscheurd door een hevige strijd tussen radicaalislamitische en andere milities.

Broers Coronel meest irritante BN'ers

De Loden Leeuw voor de 'meest irritante BN’er in een reclame’ gaat dit jaar naar de broers Tim en Tom Coronel voor hun filmpje voor autoverzekeraar Allsecur. Meest irritante reclame is vergelijkingssite HoyHoy.nl. In hun reclame hangt een luiaard aan een plafond in een ziekenhuis.

De Coronels hebben met 38 procent van de stemmen ruim gewonnen van de Brabantse stylist Roy Donders, die voor Jumbo in zijn juichpak stond. Hij kreeg 23 procent van de stemmen. Het publiek vindt de commercial van Tim en Tom Coronel vooral irritant vanwege de respectloze wijze waarop de twee de plaatselijke bibliotheek binnen scheuren in hun auto.

Broers Coronel meest irritante BN'ers
Broers Coronel meest irritante BN'ers (Foto: ANP)

Chauffeur na pech doodgereden op A6

Een chauffeur van een vrachtauto uit Oost-Europa is maandagavond op de snelweg A6 bij Lelystad overleden na door een andere vrachtauto te zijn aangereden.

De snelweg is afgesloten voor sporenonderzoek. Aanvankelijk dacht de politie aan zelfmoord. Later bleek het om een pechgeval te gaan. De omgekomen chauffeur had in de berm van de A6 geparkeerd, tussen de afritten Lelystad-Noord en Lelystad in de richting Almere. Mogelijk had zijn voertuig een lekke band. Hij werd op de rijbaan geschept door een passerende vrachtwagen.

De politie wil nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer of het land van herkomst. Eerst moet de familie zijn ingelicht, aldus de politie. Voor de duur van het sporenonderzoek wordt het verkeer omgeleid.

Stacey nu vierde, maar blijft leider in Dakar

Trucker Hans Stacey is in de tweede etappe van de Dakar Rally als vierde geëindigd, maar hij blijft de leider in het algemeen klassement. De Rus Eduard Nikolaev (Kamaz) zit de Nederlandse chauffeur, die in een Iveco rijdt, nu echter op de achterbumper. Het verschil is slechts twintig seconden.

De vrachtwagens werden maandag over een ander parcours gestuurd dan de motoren, auto's en quads. De klassementsproef ging over 331 kilometer. Nikolaev, de winnaar van 2013, bleef de Wit-Rus Siarhei Viazovich (MAZ) en zijn landgenoot Airat Mardeev (Kamaz) net voor. Het verschil was minder dan een minuut. Stacey gaf 1.27 toe.

Martin van den Brink (Renault) kwam als zesde over de finish, Marcel van Vliet (MAN) als negende. Gerard de Rooy viel net buiten de top tien. Hij reed in de etappe lang aan de leiding, maar kreeg te maken met een los gaspedaal, wat hem ongeveer negen minuten kostte.

In het klassement heeft Stacey twintig tellen voorsprong op Nikolaev. Daarachter staat Martin Kolomy op een minuut, op de hielen gezeten door Mardeev. Van Vliet is op ruim drie minuten van Stacey zevende, Van den Brink op ruim vier minuten achtste. Hij heeft een tijdstraf van 2.30 minuten aan de broek. De Rooy is negende op bijna zes minuten.

Tandartsstudenten geschorst om Facebookposts

Dertien studenten tandheelkunde uit Canada zijn geschorst, omdat ze agressieve seksuele opmerkingen hadden gemaakt op Facebook over studentes in hun klas. De president van de universiteit en de decaan maakten dat volgens Canadese media maandag bekend.

De studenten werden al op 22 december geschorst van alle klinische activiteiten, om hun klasgenoten te beschermen en vanwege het gebrek aan professionaliteit. "De opmerkingen waren beledigend en totaal onacceptabel voor iedereen bij Dalhousie (University, red.)", aldus president Florizone.

Als de mannen geen klinische activiteiten mogen uitvoeren, kunnen ze hun diploma niet halen. Er wordt nog bekeken of ze wel aan gewone colleges mogen deelnemen.

Manchester United treft Cambridge United in FA Cup

Louis van Gaal heeft het met Manchester United op papier getroffen bij de loting voor de vierde ronde van de FA Cup. De Mancunians mogen op bezoek bij Cambridge United, een club uit de League Two, het vierde niveau in Engeland. De ploeg van Van Gaal won zondag in het Engelse bekertoernooi van Yeovil Town (League One) met 2-0.

Titelverdediger Arsenal neemt het op tegen Brighton & Hove Albion. Manchester City werd gekoppeld aan Middlesbrough. Ronald Koeman moet met Southampton op herhaling in de derde ronde na de 1-1 gisteren tegen Ipswich Town. Als The Saints volgende week in de return wel weten te winnen, spelen ze eind januari tegen Crystal Palace. Chelsea werd gekoppeld aan de winnaar van het duel tussen Milwall en Bradford City.

De wedstrijden in de vierde ronde worden gespeeld op 24 en 25 januari. 

Volledige loting vierde ronde FA Cup

Southampton of Ipswich Town v Crystal Palace
Cambridge United v Manchester United
Blackburn Rovers v Swansea City 
Chelsea v Millwall of Bradford City

Derby County v Scunthope United of Chesterfield
Preston North End v Sheffield United 
Birmingham City v West Bromwich Albion
Aston Villa v AFC Bournemouth

Cardiff City v Reading 
AFC Wimbledon of Liverpool v Bolton Wanderers
Burnley of Tottenham v Leicester City
Brighton & Hove Albion v Arsenal

Rochdale v Stoke City 
Sunderland v Fulham of Wolverhampton Wanderers
Doncaster Rovers of Bristol City v Everton of West Ham United
Manchester City v Middlesbrough

Koningspaar bij herdenking Auschwitz

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn samen met minister-president Mark Rutte op 27 januari aanwezig bij de herdenking van de zeventigjarige bevrijding van Auschwitz. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt.

De bevrijding van het voormalige concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen wordt naar aanleiding van een VN-resolutie sinds 2006 jaarlijks herdacht op de internationale Holocaust-gedenkdag. Er is gekozen voor 27 januari omdat op deze dag in 1945 het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd.

Moerdijk laat massaal huis taxeren

Huizenbezitters in het dorp Moerdijk hebben zich maandag massaal gemeld voor een taxatie om hun huis in de toekomst eventueel aan de gemeente te verkopen. Ruim driehonderd huiseigenaren kunnen zich tot 1 mei melden voor een taxatie op kosten van de gemeente. Op de eerste dag van de aanmeldperiode kreeg de gemeente maandag al een reactie van zestig eigenaren.

Moerdijk biedt huiseigenaren de kans om te vertrekken vanwege de groei van de haven en industrie. De gemeente betaalt dan 95 procent van de taxatiewaarde van hun huis. De verwachting is dat ongeveer de helft weg wil.

Ventje met Down afgerost na groet

In Leiden is vanmiddag een verstandelijk beperkte jongen in elkaar geslagen. De 15-jarige knul had de dader namelijk begroet.

Tussen 15.15 uur en half vier kwam het slachtoffer een leeftijdsgenoot tegen. Deze werd door het ventje vriendelijk begroet.

De begroete puber was daar duidelijk niet van gediend en sloeg de gehandicapte jongen in een fietstunnel in elkaar. Gelukkig was daar een vrouw die de twee jongens uit elkaar wist te halen.

De agressieveling ging er hierna als een haas vandoor op een blauwe damesfiets. Over de afkomst van de dader is niets bekend, maar die kunnen wij vast wel raden...

Update

Inmiddels is het signalement bekend.

Signalement: jongen, 14 a 16 jaar oud, noord afri/zuid europa uiterl, 160 cm lang, norm postuur, zwart/rood petje met hond als logo zwarte jas, licht bruine spijkerbroek, zwarte riem, zwart, d.bl. Rugzak blauwe dames fiets, grijze bagagedrager, zwart zadel.

Aldus het twitteraccount van oom agent.

Al-Attiyah grijpt leiding in Dakar Rally

Nasser Al-Attiyah heeft de loodzware tweede etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. In de 518 kilometer lange proef van Villa Carlos Paz naar San Juan was de Qatarees maar liefst acht minuten en dertig seconden sneller dan de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers.

Achter dit duo was er een zeer knappe plaats voor Bernhard ten Brinke. De Nederlander werd gisteren al zesde en liet zien dat dit geen toeval was. Vandaag had hij iets meer dan tien minuten meer nodig dan Al-Attiyah. Ook Erik van Loon deed het vandaag weer uitstekend met een zevende plaats op bijna twintig minuten van Al-Attiyah.

Voor Adam Malysz is de wedstrijd voorbij. De auto van de voormalig schansspringer vloog in brand, waardoor de Pool op moest geven. In de afgelopen jaren zorgde hij met name in de tweede week regelmatig voor aansprekende resultaten.

Ook voor Robby Gordon is er veel tegenslag. De Amerikaan werd gisteren met de Hummer nog knap derde, maar vandaag kampte de auto met remproblemen. Vlak voor de finish strandde hij opnieuw, waardoor hij naar de streep gesleept moest worden.

De Qatarees won gisteren al de eerste etappe, maar een tijdstraf van twee minuten wierp hem terug. Na de zege van vandaag heeft hij nu bijna acht minuten voorsprong op De Villiers. Ten Brinke staat op bijna tien minuten derde. Van Loon staat zesde op iets meer dan twintig minuten. Hij staat vlak voor Carlos Sainz die vandaag een motorcoureur aanreed en hem daarna hulp verleende.

Tim Krul mogelijk tegen Chelsea weer in doel

Doelman Tim Krul heeft maandag de training hervat bij Newcastle United. De Nederlandse international raakte eind november in de wedstrijd tegen Queens Park Rangers geblesseerd aan een enkel en speelde sindsdien geen minuut. De kans bestaat dat hij komend weekeinde zijn rentree maakt in de uitwedstrijd tegen Chelsea. "Dit is goed nieuws", reageerde interim-coach John Carver in de plaatselijke 'Chronicle'.

Door het herstel van Krul is het keepersprobleem van Newcastle voorbij. De laatste acht duels stond, omdat ook reserve Rob Elliot was uitgeschakeld, de onervaren Jak Alnwick (21) tussen de palen. Hij kreeg negentien doelpunten tegen, maar heeft het volgens Carver toch goed gedaan. "Ik had af en toe met hem te doen, hij had het zwaar. Maar het is een sterke jongen, hij heeft zich knap staande gehouden onder de druk."

'Zeer avontuurlijke vakantiegangers' voor Koerdistan gezocht

De Koerdische autonome regio in Irak werft komend weekeinde op de Amsterdamse vakantiebeurs de eerste toeristen voor het gebied. In de Beurs van Berlage probeert reisboekenauteur Yvonne van der Bijl naar haar zeggen 'zeer avontuurlijke vakantiegangers' te interesseren voor een reis naar de Koerdische regio in het noorden van Irak.

De Amsterdamse vakantiebeurs zegt zich te onderscheiden van de grote Utrechtse beurs door reizen van touroperators aan te bieden "die van de norm afwijken". Zo worden onder meer treinreizen door India en huizenruil met Mongoolse families aangeboden. In dat kader passen ook de reizen naar Koerdistan.

Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken hiervoor een negatief reisadvies geeft, is het reizen naar de Koerdische regio volgens Van der Bijl veilig. "ISIS is in dit gebied nog niet binnengedrongen", aldus de auteur, die in februari een Engelstalige reisgids voor dit gebied uitbrengt.

Volgens haar is de Koerdische regio makkelijk te bereiken via een directe vlucht tussen Amsterdam en Erbil met Zagros Airlines.


Dit item kan natuurlijk niet zonder wat kek promo-materiaal

Duitsers demonstreren voor en tegen anti-islamitisch Pegida

Duizenden Duitsers zijn maandag in vier steden de straat opgegaan uit protest tegen de wekelijkse protestmars in Dresden tegen de 'islamisering van het Westen'. De protestmarsen in Dresden trekken steeds meer mensen en de betogers die maandag in Dresden, Berlijn, Stuttgart en Keulen de straat opgingen zeiden juist een signaal van tolerantie af te willen geven. Bedrijven, kerken en het energiebedrijf in Keulen besloten mee te werken aan de antidemonstratie door de verlichting in hun gebouwen uit te schakelen.

De laatste drie maanden trekken de demonstraties in Dresden van Pegida, dat staat voor Patriottistische Europeanen tegen Islamisering van het Westen, steeds meer mensen. Waren het in het begin slechts enkele honderden mensen, vlak voor kerst was hun aantal al toegenomen tot bijna achttienduizend mensen. De Duitse politie verwachtte maandag een vergelijkbaar aantal demonstranten. De snelle groei van de groep lijkt vooral te komen doordat de beweging zich distantieert van extreemrechtse bewegingen en benadrukt dat zij zich verzet tegen 'haatpredikers, ongeacht de religie' en 'radicalisme, ongeacht of dit politiek of religieus gemotiveerd is'. "Pegida staat voor het verzet tegen een vrouwonvriendelijke politieke ideologie die de nadruk legt op geweld, maar verzet zich niet tegen geïntegreerde moslims die hier wonen", aldus de groep.

De beweging heeft neonazistische symboliek en leuzen verboden, maar krijgt desondanks steun uit extreemrechtse hoek. Een van de leiders van Pegida, Lutz Bachmann, wil verder geen commentaar geven.

Cem Özdemir, vicevoorzitter van De Groenen, zei ook tegen extremisme te zijn, maar 'intolerantie kan niet worden bestreden met intolerantie'. "De grens moet niet liggen tussen christenen en moslims, maar tussen mensen die intolerant zijn en de rest, de meerderheid."


Live-feed van het Russische RT

Vrouw bijt piemel af: man sterft

Een Nigeriaan uit Benin City heeft op Nieuwjaarsdag op gruwelijke wijze het loodje gelegd. Een volstrekt onbekende vrouw had op straat zijn spermaspeer afgebeten. Hierna bloedde de arme drommel dood.

De beste man reed op 1 januari over de Nigeriaanse wegen toen er zich ineens een SUV in zijn autootje boorde. Het bleek zowaar weer eens een vrouw te zijn die niet kan rijden. De man stapte hierop uit en er volgde een woordenwisseling met de beroerde chauffeuse.

Dit liep al snel uit de hand, want de man gaf haar een paar flinke tikken op haar bakkes. Dit liet de vrouw niet op zich zitten. Ze ging door haar knieën en nam het zwarte zwaard van de arme drommel in haar mond. Ze beet echter flink door, en spuwde de paarsgepunte lans voor de ogen van andere weggebruikers op straat.

Toegesnelde juten wisten nog te voorkomen dat de vrouw ter plekke werd gelyncht. De ambulance was echter te laat. In het busje blies de arme Nigeriaan zijn laatste adem uit. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Israëliërs doen aangifte tegen Palestijnen bij ICC

Een Israëlische groep heeft maandag bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een aanklacht tegen drie Palestijnse leiders ingediend. Zij worden beschuldigd van terrorisme, marteling en schending van mensenrechten.

De klacht van het Rechtencentrum Shurat HaDin geldt de PLO-kopstukken Jibril Rajoub, Majid Faraj en Rami Hamdallah, de huidige Palestijnse premier. De groep diende eerder soortgelijke klachten in tegen Hamas-leider Khaled Mashaal en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Het ICC ontvangt jaarlijks duizenden van zulke klachten, waar echter zelden actie op wordt ondernomen. Maar deze klacht komt een week nadat de Palestijnen aankondigden zich bij het ICC aan te sluiten om Israël te kunnen laten vervolgen wegens oorlogsmisdaden.

Trailer: maak kennis met Chappie

Ik denk, dus ik ben. Na buitenaardsen te hebben opgesloten in townships en de rijken een paradijs te hebben gegeven buiten onze Aarde, laat regisseur Neill Blomkamp ons nu kennis maken met de reïncarnatie van Johnny Five in Chappie.

Chappie is een robot met een bewustzijn. Net als een mens begint hij als een kind en wordt beïnvloed door zijn omgeving. Maar dan wordt hij ontvoerd door gangsters en leert hij een andere kant van de mens kennen.

Chappie is door Blomkamp geschreven, samen met zijn vrouw Terri Tatchell, die ook meeschreef aan District 9. Ook deze film heeft Sharlto Copley in een belangrijke rol; hij speelt Chappie. Naast hem zien we ook Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver en Die Antwoord-rapster Yolandi Visser.

Chappie is te zien vanaf 5 maart.

Motorclub Satudarah beschermt beeldmerk

Motorclub Satudarah wil niet langer dat media zijn logo gebruiken in relatie tot strafbare feiten. De club heeft het logo als merk gedeponeerd waardoor het nu het intellectueel eigendom is van Satudarah.

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz van de motorclub is het beeldmerk - een witte en een zwarte indiaan met daaromheen de naam van de club - te pas en te onpas gebruikt in berichtgeving over criminele activiteiten van motorclubs. Satudarah tolereert dit niet meer.

De club vraagt media al het materiaal waarop het logo is te zien, te verwijderen. Alleen met schriftelijke toestemming mag het nog gebruikt worden, meldt Satudarah.

"De motorclub wil haar beeldmerk beschermen", zegt Moszkowicz. Als er aanleiding toe is en het juridisch steekhoudend, zullen er stappen worden ondernomen, aldus de raadsman.

Natasja Froger heeft spijt van bontkraag

Presentatrice Natasja Froger heeft er spijt van dat ze vorig jaar eenmaal een jas met een bontkraag heeft gedragen. Aan de desk van RTL Boulevard trok ze het boetekleed aan.

Natasja werd maandag uitgeroepen tot Dom Bontje 2014 door de dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren. Ze kreeg deze twijfelachtige eer vanwege haar jas met kraag van wasbeerhondenbont.

Volgens Natasja betreft het een jas die ze een paar jaar geleden cadeau heeft gekregen van een dierbare. "Ik draag nooit bont. Achteraf gezien had ik de jas misschien niet moeten aannemen, want de kraag is hartstikke echt. Ik heb de jas in 2014 eenmaal gedragen, dat was verkeerd. Het was eenmaal te veel. Ik weet dat ik een voorbeeldfunctie heb", zei Natasja. Ze noemde het terecht dat ze is uitgeroepen tot Dom Bontje 2014 en nam sportief de bijbehorende oorkonde in ontvangst.

Wasbeerhonden worden op grote schaal in fokkerijen gehouden en anaal geëlektrocuteerd. In Nederland is dit verboden, maar met name in Azië worden ze op grote schaal gehouden. Froger was voor het tweede jaar genomineerd, vorig jaar gingen modeontwerpers Viktor & Rolf er met de oneervolle titel vandoor.

Zware verliezen op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag na een dag met zware verliezen aan de nieuwe handelsweek begonnen. De zorgen over de aanstaande Griekse verkiezingen en de vrees voor een Grieks vertrek uit de eurozone hielden de markt in hun greep. Ook oefende de sterke daling van de olieprijzen opnieuw druk uit op de oliegerelateerde aandelen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,7 procent lager op 410,94 punten. De Midkap verloor 1,1 procent tot 629,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 3,3 procent achteruit. De aandelenmarkt in Athene leverde 5,6 procent in.

God krijgt stadje cadeau

Staphorsters opgelet! Het stadje Winfield, gelegen in de desolate woestenij van de Amerikaanse staat Alabama, heeft zichzelf cadeau gedaan aan God zelf. Burgemeester Randy Price was namelijk van mening dat de Verenigde Staten wel een religieuze trap onder de kont kon krijgen. Amerika is namelijk niet godsvruchtig genoeg in de ogen van de brave burgervader.

Godzijdank is het Randy gelukt om de gemeenteraad ervan te overtuigen dat het een goed idee zou zijn om niemand minder dan de Heer (het schijnt een man te zijn) persoonlijk eigenaar te maken van het bijna uit 5000 zielen bestaande gehucht.

Uiteraard waren er uit niet-christelijke hoek enige protestgeluiden te horen, maar die moeten niet zeuren want: ook zij gebruiken immers de geldmunten waarop duidelijk 'In God We Trust' te lezen valt, zo redeneerden de notabelen. De gemeenteraad zag er dan ook geen enkel kwaad in om Zijn almachtigheid dan maar op deze manier te erkennen.

In de gedachtegang van de stadsbestuurders veranderd er verder niets wezenlijk aan het dagelijkse leven en zal een dergelijk besluit niemand pijn doen. Want als de mensen in Marion County toch iemand écht dankbaarheid verschuldigd moeten zijn, dan is het toch echt Hem, de ene die in Arda Iluvatar wordt genoemd. Dankbaarheid voor zijn zegeningen en… dingen.

Althans, zo denken zij erover.

Barreda Bort slaat dubbelslag in Dakar Rally

Joan Barreda Bort heeft in de tweede etappe van de Dakar Rally een dubbelslag geslagen. In de 518 kilometer lange etappe tussen Villa Carlos Paz en San Juan was de Spanjaard ruim zes minuten sneller dan zijn naaste belager, de Portugees Paulo Gonçalves.

Barreda breidde gedurende de proef zijn voorsprong op de concurrentie langzaam maar zeker uit. Achter Gonçalves legde de Portugees Ruben Faria op ruim negen minuten beslag op de derde plaats, vlak voor de Spanjaard Jordi Viladoms. Grote favoriet Marc Coma werd vandaag slechts achtste met ruim twaalf minuten achterstand. Door vermoedelijk bandenproblemen verloor de Spanjaard in de slotfase veel tijd.

Beste Nederlander was vandaag Hans Vogels die keurig 23e werd op ruim 35 minuten achter Barreda Bort. Frans Verhoeven werd 29e met bijna vijftig minuten achterstand. Dit was nog altijd beter dan de winnaar van gisteren Sam Sunderland die verkeerd gereden is en ruim twee uur verloren heeft.

In het klassement heeft Barreda Bort na twee etappes ruim vier minuten voorsprong op Gonçalves. Faria volgt op plaats drie met tien minuten achterstand. Vogels is 23e 45 minuten achter de leider, terwijl Verhoeven met ruim 57 minuten achterstand dertigste staat.

Quads
Bij de quads is vandaag de dagzege naar Rafal Sonik gegaan. De Pool sloeg in de slotfase van de etappe toe en had op de streep ruim drie minuten voorsprong op Ignacio Casale die de hele proef aan de leiding had gelegen. De Argentijn had gisteren al de eerste etappe gewonnen. De Uruguayaan Sergio Lafuente werd op ruim vier minuten derde. De enige Nederlander in dit veld, Kees Koolen, eindigde vandaag met 34 minuten achterstand als negende.

Sonik is door de dagzege ook de nieuwe leider in het klassement. Hij heeft ruim twee minuten voorsprong op Casale, terwijl Lafuente op ruim vier minuten derde is. Koolen is geklommen naar plaats twaalf op ruim 42 minuten van Sonik.

Russische roulette-seks nieuwste hype

Vergeet het rodeoneuken. Russische rouletteseks gaat het helemaal worden in 2015. Oftewel: groepseks met vele personen, waarvan er eentje besmet is met HIV...

De nieuwste trend wordt vandaag beschreven in de Servische krant de Telegraf (met één a dus). Stripteasemeisje Tijana vertelt in de krant over deze bizarre seksfeestjes, die in haar thuisland Servië een grote hype is onder haar rijke landgenoten.

"Deze bizarre variant op ouderwetse orgies zijn de laatste tijd erg populair", onthult de 23-jarige danseres. "Mensen verschijnen op deze seksfeestjes met allemaal een masker op. Een van hen heeft HIV."

"De rijken organiseren deze orgies voor andere rijken", gaat ze verder. "De kick voor hen is dat ze het risico lopen dat juist jij degene bent die het met een HIV-patiënt doet."

De jongedame voegt eraan toe dat het spelletje is uitgevonden in Slovenië. Het heet een Russische roulette-orgie omdat het net als in het echte spel dodelijk kan zijn.

Koffie halverwege wedstrijd geeft Williams kracht

Serena Williams heeft maandag in Perth haar eerste tennispartij van 2015 gewonnen, maar er was wel een stevige kop koffie voor nodig om de aanvoerster van de wereldranglijst wakker te schudden. De Amerikaanse nam de shot cafeïne nadat ze de eerste set tegen de Italiaanse Flavia Pennetta met 6-0 had verloren. Daarna hervond ze de energie om hard terug te slaan: 6-3 6-0.

De zege betekende ook een 1-0 voorsprong voor het team van de Verenigde Staten in de Hopman Cup, het officieuze WK voor gemengde koppels. Williams vormt in het Australische Perth een duo met John Isner. "Ik had behoorlijk last van een jetlag en daarbij kwam dat Flavia sterk speelde. Ik had die koffie nodig om mijn benen in beweging te krijgen", meldde de 33-jarige Williams na afloop. Ze koos met opzet voor het snikhete Perth om zich voor te bereiden op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van dit jaar dat 19 januari begint in Melbourne.

Schwarzer van Chelsea naar Leicester City

De Australische doelman Mark Schwarzer verruilt Chelsea voor Leicester City, respectievelijk de koploper en de hekkensluiter in de Engelse Premier League. Coach José Mourinho bevestigde maandag de overgang van de 42-jarige keeper, die bij Chelsea reserve is.

"Een geweldige prof en een heel fijne kerel in de groep. We zullen hem zeker missen en wensen hem het allerbeste bij Leicester", aldus de Portugese trainer.

Schwarzer, die 109 interlands voor de Socceroos op zijn naam heeft, speelt sinds 1996 in Engeland en keepte voor Bradford City, Middlesbrough en Fulham. In 2013 trok Chelsea hem aan. Hij kan zaterdag al debuteren onder de lat bij Leicester City in de wedstrijd tegen Aston Villa.

Recordverkoop voor Volvo

Het Zweedse autobedrijf Volvo heeft in 2014 een recordaantal auto's verkocht. Dat maakte Volvo, dat sinds 2010 onderdeel is van het Chinese Geely, maandag bekend.

De wereldwijde verkoop steeg vorig jaar in vergelijking met 2013 met 8,9 procent tot 465.866 auto's. Ten opzichte van het eerdere recordjaar 2007 is dat een stijging met zevenduizend auto's. Volvo wist vooral goede zaken te doen in China en West-Europa. Volvo zag in december de verkoop voor de achttiende maand op rij toenemen.

Topman Håkan Samuelsson van Volvo verwacht dit jaar een groei van de verkoop in alle markten.

Hitte vertraagt zoektocht lichamen Griekse ferry

De zoektocht naar lichamen in de Griekse veerboot die voor de Italiaanse kust in brand vloog wordt ernstig bemoeilijkt omdat het op de plek waar de brand uitbrak nog altijd enorm heet is. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten maandag gezegd. Het vuur is nog altijd niet gedoofd.

Brandweerlieden en forensische experts hebben te maken met dikke zwarte rook en hoge temperaturen. Al drie dagen zijn ze op zoek naar lichamen, maar nog altijd hebben ze het autodek, waar de brand uitbrak, niet bereikt.

De brand op de Norman Atlantic, die 28 december uitbrak, heeft zeker elf levens geëist. Volgens Griekenland worden er nog negentien mensen vermist, maar dat aantal ligt volgens de Italiaanse autoriteiten wellicht hoger. De vrees bestaat dat sommige vrachtwagenchauffeurs in hun wagen lagen te slapen toen de brand uitbrak. Mogelijk waren er ook illegale immigranten aan boord.

In totaal zijn 477 mensen gered. Negen lichamen zijn aan land gebracht en twee lichamen zijn in het water gezien, maar konden door het slechte weer niet geborgen worden.

Black Eyed Peas komen met nieuwe bagger

The Black Eyed Peas komen dit jaar met nieuwe muziek. Dat heeft bandlid Will.i.am verklapt tegen de radiozender Capital FM. Met de nieuwe muziek willen Will.i.am, Fergie, Apl.de.ap en Taboo het twintigjarig bestaan van de band vieren.

"We komen met nieuwe muziek en nog een aantal nieuwe dingen", aldus de artiest die zegt dat hij er niet veel over los kan laten. "Ik zal niet zeggen dat we een nieuw album gaan uitbrengen, maar er komen wel wat nieuwe dingen aan waarmee we onze fans willen bedanken. Zij hebben ons namelijk zo ver gebracht."

Het laatste album van The Black Eyed Peas, The Beginning, kwam in 2010 uit.

Voetballers vinden Robben de beste

Arjen Robben is met afstand de beste veldspeler in de eerste seizoenshelft van de Bundesliga. Dat vinden de voetballers in de Duitse competitie zelf, blijkt uit een enquête van het blad Kicker. Manuel Neuer, de ploeggenoot van de Nederlandse vedette van Bayern München, werd uitgeroepen tot beste doelman.

Markus Weinzierl (FC Augsburg) is de trainer die zich tot dusver het meest heeft onderscheiden volgens de kenners. Aan het onderzoek deden 240 profvoetballers uit de Bundesliga mee. Robben kreeg 46,7 procent van de stemmen en bleef daarmee de Belg Kevin De Bruyne van VfL Wolfsburg (12,5) ver voor. Neuer had met 56,3 procent nog minder concurrentie.

Als de positieve verrassingen werden Karim Bellarabi (Bayern), FC Augsburg en SC Paderborn het meest genoemd. De tegenvallers waren doelman Roman Weidenfeller, zijn club Borussia Dortmund, VfB Stuttgart en HSV.

De Bakker naar hoofdtoernooi ATP Doha

Thiemo de Bakker heeft het hoofdtoernooi bereikt van het Qatar Open 2015 in Doha. De Nederlandse tennisser won maandag in de laatste kwalificatieronde in twee sets van de Oezbeek Farroech Dustov: 7-5 en 6-4.

De Bakker, die eerder landgenoot Jesse Huta Galung had uitgeschakeld, werkte in de beide sets een achterstand van 2-4 weg. De partij duurde ruim anderhalf uur. In de eerste ronde heeft De Bakker het niet getroffen, Daarin moet hij het opnemen tegen David Ferrer, de nummer tien van de wereldranglijst.

Meer info over PlayStation Now

Daar is het dan, nieuws over het langverwachte Playstation Now abonnement.  Het was al eerder aangekondigd, maar eerste details zijn nu bekend. De dienst waarbij je meer dan 100 PS3-spellen kunt spelen gaat $19,99 per maand kosten.

De Amerikanen zijn op 13 januari als eerst aan de beurt. Voor $19,99 per maand of $44,99 per drie maanden kun je ongelimiteerd een selectie van een aantal PS3-spellen spelen zolang je lid blijft van de dienst. Sony begint met toppers zoals ICO, God of War, Dead or Alive en vele anderen. Wanneer de dienst de grote plas oversteekt, is nog onbekend.

 

 

Schaken per direct weg bij Feyenoord

Feyenoord heeft maandag afscheid genomen van Ruben Schaken. De 32-jarige aanvaller kwam dit seizoen niet voor in de plannen van trainer Fred Rutten en kreeg daardoor amper speeltijd. In overleg met de clubleiding heeft Schaken zijn contract dat tot de zomer doorliep laten ontbinden, waardoor hij op zoek kan naar een andere club.

"Ik voel me nog hartstikke fit en hoop op een mooie, nieuwe uitdaging", zei Schaken, die sinds 2010 voor Feyenoord speelde. De Amsterdamse aanvaller groeide in dienst van de Rotterdamse club zelfs uit tot international. Schaken debuteerde in 2012 tegen Andorra in het Nederlands elftal en speelde in totaal zeven interlands. Schaken was de afgelopen jaren een vaste waarde bij Feyenoord, maar heeft dit seizoen zijn basisplaats moeten afstaan.

Haase weggeslagen in Chennai

Tennisser Robin Haase heeft weinig plezier beleefd aan zijn eerste partij van dit jaar. De 27-jarige Hagenaar werd maandag in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Chennai van de baan geslagen door Borna Coric: 2-6 en 2-6. Na amper een uur stapte de 18-jarige Kroaat als winnaar van de baan.

Coric is de nummer 95 van de wereld en staat daarmee vijftien plaatsen lager dan Haase. Vorig jaar was de Nederlander in de Davis Cup-ontmoeting met Kroatië nog veel te sterk voor Coric, maar op het hardcourt in Chennai waren de rollen omgedraaid. Haase leverde liefst vijf keer zijn service in en wist de Kroatische tiener zelf maar één keer te breken. Het leidde tot een kansloze nederlaag voor de Hagenaar.

Ruim miljoen mensen wisselden van verzekeraar

Ongeveer 6,5 procent van de verzekerden is per 2015 overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt neer op iets minder dan 1,1 miljoen mensen. Dat blijkt maandag uit voorlopige cijfers van Zorgverzekeraars Nederland en Vektis.

Het voorlopige percentage overstappers is wat hoger dan het voorlopige cijfer van vorig jaar. De organisaties kwamen kort na de jaarwisseling uit op 5,7 procent overstappers. Het definitieve overstapcijfer kwam toen, in april, uit op 6,5 procent.

Afbouw campagne Amsterdam rond witte heroïne

In Amsterdam wordt de waarschuwingscampagne tegen witte heroïne afgebouwd. De tekstkarren die toeristen waarschuwden, verdwijnen de komende tijd. Sinds 24 november zijn er geen nieuwe incidenten geweest en is het spul ook niet meer te koop aangeboden. In oktober begon de gemeente een grote actie om te waarschuwen tegen witte heroïne die door een straatdealer werd verkocht als cocaïne.

Als de witte heroïne wordt gesnoven, kunnen ernstige ademhalingsproblemen ontstaan, soms met de dood tot gevolg. Drie toeristen overleefden het gebruik niet. Veertien anderen moesten naar het ziekenhuis.

De dealer is ondanks intensief politiewerk niet aangehouden. De campagne werd gevoerd door gemeente, Openbaar Ministerie, politie en GGD. Behalve de tekstkarren werden ook flyers, sociale media en pushberichten op smartphones en tablets ingezet.

Twintig abri's vernield in regio Rotterdam

In de regio Rotterdam is tijdens de jaarwisseling voor bijna 25.000 euro vernield aan het openbaar vervoer, zoals abris en een metrostation. Dat meldde de regionale vervoeder RET maandag. Er werden onder meer twintig abri's vernield. Voor zover nu bekend viel de schade in de regio's Den Haag en Amsterdam mee.

De RET spreekt van een relatief rustige jaarwisseling omdat in eerdere jaren de schade tijdens oud en nieuw gemiddeld rond de vierhonderdduizend euro lag. Dat vond de RET-directie zo hoog dat preventieve maatregelen zijn genomen. Deze beschermingsmaatregelen voor onder meer oplaadautomaten kosten bijna 110.000 euro.

Naast twintig vernielde abri's in de regio Rotterdam werden nog zes metrostellen met graffiti bespoten, een rookbom in station Zalmplaat gegooid en twee slagbomen vernield.

Film Festival Rotterdam opent met War Book

Het International Film Festival Rotterdam opent op 21 januari met de internationale première van de politieke thriller War Book. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Ook de afsluiter is onthuld: op 31 januari is A Most Violent Year te zien.

IFFR-directeur Rutger Wolfson is blij met deze twee titels. "War Book is een actuele en relevante film die volledig past bij de hedendaagse kwesties die we onderzoeken tijdens het komende IFFR. Een perfecte film om het festival mee te openen én op te nemen in ons themaprogramma Everyday Propaganda", aldus Wolfson. War Book gaat over een groep hoge Britse overheidsfunctionarissen die drie middagen bijeenkomen om een 'war book' te ontwikkelen, een scenario voor het geval er een nucleaire oorlog uitbreekt.

De slotfilm gaat over een ambitieuze immigrant die uit alle macht probeert zijn bedrijf en zijn gezin te beschermen in het New York van 1981. "J.C. Chandor's A Most Violent Year is een prachtige film van een enorm getalenteerde en ambitieuze auteur. Beide films bevatten geweldige performances en we zijn erg enthousiast over deze films als opening en afsluiter van IFFR 2015", vervolgt de IFFR-directeur.

Het complete programma van de 44e editie van het Film Festival is vanaf volgende week woensdag te bekijken op de website van het IFFR.

Griekse tanker gebombardeerd in Libische haven

Een onbekend gevechtsvliegtuig heeft zondag een Griekse tanker gebombardeerd in de Oost-Libische havenstad Darna. Twee bemanningsleden kwamen om en twee anderen raakten gewond.

De Araevo, die onder Liberiaanse vlag vaart maar een Griekse eigenaar heeft, lag volgens het Griekse ministerie van koopvaardij aangemeerd in Darna met een lading brandstof. De bemanning bestaat uit 21 Filipijnen, drie Grieken en twee Roemenen. De schade aan het schip wordt nog opgenomen.

Darna is een bastion van moslimextremisten die trouw hebben gezworen aan terreurbeweging Islamitische Staat. Libië wordt verscheurd door een hevige strijd tussen radicaalislamitische en andere milities, onder andere die onder bevel van generaal buiten dienst Khalifa Hifter.

Het is onduidelijk of het bombardement van zondag is uitgevoerd door de aanhangers van Hifter of door bijvoorbeeld een buitenlandse luchtmacht.

Huizen verwoest door bosbranden Australië

Meer dan twintig huizen zijn tot dusver beschadigd of verwoest door de bosbranden die in het zuiden van Australië woeden. Honderden brandweerlieden zijn ingezet in een poging de vuurzee in te dammen.

De brandweer is er maandag in geslaagd de branden in de deelstaten Zuid-Australië en Victoria niet te laten groeien, maar de weersomstandigheden zullen later in de week waarschijnlijk voor nieuwe problemen zorgen. De verwachting is dat de sterke wind en hoge temperaturen die de vlammen vrijdag en zaterdag aanwakkerden in de loop van de week terugkeren.

Sinds vrijdag zijn zo'n dertig mensen behandeld vanwege bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, maar slechts een van hen was er ernstig aan toe, lieten de autoriteiten in Zuid-Australië maandag weten.

Felle bosbranden zijn in Australië niet ongebruikelijk in de zomer. In 2009 kostten bosbranden in Victoria aan 173 mensen het leven en werden meer dan tweeduizend huizen in de as gelegd.

Groei reizigerskilometers in regio Rotterdam

De regionale vervoerder RET uit Rotterdam heeft afgelopen jaar het aantal reizigerskilometers met vier procent zien groeien. Het percentage zwartrijders daalde in diezelfde periode tot een historisch laag niveau naar 0,2 procent bij de bus, een procent bij de metro en 0,6 procent bij de tram.

Dat maakte RET-directeur Pedro Peters maandag bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. Ook het aantal geweldsincidenten ging naar beneden en wel met zeven procent ten opzichte van 2013. Peters is zeer tevreden over de behaalde resultaten. Dat het aantal reizigerskilometers groeide komt vooral door de groeiende populariteit van de metro, stelde hij.

Die is vooral terug te zien in de aanhoudende groei van Randstadrail tussen Rotterdam en Den Haag. "Inmiddels maken hier dagelijks 37 duizend reizigers gebruik van", aldus Peters, die er ook op wijst dat de havenstad een populaire bestemming is geworden door de komst van onder meer de Markthal en het gebouw De Rotterdam op de Kop van Zuid.

Door de daling van het percentage zwartrijders daalde ook het aantal geweldsincidenten, 'omdat geweld in het openbaar vervoer wordt veroorzaakt door zwartrijders'. Voordat in 2009 poortjes op de metrostations kwamen, lag het percentage zwartrijders dik boven de tien procent en was het aantal geweldsincidenten ook fors hoger. "Mocht er nog twijfel bestaan of poortjes helpen tegen zwartrijden, deze cijfers spreken voor zich", aldus Peters.

Zoektocht overlevenden schipbreuk Schotland gestaakt

Acht bemanningsleden van een vrachtschip dat zaterdag ten noorden van Schotland schipbreuk leed zijn vermoedelijk om het leven gekomen. De reddingsdiensten hebben de zoektocht naar de onder Cypriotische vlag varende Cemfjord gestaakt.

Zaterdag werd de kiel van het gekapseisde schip gezien door een passerende veerboot. Volgens de Duitse rederij Brise, eigenaar van het schip, was slecht weer vermoedelijk de oorzaak van de schipbreuk. Het schip, met aan boord zeven Polen en een Filipijn, had geen noodsignaal uitgezonden.

Volgens Tony Redding van Brise wordt onderzoek gedaan naar 'afwijkingen'. "Op dit moment zijn die er nog niet, behalve het feit dat het slecht weer was."

Druk oud en nieuw voor hulpverlening na brand

Stichting Salvage, die na branden gedupeerden bijstaat, kijkt terug op de drukste jaarwisseling sinds vier jaar. Bij 104 branden zijn coördinatoren van de stichting ingezet voor eerste hulp en het beperken van verdere schade.

Opvallend is de toename van het aantal grote en zeer grote branden, zoals in Alkmaar. Die maakten tijdens deze jaarwisseling 14 procent van de gevallen uit. Een jaar geleden was dat nog 9 procent, het jaar ervoor 6 procent.

Ruim 35 procent van de meldingen had vuurwerk als vermoedelijke oorzaak. Een jaar geleden was dat nog 39 procent. Volgens de stichting ligt de daling mogelijk aan de beperkingen die dit jaar zijn opgelegd aan het afsteken van vuurwerk.

De brandweer kan na branden Salvage inschakelen om gedupeerden bij te staan. De kosten van de inzet worden betaald door de verzekeraars.

Ajax contracteert Deens talent Dolberg

Ajax heeft voor volgend seizoen de Deense jeugdinternational Kasper Dolberg vastgelegd. Dat heeft de Amsterdamse club maandag bekendgemaakt.

De 17-jarige aanvaller van Silkeborg IF ondertekende in Amsterdam een driejarig contract. Dat gaat op 1 juli in.

Wiggins rijdt Parijs-Roubaix nog voor Sky

De Engelse wielrenner Bradley Wiggins heeft zijn contract met Team Sky verlengd tot het einde van april. De Tourwinnaar van 2012 heeft grote ambities voor de klassieker Parijs-Roubaix, maar gaat zich daarna richten op de Olympische Spelen van Rio 2016 waar hij op de baan actief zal zijn. Dat maakte Sky maandag bekend.

Wiggins kwam in 2010 bij Sky en schreef twee jaar later geschiedenis door de eerste Britse winnaar van de Ronde van Frankrijk te worden. Ook werd hij dat jaar olympisch kampioen tijdrijden. In 2013 kreeg hij de eretitel Sir voor zijn naam.

"Ik heb vanaf de start van de ploeg voor Sky gereden en bijzondere dingen meegemaakt. Hopelijk komen daar de komende maanden nog wat mooie momenten bij", reageerde Wiggins. "Parijs-Roubaix betekent veel voor me. Vorig jaar werd ik negende, dat wil ik verbeteren. Daarna ga ik me volledig richten op Rio."

Slory blaast voetbalcarrière nieuw leven in

Andwelé Slory blaast zijn voetbalcarrière nieuw leven in. De 31-jarige aanvaller is de opmerkelijke nieuwe aanwinst van FC Dordrecht. De tweevoudig international heeft voor anderhalf jaar getekend en is per direct toegevoegd aan de selectie van trainer Ernie Brandts, meldde de club maandag.

Slory was al enkele jaren geleden gestopt als profvoetballer. Hij speelde zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal op 11 november 2011. De oud-Feyenoorder trainde al enige tijd mee bij de Schapenkoppen en dat is de hekkensluiter in de eredivisie kennelijk goed bevallen.

Slory begon zijn loopbaan bij Telstar en belandde via Excelsior bij Feyenoord. In januari 2010 koos hij voor een Engels avontuur bij West Bromwich Albion, waarna hij nog voor Levski Sofia en Adelaide United uitkwam.

'Schwarzenegger wil Miley niet in familie'

Acteur en oud-gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft zijn zoon een ultimatum gesteld. Volgens de Britse boulevardkrant Daily Star moet Patrick Schwarzenegger zijn relatie met Miley Cyrus verbreken, anders kan hij de miljoenen die zijn ouders voor hem opzij hebben gezet vaarwel zeggen.

Volgens een bron van de Daily Star zouden de ouders van het 21-jarige model niet blij zijn met hun nieuwe schoondochter. Ze zijn er beiden van overtuigd dat Miley een slechte invloed heeft op hun zoon en ze zijn vastberaden om de relatie te stoppen, aldus de bron. De Terminator-acteur en zijn ex-vrouw Maria Shriver hopen dat ze hun zoon met deze actie kunnen dwingen om zijn relatie met Miley op te geven.

Tot dusver zou de tactiek niet werken. De bron vertelt dat Patrick een enorme ruzie met zijn moeder had en geen interesse heeft in het geld. Hij zou liever een relatie hebben met Miley. Patrick Schwarzenegger ontvangt op zijn 25e verjaardag naar verluidt een bedrag van omgerekend bijna 42 miljoen euro.

31.000 euro voor eerste tonijn in Tokyo

Bij de eerste veiling van het jaar op de vismarkt in Tokyo is ruim 31.000 euro betaald voor een enkele blauwvintonijn. De vis van 180 kilo werd maandag binnengesleept door de eigenaar van een sushirestaurant.

De winnende bieder sleepte de vorige drie jaren ook de eerste tonijn in de wacht.

Door de wereldwijde populariteit van tonijn zijn de voorraden ernstig geslonken. In november werd de blauwvintonijn uit de Grote Oceaan zelfs op de lijst van bedreigde diersoorten gezet.

Brussel wil geen nieuwe cafés en restaurants meer

De stad Brussel wil geen panden meer aanwijzen voor nieuwe horecazaken. Nieuwe cafés en restaurants zijn in het historische centrum van de Belgische hoofdstad alleen welkom als ze gaan zitten in panden die al voor horeca zijn bestemd.

De stad wil zo de 'commerciële mix' en diversiteit in het centrum bewaren, stelt wethouder van Handel Marion Lemesre maandag tegenover de Brusselse radiozender FM Brussel. "Stel dat ik iemand toelaat in een nieuw gebouw en ze gaan failliet of ze verhuizen. Dan heb ik geen enkel middel meer om te verhinderen dat er een zoveelste snackbar opengaat."

Bewoners én ondernemers in het centrum van Brussel zouden bovendien zelf gevraagd hebben niet meer panden een horecabestemming te geven.

Kensington speelt in Ziggo Dome

Kensington geeft dit jaar een optreden in de Ziggo Dome. De mannen staan op 26 november in de Amsterdamse hal, zo is maandag bekendgemaakt.

Op 20 februari staan de mannen ook al in Amsterdam op het podium, de Utrechtse band speelt dan in de Heineken Music Hall. Omdat dit concert binnen twee weken was uitverkocht, hebben de mannen besloten om het tegen het einde van het jaar nog groter aan te pakken: een show in Ziggo Dome. "Het gaat echt gebeuren! De grootste show in onze carrière!", twitteren de mannen enthousiast.

Het optreden dat Kensington op 26 november geeft, is het slotakkoord van hun Rivals-tour. De kaartverkoop voor de show van Kensington begint op 12 januari.

Limburgse brandweer te laat met sirenes

Twee centralisten van de brandweer in Zuid-Limburg zijn maandag vergeten om 12.00 uur de maandelijkse test van de sirenes uit te voeren. Pas twintig minuten later werd op de knop gedrukt die de sirenes in heel Zuid-Limburg deden loeien.

"We hebben er bewust voor gekozen om het luchtalarm niet automatisch te laten afgaan", legde de woordvoerder van de brandweer uit. "Dat moet dus handmatig gebeuren. Wellicht dacht de een dat de ander het al gedaan had."

De woordvoerder sprak van een menselijke fout. "Beide centralisten vinden het zelf heel erg. Reken maar dat het deze jongens geen tweede keer zal overkomen."

Lichte groei voorspeld op tabletmarkt

Na een mager 2014 neemt de vraag naar tablets dit jaar weer langzaam toe. Dat voorspelt de gerenommeerde marktonderzoeker Gartner maandag. Het bedrijf rekent wereldwijd op de verkoop van 233 miljoen stuks, acht procent meer dan vorig jaar.

"De ineenstorting van de tabletmarkt in 2014 was alarmerend", aldus directeur Ranjit Atwal van Gartner. "In de twee voorgaande jaren was er sprake van dubbelcijferige groei." De sterke daling in het verkoopvolume is volgens hem te wijten aan enerzijds een langere levensduur van de apparaten en anderzijds aan het uitblijven van innovaties.

De verkoop van alle devices, naast tablets gaat het om pc's, notebooks en smartphones, stijgt dit jaar naar schatting met 3,9 procent tot 2,5 miljard stuks.

Speurhonden slaan aan in zoektocht Noor

Drie speurhonden zijn zondag onafhankelijk van elkaar aangeslagen in de zoektocht naar de Noorse Tore Grodem. De 21-jarige man wordt sinds 18 december vermist in Amsterdam. De honden, die waren ingezet door de stichting Simpar, blaften alle drie op dezelfde plek bij het water in het Vondelpark.

Juul van der Linden van Simpar, een initiatief van drie oud-politieagenten, heeft de informatie overgedragen aan de politie, liet hij maandag weten. Een politiewoordvoerster zei dat momenteel naar deze bevindingen wordt gekeken. "Het onderzoek is nog in volle gang en we werken nauw samen met Simpar."

Schade jaarwisseling zeker 13 miljoen

De schade door vuurwerk en vandalisme rond de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto's bedraagt ongeveer 13 miljoen euro en valt daarmee hoger uit dan vorig jaar toen het schadebedrag op 9 miljoen euro uitkwam. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Het uiteindelijke schadebedrag van deze jaarwisseling zal nog fors oplopen omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. De schadelast van alleen al de branden in Uden en Alkmaar zal naar verwachting die van particulieren overstijgen.

Dit jaar mocht op 31 december voor het eerst pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken en waren er in meer dan 35 gemeenten één of meer vuurwerkvrije zones. Dat desondanks de schade hoger uitvalt, komt volgens het Verbond doordat het in tegenstelling tot vorig jaar een droge jaarwisseling was.

De schatting is gebaseerd op de eerste gegevens van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. De schadeclaims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto's en daken en/of gevels. Vaak was er zwaar (illegaal vuurwerk) in het spel.

Verzekeraars signaleren dat zogenoemde wensballonnen, die neerstorten zodra het papier vlam vat, in toenemende mate voor schade zorgen aan daken en schuren.

Duikers proberen brokstukken Air Asia te bereiken

Het weer op de Javazee is zo opgeknapt dat duikers maandag opnieuw een poging doen de waargenomen brokstukken van hoogstwaarschijnlijk het neergestorte passagiersvliegtuig van Air Asia te onderzoeken. Mochten zij niet slagen, dan 'wordt geavanceerde apparatuur gebruikt met de mogelijkheid objecten onder water op te sporen en die vervolgens omhoog te takelen', zei Suryadi B. Supriyadi, hoofd operaties van de Indonesische reddingsbrigade.

De afgelopen dagen zijn vijf grote objecten waargenomen waarvan de bergers vermoeden dat het brokstukken van de verdwenen Airbus A320 zijn. Ze verwachten volgens Supriyadi in de mogelijke vliegtuigdelen de lichamen van veel passagiers en bemanningsleden te vinden. Er zijn zeker vijf schepen ter plaatse met apparatuur die de zwarte dozen van het toestel kan lokaliseren.

"Maar de zoekoperatie van vandaag is opnieuw afhankelijk van het weer", zei Supriyadi. Zondag probeerden duikers de vindplaats ook al te bereiken, maar de ruwe zee woelde slib en modder om en benam hun zo het zicht.

Zondag kwamen veel nabestaanden bijeen in de Mawar Sharon-kerk van Surabaya. Meer dan een kwart van de slachtoffers was lid van deze pinkstergemeente.

Surabaya, de tweede stad van Indonesië, is in de greep van rouw en verdriet. De geborgen stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp arriveren daar een voor een. Inmiddels zijn er 34 doodskisten aangekomen.

Het Air Asia-toestel, dat op 28 december verdween, had 162 inzittenden.

Duitse inflatie zakt flink

De inflatie in Duitsland is vorige maand stevig gezakt. Dat bleek maandag uit eerste schattingen uit de grootste deelstaten.

In Beieren en Brandenburg nam de geldontwaarding af tot 0,3 procent op jaarbasis, terwijl de inflatie in Noordrijnland-Westfalen daalde naar 0,1 procent. In Hesse stagneerden de prijzen op het niveau van december 2013. Het Duitse statistiekbureau publiceert om 14.00 uur de eerste schatting voor de inflatie in heel Duitsland.

De prijsontwikkeling in Duitsland is een belangrijke graadmeter voor de inflatie in de eurozone, waarvan de meest recente schatting woensdag wordt gepubliceerd. Economen verwachten in doorsnee dat de prijzen in de eurolanden vorige maand met 0,1 procent zijn gedaald.

Twee grootste schepen doen Rotterdam aan

De twee grootste schepen in hun soort doen deze week de haven van Rotterdam aan. Het gaat om het grootste containerschip ter wereld, de CSCL Globe, en het grootste hefvaartuig ter wereld, de Pieter Schelte, dat constructies van onder meer olieplatforms in één stuk kan vervoeren.

Beide schepen zijn niet eerder in Rotterdam geweest. De Pieter Schelte, 382 meter lang en 124 meter breed, meert zo goed als zeker donderdagmiddag af in het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte om daar te worden afgemonteerd. "Hij blijft daar vier tot vijf maanden liggen", zegt een woordvoerder van het havenbedrijf. Rond het schip wordt een 'dorp' van pontons en hotelschepen gebouwd, omdat dan enkele duizenden mensen het schip gaan afwerken.

Twee doden door instorten flat Nairobi

Een acht verdiepingen tellend flatgebouw in een arme wijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi is zondagavond ingestort. De hulpdiensten wisten 38 mensen te redden, maar twee waren minder fortuinlijk.

Een slachtoffer overleed bij aankomst in het ziekenhuis en vanonder het puin is het lichaam van een kind geborgen. Acht bewoners van de flat in Huruma worden nog vermist, zei Nick Thiongo van het Keniaanse Rode Kruis.

De bovenste etages waren volgens Tom Odongo van het stadsbestuur in hoog tempo opgetrokken, waardoor de druk op de verdiepingen daaronder erg hoog was. Voor de bouw was geen toestemming verleend. Het gebouw mocht volgens gouverneur Evans Kidero maar vijf verdiepingen tellen. "We hadden bewoners zelfs gewaarschuwd er niet in te trekken", zei Odongo.

Vorige maand kwamen acht mensen om toen een appartementengebouw in de al even arme wijk Kaloleni het begaf. Nu de prijzen van woningen in Nairobi erg hoog zijn, nemen sommige projectontwikkelaars het niet zo nauw met de bouwvoorschriften. Zo kunnen ze hun kosten terugbrengen en meer winst maken. De Keniaanse bond van architecten schatte eerder dat de helft van de gebouwen in Nairobi niet naar behoren zijn gebouwd.

Ziekenhuis Dokkum maakt doorstart

Het failliete ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum wordt overgenomen door drie nieuwe investeerders: zorginstelling Zuidoostzorg in Drachten, DC Klinieken en het Cardiologie Centrum. Het ziekenhuis kan daardoor in afgeslankte vorm openblijven. In het nieuwe centrum worden de thuiszorg, de specialistische hulp en de ouderenzorg voor Noordoost-Friesland ondergebracht.

Dat bevestigt een woordvoerder van De Friesland Zorgverzekeraar maandag naar aanleiding van een bericht van Omrop Fryslân. Het kleinste ziekenhuis van Nederland dreigde de deuren te moeten sluiten, nadat eind november Zorggroep Pasana, waar De Sionsberg onder viel, failliet werd verklaard.

De medische staf lanceerde eerder al een plan om De Sionsberg in afgeslankte vorm open te houden, in de hoop op een doorstart. De curatoren maken maandagmiddag meer bekend over de toekomst van het ziekenhuis.

Museumkaart ook in 2014 gretig afgenomen

Vorig jaar zijn honderdduizend meer Museumkaarten verkocht dan in 2013, een stijging van tien procent. De in totaal 1,1 miljoen kaarthouders hebben bovendien twintig procent meer bezoeken gebracht aan de vierhonderd musea waar de kaart geldig is. Dat meldt de organisatie achter de kaart maandag.

Het totaal aantal bezoeken met de kaart komt op 7,5 miljoen en dat was in 2013 nog 6,4 miljoen. Volgens de Stichting Museumkaart bezoekt gemiddeld de helft van alle Nederlanders ongeveer vier keer per jaar een museum. Museumkaarthouders leggen gemiddeld nog eens 2,6 extra bezoeken af.

De Museumkaart kost 54,95 euro voor volwassenen en biedt een jaar onbeperkt toegang tot vierhonderd musea in het land. De deelnemende musea krijgen voor elk bezoek met de kaart een vergoeding.

Eerste celstraf voor oudjaarsgeweld

Ousama M. heeft maandag als eerste vandaal tijdens de jaarwisseling van de snelrechter in Den Haag een halfjaar cel gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij heeft tijdens de jaarwisseling de rode auto van zijn buurvrouw die slecht ter been is, in brand gestoken.

Op beveiligingsbeelden was te zien dat hij de dader is, samen met een paar anderen. Hij moet tijdens de komende oud en nieuw ook thuisblijven. Verder moet hij van de rechter een schadevergoeding van duizend euro aan zijn buurvrouw betalen.

Militairen in Mali verdreven door moslimrebellen

Radicaalislamitische militanten hebben maandagochtend een stadje in het midden van Mali aangevallen. Twee militairen kwamen om, de rest sloeg op de vlucht, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De opstandelingen reden voor zonsopgang Nampala binnen in een tiental auto's. Rond het middaguur waren ze nog steeds in de stad, zeiden ooggetuigen. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar extremisten die banden hebben met Al-Qaida.

Het Franse leger greep twee jaar geleden in Mali in om een opmars van de extremisten een halt toe te roepen. Sindsdien sloegen de extremisten niet zo dicht bij de hoofdstad Bamako toe. Nampala ligt op zo'n 550 kilometer van Bamako.

Ode Salamander Klöpping niet uitgebracht

Het lied dat vaste tech-expert Salamander Klöpping in de laatste aflevering van het programma Zondag met Lubach ten gehore bracht, verschijnt niet op iTunes. Dat heeft presentator Arjen Lubach laten weten.

In de uitzending bracht de groene pop een serenade.aan zijn grote voorbeeld, internetondernemer Alexander Klöpping. Het nummer, Ik App Je Lief, was een nieuwe versie van de hit Ik Heb Je Lief van Paul de Leeuw. Het nummer kreeg veel bijval op sociale media en veel mensen suggereerden het lied uit te brengen. Paul de Leeuw zelf reageerde ook euforisch. "Ik kan afbouwen! Wat top!", meldde hij op Twitter.

"Om met Salamander te spreken: het zou epic zijn als we meer met het nummer konden doen", laat Lubach weten. "Maar de redactie is helemaal ontmanteld. En er zijn strenge regels van het Commissariaat voor de Media wanneer dingen uit televisie-programma's geëxploiteerd worden. Dus we laten het hier bij." De cabaretier voegt daar wel aan toe 'heel blij te zijn dat er zo werd meegeleefd met de laatste minuten van onze uitzending'.

Het filmpje van de ontmoeting van Salamander en Alexander Klöpping is overigens wel op YouTube terug te zien. Het programma van Lubach kreeg zowel van fans als critici zeer enthousiaste reacties. Het is nog niet duidelijk of er een tweede seizoen komt.


Salamander Klöpping

Japanse premier wil berouw voor oorlog uiten

De regering van premier Shinzo Abe wil in een verklaring berouw uitspreken over de rol van Japan in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft hij maandag tegen verslaggevers gezegd.

De verklaring zou moeten worden gepubliceerd in verband met de herdenking van het einde van de oorlog zeventig jaar geleden. Abe hoopt daarmee de relatie te verbeteren met China en Zuid-Korea, die beide zwaar onder de Japanse bezetting hebben geleden.

De regering wil ervaringen van overlevenden van de oorlog en informatie van deskundigen verzamelen en die verwerken in een nieuwe verklaring, die gepubliceerd wordt "om de wereld ons berouw te tonen en onze weg als democratische natie naar vrede te laten zien", zei Abe. In Zuid-Korea en China bestaat veel wantrouwen tegen de premier. Niet alleen wil hij het budget voor defensie vergroten, maar ook was zijn grootvader Nobusuke Kishi minister tijdens de oorlog. Kishi werd na de oorlog wegens oorlogsmisdaden gearresteerd.

Japanse premier wil berouw voor oorlog uiten
Japanse premier wil berouw voor oorlog uiten (Foto: ANP)

Barcelona hekelt werkwijze Ajax bij transfer Onana

Andoni Zubizarreta, technisch directeur bij FC Barcelona, heeft geen goed woord over voor de werkwijze van Ajax bij de transfer van doelman André Onana. De 18-jarige Onana had bij Barça een aflopend contract, wat betekende dat hij vanaf 1 januari met andere clubs mocht praten. Ajax besloot daarom toe te slaan en de jonge sluitpost een driejarig contract aan te bieden. Vanaf 1 juli mag Onana zich Ajacied noemen.

Ondanks dat Ajax volgens de regels heeft gehandeld, is Zubizarreta teleurgesteld. "We hebben André een contractverlenging aangeboden, maar we hoorden niks meer van hem. Het laatste dat ik weet is dat Ajax via hun website zijn komst bekend heeft gemaakt", zegt hij in El Mundo Deportivo.

"De houding van Ajax getuigt van weinig respect", vindt de voormalige keeper. "Ze hadden toch op z'n minst tot juni kunnen wachten. Maar iedere club is uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn eigen daden." Onana stond naar verluidt ook in de belangstelling van Manchester City, Paris Saint-Germain, Arsenal en een aantal Franse clubs.

Onana, die geboren werd in Kameroen, speelde met Barça al eens tegen Ajax in de UEFA Youth League. Het talent is sinds 2010 in de Catalaanse jeugdopleiding actief. Door de komst van Marc-André Ter Stegen hoefde Onana niet te rekenen op een doorbraak in het eerste elftal in Camp Nou.

Mollema blij met rol als enige kopman

Bauke Mollema kijkt uit naar zijn nieuwe rol als enige kopman van een ploeg in de grote rondes. Bij wielerploeg Trek is de Groninger komende zomer in de Tour de France de man voor het klassement, waar hij eerder bij Belkin - en daarvoor Rabobank - het kopmanschap moest delen.

"Bij die ploegen begonnen we vaak aan een grote ronde met twee of meer leiders. Ik denk dat dat voor mij niet de beste tactiek is. Ik denk dat het beter is met één kopman te starten en een plan B achter de hand te houden", zei Mollema maandag op wielersite Cyclingnews.

De 28-jarige Mollema zet in op een top 5-notering in de Tour en denkt dat de keuze voor een nieuwe ploeg hem daarbij kan helpen. "Het is een enorme verandering", meldde hij na een eerste trainingskamp met zijn nieuwe ploeggenoten. "Maar ik ben geweldig goed opgevangen en voel me zeer op mijn gemak."

Knegt verbloemt zorgen bij shorttrackers

Shorttracker Sjinkie Knegt begint over een kleine drie weken in Dordrecht als een van de favorieten aan de Europese kampioenschappen. Individueel hebben zich dit seizoen tot nu toe geen andere Nederlandse titelkandidaten gemeld. Dat is deels verklaarbaar door het tijdelijk wegvallen van Jorien ter Mors, maar bondscoach Jeroen Otter vroeg zondag bij de NK nadrukkelijk om actie om de strijd aan te kunnen blijven gaan met toplanden als China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Als Otter verder kijkt richting de Winterspelen van 2018 maakt de bevlogen coach zich wel degelijk zorgen. Door de verbouwing van Thialf ontbreekt het de shorttrackers komende zomer, en misschien ook de zomer daarop, aan ijs. "We moeten top presteren, de strijd aan gaan met de Chinezen, Amerikanen en Koreanen. Maar dan moeten de faciliteiten ook gelijk zijn. Als ik twee zomers het ijs niet op kan hebben we een probleem. Een shorttracker schaatst. Dat moet hij elf maanden per jaar kunnen doen en niet zes", vertelde hij zondag in de Jaap Edenhal, waar Knegt en Lara van Ruijven de nationale titels opeisten.

Voor de korte termijn is Otter blij dat Ter Mors weer meetraint. De olympisch kampioene langebaan zal dit seizoen weliswaar wegens eerdere overtraindheid geen wedstrijden meer rijden, haar aanwezigheid is van groot belang voor de rest van de selectie. "Met meer topdames bij elkaar kun je natuurlijk beter trainen." Yara van Kerkhof meldde zich pas vier weken geleden weer op het ijs nadat ze een scheurtje in een tussenwervelschijf had opgelopen. Het NK was pas haar eerste wedstrijd. "Waar zij in september al stond was echt veelbelovend. Als ze een normaal seizoen had gehad deed ze over drie weken mee om de medailles." Van de vrouwen mag in Dordrecht niet al te veel worden verwacht nu regerend kampioene Ter Mors ontbreekt. De relayploeg verdedigt de titel in een samenstelling waarmee nog nooit een wedstrijd is gereden.

BIj de mannen ligt het helemaal anders. Knegt, in 2012 al eens de beste van Europa en dit hele seizoen al in topvorm, gaat de strijd aan met titelverdediger Viktor Ahn. De aflossingsploeg, regerend wereldkampioen, doet ook zonder de gestopte Niels Kerstholt mee om de medailles. "Al is onze situatie anders dan bij het langebaanschaatsen. Als daar Jan Blokhuijsen wegvalt, of Michel Mulder, staan er drie, vier ander mannen klaar van vergelijkbaar niveau. Die mogelijkheden hebben wij niet."

Federer heeft nieuwe mijlpaal in zicht

Roger Federer kan in zijn eerste toernooi van 2015 al een nieuwe mijlpaal in zijn succesvolle carrière bereiken. De Zwitserse tennisser is namelijk nog maar vier zeges verwijderd van zijn duizendste overwinning. De nummer twee van de wereldranglijst moet daartoe deze week het Brisbane International op zijn naam schrijven.

"Ik wil hier graag winnen. Dat is me nog niet gelukt in Brisbane en ik zie het als een grote uitdaging. Ik ben bijzonder gretig", aldus Federer, die zich bij een illuster duo kan voegen als hij inderdaad zijn duizendste overwinning boekt. Alleen Jimmy Connors, recordhouder met 1.253 zeges, en Ivan Lendl (1.071) is dat gelukt.

De 33-jarige Zwitser kijkt terug op een succesvol jaar met vijf toernooizeges. Er zat weliswaar geen achttiende grandslamoverwinning bij, maar wel de Davis Cup. "Het was een prachtig seizoen, waarin ik positief en aanvallend tennis speelde, precies zoals ik graag wil."

Roger Federer op weg naar mijlpaal 1.000 zeges (Pro Shots/Dppi)
Roger Federer op weg naar mijlpaal 1.000 zeges (Pro Shots/Dppi)

Twee Nederlandse uitvallers in Dakar Rally

Hoewel de Dakar Rally pas een dag oud is zijn al twee Nederlandse equipes uitgevallen. De Hamer Dakar-vrachtwagen van Bob ten Harkel haalde de streep van de eerste etappe niet, terwijl dit motorrijder Richard de Groot nog wel lukte, zij het gesleept.

Mede door het opwaaiende stof en het slechte zicht kwam de vrachtwagen van Ten Harkel op hoge snelheid terecht in een greppel. De complete aandrijflijn schoof naar achteren, terwijl ook de stuurinrichting zwaar beschadigd werd. Na veel gesleutel en hulp van Argentijnen om de vrachtwagen uit de greppel te krijgen bleek de truck te zwaar beschadigd te zijn om verder te kunnen rijden.

Motorcoureur De Groot kreeg al snel in de eerste etappe pech en moest naar de finish gesleept worden door buggyrijder Tim Coronel. Hij stond nog op de startlijst voor de tweede etappe, maar mocht van organisator ASO niet vertrekken omdat hij gisteren niet de juiste route afgelegd had.

Ubisoft polst gamers over toekomst Far Cry

Ubisoft polst gamers aan de hand van een vragenlijst welke richting de Far Cry-serie op moet in de toekomst. Dit blijkt uit een enquête die Eurogamer in handen heeft gekregen.

In de vragenlijst worden enkele suggesties voorgesteld over hoe een volgende Far Cry-game eruit zou moeten zien, zoals een western-genre of een Jurrasic Park-achtige setting. Andere ideëen die worden genoemd zijn een vampiergeoriënteerde Far Cry of een Far Cry in de postapocalyptische stijl van Mad Max. Vanzelfsprekend wordt ook een suggestie met zombies gedaan.

Naast deze nieuwe ideëen worden ook opties voorgesteld van bekende categorieën, zoals een terugkeer naar de flashy 80's neon-achtige setting van Blood Dragon, of een game volledig in de stijl van de Shangri-La-missies uit Far Cry 4.

Hoe waarschijnlijk het is dat Ubisoft daadwerkelijk iets doet met dergelijke feedback valt te bezien, maar ze hebben in het verleden vaker om input van het publiek gevraagd. Zo werd bij Assassin's Creed meerdere keren een soortgelijke enquête gehouden en bleek nadien dat onderdelen uit de vragenlijsten daadwerkelijk verwerkt waren in de games.

Hieronder de volledige lijst met suggesties uit de enquête van Ubisoft.

  • A Far Cry game in remote Alaska about surviving extreme wilderness
  • A Far Cry game in a futuristic, sci-fi setting on another planet
  • A Far Cry game set in the Vietnam war during the 1960s
  • A Far Cry game set in the cocaine trafficking jungles of Peru
  • A Far Cry game where you can fight against or join vampires
  • A Far Cry game in the Spaghetti Western style set in the 19th century Americas
  • A Far Cry game that is set during a zombie outbreak
  • Blood Dragon 2: A sequel to Blood Dragon
  • A Far Cry game set in a Mad Max-style post-apocalyptic world
  • A Far Cry game in the present day on a Jurassic Park style island of dinosaurs
  • A Far Cry game based on the world of Shangri-La from Far Cry 4

Griekse beurs onderuit

De speculaties over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone zorgden maandag opnieuw voor onrust op de financiële markten. De aandelenbeurs in Athene ging hard onderuit, terwijl de rente op Griekse staatsobligaties opliep.

De hoofdindex van de Griekse aandelenbeurs stond aan het begin van de middag bijna vier procent in de min en zakte daarmee terug tot het laagste niveau sinds juli 2013. De rente op tienjarige Griekse staatsleningen liep op naar 9,2 procent, tegen iets minder 9 procent eind vorige week.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde dit weekeinde op basis van ingewijden dat de Duitse regering bereid zou zijn een vertrek van Griekenland uit de eurozone te accepteren. Een woordvoerder van de regering liet maandag echter weten dat Duitsland Griekenland onveranderd binnen de eurozone wil houden.

Politie speurt verder in zaak containerbaby

De politie is nog steeds bezig te onderzoeken wie eind oktober een baby in een vuilcontainer in Amsterdam heeft gegooid. Er zijn ruim tachtig tips binnengekomen, maar nog altijd is de zaak niet opgehelderd.

Ook de ongeveer 30-jarige man die rond het tijdstip van de vondst in de buurt van de vuilcontainer in zijn auto zat, is nog niet gevonden. Sinds begin november zijn agenten langs geweest bij ongeveer zevenhonderd jonge ouders van pasgeboren meisjes. Dat onderzoek is afgerond maar heeft niet tot bruikbare informatie geleid.

De baby is opgevangen in een pleeggezin.

'Frankrijk pakt strijders Libië aan'

Frankrijk sluit unilaterale militaire acties in Libië uit, maar Franse militairen grijpen wel in als islamistische extremisten vanuit Libië proberen wapens naar de Sahel-regio te smokkelen. Dat heeft de Franse president François Hollande maandag gezegd. De president drong er tevens bij de Verenigde Naties op aan om maatregelen te nemen om het toenemende geweld in Libië een halt toe te roepen.

Hollande zei maandag op de radiozender France-Inter dat Franse militairen de strijders 'iedere keer dat ze de plekken waar ze zich schuilhouden verlaten' aan gaan vallen. Daartoe wordt een basis opgezet in het noorden van Niger, op zo'n honderd kilometer van de grens met Libië.

Frankrijk heeft zo'n drieduizend militairen, tweehonderd pantservoertuigen en zes gevechtsvliegtuigen in de voormalige koloniën Mauritanië, Burkina Faso, Niger, Tsjaad en Mali om daar de strijd aan te binden met islamistische extremisten.

Ricky Martin is niet dood

Ricky Martin heeft zijn fans gerustgesteld: hij is niet omgekomen bij een auto-ongeluk. Als bewijs heeft de 43-jarige Martin twee blije kiekjes online gezet. De Puerto-Ricaanse zanger reageert hiermee op de geruchten dat hij verongelukt zou zijn.

"Hello from heaven", schrijft Ricky bij een foto van een zonnig strand. Martin post ook een plaatje van zichzelf terwijl hij kijkt naar de zonsondergang. "Sunset in heaven", schrijft hij hierbij.

Zondag schreven verschillende internationale media dat Martin was verongelukt.

Ouder/verzorger

Van binnen straalde ik. Dat ik nog eens een brief van school zou mogen ondertekenen als ouder/verzorger. Wie had dat ooit kunnen denken? En het was niet zomaar een brief. Nee, het was een heel belangrijke brief. Een waarin het 16-jarige bonuskind aangaf voor welke toets hij een herkansing wilde gaan doen. En of de ouder/verzorger daar dan zijn of haar akkoord voor wilde geven. Nu ben ik redelijk op de hoogte van zijn schoolprestaties. Hij staat er goed voor in zijn examenjaar, met over het algemeen allemaal dikke zevens en achten en alleen een vijf voor zijn toets Nederlands. En die wilde hij graag overdoen. Uitstekende keuze. Dus met een vloeiende beweging zette ik mijn handtekening.

Bryant redt Lakers in NBA

Basketballer Kobe Bryant was zondag weer eens van grote waarde voor Los Angeles Lakers in de Amerikaanse NBA. De 36-jarige vedette bezorgde met een rake worp in de slotseconden zijn ploeg de nipte overwinning op Indiana Pacers: 88-87.

De Lakers konden de zege goed gebruiken, want de topformatie uit Los Angeles staat er beroerd voor in de competitie. Na elf zeges en 23 nederlagen bungelt de ploeg van coach Byron Scott onderin de Western Conference. Bryant maakte in het duel met de Pacers twintig punten.

Miami Heat herstelde zich van de oorwassing op zaterdag, toen Houston Rockets de topploeg uit Florida vernederde met 115-79. Heat wist zondag wel te winnen, met 88-84 van Brooklyn Nets. Chris Bosh was topschutter met 26 punten, Dwyane Wade droeg 25 punten bij aan de score van Miami Heat.

Overige uitslagen
Cleveland Cavaliers - Dallas Mavericks 90-109
Detroit Pistons - Sacramento Kings 114-95
New York Knicks - Milwaukee Bucks 82-95
Phoenix Suns - Toronto Raptors 125-109

50PLUS-senator Nagel in ziekenhuis

50PLUS-senator Jan Nagel is vorige week in het ziekenhuis opgenomen met een bacteriële hersenvliesontsteking. Hij moet twee weken 'absolute rust houden', zegt vicevoorzitter Maurice Koopman van Nagels 50PLUS maandag na berichtgeving van De Telegraaf.

Volgens Koopman voelt de 75-jarige Nagel zich inmiddels iets beter dan vorige week. "Hij wordt behandeld met antibiotica en dat lijkt aan te slaan. Maar hij moet erg voorzichtig doen."

Medewerkers gewond bij overval tankstation Ede

Twee medewerkers van een tankstation aan het Soembaplein in Ede zijn zondagavond ernstig gewond geraakt bij een gewapende overval. Dat maakte de politie maandag bekend.

De overvaller kwam de winkel van het tankstation binnen en eiste geld onder dreiging van een vuurwapen, of iets wat daarop leek. De medewerkers van 43 en 61 jaar probeerden de overvaller te ontwapenen. Deze trok een mes, waarmee hij de mannen stak. De circa 25-jarige overvaller ging er zonder buit vandoor.

SP en CDA willen hoorzitting over identiteitsfraude

SP en CDA willen in de Tweede Kamer een hoorzitting houden over identiteitsfraude. De oppositiepartijen nemen geen genoegen met de uitleg van het kabinet over aanwijzingen dat buitenlanders in eigen land een andere naam regelen waarmee ze later in Nederland frauderen met uitkeringen of oude straffen ontlopen.

Vorig jaar bleek dat onder anderen Bulgaren zich schuldig zouden maken aan misbruik van naamswijzigingen. De Tweede Kamer vroeg om opheldering, ook omdat het probleem al lang bekend had kunnen zijn. Het kabinet erkende in december dat registratie van vreemdelingen beter kan en treft daar maatregelen voor of deed dat al eerder. Bovendien blijkt niet dat op deze manier veel fraude wordt gepleegd.

SP en CDA geloven dat niet en willen daarover deskundigen aan de tand voelen. Ze hopen genoeg steun te krijgen van andere partijen.

Staat verdient geld door te lenen

De Nederlandse overheid is er ook aan het begin van dit jaar in geslaagd voordelig geld te lenen op de financiële markten. Maandag werd 2,2 miljard euro opgehaald met korte leningen, waarbij de rente opnieuw lager was dan nul procent. Dat betekent dat de staat geld leent, en minder terug hoeft te betalen. Investeerders leggen geld toe op onze lening.

De staat leende 1,03 miljard euro voor drie maanden en 1,17 miljard euro voor een halfjaar. De gemiddelde rente op beide leningen kwam uit op min 0,11 procent. Bij de vorige vergelijkbare veiling, in november, bedroeg de rente op de leningen min 0,1 procent.

De overheid mikte bij beide leningen op een opbrengst van 1 tot 2 miljoen euro.

Zeven miljoen afgenomen van illegale bankiers

De Rotterdamse politie heeft vorig jaar ruim zeven miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. De politie wist enorme geldbedragen te achterhalen bij verdachten van illegaal bankieren, ook wel underground banking genoemd.

De meest recente vondst was op 15 december, meldt de politie maandag. Toen werd in een woning in Dordrecht 1.028.125 euro gevonden en in beslag genomen. Daarbij werden de bewoners, een 21-jarige man en een 47-jarige vrouw, opgepakt.

Drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren gebruiken het systeem van underground banking volgens de politie om hun criminele opbrengsten buiten de officiële kanalen te houden.

Duitse anti-islambeweging Pegida plant weer protest

De Duitse anti-islambeweging Pegida wil maandag weer in Dresden de straat op, meldden Duitse media.

Sinds Pegida (Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland) in deze stad in oktober opdook, hebben de bijeenkomsten op maandagavond steeds meer mensen getrokken. De laatste manifestatie was de maandag voor kerst en toen kwamen er 17.500 mensen op af.

De betogers uiten naar eigen zeggen vreedzaam hun afkeer van de 'overvreemding' van Duitsland. Daarmee doelen ze op buitenlandse invloeden die Duitsland zouden bedreigen. De beweging is overigens expliciet voorstander van het recht op politiek asiel, en streeft daarnaast een eerlijk spreidingsbeleid van migranten binnen de Europese Unie na.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Pegida onlangs in haar kersttoespraak fel bekritiseerd. Volgens haar is er in de Duitse samenleving geen plek voor beroering tegen immigranten.

In Keulen en Berlijn willen mensen maandag niettemin het voorbeeld van Pegida volgen en ook de straat opgaan. De betogingen tegen buitenlandse invloeden en 'islamisering' lokken vaak ook grote betogingen van tegenstanders van de protestbewegingen uit.

Pegida plant weer protest
Duitse anti-islambeweging Pegida plant weer protest (Foto: ANP)

Minder dan 400 gemeenten over in NL

Het aantal gemeenten in Nederland is gedaald tot onder de vierhonderd. Als gevolg van herindelingen en samenvoegingen zijn er sinds 1 januari nog 393 gemeenten over, tegenover 403 begin vorig jaar. Hierop heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gewezen.

In 1840 telde Nederland nog 1219 gemeenten. Dat aantal is steeds verder teruggebracht, met het doel het lokaal bestuur krachtiger en doelmatiger te maken.

Tot 2002 besliste de rijksoverheid 'van bovenaf' over gemeentelijke herindelingen. Sindsdien hebben gemeenten zelf meer inspraak over de vraag met wie zij samengaan.

'Marilyn Monroe gezicht van Max Factor'

Marilyn Monroe is het nieuwe gezicht van cosmeticamerk Max Factor. De in 1962 overleden actrice is dit jaar in verschillende advertenties en reclamecampagnes van het merk te zien, zo weet de Britse krant The Telegraph.

Max Factor richt zich volgens de krant met name op de transformatie van Norma Jeane Mortenson tot sekssymbool Marilyn Monroe. "De rode lippen van Marilyn, haar lichte huid en haar dik aangezette ogen waren een belangrijk modebeeld in 1940. En je ziet haar look nu nog steeds terug", aldus creatief directeur Pat McGrath.

Eerder schitterden Gwyneth Paltrow en Gisele Bündchen al in campagnes van Max Factor. Het is overigens niet de eerste keer dat Marilyn na haar dood is te zien in een campagne van een cosmeticamerk. Zo speelde de sexy blondine, die niet ouder werd dan 36 jaar, in 2011 ook al een rol in een reclame van het parfum Dior J'Adore.

Ex-premier Taiwan uit cel met medisch verlof

De Taiwanese ex-premier Chen Shui-bian komt tijdelijk vrij uit de gevangenis zodat hij kan worden behandeld aan een neurologische aandoening. De 64-jarige Chen werd in 2009 schuldig bevonden aan corruptie en veroordeeld tot twintig jaar cel.

Chen zou onder meer gebukt gaan onder depressies, slaapapneu, hartkwalen en een neurologische aandoening. Vooral die laatste kwaal is de laatste tijd erger geworden, ofschoon geprobeerd is Chen in de gevangenis te behandelen, aldus het ministerie van justitie.

Met Chens verkiezing in 2000 kwam een einde aan de 50 jaar durende heerschappij van de Chinese Nationalistische Partij. Chen wilde de onafhankelijkheid van zijn land van China verder uitbreiden. Kort na het eind van zijn premierschap werd hij aangeklaagd. Hij zou voor meer dan tien miljoen euro hebben verduisterd en steekpenningen hebben aangenomen. Volgens Chen was het proces wraak van zijn politieke tegenstanders.

'Vrouw Slash wil helft van fortuin'

Slash en Perla Ferrar trouwden in 2001 zonder huwelijkse voorwaarden en daar doet Perla volgens TMZ haar voordeel mee. Nu Slash een scheidingsaanvraag heeft ingediend, laat Perla uitzoeken hoeveel haar man in de afgelopen jaren heeft verdiend zodat ze de helft kan claimen.

Perla zou niet precies weten hoeveel Slash sinds 2001 bij elkaar heeft geharkt, maar volgens de website gokt de brunette dat het om zo'n tien miljoen dollar gaat.

Ongeveer een week geleden gingen er geruchten dat het niet goed ging tussen Slash en Perla en zo'n vijf dagen geleden meldde TMZ dat de gitarist een scheiding had aangevraagd. In de scheidingsdocumenten, die in handen zijn van de entertainmentsite, zou Slash hebben geschreven dat de twee al sinds 15 juni uit elkaar zijn. Ook stelde hij dat hij de gezamenlijke voogdij wil over hun twee zoons.

De muzikant vroeg in 2010 ook al eens een scheiding aan, maar trok deze toen zo'n twee maanden later weer in. Nu zou de situatie heel anders zijn. Bronnen vertellen de website dat Perla ervan overtuigd is dat Slash wil scheiden, hij zou ook al aan het daten zijn met een ander.

Nieuwjaarsvandalen maandagmiddag voor rechter

Acht mensen moeten maandagmiddag in Den Haag voor de supersnelrechter komen, omdat ze zich zouden hebben misdragen tijdens de jaarwisseling. Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend.

Een van de verdachten is een 18-jarige man die in Den Haag een auto in brand zou hebben gestoken met vuurwerk en terpentine. Drie anderen zouden hem daarbij hebben geholpen, maar zij zijn nog niet opgepakt.

Twee Hagenaars van 27 en 20 jaar, een 22-jarige Zoetermeerder en een 48-jarige man uit Monster zouden vuurwerk naar agenten hebben gegooid. Een 20-jarige man uit Katwijk zou een agent hebben mishandeld, een 37-jarige inwoner van De Lier heeft volgens justitie agenten bedreigd. Verder wordt iemand verdacht van het lek steken van autobanden tijdens de jaarwisseling.

Ook voor dinsdag zijn zittingen gepland.

Ex-eigenaar Oad eist 80 miljoen van Rabobank

De voormalige eigenaar van het failliete reisimperium Oad, de familie Ter Haar, eist tachtig miljoen euro schadevergoeding van de Rabobank.

In stukken die dinsdag bij de rechtbank in Utrecht worden gedeponeerd, stelt de aandeelhoudersfamilie dat het reisbedrijf door de onnodige kredietopzegging door de afdeling bijzonder beheer van de bank failliet is gegaan. Daardoor verloren circa 1600 mensen hun baan en leden crediteuren, waaronder de Stichting Garantiefonds Reisgelden, een strop van tientallen miljoenen.

De familie Ter Haar heeft het geld dat in 2013 aanvankelijk bedoeld was voor een extra kapitaalinjectie, circa 7,5 miljoen euro, gereserveerd om tot aan de Hoge Raad te procederen, zegt een woordvoerder.

De Rabobank heeft de familie Ter Haar op 11 december per brief een tegenclaim in het vooruitzicht gesteld. Volgens juristen van de bank is de claim kansloos en dient die louter om de reputatie van de bank te schaden.

Invoering lagere bonussen bankiers uitgesteld

De invoering van de wet voor lagere bonussen voor bankiers wordt voorlopig uitgesteld, omdat de behandeling ervan nog niet is afgehandeld door de Eerste Kamer. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Financiën na een bericht hierover in de Volkskrant van maandag.

De VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat de bonussen bij banken en verzekeraars niet hoger mogen zijn dan twintig procent van een jaarsalaris. Bij de behandeling van de wet eind vorig jaar in de Eerste Kamer hadden leden nog een aantal vragen. Bovendien 'waren ze nogal druk', aldus de woordvoerder.

De wet zou per 1 januari moeten ingaan, maar dat gaat nu niet lukken. Het is nog niet duidelijk wanneer de wet wel wordt ingevoerd. "Daar hebben wij geen invloed op", aldus de zegsman.

Vertraging door ongelukken op de weg

Tijdens de eerste ochtendspits na de kerstvakantie zijn maandag diverse ongelukken gebeurd, waardoor flinke files ontstonden. Op de A50 richting Apeldoorn, tussen Heerde-zuid en Epe botsten elf auto's op elkaar, met circa tien kilometer file als gevolg. De vertraging liep daardoor volgens de ANWB en VerkeersInformatieDienst (VID) op tot ongeveer een uur.

Op de A44 richting Amsterdam was bij Burgerveen een ongeluk met zes auto's. Achter het ongeval op de A44 kwam ook tien kilometer aan auto's stil te staan. De ANWB adviseerde weggebruikers om te rijden via de A12 en de A4.

Door een vrachtwagen met pech op de A2 bij Kerkdriel ontstonden files op de A2 en de A59. Bij Heerde op de A50 kon het verkeer over de vluchtstrook langs de kettingbotsing. Omrijden was mogelijk via de A28 en de A1 naar Apeldoorn.

Kanye West ontdekt nieuwe artiest Paul McCartney

Als we de fans van Kanye West mogen geloven, heeft Yeezus himself weer een nieuwe artiest op de kaart gezet. Het gaat om Paul McCartney waarmee West de track Only One heeft opgenomen.

Fans vragen zich af op onder meer Twitter en Instagram wie McCartney, voormalig lid van The Beatles, eigenlijk is. Hopelijk horen we in de toekomst meer van deze nieuwe ontdekking.

Boko Haram verovert Afrikaanse legerbasis

Strijders van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram hebben afgelopen weekeinde een legerbasis bij de grens met Tsjaad veroverd. Dat hebben burgers in het gebied gezegd. Veel Afrikaanse militairen kwamen om, zeiden de ooggetuigen, maar om hoeveel doden het precies gaat is onduidelijk. Grote delen van de basis zijn met de grond gelijk gemaakt.

De basis werd gebruikt door militairen uit Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger. Een aantal Nigeriaanse burgers uit het nabijgelegen stadje Baga wist met kano's te ontsnappen naar Tsjaad. Zij zagen tijdens hun vlucht hoe tientallen militairen en burgers omkwamen. De militairen op de basis verzetten zich dapper, aldus de ooggetuigen, maar kwamen zaterdag zonder munitie te zitten. Velen sloegen op de vlucht, maar niet iedereen wist te ontkomen.

BN'ers tekenen petitie Angelina Jolie-film

Een groep bekende Nederlanders heeft zich aangesloten bij een Amerikaanse petitie die oproept om Unbroken, de nieuwe film van Angelina Jolie, in de Japanse bioscopen te vertonen.

Onder anderen schrijver Adriaan van Dis, Doe Maar-oprichter Ernst Jansz, zangeres Wieteke van Dort en filmmaakster Hetty Naaijkens hebben de aansporing op de site Change.org ondertekend. Het zijn allemaal Nederlanders met een Indische achtergrond, waarvan familie door de Japanners heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog.

De petitie is een initiatief van The Indo Project, een Amerikaanse organisatie die de herinnering aan het Indische verleden wil behouden voor het nageslacht. De Nederlandse schrijfster Inez Hollander, die les geeft op de universiteit in de Californische stad Berkeley, zit in het bestuur van de groep.

De oproep is een reactie op een petitie die in Japan is opgestart door een groep nationalisten om de film daar niet in de bioscopen uit te brengen. Deze tegenstanders menen dat het oorlogsepos Unbroken, dat vrij expliciet de martelingen van de Japanners in de oorlogskampen toont, racistisch is en een verkeerd beeld van de werkelijkheid geeft.

"De Tweede Wereldoorlog in Azië is zwaar ondervertegenwoordigd in boeken en films, en veel Japanse schoolkinderen hebben nog geen idee wat hun grootouders hebben gedaan", legt schrijfster Hollander uit. "De rol van Japan in de oorlog wordt in dat land nog steeds onder het tapijt geschoven."

De kans dat een grote film als Unbroken dit onderwerp onder de aandacht kan brengen, moet volgens haar worden aangegrepen. "Als je het verhaal een beetje kent, zoals wij dat allemaal doen, bevat de film geen verrassingen. Hollywood slaat de plank vaak mis en vercommercialiseert dit soort verhalen. Dat is nu niet gebeurd."

Unbroken vertelt het verhaal van Olympisch atleet Louis Zamperini, die tijdens de oorlog na een vliegtuigcrash boven de Stille Oceaan in een Japans krijgsgevangenkamp terechtkwam.

Veel ondertekenaars voegen aan de lijst ook hun eigen ervaringen in of herinneringen van hun ouders aan de Jappenkampen toe. Het is de bedoeling dat de petitie, die is opgesteld als een open brief aan regisseur Angelina Jolie, in de loop van de maand aan de Japanse ambassadeur in Washington wordt aangeboden. Unbroken is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

Ruim 3,7 miljoen mensen zien Boer Zoekt Vrouw

Ruim 3,7 miljoen mensen hebben zondagavond gekeken naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Boer Zoekt Vrouw. In deze aflevering was te zien hoe presentatrice Yvon Jaspers bij de boeren langsgaat met alle brieven die naar ze zijn gestuurd.

Met 3,7 miljoen kijkers staat het KRO-programma op de eerste plek in de lijst van best bekeken programma's van de zondag, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Zondagavond begon ook het nieuwe seizoen van Divorce, de RTL-serie wist bijna 1,9 miljoen kijkers aan zich te binden. Naar de eerste aflevering van de serie Moordvrouw keken bijna 1,5 miljoen mensen.

Naast Boer Zoekt Vrouw staan het journaal van 20.00 uur, 2,7 miljoen kijkers, en De Reünie, 2,1 miljoen kijkers, in de top drie van best bekeken programma's.

Natasja Froger Dom Bontje met wasbeerhondbont

Presentatrice Natasja Froger is uitgeroepen tot Dom Bontje 2014. Ze kreeg de twijfelachtige eer vanwege een jas met kraag van wasbeerhondenbont die ze geregeld op tv draagt. Froger kreeg bijna achtduizend van de twintigduizend uitgebrachte stemmen. Roy Donders werd tweede. Dat heeft dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren maandag laten weten.

Wasbeerhonden worden op grote schaal in fokkerijen gehouden en anaal geëlektrocuteerd. In Nederland is dit verboden, maar met name in Azië worden ze op grote schaal gehouden.

Froger was voor het tweede jaar genomineerd, vorig jaar gingen modeontwerpers Viktor & Rolf er met de oneervolle titel vandoor.

Bertens begint tennisjaar 2015 met nederlaag

Kiki Bertens is het jaar begonnen met een nederlaag. De beste tennisster van Nederland verloor maandag in de eerste ronde van het toernooi in Auckland van de Japanse Kurumi Nara in twee sets.

De setstanden waren 6-3 en 6-2 voor Nara, de nummer 45 op de wereldranglijst. "Niet de start zoals ik die graag gezien had! Hard door blijven trainen en volgende toernooi weer knallen", twitterde Bertens, 68e op de mondiale ranking, na haar verlies.

De als tweede geplaatste Sara Errani beleefde ook een vroege aftocht in Nieuw-Zeeland. De Italiaanse vloog er in de eerste ronde uit tegen de Slowaakse Daniela Hantuchova: 3-6 en 2-6.

Tijdstraf kost Al-Attiyah koppositie Dakar

De Qatarees Nasser Al-Attiyah won zondag de eerste etappe van de Dakar Rally bij de auto's, maar hij raakte na afloop wel zijn koppositie in het klassement kwijt. De wedstrijdleiding gaf de Mini-rijder een tijdstraf van twee minuten, omdat hij tijdens de eerste proef in Argentinië te hard was doorgereden bij een controlepost. Al-Attiyah zakte van de eerste naar de zevende plaats.

De Argentijn Orlando Terranova (Mini) begint maandag als klassementsleider aan de tweede etappe. De Nederlander Bernhard ten Brinke (Toyota) profiteerde ook van de straf voor Al-Attiyah. De coureur uit Zeddam schoof een positie op naar de zesde plaats.

Hollande: economie groeit te traag

De Franse economie groeit te traag om de werkloosheid aan te kunnen pakken. Dat zei president François Hollande maandag in een interview met de radiozender France Inter. Volgens Hollande moet het bruto binnenlands product met ten minste een procent toenemen om de werkloosheid omlaag te kunnen brengen.

Uit de meest recente cijfers van statistiekbureau Insee blijkt dat de Franse economie nog stevig aan moet trekken voordat het zover is. In het derde kwartaal van 2014 was de groei 0,3 procent en stond de werkloosheid op 10,4 procent van de beroepsbevolking.

"Gegeven de groei van onze bevolking komen er meer jonge mensen op de arbeidsmarkt dan dat er mensen met pensioen gaan. Dat blijft zo zolang de groei lager is dan een procent", aldus Hollande.

Juryselectie in proces aanslag marathon Boston

In de Amerikaanse stad Boston wordt maandag begonnen met het selecteren van juryleden voor het proces tegen Dzjochar Tsarnajev, de overlevende verdachte van de aanslag op de marathon van Boston in april 2013. Het zal aan de juryleden zijn om te bepalen of Tsarnajev schuldig is aan de twee explosies waarbij drie mensen omkwamen en meer dan 260 anderen gewond raakten. Als hij schuldig wordt bevonden kan Tsarnajev de doodstraf krijgen.

Het samenstellen van de jury gaat waarschijnlijk enkele weken duren. Dit proces kan nog verdere vertraging oplopen als potentiële juryleden morele bezwaren tegen de doodstraf hebben.

Tsarnajevs advocaten hebben wekenlang geprobeerd het proces te verplaatsen naar een andere stad. Vanwege onder meer de uitgebreide berichtgeving in de media menen de advocaten dat hun cliënt in Boston niet op een eerlijk proces kan rekenen. Ze trokken hierin paralellen met het proces tegen Timothy McVeigh, de man achter de aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City in 1995 die aan 168 mensen het leven kostte. Zijn proces werd om dezelfde redenen in een andere stad gehouden.

Dzjochar en zijn broer Tamerlan worden ervan verdacht vorig jaar op 15 april twee bommen te hebben laten ontploffen bij de eindstreep van de marathon. De 21-jarige Tsarnajev is meer dan dertig vergrijpen ten laste gelegd. Voor een aantal aanklachten kan hij de doodstraf krijgen. Tsarnajev ontkent schuld.

Na de aanslag volgde een klopjacht op de broers, waarbij zwaar geschut werd ingezet. Tamerlan werd vier dagen later gedood in een vuurgevecht met de politie. Dzjochar raakte gewond, maar kon worden ingerekend.

David Faustino ziet Bud Bundy-spinoff zitten

David Faustino is wel te porren voor een spin-off rond zijn bekende personage Bud Bundy. "Het klinkt leuk", zei de acteur tegen entertainmentwebsite TMZ. Faustino speelde Bundy tussen 1987 en 1997 in de sitcom Married... With Children.

Of de spin-off van de populaire comedyshow er inderdaad gaat komen, kon Faustino niet bevestigen. "Dat is inderdaad het gerucht", zei hij alleen. De 40-jarige acteur heeft wel een idee wat Buds beroep geworden is: schoenverkoper, net zoals zijn vader Al was in de originele serie. "Hij zit waarschijnlijk nog steeds vast in dezelfde winkel als Al."

Eerder dit jaar werd gemeld dat FOX aan de spin-off werkt. Christina Applegate, die in de serie Buds zus Kelly Bundy speelde, gaf in september ook toe dat er iets gaande is.

Euro zakt naar laagste niveau in jaren

De daling van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar zette maandag door. In de vroege ochtendhandel zakte de Europese munt daarbij tot het laagste niveau sinds maart 2006.

De euro daalde tot een dieptepunt van 1,1864 dollar, om vervolgens weer wat op te lopen naar circa 1,19 dollar. De euro is nu voor het eerst sinds juni 2010 minder dan 1,20 dollar waard.

Door het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk in de loop van 2015 wordt verhoogd raakt de dollar steeds meer in trek onder valutahandelaren. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich juist op voor nieuwe maatregelen om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren.

The Interview en Transformers in race voor Razzie

De komedies The Interview en A Million Ways To Die In The West en actiefilm Transformers 4: Age Of Extinction zijn grote kanshebbers bij de uitreiking van de Razzie Awards eind februari. De shortlist voor de prijzen voor slechtste filmproducties van het jaar is zondagavond naar buiten gebracht.

De omstreden komedie The Interview, over twee domme tv-makers die door de CIA worden ingehuurd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un te vermoorden, maakt kans in een groot aantal categorieën. Stemmers kunnen voor de film kiezen als slechtste film van het jaar, slechtste duo voor hoofdrolspelers James Franco en Seth Rogen en slechtste acteur voor beide hoofdrolspelers afzonderlijk.

Ook A Million Ways To Die In The West van en met Family Guy-bedenker Seth McFarlane maakt goede kans op een aantal beeldjes. De film, over een schapenboer die verliefd wordt op de vrouw van een wildwest-crimineel, komt acht maal op de shortlist voor, net als overdadige robotvehikel Transformers 4. Andere titels die vaak worden genoemd zijn The Expendables 3 en Sex Tape.

Transformers 4 is onder meer in de categorie slechtste duo voorgedragen voor elke combinatie van twee robots. De film moet het onder meer opnemen tegen de hele cast van The Expendables. Het derde deel in de reeks over een stel oude actiehelden maakt maar liefst drie maal kans in de categorie slechtste bijrol: Kelsey Grammer, Mel Gibson en Arnold Schwarzenegger kunnen worden gekozen. Het zou voor de voormalig gouverneur van Californië zijn tiende nominatie zijn. Slechts één maal verzilverde de ster de prijs: hij won in 2005 het beeldje als slechtste verliezer van de afgelopen 25 jaar.

De definitieve nominaties worden op 14 januari bekendgemaakt, een dag voordat de nominaties voor de Oscars worden geopenbaard.

Jennifer Aniston klaar met scheiding Brad Pitt

Jennifer Aniston vindt het niet pijnlijk om met haar scheiding van Brad Pitt te worden geconfronteerd. Aan CBS News vertelt de actrice dat het al lang geen rol meer speelt in haar leven.

"Het is een verhaal dat je volgt, omdat het een interessante krantenkop is. Het onderwerp wordt vooral door de media in leven gehouden." Zij en Brad zijn geen vrienden meer. "We wensen elkaar het beste, maar hebben geen voortdurend contact."

Jennifer vergelijkt de roddelpers met een soapserie, en vertelt dat zij en haar verloofde Justin Theroux alle geruchten prima kunnen negeren. "Wij weten wat onze waarheid is."

Man vermoordt echtgenote op Curaçao

Een 42-jarige man heeft zondagochtend zijn echtgenote met messteken om het leven gebracht op Curaçao. Dat meldt de politie. De vrouw had vorige maand hun relatie verbroken nadat de man haar had mishandeld. De man zou haar in het huis van haar ouders hebben opgezocht en daar hebben omgebracht. De man is nog spoorloos.

Het eiland is de afgelopen dagen al meerdere keren opgeschrikt door moord. Op nieuwjaarsdag werd een 59-jarige man door zijn 54-jarige broer doodgestoken tijdens een ruzie in de nieuwsjaarsnacht. Die verdachte werd kort na de moord opgepakt; hij had zelf steekwonden in zijn arm.

Zondag maakte de politie ook bekend dat een 3-jarig meisje aan haar verwondingen is overleden nadat ze afgelopen vrijdag door een pick-uptruck was aangereden op straat. Buurtbewoners hebben zondag uit woede de weg enige tijd geblokkeerd. Ze willen dat de overheid ervoor zorgt dat er in de straat niet langer veel te hard wordt gereden.

'Laat troepen VS langer in Afghanistan'

De Verenigde Staten moeten overwegen hun troepen later dan gepland terug te trekken uit Afghanistan. Dat zei de Afghaanse president Ashraf Ghani in een interview met het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 minutes.

Volgens Ghani moet de planning voor het terugtrekken van de Amerikaanse troepen mogelijk nog eens bekeken worden. President Barack Obama wil de laatste Amerikaanse manschappen voor het einde van 2016 terugtrekken uit het Aziatische land.

"Deadlines zouden geen dogma's moeten zijn", aldus de Afghaanse leider Ghani. "Als beide partijen hun best hebben gedaan om alle doelen te bereiken en er concrete vooruitgang is geboekt, dan zou er een bereidheid moeten zijn nog eens te kijken naar de deadline."

'Laat troepen VS langer in Afghanistan'
'Laat troepen VS langer in Afghanistan' (Foto: ANP)

Hulplijn voor ouders radicaliserende kinderen

Ouders die zich zorgen maken over hun radicaliserende kinderen kunnen vanaf maandag terecht bij een hulplijn van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Dat maakte de organisatie bekend.

De hulplijn dient volgens SMN om het ouders makkelijker te maken om advies te vragen als ze zich zorgen maken over hun kinderen. "Voor een aantal ouders is radicalisering zeer dichtbij gekomen", aldus de organisatie. "Tot nu toe zijn er ongeveer 160 jongeren naar Syrië en Irak vertrokken."

Via het telefoonnummer kunnen gezinnen de hulp inroepen van vertrouwenspersonen. Die geven advies, maar kunnen mensen ook doorverwijzen naar "de geëigende instanties." Daarvoor moet de beller wel eerst toestemming geven, benadrukt SMN.

"Het uiteindelijke doel is ouders en andere familieleden in staat te stellen signalen van radicalisering te duiden en de hulpmogelijkheden bij probleemsituaties beter te benutten", aldus de organisatie.

Agenten NYC keren burgemeester de rug toe

Duizenden politieagenten hebben zondag in New York burgemeester Bill de Blasio de rug toegekeerd toen hij sprak op een herdenkingsdienst voor een vermoorde collega. Zij herhaalden hiermee hun uiting van minachting ondanks dringende oproepen van hun commissaris om dit niet te doen.

Niet alleen uit New York maar uit alle delen van de Verenigde Staten waren politieagenten naar New York gekomen om eer te bewijzen aan agent Wenjian Liu (32). Hij werd op 20 december samen met een collega op klaarlichte dag in Brooklyn doodgeschoten door een man die later zelfmoord pleegde. De emotioneel gestoorde dader had op internet aangekondigd wraak te zullen nemen voor de dood van ongewapend zwarten bij confrontaties met de politie.

"Wanneer een van ons het leven laat, moeten wij bij elkaar komen", zei Lucas Grant, een agent uit Augusta in Georgia.

De dood van de agenten Liu en Rafael Ramos vergiftigde de toch al zure relatie tussen de politiebonden en burgemeester De Blasio. Volgens vakbondsleiders heeft de burgemeester aan een vijandig klimaat bijgedragen door begrip te tonen voor protesten tegen het vrijuit gaan van politieagenten die betrokken waren bij de dood van Eric Garner in New York en Michael Brown in Ferguson. Het hoofd van de politiebond die met de stad New York in onderhandeling is over een nieuwe cao, keerde zijn rug naar de burgemeester toe toen deze het ziekenhuis bezocht waar de twee agenten naar toe waren gebracht. Zijn voorbeeld werd later door veel agenten nagevolgd, ook bij de begrafenis van Ramos.

Voor de rouwzaal in New York waar Liu zondag lag opgebaard keerden duizenden agenten zich om toen op beeldschermen te zien was hoe De Blasio een toespraak hield. Zij keerden zich pas om toen De Blasio was uitgesproken en commissaris William Bratton het woord nam. De commissaris had eerder in een memo bij alle agenten aangedrongen zich op de begrafenis van hun collega respectvol te gedragen.

Huybrechts en Bunting in Premier League Darts

Kim Huybrechts en Stephen Bunting zullen dit jaar hun debuut gaan maken in de Premier League Darts. Dat maakte de baas van dartsbond PDC, Barry Hearn, zondagavond bekend na de finale van het WK. De Premier League gaat op donderdag vijf februari van start in Leeds.

De beste vier van de wereldranglijst zijn automatisch geplaatst: Michael van Gerwen (Nederland), Gary Anderson (Schotland), Phil Taylor (Engeland) en Adrian Lewis (Engeland). Ook de deelname van titelverdediger Raymond van Barneveld werd eerder door Hearn al zo goed als bevestigd. Hij kreeg een van de vier wildcards van de tv-zender Sky Sports, naast de Engelsman Bunting. De Belg Huybrechts, James Wade (Engeland), Dave Chisnall (Engeland) en Peter Wright (Engeland) kregen de wildcards van de PDC, waarmee het deelnemersveld op tien spelers komt. 

Vijf van de deelnemers hebben de Premier League al eens gewonnen: Van Gerwen (2013), Taylor (2005, 2006, 2007, 2008, 2010 en 2012), Anderson (2011), Wade (2009) en Van Barneveld vorig jaar. Taylor is de enige die er al vanaf het begin bij is en aan zijn elfde editie gaat beginnen. Van Barneveld doet voor de tiende keer mee. Lewis met zes deelnames en Anderson met vijf optredens komen het dichtst bij. Chisnall en Wright maakten vorig jaar hun debuut, terwijl Van Gerwen voor het derde jaar mee gaat spelen.

PDC WK: Anderson wereldkampioen na thriller

Gary Anderson is voor de eerste keer in zijn carrière wereldkampioen darts geworden, In een bloedstollende wedstrijd kon hij pas in de laatste set afrekenen met Phil Taylor. The Flying Scotman won met 7-6 en mag 250.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 320.000 euro. Taylor moet genoegen nemen met 120.000 pond (153.000 euro). 

Anderson mocht de partij beginnen en opende met een 120-finish. Het werd 2-2 en via een 121-finish kon Anderson de eerste set binnen halen. De Schot ging door en brak Taylor direct. De Engelsman kwam terug en had drie kansen op tops, maar miste drie keer. Vervolgens gooide Anderson 82 niet uit, waarna Taylor met zijn derde pijl dubbel tien raakte en de set binnenhaalde.

Het finishen liep niet lekker bij Taylor. In de eerste leg van de vierde set miste hij negen pijlen op de dubbel. Anderson wilde 72 uitgooien met twee keer dubbel 18, dit lukte in eerste instantie niet, maar pakte de leg wel. Set vier ging met 3-1 naar The Flying Scotsman en sloeg een gat. De voorsprong was binnen mum van tijd ongedaan gemaakt. Sets vijf en zes gingen met 3-0 naar Taylor. Anderson had een mindere periode en Taylor trof de dubbels nu wel.

Gary Anderson
Gary Anderson nieuwe Schotse wereldkampioen na Les Wallace en Jocky Wilson. (PRO SHOTS/Actionimages)

Op 1-1 in set zeven is het Taylor die Anderson breakt en voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwam. Een leg later pakte hij de set en The Power leidde met 4-3. Anderson liet het er niet bij zitten en brak direct. Taylor brak terug en het werd 2-2. Taylor gooide 177 om 24 over te laten toen Anderson op 85 stond. De Schot gooide dat niet uit, maar Taylor faalde ook op dubbel 12. Via 9 en dubbel 8 ging 25 wel uit waardoor Anderson in de wedstrijd bleef.

Set negen begon opmerkelijk. Anderson had twee pijlen in de triple zitten, maar gooide beide pijlen met z'n derde pijl er weer uit. Hij begon de leg dus met nul punten. Taylor profiteerde en brak meteen. Het werd 2-0, maar de Engelsman kon niet de set naar zich toe trekken. Anderson gooide 54 uit om in de set te blijven. De Schot liet het er niet bij zitten en 84 en 65 trok hij alsnog de negende set naar zich toe.

Anderson was op stoom, won de tiende set met 3-1 en kwam 6-4 in sets voor. Taylor opende set elf met bijna een negendarter. Hij gooide dubbel twaalf echter niet, maar pakte wel de leg en de break. The Power maakte er 6-5 van door de elfde set met 3-0 te winnen. Het werd 2-2 in set twaalf. Taylor begon met 139 en Anderson slechts 60. Taylor hield 82, toen Anderson op 170 stond. Anderson faalde op de tweede triple 20, waarna Taylor via dubbel acht een beslissende set uit het vuur sleepte.

Anderson mocht de beslissende set beginnen en hield zijn leg. Taylor kreeg de kans op de gelijkmaker maar miste drie pijlen op dubbel 16. Anderson sloeg direct toe. gooide dubbel 18 wel en mocht gooien voor de partij. Anderson gooide ook in de laatste leg sterk en via dubbel 12 won hij de laatste set met 3-0 en is wereldkampioen.

Taylor had een hoger gemiddelde, maar liet het op de dubbels iets meer afweten dan Anderson. The Flying Scotman was al de beste darter op de vloer, won vorige maand de Player Championship Finals en pakt nu ook de hoofdprijs.

Barcelona onderuit door eigen doelpunt Alba

FC Barcelona heeft zondag bij de hervatting van de Spaanse competitie direct drie dure punten laten liggen. Door de nederlaag van Real Madrid eerder op de dag bij Valencia (2-1) was Barça bij winst op Real Sociedad aan kop in de Primera División gekomen. Het liep anders. Sociedad won met 1-0.

Barcelona kende een slechte start. Jordi Alba kopte de bal al na twee minuten in eigen doel. De gasten uit Catalonië moesten vanaf dat moment in de achtervolging en dat bleek een lastig karwei. Dat had trainer Luis Enrique min of meer aan zichzelf te danken. Hij liet Lionel Messi en Neymar buiten de basis.

De Argentijn kwam er in de rust in en de Braziliaan werd iets meer dan een half uur voor het einde ingebracht. Barcelona omsingelde vervolgens de thuisploeg, maar die hield door de uitblinkende doelman Gerónimo Rulli stand. David Moyes, de Schotse trainer van Sociedad, mocht daardoor drie belangrijke punten bijschrijven in de strijd tegen degradatie.

Barça blijft door de nederlaag steken op 38 punten uit zeventien wedstrijden, evenveel als nummer drie Atlético Madrid. Real heeft er één meer en een wedstrijd minder gespeeld.

Koeman is Mané weken kwijt

Ronald Koeman kan de komende vier tot zes weken niet beschikken over Sadio Mané. De Senegalese aanvaller van Southampton heeft last van een kuitblessure, die hij op nieuwjaarsdag tegen Arsenal (2-0-winst) opliep. Door zijn blessure mist Mané ook de Afrika Cup.

Ondanks het feit dat hij geblesseerd is kan het zo zijn dat hij alsnog meegaat met Senegal naar het continentale toernooi. "Misschien wordt hij wel opgeroepen door Senegal, omdat ze hem willen zien. Maar hij zal niet spelen", gaf Koeman zondag aan na het gelijkspel in de FA Cup tegen Ipswich Town (1-1).

Mané (22) werd deze zomer door Koeman naar Southampton gehaald. De Nederlander pikte hem op bij Red Bull Salzburg. In de paar maanden die hij nu bij de Saints speelt groeide hij uit tot een van de belangrijkste spelers. Tegen Arsenal zorgde hij op fraaie wijze voor de 1-0.

Indoortitel voor Nummerdor en Varenhorst

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zondag in Aalsmeer de Nederlandse indoortitel beachvolleybal veroverd. In de finale won het duo met 21-18 21-17 van Wessel Keemink en Sven Vismans.

Nummerdor behaalde de titel vorig jaar met Richard Schuil, die daarna zijn loopbaan beëindigde. Zijn vrouw Elke Schuil-Wijnhoven pakte zondag het goud bij de vrouwen. Met Mered de Vries was ze in de finale met 21-91 21-16 te sterk voor Roos van der Hoeven en Michelle Stiekema.

Nummerdor vormt sinds eind vorig seizoen een duo met Varenhorst. De twee waren meteen succesvol. Ze wonnen het grandslamtoernooi in São Paulo en zegevierden in december in de Mangaung Open in Zuid-Afrika.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.