FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 oktober 2014

Force India: raceuitslag Singapore herzien

Het Formule 1-team Force India heeft bij autosportfederatie FIA het verzoek ingediend om de raceuitslag van de Grand Prix van Singapore te herzien. Reden hiervoor is dat Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne een straf niet helemaal uitgediend zou hebben.

Vergne kreeg tijdens de race in Singapore twee straffen van vijf seconden opgelegd wegens onreglementair behalen van voordeel. Desondanks werd de Fransman zesde, twee seconden voor Force India-coureur Sergio Perez. Over de tweede straf bestaat geen twijfel, want na afloop van de race werden vijf strafseconden bij de eindtijd van Vergne opgeteld, maar de eerste straf roept wel vraagtekens op.

Vergne voerde in de 24e ronde bij zijn pitsstop de eerste straf van vijf seconden uit, maar volgens Force India is hier regel 16c van het Sportief Reglement geschonden. Toro Rosso zou namelijk begonnen zijn met het vervangen van de banden voordat de volledige vijf seconden voorbij waren. Force India heeft de FIA gemeld dat Vergne slechts 4,4 seconden stil stond, waarna de auto omhoog ging voor de bandenwissel.

Volgens artikel 13.10 van de Sport Code van de FIA mag een herzieningsverzoek van een besluit ingediend worden wanneer er nieuw bewijs op tafel komt. De beelden die Force India inbrengt zouden tot een herziening van de uitslag kunnen leiden. Voor Force India is dit van belang omdat het in de strijd met McLaren voor het constructeurskampioenschap een extra punt op kan leveren.

Beerens helpt Hertha aan zege op Stuttgart

Roy Beerens heeft vrijdagavond zijn eerste Bundesliga-doelpunt gescoord. De buitenspeler van Hertha BSC scoorde de laatste Berlijnse goal in een 3-2 thuiszege op VfB Stuttgart. Oud-Feyenoorder Salomon Kalou had de eerste twee doelpunten gescoord voor de ploeg van Jos Luhukay.

John Heitinga begon net als Beerens in de basis bij Hertha. De 87-voudig international werd na ruim een uur gewisseld voor voormalig FC Twente-verdediger Peter Niemeyer.

Bij Stuttgart speelde de deze zomer van FC Groningen overgenomen Filip Kostic de hele wedstrijd. Moritz Leitner en Sandro Wagner (eigen doelpunt) vonden voor Stuttgart het hoofdstedelijke net.

In Spanje pakte hekkensluiter Córdoba op bezoek bij Getafe bijna voor de eerste keer dit seizoen drie punten. Baba Diawara van Getafe maakte twee minuten voor tijd een doelpunt van Patrick Ekeng echter ongedaan: 1-1. Córdoba doet de rode lantaarn door het gewonnen punt over aan Levante. Getafe staat twaalfde.

GTA Online-update brengt nieuwe missies

De nieuwste update voor Grand Theft Auto Online voegt tien Last Team Standing-jobs toe. Daarnaast zijn er twee nieuwe wapens, twee motoren en een auto bij gekomen. Creatievelingen mogen aan de slag met hun eigen Last Team Standing-missies. 

Bij Ammu-nation kun je nu de Heavy Shotgun en Marksman Rifle kopen. Daarnaast zijn er nog wat nieuwe outfits en andere kledingstukken te halen, zoals kogelwerende helmen.

De nieuwe voertuigen zijn de Shitzu Hakuchou, de LCC Innovation-chopper en de Lampadati Furore GT. Deze zijn hieronder te zien. De Lampadati is de paarse auto.

Grand Theft Online motor auto

In de Creator kun je nu ook Last Team Standing-jobs maken. Verder zijn er wat andere dingen aangepast: je kunt nu het aantal rondes aanpassen bij verschillende modi zoals Last Team Standing, Versus en Capture, en je mag bepalen welke wapens er gebruikt mogen worden. Voor mensen die graag een eigen missie willen maken, heeft Rockstar een handleiding gemaakt. Hier vind je er een voor Last Team Standing, en hier voor Captures. 

Gestolen Harley na 42 jaar teruggevonden

Een Harley Davidson, die in maart 1972 in het oosten van de Verenigde Staten was gestolen, is na 42 jaar bij de zoon van de inmiddels overleden eigenaar terug. Douaneambtenaren in Long Beach in Californië in het westen van de VS namen de motorfiets van het type Hydra-Glide in september in beslag, toen hij op het punt stond naar Australië te worden verscheept.

De Harley was gestolen uit de tuin bij het huis van een politieagent uit de staat North Carolina. "Mijn vader zou erg blij zijn geweest dat hij de motor terugkreeg", zo reageerde de oudste zoon van de agent. De zoon kan zich nog goed herinneren hoe zijn vader hem op de groene motor van school haalde. De waarde van het inmiddels geel geverfde vervoermiddel wordt op omgerekend 19.000 euro geschat.

Gestolen Harley na 42 jaar teruggevonden
Gestolen Harley na 42 jaar teruggevonden (Foto: ANP)

Ultra HD-textures voor Shadow of Mordor

Pc-gamers met beestachtige videokaarten kunnen wellicht genieten van de ultra HD-textures voor Middle-earth: Shadow of Mordor. De optionele texture pack is hier te downloaden. De aanbevolen systeemeisen zijn behoorlijk pittig: je moet minimaal 8 GB aan geheugen hebben, én een videokaart met minstens 6 GB VRAM.

DigitalFoundry maakte een video waarin de PlayStation 4-versie wordt vergeleken met de pc-versie.

Video van IS toont onthoofding Britse hulpverlener

In een nieuwe video van IS is wederom een onthoofding te zien. Ditmaal van de Britse hulpverlener Alan Henning. In de video zegt Henning geknield dat hij onthoofd wordt vanwege de beslissing van de Britse regering om mee te doen aan de aanval op IS, waar Nederland ook aan mee gaat doen met zes straaljagers.

"Hoi, ik ben Alan Henning. Omdat onze Parlement heeft besloten om de Islamatische Staat aan te vallen, zal ik als lid van het Britse rijk de prijs betalen voor die beslissing." zo luidt de boodschap van Henning op video.

Op het einde van de video is voormalig Amerikaanse soldaat Peter Kassig te zien, die de volgende zal zijn in de serie onthoofdingen van IS. De beul richtte ook nog kort zijn woord tot Obama: "Obama, je bent begonnen met luchtbombardementen in Sham, waarbij mensen van ons omkomen. Dus het is niets meer dan rechtvaardig om de nekken van jouw mensen aan te vallen."

N.E.C. verovert periodetitel met zege op Almere City

N.E.C. Nijmegen heeft de eerste periodetitel in de Jupiler League gewonnen. Een 2-1 uitzege op Almere City was ruim genoeg voor de Nijmegenaren om Roda JC en FC Volendam achter zich te houden. Alireza Jahanbakhsh en Sjoerd Ars verzorgden de doelpunten voor NEC.

Met de periodetitel is NEC zeker van deelname aan de play-offs aan het eind van het seizoen. De degradant kan daarin weer promoveren naar de Eredivisie.

Roda JC en FC Volendam hadden bij puntverlies van NEC nog kans gemaakt op de periodetitel. Roda liet het op eigen veld echter liggen tegen Jong PSV: 1-1. Boris Cmiljanic bezorgde de bezoekers tien minuten voor tijd een punt, nadat Henk Dijkhuizen Roda vroeg in de wedstrijd op voorsprong had gezet.

Volendam deed wel wat het moest doen. De Noord-Hollanders wonnen op bezoek bij Fortuna Sittard met 1-0 door een treffer van Kevin Brands. Volendam komt door de zege op gelijke hoogte met Roda. De twee clubs delen de tweede plek op twee punten van NEC.

FC Eindhoven deed ook keurig zijn werk door thuis met 2-0 te winnen van hekkensluiter RKC Waalwijk. De Brabanders staan op drie punten van NEC vierde.

In de subtop leed Sparta, de nummer vijf, een 4-3 nederlaag bij Telstar. VVV-Venlo en De Graafschap wonnen met miniem verschil. De nummer zes en zeven versloegen respectievelijk Helmond Sport en FC Den Bosch met 2-1. Richairo Zivkovic vertolkte een hoofdrol bij Jong Ajax. De spits scoorde twee keer bij een 5-1 thuisoverwinning op Jong FC Twente.

Overige uitslagen Jupiler League:

Achilles '29 - FC Emmen 1-2

MVV - FC Oss 0-2

Pc-maps van Halo: CE en Halo 2 in Master Chief Collection

343 Industries heeft een aantal vragen beantwoord op hun blog. Deze gingen vooral over de gamemodi en mappen die naar Halo: the Master Chief Collection komen. Halo: The Master Chief Collection komt op 14 november naar Xbox One en bevat Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2, Halo 3 en Halo 4

Alle gamemodi uit Halo: Combat Evolved zijn te spelen in custom games. Halo: CE en Halo 2 hadden daarnaast een aantal mappen die exclusief voor de pc-versie waren. Deze zitten ook in de Master Chief Collection, dus Xbox One-gamers kunnen daar volgende maand mee aan de slag.

Als je online wil spelen, kun je kiezen uit verschillende matchmaking playlists, met of zonder radar. Je kunt hierbij ook instellen welke wapensets je wil gebruiken. Eén wapenset, 'classic', bevat in ieder geval geen Flamethrower of Fuel Rod Gun. 

Halo: The Master Chief Collection

Halo: The Master Chief Collection

[vid]: Ebola slachtoffer wordt wakker in lijkzak

Een journalist van ABC News filmde gisteren een reportage in Liberia terwijl hulpverleners op de achtergrond een lijk van een ebola slachtoffer dachten mee te nemen. De man lag langs de kant van de weg en werd in een lijkzak gelegd.

Nog voordat de zak werd gesloten bleek dat de man toch nog een teken van leven toonde door zijn handen te bewegen. Hij werd weer teruggelegd en alsnog in een ambulance gelegd. Dat maakt de kwestie veel lastiger, omdat er geen plaats meer is in de ziekenhuizen.

Kim Kardashian 'vergeet' dochter in Frans hotel

Kim liet haar dochter North West bijna achter in een hotel in Parijs. De realityster kwam naar buiten zonder haar dochter en leek haar te zijn vergeten. Kardashian keerde echter snel terug om het meisje te halen. Amerikaanse media plaatsten een filmpje van de vergeetachtige Kardashian.

De 33-jarige realityster, die in Parijs was vanwege Fashion Week, kwam uit het hotel om met de auto naar het vliegveld te worden gebracht. Kardashian wilde net de wagen in stappen toen ze merkte dat North niet bij haar was. Vervolgens liep ze terug en kwam ze even later met haar dochter naar buiten.

Hoewel het 1-jarige meisje tijdens de modeweek geen moment van de zijde van Kardashian en Kanye West week en zelfs vooraan zat bij modeshows, reisde ze al eerder zonder haar ouders. Afgelopen zomer kregen de rapper en de realityster kritiek over zich heen toen ze niet bij North waren tijdens een vijf uur durende vlucht van New York naar Los Angeles.

Kim Kardashian 'vergeet' dochter in Frans hotel

Zeventigste goud op rij voor Chinese schoonspringers

De Chinese schoonspringers hebben tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon alle tien gouden medailles in het schoonspringen gewonnen. Vrijdag stond het laatste onderdeel op het programma. Qiu Bo pakte het goud op de 10 meter toren en voltooide zo de Chinese sweep.

China is al jaren de dominante kracht in het wereldwijde schoonspringen: Op de vorige drie Olympische Spelen won China 19 van de 25 beschikbare gouden medailles. Daarnaast gingen 26 van de 30 gouden medailles op de vorige drie WK's naar de grootmacht. Op de Asian Games is de reeks echter zo mogelijk nog veel indrukwekkender.

China deed in haar huidige vorm in 1974 in Teheran voor het eerst mee aan de continentale Spelen. Sindsdien slaagde geen enkel ander land er meer in om ook maar één keer een onderdeel te winnen. In 2002 werd het aantal onderdelen opgehoogd van vier naar acht, sinds 2006 zijn het er tien, maar ook dat heeft China niet kunnen stoppen.

Wang Han op weg naar zilver op de 3 meter plank. Ze zou Incheon verlaten met één keer goud en twee keer zilver (Foto: Getty)

De dominantie wordt nog veel duidelijker als ook naar de zilveren medailles wordt gekeken. Vanaf 1974 zijn er 52 individuele onderdelen geweest in het schoonspringen op de Asian Games. Alleen bij die onderdelen mag een land door twee deelnemers vertegenwoordigd worden en daar maakt China gebruik van: In 1974 pakten Japan en Zuid-Korea twee individuele zilveren medailles en in 1990 won een Noord-Koreaanse het zilver. Alle andere 49 individuele onderdelen eindigden met goud en zilver voor China.

Een van de grootste sterren in het schoonspringen in Incheon was Chen Ruolin. Zij domineert het springen van de 10 meter toren, waarop ze in 2008 en 2012 zowel individueel als in het synchroonspringen olympisch goud won. Ook pakte ze al vijf wereldtitels en in Incheon kwam haar derde gouden medaille op de Asian Games erbij.

School mag zelf pestaanpak kiezen

Scholen worden toch niet verplicht een antipestmethode te kiezen die bewezen effectief zou zijn. Wel moeten ze aan kunnen tonen dat hun aanpak werkt. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) afgesproken met sectororganisaties PO-raad en VO-raad.

De verplichting zou volgend schooljaar ingaan. Vanwege de wildgroei aan antipestprogramma's besloot Dekker vorig jaar de programma's te laten beoordelen. Hij wilde dat alle scholen een antipestprogramma zouden hebben dat is getoetst door een wetenschappelijke commissie.

Op de verplichting werd echter kritisch gereageerd. Zo stelde sectororganisatie Voortgezet Onderwijs (VO-raad) dat de verplichting niet bijdraagt aan het tegengaan van pesten. De nadruk zou ermee komen te liggen op het middel in plaats van het doel, oordeelde de VO-raad. Ook de Onderwijsraad sprak zich er eerder tegen uit en de Tweede Kamer nam een motie aan waardoor de verplichting al op losse schroeven kwam te staan.

Dekker en de sectororganisaties hebben nu afgesproken dat alle scholen verantwoordelijk worden voor een 'sociaal veilige' school. Behalve dat scholen daarvoor zelf een antipestaanpak mogen kiezen waarvan ze ook zelf in de gaten moeten houden of die werkt, moeten ze ook gaan zorgen voor een aanspreekpunt binnen de school voor leerlingen en ouders. Die kunnen daar naartoe als sprake is van pesten.

Cunego na tien jaar weg bij Lampre

Damiano Cunego vertrekt na tien seizoenen bij Lampre-Merida. De 33-jarige Italiaan, die in 2004 de Giro d'Italia op zijn naam schreef, maakt de overstap naar de kleine formatie Vini Fantini-Nippo. Dat team komt volgend jaar uit op het tweede wielerniveau.

Cunego kon zijn belofte na de winst in de Giro nooit volledig inlossen. Hij won in 2004, 2007 en 2008 wel de Ronde van Lombardije en in dat laatste jaar was hij ook de beste in de Amstel Gold Race. 'De kleine prins' staat dit seizoen nog met lege handen.

Uitslag Vitesse - ADO Den Haag

De achtste speelronde van de Eredivisie begon met het duel tussen Vitesse en ADO Den Haag. De Arnhemmers wonnen het duel met 6-1. Marko Vejinovic scoorde drie keer namens de thuisclub. Vitesse klimt naar de negende plaats in de Eredivisie. ADO Den Haag staat vijftiende. 

Marko Vejinovic met de 5-1 uit een strafschop. (PRO SHOTS/Joep Loenen)

Vitesse

6 - 1

ADO Den Haag

 5' Leerdam
 14' Leerdam
 31' Derijck (e.d.)
 37' Vejinovic
 40' Vejinovic(pen)
 62' Vejinovic(pen)
   21' Kramer 
 
 Gele kaart: Derijck, Jansen, Zuiverloon (ADO Den Haag)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13231
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Wallace
Kruiswijk (Bosz/90+1)
v.d.Heijden
Achenteh
Kazaishvili
Vejinovic
Leerdam (McEachran/84)
Traoré
Dauda (Djurdjevic/76)
Olijnyk
  Hansen
Zuiverloon
Derijck
Kanon
Meijers
Malone
Alberg (Gehrt/82)
Jansen (Bakker/81)
v.Duinen
Kramer
Houtkoop (Merencia/81)

Man vermoordt kittens in Sliedrecht

In Sliedrecht waart een kittenmoordenaar rond. Roy Fijn, die samen met andere twee mannen de moederpoes en een van de vijf kittens redde, wil dat deze moordenaar gepakt wordt.

Roy stapte op 28 augustus jongstleden de deur van zijn bedrijf aan de Vierlinghstraat in Sliedrecht uit en hoorde iemand 'moordenaar!' roepen. Dit gegil bleek afkomstig van 2 mannen in werkkledij en was gericht aan een grote man met een hangbuik die bij een grijze afvalcontainer op de hoek van de straat stond. Naast de man lagen vier dode kittens op de grond en enkele meters verderop stond een groene kattenmand. De mannen in werkkledij vertelden Roy, die nu nog steeds van slag is door het gruwelijke tafereel, dat de betreffende man de kittens één voor één de nek stond om te draaien.

Fijn keek in de groene kattenmand en zag de moederpoes en één resterende kitten. Door de ophef die de werklui gemaakt hadden, waren beide katten vooralsnog ontsnapt aan het lot van de andere vier. Onmiddellijk greep Roy de kattenmand om ervoor te zorgen dat de man de katten niet alsnog iets aan kon doen. Toen begon de man tegen hem te schreeuwen: 'Neem die krengen maar mee'. Daarna gooide hij een krabpaal naar Roy toe met de mededeling: 'en neem die ook maar mee!' Roy wachtte geen seconde, pakte de kattenmand en de krabpaal, liep naar zijn auto en vertrok naar zijn huis in Zaltbommel, vóór de dader de kans kreeg zich te bedenken. Hoe het zou aflopen met de kittenmoordenaar en de woedende mannen in werkkledij wist hij dan ook niet.

Wel weet hij nu dat er voor de moederpoes en de kitten inmiddels goed wordt gezorgd, daar heeft hij immers persoonlijk voor gezorgd. Ook heeft hij alarm geslagen bij de dierenpolitie en aangifte gedaan. De politie hoopt op getuigen die de identiteit van de kittenmoordenaar kennen. Ook Roy hoopt dat de werklui die hem op het gruwelijke tafereel attendeerden zich zullen melden, want 'zo iemand verdient een straf. Helaas gebeurt dit vaker, alleen dan doen zulke mensen het in hun achtertuin en zie je het niet.'

 

Kerkdienst voor honden en katten

Zondag verandert de dorpskerk in Schaarsbergen in een 'lite-versie' van de Ark van Noach. Die dag is er namelijk een kerkdienst gewijd aan wezens die niet naar gods gelijkenis geschapen zijn: de hond en de kat.

En het leuke is… de dieren mogen er nog zelf bij aanwezig zijn ook! Hoewel katten normaal gesproken vanzelfsprekend Bastet aanhangen zullen ook zij een kijkje krijgen in de keuken van het geloof dat diezelfde dieren ooit als werknemers van heksen bestempelde.

De schepper van dit zalige plan vertelt: "Ik ben op het idee gekomen door een bericht op ons Facebookaccount over iemand die de hond van het gezin had moeten laten inslapen. Dat leverde een hausse aan reacties op. Veel mensen blijken troost uit hun huisdieren te halen. Dus waarom geen kerkdienst met hond en kat, dacht ik. Het gewone leven verdient een plek in de kerk. Althans, zo kijk ik er tegenaan. Het gaat mij meer om het leven dan om de leer"

De dienst begint zondag om half vier en zal een half uurtje later afgelopen zijn. Aan drinkbakken, brokjes en poepzakjes is gedacht. Mogelijk komt ook een paard de kerkdienst vereren met een bezoek.

Tabárez nog vier jaar bondscoach Uruguay

Oscar Tabárez zal ook de komende vier jaar bondscoach zijn van Uruguay. Hij heeft zijn contract verlengd tot en met het WK van 2018 in Rusland. De 67-jarige Tabárez is al bondscoach van Uruguay sinds 2006. 

Tabárez werd met zijn land vierde op het WK van 2010. Een jaar later won hij met Uruguay de Copa América. Op het laatste wereldkampioenschap in Brazilië werd Uruguay in de achtste finale uitgeschakeld door Colombia. Ondanks deze vroegtijdige uitschakeling gaat El Maestro nog vier jaar door

Geile juf (27) neukt met 4 scholieren

Het was even zoeken, maar we hebben weer een bericht over geile juffen gevonden. Ditmaal neemt FOK! je mee naar Stafford in de Amerikaanse staat Virginia, waar ene Erica Mesa flink de lul is. De 27-jarige wiskundelerares heeft namelijk maar liefst vier jonge knapen afgewerkt.

De blonde lerares aan de Colonial Forge High School in Stafford werd afgelopen dinsdag opgepakt. Dit omdat uitkwam dat ze zich had klaargereden op de kloppende roede van een 17-jarige leerling. Tot driemaal toe zelfs.

Al snel kwam de aap uit de mouw. Vandaag lekte uit dat ze zich door nog drie ferme scholieren heeft laten uitwonen. Deze jongens zijn tussen de 16 en 18 jaar oud. Twee van hen hebben Mesa in haar SUV een veeg gegeven, zo gaven zij schoorvoetend toe.

Alle intieme onderonsjes vonden plaats in februari, mei en september dit jaar. Extra lullig is dat het domme blondje keurig getrouwd is. En nog twee honten heeft ook. Ze blijft nog wel even vastzitten.

En we hebben beeld!

Monument voor dieren MH17

Limburger Jos Nooijen heeft het initiatief genomen om een herdenkingsmonument neer te zetten voor de omgekomen dieren van rampvlucht MH17. Dit monument zou moeten komen in Grashoek, een gehucht in de buurt van Toverland.

Aan boord van het neergehaalde vliegtuig bevonden zich twee honden, een tiental duiven en papegaaien die het niet na kunnen vertellen. Meneer Nooijen, eigenaar van een dierenbegraafplaats lijkt het een goed idee om op zijn terrein het herdenkingsmonument te zetten.

Waarom hij dat precies wil? Omdat –volgens Jos- mensen steeds vaker de behoefte hebben aan een plek om hun huisdier te herdenken.

[Vid] Iran grijpt naast historisch goud in 'worsteltikkertje' Asian Games

Tijdens de Asian Games in Incheon heeft Iran in de finale van het kabaddi bij de mannen net geen historische zege op India kunnen boeken. In de sport, die omschreven kan worden als een soort mix van tikkertje en worstelen, won India tot nu toe alle gouden medailles op de Asian Games en heeft India met de Pro Kabaddi League de enige professionele kabaddicompetitie ter wereld.

Kabaddi is vooral populair op het Indiase subcontinent en is de nationale sport van Bangladesh. Dat is samen met Pakistan en Iran dan ook het land dat het India het meest lastig kan maken. De eeuwenoude sport wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers, die beiden een helft van het speelveld bezetten. De teams mogen om beurten aanvallen, wat betekent dat één speler naar de helft van de tegenstander gaat.

Deze speler, de raider, moet binnen 30 seconden proberen om een tegenstander aan te tikken, ook wel taggen geheten. Doet hij dat en slaagt hij er in om binnen de tijd weer op de eigen helft terug te zijn, dan krijgt zijn team één punt. Als hij twee of meer tegenstanders heeft kunnen taggen krijgt zijn team het corresponderende aantal punten. De raider hoeft overigens niet volledig terug op eigen helft te zijn, het aanraken van de middellijn is voldoende.

Als een verdedigende speler is getagd en de raider komt met succes terug op de eigen helft, is de betreffende verdedigende speler out en moet hij het speelveld tijdelijk verlaten. Hij kan weer terugkomen als zijn team een tegenstander tijdelijk out krijgt. Het kan gebeuren dat een team alle spelers kwijtraakt doordat alle zeven out zijn. Dat is het grootste succes voor het andere team en levert het een lona op, twee extra punten. De zeven spelers die out waren mogen daarna weer terug om met het volledige team de wedstrijd te hervatten.

Het element 'tikkertje' zal inmiddels duidelijk zijn, maar er komt ook wel degelijk grof geweld bij kijken. Zodra een raider iemand aangetikt heeft probeert hij zijn eigen helft te bereiken, maar de verdedigers willen dat uiteraard voorkomen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de raider met een aantal harde beuken door het hele team naar de grond gewerkt wordt, wat niet altijd zonder blessures gaat.

Ook de vrouwen speelden kabaddi in Incheon. Hier heeft een speelster van Bangladesh nog net de middellijn gehaald, ondanks dat het hele Indiase team haar tegen de grond werkte (Foto: Getty)

Naast het 'tikken' en het scoren van een lona - waarbij een team alle zeven spelers out ziet gaan - is er nog een derde manier om aan punten te komen: De bonuslijn. Dit is vanaf de middellijn bekeken de tweede lijn op het veld - het dichtst bij de achterlijn. De raider kan een punt scoren door de bonuslijn aan te raken en vervolgens zijn eigen helft weer te bereiken binnen 30 seconden. Dit alles klinkt wellicht ingewikkeld, maar met een beetje goede wil is niet meer dan een paar minuten kijken nodig om te snappen hoe het spel in elkaar steekt.

Zoals eerder vermeld is India de absolute grootmacht. In Incheon stond kabaddi voor de zevende keer op het programma van de Asian Games na de introductie in 1990. In alle eerdere toernooien hadden de Indiase mannen geen enkele wedstrijd verloren: 28 zeges op rij. Daar kwamen er in Incheon vrij simpel nog vier bij, maar in de finale tegen Iran werd het plotseling bijzonder spannend.

De Iraniërs schoten uit de startblokken en stonden halverwege de eerste helft - een helft duurt 20 minuten - op een grote voorsprong van 17-7. Op dat moment zorgde Kumar Anup voor een van de hoogtepunten van de finale. De Indiër wist een speler van Iran te taggen en wilde terugrennen naar zijn eigen helft, maar hij werd door het voltallige Iraanse team tegen de grond gewerkt. De ervaren Anup slaagde er echter toch in om met zijn hand de middellijn te bereiken, ondanks dat er zelfs nog een Iraanse voet op zijn hand stampte.

De volledige finale bij de mannen. Op 23:50 minuten begint de raid van Anup, waar hij drie punten uit weet te scoren (Bron: YouTube)

Na de eerste helft stond Iran wel nog ruim voor: 21-13. Een stunt leek in de maak, want niet alleen op de Asian Games, maar ook op het WK had India nog nooit een wedstrijd verloren. Op de vijf tot nu toe gespeelde WK's wonnen ze alle totaal 30 wedstrijden.

In de tweede helft van de finale in Incheon liet India plotseling zien zich niet gewonnen te willen geven. Binnen vijf minuten wisten de titelverdedigers, onder meer door een lona te scoren, de stand op gelijke hoogte te brengen: 21-21. Het ging vervolgens lang gelijk op, maar Iran leek niet meer in staat om nog eens een voorsprong op te kunnen bouwen. Na 40 minuten zat de zwaarste wedstrijd in tijden erop voor het Indiase kabadditeam, maar alsnog kregen ze het goud.

In het Zuid-Koreaanse Incheon werd overigens ook voor de tweede keer op de Asian Games een toernooi voor vrouwen gespeeld. Het mag geen verrassing heten dat India daar, net als vier jaar eerder, ook het goud veroverde. Zij versloegen eveneens het team van Iran: 31-21.

Voor wie zich afvraagt of kabaddi olympische toekomst heeft: In 1936 werd het tijdens de Spelen in Berlijn al gedemonstreerd door een paar Indiërs. Vooralsnog lijkt de kans niet groot, gezien de enorme dominantie van het Indiase subcontinent en Iran. Wel heeft de internationale kabaddibond steeds meer leden, waaronder ook landen als de VS, Noorwegen, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Hyenapaar weigert van bil te gaan

Het heeft er alle schijn van dat het niet meevalt om het geslacht van een hyena te bepalen. Een dierentuin in het noorden van Japan weet er alles van.

De Maruyama Zoo kocht begin 2010 twee ontzettend lieve hyenaatjes. Dit in het kader van een fok-programma (zonder uitroepteken). Niet dat de diersoort bedreigd is, maar de wereld is ook niet echt dik bezaaid met de keffertjes. Bovendien is een excuus om te neuken nooit weg: "we moeten fokken om de soort in stand te houden."

Kami en Kamutori werden uit Zuid-Korea gehaald, een land dat niet bepaald dikke vrienden met Japan is. Alles leek in kannen en kruiken.

Helaas ging het sprookje niet helemaal zoals de Japanners bedacht hadden. De twee tortelduifjes weigerden namelijk gezellig te copuleren. Er is op ze ingepraat, wellicht heeft men stimulerende filmpjes getoond, maar niets hielp.

Na vier jaar hebben de liefhebbers van sake nog maar eens goed naar Kami –het veronderstelde vrouwtje- gekeken. Wat bleek? Kami bleek een leuk setje mannelijke genitaliën te hebben! Tenzij het dier ook in een dierentuin in Thailand had gezeten voor een kleine 'verbouwing' is Kami dus op en top mannelijk. En dat paart nu eenmaal ietwat lastig met Kamutori.

De dierentuin in Sapporo heeft na deze ontdekking het fok-programma een rotschop gegeven. Kami en Kamutori hebben besloten gewoon vrienden te blijven.

Avondklok voor Syriërs in Libanon

Steeds meer dorpen en steden in Libanon stellen een avondklok in voor Syrische vluchtelingen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gezegd. De vluchtelingen worden beperkt in hun bewegingsvrijheid.

Volgens HRW dragen de uitgaansverboden bij aan een 'klimaat van discriminatie en vergelding'. In zeker 45 dorpen zou een dergelijk verbod van kracht zijn.

In Libanon zitten meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen. In totaal telt Libanon 4,5 miljoen inwoners en veel Libanezen menen dan ook dat de vluchtelingenstroom een te zware wissel op het land trekt. Het aantal aanvallen op Syriërs is sinds begin augustus toegenomen.

Liesbeth Kamerling nog steeds te ziek voor paaldans

Liesbeth Kamerling kampt nog steeds met een stevige longontsteking. De actrice moest anderhalve week geleden al uit het programma Celebrity Pole Dancing stappen vanwege haar ziekte. "Ik ben nog niet helemaal de oude", liet ze weten aan RTL Boulevard.

De 38-jarige artiest heeft van haar huisarts vooral rust voorgeschreven gekregen. Ze had maandenlang getraind voor het programma waarin ze op wulpse wijze in de stalen paal mocht gaan hangen.

15-jarige geeft 37.000 euro uit aan 'gratis' spel

Een vijftienjarige jongen uit Antwerpen heeft in een paar maanden tijd maar liefst 37.000 euro uitgegeven aan een mobiel spelletje genaamd Game of War - First Age. Dit spel is gratis om te spelen, maar er zitten veel items in het spel die je kunt kopen met virtueel goud. En dat goud kost geld. In het spel moet je je eigen stad en leger opbouwen, en de items zorgen ervoor dat je sneller vooruitgang boekt. 

De moeder wist niet dat haar zoon zoveel geld had uitgegeven: "Hij speelde al jaren spelletjes, zijn broers ook. Maar hij speelde nooit voor geld. Wij hadden geen reden om ons zorgen te maken.

Een tijd geleden had de moeder hulp nodig om wat e-books op haar tablet te zetten. Zij vroeg haar zoon om even te helpen. Om de e-books te kunnen kopen, gaf zij hem de gegevens van haar vaders creditcard. De jongen koppelde deze kaart daarna aan zijn eigen iTunes-account, waardoor hij onbeperkt geld kon uitgeven in het spel.

"Terwijl je speelt, komen er talloze promoties tevoorschijn. En in het spel is er zelfs een casino waar je kan gaan spelen. Je moet maar één keer klikken om een aankoop te doen, om écht geld uit te geven," zegt de moeder. "En dat deed hij, telkens opnieuw, niet beseffend hoeveel geld hij aan het spenderen was. Want niets geeft aan hoeveel je al betaald hebt."

Ze is ondertussen naar de Belgische Kansspelcommissie gestapt. Deze heeft aan de alarmbel getrokken en zegt dat er strikte regelgeving nodig is. Of de familie het geld terugkrijgt is niet bekend. 

Sturridge tekent nieuw contract bij Liverpool

Daniel Sturridge heeft een nieuw meerjarig contract getekend bij Liverpool. Dat meldt de Engelse club vrijdag. Sturridge kwam begin 2013 over van Chelsea en scoorde sindsdien 36 keer in 52 wedstrijden. "Ik ben dankbaar voor de kans die ik hier heb gekregen en daarom heb ik mijn toekomst aan de club verbonden."

De 25-jarige aanvaller vormde vorig seizoen een ijzersterk duo met Luis Suárez. Met 21 goals werd Sturridge topscorer van de Premier League, maar hij zag Liverpool net naast de titel grijpen. "Dat was een bittere pil, maar dat was slechts een voorproefje van wat de fans nog te zien krijgen. Iedereen is obsessief in het najagen van succes."

Door zijn sterke optredens bij Liverpool groeide Sturridge, die momenteel geblesseerd is, ook uit tot vaste waarde in het Engels elftal. Hij begon op het WK in Brazilië in alle drie de groepsduels in de basis.

[Win] het boek 'Tunis' van René van Rijckevorsel

Op 3 oktober is het thrillerdebuut van René van Rijckevorsel verschenen: Tunis. In samenwerking met De Bezige Bij mag FOK! drie exemplaren van dit boek weggeven.

Op de laatste dag van de Golfoorlog, 27 februari 1991, wordt in Tunis de 40-jarige topdiplomaat Jan Willem Bouman doodgeschoten. Ruim twintig jaar later is deze moord nog steeds niet opgelost, tot grote woede van zijn vroegere collega Fiona Duijnwyck, die als een van de eersten op de plek van de moord aanwezig was. Dan ontvangt Fiona een mysterieus telefoontje van de brute Tunesische oud-minister Abdallah Ben Yaya met een tip over de moord. Hij belt niet uit Tunesië, maar vanuit een uitzetcentrum voor asielzoekers in Groningen. Wanneer Fiona hem bezoekt, wordt hij vermoord en zijzelf beschoten. Ondanks haar angst besluit ze terug te gaan naar het levensgevaarlijke en geradicaliseerde Noord-Afrika. 
Ze weet niet waar ze aan begint…

René van Rijckevorsel is journalist,interim hoofdredacteur van Elsevier en hoofdredacteur van Elsevier Juist. Over de achtergrond van Tunis zegt hij: ‘De moord op diplomaat Robert Jan Akkerman vormt de basis van dit boek. Akkerman was de ‘tweede man’ op de ambassade in Tunis. De moord is nooit opgehelderd. Een enkele gebeurtenis is gebaseerd op de werkelijkheid, maar het overgrote deel van het verhaal vindt zijn oorsprong in mijn fantasie.’

Winnen


Wil je meedoen en kans maken op één van de drie boeken? Klik dan hier om mee te doen.
Meedoen kan tot en met 8 oktober.

CSKA moet rest Champions League spelen zonder fans

CSKA Moskou moet het de rest van de groepsfase van de Champions League zonder publiek stellen. De Russische club mag drie thuiswedstrijden niet met publiek spelen na racistische en gewelddadige misdragingen van CSKA-fans tijdens de 5-1 nederlaag van vorige maand bij AS Roma, besloot de UEFA. Tijdens de twee komende uitwedstrijden mag CSKA bovendien geen eigen fans meenemen.

CSKA ontvangt over drie weken Manchester City en een maand later Roma. Deze week speelden de Moskovieten tegen Bayern München ook al in een leeg stadion na racistisch gedrag van fans tijdens het vorige seizoen. Als de ploeg Europees overwintert moet het nog een wedstrijd zonder publiek spelen.

De UEFA legde CSKA ook een boete van twee ton op. CSKA kan nog beroep aantekenen.

Boko Haram publiceert onthoofdingsvideo

De extremistische beweging Boko Haram heeft beelden gepubliceerd van de onthoofding van een Nigeriaanse piloot. In de video zijn ook beelden te zien van uitgebrande delen van een vliegtuig. Het is een aanwijzing dat Boko Haram over de mogelijkheden beschikt om vliegtuigen neer te halen.

Twee Nigeriaanse piloten en een Alpha-toestel worden sinds 11 september vermist. Het tweetal voerde bij Yola, in het noordoosten van Nigeria, luchtaanvallen uit op bolwerken van Boko Haram. In de video is een man te zien die knielt, terwijl zijn beul een bijl boven zijn hoofd houdt. De man, vermoedelijk een van de piloten, legt in het Engels een verklaring af en zegt daarin dat hij is neergeschoten. "Tot op de dag van vandaag weet ik niet waar mijn copiloot is."

Ook Boko Haram-leider Abubakar Shekau komt vermoedelijk in beeld. Hij is al twee keer doodverklaard door het Nigeriaanse leger. "Hier ben ik, in leven en dat zal ik zijn totdat Allah besluit mijn laatste adem weg te nemen", zegt de man. "Zelfs als jullie me doden dan zal dat ons niet tegenhouden de sharia in te voeren. We zijn nog altijd in onze islamitische staat, we regeren en we onderwijzen de koran."

Shekau gaat verder en zegt dat in gebieden die ze onder controle hebben de sharia van kracht is. Er worden beelden getoond van de straffen, zoals het stenigen van een man die beschuldigd is van overspel, en het afhakken van de hand van een dief. De video eindigt met de beelden van verkoolde vliegtuigonderdelen.

Veldrijder Van der Haar sluit aan bij Giant-Alpecin

Lars van der Haar debuteert volgend seizoen in de World Tour. De Nederlands kampioen veldrijden sluit aan bij Team Giant-Alpecin, de opvolger van Giant-Shimano. Van der Haar rijdt nu nog voor de opleidingsploeg van de Nederlandse equipe.

De 23-jarige Van der Haar blijft zich naar eigen zeggen volledig richten op het veldrijden, maar gaat daarnaast meedoen aan wegwedstrijden. Dit jaar combineert hij ook beide disciplines.

De overstap van Van der Haar heeft ook te maken met het nieuwe beleid bij Giant, dat stopt met de opleidingsploeg. "We vinden het niet effectief genoeg", laat teammanager Iwan Spekenbrink weten in een verklaring. Giant blijft wel nauw betrokken bij de ontwikkeling van de renners die dit jaar voor het beloftenteam uitkomen.

De formatie wil vanaf volgend jaar onder meer talentendagen houden. Daarbij wordt vooral over de grens gekeken, met name in Duitsland. Daar is de nieuwe sponsor Alpecin gevestigd.

Zweden erkent Palestina

Zweden heeft aangekondigd dat het de Palestijnse staat zal gaan erkennen. Dat heeft de nieuwe premier Stefan Lofven in een toespraak na zijn beëdiging in het Zweedse parlement gezegd.

"Het conflict tussen Israël en de Palestijnen kan enkel worden opgelost binnen de kaders van een tweestaten-oplossing. Er zal moeten worden onderhandeld in overeenstemming met het internationale recht", aldus Lofven.

Van zowel Israël als de Verenigde Staten kan felle kritiek op het Zweedse besluit worden verwacht, schrijft de BBC. Die vinden dat een Palestijnse staat voort moet komen uit onderhandelingen in plaats van als voldongen feit te worden geponeerd.

Als dit doorgaat, zal Zweden het eerste land zijn dat als EU-lid Palestina erkent. Hongarije, Polen en Slowakije erkennen Palestina ook, maar die deden dat al voordat ze lid waren. De Europese Unie heeft als zodanig geen definitief standpunt rondom de kwestie ingenomen.

Zweedse kiezers stemden vorige maand de centrumrechtse coalitie van de voormalige premier Fredrik Reinfeldt weg. Dat maakte de weg vrij voor een centrumlinkse regering, waarin naast Lofvens Sociaal-Democratische Partij ook de Groenen zitting hebben.

[vid] Dit wordt dé FOK!gadget: de Rukhand!

Met december in aantocht hebben wij nu al een gadget gevonden dat door Piet voor menig FOK!ker uit de zak zal worden getoverd. Een sekspeeltjesfabrikant heeft namelijk de 'Handie' aangekondigd, een speciale masturbatiehandschoen. Een rukhand dus.

Het vervaarlijke ding is een handschoen met een aantal handigheidjes. Volgens de makers is het gemaakt van het beste silicone. Verder vermelden ze dat het ding 'soepel en zacht' is en geeft het je 'volledige controle en een perfecte greep', zo weet Het Laatste Nieuws.

Het werkt heel simpel. Je slingert PornHub aan, trekt de handschoen aan en slaat de hand aan jezelf. De vibratiefunctie helpt je hierbij een handje. Verder is de rukhand voorzien van een ingebouwd glijmiddelsysteem, voor levensecht contact.

De leukste feature is echter het ingebouwde opvangreservoir. Al je fapsap wordt dus keurig opgevangen. Na het legen van je zak keer je de boel om en spoel je de Handie uit.

Er is echter wel een maar. Het ding is helaas nog niet beschikbaar. Ze hopen nu via crowdfunding 76.500 euro bij elkaar te trekken om het ding op de markt te brengen. Dus FOK!kers, hier kun je meehelpen jouw droom waar te maken.

Dichterbij dit zullen de meeste FOK!kers nooit komen...

DirectX 12 wordt geleverd met Windows 10

Microsoft heeft bevestigd dat DirectX 12 in Windows 10 zit. Er is al een versie voor ontwikkelaars in de huidige technical beta van Windows 10, zodat ze zich al voor kunnen bereiden op de release ergens in 2015.

"De definitieve versie van Windows 10 wordt geleverd met DirectX 12", valt te lezen op de MSDN-blog. Op dit moment ondersteunt alleen de Unreal Engine 4 de nieuwe aansturingsversie, maar het team achter DirectX zegt dat ze met andere engine-makers bezig zijn om de API te laten ondersteunen. Of DirectX 12 ook uitkomt op oudere Windows-versies is nog niet bekend. Hieronder zie je een techdemo van ontwikkelaar Lionhead, een van de studio's van Microsoft, die gebruikmaakt van DirectX 12.

Betogers Hong Kong blazen overleg met regering af

De demonstranten die in Hong Kong meer democratie eisen hebben het geplande overleg met de regering over hervormingen van het kiesstelsel afgeblazen. Dat besluit werd genomen nadat groepen mensen hadden geprobeerd de betogers te verjagen van de straten die ze al een week bezet houden.

De Studentenfederatie van Hong Kong, een van de groepen die de protesten aanzwengelden, zei geen andere keus te hebben dan de gesprekken te schrappen. Hong Kongs leider Leung Chun-ying stelde het overleg donderdag voor in een poging de lont uit het kruitvat te halen.

262 slachtoffers vliegramp MH17 geïdentificeerd

Het identificatieteam in Hilversum heeft afgelopen week elf slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne geïdentificeerd. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt. Inmiddels zijn de stoffelijke resten van 262 slachtoffers gekoppeld aan een naam.

Van de elf slachtoffers hebben er acht de Nederlandse nationaliteit. Uit welk land de andere drie slachtoffers komen wordt op verzoek van de betrokken ambassades niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu 168 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd.

Vorige week werden 26 slachtoffers geïdentificeerd en de week ervoor veertien. Bij de vliegramp op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het ministerie benadrukt dat het identificatieproces nog een een tijd kan duren.

Catalonië wil referendum doorzetten

De regering van de Spaanse regio Catalonië wil het referendum over de onafhankelijkheid dat voor 9 november gepland staat gewoon doorzetten. Het Spaanse constitutionele hof stak deze week een stokje voor de volksraadpleging, maar de Catalaanse regering wil het hof ervan overtuigen dat het op zijn beslissing moet terugkomen.

Woordvoerder Francesco Homs liet weten dat de regering aan het kijken is hoe het referendum alsnog kan worden georganiseerd. Het hof bepaalde maandag dat de voorbereidingen moeten worden gestaakt in afwachting van een beslissing van de rechter over de rechtsgeldigheid van het plebisciet.

De onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië heeft de afgelopen jaren steeds meer aanhang gekregen. De centrale regering in Madrid weigert de regio meer autonomie te geven en dat is veel mensen een doorn in het oog.

Spelen als Claptrap in Borderlands: The Pre-Sequel

2K heeft een trailer uitgebracht van Borderlands: The Pre-Sequel waarin we zien hoe het is om robot Claptrap te zijn in de first person shooter. De video wordt uitgelegd door ontwikkelaars van Gearbox Software en 2K Australia.

In de game zijn we dit keer op de maan, met alle zweverigheid die bij gebrek aan zwaartekracht ontstaat. Dit zorgt voor nieuwe vaardigheden, zoals flinke sprongen en buttslams, maar ook nieuwe vijanden en natuurlijk zijn er heel veel wapens. In dit deel zijn er laserwapens en vrieswapens bijgekomen, zodat je monsters op nog brutere wijze kunt doden.

Borderlands: The Pre-Sequel komt uit op 14 oktober voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Gevechten rond luchthaven Donetsk duren voort

Pro-Russische separatisten leveren nog altijd strijd met het Oekraïense regeringsleger rond de luchthaven van Donetsk. De rebellen lijken steeds meer terrein te winnen, maar het leger verzet zich uit alle macht.

Een verslaggever van persbureau Associated Press zag vrijdag dat drie tanks de terminal van de luchthaven onder vuur namen. In dat gebouw hebben de regeringstroepen zich verschanst. In het gebied klonk het geluid van scherpschuttersgeweren.

Andrij Lisenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zei dat sinds donderdag twee militairen om het leven zijn gekomen en dat er negen gewond zijn geraakt.

De strijd om de luchthaven is deze week in felheid toegenomen. De gevechten dreigen het staakt-het-vuren dat op 5 september werd gesloten te ondermijnen. Aan de afspraak om zware artillerie terug te trekken - onderdeel van het akkoord - hebben beide partijen zich niet gehouden.

Inwoners van Donetsk zitten vast tussen de strijdende partijen. Een medewerker van het Rode Kruis kwam donderdag om het leven toen een projectiel insloeg bij het kantoor in de stad.

Uitblinkers mogen nog eerder examen doen

Scholieren in het voortgezet onderwijs die uitblinken in bepaalde vakken, kunnen straks nog eerder examen doen in die vakken. Op dit moment is het al mogelijk om het jaar voor het examenjaar een vak af te ronden. Straks kan dat nog een jaar eerder, bijvoorbeeld in vwo 4. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vrijdag.

Door de verruiming kunnen 'nog meer talentvolle leerlingen' eerder examen afleggen waardoor zij de ruimte krijgen voor 'verrijking of verdieping'. Daarbij kan gedacht worden aan het volgen van extra vakken. Ook wordt het volgens het ministerie makkelijker examen te doen in meer dan één profiel.

Scholen hebben zelf aangegeven behoefte te hebben aan meer ruimte voor het 'flexibel inrichten van de schoolloopbaan' van uitblinkende leerlingen. Volgens de scholen is dat een manier om de toptalenten te stimuleren, uit te dagen en te belonen, zo meldt het ministerie.

Kwakzalversprijs voor hoogleraar Pauline Meurs

Hoogleraar Pauline Meurs is dit jaar de winnaar van de Meester Kackadorisprijs voor grootste kwakzalver van Nederland. De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt deze onderscheiding jaarlijks uit aan een persoon, instelling of onderneming die kwakzalverij in belangrijke mate heeft bevorderd.

Meurs krijgt de prijs als voorzitter van ZonMw, een instituut dat gezondheidsonderzoek financiert. ZonMw werkt voor het ministerie van Volksgezondheid en financierde onder meer een onderzoek waarin wordt geadviseerd meer onderzoek te doen naar alternatieve behandelingen.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is het zinloos dat aan dit soort onderzoek geld wordt uitgegeven. Uit onderzoek naar alternatieve geneeswijzen is volgens hem nog nooit iets goed gekomen. "Het rapport bevat talloze onjuistheden, laat een schrijnend gebrek aan kennis zien en heeft een unverfroren pro-alternatieve basishouding", aldus de organisatie.

ZonMw was al eerder doelwit van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. In 2006 kreeg de directeur van het bestuursorgaan de kwakzalversprijs al. Nu is dus de voorzitter aan de beurt. Meurs is als hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Onder meer de NCRV, Halbe Zijlstra en de Triodos Bank kregen de kwakzalversprijs eerder.

Gemeenten vrij in invulling herdenking MH17

Gemeenten mogen zelf beslissen wat ze 10 november organiseren rond de nationale herdenking van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Voor die dag komen geen landelijke regels, meldt het ministerie van VWS vrijdag.

De herdenking vindt plaats in de RAI in Amsterdam, waar alle slachtoffers van de vliegramp herdacht. Tijdens het programma wordt een minuut stilte in acht genomen. In tegenstelling tot de dag van nationale rouw is er geen landelijk tijdstip voor de minuut stilte. De herdenking is alleen bedoeld voor genodigden.

Studentes mogen islamuniversiteit-opleiding afmaken

Twee studentes aan de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) mogen hun opleiding toch afmaken. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vrijdag bepaald. Het tweetal was van de opleiding verwijderd nadat ze melding hadden gemaakt van seksuele intimidatie door een van de docenten.

De IUR had de studentes weggestuurd omdat ze 'in strijd met de grondbeginselen en doelstellingen' van de universiteit zouden handelen. De rechtbank oordeelde dat die reden niet goed kon worden onderbouwd. "De aangevoerde argumenten zijn onvoldoende om een vergaande maatregel als intrekking van de inschrijving te rechtvaardigen", aldus de rechtbank.

De twee vrouwen van 33 en 38 jaar studeren islamitische wetenschappen. In juni zou de docent, die tevens in het bestuur zit, twee keer op dreigende toon seksuele toespelingen hebben gemaakt. Of daadwerkelijk sprake was van seksuele intimidatie is niet door de rechtbank onderzocht. Het feit dat de studentes de melding hebben gedaan mag in dit geval geen reden zijn om de vrouwen niet tot de vervolgopleiding toe te laten, aldus de rechters.

Binnen 48 uur moeten de studentes weer tot de universiteit worden toegelaten. Gebeurt dat niet, dan krijgen ze vijfhonderd euro per dag.

Vijftig jaar geëist tegen verdachten moord Visser

De Spaanse justitie wil dat hoofdverdachte Juan C. en zijn twee handlangers vijftig jaar de gevangenis ingaan voor de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE vrijdag.

Visser en Severein werden vorig jaar mei dood gevonden in een citroenboomgaard in de plaats Molina de Segura in het zuidoosten van Spanje. Ze waren twee weken vermist. C., de voormalige manager van een volleybalclub in Murcia waar Visser voor speelde, zou hen hebben laten ombrengen vanwege een zakelijk geschil.

C. zou de twee Roemenen Valentin I. en Constantin S. hebben ingehuurd om de moord te plegen. Tegen de eigenaar van de citroenboomgaard is drie jaar cel geëist. Tevens vraagt justitie een onbekend bedrag aan schadevergoeding voor de nabestaanden van de Nederlanders.

Eigenaar dode hond met gelakte nagels meldt zich

De eigenaar van de hond die eind augustus dood werd gevonden in een perkje in Den Haag heeft zichzelf vrijdag gemeld bij de politie. Het dier had rozerood gelakte nagels. Vanwege het letsel ging de politie ervan uit dat de hond door geweld om het leven was gekomen.

De 57-jarige eigenaar verklaarde echter dat de dood van de hond een ongeluk was. Hij heeft het dier in het perkje begraven omdat hij zelf geen tuin heeft. Hoe de hond precies om het leven is gekomen en waarom haar nagels gelakt waren, kon een woordvoerder nog niet zeggen.

Werklui vonden het dier toen ze een hondenpoot boven de grond zagen uitsteken in de Vrederustlaan. Het bleek te gaan om een zwart Amerikaans Stafford-teefje. De hond lag er waarschijnlijk al een paar dagen. Agenten van de dierenpolitie groeven het beest verder uit.

Uit politieonderzoek kwam de identiteit van de eigenaar naar voren. Die kwam zich vrijdag melden en werd aangehouden, maar is inmiddels weer op vrije voeten.

Bekende Syrieganger bedreigt Wilders

Een bekende Nederlandse jihadganger in Syrië, Muhajiri Sháám, heeft PVV-leider Geert Wilders vrijdag via Twitter bedreigd. Sháám wenst dat er een einde komt aan de 'nationalistische volkswolf en misdadiger Wilders' en dat hij in handen valt van de 'mujahideen'.

In een tweede tweet schrijft hij: "Eens kijken of hij zich dan nog op zulke grove manieren durft uit te laten over de Profeet. Schuil nu t nog kan achter je vrijheid".

Sháám riep vorige week in een filmpje op Facebook zijn broeders in onder meer Nederland op tot een stevige daad tegen de Nederlandse overheid vanwege de Nederlandse steun voor de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië waarbij drie Nederlandse jihadgangers werden gedood.

Wilders gaat bij de politie aangifte doen van de dreigtweets, zei hij tegen persbureau ANP. "Ik zal nooit wijken voor dreigementen", voegde hij eraan toe. "Maar vreselijk is het wel."

Tegen Sháám, alias Abu Mohammed, loopt al een strafrechtelijk onderzoek. Nederland heeft vorige week het paspoort van Sháám, die ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, ingetrokken. Ook is hij uit de gemeentelijke basisadministratie uitgeschreven en zijn z'n financiële tegoeden bevroren.

Bekende Syriëganger bedreigt Wilders
Bekende Syriëganger bedreigt Wilders (Foto: ANP)

Nabestaanden eisen vervolging juweliersvrouw

Nabestaanden van een van de overvallers die werd doodgeschoten bij juwelier Goldies in Deurne willen dat de schietende juweliersvrouw alsnog wordt vervolgd voor doodslag. Ze dienen daarom een klacht in bij het gerechtshof in Den Bosch, vertelde hun advocaat Peter Plasman vrijdag tegen de NOS.

De Deurnese juweliersvrouw Marina schoot de twee overvallers dood. Het Openbaar Ministerie (OM) oordeelde dat ze mocht schieten om zichzelf en haar man te verdedigen toen ze werden aangevallen.

De nabestaanden hebben vraagtekens bij het standpunt van het OM, legde Plasman uit. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of het echt nodig was om de overvaller die Marina vanachter een deur belaagde met een eerste schot recht door het hart te schieten.

Ze vinden bovendien dat de rechter in zo'n ernstige zaak het laatste woord moet hebben en ze willen in een proces de kans hebben op spreekrecht. Het kunnen uiten van hun gevoelens is van groot belang voor de verwerking, zegt Plasman.

Nabestaanden eisen vervolging juweliersvrouw
Nabestaanden eisen vervolging juweliersvrouw (Foto: ANP)

NS verhoogt prijs treinkaartjes met twee procent

De prijzen van treinkaartjes gaan vanaf 1 januari omhoog. Tickets worden een kleine twee procent duurder. Ook sommige abonnementen worden in prijs verhoogd, meldt de NS vrijdag.

De tarieven voor enkele reizen en dagretours stijgen met 1,98 procent. Het Voordeelurenabonnement wordt 2,15 procent duurder, net als de abonnementen Traject Vrij, Altijd Vrij en het Grensabonnement.

De hogere tarieven zijn volgens de NS het gevolg van inflatie. Ook moet de spoorwegmaatschappij meer betalen voor het gebruik van het spoor, al zijn de kosten daarvoor dit jaar al deels doorberekend.

De abonnementen Dal Voordeel, Weekend Vrij en Dal Vrij veranderen niet van prijs. Het Kids Vrij-abonnement voor kinderen van vier tot en met elf jaar wordt gratis. De NS betaalt die kosten met geld dat door een reiziger niet wordt teruggevraagd als hij vergeet uit te checken.

Belastingzaak tegen Messi gaat door

De rechtszaak tegen Lionel Messi vanwege vermeende belastingontduiking gaat door. De advocaten van de sterspeler van FC Barcelona wilden dat de aanklacht kwam te vervallen, maar dat verzoek is vrijdag afgewezen. Messi en zijn vader Jorge zouden tussen 2007 en 2009 vier miljoen euro aan belastingen hebben ontdoken.

Volgens de rechter in Barcelona kon Messi weten van de activiteiten van zijn vader, die tevens zijn belangen behartigt. "Het is niet nodig om volledig op de hoogte te zijn van de boekhouding en bedrijfsvoering, dan wel het exacte bedrag. Het is genoeg om bewust te zijn van de motieven om te frauderen en hiermee in te stemmen."

Messi en zijn vader hebben vijf dagen om beroep aan te tekenen tegen het besluit. Beide ontkennen alle beschuldigingen. Vorig jaar maakten ze al vijf miljoen euro over naar de belastingdienst, het verschuldigde bedrag plus rente.

Messi heeft bij FC Barcelona een nettojaarsalaris van naar verluidt zestien miljoen euro. Daarnaast heeft de dribbelaar meerdere lucratieve commerciële deals.

De randzaken hebben vooralsnog geen invloed op Messi's prestaties. In zes competitieduels scoorde de Argentijn vijf keer en gaf hij nog eens zes assists.

Greipel klopt Degenkolb in Münsterland

André Greipel heeft vrijdag de Sparkassen Münsterland Giro op zijn naam geschreven. De Duitser van Lotto-Belisol was op de Duitse nationale feestdag de sterkste in de sprint. Na een rit van 205 kilometer bleef hij John Degenkolb en de Belg Tom van Asbroeck voor. Moreno Hofland was op de zesde plaats de beste Nederlander.

Greipel was in 2008 al eens de beste in de Duitse wielerwedstrijd. Hij volgt Jos van Emden op op de erelijst. Voor de 32-jarige Duitse kampioen is het de zeventiende overwinning van het seizoen.

Degenkolb, die normaal voor Giant-Shimano rijdt, kwam in eigen land uit in een nationale ploeg. Eerder op de dag werd bekend dat Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen) volgend jaar overstapt naar TeamLottoNL.

Arnaud Démare won ook de tweede etappe in de Tour de L'Eurométropole. Net als in de openingsrit was de Franse kampioen van FDJ de sterkste in de massasprint. Na een rit van 171 kilometer versloeg hij in Nieuwpoort de Belg Jens Debusschere (Lotto-Belisol) en Belkin-renner Theo Bos.

Nadal verliest van Klizan in kwartfinale

Rafael Nadal is vrijdag in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Beijing uitgeschakeld. De mondiale nummer twee verloor in de Chinese hoofdstad met 7-6 (7), 4-6 en 3-6 van Martin Klizan. De Slowaak staat 56e op de wereldranglijst.

Nadal maakte in Beijing zijn officiële rentree na drie maanden blessureleed. De 28-jarige Spanjaard kwam sinds Wimbledon niet meer in actie vanwege een pijnlijke pols. In de eerste ronde versloeg Nadal nog overtuigend Richard Gasquet en ook de Duitser Peter Gojowczyk was hij eenvoudig de baas.

Tomas Berdych, die als derde is geplaatst, was met 6-1, 6-4 te sterk voor John Isner. De Tsjech neemt het nu op tegen Klizan. De andere halve finale gaat tussen Novak Djokovic (1) en Andy Murray (6).

Botergeile mama neukt zichzelf uit de put

Sarah Defrates heeft een opmerkelijke manier gevonden om zichzelf gelukkig te houden. De 47-jarige uit het Britse Bristol neukt zich namelijk een slag in de rondte. De tweevoudig moeder lijdt namelijk aan bipolaire stoornis en is botergeil.

De brunette was er al vroeg bij. Op haar dertiende werd zij al ontmaagd. Sindsdien is ze een echte nymfomane.

Ze is tweemaal getrouwd geweest, maar die huwelijken liepen niet goed af. Echtelijke trouw is haar namelijk vreemd, en zij liet zich dan ook geregeld door een ander uitwonen.

 In 2011 zat ze echter zeer diep in de put. Ze had geen rooie cent meer, en bezocht een psycholoog. Deze constateerde dat zij leed aan een bipolaire stoornis.

"Bij ieder gesprek had ik het over seks", zo bekent de Britse. "Ik kwam erachter dat seks mij juist helpt bij mijn ziekte. Ik voel me na de seks stukken beter."

"Seks is goed, dat weet iedereen. Voor mij is het echter zeer belangrijk. Ik kan er letterlijk niet zonder, het is het enige dat mij op de been houdt." De langste tijd voor haar zonder seks, tweeënhalve maand, voelde voor haar dan ook als een hel.

De nymfomane heeft al zeker negentig verschillende piemels mogen ontvangen. Inmiddels heeft zij haar ervaringen verzameld in een boek dat zojuist is uitgekomen.

Slachtoffers leggen claim neer bij Haaksbergen

Negen slachtoffers van het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen dienen een bezwaar in tegen het verlenen van de vergunning voor het evenement. Ze willen een schadevergoeding. Dat zegt letselschadeadvocaat Yme Drost vrijdag.

Drost vertegenwoordigt vijftien mensen, van wie een deel nog in het ziekenhuis ligt. Onder hen zijn ook nabestaanden van een van de drie overleden slachtoffers.

Volgens de jurist deugt de afgegeven vergunning niet. Zo was er geen goed calamiteitenplan en werd onvoldoende aandacht besteed aan de veiligheid. Toeschouwers werd zondag niet goed verteld waar ze mochten staan.

Bovendien ontbreekt een ontheffing waarin staat dat een monstertruck op de openbare weg mag rijden. Een parkeerplaats is volgens Drost ook een stuk van de openbare weg.

Het zou de advocaat verbazen als de slachtoffers geen schadevergoeding krijgen. "De vergunning vertoont zulke gebreken dat ons verzoek wel zal worden gehonoreerd."

Volgende week wil Drost namens de slachtoffers ook de organisatie aansprakelijk stellen voor het ongeval. "Dat heeft nu nog geen haast."

Crew Top Gear verlaat Argentinië na ophef

De crew van het autoprogramma Top Gear heeft Argentinië verlaten na ophef. Een van de auto's die werden gebruikt bij de opnames had een nummerbord dat volgens demonstranten refereerde aan de oorlog om de Falklandeilanden. Nadat werd gevraagd om geen opnames te maken, pakten presentator Jeremy Clarkson en de crew hun biezen.

Top Gear was in Argentinië om drie auto's te filmen. Een van de wagens had volgens lokale autoriteiten de letters FKL op het nummerbord wat deed denken aan de oorlog die Groot-Brittannië en Argentinië voerden om de eilandengroep. Argentinië verloor de strijd maar claimt de eilanden, die ten zuiden liggen, nog steeds en noemt ze Las Malvinas.

BBC, dat het programma uitzendt, liet in een verklaring aan de Britse krant Daily Telegraph weten dat niet bewust was gekozen voor het nummerbord. "Het is complete onzin dat wordt gesuggereerd dat de auto juist vanwege het nummerbord is gekozen of dat een ander nummerbord plaats heeft gemaakt."

Het is de zoveelste keer dat Top Gear en Clarkson in opspraak raken. Eerder dit jaar kreeg de presentator zijn laatste waarschuwing, omdat het leek alsof hij het woord 'nigger' gebruikte in een uitzending. Clarkson heeft altijd ontkend dat hij de beledigende term gebruikte.

Eerder moest de BBC zijn excuses aanbieden aan Mexico, omdat in het programma werd gezegd dat Mexicanen lui en lomp zijn. Ook tijdens afleveringen in Myanmar werd een racistische term gebruikt.

Herfst doet zijn intrede in het weekeinde

Het mooie nazomerweer van de afgelopen tijd nadert zijn eind. Waar de temperatuur in september nog vaak boven de 20 graden uit steeg, wordt het weer vanaf komend weekend wisselvalliger. Dat meldt weeronline.nl vrijdag.

Zaterdag wordt nog vrij zonnig met een gemiddelde temperatuur van 21 graden. Zondag begint mooi, maar wordt het niet warmer dan 16 graden en trekt 's avonds regen het land in. Daarmee zakt de temperatuur naar wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Na het weekend komt er met veel regen en wind typisch herfstweer. Met name dinsdag wordt regenachtig en grijs. Aan het einde van de week kunnen de temperaturen iets stijgen, maar blijft het wisselvallig.

Rutte: niet actief op zoek naar rechtsgrond Syrië

Het kabinet gaat 'niet actief op zoek naar een rechtsgrond' om ook in Syrië een bijdrage te leveren in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd in Den Haag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Wel wil het kabinet 'een actieve bijdrage' leveren aan de beantwoording van de vraag wat precies de situatie is omtrent het volkenrechtelijke mandaat voor Syrië. "Daar kan uitkomen dat er wel een volkenrechtelijk mandaat is en dan zou het kabinet zich opnieuw moeten beraden." De operatie in Irak is rechtmatig omdat de regering van dat land om internationale steun heeft gevraagd.

De premier benadrukte dat de internationale coalitie waar Nederland deel van uitmaakt al in Syrië actief is. "De Verenigde Staten en een aantal Arabische landen zijn actief aan de kant van het Syrische conflict." Van een oorlog wilde de premier overigens niet spreken, omdat IS een terreurorganisatie is en geen staat. Hij noemde in dat verband het woord 'strijd'.

Rutte vergeleek de strijd met die van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding daarvoor was de herdenking van de razzia uit 1944 in Putten die Rutte donderdag bijwoonde. "We moeten onze kernwaarden als dat nodig is met hand en tand verdedigen. Dat gold toen en geldt nog steeds."

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

De filmzomer mag dan voorbij zijn; er zijn toch maar liefst tien nieuwe releases in de bioscoop deze week. Okay; één ervan is eigenlijk vierendertig jaar oud en drie andere zijn documentaires, maar er valt in ieder geval genoeg nieuws te zien, waaronder Gone Girl met Ben Affleck, The Boxtrolls voor de kids en, het is immers oktober en dus horrormaand, een prequel van The Conjuring.

Gone Girl

Gone Girl legt de geheimen van een modern huwelijk bloot. Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne (Ben Affleck) bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy (Rosamund Pike) vermist is. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het door Nick geschetste beeld van een perfect huwelijk. Door zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag rijst bij iedereen de vraag: Heeft Nick Dunne zijn vrouw vermoord? Gebaseerd op de bestseller Donker Hart van Gilliam Flynn.

The Boxtrolls

The Boxtrolls is een hartverwarmend sprookje over vriendschap en familie. The Boxtrolls zijn bijzondere wezens die onder de grond leven. Ze hebben een weesjongetje uit de stad Kaasbrugge geadopteerd en noemden hem Eitjes. Wanneer ze bedreigd worden door een gemene slechterik zoekt Eitjes hulp bij de mensen in de stad boven de grond en ontmoet het avontuurlijke meisje Winnie. Samen ontdekken ze dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, waar je woont en wie je ouders zijn; want Winnie en Eitjes sluiten echte vriendschap voor het leven.

Wonderbroeders

In de film Wonderbroeders leven vijf monniken harmonieus in het klooster van Wanroij. Totdat er ineens een stel bouwvakkers de rust komt verstoren. De kerkleider heeft hun klooster en de grond verkocht aan de gemeente, die er een commercieel wellness resort van wil maken. De broeders wringen zich in allerlei hilarische bochten en zetten alles op alles om de plannen voor deze ‘turkse stoomzooi’ tegen te gaan. Wanhoopsdaden die niet bepaald hoopgevend zijn. En dan openbaart er zich een wonder! Ze lijken gered, maar hun leven staat vanaf dan totaal op zijn kop…

Annabelle

De bovennatuurlijke thriller Annabelle laat zien wat er gebeurde voordat het ultieme kwaad uit The Conjuring op de wereld werd losgelaten.

2/11 Het Spel van de Wolf

Na de moord op Van Gogh moeten zo snel mogelijk alle sporen die naar onoplettendheid van de AIVD leiden worden uitgewist, maar dan blijkt er veel meer aan de hand.

Bittersweet

Filmmaker Marieke Niestadt geeft ons een unieke kijk in de wereld van het vrouwenboksen, met aan de ene kant glitter en glamour en aan de andere kant het keiharde bestaan, de gepassioneerde trainingen en de gruwelijke gevolgen…

Master Of The Universe

Tegen het decor van glanzende kantoorflats vertelt de Duitse voormalig investment banker Rainer Voss openhartig over de dagelijkse praktijk van de financiële dienstverlening - waarmee hij soms miljoenen dollars per dag verdiende - en blikt hij terug op die voorbije, megalomane tijden. Naast persoonlijke ontboezemingen laat Voss ook zijn licht schijnen op de huidige economische situatie in Europa.

Il Conformista

Heruitgave van deze film uit 1970. Il Conformista schetst het proces van aanpassing aan de mores van het fascisme door de volstrekt onopvallende Marcello Clerici (Jean-Louis Trintignant), een jongeman van goede komaf die worstelt met zijn onderdrukte homoseksualiteit.

Hollywood Banker

Hollywood Banker vertelt het verhaal van Frans Afman, een Nederlandse bankier die een nieuw systeem voor filmfinanciering ontwikkelde waarmee hij de onafhankelijke filmindustrie in Hollywood voorgoed veranderde, maar niet kon voorkomen dat het als een kaartenhuis in elkaar stortte toen ambitie veranderde in hebzucht.

Brozer

Een speelfilm over de veerkracht van de mens, liefde en de confrontatie met het onvermijdelijke waarbij de makers voor en achter de camera worden geconfronteerd met de grenzen van fictie.

Filmpje zien? Deze titels draaien allemaal vanaf deze week in de bioscoop!

Hennis: laatste F-16's zijn onderweg

De laatste vijf F-16's die Nederland inzet bij de strijd tegen de terreurorganisatie IS zijn 'airborne' gegaan. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. De bewindsvrouw kon niet zeggen of de toestellen vrijdag nog aankomen op de basis in Jordanië.

Mogelijk maken de jachtvliegtuigen nog een tussenstop, zo legde Hennis uit. "Later op de dag hoor ik daar meer over." De toestellen kunnen naar verwachting volgende week worden ingezet boven Irak. "Het kan sneller gaan, maar dan zullen we de Kamer informeren."

De drie andere F-16's vlogen donderdag al naar de basis in Jordanië.

Hells Angels hoeven 'verkapt clubhuis' niet uit

De Amsterdamse Hells Angels mogen een pand vlak bij Station Sloterdijk blijven gebruiken. De gemeente Amsterdam vindt dat de motorclub het gebouw feitelijk gebruikt als clubhuis en dat is in strijd met het bestemmingsplan. De Amsterdamse rechtbank was het vrijdag niet eens met die beslissing van de gemeente.

De gemeente stelt dat het pand aan de Humberweg niets anders is dan een verkapt clubhonk waar leden van de motorclub hun avonden doorbrengen. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) eiste daarom vorig jaar dat de activiteiten van de Hells Angels in het pand moesten worden stopgezet, omdat in het bestemmingsplan slechts een 'bedrijf' wordt toegestaan. Per overtreding moest twintigduizend euro worden betaald. De motorbende spande daarop een bodemprocedure aan.

Volgens de rechtbank is het gebruik van het pand als clubhuis onvoldoende bewezen. Officieel verhuren de Hells Angels het pand aan een auto- en een tatoeagebedrijf, waarvan de besturen 's avonds vergaderingen houden. De gemeente heeft niet aannemelijk gemaakt dat die avonden eigenlijk clubavonden zijn, aldus de rechtbank.

Twee jaar geleden kochten de Hells Angels het pand voor ongeveer vier ton, nadat ze waren gedwongen hun oude pand aan de H.J.E. Wenckebachweg te verlaten. Op papier verhuurden ze het pand in Sloterdijk daarna aan de twee bedrijfjes, maar volgens de gemeente was dat slechts een truc om de leden er gebruik van te kunnen laten maken.

Tegen de uitspraak kan binnen zes weken in beroep worden gegaan.

Dodelijk speelgoed in Far Cry 4-trailer

In een nieuwe trailer van de aankomende shooter Far Cry 4 krijgen we een voorproefje van de wapens die beschikbaar zijn in de game. Het arsenaal bestaat uit machinepistolen- en geweren, mortiers, granatenwerpers en voor liefhebbers van de stille aanpak zijn er automatische kruisbogen en Kukri-messen.

Far Cry 4 is een opkomende first-person shooter ontwikkeld door Ubisoft Montreal. In het spel vervul je de rol van Ajay Ghale, een Engels-sprekende Nepalees die terugkeert naar zijn geboorteplaats Kyrat, een fictieve Himalayaanse regio. De game komt uit op 18 november voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Man ligt twee jaar dood in Gronings bos

Een 53-jarige man die twee jaar was vermist heeft al die tijd dood in een bos bij het Groningse Bellingwolde gelegen. Zeljko Delac werd woensdag gevonden door voorbijgangers. Dat meldt de politie vrijdag.

De man werd in oktober 2012 als vermist opgegeven. De politie heeft geen aanwijzingen voor een misdrijf. Naar de precieze doodsoorzaak wordt nog onderzoek gedaan. De nabestaanden van het slachtoffer zijn geïnformeerd.

Omzet supermarkten groeit weer

Supermarkten hebben de omzetkrimp van augustus vorige maand om weten te buigen in groei. De inkomsten van de Nederlandse grootgrutters stegen in september met een half procent in vergelijking met september vorig jaar. De winkels verkochten voor tweeënhalf miljard euro aan goederen, zo meldt marktonderzoeker GfK vrijdag.

September was daarmee een bovengemiddeld goede maand voor Nederlandse supermarkten. In de eerste negen maanden van dit jaar kromp de omzet namelijk met 0,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tussen januari en september ging er voor bijna 25 miljard euro aan boodschappen over de kassaband.

De toename van de omzet is vooral te danken aan het feit dat consumenten vaker naar de supermarkt kwamen dan vorig jaar. Per bezoek bleven ze echter nagenoeg evenveel uitgeven. Wel kozen supermarktbezoekers verhoudingsgewijs minder vaak voor een aanbieding.

Vijftien jaar voor schietpartij in bus Almere

Een 39-jarige man uit Almere die eerder dit jaar een vrouw neerschoot in een bus in Almere moet vijftien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. De kogel was voor iemand anders bedoeld. De per ongeluk in haar rug geraakte vrouw belandde voorgoed in een rolstoel.

De man wordt veroordeeld voor poging tot moord. Hij stapte in februari met een geladen pistool de bus in. Toen zijn doelwit de bus in kwam opende hij het vuur.

Volgens de rechters speelde bij de strafmaat mee dat de man al eerder lang in de cel zat voor ernstige geweldsdelicten. Omdat hij daar blijkbaar niets van heeft geleerd en omdat de vrouw als gevolg van de schietpartij blijvend in een rolstoel moet zitten is een hoge gevangenisstraf op zijn plaats, aldus de rechtbank.

De man heeft altijd volgehouden dat hij uit noodweer handelde. Hij en zijn eigenlijke doelwit zouden elkaar kennen uit de gevangenis in Curaçao. Uit camerabeelden blijkt volgens de rechtbank echter dat van direct gevaar geen sprake was. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Van Asbroeck en Roosen naar TEAMLottoNL

Tom van Asbroeck en Timo Roosen rijden de komende twee jaar voor TEAMLottoNL. Dat maakte de Nederlandse wielerploeg, die nu nog door het leven gaat als Belkin, vrijdag bekend. Ook zijn de contracten van Rick Flens, Maarten Tjallingii (één jaar), Robert Wagner en Maarten Wynants (twee jaar) verlengd.

Van Asbroeck komt over van Topsport Vlaanderen. De 24-jarige Belg won dit jaar een etappe in de Ronde van Wallonië en schreef de Cholet-Pays De Loire op zijn naam. In Nokere Koerse en de GP Jef Scherens eindigde hij als tweede. "Als ploeg zoek je altijd naar winnaars. Tom heeft dit seizoen een aantal keer gewonnen, maar vooral zijn regelmaat spreekt aan", vertelt ploegleider Nico Verhoeven.

De 21-jarige Roosen was pas aan zijn eerste seizoen bezig bij het Rabobank Development Team. Hij won dit seizoen onder meer het sprintklassement in de Ster ZLM Toer. "Ik heb hier van gedroomd. Ik kijk er naar uit om met deze professionele ploeg mooie wedstrijden te gaan rijden", laat de Brabander weten.

Verhoeven is blij dat het team daarnaast enkele belangrijke knechten langer aan zich heeft gebonden. "Zij zijn betrouwbare en loyale renners die elke kopman graag om zich heen heeft. Zij zijn zowel in de grote rondes als de klassiekers inzetbaar en hebben het op beide vlakken ook goed gedaan dit jaar."

'Alonso staat op punt te vertrekken bij Ferrari'

Het lijkt er steeds meer op dat Fernando Alonso na dit seizoen vertrekt bij het Formule 1-team Ferrari, ondanks dat hij nog een contract voor 2015 en 2016 heeft. Volgens de Spaanse radiozender Cope is er een beëindiging van het contract overeengekomen en vertrekt de Spanjaard naar McLaren waar hij 50 miljoen euro per jaar kan verdienen.

Ferrari-president Luca di Montezemolo liet vanaf de Paris Motor Show weten dat er wel degelijk iets speelt rond Alonso. De Italiaan wordt later deze maand bij Ferrari opgevolgd door Sergio Marchionne. Di Montezemolo: "Op dit moment bespreekt Alonso in Japan zijn toekomst bij Ferrari. Ik weet zeker dat de best mogelijke oplossing voor hem en Ferrari gevonden wordt, wat deze ook moge zijn."

"Ik moet dank uitspreken aan Alonso, want of hij nu blijft of niet, hij heeft veel voor Ferrari betekend. We hebben nog een contract en in de komende dagen gaan we een besluit nemen, waarbij we elkaar respecteren. Als hij wil blijven dan zijn we erg blij. Als we gezamenlijk besluiten om de samenwerking te beëindigen dan zal dat in goed overleg gaan."

Mocht Alonso daadwerkelijk naar McLaren vertrekken dan zal het tussen Mercedes-coureur Lewis Hamilton en Red Bull-rijder Sebastian Vettel gaan wie hem op moet volgen. Hamilton werd in 2008 wereldkampioen en kent dit jaar een ijzersterk seizoen. De Brit leidt momenteel het kampioenschap met drie punten voorsprong op teamgenoot Nico Rosberg. Hij hoopt de opvolger te worden van Vettel die in de afgelopen vier seizoenen met de titel aan de haal ging.

Alonso waarschijnlijk weg bij Ferrari (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Alonso waarschijnlijk weg bij Ferrari (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Atlete Schippers genomineerd voor jaarprijs

Dafne Schippers is een van de twaalf genomineerden voor de titel Atlete van het Jaar. Dat heeft de internationale atletiekunie IAAF vrijdag bekendgemaakt. Schippers, die bij het EK de 100 en de 200 meter won, hoort half oktober of ze bij de laatste drie zit. De prijs wordt 21 november uitgereikt tijdens het jaarlijkse World Athletics Gala.

Schippers neemt het bij de verkiezing op tegen atletes uit tien andere landen. Alleen de Verenigde Staten hebben met Dawn Harper Nelson en Francena McCorory twee kandidaten. Ook kogelstootster Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland en de Tsjechische speerwerpster Barbora Spotakova zijn genomineerd.

Bij de mannen staan onder meer de Amerikaanse sprinter Justin Gatlin en polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie op de lijst. De Fransman verbeterde dit jaar het wereldrecord. De Keniaan Dennis Kimetto hoort dankzij zijn vorige week gelopen wereldrecord op de marathon ook bij de genomineerden.

[pic] FOK! LOL't om freubelende Action-paupers

Soms kom je wel eens topics tegen op het forum waarvan je telkens een grijns om je smoel krijgt. Sinds gisteren hebben we weer zo'n pareltje: Freubelen met Gerda, Ria en Annie: van meuk maken wij nog meer meuk.

Een topic vol creaties van huismoedertjes die creatief aan de slag gaan met goedkope rommel van de Action. De winkel waar je op zaterdagmiddag struikelt over de hoofddoekjes en korte, pittige kapsels, en dan ook terecht door de FOK!kers wordt gemeden als de pest.

Gelukkig weten de users wel raad met knutselmutsen. Want wat is er nu mooier dan een wattenschijfjesbuis? Gemaakt van, jawel, een lege Pringles-bus. "Ik ga even in foetushouding in een hoekje liggen huilen", luidt de reactie dan ook.

En waarom zou je nu geen teenslippers maken van waterballonnen? Weer een geweldig leuk idee. Andere creatievelingen maken zelfs sfeerlichten van kniekousen, of plakken kabouters op een bezemsteel. Of anders pimp je een theepot.

Deze knutselmutsen hebben zich verzameld op Facebook, in pagina's als 'ActionFanpagina' en 'Creatief met Action'. Of zoals een FOK!ker bewoordde: "Argggg....wat een heerlijke zelf pijniging door dit topic te scrollen...wat een ellende :D:') .....beetje als aan een korstje trekken waarvan je weet dat het pijn doet maar toch voelt het stiekem lekker!" En daar willen we het graag bij laten.

 
 
 

Brussel akkoord met overname WhatsApp door Facebook

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de overname van WhatsApp door Facebook. Volgens de commissie zijn WhatsApp en Facebook Messenger geen concurrenten.

"Dit is een dynamische markt en consumenten zullen nog steeds genoeg keus van communicatie-apps hebben", licht een woordvoerder vrijdag toe. In een persverklaring noemt de commissie Line, Viber, iMessage, Telegram, WeChat en Google Hangouts als alternatieven voor WhatsApp.

De commissie denkt dat Facebook geen concurrentieregels overtreedt, ook niet als het bedrijf besluit reclame in te voeren in de berichten-app. Datzelfde geldt als Facebook data van gebruikers verzamelt om gerichter reclame te kunnen maken. Het overgrote deel van de beschikbare data op internet is niet exclusief in handen van Facebook, zegt de commissie.

De commissie benadrukt dat alleen te hebben gekeken naar de gevolgen voor de concurrentie in de EU. Zorgen over privacy die na de bekendmaking van de deal de kop opstaken, vallen niet binnen het onderzoek.

Begin dit jaar werd bekend dat Facebook WhatsApp overneemt voor negentien miljard dollar. Amerikaanse toezichthouders gaven in april al groen licht voor de deal.

Standard in beraad na dubieuze goal

Standard Luik overweegt naar de UEFA te stappen inzake de dubieuze goal die in het Europa League-duel met Feyenoord op naam kwam van Sven van Beek.

Feyenoord won het Europese duel met Standard Luik dankzij een omsteden doelpunt van Sven van Beek, die de bal leek te schampen na een uitgooi van Miquel Nelom. Standard Luik-preses Roland Duchâtelet wil laten onderzoeken of Van Beek de bal wel écht raakte.

"Als blijkt dat de bal bij die eerste goal niet werd beroerd, stappen we naar UEFA om de match te herspelen", verklaart Duchâtelet aan Het Laatste Nieuws.

Door de reglementen van de UEFA lijkt het uitgesloten dat de wedstrijd wordt overgespeeld. Scheidsrechter Manuel de Sousa heeft op het moment zelf beoordeeld dat Van Beek de bal wel degelijk raakte.

Standard-coach Guy Luzon zat eveneens vol onbegrip na de wedstrijd tegen Feyenoord. Hij zette ook zijn vraagtekens achter het doelpunt van Elvis Manu, waardoor Feyenoord met 2-1 won. "De winninggoal van Feyenoord was eveneens ongeldig, want er ging handspel aan vooraf."

In de blessuretijd van de tweede helft maakte Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer nog een pittige charge op Standard-speler Yuji Ono. Ook die situatie schoot in het verkeerde keelgat bij Luzon. "Dat was een zuivere strafschop."

Baas RVD wordt vertegenwoordiger Antillen

Directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) Henk Brons wordt de Nederlands vertegenwoordiger op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) heeft de 57-jarige Brons vrijdag benoemd.

Brons begon zijn carrière in de journalistiek. Later stapte hij over naar de rijksoverheid, waar hij onder meer directeur voorlichting bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was. Hij gaat vanaf 1 januari aan de slag als vertegenwoordiger van Nederland op de voormalige Antillen.

Brons is de opvolger van Gerard van der Wulp, die in het nieuwe jaar met pensioen gaat. De 64-jarige Van der Wulp was eerder ook directeur-generaal van de RVD.

Hevige strijd bij grensstadje Syrië

Bij een Koerdisch grensstadje in Syrië woedden vrijdag zware gevechten tussen Koerdische strijders en extremisten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Bij Kobani wordt al wekenlang hevige strijd geleverd.

Volgens het Britse Observatorium voor de Mensenrechten slaagden de Koerden er vrijdag in twee voertuigen van de IS-strijders te vernietigen. Ook werd een aanval van IS op het oosten van Kobani afgeslagen. Daarbij werd een tank verwoest.

Tientallen Koerdische dorpen rondom Kobani zijn de afgelopen weken in handen van IS gevallen. Zo'n 160 duizend Syriërs zijn voor de gewelddadige extremisten op de vlucht geslagen. Velen zijn daarbij de grens met Turkije overgestoken.

Schippers ziet niets in eigen bijdrage huisarts

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is 'niet enthousiast' over het plan mensen een eigen bijdrage van tien euro te laten betalen voor een bezoek aan de huisarts. Bijna de helft van de huisartsen zou een drempel willen opwerpen omdat mensen buiten kantooruren te snel een huisartsenpost bezoeken.

"Als we dat gaan doen zit de spoedeisende hulp weer heel snel vol en die is duurder dan de huisartsenpost", reageerde Schippers vrijdag op een onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc waarin zo'n vijfhonderd huisartsen werd gevraagd naar hun ervaringen met de huisartsenpost. "Wij willen graag dat mensen in de avonden en in de weekend naar de huisartsenpost gaan en niet naar de spoedeisende hulp."

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten de huisartsenpost buiten kantooruren vaker bezoeken met lichte klachten. Volgens de artsen is de avond- en weekendpost daar niet voor bedoeld. Schippers roept huisartsen juist op vaker een avondspreekuur te houden. "Dat mensen die de hele dag werken 's avonds toch bij je terechtkunnen."

Roofbende opgepakt na tientallen winkeldiefstallen

De politie heeft dinsdag op de A35 bij Almelo vier mensen opgepakt die worden verdacht van georganiseerde winkeldiefstal in Noord-Brabant. De groep zou een aantal winkels hebben beroofd en was van plan spullen uit tientallen andere winkels mee te nemen, meldt de politie vrijdag.

Het viertal, onder wie een 17-jarig meisje uit Deurne, werd aangehouden nadat een agent in zijn vrije tijd een winkeldiefstal had opgemerkt. De man achtervolgde de groep Brabanders tot op de snelweg, waarna agenten het kwartet inrekenden. In de auto werden geprepareerde tassen gevonden waarmee detectiepoortjes moesten worden omzeild.

De groep zou voor duizenden euro's spullen hebben gestolen. Zo namen ze onder meer mascara, sokken en dozen met Lego mee. Volgens de politie waren ze van plan ook in Overijssel en Gelderland proletarisch te winkelen.

Enkele gedupeerde winkeliers hebben inmiddels aangifte gedaan, aldus de politie. "We denken dat nog veel mensen aangifte moeten doen. Die zien we graag verschijnen", aldus een politiewoordvoerder.

Justin Bieber gruwt van date met Paris Hilton

Justin Bieber moet niet denken aan een date met Paris Hilton. "Niet om lullig te zijn, maar bah", twitterde de Canadees vrijdag in reactie op geruchten dat de twee iets zouden hebben. Het bericht werd direct verwijderd, maar werd gekopieerd en geretweet.

De twee waren eerder deze week op een feestje in Parijs en werden samen gefotografeerd. "Geloof wat je wilt geloven, maar geloof niet dat ik uit ben gegaan met Paris Hilton. Alleen maar omdat we gezien zijn op hetzelfde evenement."

Bieber en Selena Gomez, die al jaren een knipperlichtrelatie hebben, zouden nu weer uit elkaar zijn. De twee waren allebei in de Franse hoofdstad, maar werden niet samen gezien. Wel werd Bieber gespot met Kendall Jenner en Miranda Kerr.

Boëtius en Vilhena gepasseerd door Koster voor Jong Oranje

Jong Oranje-bondscoach Adrie Koster gaat met 22 spelers de play-off met Jong Portugal in. De keuzeheer passeerde twee gerenommeerde Feyenoorders. Zo werden Jean-Paul Boëtius en Tony Vilhena niet geselecteerd door Koster.

Beide spelers zaten in het verleden zelfs al bij het grote Oranje, maar vallen nu buiten de boot. "Ze spelen ook niet bij hun club en hebben ook niet de vorm. We gaan dat invullen met andere mensen", zei Koster bij de bekendmaking van zijn groep. Bij de persconferentie rees de vraag of het gedrag van beide Feyenoorders rondom de vorige kwalificatiewedstrijden een rol speelde. "Nee, dat heeft er niet mee te maken", antwoordde Koster duidelijk.

Jong Oranje speelt komende donderdag in Alkmaar de heenwedstrijd in de belsissende play-off om een EK-ticket, waarna vier dagen later de return in Portugal volgt. De winnaar van het tweekamp plaatst zich voor het EK onder 21 juni volgend jaar in Tsjechië. 

Volledige selectie Jong Oranje:

Doel: Warner Hahn (PEC Zwolle), Mickey van der Hart (Go Ahead Eagles), Sonny Stevens (FC Twente)

Verdediging: Nathan Aké (Chelsea), Sven van Beek (Feyenoord), Jorrit Hendrix (PSV), Terence Kongolo (Feyenoord), Ruben Ligeon (Ajax), Karim Rekik, Jetro Willems, Joshua Brenet (allen PSV)

Middenveld: Kyle Ebecilio (FC Twente), Adam Maher (PSV), Mustafa Saymak (PEC Zwolle), Daley Sinkgraven (sc Heerenveen), Luc Castaignos (FC Twente), Jesper Drost (PEC Zwolle)

Aanval: Anwar El Ghazi (Ajax), Ola John (Benfica), Elvis Manu (Feyenoord), Terrel Ondaan (Willem II), Wout Weghorst (Heracles Almelo)

Tweede gouden medaillewinnares betrapt op doping

Tijdens de Asian Games in Incheon is voor de tweede keer een winnares van een gouden medaille betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Chinese atlete Zhang Wenxiu, winnares van het kogelslingeren, is betrapt op het gebruik van het middel Zeranol. In de Verenigde Staten wordt het gebruikt als groeihormoon, in Europa is het verboden.

De positieve test van Zhang werd vrijdag bekendgemaakt door de organisatie van Aziatische Olympische Comité's (OCA). De test kwam voort uit een op 26 september afgenomen monster, twee dagen voor Zhang het goud veroverde. Dat deed ze met een worp van 77,33 meter, een persoonlijk record en een nieuw record voor de Asian Games.

De 28-jarige Zhang is al jaren een grootheid in het Aziatische kogelslingeren. Zo won ze op de Asian Games ook in 2006 en 2010 al goud en werd ze in 2005 en 2009 Aziatisch kampioen. Op de wereldkampioenschappen van 2007, 2011 en 2013 pakte ze brons, iets wat ze ook op de Olympische Spelen in Beijing voor elkaar kreeg.

Zhang, hier nog in het bezit van de gouden medaille (Foto: Getty)

Het goud zal nu gaan naar een andere Chinese, Wang Zheng, die tot 74,16 meter kwam. Bala Manju uit India pakt nu zilver, voor de Japanse Masumi Aya. Het is de eerste keer in twintig jaar dat een sporter uit China een positieve test aflevert op de Asian Games. In 1994 testten in Hiroshima elf zwemmers en wielrenners positief. Zij waren destijds goed voor liefst vijftien gouden medailles.

In Incheon moest de Maleisische Tai Cheau Xuen eerder al haar gouden medaille inleveren die ze gewonnen had in het wushu.

Hiddink selecteert Bruma en Pieters

Bondscoach Guus Hiddink heeft Erik Pieters en Jeffrey Bruma geselecteerd voor het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en IJsland. Ook Virgil van Dijk behoort tot de 25 geselecteerde spelers. 

Pieters en Bruma zijn de meest opvallende namen van de selectie. Van Dijk mocht zich al melden bij Oranje voor de duels met Italië en Tsjechië. Tot een debuut kwam het toen niet. Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Gregory van der Wiel zitten weer bij de selectie nadat ze de vorige interlands moesten missen vanwege een blessure. 

Memphis Depay en Ron Vlaar zijn ditmaal niet geselecteerd in verband met een blessure. Rafael van der Vaart, op de weg terug van een kwetsuur, is er ook niet bij. Ook Dirk Kuyt, die wel tot de voorselectie behoorde, zal er niet meer bij zijn. Hij kondigde eerder vandaag zijn afscheid bij Oranje aan. Sven van Beek, Paul Verhaegh, Kenneth Vermeer en Davy Pröpper zijn ook afgevallen ten opzichte van de voorselectie.

Nederland begon de EK-voorronde eerder deze maand met een 2-1 nederlaag bij Tsjechië.  De wedstrijd van Oranje tegen Kazachstan wordt op 10 oktober gespeeld in Amsterdam. Het duel met IJsland heeft drie dagen later plaats in Reykjavik.

De volledige selectie:
Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Jeroen Zoet (PSV), Tim Krul (Newcastle United),

Verdediging: Jeffrey Bruma (PSV), Virgil van Dijk (Celtic), Bruno Martins Indi (FC Porto), Daryl Janmaat (Newcastle United), Erik Pieters (Stoke City), Stefan de Vrij (Lazio), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Joël Veltman (Ajax);

Middenveld: Ibrahim Afellay (Olympiakos Piraeus), Daley Blind (Manchester United), Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (AC Milan), Leroy Fer (Queens Park Rangers), Davy Klaassen (Ajax), Georginio Wijnaldum (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray);

Aanval: Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luciano Narsingh (PSV), Arjen Robben (Bayern München), Quincy Promes (Spartak Moskou), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United).

Een goeie papa neukt amper

Beter begin je als man helemaal niet aan kinderen, en als je eraan begint, ga dan vooral geen leuke dingen met ze doen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een lieve, betrokken papa hem amper nog omhoog krijgt.

Het was al langer bekend dat het testosteronniveau van vaders flink lager ligt dan dat van kinderloze mannen, maar een studie van de Emory University in Atlanta maakt het nog droeviger dan het al was. Volgens dit onderzoek blijkt namelijk dat een zorgzame pappie nog een stuk minder geil is dan een vader die alleen op zondag het vlees komt aansnijden. Ook zijn de kloten van een brave huisvader een stuk kleiner.

Het is overigens niet zo dat mannen zonder ballen liever zijn voor hun nageslacht. Nee, want uit deze studie blijkt namelijk dat hun testosteronniveau keldert nadat ze een lieve papa zijn geworden.

Daarbij zijn kinderen ware sekskillers. Heb je net een kloppende roede en wil je je milf aan je paarsgepunte lans rijgen, begint een van de koters een keel op te zetten. Weg geile bui!

Noot van de schrijver aan zijn vrouw: pas jij voortaan op de kinderen, lieverd? Dan laat ik je voortaan weer alle hoeken van de kamer zien!

Charlie Sheen vindt klokkenluider 'wanhopige trol'

Charlie Sheen is woedend op de vrouw die hem ervan beschuldigt dat hij tijdens een tandartsbezoek onder invloed van cocaïne heeft lopen zwaaien met een mes. Dat verhaal dook donderdag op in Amerikaanse media. De acteur noemt de tijdens de behandeling aanwezige technicus tegenover entertainmentsite TMZ onder meer een 'wanhopige trol'.

Volgens Sheen heeft de vrouw het verhaal bedacht uit rancune. Ze werd na de behandeling namelijk ontslagen omdat ze, tegen de regels in, aan haar zoon had verteld dat Sheen die dag een afspraak had. "De crack die ik volgens jouw schaamteloze en onwetende beschuldiging heb genomen had je moeten verkopen. Nu dat je een werkeloze nietsnut en verrader bent zul je wat extra geld nodig hebben", aldus Sheen. "Lik die spaarzegels voor voedsel jij wanhopige trol."

De acteur geeft overigens wel toe dat hij tijdens de behandeling vorige week door het lint ging. Dat kwam volgens hem echter door een slechte reactie op de toegediende verdoving in combinatie met pijnstillers die hij had ingenomen wegens een schouderblessure. Sheen meent ook dat er geen mes in het spel was.

Toeslagen grotere kostenpost voor rijk

Het rijk was vorig jaar 10,4 miljard euro kwijt aan inkomensafhankelijke toeslagen, 300 miljoen meer dan in 2012. 5,1 miljard euro ging naar zorgtoeslag, twee keer zo veel als bij de invoering in 2006 en ruim een half miljard meer dan in 2012. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

De kosten voor de zorgtoeslag namen toe doordat de basispremie en het eigen risico voor de zorgverzekering sinds 2006 stegen. Doordat de criteria werden aangescherpt, nam het aantal huishoudens dat recht heeft op zorgtoeslag af, maar omdat de laagste inkomens vorig jaar compensatie ontvingen voor de verhoging van het eigen risico, stegen de kosten desondanks.

In totaal werd vorig jaar 2,4 miljard euro uitgekeerd aan huurtoeslag, een stijging van zes procent ten opzichte van 2012. Aan kinderopvangtoeslag was het rijk met 1,9 miljard euro voor het vierde jaar op rij minder kwijt. In 2009 kwam deze kostenpost nog uit op drie miljard euro.

Toch cel voor doodschieten Tilburger

Een 32-jarige man uit Tilburg is vrijdag alsnog veroordeeld voor het doodschieten van een plaatsgenoot in 2009. Het gerechtshof in Den Bosch legde hem een celstraf van twaalf jaar op. De rechtbank sprak hem in maart 2011 vrij vanwege een gebrek aan bewijs.

Het hof vindt de twee getuigenverklaringen en fotoconfrontaties in tegenstelling tot de rechtbank wel betrouwbaar. Dat de getuigen de dader niet kon herkennen omdat ze zijn gezicht niet goed hadden gezien, wuift het hof weg. Ook op basis van houding en bewegingen kan iemand herkend worden, vinden de rechters.

Het slachtoffer werd in juni 2009 doodgeschoten in de Tartinistraat. Voorafgaand aan de schietpartij zou hij ruzie hebben gehad met de dader over geld.

Volgens het hof is geen sprake van moord, omdat niet kan worden bewezen dat de man rustig heeft nagedacht voor hij schoot. Naast zijn celstraf moet de schutter de nabestaanden bijna negenduizend euro schadevergoeding betalen.

Courtney Love heeft rol in opera

Courtney Love gaat een hoofdrol spelen in de popopera Kansas City Choir Boy. De zangeres en actrice is van 8 tot en met 17 januari te bewonderen tijdens het Prototype-theaterfestival in New York. Dat heeft Todd Almond, die de productie componeerde en de andere hoofdrol speelt, donderdag laten weten aan de New York Times.

Almond wilde Love graag in de opera omdat hij al jaren fan is van haar rockband Hole. "Ze heeft me altijd al gefascineerd. Ik ben dol op haar stem en ik vind haar een geweldige actrice en ik dacht dat ze het personage wel interessant zou vinden." De componist en de zangeres zijn de enige twee acteurs in de productie.

De 50-jarige zangeres, die te zien was in films als The People vs. Larry Flynt en Juno, hoorde een nummer uit de opera en was meteen om. "Ik vind het concept geweldig en ik houd van de muziek", zegt Love. De zangeres ziet de rol, van een vrouw in een relatie die haar dromen gaat najagen, als een uitdaging. "Ik ben op zoek naar dingen die anders zijn. Ik ben net klaar met een rocktoer door Australië en dat was leuk, maar dat doe ik al heel lang."

Eredivisie: Preview speelronde 8

Komend weekend is het tijd voor de achtste speelronde in de Eredivisie. Zoals gebruikelijk blikt FOK!sport ook vandaag weer vooruit op de naderende speelronde. Op dit moment gaan drie ploegen met vijftien punten aan de leiding, maar is dat na de deze speelronde nog steeds zo?

Het nieuwe voetbalweekend wordt afgetrapt door Vitesse en ADO Den Haag. De wedstrijd tussen deze twee ploegen werd in de Eredivisie zeventien keer eerder gespeeld. Voor de Haagse formatie is het alweer even geleden dat dit duel werd gewonnen, namelijk vijf jaar geleden. Vorig seizoen werd echter wel een punt gepakt: 0-0. Dit was tevens de eerste wedstrijd van de Haagse club onder Henk Fräser, die nog altijd aan het roer staat.

Een dag later is het de beurt aan hekkensluiter Heracles Almelo. De ploeg uit Almelo wacht nog altijd op het allereerste punt van dit seizoen en staat daarom ook stijf onderaan. NAC Breda, de tegenstander van dit weekend, doet het met een veertiende plaats niet veel beter. Het verschil is echter acht punten, waardoor de Heraclieden voorlopig nog in de achtervolging zullen zijn. In sportief opzicht zit het ze in elk geval niet mee. De laatste twaalf competitieduels werden niet gewonnen. Het hoogtepunt in deze reeks: Een gelijkspel tegen Ajax.


Heracles Almelo draagt nog altijd de rode lantaarn in de Eredivisie (PROSHOTS / Henk Jan Dijks)

Ook sc Cambuur Leeuwarden en FC Dordrecht kruisen dit weekend de degens. Dit duel werd in Leeuwarden pas één keer eerder, namelijk op 16 januari 1994. De Friezen wonnen deze confrontatie uiteindelijk met 5-0 door goals van De Gier, Keizer, Mols en Spork. De return resulteerde echter in een 4-0 zege voor de Dordtenaren, dus het kan alle kanten op. sc Cambuur Leeuwarden is na een prachtige start wel wat teruggezakt. In de laatste twee duels werd maar één punt gepakt, wat perspectief biedt voor FC Dordrecht.

Feyenoord gaat zondag proberen de eerste competitiewedstrijd van het seizoen in eigen huis te winnen. Eerder hielden sc Heerenveen, FC Utrecht, Willem II en Ajax de Rotterdammers van de volle drie punten af. Nu is het de beurt aan FC Groningen, dat in 2007 voor het laatst in De Kuip wist te winnen: 0-4. Vorig seizoen was de Rotterdamse formatie met twee zeges (1-0 en 0-2) in elk geval succesvol tegen de Groningse club.


Feyenoord hoopt dit weekend de drie punten voor het eerst in eigen huis te houden (PRO SHOTS / Peter Lous)

Ook AZ en FC Twente spelen op zondag tegen elkaar. FC Twente verloor in dit seizoen nog niet, maar zet daar wel vier gelijke spelen tegenover. De laatste keer dat de Tukkers verloren, was op 30 maart van dit jaar tegen Ajax. De Alkmaarder formatie begint dit weekend met de nieuwe trainer, John van den Brom, op de bank. Na het debacle rondom Alex Pastoor hoopt de club snel sportief succes te boeken, zodat het seizoen zonder problemen verder kan gaan.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
3 okt om 20.00 uur Vitesse - ADO Den Haag FOX Sports 1
3 okt om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
3 okt om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 2
4 okt om 18.30 uur Heracles Almelo - NAC Breda FOX Sports 1
4 okt om 19.45 uur Willem II - sc Heerenveen FOX Sports 3
4 okt om 19.45 uur sc Cambuur Leeuwarden - FC Dordrecht FOX Sports 5
4 okt om 20.45 uur FC Utrecht - Go Ahead Eagles FOX Sports 1
4 okt om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
5 okt om 01.10 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
5 okt om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
5 okt om 12.30 uur PSV - Excelsior FOX Sports 1
5 okt om 14.30 uur Feyenoord - FC Groningen FOX Sports 1
5 okt om 14.30 uur AZ - FC Twente FOX Sports 3
5 okt om 16.45 uur Ajax - PEC Zwolle FOX Sports 1
5 okt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
5 oktober om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Turners maken geen grote fouten op WK

De Nederlandse turners hebben vrijdag op het wereldkampioenschap in het Chinese Nanning geen grote fouten gemaakt. In de kwalificatie werd een teamscore van 335,051 punten neergezet. Deze score zou normaal gesproken genoeg moeten zijn om zich te plaatsen bij de beste 24 landen op dit WK. 

Op het WK wordt de eerste schifting gemaakt voor plaatsing voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Na drie van de tien subdivisies staat Nederland vijfde. Een plek bij de beste 24 is nodig om de eerste hobbel te nemen. 

Olympisch en wereldkampioen Epke Zonderland voldeed ook individueel aan de verwachtingen. Hij scoorde aan de rekstok 15,600 punten en staat daarmee momenteel ruim aan kop. De beste acht turners (maximaal twee turners per land) op een toestel plaatsen zich voor de individuele toestelfinale. 

Pas zaterdagmiddag wordt duidelijk of het Nederlandse team echt bij de beste 24 landen zit en of Zonderland zich heeft geplaatst voor de toestelfinale. Dan zijn alle turners in actie gekomen. Zondag en maandag volgen de kwalificaties bij de dames. 

Plasterk bekritiseert Kamerlid om oortrekincident

Dat SP-Kamerlid Renske Leijten 'hartelijk' moest lachen om een actievoerder die staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn aan zijn oor trok uit protest tegen de zorghervormingen is 'een heel grote uitglijder'. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad gezegd.

"Ik vond het al vervelend dat dat iemand het nodig vond de staatssecretaris eens stevig aan zijn oor te pakken. Maar ik rolde van mijn stoel toen een Kamerlid daarna zei daar hardop om te moeten lachen", aldus Plasterk. "Dat vind ik toch een heel grote uitglijder. Je mag het ergens heel ergens mee oneens zijn, maar altijd handjes op de rug. Kamerleden moeten het goede voorbeeld geven."

De bewindsman zei dat het incident niet bijdraagt aan de pogingen van de overheid agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak een halt toe te roepen. "Op het ministerie hebben we een heel programma opgezet om mensen ervan te overtuigen je handjes thuis te houden. Kamerleden moeten dan het goede voorbeeld geven en dat niet bagatelliseren. Gewoon netjes blijven."

SP-Kamerlid Renske Leijten laat weten 'geweld nooit goed te keuren'. "Als ik daarover een misverstand heb laten ontstaan dan herhaal ik opnieuw dat ik het echt niet goedkeur. Maar we moeten het ook niet opkloppen. Staatssecretaris Van Rijn ging er heel goed mee om, de betreffende man heeft zijn excuses gemaakt en toen mij later gevraagd werd wat ik van het filmpje vond heb ik mijn uitspraken gedaan."

Staatssecretaris Van Rijn werd dinsdag tijdens een bezoek aan de gemeente Oosterhout door een actievoerder aan zijn oor getrokken. De bewindsman was daar om te praten over de zorgtaken die komend jaar worden overgeheveld naar de gemeenten. SP-Kamerlid Renske Leijten zei later tegenover het AD te moeten lachen om het filmpje van de man, die een T-shirt van de SP droeg. Leijten zei zich te kunnen voorstellen dat de emoties in zo'n geval hoog oplopen en merkte op dat Van Rijn er ook rustig mee omging.

Lingo besluit met 263.000 kijkers

De allerlaatste aflevering van Lingo werd donderdagavond bekeken door 263.000 mensen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Afgelopen zomer werd bekend dat het spelprogramma na 25 jaar van de buis wordt gehaald vanwege teruglopende kijkcijfers.

De show, die sinds 2005 wordt gepresenteerd door Lucille Werner, verhuisde begin dit jaar van NPO 1 naar NPO 2 en was ook op een nieuw tijdstip te zien. De verhuizing wist geen kijkers aan te trekken. Zo keken vorig jaar nog rond de zevenhonderdduizend mensen en dat halveerde vervolgens.

Lingo was in 1989 voor het eerst te zien en werd gepresenteerd door Robert ten Brink. Daarna waren François Boulangé en Nance het gezicht van het programma. Werner nam in 2005 het stokje over van laatstgenoemde. Lingo stopt niet definitief. Het programma keert komende zomer terug voor een speciale zomereditie.

[Vid] Boksschandaal: Indiase weigert medaille en dreigt geschorst te worden

De Indiase bokser Sarita Devi dreigt een schorsing te krijgen van de internationale amateurboksbond AIBA. Tijdens de Asian Games in Incheon weigerde ze haar bronzen medaille in het lichtgewicht in ontvangst te nemen, een gebaar waar AIBA het niet mee eens was. 

Devi was een van de vermeende slachtoffers van het boksschandaal in Incheon, waarbij de Zuid-Koreanen volgens velen enorm geholpen worden door de jury. Zo sloeg Devi haar (Zuid-Koreaanse) tegenstandster Park Ji-na bijna letterlijk het licht uit de ogen in de halve finale, maar toch kreeg Park de zege toegeworpen. Dit heeft in India tot een storm van kritiek geleid richting zowel AIBA, als de organisatie van de Asian Games.

Ook de aanwezige Indiase officials krijgen er van langs in de media. De voorzitter van het Nationaal Olympisch Comité van India (IOA), Rajiv Mehta, was aanwezig, maar hield zich volledig afzijdig en bleef in de VIP-lounge zitten. Ook de plaatsvervangend chef de mission, Kuldip Vats, ondernam geen enkele actie toen duidelijk was dat Devi een protest in wilde dienen. Dat zou 500 dollar kosten, maar Devi moest dat zelf bij elkaar zien te schrapen.

Dankzij behulpzame Indiase journalisten en de coach van het boksteam kon het protest ingediend worden, maar dat werd al direct afgewezen door AIBA. Het protest ging namelijk over de beslissing van de jury om Park als winnares aan te wijzen, terwijl tegen jurybeslissingen volgens de regels van AIBA niet tegen geprotesteerd mag worden. 

Een hevig geëmotioneerde Devi nadat ze het brons om haar nek weigerde (Foto: Getty)

Tijdens de uitreiking van de medailles weigerde een hevig geëmotioneerde Devi een dag later om haar bronzen medaille om te laten hangen. Ze nam het in haar handen en liep vervolgens naar Park, om de medaille aan de Zuid-Koreaanse te geven. Die wist zich niet echt raad met de situatie en bracht de medaille weer terug naar Devi, terwijl het Chinese volkslied gespeeld werd voor de winnares van het goud. Devi weigerde echter en na een omhelzing legde Park de medaille aan de voeten van de Indiase op het podium.

"Ik wilde de medaille niet accepteren omdat ik het had verdiend in de finale te staan en dus voor zilver of goud te vechten", aldus Devi na de ceremonie. "Het maakt me niet uit als ze (AIBA) actie ondernemen tegen mij, maar ik wilde die medaille niet accepteren en dus heb ik dat niet gedaan." Nadat ze wegliep werd Devi nog achterna gelopen door een official, die haar aanraadde om de medaille toch te accepteren, omdat er anders wel eens problemen zouden kunnen volgen.

 

De volledige medailleceremonie in Incheon, waar Devi haar medaille weigert. Het 'shame on boxing, boo' uit het publiek kan genegeerd worden (Bron: YouTube)

Uren na het incident kwam AIBA al met een statement naar buiten waarin stond dat het mogelijk disciplinaire maatregelen gaat treffen tegen Devi. "Het hele incident leek op een scenario dat door haar en haar team gepland was", aldus David Francis, technisch afgevaardigde van AIBA. "Ik heb de organisatie van Aziatische Olympische Comité's gevraagd om dit te onderzoeken, zodat anderen niet in haar voetsporen zullen treden en dergelijk onsportief gedrag vertonen. Dit hoort niet bij de olympische gedachte van fair-play en sportiviteit."

Volgens AIBA was het duidelijk dat het volledige Indiase team protesteerde tegen het complete systeem van jurering door AIBA, iets wat 'duidelijk voortkwam uit totale onwetendheid over de internationale regels'. De beslissing over een eventuele schorsing van Devi zal direct na de Asian Games gemaakt worden. Het evenement in Incheon wordt zaterdag afgesloten met de sluitingsceremonie.

Voor wie zelf wil bepalen of Park in de halve finale eerlijk won van Devi is hier het volledige gevecht te zien (Bron: YouTube)

Murray en Djokovic naar halve finale Beijing

Andy Murray en Novak Djokovic hebben zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van het ATP-toernooi in Beijing. Murray (6) rekende in twee sets af met US Open-winnaar Marin Cilic (4): 6-1 en 6-4. Djokovic (1) had eerder een game meer nodig tegen de als vijfde geplaatste Grigor Dimitrov: 6-2 en 6-4.

In Tokyo plaatsten Kei Nishikori (4) en Milos Raonic (3) zich voor de laatste vier. De thuisspelende Nishikori versloeg Jérémy Chardy uit Frankrijk met 6-4 en 6-2. Raonic had het een set lastig met Denis Istomin uit Oezbekistan: 7-6 (8) en 6-3. Ook Gilles Simon ging naar de halve finale. Hij versloeg de Amerikaan Steve Johnson met 7-6 (4) en 6-1.

Stosur treft Kvitova bij WTA toernooi Beijing

In die halve eindstrijd van het WTA toernooi van Bejing treft Samantha Stosur de als derde geplaatste Petra Kvitova. De Tsjechische was met 7-6 (2), 6-4 de Italiaanse Roberta Vinci de baas. Stosur bereikte eerder de halve finale nadat Serena Williams zich moest afmelden wegens een blessure.

Maria Sharapova speelt in de andere halve finale tegen Ana Ivanovic. Sharapova won een Russisch onderonsje met 6-0 en 6-4 van Svetlana Kuznetsova. Ivanovic bereikte de halve finale net als Stosur zonder te spelen. Simona Halep meldde zich donderdag direct na het bereiken van de kwartfinale af.

Slapende vrouw beroofd van linkertiet

Mmatalamo Thobakgale uit Limpopo moet het voortaan zonder linkerborst stellen. Een inbreker is ermee aan de haal gegaan toen ze lag te pitten.

De 35-jarige Zuid-Afrikaanse lag afgelopen maandag te dromen dat zij een borstoperatie onderging wegens kanker. Toen ze wakker werd, baadde ze in haar eigen bloed. Haar linkertiet bleek zwaar toegetakeld met vier bloederige messen die naast haar op bed lagen.

Thobakgale vertelt aan de media dat zij in de kleinste uurtjes van maandagnacht wakker werd omdat er iemand op haar lag. "Ik wist hem van me af te duwen", aldus de moeder van twee kinderen. "Vervolgens hoorde ik de deur dichtslaan."

Haar man en kinderen waren er die nacht niet. Bij de aanblik van de vier messen ging ze van haar stokje. Ze kwam pas bij toen haar man en medici rond haar bed stonden. In allerijl werd zij vervoerd naar het ziekenhuis van Pietersburg.

De artsen hebben haar inmiddels opgelapt. Zij vermoeden dat de vrouw de hand aan zichzelf heeft geslagen. Anderen denken aan een tokoloshe, een Afrikaanse demoon, die haar tiet heeft gebruikt om haar kinderen te voeden.

Jos Verstappen: "Trots op wat Max heeft laten zien"

Jos Verstappen kijkt met een tevreden gevoel terug over de verrichtingen van zijn zoon Max. De oud-coureur van onder anderen Benneton, Tyrrel en Minardi hield Max nauwlettend in de gaten achter in de pitbox van het team.
 

"Ik vind dat hij het erg goed gedaan heeft, vooral gezien het feit dat het zijn eerste keer was in deze auto en het zijn eerste keer was op dit circuit. Suzuka is ook nog eens geen gemakkelijke baan om te leren", zegt Jos Verstappen aan Sky Sports. Of Max ook zenuwachtig was. "Ik zag niets aan hem. Hij kwam erg ontspannen op me over."

"Ik heb hem van tevoren gezegd dat het vooral belangrijk is om de wagen weer heel bij het team terug te brengen én veel ronden te rijden. Het is zaak dat Max nu zoveel mogelijk tijd in de auto doorbrengt, want je kunt tegenwoordig een stuk minder testen dan vroeger, toen ik nog in de Formule 1 reed."

Max Verstappen rijdt ook een vrije training in de Verenigde Staten, Brazilië en Abu Dhabi. "In Rusland kan Max niet rijden, omdat hij dan een Formule 3-race heeft. We vliegen morgen ook terug voor een F3-test die dinsdag begint."


Max en Jos Verstappen (Foto: Mark Thompson/Getty Images)
Max en Jos Verstappen (Foto: scuderia toro rosso)

Duizenden banen voor thuishulpen gered

Ruim een derde van alle gemeenten heeft plannen ingediend in een poging zo veel mogelijk huishoudelijke hulpen aan het werk te houden. Als al die plannen worden goedgekeurd, kunnen ongeveer veertienduizend thuishulpen de komende twee jaar hun baan behouden. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag.

De gemeenten doen een beroep op de huishoudelijkehulptoelage. Die toelage dekt volgens De Telegraaf ongeveer de helft van wat een hulp per uur kost. Het overige deel moet door de hulpbehoevende zelf worden betaald. Naast Asscher is ook staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) bij de plannen betrokken.

Van de 154 gemeenten die voor de toelage hebben aangeklopt, kregen 108 de steun al toegezegd. De maatregel van het kabinet is niet alleen bedoeld om werkgelegenheid te behouden, maar ook om zogeheten alfaconstructies te bestrijden, waarbij bedrijven werksters als zelfstandig ondernemer in dienst nemen.

"Dit leidt tot echte banen en mensen kunnen op deze manier hun huishoudelijke hulp behouden", zo stelt Asscher aan de Tweede Kamer. Voor de toelage is door het kabinet 190 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de komende twee jaar.

Afperser John de Mol niet op beeld

De man die John de Mol afperst is vorige maand niet gefilmd toen hij gebak kocht om daar een dreigbrief op te plakken. De bakkerij in Blaricum heeft geen bewakingscamera en ook in de omgeving hing er geen. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. Ook betaalde de man contant zodat hij niet via zijn pinpas kon worden gevonden.

Ook op de plekken waar twee andere dreigbrieven werden gevonden, hingen geen camera's. Wel nam de afperser risico met zijn vierde schrijfsel. Dat werd gevonden op een begraafplaats in Zeist waar wel een camera hangt. De beelden waren echter niet bruikbaar.

Dinsdag werd bekend dat De Mol en zijn zus Linda de Mol sinds oktober vorig jaar worden bedreigd en afgeperst door een of meerdere personen. De politie Midden-Nederland is bezig met een onderzoek. Opsporing Verzocht besteedde daar dinsdag aandacht aan en liet een compositietekening van een verdachte zien. Het programma kreeg na de uitzending honderden tips binnen.

Dordts ziekenhuis weer beste in AD-lijst

Het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht staat opnieuw op de eerste plaats in de ziekenhuis top 100 van het AD. Net als vorig jaar scoort het ziekenhuis bovenmatig goed. Op bijna alle onderdelen werd de maximale score behaald.

Het is de eerste keer dat een ziekenhuis twee jaar achter elkaar op de eerste plaats van de lijst staat. Het Diakonessenhuis in Utrecht bereikte wel twee keer de toppositie, maar niet twee jaar achter elkaar.

De top 100 is dit jaar voor de elfde keer samengesteld. De krant baseert zich op medische informatie over de kwaliteit van operaties, behandelingen, verpleging en veiligheid. De hele lijst wordt zaterdag gepubliceerd.

Lumu na zes weken weg bij Heerenveen

Jeroen Lumu heeft kort na het tekenen van zijn contract afscheid genomen van sc Heerenveen. Na één wedstrijd in de hoofdmacht van Heerenveen gaat Lumu zijn geluk elders beproeven. Zijn contract bij Heerenveen is ontbonden. De club laat via de officiële kanalen weten dat er een verschil in inzicht bestaat over de wijze waarop het vak van profvoetballer moet worden ingevuld.

Lumu tekende op 21 augustus 2014 een verbintenis bij Heerenveen. In een competitieduel met Excelsior mocht hij twintig minuten voor tijd opdraven. Verder kreeg hij geen kansen in het eerste elftal van Heerenveen, dat onder trainer Dwight Lodeweges een indrukwekkende competitiestart kende.

De 19-jarige Lumu kwam bij Ludogorets uit Bulgarije al eens in opspraak, doordat hij vaak laat op trainingen kwam en zich liet verleiden door het uitgaansleven. Een terugkeer naar Nederland had een terugkeer naar zijn oude niveau moeten betekenen.

Ludogorets nam Lumu over van Willem II, waar het talent zijn jeugdopleiding genoot. In Tilburg had hij drie seizoenen profvoetbal achter de rug. In het seizoen 2011/12 maakte hij zijn profdebuut voor Willem II. Hij speelde gelijk acht competitieduels in dat seizoen.

Max Verstappen kijkt tevreden terug op eerste vrije training

Max Verstappen is tevreden over zijn debuut in een Grand Prix-weekend. De Nederlander, die met zijn 17 jaar en 3 dagen de jongste debutant in een officiële Grand Prix-sessie is. Verstappen reed 22 ronden over het 5.807 kilometer lange circuit van Suzuka en liet een tijd van 1:38.157 noteren wat hem de twaalfde plaats opleverde.

“Mijn eerste officiële vrije training in de Formule 1 ging erg goed. Ik heb het rustig opgebouwd en ben stap voor stap sneller gegaan", zegt Verstappen. "Met de gereden tijd en twaalfde plaats ben ik zeker tevreden, omdat ik het voor mijn gevoel nog rustig aan deed. Ik wilde namelijk voor mezelf en Scuderia Toro Rosso zoveel mogelijk kilometers maken zonder daarbij risico's te nemen. In mijn snelste ronde had ik ook nog met verkeer te maken, dus ik ben heel tevreden met mijn rondetijd."

"Suzuka is een supermooi circuit om over te rijden, heb ik ervaren. Maar het is ook moeilijk, je moet de bochtencombinaties goed doorkomen", vervolgt de in België woonachtige Limburger. "De STR9 voelt iets anders aan dan de 2012-auto waarmee ik eerder getest heb, maar de auto reed heel prettig. Ook de samenwerking met Toro Rosso verloopt prima. Het hele team is ontzettend aardig en ik voel me er thuis. Er wordt professioneel gewerkt en er is veel kennis aanwezig. Ik kijk nu al uit naar mijn volgende Formule 1-training in Austin."


Max Verstappen (Foto: Clive Mason/Getty Images)
Max Verstappen (Foto: scuderia toro rosso)


'Seksfilmpjes in omloop op helft scholen'

Op ruim de helft van de middelbare scholen worden wel eens seksfilmpjes en naaktfoto's rondgestuurd. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van het tv-programma Eenvandaag. Het gaat vooral om selfies die gemaakt zijn met een smartphone.

Een op de zes jongeren heeft weleens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf gemaakt. De jongeren maken het beeld meestal op eigen initiatief, maar soms ook op verzoek van een ander. Een derde van de jongeren tussen de 12 en 24 heeft via internet weleens een verzoek gehad om een naaktfoto of -filmpje van zichzelf te maken.

Een op de negen jongens en meiden (elf procent) heeft zich weleens ontbloot voor de webcam, zo blijkt verder uit het onderzoek. Bij veertien procent kregen onbekenden het materiaal onder ogen.

Centrum voor seksuele gezondheid Sense hield een soortgelijk onderzoek. Daaruit kwam dat bijna een kwart van de scholieren weleens een naaktfoto of -filmpje van zichzelf heeft gemaakt. Zestig procent zegt weleens een materiaal te hebben ontvangen en een vijfde heeft weleens iets doorgestuurd naar een ander.

Vorige week bleek nog dat op twee Brabantse scholen seksfilmpjes circuleerden van minderjarige meisjes. Sense start maandag een campagne om jongeren te wijzen op 'de noodzaak van het aangeven van wensen en grenzen rondom seks'.

Schoolreisje afgeblazen om IS-terreurdreiging

Een middelbare school in Etten-Leur heeft honderden leerlingen teleurgesteld door een schoolreisje naar Parijs af te blazen. De school vreest dat de scholieren in de Franse hoofdstad slachtoffer worden van een aanslag door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De kans dat de leerlingen daadwerkelijk iets overkomt is klein, maar de maatregel is allerminst overdreven, zegt rector Peter van Heusden vrijdag in BN De Stem. "De dreiging is er zeker en we hoeven het niet op te zoeken. Ik moet er niet aan denken als het fout zou gaan. Veiligheid van de leerlingen is onze verantwoordelijkheid."

De Brabantse school bekijkt of de leerlingen over enkele maanden alsnog naar Parijs kunnen.

Vorige week doken geruchten op dat IS van plan zou zijn aanslagen te plegen op metro's in Parijs en de Verenigde Staten. Op welke termijn dat zou moeten gebeuren, is niet bekend.

Het kabinet zei vorige week nog dat ondanks de dreiging van islamitisch extremisme geen reden is voor angst en dat iedereen gewoon door moet gaan met leven. "We moeten ons niet gek laten maken", zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).

'Jihadistisch trainingskamp in Ardennen'

Justitie in België heeft een onderzoek ingesteld nadat op sociale media foto's waren verschenen van mogelijke jihadisten die op trainingskamp zouden zijn in de Ardennen. Dat meldt De Standaard vrijdag.

De radicale moslims zouden afkomstig zijn uit Brussel. "Dit is verontrustend en lijkt in niets op gewoon gezellig paintballen onder vrienden", citeerde De Standaard een woordvoerder bij de politie.

De radicale Brusselse moslim Abd Al Wadoud Abu Daoud plaatste de foto's op zijn Facebookpagina. Hij zou zelf in contact staan met Syriëgangers.

Van Roosmalen: "Vitesse slechts satellietclubje"

Marcel van Roosmalen wordt steeds verdrietiger over de situatie bij Vitesse, dat sinds enkele jaren in Russische handen is. De auteur en geboren Arnhemmer volgt het voetbal van Vitesse op de voet. Waar de club een aantal jaar terug aan de afgrond stond, zorgden Russische miljoenen ervoor dat er de afgelopen seizoen structureel om Europees voetbal wordt meegedaan.

"Ja, ik schaam me ervoor dat wij 'Chelsea 2' worden genoemd. Het lachertje van de Eredivisie. Dát doet pas pijn", zegt Van Roosmalen in het Algemeen Dagblad. "Dan hoor ik onze directeur Joost de Wit, een Brabander die opeens een Vitesse-hart heeft, zeggen: 'Chelsea is een goede partner'. Schei uit, we zijn met onze Russische eigenaar Chigirinsky een satellietclubje."

Volgens Van Roosmalen is er bij Vitesse amper meer sprake van een clubcultuur. Door de Russische overname is in Arnhem een vreemdelingenlegioen opgestaan. "En als ze van je club nou écht een topclub zouden maken, dan had je er nog wat aan. Maar bij Vitesse zijn we nou niet bepaald hemelbestormers geworden."

Vitesse neemt het vanavond op tegen ADO Den Haag in de Eredivisie. De club is onder leiding van trainer Peter Bosz teleurstellend aan het seizoen begonnen. De huidige dertiende plaats steekt af tegen de ambities van Bosz' manschappen om in de top van de Eredivisie mee te doen.

Manu: "Pluk nu de vruchten van tijd bij Cambuur"

Niet voor het eerst was Elvis Manu dit seizoen de gevierde man bij Feyenoord. Donderdag schoot hij zijn club naar een zege op Standard Luik. Op 28 augustus van dit jaar liet Manu De Kuip al eens ontploffen. Feyenoord had in de wedstrijd tegen FK Zorya Luhansk een 3-0 voorsprong uit handen gegeven. De Oekraïners waren teruggekomen tot 3-3, wat voor hen genoeg was voor plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Maar het was Manu die ver in blessuretijd alsnog de winnende 4-3 maakte en Feyenoord naar de groepsfase schoot.

In die groepsfase ging Feyenoord in de eerste wedstrijd kansloos onderuit tegen Sevilla. Donderdagavond moest er dan ook gewonnen worden van Standard Luik om mee te blijven doen. Door een doelpunt van Sven van Beek waren de Rotterdammers verdiend op voorsprong gekomen. Een verre inworp van Miguel Nelom werd geschampt door Van Beek, die zo zijn eerste treffer in dienst van Feyenoord maakte. "Sommige mensen zeiden al dat ik de bal niet geraakt heb. Maar als ik de bal niet raak, dan zit 'ie niet. Niemand pakt mij deze goal af", zei de centrale verdediger met gepaste trots.

Feyenoord wist de voorsprong niet te behouden. "Bij de 1-0 hadden we voor de 2-0 moeten gaan. Maar in plaats daar van liepen we achteruit en kregen we de deksel op de neus", zei de latere matchwinner Manu. Na ruim een uur spelen kreeg Feyenoord de bal niet weggewerkt en zette Van Beek zijn directe tegenstander Jonathan Viera per ongeluk vrij voor Kenneth Vermeer: 1-1. "Na dat tegendoelpunt zag je het vertrouwen in de ploeg verdwijnen", aldus Fred Rutten. "Na de 1-0 leek het alsof we de wedstrijd wilden controleren. Maar het viel stil en dan krijg je de 1-1 tegen in plaats van dat je de 2-0 maakt."

In de periode die volgde kwam Feyenoord een aantal keer goed weg. "Het publiek werd ook wat stiller", merkte Rutten. "Ik besloot een offensieve wissel te doen en daar reageerde het team goed op." Lex Immers werd vervangen door Bilal Başaçıkoğlu en het begon weer te draaien bij de thuisploeg. Voor de tweede keer op de avond mistte Manu een niet te missen kans. "Ik draaide weg en kwam één-op-één met de keeper. Ik wilde de bal door het net heen rammen, maar tot mijn verbazing stopte de keeper hem."

Waar Feyenoord een paar keer goed weg kwam, gold dat dus ook voor Standard Luik. Maar de Belgen hadden minder geluk dan de Eredivisionist. In de 85ste minuut kreeg Manu de bal voor zijn voeten en schoot zonder na te denken op doel. Een orkaan van geluid brachten de gedachten voor even terug naar 28 augustus. Opnieuw was Manu belangrijk voor Feyenoord. Door zijn treffer kreeg Feyenoord wat het verdiende. "Hij is belangrijk voor ons in Europa", merkte Rutten op. "Het is wel leuk dat het nu opnieuw gebeurt", reageerde Manu zelf.

Manu viert de bevrijdende 2-1 met Başaçıkoğlu (PRO SHOTS/Kay in t Veen)
Manu viert de bevrijdende 2-1 met Başaçıkoğlu (PRO SHOTS/Kay in t Veen)

Rutten schonk Manu het vertrouwen en de aanvaller betaalt het uit in goed spel en een winnend doelpunt. De trainer was na afloop lovend. "Hij is een speler in ontwikkeling, net als de rest van het team. We zijn veel bezig met die jonge jongens en wat je erin stopt hoop je er ook uit te krijgen. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Bij Elvis stop je het erin en krijg je het er meteen uit."

Dat Manu leergierig is bleek vorig seizoen wel. Toen hij te weinig aan spelen toe kwam bij Feyenoord koos hij voor een verhuurperiode bij SC Cambuur. "Daar heb ik voor het eerst echt veel wedstrijden achter elkaar gespeeld. In Leeuwarden heb ik geleerd wat het inhoudt om profvoetballer te zijn. Zowel op het veld als daarbuiten. Dat heb ik meegenomen naar Feyenoord. Van alles wat ik heb geleerd bij Cambuur pluk ik nu de vruchten."

Feyenoord wint voor de tweede keer op rij en deed dat in dezelfde samenstelling als afgelopen zaterdag tegen Go Ahead Eagles. Never change a winning team? "Nee, dat is zo’n gedateerd idee", aldus Rutten. "Dat komt uit de jaren '70. We spelen zo veel wedstrijden in een seizoen. Je hebt iedereen keihard nodig. Ik kijk daarom ook nooit naar een vaste basis. Dit is het nieuwe Feyenoord. Zondag spelen we weer tegen FC Groningen en die wedstrijd is zeker zo belangrijk als die van vanavond. We willen met Feyenoord ieder seizoen Europees voetbal spelen en dan moet je in de competitie goed presteren."

Maar tot het zondag is mag Manu nog even nagenieten van zijn moment tegen Standard Luik. Maar niet te lang. "Ik moet deze lijn nu doortrekken. Ik kan niet op dit succes blijven teren. Het is makkelijk om aan de top te komen, maar het is de kunst om er te blijven", besluit Manu.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Japan

Lewis Hamilton heeft de snelste gereden voor de Grand Prix van Japan. De Mercedes-coureur reed een tijd van 1.35.078 en was daarmee drie tienden van een seconde sneller dan zijn teamgenoot Nico Rosberg. Valtteri Bottas reed de derde maar moest wel ruim een seconde toegeven op Hamilton.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:35.078   28
2 N. Rosberg Mercedes 1:35.318 0.240 27
3 V. Bottas Williams-Mercedes 1:36.279 1.201 24
4 J. Button McLaren-Mercedes 1:36.409 1.331 28
5 S. Vettel Red Bull Racing-Renault 1:36.436 1.358 24
6 K. Räikkönen Ferrari 1:36.529 1.451 19
7 F. Alonso Ferrari 1:36.637 1.559 26
8 K. Magnussen McLaren-Mercedes 1:36.714 1.636 31
9 D. Kvyat STR-Renault 1:36.943 1.865 27
10 D. Ricciardo Red Bull Racing-Renault 1:37.186 2.108 3
11 J. Vergne STR-Renault 1:37.219 2.141 19
12 N. Hulkenberg Force India-Mercedes 1:37.504 2.426 16
13 R. Grosjean Lotus-Renault 1:37.563 2.485 31
14 F. Massa Williams-Mercedes 1:37.700 2.622 18
15 S. Perez Force India-Mercedes 1:37.786 2.708 8
16 P. Maldonado Lotus-Renault 1:37.798 2.720 27
17 A. Sutil Sauber-Ferrari 1:38.010 2.932 25
18 E. Gutierrez Sauber-Ferrari 1:38.365 3.287 9
19 M. Ericsson Caterham-Renault 1:39.069 3.991 22
20 J. Bianchi Marussia-Ferrari 1:39.306 4.228 20
21 M. Chilton Marussia-Ferrari 1:39.333 4.255 24
22 K. Kobayashi Caterham-Renault 1:42.760 7.682 3

Weer fysieke problemen voor Serena Williams

Serena Williams heeft zich vrijdag in Beijing opnieuw moeten terugtrekken uit het toernooi. De Amerikaanse titelverdedigster heeft te veel last van een knieblessure. Vorige week in Wuhan moest ze de strijd ook al staken nadat ze zich niet goed voelde op de baan.

Williams haalde donderdag de kwartfinales door een zege op de Tsjechische Lucie Safarova. Ze had in haar volgende partij moeten aantreden tegen Samantha Stosur. De Australische krijgt nu een vrije doortocht naar de halve finales.

Willams' zus Venus meldde zich eerder ook al ziek af voor het toernooi in Peking. De als tweede geplaatste Roemeense Simona Halep trok zich ook terug, met een heupblessure.

Hiddink: "Kan altijd beroep doen op Kuijt"

Guus Hiddink begrijpt de keuze van Dirk Kuyt om de handdoek in de ring te gooien als international. De bondscoach van het Nederlands elftal hoorde pasgeleden dat Kuijt zinspeelde op een afscheid als international. Na enkele uitvoerige gesprekken tussen de twee, maakte de aanvaller van Fenerbahçe vandaag wereldkundig dat hij niet langer als international door het leven gaat.

"De oude rot Dirk blijft beschikbaar voor noodsituaties, maar op zijn posities moeten de jongeren het nu gaan uitvechten", legt Hiddink uit in gesprek met De Telegraaf. "Omdat we teruggaan naar vier verdedigers, komt hij niet voor de defensieve posities meer in aanmerking en blijven de rol van pinchhitter en de posities aan de buitenkanten over. Daar is hij geen eerste keus voor", geeft de keuzeheer aan.

"Met die wetenschap is Dirk over de toekomst gaan nadenken en vond hij dat hij van onvoldoende toegevoegde waarde zou zijn bij Oranje. Ik kan me dat voorstellen, maar als de nood aan de man is, kan ik altijd een beroep op hem doen, hebben we afgesproken.”

Hiddink deed in de laatste interland tegen Tsjechië een beroep op Memphis Depay en Luciano Narsingh als flankspelers. Kuyt was op het WK voetbal een verrassende vleugelverdediger onder bondscoach Louis van Gaal, maar Hiddink is niet van plan om die constructie te hanteren.

S&P verlaagt vooruitzichten Philips naar negatief

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de vooruitzichten voor Philips verlaagd van stabiel naar negatief. Omdat Philips zichzelf opsplitst in twee bedrijven verzwakt de kredietpositie van het Eindhovense bedrijf mogelijk, aldus de kredietbeoordelaar donderdag. De ratings voor middellange en lange termijn blijven wel gehandhaafd.

Door de afsplitsing van de lampentak kunnen de twee bedrijven die ontstaan niet meer profiteren van de diversiteit aan activiteiten die het bedrijf als een geheel heeft, motiveert S&P de herziening. Philips wil de splitsing de komende twaalf tot achttien maanden voltooien en denkt dat beide divisies winstgevender kunnen worden als ze los van elkaar als zelfstandige entiteit opereren.

De vooruitzichten gaan weer omhoog als blijkt dat het risicoprofiel door de splitsing mee blijkt te vallen, of als de prestaties van de gezondheids- en consumentendivisie na de deling verbeteren.

Jumbo doet plofkip in de ban

Supermarktketen Jumbo stopt met de verkoop van de zogenoemde plofkip. Dat heeft dierenrechtenorganisatie Wakker Dier vrijdag bekendgemaakt.

De kip die straks in de schappen van Jumbo ligt heeft de helft meer leefruimte gehad dan een plofkip, groeit langzamer en wordt ook minder dik. Daarnaast krijgt de kip natuurlijk daglicht en heeft daardoor een natuurlijk dag- en nachtritme.

Wakker Dier spreekt in een verklaring van een doorbraak. "Jumbo laat zien dat de kipplannen van de andere supermarkten onvoldoende zijn. We roepen andere supermarkten, zoals Albert Heijn, op om ook serieus aan een oplossing voor het plofkippenleed te werken."

Jeugdfilm Spijt! blijft in de prijzen vallen

De Nederlandse jeugdfilm Spijt! is weer in het buitenland in de prijzen gevallen. Het drama werd donderdag op het Gaffa Internationales Filmfestival in Wenen, voor de beste jeugdfilms, door de jury uitgeroepen tot beste film.

De verfilming van het gelijknamige boek, dat vorig jaar zomer verscheen, won al tientallen prijzen over de grens. Zo sleepte Spijt! beeldjes in de wacht in onder meer Zweden, Canada en Duitsland. De film werd geregisseerd door Dave Schram. Robin Boissevain en Stefan Collier zijn te zien in Spijt!

Spijt! was niet de enige Nederlandse film die in de prijzen viel. De televisiefilm Jongens, die werd geregisseerd door Mischa Kamp, ging naar huis met de publieksprijs.

Dochter Ashton Kutcher en Mila Kunis heet Wyatt

Ashton Kutcher en Mila Kunis hebben hun dochtertje Wyatt Isabelle genoemd. Dat heeft de acteur donderdag laten weten op de door hem gefinancierde website Aplus. De actrice beviel dinsdag in Los Angeles van hun eerste kind.

"Dat jouw leven gevuld mag worden met wonderen, liefde, gelach, gezondheid, geluk, nieuwsgierigheid en privacy", schreef Kutcher. De acteur plaatste ook foto's van verschillende baby's en dieren. "Kun je raden welke de onze is of maakt dat eigenlijk niets uit? Alle baby's zijn schattig."

Kutcher plaatste op Facebook ook een link naar het bericht waarbij hij de paparazzi opriep het koppel met rust te laten. "Kunnen de helikopters stoppen met rond ons huis te vliegen? Een baby ligt binnen te slapen en ze is superschattig." De 36-jarige acteur en de 31-jarige actrice zijn sinds 2011 samen. In februari verloofden de twee zich.

'OM vervolgt Haagse jihadisten als terreurgroep'

Het Openbaar Ministerie wil een groep Haagse jihadisten vervolgen als terreurorganisatie. De verdachten, allemaal ronselaars en teruggekeerde Syriëgangers, lopen daardoor een kans op een levenslange celstraf. Dat schrijft het AD vrijdag.

Van de zes vermeende kopstukken zitten er nu vijf vast. Justitie beschouwt de 32-jarige Azzedine C. als het kopstuk van de groep. Als ook de rechter hen als een terroristische organisatie beschouwt, zijn de leden verantwoordelijk voor elkaars daden. De hoofdverdachten kunnen een levenslange celstraf krijgen, meelopers een straf tot 15 jaar.

Een advocaat van een van de verdachten stelt in de krant dat het OM alleen maar de kans op een veroordeling probeert te vergroten. "Dit is een lapmiddel. Er zijn weinig concrete verdenkingen tegen mijn cliënt."

Aantal alcoholvergiftigingen blijft hoog

Jongeren drinken fors meer alcohol dan tien jaar geleden. Het aantal alcoholvergiftigingen blijft daardoor onverminderd hoog. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van VeiligheidNL, dat spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling.

Vorig jaar kwamen 3200 jongeren onder de 25 jaar op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht met een alcoholvergiftiging. In 1400 gevallen ging het om een minderjarige. In de leeftijdsgroep 10 tot 17 jaar is het aantal behandelingen sinds 2003 3,5 keer hoger geworden. In de leeftijdsgroep 18 tot 24 is het zelfs vervijfvoudigd.

De gemiddelde leeftijd van jongeren die voor een alcoholvergiftiging worden behandeld is de afgelopen tien jaar slechts met drie maanden gestegen. Met de wettelijke verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar sinds januari hoopt het veiligheidsinstituut dat de gemiddelde leeftijd voor alcoholvergiftigingen verder stijgt.

Vlaar mist ook komende wedstrijden Oranje

Ron Vlaar moet ook de komende twee interlands van het Nederlands elftal aan zich voorbij laten gaan.  De verdediger werd door bondscoach Guus Hiddink niet opgenomen in de voorlopige selectie, omdat hij met een kuitblessure kampte. Vlaar heeft nog steeds klachten, waardoor is besloten hem niet op te nemen in de spelersgroep die het in de EK-kwalificatie opneemt tegen achtereenvolgens Kazachstan en IJsland.

Aston Villa-coach Paul Lambert laat op de officiële clubsite doorschemeren dat Vlaar zijn verwachte rentree met twee weken moet uitstellen. De centrale verdediger leek aanvankelijk inzetbaar tegen Manchester City, maar moet het competitieduel van aanstaande zaterdag hoogstwaarschijnlijk eveneens aan zich voorbij laten gaan.

Lambert moest Vlaar missen in de wedstrijden tegen Liverpool, Arsenal en Chelsea, nadat de aanvoerder een blessure opliep in een wedstrijd tegen Hull City. Na het interlandweekeinde hoopt hij de speler eindelijk weer in te zetten. "Ron is op de terugweg. De wedstrijd tegen Manchester City is misschien iets te hoog gegrepen. Hopelijk zien we hem na de interlands van volgende week weer fit terug", aldus Lambert.

Vlaar heeft al sinds augustus klachten aan zijn kuit. Daardoor moest hij ook de vorige interlands van Oranje tegen Italië en Tsjechië aan zich voorbij laten gaan. Hiddink verraste onder meer door centrale verdedigers Virgil van Dijk en Sven van Beek aan zijn selectie toe te voegen.

De bondscoach koos tegen Italië en Tsjechië voor Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi als basisspelers in het hart van de verdediging. Beide wedstrijden werden verloren.

Cocu: "Kon wel door de grond zakken"

PSV ging donderdagavond in blessuretijd knullig onderuit tegen Dinamo Moskou. Coach Phillip Cocu baalde van de manier waarop dat gebeurde. In de slotseconden maakte Yuri Zhirkov de winnende treffer (1-0) nadat PSV-doelman Jeroen Zoet de bal niet onder controle kreeg. "Ik kon wel door de grond zakken. Jeroen moet die bal gewoon vasthouden", reageerde Cocu tegenover de NOS.

De hoofdtrainer was ook niet erg positief over de arbitrage. Hij vond dat PSV wel een strafschop had mogen krijgen. "Ik vind dat we bestolen zijn door de scheidsrechter. We hadden een honderd procent penalty moeten krijgen bij dat duel met Santiago Arias."

"Een punt was minimaal geweest, maar eigenlijk verdien je gewoon om de drie punten te pakken", zei Cocu op de persconferentie na afloop. "Het is heel zuur dat je dan in de extra tijd verliest. Er worden ongelukkige keuzes gemaakt, dat gebeurt wel vaker. Maar nu is het beslissend in deze wedstrijd."

"Ik vind dat wij op dit Europese niveau een uitstekende wedstrijd hebben gespeeld tegen een sterke tegenstander. Het was een uitstekende reactie van het hele team", ging hij verder. "Het hele elftal was scherp was, durfde te voetballen en creëerde kansen. De nare nasmaak overheerst, maar niet zoals na Heerenveen."

Duitse treinmachinisten willen gaan staken

Duitse treinmachinisten aangesloten bij de bond GDL hebben met overgrote meerderheid gestemd voor een staking om looneisen kracht bij te stellen.

Volgens GDL toonde zich 91 procent van de leden tijdens een stemming bereid om te staken.

Wanneer het werk wordt neergelegd is nog niet bekend, maar volgens vakbondsleider Claus Weselsky zal het in elk geval niet voor maandag zijn.

GDL wil vijf procent loonsverhoging voor de machinisten bij Deutsche Bahn en kortere werktijden. Het conflict wordt gecompliceerd door rivaliteit tussen GDL en een andere bond, EVG, die ook ander spoorwegpersoneel vertegenwoordigt.

Waarschuwing voor dichte mist

Weggebruikers in het hele land moeten vrijdagochtend rekening houden met dichte mist. Vooral in Drenthe zorgen mistbanken voor gevaarlijke situaties, waarschuwen de ANWB en weeronline.nl. Daar kunnen mensen zelfs beter niet de weg op, zegt een woordvoerder van het weerbureau.

Op sommige plekken is het zicht minder dan tweehonderd meter en zeer lokaal zelfs minder dan vijftig meter. Dat is nog minder dan bij de kettingbotsingen in Zeeland van vorige maand, toen tachtig meter ver kon worden gekeken. Het kan nog de hele ochtend duren voordat de mist overal is verdwenen.

Duitse en Britse reizigers helpen TUI Travel vooruit

TUI Travel heeft afgelopen jaar meer geld verdiend dan een jaar geleden, vooral door de reislust van Duitse en Britse klanten. De Britse touroperator zag zijn operationele winst met minimaal negen procent stijgen, zo maakte het concern donderdag in de voorlopige jaarcijfers bekend.

Het moederbedrijf van onder meer Arke en Holland International presteert daarmee naar behoren. TUI Travel had eerder al laten weten dat de winst met zeven tot tien procent zou stijgen en maakt die doelstelling nu waar. Vooral de vraag naar 'unieke vakanties' nam toe, zo stelt topman Peter Long in een toelichting.

In Duitsland zag TUI vooral een piek in boekingen na afloop van het wereldkampioenschap voetbal. Na de wereldtitel voor de Mannschaft nam de verkoop van vakanties met 22 procent toe, aldus de touroperator. In het Groot-Brittannië doet TUI het juist goed bij de verkoop van vakanties voor volgend jaar.

Invloed commissie-Dijsselbloem op onderwijs beperkt

De overheid bemoeit zich nog altijd intensief met het onderwijs op de scholen en de verhouding tussen politiek en onderwijs is nog altijd verstoord. Uit angst vernieuwingen op te dringen gaan politici bovendien discussies over het onderwijsstelsel uit de weg. Dat concludeert de Onderwijsraad in een rapport dat donderdag is gepresenteerd in Den Haag.

Daarmee is de invloed van de commissie die in 2008 de grootschalige onderwijsvernieuwingen uit de jaren negentig onder de loep nam beperkt geweest. De Onderwijsraad stelt dat de overheid zich vooral moet richten op kerntaken zoals lerarenbeleid en samenhang in het onderwijs. Bovendien zou de politiek meer de samenwerking moeten zoeken met het onderwijs.

Op verzoek van de Tweede Kamer bekeek de Onderwijsraad hoe de overheid vandaag de dag omgaat met de manier waarop het onderwijs in Nederland wordt vormgegeven. Centraal stond de vraag of de politiek lering heeft getrokken uit de aanbevelingen van een commissie die in 2008 de grootschalige onderwijsvernieuwingen uit de jaren negentig onder de loep nam.

Die commissie, onder leiding van toenmalig PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, uitte destijds stevige kritiek. In korte tijd waren de basisvorming, tweede fase en het vmbo ingevoerd. De commissie adviseerde de overheid geen vernieuwingen door te voeren zonder de effecten daarvan te meten. De overheid moest het onderwijs weer toe laten komen aan onderwijs, concludeerde de commissie.

"Aanvankelijk herstelde de commissie-Dijsselbloem het vertrouwen van het onderwijsveld in de overheid door stevige kritiek te leveren op de politiek van de voorafgaande jaren", aldus de Onderwijsraad. "Die vertrouwen hield echter geen stand, mede doordat aanbevelingen van de commissie niet in de praktijk werden gebracht."

Gewonde baby Hilversum overleden

Een drie maanden oude baby die woensdag zwaargewond werd aangetroffen in Hilversum is donderdagavond overleden. De moeder, die eveneens gewond bleek te zijn, is de verdachte, meldt de politie.

De hulpdiensten werden woensdag rond 18.10 uur gewaarschuwd dat aan de Boomberglaan een baby uit het raam zou zijn gevallen. De moeder en haar zoon werden naar een ziekenhuis gebracht. De vader was niet thuis toen het incident plaatsvond.

Onderzocht wordt nog wat zich precies in de woning heeft afgespeeld. In de woning is onderzoek verricht. Ook worden getuigen verhoord.

Timmermans wil flexibeler begroting voor missies

Het kabinet moet nadenken over een nieuwe manier om de kosten te begroten van militaire missies en andere activiteiten op buitenlands terrein. De begroting moet meer ruimte gaan bieden aan de toegenomen onzekerheid in de wereld, vindt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

"Eén ding weet ik zeker: het blijft ontzettend onzeker in de wereld", zei Timmermans donderdag tijdens het Kamerdebat over de strijd tegen terreurorganisatie IS. "We moeten nadenken over hoe wij omgaan met die onzekerheid. We moeten straks niet zeggen: er is een directe dreiging voor ons land, maar we kunnen niets doen, want het past niet in de begroting."

Timmermans ging in op kritiek uit de Tweede Kamer op de manier waarop de F-16-missie in Irak wordt gefinancierd. Dat gebeurt met geld dat eigenlijk was gereserveerd voor de periode tot en met 2019. Timmermans vindt dat een 'nette oplossing'. "Het geld is er gewoon, we schuiven niets door naar de toekomst, alle rekeningen worden betaald."

Win Disney Infinity 2.0 voor PlayStation 3

Header

Dit jaar neemt Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes spelers mee naar het Marvel Universum met klassieke personages en originele verhaallijnen. Deze editie biedt de spelers meer vrijheid en mogelijkheden voor het creëren van nieuwe avonturen.

In Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes gebruiken spelers Marvel figuren om originele verhaallijnen (Play Sets) te activeren in de virtuele game werelden van Marvel’s populairste franchises, waaronder The Avengers. In de Play Sets, bedacht door de award-winnende Marvel-striptekenaar Brian Michael Bendis, kunnen spelers in de rol van twintig verschillende Marvel-personages, waaronder Captain America, Iron Man, Black Widow, Thor, Hulk en Hawkeye, vechten tegen vijanden, uitdagende missies volbrengen, puzzels oplossen en uiteindelijk de wereld redden van de ondergang.

De verbeterde Toy Box-modus van Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes introduceert nieuwe avonturen met thema’s uit verschillende franchises die spelers kunnen aanpassen en spelen. Spelers kunnen daarbij alle in-game personages van het Disney Infinity-universum gebruiken. Fans hebben ook honderden Marvel-gethematiseerde items, locaties, attributen en personages tot hunbeschikking om eigen verhalen te creëren of om zelfs hun favoriete stripboek momenten na te maken.

FOK! mag een PlayStation 3-exemplaar van de starterskit weggeven. Wat moet je hiervoor doen? Antwoord geven op de volgende vraag:

Welke Marvel-held is nog geen onderdeel van de nieuwe Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes-launch?
a. Captain America
b. Wolverine
c. Nick Fury

 Vul je antwoord vóór 3 oktober via deze link in. De winnaar krijgt bericht via pm.

Emerald, Typhoon en Clark vallen in de prijzen

Caro Emerald, Alain Clark en Typhoon hebben Radio 6 Soul & Jazz Awards gewonnen. Emerald en Clark kregen de prijzen in de categorie beste artiest en rapper Typhoon won die voor beste optreden. De prijzen werden donderdagavond uitgereikt in de Westerunie in Amsterdam.

Het publiek kon stemmen op 26 Nederlandse artiesten en bands. Zeven artiesten vielen in de prijzen. New Cool Collective won in de categorie beste groep, Wouter Hamel kreeg een award voor zijn single Hollywood, Bo Saris voor zijn album Gold en Kovacs de prijs voor talent. Nile Rodgers won tijdens North Sea Jazz al de NPO Radio 6 Icon Award.

Typhoon, Bo Saris, Gare Du Nord en Alain Clark traden op. De prijzen werden dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Een samenvatting van de show is zaterdagavond te zien op NPO 3.

Vrachtschip met zout na aanvaring gezonken

Het scheepvaartverkeer op het Schelde-Rijnkanaal in Zeeland ligt sinds donderdagavond stil na een aanvaring tussen een binnenvaartschip en een passagiersschip. Het vrachtschip geladen met zout zonk na de botsing, meldt de brandweer. Niemand raakte gewond.

Het gezonken schip had door onbekende oorzaak stuurproblemen. De twee opvarenden kwamen na de aanvaring in het water terecht maar konden door het passagiersschip worden opgepikt.

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe en wanneer de gezonken boot kan worden geborgen. Het scheepvaartverkeer richting Antwerpen moet voorlopig omvaren.

Franse regering wil musea langer open

Als het aan de socialistische regering van Frankrijk ligt zijn de drie meest bezochte musea van het land - het Louvre, het Musée d'Orsay en het Paleis van Versailles - de komende jaren zeven dagen per week te bezoeken. Het ministerie van cultuur kondigde deze week plannen aan om musea de 'benodigde middelen' te bieden om iedere dag open te zijn, zolang dit niet ten koste gaat van arbeidsvoorwaarden en onderhoud van kunst en cultureel erfgoed.

Maar mogelijk gooit de machtige vakbond CGT, die het gros van het museumpersoneel vertegenwoordigt, roet in het eten. Vakbondsmedewerker Christian Galani ziet niets in de plannen van Parijs. Volgens hem zijn de plannen slecht voor het museumonderhoud, zullen ruimten regelmatig moeten sluiten en zal het aantal overuren de pan uit rijzen.

De drie musea met de hoogste bezoekersaantallen zijn nu nog zes dagen per week open. Versailles en Orsay zijn op maandag gesloten, het Louvre op dinsdag.

Winkels sluiten voor stille tocht Haaksbergen

Een aantal winkels in het Twentse Haaksbergen sluit vrijdagavond de deuren wegens de stille tocht, die vanaf 7 uur 's avonds door het centrum trekt. Gewoonlijk is het op vrijdagavond koopavond in het dorp.

De stille tocht is georganiseerd door nabestaanden van de drie dodelijke slachtoffers, de kerken in Haaksbergen en enkele inwoners. De tocht eindigt op het parkeerterrein waar de monstertruck zondag in het publiek reed. Daar worden bloemen gelegd.

RTV Oost zendt de tocht rechtstreeks uit, maar doet dat op verzoek van de organisatie zonder commentaar. Ook worden familieleden van doden of gewonden niet herkenbaar in beeld gebracht.

Winkels sluiten voor stille tocht Haaksbergen
Winkels sluiten voor stille tocht Haaksbergen (Foto: ANP)

Australië gaat bombardementen op IS uitvoeren

Australische gevechtsvliegtuigen gaan bombardementen uitvoeren op doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott vrijdag gezegd. Het land stuurde vorige maand al tien vliegtuigen naar de Verenigde Arabische Emiraten om eventueel te worden ingezet.

De regeringsleider zei woensdag dat toestellen van de Australische luchtmacht verkenningsvluchten uit zouden gaan voeren. Aanvalsvluchten sloot hij toen niet uit, maar een definitieve beslissing daarover moest nog worden genomen.

Abbott meldde vrijdag ook dat er grondtroepen worden gestuurd om het Iraakse leger bij te staan.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Japan

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan. De Duitser was anderhalf tiende sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Fernando Alonso zette de derde tijd op de klokken, gevolgd door Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen.

Deze training betekende ook het officiële debuut voor Max Verstappen in de Formule 1. De Nederlander eindigde op een prima twaalfde plaats, twee plekken achter teamgenoot Daniil Kyvat. De Rus reed echter met een nieuwe voorvleugel, terwijl Verstappen nog de oude versie aan zijn bolide gemonteerd had zitten. Vijf minuten voor het einde van de sessie was het afgelopen voor de 17-jarige: er kwam rook uit zijn motor en hij moest zijn auto langs de kant parkeren. Volgende maand komt hij weer in actie, dan tijdens de vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:35.461   27
2 L. Hamilton Mercedes 1:35.612 +0:00.151 26
3 F. Alonso Ferrari 1:36.037 +0:00.576 19
4 V. Bottas Williams 1:36.576 +0:01.115 25
5 K. Räikkönen Ferrari 1:37.187 +0:01.726 19
6 K. Magnussen McLaren 1:37.327 +0:01.866 24
7 D. Ricciardo Red Bull 1:37.466 +0:02.005 27
8 J. Button McLaren 1:37.649 +0:02.188 24
9 S. Vettel Red Bull 1:37.686 +0:02.225 26
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:37.714 +0:02.253 26
11 F. Massa Williams 1:38.012 +0:02.551 22
12 M. Verstappen Toro Rosso 1:38.157 +0:02.696 22
13 S. Perez Force India 1:38.324 +0:02.863 10
14 N. Hülkenberg Force India 1:38.582 +0:03.121 9
15 R. Grosjean Lotus 1:38.851 +0:03.390 21
16 A. Sutil Sauber 1:39.046 +0:03.585 19
17 P. Maldonado Lotus 1:39.097 +0:03.636 26
18 E. Gutierrez Sauber 1:39.318 +0:03.857 18
19 M. Ericsson Caterham 1:40.031 +0:04.570 18
20 R. Merhi Caterham 1:41.472 +0:06.011 24
21 J. Bianchi Marussia 1:41.580 +0:06.119 10
22 M. Chilton Marussia 1:41.757 +0:06.296 15

Griekse politie verijdelt aanslag op regeringspartij

De Griekse politie zegt een bomaanslag van een extreemlinkse groep op het hoofdkantoor van de grootste regeringspartij te hebben verijdeld. De aanslag had komende zaterdag moeten plaatsvinden, de 40e verjaardag van de oprichting van de conservatieve partij Nea Dimokratia.

Volgens minister van openbare orde Vassilis Kikilias ontdekte de politie de plannen voor de aanslag woensdag tijdens een huiszoeking bij een terreurverdachte in Athene. De politie vond ook gedetailleerde aantekeningen over andere mogelijke doelwitten, zoals scheepsmagnaten, de voorzitter van de Griekse werkgeversfederatie en de voorzitter van de voetbalclub Olympiakos.

Over de verdachte liet de politie alleen los dat hij een Griekse man is en niet meewerkt aan het onderzoek. De huiszoeking vond plaats in verband met de arrestatie van de gezochte extremist Nikos Maziotis. Die werd in juli opgepakt na een vuurgevecht op klaarlichte dag in het centrum van Athene. Maziotis was vorig jaar bij verstek tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens lidmaatschap van Revolutionaire Strijd, een groep die tussen 2003 en 2009 actief en onder meer een raketgranaat afschoot naar de Amerikaanse ambassade, overigens zonder dat daarbij gewonden vielen.

Nea Dimokratia is de grootste partij in de Griekse coalitieregering die in ruil voor internationale noodkredieten strenge bezuinigingsmaatregelen heeft doorgevoerd.

Griekenland kampt al tientallen jaren met geweld van anarchistische en extreemlinkse groepen. Deze week werden na een wapenvondst bij invallen in Athene en Thessaloniki zes verdachten opgepakt.

Ook donderdag werd in de postkamer van de effectenbeurs van Athene een verdacht pakketje onderschept. Het bevatte buskruit en batterijen, maar het was onduidelijk of de bom had kunnen ontploffen. De politie liet weten dat de antiterreureenheid de zaak onderzoekt.

Protestleiders Hong Kong: praten over hervormingen

Studentenleiders van de protestbeweging in Hong Kong zijn bereid met de regering te praten als het gaat om politieke hervormingen. Zij blijven bij de eis dat de hoogste bestuurder, Leung Chun-ying, opstapt, omdat hij 'zijn integriteit verloren heeft'. Dat hebben de studentenleiders vrijdagochtend plaatselijke tijd laten weten. Eerder gaf Leung had aan bereid te zijn tot een gesprek, maar niet tot aftreden.

Ook de groep Occupy Central verwelkomt een gesprek, dat wellicht 'een keerpunt kan zijn in de huidige politieke impasse'. "Echter, wij herhalen ons standpunt dat hoofdbestuurder Leung Chun-ying de enige is die verantwoordelijk is voor deze impasse en dat hij moet aftreden."

De demonstraties in Hong Kong zijn na een week uitgegroeid tot de grootste aanvechting van het gezag van Beijing sinds China de voormalige Britse kroonkolonie in 1997 weer onder zijn vleugels nam. In 2017 moet voor het eerst een hoogste bestuurder voor Hong Kong worden gekozen. De demonstranten willen dat China terugkomt op het besluit om de kandidaten voor deze post vooraf te laten schiften door een select comité. Zij willen dat China de belofte nakomt om de hoogste bestuurder van de stad via algemeen kiesrecht te laten kiezen.

Het Volksdagblad van de Chinese Communistische Partij betuigde donderdag krachtig steun aan Leung. In een commentaar sprak de krant waardering uit voor het recente optreden van de politie en waarschuwde het blad voor 'chaos' in de stad, die zeven miljoen inwoners telt.

Nederlandse F16's vanaf volgende week in actie

De F16's die Nederland inzet bij de strijd tegen de terreurorganisatie IS, komen 'in de loop van volgende week' voor het eerst in actie. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond in de Tweede Kamer gezegd.

Drie F16's zijn donderdag al naar de basis in Jordanië gevlogen. D66-leider Alexander Pechtold ergerde zich daaraan, omdat het Kamerdebat over de inzet nog niet was afgerond. Rutte zei dat niet met hem eens te zijn. Volgens Rutte gaat het alleen om voorbereidingen, en niet om daadwerkelijke inzet.

Rechter Egypte na massadoodvonnissen overgeplaatst

De Egyptische rechter die in twee massaprocessen tegen islamistische aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi meer dan 1200 doodvonnissen velde is overgeplaatst. Dat hebben Egyptische functionarissen en de betrokken rechter zelf donderdag meegedeeld.

Rechter Said Youssef uit de zuidelijke stad Minya zei dat hij afgelopen zondag te horen kreeg dat hij van strafrecht naar civiel recht was overgeplaatst. Zijn kamer, die bekend stond als 'terrorismekamer' en zaken behandelde waarin sprake was van geweld of terreurdaden, is 'ontmanteld'. Youssef wilde niet zeggen waarom dit was gebeurd.

De overplaatsing lijkt een demotie te zijn voor Youssef. Volgens de krant El-Shorouk blijft een rechter als Youssef die al meer dan vijftien jaar op strafrecht zit, daar tot aan zijn pensioen. Een terugzetting als bij Youssef komt volgens de krant maar in twee gevallen voor: als de rechter betrokken blijkt bij iets wat zijn naam kan schaden, of als een speciale kamer na onderzoek vaststelt dat hij niet langer capabel is om strafzaken te leiden.

Iedereen sprak schande van Youssef toen hij in twee massaprocessen meer dan 1200 doodvonnissen uitsprak. Hij deed dit in beide zaken al na de tweede zitting, terwijl verdedigers afwezig waren. Volgens critici was het onmogelijk dat mensen op die manier een eerlijk proces kregen. Youssef zei donderdag dat hij na zijn vonnissen met de dood is bedreigd en dat hij nadien bewaking heeft gekregen.

Kuijt stopt per direct bij Oranje

Dirk Kuijt stopt per direct als speler van het Nederlands Elftal. Dat heeft de 34-jarige speler van Fenerbahce vrijdag bekendgemaakt. De 104-voudig international wil op clubniveau nog wel door blijven spelen.

"De bondscoach heeft voor mijn gevoel niet meer de door mij gewenste rol in het veld, waar ik graag nog belangrijk was geweest", zegt Kuijt tegenover het AD. De beslissing kwam na gesprekken met bondscoach Guus Hiddink, die later op vrijdag bekend zal maken welke spelers deel uitmaken van zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en IJsland. "Ik zal alles missen aan het spelen voor Oranje", zegt Kuijt tegenover De Telegraaf"De volksliederen misschien wel meer dan de rest, want spelen voor Nederland heb ik altijd als een enorme eer beschouwd en daar ben ik heel dankbaar voor." 

Kuijt debuteerde tegen Liechenstein in 2004 onder bondscoach Marco van Basten in Oranje, nadat onder meer de ervaren Roy Makaay en Patrick Kluivert het veld moesten ruimen. Hij speelde mee op de WK's van 2006, 2010 en 2014 en de EK's van 2008 en 2012. Tegen Denmarken maakte hij in 2010 zijn enige treffer op een WK, terwijl hij in totaal 24 keer het net zou vinden voor Nederland. De laatste treffer is al wel 36 interlands en bijna 3 jaar geleden: In oktober 2011 scoorde hij de 2-1 in de met 2-3 verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden.

Miljoenen klantgegevens JP Morgan op straat

Door een hack bij de Amerikaanse bank JP Morgan Chase konden hackers bij de gegevens van 83 miljoen klanten komen. Het gaat om namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van 76 miljoen particulieren en 7 miljoen kleine bedrijven. Dat liet JP Morgan Chase donderdag weten.

Hackers achterhaalden de gegevens van mensen die websites van JP Morgan Chase bezochten of mobiele apps van het bedrijf gebruikten. Volgens de bank is het geld van de klanten niet in gevaar. Ook zijn er nog geen signalen dat met de gegevens waar de hackers bij konden inmiddels fraude is gepleegd, stelt JP Morgan.

Vorige maand werd er ook al een cyberaanval bij JP Morgan gemeld. Het is niet duidelijk of het om dezelfde hack gaat.

Miljoenen klantgegevens JP Morgan op straat
Miljoenen klantgegevens JP Morgan op straat (Foto: ANP)

Obama belt met burgemeester Dallas over ebola

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag met de burgemeester van Dallas gebeld over de ebolapatiënt die in een ziekenhuis in die stad ligt. Dat deed hij om er zeker van te zijn dat burgemeester Mike Rawlings alle middelen krijgt die hij nodig heeft om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat liet het Witte Huis weten.

Dinsdag werd duidelijk dat een 42-jarige patiënt met ebola is opgenomen in Dallas. Hij was vanuit Liberia, via Brussel, naar Dallas gereisd en wordt in quarantaine behandeld. Hij verkeert volgens Amerikaanse media nog steeds in een "ernstige" toestand.

Obama belt met burgemeester Dallas over ebola
Obama belt met burgemeester Dallas over ebola (Foto: ANP)

Begeleider van 2toDrive moet nuchter zijn

Begeleiders van 17-jarige automobilisten mogen niet onder invloed zijn van drank of andere middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) is van plan om dit strafbaar te stellen als het experiment 2toDrive definitief wordt ingevoerd, schrijft ze donderdag in een brief aan de Tweede kamer.

Door 2toDrive kregen 16-jarigen vanaf 2011 de kans om rijlessen te nemen en op hun 17e hun rijbewijs te halen. Enkele tienduizenden jongeren hebben zo hun rijbewijs gehaald. Daarna mogen de 17-jarigen totdat ze 18 zijn alleen de weg op als er een oudere en ervaren automobilist naast ze zit. Uit een rapport van de SWOV( Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bijna 10 procent van de ondervraagde 4000 2toDrivers meldt weleens "de Bob" te zijn geweest. Het is niet duidelijk of de coach of een andere passagier dan had gedronken.

Verder zegt één op de zeven 2toDrivers wel eens zonder begeleider te hebben gereden. De minister vindt dat een aanzienlijk percentage en laat dit verder onderzoeken. Als de politie dit ontdekt, wordt het rijbewijs van de betrokkene ongeldig verklaard. Schultz vindt het verder niet nodig om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) verplicht te stellen voor rijinstructeurs van 17-jarigen. In de enquête gaf niemand aan zich ongemakkelijk te hebben gevoeld, dus een VOG is niet proportioneel en zou tot extra administratieve lasten leiden, vindt ze.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.