FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 juli 2014

Toch langer Israëlisch staakt-het-vuren

Israël verlengt het staakt-het-vuren van zaterdag toch. Dat meldt de krant Haaretz zaterdag. Het veiligheidskabinet van het land besloot op verzoek van de VN tot zondag middernacht lokale tijd, 23.00 uur in Nederland, de aanvallen op de Gazastrook stil te leggen. Wel zal het Israëlische leger doorgaan met het ontmantelen van tunnels en zal het reageren op Palestijnse aanvallen.

Er was zaterdag een tijdelijke pauze van de gevechten om de hulpdiensten in de Gazastrook de tijd te geven doden te bergen en slachtoffers te helpen. Zowel Israël als de Palestijnen leken in te stemmen met een staakt-het-vuren tot zaterdag middernacht, maar Hamas wees dat af.

Sinds Israël de militaire actie op de Gazastrook inzette zijn er meer dan duizend Palestijnen omgekomen. Ruim zesduizend raakten gewond. Aan Israëlische kant sneuvelden 36 soldaten. Drie burgers, waaronder een Thaise arbeider, lieten het leven.

Ajax klopt Benfica en wint Eusébio Cup

Ajax heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een 1-0 zege op Benfica. In Lissabon wonnen de Amsterdammers door een doelpunt van Ricardo Kishna vlak voor tijd de Eusébio Cup. Eerder op de dag had het tweede team van Ajax nog met 4-3 van Jong Benfica verloren na met 3-1 voor te hebben gestaan.

Ook andere Nederlandse clubs oefenden zaterdag. ADO Den Haag verloor bijvoorbeeld met 4-0 van het Turkse Konyaspor, terwijl Vitesse met 1-1 gelijkspeelde tegen Levante. NAC Breda was met 2-0 te sterk voor FC Volendam. FC Utrecht verloor van Sporting Portugal: 0-3. Excelsior - Roada JC eindigde in een 4-1 zege voor de Limburgers.

Heracles Almelo boekte een benauwde 3-2 zege op de Graafschap. NEC Nijmegen verweerde zich dapper tegen Real Sociedad, maar verloor met 1-0 van de Spaanse club. VVV-Venlo verloor thuis van AZ: 0-2. Sc Heerenveen won tenslotte met 1-0 van FK Qäbälä uit Azerbeidzjan.

Taylor opnieuw in finale World Matchplay

Phil Taylor (2) staat voor de zevende jaar op een rij in de finale van de World Matchplay in Blackpool. In de halve finale was hij met 17-15 te sterk voor Gary Anderson (11). Het was een zeer hoogstaande halve finale. Beide spelers hadden een gemiddelde van 105. 

Op 2-2 kon Taylor uitlopen naar 5-2, maar Anderson trok op 7-7 de stand weer gelijk, met onder andere twee 100+ finishes. Tot 10-10 ging het weer gelijk op voordat The Power weer een break kon plaatsen. Hij gooide 82 en 146 uit voor een 12-10 voorsprong. Deze voorsprong gaf Taylor niet meer weg. 

Op 16-13 kon Anderson nog een break wegwerken, maar via een 81-finish en een elfdarter stelde The Power zijn zevende finale op een rij veilig. Het wordt de vijftiende finale voor Taylor in totaal. Hij heeft in Blackpool nog nooit een finale verloren. The Power treft in de finale zondagavond Michael van Gerwen. De wereldkampioen en de nummer één van de wereld staat voor de eerste keer in de finale van de World Matchplay. 

Amerika zegt Nederland steun toe

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft zijn Nederlandse ambtgenoot Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gebeld over het onderzoek naar de vliegramp. De Amerikaanse minister beloofde Nederland te blijven steunen in 'deze moeilijke dagen'. Dat staat in een verklaring op de website van het Amerikaanse ministerie.

Hennis benadrukte bij haar collega dat het lastig blijft om bij de rampplek te komen en hoe belangrijk het is om de slachtoffers terug naar Nederland te halen. De twee ministers bespraken ook de beproevingen van vrienden en familie van de slachtoffers.

Bij de vliegtuigramp in Oekraïne kwamen vorige week alle 298 inzittenden van vlucht MH17 van Malaysian Airlines om het leven. Van hen waren 194 Nederlands.

Poolse (18) dood na duik in meer

Een 18-jarige Poolse is zaterdag om het leven gekomen na een sprong van een bootje in een recreatiemeer in Dirkshorn. De jongedame was met een groepje Poolse uitzendkrachten op een bedrijfsuitje. Dat zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord.

Volgens geruchten kon ze niet zwemmen. De zandafgraving is in het midden heel diep. Reddingswerkers hebben geprobeerd haar op tijd te vinden, maar dat is niet gelukt. De melding kwam rond 18.30 uur binnen en ze is even na 20.00 uur uit het water gehaald.

CSKA Moskou wint Russische Supercup

Russisch kampioen CSKA Moskou is het nieuwe voetbalseizoen begonnen met een prijs. Zaterdag werd bekerwinnaar FK Rostov in de Russische Supercup met 3-1 verslagen. Sinds de prijs in 2003 in het leven is geroepen is het al de zesde keer dat CSKA er mee aan de haal gaat.

In de eerste helft was CSKA de onderliggende partij in Krasnodar en via Hrvoje Milic kwam Rostov verdiend op voorsprong. Oud-AZ'er Pontus Wernbloom trok na 56 minuten de stand gelijk. Daarna kreeg Rostov twee rode kaarten.

Alexandru Gatcan kreeg voor een overtreding zijn tweede gele kaart, Guelor Kaku Kanga beklaagde zich bij de scheidsrechter en werd ook met twee keer geel naar de kant gestuurd. Zoran Tosic zorgde daarna voor de 2-1 voor CSKA, Seydou Doumbia bepaalde de eindstand op 3-1.

De Russische competitie begint volgende week.

Mercedes biedt Hamilton excuses aan na opnieuw uitvalbeurt

Het Formule 1-team van Mercedes heeft zijn excuses aangeboden aan Lewis Hamilton. De Brit moest vanmiddag in de kwalificatie voor GP van Hongarije zijn auto al vroeg aan de kant zetten toen deze vlam vatte. Vorige week had hij met een kapotte remschijf ook al pech in de kwalificatie.

"Ik vind het erg jammer voor Lewis. Het team heeft hard gewerkt om onze coureurs de beste mogelijke auto's te geven, dus het is balen dat hij opnieuw een probleem had in de kwalificatie", aldus teambaas Toto Wolff.

"Een Mercedes in de brand is niet wat we willen laten zien aan de wereld. Hierbij bied ik mijn verontschuldigingen aan aan Lewis en al zijn fans. We hebben hem weer een probleem gegeven en wederom staat er hem een zware klus te wachten voor de wedstrijd. Maar als iemand het kan, is het Lewis."

Het team is door de brand genoodzaakt de motor en versnellingsbak te vervangen. Hamilton zal hierdoor morgen uit de pits moeten starten. Hij staat daar dan niet alleen, want ook McLaren-rijder Kevin Magnussen zal daar vandaan starten.

'Vrouwelijke baas marineschip weg om verhouding'

Sarah West, de eerste vrouwelijke commandant van een Brits marineschip, is met verlof gestuurd. Het Britse ministerie van Defensie wil niets zeggen over de reden, maar volgens Britse media heeft zij een verhouding met een van de mannelijke officieren van het marineschip HMS Portland.

Als de 42-jarige West inderdaad een relatie met een van haar ondergeschikten heeft, kan zij volgens de code van de Britse strijdkrachten als commandant worden ontslagen. Die code verbiedt relaties tussen mannen en vrouwen in militaire dienst, als die 'de operationele effectiviteit' in gevaar brengen.

West werd in mei 2012 commandant van de Portland. Zij noemde haar nieuwe functie toen 'het hoogtepunt van mijn 16 jaar bij de marine'.

Van Gerwen in finale World Matchplay na zege op Whitlock

Michael van Gerwen heeft zich na een hoogstaande wedstrijd geplaatst voor de finale van de World Matchplay in Blackpool. Het is de eerste keer dat Van Gerwen in de finale staat van dit toernooi. In de halve finale versloeg hij Simon Whitlock met 17-13. 

Van Gerwen mocht aan de partij beginnen. Hij pakte zijn leg en wist ook direct een break te plaatsen. Via 133 pakte Whitlock de break weer terug. The Wizard pakte ook legs vier en vijf om met een 2-3 voorsprong de pauze in te gaan.

Legs zes tot en met negen gingen met de darts mee. In leg tien, die voor Whitlock werd begonnen, was het Mighty Mike die het initiatief kon grijpen en weer een gelijke stand op het bord kon krijgen. In het derde bedrijf was het direct Whitlock die een fout van Van Gerwen afstrafte en via 112 een leg later 5-7 voor kwam. Van Gerwen werkte de break weer weg en wist het derde gedeelte af te sluiten met een 8-7 voorsprong. 

Van Gerwen pakte vroeg in het vierde deel van de partij de break. De wereldkampioen leek weg te kunnen lopen, maar met een Shanghai 20 (triple 20, single 20 en dubbel 20) kon Whitlock terugkomen tot 11-9. 

Na de pauze was het Whitlock die met een 100-finish de break forceerde, maar Van Gerwen wist direct terug te breken (12-10). Opnieuw wist The Wizard te breken en hield daarna zijn leg om er 12-12 van te maken. De spanning sloeg toe op beide spelers. Er werd trager gegooid en het aantal grote worpen werd minder. 

Na twee moeizame legs werd het 13-13. Mighty Mike kon de schroom van zich af gooien en wist weer gooide weer een 180. Hij hield zijn leg en pakte ook de break om op 15-13 te komen. Hij had nog twee legs nodig voor de finale. Whitlock kan een leg 29 niet profiteren na wat gepruts van Van Gerwen en het werd 16-13. 

Van Gerwen miste dubbel zes voor een 126-finish, maar Whitlock wist 70 ook niet uit te gooiden. Mighty Mike maakte het in de herkansing wel af en hij wint met 17-13. Van Gerwen had een gemiddelde van 99,75, Whitlock noteerde 96,67 gemiddeld. De checkoutpercentages waren 54,84% (17/31) om 43,33% (13/30) in het voordeel van Van Gerwen. 

Later vanavond wordt er nog een halve finale gespeeld. Deze gaat tussen titelverdediger Phil Taylor en Gary Anderson. 

Plan VS: locaties raketten doorgeven

Eén ding is in Oost-Oekraïne zeker: Westerse landen kunnen er niet zomaar binnenvallen zonder een oorlog met Rusland te riskeren. Het Pentagon, ofwel het Amerikaanse Defensieministerie, is samen met geheime diensten daarom een plan aan het bekokstoven.

Hoewel het nog niet aan het Witte Huis is voorgelegd, beseften de Amerikanen dat ze wel degelijk wéten waar de rebellen en hun lanceerinstallaties zich bevinden. Ze kunnen er echter zelf weinig aan doen. Dat verandert wanneer de locaties van de rebellennesten worden doorgegeven aan het Oekraïense leger.

Die kunnen de boel dan zelf aan puin schieten en/of bombarderen om er vervolgens grondtroepen op af sturen. De vraag waar de Amerikanen momenteel mee kampen, is wat het Amerikaanse doel moet zijn: slechts de Oekraïense regering steunen in de strijd tegen de rebellen, of een duidelijke boodschap naar Poetin sturen door de Oekraïeners te helpen zeer agressief met de door Rusland geleverde raketten af te rekenen.

Ook zal worden overwogen hoe Rusland eventueel zou reageren op door de VS ingefluisterde bombardementen op het enkele weken geleden de grens overgereden wapentuig. De ministeriemedewerkers die het plan uit de doeken deden tegenover journalisten van de New York Times wilden dit alleen anoniem doen, omdat het plan nog niet volledig is uitgewerkt.

[Tour] Ploegleider Verhoeven: "Mollema gewoon leeg"

Ploegleider Nico Verhoeven zat tijdens de tijdrit in de Tour de France in de ploegleiderswagen van Belkin achter Bauke Mollema en zag zijn renner lijden. Mollema gaf na de tijdrit aan dat hij spijt had van zijn fietskeuze en dat daar zijn matige prestatie aan te wijten was. Verhoeven denkt daar wat anders over.

"Mollema heeft nadat hij in de eerste week wat fysieke ongemakken kende alle dagen moeten knokken deze Tour", aldus Verhoeven in een persbericht. "In de Pyreneeën kende hij een opleving, maar eigenlijk wisten wij wel dat hij een keer zou breken. Het deed pijn om Mollema vandaag zo te moeten zien werken. Er zat gewoon geen macht meer in. Bauke heeft misschien het gevoel dat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt door voor deze fiets te kiezen, maar ik zag vandaag gewoon een renner die leeg was."

[Tour] Martin: "Ik stond onder druk"

Tony Martin maakte de verwachtingen in de tijdrit in de Ronde van Frankrijk volledig waar. De Duitse wereldkampioen reed de concurrentie in de voorlaatste etappe in 54 kilometer op meer dan anderhalve minuut. "Maar ik heb wel degelijk druk gevoeld", zei de coureur van Omega Pharma-QuickStep. "Iedereen verwachtte dat ik zou winnen, maar zo is het eigenlijk bij elke tijdrit."

Het was voor Martin de tweede ritzege in de 101e Tour. Eerder won hij de rit naar Mulhouse. "Daarom was het vandaag geen alles-of-niets-kans voor me."

Eerste dode MH17 geïdentificeerd

Het eerste slachtoffer van de vliegramp van vlucht MH17 is geïdentificeerd. Het gaat om een Nederlander. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag. De familie en de burgemeester van de woonplaats van de overledene zijn hierover geïnformeerd.

Een team van meer dan tweehonderd specialisten werkt in Hilversum aan de identificatie van de slachtoffers van de ramp. Het kan nog maanden duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

De laatste 38 lijkkisten zijn zaterdag aangekomen in Nederland. In totaal zijn in vier dagen tijd 227 kisten van Charkov via Eindhoven naar Hilversum vervoerd. Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Gratis GTR Evolution-keys

De concullega's van PC Gamer houden op dit moment een grote giveaway: ze geven maar liefst één miljoen GTR Evolution-keys weg. Je hoeft hiervoor alleen een pagina te liken op Facebook en een e-mail invullen. De code kun je verzilveren op Steam.

GTR Evolution is een racegame van SimBin. Je kunt kiezen uit 49 GT-auto's. Hiermee kun je over negentien verschillende banen racen. Het is een stand-alone uitbreiding van Race 07, die je er trouwens ook bij krijgt. De game is zo'n zes jaar oud, maar het is gratis!

BMX'ster Smulders wereldkampioene tijdrit

BMX-rijdster Laura Smulders is zaterdag in Ahoy wereldkampioene geworden op de tijdrit. In de finale zette ze een tijd neer van 27,449 seconden en daarmee was ze de Australische Caroline Buchanan 22 duizendsten te snel af. Het brons was voor Mariana Pajon uit Colombia die in de voorronde nog de snelste was voor Smulders. Merle van Benthem werd zesde.

Bij de mannen ging de titel naar Sam Willoughby. De Australiër bleef in 24,757 seconden de Amerikaan Corben Sharah (24,819) voor. Joris Daudet uit Frankrijk pakte de bronzen plak. Jelle van Gorkom was op de elfde plaats de beste Nederlander, Ivo van der Putten werd zestiende.

Bij de junioren zorgde Niek Kimmann ook voor Nederlands succes met de titel bij de jongens. Hij liet de Amerikaan Collin Hudson en Brandon Te Hiko uit Australië achter zich. Bij de meisjes was de Nederlandse inbreng gering. De Française Sandie Thibaut werd wereldkampioen voor Domenica Azuero uit Ecuador en de Amerikaanse Shealen Reno.

'Arya Stark in The Last of Us'

The Last of Us is een veel geprezen game als het aankomt op het verhaal. Sony Pictures dacht hier wel een mooie film van te kunnen maken. The Last of Us gaat over Joel en Ellie, twee reisgenoten die moeten overleven in een post-apocalyptische wereld.

Samen beleven Ellie en Joel een intens emotioneel avontuur waarin elke stap de laatste kan zijn. De schimmelinfectie die de wereld heeft overgenomen kan het menselijk lichaam overnemen en omvormen. Veel mensen zijn op zichzelf aangewezen en doen alles om te overleven.

Sony Pictures is al een tijdje bezig met de voorbereiding van de film. De film zal geproduceerd worden door Spiderman-producer Sam Raimi en Naughty Dogs Neil Druckmann, Neil Druckmann schrijft tevens het script. Op de San Diego Comic-Con is bekendgemaakt wie Ellie en Joel gaan spelen. De oude, ruige Joel wordt vertolkt door Bruce Campbell, beter bekend als Ash Williams uit The Evil Dead. Over de rol van Ellie is nog een onderhandeling gaande met Maisie Williams, zij speelt nu Arya Stark in Game of Thrones.

De eerste officiële poster van de film is ook al naar buiten gebracht.  

The Last of Us filmposter

'VS onderzoeken dreiging luchtdoelraket Irak'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is vrijdag halsoverkop een diepgaand onderzoek begonnen naar de vraag of de extremisten van de Islamitische Staat (IS) over luchtdoelraketten beschikken. Dat meldde zaterdag het Britse dagblad The Times op gezag van bronnen bij veiligheidsdiensten in de VS.

De grote zorg in het Pentagon komt in de nasleep van de crash van een Maleisische Boeing 777. Die werd 17 juli met 298 mensen boord, onder wie 194 Nederlanders, neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Dat is net als Irak een regio waar vliegroutes lopen voor vliegtuigen die van Europa op weg zijn naar Azië en Australië of andersom. Het aantal vluchten over Irak en het succes van IS, heeft in het Pentagon volgens The Times de alarmbellen doen afgaan.

Er zouden zelfs "speciale eenheden" op uit zijn gestuurd om in Irak te kijken of IS middelen heeft, mogelijk buitgemaakt in Syrië, om verkeersvliegtuigen neer te halen.

'VS onderzoeken dreiging luchtdoelraket Irak'
'VS onderzoeken dreiging luchtdoelraket Irak' (Foto: ANP)

KNMI trekt 'code geel' weer in

Het KNMI heeft de code geel-waarschuwing zaterdagavond rond half 8 weer ingetrokken. Nergens in het land hoeft meer gevreesd te worden voor gevaarlijk weer.

Overdag waarschuwde de weerdienst voor hevige regenval in korte tijd en mogelijk onweer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en Drenthe. In de avond gold dat voor Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant.

Aan het begin van de middag zorgden fikse regenbuien op verschillende plekken in Overijssel voor overlast. Met name in Dedemsvaart, Zwolle, Ommen, Hardenberg en Balkbrug stonden straten blank en liepen kelders vol. Een winkelcentrum moest worden ontruimd. Lokaal viel er 20 tot 30 millimeter regen, blijkt uit een eerste schatting van het KNMI.

KNMI trekt'code geel' weer in
KNMI trekt'code geel' weer in (Foto: ANP)

Man Peaches Geldof wil huis niet meer in

De man van Peaches Geldof is zo getraumatiseerd door de dood van zijn geliefde dat hij het huis niet meer in wil waar de twee met hun kinderen woonden. De zanger en de twee kinderen die hij kreeg met Peaches, Phaedra en Astala, bivakkeren al maanden bij zijn ouders in het zuiden van Londen.

"Thomas is al weken niet meer in het huis geweest", zegt een bron tegen The Mirror. "Als hij iets nodig heeft, laat hij het ophalen door zijn moeder. Hij wordt constant herinnerd aan Peaches en de gelukkige tijden die ze samen hebben beleefd, maar ook aan het moment dat hij haar vond."

Volgens de ingewijde wil de 24-jarige Thomas Cohen, die met zijn gezin in Wrotham in het graafschap Kent woonde, het huis verkopen. "Zodra hij de kracht heeft wil hij het van de hand doen."

Afgelopen week werd bekend dat Peaches, die in april op 25-jarige leeftijd overleed, is gestorven aan een overdosis heroïne. In haar bloed werd ook codeïne, methadon en morfine gevonden.

Aruba en Venezuela in gesprek over geschil

De Arubaanse minister van Justitie Arthur Dowers heeft zaterdag een paar uur gesproken met zijn Venezolaanse ambtgenoot Federico Gonzalez. De regering van president Nicolas Maduro is boos op Aruba vanwege de arrestatie van de Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal, die in de Verenigde Staten wordt verdacht van drugshandel.

Venezuela sloot na de aanhouding van donderdag een halve dag het luchtruim voor vluchten vanuit het koninkrijk, waartoe Aruba behoort, naar Venezuela. Dowers uitte zaterdag aan Gonzalez zijn zorg over de honderden passagiers die op de luchthavens van Aruba en Curaçao strandden.

Volgens de Arubaanse minister van Toerisme, Otmar Oduber, zijn vluchten van en naar Venezuela geannuleerd. Dat zou een grote economische tegenslag betekenen voor Aruba, waar veel Venezolaanse toeristen komen.

Het luchtruim werd gesloten direct na de arrestatie van Carvajal, op verzoek van de Verenigde Staten. Hij was een vertrouweling van wijlen de Venezolaanse president Hugo Chavez. Hij wordt behalve van drugssmokkel verdacht van het leveren van wapens aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

Carvajal werd in januari door Maduro benoemd tot consul in Aruba. De opvolger van Chavez noemde de arrestatie een 'hinderlaag' en sprak van 'ontvoering'.

Projectielen afgevuurd uit Gazastrook

Kort na de afloop van de aanvankelijk afgesproken gevechtspauze in de Gazastrook zijn er zaterdagavond zeker drie projectielen afgevuurd vanuit het Palestijnse gebied. Dit meldden woordvoerders van de Verenigde Naties en de Israëlische autoriteiten.

Israël had eerder op zaterdag besloten het humanitaire bestand van 12 uren met 4 uur te verlengen. Het zou dan tot 22.00 uur onze tijd duren. Bronnen bij Hamas die de Israëli's bestrijdt, meldden dat de Palestijnse beweging de gevechtspauze ook wilde verlengen.

Projectielen afgevuurd uit Gazastrook
Projectielen afgevuurd uit Gazastrook (Foto: ANP)

'Zwarte doos bevestigt raketinslag MH17'

Het onderzoek naar de zwarte dozen van het Maleisische toestel dat onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur neerstortte, bevestigt dat er een raket op is afgevuurd. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CBS zaterdag.

"Het (een raket) deed wat het moest doen, een vliegtuig neerhalen", zei een betrokken Europese luchtvaartveiligheidsdeskundige volgens CBS. Er was volgens hem "een massaal en explosief wegvallen van de luchtdruk".

De Verenigde Naties hebben deze week uitgesproken dat het toestel is neergehaald. Het vloog met 298 mensen aan boord boven het oosten van Oekraïne waar wordt gevochten tussen regeringstroepen en separatisten.

'Zwarte doos bevestigt raketinslag MH17'
'Zwarte doos bevestigt raketinslag MH17' (Foto: ANP)

'Israël en Hamas verlengen staakt-het-vuren'

Israël en Hamas verlengen de gevechtspauze die ze zaterdag in acht hebben genomen met vier uur. De Israëlische minister Yuval Steinitz liet weten dat Israël akkoord is en volgens nieuwszender Sky News stemt ook Hamas in.

Het tijdelijke bestand zou aanvankelijk twaalf uur duren en om 19.00 uur Nederlandse tijd aflopen. Volgens Steinitz vergadert het Israëlische veiligheidskabinet zaterdagavond over een verdere verlenging. De gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten, Robert Serry, vroeg Hamas en Israël zaterdag voor nog een etmaal af te zien van geweld.

De strijdende partijen spraken vrijdag af de hulpdiensten de ruimte te geven om doden te bergen en zich over gewonden te ontfermen. Ook zou de wapenstilstand benarde burgers de kans geven een veilig heenkomen te zoeken.

Het Israëlische leger waarschuwde voor aanvang van het bestand wel dat het de wapens onmiddellijk weer opneemt als Israëlische troepen of burgers worden aangevallen. Ook gaat het opsporen en uitschakelen van tunnels in de Gazastrook gewoon door.

Zeven belangrijke mogendheden drongen eerder op de dag al aan op verlening van het staakt-het-vuren. Het zevental, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Turkije en Qatar, overlegde zaterdag in Parijs over het opgelaaide geweld in en rond de Gazastrook.

Bij het conflict in Gaza zijn inmiddels meer dan duizend Palestijnen omgekomen en raakten er meer dan zesduizend gewond. Ook zijn duizenden huizen en andere gebouwen verwoest. Aan Israëlische zijde zijn drie burgers, onder wie een Thaise arbeider, omgekomen en veertig soldaten gesneuveld.?

Waterpolosters buigen voor Spanje in EK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben het EK afgesloten met een zilveren medaille. Wereldkampioen Spanje was in Boedapest met 10-5 te sterk voor het jonge team van bondscoach Arno Havenga. Oranje stond voor het eerst sinds 1999 in de finale van het Europees kampioenschap.

Nederland begon nog sterk aan de wedstrijd en kwam op 1-0 en 2-1. Daarna nam Spanje voor het eerst een voorsprong, maar bij 3-3 was de stand weer gelijk. Spanje liep daarna weg naar 5-3 en na de aansluitingstreffer van Nederland naar 7-4. Nog een keer scoorde Nederland om er 7-5 van te maken, maar de Spaanse verdediging was te sterk en de Zuid-Europeanen liepen in de slotfase nog uit naar een ruime zege.

'Leger Oekraïne staat aan de poorten van Donetsk'

Het Oekraïense leger is opgerukt naar de rand van het separatistenbolwerk Donetsk. Volgens het regeringsleger 'ligt de weg naar de hoofdstad van de regio Donbas voor de strijdkrachten van de anti-terreuroperatie open'.

De voorste legereenheden zijn de stad Horlivka, die even ten noorden van Donetsk ligt, al gepasseerd en richten zich nu op een van de hoofdprijzen van de veldtocht. Donetsk telt ongeveer een miljoen inwoners en is een uiterst belangrijk steunpunt van de pro-Russische opstand in het zogeheten Donetsbekken in het oosten van het land.

Rebellen hebben de snelweg van Donetsk naar Horlivka afgesloten, stelde een verslaggever ter plaatse zaterdagmiddag vast. Ten noorden van de metropool klonk artillerievuur. In de buurt van het vliegveld van Donetsk, even ten noordwesten van de stad, waren explosies te horen. Boven het plaatsje Jakovlikva kringelde zwarte rook omhoog.

De inwoners van Donetsk hoeven niet bang te zijn dat het leger de stad bombardeert, zei een legerwoordvoerder zaterdagmiddag. ''We zullen enkel infanterie inzetten die, straat voor straat, wijk voor wijk, de stad zal bevrijden'', verzekerde hij.

Volgens het leger zijn de afgelopen week tien plaatsen heroverd op de opstandelingen. De regeringstroepen lijken de wind in de zeilen te hebben, al klagen zij steeds luider over Russische steun aan de rebellen en zelfs over Russische bombardementen.

De Oekraïense en Amerikaanse regering beschuldigden Rusland vrijdag van bombardementen op stellingen van het Oekraïense leger in de grensstreek. Volgens de VS leveren de Russen de Oekraïense separatisten bovendien steeds zwaardere wapens, zoals geavanceerde raketsystemen.

'Separatisten dragen bagage slachtoffers MH17 over'

Separatisten hebben persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgedragen aan Nederlandse functionarissen. De bagage zou zaterdag in de buurt van Torez worden overhandigd. Dat heeft Sergej Kavtaradze, een woordvoerder van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, gezegd volgens het Russische persbureau Interfax.

Het Nederlandse politieteam in Oekraïne was niet direct bereikbaar voor commentaar op het bericht. Vlucht MH17 van Malaysian Airlines werd vorige week waarschijnlijk neergehaald door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

[Tour] Mollema: had niet op nieuwe fiets moeten rijden

Bauke Mollema verloor zaterdag veel tijd in de enige tijdrit van de Tour de France. De kopman van de Belkin-ploeg zakte van de zevende naar de tiende plaats in het klassement en weet dat aan zijn nieuwe tijdritfiets. "Achteraf was dat misschien niet de goede keuze."

"Het was gewoon een drama vandaag", was Mollema kort en krachtig over zijn tijdrit voor de camera van de NOS. "Ik zat na tien kilometer al helemaal verkrampt op mijn fiets en ik moest gaan staan om te ontspannen. Dat is in de tijdrit niet goed."

De nieuwe fiets van fietsenleverancier Bianchi arriveerde vrijdag pas. "Ik koos bewust voor die fiets omdat die een stuk aerodynamischer was", verklaarde Mollema zijn keuze die hij achteraf in twijfel trok. Toch wil hij niemand de schuld in de schoenen schuiven. "Ik heb de keuze gehad, het is mijn eigen beslissing geweest."

Opvallend was dat Laurens ten Dam juist heel tevreden was over de nieuwe tijdritfiets."Super. Het is een topfiets", was hij vol lof. "Ik zat er super op, hij reed lekker." Ten Dam had wel iemand in laten vliegen om zijn nieuwe fiets perfect af te laten stellen.

Over zijn prestatie was hij licht teleurgesteld. "Ik ben misschien iets te voorzichtig gestart. Als je weet dat je uiteindelijk acht seconden tekortkomt voor de achtste plaats, dan baal je." Dat relativeerde Ten Dam echter direct weer. "Vooraf had ik natuurlijk getekend voor plaats negen."

Meer dan duizend doden Gazastrook

Het dodental in de Gazastrook is als gevolg van het aanhoudende geweld tussen Israël en Hamas de duizend gepasseerd. Volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten zijn er zaterdag nog eens zeker honderd doden geborgen. De strijdende partijen besloten de wapens zaterdag zestien uur lang te laten rusten.

De gevechtspauze bood duizenden inwoners van de Gazastrook zaterdag de kans de schade op te nemen aan hun huizen. In de bijna uitgestorven noordelijke plaats Beit Hanoun troffen terugkerende bewoners een ravage aan.

Israël heeft volgens Palestijnse mensenrechtenorganisaties honderden huizen in puin geschoten. Meer dan honderdzestigduizend Gazanen hebben een goed heenkomen gezocht in een aantal schoolgebouwen van de Verenigde Naties.

Het tijdelijke bestand, dat aanvankelijk twaalf uur zou duren, werd zaterdagmiddag met vier uur verlengd. Maar meer lijkt er niet in te zitten. Israël wil Hamas vermoedelijk nog zwaarder treffen. ''Hamas moet na onze operatie heel hard nadenken of het in de toekomst nog de prijs wil betalen om ons te tarten'', zei minister van defensie Moshe Yaalon eerder. Hamas voelt pas voor een wapenstilstand als Israël en Egypte hun grenzen met de Gazastrook heropenen.

Ambulances van de Rode Halvemaan maakte zaterdag gebruik van het luwen van het geweld om doden te bergen in Beit Hanoun en de oostelijke wijk Shijaiyah in Gaza-Stad. De hulporganisatie haalde 58 stoffelijke overschotten onder het puin vandaan. Onder de slachtoffers waren volgens de burgerbescherming in Gaza zowel burgers als strijders.

Twee gebieden langs de grens met Israël bleven voor de ambulances ontoegankelijk. Israëlische tanks losten waarschuwingsschoten toen de hulpverleners probeerden te naderen.

Aan de rand van de zuidelijke plaats Khan Younis kwamen volgens een Palestijnse gezondheidswerker twintig mensen om toen een tank het gebouw raakte waar zij naartoe waren gevlucht. De getroffen familie, die meerdere generaties en gezinnen telde, kwam door de beschieting onder het puin terecht en verloor minstens tien kinderen.

Ook hulpdiensten incasseren treffers. Op de tweede verdieping van het ziekenhuis van Beit Hanoun sloeg vrijdagnacht een tankgranaat in. De gevel vertoont tal van kogelgaten. Vlakbij het ziekenhuis werden diezelfde nacht ook twee ambulances van de Rode Halvemaan geraakt. Één ambulancier kwam om en drie anderen raakten gewond, meldt het Rode Kruis. De hulporganisatie wees er zaterdag nog eens op dat het beschieten van hulpverleners een ernstige schending van het oorlogsrecht is.

Cleverley: "Ben het type dat Van Gaal graag ziet"

Tom Cleverley heeft hoge verwachtingen van zijn samenwerking met Louis van Gaal. Naar eigen zeggen past de middenvelder goed bij de filosofie van zijn trainer. Cleverley is er de voorbije jaren niet in geslaagd om uit te groeien tot onomstreden basisklant, maar hoopt die stap alsnog te zetten. Onder de hoede van Van Gaal hoopt hij uit te groeien tot een dragende kracht bij The Mancunians.

De 24-jarige international put vertrouwen uit de WK-prestaties van Oranje. "Ik heb het Nederlands team van mijn trainer gezien op het WK en op basis van die wedstrijden durf ik te stellen dat ik het type speler ben dat hij graag ziet", zo liet hij de verzamelde media zaterdag weten.

Cleverley beseft dat iedereen 'op nul begint' nu er een nieuwe trainer voor de groep staat. "Ik zal het op de trainingen en vooral tijdens wedstrijden moeten laten zien. Ik denk dat er plek is voor mij in het team, maar dat zal ik moeten bewijzen."

Batterij opgeladen
Tijdens het afgelopen WK was Cleverley niet van de partij. Hij behoorde tot de groep afvallers die bondscoach Roy Hodgson moest teleurstellen. Naar eigen zeggen heeft de kleine middenvelder profijt gehad van de rustige zomer.

"Ik heb de batterij weer kunnen opladen", zei hij daarover. "Nu zijn we allemaal terug en hopen we de trainer te overtuigen. We weten wat hij wil: dynamisch positiespel. Hij is erg duidelijk en we hebben een groep jonge spelers die graag willen leren."

[Tour] Dumoulin tevreden met tweede plek in tijdrit

Tom Dumoulin zette zaterdag in de Tour de France de tweede tussentijd neer in de tijdrit. "Op dit moment is dit mijn niveau. Ik ben er heel trots op", zei de Giant-Shimano-renner tegen de NOS. Wereldkampioen Tony Martin bleef de Nederlander ruim anderhalve minuut voor. "Er moet iets heel geks gebeuren wil ik Martin verslaan, en er gebeurde niets geks."

Dumoulin had het niet makkelijk tijdens de 54 kilometer lange rit. "Het was lang en moeilijk, zeker na drie weken", zei de renner. "Ik verwacht nog wel wat van Nibali en Van Garderen, die verteren de bergen makkelijker dan ik." Vincenzo Nibali stelde zijn gele trui in de tijdrit veilig.

Reina denkt niet aan vertrek bij Liverpool

Pepe Reina staat naar eigen zeggen komend seizoen gewoon onder de lat bij Liverpool, ondanks zijn wens om terug te keren naar Spanje. De Spaanse keeper werd vorig seizoen door Liverpool uitgeleend aan Napoli. Zijn plaats tussen de palen bij Liverpool werd ingenomen door Simon Mignolet, met wie Reina deze voorbereiding de strijd aan moet gaan om een basisplaats op Anfield.

Het contract van Reina loopt door tot 2016 en hij ziet dan ook geen reden om te vertrekken. "Ik heb een contract te respecteren bij Liverpool", zegt Reina in gesprek met Cadena Ser. Ondanks zijn uitgesproken wens om terug te keren naar zijn geboorteland om daar zijn loopbaan af te sluiten, verwacht hij komend seizoen in de Premier League te spelen. "Ik train goed en ga goed om met mijn ploeggenoten. Ik blijf hier."

Het is uiteindelijk aan manager Brendan Rodgers om te bepalen wie eerste keeper wordt. "Ik heb nog niet met hem gesproken. Ik ben hier pas vier dagen en ik ben alleen maar bezig met trainen en fit worden."

De 31-jarige Reina begon zijn loopbaan bij Barcelona en ging via Villarreal naar Liverpool. Wanneer de kans zich voordoet, wil Reina terugkeren naar de Primera División. "Na al die jaren is het normaal dat je wil terugkeren naar waar je vandaan komt", aldus Reina. "Toen Rafa Benítez me naar Liverpool haalde in 2005 accepteerde ik dat en zei ik toen al dat ik later terug wilde keren in Spanje."

Jong Oranjevrouwen prolongeren Europese hockeytitel

De Nederlandse vrouwen zijn zaterdag voor de negende keer in de historie Europees kampioen onder de 21 jaar geworden. Jong Oranje, dat ook het vorige EK won, rekende in de finale af met Duitsland. De eindstand werd al voor rust bijeengeschoten: 2-0.

Natuurlijk was Jong Oranje de grote favoriet voor deze finale. Maar Duitsland liet in het begin gelijk zien niet bang te zijn voor Nederland. Na vijf minuten beukte Charlotte Stapenhorst de bal tegen de lat, waardoor Oranje goed wakker werd geschud. De ploeg van bondscoach Alyson Annan kwam snel met een passend antwoord. Na tien minuten kreeg Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd, die werd benut door topscorer Lieke van Wijk.

Van Wijk mocht in de zeven minuten daarna nog tweemaal aanleggen. Eén inzet werd gekraakt, de ander ging via de stick van Macey de Ruiter alsnog in het doel. Van Wijk kreeg zes minuten na de 2-0 de ideale mogelijkheid om de score wederom te vergroten, nadat Duitsland een opzettelijke overtreding in de cirkel maakte. De toegekende strafbal werd door de verdediger echter tegen de Duitse goalie Emma Seng gepusht.

Daarna werd Duitsland wat sterker. In de tweede helft kregen de Duitsers binnen een tijdsbestek van vijf minuten drie strafcorners. Maar mede dankzij het prima optreden van goalie Anne Veenendaal konden onze oosterburen de achterstand niet verkleinen. In het laatste kwartier werd het tamme Nederland, dat na rust weinig liet zien, weer wat levendiger. Tot doelpunten leidde dat echter niet, waardoor de saaie finale op een 2-0 eindstand bleef steken.

Nederland – Duitsland 2-0 (2-0)
10. 1-0 Van Wijk (sc)
17. 2-0 De Ruiter (sc)
Bijz. Van Wijk mist strafbal (23.)

Piqué snapt verontwaardiging over Mathieu niet

De transfer van Jérémy Mathieu naar FC Barcelona is met gemengde reacties ontvangen onder de Catalaanse aanhang. Gerard Piqué is blij met zijn nieuwe collega. Volgens de Catalaanse mandekker zat Barcelona sinds het vertrek van Carles Puyol dringend verlegen om een ervaren centrumverdediger, en Mathieu voldoet in zijn optiek aan dat profiel.

De gefronsde wenkbrauwen begrijpt hij dan ook niet. "We moesten ons versterken op die positie", vertrouwde de Spaans international de verzamelde media zaterdag toe. "Mathieu heeft het op die positie bij Valencia erg goed gedaan en ik ben verheugd met zijn komst."

Xavi en Fàbregas
Voorts kwam Piqué te spreken over Xavi, die ondanks een voortdurende geruchtenstroom bij Barcelona lijkt te blijven. "Ondanks alle geruchten over een vertrek is er uiteindelijk niets gebeurd", aldus Piqué. "Ik heb altijd gevonden dat Xavi nog een rol kan spelen in dit team."

Cesc Fàbregas, daarentegen, koos wel voor een transfer. "Cesc wilde zich belangrijk voelen bij Barcelona en koos uiteindelijk eieren voor zijn geld. Chelsea heeft een goede speler aangetrokken", besloot Piqué.

Van Aanholt verheugd met nieuwe club

Patrick van Aanholt hoopte in het nieuwe seizoen in de Premier League uit te komen en werd door Sunderland op zijn wenken bediend. De 23-jarige vleugelverdediger bracht de voorbije twee seizoen op huurbasis door bij Vitesse, en wilde vervolgens voor zijn kans bij Chelsea strijden. Al snel werd echter duidelijk dat José Mourinho het niet in de Oranje-international ziet zitten.

Sunderland ziet wél potentie in de talentvolle linksback, en hapte toe. Van Aanholt hoefde naar eigen zeggen niet lang na te denken toen The Black Cats zich meldden. "Ik hoefde maar een seconde na te denken om in te stemmen met het aanbod van Sunderland", zegt hij op het digitale thuis van zijn nieuwe werkgever.

"Het is een geweldige club en voor mij een kans om langer in Engeland te spelen", vervolgt Van Aanholt. "Dit is een fraaie kans voor mij nadat ik tweeënhalf seizoen in Nederland heb gespeeld en meerdere keren door Chelsea ben verhuurd."

Tweede kans
Van Aanholt verliet de jeugdopleiding van PSV al op jonge leeftijd voor een avontuur bij Chelsea. In 2010 mocht hij debuteren in het shirt van The Blues, maar van een doorbraak bij de vermogende club kwam het nooit.

De in Den Bosch geboren verdediger is vastberaden om te laten zien dat hij het niveau van de Premier League aankan. "Ik wil mezelf bewijzen in de Premier League, zodat iedereen kan zien waartoe ik in staat ben."

Debusschere sprint naar zege in Wallonië

Lotto-Belisol-renner Jens Debusschere heeft zaterdag de eerste etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. In de sprint in Doornik was de Belg sneller dan zijn landgenoot Gianni Meersman van Omega Pharma-Quick-Step. Theo Bos (Belkin) was op de negende plaats de beste Nederlander.

Debusschere is ook de leider in het algemeen klassement in de Belgische koers. Zondag staat de tweede rit van Péronnes-lez-Antoing naar Perwez op het programma. De Ronde van Wallonië duurt nog tot en met woensdag.

Mariah Carey vangt tien miljoen voor stulpje

Mariah Carey en Nick Cannon hebben hun stulpje in de luxueuze wijk Bel Air in Los Angeles verkocht. Het showbizzpaar deed de woning, die onder meer zeven slaapkamers telt, volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ voor zo'n tien miljoen dollar van de hand.

Carey en Cannon kochten het huis in 2009 voor zeven miljoen dollar. Het stond te koop voor zo'n dertien miljoen dollar. Naast vele slaapkamers is de woning uitgerust met een bioscoop, een sportzaal, een basketbalveld en een putting green.

Volgens ingewijden verruilen de zangeres en komiek Los Angeles voor New York.

Grote mogendheden: verleng gevechtspauze Gaza

De gevechtspauze die Israël en Hamas zaterdag twaalf uur lang in acht nemen, moet worden verlengd. Daarop dringen de ministers van buitenlandse zaken van zeven belangrijke mogendheden aan. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Turkije en Qatar overlegden zaterdag in Parijs over het opgelaaide geweld in en rond de Gazastrook.

De gastheer van het gezelschap, de Franse minister Laurent Fabius, riep wereldleiders op zich sterk te maken voor een bestand voor de lange termijn tussen Israël en Hamas. Zo'n akkoord zou tegemoet moeten komen aan zowel de zorgen van de Israëlische regering over de veiligheid van haar burgers als aan de Palestijnse eis dat de blokkade van de Gazastrook moet verdwijnen.

Fabius sprak voorts zijn zorgen uit over het lot van burgers die, belaagd door Israëlische troepen en Hamas-strijders, tussen twee vuren zitten. In de drie weken dat het geweld duurt zijn bijna negenhonderd Palestijnen omgekomen, van wie het merendeel burgers. Aan Israëlische zijde sneuvelden 37 soldaten en lieten twee burgers het leven.

Haase buigt voor Monaco in Gstaad

Robin Haase heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van het ATP-toernooi in Gstaad. De als zevende geplaatste Nederlander boog in de halve eindstrijd voor Juan Monaco. De Argentijn won met 6-3 en 7-6 (4).

Haase verspeelde in de eerste set een 3-0 voorsprong. De Hagenaar begon uitstekend en brak Monaco snel. Vervolgens pakte de Argentijn echter zes games op rij tegen de zichzelf vervloekende Haase.

De tweede set begon met een break opnieuw uitstekend voor de Nederlander. Hij werd echter ook weer snel terug gebroken, waarna hij in de negende game een breakkans onbenut liet. In de tiebreak was Monaco daarna te sterk.

Haase had in de kwartfinale voor een verrassing gezorgd door titelfavoriet Mikhail Youzhny uit te schakelen. Vorig jaar verloor de Hagenaar nog van de Rus in de finale.

[Tour] Martin wint tijdrit, Dumoulin knap tweede

Tony Martin heeft zoals verwacht de twintigste en voorlaatste etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser was in de 54 kilometer lange tijdrit een klasse apart en bleef de goed presterende nummer twee Tom Dumoulin 1,39 minuten voor. Bauke Mollema reed een dramatische tijdrit en zakte drie plaatsen in het klassement.

Martin moest al vroeg in het programma rijden en reed in 1.06,21 een zeer snelle tijdrit. Achter hem was Dumoulin de beste van de rest. De Nederlander bewees stappen te hebben gemaakt en bleef de Tsjech Jan Bárta acht seconden voor. Ook Vincenzo Nibali (19 seconden) en Leopold König (23 seconden) gaven op de Nederlander toe.

In de strijd om het klassement gebeurde er veel. Alejandro Valverde hoopte van te voren nog een kans te maken op het podium in Parijs, maar Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot gaven de Spanjaard geen kans. Péraud steeg ten koste van Pinot naar de tweede plaats in het klassement. Tejay van Garderen reed ook prima tegen het uurwerk, waardoor hij Romain Bardet nog net achterhaalde. Het verschil tussen de twee is twee seconden in het voordeel van Van Garderen.

König steeg naar de zevende plaats, voor Haimar Zubeldia die in het klassement Laurens ten Dam acht seconden voorbleef. Ten Dam gaf 6.03 minuten toe op Martin en leverde hiermee veel in. Mollema reed verkrampt rond op zijn nieuwe tijdritfiets en verloor mede hierdoor maar liefst 9.26 minuten toe op Martin. Hij eindigde vandaag in de achterhoede. In het klassement is Ten Dam negende geworden, voor Mollema.

Dronken man rijdt in op politieagenten

Een 45-jarige man uit Wijchen is vrijdagnacht in het centrum van Nijmegen ingereden op twee motorrijders van de politie. De agenten wilden hem bekeuren vanwege zijn rijgedrag. De man was onder invloed van alcohol en is na een achtervolging aangehouden. De twee agenten bleven ongedeerd en deden aangifte van poging tot doodslag.

Politievoertuigen konden de man klemrijden op de Hogelandseweg. Bij zijn arrestatie verzette de man zich wederom en bleek hij een mes op zak te hebben. De agenten brachten hem met geweld onder controle waarna hij geboeid naar het politiebureau werd vervoerd.

Tweede vluchtrecorder vliegramp Mali gevonden

De vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali heeft zaterdag de tweede zwarte doos van het verongelukte vliegtuig van Air Algérie gevonden. Minusma, dat onder leiding staat van de Nederlander Bert Koenders, heeft deskundigen, bergingswerkers en bewakers naar het rampterrein gezonden.

Volgens de vredesmacht ligt het wrak van het neergestorte toestel op de grens van de Malinese regio's Mopti en Gao. In Gao is een contingent Nederlandse militairen gelegerd. Twee Nederlandse Apache-helikopters beschermen de blauwhelmen, de forensisch onderzoekers en het medisch personeel dat naar de rampplek is gezonden.

Koenders betuigde de landen die bij de ramp burgers verloren vrijdag zijn medeleven. Vooral Frankrijk is zwaar getroffen. Bijna de helft van de 118 inzittenden van het passagiersvliegtuig was Frans.

Het slechte weer boven Mali werd het vliegtuig donderdag waarschijnlijk fataal. De Franse president François Hollande sluit echter geen enkele theorie over de toedracht van de ramp uit. De vlucht was vertrokken uit Burkina Faso, maar verdween al snel van de radar. Kort voordat het contact verloren werd vroegen de piloten nog om een andere route om enkele zware buien te ontwijken.

Dakloze man opgepakt voor stalken Rihanna

In New York is een dakloze man opgepakt wegens het lastigvallen en bedreigen van zangeres Rihanna. De 53-jarige Kevin Mcglynn leverde drie griezelige brieven af bij het appartement van Rihanna, schrijft de Amerikaanse krant New York Daily News.

Mcglynn werd afgelopen maand drie keer op beveiligingscamera's vastgelegd toen hij zijn brieven aan een medewerker van Rihanna kwam afgeven. In de schrijfsels noemt hij de zangeres onder meer een 'bitch' en dreigt hij haar appartement binnen te vallen. De man zou ook minstens vier brieven naar Rihanna hebben gestuurd in Californië.

Mcglynn werd donderdag opgepakt. Agenten wisten hem op te sporen nadat hij een pasje met zijn naam en adres erop had laten vallen in Rihanna's appartement in New York. De 26-jarige zangeres, die in 2009 in elkaar werd geslagen door haar toenmalige vriend Chris Brown, is naar verluidt doodsbang voor Mcglynn. De man werd al meer dan tien keer opgepakt, waaronder vier keer wegens huisvredebreuk.

Wenger bevestigt komst Colombiaan Ospina

David Ospina kan zijn koffers alvast pakken. De Colombiaanse sluitpost is op weg naar Arsenal, zo bevestigt Arsène Wenger. Ofschoon de transfer nog beklonken moet worden, rekent Wenger alvast op de komst van Ospina. De 25-jarige doelman komt over van Nice en moet in Londen de concurrentiestrijd aangaan met Wojciech Szczesny.

Laatstgenoemde heeft voorlopig echter een streepje voor op zijn nieuwe collega. "Aanvankelijk zal Szczesny de nummer 1 blijven, maar uiteindelijk draait het om de prestaties. Dus als Ospina laat zien dat hij beter is, dan zal hij spelen", aldus Wenger tegenover de verzamelde media.

Szczesny was ook afgelopen seizoen de eerste keus van Wenger, die in nagenoeg alle Premier League-wedstrijden een beroep deed op de Poolse doelman. Lukasz Fabianski kreeg de voorkeur in de FA Cup - die gewonnen werd - en speelde één competitiewedstrijd.

Keeperscarrousel
Aangezien Fabianski inmiddels vertrokken is naar Swansea City, zit Arsenal verlegen om een nieuwe tweede doelman. De keuze is dus gevallen op Ospina, die met de Colombiaanse nationale ploeg een sterk WK speelde.

Afgelopen seizoen kwam Ospina in dienst van het Franse Nice tijdens 29 competitieduels in actie. Nice ontsnapte aan degradatie, door de competitie op twee punten van de degradatiestreep te besluiten.

[Tour] De Marchi meest strijdlustige renner

Alessandro De Marchi is uitgeroepen tot meest strijdlustige renner in deze Tour de France. De Italiaan van Cannondale zat vijf keer mee in een ontsnapping, maar wist desondanks geen rit op zijn naam te schrijven.

De Marchi kreeg voor zijn ontsnappingen in de dertiende en veertiende etappe rode rugnummers voor meest strijdlustige renner van de dag. In het bergklassement staat de 28-jarige Italiaan daarnaast op een eervolle zesde plek.

Voorlopig laatste lijkkisten terug in Nederland

De twee vliegtuigen met aan boord slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn zaterdagmiddag rond 15.45 uur geland op Vliegbasis Eindhoven. De toestellen brengen de 38 voorlopig laatste doodskisten terug naar Nederland. In totaal zijn in vier dagen 227 kisten van Charkov naar Eindhoven vervoerd.

De ontvangst van de lijkkisten gebeurt zaterdag met dezelfde ceremonie als de afgelopen dagen. De kisten worden na een trompetsignaal uit de toestellen gehaald en naar de lijkwagens getild. De rouwstoet rijdt vervolgens onder politiebegeleiding naar Hilversum, waar experts de lichamen identificeren. De snelwegen A2 en A27 zijn daarvoor weer grotendeels afgesloten.

Namens het kabinet zijn minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) aanwezig. Bij de vliegramp met vlucht MH17 kwamen vorige week 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Mashaba nieuwe bondscoach Zuid-Afrika

Ephraim Mashaba moet Zuid-Afrika naar succes in de Afrika Cup en op het WK van 2018 leiden. Hij volgt Gordon Igesund op als bondscoach, meldt de Zuid-Afrikaanse voetbalbond zaterdag. Mashaba was al drie keer eerder coach van Bafana Bafana.

De 63-jarige oud-voetballer vertrok in 2004 via de achterdeur. Hij weigerde sterspelers Benni McCarthy en Mark Fish destijds twee weken extra vrij te geven en liet na onder anderen Hans Vonk, oud-doelman van sc Heerenveen en Ajax, op te roepen. Na een storm van kritiek werd hij aan de vooravond van de Afrika Cup ontslagen.

Mashaba is momenteel jeugdcoach bij de Zuid-Afrikaanse bond. Tussen 2008 en 2010 was hij bondscoach van Swaziland.

Zuid-Afrika wist zich onder Igesund niet te plaatsen voor het WK in Brazilië. Op de Afrika Cup van vorig jaar stelde Bafana Bafana teleur door in de kwartfinale uitgeschakeld te worden door Mali.

Experts tegengehouden bij rampplek

Zeven Nederlandse politie-onderzoekers zijn zaterdag tegengehouden bij de rampplek in Oost-Oekraïne. Pro-Russische separatisten lieten de onderzoekers niet door omdat het in het gebied nog te onrustig was. Dat zegt een woordvoerder van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO).

De zeven experts waren op weg van Charkov naar het terrein waar vorige week vlucht MH17 neerstortte. Het is niet bekend waar de onderzoekers precies werden tegengehouden. De groep gaat proberen toch de rampplek te bereiken.

Veertig marechaussees die de forensisch onderzoekers in Oekraïne gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten zijn zaterdagochtend aangekomen in Charkov. De marechaussees zijn niet bewapend en nadrukkelijk niet gestuurd om het gebied te beveiligen. Zij vertrekken voorlopig nog niet naar de rampplek, omdat het nog te gevaarlijk is. De politie houdt zaterdag om 19.00 uur lokale tijd een persbijeenkomst in Charkov.

De eerste nabestaanden wisten zaterdag wel het terrein te bereiken waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Een Australisch echtpaar verloor er hun 25-jarige dochter. Bij de ramp kwamen in totaal 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

'Onbedekte lichamen op rampplek'

Op de plaats waar vorige week vlucht MH17 neerstortte liggen nog altijd onbedekte stoffelijke resten van slachtoffers. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott zaterdag gezegd. Volgens hem is het daarom van belang dat er een internationale troepenmacht naar Oekraïne gaat om de rampplek te beveiligen.

"Het is overduidelijk dat er nog onbedekte lichamen in het gebied liggen. Dat maakt het belangrijker dan ooit om een internationaal team naar de rampplek te sturen om de overblijfselen te bergen, te helpen bij het onderzoek en recht te krijgen voor de slachtoffers en nabestaanden", zei Abbott volgens Australische media. "Elke dag dat de rampplek niet wordt beveiligd, worden de stoffelijke resten verder blootgesteld aan de Europese zomer, dieren en ander gerommel."

Australië is voornemens om militairen mee te sturen met een kleine tweehonderd politieagenten. Nederland beslist dit weekeinde over het sturen van eventuele bewapende militairen. Wel zijn er al veertig marechaussees in het gebied om te helpen bij het onderzoek.

[F1] Uitslag kwalificatie Hongarije

Nico Rosberg heeft pole position veroverd in een zeer boeiende kwalificatie voor de grand prix van Hongarije. Regen, mechanische problemen voor vier coureurs, een spin en een flinke crash voor de Deen Kevin Magnussen zorgden voor de nodige opschudding. Hierdoor wist Jules Bianchi in de Marussia Q2 te halen en start Lewis Hamilton vanaf plaats 23.

Het eerste slachtoffer van de kwalificatie was al vroeg duidelijk. Pastor Maldonado moest zijn auto naast de baan parkeren en wist geen tijd neer te zetten. Even later besloot ook de Mercedesmotor van Hamilton de geest te geven. Ook hij had nog geen tijd gezet, en zo leek dat zijn kampioenschapskansen geen goed te doen, aangezien hij nu opnieuw van achteruit terug zal moeten komen in de race. Ook Max Chilton in de Marussia kende problemen, maar hij had wel al een tijd gezet in de Marussia. Kamui Kobayashi kwam dicht bij de tijd van Kimi Raikkonen, het scheelde slechts 3 tienden. De Fin stond met zijn Ferrari in de pits, en stond machteloos toen Bianchi sneller ging in de Marussia. Zo waren Raikkonen en Hamilton uitgeschakeld, net als Maldonado, Chilton en de beide Caterhams.

In Q2 werd verwacht dat Bianchi het niet nogmaals kon doen en dat ook Romain Grosjean en de Saubers niet door zouden komen. Sergio Perez stond met vijf minuten te gaan 12e boven deze vier, maar had een hydraulisch probleem en was de volgende uitvaller in de kwalificatie. Nico Hulkenberg reed vervolgens een snelle ronde waardoor hij van plaats 11 naar 9 sprong. Danil Kvyat zakte naar de elfde plaats, reed 2 snelle sectoren maar spinde van de baan waardoor hij elfde bleef. Naast Perez en Kvyat gingen ook Bianchi, Grosjean en de Saubers eruit.

Er kwam regen aan het begin van Q3, en zo probeerde iedereen snel op slicks een tijd neer te zetten. Iedereen ging achter elkaar de baan op en Rosberg vooraan. Hij ging in bocht 1 wijd en achter hem aan kwam Magnussen. De Deen ging rechtdoor en kwam in de bandenstapel. Hierdoor kwam kortstondig de rode vlag naar buiten. Na de rode vlag was Valtteri Bottas meteen snel, maar zijn tijd werd verslagen door zowel Sebastian Vettel en Rosberg. Op het laatst ging Vettel nog sneller dan Rosberg, maar de kampioenschapsleider sloeg terug en won alsnog de strijd om de pole position.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:22.715   20
2 S. Vettel Red Bull 1:23.201 +0:00.486 16
3 V. Bottas Williams 1:23.354 +0:00.639 19
4 D. Ricciardo Red Bull 1:23.391 +0:00.676 18
5 F. Alonso Ferrari 1:23.909 +0:01.194 17
6 F. Massa Williams 1:24.223 +0:01.508 19
7 J. Button McLaren 1:24.294 +0:01.579 21
8 J. Vergne Toro Rosso 1:24.720 +0:02.005 19
9 N. Hülkenberg Force India 1:24.775 +0:02.060 22
10 K. Magnussen McLaren -:--.--- -:--.--- 13
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.706   14
12 A. Sutil Sauber 1:25.136 +0:00.430 12
13 S. Perez Force India 1:25.211 +0:00.505 11
14 E. Gutierrez Sauber 1:25.260 +0:00.554 10
15 R. Grosjean Lotus 1:25.337 +0:00.631 16
16 J. Bianchi Marussia 1:27.419 +0:02.713 14
17 K. Räikkönen Ferrari 1:26.792   5
18 K. Kobayashi Caterham 1:27.139 +0:00.347 10
19 M. Chilton Marussia 1:27.819 +0:01.027 7
20 M. Ericsson Caterham 1:28.643 +0:01.851 10
21 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 2
22 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 1

VS sluit ambassade in Libië

De Verenigde Staten hebben hun ambassade in Libië gesloten. De Libische hoofdstad Tripoli, waar gevechten tussen rivaliserende milities de laatste tijd aan de orde van de dag zijn, is volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken te onveilig.

Het ambassadepersoneel is zaterdag geëvacueerd. Het is overgebracht naar buurland Tunesië. Het is voor het eerst sinds de de opstand tegen wijlen dictator Moammar Gadhafi dat de Amerikaanse ambassade in Tripoli haar deuren sluit.

Het recente geweld in Tripoli heeft al aan tientallen mensen het leven gekost. Vooral om het vliegveld van de stad wordt hevig gevochten.

Rebellen Aleppo halen legerheli neer

Rebellen in de Syrische metropool Aleppo hebben een gevechtshelikopter neergehaald. De crash van de legerheli kostte drie volwassenen en een kind het leven, melden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en een activist ter plaatse.

Opstandelingen schoten de helikopter boven de arme wijk die bekendstaat als Kamp Nairab uit de lucht met een raket. Het Syrische regeringsleger zet gevechtshelikopters vaak in om zogeheten vatbommen af te werpen. Die projectielen hebben Aleppo en andere steden de afgelopen maanden in puin gelegd en duizenden mensen gedood.

Het lukt de rebellen, die doorgaans slechts over lichte wapens beschikken, maar heel zelden om een legerheli uit de lucht te halen.

Wateroverlast door forse regenval

Op verschillende plaatsen in het oosten van het land heeft hevige regenval voor overlast gezorgd. Straten en kelders liepen onder, meldt de brandweer. In Overijssel was het onder meer raak in Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug.

Het KNMI heeft voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer. Doordat de buien zich maar nauwelijks verplaatsen kan er lokaal veel regen vallen. De zwaarste buien ontwikkelen zich waarschijnlijk in een brede strook over het midden van het land.

Moskou: sancties belemmeren samenwerking

De extra sancties die de EU heeft opgelegd aan Rusland, belemmeren de samenwerking op het gebied van veiligheid en in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad. Dat zei Moskou zaterdag in reactie op de sanctielijst, waarop onder anderen vertrouwelingen van president Vladimir Poetin staan.

"De aanvullende sanctielijst is direct bewijs dat de EU-landen de samenwerking met Rusland op het gebied van internationale en regionale veiligheid afschalen", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De EU heeft zaterdag de namen van 15 mensen en 18 instanties bekendgemaakt aan wie extra sancties zijn opgelegd. Het hoofd van de Russische federale veiligheidsdienst (FSB) Alexander Bortnikov en voormalig premier Mikhail Fradkov staan ook op de lijst. De EU besloot donderdag de sancties uit te breiden na het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines boven Oekraïne.

'Vrijgeven lichamen duurt nog weken'

Het kan nog weken duren voordat lichamen van omgekomen Maleisische inzittenden van rampvlucht MH17 weer thuis zijn. Dat zei een van de Maleisische onderzoekers van de ramp zaterdag bij terugkomst in Kuala Lumpur tegen persbureau Bernama.

"Ik denk dat het 2 of 3 weken kan duren voordat we de lichamen kunnen verwachten", aldus luitenant-kolonel Mohd Sakri van de Maleisische nationale veiligheidsraad. Hij was een van de 65 onderzoekers die zaterdag terugkeerden uit Oekraïne. "Tot nog toe is geen enkel lichaam in een stuk teruggevonden. We moeten ons realiseren dat het incident zich voordeed op een hoogte van 35.000 voet."

Twaalf forensisch experts uit Maleisië zijn nog in Charkov, aldus Mohd Sakri. Vanuit die Oekraïense stad worden de stoffelijke resten overgevlogen naar Nederland.

'Vrijgeven lichamen duurt nog weken'
'Vrijgeven lichamen duurt nog weken' (Foto: ANP)

Voorlopig laatste transport kisten vertrokken

Vanuit Charkov zijn de twee transportvliegtuigen met lijkkisten vertrokken naar de vliegbasis Eindhoven. De Nederlandse Hercules steeg op rond 11 uur, het Australische toestel vertrok kort voor 1 uur. De twee vliegtuigen komen zaterdagmiddag tegelijkertijd rond 4 uur aan op de vliegbasis in Eindhoven. Ze hebben bij elkaar 38 lijkkisten aan boord.

Het is voorlopig het laatste transport van kisten vanuit Oekraïne naar Nederland. Op de rampplek wordt wel verder gezocht naar resten van slachtoffers. Wanneer die naar Nederland komen voor identificatie, is nog niet bekend.

Marechaussees nog niet naar rampplek

De veertig onbewapende marechaussees die vrijdagnacht aankwamen in Oekraïne, vertrekken voorlopig nog niet naar de plaats waar vorige week vlucht MH17 neerstortte. Het is nog onduidelijk wanneer dat wel kan, laat een woordvoerder van de politie ter plaatse weten. Momenteel vindt overleg plaats of het veilig genoeg is om naar de rampplek te vertrekken.

De marechaussees moet de forensisch onderzoekers gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten. Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte vrijdag in het Kamerdebat al dat ze niet op pad worden gestuurd als de situatie op de rampplek onveilig is.

Eerste nabestaanden op rampplek MH17 aangekomen

Op het terrein in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 is neergestort zijn zaterdag voor het eerst nabestaanden van een slachtoffer gearriveerd. Een Australisch echtpaar dat hun enige dochter bij de vliegramp verloor haalde er herinneringen op en nam afscheid.

Angela en George Dyczynski maakten de lange reis vanuit hun woonplaats Perth om te zien waar hun 25-jarige dochter Fatima omkwam. Zij was luchtvaartingenieur en was gek op vliegen, vertelden haar ouders zaterdagochtend aan een verslaggever van Novum Nieuws.

De rampplek is een maanlandschap waar nog altijd de geur van de dood hangt. Maar die wordt gelukkig weggedrukt door het aroma van kerosine, constateerden de Dyczynski's tevreden. ''Fatima hield van die kerosinegeur. Deze plek is daardoor ook haar wereld'', zei haar moeder.

Vader George droeg een t-shirt met de foto van zijn dochter en de woorden 'Fatima, we houden van je'. Hij en zijn vrouw praatten honderduit met journalisten en haalden herinneringen op aan hun dochter. Ze bedankten de pers 'voor jullie hulp'.

Het Australische stel bereikte het rampterrein naar eigen zeggen zonder grote problemen en konden daar ongemoeid rondwandelen. Een jong Oekraïens stel uit de buurt 'dat ons ontzettend helpt' reed de Dyczynski's in een minibusje van en naar de rampplek.

Schippers verbetert Nederlands record verspringen

Dafne Schippers heeft zich op het NK atletiek verzekerd van een plek in de geschiedenisboeken. De atlete verbeterde zaterdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam het Nederlandse record verspringen. Ze kwam tot een afstand van 6,78 meter, drie centimer verder dan Sharon Jaklovsky op de Olympische Spelen van 1996.

Er stond geen zuchtje wind toen Schippers haar sprong maakte. Met haar Nederlands record is de geboren Utrechtse vrijwel zeker van haar vijfde nationale titel. Schippers had eerder op de dag 6,63 meter ver gesprongen, waarmee ze de limiet voor het EK atletiek in Zwitserland van volgende maand haalde.

De veelzijdige atlete scherpte deze maand al vier Nederlandse records aan. Naast haar reuzensprong verbeterde ze de records op de 100 meter, de 200 meter en met de estafettevrouwen op de 4x100 meter.

De Boer en Ajax 'met gepaste trots' tegen Benfica

Ajax speelt zaterdagavond in Lissabon tegen Benfica. Inzet van het vriendschappelijke duel is de Eusébio Cup, vernoemd naar één van de beste voetballers ooit. Coach Frank de Boer hoopt dat Ajax de voorbereiding zo op een mooie manier kan afsluiten.

"Ik heb heel veel respect voor Eusébio. Hij was toch een van de mooiste en betere spelers ter wereld", vertelt hij op de officiële website van de landskampioen.

"Dat we dit toernooi met Ajax mogen spelen is daarom een hele eer. Voor een club als Benfica is het natuurlijk helemaal speciaal. We staan hier daarom met gepaste trots. Het wordt hopelijk een mooie wedstrijd."

Lastige tegenstander
De Boer beseft dat zijn ploeg flink aan de bak moet. "Benfica maakt Europees gezien altijd een sterke indruk. De club is zeker in eigen huis moeilijk te verslaan. Niemand vindt het fijn om tegen Benfica te spelen. Of het nu FC Barcelona is of een Engelse of Duitse club; Benfica doet er vaak weinig voor onder."

Het duel met de Portugezen is voor Ajax de laatste in de voorbereiding op komend seizoen. Volgende week zondag staat de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal op het programma, tegen bekerwinnaar PEC Zwolle. Een week later is de aftrap van de Eredivisie tegen Vitesse (thuis).

Afellay mee op trainingskamp Barcelona

Barcelona-coach Luis Enrique neemt Ibrahim Afellay mee op trainingskamp naar Engeland. De Nederlander is een van de 26 voetballers die maandag in het vliegtuig stapt, laat de Catalaanse grootmacht weten.

Afellay keerde afgelopen seizoen terug van een zware bovenbeenblessure, maar mocht slechts een keer invallen bij Barça. De geboren Utrechter staat naar verluidt in de belangstelling van Valencia.

De Chileense WK-uitblinker Claudio Bravo mengt zich op het trainingskamp voor het eerst onder zijn nieuwe ploeggenoten. De doelman werd deze zomer overgenomen van Real Sociedad.

Barça speelt 24 augustus zijn eerste competitieduel tegen Elche.

Favoriet Svitolina treft Jovanovski in finale Baku

Tennisster Elina Svitolina heeft met veel moeite de finale van het WTA-toernooi in Baku bereikt. De als tweede geplaatste Oekraïense versloeg Francesca Schiavone uit Italië zaterdag in de halve eindstrijd in drie sets: 3-6, 6-1 en 6-4.

Svitolina speelt in de finale tegen Bojana Jovanovski (5). De Servische was met 6-2, 2-6 en 6-4 de Zwitserse Stefanie Vögele de baas.

De pas 19-jarige Svitolina en de drie jaar oudere Jovanovski troffen elkaar nooit eerder. Ze kunnen allebei hun eerste titel van dit jaar veroveren.

Crytek reageert eindelijk op geruchten

Al maanden zijn er geruchten over de financiele status van Crytek. Personeel wordt niet (volledig) betaald en mogen niet met de pers praten, een grote leegloop van mensen en  management en al die tijd wilde Crytek niet reageren. Tot nu.

In een kort bericht laat Crytek het volgende weten:

  • De communicatie met het personeel is niet goed genoeg geweest.
  • Crytek zit in een overgangsfase van ontwikkelstudio naar online uitgever.
  • Voor deze overgang is veel geld nodig, dat nu geregeld is.
  • Nu concentreert Crytek zich op haar nieuwe strategieën en kerncompetenties.
  • Er komen geen details over hun toekomstige plannen.
  • De toekomst van Crytek op de lange termijn is veiliggesteld.
  • Bedankt voor alle steun.

Helaas dus niets over het feit dat salarissen niet zouden zijn betaald, de onrust bij het personeel, het persverbod of het annuleren van Ryse 2. We wachten af. Hierbij het volledige bericht:

“In recent weeks, there have been repeated reports and rumors relating to financial problems at Crytek. Having already given an update to staff across all our studios, we are now in a position to share more details with members of the press and public.

Internally, we have acknowledged that the flow of information to employees has not been as good as it should have, however we hope you understand that communicating details of our plans publicly has not always been possible.

Like the games industry as a whole, Crytek has been in a transitional phase. Our evolution from a development studio to an Online-Publisher has required us to refocus our strategies. These challenges go along with an increased demand for capital which we have secured.

We can now concentrate on the long term strategic direction of Crytek and our core competencies. We kindly ask for your understanding, that we won't be communicating further details about our developments and progress.

Ultimately, with our organization, capitalization, portfolio and technologies we have now laid the foundations for securing Crytek's future - not just in the short term, but also long term.

Through this period of speculation, we are thankful for the support and encouragement we've received from our community and our partners, and for the contribution all of our staff have made. We remain committed to doing what we are best known for and trying to develop the best interactive experiences and technology possible for everyone who loves gaming.

We are confident that we will be able to share more positive news on Crytek's progress soon.

Logo

Van Gaal: "Afwachten hoe Strootman herstelt"

Louis van Gaal heeft zich tijdens de oefentournee van Manchester United uitgesproken over de vermeende interesse in Kevin Strootman. United oefent zaterdag in de Verenigde Staten tegen AS Roma, en dus kwam de geruchtenstroom weer op gang.

Op de vraag of hij Strootman en Mehdi Benatia gaat kopen, antwoordde Van Gaal volgens The Guardian: "Nee. Ik zeg nooit iets over individuele spelers. Ik wil alleen over het team als geheel praten."

"Ik kan Strootman wel beoordelen, maar hij is zes maanden geblesseerd. We moeten afwachten hoe hij van zijn blessure herstelt", aldus de oud-bondscoach. "Het is niet makkelijk om te voorspellen hoe sterk hij terugkomt, dus dat moeten we afwachten."

Mourinho
Van Gaal wilde verder niet ingaan op uitlatingen van José Mourinho. De Chelsea-coach vindt het onbegrijpelijk dat United een vorstelijk salaris geeft aan Luke Shaw (19), die voor bijna veertig miljoen euro van Southampton werd gekocht. "Daar hoef ik geen antwoord op te geven."

"Ik denk niet dat ik dit soort zaken in de media hoef te bespreken. Het is beter om met José daarover te praten." Van Gaal en Mourinho werkten in het verleden samen bij FC Barcelona. Op 26 oktober staan ze als managers tegenover elkaar in de Premier League, want dan krijgt United bezoek van The Blues.

De Jong hoopt op officieel afscheid bij Ajax

Siem de Jong maakte onlangs de overstap van Ajax naar Newcastle United. De aanvaller had weinig tijd om zijn oude club vaarwel te zeggen. "Ik ben sinds mijn vertrek niet meer teruggeweest. Dat is wel apart, want ik heb sommige spelers en stafleden amper gedag kunnen zeggen", zegt de aanvallende middenvelder in het Algemeen Dagblad.

De Jong hoopt dat ook snel afscheid te kunnen nemen in Amsterdam. "En ook van de fans wil ik graag afscheid nemen. Ik hoop dat dat snel kan gebeuren. En dat moet ook gaan lukken, want wij spelen veel van onze wedstrijden op zaterdag."

Goede entree
Siem de Jong heeft in zijn eerste duels voor Newcastle United al een goede indruk achtergelaten bij de Engelse fans. De aankoop scoorde in de voorbereiding al twee keer. Manager Alan Pardew heeft de 25-jarige speler al uitgeroepen tot vice-aanvoerder.

In de afgelopen zeven jaar speelde De Jong 244 officiële wedstrijden voor Ajax, waarvan 168 in de Eredivisie. Hij scoorde in competitieverband 57 keer. De Amsterdammers wonnen met De Jong in de gelederen vier landstitels en één keer de KNVB Beker.

West Ham heeft spijt van aankoop Carroll

West Ham United nam Andy Carroll met hoge verwachtingen over van Liverpool, maar inmiddels is de Engelsman opnieuw geblesseerd geraakt. Tijdens de voorbereiding van West Ham United in Nieuw-Zeeland raakte de Engelsman geblesseerd aan zijn enkel. Hij staat daardoor vier maanden buitenspel. West Ham haalde hem in augustus 2012 eerst op huurbasis naar Londen.

In zijn eerste seizoen kwam Carroll nog tot 24 competitieduels (zeven goals), maar daarna begon de ellende. Nadat hij voor een recordbedrag van achttien miljoen euro van Liverpool werd gekocht, kon de speler vanwege een hielblessure pas in januari weer in actie komen.

Ontslag
"Als we hadden geweten wat we nu weten, dan hadden we hem niet aangetrokken", reageert vicevoorzitter David Sullivan in The Telegraph. Volgens een fysiotherapeut van West Ham zou Carroll aan het begin van vorig seizoen wedstrijdfit zijn. Hij is inmiddels ontslagen.

Andy Carroll baarde in januari 2011 opzien toen hij voor een recordbedrag van veertig miljoen euro overstapte van Newcastle United naar Liverpool. Ook bij The Reds kon de negenvoudig international de verwachtingen niet waarmaken.

Boogschutter Elzinga verovert Europese titel

Boogschutter Peter Elzinga is Europees kampioen geworden op het onderdeel compound. De Nederlander scoorde in de eindstrijd in het Armeense Etsjmiadzin beter dan Sergio Pagni uit Italië: 146 om 142. De Fransman Sébastien Peineau veroverde met een zege op de Engelsman Duncan Busby brons.

Elzinga won vrijdag al goud met zijn Nederlandse teamgenoten Mike Schloesser en Ruben Bleyendaal. In 2004 en 2008 veroverde hij al individueel EK-goud.

Durbridge langer bij Orica-GreenEdge

De Australische renner Luke Durbridge heeft zijn contract bij Orica-Greenedge verlengd. Hij heeft bijgetekend tot eind 2016. "Ik ben erg blij met deze contractverlenging. Orica was het ideale team om mijn carrière te starten en ik ben ervan overtuigd dat ik hier ook in het vervolg van mijn carrière op de juiste plaats zit", zei de 23-jarige tijdritspecialist Durbridge zaterdag voor de start van de race tegen de klok in Bergerac. Hij rijdt dit jaar zijn eerste Tour.

Zijn landgenoot Simon Gerrans tekende eerder tijdens de Tour al bij.

Uitslag derde vrije training Hongarije

Lewis Hamilton heeft ook bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd genoteerd. Net als bij de eerste twee sessies wist hij weer zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg voor te blijven. Het duo werd gevolgd door beide Red Bull-coureurs, waarbij Sebastian Vettel derde was op een kleine halve seconde en Daniel Ricciardio vierde.

Uitslag derde vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:24.048   21
2 N. Rosberg Mercedes 1:24.095 +0:00.047 24
3 S. Vettel Red Bull 1:24.455 +0:00.407 16
4 D. Ricciardo Red Bull 1:24.678 +0:00.630 15
5 V. Bottas Williams 1:24.685 +0:00.637 21
6 F. Alonso Ferrari 1:24.769 +0:00.721 11
7 K. Räikkönen Ferrari 1:24.818 +0:00.770 19
8 K. Magnussen McLaren 1:24.867 +0:00.819 21
9 J. Vergne Toro Rosso 1:25.162 +0:01.114 17
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:25.170 +0:01.122 19
11 F. Massa Williams 1:25.231 +0:01.183 18
12 J. Button McLaren 1:25.468 +0:01.420 14
13 P. Maldonado Lotus 1:25.829 +0:01.781 22
14 R. Grosjean Lotus 1:25.859 +0:01.811 19
15 A. Sutil Sauber 1:25.934 +0:01.886 21
16 E. Gutierrez Sauber 1:26.023 +0:01.975 23
17 N. Hülkenberg Force India 1:26.035 +0:01.987 19
18 S. Perez Force India 1:26.142 +0:02.094 17
19 K. Kobayashi Caterham 1:27.560 +0:03.512 23
20 M. Chilton Marussia 1:28.083 +0:04.035 17
21 M. Ericsson Caterham 1:28.605 +0:04.557 22
22 J. Bianchi Marussia 1:28.821 +0:04.773 14

Tiësto wil 'Mick Jagger van de dance' worden

Tiësto wil doorgaan met draaien tot hij niet meer kan. "Ik wil de Mick Jagger van de dancemuziek worden", zegt de dj zaterdag in het AD. "Hoe veel energie die man nog heeft op zijn leeftijd, daar kun je alleen maar eerbied voor hebben."

Toch doet de 45-jarige Tiësto, die eigenlijk Tijs Verwest heet, het rustiger aan dan voorheen. Hij was jaren geleden oververmoeid nadat zijn huwelijk in 2008 niet was doorgegaan en hij even niet meer wist wat hij met zijn carrière moest. "Sinds deze zomer neem ik meer tijd voor alles. Iets minder optredens, vaker op één plek zijn", legt hij uit. "Een goede balans vinden, meer genieten van het leven. Ik reis nog steeds veel, maar na een druk weekend volgen dan vijf dagen vakantie."

Tiësto trekt er graag op uit met vrienden als hij vrij is. "Een boottripje maken, jetskiën. Er is meer dan alleen maar draaien, draaien, draaien."

Meisje (1) overleeft aanrijding met auto

Een meisje van anderhalf jaar oud heeft donderdagavond een aanrijding met een auto overleefd. Het kind werd op een camping in Kamperland overreden door een bejaarde Duitser, maar liep wonder boven wonder alleen een sleutelbeenbreuk op. Dat meldt de politie zaterdag.

Het slachtoffer uit Leidschendam zat op een weggetje te spelen met wat zand en schelpjes toen de 72-jarige man uit Troisdorf aan kwam rijden. Hij zag het meisje over het hoofd en reed met een wiel over haar buik.

Het kind is direct naar een ziekenhuis in Goes gebracht. Daar bleek dat ze veel geluk had gehad. Vrijdag mocht het meisje het ziekenhuis alweer verlaten.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Waarschijnlijk had de bestuurder geen zicht op de plaats waar het meisje zat te spelen.

Veel vakantiefiles in buitenland

Veel vakantieverkeer uit Nederland zorgt op de Europese wegen voor drukte. Vooral in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland staat het op meerdere plekken vast over tientallen kilometers file. Dat laat een woordvoerder van de ANWB weten.

In Frankrijk is het grootste knelpunt de Autoroute du Soleil. Vooral ter hoogte van Valence en Orange is het druk. Ook op de A10 tussen Parijs en Bordeaux staan files. In Duitsland en Oostenrijk loopt het vast vanwege werkzaamheden en ongelukken. Zo is het rond München raak en ook op de A7 bij Ellwangen.

De wachttijd voor de Gotthardtunnel in Zwitserland richting Italië is zaterdagochtend opgelopen tot twee uur. In Italië is het verder zeer druk op de A22 richting Verona.

De ANWB verwacht dat de drukte de komende uren nog verder oploopt. Het hoogtepunt is waarschijnlijk rond 13.00 uur. Na 16.00 uur wordt het naar verwachting weer rustiger.

FOK!sport foto-onderschrift week 30

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was 3rr0r met het volgende onderschrift: "Hi ouwe pik, ik ben gouwe pik."

De opgave van deze week:

Lucy Jackson kwam tijdens het CHIO van Aken onder haar paard Willy Do terecht. Wat zou een goed onderschrift voor deze foto zijn? (PRO SHOTS/Dppi)
Lucy Jackson kwam tijdens het CHIO van Aken onder haar paard Willy Do terecht. Wat zou een goed onderschrift voor deze foto zijn? (PRO SHOTS/Dppi)

Mata prijst Oranje's monsterzege op Spanje

Juan Mata was voordat hij Louis van Gaal had ontmoet al onder de indruk van zijn nieuwe coach bij Manchester United. De spelmaker zag Spanje op het WK vanaf de bank met 5-1 verliezen van het Nederlands elftal van Van Gaal. "Die wedstrijd was erg, erg slecht voor ons. Ze scoorden vijf goals, hij heeft dus geweldig werk geleverd", zegt hij op de website van de FIFA.

Mata is na zijn ontmoeting met de oud-bondscoach nog steeds onder de indruk. "Hij vraagt veel. Hij is erg eerlijk, recht voor zijn raap. Dit is denk ik een perfecte manier om te werken, om voor hun neus te zeggen van je van spelers vindt."

Van Gaal lijkt voor komend seizoen voor een 3-5-2-formatie te kiezen bij United, een formatie waarin Mata als centrale middenvelder goed tot zijn recht kan komen. "Als ik achter de twee aanvallers speel dan is dat een goede positie voor mij. Ik kan proberen te scoren en assists te geven", zegt de Spanjaard, die vorig seizoen vaak op de rechterflank werd geposteerd door David Moyes.

Mata kende bij United zijn eerste trofeeloze seizoen in Engeland, nadat hij in de winter was overgekomen van Chelsea. "Hopelijk win ik dit seizoen weer iets. We hebben geweldige spelers en een geweldige manager", zegt hij over onder anderen Robin van Persie en Van Gaal.

[Tour] Ten Dam: "Wordt lastig om König achter ons te houden"

Zaterdag vechten de klassementsrenners in een 54-kilometerlange tijdrit voor hun eindklassering in de Tour de France. Bauke Mollema en Laurens Ten Dam staan zevende en achtste, maar moeten tijdens de tijdrit vooral naar achteren kijken, zegt ook en Dam.

“We zullen vooral moeten verdedigen”, stelt Ten Dam in een persbericht. Hij weet dat het gat met nummer zes Tejay van Garderen van BMC in feite te groot is. Het gevaar komt voornamelijk van achteren, van Leopold König) en Haimar Zubeldia.

“We hebben eerdere tijdritten van König bekeken en hij is gewoon heel goed tegen de klok”, gaat Ten Dam verder. “Het wordt lastig om hem achter ons te houden. Zubeldia is ervaren en kan het ook. Ik denk trouwens dat ik nog nooit zo’n lange tijdrit heb gereden en dat terwijl ik al een flinke poos prof ben. We gaan ons gewoon op onze eigen prestaties focussen en dan zien we wel waar we staan. Ik wil de tijdrit van mijn leven rijden. Daar ga ik voor.”

Koeman nog niet klaar op transfermarkt

Ronald Koeman haalde deze zomer Graziano Pellè en Dusan Tadic naar Southampton. Volgens de manager zijn meer aankopen nog onderweg. Southampton verloor met Rickie Lambert, Adam Lallana (beiden Liverpool) en Luke Shaw (Manchester United) drie steunpilaren van vorig seizoen.

Dejan Lovren vertrekt waarschijnlijk ook naar Liverpool, terwijl Calum Chambers in de belangstelling van Arsenal staat. "Als iemand vertrekt, is het onze taak een opvolger te halen", zegt Koeman in de Engelse media. "Lovren was een belangrijke schakel voor dit team. We doen er daarom alles aan om een vervanger te regelen en dat lijkt te gaan lukken. De club werkt hard en er is nog tijd."

"Met Tadic en Pellè hebben we al twee nieuwe spelers binnen, maar er zullen er nog meer komen." Koeman vindt het niet vreemd dat Southampton zoveel topspelers is kwijtgeraakt. "Deze club heeft immers een geweldig seizoen achter de rug."

The Saints eindigden onder leiding van Mauricio Pochettino op de achtste plaats in de Premier League, terwijl een jaar eerder nog tegen degradatie werd gespeeld. De achtste plek is de hoogste notering die Southampton in de Premier League heeft gehaald.

Julio Cesar keert terug naar Queens Park Rangers

Queens Park Rangers heeft doelman Julio Cesar teruggehaald naar Londen na zijn huurperiode bij Toronto FC. Dat meldt club die afgelopen seizoen promoveerde naar de Premier League.

Cesar, die bij Brazilië onder de lat stond op het WK en er drie doorliet tegen Nederland, is allerminst zeker van een basisplek bij QPR. Trainer Harry Redknapp gaf vorig seizoen de voorkeur aan Robert Green, waarna Cesar in februari werd gestald in Toronto.

De Braziliaan was in 2012 overgekomen van Internazionale. Met de Milanezen won hij onder meer de Champions League in 2010.

Liverpool mist aanwinst Lallana in eerste weken

Liverpool kan in de eerste weken van het seizoen geen gebruikmaken van Adam Lallana. De voetballer, deze zomer overgekomen van Southampton, staat zo'n zes weken aan de kant met een knieblessure. Lallana hoeft niet geopereerd te worden, meldt Liverpool, dat ruim dertig miljoen euro neertelde voor de Engelse international.

Lallana liep de blessure op tijdens een trainingskamp in Boston. Hij mist door de kwetsuur de seizoensopening tegen zijn oude club Southampton op 17 augustus. Ook moet hij de topduels tegen Manchester City en Tottenham Hotspur aan zich voorbij laten gaan.

De Bakker onderuit tegen Becker

Thiemo de Bakker heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finale van het ATP-toernooi in Atlanta. De Nederlandse tennisser verloor in de kwartfinale met 6-4 en 6-2 van de Duitser Benjamin Becker, de nummer 66 van de wereld. De Bakker staat 142e.

De Westlander was geen partij voor Becker, die geen enkele keer werd gebroken en slechts een breakpunt tegen kreeg. De Bakker had in de vorige ronde nog voor een daverende verrassing gezorgd door de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, de nummer 17 van de wereld, uit te schakelen.

Becker neemt het in de halve finale op tegen de Israëli Dudi Sela. Titelverdediger John Isner en Jack Sock strijden in een Amerikaans onderonsje om de andere finaleplek.

Fognini en Robredo naar laatste vier Umag

De als eerste geplaatste Fabio Fognini en de als tweede geplaatste Tommy Robredo hebben zich vrijdag geplaatst voor de halve finale in Umag. Fognini won op het Kroatische graveltennistoernooi van de thuisspelende Borna Coric: 5-7, 7-6 (4) en 6-3. Robredo was in een Spaans onderonsje Pablo Carreno Busta de baas met 6-1 en 6-4.

Fognini krijgt de Uruguayaanse qualifier Pablo Cuevas. Die worstelde zich met 6-3, 4-6 en 6-2 langs Teymuraz Gabashvili uit Rusland. De thuisfavoriet Marin Cilic (3) wordt Robredo's tegenstander. De nummer 22 van de wereld liet geen spaan heel van Lukas Rosol uit Tsjechië: 6-0 en 6-2.

Volleybalsters starten World Grand Prix met zege

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn de World Grand Prix begonnen met een overtuigende 3-0 zege op Cuba. In Puerto Rico werd het 25-11, 25-13 en 25-20 voor de Oranjevrouwen. Zaterdagnacht Nederlandse tijd spelen ze tegen het gastland, zondagavond is Argentinië de tegenstander.

De voorronde van de World Grand Prix is over drie weekeinden uitgespreid. Volgende week spelen de Oranjevrouwen drie wedstrijden in het Belgische Leuven. Een week later ontvangen ze drie andere landen in Doetinchem.

Nederland moet bij de beste drie landen uit een groep van acht eindigen om zich naar de tussenronde te spelen. Uit die tussenronde met vier landen gaat alleen de winnaar naar de finale van de World Grand Prix. Nederland won het prestigieuze toernooi in 2007.

The Witcher cosplaywedstrijd

Er is een cosplaywedstrijd van The Witcher met leuke prijzen. De hoofdprijs is $1000,-, rondreizen naar game-evenementen en een collector’s edition van The Witcher 3. CD Projekt RED verzekert ons dat ook noobs een kans maken om te winnen.

Het doel is een cosplay te doen van één van de personages in het Witcher-universum. Er wordt gelet op de gelijkenis met het personage, vakmanschap, originaliteit, presentatie en wow-factor. Je inzending moet voor 30 oktober binnenzijn. Voor inspiratie, kijk het volgende filmpje.

The Witcher 3: Wild Hunt komt uit op 24 februari 2015 voor PlayStation 4, Xbox One, Windows, Mac en Linux.

Witcher cosplay

[Tour] Etappe van vandaag

Het is inmiddels al een tijd duidelijk dat Vincenzo Nibali de Tour gaat winnen, maar voor de tweede, derde en vierde plek is er nog volop strijd. Dat gaat vandaag beslist worden, want de tijdrit staat op het programma. Opvallend, want het is slechts de enige tijdrit in de gehele Tour de France van dit jaar.

Startplaats
Gisteren kwam het peloton aan in Bergerac, met de heroïsche zege van de Litouwer Ramunas Navardauskas. Vandaag staat in Bergerac het startpodium voor de tijdrit. In 1961 vertrok hier ook een tijdrit, eveneens naar de finishplaats van vandaag, Périgueux. Met 74,5 kilometer was de tijdrit destijds wel langer, Jacques Anquetil was die dag de beste en legde de basis voor zijn tweede tourzege. In 1994 werd de tijdrit in de andere richting gereden, met aankomst in Bergerac dus. Miguel Indurain verpulverde er al zijn concurrenten op weg naar zijn vierde eindzege op rij.

Uitzicht over Bergerac, de startplaats van vandaag (Foto: WikiCommons/Lionel Allorge)
Uitzicht over Bergerac, de startplaats van vandaag (Foto: WikiCommons/Lionel Allorge)

Finishplaats
De streep van de tijdrit ligt in Périgueux, een stadje van ruim dertigduizend inwoners. Naast de twee etappes die het samen met Bergerac organiseerde, kwam de Tour hier in 2007 langs. De kopgroep reed door het stadje, met onder anderen een wat gehavende Sandy Casar. Hij had vlak na de start namelijk een hond aangereden, maar wist in Angoulême uiteindelijk toch zijn medevluchters, inclusief Michael Boogerd, te pakken en eindelijk voor het eerst een touretappe te winnen.

Périgueux is een erg oud stadje, in een omgeving die nog voor de Romeinse tijd al bewoond werd door diverse Gallische stammen. Périgueux was hun hoofstad, maar ze gingen er uiteindelijk toch weg na de Romeinse veroveringen. Vele gebouwen herinneren nog aan het verleden, zoals de kathedraal op een plek waar al in de vijfde eeuw een kerk stond. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in 1940, werden vele joden uit de Elzas hier ondergebracht. 

De imposante kathedraal van Périgueux (Foto: WikiCommons/Gilbertus)
De imposante kathedraal van Périgueux (Foto: WikiCommons/Gilbertus)

Etappebeschrijving
De enige tijdrit in deze editie van de Tour de France gaat over 54 kilometer. Het is vandaag eigenlijk geen moment vlak, hoewel de heuvels ook weer niet enorm steil zijn. Al in de eerste kilometers gaat het wat omhoog, tot ongeveer vijftien kilometer. Even verderop ligt het kleine dorpje Beleymas, waar de eerste tussentijd gemeten zal worden. Na een korte afdaling gaat het gelijk weer een stukje omhoog, onder meer langs het negenhonderd jaar oude Chatêau de Barrière bij Villamblard.

Eenmaal boven bij Sargaillou, we zijn nu halverwege, volgt weer een korte afdaling en gelijk weer een klimmetje naar Font-de-Meaux. Onderweg passeren we dan Manzac-sur-Vern, waar een natuurgebied ligt met een aantal bijzondere vogelsoorten. Eenmaal boven bij Font-de-Meaux wordt de tweede tussentijd opgenomen op vijftien kilometer van de streep. Na nog een afdaling volgt het zwaarste klimmetje van de dag, de Côte de Coulounieux Chamiers, die echter niet zo lang is. Na de afdaling is het nog ruim twee kilometer tot aan de finish in Périgueux.

Profiel etappe 20 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 20 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Er kan maar één favoriet zijn voor vandaag, de Duitser Tony Martin. Der Pfanzerwagen domineert de laatste jaren het tijdrijden, zoals Fabian Cancellara dat voor hem deed. De route van vandaag kent veel lange rechte stukken en dus kan de Duitser de volle kracht op de pedalen brengen, waardoor hij bijna niet te houden zal zijn. Nederland heeft dit jaar een goede kanshebber op een ereplaats: Tom Dumoulin. Hij heeft zich al een paar dagen rustig gehouden en wil vandaag vlammen. Vincenzo Nibali en Tejay van Garderen lijken zijn grootste concurrenten voor plek twee, want Martin is normaal gesproken gewoon de beste.

3DS-versie Smash Bros. toont menu

De 'Pic of the day' is een initiatief van ontwikkelaar Sakurai om ons elke dag meer info te geven over Smash Bros. De laatste update van de week toont ons de eerste beelden van het menu van de 3DS-versie.

Sakurai zelf heeft er het volgende over te vertellen: ''The icons are even animated. The design concept may look similar if you've played other games I've worked on. But we had a hard time making this one because the bottom screen displays pictures matching each mode! This was quite a task for the UI (User Interface) designers, but they made it happen. Kudos to them! You can tap the screen to look up additional info like how to play--complete with diagrams.''

Tegelijkertijd tonen de screens extra informatie. Zo zijn challenges (events) weer terug en is er Streetpass-functionaliteit bevestigd. Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS verschijnt 3 oktober.

Smash Bros Menu 3DS
Smash Bros 3DS Menu 2

Ebola verspreidt zich naar Nigeria

In Nigeria is vrijdag voor het eerst iemand aan ebola overleden sinds de huidige epidemie-uitbraak. Dat heeft minister van volksgezondheid Onyebuchi Chukwu bekendgemaakt. Tot nu toe had de dodelijke ziekte zich alleen naar Guinee, Sierra Leone en Liberia verspreid.

Volgens de minister geldt nu bij alle grensposten naar Nigeria 'code rood'. Gezondheidsmedewerkers onderzoeken alle mensen die in contact zijn geweest met de overledene. De man werd zo snel mogelijk in quarantaine geplaatst nadat hij symptomen van ebola had vertoond.

De patiënt was een Liberiaanse regeringsmedewerker die op dinsdag in Nigeria aankwam. Hij was in het land voor een internationale conferentie. Uit bloedtests bleek dat hij aan ebola leed.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is deze uitbraak de dodelijkste die zij heeft meegemaakt. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en hevige bloedingen. Sinds het begin van de epidemie zijn zeker 660 mensen overleden en 1093 personen besmet geraakt.

Vliegverkeer tussen Venezuela en Aruba stilgelegd

Alle vluchten tussen en Venezuela en Aruba zijn voorlopig gecanceld. Aanleiding is de arrestatie van een oud-inlichtingenbaas van Venezuela op het Antilliaanse eiland. Ook het vliegverkeer naar Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius heeft last van de boycot.

De maatregel is een economische klap voor Aruba omdat uit Venezuela veel toeristen komen. Honderden toeristen zijn inmiddels gestrand op de luchthaven van Aruba. De Arubaanse minister van transport Otmar Oduber bekijkt of ze via Colombia alsnog naar huis kunnen.

Volgens de regering op Curaçao wil Venezuela voorlopig ook geen petroleum leveren. Het waarschuwde inwoners tegelijkertijd om niet in paniek te raken. Er zou nog een voorraad van vier maanden zijn.

De oud-inlichtingenbaas, Hugo Carvajal, werd donderdag gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Hij wordt verdacht van drugssmokkel en het leveren van wapens aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

Doden bij helikoptercrash in India

Bij het neerstorten van een legerhelikopter in het noorden van India zijn vrijdag alle zeven inzittenden om het leven gekomen. Dat heeft de krijgsmacht bekendgemaakt.

Kort na het opstijgen kwam er een noodoproep uit het toestel. Daarna werd alle contact via radio en satelliet verbroken. De helikopter stortte neer in de buurt van Lucknow, de hoofdstad van de deelstaat Uttar Pradesh.

Het is niet bekend hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De crash veroorzaakte verder geen schade.

Brand verwoest houthandel Ridderkerk

Een grote brand heeft vrijdagnacht een houthandel in Ridderkerk volledig in de as gelegd. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden, meldt de veiligheidsregio.

Het vuur brak even na 01.00 uur uit door nog onbekende oorzaak. De brandweer rukte met groot materieel uit maar kon niet voorkomen dat de zaak uitbrandde. Om uitbreiding te voorkomen werden panden in de buurt nat gehouden. Omwonenden werd vanwege de hevige rookontwikkeling geadviseerd om ramen en deuren te sluiten.

Rond 02.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is nog wel enige tijd bezig met nablussen.

Rise of the Incarnates bèta bekendgemaakt

Bandai Namco heeft een bèta voor de pc-game Rise of the Incarnates bekendgemaakt. Vanaf 8 augustus kunnen we kiezen uit drie vechtersbazen, een weekje later komt er een vierde personage bij.

De bèta gaat open op 8 augustus om 9 uur en sluit dezelfde tijd op 18 augustus. Het personage Brynhildr komt pas op 13 augustus erbij, samen met twee nieuwe arena's, Parijs en New York.

Spelers zijn in deze game 'Incarnates', mensen die onnoemelijke mythische krachten hebben en vechten om een tragedie te voorkomen en zo de wereld te hervormen. Op een moment wordt ze opgedragen het tegen elkaar op te nemen om zo leider te worden en de wereld te redden van de ondergang. De gevechten zijn twee tegen twee in omgevingen die de globetrotters onder ons bekend voor moeten komen.

Rise of the Incarnates komt dit jaar uit op pc.

Sherlock onderzoekt in Crimes & Punishments

Uitgever Focus Home heeft een gameplaytrailer uitgegeven van Crimes & Punishments van Sherlock Holmes, een man van vele vermommingen.

Kijkers krijgen informatie over een aantal kenmerken van de game, die zich chronologisch afspelen tijdens de zaak. De video laat een klein deel zien van de eerste van de zes zaken die je in de game moet oplossen. De video bevat weinig spoilers en de uiteindelijke conclusie die wordt getoond is misschien niet de juiste, maar juist één van de mogelijke ontknopingen in deze specifieke zaak.

Bekijk hoe Holmes begint met het onderzoek naar de mysterieuze zaak van Black Peter, op een reis vol intriges en ondervragingen, voor de release eind september op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Shadow of Mordor komt eerder uit

Het is eens wat anders dan al dat uitstel van andere games: Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt aan dat Middle-earth: Shadow of Mordor vanaf 3 oktober in Nederland verkrijgbaar is, ietsje eerder dan gepland.

Daarnaast is er een nieuwe trailer van Middle-earth: Shadow of Mordor getoond. Deze toont details over het verhaal in de game. Zo wordt de identiteit van de mysterieuze Wraith onthuld die verbonden is met het hoofdpersonage Talion en zijn connectie met de Rings of Power en de Dark Lord, Sauron. Wanneer Talion en Wraith een veelbelovend spoor volgen, vinden zij een aantal oude voorwerpen die pijnlijke herinneringen aan het verleden van Wraith en zijn connectie met de Rings of Power naar boven brengen. Deze connectie herenigt de twee helden, met hetzelfde doel, tegen Sauron maar roept ook vragen op over hun weg naar verlossing.

Middle-earth: Shadow of Mordor verschijnt voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Batman gaat als LEGO de ruimte in

Warner Bros Interactive heeft een trailer van LEGO Batman 3: Beyond Gotham Comic-Con trailer vrijgegeven. De Justice League gaat in blokjes de ruimte in.

Er zullen meer dan 150 personages zijn vrij te spelen uit het DC Comics-universum en zijn er LEGO-personages van bijvoorbeeld Killer Croc, Solomon Grundy en vele anderen. Beyond Gotham biedt spelers ook de mogelijkheid om bekende locaties te verkennen, zoals de Hall of Justice, de Batcave en de Justice League Watchtower. Via de Bat Computer zijn Batman trainingmodules te volgen met daarin verschillende uitdagingen, gevechten en races.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham is begin herfst beschikbaar voor de pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo 3DS en de Wii U.

KLM wist niets van gevaar Oekraïne

KLM was niet op de hoogte van de aanwezigheid van geavanceerde raketsystemen in Oekraïne. Ook wist het bedrijf niet dat andere luchtvaartmaatschappij het gebied al enige tijd meden. Dat zegt KLM-topman Camiel Eurlings zaterdag in NRC Handelsblad.

"Mij was geen informatie bekend van maatschappijen die zich anders zijn gaan gedragen. Het was gewoon een veilig verklaarde route", aldus Eurlings. "Het beeld was dat je op tien kilometer hoogte veilig zou zijn, dat blijkt dus niet zo met dit soort gesofisticeerde raketinstallaties." Een woordvoerder van KLM voegt daar aan toe dat als er wel aanwijzingen waren geweest dat er geen vliegtuigen hadden mogen vliegen.

Volgens NRC weet in Nederland niemand wie KLM had moeten waarschuwen. Waar andere landen wel op de risico's werden gewezen, wijzen in Nederland de instanties naar elkaar. KLM noemt de Inspectie Leefomgeving en Transport, die op haar beurt naar de inlichtingendiensten verwijst.

De AIVD en terreurbestrijder NCTV zien het niet als hun wettelijke taak om actief informatie te achterhalen voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen in het buitenland. De MIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken wilden in de krant niet reageren.

De vorige week neergehaalde vlucht van Malaysia Airlines werd samen uitgevoerd met KLM. In totaal kwamen 298 mensen om het leven, van wie 194 Nederlanders.

Tijdelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas

Israël en Hamas leggen zaterdag gedurende twaalf uur de wapens neer. Dat hebben beide partijen vrijdag afgesproken. De gevechtspauze ging om 07.00 uur Nederlandse tijd in. Een woordvoerder van Hamas zegt dat het staakt-het-vuren vooral bedoeld is om burgers te hulp te schieten en te evacueren naar veiligere gebieden.

Het Israëlische leger waarschuwt dat het direct weer het vuur opent als troepen of burgers aan Israëlische zijde worden aangevallen. Ook gaat het opsporen en uitschakelen van tunnels in de Gazastrook gewoon door.

Eerder vrijdag weest het Israëlische veiligheidskabinet een staakt-het-vuren in de Gazastrook nog af. Het voorstel voor een wapenstilstand was gedaan door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. Hij reist momenteel tussen Egypte, Israël en de Palestijnse gebieden in de hoop een einde aan het geweld te kunnen maken.

Bij het conflict in Gaza zijn inmiddels zeker 860 Palestijnen omgekomen en raakten er meer dan 5700 gewond. Ook zijn duizenden huizen en andere gebouwen verwoest. Aan de kant van de Israël zijn drie burgers en 36 soldaten gedood.

'Bewaking voor Nederlandse joden'

Zeker vijftien tot twintig Nederlandse joden worden sinds kort beveiligd. Ze worden door het conflict tussen Israël en Gaza met de dood bedreigd en stelselmatig geterroriseerd. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. Een bron die zich bezighoudt met de veiligheid van joodse burgers zegt dat inmiddels duizenden joden in Nederland last hebben van het groeiende antisemitisme.

"Joodse gezinnen halen het gebedsrolletje, de mezoeza, van hun deurpost uit angst om doelwit te worden. In Amsterdam-Zuid worden auto's bekrast met hakenkruizen. Een grote groep joden heeft last van antisemitisme in hun woongebied. Dat aantal loopt in de duizenden", aldus de bron.

Een van de joden die persoonlijk wordt beveiligd is modeondernemer en Coolcat-oprichter Roland Kahn. Hij wordt naar eigen zeggen niet alleen uitgescholden en bedreigd maar ook zijn winkels en medewerkers zijn het mikpunt geworden van antisemitisme.

Kahn gaat maandag aangifte doen. "Het is nog afwachten of het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat", zegt hij in de krant. "De Nederlandse staat moet dit een halt toeroepen. Ik roep niet alleen de overheid, maar heel Nederland op om hun eigen democratie te beschermen."

Marechaussees arriveren in Charkov

De veertig marechaussees die forensisch onderzoekers gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten op de plek waar vlucht MH17 is neergestort, zijn aangekomen in Charkov. Het Hercules-transportvliegtuig waarmee zij werden vervoerd, is geland op de luchthaven van de Oost-Oekraïense stad.

Het vliegtuig was rond 21.45 uur opgestegen vanaf vliegbasis Eindhoven. De marechaussees zijn onbewapend. "Ze zijn daar om extra handen, ogen en hersenen te hebben; capaciteit om te helpen zoeken", zei premier Rutte vrijdag in een Kamerdebat.

"En qua kleding zal de Koninklijke Marechaussee zo gekleed zijn dat het geen enkele aanleiding geeft tot provocatie richting de mensen die lokaal het gezag menen te vormen", aldus de premier. De groep van veertig gaat de 23 forensische onderzoekers die dezer dagen naar het rampgebied afreizen, helpen met het zoeken naar menselijke resten.

De marechaussees worden, net als de onderzoekers, niet op pad gestuurd als het op de rampplek onveilig is. Ze zijn er niet om het gebied te beveiligen, benadrukte Rutte tijdens het debat. Of het veilig genoeg is, wordt per dag beoordeeld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het kabinet besluit naar verwachting dit weekend of er een militaire missie naar Oost-Oekraïne komt of niet. Momenteel wordt volgens Rutte op meerdere diplomatieke fronten intensief gesproken over de mogelijke missie.

Namen op EU-sanctielijst bekend

De Europese Unie heeft de namen bekend gemaakt tegen wie nieuwe sancties zijn getroffen wegens betrokkenheid bij de onrust in Oekraïne. Het gaat onder meer om de hoogste veiligheidsfunctionarissen van de Russische president Poetin en de twee 'volksrepublieken' die de rebellen in Oost-Oekraïne hebben uitgeroepen.

In totaal worden er vijftien personen en achttien 'entiteiten' aan de lijst toegevoegd omdat ze een ondersteunende rol hebben vervuld bij de annexatie van de Krim en de separatistische opstand in Oost-Oekraïne. Zij krijgen een inreisverbod in de EU en hun tegoeden in EU-lidstaten worden bevroren.

Op de lijst staan de bazen van de Russische geheime dienst FSB en de buitenlandse inlichtingendienst SVR, Aleksandr Bortnikov en Michail Fradkov, en voorzitter Nikolaj Patroesjev van Ruslands Nationale Veiligheidsraad. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov wordt gestraft omdat hij strijders naar Oost-Oekraïne stuurt om tegen het regeringsleger te vechten.

Ook de zelfuitgeroepen 'volksrepublieken' van de rebellen in Donetsk en Loehansk komen op de EU-sanctielijst, evenals zeven separatistische organisaties en milities. Brussel bekijkt nog of de twee 'republieken' als terroristische organisaties kunnen worden aangemerkt. Verder zijn er strafmaatregelen tegen negen staatsbedrijven op de Krim die door Rusland zijn ingepikt nadat het in maart het schiereiland annexeerde.

De Unie heeft ook de criteria voor EU-sancties verruimd. Die gelden nu ook voor eenieder die de verantwoordelijken voor de onrust in Oost-Oekraïne financieel of materieel ondersteunt. Hierdoor komen nu ook Russische oligarchen uit de kring rond Poetin die van de Oekraïense crisis profiteren in het vizier. De eerste namen op deze 'trawantenlijst' volgen volgende week.

De EU-regeringsleiders kunnen volgende week al verdergaande sancties afkondigen die hele sectoren van de Russische economie zullen treffen. De strafmaatregelen zouden gericht zijn op wapenleveranties, financiële transacties, de levering van technologie (vooral waar het energie betreft) en van 'dual use'-producten, die voor zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen.

De EU-ambassadeurs praten bespreken volgende week dinsdag verder over de ontwerptekst. Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy hoopt dat de regeringsleiders dan meteen een beslissing kunnen nemen over sancties via hun ambassadeurs, zonder daarvoor eerst een EU-top bijeen te roepen.

Mishima-familie gaat weer los in Tekken 7

Bandai Namco heeft op San Diego's Comic Con een nieuwe trailer van de fighter Tekken 7 laten zien. Dit deel is het laatste uit de Mishima-saga.

Sommige leden van de Mishima-familie hebben de Devils Gene, waardoor ze kunnen veranderen in een demoon. Deze kracht is nooit volledig uitgelegd in voorgaande games, maar Bandai Namco geeft aan dat in Tekken 7 de oorsprong uitgelegd gaat worden. Een nieuw personage is in ieder geval bekend: Kazumi Mishima, de voruw van Heihachi en de moeder van Kuzaya.

Tekken 7 gaat draaien op de Unreal Engine 4 en is in de maak voor PlayStation 4 Xbox One en pc.

FOK! wat een weer... Enkele regen- of onweersbuien

Welkom! De grootste hitte is voorlopig voorbij. Dit weekend ligt het kwik nog wel dik boven de 20 graden, maar vanaf maandag zullen we het met 20 tot 22 graden moeten doen. In eerste instantie is het daarbij (licht) wisselvallig weer, maar vanaf dinsdag is het weer overwegend droog. Vanmiddag vallen er op diverse plaatsen stevige buien.

Niet overal, er zullen zeker plaatsen zijn waar het de hele dag droog blijft. Daar staat tegenover dat er ook regio's zullen zijn waar de regen lange tijd met bakken uit de hemel komt en het daarbij ook flink onweert. De beste papieren op droog weer met zonneschijn hebben, zoals gebruikelijk, de kustprovincies. De maxima liggen vanmiddag tussen de 22 en 25 graden. Er staat maar een zwakke tot matige wind, dus buien kunnen dan ook lang op een bepaalde plek blijven hangen.

Morgen vallen er ook geregeld buien en lijkt de kustregio het wederom grotendeels, of misschien wel helemaal droog te houden. De temperatuur veranderd nog weinig.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Qltelharz1
Qltel is op vakantie in de Harz en maakte...

 harzQl2
...deze foto's.....

Harzql
...nabij een stuwmeer.

harzwl

harzq3

 

 

 

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.