FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 december 2014

Snowden geëerd met alternatieve Nobelprijs

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is maandag in Stockholm geëerd met de alternatieve Nobelprijs, de Right Livelihood Award 2014. Snowden, die politiek asiel in Rusland heeft gekregen, was bij de ceremonie niet aanwezig.

Hoofdredacteur Alan Rusbridger van de Britse krant The Guardian, die ook met de prijs werd onderscheiden, nam de onderscheiding voor de Amerikaan in ontvangst. The Guardian publiceerde Snowdens onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Snowden werkte als systeembeheerder voor de NSA. Op 14 juni vorig jaar werd op last van de Amerikaanse recherche FBI een arrestatiebevel wegens spionage tegen hem uitgevaardigd. Hij zat toen in Hongkong. Op 23 juni vorig jaar reisde hij naar Moskou, waar hij meer dan maand in de vertrekhal van de luchthaven Sjeremetjevo verbleef. Pas op 1 augustus passeerde hij de douane, nadat Rusland hem asiel had verleend.

Snowden geëerd met alternatieve Nobelprijs
Snowden geëerd met alternatieve Nobelprijs (Foto: ANP)

OM naar Hoge Raad na vrijspraak in moordzaak

Het Openbaar Ministerie is naar de Hoge Raad gestapt wegens de vrijspraak van een man die in 2012 een Nijmeegse restauranthouder zou hebben vermoord. Deze man kreeg daar van de rechtbank 15 jaar celstraf voor, maar het hof in Arnhem sprak de man een week geleden vrij. Volgens het hof heeft het OM wel bewezen dat de man bij de schietpartij moet zijn geweest, maar staat het helemaal niet vast of hij ook de schutter was.

Het OM heeft volgens een woordvoerster maandag tijd nodig om het arrest van het hof te bestuderen. Door het instellen van cassatie heeft het daar nu meer tijd voor.

VVD en PvdA positief over straf Syriëganger

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn positief over de veroordeling van de Syriëganger Maher H. door de rechtbank in Den Haag maandag. Het is voor het eerst dat een teruggekeerde Syriëganger is veroordeeld.

"Dit is een goed begin. Het maakt ook aan andere jihadgangers duidelijk dat vechten tegen onze vrijheid wordt bestraft. Het ongeloofwaardige verweer van hulpverlening - dat doe je immers niet met een kalashnikov in de hand - is gelukkig door de rechter van tafel geveegd", aldus VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff.

PvdA'er Ahmed Marcouch vindt het belangrijk dat de rechter met zijn uitspraak duidelijk 'de norm' heeft gesteld en dat er keihard wordt opgetreden tegen extremisten. "Hiermee wordt het pad naar jihadisme afgesneden." Hij wil van het vonnis ook leren voor de toekomst en hoopt dat het preventief werkt.

Slachtoffer schietpartij inwoner Terneuzen

De man die afgelopen weekend om het leven kwam bij een schietpartij in Terneuzen, blijkt een 23-jarige inwoner van de stad te zijn. Zijn identiteit is officieel vastgesteld, zo liet de politie maandag weten.

Het schietincident had plaats in de omgeving van de Markt in de Zeeuwse plaats. Daarbij raakte een 27-jarige inwoner van Terneuzen lichtgewond. Hij is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden en zit nog steeds vast, zo liet een woordvoerder van de politie weten.

'Goedkope olie kan economie VS vooruithelpen'

De scherpe daling van de olieprijs kan gunstige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, omdat consumenten meer geld overhouden voor andere bestedingen. Dat stelden twee vooraanstaande bestuurders van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), maandag.

De vicepresident van de Fed, Stanley Fischer, en de hoogste baas van de Fed van New York, William Dudley, benadrukten onafhankelijk van elkaar het positieve effect van de daling van de olieprijs. Eventuele negatieve gevolgen, zoals een zeer lage inflatie, zijn volgens hen tijdelijk van aard.

De olieprijs is de afgelopen tijd gedaald in het sterkste tempo van de afgelopen vijf jaar. Maandag trad er wel enig herstel op: de prijs van Amerikaanse olie steeg met bijna vijf procent, tot ruim 69 dollar per vat. Deze zomer kostte zo'n vat echter nog bijna 108 dollar, begin vorige week stond de prijs op circa 77 dollar.

Roda JC boert goed in tweede periode

Roda JC heeft maandagavond goed geboerd in de Jupiler League. De Limburgers hebben een goede kans op deelname aan de nacompetitie door FC Oss in Kerkrade te verslaan en staan nu bovenaan in de tweede periode: 4-3. Ze werkten een achterstand van 0-2 weg.

Roda bleef in de algemene stand bovendien op één punt van koploper N.E.C. Nijmegen. De Nijmegenaren wonnen in Velsen-Zuid van Telstar: 0-1. Christian Santos was de gevierde man.

De Limburgers, de nummer twee van de ranglijst, profiteerden van het resultaat van FC Emmen - Almere City in Drenthe: 2-2. De thuisclub stond drie minuten voor tijd met 2-0 voor. Vincent Janssen (strafschop) en Cees Toet redden alsnog een punt voor de bezoekers. Die hebben er daardoor in de strijd om de tweede periodetitel nu één minder dan Roda.

Overige uitslagen Jupiler League maandag:

Achilles '29 - FC Volendam 2-4

RKC Waalwijk - MVV 0-1

FC Eindhoven - Helmond Sport 3-0

Jong Ajax - VVV-Venlo 4-0

Jong FC Twente - FC Den Bosch 1-1

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam 0-0

'Schoonheid' Jessica Simpson kost vermogen

Volgens de National Enquirer spendeert Jessica Simpson elk jaar zo'n miljoen dollar (ruim 800.000 euro) aan haar uiterlijk. Het magazine schrijft dat de blondine alleen al een kwart miljoen kwijt is aan haar haar. Verder geeft ze elke week achthonderd euro uit aan nepwimpers, vangt haar persoonlijke fitnesstrainer zo'n 3600 euro en heeft ze al voor veertigduizend euro laten verspijkeren aan haar borsten.

De nogal riante levenswijze is overigens geen enkel probleem voor Simpson. Het eigen vermogen van de Amerikaanse wordt geschat op zo'n 120 miljoen euro en dat geld laat ze dan ook rijkelijk rollen. De Dukes of Hazzard-actrice laat elk jaar ruim tachtigduizend euro achter bij sauna's en voor hetzelfde bedrag laat ze zo nu en dan aan haar lichaam sleutelen. Vooral laserbehandelingen tegen cellulitis mogen geld kosten, zo'n 1600 euro per maand.

Volgens plastisch chirurg Anthony Youn laat Simpson geen kans onbenut om er net wat beter uit te zien. "Jessica kijkt niet op een kleintje als het om haar uiterlijk gaat. En zover ik weet vindt haar lover, Eric Johnson, het meer dan geweldig."

Ferguson-protesten door heel Amerika

Op verschillende plekken in de Verenigde Staten zijn mensen maandag de straat opgegaan om zich solidair te tonen met de betogers in de stad Ferguson. Een blanke agent in Ferguson schoot in augustus een ongewapende zwarte tiener dood. Deze week werd besloten dat de agent niet wordt vervolgd, wat tot nieuwe protesten en rellen in Ferguson leidde.

Door het hele land liepen mensen weg van hun werk of universiteit. Onder meer in New York, San Francisco, Chicago en Washington werd er geprotesteerd. Bij de University of Missouri-St. Louis, verzamelden tientallen studenten zich bij de bibliotheek. Sommigen liepen met hun handen in de lucht, een gebaar dat symbool is komen te staan voor de protestbeweging.

Caterham mag met 2014-auto rijden

Het Formule 1-team Caterham mag in 2015 met de bolide van dit seizoen aan de start verschijnen, zo heeft de Formule 1-commissie laten weten. Het besluit moet nog bekrachtigd worden door de World Motor Sport Council van de FIA, maar dit lijkt een formaliteit te zijn.

Caterham kwam eerder dit jaar zwaar in de financiële problemen en moest zich onder curatele laten stellen. De races in Austin en Brazilië werden gemist, maar via crowdfunding kon het team uit Leafield deelnemen aan de slotrace in Abu Dhabi. Curator Finbarr O'Connell zei bij de laatste race dat hij zichzelf nog drie weken de tijd gaf om een nieuwe koper te vinden, maar met het besluit van de F1-commissie is er meer lucht gekomen.

O'Connell sprak met Press Association over de mogelijke verkoop. "Voor Kerstmis zou nog steeds het meest ideale zijn. Het is nu echter geen must meer, maar hoe eerder hoe beter, zou ik zeggen. Vanwege de enorme kosten die komen kijken bij het runnen van een F1-team, is het voor geïnteresseerde partijen een heel moeilijke beslissing die ze moeten nemen. Ik ben nog steeds met enkele partijen in gesprek en hoop dat één van hen het team kan overnemen. Er zijn twee heel serieuze kandidaten en één minder serieuze. Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat het lukt."

Brandweerman weer opgepakt om brandstichting

Een 21-jarig lid van de vrijwillige brandweer in het Limburgse Onderbanken is opnieuw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij brandstichtingen. Er zijn nieuwe verdenkingen tegen hem gerezen, liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) maandagavond weten.

De man was samen met twee andere brandweerlieden in augustus aangehouden wegens brandstichtingen. Hij werd eerder vrijgelaten, maar is nu weer opgepakt.

De twee andere verdachte brandweerlieden moeten dinsdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter verschijnen.

Een van hen, een 25-jarige man, heeft volgens het OM bekend meerdere branden te hebben gesticht. Hij zit nog vast. Een 26-jarige medeverdachte zit sinds kort met huisarrest thuis.

Tot de zitting dinsdag wil het OM verder niets zeggen.

Telltale Games toont releasetrailer Game of Thrones-game

De eerste episode van de zesdelige Game of Thrones-game komt morgen uit en daarom laat ontwikkelaar Telltale Games vandaag een releasetrailer los. De eerste episode heet 'Iron From Ice'.

In de trailer wordt het verhaal verteld van House Forrester, een nobele familie uit het noorden van Westeros, loyaal aan de Starks. Ze raken verwikkeld in een bloederige strijd om te overleven terwijl de seven kingdoms uit elkaar lijken te vallen.

Je neemt de rol aan van verschillende leden uit de familie Forrester en moet hun lot bepalen via de keuzes die je maakt en de daden die je begaat. Deze keuzes beïnvloeden het verloop van het verhaal in de game.

Game of Thrones is geen RPG of hack-n-slash-game, maar een 'episodic graphic aventure', vergelijkbaar met vorige titels van de hand van Telltale Games (Wolf Among Us, The Walking Dead). De game komt morgen uit voor pc, Mac, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, iOS, PlayStation 3 en Android.

Arrestant poept in broek in politieauto

Het leven van een politieagent is niet altijd rozengeur en maneschijn. Naast donuts eten, moet er zo nu en dan ook een inbreker opgepakt worden. En dat routineklusje is volgens het Haarlems Dagblad maandag in Nieuw-Vennep op een 'dirty job' uitgelopen.

Toen wijkagent Johan Dubbeldam de verdachte in de politieauto had zitten, scheet de inbreker zijn broek vol. Stinkende arbeidsomstandigheden dus voor Bromsnor, die dat op Twitter meldde. 

'Ex-coffeeshophouder moet uit Thaise cel'

Voormalig coffeeshophouder Johan van L. moet uit zijn Thaise cel om in Nederland terecht te kunnen staan. Dat eisen Van L.'s Nederlandse advocaten, onder wie Gerard Spong, dinsdag in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag. De raadslieden willen dat Nederland een uitleveringsverzoek voor Van L. indient bij de autoriteiten in Thailand.

Volgens de advocaten zit Van L. al sinds juli onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise gevangenis. En dat is de schuld van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland, zeggen zij. In een Nederlands onderzoek naar handel in softdrugs in vier coffeeshops in het zuiden van het land stuurde het OM onvolledige en onjuiste informatie naar Thailand, aldus de advocaten, met het verzoek 'al het nodige te doen'.

Kort daarna belandde Van L., die in Thailand verbleef, in de cel. Het OM had de Thai moeten inlichten over het Nederlandse coffeeshopbeleid, vinden de raadslieden.

Van L. zou in Thailand drugsgeld hebben witgewassen. Volgens zijn advocaten is er over zijn verdiensten in Nederland belasting betaald.

Bloedige IS-aanval op grenspost Irak

Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben maandag een controlepost aan de Iraaks-Syrische grens aangevallen. Minstens vijftien manschappen van de Iraakse grenspolitie zijn gesneuveld. Er vielen vijf gewonden, zei een hooggeplaatste legerofficier.

De aanval vond plaats in de Iraakse grensplaats Al-Walid. Sinds de succesvolle campagne die IS dit voorjaar inzette zijn vrijwel alle grensovergangen tussen Irak en Syrië in handen van de radicaal-soennitische groep. IS heeft grote delen van de Iraakse provincies Anbar en Ninevah veroverd en is heer en meester in ongeveer een derde van het grondgebied van Syrië en Irak.

In de sjiitische plaats Balad, die tachtig kilometer ten noorden van Bagdad ligt, kwamen maandag acht mensen om. Mortiergranaten troffen daar een stel huizen en een kleine markt. Onder de doden zijn een vrouw en een kind, liet de politie weten. In Balad woeden hevige gevechten tussen IS en regeringstroepen.

Opbrengst ebola-actie al boven de 8 miljoen

De actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) tegen ebola heeft al bijna 8,15 miljoen euro opgebracht. Dat bleek maandag uit een tussenstand van de nationale actie.

Vrijdagavond, op de laatste avond van de actieweek Stop de ebolaramp!, was er ruim 7,4 miljoen euro opgehaald. Nu blijkt, na verrekening tussen de banken en het bijstorten van de bedragen die op een aantal acceptgiro's waren binnengekomen, dat bij dit bedrag meer dan 700.000 euro kan worden opgeteld.

Giro 555 blijft overigens nog tot begin februari open voor donaties voor de strijd tegen de ziekte. Maar de SHO zendt geen tv- en radiospotjes meer uit om de hulpactie onder de aandacht te brengen, alleen nog oproepen via sociale media.

Lekkermakertje The Crew vlak voor release

Ubisoft heeft een dag voor release nog een trailer uitgebracht om te laten zien wat je ongeveer kunt verwachten in The Crew. De open wereld-racegame komt morgen uit voor PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

In The Crew race je je een weg door de Verenigde Staten en moet je een naam krijgen in de racewereld om uiteindelijk te wedijveren met een bende illegale street racers in de omgeving van Detroit. Het is een zelfverklaarde open wereld-racegame; van kust naar kust rijden kost je bijvoorbeeld anderhalf uur. De game staat bekend om de vele onlinemogelijkheden, zoals missies spelen samen met vrienden of juist tegen elkaar en het vormen van 'crews'.

Ubisoft Creative Director Julian Gerighty noemt de game een 'RPG met grootschalige multiplayerelementen', iets wat je niet vaak hoort bij een racegame. De multiplayer is verweven met de singleplayer en spelers kunnen met behulp van een bijbehorende app voor iOS en Android een auto samenstellen en aanpassen.

Je kunt zeggen wat je wil over Ubisoft, maar ze weten wel hoe je vlak voor release nog even een hele dikke trailer moet neerzetten. Bekijk 'm hieronder. 

Mansveld: afval meer scheiden en hergebruiken

Huishoudelijk afval moet nog beter gescheiden worden, zodat meer (grond)stoffen uit dat afval kunnen worden gehaald. Daarmee kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Nu wordt nog gemiddeld 250 kilo afval per inwoner verbrand of gestort, maar dit zogeheten restafval moet in 2020 zijn teruggebracht tot honderd kilo.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu heeft daarover maandag afspraken gemaakt met de gemeenten (VNG) en de koepel van reinigingsdiensten (NVRD). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat ze gemeenten volgend jaar met in totaal een miljoen euro gaat ondersteunen om te komen tot een betere scheiding en hergebruik van afval.

Gemeenten kunnen daarmee proefprojecten beginnen. Ze kunnen proberen het ingeleverde vuilnis beter te scheiden, maar ze kunnen mensen ook zelf meer afval gescheiden laten aanbieden.

Carice van Houten wint Ierse oeuvreprijs

De Nederlandse actrice Carice van Houten heeft op het Subtitle FilmFestival in Kilkenny een Angela Award gewonnen voor outstanding achievement in acting (bijzondere acteerprestaties). Van Houten was zelf in Ierland aanwezig om de prestigieuze oeuvreprijs in ontvangst te nemen, zo maakte haar agent maandag bekend.

Het festival zet jaarlijks Europese films en acteurs in het zonnetje. Van Houten was één van de eregasten tijdens deze editie. De prijs bestaat uit een bijzondere glazen sculptuur.

De Nederlandse actrice, die al tientallen prijzen in de kast heeft staan, was de afgelopen jaren in een groot aantal Engelstalige films te zien en speelt een prominente hoofdrol in HBO-hitserie Game of Thrones. Recentelijk draaide zij twee titels die het komende jaar uitkomen: de thriller Incarnate en de film Race, over atleet Jesse Owens.


Carice van Houten wint Ierse oeuvreprijs (Foto: Novum)

'Veel illegaal gif in bloemen en planten'

Veel bloemen en planten die verkocht worden in tuincentra, doe-het-zelfketens en supermarkten bevatten verboden landbouwgif. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Greenpeace, liet de milieuorganisatie maandag weten.

Een laboratorium heeft 105 tuinplanten, kamerplanten en snijbloemen onderzocht die werden verkocht bij de ketens GroenRijk, Life & Garden, Hornbach, Praxis, Gamma en Jumbo. Op 36 procent van de planten bleken pesticiden te zitten die soms al jaren illegaal zijn. Het gaat volgens Greenpeace om chemische stoffen die kankerverwekkend zijn of hormonen kunnen verstoren, schade aan het nageslacht of kunnen veroorzaken of mutaties in menselijk DNA.

Daarnaast werd op 79 procent van de planten gif aangetroffen dat zeer schadelijk is voor bijen. Dat gif, neonicotinoïden, is nog wel toegestaan.

Vettel: Ferrari voelt als een sprookje

Sebastian Vettel moet naar eigen zeggen nog wennen aan de rode kleur van zijn nieuwe team Ferrari, maar de eerste meters in de Formule 1-bolide van de Italiaanse renstal zal hij nooit vergeten. "Er doen veel verhalen de ronde over hoe het voelt om in een Ferrari te rijden. Ik kan alleen maar bevestigen dat het als een sprookje aanvoelt", zei Vettel tegen het blad Autosport.

De van Red Bull overgekomen voormalig wereldkampioen reed op zaterdag in een twee jaar oude bolide zijn eerste rondjes op het testcircuit van Ferrari in Fiorano. "Het was iets magisch. Er is iets gebeurd dat ik nooit zal vergeten."

Vettel tekende onlangs een contract van drie jaar bij Ferrari, dat voor het eerst sinds 1993 een seizoen afsloot zonder GP-zege.

Obama wil meer lichaamscamera's voor agenten

De Amerikaanse president Barack Obama wil vijftigduizend agenten voorzien van camera's op hun lichaam om na te gaan hoe ze omgaan met burgers met wie ze in contact komen. Voor die maatregel is 75 miljoen dollar nodig. Obama's oproep aan het Congres volgt op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden in de stad Ferguson waar de 18-jarige Michael Brown de dood vond, en afgelopen week in Cleveland, waar de 12-jarige Tamir Rice werden doodgeschoten door een agent.

Op de dood van de 18-jarige Michael Brown volgden weken van protesten in Ferguson, die niet zelden uitliepen op confrontaties met de politie. De agenten op straat waren met groot machtsvertoon uitgerukt. Door onder meer de inzet van pantservoertuigen was het soms moeilijk te zien of het om politieagenten of militairen ging. Ook in Cleveland was het onrustig na de dood van Tamir Rice.

Obama zei maandag dat er niet wordt getornd aan het leveren van zware wapens en voertuigen aan politiedepartementen. Hiermee lijkt hij terug te komen van een uitspraak die hij deed na de onrust in Ferguson eerder dit jaar. "Er is een groot verschil tussen ons leger en onze politie en de grens tussen die twee moet niet vervagen", zei de president toen.

Vluchten KLM vertraagd door computerstoring

Luchtvaartmaatschappij KLM kampt maandagavond op Schiphol met een computerstoring. Hierdoor zijn volgens een woordvoerder ongeveer twintig vertrekkende vluchten vertraagd.

"We werken er hard aan om de problemen op te lossen en de passagiers alsnog naar hun bestemming te brengen", aldus de zegsman. Wat de problemen precies inhouden en wat de oorzaak is, is niet bekend. De storing treft honderden passagiers.

Jihadronselaar Azzedine C. heeft PTSS

De vermeende jihadronselaar Azzedine C. (alias Abou Moussa) heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat heeft zijn advocaat André Seebregts maandag gezegd.

C. heeft zijn PTSS opgelopen in Marokko. Hij is in 2009 langdurig verhoord door de inlichtingendienst in Marokko. C. gelooft dat hij is verhoord omdat de AIVD informatie over hem heeft verstrekt.

Volgens Seebregts is de detentie op de terroristenafdeling waar C. nu zit, door de PTSS voor hem veel zwaarder dan voor anderen. De advocaat gaf het als één van de redenen waarom de rechter het voorarrest van C. zou moeten opheffen. De kans dat hij na zijn vrijlating in de fout gaat, is volgens Seebregts klein.

Vogelgriep bij wilde eenden gevonden

Bij wilde eenden in de buurt van Kamerik bij Woerden is vogelgriep aangetroffen. Het gaat om het zeer besmettelijke H5-type dat in twee monsters is gevonden. Momenteel loopt onderzoek naar de rol van wilde vogels bij de verspreiding van vogelgriep in Nederland.

Verder blijkt dat de drie gevallen van vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen onafhankelijk van elkaar plaatsvonden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma maandag aan de Tweede Kamer.

Verdachten ontvoering 17-jarig meisje gepakt

De politie heeft maandagmiddag een man en een vrouw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van een 17-jarig meisje in Sevenum. Het zijn volgens de politie een 37-jarige man uit Kessel en een 25-jarige vrouw uit het Duitse stadje Nettetal, vlakbij Venlo.

Het meisje werd vorige maand met geweld en onder bedreiging van een vuurwapen van haar fiets getrokken en in de kofferbak van een auto opgesloten. Zij wist via de achterbank te ontsnappen en uit de auto te komen.

Grote films Sony gelekt

Een vijftal films van Sony is na een hack bij het bedrijf op internet gelekt. Dit meldt Variety.

In het rijtje van gelekte films staat onder meer Fury. Deze film draait nog in de bioscoop. De domper voor Sony is echter niet het uitlekken van deze film, maar het uitlekken van Annie. Deze musicalfilm, met onder meer Jamie Foxx, moet nog in de bioscoop komen en had de kersthit van het jaar moeten worden. Dit is nu onzeker. 

Een eerder lek van Expendables 3 leidde tot een boxofficeramp. Sony heeft nog niet gereageerd op het schandaal.

Toptalenten gewichtheffen betrapt op doping

De jonge gewichtheffers Rychard Kurovski en Leonid Kubishkovskiy zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen, respectievelijk stanozolol en clomifeen. Dat blijkt uit de lijst met geschorste sporters op de site van wereldgewichthefbond IWF.

De toen nog 17-jarige Wit-Rus Kurovski pakte eerder dit jaar in Kazan de wereldtitel voor junioren in de klasse tot 105 kilogram. In dezelfde categorie veroverde de 20-jarige Kubishkovskiy uit Oekraïne het brons. Beiden moeten hun medailles inleveren, waardoor de Pool Jarowslaw Samoraj zich wereldkampioen mag noemen. Walid Bidani uit Algerije schuift van de vierde plek op naar het zilver, voor de Rus Georgy Kuptsov.

De twee waren overigens niet de enige jonge gewichtheffers die betrapt zijn. Het meest opvallend buiten het duo is misschien wel Jack Anthony Madanamoothoo uit Mauritius, die niet als Kurovski op stanozolol betrapt werd. De pas 15-jarige jongen werd derde op het Afrikaans jeugdkampioenschap en moet die medaille nu inleveren.

De 20-jarige Mexicaanse Gladis Guadelupe Bueno Placencia verliest haar bronzen medaille van het Pan-Amerikaans kampioenschap. Zij pakte vorig jaar nog de wereldtitel bij de junioren, terwijl ze in 2011 zilver had gepakt op het WK voor de jeugd. Madanamoothoo is één jaar geschorst, de rest moet twee jaar toekijken.

Gevechtsstop bij luchthaven Oost-Oekraïne

Het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten zijn een wapenstilstand overeengekomen bij het vliegveld in de oostelijke stad Donetsk. Het bestand kwam tot stand na onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland, aldus de persdienst van het Oekraïense leger.

Hoewel Donetsk in handen is van de rebellen heeft het regeringsleger nog altijd de luchthaven in handen. De gevechten om het vliegveld woeden al sinds mei.

In september werd een algemene wapenstilstand gesloten tussen Kiev en de separatisten, maar die overeenkomst is een dode letter gebleken. Er wordt nog dagelijks gevochten. Volgens de Verenigde Naties heeft het conflict sinds april al aan meer dan 4300 mensen het leven gekost.

MH17-onderzoek justitie in loop 2016 klaar

Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne duurt mogelijk tot in de loop van 2016. Dat zei de Nederlandse ambassadeur bij de Europese Unie, Pieter de Gooijer, maandag tegen de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement.

Het internationale onderzoek is volgens hem erg ingewikkeld en vergt veel tijd. Het is niet onrealistisch dat zo'n onderzoek twee jaar duurt, aldus De Gooijer.

Het andere, technische onderzoek naar de oorzaak van de ramp, dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uitvoert, is mogelijk halverwege volgend jaar klaar. Ook dat is niet uitzonderlijk lang voor zo'n ingewikkelde crash, zei De Gooijer.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De leukste sporttweets van week 48

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Sinterklaas is weer in het land:

Gewoon, omdat het kan, de hockeydames:

Hij is er eindelijk, de Mark Tuitert-pop:

Langzaam rukt Nederland op in de diverse wintersporten. Zo is er de skeletonster Kimberley Bos (die je hier een vraag kan stellen). En dit weekend behaalde de Nederlandse biatlete Chardine Sloof de zesde plaats:

Whoops:

De Nederlandse zwemploeg vertrok afgelopen week naar Doha voor het WK kortebaan. Maar de kamerindeling maakte nogal wat los:

En waar zwemmers relatief makkelijk kunnen reizen valt dat voor skispringers vies tegen:

De supporters van Feyenoord maakten een fantastisch spandoek voor de Europa League-wedstrijd tegen Sevilla. We willen jullie de making of niet onthouden:

Bij Lotus hadden ze de lolbroek weer aan:

Afgelopen weekend werden de nominaties voor de sportprijzen bekend. Heel even voelde Ronald Mulder zich genomineerd:

Hier ging iets mis:

Het vriest bij vlagen een klein beetje, dus voor ze zekerheid checken we het even:

Een nieuwe soap is geboren: PSV - Feyenoord

De datum voor de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord is nog niet bekend. Aanvankelijk was het de bedoeling om vandaag een speelmoment naar buiten te brengen, maar dat is nog niet gelukt.

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) zou graag zien dat de topper tussen PSV en Feyenoord op 17 december wordt gespeeld, maar op die dag staat ook het bekerduel tussen de Eindhovenaren en Roda JC Kerkrade op het programma.

De Limburgers zitten volgens Mikos Gauka, verslagger van het Algemeen Dagblad, niet te springen om de wijziging.

Mocht het toch zo zijn, dat de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord naar 17 december gaat, dan wil Roda JC Kerkrade de gemaakte kosten voor de naderende bekerconfrontatie graag vergoed zien.

To be continued....

Van Gaal moet feestdagen missen

Het was altijd de grote droom van Louis van Gaal; werken bij een club uit de Premier League. Inmiddels zwaait de oefenmeester een half jaar de scepter over de selectie van Manchester United, maar er zit ook een keerzijde aan zijn Engelse avontuur.

Tijdens de feestdagen spelen The Mancunians liefst vier duels, waar Van Gaal niet blij mee is. "Ik kan er niets aan veranderen, maar het is niet goed voor mijn spelers zoveel wedstrijden in zo'n korte tijd te spelen", liet hij in de Engelse media weten.

Daarnaast is Van Gaal van mening dat hij en zijn spelers tijdens de feestdagen bij hun familie moeten zijn. "We hebben allemaal families. Ik heb een vrouw en kinderen. En ik heb kleinkinderen, maar die kan ik deze kerst niet zien. Dat is jammer. Maar ik wilde in de Premier League werken, dus zal ik me moeten aanpassen."

Kopbal Van Persie bij mooiste drie goals

De kopbal van Robin van Persie tegen Spanje dingt mee naar de Puskás Award. De doeltreffende zweefduik van de international tijdens het WK is één van de drie treffers die meedingt naar het doelpunt van het jaar. Dat heeft de FIFA maandag bekendgemaakt.

De andere twee genomineerde doelpunten werden gemaakt door Ierse aanvalster Stephanie Roche en de Colombiaanse middenvelder James Rodríguez, die op het WK uit de draai raak schoot tegen Uruguay. De winnaar wordt op 12 januari bekendgemaakt.

In de eerste groepswedstrijd van Oranje op het WK tegen Spanje trok Van Persie kort voor rust de stand gelijk met een kopbal over doelman Iker Casillas, na een lange pass van Daley Blind. Het Nederlands elftal liep in de tweede helft uit naar een sensationele overwinning (5-1).

Kruijswijk wil niets meer van fanclub weten

Steven Kruijswijk heeft vandaag een opvallend bericht de wereld in geslingerd. De wielrenner van Team Belkin wil namelijk niets meer te maken hebben met zijn fanclub, die in 2011 werd opgericht. Het bestuur is logischerwijs geschrokken van het nieuws.

"Na een evaluatie van het afgelopen jaar met mijn management, kwamen ook mijn sociale media en de fanclub aan bod. In overleg met mijn management kiezen wij er voor om komend jaar het online media gebeuren compleet te vernieuwen en verder te professionaliseren", liet Kruijswijk aan de fanclub weten.

"Hierbij hebben wij besloten dat een fanclub op dit moment niet past met het geen wij voor ogen hebben. Bij deze wil ik jullie dan ook mede delen dat de fanclub wordt opgeheven. Dit betekent dat er geen gebruik meer gemaakt kan worden van de naam en beeltenissen Steven Kruijswijk. Binnenkort kunnen jullie mij via mijn nieuwe website blijven volgen."

Er kon overigens nog wel een bedankje vanaf. "Natuurlijk wil ik jullie hartelijk bedanken voor de afgelopen tweeënhalf jaar die jullie mij gesteund hebben en hopelijk blijven jullie ook mijn supporters in de toekomst."

De fanclub van Kruijswijk volgde de renner in de afgelopen jaren naar de koersen, waar hij te zien was. Onder meer de Amstel Gold Race en de Tour de France werden aangedaan. Het is nog niet duidelijk of de fanclub definitief stopt.

Valencia maakt jacht op flessengooiers

De Spaanse voetbalclub Valencia is hard op zoek naar supporters die zondag aan het eind van het thuisduel met FC Barcelona flesjes naar spelers van de bezoekers gooiden. Een daarvan kwam tegen het hoofd van Lionel Messi. De Argentijn werd in de slotfase van het duel door een plastic waterflesje geraakt toen hij de winnende treffer (0-1) van zijn ploeggenoot Sergio Busquets vierde.

Als het aan Valencia ligt, komen de daders nooit meer het stadion in. De club benadrukte maandag wel dat het om een 'geïsoleerd, maar onfortuinlijk' incident gaat. Messi kon het duel, dat nog maar enkele seconden duurde na de treffer, gewoon uitspelen, maar liep na afloop wel met een zakdoek tegen zijn hoofd van het veld af.

Robben valt af in strijd om Gouden Bal

Arjen Robben is niet meer in de race om wereldvoetballer van het jaar te worden. De aanvaller van het Nederlands elftal en Bayern München was een van de 23 spelers die door de wereldvoetbalbond FIFA waren genomineerd voor de Gouden Bal, maar behoort niet tot de drie finalisten. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Manuel Neuer dingen naar de prijs.

Vorig jaar ging de prijs naar Ronaldo. De vier jaren daarvoor werd Messi telkens onderscheiden. De winnaar van 2014 wordt op 12 januari bekendgemaakt.

Trek haalt Belg Steegmans binnen

De Amerikaanse wielerploeg Trek heeft de ervaren Belg Gert Steegmans aan zich gebonden. Met de komst van de 34-jarige coureur is de selectie voor het seizoen 2015 rond. Dat heeft Trek maandag gemeld. In de 27-koppige selectie zitten drie Nederlanders: Bauke Mollema en de gebroeders Boy en Danny van Poppel.

Steegmans, die zijn dertiende seizoen als prof ingaat, moet voor de ploeg vooral van waarde zijn tijdens de voorjaarsklassiekers en in de voorbereiding op de sprints. De Belg reed de afgelopen jaren voor Omega Pharma-QuickStep.

Vuurwerkvrije zones moeilijk te handhaven

De instelling van vuurwerkvrije zones die meerdere gemeenten rond de jaarwisseling gaan instellen, roept vragen op bij de handhaving. Dit stelde de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) maandag in reactie op het voornemen van onder meer Amsterdam, Rotterdam en Hilversum.

Uit een onderzoek van NU.nl onder 403 gemeenten bleek onlangs dat zeker negentien gemeenten een verbod instellen om op bepaalde plekken vuurwerk af te steken. Het gaat dan vooral om gebieden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, monumentale panden en locaties waar veel dieren verblijven.

"Je kunt je afvragen of er voldoende capaciteit is om hierop te controleren", zei Wouter Weide, secretaris van RND. Voor de verkoop zullen deze maatregelen maar beperkte gevolgen hebben, denkt hij.

Tien jaar cel voor moord op Najeb Bouhbouh

De 30-jarige Benaouf A. is maandag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar cel wegens betrokkenheid bij de moord op crimineel Najeb Bouhbouh. Tegen hem was zestien jaar gevangenisstraf geëist.

Bouhbouh werd op 18 oktober 2012 doodgeschoten bij een hotel in Antwerpen. De moord leidde een golf van geweld in onder een nieuwe generatie criminelen, in en om Amsterdam.

Handlangers van Boubouh zouden eind december 2012 een vergeldingsactie op touw hebben gezet, waarvan Benaouf A. het doelwit was. De actie voltrok zich in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. A. wist te ontkomen, maar twee vrienden van hem werden gedood. A. heeft altijd ontkent iets met de moord te maken te hebben.

Gevangenen ontsnapt in Haïti

Zo'n dertig gevangenen zijn maandag ontsnapt uit een gevangenis in Haïti. De gedetineerden wisten de tralies door te zagen, naar het dak van een aangrenzende kerk te springen en in het holst van de nacht te vluchten, aldus de politie.

Het incident vond plaats in Saint Marc, een stad in het noorden van het land. Hoeveel mensen er precies zijn ontsnapt is nog niet duidelijk. Tot dusver is geen van hen achterhaald. Een bewaker die ervan wordt verdacht de gevangenen te hebben geholpen is aangehouden.

Gevangenissen in Haïti zijn berucht om de overbevolking en andere problemen. Veel mensen zitten jaren vast voordat ze überhaupt worden berecht.

Ruim zestig dode zeehonden op Nederlands Wad

In de Nederlandse Waddenzee zijn in de afgelopen weken ruim zestig dode zeehonden aangetroffen. De meeste zijn vermoedelijk bezweken aan een griepvirus. De overheid adviseert mensen om zieke of dode zeehonden met rust te laten en huisdieren op afstand te houden.

Het vogelgriepvirus (type H10N7), dat via Duitsland en Denemarken ook terecht is gekomen op het Nederlandse Wad, is zeer besmettelijk voor zeehonden. Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans zeer gering dat dit virus van zeehond op mens overspringt, al is het niet uitgesloten.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA) schreef dat maandag aan de Tweede Kamer. De Waddenzee telt volgens haar ongeveer 39 duizend zeehonden, waarvan circa tienduizend in het Nederlandse deel. Wie een zieke of dode zeehond op het strand vindt, kan dat bij de gemeente melden. De gemeente is verantwoordelijk voor het afvoeren van dode zeehonden.

Henry vertrekt bij New York Red Bulls

Voormalig Frans international Thierry Henry vertrekt bij New York Red Bulls. Dat heeft Henry verklaard nadat hij zaterdag in de halve finale van de strijd om de Amerikaanse voetbaltitel met zijn ploeg werd uitgeschakeld door New England Revolution. Het contract van de aanvaller in New York liep af.

"Ik maak van de gelegenheid gebruik aan te kondigen dat ik helaas zaterdag mijn laatste wedstrijd voor New York Red Bulls heb gespeeld", meldde Henry maandag. "Ik heb het de afgelopen vier jaar geweldig naar mijn zin gehad bij deze club maar het is altijd mijn bedoeling geweest de club te verlaten als mijn contract was afgelopen."

Henry (37) heeft nog niet besloten of hij definitief stopt of elders nog verder gaat. "Ik neem een paar weken de tijd om een beslissing te nemen over het volgende hoofdstuk in mijn loopbaan."

Hamzaoglu nieuwe trainer van Sneijder

Hamza Hamzaoglu is de nieuwe trainer van Wesley Sneijder bij Galatasaray. De 44-jarige voormalige middenvelder is maandag definitief als opvolger van de vorige week ontslagen Cesare Prandelli benoemd.

Hamzaoglu was de assistent van bondscoach Fatih Terim van de nationale ploeg van Turkije. Hij was ook werkzaam als analist op de Turkse televisie. In die rol leverde hij kritiek op Sneijder. Hij verweet de middenvelder bij het Nederlands elftal beter zijn best te doen dan bij Galatasaray.

Hamzaoglu vertelde maandag echter uit te kijken naar de samenwerking met Sneijder. "Hij is een van mijn meest waardevolle spelers. We gaan samen voor succes met Galatasaray."

Prandelli was sinds juli in dienst bij Galatasaray. Hij was de opvolger van Robert Mancini die ook maar een klein seizoen bij de Turkse club in dienst was.

Menzel: 'Frozen sequel nog onzeker'

Idina Menzel weet helemaal niets over een vervolg op de hitfilm Frozen. Dat maakt The Hollywood Reporter vandaag bekend.

Een eerder statement van Menzel ("ze zijn er mee bezig, hopelijk"), liet het internet dit weekend ontploffen. Ze reageerde vandaag op deze internetgekte: "Omdat Frozen zo'n succes was, verwachtte ik gewoon dat dat wel was waar ze mee bezig waren, ik ben overigens van niets op de hoogte."

Frozen haalde afgelopen jaar wereldwijd meer dan 1.2 miljard dollar op en werd een van de succesvolste films ooit.

House of Cards 3 te zien vanaf 27 februari

Het derde seizoen van de politieke dramaserie House of Cards zal te zien zijn vanaf 27 februari. Dat maakte Netflix vandaag bekend via Twitter.

De serie, die vertelt over de politieke carriëre van Frank Underwood (Kevin Spacey), zal, zoals gebruikelijk is voor series van de streamingdienst, in één keer worden vrijgegeven.

Over het nieuwe seizoen is inhoudelijk of qua casting nog niet veel bekend; wel hebben leden van de Russische punk-protestgroep Pussy Riot aangegeven scènes voor de serie te hebben opgenomen. 

De eerste twee seizoenen van House of Cards zijn nog te zien op Netflix.

Paul Walker uitgebreid herdacht

Paul Walker is een jaar na zijn overlijden door velen herdacht. Collega's, familie en fans van de acteur lieten zondag uitgebreid van zich horen. Horden mensen kwamen naar de plek waar Walker samen met Roger Rodas precies een jaar geleden met een Porsche verongelukte, zo meldt TMZ. Daar werden bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken terwijl de uitgebreid aanwezige politie de toegestroomde fans in de gaten hield.

Collega's uit de filmfranchise Fast & Furious herdachten Walker via de social media. "Een jaar geleden vandaag. Een jaar van rouw. Zijn afwezigheid maakt me nog steeds sprakeloos. We missen je Pablo", zo schrijft Vin Diesel op Facebook. "Ik mis mijn broer, ik mis mijn vriend en ik mis onze ster. Fysiek bij ons weg, maar voor altijd in onze gedachten, harten en geest", meldt Tyrese Gibson die net als Diesel verder herinneringen ophaalt aan hun vriend. Ook Ludacris en Michelle Rodriguez lieten via de social media van zich horen.

Eerder in de week haalde Cody Walker herinneringen op aan zijn broer in een interview met E! News. Ook vader Paul senior keek met E! News terug op een jaar zonder Paul. "Ik voel zijn aanwezigheid iedere dag. Ik mis gesprekken met hem enorm. Hij had een goed hart", zei hij.

Positieve rendementen pensioenfondsen

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in november geprofiteerd van positieve rendementen. Hun gemiddelde dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, stond eind november op 109 procent. Dat is ongeveer twee procentpunt hoger dan de maand ervoor, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

Belangrijkste oorzaken van de betere dekking zijn stijgende aandelen- en obligatiekoersen. De waarde van de obligatieportefeuille steeg door een daling van de marktrente. Het rendement op obligaties bedroeg in november 3,4 procent. De lage rente deed ook de aandelenkoersen goed; deze stegen in november met 2,1 procent. Doordat ook vastgoed een positief rendement boekte, was het rendement op de totale portefeuille 2,7 procent.

Aangifte tegen ziekenhuis om Zwarte Piet

Een zeurpiet van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) doet aangifte tegen het Jeroen Bosch Ziekenhuis naar aanleiding van een incident met een naambordje met daarop Zwarte Piet. Het digitale naambordje stond bij de ziekenhuiskamer van een zwarte baby.

De zaak kreeg veel aandacht nadat de oom van de baby zijn verontwaardiging op Facebook had geuit. Het ziekenhuis in Den Bosch bood excuses aan en zegt dat het ging om een misverstand dat is veroorzaakt tijdens het testen van de digitale naambordjes.

IND-medewerker Fred Vertommen gelooft niks van dat verhaal. "Toen ik het verhaal en de halfbakken verklaring van het ziekenhuis las, wist ik het zeker: ik moet aangifte doen", vertelde hij maandag tegen Omroep Brabant.

De IND bevestigt dat zeurpiet Vertommen medewerker is, maar benadrukt dat het om een privézaak gaat. De politie doet geen mededelingen over een eventuele aangifte.

Gemengde gevoelens OM uitspraak jihadstel

Het Openbaar Ministerie heeft gemengde gevoelens over het vonnis van de rechtbank maandag in de zaak van het jihadstel. Volgens persofficier van justitie Wouter Bos is het OM heel blij met de veroordeling van de 'eerste teruggekeerde Syriëganger' Maher H. "Iedereen die wil gaan vechten in Syrië weet nu wat hem te wachten staat."

Met de vrijspraak van de vrouw van H., Shukri F., is Bos niet tevreden. "Wij zien haar als drijvende kracht."

De rechtbank wil concreter bewijs dat F. vijf vrouwen heeft geworven voor ondersteuning van de strijd in Syrië en haar man en haar ex-man heeft gerekruteerd om daar te vechten. De rechtbank ziet volgens Bos het ondersteunen van jihadgangers niet als strafbaar. "Daar kijken wij anders naar."

Bos verwacht dan ook dat het OM in beroep gaat, maar dat besluit is nog niet genomen.

Hilversummers mogen wel knallen in eigen tuin

Hilversummers die in het gebied wonen waarvoor dit jaar een vuurwerkverbod geldt, mogen in hun eigen achtertuin, op een binnenplaats of op hun dakterras wel vuurwerk afsteken. Het verbod van de gemeente richt zich alleen op vuurwerk op de openbare weg en niet op particulier terrein.

Dat antwoordt het Hilversumse college maandag op vragen die door de gemeenteraad zijn gesteld. De raad is op zich tevreden over het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum, maar had veel vragen over de uitwerking.

VN: 1200 Irakezen gedood in november

De maand november was een bloedige maand voor Irak: meer dan 1200 Irakezen zijn om het leven gekomen bij terreuraanslagen en geweld. Dat hebben de Verenigde Naties maandag bekendgemaakt.

Volgens de VN vonden in totaal 1232 Irakezen de dood in november. Nog eens 2434 mensen raakten gewond, een lichte daling ten opzichte van vorige maand.

De VN baseren zich op cijfers van de gezondheidsdiensten in de provincie Anbar, waar de meeste slachtoffers vielen. De meeste doden vielen in Ramadi, de hoofdstad van Anbar. In en rond de stad levert de extremistische organisatie Islamitische Staat zwaar slag met Iraakse veiligheidstroepen.

Franse werkgevers betogen tegen regels en lasten

Duizenden werkgevers zijn maandag in Parijs de straat opgegaan om minder en eenvoudigere regels en lagere loonlasten te eisen. Vooral kleine ondernemers hadden zich voor de demonstratie verzameld.

De betogers herinnerden de regering eraan dat de werkgelegenheid pas aantrekt zodra het bedrijfsleven meer personeel aanneemt. Daarom moet president François Hollande deeltijdwerk flexibeler en arbeid goedkoper maken en de regelgeving voor werkgevers versimpelen. Hollande is bezig het arbeidsrecht te versoepelen, maar volgens zijn tegenstanders gaat de president lang niet ver genoeg.

Tien procent van de Franse beroepsbevolking heeft geen baan. De economie groeit nauwelijks. Dat speelt niet alleen Frankrijk zelf, maar ook de eurozone parten.

Opvolger Google Glass komt volgend jaar

Google maakt plannen om volgend jaar een opvolger van de Google Glass uit te brengen. Volgens bronnen zal Googles nieuwe speeltje Glass 2 gaan heten. De Glass 2 moet de interesse voor de bril weer aanwakkeren nadat de eerste versie van Google Glass niet zo enthousiast werd ontvangen als werd gehoopt.

De Glass 2 zal ondersteund worden met een gloednieuwe microchip, die geproduceerd zal worden door processorgigant Intel in plaats van Texas Instruments, die de chip voor de eerste versie van Google Glass maakte. Het model chip dat Intel gaat gebruiken voor de Glass 2 is nog onbekend, maar de nadruk zal komen te liggen op energiebesparing en een lange batterijduur.

In ruil voor het afnemen van de chips gaat Intel hoogstwaarschijnlijk de Glass 2 promoten voor Google. Er zal door Intel voornamelijk de nadruk worden gelegd op de voordelen van de Glass 2 op de werkvloer, zoals in ziekenhuizen of fabrieken waar precisiewerk noodzakelijk is. Google zal het waarschijnlijk over een heel andere boeg gooien en proberen de Glass 2 aan de consument te slijten. Momenteel is slechts vijf procent van de 300 werknemers die bij Google aan Google Glass werken gericht op het promoten van de bril voor op het werk.

Google Glass

Opvolger Google Glass komt volgend jaar

Jong ijsbeertje in Ouwehands dood

Een van de drie ijsbeertjes die tien dagen geleden werden geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, is overleden. Dat hebben verzorgers van de ijsberen gezien op de webcam, die in de kraamkamer hangt. De andere twee kleine ijsbeertjes lijken het goed te maken, aldus de dierentuin.

De drie ijsbeertjes zijn nakomelingen van moeder Freedom, die zelf ook in Ouwehands is geboren. De dierentuin was zeer verrast door de geboorte van een drieling, wat bij ijsberen vrijwel nooit voorkomt.

Maar de verzorgers hielden er ook al rekening mee dat één of meer jongen zouden overlijden. Jonge ijsbeertjes zijn uiterst kwetsbaar. Daarom worden moeder en kinderen ook helemaal met rust gelaten. Pas in het voorjaar komen de jonge ijsberen buiten, als ze de eerste maanden van hun leven goed doorstaan.

Pro-Europese partijen aan kop in Moldavië

Pro-Europese partijen gaan aan de leiding bij de parlementsverkiezingen van zondag in Moldavië. Dat blijkt uit de gedeeltelijke uitslag die maandag bekendgemaakt werd. De parlementsverkiezingen zijn van groot belang gezien de onrust in het oosten van Oekraïne. Moldavië heeft, net als Oekraïne, een pro-Russische regio in het oosten van het land.

Met bijna negentig procent van de stemmen geteld gingen de pro-Europese partijen met 44,6 procent aan de leiding. De twee pro-Russische partijen kregen samen 39,3 procent van de stemmen. De verrassende winnaar was de pro-Russische Socialistische Partij, die 21,4 procent van de stemmen kreeg. De Liberaal-Democratische Partij, die streeft naar het lidmaatschap van de Europese Unie, bleef op iets minder dan twintig procent steken.

Alle partijen die kans maken de kiesdrempel halen maken deel uit van het pro-Europese dan wel het pro-Russische verbond van partijen. Die twee allianties verdelen daardoor hoe dan ook de buit, en de winnaar van de twee krijgt dus een meerderheid in het parlement.

Doordat de steun voor de Europeesgezinde partijen is afgebrokkeld hebben zij waarschijnlijk niet langer genoeg zetels om de president van hun keuze te kiezen. De verkiezing van een nieuwe president kan daarom wel eens uitdraaien op een politieke loopgravenoorlog.

Analisten denken dat de Socialistische Partij heeft geprofiteerd van het verbod op Patria, een andere pro-Russische partij. De partij zou illegaal geld hebben ontvangen uit het buitenland en haar aanhangers hebben zich waarschijnlijk achter de Socialistische Partij geschaard.

De leider van de Socialistische Partij eiste maandag het aftreden van de kiescommissie en de minister van buitenlandse zaken. Hij klaagde maandag dat er in Rusland maar vijf stembureaus waren ingericht.

Moldavië is een arme, voormalige Sovjetrepubliek en telt zo'n vier miljoen inwoners. Het land is diep verdeeld. Sommigen willen dat de huidige pro-Europese coalitie wordt voortgezet, anderen pleiten juist voor meer economische samenwerking met Rusland.

Premier Iurie Leanca zei te hebben gestemd voor een 'Europees' Moldavië. "Alles wijst erop dat Moldavië zonder Europa niet kan bestaan", aldus de premier. De 62-jarige gepensioneerde Tatiana Frolova zei juist op een pro-Russische partij te hebben gestemd. "We willen dicht bij Rusland zijn omdat Rusland ons een goed leven geeft, we goedkoop gas krijgen en onze goederen ernaartoe kunnen exporteren."

Justitie mag verder met moordzaak Endstra

Het Openbaar Ministerie (OM) mag voorlopig verder met de strafzaak tegen drie mannen die worden verdacht van de moord op Willem Endstra. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

De advocaten van de verdachten Ziya G., Ali N. en Özgur C. hebben vorige maand betoogd dat de al jaren slepende zaak naar de prullenbak kan, omdat het OM zijn hand in het onderzoek zou hebben overspeeld. Onder meer met een nieuwe getuige, wiens verklaringen twee jaar lang in een kluis hebben gelegen zonder dat iemand (behalve het OM zelf) daarvan wist.

De rechtbank heeft het OM tot grotere openheid gemaand maar vindt niet dat het dermate grote steken heeft laten vallen dat de strafvervolging van de drie verdachten ongeldig zou zijn.

52 opvarenden vissersschip vermist in Beringzee

Russische reddingsdiensten zoeken in de Beringzee naar 52 bemanningsleden van een Zuid-Koreaans vissersschip dat daar maandag in zwaar weer is vergaan.

Tot dusver werden zeven opvarenden gered en werd een omgekomen bemanningslid geborgen, zei een medewerker van het Zuid-Koreaanse ministerie van visserij. Aan boord van het schip bevonden zich 35 Indonesiërs, dertien Filipijnen, elf Zuid-Koreanen en een Russische inspecteur.

Drie jaar cel voor Syriëganger Maher H.

Syriëganger Maher H. heeft zich aangesloten bij een jihadistische groepering, deelgenomen aan gevechten en moet drie jaar de cel in. Maar zijn van ronselpraktijken beschuldigde vrouw Shukri F. is vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

Het stel is islamitisch getrouwd en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië. Toen de rechter de vrijspraak van F. bekendmaakte, ging gejuich op in de rechtbank.

Tegen de 20-jarige Shukri uit Zoetermeer was met vier jaar eigenlijk de zwaarste straf geëist. Dat was voor het ronselen van zes mensen voor de jihad en opruiing. De vrijspraak was tot vreugde van een behoorlijk aantal gesluierde vrouwen die haar in de rechtbank kwamen steunen.

Toch betwijfelt de rechtbank niet dat de vrouw de gewelddadige jihad aanhangt. Ook staat het vast dat ze twee vrouwen heeft geprobeerd over te halen om naar Syrië te gaan en daar te trouwen met een jihadstrijder.

Maar hoewel vrouwen volgens de rechtbank hun man steunen, nemen ze niet rechtstreeks deel aan de gewapende strijd. F. is daarom vrijgesproken van de beschuldiging dat ze ronselde voor die gewapende jihad. Het Openbaar Ministerie had juist betoogd dat de ondersteunende rol van de vrouwen bij de strijd niet mag worden onderschat.

De onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor Amsterdammer Maher H. (20) is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter heeft H. zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van moord en doodslag met terroristisch oogmerk. Het is bewezen dat hij zich in Syrië heeft aangesloten bij een jihadistische groepering en ook heeft deelgenomen aan gevechten; hoewel hij zelf beweert dat hij slechts hulp heeft verleend.

Na zijn terugkomst in Nederland maakte hij zich bovendien schuldig aan het verspreiden aan opruiende materialen die aanzetten tot terreurdaden. Zijn vrouw F. was ook beschuldigd van opruiing, maar dat is volgens de rechtbank niet voldoende bewezen. In het dossier ontbraken bijvoorbeeld de gewelddadige filmpjes die dat hadden moeten aantonen.

Minder files in november

Er stond in november twee procent minder file dan in dezelfde periode vorig jaar. Het relatief gunstige weer speelde daarbij een grote rol. Dat liet de ANWB maandag weten.

Tijdens de ochtendspits stond afgelopen maand negentien procent minder file op de Nederlandse snelwegen. De avondspitsen waren juist negen procent drukker in november ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Het grootste knelpunt was de A1 van Amsterdam naar Amersfoort. Tijdens de avondspits stonden automobilisten daar vooral stil tussen de knooppunten Eemnes en Hoevelaken.

De spits van donderdag 27 november was door de regen en de vele ongelukken de drukste tot nu toe dit jaar. Er stond in totaal 521 kilometer file. De langste file van die dag was 22 kilometer en bevond zich op de A27 van Almere naar Gorinchem.

Psychische problemen kosten miljarden

Psychische problemen kosten de maatschappij jaarlijks twintig miljard euro. Daarin zitten de kosten voor zorg, ziekteverzuim, productieverlies en arbeidsongeschiktheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, dat maandag door minister Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd. De twintig miljard euro komt overeen met drie procent van de omvang van de Nederlandse economie.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim twee derde van de Nederlanders met psychische aandoeningen of klachten toch werkt. Van de door de OESO onderzochte landen scoort alleen Zwitserland op dit punt hoger. Nederland scoort slecht op het punt van het aantal ziekmeldingen van mensen met ernstige of matige psychische klachten.

Man doodgeslagen met hamers

Een Bosnische man is in de Amerikaanse stad St. Louis door een groep jongeren om het leven gebracht met hamers. Dat heeft de politie van de stad bekendgemaakt.

De 32-jarige Zemir Begic zat zondagochtend in zijn auto toen hij door een groep jongeren werd benaderd. De jongeren begonnen zijn auto te vernielen en vielen daarna Begic aan. Hij liep zware verwondingen op aan zijn hoofd, buik en gezicht. In het ziekenhuis werd hij uiteindelijk dood verklaard.

Zondagavond blokkeerden ongeveer vijftig mensen uit protest een snelweg. Politiechef Sam Dotson sprak met de betogers en zei dat de moord geen raciaal of etnisch motief lijkt te hebben.

Yolanthe verwondt tegenspeler

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft tijdens de opnames voor de Turkse versie van de film Police Academy haar tegenspeler Zaza knock-out geslagen. De man van twee meter lang werd na één klap van Yolanthe gevloerd.

Het was al bekend dat ze haar hand had gebroken op de filmset. In haar nieuwsbrief beschrijft ze dat ze niet van opgeven weet. "In het ziekenhuis hebben we besloten om geen gips te zetten, maar is gekozen voor een brace die ik weg kan halen als ik moet filmen, want mijn karakter heeft haar hand uiteraard niet gebroken."

Erger vindt Yolanthe dat ze haar tegenspeler te hard raakte. "Wat ben ik geschrokken. Hij moest meteen naar het ziekenhuis. Een adertje in zijn hersenen werd geblokkeerd, waardoor hij flauwviel."

Ondanks de ongelukkige samenloop van omstandigheden, werden Yolanthe en Zaza goede vrienden. Yolanthe noemt het ontzettend cool dat ze in de Turkse remake van Police Academy speelt. "Het was een fantastische tijd. Voor mij kwam een droom uit om een Turkse rol te spelen." Yolanthe speelt in de film een Turkse agente die kickbokslessen geeft.

Oekraïne krijgt lening modernisering pijpleiding

Oekraïne heeft maandag een lening afgesloten van honderdvijftig miljoen euro voor de modernisering van een pijpleiding die Russisch gas naar Europa transporteert. Dat heeft de Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek gezegd. De optimalisatie van de gaspijpleiding moet de kosten voor het aardgastransport met twintig procent omlaag brengen.

De lening wordt verstrekt aan de exploitant van de pijpleiding, Ukrtransgaz. Het geld is afkomstig van de Europese Investeringsbank. Niet alleen gaan de transportkosten omlaag, ook de efficiëntie stijgt en de schadelijke uitstoot wordt kleiner.

In totaal wordt zo'n honderdtwintig kilometer pijpleiding vervangen. Twee compressiestations worden vernieuwd. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling draagt naar verwachting ook nog eens tweehonderd miljoen euro aan leningen bij voor het vier jaar durende project.

De pijpleiding heeft voldoende capaciteit om Europa jaarlijks van 142,5 miljard kuub gas te voorzien. Rusland probeert al jaren om andere pijpleidingen aan te leggen om niet afhankelijk te zijn van Oekraïne. Eerder hebben conflicten tussen Moskou en Kiev al geleid tot verstoringen in de gasleveranties.

CD: One Direction - FOUR

Na hun derde plek bij de Engelse X-factor in 2010, hebben de jongens van One Direction niet stilgezeten. In vier jaar tijd deden ze drie headlining tours met in totaal 231 shows, verschenen er drie concertfilms, waarvan twee in de bioscoop en waren ze te gast bij ongeveer elke televisie- en awardshow die je kunt bedenken. Maar even uitrusten was er niet bij voor Niall, Liam, Harry, Zayn en Louis, want tijdens hun laatste tour moest er druk geschreven en gezongen worden. Met als resultaat 1D’s vierde album FOUR.

'Darter Burnett geschorst vanwege drugs of doping', De Vreede naar WK

Darter Richie Burnett is niet welkom op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij zou betrapt zijn op het gebruik van drugs of doping en is daardoor voorlopig geschorst. Het nieuws is nog niet bevestigd door de PDC of Burnett zelf, maar ingevoerde journalisten zeggen dat er vandaag nog groot dartnieuws naar buiten gaat komen. 

Richie Burnett na zijn zege tegen Andy Hamilton in de tweede ronde op het WK vorig jaar. (PRO SHOTS/Actionimages)

De 47-jarige Burnett was al afwezig op de laatste Player Championships van twee weken geleden. Dit was opvallend omdat hij zich nog kon plaatsen voor de Player Championship Finals van afgelopen weekend. Dat toernooi is gewonnen door Gary Anderson. 

The Prince of Wales won in 1995 de Embassy World Darts Championship. Sinds 2000 speelt hij bij de PDC. In 2001 stond hij direct in de finale van het PDC WK. Na een lange mindere periode stond hij de laatste jaren weer goed te gooien en klom weer op de wereldranglijst. 

Ryan de Vreede heeft vandaag te horen gekregen dat hij alsnog naar het wereldkampioenschap mag. De Vreede is daarmee de negende Nederlandse darter die deel zal nemen aan het WK. Dit laatste nieuws is wel al bevestigd. De Vreede had zich nog niet gekwalificeerd, maar stond wel als vijfde op de geschoonde ranking op de European Tour, de beste vier mochten na het WK. Doordat er nu geschoven zal worden in de diverse rankings, zal De Vreede zich alsnog kwalificeren. 

Namens Nederland komen Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen, Christian Kist, Benito van de Pas en Jermaine Wattimena, Ron Meulenkamp en Ryan de Vreede in actie tijdens het WK darts, dat op 18 december zal beginnen.

Spullen Moszkowicz mogen verkocht worden

De inboedel van de woning van ex-advocaat Bram Moszkowicz mag geveild worden, op een eettafel met vier stoelen en een twee- en een driezitsbank na. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar maandag bepaald.

Advocaat Gabriël Meijers, die Moszkowicz in diens tuchtzaken heeft bijgestaan, had beslag op de spullen van de ooit vermaarde strafpleiter laten leggen omdat hij de rekening voor die bijstand nooit heeft betaald. Via het kort geding heeft Moszkowicz een vergeefse poging gedaan dat beslag eraf te krijgen: de rechter ging niet mee in die eis.

De rechter bepaalde wel dat de openbare verkoop niet in de huidige woning van Moszkowicz, aan de Amstel in Amsterdam, mag plaatsvinden. De veiling staat voor woensdag gepland. Waar is nog niet bekend.

Volgens Moszkowicz' advocaat Herman Loonstein voorziet de inboedel in de primaire levensbehoeften. Zonder de spullen zou er voor Moszkowicz een 'noodtoestand' ontstaan. De rechter vindt van niet. Dat Moszkowicz al zijn spullen in bruikleen zou hebben, zoals ook in het kort geding is betoogd, wees de rechter als een niet geconcretiseerd en niet onderbouwd verhaal van de hand.

Meijers houdt voet bij stuk. "Ik heb deze week nog eens vastgesteld dat hij wel kan, maar niet wil betalen. De veiling gaat gewoon door", aldus de raadsman maandag. Met aftrek van de meubels die hij mag houden omvat de te verkopen inboedel dertien voorwerpen, variërend van schilderijen tot flatscreens.

Moszkowicz wordt op de hielen gezeten door diverse schuldeisers, waaronder de Belastingdienst. Ook voormalig cliënt Donald G., een bekende in de Amsterdamse onderwereld, meldde zich onlangs met een claim. Moszkowicz zou tienduizenden euros van hem hebben geleend en deze nooit hebben terugbetaald. Ingewijden zien het faillissement van Moszkowicz inmiddels met rasse schreden naderen.

Het Hof van Discipline, de hoogste tuchtrechter voor de advocatuur, zette Moszkowicz uit het advocatenvak. Moszkowicz lapte gedragsregels voor advocaten structureel aan zijn laars. Zo nam hij onder meer telkens grote bedragen cash geld van cliënten aan en negeerde hij de meldplicht hierbij.

Bram M. (Foto: Novum)
Bram M. (Foto: Novum)

Nickelback naar Ziggo Dome

De Canadese rockband Nickelback komt op 10 november volgend jaar opnieuw naar de Ziggo Dome. Amsterdam is een stop tijdens de No Fixed Address Tour. Concertorganisator Mojo begint vrijdag met de voorverkoop van het concert.

Nickelback doet tijdens de tournee 31 Europese steden aan om de release van hun nieuwe album No Fixed Address te vieren. De tournee begint in Helsinki en eindigt eind november in de Wembley Arena in Londen. In 2013 stond Nickelback ook al in de Ziggo Dome.

Het album No Fixed Address, met daarop onder meer de single What Are You Waiting For?, kwam op 14 november uit.

Broken Age: Act 2 uitgesteld tot begin 2015

Het tweede deel van Broken Age, een point-and-click adventure game van Double Fine Productions, is uitgesteld tot het begin van 2015. Producent Greg Rice geeft aan simpelweg meer tijd nodig te hebben, hoewel de ontwikkeling al ver is.

Volgens Rice zijn de verhaallijnen van zowel Shay als Vella getest, maar moet aan het einde nog gesleuteld worden. "Het doel is nu om het einde af te maken zodat deze ook getest kan worden in alpha. Zoals jullie misschien al geraden hebben zal Broken Age: Act 2 dan ook waarschijnlijk pas begin volgend jaar verschijnen. De game ziet er al goed uit en het team werkt er ontzettend hard aan, maar we moeten het gewoon meer tijd geven, zodat we er uiteindelijk helemaal tevreden mee zijn."

Broken Age zag het levenslicht op Kickstarter. Hoewel oorspronkelijk 400.000 dollar werd gevraagd voor de ontwikkeling van het spel, werd er bijna 3,5 miljoen dollar gedoneerd, wat op dat moment een record was. Je speelt met Shay en Vella, twee tieners die worstelen met het volwassen worden. Hoewel de werelden van de twee drastisch verschillen zijn er ook veel overeenkomsten in de problemen waar ze tegen aanlopen. Het eerste deel van Broken Age werd zeer goed ontvangen en werd ook genomineerd voor meest originele spel tijdens de Golden Joystick Awards van dit jaar.

Broken Age BannerBroken Age: Act 2 uitgesteld tot begin 2015

Uitstel besluit uitlevering seksrabbijn

De rechtbank in Haarlem heeft maandag op het laatste moment een besluit over de uitlevering van de omstreden seksrabbijn Eliezer Berland aan Israël uitgesteld. Aanleiding is een vrijdagmiddag laat binnengekomen fax van advocaat Louis de Leon, waarin nieuwe bezwaren tegen de uitlevering worden opgeworpen.

De raadsman betoogt in zijn brief dat de meeste zaken waarvan de 76-jarige rabbijn wordt beschuldigd, hebben plaatsgehad buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël. De rechtbank wil dat eerst onderzoeken. De persrechter noemt die beslissing 'uitzonderlijk'.

Transport vreest boetes om Duits minimumloon

Transport & Logistiek Nederland (TLN) is bang voor hoge boetes voor Nederlandse transportbedrijven, aangezien er nog veel onduidelijkheden bestaan over een nieuwe Duitse minimumloonregeling. Ook buitenlandse transporteurs moeten daaraan voldoen.

"Het Duitse minimumloon gaat in januari in, maar het is nu nog niet eens duidelijk welke papieren of bewijzen chauffeurs straks in de wagen moeten hebben liggen", klaagt de brancheorganisatie maandag.

TLN heeft ook principiële bezwaren tegen de Duitse maatregel en doet daarom een beroep op de Nederlandse overheid om de zaak bij de regering in Berlijn aan te kaarten.

Nederlandse transporteurs vinden het onbegrijpelijk dat de regeling ook geldt voor internationaal vervoer, van ritten van Nederland naar Oostenrijk tot kleine routes over de grens naar bijvoorbeeld Aken. Dat druist volgens TLN in tegen het vrije verkeer van goederen in Europa. Daarnaast zorgt de nieuwe wetgeving voor veel administratieve rompslomp.

De hoogte waarop het Duitse minimumloon wordt vastgesteld, 8,50 euro per uur, is het probleem niet, aldus TLN. Daar voldoet de Nederlandse transportsector toch wel ruimschoots aan.

Vader in cel voor rondslingeren baby

Een 37-jarige vader uit Zelhem heeft twee jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, gekregen omdat hij zijn zeven weken oude dochtertje aan een beentje rondslingerde. Het kind sloeg daarbij tegen de harde achterkant van een bank. De rechtbank oordeelde maandag dat er sprake is van poging tot doodslag.

De baby liep door het incident botbreuken op, maar het geweld had ook dodelijk kunnen zijn, aldus de rechter. Eerder kwam de jonge baby al in het ziekenhuis terecht met gebroken ribben en een gebroken armpje. Dat was volgens de rechtbank ook de schuld van de vader, die het kindje van zijn arm liet rollen.

Poederbrief aan gemeente blijkt reclame

Reclame van een bedrijf heeft maandagochtend voor ophef gezorgd op een kantoor van de gemeente Tilburg. Vanwege de inhoud van de envelop ontstond bij de ontvangers het vermoeden dat het ging om een poederbrief. De politie en brandweer werden ingeschakeld. Na opening van de envelop bleek het te gaan om reclame.

De inhoud was bedoeld om aandacht te trekken, zei een politiewoordvoerder. De politie gaat in gesprek met de afzender en probeert uit te zoeken of de brief naar meer adressen wordt verstuurd. Over de exacte inhoud en de afzender doet de politie geen mededelingen.

Ongeluk met urilift door explosie

Het ongeluk met een urilift vrijdagavond in Amsterdam is veroorzaakt door een explosie. Volgens leverancier Urilift, die deze plaspalen maakt, heeft de technische recherche het vermoeden dat deze ontploffing tot stand kwam door gas.

Dit is opmerkelijk, want bij de verzinkbare urinoirs wordt volgens Urilift geen gas gebruikt. Mogelijk moet de oorzaak dan ook ergens anders worden gezocht, liet het bedrijf maandag weten. "De op dit moment meest voor de hand liggende oorzaak is dat rioleringsproblemen de oorzaak vormen."

De beheerder die de verzinkbare urinoirs bedient, raakte zwaargewond toen een exemplaar bij poptempel Paradiso plotseling met een knal uit de grond schoot. Een scooter die erbovenop stond, werd gelanceerd en kwam op de man terecht.

Hoesen voor twee duels geschorst

Danny Hoesen is voor twee wedstrijden geschorst. De aanklager betaald voetbal deed de aanvaller van FC Groningen dit voorstel nadat hij gisteren de rode kaart voor een overtreding op verdediger Cuco Martina van FC Twente kreeg.

Hoesen en FC Groningen hebben het voorstel inmiddels geaccepteerd, waardoor de aanvaller de wedstrijden tegen sc Heerenveen en Vitesse moet missen. Groningen won gisteren ondanks de rode kaart met 2-1 van Twente.

[Foto] [Historie] Verdwenen stadions, deel 3

Ook dit jaar zullen we regelmatig de fotoarchieven induiken voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. De komende maanden duiken we in de rijke geschiedenis van de stadions. Vele sportfans krijgen een warm gevoel van oude stadions, die inmiddels zijn verdwenen of in onbruik zijn geraakt. Vorige maanden verschenen reeds deel 1 en deel 2, vandaag kun je genieten van de volgende vier stadions.

ABN AMRO tekent miljardendeal met IBM

IBM gaat de komende tien jaar wereldwijd de IT-infrastructuur van ABN AMRO beheren in de zogeheten 'cloud'. Met de maandag aangekondigde overeenkomst zijn miljarden dollars gemoeid, aldus het technologieconcern.

ABN AMRO wil met de overstap naar de cloud kostenbesparingen realiseren en zijn dienstverlening verbeteren. De bank kondigde twee weken geleden aan dat er 650 tot duizend banen verdwijnen omdat filialen gesloten worden door dalende bezoekersaantallen. Meer en meer klanten handelen hun bankzaken via internet af.

ING kondigde vorige week een omvangrijke ontslagronde aan om dezelfde reden.

'Koenders moet stelling nemen in rel Turkije'

Het kabinet moet volgens het CDA veel duidelijker stelling nemen in de diplomatieke rel met Turkije. Nederland moet de Turken onverbloemd zeggen dat ze zich met hun eigen zaken moeten bemoeien en niet met het Nederlandse integratiebeleid, zei Tweede Kamerlid Raymond Knops maandag.

Het CDA is ontevreden met de schriftelijke reactie van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken op Kamervragen over wat hij vorige week heeft gezegd tegen zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. Uitspraken van Cavusoglu zondagavond in het NOS Journaal roepen volgens Knops bovendien nieuwe vragen op. Uit alles blijkt dat er tussen Nederland en Turkije geen overeenstemming is en dat Koenders zich 'met een kluitje in het riet heeft laten sturen', aldus het Kamerlid.

Storing KPN oorzaak van pinproblemen

Een storing in het telecomnetwerk van KPN zorgt ervoor dat zich verspreid over het hele land problemen voordoen met pinbetalingen. Op veel plaatsen lukt het mensen daardoor niet om te pinnen aan de kassa. Dat heeft de Betaalvereniging Nederland maandag laten weten.

Een woordvoerder benadrukt dat het niet zo is dat het pinverkeer landelijk plat ligt. Het euvel doet zich alleen voor bij ondernemers die normaal via KPN in verbinding staan met hun transactieverwerker.

De Betaalvereniging Nederland is de organisatie die zich namens de banken inzet voor de veiligheid en de betrouwbaarheid van het betalingsverkeer in Nederland.

Eerste openlijk homoseksuele burgemeester Polen

Polen telt voor het eerst een openlijk homoseksuele burgemeester. Robert Biedron is zondag gekozen als burgervader van het Noord-Poolse Slupsk.

Biedron schreef drie jaar geleden al geschiedenis door als eerste homo die geen geheim maakt van zijn geaardheid een zetel in het parlement te veroveren. Ook zijn verkiezing tot burgemeester is een novum, maar Biedron is niet meer de enige Poolse politicus die uit de kast is.

Aan de tweede en beslissende ronde van de lokale en regionale verkiezingen van zondag nam een recordaantal openlijk homoseksuele kandidaten deel. Behalve Biedron wist echter geen van hen een verkiezing te winnen. Het merendeel van de nieuwe lichting homoseksuele politici is jong en dingt voor het eerst mee naar een politiek ambt. Bovendien behoren zij doorgaans tot een van de partijen aan de uiterste linkerkant van het Poolse politieke spectrum, en die deden het zondag niet best.

De Poolse moraal is getekend door eeuwen van conservatief rooms-katholicisme. De laatste jaren groeit de verdraagzaamheid jegens homoseksuelen echter.

Boedel failliet Marussia onder de hamer

De boedel van het failliete Formule 1-team Marussia zal onder de hamer gaan, zo heeft CA Global Partners bekendgemaakt. Op 16 en 17 december zullen in Banbury alle stukken geveild worden, tenzij voor die tijd het team overgenomen is.

Onder de veilingstukken van het team, dat in 2010 in de Formule 1 debuteerde en dit jaar in Monaco de eerste twee punten binnenhaalde, bevindt zich onder meer het chassis van 2014. Dit zal wel geleverd worden zonder aandrijflijn, omdat deze eigendom van Ferrari is. Ook zal het model voor de 2015 auto onder de hamer gaan.

Eerder waren er volgens Marussia F1-baas Graeme Lowdon nog gesprekken gaande over een overname van het team. Het is onduidelijk hoe het hiermee zit.

Worstelaar en footballspeler (22) dood gevonden in afvalbak

De Griekse sporter Kostadinos Karageorge is zondag dood gevonden in een afvalbak nabij zijn appartement in Columbus. Dat heeft de politie van de Amerikaanse stad laten weten. De 22-jarige Griek kwam zowel in het worstelen als het american football uit voor de Ohio State Buckeyes, het team van de lokale universiteit.

De politie heeft in de afvalbak ook een wapen gevonden, maar het is nog niet duidelijk of dat van Karageorge zelf was of niet. De Griek was al enkele dagen vermist. Volgens zijn moeder had hij veel last van een aantal hersenschuddingen, opgelopen tijdens footballtrainingen. Vooral zijn laatste bericht baarde haar grote zorgen: "Het spijt me als je je voor me schaamt, maar de hersenschuddingen hebben mijn hoofd van binnen volledig verkloot."

Karageorge kwam dit seizoen één keer uit voor het footballteam van de Buckeyes, een van de topteams in de VS. Tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag, tegen de Michigan Spartans, werd op het grote scorebord in het stadion nog de politieposter getoond voor de op dat moment nog vermiste speler. Komende zaterdag speelt het team tegen de Wisconsin Badgers om het Big 10-kampioenschap.

Voor het worstelteam was Karageorge succesvol en boekte hij vele zeges als zwaargewicht. "Kosta was speciaal voor ons en zal dat altijd blijven", zo opende coach Tom Ryan een statement. "Hij had een hart van goud en was een soort lieve reus, een fantastische kerel. Hij hield van worstelen en was er erg trots op ook nog bij het footballteam te zitten. We waren allemaal trots op hem en we willen iedereen bedanken voor de vele steunbetuigingen."

Wageningen herdenkt prins Bernhard

Wageningen herdenkt maandag dat prins Bernhard tien jaar geleden is overleden. Dat gebeurt met een ceremonie op en bij het 5 Meiplein.

Wageningen heeft een speciale band met de overleden prins, die ereburger van de Gelderse gemeente is. Prins Bernhard was in mei 1945 bij de onderhandelingen over de capitulatie van de Duitse bezetters in Hotel De Wereld. Later nam hij tot aan zijn dood het jaarlijkse defilé van oud-strijders af op Bevrijdingsdag. Hoewel na zijn dood op verzoek van de prins een nationale Veteranendag wordt gehouden in Den Haag, heeft het ministerie van Defensie juist deze week toegezegd dat het defilé in Wageningen ook blijft bestaan.

Op het 5 Meiplein is in 2005 een plaquette voor de prins aangebracht. Schoolkinderen leggen daar maandag tijdens de herdenking witte anjers. Daarna worden in de capitulatiezaal van Hotel De Wereld gedichten voorgelezen.

Prins Bernhard (Foto: Novum)
Prins Bernhard (Foto: Novum)

Interim-korps NAVO in afwachting flitsmacht

De NAVO kan volgend jaar al beschikken over een voorlopige, kleinere versie van de op te richten snelle-reactiemacht. Dat verwacht secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Met het interim-legerkorps kan het bondgenootschap de tijd overbruggen die de oprichting van de definitieve snelle-reactiemacht nog vergt.

Nederland, Duitsland en Noorwegen hebben troepen toegezegd voor de voorlopige strijdmacht, zei Stoltenberg maandag. De NAVO-chef ontvangt dinsdag in Brussel de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-lidstaten.

De NAVO besloot op de topconferentie van afgelopen september tot de oprichting van een speciale snelle reactiemacht om onder meer het dominantere optreden van Rusland in Oekraïne en elders aan de Europese oostgrenzen het hoofd te bieden. Voor die 'speerpunt' van de bestaande NAVO-reactiemacht van enkele duizenden manschappen sterk leveren de bondgenoten straks bij toerbeurt troepen.

Wrakstukken MH17 naar Gilze-Rijen

De wrakstukken van vlucht MH17 worden komende week per vrachtwagen naar Nederland gebracht. De geborgen delen van het vliegtuig dat in juli in Oekraïne neerstortte worden opgeslagen en onderzocht op vliegbasis Gilze-Rijen. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag bekendgemaakt.

De vrachtwagens met brokstukken rijden in verschillende konvooien naar Nederland. Wanneer de eerste trucks precies aankomen is nog niet bekend.

Voor het transport van de wrakstukken hebben specialisten van Defensie de verschillende mogelijkheden tegen elkaar afgewogen. Daaruit bleek dat de stukken het best over de weg naar Nederland kunnen worden vervoerd.

Vorige week werd het grootste deel van de wrakstukken geborgen op de plek waar MH17 op 17 juli neerstortte. Dat gebeurde onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), vanwege de gevaarlijke omstandigheden in het oorlogsgebied. De stukken werden daarna per trein naar Charkov gebracht.

Auto botst op loslopend paard

Een 31-jarige automobiliste uit het Drentse Eext is zondagavond op een loslopend paard gebotst. Zowel de vrouw als het dier raakten daarbij gewond. Dat meldt de politie.

Het paard stak rond 22.30 uur plotseling de Gieterstraat in Rolde over, waardoor de vrouw het dier niet meer kon ontwijken. De auto raakte zwaar beschadigd en de automobiliste kwam bekneld te zitten. Zij werd door de brandweer en het ambulancepersoneel uit haar auto bevrijd. Zij is met letsel aan het gezicht overgebracht naar het UMCG in Groningen. Het paard werd per trailer naar een dierenarts gebracht, waar het aan zijn verwondingen werd behandeld.

Xbox One grote winnaar Black Friday in Amerika

Black Friday is voorbij en dus kunnen de consoleverkopers de balans opmaken. De verkoopcijfers voor de Amerikaanse winkels zijn nu bekend en de Xbox One komt als grote winnaar uit de bus.

53% zou voor Xbox One hebben gekozen, terwijl PlayStation 4 het moet doen met 31%. Xbox 360 was goed voor 9%, Wii U voor 6% en PlayStation 3 kwam niet verder dan 1%. Het zijn vooral de bundels die verkocht werden in Amerika. Meer dan 90% kocht een console waar een game bij zat. 

bf

Kim Dotcom hoeft niet terug in de cel

Internetondernemer Kim Dotcom hoeft niet terug in de cel. Dat heeft de rechter in het Nieuw-Zeelandse Auckland maandag besloten. Het openbaar ministerie had geëist dat Dotcom weer achter de tralies zou verdwijnen of in ieder geval een elektronische enkelband zou gaan dragen, omdat er een hoog vluchtrisico zou zijn.

Na een driedaagse hoorzitting besloot de rechter in het voordeel van Dotcom. Volgens hem is er geen sprake van dat Dotcom het land ontvlucht. Ook beschuldigingen dat de internetondernemer een geheim fortuin zou hebben vergaard sinds zijn arrestatie in 2012 achtte de rechter niet aannemelijk.

Rechter Nevin Dawson besloot wel de voorwaarden van Dotcoms borgtocht aan te scherpen. Zo mag hij niet langer per boot of privéhelikopter reizen en moet hij zich twee keer per week bij de politie melden.

Het Amerikaanse openbaar ministerie wil Dotcom berechten in verband met Megaupload, een website waarop bestanden konden worden gedeeld. De VS beschuldigen Dotcom ervan dat hij met zijn website de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk heeft gemaakt. Dotcom zelf meent dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de wijze waarop mensen gebruikmaakten van zijn website. De VS willen dat Dotcom door Nieuw-Zeeland wordt uitgeleverd, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.

Kardashian onttroont Beyoncé op zoekmachine

Kim Kardashian is dit jaar de meest gezochte persoon op zoekmachine Bing van Microsoft. De realityster stoot daarmee Beyoncé van de troon, meldt Bing. Kardashian heeft de toppositie te danken aan de cover van Vogue en haar extravagante bruiloft met Kanye West.

Na Beyoncé staat Miley Cyrus op de derde plaats. Katy Perry bezet de vierde plek en Justin Bieber staat op vijf, nog voor Joan Rivers en Jennifer Lopez. Kims zusje Kendall Jenner staat voor het eerst in de ranglijst van tien celebs waar het publiek meer van wil weten. Zij komt binnen op de achtste plek en haalt daarmee Kaley Cuocu en Robin Willams in.

In het ranglijstje celebritybaby's is het dochtertje Esmeralda van Eva Mendes en Ryan Gosling de populairste zoekterm onder gebruikers van Bing.

NVWA beboet warenhuizen vanwege te vroege kerst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft boetes uitgedeeld aan warenhuizen die te vroeg waren met hun kerstuitingen. In oktober heeft de NVWA in een publicatie aangekondigd scherp te zullen controleren op naleving van het convenant, dat de betrokken partijen vorig jaar hebben ondertekend, waarin is afgesproken geen kerstuitingen te doen vóór 6 december.

Unilever in zee met Europese voedselbanken

Unilever heeft een driejarige overeenkomst getekend voor een samenwerking met de Europese federatie van voedselbanken (FEBA). De twee gaan strijden tegen voedselverspilling en honger in Europa. Dat maakte het was- en voedingsmiddelenconcern maandag bekend.

Volgens Unilever dreigt voor bijna een kwart van de bevolking in de Europese Unie, meer dan 120 miljoen mensen, armoede of sociaal isolement. Zeventien procent zit onder de armoedegrens. Tegelijkertijd wordt er jaarlijks meer dan honderd miljoen ton aan voedsel weggegooid.

Unilever gaat verbeteringen doorvoeren bij de levering van producten aan voedselbanken en zet personeel in als vrijwilliger. Daarnaast stort de Unilever Foundation jaarlijks honderdduizend euro op de rekening van de FEBA, onder meer voor de oprichting van voedselbanken in Oost- en Zuid-Europa.

Tusk aan het roer van de Europese Raad

Donald Tusk is maandag na de Belg Herman Van Rompuy beëdigd als tweede president van de Europese Raad. Hij was, voordat hij in september aftrad, zeven jaar lang premier van Polen. Vanaf maandag heeft de oud-premier de leiding over topconferenties van de Europese Unie en gaat hij achter de schermen aan de slag als onderhandelaar. Tusk is de eerste Europese president uit een voormalig communistisch land.

De 57-jarige Tusk is geboren in de havenstad Gdansk. Hij is opgeleid als historicus en heeft speciale interesse in de Pool Jozef Pilsudski, die na de Eerste Wereldoorlog zijn hoogtijdagen vierde. Tusk ging zelf in de politiek nadat het communistische regime in Polen in 1989 ten val was gekomen. Hij was een van de oprichters van de partij Burgerplatform in 2001 en vanaf 2007 was hij premier. Dat duurde tot september, toen hij aftrad om EU-president te kunnen worden.

Tusk ziet zich gesteld voor een lastige taak. De achttien lidstaten tellende eurozone probeert uit een economisch dal te klimmen, terwijl Groot-Brittannië overweegt de eurozone te verlaten. Bovendien ontbreekt het Europa aan een eenduidige visie over de wijze waarop Rusland tegemoet moet worden getreden.

Tusk is een talentvol leider. Hij schuwt geen risico's en is ook niet bang om impopulaire hervormingen door te voeren, die hij op vaardige wijze weet te presenteren als noodzakelijk of voordelig op de lange termijn. De Pool is een goed strateeg en welbespraakt en overtuigend. Bovendien heeft hij kennis van de Russische politiek.

Dat is ook meteen een probleem: Tusk moet zijn positie ten aanzien van Rusland iets versoepelen. Ook heeft hij soms de neiging problemen onder het tapijt te vegen en heeft hij moeite persoonlijke wrok geen rol te laten spelen. Tusk hoort zichzelf ook graag praten: zijn beleidstoespraak uit 2007 duurde maar liefst drie uur. Dat praten doet hij het liefst in het Pools. De dag dat hij werd gekozen als president zei Tusk dat hij zijn Engels zou 'polishen' (oppoetsen). Daarna ging hij direct over op het Pools.

Tweede bedrijf Zoeterwoude wordt geruimd

Een tweede pluimveebedrijf bij Zoeterwoude wordt geruimd. Het gaat om een preventieve ruiming, nadat zondag op een nabijgelegen legpluimveebedrijf vogelgriep is geconstateerd. Maandag werd bekend dat het hier om de zeer besmettelijke H5N8-variant gaat. Dat maakte het ministerie van Economisch Zaken bekend.

Het bedrijf dat maandag wordt geruimd, ligt binnen een kilometer afstand van het eerder getroffen bedrijf. Om die reden wordt het bedrijf met vijftigduizend dieren preventief geruimd, aldus het ministerie.

Kerstbomen staan klaar in natuurgebieden

Wie dit jaar goedkoop of zelfs voor niets aan een kerstboom wil komen, moet zelf aan de slag. In tal van natuurgebieden is het de komende weekeinden mogelijk om zelf een boom om te zagen.

Nationaal park De Hoge Veluwe heeft zagen klaarliggen voor liefhebbers van een grove den. Deze bomen groeien op de open stuifzandgebieden. Het is noodzakelijk om deze dennen grotendeels weg te halen, anders zouden de stuifzandgebieden dichtgroeien. Omdat het park geholpen is met veel liefhebbers van een zelf gezaagde boom, mag de den gratis mee naar huis.

Staatsbosbeheer heeft onder andere in het Kuinderbos in Flevoland en in de Schoorlse Duinen in Noord-Holland kerstbomen in de aanbieding. Wie in de duinen wil zagen of graven, moet zich van tevoren aanmelden. Natuurmonumenten stelt landgoed Hollandse Bossen in Noord-Brabant open. Hier moeten bomen worden verwijderd van heidevelden. Chocolademelk en glühwein staat overal klaar.

Gamejournalist vernedert internethelden

Alanah Pearce, gamer en gamereviewer via het YouTube-kanaal Button Bash, heeft een manier gevonden om internethelden die haar bedreigen te kleineren: ze neemt contact op met hun moeders.

Pearce maakte al vele filmpjes op YouTube van en over games. Dit betekent helaas ook dat ze af en toe te maken krijgt met internettrolls en toetsenbordhelden die dreigen haar te verkrachten. Deze uitingen worden niet zelden gedaan via Facebook, wat het voor Pearce des te makkelijker maakt om op effectieve manier terug te slaan, namelijk door hun ouders te informeren.

Pearce deed er een boekje over open in The Guardian: "Een tijdje geleden viel het me op dat mensen die in games of op internet een grote bek hebben, meestal geen volwassen mannen zijn, maar jonge ventjes die niet beter weten. Derhalve heeft op rationele wijze een gesprek aangaan weinig zin. Op een gegeven moment was ik er klaar mee en bedacht ik een nieuwe oplossing. Omdat deze jochies voornamelijk via publieke facebookpagina's reageren, is het peanuts om te achterhalen wie hun familie is".

Van Koot wint Wheelchair Tennis Masters

Aniek van Koot heeft in Londen het eindejaarstoernooi van de rolstoeltennissers op haar naam geschreven, de Wheelchair Tennis Masters. In een Nederlandse finale versloeg de nummer drie van de wereld Jiske Griffioen met 3-6, 6-4 en 6-1. 

Van Koot, dit jaar winnares van de US Open, moest in de groepsfase nog kansloos het onderspit delven tegen Griffioen. Via de halve finale tegen de Britse Jordanne Whiley (6-7, 7-5 en 6-2) kreeg ze echter een herkansing en dit keer lukte het wel.

"Ik kan het niet geloven", aldus de 24-jarige Van Koot na afloop. "Jiske was in de groepsfase nog veel sterker dan mij, dus ik had dit niet verwacht. Ik ben echt ongelooflijk blij. In de wedstrijd tegen Whiley liep het niet goed, maar ik herinnerde mijzelf eraan dat ik gewoon moet ontspannen en blijven lachen. Als ik lach ontspan ik beter, en als ik ontspannen ben speel ik mijn beste tennis."

Marjolein Buis en Shanon Walraven werden in de groepsfase uitgeschakeld. In de wedstrijd om de vijfde plaats verloor Buis met 7-5 en 6-0 van de Duitse Sabine Ellerbrock, terwijl Walraven zevende werd doordat de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane forfait gaf. Bij de mannen kwam Maikel Scheffers uiteindelijk tot de vierde plek. In de halve finale verloor hij met 6-4 en 6-1 van de Fransman Nicolas Peifer, waarna de Schot Gordon Reid in de strijd om het brons met 6-0 en 6-3 veel te sterk was.

Basketballer Wade viert rentree met zege

Basketballer Dwyane Wade eiste zondag direct een hoofdrol op bij zijn rentree in de formatie van Miami Heat. De van een hamstringblessure herstelde guard had met 27 punten een groot aandeel in de uitzege op de New York Knicks (79-86) in de Amerikaanse NBA.

Kobe Bryant schreef geschiedenis met de Los Angeles Lakers in het duel tegen de Toronto Raptors. De 36-jarige Amerikaan passeerde als eerste speler in de NBA de grens van dertigduizend punten en zesduizend assists. Bryant tekende in de wedstrijd voor 31 punten, twaalf assists en elf rebounds. De Lakers wonnen na overtime knap met 129-122.

Trainer Gregg Popovich keerde op een prettige manier terug bij de San Antonio Spurs. Hij zag zijn ploeg eenvoudig winnen van de Boston Celtics (111-89). Popovich miste de laatste twee duels vanwege een medische ingreep. De Golden State Warriors boekte tegen de Detroit Pistons de negende zege op rij (104-93). Jimmy Butler scoorde 26 punten voor de Chicago Bulls tegen de Brooklyn Nets (102-84).

Zach Randolph blonk met 22 punten en twaalf rebounds uit bij Memphis Grizzlies, dat Sacramento Kings versloeg (97-85). Orlando Magic verrasste de Phoenix Suns (93-90) en LaMarcus Aldridge leidde Portland met 26 punten en vijftien rebounds naar een zege op Minnesota Timberwolves (107-93). 

Gelijkspel voor Argentijnse hockeysters

De Argentijnse hockeyvrouwen hebben zondag op het toernooi om de Champions Trophy genoegen moeten nemen met een gelijkspel. De titelverdediger kwam voor eigen publiek in Mendoza niet verder 1-1 tegen Australië.

Emily Smith bracht Australië op voorsprong (0-1). Luciana Aymar tekende voor de gelijkmaker van Argentinië. De grote vedette van het thuisland neemt na het toernooi afscheid.

Australië en Argentinië leiden groep B met vier punten. Duitsland en Engeland hebben na twee duels slechts een puntje verzameld.

Nieuwe spelshow RTL verliest kijkers

De nieuwe RTL-spelshow SlimmerIQen heeft zondagavond minder kijkers getrokken. Op het programma van Peter van der Vorst stemden 933.000 mensen af, zo'n tweehonderdduizend minder dan vorige week. Dat blijkt maandag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO).

De meeste kijkers waren zondag opnieuw voor Studio Sport met meer dan drie miljoen kijkers. Het achtuurjournaal profiteerde daarvan mee met bijna 2,9 miljoen kijkers. Ook het daaropvolgende De Reünie (1,9 miljoen) werd goed bekeken.

'Mishandelde inbreker was date Groninger'

De 61-jarige Groninger die zaterdagnacht werd opgepakt voor het mishandelen van een inbreker, had een date met het slachtoffer. Dat meldt RTV Noord maandag op basis van bronnen.

De twee hadden via een datingsite afgesproken. De 31-jarige 'inbreker' zou vervolgens na binnenkomst hebben geprobeerd zijn date te beroven. Dat liep uiteindelijk uit op een flinke vechtpartij waarbij het slachtoffer levensgevaarlijk gewond raakte. Hij ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De politie meldde zondag al dat de twee elkaar kenden. De 61-jarige man zit nog vast. Hij had zelf de politie gebeld na de mishandeling.

Tientallen demonstranten opgepakt in Hong Kong

Pro-democratiebetogers in Hong Kong zijn maandag slaags geraakt met de politie toen ze het regeringskwartier probeerden te omsingelen. De met paraplu's uitgedoste betogers vochten met politieagenten die waren uitgerust met pepperspray, wapenstokken en schilden. De politie zegt veertig betogers te hebben opgepakt.

Met de omsingeling van de regeringsgebouwen wilden de betogers hun eind september begonnen campagne voor democratische hervormingen nieuw leven inblazen. Nadat studentenleiders zondagavond op de belangrijkste demonstratieplaats aan de ene kant van het regeringscomplex hadden opgeroepen de protesten op te voeren, probeerden demonstranten op te trekken aan de andere kant van het complex. Ze braken door politielinies heen en bezetten een belangrijke verkeersweg, maar stuitten op weg naar het kantoor van bestuurder Leung Chun-Ying op barricades van de politie.

De politie voerde enkele charges uit, maar trok zich later terug, waarna de menigte weer bezit nam van de doorgaande weg. Bij het aanbreken van de dag voerde de politie opnieuw charges uit om betogers van delen van het complex te verjagen. Politiechef Tsui Wai-hung liet weten dat de autoriteiten niet zullen toestaan dat de doorgaande weg geblokkeerd wordt.

Het bestuur van Hong Kong meldde in een verklaring dat elf politieagenten gewond waren geraakt. "De samenleving zal de onwettige daden van gewelddadige radicalen die herhaaldelijk politieagenten duwden en hun kordons belaagden, niet accepteren", luidde de verklaring.

De betogers zeggen hun protesten weer te willen opvoeren omdat de regering van Hong Kong zich niet hard wil maken voor hun eis dat de nieuwe leider van Hong Kong vrij wordt gekozen, en dat de keus niet beperkt wordt tussen kandidaten die zijn goedgekeurd door een ballotagepanel dat op de hand is van Beijing. In de verklaring zegt het bestuur van Hong Kong dat negeren van de door Beijing voorgeschreven opzet neerkomt op 'bouwen van luchtkastelen' en de 'grondwettelijke en democratische ontwikkeling van Hong Kong alleen maar zal vertragen'.

Toch krimp in Duitse industrie

De bedrijvigheid in de Duitse industrie is in november toch afgenomen ten opzichte van oktober. Dat blijkt uit definitieve cijfers die marktonderzoekers BME en Markit maandag naar buiten brachten.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam uit op 49,5, de laagste stand sinds juni 2013. Bij een eerdere raming werd een stand van 50 gegeven, de scheidslijn tussen groei en krimp. In november vorig jaar groeide de Duitse industrie nog en stond de index op 52,7.

Het aantal nieuwe orders voor de Duitse industrie daalde voor de derde maand op rij. De graadmeter voor de orderontvangst daalde tot de laagste stand sinds december 2012.

Nederland in Europese top cultuurliefhebbers

Nederlanders behoren na de Zweden en de Denen tot de grootste cultuurliefhebbers van Europa. Ruim een derde van de Nederlanders bezoekt concerten, musea en theaters, terwijl het percentage in Europa gemiddeld op achttien procent ligt.

Dat blijkt uit de jaarlijkse publicatie Cultuur in Beeld van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die maandagochtend verscheen. Meer kinderen en jongeren hebben in 2013 een museum bezocht. Het publiek van meer traditionele cultuur vergrijst wel, aldus het overzicht.

Vooral hoger opgeleiden zijn cultureel actief. Niet-westerse allochtonen gaan minder vaak naar musea, ballet en klassieke muziek dan autochtonen, aldus het ministerie.

Foto's Parijs vergeleken met AC Unity

Fotograaf Damien Hypolite heeft screenshots uit Assassin's Creed Unity naast foto's van het hedendaagse Parijs gelegd. Hij laat met de vergelijking zien hoeveel detail Ubisoft in de game gestopt heeft om de architectuur te recreëren.

De nieuwste Assassin's Creed-game kon rekenen op zeer veel kritiek vanwege de talloze bugs die het bevatte bij release. De game is inmiddels alweer toe aan een derde patch, terwijl het nog geen drie week op de markt is. Ondanks deze problemen zijn gamers het wel eens dat Unity qua sfeer en graphics subliem in elkaar steekt.

MIT heeft hoge verwachtingen van robotcheeta

Het is een robot als geen ander: geïnspireerd op het snelste landdier ter wereld en bestuurd met behulp van technologie uit computerspelletjes. De robotcheeta loopt op batterijen, haalt een snelheid van meer dan zestien kilometer per uur, kan veertig centimeter hoog springen en houdt het vijftien minuten uit op zijn batterijen. De robot is een creatie van wetenschappers van het Massachussetts Institute of Technology (MIT) en ze hebben hoge verwachtingen.

De ontwerpers van de robotcheeta (of jachtluipaard) moesten veel onderdelen van de grond af ontwerpen, omdat bestaande techniek tekort schoot of nog helemaal niet bestond. Het gaat om krachtige, lichtgewicht motoren en elektronica die de motoren aandrijft. Ook werd een algoritme ontwikkeld dat bepaalt hoeveel druk een poot moet uitoefenen in de splitseconde die het op de grond staat. Met behulp van het algoritme blijft de robot in balans en houdt hij voorwaartse snelheid. Een speciale computer verwerkt de data van diverse sensoren en stuurt commando's naar de motoren.

"Dit is zeg maar de Ferrari in de robotwereld. We hebben gebruik gemaakt van dure componenten om de robot echt instinctief te maken", aldus hoogleraar Sangbae Kim, die aan het hoofd staat van het Biomimetic Robotics Lab van MIT. "Dat is de enige manier om die snelheid te halen."

Het ontwikkelen van de robotcheeta nam vijf jaar in beslag. De wetenschappers lieten zich niet ontmoedigen door mensen die zeiden dat elektrische motoren nooit sterk genoeg konden zijn om een mechanische cheeta voort te laten bewegen.

De inzichten die vergaard worden met het prototype kunnen gebruikt worden voor algemenere toepassingen, zoals het ontwerpen van revolutionaire protheses, draagbare technologie, rolstoelen aangepast voor zwaar terrein en voertuigen die op ruig terrein moeten rijden. De hoop is tevens dat de robot gebruikt kan worden voor speciale reddingsoperaties in gevaarlijke omstandigheden.

Het project wordt gefinancierd door een speciale afdeling van het Amerikaanse ministerie van defensie, het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Hoogste groeitempo industrie in negen maanden

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in november toegenomen in het hoogste tempo in negen maanden. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex van de NEVI, die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 53,0 in oktober tot 54,6. Een stand boven vijftig duidt op groei, daaronder op krimp. De barometer van de Nederlandse industrie staat nu negentien maanden op rij boven vijftig.

De industriële productie liet de sterkste stijging zien sinds mei, onder meer dankzij de grootste toename van nieuwe orders in tien maanden. Het aantal exportorders nam volgens NEVI toe in de grootste mate sinds februari.

Foutieve Samus-Amiibo levert veel geld op

Ben jij ook in het bezit van de Samus-Amiibo die niet helemaal klopt? Dan kun je er nu flink geld mee verdienen. De Samus-Amiibo met productiefout heeft namelijk twee armkanonnen en die versie is op dit moment op eBay al voor meer dan duizend dollar te koop. 

De Amiibo zijn kleine poppetjes met een chip in de voetplaat en zijn ontwikkeld voor het spel Super Smash Bros. op de Nintendo Wii U-gameconsole. Door de Amiibo op de gamepad te zetten kun je met het betreffende personage spelen in de game. In Super Smash Bros. Wii U kun je je amiibo trainen, zodat ze je als bondgenoot kunnen bijstaan in het strijdgewoel. Ook kun je in die game tegen je amiibo vechten. Laat een amiibo meedoen als figuurspeler, en vecht vervolgens met of tegen hem. Hoe vaker een figuurspeler vecht, hoe sterker hij wordt. Figuurspelers leren zelfs tactieken van vijanden tegen wie ze vechten!

amiibo

Staking Lufthansa treft 150.000 passagiers

De nieuwe staking bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa treft zo'n 150.000 passagiers. In totaal 1350 vluchten worden maandag en dinsdag geschrapt, omdat de piloten het werk hebben neergelegd.

Pilotenvakbond Cockpit kondigde de staking zondag aan. Vanaf maandagmiddag 12.00 uur stoppen de piloten van de korte- en middellange afstandsvluchten met hun werk. Dinsdag voegen de piloten van de lange afstandsvluchten zich bij de staking. Ook woensdag vallen er nog enkele vluchten uit.

De piloten zijn in conflict met het bestuur van Lufthansa over bezuinigingsplannen, waarbij onder meer de pensioenleeftijd wordt verhoogd. Gesprekken om tot een oplossing te komen, liepen andermaal op niets uit. De staking volgt op eerdere acties, waardoor het luchtvaartconcern al duizenden vluchten moest schrappen.

Snorrenactie levert half miljoen op

Zo'n tienduizend Nederlandse mannen hebben door hun snor een maand te laten staan samen ruim een half miljoen euro opgehaald voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Dat maakte de organisatie van de actie Movember, een samentrekking van november en moustache, maandag bekend.

Wereldwijd hebben meer dan zevenhonderdduizend mannen tot nu toe bijna vijftig miljoen opgehaald. De donaties stromen volgens de organisatie nog steeds binnen. Op 9 december wordt het eindbedrag bekendgemaakt. Vorig jaar leverde de actie in Nederland nog bijna negen ton op.

Ook enkele bekende Nederlanders lieten dit jaar weer een maand hun scheerapparaat links liggen. Onder meer Youri Mulder, Koen Verweij en Paul Elstak liepen een maand rond met een snor.

Elite-spelers in CoD:AW krijgen unieke gear

Spelers van Call of Duty: Advanced Warfare die het hoogste niveau halen, worden hiervoor beloond door Sledgehammer Games. De top 100 beste spelers krijgt namelijk de zgn. 'Grand Master Character Gear'-set zoals hieronder weergegeven.

Wellicht krijg je de bepantsering nooit te zien, of alleen in een fractie van een seconde voordat je zelf het lootje legt. Hou je van een hoog blingbling-gehalte in je klederdracht, dan is dit wellicht dé prikkel die je nodig had om het tot Advanced Warfare Grand Master te schoppen.

Extremisten Egypte claimen moord op Amerikaan

Een extremistische groep in Egypte die trouw heeft gezworen aan de groep Islamitische Staat beweert een Amerikaanse oliewerker te hebben vermoord.

De groep Ansar Beit al-Maqdis, die zich nu de Provincie Sinaï noemt, plaatste de claim zondagavond op Twitter. De groep toonde foto's van het paspoort en twee identiteitsbewijzen op naam van William Henderson. Hij zou 58 zijn en afkomstig uit Texas en werken voor de bedrijven Apache en Qarun Petroleum. Hoe en wanneer de Amerikaan werd omgebracht, vermeldde de groep niet.

Apache meldde in augustus dat een supervisor was omgekomen bij een vermoedelijke carjacking in het westen van Egypte. Het bedrijf maakte zijn naam toen niet bekend. Het bedrijf was nog niet bereikbaar voor commentaar.

E.ON schrijft miljarden af op oude technologie

Het Duitse E.ON wil oude technologieën om elektriciteit op te wekken onderbrengen in een zelfstandig bedrijf dat in 2016 een eigen beursnotering moet krijgen. De energiereus wil zich volledig kunnen toeleggen op groene alternatieven. E.ON kondigde maandag aan 4,5 miljard euro af te schrijven op de onderdelen die draaien op conventionele brandstoffen.

De afschrijving betekent een 'substantieel' nettoverlies bij E.ON dit jaar. Wel werd de doelstelling van een onderliggende winst van 1,5 tot 1,9 miljard euro gehandhaafd. Het bedrijf zucht, net als andere partijen in de sector, onder het besluit van de Duitse overheid om te stoppen met kernenergie. Door de massale overstap van energieleveranciers op de opwekking van zonne- en windenergie en de zwakke economische groei in Europa staan de marges in de sector fors onder druk.

"JRPG's komen naar Xbox One"

Xbox One-baas Phil Spencer heeft gezegd dat bezitters van de Xbox One-console zich in de toekomst kunnen opmaken voor meer Japanse roleplayinggames (JRPG's). Dit zei Spencer op Twitter naar aanleiding van een vraag hierover.

Op dit moment zijn JRPG's erg dungezaaid op zowel Xbox One als PlayStation 4, terwijl dit een populair genre is bij westerse gamers. De reden waarom de vraag gesteld werd heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat op de voorganger, Xbox 360, aardig wat Japanse RPG's te vinden waren. Games als Eternal Sonata, Tales of Vesperia en Lost Oddyssey gooiden hoge ogen.

Probleem is echter wel dat zowel de 360 als de One het zeer slecht deden in Japan. Recentelijk nog maakte het hoofd van Xbox One in Japan zijn ontslag bekend vanwege de ontzettend tegenvallende verkopen van de nieuwe Microsoft-console.

Linkse ex-president wint verkiezingen Uruguay

Tabaré Vázquez heeft de presidentsverkiezingen in Uruguay gewonnen. De 74-jarige arts, die van 2005 tot 2010 ook al president was, versloeg zijn rechtse rivaal Luis Lacalle Pou zondag met 53 procent van de stemmen tegen 40 procent.

De overwinning van Vázquez is een blijk van steun aan de linkse coalitie die het Zuid-Amerikaanse land in de afgelopen tien jaar heeft geregeerd. In die tijd zijn onder meer het homohuwelijk, abortus en de productie, distributie en verkoop van marihuana gelegaliseerd.

In zijn overwinningstoespraak riep Vázquez de oppositie op samen te werken om zaken als openbare veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs aan te pakken. "Ik wil op alle Uruguayanen kunnen rekenen, niet opdat zij mij volgen, maar opdat zij mij de weg wijzen, mij vergezellen", zei Vázquez.

Vázquez volgt José Mujica op, die vier jaar geleden hem was opgevolgd. In Uruguay mogen presidenten geen twee opeenvolgende termijnen vervullen.

Ik Hou van Holland weer kijkcijferwinnaar

De RTL-show Ik Hou van Holland heeft zaterdagavond opnieuw de meeste kijkers getrokken. Voor het programma van Linda de Mol bleven bijna 1,8 miljoen mensen thuis. Dat blijkt zondag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Alleen het achtuurjournaal op NPO 1 behaalde iets meer kijkers.

Van het succes van Ik Hou van Holland profiteerde ook Gordons talkshow Goor Draait Door weer mee. Naar de derde aflevering van het programma keken 1,1 miljoen mensen, iets minder dan vorige week. Op NPO 1 waren ook Kassa, Kwis en Studio Sport goed voor meer dan een miljoen kijkers.

Moldavië kiest mogelijk toch voor Europa

Het lijkt erop dat Moldavië toch liever een pro-Europese koers wil varen. Hoewel de pro-Russische Socialistische Partij de meeste stemmen heeft binnengesleept tijdens de parlementsverkiezingen, hebben de Ruslandgezinde partijen geen meerderheid voor een coalitie. De drie pro-Europese partijen hebben bij elkaar wel genoeg stemmen.

Dat maakte de centrale kiescommissie van het Oost-Europese land bekend. Na het tellen van 87 procent van de stemmen bleek dat de Liberale Democraten, de Liberalen en de Democraten 44 procent van de stemmen hebben gekregen. Dat is genoeg om minimaal 51 zetels te veroveren in het parlement, dat bestaat uit 101 zetels.

De Socialistische Partij stond met 21 procent van de stemmen wel bovenaan. Toch lijkt een pro-Russische regering er niet in te zitten, omdat de Communistische Partij maar 17 procent van de stemmen heeft gekregen. Eerder leek het er nog op dat het pro-Russische blok op een overwinning afstevende.

Moldavië kiest mogelijk toch voor Europa
Moldavië kiest mogelijk toch voor Europa (Foto: ANP)

Feestdagen flinke impuls voor winkelverkopen

Sinterklaas, kerst en oud en nieuw geven de detailhandel een extra impuls van naar schatting 1,3 miljard euro. Per huishouden wordt er vanwege de feestdagen gemiddeld voor ongeveer 170 euro extra geshopt. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Vooral de speelgoedbranche beleeft gouden tijden in de laatste maanden van het jaar. Ook slijters en verkopers van huishoudelijke artikelen zetten in november en december extra veel om.

Mensen kopen in deze donkere dagen vooral cadeaus voor Sinterklaas en kerst. Ook luxe voedingsmiddelen en dranken voor bij het kerstdiner en hapjes, champagne en vuurwerk voor de jaarwisseling zijn populair.

'Verslaafden blijven crimineel door schulden'

Klanten van de verslavingsreclassering met schulden lopen een groot risico om opnieuw de fout in te gaan. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Hogeschool Utrecht dat maandag wordt gepresenteerd. Uit de veertigduizend dossiers die de onderzoekers bekeken, blijkt dat de helft van de ex-delinquenten kampt met schulden.

Dankzij een gemiddelde schuld van ruim 23 duizend euro en een inkomen rond bijstandsniveau ontstaat een uitzichtloze situatie waardoor delinquenten sneller terugvallen in de criminaliteit, concluderen de onderzoekers.

"De schuldenlast hangt als een zwaard van Damocles boven onze cliënten", zegt Edwin ten Holte, directeur van de Stichting Verslavingsreclassering ggz (SVG). "Terwijl ze een nieuw bestaan proberen op te bouwen is er continu dreiging van beslagleggingen door deurwaarders en gijzelingen vanwege openstaande boetes."

PvdA slaat alarm om kind gedetineerde moeder

De Partij van de Arbeid slaat opnieuw alarm over de zorg voor kinderen van wie de moeder in de gevangenis zit. Twee jaar geleden vond het voorstel van de partij om in iedere gemeente een hulpverlener te belasten met het organiseren van de zorg voor deze kinderen, overal gehoor in Den Haag. Maar uit een belronde langs 55 gemeenten blijkt volgens de PvdA dat er maar in twee plaatsen zo'n hulpverlener is.

"Ronduit schokkend", aldus PvdA-Kamerlid Marith Rebel-Volp. Ze wil een debat. Jaarlijks verblijven ruim drieduizend vrouwen in een gevangenis. Van hen is ongeveer zeventig procent moeder van in ieder geval twee kinderen.

"Als je moeder achter de tralies verdwijnt is dat heel ingrijpend voor een kind", aldus Rebel-Volp. "De overheid heeft dan de taak om voor deze kinderen te zorgen. Dat ze ergens onderdak hebben en dat er hulp is bij alle lastige vragen die deze kinderen hebben, ook als moeder weer thuis is."

De PvdA deed zelf onderzoek. "Het blijkt dat, twee jaar later, maar twee gemeenten verwezen naar de coördinator nazorg gemeenten, de aangewezen persoon om als regisseur op te treden voor kinderen die problemen ondervinden als hun moeder de gevangenis in moet", gaat Rebel-Volp verder.

Elf gemeenten hadden volgens de PvdA geen idee hoe ze met een dergelijke situatie moesten omgaan, dertien verwezen naar maatschappelijk werk, zes naar het centrum voor Jeugd en Gezin, tien naar jeugdzorg en dertien gemeenten verwezen naar een andere instantie van de gemeente. "Een keer werd er zelfs doorverwezen naar de Dienst Werk en Inkomen. Dat kan natuurlijk echt niet."

'Scarlett Johansson al in september getrouwd'

Een trouwring deed de afgelopen weken al vermoeden dat Scarlett Johansson stiekem getrouwd was, maar nu weet New York Post het zeker: in september al trouwde de actrice met Romain Dauriac.

Scarlett en Romain zijn in een hele kleine ceremonie getrouwd na de geboorte van hun dochter, zo meldt een bron. Ze hielden het geheim omdat ze privacy wilden. Zelf heeft de actrice zich niet uitgelaten over de trouwerij. In 2013 verloofde ze met de Franse journalist en zei toen dat ze geen haast had om in het huwelijksbootje te stappen.

In september verwelkomde het stel dochter Rose. Ook voor haar bestwil zijn de twee vastberaden de pers uit de buurt te houden. Een woordvoerder van Johansson meldde destijds dat het koppel niet wil dat hun dochter in de schijnwerpers opgroeit.

Obama bespreekt nasleep Ferguson

De Amerikaanse president Barack Obama praat maandag met de regering, burgerrechtenleiders en agenten over de nasleep van Ferguson. De vergadering gaat volgens het Witte Huis voornamelijk over het gebruik van wapens door de politie. Een ander discussiepunt op de agenda is het vertrouwen tussen de zwarte bevolking en de politie en hoe dat in bepaalde buurten kan worden versterkt.

Het vertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen nadat in augustus een zwarte tiener werd doodgeschoten in Ferguson. De blanke agent die hem neerschoot, ging afgelopen week vrijuit. Dat leidde net als de fatale schietpartij tot onrust binnen de samenleving. Zondagmiddag gingen mensen weer de straat op uit protest. In Washington zorgde dat even voor een verkeerschaos toen een groep demonstranten hand in hand een snelweg blokkeerde.

Overheid test maandag bereikbaarheid NL-Alert

Wie meedoet aan NL-Alert, het waarschuwingssysteem van de overheid, krijgt maandag rond 12.00 uur een melding op zijn of haar mobieltje. Aan de hand van dit berichtje kunnen deelnemers nagaan of ze hun telefoon goed hebben ingesteld.

Via het systeem waarschuwt de overheid mensen in de buurt van een grote brand of als er bijvoorbeeld een overstroming dreigt of problemen zijn met het drinkwater.

Steeds meer mobieltjes ontvangen de NL-Alert automatisch, op andere toestellen moet de gebruiker het zelf installeren. In de loop van 2015 kunnen ook telefoons die 4G gebruiken de berichten ontvangen. Nu zijn die alleen geschikt voor telefoons met 2G en 3G, de voorgangers van het snelle 4G-internet dat in opmars is.

Het systeem heeft zijn nut al eerder bewezen, ook bij de informatievoorziening rond het onschadelijk maken van een opgegraven bom en zelfs bij een ontsnapte giftige cobra. Het controlebericht wordt maandag verzonden rond het tijdstip dat ook landelijk de sirenes worden getest.

Overheid test maandag bereikbaarheid NL-Alert
Overheid test maandag bereikbaarheid NL-Alert (Foto: ANP)

Man in Amersfoort doodgeschoten in auto

In Amersfoort is een man doodgeschoten toen hij in een auto zat. Er is meerdere keren geschoten op de wagen, meldde de politie maandagochtend.

Het lichaam werd rond 02.45 uur gevonden aan de Hendrick de Keyserlaan. Een kwartier eerder hadden getuigen schoten gehoord. Toen agenten gingen kijken, zagen ze de man dood in de auto liggen. Wat er precies is gebeurd voor de schietpartij is nog onduidelijk.

Man in Amersfoort doodgeschoten in auto
Man in Amersfoort doodgeschoten in auto (Foto: ANP)

Christelijke militie in CAR legt wapens neer

Een christelijke militie in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft de wapens neergelegd en zegt zich om te vormen tot politieke partij. Dat heeft een hooggeplaatste functionaris van de anti-Balaka-militie gezegd.

Patrice Edouard Ngaissona van de anti-Balaka zei dat zijn beweging voortaan alleen maar op politieke wijze de strijd zal aangaan. Eenieder die toch naar de wapens grijpt wordt gestraft, aldus Ngaissona. "Ik kan u verzekeren dat de strijders hebben besloten dit duistere hoofdstuk in de geschiedenis van ons land af te sluiten. Geen enkele anti-Balaka moet nog wapens gebruiken."

Dodelijk geweld is in de CAR aan de orde van de dag sinds islamitische rebellen vorig jaar de president wipten. De islamitische Selaka worden sindsdien beticht van mensenrechtenschendingen. Dit leidde weer tot de oprichting van de anti-Balaka, die het christelijke deel van de bevolking zei te beschermen. Honderdduizenden moslims zijn naar buurlanden gevlucht.

Rechter oordeelt over 'jihadpaar'

De rechter oordeelt maandag over de teruggekeerde Syriëganger Maher H. en zijn van ronselen verdachte vrouw Shukri F. Het stel is 'islamitisch getrouwd' en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië.

Tegen de 20-jarige Shukri uit Zoetermeer is met 4 jaar de zwaarste straf geëist. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van het ronselen van zes mensen voor de jihad. Tegen Amsterdammer Maher H. (20) is 3 jaar geëist. Hij wordt verdacht van opruiing en voorbereiding om ernstige misdrijven te plegen in Syrië.

Beiden ontkenden de beschuldigingen voor de rechtbank in Den Haag. "Ik heb voedselpakketten uitgedeeld en gemaakt", vertelde H. Op haar beurt ontkende F. stellig dat ze mensen probeerde geestelijk rijp te maken om naar Syië te gaan.

Maar volgens het OM was ze erg overtuigend en dwingend in het uitdragen van haar geloof en gedachtegoed. Ze zou behalve vriendinnen ook haar eerste - minderjarige- echtgenoot en haar huidige man hebben geworven.

Het is de eerste keer dat de rechter uitspraak doet over Syriëgangers sinds het kabinet extra maatregelen heeft aangekondigd tegen jihadisme en radicalisering.

Ziekenhuis zet Zwarte Piet op naambordje baby

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft zondag een flinke flater geslagen. Op het naambordje bij een kamer waar een zwarte baby was opgenomen, stond 'Zwarte Piet'. De woedende oom van het jongetje plaatste op Facebook een bericht daarover.

De oom wilde op bezoek gaan bij zijn neefje die met spoed naar het ziekenhuis was gebracht. Daar kon hij in eerste instantie de kamer niet vinden. Later zag hij op het naambordje Zwarte Piet staan in plaats van de naam van zijn neefje. Toen hij verhaal ging halen, vertelde het ziekenhuis dat het een grapje was tussen collega's.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft inmiddels excuses aangeboden. Volgens het ziekenhuis gaat het om een misverstand. "De digitale naambordjes bij de kamers werkten niet goed en om ze te testen is er bij twee lege kamers 'zwarte piet' en 'sinterklaas' neergezet. Even later is met spoed een kindje opgenomen op de kamer waar 'zwarte piet' bij stond", schrijft het ziekenhuis op Facebook. Ze zouden de naam niet meteen hebben veranderd, omdat ze druk waren met het verzorgen van de baby.

Roma houdt Juventus in vizier

AS Roma houdt Juventus in het vizier in de Italiaanse Serie A. De ploeg van de Nederlandse voetballers Kevin Strootman en Urby Emanuelson won zondagavond met 4-2 in het eigen Stadio Olimpico van Internazionale. In de stand blijft Roma tweede met drie punten minder dan de koploper uit Turijn, die de stadsderby met Torino moeizaam won met 2-1.

Roma en Inter leverden een energieke strijd, waarbij de thuisploeg via Gervinho op voorsprong kwam na 21 minuten. De bezoekers maakten nog voor rust gelijk dankzij een treffer van Andrea Ranocchia. Vroeg in de tweede helft kwam Roma op 2-1: Jose Cholebas ramde de bal hard in het doel met links. Pablo Osvaldo maakte tien minuten later de gelijkmaker voor Inter: 2-2.

Roma sloeg onmiddellijk terug door een goal van Miralem Pjanic in de 60e minuut. De Milanezen slaagden er in het laatste half uur niet in opnieuw op gelijke hoogte te komen. Pjanic maakte uit en vrije trap in blessuretijd er zelf 4-2 van. Strootman bleef het hele duel op de reservebank, evenals Emanuelson.

Clarkson

Het is altijd wat met beroemdheden. Ze ruzieën met elkaar in het openbaar, scheren zich kaal, trekken te weinig ondergoed aan, uploaden naaktfoto’s naar een cloud en ga zo maar door. Het publiek smult ervan, aangezien leedvermaak doorgaans het beste vermaak is, maar er is één persoon die zich, hoewel beroemd, niets van die druk om zich vreemd te gedragen aantrekt. Natuurlijk heb ik het over Clarkson.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.